Page 1

1 SEPTEMBER

15 OKTOBER 2012| JAARGANG 41 – N° 5 | MAANDBLAD

België - Belgique P.B. 1090 Brussel 9 P 003849

Steunof postabonnementen rek.n°: 437-0166051-25 melding: Gazet van Jette vanaf 10 euro Oplage: 23 000 ex. V.U. Herman Van den Nest GC Essegem vzw Leopold-I-straat 329 1090 Jette 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be

Tussen de vele plensbuien door, kwam er gelukkig af en toe wat zon piepen door het bladerdak van het Elisabethpark. Daar vierde Plazey dit jaar haar twintigste verjaardag met optredens van De Mens, Josh T. Pearson en Merdan Taplak.

Jette verwelkomt vers bloed! In de volgende editie van de Gazet van Jette zullen twee gloednieuwe Jetse burgers ons verblijden met verhalen over hun avonturen en ontdekkingen in onze gemeente. Annelies (28) staat als leerkracht in het middelbaar onderwijs in het centrum van Brussel en verhuisde onlangs van de Dansaertwijk naar Jette. Lieven (35) is hoofdredacteur van het cultureel magazine Staalkaart en verhuisde van de Rouppewijk naar Jette. Wij maken graag kennis met hen.

Hoe zijn jullie in Brussel verzeild ge– raakt? Annelies: Dat kwam door mijn studiereis in het eerste middelbaar. Ik keek indertijd tegen een C-attest aan en toen ik die dag door Brussel liep, zag ik een affiche van de

kunsthumaniora. Ik heb geen seconde getwijfeld en heb me daar nadien ingeschreven. Ik ga al vanaf mijn veertiende naar school in Brussel, maar ik ben oorspronkelijk afkomstig uit het Pajottenland. Mijn moeder werkte echter in Brussel. Zij stond om zes uur op en was om zes uur ’s avonds weer thuis. Mijn kinderlijke idee van de stad bestond er indertijd uit dat Brussel ver was en je er geld kon verdienen. Lieven: Ik studeerde Slavische talen in Leuven en volgde daar ook mijn opleiding autorijden. Daarvoor moest ik op de derde dag met mijn auto-instructeur naar Brussel. Toen ik er met de auto toekwam, schrok ik ontzettend. Dat was gekkenwerk (lacht) en

eveneens mijn eerste echte kennismaking met onze hoofdstad. Na mijn studies in Leuven, werkte ik een tijdje in Groot-Bijgaarden en verhuisden al mijn vrienden richting Brussel. Daarom ben ik zelf ook verhuisd naar de Plattesteen in hartje Brussel. Annelies: Voor mij was het geen bewuste beslissing om in Brussel te komen wonen, maar een vanzelfsprekendheid. Door het wonen in een grootstad, had ik soms ook het gevoel om een stap voor te hebben op mijn vrienden in Herne. Ik heb hier intussen al veel meer leven gezien.

vervolg op p. 2


2

1 september - 15 oktober 2012

Jette verwelkomt vers bloed!

Heb jij het bakken in de vingers? Ligt je grootmoeders toprecept nog ergens in de lade? Kom dan de Jetse eer verdedigen tijdens de voorronde!

Zondag 21/10 in GC Essegem!

vervolg van p. 1

Heb jij ook dat gevoel, Lieven? Lieven: Ik ging vroeger tijdens het weekend regelmatig terug naar mijn ouders in Puurs, maar moet tot mijn verbazing stellen dat die mensen niet achter staan (lacht). Natuurlijk is Brussel een grootstad, is het drukker en gebeurt er veel meer op cultureel vlak, maar voor het overige merk ik weinig verschil. Ik woon nu twaalf jaar in Brussel en kan wel zeggen dat ik het intussen een beetje ken. Als ik nog zou verhuizen, zou ik ook naar een grootstad gaan. Dat hoeft niet per sé in Brussel te zijn. Maar in een dorp zie ik mezelf niet settelen. Hoewel, ze zeggen natuurlijk wel eens dat Jette een dorp is (lacht).

Dat brengt me naadloos naar de volgende vraag. Jullie hebben beiden gedurende geruime tijd in het centrum van Brussel gewoond. Waarom hebben jullie de overstap gemaakt naar Jette? Annelies: Eigenlijk heeft mijn hele leven zich al in Jette afgespeeld, ondanks het feit dat ik hier voorheen nooit heb gewoond. Ik ben afkomstig uit Herne, maar de grootste kliniek bij ons in de buurt bevond zich in Jette. Als er dus iets ernstig aan de hand was, gingen wij steeds naar het UZ Jette. Ook mijn lerarenopleiding was op campus Jette, naast ‘de grote kliniek’. Tot slot woont de mama van mijn metekindje altijd al in of rond Jette. Daarom heb ik Jette nooit als ver weg in mijn leven beschouwd. Ik verbind Jette nog steeds met ‘den veertien’, de bus die van het Noordstation naar Jette rijdt en waar ik ettelijke uren op heb gesleten. De reden waarom ik me hier uiteindelijk heb gesetteld is omdat ik de liefde van mijn leven naar hier ben gevolgd. Lieven: Mijn verhaal is iets minder spannend (lacht). Ik kende Jette voorheen totaal niet. Het dichtste dat ik bij Jette was gekomen, was op de vorige edities van het Plazey Festival. Ik stond al een tijdje op de GOMB-lijst en wou graag aan de Noordelijke kant van Brussel wonen om dichter bij mijn ouders en mijn werk te zijn. Vandaar heb ik na twaalf jaar het centrum verlaten voor een woonst in Jette.

Hoe bevalt jullie verhuis en de aanpassing aan Jette? Annelies: Als je in het centrum woont, dan ben je onafhankelijk van fiets of tram. Je kan er gerust een week vertoeven zonder uit de vijfhoek te komen. Het was soms zo erg dat ik zelfs niet meer tot in de Marollen geraakte (lacht). Ik bleef maar hangen rond die Beurs. Ik werk bovendien al vijf jaar in een middelbare school in het centrum en dat vind ik best fijn. Nu heb ik een beetje van beide werelden: ik kan elke dag naar het centrum gaan en blijven voeling hebben met de stad, maar keer elke avond terug naar Jette. Dankzij

tram 51 en Villo ben ik trouwens erg mobiel. Ik woon hier intussen een half jaar en woon hier heel graag. Ik hou van de schijnbaar perfecte mix aan mensen in Jette. Ik zou nooit in een volledige concentratiewijk kunnen wonen. Als er ooit rond migratie of integratie iets gedaan moet werken, wil ik wel de eerste zijn om te zeggen dat dat in Jette gelukt is. In de Hema sta ik tussen de vrouwen met zestien kinderen achter zich en tussen allerlei andere vrouwen die hier gewoon komen shoppen. Lieven: Ik kom uit een Brusselse buurt die op de grens ligt van een concentratiewijk. Dat was een reden voor mij om te verhuizen naar hier. Ik woon hier nog maar een aantal weken en heb dus nog erg veel te ontdekken. Wat me opvalt is dat hier erg veel kleinhandelaars zijn van allerlei slag. Je vindt hier iemand die louter handelt in printcartouches, ontelbare schoenenwinkels en kappers, en dat allemaal schoonzusterlijk naast de grote ketens.

Hebben jullie het gevoel dat jullie in een dorp in de grootstad zitten? Annelie s: Ik vind het centrum misschien zelfs meer dorps dan Jette. In Brussel Centrum heb je echt het Vlaamse dorp, waar ik ook heb gewoond. Ik vind Jette meer volks dan dorps. Ik voel me hier niet bekeken in Jette. In Brussel Centrum deed ik soms wat meer moeite en ging ik niet zomaar naar de bakker in mijn vrijetijdsoutfit (lacht). Ik heb het gevoel dat ik hier niet per sé iets hoef te doen of iemand hoef te zijn. Lieven: Jette ligt te dicht bij centrum Brussel om een dorp te zijn. Op tien minuten ben je in het centrum. In het centrum heb je bovendien wel een aantal m’as-tuvu-plaatsen, maar dat heb je hier helemaal niet. Annelies: Ik heb sterk het gevoel dat iedereen hier zijn thuis mag maken. Jette heeft bovendien erg verscheiden buurten. Er zijn hier zowel erg residentiële wijken als volkswijken. Zelfs binnen Jette is er nog veel diversiteit en zijn er veel gezichten. In onze straat alleen is dat erg opvallend. Naast ons woont in één enkel gebouw een Pools gezin en een Marokkaanse familie van twee generaties. Aan de andere kant woont een welgesteld gezin met een studerende puber in een even groot huis. Tegenover ons woont een oud koppeltje dat al vijftig jaar in het huis woont en die straat mee hebben zien evolueren. Prachtig vind ik dat.

In de toekomst gaan we met jullie samen op ontdekking langs de al dan niet vergeten hoekjes van Jette. Vertel eens wat jullie zullen doen in de Gazet van Jette in de toekomst? Lieven: Aangezien ik hier nog maar erg kort woon, is het mijn bedoeling om mijn indrukken neer te schrijven over de mensen of gebeurtenissen die ik tegen kom of ervaar in Jette en die me op een of andere manier frapperen omdat ze verschillen van de plek waar ik vandaan kom of omwille van hun al dan niet Jetse eigenheid. Annelies: Ik zal plaatsen die ik ontdek in Jette beschrijven en ik zal vertellen hoe ik me daar voel. Dat kan gaan van een café of winkel of park, maar is vooral een plaatsbeschrijving.

Wij zijn alvast benieuwd naar jullie bijdragen! Te ontdekken vanaf de volgende editie in de Gazet van Jette.


straatnamen 3

1 september - 15 oktober 2012

De straatnamen van Jette -63DOOR ANDRÉ MONTEYNE Volgende straatnamen: Verzetstraat, Vlamingenstraat en Walenstraat

René Magrittegaarde Lessen (21 november 1898 - Schaarbeek 15 augustus 1967) Het is onmogelijk om in dit artikel in te gaan op een omvangrijk onderwerp als Magritte en zijn kunst. Daarom beperken we ons tot enkele biografische gegevens die te maken hebben met Jette en wordt voorts doorverwezen verder naar de overvloedige bibliografie en naar de Stichting Magritte in de Esseghemstraat 135. Eindelijk! Van de heer Christian Materne - die wij van harte danken - kregen wij de tip dat de gemeente reeds op 30 maart 2011 besloot een nieuwe weg te noemen naar de bekendste kunstenaar van Jette, René Magritte. Het wordt een ‘gaarde’ op de voormalige site Raes aan de Paul De Mertenlaan*, die grondig vernieuwd wordt. Evere had al eerder een straat naar hem genoemd. René François Ghislain Magritte kwam uit een gezin van kleinhandelaars en volgde lessen in de Brusselse Academie voor Schone Kunsten (1916-1918). Na zijn huwelijk in 1922 met Georgette Berger (1901-1986) verhuisde hij van Schaarbeek naar de Ledeganckstraat*. Hij werkte in een behangfabriek en begon later in de reclamewereld. Aanvankelijk beoefende hij een abstracte en kubistische stijl, maar nadien ontdekte hij het surrealisme via een werk van de Griekse schilder De Chirico, gereproduceerd in een tijdschrift. Zijn eerste surrealistische schilderijen die hij in 1927 in de Brusselse galerij ‘Le Centaure’ tentoonstelde, genoten aanvankelijk weinig erkenning, maar vormen nu de blikvangers van de voornaamste musea ter wereld. In 1927-1930 vertoefde hij in Parijs, waar hij bevriend geraakte met André Breton, de auteur van het Surrealistisch Manifest. Magritte schilderde daarop in 1929 zijn eigen manifest: het iconische “Ceci n’est pas une pipe”. Terug in België verhuist het echtpaar in 1930 naar de Esseghemstraat* 135 in Jette. Magritte zou er gedurende 24 jaar zijn meest productieve periode beleven. In 1940 vertrekt hij met het surrealistisch dichterspaar Scutenaire-Hamoir naar Carcassonne (Frankrijk). Zijn vrouw bleef liever thuis in de nabijheid van haar zus Léontine Berger, die eveneens in Jette woonde. Na de oorlog werd hij communist en begon zeer actief zijn befaamde werken te produceren, maar zijn buren bevroedden dat niet. De mensen van de Essegemwijk* zagen namelijk alleen het burgermannetje zoals het regelmatig in zijn werken opduikt. Talloos zijn de al dan niet fictieve verhalen over de doeken die hij voor een habbekrats zou hebben weggegeven en die later een fortuin waard bleken. In 1949 schilderde hij de eerste

De nieuwe wijk die op op de voormalige site Raes in de Paul De Mertenlaan wordt gebouwd versie van zijn emblematisch “L’Empire des Lumières” (Het Rijk van het Licht) (1). 1954 was een kanteljaar: Magritte kreeg de opdracht om de wanden van het Casino van Knokke te schilderen, een officiële erkenning van zijn kunst. Zij zijn nu beschermd. Uit die tijd stammen ook zijn beroemde naakte vrouwenfiguren met bedekt gezicht. In datzelfde jaar verhuisde hij naar Evere/Schaarbeek, waar hij ook overleed. Het sober graf van het echtpaar op het kerkhof van Evere (op Schaarbeek) werd in januari 2009 beschermd. In het begin van de jaren negentig leek het behoud van zijn woning in de Esseghemstraat twijfelachtig. Om het een symbolisch steuntje te geven werd op de gemeenteraadszitting van 26 april 1990 voorgesteld dat Jette de bescherming zou bespoedigen door een gedenkplaat te plaatsen aan de voorgevel van zijn huis en van dat van toneelauteur Jaak Ballings* in dezelfde straat. Dit voorstel werd eenparig goedgekeurd, maar de administratieve molen draaide tergend langzaam en de geruchten over een mogelijke afbraak van het gebouw namen toe. Op 23 december 1993 verscheen in de pers het reddende bericht dat de Antwerpse kunstminnaar André Garitte een Stichting René Magritte in het leven

Luigi Viscontiweg Een laatste grol van Fanfulla? Rome 26 februari 1913 – Bologna 5 januari 1971 Weg in de ‘filmsterrenwijk’ De enige Luigi Visconti die wat te maken heeft met de filmkunst was een Romeinse komiek en cabaretspeler, bijgenaamd Fanfulla. Hij speelde in lichtvoetige films en had een bijrolletje als nar in twee films van Fellini: Satyricon en Clowns. Hij was bijzonder populair in Rome (er bestaat nog steeds een fanclub), maar helemaal niet bij ons. Fanfulla zou het ongetwijfeld grappig gevonden hebben dat hij in Jette geëerd werd met een straatnaam. Het zou echter kunnen dat de vroede vaderen van Jette zich vergist hebben en Luchino bedoelden, de graaf Visconti di Modrone (Milaan 2 november 1906 -

Rome 17 maart 1976). Die was één van de voornaamste Italiaanse filmregisseurs, die de techniek geleerd had bij de Franse regisseur Jean Renoir (1936) en wordt beschouwd als de vader van het neorealisme met zijn film Ossessione (1942). Later stapte hij over op meer romantisch historische meesterwerken zoals Rocco en zijn broers (1960), Dood in Venetië (1971), op het leven van Mahler en Ludwig II (1973). Als zij inderdaad Luchino Visconti bedoelden, moet het eigenlijk een koud kunstje zijn om de straatnaam aan te passen. Veel hoeft dat niet te kosten, want het enige straatnaambord is besmeurd door graffiti en moet sowieso vervangen worden. En niemand moet tot slot zijn adres wijzigen, want er woont niemand....

had geroepen die het huis kocht om in te richten tot museum (geopend in 1999). Ondanks de financiële beperkingen – het museum werkt zonder overheidstoelagen – werd het volledig gerestaureerd en aangekleed met meubelstukken en voorwerpen die aan Magritte toebehoorden of van zijn periode zijn. Er hangt zelfs een doek van de meester, wat gezien de huidige marktwaarde een uitzonderlijke prestatie is (2). Het museum krijgt elk jaar zowat vijfduizend bezoekers over de vloer, waaronder nogal wat buitenlanders. Clos René Magritte (1) Op dit beroemde doek staat rechts een gebouw afgebeeld dat met haar bakstenen en klein uitkijkraampje op een middeleeuwse uitkijktoren lijkt. Hij staat opnieuw afgebeeld op het gelijknamige schilderij uit 1953. Het schilderij is vrij donker en het gebouw is dus moeilijk te herkennen. Mogelijk is dit een toren die zich ergens in Jette bevond. Kan iemand van onze lezers ons op de goede weg zetten? Dank bij voorbaat! (2) Op 24 september 2009 werd het schilderij Olympia, een naakte vrouw met een schelp, door als bezoekers verklede dieven gestolen. Twee jaar later (op 5 januari 2012) werd het teruggebracht.


4 politiek

1 september - 15 oktober 2012

Gevoeligheden in het culturele veld De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en de Jetse bewoner vraagt zich steeds prominenter af wat de verschillende partijen voor de komende regeerperiode in petto hebben. D-day komt intussen steeds dichterbij en daarom neemt de Raad van Bestuur van Gemeenschapscentrum Essegem de vrijheid om als erkend adviesorgaan de meest opvallende gevoeligheden in het culturele veld bloot te leggen. Hieronder leest u de belangrijkste punten op vlak van cultuur waar de komende beleidsperiode – volgens ons – voldoende aandacht dient aan besteed te worden. We vroegen in een brief aan alle ons bekende partijen in Jette om hierop te reageren in niet meer dan 350 woorden. Cultuurparticipatie moet ook in de nieuwe legislatuur hoog in het vaandel gedragen worden. In Jette kent elke inwoner een andere achtergrond. Geen enkele wijk is identiek en achter elke deur schuilt een eigen cultuur. Het is dan ook de taak van het cultuurbeleid om in deze diversiteit overeenkomsten te zoeken en op deze manier aan gemeenschapsvorming te doen. Een middel hiertoe is muziek, woord en dans, maar ook het Jets cultureel erfgoed en kunst in de wijk mag niet vergeten worden.

Jette beschikt over een rijke geschiedenis die generatie op generatie moet worden doorverteld. Het zou een zeer spijtige zaak zijn mocht dit cultureel kapitaal verloren gaan door het intercultureel gegeven in de stad. Multiculturaliteit moet een troef worden. Participatieve kunstprojecten in de wijk zijn een uitstekend voorbeeld van werken aan enerzijds cultuur en anderzijds sociale cohesie.

Bij dergelijke projecten mag de taal dan ook geen belemmering vormen. Het moet de taal van de buurt dragen en de kracht van de wijk onderstrepen. Dit betekent uiteraard niet dat we het Nederlandstalig karakter van bepaalde evenementen moeten verloochenen. Meertalige initiatieven zijn in deze Brusselse context zijn uiterst bewonderenswaardig. Toch schept taal een unieke band van erkenning. Het is daarom extra belangrijk om aandacht te hebben voor de diverse culturen.

Nederlandstalige individuen en verenigingen moeten geprikkeld worden in het uitwerken van nieuwe initiatieven. Er zijn reeds verschillende instanties die subsidies uitschrijven, maar dit wil niet zeggen dat de gemeente niet aanvullend te werk kan gaan. Belangrijk hierbij is wel transparantie in het subsidiebeleid. Wie krijgt wat, op basis van welke parameters? Wil de gemeente voornamelijk structureel ondersteunen of ook projectmatig?

Als we het huidig aanbod bekijken, mogen we tevreden zijn, maar toch zijn er nog enkele hiaten. Zo is er bijvoorbeeld weinig tot geen aanbod waar ouders met hun kinderen kunnen aan deelnemen. Ook taalondersteunende

projecten moeten nog uitgebreid worden in de gemeente. Het huidig aanbod is vaak nog te onbekend. Een goed initiatief zou daarom een culturele kaart zijn of cultuurwaardebons ter stimulatie van het huidig aanbod.

Tot slot kampt de gemeente nog met een oud zeer: het gemis van een ruime polyvalente culturele zaal, een zaal die kan omgebouwd worden tot een stadstheater, maar eveneens het podium biedt aan muzikaal talent of zelfs kan dienen voor een receptie. Dit hoeft niet noodzakelijk een nieuwbouwproject te zijn. Ook bestaande locaties kunnen omgebouwd worden. De enige vraag is om oog te hebben voor het multifunctionele gebruik van een dergelijke zaal en de aanwezigheid van coulissen. Vier partijen stuurden ons hun visie door.

Ecolo – Groen Met Ecolo-Groen willen we verder bouwen aan een dynamisch gemeentelijk cultuurbeleid. De krachtlijnen van het memorandum waarmee GC Essegem een voorzet geeft, zijn een goed uitgangspunt, waar wij het grotendeels mee eens zijn. Het wordt wel eens vergeten, maar ook cultuurparticipatie is een instrument in de strijd tegen (kans) armoede. Laagdrempelige, buurtgerichte en gemeenschapsvormende activiteiten moeten dan ook een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk cultuurbeleid vormen. Soms lijken activiteiten laagdrempelig (gratis, op een gekende plek en voor een ruim publiek) maar zijn ze dat niet in de feiten. Doelgroepgerichte informatie en activiteiten kunnen hier, beetje bij beetje, aan verhelpen. Een goed cultuurbeleid zorgt voor meer sociale cohesie. Belangrijk is de samenwerking en ontmoeting tussen cultuurgemeenschappen, omdat steeds meer mensen zich in de praktijk niet uitsluitend aangesproken voelen tot één gemeenschap (bijv. Franstaligen en anderstaligen die deelnemen aan het Nederlandstalige onderwijs, jeugd- of vrijetijdsaanbod). Multiculturaliteit is voor Groen een troef, een meerwaarde, maar geen dogma. Binnen de Brusselse multiculturele context moet er ruimte blijven voor taalgebonden initiatieven. Cultuur betekent creatie. Het subsidiebeleid moet balanceren tussen het permanent stimuleren van vernieuwing en het verankeren van nieuwe initiatieven in de reguliere begroting. Verenigingen en culturele actoren moeten kunnen rekenen op structurele middelen, maar tegelijkertijd geprikkeld om nieuwe projecten te ontwikkelen. Ook projecten rond taalondersteuning of alfabetisering vallen onder de noemer cultuur. Cultuur kan emancipatorisch werken. En ‘jong geleerd is oud gedaan’, dus het aanbod voor jonge kinderen en hun ouders mag gerust wat ruimer. Het systeem van cultuurwaardebons zoals dat vandaag bestaat is te beperkt en moet opengetrokken worden naar vernieuwende of buurtgerichte projecten. Wat het concrete vraagstuk van een moderne en flexibele infrastructuur voor theater, muziek en recepties betreft zou men best onderzoeken hoe een synergie kan tot stand gebracht worden tussen de bestaande gemeentelijke feestzaal en de pal eraan grenzende zaal Excelsior. Liever één goede en multifunctionele zaal dan twee half-en-half zalen. En waarom geen Huis van Culturen waar organisaties en kunstenaars, zowel amateurs als professionelen, terecht kunnen voor ontmoeting, creatie en tentoonstelling?


1 september - 15 oktober 2012

politiek 5

een blik op de toekomst Lijst Burgemeester Jette We kunnen ons volledig aansluiten bij uw actiepunten voor het cultuurbeleid de volgende zes jaar. We hebben deze legislatuur al heel wat op de rails gezet, dankzij de uitstekende samenwerking tussen het gemeenschapscentrum en de gemeente. Maar het werk is nog niet af - we moeten steeds evalueren, bijsturen en nieuwe initiatieven nemen. Cultuurparticipatie blijft de doelstelling, maar moet afgestemd worden op de demografische en socio-economische evolutie van de Jetse bevolking. Muziek is een uitstekend bindmiddel, muziek is universeel. Mensen laten participeren, zeg maar, laten buitenkomen, is het beste middel om de sociale cohesie te bevorderen maar ook een middel tegen verzuring en eenzaamheid. We hebben de laatste jaren heel wat “biculturele” of zeg maar “bicommunautaire” initiatieven genomen. Ik denk zonder onze eigenheid als Vlaamse gemeenschap te verliezen. We geloven sterk in de kracht van het middenveld, mensen moeten aangemoedigd worden om initiatieven te nemen. Ik heb dan ook een financiële ondersteuning mogelijk gemaakt -  deze regeling kan uiteraard nog verder verfijnd worden. En als de gemeente initiatieven neemt, moet dit steeds in overleg en na advies van de mensen zelf zijn. Zo beschikken we eerstdaags over een consulent “brede school”, die in samenwerking met het gemeenschapscentrum een aantal initiatieven zal ontwikkelen. Ik denk hierbij uiteraard aan taalondersteunende projecten. Een culturele kaart of een culturele agenda staat ook op het lijstje. De rijke geschiedenis van onze gemeente mogen we zeker niet vergeten, dit cultureel kapitaal moeten we koesteren en ontsluiten voor alle nieuwe Jettenaren. Projecten hiervoor staan op stapel. Een ruime polyvalente zaal is een teer punt in onze gemeente. Iedereen is hiervan overtuigd, maar budgettaire ruimte blijft het knelpunt. Dit betekent niet dat alle mogelijke opportuniteiten worden onderzocht. Zo staat ondermeer in ons verkiezingsprogramma een nieuwe infrastructuur voor de Jetse muziekacademies, waarbij het multifunctioneel gebruik zeker niet zal ontbreken. Kortom, het gemeentebestuur moet de komende legislatuur, samen met het gemeenschapscentrum Essegem, verder samenwerken voor de uitbouw van een gedragen cultuurbeleid waar gemeenschapsvorming en sociale cohesie hoog in het vaandel staan. En uiteraard met aandacht voor jong en oud.

Vlaams Belang

MR – Open Vld

Het Vlaams Belang wenst vooral de nadruk te leggen op het vormen en beschermen van de eigen cultuur ten behoeve van de eigen gemeenschap te Jette. De participatie aan deze cultuur kan voor wat ons betreft uiteraard “open” zijn zodat geïnteresseerde nieuwkomers via cultuur zich kunnen inleven in onze normen en waarden.

Als tweetalige lijst is MR-Open Vld uiteraard samenwerking, over gemeenschapsgrenzen heen, erg genegen. Vanuit eenieders culturele identiteit en beleving kunnen door samenwerking verrijkende ervaringen ontstaan. 1 + 1 wordt zo véél meer dan 2. Het jaarlijkse ‘Artiestenparcoursdartist’ is daar een treffend voorbeeld van. Wij willen dergelijke vormen van samenwerking verder aanmoedigen in de toekomst. Wij ervaren dat er steeds meer vraag is naar een buitenschools, recreatief, Nederlandstalig aanbod, waar kinderen hun kennis van het Nederlands op ongedwongen en speelse wijze kunnen oefenen en verder ontwikkelen. De uitbouw van dit aanbod, ook tijdens de schoolvakanties, is voor MR-Open Vld een belangrijk aandachtspunt. Uiteraard is het GC Essegem hierbij een prioritaire partner. Omgekeerd zou het interessant zijn om een passend aanbod te ontwikkelen, waarbij Nederlandstalige kinderen op speelse wijze hun kennis van het Frans kunnen oefenen en uitbreiden. Hier zouden Franstalige partners een betekenisvolle rol kunnen spelen.   Een kwaliteitsvolle culturele beleving gaat gepaard met degelijke infrastructuur. Op dat vlak ervaart Jette inderdaad een gemis. Een degelijke zaal, waar podiumkunsten naar waarde kunnen worden ontplooid, ontbreekt. De gemeentelijke feestzaal (boven de Franstalige bibliotheek) beantwoordt niet meer aan eigentijdse, kwalitatieve normen en verwachtingen. MR - Open Vld is dan ook het voornemen genegen om te onderzoeken waar en hoe een degelijke, liefst polyvalente podiuminfrastructuur zou kunnen worden ontwikkeld.   In Jette zagen de voorbije jaren een aantal interessante, culturele privé-initiatieven spontaan het licht(bv. centra als CHIPPINK, PLOEF, kunstenaarsateliers, …). Zij ontwikkelen een eigen aanbod, dat het bestaande, culturele leven op boeiende en spontane wijze aanvult. MR-Open Vld wil dergelijke initiatieven alle groeikansen bieden.   Jette is dé gemeente van kunstschilder René Magritte. Zijn woonhuis in de Essegemstraat is nu een museum. Het feit dat René Magritte hier zo lang woonde en werkte, biedt voor onze gemeente perspectieven. MR-Open Vld wil Jette op de (wereld) kaart zetten als dé Magritte-gemeente. De vele herinneringen aan zijn langdurig verblijf in Jette moeten in de verf worden gezet, wat voor Jette een bijzonder waardevolle, toeristische troef kan worden. En een onontgonnen, economische troef voor onze middenstand in Jette.

Er wordt terecht gesteld dat het Jetse cultureel kapitaal dreigt verloren te gaan door het intercultureel gegeven in de stad. Het Vlaams Belang is de mening toegedaan dat nog meer “multicultuur” deze teloorgang enkel zal bevorderen. Focus op de eigen cultuur is integendeel noodzakelijk, maar dit kan uiteraard ook uitgaande van- of vergelijkend met andere culturen gebeuren. Participatie is anderzijds zeker positief en inderdaad bevorderlijk voor de sociale cohesie, indien ze goed wordt gekaderd, dwz gericht is op leren kennen van en deelnemen aan onze cultuur. Taal mag inderdaad geen belemmering vormen, cultuur is anderzijds een vehikel bij uitstek om taal te verwerven. We willen dan ook, voor wat dit punt betreft, eveneens via taal, onze cultuur onder de schijnwerpers brengen. Vlaams Belang is uiteraard niet gekant, voor zover de middelen voorhanden zijn, tegen een structureel zowel als projectmatig subsidiebeleid en vragende partij opdat dit beleid in alles transparantie zou gebeuren. Voor zo ver de middelen voorhanden zijn, is het Vlaams Belang zeker voorstander van het ruim bekend maken van de bestaande mogelijkheden en van het uitbreiden van het aanbod. De criteria voor het uitreiken van een cultuurkaart en/of een soort cultuurwaardebonnen dienen echter zorgvuldig te worden besproken en vastgelegd. Soortgelijke experimenten op niveau van de VGC hebben aangetoond dat dit niet steeds evident is. Een ruime polyvalente culturele zaal is in Jette zeker wenselijk, binnen de financiële mogelijkheden van de gemeente. Bij de bouw van het nieuwe sportcomplex zou kunnen worden overwogen ruime mogelijkheden voor cultuur te integreren.


6 verenigingsleven jette Dancin’ Jette Dancin’ Jette verhuist voor de duur van het seizoen 2012/2013 naar de school Van Helmont, Levis Mirepoixlaan 129, Jette. Bijna iedere zaterdag, van 15 september t/m. eind april. Er zijn drie niveau’s: - beginners van 14u30 tot 15u45u - gemiddeld van 15u45 tot 17u00 - gevorderden van 17u00 tot 18u15u Op woensdagavond, twee maal per maand, en op vrijdagavond, één maal per maand, houden we oefenavonden. Regelmatig organiseren we ook een oefenavond in het GC Essegem Als je graag zou willen leren dansen, maar je wil toch even bekijken of dit nu wel echt voor jou is, kom dan op 15 september deelnemen aan onze gratis les.

1 september - 15 oktober 2012

Dinsdag 16 oktober 2012

Gewone activiteiten met een muziekquiz als supplement. Fris je geheugen op met de oude plaatjes J.Verthé op 02 427 60 34

Vlaamse Bond van Gepensioneerden Alle woensdagen van 13u30 tot 17u30 een gezellig samenzijn in het Sint-Pieterscollege in de JB Verbeytstraat te Jette Woensdag 12 september 2012 - 14u00

Koffietafel met spreekbeurt in de polyzaal van het Sint-Pieterscollege

Donderdag 6 september om 20.00 uur in GC Essegem

Bespreking zomerzoektocht Mia Felix 02 888 93 54 Zondag 9 september Om 13.45 uur achter het station van Jette of om 14.30 uur aan de kerk in Kwerps

Wandeling 8km Erps-Kwerps en Kortenberg de akkers. An Verdoodt op 02 425 97 00 of an.verdoodt@edpnet. be Zondag 7 oktober van 15.00 tot 18.00 uur in GC Essegem

Jaarlijkse BoeZoe met het vers geperste boekenaanbod

KWB Laken Jette Zaterdag 15 september - 14u – 17u

Sociale wandeling in Laken: ‘iedereen mee’ GC Nekkersdal, E. Bockstaellaan 107 te Laken Kandidaat-gemeenteraadsleden, geïnteresseerde inwoners van Brussel, mensen die werkzaam zijn in sociale initiatieven in Laken en die kennis willen maken met andere initiatieven. Roger Kockaert 02/4601666 - pol.arnauts@compaqnet.be - www.kwblakenjette.be Zondag 16 september 2012

Animatie muziek – tentoonstelling foto’s Tram 66 – tentoonstelling kindertekeningen Afspraak: in de tuin van Jeroen -‘l’ Ekla’- hoek Ninoofsesteeweg – Vandepereboomlaan.St-Jans-Molenbeek (vlak naast Metro Weststation) - Inkom: gratis Kwb l’Ekla: 02/5578772 Wo 19 september 20u

Infoavond ‘evenwichtig eetplezier’ en ‘loop-je-fit’ in GC Essegem. Wo 26 september - 18u

Start ‘loop-je-fit’ en ‘start to walk’. Atomium. Do 27 september.

Bezoek Colruyt Ghislenghien met commissie rechtvaardigheid en vrede Brussel.

zondag 30 september - 10 uur

Seniorenaandacht Eucharistie in teken van senioren en de nieuwe catechese kinderen die zich voorbereiden op hun Eerste Communie en Vormsel Lut Vanhoudenhove, 02/425.64.52 zondag 7 oktober

Eucharistie Blue Knights Heaven One Op zondag 7 oktober komen de Blue Knights (vereniging van privé motorrijdende politie ambtenaren) naar Jette. Om 9.45 vieren zij met ons mee de eucharistie.

Pasar Jette Laken

Meer info: www.dancinjette.be

Davidsfonds Jette

Gilbert Parewyck: 0475/42. 39.97

KWB-MANNEN AAN HET FORNUIS

Zondag 23 september

19 KOOKFESTIJN

Wij nodigen u uit op het 19de eetfestijn op :

Natuurwandeling (13 km) in de omgeving van KleinWillebroek en Hazewinkel. We wandelen door het Broek en door de Biezenweiden. Vertrek om 13u45 aan de parking nabij “aanlegsteiger en kaai” te Boom (veerpont om 14u)

Zaterdag 13 OKTOBER 2012

Zondag 21 oktober

de

12 tot 13.30 uur en van 18.00 u tot 21.00 u

Gemeenschapscentrum Essegem, Leopold I straat 329. Aperitief met hapjes Garnalenbavarois Everzwijn met peperkoeken hart Chocoladetiramisu 20 euro voor volwassenen / 15 euro voor kinderen tot 12 jaar Opgelet ! Vooraf inschrijven door storting op Iban BE08 0351 9698 4813 op naam van K.W.B. Kookploeg, met vermelding “middag”of ”avond”, aantal volwassenen, aantal kinderen, en dit voor 05/10/2012. Inlichtingen hierover en over eventuele deelname aan onze maandelijkse kookavonden (op donderdagavond) kan je steeds bekomen bij : JANSEGERS Hendrik (secretaris-penningmeester)02/541 66 57 of 0479 81 96 05 - MASIL Frederik 0476 87 97 46 www.mannenaantfornuis.be

Woensdag 19 september 2012

Met de herfst in het verschiet: een wandeling (deze wandeling is ook voorzien voor leden die iets minder te been zijn) Zondag 14 oktober 2012

Gemeenteverkiezingen Mensen die zich niet kunnen verplaatsen: inlichtingen bij de voorzitter

PAROCHIE SINT-PIETERS

Droespad: wandeling van 12km in en rond Opwijk. Samankomst om 14u aan gemeenschapscentrum “ten Hemelrijck” te Opwijk. Iedereen welkom, deelname is gratis voor leden; niet-leden betalen 1 euro. Info: monik@gonnissen.com 02 479 53 84

Scrabbleclub Ypsilon Jette Elke donderdagnamiddag vanaf 13u30 in GC Essegem Cécile Verstraete 02 268 24 94 cecile.verstraete@ scarlet.be

V.Z.W. TENNISSCHOOL SPORT EN SPEL Herfst/winterlessen : zowel reeksen voor kinderen als volwassenen, 20 lessen vanaf 1 oktober 2012 tot 17 maart 2013. Alle niveaus : minitennis, minitennis, initiatie, vervolmaking en competitie. Steeds groepslessen. Jeugdvriendelijke prijzen – gediplomeerde trainers – korting vanaf 2de deelnemer van gezin – rackets ter plaatse te huur Info: www.vzwsportenspel.be of info@vzwsportenspel.be

WEST-IN JETTE Zondag 02 september 09u00

vertrek West-Uit Gordelt in Overijse Leiding: Pierre Verkest. info: 02.465.39.99 Zondag 16 september 10u00

vertrek De Kroon. West-Uit fietst door het groen van Brussel Woensdag 19 september 19u00

vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september

Jetse Floralia Sint-Pieterskerk in Jette voor de zesde maal in de bloemen. ism De Koninklijke Unie van de Floristen van België. Elke dag toegankelijk van 14 tot 18 uur, nocturnes tot 24 uur op 24, 25, 26 en 27 augustus.

De Platoo, Koekelberg. Culinair Kokkerellen.Aantal deelnemers strikt beperkt. Donderdag 20 september 14u00

Essegem, Jette Exploratie ‘Samen de Wereld rond’ Capo Verde Paul Coessens Deelname: € 10,00 / Zomaarabonnees € 7,00.

Riet Buvens: 02/479.13.83

Maandag 24 september 19u00

Opendeurdag verenigingen in Nekkersdal, bezoek er onze stand!

Bijbelleerhuis Jette Bijeenkomst bijbelgroepen in ‘De Pastorie’ op 3de dinsdagavond om 19.45 uur of de 3de woensdagnamiddag om 14.30 uur. Start op dinsdag 18 of woensdag 19 september. Een uitgebreide folder lig in de kerk of ‘De Pastorie’.

Dinsdag 25 september 14:00

Roger Kockaert 02/4601666 - www.kwblakenjette.be

Rita De Maeght 02/426.22.87

Roger Kockaert 02/4601666. Za 13 oktober

donderdag 13 september om 20.00 uur

OKRA 55+ Dinsdag 18 september 2012

Ontspanningsnamiddag optreden van dansgroep “Savio” Dilbeek en tombola, altijd prijs Zondag 23 september om 10u in de St. Pieterskerk

Eucharistieviering herdenking van de overledenen Gevolgd door een hapje en een drankje in de Pastorie aangeboden door Okra

infoavond Vooral de ouders van de kinderen Eerste Communie alsook diegene wiens kinderen in het vijfde leerjaar zitten zijn van harte welkom. U kan echter elk moment aansluiten voor deze sacramenten! in “De Pastorie”, Kardinaal Mercierplein 4 Micheline Eeckhout, 0477/98.60.62 zondag 16 september - autoloze zondag

Fietszegening De eucharistie van 10 uur in teken van de vervoering gevolgd door fietsenzegening.In “De Pastorie” gelegenheid om bij een aperitiefje wat na te praten.

Helena, Sint-Agatha-Berchem Culinair De Wingerd Samen degusteren wij een selectie klasse wijnen uit Bourgogne. Westrand, Kamerijklaan, 1700 Dilbeek. Er op uit A Night at the Opera. Presentatie Fred Brouwers Deelname: €15,00 / Senioren € 14,00 / Zomaarabonnees € 14,00, Glaasje schuimwijn inbegrepen. Zondag 30 september 10u00

vertrek West-Uit fietst in Denderwindeke. Zondag 07 oktober 13u00

vertrek Hunderenveld 1, Brussel.Er op uit operette ‘Eine Nacht in Venedig’ Deelname: € 25,00 / zomaarabonnees € 20,00. Vrijdag 12 oktober 19u00

Hunderenveld 1, 1082 Brussel. Er op uit: Moord op de Nijl van Agatha Christie, in de Meent, Alsemberg. Deelname: €25,00 / Zomaarabonnees: €20,00 incl. ticket, autocar en fooi. Info: www.info-zomaar.be


najaarsprogramma essegem 7

1 september - 15 oktober 2012

in de kijker Info en inschrijvingen GC Essegem 02 427 80 39 - www.essegem.be Hapjesfeest Nico Roose

Cinema Incha’allah

7 november 2012 – 20u – GC Essegem Prijs: 3/5€ Guillaume Vandenberghe en Vincent Coen, twee Vlaamse Brusselaars, maakten een portret van vier jonge Belgo-Marokkaanse filmmakers door hen te volgen in het productieproces van hun laatste film. Na jaren enthousiast werken, zijn de vier dertigers erin geslaagd om meer dan dertig low-budget films te realiseren. Hun films zijn niet alleen de optelsom van hun angsten en verlangens, maar ook een manier om zichzelf te profileren binnen hun eigen gemeenschap en daarbuiten. Wanneer één van hen beslist om zijn leven drastisch te veranderen, komt de afwerking van hun laatste film in het gedrang. Zullen zij deze crisis overleven of gaan zij elk hun eigen weg?

volwassenen Kantklossen

Elke dinsdag tussen 14u en 17u 50€

Turnen 50+

Elke maansdag tussen 10u30 en 11u30 Elke woensdag tussen 10 en 11u 15€ voor een tienbeurtenkaart

Yoga

Elke maandag tussen 20u en 21u15 80€

Pilates

Elke woensdag tussen 20 en 21u 50€

Loop je Fit

Elke woensdag tussen 18u en 19u Vertrek voor het Atomium 10€

Zumba

Elke maandag tossen 19 en 20u 50€ (35€ voor een tienbeurtenkaart)

Tai-Chi Ben je een culinaire lekkerbek en kan je nog wat hippe kooktips gebruiken? Kom dan mee ontdekken hoe je op een creatieve manier aan de slag kan in de keuken. In deze reeks leert Nico je lekkere hapjes klaarmaken en serveren. Je leert goochelen met spatel en klopper en tovert wekelijks een echt hapjesfestijn te voorschijn. Gezellig samen smullen nadien is er ook bij. Smakelijk! Data: dinsdag 19u – 22u, 2/10, 9/10, 16/10, 23/10 Prijs: 80€

Elke dinsdag tussen 18u en 20u 72€

kids Uit de veren Zeep! Zondag 30 september

Authentic Movement Helena Willems

Door Kindertheater Framboos Vanaf 3 à 4 jaar De prinses van Teenland, Lola de Propre de Spik&Span, staat op trouwen. Met prins Jonathan van Subbedutsland nog wel.

JoJo Kleuteratelier Ketjessport – Ketjeskunst Elke woensdag tussen 14u en 17u 80€

Kindersport in het park

Elke woensdag tussen 18u en 19u in het Boudewijnpark 10€ Hou je van bewegen en ben je geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling? Ervaar je wel eens stilstand of stress? Verlang je om op een rustige manier met fysieke klachten en blokkades om te gaan? Kom mee de kracht van dans en bewegen ervaren in deze reeks. Je gaat zelf in beweging, alles wat in je leeft, breng je tot expressie. Het bewegingsmoment is in respect voor ieder zijn/haar specifieke lichamelijke conditie en mogelijkheden. Op een fijne, aangename manier de avond in gaan. Kom mee ervaren wat in beweging zijn voor jou kan betekenen. Data: dinsdag 19u30 – 21u30, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12, 18/12 Prijs: 98€ Inschrijving en betaling via Helena Willems (In-Beweging) 0484 923 646

Nederlands voor kleuters Maar prinses Lola wil niet. En om het nog wat ingewikkelder te maken is haar vader, de koning, in oorlog met de buren van Tanderland. Gelukkig is er de ramenlapper Jakke, tevens held van dienst. Hij moet van zijn moeke prinses Lola redden. Daarbij krijgt hij hulp van Benny Rat, een ietwat mysterieuze vriend, die een eigen plannetje met de prinses heeft…

Elke woensdag tussen 13u45 en 15u Elke zaterdag tussen 10u15 en 11u45 In de Nederlandstalige Openbare Bibliotheek van Jette Gratis

Dans- en Sportweek Krokus Krokusvakantie 55€


8 varia Brusselleer, Marcqstraat 16, 1000 Brussel (3de verdieping). Voor meer info, bel : 02/223.20.45

COMPUTER FRANS Wil je graag Frans leren en begin je bij ‘Bonjour, comment vas-tu’ ? Dan start voor jou bij Brusselleer een basiscursus Frans. De lessen vinden plaats op dinsdag en woensdag voormiddag (9u-12u). Inschrijven woensdag 5 september 2012 tussen 10u en 12u bij Centrum Basiseducatie

Weinig of nooit met een computer gewerkt? Dan heeft het Centrum Basiseducatie Brusselleer de ideale cursus voor jou ! Je leert o.a.:

de computer veilig starten en afsluiten . hoe een computer werkt. het toetsenbord gebruiken. handig worden met de muis.

begrippen zoals hardware, software, cd-rom, dvd, de basis van tekstverwerking. de basis van internet computertaal begrijpen. mappen maken en bestanden bewerken. werken met USB-stick.

Er zijn cursussen overdag en ‘s avonds. Meer informatie ? 02/223.20.45 Inschrijvingen donderdag 6 september 2012 van 1012 en van 14-16, Huis van het Nederlands, Philippe de Champagnestraat 23, 1000 Brussel (3de verdieping)

Anderstaligen zoeken...

Nederlandstalige vrijwilligers

Wil je als vrijwilliger anderstaligen helpen hun Nederlands te oefenen?

u-taal bij vzw Br erswerk s! Vrijwillig tongen lo de kt aa m

Vzw Bru-taal, het Brussels netwerk voor Nederlandse taalstimulering, organiseert conversatietafels, - groepen en andere activiteiten in oa. de Brusselse gemeenschapscentra.

Als vrijwillige gesprekspartner geef je geen les. Je modereert gesprekken en stimuleert anderstaligen tot praten. De ‘hele wereld’ zit bij jou aan tafel en oefent Nederlands. Kortom, je bouwt mee aan een internationaal gezelschap van wereldburgers. INTERESSE om vrijwilliger te worden bij vzw Bru-taal?

Ph. de Champagnestraat 23, 1000 Brussel 02-501 66 90 I info@bru-taal.be I www.bru-taal.be

Herman

MENEKENS 5e Plaats

Brigitte

GOORIS 6e Plaats

Sven

GATZ

Lijstduwer

VOE VOESJ ESJ DOEN VOLG HET VERKIEZINGSNIEUWS OP

en elke week in uw stadskrant

Gratis* abonnement op BDW? Bel 02-226.45.45 of mail abo@bdw.be * GRATIS VOOR INWONERS VAN BRUSSEL-19, 15 EURO PER JAAR BUITEN BRUSSEL

OP 4 O KT TRAKT OBER EERT KRANT U OP E DE EN VERKIE ZINGSK EXTRA ATERN


9


10 varia

Deze groenen gaan samen met Ecolo voor duurzame oplossingen op een gezamenlijke lijst Ecolo-Groen

plaats 1:

Bernard Van Nuffel, 41 jaar, fractieleider Ecolo Groen en lijsttrekker

Plaats 2:

Annemie Maes, 45 jaar, Brussels parlementslid

Plaats 10: Nathalie De Swaef, 42 jaar, fractiesecretaris Brussels Parlement Plaats 15: Simon Van Roy, 19 jaar, student geneeskunde Plaats 20: Erika Bosserez, 61 jaar, cultuurconsulente Plaats 21: Eric Roelandt, 64 jaar, gepensioneerd docent sociale hogeschool Plaats 25: Daan Demey, 31 jaar, ambtenaar ruimtelijke ordening Plaats 27: Liem Dao , 61 jaar, ambtenaar stedebouw Plaats 30: Katlijn Demuynck, 43 jaar, genderspecialiste Plaats 33: Steph Feremans, 53 jaar, stafmedewerker aan de Vrije Universiteit Brussel van links naar rechts : Daan Demey, Erika Bosserez, Liem Dao, Simon Van Roy, Annemie Maes, Steph Feremans, Bernard Van Nuffel, Nathalie De Swaef, Katlijn Demuynck en Eric Roelandt

Landsroemlaan 126 te 1083

GANSHOREN Ik bouw een toekomst met jou!

Volwassenenonderwijs overdag en ’s avonds

TALEN en INFORMATICA op maat • • • •

NEDERLANDS-NÉERLANDAIS FRANS - FRANÇAIS ENGELS SPAANS Landsroemlaan 126 te 1083 Ganshoren

-

Office Initiatie PC * Word Excel * Internet Webdesign * Fotoshop

Hoveniersstraat 100 te 1081 Koekelberg

HOGER BEROEPSONDERWIJS Graduaat BOEKHOUDEN

Graduaat INFORMATICA

Campus Landsroem - Landsroemln 126 te 1083 Brussel

Campus HUB - Stormstraat 2 te 1000 Brussel

gs n la ns ! m o Ko bel of

Tel:

02/420.10.26 * e-mail: info@lethas.be * website: www.lethas.be

Inschrijven: van 4 juni t.e.m. 5 juli en vanaf 23 augustus, elke werkdag van 9u tot 12u, van 13u tot 16u en van 18u30 tot 20u30 (niet op vrijdag)


varia 11 Expo Renaat Grassin (1900-1964) en Dolf Denis (1898-1985): Het Ketje en ‘den Dolf’ Twee theaterlegendes. Twee podiumbeesten. Twee cabaretiers en ‘cabotins’. Twee gevoelige woordkunstenaars. Met een woelig artiestenleven vol successen, maar ook doorweven van doffe ellende. Re-

naat Grassin bleef vooral bij als het onsterfelijke Ketje, een Brusselse straatjongen met een hart van goud. Dolf Denis was in het interbellum acteur bij o.a. de Konklijke Vlaamse Schouwburg en ook bij tal van Vlaamse ama-

teurkringen (waaronder De Violier in Jette). Deze tentoonstelling belicht de veelzijdigheid van het leven en werk van Renaat Grassin en brengt in het bijzonder de schilderwerken van Dolf Denis onder de aandacht.

Vernissage op donderdag 11 oktober om 19u30 in GC Essegem - Toegang gratis. OPen vanvrijdag 12 oktober tot zondag 28 oktober - openingsuren Gemeenschapscentrum Essegem. Info: Herman Mennekens, gsm 0497 599 555

De laatste foto van Renaat Grassin onder zijn Ketjespruik (1964). Met zijn onafscheidelijke kat Molleke op zijn schoot.

Allen op de dansvloer met de

Brussels Concertband!

VISETENTJE van Open Vld Jette, het Willemsfonds Jette en de Liberale Vrouwen

Het is eindelijk weer zover! De Brussels Concertband is opnieuw te gast in casino VIAGE, hartje Brussel . En zij brengen uiteraard aanstekelijk zangtalent mee. Iers danswonder David Geany zorgt dan weer voor het betere benenwerk. Dirigent Guido De Ranter leidt alles in goede banen. Komiek Armand Schreurs zet uw lachspieren aan het werk en verzorgt met Herman Mennekens de presentatie.

VRIJDAG 28 SEPTEMBER 2012 Aarzel niet en kom meezingen, swingen, walsen en springen! De Brussels Concertband: let’s dance! zondag 30 september 2012 om 15u VIAGE, Anspachlaan 30 in 1000 Brussel Concertbus (heen en terug) uit Haren en Schaarbeek. Nieuw!!! Concertbus uit Jette en Koekelberg Nieuw!!! Info en tickets (15 EUR): 0497/599.555 - tel. 02/549.65.38 (tijdens de kantooruren) of via hmennekens@bruparl.irisnet.be

van 18u00 tot 22u00

GEMEENSCHAPSCENTRUM ESSEGEM - LEOPOLD I-STRAAT 329 - 1090 JETTE INFO & RESERVATIE: 0497/59.95.55 & 02/549.65.38 of via: hmennekens@bruparl.irisnet.be

SVEN GATZ

Gemeenteraadslid Jette

HERMAN MENNEKENS BRIGITTE GOORIS Gemeenteraadslid Jette

OCMW-raadslid Jette

Colofon Gazet van Jette is het tijdschrift van Gemeenschapscentrum Essegem vzw. v.u. uitgever: Herman Van den Nest, voorzitter Oplage : 23.000 exemplaren Werkten mee aan dit nummer: Hilde Peeters, Tatjana Eekman, Dorrien Herremans, André Monteyne, Marc Temmerman, Herman Van den Nest. Verschijningsdatum volgende editie: 15 oktober 2012 Deadline volgende editie: 1 oktober 2012 Abonnementen:10 euro - 437-0166051-25 : facebook.com/essegem E-mail nieuwsbrief : abo via www.essegem.be Extra nieuws: www.essegem.be 15 oktober ( eindredactie1oktober), 1 december (eindredactie 15 november), 15 januari 2013 (eindredactie 10 december), 1 maart (eindredactie 15 februari), 15 april (eindredactie 31 maart), 1juni (eindredactie 14 mei)


Kom en zing met ons mee Iedereen welkom

Picknick Magritte Graag nodigt het Comité MagriƩe haar buren uit voor een "Picknick MagriƩe" in de

De Brusselse Sing for the Climate gaat door op 23 september op de trappen van de Basiliek van Koekelberg. Programma: 10 uur instuderen van het lied 11 uur voorstelling en opname film daarna picknick

Verzetsstraat op zondag 16 september Ieder brengt zijn of haar eigen potje mee!

om 12u30, autoloze zondag!

Op het programma: Voorstelling van de mozaïektegels gerealiseerd Ɵjdens de zomervakanƟe door de buren SurrealisƟsche wandeling door de wijk InformaƟestand rond de heraanleg van het rondpunt Pannenhuis InformaƟe: comitemagriƩe@gmail.com Blog: hƩp://ComiteDeQuarƟerMagriƩe. blogspot.com

taverne Ter Linden Leopold I straat 329 1090 Jette 02 421 91 76 Steven.leers@eatvzw.be

Openingsuren Elke weekdag van 10 tot 21u De keuken is geopend van 11 tot 20u30 Gesloten op feestdagen en tijdens het weekend

Fête du Développement Durable | Duurzaamheidsfeest

Makes Sense

Brussel

Sportel-Kicks www.sportelkicks.be

VU: Bloso, Arenberggebouw, Arenbergstraat 5, 1000 Brussel - Vrij van zegel KB 2-3-1927. Art 135.

donderdag 18 oktober 2012

27.10.2012 gc. Essegem workshops 5 senses > 14.00 I 18.00 tastzin reuk goût rue leopold i-straat 329 - 1090 Jette

Ouïe

- découvrir - composer jouer avec l’Orchestre d’un jour (adultes) - Atelier de musique (enfants 0 - 8 ans)

t inlichtingen: Bloso - 015-61 41 64 VGC-sportdienst - 02-563 05 09

- deviner les herbes de la saison (tout le monde) - Atelier de cuisine “5 goûts” (adultes)

- creatief met Oude boeken (kinderen) - Workshop jezelf masseren (volwassenen)

vue - Atelier d’habillement ROUF (tout le monde)

les ateliers se donneront soit en français, en néerlandais ou dans les 2 langues I de workshops zijn in het nederlands, in het frans of in beide talen.

www.sportelen.be t prijs: 4 euro bij voorinschrijving

- je eigen parfum creëren (volwassenen) - een natuurlijke geur voor het huis (volwassenen)

gratuit gratis

18.00 concert de clôture (Orchestre d’un jour) I slotconcert (Eéndagsorkest)

HEALTHCITY JETTE

info Cellule Développement Durable I Cel Duurzame Ontwikkeling I 02 422 31 12 Une organisation du Collège des Bourgmestre et Echevins de la commune de Jette, à l’initiative de l’echevine du développement durable, en collaboration avec les centres culturels et les bibliothèques jettois. Een organisatie van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Jette, op initiatief van de schepen van duurzame ontwikkeling, in samenwerking met de culturele centra en bibliotheken van Jette.

ECO-AMBASSADEURS

e.r./V.u.: bourgmestre-burgemeester - chée de wemmelsesteenweg 100 - 1090 jette

Gazet van Jette  

Editie september 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you