TUUSNIEMI Tuusniemen kesälehti 2022

Page 1

Rohkeasti,

Kesälehti 2022

rakkaudella!

OTA TALTEEN.

RETKEILE, KOE JA NAUTI!


RENTOUTTAVAA KESÄÄ Tämänkertaisessa kesälehdessä esiin nousee perhe. Mitä Tuusniemen kunta tarjoaa perheille? Voin antaa tähän useita vastauksia. Päällimmäiseksi mieleen nousevat hyvät asumisen puitteet rauhallisessa maalaisympäristössä puhtaiden vesien äärellä. Tuusniemen kunnalla on monipuolinen ja edullinen asuinrakentamisen tonttivalikoima. Monet tonteista ovat omarantaisia. Kannattaa tutustua vaikka kunnan kotisivujen kautta. Pieneksi kunnaksi Tuusniemellä on hyvät peruspalvelut. Kunnan liikuntapaikat ja ympäröivä kaunis luonto tarjoavat viihtyisät puitteet myös vapaa-aikaan. Kunta on saanutkin viime vuosina muuttovoittoa. Kunnassa on hyvä valikoima yritystontteja, joten yrittämisenkin puitteisiin on kiinnitetty huomiota. Kunta on viime vuosina panostanut merkittävästi myös yritystoiminnan mahdollistavaan infrastruktuuriin. Lisätietoja löydät kunnan kotisivuilta. Kehotan tutustumaan luonnonkauniiseen Tuusniemeen ja nauttimaan kunnan sekä yritysten palveluista. Toivotan Tuusniemen kesälehden lukijoille virkistävää kesää.

Timo Kiviluoma, kunnanjohtaja

2


TUUNAA OMAA TARINAAS!

SISÄLTÖ

Kansikuvassa perhe hyppää Seinävuoren rotkolaakson jylhissä ja mystisissä maisemissa. Jos rohkeutta riittää, niin itseään voi toteuttaa usealla tavalla.

Kunnanjohtajan tervehdys Lehden sisältö Kesätapahtumat Ollaan vaan... Pilvibongailua ja hyviä mikrobeja Palveluilmoituksia Syö ja soppaile Tutustus Tuusniemeen, Retkeile ja vaella Löydä ja nauti Palveluilmoituksia Melkein koko perhe lähihoitajia Tuusniemen palvelukartta Palveluilmoituksia Nuva-kirje Palveluilmoituksia Majoitusta luonnon helmassa Maisemallinen metsänhoito Metsäpalveluja omalta kylältä Palveluilmoituksia Sannan ja Tomin talo valmis Tuusniemen kunnan tontit Tuusniemen Teollisuus Oy:n elinkeinosivu Tuusniemen sankarit Kunnan palvelutiedot

Tuusniemeltä löytyy mahdollisuuksia moneen. Joku kalastaa, joku rakentaa talon, ja jollekin riittää taivaalle tuijottelu tai puun halaaminen. Puita riittää harvennettavaksi asti ja metsästä löytyy tarinoita, suuria järkäleitä ja pieniä marjoja. Kesälehdessä on tällä kertaa monta juttua, joissa perhe on keskiössä, mutta unelmien toteuttamiseen voi jokainen haeskella oman polkunsa ja tuunata oman tarinansa. Me ollaan kaikki omanlaisia, me ollaan kaikki vähän tuusniemeläisiä. Ja jos siinä ei ole tarpeeksi, niin toinenkin todellisuus löytyy. Tsekkaa alta sotamies Duusin seikkailut.

Vaihtoehtoinen todellisuus: duusniemi.fi

JULKAISIJA PÄÄTOIMITTAJA TOIMITTAJA KIRJOITTAJAT TAITTO VISUAALINEN SUUNNITTELU VALOKUVAT

: ssa nsta vi I a tä _ka mei i o m ie ro Seu ttuusn i s @vi

2 3 4 6 7 8 9 12 13 15 16 18 19 20 21 22 23 24 25 26 28 29 30

Tuusniemen Teollisuus Oy 2022 Tuija Valta Paavo Rajamo Mikko Koistinen (matkailu), Tuija Valta (elinkeinot) Feelwood Oy Minna Rajamo Tuusniemen Teollisuus Oy:n, Tuusniemen kunnan, Feelwood Oy:n, Minna Rajamon ja yrittäjien sekä yhdistysten markkinointikuvia ellei muuta mainittu

PAINOPAIKKA PunaMusta Oy 2022 PAINOSMÄÄRÄ 40 000 kpl Vaakunassa töyri, mutta taajamassa kevättalven metso. Ylitarkastaja.

Kaikki kesälehden tiedot koottu huhti-toukokuussa 2022. Muutokset mahdollisia. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Jaa

lom am häs uist h o t ä #vi g illä si sitt uus nie mi

Tarkista viimeisimmät tiedot verkkosivuilta.

3

MUKAVIA LUKUHETKIÄ!


TUUSNIEMI KESÄTAPAHTUMAT HEINÄKUU La-su 2.-3.7. Elämysmatka Hyrsylän mutkaan. Tuusniemen kunnan vapaa-aikatoimi.

TOUKOKUU

La-su 2.-3.7. Koillis-Sawo Show Koiranäyttely Puistosatamassa. Koillis-Savon Kennelkerho, Soitun EräPojat, Pajumäen Hirvimiehet, Enonsalon Erä.

Su 29.5. Pekka Mustonen -jokkiskilpailut Turkkimäessä. Koillis-Savon UA.

KESÄKUU

Su 3.7. klo 18 Lauluilta Levälahden laiturilla. EteläTuusniemen kyläyhdistys.

Pe 10.6. klo 17 Kesäkauden avajaiset Tuusniemen satamassa. Tuusniemen kunnan vapaa-aikatoimi.

To 7.7. klo 18 Lauluilta Villa Rysselissä. Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys.

La 11.6. klo 10 Kyläkauppapäivä Kosulassa. Rompetori ja huutokauppa. Luostaritien kyläkauppa.

Pe 8.7 klo 12-24 Kesäratio, Teams. Interaktiivinen kesäpäivä, -ilta ja -yö. Tunnelmia Tuusniemen sykkeestä. Tuusniemen kunnan vapaa-aikatoimi, Mieliteko-ohjelma.

To 16.6. klo 16 Keksintöjen Tempaus -päivä. Hyvät alustajat ja työpajoja. Mukaan matalalla kynnyksellä yrittäjät, kaavilaiset, tuusniemeläiset, kesäasukkaat jne. Työtä ideasta -hanke, p. 044 753 0263.

La 16.7. klo 10 Luostaritien markkinat. Luostaritien kyläkauppa.

La 18.6. klo 12-16 Traktorin vetokisat & Rompetori Tuusjärvellä. Tuusjärven Tuiske.

La 23.7. klo 9-13 Etelä-Tuusniemen kyläpäivä Arjen Turva -teemalla Erä-Veikkolassa . Etelä-Tuusniemen kyläyhdistys.

Ma 20.6. klo 17 Kuntalaisilta yhtenäiskoulun monitoimisalissa. Kahvitarjoilu klo 16.30. Teemana Tuusniemen asukaskyselyn vastaukset. Tuusniemen kunta.

La 30.7. Aurora Sprint kirkonkylällä. Rallisprint-kisat. Koillis-Savon UA.

Pe 24.6. klo 18 Juhannusjuhla Kojanlahden satamassa. Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys.

La 30.7. Kesäkauden päättäjäiset kyläkaupalla. Alueella koulua käyneiden kokoontuminen. Luostaritien kyläkauppa.

Pe 24.6. Kaasilansalmen juhannustapahtuma. Juurikkamäen maa- ja kotitalousseura ja Tuusniemen kylät.

Su 31.7. klo 12 Elokihhaus Villa Rysselissä. KojanlahtiRuskila kyläyhdistys.

Su 26.6. klo 10 Kesäkirkko Villa Rysselissä. KojanlahtiRuskila kyläyhdistys.

ELOKUU La 6.8. klo 10 Rompepäivä Ohtaansalmen sillan kupeessa. Paakkilan seudun kylät. La 6.8.klo 12 Kyläjuhla Haurangin ns-talolla. Kansakoulun entisten oppilaiden tapaaminen. Laukka-ahon kyläyhdistys, Haurangin nuorisoseura. Ti 9.8. Eläkeläisten retkipäivä Seinävuoren Rotkolaaksoon. Tuusniemen eläkeläiset.

SYYSKUU La 3.9. klo 10 Maalaismyyjäiset Luontokodolla. Kävijöiden kesken arvotaan säkillinen perunoita. Juurikkamäen maa- ja kotitalousseura. La 10.9. klo 17 Rantakalatapahtuma Paakkilan uimapaikalla. Nännikumin heiton mestaruuskisat. Paakkilan seudun kylät. ¨ --.9. Potkupallo-ottelu Laukka-ahossa. Ei yleisöä, mutta paljon jälkipeliä. Haurangin nuorisoseura, Tuusjärven Tuiske.

LOKAKUU Su 2.10. Turkkimäen Jokkiskilpailut. Koillis-Savon UA. 4


TUUSNIEMI HYVÄLLÄ MIELELLÄ

KESÄTAPAHTUMAT

SENIOREILLE KAIKENIKÄISILLE

Tuusniemen kunta on mukana Voimaa vanhuuteen hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea ikääntyvien toimintakykyä.

Perinteiset yleiset savusaunomiset Saunapirtillä, Kaavinkoskentie 631. Keskiviikkoisin 29.6., 6.7., 13.7., 20.7. ja 27.7. Naisten vuoro klo 18.00 - 19.30. Miehet klo 19.30 - 21.00. Saunamaksu 5€/henkilö. Järjestäjä Koillis-Tuusniemen kyläyhdistys ry.

Seniorikisat Nuorelalla ke 1.6.2022 klo 13-15. Penkkilenkki Penkkilenkki on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat lähteä lenkille, mutta on epävarma, kuinka pitkän matkan jaksaa kävellä. Keskitielle on penkit laitettu niin, että kävelymatkan tarvitsee olla kerrallaan muutaman sata metriä, jonka jälkeen on mahdollisuus levätä. Penkkilenkin tarkoitus on kannustaa lenkille, vaikka lyhyenkin matkaa.

Tapahtumia Kojanlahdessa Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys: 17.6. ja 1.7. klo 15-19 leivonnaisia myytävänä Kojanlahden keskuskopilla, keskellä kylää.

Kimppakävely Kaikille ja kaiken kuntoisille avoimet Kimpassa on kivempaa -kimppakävelyt jatkuvat teemakävelyinä. Ajankohtia ei vielä ole sovittu. Seuraa Koillis-Savo -lehden järjestöilmoituksia.

La-su 3.-31.7. klo 12-16 kesäkahvila ja Valto Holopaisen muistonäyttely Villa Rysselissä. * näyttelyn avajaiset su 3.7. klo 12, myytävänä lounasta. * kysy näyttelyyn ryhmävierailua ruokailuineen muinakin aikoina, p. 044 5561 545.

NUORILLE JA LAPSILLE 4H-yhdistyksen tapahtumia touko-kesäkuussa: - kesäkioski OPEN -tapahtuma torilla, bändi/esiintyjä - yöleiri - muita kesäajan tapahtumia: kesä-, päivä- ja eläinleiri, metsäpäivä sekä kepparikurssi - nuorten kurssi, työpalvelukurssi yhteistyössä kunta - Osaava kerhonohjaaja -koulutus - Ajokortti työelämään -koulutus on tarkoitettu yli 13vuotiaille nuorille. Koulutuksessa nuori saa paljon tietoa työelämästä. Koulutus kestää yhden päivän, oppitunteja on yhteensä kuusi. Ajokortti työelämään -koulutukset järjestetään yhteistyössä koulun kanssa. - Ysit töihin ja 13 - 28-v. - toiminta ja kesätyökampanja. Ysit töihin -toiminnassa 4H tarjoaa nuorille valmennusta ja koulutusta ja auttaa heitä työllistymään vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä. Tuusniemen 4Hyhdistys hakee yhteistyökumppaneita, joiden avulla tarjota kesätyötä nuorille. Ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin. Lisätietoa: p. 040 534 9122 tai 4h@tuusniemen.fi

TAAPEROILLE Muskari Tuusniemen satamassa (säävarauksella) kerran kuussa touko-, kesä- ja heinäkuussa. Tarkkoja päivämääriä ja kellonaikoja ei ole vielä sovittu. Järjestäjä: MLL:n Tuusniemen paikallisyhdistys.

5


OLLAAN VAAN... Kesäloma, ja täytyy tehdä sitä ja tätä. Yksi haluaa sinne, toinen tänne, tulee kova kiire, kaikkialle ei ehdi. Mutta mitäs jos vaan vaihdetaan vapaalle ja ollaan yhdessä, puuhaillaan kevyesti jotain ja nautitaan perheen yhteisestä ajasta, ilman kiirettä. Leikitään sotamies Duusia, joka legendan mukaan rakasti Rauhaa ja siinä sivussa perusti Tuusniemen. Duus ja Rauha saivat aikaan valtavan lapsikatraan, joista näihin kuviin ehti vain pieni osa.

PUUNHALAILUA

PILVIBONGAILUA Kaunis kesäpäivä eikä lähdetä metsää kauemmas kalaan. Levitetään viltit maahan, käydään kaikki selälleen makuulle ja suunnataan katse kohti taivasta. Bongataan pilviä, kukin tavallaan. Pilviä voi havainnoida aivan yhtä hyvin kuin lintuja tai kasveja. Iskä intoilee ja haluaa löytää ainakin neljä erilaista pilveä. Hän tietää, että pilviä on kahta perustyyppiä - kumpu- ja kerrospilviä, ja yleisimmin käytetyssä luokittelussa pilvet on jaettu kymmeneen pilvisukuun. Wikipediasta löytyy paljon lisätietoa. Äippää ei voi vähempää kiinnostaa. Hän piirtää vihkoon vaanivan kissan, joka pilvikuviosta muodostuu. Vihkossa on jo monta erilaista pilvipiirrosta, eläimiä ja ihmisiä, kauniita kukkia. Siitä tuleekin mieleen, että täytyy kastella illalla kukat ja kasvimaa, ei taida tulla sadetta tänään. Lapset nappaavat taivaalta kännykuvia. Hattarat muuttavat koko ajan muotoaan ja tänään otetut kuvat ovat aivan erilaisia kuin eilen. Ja pilville on kiva antaa nimiä, oikeita ja keksittyjä. Parhaat palkitaan myöhemmin jäätelöllä, mutta siihen on vielä aikaa. Nyt vaan loikoillaan ja nautitaan lämmöstä, hahtuvista ja tötteröistä, ei kun palleroista.

Etsi mieluinen paikka lähiympäristöstä. Sulje silmät ja hengitä syvään. Kuulostele ympäristön ääniä ja kiinnitä huomiota kehon tuntemuksiin: miltä maa tuntuu jalkojen alla, miltä puut, kivet ja kasvit tuntuvat, miltä ympäristö tuoksuu? Halaa hyvät mikrobit talteen Etsi mieluinen puu, ota hyvä halausote, sulje silmäsi ja hengitä syvään 10 kertaa. Saat luonnosta hyviä mikrobeja, jotka vahvistavat elimistön vastustuskykyä ja ennaltaehkäisevät muun muassa allergioita. Huolesi heitä Ympäristön yksityiskohtiin keskittyminen syventää läsnäoloa, antaa perspektiiviä elämään, mieli rauhoittuu, stressi laskee ja keskittymiskyky palautuu. Tee juoksulenkki polulla, joogaa metsässä, tasapainoile kaatuneita puunrunkoja pitkin tai hypi puunjuurelta toiselle. Lopuksi pysähdy ja halaa puuta! Syke laskee jo muutamassa minuutissa.

6

n ä ä h h Te ! e t i n a h i


PILVIBONGAILUA JA HYVIÄ MIKROBEJA SAUNAILUA Tässä muutama helppo kotikonsti, joilla saat vaihtelua ja virkistystä saunaan. 1. Vaihda saunapäivä Tee lauantaina ihan jotain muuta, sauno ma, ti , ke, to, pe ja su. 2. Katajavasta Ei mitään koivuvastaa vastaan, mutta joskus voisi kokeilla katajaa. Yhdestä katajasta saa katkaista korkeintaan kaksi oksaa ja keräämiseen pitää olla aina maanomistajan lupa! Tee vasta siten, että piikikkäät oksat eivät sojota ulospäin. Hauduta vastaa kuumassa vedessä ennen käyttöä. Kun käytät haudutusvettä löylyvetenä, niin saat saunaan katajantuoksun. 3. Saunahunaja Hunaja kosteuttaa ihoa. Hiero hunaja vartalollesi saunassa ja anna vaikuttaa 10-20 minuuttia. Huuhtele pois lämpimässä vedessä. Hunaja kuorii ihosta pintasolukkoa ja parantaa verenkiertoa. Hunaja sopii myös partavaahdoksi. Kuorintaominaisuuksia voi tehostaa sekoittamalla hunajaan sokeria tai kahvinporoja. Sokeri poistaa ihosta nesteitä ja kahvi kiihdyttää aineenvaihduntaa. Hunaja on luonnontuote, ja lähellä tuotettu, paikallinen hunaja aina paras. 4. Savusauna Kokeile saunomista oikeassa savusaunassa. Katso sivulta 5 yleiset savusaunavuorot Saunapirtillä, Kaavinkoskella.

-

Kuva: Hannu Holopainen.

7


OMAN KYLÄN KAUPPA

TUUSNIEMI

TEET HYVÄÄ OSTAMALLA SUOMALAISTA LÄHIRUOKAA TUUSNIEMELTÄ. LOUNAS ARKISIN TILAUKSESTA VOILEIPÄ- JA TÄYTEKAKUT

JUOJÄRVEN PAIKALLISTA KALAA, VIHANNEKSIA, LEIPOMOTUOTTEITA JA LIHAJALOSTEITA HERKULLISEN TUOREENA.

KOJANLAHTI-RUSKILA KYLÄYHDISTYS

TERVETULOA PALVELUPISTE

TO-PE 8 - 17 LA 8 - 12

GRILLI

TO-PE 8 - 17

PAISTOPISTE

VILLA RYSSELISSÄ, KOJANLAHDESSA

MEILLÄ PALVELLAAN HYMYSSÄ SUIN!

KOKKOJUHLA 24.6. KLO 18 alk. KESÄKAHVILA ja Valto Holopaisen muistonäyttely avoinna heinäkuussa la-su klo 12-16 ELOKIHHAUS 31.7. klo 12 alk.

JOKA PÄIVÄ

Seuraa tapahtumia: Kojanlah -Ruskila kyläyhdistys

TERVETULOA!

OJÄRVE U

N

J

TUUSNIEMI

Palvelemme MA - PE 7 - 21 LA 7 - 19 SU 10 - 18

AVOINNA JOKA PÄIVÄ 9 - 21

HELMI HELMI

KOTIRUOKALOUNAS ARKISIN klo 10.30 - 14

SATAMAKAHVILA

Runsas salaattipöytä

MAUKKAAT PIZZAT JA GRILLIRUOAT

044 - 720 9014 Juojärven Helmi

PITOPALVELU ATERIAPALVELU ANNISKELUOIKEUDET

KAHVILAPALVELUT CARAVAN-ALUEEN JA VIERASVENESATAMAN PALVELUT

Avarat tilat ja iso aurinkoinen terassi ruokailuun! ma-ti 8-15, ke-pe 8-18, la 11-18

8

Mustolantie 5, TUUSNIEMEN PUISTOSATAMA


SYÖ JA SOPPAILE Koe maaseudun kiireetön ja lupsakka palvelu, nautiskele hyvästä ruoasta ja juomasta kesäkahviloiden järvimaisemissa, tee löytöjä erikoisliikkeistä. Antaudu juttusille “oekeihen immeisten kanssa” kanssa ja tunne savon murteen rentouttava vaikutus. Mitä et Tuusniemeltä löydä, sitä et todennäköisesti tarvitse.

Ravintolat ja kahvilat

Elintarvikekaupat

1 Kellari Pupi Tuusniemen taajamassa sijaitseva Kellari Pupi tarjoaa pizzaa ja hampurilaisia, karaokea viikonloppuisin, bingoa, pokeriturnauksia ja silloin tällöin myös elävää musiikkia. Avoinna ke-to 15.00-21.00, pe-la 15.00-02.00, su-ti suljettu. Keskitie 26 / 040 7603 161 FB: Kellari Pupi

7 K-market Tuusniemi "Meiltä suat palveluva hiljoo tahi kovvoo, mutta aena se on hyvvee!" Kaupassa on panostettu tuoretuotteiden valikoimiin ja lähiruokaan, esim. oman paikkakunnan vesistä pyydettyyn k alaan. Muut palvelut: asiamiesposti, Postnord-kuljetukset, matkahuolto, osta & nosta, prepaid-liittymät. Avoinna ma-pe 7.00-21.00, la 7.00 - 19.00, su 10.00-18.00. Jokitie 3 FB: K-market Tuusniemi

2 Ravintola Tuuspata Viihtyisä lounasravintola Tuuspata tarjoaa kikkailematonta kotiruokaa sekä laadukkaita kahvilapalveluita K-marketin kiinteistössä Tuusniemen ytimessä . Arkisin vaihtuva buffet-lounas 10.30-14.00. Listalta saa lisäksi pizzaa, pihviä ja burgereita. Avoinna ma-ti 8.00-15.00, ke-pe 8.00-18.00, la 11.00-18.00, su suljettu. Jokitie 3 / 040 4181129 www.tuuspata.fi FB: Tuuspata Juojärven Helmi 4 Vierasvenesataman ja caravan-alueen palveluja sekä matkailuinfoa pyörittää satamapaviljongissa toimiva Juojärven Helmi. Kauniita Juojärven maisemia voi ihailla 90paikkaiselta rantaterassilta. Anniskeluoikeuksin varustetussa kesäkahvilassa on tarjolla leivonnaisia ja suolaisia herkkuja sekä virvokkeita ja jäätelöä. Myytävänä myös paikallisten yrittäjien tuotteita. Kahvilan vieressä lasten leikkialue, grillikota ja uimapaikka. Avoinna 15.5. - 31.8. joka päivä 9.00 - 21.00. Mustolantie 5 / 044 7209014 FB: Juojärven Helmi

5 Rantamylly "Maailmasta löytyy vielä muutamia aitoja paikkoja, jotka ovat TripAdvisorin ulottumattomissa. Tämä on yksi niistä." Tunnelmallinen vanha myllyrakennus palvelee kesäisin kahvila Rantamyllynä. Puistosataman rantamaisemien, itseleivottujen kahvilaherkkujen tai oluttuopposen lisäksi myllykahvilassa voi nauttia paikallisten taiteilijoiden näyttelyistä ja tehdä löytöjä käsityömyymälässä. Avoinna kesäisin. Meijerintie 16 / 040 7211 097 28 Teboil Tuusniemi Tuusniemen Teboil tarjoaa arkisin vaihtuvan buffet-kotiruokalounaan, pizzaa ja Rolls hampurilaisia. Kahvilan puolelta löytyy leivonnaisia ja tuoreet munkit joka päivä. Avoinna ma-pe 06.00-19.00, la 08.00-19.00, su 09.00-18.00. Jokitie 1 / 045 2164772 FB: Teboil Tuusniemi

8 Luostaritien kyläkauppa Legendaarinen täyden palvelun kyläkauppa, kohtaamispaikka ja käyntikohde, jota ylläpidetään savolaisella sisukkuudella ja suurella sydämellä. Palvelut: kotileipomo, kahvila ja kesäterassi, B&B majoitusta, kesätapahtumia. Avoinna kesäisin ma-su 10.00-19.00, muuna aikana 10.00-17.00 (ti ja to suljettu). Luostaritie 2749, 71280 Kosula / 045 6341522 FB: Luostaritien kyläkauppa 9 S-market Tuusniemi Monipuolinen päivittäistavarakauppa, laajat tuoretuotevalikoimat. Palvelut: käteistä kassalta S-etukortilla. Avoinna ma-la 07.00-21.00, su 09.00-21.00. Keskitie 23 Piha-alueella Ekopiste: Kartonkipakkaukset, paperi- , lasi- ja metalli- sekä vaatekeräys. 54

Erikoisliikkeet

10 Anun kukkatupa Kukkatupa on Tuusniemen taajamassa sijaitseva monipuolinen ja perinteikäs yritys, joka tarjoaa yksilöllistä ja ihmisläheistä kukka-, hautaus- ja pitopalvelua, josta saa myös kotileivonnaisia tilattuna sekä lahjatavaroita. Avoinna ma-ti 9.00-16.00, to-pe 9.00-17.00, la 9-13, ke ja su suljettu. Huoltotie 5 / 017 661610 www.kukkatupa.fi 22 Apteekki Osaavan palvelun monipuolinen Tuusniemen apteekki palvelee S-marketin kiinteistössä. Avoinna ma-pe 09.00-17.00, la 09.00-14.00. Keskitie 23 FB: Tuusniemen apteekki www.tuusniemenapteekki.fi 16 Karvosen puutarha Karvosen puutarha on Tuusniemen Levälahdessa sijaitseva kauppapuutarha, joka myy kesäkukkia sekä yrttien ja vihannesten taimia sesonkiaikaan suoraan puutarhalta sekä lähialueiden myyntipisteistä. Puutarhatie 29, 71280 Kosula 0400 140 416 www.karvosenpuutarha.fi 9

17 Keramiikkapaja Savetar Taidokkaista keramiikkatöistä tunnettu Savetar valmistaa ja myy käsityönä tehtyjä koriste- ja käyttöesineitä. Avoinna sovitusti, kesäkauden ajan myynti Juojärven Helmessä. Savetar järjestää keramiikkakursseja ja -työpajoja. Meijerintie 16 / 040 590 7917 www.savetar.fi 27 ViaDia kirpputori Tuusniemi Tuusniemen ViaDia puodissa myydään lahjoitustavaraa ja Tuusniemen toimintakeskuksen tuotteita. Lisäksi puodissa on mahdollisuus vuokrata oma myyntipöytä. Avoinna arkisin 10.00 -15.00, paitsi ke suljettu. Urheilutie 3 / 044 7164 720 FB: ViaDia Tuusniemen puoti 21 Sawon Novas rakennustarvike Tuusniemellä toimiva monipuolinen rakennustarvikemyymälä, josta löydät kaiken tarpeellisen rakentamiseen, mm. työkalut, maalit ja materiaalit sekä puhallusvillat tarvittaessa asennettuina. Savon Nowas myy lisäksi Jahti & Vahti -koiranruokia. Avoinna ark. 08.00-16.30, la 08.00-13.00. Keskitie 12 / 0400 670 713 sawonnovas.fi 26 Silkkivilla / Lankapirtti Lankapuoti avoinna kesällä 29.6-16.7. ja 10.83.9. ke-la 12-16 (muulloin ajanvarauksella) puh. 040 412 0498. Suurijärventie 91, 71210 Tuusjärvi www.lankapirtti.fi

Tuusniemen palveluhakemisto Koko Tuusniemen alueen palveluhakemiston löydät osoitteesta: www.visittuusniemikaavi.fi/ palveluhakemisto-tuusniemi


TUTUSTUS TUUSNIEMEEN www.visittuusniemikaavi.com Luostarivaellus

Seinävuoren rotkolaakso ja vaellusreitit Tuusniemen suosituin retkikohde 42 62 Seinävuoren rotkolaaksossa luonto on vuosituhansien kuluessa muovannut uskomattoman taideteoksen, jonka vaikuttavuus tulee parhaiten esille paikan päällä koettuna. Rotkolaakson suojissa on historian saatossa harrastettu muinaisia uhrimenoja, metsästetty, piileskelty vihollisilta ja keitetty pontikkaa. Seinävuorella teki taikojaan myös paikallinen shamaani ja metsästäjä Kettu-Mooses. Rotkolaakson ympäri kulkee suosittu 2,5 km opastettu kiertoreitti, mistä voi patikoida myös Kaavinkoskelle, 20 km. Seinävuorella järjestetään opastettuja kierroksia, riistaruokakursseja ja mindfulness-luonto-ohjelmia. Alueelta löytyy kaksi laavua nuotiopaikkoineen, tilava grillikota, näköalatasanne, laituri, opastustaulut, puuliiteri sekä käymälä. Näköalapaikalla ja kota-alueella esteettömyys huomioitu.Seinävuoren maastossa on myös hyvät marjastus- ja sienestysmahdollisuudet.

56 Luontopolku Lintulan ja Valamon luostariin Luostarivaellus alkaa Tuusniemen puolella Särkisen kodalta jatkuen Lintulan luostariin (noin 7 km) ja Valamoon asti (noin 27 km). Vaelluksen voi aloittaa myös Pankinsalon laavulta, jolloin vaellusreitin pituus Lintulan luostariin on noin 4 km. Lintulan luostarissa toimii kesäaikana 1.6.-31.8. kesäkahvila mahdollisuus myös mökkimajoitukseen. Valamon luostarilla on ympärivuotista majoitus- ja matkailutoimintaa. Vaellus kulkee pitkin vaihtelevaa metsämaastoa ja reitin varrella kasvaa runsaasti mustikkaa, puolukkaa, herkkutatteja, kanttarelleja ja suppilovahveroita.

Aarnimetsän luontopolku Pajumäessä 58 Luontopolku perheen pienemmille Annikki Brander-Pitkäsen ja Yrjö A. Pitkäsen säätiön aarnimetsään tehty polku on tutustumisen arvoinen kohde kaikille luonnosta kiinnostuneille ja sopii erinomaisesti koululaisten retk ikohteeksi. Polk u k ulkee luonnontilaisessa metsässä, josta löytyy "kotoperäisten" lajien lisäksi mm. lehmuksia, sembramäntyjä ja vaahteroita. Reitin varrelle on pystytetty aarnimetsän ominaislaatua kuvaavia infotauluja. Luontopolkua uudistetaan kesällä 2022.

Silmäsuon polut

10

63 Harjusuppaan muodostunut ainutlaatuinen rämeneva Silmäsuon luonnonsuojelualueen vaellusreitti pitkospuineen on helppokulkuinen ja sopii kaikenikäisille. Reitin päätepisteellä Ahvenlammella löytyy taukopaikka laavuineen. Alueella voi bongata harvinaisen viitasammakon sekä tyypillistä rämenevan kasvistoa, kuten vaiveron, kurjenjalan, suopursun, tupasvillan, suokukan, isokarpalon yms.


RETKEILE JA VAELLA Täyssinän rauhan rajakivi 37 Ruotsin ja Suomen välinen raja sotamies Duusin ajoilta Pohjois-Savo oli muinoin Ruotsi-Suomen ja Venäjän välistä rajaseutua, jonka hallinnasta käytiin jatkuvia sotia. Vuonna 1595 solmittiin Täyssinän rauha, jossa Ruotsi-Suomen valtakunnan raja siirtyi idemmäksi. Uusi raja merkittiin maastoon tärkeimmille rajapaikoille, kuten oli sovittu Täyssinän rauhassa 18. toukokuuta 1595. Muuttuneista rajoista kertovat rajakivet ovat arvokas muisto menneiltä ajoilta. Yksi näistä rajapaikoista sijaitsee Ohtaansalmen sillan kohdalla noin 12 kilometriä Tuusniemeltä Outokumpuun päin.

37

63

Juojärven melontareitit Puistosatamasta 36

Retkikohteita Juojärvellä Puistosatamasta on mahdollista tehdä eripituisia melonta- tai souturetkiä Juojärven kuvankauniiseen saaristoon. Mielenkiintoisia retkikohteita ovat Kannassaaren ja Pyttysaaren retkisatamat, Soukan Koukkelo, mikä on Soukan saaressa sijaitseva luola, vankikarkureiden ja käpykaartilaisten piileskelypaikka, sekä Luutsalon saari, joka on tunnettu kivikautisista kalliomaalauksistaan. Kajakkeja tai soutuveneitä voi vuokrata Puistosataman matkailuinfosta Juojärven Helmestä ja Viitakosta.

Kyläkiekka (Koivulahti-Myllykoski) 39 60

Kierros savolaiskylän nostalgisissa maalaismaisemissa Koivulahden kylä sijaitsee reilun 30 km:n päässä Kuopiosta linnuntietä itään, Tuusjärven ja Hiidenlahden välimaastossa. Vierailun tukikohtana toimii tunnelmallinen kotarakennus ja lintutorni Koivulahden pohjukassa, jonne pääsee maanteitse tai veneellä Summan pienvenereitiltä poiketen. Reitti jatkuu tietä pitkin vanhalle myllylle ja kauniille Myllykoskelle, josta löytyy kolme nuotiopaikkaa ja luontopolku metsän halki Raatteen tielle, jota pitkin pääsee lähtöpaikkaan. Kyläkiekka on pituudeltaan 3,3 km, josta metsätaipaleen osuus noin kilometri.

Kaavinkoski 69 Savusauna kanavan varrella Kaavinkoski on Kaavin ja Tuusniemen rajalla sijaitseva vuonna 1915 rakennettu kanava, joka yhdistää Rikkaveden ja Kaavinjärven. Kanava-alueella on edelleen jäljellä siltavahdin tupa pihapiireineen. Sillan toisella puolen sijaitsee kota ja kyläyhdistyksen savusauna Saunapirtti, jonka voi vuokrata yksityiskäyttöön. Kaavinkoskelta pääsee Seinävuoren vaellusreiteille. Kaavinkoskelta kulki aikoinaan Täyssinän rauhan raja Ruotsin ja Venäjän välillä. 42 62

11


LÖYDÄ JA NAUTI Omatoimiset aktiviteetit Puistosataman leikkipaikka 44 48 53 68 ja Beach volley-kenttä Koko perheen puuhapaikat löytyvät Tuusniemen puistosatamasta. Tekemistä ja kokemista on kaiken ikäisille: Änkkäri-monitoimilaiva, beach volley-kenttä, grillikota sekä lapsille soveltuva, kovapohjainen hiekkaranta Juojärven Helmi -kahvilan vieressä.

Sienestys ja marjastus Koillis-Savossa marjastamisella ja sienestämisellä on pitkät perinteet. Kaavi ja Tuusniemi ovat tunnettuja runsaista marja- ja sienisadoista- alueen metsissä esiintyy erityisesti mustikkaa, vadelmaa, puolukkaa, variksenmarjaa, soilta voi lisäksi löytää karpaloita ja lakkoja (hilloja).

80 Viihdekeskus HojoHojo Yksi Tuusniemen tunnetuimmista paikoista on legendaarinen viihdekeskus HojoHojo, joka on villinnyt tanssikansaa jo vuodesta 1995. Koe yöttömän yön tanssilavan tunnelma Juojärven rannalla Suomen ykkösrivin artistien tahdissa. Hojolta löytyy A-oikeudet, karaokebaari, mökkejä, hotellihuoneita, leirintäaluemajoitusta ja rantasauna. www.hojohojo.fi

Sienisadot ovat viime vuosina olleet poikkeuksellisen runsaita - herkkutatteja, kanttarelleja, suppilovahveroita, haperoita, rouskuja. Hyviä marja- ja sienipaikkoja löytyy esim. retkeilyreittien varrelta. Ota sanko ja sieniveitsi mukaan, sillä saaliina voi olla ekologista ja varmasti terveellistä lähiruokaa!

Kuntoportaat Tuusniemen taajamassa 51 Porrasharjoittelusta on tullut yksi viime vuosien kuntoilutrendeistä. Porrastreeni vahvistaa tehokkaasti kestävyyskuntoa, alaraajojen lihaksia ja hengitys- sekä verenkiertoelimistöä. Tuusniemen kotiseutuyhdistys on rakennutti syksyllä 2020 uudet, kauniisti harjumaastoa myötäilevät kuntoportaat lähelle Tuusniemen keskustaa. Ravaamista riittää himokuntoilijoillekin, sillä portaita on lähes 300. Portaat valaistiin syksyllä 2021.

Kalastus Juojärvi, Rikkavesi, Suvasvesi ja alueen pienemmät järvet ovat tunnettuja kirkkaasta ja puhtaasta vedestä, myös runsaasta ja monipuolisesta kalakannastaan: ahventa, kuhaa, haukea, muikkua ja taimenta. Kalastusluvan voit tilata kätevästi netistä tai ostaa Tuusniemen Teboililta.

45 Frisbeegolf -rata Lautalan ulkoilualueella sijaitsee 9 korin monipuolinen rata. Maasto on vaihtelevaa ja radasta löytyy haastetta. Opastaulu Hietalahdentien varressa. Lautalan ulkoilualueelta löytyy myös kuntopolku, talvisin hiihtolatu.

Ruokaa läheltä Marjoja, vihanneksia, hunajaa, munia, karjalanpiirakoita ja laadukkaita lähiluomutuotteita. Vieraile tilalla tai käväise ostoksilla maaseututorin lähiruokatapahtumassa, niin saat tuoreiden tuotteiden lisäksi paljon hyvää mieltä mukaasi!

83 Koivuharjun kanala Lähituotettuja ja kananmunia tuoreena Tuusniemeltä! Perheyrityksen lattiakanalassa kanat saavat liikkua vapaasti ja ne ruokitaan lähituotetulla viljalla, mistä kananmunat saavat erinomaisen makunsa. Tilamyynti avoinna joka päivä. Ota yhteyttä ennen vierailuasi: 0400499136. FB: Koivuharjun Kanala 84 Kuuselan marjatila Kuuselan tilan makoisat mansikat ja vadelmat kypsyvät Tuusniemen Kojanlahden kauniilla pelloilla. Tilalta saa myös satokauden vihanneksia, kuten varhaisperunaa, sipulia ja tilliä, tilauksesta viini- ja metsämarjoja, hilloja ja tuorepuristettua mansikkamehua sekä käsintehtyjä karjalanpiirakoita. Pihapiirissä on mukava kesäkioski terasseineen sekä karjalainen tsasouna. Kojanlahdentie 753, 71280 Tuusniemi Tiedustelut ja varaukset: 044 524 2207 / 044 376 6508 85 Mehiläistarha Y. Holopainen Aitoa suomalaista, varmasti puhdasta ja terveellistä lähihunajaa ja hunajatuotteita Tuusniemeltä. Tunnettuja ja laadukkaita hunajatuotteita voit ostaa Tuusniemen ja lähialueen kaupoista ja marketeista, sesonkituotteita myös suoraan tilalta. Koivulanrannantie 19, 71200 Tuusniemi 050 5677045 86 Mummon Marja & Vihannes Kesäkukkia ja satokauden luomuvihanneksia (porkkanaa, kurkkua, sipulia, tomaattia ja yrttejä) sekä viinimarjoja ja karviaisia Tuusjärvellä. Kesäkukkia saatavilla kesäkuun puolivälistä lähtien, vihannekset satokauden mukaan heinäkuusta alkaen. Viitamäentie 121a / 040 0474066

Porrastreeni Loikka ylös ja kävely alas. Hypi ylös mennessä joka toinen rappunen. Askelkyykky ja kävely alas. Astu askelkyykky joka toiselle rappuselle. Porrastreeni Juoksu ylös ja kävely alas. (Jos olet hyvässä Spurtti ja kävellen alas. Jos haluat, voit loppuun juosta vielä yhden ylimääräisen spurtin kunnossa, niin voit kiihdyttää loppupätkällä.) Polvennostokävelyt tai polvennostojuoksut ylös. ylös ja kävely alas. Ristiaskel ylös (astu aina ristiin) ja kävely alas. Loppuverryttely Porraskävely vielä kerran ylös ja alas. Molemmat puolet kerran. Alkuverryttely Porraskävely kerran ylös ja alas.

12

Heimosen Puutarha Heimosen Puutarha on perinteikäs, yli 50 vuotta vanha, yritys, joka viljelee kotimaisia ja paikallisia kukkia, hyötykasveja sekä kasvihuonevadelmaa. Yrityksen tuotteita voit ostaa kotisivujen verkkokaupan kautta - tarvittaessa saat vadelmat kotiovellesi toimitettuna. heimosenpuutarha.fi Ruisjauhot Toivanen Jarkko Tuusniemellä puhtaasti tuotettuja ruisjauhoja ilman kasvinsuojeluaineita. Myynnissä myös Koivuharjun kanalan kautta. 0400 193 564


TUUSNIEMEN VIERASVENESATAMA avoinna kesäisin

SATAMAPAVILJONKI

SATAMASSA Kesäkahvila Juojärven Helmi syvyys 1,8 metriä peräpoijupaikkoja 5 kpl matkailuneuvonta aisapaikkoja 6 kpl caravan-alue veneenlaskuluiska wc:t 2 kpl septitankkityhjennys suihku jätepiste pesu- ja pyykkitupa sähkö- ja vesipisteet

Pohjois-Savon P O S Isännöinti Oy www.pos-isannointi.fi

Matkailu- ja satamainfo: 044 720 9014

FW

TUUSNIEMEN LÄMPÖ JA VESI OY

040 7234 174

paavo@feelwood.fi Meijerintie 16, 71200 Tuusniemi

FEELWOOD OY

Putkiasennukset

DIGIPAINOTYÖT esitteet, käyntikortit... TARRATULOSTUS ikkunateippaukset SUURKUVATULOSTEET bannerit ja kyltit

Ari Tuunainen

p. 040 502 3130

VALOKUVAUS 3D-TULOSTUS CNC-JYRSINTÄ

Meijerintie 16, Tuusniemi

tuotekuvaukset prototyypit, varaosat jne. muovi- ja puumateriaalit

SAVETAR-TUOTEMYYNTI JUOJÄRVEN HELMESSÄ.

TUUSNIEMEN AUTOHUOLTO JA VARAOSA OY

TUUSNIEMEN VANHUSTENKOTIYHDISTYS Keskitie 8 B, 71200 TUUSNIEMI info@tuusniemenvky.fi www.tuusniemenvky.fi Jouko Korhonen toiminnanjohtaja, DI puh. 0400 619 237

AUTOJEN YLEISHUOLLOT JA -KORJAUKSET, PIENKONEIDEN JA VENEMOOTTORIEN HUOLTO, KATSASTUSTARKASTUKSET JA -KÄYTÖT, 4-PYÖRÄSUUNTAUS, PAKOKAASUTESTIT (MYÖS DIESEL), VIKADIAGNOSTIIKKA (BOSCH, VAG, BMW), VARAOSAT TILAUSTOIMITUKSENA, RENKAIDEN MYYNTI, ASENNUS JA -HOTELLI

Laadukkaita vuokra-asuntoja mm. senioreille palveluiden läheisyydessä Tuusniemen kirkonkylässä.

AVOINNA ma - to 7.30 - 16.00 pe 7.30 - 14.00 Petri 040 767 3787 13

Mika 040 767 3471

Juojärventie 18, 71200 Tuusniemi


TUUSNIEMEN APTEEKKI

FYSIOTERAPIA, HIERONTA, TEIPPAUKSET, LÄÄKINNÄLLISET TUKISUKAT

Palvelut saatavilla myös kotikäynnein! Maksuvälineenä käy myös e-passi. Tervetuloa! Keskitie 34-38, Tuusniemi, 040 5455 788

Avoinna: ma - pe 9 - 17 la 9 - 14 p. (017) 661 228 Keski e 23, 71200 TUUSNIEMI www.tuusniemenapteekki.fi

Hoidot ajanvarauksella sovitusti.

Tarja Soininen

PARTURI-KAMPAAMO

050 547 5490

PIRJO MIETTINEN p. 044 366 1790 Keskitie 13

JALKOJENHOITO JA RENTOUTUMISPALVELU

www.koralli.net

AVOINNA TI, KE, TO

Tuusniemi ja Kaavi, myös kotikäynnit

Hyvvee olloo kaikenikäsille TUUSNIEMELLÄ

RI-KAMPAAM U T R O PA

Eeva

•Klassinen hieronta •Vyöhyketerapia • Akupunktio •Imukuppihieronta •Kuumakivihieronta HIEROJA •Faskiarauta -käsittely KOULUTETTU Miia Kröger Ajanvaraus: Vello./hoitosulka www.hoitosulka.com p. 044 235 6904 Keskitie 3, Tuusniemi

044 563 0347 Keskitie 25, 71200 Tuusniemi

SAVETTAREN KESÄKERAMIIKKAKURSSIT Kokeile keramiikkaa -kurssit: (5 h) 58,-/hlö 3.6. 17-21 Persoonallinen eläinveistos, lasitus 10.6. 17-18 8.6. 17-20 Kuplakeramiikka, lasitus 12.6. 17-19 Kesäkeramiikkaa lasten kanssa: (9h) 135,-/2-3 hlön ryhmä 7. ja 8.6. 10-13 ja lasitus 12.6. 10-13 Rakukurssi: (20h) 168,-/hlö 18. ja 19.7. 10-16 ja lasitus/polttokerta 29.7. 13-21 Maakuoppapoltto: (20h) 168,-/hlö 21. ja 22.7. 10 - 16 ja lasitus/poltto 29.7. 10-15 kuopan purkaminen 30.7. 10-13 Hinnat sisältävät materiaalit ja poltot. Ryhmäkoko, min. 6 hlöä.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset (väh. 5 pv ennen): Minna Rajamo 040 5907 917 Meijerintie 16, Tuusniemi

www.savetar.fi

Keskitie 26 14

71200 Tuusniemi

0400 273 489


MELKEIN KOKO PERHE LÄHIHOITAJIA Tuppuraisen perheen naispuolinen energiaryhmä on päätymässä samaan työpaikkaan, kun nuorempi tytär Nelli aloittaa kesätyöt Tuusniemen kotipalvelussa. Äiti Mari ja isosisko Iina ovat jo jonkin aikaa työskennelleet lähihoitajina samassa paikassa, vaikkakin pääosin eri työvuoroissa. Iina aloitti kotipalvelussa työharjoittelun vuonna 2016 ja on siitä alkaen työskennellyt lähihoitajana. Alan opinnot päättyvät tänä vuonna. Nelli puolestaan aloitti lähihoitajaopinnot Kuopiossa viime vuonna ja valmistumisen aika olisi vuonna 2024. Perheen äiti Mari työskenteli kaupan alalla yli 15 vuotta, ja monet tuusniemeläiset muistavat hänet ystävällisenä ja lämminsydämisenä henkilönä paikalliskaupasta. Vuonna 2020 Mari lähti kouluttautumaan hoitoalalle, johon kutsumus ehti kehittyä tapahtumarikkaiden vuosien aikana. Omien vanhempien ikääntyminen ja hoidontarve viimeisinä vuosina olivat Marille se sytyke, joka sinetöi halun kouluttautua alalle, josta kokemusta oli 90luvulta ennen elintarvikekaupassa työskentelyä.

Mari kertoo elävänsä nyt elämänvaihetta, jossa rikkautena on merkityksellinen työ ikäihmisten parissa sekä äidillinen ylpeys samalla alalla työskentelevistä tyttäristä. Tiukka ja nopea opiskelu onnistui, kun Mari pystyi kysymään neuvoa jo lähihoitajana toimineelta Iinalta. Mari naurahtaa, että on ylpeä siitä, että joskus asiat menevät näinkin päin, lapsi opastaa vanhempaansa.

Mari on ehtinyt asua useassa paikassa, isommissa ja pienemmissä kaupungeissa, kunnes tie toi 90-luvun lopulla Tuusniemelle. Täältä ei ole tehnyt mieli pois. Lasten on ollut turvallista kasvaa ja elää maaseutumaisessa ympäristössä, ja kun töitä ja harrastusmahdollisuuksia sekä riittävä määrä ihmiskontakteja on olemassa, niin juurtuminen on tapahtunut luontevasti.

Perheen merkitys on aina ollut Marille voimaannuttava ja koskettava, myös uudelleenkouluttautumisen aikana. Tiivis perheyhteisö, jossa asioista on pystytty kertomaan avoimesti, on Marin voimavara. Tyttärien lisäksi yksinhuoltajaperheeseen kuuluu nuorimpana Justus-poika, joka hänkin haaveilee ensimmäisestä työpaikasta kesäksi. Ei kuitenkaan hoitoalalta, ellei puistotöitä ja kasvienhoitoa lasketa sellaiseksi.

Iina haaveilee joskus muuttavansa pohjoiseen Lappiin, missä kokeilisi lähihoitajan työtä uudessa ympäristössä. Siellä viehättävät osin samat asiat kuin täällä Tuusniemellä, luonnonrauha ja -kauneus.

Tuusniemen kotipalvelu on työyhteisö, johon niin Mari kuin Iinakin kokivat olevansa heti lämpimästi vastaanotettuja. Kotipalvelun hoitajat ovat kukin erilaisia, ja kun persoonat hyväksytään, niin kaikki toimivat yhteisen tavoitteen mukaan. Ihmisiä hoidetaan sydämellisesti, ja vanhuksilla on turvallista olla ja elää. Marin kokemusten perusteella, omien vanhempiensa kohdalla, kaikissa kaupunkipaikoissa eivät asiat ole aivan yhtä hyvällä mallilla.

Iina, Justus, Nelli ja Mari hetken yhdessä olohuoneessa, joka on yhdessä remontoitu ja tyylikkäästi sisustettu entiseen kunnan virastotaloon. 15


TUUSNIEMEN PALVELUKARTTA Ravintolat ja kahvilat 1 2 3 4 5 6

Kellari Pupi Ravintola Tuuspata Viihdekeskus Hojo Hojo Juojärven Helmi Rantamylly Villa Rysseli

Kaupat ja liikkeet 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

K-market Tuusniemi Luostaritien kyläkauppa S-market Tuusniemi Anun Lahja- ja Kukkatupa Eikala Hannan kampaamo Hieronta ja voice massage Poutiainen HoitoSulka Karvosen Puutarhamyymälä Karvosen Puutarha Keramiikkapaja Savetar Koralli jalkahoitola Parturi-kampaamo Eeva Parturi-kampaamo Pirjo Miettinen Sawon Novas Tuusniemen apteekki Tuusniemen Autohuolto ja Varaosa Tuusniemen Kuntoutus Tuusniemen OP Silkkivilla / Lankapirtti ViaDia Tuusniemi

Retkeilyreitit ja luontopolut

30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

56 57

Kaavinkosken kanava Ohtaansalmen silta Paakkilan avolouhos Tuusmäen helmi Tuusniemen kirkko Tuusniemen kotiseutumuseo Tuusniemen puistosatama Täyssinän rauhan rajakivi Kannassaari, laavu Myllykoski, laavu Paimensaari, perinnetila Pytty-saari, laavu Seinävuoren rotkolaakso Soukan koukkelo, luola

Ulkoliikuntapaikat 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

Beach volley -kentät Frisbeegolfrata Harjutien Vauvasta vaariin -lähiliikuntapaikka Lautalan ulkoilualue (kuntopolku) Puistosataman uimapaikka Turulan koulukesk. lähiliikuntapaikka Tuusjärven lähiliikuntapaikka Tuusniemen kuntoportaat Uimala Änkkäri -leikkipaikka

Jätehuolto

Huoltoasemat ja latauspaikat 28 29

Nähtävyydet ja luontokohteet

54 55

Hyötyjätteen keräys, Ekopiste Ongelmajätteen vastaanottopiste

Teboil Tuusniemi Recharge Charging Station

Majoitus ja matkailu 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81

Aimon lomamökit Eräpaimen Hottituvat Hupeli Juojärven Helmi (caravan-alue) Kaavinkosken Saunapirtti, savusauna Kesämökki Tulisaaressa Koirahotelli (Suvaksen matkailu) Majarinne Matkailu Majoinen Mäkimaja Mummon mökki & Kammari NatureStay lomamökit Soinilan Lomamökit Susimäen Eränkävijät Suvaksen Matkailu Viihdekeskus Hojo Hojo Viitakko

Lähiruoka - ja marjatilat 82 83 84 85 86

11

TUUSNIEMEN TAAJAMA

58 59 60 61 62 63

Luostarivaellus, Särkisen kota Seinävuori-Mäkimaja-AhvenlampiKaavinkoski -vaellus Aarnimetsän luontopolku Kannassaaren luontopolku Koivulahden lintutorni, kyläkiekka Myllykosken luontopolku Seinävuoren rotkolaakson kierto Silmäsuon polut

Kalastaja Keinänen Koivuharjun kanala Kuuselan marjatila Mehiläistarha Y. Holopainen Mummon Marja ja Vihannes

Laivalaiturit ja retkisatamat

13 46 49

24

55

87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98

19 9 54 22 15 25 34 18 12 1 7 2 29

35

28

20

10

51 21 52 44

14

23 27

5

17

68 36

82 98

53 44 4 48

3 80

16

Juurikkamäen retkisatama Kaasilansalmen retkisatama Kaavinkosken retkisatama Kalliolahden retkisatama Kannassaaren retkisatama Kohmansalon retkisatama Koivulahden retkisatama Kojanlahden laivalaituri Levälahden laituri Paimensaaren retkisatama Summanlampi retkisatama Tuusniemi laivalaituri


KAAVI LAPINJÄRVI LAUKKA-AHO

KAAVINJÄRVI

RIISTAVESI

74

57

KAAVINKOSKI 30

KONTTIMÄKI 62 42

TUUSJÄRVI 50

< VT 9, KUOPIO 60 KM

61 39

60 93

89 69 73

63 86 26

58

PAJUMÄKI

97

83

72 78

OHTAANNIEMI

TUUSNIEMI TAAJAMA

81

47 45

85 34 35

SALMENKYLÄ

36 98

70

SOITUNSALO PAHKASALO

VT 9, JOENSUU 80 KM >

41 32

88

KUOPIO

RIKKAVESI 33

JUOJÄRVI

PAAKKILA

31 37

OHTAANSALMI 43

LITMANIEMI

5991 38

JUURIKKAMÄKI

77

87

OUTOKUMPU

RUSKILA

95 84

KOJANLAHTI

66 6 94

SUVASVESI 75 8

KOSULA 76

64

RANTA-KOSULA

16 67

96 40 56

N W

E S

Vaellusreitti Melontareitti Kuntaraja Vesialue Luonnonsuojelualue Natura-alue

65

LEPPÄVIRTA

Pohjakartta MML:n maastokartta.

71 79 92

17

LAUKANSALO HEINÄVESI

90


a!

etulo v r e t i t s ä ämpim

L Kukka-, hautaus- ja juhlapalvelu

Koe luonnon kauneus ja rauha - tule viihtymään rantamökeillemme

Avoinna: ma - ti 9 - 16 to - pe 9 - 17 la 9 - 13

050 - 3657 064 Kojanniementie 20, 71280 Kosula hottituvat@gmail.com www.hottituvat.fi

Muina aikoina sovitusti.

Kesän kauneimmat kukat lähipuutarhalta Huoltotie 5, 71200 Tuusniemi 044 556 5003 / 017 661 610 Verkkokauppa palvelee www.kukkatupa.fi www.karvosenpuutarha.fi Puutarhatie 29, 71280 Kosula 0400 140 416

posti@kukkatupa.fi

LUOSTARITIEN KYLÄKAUPPA Luostaritie 2749, 71280 Kosula 045 6341 522 Heinävesi

Avoinna kesällä joka päivä klo 10–19

muuna aikana klo 10–17, TI ja TO suljettu

Tuusniemi

LUOSTARITIE

• Kauppa

• Kotileipomo

11.6. Kyläkauppapäivä Kaupan 12-vuotissynttärit Rompepäivä (ilmaiset myyntipaikat) Kerman Kone ja Saha esittelee Kahvitarjoilu klo 10 -14 Huutokauppa klo 12

• Kahvio

• Tuusniemen apteekin palvelupiste

16.7. Luostaritien markkinat klo 10 - 14 muurikkalettukahvia kotileivonnaisia arvontaa tuotemyyjiä

30.7. Kesäkauden päättäjäiset alkaen klo 18 samalla kokoontuu alueella koulua käyneet ilmoittautumiset ruokailuun Ristolle 045 6341 522

TERVETULOA RISTOLTA TERVEISET: OLEN JÄÄMÄSSÄ SYKSYLLÄ 2023 ELÄKKEELLE JA ETSIN KAUPALLE JATKAJAA. TULEHAN JUTTELEMMAAN. 18


Moi!

li nuvan n uuston e lt a v ille nuva o is r n nuo maan te o e t m r e ie k n s a uu me tull Sofia, T . Halusim leena ja ja r a a t h M jo e n e m Me olem aja ja varapuhe paljon t h jo n stämme e je e r jä puh ä s n n sta! ntä. Ylee korona o toiminna ista jäse , mutta v mme ja ii o le t c o k is a a d ii 9 udell iä ja a im s o k k t y a ll a it e s s e s e a lun ukana uva men nuv mme. Ku limme m ten elok o a u a k ja t , in le ia Tuusnie il im m o lais äsisi jo tapahtu in tapahtumat alakoulu ksynä pä y a s o c i s is n d erilaisia k e i n s a. Jospa ut meidä rjestettyä kak ahtuma iä! kurittan jä p a t t e e k n c a o sa usR aesityks kuitenkin sä keväällä Du nnan ä elokuv t ii s n ä a teita ku m p ä it a k lo a ik a ia v järjest is än nyt erila n jestämä äksi teh konkylän uimala s taas jär li tu nyt n e is m ir ä k n varat t e o s it je n iä r ii lo s a jä k n u n o ie ja m or tä ten sein hdilla! K tapahtu väksi. Isoin niis akennus u r n a o a v p a t a y v k n u N tä den vaik lle mietit se aloite onkin e töissä mukana n! s päättäji u ja eikös nii ja i, , r s n o misek aikaa olla k a n t t ä u s n o m n n m a n ku luv ene iden nuva on saadaan n palvelu si enemmän e t rahaa, ja sa. Yhteistyöllä r o u n as simerkik on aloite maalaam ille olisi e itteen olemme tehnyt, r n o o u n a v ä u t , jonka n imme, et ämän alo luihin pi aloite . Toivois nemmän auki. T m ä o ll is e n m e ko palve ie n n o e s , i u Toin s n u li a o T a lo miseksi dottelem a Pääta paranta ämme o uorisotil jä n n e ja t ia jo m ä, llähän tapahtu sta nyt kevääll . mme! Ky a a a d v a it e a t s e iv e o ia ä nt tehn nnuks ta meit t meidä ta para huolimat t myös unnellee ä u t k ii t s mahdollis a a v e t ikuiset o tä, mut auttane , että a ahaa rii ia ovat r ä is t n he ii la a s a a ja v , ia iv u ä k ilois een sent eitä n k jä ik m i a s a k k s i a Olemme is e k t io n sä. mme, et sakin as takunna an välis me tiedä eltu. Jois vat sivistyslau n ja meidän nuv n n u u k u ja mmit o ikuiste on kuult Nuva-ku muiden a . ä it in m s m ä u k -Suomen a. Ja väli nuva-k ella Itä vojina ja jo n u ass e e n n o t u a ia hakem kana myös ssa S p u p toimiv u o k o a k s u s mu i to lopu a olimme ia ei ole ysviikon ista käv J t is . is la a k s a ir s v v n u tä n us- ja uvan ka pahtum Osa meis uustojen koulut Kaavin n ikka isompia ta s ö y m lt ä a a t v nuorisov ehty yhteistyö aikaan, t n saatu e o m n o n lj a a h p on li syksyllä än taas adissa. E ä a d r a h t ä n n u , ää liik naa kes rjestää! ikille iha a k voitu jä a a t e toivot haluamm a t s le o u Nuvan p missa! u t h a tap tilainen ofia Vou S ja n e in a Miett 19 Marleen

Kuva: Hanna Miettinen.


Keskiraskaat alihankintakoneistukset • tuotantotilat 5100 m • levytyöt • särmäys • robottihitsaus max 2500 kg • CNC -koneistus max x=4000 mm y/z=2000 mm • pintakäsittely • kokoonpano

Haemme tuotantoon lisävoimaa hitsaukseen ja cnc-koneistukseen. Vapaamuotoiset hakemukset: toimisto@paakkilankonepaja.fi Vuodesta 1978

www.paakkilankonepaja.fi 20


MAJOITUSTA LUONNON HELMASSA Korpihotelli, erähenkinen luksushuvila vai nostalginen mummonmökki? Saunanraikkaita juhlia tai kokouksia luontoelämyksineen? Tuusniemeltä löytyy luonnonläheistä majoitusta moneen makuun ja taatusti upeilla maisemilla. Lisää majoituskohteita: www.visittuusniemikaavi.fi

66

Huoneisto- ja hotellimajoitusta

76 NatureStay Savon sydämessä kaksi rauhallista kesämökkiä puhtaan luonnon ja kalaisan ja kirkasvetisen Juojärven rannalla. naturestay.fi / 050 466 33 12

67 Hupeli Korpihotelli ja kristillinen toimintakeskus ja hotelli luonnon helmassa Tuusniemen Levälahdessa. Yhteensä 80 petipaikkaa, tilausravintola, saunaosasto ja uima-allas, lohilammikko, useita kokoustiloja. hengenvoimaary.fi / 0500 671 898 81 Viitakko Huoneistomajoitusta maalaismaisemassa nykyajan mukavuuksin ja tasokas 11 hlö:n mökki. Monipuoliset kokous,- ruoka ja ohjelmapalvelut. Savusauna ja välinevuokrausta. Soveltuu myös ryhmille, yht. 62 petipaikkaa. viitakko.fi / 045 843 1119

77 Soinilan lomamökit Rantamökkejä Rikkaveden rannalla 4-6 hengelle luonnonkauniissa maisemissa. soinilanlomamokit.fi / 050 356 6361

67

79 Suvaksen matkailu Edustustason erähenkistä majoitusta EteläTuusniemellä. Rantahuvila 4-6 hengelle, kelohonkainen luksushuvila 4-10 hengelle. Opastettuja metsästysohjelmia. suvaksenmatkailu.fi / 040 583 0737

Lomamökit

64 Aimon lomamökit Ekohenkinen mökki kalaisan Kotajärven rannalla Etelä-Tuusniemellä. aimonlomamokit.fi / 0400 158 375

Koirahotellit

73

71 Koirahotelli (Suvaksen kenneli) Erinomaisesti varusteltu täyden palvelun koirahotelli/hoitola Etelä-Tuusniemellä. suvaksenkennel.fi 040 583 0737

Antti Happonen Kaksi hyvin varusteltua kesämökkiä Tuusniemellä. Metsästys- ja kalastusohjelmia. happonen.fi / 040 723 1227

65 Eräpaimen Tasokasta mökkimajoitusta kauniin Suvasveden rannalla. Kaksi mökkiä 2-14 hengelle, tilattavissa lisäksi grillikota, savusauna, moottorivene, catering- ja eräopaspalveluita, kalastus- ja ravustusohjelmia sekä -kursseja. erapaimen.fi / 044 067 8373

Metsästysmajat (majoitus- ja kokouskäyttöön)

78 Erärinne Metsästysseuran maja, joka on vuokrattavissa kokous- ja majoituskäyttöön. Majoitustilat 6 hengelle, kokoustilat ja astiasto jopa 100 hengelle. Sauna, nuotiopaikka, koiratarha . susimaenerankavijat.com/maja 0400 519 238

77

66 Hottituvat Laadukasta mökkimajoitusta erinomaisella palvelulla Kojanlahden upeissa järvimaisemissa. Yhteensä 9 erilaista mökkiä 2-6 hengelle, joista osa talviasuttavia. hottituvat.fi / 050 365 7064 70 Kesämökki Tulisaaressa Ympärivuotiseen käyttöön soveltuva pyöröhirsimökki lähellä Tuusniemeä Juojärven rannalla. http://bit.ly/tulisaari / 050 363 5415 72 Majarinne Tilava, erinomaisesti varusteltu 10-hengen mökki Rikkaveden rannalla. Savusauna lämpeää lisämaksusta. huvila.net/940 / 040 503 8564

74 Mäkimaja Vuonna 1921 rakennettu entinen kyläkoulu, joka toimii monipuolisena juhla-, kokous- ja majoitustilana. Sijaitsee Seinävuori-Kaavinkoski -retkeilyreitin varrella. Majoitustilaa 12 hengelle (yhteismajoitus). Kokous- ja juhlatilat noin 50 hengelle. Piha-alueelta löytyy lisäksi laavu ja sauna. makijarvenmetsamiehet.fi / 040 828 3121

79

Caravan- ja leirintäalueet

80 HojoHojo Majoitusta lähellä Tuusniemen keskustaa Juojärven rannalla Puistosatamassa. Leirintäaluepaikkoja ja -mökkejä, hotellihuoneita. Rantasauna. Viihdekeskus HojoHojon palvelut. hojohojo.fi / 017 661 555

81

73 Matkailu Majoinen Kolme tilavaa loma-asuntoa Tuusniemen järvimaisemissa 8-10 hengelle. majoinen.fi/fi / 050 439 9827

Juojärven Helmi - Tuusniemi Caravan 68 Leirintäalue ja kahvila-ravintola Juojärven rannalla Puistosatamassa. Leirintäaluepaikkoja, venepaikkoja, välinevuokrausta. Matkailuinfo. FB: Juojärven Helmi / 044 7209014

75

Mummon tupa ja kammari Kodikasta majoitusta mummon mökissä EteläTuusniemellä Kosulan kylässä. Puusauna. Aamiasmahdollisuus Luostaritien kyläkaupassa. airbnb.fi/rooms/6618735 / 045 6341522

21


MAISEMALLINEN METSÄNHOITO Puut ovat monelle osa rakasta maisemaa. Suomessa kasvaneelle maisema ilman puita voi tuntua jopa alastomalta. Osalla meistä on myös jokin lempipuu, johon on erityinen suhde. Se voi liittyä elämässä tekemiseen tai aikaan. Usein se liittyy tuttuun maisemaan. Yksittäinenkin puu voi tehdä maisemasta merkityksellisen.

Maisemametsää on siellä, missä on ihmisiä. Se on sidoksissa kulttuuriimme. Puustolla on erityinen arvonsa asuin- ja mökkitonteilla, maatilojen pihapiirissä sekä virkistysalueilla ja taajamissa. Näissä puut ovat kiinteä osa arkielämää, ja metsää tulisi kohdella maisemametsänä. Kaunis maisema kohottaa ja ravitsee mieltä sekä nostaa tontin arvoa. Koska puilla ja metsällä on suuri vaikutus meihin, niitä kannattaa hoitaa. Metsä, tai puustoinen alue, on kuin kasvimaa. Hoidettuna sen saa kukoistamaan. Hoitamattomana puolestaan voi syntyä sekasortoinen vaikutelma, joka tuntuu ahtaalta ja varjoisalta.

Maisemallinen metsänhoito pyrkii tunnistamaan maiseman arvokkaat tekijät ja tuomaan ne esiin. Koska puut kasvavat verrattain hitaasti, hoito kannattaa aloittaa viipymättä. Mitä kauemmin puu on ahtaalla, niin latvuksen kuin juuriston osalta, sitä hankalampaa sen on kasvaa terveeksi, näyttäväksi ja kestäväksi tuulia vastaan. Luonto kasvattaa puuta jokaiselle neliösentille, jossa se vaan on mahdollista. Siitä määrästä vain murto-osa voi menestyä. Kun ihminen auttaa ajoissa harventamalla niistä huonoimmat pois, pääsevät hyvät kukoistamaan paremmin. Maisemametsää ei pitäisi käsitellä perinteisin talousmetsän opein. Tulos on silloin puuduttavan tasa-harva ja liian tiheä. Alueen monimuotoisuus ei pääse esiin ja maisemallisuus voi jäädä kauaksi siitä mikä olisi mahdollista. Maisemametsän hoito kysyykin rohkeutta, mutta oikeanlaista. Tarvitaan kykyä nähdä terveyttä ja kauneutta. Mistä maisemallinen metsänhoito kannattaa aloittaa? Ensinnä kannattaa tutustua huolellisesti metsään ja hakea alueeseen uusia näkökulmia.

22

Kokonaisuuden ymmärtäminen vaatii aikaa. Tärkeimpiä asioita, joihin huomio kannattaa kiinnittää, ovat puiden kunto, ulkonäkö, kasvupaikka ja kasvukilpailu. Tonteilla puuston on toimittava yhteen rakennusten kanssa. Siinä on huomioitava moni asia puiden latvasta ja lehdistä aina juuristoon, ja niiden mahdollisiin vaikutuksiin rakenteille. Puiden tarjoama varjostus ja näkösuoja sekä toisaalta haluttu näköala on sovitettava toimivaksi kokonaisuudeksi tontin käyttöä ajatellen. Maisemallista metsänhoitoa voi yhdistää talousmetsän hoitoon. Hyvällä suunnittelulla niiden ei tarvitse olla toisiaan pois sulkevia, vaan jopa toisiaan tukevia. Metsän voi pitää puustoisena ja tuottavana, mutta myös mielenkiintoisena ja kauniina. Usein tontti tai metsä jää myös perinnöksi jälkipolville. Puuston hoitaminen tai hoitamatta jättäminen voi siten vaikuttaa maisemaan useamman sukupolven ajan. Teksti ja kuvat: Pasi Savolainen www.maisemametsa.fi


METSÄPALVELUJA OMALTA KYLÄLTÄ Kolme uutta yrittäjää aloittaa Tuusniemellä toimintansa. He tarjoavat kotitalouksille metsään ja kotipihaan liittyviä palveluja. Palveluja myydään myös yrityksille ja yhteisöille. Toiminta-alue on pääsääntöisesti Tuusniemellä ja lähikunnissa.

Jumeka Tuusniemeläinen Juha Holopainen aloittaa metsäpalveluyrittäjänä kesäkuun lopussa valmistuttuaan opinnoistaan metsuri-metsäpalvelujen tuottajalinjalta Savon ammattiopistosta. Juha kuvaa omaa metsänhoidon osaamistaan: ”Metsätöitä olen tehnyt pienestä pojasta lähtien vanhempieni, tuttavien, sukulaisten sekä nykyään omissa metsissä. Koulutus on tarjonnut lisäharjoitusta ja ajankohtaista tietoa nykypäivän metsäalasta.”

neuvontaa sekä metsänhoidon neuvontaa ja koulutusta.

Kumppanit

Susanna kertoo: ”Hyvässä metsätaloussuunnitelmassa kuviokohtaiset mittaukset on tehty maastossa ja otettu huomioon muut tärkeät luontotekijät. Huomioin puuntuotannollisten tekijöiden lisäksi myös luontoarvoja, ja suunnitelma laaditaan kunnioittaen metsänomistajan omia tavoitteita.”

Yrittäjät tapasivat toisensa Tuusniemen Teollisuus Oy:n kautta ja verkostuivat keskenään. Myös muut paikalliset yrittäjät ovat tärkeitä. Metsäpalvelut tukevat toisiaan ja osin leikkaavatkin, mutta yrittäjät näkevät toisensa mieluiten yhteistyökumppaneina kuin kilpailijoina. Samalla toimialalla he pystyvät vinkkaamaan asiakkailleen toistensa palveluista ja tarjoamaan palvelujaan pakettina.

Susanna valmistui juuri metsätalousinsinööriksi. Hänen aiemmat koulutuksensa tukevat hyvin uusia palveluja. Susannalla on kokemusta sekä pankkialalta että kuntoutusalan yrittäjänä. Viimeisimmäksi hän toimi puunkorjuun ja metsänhoidon työnjohtotehtävissä erilaisissa sähkölinjahankkeissa.

Samaan verkostoon liittyy Pasi Savolainen Vehmersalmelta. Hän tekee mm. maisemoinnin suunnittelua. ”Kaunis puusto tonteille ja maisemametsiin” on hänen periaatteensa puuston hoidossa. Toteutus ostetaan metsuriyrittäjiltä.

Juha Holopainen, Susanna Miettinen ja Marko Smolander.

Toiselta ammatiltaan hän on hitsaaja ja hitsausalan kansainvälinen hitsausneuvoja IWS. Palveluvalikoimaan kuuluvat metsänhoitotöiden lisäksi polttopuiden myynti, polttopuiden pilkkominen pihassa sekä metallin alihankintatyöt ja kunnossapitopalvelut.

Smolander Marko Marko Smolander on syntyisin Tuusniemeltä ja paluumuuttaja kotipaikalleen Tuusniemen Laukka-ahoon. Toinen koti sijaitsee Anttolassa, ainakin vielä vähän aikaa. Marko laajensi sivutoimisesta metsäyrittäjyydestä tarjoamaan metsänhoitopalveluja ja polttopuita. Häneltä voi tilata polttopuita kotiin kuljetettuna ja pinottuna liiteriin saakka. Marko toteaa tekevänsä näiden töiden lisäksi vaikkapa mökkitalkkarihommia, koska tällainen ulkona tehtävä työ tuntuu mieleiseltä toimistotöiden jälkeen. Metsätalousinsinöörin koulutuksen ja työkokemuksensa pohjalta hän pystyy myös neuvomaan metsäasioissa. Metsänhoitotöitä hän on tehnyt omalla tilalla. Aiemmin hän on toiminut metsäkoneenkuljettajana, metsäsuunnittelijana ja -asiantuntijana.

Wuohiniemi Huhtikuussa aloittaneen Wuohiniemi Oy:n yrittäjät ovat tuusniemeläiset Susanna ja Rauno Miettinen. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaista asiantuntijapalvelua talonrakentamisen ja infran rakentamis-, suunnittelu- ja valvontapalvelua sekä työnjohtoa. Lisäksi yritys tarjoaa metsäasiantuntijapalveluja. Rauno rakennusmestarina hoitaa niitä tehtäviä, joita hän on tehnyt aiemminkin, kun taas Susannan tarjoamat palvelut ovat uutta. Susanna tekee metsäsuunnitelmia, metsätilaarvioita ja sukupolvenvaihdokseen liittyvää

Yhteystiedot: Jumeka, juha.holopainen3@gmail.com tai 0400 804 436 Smolander Marko, smolanderm@gmail.com tai 050 5245 826 Wuohiniemi Oy, susanna.miettinen@wuohiniemi.fi tai 050 3056 549 Maisemametsä, Pasi Savolainen, maisemametsa@gmail.com tai 044 2435 227, www.maisemametsa.fi

23


Liity Pohjois-Tuusniemen vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkostoon!

KATTAVAT MAANRAKENNUSPALVELUT

PTVOK:n toiminta-alue käsittää Tuusniemen kunnan alueen (pl. Paakkilan alue) sekä lisäksi Juankosken eteläisen alueen, Vehmersalmen alueelta Kohman, Jänissalon, Litmaniemen, Mustinlahden ja Ukonlahden. Lisätietoja vesi- ja viemäriverkostoon liittymisestä: markku.litja@ptvok., 0400 327 686

- Kallio- ja soramurskeet - Sorat, sepelit ja multa - Maanrakennustyöt - Murskaus- ja seulontapalvelut - Likakaivojen tyhjennykset - Jätevesijärjestelmät - Viemärin avaus ja kuvaus - Vaihtolavat ja kuljetukset

www.ptvok.

Wuohiniemi Oy

0400 651 240 / Maa-ainekset ja maanrakennus 0400 273 204 / Likakaivon tyhjennykset iisakki.tukiainen@tuusniemensora.fi

RAKENTAMINEN

METSÄ

Rakennusten suunnittelu ja valvonta

Metsäsuunnitelmat ja tila-arviot

Rakennusasiantuntijan palvelut

Metsäneuvonta

Rakennusmestari, yrittäjä Rauno Miettinen p. 044 3346 509 rauno.miettinen@wuohiniemi.fi

Metsätalousinsinööri, yrittäjä Susanna Miettinen p. 050 3056 549 susanna.miettinen@wuohiniemi.fi

www.tuusniemensora.fi

0400 327441

TRAKTORIURAKOINTI

KAUKOLÄMPÖÄ JO VUODESTA 1997.

PASI KOMULAINEN KAIVUTYÖT 4,2 JA 3,5 TONNIN KAIVINKONEILLA -Salaojat ja sadevesiviemärit -Rakennusten pohjatyöt -Viherrakennustyöt

TUOTAMME KAUKOLÄMPÖÄ TAAJAMAN KIINTEISTÖILLE VAIN TUUSNIEMELÄISELLÄ BIOPOLTTOAINEELLA KÄYTTÄEN TUUSNIEMELÄISTEN YRITYSTEN PALVELUJA.

TRAKTORITYÖT -Puiden, oksien ja maa- ainesten kuljetus -Lanaus ja pientareiden niitto -Kiinteistönhoitotyöt KIINTEISTÖNHOITO JA PIHAPUIDEN POISTO

Tiedustelut ja yhteydenotot: Jouko Korhonen Toimitusjohtaja, DI 040 735 1914 jouko.korhonen@ppc.inet.fi 24

www.pasikomulainen.fi


SANNAN JA TOMIN TALO VALMIS Edellisessä kesälehdessä kerrottiin Sanna ja Tomi Tirkkonen-Hiltusen perheestä. He olivat ostaneet luonnonkauniin rantatontin Tuusniemen Ohtaansalmelta. Sopivan tontin lisäksi Tuusniemen sijainnilla ja kunnan aktiivisella yhteydenpidolla oli merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. Tuusniemellä on hyvät peruspalvelut ja lisäpalveluja löytyy läheltä. Kauppakirjan teon jälkeen puita kaadettiin rakennuksen tieltä, vain 25 runkoa, koska upea maisema haluttiin säilyttää. Kesällä tehtiin pohjatyöt ja syksyllä pystytettiin hirsikehikko. Hirsitalo valmistui maaliskuun lopussa 2022.

Perhe pääsi muuttamaan uuteen taloon sopivasti perheen nuorimmaisen ristiäisiin. Laatoitus oli vähän kesken, kun poika syntyi. Tomikin joutui silloin pitämään muutaman välipäivän rakennustöistä. Paikasta tuli Mäntyranta, ja lapselle nimeksi Paavo Eelis.

- Tuttu kirvesmies oli alusta saakka mukana, hänet varasimme jo huhtikuussa 2021. Otimme ulkopuolisen kirvesmiehen, koska emme halunneet tästä viiden vuoden projektia. Käytimme paljon sekä paikkakunnan että lähiseudun palveluja.

Rakentaminen sujui yllättävän hyvin suunnitelmien mukaan, Sanna ja Tomi kertovat. Toimitusajoissa oli pieniä viivästyksiä, mutta viivästys teki joskus ihan hyvää. Hirsitalo tuli siihen paikkaan kuin suunniteltiinkin, tontin keskelle, sille nyppylälle, josta kuva edelliseen kesälehteen otettiin.

- Talopaketti tuli valmiina tarpeineen, kaikki isommat hankinnat jo mukana. Olimme itsekin rakentamassa, etenkin Tomi. Sanna kävi töissä omassa HoivaOiva -yrityksessä äitiysloman alkuun saakka. Omalla työpanoksella voi säästää omasta osaamisesta riippuen. Jos rakentajilla ei ole kokemusta, kannattaa maksaa ammattilaiselle. Myös lämmitysvaihtoehtojen vertailulla säästää selkeästi rahaa. Rakentaja voi varautua siihen, että lohkominen saattaa kestää. Lupa-asioiden hoito kannattaa aloittaa ajoissa ja huomioida lomaajat. Sanna ja Tomi kiittävät kuntaa joustavuudesta uusien asukkaiden huomioimisessa. Tuusniemen satamaan he ovat tutustuneet veneillessä. Sen kunnossapitoon ja palveluihin on hyvä panostaa, koska satama on Tuusniemen käyntikortti. Saunalle olisi tarvetta sekä veneilijöille että ohikulkijoille 9-tien varrella. Perhe on viihtynyt hyvin uudessa kodissa, vaikka osa tavaroista etsii paikkaansa. Tuulen ansiosta rannalla ei itikoita juuri ole, mikä lisää paikan viihtyisyyttä. Hirsitalon ikkunasta avautuu ”vaihtuva näyttely” Juojärven selälle saarineen ja metsineen.

25


TUUSNIEMEN KUNNAN TONTIT Tuija Valta 044 7209 040 tuija.valta@tuusniemi.fi

N W

Paula Rissanen 040 8206 928 paula.rissanen@tuusniemi.fi

E S

Omakotitalotontit N:o 1 N:o 2 N:o 3 N:o 4 N:o 5

16 000 € 8 000 € 8 000 € 8 000 € 7 000 €

Tontit noin 2 000 m². Alueella asemakaava.

KUOPIO 60 km

Rivitalotontti

PAJULAHTI

25 000 € Voidaan vuokrata niin, että vuosivuokra 3 000 €.

HIETARANTA

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

PAPPILANNIEMI

KANKAALA

Tontit 1-5 osoite: Honkaniityntie, 71200 Tuusniemi.

TUUSLAHTI HONKANIEMI

Omakotitalotontit

MUSTIKKAMÄKI

N:o 1 N:o 2 N:o 3

TUUSNIEMI RÖHMÄNNIEMI

JOENSUU 80 km PAHKASALO

17 500 € 17 500 € 17 500 €

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

Tontit noin 5 000 m². Rakennusoikeus 300 k-m². Alueella yleiskaava.

Tontit 1-3 osoite: Kaasilansalmentie, 71200 Tuusniemi.

Kaikissa pohjakarttana Maanmittauslaitoksen maastotietokanta-aineisto.

MUSTIKKAMÄKI

Tuus niemelle – Duuskin tuli

rakentamaan unelmaasi Mustikkamäkeen Mustikkamäki on kirkonkylän keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva rauhallinen asuinalue:

edulliset ja viihtyisät tontit 0,50 € - 1,00 €/m2 vierasvenesatama ja uimapaikka lähellä kuntopolut ja –portaat äärellä hyvin hoidetut retkeilyreitit lähistöllä luonnon keskellä harjumaisemassa joen ja järvien ympäröimänä marjametsät ovella palvelut lähellä

Omakotitalotontit N:o 1 Myyty N:o 2 33 000 € N:o 3 25 000 € Tontti nro 2 noin 5500 m². Tontti nro 3 noin 3900 m². Kullekin rakennuspaikalle saa rakentaa yhden asuinrakennuksen ja erillisen enintään 30 k-m² suuruisen saunarakennuksen. Tonttien tehokkuusluku on 0,20. Alueella Pajulahden asemakaava.

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

”I Found my thrill on Blueberry Hill...”

Lisätietoa: Tuija Valta

044 720 9040

tuija.valta@tuusniemi.fi 26

Tontit 1-3 osoite: Leiritie, 71200 Tuusniemi.


HONKANIEMI

Omakotitalotontit N:o 1 N:o 2 N:o 3 N:o 4 N:o 5 N:o 6 N:o 7 N:o 8 N:o 9 N:o 10

PAPPILANNIEMI

17 500 € (2896 m²) 17 500 € (2835 m²) 17 500 € (2805 m²) 22 500 € (3665 m²) 22 500 € (3250 m²) Myyty 22 500 € (3885 m²) 22 500 € (3820 m²) 22 500 € (3550 m²) 22 500 € (3875 m²)

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella. Rakennusoikeus tontin pinta-alasta 15% (e = 0,15). Alueella asemakaava.

Osoite: Pappilanniementie, 71200 Tuusniemi.

PAHKASALO

Kesämökkitontit N:o 1 N:o 2 N:o 3 N:o 4 N:o 5 N:o 6 N:o 7 N:o 8 N:o 9 N:o 10 N:o 11

5 000 € (2456 m²) 10 000 € (2235 m²) 12 500 € (1535 m²) Myyty 17 000 € (1437 m²) 17 000 € (1778 m²) Myyty 12 500 € (1726 m²) 12 500 € (2012 m²) 11 000 € (3312 m²) 6 000 € (3426 m²)

RÖHMÄNNIEMI

Rakennusoikeus 250 k-m². Alueella asemakaava.

Omakotitalotontti

N:o 12 17 500 € N:o 13 17 500 € Tontit noin 5000 m². Rakennusoikeus 300 k-m². Alueella yleiskaava. Tontit 1-11 osoite: Röhmänkuja, 71200 Tuusniemi. Tontti 12 osoite: Röhmänniementie, 71200 Tuusniemi.

PAJULAHTI

Omakotitalotontit N:o 1 N:o 2 N:o 3 N:o 4 N:o 5 N:o 6 N:o 7

3 000 € 3 000 € 3 000 € Myyty 2 000 € 2 000 € 2 000 €

Tontit myydään rakentamisvelvoitteella.

Tontit 1-3 osoite: Hietarannantie, 71200 Tuusniemi. Tontit 4-7 osoite: Pajuharjuntie, 71200 Tuusniemi.

27

HIETARANTA


YRITYS- JA ELINKEINOPALVELUT Tuusniemellä yritys- ja elinkeinopalveluja hoitaa Tuusniemen Teollisuus Oy. Yhtiö antaa yritysneuvontaa niin aloittaville kuin toimintaansa kehittäville yrityksille, valmistelee ja osallistuu alueen elinkeinojen kehittämiseen, sekä auttaa yrityksiä rahoituksen ja avustusten hakemisessa, toimitilojen tai sopivan tontin löytämisessä sekä muissa yrityskohtaisissa tarpeissa. Toteutamme myös elinkeinoelämää edistävää hanketoimintaa Tuusniemen alueella.

Lisätietoja yritystoiminnasta TUUSNIEMEN TEOLLISUUS OY

YRITYKSET OVAT TERVETULLEITA TUUSNIEMELLE! Kankaalan yritysalueella aivan 9-tien varrella on noin 12 hehtaaria uutta teollisuusaluetta. 4,5 hehtaaria on jo valmiilla kunnallistekniikalla. Tieinfra ja -liittymä ovat HCT-tasoisia ja alue helposti rakennettavaa kangasmaastoa. Soraa löytyy alueen vierestä. Sijainti on ihanteellinen Kuopion ja Joensuun yliopistojen kampusten keskipisteessä. Kuopioon on matkaa 59 km ja Joensuuhun 78 km. Rissalan lentokentälle on matkaa 50 km. Koillis-Savon talousmetsien miljoonan kuution vuosittaiset hakkuut sijaitsevat äärellä. Puun- ja biojalostukseen meillä on erilaisia konsepteja toteutettavaksi. Etsimme yhteistyökumppaneita ”Runkopuukeskuksen” toteuttamiseen.

Toimitusjohtaja Tuija Valta 044 720 9040 tuija.valta@tuusniemi.fi

Juojärven ja Suvasveden puhtaat, kirkkaat ja kalaisat vedet kutsuvat matkailuyrittäjiä ja kalastajia sekä vettä käyttävää tuotannollista toimintaa Tuusniemelle.

TUUSNIEMEN KUNTA

Koillis-Savon talousmetsien yhden miljoonan kuutiometrin vuosittaiset hakkuut sijaitsevat äärellä. Haemme uutta yritystoimintaa mm. toteuttamaan puun- ja biojalostuskonsepteja. Olemme kiinnostuneita myös muusta yritystoiminnasta sijoittumaan Tuusniemelle. Puhtaat, kirkkaat ja kalaisat vedet mahdollistavat matkailu- ja kalastuselinkeinot sekä vettä käyttävää tuotannollista toimintaa.

Kunnanjohtaja Timo Kiviluoma 044 720 9047 timo.kiviluoma@tuusniemi.fi

TUUSNIEMEN YRITTÄJÄT RY Lisätietoja konsepteista, toimitiloista ja teollisuusalueesta kunnan elinkeinoyhtiöstä: Tuusniemen Teollisuus Oy, toimitusjohtaja Tuija Valta. Lisätietoja teollisuusalueesta tekninen johtaja Paula Rissanen, puh. 040 820 6928, paula.rissanen@tuusniemi.fi tai kunnanjohtaja Timo Kiviluoma.

Tuusniemellä on yrittämismahdollisuuksia mm. erilaisissa palveluissa. Tiloja on tarjolla kaupalliseen, hoiva-alan ja tuotannolliseen toimintaan. Lisätietoja www.tuusniemi.fi/toimitiloja-yrityksille tai Tuija Valta. Avoimia työpaikkoja: Paakkilan Konepajalla CNC-koneistajille ja robottihitsaajille. Lisätietoja paakkilankonepaja.fi/rekrytointi/ Ramagolla motivoituneille rakennustyöntekijöille. Lisätietoja: Matti Räsänen, puh. 0500 628 331 tai matti.rasanen@ramago.fi Hoiva-alan paikkoja: Lisätietoja www.tuusniemi.fi/avoimet-tyopaikat/

28

Puheenjohtaja Eerik Nissinen 044 343 6252 eerik.nissinen@viitakko.fi


KYMPPIKYYDIT TUKENA IKÄIHMISILLE Tuusniemen kunnassa on ollut käytössä jo vuosikymmeniä niin sanotut kymppikyydit. Nimi juontaa juurensa aikaan, kun edestakainen taksikyyti maksoi 10 markkaa. Kymppikyydit on tarkoitettu taajama-alueen ulkopuolella asuville kuntalaisille. Nykyisin kyyti maksaa kuusi euroa suuntaansa, ja se maksetaan käteisellä taksille. Kymppikyytipalvelu toimii torstaisin. Kyyti on tilattava keskiviikkoisin klo 16 mennessä ensi sijaisesti numerosta 0400 273 990 (Antikainen) tai 050 463 8332 (Parviainen). Aikatauluista asiakas sopii taksiyrittäjän kanssa joustavasti, ja yrittäjä suunnittelee reitit asiakkaiden mukaan. Kirkonkylällä asiointiaikaa on noin kaksi tuntia. Kyytipalveluissa huomioidaan voimassa olevat turvallisuusohjeet, esimerkiksi maskisuositukset ja matkustajamäärät.

Palvelutarvekysely

Ritva Tirkkonen Soitusta on kiitollinen kymppitaksin käyttäjä. Hän toteaa, että kymppikyyti on ehdoton ja hyvä palvelu sivukylillä asuville, joilla ei juurikaan ole muita kyytejä käytettävissä. Kouluaikaan voi välillä kulkea koululaiskuljetuksissa, mutta muina aikoina vaihtoehtoja ei ole. Kymppikyyti on tärkeä palvelu, jotta ikäihmiset pääsevät itsenäisesti käymään kaupoilla ja hoitamaan apteekki- ja pankkiasiat. Samalla voi käydä terveyskeskuksessakin. Palvelu tukee omassa kodissa asumista ja itsenäistä selviytymistä sekä omien asioiden hoitamista. Omassa kodissa asuminen on monen ikäihmisen haave, jonka toteuttamiseksi toivotaan riittävästi palveluja. Niistä yksi on kymppikyyti. Lea Mustonen , vanhustyön johtaja

Tuusniemellä toteutettiin keväällä 2022 palvelutarvekysely vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille. Kyselyn toteuttivat Tuusniemen kylät ry ja Tuusniemen kunta yhteistyössä Osallisuudella uusia palveluratkaisuja ja hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankkeen kanssa. Kyselyyn tuli lähes 500 vastausta. Kyselystä saatuja tietoja hyödynnetään mm. yritystoiminnassa ja palvelutuotannon suunnittelussa. Kyselyn vastausten tiimoilta järjestetään kuntalaisilta 20.6. klo 17 koulukeskuksella.

TUUSNIEMEN SANKARIT Viime ja kuluneen vuoden aikana on kunnostautunut usea tuusniemeläinen ja Tuusniemeltä ponnistanut . Ylpeänä nostamme esiin seuraavat supersankarit: Paakkilan konepaja Vuonna 1978 perheyrityksenä perustettu konepajayritys toimii omissa tuotantotiloissa hyvien liikenneyhteyksien varrella Kuopion ja Joensuun puolivälissä. Palkitun yrityksen arvoja ovat osaaminen, vastuullisuus ja kehittyminen. Muun muassa näistä syistä Paakkilan konepaja sai jälleen ansaitun huomionosoituksen, kun se valittiin Tuusniemen vuoden 2021 yrittäjäksi.

Metsa Man ja Kone Man Maaseudun elämää hauskasti hahmottavat aikuistubettajat ovat nostaneet kanavillaan esiin myös vakavia aiheita. Maailman tunnetuimpien tuusniemeläisten videoita on youtubessa katsottu toukokuun alkuun 2022 mennessä noin 80 miljoonaa kertaa, eikä siinäkään ole kaikki. Terve vuan!

Kuva: Jääkiekkoliitto.

Elisa Holopainen Tuusniemeläisestä kiekkolupauksesta on kasvanut maailmantähti. Olympiamitalin (pronssia 2022) lisäksi MM-pronssi, SM-kulta ja liigan pudotuspelien ylivoimainen pistepörssin voitto.

Sotamies Duus Palkinnot tuli kulttuurirahastolta ja Kehittämisyhdistys Kalakukolta. Elokuvan jälkeen sotamies Duus törmäili nykyaikaan Duus-tube -sarjassa, ja tänä vuonna Duusniemi tavoittelee menestystä kuntamarkkinoinnin SMkisoissa.

Ja kun menestyksen makuun on päästy, niin me saamme julkaista Elisan kuvan tästä lähtien joka vuosi tulevissa lehdissä.

29


TUUSNIEMEN KUNTA TUUSNIEMEN TERVEYSKESKUS

KUNNANTALO Keskitie 22, 71200 Tuusniemi avoinna ma-pe klo 9-15 hallinto@tuusniemi.fi etunimi.sukunimi@tuusniemi.fi www.tuusniemi.fi facebook: Tuusniemen kunta instagram: tuusniemenkunta twitter: tuusniemenkunta Tuusniemen kunnantalon palvelukatko, jolloin ei ole asiakaspalvelua 11.-29.7.2022. Keskushallinto Kunnanjohtaja Timo Kiviluoma 044 7209 047 Hallintojohtaja Sirpa Hartojoki 044 7209 036 Tuusniemen Teollisuus Oy Toimitusjohtaja Tuija Valta 044 7209 040

Tekninen toimi Tekninen johtaja Paula Rissanen 040 8206 928

Harjutie 2, 71200 Tuusniemi etunimi.sukunimi@kuopio.fi

Rakennustarkastaja/ympäristösihteeri Arto Vartiainen 044 7209 018 Sydän-Savon maaseutupalvelu Maaseutuasiamies Laura Reinikainen 044 7401 261 Tuusniemen hammashoitola Ajanvaraus ma-pe klo 7.45-11.00 017 186 611 Hammaslääkäripäivystys ma-pe klo 7.45-16.00 p. 017 186 611 klo 16.00 jälkeen p. 116 117 neuvontanumero Hammaslääkäripäivystys arkipyhinä ja viikonloppuisin Klo 8.00-9.00 , 017 174 020 muuna aikana p. 116 117 neuvontanumero

Sosiaalitoimi Sosiaalijohtaja Eija Suorsa 044 7209 049 Toimintakeskus Johtava ohjaaja Päivi Happonen 040 4861 912 Sivistystoimi Tuusniemen lukion ja yhtenäiskoulun rehtori Janne Karttunen 040 5721 867 Varhaiskasvatus 040 7210 695 Vapaa-aikapalvelut Vapaa-aikasihteeri Antti Syrjäläinen 040 8457 266 Nuoriso-ohjaaja, etsivä nuorisotyöntekijä Hanna Miettinen 0400 376 854

30

Ajanvaraus arkisin: ma-to klo 8.00-16.00 pe klo 8.00-14.00 044 7183 005 Ajanvaraus muina aikoina: Juankosken terveysasema, Terveystie 9 ma-pe klo 16.00-18.00 la-su ja arkipyhät klo 8.00-18.00 017 218 380 Päivystysapu 116 117 numeroon soitettava AINA ennen KYSin päivystykseen tai Kuopion terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppuvastaanotolle lähtöä. Kuopion akuuttivastaanotto ma-to klo 16.00-22.00 pe klo 15.00-22.00 la-su ja arkipyhät klo 8.00-22.00 Päivystysapu 116 117 KYS-päivystys yöaikaan Päivystysapu 116 117


PALVELEE KOTISEUTUMUSEO

TUUSNIEMEN KIRJASTO

Keskitie 19, 71200 Tuusniemi

Keskitie 34-38, 71200 Tuusniemi p. 040 486 1921 tuusniemi.kirjasto@kuopio.fi

Kotiseutumuseo on avoinna 29.6.-30.7. 2022 välisenä aikana keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 11 - 17. Lisätietoja saa Tuusniemen kotiseutuyhdistyksen Pekka Mustoselta, p. 050 363 5415 tai vapaa-aikatoimistosta Hanna Miettiseltä, p. 0400 376 854 tai Antti Syrjäläiseltä, p. 040 845 7266.

MUUT PALVELUT

Tuusniemen omatoimikirjasto avoinna: (suluissa henkilökunnan paikallaoloajat) ma 7– 21 (13-19) ti 7 – 21 ( 10-16) ke 7 – 21 ( 13-19) to 7 – 21 ( 10-16) pe 7 – 18 ( 10-16) la, su ja juhlapyhinä 7-18 aattoina 7-18 (10-16)

TUUSNIEMEN KIRKKO MATKAILUNEUVONTA

Tuusniemen kirkko toimii tiekirkkona 27.6.-29.7. ma - pe klo 11-16.

Muista hankkia PIN-koodi käymällä paikan päällä jossain Kuopion kaupunginkirjaston toimipisteessä ennen vierailua omatoimikirjastoon. PIN-koodi on sama, jota käytät verkkokirjastossa muun muassa lainojen uusintaan.

Kirjaudu sisään ulko-oven vieressä olevalla kirjautumisyksiköllä: 1. Käytä kirjastokortti lukijassa viivakoodi ylöspäin. 2. Näppäile PIN-koodi. 3. Vedä kirjaston ovi auki. 4. Valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti.

Matkailuneuvonta muina kausina: Toimistosihteeri Sari Joutsen 040 4861 900

KANSALAISOPISTO

Kurssineuvonta: Tuusniemen yhteyshenkilö Varpu Vidgren, p. 044 7184 744, (ei tavoitettavissa 5.6. - 9.8.2022).

Näillä ohjeilla pääset sisään omatoimikirjastoon.

Näin pääset sisään

Neuvonta ( ja caravan-alue) kesäisin Juojärven Helmi (satamapaviljonki) 044 7209 014

Kuopion kansalaisopiston ilmoittautuminen syksyn ja kevään 2023 kursseille on käynnistynyt 24.5. netissä ja asiakaspalvelussa, p. 017 184 711.

OHJEET OMATOIMIKIRJASTON KÄYTTÖÖN

Tietoa kursseista osoitteista: - uusi.opistopalvelut.fi/kuopio, jossa palvelee ihan uudennäköinen sivusto sekä - opistopalvelut.fi/kuopio, josta löytyy entinen, tutunnäköinen versio

Asiakas on vastuussa mukanaan tulevien henkilöiden käyttäytymisestä, joten älä laske ulkopuolisia sisään tullessasi ja poistuessasi kirjastosta.

Viihdy kirjastossa – mitä voit tehdä omatoimikirjastossa - lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla - noutaa ja lainata varaukset automaateilla - lukea lehtiä - käyttää nettikoneita ja tiedonhakukoneita - käyttää langatonta verkkoa (WLAN) Kirjastomaksut voi maksaa vain henkilökunnan ollessa paikalla tai verkkokirjastossa. Näkemiin – kun lähdet kirjastosta Jätä laitteet ja valot päälle. Ne sammuvat automaattisesti aukioloajan päätyttyä. Tarkista, että ulko-ovi on lukossa. Viihtyisiä hetkiä kirjastossa!

31


www.tuusniemi. tuusniemen kunta

@tuusniemen kunta

TUTUSTUS TUUSNIEMEEN! www.visittuusniemikaavi.com

TUUS JA TOTEUTA UNELMAS!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.