Page 1

PAMFLET VAN JETTE

Voorlopig is Essegem nog even gesloten. Fysiek dan toch, want we blijven openstaan voor al jouw vragen, suggesties, acties, verhalen...

Onder het motto ‘klein(schalig) maar fijn (én veilig)’ maken we alvast plannen voor de toekomst. Met véél witruimte: voor jouw verbindende initiatief, voor jouw innovatief idee, voor jouw creatieve talent... Broed je op iets? Neem dan contact met ons op. Kroop je in je kot in je pen? (Her)ontdekte je jouw passie voor fotografie/poëzie/koken? Verkende je nieuwe wandel-/ loop-/fietsroutes? Heb je – met andere woorden – een bericht voor in een volgende pamflet? Laat het ons weten!

Gemeenschapscentrum Essegem vzw - 448.789.009 - RPR Brussel V.U.: Stefan De Latte, Leopold I-straat 329, 1090 Jette 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be facebook.com/essegem issuu.com/gcessegem

Bel ons op een weekdag van 9 tot 17 uur, mail ons op essegem@vgc.be, chat met ons via Facebook of kom eens langs: we houden elke donderdag vanop veilige afstand permanentie op ons terras, van 10 tot 16 uur.

uitzonderlijke editie van de GAZET VAN JETTE, gemeenschapsblad van GC Essegem jaargang 48 mei 2020 Afgiftekantoor BRUSSEL X

Erkenningsnummer P 003849

Beste lezer, In deze bijzondere tijden geen Gazet van Jette, wel een pamflet. Geen corona-special maar een solidariteitseditie. Want nu wordt duidelijk wat belangrijk is: zorgen voor jezelf en de mensen rondom je, maar ook verbonden blijven met anderen en elkaar helpen waar kan. En dat gebeurt vandaag massaal. In dit pamflet tonen we mooie initiatieven in Jette en daarbuiten, lokale tips om het beste te maken van deze tijd en vooral: een gezonde portie goesting in de toekomst! Veel leesplezier.

Hoe en wanneer we ook werkelijk terug open mogen, valt nog even af te wachten. Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg onze Facebookpagina voor het laatste nieuws.

Plan(t)en voor de toekomst Het is je laatste kans om je eigen tomatenplant te laten groeien! Popel je al om de eerste heerlijke tomaten van de plant te trekken deze zomer? Passeer dan zeker eens op donderdag bij Essegem voor zaadjes en potgrond.

Liever geen tomaten? Essegem heeft ook zaadjes van bloemen voor jou die je elke dag zullen doen glimlachen!

© Sophie Lenoir

Werkten mee aan dit nummer: Lore Desmet, Sofie Hoebeek, Hanne Lahousse, Inke Ramaekers, Marjolein Roelandt, Ilse Verbeke, partners en verenigingen. Volgende editie, jij ook?

Hoe ga je aan de slag? De zaadjes van een tomatenplant plant je eerst in een klein potje, de zaadjes steek je ongeveer 1cm diep. Dat potje zet je lekker warm binnen, liefst achter een raam waar de zon op schijnt. Zo kan het plantje in alle rust groeien en sterk worden. Acht tot tien weken later heb je een mooie kleine plant die sterk genoeg is om geplant te worden. Planten kan in je tuin in volle grond of in een grote pot op je terras. Heb je geen buitenruimte? Een kleine tomatensoort (bv. kerstomaten) groeit gewoon binnen voor je raam. Je kan de plant helpen groeien door een stok mee in de aarde te steken. De plant groeit dan langs de stok naar boven.

Hoe maakt u het?

Kathelijne Houben: “Al bij al goed. We hebben het geluk een tuin te hebben en in een rustige buurt te wonen. Er is veel meer tijd voor dingen en daar geniet ik wel van. We schieten goed op met onze buren. Enkele weken geleden had een buur het idee om wekelijks iets lekkers te bakken en dit naar het UVC Brugmann te brengen voor de verpleging. Iedere dinsdag, tijdens het applaus voor de zorg, haalt iemand alles op en brengt het naar het ziekenhuis. We zijn ondertussen al met een tiental buren die bakken. Een superfijn initiatief dat de buurt nog beter aan elkaar doet hangen.”

Nu er minder opdrachten binnenkomen, gaat fotografe Sophie Lenoir op ronde in haar buurt om gratis deurportretten te maken. Wij stuurden haar langs de vrolijke bende die wekelijks lekkers bakken voor de verpleegkundigen van het Brugmann-ziekenhuis. Ze nam, naast portretten, ook deze ‘social distance groepsfoto’. Een leuke herinnering voor de solidaire buren aan deze bijzondere actie en tijd. Ook interesse in een deurportret of een groepsportret met jullie ‘solidair project’? Stuur Sophie een bericht via ‘Lenoir Photography’ op Facebook. En vergeet niet GC Essegem op de hoogte te brengen, natuurlijk.


TAVERNE TER LINDEN

Wij missen jullie ook, ketjes!

Ook Taverne Ter Linden blijft nog even gesloten. Opdat het gemis niet té groot wordt, delen ze hun lekkerste recepten. Smakelijk!

Al sinds 14 maart echoën er geen kinderstemmen meer door de gangen van Essegem. Wij stuurden de kinderen van onze woensdagnamiddag- en zaterdagvoormiddagateliers een kaartje, want missen onze wekelijkse bezoekertjes. En kregen toffe tekeningen terug, zoals deze van Borr (10 jaar). Alle tekeningen verzamelen we in een album op onze Facebookpagina, en er kunnen er nog bij. Deel je tekening via Facebook of mail ze naar esegem@vgc.be.

Bissap

• 1 liter water • 25 gr gedroogde hibiscus • 110 gr suiker • 5 gr vanillesuiker • sap van 1 citroen • 5 gr verse munt Laat het water opkoken, voeg suikers en hibiscus toe, laat afkoelen, voeg de munt en het citroensap toe. Laat een nacht in de koelkast trekken.

Gembersap

• 1 liter water • 135 gr suiker • 75 gr gember • 2 steranijs • sap van 1/4 sinaasappel (12 ml) • sap van 1,5 citroenen (35 ml) Breng het water samen met de suiker, gember en steranijs aan de kook. Laat 2 minuten koken en daarna afkoelen. Laat een nacht in de koelkast trekken. Verwijder de steranijs. Voeg het sinaasappel- en citroensap toe. Meng het geheel en giet door een fijne zeef.

Homemade Ice Tea

• 1 liter water • 10 gr groene thee • 20 gr munt • 15 gr honing • 1 citroen in schijfjes • 15 gr gekuiste gember • 3 sinaasappels (150 gr) • 70 gr suiker Verwarm 50 cl water en voeg de suiker en honing toe. Wanneer de suiker en honing volledig opgelost is, voeg het overige water toe. Goed roeren. Snij de citroenen en gekuiste gember in kleine stukjes en voeg toe aan het water. Pers de sinaasappels en voeg toe. Pluk de munt en voeg toe. Voeg de thee toe en meng nog eens heel goed. Dek goed af en laat een nacht in de koelkast trekken.

... in afwachting TIPS VOOR THUIS

• Kampen bouwen, tafelwandelen,… elke week op zaterdag post de Scouts van Jette nieuwe uitdagingen op www.facebook. com/ScoutsJette. • Voor knutseltips allerhande moet je bij onze partner voor ateliers en speelweken Pantha Rei (www.facebook.com/ pantarheivzw) zijn. Ook Yo Bisschops, die vorig seizoen nog het Beeldend atelier begeleidde in Essegem deelt toffe projecten op Youtube (https://bit. ly/3bluvcB). • Lekkerbekken en keukenprins(ess)en moeten op het Youtubekanaal zijn van Ikram, begeleidster van onze ‘Kids lekker koken’. • Spel- en bewegingsinspiratie vonden wij bij onze collega’s van De Markten (https://bit.ly/2WGMYL6) en Everna (www.everna. be/nieuws/plan-annespeltips-voor-thuis).

Origamimee: duif

Doe mee aan ‘Origami for life’ en vouw – eens je hem hebt uitgelezen, natuurlijk – van deze pamflet (of van een stuk papier van 21 op 21 cm; dat is een vierkant uit een A4-blad) een duif. Deponeer jouw gevouwen duifje(s) vóór eind mei in de daarvoor bestemde box (je vindt er een in de Louis Delhaize Mercure en in de Delhaize Charles Woeste). Kunstenaar Charles Kaisin bouwt er een gigantische installatie mee in KANAL - Centre Pompidou. Voor elk ontvangen origami, wordt 5 euro gedoneerd aan het Erasmusziekenhuis in Brussel. Alle info (en een filmpje met vouwinstructies) op www.charleskaisin.com/origamiforlife-nl.


De Brusselse Waterklassen in het Sint-Pieterscollege van Jette In 2017 startten De Brusselse Waterklassen. 150 leerlingen uit het vierde leerjaar van zes basisscholen namen er aan deel. Drie schooljaren lang leerden ze bij over water, de bron van leven die je overal tegenkomt – thuis, in de klas, op school, in de stad – maar die steeds meer onder druk komt te staan. Ze voerden op school een audit uit over watergebruik, -verspilling en -vervuiling, installeerden een pluviometer op de speelplaats, leerden over infiltreerbaarheid van verschillende ondergronden, bedachten ideeën over wat er met al dat regenwater kon gebeuren. Hoe leuk en leerrijk was dat wel niet? We laten enkele volleerde waterambassadeurs van het Sint-Pieterscollege in Jette aan het woord. “Het was interessant om te zien hoeveel water dat we verspilden, bijvoorbeeld uit een lekkende kraan. Het was ook leuk om onze ideeën op te schrijven. Zoals mijn eigen idee: dat we meer regenpijpen moeten bouwen om het regenwater op te vangen.” - (Selim) “Ik vond de workshops over het algemeen heel erg leerzaam. Ik vond het bijvoorbeeld heel interessant om te zien hoe water door welke materie doorsijpelde. ” - (Elias) “De maquettes bouwen vond ik het leukst. Elke groep moest een dorp bouwen waarin we solidariteit moesten tonen met de andere groepen. Elk dorp is immers verantwoordelijk voor het zuiveren van zijn eigen water. Om proper water te hebben, moet iedereen zijn steentje bijdragen. Het was interessant om de waterloop van bron tot monding te volgen.” - (Gian)

Dit schooljaar, de leerlingen zitten nu in het zesde leerjaar, maakten ze kennis met het concept watersolidariteit, waarbij iedereen een steentje bijdraagt aan een evenwichtig waterbeleid. De leerlingen bouwden zelf een dorp waarbij de watervoorziening in balans moet zijn, gingen op pad om de infiltratieproblemen binnen de gemeente vast te stellen en ze bedachten onderbouwde beleidsvoorstellen. Het grote slotevenement, waarbij de leerlingen samenkomen om hun voorstellen aan de schepen toe te lichten en hierover met hem in discussie te gaan, viel door het coronavirus jammer genoeg… in het water. “Het is jammer dat het project is afgelast, ik weet al dat ik de rest ook leuk zou vinden! Toen we wandelden door onze gemeente was het ook super leuk omdat we veel meer bijleerden over water en dat was natuurlijk de bedoeling. We zagen dingen waar we anders nooit op zouden letten. Het was ook fijn dat we al onze ideeën konden opschrijven omdat je je fantasie kon laten werken. En al die ideeën gingen we aan de schepen voorstellen maar dat is dus afgelast en dat is jammer omdat we anders misschien één of meer van onze voorstellen in de realiteit hadden kunnen zien.” - (Vanessa) Tekst & beeld: Meester Dirk Van den Hove van het Sint-Pieterscollege en Sam Lathouwers van GoodPlanet - Project in samenwerking met Aquaponie Brussel, Brusseau (VUB), Brede school ‘De Verrekijker’ en Brede School Essegem, gesteund door Brusselse Rotary Clubs.

VELOKANIK Nu we allemaal in ons kot zitten en fietsen gelukkig nog mag, is het misschien wel het moment voor een fietsopknapbeurt. Het herstelatelier van Velokanik in Essegem is nog even gesloten, maar de fietspomp voor onze deur kan je gelukkig wel nog altijd gebruiken! Moet je toch je fiets repareren? Op de website van partnerorganisatie vzw CyCLO vind je handige video’s. Surf naar www.cyclo.org/ nl/nieuws/alle-onze-video-tutorials. Wist je trouwens dat je op verschillende plaatsen in Jette openbare fietspompen kan vinden? Kijk eens op http://www.jette.irisnet. be/nl/tot-uw-dienst/mobiliteit-en-openbareruimte/met-de-fiets/openbare-fietspompen.

OXFAM WERELDWINKEL LAKEN-JETTE Blijf in uw kot... en krijg je bestelling aan huis geleverd. Om jouw te blijven voorzien van hun (h)eerlijke producten, draait de webshop van Oxfam Wereldwinkel Laken-Jette op volle toeren. Ze leveren aan huis, of je kan zelf ophalen, na afspraak. Ideetje: verras je vrienden of familie met een (h)eerlijk geschenkpakket vol lekkere producten. Bestellen kan op www.oww-laken.tk, info bij Ivet Gonnissen op 02 479 27 66 of laken@ oww.be.

KWB LAKEN-JETTE Kwb Laken-Jette organiseert de 20 km van Brussel. Niet het massa-evenement met 40.000 deelnemers, wel een ‘coronaproof’ versie met 20 lopers. Het wordt een echte race, met start en finish en tijdsopname, maar met respect voor de afstandsregels. De individuele race vindt op 31 mei plaats in het Boudewijnpark. Inschrijving gebeurt door betaling van 20 euro inschrijvingsgeld ten voordele van een project van WSM ‘We Social Movements’. Elke ingeschreven loper krijgt een nieuw ethisch sportshirt, én kan zich extra laten sponsoren. De opbrengst gaat naar het project MOJOCA in Guatemala. Zij ondersteunen straatkinderen en jongeren met opvang, psychologische hulp, medische zorgen, onderwijs en beroepsopleidingen. Door het coronavirus wordt hun werking extra hard getroffen en kunnen ze jouw steun goed gebruiken. Zin om te steunen of mee te lopen? Neem contact op met pol.arnauts@kwb.be of 0479 33 97 77.


Nood aan vers leesvoer?

Pluk een boek uit onze Boekenhaag, zoals... ZOLANG ER DE LIEFDE IS

Marc Depuydt – Davidsfonds, 2001 Het voelt als een zomergriep. Maar wanneer alle kracht uit zijn lichaam wegebt, wordt het Marc duidelijk dat er meer aan de hand is. Een week later ontwaakt hij in het UZ Gent. Iemand die erop gesteld was zijn eigen boontjes te doppen, is overgeleverd aan de zorg van anderen. Pijnlijk onderzoek en onwennig bezoek wisselen elkaar af. Alleen de eindeloze lege momenten en de heftige gevoelens van verdriet en machteloosheid zijn constant. Verstikkende vragen bestoken zijn verwarde hoofd. Het overlevingsverhaal van een schrijver, die door zijn eigen ernstige ziekte en die van zijn vrouw, tot diepere en andere inzichten komt met betrekking tot zijn leven.

Coda TEDDYBEER Nu jij niet meer bij me bent mis ik je stille zwijgen het klinkt luider dan het ruisen van mijn hart dat krachtig jouw naam herhaalt nu jij niet meer, een antwoord geeft op de vragen in mijn dromen lig ik stil slaap ik weer met in mijn armen jouw teddybeer. Philip Meersman, Jette, 01/04/2020 in Notities Versie 4.7 (1111.3) op MacBook Air MacOS Catalina Versie 10.15.4 - geschreven in het kader van Gedichtenkrans van Dichter Des Vaderlands, Carl Norac

Nog niet uitgewandeld met Pasar Jette-Laken door parken in Jette en Laken (+/- 6km) Start aan het rondpunt op de kruising van de Heilig Hartlaan en het Jeugdpark(1). Volg de ‘Groene Wandeling’, via de Duysburgstraat en rond de Prins Leopoldsquare(2). Ga verder richting Bockstaellaan, steek over en volg de pijlen door het Sobieskipark(3). Ga door het tunneltje naar de Koloniale tuin(4). Vervolg je weg via de groene pijltjes, door het Koninklijk Park(5). Sla aan de omheining van de Kattenberg rechtsaf. Aan de T ga je naar rechts en dan onmiddellijk naar links. Ga aan het stoplicht van de Koninklijke Parklaan naar rechts, aan het volgend stoplicht opnieuw naar rechts. Aan je rechterkant zie je de Sint-Annakapel en -fontein(6). Steek beide zebrapaden over en vervolg je weg voorbij de vroegere kadettenschool. Op het kruispunt van de Witte Acacialaan met de Medoristraat ga je ‘De tuinen van de Bloemist’(7) binnen. Wandel er in rond, je hebt er een zeer mooi uitzicht over Brussel. Vervolg je weg bergaf, richting Sobieskipark. Vandaar volg je terug de ‘Groene Wandeling’ in de andere richting tot aan de startplaats. (1) Het Jeugdpark werd aangelegd in de jaren 50. Voorheen waren hier volkstuintjes en stroomde hier de Molenbeek. (2) Hier dacht men ooit het grootste stormbekken van het gewest te bouwen, maar de plannen werden afgekeurd. (3) In 1903 verwerft Koning Leopold II dit terrein om er een boomgaard aan te leggen. In 1975, de boomgaard is dan al jaren niet meer productief, stelt de Koninklijke Schenking hem ter beschikking om er een openbare tuin van te maken. (4) In 1905 verwerft Leopold II dit terrein. Hij laat er serres bouwen om de plantenverzamelingen, uit Kongo meegebracht door botanist Emile Laurent, in onder te brengen. Tijdens WOI sterven de meeste planten omdat het onmogelijk is de serres te verwarmen. In 1951 verhuizen ze definitief naar de plantentuin van Meise. In 1960 wordt de tuin openbaar. (5) In 1876 beslist Leopold II een openbaar park aan te leggen en koopt hij landbouwgrond in het gehucht Cauwenberg. In 1880 opent het op Engelse landschapsstijl geïnspireerde park, ontworpen door E. Keilig, die ook het Terkamerenbos ontwerpt. Tijdens de wereldtentoonstellingen van 1935 en 1958 wordt het park aangepast om de vele paviljoenen en bezoekers op te vangen. Nadien verliest het park veel van zijn oorspronkelijk uitzicht en karakter. Dat zal er niet beter op worden door het controversieel Neo-project. (6) In de 17de eeuw kwam aartshertogin Isabella van Spanje wekelijks bidden voor een kind bij de Sint-Annakapel. Vlakbij was er een bron, populair bij pelgrims, omdat het water heilzaam zou zijn tegen krampen, koorts en oogpijn. Isabella laat een stenen fontein bouwen en de kapel, die al uit de 14de eeuw dateerde, afbreken en vervangen door een nieuwe. In 1973 wordt de kapel geschonken aan de Russisch-Orthodoxe kerk, die ze laat restaureren. (7) Rond 1890 laat Leopold II op het domein Donderberg serres bouwen om sierbloemen te kweken. Na zijn dood in 1909 verhuurt de Koninklijke Schenking ze aan een plaatselijke boomkwekerij. Begin 1950 wordt het beheer overgedragen aan de dienst Groenplan, die er planten kweekt voor de Brusselse parken. Na een lange periode van verloedering zijn de tuinen nu grotendeels in hun oorspronkelijke staat hersteld. De serres zijn nog in verval, enkele ervan zullen gerestaureerd worden en de rest wordt afgebroken. Op deze plaats zouden 49 woningen en een grote school komen, als het bouwproject - ondanks het sterke verzet van de omwonenden - goedgekeurd wordt.

Rubriek souvenir

In afwachting van een volgende Café souvenir, waarbij we telkens op een leuke locatie in Jette oude foto’s en verhalen van mensen samenbrengen, delen we alvast een indrukwekkend beeld uit de Erfgoedbank Jette: De Rakettoren (1948-1952 - Collectie René Maes). Deze unieke kermisattractie op het Kardinaal Mercierplein was enig in Europa vanwege zijn hoogte (35 meter) en snelheid (70 kilometer per uur). Sommigen beweren dat hij na een dodelijk ongeval niet meer werd opgesteld. Volgens familieleden zou de zaak echter failliet zijn gegaan. Wil je meer foto’s en postkaarten ontdekken van het oude Jette? Surf dan naar www.erfgoedbankbrussel.be/jette. Zelf door oude foto’s gesnuisterd en bijzondere beelden ontdekt? Contacteer marjolein. roelandt@vgc.be op 02 427 80 39.

Profile for Essegem

Pamflet van Jette - mei 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded