Gazet van Jette - april 2022

Page 1

Gemeenschapsblad GC Essegem_jaargang 49_Afgiftekantoor BRUSSEL X_Erkenningsnummer P 003849

va n

t e z Ga e t t Je

april 2022

Lokale Helden Artiestenparcours d'Artistes Tuinkriebels


In dit nummer p.2

Het cijfer van Essegem

p.3

Hoe maakt u het, Peter?

p.4&5 Artiestenparcours d'Artistes

Het cijfer van Essegem 115 Honderdvijftien, zoveel plekken zijn er deze zomer in onze speelweken. Gespreid over twee weken, de ene helemaal aan het begin én de andere helemaal op het einde van de vakantie, verwachten we net zoveel kinderen, van kleuters tot tieners, voor een week lang spel- en speelplezier.

p.6&7 Groetjes vanop Cinema Fonkel p.8

Rubriek Souvenir: muziek

p.9

Het Mooiste Nederlandse woord

p.9

Tuinkriebels

p.10

BIB-id: Kamiel & Lydia

p.10&11 Verenigd Jette Werkten mee aan deze Gazet: Cathy Calonne, Greta Deville, Marie-Claire Migerode, Inke Ramaekers, Marjolein Roelandt, Ilse Verbeke en Saskia Wybo Zin om eens mee te doen, als reporter, fotograaf, cartoonist, dichter ... ? Of heb jij een tip, vraag of verhaal voor de Gazet? Neem contact op met inke.ramaekers@vgc. be of stuur een bericht naar 0490 52 39 76. Deadline bijdragen volgend nummer: 11 april 2022 Druk: Botteldoorn Graphics, Maarkedal Giften en steunen: BE48 4370 1567 4127

Wat is er beter om de vakantie goed in te zetten dan samen met vriendjes bewegen, knutselen en tonnen inspiratie opdoen voor nog een zomer lang spelplezier? Niets, toch? Voor de kleuters werken Glenn en Cindy van Panta Rhei naar goede gewoonte een themaweek uit rond een kinderboek. ‘Alle maanden van het jaar’ van Nannie Kuiper is het perfecte vertrekpunt voor een ontdekkingstocht langs de verschillende kleuren in de natuur, de dagen van de week en de seizoenen. De enthousiaste animatoren van de Sportdienst van de VGC zoeken met de lagereschoolkinderen de buitenlucht op, voor een avontuurlijke en sportieve mix van activiteiten. Voor de schoolpoorten weer openzwaaien nog een weekje volop uitleven? Ook dat kan dankzij de speelweken van Essegem. Kinderen van zeven tot vijftien jaar trekken, onder deskundige begeleiding van JNM Brussel, de natuur in. Laat die schone kleren nog maar even in de kast, want in de Brusselse bossen en parken valt er heel wat te observeren, bestuderen, en, natuurlijk, ravotten. Voor kleuters vanaf het tweede kleuterklasje bokste Sarah Bourgeois van De Verhalenbakkerij een fantastische week in elkaar rond het personage Pinokkio. Dat wordt tateren, bedenken, en vooral veel plezier maken! In elke speelweek houden we enkele plekken open voor kinderen waarvan de ouders het financieel wat moeilijker hebben. Weet je niet zeker of je in aanmerking komt? Informeer je aan ons onthaal, en breng een vignetje van je mutualiteit mee. Daaraan kunnen we zien of je in aanmerking komt voor een Paspartoe aan kansentarief. Paspartoe is de vrijetijdspas voor Brussel, waarmee je punten kan sparen en omruilen. Een Paspartoe aan kansentarief is gratis en geeft je, naast omruilvoordelen, ook korting op activiteiten en vier kortingsbonnen voor een speelweek in een gemeenschapscentrum naar keuze. Speelweken in (of door) Essegem, van 4 tot 8 juli en van 22 tot 26 augustus. Deelname per week: €70 euro (€60 euro voor een broertje/zusje, €15 aan Paspartoe-kanstentarief). Inschrijven vanaf 20 april (9u) aan het onthaal of via tickets.vgc.be. Tip: controleer vooraf je profiel op deze website.

OOK IN HUIS: GC Essegem

Taverne Ter Linden

Leopold I-straat 329, 1090 Jette (ingang via Amélie Gomandstraat) 02 427 80 39 essegem@vgc.be www.essegem.be

Leopold I-straat 329, 1090 Jette 0488 88 06 96 taverneterlinden@eatvzw.be www.eatvzw.be

open van maandag tot vrijdag: 8:30-12:00 en 12:30-17:00

maandag tot woensdag: 10:00-17:00 donderdag & vrijdag: 10:00-22:00

Antenne Huis van het Nederlands 02 313 96 00 info@huisnederlandsbrussel.be www.huisnederlandsbrussel.be donderdag, op afspraak


Hoe maakt u het, Peter? Op een zonovergoten terras op het Kardinaal Mercierplein spreken we af met muzikant en Jettenaar Peter Wilsens. Zijn groep Invisible Voodoo repeteert elke vrijdagavond in Essegem en staat als Lokale Held op het programma van het gelijknamige muziekfestival, op 30 april in Essegem. “Vijf jaar geleden verhuisde ik van Schaarbeek naar Jette, vlakbij Essegem. Vrienden woonden hier al en de link met Magritte en het Grotteke in de buurt vond ik ook heel leuk. Daarom zocht ik gericht in deze wijk. Ik vond een plek om te wonen, en vrij snel ook een plek om te repeteren, in Essegem. Gewoon de vraag stellen aan Marjolein na de yogales op maandagavond volstond.

een beetje omarmen. Al willen we graag vaker naar buiten komen met onze muziek, opgaan in omgevingen. Onze droom is om de natuur in te trekken, of te spelen op kleine theaterfestivals enzo. Zelf ben ik op jonge leeftijd beginnen busken [muziek spelen op straat, red.]. Het idee van een voorbijganger die halt houdt, luistert en weer verder wandelt, eventueel terugkomt, spreekt me aan.”

“We zoeken dus niet echt het podium op, maar zijn uiteraard blij te kunnen spelen op Lokale Helden. Zo kunnen we iets teruggeven aan Essegem, danku zeggen voor de repetitiemogelijkheid, vooral aan conciërge Christine, onze engelbewaarder. En natuurlijk willen we ook iets aan het publiek geven. We gaan proberen de boel niet te laten ontploffen. Althans niet letterlijk.”

“In Schaarbeek organiseerde ik elke woensdag jamsessies op mijn appartement, om onder vrienden en vrienden van vrienden muziek te maken. Op dertien jaar tijd moeten er zowat honderd muzikanten gepasseerd zijn. Ik wilde dit graag verderzetten in Jette. Zo is Invisible Voodoo ontstaan, een collectief van een zevental muzikanten. Tom, Stan en ikzelf vormen de kern, anderen komen nu en dan meespelen.” “We spelen muziek die gebaseerd is op het hier en nu. Dat houdt in dat we geen vaste nummers hebben, maar wel vaste thema’s, waaraan we een invulling geven, beïnvloed door wat er die dag gebeurde, of waar we ons bevinden... Da’s de ‘voodoo’. ‘Invisible’ komt van de elektronica die we gebruiken, die onzichtbaar muziek voortbrengt.”

“We zijn heel blij dat we mogen optreden, al zijn niet de ‘dappersten’ onder de muzikanten [lacht]. Voor een publiek spelen is durven en het onverwachte

foto: Invisible Voodoo

“Meestal zijn we enkel onder ons, maar we voelen dat er in onze muziek een boodschap zit die belangrijk kan zijn voor luisteraars. Dat we geen nummers maken en die dus niet kunnen repeteren, maakt optreden minder evident. Bij een repetitie kan een intro al eens een half uur duren, maar voor een optreden moet alles gebald in de podiumtijd die we krijgen. Voor onze set op Lokale Helden zoeken we nog een aanpak, maar we gaan ook veel aan het toeval overlaten. Leuk wordt het zeker!”

LOKALE HELDEN Zaterdag 30 april vanaf 16u00, toegang gratis Lokale Helden in Essegem, dat zijn 6 concerten van zowel plaatselijk talent als gevestigde waarden uit Jette en breder Brussel. Naast Invisible Voodoo pronken op de affiche: Jakomo, het indiekwartet dat het 2 jaar geleden tot de finale van Humo’s Rockrally schopte, en Babaracos, die de dag afsluiten met opzwepende, dansbare beats. Kom je er mee een feest van maken? Het mag opnieuw!

Gazet van Jette

april 2022

3


Artiestenparcours d’Artistes Na twee jaar onderbreking zijn de jaarlijkse hoogdagen voor Jetse kunstenaars en kunstliefhebbers terug: het Artiestenparcours d’Artistes, op zaterdag 23 en zondag 24 april. Naar goede gewoonte kan je ook in Essegem bijzonder werk ontdekken. De deelnemers van het atelier beeldende kunst houden hun allereerste expo en we onthullen het fresco dat graffitikunstenaar Pow speciaal voor ons maakte. Maar de focus dit jaar ligt op audiovisuele kunsten. We spraken met de drie videokunstenaars die bij ons hun werk tonen: Julie De Clercq, Frederike Migom en Ivan Put. Waarom kozen jullie voor videokunst als medium? Julie: “Dat vind ik een rare vraag. Alsof je een schilder zou vragen: “Waarom schilder je?”. Fotografie en vooral film zijn altijd al mijn medium geweest, het is vanzelfsprekend voor mij. Een beeld, en zeker bewegend beeld, is op het eerste gezicht toegankelijk, gemakkelijk te interpreteren. Al is wat ik maak misschien minder conventioneel. Ik wil de toeschouwers, net als bij een schilderij, laten nadenken over wat ze zien. Ik wil hen de kans geven zelf achter de betekenis te zoeken, zonder dat ik hen die opleg.” Ivan: “Mij zullen mensen misschien vooral kennen als fotograaf, door mijn werk voor Bruzz. Maar ik vind zowel stilstaand als bewegend beeld interessant. Wat ik wil capteren, is de mens in zijn habitat: hoe hij zich gedraagt, amuseert...En soms leent bewegend

beeld zich daar beter toe. Je kan een heel verhaal vertellen, met verschillende verwikkelingen. Je kan mensen iets laten zeggen, er muziek opzetten. Het is een andere manier van tonen dan een foto.” Frederike: “Voor mij is film maken een soort onderzoek naar de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Ik ben al heel erg lang bezig met verhalen vanuit emoties, en wilde vroeger actrice worden. De emotionele impact wanneer een acteur erin slaagt om helemaal in de scène te zitten, in een staat van totale kwetsbaarheid, dat is iets wat ik enorm bewonder. Maar ik ben te bang om in die positie te gaan staan en heb beseft dat de andere kant van de camera een betere plek is voor mij.”

Vertel eens iets over het werk dat in Essegem te zien zal zijn? Julie: “‘The Hole’ is gedraaid toen er nog volop coronaregels en -beperkingen

BRUZZ-fotograaf en Jettenaar Ivan Put maakte met ‘Bxlcorona’ een coronaportret van Brussel.

4

Gazet van Jette

april 2022

waren. Er kon zo weinig op artistiek vlak. Maar de goesting, de noodzaak, om iets te maken overheerste. Met een klein ploegje zijn we naar een bijzondere residentieplek getrokken, een oude abdij in het Noorden van Frankrijk. In de film vertellen de twee hoofdpersonages - dansers - een verhaal via hun lichaam. Dat intens fysiek contact uitgesloten was, dat voel je wel.”

Ivan, in jouw werk, ‘Bxlcorona’, komt het thema nog explicieter aan bod? Ivan: “Dat zal de journalistieke reflex zijn, zeker? Bovendien ben ik van opleiding politiek en sociaal wetenschapper. Met ‘Bxlcorona’ wou ik een tijdsdocument maken over hoe Brussel deze periode heeft beleefd. Die is, relatief gezien, heel kort, maar leverde bij momenten wel vreemde toestanden op: een totaal lege Ring, een Nieuwstraat vol met mensen met maskers die in


twee rijrichtingen wandelen. Binnen tien jaar zullen we zeggen: “Wat was dat?!”, althans dat hoop ik toch.”

Frederike, mensen gaan jou vooral kennen van de fictiefilm Binti. In Essegem toon je ‘Boos’, een documentaire. Wat is voor jou het verschil? Frederike: “Er is niet echt een verschil voor mij. Fictie bootst een realiteit na. De emoties zijn geacteerd, maar wel herkenbaar. Maar documentaire maken, met echte mensen, is wel heftiger. Ik zou nooit een camera op iemands miserie kunnen zetten en klaar. Daarom heb ik ook heel lang gezocht naar de juiste vorm voor ‘Boos’. De film gaat over kinderen die op de afdeling kinderpsychiatrie van het UZ Brussel verblijven. Ik mocht hen niet filmen. Hen in hun kracht te kunnen laten zien zonder dat te doen was een fijne uitdaging.” “Die kinderen zitten daar omdat hun omgeving vindt dat ze niet functioneren in onze maatschappij. Ze hebben er niet zelf voor gekozen, en daar is iets heel oneerlijks aan. Ze zijn jonger dan twaalf en dus per definitie onschuldige kinderen, die gewoon kind willen zijn. Ik vond het interessant om hun standpunt proberen te vertalen. Ik heb hen zelf foto’s laten nemen en die in de film gemonteerd. Dat element, in combinatie met 3D-animaties,maakt de film, zeker voor jonge kijkers, behapbaar.”

Ivan, jij speelt ook met heel wat audiovisuele technieken? Ivan: “In de video gebruik ik vertraagde beelden, versnelde beelden, apart

Beeld uit de documentaire ‘boos’ van Frederike Migom, over en door de ogen van kinderen op de afdeling kinderpsychiatrie van het UZ Jette.

opgenomen geluidsfragmenten... Maar de meest opvallende is de uitgesproken roze kleur. Het Amerikaanse leger bedacht tijdens WOII een fotofilm die ervoor zorgt dat bladeren, planten, vegetatie... bij ontwikkeling roze kleuren, waardoor ze het verschil konden zien tussen camouflage en echt groen. Iets wat ze vooral in Vietnam goed hebben kunnen gebruiken. Omdat de lockdown ook iets militairs had en we alleen nog buiten mochten komen in de parken, in het groen, leek het me interessant om die filter op de beelden te zetten. Met als hoogtepunt de rellen in Ter Kamerenbos. Het waren vreemde tijden.” Julie: “Wanneer het mocht, ging ik tijdens de coronaperiode elke vrijdag in de bezoekersruimte van een rusthuis in Ganshoren en een rusthuis in Jette zitten, om bewoners te interviewen. Die portretten heb ik verwerkt in een videoinstallatie, die je tijdens het artiestenparcours in mijn garage kan komen zien. Ze

toont de eenzaamheid van de mensen, in die periode nog groter dan anders.”

Wat brengt de toekomst? Frederike: “Brussel is een veelzijdige stad, waar je constant verrast kan worden en iets nieuws kunt ontdekken. Het mooie is dat je heel veel verschillende verhalen kunt vertellen en sferen kunt neerzetten die toch allemaal kloppen. Daarom blijft Brussel mij genoeg voeding geven. Je kan er blijven veranderen en evolueren. Je hebt nooit het gevoel - of ik toch niet - vast te zitten.” Julie: “Een heel concreet project waar ik naar uitkijk, is eentje met beeldend kunstenaar Vadim Vosters. We willen een acht uur durende film maken die bepaalde facetten uit zijn oeuvre ‘audiovisualiseert’. Een hele uitdaging. Maar ik werk graag samen met makers die een ander medium hanteren, om dan te onderzoeken hoe video een extra dimensie kan toevoegen.”

Artiestenparcours d’artistes @ Essegem Met werk van Julie De Clercq, Frederike Migom, Ivan Put, Pow en de deelnemers van het atelier beeldende kunst. Zaterdag 23 en zondag 24 april, doorlopend van 11u tot 19u Toegang gratis In de experimentele kortfilm ‘The Hole’ van Julie De Clercq danst een man op het slappe koord van schuld en spijt.

Gazet van Jette

april 2022

5


Groetjes vanop de rode loper van... CINEMA FONKEL Op 25 februari rolden we de rode loper uit voor het openingsfeest van Cinema Fonkel. We vroegen de bezoekertjes verkleed te komen als hun favoriete filmpersonage. En dat glamourmomentje lieten we vastleggen op de gevoelige plaat. Het werd het startschot voor een fantastische week vol filmpareltjes op verrassende locaties, een heuse filmstage, een levende bomenparade, zelfs een uitstap naar Cinema Palace! Heb je het gemist? Cinema Fonkel is er volgend jaar opnieuw, tijdens de krokusvakantie. Foto’s: Usman Khalid

6

Gazet van Jette

april 2022


Gazet van Jette

april 2022

7


Rubriek souvenir In deze rubriek duiken we in de Erfgoedbank Jette, op zoek naar een merkwaardig beeld.

Je me Jette, tu te Jette, il se Jette, nous nous Jettons… Heb je een idee dat mensen bij elkaar brengt, een talent dat je wil delen of een initiatief dat je wil organiseren? Smijt je, en kom met je idee naar Essegem! Misschien kunnen wij je helpen het te realiseren? • Je bent Jettenaar en hebt een fantastisch idee dat mensen bij elkaar brengt? • Je bent tussen de 12 en 99 jaar oud en neemt graag initiatief? • Je hebt een talent en wil dat delen met anderen? • Een workshop, een filmavond, samen sporten, een debat, spelletjesavond, een quiz... • Je wil iets organiseren, maar kan hierbij wat hulp gebruiken?

Kom met jouw idee naar Essegem!

Muziek (periode 1900-1920 - Collectie André De Gand) In april staat een hele portie muziek op het programma van Essegem. Bij een muzikale duik in de erfgoedbank van Jette kwamen we uit de deze bijzondere foto van rond 1920. En zangkoor van hoofdzakelijk dames, begeleid door enkele jongens met viool.

Wat kan je van ons verwachten? 1. We maken tijd vrij om samen je idee door te nemen en als nodig verder uit te werken. 2. We zetten ons netwerk in om eventuele partners te vinden. 3. We bekijken welke ruimte je kan gebruiken in Essegem of met de gemeente. 4. We helpen waar nodig en mogelijk met de organisatie, met middelen of mensen. Contacteer ilse.verbeke@vgc.be of 0494 91 96 00

Wil je meer foto’s en postkaarten ontdekken van het oude Jette? Surf dan naar www.erfgoedbankbrussel.be/jette. Zelf door oude foto’s gesnuisterd en bijzondere beelden ontdekt? Of wil je vrijwilliger worden bij Erfgoedbank Jette? Contacteer marjolein.roelandt@vgc.be op 02 427 80 39.

JOB JOB JOB JOB JOB JOB JOB JOB JOB Ben je graag onder de mensen, in het bijzonder kinderen en hun ouders, en wil je werken in een sociale en leuke omgeving? Los je graag problemen op en kan je goed overweg met een computer? Heb je een diploma secundair onderwijs en ben je al even op zoek naar werk. Ben je ingeschreven bij Actiris? Essegem heeft misschien wel dé job voor jou?!

We zoeken een medewerker onthaal & kinderwerking (halftijds, tijdelijk, vervanging) & een medewerker onthaal & administratie (halftijds, vast contract) We willen je graag leren kennen, dus kom langs (Leopold-I-straat 329, Jette) of bel ons op (02 427 80 39, vraag naar Ilse).

8

Gazet van Jette

april 2022


Tuinkriebels Hoe lok je vlinders en bijen naar je tuin? Lente! Het ideale moment om meer vlinders en bijen naar onze tuinen en balkons te lokken. Dat lukt het best met nectarplanten. Extra troef? De meeste soorten hebben ook mooie bloemen. Bijen en vlinders zijn niet alleen prachtige insecten, ze zijn ook heel nuttig voor de bestuiving van planten. Ze zijn verzot op nectarrijke planten, met bij voorkeur enkelvoudige bloemen waar ze gemakkelijk bij kunnen.

Het mooiste Nederlandse woord Dat Nederlands niet alleen een moeilijke, maar ook verrassend mooie taal is, bewijzen de cursisten NT2 in Essegem. Elke maand laten we één van hen een woord kiezen, dat voor hem of haar een speciale betekenis heeft. Larissa Viaene maakt er een illustratie bij.

Zon

Naam: Houssam - Lesniveau: 1.2 Moedertaal: Arabisch “Ik vind ‘Zon’ mooi, omdat het me doet denken aan het strand van Oostende.”

Vanaf april tot oktober kan je vlinders en bijen naar je tuin lokken door ervoor te zorgen dat er altijd wel iets in bloei staat. Hoe natuurlijker en gevarieerder de tuin, hoe meer kans op een bezoekje. Een combinatie van vaste, eenjarige en tweejarige planten en kruiden met een uiteenlopende bloeitijd is de beste keuze. Enkele suggesties: • Voorjaar: kruipend zenegroen, vingerhoedskruid, sieruien, judaspenning. • Zomer: dropplant, goudsbloem, leeuwenbek, kattenstaart, ijzerhard (verbena bonariensis), vlambloem(phlox), teunisbloem, lavendel, kattenkruid, salvia, guldenroede, duizendblad, stokroos, marjolein, tijm, munt, salie, dille. • Najaar: herfstaster, herfstanemoon, hemelsleutel (sedum). Een heleboel van deze planten zijn niet alleen prachtig in borders, velen groeien ook prima in potten of bloembakken. Ter informatie: de zadenbib in de Nederlandstalige bib heeft een ruim assortiment aan vlinder- en bijenvriendelijke bloemen en kruiden. Veel tuinplezier!

Marché Magritte Donderdag 28 april van 17u tot 20u Op het voetpad voor GC Essegem Een initiatief van TUINmarkt Jette marchéJARDIN, i.s.m. PlantswapBxl, Buurthuis Bonnevie en GC Essegem info: www.facebook.com/CurieuzeneuzeAuJardin

Start een balkontuin, maak een groentehoekje in je tuin, verruim je assortiment vaste en eenjarige planten... Kom naar ‘Marché Magritte’, een buurtmarktje waarop planten hun weg vinden naar geïnteresseerden en waar kennis over kweken en verzorgen gedeeld wordt. De Zadenbib ontleent zaden van bloemen en groenten, PlantswapBxl organiseert een ruil van kamer- en andere planten, Bonnevie helpt je bij de aanleg van een geveltuin. Heb je zelf te veel basilicum of tomaten gezaaid? Ontgroeien de hostas of hortensias je tuin en kan je wel wat stekken missen? Breng ze mee, ze kunnen geruild worden of aan een vriendenprijsje naar een andere tuin of balkon verhuizen. Je buur(t) kan er wel bij varen!

Gazet van Jette

april 2022

9


Verenigd Jette

Bib-id

Kamiel Segers (75) en zijn vrouw Lydia

TELEX Doe mee aan de fotowedstrijd ‘De natuur in het geniep’

.

Om de biodiversiteit te benadrukken organiseert de gemeente Jette een fotowedstrijd rond natuur in de stad. De wedstrijd loopt tot 30 april en staat open voor alle Jettenaren (uitgezonderd professionele fotografen). De bedoeling is om de natuur te tonen die spontaan opduikt op de meest bijzondere plaatsen in Jette. Zin om mee te doen? Open dan je ogen en trek erop uit op zoek naar vegetatie op onverwachte of ongewone plekken. De winnende foto’s worden geselecteerd door de bezoekers van de opendeurdag van de dienst Leefmilieu op zondag 8 mei. Reglement op www.jette.irisnet.be – Contact: ddo@jette.brussels, 02 422 31 03

Oogst je eigen biologische groenten op CourJette

Kamiel en Lydia zijn rasechte Jettenaren. Jarenlang hadden ze een slagerij in de Leon Theodorstraat, op de hoek met de Thomaesstraat. Intussen zijn ze al tien jaar gepensioneerd, maar regelmatig vind je hen terug in de bibliotheek.

Wat brengt jullie naar de bibliotheek? “Elke namiddag maken we een wandeling met ons hondje, een helemaal witte Jack Russel. We komen dan in de bib even verpozen en de krant lezen. Wij vinden de bib een fantastische plek. Het is hier een oase van rust met fantastische medewerkers, altijd vriendelijk en behulpzaam.”

Wat is jullie favoriete plekje in de bibliotheek? Kamiel: “Ik zit het liefst aan de tafels tegenover de balie.” Lydia: “Geef mij maar de zetels bij de tijdschriften.” Allebei: “We hopen nog vele jaren naar de bib te kunnen komen.”

Bib Jette (Kardinaal Mercierplein 6) is open op weekdagen van 14 tot 18u (maandag en woensdag tot 19u), op zaterdag van 10 tot 13u en van 14 tot 16u. Info: 02 427 76 07 jette.bibliotheek.be.

10

Gazet van Jette

april 2022

CourJette is de biologische zelfplukboerderij van Groot Eiland. De boeren werken er volgens agro-ecologische principes en organiseren sociale tewerkstelling. De sleutelwoorden zijn duurzaamheid, respect voor de natuur en voor de mensen die bij het project betrokken zijn. Zin om lid te worden van de ondersteunende gemeenschap? In ruil voor je lidmaatschap krijg je van zonsopgang tot zonsondergang toegang tot de velden, waar je je eigen groenten of bloemen kan oogsten. Met behulp van vlaggen en bordjes kan je zien wat, hoe en hoeveel je mag oogsten. Info en inschrijven: www.belakker.ateliergrooteiland.be/nl/CSA

Word lid van de coöperatieve supermarkt in Noord-West Brussel Een groep inwoners van het noordwesten van Brussel mobiliseert zich om een coöperatieve supermarkt te openen in onze buurt. Zo’n supermarkt is eigendom van haar leden en heeft geen winstoogmerk. Doordat de leden als coöperant meewerken in de winkel, worden de kosten beperkt en kunnen er duurzame en kwalitatieve producten aangeboden worden aan de best mogelijke prijs. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Kom dan naar de infosessie in GC Essegem, op donderdag 28 april van 18u30 tot 19u30 (ook infosessies in het Frans op 21/4 en 19/5). Contact: projetnord@bees-coop.be

Doneer een kinderfiets voor een kind op de vlucht De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Ook de Fietsbieb wil haar steentje bijdragen om te helpen. Dat doen ze op de manier waarin ze goed zijn. Namelijk door kinderfietsen in te zamelen en uit te lenen aan de kinderen van oorlogsvluchtelingen die hier in België een onderdak hebben gevonden. Nog tot zondag 17 april houden ze een grote inzamelactie voor kinderfietsen. Voor elke geschonken fiets in deze periode geeft de Fietsbieb een jaar gratis lidmaatschap aan een kind op de vlucht. Wie geen fiets kan schenken, maar toch een kind aan een gratis fiets wil helpen kan een gift doen (€ 20 per lidmaatschap) op rekeningnummer BE65 0689 0027 3696 van vzw beweging met vermelding van ‘gratis lidmaatschap Fietsbieb’. Er is een Fietsbieb in Jette (jette@fietsbieb.be), Laken (0479 33 97 77), Sint-Jans-Molenbeek en Sint-AgathaBerchem – Info: www.fietsbieb.be


VOOR IN JE AGENDA ELKE DAG

Woensdag 20 april | 14:00

BUITENSPEELDAG Zondag 3 april | 11:00

CONCERT: GOYA QUARTET Klassiek in de Abdij Dielegemabdij, Tiebackxstraat 14, Jette culture@jette.brussels, 02 423 12 65

Zondag 3 april | 13:30

FIETSTOCHT MET BEZOEK LA FONDERIE Kwb Laken-Jette Fietsbieb, Schildknechtstraat 28, Laken Vredewinde Boeykens, vreeboe@gmail.com

Zondag 3 april | 14:00

GEZELSCHAPSSPELEN EN JETTESEL PLOEF! Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Dinsdag 5 april | 14:00

BINGO Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Donderdag 7 april | 20:00

CONCERT GRAND CANYON PLOEF! Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Zondag 10 april | 15:00

MUZIKALE CAUSERIE: 100 JAAR TOOTS THIELEMANS BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Zaterdag 16 april | 10:00

VOGELWANDELING MET JOSEPH BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Maandag 18 april | 10:00

UITSTAP NAAR STABROEK Kwb Laken-Jette Vredewinde Boeykens, vreeboe@gmail.com

Maandag 18 april | 19:00

WONEN VOOR PATIËNTEN: WAAR EN HOE IN BRUSSEL EN DE RAND? Kaffee Similes Club Norwest, Jacques Sermonlaan 93, Jette Mich Jonckheere, similes.brusselnorwest@gmail.com, 0486 34 93 38

Dinsdag 19 april | 12:00

PAASFEEST MET ETENTJE Okra Trefpunt Jette GC Essegem

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

Brede Scholen Jette Jeugdpark, Jette www.jonginbrussel.be/buitenspeeldag

Zondag 24 april | 9:45 & 11:45

Elke dag (behalve op zon- en feestdagen) MIDDAGMAAL – Warlandis Cafetaria Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette info@warlandis.be, 02 428 00 00

ZAKOUSTICS, CONCERT VOOR PEUTERS

ELKE WEEK

PLOEF! Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Maandag | 10:30 TURNEN 50+ – GC Essegem

Zondag 24 april | 14:00

GC Essegem essegem@vgc.be, 02 427 80 39

DAGUITSTAP LIER Pasar Jette-Laken monik@gonnissen.com, 02 479 53 84

Donderdag 28 april | 17:00

MARCHÉ MAGRITTE TUINmarkt Jette marchéJARDIN GC Essegem www.facebook.com/CurieuzeneuzeAuJardin

Zondag 1 mei | 11:00

CONCERT: TRIO ARIES Klassiek in de Abdij Dielegemabdij, Tiebackxstraat 14, Jette culture@jette.brussels, 02 423 12 65

Zondag 1 mei | 14:00

INLEIDING TOT HET PIZZA BAKKEN Willemsfonds Jette TBA

Jonas Hatem, jonas@willemsfondsbrussel.be

Zondag 1 mei| 14:00

GEZELSCHAPSSPELEN EN JETTESEL

Maandag | 13:30-16:00 BABBELUT-CONVERSATIETAFEL GC Essegem nederlandsoefenen@huisnederlandsbrussel.be, 02 313 96 00

Dinsdag | 9:00 COMPUTERLES – LDC Warlandis LDC Warlandis, Odon Warlandlaan 209, Jette ldc@warlandis.be, 02 302 59 14

Dinsdag | 14:00-17:00 ONTMOETING – Okra Trefpunt Jette GC Essegem –

Dinsdag | 17:00 BABBELKLAS – Hallo Cultuur - GC Essegem GC Essegem –

PLOEF! Ploef !, Bonaventurestraat 100, Jette ploefplus@gmail.com, 02 476 98 07, www.ploef.eu

Zaterdag 7 mei | 14:00

LENTEWANDELING MET JOSEPH BIB Jette Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, Jette bibliotheek@jette.irisnet.be, 02 427 76 07

Zondag 8 mei | 09:00

WANDELDAG Kwb Laken-Jette Jeugdhuis Tongeluk, Bosstraat 10, Ganshoren www.kwbganshoren.be

Maandag 9 mei | 7:45

SENIOREN UITSTAP BEEKSE BERGEN Nederlandstalige cultuurdienst Jette Kardinaal Mercierplein, Jette cultuur@jette.brussels, 02 423 13 98

Donderdag 12 mei | 14:00

BEZOEK AAN HET WATERZUIVERINGSSTATION BRUSSEL-NOORD Davidsfonds Jette Vilvoordselaan 450, Haren Mia Felix, jette@davidsfonds.net, 0494 84 80 82

Jeannette Verthé, 02 427 60 34

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Woensdag | 10:00 TURNEN 50+ – GC Essegem GC Essegem –

essegem@vgc.be, 02 427 80 39

Woensdag | 18:00 START TO RUN/WALK – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77

Donderdag |13:30 SCRABBLE – Scrabbleclub Ypsilon GC Essegem –

An Verbeke, 0475 20 32 31

Donderdag | 18:00-21:00 FIETSHERSTELATELIER – Velokanik GC Essegem –

info@velokanik.be

Vrijdag | 18:00 START TO RUN – KWB Laken-Jette Boudewijnpark Jette pol.arnauts@kwb.be, 0479 33 97 77


Agenda DONDERDAG 14 APRIL VANAF 20U00

CAFÉ MAGRITTE: SOWPHIE WITH BIRDS Vanavond verblijdt ‘Sowphie with Birds’ je met charmante popsongs om even bij stil te staan of weg te dromen, op de klanken van gitaar, xylofoon, melodica. In het achtergrondkoor herkent de reguliere Essegembezoeker onze allereigenste Marjolein! Toegang gratis

ZATERDAG 23 EN ZONDAG 24 APRIL, VAN 11U00 TOT 19U00

ARTIESTENPARCOURS D’ARTISTES

Dit jaar focust Essegem op audiovisuele kunsten. In de awardwinnende experimentele kortfilm ‘The Hole’ van de Jetse Julie De Clercq danst een man op het slappe koord van schuld en spijt. Ook cineaste Frederike Migom viel in de prijzen met haar documentaire ‘Boos’, over en door de ogen van kinderen op de afdeling kinderpsychiatrie van het UZ Jette. En Bruzz-fotograaf en Jettenaar Ivan Put maakte met ‘Bxlcorona’ een coronaportret van Brussel. [lees meer binnenin] Toegang gratis

WOENSDAG 27 APRIL OM 19U00

WORKSHOP: SUSHI MAKEN

Christophe Vermeiren leert je hoe je kleefrijst klaar moet maken en maki’s in zeewier moet rollen. Combineer en experimenteer met verschillende soorten vullingen (groenten, vis, ei). Proef en neem een doosje lekker verse sushi mee naar huis. Deelname: € 35 / €8,75 (Paspartoe-kansentarief )

DONDERDAG 28 APRIL VANAF 16U00

SCHAAKCAFÉ MAGRITTE

Elke laatste donderdag van de maand kan je in Taverne Ter Linden terecht voor het schaakcafé. Kom een spelletje spelen met een vriendin of vriend, daag een onbekende uit voor een spel of sta mekaar bij met schaaktips en tricks. Deelname gratis

ZATERDAG 30 APRIL VANAF 16U00

LOKALE HELDEN

Essegem trekt alle registers open, met 6 concerten van lokale groepen uit Jette en breder Brussel. Verwacht je aan veel genres, van hiphop over indie tot techno. Alvast op de affiche: Jakomo, Babaracos en Invisible Voodoo [lees meer binnenin]. Kom er mee een feest van maken. Het mag opnieuw! Toegang gratis Tickets & inschrijvingen (tenzij anders vermeld): tickets.vgc.be/essegem Meer details: vind ons op www.essegem.be, volg ons op facebook.com/essegem, schrijf je in op onze nieuwsbrief, of kom eens langs.

GC Essegem, ingang via de Amélie Gomandstraat, Jette

02 427 80 39 essegem@vgc.be 448.789.009 - RPR Brussel - V.U.: Stefan De Latte, Leopold I-straat 329, 1090 Jette

Ik ben een geit Ik ben een geit Op 1 januari 2021 begint het nieuwe jaar. Toch voor de meeste mensen. Want andere culturen hebben soms een andere kalender. Bijvoorbeeld de Chinezen. Chinezen vieren nieuwjaar op 12 februari 2021. Dan begint het jaar van de os. Elk jaar heeft in de Chinese cultuur een eigen dier. Dat heet de Chinese dierenriem. Krijg je na 12 februari een baby? Dan is je baby een os. Dat is een stier die niet meer vruchtbaar is. Wil je liever geen os? Dan moet je een jaar wachten. Dan wordt je baby een tijger. Creatief Ik ben geboren in maart 1991. Het dier van dat Chinese jaar is de geit. Ik zocht op wat dat betekent. Ik zou erg creatief zijn en houden van de natuur. Dat klopt. Ik zou ook geliefd en beschermd willen worden. Dat klopt ook. Volgens de dierenriem zou ik geen goede zakenvrouw zijn. Ik word beter kunstenares of schrijfster. Dat klopt helemaal! Ander dier Ik geloof niet in de dierenriem. Toch past de geit goed bij mij. Maar mocht ik zelf kiezen? Dan was ik liever een draak. Dit gedicht van Lydienne Tete Dissake is een stiftgedicht. Lydienne is cursist NT2 en maakte dit gedicht tijdens de workshop ‘poëzie’ met Philippe Meersman, op basis van een artikeltje dat verscheen in de ‘Wablief ’-krant van 23 december 2020. Het gedicht werd, tot grote hilariteit van het publiek, voorgedragen tijdens Café Magritte op 10 maart.