Gazet van Jette - zomer 2022

Page 1

Gemeenschapsblad GC Essegem_jaargang 49_Afgiftekantoor BRUSSEL X_Erkenningsnummer P 003849

va n

t e z Ga e t t Je

r zome 2022

Groetjes vanop Voenk Tous.tes dans la rue Hoe maakt u het, Sarah?


In dit nummer p.2

Het cijfer van Essegem

p.3

Nieuws uit het wijkcontract: Tous.tes dans la rue

p.4

Het Mooiste Nederlandse woord

p.4>12 Ontdek onze zomertips p.5

Hoe maakt u het, Sarah?

p.6

Groetjes vanop Voenk

p.7

Rubriek Souvenir

p.9

Tuinkriebels

p.10

BIB-id: Anamaria

p.10&11 Verenigd Jette Werkten mee aan deze Gazet: Michaël Borgers, Cathy Calonne, Ewout Decoorne, Greta Deville, Emma George, Inke Ramaekers, Marjolein Roelandt en Ilse Verbeke. Coverfoto: Lien Nullens. Druk: Botteldoorn Graphics, Maarkedal. Zin om eens mee te doen, als reporter, fotograaf, cartoonist, dichter... ? Of heb jij een tip, vraag of verhaal voor de Gazet? Neem contact op met inke.ramaekers@vgc.be of stuur een bericht naar 0490 52 39 76. Deadline bijdragen volgend nummer: 8 augustus 2022 Giften en steunen: BE48 4370 1567 4127

Het cijfer van Essegem 3,2,1 Drie wielen, twee gaspitten, één kookfiets. Recyclart Fabrik bouwde voor Essegem een triporteur om tot een mobiele keuken. Wij op onze beurt lenen die met plezier uit aan Jetse organisaties die een feestje plannen. Hou je deze zomer een feest in je straat? Doe je een stoepactie met je vereniging? Ga je op uitstap en wil je op locatie de deelnemers iets lekkers serveren? Vraag dan naar onze kookfiets. Deze elektrische bakfiets is uitgerust met twee geïntegreerde gaspitten, een inox werkblad en opbergkasten... inclusief parasolletje voor zonnige dagen! Speciaal voor de zomer hebben we onze kookfiets helemaal opgeblonken en op orde gezet. Helemaal klaar voor verenigingen, organisaties en individuen die hun leden, buren, bezoekers... willen verrassen met live klaargemaakt lekkers. Pannenkoeken met chocoladesaus? Gazpacho met komkommer? Soep op een regenachtige dag? Het kan allemaal! Wil je de kookfiets lenen voor jouw initiatief? Stuur ons dan een mail met vermelding van de gewenste uitleendatum en een korte toelichting van jouw plannen. Wij nodigen je dan uit voor een korte info- en oefensessie. Na betaling van een waarborg van 100 euro, rijd je met de fiets weg, op pad naar wat zeker een verbindende activiteit wordt. Voor alle info, mail je naar essegem@vgc.be. Dit project kadert in het Duurzaam Wijkcontract Magritte.

OOK IN HUIS: GC Essegem

Taverne Ter Linden

Leopold I-straat 329, 1090 Jette (ingang via Amélie Gomandstraat) 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be

Leopold I-straat 329, 1090 Jette 0488 88 06 96 taverneterlinden@eatvzw.be taverneterlinde.ateliergrooteiland.be

terug open vanaf 1 augustus van maandag tot vrijdag: 8:30-12:00 en 12:30-17:00

terug open vanaf 1 augustus maandag tot woensdag: 10:00-17:00 donderdag & vrijdag: 10:00-22:00

Bureau Huis van het Nederlands 02 313 96 00 info@huisnederlandsbrussel.be www.huisnederlandsbrussel.be vanaf 18 augustus op donderdag: 9:00-11:00, of in de namiddag op afspraak


foto: Mélanie Peduzzi

nieuws uit het WIJKCONTRACT

Les Habitants des Images Tous.tes dans la rue

Les Habitants des Images, een vereniging van contextueel artieste Adèle Jacot en fotografe Mélanie Peduzzi, werkt rond kunst en sociale cohesie. Voor het Duurzaam Wijkcontract Magritte ontwikkelden ze een kaartspel en een collectief fotoproject. “Als artiest beschikken we over verschillende manieren om ons uit te drukken, maar er zijn wel meer mensen die iets interessants te zeggen hebben. Wat wij doen, is onze artistieke praktijk inzetten om de verhalen van de mensen uit de buurt meer ruchtbaarheid te geven.”

Zo waren ze op hun gemak om te vertellen wat ze belangrijk vonden, zonder met elkaar in concurrentie te moeten gaan over bepaalde thema’s.”

“Voor het wijkcontract werken we samen met ERU, een bureau dat werkt rond urbanisme en stadsontwikkeling. Samen zoeken we naar antwoorden op de vraag hoe de huidige en toekomstige projecten uit het wijkcontract beter aangepast kunnen worden aan de noden van vrouwen. Er zijn veel vrouwen in de wijk, maar we zien ze niet zo vaak in de publieke ruimte.”

“Wat zeer sterk naar voren kwam uit de gesprekken is de nood aan een veilige, afgeschermde ruimte waar vrouwen onder mekaar kunnen koken, sporten, vergaderen... Voor ons niet vanzelfsprekend, want we zetten net actief in op de gedeelde openbare ruimte. Maar blijkbaar is er eerst nood aan ruimte om veilig een groepsgevoel te kunnen creëren. De stap naar de publieke ruimte komt daarna. Die nood hebben wij vertaald naar de architecten van het nieuwe buurthuis.”

“We gingen het gesprek aan met een honderdtal vrouwen uit de wijk. We werkten met verschillende groepen: jongere vrouwen, moeders, senioren...

“Naast deze mediërende rol is er ook een meer creatieve kant aan ons werk. Zo ontwikkelen we samen met vrouwen uit de wijk een kaartspel. Het is een spel

met opdrachten die doen stilstaan bij de inrichting en het gebruik van de publieke ruimte. Een van de opdrachten is bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar een plek die als toilet gebruikt kan worden. Als die plek niet bestaat, waar moet die dan komen en hoe moet die er uitzien? Of wat is de ideale zitbank? Is die hoog genoeg en heeft die een armleuning, zodat je als oudere vrouw makkelijker kan rechtkomen? Of net niet, zodat skaters ze ook kunnen gebruiken voor trucjes? Met het kaartspel hopen we een bewustzijn te creëren rond thema’s die belangrijk zijn voor vrouwen in de publieke ruimte.” “Een tweede creatief luik is ons fotoproject, waarbij we geënsceneerde foto’s van de wijk maken. Daarop tonen bewoners een plek in de wijk, en wat daar nodig is om er iets fijn van te maken. Zo zie je op de foto die is genomen waar het buurthuis zal komen (hierboven) mensen staan die zorgen voor licht: het terrein moet makkelijk begaanbaar en veilig zijn. Je ziet ook het gordijn dat uitbeeldt dat er nood is aan een afgeschermde plek.” www.habitants-des-images.be/tous·tesdans-la-rue

Gazet van Jette

zomer 2022

3


Het mooiste Nederlandse woord Dat Nederlands niet alleen een moeilijke, maar ook verrassend mooie taal is, bewijzen de cursisten NT2 in Essegem. Elke maand laten we één van hen een woord kiezen, dat voor hem of haar een speciale betekenis heeft. Larissa Viaene maakt er een illustratie bij.

LIEDJE

Naam: Marine – Lesniveau: 2.3 Moedertaal: Frans “Ik ben Marine en ik kom uit Frankrijk. Ik vind dat het mooiste Nederlandse woord ‘liedje’ is omdat mijn dochter altijd dit woord gebruikt want ze houdt van dansen en zingen. Ik hou ook van dansen en muziek luisteren.”

Zomertip: 1 stad 19 boeken Met een dubbele leentermijn in de bibliotheek kan je deze zomer extra veel lezen! Tijd dus om je eindelijk eens aan die klassieker te wagen. Of verkies je eerder hedendaagse literatuur? Kijk dan zeker in de selectie ‘1 stad 19 boeken’, zorgvuldig geselecteerd door 19 Brusselaars met een liefde voor lezen. Uit Jette komen de tips van Eva en haar dochter Lena, graag geziene gasten in de bibliotheek van Jette. Eva leest er voor aan kinderen met een taalachterstand en Lena zette mee de Engelstalige young adults-collectie op poten (check p.10). Ontdek hun tips en alle andere op: brusselsebibliotheken.bibliotheek.be/1-stad-19-boeken.

in

@home

the

mood ‫عربية‬

ADVERTENTIE

português nds Nederla English Deutsch italiano français

4

in de klas

om altijd bij te leren

español русский Polski Ελληνικά

cvosemper.be

Schrijf je online in voor een dag-, avond- of zaterdagcursus. Inscrivez-vous en ligne à un cours en journée ou en soirée ou le samedi. Enrol online in day, evening or Saturday classes.

Gazet van Jette

gazet van Jette 2022.indd 1

zomer 2022

2/06/2022 17:53


Hoe maakt u het, Sarah? Sarah Bourgeois is geboren en getogen in Jette. Ze is master in de kunsteducatie, performer, verhalenvertelster en oprichtster van tal van clubjes. Met haar vzw De Verhalenbakkerij geeft ze ook muzische workshops. In de laatste week van augustus begeleidt ze de kleuterspeelweek in Essegem. “Nu corona een beetje weg is, heb ik het afgelopen jaar heel veel projecten kunnen doen. Fijn, maar nu ben ik wel helemaal moe. Ik heb nood aan wat vakantie. Ik ga heel veel lezen! Ik ben oprichter van de Lollige Lezers, een leesclub die intussen twee jaar bestaat en steeds groter wordt. Het fijne is dat het boek gelezen hebben geen voorwaarde is om deel te nemen. Uiteindelijk blijkt dan dat iedereen het boek wel gelezen heeft (lacht). De keuze van de boeken doen we samen. Iedereen die een boek wil aanbrengen, neemt het mee en leest de eerste pagina voor. Op basis daarvan stemmen we. Het leuke is dat er mensen op afkomen die elkaar niet kennen. Ik vind dat echt heel tof, het lezen mee promoten. Mijn moeder was bibliothecaresse in de Franstalige bibliotheek van Jette. Omdat ze zo graag wilde dat ik las, heb ik tot mijn vijftiende eigenlijk weinig boeken gelezen. Nu lees ik ongeveer een boek per week.”

dat moest. We hebben ook een ‘vieze’ taart bedacht en uitgebeeld. Daar zaten uiteraard veel insecten, pipi en kaka in, maar ook de papa in stukken gesneden. Ik heb ons spel toen opgenomen en hen er daarna terug naar laten luisteren. Ze moesten zo hard lachen en gieren! Als je mee gaat in de flow van kinderen, gebeuren er heel mooie dingen.”

“Ik heb een grote droom: dat het onderwijs, en bij uitbreiding de hele maatschappij, de kracht van kunst op zich veel meer ziet. Dat het artistieke op school meer voorop staat. Zodat mensen kunst veel meer onderkennen en er veel meer budget voor vrijgemaakt wordt. Het is gewoon heel belangrijk voor onze maatschappij dat kunst er is.”

De speelweek is volzet, maar je kan wel lid worden Sarah’s clubjes: check www.instagram.com/boekenclubdelolligelezers en www.instagram.com/movies_i_like_to_follow.

foto: Marjolein Roelandt

“Ik haal heel veel inspiratie uit verhalen. Een verhaal is voor mij iets wat je samen maakt. Voor de speelweek ‘Rekketet marionet kheb een lange neus opgezet, nah!’, de laatste week van augustus in Essegem, neem ik de kleuters mee in het verhaal van Pinokkio. Samen zullen we er ons verhaal van maken. Het is soms een hard verhaal, maar kinderen voelen zich tot het verhaal en het personage aangetrokken. Zij zetten zich, veel makkelijker dan volwassenen, over de harde delen van het verhaal. Ik werk heel graag met kleuters omdat je hen zoveel plezier ziet hebben. Vorige week nog maakte ik met een klas kleuters in heb bos een denkbeeldige taart. Ik verschoot ervan hoe goed ze wisten hoe

Heb jij zin om uit de grote artistieke vijver van Jette, en bij uitbreiding Brussel, te vissen? Lijkt het je wel wat om een avond te programmeren, waarop lokaal talent het podium betreedt? Stel je dan kandidaat als curator voor Café Magritte. Stuur een mailtje naar essegem@vgc.be, bel ons op 02 427 80 39 of kom eens langs.

Gazet van Jette

zomer 2022

5


Groetjes vanop Voenk

foto’s: Lien Nullens

Voenk was op 29 mei aan haar negende editie toe met een straf programma. Er hing wat grijs in de lucht, maar toch zakten zo’n 300 trouwe bezoekers in kleurrijke (regen)kledij af naar het Kardinaal Mercierplein. Het festival ging droog van start met de slapstick act van Barbara Probst en Juliana in doek met Tuur Florizoone op accordeon. Maar toen kwam er geleidelijk aan meer nattigheid. Toch speelden Bisous pour Mamie door, al dansend en musicerend op een koord. Tripottes la Compagnie moest hun act in de helft afbreken wegens te gevaarlijk glad op de bascule. De mannen van Jongle Beat beatboxten dapper door in de gietende regen. Helaas hebben Ardestop en Borokov daardoor niet kunnen optreden. Voenk leek ten einde, maar dat was buiten die van Circus Marcel gerekend. Dit fantastische gezelschap kreeg het miserabele weer weg en sloot in het avondzonnetje in alle schoonheid af in het Garcetpark. Tevreden groetjes vanop Voenk. Merci aan iedereen die de weergoden trotseerde.

6

Gazet van Jette

zomer 2022


Rubriek souvenir Zomer. Tijd voor vakantie. Een toepasselijke foto uit de Erfgoedbank Jette: de ‘Volkskinderen van Jette’, die hun vakantie doorbrengen in De Panne.

Zomertip: iedereen op de fiets Je verplaatsen in de stad gaat snel en makkelijk per fiets. En in de zomer is het bovendien ook erg leuk. Dat vinden ook de dames die dit voorjaar fietslessen volgden, die Essegem samen met Pro Velo organiseert. Wij vroegen enkele van hen tips voor de beginnende fietser. Fatna: “Je bent nooit te oud om te leren fietsen. Wees niet beschaamd, als je echt wil, kan je op elke leeftijd beginnen.” – Ladan: “Durf !” – Soumaya: “Kies de juiste fiets, je moet comfortabel zitten op je fiets.” – Fadoua: “Draag een helm en fluohesje. Controleer voor je vertrekt je bandenspanning en je remmen. Hou de weg in de gaten en rijd niet te hard. Geef richting aan als je wilt afslaan.” - Latifa: “Wees niet bang. Hef je hoofd op en kijk voor je uit.”

Vakantiekolonie (periode 1932 - Collectie André De Gand) Vooral in Brussel wilden de socialisten de arbeiderskinderen onttrekken aan “de werken met het demoraliserende label liefdadigheid”. De Volkskinderen gingen vanaf 1922 elk jaar voor één à twee weken naar De Panne en verbleven er in het Institut Pannois, een niet-confessionele, gemengde privéschool, opgericht om kinderen van meer gegoede burgers, die tijdens het schooljaar enkele maanden aan de kust verbleven, de mogelijkheid te geven onderwijs te volgen. Het geld voor deze vakanties (300 frank voor twee weken in 1935) werd samengebracht in een spaarkas (2 frank per week) en aangevuld met de opbrengst van feesten in de Brusselse volkshuizen. Wil je meer foto’s en postkaarten ontdekken van het oude Jette? Surf dan naar www.erfgoedbankbrussel.be/jette. Zelf door oude foto’s gesnuisterd en bijzondere beelden ontdekt? Of wil je vrijwilliger worden bij Erfgoedbank Jette? Contacteer marjolein.roelandt@vgc.be op 02 427 80 39.

Kan je nog niet fietsen of wil je graag leren hoe je dat veilig én assertief doet? Neem dan deze zomer deel aan Start to bike met kwb Laken-Jette, voor kinderen en volwassenen: Reeks 1 van 04/07 tot 08/07, elke dag van 14 tot 16 uur, aan Primerose, Dikke Lindenlaan 41, Laken; Reeks 2 van 11/07 tot 14/07, elke dag van 16 tot 17.30 uur, in de Tivoliwijk, Andrée De Jonghstraat; Laken; Reeks 3 van 24/08 tot 28/08, elke dag behalve vrijdag van 16.30 tot 18 uur, aan OBDL, Claessenstraat 1, Laken. Deelname gratis, inschrijven via staycationkwb@gmail.com.

Vrijdag 8 juli van 17u tot 19u APERO VOOR DE VLAAMSE FEESTDAG IN JETTE We heffen samen het glas op de Vlaamse feestdag, dit jaar in de mooie binnentuin van Lokaal dienstencentrum Warlandis. Een gezellig groene plek met een gigantische muurschildering door kunstenaar Vincent Glowinski en een speelpleintje voor de kinderen. Op deze unieke locatie geniet je van een drankje, een hapje en muziek van Evi Roelen (zang) en Pierre Anckaert (piano), een duo uit Jette, dat bekende evergreens uit het pop-, jazz- en wereldmuziek brengt. Van harte welkom! Lokaal Dienstencentrum Warlandis, Odon Warlandlaan 209 Gratis en zonder reservatie

Gazet van Jette

zomer 2022

7


Zomertip: Speelpleinen in Jette, een zomer vol speelplezier

8

Gazet van Jette

zomer 2022


Zomertip: IJsjes - top 3

Tuinkriebels Tweejarigen

Tweejarigen zaai je best in juni of juli. In het najaar heb je dan reeds stevige, jonge planten die je in de border kunt uitplanten. Ze zijn sterk genoeg om de winter in volle grond te overleven en zullen het jaar erop bloeien.

Een tweejarige plant is een plant die twee jaar leeft en in die tijd slechts één keer zal bloeien. Het eerste jaar produceert hij alleen wortels en blad. Het tweede jaar gaat hij pas bloeien. Dan vormt hij zaden om zichzelf uit te zaaien voor hij afsterft. Nu zaaien betekent volgend jaar genieten van al die mooie bloemen. Enkele favorieten: • Vergeet-me-nietje: zaait zich makkelijk uit. Kan ook in volle grond gezaaid worden. Zijn hemelsblauwe kleur vrolijkt het voorjaar op. Standplaats: zon, halfschaduw. • Muurbloem: dun zaaien in zaaibed, bakje of pot, in volle grond uitplanten in het najaar. Tussen maart en mei kun je genieten van de heerlijk geurende bloemen, in verschillende tinten. Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw. • Vingerhoedskruid: zaait zich makkelijk uit. Het volstaat de zaailingen te verplanten naar de plaats waar je ze wenst te hebben. Vingerhoedskruid is een echte bijenlokker. Opgepast: alle delen van de plant zijn giftig. • Judaspenning: na de bloei verschijnen de groene penningen met zaadjes die later doorzichtig worden. Laat je enkele zaaddozen zitten dan zaait hij zichzelf uit. De paarse bloemen trekken veel bijen en vlinders aan. Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw. • Teunisbloem: kenmerkend aan teunisbloem is dat de prachtige gele bloemen pas ’s avonds opengaan. Tegen de ochtend sluiten de bloemen zich en verwelken daarna. De geurende bloemen trekken nachtvlinders aan. Standplaats: zon, halfschaduw. Zaden van heel wat tweejarigen zijn te vinden in de Zadenbib in de Bib van Jette.

1

Zuivelhoeve Keymeulen elke woensdag van 14u30 tot 18u30 op Jette Met, Kardinaal Mercierplein, Jette

2

Chocolat Nao van dinsdag tot zaterdag van 10u30 tot 17u00, zaterdag tot 17u30 in BeHere, Dieudonné Lefèvrestraat 4, Laken

3

Maison Lavoisier van dinsdag tot zondag van 9u00 tot 18u00 Ferdinand Lenoir 21, Jette

Beleef de zomer met de gemeenschapscentra. Ontdek alle activiteiten op N22zomert.brussels. @N22brussel

Gazet van Jette

zomer 2022

9


Bib-id Anamaria Olaru komt uit Roemenië en zet zich als vrijwilliger in voor de Roemeense collectie van de Brusselse bibliotheken.

leefde onder het communisme, en die de volgende generatie wilde beschermen tegen alle mogelijke strubbelingen in het leven.

Welke genres of thema’s wil je verder verkennen? Ik hou meer en meer van non-fictie, en dan vooral van boeken die onze verbondenheid met de natuur centraal stellen. Het scherpt ons ecologisch bewustzijn aan, en laat zien hoe alle leven met elkaar verbonden is. Braiding Sweetgrass van Robin Wall Kimmerer is zo’n boek. Ik heb het meteen als aankoopsuggestie doorgegeven aan de bib!

Wat mis je in de bib?

Wat bracht jou naar de bibliotheek? Ik kwam voor de Roemeense collectie. Toen ik vroeger naar Roemenië ging, kwam ik telkens terug met valiezen vol boeken. Nu er vier bibliotheken zijn in Brussel die boeken en films in het Roemeens aanbieden, maakt dat het reizen wel makkelijker.

Welke auteur bleek voor jou een echte ontdekking? Tatiana Țîbuleac betekende recent een ware ontdekking voor mij. Deze Moldavische romanschrijfster heeft een sterke vrouwelijke vertelstem en schrijft helende verhalen.

Welk boek of welke film wil je iedereen aanraden? Een van mijn favoriete Roemeense films is Poziția copilului (Child’s Pose), de winnaar van de Gouden Beer in 2013. De film brengt het verhaal van de laatste generatie die

Naast Roemeens lees ik vooral in het Engels. Ik hou er ook van om boeken in hun originele taal te ontdekken. Het Engelstalige aanbod non-fictie mag wat mij betreft sterk uitgebreid worden.

Wat zou je zeggen tegen iemand die nooit naar de bib komt? Dat de bib veel meer in de aanbieding heeft dan alleen boeken! Om te beginnen is het een plaats van ontmoeting. Ik heb er heel boeiende mensen leren kennen. Het is een plek waar je uitwisselt over gemeenschappelijke interesses, en tegelijk nieuwe inzichten en ideeën verkent. Ik ga naar bibliotheken voor lezingen, creatieve workshops, en in Jette ook voor de zadenbib en de plantotek. De bibliotheek is een plek waar je ontdekt wat leeft in de wereld!

Bib Jette (Kardinaal Mercierplein 6) is open op weekdagen van 14 tot 18u (maandag en woensdag tot 19u), op zaterdag van 10 tot 13u en van 14 tot 16u. 02 427 76 07 - jette.bibliotheek.be

WIST JE DAT? In het westen van de stad heel wat Roemeense Brusselaars wonen? Daarom bieden de bibs van Jette, Laken, Anderlecht en Sint-Agatha-Berchem Roemeense boeken en films aan, zowel voor kinderen als volwassenen. Het zijn de Roemeenstaligen zelf die het project in handen hebben. Zij kiezen wat in de collectie komt, en welke activiteiten in het Roemeens georganiseerd worden. Ken je Roemeenstaligen die wonen in Jette en omstreken? Zeg het dan zeker voort!

10

Gazet van Jette

zomer 2022

Verenigd Je TELEX Groot Eiland zoekt vrijwilligers stadslandbouw Bij CSA FleurAkker en CSA CourJette in het Laarbeekbos in Jette kan je als vrijwilliger aan de slag: op je eigen ritme helpen met zaaien, planten, verzorgen, oogsten, onkruid wieden, boeketten samenstellen... Ben je momenteel niet aan het werk en heb je nood aan een zinvolle en leerrijke activiteit? Ben je niet bang om met je handen in de aarde te wroeten en buiten te werken? Contact: Marie Lorent, marie@ateliergrooteiland.be, 0472 34 00 17

Philippe Decraene brengt een dichtbundel uit Philippe Decraene heeft een band met Jette en een hart voor poëzie. Zonder schrijfblok loopt het niet vlot. Met zijn poëzie overstijgt hij zijn psychische belasting. Inspiratie haalt hij uit de dingen van de dag, uit leuke of droevige feiten op zijn pad. Onlangs bracht hij de bundel ‘Zomaar’ uit, die je kan bestellen door 25 euro (incl. portkosten) over te schrijven op rekening BE26 0635 2807 7129. Info: Mich Jonckheere, 0486 34 93 38

Bib Jette start met een young adults leesclub De young adult leesclub is er voor elke jongere die gebeten is door hedendaagse young adult literatuur. Tijdens de eerste bijeenkomst op maandag 5 september om 19 uur bespreken we ‘De Godden broers’ van Meg Rososff. Dat is ook het moment waarop we samen beslissen wanneer de daaropvolgende bijeenkomsten plaatsvinden, en welke titels verder aan bod komen. Info: bibliotheek@jette.brussels of 02 427 76 07

Remorquable houdt een Growfunding Remorquable ASBL - van de fietskar die je kan ontlenen aan ons hek - wil hun assortiment fietskarren uitbreiden met een mobiele geluidsinstallatie om open-mics of karaokes mee te organiseren en een mobiele broodoven voor educatieve workshops... Help hun dromen te realiseren, steun hun growfunding-campagne. Info: www.growfunding.be/remorquable

kwb leidt je op tot gids in eigen wijk Kwb wil groepen op korte fietstochten rondleiden in eigen gemeente. Om het verhaal levensecht te maken, organiseert ze een opleiding voor mensen die willen gidsen in eigen wijk. Je leert hoe je vertelt over je eigen buurt, vanuit je eigen expertise. Die koppel je aan de kennis van gidsen-met-ervaring, zodat je leert hoe je een gidstocht tot in de puntjes voorbereidt. De opleiding is gratis en vertrekt aan de Fietsbieb van Laken, Gustave Schildknechtstr 28, op maandag 29 en dinsdag 30 augustus van 10 tot 12 uur, op woensdag 31 augustus van 14 tot 16 uur. Inschrijven via staycationkwb@gmail.com


tte

VOOR IN JE AGENDA Zondag 7 augustus | 10:00

Vrijdag 8 juli | 17:00-19:00

APERO VLAAMSE FEESTDAG Nederlandstalige cultuur Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette cultuur@jette.brussels, 02 422 31 80

Zaterdag 9 juli | 15:00

WANDEL- EN FIETSDAG STABROEK Kwb Laken-Jette staycationkwb@gmail.com

Zondag 7 augustus | 14:00-18:00

GEZELSCHAPSSPELEN PLOEF!

Dinsdag 9 augustus | 14:00

Kwb Laken-Jette

OPEN ONTMOETINGSNAMIDDAG

Maandag 11 juli | 13:00

Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

BEZOEK PLANTENTUIN MEISE

Zondag 14 augustus | 10:00

Kwb Laken-Jette

FIETSDAG IN HENEGOUWEN

staycationkwb@gmail.com

Woensdag 13 juli | 19:00

CONCERT: GREGOIRE TIRTIAUX & ANAÏS MOFFARTS Kwb Laken-Jette Tivoli

staycationkwb@gmail.com

Zaterdag 16 juli | 14:00

NATUURWANDELING MET JOSEPH BIB Jette

Kwb Laken-Jette staycationkwb@gmail.com

Zondag 14 augustus | 16:00

Zondag 17 juli | 14:00

Kwb Laken-Jette Tivoli

staycationkwb@gmail.com

Zondag 21 augustus | 10:00

BEZOEK EXPO TOOTS 100 Kwb Laken-Jette Koninklijke Bibliotheek

staycationkwb@gmail.com

GEZELSCHAPSSPELEN PLOEF! Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Maandag 22 augustus | 14:00-16:00

CURSUS: RICKSHAWCHAUFFEUR Kwb Laken-Jette OBDL

staycationkwb@gmail.com

Donderdag 25 augustus | 17:00-19:00

FIETSBIEB OPEN Gemeentehuis, Wemmelsesteenweg 100, Jette jette@fietsbieb.be

COMPTER LES MOUTONS POUR MIEUX DORMIR AVEC LES LOUPS

Maandag 29 augustus | 14:00

PLOEF!

JOÊRMETFESTIVAL

Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Dinsdag 16 augustus | 14:00

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.brussels, 02 427 76 07

CONCERT: ANTOINE MONTENEZ

Zondag 21 augustus | 14:00-18:00

Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

WANDELING EN KAAS- EN WIJNAVOND IN STABROEK staycationkwb@gmail.com

Zaterdag 20 augustus | 19:00

OPEN ONTMOETINGSNAMIDDAG Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Nederlandstalige cultuur Garcetpark

cultuur@jette.brussels, 02 422 31 80

Zondag 4 september | 14:00

WANDELING IN NIEUWENRODE Pasar Jette-Laken GC De pastorie, Kerkstraat 24, Nieuwenrode monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

BEZOEK ROZENTUIN SINT-PIETERS-LEEUW

Donderdag 18 augustus | 18:30

MUZIKALE GUINGETTE

Maandag 5 september | 19:00

Kwb Laken-Jette

BIB Jette

WAT HOUDT ONS BEZIG EN HOE GAAN WE ER MEE OM?

staycationkwb@gmail.com

Vrijdag 22 juli | 15:00

VERHALEN DOOR SELLE DE VOS BIB Jette Kardinaal Mercierplein, Jette bibliotheek@jette.brussels, 02 427 76 07

Donderdag 28 juli | 17:00-19:00

La Leesterrasse, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.brussels, 02 427 76 07

Zaterdag 20 augustus | 14:00

NATUURWANDELING MET JOSEPH

Kaffee Similes Club Norwest, Jacques Sermonlaan 93, Jette michjonckheere@gmail.com, 0486 34 93 38

BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.brussels, 02 427 76 07

FIETSBIEB OPEN Gemeentehuis, Wemmelsesteenweg 100, Jette jette@fietsbieb.be

Vrijdag 29 juli

BEZOEK AAN ABDIJ VAN HET PARK Femma Laken-Jette Annie Jacops, femma.laken.jette@gmail.com, 0494 39 54 25

Maandag 1 augustus | 19:00

EEN NIEUW WERKJAAR TEGEMOET Kaffee Similes Club Norwest, Jacques Sermonlaan 93, Jette michjonckheere@gmail.com, 0486 34 93 38

Dinsdag 2 augustus | 14:00

OPEN ONTMOETINGSNAMIDDAG Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Zomertip: Playcation – Bamboe building

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) wil van Brussel een stad maken op kindermaat! Veel bewegen en vrij spelen is belangrijk voor kinderen. Daarom onderzoekt de VGC deze zomer op welke manier kinderen aangezet kunnen worden tot spelen in de stad: Playcation! Zo kan je op drie verschillende plaatsen in Brussel, waaronder Jette, elke weekdag deelnemen aan workshops ‘bamboe building’. Jong en oud, spontane passanten of ervaren klussers... iedereen is welkom om samen te bouwen aan een enorme toren van grote bamboestokken en elastieken. Eenvoudige materialen, met eindeloze mogelijkheden! Het resultaat wordt een indrukwekkend en imposant bouw- en kunstwerk tot wel tien meter hoog. Bouw jij mee? Heel de maand juli (ook op 21 en 22 juli), van maandag tot vrijdag, van 11 uur tot 18 uur, in het Garcetpark. Alle info op www.playcation.brussels.


GC ESSEGEM houdt een zomersluit van 11 juli tot 31 juli. Terug open op 1 augustus. Intussen kan je wel inschrijven voor onze cursussen:

Voor kinderen: KLEUTER- & KETJESATELIER

ELKE WOENSDAG VANAF 14 SEPTEMBER VAN 14U TOT 17U Spelen, knutselen, bewegen... op woensdagnamiddag is het altijd leuk in Essegem. Met de ketjes trekken we er het liefst op uit, de kleuters experimenteren erop los. Voor kinderen van 3 tot 11 jaar - Deelname: € 200 voor het hele jaar, korting mogelijk.

MULTIMOVE

ELKE ZATERDAG VANAF 17 SEPTEMBER VAN 10U TOT 11U Vangen, dribbelen, werpen, klauteren, springen, landen, trekken, duwen, zwaaien... Jouw kleuter ontdekt plezier in bewegen op een speelse manier. Voor kinderen van 4 tot 5 jaar - Deelname: € 85 voor het hele jaar, korting mogelijk.

ATELIER BEELDENDE KUNST ELKE ZATERDAG VANAF 17 SEPTEMBER VAN 10U TOT 12U Op zaterdag zoeken we beeldende oplossingen: tekenen, schilderen, boetseren, graffiti spuiten... Op het eind organiseren we een expo met eigen werk. Voor kinderen van 8 tot 11 jaar - Deelname: € 110 voor het hele jaar, korting mogelijk.

KIDS: LEKKER KOKEN OP ZATERDAG VANAF 17 SEPTEMBER VAN 10U TOT 12.30U We maken samen een grappige lettersoep, een originele lunch of gezonde pannenkoeken klaar. Die we daarna natuurlijk lekker opeten. Smakelijk! Voor kinderen van 8 tot 11 jaar - Deelname: € 100 voor de hele reeks (14 sessies), korting mogelijk.

VOOR VOLWASSENEN: ZUMBA

VANAF 12 SEPTEMBER OP MAANDAG VAN 13.30U TOT 14.30U, OP WOENSDAG VAN 19U TOT 20U Nood aan de stress te lossen en tegelijk te werken aan je conditie? Dan is zumba iets voor jou: een compleet fitnessprogramma, voor iedereen die zin heeft in wat beweging. Deelname: € 56 (14 sessies), korting mogelijk.

YOGA VANAF 19 SEPTEMBER OP MAANDAG VAN 20U TOT 21.30U Heb je een druk leven? Yoga maakt rustig, vermindert stress en geeft nieuwe energie. Deze cursus focust op concentratie, ervaring van het lichaam en ontspanning. Deelname: € 54 (12 sessies), korting mogelijk.

Tickets & inschrijvingen (tenzij anders vermeld): tickets.vgc.be/essegem Meer details: vind ons op www.essegem.be, volg ons op facebook.com/essegem, schrijf je in op onze nieuwsbrief, of kom eens langs.

Zomertip Wat te doen in Jette Op zoek naar Uittips deze zomer? Dan is er 'Wat te doen in Jette'. Deze Facebookgroep maakt zichtbaar wat er allemaal te doen en te beleven valt in Jette. Cultuur met een grote C of met een kleine c, een gezellig buurtfeest, een verrassende wandeling. Maar ook creatieve, verbindende of solidaire plannen en plannetjes van Jettenaren... Maak je dus gauw lid en deel ook jouw gouden tips met de leden. www.facebook.com/groups/wattedoeninjette

GC Essegem, ingang via de Amélie Gomandstraat, Jette

02 427 80 39 essegem@vgc.be 448.789.009 - RPR Brussel - V.U.: Stefan De Latte, Leopold I-straat 329, 1090 Jette