Page 1

Gárdony Város Önkormányzatának Lapja ISSN 2063-6180 II. évfolyam 7. szám július

Népszerűek a természetismereti programok a Velencei-tó partján. A nyári szünidő madárgyűrűző programjai a Dinnyési Fertőn Fenyvesi Lászlóval , vagy a Chernel István Madárvártán Borsányi Andrással sokak által várt szünidei programok.

A június 22-ei Gárdonyi csillagok fesztivál képei: a dinnyési hagyományőrző központ néptáncosai, a MagSzínház bábosai, a Tűzszínház és a kézművesek.


A június 9-én Agárdon, a római katolikus templomban tartott bérmálás szertartáson Spányi Antal megyés püspök celebrált.

Június közepén, 15-én tartották a tanévzáró és ballagási ünnepségeket a város iskoláiban. A képen a Gárdonyi tagiskoa ballagó osztálya.

Július 5-én városunkból sugározta adását az MTVA Árvízrádió, közszolgálati csatorna. A Velencei-tó és Gárdony városa mutatkozhatoott be, közel 30 helyi interjúalanyt fogadtak a szerkesztők Agárdon.

Június 22-én a Hősök Parkjában fejfát állítottunk a Doni áldozatok Gulag-ra elhurcolt magyar emberek emlékére. Az ünnepségen beszédet mondott Bobory Zoltán, a Don-i Egyesület elnöke. A képen az alkotó, Tóth Attila fafaragó.

A nyári programok között is népszerű a Velencei-tavi Galériában tartott Péntek Esti Hangtárlat sorozat. A nyitó koncertet július 5-én a Los Andinos zenekar tartotta Fiesta de los Andes - Ünnep az Andokban címmel.

Elkészült Gárdony Város Helytörténeti Értéktára I. - Épített és zödlfelületi értékek címmel, melyet június 22-én mutattunk be sajótájékoztató keretében. A képen L. Simon László az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, Tóth István polgármester és a szerzők: Szabó Zsolt, Marczell Kolos, Gecséné dr. Tar Imola és Csordás Lajos (a Gárdonyi Építész és Mérnök Kör tagjai)


Folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt beruházás

Háromcsillagos a Sport Beach Már több éve vesz részt az ország első öko szemléletű strandja a gárdonyi Sport Beach a Kék hullám zászló minősítési versenyben. A strandokat a Balatoni Szövetség minősítette az ÁNTSZ és civil szervezetek bevonásával. A zászló adományozásánál különböző szempontokat vesznek figyelembe a bírálók: fig yelik a strandokon a vízminőséget, a partok tisztaságát, a megfelelő hulladék-gyűjtést, a zuhanyzók és illemhelyek számát és minőségét, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekés családbarát strand kritériumainak megvalósulására is. A szempontok, miszerint besorolásra kerülnek a fürdőhely kiegészülnek még a fürdőzők megfelelőtájékoztatásával, illetve fontos, hogy az adott strand akadálymentesen megközelíthető legyen a mozgáskorlátozottak számára is. Az idei évben a legmagasabb, háromcsillagos minősítést szerezte meg a Velencei-tavi strandok közül az Öko Strand.

Nomád tábor idén is hátrányos helyzetű gárdonyi gyerekek táborozására nyert a város támogatást Gárdony Város Önkor mányzata Nemzeti Család- és Szociál-politikai Intézet által kiírt „Gyerme-kek- és fiatalok közösségeinek és ifjúsági civil s ze r ve ze t e k r e n d e z v é nye - i n e k (kiemelten tábor) támogatása“ című pályázaton 336.300.- Ft-ot nyert 2x1 hét nomád tábor megtartására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása eredményeként . Gárdony város Muray Rita alpolgármester a s s z o n y é s Fe ke t e Györgyné szervezésében

Közel két év után folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt uniós projekt, és 10 hónap alatt, az eredeti tartalommal valósul meg. 2011 októberében nehéz helyzetbe került az önkormányzat, mert a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező cég ellen felszámolási eljárás indult, pénzügyi problémái miatt az építkezés leállt. A kivitelezővel szerződést kellett bontani és feljelentésekre is sor került. A másodszor kiírt közbeszerzési eljárás eredményes volt, így hamarosan f o l y t a t h a t j á k a f é l b e - h a g yo t t kivitelezést, amelynek készültségi foka 35 százalékos. Öten nyújtottak be ajánlatot a közbeszerzési eljáráson, közülük a legkedvezőbb ajánlat, a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert. A kivitelezőknek 10 hónapjuk van a projekt befejezésére, amelyet nettó 1,5 milliárd forintért vállaltak. Ennek 53 százaléka uniós forrás, a többi önkormányzati saját erő. A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében, és fel is bontotta a projekt kivitelezőjével kötött vállalkozói szerződést. A térség országgyűlési

az utóbbi két évben 4 nomád tábort szervezett Agárdon a hátrányos helyzetű gyerekek számára, amiben 60 gyerek vehetett részt. Sok olyan gyerek él közvetlen környezetünkben, akiknek még az a lehetőség sem adatik meg a nyári szünetben, hogy a tó partján töltsék felügyelettel, ingyenes programokkal - a szünidei napokat, az étkeztetés lehetőségéről nem is beszélve. Sokan fognak össze nyaranta az Önkormányzattal a tábor sikeressége érdekében, civil szervezetek, intézmények, egyesületek, vállalkozók, önkéntesek. A helyi lakosok, nyaralók is segítenek adományaikkal: gyümölccsel, süteménnyel, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek. A tá b o r kö l ts ég ei t ed d i g a z adományokból fedezték a szervezők. A program célja a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatása, a lakóhelyük, annak szűkebb és tágabb környezetének

képviselője, L. Simon László (Fidesz) 2011. november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabad strandon indított nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Ve l e n c é n 2 0 0 8 j ú n i u s á b a n jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. Az akkori közlés szerint a Velenceitó kapuja elnevezésű, 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támog atással megvalósítandó beruházást azzal a céllal indították el, hog y 80 ezer nég yzetméternyi területen megújítják a tó partját, homokos partszakaszt és részben fedett, fűtött, illetve klimatizált korzót alakítanak ki. Forrás: turizmus.com

megismertetése, szépségeinek felfedezése, megőrzése A táborban sátorban laknak a résztvevők, az étkezést is a táborozók oldják meg: maguk kenik a vajaskenyeret, egészséges alapanyagokból készül minden étel: maguk hámozzák a burgonyát, rakják a tüzet, és közösen főznek. A sportok is fontos elemei a tábornak: kerékpározás, úszás, evezés, sárkányhajózás, vitorlázás, lovaglás. A tábor helyszíne a Park Strand Kemping, ahol este a békák kuruttyolását lehet hallani, a csillagos égboltot megfigyelni, reggel a madarak énekére lehet ébredni. A 2013-as év táborainak időpontja: 2013. július 14-19 és augusztus 11-16-ig. Bővebb infor máció: Muray Rita (06 30 9365 336)


Tisztelt Gárdonyi Polgárok! Tartalmas és kedves ünnepség keretében június 22-én mutatkoztak be a TÁMOP 3.2.3/A-11/1 pályázatban részt vett csoportok a Gárdonyi Emlékházban és a környezetében kialakított színtereken. A Társadalmai Megújulás Operatív Program – TÁMOP – „Építő közösségek” című pályázat keretében fiatal értelmiségiek és mesterek olyan ismereteket adtak át diákoknak, melyek lakóhelyünk értékeihez kötődnek. A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ megbízott intézményvezetője, Ocsenás Kati által tervezett programok olyan helyi, értékteremtő folyamatokat indítottak el, melyek segítették a diákok pályaorientációját és lakóhelyükhöz kötődésük erősödését is. A több hónapon át tartó együttgondolkodás és munkálkodás eredményeként közös alkotások és nem utolsósorban igaz emberi kapcsolatok születtek. Vásári bábosok, csipkeverők, szövők, keramikusok, kosárfonók, néptáncosok, újságírók, tűzzsonglőrök, vármakett építők és helytörténészek dolgoztak együtt hónapokon át. A Gárdonyi Építő- és Mérnökkör (GÉM) tagjai június 22-én mutatták be a Gárdony Város Helytörténeti Tára I. „Épített és zöldfelületi értékek” című könyvüket. A GÉM és a diákok a közvélemény által már ismertek mellett felkutatták kisvárosunk eddig felfedezetlen, rejtett építészeti és zöldfelületi értékeit (lakó- és nyaralóházak, középületek, pincék, kerítések, kapuk, emlékművek, idős fasorok, stb.). A könyvről Marczell Bernadett gimnazista diák a következőket mondta: „Sok munka van benne, de szerintem nagyon megérte, mert a végeredmény, melyet most Ön is a kezében tart, szerintem fantasztikus lett, mellyel újabb ÉRTÉKET teremtettünk!!!” Önök is olvassák el ezt a kiváló könyvet, mely a Polgármesteri Hivatalban megvásárolható. A könyv szerzői: Csordás Lajos újságíró, Gecséné dr. Tar Imola tájépítész mérnök, Marcell Kolos statikusmérnök, Szabó Zsolt építészmérnök. Kisvárosunk valamennyi lakosa nevében köszönöm az alkotócsoport kiváló munkáját.

asszonya köszönőlevélben méltatta gárdonyi polgárőreink áldozatos és eredményes munkáját, mellyel hozzájárultak a történelmi város megmentéséhez. Köszönöm az árvízvédekezésben részt vett összes gárdonyi polgár önzetlen munkáját. A dinnyési új néptáncos csoport baráti köre több alkalommal r ug aszkodott neki a Templomker ti Hagyományőrző Központ szabadtéri színpadja előtti nézőtér fafelületeinek átfestésére. Köszönöm a közösségért végzett tevékenységüket. Kedves Gárdonyi Polgárok! A nyári előszezon sajnos nem hozott igazán fürdőzésre alkalmas, szép időt. Csapadékos, hűvös és szeles időben vendégeink elmaradnak. Ilyenkor a turizmusban érdekelt vállalkozásaink – szállásadók, vendéglátósok, strandot üzemeltetők – jelentős bevételtől esnek el. Be kell látnunk, hogy a Velencei-tó turizmusa erősen időjárás függő. Az Agárdi Gyógyfürdőnk a sikeres fejlesztéseknek köszönhetően több hétvégén rekordszámú látogatót fogadott. A hétköznapok is egyre erősebbek. A nagyobb bevételre szükségünk is van, hisz még három éven át jelentős hiteltörlesztésre kényszerülünk. Júliusban elkészül a Bóné Kálmán utca melletti térköves járda. Nagy öröm számomra, hogy az érintett ingatlanok tulajdonosai közreműködőek és segítik a kivitelezőket. Ősszel a Cziczó köz felújítására is sort kerítünk. A Bóné Kálmán utcában évtizedek óta düledező kereszt felújítása szeptember közepére megvalósul. Előkészítjük a Posta utca melletti sétány felújítását is. Az agárdi Kápolna felújítása – ott keresztelték meg Ziegler, későbbi Gárdonyi Gézát – a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásával augusztus elejére kész lesz. Az NKA pénzügyi támogatásával szintén augusztus elején elkészül Gárdonyi Géza teljes méretű, ülő szobra a Gárdonyi Emlékház mellett. Kedves Gárdonyiak! Kisvárosunkban főleg a hétvégi napokon számos kulturális, zenei és sportprogram várja Önöket és a hozzánk látog ató vendég eket. Önök is veg yenek részt rendezvényeinken és tegyék élményekben gazdagabbá nyári napjaikat! Szép nyarat kívánok Önöknek. Tóth István polgármester

Kedves Gárdonyiak! Júniusban az utóbbi évtizedek legnagyobb árvizei okoztak mérhetetlen problémákat Közép-Európa több országában. Hazánkat a Duna rekordméretű árhulláma fenyegette heteken át. A vízügy vezetőinek és dolgozóinak, a katonaságnak, az érintett területek lakosainak és az ország minden részéből érkező segítőknek köszönhetően nagyobb károk nélkül sikerült átvészelni a nehéz napokat. Gárdonyból is több csoport vett részt az árvízi védekezésben. Kis csapatunkkal Koroncó településen homokzsákokkal erősítettük meg a településen átfolyó kis patakból hömpölygő folyóvá duzzadt vízfolyás átázó, szivárgó gátjait. Esztergom polgármester


Tájékoztató a Képviselő-testület üléséről 2013. június 5-én rendkívüli ülést tartott Gárdony Város Önkormányzat Képviselőtestülete. 1. A Bóné Kálmán utcai járda rekonstrukciójának megvalósítása érdekében a Képviselő-testület az UTÉPSZERV Kft kiválasztásáról hozott döntést. 2. A Képviselő-testület a Gárdonyi Káka utca felújításának elvégzése céljából Strabag Általános Építő Kft. megbízásáról hozott döntést. 3. 2013. évben ismét megnyílik a LEADER pályázat benyújtásának lehetősége. Az önkormányzat nem pályázik ebből a célból, de több civil

szervezet jelezte pályázati szándékát. Hasonlóan az előző évekhez, ezen szervezetek az önkormányzattal együttműködve, önkormányzati területeken valósítják meg pályázati elképzeléseiket. A sikeres pályázatok érdekében a Képviselőtestület hozzájárult ahhoz, hogy a pályázó civil szer vezetek az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanokon az adott projekteket magvalósítsák, az ingatlanokat az üzemeltetési kötelezettség lejártáig használják. Vállalta továbbá, hogy a létesítmény az egységes arculatot meghatározó elemeken az üzemeltetési kötelezettség lejártáig nem végez változtatást. 4. A Gárdonyi Kistérségi Iroda

2013. június 07-én rendkívüli ülést tartott Gárdony Város Önkormányzat Képviselőtestülete 1.) A Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület közreműködik a 2014-ben megrendezésre kerülő VII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál szervezésében, és ennek finanszírozásához szeretne pályázatot benyújtani. Ehhez kapcsolódóan a Képviselőtestület hozzájárult a rendezvény önkormányzati tulajdonú ingatlanon történő megvalósításához, a rendezvénytechnikai

2013. június 17-én rendkívüli ülést tartott a Képviselő-testület 1.) A város közterületeinek burkolása céljából a Képviselő-testület bazalt kiskockakő megvásárlásáról hozott döntést. 2.) A pákozdi Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére a Képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a Kft. pályázat keretében információs táblákat helyezzen el az agárdi hajóállomáson és Gárdonyban, a Holdfény sétányon a Nautis Szálló mellett. 3.)A Képviselő-testület az adósság-konszolidáció keretében megkötésre kerülő háromoldalú, a Magyar Állam, a Pénzintézet és az önkormányzat között létrejövő megállapodáshoz szükséges határozat tárgyában döntött. Jankovics Zoltánné aljegyző

megszűnése és munkaszervezési feladatai ellátásának átvétele miatt módosításra került a Polgármesteri Hivatal Alapító Okirata. Zárt ülésen hozott határozatok 1.) A Képviselő-testület az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő Zrt. vezérigazgatói posztjára kiírt pályázat nyertesévé, és ezzel a f ü r d ő ve z é r i g a z g a t ó j á v á Kovacsics Imrét nyilvánította. 2.) Döntés született a SÁRKÁNYVÁR Bölcsőde Nonprofit Kftvel fennálló ellátási szerződés módosítása tárgyában. Jankovics Zoltánné aljegyző

eszközök ott történő telepítéséhez, az ingatlannak a TDM szervezet által az üzemeltetési kötelezettség lejártáig való használatához, a terület egységes arculatát biztosító elemeinek változatlanul hagyásával. 2.) A Képviselő-testület tagjai hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar TDM Szövetség székhelyeként az önkormányzat tulajdonát képező 2483 Gárdony, Szabadság u. 20-22. szám alatti ingatlan – azaz a városháza – legyen megjelölve. Jankovics Zoltánné aljegyző

VÁSÁROLOK Régi pénzt (koronát, pengőt, forintot), fém és ezüst pénzeket, emlékérmét, kitüntetést, képeket, kereteket, szenes vasalót, rézmozsarat, szamovárt, mérleget, szódásüveget, konyhai eszközöket, petróleum lámpát, gyertyatartót, régi íróasztal kellékeket (tintatartó) katonai tárgyakat (bajonett, sisak, kard), ásványokat, pipát, porcelánokat, órákat, régi rádiót, gramofont, bélyeget, könyveket, szobrokat stb.

TIBOR: 06 20 803 2583


2013. június 26-án ülést tartott Gárdony Város Önko r m á ny z a t K é p v i s e l ő testülete. 1.)A Képviselő-testület az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány kérelmére döntött az Alapítvány által benyújtott pályázati előfinanszírozási hitel iránti kérelemhez szükséges készfizető kezesség vállalásáról. 2.) A Képviselő-testület tagjai meghallgatták a Szabad Tér Egyesület projektjeiről és tevékenységéről szóló tájékoztatót és döntöttek annak elfogadásáról. 3.) A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben foglalt rendelkezéseknek megfelelően döntés született a Gárdonyi Óvodai Közoktatási Intézményi Társulási megállapodás felülvizsgálatáról. A döntés nyomán – Kápolnásnyék Község Önkormányzatának kiválását követően – a Társulás jogi személyként működik tovább, biztosítva a részt vevő tele pülések – Gárdony, Vereb, Zichyújfalu – óvodai ellátását. 4.) Az előbbi döntéshez kapcsolódóan a Képviselő-testület határozatot hozott a Gárdonyi Óvoda intézmény Alapító Okiratának módosításáról. 5.) Döntés született a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Megállapodásának felülvizsgálata tár-gyában.

6.) A Képviselő-testület a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ intézményvezetői álláshelyére kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánította. Az intézményvezetői állás-hely betöltése érdekében újabb pályázat kerül kiírásra. 7.)Az önkor mányzat adósságkonszolidációjával kapcsolatban a Képviselő-testület döntött a tartozásátvállalási szerződés elfogadásáról. 8.) A város lakosságának az Agárdi Pop strandon meg rendezésre ker ülő koncertekre történő kedvezményes belépése érdekében a Képviselő-testület döntést hozott a rendezvények 220.000,Ft+Áfa összegben történő támogatásáról. Turbók Jánossal, a Pop Strand főrendezőjével megkötésre kerülő együttműködési megállapodás alapján Gárdony városban állandó lakóhellyel rendelkező polgárok 50 %-os kedvezményes jegy megváltásával látogathatják a koncerteket. 9.) A Képviselő-testület döntött a Zichyújfalu Önkormányzatával kötött Egészségügyi Megállapodás felülvizsgálatáról. A döntés alapján Gárdonyban és Zichyújfaluban az egészségüg yi feladatok ellátására továbbra is társulási formában kerül sor, melynek működését szabályozó Megállapodás elfogadásáról döntött a Képviselő-testület. 10.) A Képviselő-testület a dinnyési Iglice Népdalkör részére a 2013. évi Testvérvárosi Találkozóra készítendő ajándékok anyagköltségéhez 30.000,- Ft

támogatás nyújtásáról döntött. 11.) A geotermikus kút szivattyúgépház villámvédelme kivitelezésének tárgyában három cégtől tör ténő árajánlat bekéréséről hozott döntést a Képviselőtestület. 12.) A Leader pályázatra vonatkozó korábbi döntéshez kapcsolódóan az eg yes pályázatokkal kapcsolatos kiadások előzetes finanszírozására szolgáló keret megállapításáról döntött a Képviselő-testület. Zárt ülésen hozott határozatok 13-14.) A Képviselő-testület döntést hozott a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft és az Agárdi Zöld Kft. munkavállalói képviseleti jogának ellátására vonatkozóan a képviseletet ellátó személyekről. 15.) Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő nemrég kinevezett vezérigazgatójának munkaszerződésnek megfelelően a fürdő Alapszabályának módosításáról született döntés. 16.)A Képviselő-testület tagjai elfogadták a VHG Kft. taggyűlésén hozott döntéshez kapcsolódóan a Kft. osztalékára vonatkozó megállapodásra vonatkozóan. 17.) A Képviselő-testület közterülethasználati díj megállapításával kapcsolatban hozott határozattal szemben benyújtott fellebbezés elutasításáról döntött. Jankovics Zoltánné aljegyző

2013. július 3-án rendkívüli ülést tartott Gárdony Város Önkormányzat Képviselőtestülete 1.) A Képviselő-testület döntött arról, hogy az agárdi iskola cserépfedésének felújítása céljából árajánlatot kér be 6, nagyrészt helyi vállalkozótól. 2.) A geotermikus termelő kút szivattyúgépház villám és túlfeszültségvédelmének kivitelezésével a Nagy és Társa Kft.-t ( Székesfehérvár, Zámoly u. 43. ) bízta meg a Képviselőtestület. A vállalkozói díj a lehívott kivitelezői bankgarancia terhére került kifizetésre. 3.) Zárt ülésen ingatlanértékesítés tárgyában született döntés Jankovics Zoltánné aljegyző

Az Egri csata terepasztal egy részlete. Látogatható hétfő kivételével minden nap 10.00-18.00 h-ig a Gárdonyi Emlékházban.


Rezsicsökkentés - a DRV rájékoztatása A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a törvény előírása szerint, ez év július 1-jétől 10%-kal csökkenti a lakossági Fogyasztóknak számlázandó szolgáltatási díjakat. A pontos elszámolás érdekében kérjük, hogy 2013 június 30-át követően, de legkésőbb július 15-ig szíveskedjenek vízmérőállásokat bejelenteni Ügyfélszolgálatunkon.

Azon Felhasználóink esetében, akiknél - a vízmérőállás bejelentése hiányában- nem rendelkezünk a 2013. június 30-i mérőállással, számlázási programunk becsléssel állapítja meg a fordulónapi értéket, melyet a soron következő elszámoló számlánk fog tartalmazni. A szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdése, észrevétele esetén, illetve a mérőállás bejelentéséhez az alábbi elérhetőségeken ál l ügyfélszolgálatu n k az Ön rendel kezésére: Telefon: DRV lNFo Vonal 06 40 240 240 - helyi hívás díjával hívható telefonos ügyfélkiszolgáló rendszer. Ügyintézőink munkanapokon 7.30 - 15.30 között érhetőek el, csütörtökön 20.00 óráig, automata információs szolgáltatásunk 0-24 óra közÖtt bármikor igénybe vehető. Automatikus mérőállás fogadás: 06 40 240 240 2-es menüpont. Levélcímünk: DRV Zrt. Ügyfélszolgálat 8601 Siófok, Pf. 888. E lektronikus levélcímü nk: ugyfelszolgalat@drv. h u Honlapunk: www.drv.hu.- online ügyfélszolgálatunkon várjuk vízmérőállás bejelentését Együttműködését ezúton is köszönjük!

Szerelmesek lakatjai Gárdonyban A szerelmesek lakatjai több településen előforduló látványosság; legtöbb helyen egy kerítésre akasztanak fel szerelmesek összetartozásuk jeléül olyan lakatot, melybe belevésték nevüket, vagy nevük kezdőbetűit. A felakasztott lakatok a 2000-es években kezdtek feltűnni Európában. Ilyen lakatok találhatók a római Milvio-hídon, a szerb Ljubavi hídon, Rigában és Moszkvában is létezik. Firenzében a Ponte Vecchio közepén álló Cellini-szobor kerítésére aggatják a lakatot a szerelmes turisták, a lakat kulcsát pedig az Arno folyóba dobják. Magyarországon először az 1970-es években, Pécs belvárosában jelentek meg szerelmes lakatok, itt egy olyan vaskerítésről lógnak fürtökben a lakatok, amelynek soha nem volt kerítés funkciója, inkább egy puszta sarkot díszített. Szokás a lakatba belegravírozni a szerelmesek vagy a házasodók nevét is. A miskolci Szinva terasz kis hídján is feltűntek lakatok 2006-ban, ezen kívül található még lakatok Szekszárd, Nyíregyháza, Győr, Békéscsaba, Vác, Székesfehérvár, Szombathely, Tata, Veszprém és Kaposvár belvárosában is, a budapesti Erzsébet téren, valamint Zentán. Újabban a szolnoki Tiszavirág hídon is megjelentek. Május 12-e óta a Velencei-tó partján is van lakatfal! Gárdonyban, a Pisztráng út Panoráma partszakaszon található a gyönyörű kovácsoltvas kerítés, nagy népszerűségnek örvend, már sokan elhelyezték rajta szerelmük örök emlékét! A lakatfal magánerős beruházásként valósult meg a helyiek és a hozzánk látogató turisták, nyaralók nagy örömére..

DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS MinDig TV Készülék üzembe helyezés, antennaszerelés MinDig TV Hivatalos SZERELÕ. HIVJON!

Tel: 22 305 118 06 30 569 9107


Fiatalok oldala A demokrácia után? – gondolatok fiatalokról egy program ürügyén Van-e köze a demokráciához harminc fiatal önkéntes munkájának egy olaszországi egyesület kertjében? Nincs, hiszen a demokrácia választott képviselőink játszótere. Vagy mégsem csak ennyi? Gárdonyi fiatalok részvételével 2013 júniusában szervezte az olasz Eutopia Egyesület éves önkéntes építőtáborát. A több országból - az EU Fiatalok Lendületben Programja támogatásából érkező résztvevők egy héten át segítették a szervezet használatában álló épület felújítását. Idén kerítést építettünk, kistavat ástunk, gyógynövényeket és bokrokat ültettünk. A program sava-borsát a sokszínű résztvevői kör adta. Az átlagos magyar fiatal életét élő mieink mellett hazafias érzelmű és „hippis” olaszok, gazdag családból érkező lett és mélyszegény környezetből származó cigány önkéntes is tette a dolgát. Hasonlóan a hazánkat sújtó árvíz elleni munkákhoz, itt sem számított ki kicsoda – hiszen volt kézzelfogható cél és konkrét feladat. Csak éppen nem kellett hozzá egy katasztrófa… S itt elértük a fentebb feltett kérdésünket: mi köze mindennek a demokráciához? Mi is a „Húsz év múlva” című demokráciaprojekt keretei között jutottunk ki Sermugnano településre. Barátainkkal a részvételi, aktív állampolgárságban hiszünk. Találjuk ki mi, magánemberek,

hogy mit akarunk, aztán vigyük a tervet a hatalmi pozíciókat éppen betöltő választott képviselőink elé - ha szükséges. Nézzük meg a példát: van egy használaton kívüli volt iskolaépület egy elöregedő településen. Fiatalok kiötlik, hogy táboraik, rendezvényeik számára fenntartanák a helyet. A helyi vezetés örül, hogy nem lesz gondja a hellyel, s évi 2000 euroért (arrafelé bagó) bérbe adja a csoportnak. Az egyesület pedig önkéntes programokkal évről évre fejleszti is azt. A program alatt egyik este előadást tartottam a magyar demokráciáról, s a kérdést kihegyeztem a nagypolitikában annyira élesnek tűnő témákra („Magyarország, az EU fekete báránya”). Senkit nem érdekelt az egész. A fiatalok

nem ezzel foglalkoznak. Ezek az „aktív, önkéntes-típusok” sem. Parlamenti választásokra is elenyésző részük megy el! Hibáztatni őket ezért annyira jogos, mint pl. a magyarországi ötvenes nemzedéket a rendszerváltás-kori hibákért… Inkább vegyük észre, hogy egy átmeneti időszakban vagyunk. A képviseleti demokráciában egyre kevesebben hisznek, szükséges rossznak tartják a fiatalok. A lelkesedés kis, konkrét helyi ügyek felé fordul, amihez közünk van, ami belátható. Ha ezeket támogatjuk, értjük az idők szavát – ha nem, akkor húsz év múlva ott állnak majd az üres iskolaépületek „Használaton kívül” felirattal. Bakos István

Ha egyedül vagy, és közösségre, elfogadásra vágysz, gyere hozzánk! Kipróbáltad az anyagot, vagy gondolkozol rajta? Inkább gyere, és beszélgessünk róla! Prevenciós tevékenységek szervezése és lebonyolítása iskoláknak, közösségeknek és családoknak Így segítünk Neked: ? Tanácsadás, egyéni esetkezelés, beszélgetés, önismereti csoportok ? Szermentes szórakozás: csocsó, film, ? foci, kerékpártúra, barlangászás, stb. ? Segítség a munkakeresésben, pályaválasztásban ? Fiatal munkatársak, tini önkéntesek, leszokott szerhasználó segítők

Elérhetőségeink:

EGÉSZSÉGDOKK KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY 2483 GÁRDONY, Bóné Kálmán u. 8 Telefon: 30/377-9826 E-mail: info@egeszsegdokk.hu Web: www.egeszsegdokk.hu          www.facebook.com/egeszsegdokk

Nem vagy tökéletes, de hidd el elég jó vagy!


Gárdonyi Géza jubileumi születésnapi ünnepségének programja 2013. augusztus 2. 17:00 17:30 18:00 19:00 19:00 20:00

Gárdonyi művei filmen, színházban kiállítás megnyitó a Velencei-tavi Galériában Köszöntők A Gárdonyi Kuckó megnyitása a Gárdonyi rönkvár mellett Rendhagyó tárlatvezetés a Gárdonyi Géza Emlékházban Várfoglaló játék - Lábadi várkapitánnyal a Gárdonyi rönkvárban Kortárs magyar dalest Sáry Bánk, Megyeri Krisztina és Orbán György dalaiból Ducza Nóra, Jónás Krisztina – szoprán, Hegedüs Gönczy Katalin – zongora előadásában, Velencei-tavi Galériában

Gyümölcsnapi flamenco Lippai Andrea táncművésszel A július 27-ei gyümülcsünnep estéjén igzalmas táncprodukcióban lesz része azoknak, akik ellátogatnak a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központba. Az este 7-kor kezdődő flamenco-esten a Latidos zenekar szívbe markoló muzsikája mély fájdalmak és féktelen vidámság kontrasztját festi meg. Énekel Barna Rita, Gitár: Oravecz Péter, Cajón: Nyári Gergely. Az est különlegesség, hogy ellátogat hozzánk, a hazai flamenco táncművészet nagyasszonya, Lippai Andrea, EuroPas, Harangozó Gyula díjas, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett táncművész, koreográfus. Sodró lendületű, őszinte és szép, szenvedélyes érzelmekkel teli zenét és táncokat hallhatunk, láthatunk tőlük, várunk mindenkit szeretettel!

2013. augusztus 3. 09:00 10:00

Szentmise a megújult Szent Anna kápolnában A Langaléta Garabonciások előadása a Gárdonyi rönkvárban 11:00-16:00 Fegyverbemutatók és interaktív programok az I. András lovagrenddel a rönkvár mellett 11:30- 13:30 Játékos tárlatvezetés gyerekeknek a Gárdonyi Emlékházban 14:00 Gárdonyi tudáspróba a Gárdonyi Géza sétányon 14:50 "Mi a szerelem?"a MagSzínház társulat (Dinnyés) előadása Gárdonyi műveiből a Velencei-tavi Galériában 16.00 Ünnepi megemlékezés. Kligl Sándor szobrászművész Gárdonyi szobrának avatása az Emlékház mellett 17:00 Rendhagyó tárlatvezetés a Gárdonyi Géza Emlékházban 17:30 Sajtótájékoztató: a Szentjánosbogárkák c. családi foglalkoztató füzet bemutatása Velencei-tavi Galéria 18:00 Rendhagyó tárlatvezetés meglepetés-vendégekkel 19:00 Gárdonyi Géza és Dankó Pista nótáit idézzük Rezsnyák Róberttel, a Magyar Állami Operaház magánénekesével 20:00 Kaláka koncert a Kaláka Fesztiválon nyertes meghívott zenészekkel Állandó programok: „bütykölő”, meseszőnyeg (Gárdonyi mesék folyamatosan, Egri vár – terepasztal ólomkatonákkal tárlatvezetés, Gárdonyi társasjáték kiállítás, filmnéző kuckó, kirakodó vásár, „eszem-iszom”, Gárdonyi emléktárgyak, kézműves termékek vására.

Fölszállott a páva - fotókiállítást nyitunk a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központban Az Anna napi Gyümölcsünnepen, délelőtt 10.30 h-kor nyitjuk meg a Hagyományok Házából érkezett fotótárlatot, melyet két hétig látogathatnak az érdeklődők. A Duna TV-n 2012-ben sugárzott, népszerű tehetségkutató műsorról „A színpadon innen és túl“ alcímmel szerkesztettek kiállítást Farkas József képeiből válogatva, melyet most városunkban is láthatunk. A gyümölcsünnepen Tintér Gabriella népdalénekes (Fölszállott a páva) és zenésze is jelen lesz, népdalcsokrot fog énekelni 17 órakor.


10 Református hírek "...ahol ketten, vagy hárman az egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük"ígérte Jézus Urunk. ( Mt. 18:20) "Az egyház ismertető jeleinek tehát az Íge hírdetését és a sákramentumokkal való élést tettük meg, mégpedig azért, mert ezek sehol sem lesznek gyümölcstelenek...Ahol tehát tisztelettel hallgatják az evangélium prédikálását s ahol nem hanyagolják el a sákramentumokat sem, ott az egyháznak nem csalóka, vagy kétértelmű képe látható..." Kálvin János: Tanítás a keresztyén vallásra 1559. rövid.ford. 224. old. Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves Olvasót az alkalmainkra, Urunk közelébe. Az Istentiszteletek vasárnaponként Agárdon 9.30-kor, Gárdonyban 11.00kor kezdődnek. Július 6-án a Cigánymeggy Fesztiválon, gyermek játszót tartunk

10.00- 17.00-ig a Pálinkafőzdében. Biohintát is üzemeltettünk. Július 7-én a gárdonyi szabad strandon 16.00-kor vizi bajnokságot szerveztünk az óvodásoknak és szüleiknek. A biohintát ekkor is felállítottuk. Július 14-èn Családi vasárnapot tartottunk, címe: Itt van Isten köztünk. 10.00-kor közös játékkal kezdtünk Gárdonyban, aztán részt vettünk az istentiszteleten. A bográcsos ebéd után több fordulós feladatok vártak a résztvevőkre. Ezzel kezdetét veszik az ún. Gyermek-Szülő Napok, melyek szerdáig tartanak, július 17-ig. Gyülekezés reggelente 9.00-kor a gyülekezeti házban, 17.00-kor az áhítatra várjuk a szülőket is. A napok témája: példázatok Isten Országáról. Jelentkezni a 06/30 630 3841-es számon lehet.( az ebédeltetés miatt fontos az előre jelzés)

Katolikus hírek Gárdonyban, Agárdon és Dinnyésen a napokban juttatjuk el az egyházi hozzájárulás csekkeket a nyilvántartásunkban szereplő hívek részére. A befizetett "egyházi adó" az egyházközségek működésének legfontosabb anyagi alappillére. Kérjük miden kedves testvérünket, hogy fizessék be az egyházi hozzájárulást! Amennyiben nem kaptak csekket, akkor azt igényelhetik a templomokban mise után vagy az agárdi plébánián nyitvatartási időben (hétfőn, kedden és pénteken 9-11.30) személyesen vagy telefonon (22/370-350). Anna napi búcsút idén egyben tartjuk a felújított kápolna átadásával. Augusztus 3-án 9 órakor a Püspök Atya szenteli fel a kápolnát. Szent Anna kápolna felújításról: A kápolna fő ékessége a Hess János Mihály által festett főoltárkép eredeti helyére kerül vissza, mert megépítjük a régi képeken szereplő faoltárt. A kép Szűz Máriát ábrázolja Szent

Evangélikus istentisztelet Gárdonyban Szeretettel értesítjük a Velencei-tó környékén élő evangélikusokat és minden kedves érdeklődőt, hogy 2013. júniusától új helyszínen, a Gárdonyi Református Egyházközség új gyülekezeti házában, az Élet Fája Református Gyülekezeti Házban tartjuk esti istentiszteleteinket minden hónap 2. és 4. vasárnapján 18 órakor. A gyülekezeti teremben kényelmes

A bibliaórák a nyári szünetben is folytatódnak: Gárdonyban keddenként 16.00-tól, Agárdon csütörtökönként 16.00-tól a ref. Templomban. Többek életét érinti az Élet Fácska Református Óvoda indulása, melynek engedélyezési eljárása az utolsó fázisba érkezett. Az átalakítási munkákat biztonsággal a 2014-es tanévre lehet elvégezni, ill. befejezni az idő rövidsége miatt. Ezért türelmüket kérjük az érintett családoknak, azoknak, akik jelezték az óvodai beíratkozás alkalmával, hogy már idén szeptemberben számítanak a felekezeti óvodára. Nagyon sajnáljuk ezt a csúszást mindannyian. Gyülekezetünk honlapján www.gatdonyrefhir.hu , tájékozódhat közösségünk életéről. Áldás, békesség! Karl Melinda ref. lelkész

Annával és Szent Joachimmal, melyet Lángi József székesfehérvári restaurátor újít fel. A restaurálás során derült ki, hogy a kép rosszabb állapotban van, mint gondoltuk, ezért a felújítására több pénzt kell költenünk. Új szembemiséző oltár is készül a régi helyére, szintén fából. Sajnos a karzat megépítésére nem lesz most pénzünk, erre külön kell gyűjtenünk, vagy pályáznunk. A karzat ajtaját beépítettük, lehetőséget adva arra, hogy a karzat később megépülhessen. A Szent Anna Kápolna felújítására adományokat hálásan fogadunk, amit azokra a munkákra fordítunk, amit a pályázati pénzből nem tudunk megoldani. Az adományokat az agárdi és gárdonyi templomban elhelyezett perselyekben, illetve a következő bankszámlára várjuk: Gárdonyi Római Katolikus Eg yházközség 11101002-19821292-36000001. A közleményben kérjük megjegyezni, hogy „Adomány a Szent Anna kápolna javára”

székek, a babák és kisgyermekek számára szőnyeg és játékok állnak rendel-kezésünkre. Ha jól esik, megihatunk egy pohár üdítőt, használhatjuk a mellék-helyiséget – szóval otthonos szeretettel várjuk Testvéreinket. Nem titkolt célunk, hogy a közelben lakó evangélikus családok állandó közösséget találjanak itt hitük erősítésére, Krisztus jelenlétének ünneplésére. További információ: Bencze András lelkész. Mobil: 20/824-33-01 Email: bencze.andras@lutheran.hu

A szünidő elkezdődött! A Chernel iskola alsósai a bizonyítványosztás utáni pillanatokban


11

Kulturális programajánló A Velencei-tavi Művészetbarátok Köre nyári kiállításai 2013. július 27. szombat 17 órakor Agárdi Közösségi Ház ( Agárd, Márvány u. 27.) Velencei-tavi Művészetbarátok Köre "NONFIGURATÍV" kurzusának anyagából válogatott kiállítás A kurzust vezette, és a kiállítást megnyitja: Dr. Schmidt Éva festőművész, művésztanár 2013. augusztus 17. szombat 17 órakor Agárd, Velenceitavi Galéria (volt Magtár- Agárd, Sigray u. 1.) Velencei-tavi Művészetbarátok Köre "II. GÁRDONYI ALKOTÓTÁBOR " és festőkurzus anyagaiból válogatott kiállítás. Művészeti vezető: Sáska Tíbor festőművész, Holló díjas művésztanár. A kiállítást megnyitja: Tóthné Szabó Magdolna okl. építészmérnök, a KÖR elnöke.

Szabóné Vereczkei Anikó irodavezető

Programok júliusban Gárdonyban 07.05. 19.00 Péntek Esti Hangtárlat -Fiesta de Los Andes - Los Andinos koncert Velencei-tavi Galéria, Agárd, Sigray u. 1, belépőjegy: 1000 Ft, diák-nyugdíjas: 600 Ft 07.12. 19.00 h Péntek Esti Hangtárlat - Venite, venite Barokk kantáták, áriák és duettek Közreműködők: Jónás Krisztina és Ducza Nóra – szoprán, Kallai Nóra – viola da gamba, Győri István – lant, Németh Pál – csembaló. Belépőjegy: 1000 Ft, diáknyugdíjas: 600 Ft 07.13. 7.00-13.00 – Helyi termelői piac Dinnyésen Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ, Dinnyés, Gárdonyi 25 07.13. 18.00 Runamarka - Életképek az Andokból - Germán Huarachí García Agárdon élő, bolíviai festőművész kiállítása – közreműködik az Americanta együttes - Velencei-tavi Galéria, Agárd, Sigray u. 1. 07.19. 19.00 h Péntek Esti Hangtárlat - Népszerű operett duettek -Ducza Nóra és Geleta Viktor énekművészek tolmácsolásában belépőjegy: 1000 Ft, diák-nyugdíjas: 600 Ft 07.26. 16.30 h "Portugál vidékek gasztronómiája" Hargitai Evelin süteménykóstolóval egybekötött előadása Városi Könyvtár, Gárdony, Szabadság u. 12. 07.26. 19.00 Péntek Esti Hangtárlat - Szászvárosi Sándor és Kallai Nóra viola da gamba estje Velencei-tavi Galéria, Agárd, Sigray u. 1 belépőjegy: 1000 Ft, diák-nyugdíjas: 600 Ft

22/570-237

07.26. 20.30h Konga show Zenepavilon, Agárd, szabadstrand 07.27. 10.00-22.00 h - Anna napi Gyümölcsünnep Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ, Dinnyés, Gárdonyi 25 07.27. 10.30 h - Fölszállott a páva – fotótárlat megnyitó Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ, Dinnyés, Gárdonyi 25 07.27. 17.00 h - Dr. Schmidt Éva festőművész nonfiguratív festőkurzusának kiállítása - Agárdi Közösségi Ház, Agárd, Márvány u. 27. 08.02. 19.00 h - Kortárs magyar dalest Sáry Bánk, Megyeri Krisztina és Orbán György dalaiból Ducza Nóra, Jónás Krisztina – szoprán, Hegedüs Gönczy Katalin – zongora - Velencei-tavi Galéria, Agárd, Sigray u. 1. 08.02-03. 10.00-22.00 - Gárdonyi Emlékév – születésnapi ünnepség az író Emlékházánál

Gárdonyi Géza Emlékház, Agárd, Sigray u. 1. Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ, Gárdony www.gardonykultura.hu. Bővebb info: 06 30 847 6088 Ocsenás Kati


12 Az Agárdi Gyógyító Kert Baráti Kör minden hónap utolsó szerdáján, júliusban 31-én tartja foglalkozását az Agárdi Közösségi Házban, 17 órai kezdettel. Bőrünk szerepe és fontossága. Bőrbetegségek megelőzése és gyógyítása, egyszerű eszközökkel és gyógy-

IX. Nemzetközi Fiat126 Találkozó – 2013. július 18-21. Velenceitó Gyűlnek a kisautók a Velencei-tó partján... Idén ismét az agárdi Park Strand Kemping területére érkeznek a Club126 tagjai az éves velencei-tavi találkozójukra, ahova várják a kíváncsi látogatókat akik egy vidám, kreatív és lelkes társaság gal találkozhatnak. Ahogy múlik az idő a találkozó

növényekkel — címmel, előadást tart Sóspataki Ferenc természetgyógyász klubvezető. A Gárdonyi Bonsai Klub minden hónap utolsó csütörtökén, júliusban 25-én tartja foglalkozását a gárdonyi Nemzedékek Házában A leghálásabb szobabonsai,- a fikusz - tartása alakítása, szaporítása címmel, előadást és bemutatót tart Sóspataki Ferenc bonsai mester klubvezető. Mindkét klubban, minden érdeklődőt szeretettel várunk, a belépés ingyenes!

egyre nő és terjeszkedik, egyre több autó érkezik és így egyre hosszabb. Idén már a 4 napnál tartanak, és minden napra prog ramokkal készülnek, igaz, nem csak Agárdon, az autós ügyességi játékok a lovasberényi Cziráky-kastélynál lesznek megrendezve és a légi fotózást is ide tervezik. Ezenkívül Velencéről indulva ter veznek felvonulni, így a déli parton mindenki láthatja őket. A világ minden tájáról érkező 100-150 kisautón kívül a társaság is nagyon jókedvű, hiszen évente csak egyszer gyűlnek itt össze, ami

A Gárdonyi Városi Könyvtár nyári nyitva tartása Tájékoztatjuk Önöket, hogy a gárdonyi központi könyvtár és az agárdi fiókkönyvtár 2013. augusztus 19-től szeptember 1-ig zárva tart. Szeptember 2-án (hétfőn) a szokott nyitva tartási időben várjuk kedves Olvasóinkat! Július hónaptól a könyvtári szolgáltatások és a fénymásolási, faxolás, számítógép- és internethasználat, nyomtatás mellett a gárdonyi könyvtárban wifi szolgáltatással is állunk látogatóink rendelkezésére. Központi könyvtár (2483 Gárdony, Szabadság út 14). Telefon: 22/570-067, Fax: 22/570-068, e-mail: gardteka @ vkgardony.bibl.hu) Nyitva tartás: Hétfő : 13-18, Kedd : 8-12 és 13-18, Szerda : 13-18, Csütörtök : 8-12 és 13-18, Péntek : 13-18, Szombat:8-12 Agárdi fiókkönyvtár (2484 Agárd, Márvány u. 27.) Tel: 22/370-447 e-mail.: agardikonyvtar @gmail.com Nyitva tartás: Hétfő : 13-17 , Szerda:13-17 Dinnyési fiókkönyvtár (2485 Dinnyés, Gárdonyi G. u. 6. ) Tel.: 22/610-627 Nyitva tartás: Kedd : 15.30-17.30, Csütörtök: 15.3017.30

garantálja a jó hangulatot. Egy kis ízelítő a programjaikból: ügyességi játékok, szépségverseny, alkatrészbörze, aszfaltrajz verseny a gyerekeknek, autós versenyek, ahol a gyorsaság számít...

Portugál vidékek gasztronómiája 2013. július 26. 16:30 Szeretettel várjuk Önt, családját és barátait 2013. július 26-án (pénteken) 16:30 órára a gárdonyi Városi Könyvtárba,

Hargitai Evelin „Portugál vidékek gasztronómiája” című, fényképvetítéssel és süteménykóstolóval egybekötött előadására. A belépés ingyenes.


13 A fürdőzés szabályai

szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

gumimatracon, a vízterületen ne aludjanak el. Ismeretlen vízterületen óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, a vízmélységet a fürdés előtt.

- Fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá! A kijelölt fürdőhely határa a parton 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen - Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, A tolvajok kedvenc nyári vadászterülete a vörös-fehér függőlegesen csíkozott, hajóállomások, vízi spor teszköz strandok, uszodák környéke. Tömegben henger alakú, legalább 50x50 cm-es közlekedésére szolgáló pályák területén, senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel valamint éjszaka és korlátozott látási egy táskát a földről és a kijárat felé indul bójákkal van megjelölve. viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület vele. A strandok szarkái nem nézik, hogy A kijelölt fürdőhely határát jelző táblán megvilágított, és legfeljebb a mély víz mit visznek, lehet az strandpapucs, kék mezőben fehér nyíllal és a távolság határáig. úszószemüveg vag y napolaj, de (méter, kilométer) feltüntetésével van a esetenként komolyabb dolgok is, mint fürdőhely hossza jelölve. A 120 cm-nél - Az I. fokú viharjelzés – percenként például mobiltelefon, videokamera, autómélyebb víz határát tavakon „120 cm” negyvenötször felvillanó sárga színű és lakáskulcs, vagy éppen pénztárca,és a fényjelzés - esetén a parttól 500 méternél feliratú tábla jelöli. személyes iratok. nagyobb távolságra tilos fürödni. - Állat a kijelölt fürdőhelyen nem A strandi lopások a tényleges kár mellett fürödhet! A fürdőhely területén a fürdési - A II. fokú viharjelzés – percenként nem kis bosszúságot is okoznak a kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – meglopottaknak. Ezek a bosszantó szezonban horgászni nem szabad! esetén fürödni tilos. esetek odafigyeléssel elkerülhetőek. -A kijelölt fürdőhelyet igénybevevőket a Hasznos tanácsok fürdőhely területén jól látható helyen A legjobb védekezés a megelőzés. Ha elhelyezett fürdőhelyi rendtar tás fürdőzőknek tájékoztatja a víz minőségéről és annak Gyengén úszók csak sekély vízben strandra mennek, használják az értékmegőrzőt, illetve a csomagokra, táskákra felváltva megőrzésével kapcsolatos használati fürödjenek. vigyázzanak, a parkoló autókban pedig - főleg szabályokról, a levegő és a víz aktuális A szélben elsodródott fürdőeszközök, látható helyen ne hagyjanak táskát, értéket. A hőmérsékletéről, a víz mélységéről, a felfújható vízi játékeszközök után ne strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, fürdő rendeltetésszerű használatával ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, feltűnő és értékes használati tárgyakat, összefüggő kötelmekről, és az egyéb ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, nagyobb mennyiségű készpénzt pedig közérdekű információkról. maradjanak a felfújható eszközön, míg a egyszerűen hagyják otthon. - Az úszóeszközök (vízibicikli, segítség megérkezik, és ne hagyják el azt. Értékeiket semmilyen esetben ne gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) A fürdés vagy vízi jármű használata előtt hagyják őrizetlenül a strandon sem! használata szintén fürdésnek minősül, így alkoholt vagy más hasonlóan ható szert Amennyiben a körültekintő viselkedés, ezek használatára is a fürdés szabályai (kábító vagy pszichotróp anyagot) ne a megtett óvintézkedések ellenére mégis vonatkoznak. Fürdőzők közelében fogyasszanak. bűncselekmény sértettjévé válna, úszóeszközöket használni csak úgy Ne közvetlenül étkezés után menjenek a kérjük, hogy tegyen haladéktalanul szabad, hogy azok a fürdőzőket ne vízbe úszni, fürdeni. bejelentést az ingyenesen hívható 107Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a e s va g y a 1 1 2 - e s s e g é l y h í v ó veszélyeztessék. - Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó vízbe, előtte mosakodjanak le. telefonszámon. 12 éven aluli gyermek csak felnőtt V í z i j á r m ű v ö n v a g y f e l f ú j h a t ó közvetlen felügyelete mellett fürödhet a f ü r d ő e s z k ö z ö n , g u m i c s ó n a k b a n , Gárdonyi Rendőrkapitányság

Anyakönyvi hírek Kiliti Zsuzsanna és Sarkadi-Nagy Ádám Posztos Tünde és Encsi Gábor Tóthfalusi Valéria és Simon Zoltán István Erdélyi Vanda és Körmendy Zoltán Denkinger Anita Ilona és Molnár Ákos Kondor Henrietta és Berényi Balázs Szücs Dorina és Kiss Attila Imre Nick Jenő és Ughy Rozália Bátki Veronika és Strommer János kívánunk! Erdélyi Eszter és Kiss Balázs

2013. június hónapban házasságot kötöttek:

Sok boldogságot

Az Agárdi Közösségi Ház Műhelyében készült kézműves portékák népszerűek voltak a Gárdonyi csillagok fesztiválon


14 Gyógyszertári ügyelet - 2013 - július Velencei-tó Környéki Gyógyszertárak (Agárd, Gárdony, Kápolnásnyék,Velence) ügyeleti rendje július hónapban Az ügyelet hétköznap 17.00-tól 21.00-ig, szombaton 12.00-tól 21.00-ig, vasárnap és ünnepnapon 8.00-tól 21.00-ig tart

Bronzérem Ausztriából! A Velencei-tavi Rögbi Sport Egyesület lányai: Péter Edina, Gránitz Zsuzsa, Győr Szilvia, Isrra Ayoub, Berkes Szilvia az U 18 HUN Girls válogatott tagjaiként Klagenfurtban jártak! A UNITED WORLD GAMES játékokon képviselték nem csak a klubot, de a nemzetünket is. A holland, német és osztrák csapatokat felvonultató nagyon erős mezőnyben a bronz serleget hozták el a Wörti-tó partjáról. Gratulálunk!

Mosószalonunkat megnyitottuk! „Minden textiliát mosunk, ami mosható” Vállaljuk lakossági és közületi (szállodák, panziók, éttermek, stb.) textil mosását, szárítását, vasalását. Teljesen új gépekkel és berendezésekkel dolgozunk!

„ Hagyja a piszkos ruhát másra! Bízza a Hóharmat mosodára!” Velence, Szárcsa u.9. (Szakorvosi Rendelõ mögött) Nyitva H-Sz.: 8-17 Levelezési cím: 2300 Ráckeve, Kert u. 8.

07.01. Hétfő 07.02. Kedd 07.03. Szerda 07.04. Csütörtök 07.05. Péntek 07.06. Szombat 07.07. Vasárnap 07.08. Hétfő 07.09. Kedd 07.10. Szerda 07.11. Csütörtök 07.12. Péntek 07.13. Szombat 07.14. Vasárnap 07.15. Hétfő 07.16. Kedd 07.17. Szerda 07.18. Csütörtök 07.19. Péntek 07.20. Szombat 07.21. Vasárnap 07.22. Hétfő 07.23. Kedd 07.24. Szerda 07.25. Csütötök 07.26. Péntek 07.27. Szombat 07.28. Vasárnap 07.29. Hétfő 07.30. Kedd 07.31. Szerda

Agárd, Aranysárkány Agárd, Zafír Kápolnásnyék Agárd, Zafír Velence, Szakrendelő Gárdony, Bóné Gárdony, Bóné Velence, Szakrendelő Gárdony, Bóné Agárd, Aranysárkány Agárd, Zafír Gárdony, Bóné Velence, Szakrendelő Velence, Szakrendelő Agárd, Aranysárkány Kápolnásnyék Agárd, Zafír Velence, Szakrendelő Kápolnásnyék Agárd, Aranysárkány Agárd, Aranysárkány Velence, Szakrendelő Gárdony, Bóné Agárd, Aranysárkány Agárd, Zafír Velence, Szakrendelő Kápolnásnyék Kápolnásnyék Agárd, Zafír Gárdony, Bóné Kápolnásnyék

Minden nap 21.00-tól másnap reggel 8.00-ig a legközelebbi ügyeletes gyógyszertár: Székesfehérvár, József A. u. 2. tel.: 06-22-502-700 Sürgős esetben 21.00 óra után forduljon az orvosi ügyelethez: Gárdony, Gárdonyi G.u.4. Tel.:22-355-151


15

Népszerű operett duettek Ducza Nóra és Geleta Viktor énekművészek estje 2013. július 19. 19.00 h

Kálmán Imre: Marica grófnő - Marica belépője Kálmán Imre: Marica grófnő - Hej cigány Lehár Ferenc: Víg özvegy - Vilja dal Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Jaj cica eszem azt a csöpp kis szád Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Álom álom Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - A jányok, a jányok angyalok Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Szilvia belépője Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Te rongyos élet Huszka Jenő: Lili bárónő - Gyere csókolj meg tubicám Kálmán Imre: Marica grófnő - Ringó vállú csengeri violám Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Húzzad csak kivilágos virradatig Kálmán Imre: Marica grófnő - Szép város Kolozsvár Velencei-tavi Galéria (Magtár), Agárd, Sigray u. 1. www.gardonykultura.hu. Belépőjegy: 1000 Ft (diák, nyugdíjas: 600 Ft).

2013. július 26-án, a szabadstrandon Agárdon, a Zenepavilonban konga show lesz, este 20.30 h-tól. Mindenkit várunk!


Anna napi gyümölcsünnep Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ

2013. július 27. szombat 10.00 -től lekvárfőzés és vásár, gyümölcsrétes-készítés és sütés a kerti kemencében, rétes- és gyümölcslepényvásár, gyümölcsvásár, kézműves kirakodó vásár. Lovaskocsis kirándulások óránként a Dinnyési Fertőre. Gyerekjátszókert és kézműves udvar. 10.30 Fölszállott a páva - kiállítás megnyitó 11.00 Kincses Színház: Kisgömböc - interaktív meseműsor 12.00 Bordalok - ebéd a Templomertben 13.00 Néptánc- és dalostalálkozó. Vendégek: Abajka citerazenekar, Napraforgó, Pipacsos néptáncegyüttes Pákozd, Csíkmák Bogárhalom, Tollforgó mamókák, Dinnyési Hagyományőrző néptánccsoport, Iglice népdalkör, Dalos Ajkú Szépasszonyok Kara, Rámás Csizma, Rezeda, Csűrdöngölő néptáncosok, Röpike néptánccsoport, ,Rozmaring Adonyi Német hagyományőrzők 16.00 Gergely Edo: Monyómesék - mesekönyvbemutató és meseolvasás, a főépületben borkóstoló és borbemutató 17.00 Tintér Gabriella (Fölszállott a páva) népdalénekes műsora 18.00 Bandiera zászlóforgató csoport műsora 19.00 Flamenco est a Latidos zenekarral és Lippai Andrea táncművésszel 20.00 Kákics táncház - Csángó és felcsíki székely táncok

Tisztelettel meghívjuk Gárdony város polgárait a 2013. augusztus 2-3-án, a Gárdonyi Emlékháznál tartandó, Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából tartandó, kétnapos kulturális ünnepre. Zsongó Bárka Egyesület Gárdony Város Önkormányzata

Gárdonyiak Lapja 2013. július  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you