Page 1

EM I D EC MER 4

11

B E R 20

e i h c s r e Ov I NUM

Hogere kerstsferen

Klaar voor Kerst met de kerkconcerten en de kerstmarkt

Oudste eik van Rotterdam ÉÊn van de geheimen van landgoed De Tempel

VraagWijzer staat voor je klaar

Laat je betoveren in Park 16Hoven

Evenementen

AGENDA pa g. 12+13

w.onso

sch ver ie

Antwoord op elke vraag

Winter Wonderland

ww

ANG 3

.nl

JA A R G

Lees, kijk en praat mee op OnsOverschie.nl


Over

v Kijk ook eens op www.onso

d Inhou

4

6

erschie.nl

Let op: bekijk de DVD!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in Overschie? Dan is de bijgevoegde dvd echt iets voor jou. Speciaal voor de inwoners van Overschie heeft de deelgemeente de film ‘Overschie maakt werk van 2012’ gemaakt. In deze film zie je welke projecten de deelgemeente gaat organiseren en ontwikkelen en wat je daar als bewoner van gaat merken. Op pagina 9: een voorproefje van de film.

Overschie

12

zijn je goede 20 Wat voornemens?

Nieuwsoverzicht

Veel kerstnieuws in Overschie. Welke activiteiten zijn er op de kerstmarkt? En het PrachtHuis gaat uitbreiden. Lees hier de laatste nieuwtjes.

Evenementenkalender Kunst, cultuur, muziek en theater, ook deze winter is er voor elk wat wils.

Een knuppel onder de toonbank?

maakt wer

2012!

k van

Het is Kerstmis. De tijd om mensen een warm hart toe te dragen en door te kijken naar het nieuwe jaar. Wij vroegen de mensen op straat: Wat zijn je goede voornemens?

Dan kom je zeker niet in aanmerking voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Het aanschaffen van een basispakket is voldoende, maar wat is dat keurmerk?

7

Hulp met Kerstmis

14

Heb je een vraag? Vraagwijzer weet het antwoord en helpt mensen bij al hun vragen. Kerststress of financiële problemen, je kunt hier altijd terecht.

Landgoed De Tempel in vogelvlucht Tropische vogels zitten al krijsend in de oudste eik van Rotterdam. Nieuwsgierig naar dit tafereel? Overschie gesproken neemt je mee het landgoed op en ontdekt bijzondere feitjes.

8

Winterwandeling in Park 16Hoven

Heerlijk met je hondje door Park 16Hoven wandelen, het kan weer. Let dan vooral op de prachtige natuur, want daar is goed over nagedacht. Een sfeerverslag.

een hondendrol 10 Jakkes, Die kreet horen we zelden in Overschie, want de mannen van Stadstoezicht letten extra goed op hondenbezitters. Overschie gesproken gaat mee op patrouille.

COLOFON Overschie Gesproken wordt uitgegeven in opdracht van de deelgemeente Overschie. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

16 17

De Raad praat...

Over hun kerstwens. Het is bijna Kerst en dat zet aan tot mooie spreuken en inzichten voor het nieuwe jaar.

Overschie Sport Gratis

Dit keer hebben we twee bijzondere sportclubs uitgelicht: PC de Schieruiters gaat verbouwen en Silent Dragon zet zich in voor jongeren vanaf 13 jaar.

in 18 Concerten de Grote Kerk

Voor de muziekliefhebbers is een concert in de Grote Kerk een genot voor het oor. Deze winter zijn er twee concerten in de kerk georganiseerd. Welke dat zijn lees je op deze pagina.

UITGEVER: Jan Dirk Stouten - JD*Stouten PRODUCTIE: GB10 Communications CONCEPT: Jan Dirk Stouten, Guido Brouwer REDACTIE: Patricia Jaspers FOTOGRAFIE: Arjen-Jan Stada, Gina Kranendonk, Patricia Jaspers en anderen VORMGEVING: Jeroen Meeusen COÖRDINATIE: Caroline van Leeuwen, Bettine Vlasman HOOFD- EN EINDREDACTIE: Jan Dirk Stouten

21 De Kinderboekenslagerij gaat van start Maranke en Martijn, Kinderboekenschrijfster en illustrator, zijn dit jaar de Kinderboekenslagerij begonnen. Een sinistere naam met een mooie doelstelling. Een interview met een gepassioneerd koppel.

Boei: een liefdevol 22 De ontvangst

Kees Konings is met heel zijn hart betrokken bij inloophuis De Boei, een huis voor kankerpatiënten en hun naasten. In een interview vertelt hij wat dit met hem heeft gedaan.

23 Over ‘de buren’ gesproken

Onze overburen van deelgemeente Prins Alexander leren veel van Overschie. Als voorzitter van deze jonge deelgemeente vertelt Frans van der Hilst wat hij vindt van Overschie. “Ik heb daar nog gespeeld”.

MET DANK AAN: 7Causes, Jan Bijl, de.fundo, Hema Overschie, Barbra Hendriks, Frans van der Hilst, Joop Hoek, Marit Jansen, Jongeren Panel Overschie, Juwelier Sativar, Kees Konings, Gina Kranendonk, Martijn van der Linden, Fred Marree, OnsOverschie. nl, Maranke Rinck, Overschie Sport Gratis, Letty Pak, Rob Polder, Aebel van Santen, Stadstoezicht Rotterdam, Ali Unal, Frans

Waaijers, Thermiek Welzijnsorganisatie, en anderen OPLAGE: 15.500 exemplaren REAGEREN? www.onsoverschie.nl


pagina 3

Nieuwjaarsactie

op OnsOverschie.nl

In the spotlight

Voor de vijfde keer houdt de deelgemeente Overschie voor alle inwoners de jaarlijkse Nieuwjaarsactie waarbij je kunt kiezen uit vier mooie of sportieve mogelijkheden. De Nieuwjaarskaart zal niet door de bus vallen, maar je kunt je keuze doorgeven op www.onsoverschie.nl

Frans Waaijers, woordvoerder van Wereldwinkel Overschie, heeft een bewogen jaar achter de rug. In september bestond de winkel twintig jaar in Overschie en dat hebben ze gevierd met de vrouw van burgemeester Aboutaleb en als klapper hebben ze ook de Overschiese vrijwilligersprijs 2011 ontvangen. “Wij zijn als één van de 400 Wereldwinkels in Nederland klein begonnen. In de kerk aan de Burgemeester Baumannlaan verkochten we Fair Trade koffie. Nu zijn we uitgegroeid tot een goed bezochte Fair Trade cadeauwinkel met een grote groep vrijwilligers. Het hoogtepunt dit jaar was de viering van ons jubileum. We hadden de echtgenoot van burgemeester Aboutaleb, mevrouw Erahoutan, uitgenodigd om een middagje artikelen in te pakken in onze winkel en dat heeft ze gedaan. Ze zei dat ze het leuk vond om eens ons werk te doen.” Keurmerk Veilig Ondernemen (pagina 6) “Wij zetten ons in voor eerlijke handel, maar we zijn sinds kort ook duurzaam. Met de IROO-regeling, een ondernemerssubsidie vanuit de deelgemeente, hebben we alle lampen vervangen door LEDverlichting en we hebben de oude cv-ketel vervangen. Nu gebruiken we minder stroom en gas. Wat veiligheid betreft hebben we een pinautomaat in onze winkel en bevorderen we het pinnen. Hoe

Hoe werkt het?

1 Ga naar www.onsoverschie.nl 2 Klik op Nieuwjaarsactie 2012 3 Maak je keuze

Geen computer of internet?

Laat u helpen door de medewerkers van OnsOverschie.nl. Kom op maandag 9 januari van 19.00-20.00 uur of donderdag 12 januari van 14.00-16.00 uur naar het PrachtHuis (Abtsweg 2-4). Bewoners van Den Hoogenban kunnen op donderdag 12 januari van 11.00-13.00 uur terecht in Den Hoogenban om hun keuze te maken.

minder geld in de kas, hoe veiliger. In het keurmerk heb ik me nog niet zo verdiept. We zijn maar een stichting en hebben niet de financiële middelen om bijvoorbeeld camera’s aan te schaffen.”

Deelgemeente Overschie wenst u een prachtig

De Grote Kerk (pagina 18 - 19) “We staan dit jaar niet op de Kerstmarkt, maar op 14 december is er een kerststalletjesmarkt in de Grote Kerk. Er worden kerststalletjes verkocht voor een goed doel. De Wereldwinkel staat er ook met een kraam.”

2012

“Als ik terug kijk op ons twintigjarig bestaan, had ik eigenlijk verwacht dat wij als Wereldwinkel niet meer nodig zouden zijn. We dragen bij aan het verbeteren van de levensstandaard in ontwikkelingslanden door eerlijke producten te verkopen en zo producenten van een goed inkomen te voorzien. Maar we zijn nog steeds nodig en zolang er armoede en oneerlijke handel is, zullen we blijven bestaan. Wat ik wel goed vind is dat onze visie overgenomen is door supermarkten. Zij hebben Fair Trade producten opgenomen in hun assortiment en ik hoop dat deze belangstelling steeds breder wordt.”

Frans Waaijers

w.onso

sch ver ie

.nl

Kijk voor meer informatie op: www.wereldwinkeloverschie.onsoverschie.nl

ww

w.onso

sch ver ie

.nl

ww

Wereldwinkel Overschie

*Kijk voor de spelregels op: www.nieuwjaarsactie.onsoverschie.nl


Overw ërsen

vveerrsscchhieie.n.nl l KKijikjkooookkeeeennssooppwwwwww.o.onnssoo

RNeicerue

Aan het werk in het PrachtHuis Starters, ZZP’ers, freelancers en ‘nieuwe werkers’ zijn vanaf januari 2012 niet meer gebonden aan een werkplek. Zij kunnen op flexibele basis een werkplek huren in het PrachtHuis, de ‘Prachtwerkplek’ heet het initiatief. Thuiswerken hoeft niet meer persé thuis. Als de kinderen teveel afleiden of de stilte is gekmakend, dan kun je ook je spullen pakken en aan een 'Prachtwerkplek' in het PrachtHuis gaan zitten. De ruimte waar ook computerles wordt gegeven, is omgevormd tot luxe lokaal met kantoorartikelen en nieuwe computers. Ook zijn er een vergaderruimte en diverse spreekkamers beschikbaar.

Opening Burgemeester Baumannlaan Op woensdagmiddag 16 november werd de Burgemeester Baumannlaan officieel geopend door niemand minder dan Sinterklaas. De goedheiligman kwam samen met presentator Joris Lutz in een grote zee van ballonnen het podium op.

ww

Kijk voor meer informatie op: www.baumannlaan.onsoverschie.nl

sch ver ie

Sinterklaas werd op de opgeknapte Burgemeester Baumannlaan door tientallen mensen uit Overschie hartelijk ontvangen. De straat was versierd met allerlei ballonnen en Joris Lutz telde af tot het moment dat de feestverlichting aangestoken mocht worden. Sinterklaas voerde dit officiële moment uit samen met dagelijks bestuurder Annemarie van den Broek en met een beetje hulp van de techniekpiet sprongen de lichtsnoeren in de bomen aan. Deze sfeervolle lampjes blijven tot eind maart schijnen. w.onso

.nl

Grote papier inzameling

Na de officiële opening van de ‘Prachtwerkplek’ zal Barbra vraaggericht te werk gaan. “We willen inhaken op de behoefte van de mensen. Willen zij bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel of voelen zij wat voor themabijeenkomsten, dan kunnen wij deze regelen. Medio januari is de opening. De ‘Prachtwerkplek’ is vijf werkdagen geopend van 09.00 tot 17.00 uur en kost € 4,75 per uur incl. draadloze internetverbinding, printen, kopiëren, koffie en thee.

Wielerclub RWC Ahoy’ bracht in korte tijd vijfduizend kilo oud papier mee naar de club. Deze daad, onderdeel van de milieuactie van Roteb, werd op 15 november beloond. De jongste leden ontvingen een ‘paper back’, een papieren tas waarin ze het papier kunnen bewaren.

w.onso .nl

Kijk voor meer informatie op: www.rwcahoy.onsoverschie.nl

ww

nemen. De sportverenigingen kunnen het oud papier verkopen en dat levert extra geld op voor in de clubkas.

sch ver ie

RWC Ahoy’ is samen met PC de Schieruiters één van de 45 Rotterdamse sportclubs die oud papier inzamelt. Volgens Roteb belandt er elk jaar een grote hoeveelheid papier in de container voor restafval en dat is slecht voor het milieu. Dit jaar houdt Roteb een proef waarbij ze sportverenigingen stimuleren om zelf oud papier mee naar de sportclub te

Barbra Hendriks van het PrachtHuis wil het assortiment in het gebouw verbreden en een nieuwe doelgroep aantrekken. “Er zijn elke dag twaalf werkplekken beschikbaar die je online kunt reserveren.” Ze denkt dat de werkplekken goed zijn voor sociale contacten. “Als mensen thuis werken, dan missen ze vaak het contact met andere mensen. Dit initiatief speelt hierop in.”


pagina pagina13 5

Eerste computer diploma’s De eerste diploma’s voor de computer cursus in het PrachtHuis zijn binnen. Cor Sweeris, bestuursvoorzitter van het PrachtHuis en dagelijks bestuurder Annemarie van den Broek mochten deze oorkondes uitreiken.

Om in de Kerstsfeer te komen

De kerstmarkt is op vrijdagavond te bezoeken van 18.00 tot 21.00 uur.

Vanwege het succes van de cursus worden de lessen voortgezet. De les duurt anderhalf uur en de cursus van acht lessen kost 99 euro. Aanmelden kan bij het PrachtHuis aan de Abtsweg of telefonisch via: 010-415 05 14

w.onso

sch ver ie

Onder het genot van een gratis glaasje glühwein kun je ook dit jaar weer over de Kerstmarkt struinen. Naast het gevarieerde aanbod van kraampjes zijn er diverse activiteiten. Muziekliefhebbers kunnen naar de Grote Kerk om te luisteren naar het orgel en koorzang van het Gelegenheidskoor. Ze kunnen aansluiten onder de beukenboom waar het koor Fortissimo hun zangkunst ten gehore brengt en nieuw dit jaar is de muziek van het ensemble van het Leger des Heils.

De Brede School heeft samen met de voedselbank een project opgezet om kerstpakketjes samen te stellen voor armere mensen en Wijktheater Musica heeft dit jaar weer het ‘Wensboomproject’ waar mensen cadeautjes ophangen voor kinderen met ouders die minder te besteden hebben. Tot slot wordt in het Museum Oud Overschie voor de 21e keer op rij de Overschieënaar van het jaar bekend gemaakt door de redactie van de Overschiese Krant.

ww

De traditionele Overschiese Kerstmarkt wordt dit jaar gehouden op vrijdag 16 december. Deze sfeervolle markt en Lichtjesavond zorgen voor een unieke avond.

De cursus ‘omgaan met computers’ is een goede basis voor het computeren. ED Your service geeft de lessen computervaardigheid en zorgt ervoor dat mensen stapsgewijs en op een duidelijke manier wegwijs worden gemaakt met het apparaat.

Kijk voor meer informatie op: www.prachthuis.onsoverschie.nl

.nl

Oliebollenkraam is een begrip Foto: Wilfred van der Kooij

Oliebollenkraam van De Haan staat al meer dan 35 jaar in Overschie. De kraam is te vinden naast de kerk in de Burgemeester Baumannlaan en verkoopt heerlijke oliebollen. Ed de Haan is opgegroeid in Overschie en staat zelf al 35 jaar oliebollen te bakken. “Ik ben geboren in Overschie en heb hier ook op school gezeten. Naast deze kraam heb ik ook een kermisbedrijf, maar dat ligt stil in de winter.” In Overschie vindt hij het goed zaken doen. “Ik heb hier mijn eigen netwerk opgebouwd en het voordeel van zo’n kraam is dat je altijd weg kan als het niet loopt. Maar ik sta hier al 35 jaar, dat zegt wel wat!”

w.onso

sch ver ie

.nl

ww

Vrijwilligersprijs voor Wereldwinkel

De vrijwilligers van de Wereldwinkel Overschie zijn in het zonnetje gezet. Zij ontvingen de vrijwilligersprijs ter waarde van 1.000 euro voor hun goede werkzaamheden. Frans Waaijers, woordvoerder van Wereldwinkel Overschie, vertelt waar de vrijwilligers aan moeten voldoen. “Onze vrijwilligers geven productinformatie en weten veel van verschillende landen. Ook moeten ze de klanten overhalen te kiezen voor eerlijke handel en bovenal moeten ze in ploegverband kunnen werken

en betrouwbaar zijn.” Hopelijk leidt de vrijwilligersprijs tot meer vrijwilligers. “We zijn zo blij met onze vrijwilligers. Momenteel hebben we helaas niet zo heel veel mensen die vrijwillig helpen en we zullen binnenkort een noodoproep plaatsen in de Overschiese Krant”, meldt Frans. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan en je in te zetten voor eerlijke handel en Fair Trade producten? Stap dan eens binnen bij de Burgemeester Baumannlaan 132 a.

Kijk voor meer informatie op: www.wereldwinkeloverschie.onsoverschie.nl


OOvveer reënren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReLcerve

Ondernemers over veiligheid

Veilig ondernemen, zo gepiept?

Liesbeth Zwaal, juwelier Sativar in Overschie: “We hebben al negentien jaar een bel. Niemand kan zomaar naar binnen lopen. Vorig jaar hebben we subsidie gekregen vanuit de deelgemeente waarmee we vier nieuwe camera’s aan hebben geschaft. We hebben weleens wat meegemaakt, maar in Overschie valt het mee. Je weet nooit hoe je reactie is op zo’n moment. Er is een protocol opgesteld binnen onze winkel en we hebben trainingen gehad, dat zijn onze richtlijnen op het gebied van veiligheid. Sociale controle helpt wel mee aan een veilige buurt."

Hoe veilig is winkelen in Overschie? Wat moeten winkeliers doen om hun onderneming zo veilig mogelijk te maken? Deze vragen worden beantwoord in het Keurmerk Veilig Ondernemen, een certificaat voor winkelcentra die voldoen aan de veiligheidsnorm. Aan het einde van dit jaar komen alle lokale partijen in Overschie bij elkaar om te praten over Keurmerk Veilig Ondernemen. Zo willen ze zich actief gaan inzetten voor veiligheid in de winkelstraten. Als alle partijen in Overschie deze veiligheidsmaatregels in acht nemen, dan haalt Overschie het Keurmerk Veilig Ondernemen in huis. In 2004 is het Keurmerk Veilig Ondernemen in de wereld geroepen voor winkelgebieden en bedrijventerreinen en sindsdien hebben diverse winkelcentra door heel Nederland

Overschie begeleiden en geeft het project na zes maanden over aan de Ondernemers Vereniging Overschie. “Eerst wordt er een analyse gemaakt van het winkelgebied”, legt hij uit. “Hoe staat het met het meubilair, afval op straat en welke veiligheidsmaatregelen moeten er worden genomen. Ik mis in Overschie bijvoorbeeld pinautomaten in sommige winkels en ook camera’s ontbreken nogal eens.” Om te voldoen aan de veiligheidsnorm zullen Overschiese ondernemers het basispakket moeten aanschaffen. Ali: “Winkeliers hebben vier camera’s nodig, één buiten en drie binnen, een eigen pinautomaat, een afroombox met tijdslot waar het contante geld in opgeslagen kan worden en een valsgelddetector.”

“Veiligheid gaat boven alles”

Buiten het basispakket kan een juwelier bijvoorbeeld extra maatregelen treffen, zoals Selectdna, een dna-spray die daders besproeit met een dnacode, zodat ze makkelijk op te sporen zijn. Het basispakket wordt bekostigd door subsidie en de extra maatregelen zullen de ondernemers uit eigen portemonnee moeten betalen.

Als Overschie het keurmerk heeft verkregen, dan betekent dit dat alle lokale partijen, zoals politie, brandweer, ondernemers en de deelgemeente in het winkelgebied rond de Burgemeester Baumannlaan en Abtsweg actief meedoen om de winkelveiligheid te vergroten. Dit zal resulteren in minder criminaliteit en een verbetert imago van het winkelgebied.

Eind december komt de werkgroep bijeen en wordt er besloten of Overschie het Keurmerk Veilig Ondernemen wil gaan halen. “De ondernemers hebben hierin het laatste woord, het gaat immers om hun winkel en klanten."

Kijk voor meer informatie op: www.keurmerkveiligondernemen.onsoverschie.nl

w.onso

Joke Schouten, filiaalmanager van Hema Overschie: “Ik hoop dat we, na de veiligheidsmaatregelen, het Keurmerk Veilig Ondernemen krijgen. Het zou bijdragen aan de veiligheid van de winkelstraat. Ik voel me veilig hoor, en ben hier niet bang. Ik heb na een diefstal in de winkel goed contact gekregen met de wijkagent. Ze komt nu extra langs op de koopavonden. Ik ben namelijk één van de weinige die langer open is op vrijdagavond en dan is er minder sociale controle. Als ik in een gevaarlijke situatie terecht kom, dan laat ik diegene de winkel uitgaan en doe ik de deur op slot. Veiligheid gaat boven alles.”

sch ver ie

ww

Ali Unal van het adviesbureau Multinationaal zal Keurmerk Veilig Ondernemen voor

.nl

het Keurmerk gehaald. In Rotterdam hebben bijvoorbeeld winkelcentra in Hoogvliet, Rozenburg en Prins Alexander het certificaat reeds op zak.


pagina pagina13 7

VraagWijzer heeft antwoord Vraag: Mijn vader is oud en eenzaam en ik kan hem niet elke dag bezoeken. Zijn er mogelijkheden om hem in contact te brengen met andere mensen? Antwoord: Er zijn veel eenzame ouderen. Voor hen worden allerlei activiteiten in de wijk georganiseerd. VraagWijzer helpt uit te zoeken welke geschikt zijn voor uw vader. Vraag: Ik heb een brief gekregen van de gemeente, waar ik het niet eens mee ben. Wat kan ik doen? Antwoord: VraagWijzer raadt aan een telefoontje te plegen om meer duidelijkheid te krijgen. Als het nodig is om officieel bezwaar te maken, dan zal VraagWijzer een afspraak maken bij de sociaal raadslieden. Zij geven gratis sociaal juridisch advies.

Bij VraagWijzer is elke vraag terecht

Een Overschiese mevrouw met kinderwagen loopt het PrachtHuis binnen. Haar baby ligt lekker ingepakt in een dekentje en kijkt met grote ogen om zich heen. De mevrouw, Fadile Tuncel, loopt naar de balie waarboven het bordje ‘VraagWijzer’ hangt. Hier zit Selina. Deze blonde, kleine vrouw is consulent bij VraagWijzer en helpt mensen uit Overschie bij al hun vragen.

Eigen verantwoordelijkheid

Aebel: “Wij sturen mensen altijd aan op zelfredzaamheid. We lossen geen probleem op, maar we helpen mensen om zelf hun probleem op te lossen. Onze taak is mensen doorverwijzen naar de juiste persoon en instantie. We geven dan een telefoonnummer en gesprekstechnieken mee.” De achterban van VraagWijzer is dan ook opgebouwd uit tientallen instanties, zoals GGD, maatschappelijk werkers, mensen uit de wijk en sinds kort ook de huisartsenpost in Overschie die de mensen opvangen en verder helpen.

Kijk voor meer informatie op: www.vraagwijzeroverschie.onsoverschie.nl

sch ver ie

De vraag die het meeste voorkomt gaat over financiën. Aebel: “Bijvoorbeeld mensen die constant in financiële problemen verkeren. VraagWijzer raadt dan aan een cursus te starten ‘Leren omgaan met geld’ of als het een ernstiger probleem betreft w.onso

ww

Fadile: “Ik kende VraagWijzer nog niet. Ik dacht: ‘Ik ga gewoon naar het PrachtHuis, dat is toch een soort buurthuis en daar kunnen ze me vast helpen’. En dat klopt, want bij VraagWijzer kan ik mijn vraag stellen.” Wat haar vraag is, wil ze niet met ons delen vanwege privacy redenen. Selina nodigt Fadile uit om mee te lopen naar een kamertje in het gebouw. Aebel van Santen coördinator van VraagWijzer legt ondertussen uit: “Selina zal nooit vragen of problemen behandelen vanachter haar balie. Privacy is hier erg belangrijk en de balie is voor de zichtbaarheid van VraagWijzer.”

Je kunt met alle vragen terecht bij VraagWijzer. Selina helpt bij alledaagse problemen, zoals: De boom van mijn buurman komt tot over mijn schutting, mag ik deze zelf snoeien?, tot grotere problemen als: Ik kan mijn huis niet meer betalen, wat moet ik doen? Voor elke vraag is een antwoord. De consulenten zijn maatschappelijk werkers die alles weten van gesprekstechnieken, weten hoe ze moeten doorvragen om bij onderliggende problemen te komen en wijzen mensen op de mogelijkheden.

.nl

Met Kerstmis denk je aan de mensen die het moeilijk hebben en probeer je hen zoveel mogelijk te helpen. VraagWijzer, een service van de gemeente Rotterdam, doet dit het hele jaar door. “ We sturen de mensen aan op zelfredzaamheid.”

adviseert ze een afspraak te maken met hun schuldeiser. Maar als mensen het moeilijk vinden om zelf te bellen, dan zullen we altijd aanbieden dit samen te doen. Wat wij niet doen is de verantwoordelijkheid van de mensen overnemen.” Fadile komt samen met haar dochtertje uit de spreekkamer van Selina. “Ik ben blij. Mijn vraag is beantwoord en ik weet wat ik moet doen. Ik zou hier zeker weer terug komen”, vertelt ze opgelucht.


Over ëren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Recre

Park 16Hoven:

meest romantische plek van Rotterdam

Een zondagmiddagwandeling, een skate tocht, een rondje hardlopen of een ommetje met de hond. Park 16Hoven is er klaar voor. Dit sympathieke park is voor de helft klaar en als het oostelijke deel ook is opgeknapt, kan iedereen hier zijn favoriete plek uitzoeken. Het vriest. Hoewel de felle lage zon anders doet vermoeden, is het buiten -2 graden en blazen parkgangers wolkjes in de lucht. Sinds de opening van het westelijk deel van Park 16Hoven kan de buitenplaats weer volop bezocht worden. We bespreken het resultaat met landschapsarchitect Marit Jansen. Zij heeft zowel het westelijk als het oostelijk deel ontworpen. Wat is er nu precies veranderd in Park 16Hoven en wat gaat er allemaal gebeuren?

“Dankzij de paadjes zijn de wijken met elkaar verbonden” Het park, dat als het klaar is de ‘Buitenplaats’ gaat heten, heeft een metamorfose ondergaan. Marit: “Het is ingericht in een Engelse landschapsstijl met slingerende paden en romantische doorkijkjes. De paden zijn zo aangelegd dat het fietspad, voetpad en ruiterpad naast elkaar door het park slingeren. Het fietspad is ook breder gemaakt, zodat er lekker op geskate kan worden. Dankzij de paadjes zijn de wijken aan elkaar verbonden en is het park beter bereikbaar.” Het eiland, dat voorheen verscholen lag, is nu verbonden met twee witte bruggen. Marit die alles van planten weet, wijst op inheemse soorten tussen de essen en de esdoorn in. “De moerascipressen en irissen steken af tegen de gewone begroeiing en in

het voorjaar worden hier ook rozenstruiken geplant.” Als je door het park loopt, let dan vooral op alle flora. Aan de entree van het park staan twee notenbomen, verderop staan rode esdoorns, zomers staan de paarse rododendrons in bloei en bij de opening van het park hebben kinderen samen met Kees van der Meer en Annemarie van den Broek duizend bolletjes geplant; sneeuwklokjes en bosanemoontjes. Deze komen in het voorjaar uit, samen met paarse boshyacinten en de krokussen. De landschapsarchitecte is de afgelopen tijd veel in het park geweest en merkt dat het weer in gebruik wordt genomen, vooral door spelende kinderen. “Je ziet kinderen weer van de heuvels rennen en rond fietsen. Het park was eerst verstikt. De bomen


pagina pagina13 9

waren te volgroeid en er was weinig licht. Nu de bomen gesnoeid zijn, hebben we weer lucht in het park en het gazon is weer open. Ik vind het geweldig geworden.”Met een beetje fantasie kun je het oostelijke deel al helemaal voorstellen. Marit helpt mee om een voorstelling te maken van wat er in januari gaat gebeuren. “Het oostelijke deel vergt meer werk. De bodem wordt opgehoogd met een plakkaat zand, dit is nodig omdat de grond te nat is.” Om de grond weer in goede staat te krijgen, worden er een aantal bomen gekapt. “Maar,” zegt Marit, “daar komen nieuwe voor in de plaats.”

zogenaamde hertenvilla gaat bewonen. In dit verblijf worden ze ook gevoerd en dat kun je goed zien vanaf het pad. Bij de zuidelijke plas komt een speeleiland met een veilige oever. Deze heuvel is een natuurlijke speelplaats met bessenstruiken, kastanjebomen en verschillende grassoorten waar de kinderen mee kunnen spelen. Er komen drie glijbanen, een schommel, een hangbrug en een greppel waar kinderen overheen kunnen springen.”

“Ik vind het park geweldig geworden”

Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het oostelijke deel van Park 16Hoven eind 2013 afgerond.

w.onso

sch ver ie

.nl

Kijk voor meer informatie op: www.park16hoven.onsoverschie.nl

ww

Het oostelijke deel wordt de publiekstrekker. Marit: “De centrale plas wordt vergroot en er komt een hertenheuvel net als vroeger. Alleen is er een nieuwe hertenroedel die de


Overuëurertn

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

RDeecrBe

Poep op de stoep, ruim op die troep! Hondenpoep. Het is één van de grootse ergernissen van Nederland. Niemand wil in een vieze drol stappen. Stadstoezicht zorgt voor een schoon Overschie en daarom gaan we samen met vaste stadswachten Joop Hoek en Rob Polder en woordvoerder Fred Marree op patrouille door Overschie.

De sanctie op het niet opruimen van hondenpoep is niet gering. Het kan je zomaar 100 euro kosten en als je deze boete negeert en je de drol gewoon laat liggen, komt er 115 euro bovenop de vorige boete. Honden die niet aan de lijn lopen waar dat wel moet: 70 euro. Rob: “Mensen begrijpen het vaak wel als ik een boete uitschrijf. Het hangt natuurlijk ook af van de situatie. Kijk, als we iemand voor het eerst tegenkomen met een loslopende hond, dan geven we een waarschuwing. Komen we diegene de volgende keer weer tegen of we vertrouwen het niet, dan schrijven we een boete uit.” In de deelgemeente Overschie is er, net als in overige deelgemeenten, een aantal hondenuitlaatplaatsen aangewezen. Daar geldt de opruimplicht niet. Om deze velden schoon te houden rijden er speciale ‘hondenpoepscooters’ van Roteb. Ook zijn er in Overschie plekken waar de hond los mag lopen. Fred Marree snapt wel dat het voor mensen niet altijd makkelijk is om met een oude hond naar een speciale hondenpoep plaats te lopen. “Ga alleen niet klagen, ga vragen. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente wil best meedenken met een groep hondenbezitters.”

“Ja, hoor”, zegt Joop, “daar loopt een mevrouw met een loslopende hond en hier staat een bord dat de honden aangelijnd dienen te zijn.” Samen met zijn collega Rob lopen ze op die mevrouw en haar labrador af en wijzen haar op de situatie. Fred: “Het is natuurlijk gevaarlijk als ze haar labrador los laat lopen op een fietspad; fietsers kunnen vallen. Maar er zijn ook wandelaars of


pagina 11 13

“Als we zien dat mensen hun hondenpoep opruimen geven we dit etuitje”

Overschie maakt werk van 2012 Wat heeft 2012 voor Overschie in petto? Welk beleid en welke projecten gaat de deelgemeente Overschie maakt wer k van ontwikkelen en organiseren? En wat ga je daar als bewoner van merken? Speciaal voor de bewoners van Overschie gesproken hebben we de film ‘Overschie maakt werk van 2012’ toegevoegd waar alle plannen visueel worden toegelicht. Hieronder een beknopt vooruitblik naar 2012.

2012!

mensen met kinderwagen die bang zijn van honden.” Joop en Rob komen terug gelopen. “Ze kwam net van de honden uitlaatplek en wilde haar hond nog een klein stukje laten rennen”, verklaart Rob. Ze hebben haar geen boete gegeven. “Het was nu rustig op het fietspad, dus hebben we haar een waarschuwing gegeven.”

“En het handige is dat deze bevestigd kan worden aan de halsband van de hond”, legt Fred verder uit. In het Sidelingepark komen we een mevrouw tegen met ‘Fikkie’, een kleine hond. Ze heeft haar hond netjes aangelijnd en dat vinden de stadswachten voldoende om haar een etuitje te overhandigen. Ze reageert verrast en neemt het cadeautje aan.

Grote drollen op straat zijn we nog niet tegengekomen. Een van de acties van Stadstoezicht is het belonen en stimuleren van het opruimen van hondenpoep. “Dit is een speciaal hondenetuitje met zakjes erin. Die zakjes kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Als we zien dat mensen hun hondenpoep opruimen dan geven we hen dit etuitje”, vertelt Joop terwijl hij het zwart met geel gekleurde object omhoog houdt.

Joop: “Overschie is een aparte wijk. Het is hier rustiger en mensen reageren hier relatief minder agressief dan in andere delen van de stad. Ook kun je hier in een oogopslag zien of er vuilniszakken over straat slingeren en auto’s fout geparkeerd staan.” Rob: “Wat ook opmerkelijk is in Overschie, in de duurdere wijken, zoals de Rotterdamse Rijweg kom je minder hondenpoep op straat tegen. Er heerst daar toch meer sociale controle dan in de wijken met flatwoningen.”

De taken van Stadstoezicht

Dat het werk van Stadstoezicht zijn vruchten afwerpt, wordt duidelijk aan de hand van het verhaal van Joop. “We zagen laatst dat mensen hun hond lieten poepen op straat en liepen er op af om er iets van de zeggen. Zodra die mevrouw ons zag, pakte ze een handschoen en greep snel de hondendrol vast. Ze had niet door dat wij het allemaal hadden gezien en ze hield de drol net zo lang vast tot wij weer doorliepen.”

Er surveilleren ruim 500 mensen van Stadstoezicht door Rotterdam. Sommige stadswachten hebben een speciale bevoegdheid, zoals fiscaal controleur, pandencontrole of milieucontroleur.

.nl

ww

Die mevrouw heeft geen bon gekregen en daar gaat het ook niet om volgens Fred Marree. “We zijn er niet op uit om bonnen te schrijven. We letten erop of mensen de regels naleven en zorgen voor een schoon en veilig Rotterdam. Vroeger, toen we alleen maar konden waarschuwen, werd er niet naar ons geluisterd, dus het is nodig dat we af en toe sancties geven.”

sch ver ie

De belangrijkste aandachtspunten voor de stadswachten in de wijken zijn: aanhangwagens, aanlijn- en opruimplicht honden(poep), autowrakken en defecte wagens, bedrijfsafvalcontainers, fietswrakken, verkeerd geparkeerde fietsen, huisvuil, terrassen, wildplakken, de winkeluitstalling en flyeren. Problemen die ze zelf niet kunnen verhelpen w.onso geven ze door aan de politie, Gemeentewerken en Roteb.

Kijk voor meer informatie op: www.stadstoezicht.onsoverschie.nl

Park 16Hoven

In 2012 worden er meer nieuwe woningen gebouwd. Ook komen er nieuwe voorzieningen, zoals sportvelden en in deze jonge woonwijk start in 2012 de bouw van de Brede School.

Kleinpolder Zuidwest

In 2012 gaat het gebeuren: er worden woningen gebouwd langs de Burgemeester de Josselin de Jonglaan. Met dit bouwproject wordt de zuidelijke entree van de wijk flink verbeterd.

Zonnekorflocatie Dalton Talent Campus

Aan de Abtsweg start in 2012 de ontwikkeling van de Dalton Talent Campus. Hier worden verschillende scholen en voorzieningen bij elkaar gebracht, zoals een school met een podium, een sporthal en een zwembad. Naast de jeugd, kan heel Overschie hier straks van profiteren.

Straatsonderhoudsprojecten

Er staan diverse wegwerkzaamheden op het programma, zoals in de Professor Bolklaan waar de riolering wordt vervangen. De brug die grenst aan het Sidelingepad en de brug over de Rotterdamse Schie worden vervangen en van de Lage Brug aan de Delftweg wordt de bovenbouw vervangen.

Elektrische mobiliteit

In 2012 zet Overschie zich in voor elektrisch vervoer. Naast de elektrische fiets, hybride bussen en vuilnisauto’s en elektrische scooters rijden er komend jaar elektrische huurauto’s door Overschie.


Overnëtrsen

v Kijk ook eens op www.onso

Kijk voor een volledig overzicht van alles wat er te doen is op: www.onsoverschie.nl

erschie.nl

ReEcvree

(klik op ‘Wat is er te doen’)

Evenementenkalender gezellig een hapje en een sapje. “Oost West, Zingen Best” is een seniorenkoor onder leiding van dirigent Wil Koerten.

DEC

DEC

21 Kerstdiner

DEC

16 Kerstmarkt Overschie 18:00 - 21:00 uur Overschiese Dorpsstraat Info: www.museum oudoverschie.nl De Kerstmark en lichtjesavond zijn dit jaar weer te vinden rond de Grote Kerk en aan de andere kant van de Overschiese Dorpsstraat. Natuurlijk is ook de Kerstman aanwezig, worden de huizen verlicht met kaarsjes en is er muziek, zang, glühwein, chocolademelk en oliebollen om in hogere kerstsferen te komen.

17:00 - 21:00 uur Centrum voor Ouderen, Abtsweg 115 Entree: € 8,50 Info: 010-4370010 Voorzien van live-muziek zal er in het Centrum voor Ouderen een heerlijk kerstdiner opgediend worden. Vooraf: een amuse en Saotosoep. Hoofdgerecht: kiprollade, aardappelkroketjes, haricots verts, als bijgerechten gemengde sla en stoofpeertjes. Het dessert verklappen we nog niet en extra nog koffie met bonbon en likeur als een mooie afsluiter van de avond. Wil je mee dineren? Meld je aan door te bellen. Er is nog een beperkt aantal plekken over.

Stichting Drijfzand 18 'Prettige feestdagen'

DEC

20 Kerstconcert 14:00 - 16:00 uur Centrum voor Ouderen, Abtsweg 115 Entree: Gratis In het Centrum voor Ouderen zal het koor “Oost West, Zingen Best” optreden met een kerstprogramma. In de pauze is er

Feestelijke premiere

26 'Jong van Hart'

14:00 uur Wijktheater Musica Entree: € 6,00/R'dampas € 4,00 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Een kerstverhaal, maar dan een beetje anders. Theatergroep "Jong van Hart" spelen dit keer geen revue, maar een eigentijds verhaal, met eigentijdse muziek op een

Steunpunt Studiefinanciering

DEC

14:15 en 20:15 uur Wijktheater Musica Entree: € 12,50 (incl. programma en pauzedrankje Info: www.freewebs.com/ theatermusica Prettige Feestdagen is een inktzwarte komedie van Alan Ayckbourn uit 1980. Robert en Belinda stellen hun huis ieder jaar beschikbaar tijdens de Kerst voor een uitgelezen gezelschap : de tirannieke Oom Harko, huisdokter Bernard met zijn poppenkast en zijn drankzuchtige vrouw Fleur, zus Maria met weer een nieuwe vlam, Paul, jeugdvriend Eddie en zijn hoogzwangere vrouw Betty. In deze cocktail van menselijke tekortkomingen, jaloezie, lust, waanzin, verbittering zijn er geen echte winnaars. Drijfzand houdt iedereen met dit stuk een (lach) spiegel voor.

geprikkeld tot meedoen en waarbij de volwassenen zich prima vermaken.

oeroud thema. De verhaallijn is traditioneel, maar ook weer niet en de muziekkeuze is spannend. Kortom, je zult je amuseren bij deze derde show van "Jong van Hart".

Elke donderdagmiddag kan je bij het Jongeren Panel Overschie in het PrachtHuis terecht voor gratis advies en al je vragen over studiefinanciering.

DEC

27 Oudejaarsbingo 13:30 - 16:30 uur Centrum voor Ouderen, Abtsweg 115 Entree: € 5,00 (incl. 1 plankje) Info: Wil Bogerd 010-4370010 In het Centrum voor Ouderen is er een gezellige Oudejaarsbingo met lekkere hapjes en koffie of thee bij binnenkomst. Wil je meedoen? Koop in het Centrum voor Ouderen, tijdens de vaste bingomiddagen op dinsdag en zondag, een entreekaartje bij Wil Bogerd. Heb je daarna de smaak te pakken en wil je nog een ronde meespelen? Elk vervolgplankje is € 3,00 of speel mee met de superronde voor € 1,00. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

JUniorenPanel Overschie

DEC

Majel Lustenhouwer

23 'Zingen en Springen' 16:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 2 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Wegens enorm succes hebben we Majel Lustenhouwer weer terug gevraagd... Als Majel het vrolijke openingsliedje speelt, kunnen de meeste peutertjes niet stil blijven zitten. En dat gaat bijna een uur lang zo door. Met heel veel liedjes, spelletjes, een verhaaltje en nog meer inbreng van de peuters zelf. Majel speelt op de gitaar, ukelele, accordeon, toetsen en neemt ook allerlei instrumentjes mee voor de kinderen. ‘Zingen en springen’ is een vrolijke voorstelling, waarbij peuters en kleuters worden

Het JUPO bestaat uit kinderen die activiteiten organiseren voor andere kinderen in Overschie. Elke maand is er een nieuw thema waarbinnen activiteiten georganiseerd worden. Ben je tussen 9 en 13 jaar en wil je graag activiteiten organiseren en leuke dingen doen, neem dan contact op met Hannan Benmoussa (hannan@ jongerenpaneloverschie.nl) of kom langs in het PrachtHuis.

JPO Vergadering

De JPO-ers bespreken eens in de 2 weken op donderdagavond om 19:00 uur de lopende projecten, activiteiten en nieuwe ideeën. Vergaderen is altijd gezellig en nooit saai. Wil je een vergadering bijwonen? Neem dan eerst even contact op met Edwin van Putten: edwin@ jongerenpaneloverschie.nl.

JAN

De Zingende Harp

11 'Sneeuwwit Vogeltje' 14:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 3 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/theatermusica Op een dag vindt het sneeuwwit vogeltje iets bijzonder in zijn nest. Het is een ei van goud. Zou het soms van de koning zijn? Hij wil


pagina 13

het best teruggeven, maar waar woont de koning eigenlijk? Samen met zijn dierenvriendjes gaat het sneeuwwit vogeltje op zoek. Deze muzikale reis wordt verteld door kleurrijke poppen van vilt en aangevuld met klassieke muziek van een harpiste en zangeres. JAN

Zondagmiddaglounge

15 Couleurs Vocales

14:00 uur Wijktheater Musica Entree: € 5,00/R'dampas € 3,50 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Couleurs Vocales streeft ernaar geen standaard koorrepertoire te brengen. In eerste instantie, omdat zij dit zelf het leukst vinden, maar ook omdat het hun optredens bijzonder maakt. Zij willen het publiek verrassen. Alle nummers die ze zingen zijn speciaal door de dirigent bewerkt tot 5-stemmige arrangementen gezongen door sopranen, alten, tenoren en bassen. Passende kooreffecten en kleurrijke aankleding zorgen voor net dat beetje extra. Om veel verschillende evenementen te kunnen opluisteren, kiezen zij voor repertoire in uiteenlopende stijlen: jazz, a capella, pop en funky.

afloopt? Dat zie je als je naar deze voorstelling komt! JAN

Open dag Russian 25 School of Arts 11:30 - 16:00 uur CBS Het Podium De open dag van de Russian School of Arts is bedoeld voor alle kinderen die, binnen en/of na schooltijd, graag met (klassieke) kunstvakken in aanraking komen. Tijdens deze open dag kunnen kinderen en ouders informatie krijgen over de opleiding in CBS Het Podium, en lessenEen bezoeken. politiek-incorrecte comedy

Adrie van Wijk

Regisseur Stephan W. Zeedijk Accordeonist Joop Kluin

Figurentheater Ennadien

16:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: 2 tot 6 jaar Entree: € 7,00/R'dampas € 5,25 Info: www.freewebs.com/theatermusica Een voorstelling voor de aller kleinste. Mama uil zit op haar ei te wachten, maar ze heeft wel een beetje honger. Even weg kan toch wel? Mama is nog niet vertrokken of daar begint het ei te bewegen. Als mama terug komt is ze blij! Ze vertelt het aan iedereen. Maar dan? Plof, plof, plof valt het kleintje naar beneden. Hoe het

14:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 5 jaar Entree: € 3,00/R’dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/theatermusica Een koorddanseres met hoogtevrees, een messenwerper met faalangst, de vrouw met vier benen en de langste mens ter wereld die zijn nek uitsteekt. Deze wervelende scenes vormen een caleidoscoop van wensdromen. Je ziet de schoonheid van het vertrouwen in de ander, de vreugde over een act die lukt en de pijn van het falen en in de finale komt uiteindelijk alles goed. FEB

Tekst Ko van den Bosch Spel Wilco Heemskerk, Marina Meijers en Adrie van Wijk JAN

JAN

Dansgezelschap Plan-D 'Santa Sangre'

Zondagmiddaglounge

12 'Suena a Más'

28 'Op onse Senuwe'

20 'Daar is Mama!'

FEB

8

20:30 uur Wijktheater Musica Entree: € 7,00/R’dampas € 5,25 (incl. advokaatje met slagroom) Info: www.freewebs.com/ theatermusica Een politiek incorrecte comedy. Mevrouw is jarig en is nu definitief over de uiterste verkoopdatum. Haar verjaardag wil ze dan ook op gepaste wijze vieren. Samen met haar hartsvriendin zien zij zich als de laatste cultuurdragers van de wijk. Dan komt ter verhoging van de feestvreugde ook meneer op het verjaardagsfeest. Gedrieën halen ze herinneringen op uit de tijd dat de wijk nog schoon en overzichtelijk was. Niemand ontkomt aan hun felle tirade over asielzoekers, zwartwerkers en kanslozen, junks en witgoedverkopers, te zachte winters, Poolse loodgieters, hangjongeren, dooie haring, Libelle en ga zo maar door.

14:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 12 jaar Entree: € 5,00/R'dampas € 3,75 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Suena a Más werd in 2006 opgericht door dichter Ron Koldenhof, zangeres Carla Koldenhof en pianist Eddy Kent. Suena a Más wil graag een mooie harmonie van zang, poëzie en muziek tot stand brengen. Dat levert een sfeervol programma op voor concerten in de huiskamer, tuin, het café, theater, festivals en kunstontmoetingen. Muziekstijlen zijn latin (bossa nova, bachata en bolero), jazz, soul, pop en blues. De poëzie kenmerkt zich vaak door de driehoeksverhouding mens-stad-natuur. Een middag die je zeker zal bekoren!

voorwerpen haakt Lindai Boogerman met haar objecten poppentheater in op de belevingswereld van de peuter. Kenmerkend voor haar werk zijn de rust in haar spel en de eenvoudige opbouw van de voorstellingen, zodat het publiek de mogelijkheid krijgt het beeld en de sfeer zelf in te vullen. Deze peutervoorstelling gaat over spelen, ontdekken en vol plezier van het ene in het andere stapelgekke verhaal vallen. Lindai werkt al 25 jaar als één van de vaste poppenspelers in Sesamstraat. FEB

29 Schrikkelparty 20:30 uur Wijktheater Musica Entree: € 7,00/R'dampas € 4,90 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Eens in de vier jaar jarig? Geen probleem! Wij organiseren een schrikkelparty met de Big Salsa Band. Let op: De Big Salsa band kan niet garanderen dat je tijdens het wervelende optreden op je stoel blijft zitten. Wij aanvaarden hiervoor dan ook geen enkele aansprakelijkheid. Wij zorgen voor hapjes, voor een leuke workshop en voor de jarige is deze avond gratis. Ben je zelf niet jarig maar wel zin in een feestje, koop een kaartje en kom schrikkelen.

Rondje Oud Overschie

FEB

Peutervoorstelling

17 'Stapel!'

16:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: 2 tot 4 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Met eenvoudige middelen en gevonden

‘Smaakmakers’ in Oud Overschie willen hun inspiratie en alles wat er mee te maken heeft, tonen aan de buitenwereld. In 2011 is ‘Rondje Oud Overschie’ van start gegaan en vanaf 5 februari gaan ze hiermee verder. Het aanbod is zeer gevarieerd en zeker de moeite waard om iedere eerste zondag van de maand te gaan kijken. Kijk voor meer informatie op: www.rondjeoudoverschie.nl


Over ëren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Recre

Landgoed De Tempel: een heerlijke buitenplaats

Overschie zit vol verrassingen. Wist je bijvoorbeeld dat er een kolonie halsbandparkieten leeft op landgoed De Tempel? Overschie bezit veertig Rijksmonumenten, deze keer bezoeken we landgoed De Tempel.

Was je heer van landgoed De Tempel dan was je een machtig man; vrij van belastingen, rekeningen en kon je letterlijk eigen rechter spelen. Het kleine stukje land bezat namelijk hoogheerlijke rechten wat zoveel inhoudt dat er een eigen gerechtshofje op het landgoed aanwezig was en om te laten zien dat het menens was, bungelde er eens in de zoveel tijd iemand aan de galg. Meneer Bijl, bioloog van beroep en insectkundige, is onze gids vandaag en heeft zich voor deze wandeling verdiept in de geschiedenis van het landgoed. Hij is een opvallende verschijning die alle Nederlandse flora uit zijn hoofd kent. Vandaag laat hij ons alle hoeken van De Tempel zien. De romantiek van het landgoed is alom aanwezig. Achter het statige, witte landhuis ligt een prachtig natuurgebied met watertjes, slingerende paadjes, een theehuisje aan de Schie, loofbomen, kastanjes en statige oprijlanen met klassieke lantaarnpalen op gas. De Tempel is uitermate geschikt voor een zaterdagmiddagwandeling.

Dwarsbalk De naam De Tempel is minder romantisch dan het lijkt. Het stamt af van het Latijnse woord templa dat ronduit dwarsbalk betekent. Deze dwarsbalk, die dient om een sluisdeur open te houden, vinden we aan de rechterkant van het gebouw. Het ligt tussen twee slootjes in. Meneer Bijl wijst, met Overschie aan zijn linkerhand gelegen, naar voren. “Zie je die rivier daar? Die ligt veel hoger dan dit gebied. Vroeger stond dit landgoed dan ook onder water. Een veengebied was het. Nadat het landgoed is gedempt, zijn er sluizen aangebracht om verschillende waterpeilen te realiseren in de sloten. Dit slootje is lager dan de rivier en als je verder het landgoed op kijkt, ligt het volgende slootje weer wat lager.” De geschiedenis van het landgoed loopt ver terug tot in de middeleeuwen: het jaar 1290. In vogelvlucht somt onze gids alle hoogtepunten van het landgoed op. “In de 17e eeuw werd Johan van Oldebarnevelt eigenaar van het landgoed. Hij was niet van adel, maar wel de machtigste man


pagina 15 13

De tuin is letterlijk en figuurlijk een groot goed. De dikste en oudste eik van Rotterdam staat diepgeworteld en blakend van gezondheid in de zon te stralen. “Deze eik is waarschijnlijk 300 jaar oud”, legt meneer Bijl uit. Verrast kijken we op als er krijsend een groene wolk opstijgt uit de boom. “Ach kijk, halsbandparkieten. Ik wist niet dat ze hier ook al zaten. Een hele kolonie zo te zien. In Rotterdam zitten tientallen wilde parkieten net als in Den Haag en ze kunnen hier prima overleven.” Zijn ogen gaan licht glimmen als hij over de natuur praat.

Bij het theehuisje achterin het landgoed blijft hij even stilstaan. “Dit is mooi hè. Dit theehuisje werd gebruikt om gasten te ontvangen en thee te drinken. Dat was chique en gaf je aanzien. Binnenin zie je nog oude schilderingen in Delfts blauw op de muren.” Een ander leuk detail zijn de bijenkorven. Als je langs het theehuisje loopt kom je op een gegeven moment bij een laag hekje. Achter het hek krioelen de bijen in het rond om heerlijke honing te maken. Als we onze wandeling hebben afgerond en weer bij het landhuis aankomen, neemt meneer Bijl ons mee naar de beelden voor het landgoed. Bij de vijver liggen twee versteende dames en Poseidon. “Je ziet dat deze beelden veel ouder zijn dan het landhuis dat nog stamt uit deze eeuw. Poseidon, de god van het water, staat voor het water dat hier veel aanwezig is. En naar deze dame moet je goed kijken. Ze heeft in plaats van een kroontje een kasteeltje op haar hoofd. Zij staat symbool voor de vrouwe des huizes.”

w.onso

Landgoed De Tempel is alleen vrij toegankelijk op zaterdagen. Kijk voor meer informatie op: www.detempel.onsoverschie.nl

sch ver ie

Tijdens de wandeling over het landgoed vergeet hij bijna de historie en wijst allerlei planten aan. “Dit is moederkruid. Vroeger baarden vrouwen hun kind in dit kruid vanwege de hygiëne. Als je het blaadje van deze plant tussen je vingers wrijft, ruik je een sterke geur. Dit stofje werkt desinfecterend. En deze loofbomen hier worden vaak door boeren geplant op hun erf. De bomen groeien snel en ze hebben lange, kaarsrechte stammen van heel stevig en buigzaam hout. Van dat hout konden zij handvatten voor werktuigen maken of bezemstelen.”

Theehuisjes en bijen

ww

Oudste eik van Rotterdam

“Deze eik is waarschijnlijk 300 jaar oud”

.nl

van Nederland. Zeker na de dood van Willem van Oranje, want toen werd hij raadspensionaris. Hij bezat meerdere landgoederen en hoogheerlijkheden. Alleen werd deze machtige positie uiteindelijk zijn dood, want op 71 jarige leeftijd werd hij opgeknoopt door Prins Maurits. In 1936 bouwde meneer Van Beek een nieuw landhuis op het landgoed, dat is het huis wat je nu ziet. De weduwe van Van Beek onderhield de tuin goed en toen zij het in 1948 verkocht aan Rotterdam, had zij als voorwaarde dat de tuin moest blijven zoals die is en dat het open gesteld werd voor publiek.”


Overeënren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReLcerve

De raad praat... over hun kerstwens Volgende week is het Kerstmis en dat brengt vaak het beste in de mens naar boven. Een extra handje helpen, familie opzoeken en goede voornemens opstellen voor het nieuwe jaar. De raad heeft ook het beste voor met Overschie.

w.onso

sch ver ie

ww

Anne Snoeck Henkemans, fractievoorzitter PvdA Overschie: “De lichtjes zijn ontstoken in de bomen aan de Burgemeester Baumannlaan en Abtsweg. Lichtjes die het hart verwarmen, die ons vrolijk stemmen. Voor de bewoners van Overschie wens ik dat ze ook thuis bij familie en vrienden met elkaar de lichtjes aansteken en in warmte en geborgenheid bij elkaar zullen zijn en dat ze daarbij ruimte maken voor eenzame medebewoners. Die lichtjes moeten een inspiratiebron zijn voor hoe we de nabije toekomst in zullen gaan. De afgelopen zes jaar is Overschie als een zeer positieve, actieve deelgemeente op de kaart gezet door haar bewoners. Laten we dat niet afbreken door negatieve gedachten en behoudendheid. Ik wens de Overschiese deelraadsleden een verlicht en verwarmd hart toe met mededogen voor hen die onze hulp nodig hebben en een verlichte kijk op hoe we Overschie positief ontwikkelen. Overschie moet niet terug naar af.”

Kijk voor meer informatie op: www.deraad.onsoverschie.nl

.nl

Reinier Verhoeven, fractievoorzitter VVD Overschie: “Het kerstfeest symboliseert voor mij het nieuwe leven, de hoop op een nog betere toekomst. Het is in de eerste plaats een feest dat mensen in de beslotenheid van hun familie vieren. En zo hoort het ook. Je partner, je vader en je moeder, je broers en je zussen en je kinderen zijn degenen op wie je als eerste terugvalt wanneer je steun nodig hebt. Omgekeerd zullen zij ook op jou een beroep willen doen als zij in de problemen zitten. Het is goed deze band in ere te houden.”

Ed Westra, fractievoorzitter D66 Overschie: “De kerstmaand is bij uitstek een moment om alle vrijwilligers die in Overschie actief zijn even in de spotlights te zetten. Zonder hun inzet zouden verenigingen niet kunnen draaien. Zonder mantelzorgers zouden zieken thuis verkommeren. Zonder de inzet van vrijwilligers zouden feesten en festivals niet kunnen plaatsvinden. Zonder actieve ouders op school zouden veel activiteiten geen doorgang kunnen vinden. Zonder inzet van bewoners kunnen de ‘opzoomer kerstbomen’ niet worden geplaatst en worden er geen lampjes ontstoken in veel straten van Overschie. De D66-fractie is blij met je inzet en je betrokkenheid en dat willen we graag even kwijt. Wij wensen je fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2012.”

Cees van der Kleij, fractievoorzitter CDA Overschie: “Kerst is een familiefeest. Buiten is het koud en donker, binnen zit men met gezin en vrienden behaaglijk warm. Dat komt overeen met het CDA-gedachtengoed. Het CDA is een familiepartij, een mensenpartij. CDA staat dan ook voor Welzijn van de Overschieënaren. Voor zinvolle dagbesteding voor ouderen, voor bewonersondersteuning waar dat nodig is, voor sport en spel voor de jongeren en voor veilig wonen en werken in onze mooie deelgemeente! Het CDA wil dan ook goede initiatieven blijven steunen op cultureel en sportief gebied, zoals de HIKE, Halloween, concerten, lezingen, activiteiten bij scouting, sport- en spelclubs en verenigingen. Dat is onze inspirerende kerstgedachte voor het jaar 2012.”


pagina 17 13

Respect en plezier met boksen!

Bouwen aan de toekomst Ponyclub de Schieruiters gaat verbouwen. De vereniging, die al sinds 1968 bestaat, krijgt een nieuwe en grotere bak voor dressuurwedstrijden, de stallen worden uitgebreid en er komt een gedeelte terug van het weiland. Louise Ouwerkerk: “We willen nog minstens 30 jaar blijven bestaan.” Vanuit het vliegtuig lijkt het alsof je gaat landen in de buitenbak van De Schieruiters. De club is namelijk gevestigd aan de rand van het vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Een beetje afgelegen, maar genoeg rust om heerlijke ritjes te maken.

Als je gaat sporten, dan moet het vooral leuk zijn. Dat is de gemotiveerde aanpak van Silent Dragon Holland, waar je vooral kunt boksen en thaiboksen. Enric Gunning, allround trainer en bedrijfsleider: “We stoppen veel lol en plezier in de trainingen.”

zich met diverse acties ingezet om geld in te zamelen en nu hebben ze eindelijk genoeg. “We hebben eindelijk een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe

“We willen nog minstens 30 jaar blijven bestaan”

Wat is er kenmerkend aan Silent Dragon? “Wij maken de jongeren bekend met sporten en zorgen ervoor dat ze een gezondere tijdsbesteding hebben. Het is belangrijk dat jongeren meer gaan bewegen en achter hun iPad en laptop vandaan komen. Als ze nu al veel sporten, dan worden het gezonde ouderen. Twee keer per week is al heel goed."

bak. We hebben een aantal jaren flink gespaard en via een aantal fondsen geld kunnen reserveren.” Er komt niet alleen een nieuwe dressuurbak, ook de stallen krijgen een onderhoudsbeurt, de kantine wordt verplaatst en er komt weer een stuk weiland terug, waarop de pony’s kunnen grazen. “Ik hoop dat we de verbouwing in drie jaar hebben afgerond”, vertelt Louise.

Alleen dat is niet genoeg voor het complete onderhoud. Vanaf 2005 hebben de leden

.nl

De ponyclub mag zeker niet verward worden met een manege. Penningmeester Louise Ouwerkerk: “Iedereen werkt hier als vrijwilliger en in tegenstelling tot een manege hebben wij geen winstoogmerk. Mensen kunnen hier wel tegen een bepaald bedrag hun pony stallen. Dat geld gaat naar onderhoud van de vereniging.”

w.onso

sch ver ie

Kijk voor meer informatie over Overschie Sport Gratis op: www.overschiesportgratis.nl

ww

Kom bij Ponyclub de Schieruiters gratis sporten via Overschie Sport Gratis. Je leert om pony te rijden, je krijgt een eigen pony die je gaat verzorgen en je helpt mee het land schoon te houden.

Jullie staan bekend om een speciale aanpak om jongeren gemotiveerd te houden. Wat is jullie geheim? “Wij stoppen veel lol en plezier in onze trainingen. Je hoeft bij ons niet alleen keihard te trainen en af te zien, maar we zorgen voor leuke spelelementen. Ook leren wij de jongeren respect te hebben voor elkaar en om elkaar te helpen. Word je beter in een vechtsport dan worden de trainingen wel zwaarder en moeten de jongeren wel wat offers brengen, zoals oefeningen continue herhalen. Maar we helpen iedereen op zijn eigen niveau.” Jullie richten je vooral op de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Hoe doen jullie dat? “Vechtsport is redelijk populair onder die groep en laatst zijn we ook met een cursus hip hop dansen begonnen in de ‘Nieuwe Brandaris’. Na zes lessen kijken we naar het draagvlak en als het een succes is, dan verplaatsen we de cursus naar Silent Dragon.”


Overuëurer n

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReCcurlet

Kerk als cultureel centrum Enthousiast zingend staat de.fundo voorin de Grote Kerk. Ze geven een a capella concert voor ruim zestig mensen. Deze concerten moeten bijdragen aan de cultureel maatschappelijke functie van de kerk en zorgen ook voor geld in het kerkelijke laatje. “Ik heb er ontzettend van genoten.”

De jongens van de.fundo staan in een halve cirkel voor de preekstoel. Het is zaterdagmiddag en de schemer is zojuist ingevallen wat de kerk sfeervol verlicht. Het a capella geluid van de twaalf studenten vult de hele zaal en als de jongens vanuit zachte keelklanken aanzwellen naar een vol, trillend geluid, schieten de haren op je armen overeind. Ze noemen zichzelf een kamerkoor dat afwijkt van het geijkte repertoire en ze zingen graag ‘zonder gewemel en zonder vrouwen’. Dat ongeijkte repertoire heet ‘à nostre drame’ en gaat over alles waar de man van houdt: drank, vrouwen en de Lieve Heer. Zo zingen ze ‘Chanson à boire’, van Francis Poulenc, over een charmante herbergierster die aangeschoten mannen in haar kroeg verwent met drank en eten, maar ook het zwaardere ‘Agnus Dei’ van Guillaume de Machaut. Het is voor de tweede jaar op rij dat er op zaterdagmiddag een concert wordt gegeven in de Grote Kerk in Overschie. Het studentenkoor is een opwarmertje voor de Mastreechter Staar, een 120 man tellend mannenkoor [dat afgelopen zaterdag optrad, red.] In het nieuwe jaar wil de organisatie

verder gaan met activiteiten te ontplooien. Letty Pak van Stichting Grote Kerk Overschie: “We willen de Grote Kerk als gebouw onder de aandacht brengen van het grote publiek. De kerk is een ultieme plek om een lezing of een concert te geven. Maar de kerk moet bovenal weer meedoen in de maatschappij. Sommige kerken ruiken muf en duf en dan weet je dat er niets


pagina 19 13

“De kerk is akoestisch heel mooi, er mogen veel vaker concerten gehouden worden” Meneer Van Schijndel heeft vanaf de achterste rij zitten genieten van de.fundo en is blij met de uitspraak van Letty Pak. “Ik vind dat concerten of orkesten geschikt moeten zijn voor deze ruimte, als je snapt wat ik bedoel. Het moet geen Paradiso worden hier.” Meneer Van Schijndel komt elke zondag in deze kerk en zingt zelf in het kerkkoor. “Dit optreden vond ik heel mooi. Ik vind het knap dat zo’n kleine groep dit repertoire heeft voorgedragen, daar zit een hele studie achter. De kerk is akoestisch heel mooi en er mogen wat mij betreft veel vaker concerten in de kerk gehouden worden. Zelfs als ik ervoor moet betalen, al ligt dat eraan hoeveel.” De eerste concerten van Stichting Grote Kerk zijn gratis geweest, maar dat kunnen ze uiteindelijk niet opbrengen om vol te houden. Letty: “Onze enthousiaste bedoeling was elke eerste zaterdag van de maand een klassiek, laagdrempelig en gratis concert te geven, maar dat is niet kostendekkend.” In de pauze van het concert stapt Letty naar de microfoon en geeft aan dat de.fundo het laatste gratis concert in de kerk is geweest.

ww

Kees van der Meer, lid van de activiteitencommissie van Stichting Grote Kerk en lid van een gospelkoor vindt de kerk als culturele instelling een goede ontwikkeling. “We hebben hier eerder

een flitsend optreden georganiseerd. Een gospelkoor trad op met discolampen en al. Dat soort concerten mogen hier vaker komen. We moeten de kerk groot houden en voor maatschappelijke doeleinden gebruiken en concerten zijn daar een goed voorbeeld van.”

w.onso

sch ver ie

Er kunnen allerlei concerten gegeven worden in de kerk mits het zich leent voor de doelgroep en voor het gebouw. “Ik vind wel dat jazzconcerten moeten kunnen, maar een De Dijk of Ilse DeLange hier neerzetten, dat zou alleen goed zijn voor de kaartverkoop. We houden namelijk altijd rekening met de gemeenschap en iedereen moet zich er prettig bij voelen.”

Letty: “Het geld dat we ophalen bij het concert en dat we binnen krijgen voor een kaartje gaat voor een deel naar de Stichting Grote Kerk. De subsidie van monumentenzorg is niet genoeg om bijvoorbeeld het hele hekwerk te restaureren.”

.nl

meer mee gebeurt. In onze kerk gebeurt wel wat en daarbij is de ruimte veel te mooi om te versuffen. Ik hoop mensen naar binnen te trekken en of ze dan ook zondagochtend komen, dat mogen ze zelf beslissen.”

Kijk voor meer informatie op: www.grotekerk.onsoverschie.nl

Koninklijke concerten in de Grote Kerk Het Mastreechter Staar, een imposant mannenkoor, stond onlangs in de versierde Grote Kerk. Het concert mag gerust groots genoemd worden. De Koninklijke zangvereniging, met 120 mannen aan boord, heeft bekendheid in binnen- en buitenland en heeft meerdere concerten gegeven in De Doelen en het concertgebouw in Amsterdam. In Overschie brachten zij het Viljalied van Franz Lehar ten gehore, waarin de sopraan Britt Truyts als enige vrouw haar solo zong. Na de pauze kwam het publiek in hogere kerstsferen met kersliedjes als Hallelujah uit het Messiah en het Ave Maria.


Over en

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Lev

Het is bijna Kerstmis. Een tijd van kerst- en nieuwjaarswensen, elkaar een warm hart toedragen en van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wij vroegen de mensen op straat:

“Wat is je kerstgedachte en heb je nog goede voornemens?” Peter Vrijenhoek: “Ik ga weg uit Overschie vanaf volgend jaar. Mijn vrouw komt uit Amerika, we hebben elkaar daar leren kennen en ik ben nu uitgewerkt in Nederland, dus kunnen we samen terug. Ik heb al een huis in Amerika in de staat Minneapolis. Mijn vrouw komt ook uit Overschie, maar is opgegroeid in de Verenigde Staten, dus we hebben veel familie daar wonen. Kerst vieren we nog in Overschie en eind januari zullen we gaan emigreren.”

Mariette Heij: “Ik ga werken met Kerstmis. Ik ben wijkverpleegkundige in de Thuiszorg Rotterdam en ik help mensen het hele jaar door. Ik heb geen goede voornemens, maar dat kan altijd nog komen.”

Meneer en mevrouw Van Zoest: "Afgelopen jaar is er veel gebeurd. Ik ben gepensioneerd en we hebben veel geklust aan ons huis. Onze kerstgedachte is dat we rustig aan gaan doen en onze kleindochter komt nog vaker logeren. We willen vooral komend jaar leuke dingen gaan doen en daar hebben we ook de tijd voor.”

w.onso

sch ver ie

Kijk ook eens op: www.onsoverschie.nl

ww

Bob Post: “Ik heb altijd goede voornemens. Ik heb bijvoorbeeld een katje waar ik thuis voor zorg en ik ga hem iets aparts geven voor Kerst. Ik geef hem al elke dag rosbief, dus het beest is al verpest. Ook wandel ik elke dag en schrijf ik stukjes voor de Overschiese Krant, met al deze dingen ga ik volgend jaar verder.”

.nl

Mevrouw Van der Berg: “Wat ga ik doen in 2012? Werken. Ik heb ook geen goede voornemens. Dat heeft geen zin en ik denk niet dat het hoeft. Als mensen zeggen: ‘Ik stop met roken’ en vervolgens doen ze het niet, wat heeft het dan voor zin om zo hoog van de torens te blazen, toch?!”

Marian Scholtes: “Mijn kerstgedachte is zo blijven doorgaan, zoals je normaal doet. Sta voor iedereen klaar, maar vergeet jezelf niet. Ik sta als sportmasseur voor een hoop mensen klaar, maar ik heb geleerd ook mezelf extra in de gaten te houden. Je moet jezelf nooit helemaal vergeten. Ik denk dat dat een belangrijke boodschap is in deze gehaaste tijd. Goede voornemens werken wat mij betreft niet. Als je niet lekker in je vel zit, dan komt daar toch niets van.”


pagina 21 13

De Kinderboekenslagerij zet de discussie op scherp Ze zijn dolenthousiast en lopen tien stappen vooruit op hun plannen. Maranke, kinderboekenschrijfster, en haar man Martijn, illustrator, maken al jaren samen kinderboeken en werken al vijf jaar naar hun droom toe: een platform voor kunstzinnige en kwalitatieve kinderboeken. Sinds vorig jaar wordt fantasie werkelijkheid met de Kinderboekenslagerij. Ze kochten de oude slagerij aan de Delftweg in Overschie en dachten: daar moeten wij iets mee. Het idee waarop ze al jaren aan het broeden waren, kreeg ineens meer vorm en vanaf het eerste Rondje Oud Overschie in januari begonnen Maranke (35) en Martijn (32) met de Kinderboekenslagerij. Aan tafel in de ‘slagerij’ tussen de illustraties van Martijn vullen ze elkaars zinnen vloeiend aan. Wat willen jullie met de Kinderboekenslagerij? Maranke: “We willen dat kunstzinnige kinderboeken meer aandacht en waardering krijgen. Er moeten zeker ook educatieve boeken zijn, maar wij staan voor kunstzinnige, kwalitatief hoge boeken die met liefde zijn gemaakt.” Martijn: “Leeservaring is voor ons belangrijker dan dat je er echt iets van leert. Je moet ervan kunnen genieten en misschien zijn wij wel het eerste zaadje van kunst en cultuur dat je bij kinderen plant. Maranke: “Een eerste kennismaking met literatuur en kunst.” Zijn er dan meerdere soorten kinderboeken? Martijn: “In de kinderboekenwereld zijn er momenteel twee stromingen en daartussen zit een groot grijs gebied. Aan de ene kant zijn er educatieve boeken, op leesniveau van het kind, die mensen gebruiken om iets uit te leggen. De andere stroming is een boek dat mooi wordt gevonden. Dat boek wordt niet gekozen om iets mee uit te leggen, maar om van te genieten.”

Maranke: “Ons hogere doel is dat je kinderen leert kijken en nadenken en daarmee de creativiteit en fantasie bevordert. Voor dat type boeken willen wij aandacht vragen.” Dat doen zij door middel van de Kinderboekenslagerij. Een platform om de diepgang in kinderboeken aan te prijzen. Via een website willen zij een galerie starten waarop verschillende illustraties te koop zijn en waar zij aandacht schenken aan mooie kinderboeken. De Kinderboekenslagerij is een platform dat nog volop in ontwikkeling is. Waar staan jullie volgend jaar? Martijn: “Volgend jaar hebben we een kinderboek met een bijbehorend karakter over de Kinderboekenslagerij. Met dat karakter willen we naar buiten treden om ons te mengen in de discussie over kinderboeken. We wachten nu nog teveel tot mensen ons vinden, dat moet dadelijk andersom.” Maranke: “We willen altijd verder en altijd meer. Wat we nu al doen is fantastisch. Ik begeleid manuscripten en coach schrijvers, dat vind ik heel leuk om te doen en dat wil ik volgend jaar nog meer gaan doen. Ook maken we nog steeds samen kinderboeken. Volgend jaar hebben we weer een nieuw kinderboek af, waar we nu druk mee bezig zijn.”

Is de Kinderboekenslagerij iets voor mij? De Kinderboekenslagerij is een galerie en werkplaats van Martijn en Maranke. Heb je kinderen of ben je op zoek naar een origineel cadeau dan kun je op afspraak langskomen om illustraties en kinderboeken te bekijken en te kopen. Houd je van schrijven? Dan is het leuk om Maranke op te zoeken. Zij begeleidt kinderen en volwassenen bij het schrijven van hun verhalen en dat doet ze met veel plezier en kunde. Ook geven de twee workshops, cursussen en coaching op maat. Kijk voor meer informatie op: www.dekinderboekenslagerij.blogspot.com Of bel om een afspraak te maken: 06-53821945


Over eënren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReLcerve

“De weerbaarheid bewonder ik” Kees Konings (56) is naar eigen zeggen in de ‘echte wereld’ terecht gekomen. Na een goede baan in het valutacircuit, ging hij twee jaar geleden als vrijwilliger aan de slag bij Stichting Inloophuis De Boei, een ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. ‘De Boei voelde als een warm bad’.

Door De Boei ben ik anders tegen de ziekte gaan aankijken. Als je kanker krijgt, zak je op de maatschappelijke ladder. Je verliest je baan en soms ook vrienden. Maar het is niet zo dat je geen toekomstperspectief meer hebt. Als bestuurslid maak ik dit kenbaar. De ziekte hoeft niet meteen gezien te worden als dodelijke ziekte. Ik stond er vroeger niet bij stil om vrijwilligerswerk te doen. Ik had het toen te druk met mijn baan.

Ik wil de mensen uit het witte jassen circuit halen. Even weg uit de sleur. Als gastheer van inloophuis De Boei in Overschie zorg ik voor een open sfeer. De gasten kunnen meedoen aan activiteiten of ze kunnen gewoon bij elkaar zijn. Het is heel laagdrempelig. Ik vind De

Boei een mooie plek. Niets moet en alles mag en het is niet op therapeutische basis. Tijdens het schilderen kun je je verhaal kwijt, maar bovenal kun je hier zijn, wie je wilt zijn.”

ww

“Door de Boei ben ik anders tegen ziekte gaan aankijken”

Maar het heeft mij veel gebracht. Het werk brengt andere mensen op je pad en verbreed je horizon. Ook ben je eerder tevreden met wat je hebt en geniet je van het leven. In de valutawereld draait alles om eigenbelang, cijfers en prestaties. Ik ben nu pas in de echte wereld terecht gekomen. De gasten in het inloophuis werken aan bovenmatige wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat doet iets met je.

w.onso .nl

weerbaarheid van onze gasten bewonder ik. Mensen strijden tegen hun ziekte en blijven ondanks alles doorzetten. En die creativiteit die er dan loskomt!

sch ver ie

“Ik ben altijd werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 2008 arbeidsongeschikt werd verklaard, ik heb de ziekte van Ménière, wilde ik het maatschappelijk belang dienen. Ik ging op zoek naar vrijwilligerswerk en zo vond ik de vacature voor kok bij Stichting Inloophuis De Boei. Ik heb wel even getwijfeld, want ik was bang dat er in een inloophuis voor kankerpatiënten een trieste en matte sfeer zou hangen. Na één gesprek was ik al om. De sfeer was precies tegenovergesteld. Ik kwam werkelijk in een warm bad terecht. Er werd veel gelachen en natuurlijk werd er ook af en toe een traan gelaten. Wat ik geleerd heb is dat mensen niet zo moeten zeuren. Het is buiten te warm of te koud, wat maakt het uit. Dat is toch niet het belangrijkste in het leven. Ook de

Kijk voor meer informatie op: www.boei.onsoverschie.nl


pagina 23 13

Over ’de buren’ gesproken

“Ik ben jaloers op Overschie” Als veertienjarige jongen speelde Frans van der Hilst in de Oost-Sidelinge waar zijn opa en oma woonden. Nu is hij voorzitter van het Dagelijks Bestuur van deelgemeente Prins Alexander. “Als rasechte Rotterdammer ben ik jaloers op Overschie.” Overschie is stokoud. De geschiedenis van de eerste dorpskern loopt terug tot ver in de Middeleeuwen. Prins Alexander is vergeleken met Overschie een jong blaadje. Na de oorlog bouwde Rotterdam aan een nieuwe toekomst buiten het centrum. In 1966 werd de eerste paal geslagen en in 1975 werd Prins Alexander een deelgemeente. De voorzitter van dit jonge gebied ziet dat deze geschiedenis invloed heeft op het gebied. “Als je over straat loopt in Overschie, dan herken je de echte Overschieënaar. Dat heb je niet in Prins Alexander. In de wijk het Lage Land begint dat nu te komen.” Hoe herken je dan een Overschieënaar? Volgens Van der Hilst komt dat door de historische binding met een gebied. “Overschie heeft dat sterker dan wij. Prins Alexander vierde op 24 november haar vijftigjarige bestaan. In de wederopbouw, na de oorlog, was het voor gezinnen noodzaak weer een eigen huisje te hebben en de pioniers van Rotterdam trokken destijds vanuit Blijdorp of Rotterdam Noord naar het Lage Land toe.” Van der Hilst haalt ook de Amsterdamse wijk ‘De Bijlmer’ aan. Deze wijk is net als Prins Alexander ontstaan na het dempen van een meer en wordt gekenmerkt door veel groen, hoogbouw en ruimtelijke opzet. “Als je Ommoord met de Bijlmer van nu vergelijkt dan zie je dat Ommoord zich veel beter heeft ontwikkeld en dat Rotterdammers echt hun best doen om er iets van te maken. Die veerkracht is typerend voor Prins Alexander.” Wat ook kenmerkend is voor de deelgemeente is volgens de voorzitter de vitaliteit van de verschillende wijken. “Deze deelgemeente is ruim opgezet, heeft veel groen en is omringd door de Rottemeren, de Kralingse Plas en Zevenhuizerplas. Waarin wij ook verschillen van Overschie is de regio functie. Mensen uit alle gebieden komen naar het Alexandrium om te winkelen. Daarin

zijn we meer grootstedelijk dan Overschie wat toch een dorps karakter heeft.” Als rasechte Rotterdammer zegt Van der Hilst jaloers te zijn op Overschie. “Zij hebben een diepe historische band met Rotterdam. Je vindt de historie van Overschie op straat. Neem de Schie die vroeger gegraven is van Delft naar Delfshaven. Ook leven de mensen in Overschie met elkaar en hier in Prins Alexander meer naast elkaar. Maar dat gaat veranderen, dat zie je al in Zevenkamp en het Lage Land.” “Overschie ken ik persoonlijk van de mooie woningen in Oud-Overschie, waar ik altijd speelde. Mijn opa en oma woonden in OostSidelinge, dus ik kwam als veertienjarige redelijk vaak in de deelgemeente. En als ik terug fietste vanuit Delft dan zag ik altijd de ‘Van Leeuwen Buizen flat’ en dan wist ik dat ik weer in de stad was.”

“Prins Alexander is ruim opgezet en heeft veel groen”


Alle ruimte voor jou & je gezin

op en top wonen aan de Schie

140 m2 woonoppervlak en een tuin of terras op het zuidwesten

Royale eengezinswoningen vanaf € 285.000 v.o.n. incl. parkeerplaats

Neem nu een langlopende optie en bespreek al uw maatwerkwensen met ons!* *

volg ons!

Uitgebreide uitleg op de site.

010 - 433 57 10

010 - 233 02 02

www.nieuwstadtenland.nl

Gewoon mooi

en betaalbaar

B E ZO E K MODELW DE ONING! Blijv

enburgstr aa Overschie* t 196, * bel de ma een bezickhelaar voor tiging.

Er zijn nog vijf 3- en 4-kamerappartementen te koop van € 187.500 tot € 205.000 v.o.n. Een complete woning inclusief keuken, badkamer en sanitair. En u betaalt geen bouwrente. Direct beschikbaar!

BLIJVENBURG

• Veel licht en ruimte door grote raampartijen • Standaard vloerverwarming gehele woning • Ruim balkon aan de woonkamer • Aansprekende, hoogwaardige architectuur • Parkeergarage onder gebouw, binnendoor bereikbaar • Aantrekkelijke MVE-regeling met o.a. terugkoopgarantie

MOOI AAN DE SCHIE

www.blijvenburg.nl 910_1134 Adv NSL_Blijvenburg.indd 1

010 - 233 02 02 22-11-11 13:53

Overschie Gesproken I Nr.4 - 2011  

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over Overschie.

Overschie Gesproken I Nr.4 - 2011  

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over Overschie.

Advertisement