__MAIN_TEXT__

Page 1

HÄLSNINGAR FRÅN DITT GÄLLIVARE

KOMMUNBLAD NUMMER 4, DECEMBER 2018

Hon är Sveriges

favoritfrisör

Drömjobbet: Bergsguide

Ny TV-serie spelas in


KOMMUNCHEFEN HAR ORDET

Foto: Daniel Olausson, MediaTales.

Minns och lyft fram det som är bra

I förra numret av kommunbladet var jag bedrövad över allt skräp som slängs och avslutade med en förhoppning om att vi skall hjälpas åt att hålla rent och snyggt. Jag fick positiv återkoppling på texten och blev bland annat snabbt kontaktad av Malmens Friskola, som skulle ha en temavecka om hållbarhet där de ville samarbeta med kommunen. Det kändes så bra – läs mer om det i en artikel längre fram i kommunbladet. Jag skrev också att jag skulle vara mer positiv i kommande kommunblad. Tyvärr har vi sedan dess haft två mycket allvarliga händelser i vår verksamhet. Den ena resulterade i ett dödsfall i samband med ett grävningsarbete och vid den andra, som hade kunnat sluta lika illa eller värre, skedde ett tillbud då en del av is- och evenemangsarenan rasade. Båda händelserna är under utredning. Tankarna går naturligt till de anhöriga, vänner och arbetskamrater. Det pågår många arbeten i Gällivare för att skapa ett ännu bättre samhälle än vi har idag. Det får dock aldrig ske på bekostnad av varken människoliv eller skador.

Du är bra Även i svåra och mörka stunder är det viktigt att även se det som är bra, kanske är det till och med ännu viktigare att göra det då. Att glädjas och känna stolthet är ofta lätt i min roll som kommunchef. Inte minst tack vare våra medarbetares förmåga att lyfta varandra, vi är t ex bra på att nominera kollegor till olika utmärkelser.

Tredje gången Gällivare Kommun hade för tredje gången en finalist på Framtidsgalan i Stockholm, där anställda i offentlig sektor hyllas. Trots att vi knappt har en promille av alla 1,6 miljoner offentliganställda i Sverige så kommer 1 av 20 finalister från Gällivare! Det är dels ett tecken på att vi har duktiga medarbetare, men också på att vi är mycket bättre än övriga på att lyfta fram varandra. Jag hoppas att du som läser det här också lyfter fram de personer som du har runt dig. Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt God Jul och som alltid: Grattis till dig som bor här och välkommen hit alla ni andra som ännu inte gör det!

Mats Pettersson, kommunchef

2


Bästa glidet

Dags att damma av skidor, pjäxor och diverse åkdon för några maxade månader med smällkalla köldknäppar, magiskt sparkföre, längdspårsmanchester och fluffiga snöänglar. Snön är äntligen här. Många människor reser till våra breddgrader för att uppleva vår arktiska vardag. Dom vill sitta mitt i björkvedsröken och se kokkaffet koka över. Högst upp på deras bucket list kan du hitta något så vanligt som att lyssna på tystnaden. Deras instagraminlägg på snötyngda filterfria granar i midvinterljus kan vara det absolut finaste som dom någonsin delat i sina flöden. Och när termometern piper ner mot fyra-nolla, då jublas det. Allt detta är vardag för oss och många betalar massor med pengar och tid för att få dela den med oss. Inom vår destination finns entreprenörer som kan det här med värdskap och är helt grymma på att ta emot besökare som vill åka turskidor, köra hundspann, testa burka med skoter, bo enkelt i fjällmiljö, korsa milsvida fjällområden, borra pimpelhål i metertjock is och dra upp en röding. I Swedish Laplands samverkansprojekt ”Destination capacity building”/DCB jobbar man med att öka konkurrenskraften bland entreprenörerna och skapa fler växande företag inom turismen. - Vi lyssnar på vad företagarna behöver och vad som efterfrågas. Inom projektet hjälper vi till med affärs- och marknadsutveckling genom att coacha, peppa och tipsa. Regional samverkan och nätverkande är också viktiga delar, berättar Emma Ebermark, projektledare för DCB i Gällivare.

VINTERTURISM

Vad är då på gång inom besöksnäringen här på vår planhalva? Några axplock kommer här: • Lagom till jul öppnar äntligen skidliftarna på Dundret, www.dundret.se • Traditionen med Åke på toppen-turerna på röda helgdagar, längs femmanvägen, är snart igång för den som vill utmana sig själv eller andra, www.friluftsframjandet.se • Fjällanläggningarna längs Kungsleden och västerut kring Ritsem och Áhkka öppnar i februari/mars - ett Mecka för många, www.svenskaturistforeningen.se • Hyr turskidor, snöskor och fjällpulkor av www.laponiaadventures.com • På www.welcometogallivare.com/sv/event hittar du kommunens uppdaterade digitala eventkalender. Är du en eventfixare, kontakta Gällivare Turistcenter (0970-102 20) så synliggörs dina aktiviteter i eventkalendern. • Boende för besökare behövs det fler av. Har du ett privat boende att hyra ut inför större idrottsevent som exempelvis Dundret runt, hjälp till att fylla på den privata boendebanken. Kontakta Gällivare Turistcenter så får ni mer information. Slutligen, låt oss inte bli för hemmablinda. Stanna upp och kolla dig omkring ibland. Visst är det något speciellt här uppe hos oss? Inte är det ju egentligen så himla svårt att förstå varför människor från jordens alla hörn vill besöka våra fjäll, skogar och vår vardag. Foto: Daniel Olausson, MediaTales.

3


Nr 4, 2018

Innehållsförteckning 12 20

18

14

Puoltikasvaara bageri & café

10 2 3 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

När man kliver in i cafédelen till Poultikasvaara bageri och café möts man av stora upplysta kylar fyllda med fantastiska bakverk och mackor. Miljön ger en känsla av att kliva in i någons finrum med gammeldags inredning. Kommunens politiska ledning besökte företaget i november.

Kommunchefen har ordet Vinterturism i Gällivare Inlöparna Stipendiater Digital kompetens Aktuella byggprojekt Skyltsöndag Framtidsgalan Sveriges favoritfrisör Team Lapland Drömjobbet: Bergsguide Ny TV-serie spelas in Moa Backe Åstot Ungdomsgård i egen regi Räddningstjänsten Vinterkrysset Postkodlotteriet Elever löser miljöuppdarg Appen ”Gällivare omsorg”

- Mycket av inredningen har vi köpt på loppisar i närheten. Vi vill ha gamla möbler och har idag inga tankar på att ändra inredningen, berättar bageriets ägare Carola Lindmark. Caféet har sin högsäsong under sommaren då många turister passerar. Under vintermånaderna hittar många skoteråkare hit då det går utmärkt att parkera precis utanför entrén. - Man möts direkt av en mysig miljö och det oerhört positivt att besöka ett företag på landsbygden med sådan positiv anda och drivande ägare, säger Jeanette Wäppling, kommunstyrelsens vice ordförande. Idag har företaget sex anställda och Carola är ensam ägare sedan 1998. Allt de säljer produceras i det egna bageriet och man levererar till butiker i bland annat Gällivare, Kiruna och Karesuando. Carola köpte och totalrenoverade lokalen under 2000 och caféverksamheten öppnades 2001.

Gilla oss och följ oss på facebook.com/gallivare.se Instagram: @NyaGallivare

ENMÄRK

E

Miljömärkt trycksak 3041 0010

- På landsbygden skapas genuina och kreativa entreprenörer. Carola möter varje utmaning med nya spännande idéer som leder till företagets utveckling, säger Lars Alriksson, kommunstyrelsens ordförande.

PEFC Certified Från uthålligt brukade skogar.

4

- Det är svårt att hitta utbildade bagare här uppe. De flesta har jag lärt upp själv och det funkar fint det med, berättar Carola med ett leende. Själv utbildade hon sig till bagare och konditor 2007. De flesta anställda bor i byn eller i närheten och de äldsta trotjänarna har jobbat på bageriet i 18 år.

Just nu ägnar Carola mycket tid till driften men i somras anställde hon en driftansvarig och hoppas i och med detta kunna återgå mer till att jobba i produktionen.

T

S

Gällivare kommun 982 81 Gällivare, Tfn 0970-818 000 vx Besöksadress Tingshusgatan 8-10 • E-postadress post@gallivare.se Hemsida www.gallivare.se • Ansvarig utgivare Mats Pettersson Redaktör Anders Åhl • Grafisk form Michael Renström Textproduktion Lisa Eriksson, Liza Påve, Emma Wallin, Anders Åhl Omslag Träbron vid Vassaraälven, foto: Daniel Olausson/Media Tales Tryck Ågrenshuset Produktion AB

N VA

Foto: Emma Wallin.

PEFC/05-38-104

För mer information: www.pefc.org

- Jag älskar verkligen att baka bullar, tårtor och bakelser!, avslutar Carola.


FRITID

Inlöparna

– på språng för gemenskap Som nyinflyttad är det inte alltid så lätt att lära känna staden och hitta nya vänner. Därför bestämde sig Linda Danvind Malm för att hoppa på och driva Hej främlings! initiativ Inlöparna. Det är den ideella föreningen Hej främling! som möjliggör hälsofrämjande och kostnadsfria aktiviteter för alla med hopp om ökad gemenskap. För vägen till ett innanförskap kan börja med ett hej eller en aktivitet tillsammans med andra. När nyinflyttade Linda Danvind Malm, 29, snubblade över ett inlägg på Facebook om att föreningen sökte någon som ville hålla i en aktivitet i Gällivare nappade hon direkt. - Annica på Hej främling! frågade om någon ville engagera sig och jag skrev till henne att jag gärna gör det. Det passar mig bra eftersom att jag tycker om att springa och träna i grupp, säger hon.

Linda Danvind Malm.

Inlöparna handlar om att förena hälsa och gemenskap, genom att människor springer eller går tillsammans. Linda, som själv flyttade upp till Gällivare från Umeå för några månader sedan, såg en möjlighet att träffa andra träningssugna individer. - Jag är själv nyinflyttad och ville hitta någon att träna med. Så det kändes kul att göra något, både för min egen skull, men även för andra som kanske är i liknande situation. Hej främling! är ett superbra initiativ, jag har liksom bara hakat på det, säger hon.

Och hur trivs du i Gällivare? - Jag trivs bra. Jag har inte riktigt lärt känna staden ännu men när vi är ute och tränar har det varit nya omgivningar i princip varje pass, det är skithäftigt. Så har jag fått ett par nya bekanta som jag ibland umgås med utöver tisdagsträningarna, säger Linda. Gruppen träffas varje tisdag klockan 18.30 vid sporthallen i Malmberget och alla är välkomna att vara med. Mer om det hittar du på Spring eller promenera med Inlöparna Gällivare på Facebook. Foto: Kent Wingsund.

5


STIPENDIATER

Ungdomsledarstipendiat 2017 - Anders Magnusson.

Hellnerstipendiet 2018 - Pär Wikman.

Pär fick årets

Idrottsungdomsstipendiat 2017 - Maja-Lina Sande.

Hellnerstipendium I samband med arrangemanget Mix & Match, där kultur och näringsliv möts och ljuv musik uppstår, delades en rad stipendier ut. Marcus Hellner var på plats för att dela ut Hellnerstipendiet, som denna gång gick till skotercrossföraren och regerande Europamästaren Pär Vikman. Kommunalrådet Lars Alriksson passade samtidigt på att å kommuns vägnar tacka Marcus för en fantastisk skidkarriär och den stora betydelse han haft för skidsporten, nationen och inte minst Gällivare.

Ungdomskulturstipendium 2018 - Alva Köhler.

Under kvällen delade även årets kulturstipendier ut av BUoK-nämndens ordförande Eva Alriksson och för utdelningen av årets idrottsstipendier stod kommunchef Mats Pettersson.

Stort grattis till alla stipendiater!

6

Foto: Michael Renström, Kent Wingsund.

Ungdomskulturstipendium 2018 - Jemina Hicintuka.

Kulturstipendium 2018 - David Väyrynen.


Digidelcenter

– för ökad digital kompetens Gällivare är en av 15 kommuner som får stöd från Internetstiftelsen och regeringen för att öppna DigidelCenter – en fysisk plats dit medborgare kan vända sig för att stärka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik. Allt fler kontakter med både myndigheter och företag sker digitalt. Samtidigt finns det en halv miljon svenskar som inte använder internet alls och ytterligare 600 000 som är sällananvändare. 15 kommuner har fått stöd från Internetstiftelsen för att etablera Digidelcenter. På dessa nya centers kommer just de här grupperna kunna få hjälp och stöd att lära sig använda digitala tjänster. - DigidelCenter är ett sätt att minska det digitala utanförskapet som visat sig vara väldigt framgångsrikt. Därför är det mycket glädjande att Gällivare kommun tar den här frågan på allvar, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen. - I kommunen pågår projektet Service i samverkan utvecklar Gällivare kommun. Utveckling av tjänster till servicepunkterna på landsbygden står på agendan och en viktig del är digitala tjänster. Därför har Gällivare ansökt om medel för att utveckla Digidelcenter på vår landsbygd, säger Emma Wallin, landsbygdsutvecklare.

Verksamheten i Gällivare kommun kommer att starta under 2019 och innebär att Digidelcenter etableras på servicepunkten i Skaulo, i Soutujärvibygden. Kommun ser detta som en strategisk plats för utveckling av service och inspiration för andra bygder i och utanför vår kommun. Servicepunkten i Skaulo blir alltså den geografiska utgångspunkten för arbetet, men verksamheten ska vara mobil och olika aktiviteter sker i flera delar av kommunen. – Delaktighet i samhället är idag inte bara en fysisk fråga utan också en digital fråga, därför är det mycket viktig att vi kan stärka innevånarens digitala kompetens, förmåga och förståelse, säger Lars Alriksson kommunalråd Gällivare kommun.

Internetstiftelsen Internetstiftelsen är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle. Läs mer på: https://www.iis.se.

7


SAMHÄLLSOMVANDLINGEN

är planerad till våren 2019, med preliminär byggstart under sommaren. Planeras vara klart hösten 2019 och asfaltering under barmarkssäsongen 2020. Sjöparken. Pulkabacke och multiak-

tivitetsplan med is är delvis klart och kan nyttjas under vintern 2019, då även ”grillkåtan” ska byggas. Projektering pågår för ”Aktivitetsparken”, med tillhörande delar som skatepark, lek, utegym, basket mm. Upphandling under vintern 2019 med byggstart till våren och slutbesiktning hösten 2019. Västra entrén med anslutande delar mot Is- och evenemangarenan utförs år 2020.

Aktuella byggprojekt

Det planeras för ett nytt vård- och omsorgsboende på nordvästra Repisvaara. Förstudie pågår och

Det är ett stort antal byggprojekt på gång. Framtid Gällivare berättar mer om några av de projekt som pågår just nu. Vid f.d. Granngården längs Norska-

vägen pågår detaljplanearbete för ca 200 bostäder, planen har varit på granskning.. Detaljplanen antas i samband med att fastigheten iordningställs för exploatering. En fortsatt markundersökning har genomförts av området, för att bättre kartlägga hur mycket som behöver saneras. Entreprenad för rivning och marksanering upphandlas under december, för rivning av befintliga fastigheter på området efter årsskiftet 2019. Marksanering påbörjas till våren. Tomter på nytt handelsområde mellan väg E45 och Treenighetens väg.

Området är tänkt att användas för handel, lager och kontor. Styckning av tomter för tomträttsupplåtelse pågår och är klart inom kort. Väg och infrastruktur är klart, liksom checkpoint för ankommande leveranser till pågående centrumbyggen. Husproduktion påbörjad på första handelstomten av Elon. Tomter på nytt handelsområde Stålvallen mellan Cellulosavägen och Oljevägen. Området är tänkt för handel

och lättare industri. Tomter kommer av styckas av för tomträttsupplåtelse. Geoteknisk undersökning är utförd och detaljprojektering startar i januari 2019. Upphandling entreprenör är planerat till våren och anläggandet beräknas pågå under sommaren 2019.

8

Ombyggnation av f.d. Forsens vårdcentral på Lasarettsgatan. Dagverk-

samheterna på Fjällbjörken och Alpen ska samordnas med Solkattens korttids- och fritidsverksamhet. Invändig rivning och demontering har genomförts dec 2017 – feb 2018. Om- och tillbyggnadsentreprenad inklusive markarbeten påbörjades i mars 2018. Planerad inflyttning feb-mars 2019. Anläggningsentreprenaden för bostadsområde på Repisvaara södra etapp 2. Startade i mars 2018 och

pågår fram till hösten 2019. I oktober 2018 förvärvade LKAB 21 st av dessa småhustomter. Inom kort kommer LKAB att förvärva ytterligare 11 st färdigställda tomter. Resterande 56 st småhustomter färdigställs hösten 2019. Vissa säsongsarbeten kommer att utföras under barmarkssäsongen 2020. Skid- Gång- och Cykeltunnel under Porjusvägen samt Repisvaara GCväg Etapp 1. En belyst, gång- och

cykelväg med parallellt skidspår till Repisvaara södra färdigställdes i slutet av oktober. Asfaltering utförs under barmarkssäsongen 2019. Repisvaara GC-väg Etapp 2. Projek-

tering för, belyst, gång- och cykelväg med parallellt skidspår pågår för sträckan Repisvaara södra-Hellnerstadion. Upphandling av entreprenad

byggnation planeras pågå under 2020-2023 med inflyttning hösten 2023. På Repisvaara planeras även för ny förskola samt skola. Förstudie pågår

och arbetet bedrivs parallellt med projektet ”Vård- och omsorgsboende Repisvaara” för att tillvarata eventuella möjligheter till samordningsvinster mellan de båda projekten. Byggnationer planeras pågå under 2020-2023 med inflyttning 2023. Kunskapshuset i Gällivare centrum. Stomarbete är färdigställt. Nu pågår arbeten att få huset tätt för vintern. Invändiga installationer har påbörjats. Byggnadsarbeten färdigställs successivt och invigning planeras till augusti 2020. Is- och Evenemangsarenan. Betongarbeten är i stort sett färdigställda och arbetet med stommen har påbörjats. Anläggningen planeras att kunna tas i bruk under hösten 2019. Friidrottshall och bostäder intill Hedskolan. Hallens utformning ska

hålla junior-SM nivå med plats för Hedskolans nya gymnastiksal. Allt förberedande mark- och VA-arbeten är färdigställt. Upphandlingsfas av entreprenör har inletts. Om allt går enligt plan kan byggstart bli aktuellt under våren 2019 med invigning hösten 2020. Det planeras även för ca 90 bostäder i området. forts. nästa sida


SAMHÄLLSOMVANDLINGEN

forts... Parkeringsgarage under Vassartorget i centrum planeras. Ett varmga-

rage för ca 200 bilar och 70 cyklar med in- och utfart mot Lasarettsgatan och gångtunnel direkt till Kunskapshuset och det framtida Multiaktivitetshuset, samt hiss och trappor upp till Storgatan närmast Norrskensgallerian. Projektering pågår och upphandling av entreprenör planeras under 2019. Schaktningsarbeten planerat till vårvintern 2020, med målsättning att hela garageanläggningen kan vara färdig årsskiftet 2020/2021. Ny aktivitetsyta på Vassaratorget.

Det planeras för ett nytt torg ovanpå garageanläggningen. Det ska knyta samman Kunskapshuset och Multiaktivitetshuset med handeln i Gällivare centrum, både under vinter- och sommartid. Arbetet kan starta när garageanläggningen är färdigställd, med beräknad byggstart vintern 2021 och färdigställande under sommarhalvåret 2022. Nya förskolan vid Tallbacka. Mark-

och byggnadsarbeten pågår och beräknas vara färdiga under mars 2019. Färdigställande av utvändiga lekytor pågår under vår/sommar 2019. Postgatan anpassas för in- och utfart till parkeringsgarage. Det pågår

Foto: Michael Renström

projektering av Postgatan i Gällivare centrum som ska anpassas för biltrafik till och från Kunskapshusets parkeringsgarage, samt avlastningsplatser

för transportbilar som ska vidare till Storgatan. En gång- och cykelväg ska anläggas längs Postgatan liksom parkering för bilar. Planerad byggstart våren 2019 och färdigställande i augusti 2020. Storgatan i Gällivare centrum. Gatan

ska fortsatt vara gång- och promenadstråk som förbinder Postgatan och Smedjegatan. Under sommarhalvåret 2019 skall fjärrvärme läggas om längs hela denna sträcka. Samtidigt byggs del av en framtida gångtunnel, som ska förbinda Multiaktivitetshuset med den nya garageanläggningen under Vassaratorget. Dessa arbeten kommer tidvis att ha stor inverkan på gatumiljön längs Storgatan mellan Postgatan och Smedjegatan. Multiaktivitetshuset. För att möj-

liggöra en så tidig start som möjligt för detta stora byggprojekt ska en del förberedande arbeten göras. Det innefattar bland annat omläggning av vatten- och avloppsledningar (VA), parkeringar, gångkulvert och en avloppspumpstation. VA-arbetet längs östra och västra Kyrkallén färdigställs i månadsskiftet november/december 2018. Asfaltering och markplattor återställs under sommaren 2019. Anläggande av de tillfälliga parkeringarna på fyra platser i Gällivare centrum har blivit försenade men kommer att färdigställas så snart som möjligt.

En ny pumpstation för avloppsvatten byggas i kvarteret Gojan 14 och beräknas pågå under maj-juni 2019. Detta görs som förberedelse innan rivning av parkeringsdäcket kan påbörjas, efter att Posten och befintligt gym har fått ersättningslokaler. Detaljplan Gällivare 5:4, utökning Repisvaara NordVäst. Detaljplanen

som ska möjliggöra byggnation av ca 60 villor pågår och samrådshandlingarna beräknas klara vid årsskiftet 2018/19. Detaljplan Tallbacken Lina 3:1. Planområdet ligger efter väg E45, strax norr om Lina älv och ska möjliggöra uppförandet av ca tio villor. Planen är för närvarande ute på samråd. Detaljplan Sakajärvi 2:4, Aitik gruvområde för utökning av Aitiks indu-

striområde pågår. Detaljplan Gällivare 82:2 och del av Gällivare 12:74. Planområdet lig-

ger på södra sidan Vassara älv, och öster om Karlgrens slakteri. Planen ska ge utrymme för att uppföra fem nedmonterade hus från Malmberget, som innehåller ca 20 lägenheter, samt ett tiotal villor. Planen antogs av kommunstyrelsen 11 juni 2018 men överklagades och ligger för närvarande hos Mark- och miljödomstolen för behandling.

Tunneln öppnad

Den nya tunneln under Porjusvägen, som på ett säkert sätt förbinder Repisvaara mot centrum, är nu slutbesiktad och öppnad. Storleken är anpassad för gång- och cykeltrafik liksom för skidåkare. Sträckan är belyst och asfaltering sker under barmarkssäsongen 2019.

9


Foto: Kenneth Strömberg

KUL PÅ STAN

Adventsmys och

Skyltsöndag

Första advent och skyltsöndag är för många dagen då julkänslorna infinner sig. Även i år fylldes affärerna med julpynt och torget med tomtar och aktiviteter. Den som hade hoppats på en vit första advent behövde inte bli besviken då snöflingorna dansade ovanför besökarna. I tomtestugan fick barnen lämna sina önskelistor till Muddustomten. - Det är så roligt när barnen kommer med sina önskningar, ögonen bara glittrar, säger ”tomten”, som till vardags heter Stig Rosenberg. Othilia Martinsson hälsade på tomten i sin stuga tillsammans med storebror Melwin och lämnade sin önskelista för i år. - Jag önskar mig en riktig häst, säger hon. Även Dundrettomten och tomtemor tassade omkring på stan med lykta och karameller. Det är Wega och Sivert Svensson som enligt tradition är ute under julhelgerna. - Det här är den roligaste tiden. Vi är ute och träffar folk på stan, många barn och det är det bästa, säger Wega Svensson. 10

Inne i Arcaden fylldes skyltfönster med lapptäcken som ska skickas till barnen på en förskola i Kapstaden. Ett gäng som kallar sig Malmquiltarna stod bakom detta. De har fått ärva tyger av textilläraren Gudrun Gudmundsson, som gick bort i februari i år och som själv engagerade sig i de sydafrikanska barnen. - Hon har tidigare velat att vi ska sy täcken så när vi fick ärva tyger tyckte jag att vi kunde göra det för henne, och vi ville göra någonting för att hjälpa barnen. Även om det är i Afrika så fryser barnen på nätterna, det är kallt på golvet, säger Ann-Sofi Larsson. En gång i veckan under hösten har Rut Waara, Ann-Sofi Larsson, Viola Larsson, Ulla Willerslev, Ingela Sunqvist, Elsa Wallström, Katarina Norman, Camilla Jonnysdotter och Eivor Engfors träffats och sytt. - Det är roligt när man själv har haft henne som slöjdlärare när man gick i skolan, och mina egna barn har också haft henne, säger Ulla Willerslev. BHK Malmen hade hunduppvisning, RANmix Dancer bjöd på dansuppträdanden, Ulf Nilsson från Camp North fanns på plats och Ridklubben Dundrets Ungdomssektion höll i ponnyridning för barnen.


REKRYTERING

Team Gällivare på plats i Stockholm; Fr vänster; Lisa Eriksson, Ellinor Haglander, Maria Karlsson, Robin Waara, Mats Pettersson, Johan Apelkvist.

Framtidsgalan 2018 I ett fullsatt Vasateatern i Stockholm hyllades personer inom offentlig sektor som på olika sätt utmärkt sig inom nytänkande, inspiration, ledarskap, karriär eller teamwork. Tisdagen den 20 november gick årets upplaga av Framtidsgalan av stapeln. För fjärde året i rad arrangerade Framtidsverket en inspirationsdag för att uppmärksamma människorna och jobben som gör skillnad inom offentlig sektor. Utöver intressanta föreläsningar så korades vinnare i kategorierna Årets ledare, Årets karriär, Årets nytänkare, Årets inspiratör och Årets team. Landets kommuner och övrig offentlig verksamhet har under året skickat in nomineringar. Sammanlagt var 000 personer föreslagna till de olika kategorierna. - Det är fjärde året vi har den här galan för att lyfta personer inom offentlig sektor som på olika sätt gör betydelsefulla insatser. Den offentliga delen av samhället lyfts ofta fram i negativ bemärkelse när något gått fel. Framtidsgalan är en positiv motkraft som hyllar allt det goda som så många människor gör varje dag, säger Maria Högberg, VD på Framtidsverket.

Gällivare - kategoriägare till Årets nytänkare - Jag tycker att Gällivare är en jättespännande kommun som präglas av nytänkande och framåtanda, så det är hur kul som helst att de äger just den här kategorin, säger Maria Högberg. Arrangemanget fokuserar på professionella människor som jobbar i den offentliga världen. Ambassadörer som kan inspirera andra att i framtiden söka jobb och göra karriär, exempelvis i den kommunala världen.

Vinnaren i kategorin Årets nytänkare ”deltog” via en video, då han hade förhinder. Maria & Mats höll ställningarna ändå.

Gällivare kommun stod som kategoriägare till ”Årets nytänkare”. En kategori som riktar strålkastaren mot personer med förmågan att se nya möjligheter och förverkliga dem. Att våga bryta gamla strukturer och prova nya vägar ger många pluspoäng. Vinnare 2018 heter Johan Szymanskij från Mora kommun där han jobbar som räddningsledare. 11


NÄRINGSLIV

Hon är Sveriges

favoritfrisör

Foto: Ola Kjelbye/SVT - Salongen

Therése Jahadgar från Gällivare kammade hem titeln ”hela Sveriges favoritfrisör” i SVT:s program Salongen. I sex år har Therése Jahadgar, 26, varit egenföretagare inom frisörbranschen. Det började med att hon hyrde stol i två år på en salong i centrala Gällivare, innan hon bestämde sig för att öppna eget. Hennes salong YOU by Therése, har nu varit igång i fyra år.

Åtta veckor senare stod hon som vinnare med sin avantgarde frisyr på temat sorg. En mörk och stilren look med olika strukturer och en mask i flätteknik över ansiktet på modellen, som skulle symbolisera dramatiken och hur sorg kan stänga inne.

- Att driva eget är otroligt roligt men det är mycket jobb. Jag står här från morgon till kväll, men jag älskar mitt yrke så pass mycket att det knappt känns som att jag är på jobbet. Jag hinner knappt umgås med mina vänner, så ibland kan jag nästan skämmas när de kommer till salongen för att umgås, säger Therése Jahadgar och skrattar.

- Det känns helt otroligt, jag upplevde att jag fick visa vem jag är som frisör, min kreativitet, min passion och mitt lugn. Det bästa var att min syster var modell och att vi fick vinna tillsammans, säger Therése Jahadgar.

Men hösten bjöd på ett äventyr utöver det vanliga när hon som en av åtta frisörer från hela landet blev uttagen till SVT:s realityserie Salongen, för att i direktsändning tävla om titeln ”hela Sveriges favoritfrisör”. - Det var 34 kameror uppsatta i salongen och vi hade mikrofon hela dagarna, så till en början var man försiktig. Men jag tänkte bara att jag ska vara den jag är på min egen salong hemma, ödmjuk, jordnära och 100 procent noggrann. Det måste man vara, kunderna är det finaste man har, säger Therése.

12

Det är där hon finner nästa steg i karriären, att få arbeta mer innovativt och nyskapande, och siktet är inställt på Stockholm. - Jag har alltid varit kreativ men hittade verkligen mig själv i det momentet. Jag vill få vara lite crazy och göra det ovanliga. När rätt tillfälle kommer blir det att röra på sig, men när exakt vet jag inte ännu. Och hon vill passa på att rikta ett tack till gällivareborna. - Alla har varit så stöttande och fina, det har betytt jättemycket. Man har känt att man har hela Gällivare i ryggen.


Foto: Michael Renström

NÄRINGSLIV

Team Lapland I en tillfällig lokal på Nordan i Malmberget sprudlar energin från Adam Von Mentzer och Kristina Emmoth Joensuu. Dessa två eldsjälar driver Team Lapland, ett familjeföretag som inriktat sig på att få lokala konstnärers verk ut i världen. - Allt startade egentligen för närmare 30 år sedan när morfar Kent kom i kontakt med Niklas Skum. De spånade tillsammans på hur man kunde få ut den lokala konsten ut i världen, säger Adam. Företaget inledde ett samarbete med tre lokala konstnärer under 2015 och året efter fanns de första produkterna i sortimentet, bland annat porslin, brickor och filtar. Team Lapland jobbar noggrant med att bygga upp ett nätverk av återförsäljare. - Det är viktigt att hitta rätt återförsäljare. Vi är noga med att lyfta fram konstnären bakom verken. Det följer alltid med en liten presentation och en bild på konstnären vid en beställning. Det gör det mer personligt, berättar Kristina.

Företaget har i dagsläget ca 60 olika återförsäljare från Kiruna i norr till Gotland i söder. Det finns också en butik i Berlin som säljer deras produkter och så den egna webbutiken. Just nu är arbetet inriktat mot den norska och finska marknaden. - Ytterligare ett lokalt företag som tar vara på de möjligheter som finns. Att koppla ihop konst och design och ta tillvara de lokala konstnärer som finns, för att återspegla kulturen och naturen som är en del av vårt ursprung, känns som ett vinnande koncept, säger Jeanette Wäppling, kommunstyrelsens vice ordförande.

- Konsten och produkten ska gå bra ihop. Det läggs otroligt många timmar på produktutveckling och det är viktigt att konstnären blir nöjd och känner sig stolt, fyller Adam och fortsätter; Gällivare är vår kärna, det är här vi utgår ifrån. Vi växer hela tiden och det känns som att vi hittat rätt sätt. -Team Lappland har ett fantastiskt koncept. Att låta lokala konstnärer skapa underbara ting med kvalité, där varje föremål är ett konstverk i sig och till ett förmånligt pris, säger Lars Alriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Team Lapland har ett fantastiskt koncept. Att låta lokala konstnärer skapa underbara ting med kvalité, där varje föremål är ett konstverk i sig och till ett förmånligt pris. 13


ÄVENTYR

Drömjobbet: Bergsguide

Tips på favoriter i närområdet Sarek: Vilt och svårtillgängligt, riktigt häftigt. Här ligger de flesta av Sveriges 2000-meters toppar. Stora Sjöfallet: Känt som Sveriges absolut bästa plats för isklättring, samt toppturer! Tågförbindelsen mot Abisko, Riksgränsen och Narvik: Längs hela sträckan ges möjligheter till skidåkning och isklättring i världsklass. Harsprånget i Porjus: Bra sportklättring på sommaren, och isklättring på vintern, bara 40 minuter bort.

Som klättrare och skidåkare drömmer Alexander Nordvall om att leverera unika och säkra upplevelser i storslagna miljöer. Det kan snart bli verklighet då han som första person från Gällivare antagits till utbildningen för internationellt certifierade bergsguider. Alexander Nordvall, 25, gör det mesta som går att göra uppe i bergen runtom i världen. Alpin vinterklättring, isklättring och toppturer under vinterhalvåret och klättring varvat med löpturer när säsongen växlar. I grunden är han skidåkare och det var under en resa i franska alperna som möjligheten att ha bergen som arbetsplats introducerades.

- De pratade om bergsguider som personer som var väldigt erfarna och visste hur man hanterade alla situationer bland bergen. Då tänkte jag för mig själv att det lät som någonting spännande. Jag visste inte att det var ett yrke på det sättet och det kändes som en utmaning, säger Alexander Nordvall. En utmaning blev det. Kraven för att bli antagen till utbildningen hos Svenska Bergsguideorganisationen är höga, bland annat fem års klättererfarenhet, fem års skiderfarenhet och en förteckning över minst 50 alpina bergsturer. Men i maj fick Alexander veta att han är antagen. - Det känns jättestort, ett mål som jag har haft i ganska många år. Man har uppoffrat mycket och det känns viktigt att det har gått vägen, säger han. Drömmen om att bli certifierad internationell UIAGM / IFMGA-bergsguide handlar om att få leverera unika och säkra upplevelser i bergen. - Jag insåg hur kul och givande det är att kunna ge den här upplevelsen åt andra människor, och kunna fatta beslut om risker och belöningar inte bara för mig själv. Det är jättehäftigt att få den möjligheten, säger Alexander Nordvall. I dag har han och flickvännen Sofie bosatt sig i Narvik för den absoluta närheten till bergen men han vill ändå lyfta möjligheterna omkring Gällivare. - I själva Gällivare finns det egentligen inte så mycket bortsett från Dundret, som erbjuder bra topptursmöjligheter. Men drar man radien på två timmar finns det en hel oändlighet av berg för skidåkning och klättring. Instagram: alexandernordvall

14


FILMKARRIÄR

Ny TV-serie spelas in Produktionsbolaget Filmlance, med succéer som Bron, Springfloden och Beck-filmerna, är på gång med en ny TV-serie. En filmatisering av författaren Fredrik Backmans senaste roman Björnstad. Det är fortfarande en del hysch hysch kring produktionen, men att Gällivare finns med som planerad inspelningsplats kan man avslöja.

Så här beskriver produktionsbolaget själva handlingen: Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och om 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Det är också historien om föräldrarna, syskonen, tränarna och alla andra som tillsammans utgör Björnstad. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, om hur snabbt ett kollektiv kan lära sig att blunda och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång. Det ska för övrigt nämnas att författaren Fredrik Bergman även skrivet En man som heter Ove, och hans böcker har sålts i mer än fem miljoner exemplar över hela världen.

Letat miljöer & statister Representanter för bolaget har under senhösten varit på plats i Gällivare/Malmberget och letat efter tänkbara inspelningsplatser. I början av december var bolaget åter på plats i Gällivare. Denna gång för att genomföra en audition för statister och mindre roller som kan bli aktuella. - Det kom ca 90 personer och vi är nöjda med resultatet, berättar Linnea Bergman från bolaget Filmlance och som ansvarade för audition. Alla som anmält sig hade kanske inte möjlighet att komma den utsatta dagen, men det är möjligt att vi kommer tillbaka en gång till för en komplettering, avslutar Linnea. Ett tips för den som är intresserad är alltså att hålla koll på Filmlance sida på facebook, där dag och tid publiceras om det blir aktuellt med ytterligare en audition?

https://m.facebook.com/BjörnstadFilmlance-770194666654766/ 15


BÄSTA NOVELLEN

Hallå...

- Ellen känner sig inte lika hemma i arbetet med renarna som hennes storebror Isak gör, berättar Moa. Berättelsen är inte självupplevd, men jag tror ändå att det är en känsla som kan uppstå bland tjejer inom renskötseln.

Foto: William Älgebrink

Skrivandet har alltid varit en viktig del av Moas liv. Under hennes uppväxt i Malmberget kunde skrivandet ske både skönlitterärt och i dagboksform, och handlade bland annat om samhällsomvandlingen. - Att Malmberget håller på att försvinna har påverkat mej och det har varit självklart att skriva om det. Det är sorgligt och framkallar starka känslor när jag skriver om det, säger Moa.

- När de ringde blev jag först väldigt förvånad. Det var ett dolt nummer och jag hade inte alls förväntat mig att få det samtalet. Sen när jag förstod att jag faktiskt hade vunnit så blev jag förstås jätteglad. Moa Backe Åstot, 20 år, från Malmberget vann i september priset för bästa novell i Sveriges Radios riksomfattande berättartävling ”Berätta en bild”. Novellen ”En liten röd droppe” utspelar sig under sommaren i kalvmärkningstider. Läsaren får följa två syskon, lillasyster Ellen och hennes storebror Isak, i deras relation till varandra och i arbetet med renarna.

Just stora känslor för något är det som inspirerar Moa till att skriva. Hennes intressen har nu tagit henne vidare till distansstudier i skrivande på Jakobsbergs folkhögskola och även till studier i lulesamiska via Umeå universitet. Idag bor hon i Jokkmokk för att vara närmare sina samisktalande släktingar under sina språkstudier. Ortsbor har uppmärksammat och hyllat Moa för att hon sprider kunskap om den samiska kulturen och fjällområdena i Jokkmokk och Gällivare. - Idag släpps det få böcker av samiska författare. Min dröm är att skriva flera böcker som utspelar sig i samiskt område och riktar sig till unga människor. Priset jag vunnit har helt klart inspirerat mej till att skriva mer, avslutar Moa. *Under våren 2019 kommer novellen ”En liten röd droppe” att sändas på Sveriges Radio.

Foto: Kent Wingsund

Kommunens miljöstrateg Lina Andersson, som tog initiativet till aktiviteten, är nöjd med utfallet. -Vi fick in ett 40-tal anmälningar och valde ut 15 med lottens hjälp, och det hela kunde rulla igång i början av november som planerat. Det är roligt att det var ett så stort intresse och det ska bli spännande att summera resultatet framåt vårkanten, säger Lina och hoppas att fler väljer att cykla lite oftare och därmed bidra till en bättre miljö.

Ta cykeln istället! I mitten av oktober efterlyste kommunen utmanare som ville vara med och bidra till ett hållbart resande i Gällivare kommun. Detta genom att under perioden 1 november - 30 april cykla mer än hälften av sina vanligaste vardagsresor.

16


Foto: Michael Renström

INITIATIVKRAFT

I Kullen gör man det själv På eget initiativ startade föräldrarna i Koskullskulle en fritidsgård. Varje torsdag mellan klockan 18–21 förvandlas Kos AIF:s klubblokal till en fritidsgård som drivs ideellt genom föreningen. Det är föräldrar som tagit saken i egna händer och ordnat en träffpunkt för ungdomarna. - Vi kände att ungdomarna ska ha ett mysigt ställe att träffas på och kunna umgås, en meningsfull fritid och någonstans att komma in och värma sig om det är kallt, säger Pernilla Oskarsson. Från början var de 15 föräldrar som delade på ansvaret, i dag är det något färre men det är alltid två vuxna på plats varje torsdag. - Jag gör det för att barnen tycker att det är roligt att komma hit, och då vill man ju ställa upp, både för mitt eget barn och för andras, säger Eva Engman. På fritidsgården kan ungdomarna bara träffas, titta på tv, fika gott eller utmana varandra i kortspel, pingis eller biljard. Ibland anordnas det temakvällar med matlagning, bakning eller pyssel.

Kvällens föräldrar på plats. Från vänster; Eva Engman och Katarina Larsson.

Allt är roligt - Vi brukar hänga med kompisar och göra saker tillsammans. Allt är typ rolig och jag är här varenda torsdag, säger Alvina Karlsson. - Och på sommaren är vi ute och spelar fotboll och leker kurragömma, det är jättekul för att det är så stort här, inflikar Amelia Sedig. Varje torsdag kommer i genomsnitt 30 ungdomar och det finns en önskan att fritidsgården ska ha öppet mer. Pernilla Oskarsson efterlyser fler som vill hjälpa till. - I första hand för att få det att gå runt och sen för att eventuellt kunna ha öppet fler dagar i veckan. Barnen vill ju det och frågar varför vi bara har öppet på torsdagar, men det är vad vi mäktar med just nu, säger hon. - Det är ett positiv initiativ och jag gillar kraften som finns, att man bestämmer sig för att nu tar vi tag i det här och så blir det av. Det är otroligt viktigt att det finns meningsfulla aktiviteter för barn och unga, och att vuxna är med i matchen, säger Sven Lundgren, avdelningschef för service och fritid. 17


Foto: Michael Renström

RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Första IB

från Gällivare I januari 2017 tillträdde Frida Klarin, 25, sin tjänst som brandingenjör på räddningstjänsten i Gällivare. Och nu har hon tagit nästa steg i karriären och tjänstgör även som IB (Inre Befäl) på SOScentralen i Luleå. Den första från Gällivare. Sedan mitten av november arbetar Frida Klarin som IB (Inre Befäl) för räddningstjänsterna i delar av Norroch Västerbotten. Då jobbar hon på SOS-centralen i Luleå och ansvarar för att upprätthålla beredskapen i området. - Inre befäl hanterar 13 kommuner och jag tyckte att det lät spännande att få vara den som sitter och hanterar så många kommuner och resurser. Jag har strävat efter att komma dit, säger Frida Klarin. Som inre befäl arbetar hon huvudsakligen med att bedöma räddningsinsatser, fördela resurser, omvärldsbevaka och samverka med berörda aktörer. Funktionen finns tillgänglig dygnet runt, alla dagar i veckan, och fördelas just nu mellan 12 personer. Frida har hunnit med några 24 timmars pass nere på SOS-centralen.

- Det känns jätteroligt och spännande. Man får tänka på lite olika nivåer. Som befäl här hemma så hanterar jag den specifika insatsen med tillgänglig personal, men som inre befäl måste man tänka ur ett större perspektiv. Flera olyckor kan ju ske samtidigt i en kommun eller ett område. Det är ett stort ansvar men det är också det som får mig extra motiverad och inspirerad att prestera, säger Frida. Målet har alltid varit att bli ingenjör men att det skulle bli just inom räddningstjänsten var lite av en slump.

Räddningstjänsten i Gällivare är en så kallad heltidsstation, dvs bemannad dygnet runt. Sedan några år tillbaka är stationen ansluten till SOS larmcentral och räddningschefen Henrik Lyngmark har haft som målsättning att Gällivare ska vara representerad i nyckelfunktionen som Inre Befäl.

Frida satt och bläddrade i universitetskatalogen och det bara blev så att hon stannade till lite extra vid utbildningen till brandingenjör. Det kanske hade att göra med att hennes pappa arbetat vid räddningstjänsten i Gällivare, berättar hon. - Det var något som väcktes hos mig, att det lät spännande. Man kan välja två spår som brandingenjör, jag har hela tiden tänkt att jag vill jobba inom räddningstjänsten. Och det känns rätt nu.

- Det känns bra att vi nu är med i matchen och att Frida Klarin är vår första representant från Gällivare är verkligen roligt. Jag är övertygad om att hon kommer att göra ett bra jobb, säger Henrik.

Ett brev betyder så mycket Under hösten fick räddningstjänsten i Gällivare ett brev från regeringskansliet. Det var undertecknat av justitieminister Morgan Johansson som å regeringens vägnar riktade ett stort tack för alla insatser i samband med sommarens skogsbränder. -Jättekul att regering uttrycker sin tacksamhet för det arbete som landets räddningstjänster gör. Hela vårt team på station och våra räddningsvärn i Skaulo, Nilivaara, Ullatti och Nattavaara gjorde ett otroligt arbete i somras, säger räddningschef Henrik Lyngmark. Under en treveckors period hade vi över 200 skogsbränder att hantera i länet och Gällivare var en av de kommuner som drabbades hårt. En stor eloge till alla, inte minst familjer och anhöriga, för mycket goda insatser!

18


VINTERKRYSSET YTTRA

BJÖRK- SIG SKAL SEGERRUNDA

STRAM SNITTA

ENTUSIASM HUR SA? GUDARNAS KONUNG

MEDELHAVSREMSA

LEDIGA SEDATIVT HAR EN STOR GE OLIVROVKVIST I UPPHOV FÅGEL NÄBBEN TILL VÄNLIG

PASTAN I ASIEN HAR VISARE

DYNOR HAR DAVID VÄYRYNEN

PIPPI OCH KONT TRE I ANANAS

SNIDA OCH UTHUGGA

PERSER

SISTA OCH FÖRSTA

SKÄLVDE KRÄMEN SOM HELAR

MJUK

GÅR I LEDNINGEN

LITER

LITET RUM ENERGIBOLAG

FÖRT TILL ALTARET DÖVADES

FISKELINAN KÖR PÅ SPÅR

DELFINKÖTTSSAMORDINATIONEN MANNATRI- PERFEKTA UM PLATSEN BINDA

SAM- HÅLLER MAN- PSYKET I DRAGITS SCHACK

STÅR PÅ RAD

AVFALL FRÅN SPINNERIET

SLUT MITT I KVÄVET ASAR

PLACERAT STORM

SYRE

LÄMNANDE

ETUI FIKTIV LJUSNÄTKÄNSPYTON LIGHET

SISU FRUSNA SJÖARNA

HJÄLPER

SPELANDE

DÅ ÄR PÅSKEN 2019

KL. 22

RESA

A 4

TIDIG SKÅDESPELARNAMN

ÄNGLASTAD FRETT

GLOR VI PÅ FÖLJANDE

TVBOLAG GODS

IMMUNFÖRSVARSSJUKDOM

FRISYRLINJEN

RÖRA PÅ DESSA SES MUSIKTECKEN

Bland de rätta svaren drar vi 10 vinnare Skicka rätt svar senast 15 januari till: Gällivare kommun Informationsenheten Michael Renström 982 81 Gällivare E-post: post@gallivare.se

PENSION OCH GOLFTOUR

I TORSDAGSSOPPA ETAPP

GÖRS NÄR MAN FRÅNSÄGER SIG KVINNA

VÄDERSTRECK

ÅSKGUDEN

PICKUP

KÅRE VATTENDRAGET

SAKEN DÄR OXUDDE 136-18

Namn:................................................................................................... Adress:................................................................................................. Postnr:.................................................................................................. Postadr:................................................................................................ Telefon:.................................................................................................

19


Foto: Kenneth Strömberg

POSTKODLOTTERIET IGEN

Favorit i repris

Så var det då dags för Postkodlotteriet att än en gång besöka Gällivare och låta pengarna regna ner över lyckosamma lottägare. Denna gång, i slutet av november 2018, var det ”bara” tre miljoner som skulle fördelas. Många glada miner syntes i vimlet och gladast var nog Sture Hedström som kammade hem storvinsten på en miljon.

- Jag trodde inte det var sant när det stod mitt namn på checken när containern öppnades, berättar Sture och fortsätter; oväntade extrapengar som definitivt förgyller min tillvaro liksom för nära och kära. Delad glädje är dubbel glädje.

Putte Nelsson på plats - Jättekul att vara tillbaka igen. Det här är väl tredje eller fjärde gången på kort tid som jag är här, säger programledaren Putte Nelsson och fortsätter; jag gillar Gällivare och det är härligt att få vara i Lappland som omväxling till det landskap jag bor i.

20

Gällivare kommun tackar för besöket och hälsar Putte & co välkommen åter igen, och igen, och igen ...


Foto: Michael Renström

MILJÖMEDVETNA

Bakre raden fr vänster: Mats Pettersson, Lina Andersson, Åsa Eriksson och Jonas Gustavsson. Främre raden fr vänster:: Emil Rannestam, Sam Minde, Edvin Malmelöv, Hugo Malmelöv och Michelle Gustavsson.

Elever löser miljöuppdrag Årskurs fyra valde att fokusera på ”Klimatsmart med I förra numret av kommunbladet skrev Mats kläder” där uppgiften var att ta reda på hur klimatsmarta Pettersson i ”kommunchefen har ordet” om gällivareborna är när det gäller deras egen klädkonsumhur kommunledningskontoret plockat 312 kilo tion och hur kläderna kan få ett längre liv. I ”Jord till skräp på 45 minuter mellan Folkets hus och bord” valde årskurs fem att arbeta med hur långt maten Sandviken. Han uppmanade invånarna att färdas samt en klädbytardag som eleverna ska sluta skräpa ner och ta ansvar för att göra arrangera på skolan. ”Här kommunen bättre. Malmens Friskola på Malmens var mitt uppe i att planera årets - Det har varit svinkul, världens roligaste Friskola jobbar vecka. Vi har lärt oss att man inte ska slänga temavecka när krönikan landade i så mycket kläder, det är jättedåligt för milbrevlådan och temat liksom föll på vi ständigt med jön, säger Edvin Malmelöv, årskurs fyra. plats. miljö och hållbar - Här på Malmens Friskola jobbar vi ständigt med miljö och hållbar utveckling och som ett led i detta så har vi arbetat med en temavecka om ekologisk hållbarhet. Årets tema blev inspirerat av Mats krönika, säger Jonas Gustavsson, rektor på Malmens Friskola.

Eleverna bjöd in Lina Andersson och Mats utveckling och Pettersson som fick lyssna på redovisningsom ett led i detta arna och berätta om sitt arbete. så har vi arbetat - Jag tycker att eleverna har gjort det så med en temavecka bra. Det var roligt och intressant, och även om ekologisk om jag arbetar med dessa frågor dagligen så hållbarhet” fick jag mig en tankeställare. Ett svårt upp-

Skolan vände sig till kommunen för att få förslag på uppdrag till eleverna, i årskurs fyra och fem, och fick napp hos Lina Andersson som arbetar som miljöstrateg.

- Vi fick ett uppdrag av Lina att ta reda på vad vi gör och vad vi vill göra i Gällivare för att vara klimatsmarta, och hur vi kan konsumera mindre, säger Åsa Eriksson, lärare i årskurs fyra.

drag som de fullföljde med bravur, säger Lina Andersson.

- Det har varit en jättebra vecka, det är viktigt att man samarbetar med företag, kommunen och andra instanser. Bara det här med att ge uppdrag till eleverna, de har varit eld och lågor, säger Jonas Gustavsson.

21


SERVICE- OCH TEKNIK

SOCIALFÖRVALTNINGEN

Åka skidor, skridskor eller skoter? Oavsett vilket av alternativen som du föredrar så kan du enkelt, via din dator eller smartphone, ta reda på vilka skidspår och skoterleder som är pistade eller vilka isbanor som är skottade. Detta kan du göra på tre olika sätt: • Gå in på www.track4outdoors.com (välj Gällivare vinter för att se skidspår och isbanor eller Gällivare skoter för att se skoterleder)

Koll på läget Nu lanseras ”Gällivare omsorg” en app för anhöriga till brukare i kommunens äldreboenden. En effektiv informationskanal för kommunen och ett bra planeringsverktyg för alla närstående. Syftet är att förbättra anhörigas möjlighet att få information och veta vad som händer på respektive boende. En enklare väg till ökad delaktighet. I den lättnavigerade appen finns kontaktuppgifter till personal på alla avdelningar, vägbeskrivningar, veckans matsedel och en planeringskalender där aktuella aktiviteter läggs in. Sofie Nyström jobbar som välfärdssamordnare inom socialförvaltningen och är i full gång med att introducera appen och utbilda personalen på alla äldreboenden. - Det är verkligen roligt att vi med teknikens hjälp får möjligheten att bli ännu bättre och samtidigt bidra till att öka känslan av trygghet bland anhöriga, inte minst för de som kanske bor lite längre bort, säger Sofie. Hennes förhoppning är att den nya appen landar väl bland användarna och hon ser framför sig hur det lite längre fram finns fler smarta funktioner, exempelvis att kunna skicka bilder och video. Samtidigt vill hon noga understryka att den personliga integriteten bland de boende alltid kommer i första hand. Appen ”Gällivare omsorg” ligger inom ramen för det nya begreppet välfärdsteknik, som handlar om att med teknikens hjälp öka kvalité och säkerhet i tjänster som erbjuds. Detta har kommit för att stanna och för socialtjänsten i Gällivare kommun har den resan kommit en bit på vägen. Fortsättning följer … 22

• Ladda ner appen: track4outdoors, (välj Gällivare vinter för att se skidspår och isbanor eller Gällivare skoter för att se skoterleder) • Via vår hemsida www.gallivare.se/Kommun/Fritid/ (välj sedan skidspår, skoterleder eller isbanor) Svenska skidförbundet har även tagit fram trivselregler för skidspår, dessa finns nu att läsa på vår hemsida.

Felanmälan Om du upplever brister eller fel så är du välkommen till vår felanmälan som du når på tre olika sätt: • Via vår hemsida www.gallivare.se/ • Ladda ner appen: felanmälan Gällivare • Ring: 0970-818 213 Service- och Teknikförvaltningen


Kommer snart! 1/1 Fiskepremiär i Sammakko 7/1-22/4 Skidskola, Friluftsfrämjandet 12/1 Julgransplundring kl. 12-14, Gällivare Museum 19/1-16/2 Utställning Anita Midbjer, Jordmån, Gällivare Museum 19/1 Kaamosfirande på hembygdsområdet, Soutujärvi Hembygdsförening 25-27/1 Polarvinternatten 6/2 Samernas nationaldag, Gällivare Museum 12/2 Fettisdag Hembygdsgården Nilivaara 14/2 Alla hjärtans dag konsert Kulturskolan kl. 18:30 23/2-9/3 Konstutställning 1-3/3 Lilla VM Gve/Mbgt, Maif 4-10/3 Sportlovsaktiviteter på Gällivare Museum 5/3 Fettisdag på Hembygdsområdet Gällivare 5/3 Fettisdag firas i Hembygdsgården Nattavaara 9/3 Trekantsloppet. Arrangör: Hakkas GOIF, Ullatti IF, Sammakko FSF 9/3-14/4 Vintercafé öppet helger kl. 11-16, Moskojärvi Bygdegårdsförening 15-17/3 Vintermarknad på Hembygdsområdet i Gällivare 15/3-6/4 Utställningar Åke Aronsson, Det glömda Laponia samt Fia Kvissberg, Modern Kvinnan, Gällivare Museum

Filmstudion visar 31/1 - Som en dans 7/2 - Little Wing 28/2 - Mot solnedgången 7/3 - Sonita 14/3 - Huset vid havet 21/3 - Call me by your name 28/3 White sun

15-17/3 Gällivare Vintermarknad 23


Nytt för året är ett ”Mångfalds- och integrationstorg” som ska hjälpa utrikesfödda och arbetsgivare med utbyte av kontakter och kunskap som i slutändan kan leda till jobb. Några framstående Gällivarebor kommer också att delta. Förutom allt detta kör vi en tipsrunda med aktuella frågor och fina priser. Kom och mingla, prata jobb och heja på dina favoriter!

Välkommen på hemvändarträff i Malmbergets sporthall på juldagen

Klockan 13.00–16.00 finns flera av Gällivares arbetsgivare, Arbetsförmedlingen, bostadsföretag, organisationer och föreningar på plats för att informera och berätta om rekryteringsbehoven. Det finns över 100 lediga tjänster att söka. Gällivare behöver fler duktiga människor – kom du också.

Välkommen till kommunens mötesplats i foajén Representanter för den politiska ledningen och olika verksamheter finns på plats och berättar om framtida rekryteringsbehov och den pågående samhällsomvandlingen.

Under dagen spelas spännande handbolls- och fotbollsmatcher.

Nästa nr av Kommunbladet kommer i mars 2019

Har du tips eller synpunkter om Kommunbladet kan du skriva till: post@gallivare.se eller Kommunledningskontoret, Informationsenheten, 982 81 Gällivare Kommunbladets redaktion

VIKTIGA NUMMER

önskar redaktionen

I nödsituation Vid en kris eller allvarlig händelse Sjukvårdsrådgivningen Ambulans i icke brådskande fall Räddningstjänst Sotningsväsendet Felanmälan (Ang vatten och avlopp, gator och vägar, kommunens fastigheter) Risklinjen - om du upptäcker olycksfallsrisker i din omgivning Socialjour, efter kontorstid Socialtjänsten, dagtid, akut Polisen Gällivare

Ring 112 113 13 Ring 1177 0920-22 02 75 0970-551 65 0980-100 11 818 213 020-93 00 00 818 212 818 000 114 14

Profile for Gällivare kommun

Gällivare kommunblad nr 4 2018  

Gällivare kommuns officiella tidning. REnew!

Gällivare kommunblad nr 4 2018  

Gällivare kommuns officiella tidning. REnew!

Advertisement