Page 1

O I OKT MER 3

11

B E R 20

e i h c s r e Ov A JA A R G

NG 3

I NUM

5e editie Paradie Kunst en karton

Drie dagen om nooit te vergeten

Een catwalk van kartonnen dozen aan de Abtsweg

Gestolen klokken, verborgen details en een waanzinnig uitzicht

g. 12+13

w.onso

sch ver ie

Het geheim van de Grote Kerk

AGENDA pa ww

Welk festival vond jij het leukste?

Evenementen

.nl

Spetterende zomer in Overschie

Lees, kijk en praat mee op OnsOverschie.nl


Over

d Inhou

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Nieuwe website Overschie Sport Gratis

Overschie Sport Gratis heeft een vernieuwde website die helemaal in het teken staat van gratis sporten. Op www.overschiesportgratis.nl vind je een overzicht van alle achttien verenigingen die zijn aangesloten bij Overschie Sport Gratis. Bekijk het laatste sportnieuws, zie welke evenementen er in Overschie zijn en zet je eigen sportfoto’s online in het foto-album. Op de homepagina zetten we elke maand een Overschiese sporter in The Spotlight. Wil jij ook, net als een professionele sporter in de schijnwerpers staan? Mail dan je naam naar: redactie@overschiesportgratis.nl.

4

6

8

Nieuwsoverzicht

Overschie heeft twee oplaadpalen en 352 huishoudens in Overschie hebben een gratis energiebesparend pakket gekregen. Dit en meer nieuws op deze pagina.

Een kerk vol geheimen In de Grote Kerk in Overschie liggen de grappige verhalen en feitjes voor het oprapen, maar je moet goed kijken. Overschie Gesproken neemt je mee van grafsteen tot kerktoren.

10

12

Het resultaat van een wijkgesprek

Met regelmaat zijn er de wijkgesprekken. Maar wat gebeurt er daarna? Overschie Gesproken gaat op pad met de jongerenwerkers van Thermiek.

Evenementenkalender

18

14

De meiden van M&M Aerobicstudio spetteren op Paradie Overschie. En de jongens? Die trappen een balletje met Feyenoord. Blader snel naar deze pagina met de leukste activiteiten uit Overschie.

Wat een feestje was Paradie weer. Deze lustrumeditie is liefdevol verlopen met teveel optredens en activiteiten om op te noemen. Een fotoverslag.

boodschap aan... 20 Een Annemarie van den Broek, de nieuwe bestuurder in Overschie. Wij vroegen de mensen op straat: Wat wil je het nieuwe bestuurslid meegeven?

Kunst, cultuur, muziek en theater. Deze herfst is er voor ieder wat wils.

Overschie Sport Gratis

5 jaar Paradie Overschie

21

Enige vliegviswinkel in Rotterdam

Dat is Martin Hengelsport aan de Burg. Baumannlaan. René van Heezik werkt met hart en ziel bij deze familiezaak.

22 Wat een prachtige zomer

9 Word jij een profvoetballer?

Als je in de Voetbalklas zit van de Dalton Talent Campus, dan zit dat er dik in. In deze speciale klas mag je de hele week voetballen.

COLOFON Overschie Gesproken wordt uitgegeven in opdracht van de deelgemeente Overschie. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Camping Rotterdam, Music Republic, kofferbakverkoop en de kinderspeeldagen in Sport- en Speelpark Levenslust. Deze zomer barstte van de waanzinnige activiteiten. Een terugblik.

16

De Raad praat...

17

Karton, karton en karton

Over de zomer. Een tijd van reces en bezinning en daar komen veel nieuwe ideeën uit voort.

Met 358 dozen trekken de vier kunstenaars van ‘Het Lab’ de wijk Kleinpolder-Oost in om een statement te maken.

UITGEVER: Jan Dirk Stouten - JD*Stouten PRODUCTIE: GB10 Communications CONCEPT: Jan Dirk Stouten, Guido Brouwer REDACTIE: Patricia Jaspers FOTOGRAFIE: Arjen-Jan Stada, Bart Hoogveld, Gina Kranendonk, Patricia Jaspers en anderen VORMGEVING: Jeroen Meeusen COÖRDINATIE: Caroline van Leeuwen, Bettine Vlasman HOOFD- EN

Struinen door Park 16Hoven Gina Kranendonk zorgt met haar groene kunstprojecten voor schwung in de nieuwe wijk Park 16Hoven. In een interview vertelt ze waarom ze gek is op natuur.

de ‘buren’ gesproken 23 Over Hij werd uitgeroepen in wijktheater Musica tot ‘Politicus van het Jaar’. Maarten van de Donk is fractievoorzitter van VVD Rotterdam en vindt Overschie een bijzondere deelgemeente.

EINDREDACTIE: Jan Dirk Stouten MET DANK AAN: 7Causes, John van den Berg, Maarten van de Donk, Feyenoord, Evelien de Fijter, Kris van Harten, René van Heezik, Het Lab, Jongeren Panel Overschie, Gina Kranendonk, Curtis Martels, Marjan Merbis, OnsOverschie.nl, Christiaan Ouwendijk, Overschie Sport Gratis, Sport & Recreatie Rotterdam, Arjen-Jan Stada,

Stichting Paradie Overschie, Thermiek Welzijnsorganisatie, Art-Jan de Vries en anderen OPLAGE: 15.500 exemplaren REAGEREN? www.onsoverschie.nl


We horen u graag!

In the spotlight Elke editie zetten we iemand in de ‘the spotlight’ die op zijn of haar eigen manier veel betekent voor Overschie. Dit keer geven we het stokje door aan Evelien de Fijter, brede schoolmedewerker van de Dalton school Overschie. “Toen ik hier drieënhalf jaar geleden begon, heb ik samen met een collega de brede school opgezet uit het niets. De brede school is een verzamelnaam voor leuke en leerzame buitenschoolse activiteiten. Daarvoor werkte ik al bij Thermiek Welzijnsorganisatie als brede schoolmedewerker op alle basisscholen in Overschie. Ik had al enige ervaring, maar ik wilde mijn eigen plek waar ik mijn eigen ideeën kon uitwerken. Nu doe ik alles zelf, van activiteiten opzetten tot boekjes maken en spullen inslaan. Dat kan hier, want ik krijg veel vrijheid van de directie en dat is heel prettig. Ik probeer zoveel mogelijk met ondernemers in Overschie samen te werken. Zo is er een activiteit waarbij ik met de kinderen ‘achter de

Het magazine Overschie gesproken valt al bijna drie jaar bij u op de mat. Vol enthousiasme werken wij elk kwartaal hieraan, zodat u op de hoogte blijft van het wel en wee in Overschie. Om aan uw wensen te voldoen, horen we graag uw mening. Wat moet u doen... 1 Knip de vragenlijst los 2 Vul de vragenlijst voor 27 oktober in 3 Stuur deze, in een envelop, GRATIS op naar: Deelgemeente Overschie, Antwoordnummer 40146, 3040 VB Rotterdam

leuk vinden als ze meedoen. Ik vind dat iedereen talent heeft, elk kind zijn eigen talent. Maar naast die gave moeten kinderen ook discipline hebben en plezier!” Paradie Overschie (pagina 18 - 19) “Ik stimuleer zelf het knutselen bij kinderen en probeer hen handiger te maken. Ik heb op Paradie Overschie een ‘Proefjes Lab’ georganiseerd waar kinderen zelf hun haargel konden maken en ze konden een soort onderzoek doen. Eerst werd er een verhaal verteld en daarna mochten de kinderen met transparante vloeistof uitzoeken wie de dader was. Een soort CSI. Er zijn rond de 175 kinderen op af gekomen, gelukkig had ik hulp van nog zeven vrijwilligers. Paradie Overschie blijft een fantastisch festival. Het is leuk, gemoedelijk en er is voor elk wat wils."

schermen’ ga kijken bij een bakker bijvoorbeeld. Hier mogen de kinderen zelf hun koekjes bakken. Ook kijken we hoe een imker werkt. Zo leren de kinderen allerlei bijzondere beroepen uit de omgeving kennen.” Voetbalklas (pagina 16) “Ik vind het belangrijk dat kinderen iets leren en iets doen waar zij plezier in hebben, anders kun je er niet 100 procent voor gaan. Bij de Dalton Talent Campus is dat het geval. Ze moeten het vooral

Of mail uw antwoorden naar patricia@gb10.eu

1 2

Als u het magazine Overschie gesproken leest, leest u dan alle artikelen, sommige artikelen of kijkt u alleen naar de foto’s? Ik lees alle artikelen Ik lees sommige artikelen Ik kijk alleen naar de foto’s

3

4

5

Brede school medewerker Dalton school

6 w.onso

sch ver ie

.nl

ww

Het magazine Overschie gesproken verschijnt vier keer per jaar. Wat vindt u van deze frequentie? Het moet vaker verschijnen Vier keer per jaar is goed Het moet minder vaak verschijnen Weet niet / geen mening

Stelt u het op prijs dat u het magazine Overschie gesproken ontvangt? Ja Nee

Evelien de Fijter Kijk voor meer informatie over de Dalton Talent Campus op: www.talentcampus.onsoverschie.nl

Hoe vaak leest u het magazine Overschie gesproken? Altijd Vaak Soms Bijna nooit

Heeft u naar aanleiding van informatie in het magazine activiteiten ondernomen of iets bezocht? Ja Nee

Mist u bepaalde informatie in het magazine? Ja ➜ Ga verder met vraag 7 (z.o.z.) Nee ➜ Ga verder met vraag 8 (z.o.z.)


7

n.nl l eie.nn hhiee cchh rrsssscc eerr vvee oovv ssoo nnss o.onn ijikjkooookkeeeennssooppwwwwww.oo

Welke informatie mist u? KK

RNeicerue

Drie vragen aan...

8 Wat zijn uw favoriete onderwerpen of rubrieken in het magazine?

John van den Berg, oud-voorzitter van museum Oud-Overschie, kreeg afgelopen zomer een bijzondere onderscheiding. Hij werd benoemd tot eerste ambassadeur van Overschie en nu kan hij zich (nog) actiever inzetten voor het Overschiese belang.

9

Wat zou er volgens u aan het magazine verbeterd kunnen worden?

10 Kunt u hieronder voor de volgende stellingen aangeven of u het hiermee [1] helemaal eens [2] eens [3] neutraal [4] oneens of [5] helemaal oneens bent? a) Het magazine is overzichtelijk. 1 2 3 4 5 b) Je kunt snel vinden wat je zoekt. 1 2 3 4 5 c) De informatie is actueel. 1 2 3 4

Hoe gaat u deze eretitel vervullen? “Het is mij nog niet erg duidelijk wat het inhoudt. Ik kan me wel wat voorstellen, maar heb geen idee of het Dagelijks Bestuur in dezelfde sfeer denkt. Mijn suggestie was de ambassadeurs een rol te geven bij de creatie van een nieuwe structuur als de huidige vorm van het Deelgemeentebestel wordt afgebouwd.”

bijeenbrengen van gelden. Dat wordt nogal eens een ambassadeurstaak genoemd. Als ik het louter symbolisch moet opvatten, dan is dat ook goed, maar dan besteed ik er weinig aandacht aan.”

Ambassadeurs? “Ik begreep dat er meer ambassadeurs zullen komen (Erik Dijkema en Rob Horneman van stichting Paradie zijn ook benoemd tot ambassadeurs, red.). Ik heb bij de benoeming het voorbehoud gemaakt dat ik wil weten wie dat zijn. Het kunnen mensen zijn met andere ideeën dan ik heb. Dat zou kunnen spelen bij fondsvorming of

Hoe gaat u uw ambassadeursschap invullen? “De afgelopen jaren heb ik al veel gedaan aan pr voor Overschie, bijvoorbeeld bij bezoeken aan regionale bijeenkomsten met VVV’s. Mijn indruk is dat je niet moet overdrijven. Veel mensen zoeken geen festival, maar eenvoudige gebeurtenissen en attracties.”

Tweede oplaadpaal in Overschie

5

d) De informatie in het magazine klopt. 1 2 3 4 5

Op donderdag 25 augustus liep de spanning in Overschie hoog op tijdens de ingebruikname van een nieuwe oplaadpaal aan de Burgemeester Baumannlaan.

e) Het taalgebruik is begrijpelijk. 1 2 3 4 5

In samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Stichting e-laad zijn er in totaal twee oplaadpalen geplaatst in Overschie. De eerste staat aan de Jan Steenstraat en de tweede staat sinds kort aan de Burgemeester Baumannlaan. Bij de oplaadpaal aan de Burgemeester Baumannlaan zijn twee speciale parkeerplaatsen gerealiseerd voor alleen elektrische voertuigen. Iedereen mag hier zijn of haar elektrische auto opladen met groene stroom. Ook de Flex zal er regelmatig stoppen om weer even op te laden.

Bent u door het lezen van het magazine anders over Overschie gaan denken? Ja Nee Weet niet Zo ja, hoe bent u anders over Overschie gaan denken?

12

Kunt u een rapportcijfer tussen 1 en 10 geven voor het magazine? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw

13

Wat is uw leeftijd? Wat is uw postcode?

Het visitekaartje van Overschie is bijna klaar...

Alle werkzaamheden in en rond de ring van het Kleinpolderplein zijn begin oktober gereed. Er is een waterplas gegraven en onder de A13 een waterplein gecreëerd. Tot Kerstmis zetten de bouwvakkers ‘de puntjes op de i’ rondom het project Aquarel. Zij zullen een waterverbinding aanleggen die loopt vanaf het Kleinpolderplein naar de Delfshavense Schie en er zullen buizen geplaatst worden onder de Giessenbaan door, zodat het watersysteem van het Kleinpolderplein wordt aangesloten op het originele watersysteem van Overschie.

Meer informatie? Bekijk het filmpje op: www.kleinpolderplein.onsoverschie.nl

w.onso

sch ver ie

bedankt!

Het Kleinpolderplein is bijna gereed. Op 11 oktober komen de vertegenwoordigers van Rotterdam en Overschie, het Hoogheemraadschap en het Rijk bijeen voor de officiële opening.

ww

11

.nl

Overw ërsen


pagina pagina13 5

352 huishoudens

Vlak voor de jaarwisseling heeft de deelgemeente bij alle Overschiese huishoudens een nieuwjaarskaart laten bezorgen. Iedereen mocht kiezen uit een fiets, een boom, een trainingspak of een energiepakket en vooral dit was waanzinnig populair. Maar liefst 352 huishoudens hebben in juli het energiepakket ontvangen en besparen nu tot 173 euro op hun jaarlijkse energierekening. De keuzemogelijkheden in de Nieuwjaarsactie waaruit de huishoudens mogen kiezen hebben altijd een goed doel. Zo kunnen de kinderen veilig naar school fietsen, besparen vele huishoudens geld op hun energierekening, worden er 81 bomen gepland en hebben 80 mensen een Overschie Sport Gratis trainingspak gevraagd, zodat zij in stijl kunnen gaan bewegen. Door mee te doen met deze actie geven Overschieënaren aan wat zij belangrijk vinden in hun deelgemeente.

De Groene Doelenloop op 24 september was een dag vol activiteiten voor meer groen in de stad. De wandeltocht van dertig kilometer liep van Zevenkamp tot Tuin aan de Maas, in het Lloydkwartier, en slingerde langs verschillende groene locaties. Met de Groene Doelenloop kwamen de groene hotspots in de belangstelling, want Rotterdam is groener dan je denkt. Overschie heeft alleen al meer dan twintig groene locaties. Per deelgemeente waren er korte

trajecten uitgezet langs groene projecten en daar viel genoeg te ontdekken. Het optreden van de Rotterdamse cabaretier Arie Vuyk bijvoorbeeld. Ook kon er genoten worden van een korte opera. Heb je het gemist? Kijk voor alle informatie op www.groeneloper010.nl

Nieuwe computercursus gestart in het Prachthuis

Tentoonstelling ‘Beelden uit Overschie’ druk bezocht

In het Prachthuis zijn de computerlessen voor beginners begonnen. Iedereen die denkt dat hij of zij het nooit zal leren, komt stapsgewijs in aanraking met de computer en leert de basisvaardigheden.

Van 26 juni tot 18 september kon iedereen in Museum Oud Overschie het werk bewonderen van drie Overschiese kunstenaars.

Edward Boon van Ed Your Service geeft sinds 1 september de praktijklessen en brengt de cursisten alle vaardigheden bij die nodig zijn in de huidige maatschappij. Van Word en Powerpoint tot e-mailen en internetten.

In de melkfabriek konden de bezoekers foto’s vinden van Overschie én Curaçao, waar fotograaf Arjen Jan Stada tien jaar geleden heeft gewoond. Onno Kroes pakte in de tuin uit met ijzeren sculpturen en Marian Puntman had haar beelden tentoongesteld. De drie kunstenaars wonen en werken al jaren in Overschie. Arjen Jan legt het dagelijks leven in Overschie vast en dat is verrassend en herkenbaar om te zien. Onno Kroes is elke eerste zondag van de maand te bewonderen aan de Delftweg 81 tijdens Rondje Oud Overschie.

Wil je meedoen met deze computerlessen? Dan kun je je aanmelden bij het Prachthuis aan de Abtsweg 2. De cursus wordt gegeven op maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur of donderdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur inclusief een gratis kopje koffie of thee.

w.onso

Voor meer informatie of om je aan te melden kun je bellen met Barbra Hendriks van het Prachthuis: Tel.: 010 - 415 05 14.

sch ver ie

ww

Op vrijdag 12 augustus, tijdens Paradie Overschie, werden 97 kinderen uit groep 8 blij gemaakt met een Overschiese fiets. Zo’n hippe tweewieler is één van de keuzemogelijkheden waaruit gekozen kon worden tijdens de Nieuwjaarsactie van de Deelgemeente Overschie.

De groene loper op ontdekkingstocht

.nl

besparen met energiepakket

Kijk voor meer informatie op: www.prachthuis.onsoverschie.nl


OOvveerorërrien

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

RHeicsrte

De geheimen van Overschie Overschie zit vol geheimen en verrassingen. Je bent er al zo vaak langs gefietst, maar het is je wellicht nooit opgevallen dat de Hoge Brug een zeldzaam voorbeeld is van de Nederlandse bruggenbouw of dat we een Braziliaanse priester hebben gehad in Overschie. Aan de hand van de rijksmonumenten ontdekken we in elke editie een nieuw stukje historie. We beginnen met de Grote Kerk.

Veertig rijksmonumenten

Overschie heeft ruim veertig rijksmonumenten. Dat is behoorlijk veel voor een voormalig dorpje. John van den Berg, oud-voorzitter van Museum Oud-Overschie, weet alles van de monumentale gebouwen. “Veertig rijksmonumenten in Overschie. Dat komt omdat Landgoed De Tempel alleen al tweeëntwintig rijksmonumenten bezit”, vertelt John terwijl hij op zijn fiets stapt. Kortom er zijn teveel Rijksmonumenten om te beschrijven in één verhaal. Om te laten zien dat geschiedenis niet saai is bezoeken we plekken waar je normaal gesproken je schouders voor ophaalt. We fietsen naar de Grote Kerk aan de Overschiese Dorpsstraat. Elke eerste zondag van de maand is de kerk geopend tijdens Rondje Oud Overschie, maar vandaag krijgen we een speciale rondleiding en zo gaan we van grafsteen naar kerktoren. “De kerk is een rijksmonument vanwege haar ligging op een lage terp (een kunstmatige heuvel, red.) en de compleetheid van het interieur.” Sinds 2003 staat de Grote Kerk op de rijksmonumentenlijst en dat wordt vooral vanuit architectonisch oogpunt gewaardeerd. Nadat de Middeleeuwse kerk is afgebrand in 1899 is de Grote Kerk opnieuw gebouwd. “De architect Hooijkaas had nogal belangstelling voor oude dingen en heeft de kerk in 1899 opnieuw ontworpen zoals de kerk er oorspronkelijk uitzag. De toren scheelt geen meter in hoogte”, vertelt de voormalig museumvoorzitter wijselijk. John lijkt af en toe wel een omgevallen boekenkast, zoals hij jaartallen en namen kan opnoemen.

Gestolen klokken

Let in de kerk goed op de details. Zo is de deurklink van de kerkbanken, in de vorm

van een zeepaardje, één van de weinige Jugendstil ontwerpen uit Nederland. Of de draagarm van de doopschaal, een sierlijke

slang uit de 17e eeuw, is bijvoorbeeld één van de weinige bewaard gebleven objecten uit de afgebrande kerk. Ook de oude bijbel in de preekstoel heeft een verhaal. “Vroeger lag daar een echte antieke statenbijbel, maar die heb ik naar het gemeentearchief laten verplaatsen. Er waren veel predikanten die in het vuur van hun betoog op de bijbel sloegen en zo’n duur exemplaar is dan niet zo slim. Deze latere versie is uit 1749”, grinnikt John. Een ander leuk weetje. Op het predikantenbord, dat nog steeds wordt bijgehouden, staat een exotische naam uit Zuid-Amerika. “In de 17e eeuw hoorde Brazilië bij Nederland. Ik denk dat deze Braziliaanse meneer de functie van ziekentrooster had aan boord van een schip van de Oost-Indische Compagnie en op die manier in Overschie terecht is gekomen.


pagina pagina13 7

“De echte klokken zijn omgesmolten tot kanonnen”

Kijk voor meer informatie op: www.grotekerk.onsoverschie.nl

w.onso

sch ver ie

Dan beklimmen we de laatste trap en komen in een ruimte met een hoog plafond. Het zonlicht schijnt fel naar binnen. Terwijl we in de kerktoren de tekst rondom de twee klokken proberen te ontcijferen, zoekt John naar iets anders. Hij gluurt door de met kippengaas

Dan beginnen we weer aan de afdaling. Eenmaal buiten haalt John zijn sleutelbos te voorschijn om de kerk af te sluiten en laat me nog één geheim zien. Een grote, oude, verbogen sleutel. “Dit is de oude sleutel van de afgebrande kerk. Deze heb ik cadeau gekregen van de zoon van de priester en gebruik ik nu als sleutelhanger.”

ww

Dan gaan we de toren in en betreden we de ene houten wenteltrap na de andere en kruipen we door drie luiken. Het stof kriebelt in de neus en onze pupillen zullen katachtig groot zijn geworden door het schemerige licht. Vlak voordat we de kerktoren bereiken komen we in een grote ruimte waar het uurwerk is opgeborgen. John: “Het oude uurwerk dat hier in deze vitrine is opgeslagen werkt nog, maar wordt niet meer gebruikt. De klok loopt tegenwoordig digitaal.”

.nl

Hier werd hij predikant. Dat predikantschap was overigens geen succes hoor, want ‘dimissus’ dat erachter staat, betekent ontslagen.”

bedekte openingen. “Ik zoek een uilennest. Er zit vaak een kerkuil hier, maar de plek is niet meer zo aantrekkelijk. Dat zijn trouwens replica’s. De echte klokken zijn gejat door de Duitsers tijdens de oorlog en omgesmolten tot kanonnen.” Als we naar buiten stappen staan we recht onder het waanzinnig grote uurwerk met wijzers van echt goud. Het uitzicht is adembenemend. Weilanden reiken tot de horizon en je kunt de rijksmonumenten bijna tellen, de glazenfabriek van Tollens & Co, de Hoge Brug, de Overschiese Dorpsstraat met het museum Oud Overschie en de Rooms Katholieke kerk.


Overrëterenn

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

RSepcroe

Zumba op Paradie Overschie

Voor Kris was dit optreden de eerste keer, maar ze vond het niet zo spannend. “Ik vond het heel leuk om te doen. Ik vind zumba ook echt hartstikke leuk, omdat je heel veel met je heupen moet bewegen”, giechelt ze.

“We hebben zelf de danspasjes verzonnen”

Feyenoord Voetbalpark op A.G.E. Feyenoord Voetbalpark, een voetbalevenement van Feyenoord, werd voor het eerst gehouden in Overschie en wel op voetbalvereniging A.G.E. Op 8 juli mochten de kinderen allerlei gratis voetbalspelletjes doen en kregen zij een warming-up van Ben Wijnstekers.

Bij het opblaasbare voetbalveldje staat Jeanette Hendriks uit Overschie. Ze kijkt naar haar fanatieke dochter die zich niet laat kisten met voetbal. “Dat is Kim. Ze speelt bij de D’tjes van A.G.E. en ze is pas gescout door de KNVB voor een soort meisjes promotie team, ze kan daarmee in het Nederlands elftal komen”, vertelt ze trots. Samen met haar vier kinderen vermaakt ze zich prima. “Ik vind het leuk hoe enthousiast Overschie zich inzet om dingen te organiseren.”

Kijk voor meer informatie op: www.overschiesportgratis.nl

w.onso

sch ver ie

“Kijk hem gaan. Kleine ‘Kaká’. Klasse jongen.” Ben Wijnstekers, oud-Feyenoorder, is in zijn nopjes tijdens deze voetbaltraining op ‘Feyenoord Voetbalpark’ in Overschie. Een jongetje in een knalgeel Braziliaans voetbalshirt pingelt met de bal alsof hij Kaká zelf is. Dribbelen, overstappen en kappen. Het balgevoel zit er al helemaal in. Ben Wijnstekers heeft daar oog voor. “Tijdens zo’n warming-up haal je de talentjes er zo uit. Ik vind het erg leuk om zo’n clinic te geven, vooral aan kinderen die willen leren.” Voetbalvereniging A.G.E. is het decor van ‘Feyenoord Voetbalpark’ en na deze

voetbalclinic wordt het groepje van dertig kinderen losgelaten op het terrein. Levend tafelvoetbal, penalty schieten in de buik van een reuze opblaaspop, partijtje tegen elkaar spelen in een opblaasveldje, ze kunnen hun geluk niet op.

ww

De aerobicsstudio van Marjan Merbis is aangesloten bij Overschie Sport Gratis en richt zich met ‘Kinderdans’ op kinderen van zes tot negen jaar en met ‘Dance Mix’ op de leeftijd tien tot dertien jaar. Elk jaar mogen de kinderen dansen op Paradie Overschie en dit keer heeft Marjan Merbis, eigenaresse en danslerares, ervoor gezorgd dat haar kids op het grote podium mogen optreden. “De kinderen hebben zelf drie nummers uitgekozen waarop zij willen dansen. Ze zijn gek op zumba. Dat is een toegankelijk ritme dat ze snel oppikken. Twee van de drie nummers zijn dan ook zumbanummers”,

vertelt Marjan. Zelf staat ze swingend voor het podium om de kinderen te begeleiden. Kris van Harten (10) danst al bijna één jaar bij M&M Aerobicstudio. “Ik vond het heel leuk om op een liedje van Taio Cruz te dansen met mijn eigen groep. We hadden zelf danspasjes verzonnen en de juf heeft hier een dans van gemaakt.” Na het optreden rent Marjan naar haar twee groepen toe en vraagt hoe het ging, waarop de meisjes enthousiast door elkaar beginnen te roepen: “Het was leuk.” “De rook was wel vies.” “Ik kreeg mijn sjaal in mijn gezicht, juf.”

.nl

Ritmisch springen de kinderen van M&M Aerobicstudio over het podium van Paradie Overschie. Dansjuf Marjan Merbis danst voor het podium trots met hen mee.


pagina pagina13 9

Profvoetballers in opleiding De voetbalklas is de aftrap van de Dalton Talent Campus in Overschie. Deze speciale klas, waar kinderen zich dagelijks bezig houden met passen, pingelen, scoren én leren, is de eerste talentontwikkeling waar de school zich op richt. Andere talentklasjes, zoals hockey en dansen, volgen later.

Feyenoord training geeft. Ik denk dat we les krijgen in snelheid, maar ik weet nog niet wat ik wil verbeteren, dat zeggen ze vanzelf wel”, zegt Jeroen. Snelheid is inderdaad een onderdeel van het lespakket, maar het is meer. Trainers vanuit Feyenoord geven twee maal per week veldtraining bij A.G.E., een fysioloog van General Sports geeft eenmaal per week loopcoördinatie, de kinderen krijgen techniektraining door een coach van Soccer Matrix die hen tweemaal per week de basistechnieken leert op een miniveldje. Dat is alleen nog maar het voetbalgedeelte, want de kinderen krijgen ook één keer in de week les in voeding en hygiëne en communicatie, waar zij van een taaldocent een taal als Engels of Spaans leren. Dat is sportieve ontwikkeling, sociaal maatschappelijke ontwikkeling en

Maddy uit groep 4 van het Dalton College is één van de jongste deelnemers.

ww

Je hoeft gelukkig nog geen talent te zijn om in een voetbalklas te komen. Het gaat vooral om passie voor voetbal en beweging. Curtis Martels van Players Club Nederland en Arsenal Soccer Schools is medebedenker van dit concept. “Iedereen mag zich inschrijven ongeacht achtergrond of woonplaats. Ons startpunt is jouw talent. Wat wil jij bereiken? Daar hebben we een model voor ontwikkeld. We vragen de kinderen: Wie ben je? Wat wil je bereiken en worden? Hoe denk je dat te gaan halen? En hoe kan de Dalton Talent Campus je daarbij helpen?”, vertelt Curtis die zelf profvoetballer is geweest. Om dit bij te houden, krijgen de kinderen een talentmanager die de kinderen helpt met het bereiken van hun doelen. Wil je een professioneel spits worden of wil je zonder angst een spreekbeurt houden, de talentmanager staat voor je klaar om je te helpen. Structuur is een belangrijke leidraad binnen de Talent Campus, maar plezier staat bovenaan, want als de kinderen leuk vinden wat ze doen, dan gaat leren vanzelf.

“Ik vind het leuk dat ik mee mag doen. Ik zit zelf al op voetbal bij Zestienhoven (R.C.S.V. Zestienhoven, red.) en Quinten en mijn broer doen ook mee, maar zij zitten een groep hoger. Ik vind het spannend om mee te doen en ik heb er zin in.” De eerste training was begonnen op 29 augustus. Ouders kunnen hun kinderen het hele jaar door inschrijven voor 80 euro per maand of 775 euro per jaar. Inschrijven kan op www.daltontalentcampus.nl

w.onso

sch ver ie

“Ik zit op voetbal en wil beter worden in deze sport”

educatieve ontwikkeling in één klas en daarnaast volgen ze het reguliere onderwijs, zoals rekenen en aardrijkskunde. Een volle agenda volledig gericht op de passie van de kinderen.

.nl

Jeroen zit in groep 7 van de Openbare Daltonschool. Verlegen vertelt hij: “Ik zit zelf op voetbal en ik wil beter worden in deze sport. Ik wil zelf ook een profvoetballer worden, maar dat willen de meeste kinderen die meedoen, denk ik.” Naar school gaan wordt voor voetballiefhebbers, zoals Jeroen, nog leuker. Naast rekenen en taal leren zij in de speciale voetbalklas alles rondom voetbal. Kinderen uit groep 4 tot en met 7 worden op de Talent Campus klaargestoomd om profvoetballer te worden en in samenwerking met Feyenoord Soccer Schools krijgen de talentjes de professionele begeleiding die daarbij hoort. “Ik vind het heel leuk dat

Kijk voor meer informatie op: www.talentcampus.onsoverschie.nl


Overuëurertn

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

RdeecrBe

De straat op met jongerenwerkers Regelmatig houdt de deelgemeente met vaste partners, zoals de politie, een wijkgesprek. Ze zetten stoeltjes en bankjes neer in een wijk en bellen spontaan aan bij mensen thuis. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Na zo’n gesprek gaan diverse instanties met de opmerkingen aan de slag. Op pad met de jongerenwerkers van Thermiek Welzijnsorganisatie leert dat er wel degelijk resultaat is.

“Al ben je Lange Frans geworden, wij verwachten je in Overschie. Je kunt de jongeren leren rappen of je helpt hen muziek te maken.” Tijdens de ambulante ronde door Overschie lopen de jongerenwerkers van Thermiek door Overschie langs ‘chillende’ jongeren om met hen te praten, hen te helpen en hen enthousiast te maken om zelf leuke dingen te organiseren. Surinaamse jongerenwerker Jerrol Best heeft zijn pijlen gericht op rapper Etienne (Matt Etienne), een lange, getinte jongen met felblauwe ogen en kinpiercing. Etienne vraagt nonchalant: “Waar zitten jullie dan?” Peggy Mak, jongere collega van Jerrol: “In de ‘Nieuwe Brandaris’ aan de Van Noortwijckstraat. Kom eens langs.” Jerrol valt haar bij: “Je kunt gebruik maken van onze studio en jongeren zelf leren muziek te schrijven of te rappen. Jij bent de vakkundige, leer het de rest ook.” “Is dat daar? Ik kom wel even kijken. Wat is je nummer?” Jerrol geeft zijn telefoonnummer en stapt samen met Peggy verder.

Bord met spelregels

Ze lopen de blaren op hun voeten met hun ronde van tien kilometer door Overschie en gaan langs alle ‘chill-spots’, zoals het Saenredamplein. Peggy: “In een wijkgesprek begin dit jaar kwam naar voren dat bewoners rondom het plein last hadden van voetballende jongeren. Wij hebben toen,

in opdracht van de deelgemeente, met JPO (Jongeren Panel Overschie), bewoners van het plein en de jongeren zelf rond de tafel gezeten en gevraagd: Wat kunnen we hieraan doen? Nu hangt dit bord er.” Ze wijst naar een soort verkeersbord met spelregels erop, zoals ‘Na 22.00 uur is het stil’. Dit is één van de resultaten die voortkomen uit een wijkgesprek. Voor het wijkgesprek belt de deelgemeente aan bij mensen in de wijk om te vragen hoe het gaat. Klachten en opmerkingen gaan direct door naar instanties, zoals de politie, Woonstad Rotterdam, Roteb en Thermiek die hiermee kunnen helpen.

Uit het laatste wijkgesprek blijkt dat mensen overlast ervaren bij de wipkip in een zijstraat van De Lugt en de deelgemeente heeft aan Peggy gevraagd of zij deze plek willen meenemen in hun ronde. De wipkip wordt door de twee jongerenwerkers goed geïnspecteerd. “Er wordt hier inderdaad gechilled, maar ze gooien wel hun afval netjes weg”, zegt Peggy terwijl ze naar een prullenbak wijst waar blikjes uitsteken. “Ze snappen wel dat mensen deze hangplek als vervelend ervaren. De tuinhekjes grenzen aan het verstopte strookje grasveld. Peggy: “Als wij de hangjongeren treffen, dan spreken we hen aan en leggen het probleem uit. Zo van ‘Joh houdt het een beetje rustig hier en ruim je troep op’. Maar meestal proberen we ze enthousiast te krijgen om een activiteit te organiseren in onze accommodatie.” Sinds een jaar mogen de jongeren niet meer zomaar rondhangen in het gebouw aan de Van Noortwijckstraat. “Toen de ‘Nieuwe Brandaris’ nog een vast honk was waar jongeren terecht konden, hadden we geen overzicht meer. Er werden dingen gesloopt en we konden de jongeren niet meer persoonlijk helpen. We lopen nu vaker een ambulante ronde en stimuleren hen om zelf iets te organiseren zoals een workshop. Wij helpen hen dan met de faciliteiten. Zo hebben we een muziekstudio en een keuken in ons gebouw waar de jongeren gebruik van kunnen maken. Ze moeten wel met meer dan drie man zijn.”

“Waarom ga jij niet iets met ze doen?”


pagina 11 13

“Er wordt hier gechilled, maar ze gooien wel hun afval netjes weg” Ben je ook benieuwd naar de activiteiten die de jongerenwerkers van Thermiek begeleiden? Kom dan eens langs in de ‘Nieuwe Brandaris’ aan de Van Noortwijckstraat 30. Iedereen is welkom!

Girlz Only...

Dinsdag en donderdag 18:00 - 20:00 uur Alle meiden tussen de 12 en 18 jaar van Overschie opgelet. Iedere dinsdag en donderdag zijn jullie welkom bij de ‘Girlz Only’ avond.

Intensief aansporen

.nl

ww

Kijk voor meer informatie op: www.thermiek.onsoverschie.nl

sch ver ie

Veel jongeren hebben nog moeite met deze nieuwe aanpak. “De meeste jongeren willen niets. Alleen rondhangen. Het heeft tijd nodig. Wij proberen intensief dagelijks de jongeren aan te sporen en het begint nu een beetje te werken”, vervolgt ze haar verhaal. Dat het een langzaam proces is, blijkt wel wanneer we aankomen bij het bankje aan de Abtsweg. Een groep van ongeveer zeven Marokkaanse-Nederlanders met petjes, joggingbroeken en sneakers roepen naar Jerrol. Hij kent ze al van kleins af aan en begroet hen met een ‘boks’ en een knuffel. Een jongen in een rode polo: “Jerrol, waarom doen jullie niks voor de jongeren. De kleintjes. Wij zijn al oud, maar je moet ook voor hen klaarstaan. Alles wat ze zien is negatief.” Hij knikt naar een krijsende en tierende vrouw die op een café afstormt. Jerrol: “Je moet het zelf doen jongen! Waarom ga jij niet iets met ze doen.” “Wat moeten we doen dan? Kijk, wij zijn zo en wij blijven zo”, zegt de Marokkaanse jongen terwijl hij op zichzelf wijst. “Jullie doen zelf niets, daarom zijn ze zo. Elke vrijdag komen er twee jongetjes langs bij de ‘Nieuwe Brandaris’. Waarom gaan jullie niet met ze koken? Kom morgen langs, dan maken we een afspraak.” Ze stribbelen eerst lang tegen, maar uiteindelijk zeggen ze toe te gaan koken en vervolgen Peggy en Jerrol hun route. Met de jongeren praten en oprechte interesse tonen brengt de jongeren al een stap in de goede richting. Peggy: “We pikken de signalen op uit de verschillende groepen en proberen hen te helpen met een bijbaantje of een opleiding. Ook brengen we de groepen in kaart en schrijf ik elk kwartaal een evaluatie.” Bij het volgende wijkgesprek staat Peggy Mak weer klaar om Overschie te helpen. w.onso

Samen met andere meiden kun je de meest leuke activiteiten ondernemen doordat jullie, in goed overleg, zelf bepalen wat er de komende tijd georganiseerd gaat worden. Wil je koken, dansen, kleding versieren, sieraden maken, een henna tatoeage laten plaatsen of een graffiti workshop volgen? Met hulp van Peggy en Jerrol kunnen jullie deze activiteiten zelf organiseren.

Middag Ideeën Inloop

Woensdag en vrijdag 16:00 - 18:00 uur Heb je goede ideeën voor een activiteit? Spreek dit uit tijdens de ‘Middag Ideeën Inloop’ op woensdag en vrijdag. Samen met andere jongeren en de medewerkers van Thermiek kunnen jullie ervoor zorgen dat deze ideeën werkelijkheid worden. Het maken van een film, het beleven van een spannende sport activiteit, je kan het zo gek niet bedenken…Spreek het uit en bedenk samen hoe je dit doel kan bereiken.

Tafeltennis Club

Woensdag en vrijdag 17:00 - 19:00 uur Kom woensdag of vrijdag langs voor een spannend potje tafeltennis en leef je even helemaal uit. Lekker stoom afblazen zodat je na die tijd niks anders meer kunt doen dan uitgeblust van een fris drankje genieten.

Brass Training

Woensdag en vrijdag 18:00 - 19:00 uur Altijd al interesse gehad in de super opzwepende muziek van Brass Bands? Nu is je kans om het zelf te leren. Kom woensdag of vrijdag langs voor de ‘Brass Training’. Je zult merken dat het zo leuk is dat je niet meer stil kan zitten. Leer de kneepjes van het vak van ervaren jongeren. Zij zullen je maar al te graag willen helpen want hoe meer geluid…hoe beter!

Kom ook eens langs!

Muziekstudio

Woensdag en vrijdag 17:00 - 19:00 uur Ben jij de nieuwe Ali B? Dit is de kans voor alle rappers, hiphoppers en andere beat makers. Kom op woensdag of vrijdag langs bij de ‘Muziekstudio’ en krijg de kans om je eigen ‘sound’ te maken. Je zult hulp krijgen van ervaren ‘Muziekstudio’ jongeren en als de behoefte er is om meer bij te leren zullen de medewerkers helpen bij het inhuren van professionals die extra tips and tricks geven.

Vraaggerichte activiteiten Woensdag en vrijdag 18:00 - 20:00 uur Je hoeft je nooit te vervelen want tijdens de ‘Vraaggerichte activiteiten’ zal er een activiteit ondernomen worden die door één van de jongeren is ingediend tijdens de Middag Ideeën Inloop. Dit kan daarom van alles zijn: koken, film kijken, voorlichting over een bepaald onderwerp…Echt alles is mogelijk. De medewerkers van Thermiek proberen deze activiteiten een maand van tevoren in te plannen zodat iedereen precies weet wat er de komende weken te doen is.

Heb je zelf een goed idee voor een activiteit of zou je graag meer informatie over de activiteiten willen ontvangen? Neem dan contact op met het jongerenwerk van Thermiek: Peggy Mak 06-14697145 of pmak@thermiek.info.


Overnëtrsen

v Kijk ook eens op www.onso

Kijk voor een volledig overzicht van alles wat er te doen is op: www.onsoverschie.nl

erschie.nl

ReEcvree

(klik op ‘Wat is er te doen’)

Evenementenkalender OKT

9

OKT

Cabaretfestival

4 Cameretten 2011 20:00 uur Wijktheater Musica Entree: € 5,00/R’dampas € 3,75 Info: www.freewebs.com/ theatermusica De organisatie van de 46e editie van Cabaretfestival Cameretten is weer op zoek naar aanstormende cabaretiers met ambitie, talent, een eigen mening en natuurlijk humor! Vanavond zie je in de selectieronde wie de sprong durft te wagen in de Cameretten kweekvijver. Cameretten is inmiddels uitgegroeid tot hét onafhankelijke podium waar nieuw aanstormend cabarettalent zich presenteert aan publiek, jury en pers met aansprekende winnaars als Brigitte Kaandorp, Hans Teeuwen, Theo Maassen en Marc-Marie Huijbregts.

OKT

Zondagmiddaglounge 'Rita de Kimpe & Trio Frans van Asperen

14:00 uur Wijktheater Musica Entree: € 5,00/R’dampas € 3,00 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Rita de Kimpe is geboren en getogen in Rotterdam. Ze is een enthousiaste en bevlogen vertolker van het vertrouwde mainstream jazzrepertoire. Mooie bluesy ballads worden afgewisseld met swingende jazzstandards en elegante bossa nova's. Ze wordt begeleid door het trio Frans van Asperen. Dit trio wordt gevormd door uitstekende muzikanten, die hun sporen in de jazz ruimschoots hebben verdiend. Het trio bestaat uit Frans van Asperen (piano), Jos van Bueren (bas) en Andries Schoneveld (drums). Samen spelen zij de mooiste jazzmuziek uit een afwisselend repertoire. OKT

17 Discozwemmen 09:30 - 15:00 uur Zwembad Overschie Wat is er leuker dan lekker met elkaar zwemmen onder muzikale begeleiding? Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen dit tot 11:00 uur doen onder begeleiding van hun ouders in het Overschiese zwembad. De kinderen van 7 tot 12 jaar mogen zich van 11:30 tot 13:00 uur uitleven op de waterattracties, mits zij in het bezit zijn van een zwemdiploma. De oudste jeugd van 13 t/m 17 jaar is van 13:30 tot 15:00 uur aan de beurt.

OKT

18 Kidsclub 12:00 - 16:00 uur Sport- & Speelpark Levenslust 4 t/m 12 jaar Klimmen op de klimwand, stoeien op de rodeostier of voor de echte waaghalzen in een zorbbal de helling af. Leukere attracties kan je je niet voorstellen. Kom en speel mee tijdens de Kidsclub! OKT

20 Dance Event 11:00 - 16:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: 4 t/m 12 jaar Heerlijk dansen, bewegen en lol hebben! Op donderdag 20 oktober is het voor iedereen mogelijk. De allerkleinste (4 t/m 6 jaar) zijn van 11:00 tot 12:00 uur welkom voor kleuterdans. Van 12:30 tot 14:00 uur kunnen alle kinderen van 7 t/m 9 jaar plezier maken op de vrolijke muziek tijdens Zumba. Ben je tussen de 10 en 12 jaar en heb je altijd al willen leren dansen zoals popsterren dat doen in hun videoclips? Doe dan van 14:30 tot 16:00 uur mee met Clipdance!

Tentoonstelling

7 'Melk en Jenever' tot 31 december te bezichtigen Museum Oud Overschie Info: www.museumoudoverschie.nl Nog tot eind december kun je in Museum Oud Overschie de tentoonstelling over Melk en Jenever bezichtigen. Dit is een gecombineerde tentoonstelling over de jeneverindustrie in Schiedam en de Melkfabriek ‘De Combinatie’.

OKT

18 Familie Golfdag 12:00 - 16:00 uur Sidelingepark Leeftijd: 8-12 jaar + ouders/ verzorgers Een middag die niet alleen leuk is voor de kinderen maar voor de hele familie. Jong en oud kan zich heerlijk uitleven en eens even voelen hoe het is om een golfbal zo ver mogelijk af te slaan. Uiteraard kan er ook midgetgolf gespeeld worden.

weet, is dat ze verschrikkelijke honger heeft. Daarom eet ze alles wat ze ziet, de hele dag door. Ze ontmoet andere dieren maar zij lijkt op geen van hen. Ze kan niet springen, lopen of vliegen. Ze heeft geen vleugels, angel of huisje. Ze ontmoet de mysterieuze krekel die haar vertelt dat ze een rupsje is, maar niet voor lang. Dan begint de zoektocht van een kleine rups op zoek naar wie ze echt is én wat ze ooit zal worden… ‘Rupsje’ gaat over anders zijn dan de rest. Het is een vrolijke en beeldende voorstelling met veel muziek en liedjes. Tijdens de zoektocht van Rupsje worden alle zintuigen geprikkeld: het is een echt ziehoor-voel-proef- en ruikavontuur.

OKT

Theaterschool

21 De Teerstoof 'Rupsje' 16:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 3 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Rupsje weet niet wie of wat ze is. Het enige dat ze

OKT

Cabaretier

22 Berry Lussenburg 20:30 uur Wijktheater Musica Entree: € 7,00/R'dampas € 5,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Cabaretier Berry Lussenburg als “Getuige”. Wat doe je als je Getuige bent van? Getuige van de misdaad tegen de wenselijkheid. Getuige van alles wat je ziet, hoort, leest en denkt………. Politieke oneliners op een rij, G-(M)acht, het blussen van branden met benzine, draadloze vriendschappen, doorgeschoten democratieën, liefde in de bonus, opwarmende aarde, verdampende idealen, niet-waarheden en een vrijgezel kwijlend voor de nachttelevisie op z’n Becamtweezitsbank. Getuige van alles wat we niet zien, lezen, horen en denken. Meer en meer lijkt het er op dat niets is wat het lijkt. Er heerst een permanente teleurdreiging. De grote vraag is wat iemand doet als Getuige. Wat moet, wat kan en vooral……wat wil je? Berry vraagt het zich af en getuigt. Zonder moralistisch te


pagina 13

worden legt de snelst sprekende cabaretier van ons land de vinger op de zwerende wond en ontlokt het publiek vervolgens de ene lachsalvo na de ander. NOV

een spannende ontdekkingsreis naar het platteland en speelt met vragen als: Groeit de appel in de supermarkt? Hoe ruikt stro? Waar komt melk vandaan?

Poppentheater Koekla

9 'Duimelijntje'

14:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 4 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Dit fantasierijke sprookje gaat over een klein meisje geboren uit een bloem. Ze weet niet wie ze is en waar ze vandaan komt. Als ze wordt ontvreemd door een hebberige pad begint haar avontuur. Ze weet gelukkig te ontsnappen en komt terecht bij een deftige muis en een gierige mol. De mol wil met haar trouwen. Gelukkig is er een lieve zwaluw die Duimelijntje meeneemt naar de bloemenprins in een mooi land waar ze zich thuis voelt. Een prachtig sprookje met spannende wendingen en een betoverend slot. Een voorstelling die thema’s als; anders zijn, doorzettingsvermogen, liefde en fantasie duidelijk maakt.

NOV

Muzikaal Cabaret

19 De Vooruitgang (try-out) 20:30 uur Wijktheater Musica Entree: € 7,00/R’dampas € 5,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica De Vooruitgang is een cabaretvoorstelling met muzikale verhalen en verhalende liedjes over verwachtingspatronen, in of uit de pas lopen en ontworsteling aan je roots. Erris van Ginkel is net vader geworden. Hij heeft een dochter van 7 maanden met een hele oude ziel. Dat kan hij nu al zien. Vast een meisje dat naar de kunstacademie gaat, of de kleinkunst, zoals alle kinderen binnen de Grachtengordel. Zijn eigen bedrijf, waar hij tien jaar tijd, geld en aandacht in investeerde is in de storm na de kredietcrisis kapot aan het gaan. Er is één iemand aan wie hij dat nog niet durft te vertellen: zijn vader. Een vooraanstaand ondernemer in Veenendaal. Maar verder is dit het beste wat Erris ooit is overkomen. “Het is een soort vakantiegevoel dat je probeert zo lang mogelijk vast te houden.”

DEC

9

9, 10, 16 & 17 december 20:15 uur en 18 december 14:15 uur Wijktheater Musica Entree: € 12,50 incl. programma en pauzedrankje Prettige Feestdagen....een inktzwarte komedie van Alan Ayckbourn uit 1980. Robert en Belinda stellen hun huis ieder jaar beschikbaar tijdens de Kerst voor een uitgelezen gezelschap: de tirannieke Oom Harko, huisdokter Bernard met zijn poppenkast en zijn drankzuchtige vrouw Fleur, zus Maria met weer een nieuwe vlam, Paul, jeugdvriend Eddie en zijn hoogzwangere vrouw Betty. In deze cocktail van menselijke tekortkomingen, jaloezie, lust, waanzin, verbittering zijn er geen echte winnaars. Of toch? Drijfzand houdt iedereen met dit stuk een (lach)spiegel voor. DEC

Tangovoorstelling 'The 13 Dancers Have Departed' NOV

14:00 uur Wijktheater Musica Entree: € 5,00/R’dampas € 3,75 Info: www.freewebs.com/ theatermusica De voorstelling speelt zich af in een tangosalon. Een aantal stellen danst nog een laatste dans. Daarna wordt de salon gesloten. Een man en een vrouw blijven opgesloten achter. Tussen hen ontstaan confrontaties; ze zijn samen maar toch alleen en de nacht lijkt een eeuwigheid te duren. Aan het eind van de voorstelling mag je de dansvloer op om jouw eigen Tango te dansen.

Ellen Smets 25 'Kip, ik heb je!' NOV

16:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 2 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Knor knor, iedereen is de kluts kwijt! Boer Teun woont met haar maatje Suus en haar dieren in de schuur van een boerderij. Elke dag is er werk aan de winkel: een verfje over de vensterbank, de plantjes moeten in de grond, het hooi omgeschept, het varkentje gewassen, de koetjes gemolken en de kippen willen eten. Kip ik heb je! neemt kinderen mee op

Stichting Drijfzand 'Prettige Feestdagen'

Zondagmiddaglounge

11 'Elvis in Concert'

14:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 2 jaar Entree: € 5,00/R'dampas € 3,75 Info: www.freewebs.com/ theatermusica In een spetterende show laat Of Course het repertoire van ‘The King’ de revue passeren, een muzikaal eerbetoon aan the one and only ‘King of Rock ’n Roll’. In deze show staat maar één man centraal: ELVIS PRESLEY! Of Course laat zich niet met andere Elvis coverbands vergelijken. De moderne manier waarop zij het werk van Elvis Presley interpreteert (dus niet imiteert) zorgt voor een

onvergetelijke avond, niet alleen voor de Elvis fans maar voor iedere muziekliefhebber! DEC

Zusziezo 'De grote

14 boodschap'

14:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 5 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Een vrolijke, muzikale, educatieve voorstelling over de spijsvertering. Een voorstelling over PoeP, ja je leest het goed. Een vieze voorstelling? Welnee! De kans is groot dat je er juist wat van leert. Want weet jij al hoe een boterham door je lichaam reist? En waarom doen grote mensen er soms zo raar over. DEC

Majel Lustenhouwer

23 'Zingen en Springen' 16:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 2 jaar Entree: € 3,00/R'dampas € 2,25 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Wegens enorm succes hebben wij Majel Lustenhouwer weer terug gevraagd.... Een vrolijke voorstelling, waarbij peuters en kleuters worden geprikkeld tot meedoen en waarbij ook de volwassenen zich prima vermaken. Zingen en Springen is peuterentertainment van de bovenste plank. DEC

Feestelijke premiere

26 'Jong van Hart'

14:00 uur Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 2 jaar Entree: € 6,00/R'dampas € 4,00 Info: www.freewebs.com/ theatermusica Theatergroep 'Jong van Hart' speelt dit keer geen revue, maar een eigentijds verhaal, met eigentijdse muziek op een oeroud thema. De verhaallijn is traditioneel, maar ook weer niet en de muziekkeuze is spannend. Je zult je amuseren bij deze derde show van 'Jong van Hart'.


Over eënren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReLcerve

Het was weer een mooie zomer! De zomer in Overschie is altijd stralend, ook als het regent, want met festivals als Music Republic, de speeldagen in Sport- & Speelpark Levenslust en Camping Rotterdam kan de vakantie niet meer stuk. Een foto-impressie van de zomer.

Jeugddagen

De zomervakantie begon veelbelovend met de jeugddagen in Sport- & Speelpark Levenslust. Van 4 tot en met 7 juli gingen alle Overschiese kinderen uit hun bol tijdens de Survivaldag, Luchtkussendag, Avonturendag en Waterdag. Als ze aan het einde van de week nog puf over hadden, dan mochten ze verder ravotten tijdens het Feyenoord Voetbalpark bij A.G.E. (zie pagina 8).

Music Republic

De festivalgangers van Music Republic, één van de grootste dancefeesten van Rotterdam, waren flink in de weer met poncho’s en zeiltjes, maar dat was achteraf niet nodig geweest. Ondanks voorspellingen van hagel en onweer, konden zij dansen in een waterig zonnetje. Het festival was uiteindelijk niet uitverkocht, maar de reacties zijn uitsluitend positief.

Kofferbakverkoop

Naast alle grote festivals konden de Overschieënaren ook hun hart ophalen bij diverse braderieën, zoals de kofferbakverkoop aan de Burgemeester de Josselin de Jonglaan.


pagina 15 13

Marja straalt op Camping Rotterdam “Ik zong voor de eerste keer, dat was spannend”

w.onso

sch ver ie

Je had dit jaar je eigen sterrenshow. Hoe was het? “Ja klopt, Marja in Concert. Het was druk, warmhartig, mensen liepen de polonaise en het dak ging eraf. Ik zong liedjes over mijn leven. Het was de eerste keer dat ik zong

Wat was je meest memorabele moment dit jaar op Camping Rotterdam? “Ik zong ‘Ich bin, wie du’ en toen kwam mijn kapiteintje, waar ik vorig jaar mee getrouwd ben, het podium op. Dat was een verrassing. Hij was zo lief voor me, tilde me op en ging met me dansen. We zien elkaar maar vier dagen per jaar, de rest van de tijd zit hij op zee. Maar ik ben heel gelukkig hoor en ik heb hobby’s.”

ww

Het regende pijpenstelen op Camping Rotterdam. Heb je het overleefd dit jaar? “Net ân, hoor. Ik heb in elk geval de komende maanden geen vochtinbrengende crème meer nodig. Ook mijn haar sprong een beetje alle kanten op, maar gelukkig had ik een föhn. Dat zijn de voordelen van een campingburgemeesteres, een föhn in je stacaravan zodat je heel de dag je haar goed ken doen.”

Het thema ‘Tussen de Sterren’ was wel op je lijf geschreven? “Er is dit jaar zoveel gebeurd met me. Ik kreeg heel veel media aandacht en had zelfs mijn eigen glossy ‘De Marja’. Dat is toch geweldig. Kijk, de Memphis Maniacs (een van de artiesten, red.) waren goed, maar ik heb alles overtroffen. Alles verbleekt bij mij, dat is het leven van een ster.”

.nl

Camping Rotterdam, van 14 tot 17 juli, was dit jaar weer een knotsgek feest. Met het thema ‘Tussen de Sterren’ mocht iedereen de diva uithangen. Alleen het weer hield zich verre van glamour. De campinggasten weerstonden met plezier de stortbuien om mee te doen aan gekke activiteiten en te genieten van vrolijke optredens. Campingdiva Marja van Katendrecht doet verslag van haar feestje.

en ik vond het heel spannend, maar ik had geweldige muzikanten achter me. Ik ben één bonk gevoeligheid en ik merkte dat mensen tijdens mijn concert moesten huilen, dat ontroerde mij.”

Kijk voor meer informatie en foto’s van Camping Rotterdam en Marja op: www.campingrotterdam.nl


Overuëurer n

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReCcurlet

De Raad praat… over hun zomerreces In de zomer trekt de politiek zich terug om zich op te laden voor een nieuw politiek jaar. Ook in Overschie gaan de raadsleden met reces. Hoe hebben ze de zomer doorgebracht en welke nieuwe ideeën hebben ze gevormd?

Reinier Verhoeven, fractievoorzitter VVD Overschie: “Van een zomerreces is nauwelijks sprake. Het lijkt wel herfst. De herfst is in de politiek de tijd van het vooruitzien naar het nieuwe jaar. Belangrijkste onderwerp van gesprek is dan natuurlijk de begroting voor 2012. Ongetwijfeld zullen er ook in onze deelgemeente bezuinigingen noodzakelijk zijn. De VVD wil met gezond verstand en creatief beleid ervoor zorgen dat de gevolgen hiervan minimaal zijn. Wat de VVD betreft staat de begroting voor 2012 in het teken van doorgaan op de ingezette lijn om van Overschie een nog aantrekkelijkere plek te maken om te leven en te werken.”

w.onso

sch ver ie

ww

Bas de Bruijne, fractievoorzitter Belangen Overschie: “De zomerperiode is voor mij de drukste tijd van het jaar. Ik ben zelfstandig ondernemer, dus dat betekent geen vakantie voor mij. Toch heb ik me aardig vermaakt in Overschie. Ik heb Camping Rotterdam bezocht en dit mag wat Belangen Overschie betreft ook voor volgend jaar weer op de agenda worden gezet en ik heb Paradie Overschie bezocht, maar dit mag wat Belangen Overschie betreft een stuk goedkoper, worden teruggebracht naar twee dagen en alleen voor de Overschiese bewoners. Wij als fractie zullen waakzaam zijn dat er niet teveel wordt bezuinigd op de buitenruimten en we zullen ons inzetten voor het behoud van Tennis Vereniging Overschie (TVO).”

Ed Westra, fractievoorzitter D66 Overschie: “Alle commoties over de dollar en de euro, alle bezuinigingen, wat zullen we er in Overschie van gaan merken? Met een glas wijn in de hand op een campingterrasje in Frankrijk lijken deze problemen even ver weg. Maar in september moeten we als deelraad weer keuzes maken over hoe we in Overschie de euro gaan inzetten en met minder geld worden dat moeilijke keuzes. Voor D66 geldt dat duurzaam, schoon, heel en veilig de boventoon moeten voeren. En dat de sociale voorzieningen op peil moeten worden gehouden. Cadeaus van de deelgemeente, gratis Tuk Tuks en een driedaags gratis festival zijn niet vanzelfsprekend. Voor 2012 moeten we met minder geld er toch voor zorgen dat het goed wonen en leven is in ons mooie Overschie. D66 gaat daar zijn best voor doen.”

.nl

Gerard Berkhout, fractievoorzitter GroenLinks: “Persoonlijk hebben we een deel van de zomermaanden benut om ons nieuwe huis in te richten en dagjes weg te gaan. Wat het handelen van GroenLinks betreft, onze visie is gebaseerd op een lange termijn visie. We willen het autoverkeer terugdringen. Hiervoor is uitbreiding van het openbaar vervoer nodig, het verbeteren en uitbreiden van de fietspaden en het realiseren van het milieuactieplan Overschie. De TukTuk is daar een mooi voorbeeld van. Ook willen we meer sociale samenhang door leuke evenementen, gratis sport voor jongeren en ouderen en nieuwe woningen voor hen die minder te besteden hebben. We vinden dat de deelgemeente de meest groene deelgemeente moet blijven. Overschie is daarmee op de juiste weg. We moeten alleen nog beter communiceren, omdat we nog regelmatig inwoners tegenkomen die dit niet weten.”

Kijk voor meer informatie op: www.deraad.onsoverschie.nl


pagina 17 13

de verhuizing weer te geven en tegelijkertijd zijn het de bouwstenen die de wijk gaan veranderen.” Voor elke woning die zal verdwijnen hebben ze een verhuisdoos. “We gaan met 358 dozen de wijk in en maken allerlei bouwwerken. We hopen dat de omwonenden spontaan mee gaan doen”, legt Doris uit. Billboards en bouwwerken Alex, de kunstenaar met de hond, bewaakt het bouwwerk dat ze voor het interview hebben opgezet. Het wiebelt flink in de wind. Hij spreidt af en toe zijn armen alsof hij het kunstwerk wil omhelzen. Doris: “We beginnen ons project met grote billboards, die komen aan die flat te hangen. Aan de kopzijde. We gaan de foto’s voor op de billboards maken bij mensen thuis en gebruiken ‘haunted house’ camera technieken om

Dan steekt er plotseling een windvlaag op en glippen de dozen onder Alex’ armen door. De toren is ingestort en hij begint snel aan een ander bouwwerk. Aan het einde van hun project organiseren ze samen met JUPO (Junioren Panel Overschie) een modeshow. Ook hier is alles van karton. “We gaan een modeshow houden met kinderen uit de buurt. Die kunnen dan van karton kleding maken en lopen vervolgens in deze kartonnenkleding over een kartonnen catwalk”, vertelt Mette. Het gehele project wordt gesubsidieerd door Woonstad Rotterdam, dat geeft de kunstenaars de mogelijkheid om die billboards te maken. Doris:

Kijk voor meer info op: www.hetlab.onsoverschie.nl w.onso

sch ver ie

In de algemene tuin, tussen de flats aan de Koornwaardstraat in, staan vier kunstenaars en een hond. Naast hen staan tien kartonnen dozen op elkaar gestapeld. Reggaemuziek ontsnapt naar buiten via een openstaand raam van één van de vele appartementen. De flats ogen grauw, de ramen lijken van enkelglas en zien er beslagen uit. Deze woningen zullen plaatsmaken voor nieuwbouw, de bewoners zullen verhuizen binnen Overschie. Mette Sterre, Doris Denekamp, Geert Mil en Alex Strik, van kunstcollectief ‘Het Lab’, willen deze overgang niet zonder slag of stoot voorbij laten gaan en hebben een kunstproject opgezet ‘Kleinpolder in beweging’. Doris: “Dit jaar komt het dichterbij dat de mensen zullen moeten verhuizen. Wij gebruiken deze verhuisdozen om de impact van

ww

Het is alweer ruim vijftig jaar geleden dat de flats aan de Abtsweg zijn gebouwd. Met gebrek aan middelen, en mankracht, gebruikten de arbeiders oorlogspuin als bouwmateriaal. De komende jaren gaat de wederopbouwwijk op de schop en zullen de mensen moeten verhuizen. Kunstenaars van ‘Het Lab’ lopen op de feiten vooruit. Met hun project ‘Kleinpolder in Beweging’ bouwen zij van 8 september tot 11 november zelf aan de wijk. Met heel veel karton.

“Het is goed dat Woonstad de verouderde woningen gaat aanpakken. Het verhuizen blijft natuurlijk altijd een impact hebben op een wijk, maar om het zo te laten is ook niet goed. Je moet het onderhouden.” Sterre valt haar bij: “Ik denk dat het juist goed is dat ons project er is, omdat er dan ook iets anders gebeurt. Iets positiefs.” Alex heeft net alle dozen weer op elkaar gestapeld als een nieuw zuchtje wind de boel als een kaartenhuis doet instorten. Doris, Geert en Mette schieten in de lach. Geert: “Dat is één van de risico’s van ons project.” Ze snellen naar Alex toe en helpen hem met bouwen. In mum van tijd verschijnen er vier verschillende objecten. Een kunstproject als voorproefje op de toekomst om het woonproces bespreekbaar te maken.

.nl

Kunst van karton

mensen zo te portretteren dat het net geestverschijningen lijken. Dit moeten herinneringen voorstellen, levens van mensen die dadelijk ergens anders wonen. Buurtbewoners krijgen op deze manier ook een eigen plek in hun eigen wijk, waar zij een tegengeluid kunnen laten horen.” Mette Sterre, een enthousiast meisje met rode lippen valt Doris bij: “We willen het interieur van mensen bedekken, zodat persoonlijke dingen meer naar voren komen en dat zij als persoon centraal staan. Deze mensen zitten in zo’n situatie als,” ze zwijgt even en moet dan lachen, “als in die Southpark aflevering. Je bent wel geland, maar je wacht tot je weer gaat opstijgen. Daarin zitten deze mensen ook. Mensen willen wel weg, maar als je niet weet wanneer, dan is dat natuurlijk supervervelend.”


Over ëren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Recre

Paradie Overschie viert feest Met je voeten in de bagger luisteren naar publiekstrekker Ben Saunders en op zaterdag swingen met Caro Emerald. Het was weer ouderwets genieten van 12 tot en met 14 augustus op Paradie Overschie en daar blikken we natuurlijk op terug met een fotoverslag. Met een poncho aan en een biertje in de hand aangelengd met regenwater, staan de fans van de Overschiese band Overwater zaterdagmiddag te genieten van een prachtig optreden. Jessica Scholten staat met haar man bij het luchtkussen. “Het is zo’n leuk festival. Ik kom speciaal voor Paradie Overschie naar Overschie toe. Mijn man en ik zijn ook echte muziekliefhebbers. Ik ga vanavond voor Caro Emerald en de finalisten van The Voice. Het festival is zeker voor herhaling vatbaar, alleen dan gaan we nog eerder en langer.”

Het festival wordt op donderdagavond ingeleid door The Rock Experience waar Kane en Ilse DeLange hun hits spelen. Vrijdag begint Paradie Overschie aan haar lustrumeditie en die is goed bezocht. Op de Ladies Night genieten duizenden Overschieënaren van Valerius, Ben Saunders en Van Velzen. Zaterdagavond trekt de hemel open en stroomt het park wederom vol voor onder andere Leonie Meijer, Miss Montreal en Caro Emerald. Als afsluiter op zondag zorgen Het Feestteam en Tim Douwsma nog eenmaal voor een feestje in het Sidelingepark.


pagina 19 13

Lustrumeditie

Paradie. Ik woon hier en we vinden het wel geinig. Misschien dat we in de toekomst echt trouwen, maar nu is het nog heel pril.” Het stel was de avond daarvoor ook in het park te vinden. “Paradie is zo gezellig. Gisteren bij het optreden van Ben Saunders en Van Velzen was het heel druk en overdag is er zoveel te doen voor de kinderen”, laat ze weten voordat ze gearmd naar de Tuk Tuk lopen waar het bruidspaar mee door Overschie mag toeren.

w.onso .nl

ww

Dat Paradie Overschie na drie dagen alweer eindigde zal iedereen betreuren, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

sch ver ie

Onder het mom van ‘I love Paradie’ wordt de lustrumeditie ingevuld met grappige activiteiten, waaronder het groepshuwelijk voor 24 uur. Veertig stellen staan zaterdagmiddag gehuld in roze sjerp voor het podium om in het huwelijksbootje te stappen, na het onofficiële jawoord mogen ze een stukje taart eten van bakkerij Van der Breggen. Jacqueline Klaris is zojuist met Jim Wong getrouwd. “Ik ben nog nooit getrouwd en wilde dit wel heel graag”, vertelt ze. “Voor mij was het eigenlijk een moetje”, grapt haar tijdelijke man. Jacqueline vertelt verder: “We kennen elkaar nu vier jaar, maar waren elkaar uit het oog verloren en een maand geleden zijn we elkaar weer tegen gekomen op Hyves. Nu sloeg de vonk wel over en om dat te bezegelen zijn we hier getrouwd op

Kijk voor meer foto's op: www.paradie.nl


Over en

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

Lev

Het dagelijks bestuur van Overschie is een ambitieus persoon rijker. Annemarie van den Broek staat voor een veiliger, groener en beter Overschie. Zij neemt de touwtjes voor een deel in handen en daarom vroegen wij...

“Welke boodschap heb je voor onze nieuwe dagelijks bestuurder?” Carla Hoogerwerf: “Één boodschap? Heb je even? Veel verlichting doet het niet en dat wordt niet hersteld. Ik vind dat onveilig. Nu heb ik zelf een stoere hond, maar het valt me op dat de verlichting slechter is geworden in het laatste anderhalf jaar. Ook vind ik dat ze meer aandacht moet besteden aan de winkeliers aan de Abtsweg. Ik heb het gevoel dat ze opzij worden geschoven en zij moeten ook hun brood verdienen. Maak het mooier, meer groen. Geef het gebied een facelift.”

Marja Verkade: “Dat is een moeilijke vraag. Ik vind dat alles goed gaat. Misschien kan ze me helpen bij het opzetten van mijn restaurant [lacht]. Ik ben bezig met het opzetten van een sociaal restaurant dat ‘De Ontmoeting Overschie’ moet gaan heten. Alle ideeën zijn er, maar ik moet het nog rond krijgen bij de bank. De IROO voor ondernemers was een fantastisch initiatief, maar daar ben ik te laat voor. Mijn boodschap is daarom: Kunt u de IROO (InvesteringsRegeling Ondernemers Overschie, red.) terughalen?”

Meneer Van der Wal: “Meer politie op straat, maar niet voor criminaliteit. De politie moet juist letten op zwerfafval, fietsen op de stoep en hondenpoep. De fietspaden blijven achter en de plantsoentjes ook, daar mag ze ook wat aan doen. Maar verder heb ik weinig te klagen hoor. We hebben gratis sporten en gratis zwemmen waar ik zelf ook gebruik van maak. Dat is fijn.”

Sabine Smits-Schouten: “Ik vind dat alles goed gaat in Overschie, maar er mag wel wat meer aandacht worden besteed aan de Abtsweg. Ondernemers aan die kant worden vergeten en dat merk ik ook bij mijn schoonouders, die hebben daar een winkel. Het is daar stil en vervallen, dat mag worden opgeknapt.”

Mevrouw Van der Leur: “Meer veiligheid op straat en meer hondenuitlaatplaatsen. Ik woon aan de Schout van Groenewegenstraat en heb een hond van 14 jaar. Die mag ik niet uitlaten bij de vijver en ik moet dus helemaal omlopen. Dat oude beest kan zijn plas niet meer ophouden, dus dat is lastig.”

ww

sch ver ie

Kijk ook eens op: www.onsoverschie.nl

w.onso .nl

Ineke van Heiningen: “Het gaat wel goed in Overschie. Er is al een hoop veranderd. We hebben winkelcentra en veel woningen voor ouderen. Dat vind ik positieve dingen. Mijn dochter vindt Overschie ook een heel leuke deelgemeente en ik ben zelf ook tevreden. Ja, wonen aan de rijksweg is een ongezonde situatie, ik woon aan de West-Sidelinge. Het zou wel fijn zijn als onze woningen dubbel glas krijgen, maar dat is meer een boodschap voor de woningcorporatie.”

Karin de Jong: “Ik zou wel een leuke schoenenwinkel willen in Overschie. Aan de Hoornweg in het oude postkantoor is ruimte voor winkelpanden. Daar is plek voor leuke winkels met bijvoorbeeld tienerkleding.”


pagina 21 13

“De Noord-Atlantische zalm is mijn passie”

René is geen bakvisje meer. Zijn opa viste graag en zijn vader werd verliefd op het vliegvissen. Samen met zijn pa, van wie

Het ondernemen in Overschie gaat René goed af. “Ondernemen in Overschie is leuk. Onze bezoekers kunnen gratis parkeren en we hebben een voordeel dat we langs de rijksweg zitten. We zijn zo’n gespecialiseerde winkel dat we klanten uit heel Nederland trekken. Ze kunnen dan zo de snelweg op en af. En we zitten hier tegenover het Sidelingepark, waar ik genoeg ruimte heb om onze hengels te demonstreren. Hier geven we ook les aan de jeugd. Een paar jongetjes uit Overschie hebben we hier leren vliegvissen.” Zijn ideaalbeeld is met Martin Hengelsport verhuizen naar een groter pand. “Deze winkel is eigenlijk te klein. Ik zou willen verhuizen naar de Delftweg. Ik droom ervan om een houten chalet op te zetten met een grote visvijver erbij, waarin ik mijn hengels kan demonstreren. Maar dat gaat teveel kosten.”

ww

Als je de winkel binnenstapt, krijg je zin om te knutselen. Een regenboog aan veertjes, kralen, touwtjes en knopen hangen in rijen in de shop, hiermee kun je elke vlieg of insect namaken om de juiste vis aan de haak te slaan. “Het binden van de vliegjes is echt een ‘cult’. We bouwen duizenden beestjes tot in detail na. Vliegjes binden is nog best

w.onso

sch ver ie

“Je moet denken als een vis. Vliegvissen is een jacht. Waar gaat hij heen, wat gaat hij doen. Vliegvissen is echt een prachtige sport. Je bent in de natuur, je bent altijd bezig en je jaagt op zicht en op gevoel. Je strooit bijvoorbeeld geen voer in het water. Ook moet je rekening houden met tij, watertemperatuur en tijd van het jaar.” Praat je met René van Heezik over vliegvissen dan spat de kennis en het enthousiasme er vanaf. In 1956 begon Renés opa een zaakje in lederwaren en na een aantal transformaties is de familiezaak veranderd van een gewone viszaak in een speciaalzaak. Geen maden meer, maar gebonden vliegjes. Ze zijn naar eigen zeggen één van de weinige vliegviszaken van Nederland. “Onze passie is vliegvissen en specialiseren is onze uitdaging. We geven cursussen, workshops, nemen onze klanten mee voor gratis werples en organiseren vliegvisvakanties. We gaan dan naar onze eigen rivier in Duitsland; we hebben een stukje van ‘de Kyll’ gepacht. Hier vissen we op forel. Daarbij geven we ook workshops op zee in Denemarken, jagen we op zalm in Noorwegen en halen we onze neus niet op voor de bonefish die leeft rond de Bahamas.”

Leuk ondernemen in Overschie

hij de kunst heeft geleerd, gaat René het liefst zalmvissen in hun eigen stukje rivier in Noorwegen. “Zalm is echt mijn passie. Deze vis is moeilijk te vangen, want hij hapt pas naar de vlieg als die in de weg zit.” Door jaarlijks zelf op visvakantie te gaan, met vrienden te vissen in het Oostvoornse meer of in de Schie heeft hij alle kennis in huis. “Bij ons krijg je een vaste service. Ben je een beginner en wil je het uitproberen, dan leen je even een hengel. We garanderen kwaliteit, omdat we er echt verstand van hebben.”

.nl

Knutsel een vliegje na, spring in je lieslaarzen en ga met je hengel de rivier in op jacht naar vis. Dat is kort door de bocht: vliegvissen. Bij Martin Hengelsport aan de Burgemeester Baumannlaan zijn ze doordrenkt van passie op dit gebied. René van Heezik, ondernemer van deze winkel, neemt dagelijks zijn klanten mee naar buiten om de kunst van het werpen te leren. “Bij elke hengel die ik verkoop geef ik werples.”

moeilijk, want je moet weten welk aspect de vis aantrekt. Sommige vissen happen naar vliegjes die op het water drijven. Dan moet je een vleugel nabootsen. En een baars jaagt bijvoorbeeld op de kleur rood.”

Kijk voor meer informatie op: www.martinhengelsport.onsoverschie.nl


Over eënren

v Kijk ook eens op www.onso

erschie.nl

ReLcerve

Pionier van Park 16Hoven “Ik vind het heerlijk om te struinen”

Als kind zwierf ze al over De Zweth, genietend van de natuur. Nu bijna vijfentwintig jaar later staat kunstenares Gina Kranendonk nog steeds met haar kaplaarzen in de klei, ditmaal als parkwacht van Park 16Hoven. Overschie Gesproken zocht haar op in de bamboekas aan de Van Leeuwenhoekhof.

Identiteit van de wijk Met de ‘Pop-up Greenery’, een verzamelnaam voor alle kunstwerken op Park 16Hoven, wil ze de nieuwe wijk een

Ze glundert als er twee jonge mensen voorbij komen. “Hebben jullie de kas van Martina Florians gezien? Leuk hé, hoe ze de geuren beschrijft!” Ze rent de Bamboekas in en pakt twee krantjes met informatie. Vol van het gebied waarin ze werkt, beschrijft ze opnieuw haar projecten en geeft ze uitleg over de omgeving. Als de jongen en het meisje verdwijnen, tilt ze een grote pot bloemen op. “Deze ga ik even water geven.” Het werk van een parkwacht.

Meer informatie over ‘Walk & Talks’ en proeverijen: www.park16hoven.onsoverschie.nl

ww

haar hoofd, een eend kwaakt vanuit de plas en de waterslang hangt in een moespiramide, één van haar kunstprojecten. Dit stukje puur natuur, tussen de

Ze begon in 2010 met een portable moestuin waar bewoners van Park 16Hoven zelf hun komkommers en sla konden planten en oogsten. Ook heeft ze andere kunstenaars uitgenodigd die tijdelijke kunstprojecten hebben ontworpen. Wat heeft Gina met de natuur? “Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Overschie. We woonden in oud Overschie en hadden een bootje aan de Schie. Ik zwom daar tussen de waterlelies en zwierf over De Zweth. Ik plukte als kind al zulke boeketten. Later na de kunstacademie ben ik stillevens gaan fotograferen. Ik wist niet exact wat ik fotografeerde en toen ben ik mijn eigen botanische studie begonnen. Ook vind ik het heerlijk om door een gebied als dit te struinen.”

identiteit geven. Er is in de afgelopen seizoenen van alles ontstaan, een insectenhotel, de Salad Table en de bamboekas waarin informatie te vinden is over Park 16Hoven. Ze organiseert ‘Walk & Talks’ en proeverijen, zoals een barbecue voor bewoners met vers gevangen vis uit de plas of een wildpluksessie waarbij bewoners vers geplukte rucola en zelfgemaakte pesto proeven. Haar doel is mensen in contact brengen met elkaar en de natuur waarin zij leven. “Ik wil mensen bewust maken van de natuur en ervoor zorgen dat zij hun gebied kennen en waarderen. Je kunt als gemeente niet zomaar een wijk uit de grond trekken. 1800 woningen en 3 scholen maken nog geen wijk. Sociale cohesie wel. Mensen moeten zelf voor hun wijk zorgen en ik help hen met het ontwikkelen van een wijkidentiteit”, pleit ze vurig. “Ik zie mezelf als pionier. Zonder deze groene kunst, was dit een zandvlakte. Net zoals vele nieuwbouwwijken rondom steden.”

w.onso .nl

graafmachines, bouwkavels en nieuwbouwvilla’s in, is de plek waar Gina Kranendonk minstens tien uur per week en al drie seizoenen lang doorbrengt.

sch ver ie

“Als Overschie niet zo’n mooie, rijke veengrond zou hebben, dan zou Park 16Hoven me lang niet zo boeien”, zegt Gina Kranendonk terwijl ze liefdevol een bosje geplukte bloemen streelt. “Kattenstaart en kamille, net geplukt.” Met donkergroene kaplaarzen die bijna tot haar knieën reiken, een gebloemde zwarte jurk en donker opgestoken haar zit zij op één van de houten zitjes bij de bamboekas. Bijen zoemen om


pagina 23 13

Over ’de buren’ gesproken Fractievoorzitter van VVD Rotterdam, Maarten van de Donk, is in wijktheater Musica uitgeroepen tot ‘Politicus van het Jaar’. Hij wordt geroemd om zijn humor, dossierkennis en zelfrelativering. Zijn grootste drijfveer: ‘Het wegnemen van belemmeringen vanuit de overheid’. “De meest groene route die ik in Rotterdam kan lopen is via het Paadje van Duizend Treê door Park 16Hoven. Heerlijk groen en bebost, al moet ik geloof ik niet al te hard

inademen”, grapt Maarten van de Donk al doelend op de uitlaatgassen. De VVD’er loopt vanuit Rotterdam Noord gemakkelijk Overschie binnen, de deur loopt de politicus echter plat op het Stadhuis aan de Coolsingel, waar hij werkt als fractievoorzitter van de VVD. “Ik wil de regels vereenvoudigen. Vrijwilligers worden soms tegengewerkt door de overheid, terwijl ze juist goed werk doen. Dat komt door de vele regels die er opgesteld zijn. Zo moet een speeltuinvereniging soms tot in detail omschrijven hoe hun veiligheidssysteem werkt. Dat kan eenvoudiger.”

Wijkgesprek

Als adviseur bij Seinpost Adviesbureau heeft hij zich verdiept in de sociale samenhang in wijken. Het wijkgesprek van Overschie vindt Maarten een goede methode. “Als overheid wil je weten wat er speelt en zelf naar mensen toe stappen geeft een goed beeld van de werkelijkheid. Mensen komen normaal gesproken pas naar je toe als er iets dwars zit en als je dan als deelgemeente niet de straat op gaat, dan krijg je een vreemd wereldbeeld. Tijdens wijkgesprekken ontmoet je ook tevreden en blije burgers.” Maar het moet niet alleen bij praten blijven vindt hij. “Je moet daadwerkelijk iets met de klachten doen. Als je gaat praten, schep je verwachtingen. Mensen willen iets terug zien of horen. “Hij adviseert om als deelgemeente in een wijkgesprek goed je grenzen aan te geven. “Waar wil je wel over praten en waar niet. Ga vooral niet te ver mee met de mening van de bewoners, want sommige dingen kun je niet waarmaken. Zo heb ik zelf een keer meegemaakt dat mensen een bushalte voor de deur wilden. Ik kan keihard toezeggen en ’s avonds de held in de kroeg zijn, maar als ik van tevoren weet dat het lastig te realiseren

“Overschie is een bijzondere deelgemeente”

is, dan zeg ik dat ik zal kijken waar ik het neer kan leggen. En belangrijker nog: nee zeggen. Mensen vinden het fijner om duidelijkheid te hebben. Dan zeggen ze: Jammer, maar u bent tenminste wel eerlijk.” Overschie vindt Maarten een bijzondere deelgemeente. “Het is een deelgemeente met een eigen identiteit, die later onder Rotterdam is komen te vallen. Ik denk dat elke Overschieënaar trots kan zijn op zijn deelgemeente. Overschie kent wel een moeilijke ligging tussen de rijkswegen in, dat is de grote uitdaging. De deelgemeente is heel groen en goed bereikbaar, maar de luchtkwaliteit blijft een ingewikkeld vraagstuk.”

Voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas feliciteert Maarten van de Donk


DE VERTREKPUNTEN

Centrum-Noord / Restaurant O'Pazzo, Mariniersweg 90 / 12.00-15.00 uur Kralingen-De Esch / Infopunt Jaffa, Vlietlaan 52a / 12.00-15.00 uur Oost / Vestiging Woonstad, Prins Alexanderlaan 201 / 12.00-15.00 uur

Overschie / Bibliotheek Overschie, Hoge Schiehof 39 / 12.00-15.00 uur West / CarrĂŠ College Rotterdam, Beukelsdijk 145 / 12.00-15.00 uur Zuid / Zalencentrum Rustburcht, Strevelsweg 760 / 12.00-15.00 uur

www.woonstadrotterdam.nl woonstad rotterdam

7017173_Adv_Woontour_A4.indd 1

@woonstadverkoop 08-09-11 16:46

Overschie Gesproken I Nr.3 - 2011  
Overschie Gesproken I Nr.3 - 2011  

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over Overschie.

Advertisement