Gazet van Jette - winter 2021

Page 1

t e z Ga e t t Je

va n

Gemeenschapsblad GC Essegem_jaargang 48_Afgiftekantoor BRUSSEL X_Erkenningsnummer P 003849

win

2

-202

021 ter 2

Groetjes van Okra Doe mee aan 't Licht Zien Eindejaarslijstjes van het wijkcontract


In dit nummer p.2

Het cijfer van Essegem

p.3

Het mooiste Nederlandse woord

p.4 Ladder'op p.5

Hoe maakt u het, Reda

p.6&7 Groetjes van Okra p.8

Nieuws uit het Wijkcontract

p.9

RUbriek Souvenir

p.9

't Licht Zien

p.10

BIB-id: Klara

Tweeëntwintig verschillende opties heb je, als je vanaf februari Nederlandse les wil volgen in Essegem. Voor heel wat anderstaligen is Essegem de plek waar ze Nederlands leren. Elke dag is er altijd wel ergens in een lokaal een les bezig. Die lessen worden gegeven door de enthousiaste leerkrachten van CVO Semper.

Zin om eens mee te doen, als reporter, fotograaf, cartoonist, dichter ... ? Of heb jij een tip, vraag of verhaal voor de Gazet? Neem contact op met inke.ramaekers@vgc.be of stuur een bericht naar 0490 52 39 76. Deadline bijdragen volgend nummer: 10 januari 2022 Druk: Botteldoorn Graphics, Maarkedal Giften en steunen: BE48 4370 1567 4127

Lay

CVO Semper biedt in Essegem lessen aan op vijf niveaus: van de twee beginnersniveaus Breakthrough en Waystage tot de praktische niveaus Threshold, waarbij je kan kiezen voor lessen met een accent op mondelinge of op schriftelijke vaardigheden. Het aantal lesmomenten varieert van twee tot vijf keer per week, ’s morgens, ’s middags of ’s avonds. Nieuw is de combinatie van lessen in de klas en online lessen. Naast de gewone trajecten zijn er, voor wie weinig tijd heeft en snel leert, verkorte cursussen, waarin je de leerstof in een hoger tempo verwerkt. In een verlengde cursus krijg je meer oefeningen en is er meer tijd voor herhaling en begeleiding. foto :

Werkten mee aan deze Gazet: Michaël Borgers, Lore Desmet, Emma George, Inke Ramaekers, Marjolein Roelandt, Tin Verheyden, Ilse Verbeke, Saskia Wybo

la A ert

s

p.10&11 Verenigd Jette

Het cijfer van Essegem 22

Absolute beginners of cursisten die niet weten welk traject ze moeten kiezen, kunnen zich op donderdag in Essegem laten screenen door het Huis van het Nederlands (op afspraak, zie onderaan deze pagina voor contactgegevens). Op basis van een test en van voorkeuren, adviseren zij de cursus die het best past. Inschrijven kan ook meteen bij hen. Cursisten die in Brussel gedomicilieerd zijn en les volgen in Essegem, moeten trouwens geen inschrijvingsgeld betalen, alleen de materiaalkosten. De lessen starten in de week van 6 februari, inschrijven kan vanaf 6 december. Alle info op www.cvosemper.be.

OOK IN HUIS: GC Essegem

Taverne Ter Linden

Leopold I-straat 329, 1090 Jette (ingang via Amélie Gomandstraat) 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be

Leopold I-straat 329, 1090 Jette 0488 88 06 96 taverneterlinden@eatvzw.be www.eatvzw.be

open van maandag tot vrijdag: 8:30-12:00 en 12:30-17:00 gesloten van 25/12 tot 02/01

maandag tot woensdag: 10:00-17:00 donderdag & vrijdag: 10:00-22:00

Antenne Huis van het Nederlands 02 313 96 00 info@huisnederlandsbrussel.be www.huisnederlandsbrussel.be donderdag, op afspraak


Het mooiste Nederlandse woord Dat het Nederlands niet alleen een ongelofelijk moeilijke, maar ook een verrassend mooie taal is, bewijzen de cursisten Nederlands in Essegem. Je leert hier het favoriete woord kennen van een cursist. Ze vertellen je waarom het woord speciaal is. Illustratrice Larissa Viaene brengt het woord in beeld.

misschien

Naam: Asma - Lesniveau: 2.3 Moedertaal: Arabisch “Ik ben Asma, een Algerijnse vrouw die al 3 jaar de Nederlandse taal studeert. Ik vind Nederlands een mooie taal want ze heeft dezelfde woordjes als in het Engels, Frans en in mijn moedertaal, het Arabisch. Het mooiste woord in deze taal is voor mij ‘misschien’ want in het Arabisch betekent het arme man. Ik vind dat bizar want het woord ‘misschien’ heeft dezelfde uitspraak in de twee talen maar niet dezelfde betekenis.”

Jets talent gezocht Op donderdag 3 februari bieden we met de ‘Jette On Stage’-editie van Café Magritte plaats aan lokale podiumbeesten. Ben je dichter, muzikant, comedian, acteur ... en heb je zin om een kwartier het beste van jezelf te geven voor een nieuw publiek? Stuur dan een mailtje naar michael.borgers@vgc.be met de naam van jouw act, wat je wil brengen en wat je daarvoor nodig hebt. Wij voorzien alvast een maaltijd en drankjes voor alle deelnemers.

Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022

3


Ladder’op

De Brusselse jeugd heeft zoveel in haar mars In de vorige Gazet kon je kennismaken met Nakama, een Brussels project van jongeren voor jongeren. Deze maand vertellen we je graag over Ladder’op, een ander straf initiatief dat sinds kort ook in Jette actief is. Ladder’op werd in 2015 opgericht door vier Brusselse jongedames. Zij ervaarden doorheen hun schoolcarrière hoeveel uitdagingen sommige Brusselse jongeren moeten overwinnen om te slagen op school. Moeilijkheden op vlak van taal, het ontbreken van een studieplek in huis ... Soms bovenop sociale en economische problemen in hun gezin. Omdat ze ook zagen welke kracht en potentieel de Brusselse kinderen hebben, willen ze hen ondersteunen en op goede weg helpen. Iris van Ladder’op vertelt: “Eigenlijk kan ons doel in één zin samengevat worden. We willen de meest kwetsbare kinderen kansen bieden, zodat hun talenten tot bloei komen en hun dromen werkelijkheid worden. De Brusselse jeugd heeft zoveel in haar mars. Ze hebben enkel dat extra duwtje nodig om er te geraken. Daarom organiseren we steunklasjes, klasjes na school waarin kinderen onderwijsondersteuning krijgen van vrijwilligers en toekomstige leerkrachten.”

“We werken samen met de hogescholen Odisee en Erasmus en met de VUB. Studenten die in het onderwijs willen stappen, kunnen zich bij ons inzetten als vrijwilliger. Zo komen ze al tijdens hun opleiding in aanraking met Brusselse kinderen en hun noden en uitdagingen. De rol die ze opnemen in de steunklasjes is niet zozeer die van leerkracht maar die van coach. Een win-winsituatie, dus.” “Intussen konden we al in een aantal Brusselse gemeentes steunklasjes oprichten: in Brussel, Anderlecht, Neder-OverHeembeek en nu dus ook in Jette. De kinderen worden naar ons toe geleid via de lokale scholen. In Jette is er al een samenwerking met de Sint-Michielsschool, maar ook kinderen uit andere scholen zijn welkom.”

foto’s: Freepik

“Naast de steunklasjes willen we ook andere activiteiten opzetten. In Neder-over-Heembeek werken we in samenwerking met GC Nohva aan een intergenerationeel project rond leesplezier. Ook in Jette willen we zo’n projecten en activiteiten opzetten. We kijken er alvast naar uit!” Ladder’op organiseert elke vrijdag na school steunklasjes voor kinderen in GC Essegem. Inschrijvingen gebeuren via de school. Wil je als ouder of vrijwilliger zelf contact opnemen met Iris van Ladder’Op, kan dat op 0485 75 45 07 of info@ladderop.be.

NIEUW IN ESSEGEM: ZWANGERSCHAPSDANS Door The Poetic Bodies VZW & Shiatsudo - Lesgever: Valentina Signore

6 sessies, telkens op maandag van 18u00 tot 19u30 vanaf 24 januari Deelname: € 90 voor de hele reeks / € 20 per les Slechts 8 plaatsen beschikbaar, wacht niet te lang om je in te schrijven: www.shiatsudo.be.

4

Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022

foto: Marcos Flores

In deze cursus leer je, door te dansen, luisteren naar je lichaam, je adem en de baby die in je groeit. Een wekelijks poëtisch en creatief moment om de band met je baby te verdiepen, je energetische toestand te verbeteren, weer in contact komen met je intuïtie, en je voor te bereiden op de geboorte van je baby.


Hoe maakt u het? Deze maand loopt de stage van Reda (21), student Office Management aan de Odisee hogeschool, in Essegem af. Een dikke anderhalve maand hielp hij ons bij het onthaal en ving hij een heleboel administratieve klusjes op. Wij hebben hem leren kennen als een nieuwsgierige en spontane gast, maar hoe beviel de stage hem? “Ik kende de gemeenschapscentra eigenlijk nog niet, tot ik vorige zomer als jobstudent aan de slag kon bij Ten Noey in Sint-Joost-ten-Node. Ik hielp met allerlei logistieke taken tijdens hun project Camping Josée. In een mooie, aangename tuin, zorgden ze daar voor animatie voor alle mensen uit de buurt. De gemeenschapscentra brengen leven in de wijk, zorgen ervoor dat buren met elkaar in contact komen, en dat houdt een buurt bijeen. Wat ik ook heel chic vind, is de laagdrempeligheid: ook al heb je geen hoog sociaal statuut, toch heb je kansen om mee te draaien in de maatschappij.”

“20% van je kennis leer je op de schoolbanken, de rest al doende. Ik heb dus nog keiveel te leren.” “Wat we in het vak HR ook gezien hebben, is dat je 20% van je kennis leert op de schoolbanken, de rest al doende. Ik heb dus nog keiveel te leren. Volgend schooljaar, mijn laatste jaar, wordt afgesloten met een buitenlandse stage.

Ik zou dan heel graag naar Zuid-Korea gaan. Al van toen ik klein was, ben ik gefascineerd door de Aziatische cultuur. Sinds een paar jaar leer ik Koreaans. Ik kan het intussen al lezen, maar nog niet spreken. Zuid-Korea heeft een groeiende markt. En er heerst een grote openheid naar de rest van de wereld. De cultuur verschilt met de onze, maar er is een groot respect voor anders zijn. Dat is wat mij zo aanspreekt.”

“De gemeenschapscentra waren dus een evidente optie, toen ik dit schooljaar op zoek moest gaan naar een stageplek. Al stond een stage in Human Resources (HR) ook wel hoog op mijn verlanglijstje, da’s een van mijn lievelingsvakken op school. Op sollicitatiegesprek gaan, vind ik boeiend. Intimiderend, maar boeiend. De job van de mensen die tegenover mij aan tafel zitten, die wil ik wel (lacht). Ik vind het een goede evolutie dat binnen personeelsbeheer stilaan het besef groeit dat niet de uren die een werknemer klopt belangrijk zijn, maar wel hoe goed hij of zij de job doet. De mensen die er werken zijn het centrum van een onderneming.”

foto: Denis Noë

“Het komt erop neer dat ik een echte mensenmens ben. Ik help graag. Een van de meest dankbare dingen die ik hier in Essegem gedaan heb, is leden van Okra helpen met het installeren van de ‘Covid Safe’-app op hun smartphone. Aan het begin van mijn stage verbaasde ik er mij wel over hoe anders het op de werkvloer is dan we op school leren. We leren wel mails opstellen en hoe we moeten omgaan met klanten, maar het is redelijk theoretisch, allemaal. Het is moeilijk om je in te beelden hoe het in het echt zal zijn. In ieder geval een stuk minder gestroomlijnd en formeel!”

Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022

5


Groetjes van Okra Op 16 november stuurden we onze fotograaf naar het seniorenfeest van Okra Jette. De vereniging voor en door 55-plussers biedt tal van mogelijkheden om leeftijdsgenoten te ontmoeten en samen activiteiten te doen. Spelletjesnamiddagen en feesten ter ontspanning, geleide wandelingen en tai chi om fit te blijven ... Bij Okra krijg je de kans om je talenten te ontplooien, blijf je actief en je kan mee in de steeds evoluerende wereld. Klinkt interessant? Kom dan eens langs in Essegem, Okra Jette komt er elke dinsdagnamiddag samen van 14 uur tot 17 uur. Of contacteer Jeannette Verthé (02 427 60 34) of Godelieva Peeters (02 426 05 37). Foto’s: Denis Noë - meer van zijn foto’s vind je op www.flickr.com/photos/denis-noe

6

Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022


Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022

7


Eindejaarslijstjes van het WIJKCONTRACT Het wijkcontract is nog niet ten einde: maar volgend jaar wordt wel het jaar waarin de buurtprojecten hun laatste acties zullen ondernemen. We vroegen een aantal partners om terug te blikken op 2021 en vooruit te blikken op 2022. Wat was voor jouw organisatie het mooiste, belangrijkste of interessantste project in 2021?

Naar welke projecten of activiteiten kijk je uit voor het jaar 2022?

Met welke drie kernwoorden zou je de wijk omschrijven?

Francis De Conynck (Taverne Ter Linden) Voor ons was de fijnste activiteit het straatconcert van Lupa Gang Gang Quartet, waarbij we instonden voor de barbecue en de drank. Een heel gezellig straatfeest!

Ik kijk uit naar het volwassen worden van Café Magritte, het onmoetingsmoment voor de wijk op donderdag, dat we samen met GC Essegem lanceerden in november '21.

Divers, boeiend, slaperig.

We kijken vooral uit naar de plannen voor de heraanleg van de Esseghemsite. Daarnaast verlangen we naar het voorjaar. Dan kunnen we terug buiten komen met fietslessen en andere fijne activiteiten in de open lucht.

Verborgen, surrealistisch, verrassend.

Nieuwe intitiatieven in de publieke ruimte ontwikkelen, onze donderdagse herstelateliers bij GC Essegem voortzetten en ons atelier aanpassen aan een groeiend publiek.

Gemengd, mooi, ontmoeting.

We willen mensen uit hun isolement halen, ook met activiteiten buiten de grenzen van de Esseghemsite: een wandeling in het park, een kookworkshop in het gemeenschapscentrum ...

Ingetogen, tolerant, luisterend.

Ilse Verbeke (GC Essegem) De bouw van de Agora Blabla. Ik vond het fantastisch om te zien hoe door enkele banken en een podium een levenloos plein werd getransformeerd tot een ontmoetingsplek. Zo’n plekjes heeft de stad nodig ...

Ines Vandermeersch (Cyclo/ Velokanik) De ateliers op Agora Bla Bla deze zomer. We leerden een nieuw publiek kennen, ontdekten nieuwe dynamieken, en herstelden héél veel fietsen. Ook het feit dat Velokanik nu een zelfstandige vzw is, die zal blijven voortbestaan na het wijkcontract, stemt mij blij.

Saida Rian (Buurtpensioen) Met onze nieuwe stagiaire Aya kwamen we vaak op de Esseghemsite, op het grasveldje of in het lokaal van het wijkcontract. Door aanwezig te zijn hebben we een heleboel nieuwe mensen uit de wijk leren kennen.

Christine Lemmens (Wijkcontract Magritte) Het wijkfeest in september. Ik begon met mijn job net voor de lockdown, en dit feest voelde aan als een kleine bevrijding, onder de zon en met mooie ontmoetingen.

Ik kijk uit naar de heraanleg van de Esseghemsite. Ook wat er zal gebeuren op het vlak van participatie van de buurtbewoners wordt een interessante uitdaging.

Multicultureel, heterogeen, levendig.

We kijken ernaar uit om onze ateliers te lanceren. We willen inzetten op de bewustmaking rond afval en respect voor de netheid in de wijk.

Verwelkomend of afstandelijk, energiek of rustig: het hangt af van waar en wanneer, maar er is altijd verbinding mogelijk!

Thierry Dernelle (Rouf – CEJ asbl) We zijn heel blij met de opening van onze nieuwe winkel in de Dansettestraat. De ontmoetingen met nieuwe klanten en de ontdekking van een divers publiek in de wijk zijn fijn voor het team.

8

Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022


’t Licht zien Op de kortste en donkerste dag van het jaar, dinsdag 21 december, creëren we een groots lichtspel voor elkaar en vieren we samen de winterwende. Doe mee! Inspiratie vind je in een mooi boekje, samengesteld door Patrimoine à Roulettes. Daarin staan simpele tips om met huis- tuin- en keukenmateriaal je raam te transformeren, spelend met schaduw, licht, kleur, transparantie en verduistering. Je kan het boekje gratis ophalen in Essegem.

Volg de workshop! Op vrijdag 17 december komt de camionette van ’t Licht zien langs op het Kardinaal Mercierplein, voor Wintervoenk. Vanaf 15 uur kan je er knutselen, knippen en plakken aan sjablonen waarmee je thuis de ramen kan versieren.

Maak een foto! Is jouw raam versierd? Neem dan een foto van jouw creatie en stuur die door naar inke.ramaekers@vgc.be (voor 17/01). In de volgende Gazet van Jette publiceren we een collage van alle ingestuurde foto’s.

Kom langs! Ook op de kortste en donkerste dag wil Essegem een lichtpuntje zijn. Breng op 21 december, tussen 17 uur en 20 uur, jouw ‘Reverse Advent’-doos binnen (zie p.10), doe mee aan de ‘Schrijf ze vrij’-marathon van Amnesty International (ook p.10), geniet van een lekkere kop soep en wandel naar huis langs de mooi verlichte ramen van ‘'t Licht Zien’.

Rubriek souvenir In deze rubriek duiken we in de Erfgoedbank Jette, op zoek naar een merkwaardig beeld. Winter in Jette (periode 1961 - Collectie Lut Bruyninckx)

De broers Daniel en Kris Geirnaert en nog een paar andere jongeren duwen een auto voort in de besneeuwde Dieleghemdreef. De auto is van het merk Panhard. Op achtienjarige leeftijd zette Daniel de auto weer helemaal op orde en bracht hij er de beschildering op aan met als resultaat een prachtig wagentje. Wil je meer foto’s en postkaarten bekijken van het oude Jette? Surf dan naar www. erfgoedbankbrussel.be/jette. Zelf door oude foto’s gesnuisterd en bijzondere beelden ontdekt? Contacteer marjolein.roelandt@ vgc.be op 02 427 80 39.

Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022

9


Bib-id

In welk rek ga je vaak kijken? Vaak weet ik op voorhand precies wat ik wil uitlenen. Ik zit in de leesclub De Lollige Lezers. Om de twee maanden bespreken we samen een boek dat we hebben gelezen. Een zeer leuke manier om nieuwe literatuur te ontdekken! Ik ga vaak neuzen in de kookboeken en kijk ook vaak naar de uitgestalde boeken naast de inlevercomputer

Wanneer lees je het liefst? Ik lees het liefst net voor het slapen gaan. Tijdens een rit op metro of trein neem ik vaak een boek mee.

Klara (40) werkt als verantwoordelijk Demografie voor de gemeente Jette, maar brengt vaak een bezoekje aan de collega’s van de bib. Wat brengt jou naar de bib?

Heb je een lievelingsauteur? Ik ben net begonnen in Kruispunt, het nieuwste boek van Jonathan Franzen, van wie ik ook al Vrijheid en De correcties las. Kleppers van boeken maar zeer mooi!

Wat is het laatste boek dat je graag gelezen hebt?

Ik kom al sinds ik zelf zeer klein ben naar deze bibliotheek. Ik denk dat ik als klein kindje elk kinderkookboek heb uitgeleend. Ik maakte toen steenharde koekjes voor mijn ouders klaar. Koken is nu nog steeds een hobby. Maar vandaag kom ik voornamelijk voor de kinderen naar de bib.

Het laatste boek dat ik las was Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld. Een boek met een heftig onderwerp maar ongelooflijk sterk geschreven. Ook De Geschiedenis van mijn seksualiteit van Sofie Lakmaker is een echte aanrader.

Wat leen je vandaag?

Bib Jette (Kardinaal Mercierplein 6) is open op weekdagen van 14 tot 18u (maandag en woensdag tot 19u), op zaterdag van 10 tot 13u en van 14 tot 16u. Info: 02 427 76 07 – jette.bibliotheek.be

ADVERTENTIE

Een grote stapel strips voor de zoon en een ‘Harry Potter’-boek voor de dochter. De Star Wars dvd’s waren spijtig genoeg uitgeleend (lacht).

Verenigd Je t TELEX Waakzaam zorgen voor je tiener – Hopon De opvoeding van tieners brengt heel wat teweeg. Heb je soms de indruk dat er tegen je grenzen wordt aangebotst? Voel jij je ook soms onzeker tegenover reacties van je zoon of dochter? Sven Bussens vertelt je meer over waakzaam zorgen voor je tiener. Hij legt je uit hoe je als ouder of opvoeder grenzen kan stellen vanuit nabijheid en zorg, met blijvende aandacht voor de positieve relatie tussen jou en de jongere. Infosessie te herbekijken op www.i-mens.be/tieners

Van kabas tot rugzak – AMVB In deze educatieve tentoonstelling herbeleef je de schooltijd van je ouders en (over)grootouders. In ongeveer een uur reis je door de rijke geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, van 1820 tot nu. Je kunt ook zelf aan de slag: van rekenen met een telraam, woorden spellen met een leesplankje of schrijven met een griffel tot werken met een tablet. In GC De Markten, nog tot 28 januari – www.amvb.be

Fietsbieb Jette zoekt vrijwilligers! Fietsbieb Jette zoekt nog enkele vrijwilligers die de fietsbieb maandelijks willen open houden gedurende een halve dag. Ben jij een handige Harry die fietsen kan fiksen? Heb je administratief inzicht? Verzorg je graag met de glimlach een onthaal? Of heb je talent voor sociale media? Schenk dan per week een paar uurtjes van je tijd aan de Fietsbieb. Contact: vanderborght.jacques@skynet.be, 0478 70 34 70

Schrijfmarathon – Amnesty International Samen met buurtbewoners Erik en Stefanie zet Essegem haar schouders onder de Schrijfmarathon van Amnesty International. Kom van 15 tot 21 december langs in Essegem en schrijf een brief voor Bernardo, Zhang Zhan, Ciham of een van de 7 anderen die worden bedreigd, aangevallen of onterecht opgesloten omdat ze opkomen voor hun rechten en die van anderen. Door de massale toestroom van brieven en kaartjes zorgen we samen voor verandering. Alle info op www.essegem.be.

Reverse advent Na het grote succes van vorig jaar, ondersteunt Essegem ook dit jaar de actie ‘Reverse advent’. Het principe is simpel: draai advent om en stop elke dag iets eetbaars of bruikbaars in een doos. Een pak pasta, rijst, conserven, confituur ... maar ook scheergerief, maandverband, zeep, shampoo ... Alledaagse spullen die voor mensen in armoede het verschil maken. Breng je doos tot dinsdag 21 december (tot 20 uur) bij ons binnen. Wij zorgen er via partnerorganisaties voor dat alles terechtkomt bij zij die het kunnen gebruiken. Alle info op www.essegem.be of in de Facebookgroep ‘Wat te doen in Jette’.

10 Gazet van Jette

december 2021 - januari 2022


tte VOOR IN JE AGENDA

ELKE DAG Donderdag 6 januari | 17:30

WORKSHOP GRAFFITI Zondag 12 december | 14:00

WANDELING IN DE WOLFSPUTTEN Pasar Jette-Laken Westrand, Kamerijklaan 46, Dilbeek monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

Woensdag 15 december | 14:00

WINTERVERHALEN VEERLE ERNALSTEEN BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Vrijdag 17 december | 20:00

CONCERT: DUO GUILLAUME MUSCHALLE & PETER HERTMANS PLOEF!

Creàjet JH De Branding

creajet1090@gmail.com

Maandag 20 december | 19:00

Dielegemabdij, Tiebackxstraat 14, Jette culture@jette.irisnet.be, 02 423 12 65

WANDELING IN DE SILSOMBOSSEN Pasar Jette-Laken Groene Vallei, Lelieboomgaardenstraat 60, ErpsKwerps monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

NIEUWJAARSDRINK EN DRIEKONINGENVIERING Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

DRIEKONINGENTOCHT MATONGE

Club Norwest, Jacques Sermonlaan 93, Jette Mich Jonckheere, similes.brusselnorwest@gmail.com, 0486 34 93 38

KWB Laken-Jette

Dinsdag 21 december | 14:00

PRAATCAFÉ: HET HERSTEL VAN DE PATIËNT ÉN VAN ZIJN/HAAR FAMILIE

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Zondag 26 december | 15:00

LITERAIRE BABBEL: FREDERIK WILLEM DAEM BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Zondag 26 december | 16:00

KERSTSAMENZANG ‘NU ZIJT WELLEKOME’ Davidsfonds Jette Basiliek van Koekenberg Mia Felix, jette@davidsfonds.net, 0494 84 80 82

Dinsdag 28 december | 14:00

WORKSHOP HIKKE TAKKE TOE BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Woensdag 5 januari | 13:30

ATELIER MET LOTTE EN RENÉ BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

GC Essegem essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Zondag 9 januari | 14:00

Zaterdag 15 januari | 10:00

GC Essegem

Maandag | 10:30 TURNEN 50+ – GC Essegem

Klassiek in de Abdij

Kaffee Similes

Okra Trefpunt Jette

ELKE WEEK

NIEUWJAARSCONCERT ORCHESTRE ROYAL DE CHAMBRE DE WALLONIE

PRAATCAFÉ: EINDEJAARSFEESTEN: LEUK VOOR MIJN ZIEKE NAASTE OF TE MIJDEN?

KERSTVIERING

Cafetaria Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette info@warlandis.be, 02 428 00 00

Zondag 9 januari | 11:00

Dinsdag 11 januari | 14:00

Ploef ! Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, www.ploef.eu

Elke dag (behalve op zon- en feestdagen) MIDDAGMAAL – Warlandis

pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77

Maandag 17 januari | 19:00

Kaffee Similes Club Norwest, Jacques Sermonlaan 93, Jette Mich Jonckheere, similes.brusselnorwest@gmail.com, 0486 34 93 38

Maandag | 13:30-16:00 BABBELUT-CONVERSATIETAFEL GC Essegem nederlandsoefenen@huisnederlandsbrussel.be, 02 313 96 00

Dinsdag | 9:00 COMPUTERLES – LDC Warlandis LDC Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette ldc@warlandis.be, 02 302 59 14

Dinsdag | 14:00-17:00 ONTMOETING – Okra Trefpunt Jette GC Essegem –

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Dinsdag | 17:00 BABBELKLAS – Hallo Cultuur - GC Essegem GC Essegem –

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Woensdag | 10:00 TURNEN 50+ – GC Essegem GC Essegem –

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Zondag 23 januari | 15:00

TOAST LITERAIR: ‘DE BOTTEN VAN DE BORINAGE’ Davidsfonds Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Donderdag 3 februari | 17:30

WORKSHOP STENCIL ART Creàjet JH De Branding

creajet1090@gmail.com

Zondag 6 februari | 11:00

CONCERT: QUATUOR TAURUS

Woensdag | 18:00 START TO RUN/WALK – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77

Donderdag |13:30 SCRABBLE – Scrabbleclub Ypsilon GC Essegem –

An Verbeke, 0475 20 32 31

Donderdag | 18:00-21:00 FIETSHERSTELATELIER – Velokanik GC Essegem –

info@velokanik.be

Klassiek in de Abdij Dielegemabdij, Tiebackxstraat 14, Jette culture@jette.irisnet.be, 02 423 12 65

Zondag 6 februari | 14:00

HOGE BOSSENWANDELING Pasar Jette-Laken Onze-Lieve-Vrouwkerk, Dorp 46B, Vlezenbeek monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

Vrijdag | 18:00 START TO RUN – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77


Agenda VRIJDAG 17 DECEMBER VANAF 15U

WINTERVOENK

Kom jij ook naar het winters straattheaterfestival op het Kardinaal Mercierplein? De camionette van ’t Licht zien houdt er halt voor een workshop, Circus Paljasso brengt zijn vurige draak mee, en die van Moving Fire Arts hun meest acrobatische dansmoves. Op locatie: Kardinaal Mercierplein – +10 jaar? Vergeet je mondmasker niet. +16 jaar? Neem ook je Covid Safe Ticket en identiteitskaart mee

DINSDAG 21 DECEMBER VAN 17U TOT 20U

LICHTPUNTJE

Op de kortste en donkerste dag van het jaar bundelen wij de warmste acties. Breng vandaag jouw ‘Reverse Advent’-doos binnen, doe mee aan de ‘Schrijf ze vrij’-marathon van Amnesty International, geniet van een lekkere kop soep en wandel naar huis langs de mooi verlichte ramen van ‘'t Licht Zien’ (lees meer binnenin). Deelname gratis

ZONDAG 23 JANUARI OM 11U

STREEP (4+)

Twee beste vrienden wonen al jaren samen. Ze delen alles, ook hun geluk. Maar dan is er iets wat er eerst niet was: een streep, dwars door hun huis! Het leven ziet er plots heel anders uit. Er is nu een hier en een daar, een goede en een nog betere kant, een ‘van mij’ en een ‘van jou’ ... Vanaf 4 jaar - € 6 (+12) / € 4 (-12) / € 2 (Paspartoe-kansentarief ) – +10 jaar? Vergeet je mondmasker niet. +16 jaar? Neem ook je Covid Safe Ticket en identiteitskaart mee

Slechts in de winter dragen de mensen daar kousen. Het is die tijd van het jaar. Een gebeuren. Drie seizoenen lang hebben zij ernaar uitgekeken, al hun kousen iedere maand wel een keer netjes heropgevouwd tot de dag uiteindelijk daar is – de winter. Uiteraard draait het deze mensen nooit om de winter, maar slechts om hun obsessie met de eigen kousen. Het is zoals de dieren en een nieuwe vacht. Iets tastbaar is dan bij hen, verlaat hen niet – zelfs in de slaap dragen de mensen daar hun kousen. Uiteraard enkel ‘s winters. Aldus toont men elkaar fier zijn opgetrokken exemplaren. Fijn pasje rechts. Fijn stapje links. Het biedt deze mensen een nieuwe mogelijkheid om aan elkaar te verschijnen. Het lijkt misschien vreemd maar een simpele kous is daar van onoverschatbare waarde en telkens je er ‘s winters iemand ontmoet, trekken deze mensen fier hun broekspijpen hoog en tonen elkaar nauwkeurig hun kousen.

VRIJDAG 28 JANUARI VANAF 17U

WELKOM 2022

Een gezellig moment om op het nieuwe jaar én het einde van de werkweek te klinken met je familie, vrienden, buren en al wie jij een sprankelend 2022 toewenst. Wij trakteren op iets lekkers te drinken, Taverne Ter Linden zorgt voor iets lekkers te eten. Onze mysterieuze gast zorgt voor extra verwondering.

Fiere bomma’s, trotse kinderen, verveelde tieners. Iedereen heeft zijn reden, zijn keuze, zijn moment. Want het is exact in de kousen, het verschijnen van deze kousen, dat deze mensen een nieuwe taal aangereikt krijgen waarmee ze zichzelf kunnen uiten.

Deelname gratis

DONDERDAG 3 FEBRUARI VANAF 20U30

CAFÉ MAGRITTE

Elke eerste donderdag van de maand kan je in Taverne Ter Linden terecht voor een gezellige babbel bij een hapje, een drankje en een portie lokaal talent. Vanavond: Jette on stage (lees meer binnenin).

Fijne groene stoffen kousjes. Hoogopgetrokken witte sportkousen. Een prachtig grijsblauw sokje. Erotische donkerbruine jarretels. Zorgvuldig vouwen deze mensen hun kousen op en bewaren deze een jaar lang als draagbare, zelfgekozen ogenkleuren in houten sigarendoosjes.

Toegang gratis – +16 jaar? Enkel toegang met Covid Safe ticket

Tickets & inschrijvingen (tenzij anders vermeld): tickets.vgc.be/essegem Meer details: vind ons op www.essegem.be, volg ons op facebook.com/essegem, schrijf je in op onze nieuwsbrief, of kom eens langs.

Wanneer je daar ’s winters iemand voor het eerst ontmoet is het deze eerste kousenkleur die de verdere gedachten aan iemand een leven lang begeleidt. Jens Vydt, jensvydt.be

GC Essegem, ingang via de Amélie Gomandstraat, Jette

02 427 80 39 essegem@vgc.be 448.789.009 - RPR Brussel - V.U.: Stefan De Latte, Leopold I-straat 329, 1090 Jette