Gazet van Jette - maart 2022

Page 1

t e z Ga e t t Je

va n

2022

Gemeenschapsblad GC Essegem_jaargang 49_Afgiftekantoor BRUSSEL X_Erkenningsnummer P 003849

t maar

Sint-Pieterscollege gaat de ruimte in Terugblik op de nieuwjaarsparade Collectief kippenhok


Rubriek Souvenir: tuinwijken

p.4

Collectief kippenhok

p.5

SP.ACE

p.6&7 Groetjes vanop de nieuwjaarsparade p.8

In de kookpot van ...

p.8

Het Mooiste Nederlandse woord

p.9

Hoe maakt u het, Amand?

p.10

BIB-id: Wim

p.10&11 Verenigd Jette Werkten mee aan deze Gazet: Michaël Borgers, Inke Ramaekers, Marjolein Roelandt, Hilde Van Craeyevelt, Gust Vanderwaeren, Tin Verheyden, Ilse Verbeke Zin om eens mee te doen, als reporter, fotograaf, cartoonist, dichter ... ? Of heb jij een tip, vraag of verhaal voor de Gazet? Neem contact op met inke.ramaekers@vgc. be of stuur een bericht naar 0490 52 39 76. Deadline bijdragen volgend nummer: 14 maart 2022 Druk: Botteldoorn Graphics, Maarkedal

Honderdenacht. Zo veel stoelen staan er in al onze lokalen samen. Die stoelen worden goed gebruikt. Dagelijks zit er iemand op die Nederlandse les volgt. Daarom worden onze lokalen meestal ‘leslokalen’ genoemd. Maar ze zijn veel meer dan dat. De gemeenschapscentra, dus ook GC Essegem, zijn jouw ruimte in de stad. Letterlijk, want je kunt de lokalen en zalen gebruiken voor allerlei initiatieven. In totaal bieden de 22 centra samen meer dan 46.000 m² aan, dat is bijna 12 keer de Grote Markt van Brussel. Essegem heeft ruimte voor jouw organisatie, je vereniging, burgerinitiatief, wijkcomité, artistieke project, werkgroep of gewoon verkennende bijeenkomst ... En dat gaat heel eenvoudig. Een telefoontje of mailtje naar ons centrum met je vraag en wat toelichting, en we bekijken met jou wat mogelijk is. Soms is het zelfs gratis. De stoelen die nog op een stapel stonden omdat we afstand moesten houden en onze capaciteit moesten aanpassen, mogen terug allemaal rond de tafels. Nog beter: het moet niet eens op een stoel. Ook ‘dynamische evenementen’ mogen opnieuw, binnenkort zelfs helemaal zonder restricties. Dus kom maar af met die vragen!

s

p.3

Het cijfer van Essegem 108

la A ert

Het cijfer van Essegem

Lay

p.2

fot o:

In dit nummer

Op zoek naar een ruimte? Mail dan naar essegem@vgc.be. Voor een overzicht van alle lokalen surf je naar www.essegem.be/zaalgebruik.

Giften en steunen: BE48 4370 1567 4127

OOK IN HUIS: GC Essegem

Taverne Ter Linden

Leopold I-straat 329, 1090 Jette (ingang via Amélie Gomandstraat) 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be

Leopold I-straat 329, 1090 Jette 0488 88 06 96 taverneterlinden@eatvzw.be www.eatvzw.be

open van maandag tot vrijdag: 8:30-12:00 en 12:30-17:00

maandag tot woensdag: 10:00-17:00 donderdag & vrijdag: 10:00-22:00

Antenne Huis van het Nederlands 02 313 96 00 info@huisnederlandsbrussel.be www.huisnederlandsbrussel.be donderdag, op afspraak


Rubriek souvenir Elke maand duiken we in de Erfgoedbank Jette, op zoek naar een merkwaardig beeld. Tuinwijk

(periode 1920-1940 Collectie André De Gand) Zicht op het Tuinwijkplein met inkijk naar de Jean Baudouxstraat. Op het Tuinwijkplein zien we handelszaken zoals een drogisterij, een zuivelhandel en een kruidenier. Voor de drogisterij staan enkele mensen te kijken naar het plein. Ook een vrouw kijkt naar buiten vanuit een raam op de tweede verdieping. Voor de zuivelhandel staan een paard met kar geduldig te wachten.

100 jaar Tuinwijken

Oproep tot oude foto’s en documenten Het is niet toevallig dat we hierboven een foto kiezen van de tuinwijk. Want dit jaar wordt de 100ste verjaardag gevierd van de Brusselse tijnwijken, met een bijhorende digitale expo. De bevolking van Brussel groeide hard en om die op te vangen, werden in heel wat gemeenten aan de rand van de stad nieuwe wijken gecreëerd. Groepen huizen werden opgebouwd volgens eenzelfde plan en met dezelfde materialen. De tuinwijken tekenden de overgang van platteland naar stad en moesten zorgen voor een betere voeling met de natuur en een beter sociaal contact tussen de bewoners.

Na de Eerste Wereldoorlog was er in België een groot tekort aan betaalbare huizen. Om aan de nood tegemoet te komen, richtte de regering in 1919 de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen (NMGW) op. Deze maatschappij ondersteunde lokale woningbouwverenigingen door met lage rente te lenen en bouwmaterialen tegen voordelige prijzen te leveren.

In Jette is de Heymboschwijk met de Joseph De Heynlaan, de Rommelaerelaan en de Jean Baudouxstraat een voorbeeld van zo’n tuinwijk. Erfgoedbank Jette is op zoek naar oude foto’s, documenten en verhalen over jullie wijk. Denk je dat jij, je ouders of grootouders interessant materiaal hebben liggen om te delen op de website van de erfgoedbank? Laat het ons dan zeker weten. Contacteer de dienst cultuur van de gemeente Jette via cultuur@jette.irisnet.be of 02 423 13 98. Meer foto’s en postkaarten van het oude Jette vind je op www.erfgoedbankbrussel.be/jette.

Gazet van Jette

maart 2022

3


Nieuws uit het WIJKCONTRACT

Collectief kippenhok Op de site van het toekomstige buurthuis op de hoek van de Jules Lahayestraat en het Esseghemstraatje staat een fijn project in de steigers. Maarten Wauters werkt voor de gemeente Jette voor het duurzaam wijkcontract Magritte, maar woont ook op enkele minuten wandelen van de wijk. Hij vertelt ons alles over het kippenhok dat hij samen met buurtbewoners op dit terrein wil installeren. “Het idee voor het kippenhok komt eigenlijk van buurtbewoner Thierry Ouedraogo. Ik leerde hem kennen via mijn job en was onmiddellijk voor het idee gewonnen. Toen ik vernam dat hij zou verhuizen en het project misschien niet zou kunnen verderzetten, besliste ik er zelf mijn schouders onder te zetten. Ik heb vroeger thuis altijd kippen gehad en heb met vrienden altijd kippen gehouden.” “Zo’n kippenhok biedt veel mogelijkheden. Er is relatief weinig onderhoud aan en, in vergelijking met bijvoorbeeld koeien, hebben ze niet veel ruimte nodig. Bovendien leveren ze eieren op en kunnen stadskinderen in contact komen met levende dieren. Alles samen een ideaal stadsproject.” “Het sociale aspect is belangrijk voor mij. Ik denk dan aan het betrekken van scholen uit de buurt en van buurtbewoners: samen aan een positief verhaal schrijven met een soort collectieve tuin. Daarnaast zou het fijn zijn dat de opbrengst, de eitjes, naar een sociaal restaurant zou kunnen gaan.”

“Ik ben dus op zoek naar mensen die willen helpen bij de verschillende taken die bij zo’n kippenkot horen: in eerste instantie het verzorgen van de kippen, eten en drinken geven, het rapen van de eitjes, maar evengoed het opruimen van het terrein enzovoort. Iedereen is welkom en vindt wel een taakje dat hem of haar ligt. Elk engagement is oké,

foto: Michaël Borgers

“We beginnen met één kippenhok met acht kippen, maar idealiter komen er 24 kippen. Dan hebben we wel nog extra handen nodig. In maart houden we een eerste atelier op het terrein. Wanneer dat atelier plaatsvindt zal terug te vinden zijn op de Facebookpagina van het project en zal ook uithangen op affiches aan het terrein.” mensen die zich eenmalig willen engageren zijn welkom, mensen die zich op wekelijkse basis willen engageren evenzeer.” Interesse in het project? Volg het op www.facebook. com/PoulaillerMagritteKippenhok of mail naar poulemagrittekip@gmail.com.

GEZOCHT: Lokale (muzikale) held GC Essegem is op zoek naar Lokale Helden. Ben je solomuzikant of heb je een band met en woont minstens één van jouw bandleden in Brussel? Grijp dan je kans om op zaterdag 30 april op ons Lokale Helden-festival te komen spelen. Je staat samen met andere lokale toppers op de affiche van dit volledig professioneel omkaderd evenement. Inschrijven via vi.be op https://bit.ly/3h95gzb.

4

Gazet van Jette

maart 2022


SP.ACE

Het Sint-Pieterscollege gaat de ruimte in

beeld: ESA

Sinds 2004 loopt er in het Sint-Pieterscollege van Jette een ruimtevaartproject. Voor begeestering en begeleiding zorgt fysicaleerkracht Erik de Schrijver. De leerlingen onderzoeken, bouwen en experimenteren in (of dichtbij) de ruimte. In oktober gaat een van hun experimenten met Ariane 6, de gloednieuwe raket van het ESA zelfs helemaal in een baan om de aarde.

Elke week blijven een groepje vierde-, vijfde- en zesdejaars

uit de wetenschappelijke richtingen van het Sint-Pieterscollege een uurtje langer op school. Vrijwillig. Ze werken dan aan wetenschappelijke experimenten, die ze meesturen met een weerballon van het KMI. Dat project heet Asgard en heeft intussen een goede internationale reputatie. Ook scholen uit Portugal, het VK, Nigeria, de VS, zelfs Japan, doen mee. De scholieren mogen over hun bevindingen gaan spreken op grote congressen en symposia. Zo’n weerballon gaat hoog – tot 30 km – en de condities op die hoogte lijken voor parameters als ultraviolette straling en

luchtdruk al aardig op de ruimte, maar het is nog niet écht de ruimte. In 2019 kreeg het team van SP.ACE – zo noemt de groep scholieren zich – voor het eerst de kans om een experiment mee te sturen met een sondeerraket van het Europees Ruimteagentschap ESA, tot buiten de atmosfeer. Technisch al een stuk complexer, want zo’n raket gaat in 35 seconden van 0 naar 8.000 km per uur. Dit jaar wordt het project nog ambitieuzer. De leerlingen bouwen namelijk een toestel dat mee zal gaan met de eerste lancering van Ariane 6, het nieuwe type raket dat voor Europa satellieten de ruimte in zal sturen. Die eerste vlucht is een demonstratievlucht. En een ‘free ride’ voor een aantal nuttige experimenten. Het toestelletje dat het Sint-Pieterscollege meestuurt, heet Peregrinus en zal de radioactieve straling en de sterkte van het magnetisch veld rond de aarde meten. Om mee te mogen, moet de Peregrinus natuurlijk wel voldoen aan alle technische vereisten. Zo mag het toestelletje maar zo groot zijn als een pakje boter van 250 gr. In zo’n klein doosje moet alles: de meetapparatuur zelf, de batterij die de energie levert en de radioapparatuur die de data terug naar de aarde moet sturen. Een stevige oefening in miniaturisatie! Het team van SP.ACE is sterk in alles wat te maken heeft met sensoren en detectie, maar voor de radiocommunicatie roepen ze de hulp in van een school uit Bilzen, en voor de stroomvoorziening zorgt een school uit Braine-L’Alleud. Om te testen of er onderweg niets los zal rammelen of afbreken, mogen ze beroep doen op de vibratietafel van de Koninklijke Militaire School. Als alles op schema blijft, is de lancering van de Ariane 6, mét aan boord de Peregrinus, voorzien in oktober.

Hulp nodig bij online aanmelden? GC Essegem helpt je met informatie en bij online registreren, op maandag of dinsdag, tot eind maart. Maak een afspraak op 02 427 80 39 of mail naar essegem@vgc.be.

Gazet van Jette

maart 2022

5


Groetjes vanop de nieuwjaarsparade Met lichtjes in onze ogen blikken we terug op ons hartverwarmend nieuwjaarsfeest. Dank u MetX voor de betoverende parade van de Quetzalcoatl, Far Fare voor de fijne muziek, maar ook bedankt aan alle kinderen met hun leuke verkleding en iedereen die er bij was om deze avond met ons te delen! Foto’s: Usman Khalid

6

Gazet van Jette

maart 2022


Gazet van Jette

maart 2022

7


Het mooiste Nederlandse woord Dat Nederlands niet alleen een moeilijke, maar ook verrassend mooie taal is, bewijzen de cursisten NT2 in Essegem. Elke maand laten we één van hen een woord kiezen, dat voor hem of haar een speciale betekenis heeft. Larissa Viaene maakt er een illustratie bij.

AARDAPPEL

Naam: Zineb - Lesniveau: 2.3 Moedertaal: Arabisch “Ik ben Zineb. Ik woon in Brussel sinds 12 jaar. Ik vind het mooiste Nederlandse woord ‘aardappel’ omdat [aarde] in het Arabisch ook ‘de aarde’ betekent. Aardappel vind ik ook mooi omdat het gemakkelijk uit te spreken is. Het heeft een leuk ritme. Bovendien eet ik graag aardappelen.”

In de kookpot van Taverne Ter Linden Le dessert du desert

Abdel Raouchi (24) werkt sinds enkele maanden als kok in Taverne Ter Linden. Hij woont al acht jaar in België, maar is afkomstig uit de streek rond Marrakech. Het woestijnachtige landschap daar inspireerde hem om een lokale zoeternij te tweaken tot ‘le dessert du desert’. Abdel vond zijn roeping op de middelbare school. Daar kon hij proeven van allerlei beroepen, en de keuken was helemaal zijn ding. Zout of zoet, warm of kou, het maakt hem allemaal niet uit: er is altijd nog iets bij te leren. Het liefst zou hij gaan reizen om kennis te maken met plaatselijke bereidingswijzen en gerechten. Als Abdel zijn familie in Marokko opzoekt, maakt hij voor hen klaar wat hij geleerd heeft. Hun plat préféré? Steak béarnaise met frietjes. Nodig voor 4 personen: • 3 vellen brickdeeg • 100 gr amandelen • 60 gr boter • 150 gr slagroom (opgeklopt) • 60 gr suiker • 1 kaneelstokje • 500 ml melk • 40 ml oranjebloesem • 30 gr maizena • bloemsuiker • kaneelpoeder • 4 bolletjes vanilleijs • eventueel frambozen • eventueel rode bessen Snijd uit elk vel 4 cirkels. Bestrijk 3 cirkels met boter en suiker en plak ze op elkaar. Bak ongeveer 7 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Rooster amandelschilfers met een beetje olie in de pan goudbruin, laat ze afkoelen op een beetje keukenpapier. Warm gedurende 5 minuten de melk op met het kaneelstokje. Verwijder het kaneelstokje verwijderen en voeg maizena en oranjebloesem toe. Blijf roeren en laat inkoken tot een stroopachtige textuur. Laat afkoelen in de frigo. Dresseer een schijf bricklaagjes op de bodem van een bord, giet wat van de stroopmengeling erover en strooi wat amandelschilfers erbovenop. Dek af met een volgende schijf en herhaal. Plaats de laatste schijf brickdeeg bovenop. Spuit wat slagroom en wat vanilleijs en decoreer met bloemsuiker, kaneelpoeder en amandelen. Schik wat fruit en ijs naast het torentje.

8

rE is altijd wel iets lekkers te eten of te drinken in Taverne Ter iL nden. p O en van maandag tot vrijdag van 10 uur tot 17 uur, donderdag en vrijdag tot 22 uur.

Gazet van Jette

maart 2022


Hoe maakt u het?

De Gazet gaat heel graag in op ingezonden tips. Lezer Jonas Hatem raadde ons aan om Amand Dewaele te interviewen. Amand verhuisde vorig jaar van Jette naar Tenerife. In maart komt hij nog even terug naar hier, als gastheer van de degustatie-avond ‘Wijn & Tenerife: het aards paradijs’. “Tenerife is een fantastisch eiland. Ik kom er al jaren op vakantie, samen met mijn vrouw. Sinds april vorig jaar wonen we hier, in het authentieke, niet-toeristische deel van Tenerife. Het leven is hier een stuk stresslozer. Het is hier niet ongewoon dat er opstopping ontstaat, omdat de bestuurder van de eerste auto een praatje slaat met iemand op straat. De andere chauffeurs in de file wachten gewoon geduldig af, zonder foeteren of toeteren, of komen meebabbelen.”

in coöperatieven en verkopen in ‘guachinches’, restaurantjes met alleen maar lokale producten. Om uit te voeren is er te weinig productie. En door de hoge invoertaksen is er in België geen Canarische wijn in de handel verkrijgbaar. Dat we ze tijdens de wijnproefavond toch kunnen degusteren, is dus uniek. En met wat typische tapas erbij wordt het helemaal speciaal. Ik kijk er alvast naar uit.”

‘Wijn & Tenerife: het aards paradijs’, vrijdag 18 maart om 20u in GC Essegem Amand introduceert ons in de verschillende wijnstreken die Tenerife rijk is en laat ons proeven van de wijnen van Brumas Dayosa, een coöperatieve uit de Valle de Güimar, in het zuidoosten van het eiland. Deelname: € 26, € 19 (leden Willemsfonds) Inschrijven via tenerife.willemsfondsbrussel.be.

“De haast, de drukte, het gevloek op straat ... dat mis ik dus allemaal niet. Wel het culturele leven in Brussel en de grote diversiteit ervan: grote optredens, kleine filmavonden, een concertje hier, een restaurantje daar ... En mijn werk als nationaal voorzitter van het Willemsfonds ga ik ook missen. Nu ben ik met pensioen, maar ik heb jarenlang organisaties begeleidt in veranderingsprocessen. Het Willemsfonds vroeg me in 2012 als consultant en ik ben gebleven als bestuurder, omdat de waarden die het uitdraagt belangrijk zijn voor mij.” “Maar deze maand treed ik dus af als voorzitter. Nu de coronabarometer gunstig staat, is het belangrijk dat er iemand in die functie komt die echt aanwezig kan zijn. Ik keer hier op Tenerife terug naar mijn eerste liefde: de biologie. Het eiland heeft prachtige flora, is interessant voor vogelaars. Ik werk aan een boek dat een tachtigtal biologische, botanische en antropologische wandelingen bundelt.” foto: Amand Dewaele

“Naast natuurliefhebber ben ik ook wijnliefhebber. De wijnen van hier zijn uitzonderlijk, omdat ze gemaakt worden van druivensoorten die op het vasteland niet meer te vinden zijn. Maar in dit klimaat en in deze vulkanische grond doen ze het prima. Ze brengen een wijn voort zoals de romeinen hem gedronken moeten hebben, weliswaar een beetje verfijnder. De wijnboeren werken

Ben jij ook nieuwsgierig naar het verhaal van een bijzondere Jettenaar? Laat het weten aan de redactie: stuur een mail naar inke.ramaekers@vgc.be of een bericht naar 0490 52 39 76 en lees het in een volgende Gazet van Jette.

Gazet van Jette

maart 2022

9


Bib-id

Wim Collin, verhalenverteller

niet in één auto. Zo bracht ik mijn vakanties als kind door in de bib. Er waren maar drie rekken met jeugdboeken maar die hebben me toch eindeloos leesplezier opgeleverd.

Welk boek zou je iedereen aanraden?

Een boek dat ik al mijn hele leven met me meedraag is The living tree van Shel Silverstein. Slechts 180 woorden lang, maar wat een bijzondere symboliek en levenswijsheid! Met prachtige illustraties bovendien.

Verenigd Je

TELEX

Projectoproep Vooruit met de wijk Heb je een idee of veel goesting om jouw wijk gezelliger te maken, samen met jouw buren? Van een collectieve moestuin tot een gemeenschappelijke broodoven, van een straat vol bloemperkjes en klimplanten tot meer speelruimte voor de kinderen, van een buurtcompost tot een repair café ... Ga ervoor, neem deel aan de infosessie op 7 maart en dien jouw project rond duurzaamheid in voor 4 april. Alle info op www.vooruitmetdewijk.brussels.

En welke film?

Wat bracht jou naar de bib?

Ik ben hier vandaag als verhalenverteller in het kader van de jeugdboekenmaand. Alle Jetse schoolklassen komen dan naar de bib om naar een verteller te luisteren of een jeugdauteur te ontmoeten. Dit jaar is het thema ‘helden en schurken’. Ik breng het verhaal van Issun Boshi, een arme jongen die ervan droomt school te lopen. Hij slaagt in zijn plan en trouwt bovendien met een prinses! Ook Drie vagebonden van Tomi Ungener breng ik, een heerlijk verhaal over een meisje dat rovers te slim af is en hen aanzet het goede te doen.

Wat betekent de bibliotheek voor jou?

Thuis waren we met zes en we gingen nooit op vakantie. We pasten immers

10

Gazet van Jette

maart 2022

A hidden life van Terrence Malick, een film over gewetensbezwaarde Franz die tijdens WOII dienst weigert vanuit zijn geloof. Poëtische dialogen in betoverende landschappen.

Welke auteur is voor jou een ontdekking?

De boeken van Bart van Loo lees ik graag. Ze zijn historisch interessant én vlot geschreven. In zijn tweeledig werk over Napoleon lijkt het wel alsof je de keizer echt ontmoet.

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?

Ik wil niet naar een onbewoond eiland. Zegt me helemaal niks. Sluit me liever op in de bib!

Bib Jette (Kardinaal Mercierplein 6) is open op weekdagen van 14 tot 18u (maandag en woensdag tot 19u), op zaterdag van 10 tot 13u en van 14 tot 16u. Info: 02 427 76 07 – jette.bibliotheek.be.

Geef, deel, ruil plantjes en zaadjes De lente is in aantocht. Hier en daar verschijnen zaaibakjes. Wat zou er al niet groeien op Jetse vensterbanken? Paprika, tomaat , tagetes ... Heb jij succes? Ruil of deel jouw zaailingen op donderdag 28 april vanaf 17 uur, op de Tuinmarkt Marché Magritte in Taverne Ter Linden, i.s.m. PlantswapBxl en de Jetse zadenbib. Meer info op Facebook: TUINmarkt Jette marchéJardin of bij migerode_mc_54@hotmail.com.

Pedicure in LDC Warlandis Bij de pedicure heb je tijd voor jezelf, worden je voeten verwend, is het altijd gezellig en wordt er naar je geluisterd. Maak een afspraak bij een gekwalificeerde pedicure in het dienstencentrum. Contact: 02 428 00 00 of info@warlandis.be.

Natuurpunt Brussel zoekt nieuwe leden Heb je zin om ook je steentje bij te dragen aan de Brusselse natuur? Sluit je dan aan bij Natuurpunt Brussel. Geïnteresseerd? Maak op 6 maart tijdens de gegidste wandeling door het Zoniënwoud kennis met de activiteiten, werking en bestuursleden van Natuurpunt Brussel. Contact: info@natuurpuntbrussel.be.


tte

VOOR IN JE AGENDA

ELKE DAG Donderdag 17 maart | 18:00

Woensdag 2 maart | 13:30

HET ATELIER VAN LOTTE & RENÉ: BLADWIJZERS WEVEN BIB Jette

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Zaterdag 5 maart | 14:00

BEZOEK TENTOONSTELLING MENSENTUIN Kwb Laken-Jette

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Leuvensesteenweg 13, Tervuren carlos.ramirez@kwb.be

Zondag 6 maart | 11:00

CONCERT: ANNE CAMBIER & I JUSTINIANI Klassiek in de Abdij

Dielegemabdij, Tiebackxstraat 14, Jette culture@jette.irisnet.be, 02 423 12 65

Zondag 6 maart | 14:00

GEZELSCHAPSSPELEN EN JETTESEL PLOEF!

Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Zaterdag 12 maart | 12:00

LA CULTURE DU FUTUR PLOEF!

Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Zaterdag 12 maart | 14:00

LENTEWANDELING MET JOSEPH BIB Jette

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Zondag 13 maart | 14:00

ADEMBENEMEND ASBEEK Pasar Jette-Laken

Heilige-Familiekerk, Kespier 20, Asbeek monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

Zondag 13 maart | 14:30

COURS DE DANSES DE SALON PLOEF!

Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Dinsdag 15 maart | 14:00

RUMMIKUBWEDSTRIJD Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

VERSLAVING EN DUBBELDIAGNOSE Kaffee Similes

Elke dag (behalve op zon- en feestdagen) MIDDAGMAAL – Warlandis Cafetaria Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette info@warlandis.be, 02 428 00 00

Huis van het Nederlands, Ph. de Champagnestr. 23, Brussel Mich Jonckheere, similes.brusselnorwest@ gmail.com, 0486 34 93 38

ELKE WEEK Maandag | 10:30 TURNEN 50+ – GC Essegem

Donderdag 17 maart | 20:00

CONCERT MAJOR SET

GC Essegem essegem@vgc.be, 02 427 80 39

PLOEF!

Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Vrijdag 18 maart | 14:00

LENTEFEEST VOOR SENIOREN

Nederlandstalige cultuurdienst Jette Gem. feestzaal, Kardinaal Mercierplein 10, Jette cultuur@jette.brussels, 02 423 13 98

Vrijdag 18 maart | 20:00

WIJN & TENERIFE: HET AARDS PARADIJS Willemsfonds

GC Essegem Jonas Hatem, 0499 53 97 13, https://tenerife.willemsfondsbrussel.be

Zondag 20 maart | 10:30

OP ZOEK NAAR DE RECHTVAARDIGE RECHTERS Kwb Laken-Jette

Sint-Baafskathedraal, Gent 0479 33 97 77

pol.arnauts@kwb.be,

Maandag | 13:30-16:00 BABBELUT-CONVERSATIETAFEL GC Essegem nederlandsoefenen@huisnederlandsbrussel.be, 02 313 96 00

Dinsdag | 9:00 COMPUTERLES – LDC Warlandis LDC Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette ldc@warlandis.be, 02 302 59 14

Dinsdag | 14:00-17:00 ONTMOETING – Okra Trefpunt Jette GC Essegem –

Dinsdag | 17:00 BABBELKLAS – Hallo Cultuur - GC Essegem GC Essegem –

Zondag 20 maart | 15:00

BOEKVOORSTELLING: HET IS ALLEMAAL DE SCHULD VAN DE CHINEZEN BIB Jette

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Maandag 21 maart | 19:00

OPEN GESPREK Kaffee Similes

Club Norwest, Jacques Sermonlaan 93, Jette Mich Jonckheere, similes.brusselnorwest@gmail.com, 0486 34 93 38

Dinsdag 29 maart | 14:00

BINGO

Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Zondag 3 april | 11:00

CONCERT: GOYA QUARTET Klassiek in de Abdij

Dielegemabdij, Tiebackxstraat 14, Jette culture@jette.irisnet.be, 02 423 12 65

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Woensdag | 10:00 TURNEN 50+ – GC Essegem GC Essegem –

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Woensdag | 18:00 START TO RUN/WALK – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77

Donderdag |13:30 SCRABBLE – Scrabbleclub Ypsilon GC Essegem –

An Verbeke, 0475 20 32 31

Donderdag | 18:00-21:00 FIETSHERSTELATELIER – Velokanik GC Essegem –

info@velokanik.be

Vrijdag | 18:00 START TO RUN – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77


Agenda NOG TOT 6 MAART

CINEMA FONKEL

In de krokusvakantie strijkt naar goede gewoonte het kinderfilmfestival Cinema Fonkel neer in Jette. Elke dag een straffe kinder- of jeugdfilm op een toffe locatie. Trommel dus je (groot)ouders, broers en zussen, vriendjes ... op voor een magisch filmmoment! Op verschillende locaties - Deelname gratis, Covid Safe event – Volledige programma op www.essegem. be/cinema-fonkel.

DONDERDAG 10 MAART VANAF 20U00

CAFÉ MAGRITTE

CURATED BY PHILIP MEERSMAN Op donderdag is er altijd wat te beleven in Taverne Ter Linden. Sowieso kan je er terecht voor een gezellige babbel, een hapje en een drankje. En vandaag serveren we een extra portie lokaal talent. Deze editie wordt gecureerd door Jets stadsdichter Philip Meersman. Hij trakteert op een avond vol taal en poëzie. Toegang gratis – +16 jaar? Enkel toegang met Covid Safe ticket.

ZONDAG 27 MAART OM 11U00

FAMILIETHEATER: HET LAM VAN JAN (3+)

Zo, het schilderij is klaar. Jan heeft lang gewerkt. Dagen. Weken. Maanden. Jaren. Jan heeft hard gewerkt. Tot in de kleinste details. Punctueel, minutieus, precies en geconcentreerd. En vandaag is het af. Klaar om te onthullen aan de wereld. Maar dan blijkt het schilderij verdwenen. Het Lam van Jan is een poëziebubbel in intieme setting waar niets is wat het lijkt, en omgekeerd. Vanaf 3 jaar – tickets: 6 € (+12) / 4 € (-12) / € 2 (Paspartoe-kansentarief ) – +12 jaar? Vergeet je mondmasker niet. +16 jaar? Neem ook je Covid Safe Ticket en identiteitskaart mee.

DONDERDAG 31 MAART VANAF 16U00

SCHAAKCAFÉ MAGRITTE

Elke laatste donderdag van de maand kan je in Taverne Ter Linden terecht voor het schaakcafé. Kom een spelletje spelen met een vriendin of vriend, daag een onbekende uit voor een spel of sta mekaar bij met schaaktips en tricks. Toegang gratis – +16 jaar? Enkel toegang met Covid Safe ticket.

Tickets & inschrijvingen (tenzij anders vermeld): tickets.vgc.be/essegem Meer details: vind ons op www.essegem.be, volg ons op facebook.com/essegem, schrijf je in op onze nieuwsbrief, of kom eens langs.

GC Essegem, ingang via de Amélie Gomandstraat, Jette

02 427 80 39 essegem@vgc.be 448.789.009 - RPR Brussel - V.U.: Stefan De Latte, Leopold I-straat 329, 1090 Jette

Beresterk

Nadia is altijd bang haar mama kwijt te geraken. Haar mama heeft twaalf kinderen! Maar ze is zo sterk als een beer. Ze staat vroeg op, voordat alle kinderen wakker worden. En ze gaat slapen als de kinderen al lang slapen. Altijd is ze aan het werk voor de kinderen. Ze kookt. Ze doet de was. Ze ruimt het huis op. Mama heeft het ontzettend druk. Maar Nadia hoort haar mama nooit klagen. Mama doet alles met een grote glimlach. Want ze houdt zoveel van haar kinderen. Ze doet alles met plezier. Mama ziet er nooit moe uit. Ze bruist van energie. Ze bloost. Ze bruist. Ze kookt. Ze wast. Ze lacht. ‘Later wil ik net als mama worden’, denkt Nadia heel vaak. Haar mama is haar God. ‘Als ik mama maar nooit kwijtraak!’ [...] Speciaal voor de jeugdboekenmaand, met het thema ‘Helden en schurken’, selecteerden we dit fragment uit ‘Allemaal kinderen’. Het boek bundelt 27 verhalen, verteld door ouders die in Jette Nederlands als vreemde taal leren of gebruiken. Voor 20 punten op je Paspartoekaart is deze mooie verhalenbundel van jou, verkrijgbaar aan het onthaal van GC Essegem.