Programa Festes de Sant Josep Oriol 2020 #SJO20

Page 1SALUTACIÓ DEL REGIDOR DEL DISTRICTE DE CIUTAT VELLA Aquesta és la primera vegada que com a regidor de Ciutat Vella m’adreço a vosaltres per donar la benvinguda a les festes de Sant Josep Oriol. I em fa molta il•lusió poder fer-ho coincidint amb una ocasió tan especial per a tothom, com és la celebració del 25è aniversari de les festes. Des del 1995, l’entusiasme d’un grup de veïns i veïnes, apassionats pel barri i la seva història manté ben viva la flama d’un barri que no vol deixar de ser-ho i el record d’aquell veí de Ciutat Vella, que la tradició ens diu que va destacar per la seva dedicació a les persones malaltes i humils. Al llarg dels anys, les festes han esdevingut un referent del calendari festiu de tot Barcelona i la recuperació de personatges molt estimats al barri del Pi com el Doctor Pa i Aigua o els gegants del Pi ha fet que es convertissin en patrimoni de l’imaginari popular col•lectiu. Quan arriba la primavera tothom té ganes de tornar-se a emocionar amb el Retaule, la representació del miracles de les monedes, la trobada de gegants o els atracaments de Perot lo Lladre, que tant agraden als infants. Però sobretot, les festes tenen un valor molt important a Ciutat Vella, ja que en un entorn com el barri Gòtic, on la pressió turística és tan intensa, una celebració tan arrelada com aquesta fa que s’enforteixin els vincles veïnals i es reforci la identitat de barri. Moltes felicitats a l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi per aquests 25 anys de compromís i dedicació al barri i per fer possible que seguim compartint aquests dies de festa i alegria!

Jordi Rabassa Massons Regidor del Districte de Ciutat Vella


Olga de Sandoval Sarrias Antiguitats Banys Nous, 21 - 08002 Barcelona Telèfon: +34 93 318 14 44 odesando@gmail.com


FESTES DE SANT JOSEP ORIOL 2020 Ja tornem a celebrar les Festes de Sant Josep Oriol al barri del Pi. Un any més, les hem preparat des de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi amb molta il•lusió, interès i dedicació, traient temps d’on hem pogut. S’ha d’agrair la implicació de tota la junta i la colla, que sempre intenten fer-les més lluïdes i participatives. En total són només set dies, però espero que els visquem tots amb la il•lusió de sempre, gaudint-ne al màxim. Aquest any celebrem els 25 anys de les festes al barri del Pi. La Festa Major va ser recuperada l’any 1995 per part de la nostra associació, en col•laboració amb les associacions de comerciants i de veïns del barri, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella. Per commemorar aquest aniversari, hem fet un llibre que resumeix les activitats que donen sentit a la nostra festa. A més, també s’hi poden veure tots els gegants i grups que hi han participat al llarg dels anys. Però també hem de tocar de peus a terra. Els darrers anys, el nostre barri s’està quedant sense veïnat degut a l’especulació. S’està fent fora als veïns i botiguers, destruint el veïnat i el comerç tradicional, donant pas a hotels, pisos turístics i botigues que no s’integren en el teixit associatiu ni en la festa. El que sí que fan aquests locals és aprofitar-se de l’esforç que fan uns quants irreductibles per mantenir vives les festes i tradicions de la nostra ciutat. Amb la festa de barri reforcem les xarxes veïnals, promovem el turisme cultural i beneficiem a la ciutat. Per anar acabant, us convido a llegir el programa. Hi trobareu una bona quantitat d’actes per gaudir: activitats infantils, cercaviles de gegants, passades de bestiari, actuacions de falcons, exhibicions castelleres, exposicions, xerrades, concerts per la gent jove i no tan jove... així com la representació del Retaule de Sant Josep Oriol que, com de costum, també presenta novetats en alguns detalls. Com sempre, espero que us ho passeu molt bé participant de tots els actes. Que tinguem una bona Festa Major!

Josep Lluís Esteras “Iaio” President de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi


Associaciรณ de Comerciants del Carrer Petritxol i Plaรงa del Pi


SALUTACIÓ DEL RECTOR DE SANTA MARIA DEL PI Com a nou rector de Santa Maria del Pi sóc nouvingut en el barri, també en les seves festes i tradicions, però em fa il·lusió saber que Sant Josep Oriol - un sacerdot barceloní que va ser beneficiari de Santa Maria del Pi i que està enterrat a la basílica - va deixar una profunda petjada en el que llavors era la ciutat. Bona prova d’això és que té dedicada una de les places que rodegen l’església i que les festes del barri del Pi porten el seu nom. Va saber conquerir el cor de molta gent per la seva religiositat, però també per la seva dedicació als malalts i a les persones necessitades. I aquesta admiració, estimació o devoció continua a través dels descendents, o no, dels seus contemporanis. I també em fa il·lusió que un dels actes més emblemàtics de les festes sigui el Retaule de Sant Josep Oriol, que és un recull de la seva vida i miracles. I mai millor dit, ja que de miracles en va fer bastants. El seu exemple de lliurament als altres és un element que s’encomana, ens aglutina i ens ha d’ajudar a fer comunitat, sigui aquesta la parròquia, el barri o la ciutat. Que aquests dies, amb totes les activitats que s’han muntat gràcies a les aportacions i col·laboracions de diverses entitats i associacions de la parròquia, del barri i de més enllà, ens ajudin a formar una pinya més ferma de fraternitat durant tot l’any. I que aquests dies, els petits i els grans ens ho passem d’allò més bé descobrint tot allò de positiu que té el barri i la seva gent, que és molt. Que tots tinguem unes bones Festes de Sant Josep Oriol, la nostra Festa Major!

Mn. Lluís Ramis Rector de Santa Maria del Pi


JOIERIA i ARGENTERIA

SANT Petritxol, 1 - BARCELONA Telèfon 93 301 15 77


Dissabte 21

EL PREGÓ 10.55 h

Toc d’Inici a la Festa

Amb els Ministrers del Pi i tot seguit el repic de les campanes de Santa Maria del Pi.

11.00 h Pregó de les a la plaça del Pi

Festes

Amb la presència dels quatre Gegants originals del Pi i amb els parlaments de: • Pregoner de les Festes: Sr. Marc Ferrer Murillo, historiador i bomber. • Sr. Jordi Rabassa, Regidor del Districte de Ciutat Vella. • Mn. Lluís Ramis, Rector de la Basílica de Santa Maria del Pi. • Sr. Josep Lluís Esteras Gimeno, President de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi. • Sr. Eloi Martí Pujol, President de l’Associació de Comerciants i Veïns de la Plaça de Sant Josep Oriol. Durant l’acte es presentarà el llibre “Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular”.

tot seguit

Remembrança del Miracle de les Monedes

Recordarem un dels miracles més divertits i coneguts de Sant Josep Oriol.

L’Anunci del Baladrer Amb els personatges del Retaule de Sant Josep Oriol, anunciant la representació que es farà al vespre.Dissabte 21

Ball dels Gegants Originals del Pi En Mustafà, l’Elisenda, l’Oriol i la Laia faran el seu ball tradicional acompanyats pels Músics del Pi.

Cercavila anunciadora de les Festes

Els Gegants petits originals del Pi realitzen una cercavila de benvinguda a les festes del barri. Vestits a la moda del segle XIX, avui surten les peces originals que anuncien l’arribada de la Festa Major. En Josep Oriol i l’Eulàlia seran acompanyats pels Músics del Pi. Recorregut: Cardenal Casañas, Boqueria, Banys Nous, Palla, Pi, Portaferrissa, Petritxol i plaça del Pi.

DIADA CASTELLERA 17.00 h

Diada Castellera a la plaça del Pi

Amb la participació dels Castellers de Barcelona i els Castellers de Cerdanyola. Els Castells són Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, declarats per la UNESCO.Dissabte 21

“EL DOCTOR PA I AIGUA”

El retaule de Sant Josep Oriol

19.00 h

Arribada del Legat

Teatralització de la Solemne Processó per donar la Benvinguda al Legat arribat de Roma. Com cada any hi participa la Coronela i el Lleó i l’Àliga de Barcelona, entre d’altres. Recorregut: plaça del Pi, Pi, Cucurulla, Pi i plaça del Pi

20.00 h

El Retaule a la Basílica de Santa Maria del Pi

Drama sacre representat a càrrec de centenars de persones que, dalt de l’escenari i darrere les cortines, fan possible aquesta espectacular obra. Com cada any hi participen els Gegants petits originals del Pi, i també s’hi podran veure l’Àliga i el Lleó de la Ciutat. Consulteu el programa a part.


Els convidats a Bestieses L’Àliga de La Bisbal d’Empordà Documentada des del 1619, la figura actual té una inscripció interior amb la data de 1772. És l’àliga més antiga que es conserva a Catalunya i, per tal de preservar-la, l’any 1997 se’n va fer la rèplica actual. Al llarg de la seva història, només ha sortit en mitja dotzena d’ocasions de casa seva. L’any 2016 va estrenar el seu ball propi i el 2019 se celebraren els 400 anys de la seva primera referència documentada.

El Cavall Alat de Vila-seca Tot i que Vila-seca no havia tingut bestiari festiu, durant les Festes de Sant Antoni de l’any 2019 es presentà el Cavall Alat, una bèstia única. La primera singularitat de la figura rau en el material de construcció: acer inoxidable. Es tracta d’una espectacular peça creada pel ferrer Antoni Mas, qui també és l’autor, entre d’altres, de l’Àliga de Tarragona o la corona del Lleó de Reus. El Cavall no té previst sortir fora de la seva població de manera habitual. És acompanyat per una formació de vent-metall, que interpreta el seu ball propi.


Diumenge 22

BESTIESES

Els convidats del Lleó i la Mulassa 9.00 h Rebuda a la plaça de Sant Felip Neri

En aquesta edició la convidada del Lleó de Barcelona és l’Àliga de La Bisbal d’Empordà i el convidat de la Mulassa de Barcelona és el Cavall Alat de Vila-seca.

10.45 h

Cercavila de benvinguda

Recorregut: plaça de Sant Felip Neri, Sant Felip Neri, Sant Sever, Bisbe, plaça Nova, Boters, Pi, plaça de Sant Josep Oriol i plaça del Pi.

11.15 h

Ballada a la Basílica de Santa Maria del Pi

Amb el ball de la Mulassa de Barcelona, el Cavall Alat de Vila-seca, l’Àliga de la Bisbal d’Empordà i el Lleó de Barcelona. Durant l’acte es podrà aconseguir una postal commemorativa de la participació de les bèsties convidades enguany, continuant amb el col·leccionable de postals de Bestieses.

11.55 h

Cercavila de comiat

Recorregut: plaça del Pi, Cardenal Casañas, Rambla, Portaferrissa, Boters, plaça Nova, Bisbe, Pietat, Santa Clara i plaça del Rei.

12.30 h

Balls de comiat a la Plaça del Rei


Repics de Campanes Els Campaners del Pi realitzaran dos repics de Campanes durant les Festes de Sant Josep Oriol: el primer anunciarà el Pregó i el segon l’Ofici de Festa Major. La major part de les campanes del Pi són del segle XVII i XVIII i són conegudes com l’Antònia, l’Andreua, la Maria, la Josepa, la Vicenta i l’Esquirol o Miquela. Les Campanes i els seus Tocs han estat proclamats Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.


Dilluns 23

DIADA DE SANT JOSEP ORIOL 19.30 h

Repic de campanes

A càrrec dels Campaners del Pi. Es podrà sentir des de les places i carrers del voltant de la Basílica.

20.00 h

Ofici de Festa Major

a la Basílica de Santa Maria del Pi

Amb la ballada dels quatre Gegants Originals del Pi en el moment de l’ofertori. Al finalitzar s’entonarà l’Stabat Mater de Felip Olivelles (segle XVII). Seguidament es cantaran els Goigs de Sant Josep Oriol amb la Capella de Música del Pi.

Dijous 26

XERRADA 20.00 h

“Recuperant la Festa Major” a La Casa dels Entremesos

Ara fa 25 anys que el barri del Pi va tornar a fer les Festes de Sant Josep Oriol. Les festes s’havien celebrat des del 1807 en un format molt religiós, però en aquesta nova etapa, les festes passen a fer-se al carrer, amb la cultura popular com a eix central. A través de diferents persones que ho van viure de primera mà, descobrirem com es va gestar aquesta recuperació i quin és el paper que hi van tenir els diferents agents del barri: la basílica, el veïnat, els comerciants, les associacions... Adreça: plaça de les Beates, 2 (a la Sala d’Actes)

Divendres 27

TARDA INFANTIL 18.00 h Cercavila

Infantil

Amb les escoles del barri que tenen gegants i tot aquell que s’hi vulgui afegir amb el seu gegant o capgròs. Recorregut: plaça de Sant Josep Oriol, del Pi, Petritxol, Portaferrissa, Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

19.00 h

Contacontes a la plaça de Sant Josep Oriol

Un rondallaire explicarà contes variats a la canalla.

EMMULASSA’T! 21.45 h

Projeccions a la plaça de Sant Josep Oriol

L’Emmulassa’t! s’inicia amb les projeccions que tindran lloc a la porta de l’Ave Maria, a la plaça de Sant Josep Oriol.

21.50 h

Sortida de la Mulassa

Amb inici a la plaça de Sant Josep Oriol i acompanyada per la Marxing Band del Taller de Músics del Raval, la Mulassa de Barcelona farà una passejada festiva pel barri. Recorregut: plaça de Sant Josep Oriol, carrers Ave Maria, Banys Nous, Call, Sant Honorat, Sant Sever, Bisbe, plaça Nova, Boters, Pi i plaça de Sant Josep Oriol.Divendres 27 23.00 h Ballades

finals

a la plaça de Sant Josep Oriol Abans de retirar-se a la seva cleda dins la Basílica de Santa Maria del Pi, la Mulassa de Barcelona farà els últims balls a la plaça. Us convidem a tots a ballar amb ella!

23.15 h

Ball de Festa Major a la plaça de Sant Josep Oriol

A càrrec del grup Tamborinu So Obstinat.

Dissabte 28

PASSEJADA DELS ORIOLS 11.15 h

Recepció dels gegants a la plaça de Sant Josep Oriol

L’Oriol rep tots els convidats abans de començar a desfilar.

11.45 h

La Passejada dels Oriols

Tal com fan les gegantes a la Passejada de les Laies de les Festes de Santa Eulàlia, aquest cop és el torn dels gegants homes de Ciutat Vella. Hi participen: l’Oriol, en Mustafà, en Mustafà petit i en Perot lo Lladre del Pi, l’Hereu de la Casa de Caritat o del Corpus, el nan Cu-cut, en Pippo i en Roc de la Plaça Nova, el Senyor Ramon i el nan Manolito del Raval, en Pep Barceló de la Barceloneta, en Tinet el Graller i en Peret el Fanaler del Casc Antic, el Rei Salomó de Santa Maria del Mar, en Pere II el Gran i l’Alfons el Franc de Sant Pere de les Puel·les, en Ferran de Sant Jaume i l’Emili i el Rei de la Màgia del carrer Princesa. Recorregut: carrer de la Palla, Banys Nous, Boqueria, Rambla, Portaferrissa, Pi i plaça de Sant Josep Oriol.


Activitats paral·leles Exposició “El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol” Del 4 de març al 3 de maig a La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2) Entre els anys 1806 i 1807 la ciutat de Barcelona va celebrar la beatificació de Sant Josep Oriol amb tota la pompa i solemnitat. Al llarg dels segles XIX i XX, la basílica del Pi va mantenir les festes i oficis religiosos en honor al seu patró fins a mitjans del segle XX. L’any 1995, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi es va decidir a engegar el projecte de recuperació de les festes amb el suport de la basílica, les entitats, veïns i comerciants del barri del Pi. Aquest model més popular i de carrer és el que, amb canvis i ampliacions, ha arribat fins als nostres dies.

Concurs d’Instagram #concursSJO20

Durant la celebració de les Festes de Sant Josep Oriol es crearà el concurs de fotografies d’Instagram, amb l’etiqueta #concursSJO20. Les normes es poden trobar a gegantsdelpi.cat

Empal·liada del Campanar del Pi

Durant la celebració de les Festes, del 21 al 29 de març, tindrà lloc l’empal·liada del Campanar del Pi, un fet recuperat pels recentment ressorgits Campaners del Pi. El Campanar de Santa Maria del Pi havia estat el més festiu de la ciutat amb focs, música... i amb aquesta idea es fa de nou la decoració del Campanar integrant-lo a la festa.


Dissabte 28 12.30 h

Ofrena floral a Sant Josep Oriol a la plaça de Sant Josep Oriol

Mentre la plaça s’omple de gegants i els grallers toquen la popular tonada del Gegant del Pi, l’ofrena floral s’hissa fins l’estàtua del Sant per honorar-lo.

13.00 h

Actuació de la Secció Infantil de l’Esbart Català de Dansaires

a la plaça de Sant Josep Oriol

Els dansaires més petits de l’Esbart Català de Dansaires, degà dels esbarts a Catalunya, ens mostren les ganes que tenen de ballar.

ELS ATRACAMENTS 17.00 h

Jocs de Sant Josep Oriol a la plaça de Sant Josep Oriol

Podreu gaudir dels jocs per la canalla que han organitzat conjuntament: l’Esplai de Santa Maria del Pi, la Ludoteca de la Placeta del Pi, el Casal Infantil del Pati Llimona i els Geganters del Pi.

18.00 h

Xocolatada per a la mainada a la plaça de Sant Josep Oriol


Pl. Sant Josep Oriol, 1 Plaça del Pi (Barri Gòtic -Rambles)

Barcelona - 08002

Tels. 93 301 59 00 - 93 301 59 58 93 318 36 64 - Fax: 93 342 57 33 www.hoteljardi-barcelona.com reservations@hoteljardi-barcelona.com

Pedres, perles, granet, fornitures i altres complements per a bijuteria. Especialistes en cristall de Swarovski. Venda a l’engròs i al detall Carrer Petritxol, 1 Tel./Fax: 93 317 35 30 08002 Barcelona torres@casatorres.com www.casatorres.com

Atracaments d’en Perot lo Lladre Dissabte 28 de març de 2020

Ganiveteria Roca (Plaça del Pi, 3) Òptiques Tutusaus (Boqueria, 22) Magatzems del Pilar (Boqueria, 43) Xurreria S. Roman (Banys Nous, 8) Bar del Pi (Plaça de Sant Josep Oriol, 1)


Dissabte 28 18.15 h

Els Atracaments d’en Perot lo Lladre

En Perot lo Lladre volta pels carrers del barri amb el propòsit de trobar aquelles botigues on amaguen els coneguts duros de xocolata i repartir-los entre els qui el vulgueu seguir. Ens hi acompanyeu? Recorregut: carrers del Pi, Boters, Portaferrissa, Petritxol, Plaça del Pi, Cardenal Casañas, Boqueria, Banys Nous, Ave Maria i Plaça de Sant Josep Oriol.

20.00 h

Mostra de balls dels Gegants de Tafalla

a la plaça de Sant Josep Oriol

22.30 h Ball

de Festa Major

a la plaça de Sant Josep Oriol A càrrec del DJ Jordi Sayol, que punxarà clàssics de revetlla.

Diumenge 29

MATÍ DE FESTA MAJOR 8.00 h Matinades

de Grallers

Amb els Músics del Pi i els de les colles convidades. Recorregut: plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, Cardenal Casañas, Boqueria, Rauric, Ferran, Banys Nous, Santa Eulàlia, Sant Sever, Sant Felip Neri, Montjuïc del Bisbe, Bisbe, plaça Nova, Boters, Portaferrissa, Petritxol i plaça del Pi.


PAPERERIA MATERIAL ESCRIPTORI Banys Nous, 12 Tel. 93 318 29 33 08002 Barcelona

BOQUERIA, 43 TEL. 93 317 79 84 08002 BARCELONA info@almacenesdelpilar.com www.almacenesdelpilar.com


Diumenge 29 10.00 h

XXVI Trobada de Gegants, Capgrossos, Bestiari i Balls populars

Hi participen: El Lleó i la Mulassa de Barcelona, els Gegantets Perot lo Lladre, Mustafà petit i Elisenda petita, els quatre Gegants del Pi (l’Oriol, la Laia, l’Elisenda i en Mustafà), els convidats: Petita Àliga de Barcelona, nan Cu-Cut i Gegants de la Plaça Nova, Barceloneta, Casc Antic, Santa Maria del Mar, Sant Jaume Apòstol, Carrer Princesa, Gegants petits, Mulasseta i Bou petit de Vic, Ball de Cavallets i Verreta de Tàrrega, Dragolins, Capgrossos, Ball de Bastons i Gegants Vells de Girona, Cabeçuts, Capicossos i Gegants Vells de Sant Pere de Ribes, Gegants Valencians i del Corpus de Badalona, Gegants de Sant Marçal, Ball de Cercolets d’Igualada, Mulasseta i Gegants Veguers de Montblanc i els convidats d’honor: el Gerió de Girona i els Gegants de Tafalla (Navarra).

10.15 h

Diada dels Falcons de Barcelona a la plaça de Sant Josep Oriol

Els companys dels Falcons de Barcelona participen al Matí de Festa Major fent les seves originals figures.

11.00 h Mostra

de balls

a la plaça de Sant Josep Oriol Amb alguns dels gegants, balls i bèsties convidats.Diumenge 29 12.00 h

Cercavila de Festa Major

Els carrers de Ciutat Vella s’omplen d’aquesta multitudinària trobada d’elements de cultura popular i tradicional. Recorregut: Pi, Boters, plaça Nova, Bisbe, plaça de Sant Jaume, Ferran, La Rambla, Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

13.30 h

Ball de Gegants

Clourem les Festes amb el ball dels convidats d’honor, el ball de quatre dels Gegants del Pi, i un ball conjunt final de totes les colles.


Els convidats d’honor

Els Gegants de Tafalla (Navarra) L’any 1919 l’Ajuntament de Tafalla encarregava quatre gegants a l’empresa Losada & Cía de Madrid: una parella de Reis, el Negre i el Xinès. Durant la segona república, els Reis van perdre les seves corones, que recuperaren a principis dels anys quaranta. L’any 1981 s’estrenen la Negra i la Xinesa, obra de l’empresa Aragonesa de Fiestas, alhora que es fan les rèpliques de les quatre figures antigues. L’any 2019, aprofitant el centenari de les figures, es decideix fer unes noves rèpliques dels sis gegants. En aquest cas, els nous caps són elaborats per Eskuartean Imaginería Festiva. Una de les singularitats d’aquestes figures és la mobilitat dels seus braços, a més de la seva espectacular forma de ballar. Tradicionalment, surten per Sant Sebastià (20 de gener), per Carnaval i per les festes patronals en honor a l’Assumpció i Sant Sebastià (a l’agost). Només surten de la seva ciutat en ocasions extraordinàries, per la qual cosa és un honor poder-los acollir a Barcelona.


El Gerió de Girona

Aquest gegant és el més espectacular de Catalunya. La figura representa les tres cares d’en Gerió, el mitològic gegant que va fundar la ciutat que porta el seu nom: Girona. Per una banda, és el guerrer, armat amb la llança i l’escut. Per l’altra, el bover, que duu un bastó i té el puny alçat. La tercera vessant és la de l’arquitecte, que amb una paleta i un compàs, somriu satisfet. En Gerió es va estrenar durant les Festes de Sant Narcís de l’any 2001 i només ha sortit un cop de la seva ciutat. Degut a la seva alçada (4,43 m) i el seu pes (138 kg), és portat a la vegada per dos geganters de la Fal•lera Gironina. Per tot plegat, serà un honor tenir-lo a casa per Sant Josep Oriol en aquests vint-i-cinc anys de la festa. Sigueu benvingut, Gerió!


Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular. El dissabte 21 de març serà un dia especial, ja que es presentarà el llibre commemoratiu d’aquests vint-i-cinc anys de celebracions. Les Festes de Sant Josep Oriol, com a tals, se celebren al Pi des del 1806, quan es va canonitzar el Doctor ‘pa i aigua’. Això queda reflectit en els programes i cartells que es conserven a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi i que presenten les celebracions com unes festes religioses. Tot i que els Gegants del Pi ja van començar a participar a les Festes l’any 1985 fent el seu ball en el moment de l’ofertori de l’Ofici de Sant Josep Oriol, no seria fins al 1995 que la festa no sortiria al carrer. Aquest llibre se centra en la recuperació de les Festes i la seva conversió en una festa popular i participada al carrer, amb el suport de les associacions de veïns, els comerciants i les entitats del barri. La publicació va en paral·lel a l’exposició ‘El Pi en Festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol’, que es pot visitar fins al 3 de maig a La Casa dels Entremesos. Alhora, el llibre incorpora una novetat: un catàleg inèdit amb més de tres-cents gegants, bèsties i balls populars que al llarg d’aquests 25 anys han participat a les Festes. El llibre es podrà aconseguir durant els dies de les Festes a la paradeta informativa. També es podrà trobar a La Casa dels Entremesos.


Organitza • Associació d’Amics dels Gegants del Pi

Col·labora • Ajuntament de Barcelona. Districte de Ciutat Vella • Agrupament Esplai de Santa Maria del Pi • Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi • Associació d’Amigues i Amics del Campanar de Santa Maria del Pi • Barna Centre • Coordinadora de Geganters de Barcelona • Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya • Joieria Baloo • Associació de pintors de les places de Sant Josep Oriol i Pi • Hotel Jaume I • Bar del Pi • Flors Carolina

Amb el suport de:

Cartell de les Festes: Clara Anglada. Fotografies: Nico Alonso, Josep Lluís Badal, Josep Maria Martínez, Josep Miñana, Àliga de la Bisbal, Fal·lera Gironina, Cercolets d’Igualada, Cabeçuts de Sant Pere de Ribes, Guixanet de Tàrrega, Geganters de Vic i Cavall Alat de Vila-seca.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.