OhtaKontti 2023/01

Page 1

ry

Laita lehti talteen No 1 / 2023 www.koillistuusniemi.blogspot.fi
kyläyhdistys
Uutta savusaunaa pukkaa, sivut 4-5
Koillis-Tuusniemen

MUUTOS ON MAHDOLLISUUS

Elämme maailmassa, jossa on varsin vähän pysyvää. Joku viisas on sanonut, että ainut pysyvä asiantila on muutos. Teknologia ja sen eri sovellutukset menevät koko ajan eteenpäin päätähuimaavalla vauhdilla. Tekoäly työntyy elämäämme mitä moninaisimmissa muodoissaan halustamme riippumatta. Vaikka vastarintaa esiintyy, lopulta joudumme mukautumaan muutokseen Toisena vaihtoehtona on ottaa muutos haltuun ilman mukinoita.

Muutosta on kielteistä tai myönteistä ja se ei kohtele kaikkia samalla tavalla. Elämäämme helpottavat, järkevät innovaatiot hyväksytään ja otetaan käyttöön helposti, jos vain talous ja innostus antaa myöten.Toisaalta jotkut eivät halua muuttua. Tuttu ja hyväksi havaittu elämäntapa riittää.

Lähtökohtaisesti kielteiset muutokset ympäristössämme ovat hankalampia käsitellä Ajatellaanpa vaikka Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Voiko sodasta ja tappamisesta olla jotain hyvää sanottavaa? Sodan kestäessä ei tietenkään voi. Ukrainalaisten kärsimykset ovat kammottavia ja niiden rinnalla meikäläisten kokemat muutokset elämäämme ovat pieniä.

Ensi silmäyksellä sodan kaiut Suomessa tuntuvat kielteisiltä, mutta se ei ole koko kuva Totuus Venäjän todellisista pyrkimyksistä suoristi suomalaisten rivit ja NATO- jahkailu loppui kuin veitsellä leikaten Suomi hakeutui ja pääsi ennätysvauhtia läntisen puolustusliiton jäseneksi, saaden näin täydelliset turvatakuut liittolaisiltamme. Enrgiariippuvuudesta Venäjään pääsimme sodan vauhdittamana myös irti suhteellisen helposti. Voisi sanoa, että ei mitään niin pahaa, etteikö jotain hyvää.

Kyläluokan ikävä tapaus sattui menneen vuoden marraskuussa, kun Saunapirttiämme kohtasi tuhopoltto Alkuun mielen kohtasi epäusko ja kysymystulva, johon halusi vastaukset Miten? Miksi?

Kuka? Yhteenkään emme ole saaneet vastausta Ja ihme pitää tapahtua, jos koskaan saammekaan.

Siitä huolimatta kyläläiset ovat poikkeuksetta olleet uuden saunan rakentamisen kannalla. Hyväksi havaittua palvelua halutaan jatkaa Niin kuin sisäsivuilta voimme lukea, radikaaleja muutoksia päärakennuksen ulkokuoreen ei ole tulossa, mutta saunan irtaimistoon ja ympäristön toiminnallisuuteen voimme vaikuttaa.

Tule mukaan kahvi-/infotilaisuuksiin tulevana kesänä. Päivämäärät löydät takasivulta.

Millaisia muutoksia sinä haluaisit?

Teitä tervehtien

Matti Rahunen

Slava Ukraini

Millainen olisiuusi ”mutteri” Saunapirtin pihalla?

Pikkukuva: Matti Rahunen. Pääkuva: Raino Kekäläinen.

2

KYLÄYHDISTYS PORSKUTTANUT JO 30

VUOTTA. LÖYTYYKÖ VALOKUVIA?

Kyläyhdistys perustettiin 1990-luvun alussa. Tarkkaan ottaen perustamiskirja allekirjoitettiin jo vuoden 1992 puolella, mutta yhdistysrekisteriin virallinen merkintä tehtiin vuoden 1993 lopulla. Kyläyhdistys on päättänyt muistella kolmen vuosikymmenen taivaltaan meneillään olevan vuoden lopulla Syksyn OhtaKonttiin varataan tilaa tähtihetkien esittelyyn ja ideoidaan yhteistä tilaisuutta juhlan merkeissä.

Viime syksynä palaneen savusaunan mukana tuhoutui merkittävä valokuvaaineisto Useita valokuvia sisältäviä

albumeita paloi poroksi Valokuvien entisöinti- ja digitointiprojektin (v. 201617) tiimoilta koottujen albumien kuvien osalta vahinko ei ole korvaamaton, mutta kaksi lähinnä Koistisen Helkan kokoamaa albumia kyläyhdistystoiminnan alkuajoilta saattavat olla lopullisesti menetettyjä. Digiajan kuvista löytyvät sähköiset versiot uudelleen tulostettaviksi, mutta sitä aikaa ennen olevat paperikuva-ajan kuva-albumit ovat eri asia.

Kyläyhdistys pyytää kyläläisiä penkomaan omia valokuva-arkistoja, josko sieltä tarttuisi haaviin kyläyhdistystoimin-

taan liittyviä valokuvia Johtokunnan jäsenet ottavat vastaan valokuvia skannattaviksi sähköiseen muotoon Valokuvat tietysti palautetaan skannauksen jälkeen takaisin omistajilleen.

KAUHUELOKUVAN KUVAUKSIA SEINÄVUORELLA JA SATAMASSA

Pääsiäisen jälkeisinä viikkoina havaittiin Seinävuoren maisemissa epätavallista liikehdintää. Porukkaa pyöri laavuilla ja Pienen Seinälammen jäällä. Jotkut suuntasivat askeleitaan kamerat kainalossa rotkon suuntaan. Kota ja laavu pursusivat monenlaista tarpeistoa ja rekvisiittaa. Nuotiot loimottivat ja makkarantuoksu leijaili ympäristössä.

Käynnissä oli Risu-ukko -elokuvan kuvaukset. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Sasu Kerman Kuopiosta. Tässä vaiheessa paikallista väriä ei näyttelijäkunnassa ollut tuusniemeläisille tuttua vapaa-aikasihteeri Antti Syrjäläistä lukuun ottamatta. Rooli-suorituksen lisäksi Antti toimii elokuvan tuotantopäällikkönä ”Rekihurjaa” joukkoa kuuluvat olevan.

Seinävuoren ja lähimetsien lisäksi kuvauksia toteutettiin myös Kankaisenmäessä sijaitsevassa autiotalossa.

Alkukesästä pääsevät tuusniemeläisetkin mukaan kuvauksiin niin halutessaan. Kuvauksia jatketaan oheisen alustavan aikataulun mukaisesti.

KesäkuussakuvataanTuusniemellä:

3.6. Puistosatamassa

5.6. Seinävuorenrotkolaaksossa

6.6.,8.6.Tuusniemellä

9.6. Puistosatamassa/kesäkauden avajaisia ennen

Tarkempaa kuvauspäivien sisältöä voi kysyä SyrjäläisenAntiltap.040 845 7266.

3
Kuvassa roolihahmossaan JarmoRuotsalainen. Kuva: Juho Lintu.

UUSI SAVUSAUNA KOHOAA PALANEEN TILALLE

Tulipalossa tuhoutuneen Saunapirtin tilalle rakennetaan vastaavanlainen rakennus mitä palanutkin oli. Näin päätti kyläkokous yksimielisesti 12 2 2023

Ennen tätä päätöstä ehti tapahtua monta asiaa ja sen jälkeenkin on käyty läpi monivaiheinen prosessi, jota valotetaan tässä jutussa.

Palonhavaitseminen

Tulipalo tuli esille, kun Timo Eskelinen oli mennyt perjantaiaamuna 4 11 2022 Kaavinkosken rantautumispaikalle ja todennut savusaunan palaneeksi. Hän oli päivittänyt palon sosiaaliseen mediaan. Tätä kautta tiedon sai Raimo Kekäläinen, joka tuli kyläläisistä ensimmäisenä paikalle ja teki hälytyksen aluehälytyskeskukseen kello 8.35.

Sosiaalisen median kautta tieto tuli myös johtokunnan jäsenille Kati Vepsäläiselle ja Pirjo Smolanderille. He ottivat yhteyttä palopäällikköön, jonka ohjeiden mukaan toimittiin. Palokunta saapui paikalle kello 9.06. Mitään sammutustöitä ei ollut enää tehtävissä. Saunan ja pirtin yhdistelmä sekä pihalla ollut erillinen pukuhuone olivat palaneet perusteellisesti. Rauniot savusivat hieman.

Poliisitutkinta

Poliisi otti yhteyttä puhelimitse 4.11. aamupäivällä tapahtuneesta ja ilmoitti puhelimitse 5.11. aloittavansa tulipalon syyn tutkinnan 7.11.2022. paikan päällä. Tutkimuksissa ei löytynyt viitteitä, miten palo oli mahdollisesti saanut alkunsa. Tutkintalinjaksi muodostuikin törkeä vahingonteko eli tuhopoltto.

Tapauksen poliisitutkinta on edelleen auki ja syyllisen löytyminen on periaatteessa mahdollista. Poliisi ottaa kernaasti vastaan paloon liittyviä havaintoja epätavallisista liikkeistä Saunapirtin ympäristössä marraskuun alkupäivinä. Olkaa rohkeita ja ottakaa yhteys poliisiin, jos jollekulle muistuu mieleen merkityksellisiä seikkoja.

Sähköt ovat katkenneet kiinteistöltä 3.11., joten todennäköisesti palo on saanut alkunsa (tai ainakin ”roihahtanut” liekkeihin) juuri tuon vuorokauden aikana Huomattakoon, että kyläyhdistyksellä ei ollut mitään toimintaa saunalla 13 10 jälkeen.

Vakuutus Savusaunan vakuutus oli kunnossa Vakuutusyhtiön (If) hitaitten käytäntöjen

ja vakuutustarkastajan sairasloman seurauksena jouduimme odottamaan korvausilmoitusta varsin pitkään.

Viimein helmikuun alkupäivinä kuluvaa vuotta saimme tiedon, että vakuutusyhtiö maksaa vastaavanlaisen rakennuksen rakentamisesta aiheutuvat kustannukset kokonaisuudessaan. Irtaimiston tuhoutuminen korvataan vakuutuskirjan maksimäärään (n. 9 000 euroa) saakka.

Vakuutus kattaa tuhoutuneen rakennuksen purkamisesta aiheutuvat kustannukset sekä pihalla olleen ”mutteri”- pukuhuoneen rakentamisesta kertyvät kulut. Pihalaatoituksen purkaminen ja uudelleen rakentaminen kuuluvat korvauksen piiriin.

Rakennuspiirustukset ja rakennustapaseloste Kyläkokouksen rakentamispäätöksen j ä l k e e n k äy n n i s te t t i i n p i k a i s e s t i piirustusten laadinta uuden savusaunan rakentamiseksi. Palaneen saunan suunnitteli Antti Olavi Heikinpoika Smolander eli "Konttimäen Antti" noin 20 vuotta sitten. Hän innostui myös uuden saunan suunnittelusta ja piirustukset valmistuivat pikavauhtia.

4
Julkisivutyllä.

Pohjapiirros.

M e r k i t t ä v i ä m u u t o k s i a a i e m p i i n piirustuksiin ei juurikaan ole. Pienet korjaukset kohdistuvat saunan kokoon ja kattorakenteeseen. Uusi sauna ja terassi laajenevat hieman edeltäjästään ja kattoratkaisu yksinkertaistuu. Lämmitys hoidetaan ilmalämpöpumpulla aiempien säteilylämmittimien sijaan. Nämä muutokset vakuutusyhtiö pystyi hyväksymään.

Johtokunta nimesi neljän hengen porukan, rakennusryhmän, vastaamaan rakentamisen käytännön järjestelyistä yhteistyössä vakuutusyhtiön kanssa. Ryhmään kuuluuvat Seppo Hallikainen, Lauri Keinänen, Teuvo Smolander ja Matti Rahunen. Heidän tärkein tehtävänsä on ollut rakennustapaselosteen laadinta.

Luvat

Palon jälkeisessä selvittelyssä törmäsimme uuteen tuttavuuteen nimeltään purkulupa. Samalla tavoin kuin rakentaessa tarvitaan rakennuslupa, purkuun tarvitaan myös kunnan rakennusvalvonnalta haettava lupa. Se saatiin jo viime vuoden puolella.

Rakennuslupa laitettiin vireille helmikuussa kuluvaa vuotta ja päätös tuli huhtikuussa. Rakentamisen aloittami-

seen ei ole enää luvitukseen liittyviä esteitä.

Rakentaminen

Ennen uuden saunarakennuksen tekoa palopaikka on raivattava Pihalaatat poistetaan talkootyönä, jonka jälkeen urakoitsija pääsee käsiksi purkutyöhön, näiltä näkymin jo kuluvan toukokuun aikana.

Uuden saunan rakentamisen toteutustapana on ollut löytää urakoitsija, joka pystyy hoitamaan rakentamisen alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella.

Huhtikuussa toteutetun tarjouskilpailun voitti Kaavilla toimiva Perinnerakenne Oy

Rakennustyöt alkavat tämänhetkisen tiedon mukaan kesällä ja valmista pitäisi tulla vuoden 2023 loppuun mennessä.

Leikkaus.

5

TERVETULOA OHJATULLE VAELLUKSELLE

LA 20.5.2023

Kyläyhdistys järjestää kunnan vapaaaikatoimen kanssa kaksi vaelluspäivää tulevana kesänä.

Ensimmäinen on lauantaina 20.5.2023 ja toinen lauantaina 23.9.2023.

Liikkeelle lähdetään klo 8.30 Seinävuoren rotkolaaksosta ja palataan noin klo 17 samaan paikkaan. Vaelluksen kokonaispituus on n. 27 km, jos vaeltaa koko karttaan merkityn reitin Seinävuorelta Ahvenlammelle kuljetaan aikaisempien vuosien tapaan Mäkimajan ja Karankalahden kautta merkittyä vaellusreittiä pitkin Paluumatka on osittain uutta taivalta, jota ei ole aiemmin kuljettu

Reitti: Seinävuori-Mäkimaja-AhvenlampiSilmäsuo-Seinävuori.

Halutessasi voit vaeltaa vain osan reitistä. Noutopisteet, joista kuljetukset lähtö/päätepisteeseen, on merkitty alla olevaan karttaan. Reitti on korkeuseroista johtuen paikoin vaativa.

Vaelluspaketin hinta 20 €, sisältäen opastuksen, 2 välipalaa, nokipannukahvit ja ruokailun vaelluksen päätteeksi sekä mahdolliset kuljetukset. Maksu suoritetaan käteisellä lähdettäessä.

Ilmoittautumiset 17.5.2023 mennessä vapaa-aikasihteerille sähköpostilla tai puhelimella. Antin yhteystiedot: antti.syrjalainen@tuusniemi.fi

tai p 040 8457266

6
ILMOITTAUTUMISET ANTILLE 040
8457 266
JA VAELTAMAAN...

VIERASLAJIEN TORJUNTA ON AJANKOHTAISTA TÄNÄKIN VUONNA

Kyläyhdistys on aktivoinut kyläläisiä usean vuoden ajan hävittämään vieraslajeja omilta tonteiltaan. Suurennuslasin alle joutui erityisesti jättipalsami, jota löytyy kyläyhdistyksemme alueelta runsaasti. Myös lupiini ja kurtturuusu ovat saaneet hävityskäskyn.

Jättipalsami nujertuu tehokkaimmin kitkemällä. Se tulisi toistaa samassa paikassa 2-3 kertaa kesässä. Jo kahden vuoden jälkeen voi havaita työnsä hedelmät. Palsamia ei näy tai ainakin se on merkittävästi vähentynyt.

Kyläyhdistys on talkoillut Ahvenlammentien ja Oravintien risteysalueella kahtena suvena. Jättipalsami on jäänyt tappiolle ja alue on lähestulkoon puhdas. Seutua tulee kuitenkin tarkkailla ja tarttua toimeen, jos palsami alkaa jostain risukasan alta nostaa päätään.

Tiedämme, että useat kylämme asukkaat ovat kitkeneet jättipalsamia omilla nurkillaan. Suurkiitos teille!

Kyläyhdistys toivottaa kaikille intoa tarkkailla omaa lähiympäristöään ja ryhtyä toimenpiteisiin luontoomme kuulumattomien vieraslajien torjumiseksi.

7
VIERASLAJIT.FI
Jättipalsamijahdissa horsmikon syleilyssä Nykäsen Salli ja Hyvärisen Päivi Kuva Matti Rahunen.

ILTAKAHVILLE KAAVINKOSKELLE

Tulevana kesänä ei päästä saunomaan savusaunaamme, mutta fiilistellä voimme menneen vuosien tunnelmia ja vaihtaa kuulumisia. Kahvi-illoissa informoidaan saunan rakentamistilanteesta ja ideoidaan uuden savusaunan ympäristön toiminnallisuutta.

Kahvitilaisuudetjärjestetäänkeskiviikkoisin14.6.,19.7.ja16.8.Kahvittelualoitetaankello18.00. Tervetuloa!

PATION PURKUTALKOOT

Vakuutusyhtiön kanssa olemme sopineet, että kyläyhdistys hoitaa savusaunan pihalla olevan kivilaatoituksen (patio) purkutyön ja savusaunan valmistuttua laattojen asentamisen.

Saunan tontin kuivettua pidämme ensimmäiset talkoot. Päivämäärä ilmoitetaan kylän nettisivuilla ja sähköpostiviestinnän avulla. Tervetuloamukaan!

KESÄKAUDEN AVAJAISPÄIVÄ

PE 9.6. PUISTOSATAMASSA

KLO 17-19

Tilaisuuden yhteydessä kuvataan otoksia tekeillä olevaan kauhuelokuvaan.

ILMOITTAUDU KYLÄYHDISTYKSEN

SÄHKÖPOSTILISTALLE!

Jos haluat saada postia kyläyhdistyksen toiminnoista, niin kerro sp- osoitteesi allekirjoittaneelle Lähetä viesti osoitteeseen: mattirahunen@gmail.com. Postia tulee kuukausittain jokunen.

Käy kurkkaamassa myös kylän koti- ja face-sivuja. Koillistuusniemi- googletuksella löytyy kyläyhdistyksen kotisivut: koillistuusniemi.blogspot.com Sivuja pyritään pitämään ajan tasalla.

Kyläyhdistyksen johtokunta 2023

Matti Rahunen, pj

Oravintie 212, 71200Tuusniemi

0400 340 684

mattirahunen@gmail.com

Pirjo Smolander, vpj

Möykkymäentie 99, 71200Tuusniemi

040 733 5715

pirjo.smolander@gmail.com

Lauri Keinänen

Kesälahdentie 55, 71200Tuusniemi

045 652 4212

lauriolavi.keinanen@gmail.com

PäiviHyvärinen,sihteeri piuku.hyvarinen@gmail.com

SeppoHallikainen seppot.hallikainen@gmail.com p.0405138271

KaarinaVepsäläinen Oravintie katikaarina@hotmail.fi

Kuva:Tapio Nurmi.

Kansikuva Seinävuoren ”koskista”.

Kuva: Matti Rahunen.

Taitto: Matti Rahunen ja Feelwood Oy

Paino: Feelwood Oy,Tuusniemi, 2023.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.