Gazet van Jette - oktober 2022

Page 1

Gazetvan Jette oktober 2022 Gemeenschapsblad GC Essegem_jaargang 49_Afgiftekantoor BRUSSEL X_Erkenningsnummer P 003849 Groetjes vanop de zomerspeelweken NT2-impro met Sara Brake-out in De Branding

In dit nummer

p.2 Het cijfer van Essegem

p.3 Hoe maakt u het, Sara?

p.4 Spot op Brake-OUT

p.5 Jubileumjaar Essegem: De eerste SKW'er

p.6&7 Groetjes vanop de zomerspeelweken

p.8 Tuinkriebels

p.8 Rubriek Souvenir

Souvenhere p.10 BIB-id: Milja p.10&11 Verenigd Jette

Werkten mee aan deze Gazet: Cathy Calonne, Greta Devillé, Ana Polichkovska, Inke Ramaekers, Marjolein Roelandt, Ilse Verbeke en Saskia Wybo.

Druk: Botteldoorn Graphics, Maarkedal.

Zin om eens mee te doen, als reporter, fotograaf, cartoonist, dichter... ? Of heb jij een tip, vraag of verhaal voor de Gazet? Neem contact op met inke.ramaekers@vgc.be of stuur een bericht naar 0490 52 39 76.

Deadline bijdragen volgend nummer: 10 oktober 2022

en steunen: BE48 4370 1567 4127

GC Essegem

Leopold I-straat 329, 1090 Jette (ingang via Amélie Gomandstraat) 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be

open van maandag tot vrijdag: 9:00-12:00 en 12:30-17:00

Het cijfer van Essegem

120120 liter verf kochten we begin augustus om onze feestzaal te schilderen. Het was 20 jaar geleden dat ze een likje verf had gekregen en het was nodig. De feestzaal is het hart van ons centrum: duizenden bezoekers, honderd stoelen altijd opnieuw verschoven, veel in- en uitgeloop, af en toe een waterlek... Hoog tijd voor een grondige opfrissing.

In juli kwam het technisch team van de VGC langs om de mooie parketvloer op te schuren en te vernissen. Dank aan Adriaan, Johnny en collega’s die dit met veel zorg deden. In augustus was de feestzaal onverwacht vrij en vlogen de teams van Essegem en Ter Linden samen in het schilderwerk. Met veel enthousiasme (de eerste dagen), soms wat slappe armen (tegen het eind van de week) en on der toeziend oog van Nadine (half werk is geen werk) werd ontvet, afgeplakt en geschilderd. Vele strekkende, hoge en onhandige meters.

Het resultaat mag er zijn. De feestzaal is in haar glorie hersteld en staat hele maal voor jullie klaar. Bij dit schrijven wordt bovendien de verluchtingsinstallatie vernieuwd. Bij het lezen zijn hopelijk ook die werken afgerond.

Welkom dus dit najaar in onze feestzaal: fris geschilderd, fris verlucht en fris verwarmd. Want ja, ook bij ons staat de thermostaat op 19 graden. Maar we zijn ervan overtuigd dat jullie ons huis zullen verwarmen met jullie aanwezigheid, jullie plannen en jullie ideeën.

Check zeker onze agenda voor hartverwarmende activiteiten. Zelf een voorstel of vraag? Stuur een mailtje naar essegem@vgc.be, bel ons op 02 427 80 39 of kom eens langs!

OOK IN HUIS:

Taverne Ter Linden

Leopold I-straat 329, 1090 Jette 0488 88 06 96 taverneterlinden@eatvzw.be taverneterlinde.ateliergrooteiland.be

maandag tot woensdag: 10:00-17:00 donderdag & vrijdag: 10:00-22:00

Bureau Huis van het Nederlands 02 313 96 00 info@huisnederlandsbrussel.be www.huisnederlandsbrussel.be

op donderdag: 9:00-11:00, of in de namiddag op afspraak

p.9
Giften

Hoe maakt u het, Sara?

Sara van der Zande is theatermaker, improvisator, jeugd werker en dj. Een creatieve duizendpoot, dus. Zelf noemt ze zich ‘community artist’. Wat dat betekent, legt ze met groot enthousiasme voor ons uit.

Interview: Cathy Calonne

“Ik weet niet of er één definitie voor is, maar voor mij betekent ‘community artist’ dat ik het liefst creëer samen met andere mensen, niet noodzakelijk artiesten. Ik heb altijd met een been in de kunsten gestaan, beeldende kunsten, maar heb ook een hart voor sociaal werk. Ik was lang jeugdwerker bij JES, heb ervaring met sociaal-artistieke projecten in de publieke ruimte, artis tieke trajecten in scholen... Samen met An Vandevelde run ik Lilith & Mo, een vzw die projecten ontwikkelt waarbij kunst en participatie centraal staan, en ik werk deeltijds als productieleider bij TransfoCollect... Als artiest vind ik dat sociale perspectief belangrijk. Voor mij betekent dat dat inspiratie komt door een bepaalde groep, door een bepaalde dynamiek, door de context. Ideeën komen niet alleen uit mijn eigen hoofd.”

“Het liefst creëer ik iets wat zin heeft in een maatschappelijke context. Ik denk dat Brussel dat ook nodig heeft, die socio-artistieke link. Er is zoveel latent creatief talent. Op het slotfeest van Essegem eind juni, bijvoorbeeld, ontmoette ik Janan, cursist NT2 en regelmatige bezoeker van het centrum. Ze vertelde me dat ze in haar thuisland Iran veel met textiel werkte en artiest is. Ik coördineerde op dat moment een project van Park Poétik, en zocht nog iemand die mij kon helpen bij de sceno grafie. Ik heb Janan daarvoor gevraagd. Zo ontmoette ze een collega, die haar ook heeft ingeschakeld. De noden van mensen en projecten aan elkaar linken, die brugfunctie vervul ik graag.”

“Ik woon nu een jaar in Jette, maar had dankzij dat slotfeest wel meteen een thuisgevoel: wat een gezellige wijk, wat een leuke mensen wonen hier! Ik vind dat ook gereflecteerd in het gemeen schapscentrum. Het was voor mij dan ook een no-brainer om eens binnen

te springen om kennis te maken. Dat eerste contact leverde al vrij snel twee opportuniteiten op. In eerste instantie kreeg ik repetitieruimte om samen met Rik Staelens, een muzikant uit de buurt, een idee voor een geïmproviseerde the atervoorstelling uit te werken. ‘Splonk!’ ging vorige maand voor een heleboel kinderen en hun families in première in Essegem en het was supertof!”

“Daarnaast geef ik binnenkort een workshop improtheater voor NT2cursisten in Essegem. Improvisatie is een goede manier om remmingen weg te nemen, ook bij mensen die een taal leren. Dat heb ik al eerder ondervon den in GC Het Huys in Ukkel. Door te spelen vervalt het idee ‘ik kan nog geen Nederlands’ of ‘ik ken nog niet genoeg woorden’. Improvisatietheater is name lijk heel fysiek, je kan veel vertellen met je lichaam. Een comfortabele manier, lijkt me, om Nederlands te oefenen. En ik hoop natuurlijk dat de deelnemers de taal zullen associëren met iets plezierigs, met een toffe uitdaging of met een grappige scène die werd gespeeld.”

“Ik droom er stiekem van dat we deze aanpak ook groter kunnen uitrollen, dat ook andere partners zoals het Huis van het Nederlands en de CVO’s merken dat het werkt. Dat naast het schoolse aanbod ook het informele een meer waarde heeft. Want taal is een sociaal middel, gaat eigenlijk over het feit dat je met elkaar kan communiceren, dat je die connectie wil maken met mensen. En dat is waar improvisatie ook 100% over gaat. Ik ben alleszins blij dat Esse gem het heeft opgepikt. Ik kan ieder een met een concreet idee trouwens aanraden om aan te kloppen bij een gemeenschapscentrum. Met een open blik kan dat voor alle partijen positief uitpakken.”

Leer(de) je Nederlands en wil je dat op een uitdagende manier oefenen? Dan is NT2-impro iets voor jou! 5 workshops, telkens op op dinsdag van 12u45 tot 15u, start op 18/10. Prijs: €15, €10 (cursisten NT2), € 2 (Paspartoe-kansentarief), inschrijven aan het onthaal of via tickets.vgc.be/essegem.

foto: Cathy Calonne
Gazet van Jette oktober 2022 3

Spot op Brake-Out

Brake-Out, een leertraject voor jongeren met een verstandelijke beperking, heeft voor het eerst een Brusselse uitvalsbasis: Jeugdhuis De Branding op het Kardinaal Mercier plein in Jette.

tekst: Inke Ramaekers

Brake-Out is een project van Konekt, een organisatie die streeft naar een inclusieve samenleving. Met Brake-Out bieden ze jongeren tussen 18 en 30 jaar, die een verstandelijke beperking, autisme of een niet-aangeboren hersenletsel hebben, een leerprogramma aan. Drie jaar lang verleggen cursisten samen met leeftijdsgenoten, coaches, trainers en supporters hun grenzen. Via workshops, thematische sessies en projecten in groep leren ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Ze krijgen ook begelei ding om een toekomstplan te realiseren.

Het leertraject komt op een interactieve manier tot stand, zo goed mogelijk afge stemd op de interesses en talenten van de deelnemers. Er wordt gewerkt aan vier leerlijnen: erbij horen, iets kunnen, het zélf doen en van betekenis zijn voor een ander. Daarbij komen levensthema’s als wonen, relaties, vrije tijd en werken aan bod. Het doel is dat de deelnemers op het eind van het traject sterker in hun schoenen staan en een actieve rol kunnen opnemen in de samenleving, die matcht met hun interesses en talenten.

Brake-Out bestaat al in Gent, Leuven, Antwerpen en Brugge. Vanaf dit najaar komt daar ook Brussel bij. De keuze

voor De Branding is niet toevallig. Geert, verantwoordelijk voor de opstart in Jette, vertelt: “Veel van onze deelne mers komen uit een kleine, beschermde wereld. Met Brake-Out halen we hen uit hun vertrouwde routine, geven we hen de kans hun sterktes te ontdekken zodat ze die op het eind van het traject in kun nen zetten in hun omgeving. We werken daarbij zoveel mogelijk in co-creatie met de buurt, met de context. De centrale ligging van het jeugdhuis, op een levendig plein, biedt veel mogelijkheden.”

Want naast een vaste lesdag is er elke week ook een educatieve uitstap: een dag meewerken in een bedrijf, een museum bezoeken, of de hobby van een medecursist uitproberen. Stap voor stap nemen de deelnemers daarbij meer verantwoordelijkheden op: de

Contact: geert.declerck@konekt.be - www.konekt.be

weg opzoeken, zorgen voor de lunch... Om zo te ontdekken waar ze goed in zijn én zich goed bij voelen. Geert: “De meesten zijn zich daar bij de start van het traject niet bewust van. Door samen te werken wijzen de deelnemers elkaar op hun sterktes. De ene is een mooimaker, de ander een ideeënfontein, nog een an dere een kennisspons. Met dat talent iets kunnen betekenen voor een ander, daar wordt toch iedereen gelukkig van?”

Jongeren die dit traject graag willen volgen, kunnen zich nog steeds aanmel den voor een kennismakingsgesprek. Ook studenten toegepaste psychologie of orthopedagogiek die nog op zoek zijn naar een stageplek, of organisaties en bedrijven uit de buurt die geïnteres seerd zijn in een samenwerking, mogen contact opnemen.

NIEUW IN ESSEGEM: BOKSLES MET L’ABORDAGE Voor iedereen vanaf 6 jaar, met trainer Frunza

Nood aan of zin in een uurtje actief bewegen? Kom naar de bokslessen van L’Abordage in Essegem. Je leert je energie kanaliseren, beter focussen en wordt weerbaarder en fitter.

Elke donderdag van 17u tot 18u - in het Nederlands & Frans Prijs: €27 - Info: 0487 46 45 95 - coordination@labordage.be

foto: Konekt
4 Gazet van Jette oktober 2022

Jubileumjaar Essegem

Deel 2: Erika Bosserez, sociaal-cultureel werker van het eerste uur

De herfst is in het land. Ik begeef me warm ingeduffeld en met een map vol oude ‘Gazet ten van Jette’ naar de Broustinlaan, waar collega Marjolein is opgegroeid. Ik heb een afspraak met haar moeder, Erika Bosserez. Brusselse, opgegroeid in het Noorden van de stad, maar al jaren vergroeid met Jette. Zij was tussen 1974 en 1979 de eerste en enige Nederlands talige beroepskracht voor de Sociaal Kulturele Raad van Jette. Ik ben benieuwd te horen hoe de werking er toen uitzag.

Eerst even de context schetsen. De jaren 70: opkomst van de disco en de punk, begin van het proces van staatshervorming in België, ontstaan van het ‘maatschappelijk opbouwwerk’, aanleg van de metro in Brussel, het eerste Nederlandstalig peuter- en onderwijsplan... In bijna alle gemeenten werd in die jaren een ‘Sociaal Kulturele Raad’ opgericht. Vorige maand vertelden we in deze rubriek nog over de eerste voorzitter. De raad had heel actieve werkgroepen rond politiek, onder wijs, leefmilieu, jeugd en derde leeftijd. Het waren vooral de verzuilde ‘fondsen’ die actief waren in die werkgroepen: het Davidsfonds, Willemsfonds, Vermeylenfonds... Via de werk groepen werd inspraak in het (lokale) beleid gezocht.

De job van Erika bestond in het begin voor een groot stuk uit vergaderen en administratief werk: vergaderingen voorberei den, mensen uitnodigen, maken van verslagen, uitschrijven van memoranda in voorbereiding van verkiezingen, het maken van de Gazet van Jette... Die Gazet werd toen vooral bijeenge schreven door vrijwilligers. De titels reflecteren de tijdsgeest: ‘Voor een leefbaar Jette!’, ‘Hoe werkt uw Gemeente?’, ‘Kies het beste onderwijs voor uw kinderen!’... De sociaal cultu reel werkers van verschillende gemeenten kwamen wekelijks bijeen om uit te wisselen over acties, aanpak en projecten. Methodieken uit het opbouwwerk werden gedeeld. Er was dus ook, net als nu, een Brusselbrede werking die versterkte en inspireerde.

Na een tijd werden ook meer culturele activiteiten uitge werkt. Er was een weekend rond ontwikkelingssamenwerking en een weekend rond literatuur in samenwerking met de bib. Er werd een ‘Kulturele veertiendaagse’ georganiseerd met een

uitgebreid programma van lezingen, muziek en voorstellingen voor volwassenen en kinderen. Erika haalde De Snaar (voor loper van De Nieuwe Snaar) en Urbanus van Anus naar Jette. Voor de logistieke zaken kreeg ze bijstand van een compag non uit de duizend: gewetensbezwaarde Guy Neyrinck, alias Guy De Simpele. Notoir langslaper, maar eens uit zijn bed stond hij voor alles klaar. Later gekende Jettenaar en multitalent: muzikant, schilder, acteur, maker van kindervoorstel lingen, maar ook cafébaas (oprichter van De Gele Poraa) en kapitein van het Brusselse schip De Eliane.

Vanaf 1977 werd samen met Jeugdhuis De Finkel (waarover later zeker meer) de voorloper van het ‘Joêrmetfestival’ georganiseerd. Vier dagen feest met muziek geprogrammeerd door De Finkel, maar ook straattheater op zondag. Erika haalde hiervoor Radeis naar Jette, de eerste theatergroep van Josse De Pauw, die woordloos theater bracht, toen cartoon theater genoemd). Zondag werd afgesloten met nog meer muziek, volksspelen en een groots volksbal. De vele verhalen doen me wat duizelen. Straattheater op het programma decennia voor we Voenk organiseerden? Het Joêrmetfestival toen al dik feesten! Nederlandstalig onderwijs toen en nu een hot item? Een telefoonnummer dat vier keer mee verhuisde en behalve de toevoeging 02 al die jaren hetzelfde bleef? Ik val vanavond moeilijk in slaap... Was het eerste breugelfeest van de sociaal culturele raad met uiensoep, leverpatei, jagerskip en gebak met koffie op het menu de voorloper van de huidige ‘Mannen aan het fornuis’? Welke linken kennen we nog niet? We hebben gelukkig nog enkele gazetten te gaan.

30 40 50 30 40 50
Tekst: Ilse Verbeke Gazet van Jette oktober 2022 5

Groetjes vanop de zo merspeelweken

Met 108 waren ze, de kinderen die we deze zomer op allerlei manieren hebben mogen vermaken. Sporten, knutselen, ravotten en vooral veel spelen. Met taal, verhaal en een vleugje poëzie. Dank aan Panta Rhei, JNM, de VGC Sportdienst en Sarah Bourgeois om een goedgevuld programma in elkaar te steken.

♥ aan animatoren Sékou, Stan, Pallieter, Leila, Casper, Anouk, Rosa, Ezra , Samia om er zo’n superleuke speelweken van te maken.

Noteer alvast de inschrijfdatum voor de kleuterweken in de krokus- en paasvakantie: 11/01 vanaf 9u. Inschrijven voor de speelwe ken van volgende zomer kan vanaf 19/04.

Foto’s: Ana Polichkovska
6 Gazet van Jette oktober 2022
Gazet van Jette oktober 2022 7

Rubriek souvenir

In deze rubriek duiken we in de Erfgoedbank Jette, op zoek naar een merkwaardig beeld.

Tuinkriebels

klaar voor de winter

Oktober is een heerlijke tijd om te tuinieren. Bereid je tuin voor op de winter, te midden van prachtige herfstkleuren en -geuren.

Het najaar is de beste tijd om vaste planten te scheuren, te verplanten of aan te planten. Omdat de grond nog warm is, hebben de planten nog voldoende tijd om nieuwe wortels te vormen. Ze kunnen aanslaan voor het begint te winteren en zullen in het voorjaar een betere start hebben. Bij het uitblijven van een regenbui is het nodig om na het verplanten af en toe water te geven.

Groepsfoto welpen (periode 1955-1965 - Collectie André De Gand)

Naar jaarlijkse gewoonte is het in oktober de dag van de jeugdbeweging. Op deze foto zie je de tak welpen van de scouts van de 34ste eenheid in formatie staan op de binnen plaats van het Sint-Pieterscollege.

Wil je meer foto’s en postkaarten bekijken van het oude Jette? Surf dan naar www.erfgoedbankbrussel.be/jette. Zelf door oude foto’s gesnuisterd en bijzondere beelden ontdekt? Of wil je vrijwilliger worden bij de erfgoedbank Jette? Contacteer marjolein.roelandt@vgc.be op 02 427 80 39.

Bescherm de planten in je tuin door een laag bladeren of compost aan te brengen rond de voet van de planten. Strooi kalk rond helleborus om de bloei in het vroege voorjaar te stimuleren. Laat uitgebloeide stengels zoveel mogelijk staan, snoei enkel als planten omgevallen zijn. Als je planten met holle stengels nu kort snoeit, kunnen ze vol lopen met water en wegrotten.

Rooi dahlia, gladiolen, canna en andere zomerknollen na de eerste nachtvorst. Bewaar ze op een koele, droge plek. Dahlia in potten kan je in de pot op een vorstvrijeplek laten overwinteren, onder een afdak bijvoorbeeld. Na de eerste nachtvorst knip je de stengels tot boven de grond terug.

Tot december kun je bloembollen zoals krokussen, blauwe druifjes, sieruien, narcissen, tulpen... planten om in het voorjaar je tuin op te fleuren. Zaai ook enkele eenjarigen zoals juffertje in ’t groen, goudsbloem, kattenstaart en leeuwenbek in volle grond. Zo maak je kans om vroeg in de lente reeds bloemen te hebben.

Vergeet ook de vogels niet deze winter. Een voederhuisje op een goed zichtbare plaats vanuit het huis bezorgt je heel wat kijkplezier. Voeg ook een waterschaaltje toe, dan kun nen de vogels ook wat drinken en zich wassen.

Gratis messenslijpen in Taverne Ter Linden door Goegeslepen In het kader van duurzaam wijkcontract Magritte. Plaatsje reserveren? taverneterlinden@eatvzw.be Taverne Ter Linden Leopold I-Straat 329 1090 Jette V.U. Atelier Groot Eiland vzwTom DedeurwaerderHenegouwenkaai 29, 1080 BrusselNiet op de openbae weg gooien. Messenslijpen Gratis 16:00-21:30 14.10.22 door GoegeslepenADVERTENTIE 8 Gazet van Jette oktober 2022

Nog niet uitgewandeld: Souvenhere

Op 16 oktober nodigen Lucia Palladino en Bruno De Wachter je uit om op wandel te gaan in Jette, Laken én je eigen herin neringen. Aan de hand van een kaart, zeven plekken en een zoekopdracht ga je tijdens Souvenhere associaties aan met andere oorden in andere tijden.

Je kan wandelen om je van A naar B te verplaatsen, of omdat de dokter heeft gezegd dat het gezond is, of gewoon om een frisse neus te halen en te genie ten van de natuur. Maar tijdens de pan demie hebben veel mensen ontdekt dat gewoon een toertje maken in je eigen buurt heel bevrijdend kan zijn. En er zijn zelfs mensen die wandelen gebruiken om te creëren.

Lucia Palladino en Bruno De Wachter zijn zo’n wandelende kunstenaars. Ze wandelen als artistieke praktijk. Wat dat betekent? Bruno: “Het houdt in dat je wandelen gebruikt als een tool om op een andere manier naar de wereld te kijken en vanuit dat perspectief iets creëert. In mijn geval is dat schrijven.”

Het is dankzij die gemeenschappelijke kunstpraktijk dat Lucia en Bruno elkaar een jaar geleden ontmoetten. Die ontmoeting resulteerde in - hoe kan het ook anders - een wandeling. En tijdens die wandeling kwam de inspiratie voor ‘Souvenhere’. Lucia: “Het uitgangspunt is dat wandelen niet alleen dwalen is in het hier en nu, maar net zo goed dwalen in je hoofd, in je herinneringen.”

Bruno: “Vaak doet een bepaalde plek, een element in het landschap, een klein detail... je denken aan iets anders.” Tijdens ‘Souvenhere’ krijg je een kaart met daarop zeven plekken, die je alleen, wandelend, met elkaar connecteert. Op elk van die plekken zal je, ergens verbor gen, een enveloppe vinden. Je neemt de tijd om met een andere blik naar de omgeving te kijken, associaties op te roepen en daarvan notities te maken, die je dan achterlaat in de enveloppe.

Een voorbeeld? Bruno: “Een van de plekken bevindt zich in het Park van Laken. Toen ik er was, waren er gasten aan het voetballen. Dat riep bij mij het plezier op van in mijn jeugd elke zondag samen met vrienden een balletje te gaan trappen in een park in Antwerpen.”

Lucia: “Bij mij voerde een feestelijk sfeertje in het Sun Café, het vertrek punt van onze wandeling, mij terug naar Kreta.”

Op het einde van de wandeling komen alle deelnemers samen. Allemaal zijn ze op dezelfde plekken geweest, hebben ze dezelfde opdracht volbracht, toch is hun ervaring anders geweest. Lucia: “Herin neringen delen is een heel intieme, genereuze actie. Je gaat een verbinding aan met de andere deelnemers, maar ook met andere oorden in andere tijden, ook al ben je daar zelf nog nooit geweest.”

Bruno: “Het is een soort trip. We hebben deze formule al eerder uitge probeerd in het voorjaar. Een van de meest gehoorde commentaren achteraf was dat de tijd vertraagt door deel te nemen, alsof je op vakantie bent.” Lucia: “Het doorbreekt de routine, het laat je toe met andere ogen naar de stad, je vertrouwde omgeving, te kijken, in een andere tijdskwaliteit.”

Interview: Inke Ramaekers

Op zondag 16 oktober van 11u tot 19u. Start aan het Sun Café (bij Metro Pannenhuis), Richard Neyberghstraat 213, Laken. Deelname gratis. Graag inschrijven per mail naar bde_wachter@hotmail.com, uiterlijk op 13 oktober.

Gezocht: verhalenjagers en andere bijdragers

Ontdek jij graag iets nieuws in je buurt en ben je benieuwd naar het verhaal erachter? Of ga je net op zoek naar oude, bizarre, curieuze verhalen, waar je het fijne van wil weten? Ken je een bijzondere Jettenaar, die we echt eens moeten interviewen? Of heb je een passie voor koken, knutselen, teke nen... die je wil delen met onze lezers? Dan zoeken we jou voor de Gazet!

Je trekt er graag op uit met pen of fototoestel in de aanslag? Tof! Je bent niet echt een schrijver, maar wel een goeie interviewer? Ook goed! Of heb je zin om een rubriek, column of cartoon te starten? Helemaal top! Jij bepaalt zelf je engagement en hoe vaak je materiaal aanlevert. Klinkt interes sant? Neem dan contact op met de redactie via inke.ramaekers@vgc.be.

foto: Lucia Palladino
Gazet van Jette oktober 2022 9

Bib-id

Milja is vrijwilligster in de Bib van Jette. Ze begeleidt er elke laatste zaterdag van de maand de ‘Babbel in de Bib’.

Tekst: Milja Fennema & Saskia Wybo

Hoe kwam je in contact met de bib?

Da’s intussen bijna zes jaar geleden. Ik hoorde dat de bib een vrijwilliger zocht om een conversatiegroep te begelei den. Een aanzienlijk deel van mijn familie zit in het onder wijs. Ikzelf gaf al een paar jaar huiswerk- en examenbege leiding. Het contact met personen van alle leeftijden en uit alle windrichtingen vond ik interessant.

Wat leen je uit de bib?

Ik leen vooral tijdschriften uit, die ik gebruik om de babbel voor te bereiden. We bespreken actuele onderwerpende mobiliteit in Brussel, een televisieprogramma, de ener gieprijzen, de hete zomers - zonder in politieke discussies te verzanden.

Wat is jouw favoriete plek in de bib?

Normaal houden we de babbel op de tweede verdieping, maar toen daar eens een andere activiteit georganiseerd was, zijn we op de begane grond aan het raam aan de straatkant gaan zitten. Persoonlijk vond ik dat een heel gezellige plek. Bovendien zien voorbijgangers dan mensen in de bibliotheek zitten. Ik raad iedereen aan: loop eens naar binnen en snuffel eens tussen de rekken. Er is voor ieder wat wils. Zo maak je op een ongedwongen manier kennis met de bibliotheek en krijg je zeker zin om er terug te keren.

Wat zou je nog graag willen doen in de bib? Ik zou graag eens aan de natuurwandeling deelnemen. Momenteel ontbreekt me de tijd, maar in de toekomst komt het er zeker van. Van wat ik heb gehoord, leer je veel over de flora en fauna en is het een aangename wan deling. Het is onvoorstelbaar hoe veelzijdig de activiteiten in de bibliotheek zijn. Er is de afgelopen jaren veel veran derd en de bibliotheek is niet meer alleen een plek waar je boeken komt lenen. De fototentoonstelling over een tehuis in Roemenië, bijvoorbeeld, is me bijgebleven als erg leerrijk. Verder zou het leuk zijn om naar de projectie van een recente Vlaamse of Nederlandse film te kijken.

Babbel in de bib, elke laatste zaterdag van de maand, van 10u tot 12u. Deelname gratis.

Bib Jette (Kardinaal Mercierplein 6) is open op weekdagen van 14 tot 18u (maandag en woensdag tot 19u), op zaterdag van 10 tot 13u en van 14 tot 16u.

Info: 02 427 76 07 - jette.bibliotheek.be.

TELEX

L’Abordage zoekt huiswerkbegeleiders

L’Abordage is een buurtcentrum in de Jules Lahayestraat 294. Hun huiswerkschool helpt een zestigtal kinderen, elke maandag, dinsdag en don derdag van 15u30 tot 17u30 en op woensdag van 14u tot 16u. Ze zoeken nog iemand die goed Nederlands spreekt en de kinderen wil helpen met hun huiswerk. Ze bieden hiervoor een vrijwilligerscontract aan van 10€/u. Contact: Hervé Remy, coordination@labordage.be, 0487 46 45 95.

Gemeente organiseert herfstfeest voor senioren

Op donderdag 27 oktober vanaf 14u is er een herfstfeest voor senioren in de gemeentelijke feestzaal op het Kardinaal Mercierplein. Kom genieten van koffie met een stuk taart en een concert van Emballage Cadeau. Dit muziekgezelschap heeft doorheen de tijd een zeer uitgebreid repertoire opgebouwd. Met hun programma ‘Brusselse Leekes’ brengen ze oudere Brusselse liedjes en eigen nummers, begeleid op een zuchtende trekzak, een swingende folkgitaar, een zwierige viool, sierlijke fluit, doedelpijp en een virtuoze percussie. De stad is altijd dichtbij in hun muziek. Inschrijven verplicht, via jette.irisnet.be of telefonisch op 02 423 13 98

Prijs: €5

Hopon biedt ondersteuning bij aanvraag schooltoeslag

Kinderen die naar een Nederlandstalige school gaan en in Brussel wonen, hebben recht op een schooltoeslag als het gezin voldoet aan de inko mensvoorwaarde. Heb jij hulp nodig bij de aanvraag voor een school toelage of heb je nood aan meer informatie? Op maandag 17 oktober, tussen 8u30 en 12u, organiseert het Huis van het Kind samen met Hopon een gratis consultatiemoment.

Contact: huisvanhetkind-theodora@vub.be

Sportswitch zoekt sportkleding

Een gebrek aan sportkleren is voor sommigen een drempel om te sporten. Sportswitch, een tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkleren, wil die drempel wegwerken. Heb jij nog sportkleding - voor kinderen of voor volwassenen - die je niet meer gebruikt, maar nog een rondje mee kan? Drop ze proper gewassen in de inzamelbox aan sporthal Comenius of in Muntpunt. Je kan ze natuurlijk ook binnenbrengen in de winkel, op dinsdag en woensdag van 14u tot 17u, of elke laatste zaterdag van de maand van 10u tot 12u.

Contact: Sportswitch, Gustave Schildknechtstraat 52, Laken info@sportswitch.be, 0492 35 67 53

Labolobo heeft nog plaatsen

Ontdekken, experimenteren, leren en zich amuseren met nieuwe tech nologieën, dat is Coding met Coding For Kids. Schuilt er in je kind een computerkrak? Stuur hem dan één uur per week op dinsdag om 16u15 (8-11 jaar) of om 17u30 (12+) naar Labolobo. Eerder een muzikaal talent in huis? Peter Veyt geeft elke woensdag gitaarlessen volgens een zeer intuïtieve methode. Voorkennis is niet nodig, er zijn twee kleine groepen, beginners (14u) en gevorderden (14u45), voor een beter leerproces.

Contact: info@labolobo.eu, 02 270 34 11

Verenigd Je 10 Gazet van Jette oktober 2022

Zondag 9 oktober | 14:00

DROESWANDELING

Pasar Jette-Laken

GC Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat 7, Opwijk monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

Woensdag 12 oktober | 12:00-18:00

OPEN TUIN

Toestand

Maria Magdalenaklooster, Spiegelplein, Jette project@toestand.be

Donderdag 13 oktober | 20:00

RECITAL ANTÓNIO JORGE GONÇALVES

PLOEF!

Ploef!, Bonaventurestraat 100, Jette ffmusicien@gmail.com

Zondag 16 oktober | 09:00

WANDELING HOLSBEEK

Kwb Laken-Jette

Sint-Mauruszaal, Sint-Maurusstraat 5-7, Holsbeek Pol Arnauts, 0479 33 97 77, pol.arnauts@compaqnet.be

Maandag 17 oktober | 11:00

RONDLEIDING

Toestand

Maria Magdalenaklooster, Spiegelplein, Jette project@toestand.be

Donderdag 20 oktober | 20:00

CINEMATECHNIK: LOFT

BIB Jette

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.brussels, 02 427 76 07

Vrijdag 21 oktober | 07:00-09:00

DAG VAN DE JEUGDBEWEGING

JH De Branding, Kardinaal Mercierplein 28, Jette

Vrijdag 21 oktober | 20:30

CONCERT CANARELATIONS PLOEF!

Ploef!, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Zaterdag 22 oktober | 14:00

WANDELING IN SCHAARBEEK

Davidsfonds Jette

Gemeentehuis,

Zaterdag 22 oktober | 14:00

NATUURWANDELING

BIB Jette

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.brussels, 02 427 76 07

Donderdag 27 oktober | 17:00-19:00

FIETSBIEB OPEN

Fietsbieb Jette

Gemeentehuis van Jette, Wemmelsesteenweg 100, Jette jette@fietsbieb.be

Donderdag 27 oktober | 14:00

HERFSTFEEST VOOR SENIOREN

Nederlandstalige cultuur

Feestzaal, Kardinaal Mercierplein 10, Jette cultuur@jette.brussels, 02 423 13 89

Donderdag 27 oktober | 19:30

LEZING: SOCIALE SITUATIE IN JETTE

OVM Jette

GC Essegem

jeanmarc.bergiers55@gmail.com, 0476 88 00 58

Vrijdag 28 oktober | 10:30

RONDLEIDING

Toestand

Maria Magdalenaklooster, Spiegelplein, Jette project@toestand.be

Vrijdag 28 oktober | 12:00

VREEMD GAAN ETEN: GRIEKS

Femma Laken-Jette

Restaurant Olympia, Houba de Strooperlaan 61, Laken Annie Jacops, femma.laken.jette@gmail.com, 0494 39 54 25

Zaterdag 29 oktober | 12:00-19:00

BUILDING DAY

Toestand

Maria Magdalenaklooster, Spiegelplein, Jette project@toestand.be

Zondag 30 oktober | 15:00

PROUST, MIJN RECHERCHE

BIB Jette

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.brussels, 02 427 76 07

Zondag 6 november | 11:00

HET COLLECTIEF Klassiek in de Abdij

Dielegemabdij, Tiebackxstraat 14, Jette culture@jette.brussels, 02 423 12 65

Maandag

DAG

WEEK

Collignonplein, Schaarbeek Mia Felix, jette@davidsfonds.net, 0494 84 80 82 ELKE
Elke dag (behalve op zon- en feestdagen) MIDDAGMAAL – Warlandis Cafetaria Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette info@warlandis.be, 02 428 00 00 ELKE
| 10:30 TURNEN 50+ – GC Essegem GC Essegem essegem@vgc.be, 02 427 80 39 Maandag | 13:30-16:00 BABBELUT-CONVERSATIETAFEL GC Essegem nederlandsoefenen@huisnederlandsbrussel.be, 02 313 96 00 Dinsdag | 9:00 COMPUTERLES – LDC Warlandis LDC Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette ldc@warlandis.be, 02 302 59 14 Dinsdag | 14:00-17:00 ONTMOETING – Okra Trefpunt Jette GC Essegem – Jeannette Verthé, 02 427 60 34 Dinsdag | 17:00 BABBELKLAS – Hallo Cultuur - GC Essegem GC Essegem – essegem@vgc.be, 02 427 80 39 Woensdag | 10:00 TURNEN 50+ – GC Essegem GC Essegem – essegem@vgc.be, 02 427 80 39 Donderdag | 13:30 SCRABBLE – Scrabbleclub Ypsilon GC Essegem – An Verbeke, 0475 20 32 31 Donderdag | 18:00-21:00 FIETSHERSTELATELIER – Velokanik GC Essegem – info@velokanik.be VOOR IN JE AGENDA tte

DONDERDAG 6 OKTOBER VAN 18U30 TOT 21U30

VERZORG JE HUID MET NATUURLIJKE OLIËN

Onze huid is een biologische barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger de huid. Ook onze geestelijke en fysieke gesteldheid hebben een invloed. Inge Janssens leert je hoe je met plantaardige oliën je huid ondersteunt en verzorgt. Deelname: €12 / €2 (Paspartoe-kansentarief)

CAFÉ MAGRITTE

Vandaag serveren we een extra portie talent in Taverne Ter Linden. Curator van dienst is Jettenaar Philip Meersman. Hij nodigt de jonge Oekraïense jazz-zangeres Ann Kozatchenko uit. Begin dit jaar nog weg gevlucht uit Kiev, intussen heeft ze al een Brusselse band. Ook nog op de affiche: de Jetse singer-songwriter Samar Hatem.

Gratis

ZONDAG 16 OKTOBER OM 11U

SOUVENHERE - LUCIA PALLADINO EN BRUNO DE WACHTER

Een wandeling in Jette, Laken én je eigen herinneringen op basis van een kaart met zeven punten, die je in een volgorde naar keuze met elkaar verbindt. Sporen zoeken, dwalen door je geheugen, notities maken en berichten lezen... de kaart kleurt door tal van associaties met andere oorden op andere tijdstippen. [lees meer binnenin]

Gratis - Vertrek aan het Sun Café, Richard Neyberghstraat 213, Laken - Graag inschrijven per mail naar bde_wachter@hotmail.com, tot één dag op voorhand

ZONDAG 23 OKTOBER OM 11U

CAPRICCIOSA (3+) - COMPAGNIE PAPRIKA

Een woordeloze voorstelling waarin niets is wat het lijkt, of niets lijkt wat het is! Kleine scènes komen tot leven aan de hand van rommel, afval en wegwerpmateriaal, op de tonen van klassieke muziek, in beeld gebracht door instant camerawerk en rechtstreekse projectie.

Tickets: €6 (volwassenen) / €4 (kinderen) / €2 (Paspartoe-kansentarief)

VRIJDAG 28 OKTOBER OM 20U

ER ZIT EEN GAT IN MIJN HART ZO GROOT ALS MIJN MOEDER

Een moeder, wat is dat eigenlijk en wat doet dat met je? Deze alledaagse maar uiterst persoonlijke vraag inspireerden Sarie Vlassak en Liesbet Allegaert tot een voorstelling. Over de vergankelijke, liefdevolle, (over-) beschermende, verstikkende of afwezige rol die een moeder speelt in ieders leven. Soms ruw, soms zacht maar bovenal kwetsbaar en echt.

Gratis - op resevatie

Tickets & inschrijvingen (tenzij anders vermeld): tickets.vgc.be/essegem

Meer details: vind ons op www.essegem.be, like ons op facebook.com/essegem, volg ons op instagram.com/gcessegem, schrijf je in op onze nieuwsbrief, of kom eens langs.

GC Essegem, ingang via de Amélie Gomandstraat, Jette 02 427 80 39 essegem@vgc.be 448.789.009 - RPR Brussel - V.U.: Stefan De Latte, Leopold I-straat 329, 1090 Jette

Plakgedicht

De deelnemers aan de natuurspeelweek werden getrakteerd op een poëzieworkshop onder deskundige begeleiding van Jee Kast. Dit gedicht - met ongezouten mening - is één van de resultaten.

DONDERDAG 6 OKTOBER OM 20U
Agenda