Page 1

> november > december 2019

© Bart Van Der Moeren

programmakrant >> Gemeenschapscentrum ‘t Blikveld BONHEIDEN

CIRCUS RONALDO LA CUCINA DELL’ARTE “De vrolijkste keuken ter wereld”

CIE. BARBARIE: MODDERS (8+)

© Franky Verdickt

“Want elke moeder moddert maar wat aan...”

vo rming | 1


IN ONS

VELD

© La Strada Graz Nikola Milatovic

Danny Ronaldo Danny Ronaldo coacht de zaaltry-out van ‘Swing’, die op za. 2/11 in ’t Blikveld speelt (zie pag. 4). Daarnaast speelt hij zelf op do. 7 en vr. 8/11 in diezelfde zaal twee uitverkochte voorstellingen van ‘La Cucina dell’Arte’ (zie pag. 6).

Wanneer ben je het gelukkigst? Als ik pure eenvoudige liefde in iets herken. Het lijkt zo simpel maar het gebeurt zeker niet elke dag. Welke eigenschap bij anderen apprecieer je het meest? Het is fijn als iemand herkent dat alles wat in het leven naar ons toekomt, dat we daar onbewust zelf om gevraagd hebben. Veel oordelen vallen dan weg. Het is fijn werken met mensen die ontdekt hebben dat we rijker en wijzer worden van de fouten die anderen maken. Dat we daar dankbaar kunnen voor zijn, omdat het leven te kort is om al die fouten zelf te maken.

Welke artiest bewonder je het meest? Het is een cliché voor clowns maar Charlie Chaplin blijft een artiest waar ik kan blijven verwonderd door worden. Hij was een genie en poëet, had ook een enorme universele taal. Maar vooral kon hij enorm voelen welke boodschap de wereld op dat moment nodig had en tegelijk blijkt hij op wat details na tijdloos te zijn. Wat is je favoriete boek? Ik lees niet zo bijzonder veel, maar ‘ Hand vol water’ van Antony De Mello heeft me veel gegeven. Welke song mogen ze spelen op je begrafenis? Ik ben veel bezig met de dood, maar denk eigenlijk nooit aan mijn begrafenis. Lijkt wel of die er nooit gaat komen. Ik hou ook

helemaal niet van afscheid nemen. Op een feest verdwijn ik liefst onopgemerkt. Zo mag het ook gaan. Dat het plots opvalt dat ik er al een tijdje niet meer ben. Terwijl het spel al heel de tijd gewoon doorgaat. Heb je een vaste gewoonte voor of na een optreden? Ik ben nog steeds angstig voor een voorstelling. En bezorgd omdat ik weet dat er geen garanties zijn. Alle moeilijke dingen nog eens even doen... Een kopje thee dat troost geeft voor de spanning en ik ben ook graag even alleen voor het gaat beginnen. Nadien zou ik nooit de douche kunnen missen. Als het een moeilijke voorstelling was, dan sta ik heel lang onder douche om alles met het water mee te geven.

Openingsuren info -en ticketbalie

> Jacques Morrensplein 2

2820 Bonheiden

T 015 50 28 70 blikveld@bonheiden.be www.blikveld.be

maandag 8.30 - 12 u. en 13.30 - 16.30 u. dinsdag 8.30 - 12 u. woensdag gesloten donderdag 8.30 - 12 u. en 18 - 20 u. vrijdag 8.30 - 12 u. > De balie van GC ’t Blikveld zal gesloten zijn op vr. 1 en ma. 11 november

& van di. 24 december 2019 t.e.m. do. 2 januari 2020.

Openingsuren eetcafé ‘t BLIKVELD

maandag 11 - 20 u. (keuken gesloten) dinsdag gesloten woensdag tot zondag 11 - 23 u. Keuken doorlopend geopend van 11.30 tot 20.30 u.

> Eten voor een voorstelling kan enkel mits voorafgaande reservatie! > Het café zal gesloten zijn op vr. 1 november en van ma. 23 december 2019

Vormgeving & druk Drukkerij Maes, Turnhout - www.maes-natuurlijk.be V.U. vzw Krankhoeve, Walter Casteels, Jacques Morrensplein 2, 2820 Bonheiden >> Jaargang 38 - nummer 224 2 |

t.e.m. vr. 3 januari 2020.

 www.eetcafeblikveld.be - cafetaria.blikveld@gmail.com - 0478 74 90 92

Blijf op de hoogte!  facebook.com/gcblikveld  twitter.com/gcblikveld  instagram.com/gcblikveld

> Gebruik zelf ook de hashtag #gcblikveld als je iets post over onze activiteiten.

Abonneer je op onze maandelijkse digitale nieuwsbrief via www.blikveld.be


© Els Malfliet

Seizoensopening Bij de opening van dit seizoen (Drs. P) trakteerden we het publiek op een receptie in retrostijl, met o.a. deze zelfgemaakte ‘gevulde eitjes’ (12/09).

© Els Malfliet

Soirée Décolletée Maaike Cafmeyer gaf zich volledig tijdens ‘Soirée Décolletée – Vrouwen zingen Drs. P’, ons openingsconcert van het seizoen (12/09).

© Els Malfliet

De Biechtstoel Illustratrice Judith Mertens maakte in onze foyer tekeningen over ‘Wie We Zijn’ van Fien Leysen tijdens De Biechtstoel (03/10). De volledige podcast kan je bekijken op onze website.

Bart Cannaerts Bart Cannaerts stond erop om bij zijn try-out van ‘We moeten nog eens afspreken’ zelf de tickets te scannen aan de zaaldeur (21/09).

© Atelier Olala

Stef Bos solo Weinig muzikanten kunnen solo het publiek zo meenemen in een verhaal. Een uitverkochte zaal genoot en dankte met een staande ovatie (09/10).

Florale hoepel Tijdens de ouder/kindworkhop ‘florale hoepel’ gingen de kinderen met hun mama’s/ oma’s creatief aan de slag met bloemen (13/10)

Voor meer foto’s, filmpjes en backstageverhalen kan je steeds terecht op onze Facebookpagina, Instagram en Instagram Stories. Post je zelf iets op je sociale media over onze activiteiten, voeg dan zeker ook de hashtag #gcblikveld toe.

IN ONS

VELD

Lynn Van Royen © Johannes Vandevoorde

Lynn Van Royen speelt in ’t Blikveld op za. 30/11 aan de zijde van Peter De Graef in de theatervoorstelling ‘Het Koninkrijk van Henry Darger’ (zie pag. 4)

Wanneer ben je het gelukkigst? Als mijn dag volledig leeg is in de agenda, en mijn hoofd ook. Dan genieten van een koffie in de zon, en mijn kinderen die spelen in de tuin.

Welke eigenschap bij anderen apprecieer je het meest? De kunde om niet te oordelen of te veroordelen, maar gewoon te luisteren naar wat wordt verteld. Wat is je favoriete boek? ‘The curious incident of the dog in the nighttime’ van Mark Haddon

Welke song mogen ze spelen op je begrafenis? ‘When she goes nana’ van The Radio’s. Heb je een vaste gewoonte voor of na een optreden? M’n tegenspeler stevig vastpakken en ‘connecteren’ met mekaar.

terugblik

| 3


> Podium CIRCUS RONALDO Swing (zaalversie)

TRY-OUT LAATSTE TICKETS!

© Klaartje Lambrechts

Zaterdag 2 november 2019 – 20.15 u. Een frisse waaier van allround circusartiesten trekken al hun registers open op maat van de onvervalste swingmuziek uit de jaren veertig. Groots spektakel en kleine knipogen, swingende tonen en een vleugje verleiding. De aanstekelijke speelsheid, de heerlijke dynamiek en de blije opgewektheid van Circus Ronaldo’s jonge garde laat je verliefd worden op circus zoals je het al lang niet meer zag. Het zestal van SWING charmeert niet alleen met hun humor en fratsen, maar ze laten je ook genieten van hun ongekunstelde authenticiteit.

CIRCUS

‘Swing’ speelde in juni 2018 reeds 5 uitverkochte voorstellingen in de circustent op VC Rijmenam en reisde nadien uitgebreid door heel Vlaanderen (o.a. 32 uitverkochte tentvoorstellingen tijdens de Zomer van Antwerpen 2019!). Circus Ronaldo wil ‘Swing’ nu ook omvormen naar een zaalshow en koos ‘t Blikveld uit om dit een eerste keer te testen.

>> prijs: € 15

LYNN VAN ROYEN & PETER DE GRAEF

LAATSTE TICKETS!

Het koninkrijk van Henry Darger Zaterdag 30 november 2019 – 20.15 u. April 1973. Henry Darger - een teruggetrokken onderhoudsman uit Chicago - zegt de huur van zijn flat op. Hij laat zich opnemen in het bejaardenhuis. Kort erna overlijdt hij. Op de vraag wat er met zijn meubels en spullen moet gebeuren: “Throw it all away. Too late now.”. Wanneer huiseigenaars Kiyoko en Nathan Lerner de flat willen leeghalen - stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen bevroeden. Verspreid in kasten, op tafels, de grond liggen meer dan 30.000 pagina’s voor-en achterkanten vol getypt, vergezeld van een 300-tal schilderijen. Dargers epos: ‘In the realms of the Unreal’. Hij heeft er 60 jaar aan gewerkt.

© Fred Debrock

Henry’s leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd maakte hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende - zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op. Niet om de kunst of de literatuur; maar om zichzelf te redden.

THEATER

Aan de hand van Dargers dagboeken, schrijft Thomas Janssens een nieuwe tekst voor topacteurs Lynn Van Royen en Peter De Graef over wat het met een mens doet om onopgemerkt te blijven.

>>spel: Lynn Van Royen en Peter De Graef >>concept, tekst & regie: Thomas Janssens >>prijs: € 16/14

4 | p o dium


PIANOTRIO ARIES Aperitiefconcert Zondag 8 december 2019 – 11 u. Het jonge Belgische pianotrio Aries dankt zijn naam aan de Latijnse benaming voor het sterrenbeeld van de ram. Dit weerspiegelt het jonge, frisse dynamisme van de groep. De muzikanten zijn opgeleid in drie van de beste scholen van Europa: in Londen, Berlijn en Zürich. Daar kregen ze inspiratie om te musiceren als solist en in kamermuziekverband. Ze ontdekken samen het brede repertoire voor pianotrio van het classicisme tot hedendaagse muziek. In dit aperitiefconcert brengen ze een gevarieerd programma met composities voor alle smaken.

>>Concreet programma

KLASSIEK

• J. Haydn - pianotrio in Do groot n°43 Hob. XV:27 Allegro - Andante - Finale Presto • D. Shostakovich - pianotrio n°1 op.8 in do klein Andante • F. Mendelssohn - pianotrio n°1 op. 49 in re klein Molto Allegro agitato - Andante con moto tranquillo - Scherzo Finale Allegro assai appassionato

>>bezetting: Alice van Leuven (viool), Paul Heyman (cello) en Wouter Valvekens (piano)

>>prijs: € 13/11 (incl. afsluitend drankje)

COMPAGNIE BARBARIE Modders

8+ TIP!

Vrijdag 13 december 2019 – 19.30 u. In ‘Modders’ zien we een aantal moeders aan het werk. In hun wereld vol goede bedoelingen werken de dingen echter tegen hen. Geen enkele stoel staat recht, geen kleedje dat nog past, geen enkele schaar die recht kan knippen en iedereen is de tel kwijt.

© Franky Verdickt

In het leven van deze moeders is immers alles wankel. Hun afweersysteem faalt, hun strakke plannen worden langzamerhand herleid tot moes. Maar doorgaan zullen ze! Niks aan de hand! Alles onder controle! Tot het bittere einde klauteren ze telkens weer uit de grootste puinhoop en redden ze zich uit de chaos die hen omringt. Zoals het een moeder betaamt….

FAMILIE/THEATER

‘Modders’ is een absurde komische voorstelling voor jong en oud vanaf 8 jaar, waarin je een inkijk krijgt in het wel en wee van een moederhoofd. Want elke moeder moddert maar wat aan.

EXTRA

Och, tenslotte is opvoeden nog altijd makkelijker dan afvallen.

Na de voorstelling trakteren we iedereen nog op een gepast extraatje. Daarbij leggen we alle mama’s uit het publiek voor de gelegenheid zelfs nog extra in de watten!

>>spel: Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel

>>regie: Karolien De Bleser >>prijs: € 12/10/7 (-12j)

po dium | 5


CIRCUS RONALDO

Voor uitverkochte activiteiten kan je je steeds vrijblijvend op

© Benny Degrove

REEDS UITVERKOCHT…

www.blikveld.be. Indien er last-minute tickets vrijkomen (en dat gebeurt vaker dan je denkt!), wordt deze wachtlijst

© Danny Willems

de wachtlijst plaatsen via

La Cucina dell’Arte

Donderdag 7 en vrijdag 8 november 2019 - 20.15 u.

CHRIS LOMME & MICHAEL DE COCK/KVS Reverence

vrijdag 15 november 2019 - 20.15 u.

BAAR

gecontacteerd.

GENOEG!

© Diego Franssens

door ons chronologisch

Woensdag 11 december 2019 - 20.15 u.

> Expo

MARION BEECK zaterdag 30 november 2019 – zondag 5 januari 2020 met vernissage op vrijdag 29 november 2019 om 20 u. Marion Beeck is een jonge illustratrice die drie jaar geleden afstudeerde als Master grafisch ontwerp - illustratie aan Kask Gent. De voorbije jaren is ze zichzelf blijven uitdagen en ontwikkelen op artistiek gebied. Nu ze haar eigen beeldtaal heeft gevonden, is het tijd om met haar grafisch werk en illustraties naar buiten te treden. Haar stijl is minimalistisch, speels en kleurrijk. Ze werkt voornamelijk met collagetechniek, waarop ze al dan niet verder werkt met potlood, verf of inkt. Voor deze tentoonstelling combineert Marion illustraties met beeldend werk rond het thema ‘de zondeval’. Een herinnering aan verleiding en zonden die we vandaag nog steeds kennen en waar we ons nog steeds in laten meeslepen, ‘al sinds het begin der tijden’.

ILLUSTRATIE

6 | p o dium / expo


> Vorming

TIP!

WIJNCURSUS: BOURGOGNE In 5 namiddagen word je door de verschillende wijngebieden en de tientallen appellaties van Bourgogne gegidst. Als opwarming beginnen we met de rode en witte wijnen van Chablis & Grand Auxerrois. Tijdens de 2de les ligt de focus op de rode en de witte wijnen van de Côte Chalonnaise & Maconnais. Tijdens de 3de is de Gamay druif aan zet met de rode wijnen van de Beaujolais, wellicht komt er op de proeftafel ook een “Crémant de Bourgogne” uit deze regio. De 4de namiddag gaan wij voor wit met de Chardonnay toppers uit de Côte d’Or. Met deze benaming maken de Fransen geen reclame voor Belgische chocolade, maar bedoelen zij de wijnen van de Côte de Beaune en Côte de Nuits. Tijdens de 5de en laatste les doen wij de vorige les nog eens over, maar dan met de rode Pinot Noir toppers uit de Côte d’Or. >>Wie: Louis Verschueren, Sommelier-Conseil en docent aan de opleiding “Wijnhandelaar/ Sommelier” bij Syntra en bij onze Bonheidense “Wijnkring Vitis Vinifera”, is jullie gids van dienst. Met elke les een 9-tal proevertjes wordt dit zeker geen droge bedoening. Diverse lesteksten en presentaties worden digitaal bezorgd. >>Wanneer: dinsdag 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2019, telkens van 13.30 tot 16.30 u. >>Waar: cafetaria OC de Krankhoeve >>Prijs: € 100 (alles inbegrepen) Max. 17 deelnemers

KUNSTONTMOETINGEN GRIEKSE EN ROMEINSE ARCHITECTUUR De Griekse tempel, een verheven beeld in de ruimte? Steekt het Parthenon boven de stad Athene uit, dan bewaart het Erechteion de ziel van de stad. In de tempel, de woonplaats van de godheid, heeft ook de mens zijn plaats, zichtbaar en onzichtbaar, verbeeld in unieke sculpturen. Een namiddag vertoeven we tussen getuigen van grote menselijke creativiteit. De Romeinse stad Trier: ruimtelijke ordening en orde in de architectuur. Trier, op en top Romeins, maar ook Middeleeuws. Romeins is het stratenplan, recht op recht, met een ordentelijke inplanting van publieke gebouwen, woonblokken en open ruimtes. Orde moet er zijn: daarvan getuigt de kwadraatbouw bewaard in de dom… En wat hebben de Middeleeuwen gedaan met deze ordening in stratenplan en gebouwen? >>Wie: Emmy Vermeulen >>Wanneer: donderdag 7 en 14 november 2019, telkens van 13.30 tot 15.30 u. >>Waar: grote zaal ’t Kranske >>Prijs: € 20 Max. 50 deelnemers

STRAFFE VERHALEN: EEN SPRAAKMAKENDE REEKS Drie avonden maak je kennis met uiteenlopende sprekers en hun bijzondere verhalen. Inschrijven per avond is mogelijk, de hele reeks volgen kan ook. 12 november: Majd Khalifeh kwam in 2004 in België aan, als staatloze Palestijn in een vreemd land, op zoek naar een identiteit. Van een man zonder land werd Majd Belg en VRT-journalist. Aan de hand van foto’s en filmpjes neemt hij u mee doorheen zijn zoektocht van nieuwkomer tot actieve burger. 19 november: Iparc, een bedrijf gespecialiseerd in de restauratie en conservatie van kunst- en erfgoedstukken, werd door Unizo gelauwerd als KMO van het jaar. Vandaag restaureert Iparc o.a. werken van Bosch, Bouts, Rubens en Tuymans. CEO Leen Gysen toont hoe ze te werk gaan en hoe het bedrijf in zeven jaar tijd groot werd. 26 november: Leander Verdievel was 24 toen de bliksem snoeihard insloeg. Door een neustumor werd zijn leven bijna twee jaar op pauze gezet. Hij onderging slopende behandelingen en de daarmee gepaarde emoties. Humor was voor hem het tegengif. Over zijn ervaringen én die van vele anderen schreef hij de fictiereeks en het boek ‘Gevoel voor tumor’. Leander praat ongeremd, eerlijk en vanuit het hart over hoe het is om kanker te krijgen en hoe dat je hele bestaan en dat van iedereen om je heen op zijn kop zet. >>Wanneer: dinsdag 12, 19 en 26 november 2019, telkens van 20 tot 22 u. >>Waar: cafetaria van OC de Krankhoeve >>Info en inschrijvingen: 016 31 06 70 of www.davidsfonds.be/academie >>Prijs: € 18 per lezing of € 50/ € 44 (met Davidsfonds Cultuurkaart) voor de reeks van drie lezingen po dium | 7


LAATSTE PLAATSEN!

SPELEN MET LETTERS: WENSKAARTEN

KERSTTAFEL

Elke les krijg je een bepaalde lettervorm aangeboden waar je vervolgens creatief mee aan de slag gaat. Door het aanbrengen van kleuren en de vele verschillende uitwerkingsmogelijkheden die elke lettervorm biedt, kan je de kaarten naar jouw eigen stijl vorm geven.

Bij Hortense brengt Katrien Sterckx mensen samen rond een mooi gedekte tafel. In haar workshops maakt iedereen stap voor stap een prachtig tafelstuk en geeft ze tips rond het thema zodat je thuis op jouw beurt “Happy Moments” kan creëren met familie & vrienden.

>>Wie: Griet Cockaerts, kalligrafe >>Wanneer: donderdag 14, 21 en 28 november 2019, telkens van 19.30 tot 22 u. >>Waar: ’t Kranske >>Materiaal: potlood, gom, lat, zwarte fineliners 0,1 - 0.3 - 0.5 mm, gekleurde fijne stiftjes, kleurpotloden, papier van 10,5 x 15 cm of 10 x 21 cm (of uit A4 of A3 formaat te snijden) van 200 à 300 gr. >>Prijs: € 35

In deze sessie maken we samen een prachtig kerststuk dat de hele kerstperiode mooi blijft.

Min. 6 en max. 12 deelnemers

Bij voldoende interesse worden additionele sessies ingepland. >>Wie: Katrien Sterckx van Hortense - Happy Moments >>Wanneer: woensdag 11 december 2019 om 19.30 u. >>Waar: in het atelier van Hortense, Venlaan 26, 2820 Bonheiden >>Prijs: € 45 Min. 6 en max. 15 deelnemers i.s.m. HORTENSE – HAPPY MOMENTS

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

4-12 JAAR

Ook dit jaar verwelkomen we de kinderen in ’t Blikveld op een knotsgekke, creatieve namiddag in het kader van de ‘Kunstendag voor Kinderen’. In verschillende doorloopworkshops zullen ze creatief en beeldend aan de slag kunnen. Wat er al zeker op het programma staat: * Fiets je eigen schilderij: neem plaats, trap op de pedalen en kies je kleuren en zie hoe de kleuren zich mengen. Trap sneller of langzamer op de pedalen, elke keer is het weer anders. Het drogen van je schilderij doe je op de droogfiets. * Beeldhouwen met Ytong: Super stoer en lekker (niet) gevaarlijk! We leggen een hele tafel vol zagen, hamers, beitels, vijlen en ytongblokken. Vervolgens kunnen de kinderen zich volledig laten gaan om tot een plezant en kunstig resultaat te komen. We bevestigen het werkje op een plank en de kinderen kunnen het zo mee naar huis nemen. 8 | vo rm ing

* Cheese and shoot: tijdens deze in- en uitloop mogen passanten en toeschouwers in 5 verschillende installaties foto’s nemen van zichzelf en hun gezin/vrienden. Er worden 5 Ipads en materiaal ter beschikking gesteld. Cheese en shoot! >>Wanneer: zondag 17 november 2019 van 14 tot 17 u. >>Waar: grote zaal GC ‘t Blikveld >>Prijs: GRATIS wel graag vooraf inschrijven via www.blikveld.be

Profile for Gemeente Bonheiden

BLIkVELD november - december 2019  

Tweemaandelijks cultuurmagazine van GC 't Blikveld - Bonheiden / editie november - december 2019.

BLIkVELD november - december 2019  

Tweemaandelijks cultuurmagazine van GC 't Blikveld - Bonheiden / editie november - december 2019.

Advertisement