Page 1

G a z et va n J et te

België – Belgique P.B. 1090 Brussel 9 P 003849

Gemeen scha #6 - okto psblad GC Esseg e ber-nove mber 20 m 13

3 THEATEREN IN DE JETSE COULISSEN 5 HERFSTIG 9 EEN POËZIE-INJECTIE


INHOUD 3

in de Jetse coulissen 5 Annelies groet de dingen!

• VANDAAG IS MISSCHIEN DE LAATSTE DAG DAT DE ZON ZO SCHOON HEEFT GESCHENEN

6 De straatnamen van Jette

• WOESTELAAN + ALEXANDRE WOUTERSSTRAAT

7 Culi-Jette

• FIJNE WIJNEN IN JETTE

8 Kussen uit Jette

• HALLO CULTUUR?! • EEN SURREALISTISCHE TOETS IN HET JETSE LANDSCHAP • POËZIE-INJECTIE IN JETTE • NIEUW: BROODJES IN TAVERNE TER LINDEN

10 Actief in Jette 12 Agenda

GEMEENSCHAPSCENTRUM ESSEGEM Leopold I-straat 329 (ingang via A.Gomandstraat) | 1090 Jette T 02 427 80 39 E essegem@vgc.be www.essegem.be | Facebook: GC Essegem Open Ma-vrij: 8u00 – 12u00 en 12u30 – 17u00 Dinsdag open tot 20u00 Vrijdag open tot 15u00

TAVERNE TER LINDEN Leopold I-straat 329 1090 Jette T 02 421 91 76 E taverneterlinden@eatvzw.be www.eatvzw.be Open Ma-vrij: 8u30 tot 21u00 Vrijdag open tot 23u00 De keuken is elke weekdag geopend van 11 tot 21u

Voorpagina in beeld “Achter de ramen van Ter Linden” Afgelopen maand werden de ramen van Essegem en Ter Linden creatief onder handen genomen. Kom gerust eens langs in Taverne Ter Linden voor een lekkere maaltijd of (nieuw op het menu) kraakverse broodjes! Lees meer op blz 9.

ANTENNE HUIS VAN HET NEDERLANDS Leopold I-straat 329 1090 Jette T 02 501 66 60 E info@huisnederlandsbrussel.be www.hwuisnederlandsbrussel.be Open Donderdag: 9u00 - 12u00 en 13u00 - 19u00


Het bougeert in de Jetse coulissen Een dubbelinterview met Peter Pype en Herman Mennekens

© Nathalie Dolmans

Twee mannen.Twee theatermakers.Twee Jettenaren. De één een jong muzikaal veulen met een blits mediaverleden, de ander een sociaal-artistiek geëngageerde veertiger met een politiek verleden. Maar beiden gepassioneerd bezig met hun ding. en beiden aan het trappelen om van jetje te geven in Jette. Het bougeert in de Jetse coulissen: een dubbelinterview met Peter Pype en Herman Mennekens . Ik heb nu geen lief, en ook geen kinderen, dat scheelt.

Als je maar aan één project zou mogen werken dit jaar, welk zou het dan zijn? Theater! Oei, bij de tv lezen ze de Gazet van Jette toch niet, hé? (lacht uitbundig) Als speler. En muzikant. Drie van onze voorstellingen zijn muziektheater. Ik wil me in dat veld ontplooien. Het zingen is ook later gekomen. Ik ben opgegroeid in een muzikaal huis, mijn mama is pianolerares, ik heb altijd gedrumd. Door ‘Niels’ ben ik beginnen zingen, en nu ben ik vooral bezig met gitaar.

Dag Peter. Acteur, radio- en televisiepresentator, auteur. Mogen we binnenkort aan dat lijstje regisseur toevoegen? Je lijstje klopt niet helemaal. Van ons luisterverhaal ‘Niels’ was ik enkel het gezicht. Peter Spaepen, onze huiscomponist, schreef dat. En radio was vroeger. Ik studeer binnenkort af in Maastricht, part-time opleiding docent/regisseur. Liefst van al wil ik spelen, en in Maastricht bieden ze een totaalpakket aan.

Ketnet, FMBrussel, StudioBrussel. Nu de theatertoer op. Een bewuste carrièreswitch? Ik laat de dingen op me afkomen. Maastricht was wel een bewuste keuze. Ik deed ooit een zomerkamp acteren bij de Zomeracademie in Dworp, en toen dacht ik: dit is het. Bij Ketnet was ik over de eerste golf van euforie heen. Radio is kort op de bal, inhoudelijk lastig om je in vast te bijten. In dat theater voelde ik: ‘Verdomme, dit is plezant! Ik sta graag op een podium, daar moet ik niet onnozel over doen! (lacht) Maar bovendien krijg je de kans om met literair erfgoed om te gaan.

Een bijrol op VTM in Clan, reporter voor Vlaanderen Vakantieland, je eigen vzw ‘waancel’. Zoek je de veelheid aan dingen op? Ben je gewoon snel verveeld? Tv staat nog altijd wat apart, maar mijn focus ligt nu wel bij theater en podium, en zeker ook muziek. Om radio heel lang graag te doen moet je al een beetje actualiteitsjunk zijn. Ik werd er eerlijk gezegd ook wat lui van.

Heb je ook nog wat sociaal leven? De mensen met wie ik dingen op touw zet, zijn goeie vrienden. Dat is mijn sociale weefsel.

Kinderen zijn een rode draad door je leven. Van ketnetwrapper over Niels tot waancel. Lijdt Peter Pype aan het Peter Pansyndroom? Ja, met narcisme en bemoedering en al (lacht smakelijk)? Laat het ons erop houden dat ik een laatbloeier ben, alles gaat wat trager en …

Trager!? De meeste mensen zijn op hun 30ste al helemaal ‘gecaseerd’. Het begon allemaal met ketnet, en mijn ‘ketnetkop’ heeft geholpen bij het opzetten van onze vzw waancel. We wilden gewoon graag dingen maken voor kinderen. Er zit een speelse, jonge kant in mij, en dat zal altijd zo blijven. Maar ik begin stilaan ook van andere dingen te proeven: ik speel nu mee in een jongerenvoorstelling: ‘Vadermoord’. Niet echt voor kinderen dus. Een regie van Koen Boesman, ook afgestudeerd in Maastricht. Koen is iemand die zich 100% smijt. Janne Desmet en Frank Dierens acteren. Twee professionele volwaardige acteurs, super! Dat wordt mijn grote leerproces.

Word je voor vol aanzien in de wereld van het kindertheater? Niet altijd. Het begint al met de lagere uitkoopsommen. Wat een onzin: er kruipt net zoveel tijd en geld in een kinderproductie.

Waarom Jette? Simpelweg omdat ik hier woon. Het is ook gewoon tof om in eigen dorp te spelen. Het is een samenwerkingsverband tussen GC Essegem, GC De Zeyp en GC Nekkersdal. Maar ik ben er nog niet uit: Cyrano of Frankenstein. Ik zoek jongeren tussen de 15 en 20 die muziek maken en toneel spelen. Een cellospelend meisje, een beatboxende jongen, iemand op een Iraans snaarinstrument, alles mag. Een schone Brusselse mix. In de horrorfilm van de jaren ‘30 is Frankenstein enkel een gewelddadig

beest, maar uit het oude boek blijkt dat het monster ook een wezen is dat zoekt naar geluk en zich universele vragen stelt. Waarom ben ik hier, waarom heb je me gemaakt? Zeker ook vragen waar jongeren mee worstelen. Cyrano is ook fantastisch, zo’n brok alexandrijnen, en een tempo! Hoe dan ook: we spelen in april 2014.

Stel eens je ideale diner samen. Zes mensen, uit verleden of heden. Ik heb niet echt grote idolen of helden. Als kind was ik zot van De Nieuwe Snaar. Wim Helsen, een mens die zichzelf staat te zijn op scène. (denkt lang na) Toon Hermans. Wat die man aan spanning kon opbouwen, hoe hij na vijf seconden een zaal aan het lachen bracht, ongelofelijk. Oei, allemaal uit het cabaret, het houdt me blijkbaar bezig.

Je komt uit Boortmeerbeek. Wat ben je in Brussel komen zoeken? Op mijn 17e schreef ik me bij RITS in voor radio. Pas na drie jaar ben ik in Brussel op kot gekomen. Ik moet bekennen dat ik ook met de typische vooroordelen over vuiligheid en onveiligheid in Brussel rondliep. Ik heb zelfs nog op kot gezeten in Leuven! Ik herinner me dat ik per ongeluk een Japanse dame met mijn zak aanstootte, en dat die kribbig reageerde. Man, Brussel had afgedaan! Nu vind ik het fantastisch dat Brussel zoveel gezichten heeft. Een stuk met de metro en je stapt een andere wereld binnen.

Wat is voor jou de mooiste kant van Brussel? En de lelijkste? Binnen twee weken woon ik 10 jaar in Brussel. De behapbaarheid is schoon, tussen een grote en kleine stad in. Ik maakte onlangs voor Vlaanderen Vakantieland een reportage over Henri Vandevelde. Ik was al eens in de basiliek geweest, maar mijn mond viel open van verbazing toen ik zag dat daar een diner spectacle was! Les moules les plus tof de Bruxelles (schatert het uit)! Wat verderop stoot je op een bridgeclub, een theaterzaal. Dat is toch uniek Brussels. Brussel is heel dubbel. Het is de gemoedelijkheid die ervoor zorgt dat er hier nog geen zeven bommen zijn ontploft, maar ook dat er echt geen klote gebeurt! Alles duurt 100 jaar. Het Flageyplein is nu fantastisch, maar dat heeft 10 jaar geduurd! Brussel zou perfect zijn om een voorbeeld te stellen voor vele andere wereldsteden. Daar word ik soms moedeloos en boos van. Doet er bijvoorbeeld wel iemand iets om de armoede uit de stad te helpen? Maar anderzijds kan ook iedereen hier terecht. Een taxichauffeur zei me ooit ‘Ik weet zelf niet precies waar ik vandaan kom’. Ik antwoordde hem: ‘Awel, meneer: dan zijt gij van Brussel.’ Dat vat het samen: je bent hier en bent dus ván hier.

Gazet van Jette # 3


Wat was het moeilijkste dat je ooit gedaan hebt? In het muziektheater moet je zingen en spelen tegelijk, en dat is echt aartsmoeilijk. Dat technisch goed samen kunnen doen, én ingeleefd én met ambacht.

Wat is je grootste troef? Lijkt wel een sollicitatiegesprek! (lacht) Enthousiasmeren. Energie geven.

Je bent zo’n tien jaar actief. Waar zie je jezelf binnen nog eens tien jaar? Geen idee. Misschien nog in Brussel, misschien niet meer. Ik hou ook van het platteland. Op professioneel gebied gewoon 5 jaar rijper. Misschien kan ik dan zeggen: nu ben ik geen noviceke meer, maar echt acteur, evenveel als KVS of Bronks acteurs dat kunnen zeggen. ««««««««««««««««««»»»»»»»»»»»»»»»»»

er kinderen meespelen die heel timide begonnen, maar door onze relaxte manier van werken snel aan zelfzekerheid wonnen. En aan ‘toneelgoesting’. Met een groot woord kan je dat een evolutie naar sociaal-artistiek theater noemen, waarbij het sociale is gaan overwegen op het artistieke.

Is die gedwongen rustperiode een ‘reculer pour mieux sauter’? Door een samenloop van omstandigheden hebben Zinnema, VGC, GC Essegem en ik elkaar gevonden. We zijn een doorstart beginnen voorbereiden: vanaf januari 2014 bouwen we opnieuw van jongs af op. We zien dan wel of er opnieuw een jongerenwerking uit voortkomt.

Trekken jullie een regisseur aan? Ja, Ruth Muylle, van de VGC, ook een Jetse. Ze werkte als ambtenaar op de dienst sociaalcultureel werk. Ruth heeft theaterwetenschappen gedaan, maar is nu nieuwsgierig naar het theaterwerk in de praktijk.

De geschiedenis van de Violier is onlosmakelijk verbonden met de Jetse dynastie Mennekens. Je overgrootvader Jef gaf in 1908 in café ‘De Spiegel’ het startschot. De bedoeling: de Vlaamse cultuur hoog houden en volksvermaak brengen. We zijn 105 jaar en vier generaties verder: Jef senior, Herman senior, Jef junior en Mimi, jouw vader en moeder, en nu dus Herman junior. Hoe zou je de oorspronkelijke bedoeling herformuleren?

Dag Herman. Ondervoorzitter Willemsfonds, voorzitter liberale mutualiteit, lid van het liberaal Vlaams Verbond. En een gezin met twee kindjes. Dat lijkt me werk genoeg voor één man. Toch vind je nog tijd en energie om actief te zijn in het Jetse theaterleven. Het begon allemaal met mijn geboortefeestje. Mijn ouders hadden de kinderen van de buurt uitgenodigd, en er werd theatertje gespeeld. Dat bleek zo goed aan te slaan, dat daar de Violiertjes uit voortkwamen. Uit die kinderwerking groeide de jongerenwerking de Violier Juniors, waaruit dan weer een volwassenenwerking groeide, Violirum Tremens. Mijn ouders zijn recent kort na elkaar overleden, en ik heb nog een tijdje de Violiertjes alleen verdergezet. We wilden toch graag onze 40ste verjaardag vieren. En toen viel alles even stil. Eb en vloed, zoals het leven zelf.

Waarin verschilden De Violiertjes uit 1972 van de Violiertjes die 40 jaar oud waren? De vraag is geëvolueerd. Eerst waren we een Nederlandstalig clubje met kinderen uit de buurt die op zaterdag theater kwamen spelen. Met de jaren kregen we meer vragen van anderstalige ouders en van de scholen om met de kinderen iets nuttigs te doen in hun vrije tijd en in het Nederlands. We merkten dat dat de kinderen deugd deed, ook sociaal en emotioneel. Vaak kwamen

4 # Gazet van Jette

Volksvermaak brengen vind ik nog altijd een leuke doelstelling (lacht). Jette was toen nog een dorp, maar ondertussen zijn we een deel geworden van de grootstad Brussel. We willen Nederlandstalig theater aanbieden met oog voor het ongedwongen en creatief omgaan met het Nederlands. We geven geen taallessen, zijn geen toneelschool.

Kinderen groeien als vanzelfsprekend op met nieuwe media… Hoe hou je hun interesse gaande? Repetities zijn een mooie oefening in het leren omgaan met elkaar. In verantwoordelijkheid ook: als je te laat komt, moeten anderen wachten, als je een rol aanvaardt, dan hangen de anderen van je af. Zelfzekerheid leren, voor een publiek staan, jezelf uitdagen. Speels, niet schools leren omgaan met taal. We voeren heel weinig promotie. Bewust, omdat we geen massa kinderen aankunnen, maar ook omdat er veel mond aan mond reclame is. We zijn heel laagdrempelig: iedereen is

welkom. Ik ben zelf een soort schrijver/ambachtsman: ik schrijf tekstjes in functie van elk kind, en op maat van hun mogelijkheden en temperament. Daardoor voelen ze zich snel goed bij hun tekst, en worden ze zelfzekerder.

Hoe ga je als schrijver om met het vaak gebrekkige Nederlands van kinderen? Het aanbod aan Nederlandstalige theaterteksten voor kinderen is heel pover. Dus schrijf ik zelf. Kinderen worden kritischer met de leeftijd, en beginnen te vragen om bepaalde woorden en zinnen aan te passen. Ik heb geen puur artistieke ambitie, het belangrijkste blijft de taal. Daarom ben ik altijd blij wanneer ze blijk geven van kritische reflectie over taal.

Moet je soms ook ouders overtuigen van het nut van theater? Bijna alle ouders zijn heel gemotiveerd. Ik merk wel dat het moeilijk is om ouders nauwer te betrekken: vroeger vond je altijd wel een papa of mama om te helpen bij decorbouw of opstelling van de zaal, nu veel minder.

En je eigen kinderen? Die zijn nu 9 en 12. De oudste heeft al een keertje meegespeeld, maar is nog wat afwachtend. De jongste is helemaal een kind van zijn tijd; internet, playstation, altijd online. We hebben ze al laten proeven van dingen, maar forceren doen we niet.

Als je maar aan één project zou mogen werken dit jaar, welk zou het dan zijn? De doorstart van de kinderwerking. Dat ligt me na aan het hart. Het is een stuk van mijn familiaal verleden en van mijn leven. Ik geloof ook echt in het opzet. Brusselse scholen hebben vaak 80% of meer anderstalige kinderen, die absoluut behoefte hebben aan vrije tijd in het Nederlands. We moeten volop inzetten op het idee van de Brede School.

Wat brengt 2014? We beginnen in januari, en ergens in april is er een toonmoment. Vóór examens en communiefeesten (lacht). Na de grote vakantie hernemen we. We werken dus op het ritme van een schooljaar.

Wie zijn je grote voorbeelden? Mijn ouders. Zij hebben zich meer dan 50 jaar met hart en ziel ingezet voor het Jetse toneelleven, tot hun gezondheid het niet meer toeliet. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: ‘Als ik ermee stop, ben ik weg’. En zo is het ook gegaan. Ik hou ook veel van het werk van Beckett. Geniaal in zijn eenvoud.

Je bent jong en je wilt theater spelen?

Hou je van toneel spelen en zing je graag luidkeels onder de douche? Of speel je een muziekinstrument en wil je stiekem ook al heel lang eens toneel spelen? Peter Pype zoekt enthousiaste jongeren van 15 tot 20 jaar om een spannend muziektheaterstuk mee te brouwen. Repetities op dinsdagavond in GC Essegem, GC De Zeyp of GC Nekkersdal. Contacteer Peter via pypepeter@gmail.com en neem deel aan een kennismakende workshop in oktober!


Stel eens je ideale diner samen. Zes mensen, uit verleden of heden. Beckett dus, maar niet voor de gezelligheid (lacht luid). Bart Peeters, superentertainer en zanger. Hergé, Mister Bean, als tegengewicht voor Beckett. Hugo Claus. En Paul van Ostaijen.

Wat vind je de mooiste kant van Brussel? En de lelijkste? En van Jette? Het mooiste van Jette zijn de parken en bossen. Lelijk vind ik de tuinen van Jette. Wat een mislukte kans! Een zielloze, geïsoleerde slaapwijk, zonder

gemeenschapsvoorzieningen of passage. Eén van de grootste troeven van Brussel is het overweldigende culturele aanbod. Het lelijkste is stedenbouwkundig: de grote stadskankers zijn er stilaan uit, maar de littekens uit het verleden zijn er nog in bepaalde wijken. Ook de site rond Turn and Taxis, die maar niet af geraakt.

Binnen 10 jaar zijn we met 100.000 méér in Brussel. Moeten er dan niet nog 10 of 20 Violiertjes bij? Wel 100 (lacht)! Misschien spreek ik voor mijn beurt, maar Zinnema is toch van plan iets gelijkaar-

digs als de Violiertjes in andere delen van Brussel te ontwikkelen.

Waar zie je de Violier binnen 5 jaar? En jezelf? Ik volg nu de lerarenopleiding in Elishout. Ik heb politieke wetenschappen gedaan, maar was toen niet klaar om les te geven. Mijn positieve ervaringen met de violiertjes doen me een overstap naar het onderwijs overwegen. En de Violiertjes: als we de kinderwerking nieuw leven inblazen, groeit uit het ene wel het andere. Er komen nog schone tijden. Ambiance in de boîte.

Annelies groet de dingen!

Vandaag is misschien de laatste dag dat de zon zo schoon heeft geschenen.

Dit schrijf ik op 26 september en wanneer jullie dit lezen, beleven we hopelijk nog steeds een echte Indian Summer: een nazomer om U tegen te zeggen! De sandalen blijven maar wandelen doorheen al hier en daar wat afgevallen bladeren. We weten allemaal waar we voor staan: de herfst is op komst. Na het opstaan en tussen de geur van koffie in de ochtend kan je hem al ruiken, het zoete dat de eerste koude met zich kan meebrengen. Tussen het romantische idee van herfstige wandelingen en warme chocolademelk met een goede scheut Amaretto, valt er ook een verdriet over ons. Hoe gaan we het deze keer weer redden tot in maart? Deze vraag stelde ik in de pharmacie ‘Notre Dame’ bij mij op de hoek aan de Woestelaan. Natascha Fabri en Bert Claessens geven er al veertien jaar lang met de glimlach advies. Ze zijn daar trouwens altijd vriendelijk, zelfs bijna vrolijk te noemen wanneer je er duidelijk met een houten kop aspirientjes gaat kopen…

KLEUR! Dat was het antwoord dat ik kreeg op mijn

vraag. Natascha had net de etalage van de apotheek veranderd in een herfstige sfeer. De frisgroene en oranje herfstkleuren geven inderdaad een mooie opkikker! Laat ons dus massaal de winkels intrekken om onze huizen en garderobes in frisse kleuren te verven.

FRUIT! Dat was het tweede antwoord dat ik kreeg.

Elke dag een stuk fruit zorgt voor alle nodige vitamientjes die we nodig hebben om de dag door te komen. Het was voor haar misschien wat anti-reclame maar we hoeven niet zo snel ons heil te zoeken in pilletjes en poedertjes. Behalve vitamine D: dat zijn de vitamientjes die de zon geeft aan onze huid. Deze vitamientjes kunnen we al eens ontbreken tijdens de lange winter en kan je niet terugvinden in ons voedsel. Wanneer we ons dus moe voelen en ons door de donkere winter heen slepen, kan het al eens nuttig zijn om deze vitamientjes te komen halen bij ‘Notre Dame’.

ANNELIES DE VILLE (29) STAAT ALS LEERKRACHT IN HET INSTITUUT ANNEESSENS FUNCK EN SPEELT IN HAAR VRIJE TIJD BIJ AMATEURTHEATERGEZELSCHAP D°EFFEKT. ZE VERHUISDE RECENT VAN DE DANSAERTWIJK NAAR JETTE. ZE WALST DOORHEEN HET LEVEN EN NEEMT ONS IN DE GAZET MEE OP HAAR PERSOONLIJKE ONTDEKKINGSTOCHT LANGS DE AL DAN NIET VERGETEN HOEKJES VAN JETTE.

LIEFDE! Dat is het antwoord dat ik zelf aan jullie wil

geven. In die lange donkere winter kan liefde je helemaal doen gloeien van plezier! Iedereen heeft het recht om zich eens slecht en eenzaam te voelen. Om zo van die dagen te hebben waarop je echt niet zou weten waarom je de gordijnen zou open trekken. Maar liefde in al zijn soorten, van vriendschap tot de liefde van je leven kan je door die winter heen sleuren!

Gazet van Jette # 5


De Straatnamen van Jette – 70 –

DOOR ANDRÉ MONTEYNE

Charles Woestelaan

Brussel 26/02/1837 - Elsene 5/04/1922 Deze laan werd in 1926 aangelegd op gronden waar ooit steenbakkerijen stonden. Oorspronkelijk heette deze laan de Belgicalaan, genoemd naar de gelijknamige laan in Sint-Jans-Molenbeek waarvan zij het verlengde was. De Woestelaan moest de ruggengraat vormen van de nieuwe Albertwijk en had o.a. tot doel de bedding te vormen van een rechtstreekse tramverbinding (tram 16 – nu tram 51) met Expo 1935 op de Heizel. Oorspronkelijk was dit een statige beboomde laan, zoals de parallelle de Smet de Naeyerlaan. Na de oorlog werden de rode beuken geveld en in 1956 sneuvelden de andere bomen (1), vermoedelijk om de trambedding te verbreden. Klaarblijkelijk overleefde een boom ter hoogte van het Werrieplein deze kapwoede. In het Huybrechtspark langs de kant van de laan staat verder een merkwaardige esdoorn en op het vernieuwde plein voor de O.L.V. van Lourdeskerk werden in het kader van de renovatie van de laan bomen aangeplant, maar dat belet niet dat het grootste gedeelte van de Woestelaan kaal oogt. Nochtans tonen voorbeelden uit de bovenstad aan dat een combinatie tram en bomen niet onverenigbaar is. In juni 1919 besliste het college de laan te dopen naar de Belgische staatsman graaf Charles Woeste, wegens zijn

6 # Gazet van Jette

uitzonderlijke diensten aan de gemeente. Zijn vader Eduard, afkomstig uit Elberfeld (Wuppertal), was consul van Pruisen en zijn moeder Constance Vauthier stamde uit Lotharingen. Beiden hadden zich tijdens de Franse bezetting in Brussel gevestigd. Charles was van huize uit protestant, maar bekeerde zich tot de rooms-katholieke godsdienst. Als voorzitter van de Bond der Katholieke Kringen ontpopte hij zich tot de gezaghebbende leider van de conservatieve katholieken in de Kamer waar hij van 1874 tot zijn dood zetelde voor het arrondissement Aalst. In 1884, na de verkiezingsoverwinning van de katholieke partij, werd hij minister van Justitie in de regering Malou. Hij kwam echter prompt in conflict met Leopold II, die steun van de regering vroeg voor zijn plan om op de conferentie van Berlijn (1885) een stukje van de Afrikaanse koek op te eisen voor zijn Kongo Vrijstaat. Woeste verzette zich daartegen omdat de kerk en de katholieke meerderheid vreesden dat de ‘onbeschaafde’ Congolezen een gevaar zouden vormen voor de zedelijkheid van de Belgische jeugd. Zijn partijvriend Auguste Beernaert steunde de vorst wel. Na de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1884, werd Woeste op aandringen van Leopold II gewipt en vormde Beernaert een nieuwe regering (1884-’94). In 1901 bevocht Woeste nog met succes het voorstel van Beernaert om de Kongo Vrijstaat naar de wens van de koning aan te hechten bij België. In 1908 heeft België dan toch het ‘vergiftigd Congolees legaat’ van Leopold II aanvaard. In november 1891 werd Woeste minister van staat, maar hij zou nooit meer minister worden. Als directeur van de Revue Générale en auteur van tientallen boeken over binnenlandse en buitenlandse politiek, bleef hij wel tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een grote invloed uitoefenen op het politieke leven. Charles Woeste was ook een verwoed tegenstander van het algemeen stemrecht en van de dienstplicht, waardoor hij andermaal met de koning in botsing kwam. Na de dood van Leopold II verleende de nieuwe koning Albert I hem en zijn wettelijke erfgenamen bij KB van 8

mei 1914 de titel van graaf. Zoals bekend was Woeste ook een vurige tegenstander van de sociaaldemocratie en van het flamingantisme. Hij bestreed hardnekkig priester Adolf Daens, zijn tegenpool in die zaken. Naar aanleiding van de beroering rond de film Daens in 1993 gingen in de gemeenteraad stemmen op om de laan om te dopen tot Priester-Daenslaan. De laan had ook zinnig genoemd kunnen worden naar de toneelauteur en schrijver van kinderboeken Jef Mennekens, die tenminste een belangrijke burger van Jette was. Mennekens liet in 1927 op nummer 183 van de laan zijn kubistisch Withuis bouwen door architect Joseph Diongre. Het was het eerste huis op de laan. Het smeed- en glaswerk is van de hand van de Jetse meester-glazenier Fernand Crickx (zie: Ferdinand Lenoir). Het gebouw is thans geklasseerd met zijn perfect bewaarde inboedel, een unicum. Op nummer 327 staat een ander merkwaardig gebouw van de hand van architect Raoul Brunswijck (1959) in de spichtige, maar zeldzame Expo ‘58 stijl. Het wordt op dit ogenblik gerenoveerd en is te koop.

Alexandre Woutersstraat Koekelberg 19/02/1881 - Jette 3/03/1958 Deze straat op Dielegem werd vlak voor de oorlog getrokken op de verkaveling van de ‘Société Immobilière de Jette’ in de buurt van de Prelatuur van de abdij (Tiebackxstraat). Verzekeringsagent Alexandre Wouters was katholiek gemeenteraadslid vanaf 1921 en schepen van 1927 tot 1933. Hij was een der laatste politici van Jette die steeds in het openbaar zijn ‘buis’ opzette. Hij woonde aan de P. De Mertenlaan 16. NB: dit is de laatste aflevering van de reeks ‘De Straatnamen van Jette’. Misschien volgen nog nabeschouwingen. (1) Frank Janssens in De Speegelmanne.


Culi-Jette

Fijne wijnen in Jette Culi-Jette is een nieuwe rubriek in de Gazet van Jette. Zij wenst Jette culinair te exploreren en zet de dingen voor u op een rijtje. Waar vind ik de beste koffie? Wie schenkt de lekkerste muntthee? Uit welke tap komt het beste gerstenat? Waar kan je de ingrediënten voor een moambe op de kop tikken? Misschien ergens een dagschotel keuren? Kortom, Jette verkennen in de brede culinaire zin van het woord.

DOOR TOM FLAMEND

Winkels met topwijnen, en dan nog gespecialiseerd in nieuwe wereldwijnen: ze liggen niet dik gezaaid in Jette.Wij stellen ad Bibendum Fine World Wines voor.Topwijnen, ervaring van vader op zoons en een méér dan interessant aanbod. Ad Bibendum Fine World Wines mag je vrij vertalen als ‘Laat ons drinken’. Maar niet van om het even wat! Al sinds 1997 verlaten Johan en Björn Monard de platgetreden paden en speuren wereldwijd naar wijnmakers die, door hun nooit aflatende inzet, wijnen met karakter, spanning en emotie produceren. AdBibendum Fine World Wines zoekt constant naar verbetering, vernieuwing en verfijning, gedreven door nieuwsgierigheid en passie. Tussen de eerste wijn van 1997 en het glas van vandaag werd er wereldwijd een assortiment van meer dan 700 referenties opgebouwd. Er wordt wijn geïmporteerd uit zestien landen; van Latijns-Amerika tot Oostenrijk, van Australië en Nieuw-Zeeland tot Portugal, van Zuid-Afrika tot Spanje. Er komen elk jaar nieuwe wijnen bij. Er vallen er ook elk jaar een paar weer weg – omdat de kwaliteit niet meer aan de normen voldoet of omdat de wijnboer keuzes maakt waarin zij zich niet kunnen vinden.

Geschiedenis

In 1997 werkte Johan Monard al dertien jaar in zijn vaders importhandel van Franse

klassieke wijnen. Maar tijdens een reis naar Chili bezocht hij de ene wijnboer na de andere, en raakte gebiologeerd door wat hij daar proefde, rook, zag, voelde en besprak. Als ambitieuze, gepassioneerde, en idealistische jongeman bestelde hij meteen twee containers wijn. Een ware ontdekking en Johan besefte dat hij zijn roeping had gevonden. Hij betrok zijn broer, Björn, bij zijn dromen. Nog in datzelfde 1997, toen de Westerse wereld nog achterdochtig stond ten opzichte van elke wijn die niet uit een klassiek wijnland kwam, en toen de wijndrinker nog moest overtuigd worden van de kwaliteit van wereldwijnen, richtten de twee broers ad Bibendum Fine World Wines op.

Geen tussenpersonen maar rechtstreeks contact

In de eerste plaats wordt er altijd rechtstreeks met de wijnboer gewerkt, en dus nooit via tussenpersonen. Zij bezoeken het land, de wijngaarden, de wijnboeren, en bestuderen de cépages. Ze spreken met de wijnboeren en wijnmakers, en luisteren naar elkaar. Er wordt getafeld bij plaatselijke koks die hun meningen geven, en opnieuw vormen smaken, aroma’s en het huwelijk tussen wijn en spijs het gespreksonderwerp. Het mooiste is: vanuit de vriendschap die uit deze contacten ontstaat, worden er ontdekkingen geboren, en ook nieuwe, verfijnde wijnen die het resultaat van deze dialogen zijn.

Boutique Wineries met terroir op zijn best

Een tweede uitgesproken karaktertrek: de aandacht wordt nog altijd toegespitst op de kleine wijnhuizen, ook wel ‘boutique wineries’ genoemd. De grote huizen laten ze aan hen voorbijgaan; zij zoeken het kleiner, fijner, persoonlijker en authentieker. Om die reden geven ze ook graag de voorkeur aan minder bekende autochtone druivensoorten – ‘de terroir’ op zijn best. In samenspraak met de topwijnmakers van de wereldwijde wijnhuizen worden overigens ook de eigen wijnen ontwikkeld. Dat is logisch. De wijnboeren en Ad Bibendum Fine World Wines delen dezelfde passie voor wijn en kwaliteit. De contacten zijn vriendschappelijk en op wederzijds vertrouwen gebaseerd.

U bent belangrijk

Er is nog een derde punt. De passie voor de consument – of die nu restaurateur, winkelier, of een enkele persoon is die zijn gasten graag een lekker glas wijn wil aanbieden. Het is ontzettend belangrijk dat de klant op allerhande diensten kan rekenen. Advies over wijnen, smaak en aroma’s, druivensoorten, mélanges, millésimes, enzovoort. Er worden proeverijen en themadegustaties in al de vestigingen georganiseerd, vrij of op uw vraag. Ook voor gepersonaliseerde relatiegeschenken, luxe geschenkverpakkingen en fijne olijfolieën kan je hier terecht. Ad Bibendum Fine World Wines Paul Michielsstraat 71 1090 Jette 02 420 94 46 - info@adbibendum.be http://www.adbibendum.net

# 7


Kussen uit Jette

Poëzie-injectie in Jette Brussel is een stad die graag speelt met de woorden van iedereen, van overal. De stad zelf is pure poëzie, vol contrasten, paradoxen en emoties, voortdurend in beweging. Zij is als een laboratorium dat vraagt om creatie. Het beschrijf speelt sinds 2004 in op deze vraag en deze taalrijkdom van Brussel. Met haar project ‘Vers Brussel’ geeft zij poëzie een prominente en permanente plaats in twaalf wijken van de stad. Het is een variant op de aanstelling van stadsdichters in andere steden. Voor Vers Brussel verkenden in juni 2007 de Congolese dichter Kasele Laïsi Watuta en de Belgische kunstenares Els Opsomer samen de Essegemwijk. Zij lieten er zich inspireren tot nieuw werk en tot samenwerking. De gedichten van Kasele Watuta werden door Opsomer verwerkt in uitvergrote foto’s van de talrijke steden die zij bezocht. Die werden opgehangen op de blinde muren van een appartementsgebouw. Het werden vensters op de wereld. Daarbij deelden de bewoners van Essegem samen een poëziepicknick, waren er poëzieworkshops voor senioren en reden er op de jaarmarkt van Jette poëzietaxi’s rond. Intussen ontwierp Els Opsomer ‘Mbogo waar ben je, où es- tu?’ een kunstwerk dat de poëzie Kasele Watuta een vaste plaats in de wijk zal geven. Benieuwd? U bent van harte uitgenodigd om op woensdagmiddag 27 november om 13u dit werk feestelijk mee in te huldigen. Samen met buurtbewoners, kinderen uit de wijk, VGC-collegelid Bruno De Lille, bestuurders en directie van de Jetse Haard maken wij er een memorabele happening van. www.versbrussel.be

Hallo Cultuur?! Met Hallo Cultuur wil GC Essegem mensen die Nederlands leren aanmoedigen tot het bezoeken van een culturele activiteit. Dat kan een concert zijn in Le Rayon Vert of een dansvoorstelling in het Kaaitheater, maar evengoed gaan we kijken naar onze huistheatergroep Toile Cirée. Op deze manier komen anderstaligen in contact met cultuur én kunnen ze hun Nederlands oefenen. Wil je je Nederlands verbeteren en oefenen? Of heb je interesse om als Nederlandstalige vrijwilliger deel uit te maken van deze bonte groep? Geef dan een seintje via heidi.herremans@ vgc.be en zij neemt contact met je op voor verdere afspraken.

8 # Gazet van Jette


Kussen uit Jette

Een surrealistische toets in het Jetse landschap Vorig jaar sleepte het Wijkcomité Magritte de Bruocsella-prijs van vzw Promethea in de wacht voor de verfraaiing van Brussel via het project “Mozaïeke identiteiten : eerbetoon aan het Belgische surrealisme”. Hun bedoeling? Samen met de inwoners van de wijk een parcours van 80 mozaïektegels realiseren.

Na een opleiding in het René Magritte Museum en een praktische stage bij Art Mosaico, zijn de inwoners van de Magrittewijk met glans geslaagd in het opzet om mozaïektegels met surrealistische motieven te ontwerpen. Op 21 september laatstleden werden de tegels officieel ingehuldigd. Het mozaïekparcours strekt zich uit over de straten die sinds 2012 het Wijkco-

mité uitmaken: de Amélie Gomandstraat, de Dapperheidsstraat, de Esseghemstraat, de Jacobs-Fontainestraat, de Rechtschapenheidsstraat, de Leopold I-straat (nr. 317-345) en de Verzetsstraat. Langsheen het parcours kunnen de voorbijgangers onderwerpen ontdekken die gebaseerd zijn op de leefwereld van Belgische surrealistische kunstenaars. De grijze voetpaden zijn opgeleukt met een bruisend eerbetoon aan het surrealisme, een kunstenaarsbeweging die geen beperking kent qua stijl en een poëtische blik op de wereld ontsluit. Bij dit artikel vindt u een voorsmaakje van de mozaïeksteen van de familie De Smet - De Swaef, maar wij moedigen u uiteraard aan om zelf op ontdekking te gaan!

Nieuw: broodjes in Taverne Ter Linden Had u al kennis gemaakt met Ter Linden, de gezellige taverne ten huize Essegem? Zij zijn een onderdeel van EAT vzw, een organisatie die in het kader van de sociale economie kansen creëert voor kwetsbare groepen en ze via werkervaring en opleiding laat doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Een mond vol tanden is dat, maar je kan er ook eenvoudigweg terecht om je buikje te vullen. Proef van hun heerlijke dagschotels en vanaf heden ook van croissants en broodjes! Kom even langs in Taverne Ter Linden en maak uw keuze: kaas of ham, camembert, italiano, caprese of zelfs pamplona en stockholm! Ook om mee te nemen! Taverne Ter Linden Leopold I straat 329 1090 Jette 02 421 91 76 www.eatvzw.be taverneterlinden@eatvzw.be Open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 21u Vrijdag open van 8u30 tot 23u De keuken is geopend van 11 tot 21u

Gazet van Jette # 9


Actief in Jette Oktober WANDELING IN MERCHTEM (PAKESPAD – 8,5 KM)

ZONDAG 8.10 | 14u | Vertrek: Passerel, Reedijk te Merchtem Prijs: gratis (leden) | 1€ (niet-leden) Contact: Pasar Jette-Laken | Monik Gonnissen | 02 479 53 84 | monik@gonnissen.com

AMELGEMWANDELING (12 KM)

ZONDAG 13.10 | 14u | Vertrek: Sint-Martinuskerk te Meise | Openbaar vervoer: de Lijn 250 Prijs: gratis (leden) | 1€ (niet-leden) Contact: Pasar Jette-Laken | Monik Gonnissen | 02 479 53 84 | monik@gonnissen.com

KOKKERELLEN

WOENSDAG 16.10 | 19u | GC De Platoo, Pantheonlaan 14, 1081 Koekelberg. Contact: West-In Jette | 02 465 30 21 | info_zomaar@telenet.be

PRAATSTOEL MET PASCAL SMET

DONDERDAG 16.10 | 19u30 | Atelier 340, de Rivierendreef 340, Jette Contact: Curieus Jette-Ganshoren | Hugo Demets | 0497 89 33 84 | hugo.demets@gmail.com

VREEMD ETEN: MADAGASCAR

VRIJDAG 18.10 | 19u | restaurant Magadaskira, Vlaamsesteenweg 10 te 1000 Brussel Inschrijven voor 11.10 Contact: Femma Laken-Jette | Annie Jacops | 0494 39 54 25 | femma.laken.jette@gmail.com

DAGUITSTAP: NIVELLES & TOSCA DOOR DE STAATSOPERA VAN TARTARSTAN

ZATERDAG 19.10 | 14u | Hunderenveld 1, 1082 Brussel

Prijs alles inbegrepen: 55€ | Zomaarabonnees: 50€ | Losse tickets Tosca: 45€ Contact: West-In Jette | 02 465 30 21 | info_zomaar@telenet.be

MOSSELFEEST RITTERKLUB

ZATERDAG 19.10 | 17u30 tot 22u | Paviljoen Poelbosschool, Laarbeeklaan 110 Contact: Ritterklub | Rudolf Hendrickx | ritterklub@skynet.be | www.ritterklub.be

PLOEF! PIKNIK IN HET KADER VAN BRUSSEL IN DIALOOG + CONCERT TCHAYOK

ZONDAG 20.10 | 12u piknik en 16u concert | Bonaventurestraat 100 Contact: PLOEF | Indirah | 0472 63 99 08 | ploefplus@gmail.com | www.ploef.eu

20STE KOOK- EN EETFESTIJN VAN DE MANNEN AAN HET FORNUIS!

ZATERDAG 26.10 |12 tot 13u30 | 18 tot 21u | GC Essegem Prijs: 25 / 15€ Contact: Mannen aan het fornuis | Hendrik Jansegers | 0479 81 96 05 | www.mannenaantfornuis.be

BEZOEK MUSEUM RED STAR LINE IN ANTWERPEN ZATERDAG 26.10 | autodelend naar Antwerpen

Contact: Curieus Jette-Ganshoren | Hugo Demts | 0497 89 33 84 | hugo.demets@gmail.com

KWB-LEDENFEEST

ZONDAG 27.10 | GC Nekkersdal

Contact: KWB Laken-Jette | Pol Arnauts | pol.arnauts@compaqnet.be | 02 557 87 72 | www.kwblakenjette.be

HALLOWEEN IN HET GARCETPARK DONDERDAG 31.10 | Garcetpark

November ALLERHEILIGEN, EUCHARISTIE

VRIJDAG 1.11 | 10u | Sint-Pietersparochie

ALLERZIELEN, INDIVIDUELE GRAFZEGENING ZATERDAG 2.11 | 14u | Sint-Pietersparochie

WANDELING IN GANSHOREN

ZATERDAG 2.11 | 14u | Koningin Fabiolaplein (voor het zwembad van Ganshoren)

Contact: Curieus Jette-Ganshoren | Hugo Demets | 0497 89 33 84 | hugo.demets@gmail.com

DAGUITSTAP: BINCHE & CUBA VIBRA

ZATERDAG 02.11 | 14u | Hunderenveld 1, 1082 Brussel.

Prijs alles inbegrepen: 46€ | Zomaarabonnees: 41€ Contact: West-In Jette | 02 465 30 21 | info_zomaar@telenet.be

DIERENZEGENING

ZONDAG 3.11 | 10u | Sint-Pietersparochie

DAGUITSTAP: STADSSCHOUWBURG SINT-NIKLAAS “OPVOERING GRANDIOZO” ZONDAG 10.11 | 13u20 | Hunderenveld 1, Berchem

Prijs: alles inbegrepen: 30€ | Zomaarabonnees: 25€ Contact: West-In Jette | 02 465 30 21 | info_zomaar@telenet.be

35 STE LAKENS SOLIDARITEITSETENTJE VOOR 11.11.11

ZONDAG 10.11 | 12 tot 14u30 | G.C. Nekkersdal, E. Bockstaellaan 107 te Laken

Prijs: 12 € volw. | 7 € kind - 12 jaar | Verwittigen voor 6.11 Contact: Pasar Jette-Laken | Monik Gonnissen | 02 479 53 84 | monik@gonnissen.com

VIJFDE EDITIE JETSE JOBBEURS

WOENSDAG 13.11 | 10 tot 16u30 | Gemeentelijke Feestzaal + Raadzaal, K. Mercierplein 10

Contact: Stéphanie Housiaux, tewerkstellingsadviseur | 02 422 31 13 | workinjette@jette.irisnet.be

COMBI UITSTAP: ANTWERPEN & NIGHT OF THE PROMS

ZATERDAG 16.11 | 14u | Hunderenveld 1, Berchem Prijs:

58€ zitplaats tribune | 49€ zitplaats balkon | 37€ staanplaats middenplein vooraan | 34€ staanplaats balkon | Facultatief: rondleiding in Het Paleis op de Meir. ( Max. 20P. = 5€ ) Contact: West-In Jette | 02 465 30 21 | info_zomaar@telenet.be

10 # Gazet van Jette


BEZOEK WITLOOFMUSEUM + WANDELING 7 KM

ZONDAG 17.11 | 14u | ingang witloofmuseum, Leuvense steenweg 22, 1910 Kampenhout – Sas. Openbaar vervoer mogelijk Prijs: gratis (leden) | 3€ (niet-leden) Contact: Pasar Jette-Laken | Monik Gonnissen | 02 479 53 84 | monik@gonnissen.com

KONINKLIJKE FILHARMONIE VAN JETTE IN DE SINTPIETERSPAROCHIE ZONDAG 17.11 | 10u

Contact: Sint-Pietersparochie | Roger Vinette ?

FOEKSENBOSPADWANDELING

ZONDAG 17.11 | 14u kerk Jette | 14u30 Kerk Ossel

Contact: Davidsfonds Jette | Mia Felix | 02 888 93 54 | mia.felix@ fulladsl.be

KOKKERELLEN

WOENSDAG 20.11| 19u | De Platoo, Pantheonlaan 14, 1081 Koekelberg.

Contact: West-In Jette | 02 465 30 21 | info_zomaar@telenet.be

KOOKDEMONSTRATIE “LEKKERS VOOR ZOETEBEKKEN”

VRIJDAG 22.11 | 19u30 | Nekkersdal Em. Bockstaellaan 107 te Laken Contact: Femma Laken-Jette | Annie Jacops | 0494 39 54 25 | femma.laken.jette@gmail.com

KAAS- EN WIJNAVOND

ZATERDAG 23.11 | 12u30 tot 21u | Sint-Pietersparochie

Contact: Sint-Pietersparochie | Jean Pierre Cousaert | 0477 52 84 14

TENTOONSTELLING HENRI VAN DE VELDE

ZATERDAG 23.11 | 14u | Jubelpark-museum | Afspraak metrostation Belgica

Contact: Curieus Jette-Ganshoren | Hugo Demets | 0497 89 33 84 | hugo.demets@gmail.com

In de kijker HALLOWEEN IN HET GARCETPARK Oeeeeeee! Oeeeeee! Oeeeeeee! Hol alvast je pompoen uit, haal je vermomming uit de kast en steek je lantaarns aan… Op donderdag 31 oktober 2013 is Jette, meer bepaald het Garcetpark, in de ban van Halloween. Inclusief aangepaste animatie en veel lekkers! Op 31 oktober zullen de deelnemers en hun familie langs de paden van het Garcetpark oog in oog komen te staan met heksen en spoken die verleid worden door mysterieuze animaties. Het wordt dus een feestelijke wandeling vol verrassingen en animatie (jongleurs,…), waarna ieder kind zijn ticket kan inwisselen tegen snoepgoed. Donderdag 31 oktober 2013, van 19 tot 20.30u Inschrijven verplicht! (Contact: Gemeente Jette – Dienst Economisch leven en Animaties – Wemmelsesteenweg 100 – Jette)

December SINTERKLAAS

ZONDAG 1.12 | 9u40 station Jette | 10u eucharistie Sint-Pieterskerk Contact: Sint-Pietersparochie | Theo Bossuyt | 0477 42 58 64

NEEMMEE DAVIDSFONDS JETTE

ZONDAG 1.12 | 15 tot 18u| Locatie: GC Essegem

Contact: Davidsfonds Jette | Mia Felix | 02 888 93 54 | mia.felix@ fulladsl.be

KERST & JAARWENDECONCERT NEDERLANDS “BRUWEST”

In de kijker WANDELING IN DE MAROLLEN DAVIDSFONDS JETTE Zaterdag 12 oktober 2013 om 14u30 Wij verkennen de Marollen, met Wim Vernaeve als begeleider fspraakplaats: de hal van het Centraal Station (lokettenzaal) A Duur van de wandeling : men mag rekenen op zeker 3 uur. Uiteraard voorzien we een ‘stop’ om de dorstigen te laven en... Afstand : 6 à 7 km. Prijs: 3€ | 5€ (niet-leden) Inschrijven: Storting op 437-0107871-45 (voor 10.10) op naam van Davidsfonds Jette met vermelding Marollen Info: Mia Felix | 02 888 93 54 | mia.felix@fulladsl.be Wim Vernaeve | 02 426 06 16 | willem. vernaeve@telenet.be

ZONDAG 8.12 | 14u | Feestzaal, Koning Albertlaan 33, 1082 Sint-Agatha-Berchem.

INFO-AVOND SAMENAANKOOP

DONDERDAG 12.12 | 20u | GC Essegem

Contact: Curieus Jette-Ganshoren | Hugo Demets | 0497 89 33 84 | hugo.demets@gmail.com

DAGUITSTAP: AALST EN ZIJN KERSTMARKT ZATERDAG 14.12 | 9u | treinstation Jette

Contact: Curieus Jette-Ganshoren | Hugo Demets | 0497 89 33 84 | hugo.demets@gmail.com

EUROPALIA INDIA IN BOZAR MET DAVIDSFONDS JETTE

ZATERDAG 14.12 | 13u40 | ingang Paleis voor Schone kunsten, Ravensteinstraat 23 Prijs: 5€ | 8€ (niet leden) | Inschrijven voor 25.10 Contact: Davidsfonds Jette | Willem Bosmans | 02 427 94 90 tussen 16 en 18u | willem.bosmans@telenet.be

KERSTFEEST MET KWB FEMMA LAKEN-JETTE

VRIJDAG 20.12 | 8u30 | Nekkersdal Em.Bockstaellaan 107 te Laken

Contact: Femma Laken-Jette | Inschrijven voor 14.12 | Annie Jacops | 0494 39 54 25| femma.laken.jette@gmail.com

DAGUITSTAP: ABBAYE BONNE ESPÉRANCE & PANGHAT ZATERDAG 21.12 | 14u | Hunderenveld 1, 1082 Brussel.

Prijs alles inbegrepen: 32€ | zomaarabonnees 27€ Contact: Femma Laken-Jette | Annie Jacops | 0494 39 54 25 | femma. laken.jette@gmail.com

Gazet van Jette # 11


Agenda Oktober

November

FIX YOUR BIKE

VAN NAALDJE TOT DRAADJE: T-SHIRT MAKEOVER

DINSDAG 1, 8, 15 & 22.10 | 19u30 - 21u45

AAN DE STIKPEDAAL

WOENSDAG, 9, 16 & 23.10 | 18u30 – 21u30

EUROPALIA INDIA: BOLLYDANCE

DONDERDAG 10.10 | 18 tot 20u

UIT DE VEREN: JUST PASSING THRU

ZONDAG 27.10 | Ontbijt vanaf 8u30, theater om 10u30

WOENSDAG 6, 13 & 20.11 | 18u30 – 21u30

SCHADUWSPEL

ZATERDAG 9.11 | 14-17u

UIT DE VEREN: HET IS EEN BOEK

ZONDAG 24.11 | Ontbijt vanaf 8u30, theater om 10u30

December VAN NAALDJE TOT DRAADJE: VAN OUD NAAR NIEUW WOENSDAG 4, 11 & 18.12 | 18u30 – 21u30

TC TOILE CIREE PRESENTEERT: WWW. LIEFDELAMOURLOVELIE.BE

VRIJDAG 13.12 + 14.12| 20u

·Vaste activiteiten in Essegem· Maandag TURNEN 50+ YOGA PILATES CONVERSATIETAFEL BABBELUT NEDERLANDSE LES

Dinsdag TAI-CHI KANTKLOSSEN AFHAALPUNT BIOPAKKET DEN DIEPEN BOOMGAARD NEDERLANDSE LES

Woensdag TURNEN 50+ ZUMBA LOOP JE FIT JOJO KLEUTERATELIER KETJESKUNST KETJESSPORT KINDERSPORT IN HET PARK NEDERLANDSE LES NEDERLANDS VOOR KLEUTERS

Donderdag Hoofdredactie Hilde Peeters Teksten André Monteyne, Annelies De Ville, Nadine Hendrickx, Tom Flamend, Herman Mennekens, Wim Ipers Foto’s Hilde Peeters Grafisch Ontwerp Mira Feryn V.U. Herman Van den Nest, Leopold I-straat 329, 1090 Jette Interesse om mee te werken aan de Gazet van Jette? Geef een seintje via hilde.peeters@vgc.be of 02 427 80 39 Inzendingen voor het volgend nummer worden verwacht uiterlijk op 1 november 2013. Inzendingen die toekomen na deze datum kunnen wij niet meer publiceren. Dank voor uw begrip. Informatie over al onze activiteiten, cursussen en projecten vind je op http://www.essegem.be Volg ons zeker ook op Facebook! ‘GC Essegem’ Krijg je de Gazet van Jette of de cursusbrochure nog niet thuis in je bus, geef ons dan een seintje! Ook inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief kan via de website, ter plaatse of via mail.

GC Essegem maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

PERMANENTIE HUIS VAN HET NEDERLANDS NEDERLANDSE LES

Vrijdag NEDERLANDSE LES

Zaterdag NEDERLANDS VOOR KLEUTERS

Gazet van Jette - Oktober 2013  
Gazet van Jette - Oktober 2013  

Gazet van Jette

Advertisement