Page 1

programma 13/14

GC t Blikveld

1


GEMEENSCHAPSCENTRUM ’ T BLIKVELD

inhoud

Waversesteenweg 11 2820 Bonheiden T 015 50 28 70 F 015 50 28 79 blikveld@bonheiden.be www.blikveld.be

03 VOORWOORD 04 ZOMERZONDAGEN 08 KAREL JONCKHEERE BELICHT 09 PODIUM 45 SCHOOLVOORSTELLINGEN 47 EXPO 51 VORMING

OPENINGSUREN INFOBALIE van maandag tot donderdag op donderdagavond op vrijdagvoormiddag

08.30 u. - 12 u. 13.30 u. - 16.30 u. 18 u. - 20 u. (in juli en augustus GEEN avondbalie) 08.30 u. - 12 u.

Tijdens de zomermaanden (juli - augustus) is de balie slechts deeltijds open. Je kan tijdens de kantooruren wel steeds terecht op het secretariaat van de cultuurdienst (eerste verdieping). Op donderdagavond is de dienst in deze periode gesloten.

69 KINDERWORKSHOPS 73 JAARCURSUSSEN 79 TE GAST 85 PRAKTISCH 91 KALENDER 2

Volg ons!

facebook.com/gcblikveld twitter.com/gcblikveld

Schrijf je via www.blikveld.be in voor onze tweewekelijkse digitale nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen van GC ’t Blikveld.


Voorwoord U hebt er allen ongetwijfeld reikhalzend naar uitgekeken. Wel, hier is ze dan: de nieuwe seizoensbrochure van ons GC ’t Blikveld met - zoals u dat gewend bent - een spetterend programma voor 2013-2014. Het komende seizoen bieden wij u opnieuw een kleurrijk palet aan, zowel wat de podiumprogrammatie als het vormingsaanbod betreft. Uiteraard hebben wij een boeiend aanbod voor de scholen uitgewerkt en zoals steeds presenteren we schitterende tentoonstellingen. Qua podiumvoorstellingen is er voor elk wat wils: moderne en klassieke muziek, een boeiende brok theater, de nodige dosis humor, ontroerende familiefilms en niet te vergeten: onmisbare voorstellingen voor de jong(st)e podiumliefhebbers. Op originele en feestelijke wijze opent Circus Ronaldo het nieuwe seizoen met een reeks voorstellingen op locatie. Dit wereldvermaard theatercircus slaat zijn tenten op aan de Krankhoeve. Zorg dat u er zeker bij bent! Daarnaast oogt het vormingsaanbod andermaal bijzonder veelzijdig en vergasten onze vrijwillige lesgevers u op boeiende jaarcursussen rond taal, kleding, kunstgeschiedenis en schilderkunst. Kinderen worden dan weer bedolven onder creatieve ateliers en workshops, gericht op hun eigen leefwereld. Als u ook het komende seizoen van al dit moois wil genieten, weet u wat u te doen staat. Duik meteen in deze brochure, maak uw keuze, en kijk waar, wanneer en hoe u kan reserveren. Let wel: we hebben de aanpak van de abonnementendag en het abonnementsformulier ingrijpend vernieuwd. Om iedereen de kans te geven te participeren aan onze initiatieven, kan u dit jaar maximaal 4 personen vermelden op één abonnementsformulier. Op de abonnementendag kan elke persoon die komt aanschuiven maximaal twee (!) van deze formulieren afgeven. Afgelopen jaar ontvingen we maar liefst 658 abonnees, een stijging van 20 % ten opzicht van het vorige seizoen. Breken we dit jaar opnieuw alle records? Met het aanbod dat u in deze brochure voorgeschoteld krijgt, kan dit ongetwijfeld geen probleem zijn. Tot slot lijkt ons hier een woord van dank op zijn plaats aan de gepassioneerde medewerkers van ’t Blikveld voor het uitstekende werk dat ze hebben verricht, of het nu gaat om podiumprogrammatie, vorming, tentoonstellingen, techniek, administratie of onderhoud. Bedankt Sam, Sofie, Inge, Sandra, Oona, Inge, Hilde, Mireille, Jef, Jan, David, Liliane, Cécile, Inge, Cindy en Mariette om ons dit seizoen opnieuw geestelijk en emotioneel te voeden. En u hopen wij massaal te mogen begroeten op tal van activiteiten. Het mag gezegd: Bonheiden - Rijmenam blijft ook volgend seizoen cultureel “verrassend veelzijdig” of beter “verrassend cultureel”, maar dat wist u beslist al ... Guido Vaganée Burgemeester en schepen van cultuur

Walter Casteels Voorzitter vzw Krankhoeve 3


zomerzondagen

32ste EDITIE ZOMERZONDAGEN Dit jaar vieren we de 32ste editie van de ZomerZondagen! We garanderen ook tijdens deze editie weer ambiance en gezelligheid onder het vlinderzeil aan de Krankhoeve in de Grote Doelstraat 1 in Bonheiden. Vanaf 14 u. kan je telkens genieten van een hapje en een drankje op het terras (in samenwerking met lokale verenigingen) en ’s avonds staan er naar goede gewoonte straffe concerten gepland.

Nieuw!

Š Jassepoes

Op 7 en 28 juli voorzien we in de namiddag ook een concert op maat van kinderen!

4


Zondag 7 juli 2013

zomer zondagen

(in samenwerking met de Koninklijke Muziekvereniging) De eerste ZomerZondag staat dit jaar naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap in het teken van ‘Vlaanderen Feest!’.

Cleymans & Van Geel

• Terras & kinderanimatie (vanaf 14 u.): Met onder andere volksspelen, springkasteel en grime. • Cara & de Caro’kes ‘kinderconcert’ (15 u.): Vanaf 2013 gaan ‘Cara en De Kapoentjes’ voor eens en altijd als ’Cara en de Caro’kes’ door het leven. Samen met die nieuwe naam lanceren Cara Van der Auwera (ex-Spring en Ketnet) en haar kompanen een vernieuwde show met diverse bekende kinderliedjes voor twee- tot twaalfjarigen. Vermaak waar iedereen goed geluimd van wordt, dat is meer dan ooit de inzet van Cara en haar muzikanten! • Koninklijke Muziekvereniging Bonheiden (18 u.): Onze eigen Muziekvereniging uit Bonheiden onder leiding van Bart Van Buggenhout voegt ook dit jaar weer mooie muzikale kleuren toe aan Vlaanderen Feest! • Officiële toespraak door de burgemeester (19 u.) • Cleymans & Van Geel (20.30 u.): Bloedbroeders Jelle Cleymans en Jonas Van Geel hebben samen met een formatie professionele muzikanten een covergroep in elkaar gestoken met één doel: het publiek op zijn kop zetten. Met hun eigenzinnige interpretaties van talloze onsterfelijke Nederlandstalige hits maken ze er een knallende party van. Het repertoire gaat van Gorki tot Clouseau, van Frank Boeijen tot Marco Borsato, van Rob de Nijs tot Raymond van het Groenewoud en ga zo maar door. Dit uitzinnig feestje mag je voor geen geld missen!

5


zomer zondagen

Zondag 14 juli 2013

(in samenwerking met de Koninklijke Muziekvereniging) • Salida Ocho (19.30 u.): Deze band brengt eigenzinnige covers. Van Milk Inc., Johnny Cash, Feeder, Neil Young, Snow Patrol tot Gorki, Lady Lynn, Wolfbanes en Greenday. Dit alles in een akoestisch kleedje, te pas en te onpas afgezoomd met een vleugje humor. • Rawhide (21 u.): Deze Antwerpse bluegrassgroep heeft de laatste vijfendertig jaar een stevige reputatie opgebouwd in het Europese bluegrassmilieu. Steeds weer verbazen zij het publiek met hun grensverleggende arrangementen waarbij ze pop, klassiek, swing, barbershop en andere stijlen naadloos in hun bluegrassrepertoire verwerken. Met de typische bluegrassinstrumenten banjo, mandoline, gitaar, viool, dobro en bas en de meerstemmige zang kunnen zij elk luisterpubliek van zeven tot zevenenzeventig bekoren. Een optimale combinatie van smaakvolle instrumentale en vocale virtuositeit met een flinke laag humor die zowel tijdens als tussen de nummers op het publiek wordt afgevuurd. Een optreden van Rawhide is steeds een bijzondere belevenis!

Rawhide

Zondag 21 juli 2013

(in samenwerking met Femma Bonheiden)

De Bonanzas

• Buckwood Mojo (19.30 u.): De band bestaat uit zes muzikanten met heel veel blueservaring die in tal van bekende en minder bekende blues- en rockbands speelden en op podia stonden van vele blues- en jazzclubs (o.a. Jazzzolder Mechelen). De muziek van Buckwood Mojo is een magisch brouwsel van swing, boogie en veel blues. Soms met een jazzy randje, soms met een vleugje rock of een toets emotie, maar steeds met die eigen, krachtige, authentieke smaak. • De Bonanzas (21 u.): Dit vijftal brengt popklassiekers uit de jaren zestig zoals ze vandaag moeten klinken: ingetogen en intiem, uitbundig en enthousiast en steeds met volle overgave en respect voor het origineel. Met onvergetelijke muziek van The Beatles, Roy Orbison, The Tremeloes, The Monkees, The Cousins, Jerry Lee Lewis, Tom Jones en andere tijdsgenoten. ©Tanja Van Dooren

6


zomer zondagen

Zondag 28 juli 2013

(in samenwerking met Chiro Aksent & Gezinsbond Bonheiden en met de steun van de Jeugddienst) • The Crazy Disco Show For Kids (15 u.): Een wervelende show met onder andere dj Zohra (van het vroegere 2Fabiola) gevuld met zang, dans, springen en de leukste spelletjes met verrassende cadeautjes. Plop, K3, Mega Mindy, maar ook Queen, The Black Eyed Peace en Lady Gaga passeren de revue. • La Femme Belge (19.30 u.): Een viool, een contrabas, drie gitaren en een stem bundelen hun krachten en creëren een wereld die zowel zacht als sterk ritmisch uit de hoek komt. La Femme Belge zag in 2007 het licht bij nacht, op verlaten pleintjes en in rumoerige cafés in Antwerpen. De muzikanten delen hun passie voor de string jazz van de zigeunergitarist Django Reinhardt. Het oude swingrepertoire wordt aangevuld met tal van eigen composities, die het etiket ‘swingjazz’ nogal ruim interpreteren. Je hoort immers ook flarden Tom Waits, zigeunermuziek, blues, pop en occasioneel zelfs een snuifje latin.

• Sofa Sunday (21 u.): Dit leuk gezelschap van muzikanten werkte voor tal van Belgische, Nederlandse en internationale artiesten: Toots Thielemans, Blof, Volumia, Magical Flying Thunderbirds, ... Je herkent waarschijnlijk de stem van frontzangeres Lize Accoe. Ze is bekend van De La Vega, de groep die op zowat alle podia in België en Nederland speelde en in 2005 nog de Zamu Focustrofee in de wacht sleepte. Momenteel zingt Accoe onder andere bij Sweet Coffee en Internationals. Sofa Sunday speelt akoestische bewerkingen van klassieke en recente nummers.

Zondag 4 augustus 2013

(in samenwerking met Heemkring ’t Kaaskot) Enkel terras van 12 tot 19 u.

7


KAREL JONCKHEERE BELICHT Dat Karel Jonckheere een vooraanstaande plaats inneemt in de Nederlandstalige letterkunde, lijdt geen twijfel. Lange tijd werd de dichter van de zoute zee en de zoete aarde gelauwerd en bejubeld. Zelfs tot ver buiten de landsgrenzen heen verwierf hij faam. Hoewel Jonckheere een stijlrijk en imposant oeuvre naliet, staat zijn naam vandaag niet meer in het collectieve geheugen gegrift. Hoog tijd dus om zijn werk onder het stof vandaan te halen! Hoewel geboren in Oostende, woonde Jonckheere een groot deel van zijn leven in Rijmenam. Twintig jaar na zijn overlijden eert de gemeente hem met een uitgebreid herdenkingsproject. Nog tot vrijdag 13 december 2013 kan jong en oud zijn imposante oeuvre op verschillende manieren (her)ontdekken. Naast de oude pastorie in Rijmenam (Sint-Maartensberg 5) kan je tot 30 september 2013 een bezoek brengen aan de literaire tuin. In deze tijdelijke openluchttentoonstelling lees en hoor je bekende en onbekende pareltjes van Karel Jonckheere. Je komt er bovendien meer te weten over wie Joncheere was, over zijn tijd in Oostende, zijn wereldreizen en zijn leven in Rijmenam. Speciaal voor ‘Karel Jonckheere belicht’ werd een literaire wandeling uitgestippeld. Die voert je langs de mooiste plekjes van Rijmenam. Gedurende de veertig jaar dat Jonckheere er woonde, bracht de schoonheid van deze natuurlijke omgeving hem dichterlijke inspiratie. De routebeschrijving is opgenomen in een gratis wandelbrochure. Die vind je in GC ’t Blikveld, de bibliotheek van Bonheiden-Rijmenam en verschillende horecazaken in Rijmenam. Het parcours is te allen tijde individueel af te leggen. Tot 30 oktober 2013 worden er op aanvraag echter ook begeleide wandelingen georganiseerd. In 2009 publiceerde Uitgeverij P in Leuven ‘Het zout van de zee’, een bloemlezing uit het omvangrijke oeuvre van Jonckheere. Naar aanleiding van ‘Karel Jonckheere belicht’ wordt deze bloemlezing heruitgegeven samen met twee exclusieve luister-cd’s. Bekende en minder bekende Rijmenammenaars en Bonheidenaars lazen verschillende gedichten uit ‘Het zout van de zee’. Het boek met de luister-cd’s is voor 25 euro te koop aan de balie van GC ’t Blikveld (zolang de voorraad strekt). Aan de grasspie ter hoogte van de Hoogstraat in Rijmenam werd begin mei 2013 de Karel Jonckheeretuin geopend. Op dit gezellig plekje in het groen kan je even uitrusten. Bewonder vanop een bankje zeker Jonckheere’s borstbeeld van de hand van kunstenaar Nand Van Itterbeeck. En geniet van één van Jonckheere’s teksten, kalligrafisch gekapt uit steen. Op vrijdag 13 december 2013 sluiten we dit herdenkingsproject feestelijk af. Blader door naar pagina 25 voor meer informatie hieromtrent. Ga langs bij het centrale informatiepunt aan de balie van GC ’t Blikveld voor de algemene programmabrochure of surf naar ­www.bonheiden.be. Op de website vind je bovendien meer achtergrond over Karel Jonckheere en zijn werk. 8


PODIUM 9


START VERKOOP ABONNEMENTEN ABONNEMENTENDAG ZATERDAG 15 JUNI 2013 van 9 tot 13 u.

Vanaf maandag 17 juni 2013 kan je je abonnementsformulier afgeven aan de balie van GC ’t Blikveld, verzenden via e-mail naar blikveld@bonheiden.be of online invullen op www.blikveld.be.

Het abonnementsformulier vind je achterin deze brochure.

START VERKOOP LOSSE TICKETS

Vanaf DONDERDAG 20 JUNI 2013 om 8.30 u. kan je losse tickets bestellen aan de balie van GC ‘t Blikveld, via tel. 015 50 28 70, via blikveld@bonheiden.be of via www.blikveld.be.

TICKETPRIJZEN EN KORTINGEN Bij de voorstellingen staan vaak meerdere ticketprijzen vermeld. Indien niet, geldt een eenheidsprijs.

De derde prijs is het -12 tarief. Kinderen onder 12 jaar betalen slechts € 6 bij familievoorstellingen en klassieke concerten.

De eerste prijs is het standaardtarief.

De tweede prijs is het reductietarief voor: • abonnees (vanaf minstens vijf voorstellingen) • jongeren - 26 • ouderen 60+ • groepen vanaf 10 personen • houders van een CJP-pas • houders van een lerarenkaart • houders van een +3-pas Voor sommige voorstellingen genieten bepaalde leden (onder andere van de Gezinsbond en Davidsfonds) van het reductie­ tarief. Dit wordt apart vermeld in de brochure. 10

Culturele activiteiten voor kinderen herken je aan het Vlieglabel. Surf voor meer informatie naar www.uitmetvlieg.be.

Het betalen van tickets moet steeds gebeuren binnen de tien werkdagen na ontvangst van je overschrijvingsformulier. Je kan cash, met bancontact of met cultuurcheques (van GC ‘t Blikveld, Accor of Sodexo) betalen aan de balie of via overschrijving met vermelding van een gestructureerde mededeling. Alle voorstellingen vinden plaats in de podiumzaal van GC ’t Blikveld, tenzij anders vermeld.


Circus Ronaldo Amortale

theater

Vrijdag 20 september 2013 - 20.15 u. Zaterdag 21 september 2013 - 20.15 u. Zondag 22 september 2013 - 20.15 u. In deze voorstelling krijgt het kleine marionettentheater uit ‘Fili’ een nieuw leven. ‘Amortale’ is een symbiose van tragedie en clownerie, opera en marionettenspel, slapstick en melancholie, van circus en eenvoud. Het kleine en het grote worden er voortdurend door elkaar gehaald, de kleinste levenspijnen worden er dramatisch uitvergroot tot een grote tragedie. Anderzijds krimpt het grote levensdrama tot lachwekkende herkenbaarheid. Dit is de oerkracht van het oude, reizende foortheater, dat niet begrepen maar beleefd wordt. Het spektakel begint reeds aan de vooroorlogse variétébar voorin de tent. Wat start als achtergrondmuziek rolt steeds genereuzer over de toog, tot het hooggeëerd publiek plaatsneemt voor het grote théâtre mécanique. Grote maar fragiele theaterdecors die jaren door de familie Ronaldo bewaard werden, omarmen een onvoorzichtig spel van liefde, overschaduwd door de schuldenlast van zij die ooit in de verboden vrucht beten. In dit spel moet de clown plaatsmaken voor de grote tragedie. Maar zoals in iedere werkelijkheid kondigt het komische steeds zichzelf aan, omdat de mensheid simpelweg grappig is. En zo wordt de weg terug naar het paradijs nooit gevonden, hij wordt steeds opnieuw ontdekt door een toevallige grap … © Benny De Grove

€ 18 Ongenummerde zitplaatsen www.circusronaldo.be

EXTRA!

Zoals gebruikelijk zorgen we bij de openingsvoorstelling van het nieuwe cultuurseizoen voor een extra feestelijke inkleding! 11


DIMITRI LEUE, WARRE BORGMANS, ANTOON OFFECIERS e.a. De diepte van het dal

theater

Vrijdag 4 oktober 2013 - 20.15 u. Gust Lortcher was ooit een bekende komiek. Vijfentwintig jaar lang vulde hij alle zalen met veel volk en nog meer gelach. ’Hij leerde zijn volk lachen!’, werd er geschreven. Nu vult hij zijn dagen met leegte en tranen. De zin is weg. De zin om zin te zoeken is weg. Hij is, maar zelfs dat valt te betwijfelen. Zijn lichaam is, ondanks vele fantoompijntjes. Zijn geest sleurt hem de diepte in. Zijn zoon probeert verder te werken aan de biografie van zijn vader. Zijn psychiater lijkt hem alleen maar dieper te duwen. Zijn jonge vrouw probeert uit het drijfzand van de depressie weg te kruipen. Zijn grootste fan eist humor. Hij was haar medicijn tegen levenspijn.

© Tom Cornille

‘De diepte van het dal’ is een dramatische tragedie met een vleugje humor op een bedje van wanhoop. Maar het is ook een tragisch drama op een bedje van muziek met een vleugje lucht. Na ‘Het Lortcher-syndroom’ (in 2011 te gast in ‘t Blikveld) maken Warre Borgmans, Dimitri Leue, Antoon Offeciers en Kunstencentrum Rataplan een nieuwe voorstelling over de wondere wereld van de psyche, deze keer in samenwerking met Te Gek!?. Naast hen staan ook Joke Emmers, Verona Verbakel, Ward Kerremans en violist Jeroen Baert op de scène.

12

Concept & tekst Dimitri Leue Spel Warre Borgmans, Joke Emmers, Dimitri Leue, Verona Verbakel en Ward Kerremans Muziek Antoon Offeciers en Jeroen Baert Kostuums Barbara De Laere € 18 / € 17 www.rataplanvzw.be


WOUTER DEPREZ

humor

Hier is wat ik denk

beste publiek, over wat u mij de voorbije jaren misschien al zag doen op het podium: oké oké we hadden plezier maar sommige grappen maakte ik omdat ik graag wilde dat u me sympathiek vond sommige meningen verkondigde ik omdat ik hoopte dat u me een interessante slimmerik zou vinden sommige bekken trok ik omdat u zou lachen: wat een bekken trekt die toch

© Jonas Lampens

Donderdag 10 oktober 2013 - 20.15 u. Vrijdag 11 oktober 2013 - 20.15 u.

wat ik voorstel voor de nieuwe show: oké oké opnieuw plezier maar dat ik die avond gewoon eens eerlijk zeg wat ik denk als dat eens zou kunnen let maar op ik word door de jaren minder bang gewoon eens eerlijk zeggen wat ik denk misschien lukt het wel Spel Wouter Deprez Regie Randall Casaer Techniek Bruno Decock € 17 / € 16 www.wouterdeprez.be 13


BRUNO BREL & MICHELINE VAN HAUTEM L’esprit de Jacques

muziek

Donderdag 17 oktober 2013 - 20.15 u. Vijfendertig jaar geleden overleed Jacques Brel. Le Grand Jacques is echter alles behalve vergeten. Zijn universele poëzie en melodieën raken nog altijd ieders hart. Zijn passionele liederen zijn na al die tijd nog even krachtig en meeslepend. ‘Amsterdam’, ‘Marieke’, ‘Bruxelles’, ‘Voir un ami pleurer’, ‘Mathilde’, ‘Mijn vlakke land’, … De chansons van Brel blijken tijdloos en worden al decennia lang door een groot publiek gekoesterd. De Vlaamse Micheline Van Hautem en de Picardiër Bruno Brel brengen met ‘L’esprit de Jacques’ in een intieme setting een ode aan de muziek van Jacques Brel. Ze eren en behouden de kern van zijn liederen, maar interpreteren ze door er hun eigen emoties en elan aan toe te voegen. De dynamische, speels-duivelse Micheline naast de rustige en robuuste Bruno, volle neef van Jacques; dat belooft een passionele reis te worden …

€ 14 / € 13 www.michelinemusic.com www.chanson-net.com/brunobrel 14

© Marie-José Eldering

Zang & gitaar Bruno Brel Zang Micheline Van Hautem Piano Guus Westdorp


RED

Kinderconcert

familie

Zondag 20 oktober 2013 - 15 u. Noem hem geen Reddy. Noem hem RED! RED is een superheld. Tenminste, dat vindt hij zelf. Er valt ook heel wat te redden! De koning van Luilekkerland heeft zich klem gegeten in zijn stoel. Het mannetje van de maan kan niet meer slapen. RED wil de hele wereld redden! Maar de wereld is groot. Misschien wel té groot. Kan RED het alleen? ‘RED’ is een gloednieuw kinderconcert van Compagnie Maandacht met de heerlijk speelse vormgeving van Tom Schamp, winnaar van de Boekenpauw. RED is ook de held uit het rijk geïllustreerde luisterboek ‘RED DE WERELD’ voor iedereen vanaf 4 jaar. Tekst, muziek & spel Red en Lily

© Koen Bauters

€ 10 / € 9 / € 6 Leden Gezinsbond hebben recht op de reductieprijs www.maandacht.be 15


familie film

madagascar 3 Woensdag 30 oktober 2013 - 15 u.

Alex de Leeuw, Marty de Zebra, Gloria het Nijlpaard en Melman de Giraffe proberen nog steeds hun weg terug te vinden naar New York. Natuurlijk zijn koning Julien, Maurice en de pinguïns ook weer van de partij in dit doldwaze avontuur. De groep ontdekt de perfecte manier om onopgemerkt door Europa te reizen: samen met een circus dat ze helemaal omtoveren in Madagascarstijl. Animatiefilm van Eric Darnell

€ 3 / € 2,50 (leden Gezinsbond) Nederlands gesproken 93 minuten 2011 16


muziek PAUL MICHIELS

The Lonesome Dreamer Vrijdag 8 november 2013 - 20.15 u.

€ 17 / € 16 www.paulmichiels.be

© Zeger Garré

Paul Michiels is één van de meest gevraagde artiesten van het land. Nu eens treedt hij op als gast bij een symfonisch orkest, dan weer als kompaan van Jan Leyers met Soulsister. Voor het eerst in zijn lange muzikale carrière, staat Michiels dit seizoen op de planken met een solotheatertour. In ‘The Lonesome Dreamer’ gaat hij terug naar de essentie van zijn muziek. Michiels begeleidt zichzelf op klavier of gitaar en brengt een waaier aan eigen songs, zowel oudere als nieuwe. Bovendien trekt hij alle registers open door een reeks lievelingsliedjes op te voeren van zijn idolen. Deze intieme theatertour bewijst nogmaals dat Paul Michiels alle genres aankan en een zeer getalenteerde zanger en muzikant is. Alleen op het podium brengt hij een ingetogen overzicht van zijn uitgebreide repertoire. Deze reis door Michiels’ muzikale droomwereld mag je niet missen …

17


MICHAEL GUTTMAN & ST PHANE DE MAY

klassiek

Aperitiefconcert

Op tienjarige (!) leeftijd werd violist en orkestleider Michael Guttman aangenomen als leerling aan het Brussels Koninklijk Conservatorium. Zijn mentor was niemand minder dan de Amerikaanse violist Isaac Stern. Al snel nam Guttmans carrière internationaal een hoge vlucht. Hij speelde met de grootste namen uit de klassieke muziekwereld, zoals Martha Argerich, Yuri Bashmet, Natalya Gutman en Boris Berezovski. Als veelgevraagd chambrist werd Guttman daarnaast uitgenodigd op tal van festivals. Het is dus een hele eer om hem in GC ’t Blikveld te mogen verwelkomen in recital met pianist Stéphane De May. Stéphane De May is professor aan het conservatorium van Rotterdam. Zijn indrukwekkende discografie beslaat het hele pianorepertoire en kan op de warme waardering rekenen van de internationale pers. De Mays repertoire gaat van de kamermuziek van Weber, Schubert, Mendelssohn, Franck en Debussy en subtiele solovariaties van Bach, Chopin, Mompou, Czerny en Franck tot tango’s van Piazzolla, Bragato, Devreese en Brossé. € 11 / € 10 / € 6 Afsluitend drankje na het concert In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden - Rijmenam (leden hebben recht op de reductieprijs) www.michaelguttmanmusic.com www.de-may.be 18

© Bernard Rosenberg

Zondag 10 november 2013 - 11 u.

Programma (onder voorbehoud) • Mozart - vioolsonate KV 415 • Brahms - vioolsonate nr. 3 Allegro amabile Andante tranquillo Allegretto grazioso • Lekeu - vioolsonate Finale


theater SKaGeN

Garmisch-Partenkirchen Donderdag 14 november 2013 - 20.15 u. In zijn zelfgeschreven monoloog ‘Garmisch-Partenkirchen’ vertelt Mathijs F Scheepers over doodsdrift, erosie, Michael Jackson, heel hard willen, impasses, doorknippen, ijspralines en schansspringen. Maar vooral over een man die gelukkig is en hoe die dat geworden is. Ik vertel van het zoeken, het willen en het streven
 Het verlangen naar wat je niet hebt en nooit zal krijgen
 Ik vertel van het falen, de schijnbaar juiste weg
 Het omkijken en schrikken van ‘t besef
 Dat alles wel zin had, maar op een and’re manier
 Dat wat jij dacht dat links was, eigenlijk rechts is


En wat jij dacht dat vooruitgang was,
 Eigenlijk een spiegel
 Of beter nog,
 Een mooie zinsbegoocheling
 En vooral, ja vooral, hoplafaldera,
 Ja vooral, het geluk dat op het einde wacht

Tekst, concept & spel Mathijs F Scheepers Muziek & techniek Tim Clement Kostuum & decor Barbara De Laere

© Johan Jacobs

€ 15 / € 14 www.skagen.be 19


RAF WALSCHAERTS

theater

Jongen toch

Donderdag 28 november 2013 - 20.15 u. Raf Walschaerts doet eindelijk haarfijn uit de doeken wat er gebeurd is die nacht van 14 op 15 oktober 2008, toen hij in zijn ondergoed wakker werd in een bos, vastgebonden aan een boom. Hij vertelt dit keer zijn versie van de feiten. Schaamteloos gekleurd door zijn eigen bril. Dat wel. Met oogkleppen om u tegen te zeggen. Dat ook. Lachwekkend, pathetisch en grotesk. Dat zeker, maar wél uit het hart gegrepen. ‘Jongen toch’, een persoonlijk relaas van een persoonlijk leven. Raf Walschaerts vormt met zijn broer Mich al jarenlang het cabaretduo Kommil Foo. In 2011 maakte hij zijn eerste solovoorstelling ‘Zoon’, toen ook te zien in ’t Blikveld. Twee jaar later brengt hij opnieuw een solo op het kruispunt van cabaret, toneel en concert. Veel heeft hij daar niet voor nodig. Enkel een piano, een gitaar en een lijf dat gemaakt lijkt om te vertellen.

www.rafwalschaerts.be 20

© Lieven Dirckx

€ 15 / € 14


DE SPELERIJ

theater

Hunkerig

Donderdag 5 december 2013 - 20.15 u. Ver weg, afgelegen en volkomen verloren in de oneindigheid. Een provinciestad. Kleinburgerlijk en verstikkend. Drie jonge vrouwen. Samen in één huis. Wel opgevoed maar desondanks. Vol dromen en fantasie. De jonge mannen arriveren. Om de stad te beschermen, maar er is geen gevaar. Intense verveling dus. Maar ook broeierig verlangen. Naar het mooiere, het intensere, het liefdevollere. Het andere kortom. Naar de stad, het leven en de liefde. En dan op een goeie dag … gaan de mannen weer weg. Tjongejongejonge! De Spelerij speelt Tsjechov met drie potige acteurs. Paula Bangels regisseert. Peter De Graef bewerkt de tekst. Met Peter De Graef, Tom Van Bauwel en David Cantens Regie Paula Bangels Tekst Anton Tsjechov Bewerking Peter De Graef Kostuum Christophe Coppens Licht Luc Peumans € 16 / € 15 www.despelerij.be 21


ZINGELONG

Meezingconcert Zaterdag 7 december 2013 - 20.15 u. Niets zo ontladend als samen zingen! Het kan tijdens ‘Zingelong’, een heus meezingconcert met een liveband die bestaat uit Nele Bauwens, Wigbert, Jan Hautekiet, Axl Peleman en Ron Reuman. Verwacht je aan een mix van Nederlandstalige nummers, opzwepende medleys, maar ook The Beatles en Adamo passeren de revue. Bang dat je door de mand valt, omdat je de tekst niet zo goed kent? Geen paniek noch gefrommel met papieren teksten, want de liedjesteksten worden geprojecteerd.

Zang Nele Bauwens Koorleider Hans Primusz Keyboards Jan Hautekiet Bas Axl Peleman Drums & bandleiding Ron Reuman Gitaar Wigbert Van Lierde

€ 16 / € 15 € 20 (meezingconcert én workshop) www.maandacht.be 22

EXTRA! WORKSHOP ‘SAMENZ

ANG’ Oud, jonger en jongst mogen zich een avond lang artiest wanen! In het kader van ‘Zingelong’ kunnen dertig personen op zaterdagmiddag 7 december 2013 van 14 tot 17 u. namelijk een workshop ‘Samenzang’ volgen in de Krankhoeve (Grote Doelstraat in Bonheiden) onder leidi ng van koorleider Hans Primusz (o.a. bezieler van het ‘Music For Live’-koor van Studio Brussel). Tijdens deze boeiende work shop oefenen de deelnemers enkele bekende nummers in om die tijdens het slot van het concert ‘s avonds flashmobgewi js mee te zingen. Een ongekende apotheose, zo een pop-upko or!


muziek

Š Koen Bauters

23


© Charlie De Keersmaecker

TOM VANSTIPHOUT & SPECIAL GUEST Guitars & vocal

muziek

Donderdag 12 december 2013 - 20.15 u. Toeren door Europa met Milow na eerder podia te hebben gedeeld met swingend nationaal erfgoed als Clouseau, Jan Leyers, Soulsister en Kommil Foo. Tel daarbij verschillende optredens aan de zijde van muzikale monumenten als Zap Mama, Bart Peeters, Tom Helsen, Yasmine, Barbara Dex, Neeka, Noordkaap en De Nieuwe Snaar en je weet dat een concert van gitarist, zanger en songwriter Tom Vanstiphout niets anders dan vuurwerk kan geven. Met ‘Guitars & vocal’ brengt Vanstiphout naast eigen songs een wisselende greep uit de - soms vergeten - parels van het wereldrepertoire, van Wannes Van De Velde tot Daniel Lanois, van Tom Waits tot Paul Simon. Omdat Vanstiphout veel muzikanten kent, neemt hij elk concert één collega mee. Geen enkele show is dan ook hetzelfde. Laat je verrassen door zijn ontwapenende stem en amusante verhalen. Van kleine schoonheid en ontroering naar feest en ambiance. En terug! Gitaar & zang Tom Vanstiphout Drums & percussie Kobe Proesmans Bas, gitaar & toetsen Evert Verhees Techniek Jo Francken

€ 15 / € 14 www.tomvanstiphout.be 24


KAREL JONCKHEERE BELICHT

literair

Karel Jonckheere onthuldiging Vrijdag 13 december 2013 - 20 u. (!)

€ 6 (inclusief één drankje) Deze activiteit kan je niet opnemen in je abonnement. Je kan hiervoor enkel losse tickets bestellen via GC ’t Blikveld vanaf donderdag 20 juni 2013. www.bonheiden.be

© Paul Van den Abeele, AMVC-Letterenhuis

Exact twintig jaar na Karel Jonckheere’s overlijden sluiten we het herdenkingsproject ‘Karel Jonckheere belicht’ (blader terug naar pagina 8 voor meer informatie) feestelijk af met een avondvullend, muzikaal omkaderd programma: Karel Jonckheere onthuldiging.

25


klassiek MECHELS KAMERORKEST, Vivente Voce & SOLISTEN Weihnachtsoratorium

Vrijdag 20 december 2013 - 20.30 u. (!)

in de Onze Lieve Vrouwkerk

Naar jaarlijkse gewoonte werken we samen met het Mechels Kamerorkest onder leiding van dirigent Tom Van den Eynde. Dit seizoen presenteert het orkest echter geen nieuwjaarsconcert, maar een heus kerstoratorium. Zoals steeds biedt het Mechels Kamerorkest jong aanstormend talent een podium om binnen een professioneel kader te musiceren en de nodige orkestervaring op te doen. Voor dit concert wordt samengewerkt met de vier beloftevolle solisten Lore Binon (sopraan), Jonathan De Ceuster (altus), Vincent Lesage (tenor) en Benoit Giaux (basbariton) en het Gentse koor Vivente Voce (voorbereid door Jeroen Keymeulen). Zij gaan de uitdaging aan om het imposante ‘Weihnachtsoratorium’, bestaande uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden cantates van Bach op te voeren.

€ 17/ € 16 / € 6 Na het concert wordt het publiek getrakteerd op een kleine receptie in ’t Blikveld. Ongenummerde zitplaatsen In samenwerking met de Kerkraad Bonheiden en Davidsfonds Bonheiden - Rijmenam (leden hebben recht op de reductieprijs) Met dank aan onze sponsor Dranken Truyen/Westmalle Trappist www.mechelskamerorkest.be

26


ARTHUR CHRISTMAS Maandag 23 december 2013 - 15 u.

familie film

Het bezorgen van alle cadeautjes op kerstavond gaat natuurlijk niet vanzelf. Samen met een leger elfen zorgt de Kerstman er elk jaar in één nacht voor dat alle kinderen een cadeautje krijgen. Dit doet hij met behulp van zijn supersonische slee en een strak schema. Ook zijn zonen Steve en Arthur helpen mee. Maar ook op de Noordpool loopt er af en toe iets mis. Wanneer één van de zeshonderd miljoen kinderen per ongeluk geen geschenk krijgt, moet en zal Arthur het vermiste cadeautje bezorgen voor het te laat is … Hilarische en hartverwarmende animatiefilm

€ 3 / € 2,50 (leden Gezinsbond) Nederlands gesproken 97 minuten 2010 27


SPROOKJES EN ZO Sneeuw!

familie

Zondag 12 januari 2014 - 16 u. (!) Hou jij ook zo van het dwarrelen van de sneeuwvlokken, een warme haard en een gezellig verhaal? Zet dan gauw je muts op en trek je sjaal en wanten aan. Dan gaan we samen op avontuur! Met weinig woorden, maar met sterke beelden vol muziek en kleuren ademt ‘Sneeuw!’ de sfeer van het verre Noorden uit, stil en sprookjesachtig. Deze fabelachtige, interactieve scène-op-scène voorstelling is een fantastische ervaring voor peuters van één tot drie jaar. Spel Peter Dewel en Kate Olsen Concept Marcello en Pietro Chiarenza Regie & scenografie Pietro Chiarenza Grafisch ontwerp & kostuum Margot de Group Productie Maya Van Puymbroeck

Ongenummerde zitplaatsen Leden Gezinsbond hebben recht op de reductieprijs www.sprookjes.be 28

© Margot De Group

€ 10 / € 9 / € 6


© Chris Van Gils

WARRE BORGMANS & JOKKE SCHREURS

literair

Schone woorden klinken zo Donderdag 16 januari 2014 - 20.15 u. Warre Borgmans spreekt, zacht en zoetgevooisd, hard en scherp, neemt je mee naar vroeger, naar wat hij zich herinnert, naar wat jij je ook zal herinneren. ‘t Is plezant, soms wrang of melancholisch, schoon om naar te luisteren. Jokke Schreurs beaamt, onderlijnt, kleurt en ademt. Zwijgen en gitaar spelen, af en toe eens zingen, perfect gelukkig mee. De woorden zijn van Rutger Kopland, Guido Gezelle, Solzjenitsin, Adriaan Morriën, Frank Sinatra en Pastoor Munte. Ja, die ook ... Twee die zich herkennen. Ieder op zijn manier. Zo klinken schone woorden. Tekst & spel Warre Borgmans Gitaar Jokke Schreurs € 16 / € 15

Na tien jaar opnieuw in ’t Blikveld! 29


LUCAS VAN DEN EYNDE, JAN DE SMET, BARBARA DEX & NELE GOOSSENS Kleinkunsteiland – Humor was nooit ver weg … Woensdag 22 januari 2014 - 20.15 u. Alles in de muziek keert wel eens terug. De betere Nederlandstalige songs zijn eigenlijk nooit weggeweest. Sinds de oprichting van de afdeling Kleinkunst aan de Antwerpse Studio Herman Teirlinck kwam deze podiumkunst in Vlaanderen serieus in opmars. Bij ons vooral gekend als een Nederlandstalige, meestal akoestische en intimistische muziekvorm was kleinkunst in de eerste plaats bedoeld als amusement. In Nederland komt het begrip zelfs overeen met cabaret, maar ook met luisterlied en musical. Humor en kleinkunst zijn dus nauw met elkaar verbonden. Na het succes van de vorige tournees brengt ‘Kleinkunsteiland’ opnieuw een totaalprogramma met een waaier aan muzikale en tekstuele pareltjes. Twee vrouwen, twee mannen. Alle vier met een onweerstaanbaar charisma staan ze te popelen om eigenzinnige en geestige interpretaties van oude en nieuwe songs te zingen. Met als thema ‘humor in de kleinkunst’ brengen ze nummers van onder andere Toon Hermans, De Nieuwe Snaar, Kommil Foo en Wim Sonneveld. Je wil die stemmige en humoristische liedjes van toen graag nog eens terug horen? Spring dan mee op deze nostalgische liedjescarrousel! Met Jan De Smet, Barbara Dex, Nele Goossens, Lucas Van den Eynde en vier muzikanten onder leiding van Ivan Smeulders € 16 30

muziek


JORIS VAN DEN HAUWE & STRIJKERS BRUSSELS PHILHARMONIC Kapelconcert

in Imeldakapel

klassiek

Zaterdag 8 februari 2014 - 20.15 u. Joris Van den Hauwe behoort zonder twijfel tot de meest vooraanstaande hoboïsten van deze tijd. Zijn muzikaliteit, een onmiskenbare persoonlijke toon en frasering hebben hem tot één van de belangrijkste ambassadeurs gemaakt van de Vlaamse hoboschool. Hij speelde in de Berliner Philharmoniker onder leiding van Von Karajan en Claudio Abbado. De liefde voor de kamermuziek heeft hem samengebracht met onder andere het Amadeus Quartet, het Tokyo String Quartet, de Salzburger Solisten en het Pro Arte Quartet. Van den Hauwe concentreert nu vooral als hobosolo bij het Brussels Philharmonic. Zo ook dit seizoen, tijdens het klassieke avondconcert in de sfeervolle kapel van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden.

Programma (onder voorbehoud) • Mozart Hobokwartet in F Engelse hoornkwartet

€ 14 / € 13 / € 6

• Britten

Ongenummerde zitplaatsen In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden - Rijmenam (leden hebben recht op de reductieprijs) www.jorisvandenhauwe.be

Kwartet fantasie opus 23 voor hobo en strijkers

31


humor

LANKMOED Stilt

Lankmoed. Eén van de mooiste woorden uit de Nederlandse taal, waarvan iedereen vergeten is wat het betekent. Lankmoed is barmhartig, edelmoedig, zeer geduldig, genadig, meegaand, tolerant, verdraagzaam en zacht. Maar af en toe vergeet ook Lankmoed wat het zelf is en laat het zich gaan in zijn tegengestelde. Lankmoed, dat zijn Jan Geubbelmans en Peter Van Ewijk. Twee dertigers, de een al wat meer dertiger dan de andere, met elk hun zeer specifieke visie op het leven. Dat verschil komt ook tot uiting op het podium en zorgt voor een unieke dynamiek van tekst en muziek. In ‘Stilt’ weigeren Jan Geubbelmans en Peter van Ewijk met de huidige maatschappij mee te versnellen. Ze verliezen zichzelf liever in hun eigen spel en houden daarbij enkel rekening met hun eigen regels. En terwijl ze zo spijbelen van het leven, proberen ze zich - kinderlijk naïef - een beeld te vormen van de normen en waarden van een hysterische beschaving. Met ‘Stilt’ brengt Lankmoed muzikaal totaalcabaret.

€ 12 / € 11 www.lankmoed.be 32

Winnaar Pu blieksprij s Camerette n 2011

© Jaap Reedijk

Donderdag 13 februari 2014 - 20.15 u.


PIETER EMBRECHTS

muziek

Apenbloed & engelengezang Woensdag 26 februari 2014 - 20.15 u.

€ 15

© Koen Keppens

Het Nederlandstalige werk van Pieter Embrechts als songsmid groeit al jaren op een eigenzinnige manier. In 2004 verscheen zijn eerste Nederlandstalige album ‘Maanzin’, door pers en publiek zeer warm onthaald. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Embrechts is als veelzijdig maker een man met vele liefdes: theater (oa. De Kakkewieten), tv (‘Man over woord’, ‘W@=D@’ en ‘Mijn sport is top’) en muziek (El Tattoo del Tigre). De voorbije jaren speelde Pieter Embrechts met zijn prachtige little bigband The New Radio Kings op vele Vlaamse podia, maar steeds keerde diezelfde vraag van het publiek weer: “Wanneer ga je nog eens op tour met je Nederlandstalige repertoire?” Het leek er alsnog niet van te komen, ook al is het schrijven van Nederlandstalige songs nooit stilgevallen. Zo schreef Embrechts in tussentijd nummers voor Radio 1 en voor de organisatie Te Gek!?. Maar nu is het zover! In het voorjaar van 2014 blaast Embrechts samen met een bende weergaloze, bezielde muzikanten-vrienden zijn oud en nieuw Nederlandstalige repertoire weer leven in. Dat dit concert je een prachtige avond zal bezorgen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen …

33


MANNEKE MAAN Woensdag 5 maart 2014 - 15 u. ’s Nachts kijkt Manneke Maan verlangend naar de wereld. Hij zou er zo graag eens op bezoek gaan. Op een dag grijpt hij zich vast aan de staart van een komeet en landt op aarde, in een bos met wel duizend kleuren. Hij kijkt zich de ogen uit: wat een wonderlijk mooie planeet! Op aarde is er een president die alles veroverd heeft, behalve de maan. Manneke Maan moet vluchten. Intussen worden de kinderen ongerust. Er is niemand meer die ’s nachts over hen waakt. Waar is Manneke Maan? Beelden zo mooi dat je ze wil inlijsten en nooit meer vergeten. De stem van Louis Armstrong vol jazzy weemoed. Animatiefilm naar een boek van Tomi Ungerer (‘De drie rovers’)

€ 3 / € 2,50 (leden Gezinsbond) Nederlands gesproken 83 minuten 2012 34

familie film


CARRY GOOSSENS

theater

Carry’s Cowboy Conference Donderdag 13 maart 2014 - 20.15 u. Carry Goossens is al jaren een gerenommeerd acteur in Vlaamse films, tv-series en theaterproducties. Met ‘Carry’s Cowboy Conference’ brengt hij een lichtvoetige vertelling over iemand die al jaren een cowboy wil zijn. Goossens blikt terug op zijn jeugdjaren en zoekt naar de oorsprong van zijn liefde voor de Westernsfeer en het cowboyleven. Johnny Cash, Bobbejaan Schoepen en zijn andere muzikale helden passeren de revue. Ondersteund door drie doorwinterde rasmuzikanten van de Bobby Setter Band brengt Carry Goossens een boeiende conference doorspekt met countrymuziek. Spel Carry Goossens Muziek Johnny Swijgers, John Joris en Roger Van Cauwenberge

€ 15 / € 14 35


WANNES CAPPELLE Zonder niemand

Donderdag 20 maart 2014 - 20.15 u.

muziek

© Stijn Dierckx

Sinds hij met ‘Ploegsteert’, het tweede album van zijn Zesde Metaal, de lovende recensies aan elkaar reeg, is Wannes Cappelle niet meer achter de microfoon weg te slaan. Altijd trouw aan zijn eigen stijl en mijmeringen, maar zo ontrouw aan vastgelegde formules. Ook nu weer verandert Cappelle de instrumenten van schouder. Na een festivalzomer met Het Zesde Metaal en een theatertournee met strijkkwartet, zoekt hij opnieuw de intimiteit op van zijn geliefde huiskamerconcerten. Slechts gewapend met gitaar en piano, maar ontwapenend met eerlijkheid en humor. Alleen is de tijd nu rijp voor een meer uit de kluiten gewassen huiskamer: het theater. ‘Zonder niemand’. Geen gezelschap, behalve dat van het publiek. En dat zal je geweten hebben. Naast uitgepuurde pareltjes van zijn eerste twee albums, brengt Cappelle ook materiaal van zijn in het voorjaar te verschijnen EP, waarop hij enkele nieuwe en eerder onuitgegeven nummers verzamelt. En misschien krijg je zelfs een voorsmaakje van het album-in-de-maak …

36

€ 14 / € 13 www.hetzesdemetaal.be


OKIDOK

humor

Slips Inside Vrijdag 28 maart 2014 - 20.15 u.

Okidok behoort reeds jaren tot de top van de internationale humoristische circusacts. Met zijn eerste creatie ‘HaHaHa’ wist dit Waalse duo zich meteen sterk te onderscheiden. Deze voorstelling werd meer dan vijfhonderd maal opgevoerd en staat nog steeds geprogrammeerd. In ‘Slips Inside’ zet Okidok zijn clowneske werk verder. Met dezelfde uitgekiende lichaamstaal brengen ze woordloos bewegingstheater, ondersteund door vocale fraseringen. Maar de esthetiek is ditmaal van een andere orde. De maquillage en de grote clownschoenen ruimen plaats voor de zekerheid en de duidelijkheid van het naakte acrobatenlichaam. Van & met Benoît Devos en Xavier Bouvier

© DR

Pierrot en Marcel hebben lichamen om van te dromen: gespierd, elegant, knap en vaardig. Daarenboven zijn ze overtuigd van hun eigen grenzenloze kwaliteiten. Met een straffe demonstratie willen ze iedereen van hun kunnen overtuigen. In een voortdurende strijd proberen ze elkaar te overtroeven met uitzonderlijke krachttoeren en behendigheidsoefeningen. De flaters van Pierrot en de blunders van Marcel leveren heerlijk hilarisch bewegingstheater op. Eén uur lachen geblazen, zonder woorden en met tweemaal niets. Vanuit de basisregels van het circus, het etaleren van krachttoeren en het tonen van hun behendigheid, leer je de twee personages kennen met hun specifieke gektes, hun verzuchtingen, hun onhandigheden en hun flaters.

€ 14 / € 13 / € 6 www.okidok.be 37


TOON FRET & VERONIKA ILTCHENKO Aperitiefconcert ‘Le temps retrouvé’ Zondag 30 maart 2014 - 11 u. Fluitist Toon Fret en pianiste Veronika Iltchenko spelen een originele, zinnenstrelende keuze uit het Franse repertoire van de vorige eeuwwisseling. De virtuoze en verleidelijke muziek voor fluit en piano van Debussy, Gabriel Fauré en twee van zijn leerlingen, George Enescu en Charles Koechlin, voert je terug naar een onbezorgde tijd van harmonie en elegantie ... Pianiste en fluitist zweven, samen of solo, door sensuele salonmuziek en virtuoze bravourestukjes, toveren brede muzikale landschappen tevoorschijn, koketteren met Oosterse sferen. Toon Fret is bekend als fluitist van Oxalys en het Collectief, Belgische kamermuziekensembles met internationale uitstraling. Hij is laureaat van Tenuto en van Belfius Classics. Veronika Iltchenko is een temperamentvolle pianiste met oog voor detail, die de aandacht op zich vestigde met vertolkingen van laatromantische Franse en Russische componisten.

€ 11 / € 10 / € 6 Afsluitend drankje na het concert In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden - Rijmenam (leden hebben recht op de reductieprijs) www.veronikapiano.com 38

klassiek


NTGent

Een lolita

theater

Verboden liefdes zijn van alle eeuwen, maar een van de meest complexe en meest problematische is zonder twijfel die tussen een volwassene en een jonge puber. Niet te verwarren met pedofilie, waarbij het expliciet om kinderen gaat, is deze vorm van seksuele aantrekkingskracht gebaseerd op de seksuele fascinatie voor jongens en meisjes tussen tien en veertien jaar. Prille tieners dus, in het scharniermoment tussen kindertijd en volwassenheid. Sinds de beroemde roman uit 1955 van Vladimir Nabokov is lolita als type kindvrouwtje intussen zelfs een archetype geworden. Voor deze creatie schreef Bernard Dewulf, auteur en dramaturg bij NTGent, twee monologen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Els Dottermans speelt een vrouw die terugkijkt op haar verboden relatie als jong meisje met een oudere mijnheer. Frank Focketyn speelt een man die terugkijkt op een even schuldige als paradijselijke tijd. Tekst & dramaturgie Bernard Dewulf Regie Julie Van den Berghe Spel Els Dottermans, Frank Focketyn en Johan Van Overbeke / Alain Le Grelle Beeld André Joosten Kostuums Annelies Bruneel

© Phile Deprez

Woensdag 2 april 2014 - 20.15 u.

€ 18 / € 17 www.ntgent.be 39


BAMBI Woensdag 16 april 2014 - 15 u. In het diepst van het woud zet Bambi zijn eerste wankele stapjes en ontdekt hij de wereld samen met zijn vriendjes, het schattige konijn Stamper en het schuwe stinkdier dat Bloem wordt genoemd. Samen beleven zij veel avonturen in het bos en maken ze kennis met alle andere boeiende bosbewoners. Maar de jonge prins, geleid door zijn goede vriend Uil leert ook waardevolle lessen over liefde, verlies en het leven. Tijdloze ontroerende animatiefilm van Disney

â‚Ź 3 / â‚Ź 2,50 (leden Gezinsbond) Nederlands gesproken 68 minuten 1942 40

familie film


klassiek

LUC TOOTEN SOLO

Kerkconcert ‘Bach suites’ Zondag 27 april 2014 - 15 u. Kort na Bachs aankomst in Köthen in 1717 ontstonden de cellosuites. Tot op de dag van vandaag baadt de suite in een sfeer van geheimzinnigheid en mysterie. Wie was de uitvinder van deze unieke muziekvorm? Hoe is de suite ontstaan? Waar komt ze vandaan? Voor wie is ze geschreven? Hoe slaagt Bach, meester van de harmonie en de polyfonie, erin om een melodie-instrument harmonisch te laten klinken? In dit uniek kerkconcert licht cellosolo van het Brussels Philharmonic en Bonheidenaar Luc Tooten een tipje van de sluier op van deze wonderbaarlijke composities.

Programma (onder voorbehoud) • Suite n°1 in G Prelude Allemande Courante Sarabande Menuet 1 & 2 Gigue

• Suite n°2 in D Prelude Allemande Courante Sarabande Menuet 1 & 2 Gigue

• Suite n°3 in C Prelude Allemande Courante Sarabande Bourrée 1 & 2 Gigue

In kerk van Rijmenam

€ 11 / € 10 / € 6 Ongenummerde zitplaatsen In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden - Rijmenam (leden hebben recht op de reductieprijs) www.luctooten.be 41


THE BROKEN CIRCLE BLUEGRASS BAND Woensdag 30 april 2014 - 20.15 u.

muziek

Cultuurminnend Vlaanderen herinnert zich ongetwijfeld ‘The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-Ups of Alabama’, een bijzonder aangrijpende en warm onthaalde productie van Compagnie Cecilia. Meer dan honderd keer werd de voorstelling gespeeld. Meer dan honderd keer was de voorstelling uitverkocht. Zo ook in ‘t Blikveld in 2010. In oktober 2012 ging de langspeelfilm ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen in première. Wie de film gezien heeft, komt superlatieven te kort. Met name de vertolkingen van Johan Heldenbergh en Veerle Baetens zijn uitmuntend. De film werd een internationaal succes. Hij won onder andere de Publieksprijs op het Filmfestival van Berlijn.

Gitaar, dobro & zang Bjorn Eriksson Gitaar & zang Veerle Baetens Banjo, gitaar & zang Johan Heldenberg Viool & zang Nils de Caster Gitaar, mandoline & zang Bert Van Bortel Banjo & zang Karl Eriksson Bas & zang Tomas de Smet € 25 42

© Paulien Verlackt

Zowel in de voorstelling als in de film is een belangrijke rol weggelegd voor de muziek. Voor de film werden nummers uit de voorstelling gebruikt, maar ook nieuwe songs gekozen. Bjorn Eriksson heeft alle nummers van nieuwe arrangementen voorzien. Van Johan Heldenbergh was het al bekend, maar sinds de opnames van de film is ook Veerle Baetens in de ban van bluegrass en americana. De filmmuziek en countryklassiekers worden in deze must see live gebracht door ‘The Broken Circle Bluegrass Band’.


humor BART CANNAERTS

Wanneer gaan we nog eens bowlen?

© Johannes Vande Voorde

Donderdag 8 mei 2014 - 20.15 u. Niemand vindt bowlen écht leuk. Maar heel af en toe sta je toch op zo’n baan met zo’n gekke bal aan je vingers. Je bestelt je drinken via een microotje en probeert die schoenen heel normaal te vinden. Je balt je vuist als je alles omgooit en op het scherm begint er een kegel te dansen. Bowlen is als het leven. Het is een belachelijk tijdverdrijf, maar af en toe een strike gooien houdt ons recht. Bart Cannaerts’ nieuwe voorstelling gaat over de zinloosheid van het bestaan en hoe daar welgemutst mee om te gaan. De kans is groot dat je ooit al gelachen hebt met een grap van hem. Op tv als gast in ‘Mag ik u kussen?’, ‘De slimste mens’ of ‘Scheire en de schepping’. Of als één van de bedenkers van ‘Benidorm bastards’ en ‘Wat als?’. Of op café, maar dat geldt eigenlijk alleen voor zijn drie vrienden. Of op een podium in een jeugdhuis, een parochiezaal of een cultuurcentrum met één van zijn avondvullende voorstellingen, want Bart Cannaerts stapte ondertussen al meer dan zevenhonderd keer het comedypodium op. En onderweg won hij ook nog Humo’s Comedy Cup. Spel, tekst & muziek Bart Cannaerts Techniek Leslie Vantomme € 15 / € 14 www.bartcannaerts.be 43


JAN DE SMET & KIM DUCHATEAU Het tweede stripconcert van Jan en Kim Zondag 1 juni 2014 - 15 u. Dat het stripconcert meer dan een geslaagde amusementsformule is, bewezen muzikale omnivoor Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) en cartoonist Kim Duchateau vier jaar geleden al in ’t Blikveld. Dit seizoen staan ze er opnieuw met hun tweede stripconcert. De Smet brengt kinderliedjes van alle tijden op accordeon, banjo, ukelele en gitaar. Evergreens (van ‘Kortjakje’, ‘Moriaantje’ tot ‘Onder moeders paraplu’), maar ook jonge liedjes (‘Steek je vinger in de lucht’ en ‘Alles goed’) en vele nieuwe nummers waarmee hij de voorbije jaren zo’n grote kindervriend is geworden. Duchateau zit braaf naast De Smet en maakt een ondeugende tekening bij elk liedje. Boven zijn tekentafel hangt een camera. De beelden worden op een scherm achter hen geprojecteerd. Zo lijkt het alsof er een videoclip wordt geboren terwijl je luidkeels aan het meezingen bent. Zot, vermakelijk en verrassend. Want wat zal die gekke Kim Duchateau nu weer uit zijn potlood toveren? En krijgt hij zijn tekening op tijd klaar? Wat bekokstoven zanger en tekenaar in deze nieuwe productie? Welke loer draaien ze elkaar? Het blijft spannend tot de laatste snik. Daarnaast maakt iedereen kans om met een échte Duchateau naar huis te gaan. Alle tekeningen worden na de voorstelling opgehangen in een mini-expo. Voor de voorstelling krijgt iedereen een lotje dat kans geeft op een uniek exemplaar. Vrolijk mee kwetteren, je ogen de kost geven, lachen, springen en misschien zelfs winnen. Je raakt nooit uitgekeken of uitgezongen op zo’n stripconcert! € 10 / € 9 / € 6 Leden Gezinsbond hebben recht op de reductieprijs www.kimkrampen.be www.denieuwesnaar.be 44

familie


School

voorstellingen

45


Voor het schooljaar 2013-2014 wordt aan de scholen uit Bonheiden - Rijmenam en de nabije regio volgend aanbod voorgesteld:

NAJAAR 2013

VOORJAAR 2014

EERSTE KLEUTERKLAS & INSTAP di. 01/10/13 > 9.15 u. > De Zandman > Theater Propop di. 01/10/13 > 10.30 u. > De Zandman > Theater Propop

EERSTE & TWEEDE KLEUTERKLAS ma. 12/05/14 > 10 u. > Geen voeten maar … > VANELLE THEATER ma. 12/05/14 > 13.45 u. > Geen voeten maar … > VANELLE THEATER di. 13/05/14 > 10 u. > Geen voeten maar … > VANELLE THEATER di. 13/05/14 > 13.45 u. > Geen voeten maar … > VANELLE THEATER

TWEEDE & DERDE KLEUTERKLAS ma. 21/10/13 > 13.45 u. > Hut > 4HOOG di. 22/10/13 > 10 u. > Hut > 4HOOG di. 22/10/13 > 13.45 u. > Hut > 4HOOG EERSTE GRAAD di. 24/09/13 > 10 u. > Leeghoofd > TUNING PEOPLE & KINDERENVANDEVILLA di. 24/09/13 > 13.45 u. > Leeghoofd > TUNING PEOPLE & KINDERENVANDEVILLA wo. 25/09/13 > 10 u. > Leeghoofd > TUNING PEOPLE & KINDERENVANDEVILLA TWEEDE GRAAD di. 15/10/13 > 10 u. > MOOI? > COMPAGNIE MONICA VZW di. 15/10/13 > 13.45 u. > MOOI? > COMPAGNIE MONICA VZW wo. 16/10/13 > 10 u. > MOOI? > COMPAGNIE MONICA VZW DERDE GRAAD do. 24/10/13 > 10 u. > Later als ik dood ben > HETPAARDDATVLIEGT do. 24/10/13 > 13.45 u. > Later als ik dood ben > HETPAARDDATVLIEGT

DERDE KLEUTERKLAS di. 06/05/14 > 10 u. > Scattiwhatti > DE KOLONIEMT di. 06/05/14 > 13.45 u. > Scattiwhatti > DE KOLONIEMT EERSTE GRAAD di. 25/03/14 > 10 u. > Mr. Pickwick > DE STILTE di. 25/03/14 > 13.45 u. > Mr. Pickwick > DE STILTE TWEEDE GRAAD di. 01/04/14 > 10 u. > De boogschutter en de roos > SALIBONANI di. 01/04/14 > 13.45 u. > De boogschutter en de roos > SALIBONANI DERDE GRAAD di. 14/01/14 > 10 u. > Wind in de wilgen > LUXEMBURG di. 14/01/14 > 13.45 u. > Wind in de wilgen > LUXEMBURG

Naast deze podiumvoorstellingen biedt GC ’t Blikveld aan scholen ook een reeks films aan. De films zijn telkens voorzien van een pedagogische begeleidingsmap voor de leerkrachten. Voor meer informatie hieromtrent kan je contact opnemen met Inge Smekens via tel. 015 50 28 76 of inge.smekens@bonheiden.be. Via deze weg kan je ook de aparte brochure met het schoolaanbod aanvragen.

46


EXPO Alle tentoonstellingen vinden plaats in de foyer van ’t Blikveld. De exposities zijn gratis te bezichtigen van maandag tot donderdag van 8.30 u. tot 16.30 u., op vrijdagvoormiddag van 8.30 u. tot 12 u. en op zaterdag en zondag vanaf 11 u. Iedereen is steeds van harte welkom op de vernissages.

47


ANGELA VAN DEN BROEK

schilderijen

LIEVE OPHALVENS

schilderijen

Vrijdag 13 september 2013 - zondag 13 oktober 2013

Zaterdag 19 oktober 2013 - zondag 17 november 2013

Angela van den Broek (º1965) tekent sinds haar achtste. Ze volgde les aan de Academie in Lier van haar twaalfde tot zestiende en aan Sint-Lucas in Antwerpen van haar achttiende tot tweeëntwintigste. Nu zit ze in haar vijfde jaar schilderkunst aan de Academie van Mechelen onder leiding van Stefan Annerel. Van den Broek schildert voornamelijk portretten in acryl, olieverf, pastel en/of lak.

Lieve Ophalvens (º1946) begon te schilderen in 1993. Haar opleiding kreeg ze in verschillende ateliers onder deskundige leiding van meerdere academieleraars. De kleur en vorm van de tekeningen en schilderijen die ze maakt, zijn belangrijker dan een waarheidsgetrouwe weergave. Gezichten worden bestudeerd om ze uiteen te trekken in puzzelstukken, om ze daarna terug samen te stellen, soms gedeukt en verwrongen en om ze uiteindelijk op te laten lossen in het abstracte. Emotie spreekt uit ogen en monden. Een heel gamma aan kleuren en materialen wordt samengebracht. Ophalvens combineert verschillende technieken zoals olieverf, acryl, marbling en collages om zo tot een optimaal geheel te komen. Soms verwerkt ze zand, hout, spiegels en papier om de indrukken van vormen en reliëfs beter weer te geven. http://users.skynet.be/lieve.ophalvens/

vernissage donderdag 12 september 2013 om 20 u. 48

vernissage vrijdag 18 oktober 2013 om 20 u.


WILL GILLEMOT & RONNY PETITJEAN

fotografie etsen

Zaterdag 7 december 2013 - zondag 12 januari 2014 Will Gillemot (º1951) koestert sinds zijn veertiende een passie voor fotografie. Het was de hobbyclub van zijn middelbare school die de aanzet gaf tot het inrichten van zijn eigen donkere kamer. Tijdens zijn jeugd was Gillemot voornamelijk muziekfotograaf. Zijn passie voor fotografie bleef groeien en bracht hem bij het Mechelse IKA (Instituut voor Kunst en Ambacht). Daar volgde hij een professionele opleiding fotografie. Daarna opende Gillemot een fotowinkel, maar door de komst van de digitale fotografie en het internet hield hij het na zesentwintig jaar voor bekeken en doekte zijn winkel op. Fotografie blijft echter een prominente rol spelen in Gillemots leven. Hij beoefent de pure fotografie zonder dat er Photoshop aan te pas komt. Hobbynatuurfotograaf Ronny Petitjean (º1971) probeert via zijn foto’s de wonderlijke pracht van de natuur vanuit zijn eigen standpunt weer te geven. Hij focust zich vooral op macrofotografie en closeups van de insecten en bloemen die we overal rondom ons tegenkomen. www.ronnypetitjean.be www.gillemotwill.blogspot.be

vernissage vrijdag 6 december 2013 om 20 u.

JOS VAN MOORHEM Zaterdag 18 januari 2014 - zondag 16 februari 2014 Jos Van Moorhem (º1957) is een grafisch kunstenaar. Hij leerde etsen aan de Leuvense Academie waar hij gevormd werd door Paul Van Eyck en ook lessen kreeg van Jiri Brazda uit grafiekland Tsjechië. Deze laatste bracht Van Moorhem voor ons ongebruikelijke technieken bij. Hij is een uitermate technisch begaafd kunstenaar die telkens de grenzen van de etskunst weer verlegt. Typisch voor de intellectuele ironie waarmee hij zijn oeuvre weet te kruiden, toont Van Moorhem in zijn werk kracht en kwetsbaarheid waardoor er telkens een nieuwe of vernieuwde spanning ontstaat. Via woordspelingen, verwijzingen en verborgen boodschappen geeft hij aan zijn werk een dubbele bodem. Hij werkt vooral rond paarden. www.josvanmoorhem.be

vernissage vrijdag 17 januari 2014 om 20 u. 49


HEIDI VAN EEKEREN

fotografie

cursisten

Vrijdag 28 februari 2014 - zondag 30 maart 2014 Heidi van Eekeren (º1960) woont in Bonheiden en houdt zich bezig met zwangerschapsfotografie. Zelf zegt ze: ”Zwangerschapsfotografie is zalig om te doen. Als moeder van twee kinderen weet je dat het een speciale periode is. Dat mogen vastleggen, is een beetje feest, een beetje magie. Deze sfeer in een foto kunnen vangen, geeft veel voldoening en plezier. Het vraagt creativiteit en een ontspannen sfeer. Alhoewel ik mij op zwangerschapsfotografie heb toegelegd, is het verfrissend om af en toe andere familieleden te fotograferen. Bijna even belangrijk als de foto-opname is de uiteindelijke print. Daarom wordt de afwerking inclusief plotters en printers in eigen atelier gehouden. Zo worden zowel de foto-opname als de uiteindelijke print zoals ik ze voor ogen had.” www.heidija.be

vernissage donderdag 27 februari 2014 om 20 u. 50

CURSISTEN­ TENTOONSTELLING Zaterdag 10 mei 2014 - zondag 25 mei 2014 Naar jaarlijkse gewoonte stellen de cursisten plastische kunsten (tekenen, olie, aquarel en acryl) op het einde van het cursusjaar hun werk tentoon in de foyer en de vergaderlokalen van GC ’t Blikveld. Kom zeker eens kijken en laat je verrassen door het artistieke talent dat we in huis hebben!

vernissage vrijdag 9 mei 2014 om 20 u.


VORMING 51


Voor cursussen, lezingen en workshops is vooraf inschrijven noodzakelijk!

START INSCHRIJVEN

INSCHRIJVINGSAVOND WOENSDAG 19 JUNI 2013 van 18 tot 21 u. Je kan je die avond enkel ter plaatse in GC ‘t Blikveld inschrijven! Vanaf DONDERDAG

20 JUNI 2013 om 8.30 u. kan je je ook inschrijven aan de balie van GC ’t Blikveld, via tel. 015 50 28 70 of via blikveld@bonheiden.be.

Je inschrijving is pas definitief nadat het cursusgeld betaald is. Betalen kan aan de balie (cash of bancontact) of via de overschrijving die je wordt toegezonden na je inschrijving. GEEN NIEUWS IS GOED NIEUWS Als er voldoende inschrijvingen zijn, zal de cursus plaatsvinden zoals aangekondigd. Je ontvangt géén schriftelijke bevestiging voor een cursus die gewoon plaatsvindt. We verwachten je de eerste les op de aangeduide cursusplaats, liefst een beetje vroeger dan het aangegeven aanvangsuur. Indien er te weinig inschrijvingen voor de cursus zijn, brengen we je hiervan op de hoogte en betalen we het reeds betaalde cursusgeld terug. Als de cursus volzet is, wordt er een wachtlijst opgesteld. ANNULEREN We stellen het ten zeerste op prijs dat je ons bij annulatie zo snel mogelijk verwittigt, ook al heb je nog niet betaald. Als je definitief bent ingeschreven en toch niet deelneemt zonder verwittigen, zal het inschrijvingsgeld niet teruggestort worden. Enkel bij ziekte (doktersattest) of tijdige annulatie (tenminste tien dagen voor aanvang van de cursus) wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald. Als de cursus van start is gegaan, is terugbetaling niet meer mogelijk. VERZEKERING Deelnemers aan de activiteiten van ’t Blikveld participeren ten persoonlijke titel. Er wordt voor hen geen enkele verzekeringspolis afgesloten, ook niet tegen lichamelijke ongevallen.

52


creëren

computer

INTRODUCTIE IN TABLETS, E-READERS EN SMARTPHONES

KALLIGRAFIE: FOUNDATIONAL MET DE SPITSE PEN

Wat is een tablet, e-reader of smartphone? Wat is het verschil tussen iPad, Android en Windows 8? Wat is het verschil tussen een e-reader en een tablet? Wat is een e-book? Wat is een app?

Hou je van een handgeschreven letter? Ben je gefascineerd door het schrijven met pen in inkt? Dan kan je kennis maken met het kalligraferen van de ‘Foundational met spitse pen’, een sober, maar speels en eigentijds lettertype. Deze cursus is geschikt voor diegenen die reeds enige kalligrafie-ervaring hebben, dus niet voor beginners. Het nodige materiaal kan aangekocht worden tijdens de eerste les indien dit gemeld wordt bij de inschrijving.

Je krijgt tips voor het eenvoudiger bedienen van het aanraakscherm. We demonstreren de mogelijkheden van agenda, e-mail en documenten beheren. De voor- en nadelen van e-boeken komen ook aan bod. Daarnaast tonen we de beste ‘vrije tijd’-apps van het moment.

€ 10

Wie An Vanhentenrijk, geschoolde kalligrafe Wanneer dinsdag 8, 15, 22 oktober, 12, 19, 26 november en 3 december 2013, telkens van 20 tot 22 u. Waar kleine zaal OC Sint-Maartensberg Materiaal spitse pennen zoals bijvoorbeeld een tekenpennetje en Gillott nr. 404 en 303. Zwarte inkt of bister, gouache, potlood, lat en lay-outpapier (A4- of A3-formaat).

maximaal 25 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen

maximaal 12 deelnemers

Wie Karel Van Rietvelde Wanneer maandag 3 februari 2014 van 19.30 tot 22 u. Waar vergaderlokaal 1 GC ‘t Blikveld

€ 70

53


creëren

creëren

KERAMIEK

JUWELEN

In vier lessen maken we een eigenzinnige theepot met kommen. Tussen les drie en vier zit meer tijd zodat de potten en kommen kunnen afgebakken worden. Tijdens de laatste les worden ze geglazuurd.

Je leert de technieken aan om een koperen halssnoer met medaillon en een (bijpassend) armbandje te maken. Je leert slotjes bevestigen, kraaltjes op draad draaien, kettelen, ... Bovendien krijg je heel wat tips en trics om thuis verder aan de slag te gaan. Opgelet! Er zijn twee mogelijke data om deze workshop te volgen.

54

Wie Myriam Thas van Clay On Wheels Wanneer woensdag 9, 16, 23 oktober en 6 november 2013, telkens van 19 tot 22 u. Waar in het atelier van Clay On Wheels - Gemeenteplein 24, 2820 Rijmenam

Wie Inneke Goyvaerts van Simple comme Bonjour (www.simplecommebonjour.net) Wanneer dinsdag 10 december 2013 en woensdag 26 februari 2014, telkens van 19.30 tot 22 u. Waar OC Mart

€ 60

€ 30

maximaal 10 deelnemers

maximaal 10 deelnemers


dansen dansen TANGO Heb je tango altijd wel eens willen uitproberen? Dan kan dat in deze tangoreeks voor beginners. Je krijgt de basis van de tango aangeleerd en kan op deze manier even aftasten of het iets voor jou is! Je zorgt zelf voor een leuke danspartner, want je kan enkel als koppel inschrijven. Draag makkelijk zittende kledij en schoenen met lederen zolen (!). Dames dansen makkelijkst op (hoge) hakken. De halfgevorderden en gevorderden komen aansluitend samen.

Wie Carina Driesen en Luc Smets van Wisper vzw Wanneer woensdag 2, 9, 16, 23 oktober, 6, 13, 20, 27 november, 4, 11 en 18 december 2013. Beginners van 19.15 tot 20.15 u., halfgevorderden van 20.15 tot 21.15 u. en gevorderden van 21.15 tot 22.15 u. Waar grote zaal GC ’t Blikveld, behalve op 20 november (in de cafetaria van de Krankhoeve) Inschrijvingen rechtstreeks via Wisper vzw, tel. 016 25 16 21 of op www.wisper.be In samenwerking met Wisper vzw

CHARLESTON De charleston, een Amerikaanse dans genoemd naar de gelijknamige stad Charleston in South Carolina, werd ontdekt bij zwarte dokwerkers. In 1923 werd de dans geïntroduceerd in de danszalen. Veel mensen vonden de charleston ordinair. Het was destijds provocatief en immoreel, een spot met de drooglegging (alcoholverbod in de Verenigde Staten). Toch werd het een hype. Josephine Baker maakte hem nog populairder door de charleston te dansen in de Parijse Folies Bergère in 1926. Veel charlestonbewegingen vind je niet alleen terug in Lindy Hop maar ook in bijvoorbeeld hiphop. De combinatie van de typische charlestonmuziek en de gladde vloeren zou leiden tot korte, snelle en uitslaande bewegingen met de voeten. Typerend voor de charleston zijn de tegengestelde bewegingen en het dansen met X- en O- benen. De opzwepende muziek maakt deze dansvorm tot een ware uitdaging. Tip: neem schoenen mee met een gladde zool. Wie Sophie Monhain (www.dancingsophie.be) Wanneer woensdag 7 en 14 mei 2014, telkens van 19.30 tot 21.30 u. Waar grote zaal GC ‘t Blikveld € 20 maximaal 25 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen 55


fotografie

kunst & cultuur

FOTOBEWERKING Soms blijkt een foto toch niet helemaal te zijn wat je ervan verwachtte. Tijdens de cursus fotobewerking leer je dankzij enkele basistechnieken hoe je alsnog het beste uit je foto haalt. Met gebruik van het gratis programma ‘The Gimp’ en aan de hand van een stappenplan overlopen we hoe je jouw foto’s in verschillende fases kan verbeteren. Gespreid over vijf bijeenkomsten verbeter je telkens een onderdeel van je afbeelding. Zo ontdek je aan het einde van de reeks dat je een te donkere foto, een scheve foto of een foto met verkeerde kleuren helemaal niet naar de prullenmand hoeft te verwijzen, maar dat hij een prachtig resultaat kan opleveren. We experimenteren ook met een aantal creatieve mogelijkheden. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen en krijg je de mogelijkheid om eigen foto’s mee te brengen. Om deel te nemen aan deze cursus is het type digitale camera dat je hebt niet van belang. Wel verwachten we dat je vertrouwd bent met de computermuis, mappen of folders en dat je weet hoe je een bestand opent. Wie Peije Van Klooster Wanneer elke voormiddag tijdens de krokusvakantie, maandag 3 tot en met vrijdag 7 maart 2014, telkens van 9.30 tot 12 u. Waar computerlokaal Gemeenteschool Bonheiden

56

HET SALON In het Salon werpen we onze nieuwsgierige blik op de culturele actualiteit. Elke bijeenkomst nodigen we een deskundige spreker uit die samen met de groep een thema uitdiept. Tentoonstellingen, concerten, theater en literatuur, ... Het komt allemaal aan bod. Ook een museumbezoek, een stadswandeling of het bijwonen van een theatervoorstelling of concert behoren tot de mogelijkheden. Aandachtiger kijken, intensiever luisteren en dus beter genieten. Een aanrader voor iedere cultuurliefhebber! Wie verschillende gastsprekers Wanneer najaar 2013: vrijdag 27 september, 11, 25 oktober, 8, 22 november, 6 en 20 december 2013, telkens van 9.30 tot 12 u. voorjaar 2014: vrijdag 17, 31 januari, 14, 28 februari, 14, 28 maart, 25 april, 9, 16 mei en 6 juni 2014, telkens van 9.30 tot 12 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

€ 50

€ 42 voor 7 lessen in het najaar 2013 € 60 voor 10 lessen in het voorjaar 2014

maximaal 10 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen

maximaal 60 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen


MICHIEL COXCIE Michiel Coxcie (1499 - 1592) is één van de meest invloedrijke schilders uit de Nederlanden van de 16de eeuw. Zijn bijnaam de ‘Vlaamse Rafaël’ heeft hij niet gestolen. Deze geeft aan hoe zijn tijdgenoten hem zagen: als een groot talent. Hij wordt niet alleen vergeleken met de grote renaissancekunstenaar Rafaël. Voor sommigen is hij zelfs zijn evenknie.

lezing

In de jaren 1520 volgt Coxcie een opleiding in het Brusselse atelier van Bernard van Orley. Daarna verblijft hij meer dan zeven jaar in Italië. Daar groeit hij uit tot een invloedrijke schilder. Hij schildert ondermeer de fresco’s voor de oude Sint-Pieterskerk in Rome. Na zijn terugkeer introduceert Coxcie in de Nederlanden een schilderstijl die zuiver gebaseerd is op de Italiaanse hoogrenaissance. Voor de schilderkunst in de Nederlanden is dit een artistieke revolutie. Coxcie wordt één van de favoriete schilders van Keizer Karel en klimt snel op tot hofschilder van Filips II. Hij krijgt de eer om samen met Titiaan wandschilderingen te maken voor het Keizerlijk Paleis in Binche. In opdracht van het Spaanse hof ontwerpt hij naast schilderijen vele wandtapijten en glasramen. Wie Tamara Ingels Wanneer dinsdag 5 november om 20.15 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg in voorverkoop: € 5 (leden vtbKultuur of VAB), € 6 (niet-leden) aan de kassa: € 6 (leden vtbKultuur of VAB), € 7 (niet-leden) Inschrijven via vtbKultuur (015 34 04 64 of bonheiden@vtbkultuur.be) In samenwerking met vtbKultuur Bonheiden Mogelijkheid tot bezoek aan de expo in Leuvense Museum M! Op zondag 17 november maakt vtbKultuur Bonheiden een dagtrip naar Leuven met een geleid bezoek aan de abdij van ‘t Park in de voormiddag Naar aanleiding van de expo en een geleid bezoek aan de tentoonstelling in de namiddag. rond Meer informatie via www.vtbkultuur.be/bonheiden. Michiel Coxcie -

de Vlaamse Rafaël in Museum M 57


lezing

lezing RUDI VRANCKX Al jarenlang brengt Rudi Vranckx verslag uit van de belangrijke gebeurtenissen die onze wereld doet veranderen. Achter die grote geschiedenis gaan mensen en verhalen schuil die het nieuws vaak niet halen. Tijdens de tienduizenden kilometers die Rudi Vranckx als oorlogsverslaggever heeft afgelegd, bracht hij samen met zijn ploeg al die grote en kleine verhalen in beeld. Rudi Vranckx maakte ook foto’s die hij in zijn boek ‘Het gezicht van de oorlog’ voor het eerst samenbrengt. ‘Het gezicht van de oorlog’ is een uniek document over een odyssee die op 9/11 begint en tot ver voorbij de Arabische Lente leidt. Wie Rudi Vranckx Wanneer donderdag 19 december 2013 om 20 u. Waar grote zaal GC ‘t Blikveld Inschrijven via Vormingplus regio Mechelen (015 43 21 20 of www.vormingplusregiomechelen.be)

58

TESTAMENT: ZIN OF ONZIN? Iedereen die zestien jaar of ouder en gezond van geest is, kan een testament maken. Maar waarom zou je dat doen? Wel, als je geen testament maakt, laat je de verdeling van je erfenis volledig over aan de wet. Je bepaalt dan zelf niet wat naar wie gaat. Dat doet de wetgever voor jou. Hélène Casman maakt tijd om de zin en onzin van een testament op een toegankelijke manier uit de doeken te doen en in te gaan op je vragen. Als je een testament wil maken, hoe doe je dat dan? Moet je eigenlijk wel een testament maken? Waarom? En wanneer begin je daar best aan? Wie prof. dr. Hélène Casman (hoogleraar familiaal vermogensrecht VUB & ULB en erenotaris) Wanneer maandag 24 februari 2014 om 20 u. Waar kleine zaal OC Sint-Maartensberg

€3

€7

In samenwerking met de bibliotheek van Bonheiden en Vormingplus regio Mechelen

maximaal 25 deelnemers Met de medewerking van Uitstraling Permanente Vorming vzw


literatuur KLUSSEN VOOR BEGINNERS

lifestyle

De cursus ‘Klussen voor beginners’ is wat het zegt te zijn. We zullen het niet hebben over grote renovatiewerken, maar we concentreren ons op enkele basisklussen in huis. In deze cursus leren we op een veilige manier omspringen met elektriciteit in het huishouden. We oefenen in kleine herstellingen en bestuderen stopcontacten en schakelaars. Eenvoudige loodgieterijklusjes zoals een lekkende kraan of een verstopte wc knappen we zelf op. We slaan de nagel op de kop met elementaire kennis over ophangen en bevestigen. Een vakman of -vrouw zal je er niet van worden, maar misschien heb je wel minder (vak)mensen nodig!

HET LEESGENOOTSCHAP ‘Novels tell us the most truth about life: what it is, how we live it, what it might be for, how we enjoy and value it, and how we lose it.’ (Julian Barnes) In het leesgenootschap zoeken we samen naar de diepere achtergrond van het verhaal. We zorgen ervoor dat alle aspecten van de roman aan bod kunnen komen: plot, personages, thema’s, stijlkenmerken, opbouw, vertelstandpunt enzovoort. We lezen zowel eigentijdse romans als echte klassiekers, vertellen elkaar over onze leeservaring en luisteren naar die van anderen.

Deze cursus richt zich uitdrukkelijk tot beginners.

Wie Junior De heyder van Vormingplus regio Mechelen Wanneer woensdag 12, 19, 26 maart en 2 april 2014, telkens van 19.30 tot 22 u. Waar OC Mart

Wie Isabelle Cremer van vzw De Boekenlei Wanneer Namiddagprogramma: maandag 23 september, 25 november 2013 en 27 januari, 24 maart en 2 juni 2014, telkens vanaf 14 u. Avondprogramma: woensdag 25 september, 27 november 2013 en 29 januari, 26 maart en 4 juni 2014, telkens vanaf 20.30 u. Waar vergaderlokaal 2 GC ‘t Blikveld

€ 50

€ 30

maximaal 12 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen

maximaal 20 deelnemers per cursus In samenwerking met de bibliotheek van Bonheiden 59


LUISTERCURSUS: WOLFGANG INTIEM

muziek

MOZARTS KAMERMUZIEK OPNIEUW ONTDEKT Velen kennen Mozart van zijn schitterende orkestcomposities en opera’s, maar slechts weinigen zijn vertrouwd met zijn kamermuziek. Toch is dit de manier bij uitstek om Mozart echt te leren kennen, want kamermuziek loopt als een rode draad door zijn werk, van zijn prille jeugd tot zijn laatste levensjaar. Mozart schreef deze muziek vooral om zelf te spelen, samen met familie en vrienden. Ze weerspiegelt dan ook zijn intiemste zielenroerselen. Van Mozarts eerste composities voor viool en piano die hij samen met zijn zusje Nannerl speelt, tot de zes strijkkwartetten die hij opdraagt aan zijn grote voorbeeld en vriend Joseph Haydn: deze cursus gaat op zoek naar de andere Mozart. Wie Kamiel Cooremans Wanneer dinsdag 26 november, 3, 10 en 17 december 2013, telkens van 20 tot 22 u. Waar grote zaal GC ‘t Blikveld Info 015 33 60 63 (Lisbeth Van den Storme) Inschrijven 016 31 06 70 (Universiteit Vrije Tijd) € 52 / € 46 (met Davidsfonds Cultuurkaart) In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden - Rijmenam 60

muziek KEN JE KLASSIEKERS II Na de enthousiast onthaalde cursus ‘Ken je klassiekers’ schotelen we je graag ‘Ken je klassiekers II’ voor. Ook nu zijn twintig overbekende en heerlijke melodieën het vertrekpunt om de fascinerende wereld van klassieke muziek (beter) te leren kennen. We benaderen deze klassieke hits vanuit hun oorspronkelijke versie en illustreren via eigentijdse kijk- en luisterfragmenten hoe ze zijn uitgegroeid tot echte meezingers die letterlijk in ieders hoofd zitten. Deze cursus is een mooie aanvulling voor de mensen die ‘Ken je klassiekers’ al gevolgd hebben. Voorkennis is echter helemaal niet vereist: nieuwkomers zullen eveneens probleemloos kunnen genieten van de vele fantastische fragmenten. Bovendien werpen we af en toe een blik in de interne keuken van de componisten, leren we dus hoe muziek in elkaar zit en hoe je op een andere manier naar muziek kan luisteren. Je zal ongetwijfeld aangenaam verrast zijn door wat muziek allemaal kan losmaken ... Wie David Lodewijckx Wanneer woensdag 29 januari, 5, 12 en 19 februari 2014, telkens van 19.30 tot 22 u. Waar kleine zaal OC Sint-Maartensberg € 40 maximaal 20 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen


muziek

natuur

LUISTERCURSUS: VAN JOSQUIN TOT PALESTRINA VLAAMSE POLYFONIE WORDT INTERNATIONAAL Guillaume Du Fay, Josquin des Prez, Orlandus Lassus, … In de vijftiende en zestiende eeuw domineren componisten uit Noord-Frankrijk en de Lage Landen bijna twee eeuwen lang het muzikale leven in Europa. De indrukwekkende output van deze vermaarde musici bestaat uit talloze werken - zowel religieus als profaan - in een uitgesproken stijl: de meerstemmigheid of polyfonie. In tegenstelling tot het gekende repertoire van pakweg Bach tot Mahler ligt de polyfone stijl minder gemakkelijk in de oren en vergt ze een andere manier van luisteren. Deze cursus helpt je op weg om dichter bij dit oude repertoire te komen. Simon Van Damme beluistert en bespreekt met jou enkele pareltjes van polyfone muziek. Daarbij illustreert hij ook de context waarin deze meesterwerken zijn ontstaan. Maak kennis met de Vlaamse polyfonie en geniet! Wie Simon Van Damme Wanneer dinsdag 18 maart, woensdag 26 maart en dinsdag 1 april 2014, telkens van 19.30 tot 22 u. Waar grote zaal GC ‘t Blikveld Info 015 33 60 63 (Lisbeth Van den Storme) Inschrijven 016 31 06 70 (Universiteit Vrije Tijd) € 52 / € 46 (met Davidsfonds Cultuurkaart) In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden - Rijmenam

ECOLOGISCHE MOESTUIN Hoe kan je samenwerken met de natuur en hoe kan je problemen voorkomen? Wat met bodemzorg, preventieve gewasbescherming en teeltplannen? Deze cursus is een herhaling van de cursus van vorig seizoen. Wie Karin Van Dooren van Velt vzw Wanneer dinsdag 24 september, 1, 8 en 15 oktober 2013, telkens van 19.30 tot 22 u. Waar cafetaria OC de Krankhoeve € 10 maximaal 20 deelnemers In samenwerking met de milieudienst van Bonheiden en Velt vzw 61


natuur

schrijven

DE MINIMOESTUIN: ZELF POTVERSE GROENTEN KWEKEN

Eetbare planten kweken in bakken en potten. Lijkt het je wat? Steek dan mee de handen uit de mouwen en in de grond. Ook jij kunt wel een pot met een eetbare plant kwijt op je balkon of je terras? Wat kun je zo al kweken? Wat heb je er voor nodig? Hoeveel kost het en hoeveel tijd heb je nodig om te komen tot je eigen gezonde groenten? Een Velt-specialist helpt je op weg. Je gaat naar huis met een knap gevulde pot voor jou én voor je buur, vriend, familielid, ... De workshop bestaat uit twee samenkomsten: één startsessie en één terugkomdag.

Wie Marc Smeyers van Velt vzw Wanneer maandag 24 maart en maandag 28 april 2014, telkens van 19.30 tot 22 u. Waar cafetaria OC de Krankhoeve

62

SCHRIJFCURSUS: DE KUNST VAN HET SCHRIJVEN De titel verwijst enerzijds naar het ambacht, naar de technieken die bij deze kunstvorm horen. Deze technieken kan je leren. Anderzijds verwijst het naar het creatieve proces, naar de scheppende kracht. Waar komen verhalen vandaan en hoe haal je ze naar boven? Dat kan je stimuleren. Tijdens het schrijven wisselen deze twee processen elkaar af en vullen ze elkaar aan. In deze cursus spelen we afwisselend met de creatieve aspecten en de schrijftechnieken, maar laten we ze ook op elkaar inwerken. Voor beginners en gevorderden.

€5

Wie Veerle Bueds Wanneer donderdag 10, 17, 24 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2013, telkens van 19 tot 22 u. Waar atelier OC de Krankhoeve

maximaal 20 deelnemers In samenwerking met de milieudienst van Bonheiden en Velt vzw

maximaal 12 deelnemers

€ 70


smaken

JORDAANS KOKEN In de Jordaanse keuken tref je veel invloeden van de Arabische keuken aan. Toch is de oorspronkelijke bedoeïencultuur nog heel aanwezig. Er wordt veel (schapen)vlees geconsumeerd naast dierlijke voedingsmiddelen zoals yoghurt en eieren, altijd begeleid van rijst en brood. De ingrediënten van veel gerechten komen ook voor in keukens van andere Arabische landen. Mensen die houden van de zuiderse keuken, van schalen vol verse salades, dipsausjes en heerlijk geurende specerijen zullen zeker hun hart ophalen tijdens deze workshops.

smaken KOKEN VOOR MANNEN II In deze vervolgcursus, die openstaat voor mannen met een minimale kookervaring, leer je stap voor stap gezonde en budgetvriendelijke maaltijden klaarmaken. Vol au vent, rijstpap, erwtensoep, hapjes, brunchgerechten en nog meer lekkers staan op het menu. Natuurlijk maken we ook tijd om samen te eten. En … de restjes mogen mee naar huis! Met de handige menufiches en je eigen aantekeningen wordt het nog gemakkelijker om thuis ook achter het fornuis te staan. Gelieve een schort, snijplank, snijmesje en restpotje mee te brengen.

Gelieve een schort, snijplank en snijmesje mee te brengen. Wie Rachida Ahali Wanneer woensdag 6, 13 en 20 november 2013 van 19 tot 22 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

Wie Mark Verpoten Wanneer donderdag 7, 14, 21, 28 november en 5 december 2013, telkens van 19 tot 22 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

€ 50

€ 75

maximaal 12 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen

maximaal 12 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen 63


smaken

smaken

SNIJTECHNIEKEN

ITALIAANSE WIJNEN

Hoe hanteer je een chefmes en een fileermes? Word een echte chef met je mes! We oefenen en bereiden een diner met de fijngesneden ingrediënten.

De Italiaanse wijnwereld heeft lang moeten vechten om zijn slecht imago uit de jaren zestig te doen vergeten. In 1980 werd de weg naar kwaliteit zonder terughoudendheid ingezet. Vandaag is de Italiaanse wijnbouw een bonte verzameling van twintig regio’s die onderling erg van elkaar verschillen voor wat betreft inheemse druivenrassen en wijnen die ervan worden geproduceerd. Met passie, eeuwenoude tradities en moderne technieken produceren de Italianen vandaag de beste wijnen ter wereld.

Gelieve een chefmes of demi-chefmes, fileermes, officemes en snijplank mee te brengen. Weet je niet welke messen dit zijn? Breng dan de verschillende keukenmessen mee die je thuis hebt liggen.

Deze vijf lesavonden zijn een aanzet om de Italiaanse wijnen onbevooroordeeld te (her)ontdekken. Een korte duiding van de geschiedenis en vooral haar impact op de wijngeschiedenis zal ons daarbij helpen. Verder bespreken wij de Italiaanse wijnwetgeving en de belangrijkste druivenrassen zodat je het wijnrek met Italiaanse wijnen in de supermarkt niet langer hopeloos voorbijloopt, omdat je aan het etiket kop noch staart krijgt. Maar … The proof of the pudding is in the eating! De belangrijkste wijnen uit de twintig regio’s zullen dan ook uitgebreid geproefd en besproken worden. De nodige termen worden je snel eigen gemaakt.

Wie Cathy Watrin Wanneer maandag 2, 9 en 16 december 2013, telkens van 19 tot 22 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

64

€ 45

Wie Louis Verschueren, Sommelier-Conseil en docent aan de opleiding Sommelier Wanneer dinsdag 21, 28 januari, 4, 11 en 18 februari 2014, telkens van 19.30 tot 22.30 u. Waar kleine zaal OC Sint-Maartensberg

maximaal 12 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen

maximaal 15 deelnemers

€ 75 (alles inbegrepen)


smaken

smaken

LITERAIR TAFELEN: DE GRIEKSE KEUKEN In ‘Hoge hakken en peterselie’ van Andreas Staikos zijn twee Atheense buurmannen smoorverliefd op dezelfde vrouw. Wanneer de twee lucht krijgen van elkaar, proberen ze om ter lekkerst voor haar te koken. Spannend tot aan het dessert! Een andere held achter het fornuis is Tom Stone. In ‘Mijn Griekse taverne’ bakt deze Amerikaanse schrijver ze bruin op Patmos. Zijn taverne wordt de hotspot van het eiland. Eve Makis staat haar mannetje in de Grieks-Cypriotische keuken. Haar motto is ‘Eet, drink en word gelukkig’. Welke Griekse filosoof sprak ooit wijzere woorden? Kortom, de Griekse keuken: anders dan anders. In deze workshop kan je gezellig luisteren naar pittig vertelde fragmenten uit culinaire romans en naar wetenswaardigheden over de auteurs en onderwerpen. De recepten uit het boek werden op voorhand uitgetest. Van de lekkerste gerechten liggen de ingrediënten voor je klaar. Hop met de potten en de pannen! Uiteraard eten we alles op ... De recepten en de literatuurlijst mag je mee naar huis nemen. Gelieve een schort, snijplank en snijmesje mee te brengen.

SMAKELIJKE SMOOTHIES Je leert verse smoothies maken en natuurlijke zoetstoffen aan te wenden. Een smoothie is een verfrissende, gemixte drank van verschillende verse fruitsoorten, al dan niet gemengd met andere ingrediënten. Het resultaat is een boost aan enzymen, vitaminen en antioxidanten. Smoothies zijn licht verteerbaar en toch heel voedzaam. Klaar in enkele minuten, ideaal voor een snel ontbijt, een licht dessert of een voedzaam tussendoortje. Als alternatief voor geraffineerde en/of gesynthetiseerde suikers, die een nefaste invloed hebben op onze gezondheid maken we via enkele toepassingen verder kennis met heel wat natuurlijke zoetstoffen. Gelieve een schort, snijplank en snijmesje mee te brengen.

Wie Katrien Vanhecke Wanneer woensdag 12 februari 2014 van 19 tot 22 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

Wie Magda Bauweleers Wanneer maandag 17 maart 2014 van 19 tot 22 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

€ 20

€ 15

maximaal 20 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen

maximaal 12 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen 65


smaken

theater

DICTIE ZONNIGE ZOMERTAPAS Tapas eten gaat hand in hand met gastvrijheid, vriendschap en goede gesprekken. Ze zijn een genot voor alle zintuigen. We bereiden verschillende van deze lekkernijen aan de hand van recepten met een zomerse toets. Gelieve een schort, snijplank en snijmesje mee te brengen. Wie Cathy Watrin Wanneer dinsdag 29 april, 6 en 13 mei 2014 van 19 tot 22 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

66

Je stem is als acteur je belangrijkste instrument. Een bewust gebruik van je stem draagt in grote mate bij aan je toneelspel. In deze cursus worden via spel- en stemtechnische oefeningen de basisprincipes van juist stemgebruik ingeoefend: een goede ademhaling, ademsteun en resonantie zijn aandachtspunten. Daarnaast wordt er via allerlei oefeningen gewerkt aan articulatie, uitspraak en intonatie. Na deze cursus sta je gegarandeerd versteld van de mogelijkheden van je eigen stem! Wie Ann Esch (o.a. ‘Thuis’) Wanneer woensdag 6, 13, 20, 27 november, 4 en 11 december 2013, telkens van 19.30 tot 22 u. Waar OC Mart

€ 50

€ 30 / € 15 (-26 jaar) (leden Opendoek vzw) € 40 / € 20 (-26 jaar) (niet-leden Opendoek vzw) Inschrijven via Opendoek vzw: www.theatercursussen.be

maximaal 12 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen

maximaal 16 deelnemers In samenwerking met Opendoek vzw


uitstap D SSELDORF Düsseldorf is de ideale bestemming om architectuur en moderne beeldende kunst te bewonderen. We bezoeken de Medienhafen en de kunstverzameling K21. De verkommerde havenwijk van Düsseldorf krijgt een herbestemming als centrum van de ‘nieuwe media’-industrie. Aan de voet van de 242 meter hoge Rheinturm ontstaat een hypermoderne kantoorwijk: de Medienhafen, hét centrum van telecom- en mediabedrijven als CNN en WDR, filmmaatschappijen, productiehuizen, reclameagentschappen, design­ bureaus en modeateliers. Sommige gebouwen zijn gerenoveerde loodsen, pakhuizen of oude fabriekshallen. Voor andere gebouwen is men vanaf nul begonnen. Geen eenheid van stijlen, geen ensemble dat in een masterplan werd vastgelegd, maar de vrijheid van ontwerp voor elke bouwheer. Alleen de haven en het water zijn constanten in de stijlvoering. Door die verregaande graad van vrijheid kon men zeer befaamde architecten aantrekken en ontstond een openluchtmuseum van eigentijdse architectuur. De kunstverzameling K21 laat werken zien vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw tot nu. Het Ständehaus waar K21 is ondergebracht, is een Italiaans palazzo dat aan het einde van de negentiende eeuw werd gebouwd. Tot 1988 deed het dienst als parlementsgebouw voor de Landtag van Nordrhein-Westfalen. Daarna werd het gebouw gerestaureerd om er het museum K21 in onder te brengen. Zo werd er een glazen dak aangebracht, waardoor op de bovenste verdieping een mooie, lichte ruimte ontstond. Een historische locatie biedt onderdak aan een moderne collectie: een meer dan geslaagde confrontatie! Vertrek om 8.30 u. aan de parking van GC ’t Blikveld. Om 18 u. vertrek uit Düsseldorf. Wie Jo Haerens en Jan Van Daele Wanneer zaterdag 24 mei 2014 om 8.30 u. € 50 (inclusief busvervoer, toegang museum en lunch) minimaal 30 en maximaal 50 deelnemers (indien minder dan 30 deelnemers kan de uitstap niet doorgaan) 67


zang

VOCAAL ENSEMBLE Hou je van samen zingen? Dan is deze zangcursus misschien wel iets voor jou. In de workshop ‘Vocaal ensemble’ ligt de nadruk op meerstemmig zingen. Denk: close harmony, a capella, … Allerlei genres passeren de revue: van gospel over jazz en soul, tot pop en soms zelfs een beetje klassiek. We genieten vooral van de heerlijke harmonie die onze stemmen samen tot stand brengen. Elke les begint met een opwarming en wat stemtechnische oefeningen. Vervolgens bouwen we ons eigen repertoire uit. Verder is er - bij vragen van deelnemers - ruimte voor muziektheoretische achtergrond en meer diepgaande uitleg over stemgebruik. Wat is bijvoorbeeld ademsteun? Wat is het verschil tussen borst- en kopstem? En hoe bouw je al zingend een akkoord op? We experimenteren erop los met meerstemmige nummers, call & response, circle songs, … Na deze cursusreeks heeft je stem geen geheimen meer voor jou. Deze cursus is zowel toegankelijk voor nieuwkomers als voor zangers die reeds een cursus ‘Vocaal ensemble’ in Mechelen of Bonheiden volgden. Het repertoire en de inhoud wordt steeds vernieuwd en vereist geen specifieke voorkennis. Er wordt met alle niveaus rekening gehouden. Wie Hanne Vansant studeerde ‘Jazz en lichte muziek’ aan de JazzStudio in Antwerpen. Ze zingt als uitvoerend zangeres in allerlei projecten, organiseert zangworkshops, geeft zangles in haar eigen zangpraktijk Sing Sang Sun (www.singsangsun.be) en verzorgt cursussen voor verschillende organisaties. Wanneer maandag 30 september, 7, 14, 21 oktober, 4, 18, 25 november en 2 december 2013, telkens van 20 tot 22 u. Waar OC Mart € 75 maximaal 20 deelnemers In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen 68


KINDER WORKSHOPs 69


CREATIEVE ATELIERS

POPCAKES

De creatieve ateliers zijn bijeenkomsten voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Deze worden in twee groepen verdeeld, één voor kinderen van zes en zeven jaar en een andere voor acht tot twaalfjarigen. Beide groepen komen om de twee weken op hetzelfde moment samen om te boetseren, tekenen, schilderen, knutselen, nieuwe technieken aan te leren, …

In deze workshop gaan we aan de slag met de trend van het moment: popcakes! Dat zijn kleine bolletjes cake op een stokje. We maken niet alleen het deeg, maar zoeken ook naar de tofste versieringen. Jongens of meisjes ... deze workshop voor kinderen van vier tot zes jaar is een allemansvriend!

Wie Ely Servranckx en Jeannine Van Roy Wanneer najaar 2013: zaterdag 21 september, 5, 19 oktober, 16, 30 november en 14 december 2013, telkens van 10 tot 12.30 u. voorjaar 2014: zaterdag 11, 25 januari, 8, 22 februari, 15, 29 maart, 26 april, 10, 24 mei en 7 juni 2014, telkens van 10 tot 12.30 u. Waar OC Mart € 30 voor het najaar 2013 € 50 voor het voorjaar 2014 maximaal 10 kindjes per groep 70

Wie Jordy Geuens van De Kleine Chef Wanneer zaterdag 12 oktober 2013 van 10 tot 11.30 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg €7 maximaal 20 kindjes


© Noortje Palmers

DISCOBAAR IVON & IVETTE Trek je dansschoenen aan en kom mee dansen! In ons beautysalon word je omgetoverd tot een echte jazzdiva, hiphopper of zelfs Michael Jackson. We leren jullie de dansstijlen aan en daarna barst het feest los. Dj Ivon & Ivette zorgen voor de muziek. Verwacht geen Kabouter Plop, maar jazz, hip hop, swing, boogie woogie, … Kortom, muziek van de goede, oude tijd!

AMERIKA! LEKKER AMERIKA! “Howdy!” Tijdens deze kookanimatie maken we een heerlijke American Burger, enkel op te eten door stoere binken of Hollywoodsterren. En natuurlijk blijft het daar niet bij, want Amerikanen eten graag veel. Dan maken we toch gewoon nog een dessertje? Wat dacht je van homemade popcorn met karamel? Have a nice meal! Doe je cowboyboots en -hoeden al maar aan, want deze kookanimatie is perfect voor een westernfeest!

Wanneer zondag 17 november 2013 van 14 tot 17 u. Waar grote zaal GC ’t Blikveld

Wie Jordy Geuens van De Kleine Chef Wanneer zaterdag 7 december 2013 van 10 tot 11.30 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

Gratis

€7

In samenwerking met de Jeugddienst

maximaal 20 kindjes 71


EEN ANIMATIEFILM MAKEN We brengen ons eigen lijf in actie en creëren een animatiefilm met zotte sprongen, gekke bekken en extra materialen (doeken, hoeden, maskers, ...). Het eindresultaat is een grappig filmpje en een rugzak gevuld met kennis over het maken van zo’n eenvoudig animatiefilmpje.

72

CLOWNERIE Clown spelen is een feest. Je verzint, ontdekt, probeert, verrast, durft en beleeft. Alles borrelt en bruist en je buik doet soms pijn van het lachen. Je ontdekt je eigen unieke clown tijdens allerlei knotsgekke opdrachten.

KOOKANIMATIE ITALIANO Prato jij Italiano? In deze workshop gaan we op reis naar Italië en maken we echte authentieke Italiaanse recepten klaar. Wat dacht je ervan zelf pasta te draaien? Of je eigen superverse pastasaus te maken? In deze workshop kneden en rollen we ons een weg tot Italië!

Wie Rozemie Smissaerts van Spetters Wanneer zaterdag 1 februari 2014 van 14 tot 16.30 u. Waar OC Mart

Wie Rozemie Smissaerts van Spetters Wanneer woensdag 26 februari 2014 van 14 tot 16 u. Waar OC Mart

Wie Jordy Geuens van De Kleine Chef Wanneer zaterdag 15 maart 2013 van 10 tot 11.30 u. Waar grote zaal OC Sint-Maartensberg

€5

€5

€7

maximaal 14 kindjes

maximaal 14 kindjes

maximaal 20 kindjes


JAAR CURSUSSEN 73


START INSCHRIJVEN JAARCURSUSSEN INSCHRIJVINGSAVOND DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2013

van 18 u. tot 19 u. enkel voor inwoners van Bonheiden - Rijmenam van 19 u. tot 21 u. ook voor niet-inwoners Je kan je die avond enkel ter plaatse in GC ‘t Blikveld inschrijven!

INSCHRIJVINGSGELD € 60 euro (€ 30 > computercursus en vrije ateliers) voor inwoners van Bonheiden - Rijmenam € 70 euro (€ 35 > computercursus en vrije ateliers) voor niet-inwoners In dit bedrag zijn het lesgeld en koffie of thee inbegrepen. Je inschrijving is pas definitief nadat het cursusgeld betaald is. Betalen kan aan de balie (cash of bancontact) of via de overschrijving die je wordt toegezonden na je inschrijving. LESGEVERS Alle jaarcursussen worden gegeven door een ploeg enthousiaste, vrijwillige lesgevers. UP-TO-DATE Voor een up-to-date programma van en inhoudelijke informatie over onze jaarcursussen kan je terecht op onze website www.blikveld.be. Klik door naar het overzicht van het vormingsprogramma - jaarcursussen. Vanaf juli verschijnt een aparte brochure van de jaarcursussen. VERZEKERING Deelnemers aan de activiteiten van ’t Blikveld participeren ten persoonlijke titel. Er wordt voor hen geen enkele verzekeringspolis afgesloten, ook niet tegen lichamelijke ongevallen. 74


JAARCURSUSSEN Onderstaande cursussen vinden wekelijks plaats van 9.30 u. tot 11.30 u., van 13.30 u. tot 15.30 u. of van 19.30 u. tot 21.30 u. Ze starten in de week van 16 september 2013, tenzij anders vermeld. De cursussen lopen tot eind april 2014, behalve ‘kleding’ (tot eind mei 2014). Taal Frans II Frans conversatie beginners Frans conversatie gevorderden Frans conversatie gevorderden Engels I Engels II Engels V Engels conversatie basis (start 26/9) Engels conversatie A Engels conversatie B Engels conversatie C Engels conversatie D Engels conversatie E Engels conversatie F Duits I/II Duitse conversatie Italiaans II Spaans I (onder voorbehoud) Spaans II Spaans III (start 26/09) Spaans V (start 25/9) Spaans conversatie basis Spaans conversatie basis

maandagavond maandagnamiddag maandagnamiddag dinsdagnamiddag in samenspraak maandagvoormiddag donderdagnamiddag donderdagnamiddag woensdagavond dinsdagvoormiddag woensdagvoormiddag donderdagnamiddag donderdagvoormiddag woensdagvoormiddag maandagavond donderdagnamiddag (14 - 16 u.) donderdagvoormiddag (10 - 12 u.)

OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Krankhoeve GC ’t Blikveld GC ’t Blikveld

vrijdagvoormiddag donderdagavond woensdagvoormiddag dinsdagvoormiddag woensdagvoormiddag

GC ‘t Blikveld GC ‘t Blikveld OC Krankhoeve GC ‘t Blikveld GC ‘t Blikveld 75


76

Taal Spaans conversatie A Spaans conversatie B Spaans conversatie C Spaans conversatie D Portugees II Portugees III

donderdagnamiddag dinsdagnamiddag woensdagavond woensdagvoormiddag woensdagavond (19 - 21.30 u.) woensdagnamiddag (15 - 17.30 u.)

GC ‘t Blikveld GC ‘t Blikveld GC ‘t Blikveld GC ‘t Blikveld OC Krankhoeve OC Krankhoeve

Kunst en cultuur Kunstgeschiedenis Kunstgeschiedenis

donderdagvoormiddag donderdagnamiddag

OC Sint-Maartensberg OC Sint-Maartensberg

Praktische vakken Kleding (start 10/09) Kledingatelier (start 12/09) Kledingatelier (start 10/09) Kleding (start 10/09)

dinsdagvoormiddag (9 - 11.30 u.) donderdagvoormiddag (9 - 11.30 u.) dinsdagvoormiddag (9 - 11.30 u.) dinsdagnamiddag (13 - 15.30 u.)

OC Krankhoeve OC Krankhoeve OC Sint-Maartensberg OC Sint-Maartensberg

Plastische kunsten Acryl beginners (nieuw!) Aquarelatelier Aquarel beginners Waarnemingstekenen Vrij atelier Vrij atelier olie

donderdagvoormiddag woensdagvoormiddag donderdagavond maandagvoormiddag maandagnamiddag donderdagnamiddag

OC Mart OC Mart OC Mart OC Mart OC Mart OC Mart

Computer Internet voor gevorderden

maandagnamiddag (om de 14 dagen)

GC ’t Blikveld


TAALCURSUSSEN In onze taalcursussen leer je op een praktische, niet-schoolse manier (zonder een kleine inspanning gaat het echter niet) en op het tempo van de groep, zonder eindtermen en examens, de taal en de cultuur van het land in kwestie. Er zijn verschillende niveaus. Hoe verder je staat, hoe meer de nadruk ligt op het spreken zelf. De conversatiegroepen zijn bedoeld voor mensen die reeds de verschillende theorieniveaus doorlopen hebben of voldoende kennis van een taal hebben om een conversatie in die taal te voeren. KUNSTGESCHIEDENIS ‘Kunst als raam op de wereld’. In dit cursusjaar gaan we zowel thematisch als chronologisch te werk. Je wandelt doorheen de geschiedenis van thema’s, gaat dieper in op één kunstenaar en een stijl. Je kijkt rond in de tentoonstellingswereld. Het wordt een jaar met variatie, een jaar waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Een jaar waar we zowel nieuwe als doorwinterde cursisten via kunst een artistieke kijk op de wereld willen geven. Kortom: een jaar waarin je nieuwe ontdekkingen doet en bekende werken terug ziet. KLEDING Onze lessen zijn bedoeld voor cursisten die al wat ervaring hebben met naaien. Een basiskennis van een naaimachine is vereist. Er worden eenvoudige kledingstukken gemaakt, rekening houdend met het kunnen van de cursist. Het kledingatelier is bedoeld voor gevorderden. Zo kunnen er moeilijkere stukken gemaakt worden.

77


PLASTISCHE KUNSTEN • Acryl beginners Met acryl kun je heel veel. Het is oplosbaar in water en hecht zich zowel aan papier, hout als doek. Je kan er transparant en dekkend mee schilderen zodat het lijkt op aquarel en olieverf. Omdat in deze cursus figuratief en abstract wordt gewerkt, hoef je niet te kunnen tekenen. • Aquarelatelier Er wordt vrij geschilderd. De keuze van het onderwerp is in gezamenlijk overleg. Cursisten dienen een grondige kennis van het aquarelleren te hebben. • Aquarel beginners Geen voorkennis vereist. In deze cursus leer je omgaan met het medium aquarel. • Waarnemingstekenen Voor deze cursus verwachten we dat je ervaring hebt met de basisbeginselen van het tekenen naar waarneming (perspectief, meten, schaduwen, ...). We gebruiken verschillende soorten tekenpapier en tekenmaterialen in zwart-wit en kleur naargelang je persoonlijke voorkeur. Er worden tekenonderwerpen aangeboden, maar je mag er ook zelf aanbrengen. De bedoeling is dat je plezier beleeft aan het tekenen en dat je je eigen persoonlijke stijl ontdekt en verder exploreert. Bij mooi weer trekken we naar buiten! • Vrij atelier Open atelier (zonder lesgever) op maandagnamiddag. Alle disciplines mogelijk. • Vrij atelier olie Open atelier (zonder lesgever) op donderdagnamiddag.

COMPUTER Tweewekelijks ontdek je samen met andere cursisten de oneindige mogelijkheden van het internet. Iedereen brengt zijn eigen laptop mee. Deze cursus vereist een basiskennis en basiservaring van internet en e-mail. Een hap uit de mogelijke onderwerpen: Google Earth, Youtube, online fotoalbum, Skype, … Je kan zelf ook onderwerpen aanbrengen. De cursisten krijgen opdrachten mee die ze thuis moeten uitvoeren. Interactie met de lesgever naast de lessen is mogelijk via e-mail.

78


TE GAST Hierna volgt een overzicht van de podiumactiviteiten die de lokale verenigingen in GC ’t Blikveld organiseren, samen met enkele gemeentelijke, culturele initiatieven.

79


OPEN MONUMENTENDAG Thema: ‘Feest’ 25 jaar Open Monumentendag Zondag 8 september 2013 van 10 tot 18 u. Op zondag 8 september viert Open Monumentendag Vlaanderen zijn vijfentwintigste verjaardag. Een fietstocht leidt je langsheen ‘Open Monumentendag’-locaties in onze gemeente die de voorbije vijfentwintig jaar in de kijker hebben gestaan. Centrale punten tijdens de fietstocht zijn ’t Brughuizeke in Rijmenam, natuurgebied Mispeldonk én De Blijdenberghoeve in Bonheiden. Heemkring ’t Hoefyser stelt in ’t Brughuizeke oude affiches en foto’s tentoon van ‘feestelijkheden’ in Rijmenam. Natuurpunt Kern Bonheiden laat je in Mispeldonk genieten van de monumentale natuur. De prachtig gerestaureerde Blijdenberghoeve is het ideale rustpunt om heerlijk te verpozen tijdens de Open Monumentendagfietstocht. Info: GC ‘t Blikveld 015 50 28 70 of blikveld@bonheiden.be 80

DAG VAN DE VERENIGINGEN Op zaterdag 7 september staan de verenigingen van Bonheiden-Rijmenam in de schijnwerpers. De verenigingen stellen zich graag aan je voor! Er zijn toon­momenten en demonstraties voor groot en klein. Alle activiteiten vinden plaats in én rond sporthal Berentrode van 12 tot 17 u. Info: GC ‘t Blikveld 015 50 28 70 of blikveld@bonheiden.be

MILIEUDIENST BONHEIDEN Woensdag 18 september 2013 - 20 u.

Lezing Velt vzw ‘Lang leve de oogst’: kennismaking met verschillende milieuvriendelijke bewaartechnieken, in cafetaria OC de Krankhoeve. Inschrijven verplicht (maximaal 20 personen)

Dinsdag 12 november 2013 - 19.30 u.

Vorming Dialoog ‘Rationeel energiegebruik’: gewapend met praktische informatie en inzicht kan de consument het roer omkeren en zijn energieverbruik verminderen, in cafetaria OC de Krankhoeve. Inschrijven kan, maar is niet verplicht.

Dinsdag 26 november 2013 - 19.30 u.

Vorming Velt vzw ‘Siertuin zonder gif’: omgaan met ongewenste gasten, in cafetaria OC de Krankhoeve. Inschrijven kan, maar is niet verplicht.

Maandag 9 december 2013 - 19.30 u.

Filmvoorstelling ‘The age of stupid’: film over de klimaatverandering, in GC ’t Blikveld. Inschrijven verplicht (maximaal 100 personen).

Donderdag 30 januari 2014 - 19.30 u.

Presentatie ‘Biodiversiteit in de knoei’ door hydrobioloog Christiaan Thoen, in cafetaria OC de Krankhoeve. Inschrijven kan, maar is niet verplicht. Inschrijven kan via milieudienst@bonheiden.be.


BALLET VAN BONHEIDEN Dansoptredens ‘En Avant’

Vrijdag 21 februari 2014 - 20 u. Zaterdag 22 februari 2014 - 14.30 u. Zaterdag 22 februari 2014 - 20 u. Zondag 23 februari 2014 - 15 u.

BONHEIDENSE TONEELVRIENDEN

Tweejaarlijkse dansvoorstelling met een spetterende mix van verschillende dansdisciplines, samengebracht onder een origineel thema …

Zaterdag 1 februari 2014 - 20 u. Zondag 2 februari 2014 - 15 u. Vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2014 - 20 u. Zondag 9 februari 2014 - 19 u. Zoals ieder jaar tonen de Bonheidense Toneelvrienden hun voorstellingen tijdens de eerste twee weekends van februari. Voor de 39ste keer brengen ze een komisch stuk. De titel van het stuk wordt later bekendgemaakt via o.a. de Krankhoevekrant, de website, de streekkrant en andere mediakanalen. Lachen is alvast de boodschap! €8 Info en tickets: Bonheidense Toneelvrienden vzw tel. 015 51 75 68 of carine.vandessel@telenet.be

€ 10 Info en tickets: Ballet van Bonheiden tel. 0474 96 50 45 www.bvbonheiden.be 81


HET ZUIDELIJK TONEEL / LUCAS DE MAN & OSCAR KOCKEN

CONSERVATORIUM MECHELEN

Vrijdag 28 februari 2014 - 15 u.

Zondag 16 maart 2014 10 u. en 11.30 u.

Bejaarden & begeerte

‘Bejaarden & begeerte’ is een respectvolle, humoristische voorstelling over liefde op latere leeftijd. Terwijl de samenleving in hoog tempo vergrijst, richt de maatschappij zich vooral op de jeugd: de tijd dat de wereld zogenaamd aan je voeten ligt, alles mogelijk lijkt en de liefde voor het rapen zou zijn. In deze voorstelling wordt dat beeld bijgesteld. Samen met hun zangeres (70+) gaan schrijver Oscar Kocken en theatermaker Lucas De Man terug naar de jeugd van iedereen die minstens vijfenzestig jaar geleden geboren is. Ze vertellen over de normen en waarden, de taboes en alle geheimen voor de ouders om vervolgens te springen naar het leven van vandaag, de dag dat de 65-plusser volgens Van Dale officieel ‘bejaard’ is. Maar wat er tegenwoordig allemaal achter de geraniums gebeurt, kan maar beter geheim blijven voor de kinderen. STRENG DEURBELEID: De voorstelling is uitsluitend toegankelijk voor 65-plussers óf onder begeleiding van een 65-plusser. Nieuwsgierige jonkies vragen hun grootouders, buren of andere liefhebbende ouderen dus mee uit. Organisatie: Gemeentelijke Seniorenraad Info: GC ‘t Blikveld tel. 015 50 28 70 of blikveld@bonheiden.be 82

Concerthappening

Wervelende voorstelling van en door de leerlingen van het Conservatorium, afdeling Bonheiden.

gratis (reservatie vooraf verplicht via GC ’t Blikveld, tel. 015 50 28 70)

© Willem Popelier

Info: De Vrienden van het Conservatorium & gemeentebestuur Bonheiden tel. 015 28 29 80 www.conservatoriummechelen.be


JMA DE KOEKOEK

Het geheim van koningin Fugl Hekker Zondag 23 maart 2014 - 11 u. De leerlingen en leerkrachten van het Jeugdmuziekatelier Rijmenam brengen een ‘verhaal met muziek’. Twee Vikingskinderen vinden een medaille met een boodschap en gaan op zoek naar de bestemmeling. Zij verstoppen zich op een karve en varen de Noorse fjorden uit tot in Engeland. Vele avonturen later redden ze hun land van de meest bloeddorstige plunderaar Blodoks. Tekst Joris Casteels Muziek Jan Tambuyser

’t JOENKTONEEL Jeugdtoneel Vrijdag 11 april 2014 - 19 u. (Impro’s) Vrijdag 11 april 2014 - 22 u. (Impro’s) Zaterdag 12 april 2014 - 19 u. (Joenks) Zondag 13 april 2014 - 15 u. (Joenks) Voor de vijftiende keer brengt ‘t Joenktoneel uit Bonheiden één weekend lang twee schitterende voorstellingen op de planken. Op vrijdagavond wagen de Impro’s (jongeren tussen zestien en eenentwintig jaar) zich al eens aan een iets gedurfder stuk. Op zaterdagavond en zondagnamiddag brengen de Joenks (kinderen tussen zes en zestien jaar) een hartverwarmend stuk voor de hele familie.

€6 Info en tickets: JMA De Koekoek tel. 0479 76 86 56 of info@jeugdmuziekatelierrijmenam.be www.jeugdmuziekatelierrijmenam.be

Info en tickets: vzw ’t Joenktoneel – Bonheiden tel. 0475 44 45 34 of tjoenktoneel@gmail.com www.tjoenktoneel.be 83


WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN Van vrijdag 25 april tot en met zondag 4 mei 2014

ERFGOEDDAG

Thema: ‘Grenzeloos’

Zondag 27 april 2014 van 10 tot 18 u.

DANSSCHOOL BOLERO

32ste dansfestival Vrijdag 25 april 2014 - 20 u. Zaterdag 26 april 2014 - 15 u. Zaterdag 26 april 2014 - 20 u. Zondag 27 april 2014 - 15 u. Bolero brengt naar jaarlijkse gewoonte een mix van klassiek ballet, moderne dans en popdance. Een gevarieerd programma voor groot en klein!

Info: GC ‘t Blikveld 015 50 28 70 of blikveld@bonheiden.be

KLIM OP

TalENtENshow (2de editie)

Zaterdag 17 mei 2014 - 15.30 u. en 19 u. In Basisschool Klim Op is het belangrijk dat kinderen zichzelf ontplooien en hun talenten ontdekken. Met de organisatie van musicals, het opvoeren van een talentenshow en het uitwerken van muzische projecten gaat de school met de leerlingen creatief aan de slag. De kinderen kunnen zich uitleven in dans, decor, drama, computeranimatie, zang, … Een jarenlange traditie waar Klim Op best trots op is én een ervaring die de leerlingen nooit vergeten!

€ 12 Info en tickets: Dansschool Bolero vzw tel. 015 51 52 53 (Machteld De Vuyst) Voorverkoop start op zondag 2 maart 2014 (locatie en uur nog nader te bepalen) 84

€ 7 / € 5 (tot en met 12 jaar) Info en tickets: Basisschool Klim Op Bonheiden en de leerlingen tel. 015 51 26 44 www.bs-klimop.be


PRAKTISCH 85


LOCATIES De activiteiten van het Gemeenschapscentrum van Bonheiden vinden plaats op verschillende locaties. Het gebruikersreglement met de huurvoorwaarden kan je gratis opvragen aan de balie van GC ’t Blikveld. Gemeenschapscentrum ’t Blikveld Waversesteenweg 11 - Bonheiden Polyvalente podiumzaal, loges, vergaderlokalen, tentoonstellingsruimte, keuken, amfitheater en café. Ontmoetingscentrum Krankhoeve Grote Doelstraat 1 - Bonheiden Historische hoeve met cafetaria, vergaderlokalen en speelweide. Ontmoetingscentrum Sint-Maartensberg Sint-Maartensberg - Rijmenam (achter de kerk) Feestzaal met keuken en vergaderlokalen. Ontmoetingscentrum Mart Plasstraat 7 - Rijmenam Werkruimte cursisten plastische kunsten, creatieve kinderateliers, …

86

COLOFON Cultuurbeleidscoördinator (wnd.) Sam Vervoort Assistent-cultuurbeleidscoördinator Sandra Verschueren Stafmedewerker programmatie & communicatie Oona Goyvaerts Stafmedewerker vorming & tentoonstellingen Sofie Teughels Schoolprogrammatie & administratief medewerker Inge Smekens Baliemedewerkers Inge Straetmans, Hilde Willems Boekhouding Mireille Petit Techniek Jef Boonen, Jan Coen Onderhoud Liliane Bogaerts, Cindy De Smet, Inge Pepermans, Mariette Roggemans, David Van Den Bossche, Cécile Van Camp Coverfoto Circus Ronaldo © Benny De Grove Vormgeving & druk Grafische Groep Tuerlinckx NV www.tuerlinckx.be Oplage 4500 exemplaren Foto’s zonder credit: fotograaf onbekend. De uitgever heeft getracht de wettelijke rechten van de personen die het beeldmateriaal ter beschikking hebben gesteld te respecteren. Indien je toch denkt aanspraak te hebben, word je verzocht de uitgever te contacteren.


HOE GC ’T BLIKVELD EN OC KRANKHOEVE BEREIKEN? MET DE AUTO Vanuit Antwerpen of Brussel Als je via de E19 (Antwerpen – Brussel) komt, neem je de afrit Mechelen-Noord richting Mechelen. Aan McDonald’s rij je rechtdoor richting Heistop-den-Berg. Aan de eerste lichten voorbij het Dodoensziekenhuis volg je De Nekker en Heist-op-den-Berg. Je rijdt de spoorwegbrug onder. Aan het kruispunt van de Nekkerhallen rij je rechtdoor. Aan het volgende kruispunt sla je rechtsaf richting Bonheiden - Keerbergen. Aan de kerk van Bonheiden (± 2 km) sla je linksaf. Vervolg: zie plan.

Ook aan het station Mechelen Nekkerspoel kan je bus 530 (Mechelen-Keerbergen-Tremelo-Aarschot) of 681 (MechelenBonheiden-Perk-Zaventem) nemen. Stap af aan de halte ‘Bonheiden kerk’. De reistijd bedraagt twaalf minuten. De bushalte ligt op wandelafstand van GC ’t Blikveld en OC Krankhoeve (zie plan). Voor meer informatie surf je naar www.delijn.be.

P traat Grote Doels

P

MET HET OPENBAAR VERVOER Aan het station van Mechelen neem je bus 530 (MechelenKeerbergen-Tremelo-Aarschot) of 681 (Mechelen-BonheidenPerk-Zaventem). Stap af aan de halte ‘Bonheiden kerk’. De reistijd bedraagt twintig minuten. De bushalte ligt op wandelafstand van GC ’t Blikveld en OC Krankhoeve (zie plan).

Krankhoeve

Waverse steenweg

Vanuit Leuven Als je via de Leuvensesteenweg naar Mechelen rijdt, volg je tot Muizen. Voorbij het dierenpark Planckendael sla je aan de eerste lichten rechtsaf richting Bonheiden. Blijf deze hoofdbaan volgen, over de spoorweg. Rij het centrum van Muizen door, de brug over de Dijle over. Blijf deze baan volgen. Sla de eerste straat links in. Dit is de Bonheidensteenweg. Die gaat over in de Muizensteenweg. Op het einde van deze baan kom je aan een T-kruispunt. Sla rechtsaf en rij tot aan de kerk van Bonheiden. Vervolg: zie plan.

RIC

HT

ING

Me

ME

CH

che

ELE

lse

N

’t Blikveld

en we g

f

ree

ed

ste

od ntr

re

Be

BONHEIDEN

RICH

TING

Rijm

ena

KEE

RBE

mse

RGE

stee

nwe g

N-R

IJME

NAM

87


BUREAU KRANKHOEVE VZW Schepen van Cultuur Voorzitter Secretaris Penningmeester Voorzitter Cultuurraad

Guido VaganĂŠe Walter Casteels Karel Van Liempt Emily Demandt Rudi Withaegels

Het Gemeenschapscentrum van Bonheiden is een gemeentelijk initiatief en wordt betoelaagd door de Vlaamse Overheid en de provincie Antwerpen. Deze brochure wordt gratis toegezonden op eenvoudig verzoek en verspreid op vaste verdeelpunten. Voor alle informatie in deze brochure geldt: wijzigingen en zetfouten voorbehouden. v.u. Krankhoeve vzw, Walter Casteels, Waversesteenweg 11, 2820 Bonheiden

HET IDEALE CULTUURCADEAU! Zin om iemand te verrassen? Op zoek naar een origineel verjaardagsgeschenk? Betekent Kerstmis voor jou dagenlang zoeken naar een geschikt cadeau? Onze cultuurcheque biedt de ideale oplossing! Deze geschenkbon bezorgt de gelukkige ontvanger een gezellig avondje uit. Je kiest zelf het bedrag dat je wil besteden. Dat kan de begunstigde dan gebruiken voor de podiumvoorstellingen van GC ’t Blikveld.

88


ABONNEMENTSFORMULIER SEIZOEN 2013 - 2014 HOE VUL JE DIT FORMULIER IN?

HOE DIEN JE DIT FORMULIER IN?

• Volwassenen kiezen minstens vijf voorstellingen uit het aanbod. Jongeren onder 26 jaar kiezen minstens drie voorstellingen.

Op zaterdag 15 juni 2013 van 9 tot 13 u.

• Het is niet mogelijk om samen met je abonnement extra losse tickets te bestellen, tenzij bij familievoorstellingen en klassieke concerten. Deze uitzondering geldt enkel voor kinderen onder 12 jaar. De verkoop van losse tickets start op donderdag 20 juni 2013 om 8.30 u. • Je kan voor maximaal vier mensen per formulier een abonnement reserveren. Onder het luik ‘contactgegevens’ vul je bij persoon 1 de gegevens in van de persoon op wiens naam het abonnement staat. Deze persoon ontvangt ook de factuur. Vul optioneel de gegevens van persoon 2, 3 en 4 in. • Kruis de vakjes van de gewenste voorstellingen per persoon aan. De nummers bovenaan het formulier corresponderen met de gegevens die je opgaf in het luik ‘contactgegevens’. Bij familievoorstellingen en klassieke concerten genieten kinderen onder 12 jaar van een reductietarief (€ 6). Indien je hiervoor tickets wil, vul je op de stippellijn in de kolom ‘-12 jaar’ het aantal gewenste tickets in. • Wanneer je reserveert voor vijf of zes voorstellingen, dien je nog twee reservevoorstellingen te kiezen. Deze worden enkel opgenomen in je abonnement indien een gevraagde voorstelling reeds uitverkocht is en je anders onvoldoende (< 5) voorstellingen zou hebben. Vul op de stippellijn in de kolom ‘R1’ (reservevoorstelling 1) en ‘R2’ (reservevoorstelling 2) het aantal gewenste tickets in.

Tijdens deze abonnementendag kan elke persoon die komt aanschuiven maximaal twee (!) abonnementsformulieren ter plaatse binnenbrengen (niet via telefoon, post, e-mail of fax) in de foyer van GC ’t Blikveld. De deuren gaan open om 9 u. Aan de ingang krijg je een volgnummer. We verwerken de abonnementsformulieren in volgorde van ontvangst. Na de verwerking krijg je een bevestigingsbrief met betalingsoverschrijving toegestuurd. Lees de bevestigingsbrief zeer grondig na alvorens te betalen! Na betaling zijn er immers geen wijzigingen meer mogelijk. Betaalde tickets kan je afhalen aan de balie van GC ‘t Blikveld vanaf maandag 9 september of ten laatste een halfuur voor aanvang van de eerste voorstelling waar je tickets voor reserveerde. In geen geval worden tickets opgestuurd. Vanaf maandag 17 juni 2013 om 8.30 u. kan je je abonnementsformulier: • afgeven aan de balie van GC ’t Blikveld • verzenden via e-mail naar blikveld@bonheiden.be • online invullen op www.blikveld.be

Het respecteren van deze startdata is in je eigen voordeel. Formulieren die ons vroeger bereiken, worden onderaan de stapel gelegd en als laatste behandeld.

89


DE REGELS VAN HET HUIS • Tickets worden in geen geval terugbetaald of omgeruild. Enkel wanneer tickets bij een uitverkochte voorstelling nog kunnen worden doorverkocht aan de balie, kan hierop een uitzondering worden gemaakt. • Onbetaalde tickets die een kwartier voor aanvang van de voorstelling niet worden afgehaald, worden opnieuw in verkoop gebracht. • Een uur voor aanvang van de voorstelling gaat de balie van GC ’t Blikveld open. • Na aanvang van de voorstelling worden laatkomers niet meer toegelaten, tenzij tijdens een eventuele pauze. • Om veiligheidsredenen is het gebruik van de vestiaire verplicht. Ook grote zakken en paraplu’s dienen in de vestiairekastjes te worden opgeborgen. • GC ’t Blikveld is rolstoeltoegankelijk.

90

• GC ’t Blikveld is een rookvrij gebouw. • Het is verboden te eten of te drinken in de zaal. • Mobiele toestellen en andere elektronica dienen uitgeschakeld te worden vooraleer de zaal te betreden. • Het is niet toegestaan foto-, video- of geluidsopnames te maken zonder voorafgaande toestemming. • Dieren zijn niet toegelaten in het gebouw. • GC ’t Blikveld is niet aansprakelijk ingeval het evenement niet plaats kan vinden of indien het later begint dan vermeld op de toegangskaart. • GC ’t Blikveld kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen. • Elke vorm van vervalsing wordt gerechtelijk vervolgd.


ONTVANGEN OP VOLGNUMMER

GEMEENSCHAPSCENTRUM ’t BLIKVELD

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Waversesteenweg 11 - 2820 Bonheiden - 015 50 28 70 - blikveld@bonheiden.be - www.blikveld.be

CONTACTGEGEVENS PERSOON 1 (AANVRAGER ABONNEMENT) NAAM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . VOORNAAM STRAAT

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

POSTCODE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . GEMEENTE GEBOORTEDATUM E-MAIL

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

NUMMER & BUS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

TELEFOONNUMMER/GSM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

PERSOON 2 (OPTIONEEL) NAAM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . VOORNAAM

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

GEBOORTEDATUM

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

GEBOORTEDATUM

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

GEBOORTEDATUM

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

PERSOON 3 (OPTIONEEL) NAAM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . VOORNAAM PERSOON 4 (OPTIONEEL) NAAM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . VOORNAAM

Abonnementsformulier seizoen 2013 – 2014

In te vullen door GC ’t Blikveld


Abonnementsformulier seizoen 2013 – 2014

DATUM

VOORSTELLING

PRIJS -12 JAAR ABO 1 2 3 4 (€ 6) R1 R2

vr. 20/09/13 Amortale (seizoensopener) CIRCUS RONALDO 18 x ..... x ..... za. 21/09/13 Amortale (seizoensopener) CIRCUS RONALDO 18 x ..... x ..... zo. 22/09/13 Amortale (seizoensopener) CIRCUS RONALDO 18 x ..... x ..... vr. 04/10/13 De diepte van het dal DIMITRI LEUE, WARRE BORGMANS, 17 x ..... x ..... ANTOON OFFECIERS e.a. do. 10/10/13 Hier is wat ik denk WOUTER DEPREZ 16 x ..... x ..... vr. 11/10/13 Hier is wat ik denk WOUTER DEPREZ 16 x ..... x ..... do. 17/10/13 L’esprit de Jacques BRUNO BREL & MICHELINE VAN HAUTEM 13 x ..... x ..... zo. 20/10/13 Red - Kinderconcert (4+) Compagnie Maandacht 9 x ....... x ..... x ..... vr. 08/11/13 The Lonesome Dreamer PAUL MICHIELS 16 x ..... x ..... zo. 10/11/13 Aperitiefconcert MICHAEL GUTTMAN & STÉPHANE DE MAY 10 x ....... x ..... x ..... do. 14/11/13 Garmisch-Partenkirchen SKAGEN 14 x ..... x ..... do. 28/11/13 Jongen toch RAF WALSCHAERTS 14 x ..... x ..... do. 05/12/13 Hunkerig DE SPELERIJ 15 x ..... x ..... za. 07/12/13 Zingelong - Meezingconcert Compagnie Maandacht 15 x ..... x ..... Zingelong - Meezingconcert en workshop 20 x ..... x ..... do. 12/12/13 Guitars & vocal TOM VANSTIPHOUT & SPECIAL GUEST 14 x ..... x ..... vr. 20/12/13 Weihnachtsoratorium MECHELS KAMERORKEST, Koor & solisten 16 x ....... x ..... x ..... zo. 12/01/14 Sneeuw! (1+) SPROOKJES EN ZO 9 x ....... x ..... x ..... do. 16/01/14 Schone woorden klinken zo WARRE BORGMANS & JOKKE SCHREURS 15 x ..... x ..... wo. 22/01/14 Kleinkunsteiland - LUCAS VAN DEN EYNDE, JAN DE SMET, 16 x ..... x ..... Humor was nooit ver weg (try-out) BARBARA DEX & NELE GOOSSENS za. 08/02/14 Kapelconcert JORIS VAN DEN HAUWE & STRIJKERS 13 x ....... x ..... x ..... do. 13/02/14 Stilt LANKMOED 11 x ..... x ..... wo. 26/02/14 Apenbloed & engelengezang (avant-pr.) PIETER EMBRECHTS 15 x ..... x ..... do. 13/03/14 Carry’s Cowboy Conference CARRY GOOSSENS 14 x ..... x ..... do. 20/03/14 Zonder niemand WANNES CAPPELLE 13 x ..... x ..... vr. 28/03/14 Slips Inside OKIDOK 13 x ....... x ..... x ..... zo. 30/03/14 Aperitiefconcert TOON FRET & VERONIKA ILTCHENKO 10 x ....... x ..... x ..... wo. 02/04/14 Een lolita NTGENT 17 x ..... x ..... zo. 27/04/14 Kerkconcert ‘Bach suites’ LUC TOOTEN SOLO 10 x ....... x ..... x ..... wo. 30/04/14 The Broken Circle Bluegrass Band THE BROKEN CIRCLE BLUEGRASS BAND 25 x ..... x ..... do. 08/05/14 Wanneer gaan we nog eens bowlen? BART CANNAERTS 14 x ..... x ..... zo. 01/06/14 Het tweede stripconcert JAN DE SMET & KIM DUCHATEAU 9 x ....... x ..... x ..... van Jan en Kim (6+)


KALENDER SEIZOEN 2013 – 2014 JULI

zo. 07/07/13 32ste ZomerZondagen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 05 zo. 14/07/13 32ste ZomerZondagen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 06 zo. 21/07/13 32ste ZomerZondagen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 06 zo. 28/07/13 32ste ZomerZondagen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 07 AUGUSTUS

zo. 04/08/13 32ste ZomerZondagen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 07 SEPTEMBER

za. 07/09/13 Dag van de Verenigingen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 zo. 08/09/13 Open Monumentendag . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 vr. 13/09/13 - zo. 13/10/13 Expo Angela van den Broek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 vr. 20/09/13 Amortale (seizoensopener) CIRCUS RONALDO. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 za. 21/09/13 Amortale (seizoensopener) CIRCUS RONALDO. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 zo. 22/09/13 Amortale (seizoensopener) CIRCUS RONALDO. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 OKTOBER

vr. 04/10/13 De diepte van het dal DIMITRI LEUE, WARRE BORGMANS, ANTOON OFFECIERS e.a. . . . . . . . . . . . . 12 do. 10/10/13 Hier is wat ik denk WOUTER DEPREZ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 vr. 11/10/13 Hier is wat ik denk WOUTER DEPREZ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 do. 17/10/13 L’esprit de Jacques BRUNO BREL & MICHELINE VAN HAUTEM. . . . . . . . . . . . 14 za. 19/10/13 - zo. 17/11/13 Expo Lieve Ophalvens. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 zo. 20/10/13 Red - Kinderconcert (4+) Compagnie Maandacht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 wo. 30/10/13 Familiefilm: Madagascar 3. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 NOVEMBER

vr. 08/11/13 zo. 10/11/13 do. 14/11/13 do. 28/11/13 DECEMBER

The Lonesome Dreamer PAUL MICHIELS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 Aperitiefconcert MICHAEL GUTTMAN & STÉPHANE DE MAY. . . . . . . . . . . . . . . 18 Garmisch-Partenkirchen SKAGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Jongen toch RAF WALSCHAERTS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

do. 05/12/13 Hunkerig DE SPELERIJ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 za. 07/12/13 - zo. 12/01/14 Expo Will Gillemot & Ronny Petitjean. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 za. 07/12/13 Zingelong - Meezingconcert en workshop Compagnie Maandacht. . . . . 22 do. 12/12/13 Guitars & vocal TOM VANSTIPHOUT & SPECIAL GUEST . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 vr. 13/12/13 Karel Jonckheere onthuldiging. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 vr. 20/12/13 Weihnachtsoratorium MECHELS KAMERORKEST, KOOR & SOLISTEN. . . . . . 26 ma. 23/12/13 Familiefilm: Arthur Christmas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

JANUARI

zo. 12/01/14 Sneeuw! (1+) SPROOKJES EN ZO. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 do. 16/01/14 Schone woorden klinken zo WARRE BORGMANS & JOKKE SCHREURS. . . . 29 za. 18/01/14 - zo. 16/02/14 Expo Jos Van Moorhem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 wo. 22/01/14 Kleinkunsteiland - Humor was nooit ver weg (try-out) LUCAS VAN DEN EYNDE, JAN DE SMET, BARBARA DEX & NELE GOOSSENS . . 30 FEBRUARI

za. 08/02/14 Kapelconcert JORIS VAN DEN HAUWE & STRIJKERS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 do. 13/02/14 Stilt LANKMOED. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 wo. 26/02/14 Apenbloed & engelengezang (avant-première) PIETER EMBRECHTS. . . . . . 33 vr. 28/02/14 - zo. 30/03/14 Expo Heidi van Eekeren. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 MAART

wo. 05/03/14 Familiefilm: Manneke Maan. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 do. 13/03/14 Carry’s Cowboy Conference CARRY GOOSSENS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 do. 20/03/14 Zonder niemand WANNES CAPPELLE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 vr. 28/03/14 Slips Inside OKIDOK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 zo. 30/03/14 Aperitiefconcert TOON FRET & VERONIKA ILTCHENKO. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 APRIL

wo. 02/04/14 Een lolita NTGENT. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 wo. 16/04/14 Familiefilm: Bambi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 vr. 25/04/14 - zo. 04/05/14 Week van de Amateurkunsten (WAK). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 zo. 27/04/14 Erfgoeddag. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 zo. 27/04/14 Kerkconcert ‘Bach suites’ LUC TOOTEN SOLO. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 wo. 30/04/14 The Broken Circle Bluegrass Band . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 MEI

do. 08/05/14 Wanneer gaan we nog eens bowlen? BART CANNAERTS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43 za. 10/05/14 - zo. 25/05/14 Cursistententoonstelling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 JUNI

zo. 01/06/14 Het tweede stripconcert van Jan en Kim (6+) JAN DE SMET & KIM DUCHATEAU. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

93


België - Belgique P.B. - P.P. 2820 Bonheiden BC 3202

GEMEENSCHAPSCENTRUM ’T BLIKVELD Waversesteenweg 11 - 2820 Bonheiden - T 015 50 28 70 - F 015 50 28 79 - blikveld@bonheiden.be - www.blikveld.be Afgiftekantoor, 2820 Bonheiden

Seizoensbrochure 2013-2014 / GC 't Blikveld - Bonheiden  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you