Gazet van Jette - november 2021

Page 1

t e z Ga e t t Je

va n 1

r 202

Gemeenschapsblad GC Essegem_jaargang 48_Afgiftekantoor BRUSSEL X_Erkenningsnummer P 003849

mbe nove

Brussel Helpt Nakama Groetjes van de Curieuzenairs Nieuw: kookworkshops


In dit nummer p.2

Het cijfer van Essegem

p.3

Brussel Helpt

p.4

Groetjes, de curieuzenairs

p.5

Hoe maakt u het, Christophe

p.6

Heb je er al AAN-ge-DACHT?

p.7

Nieuws uit het Wijkcontract

p.8

RUbriek Souvenir

p.8

In de kookpot van ...

p.9

Het mooiste Nederlandse woord

p.10

BIB-id: Coralie

p.11

Verenigd Jette

Werkten mee aan deze Gazet: Michaël Borgers, Lore Desmet, Inke Ramaekers, Marjolein Roelandt, Gust Vanderwaeren, Tin Verheyden, Ilse Verbeke, Saskia Wybo Zin om eens mee te doen, als reporter, fotograaf, cartoonist, dichter ... ? Of heb jij een tip, vraag of verhaal voor de Gazet? Neem contact op met inke.ramaekers@vgc.be of stuur een bericht naar 0490 52 39 76. Deadline bijdragen volgend nummer: 15 november 2021 Druk: Botteldoorn Graphics, Maarkedal Giften en steunen: BE48 4370 1567 4127

Het cijfer van Essegem 3371

Drieduizend driehonderdeenenzeventig kinderen uit het basisonderwijs in Jette kunnen dit schooljaar opnieuw genieten van een gevarieerd en kwalitatief cultuuraanbod voor scholen. Eind juni mochten we eindelijk terug vooruitblikken en een mooie schoolprogrammatie aan de scholen bezorgen. We hadden ze lang niet meer gezien en gingen langs met koekjes én ons programma voor dit schooljaar. We hebben maar liefst 10 theatervoorstellingen, 6 concerten, 5 films en 3 museumpakketten en tal van creatieve workshops in de aanbieding. Bijna alle Jetse scholen schreven in. De allerkleinsten verwelkomen we vooral in Essegem. De grotere kinderen verkennen ook het rijke culturele aanbod in de grootstad: concerten in Bozar, een film in Cinema Palace, een bezoek aan een museum, gevolgd door een workshop in Essegem. Deze bovenlokale programmatie komt tot stand in samenwerking met grote Brusselse cultuurhuizen, N22 en de andere gemeenschapscentra. Het aanbod is vernieuwend, herkenbaar, prikkelend en sluit aan op de leefwereld van kinderen. Er is omkadering voorzien in de vorm van lesmappen met materiaal voor nabesprekingen. Nieuw dit schooljaar is dat klassen zich ook kunnen voorbereiden op een theatervoorstelling via de website www.voordeshow.be. Benieuwd wat de jonge Jettenaren dit jaar zullen beleven? Ga dan zeker kijken op de website van onze regio: www.schoolpodiumnoordwest.be.

OOK IN HUIS: GC Essegem

Taverne Ter Linden

Leopold I-straat 329, 1090 Jette (ingang via Amélie Gomandstraat) 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be

Leopold I-straat 329, 1090 Jette 0488 88 06 96 taverneterlinden@eatvzw.be www.eatvzw.be

open van maandag tot vrijdag: 8:30-12:00 en 12:30-16:00 (vrijdag tot 15:00)

maandag gesloten dinsdag & woensdag: 10:00-17:00 donderdag & vrijdag: 10:00-22:00 zaterdag: 10:00-14:00

Antenne Huis van het Nederlands 02 501 66 60 info@huisnederlandsbrussel.be www.huisnederlandsbrussel.be donderdag, op afspraak


Brussel Helpt Nakama

een kameraad voor de toekomst Brussel Helpt, de jaarlijkse solidariteitsactie van Bruzz en de gemeenschapscentra, steunt dit jaar Nakama vzw, een enthousiast en ambitieus jongerencollectief dat zich inzet voor kinderen en jongeren uit de meest kwetsbare buurten van Brussel. Kameraad, compagnon. Dat is wat ‘Nakama’ in het Japans betekent. Het is meteen ook wat Nakama vzw wil zijn: een vriend voor de Brusselse jongeren. Volledig door vrijwilligers getrokken, organiseert het collectief sinds 2017 niet alleen activiteiten en uitstappen, maar ook huiswerkbegeleiding en kampen. Ze zetten bovendien geregeld de schouders onder projecten die op de actualiteit inspelen: een hackathon over de coronamaatregelen of projecten om de relaties tussen jongeren en politie te verbeteren, bijvoorbeeld.

Vandaag bestaat Nakama vzw uit ruim 300 leden, onder wie zo’n 35 vrijwilligers, en blijft ze groeien. “Als wij een kamp organiseren, moeten we de inschrijvingen vaak al na een tweetal weken stopzetten,” aldus Mouani. “We krijgen ook steeds meer e-mails van scholen of ouders met vragen rond huiswerkbegeleiding. Ook om projecten te organiseren worden we erg vaak gevraagd. Eén van onze grootste doelen is te tonen dat het aangenaam vertoeven is in Brussel, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt.”

Voorzitter en stichter Ilyas vertelt: “Vanuit onze eigen ervaring weten we dat het niet altijd eenvoudig is om als jongere een plek te vinden waar je je thuis voelt, waar je gestimuleerd wordt, waar je van elkaar kan leren. Hoewel er veel organisaties bestaan, zien we heel wat jongeren toch uit de boot vallen. Die jongeren willen we met Nakama vzw een plaats geven die van hen is, waar ze voelen dat hun dromen bereikbaar zijn, en hun stem gehoord wordt. We willen hen zelfvertrouwen geven en de kans zichzelf te ontdekken en te ontplooien.”

De ultieme droom van Nakama vzw? “Dat elke Brusselse jongere zijn of haar droom kan realiseren. Iedereen heeft een droom, of dat nu om een job gaat of iets anders. Wij willen iedereen helpen om van die droom realiteit te maken.” Daarvoor kan Nakama vzw een steuntje in de rug gebruiken. Met het verzamelde geld wil het collectief de werking uitbreiden en de administratie versterken. “We zijn allemaal vrijwilligers en we voeren steeds meer projecten uit. Maar we hebben geen vast lokaal. Met de steun hopen we een beetje professioneler aan de slag te kunnen gaan.” Tekst: Ellen Debackere - Foto's: Cato Beljaars

Zaterdag 27 november DE GROOTSTE SPAGHETTISLAG van Brussel Helpt De droom van Nakama vzw steunen kan door op zaterdag 27 november spaghetti te komen eten. Voor Brussel Helpt slaan Taverne Ter Linden en GC Essegem opnieuw de spaghettislierten in elkaar. Verwacht je aan heerlijke spaghetti met verse lokale bioproducten in een Italiaans kader, op de zachte tonen van Paolo Conte. Zaterdag 27 november, vanaf 17u30 of vanaf 19u30. Prijs: € 10 per spaghetti (veggie of bolognese). Bestel via www.brusselhelpt.be. Covid Safe Event.

Gazet van Jette

november 2021

3


Groetjes van de curieuzenairs Je kon er niet naast kijken, naast die mooie blauwe panelen, verspreid over heel Brussel. Ook niet in Jette, waar we enkele trotse deelnemers aan het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit vroegen ons een foto in te sturen. Intussen zijn de panelen uit het straatbeeld verdwenen en de buisjes naar het laboratorium gestuurd. De resultaten worden verwacht in maart volgend jaar. Dankzij al die deelnemers, 3.000 in totaal, krijgen we een goed zicht op hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in onze buurten. Merci, curieuzenairs!

4

Gazet van Jette

november 2021


Hoe maakt u het? Onlangs kreeg Essegem een mail met een tof voorstel. Die mail kwam van hobbykok Christophe Vermeiren, die een kokopleiding volgde aan COOVI in Anderlecht. Hij leert je hoe je heerlijke en creatieve gerechten maakt. “Ik volgde bij COOVI verschillende modules achter elkaar: souschef, chef, patissier en chocolatier. Ik kook heel graag, maar ik zag het niet zitten om professioneel kok te worden. Mijn kennis en passie doorgeven aan anderen, dat wilde ik wel. Vandaar het voorstel om kookworkshops te geven aan volwassenen. Ik ben recent opnieuw in Jette komen wonen, maar heb vroeger nog meegedaan met de kookclub Mannen aan het Fornuis, dus ik kende Essegem al wel. Als je Jeroen Meus op tv in één seconde een ui ziet snijden, denken veel mensen al gauw “Oei, da’s te moeilijk. Koken, dat kan ik niet!”. Maar het is helemaal niet zo moeilijk, als je het uitgelegd krijgt. Het is niet mijn bedoeling om een kokopleiding te geven, maar ik zal wel praktische tips en wat basistechnieken meegeven, die koken simpeler maken. Zo is er een ‘economisch’ trucje om rijst te koken, zonder dat alles overkookt. Zet je rijst met koud water op het vuur. Van zodra het water 1 minuutje kookt, zet je een deksel op de pot. Laat dat 12 minuten staan en je rijst is gaar.

“Koken is helemaal niet zo moeilijk, als je het uitgelegd krijgt.”

Het is zeker geen kookdemonstratie, de deelnemers gaan vooral zelf aan de slag. En uiteraard is het de bedoeling

Foto: Michaël Borgers

Voor we beginnen koken, geef ik bij elke kookworkshop altijd een korte inleiding en wat achtergrond over de gerechten, uit welk land ze komen en wat de ingrediënten zijn. De eerste workshop is sushi maken. Voor sushi zijn verse ingrediënten belangrijk, maar soms vind ik dat daar wat te snobistisch over gedaan wordt. Ik werk alleen met dingen die je in een gewone supermarkt kan vinden, zodat er niet te veel drempels zijn om dit ook gewoon thuis klaar te maken.

dat je achteraf kan proeven. Wat ik zelf het lekkerste vind? Dat is een moeilijke vraag, want mijn interesse is heel breed. De buitenlandse keuken trekt me meer aan dan de klassieke. Maar ik kook alles graag en wil altijd iets nieuws uitproberen. Ik ga zelden iets een tweede keer klaarmaken, tenzij de kinderen erachter vragen, omdat ze het zo lekker vinden.”

Tijdens de workshop sushi maken op woensdag 8 december om 19u ontdek je alles wat je moet weten en kunnen om je eigen lekker verse sushi te maken. Combineer en experimenteer met verschillende soorten vullingen, proef en neem een doosje sushi mee naar huis. Deelname kost € 35(of €8,75 met Paspartoe-kansentarief ), inschrijven kan via website of onthaal.

Gazet van Jette

november 2021

5


‘Heb je er al AAN-ge-DACHT?’

een eenvoudige wegwijzer door het geheugen Iedereen vergeet wel eens iets. Je zoekt naar de schaar terwijl je ze in je hand hebt … Je ging bellen voor een afspraak en nu is het kantoor gesloten … En verdorie, hoe heet die acteur uit die film alweer? Niemand ontsnapt aan vergeten en wondermiddeltjes ertegen bestaan (nog) niet. De remedie ligt bij beter begrijpen hoe ons geheugen werkt. Dat wil Inge Janssens meegeven tijdens de workshop ‘Heb je er al AAN-geDACHT’. Jettenaar Inge Janssens werkt al een tiental jaar voor het Brussels Ouderenplatform (BOp). Ze geeft er vormingen en begeleidt projecten rond je goed voelen in je vel, ook als je ouder wordt. Het was in haar job dat Inge geconfronteerd werd met hoe oudere mensen zich vaak zorgen maken over dat ze steeds meer vergeten. Daarom besloot ze enkele jaren geleden een opleiding tot geheugentrainer te volgen aan de Odisee Hogeschool.

Verwacht je niet aan een droge uiteenzetting. Kennis is belangrijk om iets te kunnen begrijpen, maar het is net zo belangrijk om iets met die kennis te kunnen doen. Daarom wisselt Inge de theorie af met spellen en oefeningen. Ze geeft je tools mee die je zelf in het dagelijkse leven kan toepassen. Ze gaf de vorming al eerder in BOp en voor lokale dienstencentra, maar herwerkte ze speciaal voor Essegem naar een vorming voor alle leeftijden. Want hoe oud je ook bent, de boodschap is: niet te snel panikeren, vergeten is geen uitzonderlijk fenomeen.

Inge behaalde haar certificaat, maar bleef toch wat op haar honger zitten. Puur trainen kan nuttig zijn voor bepaalde delen van het geheugen, maar Inge gelooft dat je pas grip krijgt op een probleem of een situatie, als je ook begrijpt wat er gebeurt. Geboeid door het onderwerp, verdiepte ze zich via bijkomende en voortdurende zelfstudie verder in de werking van het geheugen. En die kennis wil ze delen in een toegankelijke en interactieve vorming.

Vergeet jij ook wel eens iets? Schrijf je dan in voor de workshop ‘Heb je er al AAN-ge-DACHT?’ van Inge. De 3 sessies vinden plaats in GC Essegem op donderdag 18 november, 25 november en 2 december, telkens van 14u tot 15u30. Deelname kost slechts 8 euro (of 2 euro aan Paspartoe-kansentarief), inschrijven kan via tickets.vgc.be of aan het onthaal.

Foto: Lore Desmet

6

Het geheugen is iets heel complex, maar Inge zocht en vond een methode om iets moeilijks op een eenvoudige manier uit te leggen. In drie opeenvolgende sessies kom je te weten wat belangrijk is om iets te kunnen onthouden, welke stadia informatie die je binnenkrijgt doorloopt, waar het kan misgaan en waarom. Want hoe iets binnenkomt, daar zit vaak het probleem. Eens het erin zit, zit het erin. Het komt er op neer om aandachtig te blijven.

Gazet van Jette

november 2021


nieuws uit het WIJKCONTRACT

Nieuwe vestiging voor

Rouf 2nd Hand

Op de hoek van de Dansettestraat met de Augustijnernonnenstraat, waar vroeger slagerij Rossel zat, opende recent een nieuwe vestiging van Rouf 2nd Hand. Tweedehandswinkel en -atelier

Duurzaamheid

De andere vestiging van Rouf 2nd Hand, op de Wemmelsesteenweg 37, ken je misschien al? Je kan er terecht voor heren-, dames- en kinderkleding, schoenen, juwelen, tassen, speelgoed, boeken en CD’s. Allemaal tweedehands, tegen lage prijzen, maar in goede staat. Daarnaast is er ook een bijzondere rayon met unieke artikelen ‘Made by Rouf ’, een collectie accessoires en zakken gerecycleerd uit textiel.

Rouf draagt trots het Europees label Solid'R, een label voor sociale economiebedrijven die ethische en solidariteitsprincipes onderschrijven. Door textiel, kleding, voorwerpen en materialen te hergebruiken en te recupereren, draagt Rouf ook zijn steentje bij voor het milieu. Rouf deelt haar kennis door het geven van toegankelijke ‘Upcycling’workshops tijdens evenementen.

Wijkcontract Socio-professionele integratie In eerste instantie is Rouf een socioprofessioneel inschakelingsproject, ontstaan in 2010 in de schoot van Centre d'Entraide de Jette vzw (CEJ). Er werken zes tot acht mensen, voornamelijk Jettenaren, die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk werk vinden. Het team staat in voor uiteenlopende taken: van het ontvangen, sorteren en proper maken van gedonneerde spullen, over het retoucheren, naaien en creëren tot het verkopen ervan.

Rouf is al langer partner in het duurzaam wijkcontract en opende in september haar antenne in het hart van de wijk, op de hoek van de Dansettestraat met de Augustijnernonnenstraat, waar vroeger slagerij Rossel zat. Ook hier vind je kleding voor het hele gezin, beddengoed, boeken voor kinderen, tieners en volwassenen, speelgoed en spelletjes en binnenkort ook brocante en kleine meubels. Doneren van spullen kan voorlopig enkel aan de Wemmelsesteenweg.

Ontmoeting Rouf wil ook een ontmoetingsplaats zijn voor wijkbewoners die elkaar willen leren kennen, een praatje willen maken en iets willen leren over recycleren, restylen, upcyclen, naaien, enz. In 2022 opent een atelierruimte voor workshops en cursussen, waar iedereen kan leren hoe objecten en materialen gerepareerd, gerecupereerd en getransformeerd kunnen worden. Rouf 2nd Hand Dansettestraat 10, Jette Open van woensdag tot vrijdag van 9u tot 13u30 en van 14u tot 17u www.facebook.com/rouf2hand www.rouf.be

SAVE THE DATE dinsdag 9 november | 18:30 Belangrijke datum in het kader van het wijkcontract: het project rond de realisatie van het tweede buurthuis wordt gepresenteerd Meer info op www.facebook. com/cqdmagrittedw

Gazet van Jette

november 2021

7


‘Zo was Jette’

In de kookpot van Taverne Ter Linden

een nieuw erfgoedgazetje In 2016 lanceerde de Erfgoedcel van de VGC de Erfgoedbank Brussel met een bijhorend lanceringsfeest in de Abdij van Dielegem. Jette stapte als eerste gemeente mee in het project. De erfgoedbank Jette verzamelde toen al honderden foto’s en postkaarten uit privécollecties. Dankzij de inzet van vrijwilligers werden deze beelden zorgvuldig ingescand, beschreven en aangevuld met verhalen van Jettenaren. Ondertussen vind je op onze website al 1931 foto’s terug. Elke maand delen we er eentje in de Rubriek Souvenir van de Gazet van Jette. Maar we gaan weer een stapje verder. Eind november verschijnt ‘Zo was Jette’, het eerste erfgoedgazetje van Brussel. Brussel Met dit gazetje willen we het prachtige verzamelde erfgoedmateriaal nog breder bekend maken en niet enkel via de website delen. Verwacht je aan een publicatie met veel foto’s en verhalen uit het oude Jette, een interview met wijlen Marcel de Schrijver, wist-je-dat-jes en nog zoveel meer interessante rubrieken en artikels. Als voorsmaakje delen we alvast een foto van het oude Kardinaal Mercierplein waar toen een muziekkiosk stond met daaronder een krantenkraampje en een pissijn.

Deze maand: linzensoep, een recept van kok Gust en kok Hani.

Gust: “Onlangs praatte ik met Hani over gewoontes. Net zoals ik, eet hij de eerste koude dagen van het jaar altijd linzensoep. We volgen allebei ongeveer hetzelfde recept. Het mijne heb ik geleerd van een keukengast waar ik mee werkte in Leuven. Ik heb er een Belgische draai aan gegeven, door gekarameliseerde prei in plaats van ui te gebruiken. Hani: “Linzensoep is niet typisch Syrisch, het wordt traditioneel overal in het Midden-Oosten gegeten. Maar er zijn wel veel regionale verschillen. Mijn versie komt van mijn moeder. Door samen met mijn vrouw te koken, ben ik er echt goed in geworden. Handig toen ik in het leger zat. Ik was eigenlijk chauffeur, maar maakte regelmatig het eten voor al mijn kompanen. Nodig voor 4 personen: • 250 gr rode linzen • 2 uien (of 1 ui en 1 preistengel) • 1 teentje look • boter • arachideolie • een halve citroen • komijn • peper en zout

60

ctie André Electeur, 1920-19

Foto: Erfgoedbank Jette - Colle

Wil jij graag een exemplaar? Dat kan! Haal er vanaf 25 november eentje in het gemeentehuis, in de bib of in Essegem. Geraak je er niet? Stuur een mailtje naar essegem@vgc.be met jouw adres, dan sturen we jou een exemplaar per post. Wil je nu al foto’s en postkaarten bekijken van het oude Jette? Surf dan naar www.erfgoedbankbrussel.be/jette. Zelf door oude foto’s gesnuisterd en bijzondere beelden ontdekt? Contacteer marjolein.roelandt@vgc.be op 02 427 80 39.

De erfgoedbank Jette is een fijne samenwerking tussen de gemeente Jette, de Bib van Jette en GC Essegem in samenwerking met de Erfgoedcel van de VGC.

8

Gazet van Jette

november 2021

Snij de ui in een fijne julienne en plet de look. Laat wat olie warm worden in een ruime kookpot en voeg de helft van de fijngesneden ui toe. Voeg, wanneer de uien glazig zijn, ook de look toe en laat enkele minuten stoven. Voeg komijn en eventueel wat paprikapoeder toe en laat meestoven terwijl je goed roert. Voeg de linzen toe en roer stevig gedurende enkele minuten. Voeg water toe (ongeveer 5 keer het volume van de rode linzen) en laat +/- 45 min. zachtjes pruttelen. Mix en voeg peper, zout, citroensap en eventueel wat extra komijn toe. Voor de afwerking: smelt de boter met wat extra arachideolie olie in een pan. Voeg de rest van de uien (of wit van prei in heel fijne julienne) toe wanneer de boter is gesmolten en zet met deksel op een heel laag vuur. Roer regelmatig en verwijder deksel. Laat nog minstens een half uur stoven tot de uien (of prei) mooi gekarameliseerd zijn. Voeg wat komijn, peper en zout toe en laat nog 10 min. Doorstoven. Schep in de soepkom vooraleer de soep toe te voegen. Serveer met gefrituurd Libanees brood (op 160°C).


Het mooiste Nederlandse woord Dagelijks komen er tot negentig volwassenen Nederlands leren in Essegem. Er worden verschillende niveaus gegeven, al is Essegem vooral de plaats voor de eerste niveaus. Dat het Nederlands niet alleen een ongelofelijk moeilijke, maar ook een verrassend mooie taal is, bewijzen de cursisten zelf. Je leert hier het favoriete woord kennen van een cursist. Ze vertellen je waarom het woord speciaal is. Illustratrice Larissa Viane brengt het woord in beeld. Naam: Nadia - Lesniveau: 2.3 Moedertaal: Frans, Arabisch

Woord: hallo

“Voor mij is het mooiste Nederlandse woord: hallo. Ik vind dat dit woord goed klinkt. Je moet niet specifieke Nederlandsetalige zijn om het te begrijpen. Dit woord is warm en heeft een leuk ritme. Als je dit woord zegt, heb je een mooi glimlach. En dat is tof om een goeie dag te beginnen.”

op zoek naar lokaal, muzikaal talent Speel je muziek, solo of in een band? Woont minstens één van jullie in Brussel? En vind je jouw muziek wel passen op een gezellige caféavond? Stel je dan kandidaat voor het caféconcert op donderdag 2 december in Taverne Ter Linden. www.essegem.be/nieuws/gezocht-lokaal-muzikaal-talent

Gazet van Jette

november 2021

9


Bib-id

Voor Coralie (40) zijn bibliotheken een vaste waarde. Sinds een jaar of tien hoort daar ook de bibliotheek van Jette bij.

In welk rek ga je altijd eens kijken? Als ik met de kinderen kom, gaan we altijd eerst bij de nieuwe boeken in de jeugdafdeling kijken. Dan hoef je niet lang te zoeken en vaak liggen er leuke verrassingen tussen. De kinderen willen ook steeds stripverhalen meenemen, dat leest natuurlijk gemakkelijk. Maar we nemen ook groeiboeken of gewone leesboeken mee. En als laatste zoek ik meestal ook een voorleesboek.

Wanneer lezen jullie?

Wat brengt jou naar de bib? Ik kom regelmatig, meestal om een stapel boeken terug te brengen en weer een nieuwe mee te nemen. We zijn thuis met vijf en hebben evenveel bibliotheekkaarten. Vaak heb ik dus twee grote zakken met boeken mee. Voor mezelf en voor de kinderen, die tussen 7 en 12 jaar oud zijn. Ook voor mijn professioneel leven moet ik regelmatig naar bibliotheken en archieven. Ik doe namelijk onderzoek naar het bouwkundig erfgoed in Brussel.

Ook al is mijn oudste dochter al 12, toch blijft het samen lezen een gezellig en rustgevend moment waar we af en toe tijd voor proberen te maken. Nu lezen we samen het verhaal ‘N’écoute que moi’ van Serena Valentino. Het boek bestaat, denk ik, nog niet in het Nederlands. Het gaat over de heks uit Rapunzel en vertelt hoe het komt dat ze stout is geworden. Het is een boek uit een hele reeks fantasievolle verhalen over de stouteriken uit de Disneyfilms. Telkens blijkt dat ze een goede reden hadden om zo te handelen, wat het perspectief van de klassieke Disneyverhalen wat verbreed en zo actueel maakt!

Heb je nog een voorleestip? Niet zo lang geleden las ik voor onze jongste dochter het prachtige boek ‘Pikkuhenki’ van Toon Tellegen. Het gaat over een miniheksje dat in de neusgaten van mensen en dieren vliegt en via die weg en haar wonderlijke krachten de wereld wat beter maakt.

Het verhaal zit vol humor maar kaart toch een belangrijk thema aan, namelijk machtsmisbruik.

En wat neem je mee voor jezelf? Ik neem van alles mee: reisgidsen voor een exotisch land om even bij weg te dromen, kookboeken om thuis nieuwe recepten uit te proberen of gewoon romans. En in de lente heb ik ook al zaadjes van de zadenbib meegenomen, zoals stokrozen en de bloemen ‘Suzanne met de mooie ogen’.

Welk boeken zou je iedereen aanraden? Mijn lievelingsboeken zijn historische romans zoals die van Victoria Hislop (Het kleine paradijs), Khaled Hosseini (De vliegeraar) of Orhan Pamuk (Ik heet Karmozijn).

Welke auteur is een ontdekking? Onlangs las ik ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins, een psychologische thriller over een meisje dat elke dag dezelfde trein neemt in de buitenwijken van Londen en zo telkens een koppel observeert in een huis, totdat ze uiteindelijk zelf verwikkeld raakt in hun leven. Zo spannend! Ik ben benieuwd naar haar volgende boek.

Bib Jette (Kardinaal Mercierplein 6) is open op weekdagen van 14 tot 18u (maandag en woensdag tot 19u), op zaterdag van 10 tot 13u en van 14 tot 16u. Info: 02 427 76 07 – jette.bibliotheek.be

Jette

minister Sven Gatz OCMW raadslid Jonas Hatem

Laarbeek Chalet, zaterdag 13 november of aan huis geleverd op 12 november

reservatie verplicht vóór maandag 8 nov. via

vragen? vis@openvldjette.be

10 Gazet van Jette

november 2021

https://openvldjette.be


Verenigd Jette VOOR IN JE AGENDA

TELEX Koop lasagne ten voordele van de Koninklijke Filharmonie Jette Als alternatief voor het jaarlijks ‘Halloween Spaghettifeest’, afgelast omwille van corona, verkoopt de Koninklijke Filharmonie dit jaar versgemaakte, artisanale lasagnes (bolognese of vegetarisch) in individuele, vacuüm verpakte porties (400 gr, € 6), met of zonder bijpassende wijnen (€ 12). Afhalen kan op donderdag 4 november tussen 19u en 20u in het repetitielokaal in de Sint-Pieterskerkstraat 8-10. Bestellen op harmoniejette@gmail.com of via overschrijving op BE96 4370 1039 5105.

Feest eens eerlijk Stilaan naderen de eindejaarsfeesten. Maak er dit jaar (h)eerlijke feesten van, doe jouw inkopen bij Oxfam Wereldwinkel. Van chips, over wijn en deegwaren tot koekjes en koffie, je vindt er heel wat lekkers voor de feestdis. Bovendien koop je er een heleboel leuke geschenkjes voor jong en oud. Bestellen op www.oww-laken.tk - Info: www.oww.be/laken of 02 479 27 66

Schenk een warme douche Volgende maand bestaat DoucheFLUX 10 jaar en nog steeds zijn ze broodnodig voor daklozen en mensen in moeilijkheden. Zij kunnen bij DoucheFLUX terecht voor een douche en wat erbij komt kijken: een handdoek, zeep, een scheermesje, een wasmachine... Bovendien start na de douche ‘de flux’: verpleging krijgen, spreken met een maatschappelijk werker of begeleid worden bij het vinden van een woning. De solidaire douchebon van DoucheFLUX is verkrijgbaar aan het onthaal van GC Essegem voor 5 euro of in ruil voor 10 Paspartoepunten.

Steun 11.11.11, bestel een ontbijt Blijf op donderdag 11 november lekker lang in bed liggen, want 11.11.11 brengt het ontbijt tot bij jou thuis. Door 11.11.11 te steunen, investeer je mee in een betere wereld. Want iedere dag knokken straffe mensen en organisaties over de hele wereld ervoor dat ieders stem gehoord wordt, voor een leefbare planeet en een eerlijke verdeling van macht en geld. Bestellen kan tot maandag 8 november op activiteiten.11.be/project/34782

Zaterdag 6 november | 14:00

WORKSHOP MACRAMÉ Bibliotheek Jette BIB Jette

bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

In het boek ‘Inspirerende plaatsen’ vertellen een zeventigtal mensen over die ene bijzondere plaats in de stad (en ja, ook in Jette) die een special plekje heeft in hun hart, waar ze door iemand of iets geraakt werden of worden. Laat je meevoeren naar die magische plekken van Brussel. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar TADA (ToekomstATELIERdelAvenir). Bestellen op www.tochtenvanhoop.eu

Elke dag (behalve op zon- en feestdagen) MIDDAGMAAL – Warlandis Cafetaria Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette info@warlandis.be, 02 428 00 00

ELKE WEEK

Zaterdag 6 november | 20:00

STEVEN BROWN PLAYS STEVEN BROWN

Maandag | 10:30 TURNEN 50+ – GC Essegem

PLOEF! Ploef ! Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, www.ploef.eu

GC Essegem essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Zaterdag 13 november | 18:00

JAM’IN JETTE INDOOR Jam’in Jette CCJ - L’Armillaire, De Smet de Naeyerlaan 145, Jette www.jaminjette.be

Zondag 14 november | 11:00

Maandag | 13:30-16:00 BABBELUT-CONVERSATIETAFEL GC Essegem nederlandsoefenen@huisnederlandsbrussel.be, 02 313 96 00

APERITIEFCONCERT SINT-CECILIA Koninklijke Filharmonie Jette Gemeentelijke feestzaal, Kardinaal Mercierplein 10, Jette harmoniejette@gmail.com

Zondag 14 november | 14:00

WANDELING KESTERHEIDE Pasar Jette-Laken Plattelandscentrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12, Gooik monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

Maandag 15 november | 19:00

ZORG VOOR MEZELF EN HET GEZIN Kaffee Similes

Dinsdag | 9:00 COMPUTERLES – LDC Warlandis LDC Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette ldc@warlandis.be, 02 302 59 14

Dinsdag | 14:00-17:00 ONTMOETING – Okra Trefpunt Jette GC Essegem –

Zondag 21 november | 15:00

BOEKVOORSTELLING RIK COOLSAET Bibliotheek Jette BIB Jette

bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Zondag 21 november | 17:00

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Dinsdag | 17:00 BABBELKLAS – Hallo Cultuur - GC Essegem GC Essegem –

Club Norwest, Jacques Sermonlaan 93, Jette Mich Jonckheere, similes.brusselnorwest@gmail.com, 0486 34 93 38

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Woensdag | 10:00 TURNEN 50+ – GC Essegem GC Essegem –

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Woensdag | 18:00 START TO RUN/WALK – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77

NICOLAS & EVA ROSE THYS INVITEREN PLOEF! Ploef ! Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, www.ploef.eu

Vrijdag 26 november | 18:00

NOCTURNE VAN DE BIBLIOTHEKEN Bibliotheek Jette

Bestel ‘Inspirerende plaatsen in Brussel’

ELKE DAG

BIB Jette

bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Zondag 5 december | 13:30

RONDLEIDING FLAGEY EN BOEKVOORSTELLING ‘JOSEPH DIONGRE’ VAN HERMAN MENNEKENS Willemsfonds Flagey, Heilig Kruisplein, Elsene hans@willemsfondsbrussel.be

Donderdag |13:30 SCRABBLE – Scrabbleclub Ypsilon GC Essegem –

An Verbeke, 0475 20 32 31

Donderdag | 18:00-21:00 FIETSHERSTELATELIER – Velokanik GC Essegem –

info@velokanik.be

Vrijdag | 18:00 START TO RUN – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77


Agenda DONDERDAG 4 NOVEMBER VANAF 20U

CAFÉ MAGRITTE

De dagen korten, maar gelukkig lengen de avonden. Tijd voor knusse gezelligheid. Place to be? Taverne Ter Linden! Elke eerste donderdag van de maand kan je er terecht voor hapjes, drankjes, en een portie lokaal talent. Sarah Bourgeois bijt de spits af, met een avond waarin verhalen en taal centraal staan. Toegang gratis - 16+ enkel toegang met Covid Safe ticket - volgende datum: 02/12

DONDERDAG 18 NOVEMBER, 25 NOVEMBER EN 2 DECEMBER VAN 14U TOT 15U30

HEB JE ER AL AAN-GE-DACHT?

In deze workshop legt Inge Janssens je op een eenvoudige manier uit hoe het geheugen werkt, hoe het verandert naarmate je ouder wordt en wat belangrijk is om iets te kunnen onthouden. De theorie wisselen we af met spellen en leuke oefeningen.

Der was eens een begin, een begin zonder punt of komma achter, gewoon maar een begin. Het woonde helemaal alleen in een hoofd. Pas op, twas ni zomaar een hoofd; het hoofd was van een schrijver. Tging al een tijdje ni goe met de schrijver. Hij had een writersblock, nog maar een paar woorden in zijn hoofd: er was eens en verder niks.

€ 8 / € 2 (Paspartoe-kansentarief )

ZATERDAG 27 NOVEMBER VANAF 17U30 OF VANAF 19U30

GROTE BRUSSEL HELPT SPAGHETTISLAG

Steun Nakama vzw, een enthousiast en ambitieus jongerencollectief dat zich inzet voor kinderen en jongeren uit de meest kwetsbare buurten van Brussel, en kom een lekkere spaghetti eten. Taverne Ter Linden kookt.

Dus hij ging op een plein staan. Ge weet wel; da met de kerk. En iedereen kwam luisteren. Er was eens er was eens er was eens en verder niks.

€ 10 - 16+ enkel toegang met Covid Safe ticket - bestellen via www.brusselhelpt.be

ZONDAG 28 NOVEMBER OM 11U

IKILOLIKI (2,5+)

Poppenspeler Patrick Maillard, “onbekend” van De Grote Boze Wolf en Bumba, maakte speciaal voor zijn zoontje Emil en voor iedereen van 2,5 tot 4 jaar een zalig theatermomentje, met eigengemaakte hummende muziekjes en twinkelende melodieën. Vanaf 2,5 jaar - € 6 (+12) / € 4 (-12) / € 2 (Paspartoe-kansentarief ) - 16+ enkel toegang met Covid Safe ticket

WOENSDAG 8 DECEMBER OM 19U

WORKSHOP SUSHI MAKEN

Ontdek alles wat je moet weten en kunnen om je eigen lekker verse sushi te creëren. Christophe Vermeiren leert je hoe je kleefrijst klaar moet maken en maki’s in zeewier moet rollen. Combineer en experimenteer met verschillende soorten vullingen (groenten, vis, ei). Proef en neem een doosje sushi mee naar huis. € 35 / €8,75 (Paspartoe-kansentarief )

Tickets & inschrijvingen (tenzij anders vermeld): tickets.vgc.be/essegem Meer details: vind ons op www.essegem.be, volg ons op facebook.com/essegem, schrijf je in op onze nieuwsbrief, of kom eens langs.

GC Essegem, ingang via de Amélie Gomandstraat, Jette

02 427 80 39 essegem@vgc.be 448.789.009 - RPR Brussel - V.U.: Stefan De Latte, Leopold I-straat 329, 1090 Jette

Die woorden vloeiden uit de mond van de schrijver, omhoog, de daken op, tot aan het toppeke van de kerktoren om daar nog een sprongske naar boven te maken. De lucht werd grijs en dan zelfs zwart. Wolken van letters waaiden voorbij en vermengden zich met woordwolken van andere schrijvers die een begin hadden gemaakt maar geen einde. Een storm brak los, druppels woorden dropen naar beneden, recht in de mond van de schrijver die ze vol nieuwe moed uitspuwde aan de voeten van zijn publiek. Sarah Bourgeois, te gast in Café Magritte op 4 november