TUUSNIEMI Tuusniemen kesälehti 2023

Page 1

Kesälehti 2023 MUUTOKSEN MAKUJA OTA TALTEEN. KYLIEN KAIKUJA

UUTTA KOHTI

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä hyvinvointialueiden hoidettavaksi, on kuntien elinvoiman kehittämisnäkökulmanoussutselvästiaikaisempaa suurempaan rooliin. Tähän on tartuttu myös Tuusniemellä.

Muutama esimerkki. Kunta on aloittelemassa kiinteän laajakaistaverkon laajennushanketta. Teollisuusalueelle on rakentumassa uutta yritystoimintaa. Suunnitteilla on myös keinoja paikkakunnan pitkäaikaistyöttömyyteen tarttumiseksi hankkeenavulla.

Tällä tavalla voidaan jo osaltaan ennakoida tulevaa työ- ja elinkeinopalvelujen uudistamistyötä, jonka lopputuloksena nämä palvelut tulevat siirtymään valtioltakuntienhoidettavaksivuoden2025alusta.

Monenlaista on siis kunnan elinvoiman lisäämiseksi tekeillä. Ennestään Tuusniemellä on jo olemassa hyvät asumisen puitteet tonttivaihtoehtoineen.

Tuusniemellä on myös virkeää yhdistystoimintaa ja mukaan mahtuvat vielä uudet tulijat. Kunta toivottaa tervetulleiksi niin paluumuuttajat kuin uudetkinasukkaat.

Toivotan Tuusniemen kesälehden lukijoille virkistävääkesää.

SISÄLTÖ

Kunnanjohtajan tervehdys, lehden sisältö

”Ei muuta kun hojo hojo”

Kesätapahtumat

Palveluilmoituksia

Punaisen tuvan hyrinää

Kylien kaikuja

Kehityshankkeita

Kylätalot

Majoitusta

Tuusniemen palvelukartta

Palveluilmoituksia

Syö ja soppaile

Nuorisovaltuuston tervehdys

Duus Sport 2023

Kauhua rotkolaaksossa

Palveluilmoituksia

JULKAISIJA PÄÄTOIMITTAJA

Tuusniemen Teollisuus Oy 2023

Tuija Valta

Paavo Rajamo

Tuija Valta (elinkeinot)

Feelwood Oy

Minna Rajamo

Tuusniemen Teollisuus Oy:n, Tuusniemen kunnan, Feelwood Oy:n, Minna Rajamon ja yrittäjien sekä yhdistysten markkinointikuvia, ellei muuta mainittu

PAINOPAIKKA PAINOSMÄÄRÄ

PunaMusta Oy 2023

7 000 kpl

Kaikki kesälehden tiedot koottu toukokuussa 2023. Muutokset mahdollisia. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Tarkista viimeisimmät tiedot verkkosivuilta.

2
Timo Kiviluoma, kunnanjohtaja
tontit Tuusniemen Teollisuus Oy:n elinkeinosivu Kunnan palvelutiedot 2 3 4 6 7 8 9 10 11 12 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Tuusniemen kunnan
TOIMITTAJA KIRJOITTAJAT TAITTO VISUAALINEN SUUNNITTELU VALOKUVAT

"EI MUUTA KUN HOJO HOJO..."

Viihdekeskus Hojo Hojo sai uuden yrittäjän, kun yrityskaupat varmistuivat toukokuun lopulla. Joensuulainen Kirsi Naumanen otti vetovastuun ja alkaa kehittää maankuulua tanssipaikkaa kohti haaveitaan. Yrittäjätaustainen Naumanen haluaa samalla nostaa Tuusniemeä vetovoimaisemmaksi ja on innoissaan yhteistyömahdollisuuksista paikallisten yritysten kanssa.

Hojo hojo on uudelle omistajalle tuttu jo vuosien takaa, sillä kesämökki on sijainnut Tuusniemellä 25 vuoden ajan, ja sieltä innokas tanssiharrastaja on suunnannut Hojo Hojoon myös karaoken, toisen harrastuksensa, pariin. Nyt yksi haave, työ tanssilavayrittäjänä on toteutumassa, ja siihen liittyy paljon suunnitelmia.

Majoituspuolen uusiminen alkaa vaiheittain, tiloja kunnostetaan ympäri kesän. Kirsi haluaa painottaa, että koska kaupat toteutuivat näin myöhään keväällä, niin tänä kesänä ei kaikkea saada uudistettua.

Asteittainen kehittäminen avaa kokeilumahdollisuuksia, ja Kirsi on avoin kuuntelemaan ideoita yhteistyökumppaneiden lisäksi myös asiakkailta, koska heillä on paras asiantuntemus Samoin ruokailupalvelut kokevat uudistuksen ja vähittäismyynti palaa tarjontaan.

Avajaiset pidetään 9. kesäkuuta Janne Tulkin tanssittamana. Kesän ohjelmistoon voi tulla vielä muutoksia, joten Hojon ohjelmistoa ja muita toimintoja kannattaa seurata yrityksen facesta ja sivuilta. Kirsi hehkuttaa juhannusta, sillä hänen pitkäaikainen suosikkinsa, Iso-D eli Danny, tulee esiintymään Jani Jalkasen orkesterin kanssa. Tämä on Dannyn kolmas keikka Tuusniemellä.

Tanssien lisäksi Hojoon on suunnitteilla tälle kesälle majoittujille järvi- ja rantavälineiden vuokrausta, parkour-rata sekä pomppulinnapuisto lapsille ja tilaussaunalautta.

Aivan yksin ei Naumasen tarvitse haaveilla tanssilavan kehittämisestä, sillä hänen apunaan toimii kollega Mari Siltakoski, jonka kanssa yhdessä he tuovat lisää naisenergiaa Tuusniemen Puistosatamaan.

Haaveita ja suunnitelmia suuria on kesäteatterista ja hotellista alkaen Kirsi haluaa katsoa viiden vuoden päästä mitkä niistä toteutuvat, ja millaista yhteistyötä saadaan aikaiseksi.

3

TUUSNIEMI KESÄTAPAHTUMAT

KESÄKUU

Pe 9.6. klo 17-19 Kesäkauden avajaiset Tuusniemen Puistosatamassa. Esiintyjinä mm. Misse-kissa, Kangastus ja Puijon Paroni. Tuusniemen kunnan vapaa-aikatoimi.

Pe 9.6. klo 20-01 Viihdekeskus Hojo Hojon avajaistansseissa Janne Tulkki.

La 10.6. Kyläkauppapäivä Kosulassa. Rompetori. Luostaritien kyläkauppa.

Ma-ke 12. - 14.6. klo 12-16 nuoriso- ja järjestötila Päätalo. ”Langan Matka”-päiväleiri alakouluikäisille. Leirillä tutustutaan erilaisiin luonnonmateriaaleihin ja niistä valmistettaviin lankoihin. Leiriin sisältyy vierailu Kurjenkellon alpakkatilalle, ja leiriläiset pääsevät osallistumaan alpakoiden hoitoon. Hinta jäsenille 15 €, muille 25 €. Hintaan sisältyy ohjelman lisäksi välipalat, kuljetukset ja vierailu alpakkatilalle sekä vakuutukset. Ilmoittautuminen: tuusniemi.4h.fi. Tuusniemen 4H-yhdistys ry.

La 17.6. klo 12-16 Traktorin vetokisat & Rompetori Tuusjärvellä Ruuttulassa. Kioski ja muuta oheistoimintaa. Lisätietoja 040 7536 218. Tuusjärven Tuiske.

Pe 23.6. Koivulahden retkisatamassa juhannuskokkojuhla. Todennäköisesti elävää musiikkia klo 18 ja kokko noin klo 21. Tuusjärvi-Hiidenlahti kyläyhdistys ry

Pe 23.6. klo 18 Kojanlahden satamassa juhannusjuhla. Kokko klo 20, elävää musiikkia, Koistilan osakaskunta tarjoaa nokipannukahvit, arvontaa. Paikalliset ukrainalaiset valmistavat ja myyvät lämpimiä aterioita, myös mukaan. Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys ry

Pe 23.6. Viihdekeskus Hojo Hojossa kokko klo 22 ja tansseissa Iso D eli legendaarinen Danny ja Jani Jalkasen orkesteri.

Ke 28.6. klo 18 Villa Rysselissä pohjoismainen yhteislauluilta, kahvio herkkuineen avoinna. Tuusniemen Pohjola-Norden ry, Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys ry.

HEINÄKUU

La 1.7. klo 11-13 Paikallismuseopäivä. Museotapahtuma Tuusniemen kotiseutumuseolla. Tuusniemen kotiseutuyhdistys ry.

La-su 1.-2.7. Koillis-Sawo Show Koiranäyttely Puistosatamassa. Koillis-Savon Kennelkerho ry, Soitun EräPojat ry, Pajumäen Hirvimiehet ry, Enonsalon Erä ry.

La 8.7. klo 10-15 Duus Sport -harrasteliikuntatapahtuma nuorille Tuusniemen satamassa, uimalalla ja torilla. Tuusniemen Raju ry ja Tuusniemen kunnan vapaaaikatoimi.

La 8.7. Matka Utran kesäteatteriin katsomaan Jaskamusiikkinäytelmää. Paakkilan seudun kylät ry

La 15.7. Luostaritien markkinat. Luostaritien kyläkauppa.

Pe 21.7. klo 18 rapulaulajaiset Myllykoskella. TuusjärviHiidenlahden kyläyhdistys ry

Pe 21.7. Kotiseuturetki Paakkila-LiukonpeltoOhtaanniemi. Tuusniemen kotiseutuyhdistys ry

La 22.7. Heinähässäkkä klo 14 neljäntien risteyksessä Kojanlahden keskuskopin äärellä. Vanhan kansan heinätalkoot, heinän seivästystä, haravointia (oma hanko ja harava mukaan, jos on). Kahvia, vaarinkaljaa seipään juurella, elävää musiikkia, leivonnaisten myyntiä. Voit pukeutua teeman mukaisesti. Jatkot mahdollisesti Villa Rysselissä, seuraa tulevia ilmoituksia. Säävaraus. KojanlahtiRuskila kyläyhdistys ry

Su 23.7. Kesäteatteriretki Nilsiään. Sheikki-esitys alkaa klo 14. Tuusniemen käsityö- ja kulttuuriyhdistys ry.

Ke 26.7. klo 17 Luontoillan hartaus Villa Rysselissä. Tuttuja lauluja luontoa katsellen ja kuunnellen. Kahvio herkkuineen avoinna. Tuusniemen alueseurakunta, Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys ry.

La 29.7. RalliSprint (AURORA Sprint Asfalttisarja) Tuusniemen taajamassa. Koillis-Savon UA.

Su 30.7. "Elokihhaus" klo 10 alkaen Villa Rysselissä. Rompetori, vapaa pääsy, tule myymään tarpeettomia tavaroitasi, musiikkia, kahvio herkkuineen, lounasta saatavilla 13,00/hlö. Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys ry.

4
Kuva: Marika Hätinen.

KESÄTAPAHTUMAT HYVÄLLÄ MIELELLÄ

ELOKUU

Ke 2.8. klo 18 lauluilta Levälahden satamalaiturilla. Etelä-Tuusniemen kyläyhdistys ry.

La 5.8. Oma kylätaidetapahtuma Laukka-ahossa nstalolla. Haurangin nuorisoseura ry, Pohjois-Savon Kylät ry.

La 5.8. Rompepäivä Ohtaansalmen sillan kupeessa. Paakkilan seudun kylät ry

Ke 16.8. klo 18 Savolainen messu Tuusniemen kirkossa. Musiikinopettaja Antti Janka-Murroksen säveltämä teos kirkkokuoroille ja pelimanni- orkesterille esitetään konserttina. Tuusniemen Pohjola-Norden ry, Tuusniemen alueseurakunta.

SYYSKUU

La 2.9.klo 8-16 Vetouistelun "Lowrance-cup 2023"Tuusniemen osakilpailu Juojärvellä. Kilpailukeskus Tuusniemen satama. Juojärven Kalakerho, yhteyshenkilö Eero Jäntti p.044-5943468.

Su 3.9. klo 12-16 Taidesatelliitti-tapahtuma Seinävuoren rotkolaaksossa. Kansalaisopiston syyslukukauden käynnistys, maistiaisia kurssitarjonnasta, työnäytösksiä, säävaraus. Kuopion kansalaisopisto, Tuusniemen osasto

Pe 8.9. Rantakalailta Paakkilan uimarannalla. Paakkilan seudun kylät ry.

Pe-su 15.-17.9. Pimeä kuu -festivaali, pimeän taivaan hanketapahtuma Hojo Hojossa ja Seinävuoren rotkolaaksossa. Pimeän taivaan hyödyntäminen osana vastuullisen matkailun kehittämistä -hanke

La 23.9. Syysvaellus, ohjattu vaelluspäivä. KoillisTuusniemen kyläyhdistys ry, Tuusniemen kunnan vapaaaikatoimi.

Su 24.9. JM Turkkimäki (Jokamiehenluokka). Koillis-Savon UA.

--.9. Potkupallo-ottelu Laukka-ahossa. Ehkä yleisöä, mutta paljon jälkipeliä. Haurangin nuorisoseura, Tuusjärven Tuiske.

Tapahtumia Kojanlahdessa, Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys:

7.7. klo 15 ja 21.7. klo 15 kotileivonnaisten myyntiä Kojanlahdessa keskuskopilla.

Koillis-Tuusniemen kyläyhdistyksen iltakahvitilaisuudet Kaavinkoskenrantautumispaikalla:

14.6.,19.7.ja16.8.klo18 alkaen.

Osoite: Kaavinkoskentie 631.

Tuusjärvi-Hiidenlahti kyläyhdistyksen ohjatut peli-illat Koivulahdenretkisatamassa: joka toinen perjantai

16.6.,30.6.,14.7.,28.7.ja11.8.klo18.

Tuusjärven Tuiskeen ohjatut ilmajoogat ja kahvakuulat Tuusjärvellä Ruuttulassa maanantai- ja tiistai-iltaisin. Lisätietoja ArjaToivanen 040 8656 030.

TUUSNIEMEN KYLÄT RY KANNUSTAA KAIKKIA OTTAMAAN TÄYDEN HYÖDYN KESÄKEKKEREISTÄ. NAAPURIKYLÄN, JA OMAT, TAPAHTUMAT OVAT TÄYDELLISIÄ AINOASTAAN, JOS NIISSÄ ON OSALLISTUJIA.

OTETAAN TAVAKSI VIERAILLA AKTIIVISESTI MUIDEN YHDISTYSTEN JÄRJESTÄMISSÄ TAPAHTUMISSA.

TUUSNIEMI

Kukka-, hautaus- ja juhlapalvelu

Avoinna: ma - ti 9 - 16

to - pe 9 - 17

la 9 - 13

Muina aikoina sovitusti.

Huoltotie 5, 71200 Tuusniemi 044 556 5003 / 017 661 610

Verkkokauppa palvelee www.kukkatupa.fi posti@kukkatupa.fi

Eeva Eeva PARTURI-KAMPAAMO

044 563 0347

Keskitie 25, 71200 Tuusniemi

Hoidot

sovitusti. 050 547 5490 Soininen

JALKOJENHOITO JA RENTOUTUMISPALVELU

Tuusniemi ja Kaavi, myös kotikäynnit www.koralli.net

Liity Pohjois-Tuusniemen vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkostoon!

PTVOK:n toiminta-alue käsittää

Tuusniemen kunnan alueen (pl. Paakkilan alue) sekä lisäksi Juankosken eteläisen alueen, Vehmersalmen alueelta Kohman, Jänissalon, Litmaniemen, Mustinlahden ja Ukonlahden.

Lisätietoja vesi- ja viemäriverkostoon liittymisestä: markku.litja@ptvok., 0400 327 686

www.ptvok.

Keskitie 34-38, Tuusniemi, 040 5455 788 www.tuusniemenkuntoutus.fi

TUUSNIEMEN VANHUSTENKOTIYHDISTYS

Keskitie 8 B, 71200 TUUSNIEMI info@tuusniemenvky.fi www.tuusniemenvky.fi

Jouko Korhonen, toiminnanjohtaja, DI puh. 0400 619 237

Laadukkaita vuokra-asuntoja mm. senioreille palveluiden läheisyydessä Tuusniemen kirkonkylässä.

Puutarhatie 29, 71280 Kosula 0400 140 416 Kesän kauneimmat kukat lähipuutarhalta www.karvosenpuutarha.fi APTEEKKI TUUSNIEMEN Avoinna: ma - pe 9 - 17 la 9 - 14 www.tuusniemenapteekki.fi p. (017) 661 228 Keskie 23, 71200 TUUSNIEMI Hoida
kuntoon
kesästä!
apteekkiasiat
ja nau
ajanvarauksella
Tarja
6

LAPSET, TERVETULOA LEIKKIMÄÄN!

Varhaiskasvatusjohtaja Kirsi Tuononen ja tiimi Katri Nissinen, Paula Grenfors, Asta Lindholm, Anne Kilpeläinen, Jaana Miettinen ja Tuija Mustonen toivottavat tervetulleeksi tutustumaan päiväkodin toimintaan. Leikkipiha on avoinna iltaisin ja viikonloppuisin kaikilleTuusniemen lapsille heidän vapaaajallaan.Kesälläpihanleikkikalusteitauudistetaan.

Tuusniemen varhaiskasvatuksessa kuuluu mukava hyrinä. Päiväkoti Punainen tupa aloitti toimintansa huhtikuun alusta jaTuusjärven yksikköTuulentupa avautuu toukokuun lopulla.

Varhaiskasvatuksen työntekijät ovat uurastaneet lasten parhaaksi muokaten oppimisympäristöjä kaikille Peppi Pitkätossuille ja Vaahteramäen Eemeleille sopivaksi touhun ja puuhan paikaksi.

Oppimisympäristöihin luodaan kuvilla ja väreillä leikkiä rikastuttava miljöö, johon lapset tarttuvat mielenkiinnonkohteidensa ja herkkyyskautensa mukaan. Työntekijät ideoivat lasten kanssa leikkipisteitä ja vaihtelevat niitä aika ajoin.

Muutamien viikkojen välein supersankarit saapuvat päiväkotiin roolivaatteiden, piirustuskuvien ja leikkihahmojen muodossa. Toisinaan taas prinsessat ja prinssit perivät puoli valtakuntaa jalokivineen, pian taas palataan maahan aikojen alussa ja dinosaurukset ärjyvät toisilleen, kunnes jälleen tavallinen arki kauppa- ja lääkärileikkeineen pohdituttavat lapsia.

Mikään ei tietenkään voita ikuisia kestosuosikkeja legojen ja pikkuautojen rinnalla, tai kampaus- ja kauneuspistettä koruineen ja kotileikkiä nukkeineen.

Päiväkodissa on myös vauhtia. Liikkuminen on luvallista ja suorastaan suositeltavaa. Noin kaksi tuntia tehokasta liikuntaa päivässä saavutetaan temppuradoilla, metsässä, pihamaalla ja koulun salissa.

Posket ovat punaiset, hiki virtaa ja hengästyttää, kun me leikimme laululeikkejä, jumppaamme, juoksemme hippasta ja viestejä, sekä kuljemme temppuradalla.

Varhaiskasvatus on lasten paikka ja palvelu perheille Me haluamme tehdä hyvää ja luoda turvallista tulevaisuutta jokaiselleTuusniemen lapselle.

Teksti: KirsiTuononen.

7

KYLIEN KAIKUJA

Laukka-ahon lasten ja nuorten kerho

Kevään 2023 aikana Laukka-ahon kylällä havahduttiin tuttuun tilanteeseen. Kylällä alkoi olla jälleen runsaasti alakouluikäisiä ja sitä nuorempia lapsia, jotka kaipasivat yhteistä iltapäivätoimintaa.

Lasten vanhemmat päättivät aloittaa omatoimisen kerhotoiminnan nuorisoseurantalolla. Viikottaiset kokoontumiset ovat käsittäneet erilaista pelaamista, leikkimistä, askartelua ja muuta mukavaa yhdessäoloa.

Vanhemmat ovat kiitettävästi sitoutuneet toimintaan ja vuorollaan keksineet mielekästä tekemistä niin lapsille kuin osallistuneille vanhemmille. Yhdessätekemisestä ovat nauttineet kaikki.

Yhteinen k ylätalo ja perheiden oma aktiivisuus ovat elävän kylän tunnusmerkit.

Koillis-Tuusniemeltäkuuluu

Kaavinkosken savusaunan jälleenrakentaminen alkaa pikkuhiljaa kesän 2023 aikana. Alkutalven murehdinta palaneesta savusaunasta on muuttunut uuden saunan rakentamisen optimismiksi Uutta ja parempaa tulevaisuutta kohden mennään.

Alapuolella kuvituksena julkisivupiirroksia uudesta savusaunasta.

Monien mielessä välkkyy edelleen kysymys palon alkusyystä. Miten tulipalo sai alkunsa? Mihin aikaan? Ja viimeisenä: kuka? Poliisin tutkinta paikan päällä antoi vastaukseksi tuhopolton, mutta syyllistä ei ole löytynyt.

Teoreettinen mahdollisuus löytää sytyttäjä itää edelleen. Silminnäkijähavainnot ovat kultaakin kalliimpia. Jos joku tietää epämääräisistä liikkeistä Kaavinkoskella viime vuoden marraskuun alussa, ottakaa rohkeasti yhteyttä poliisiin.

8
Jätskitauolla Joona, Vili, Katariina, Saga, Isla, Eetu, Jenna, Kiia ja Luke Taustalla Sirpa Voutilainen, yksi Laukka-ahon lasten ja nuorten kerhon ideoijista.

MAAT JA TAIVAAT

Elävää perintöä uusille sukupolville – suunnitteilla himmelikurssi

Himmeliä on totuttu pitämään perinteisenä suomalaiseen joulunviettoon kuuluvana koristeena. Olkikruunuksikin kutsutun himmelin historia ulottuu kuitenkin sekä ajallisesti että maantieteellisesti paljon kauemmas

Aikanaan himmeli valmistettiin sadonkorjuun jälkeen ja sen annettiin riippua pirtin katossa seuraavaan juhannukseen saakka, jolloin se poltettiin. Himmelin kokoamisen ja polttamisen uskottiin takaavan viljan riittävyyden seuraavaan satokauteen saakka sekä uuden sadon onnistumisen.

Perinteeseen ja himmelin tekoon itsessään päästään mahdollisesti perehtymään ensi syksynäTuusniemellä järjestettävällä kurssilla.

Aloite kurssin järjestämisestä on syntynyt Tuusniemen Kylät ry:n toimesta ja yhdistys on vahvasti mukana kurssin suunnittelussa ja toteutuksessa. Myös paikallinen himmelinteon konkari Aino Pelkonen on mukana hankkeessa jakamassa vuosikymmenien aikana kertynyttä tietotaitoaan nuoremmille sukupolville

Taustatukea tarjoaa Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten toteuttama ja Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n rahoittama Innostu ja hyödy kulttuuriympäristöstä IHKU-hanke

Kurssi linkittyy vuosittain vietettävään Euroopan kulttuuriympäristöpäivään, jonka tämän vuotinen teema on Elävä perintö.

Suunnitelmien etenemisestä ja kurssin yksityiskohdista tiedotetaan tarkemmin

tulevan kesän ja syksyn aikana Sillä välin jännitetään, millainen tulevan kesän sää on ja millainen ruissato lähiseudun pelloilta korjataan – tavoitteena kun on, että himmeleitä päästäisiin kokoamaan paikallisista raakaaineista.

IHKU-hankkeen tavoitteena on lisätä kylien asukkaiden ja maanomistajien tietoutta kulttuuriympäristöihin ja aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvistä arvoista, herättää innostusta aihetta kohtaan, kannustaa ja tukea paikallisia toimijoita vastuunottoon omien kulttuuriympäristöjensä hoidossa ja myös rohkaista heitä hyödyntämään näitä ympäristöjä esim. kylien ja paikallisten yritystenmarkkinoinnissa.

Pimeän taivaan hyödyntäminen osana vastuullisen matkailun kehittämistä

Pimeys uhkaa kadota maailmasta ja viime aikoina sen suojelu ja valosaasteen hillintä on nostettu esille maailmanlaajuisesti.

Juuan, Kaavin ja Tuusniemen kuntien yhteinen ”Pimeän taivaan hyödyntäminen osana vastuullisen matkailun kehittämistä”-hanke haluaa olla edelläkävijä valaisemattoman yötaivaan ja pimeyden tuotteistamista matkailussa. Hankeidea lähti Olli Reijosen Syrjävaara Good Night Oy:n konseptista, jossa pimeys jo on matkailuvaltti.

Pimeyden teemalla ja yritysyhteistyöllä halutaan kehittää alueelle kokonaan uutta matkailumuotoa sekä tavoitella sesongin ja matkailijoiden viipymän pidentämistä. Hankkeeseen osallistuu alueen matkailuyrittäjiä ja kolmannen sektorin toimijoita.

Hankkeessa selvitetään kuntien pimeän taivaan kriteerit täyttävät sekä matkailuun sopivat alueet, tehdään pimeyden referenssimittauksia ja kartoitetaan sitä, miten tuotettua dataa voisi hyödyntää markkinoinnissa..

Hanketta rahoittaa Lapin Ely-keskus, jonka tuki on 90% kustannuksista. Toteutusaika on 1.12.2022 - 30.9.2023.

Hanketta hallinnoi Kaavin kunta. Lisätietoja: projektikoordinaattori Anne Hyvärinen, 044 493 9342, anne.hyvarinen@kaavi.fi, www.kaavi.fi/pimeys

Pimeä kuu -festivaali 15. - 17.9.2023

Juuka - Kaavi - Tuusniemi

Tapahtuma on kaikille avoin festivaali, jossa tutustutaan yötaivaan ilmiöihin, pimeänkatselupaikkoihin ja pimeän suojeluun Juuan , Kaavin jaTuusniemen alueella. Tule kanssamme juhlimaan pimeää kuuta ja tähtitaivaan kirkkautta! Tule vierailemaan planetaariossa tai observatoriossa tai uppoutumaan yön ääniin ja yölintujen salaperäiseen maailmaan.

Pimeä kuu -festivaalissa nautit kokonaisen viikonlopun Juuan, Kaavin ja Tuusniemen pimenevistä syysilloista ja perinteisen vuodenkierron rytmistä. Pääset ihailemaan tulitaidetta, osallistumaan kekrijuhliin ja tutustut tähtitaivaan tarinoihin, jotka ovat säilyneet savolaiskarjalaisen kaskikulttuurin loitsuissa ja runolauluissa.

Festivaalin aloittaa perjantaina 15 9 Astromatkailuseminaari, jossa kuulet valaisemattoman yötaivaan matkailullisista mahdollisuuksista ja pimeän suojelun merkityksestä. Illalla pidetään Pimeän kuun tanssit Viihdekeskus Hojo Hojossa. Perjantain tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lauantaina ja sunnuntaina 16.-17.9. järjestetään ohjelmaa eri puolilla hankealuetta.

9

KYLÄTALOT

Tuusniemen kylillä sijaitsee yhteisöllisiä kylätaloja, jotka ovat yhdistysten ja seurojen omistuksessa. Näissä tiloissa on elävää toimintaa ympäri vuoden ja ne ovat myös vuokrattavissa esimerkiksi kokous-ja juhlakäyttöön.

Etelä-Tuusniemi

Eräveikkola, Luostaritie 3489, 71280 Kosula. Tilat 200 :lle. Sali, kahvio, keittiö, wc, suihku, kota, ulkokäymälä. Varaukset:

Antti Happonen, p 040 071 7645, ahapponen90@gmail.com

Juurikkamäki

Soitunmutka, Koirajärventie 3, 71260 Juurikkamäki. Tilat 60:lle. Eteinen, kokoustila, tupa, keittiö, wc, kota.

Vuokraus ja lisätiedot: p 040 051 2339, soitunmutka@gmail.com

Kojanlahti-Ruskila

VillaRysseli, Kojanlahdentie 847, 71280 Kosula.

Tilat 60:lle Sali, kanttiini, keittiö, kangaspuuhuone, puucee, kota.

Vuokraus ja lisätiedot: kojanlahti.ruskila@gmail.com

Koillis-Tuusniemi

Mäkimaja, Mäkimajantie 36, 71200 Tuusniemi.

Tilat noin 100:lle Sali, keittiö, ruokailutila, eteinen, makuuhuoneita, wc:t, suihku, ulkosauna, laavu.

Vuokraus ja lisätiedot: makijarvenmetsamiehet.fi, Taina Tirkkonen, p. 040 828 3121, tirkkonen.taina@gmail.com

Eräpiha, Loukeisentie 325, 71200 Tuusniemi.

Tilat 60-70:lle Tupa, parvi, jossa makuusijoja, kokoushuone, keittiö, wc, ulkosauna, nuotiopaikka.

Vuokraus ja lisätiedot: www.tmyry.bonsait.fi, jari.smolander@savonia.fi, p. 044 785 5069

Haurangin nuorisoseurantalo

Laukka-aho

HauranginNuorisoseurantalo, Kaavintie 1017, 71170 Laukka-aho

Tilat 100:lle Kaksi salia, keittiö, wc:t, kuntosali.

Vuokraus ja lisätiedot:

Piia Järveläinen, p 040 548 9040, piiaj@outlook.com

Paakkilan seutu

Erärinne, Liukonpellontie 293, 71200 Tuusniemi.

Tilat 100:lle Sali, keittiö, wc, sauna, nuotiopaikka.

Mäkimaja

Vuokraus ja lisätiedot: Vesa Hartikainen, 040-8295793, vesa.hartikainen@gmail.com

Pajumäki

PajumäenEräpirtti, Pajumäentie 295, 71200 Tuusniemi.

Tilat 150:lle Juhlasali, eteinen, wc:t, inva-wc, oleskeluhuone, kahvio, sauna, suihku, yläkerrassa majoitustiloja, nuotiopaikka.

Vuokraus ja lisätiedot:

Heikki Happonen, p 040 727 4791, heikki.happonen@gmail.com Talo on esteetön.

10
Kuva: Taina Tirkkonen.

MAJOITUSTA LUONNON HELMASSA

Korpihotelli, luksushuvila vai nostalginen mummonmökki? Saunanraikkaita juhlia tai kokouksia luontoelämyksineen? Tuusniemeltä löytyyluonnonläheistä majoitusta moneen makuun ja upeilla maisemilla. Lisää majoituskohteita: www.visittuusniemikaavi.fi

Huoneisto-jahotellimajoitusta

Hupeli

Korpihotelli ja kristillinen toimintakeskus luonnon helmassa Tuusniemen Levälahdessa. Yhteensä 80 petipaikkaa, tilaus-ravintola, saunaosasto ja uima-allas, lohilam-mikko, useita kokoustiloja. hengenvoimaary.fi / 0500 671 898

Viitakko

Huoneistomajoitusta maalaismaisemassa nykyajan mukavuuksin ja tasokas 11 hlö:n mökki. Monipuoliset kokous-, ruoka- ja ohjelmapalvelut. Savusauna ja välinevuokrausta. Soveltuu myös ryhmille, yht. 62 petipaikkaa. viitakko.fi / 045 843 1119

Lomamökit

Aimonlomamökit

Ekohenkinen mökki kalaisan Kotajärven rannalla Etelä-Tuusniemellä. aimonlomamokit.fi / 0400 158 375

AnttiHapponen

Kaksi hyvin varusteltua kesämökkiä Tuusniemellä. Metsästys- ja kalastusohjelmia. happonen.fi / 040 723 1227

Eräpaimen

Tasokasta mökkimajoitusta kauniin Suvasveden rannalla. Kaksi mökkiä 2-14 hengelle, tilattavissa lisäksi grillikota, savusauna, moottorivene, catering- ja eräopaspalveluita, kalastus- ja ravustusohjelmia sekä -kursseja. erapaimen.fi / 044 067 8373

Hottituvat

Laadukasta mökkimajoitusta erinomaisella palvelulla Kojanlahden upeissa järvimaisemissa.Yhteensä 9 erilaista 2-6 hengen mökkiä, joista osa talviasuttavia.

hottituvat.fi / 050 365 7064

KesämökkiTulisaaressa

Ympärivuotiseen käyttöön soveltuva pyöröhirsimökki lähellä Tuusniemeä Juojärven rannalla.

http://bit.ly/tulisaari / 050 363 5415

Majarinne

Tilava, erinomaisesti varusteltu 10-hengen mökki Rikkaveden rannalla. Savusauna lämpeää lisämaksusta.

huvila.net/940 / 040 503 8564

MatkailuMajoinen

Kolme tilavaa loma-asuntoaTuusniemen järvimaisemissa 8-10 hengelle.

majoinen.fi/fi / 050 439 9827

Mummontupa jakammari

Kodikasta majoitusta mummonmökissä EteläTuusniemellä Kosulan kylässä Puusauna

Aamiasmahdollisuus Luostaritien kyläkaupassa.

airbnb.fi/rooms/6618735 / 045 6341522

NatureStay

Savon sydämessä kaksi rauhallista kesämökkiä puhtaan luonnon ja kalaisan ja kirkasvetisen Juojärven rannalla.

naturestay.fi / 050 466 33 12

Soinilanlomamökit

Rantamökkejä Rikkaveden rannalla 4-6 hengelle luonnonkauniissa maisemissa. soinilanlomamokit.fi / 050 356 6361

Suvaksenmatkailu

Edustustason erähenkistä majoitusta EteläTuusniemellä. Rantahuvila 4-6 hengelle. Opastettuja metsästysohjelmia. suvaksenmatkailu.fi / 040 583 0737

Koirahotellit

Koirahotelli(Suvaksenkenneli) Erinomaisesti varusteltu täyden palvelun koirahotelli/hoitola Etelä-Tuusniemellä. suvaksenkennel.fi 040 583 0737

Metsästysmajat (majoitus-jakokouskäyttöön)

Erärinne

Metsästysseuran maja, joka on vuokrattavissa kokous- ja majoituskäyttöön. Majoitustilat 6 hengelle, kokoustilat ja astiasto jopa 100 hengelle Sauna, nuotiopaikka, koiratarha susimaenerankavijat.com/maja 040 8295 793

Mäkimaja

Vuonna 1921 rakennettu entinen kyläkoulu, joka toimii monipuolisena juhla-, kokous- ja majoitustilana Sijaitsee Seinävuori-Kaavinkoski -retkeilyreitin varrella. Majoitustilaa 12 hengelle (yhteismajoitus). Kokous- ja juhlatilat noin 50 hengelle. Piha-alueelta löytyy lisäksi laavu ja sauna. makijarvenmetsamiehet.fi / 040 828 3121

Caravan-jaleirintäalueet HojoHojo

Majoitusta lähellä Tuusniemen keskustaa Juojärven rannalla Puistosatamassa. Leirintäaluepaikkoja ja -mökkejä, hotellihuoneita. Rantasauna.Viihdekeskus HojoHojon palvelut. hojohojo.fi / 017 661 555

JuojärvenHelmi-TuusniemiCaravan Leirintäalue ja kahvila-ravintola Juojärven rannalla Puistosatamassa Leirintäaluepaikkoja, venepaikkoja. Matkailuinfo

044 7209014

66
FB: Juojärven Helmi /
74 64 65 66 67 68 70 71 72 73 75 76 77 78 79 80 81 67 77 73 11 81

TUUSNIEMEN PALVELUKARTTA

Ravintolatjakahvilat

Kellari Pupi

RavintolaTuuspata

Viihdekeskus Hojo Hojo

Juojärven Helmi

Rantamylly

Villa Rysseli

Kaupatjaliikkeet

K-marketTuusniemi

Luostaritien kyläkauppa

S-marketTuusniemi

Anun Lahja- ja Kukkatupa

Hannan kampaamo

Hieronta ja voice massage Poutiainen

HoitoSulka

Karvosen Puutarhamyymälä

Karvosen Puutarha

Keramiikkapaja Savetar

Koralli jalkahoitola

Parturi-kampaamo Eeva

Parturi-kampaamo Pirjo Miettinen

Sawon Novas

Tuusniemen apteekki

Tuusniemen Autohuolto jaVaraosa

Tuusniemen Kuntoutus

Tuusniemen OP

Silkkivilla / Lankapirtti

ViaDiaTuusniemi

Huoltoasematjalatauspaikat

Nähtävyydetjaluontokohteet

Kaavinkosken kanava

Ohtaansalmen silta

Tuusniemen kirkko

Tuusniemen kotiseutumuseo

Tuusniemen puistosatama

Täyssinän rauhan rajamerkki

Kannassaari, laavu

Myllykoski, laavu

Paimensaari, perinnetila

Pytty-saari, laavu

Seinävuoren rotkolaakso

Soukan koukkelo, luola

Ulkoliikuntapaikat

Beach volley -kentät

Frisbeegolfrata

HarjutienVauvasta vaariin -lähiliikuntapaikka

Lautalan ulkoilualue (kuntopolku)

Puistosataman uimapaikka

Turulan koulukesk. lähiliikuntapaikka

Tuusjärven lähiliikuntapaikka

Tuusniemen kuntoportaat

Uimala

Änkkäri -leikkipaikka

Jätehuolto

Hyötyjätteen keräys, Ekopiste

Ongelmajätteen vastaanottopiste

Retkeilyreititjaluontopolut

Luostarivaellus, Särkisen kota

Seinävuori-Mäkimaja-AhvenlampiKaavinkoski -vaellus

Aarnimetsän luontopolku

Kannassaaren luontopolku

Koivulahden lintutorni

Myllykosken luontopolku

Seinävuoren rotkolaakson kierto

Majoitusjamatkailu

64

Aimon lomamökit

Eräpaimen

Hottituvat

Hupeli

Juojärven Helmi (caravan-alue)

KesämökkiTulisaaressa

Koirahotelli (Suvaksen matkailu)

Majarinne

Matkailu Majoinen

Mäkimaja

Mummon mökki & Kammari

NatureStay lomamökit

Soinilan Lomamökit

Erärinne

Suvaksen Matkailu

Viihdekeskus Hojo Hojo

Viitakko

Lähiruoka-jamarjatilat

Koivuharjun kanala

Kuuselan marjatila

Mummon Marja jaVihannes

Laivalaituritjaretkisatamat

Juurikkamäen retkisatama

Kaasilansalmen retkisatama

Kaavinkosken retkisatama

Kalliolahden retkisatama

Kannassaaren retkisatama

Kohmansalon retkisatama

Koivulahden retkisatama

Kojanlahden laivalaituri

Levälahden laituri

Paimensaaren retkisatama

Summanlampi retkisatama

Tuusniemi laivalaituri

TeboilTuusniemi Recharge Charging Station
polut 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 30 56 83 84 85 16 17 28 29 31 32 34 33 35 36 37 38 39 41 42 43 40 57 58 59 60 61 82 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 62
Silmäsuon
21 22 23 24 25 26 44 45 46 49 47 48 50 51 52 53 63 27 54 55 80 81 18 19 20 86 TUUSNIEMEN TAAJAMA 1 3 4 5 7 9 10 12 13 14 15 17 28 34 35 36 21 22 23 24 25 44 46 49 48 51 52 53 27 54 55 18 19 20 29 2 44 68 80 98 12
Vaellusreitti Melontareitti Kuntaraja Vesialue Luonnonsuojelualue Natura-alue Pohjakartta MML:n maastokartta. N S W E 64 6 8 30 56 83 84 16 31 34 35 36 37 38 39 41 42 43 40 57 58 61 65 66 67 70 71 73 74 75 76 77 78 79 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 62 45 47 50 63 81 86 59 60 72 TUUSNIEMI TAAJAMA OHTAANNIEMI KAAVINKOSKI KONTTIMÄKI LAPINJÄRVI LAUKKA-AHO TUUSJÄRVI JUURIKKAMÄKI KOJANLAHTI KOSULA RUSKILA PAAKKILA PAHKASALO SOITUNSALO SALMENKYLÄ PAJUMÄKI OHTAANSALMI RANTA-KOSULA LAUKANSALO SUVASVESI JUOJÄRVI RIKKAVESI KAAVINJÄRVI LITMANIEMI VT 9, JOENSUU 80 KM > < VT 9, KUOPIO 60 KM 13 KAAVI OUTOKUMPU LEPPÄVIRTA HEINÄVESI KUOPIO RIISTAVESI 26

TUUSNIEMI

KOTIRUOKALOUNAS ARKISIN klo 10.30 - 15

KESÄLAUANTAISIN HERKKUPUFFA klo 11 - 16

Runsas salaattipöytä

MAUKKAAT PIZZAT JA GRILLIRUOAT

PITOPALVELU, ATERIAPALVELU

ANNISKELUOIKEUDET

ma-ti8-15,ke-pe8-19,la11-18

OMAN KYLÄN KAUPPA

MEILLÄ PALVELLAAN HYMYSSÄ SUIN!

PALVELUPISTE GRILLI PAISTOPISTE

TO-PE 8 - 17

TO-PE 8 - 17

JOKA PÄIVÄ

TUUSNIEMI

Palvelemme

MA - PE 7 - 21

LA 7 - 19 SU 10 - 18

10.6. Kyläkauppapäivä: Kaupan 13-vuotissynttärit, Kahvitarjoilu klo 10 -14, Rompepäivä (ilmaiset myyntipaikat) muurikkalettukahvia, kotileivonnaisia, arvontaa ja tuotemyyjiä

15.7. Luostaritien markkinat klo 10 - 14

19.8. Kesäkauden päättäjäiset

alkaen klo 18

- ilmoittautumiset ruokailuun

RISTOLTA TERVEISET:

Ristolle 045 6341 522

SYKSYLLÄ 2023 ELÄKKEELLE

JA ETSIN KAUPALLE JATKAJAA. TULEHAN JUTTELEMMAAN.

Koe luonnon kauneus ja rauha - tule viihtymään rantamökeillemme Lämpimästitervetuloa! Kojanniementie 20, 71280 Kosula 050 - 3657 064 www.hottituvat.fi hottituvat@gmail.com Matkail Majoine www.majoine. 050 4399 827 Lom-asuntoje vuokraust Tuusnieme Kaavinkkell. LOUNAS ARKISIN TILAUKSESTA VOILEIPÄ- JA TÄYTEKAKUT Juojärventie 18, 71200 Tuusniemi AVOINNA ma - to 7.30 - 16.00 pe 7.30 - 14.00 TUUSNIEMEN AUTOHUOLTO JA VARAOSA OY Petri 040 767 3787 Mika 040 767 3471 LUOSTARITIEN KYLÄKAUPPA TERVETULOA joka päivä klo 10–19 Avoinna kesällä LUOSTARITIE Tuusniemi Heinävesi Luostaritie 2749, 71280 Kosula 045 6341 522 • Kauppa • Kahvio • Kotileipomo OLEN JÄÄMÄSSÄ
14

SYÖ JA SOPPAA

Nautihyvästäruoastajajuomastakesäkahviloidenjärvimaisemissajateelöytöjäliikkeistä.

Ravintolatjakahvilat

KellariPupi

Tuusniemen taajamassa sijaitseva Kellari Pupi tarjoaa hampurilaisia, karaokea viikonloppuisin, bingoa, pokeriturnauksia ja silloin tällöin myös elävää musiikkia.

Keskitie 26 / 040 7603 161

FB:KellariPupi

RavintolaTuuspata

Viihtyisä lounasravintola Tuuspata tarjoaa kikkailematonta kotiruokaa sekä laadukkaita kahvilapalveluita K-marketin kiinteistössä

Tuusniemen ytimessä

Arkisin vaihtuva buffet-lounas 10 30-15 00

Listalta saa lisäksi pizzaa, pihviä ja burgereita.

Avoinna ma-ti 8.00-15.00, ke-pe 8.00-19.00, la 11.00-18.00, su suljettu.

Jokitie 3 / 040 4181129

FB:Tuuspata www.tuuspata.fi

JuojärvenHelmi

Vierasvenesataman ja caravan-alueen palveluja sekä matkailuinfoa pyörittää satamapaviljongissa toimiva Juojärven Helmi.

Kauniita Juojärven maisemia voi ihailla 90paikkaiselta rantaterassilta.

Anniskeluoikeuksin varustetussa kesäkahvilassa on tarjolla leivonnaisia ja suolaisia herkkuja sekä virvokkeita ja jäätelöä. Myytävänä myös paikallisten yrittäjien tuotteita. Kahvilan vieressä lasten leikkialue, grillikota ja uimapaikka.

Avoinna 26.5. - 31.8. joka päivä 9.00 - 21.00.

Mustolantie 5 / 044 7209014

FB:JuojärvenHelmi

Elintarvikekaupat

K-marketTuusniemi

Kaupassa on panostettu tuoretuotteiden valikoimiin ja lähiruokaan Muut palvelut: asiamiesposti, DB Schenker-kuljetukset, matkahuolto, osta & nosta, prepaid-liittymät.

Avoinna ma-pe 7.00-21.00, la 7.00 - 19.00, su 10.00-18.00.

Jokitie 3

FB:K-marketTuusniemi

Luostaritienkyläkauppa

Legendaarinen täyden palvelun kyläkauppa, kohtaamispaikka ja käyntikohde, jota ylläpidetään savolaisella sisukkuudella ja suurella sydämellä.

Palvelut: kotileipomo, kahvila ja kesäterassi, B&B majoitusta, kesätapahtumia.

Avoinna kesäisin ma-su 10.00-19.00, muuna aikana 10.00-17.00 (ti ja to suljettu).

Luostaritie 2749, 71280 Kosula / 045 6341522

FB:Luostaritienkyläkauppa

S-marketTuusniemi

Monipuolinen päivittäistavarakauppa, laajat tuoretuotevalikoimat. Palvelut: käteistä kassalta S-etukortilla.

Avoinna ma-la 07.00-21.00, su 09.00-21.00.

Keskitie 23

FB:S-marketTuusniemi

Piha-alueella Ekopiste: Kartonkipakkaukset, paperi- , lasi- , metalli- ja muovi- sekä vaatekeräys

Erikoisliikkeet

Anunkukkatupa

Kukkatupa on Tuusniemen taajamassa sijaitseva monipuolinen ja perinteikäs yritys, joka tarjoaa yksilöllistä ja ihmisläheistä kukka-, hautaus- ja pitopalvelua, josta saa myös kotileivonnaisia tilattuna sekä lahjatavaroita.

KeramiikkapajaSavetar

Savetar valmistaa ja myy käsityönä tehtyjä koriste- ja käyttöesineitä. Kesäkauden ajan myynti Juojärven Helmessä.

Savetar järjestää keramiikkakursseja ja -työpajoja Muita palveluja: Laatupyykkärien vastaanottopiste

Meijerintie 16 / 040 590 7917

www.savetar.fi

ViaDia-kirpputoriTuusniemi

Tuusniemen ViaDia -puodissa myydään lahjoitustavaraa ja Tuusniemen toimintakeskuksen tuotteita. Lisäksi puodissa on mahdollisuus vuokrata oma myyntipöytä.

Urheilutie 3 / 044 7164 720

FB:ViaDiaTuusniemenpuoti

SawonNovasrakennustarvike

Tuusniemellä toimiva monipuolinen rakennustarvikemyymälä, josta löydät kaiken tarpeellisen rakentamiseen, mm. työkalut, maalit ja materiaalit sekä puhallusvillat tarvittaessa asennettuina. Savon Nowas myy lisäksi Jahti & Vahti -koiranruokia.

Keskitie 12 / 0400 670 713 sawonnovas.fi

Silkkivilla /Lankapirtti

Lankapuoti avoinna ajanvarauksella , puh. 040 412 0498.

Suurijärventie 91, 71210Tuusjärvi www.lankapirtti.fi

TeboilTuusniemi

Tuusniemen Teboil tarjoaa arkisin vaihtuvan buffet-kotiruokalounaan, pizzaa ja Rollshampurilaisia. Kahvilan puolelta löytyy leivonnaisia ja tuoreet munkit joka päivä.

Avoinna ma-pe 06.00-19.00, la 08.00-19.00, su 09.00-18.00.

Jokitie 1 / 045 2164772

FB:TeboilTuusniemi

Tuusniemenpalveluhakemisto Koko Tuusniemen alueen palveluhakemistonlöydätosoitteesta: www.visittuusniemikaavi.fi/ palveluhakemisto-tuusniemi

Avoinna ma-ti 9.00-16.00, to-pe 9.00-17.00, la 9-13, ke ja su suljettu.

Huoltotie 5 / 017 661610

FB:Kukkatupa www.kukkatupa.fi

Apteekki

Osaavan palvelun monipuolinen Tuusniemen apteekki palvelee S-marketin kiinteistössä

Avoinna ma-pe 09.00-17.00, la 09.00-14.00.

Keskitie 23

FB:Tuusniemenapteekki www.tuusniemenapteekki.fi

Karvosenpuutarha

Karvosen puutarha on Tuusniemen Levälahdessa sijaitseva kauppapuutarha, joka myy kesäkukkia sekä yrttien ja vihannesten taimia sesonkiaikaan suoraan puutarhalta sekä lähialueiden myyntipisteistä.

Puutarhatie 29, 71280 Kosula

0400 140 416

FB:Karvosenpuutarha www.karvosenpuutarha.fi

1 2 4 7 8 9 10 16 17 21 22 26 27 28 54 15

MOI KAIKKI KESÄLEHDEN LUKIJAT!

Me,eliTuusniemennuorisovaltuusto(nuva),olemmetänäkintalvenatehneetkaikenlaista!

Elokuvaesityksiä järjestimme kolme kertaa, ja mukavasti niissä väkeä kävi. Alakouluikäisille pidimme halloween-discon, ja se oli huikea menestys, yli 40 osallistujaa. Discossa oli myös monenlaista lisäohjelmaa, kuten kauhutunneli ja kaksi ennustajaeukkoa! Parhaita naamiaisasuja palkittiin ja hauskaa oli!

Olimme mukana järjestämässä myös nuorten bändien tapahtumaa, DuusRockia, tässä keväällä. Kangastus ja Hoops ovat nimittäintästämeidänomaltakoulultaoleviatuusniemeläis-kaavilaisiabändejä.

Kaavin nuvan kanssa olemme tehneet paljon yhteistyötä. Joulukuussa järjestimme yhdessä pikkujouludiscon Kaavin Iloskalla. Toukokuussa järjestimme yhdessä retken PowerParkiin (jipii!) ja meitähän lähti sinne Kaavilta ja Tuusniemeltä melkeintäysi bussillinen.Päiväoli pitkä,mutta sitäkinhauskempi,ja varmasti järjestämme retkiä myös jatkossa.

Tällä kaudella olemme tehneet kaksi aloitetta. Toinen aloite koskee tunnetaitojen opettamista koulussa ja toinen sisävälitunteja. Edellinen nuva oli tehnyt aloitteen uimalan kunnostamiseksi. Yllätyimme, miten iso remontti siitä sitten loppujen lopuksi tulikin! Olemme kiitollisia aikuisille, että he kuuntelivat nuorten huolia ja ottivat asian tosissaan. Myös me nuvalaiset olemme luvanneet kantaa kortemme kekoon tässä urakassa ja osallistua tarvittaessa vaikkapa maalaustalkoisiin.Onpa nyt kesällä hyvä käydä uimassa kunnostetulla uimalalla!

Kesälläkään meidän ei ole tarkoitus pelkästään lomailla. Olemme mukana järjestämässä kesäkauden avajaisia ja nuorten harrastetapahtumaa,DS23:a.AimikäihmeenDS23?Siitäonomajuttunsaviereiselläsivulla.

Tässäpä oli meidän kuulumisia tältä kaudelta. Hyvää kesää kaikille kesälehden lukijoille, rakkaille ystäville ja 4H:lle, joka sponsoroiPowerPark-retkeämme!

16
Kuva: Hanna Miettinen. Kuvassa ylärivissä Reeda Hentelä, Jenna Kulajoki, Juho Kekäläinen ja Aapo Happonen. Alarivissä Neela Miettinen, Arttu Koponen ja SanteriTarvainen. Kuvasta puuttuvat EnnaTaskinen,Tuukka Lappalainen,Tuukka Pelkonen jaTommi Pelkonen.

MIKÄ IHMEEN DS23?

DS23aikataulu

Puistosatama

DS23, virallisemmin Duus Sport 2023, on noin 11 – 16-vuotiaille nuorille suunnattu harrastetapahtuma. Liikuntapainotteinen tapahtuma järjestetään lauantaina

8.7.2023 Tuusniemen kirkonkylällä kolmessa eri kohteessa – puistosatamassa, uimalalla ja torilla. Tapahtuman kummiksi on lupautunut jääkiekkoilija Elisa Holopainen.

Lajeina tapahtumassa ovat beach volley, frisbeegolf, rodeohärkä (konehärällä), katusähly eli katusäbä, Duuskoris ja NHL23 eli änäri, jota pelataan PS 5:llä. Tapahtumaan osallistuville nuorille jaetaan tapahtumapassi, johon kolme leimaa keräämällä voi osallistua palkintojen arvontaan. Tapahtuma huipentuu satamassa järjestettävään bänditapahtumaan ja palkintojen jakoon. Livemusiikkia esittävätKangastus ja Jatkoroikka666.

Beach volleyhin, katusäbään ja änäriin on ennakkoilmoittautumiset 21.6. mennessä. Kuhunkin lajiin mahtuu mukaan vain rajallinen määrä osallistujia, jotka otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Beach volleyn ja katusäbän osallistumismaksu on 10 € / joukkue. Muut lajit ovat maksuttomia.

Beach volleyn ja änärin osalta ilmoittautumiset ja lisätiedot: Hannu Reinikainen, p.0442031273.

Katusäbän osalta ilmoittautumiset ja lisätiedot: TomiSaario, p.044 7209 072.

Nuorten mietteitä

Ninni Tuomainen, Emilia Kokkonen ja Nella Savolainen.

Ninni ja Nella ovat Helmi Volley hopeamitalistit kesältä 2022. Tänä kesänä Ninni ja Emilia pelaavat DS23-tapahtumassa Helmi Volley –turnauksessa Ninni myös osallistui beach volleyn SM-kiertueen turnauksiin kesällä 2022.

Tytöt ovat aloittaneet lentopallon pelaamisen 3 – 4 vuotta sitten Tuusniemen Rajun joukkueessa Tällä hetkellä he pelaavat eri seurojen yhteisissä yhdistelmäjoukkueissa.

Beach volleysta eli biitsistä he pitävät erityisesti siksi, että se on rentoa ja kivaa, ja koska sitä pelatessa saa nauttia ulkoilmasta.

Mistäajatussittenlähti?

Hannu Reinikainen, joka toimii urheiluseura Tuusniemen Raju ry.:n varapuheenjohtajana, lähti kehittelemään ideaa kaksi kertaa järjestetyn beach volley –turnauksen,HelmiBeach,pohjalta.

Viime aikoina on puhuttu paljon nuorten –ja yleensäkin suomalaisten – liikkumisesta ja liikkumattomuudesta, ja Reinikainen halusi tarjota nuorille tapahtuman, joka kannustaisiliikkumaan.

Ds23 on rento ja mukava tapahtuma, johon on helppo tulla mukaan osallistumaan, katsomaan ja kannustamaan! Mukana tapahtumaa järjestämässä ovat myös Tuusniemen kunnan vapaa-aikatoimi ja Tuusniemen nuorisovaltuusto sekä Tuusniemen4H-yhdistys.

Klo 9–15 HelmiBeach

Klo12–15 Frisbeegolf

Klo12–15 Rodeohärkä

Klo15 jälkeen livemusiikkia ja palkintojen jako

Uimala

Klo 9–15 Helmi Beach

Tori

Klo 10 – 15 OP-Tuusniemi katusäbä

Klo 12–15 Duuskoris

Klo 12–15 Änäri

Klo 10–15 Nuvankioski

Aikataulu tarkentuu lähempänä tapahtumaa.

Ninni ja Emilia kertovat, että osallistuvat DS23tapahtumaan, koska heillä on ollut hauskaa edellisten kesien Helmi Volley –turnauksissa. Parasta kilpailemisessa ja tavoitteellisessa urheilussa on se, että saa haastaa itseään ja nähdä oman kehittymisensä.

Onnistuminen ja treenaaminen on kivaa, ja se motivoi Joukkueitaan ja niiden taustalla toimivia henkilöitä tytöt kehuvat mukaviksi ja toiset huomioon ottaviksi.

Kuva: Hanna Miettinen.

Kysyttäessä, mitä terveisiä he lähettävät lajia harkitseville, on hyväntuulinen vastaus: -Rohkeasti mukaan! Lentopallo ja biitsi on tosi mukavaa!

Tarkempia tietoja tapahtumasta saa järjestäjiltä sekä Facebookista sivuilta Tuusniemen Raju tai Duus Sport.

17

Kauhua rotkolaaksossa

Tuusniemellä kuvattiin ja kuvataan tänä keväänä Tuusniemen Kylät ry:n ja Tuusniemen kunnan vapaa-aikatoimen alulle kyhäämä kauhuelokuva Elokuvan työnimenä on Risu-ukko ja sitä on tekemässä innokkaiden harrastajien lisäksi myös kokeneita ammattilaisia, kuten ohjauksesta vastaava kuopiolainen elokuvaohjaaja Sasu Kerman. Myös Tuusniemen legendaarinen perustaja, sotamies Duus, on mukana elokuvassa.

Elokuvan pääasiallisena kuvauspaikkana toimii Seinävuoren rotkolaakso Olosuhteet olivat kevättalvella paikoitellen uhkaavan haastavat, mutta kauhukuvasto onnistui sekaantumaan talvisen rotkolaakson kauneuteen karheankammottavalla sulokkuudella.

Pääosa kuvauksista on purkitettu ja käsikirjoitukseen kuulumattomilta kuolemantapauksilta on onnistuttu välttymään.

Kuvauksia tehdään vielä kesäkuun alkupuolella (5.-7.6., 9.6. ja 13.6.). Kaikki halukkaat ovat tervetulleita osallistumaan osaan kuvauksista. Mikäli kiinnostus herää, kannattaa olla yhteydessä elokuvan tuotantopäällikkö Antti Syrjäläiseen (040 8457 266).

18
Vasemmalta lukien Sasu Kerman, sotamies Duus, Petteri Peltoniemi (kuvaaja), Mikko Pehrman (äänittäjä), Esa Kauhanen, Pirkko Auvinen, Harri Heiskanen (selin), Pentti Koistinen, Matti Poutiainen, Teuvo Kokkonen, Katriina Kerman ja Marika Auvinen. Elokuvan palapeliä kokoamassa Harri Loiva, ohjaaja Sasu Kerman ja Heidi Komulainen. Kuva: Juho Lintu

alihankintakoneistukset Keskiraskaat

KAUKOLÄMPÖÄ JO VUODESTA 1997.

TUOTAMME KAUKOLÄMPÖÄ TAAJAMAN KIINTEISTÖILLE VAIN TUUSNIEMELÄISELLÄ BIOPOLTTOAINEELLA KÄYTTÄEN TUUSNIEMELÄISTEN YRITYSTEN PALVELUJA.

Tiedustelut ja yhteydenotot: Jouko Korhonen, toimitusjohtaja, DI 040 735 1914, jouko.korhonen@ppc.inet.fi

LUOSTARITIEN KYLÄKAUPPA TERVETULOA

Luostaritie 2749, 71280 Kosula 045 6341 522

joka päivä klo 10–19

Vuodesta 1978

Haemme tuotantoon lisävoimaa hitsaukseen ja cnc-koneistukseen.Vapaamuotoiset hakemukset: toimisto@paakkilankonepaja.fi www.paakkilankonepaja.fi

Avoinna kesällä LUOSTARITIE

• Kauppa • Kahvio • Kotileipomo

10.6. Kyläkauppapäivä: Kaupan 13-vuotissynttärit, Kahvitarjoilu klo 10 -14, Rompepäivä (ilmaiset myyntipaikat) muurikkalettukahvia, kotileivonnaisia, arvontaa ja tuotemyyjiä

15.7. Luostaritien markkinat klo 10 - 14

19.8. Kesäkauden päättäjäiset

- ilmoittautumiset ruokailuun alkaen klo 18

RISTOLTA TERVEISET:

Ristolle 045 6341 522

OLEN JÄÄMÄSSÄ SYKSYLLÄ 2023 ELÄKKEELLE

JA ETSIN KAUPALLE JATKAJAA. TULEHAN JUTTELEMMAAN.

TUUSNIEMEN LÄMPÖ JA VESI OY Ari Tuunainen p. 040 502 3130 Meijerintie 16, Tuusniemi Putkiasennukset Sähkö- ja lämpöpumppuasennukset Pasi Tirkkonen 0401409905 Pohjois-Savon Isännöinti Oy www.pos-isannointi.fi P O S www.iljanisannointikeskus.fi KATTAVAT MAANRAKENNUSPALVELUT www.tuusniemensora.fi
0400 651 240 / Maa-ainekset ja maanrakennus 0400 273 204 / Likakaivon tyhjennykset
iisakki.tukiainen@tuusniemensora.fi
Tuusniemi Heinävesi
19

TUUSNIEMEN TONTIT

TUUSNIEMELTÄ PALA SUOMALAISTA PARATIISIA.

MYYTÄVÄNÄ UNELMIA TÄYTTÄVIÄ

TONTTEJA MONEEN MAKUUN.

Itä-Suomen matkailun keskeisellä sijainnilla lähellä Tahkoa, Kolia, Valamon luostaria, Kuopiota, Joensuuta ja Heinäveden reittiä.

Erinomainen paratiisi kalastukseen ja luonnossa samoiluun.

Savon tiibetti, paljon tilaa, hiljaisuutta, luonnonrauhaa ja turvallisuutta. Täällä ei hötkyillä vaan naatitaan!

Paljon mielenkiintoisia ja hyvin hoidettuja retkeilyreittejä.

SUOMEN PUHTAINTA JÄRVILUONTOA.

www.tuusniemi.fi/tontitjakiinteistot

TuijaValta0447209040 tuija.valta@tuusniemi.fi

PaulaRissanen0408206928 paula.rissanen@tuusniemi.fi

Pappilanniemi Kankaala Hietaranta Honkaniemi Mustikkamäki
Pahkasalo
Röhmänniemi
Pajulahti
20

YRITYS- JA ELINKEINOPALVELUT

Tuusniemen Teollisuus Oy hoitaa yritys- ja elinkeinopalveluja Tuusniemellä. Tarjoamme apua niin toimintaa vasta suunnitteleville, aloittaville ja jo olemassa oleville yrityksille. Palvelujamme ovat muun muassa avustaminen liiketoiminta-, kehittämis- ja rahoitussuunnitelmien laatimisessa.

YRITYKSET OVAT TERVETULLEITA

TUUSNIEMELLE!

Kankaalan yritysalueella aivan 9-tien varrella on noin 12 hehtaaria uutta teollisuusaluetta. 4,5 hehtaaria on jo valmiilla kunnallistekniikalla. Tieinfra ja liittymä ovat HCT-tasoisia ja alue helposti rakennettavaa kangasmaastoa. Soraa löytyy alueen vierestä. Sijainti on ihanteellinen Kuopion ja Joensuun yliopistojen kampusten keskipisteessä. Kuopioon on matkaa 59 km ja Joensuuhun 78 km. Rissalan lentokentälle on matkaa 50 km. Koillis-Savon talousmetsien miljoonan kuution vuosittaiset hakkuut sijaitsevat äärellä.

Yritysalueelle on sijoittunut sahalaitos, joka hakee yhteistyökumppaneita koivusahan tuotteiden jatkojalostukseen.

Juojärven ja Suvasveden puhtaat, kirkkaat ja kalaisat vedet sopivat hienosti matkailu- ja kalastuselinkeinoja sekä vettä käyttävää tuotannollista toimintaa varten.

Lisätietoja yritystoiminnasta

TUUSNIEMEN TEOLLISUUS OY

Toimitusjohtaja Tuija Valta 044 720 9040 tuija.valta@tuusniemi.fi

TUUSNIEMEN KUNTA

miljoonan sijaitsevat mm.

Kunnanjohtaja Timo Kiviluoma 044 720 9047 timo.kiviluoma@tuusniemi.fi

Lisätietoja yrittämisestä, toimitiloista ja teollisuusalueesta kunnan elinkeinoyhtiöstä: Tuusniemen Teollisuus Oy, toimitusjohtaja Tuija Valta, tuija.valta@tuusniemi.fi Lisätietoja teollisuusalueesta tekninen johtaja Paula Rissanen, paula.rissanen@tuusniemi.fi tai puh. 040 820 6928, kunnanjohtaja Timo Kiviluoma, timo.kiviluoma@tuusniemi.fi Rakentamisesta lisätietoja rakennustarkastaja Petteri Heikkinen, petteri.heikkinen@tuusniemi.fi tai 044 720 9032.

Yrittämismahdollisuuksia erilaisissa palveluissa, kuten kaupalliset palvelut ja hoiva-ala sekä tuotannollinen toiminta.

Lisätietoja www.tuusniemi.fi/toimitiloja-yrityksille tai Tuija Valta.

Avoimia työpaikkoja:

Paakkilan Konepajalla CNC-koneistajille ja robottihitsaajille. Lisätietoja paakkilankonepaja.fi/rekrytointi/

Ramagolla motivoituneille rakennustyöntekijöille. Lisätietoja: Matti Räsänen, matti.rasanen@ramago.fi puh. 0500 628 331.

Pohjois-Savon hyvinvointialue, Tuusniemellä hoiva-alan paikkoja. Lisätietoja: pshyvinvointialue.fi/avoimet-tyopaikat

Tuusniemen kunnassa matematiikan, fysiikan ja kemian lehtorin sekä erityisopettajan paikat. Lisätietoja tuusniemi.fi/avoimet-tyopaikat, Kuntarekry

TUUSNIEMEN YRITTÄJÄT RY

Puheenjohtaja Eerik Nissinen 044 343 6252 eerik.nissinen@viitakko.fi

21
eja. . ä

TUUSNIEMEN KUNTA

KUNNANTALO Sivistystoimi

Tuusniemen lukion ja yhtenäiskoulun rehtori

Janne Karttunen

TuusniemenTeollisuusOy Toimitusjohtaja

TuijaValta 044 7209 040

Keskitie22,71200Tuusniemi

avoinna ma-pe klo 9-15 hallinto@tuusniemi.fi etunimi.sukunimi@tuusniemi.fi www.tuusniemi.fi

facebook:Tuusniemenkunta instagram:tuusniemenkunta twitter:tuusniemenkunta

Tuusniemenkunnantalon palvelukatko,jolloineiole asiakaspalvelua 10.-28.7.2023.

Keskushallinto

Kunnanjohtaja

Timo Kiviluoma 044 7209 047

Hallintojohtaja

Sirpa Hartojoki

044 7209 036

040 5721 867

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatusjohtaja

KirsiTuononen

044 7209 071

Varhaiskasvatuksen opettaja

Jaana Miettinen 040 7210 695

Vapaa-aikapalvelut

Vapaa-aikasihteeri

Antti Syrjäläinen

040 8457 266

Nuoriso-ohjaaja, etsivä nuorisotyöntekijä

Hanna Miettinen 0400 376 854

Nuoriso-ohjaaja

Tomi Saario 044 7209 072

Tekninentoimi

Tekninen johtaja

Paula Rissanen 040 8206 928

Rakennustarkastaja/ympäristösihteeri

Petteri Heikkinen 044 7209 032

Sydän-Savonmaaseutupalvelu Maaseutuasiamies

Sanna Sovasalo

22

PALVELEE

KOTISEUTUMUSEO

Keskitie19,71200Tuusniemi

Kotiseutumuseo on avoinna 28.6.-29.7. 2023 välisenä aikana keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 11 - 17.

Paikallista kotitalous- ja elinkeino-esineistöä 1800- ja 1900- luvuilta.Vapaa pääsy

Lisätietoja saa Tuusniemen kunnan vapaa-aika-toimistosta.

Hanna Miettinen, p 0400 376 854 tai Antti Syrjäläinen, p 040 845 7266.

MUUT PALVELUT

TUUSNIEMEN KIRJASTO

Keskitie34-38,71200Tuusniemi p.0404861921 tuusniemi.kirjasto@kuopio.fi

Tuusniemen omatoimikirjasto avoinna: (suluissa henkilökunnan paikallaoloajat)

ma 7– 21 (13-19)

ti 7 – 21 ( 10-16)

ke 7 – 21 ( 13-19)

to 7 – 21 ( 10-16)

pe 7 –18 ( 10-16)

la, su ja juhlapyhinä 7-18 aattoina 7-18 (10-16)

KANSALAISOPISTO MATKAILUNEUVONTA

Neuvonta (ja caravan-alue) kesäisin

Juojärven Helmi (satamapaviljonki)

044 7209 014

Matkailuneuvonta muina kausina: Toimistosihteeri

Sari Joutsen

040 4861 900

Kuopion kansalaisopiston ilmoittautuminen syksyn 2023 ja kevään 2024 kursseille on käynnistynyt 23.5. netissä ja asiakaspalvelussa, p. 017 184 711.

Kurssineuvonta: Tuusniemen yhteyshenkilö Varpu Vidgren, p 044 7184 744, (ei tavoitettavissa 2.6. - 10.8.2023). Varalla Terhi-PäivikkiTiainen p. 044 7184 728. Kansalaisopisto kesätauolla juhannukselta heinäkuun loppuun.

Tietoa kursseista osoitteesta: uusi.opistopalvelut.fi/kuopio

TUUSNIEMEN KIRKKO

Tiekirkko avoinna 26.6.-28.7. ma - pe klo 11-16.Vapaa pääsy

POHJOIS-SAVON HYVINVOINTIALUE

Puhelinvaihde017173311 www.pshyvinvointialue.fi

Lääkäreiden vastaanotto- ja puhelinaikojenvaraus,Tuusniemi Käytössä takaisinsoittojärjestelmä.

Ajanvaraus arkipäivinä: Tuusniemen terveysasema 044 7183 005

maanantai - torstai 08:00 - 16:00

perjantai 08:00 - 14:00

Ajanvaraus muina aikoina: Juankosken terveysasema 017 218 380

maanantai - perjantai 16:00 - 18:00

lauantai 08:00 - 18:00

sunnuntai 08:00 - 18:00

Päivystysapu116117

Suun- ja hampaiden terveydenhuollon palvelujenajanvaraus,Tuusniemi

Kiireettömän hoidon ajanvaraus 017 186 611

maanantai - perjantai 08:00 - 16:00

Hammaslääkäripäivystys arkipyhinä ja viikonloppuisin, ajanvaraus 017 174 020

maanantai - sunnuntai 08:00 - 09:00

Ikäkeskuksen neuvonnan puhelinasiointi

Puhelinasioinnissa käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Vastaamme yhteydenottoihin heti tai viimeistään seuraavana arkipäivänä puh. 017 2734 100.

Avoinna arkipäivisin. Arkipyhien aattoina palvelemme kello 12 saakka.

maanantai - perjantai 09:00 - 14:00

23
TUTUSTUS TUUSNIEMEEN! www.tuusniemi. www.visittuusniemikaavi.com tuusniemen kunta @tuusniemen kunta Kuva: Hannu Holopainen.

OMA PALA PARATIISIA

Kesälehti 2023

Näköislehden lisämateriaalit

JUOJÄRVI-VALOKUVAT

VALTO HOLOPAINEN

Hietaranta

Pajulahti

Pappilanniemi Kankaala

Honkaniemi Mustikkamäki

Röhmänniemi Pahkasalo

TUUSNIEMEN KUNNAN TONTIT

TuijaValta0447209040 tuija.valta@tuusniemi.fi

PaulaRissanen0408206928 paula.rissanen@tuusniemi.fi

www.tuusniemi.fi/tontitjakiinteistot

Kaikissa pohjakarttana Maanmittauslaitoksen maastotietokanta-aineisto.

MUSTIKKAMÄKI

Tuusniemelle – Duuskintuli

rakentamaan unelmaasi Mustikkamäkeen

Mustikkamäki on kirkonkylän keskustan välittömässä läheisyydessäsijaitsevarauhallinenasuinalue:

edulliset ja viihtyisät tontit0,50€-1,00€/m2 vierasvenesatamajauimapaikka lähellä kuntopolut ja–portaat äärellä hyvinhoidetut retkeilyreititlähistöllä luonnonkeskellä harjumaisemassa joen ja järvien ympäröimänä marjametsät ovella palvelut lähellä

Lisätietoa: Tuija Valta 044 720 9040 tuija.valta@tuusniemi.fi

Omakotitalotontit

N:o 1 16 000 €

N:o 2 8 000 €

N:o 3 8 000 €

N:o 4 8 000 €

N:o 5 7 000 €

Tontit noin 2 000 m². Alueella asemakaava.

Rivitalotontti

25 000 €

Voidaan vuokrata niin, että vuosivuokra 3 000 €.

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

Tontit 1-5 osoite: Honkaniityntie, 71200 Tuusniemi.

Omakotitalotontit

N:o 1 17 500 €

N:o 2 17 500 €

N:o 3 myyty

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

Tontit noin 5 000 m². Rakennusoikeus 300 k-m². Alueella yleiskaava.

Tontit 1-3 osoite: Kaasilansalmentie, 71200 Tuusniemi.

Omakotitalotontit

N:o 1 Rakennettu

N:o 2 33 000 €

N:o 3 25 000 €

Tontti nro 2 noin 5500 m². Tontti nro 3 noin 3900 m². Kullekin rakennuspaikalle saa rakentaa yhden asuinrakennuksen ja erillisen enintään 30 k-m² suuruisen saunarakennuksen.

Tonttien tehokkuusluku on 0,20. Alueella Pajulahden asemakaava.

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

Tontit 1-3 osoite: Leiritie, 71200 Tuusniemi.

26
”I Found my thrill on Blueberry Hill...”
20
N S W E

HONKANIEMI Omakotitalotontit

N:o 1 17 500 € (2896 m²)

N:o 2 17 500 € (2835 m²)

N:o 3 17 500 € (2805 m²)

N:o 4 22 500 € (3665 m²)

N:o 5 22 500 € (3250 m²)

N:o 6 Myyty

N:o 7 22 500 € (3885 m²)

N:o 8 22 500 € (3820 m²)

N:o 9 22 500 € (3550 m²)

N:o 10 22 500 € (3875 m²)

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

Rakennusoikeus tontin pinta-alasta 15% (e = 0,15). Alueella asemakaava.

Osoite: Pappilanniementie, 71200 Tuusniemi.

PAHKASALO Kesämökkitontit

N:o 1 5 000 € (2456 m²)

N:o 2 10 000 €(2235 m²)

N:o 3 12 500 € (1535 m²)

N:o 4 Myyty

N:o 5 17 000 € (1437 m²)

N:o 6 17 000 € (1778 m²)

N:o 7 Myyty

N:o 8 12 500 € (1726 m²)

N:o 9 12 500 € (2012 m²)

N:o 10 11 000 € (3312 m²)

N:o 11 6 000 € (3426 m²)

Rakennusoikeus 250 k-m². Alueella asemakaava.

Omakotitalotontti

N:o 12 17 500 €

N:o 13 17 500 €

Tontit noin 5000 m². Rakennusoikeus 300 k-m². Alueella yleiskaava.

Tontit 1-11 osoite: Röhmänkuja, 71200 Tuusniemi.

Tontti 12 osoite: Röhmänniementie, 71200 Tuusniemi.

PAJULAHTI

Omakotitalotontit

N:o 1 3 000 €

N:o 2 3 000 €

N:o 3 3 000 €

N:o 4 Myyty

N:o 5 2 000 €

N:o 6 2 000 €

N:o 7 2 000 €

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

RÖHMÄNNIEMI

Tontit 1-3 osoite: Hietarannantie, 71200 Tuusniemi.

Tontit 4-7 osoite: Pajuharjuntie, 71200 Tuusniemi.

27
PAPPILANNIEMI
HIETARANTA

VIDEOT MESSUILTA 2023

Tuusniemen kunta ja yrityspalvelut Tuusniemen Teollisuus Oy osallistuivat kevään 2023 aikana Kuopion Rakenna ja Asu - sekä Kallavesj-messuille näytteilleasettajana.

Molemmissa messutapahtumissa jaettiin tietoa Tuusniemen kunnasta ja esiteltiin myytäviä tontteja sekä matkailupalveluja ja -kohteita.

Messuille oli koottu muutama videoklippi, joista toinen visualisoi Mustikkamäen alueelle suunniteltuja mallitaloja tietokonesimulaation avulla.

Toinen video esitteli Valto Holopaisen ottamia tunnelmallisia valokuvia Juojärveltä, PohjoisSavon maakuntajärveltä.

JUOJÄRVI-VALOKUVAT

VALTO HOLOPAINEN

MUSTIKKAMÄKI

HAVAINNEKUVALUONNOS

Havainnekuvaluonnos ja talomoduulien suunnittelu sekä videorenderöinti Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat Niklas Koivistoinen ja Renny Hagan vuonna 2021.

28

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.