Page 1

us ‘09

e i h c s r e Ov st - Augu I Jul i Nr.1

NIEUW

Lees hoe ú en anderen praten over úw Overschie

Paradie Overschie “Een spetterend festival”

Fatima

Moreira de Melo: “Gratis sporten... doen!”

Mafste Camping ooit!

Knotsgekke Camping Rotterdam eindelijk in Overschie

Evenementen

AGENDA pag. 12+13

Overschie is in beweging


Over

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

d Inhou Je loopt door Overschie en zomaar ineens zie jij jezelf op de cover van Overschie Gesproken! Ben jij of ken jij degene op de foto, dan zijn we op zoek naar jou! Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal over deze foto, plaats je reactie op het forum van www.onsoverschie.nl of stuur je verhaal in naar nienke@gb10.eu. In het volgende magazine maken wij bekend wie o wie onze cover voorgaande keer heeft gesierd.

4

Interview Ronald Wondolleck

Luchthavendirecteur en piloot Ronald Wondolleck vertelt over de grootste en breedste straat van Overschie. Over Airport Rotterdam, waarbij de wereld in de achtertuin ligt.

6

Overschie 11 Paradie Hét festival van Overschie. Voor het derde opeenvolgende jaar kan Overschie van heel jong tot oud zich drie dagen lang vermaken tijdens de Paradie Overschie.

12 Evenementen kalender

Om te zorgen dat je niks mist, de evenementenkalender. Alle zomerevenementen van Overschie nog even overzichtelijk op een rijtje.

better 14 Bigger, en booming

Musica Republica, het festival voor dance-lievend Nederland. Dit jaar ook in Overschie, en dat het een succes was is gebleken!

Bouw Park16Hoven

Brede lanen en statige villa’s op royale kavels; Park16hoven wordt ook wel het ‘Rotterdams Buiten’ genoemd, een uniek woongebied met romantische binnenhoven en opvallende woonoplossingen.

7 Blijvenburg, mooi aan de Schie

Wonen in een bruisende, groene deelgemeente aan de oever van de Schie. Het kan met de appartementen van Blijvenburg, de toekomstige blikvanger van Overschie.

mekaar dag 15 Voor Voor mensen die hulp nodig hebben en hulp willen bieden, de voor mekaar dag. Speciaal voor de mensen die in contact willen komen met anderen.

Camping ooit 10 Mafste Eindelijk in Overschie, camping Rotterdam. Deze knotsgekke camping zal zijn kamp dit jaar opslaan in het Sidelingepark.

Dat Overschie een unieke deelgemeente is blijkt wel. Gratis sporten voor schoolgaande jeugd kan in Overschie, maar bij welke vereniging…

ben trots op 20 Ik Overschie omdat...

Wij vroegen de echte Overschieënaren waarom zij nou zo trots op Overschie zijn en dit was hun antwoord…

mooiste winkel 21 De van Overschie

Dé bakker van Overschie over zijn winkel in Overschie en over het mooie en ambachtelijke beroep van bakker.

22

Een swingend, druk bezocht festival, dat was het. Was je er niet bij? Dan hier een kleine indruk van wat er allemaal te doen en dansen was.

17

Met al je vragen naar het Prachthuis

Vragen over wonen, over werken, over samen of alleen, over oud of nieuw. Met al je vragen kun je terecht in het Prachthuis.

jong en oud, student en werkend aan elkaar gekoppeld. Dit leidt tot verrassende ontmoetingen.

deuren open.

voetballen 18 Gratis en tennissen!

15 Caribbean Latin Festival

Duo 8 Dynamic Op initiatief van Your World worden

tuinendag 9 Open De groenste deelgemeente zet haar

Wie o Wie...

Gratis sporten, doen! Fatima Moreira de Melo over het belang, plezier en de voordelen van sporten.

23 Over ‘de Hoek’ gesproken

Ook Hoek van Holland bruist! Zie hier een overzicht van de meest spetterende festivals in Hoek van Holland..


pagina 3

Colofon Overschie Gesproken is een uitgave van de Stichting Get Hoekt! in samenwerking met de Deelgemeente Overschie. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Overschie is het best bewaarde geheim van Rotterdam! Wat ik daarmee bedoel? Dat onze deelgemeente ongelooflijk mooi en leuk is, maar dat menigeen dat nog moet ontdekken.

Gelukkig zijn steeds meer mensen het geheim aan het ontrafelen. Ze vinden Overschie een ideale plek om er bijvoorbeeld een festival te organiseren, een expositie te houden, een winkel te openen of er te gaan wonen. Wij zeggen: van harte welkom!

Realisatie: Jan Dirk Stouten - JD*Stouten (www.jdstouten.nl) Productie: GB10 Communications Concept: Jan Dirk Stouten Guido Brouwer Redactie: Fedor Vogel Gerben Stolk Nienke Fundter Fotografie: Arjen-Jan Stada Fedor Vogel Gerben Stolk JMR Cristel Brouwer Frans van Arkel Jurn Quadt e.a. Vormgeving: Jeroen Meeusen CoĂśrdinatie: Bettine Vlasman Hoofd- en Eindredactie: Jan Dirk Stouten Oplage: 15.000 exemplaren Reageren? info@jdstouten.nl Met dank aan: Ambition Sportburo, Fatima Moreira de Melo, Ine van der Plas, Jan van Ballegoie, Kyra van Leeuwen, Ronald Wondolleck, e.a.

Waarom ik beweer dat Overschie ongelooflijk mooi en leuk is? Je hebt er een dorps karakter, maar op de fiets ben je ook in twaalf minuten in het centrum van Rotterdam. Overschie is een groene en rustige plek om te wonen en kinderen kunnen er goed opgroeien. Daar komt bij dat u kunt genieten van steeds meer evenementen en activiteiten. Een mooi voorbeeld is natuurlijk Paradie Overschie. Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 augustus is het weer een en al gezelligheid tijdens de Paradie Overschie in het Sidelingepark. En over Paradie Overschie gesproken: tijdens dat festival wordt een gloednieuwe website gelanceerd: www.onsoverschie.nl. De site is nu nog volop in ontwikkeling, maar zal straks niet meer zijn weg te denken uit het dagelijks leven van de inwoners van Overschie. U heeft het eerste exemplaar in handen van het vernieuwde magazine over de deelgemeente. We gooien het over een andere boeg dan voorheen. Tot nu toe lag de nadruk op de vele projecten in Overschie. Voortaan laten we zien dat niet alleen aan plannen wordt gewerkt, maar dat er ook van alles te doen en te beleven is in de deelgemeente. Verder leest u hoe Ăş en anderen denken over allerlei zaken in Overschie. Ik wens u veel leesplezier toe.

Jan Markerink Voorzitter Deelgemeente Overschie


Overken

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Wer

De grootste en breedste

straat van Overschie Ook Rotterdam Airport valt onder deelgemeente Overschie. Guido Brouwer, groot Overschie fan peilt bij de sympathieke luchthavenbaas Ronald Wondolleck zijn gevoel voor Overschie. Wat heeft u met Overschie? “Tja, ik woon zo’n beetje hier. Mijn huis staat in Hillegersberg, maar ik ben meer op mijn werk. Overschie hééft iets, letterlijk en figuurlijk. Het is een leuke plek, we komen er veel. Volgend jaar ben ik 25 jaar werkzaam hier op Rotterdam Airport en dus in Overschie. Bovendien is Overschie de plek waar ik als piloot telkens weer land en thuiskom. Privé komen we er ook veel, bijvoorbeeld om te winkelen. En niet minder belangrijk, veel Overschieënaren werken hier. Overschie is dus eigenlijk een hele prettige buurman.” Hoe close is de band met de deelgemeente? “Die band is hartstikke goed. Het politieke draagvlak is groot, er is sprake van goed nabuurschap. Je merkt dat wanneer er dingen zijn, bijvoorbeeld over

wegenbouw en dergelijke, er snel geschakeld wordt. Natuurlijk is veiligheid een groot issue. Voor de deelgemeente en de inwoners van Overschie is het prettig om te weten dat alles wat op deze luchthaven gebeurt zorgvuldig en veilig gedaan wordt. De mensen van de deelgemeente ervaar ik als praktisch en resultaatgericht. Overschie zit toch in een uithoek van Rotterdam, maar vooral de positieve aspecten daarvan worden aan het voetlicht gebracht. We proberen de band met de Overschieënaren ook levend te houden, zo organiseren wij bijvoorbeeld al langere tijd regelmatig burenavonden. Ik denk dat we al een kleine 10.000 mensen uit de omgeving te gast hebben gehad. Dat is een enorm succes. Wij geven inzicht in onze operationele activiteiten en visie. De communicatie met je buren is zo enorm belangrijk. Kijk maar op www.rotterdamairport.nl (klik op ‘Over Rotterdam Airport’ en dan op ‘Speciaal voor Buren’).”


pagina pagina13 5

Piloot, luchthavendirecteur en wereldreiziger Roland Wondolleck (1953, Rotterdam) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft lucht- en ruimterecht in Amsterdam gestudeerd. Sinds 1983 is hij werkzaam voor de Gemeente Rotterdam/Schiphol Group als baas van het vliegveld Zestienhoven, dat sinds 1990 Rotterdam Airport heet. “Van het bijna failliete lelijke eendje hebben we van deze luchthaven een Europese eredivisiespeler weten te maken, samen met alle betrokken medewerkers. Luchtvaart is mijn leven. Als havenmeester ben ik ook technisch/operationeel verantwoordelijk. Als piloot en lief hebber kan ik snel met een propellervliegtuig vergaderingen bezoeken van het Internationale Luchtvaartbestuur, waarvan ik lid ben. In die vergaderingen, all over the world, merk ik steeds meer dat Rotterdam Airport wereldwijd bekend staat. Ik ben dus ook een wereldreiziger en bof kont. Want luchtvaart is mijn passie en mijn hobby.”

Zijn de inwoners van Overschie zich bewust dat ze op de fiets naar Londen kunnen? “Absoluut! En er zijn ook echt mensen die dat doen. Dat is de betrokkenheid die de airport met haar buren heeft, wij vinden het belangrijk dat we het goed met onze buren kunnen vinden. Niet voor niks komen Overschieënaren hier ook wel eens winkelen of bankzaken doen. Als ik terugkijk op de kwart eeuw dat ik hier werk, dan zie ik dat weerstand is veranderd in draagvlak. De meeste mensen uit Overschie zien het weer zitten met de luchthaven en zijn oprecht trots op hun airport.” Vlak naast de luchthaven wordt Park Zestienhoven ontwikkeld, een nieuw woningbouwgebied. Daar bent u waarschijnlijk ook positief over… “Heel positief. Het is planologisch een knap plan. Hoe men een bos met sportvelden kan omvormen tot een mooie woonwijk. We hebben de eerste bewoners al warm welkom geheten. Het heeft wel wat gezelligs, zo’n

woonwijk in de buurt. Het is een mooie wijk, zeker straks met de middenstand ter plekke. Wij zijn ook bezig met de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Zo zul je zien dat wonen en werken in dit gebied elkaar gaat versterken. Op den duur werken op dit terrein naar schatting ruim 5.000 mensen. Het aantal reizigers zal ook nog iets gaan groeien richting de 3 miljoen per jaar. Inwoners van Overschie hebben eigenlijk de wereld in hun achtertuin.” Tot slot, realiseert u zich dat u beschikt over de grootste en breedste straat van Overschie? “Ja, dat is waar. Het is eigenlijk een stuk rijksweg dat we iedere keer weer verhuren. Overschie beschikt inderdaad over een heel bijzondere weg, want deze start- en landingsbaan verbindt de inwoners van Overschie in potentie aan zo’n 3.500 plaatsen in West-Europa. Dat kan niet iedere deelgemeente zeggen.”

“Inwoners van Overschie hebben eigenlijk de wereld in hun achtertuin”


Over n

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Wone

Park Zestienhoven is

Rotterdam buiten

Park Zestienhoven wordt een uniek woongebied met brede lanen en statige villa’s op royale kavels. Daarnaast word je verrast met romantische binnenhoven en opvallende woonoplossingen. In de loop van de komende 10 jaar worden in hét Rotterdams buiten zo’n 1.800 woningen gebouwd. De eerste woningen zijn al opgeleverd. De bewoners hebben elkaar al gevonden.

Oplevering eerste woningen

De geplande architectuur is ambitieus. De nadruk ligt op klassieke vormgeving met eigentijdse elementen, woningen aan het water en aan het park. Comfortabele woningen met een ruime tuin en luxe appartementen met terras. De eerste opgeleverde woningen in de Vijverbuurt liggen aan de Van der Duijn van Maasdam-

Park Zestienhoven heeft een uiterst gunstige ligging: groen, maar toch midden in de stad. De verschillende (regionale) fietsroutes verbinden de wijk met het centrum van Rotterdam en de omliggende wijken en natuurgebieden. Ook met tram of bus is de stad binnen handbereik. De Randstadrail heeft een tweetal stations op korte afstand: Melanchtonweg en Meijersplein. De nabijheid van de snelwegen A20 en A13 zorgt ervoor dat deze nieuwe wijk qua bereikbaarheid en toegankelijkheid zeer gunstig is.

weg waar fraaie laanvilla’s zijn gerealiseerd. Zeer binnenkort volgen de woningen in het plan Goud-Es Laan aan de Copernicussingel. Dit plan staat voor een brede laan met 18 statige villa’s en 12 twee-onder-één-kapwoningen op royale kavels. Een prachtige plek waar grootstedelijk en landelijk wonen vloeiend samen komen, kortom Rotterdams buiten. Het ‘laan-effect’ wordt versterkt door de variatie in bouw-, kapvorm en kleurstelling zonder dat de samenhang wordt aangetast. In de eeuwenoude polder ten noordwesten van Rotterdam verrijst Park Zestienhoven, hét Rotterdamse buiten, dat in het teken staat van groen en ruim wonen.

klein natuurgebiedje in Rotterdam. Wij serveerden opmerkelijke, duurzame, lokale, spannende en ongewone gerechten. Onder het motto ‘go local & eat local’ waren er, ondanks het tegenvallende weer, bezoekers zowel uit Park16Hoven als andere delen van het land.” De bezoekers hoefden zich niet te vervelen. “De lunch is in samenwerking met omwonenden gemaakt. Daarbij is gebruik gemaakt van producten uit Park16Hoven. Heel bijzonder allemaal,” aldus Gina. Kijk voor verdere activiteiten van Zomer Park16Hoven op: www.zomerpark16hoven2009.blogspot.com

Bewoners ontmoeten elkaar

Zomer Park16Hoven wil met Zomerpark 2009 ‘groen’ inspireren en oude- en nieuwe bewoners bij elkaar brengen. In opdracht van het OBR observeert Gina Kranendonk als parkwachter de natuur en ontwerpt zij onverwachte groene evenementen, zoals de Park16Hoven Lunch op zondag 14 juni jl. in de IJskelder. Veel bewoners waren er aanwezig om elkaar te leren kennen. Gina: “De IJskelder is een geheim prachtig

Het is mooi wonen in Overschie


pagina 7

Aan de oever van de Schie, aan de voet van de Spaansebrug, ontwikkelt Woonstad Rotterdam ‘Blijvenburg‘. Het ontwerp past goed bij het bestaande karakter van de buurt, maar wordt ook blikvanger op een belangrijk toegangspunt tot Overschie. Op 13 juni begon de start verkoop van de eerste fase van Blijvenburg, en het is de bedoeling dat de eerste paal na de zomer de grond ingaat.

Blijvenburg mooi aan de Schie Overschie zet koers richting een bruisende, groene deelgemeente, waar je rustig en gemoedelijk kan wonen, maar waar je ook de levendigheid en energie van de grote stad vindt. De primeur is het nieuwe gebouw Overijssel met 31 zorgappartementen en 30 appartementen die onder de voorwaarden van Maatschappelijk Verantwoord Eigendom (MVE) worden verkocht. Later, naar verwachting in 2010, volgen de koopwoningen in de woontoren en eengezinswoningen op de hoek van de Delfshavense Schie met de 2e Hogenbanweg. De toren zal een markante entree van Overschie gaan vormen. Een van de grote pluspunten is de ligging, in de luwte van een groene tuinstad met alle voorzieningen bij de hand. Het gemak van de

vele winkels zal men niet ontgaan, zo kunt u gemakkelijk lopend uw boodschappen doen, maar ook het centrum van Rotterdam is binnen 10 minuten te bereiken per bus of auto.

Groene tuinstad

Blijvenburg wordt een verrassend appartementencomplex in combinatie met eengezinswoningen en parkeervoorzieningen. In totaal komen er bijna 200 huur- en koopwoningen, betaalbaar met net dat beetje luxe. De luxe woningen worden royaal en zijn van alle gemakken voorzien. Zo is vloerverwarming standaard, net als mooie brede binnendeuren, een ruime berging in de onderbouw en een balkon op het oosten of westen. Blijvenburg is voor iedereen; starter, gezin, mensen uit Overschie en mensen van buiten Overschie.

Samenwerking met zorginstellingen

Extra bijzonder aan dit project is de unieke samenwerking met de zorginstellingen Laurens en Steinmetz|de Compaan. Alle woningen zijn levensloopbestendig ontworpen, waardoor Overschiese ouderen en mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking langer in hun wijk kunnen blijven wonen. Zo is er bijvoorbeeld een stalling voor scootmobiels voorzien en komt er een dagopvang. Ook moet er een kleinschalig trefpunt komen waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten. Meer informatie over het project vindt u op: www.blijvenburg.nl. U kunt ook bellen met Kay Schellen, Projectontwikkelaar Woonstad Rotterdam: Tel. 010 – 289 23 35


Over eënren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReLcerve

26x

Dit jaar

Oud en nieuw Onbekend maakt onbemind. Ook in Overschie. Wat is dus logischer dan mensen bij elkaar te brengen? Jongeren en ouderen bijvoorbeeld. Dit jaar worden 26 Dynamic Duo’s geformeerd in de deelgemeente.

Your World

Dynamic Duo’s valt onder Your World. Jongeren en ouderen nemen een kijkje in elkaars wereld. Voor het eind van het jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd voor alle duo’s en publiek. Dat biedt de gelegenheid volop te praten over wat nodig is om jongeren en ouderen meer met elkaar in contact te brengen en waarom dat zo belangrijk is. Eigenlijk is het logisch dat meer mensen elkaar meer gaan ontmoeten, zeggen Rien en Edwin bijna gelijktijdig. “Overschie is net een dorp. Dan hoort het toch zo te zijn dat iedereen elkaar kent?”

De ene is 72, de andere 17. De ene werkte jarenlang als administrateur, de andere volgt een MBO-opleiding tot sociaal-cultureel werker. Genoeg verschillen tussen Rien Giltaij en Edwin van Putten, maar er is ook een belangrijke overeenkomst: ze wonen beiden in Overschie. Toch kennen ze elkaar niet. Vandaag hebben de twee een soort blind date.

Tegenover hen zit freelance journalist Suzanne Stam. Zij interviewt de twee en zal voor de Overschiese Krant een verhaal schrijven over de ontmoeting. Rien en Edwin zijn een van de 26 duo’s die dit jaar worden gevormd en geportretteerd in Overschie. Het heeft alles te maken met het feit dat Rotterdam de Europese Jongerenhoofdstad 2009 is. Dynamic Duo’s maakt daar deel van uit, want onder meer met het oog op het veiligheidsgevoel van ouderen is het goed dat zij jongeren beter leren kennen. Is het niet zo dat onbekend onbemind maakt? “Mijn oma is de enige oudere met wie ik regelmatig contact heb,” stelt Edwin vast. “En de enige jongeren met wie ik spreek, zijn de vrienden van mijn zoon,” zegt Rien. Met een glimlach: “Maar ja, die zijn ouder dan dertig. Dan ben je eigenlijk geen jongere meer.”

Op bezoek

Het initiatief leidt dus tot een-tweetjes die normaal gesproken niet zo snel tot stand komen. Bijvoorbeeld een twintigjarige vrouw met Marokkaanse ouders en een hoofddoekje om die op bezoek gaat bij een oer-Hollands echtpaar van in de tachtig. De eerste stelde spontaan het leuk te vinden, zo’n visite op een plek waar ze anders nooit zou komen.

“Grappig, nu weet ik dat zo’n groet met de vuisten tegen elkaar ‘boks’ wordt genoemd.”

Multiculti

Cola & Koffie

Eetcafé Louis op een woensdagavond. Eigenaresse Lucia brengt een koffie voor Rien en een cola voor Edwin. De twee kennen elkaar net vijf minuten.

En daar zitten Rien en Edwin dan, in Eetcafé Louis. De eigenaresse en het merendeel van haar gasten zijn van Surinaamse origine, twee eters hebben een Marokkaanse achtergrond en aan de wand hangt een scherm waarop de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Noorwegen is te zien. Hoe multicultureel kun je het hebben?


pagina 9

Om daarop in te haken: Rien stelt dat hij het jammer vindt nauwelijks contact te hebben met inwoners van Overschie van wie de ouders of grootouders naar Nederland zijn geëmigreerd. “Een uitzondering is mijn Turkse buurman. Een prachtkerel. Daar kan ik prima mee praten.” Edwin: “Ik zit in het Overschiese Jongerenpanel. Daar ontmoet ik ook veel allochtone leeftijdsgenoten. Misschien moeten we namens het panel eens een dag organiseren om al die verschillende groepen bij elkaar te brengen.” Rien: “Een goed idee, want nu hebben ouderen toch vaak geen positief beeld van jongeren. Ik spreek ook voor mezelf. Je komt niet snel met elkaar in contact, en ja dan komt het aloude gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ van pas. Met zo’n ontmoeting zouden we makkelijker een stap in de goede richting kunnen zetten, want ik denk dat er meer dan genoeg animo voor is. Want buiten de leeftijd om zijn we toch allemaal Overschieënaren. Ik ben er in elk geval bij.” Voor meer informatie zie: www.jongerenpaneloverschie.nl

Over de volkstuin vereniging gesproken De volkstuinverenigingen in Overschie organiseren met enige regelmaat activiteiten die ook voor bewoners van Overschie toegankelijk zijn. Zo organiseert Volkstuinvereniging Blijdorp op zondag 12 juli a.s. een Fietspuzzeltocht met gegarandeerd fiets- en puzzelplezier voor sportieve tuinleden van 7 tot 100 jaar. Volkstuinvereniging Tuinderslust organiseerde op 20 juni j.l. een multicultureel feest. Net als de stad is de bevolking van de volkstuinencomplexen steeds kleurrijker geworden. Tuinders uit onder andere Turkije, Marokko, Cabo Verde, Suriname, Rusland, Schotland, de Verenigde Staten presenteerden specialiteiten uit eigen keuken (en uit eigen tuin) en lieten horen hoe de muziek uit hun land van herkomst klinkt.

Schaapjes tellen Hoezo groene deelgemeente? Op zaterdag 20 juni kende Overschie de inmiddels traditionele Open Tuinendag én een Boerendag. Museum Oud Overschie tekende voor de organisatie. En zo kon het gebeuren dat herder Martin Oosthoek met 268 schapen een wandeling maakte die via de Hoge Brug, de Dorpsstraat, de Rotterdamse Rijweg en de Professor Bolklaan naar de kleine wei van het museum voerde. Andere ingrediënten van de Boerendag: pony rijden en zelf kaas of yoghurt maken.

Oók leuk:

de jaarringen van een boom tellen.

De Open Tuinendag viel eveneens in de smaak. Maar liefst 25 tuinbezitters hadden hun trots opengesteld voor het publiek. Soms kwamen wel 35 tot 50 mensen een kijkje nemen.


Over ëren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Recre

Mafste

camping ooit

16-20 juli

Een keiharde primeur voor Overschie! Voor de eerste keer strijkt Camping Rotterdam neer in onze deelgemeente. Waren de vorige edities van het kampeer- en theaterfestival te bezoeken in het Museumpark en op het Noordereiland, nu kunt u ‘de vakantie in eigen stad’ beleven in het Sidelinge Park. Wanneer de festiviteiten aan de gang zijn? Van donderdagmiddag 16 juli om 17.00 uur tot zondagavond 20 juli. En o ja, de entree is GRATIS! De Loco Loco Disco Show. Een optreden van Eddy Wally. Het Rotterdams Kampioenschap Bommetje in het nabijgelegen zwembad Overschie. Het is een willekeurige greep uit het adembenemend grote aantal programmapunten van Camping Rotterdam. Nog meer? Er is karaoke, er is bingo, er is een workshop percussie, er is een excursie naar Diergaarde Blijdorp, er zijn theatervoorstellingen, er zijn optredens van artiesten, en gá maar door. Een tentje opslaan in je eigen stad? Tegen vergoeding is ook dát mogelijk tijdens ‘de mafste camping ooit’. Wie zijn slaapzak neemt, kan zich overigens net zo goed in het ding persen en op die manier deelnemen aan de rupsenrace. Veel succes gewenst! Inschrijven? Een tent boeken? Ga naar www.campingrotterdam.nl


pagina 11

Paradie Overschie 21, 22 & 23 van KANE tot Racoon

august us

De zomervakantie in stijl afsluiten? Dat kan! Bezoek van vrijdag 21 tot en met zondag 23 augustus Paradie Overschie in het Sidelingepark. Een spetterend festival waar de ene na de andere beroemde band of artiest de boel komt opschudden. Voorbeelden? Houd je vast: KANE, Racoon, vanVelzen en Alain Clark. Heel gezellig: de Nederlandstalige meezingmiddag op zondag. Monique Smit, Jeroen van der Boom en Wolter Kroes staan garant voor een heerlijk feest. Het is alweer de derde editie van Paradie Overschie, een evenement dat overigens méér biedt dan fantastische muziek. Het culturele weekend draait om allerlei vormen van kunst en ontspanning. Voor ieder wat wils. Een greep uit het aanbod: poppenkast, bingo on tour, straattheater, boekenmarkt, het befaamde Overschie ontbijt op zondagochtend en nog veel, véél meer.

Over het Overschie ontbijt gesproken Het is leuk om mensen uit de wijk te ontmoeten en beter te leren kennen tijdens Paradie Overschie. Wie weet, schuilt achter die dame die u weleens vluchtig gedag zegt in de supermarkt, een artistiek type dat mooie voorstellingen kan verzorgen. Ook benieuwd naar het amusement en naar medebewoners van Overschie? Noteer dan alvast het 4e weekend van augustus in de agenda!


Overnëtrsen

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReEcvree

Camping

Evenementen AGENDA Op de foto met JULI 7 je droomberoep Wanneer : heel de zomer Waar : Bibliotheek Overschie Afgelopen weken hebben vijf basisscholen met hun groep 8 leerlingen een reportage gemaakt over hun talenten en toekomstdromen. Met als hoogtepunt een fotoreportage met hun eigen droomberoep. De foto’s van dit project zijn te zien op deze tentoonstelling, die de hele zomervakantie duurt.

Spetterende opening JULI Levenslust 11 Wanneer : vanaf 15.00 uur Waar : Kedichemstraat 1 Info : www.onsoverschie.nl Basketballen, dansen, hockeyen, tennissen, het kan allemaal op Sport & Speelpark Levenslust. NBA speler Francisco Elson van de Milwaukee Bucks komt een sensationele demo geven en zal je de nieuwste en coolste trucjes leren. Verder is er natuurlijk alle tijd om zelf rond te kijken en zelf lekker te spelen. Er zal de hele dag een DJ aanwezig zijn om de dag nog swingender te maken, én er is gratis ijs en popcorn!

Officiële opening 10 Levenslust

JULI

Wanneer : van 16 juli tot 20 juli Waar : Camping R’dam Sidelingepark Info : www.campingrotterdam.nl Voor het eerst dit jaar in Overschie: Camping Rotterdam. De deelgemeente Overschie en JMR zullen dit samen organiseren. Locatie voor dit jaarlijkse Rotterdamse campingspektakel wordt het Sidelinge Park.

JULI

The Rhythm Chiefs Wie denkt dat blues alleen voor oude mannen bedoeld is heeft het mis. De rauwe blues die wordt gespeeld wordt een gegarandeerde hit!

16

New York Ska Jazz Ensemble De naam verklapt het al een beetje, deze band speelt jazz standards in ska vorm. Met deze aanstekelijke mix moet er wel gedanst worden. JULI

Wanneer : vanaf 15.00 uur Waar : Kedichemstraat 1 Met als speciale gast burgemeester Ahmed Aboutaleb, die Sport & Speelpark Levenslust officieel zal openen. Verder zal Soufiane Touzani zijn kunsten laten zien op het voetbalveld. Natuurlijk is er ook alle tijd om de speciaal aangelegde kunstijsbaan, het voetbal- en basketbalveld en de vele speeltoestellen uitgebreid te bekijken en uit te proberen. Dus…. mis het niet!

Rotterdam 2009

The Memphis Maniacs Knallers van nu, klassiekers van toen, pop, dance, rock, alles gaat de blender in. De dynamische performance wordt geserveerd met een stevige portie show en humor.

17

The Herb Spectacles De muziek van deze band bestaat uit een mix van Zuid-Amerikaanse klanken. In de jaren 60 werd deze muziek populair door o.a. Chet Baker en Herb Alpert.

Zomerspektakel Sport & Speelpark Levenslust Wanneer : van 12.00 - 16.00 uur Waar : Kedichemstraat 1 JULI

13

JULI

14

JULI

15

JULI

16

Avonturendag met o.a. een klimwand, tokkelbaan van 25 meter, boogschieten, gladiatorenbaan van 24 meter en nog véél véél meer... Luchtkussendag met lasergamen, vulcano en een hindernisbaan van 24 meter. Voetbaltalentendag met echte scouts! Waterdag met levend bowlen, levend sjoelen, een rodelbaan en fierljeppen.

JULI

Loco Loco Disco Show Deze DJ`s gaan verder dan alle anderen. Ze zijn de voetzoeker in een volle disco, gegarandeerd dat de voetjes van de vloer gaan!

18

Eddy Wally Ja mensen, het is zover! Na jaren is het ons gelukt om Eddy Wally, te boeken. Wij verzekeren u; gegarandeerd FEEST! JULI

La Sonora Cubana Deze band bestaat uit 7 jonge gasten en de 79-jarige gitarist en zanger Enrique Ochoa. Enrique Ochoa staat voor de authenticiteit en zijn jeugdige kompanen zorgen voor de nodige energie. Hopen dat het mooi weer is en de mojito’s goed gemixt zijn!

19

Andre Manuel & De Ketterse Fanfare Als cabaretier is Andre Manuel al jarenlang bekend, en in 2008 is deze nieuwe band onder zijn aanvoering ontstaan. En de muziek? Ach die moet je gewoon ervaren!


pagina 13

Hét ultieme zomerfestival: Paradie Overschie Het inmiddels tot een welbekend festival uitgegroeide Paradie Overschie staat op de stoep. Het festival voor jong en oud, bewoners in en om Overschie, iedereen is van harte uitgenodigd om ook dit jaar weer aanwezig te zijn bij het spetterende driedaagse festival. Met verschillende topacts, diverse workshops en een heleboel activiteiten staat dit festival opnieuw garant voor een ultieme afsluiting van het zomerseizoen. Zorg dat je erbij bent! Meer informatie op: www.paradieoverschie.nl AUG

22

Everything you want…

Een dag vol kunst, cultuur, sport, muziek, dans, teveel om op te noemen eigenlijk. De hele dag kunnen kinderen zich vermaken in het Kinderparadijs waar ze kunnen ponyrijden, spinnen en zich vermaken op een plein vol attracties. 11.00 tot 18.00 uur: Er wordt een kunstroute georganiseerd door Overschie, en er wordt kunst voor en door kinderen gepresenteerd, ook zullen professionele straattheater-spelers hun kunsten vertonen. Ook als u niet naar de Paradie kunt komen kunt u meedoen, want de Bingo on Tour komt naar u toe (kijk op www.paradieoverschie.nl). Verder is er voor de jongeren een speciaal Your World programma met soccershowdown, vechtsportclinics, dj’s en rap-clinics en nog veel veel meer. AUG

21

Blow me away

19.00 uur: Drie verschillende topacts zullen de dag af gaan sluiten met vlammende optredens, te beginnen met Stereo. Hierna volgt het optreden van Racoon om daarna af te sluiten met de Haagse band Kane! Wat wil je nog meer?

16.00 uur: Paradie Overschie opent met een kindermiddag waarbij een ‘laat zien wat je kunt show’, een poppenkast en een kinderdisco natuurlijk niet mogen ontbreken. Om de kindermiddag helemaal compleet te maken zal er ook nog een wervelend optreden van niemand minder dan meidengroep KUS op het programma staan. 18.00 uur: ’s Avonds is er gelegenheid om lekker te eten en zullen de eerste topacts zich aandienen. Met optredens van Van Velzen en Alain Clairk kan deze dag al niet meer stuk!

AUG

23

Oh wat een heerlijke dag !

04.00 tot 08.00 uur: De zondag gaat zeer vroeg beginnen. Om het begin van de Ramadan in te luiden verzorgt Paradie Overschie het Groot Ramadan Ontbijt Rotterdam. 11.00 tot 18.00 uur: Er zal nog een groot buffet op de centrale locatie worden neergezet, waarvoor u zich vooraf moet inschrijven. 11.00 tot 15.00 uur: Net zoals voorgaande jaren is de zondag niet compleet zonder de particuliere boekenmarkt. Opbrengst van de boekenmarkt gaat naar het goede doel. Gedurende de dag zal het SKVR verschillende workshops in dans, percussie, theater en circus verzorgen. Ook is voor de kinderen wederom een heel speelparadijs aanwezig, en zullen diverse internationale dans-en drumbands hun geluiden ten gehore gaan brengen. Het festival zal worden afgesloten met de ultieme meezingshow, waarbij deze drie Nederlandse toppers zeker niet mogen ontbreken. Dus zing een deuntje mee met optredens van Monique Smit, Jeroen van der Boom en Wolter Kroes!


Over ëren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Recre

House Hiphop

van tot

Bigger, better en booming. Dát waren de ambities en die werden gruwelijk waargemaakt ook. Het muziekfestival Musica Republica Outdoor bracht zaterdag 6 juni 8.500 mensen op de been. Sterker: leidde ertoe dat 8.500 mensen heerlijk uit hun bol gingen in het Sidelinge Park.

Chuckie, Felix Da Housecat, Sunnery James & Ryan Marciano. Dit zijn stuk voor stuk klinkende namen voor wie van een modern

“Bigger Better Booming”

feestje houdt. Maar de set list van dj’s en artiesten was nog een stuk langer. Het spectrum varieerde dan ook van de rauwste raps tot relaxte R&B, waarbij house de boventoon voerde. So Solid, de organisatie van Musica Republica Outdoor, noemt het evenement een groot succes. “Een stralende dag die bij alle aanwezigen nog wel even in het geheugen gegrift staat,” zo luidt het oordeel.


pagina 15

Voor Mekaar Dag Ik zou best wel eens wat willen doen voor ouderen in Overschie. Boodschappen bijvoorbeeld. Hoe kom ik met senioren in contact?

Ik ben lichamelijk gehandicapt en zou het fijn vinden om iemand te ontmoeten die af en toe met mij naar de bioscoop gaat. Is dat mogelijk? Heel wat inwoners van Overschie willen iemand helpen of geholpen wórden, maar weten niet precies hoe ze dat moeten aanpakken. De ‘Voor Mekaar Dag’ op zaterdag 6 juni bood aanknopingspunten. In het PrachtHuis kon iedereen kennismaken met instellingen die actief zijn met zorg, welzijn en ondersteuning. Belangrijke boodschap: in Overschie kun je heel lang

zelfstandig in je eigen omgeving blijven wonen. Al dan niet met hulp van vrienden, familieleden en andere bekenden. Er zijn ook organisaties die daarbij van dienst kunnen zijn. Denk aan thuiszorg, maar ook aan kerken en ouderbonden, organisaties die werken met vrijwilligers. Veel van dergelijke instanties presenteerden zich tijdens de Voor Mekaar Dag. Niet naar deze dag geweest? Geen punt: in het PrachtHuis aan de Abtsweg 2-4 kunt u altijd even binnenlopen met dit soort vragen.

Er mag gedanst worden Wie heel veel zin had in een muzikale rondreis langs Suriname, Aruba, Curaçao, Brazilië, Miami, Cuba, de Dominicaanse Republiek en de Kaapverdische Eilanden, kon op zondag 7 juni gewoon in Overschie blijven. Daar werd het eerste Caribbean Latin Festival gehouden. Om preciezer te zijn: het eerste Caribbean Latin Festival Rotterdam. Jazeker, er mocht gedanst worden, hoewel het vanwege de weeromstandigheden soms wel iets weg had van een regendans. Op de eerste zondag van juni was het Sidelinge Park het decor van een Caribisch festival.

Groot verschil met het bekende Zomercarnaval in het centrum van de stad: hier waren het geen drumbands die hun kunsten ten gehore brachten, maar zangers en muzikanten die zich hebben bekwaamd in swingende stijlen als salsa, merengue en latinhouse. Andere ingrediënten tijdens het bruisende festival? Caribische snacks, exotische cocktails en natuurlijk ook workshops waar dansleraren de deelnemers de fijne kneepjes leerden.

Over JPO gesproken

Op 4 juni was de kick-off van het Jongeren Panel Overschie (JPO). JPO is een groep jongeren die zich inzet voor de belangen van Overschiese jeugd. Het is mede tot stand gekomen door Your World en de Deelgemeente Overschie. Het JPO is een gedreven groep jongeren met ambitieuze plannen. Het JPO zet zich onder andere in om jeugdcriminaliteit te voorkomen, helpt in jongerenhuisvesting, het zoeken naar een baan en organiseert verschillende activiteiten om het contact onderling maar ook tussen jong en oud te stimuleren. Tijdens de kick-off hebben de jongeren hun eigentijdse logo en de huisstijl van JPO gepresenteerd.


Overrten

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Spo

“Je hebt niks te verliezen als je jong bent, je kunt alleen maar winnen.�


pagina 17

Gratis sporten...

doen! Fatima Moreira de Melo (Rotterdam, 4 juli 1978) is een bekende Nederlandse hockeyspeelster. Ze speelde ruim 250 officiële interlands voor de Nederlandse hockeyploeg. Fatima heeft ook een CD uitgebracht en presenteerde voor Talpa een programma. Ze was het gezicht van de Rabobank en heeft een relatie met de Rotterdamse proftennisser Raemon Sluiter. Op 22 augustus 2008 veroverde Moreira de Melo met het Nederlands dameshockeyteam de gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking. Eind 2009 is ze als actrice te zien in de serie ‘De Wedding Planner’. Ze is inmiddels gestopt met topsport, maar nog steeds helemaal gek van sport.

Je bent bekend als gestopte hockeytopsporter. De meeste mensen kennen je natuurlijk van de succesvolle Olympische Spelen. Wat doe je nu? “Ik geniet van rust en vakantie. Ik heb net tweeënhalve maand geacteerd in een gastrol. De komende tijd wil ik met mijn vriend Raemon Sluiter meereizen. Het is fijn om daar vrij voor te zijn. Verder ben ik me aan het oriënteren op de toekomst. Vanaf september ga ik iets nieuws doen, maar ik wil me nu nog niet binden. Voor een baas werken wil ik niet, ik heb mijn eigen bedrijf waar ik dingen in ga doen.” Nog steeds woonachtig in Rotterdam, maar niet in Overschie. Heb je wel iets met Overschie? “Haha, jazeker! Mijn eerste vriendje kwam er vandaan. Dat was Bas Zuiderent, de cricketer. Hij woonde toen in Overschie, ik woon tegenwoordig in Hillegersberg. Ik vond Overschie wel leuk, dat kleine, gemoedelijke, beetje kneuterige. De kleine oude huisjes geven Overschie veel sfeer.” De deelgemeente Overschie heeft besloten om de contributie van een sportvereniging voor jongeren tot 18 jaar te betalen. Goed initiatief? “Dat is een hele goede zaak! Niet iedereen heeft dezelfde financiële uitgangspositie. Daarbij komt dat niet ieder kind sport leuk vindt. Daarom is het erg goed om de sport zo laagdrempelig mogelijk te maken. Door de deelgemeente wordt het nu financieel aantrekkelijk voor de ouders om hun

kinderen te laten sporten. Eigenlijk heb je als jongere nu bijna geen reden meer om het niet te doen. En je hebt een grote keus om je ei kwijt te kunnen in de sport.” Waarom is sporten zo belangrijk voor jongeren? “Hoe vroeger je begint, hoe minder moeite het je kost. Ik weet het nog toen ik vroeger begon met skiën. Je was nergens bang voor. Hoe ouder je bent hoe meer je je bewust bent van de gevaren, waardoor je minder snel leert. Hoe sneller je je motoriek gaat trainen, hoe sneller je kunt aanhaken en hoe sneller je beter wordt en het leuker gaat vinden. Het is bijvoorbeeld lastig om op je 23e te beginnen met hockeyen en dan nog proberen aan te haken. Sport is ook heel belangrijk voor je saamhorigheidsgevoel. Ik ben zelf enig kind, dus ik weet waar ik over praat. Het leuke van groepssport is samen een prestatie neer te zetten. Sport is heel erg goed voor de ontwikkeling van je sociale vaardigheden.” Sport je zelf nog veel? “Ik tennis heel erg veel, zo’n vijf keer per week. Tennissen deed ik vroeger al, maar op een gegeven moment moest ik kiezen tussen tennis en hockey. Dat werd hockey want dat vond ik gezelliger. Ik ben wel altijd blijven tennissen tijdens vakanties en zo. Ik tennis nu lekker ontspannend, maar heb wel altijd de drive om beter te willen worden. Dat heb ik op ieder front, wat ik ook doe. Ik verwacht niet dat ik ooit nog proftennisser zal worden, maar ik wil wel zo goed mogelijk worden. Ik wil alles uit mezelf halen wat erin zit. Hockey was mijn passie, dat zal tennis nooit worden. Maar ik ga niet rennen of fietsen, ik ben niet zo’n duursporter. Tennis bevalt me prima nu.” Heb je nog tips of aanbevelingen voor de Overschiese jongeren? “Gewoon doen! Ga gewoon bij een aantal verschillende verenigingen langs, probeer verschillende sporten uit. Daar leer je wat je leuk vindt en wat niet. En weet ook dat sporten niet altijd leuk is, je moet wel leren doorzetten. Wees niet bang om te falen, angst is een slechte raadgever. Je hebt niks te verliezen als je jong bent, je kunt alleen maar winnen. En als de deelgemeente dan ook nog voor je wil betalen, dan moet je dat met beide handen aangrijpen!”


Overrten

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Spo

GRATIS

voetballen en tennissen! Ga voetballen bij een vereniging in Overschie!

De twee grootste voetbalverenigingen zijn R.C.S.V. Zestienhoven en Voetbalvereniging Het Witte Dorp. Het Witte Dorp (HWD) is een sportieve vereniging waarbij iedereen van 5 tot 70 kan komen voetballen. Sportiviteit en prestatiegericht voetballen onder het wakend oog van gediplomeerde trainers; dat is HWD. Bij HWD werken ze volgens een statuut met Waarden & Normen. Mourad: “Bij HWD vinden ze het belangrijk dat we op een normale manier met elkaar omgaan binnen en buiten de vereniging, dat vind ik wel goed. En natuurlijk wordt er ook gekeken naar sportieve prestaties.” Barry van 7 jaar voetbalt bij een andere vereniging, R.C.S.V. Zestienhoven. Dit is een christelijke voetbalvereniging voor jong en oud, waar je vanaf 6 jaar kunt komen voetballen in diverse teams. Barry: “Volgens mij heeft deze voetbalvereniging net een beetje meer. Het draait bij Zestienhoven niet alleen om voetbal, maar ook om het leuk hebben met je vrienden en teamgenoten en het lekker samen een balletje trappen.” Naast deze twee voetbalclubs kun je ook lid worden van RVB VOB- Voetbal Op Bouw en Voetbalvereniging AVS-Germinal.


pagina 19

Kom tennissen bij TCO!

TCO is een tennisvereniging waar plezier in het spelletje erg belangrijk is, een echte ‘familie-vereniging’ waar jong en oud goed met elkaar omgaan. Iedereen vanaf 6/7 jaar oud kan lid worden. Esther van 10 jaar: “Voor de jeugd worden er ieder jaar leuke activiteiten georganiseerd. Heel gezellig zijn de jeugdtoernooien, de disco’s en het jeugdkamp.”

Golfster Kyra van Leeuwen topsporter in Overschie De 23-jarige golfster Kyra van Leeuwen uit Rotterdam-Overschie sloot onlangs een overeenkomst met het Golf Team Holland. Daardoor zit ze nu bij het elitegroepje van de beste 9 golfers van Nederland, waartoe bijvoorbeeld ook Joost Luiten en Marjet van der Graaff behoren. Golf Team Holland steunt en adviseert startende golfprofessionals aan het begin van hun loopbaan. Daardoor hoeft Kyra zich geen zorgen meer te maken over de kosten van buitenlandse toernooien en de organisatie van haar trips. Het nog steeds in Overschie wonende golftalent kan zich volledig richten op haar spel. Kyra van Leeuwen is dit jaar nieuw op de Ladies European Tour.

De vereniging organiseert elk jaar veel activiteiten waaraan alle leden kunnen meedoen. TCO telt gemiddeld 200 leden en huurt speelgelegenheid op kunstgrasbanen gelegen op het in 1995 volledig gerenoveerde tennispark Overschie aan de Torenlaan 100 te Rotterdam.

/3

2

Bijna 67% van de leerlingen op een Overschiese basisschool beoefent actief een sport bij een vereniging of club. Dit blijkt uit onderzoek dat Ambition Sportburo op vijf basisscholen in de deelgemeente liet uitvoeren.

doet aan sport!

“Wanneer een kind nu al lid is van een sportvereniging of de scouting dan kan hij of zij dat natuurlijk gewoon blijven. Maar als dat, om bijvoorbeeld financiële redenen niet mogelijk was, dan is die barrière nu verdwenen. Het aanbod kan men ook gebruiken om kinderen die al een sport beoefenen, een tweede sport te laten beoefenen. In ieder geval betaalt de deelgemeente de contributie van één lidmaatschap,” aldus Marco Lansbergen van Ambition Sportburo. Voor meer informatie over het gratis sporten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Marco via telefoonnummer 06 21227165.

OnsOverschie.nl komt op stoom Chatten, de kinderwagen te koop zetten, plaatselijke nieuwtjes lezen, je filmpjes van bijvoorbeeld Camping Rotterdam delen, het kan allemaal op www.OnsOverschie.nl. Deze nieuwe Overschiese website is een soort Nu.nl, Hyves, Twitter, Markplaats, Flickr en YouTube ineen.

OnsOverschie.nl is ontwikkeld door 250 Overschieënaren, en moet aan het begin van het nieuwe schooljaar op stoom zijn. Op dit moment zijn allerlei winkeliers, verenigingen en Overschieënaren druk hun pagina’s en profielen aan het maken. Ook wordt de site hier en daar technisch nog wat verbeterd. OnsOverschie is dus nog ‘under construction’, maar de deur staat al open. Een profiel aanmaken, foto’s plaatsen, nieuwtjes volgen, het kan allemaal al. Zo help je zelf om van OnsOverschie een groot succes te maken!

Van Leeuwen speelde in haar jonge jaren hockey en tennis. Dat laatste deed ze bij de ouders van Marianne van de Torre in Overschie. Kyra is enthousiast over het initiatief van de deelgemeente om het gratis sporten te steunen door de contributie voor jongeren tot 18 jaar te betalen. “Dat is echt super van de deelgemeente. Het is goed voor de gezondheid van de kinderen en ze leren met elkaar spelen. Als ouders financiële zorgen hebben, dan hebben hun kinderen nu toch een kans hun sportieve talenten te ontwikkelen. Ik kan kinderen aanraden om te gaan golfen, bijvoorbeeld bij Golfcentrum Rotterdam. Ik ben op mijn zesde al begonnen met golf. Het is echt een hele leuke en plezierige sport.”

Over CJG gesproken ...

Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Overschie is op 4 juni jl. geopend! Gevestigd net achter de Overschiese Dorpsstraat aan het Raadsdeel 7, met de ingang naast het historische ‘Raedthuys’. Een laagdrempelig en toegankelijk inlooppunt voor ouders en kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar. Hier kun je terecht met al je vragen, voor advies, begeleiding en hulp. Jeugdartsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners maken opvoeden zo net even gemakkelijker. Alles onder één dak! Kijk voor meer informatie op: www.cjgrotterdam.nl


Over en

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Lev

Corrie Koekoek-Brandenburg: “Omdat ik hier vijftig jaar heel fijn heb gewoond aan de Prins Mauritssingel. Sinds drie jaar ben ik niet meer zo trots op Overschie. Ik moest verhuizen naar het Mookhoekplein, maar de sfeer in deze buurt is helaas niet zo goed als ik gewend was.”

Mathea Cremer: “Omdat de deelgemeente volop bezig is met vernieuwing. Na een paar jaar is hier nu eindelijk van alles te doen. Denk maar aan de festivals. Van mij mogen ze ook nog iets organiseren dat helemaal past bij 55-plussers.”

Wil Bogerd: “Omdat het hier heel gezellig is. Op drie jaar na heb ik hier mijn hele leven gewoond. Ik ken heel Overschie. De festivals van de laatste tijd vind ik ook leuk.”

Garolt Bleeker: “Omdat je hier lekker woont. Je hebt hier meer vrijheid dan in het centrum van de stad. Nee, ik zou nergens anders willen wonen.”

Ik ben trots op Overschie omdat...

Donna Doesborg: “Omdat er heel veel speeltuintjes zijn, omdat je lekker buiten kunt spelen en omdat ik op een heel leuke basisschool zit: de Albert Schweitzerschool.”

Anouk Brouwer: “Het een leuke en gezellige plek is waar mensen goed met elkaar omgaan. Als ik naar school loop, doe ik dat bijvoorbeeld altijd met anderen. Het is hier vaak gezellig.”

Dennis Brands: “Omdat je in mijn buurt het Saenredamplein hebt waar je bijvoorbeeld kunt voetballen en basketballen. Er zijn veel kinderen en er wordt veel gesport.”

Milangela Antonia: “Omdat het een rustige deelgemeente is en omdat mensen hier met elkaar meeleven. Er zijn verschillende culturen, maar toch heb je een eenheid.”


pagina 21

De mooiste winkel van Overschie In het winkeliersprofiel laten we dit keer de Echte Bakker aan het woord. Zijn naam is Jan van Ballegoie en hij heeft sinds april met zijn familie een gloednieuwe bakkerszaak aan de Abtsweg 39 in Overschie. Over het zware maar ambachtelijke vak van bakker.

“Van mijn 2e tot mijn 20e jaar heb ik in Overschie gewoond. Toen ben ik naar Sliedrecht verhuisd vanwege een baan als bedrijfsleider bij een grote bakkerij. Om diverse redenen heb ik in 1998 besloten daar weg te gaan en in loondienst te gaan bij een bakker in Rotterdam-Crooswijk. Na vier maanden bleek dat het bedrijf te koop kwam, niet zo gek want het ging niet goed. Na lang dubben hebben we de verpauperde bakkerij toch gekocht. We hebben veel geïnvesteerd en er een bloeiende zaak van gemaakt. Eigenlijk kwamen we met één winkel niet toe.

Zo kwamen we weer in Overschie terecht waar we banketbakkerij Kok konden overnemen. Ook dat was een doodgebloede zaak die we weer helemaal hebben opgebouwd. Voordeel was dat ik de buurt goed kende omdat ik er zelf vandaan kom. Sinds april dit jaar hebben we een gloednieuwe zaak aan de Abtsweg en hebben we nog meer mogelijkheid om te groeien. Ik ben blij dat we in het bruisende Overschie gevestigd zijn, want er gebeurt veel in die deelgemeente. En ik heb daar toch mijn roots liggen.”

Werkweek van 80 uur

“Van origine zijn we broodbakker, maar we doen er ook een deel banket bij. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid. Het probleem is om goed gekwalificeerde mensen te vinden. Ik bestier de broodbakkerij in Crooswijk samen met mijn zoon. In de banketbakkerij staan twee dames. Het is een zwaar vak, maar het blijft een passie. Iedere nacht om twaalf uur staan we op. Om half een staan we in de bakkerij en bakken we door de weeks zo’n 700 broden en ca. 1000 broodjes. Vrijdag is dat de helft meer en zaterdag nog eens het dubbele. We gaan van twee tot zes slapen als al het werk erop zit. En dan ’s avonds van negen tot twaalf. We maken zo’n 80 uur in de week maar het werk geeft veel voldoening. In totaal werken er 13 mensen in de bakkerij, waarvan de meeste in de verkoop in de twee winkels.”

“Zelfs mensen die verhuizen komen nog terug bij ons in de winkel.”

Blijvend investeren

“Onze specialiteit is kwaliteit. We maken bijvoorbeeld verse beschuit, dat is echt mijn hobby. Dat is drie keer lekkerder dan die pakken uit de supermarkt. Veel mensen kopen al jaren brood van Van Ballegoie. Zelfs mensen die verhuizen komen nog terug bij ons in de winkel. Wij zijn dan ook nog een van de weinige echte bakkers. Vroeger zaten er een stuk of vijftig in Rotterdam, nu volgens mij nog maximaal vier. Voor de rest zijn het allemaal grote ketens. Het hele vak gaat zo naar de knoppen. Maar ja, niemand houdt tegenwoordig 80 uur werken per week vol. Toch investeren wij alles wat we verdienen in de bakkerij. Mijn zoon werkt nu al 21 jaar in de zaak en gaat binnen een jaar of vijf de zaak overnemen. Hij heeft nu al de leiding in de bakkerij. In Overschie beschikken we nu over de mooiste winkel van de stad, op een hele mooie locatie. Er zit nog een hoop rek daar in de afzet, er zijn zoveel inwoners van Overschie die ons lekkere brood nog niet kennen. We gaan ze overtuigen, wij zijn dan ook vol goede moed!”


Over en

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Lev

Met al je vragen naar het

Prachthuis

“Bijvoorbeeld als je ouder wordt en merkt dat een aantal dingen minder makkelijk gaan en de huishouding niet meer lukt. Maar ook als je jong bent en te maken krijgt met problemen thuis, op school of op je werk. Als je op zoek bent naar een leuke vereniging voor in je vrije tijd, of als je ziek bent en niet meer aan de administratie bent toegekomen.”

Op zaterdag 16 mei is op feestelijke wijze het Prachthuis aan de Abtsweg geopend. Met het Prachthuis reikt de deelgemeente oplossingen aan voor alle denkbare problemen waar bewoners van Overschie mee te maken kunnen hebben. Het nieuwe VraagWijzerloket is óók te vinden in het Prachthuis. Geld opnemen kan je er ook. Huurders van Woonstad kunnen er een antwoord op al hun woonvragen krijgen.

Al die regelingen...

“Als je de weg niet weet... wat doe je dan? Dan vraag je de weg of je volgt de borden. Op het gebied van wonen, zorg en welzijn kan iemand ineens veel vragen hebben. Omdat je bijvoorbeeld onverwacht iets is overkomen, of omdat je je zelfstandigheid niet wilt verliezen. Of omdat je gewoon leuke dingen wilt blijven doen, in huis, buiten, in de buurt.” “Uiteindelijk krijgen veel mensen met allerlei regelingen te maken. Regelingen die soms erg ingewikkeld zijn maar vooral bedoeld om de kwaliteit van het dagelijkse bestaan prettig en aangenaam te houden of weer te maken,” aldus Ine van der Plas van de Stichting Vraagwijzer in het Prachthuis. Ze geeft voorbeelden van vragen of problemen waarmee je in het Prachthuis terecht kunt.

Kom een kopje koffie drinken!

De wijk Kleinpolder is een van de veertig zogenaamde ‘Vogelaarwijken’, ook wel ‘Prachtwijken’ genaamd. Een flink aantal bewoners heeft te maken met problemen van zeer uiteenlopende aard. Dat kunnen bijvoorbeeld (huur)schulden of verslavingproblemen zijn. Maar ook als mensen weer naar school of aan het werk willen, subsidie voor hun club willen aanvragen of met de bewonersorganisatie willen praten. Het Prachthuis is een sociale culturele maatschappelijke supermarkt, waarin de Vraagwijzer een plaats heeft. Bewoners kunnen er terecht met al hun vragen over wonen, zorg en welzijn, zowel voor zichzelf als voor anderen. De vragen kunnen van juridische, financiële of persoonlijke aard zijn. De professionele medewerkers van het Prachthuis weten de weg te vinden in de wereld van overheid en instanties. Ze nemen uitgebreid de tijd om te luisteren en te helpen.

In het Prachthuis kun je ook diverse cursussen volgen, zelf een activiteit voor de buurt organiseren, de laatste ontwikkelingen in de wijk bespreken, buren ontmoeten of gewoon gezellig een kopje koffie drinken. Ine van der Plas: “De VraagWijzer kan u verder op weg helpen om daar te komen waar u naar toe wilt. U volgt de borden… Op de rotonde kiest u zelf een richting binnen al die mogelijkheden die er geboden worden door al die instellingen en instanties!”

“Er liggen veel folders met informatie over van alles en nog wat.”


pagina 23 13

n e k o r p s e g ’ k e o Over ’de H met een vriendschapsband Holland, dat inmiddels van ek Ho k ot oo e, gro ent een me tbreken aan een bruisende deelge zal het ook hier niet on Niet alleen Overschie is tal spetterende festivals aan een d zullen plaatsvinden. t llan me e, Ho ho van En ek die deze zomer in Ho Overschie heeft, bruist! en eit ivit act e vel de kleine greep uit publiek. Hieronder een www.gethoekt.nl Voor meer informatie zie

ut naar zee… o H ik D n a V n e e n a K 1 Dik Hout? Niet alleen dat AUG

, en Van KANE, STEREO, van Velzen erdag De overeenkomst tussen , maar ook dat ze op zat zijn e bands of artiesten oed eng ste van k stu and r str voo k het stu er Concert’ op het ens het ‘RTL Viert De Zom 1 augustus optreden tijd g voor nop ook! no is g et je wat, de toegan we En d. llan Ho van ek Ho Hoek van Holland uw t RTL het strand van bo st eer het or Vo ur! ter de zee, tekenen Een keiharde prime wijl de zon wegzakt ach Ter ie. cat tlo cer con te geopend om vijf uur om tot een ech eravond. Het bal wordt zom ke rlij hee een r voo topartiesten rwerkshow. rd is een spectaculaire vuu ’s middags. Het slotakkoo ssen! mi t Concert’: dat mag je nie Het ‘RTL Viert De Zomer tdezomerconcert.nl Kijk ook op: www.rtlvier

dfeest! n a tr S L N % 0 10 te rs e e t 15 He t. n Tomas en Jef f van Vlie AUG

, Hanse Wolter Kroes, Frans Duijts het Gordon, Thomas Berge, rren van de hemel tijdens ste de al augustus allema Ze zingen op zaterdag 15 st. eerste 100% NL Strandfee emaal los op het strand in Hoek van Holland hel het t gaa s dag mid ‘s Vanaf zes uur ef van 100% NL, ellige feest is een initiati gez oer t e He . yal Ro lub bij Beachc week het snelst groeiend schillende luisteraars per ver n joe mil 1,4 dan ker er lek met me bouwen? Ook d. Ook een heerlijk feestje radiostation van ons lan s? hit dse te gekke Hollan meezingen en -hossen op www.beachclubroyal.nl, koop via www.100p.nl, Kaarten à € 20,- zijn te - 90 00 500. telefoonnummer 0900 de Primera winkels en via

ding 22 Dance langs de bragronovy sounds en de AUG

d door ing dat wordt overstem Het geruis van de brand zover: de langverwachte het is ag 22 augustus feest lekkerste beats. Op zaterd t grootste GRATIS strand ica Sunset Grooves’. He ig vor k tro n, ste tweede editie van ‘Veron kun dance erd door top -dj’s en hun van Nederland, gedomine ty people. jaar maar liefst 25.00 0 par r één club-dj’s. De beste Een hele lading numme m. diu po nd kke er we ruk Een ind ce liefhebber zich nog me svloer. Wat kan een dan dan als te and str ing t pen He s. set enorme hap Grooves belooft weer een wensen? Veronica Sunset is het gáán tot één uur rna daa en s, zes uur ’s middag worden. De aftrap is om in de nacht. asunsetgrooves.nl de website: www.veronic u Ho o? inf e der an of De line up laatste info en line up! goed in de gaten voor alle


16 t/m 20 juli 2009 - Sidelingepark Overschie

m a d r te

g n pi

m a C

t o R

an v g n mpi a c ste g i l l eze de g

d...

lan eder

n

Eddy Wally andrE ManuEl nEW york Ska Jazz EnSEMblE ThE MEMphiS ManiacS loco loco diSco ShoW

ontwerp: concreet geeft vorm

www.campingrotterdam.nl

Overschie Gesproken I Nr.1 - 2009  
Overschie Gesproken I Nr.1 - 2009  

Lees hoe u en anderen praten over uw Overschie.

Advertisement