Page 1

Gárdony Város Önkormányzatának Lapja ISSN 2063-6180 III. évfolyam 1. szám január

Az Alborada vegyeskar a hagyományokhoz híven idén is szép adventi hangversenyeket adott az agárdi és a gárdonyi katolikus templomban, melyen közreműködött Süle Gabriella (vers) az Agárdi Kicsinyek Kórusa, a Posta utcai óvoda Méhecske csoportja.

Falukarácsony és szeretetvendégség 2013. december 19. Csiribpuszta

Dinnyési Falukarácsony a Csicsergő óvoda szervezésében - 2013. december 20.

Karácsonyváró szeretetvendégség 2013. december 22-én Agárdon


Idén is több százan vettek részt a Pók Janó agárdi hosszútávfutó szervezte, hagyományos Mikulás-futáson, december 8-án.

December 1-jén a Cziczó Attila vezette Fészek Színház vendégjátékát Ibsen: A nép ellensége c. darabot láthattuk a Nemzedékek Házában.

Muck Ferenc jazz zenész, szaxofonművész volt a vendég december 6án a Nemzedékek Házában, a Jazz Mikulás koncerten, melyet a velencei-tó környékén élő jazz zenészekből álló Swamp zenekarral adott.

December 13-án, a Gárdonyi Mozgássérültek Egyesületét karácsonyi ünnepséggel köszöntöttük a Nemzedékek Házában. A képen Klauszné Klement Mária tanítónő cherneles diákjai betlehemes műsoruk előadása közben.

Gárdony város komolyzenei hangversenysorozatának karácsonyi programján, december 15-én gyönyörű koncertben volt részünk Karácsonyi történet címmel, melyet a Savaria Barokk kamarakórus és zenekar adott elő szólisták közreműködésével.

A hittanos diákok nagyon szép pásztorjátékot mutattak be december 24-én az agárdi és gárdonyi katolikus templomban.


Tisztelt Sportbarátok! Műfüves pályák bérelhetőek az Agárdi Parkerdőben! Félpálya (60x40):

13 000 Forint/óra helyieknek: 12 000 Forint/óra Kézilabda méretű pálya (40x20): 7 000 Forint/óra helyieknek: 6 000 Forint/óra Érdeklődés és időpont egyeztetés: Oláh Attila 06-20-424-35-64 e-mail: gardonyihirmondo@gmail.com

Kedves ütős hangszeresek! Toborzót hirdetünk a Velencei -tó régiójában élő dobosok, és más ütős hangszeresek számára. Gárdony város ön-kormányzata nevében keresem azon zenész, illetve zenész-tanuló, hobbi zenész kollégákat, akik részt vennének a város rendezvényein, mint ütős bemutató, dob show, és más hasonló jellegű fellépéseken. Dobosokon kívül várunk más ütős hangszereseket is.(klasszikus hangszeres,) elektromos dobosok jelentkezését is várjuk. Elérhetőség: email: attilahit777@gmail.com, mobil:06 30 554 1672 Németh Attila zenész A DINNYÉSI VADVIRÁG NYUGDÍJAS KLUB 2014. szeptember 1-től 10-ig görögországi tengerparti nyaralást szervez autóbusszal. Üdülőhely: Paralia! Szállás hotelben, félpanziós ellátással. Útitársakat keresünk! Jelentkezési határidő: 2014. január 20. Bővebb információért , tájékoztatásért hívja a 06-70-414-8326-os telefonszámot, vagy írjon a bokati1@hotmail.com címre.

Gerincjóga órák a Nemzedékek Házában A gerincjóga javítja a tartást, a keringést, az emész-tést, az általános közérzetet, a koncentrációs készséget; erő-síti, lazítja és nyújtja az izomzatot; oldja a stresszt; növeli az ízületi hajlékony-ságot, a fizikai és pszichikai teherbírást, a magabiztosságot. A foglalkozások hétfőnként 9.30-11.00 óráig tartanak. Érdeklődni lehet a 06 30 488 7681-es számon, vagy a helyszínen Bondor Zsuzsanna jógaoktatónál. december 21-én, ahol az örömteli pillanatban jelen volt a két lánya, veje, hat unokája, két dédunokája, egy pocaklakó és a közeli hozzátartozók. Egy Ady Endre versidézettel kívánunk nekik még sok boldog évet! :

Gyémánt házassági évforduló Kocsis Julianna és Nyikos Sándor pontosan 60 évvel ezelőtt 1953. december 24-én kötötték össze életüket az agárdi Anna kápolnában. Az évforduló alkalmából az Agárdon lévő, nemrég felújított Gulyás Csárdában ünnepelték meg ezt a jeles napot 2013.

"Már vénülő kezemmel Fogom meg a kezedet, Már vénülő szememmel, Őrizem a szemedet. Nem tudom, miért, meddig, Maradok meg még neked, De a kezedet fogom, S őrízem a szemedet.“ (Ady Endre)


Tisztelt Gárdonyi Polgárok! Advent időszakában kisvárosunkban kedves rendezvényekre vártuk lakosainkat. A dinnyési és a csiribi karácsonyi programok, az agárdi Karácsonyváró az elmúlt években kialakult hag yományoknak megfelelően zajlott. Minden szervezőnek – különösen Muray Rita alpolgármester asszonynak –, támogatónak és segítőnek nagy tisztelettel köszönöm önzetlen segítségüket. Újra kiemelkedő kulturális élmény volt az Alborada kórus agárdi és gárdonyi koncertje. Köszönöm a kórus vezetőjének és valamennyi tagjának ajándékukat. A kórus programját egészítette ki Agárdon a Klauszné Marika vezette Kicsinyek kórusa betlehemi játéka. Gárdonyban Torda--Molnár Enikő óvónő csoportja mutatott be betlehemes programot. L. Simon László országgyűlési képviselő úr javaslatára a Magyar Parlament a 2013-as évet Gárdonyi Géza-emlékévvé nyilvánította Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából. Az emlékév programját szervezőbizottság gárdonyi tagja, Rodics Eszter főszervező kiváló munkát végzett. Nívós kulturális események sorát szervezte meg Agárdon, és képviselte városunkat az egri rendezvényeken is. Rodics Eszternek és a Zsongó Bárka baráti körének ötlete alapján zeneszerzői pályázat is kiírásra került. A pályázatra 17 mű érkezett, melyek közül a bírálóbizottság hármat juttatott a döntőbe. A Gárdonyi Zeneszerzői pályázat gálájára 2013. december 23-án az újjávarázsolt Zeneakadémián került sor. A műveket a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – vezényelt Vajda Gergely – és a Magyar Rádió Énekkara mutatta be. Az eseményre önkormányzatunk különbuszt indított. Így soksok gárdonyi polgár hallgathatta L. Simon László kormánybiztos úr és Balog Zoltán miniszter úr kedves köszöntőjét. A program elején az Egri Érseki Fiúkórus előadásában elhangzott Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! című műve. A versenyművek elhangzása után a zsűri Sebők Péter Karácsonyi álom című művét jelölte az első helyre. Ez a program méltó zárása volt a Gárdonyi-emlékévnek, és ezekben az órákban különösen jó volt gárdonyinak lenni. Kedves Gárdonyiak! Az év végén az autósok birtokba vehették a gárdonyi vasútállomás mellett kiépített új parkolókat. A P+R program keretében elkészült létesítmény a kivitelezők precíz munkájának köszönhetően jó minőségű. Növények beültetése után a parkolók küllemével sem lehetünk elégedetlenek. A vasút fejlesztésének eredményeként – rövidebb menetidő, magasabb járatszám, jobb minőségű vonatok – az eddig személyautóval ingázók jelentős része vonatra váltott. December közepén új menetrenddel indult a téli idény. Lakosaink általában elégedettek a vasút új szolgáltatásaival, de többen kifogásolták azt, hogy több gyorsvonat nem áll meg Gárdonyban. Az új menetrend készítése előtt összegyűjtjük az észrevételeket, és

tolmácsoljuk azokat az illetékes szakembereknek. A gárdonyi állomás tó felőli oldalán a vasútvonal átépítése során kiirtották az út melletti növényzetet, mely por- és zajfogó falként védte a közeli nyaralókat. Lakossági és önkormányzati nyomásra a beruházók megvásárolták a növényeket, melyeket közhasznú munkásaink a Zöld Kft. kertészeinek irányításával ültettek el. A vasút fejlesztése kisvárosunk számára újabb lehetőségeket hozott. Tisztelt Dinnyési Polgárok! A dinnyési óvoda családias, hagyományőrző és gyermekközpontú programja városszerte elismert. Évek óta terveztük az óvoda felújítását, de anyagi lehetőségeink csak most tették lehetővé az első lépéseket. Az óvoda épületében lévő üres szolgálati lakás állaga az elmúlt években nagyon leromlott. Pályázatot nyújtottunk be az óvoda fűtésrendszerének átalakítására, a nyílászárók cseréjére és a főfalak hőszigetelésére. A pályázat értékelése még nem történt meg. A szolgálati lakás belső átépítését a Gárdonyi Kft. dolgozói kezdték meg, majd Hegyi József csapata fejezte be a munkát. Bognár Viktor és Dávid Zoltán is kedvezményes árakkal sietett az óvoda segítségére. Szeretném kiemelni Tabi László úr, dinnyési fűtésszerelő mester nagylelkű adományát, aki a szerelést ingyen végezte el. Köszönöm segítségét. Az új részben a nagy csoportszoba mellett kiszolgáló létesítményeket is kialakítottunk. Terveink szerint szeptemberre pályázati támogatás nélkül is rendbe tesszük az egész épületet. E célra 30 millió forintot elkülönítünk. Tisztelt Gárdonyi Polgárok! Magyarország kormánya az 1,6 milliárdra duzzadt adósságunk maradék 450 millió forintos részét február végéig átvállalja tőlünk. Ez azt jelenti, hogy évente 100 millió forint adósságszolgálat kifizetésére nem kell áldoznunk. Az óvodák finanszírozása két éve alapvetően megváltozott. 2011-ig az állami támogatás a fenntartási költségek 50 %-át sem érte el. Az új finanszírozási rendszerben az állami források a ráfordítási költségek 85 %-ára elegendőek. Ezzel a lépéssel a kormányzat városi szinten – három óvoda – közel 40 millió forintot hagy ö n ko r m á n y z a t u n k n á l . A p e d a g ó g u s o k kö z ü l a z óvodapedagógusok béremelése volt a legjelentősebb. Reményeink szerint szeptemberben az óvodás korú gyermekek döntő többségét felvesszük óvodáinkba. Tóth István polgármester Tájékoztató a Helyi Választási Irodáról Helyi Választási Iroda Gárdony postacím: 2483 Gárdony Szabadság u. 20-22. telefon: 22/355-122, 355-370, 570-028, 570-100 e-mail cím: onkormanyzat@gardony.hu Helyi Választási Iroda Vezetője: Kovácsné dr. Bozsoki Kornélia jegyző telefon: 22/570-235, 30/641-5871 e-mail cím: bozsoki.kornelia@gardony.hu Helyi Választási Iroda Vezetőjének jogi helyettese: Jankovics Zoltánné aljegyző telefon: 22/570-237, 30/850-5965 e-mail cím: jankovics.zoltanne@gardony.hu Helyi Választási Iroda Vezetője


Tájékoztató a Képviselő-testület üléseiről 2013. december 4-én rendkívüli ülést tartott Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 1.) A Képviselő-testület a DRV Zrt. megkeresése alapján arról tájékoztatta a szervezetet, hogy az önkormányzat tulajdonát képező víziközművek térítésmentes állami tulajdonba adását a részletes feltételek ismeretében megfontolja. 2.) A Képviselő-testület módosította a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló rendeletét. 3.) Döntés született a város területének hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkái elvégzésére vonatkozó vállalkozói szerződés megkötéséről. A munkálatokat a korábbi évekhez hasonlóan az idei télen is a VHG Kft. biztosítja. 4.) A Képviselő-testület döntést hozott, az önkormányzatot megillető elővásárlási jogról való lemondás tárgyában, mely szerint ezen jogával nem kíván élni. 5.) Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kérelmére a Képviselő-testület 100.000,- Ft támogatást biztosított egy, a Velencei Mentőállomás mentőautóinak felszereltségét javító légzésfigyelő monitor megvásárlásához.

2013. december 11-én ismét rendkívüli ülést tartott a Képviselő-testület. 1.) Ezen alkalommal a Képviselő-testület elfogadta az Önkormányzat és a Komáromy és Hajduk Kft. között megkötendő feladat-ellátási szerződést. Ennek alapján a gárdonyi 2. számú felnőtt háziorvosi körzetben az orvosi ellátást 2014. január 1-től dr. Komáromy Hedvig háziorvos biztosítja.

2013. december 18-án évi utolsó ülését tartotta Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 1.) A Képviselő-testület tudomásul vette a két ülés között történt fontosabb eseményekről és a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló tájékoztatót. 2.) Elfogadásra került a Képviselő-testület 2014. évi munkaterve. 3.) A Képviselő-testület tagjai jóváhagyták az önkormányzat 2014. évi belső ellenőrzési tervét. 4.) A Képviselő-testület elfogadta az elmúlt időszakban kialakított 16 db parkosított pihenőpont fenntartása, karbantartása tárgyában a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesülettel megkötendő megállapodást. A pihenőpontok fenntartásáról a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft. közreműködésével fog gondoskodni. 5.) Elfogadásra került a Városháza bejárata mellett

elhelyezett Touch Info terminál fenntartására vonatkozóan ugyancsak a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesülettel megkötésre kerülő megállapodás. 6.) A Zichyújfalu községben eddig is biztosított egészségügyi ellátás további fenntartása érdekében döntés született a két önkor mányzat közötti feladat-ellátási szerződés megkötéséről, egyidejűleg a korábbi Társulási Megállapodás megkötésére irányuló Képviselő-testületi határozat visszavonásáról. 7.) A Képviselő-testület elfogadta a Gárdonyi Óvodai Köznevelési Intézményi Társulás 2013. évi költségvetését és a költségvetés I-III. negyedévi végrehajtásáról szóló tájékoztatót. 8.) Az átmeneti, a temetési segélyt, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást felváltó önkormányzati segély bevezetéséhez kapcsolódóan a Képviselő-testület módosította szociális rendeletét, valamint hatályon kívül helyezte a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról szóló rendeletét. 9.) A Képviselő-testület korábbi döntéséhez kapcsolódóan elfogadta a Fókusz Szociális Szolgálat épületének felújítása, átépítése tárgyában Horváth Lóránt tervezővel kötendő tervezési szerződést. 10.) Ugyancsak korábbi döntéshez kapcsolódóan került elfogadásra a dinnyési tagóvoda belső befejező munkáinak elvégzése érdekében a Fenyő KHT Kft-vel megkötendő szerződés. 11.) Korábbi ülésén a Képviselő-testület megbízta az ÖKOSYSTEM Kft-t az agárdi városközpont fejlesztési terveinek elkészítésével, melyek nyomán most elfogadásra került a tervezési szerződés. 12.) A Gárdony Szabadság u. 12-14-16. szám alatti emeletes házak mögött elhelyezkedő un. „Háromszögek” környezet rendezési tervét elkészítő tervező megbízási szerződése tárgyában született döntés. 13.) A Képviselő-testület elfogadta az önkormányzat munkavállalóinak foglalkozás-egészségüg yi alapszolgáltatását ellátó ALTHEDA-MED Kft-vel megkötendő megbízási szerződést. 14.) A Képviselő-testület megtárgyalta a Fejér Megyei Kormányhivatalnak az önkormányzat ülését érintően tett észrevételét, mellyel nem értett egyet. 15.) A rezsicsökkentéshez kapcsolódóan a Képviselő-testület módosította az önkormányzati intézmények hulladékszállítása tárgyában korábban megkötött szerződést. 16.) Módosításra került a város közvilágítási rendszerének üzemeltetése, karbantartása, hibajavítása tárgyában az EHSZER Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft, valamint az önkormányzat között korábban létrejött szerződés. 17.) Gárdony Város Önkormányzata a Fejér Megyei Vagyonátadó Bizottság 1993-ban hozott döntése alapján térítésmentes használati jogot biztosított a Fejér Megyei


Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrzés Állomásnak, mint közszolgáltatásra létrehozott szervnek. Ehhez kapcsolódóan született döntés a fenti szerv jogutódjának, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának az elhelyezését biztosító Gárdony Szabadság u. 24. szám alatti helyiség használatára vonatkozó megállapodás megkötéséről. 18.) A Képviselő-testület tagjai döntést hoztak arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat tulajdonát képező gárdonyi 07/2 hrsz-ú ingatlan használati jogának tekintetében további tárgyalásokat szükséges folytatni a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségével, valamint a dinnyési Halgazdaság Kft-vel. 19-20.) Zárt ülésen született döntés a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft és az Agárdi Zöld Kft ügyvezetőjének megválasztásáról. 21.) Ugyancsak zárt ülésen tárgyalta meg a Képviselőtestület az Agárdi Gyógy-és Termálfürdő Zrt. vezérigazgatójának a társaság 2013. szeptember – október – november hónapokra vonatkozó tájékoztatóját, melyet tudomásul vett. Jankovics Zoltánné aljegyző

A Gárdonyi Ipartestület 2014 .február 1-én 19 órai kezdettel ismét megrendezi a már szokásos

Iparosbált, melynek helyszíne a Gémeskút Étterem Sukorón Mindenkit szeretettel várunk! Bállal kapcsolatos információ: 06-30/566-1731

Az Agárdi-Gárdonyi Polgári Körök karácsonya Adventre karácsonyi fényekkel feldíszítettük a „Gesztenye“ teret. Jótékonysági vásárt szerveztünk, mely bevételéből és a Karácsonyvárón begyűjtött adományokból 38 család számára tudtunk apró ajándékokkal örömöt szerezni. Nagy lelkesedéssel, immár 16. alkalommal, megszerveztük a karácsonyváró ünnepséget, ahol a város apraja-nagyja jó hangulatban, egy meleg ital mellett kívánhatott egymásnak boldog, békés ünnepet. A város óvodásai és iskolásai által készített karácsonyi képeslapokkal díszítettük a színpad környékét. A legjobban sikerült alkotások készítőjét megjutalmaztuk. Óvodás kategória: Iskolás kategória: I. Jelinek Csongor (Agárd) I. Szabó Lili 1.o. Agárd II. Tim Csenge (Gárdony) II. Fónagy Kitti 5.o. Gárdony III. Muskáth Emma (Agárd) III. Antal Nóra 1.o. Agárd A nap folyamán finom süteményeket tudtunk kínálni az önzetlen, sütni szerető barátaink jóvoltából. A legfinomabb sütemények készítőit jutalmaztuk. Édes sütemény kategória Sós sütemény kategória I. Horváth Anna I. Fehér Jutka II. Kaltenecker Péter II. Csaba Zoltánné III. Gombik Kriszta Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Segítségük nélkül nem tudtuk volna megszervezni ezt a bensőséges hangulatú ünnepséget, ahol több száz polgártársunk tölthette kellemesen a karácsony előtti napot. Adományozók: L. Simon László, Csóbor Jenő, Derecskei Gábor, Németh Imre és Györgyi, Buci Pékség. Fellépők: Zichyújfalui Százszorszép mazsorett csoport, gárdonyi óvoda Méhecske csoport, agárdi óvoda pedagógusai és a Delfin csoport, Dinnyési Hagyományőrző néptánc csoport, Iglice népdalkör, Alborada kórus. Segítők: Teker István és Mari, Steiner Zsófia, agárdi óvoda konyhája, agárdi iskola konyhája, Grand lovasudvar, Gárdonyi Városüzemeltetési Kft. dolgozói, a süteményeket sütők, képeslapot készítők. Muray Rita


Változott a Magyar Államvasutak menetrendi struktúrája A MÁV-Start Zrt. 2013. december 15-től új menetrendi struktúrát vezetett be Székesfehérvár és Budapest, valamint Székesfehérvár és Veszprém között, melyhez a BudapestSzékesfehérvár vasútvonal pályaépítési és korszerűsítési munkálatai biztosítanak alapot. Kelenföld és Tárnok között kiépült a második vágány, ennek köszönhetően nőtt a vasútvonal átbocsátóképessége, és a vonatok 120 km/h sebességgel közlekedhetnek. Az új menetrend így nemcsak lényegesen több, de jelentősen gyorsabb eljutási lehetőséget nyújt.

A csúcsidőszakban félóránként követik egymást a gyorsvonatok Székesfehérvár és Budapest között. A ko r á b b i S z é ke s f e h é r v á r- B u d a p e s t v i s z o n y l a t ú személyvonatok helyébe zónázóvonatok lépnek, melyek menetideje 36 perc lett Budapest (Kelenföld) és Gárdony között, amely 10 perccel rövidebb, mint a korábbi években. A zónázóvonatok óránként közlekednek. A gyors és zónázóvonatokon felül, teljesen új gyorsított személyvonati viszonylatot alakítottak ki Székesfehérvár és Kőbánya-Kispest között, ahol a vonatok óránként közlekednek. Ezek a vonatok - amellett, hogy a zónázóvonatokkal közösen közel félóránkénti követést biztosítanak az elővárosi települések mindegyikéből - egy átszállással elérhetővé teszik Kelet-Magyarország nagyvárosait és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret is. Az új menetrenddel együtt új utastájékoztatási rendszert is bevezettek 2013. december 15-től: a viszonylatokat a városi közösségi közlekedéshez hasonlóan számmal jelölik, így az utasok könnyebben találják meg vonatukat. A Székesfehérvár - Budapest-Déli viszonylatú zónázó vonatok a Z30-as, a Székesfehérvár-Kőbánya-Kispest viszonylatú gyorsított személyvonatok a G43-as, a csak éjszaka közlekedő, Székesfehérvár és Budapest között mindenhol megálló személyvonatok az S30-as viszonylatszámot kapták.

Kerámia alkotóműhely Az Agárdi Közösségi Házban a KERÁMIA ALKOTÓMŰHELY 2014-ben is szeretettel várja eddigi hűséges tagjait és új jelentkezőket péntekenként délután 17-19 óráig! A jelentkezők készíthetnek használati tárgyakat, ékszereket, ünnepekhez kötődő és egyéb dísztárgyakat. Megismerkedhetnek a korongozás alapjaival, vagy továbbfejleszthetik már korábban megszerzett tudásukat. Szakköri díj állandó tagoknak 8-10 résztvevő esetén havi 6.000.- Ft, (magasabb állandó létszámnál arányosan csökken.) Alkalmankénti résztvevőknek 2000 Ft/alkalom. Jelentkezni, érdeklődni lehet: Kissné Berta Orsolya 06 30 760 4180; berta.orsolya@gmail.com

Pályázati lehetőség nyugdíjasoknak támogatás igénylése fürdőbelépőre A 2014-es évben a Nemzeti Üdülési Alapítvány jóvoltából pályázati lehetőség kínálkozik fel a 60. életévét betöltött nyugdíjasok számára, miszerint támogatást igényelhetnek fürdőbelépőre. Útnak indul ugyanis a „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére Erzsébet kártyán” nevű Erzsébet program. A nyertes pályázók egy bizonyos keretösszeggel feltöltött Erzsébet kártyát kapnak, melyet a programhoz csatlakozó partnereknél válthatnak be. Örömmel értesítjük, hogy a programhoz az Agárdi Gyógy-, és Termálfürdő is csatlakozott, mely szerint az Erzsébet kártyával rendelkező nyertes pályázók kártyájukkal a mindenkori nyugdíjas fürdőbelépőkből 10% kedvezményre jogosultak a 2014-es évben (egyéb kedvezménnyel össze nem vonható). Ha elmúlt 60 és szereti a fürdőket, éljen a lehetőséggel! Szeretettel várjuk az Agárdi Gyógy-, és Termálfürdőben! www.agarditermal.hu. A pályázat részleteiről a www.egeszsegprogram.hu oldalon tájékozódhat!


Gárdony Város Jótékonysági Bálja 2014.

Idén is fogadjuk a tombola-felajánlásokat!

Gárdony Város Jótékonysági Bálja

Idén is köszönettel fogadjuk a tombola-felajánlásokat!

2014. február 8. 19.00 h Szeretettel várjuk a Városi Jótékonysági Bálra, melyet hagyományainktól eltérően, a Nádas Étterem átépítési munkálatai miatt, a Csutora Étteremben rendezünk. Egész éjjel svédasztalos büfé! Tombola, tánc műsor! Asztalfoglalás, jegyrendelés a Csutora Étteremben a 06 22 370 659 telefonszámon. E-mail: csutoraetterem@online.hu. Jegyár: 5990 Forint

A tombolajegyek teljes bevételét és a bál nyereségét, a rászorulók megsegítésére fordítjuk. Dr. Erdei Péterné alpolgármester, a bál főszervezője (06 30 936 533)

Menü: 1 pohár pezsgő Hideg előételek: Aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell, Juhtúróval töltött cukkini, Gödöllői töltött sertés dagadó, Kolozsvári sertés karaj, Kaszinó tojás, Sonkatekercs, Francia saláta, Orosz hússaláta, Sajttál Levesek Erőleves zöldséggel, lúdgége tésztával, Zöldborsó krémleves Meleg ételek: Hortobágyi húsos palacsinta, Pikáns vasalt csirkecomb filé, Citromos harcsafilé fokhagymás rákraguval, Marhacsíkok Stroganoff módra, Füstölt sajttal és csülökkel töltött sertés borda rántva, Párolt rizs, Burgonya krokett, Petrezselymes burgonya, Párolt zöldség, Friss kevert saláta Desszertek: Gesztenyepüré, Rétes(Almás,meggyes-mákos,káposztás) Gyümölcstál A zeneszolgáltatást a Csutora étterem biztosítja.

Orvosi ügyelet helye: Gárdony, Gárdonyi G. u. 4. (volt Idősek Otthona) ideje: H-P: 17.00-06.00, SZ-V: 07.00-07.00 telefon: 06 22 355 151

Ingyenes jogi tanácsadás család- és gyermekvédelmi témakörben Az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület, Székesfehérvári Álláskeresők Egyesülete ingyenes jogi tanácsadást indít család- és gyermekvédelmi témakörben Sziklainé dr. Kiss Erzsébet ügyvéd segítségével. Helyszín: Székesfehérvári Álláskeresők Egyesülete Székesfehérvár, Tolnai u.10. Időpont: minden pénteken 10.00 - 12.00 óráig További információ, előzetes bejelentkezés a 0620/562-96-19 telefonszámon

Anyakönyvi hírek 2013. december hónapban házasságot kötöttek: Kékesi Andrea Veronika és Kovács Gábor Kutai Mária és Horváth Zoltán Kovács Zoltán József és Orbán Szilvia Bende Szabina és Sárközi Norbert

Sok boldogságot kívánunk!


Búsan megy az Isten anyja ! Minden év decemberében, mi az Iglice népdalkör karácsonyi dalokat tanulunk és énekelünk. Nagyon szívesen tesszük, szebbé varázsolja az ünnepeket és reméljük azoknak is, akik meghallgatnak bennünket. December 9-én énekeltünk a Nemzedékek Házában Gárdonyban, a Gárdonyi Mozgáskorlátozottak Egyesülete karácsonyi ünnepségén, ők mindig nagyon várják az eseményt, nagy szeretettel fogadnak és velünk énekelnek. December 14-én Székesfehérváron voltunk a Megyei

Művelődési Központban, ahová az egész megyéből jönnek kórusok, népdalkörök szerepelni. December 20-án a dinnyési falukarácsonyon, az óvodások megható műsora után, mi is részt vettünk és együtt énekeltük a kicsikkel az ismert szép dallamokat. December 22-én az agárdi karácsonyvárón énekeltünk, ahol forralt boros, sült tökös illatú, hangulatos rendezvényen szerepeltünk. Rajtunk kívül sok fiatal énekelt, szavalt ott, és a dinnyési hag yományőrző központ néptáncosai is megmutatták tánctudásukat. December 22-én, közvetlenül az agárdi karácsonyváró után, siettünk a velencei Katolikus Templomba ahol Kiss Csaba Plébános úr karácsonyi hangversenyén az Iglice népdalkör is énekelt. Az igényes műsorban budapesti,velencei,budaörsi kórusok mellett, mi is nagy tapsot, sőt még emléklapot is kaptunk. December 24-én a dinnyési szentmise előtt a mi is énekkel köszöntöttük a katolikus templomban a kis Jézust és az ott megjelent híveket. Mindenkinek áldásos, Boldog Új Évet kíván az Iglice népdalkör! Galambos Sándorné A rendezvényeken mindig több generáció vett részt, törekedtünk ismerős gyerekes családok, más fiatalok, gyerekotthonosok bevonására. A programsorozat eredményeként az egészséges táplálkozás fellendülését és az önellátás növekedését, illetve más kultúrákkal szembeni nyitottságot várjuk a résztvevők körében. Titokban abban is bízunk, hogy az emberek gondolataiban a helyi és a más, a kert és a kultúra, a magyar és az európai nem ellentétes, hanem egymás mellett megférő értékekké válnak.

Kert, gyomor, kultúra - gárdonyi ételművészek 2012 januárja és decembere között Ételművész címen gasztronómiai, kertészeti és kulturális programsorozatot szerveztünk a Velencei-tó körül. Az önellátó kertész, a helyi alapanyagból főző szakács és a más kultúrákra nyitott ember jellemvonásait és trükkjeit igyekeztünk elsajátítani. Elsőként egy konyhakertet hoztunk létre, ahol a későbbi főzéshez tavasszal megtermeltük a zöldségeket és a fűszereket. Ezután aszaltunk meleg kövön, lekvárt főztünk üstben, csatnit készítettünk konyhában. Emellett havi rendszerességgel megszerveztük a „népek konyháját”, ahol 1-1 nemzet (spanyol, japán, ausztrál, cseh, olasz, ír stb.) ételét készítettük el - helyi alapanyagokból. Közben előadásokat tartunk az adott nép gasztronómiai szokásairól. Ezzel a más kultúrák iránti érdeklődést kötöttük össze a helyi alapanyagok, erőforrások elvével. Gasztroklubunkban egy-egy szakértő barátunktól tanultunk sajtkészítésről, ökogazdálkodásról, gasztrofotózásról

Sztráda Eszter - projektvezető Bakos István – a befogadó egyesület képviselője

Nyugdíjasok! Nyolc nap a napfényes Olaszországban részletfizetési kedvezménnyel! Santa Margherita Trieszt és Velence közé eső üdülőhely a tengerparton. Időpont: 2014. szeptember 6-13-ig. 8 nap, 7 éjszaka. Részvételi díj: 46.000.- Ft (önellátó) Elhelyezés: 2x2 ágyas szobákban +nappali (apartmanok) Részletfizetés: havi 10.000.- Ft minden hó 10-ig. Jelentkezni lehet: 2014. február 20-ig, a 06 20 4347 625 telefonszámon


10 Katolikus hírek - január

Református hírek - január

A hagyományos Szent Erzsébet napi szeretet-kenyereket a dinnyési Buci pékség ajánlotta fel. Hálásan köszönjük felajánlásukat, Isten fizesse meg! Az ALBORÁDA kórus hagyományos karácsonyi hangversenyét idén a gárdonyi óvodások pásztorjátéka tette meghittebbé és színesebbé. Méltó ráhangolódást kaptunk az ünnepekre. Hálás köszönet nekik! Gárdonyban szenteste 18 órakor kezdődött a pásztorjáték, melyen az idei évben a kisebb hittanosokkal együtt szerepet vállaltak 18-20 éves volt hittanosok is. Jó volt látni több korosztály közös lelkes munkáját. Gárdonyban három adventi vasárnapon vásárt rendezett a Karitász a templomkertben. Ezeken a napokon tartós élelmiszer-felajánlással is lehetett támogatni a munkájukat. Az összegyűlt adományokból a rászoruló családokat támogatták. Isten fizesse meg felajánlásaikat!

Január a hitmélyítés hava

Katolikus Karitász - Köszönjük, hogy segíthettünk! Köszönetet mondunk Páli Balázs plébános úrnak, a gárdonyi egyházközség híveinek, és a város polgárainak, hogy imáikkal és adományaikkal támogatták Karitász csoportunkat. Ennek köszönhetően 2013 karácsonyára is ajándékozhattunk élelmiszer csomagot a rászoruló családok egy részének. A segítendő családok kiválasztásakor saját tapasztalataink mellett figyelembe vettük a város családsegítő és gyermekjóléti szolgálatában dolgozó szakemberek, a nevelési és oktatási intézmények gyermekvédelmi felelőseinek véleményét, javaslatát is. Két városrészben - Gárdonyban és Csiribpusztán - 51 családot összesen 130.000 ft értékben segítettünk. Az érdem azoké a jó szándékú testvéreké, akik vállalják a névtelen adakozást, és cserében megelégednek egy mosollyal, szóbeli köszönettel. Azoké, akik felismerik környezetükben a szükséget szenvedőket. Hála Istennek városunkban sok ilyen ember él! Köszönjük az év során kapott tárgyi adományokat, amelyekből ajándékozhattunk és bolhapiacainkon értékesíthettünk! Köszönjük a bolhapiaci vásárlásokat, és a decemberben kapott 21.000 Ft értékű élelmiszeradományokat! Köszönet a pénzzé tehető saját készítésű ajándékokért, a templomi karitász perselybe dobott összegekért, az Erzsébet napi adományokért, a nagyböjti tartós élelmiszer csomagokért! Köszönjük, hogy csatlakoztak a karitász "Egymillió Csillag a Szegényekért" akciójához. A gyertyákért felajánlott pénzadományt - 25.500 Ft-ot - is élelmiszer-vásárlásra fordíthattuk! Városunk minden polgárának áldott, békés új évet kívánunk! Gárdonyi Szent József Karitász csoport önkéntesei Klaba Györgyné, Paulovits Lászlóné, Szalai Lajosné, Fáncziné Békési Erika - nevében is: Imrik Györgyné

Alkalmaink: Egész hónapban imaséta lehetősége a gyülekezeti házban, azaz a Múlt-Jelen-Jövő szobáinak meglátogatása, egyéni csendesség tartására. Január 5-én: Családi vasárnap keretében évkezdő úrvacsorás istentiszteletet tartunk. Ebben az évben a hónap első vasárnapja mindig un. családi- és úrvacsorás istentisztelet lesz. Gárdonyban képek vetítésével tekintjük át az elmúlt év történéseit. Január 12-én: A délelőtti istentiszteleten megemlékezünk a Don-kanyarban elhunytakról, a második világháború áldozatairól. Az Önkormányzattal közös megemlékezés 16.00kor lesz Gárdonyban a katolikus templom előtt. Január 12-én 16.00-tól Játszóházba hívjuk az óvodás és kisiskolás gyerekeket szüleikkel. Vezetője Torda Molnár Enikő, óvodapedagógus. Ezen foglalkozás keretében szeretnénk a keresztyén "Családi kör"-t megalapítani. Szeretettel várjuk azon testvéreinket és családtagjaikat, akik keresik egymás társaságát, hogy egymás hite által is megerősödhessenek a mindennapi feladataik elvégzéséhez, gyermekeik neveléséhez. Január 21-én: Nőszövetségi gyűlésre hívjuk asszonytestvéreinket, melyen az „Egészségedre!” program éves megtervezése is feladat lesz. Január 23-24: Az Ökumenikus imanapokra gyülekezünk majd 17.00-kor. Csütörtökön az agárdi katolikus templomban református szolgálat hangzik majd, pénteken a református gyülekezeti házban Páli Balázs plébános szolgál. Utána szeretetvendégséget tartunk. Erre készüljünk süteménnyel. Január 26-án: Bibliaismereti versenyre hívjuk az istentisztelet résztvevőit. A Máté evangéliumból készüljünk a megmérettetésre. Január 26-án újabb játszóházi alkalom is lesz 16.00-tól a levegő tisztasága témában, Torda-Molnár Enikővel. Szeretettel várjuk a családokat. Rendszeres alkalmaink: Kedd: 10.00-11.00 Mózeskosár baba-mama kör; 15.00 -tól Nem maradok egyedül- támogató bibliaóra összevontan Gárdonyban. Szerda: Kórus próba 17.00- tól. 18.00-tól citera-próba. Péntek: Péntek Esti Ház 19.00-tól, benne ifjúsági óra és filmklub. Szombat: 10.00-tól konfirmációi előkészítő más iskolákban tanulóknak és felnőtteknek. 15.00-tól Kézműves Ház, barkácsolóknak. Felhívjuk figyelmét a „Szívességcsere” c. programunkra. Ennek keretében szívességeket ajánlhat fel és fogadhat el. Hívja a 06-30-584 6016-os telefonszámot. Információk: www.gardonyrefhir.hu/csaladokert Összefogás a családokért Gárdonyban és környékén TÁMOP-5.5.1.B-11/2 A Gárdonyi Református Egyházközség szervezésében megvalósuló programok


11 már az ajtónál tapogatódznak, nem kell annyira keresniök a kilincset. Az apa pedig legjobban beszélhet a gyermekeinek, mert a gyermek, ha nem is érti, bizalommal fogódzik az apa kezébe: bizonyos hogy ez a kéz hínárba nem vezeti.”

A Gárdonyi-év zárása L. Simon László 2013. december 23-án, a Zeneakadémián elhangzott beszéde Mérhetetlen veszteség ért volna bennünket, ha nemzetünk nagy írója, Gárdonyi Géza megfogadja Ady Endre 1900 májusában hanyagul odavetett tanácsát: „Termeljen káposztát és dinnyét Egerben, ha unja az írást!”. Mentegethetnénk Adyt, kiemelve, hogy ekkor még nem jelent meg az Egri csillagok, A láthatatlan ember, Az öreg tekintetes vagy az Ida regénye. Mondhatnánk, hogy oly sok Gárdonyit becsmérlő mondata után 1912-ben Ady Canossát járt, s mély megbánással írta le, hogy „soha és senki ilyen könnyen, ilyen összetett filozófiával, ilyen kedvesen magasról, ilyen poétasággal magyarul nem mesélt, mint a legújabb Gárdonyi”. Ugyanakkor az irodalom és a művészet történetében nem egy esetről tudunk (s hányról nem…), amikor egy ismert alkotó becsmérlő szavai miatt tette le valaki a tollat, az ecsetet vagy éppen a vésőt. Gárdonyi nem adta fel választott hivatását, mert tudta, hogy „az élet küzdelmeihez kemény nyak kell”. Tartása alázattal társult, ezért írta fiainak szánt intelmeiben, hogy „mindenkivel úgy beszéljetek, mintha egyenlő rangúak volnátok, mindaddig míg meg nem tudjátok, hogy feljebb áll-e vagy lejjebb tökéletességben”. S ha már kertészeti hasonlattal kezdtem, hadd idézzem Mikszáthot, aki Adyval ellentétben már a korai művek esetében is látta a kibontakozó tehetséget, az irodalmi minőséget: az 1890-ben megjelent Figurák című Gárdonyi-kötet előszavában azon gondolkodik, hogy Gárdonyi bemutatásának a vállalásáról a közönség azt feltételezheti, hogy erős ellenfelet, szakmai konkurenciát emelt maga mellé. Viszont Mikszáth becsülte és felmutatta a szorgalommal és elhivatottsággal párosuló tehetséget, mert „nem volt az a becsületes s igazi kertész sohasem, aki azért tapos el üde, illatos virágokat, mert nem ő termesztette”. Mikszáth és Gárdonyi neve méltán kerül egymás mellé a magyar irodalomtörténetben. Babits a magyar irodalomról szóló nagy ívű tanulmányában számtalanszor együtt említi őket, mint ősi, nemzeti bányánk kiváló bányászait. S valóban, Gárdonyi esetében is hihetetlen erejű munkásról van szó, akinél a szorgalom és az állhatatosság tehetséggel kereszteződött, aki oly erővel mesélt szerelemről, hazaszeretetről, hitről, hűségről és bűnről, ahogyan csak a legnagyobbak képesek. Gárdonyi biztos kézzel vezet bennünket kincskereső kalandozásunk során, az élet értelmét nyújtó apró aranyrögeinek feltárása közben. „Akik aranyat ásnak-keresnek, mindig szívesen hallgatják más aranyásók tapasztalatait – írta a Földre néző szem – Égre néző lélek című művében. – Akik már a jó úton vannak is, megerősíti inukat a mutatófa jelzése, ha egyez az irányukkal. Akik

Gárdonyi biztos keze sokunkat vezet valamilyen magasztos cél felé: bennünket, akik Gárdonyi szülőhelyén élünk, azokat, akik választott városában laknak, akik gondozzák életművét, olvasták és újraolvassák műveit, akár csak azt az egy kötelező olvasmányt, az Egri csillagokat. Gárdonyi méltán a legnépszerűbb magyar író, nem véletlen tehát, hogy fontosnak éreztük születésének 150. évfordulóját a szokásostól eltérően megünnepelni. Nem akartuk letudni pár koszorúzással, politikusi és irodalomtörténészi emlékbeszéddel, élő, inkább a széles közönséget, s elsősorban a fiatalokat megszólítani akaró egész éves programsorozatot állítottunk össze. A kultúráért felelős államtitkárság, Eger és Gárdony városa, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint egy gárdonyi civilszervezet, a Zsongó Bárka Egyesület kezdeményezésére állt fel az emlékbizottság, s terveink, munkánk mellé sokan felsorakoztak: Székesfehérvár városa, a Vörösmarty Színház, az egri Dobó István Vármúzeum, a Zeneakadémia, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Nemzeti Bank, a Fiatal Írók Szövetsége, az Eszterházy Károly Főiskola, az országos Gárdonyi-emléknapról határozatot elfogadó Magyar Országgyűlés, s nem utolsó sorban az emlékévet százmillió forinttal támogató Nemzeti Kulturális Alap. Kiállítások születtek, konferenciákat tartottunk, szobrokat avattunk, felújítottuk az agárdi Szent Anna kápolnát, ahol írónkat keresztelték, gyermekeknek pályázatokat, versenyeket hirdettünk és rendeztünk, új kórusművek születtek meg, s jövő tavaszra megújul az egri Gárdonyi-ház. Sokan dolgoztak ezért a sikerért, amit nagyon köszönök, köszönünk, hogy csak néhány nevet említsek: Rodics Eszternek, E. Csorba Csillának, Habis Lászlónak, Tóth Istvánnak, Király Júliának, H. Bagó Ilonának, Bajnai Zsoltnak, Krucsai Anikónak, Vizkeleti Andreának. A Gárdonyi-emlékév megrendezéséből sokat tanultunk, s a tapasztalatokat egy újabb jeles évforduló megünneplésénél szeretnénk kamatoztatni. Már lassan egy éve dolgozik az Ybl-emlékbizottság, amely a magyar építőművészet maghatározó jelentőségű alakjának, Ybl Miklósnak a kétszázadik születésnapjára készül, szintén egészéves programsorozattal, a Nemzeti Kulturális Alap újabb százmilliós támogatása mellett. Ennek az emlékévnek a keretében fogjuk átadni a kormány által kiemelt beruházásként kezelt, teljesen megújuló Várkert bazárt is, s április 6-án, a születésnapon az Ybl által tervezett Operaházba várjuk a magyar építőművészet és zene szerelmeseit. Ybl munkásságából is azt tudjuk meg, amit Gárdonyiéból: mi mindenre képes az emberi akarat. A lokomotívban a gőz dolgozik, az emberben az akarat, vallotta Gárdonyi, aki arra is joggal figyelmeztet bennünket: „A földi boldogság első feltétele az akaratnak dolgoztatása egy cél felé kitérés nélkül, lanyhulás nélkül. Mert a boldogság egyik neme: a jól végzett munka látása, a siker érzése. A munka mutatja meg: mi az értéke az embernek.”


12 Napfényes Gárdonyért, Agárdért, Dinnyésért A „napfényes város” alatt ebben az írásban azt értem, hogy a napfény energiáját használjuk föl háztartásunk, lakásunk, házunk villamos energiával való ellátására. Induló cikksorozatunk fő célja a napenergia helyi felhasználási lehetőségeinek bemutatása. Régiónk különösen alkalmas a napenergia hasznosítására, mivel az interneten is olvasható statisztikai adatok szerint a napsütötte órák száma itt évente 1700-2100. Ma már elgondolkodhatunk azon is, hogy megéri-e napelemes rendszerbe beruházni, vagy inkább bankban kössük le megtakarított pénzünket. Ismertetjük a napenergia rendszerek kialakításának legfontosabb gyakorlati szempontjait, és bemutatunk néhány megvalósult projektet. Európai úniós irányelvek szerint a megújuló forrásokból előállított energia részarányának 2020-ig el kell érnie a 14,65 %-ot, és ebben a napenergia részaránya növekszik a leggyorsabban. Az önkormányzatok ezeket a törekvéseket tanácsadó szolgálat felállításával is támogathatják. Sorozatunkban az alábbi kérdésekkel foglalkozunk: sA napenergia hasznosításának lehetőségei. sA napkollektorok, napelemek sajátosságai. sA napelemes rendszerek telepítésének feltételei. sEgy beruházás előkészítésének lépései: - helyszíni bejárás, az épület és a tetőfelület adatainak felvétele, - a helyszín leírása, tájolási lehetőségek, - az alépítmény és a tetőszerkezet állapotának felülvizsgálata, - a napelem típusának, az áramátalakítók és a mérőműszerek kiválasztása, - kábelezés, adapterek elhelyezése, - villámvédelem megoldása, - pénzügyi számítások, megtérülés becslés, - engedélyezési eljárás Mivel egy ilyen beruházás megtérülése számos tényezőtől függ, ezért igen lényeges a műszaki-pénzügyi segítségadás. A gyakran felmerülő kérdések közül néhány: s Évente reálisan mekkora energiára számít-hatunk a napelemekből? s Mennyiben befolyásolható a területi elhe-lyezkedés? s Mit tehetünk a fel nem használt villamos energiával? s Napelem típusok összehasonlítása, milyenek a jelenlegi ár/érték arányok? s Válasszak-e kínai gyártmányú berendezéseket? s Hány év alatt térülhet meg beruházásunk? s Hogyan valósítható meg a lakossági elektromos autók feltöltése? s Pénzügyi támogatás nélkül megvalósítható-e egy

ilyen hosszú távú beruházás? s Bonyolult-e az engedélyezési eljárás? s Milyen karbantartási feladatokra, költségekre számít-sunk?

További tervezett témáink: s Érdekességek a nagyvilágból. s Hogyan működhet együtt a napkollektor és a napelem. s Alkalmazási javaslatok Gárdony térségére. Legközelebb részletesebben foglalkozunk a hibrid és a teljesen villamos meghajtású gépjárművekkel. Kérem a nyájas olvasót, hogy kérdéseivel, észrevételeivel az alábbi címen jelentkezzék: onkormanyzat@gardony.hu. Polgármesteri Hivatal, Gárdony, Szabadság u. 20-22.

Velencei-tó Nyelviskola Nyelvoktatás, korrepetálás, érettségi- és nyelvvizsgára felkészítés a Velencei-tónál! Nyelvek és szintek: angol, német: kezdő-, közép- és haladó szint spanyol, orosz: kezdő- és középhaladó szint Helyszínek: Gárdony, Nemzedékek Háza Velencei telephely kérésre másutt is tanítunk. - nyelvtanítás, korrepetálás - fordítás - tolmácsolás - gazdasági nyelv tanítása Elérhetőségek: www.velencenyelv.hu Honlap: velencenyelv@gmail.com E-mail: Telefon: 06 30 3988515 vagy (06 22) 474570 (Nyilv.tart.sz.: 00159-2012)


13 Köszönet a felajánlásért Tiszelettel köszönjük Tóthné Szabó Magdolna a Velencei-tavi Művészetbarátok Köre elnökének feljánlását Gárdony Város közgyűjteményébe. A „Vízparton“ c. akril festmény és a „Velencei-tó móló“ című akril festmény kerültek a város tulajdonába a 2013-as évben. A képek az Agárdi Közösségi Házban megtekinthetőek. (Agárd, Márvány u. 27.)

VÁSÁROLOK Régi pénzt (koronát, pengőt, forintot), fém és ezüst pénzeket, emlékérmét, kitüntetést, képeket, kereteket, szenes vasalót, rézmozsarat, szamovárt, mérleget, szódásüveget, konyhai eszközöket, petróleum lámpát, gyertyatartót, régi íróasztal kellékeket (tintatartó) katonai tárgyakat (bajonett, sisak, kard), ásványokat, pipát, porcelánokat, órákat, régi rádiót, gramofont, bélyeget, könyveket, szobrokat, képeslapot, régi iratokat, ,igazolványokat, újságokat stb.

TIBOR: 06 20 803 2583 Gárdony Város Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadás Hétfő Szerda Péntek

8-12 és 13-17.30 8-12 8-12

telefonszámok: 22/355-370, 22/570-027, 22/570-028, 22/570-100 fax: 22/355-375

Polgármester: Tóth István 22/570-094 Jegyző: Kovácsné Dr. Bozsoki Kornélia 22/570-235 Szervezési és jogi iroda: Sántha Tibor irodavezető 22/570-236 Pénzügyi iroda: Szabóné Vereczkei Anikó irodavezető 22/570-238 Adó csoport 22/570-238 Építésügyi és műszaki iroda 22/570-027 ügyfélfogadás: Hétfő 8-12 és 13-17.30 Keilbach János 242 mellék Domján József 215 mellék Faragó Imre 222 mellék Szabó Zsolt 242 mellék Igazgatási iroda 22/570-237 Jankovics Zoltánné irodavezető Közterület felügyelő Kovács István 30/957-5790

Ízelítő ezévi kulturális programjainkból A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ 2014-ben is szeretettel várja a gárdonyi polgárokat programjaira. Március 29-én vendégünk lesz Nádasdy Borbála grófnő, vele beszélget Bányai Balázs történész, a Szent István király múzeum munkatársa. A Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központ hagyományos programjai mellett (Anna napi gyümölcsünnep, Kenyérünnep) idén egy nagyszabású, különleges programnak is helyszínt ad, az Országos Kemencés Találkozó lesz Dinnyésen június 21-22-én. A gasztronómiai kalandon kívül a portékás vásár is különleges lesz. Július 4-én a Velencei-tavi Galériában Büki Attila festőművész, költő és művészbarátai (Eöry Emil, Fritz Rautner, Karsch Manfred, Kovács Johanna, Márczi Kitti, Nagy Béla Lajos) festőművészek kiállítását nyitjuk meg Szó – Zene – Kép címmel, mely egy irodalmi esttel egybekötött gazdag kulturális program lesz, - terveink szerint L. Simon László kormánybiztos úr nyitja meg. Az esten közreműködik többek között Mécs Károly színművész, valamint Bakonyi István irodalomtörténész. Készülünk egy izgalmas fotókiállításra a komáromi Helios fotóklub 53 év alatt keletkezett anyagából. Az idén kezdődött Első világháborús emlékév kapcsán, egy kiállítás anyaga van születőben, de várjuk a témában kiírt pályázati lehetőségeket. A Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál reméljük idén is sok vendéget vonz Gárdonyba, mi 2014-ben is változatos programokkal készülünk a rönkvárban, galériában, Gárdonyi Emlékházban. Júliusban, augusztusban a Magtárban idén is folytatjuk a nyári koncerteket, minden pénteken este várjuk a kellemes nyáresti programra vágyó zenebarátokat. A Gárdonyi rönkvárnál és a Dinnyési Hagyományőrző Központban az önkormányzat által nyert sikeres pályázatoknak köszönhetően új fejlesztések fejeződnek be: játszóparkot illetve a közösségi kemence fölé fedést építenek, amit ezúton is köszönünk. Ocsenás Katalin mb. intézményvezető

Nyugdíjas hírek Értesítem a város nyugdíjasait, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program keretében üdülési vagy fürdési lehetőségre pályázatot hirdet 2014. évre, csak annak a belföldi illetékességű, öregségi nyugellátásban részesülő, 60. életévét betöltött nyugdíjasnak érdemes pályázni, akinek a rendszeres havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147 000 Ft-ot, valamint további adóköteles jövedelemmel nem rendelkezik. A pályázatot elektronikusan lehet beadni. A nyertes pályázónak fürdő belépőre 2500, üdülésre 5 000 Ft-ot kell befizetni. Fürdő belépőre február 15-ig, üdülésre február 28-ig lehet pályázni. A pályázati felhívás és nyilatkozat a www.erzsebetprogram.hu honlapon megtalálható, akinek erre nincs lehetősége a Nyugdíjasok Gárdonyi Egyesületétek irodájában segítséget nyújtunk (Gárdony, Posta u. 8.) minden hétfőn 10 és 15 óra között. A pályázathoz mellékelni kell a NYUGFI igazolás eredeti példányát. A jogsegélyszolgálat minden hétfőn 13 és 15 óra között az irodában a nyugdíjasok rendelkezésére áll. Szaniszló Elemér elnök


14 Szilveszteri pezsgőfutás Agárdon Idén is sikeres volt a Szilveszteri Pezsgőfutás, amelyet 19. alkalommal tartottak meg a szervezők. 250 futó vett részt az 5 és 14 km-es távon, sok helyi felnőtt és diák, VVSIs sportoló, de rengetegen érkeztek az ország minden pontjáról a Velencei-tó partjára. A december eleji Mikulás-futáshoz hasonlóan a szilveszteri pezsgőfutás is remek hangulatban zajlott, szép sportteljesítmények is születtek. A következő nagyszabású futó-esemény a Velencei-tó partján a Yours Truly, amelyet 2014. február 23-án rendeznek, Pók Janó szervezésében Agárdon. Bővebb info: http://www.futas.net/yourstruly/

Jó ütemben halad a kerékpárút-fejlesztés a Velencei-tó déli részén 2014. január 9-én helyszínbejárást tartottak a Velencei-tó déli részén épülő két kerékpárút építési munkálatainál, melyen részt vett L. Simon László a Velencei-tó és Térsége, Válivölgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Tóth István Gárdony város polgármestere. A Velencei-tó déli részén újonnan épülő, összesen 12 km hosszúságú kerékpárút munkái a terveknek megfelelően haladnak. Az EU és a kormány támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács, valamint a Gárdonyi Önkormányzat megbízásából két projekt keretében megvalósuló fejlesztések eredményeként a tavaszi szezonban már a felújított, európai színvonalú kerékpárutat használhatják a kerékpárosok. A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése“ illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros tuirsztikai szolgáltatások fejlesztése“ elnevezésű projektek részeként épülő kétszer 6 km-es szakasz fejlesztési munkái összességében 600 millió forintos uniós forrásból és a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként - további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg. A STRABAG Kft. kivitelezésében megvalósuló két projekt kertében, a Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort Spa kzötti szakaszon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó, összesen 12 km-

es szakaszon épül meg a kerékpárút. A 2013. novemberében indult fejlesztések jó ütemben haladnak. A Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort Spa között megvalósuló beruházás 60%-os készültségben áll. Az útalap építése és a szegélyezés szinte a teljes, 6 km hosszú útvonalon elkészült. A kerékpárút egy részén már befejezték az aszfaltozási munkákat is. A Dinnyés Pákozd közötti, 6213 jelú úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó szakaszon elkészült a realizálódó kivitelezési munkák 80%-a. A kerékpárút nagy részét aszfalt, a gyalogos sétány jelentős hányadát már térkő borítja. Az útvonalat megvilágító kandeláberek telepítése már megtörtént, a forgalomtechnikai eszközök kihelyezése folyamatban van. A projektek kivitelezési határideje 2014. április 30., azonban előreláthatólag mindkét szakasz fejlesztése a határidő előtt befejeződik. Amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, a projektek fejlesztési munkái várhatóan március 31-re lezárulnak. A beruházás célja a térség turisztikai kínálatának bővítése, a kerékpárturizmus fellendülésének elősegítése, a Velencei-tó környéki aktív, családi turizmus támogatása. Ezt a törekvést pártolja a Velencei-tó és tágabb térsége fejlesztési elképzeléseit támogató, azok megvalósításában aktívan közreműködő VVVTFT. A Tanács munkájának eredményeként a Velencei-tó keleti és északi partján haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. Az összesen 32,6 km hosszú bicikliút koncepciója már a kormány előtt van. A tervek elfogadása esetén megvalósulhat a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis a teljes „tókört“ autóktól védett, színvonalas kerékpárúton tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták. A Tanács hosszú távú célja, hogy a Velencei-tó körül olyan összefüggő biciklihálózat jöjjön létre, amelyen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthető két keréken.


15

A Magyar Kultúra Napján, Gárdonyban! 2014.01.22. 18.00 h Nemzedékek Háza Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére, Gárdonyban január 26-án este 6 órakor a Nemzedékek Házában!

ingyenes program

Az esten közreműködik az Alborada Vegyeskar és a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar. A program ingyenes

2014. január. 30. csütörtök 16.30

Városi Könyvtár (Gárdony, Szabadság u. 14.)

„Derűs irodalomJátékos, humoros anyanyelvünk” Dr. Vargáné Vészi Magdolna címzetes igazgató előadása

Gárdony Város Jótékonysági Bálját 2014. február 8-án 19.00 h kezdettel tartjuk a Csutora étteremben, melyre szeretettel hívunk mindenkit!


Gárdony

Hirdessen 2014-ben is a Gárdonyiak Lapjában! Hirdetésfelvétel: 06 30 847 6088. info: gardonyiaklapja@gmail.com

Gárdonyiak Lapja 2014. január  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you