a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

InfoLedegem Februari 2020

Jarne Pollie wint prestigieuze Scriptieprijs Overstromingsrisico voor jouw woning? Meerjarenplan 2020-2025 Scansearch: duik in ons archief

nr. 77


VOORWOORD

HINDER

Beste inwoner In de laatste gemeenteraad van 2019 werd de meerjarenplanning 2020-2025 goedgekeurd. Verder in dit nummer leest u hoe dit tot stand kwam en welke grote lijnen we uitgestippeld hebben voor de toekomst. Er wordt maar liefst 25 miljoen euro geïnvesteerd! Veel mensen hebben hard aan dit plan gewerkt en in de komende 5 jaar gaan we hiermee aan de slag. Plannen zijn belangrijk, maar uiteindelijk is het de realisatie ervan die zorgt voor merkbare verbeteringen. Voor mijn bevoegdheden ligt er heel wat werk op de plank en zo hebben we het graag. We blijven verder investeren in digitalisering. Zo werden we als proefproject uitgekozen door Digitaal Archief Vlaanderen voor de ontwikkeling van een e-depot. Ons intergemeentelijk archiefteam volgt dit dossier nauwgezet op. Een aantal gebouwen krijgen een nieuwe invulling. Denk maar aan het Oud Arsenaal, de muziekacademie, de site van De Samenkomst en de historische hoeve ’t Capellehof. We hebben ook aandacht voor de huisvesting van jeugdhuis Chaplin en andere verenigingen. Zoals steeds gebeurt dit in overleg met alle betrokkenen. Er wordt geïnvesteerd in elk van onze 3 deelgemeenten. Duurzaamheid en zuinig energieverbruik staan altijd voorop. De bibliotheekwerking wordt verder uitgebouwd en heel wat nieuwe initiatieven worden er voorzien. We werken onvermoeid verder aan een kwaliteitsvolle communicatie naar u als inwoner en proberen ook vernieuwende accenten te leggen. Dit jaar maken we ook concreet werk van de verLEDding van de straatlichten in samenwerking met Fluvius. De 2050 lichtpunten worden vervangen volgens een uitgekiend schema. In 2020 worden er meteen een 300-tal lichten aangepakt. Sinds 1 januari moet er verplicht in elk huis - en op elke verdieping - een rookmelder hangen. Nog tot eind maart zijn er, in samenwerking met de Stichting Brandwonden, kwaliteitsvolle toestellen te koop bij het onthaal van het administratief centrum. De kostprijs bedraagt slechts 16 euro per stuk. Als schepen van personeel geef ik nog mee dat we onze organisatie verder professionaliseren. Wellicht merkt u hier niet veel van, maar het werk dat achter de schermen verricht wordt is heel belangrijk. Zo zorgen we er als lokaal bestuur voor dat we optimaal ten dienste staan van onze burgers.

Openbare werken Wegenis- en rioleringswerken in de Fabriekslaan. Verderzetting van het project tussen de Nijverheidslaan en Provinciebaan. Bedrijventerrein De Vierschaere is bereikbaar vanaf de Papestraat. Evenementen Aprèsskiro fuif Zaterdag 22 februari vanaf 21 uur. Parkeerverbod Menenstraat.

WIELERDORPEN TIJDENS DOORTOCHT GENT-WEVELGEM Op zondag 29 maart doorkruist de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem onze gemeente. Langs het parcours willen we zoveel mogelijk volk op de been krijgen en zorgen voor een feestelijke sfeer. Zo maken we er samen een onvergetelijke passage van!

Hiervoor doen we een oproep aan al onze verenigingen die acties op poten willen zetten. Het is onze bedoeling om 3 wielerdorpen op te zetten: in Sint-Eloois-Winkel op de koer van Seurynck (Gullegemsestraat), in Rollegem-Kapelle rond de kerk en het Capellehof en in Ledegem op de parking van de sporthal. Van plan om met jouw vereniging iets te organiseren? Laat het ons weten tegen ten laatste maandag 17 februari! Vermeld wat je wil doen, welke ruimte je daarvoor nodig hebt en welk materiaal je zou willen gebruiken.

MEER INFO

Geert Dessein Tweede schepen

2

Dienst evenementen 056 894 877 evenementen@ledegem.be

GROFVUILAFHALING OP AFROEP

Wil je verlost zijn van je oude koelkast, de versleten strijkplank of je oude salon? Ook in 2020 organiseert IVIO twee ophaalrondes voor grofvuil. Eentje in het voorjaar tussen 30 maart en 3 april en eentje in het najaar tussen 19 en 23 oktober. Hoe vraag je dit aan? Schrijf je bij voorkeur in via www.ivio.be voor 2 maart en 21 september. Vul je op te halen stukken in en je krijgt meteen zicht op de prijs. Betalen kan tot 23 maart in het voorjaar of 12 oktober voor de ophaalronde in het najaar. Lukt dit niet? Neem dan contact op via mail of bel tijdens de kantooruren. Met herbruikbare spullen kan je altijd terecht bij de Kringwinkel, met recycleerbare spullen op het containerpark.

MEER INFO

IVIO - 051 31 17 96 info@ivio.be

HET GETAL

2.364 Aangezien we zelf geen openbaar zwembad hebben, kunnen onze inwoners aan voordeeltarief gaan plonsen in de zwembaden van Roeselare en Izegem. Vorig jaar telde Roeselare 1.888 Ledegemse zwemmers. In Izegem waren er dat 476. In Roeselare is er een voordeel van € 1,00 voor kinderen en € 1,50 voor volwassenen. In Izegem betaal je in de zomervakantie € 4,00 i.p.v. € 10,00 (tarief inwoners).


OVERSTROMINGSRISICO VOOR JOUW WONING?

Heel wat Ledegemnaars herinneren zich nog de wateroverlast door hevige regenbuien in 2016. Gelukkig is er de laatste jaren al veel gebeurd om het overstromingsrisico in Ledegem te verminderen. Maar toch zal er altijd een kans op wateroverlast blijven bestaan. Hoe is het nu eigenlijk gesteld met het overstromingsrisico in onze gemeente? En zijn we klaar voor de toekomst? Op heulebeek.riviercontract.be kom je te weten hoe groot de overstromingskans in jouw buurt is en hoe de kans stijgt door de klimaatverandering. Misschien zal je wel even schrikken. Vaak beseffen we niet dat er een risico is of weten we niet wat we zelf kunnen doen om schade te voorkomen. Samen kunnen we meer Op 6 februari ondertekenen het gemeentebestuur van Izegem, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Moorslede, Roeselare, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid een charter waarmee ze zich engageren om samen maatregelen te zoeken die het overstromingsrisico verminderen. Het resultaat wordt

MEER INFO

http://heulebeek.riviercontract.be

vastgelegd in een riviercontract voor de Heulebeek. Maar de overheid kan het niet alleen. Maatregelen en oplossingen moeten ook gedragen worden door alle betrokken burgers, bedrijven, verenigingen, … Daarom startte de Vlaamse Milieumaatschappij een project om iedereen te betrekken. Met de online test wordt het startschot gegeven van een jaar meedenken, voorstellen formuleren, discussiëren, ... om het overstromingsrisico in Ledegem te verminderen. Ook jij, jouw bedrijf of vereniging kan de komende maanden op verschillende manieren bijdragen: ´ Deel online, bediscussieer en steun ideeën en oplossingen tussen 6

februari en 10 mei op heulebeek.riviercontract.be. Daarbij kijken we ook naar de meerwaarde die de waterlopen in de vallei voor alle gebruikers kunnen betekenen. ´ Ga zelf aan de slag op onze Heulebeekfora met de ideeën en initiatieven die zijn voorgesteld om te komen tot concrete en haalbare acties. ´ Kom in 2021 naar het feestelijk slotevent waar we de beste ideeën voorstellen. Meer weten? Surf vanaf 6 februari naar heulebeek. riviercontract.be! Daar vind je steeds alle informatie en nieuws over het project terug. Via de website kan je je inschrijven of deelnemen aan de verschillende stappen van het project.

3


TIENERWERKING MAKSIMUM KROKUSVAKANTIE DONDERDAG 27 FEBRUARI

Maksimum trekt naar Ice Mountain in Komen om te leren skiën of snowboarden. Tijdens een 2 uur durende les kan je jouw skills aanscherpen of je techniek opbouwen. Als kers op de taart krijg je op het einde nog wat tijd om op je eentje te oefenen en de piste te verkennen. We vertrekken om 13.30 uur aan het administratief centrum en zijn terug om 18.30 uur. De deelnameprijs bedraagt € 35,00. Inschrijven kan vanaf zaterdag 8 februari om 9 uur. Om in te schrijven moet je over een account beschikken op onze webshop. Indien je die nog niet hebt, moet je je registreren voor 5 februari. Dit is belangrijk omdat je jouw kinderen aan je account moet koppelen. De dienst vrije tijd helpt je jouw account op punt te zetten, mocht dat niet meteen lukken. Alle info hierover vind je op www.ledegem.be/webshop.

MEER INFO Foto: Pexels

F’L!NK: BREATHE

DONDERDAG 20 FEBRUARI De charismatische Robin Cavendish is in de fleur van zijn leven wanneer hij geveld wordt door polio. De verlammingsziekte betekende destijds een doodsvonnis, maar zijn opgewekte vastberadenheid dacht daar anders over… Breathe is een hartverwarmende ode aan de vechtlust en menselijke kracht geworden: een inspirerend liefdesverhaal over leven en beleven van elke adem alsof het je laatste is. Een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Donderdag 20 februari om 20 uur DE L!NK Org. Davidsfondsen i.s.m. Cultuurdienst Ledegem € 3,00

4

MEER INFO

F’L!NK - 056 894 878 - flink@ledegem.be

Dienst vrije tijd - 056 894 876 - jeugd@ledegem.be


OP HET NACHTKASTJE VAN

In deze tweemaandelijkse rubriek peilen we naar het leesgedrag van een bekende of minder bekende inwoner van deze gemeente. Met welk boek sluiten ze de dag af, wat lezen ze vlak voor ze het bed induiken? Luc Cokelaere is sinds eind 2018 op pensioen en woont in Ledegem. Luc is een vaste bezoeker van de bibliotheek en springt een paar keer per week binnen. Hij kiest dan altijd een aantal tijdschriften en boeken om te ontlenen en neemt er ook enkele kranten door. “Ik lees graag en veel en doe dit zowel overdag als ’s avonds. Mijn voorkeur gaat uit naar romans. En dan vooral romans waar een flinke portie humor in zit. Drama ligt me minder. Maar af en toe lees ik ook non-fictie. Ik kan zowel genieten van misdaadverhalen als van een brok stevige literatuur”, aldus Luc. Zijn leestips: ´ Farao van de Vliet (Kader Abdolah) ´ Stromboli (Saskia Noort) ´ De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Jonas Jonasson) ´ De vreemdeling (Albert Camus)

SPORT- EN KLEUTERKAMPEN PAASVAKANTIE MAANDAG 6 T.E.M. VRIJDAG 10 APRIL

Geen excuses om tijdens de paasvakantie stil te zitten, want dan zijn er opnieuw kleuter- en sportkampen in Ledegem en Sint-Eloois-Winkel. De activiteiten starten om 9 uur en eindigen om 16 uur. Er is opvang vanaf 7.30 uur ’s morgens en tot 17.30 uur ’s avonds. De kampen staan onder leiding van ervaren, gediplomeerde leerkrachten. Deelnameprijs bedraagt zowel voor kleuters als voor lagereschoolkinderen 70 euro. We verwachten dat kinderen over de middag blijven eten en dat ze minstens één trimester schoolervaring hebben. Inschrijven kan via onze webshop vanaf zaterdag 15 februari om 9 uur: www.ledegem.be/webshop. Voor een vlotte inschrijving is het aan te raden dat je vooraf pre-registreert. Dat is niet meer dan een login en wachtwoord aanmaken en jouw kinderen aan jouw account koppelen. De dienst vrije tijd staat klaar om je hierbij te helpen! Aarzel zeker niet om contact op te nemen of langs te komen.

MEER INFO

Dienst vrije tijd - 056 894 877 - sport@ledegem.be

5


Foto: Bianca Descamps

MEERJARENPLAN 2020-2025

Wist je dat de gemeente wettelijk verplicht is om elke 6 jaar een nieuw meerjarenplan op te maken? Daarin leggen we vast wat we gaan ondernemen en hoe we dat gaan betalen. Ook voor de nieuwe beleidsperiode 2020-2025 was dat het geval. De gemeenteraad keurde het plan goed in de laatste zitting van vorig jaar. Marijn De Vos, algemeen directeur bij ons bestuur, geeft tekst en uitleg. Hoe kwam het meerjarenplan tot stand? “Zo’n plan opmaken is geen eenvoudige oefening. Het gemeentebestuur kan hierbij rekenen op de steun van het managementteam en de diensten van de gemeente en het OCMW”, aldus Marijn.

kingen, maar dankzij een gunstige financiële toestand zijn er uiteindelijk niet veel acties gesneuveld. De gemeenteraad keurde het plan uiteindelijk goed tijdens de gemeenteraad van 30 december 2019.”

Wat kost dat? Koken kost geld. Dankzij een gezond financieel beleid is er “We zijn vertrokken van twee uitgangspunten. Eerst was voldoende ruimte om de geplande acties te realiseren. “Voor er een omgevingsanalyse. Dit document wordt door het de komende zes jaar staan er meer dan 25 miljoen euro invesmanagementteam opgemaakt en beschrijft de belangrijkste teringen ingeschreven, of gemiddeld ruim 4 miljoen euro per (toekomstige) noden. Op basis hiervan was het bestuur in jaar. Dankzij de zeer lage rentevoeten - minder dan 1 % - is het staat om de nodige beleidskeuzes te maken. Anderzijds is er echter een ideaal moment om te investeren.” ook het beleidsplan, zeg maar het verkiezingsprogramma van de bestuursmeerderheid CD&V/VD. Belastingverlaging Deze 2 documenten hebben samen wordt niet alleen extra geïnvesteerd, geleid tot een 135-tal concrete “Dankzij een gezond financieel Er het bestuur kan ook een belastingveracties. De ambitie is om die in de beleid is er voldoende ruimte laging doorvoeren. “De aanvullende komende 6 jaar te realiseren.” personenbelasting zakt vanaf 2021 om de geplande acties te van 8 % naar 7,5 %. Ook de algemene Er was uiteraard ruimte voor inspraak. realiseren.” belasting op gezinnen en bedrijven gaat “Burgers konden online het ontwerpnaar beneden. Zo wordt bijvoorbeeld de document bekijken en commentaar belasting voor alleenstaanden verlaagd geven over de geformuleerde acties. en worden beginnende zelfstandigen en zelfstandigen met een Ook onze adviesraden werden betrokken. Er werd gepolst naar zeer laag inkomen vrijgesteld.” hun visie over het toekomstige beleid. Dankzij deze aanvullingen werd het plan verder verfijnd en afgewerkt.” Welke klemtonen worden gelegd? Het bestuur focust op 13 beleidsdoelstellingen. Hiernaast Tot slot was het schepencollege aan zet om het meerjarenplan sommen we de opvallendste acties op. financieel af te kloppen. “Dit vergde nog heel wat bespre-

6

MEER INFO

Dienst secretariaat - 056 894 800 - secretariaat@ledegem.be - www.ledegem.be/beleidsplanning


Kwaliteitsvolle dienstverlening voor al onze klanten ´ Werken op afspraak onderzoeken. ´ Centraal onthaal verder uitbouwen. ´ Aanvragen gebeuren maximaal digitaal, maar we houden rekening met mensen die minder digitaal vaardig zijn. ´ Een centraal meldingssysteem. Gerichte infrastructuur- en wegenisprojecten ´ Renovatie van de historische site Capellehof. ´ Huisvesting van jeugdhuis Chaplin herbekijken. ´ Ontwerp en uitvoering van de omgevingsaanleg masterplan centrum Sint-Eloois-Winkel. ´ Ontwerp en uitvoering van de ontsluiting centrum Ledegem, Kezelbergroute en Hemelhoek. ´ Verledding van de openbare verlichting. ´ Energiezuinige renovatie muziekacademie en het Oud Arsenaal. ´ Diverse wegenis- en rioleringsprojecten. Timing afhankelijk van subsidies van hogere overheden. Nette gemeente ´ Optreden tegen sluikstorten via verplaatsbare camera’s. ´ Inwoners aanmoedigen om goed te sorteren. ´ Nette openbare gebouwen. Regierol op vlak van lokaal sociaal beleid ´ Ouderen en mensen in armoede worden nauwer bij het beleid betrokken. Stimuli voor de vermaatschappelijking van de lokale sociale hulp- en dienstverlening ´ Samenwerking met lokaal dienstencentrum De Kring verstevigen. Vormingen organiseren voor vrijwilligers. Projecten ‘Dementievriendelijke gemeente’, ‘Pleegzorggemeente’ en ‘Gezonde gemeente’ opvolgen. ´ Verdere uitbouw van het Huis van het Kind. Meer mensen aan het werk ´ Kansengroepen activeren via een tijdelijke werkervaring.

Veilige gemeente ´ Oplossingen zoeken voor overlast en vandalisme. Sterk uitgebouwd vrijetijds- en kunstonderwijsbeleid ´ Een omnisportveld voor Ledegem. ´ Meer sportinitiatielessen. ´ De bibliotheekwerking uitbreiden, bv. boekstart promoten, nieuwe collectie gemakkelijk lezen voor volwassenen, maandelijkse voorleessessie, … ´ Vrijetijdscheques voor inwoners. ´ Subsidie voor horecazaken die optredens organiseren in hun zaak. ´ Opslagmogelijkheden voor verenigingen herbekijken. ´ Blijven investeren in het kunstonderwijs. Doordachte mobiliteit ´ Jaarlijkse installatie van een vrachtwagensluis. ´ Extra verkeerscontroles. ´ Extra mobiele snelheidsborden. ´ Onveilige fietspaden heraanleggen. Inspraak en duidelijke communicatie ´ Adviesraden consequent betrekken. Vooruitziend, veilig en rechtszeker besturen ´ Waken over gezonde financiën, waarbij er ruimte is voor belastingverlagingen. ´ Een kwalitatief ruimtelijk beleid, rechtszekerheid voor inwoners en bedrijven. Goede dienstverlening dankzij een kwaliteitsvolle organisatie ´ De interne werking versterken: nieuwe missie en visie, nieuw organisatiemodel en nieuw dienstverleningsmodel. ´ Een kwalitatief personeelsbeleid. Sterkere gemeenteraad ´ 6-maandelijkse rapportering over alle acties in het meerjarenplan.

7


HENK RIJCKAERT: MAKER ZATERDAG 15 FEBRUARI

Wanneer was de laatste keer dat jij iets gefikst hebt? Kunnen we dat nog, iets repareren, of zijn we allemaal collectief onhandig geworden? Of geven we het gewoon van tevoren al op, want dingen repareren is tijdverspilling! Vroeger was het anders. Als de auto kapot was, dan deden we de motorkap open en draaiden we aan een paar vijzen. Als de TV storing gaf, dan werd dat met een flinke tik hersteld. Iedereen van het gezin wist waar je moest kloppen. Binnenkort komt Henk Rijckaert uit zijn kot, stapt opnieuw het podium op en vertelt wat hij geleerd heeft. Over uitvinden en maken, over oplossingen bedenken, over de kracht van uw eigen handen, over prutsen en proberen, over bijna je vinger afzagen en over brandwonden verzorgen. Zet je veiligheidsbril op en leer opnieuw waar je moet kloppen als er een storing is. Zaterdag 5 februari om 20 uur DE L!NK Org. Davidsfonds Ledegem € 20,00 (add) - € 16,00 (vvk) - korting voor leden

MEER INFO EN RESERVATIE

Davidsfonds Ledegem - 056 50 93 19 www.davidsfonds-ledegem.be

LIEVE BLANQUAERT: THE CIRCLE OF LIFE DONDERDAG 6 FEBRUARI

Circle of Life is het sluitstuk van Lieve Blancquaerts wereldwijde zoektocht naar de mens en zijn rituelen, tradities en gebruiken. Geboorte, liefde en dood, de grote momenten uit het leven, zijn universeel. En toch altijd uniek. De voorstelling brengt de 3 grote levensverhalen samen op een nieuwe, verrassende manier. Hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en ten slotte hoe de wereld afscheid neemt. Een onvergetelijke reis doorheen de wereld en zijn bewoners, door de bijzondere ogen van een uitzonderlijke reizigster. Donderdag 6 februari om 20 uur DE L!NK Org. DF Cultuurwinkel Tickets: € 16,00 - € 12,00 (leden) www.davidsfondswinkel.be

8

MEER INFO EN RESERVATIE www.davidsfondswinkel.be

Foto: Karoly Effenberger


VACATURE: SPEELPLEINCOÖRDINATOREN

Tijdens de zomervakantie worden onze speelpleinwerkingen met veel zorg begeleid door een team coördinatoren. Elk jaar gaan we op zoek naar jongeren die met een frisse insteek in deze functie aan de slag willen. Let wel: ervaring op één van onze werkingen is noodzakelijk. Kandidaten beschikken over een hoge dosis verantwoordelijkheidsgevoel en deinzen er niet voor terug om de touwtjes stevig in handen te nemen. Een bijkomende voorwaarde is dat je jou minstens 3 opeenvolgende weken vrijmaakt. Je bent ook in het bezit van een attest animator of je volgt een sociaalpedagogische studierichting. Bereik je dit jaar de gezegende leeftijd van 18 jaar, herken je jou in bovenstaande omschrijving en ben je in het bezit van een rijbewijs B? Twijfel dan niet en stel jouw kandidatuur meteen! We bieden een tijdelijke tewerkstelling in de sociaal-culturele sector en een loon volgens het wettelijke barema. Alle informatie over deze vacature vind je op onze website. Bezorg ons jouw sollicitatiebrief en cv vóór 24 februari.

MEER INFO

Dienst vrije tijd - 056 894 896 - jeugd@ledegem.be - www.ledegem.be/vacatures

9


SMAAKMAKENDE COMEDY VAN JOOST VAN HYFTE VRIJDAG 7 FEBRUARI

In zijn vorige shows liet Joost je meekijken naar zijn leven als restauranthouder. Hij leerde je hoe je op een simpele of goedkope manier je vrienden of de vrouwtjes kunt imponeren met culinaire kunsten. Zijn 4de show is anders. Misschien heeft Joost wel dingen op te biechten uit zijn periode als kok? Dingen die je als frequent restaurantbezoeker waarschijnlijk niet weet of misschien zelfs liever niet zou willen weten. Keukengeheimen. Eén ding is zeker geen geheim: Joost gaat opnieuw op zoek naar jouw gulle lach!. Vrijdag 7 februari 2020 om 20 uur DE L!NK Org. KVLV Rollegem-Kapelle Tickets: € 12,00

MEER INFO EN RESERVATIE

KVLV Rollegem-Kapelle - 0473 93 08 04 kvlv.rolkap@hotmail.be

TOELAGE VOOR GEZINNEN MET KIND MET EEN HANDICAP Het gemeentebestuur geeft gezinnen met kinderen met een handicap graag een financieel duwtje in de rug. Onze sociaalpedagogische toelage bedraagt € 300,00 per jaar voor kinderen tot 3 jaar en voor schoolgaande kinderen die thuis verblijven. Voor kinderen vanaf 3 jaar die in een instelling voor personen met een handicap verblijven bedraagt de toelage jaarlijks € 600,00. Voorwaarden ´ Je moet een geldig attest kunnen voorleggen waaruit blijkt dat het kind een handicap heeft van minstens 4 punten in pijler 1 of 6 punten in de 3 pijlers samen. ´ Het kind mag, in het jaar waarvoor de toelage wordt gevraagd, niet ouder zijn dan 20 jaar. De aanvraag moet ten laatste op 31 december bij de dienst welzijn worden ingediend, samen met een geldig attest van de FOD Sociale Zekerheid of Kind en Gezin. Wie vorig jaar een toelage kreeg, krijgt automatisch een brief in de bus met een uitnodiging om een nieuwe aanvraag te doen.

10

MEER INFO

Dienst welzijn - 056 894 819 - welzijn@ledegem.be

Foto: Pexels


SCANSEARCH ONLINE: DUIK IN ONS ARCHIEF!

Ben je op zoek naar de geboorteakte van je overgrootvader? Of ben je gebeten door de genealogiemicrobe? Dan hebben we goed nieuws: alle akten burgerlijke stand - vanaf 1796 tot 2020 - werden gedigitaliseerd. Deze digitalisering was noodzakelijk naar aanleiding van de lancering van de gemoderniseerde burgerlijke stand (DABS). Burgers, genealogen en onderzoekers kunnen nu gemakkelijker en sneller de juiste info terugvinden. Hiervoor gaan we aan de slag met ‘ScanSearch online’ van de firma Vanden Broele. Een heel erg gebruiksvriendelijk platform. Het archief van de burgerlijke stand is voortaan 24 op 24 uur raadpleegbaar via archief.ledegem.be. “De burger hoeft zich niet meer fysiek naar het archief te verplaatsen”, vertelt Leen Breyne, hoofd van het intergemeentelijk archiefteam Midwest. “Bovendien is de kans op beschadiging van originele documenten vrijwel onbestaande geworden.

Ook het risico dat nog niet openbare akten zonder toestemming worden ingekeken, wordt tot een minimum herleid”. Geboorteakten ouder dan 100 jaar, huwelijksakten ouder dan 75 jaar en overlijdensakten ouder dan 50 jaar zijn voortaan online beschikbaar. “Akten die nog niet openbaar zijn, kunnen enkel via de dienst burgerzaken worden opgevraagd, mits de toestemming van de betrokkene of diens erfgenaam wordt voorgelegd”, verduidelijkt Leen. De wetgeving rond archivering werd grondig hervormd. Leen: “Vroeger waren alle hierboven vermelde akten pas openbaar na 100 jaar. Nu zijn deze termijnen wettelijk aangepast.”

Toch staat nog niet alle wetgeving op punt. “Er is momenteel geen duidelijkheid rond het afleveren van afschriften voor niet-openbare akten. Ook de wetteksten over genealogische opzoekingen zijn nog in voorbereiding. Daarom passen we de privacywetgeving toe voor de bescherming van de persoonsgegevens”, vertelt Leen. “Het verwerken van persoonsgegevens is enkel mogelijk indien de persoon wiens persoonsgegevens worden verzameld hiervoor toestemming heeft gegeven. Indien de persoon op wie de akte betrekking heeft overleden is, kan de toestemming van één van de erfgenamen volstaan”, sluit Leen af.

MEER INFO

Dienst burgerzaken - 056 894 806 - burgerzaken@ledegem.be https://archief.ledegem.be

11


GEZOCHT: SIGNAALGEVERS

Op zondag 29 maart doorkruist de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem onze gemeente. Om deze passage in goede banen te leiden, zijn we nog op zoek naar vrijwillige signaalgevers. Jouw taak is het verkeer stilleggen wanneer de wielerwedstrijd in aantocht is, vanaf het voorbijrijden van de wagen met de rode vlag (openingswagen) tot de passage van de groene vlag (sluitingswagen). We verwachten een uurtje inzet tussen 11.30 en 12.30 uur. De dienst vrije tijd wacht op jouw kandidatuur! Infosessie Als signaalgever ben je onmisbaar bij de organisatie van een wielerwedstrijd op de openbare weg. Je staat gedurende de wedstrijd zowel in voor de veiligheid van de renners en de toeschouwers als voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Je krijgt dus heel wat verantwoordelijkheid. Om de interesse in deze functie wat aan te wakkeren, organiseren we in samenwerking met politiezone Grensleie en de provincie West-Vlaanderen een gratis infosessie. Deze vindt plaats op dinsdag 4 februari om 20.30 uur in de raadzaal van het administratief centrum. Kom gerust eens langs als je op zoek bent naar een leuke vrijetijdsbesteding!

MEER INFO

Dienst vrije tijd - 056 894 877 - sport@ledegem.be

VACATURE: ENTHOUSIASTE POETSMEDEWERKER (M/V/X)

Als poetsmedewerker bij het OCMW ga je poetsen bij mensen die daar tijdelijk of blijvend niet meer zelf kunnen voor instaan: meubels afstoffen, stofzuigen, vloeren en sanitair schoonmaken, ramen wassen, ... Eventueel kan daar wat strijkwerk bijkomen. Op die manier zorg je ervoor dat onze klanten optimaal en zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen thuis kunnen verblijven. Profiel ´ Je poetst graag en houdt van orde en netheid. ´ Je kan zelfstandig je werk organiseren en je kan goed communiceren. ´ Je bent flexibel ingesteld. ´ Je werkt correct en ergonomisch. ´ Geen specifiek diploma vereist. ´ Voor de communicatie met onze doelgroep is een goede kennis van het Nederlands noodzakelijk. Wij bieden een halftijds contract van bepaalde duur voor 6 maanden, met mogelijkheid om daarna deel te nemen aan een selectieprocedure voor een vast contract. Je geniet van een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, fietsvergoeding, interessante verlofregeling, …

MEER INFO 12

Dienst personeel - 056 894 824 personeel@ocmwledegem.be


DIKKETRUIENDAG 11 FEBRUARI 2020

Op Dikketruiendag draaien we de thermostaat lager en trekken we een extra trui aan! Eén graad minder betekent gemiddeld 7% minder stookkosten en broeikasgassen. Denk er ook aan om de lichten te doven bij het verlaten van een ruimte, de toestellen uit te schakelen na gebruik en de verwarming correct af te stellen. Zo bespaar je energie en help je de CO2-uitstoot te verminderen. Dit jaar gaan we ook voluit voor biodiversiteit. Gevarieerder groen zorgt voor meer beestjes en een beter klimaat. Dat kan al met een aantal kleine ingrepen. Zet bvb. een bloemetje op je terras of balkon. Laat een klimplant tegen je gevel groeien of plaats een inheemse struik in voor- of achtertuin.

Foto: Rode Kruis Vlaanderen

ONS DORP GEEFT

Rode Kruis-Vlaanderen zorgt het hele jaar door voor veilig en voldoende bloed, plasma en bloedplaatjes. Met dank aan donoren in heel Vlaanderen. Dus ook in onze gemeente. Omdat jij of je buurman het misschien ooit nodig heeft Wist je dat er 70 % kans is dat iemand ooit een bloedproduct nodig heeft? Dat geldt dus ook voor jou of je buurman. Op dit moment geeft maar 3 % van alle Vlamingen bloed, plasma of bloedplaatjes. Hoeveel geven wij? Het Rode Kruis roept elke stad en elk dorp op om er samen voor te zorgen dat we dat extra procent halen. Vandaag telt ons dorp bijna 5 % donoren. Dat is mooi, maar het kan altijd beter. Help jij mee om van ons dorp het vrijgevigste dorp te maken? Kom dit jaar minstens 1 keer bloed, plasma of bloedplaatjes geven. Vraag familie of vrienden of ze mee willen doneren. Waar doneren? Waar je gaat doneren is niet belangrijk voor de statistieken van je woonplaats. Je kan dus met een gerust hart in een buurgemeente of in een van de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen gaan doneren.

MEER INFO

rodekruis.be/onsdorpgeeft

Nog een beetje energie over? Bekijk de 12 klimaatwork-outs op www.dikketruiendag.be!

MEER INFO

www.dikketruiendag.be

STRAATVERKOPEN

Op zaterdag 1 en 8 februari organiseert KLJ Ledegem een pannenkoekenverkoop op straat. Zij kregen hiervoor de toelating van het gemeentebestuur. Op zaterdag 15 februari verkoopt de turnclub Artgym 2000 pannenkoeken op straat. Organiseert jouw vereniging binnenkort ook een deur-aan-deurverkoop? Vergeet dan niet om hiervoor vooraf toelating te vragen aan het gemeentebestuur.

MEER INFO

Dienst vrije tijd - 056 894 878 cultuur@ledegem.be

KIJK PUIT!

In het voorjaar stijgen de temperaturen en dan ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap. De dieren gaan massaal op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten. Waar onze autowegen hun trekroutes dwarsen, sterven soms massaal veel padden, kikkers en salamanders. Om de schade te beperken, organiseren Natuurpunt De Torenvalk, Natuurpunt Mandelstreke, Natuurpunt De Buizerd overzet- en raapacties in ’t West-Vlaamse hart. In de eerste helft van februari zet de landschapswacht van de Lochting paddenschermen uit in Ardooie, Dentergem, Izegem, Lichtervelde, Roeselare en Staden. Deze schermen beletten de padden en salamanders om de straat te dwarsen. Op geregelde tijdstippen controleren vrijwilligers de schermen en zetten de diertjes veilig aan de overkant van de weg. In deze en nog 4 andere gemeenten (Ledegem, Tielt, Wingene en Ruiselede) vinden er tijdens de paddentrek raapacties plaats. Hierbij worden de dieren op landelijke wegen van de weg geraapt en in de aanpalende berm richting de voortplantingspoel gezet. Vele handen maken licht werk. Daarom zoeken de coördinatoren van de overzetacties nieuwe vrijwilligers. Heb je al eens een uurtje vrij? Ben je bekommerd om de natuur in je buurt? Heb je een zaklamp en fluohesje bij de hand? Dan ben jij misschien wel de geknipte man/vrouw om je steentje bij te dragen aan de Kijk Puit-campagne!

MEER INFO

Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart 051 27 55 50 westvlaamsehart@ west-vlaanderen.be

13


14


JARNE POLLIE WINT SCRIPTIEPRIJS

Jarne is 21 jaar, woont in de Kempkens en studeerde vorig jaar af als bachelor in de journalistiek aan de Howest in Kortrijk. In november sleepte hij de prestigieuze Vlaamse Scriptieprijs in de wacht. Zijn bachelorproef over racisme in het voetbal werd geselecteerd uit maar liefst 557 inzendingen. We ontdekten dat deze sportieve duizendpoot echter nog veel meer in zijn mars heeft. Jarne een bezige bij noemen is een aardig understatement. Na zijn 3-jarige opleiding journalistiek, die hij als laureaat beëindigde in juni vorig jaar, startte hij in september alweer met een nieuwe bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen in Brugge. Daarnaast werkt hij al enige tijd voor Focus-WTV als journalist, speelt hij voetbal bij Olympic Ledegem en start hij in maart met een extra job bij Sporza.

Jouw bachelorpoef handelt over een actueel onderwerp, nl. hoe voetbalclubs met racisme omgaan. Hoe kwam je hierbij? “Vooral uit persoonlijke ervaring. Ik was maar al te vaak getuige van welke destructieve gevolgen racisme heeft, zowel binnen als buiten de voetbalwereld. De focus van mijn scriptie lag vooral op hoe eersteklassenclubs hiermee omgaan, want zij hebben een voorbeeldfunctie. Naast het analyseren van talrijke reglementen, persberichten en wetenschappelijke studies, ging ik ook op gesprek bij o.a. Club Brugge, Lierse en KV Kortrijk. Vooral bij die laatste club heb ik veel opgestoken. Hun aanpak bleek enorm efficiënt en ligt ook in lijn met de conclusie die ik maak, nl. dat er een belangrijke rol is weggelegd voor voetbalclubs, supporters én de spelers zelf. De rol van de voetbalbond is er vooral een van preventie en sensibilisatie.”

Hoe combineer je dat in godsnaam allemaal? “Met een goede agenda (lacht). Tijdens mijn studies journalistiek werkte ik tijdens de weekends al bij Focus-WTV. Daar breng ik nog altijd verslag van sportwedstrijden. Dat valt perfect te combineren. Ik moest wel een stap opzijzetten bij de eerste ploeg van Olympic Ledegem. Nu speel ik nog regelmatig met de B-ploeg of met de beloften. Ik train nog één keer per week. Tijdens de examens “Toen ik aan mijn opleiding begon - zoals nu - focus ik was mijn ultieme doel om ooit bij wel uitsluitend op schoolwerk.” Sporza aan de slag te gaan.

In welke mate verschilt de aanpak van KV Kortrijk met die van andere clubs? “Ze sporen de daders actief op en geven ze Die droom wordt op 1 maart al de keuze tussen een Je besloot in geldboete of een alterseptember een nieuwe werkelijkheid.” natieve straf. Die laatste opleiding Toegepaste optie werkt heel erg goed. GezondheidswetenZo ging ik in gesprek met schappen te volgen, iemand die zich racistisch waarom? had uitgelaten en betrapt werd. Hij koos voor “Dat kwam een klein beetje onverwacht. Ik hou vrijwilligerswerk in een vluchtelingencentrum. er sowieso een gezonde levensstijl op na, ben Dat was voor hem een eyeopener. Sindsdien gebeten door sport en vind evenwichtig eten heel heeft hij zijn blik verruimd en heeft hij zich verontbelangrijk. Toen ik uitgenodigd werd door Howest schuldigd voor zijn daden. Momenteel betalen om een avond te presenteren over deze nieuwe veel clubs nog zelf de boetes voor het gedrag richting, ben ik aangesproken door een docent. van hun supporters, maar de praktijk wijst uit dat Hij moet zeer overtuigend geweest zijn, want individuele verantwoordelijkheid een veel grotere ik besloot om mijn studiecarrière met 2 jaar te impact heeft.” verlengen (lacht).” Vorig jaar won je de Vlaamse Scriptieprijs, kwam dat onverwacht? “Ja, absoluut. Mijn docenten vonden mijn bachelorproef heel erg goed en stelden voor om deze door te sturen. Ze vertelden er mij wel meteen bij dat ik niet al te veel hoop moest koesteren. Er worden heel veel masterproeven ingediend en het niveau ligt bijzonder hoog. Groot was mijn verbazing toen bleek dat ik de shortlist haalde. We werden met 5 finalisten uitgenodigd op een gala in Mechelen. Ik was er zo zeker van dat ik de prijs niet zou winnen dat ik niet eens mijn broer of schoonouders had uitgenodigd om mee te gaan. Uiteindelijk is iedereen toch meegekomen. Gelukkig, want ik kwam er tot mijn grote verbazing als winnaar uit de bus (lacht).”

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst? Heb je nog wilde dromen? “Toen ik aan mijn opleiding begon was mijn ultieme doel om ooit bij Sporza aan de slag te gaan. Die droom wordt op 1 maart al werkelijkheid. Ik krijg er een contract van bepaalde duur tot in september omdat het een heel erg drukke sportzomer wordt. Ik hoop dat deze ervaring nog deuren voor mij opent. Ondertussen blijf ik verder studeren en blijf ik ook trouw op post bij FocusWTV.” Jarne moet wel beschikken over zeer strakke agendabeheerskills. We wensen hem in elk geval heel veel succes toe! Voor wie benieuwd is naar de scriptie van Jarne, je kan ze ontlenen in onze bibliotheek!

15


FILIAALCONCERT STAP LEDEGEM

DONDERDAG 13 FEBRUARI Op de vooravond van 14 februari hebben de leerlingen van de Ledegemse muziekschool ‘vlinders in hun buik’. Tijdens dit filiaalconcert zetten ze hun beste beentje voor om te zingen, spelen en vertellen in het thema van Valentijn. Kom zeker eens langs om te luisteren en kijken naar je broer op klarinet, je zingende dochter, je acterende kleinzoon of je fluitende buurmeisje. De kinderen zullen je met een groot hart verwelkomen! Donderdag 13 februari om 18.30 uur De Samenkomst Org. STAP Roeselare afdeling Ledegem Gratis toegang

MEER INFO Foto: Roeland Pledts

BESCHERM JOUW PRIVACY (OP FACEBOOK)

We delen foto’s op Facebook, Instagram en WhatsApp. We plaatsen updates, liken en klikken erop los. Op die manier verzamelen bedrijven tonnen gegevens, waarvan we niet (altijd) weten wat ze ermee aanvangen. Je kunt maar beter jouw privacy zoveel mogelijk onder controle houden. Tijd voor een privacycheck! Log in op je Facebookaccount. Klik rechtsboven op het vraagteken en kies in het menu dat verschijnt voor Privacycontrole. Facebook zal je begeleiden door een reeks stappen. Je kunt o.a. bepalen met wie je Facebookupdates wil delen, welke informatie al dan niet publiek zichtbaar is op je profiel en welke toepassingen je verbonden hebt met je Facebookprofiel. Ga nauwgezet door deze drie stappen en denk goed na welke informatie je wil delen. Ons advies: hoe minder, hoe beter. Onder Privacysnelkoppelingen heb je nog enkele interessante opties. Je kunt er onder andere je locatiegeschiedenis uitschakelen. En onder de knop Gezichtsherkenning vraagt Facebook of je wil herkend worden in foto’s en video’s. We raden aan om deze optie uit te zetten.

16

MEER INFO

Bibliotheek - 056 894 880 - bibliotheek@ledegem.be

STAP Ledegem - ledegem@staproeselare.be


UNISONO: SABAM EN BILLIJKE VERGOEDING IN ÉÉN Sinds 1 januari regel je Sabam en de billijke vergoeding met één licentie en via één betaling op het platform van Unisono. Beheersvennootschappen Sabam, PlayRight en SIMIM slaan de handen in elkaar voor een efficiëntere en transparantere dienstverlening. Je speelt muziek op de werkvloer, in je zaak of tijdens je evenement? Dan maak je gebruik van het repertoire van Sabam. Je hebt daarvoor een licentie nodig. De vergoeding die je daarvoor betaalt, is het auteursrecht. Sabam verdeelt deze rechten aan haar auteurs, componisten en uitgevers. De billijke vergoeding is een wettelijke licentie die je betaalt wanneer je opgenomen muziek speelt in een publieke ruimte. Deze vergoeding zijn naburige rechten en is een financiële compensatie voor het gebruik van het muzikale repertoire van uitvoerende kunstenaars/ artiesten en muziekproducenten. Vroeger had je twee verschillende licenties nodig, nu dus niet meer.

Foto: Spencer Imbrock / Unsplash

MEER INFO

www.unisono.be

GEFELICITEERD

Foto: Jan Stragier

GOUDEN HUWELIJK Dirk Deneir en Josiane Vangeenberghe, Cardijnlaan 52

GOUDEN HUWELIJK Paul Deraedt en Christine Hoorne, Kortwagenstraat 75

DIAMANTEN HUWELIJK Frans Declercq en Georgette Deceuninck, Izegemsestraat 128

SCHOOLLAUREATEN 2019 Jarne Pollie en Joëlle Knockaert

17


in Ledegem.be KOEKJESKAARTING Vr 31 januari

JOOST VAN HYFTE: KEUKENGEHEIMEN

OPLUISTEREN LICHTMIS

Org. KVLV Rollegem-Kapelle DE L!NK - Van 20 uur tot 23 uur € 12,00 - 0473 93 08 04 kvlv.rolkap@hotmail.be

Org. Studax De NAR Winkel Sport DE L!NK - Vanaf 18 uur Gratis - www.winkelsport.be

Zo 2 februari

Org. Sint-Janskoor Rollegem-Kapelle Sint-Pieterskerk Van 10.30 uur tot 11.30 uur

VOETBAL

Zo 2 februari

Winkel Sport - Seraing Sportpark Ter Schueren - 15 uur Olympic Ledegem - Lendelede Voetbalterrein Olympic - 15 uur

HANDWERK MET BREIBEGELEIDING Ma 3 en 17 februari

Org. LDC De Kring Van 14 uur tot 17 uur - Gratis 056 50 25 28 - dekring@rustenhove.be

SCHAKEN VOOR VOLWASSENEN

Di 4 en do 13 februari

Org. Schaakclub De Torenwachters DE L!NK - Van 19.30 uur tot 22 uur € 30,00 - 0476 05 61 11 rik.margot@hotmail.com

WORKSHOP MOCKTAILS Do 6 februari

Org. Groen ledegem Zaal Den Traveir Van 19.30 uur tot 22 uur - € 15,00 0477 50 69 27 groenledegem@gmail.com

LIEVE BLANCQUAERT: THE CIRCLE OF LIFE Do 6 februari

Org. DF Cultuurwinkel DE L!NK - Van 20 uur tot 22 uur € 16,00 - € 12,00 (niet-leden) www.davidsfondswinkel.be

KANTKLOSSEN Do 6 februari

Org. Kantklosatelier Athena DE L!NK - Van 13.30 uur tot 16.30 uur € 45,00 (reeks van 9 lessen) 0477 67 11 96 erika.persoon@gmail.com 18

Vr 7 februari

KOEKJESKAARTING Vr 7 februari

Org. Mevo Ledegem De Samenkomst - Vanaf 18 uur www.mevo.jouwweb.be

MOSHROOMFEST Za 8 februari

Org. MoshRoom vzw DE L!NK - Vanaf 18 uur - € 12,00 www.moshroomfest.be

VOLLEYBAL Za 8 februari

Mevo - Langemark Sporthal Ledegem - 19 uur

BASKETBAL Za 8 februari

Wibac A - Izegem Sporthal Sint-Eloois-Winkel - 20 uur

NIEUWJAARSRECEPTIE CD&V Zo 9 februari

Org. CD&V Ledegem DE L!NK - Vanaf 10.30 Receptie gratis Kip met frietjes: € 20,00 (volwassenen) € 10,00 (kinderen) 0488 42 47 04

VOLLEYBAL Zo 9 februari

Kavo - Lichtervelde Sporthal Sint-Eloois-Winkel - 10.30 uur

BLOEMSCHIKKEN: VALENTIJNSTUK Wo 12 februari

Org. LDC De Kring Van 13.45 uur tot 16.30 uur - € 25,00 056 50 25 28 - dekring@rustenhove.be

FILIAALCONCERT Do 13 februari

Org. STAP Ledegem De Samenkomst Van 18.30 uur tot 19.30 uur Gratis - ledegem@staproeselare.be

FIETSCLUB Vr 14 februari

Org. LDC De Kring Van 14 uur tot 17 uur - € 6,00 056 50 25 28 - dekring@rustenhove.be

ACCORDEONNAMIDDAG MET CHRIS CAPOEN Vr 14 februari

Org. LDC De Kring Van 14 uur tot 17 uur - € 5,00 056 50 25 28 - dekring@rustenhove.be

HENK RIJCKAERT: MAKER Za 15 februari

Org. Davidsfonds Ledegem DE L!NK - Van 20 uur tot 22 uur € 20,00 (add) - € 18,00 (vvk) € 16,00 (leden add) - € 14,00 (leden vvk) www.davidsfonds-ledegem.be

KWB VALENTIJN DRIVING DINNER Za 15 februari

Org. KWB Ledegem Sporthal Ledegem - Vanaf 19 uur € 50,00 www.facebook.com/kwbledegem

SPELLENAVOND Za 15 februari

Org. Spellenclub ‘t Perron De Kobbe - Vanaf 19 uur - € 1,00 https://tperronledegem.wordpress.com

BASKETBAL Za 15 februari

Wibac A - Oedelem Sporthal Sint-Eloois-Winkel - 19 uur

VALENTIJNSCONCERT JAN WUYTENS EN ORKEST Zo 16 februari

DE L!NK - € 15,00 (vvk) - € 20,00 (add) 056 50 35 87

MIK MAK ROMMELMARKT Zo 16 februari

Org. Gezinsbond Ledegem Sporthal Ledegem Van 8 uur tot 16 uur Vrije toegang € 25,00 - € 10,00 (leden) 056 50 62 80 - siskaendidier@skynet.be


VOETBAL

Zo 16 februari

Olympic Ledegem - Aarsele Voetbalterrein Olympic - 15 uur Winkel Sport - Heist Sportpark Ter Schueren - 15 uur

FOTOREPORTAGE BRAZILIË Ma 17 februari

Org. LDC De Kring Van 14 uur tot 17 uur - € 3,00 056 50 25 28 - dekring@rustenhove.be

MEEWERKDEMONSTRATIE: VAN HAPJE TOT DESSERT Ma 17 februari

Org. Femma Ledegem LDC De Kring Van 19.30 uur tot 22.30 uur € 17,00 - € 10,00 (leden) 056 50 69 62 - jurgenensofie@skynet.be

F’L!NK: BREATHE Do 20 februari

Org. Cultuurdienst i.s.m. Davidsfondsen DE L!NK - Van 20 uur tot 22 uur - € 3,00 056 894 878 - flink@ledegem.be

APRÈSSKIRO FUIF Za 22 februari

Org. Chiro Miengelienge Zaal Den Traveir - Vanaf 21.30 uur € 5,00 (vvk) - € 6,00 (add)

CONCERTO BOLOGNESE

STARTVERGADERING WINKELSE TRAPPERS Zo 23 februari

Org. De Winkelse Trappers ‘t Oud Gemeentehuis (Kerkplein 18) Van 10.30 uur tot 12.30 uur Gratis www.dewinkelsetrappers.be

VOLLEYBAL Zo 23 februari

BEZINNING OKRA EN SAMANA Ma 24 februari

Org. OKRA Ledegem De Samenkomst Van 14 uur tot 17 uur

GROEPSLES SKIËN OF SNOWBOARDEN Do 27 februari

Org. tienerwerking Maksimum Ice Mountain Komen Van 13.30 uur tot 18.30 uur - € 35,00 056 894 876 - jeugd@ledegem.be

WIJNKAARTING Vr 28 februari

Org. Gezinsbond Ledegem Zaal ‘t Spoor - Vanaf 18 uur 056 50 62 80

Org. Koninklijke Fanfare De Kunst is ons Vermaak DE L!NK - Van 20 uur tot 22.30 uur € 8,00 (vvk) - € 9,00 (add) 0499 19 72 53

REISVERSLAG ZONSVERDUISTERING VS Zo 23 februari

Org. Privésterrenwacht Halley De Samenkomst Van 10 uur tot 12.30 uur € 3,00 - Gratis voor leden www.sterrenwachthalley.be

Org. Femma Ledegem Zaal ‘t Spoor - Van 14 uur tot 17 uur emmerson.iris@telenet.be

VOLLEYBAL Za 29 februari

Mevo - Staden Sporthal Ledegem - 19 uur

WEKELIJKSE MARKT

Elke vrijdag kan je op onze wekelijkse markt terecht, onder de kerktoren in Ledegem. Telkens van 14.30 uur tot 18.30 uur. Er is voor elk wat wils!

Jouw activiteit in deze kalender?

Er is slechts 1 mogelijkheid om jouw activiteit hier te laten verschijnen: geef ze in op www.uitdatabank.be! Ze verschijnt automatisch op onze gemeentelijke website en ze wordt overgenomen in tal van andere publicatiekanalen zoals kranten, weekbladen, websites, enz.

Wie?

Elke persoon of organisatie die een activiteit in de kijker wil zetten.

Wat?

Org. Jeugdharmonie Sonoré De Samenkomst - Vanaf 17.30 uur € 10,00 - € 8,00 (jonger dan 12 jaar) www.harmonieledegem.be/sonore

Za 22 februari

Za 29 februari

Kavo - Sint-Joris Sporthal Sint-Eloois-Winkel - 10.30 uur

Za 22 februari

WINTERCONCERT

VERRASSINGSNAMIDDAG

STERRENKIJKDAGEN Vr 28 en za 29 februari

Org. Privésterrenwacht Halley Telkens vanaf 20 uur - Gratis www.sterrenwachthalley.be

RADIO SCORPIO ONLINE Za 29 februari

Org. Radio Scorpio Uitzending vanuit feestzaal Cycloon Van 12 uur tot 18 uur www.radioscorpio.eu

Kleine of grote activiteiten? Fuif of workshop? Als de activiteiten toegankelijk zijn voor een publiek, mag je ze invoeren in de UiTdatabank. Let wel: commercieel aanbod is uit den boze.

Hoe invoeren?

Dat is vrij eenvoudig. Surf naar www. uitdatabank.be. Heb je vragen of zijn er zaken onduidelijk? Download de handleiding. Zij helpt je stap voor stap je activiteiten in te voeren. Voor publicatie in het magazine van maart moet alle info ten laatste op vrijdag 14 februari ingegeven zijn.

MEER INFO

Dienst communicatie - 056 894 874 communicatie@ledegem.be

19


NUTTIGE ADRESSEN

Administratief centrum

Gemeentebestuur en OCMW Rollegemstraat 132, Ledegem 056 894 800 - www.ledegem.be Ma Di Wo Do Vr

9 - 12 uur 9 - 12 uur 9 - 12 uur 9 - 12 uur 9 - 12 uur

13.30 - 19 uur gesloten 13.30 - 16.30 uur 13.30 - 16.30 uur gesloten

Gratis zitdagen Groeipakket: elke 1ste maandag van de maand van 10 uur tot 11.30 uur.

FOD Sociale Zekerheid: elke 2de vrijdag van de maand van 9.30 uur tot 11.30 uur. Juridisch advies: elke 2de maandag van de maand van 17 uur tot 18.30 uur.

Recyclagepark IVIO

Roeselarestraat 1, Rollegem-Kapelle 051 31 17 96 - www.ivio.be Ma 14 - 16.45 uur Di 14 - 18.45 uur Wo 14 - 17.45 uur Vr 9.30 - 17.45 uur Za 9.30 - 15.45 uur

Lokale politie

Rollegemstraat 132, Ledegem 056 50 67 82 - www.pzgrensleie.be Voortaan ook op afspraak! Ma Di Wo Do Vr

9 - 12 uur 9 - 12 uur 9 - 12 uur 9 - 12 uur 9 - 12 uur

13.30 - 19 uur gesloten 13.30 - 16.30 uur gesloten gesloten

NUTTIGE CONTACTGEGEVENS Hulpdiensten

Algemeen noodnummer: 112 Politie: 101 Medische spoeddienst: 100 Brandweer (dringend): 112 Brandweer (niet-dringend): 056 22 44 44 Rode Kruis Vlaanderen: 105

Bibliotheek

Wachtdiensten

Ma Wo Vr Za Zo

Andere

Rollegemstraat 218 Rollegem-Kapelle 056 894 880 bibliotheek@ledegem.be www.ledegem.be/bibliotheek 10 - 12 uur 14 - 18.30 uur 10 - 12 uur 14 - 18.30 uur 10 - 12 uur 14 - 18.30 uur 9.30 - 12 uur 9.30 - 12 uur

Dienstencentrum De Kring Hugo Verriestlaan 16, Ledegem 056 50 25 28 www.dekringledegem.be

Huisartsen midden West-Vlaanderen 051 24 50 50 - www.hamwvl.be Tandarts 0903 399 69 - www.tandarts.be Apotheek 0903 99 000 - www.apotheek.be

Vlaamse Infolijn: 1700 De Lijn West-Vlaanderen: 059 56 52 11 De Watergroep (VMW): 02 238 96 99 Fluvius (www.fluvius.be) Gasgeur: 0800 65 0 65 Onderbreking of defect: 078 35 35 00

CONTACTGEGEVENS SCHEPENCOLLEGE Bart Dochy

Sybille Geldhof

Bevoegdheden: Bevolking en burgerlijke stand • Politie- en hulpdiensten • Openbare werken • Waterbeleid • Ruimtelijke ordening • Landbouwen plattelandsbeleid • Intergemeentelijke samenwerking

Bevoegdheden: Sport • Jeugd Onderwijs • Noord-Zuid • Dierenwelzijn

Burgemeester 0477 76 20 50 burgemeester@ ledegem.be

Greta Vandeputte 1ste schepen 0495 22 68 51 greta.vandeputte@ ledegem.be

3de schepen 0486 25 25 39 sybille.geldhof@ ledegem.be

Wally Corneillie

4de schepen en voorzitter bijzonder comité sociale dienst 0495 59 43 93 wally.corneillie@ledegem.be

Bevoegdheden: Cultuur • Verkeer en mobiliteit • Lokale economie • Leefomgeving • Milieu en groenbeleid • Senioren • Evenementen en Feestelijkheden

Bevoegdheden: Sociale zaken • Andersvaliden • Gelijke kansen • Kinderopvang • Huis van het Kind Tewerkstelling • Kerkbesturen • Financiën

Geert Dessein

Marijn De Vos

2de schepen 0476 26 35 08 geert.dessein@ ledegem.be

Bevoegdheden: Wonen • Gemeentelijke gebouwen • Energie Personeel • Toerisme • Verbroederingen Digitalisering en archief • Communicatie Bibliotheek

Algemeen directeur 056 894 854 marijn.devos@ ledegem.be De burgemeester en alle schepenen hebben zitdag op maandag van 18 uur tot 19 uur (of op afspraak).

COLOFON Redactieraad

Geert Dessein Jason Bernard Eva Demeyer Patsy Grimonprez Johan Maes Eveline Vandenbogaerde Caroline Bossu

Redactieadres

Dienst communicatie Rollegemstraat 132 8880 Ledegem communicatie@ledegem.be

Lay-out en vormgeving Dienst communicatie

Druk

www.drukkerij-jacobs.be

Verantwoordelijke uitgever Geert Dessein, schepen van communicatie

Profile for Gemeentebestuur Ledegem

Infomagazine februari 2020  

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur Ledegem

Infomagazine februari 2020  

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur Ledegem

Advertisement