Page 1

JULI / AUGUSTUS 2010 JAARGANG 3 NR. 1

HĂŠt magazine van en over Hoek van Holland!

Hoek van Holland

AGEND Get Ho A ekt ! E venem e

nten

pagina 1 2-13

blijft bruisen!

Over wonen, werken en genieten

Lees en beleef Hoek van Holland


Nieuwe zekerheid

Duinen en dijken houden de zee en rivieren in bedwang. Maar alleen als het water voldoende ruimte krijgt. Hoe los je dat op? Boskalis Nederland denkt mee. Zo ontwikkelen we voortdurend oplossingen voor een betere en slimmere infrastructuur. Terwijl we met onze zand- en grondwerken de basis leggen voor wijken, wegen, natuur en land. Het doel is voorwaarden scheppen voor een duurzame groei. Het middel: een uitzonderlijke drang naar innovatie. U leest er meer over op www.boskalisnederland.nl.

www.boskalisnederland.nl

Zeekant 37

3151HW

Hoek van Holland

T: 0174 383438

F: 0174 383210

Lounge - Bar - Restaurant www.beachclubroyal.nl

E: info@beachclubroyal.nl


Voorwoord

Hét magazine van en over Hoek van Holland

6

CultuurHoek:

Restauratie van het Fort Wil Meier legt uit waarom de restauratie van het Fort zo belangrijk is.

10

WaterHoek:

Maasvlakte 2 Land creëren in de zee, wat houdt dat precies in. Alles over de vorderingen van Maasvlakte 2.

23

HoekNatuurlijk:

Sluiting Maeslantkering Het sluiten van de Maeslantkering. Hoe een noodzakelijke test is uitgegroeid tot groots evenement.

4

NieuwsHoek

8

HoekSportief

Het laatste nieuws uit ‘De Hoek’. Actief peddelen in de branding of eindelijk leren surfen? Kom van de bank en doe mee!

12 EvenementenHoek

Het wordt weer een zomer vol leuke evenementen in Hoek van Holland!

14 StrandHoek

Ook dit seizoen openen er in Hoek van Holland weer nieuwe strandpaviljoens.

18 HoekGesprek

700 vierkante meter Nederlandse pophistorie in het Museum RockArt.

21 UitHoek

Enkele evenementen in ‘De Hoek’ uitgelicht.

22 Column OmDeHoek: Ahmed Aboutaleb

colofon

De burgemeester van Rotterdam over Rotterdam World Port Beach, werken aan de toekomst en ondernemersmentaliteit.

Get Hoekt! Magazine is een uitgave van de Stichting Get Hoekt! en de deelgemeente Hoek van Holland ter promotie van Hoek van Holland. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Realisatie: JD*Stouten (www.jdstouten.nl)

Fotografie: Marcel de Hoog e.a.

Oplage: 30.000 exemplaren

Productie: GB10 Communications

Vormgeving: Nicole van Rietschoten, Jeroen Meeusen

Advertenties: Guido Brouwer 010 - 411 78 00

Concept: Jan Dirk Stouten, Guido Brouwer Redactie: Bas Lieuwma, Bas Pronk, Fedor Vogel, Gerben Stolk, Jan Dirk Stouten, Linda v/d Marel, Linda Visser

Reageren? info@jdstouten.nl Coördinatie: Caroline Leeuwestein- van Leeuwen, Met dank aan: Bettine Vlasman Hestia Reukema, Wil Meier, Hoofd- en Eindredactie: Rein Hagenaars, Freek Ruigrok, Peter Bol, Jan Dirk Stouten Randolph van Bergen, Jan van Bree, Viënna Kunz, Jaap Schut, Ahmed Aboutaleb

Bruisend De overeenkomst tussen Hoek van Holland en Vivaldi? Net als de beroemde componist uit de achttiende eeuw wil onze deelgemeente ‘De Vier Jaargetijden’ laten klinken. Niet in concertvorm natuurlijk, maar door inwoners en bezoekers plezier en fijne diensten te bieden in de zomer én in de herfst, winter en lente. Hoek van Holland heeft in de afgelopen jaren aan aantrekkelijkheid gewonnen. Kijk bijvoorbeeld naar het strand, waar prachtige paviljoens zijn verrezen. Kijk ook naar het dorp, waar gezellige evenementen wortel schoten. Nu wil het bestuur van de deelgemeente die kwaliteit verdiepen en verbreden. Toeristen moeten weten dat Hoek van Holland méér is dan een gemeente waar je op een zomerse dag heenrijdt, waar je je auto bij het strand parkeert en waar je bij zonsondergang rechtstreeks naar huis vertrekt. Zo kun je gezellig winkelen in het dorp. Denk ook aan het gemak van inkopen doen op zondag bij Albert Heijn. Verder maken indrukwekkende musea duidelijk dat Hoek van Holland niet alleen een schitterend strand heeft. Wat bijvoorbeeld te denken van Het Nederlands Kustverdedigingsmuseum ‘het Fort’ en het Atlantikwall Museum? Aan de oostkant van Hoek van Holland ligt het accent juist op natuur. Een mens kan er heerlijk wandelen, fietsen en wellicht over een paar jaar ook golfen. En over beweging gesproken: we zijn deze zomer gastheer tijdens de voorrondes van de Nederlandse Kampioenschappen Beachhandbal. Hoek van Holland wil graag blijven bruisen. Daarom is het belangrijk te groeien. Alleen op die manier kunnen we onze voorzieningen op peil houden. ‘Veel gezinnen’ betekent bijvoorbeeld veel schoolgaande kinderen en levendige sportverenigingen. Hoe we kunnen groeien? Onder meer door te profiteren van de bedrijvigheid aan de andere kant van de Nieuwe Waterweg. Mensen kunnen daar werken en hier wonen. Daarom ben ik er een groot voorstander van dat de landelijke politiek besluit het Westland en het havengebied met elkaar te verbinden door de Oranjetunnel te realiseren. Hoe dan ook, in uw handen heeft u nu het eerste nummer van Get Hoekt! in 2010. U leest er hoe het bruist in onze deelgemeente. In het najaar zijn we bij u terug.

Hestia Reukema

Voorzitter deelgemeente Hoek van Holland www.hoekvanholland.nl

3


www.hoekvanholland.nl

Nieuwe kunstroute bij VVV Bij de VVV ligt sinds kort een nieuwe wandelroute voor cultuurliefhebbers. De tocht voert langs het culturele erfgoed van Hoek van Holland, zoals de schotelantennes in een duintop, die door de Amerikanen zijn geplaatst tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Ook de vuurtoren, het station, en Amerikaanse bunkers die onderdeel waren van de Atlantik Wall (WO II) maken deel uit van de route. Beeldende kunst in de buitenruimte, zoals ‘het mannetje’ van Jan Snoeck, en ook andere kunstvormen komen aan bod in de acht kilometer lange cultuurreis. Geen zin om te lopen? Ook op de fiets is de nieuwe kunstroute een aanrader!

Lenie Dwarshuis zet zich in voor Zandmotor Lenie Dwarshuis-van de Beek, lid van het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en belast met de portefeuilles Water en Internationale betrekkingen, houdt zich momenteel bezig met de komst van de Zandmotor.

Sportpark De Rondgang in gebruik genomen Het nieuwe sportpark van Hoek van Holland is in oktober 2009 eindelijk in gebruik genomen. Op de prachtige accommodatie zijn diverse sportclubs gevestigd. Rugbyliefhebbers kunnen hun ei kwijt bij Hookers, tennisfanaten kunnen een balletje slaan bij VT De Hoek en met Petanquevereniging Markeer is er op De Rondgang zelfs de mogelijkheid ontstaan om in clubverband jeu de boules te spelen in Hoek van Holland. Hoe bedoel je veelzijdig...

De Zandmotor is een grote hoeveelheid zand die vlak voor de Delflandse Kust in zee wordt aangebracht. Wind, golven en zeestroming verspreiden het zand langs de kust. Zo groeit de kust in zeewaartse richting op natuurlijke wijze aan. Deze omvangrijke en innovatieve zandaanvoer is erop gericht de veiligheid van de kust voor de lange termijn te vergroten en biedt tegelijkertijd nieuwe kansen voor natuur en recreatie in onder meer Hoek van Holland. Dit project past naadloos bij het voornemen van de provincie om Hoek van Holland van een veilige en schone toekomst te voorzien. Er is inmiddels een Zandmotor-pilot gestart langs de zuidwestelijke kust van de Noordzee, in een sectie tussen Hoek van Holland en Kijkduin. Dit gebied is één van de zwakke schakels in de Nederlandse kustlijn.

Restaurant Gentile opent deuren Het in 2009 gesloten hotel Hoeksche Heeren in het Grand Hotel Hoek van Holland heeft sinds kort een waardige opvolger. Restaurant Gentile, dat plaats biedt aan ongeveer zestig gasten, is sfeervol, gezellig en voor iedereen toegankelijk. Ook voor bruiloften en feesten kunnen liefhebbers terecht in Gentile, dat eens per maand een bijzondere cabaretavond zal verzorgen. Heeft u geen zin om binnen te dineren? Bij Gentile is het mogelijk om in de tuin te genieten van een heerlijk gerecht van de buitengrill. U vindt restaurant Gentile aan de Rietdijkstraat 96.


De verkoop van woonruimte in l’Avenue is in volle gang. De open dag van de wijk, die op loopafstand van het bos, de zee en het strand en duinen gerealiseerd wordt, was drukbezocht. In totaal zullen er ongeveer 400 woningen worden opgeleverd in l’Avenue. De verkoop van de tweede fase van het project verloopt voorspoedig en inmiddels worden er ook daadwerkelijk woningen van de eerste fase opgeleverd, waar de nieuwe bewoners binnenkort intrekken. Informatie is te vinden op www.oga-makelaars.nl.

Van cash naar plastic Met ingang van het strandseizoen 2010 is het bij de deelgemeentelijke betaalautomaten niet meer mogelijk om contant te betalen voor het parkeren aan het strand. Wel is het aantal mogelijkheden om te betalen met ‘plastic’ uitgebreid. Bij de betaalautomaat kan nu worden betaald met: - chipknip (er is tevens een chip-oplaadpunt aanwezig) - creditcard (alleen Visa en Mastercard) - pin Eventueel kunt u bij de diverse strandpaviljoens nog wel tegen contante betaling een uitrijkaart kopen.

NieuwsHoek

Woningverkoop fase 2 l’Avenue in volle gang

Hoek van Holland werkt aan culturele kaart De deelgemeente Hoek van Holland is momenteel druk bezig met de culture kaart: een handig gidsje waarin alle mensen uit Hoek van Holland die zich op de een of andere manier inzetten op cultureel gebied verzameld zijn. Cultuurscout Nimo Hidoon verwacht dat de culturele kaart in de loop van de zomer zal verschijnen. Alle zangers en zangeressen, beeldende kunstenaars, fotografen, reclamebureaus, bands en andere cultureel actieve Hoekenezen zijn straks dus terug te vinden in een handig boekje!

Nieuwe schepen tussen Hoek van Holland en Harwich Reizigers die regelmatig van Hoek van Holland naar Engeland reizen, doen dat tegenwoordig in stijl. Stena Line heeft namelijk geïnvesteerd in de schepen die passagiers vanaf De Hoek naar Harwich brengen. De Stena Brittanica en de Stena Hollandica, die door Prinses Margriet gedoopt werd, varen sneller en zuiniger naar het Britse eiland en zijn bovendien voorzien van zoveel faciliteiten, dat reizigers zelfs een ouderwets cruisegevoel zullen hebben aan boord. Nieuwsgierig? Waag de overtocht!

Wist u dat... ... de Hollandica 310 trucks en 230 auto’s kan vervoeren. ... de Hollandica 538 comfortabele hutten heeft, welke plaats bieden aan 1200 passagiers. ... de Hollandica door de twee laaddekken een veel kortere in- en ontschepingstijd heeft. ... de Stena Line terminal de eerste Rotterdamse zeehaventerminal is waar de schepen gebruik zullen maken van walstroom.

Voetbalclubs samen verder Hoek van Holland heeft sinds kort nog maar één voetbalvereniging. De voetbalclubs v.v. Hoek van Holland en Hoekse Boys hebben de handen ineen geslagen en zullen na de zomer samen verder gaan als Hoekse Voetbal Club. De fusieclub zal gaan spelen in donkerblauwe tenues. Het eerste elftal van HVC zal uitkomen in de derde klasse op de zaterdag, omdat Hoekse Boys afgelopen seizoen promotie wist af te dwingen in de vierde klasse. www.hoekvanholland.nl

5


www.hoekvanholland.nl

Restauratie Fort Na jaren van voorbereiding en politiek gesteggel vordert de in september 2009 begonnen noodzakelijke restauratie van het ‘Fort aan den Hoek van Holland’ gestaag. Het zes miljoen euro kostende project moet in februari 2011 worden opgeleverd. Voorzitter Wil Meier geeft ons inzicht in de stand van zaken.

Het Fort werd in 1889 gebouwd en kan gezien worden als een bouwkundig hoogstandje. “In de tijd van de industriële revolutie rond 1900 zag je veel nieuwe dingen ontstaan. Ons fort is er ook een voorbeeld van, allerlei voor die tijd nieuwe technieken werden toegepast. Voor het eerst werd gebruik gemaakt van zware staalconstructies. De koepel is bouwkundig heel bijzonder, want het moest die loodzware kanonnen kunnen dragen. Het voormalig pantserfort is dan ook niet voor niets een monument”, zo weet Meier. Het doel van het gebouw, dat al ver voor de eerste wereldoorlog werd gerealiseerd, was beveiliging en bescherming. Meier: “Het ging erom de haven van Rotterdam en de Nieuwe Waterweg te beschermen. In die tijd had Nederland minder vrienden dan nu en moest je bestand zijn tegen aanvallen vanaf zee. De kanonnen van het fort reikten verder dan de toenmalige oorlogsschepen. Vergelijkbare forten lagen op Pampus, in Amsterdam, IJmuiden en Den Helder. Maar het fort van Hoek van Holland is het grootst in zijn soort.”


CultuurHoek

halverwege Geen bouwval

Wie het fort - dat tegenwoordig het Nederlands Kustverdedigingsmuseum huisvest – bezoekt, kan deze complete geschiedenis terugvinden. Als er geen renovatie zou plaatsvinden, dan was ook het museum ten dode opgeschreven, volgens Meier: “Die renovatie was 100% noodzakelijk, anders was het fort binnen tien jaar een bouwval geweest. Gelukkig denken het ministerie, de gemeente Rotterdam en Monumentenzorg er ook zo over. Na een groot aantal jaren van onderhandelen en bedelen is het ons gelukt de noodzakelijke subsidie los te peuteren. De totale renovatie kost € 6 miljoen, maar het is zo belangrijk voor Rotterdam en heel Nederland dat dit fort in stand blijft.” Wil Meier, die niet alleen voorzitter is van de stichting die het fort beheert, maar ook

bouwcoördinator, weet precies wat er allemaal moet gebeuren. “De renovatie vindt vooral aan de buitenkant plaats. Alle voegen gaan eruit en worden opnieuw aangebracht met ouderwetse knipvoegen. Dat is waterdicht en op die manier kunnen we de vele lekkages verhelpen. De hele renovatie is in vier fases opgedeeld. Die fases grijpen in elkaar, waardoor het museum grotendeels open kan blijven tijdens de verbouwing. We zijn nu halverwege en liggen op schema. Het M-gebouw is bijvoorbeeld buiten al helemaal klaar, maar binnen nog niet. Het F-gebouw staat in de steigers.”

Veel voldoening

Wil Meier is alweer twaalf jaar voorzitter van het bestuur van het Fort. Het geeft veel voldoening dat de renovatie nu in volle gang is. “Ik ben hier met alle vrijwilligers een jaar of vijf mee bezig geweest. Ik zie het niet als mijn levenswerk want er lopen hier nog 80 vrijwilligers rond. Maar trots ben ik wel. Ik ben pas in 1995 bij het fort betrokken geraakt toen de koepels herbouwd werden. Hoewel ik een geboren en getogen inwoner van Hoek van Holland ben, had ik vroeger helemaal niets met het fort. Toen ik me eenmaal wat meer ging verdiepen, liet het me niet meer los. Een fort als het onze is nergens anders in Europa terug te vinden, het grootste in Nederland. Dat is nogal wat, dat moet echt voor het nageslacht bewaard blijven. Als het in februari 2011 klaar is zie ik dat wel als een persoonlijke overwinning. Dat je zo’n project met zoveel vrijwilligers voor elkaar krijgt, dat is echt bijzonder. We hebben een geregistreerd museum dat enig is in zijn soort. Hopelijk staat het er nog minimaal 150 jaar.” www.hoekvanholland.nl

7


www.hoekvanholland.nl

Spectaculair:

baas over de golven in een kajak In het klassement van bedrijfsuitjes doet een relatief onbekend fenomeen een gooi naar de top. Het kajakken in de branding is de rijzende ster. Eerst zien dan geloven.

We hebben het getroffen met windkracht drie à vier. Dan zullen de golven nooit hoger komen dan een meter of twee, vertelt hoofdinstructeur Rein Hagenaars (38). Juist ja. Met die ene zin is onze gezonde spanning verdwenen. Voorzichtige angst voor wat komen gaat heeft haar intrede gedaan.

“Nooit stoppen met peddelen. Anders ga je in de wasmachine” Rein gaat ons vandaag inwijden in de sport waar zijn hart sneller van klopt: brandingkajakken. Eenmaal buiten, inmiddels gewapend met helm en wetsuit, begint zijn uitleg. Het is zaak om met de neus van de kajak de golven in te gaan. En ook al komt de gevreesde golf van twee meter op je af: ogen dicht, leun naar voren en blijf peddelen! Dat laatste is essentieel. “Zolang je dat doet, ben jij de baas over de golven. En niet andersom.” Tijd voor actie! Als beginner zal die actie zich afspelen in een

open kajak die uit zichzelf leeg loopt. Ideaal. Want als je omslaat, klim je er eenvoudig weer in. Als we de kajak eenmaal over het strand tot aan de zee hebben gesleept, volgt het moment waarop je Rein z'n passie gaat snappen.

had al problemen met zijn schouder”) nooit wat gebeurd. Even verderop klautert Jeffrey er schadevrij weer op. De eerste van elf keer, zal later blijken.

Buiten de branding is er gelegenheid de vermoeide armen rust te geven. Totdat Rein schreeuwt. “Gáán, gáán, peddelen!” Nu is Vanaf het moment dat je in de branding het sensatie wat je voelt. Rein zit tien meter peddelt, is het leven heerlijk ongecomplinaar links in dezelfde hoge golf, die ons ceerd. Het enige wat telt is de volgende met hoge snelheid naar het strand brengt. golf. En hoe je die gaat overleven. De start “Klasse, je pakte hem echt goed”, zegt is goed. De enige andere beginneling, Rein luttele seconden later, voor hij zich Jeffrey, komt de branding ook prima door. omkeert. Blij met het compliment vergeet Nu is het zaak 180 graden te draaien, een ik te peddelen. Beginnersfout! De eerste van golf op kwaliteit te selecteren en keihard te de drie keer dat ik in de wasmachine ga. peddelen richting strand. “Nooit stoppen met Een onmisbare ervaring. Juist die ervaring peddelen. Anders ga je in de wasmachine”, laat je voelen op wat voor roept Rein. spectaculaire wijze je de golven de baas kan zijn. Jeffrey is de eerste die dat Voor wie? De keren dat je niet jargon aan den lijve n vorderde Beginners en ge kopje onder gaat ondervindt. Veel zorgen welteverstaan... maakt Rein zich er niet Wanneer? om. Tijdens zijn veertien Dagelijks. jaar als instructeur is er Waar? op een schouder uit de etrotter, nabij de viljoen de Glob Naast Strandpa t Vereniging kom na (“die jongen ek se Waterspor Ho en ht ac w nd Stra Inschrijven? 0932404. spor t.nl of 06-2 info@vloedkano op. :00 uur vrije inlo Zondag vanaf 12 : Meer informatie rt.nl po os w w w.vloedkan


HoekSportief

DE TWEE GEZICHTEN VAN SURF FRIDAY Zin om te leren surfen? Of wil je, als getalenteerd surfer, nog verder aan je kwaliteiten schaven? Dan ben je tijdens je schoolvakantie aan het goede adres bij de Surf Friday’s.

Vanaf 9 juli tot en met 13 augustus organiseert de Surfschool (naast Jan Patat) weer dé wekelijkse vrijdaghappening voor de jeugd van acht tot zestien jaar. Met educatie er naadloos in verweven. Het surfen, bodyboarden en skimboarden zijn de trekpleisters. In de populariteitspoll kort gevolgd door beachsporten als volleybal, trampoline springen en frisbee golfen. Ook wordt er creatief geknutseld. “Bij al de activiteiten ligt de nadruk op plezier, maar de kinderen zullen na de dag ook veel geleerd hebben over de natuur”, zegt Freek Ruigrok, die de Surf Friday’s sinds 2007 organiseert. “De kinderen spelen buiten in de natuur, maar hebben vaak geen idee wat er leeft in het water. Daarom gaan we het water in met een kornet (lang net dat over de bodem sleept, red.) en zien de kinderen tot hun verbazing hoeveel leven er is in het water. Spelenderwijs leren de kinderen ook over strand en duinen. Ze maken bijvoorbeeld een zandkasteel dat weg waait. Maar waarom waaien die duinen dan niet weg?” “Vaak zijn er biologen aanwezig die op een leuke manier vertellen over de vegetatie, maar ook wat een kokmeeuw eet en wat je moet doen als een pieterman je steekt in je voet. Je moet die kids eens zien als ze horen dat het helpt om over je voet heen te plassen.”

Het inschrijfgeld ren naar info@desurfschool.nl. Schrijf je in door een mail te stu want elke vrijdag g, f een drankje. Wacht niet te lan bedraagt vijf euro en is inclusie tig kinderen. is er plaats voor maximaal zes

www.hoekvanholland.nl

9


www.hoekvanholland.nl

Er gaat een wereld voor je open

“Land komt in zee omhoog, daarvoor hoef je niet naar Dubai”

De creatie van land in zee is sinds 2008 aan de gang. Maar wat houdt het precies in? En wat kun je nu al mee krijgen van Maasvlakte 2? Misschien meer dan je denkt. De Rotterdamse haven loopt tegen haar grenzen aan. De oplossing bleek in zee te liggen. Een gebied zo groot als Schiphol wordt letterlijk uit het water gestampt. Het levert 1000 hectare bedrijfsterrein op en 1000 hectare aan met name infrastructurele voorzieningen. Het moet Maasvlakte 2, en daarmee de Rotterdamse haven, bereikbaar houden voor containerschepen van de toekomst. Met een diepte van 20 meter is het toegankelijk voor schepen die in andere Europese havens niet kunnen afmeren. In 2013 is de eerste opleverfase, maar nu is het ideale moment om te gaan kijken. “Er gaat een wereld voor je open”, zegt Peter Bol (66). “Land komt in zee omhoog. Daarvoor hoef je niet naar de Palmeilanden in Dubai, het gebeurt hier onder onze neus. Als ik de situatie van enkele maanden geleden vergelijk met de huidige, herken ik het niet meer terug. Het opspuiten van het zand is een mooi gezicht. Fotograferen is mijn grote hobby. Ik kan me prima uitleven.”

Peter Bol stapt tweewekelijks in de Berghaven op de Fast Ferry. Die brengt hem naar de Maasvlakte. Van daaruit fietst hij langs FutureLand, het interactieve informatiecentrum over Maasvlakte 2. “Het overvaren is al een avontuur. Ik combineer mijn bezoeken aan de Maasvlakte met fietstochten door de natuur. Er liggen prachtige fietspaden. Dan ga ik naar Rockanje of Oostvoorne. De combinatie van natuur en industrie komt er tot uiting. Net als bij Maasvlakte 2 het geval is.” Om dat laatste te verduidelijken: Maasvlakte 2 wordt aangelegd om de Rotterdamse haven te versterken. Maar ook om de kwaliteit van de leefomgeving regio Rijnmond te verbeteren. Als natuurcompensatie wordt zodoende 750 hectare nieuw natuurrecreatie-gebied aangelegd.

Het ideale vervoermiddel Bedoeld voor de forens die geen zin heeft in files en voor de recreatieve reiziger. De Fast Ferry van Hoek van Holland naar de Maasvlakte is de ideale route over de Nieuwe Waterweg. De fiets mag gratis mee. Geniet aan de overkant van ongeremde natuurschoonheid. FutureLand is bovendien het startpunt van maar liefst vier fietsroutes.

Ervaar Maasvlakte 2 Dat doe je het beste in FutureLand. Dit informatiecentrum van Maasvlakte 2 is op fietsafstand van waar de Fast Ferry je afzet. FutureLand is gratis toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar de historische landaanwinning. En als je binnen genoeg gezien én beleefd hebt, ga dan vooral even buiten kijken bij het uitzichtpunt op Maasvlakte 2. Kijk voor het programma en de openingstijden via www.maasvlakte2.com.


WaterHoek

De romantiek van varende flatgebouwen

Het seizoen van de cruiseschepen is in volle gang. En dat trekt altijd weer veel bekijks. Wie goed kijkt, ziet veel meer passeren dan een luxueus gevaarte alleen. Interesse in cruiseschepen en bereid wat tijd te spenderen? Hier de gouden tip: neem een verrekijker mee. Het geeft een extra idee bij wat er komt kijken om het imposante gevaarte vanuit de Noordzee de Nieuwe Waterweg op te escorteren. Het begint een kilometer of zestig uit de kust. Dan komt de gele boot van het Loodswezen langszij met een adviserende specialist (een Loods) aan boord, die het cruiseschip betreedt om de kapitein te assisteren. “Vanaf dat moment vind ik het interessant worden”, zegt Randolph van Bergen (26), die het proces vanaf het Noorder Havenhoofd gadeslaat. “Zo'n schip kan zomaar 20 meter diep liggen. Het Loodswezen adviseert onder meer waar het diep genoeg is om te varen. De Maasmond Approach zorgt op land voor de gehele coördinatie. Zie het als een luchtverkeersleiding bij het vliegveld.” Tussen de havenhoofden komen de sleepboten er veelal aan te pas. Het aantal varieert, afhankelijk van grootte en wendbaarheid van het schip. Van Bergen: “Soms zijn cruiseschepen wel 300 meter lang en 65 meter breed en heb je drie sleepboten nodig. Als het de eerste keer is dat het schip binnenvaart of een lange tijd niet geweest is, volgt de verwelkoming door Port of Rotterdam. Met een waterkanon spuiten ze in de lucht. Geweldig om te zien.” Het is niet het enige showelement waar de inwoner van Hoek van Holland gecharmeerd van is. “Hoe meer mensen aan boord, hoe meer faciliteiten er op het schip zijn. Het massale om iedereen te kunnen herbergen heeft iets romantisch. Het is uniek, want soms zie je een schip maar één keer in de zoveel jaar. Dan zorg ik echt dat ik niet op vakantie ben.”

“SS Rotterdam was de mooiste” Cruiseschip-liefhebber Randolph van Bergen heeft al veel fraaie gevaartes zien passeren. Queen Mary 2 maakte grote indruk. Het meest bijzonder blijft voor hem de veelbesproken SS Rotterdam die hij vorig jaar zag. “Voor mij zonder twijfel de mooiste. Het banaanvormige van het schip vind ik zo bijzonder. En het is een oud model. Dat heeft charme.”

Wanneer welke cruise? Maritiem informatiebedrijf Royal Dirkzwager volgt met geavanceerde apparatuur scheepsbewegingen. Voor een actueel overzicht wanneer cruiseschepen passeren, kunt u op www.dirkzwager.com via ‘links’ naar ‘ships of interests’. Op de site staat ook informatie over de vorig jaar gelanceerde sms-dienst waarmee precieze aankomsttijden

bij Maassluis, Hoek van Holland en de aanlegplaats worden gegeven. Tot dusver bekende aankomsten: 19- juni Norwegian Epic 21- juni Norwegian Epic 13- juli Insignia 22- juli Celebrity Eclipse 26- juli Westerdam 10- dec . Saga Pearl II

www.hoekvanholland.nl

11


EvenementenHoek

www.hoekvanholland.nl

Get Hoekt! Evenem Juni

Za 19 WK Voetbaldorp voor de Jeugd

Zo 20 NK triple S contest

Za 19 Struintocht;

Wo 23 Educatieve kindermiddag

Speel het WK na en verplaats je in je grote idool al struinend door de duinen en langs het strand 14.00-16.00 uur Zeetoren

Za 19 Start Nachtstrandwandeling

Snow- Skate- Surfevenement op het strand bij de Rechtestraat

14.00-16.00 uur Zeetoren

Do 24 Toeristen Tennis Toernooi

09.00-12.00 uur VT De Hoek

Midden in de nacht wandelen Za 26 Beach Gymnastics over het strand tussen Strand Rechtestraat Hoek van Holland en Scheveningen Starten vanaf 23:00 aan de Zo 27 Beach Handbal Koningin Emmaboulevard 5 Strand Rechtestraat

Zo 20 SunSet Boulevard

Spectaculaire auto- en motorshow aan de Koningin Emmaboulevard

Zo 20 Open kor excursie 14.00 uur Zeetoren

Toeristen Tennis Toernooi Za 10 Start Open Tennis 09.00-12.00 uur VT De Hoek Toernooi Senioren

Vr 2

Beach Volleyball

Za 3

Muzikale middag/ Snuffelmarkt

Za 3

Vr 9

Vr 9

14.00-16.00 uur Zeetoren

Latin Beaclsah,

VT De Hoek

Zo 11 Latin Beach

Zon, zee, zand, salsa, samba, dj’s, muzikanten, brassbands, capoeira en diverse kraampjes met heel veel lekkers Strand Zeekant vanaf 16:00 uur

Start Jazz on the Beach & Surffilm FestivalQuicksilver Spot X

Do 15 Toeristen Tennis Toernooi

Toeristen Tennis Toernooi

Vr 16 Start Hoeks Open Lucht Festival

Strand Rechtestraat

Do 8

Wo 30 Educatieve kindermiddag

Koningin Emmaboulevard

Do 1

Brinkplein vanaf 14:00 tot 17:00 uur

Strand Zeekant

Zo 27 Kofferbakverkoop met Zomerbraderie en optreden van Rotterdam aan Zee

Juli

Strand Zeekant

Zo 27 Hoek van Holland LIVE

09.00-12.00 uur VT De Hoek

Surffriday

Surfevenement op het strand bij de Rechtestraat.

Start Palm Beach Life Volleyball Strand Zeekant

Za 10 Activiteiten voor de jeugd Centrum

Za 10 Moonlight Shopping Strand

18.00-00.00 uur Strand Badweg

09.00-12.00 uur VT De Hoek

Diverse theater- en cabaretvoorstellingen

Vr 16 Surffriday

Surfevenement op het strand bij de Rechtestraat

Za 17 Hoekstars Hoekse Brink Optredens van diverse Hoekse bands. Brinkplein vanaf 14:00 tot 23:00 uur

Di 20 Start Kermis Centrum

Do 22 Toeristen Tennis Toernooi

09.00-12.00 uur VT De Hoek

, sa Zon, zee, zand anten, uzik samba, dj’s, m oeira en p brassbands, ca jes met p m a diverse kra rs. heel veel lekke


ementenkalender Vr 23 Horecanacht

In en bij verschillende cafe’s live muziek. Dorpskern

Vr 23 Surffriday

Surfevenement op het strand bij de Rechtestraat

Vr 23 Moonlight Shopping Strand

18.00-00.00 uur Strand Badweg

Za 24 Tweedaagse Zomerbraderie Dorpskern

Zo 25 Hoek van Holland LIVE Strand Zeekant

Zo 25 Kofferbakverkoop en Pasar Malam Koningin Emmaboulevard

Ma 26 Start Strandzesdaagse Koningin Emmaboulevard

Do 29 Toeristen Tennis Toernooi

09.00-12.00 uur VT De Hoek

Vr 30 Surffriday

Surfevenement op het strand bij de Rechtestraat.

Za 31 Occasionshow Centrum

AUG

Zo 25 Wakeboardbaan Strand Zeekant

Augustus Di 3

Start Avondvierdaagse + Muziek op Hoekse Brink Vertrek en aankomst vanaf het Brinkplein tussen 18:00 en 22:00 uur met elke avond live muziek

Do 5 Vr 6

Za 7

Toeristen Tennis Toernooi 09.00-12.00 uur VT De Hoek

Surffriday

Surfevenement op het strand bij de Rechtestraat.

2daagse Catamaran zeilrace

14

Do 12 Toeristen Tennis Toernooi

09.00-12.00 uur VT De Hoek

Vr 13 Surffriday Strand

Surfevenement op het strand bij de Rechtestraat.

Za 14 “Seniorendag Hoek van Holland”

100% NL

Strandfeest

t eerste 100% NL Na het succes van he tweede 100% NL Strandfeest zal het den op zaterdag Strandfeest plaats vin lub Royal. 14 augustus bij Beachc eede 100% NL En ook bij het tw indruk wekkende Strandfeest is een se artiesten. Het line-up van Nederland and met optredens wordt feest op het str r Boom, Thomas van Jeroen van de Monteiro, Wolter Berge, Gordon, Antje s, Frans Duijts en Kroes, Hansen Toma Rene Froger!

11.00-17.00 uur Centrum

Za 14 Expositie Nederlandse Surfgeschiedenis Strand Rechtestraat

Za 21 Retro Surfdayz Strand Rechtestraat

Do 26 Toeristen Tennis Toernooi

Hoek van Holland-ScheveningenHoek van Holland 10.00-17.00 uur Rechtestraat

Za 14 100% NL Strand

Moonlight Shopping Strand

Zo 15 Wielerronde Hoek van Holland

Za 7

Hawaiian Family Jam

Wo 18 Badjesdag

Za 7

Familiedag in het water

Do 19 Toeristen Tennis Toernooi

Za 7

‘Humanitasdag’

Za 21 Hoekse tranentrekkers en Zo 29 Hoek van Holland LIVE Cornel Strand Zeekant

Za 7

18.00-00.00 uur Strand Badweg

Zo 8

Strand Rechtestraat

Strand Rechtestraat

Optreden artiesten voor jong en oud. Hoekse plein

Latin Beach Strand

Feest op het strand Zeekant met optredens van diverse artiesten

Centrum/Dorpskern

om 12.00 uur Speeltuin HvH 09.00-12.00 uur VT De Hoek

Optreden van Hoekse Tranentrekkers en de Hoekse entertainer Cornel 14.00-17.00 uur op het Hoekse Plein

Zon, zee, zand, salsa, samba, dj’s, muzikanten, brassbands, capoeira en kraampjes met heel veel lekkers. Za 21 Strandvissen Jeugd Strand Zeekant vanaf 16:00 uur Strand Rechtestraat

09.00-12.00 uur VT De Hoek

Za 28 Dag van de Hoekenees

Op de dag van de Hoekenees worden er demonstraties van verenigingen gegeven, treden er diverse artiesten op, worden er sporters en vrijwilligers gehuldigd en zal de benoeming van Hoekenees van het jaar plaatsvinden

Za 28 Watermasters Strand Rechtestraat

Zo 29 Kofferbakverkoop en Toeristenmarkt Koningin Emmaboulevard

Zo 29 Board Outlet

Strand Rechtestraat

www.hoekvanholland.nl

13


www.hoekvanholland.nl

Big Booming Bart, DJ Boudewijn en Vinnie the DJ

Altijd vakantie bij Strandclub Danz Elke vrijdag- en zaterdagavond jouw stapavond! Dat is het motto bij de fonkelnieuwe Strandclub Danz aan de Zeekant. “Of je nu komt dansen, eten of zonnen, bij ons krijg je een vakantiegevoel,” zegt mede-eigenaar Jan van Bree (28).

Een schitterend rijtje strandpaviljoens Verrezen vorig jaar langs de Zeekant al fijne en goedbezochte zaken als Beachclub Royal en Beachclub Miljonairs, tussen deze twee is sinds maart Strandclub Danz gevestigd. “Het mooie is dat het aanbod hier steeds rijker en veelzijdiger wordt”, zegt Jan van Bree, die samen met zus Rinsje eigenaar is van de nieuwste aanwinst en wiens vriendin Kirby bedrijfsleider is. “Voor ieder is er wat wils. Zo kunnen bij ons jongeren van boven de twintig terecht die houden van moderne commerciële muziek en van dance classics in eenmodern jasje. Dat is ons vaste concept. Je weet dus elke avond precies wat je kunt verwachten en wat voor soort feestje je kan

“Of je nu komt dansen, eten of zonnen, bij ons krijg je een vakantiegevoel”

vieren.” Er zijn nog meer aangename zekerheden bij Strandclub Danz. Op elke vrijdag- en zaterdagavond maken house dj’s hun opwachting die een ooie reputatie hebben in de Randstad: mannen als Big Booming Bart, DJ Boudewijn en Vinnie the DJ.

Prinsheerlijk

Maar laat er geen misverstand over bestaan: Strandclub Danz is méér dan dansen en sjansen op vrijdag- en zaterdagavond. Van Bree: “Bij ons kan je ook genieten van ontbijt, lunch en diner. Om nog maar niet te spreken over de zomerse dagen. We hebben niet alleen een terras met 150 zitplaatsen, maar ook een comfortabel loungeterras waar plek is voor honderd bedden. Daar krijg je bijvoorbeeld prinsheerlijk broodjes geserveerd. Bij ons heeft iedereen een vakantiegevoel.”

Plezier

Jan en Rinsje van Bree bezitten al tien jaar een café in Monster: De Kleine Jan. “We waren op zoek naar nog een uitdaging. We wilden ook graag mensen langs het strand plezier bezorgen. Daarom zijn we erg blij met Strandclub Danz. Zeker op zaterdagavond is het hier erg druk. De keuken is tot negen uur geopend. Veel gasten blijven dan nog even zitten en gaan dansen wanneer om tien uur de deejays aan de slag gaan en de tafels en stoelen aan de kant worden gezet.”

“Speciaal voor Hoek van Holland hebben we het broodje Get Hoekt!” Broodje Get Hoekt!

Strandclub Danz, vanuit de verte al te herkennen aan de grote, kenmerkende Z, heeft een Franse keuken. “Ons aanbod is breed. We serveren veel. Van gebakken varkens-haas of tournedos tot zalmfilet of gebakken gamba’s”, zegt Van Bree. “Tijdens de middag serveren we ook lichtere gerechten. speciaal voor Hoek van Holland hebben we het broodje Get Hoekt! bedacht: een broodje met pekelvlees, rosbief, fricandeau, ham, bolletje huzaren salade gekookt ei en mayonaise.” Maar vroege vogels kunnen dus ook hun hart ophalen in het strandpaviljoen. Van Bree: “Denk aan mensen die al vroeg een wandeling maken. Altijd lekker om daarna een kopje koffie en bijvoorbeeld een uitsmijter te nuttigen.”


StrandHoek

Dechi Beach:

relaxt en rustgevend Een grand café aan zee. Een oase van rust langs de kust. Bij Dechi Beach draait het niet om de decibellen van de muziek. “Je moet juist het geluid van passerende schepen kunnen horen.” Stoere Hollandse wolkenpartijen met een prachtige blauwe hemel erachter. Zonnestralen die de woelige baren kussen. Wat is er mooier dan het Noordzeestrand? Bij Dechi Beach kan een mens er optimaal van genieten. “Bijna iedere gast zegt dat hij hier zo’n mooi uitzicht heeft”, zegt eigenaar Viënna Kunz. “Heel fijn, want dat is precies wat ik mensen wilde gaan bieden toen ik vorig jaar mijn zaak opende. De ruiten zijn tot op de grond. Het is hier dus licht en ruimtelijk. Je kunt het strand, de zee en de Nieuwe Waterweg perfect overzien.”

Uitleven

Dechi Beach is voor Viënna het kruispunt van twee passies. De 26-jarige werkte vele jaren in de horeca en volgde de HTS-opleiding Bouwkunde in Rotterdam. Ze kon zich dus volop uitleven toen er aan de Zeekant een braakliggend terrein voor haar beschikbaar was: én een gebouw ontwerpen én een horecaconcept bedenken. Het resultaat is er naar: wie langs de branding loopt en richting de duinen kijkt, ziet een paviljoen staan dat zich onder meer dankzij het prominente glaswerk onderscheidt van de andere zaken. “Wij hebben bijvoorbeeld ook als enige een kap op het dak die omhoog loopt richting de zee”, zegt ze.

Ontbijtzaak

Met ‘ontbijt’ is een belangrijke term genoemd. In Dechi Beach, vernoemd naar Kunz’ zusje Nadeche, kan de gast lunchen en dineren. Maar het is nadrukkelijk ook een ontbijtzaak. “We zijn om negen uur al geopend”, zegt Kunz. “Op feestdagen zijn er ook speciale ontbijten. Met Pasen waren ’s morgens vroeg alle tafels al bezet.” Het menu wordt met regelmaat aangepast. Kunz: “We hebben een toegankelijke kaart, maar gaan wel wat verder dan een uitsmijter en een broodje kroket. Zo hebben we heerlijke clubsandwiches en bieden we ook een aantal vegetarische gerechten. Carpaccio van rode bietjes met een kleine salade en geraspte kaas bijvoorbeeld.”

“We zijn om negen uur al geopend”

Leestafel

Foto’s van jazzlegenden als Miles Davis en Charlie Parker. Een leestafel met een breed scala aan tijdschriften, variërend van Linda tot Nouveau en van Vrij Nederland tot Voetbal International. Het mag duidelijk zijn: de bezoeker komt hier voor zijn rust. “De muziek staat daarom zachtjes aan”, vertelt Kunz. “Buiten op het terras is er zelfs helemaal geen muziek. Het idee is dat mensen naar de kust komen om te genieten van de zee en de passerende schepen. Daar hoort ook het geluid van de zee en schepen bij. Muziek is dan niet meer nodig.” Iedereen is welkom in Dechi Beach, maar Kunz heeft ervaren dat de opzet van haar zaak vooral in de smaak valt bij gasten die graag in een ontspannen omgeving verkeren. “Jonge ouders met kinderen bijvoorbeeld. Maar ook jonge stelletjes en senioren. Heel leuk is ook dat we veel vriendinnengroepen zien die komen ontbijten of een high tea wensen.” www.hoekvanholland.nl

15


www.hoekvanholland.nl

700 vierkante meter Ne Van jurken van de Zangeres zonder Naam tot het drumstel waarmee de wereldhit Radar Love van de Golden Earring werd ingespeeld. Museum RockArt is ruim 700 vierkante meter Nederlandse pophistorie en -nostalgie onder één dak.

Lachend zegt Jaap Schut (48): “Ads vrouw Melanie verzocht mij vriendelijk er voor bezoekers van Museum RockArt bij te vermelden dat zij het pak destijds heeft gemaakt. Een leuk feitje voor de popgeschiedenis toch ook? De meeste mensen zullen dat nooit hebben geweten. Zij maakte trouwens alle bühnekleding voor Ad bij Toppop.”

Wie kan zeggen dat een paar dagen geleden Ad Visser bij hem op de stoep stond om het pak te overhandigen waarmee hij in de jaren zeventig voor de eerste keer het vermaarde tv-programma Toppop presenteerde? Jaap Schut! De kleding was bedoeld voor zijn Museum RockArt, sinds 2004 gevestigd aan de Zekkenstraat op industrieterrein De Haak.

Helden

Ad Visser is een van de vele beroemdheden die Museum RockArt een warm hart toedragen. Een gesprek met de inwoner van Hoek van Holland is een tocht langs pop- en rockhelden als Peter Koelewijn (‘Kom van dat dak af’), gitaarvirtuoos Jan Akkerman, Golden Earring voorman Barry Hay en protestzanger Armand (‘Ben ik te min’). Stuk voor stuk wist Schut ze te overtuigen instrumenten of andere bijzonderheden uit hun collectie af te staan voor het museum. Het heeft alles te maken met het doel dat Schut op: t is geopend Ar begin jaren negentig formuleerde: er moet ck Ro m eu Mus rdag zoveel mogelijk popcultuur bewaard te za , ag ijd vr Donderdag, r blijven voor het nageslacht en dat kan uu 0 17.0 van 13.00 tot het best gebeuren door gouden platen, van de maand instrumenten, singles, langspeelplaten, Eerste zondag 17.00 uur archieven van platenmaatschappijen en van 13.00 tot gmiddag nog veel meer samen te brengen onder ies, woensda Schoolvakant r uu 0 één dak. .0 17 t van 13.00 to gustus Dinsdag 31 au ie: Meer informat l t.n ar ck .ro www Hij legt uit: “Nederland heeft een geweldige muziekcultuur. Als je in Amerika de autoradio aanzet, kom je altijd wel terecht op een station waar ze Venus van Shocking Blue of Radar Love van de Golden Earring draaien. Tegelijkertijd dacht ik begin jaren negentig: Nederland kent de grootste gaan behangen” museumdichtheid ter wereld, maar er is niets voor

Openingst

ijden

Geweldig

“Soms rijd ik bij iemand weg en dan denk ik: die kan de muren opnieuw


HoekGesprek

“Een grote blijde bende”

45 jaar Top 40, de Lijst der Lijsten. Dat is de naam van de expositie die tot en met zondag 6 juni is te zien in Museum RockArt. Daarna volgt ‘Een grote blijde bende’. Die gaat over de geschiedenis van Nederlandse popfestivals. Voor begin oktober staat een expositie over John Lennon op het programma. Alle exposities worden onder meer onderbouwd met bijzonder beeld- en geluidsmateriaal.

ederlandse pophistorie onze popmuziek. Daarom ben ik begonnen een netwerk op te bouwen en over mijn doel te vertellen aan artiesten, deejays en ga maar door. Popmuziek is een deel van ons culturele erfgoed. Ik breng dat samen op één plek en het is mijn rol daar een goed huisvader voor te zijn.” Schut vat zijn taak uiterst serieus op en weet anderen uitstekend te doordringen van zijn boodschap. Grinnikend: “Soms rijd ik bij iemand weg en dan denk ik: die kan de muren opnieuw gaan behangen. Men is dan zó enthousiast geraakt over Museum RockArt, dat ik heel veel moois meekrijg als geschenk of in bruikleen.”

Songtekst Jeanny

Limousine Di-rect De Golden Earring Straat. Een Rob de Nijshoekje. Gitaren uit de jaren zestig en zeventig. Allemaal zaken die aantrekkelijk zijn voor veel oudere jongeren, maar hoe zit het met de jeugd? Schut: “Het is de bedoeling dat een grootvader aan zijn kleinkind vraagt mee te gaan naar Museum RockArt, maar dat net zo goed een kleinkind aan zijn grootvader vraagt een bezoek te brengen. Er hangen hier bijvoorbeeld ook foto’s en krantenknipsels van Jan Smit. En voor de deur staat de limousine van Di-rect waarmee jarenlang de bandleden zijn vervoerd naar optredens.”

Wat wil Schut muziekliefhebbers nog meer gaan bieden? “Je moet weten dat in Museum RockArt slechts één procent wordt tentoongesteld De bezoeker hoeft in het museum maar even om zich heen te kijken, van wat ik in de loop der jaren heb verzameld, aangekocht en of hij weet wat Schut bedoelt. Op de ene plek hangt de gekregen. We hopen ooit een grotere ruimte te kunnen betrekken. Ik handgeschreven songtekst van de superhit Jeanny die het producerduo zeg weleens: dit museum is een uit de hand gelopen jongensboek, Bolland & Bolland maakte voor Falco. Op een andere plaats staat maar ik heb het idee dat ik pas in het eerste hoofdstuk zit.” een vitrine met daarin alle originele singles uit de eerste Top 40 ooit, op 2 januari 1965. Een feest der herkenning: van ‘I feel fine’ van The Beatles tot ‘Mijn Dagboek’ van Willeke Alberti. “En kijk hier eens”, zegt Schut. “Dit “Dit museum is een uit de is de oorspronkelijke landstudio van Radio Veronica uit villa Laapershoek in Hilversum. Daar maakten hand gelopen jongensboek” deejays de tapes die vervolgens naar Scheveningen werden gereden om aan boord te worden gebracht van zendschip De Norderney. De boordstudio hebben we hier ook.” Museum RockArt is goed voor Hoek van Holland, zegt de initiatiefnemer. “We hebben een vrijwilligersteam van 22 man. We zeggen altijd dat we tijdens onze openingsdagen drie tot honderd bezoekers ontvangen. Ze komen van heinde en verre. Twintig procent is buitenlands. We zien veel Engelsen, maar ook Belgen, Duitsers en Luxemburgers. Die eten in Hoek van Holland en vaak overnachten ze er ook. www.hoekvanholland.nl

17


www.hoekvanholland.nl

De leukste Hoekpunten Hoek van Holland, Rotterdam World Beach! Voor jong en oud. Lekker luieren of juist actief bezig zijn op het strand, lekker eten en genieten  in  de jaarrond geopende strandpaviljoens en restaurants, boten kijken, wandelen door het duingebied, bijzondere musea bezoeken, kortom: Hoek van Holland heeft het allemaal! Zeker in de zomer is er weer genoeg te doen in Hoek van Holland. Naast muzikale, sportieve en culturele activiteiten is er gewoonweg van alles te ontdekken. Of het nu gaat om kunst en cultuur, leuke activiteiten voor jong en oud, of een wandeling door de natuur van Hoek van Holland. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van de bezienswaardigheden en to do’s in Hoek van Holland. Beleef het en Get Hoekt!

Water

Natuur

Zeetoren 10.00 - 22.00 uur Openings tijden: di t/m zo Helmweg 7 d 3151 HE Hoek van Hollan 15 834 4-3 Tel. 017 ww w.zeetoren.nl Natuurwandelingen nd en en duinen, naar het stra Wandelen door bossen nde rke me en langs de ken de zee: natuur wandeling Holland, zoals het van ek Ho van pen landschap jes en het Vinetaduin. Bos e eks Ho Roomse Duin, de en d llan Store kunt u ‘Stapp In de VV V Hoek van Ho het or do km en route van 15 in Hoek van Holland’ e tis gra d, llan Ho van ek Ho mooie groen in en rond ophalen. Bonnenpolder Stichting de Bonnen Bonnenweg 50 d 3151 XA Hoek Van Hollan Tel. 0174-384807 ww w.debonnen.nl

HOEKPU

embad lf september Openlucht zw : 1 mei t/m ha uur 0 Geopend r : 09.00 - 17.0 0 - 10.30 uu en Opening stijd men : elke ochtend 09.0 .00 uur 19.00 - 20 Seniorenzwem r : ma en wo n ne se .00 - 20.00 uu as 19 Volw : di en do en m em Familiez w

raat 160 De Cordesst van Holland k 3151 BN Hoe 4 44 Tel. 0174-383 ghuis r ing het Kerin .00 - 16.00 uu Maeslantker t/ a m m vr 10 agen 11.00 - 17.00 uur : td Geopend za, zo en fees 01-01 gesloten en 2 -1 31 , 2 -1 25 : gratis rsoon Toegangsprijs :€ 3,60 per pe n ge in en id er le nd nd ki Ro € 1,70 ar ja 12 t to ekanaal 139 Nieuw Oranj k van Holland 3151 XL Hoe 2 22 Tel. 0174-511 is.nl u gh in er .k www Brandingkajak ken dVloed Kanosport bevindt zich in de stran iging aan container bij de Hoek se Waterspor t Veren nd. Holla van Hoek te de Rechtestraat

Actief

Voorbeeld prijzen: € 35,00 -introductiecursus (2,5 uur, incl. materiaal) € 25,00 p.d. kers) kajak en ervar (aan -verhuur kajak Cursussen starten in maar t. Strand Rechtestraat iging strandcontainer Hoek se Waterspor t Veren Hoek van Holland Tel. 010-4840777 of 06-20832404 .nl www.vloedkanosport.nl / www.kanoshop Historische Wandelroute Holland De Historische Wandelroute door Hoek van te ssan intere alle is 7,5 km lang en voert u langs nd Holla van Hoek van n hede bezienswaardig ijgbaar De Historische Wandelroute is gratis verkr nd Holla van Hoek bij VVV Store

Stepsafari Camping Hoek van Holland Wiers traat 100 3151 VP Hoek van Holland Tel. 0174-382550 www.campinghoekvanholland.nl Lange Afstand Wandelroutes Stichting wandelplatform LAW Tel. 033-4653660 www.wandelnet.nl Fietsroutes Stichting Landelijke Fietsplatform Tel. 033-4653656 www.landelijkefietsroutes.nl


Kunstroute De Kuns troute (8 km ), gratis af te halen bij de VV V Hoek van Holland Store, is een prachtig e wandeling die u langs ku erf goed in de buitenru ns t en cultureel imte door Hoek van Holland leidt . Museum Rockart Geopend: do, vr, za en 1e zondag van de maand (in schoolvaka nties tevens woensd ag ) Opening stijden: 13.00 - 17.00 uur Zekkens traat 42 3151 XP Hoek van Ho lland Tel. 0174-384103 of 06 -51512885 ww w.rockart.nl

Kinderen Kinderboerderij Openingstijden: dagelijks van 10.00 - 16.00 uur

Het Fort (Nederland s Militair Kustverdedigingsmus eum Fort aan den Hoek van Ho lland) Kijk voor ac tuele open ing stijden en rondleidingen op de website.

UNTEN Willem van Houtenstraat 71 3151 AC Hoek van Holland Tel. 0174-382596 info@k inderboerderijhvh.nl www.kinderboerderijhvh.nl

Stationsweg 82 3151 HS Hoek van Ho lland Tel. 0174-382898 ww w.for thvh.nl

De Vuurtoren: Nede rland Kustverlichtingsmuse s um ‘In De Vuurtoren’ Rondleidingen op afs praak . Willem van Houtens tra at 102 3151 AC Hoek van Ho lland Tel. 070-3912448 Reddingmuseum Jan Lels Nationaal Veerdienstm en useum Geopend: zo en wo Opening stijden: 13.00 - 16.30 uur In de maand decembe r zijn beide musea gesloten . Badweg 2a 3151 HA Hoek van Ho lland Tel. 0174-383802 of 0174-383714 Atlantik Wall Museum , Kijk voor ac tuele open ing stijden en rondleidingen op de website.

HoekPunten

Kunst en Cultuur

Badweg 3 Hoek van Holland Tel. 06-22655069 ww w.atlantikwall.m useum.nl

Speeltuinvereniging Hoek van Holland Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen er heerlijk en veilig spelen. Er is kunstgras, een waterspeelplaats, een voetbalveldje, klimtoestellen en een enorme zandbak.

Geopend: wo t/m zo Openingstijden: 1 maart t/m 30 september van 12.00 - 18.00 uur, 1 oktober t/m 30 november van 12.00 - 16.00 uur, wintersluiting van 1 december tot 1 maart

Toegangsprijs: € 2,00 per kind (ouder s gratis)

Prins Hendrikstraat 144d 3151 AS Hoek van Holland Tel. 06-18775585 / 06-20860424 www.speeltuinhvh.nl

Restaurants m) Ar tusi (lunchroo 281 b at ra st rik nd He Prins 7 Tel. 06-1045796 l .n w w w.artusi-uno Torpedoloods (Fijne keuken) Stationsweg 43 1 Tel. 0174-38246 ds.nl oo ol ed rp .to w ww La Porte Salute 2 Paviljoensweg 6 65 82 -3 74 01 Tel. lute.nl w w w.laportesa

Boulevard Badweg 8 5 Tel. 0174-38259 Het Jagershuis (Fijne keuken) Badweg 1 1 Tel. 0174-38225 nees/Indisch) Ocean City (Chi 4 Rietdijk straat 10 5 51 82 Tel. 0174-3 s) Azzurro (Italiaan 8  10 at ra st jk di et Ri 6 Tel. 0174-38621

Pin Pin Xiang 168 Pr. Hendrik straat 5 75 83 Tel. 0174-3 n Zee Kook studio Aa 9 10 eg w ns io Stat 7 Tel. 0174-38546 aan-zee.nl odi tu ks oo .k w ww aliaans) Roma Antica (It 182 at ra st Pr. Hendrik 7 07 86 -3 74 01 l. Te etrotter Eetcafe de Glob 8b 21 at ra st rik Pr. Hend 8 19 83 -3 74 01 l. Te rotter.nl w w w.de-globet

Het Vispaleis levard 1 Kon. Emmabou 5 55 85 -3 74 01 Tel. ile Restaurant Gent 96 at ra Rietdijk st 0 Tel. 0174-31066 De Zeetoren Helmweg 7  0174-383415  l w w.zeetoren.n w

Unicum Strandweg 82 2 Tel. 0174-38261 -unicum.com nt ra au st w w w.re

www.hoekvanholland.nl

19


HoekPunten

www.hoekvanholland.nl

s Strandpaviljoen Beachclub Royal Zeekant 37 Tel. 0174-383438 al.nl ww w.beachclubroy irs Beachclub Miljona Zeekant 51 Tel. 0174-383386 ww w.millionairs.tv Dechi Beach Zeekant 103 Tel. 0174-385446 l ww w.dechibeach.n De Noorderpier Zeekant 69 Tel. 0174-384027

Strandclub Danz Zeekant 41 Tel. 0174-383730 nz.nl ww w.strandclubda

Zeebad Zeekant 117 Tel. 0174-384488 enzee ww w.strandpaviljo .nl nd lla ho an badhoekv FF Tijd Zeekant 91 Tel. 06-18634786 The Bing Zeekant 81 ww w.thebing.nl

Strandclub Zwoel Zeekant 57 Tel. 0174-310095 oel.nl ww w.strandclubzw De Zeebries Zeekant 111 Tel. 0174-382887 l ww w.dezeebries.n

Jan Patat Rechtes traat 25 Tel. 0174-388520 ww w.janpatat.nl De Water sk ihut Zeekant 55 Tel. 0174-620933 t.nl ww w.dewaterskihu

Friet Snackbar FF Verse Zeekant 53 Tel. 06-20206903 Globetrot ter Strand Rechtes traat 24 Tel. 0174-385373 trand.nl ww w.globetrotter-s

Accommodatie Grand Hotel Hoek van Holland Aan de voet van het gezellige dorpsplein ligt het totaal vernieuwde en geres taureerde pand van Grand Hotel Hoek van Holland. Rietdijkstraat 96 Tel. 0174-388145 www.grandhotelhoekvanholland.nl info@grandhotelhoekvanholland.nl Hotel Kuiperduin Het hotel beschikt over een aantal gezellige familiesuites en is tevens toegankelijk voor minder validen. Prins Hendrikstraat 193 Tel. 0174-383068 www.seepaerd.nl info@seepaerd.nl Camping Hoek van Holland Deze camping ligt op 5 minuten loopafstand van het strand en bosgebied. Fraaie beplanting rust en ruimte bieden u hier een prettige vakantie. Wiers traat 100 Tel. 0174-382550 www.campinghoekvanholland.nl info@campinghoekvanholland.nl Hotel Noordzee Uw auto kunt u gratis voor het hotel parkeren en uw fiets kan er in de overdekte fietsenstalling. Dirk v.d. Burgweg 69 Tel. 0174-382273 / 06-42525216 www.hotel-noordzee.com info@hotel-noordzee.com

Hotel ’t Seepaerd Dit kleinschalige, gezellige hotel ligt aan de rand van het wandelbos ‘Het Roomsche Duin’ en op steenworp afstand van het centrum. Harwichweg 210 Tel. 0174-383331 www.seepaerd.nl info@seepaerd.nl Bed & Break fast v.d. Ende Dit knusse Bed & Break fast met een mooie tuin ligt aan de rand van Hoek van Holland, in een prachtige groene en rustige omgeving. Haakweg 31 Tel. 0174-382677 bedandbreakfast31@hetnet.nl Bed & Break fast v.d. Wel Dit particuliere, gezellige Bed & Break fast is gelegen in het centrum van Hoek van Holland. Prima overnachten en ontbijten, naast het museum van de ‘oude vuurtoren’ en nabij de Stena Line en winkels. Jolink straat 6b Tel. 0174-382647 Natuurvriendenhuis August Reitsmahuis Het is een gastvrije pleisterplaats voor individuele gasten (zelfverzorging) als ook voor groepen (catering mogelijk). Nieuwelandsedijk 160 Tel. 0174-382560 / 06-23757583 www.nivon.nl

Pension Seinpad Het pension ligt aan het Water wegpark en aan de prettige wandelboulevard waar u uitzicht heeft op de scheepvaar t op de Nieuwe Water weg. Seinpad 21 Tel. 0174-385652 www.seinpad.nl info@seinpad.nl Vakantieappartementen Stuifkenszand Deze appar tementen worden omzoomd door de prachtige duinen van Hoek van Holland, vlakbij het strand, de camping, het bos en op loopafstand van het centrum. Stuifkenszand 2 Tel. 0174-386058 www.seepaerd.nl Bed & Break fast Langeslag Dit particuliere, gezellige Bed & Break fast is gelegen in het centrum van Hoek van Holland. Prins Hendrikstraat 190a Tel. 06-42402237 www.langeslag-bb.nl Bed & Break fast Gestrand Seinpad 51 Tel. 0162-673360 / 06-26170878 www.gestrand.nl Bed - E.Mar tin Planciusstraat 25 Tel. 06-52690044


Rotterdam World Beach bruist als nooit tevoren!

UitHoek

Strand Hoek van Holland Het belooft dit jaar een aantrekkelijke lente en een zinderende zomer met feestelijke optredens te worden. Op het mooie, schone en brede strand van Hoek van Holland vinden er weer sfeervolle en tropische muziekevenementen plaats. Dagjesmensen, gezinnen, ouderen of sporters? U hoeft niet verder te zoeken. Hoek van Holland biedt het allemaal.

Hoek van Holland Live Deze zomer wordt op strand Zeekant gestart met Hoek van Holland LIVE. Bij diverse paviljoens zullen verschillende artiesten, jazzbands en coverbands optreden. Geen nood als u deze dag mist. U kunt Hoek van Holland LIVE op zondag 27 juni, 25 juli en 29 augustus meebeleven. Kom langs en geniet van de muziek, een hapje, een drankje en een dans!

HOEK VAN HOLLAND LIVE OP ZONDAG 27 JUNI, 25 JULI EN 29 AUGUSTUS

Latin Beach/ El Barrio Latino Het beloven vier spectaculaire tropische zondagen te worden aan strand Zeekant, georganiseerd door Tropi Caliente. Door het ruisen van de zee zullen de klanken van de berimbau en trommels te horen zijn, terwijl u geniet van een drankje of een exotisch dansje waagt. Laat u meevoeren op de ritmische klanken van de salsa en de samba en ga op in de flow. Om 18.00 uur barst het feest los met een knallende show en de aanstekelijke muziek van Caribische brassbands en danseressen.

OP 13 JUNI, 11 JULI, 8 AUGUSTUS EN 12 SEPTEMBER IS HOEK VAN HOLLAND CARIBISCH GEBIED!

Strandfeest KAARTEN ZIJN TE BESTELLEN VIA WWW.100P.NL

Heeft u zin in een zomers feestje met vrienden, vriendinnen, familie, collega’s? Na het succesvolle feest van 100% nl, op het Hoekse strand, komt er een vervolg. Op zaterdag 14 augustus klinken de Hollandse krakers u weer als muziek in de oren bij het vrolijke en gezellige feest van radiomuziekzender 100% NL op strand Zeekant bij Beachclub Royal. www.hoekvanholland.nl

21


Column OmDeHoek

www.hoekvanholland.nl

“Geen woorden, maar daden” De inwoners van Hoek van Holland, de Hoekenezen, zijn trots op hun ‘dorp’. Met het brede strand, de golven, de zee is het dan ook een prachtig deel van onze geweldige stad. Rotterdam World Port Beach is een benaming die we internationaal gebruiken met als doel onze stad nog meer internationale uitstraling te geven. Voor de inwoners is ‘De Hoek’ een dorp waar ze met elkaar wonen, leven en ook werken. Werken aan de toekomst. De resultaten daarvan zijn zichtbaar op en rond het strand dat de laatste jaren een zeer geslaagde metamorfose heeft ondergaan. Maar er is meer in ‘De Hoek’. De dorpskern bruist meer dan ooit. Dat komt met name door de inzet van lokale ondernemers, vrijwilligers, bewoners en natuurlijk de deelgemeente die samen met de stichting Get Hoekt! tal van evenementen initieert. Die ondernemende mentaliteit spreekt mij aan. Het is de enige manier om met elkaar te bouwen aan een stad waarin mensen met respect voor elkaar leven. In Hoek van Holland geven ze wat dat betreft het goede voorbeeld. ‘Geen woorden, maar daden’, is een kreet die vooral van toepassing is op een bekende voetbalclub in Rotterdam. Ik geniet ervan dat ze aan die term in Hoek van Holland concreet invulling geven.

Ahmed Aboutaleb

Burgemeester van Rotterdam

“De Hoek, een dorp waar men samen woont, werkt en leeft”


HoekNatuurlijk

Sluiting van de Nieuwe Waterweg uitgegroeid tot groots evenement

Je hoopt dat het nooit gebeurt. Dan is het foute boel. Op één keer per jaar na dan. Dan wordt de Maeslantkering gesloten om te testen. Zet 25 september dus maar roodomcirkeld in de agenda. Met dit jaar een bijzonder tintje. Het Keringhuis wordt ingrijpend verbouwd en zeer waarschijnlijk die dag feestelijk geopend. Afgelopen januari is de boel geschilderd en vorige maand zijn er nieuwe panelen in gebruik genomen. Het is nog maar het begin. Om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten: de maquette van de Maeslantkering verdwijnt en krijgt een spectaculaire interactieve plaatsvervanger. Ook wordt er in juni een waterspeelplaats aangelegd, gelegen achter het parkeerterrein bij het Keringhuis. Deze nieuwe facetten, in combinatie met veel entertainment en talrijke rondleidingen, geven de dag extra cachet. Grote trekpleister blijft de jaarlijkse functioneringssluiting van de stormvloedkering. Een dure uitdrukking voor een eenvoudige basisgedachte: het sluiten van de Nieuwe Waterweg. En dat maakt op de duizenden bezoekers die er jaarlijks op afkomen een verpletterende indruk. “Ik ben er vorig jaar met mijn ouders geweest en ben er dit jaar ook zeker bij”, zegt de 14-jarige Daniel Sieczkowski.

Het is een heel bijzonder object. Dat werd laatst op Discovery Channel ook duidelijk. Daarop was een reportage te zien over de strijd die Nederland met het water levert. Die reportage maakte me extra duidelijk hoe belangrijk, bijzonder en groot de Maeslantkering is. Om te testen of alles nog wel werkt wordt jaarlijks voor de start van het stormseizoen (1 tot 15 oktober) de rivier gesloten. De lengte van elke arm is van scharnier tot aan deur ongeveer net zo lang als de Eifeltoren. En elke arm is twee keer zo zwaar als de trots van Parijs! De Maeslantkering is de laatste grote schakel in de Deltawerken. De constructie ligt altijd op het droge en zodoende beter te onderhouden dan in het water. Bovendien heeft de scheepvaart nergens hinder van. Behalve dan op 25 september natuurlijk...

Hoe het werkt? Om de rivier van 360 meter te sluiten worden de dokken vol water gelaten, waardoor de holle deuren gaan drijven en ze de Nieuwe Waterweg worden opgedraaid. Als de deuren elkaar zijn genaderd, lopen de holle ruimtes in de deuren vol water en zinken ze tot op de bodem. Het sluiten duurt tussen de 2 en 2,5 uur. Daarvan duurt het naar elkaar toe varen van de deuren een half uur.

Weetjes over de Maeslantkering – Ter bescherming van 1,5 miljoen mensen – De kering wordt gesloten als er een waterstand wordt voorspeld van 3.00 meter boven NAP in Rotterdam of 2.90 meter boven NAP in Dordrecht – Sinds ingebruikname in 1997 één keer gesloten wegens storm: in 2007. Precies binnen de verwachte periode van één keer per tien jaar www.hoekvanholland.nl

23


l e a i s p s i V

Get Hoekt! Magazine I Nr. 1 - 2010  

Het magazine van en over Hoek van Holland.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you