Toerismegids - Berlare, een groene natuurparel

Page 1

EEN GROENE NATUURPAREL #inhetspoorvandeschelde

TOV © David Samyn

BERLARE


2


Infokantoor/infopunt Fietsverhuur Hotspot Veer Gevaarlijke oversteekplaats

BERLARE, MEER DAN EEN MEER

Camping

Het mooiste meer van Vlaanderen bruist als nooit tevoren. Alle partners hebben de krachten gebundeld. Dat zie je. Dat voel je. Dat beleef je. Elke dag opnieuw. Een dagje uit aan het Donkmeer is altijd anders. Want het permanent aanbod is gevarieerd. En de vele evenementen zijn echte toppers. Welkom! Deze gids geeft een overzicht van alles wat in Berlare te #ontdekken en #beleven valt en hij neemt je mee langs 3 wandelroutes en een fietsroute. In het spoor van de Schelde kan je de geschiedenis van de streek lezen, helemaal tot rust komen, de natuurpracht bewonderen, waterpret beleven en culinair genieten. Trek je wandelschoenen alvast aan of smeer die ketting. En vergeet je nieuwsgierigheid niet! Want er valt bijzonder veel te ontdekken in dit prachtige gebied.

© Werner De Grauwe

Kampeerverblijfplaats

#inhetspoorvandeschelde

3


4

TOV © David Samyn


ONTDEKKEN & BELEVEN #inhetspoorvandeschelde

#inhetspoorvandeschelde

5


DONKMEER & SCHELDEMEANDER

6

TOV © David Samyn

GA ZELF OP ONTDEKKING EN LAAT JE OVERWELDIGEN DOOR ZOVEEL NATUUR! DE MEEST KWETSBARE PARELTJES, ZOALS RESERVAATZONE DONKMEER, KAN JE BEZOEKEN ONDER BEGELEIDING VAN EEN NATUURGIDS.


© Bert Van der Linden

Het Donkgebied is een uniek gebied binnen de toeristische regio Scheldeland. Reservaatzone Donkmeer geniet Europese bescherming en bestaat uit 38 hectare uitzonderlijk landschap van ondiepe waterpartijen, oude broekbossen, turfputten, veengraslanden, rietvelden, zeggenvegetaties, drijftillen en wonderlijke fauna en flora. Deze natuurlijke en cultuurhistorische schatten hebben we te danken aan een oude Scheldemeander die eeuwenlang onderhevig was aan een proces van verzanding en turfvorming. In de 18de en begin 19de eeuw ontgon men hier turf als brandstof. Daarna liepen de putten langzaam onder water.

TOV © David Samyn

Het ‘Overmeerse broek’ bleef onder water en kennen we nu als het Donkmeer. Het is zo’n 86 hectare groot. Over het Berlaarse Broek lees je meer op p. 17!

#inhetspoorvandeschelde

7


8

© Bert Van der Linden

ONTHAALPOORT DONKMEER

NA EEN BEZOEK AAN DE ONTHAALPOORT KRIJG JE GEGARANDEERD ZIN OM DIE PRACHTIGE NATUURTAFERELEN IN HET ECHT TE GAAN ONTDEKKEN. HET HELE JAAR DOOR, IN ELK SEIZOEN.


PRAKTISCH

Langs de oevers van het Donkmeer vind je een hedendaags onthaalcentrum waar jong en oud op speelse wijze iets kunnen opsteken over de Berlaarse natuur en geschiedenis. Zowel scholen, gezinnen als individuele bezoekers kunnen er onder meer op ontdekking naar het ontstaan van het Donkmeer, en hoe het toerisme daarop volgde. Of naar welke zeldzame vogels en vissen zich rond de oude Scheldemeander schuilhouden.

Gratis toegang, gratis parkeren © Bert Van der Linden

Nadien kan je je nieuw verworven kennis meteen in de praktijk uittesten via een wandel- of fietsroute op maat, óf je kan een boeiende workshop of spannende natuurexpeditie boeken. Langs de Eendenkooi en aaidierenweide, het Berlaars Zwin of liever het Kasteelpark? Er is letterlijk voor elk wat wils in Berlare. En er zijn ook terrasjes in overvloed!

Openingsuren: maart - oktober elke dag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur juli - augustus elke dag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur november - februari weekdagen van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur weekend van 13.30 tot 17 uur

Onthaalpoort Donkmeer Donklaan 123 (Alfred Nelenpad), 9290 Berlare 052 43 25 60 toerisme@berlare.be www.berlare.be/toerisme

© Bert Van der Linden

TOV © David Samyn

Boek een boeiende workshop of een spannende natuurexpeditie op maat! Meer info: VZW Durme, www.vzwdurme.be info@vzwdurme.be - 09 348 30 20

#inhetspoorvandeschelde

9


LANGS HET DONKMEER

Ligt het gestolen paneel van Het Lam Gods verborgen op deze bedevaartsplaats? Vraag in Onthaalpoort Donkmeer naar de themawandeling op kindermaat over de Rechtvaardige Rechters .

10

© Werner De Grauwe

LAAT JE VERRASSEN DOOR ZOVEEL NATUUR EN MOGELIJKHEDEN. HIER VIND JE ALLES WAT JE NODIG HEBT VOOR EEN ONVERGETELIJK DAGJE UIT.


BARELDONKKAPEL

AAIDIERENWEIDE

Het Donkmeer is ook een populaire bedevaartsplaats. In 1935 werd een ommegang opgericht met zeven stakapelletjes en een monumentale calvarieberg, allen van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule.

Op de grens met recreatiedomein Nieuwdonk werd een weide aangelegd waar geitjes, konijntjes en zelfs een alpaca vrij rondlopen. Kinderen komen er terug in contact met dieren. Bijzonder leuk én belangrijk voor hun ontwikkeling.

De huidige voorgevel dateert van 1774. In 2004 werd de buitengevel opgeknapt; in najaar 2007 werd het interieur gerenoveerd.

EENDENKOOI Middenin de groene wandelhotspot ‘Eendenkooi’ (zie p. 23 voor de wandellus) bevindt zich een unieke gereconstrueerde kooi die de geschiedenis van de eendenvangst voor consumptie uitlegt. Verder vind je op dit domein ook een aaidierenweide en een gloednieuwe natuurspeelzone. Het is dé plek bij uitstek voor gezinnen met kinderen en voor wie in een beperkte tijdspanne toch de pracht van de streek wil proeven. Het domein is gratis toegankelijk, maar kan bij extreme weersituaties tijdelijk sluiten.

Openingsuren aaidierenweide: april, mei en september: woensdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur andere dagen op afspraak paasvakantie: elke dag van 10 tot 17 uur juni, juli en augustus: elke dag van 10 tot 17 uur oktober tot en met maart: gesloten (dieren naar winterverblijf)

Geen zin om te wandelen naar de Eendenkooi? De overzetboot brengt je in alle rust heen en terug. Een overtocht duurt ongeveer een kwartier. www.botenverhuur.be

© Tim Delmoitie

De ommegang ligt vlak achter de Bareldonkkapel, één van de mooiste kapellen uit de omgeving en opgedragen aan O.L.V.-ter-Groender-Straete. Ze stond er met zekerheid al in de 14de eeuw en is sinds 1942 beschermd.

PRAKTISCH

Ambassadeur van Scheldeland

Deze rustige, ingetogen plek zet je leven eventjes op pauze en nodigt uit tot gebed of bezinning.

VLINDERTUIN Kan je vlinders verplichten om aan de boorden van het Donkmeer te komen fladderen? Uiteraard niet. Maar je kan wel een omgeving zo inrichten dat ze aantrekkelijk wordt voor deze diertjes. En dat is precies het opzet van dit charmante project langs de Brielstraat. Vlinders zijn niet alleen mooi, ze hebben ook hun nut. Zo helpen ze bloemen bestuiven, hebben ze hun rol in de voedselketen (niet in het minst als rups), en zegt hun aan- of afwezigheid ook iets over de natuurkwaliteit van de omgeving. Toch worden vlinders een zeldzaamheid doordat hun biotoop razendsnel inkrimpt door menselijke aanwezigheid. Aangepaste bloemen, planten en andere ingrepen, moeten de vlinders naar de vlindertuin lokken én hen beschermen. Enkele kleine ingrepen leiden samen tot een waar vlinderparadijs. En wij genieten mee van al die kleurenpracht! Leuk voor jong en oud. Toegang gratis. #inhetspoorvandeschelde

11


IN ‘T PARK

12

© Bert Van der Linden

HET BOERENKRIJGPARK EN KASTEELPARK ZIJN GROENE PARELS IN HET HART VAN DE GEMEENTE.


© Bert Van der Linden

BOERENKRIJGPARK

KASTEELPARK

Op 12 oktober 1798 begon in Overmere de Boerenkrijg, een historische opstand tegen de Fransen die Overmere een plaats bezorgde in de geschiedenisboeken. De Boerenkrijg wordt levendig gehouden door onder meer het Boerenkrijgstandbeeld, een werk van Aloïs de Beule. Ook het Boerenkrijgpark is er naar vernoemd. Je kan er naar hartenlust ravotten, gezellig wandelen of sporten. Het park bevindt zich achter het oudgemeentehuis en is vrij toegankelijk.

In het hartje van Berlare ligt het Kasteelpark. Dit fraaie kasteeldomein is aangelegd bovenop de rivierduinen die hier meer dan tienduizend jaar geleden door de Schelde werden achtergelaten. Dat verklaart meteen ook het grillige reliëf. Het kasteel en bijgebouwen zijn niet toegankelijk, het park wel.

Aan de hand van een leuke wandeling ontdek je meer over het verleden van het Boerenkrijgpark en de omgeving. De hele wandeling is 6,5 km, de korte lus telt 4,5 km. Je kan de brochure verkrijgen in de doorgang van het oud-gemeentehuis of in de onthaalpoort.

PRAKTISCH Openingsuren Kasteelpark: oktober tot en met maart: elke dag van 8 tot 17.30 uur april tot en met september: elke dag van 8 tot 20 uur Meer info: Onthaalpoort Donkmeer, 052 43 25 60 toerisme@berlare.be

© Roger De Man

De allerkleinsten onder ons kunnen hun energie kwijt in de natuurlijke speelzones. Je ontdekt ze zowel in het Boerenkrijgpark als in het Kasteelpark.

#inhetspoorvandeschelde

13


LANGS DE SCHELDE

14

TOV © David Samyn

DE KILOMETERS NATUUR DIE LANGS DE SCHELDE OP JE LIGGEN TE WACHTEN, ZIJN ÉÉN LANGGEREKTE UITNODIGING TOT EEN GOEIE WANDELTOCHT OF EEN STEVIGE FIETSTRIP.


1 april tot 1 oktober: weekdagen van 7 tot 20 uur weekend en feestdagen van 9 tot 20 uur

TOV © David Samyn

1 oktober tot 1 april: weekdagen van 7 tot 18 uur weekend en feestdagen van 9 tot 18 uur overzet op het half uur en het uur, geen overzet om 12.30 uur

Vlakbij de veerdienst bleef de authenticiteit bewaard en vinden we ‘t Veerhuis. In 2009 kregen ze de titel ‘Strafste locatie van Vlaanderen’. Deze charmante taverne lokt heel wat toeristen. Het is dan ook een uitgelezen rustpunt op de Scheldedijk in Berlare. Het Veerhuis Waterhoek 25, Berlare www.het veerhuis.be info@hetveerhuis.be 052 42 62 72

Het Riekend Rustpunt is een klein museum, uniek in Vlaanderen, dat een totaal onbekend en weinig bestudeerd aspect van de geschiedenis belicht: de mesthandel tussen de steden en het platteland langs de waterlopen. Gratis toegang. Het Riekend Rustpunt ligt op een kruispunt van wandel- en fietsroutes in de buurt van het Donkmeer. PRAKTISCH Openingsuren: 1 oktober tot 1 april: enkel open voor groepen na reservatie 1 april tot 1 oktober: elke dag van 12.30 tot 19 uur Meer info: Onthaalpoort Donkmeer, 052 43 25 60 toerisme@berlare.be

TOV © David Samyn

Vaarperiode:

RIEKEND RUSTPUNT

TOV © David Samyn

Gratis veerpont over de Schelde voor voetgangers en fietsers. Volgens de lokale traditie is het veer Berlare-Appels het oudste in ons gewest. Zelfs in het verdrag van Verdun dat dateert uit 843 is er al sprake van deze overzet. De omgeving van het Veer was ooit het decor van de film ‘Mira’ of ‘De teloorgang van de Waterhoek’ met Willeke Van Ammelrooy en Jan Decleir.

Ambassadeur van Scheldeland

VEER BERLARE-APPELS

#inhetspoorvandeschelde

15


16

© Armand De Rouck

NATUURLIJK BETOVEREND

DE BERLAARSE NATUUR IS ZEER INDRUKWEKKEND, MAAR OOK ZEER KWETSBAAR. BLIJF OP DE WANDELPADEN, HOU JE HOND AAN DE LEIBAND EN LAAT GEEN ZWERFVUIL ACHTER. ZO BLIJFT HET ER VOOR BEZOEKERS ÉN DE TALLOZE PLANTEN EN DIEREN AANGENAAM VERTOEVEN.


BERLARE BROEK

© Christine Eloot

Het natte gebied werd in de jaren 70 door een luciferfabriek beplant met meer dan 13.000 populieren. Vandaag is Berlare Broek een waardevol natuurgebied met moerassen en meer dan vijftig vijvers die heel wat watervogels aantrekken. Het hoeft dus geen verdere uitleg dat je hier prachtige wandelingen kan maken!

© Karen De Nul

De oude Scheldemeander Berlare Broek ontstond net als het Donkmeer uit een overstromingsgebied van de Schelde. De natuurlijke afsnijding van deze meander vond ongeveer 10.000 jaar geleden plaats. Het stilstaande water raakte opgevuld met plantenresten en werd omgevormd tot een veengebied. Dat gedroogde veen wordt ook turf genoemd en werd in de 17de en 18de eeuw gebruikt als brandstof. Waar de turf ‘gestoken’ werd, ontstonden putten die langzaamaan weer volliepen met water.

KALKENSE MEERSEN

PAARDEWEIDE

Tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren ligt een uitgestrekt meersengebied met een zeer rijke natuur.

In het projectgebied Paardeweide, ook wel ‘het Zwin van Berlare’ genoemd, kunnen wandelaars zich tegoed doen aan wondere taferelen die de natte natuur met zich meebrengt. Zo heeft het rietatol van dertig hectare, met tal van sloten en eilandjes, een enorme aantrekkingskracht op watervogels en steltlopers. Via het wandelpad met infoborden kan je het gebied beter leren kennen.

Met 800 hectare aaneengesloten, vochtig grasland, vormen de Kalkense Meersen één van de grootste overblijfselen van de Scheldemeersen. Meersen zijn laaggelegen, vochtige graslanden in de overstromingsvlakte van een rivier. Vaak zijn ze doorsneden met sloten en grachten. In de buurt van de dorpskernen zijn de weilanden afgebakend met knotwilgen, die het natuurgebied een eerder beperkt uitzicht geven. Ruimte, water, groen en rust vormen de belangrijkste troeven.

De Paardeweide doet ook dienst als gecontroleerd overstromingsgebied. Dat betekent dat het bij extreme weersomstandigheden Scheldewater kan bergen op een veilige manier.

#inhetspoorvandeschelde

17


LEUKE ACTIVITEITEN

18

TOV © David Samyn

VERKEN HET DONKOEVERPARK EN DAAG ELKAAR UIT VOOR EEN PARTIJTJE MINIGOLF, PETANQUE OF KUBB!


TOV © David Samyn

MINIGOLF, KUBB EN PETANQUE

Ontdek ook de gloednieuwe natuurspeelzone! Trek de speelkleren aan, neem een lunchpakket mee en ravot je rot! Gegarandeerd uren speelplezier in het Donkoeverpark!

In het Donkoeverpark kan je met vrienden of familie terecht voor een partijtje minigolf, kubb of petanque. Het spelmateriaal kan je verkrijgen in de onthaalpoort. Reserveren is pas nodig vanaf groepen met meer dan 7 personen.

LEUK VOOR GROEPEN Op zoek naar een leuke uitstap met je vereniging, vriendengroep, familie of collega’s? In Berlare is er voor elk wat wils. Verkies je een sportieve of culturele groepsactiviteit, in de natuur of liever eentje om letterlijk van te smullen? De medewerkers in Onthaalpoort Donkmeer werken graag met jou een programma op maat uit voor een hele of halve dag. De gids met groepsactiviteiten kan je gratis verkrijgen in de onthaalpoort of downloaden via www.berlare.be/toerisme.

FIETSVERHUUR Als je zonder fiets in Berlare staat, kan je er een huren in Onthaalpoort Donkmeer. Reserveren op voorhand is aangeraden.

PRAKTISCH Meer info: Onthaalpoort Donkmeer 052 43 25 60 toerisme@berlare.be

TOV © David Samyn

Aan Onthaalpoort Donkmeer kan je gratis gebruik maken van een fietspomp en elektrische fietslaadpalen.

#inhetspoorvandeschelde

19


20 TOV © David Samyn


ACTIEF #inhetspoorvandeschelde

#inhetspoorvandeschelde

21


©Vilda - Yves Adams

DONKMEERWANDELROUTE 4.6 KM

22

TOV © David Samyn

DIT TOCHTJE LANGS DE BOORDEN VAN HET MEER LAAT JE PROEVEN VAN HET MOOIS DAT DE STREEK TE BIEDEN HEEFT. PRACHTIGE NATUUR, GEZELLIGE TERRASJES EN TOFFE SPEELZONES!


Mag het wat verder zijn? Wandel dan ook eens rond Nieuwdonk. Nieuwdonk is een geliefd recreatiedomein bij zwemmers, watersporters en gezinnen met kleine kinderen. Op p. 37 ontdek je meer over Nieuwdonk.

TOV © David Samyn

Op en rond Vlaanderens mooiste meer kan je varen, vissen, wandelen en fietsen. De omgeving serveert je mooie Scheldenatuur met velden, bossen en moerassen. Geniet van onovertroffen palinggerechten in de omliggende restaurants.

PRAKTISCH Zin in meer? Wandelgids ‘Waterlanden’ te verkrijgen in Onthaalpoort Donkmeer of via www.routen.be

Knooppunten 8

1

2

9

Afstand 4.6 km Vertrekplaats Onthaalpoort Donkmeer is vlot bereikbaar. Je kan er gratis parkeren en knooppunten 8 en 9 zijn vlakbij Meer info: Onthaalpoort Donkmeer Donklaan 123 (Alfred Nelenpad), 9290 Berlare 052 43 25 60 toerisme@berlare.be Ontdek meer wandelroutes: www.berlare.be/toerisme www.routen.be #inhetspoorvandeschelde

23


24

©Vilda - Yves Adams

© David Van Der Smissen

KASTEELPARK WANDELROUTE 10.5 KM

HET ENE MOMENT STA JE OP EEN RIVIERDUIN HET LANDSCHAP TE BEWONDEREN, HET ANDERE STA JE IN OVERSTROMINGSGEBIED, ÓNDER HET NIVEAU VAN DE SCHELDE.


Deze gevarieerde trip door de Scheldenatuur start in het Kasteelpark en leidt je langs erfgoed, mooie zichten en het indrukwekkende overstromingsgebied Paardeweide. Het ene moment sta je duidelijk onder het Scheldeniveau. Even later maak je je op voor een stevige klim door de duinen die de rivier eeuwen geleden in de bocht van Berlare deed ontstaan.

Zin in meer? Wandelnetwerk ‘Kalkense Meersen Donkmeer’ te verkrijgen in Onthaalpoort Donkmeer of via www.routen.be

PRAKTISCH Knooppunten 23 22 21 20 44 43 56 55 53 52 50 49 46 51 47 19 18 16 15 22 23

Afstand 10.5 km Vertrekplaats Kasteelpark Berlare, Frankrijkstraat 1, Berlare. Je kan er gratis parkeren en knooppunt 23 is vlakbij. Meer info: Onthaalpoort Donkmeer Donklaan 123 (Alfred Nelenpad), 9290 Berlare 052 43 25 60 toerisme@berlare.be Ontdek meer wandelroutes: www.berlare.be/toerisme www.routen.be #inhetspoorvandeschelde

25


STILTEWANDELING DOOR SCHELDEBROEKEN 7.5 KM

26

TOV © David Samyn

LAAT JE IN NATUURRESERVAAT SCHELDEBROEKEN INNEMEN DOOR DE BETOVERENDE STILTE VAN DE NATUUR.


TOV © David Samyn

TOV © David Samyn

Laat je innemen door de stilte van n a t u u rg e b i e d S c h e l d e b ro e ke n . Appelsveer, de veerpont tussen Berlare en Appels, is een van de oudste in de streek. Het idyllische vlakke land aan Appelsveer kreeg de naam Waterhoek, naar Stijn Streuvels’ roman ‘De teleurgang van de Waterhoek’. (Zie ook p. 15.) Buitendijks liggen zoetwaterschorren, bredere oeverstroken met struiken en riet waar talloze watervogels thuis zijn. Een stukje natuur om te koesteren!

PRAKTISCH Knooppunten 64 62 63 39 38 37 36 66 67 65 64

Afstand 7.5 km Vertrekplaats Taverne ’t Veerhuis, Waterhoek 25, Berlare Meer info: Onthaalpoort Donkmeer Donklaan 123 (Alfred Nelenpad), 9290 Berlare 052 43 25 60 toerisme@berlare.be Ontdek meer wandelroutes: www.berlare.be/toerisme www.routen.be #inhetspoorvandeschelde

27


FIETSROUTE LANGS SCHELDE EN DENDER 45 KM

FIETS LANGS HET DONKMEER, SLUIZEN EN HET VEER BIJ APPELS.

28


Tussen Dender en Schelde ligt een fraai stuk natuur waar het water nooit veraf is. Laat je leiden langs sluizen en bruggen, natte weilanden en stemmige dorpjes, en strek je kuiten op een terrasje in onze groene gemeente. Deze fietsroute, de Dendermonde fietsroute, volgt fietsknooppunten en brengt je van het Donkmeer door de bossen van het Berlare Broek over de Schelde naar het hart van Dendermonde en terug. Fiets en geniet!

PRAKTISCH Knooppunten

Fietsverhuur & meer info

66 72 73 76 77 87 88 89 91 88 87 81

Onthaalpoort Donkmeer

27 29 22 14 2 67 68 65 45 44 66

Donklaan 123 (Alfred Nelenpad),

Afstand – 45 km

9290 Berlare 052 43 25 60

Vertrekplaats SCHELDELAND

Zin in meer?

Knooppunt

68

67 79

toerisme@berlare.be

De Onthaalpoort Donkmeer in

FIETSNETWERK

Fietsgids ‘Overstromen’ of fietsnetwerk ‘Scheldeland’ te verkrijgen in Onthaalpoort Donkmeer of via www.routen.be

Berlare is vlot bereikbaar.

Ontdek meer fietsroutes:

Je kan er gratis parkeren en

www.berlare.be/toerisme

knooppunt 66 is vlakbij.

www.routen.be

De trajecten werden uitgestippeld op het wandelnetwerk ‘Kalkense Meersen Donkmeer’ en het fietsnetwerk ‘Scheldeland’. Via de handige routeplanners (www.routen.be) kan je nog meer van Berlare, Kalkense Meersen Donkmeer en Scheldeland ontdekken. Of bestel gewoon de wandelnetwerkkaart of fietsnetwerkkaart via de webshop van www.routen.be. Kom je een knooppunt-probleempje tegen onderweg? Laat het weten via www.routen.be/routedokter.

#inhetspoorvandeschelde

29


30 © Bert Van der Linden


BUITENGEWOON #inhetspoorvandeschelde

#inhetspoorvandeschelde

31


EVENEMENTEN

32

© Tim Delmoitie

SPECTACULAIR EN VOOR DE MASSA OF LIEVER KLEIN EN INTIEM? AAN DE OEVERS VAN HET DONKMEER OF IN HET KASTEEL- OF BOERENKRIJGPARK? DE VELE EVENEMENTEN IN DE GEMEENTE ZIJN VASTE WAARDEN DIE JAARLIJKS HEEL WAT ENTHOUSIASTE BEZOEKERS LOKKEN.


© Tim Delmoitie

In Berlare valt er het hele jaar door vanalles te beleven. Een feestelijke opening van het toeristisch seizoen in de paasvakantie, sfeervolle Donkse Donderdagen in juli en augustus, Berlare Zingt! op 20 juli, een knallend Waterfeestenweekend de eerste zondag van augustus… Er zijn jaarlijks heel wat terugkerende evenementen die telkens voor tal van enthousiaste bezoekers zorgen.

© Tim Delmoitie

Stip ze aan in je agenda en ontdek nog meer leuke UiTjes op www.uitinberlare. be en www.berlare.be/toerisme.

FESTIVARIA Al sinds 1987 verbaast Festivaria ons om de twee jaar aan het einde van de zomer met muzikale openluchtspektakels op het Donkmeer. The Sound of Music, Annie, West Side Story, Titanic en vele andere klassiekers passeerden de revue.

© Festivaria

Het kader is uniek. Met een vast speelplateau op het water beschikken w e ove r één van de mooiste openluchttheaters in Europa. En de toeschouwer zit lekker droog, beschut tegen weer en wind. PRAKTISCH Meer info: www.festivaria.eu #inhetspoorvandeschelde

33


34 © Tim Delmoitie


WATERPRET #inhetspoorvandeschelde

#inhetspoorvandeschelde

35


36

© Bert Van Der Linden

PLEZIER OP ‘T WATER

IN DE ZOMERMAANDEN NEEM JE IN RECREATIEDOMEIN NIEUWDONK EEN DUIK IN HET VERFRISSENDE WATER EN GA JE NADIEN BRUIN BAKKEN OP HET MOOIE STRAND. VERTOEF JE LIEVER OP HET WATER? HUUR DAN EEN BOOTJE EN ONTDEK HET DONKMEER.


NIEUWDONK

Liefhebbers van zeilen, surfen, kajakken en duiken kunnen zich uitleven in en op de watersportvijver. In de afgebakende zone is het bij warm weer heerlijk zwemmen onder het waakzame oog van de redders. Op de speeltuin ravotten kinderen tot en met 12 jaar op de leukste speel- , klim- en behendigheidstoestellen. Wie meer houdt van een partijtje voetbal of ravotten kan terecht op de grote speelweide. Mag het nog uitdagender? In de omliggende bossen werd een survivalparcours gecreëerd voor durvers en actieve sporters. Wie het liever rustiger aan doet, kan zonnen op het strand of een wandeling maken. Via de toegangspoort tussen Eendenkooi en recreatiedomein Nieuwdonk kan je jouw wandeling rond het Donkmeer uitbreiden langs de watersportvijver. Het pad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

TOV © David Samyn

Vlakbij het Donkmeer ontdek je Nieuwdonk: een uitgestrekt park- en recreatiedomein met ontspanningsmogelijkheden voor het hele gezin tijdens elk seizoen.

BOOTJE VAREN

VISSEN

Als je naar het Donkmeer komt, moét je even het water op. Het is al jaren traditie in menig Vlaams gezin.

Ook vissers zijn welkom op het visrijke Donkmeer. Een dagvergunning kan je zelf printen aan de ticketautomaten aan ’t Brugsken en aan de Brielstraat. Heb je wel eens beet? Waag dan je kans op een van de populaire viswedstrijden aan het Donkmeer.

Een roeiboot voor de romanticus, een waterfiets voor de sportieveling, een kano voor de avonturier of een motorboot voor het gezin. Je vindt deze bootjes aan de voorzijde van het Donkmeer, langs de Donklaan. Je kan ook een tochtje maken met de overzetboot. Die brengt tot 50 personen van de kade aan de Donklaan naar de ingang van de Eendenkooi en terug.

SCHAATSEN © Katrien De Saedelaere

Vlakbij het strand met zicht op de speeltuin worden lekkere hapjes en drankjes geserveerd.

Meer info: Park- en recreatiedomein Nieuwdonk, oost-vlaanderen.be nieuwdonk@oost-vlaanderen.be

Meer info: Donkwachter, 0473 87 80 55 donkwachter@berlare.be visreglement en tarieven op www.berlare.be

En als ’t dagenlang stevig vriest, slaat de ijsgekte toe. Van overal komen gelegenheidsschaatsers zich dan op het natuurijs van het uitgestrekte meer wagen. Maar de sfeer en animatie op en rond het ijs zijn absoluut ook de moeite waard voor niet-schaatsers! #inhetspoorvandeschelde

37


38 © Mara Michels


GENIETEN & RELAXEN #inhetspoorvandeschelde

#inhetspoorvandeschelde

39


SANTÉ

40

TOV © David Samyn

EVEN TOT RUST KOMEN NA EEN STEVIGE NATUURWANDELING? DE VELE GEZELLIGE RESTAURANTS EN CAFEETJES HETEN JE VAN HARTE WELKOM.


Ontdek meer eet- en drinkgelegenheden in de gids ‘Eten en drinken in Berlare’. Gratis te verkrijgen in Onthaalpoort Donkmeer of via www.berlare.be/toerisme

DRINKEN Cultuurcafé Dorp 101 0474 66 51 67 cultuurcafé_berlare@telenet.be

De Kalvaar Oude Dreef 2 0493 20 77 31 kathleen.vanhauwe@gmail.com

Den Boerenkrijg Burg. De Lausnaystraat 3 09 367 87 87

In De Nieuwe Wandeling Strijdamstraat 10 0472 10 22 78 ronny.verhelst1@telenet.be

Bierhuisje Groenendijk Molenstraat 176 0471 25 85 57 bluestower@gmail.com

’t Oud Brughuys Brugstraat 55 052 42 69 32 info@oudbrughuys.be www.oudbrughuys.be

’t Weiken Brielstraat 2 0486 44 36 85

#inhetspoorvandeschelde

41


42

TOV © David Samyn

SMAKELIJK

OP ZOEK NAAR EEN LEKKERE SNACK OF LIEVER EEN UITGEBREID MENU? ER ZIJN HÉÉL WAT MOGELIJKHEDEN IN BERLARE. HÉT STREEKGERECHT BIJ UITSTEK IS PALING. DE BEREIDINGEN IN ‘T GROEN, IN ‘T ROOD OF GEBAKKEN ZIJN ECHTE KLASSIEKERS.


De Pluim Donklaan 152 09 367 51 51

ETEN

Elvira Donklaan 255 09 367 06 82 info@restaurant-elvira.be www.restaurant-elvira.be

Jonkman – ’t Mosselke Kruisstraat 27 09 367 75 33 restaurant_mosselke@hotmail.com

Ma Tu Vu Dorp 31 052 42 55 43 - 0478 32 97 67 info@bistrotmatuvu.be www.bistrotmatuvu.be

Pur Boeuf Donklaan 93A 09 367 84 24 info@purboeuf.be www.purboeuf.be

’t Nieuw Paviljoen Donklaan 117 09 367 91 26 tnieuwpaviljoen@telenet.be

‘t Pompierken Dorp 86 0474 17 23 72 coco.loc@hotmail.com

De Nieuwe Pluim Brielstraat 9 09 367 80 70

De Zonnevallei Dendermondse Steenweg 13A 09 228 17 45 info@dezonnevallei.be www.dezonnevallei.be

Het Veerhuis Waterhoek 25 052 42 62 72 info@hetveerhuis.be www.hetveerhuis.be

La Tapa Canaria Baron Tibbautstraat 5 W2 09 337 09 53 info@latapacanaria.be www.latapacanaria.be

Nymphea Donklaan 176A 09 367 77 34 nymphea@telenet.be

Regina Donklaan 134 09 367 55 71

#inhetspoorvandeschelde

43


44 © Tom Baetens

RELAXEN


OVERNACHTEN Vakantiewoning ’t Sutterhuisje Donklaan 187 0473 37 03 66 slapenaanhetdonkmeer@outlook.com www.slapendonkmeer.be

VakantiewoningThuisjeTierlantijn Mosseveldstraat 26 0498 21 60 40 hallo@thuisjetierlantijn.be

Camping Groenpark Gentsesteenweg 337 09 367 90 71 groenpark@scarlet.be www.campinggroenpark.be

Verblijfpark Gamma Strijdamstraat 8 09 367 64 97 delausnayrene@hotmail.com www.verblijfparkgamma.be

Verblijfpark Primavera Schriekenstraat 35 09 367 89 57 verplijfpark@primavera-berlare.be www.primavera-berlare.be

Verblijfpark Rodeo Donklaan 190A 09 367 74 56 info@verblijfparkrodeo.be www.verblijfparkrodeo.be

Ontdek meer overnachtingsmogelijkheden in de gids ‘Overnachten in Berlare’. Gratis te verkrijgen in Onthaalpoort Donkmeer of via www.berlare.be/toerisme

#inhetspoorvandeschelde

45


46 TOV © David Samyn

MEER


Amuzen Donklaan 85/1 0478 33 49 36 www.amuzen.be

Botenverhuur Donklaan 253 09 367 94 59 info@botenverhuur.be www.botenverhuur.be

De Smaakboetiek Donklaan 94 09 278 27 73 info@desmaakboetiek.be www.desmaakboetiek.be

Hair Q Donklaan 127 09 367 56 21

Kleding Bracke Donklaan 249 09 367 75 49 www.kledingbracke.net

Kook- en wijnatelier Lagom Donklaan 55 0468 57 16 02 info@kookatelier-lagom.be www.kookaterlier-lagom.be

LUX Ontbijt- en geschenkbox Veerstraat info@luxdelux.be

Meubelen De Sutter Donklaan 185 09 367 53 60 info@meubelendesutter.be www.meubelendesutter.be

Palinghandel Borremans Donklaan 89 09 367 53 58 info@palinghandelborremans.be www.palingborremans.be

#inhetspoorvandeschelde

47


Gratis te verkrijgen in Onthaalpoort Donkmeer of via www.berlare.be/toerisme

VVV DONKMEER VVV Donkmeer is grote fan van... het Donkmeer! Langs de boorden van het meer organiseert VVV Donkmeer verschillende ‘activiteiten met een hoek af’. Stuk voor stuk de moeite waard voor het hele gezin. Lid worden? Eenvoudig en met tal van voordelen!

© Eddy Copers

© Katrien De Saedelaere

Ontdek de Kapelletjesroute van VVV Donkmeer! Een fietsroute van 35 km die je meeneemt langsheen rustige baantjes en tal van kapelletjes.

VVV DONKMEER

Je kan nu heel eenvoudig zelf je lidmaatschap in orde brengen via www.vvvdonkmeer.be. Daar ontdek je ook het volledige jaarprogramma.

48

© VVV Donkmeer

Als lid van VVV Donkmeer geniet je van heel wat voordelen, waaronder gratis toegang tot Waterfeesten, Halloweentocht en een gegidste wandeling in elk seizoen, korting op de openluchtvoorstellingen van Festivaria...


© Lucia De Dycker

KALKENSE MEERSEN DONKMEER Een bezoek aan Kalkense Meersen Donkmeer doet je dromen van andere tijden. In de zompige weilanden ontmoet je boeren van wel duizend jaar oud en in de schaduw van een knotwilg raak je aan de praat met een vergeten mandenvlechter. Want dat zijn de mensen die hier ooit rondliepen. Dat is de geschiedenis van deze plek. In de stilte van het landschap hoor je hun verwaaide stemmen. Ook wandel, fiets of vaar je in Kalkense Meersen Donkmeer door ontzettend diverse biotopen. Het gevarieerde, weidse landschap zet je geest open. Zo doet Kalkense Meersen Donkmeer je dromen over de toekomst. Je kan er onthaasten en vertragen. Je kan er mijmerend door het landschap meanderen. En zo kom je in het spoor van de Schelde ook jezelf op het spoor.

© Koenraad De Mol

www.kalkensemeersendonkmeer.be

#inhetspoorvandeschelde

49


SCHELDELAND JOUW VAKANTIELAND Gemeente Berlare is gelegen binnen de toeristische regio Scheldeland. Deze strekt zich uit langsheen de Schelde, de Dender en de Rupel en is centraal gelegen in Vlaanderen tussen de steden Gent, Antwerpen en Mechelen. Typerend voor de regio is het rivierenlandschap, de prachtige natuurgebieden en de erfgoedparels. Zin om na je ontdekking van Berlare ook de rest van de regio te ontdekken? Surf dan snel naar www.scheldeland.be voor meer inspiratie en bestel er het gratis Scheldeland Vakantieboek. www.scheldeland.be

50


RIVIERPARK SCHELDEVALLEI Pittoreske dorpen, prachtige kastelen, Europese topnatuur en heerlijk weidse velden… De open ruimte die zich uitstrekt tussen de internationale hotspots Gent, Antwerpen en Mechelen is voor velen nog een goed bewaard geheim. Als Rivierpark Scheldevallei wil deze vallei haar rijkdom delen met iedere natuur- en cultuurliefhebber. En hoe meer jij meegeniet, hoe groter de erkenning en waardering voor elke waterloop- en natuurbeheerder, elke landbouwer, elke vereniging en elke instantie die al decennialang de schoonheid van deze regio in stand houdt en versterkt. Kalkense Meersen Donkmeer is een trots onderdeel van het Rivierpark Scheldevallei! Wil je ontdekken wat er allemaal te beleven valt in Rivierpark Scheldevallei? www.rivierparkscheldevallei.be

#inhetspoorvandeschelde

51


MEER INFO Onthaalpoort Donkmeer Donklaan 123, 9290 Berlare

COLOFON

v.u. Katja Gabriëls - gemeente Berlare, Dorp 22, 9290 Berlare gedrukt op gerecycleerd papier

berlare

Dienst Toerisme Berlare

toerismeberlare

© Botenverhuur

052 43 25 60 toerisme@berlare.be www.berlare.be/toerisme