Page 1

13

klassiekers <1>


Y O U R

ROUTE ULTEGRA Y O U R

Y O U R

#MYULTEGRA Elk doel heeft ontelbare routes. Alleen jij beslist welke het beste bij jou past. Jij kiest, of een snelle rit op de vlakke weg of een uitdagende steile klim. Deel je het met je vrienden - of geniet je er alleen van. Jouw keuzes en daar gaat het om. Want uiteindelijk bepalen ze hoe ver je gaat. On your ride. Your route. Your Ultegra. shimano.com/myultegra <2>

YOUR RIDE YOUR ROUTE YOUR ULTEGRA


Golvende weefstructuur voert vocht razendsnel af

Verkrijgbaar in korte en lange mouwen

Rondgebreid, dus uiterst comfortabel

FUTURUM BASE LAYER WITHOUT A CHALLENGE YOU WON’T SWEAT

Jarenlang zwoegen en bikkelhard werken voor zijn ploeggenoten. Maarten Tjallingii weet wat ‘in het zweet werken’ werkelijk inhoudt. Haal net als Maarten alles uit je prestaties. Stel jezelf een uitdagende challenge!

#MYCHALLENGE

<3>


8

FLANDRIEN VAN ZWITSERSE MAKELIJ

Als het over de klassiekers gaat, dwalen bij veel wielerliefhebbers de gedachten automatisch af naar Fabian Cancellara. Maar liefst zeven monumenten schreef hij op zijn naam. FuturumMag. zocht hem op in zijn woonplaats Bern in Zwitserland.

19

ANDERHALVE MINUUT IN HET ROOD

Talloze profs en amateurs bijten er jaarlijks hun tanden op stuk: de Vlaamse kasseihellingen. Drievoudig winnaar van de Ronde, Johan Museeuw, gaf FUTURUM-renner Robin Bonkink een masterclass. “Hier ken ik elke bocht, elke steen, elke put en elk stuk wegdek.”

86

VLAMMEN IN HET VOORJAAR

“We doen er alles voor, maar nooit zonder plezier.” FuturumMag. ging met de ploeg van Marianne Vos op stage onder de Spaanse zon en proefde de brandende ambitie van enkele van de meest getalenteerde vrouwen in het peloton.

67

NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

Kakelverse wieleroutfits, veilige en ventilerende helmen, schitterende brillen, innovatieve raceen mountainbikeschoenen én de allernieuwste gadgets. Alles wat de profs tot winnaars maakt, heeft FuturumShop ook voor jou!

COLOFON FUTURUMMAG. is een uitgave van FuturumShop in Apeldoorn. De aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt. Zetfouten en prijswijzigingen zijn voorbehouden. COÖRDINATIE FuturumShop VORMGEVING Harald Slaterus EINDREDACTIE Bremer Communicatie TEKST FuturumShop, Meesterknecht COVERFOTO Sushilla Kouwen FOTOGRAFIE Sushila Kouwen, René Bouwman, Rias Immink DRUK Buys Grafische Produkties

FUTURUMSHOP IS MILIEUBEWUST FUTURUMMAG. wordt verspreid in een oplage van 65.000 en is gedrukt op FSC® gecertificeerd papier. Het magazine is geseald in suikerriet folie, gemaakt van biobased materiaal op basis van hernieuw­ bare grondstoffen. Maximale score OK Biobased certificaat. Folie via plastic afval verwijderen. De bijgesloten Gift Card is van sulfaatkarton.

<4>


PROLOOG

WINNAARS Klassiekers. In mijn ogen heb je er maar twee! Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Omdat de échte wielerhelden hier glorieus wonnen. Merckx, Cancellara, Museeuw. Winnen in deze koers maakt je een held. Je hoeft overigens geen prof te zijn om hetzelfde gevoel te ervaren. Iedereen die de kasseien trotseert, of je nu uit Amsterdam, Gent, Sydney of Londen komt, is een winnaar. Geen sport is zo mooi als de wielersport. Alles wat de profs tot winnaars maakt, is ook toegankelijk voor jou. De kasseien op de Kwaremont waar Van Avermaet overheen rijdt, zijn dezelfde als die jij moet weerstaan. De producten waar Sagan mee fietst kan jij ook gewoon online bestellen. Het enige verschil is dat jij geen mechanieker hebt. Als jij een bredere band op je fiets wilt monteren, dan moet je die bestellen en zelf monteren. En juist om die reden maak ik mij, als oprichter van FuturumShop, hard om de juiste producten in één shop aan te bieden, zo nodig nog dezelfde dag met een fietskoerier bij jou thuis te leveren en het allerbeste advies aan te kunnen bieden. Winnen gaat om details. Dat blijkt wel uit de interviews die wij hadden met de grootste wielerhelden van de wereld: Fabian Cancellara en Johan Museeuw. Cancellara noemt zichzelf een detailjunkie. Wat een fantastisch synoniem voor een Flandrien is dat. Maar dit is hét geheim om succes te behalen.Winnen is zoveel meer dan je voorwiel als eerste over de streep drukken of een KOM

halen op Strava. Winnen heeft voor iedereen een andere betekenis! Ik ervaar het als een overwinning als FuturumShop steeds meer klanten heeft die regelmatig bij ons bestellen. Het klinkt misschien heel zakelijk, maar dat is het allerminst. Meer trouwe klanten zijn voor mij een graadmeter dat onze shop voldoet aan de verwachtingen. Ik prijs mij gelukkig dat ons trouwe klantenpanel FuturumShop enorm heeft geholpen bij de lancering van de nieuwe website. Dat juist de trouwste klanten FUTURUM 4 Seasons als allereerste bestelden en de hele winter hebben kunnen doortrainen. Dat noem ik vertrouwen hebben in ons merk. Voor al die trouwe wielrenners, mountainbikers, triatleten en hardlopers lanceren we FuturumFriends. Iets nieuws dat we samen met jou gaan doen. Nieuwsgierig? We houden je op de hoogte. Geniet van dit magazine, de klassiekers en jouw eigen prestaties. Je bent een winnaar! En winnaars ontvangen FuturumShop met egards. Met sportieve groet, Harmen van der Meulen oprichter FuturumShop

“CANCELLARA NOEMT ZICHZELF EEN DETAILJUNKIE. WAT EEN FANTASTISCH SYNONIEM VOOR EEN FLANDRIEN.”

<5>


VLAANDEREN

Simply the ultimate road shoe. Forget pressure points and enjoy the snuggestof fits thanks to the patented Xframe® construction and ultralight next-generation materials. Optimised for efficiency, experience unsurpassed power transfer via the UD carbon sole.

EXTREME [RR] — POWER, NO PRESSURE

www.actionsports.be

<6>

Weighing an incredible 220 g per shoe, it’s the weapon of choice for the world’s top Pro riders, including the current European champion Alexander Kristoff. NORTHWAVE .COM


VLAANDEREN

VLAANDEREN Hebben we het over koers, dan denken we aan Vlaanderen. Aan de Berendries en Koppenberg, de strijdlust van tenoren als Cancellara, Boonen en Museeuw. En aan de gekte als de Ronde het Vlaamse land doorkruist.

<7>


VLAANDEREN

FLANDRIEN VAN ZWITSERSE MAKELIJ Gaat het over de klassiekers, dan gaan bij velen de gedachten terug naar Fabian Cancellara. Zeven monumenten beslechtte hij in zijn voordeel. FuturumMag. zocht hem in Zwitserland op.

<8>


VLAANDEREN

<9>


VLAANDEREN

Welke koers heb je liever: de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix? “De Ronde. Die is fascinerend, veelzijdig en speciaal. Je hebt kasseiheuvels, vlakke kasseistroken, overgangswegen, smalle paadjes, stukken waar het veel draaien en keren is. Buiten dat voel je gewoon de druk van het land en de mensen die een geweldige koers willen zien. De manier waarop Vlamingen deze koers adoreren, is ongekend. Het is een unieke wedstrijd waarvoor je veel kwaliteiten nodig hebt om succes te kunnen hebben. De Ronde is niet materiaal-georiënteerd zoals Roubaix, maar bijzonder op zijn eigen manier.” Je won beide koersen driemaal. Heb je kansen laten liggen om ze vaker te winnen? “Als ik nu terugkijk zeg ik ja. Maar het is te laat…” Neem je het jezelf kwalijk? “Nee, zeker niet. Anderen waren gewoon beter. Misschien had ik een paar dingen anders moeten doen. In 2008 streed ik met Ballan en Boonen om de zege in Parijs-Roubaix. In de sprint was Boonen te sterk. Ik had het wellicht niet zover moeten laten komen. En in de Ronde van 2016: misschien had ik moeten meespringen toen Sagan en Kwiatkowski gingen. Achteraf is het heel gemakkelijk praten. Je hebt dan met honderden experts van doen. Maar ik moet het in een split second bepalen, anders ben je te laat.” De beste kasseivreter aller tijden in Parijs-Roubaix? “Franco Ballerini! Hij is de meest elegante kasseivreter die ik ooit heb gezien. Zijn houding in ‘de Hel’ is voor mij het toppunt van perfectie. Als ik Ballerini op de kasseien aan het werk zag, was het alsof ik keek naar het mooiste ballet ooit, het Zwanenmeer. Hij was voor mij een maestro per la classe. Ook al won hij ParijsRoubaix maar één keer.” Heb je die bewondering ooit naar hem toe geuit? “Ik heb het altijd goed met hem kunnen vinden. In 2004 werd ik vierde in Parijs-Roubaix, mijn tweede deelname. Ik was ontzettend teleurgesteld. Na de finish trof ik Franco. Hij zei: ‘Vandaag heb je geleerd hoe Parijs-Roubaix te verliezen. Je gaat nog verschillende keren winnen, onthoud mijn woorden.’ Het was goed dat ik die dag die kans verspeelde. Als ik zo jong Parijs-Roubaix had gewonnen, dan was ik al te vroeg aan de top gekomen.” Vaak leer je meer van een nederlaag dan van een overwinning… “Inderdaad, een nederlaag maakt je sterker. Als je er ook iets mee doet.” Heb je Ballerini ooit nog aan dat gesprek herinnerd? “Jazeker. Jammer genoeg is hij jong overleden, heel droevig. Ik denk nog geregeld aan hem terug. Zoals hij was als mens, zo heb ik er weinig gezien. Zijn karma, zijn aura… Maar hij was niet mijn idool. Ik had een zwak voor meerdere renners. Voor < 10 >


VLAANDEREN

< 11 >


VLAANDEREN

Johan Museeuw, bijvoorbeeld. Hij was meer een beest. Van binnen school er wel iets van een leeuw in hem, de koning van het dierenrijk. Johan, ‘de Leeuw van Vlaanderen’, was heel vaak koning in een klassieker.” Hoe perfectionistisch ben je? “Heel erg. Altijd geweest en gebleven. Noem me maar gerust een detailjunkie.”

de proloogwinst in de Vuelta in Assen is een boek. Ik deed maar een warming-up van vijftien tot twintig minuten. En ik versloeg ze allemaal. Ik had de Tour gedaan en keek uit naar het wereldkampioenschap. Daartussendoor kwam de Vuelta. Wat deed ik er precies? Ik had wat minder motivatie en zelfs toen kon ik winnen.”

Welke overwinning komt het dichtst in de buurt van perfectie? “De Olympische Spelen in Rio de Janeiro en in Peking, de Ronde van Vlaanderen in 2013, Milaan – San Remo in 2008. Eigenlijk alle geweldige zeges, een lange lijst. De Ronde van Zwitserland mag er zeker ook bij. Die eindigde perfect.”

Is het gemakkelijk om samen te werken en te leven met Fabian Cancellara? “Moeilijk, ik ben zoals ik ben… Ook nu is het moeilijk voor de mensen om mij heen, denk ik. Omdat dit leven voor mij allemaal zo nieuw is. Ik begrijp het zelf amper, laat staan dat anderen mij kunnen begrijpen. Tegelijkertijd ben ik die detailjunkie gebleven. Ik wil alles heel precies weten.”

Elke overwinning heeft dus wel iets van perfectie in zich? “Mijn carrière is als dit (hij wijst naar een boekenkast en trekt er een aantal boeken uit, red.). Dit is Vlaanderen 2013, dit is de E3 Harelbeke, dit zijn de Olympische Spelen 2008, dit zijn de wereldkampioenschappen in Salzburg, Stuttgart, Mendrisio en Geelong. Ik kan uren praten over al deze afzonderlijke overwinningen. Elke koers heeft een ander verhaal. Zelfs

Was er thuis altijd begrip voor jou? “Nou... Ik weet nog dat ik aan het begin van m’n carrière plotseling naar Japan moest. M’n vrouw en ik waren een stuk jonger en de wielerwereld was nieuw voor ons. Ik was wat ziek en werd gedwongen om te gaan, wat zij niet leuk vond. Ze verknipte toen de meeste van m’n shirts. En beantwoordde de telefoon niet toen ik weg was. Het zijn deze verhalen die je doen < 12 >


VLAANDEREN

< 13 >


VLAANDEREN

lachen als je terugkijkt. Mijn vrouw was niet van het type dat thuis op me bleef wachten. Zij had ook een stem.” Hoe heb je het goedgemaakt met je vrouw en kinderen? “Ik ben nu in het weekend thuis en ook ’s avonds ben ik er veel meer. Dat is al heel wat. Ze weten niet beter dan dat ik heel veel van huis ben, soms zelfs weken. Het weekend is nu quality time. Geen e-mail, een kort fietsritje, samen met de kinderen zijn, naar de supermarkt gaan, normale dingen doen, geen druk van werk, samen het huis opruimen.” Zou je het leuk vinden als je dochters ook gaan fietsen? “Ze moeten hun eigen passie vinden en ontdekken wat hen motiveert. Dat vind ik belangrijk. Wat het wordt, maakt me niet uit. Ik wil ze er wel bij helpen. We pushen ze niet. School vinden we wel belangrijk, want van niets komt niets. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze voor het fietsen zullen kiezen. M’n oudste in ieder geval niet, misschien m’n jongste. Zij heeft het in ieder geval in zich, ze is heel energiek. We fietsen weleens samen, gewoon rond de stad of in het bos. Dan geniet ze er volop van.”

Met wie zou je nog weleens een biertje willen drinken? “Poe… Weet je wie op mij een goede indruk maakt? De koning van Nederland, Willem-Alexander. En z’n vrouw, hoe heet ze ook alweer, Máxima? Ik ben benieuwd naar hun leven. Hoe zien hun dagen eruit, wat doen ze? Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe koningsgezind Nederlanders zijn. De koning staat dicht op het volk, dat zie je niet overal. Bovendien zijn de koning en koningin sportminded. Een goed gesprek over wielrennen, waarom niet?” De leukste Nederlandse wielrenner? “Een aantal, maar Bobbie Traksel is er zeker een van. Ik heb regelmatig met hem samen gereden en heb een aantal keren flink om hem moeten lachen.” Hij is nu commentator. Wie is jouw favoriete verslaggever uit Nederland en Vlaanderen? “Och, ik kon met iedereen opschieten. Ik heb geprobeerd journalisten altijd op een goede manier te behandelen. Natuurlijk ben je weleens minder spraakzaam als je net over

< 14 >


VLAANDEREN

de streep komt, maar ik had altijd een antwoord. En ik vreesde geen enkele vraag. Maar een favoriet… Als ik er eentje moet noemen: de vaste speaker bij de criteriums in Nederland (Cees Maas, red.). De manier waarop hij m’n naam uitsprak, geweldig! Een journalist met wie ik goed contact heb, is Alessandra De Stefano. We spreken elkaar nog steeds, over wielrennen en over alledaagse dingen.” Alberto Contador gaat commentaar geven. Een job voor jou? “Ik zou het kunnen, denk ik. Ik spreek veel talen. Maar dan ben ik weer veel op pad. Je moet er zoveel tijd in stoppen. Laatst sprak ik erover met Juan Antonio Flecha. Hij liet me zien wat hij doet voor Eurosport en wat erbij komt kijken. Als je het doet, moet je het goed doen. Je volgt alle wedstrijden. Je hangt dan weer echt in dat wielermilieu.”

wat sterker als ik hen ontmoet. Dan zien ze dat ik geen hero ben, maar een gewone Zwitser die altijd zijn dromen en passies heeft gevolgd.” Wat betekent het voor jou als Vlamingen je een Flandrien noemen? “Dat is natuurlijk een mooi compliment. Voor Vlamingen heeft het begrip Flandrien een diepe betekenis. Het is bijzonder als zij je als een van hen beschouwen en je waarderen. Niet alleen om de manier waarop je altijd hebt gekoerst, maar ook om hoe je als mens bent.”

DE ZEVEN MONUMENTEN VAN CANCELLARA

Je bent in Vlaanderen populairder dan in Zwitserland. Hoe verklaar je dat? “Mensen in Zwitserland accepteren wie je bent en wat je doet. Maar ze hemelen je niet op. Of je nou schoolleraar, taxichauffeur, elektricien of televisiepersoonlijkheid bent, iedereen is gelijk. In Vlaanderen is dat anders. Voor veel Vlamingen ben ik een held vanwege m’n prestaties in het wielrennen. En dat wordt nog

Lees het complete interview met Fabian Cancellara in ons online magazine: FuturumShop.nl/FuturumMag

< 15 >

Milaan–San Remo: 2008 Ronde van Vlaanderen: 2010, 2013, 2014 Parijs–Roubaix: 2006, 2010, 2013


VLAANDEREN

De eerste Trek Domane verscheen in 2012. Vier jaar later, in 2016, reed ‘Spartacus’ zijn allerlaatste Parijs-Roubaix op de Domane SLR. Met op de bovenbuis gespoten zijn podiumplaatsen in Parijs-Roubaix.

< 16 >


VLAANDEREN

FABIAN CANCELLARA

AL ZIJN FIETSGEHEIMEN, OP ÉÉN NA… Geen koers waarin de fiets zo onder het vergrootglas ligt als Parijs-Roubaix. Drievoudig winnaar Fabian Cancellara over de materiaalkeuzes die hij maakte. “Ik wilde de kasseien kunnen voelen.”

MATERIAAL “Goed materiaal helpt, maar maakt niet per definitie hét verschil. De benen en je mind zijn nog altijd het belangrijkst. Slechte benen kun je met een sterke geest ‘oppeppen’ tijdens de koers. Om succes te hebben, moet je naar het totaalplaatje kijken want allerlei factoren spelen een rol: hoe je fietst, waarmee je fietst, hoe hard je trapt, hoe je omgaat met je fiets.”

voor tienduizenden euro’s aan materiaal de prullenbak in. In 2010 won ik met carbon wielsets de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Volgens mij was ik daarin de eerste.” TUBES “Het gebruik van tubes van 28 millimeter raakte op een gegeven moment in trek. Ook zag je bij sommigen achteraan tubes van 30 millimeter, om extra comfort te creëren. Ik heb de laatste jaren steeds gekozen voor tubes van 27 millimeter, voor mij was dat prima. Ook wisselde het materiaal van de band weleens: zijde of katoen. Dit om de banden nog wat soepeler te maken en het comfortgehalte op te krikken.”

TESTS “Ik ben geen engineer, dus ik kon nooit precies aangeven hoe ik m’n fiets wilde hebben. Maar ik kon wel mijn gevoel onder woorden brengen. Voor de lancering van de Trek Domane testten we drie frames op Arenberg, ik gaf de feedback en die werd opgepakt. Met sensoren werd het gedrag van het frame gemonitord. Daar is de fiets uitgekomen waarop ik jaren heb gereden. Dezelfde fiets is ook op de markt gekomen.” DOMANE “Ik ben 100 procent betrokken geweest bij de lancering van de Domane. Die fiets was helemaal naar mijn zijn. Je vindt op de dag van Parijs-Roubaix geen slechte fietsen. De geometrie is belangrijk, je moet comfort uit de fiets halen. Een iets langere wielbasis is fijn, een kortere geeft nervositeit. De fiets moet een zekere stijfheid hebben, maar mag niet te stijf zijn. Ik heb in twee edities met een frame gereden dat een extra laagje carbon had.” CARBONWIELEN “Er was een tijd dat het rijden met carbonwielen werd afgeraden. ‘Te stug, te stijf’, werd er geroepen. Zelf heb ik er altijd graag mee gereden. Ik weet nog dat ik voor het eerst met carbon wielsets van Zipp ging testen op de kasseien, nog voordat ze in koers werden gebruikt. Na zo’n test ging er soms

BANDENDRUK “Toen ik stopte met wielrennen heb ik één geheim meege­ nomen: de fucking bandendruk in Parijs-Roubaix. Nog steeds heb ik het niet onthuld, hoe vaak me er ook naar is gevraagd. Ik startte met een bepaalde druk en eindigde met een bepaalde druk… Het is iets persoonlijks. Slechts een paar mensen weten het: de ploegleiders en Roger Theel, jarenlang mijn trouwe mechanieker. Met hem kon ik lezen en schrijven. Hij kon ‘s ochtends aan mijn houding zien of ik een goede dag zou hebben.” STUURLINT “Een extra stuurlintje wikkelen? Echt niet! Eentje is genoeg. Het liefst een harde, geen zachte. Ik wilde altijd het gevoel met de kasseien behouden. En buiten dat: je fietst tienduizenden kilometers per jaar. Waarom zou je voor die ene koers dubbel stuurlint met schok dempende mousse gebruiken? Als je honderd dagen bij droog weer rijdt, dan ben je na één natte rit toch ook niet aan de regen gewend? Het gevoel telt.”

< 17 >


VLAANDEREN

r a nd do r a a a ll ion ass e nc mp Amb a a C n Ch and a bi pic r Fa ym al b Ol ob Gl

From our Lab #ALWAYSEVOLVE

ENGINEERED WITH

Lees het complete interview met Fabian Cancellara in ons online magazine: Futurum.nl/vlaanderen © 2018 W. L. Gore & Associates. GORE, GORE-TEX, GUARANTEED TO KEEP YOU DRY, and designs are trademarks of W. L. Gore & Associates.

< 18 >


VLAANDEREN

ANDERHALVE MINUUT IN HET ROOD De Taaienberg, Oude Kwaremont, Berendries en Muur van Geraardsbergen. Het zijn enkele van de Vlaamse kasseihellingen die talloze wielerprofs en –amateurs jaar in jaar uit beklimmen. Drievoudig Ronde-winnaar Johan Museeuw loodst FUTURUM-renner Robin Bonkink over het wielerheiligdom. “Ik ken hier elke bocht, elke kassei, elke put, elk stuk wegdek.”

< 19 >


VLAANDEREN

CONDITIE “De Vlaamse heuvels zijn geen bergen, maar hier schurkt fietsen toch aan tegen bergop rijden. De hellingen verlangen explosiviteit, je gaat anderhalve minuut diep in de rode zone. Dan moet in de eerste plaats je fysieke toestand goed zijn. Als de conditie niet oké is, dan lukt het niet, hoe goed het materiaal of de positionering ook is. Ik fiets veel samen met amateurs. Ongeveer 60 procent komt niet boven op de Koppenberg, de moeilijkste van het stel. Het geeft maar aan hoe zwaar en technisch de hellingen zijn.”

< 20 >


VLAANDEREN

VERSNELLING “De materiaalkeuze is veel groter geworden dan jaren geleden. Ik zou nu opteren voor binnenblad 36 en een kroontje van 25 tot 28 achteraan. Wij moesten het vroeger doen met 42 of 39 en dat was het. Daar gingen wij ook de Koppenberg mee op. De evolutie in de fietsindustrie maakt het fijner voor wielertoeristen. Profs rijden ook met 36, dus het is geen schande. Ook een triple is helemaal geen punt. Op mijn fiets zit een 52/36. Langs achter heb ik een kroontje van 28. Daar kan ik in Vlaanderen mee weg, maar ook op langere beklimmingen in Spanje en Italië.”

VERSCHILLEND “De Paterberg moet je staand beklimmen, maar de Koppenberg is weer een andere zaak. Die moet je zittend nemen. De grip op het achterwiel moet daar heel groot zijn, vooral in het middengedeelte. Het is er steil en het wegdek is er te ruw en te grof. Er ligt altijd een soort van mos die het wiel doet doorslippen als je recht staat. De Oude Kwaremont is een langere, die duurt meer dan anderhalve minuut. Daar moet je doseren. Het eerste stuk bestaat uit de klim tot Kwaremont, het dorp. Dat is het moeilijkste. Daarna blijft het anderhalve kilometer vlak, maar rijd je wel over kasseien. Je kunt tot halverwege gedoseerd, op 80, 90 procent rijden en dan vrij vlot het laatste stuk afwerken.”

< 21 >


VLAANDEREN

LIJNEN “De meeste mensen die hier voor het eerst rijden nemen het wegdek dat het beste lijkt. Maar wat je oog waarneemt is niet altijd het gemakkelijkste. Sommige plekken zijn minder ruw, soms kun je de weg iets afsnijden en soms kun je met een andere lijn net wat meer snelheid maken. Op de Oude Kwaremont ligt bijvoorbeeld een stukje van 10 meter asfalt. Neem dat, want je kunt er je snelheid behouden of herstellen. Als je er voor het eerst komt, weet je dat niet. Maar bij mij is het allemaal geprogrammeerd: als ik een helling op ga, volg ik automatisch de juiste lijnen. Ik ken elke bocht, elke kassei, elke put, elk stuk wegdek. Nu nog veel beter dan vroeger, want ik fiets er nog meer.” BANDENDRUK “Voor het comfort is een bredere buitenband fijn. Leg er eentje van 28 millimeter op. En beperk de druk, houd het tussen de 6 en 7 bar. Mensen steken veel te veel druk. 8 bar is voor niemand goed, want dan verlies je alle comfort. Je gaat bonken op de kasseien en het ruwe wegdek. Ik heb de Ronde van Vlaanderen altijd gereden met een druk van 7 bar achteraan 6,5 tot 6,8 vooraan.”

< 22 >


VLAANDEREN

< 23 >


VLAANDEREN

TECHNIEK “Elke wielrenner heeft een persoonlijke manier van fietsen en eigen voorkeuren. Maar het belangrijkste is dat je jezelf naar achteren wegduwt, zodat je druk krijgt op je achterwiel. Dan kun je ook meer kracht zetten. Op die manier moet je wel één tot twee tandjes zwaarder rijden. Het heeft niet veel zin om op een kasseihelling een hoge trapfrequentie te hanteren. Rijd gewoon iets groter, schuif naar achteren, leg de handen los op het stuur en laat de fiets maar gaan.” KIJKRICHTING “Kijk altijd weg, nooit naar beneden, want dan fiets je min of meer van kassei naar kassei. Richt je ogen bijvoorbeeld op het punt aan het einde van de kasseihelling en volg het gevoel van de fiets. Meestal gaat de fiets wel naar de plaats die het beste is. Stuur niet tegen, want dan gaat het verkeerd.”

JOHAN MUSEEUW GIDST Johan Museeuw temt de Leberg, Oude Kwaremont en Muur van Geraardsbergen vrijwel wekelijks. Er is dus geen betere gids in de Vlaamse Ardennen te vinden dan hij. Museeuw organiseert met Museeuw Cycling Experience regelmatig tochten. Niet alleen op het Ronde-parcours, maar ook op andere legendarische wielerbestemmingen. Interesse om met je club of een groep wielervrienden begeleid te worden door de ‘Leeuw van Vlaanderen’? Ga naar johanmuseeuw.be. Een wielertocht wordt ingevuld aan de hand van persoonlijke wensen. Voor een uitgebreid interview met Johan Museeuw kijk je op FuturumShop.nl/FuturumMag

< 24 >


D E W E R K P L A AT S

DE WERKPLAATS Hard op de pedalen kunnen duwen is ĂŠĂŠn. Maar over het juiste materiaal beschikken, is minstens zo belangrijk. Bovendien moeten alle onderdelen goed zijn gemonteerd en afgesteld. In de werkplaats gebeurt het.

< 25 >


D E W E R K P L A AT S

VERBORGEN MATERIAALPARADIJS Wielrenners zijn de hoofdrolspelers in koers. Het peloton is hun thuis. In de service course, het teammagazijn, is een batterij aan krachten in touw om de renners aan succes te helpen. Een kijkje in het materiaal-Mekka van Lotto Soudal.

< 26 >


D E W E R K P L A AT S

Gemakkelijk te vinden is het niet. Waar Lotto-Soudal in koers juist wil opvallen, is de service course diep weggestopt, in een loods op een industrieterrein in Herentals. Geen roodwitte vlagen aan de gevel, geen geur van massageolie. Anonimiteit moet er zijn. Binnen in het materiaalparadijs staat immers voor een kapitaal aan voertuigen, fietsen, componenten, kleding en wat al niet meer. Ongewenste gasten moeten op afstand blijven. Slechts in- en uitrijdende bussen, ploegwagens en transporters verraden het technisch en logistiek centrum van de wielerploeg. Voor elke koers vertrekken hier de voertuigen, volgepakt met alle materialen en uitrusting. Na de finish keren deze zo snel als mogelijk huiswaarts, laden de mechaniekers, verzorgers en chauffeurs het gerei uit en verschuift de focus naar de volgende koers. Zo gaat dit het hele seizoen door. De service course van Lotto-Soudal is een indrukwekkend pakhuis. Tegen de achterwand zijn dozen van Tacx opge­ stapeld. Daarin enkele tienduizenden bidons die straks slinken als zoet in een snoeptrommel. Op een pallet in een hoek staan dozen met sportvoeding van Sanas, daarnaast een kleine voorraad Gaerne-sokken en -schoenen en weer wat verderop de reiskoffers van de renners op een rij. Het moet een gigantisch karwei zijn, het beheer van de service course. Alles heeft zâ&#x20AC;&#x2122;n plek, de voorraad moet < 27 >


D E W E R K P L A AT S

< 28 >


D E W E R K P L A AT S

steeds voldoende zijn. Uit de voorraad pakken verzorgers, mecaniciens en chauffeurs hetgeen ze nodig hebben en leggen dat bij elkaar om het vervolgens in de voertuigen te pakken. Er komen veel handen aan te pas, maar de foutmarge is nihil. Elke medewerker is bezeten van de koers. De bevlogenheid houdt hen messcherp. Ook het wagenpark heeft onderdak. Rechts staan trucks, bussen, ploegleidersautoâ&#x20AC;&#x2122;s en VIP-wagens waarmee relaties in koers worden rondgeleid. Onder anderen Eric Vanderaerden zit achter het stuur. Helemaal links heeft Lotto-Soudal de werkplaats ingericht. De acht fulltime mechaniekers bouwen fietsen hier vanaf nul op, vooral in de wintermaanden. Met name in die periode is het met alle leveringen van materialen spitsuur. Een wielerliefhebber voelt zich in de service course als een kleuter in het pakhuis van Sinterklaas. Op dozen met indoortrainers zijn de namen van renners geplakt. Op nog te ondertekenen brieven beloven zij netjes met het materiaal te zullen omspringen. De renners laten zich zelden in de service course zien en krijgen de materialen daarbuiten overhandigd. Voor de medewerkers van Lotto-Soudal is de service course echter allesbehalve een pretfabriek. De mouwen moeten hier opgestroopt. Met ingenieurs van leveranciers als Ridley en Campagnolo worden de fietsen steeds verbeterd, passend bij de wensen van renners. Het zijn de stille krachten achter de wielerploegen die hier, in betrekkelijke anonimiteit, helpen zaaien wat renners dit voorjaar oogsten.

< 29 >


D E W E R K P L A AT S

“Mario Meeuwssen – Chauffeur teambus

De service course in Herentals is ons enige onderkomen. We hebben geen dependance elders in Europa. Dat betekent dat we altijd op en neer rijden. In de Ronde van Frankrijk is altijd maar één ploegbus. Bij een tijdrit van 30 kilometer komt er voor korte tijd een extra bus uit Vlaanderen over om de renners aan de aankomst te begeleiden. In grote rondes zijn er nog kleine bestelwagens die op een neer rijden. Aan het begin van het jaar maken we een jaarplanning. Voor de bezetting van personeel, maar ook qua logistiek.

< 30 >


D E W E R K P L A AT S

“ Frederik Moons – Mechanieker

De kasseiklassiekers vind ik het leukste, al doe ik ze dit jaar jammer genoeg niet. De sfeer is bijzonder. En er is ook een grotere kans dat er dingen kapotgaan en dat je snel moet reageren. Je springt uit de auto en gaat aan het werk. Ik hou van het risico dat er dingen mis kunnen gaan en dat je iets kunt betekenen: als er mannen van uw team meezitten door alert handelen. Koersen waarin wordt gestreden zijn mooi. Waarin het elk moment kan gebeuren.

“ Kurt Wouters – Soigneur

We hebben onze paklijsten. Daarop strepen we af wat we nodig hebben en meenemen naar een koers als ParijsRoubaix of Luik-Bastenaken-Luik. Als je naar een grote ronde gaat, kun je niet alles van hier meenemen; er wordt dan lokaal bijgekocht. Of er komt halverwege de koers een camionette over vanuit België. Daarin gaan dan de extra benodigdheden. In de plaatselijke supermarkt vind je ook altijd wel wat, maar het liefst nemen we zo veel mogelijk zelf mee. Dat is vertrouwd voor de renners.

< 31 >


D E W E R K P L A AT S

Het wagenpark van LottoSoudal in Parijs-Roubaix > 1 teambus > 1 materiaaltruck > 3 VIP-auto’s > 2 ploegleiderswagens in koers > 5 teamwagens voor de bevoorrading > 1 kooktruck

Benodigdheden per seizoen > In totaal beschikt het team over 125 racefietsen > Elke renner heeft 5 Ridleyfietsen (modellen: Noah, Fenix en Dean) > 160 wielsets > 500 kettingen > 35.000 bidons

Heel Europa door > Het team heeft: • 15 volgwagens • 3 VIP-auto’s • 3 teambussen • 2 materiaaltrucks • 1 kooktruck • 2 transportbussen > Jaarlijks rijden alle voertuigen samen circa 1.120.000 kilometer > Elke voertuig rijdt per seizoen gemiddeld 50.000 kilometer > 40 procent van de afstand legt Lotto-Soudal in het voorjaar af

< 32 >


FUTURUMSHOP

ZEKERHEID #1 ALTIJD GRATIS VERZENDING & RETOUR Wat je ook bestelt, wij rekenen nooit verzendkosten. Ook een retourzending is gratis.

-

100% ZEKER VAN JE AANKOOP FUTURUMSHOP.NL/FUTURUMZEKER

< 33 >


D E W E R K P L A AT S

EEN PAAR MILLIMETER BREDER, EEN WERELD VAN VERSCHIL Breed, breder, breedst. Wegfietsers kiezen steeds vaker voor een band met een maatje meer. Technische ontwikkelingen maken dit mogelijk.

< 34 >


D E W E R K P L A AT S

Er is niet één ideale bandbreedte voor alle fietsers, stelt Dirk-Jan van Straaten van bandenproducent Continental. “Veel hangt af van hoe je de fiets gebruikt: rijd je op asfalt of gravel? Ook het materiaal is belangrijk. Wat voor frame en wat voor velgen heb je? Een tijdritfiets met banden van 24 millimeter kan heel goed zijn, maar datzelfde geldt voor een wegfiets met 28 millimeter banden waarmee je over kasseien rijdt.” In ieder geval stappen racefietsers massaal over op bredere banden. Reden we in het verleden soms met een bandbreedte van 20 millimeter, gaandeweg schoof dat op naar 23 en 25 millimeter. De laatste jaren heeft de opkomst van schijfremmen het mogelijk gemaakt om met nog bredere banden te rijden. “Veel fietsers kiezen nu voor 28 millimeter. Ze worden niet meer beperkt door de calipers van de velgremmen”, zegt Van Straaten. Meer comfort De carbon frames en wielsets dempen maar mondjesmaat. Wil je meer comfort om bijvoorbeeld rug- of nekklachten te voorkomen, dan haal je dat vooral uit banden. Lucht in de band

perst zich samen en is zo een goede schokdemper. Hoe groter het luchtvolume, hoe beter de demping is. Een band met een breedte van 28 millimeter zal om die reden schokken beter kunnen filteren dan een band van 25 of 23 millimeter. Lagere rolweerstand Bij een bredere band profiteer je eveneens van de lagere rolweerstand. Er gaat verhoudingsgewijs minder energie verloren bij het rollen over straat, bij gelijke spanning. Hoe dat zit? Een smallere band wordt veel meer afgeplat; er komen uitstulpingen aan de zijkant. Bovendien ontstaat vóór een band een verdikking waar hij steeds overheen moet ‘wippen’. Bij smallere banden is deze verdikking groter. Des te meer oneffenheden er in de weg zitten, des te beter het verschil in rolweerstand merkbaar is. De bredere band blijft ronder en rolt beter. Van Straaten: “Je kunt er bij een smalle band ter compensatie voor kiezen om met een hogere spanning te rijden. Maar dit heeft weer andere nadelige effecten. Het comfort neemt af. Tevens wordt het contactoppervlak kleiner, verlies je grip en slip je eerder bij remmanoeuvres.”

< 35 >


D E W E R K P L A AT S

Veilig in bochten De bredere band heeft al deze nadelen niet. Dankzij het grotere contactoppervlak heeft deze meer grip op de weg en een betere wegligging. Dat is belangrijk met het oog op de veiligheid, bijvoorbeeld in het lastige bochtenwerk. Op natte ondergrond is het effect van een bredere band niet direct zichtbaar. Dat heeft meer met de compound, oftewel de samenstelling van de band, te maken.

Minder stootlekken Er is nog een reden om voor wat bredere banden te kiezen: dankzij het grotere luchtvolume verkleint de kans op stoot­ lekken. De energie die vrijkomt als je met je band op een hoekige steen rijdt, verdeelt zich immers over een groter luchtvolume. Van Straaten: “Je kunt met een bredere band een lagere spanning aanhouden voor meer comfort, maar overdrijf dit niet, want je wilt stootlekken natuurlijk niet in de hand werken.”

EXTREME PROFIELEN Onder mountainbikers is sprake van een lichte stijging van de vraag naar extreme bandprofielen, zo merkt Continental. Waren eerst overwegend de reguliere crosscountry-banden in trek, langzaamaan groeit de vraag naar trail- en endurobanden. Volgens de bandenfabrikant houdt dat verband met de toenemende populariteit van uitstapjes naar het buitenland en naar events als de TransAlp en Duchenne Heroes.

< 36 >


photo : Jean-philippe Ehrmann Studio 14 I pressesports.com

FIETSKLEDING

X-TRACK RACE CARBON

Ti

Designed to deliver an optimal power transfer with guided clip-in and the largest contact surface area. Simple, intuitive, compatible, the best. Feel the new experience.

www.actionsports.be < 37 >


< 38 >


Een kijkje in de Continental fabriek Sinds 1871 produceert de Continental fabriek al fietsbanden. Tot op de dag van vandaag wordt een groot gedeelte van de fietsbanden nog altijd met de hand gefabriceerd in Korbach.

nylon

roet, rubber, silica, weekmakers

is opgebouwd d n a b n e e t a d je Wist e componenten? uit 11 verschillend Besche

rmlaag Loopv la

k

Hiel Kern

Karkas

Vulkan n

ette


D E W E R K P L A AT S

DE TOPBANDEN VAN DIT MOMENT WIELRENNEN

2

DE DUURZAAMSTE BANDEN

1

1. Continental Grand Prix 4000S II 2. Schwalbe One Evo 3. Michelin Power Endurance

3

1

DE SNELSTE BANDEN 1. Continental Tube Competition

2

2. Vittoria Corsa Grafeen Tube 3. Pirelli PZero Velo TT 3

1

DE MEEST LEKBESTENDIGE BANDEN 1. Continental Grand Prix 4 Season Duraskin 2. Continental Gator Hardshell 3. Pirelli PZero 4S 3

< 40 >

2


D E W E R K P L A AT S

MOUNTAINBIKEN

DE SNELSTE BANDEN 1

1. Continental Speed King

2

2. Schwalbe Thunder Burt Addix Speed 3. Schwalbe Racing Ralph Addix Speed

3

ZAND 1

1. Schwalbe Thunder Burt Addix Speed 2 2. Continental Speedking 3. Schwalbe Furious Fred Addix Speed

3

MODDER 1

1. Schwalbe Nobby Nic Addix Speedgrip 2. Continental Mountain King II Protection 3. Schwalbe Rocket Ron Addix Speedgrip

3

< 41 >

2


D E W E R K P L A AT S

SLAPPE BAND, STERK STAALTJE Een rondzwervend stukje glas, een kassei die geen genade kent, een onschuldig steentje met een spitse kant, een roestige spijker... Regelmatig helpt zoiets kleins de winstkansen van wielrenners om zeep. Maar soms, heel soms krijgt zelfs een lekke band de renner er niet onder.

WINNEN OP EEN SLAPPE ACHTERBAND Jan Janssen was al eens tweede en derde geworden. Maar in 1967 schiet hij raak: Janssen wint Parijs-Roubaix na een ferme eindsprint. En dat met een slappe achterband. “Ik wist niet dat ik een afloper had. We reden in de finale op asfalt, dan merk je dat niet zo. Maar goed dat het zo is gegaan ook, want voor een wissel was het te laat geweest”, verklaarde hij jaren later.

VOOR HET EERST MET TUBELESS Voorafgaand aan de Omloop Het Volk in 2008 is er veel te doen om de bandenkeuze van Philippe Gilbert. Hij koerst voor het eerst met tubeless. “Lekrijden is hiermee vrijwel onmogelijk”, zegt hij voor de start. Al na vier kilometer staat een renner met een platte band aan de wegkant. Het is Gilbert. De misère van het eerste kwartier is hij een paar uur later vergeten, als hij solo over de meet komt.

< 42 >


D E W E R K P L A AT S

HEROÏSCHE UREN IN VLAANDEREN Een van de meest heroïsche edities van de Ronde van Vlaanderen is die van 1985. Het is die paaszondag bitterkoud en het regent haast voortdurend. Eric Vanderaerden speelt een hoofdrol. Op 75 kilometer van de streep, kort voor de Koppenberg, rijdt hij lek. Normaal gezien is dat dodelijk, maar Vanderaerden keert terug en vermorzelt de tegenstand op de Muur van Geraardsbergen. Hij wint na een solo van twintig kilometer.

DEBUUT MET DUBBELE GEVOELENS Gino Bartali zou uitgroeien tot een van de grootste wielrenners aller tijden, maar aan zijn entree bij de profs houdt hij gemengde gevoelens over. In 1935 debuteert ‘Il Vecchio’ in Milaan-San Remo. Een lekke band houdt hem af van winst, hij wordt vierde. Zonder zou hij direct een tik hebben uitgedeeld aan de gevestigde orde. Bartali wint Milaan-San Remo vervolgens in zijn carrière vier keer.

< 43 >


D E W E R K P L A AT S

BANDEN, BANDEN EN NOG MEER BANDEN Banden blijven vaak wat onderbelicht, maar zijn zeker niet minder belangrijk. Er is een veelvoud aan soorten te koop: draadbanden, vouwbanden, tubeless banden en tubes. Hoe maak je de juiste keuze? Onze bandentips voor jou.

< 44 >


D E W E R K P L A AT S

DRAAD- EN VOUWBAND De draad- en vouwband zijn de meest gebruikte banden op de markt. Ook in het mountainbiken zien we ze regelmatig. De genoemde banden lijken veel op elkaar. Beide hebben een losse binnenband. Het grootste verschil zit hem in de draadkern. De draadband heeft een dunne staaldraad in de bandhiel. Het voordeel daarvan is dat de band niet snel van de velg springt. Wel kan het monteren soms een uitdaging zijn. De vouwband heeft geen staaldraad maar kevlarvezels. Daardoor is de band eenvoudiger op te vouwen, gemakkelijker te monteren en, afhankelijk van de bandmaat, 50 tot 90 gram lichter.

+ - -

TUBE

Reparatie van een lekke binnenband gaat gemakkelijker; handig voor onderweg De draadband is ten opzichte van de vouwband iets lastiger te (de)monteren Iets grotere kans op een stootlek. De binnenband kan knel komen tussen de buitenband en velg

Bij tubes is de binnenband in de buitenband genaaid. Deze constructie wordt vervolgens op een daarvoor geschikte velg gelijmd. Met name de profs gebruiken tubes. Het gedrag in de bochten is prettig en tubes maken gewichtsbesparing aan het wiel mogelijk. Een velg voor tubes heeft namelijk geen stevige haakflank nodig. De kans op een stootlek is kleiner door het ontbreken van een afzonderlijke binnenband. Weet dat het onderhoud van een tube kennis vraagt. Een tube kun je niet plakken, maar moet je in zijn geheel vervangen. Als je bij een alledaagse trainingsrit lekrijdt, kan dat lastig zijn. Het lijmen van een tube (met tubekit) neemt meer tijd in beslag dan een binnenband of tubeless band vervangen.

+ +

De kans op doorslag is een stuk kleiner Perfecte rijeigenschappen, met name in het bochtenwerk + Een tubevelg heeft geen drukstabiele haakflank nodig; je kunt zo gewicht aan het wiel besparen + Je kunt met lagere bandenspanning rijden - Als je als â&#x20AC;&#x2DC;gewone fietserâ&#x20AC;&#x2122; onderweg lekrijdt, is het vervangen van een tube een opgave - Een tube lijmen is een kunst op zich - De productie van een tube gaat veelal handmatig, dus de kosten liggen iets hoger

< 45 >


D E W E R K P L A AT S

TUBELESS Tubeless is in opmars in het wielrennen en gemeengoed in het mountainbiken. Qua uiterlijk is deze bandsoort nauwelijks te onderscheiden van de draad- of vouwband. Wel qua werking. Met tubeless rijd je zonder binnenband. Dat betekent dat je geschikte velgen moet hebben. Ze moeten luchtdicht zijn, er mag geen lucht ontsnappen. Als je eenmaal met tubeless rijdt, ervaar je al snel grote voordelen op het vlak van snelheid, comfort, grip en lekbestendigheid. Tubeless banden werken heel goed in combinatie met een vloeibare lekbescherming. Een (klein) lek kan binnen een tiende van een seconde weer afgedicht worden. Als je toch plat komt te staan, kun je alsnog een binnenband steken en je weg vervolgen.

+

Geen onnodige wrijving tussen band en binnenband, wat zorgt voor een nog lagere rolweerstand + Bij tubeless banden kun je met nog lagere druk rijden, zonder prestatieverlies; het comfort neemt zo toe en je hebt meer controle op slecht terrein + Minder kans op doorslag - Tubeless banden hebben een stevige bandhiel; het monteren gaat mogelijk iets minder gemakkelijk - Het tubeless maken van de velg vraagt enige oefening

TUBELESS READY

INGEBURGERD

Als je tubeless wilt gaan rijden, heb je tubeless- of tubeless ready-wielen nodig (de velgrand van reguliere wielen is niet sterk genoeg voor een tubeless band). Het tubeless-wiel heeft een glad velgbed met slechts een opening voor het ventiel. Je hoeft daarop geen velglint te plaatsen. Bij tubeless readywielen moet je je wielset nog geschikt maken voor tubeless. De tubeless ready-variant heeft niet zelden een open velgbed. Je kunt bijvoorbeeld de nippels van de spaak zien. Een luchtdichte constructie is noodzakelijk, dus breng hier geschikt velglint op aan. Nadien monteer je een los ventiel en giet je via het ventiel vloeibare latex in de band. Dit zorgt voor de ultieme afdichting van de band en beschermt tegen lekrijden.

Waar veel wegfietsers nog kiezen voor het gebruik van een afzonderlijke binnen- en buitenband, daar is tubeless onder mountainbikers al lang ingeburgerd. Zij hebben vooral op grove parcoursen, bij boomwortels en gesteente, voordeel bij tubeless. De kans op doorslag is iets minder en als er toch kleine schade ontstaat, schiet de vloeibare bescherming te hulp. Op snellere, meer effen routes kan een reguliere band prettig zijn. Voor welk type je ook kiest, let op het profiel. Dat maakt een wereld van verschil in het mountainbiken, net als de druk.

< 46 >


KOERS & MATERIAAL

KOERS & MATERIAAL WEKELIJKS UNIEKE TIPS RECHTSTREEKS UIT DE KOERS PROFRENNERS & MECANICIENS AAN HET WOORD Wekelijks een nieuwe aflevering FuturumShop.nl/Koers-materiaal Koers & Materiaal is een co-productie van WielerFlits en FuturumShop

< 47 >


A D V E RT O R I A L

MAVIC

STILL MAKING HISTORY

1889 Oprichting Charles Idoux en Lucien Chanel richten MAVIC (Manufacture d’Articles Vélocipédiques Idoux et Chanel) op en produceren en verkopen reserveonderdelen voor fietsen.

1934 Eerste Dura-velg Mavic produceert de eerste Dura velgen, bestaande uit een buis met oogjes die de spanning van de spaken dragen. Baanbrekend, al was de Italiaan Mario Longhi Mavic twee uur voor met het registreren van zijn patent. De velgen wogen 750 gram en werden tijdens de Tour de France van 1934 gebruikt door Antonin Magne.

1973 1952 Mavic in het peloton Profrenners en wedstrijdorganisatoren gebruiken meer en meer de producten die in de voorgaande jaren zijn ontwikkeld.

Neutrale service Mavic start een neutrale service waarbij de bekende gele materiaalwagens hun opwachting maken in de koers. Er wordt gestart met een volledig uitgeruste volgwagen om renners onmiddellijke assistentie te bieden bij materiaalpech. Daarnaast verzorgt Mavic het volledige communicatiesysteem tussen de volgautos van ploegleiders, wedstrijdleiding, dokters en journalisten.

< 48 >


A D V E RT O R I A L

1975

Innovaties Er komen geanodiseerde velgen die een stuk steviger zijn en veel beter beschermen tegen corrosie. Voor het eerst komen er zilveren, gouden en blauwe velgen op de markt. Ook wordt de eerste gesealde bottom bracket - de 600RD - ontwikkeld, evenals de 500 naaf, de marktbepalende topkwaliteit lager in die tijd.

1992

1979

Elektronisch Een revolutie is gaande. Mavic ontwikkelt een volledig elektro­ nisch aanstuurbare derailleur. Een jaar later brengt Mavic het Zap Mavic System (ZMS) op de markt. Te bedienen via twee strategisch gepositioneerde drukknoppen op het stuur om op of af te schakelen.

‘Tout Mavic’ Met de Tout Mavic groepset komt Mavic in de hall of fame van de wielersport. In hetzelfde jaar wordt samen met Gitane een aerodynamische fiets ontwikkeld waarop Bernard Hinault de Tour de France van 1979 rijdt. In 1989 wint Greg Lemond de Ronde van Frankrijk met dezelfde groep.

2000-2007 Nieuwe ontwikkelingen Mavic staat niet stil en vraagt bijvoorbeeld patenten aan voor de Inter Spoke Milling technologie, waarbij de spaken in de velg gefreesd worden. Ook komt met de Wintech de eerste fietscomputer beschikbaar.

2008 Uitrusting Naast fietsonderdelen rolt Mavic een uitge­ breide kledinglijn uit, aangevuld met schoenen en overige accessoires. Hiermee beantwoordt Mavic de vraag van de hedendaagse wielrenner die op alle vlakken zoekt naar het allerbeste.

MAVIC UST

Een andere vernieuwing van Mavic is het Road UST systeem. Dit tubeless systeem is betrouwbaar, eenvoudig in gebruik en 100% veilig. Iedere wielrenner die het meest geavanceerde kwalitatief beste wiel zoekt en uit is op snelheid, comfort en lekbestendigheid wordt op zijn wenken bediend. De voordelen? • Eenvoudig te monteren en te demonteren • Niet gevoelig voor onderhoud • Uitmuntende balans en grip gecombineerd met een lage rolweerstand • 40 gram lichter dan de traditionele set-up • Minder druk in de banden nodig • Slechts 30 gram sealant nodig om lekrijden te voorkomen

FUTURUMSHOP.NL/MAVIC < 49 >


FUTURUMSHOP

ZEKERHEID #2 VOOR 23:59 UUR BESTELD, VOLGENDE DAG GRATIS IN HUIS -

Jouw producten zijn op voorraad. Dan leveren wij jouw bestelling de volgende dag gratis af bij jou thuis, op een PostNL afhaalpunt of in de FuturumClub.

-

100% ZEKER VAN JE AANKOOP FUTURUMSHOP.NL/FUTURUMZEKER

< 50 >


Itâ&#x20AC;&#x2122;s all about the details

< 51 >


HELL OF THE NORTH WERELDWIJD DE MEEST BEGEERDE #MYCHALLENGE Parijs-Roubaix is de meest tot de verbeelding sprekende klassieker. Menig wielrenner, over de hele wereld, kent de namen van de kasseistroken beter dan de namen van de winnaars van deze klassieker. Haveluy, Trouée d’Arenberg, Mons-en-Pévèle, Le Carrefour de l’Arbre! 29 stuks zijn het er! De klassieke meesterknecht Maarten Tjallingii wist ze tot 10 keer toe te overwinnen. Met het absolute hoogtepunt in 2011, waar hij op het podium eindigde achter Vansummeren en Cancellara. Hij keert nog één keer terug voor jou. Dit is zijn challenge.

#mychallenge.

DETAIL #1 BEGIN WITH THE END IN MIND! Visualiseer het Roubaix Velodrome zodra je het Bos van Wallers inrijdt. De arena waar de gladiatoren van de kasseien elkaar het vuur na aan de schenen leggen. Het Velodrome is jouw doel!

< 52 >


< 53 >


< 54 >


FUTURUM 4 SEASONS ALTIJD DOOR Wielrenners in regen en kou zijn de winnaars van morgen. Het weer in Nederland en BelgiĂŤ is onberekenbaar; dit is typerend voor de landen die de bakermat vormen van de hedendaagse professionele wielersport. Zo zijn wij hard geworden. De kou, regen en wind! Het hele jaar door. Kilometers maken door de Noord-Hollandse polders, de Limburgse heuvels opknallen, de natgeregende Noord-Franse kasseien opvreten. Hoe zwaar de omstandigheden het je ook maken, dankzij FUTURUM 4 Seasons kan het je niets meer schelen.

#MYCHALLENGE

DETAIL #2 5,8 BAR

Challenge Paris-Roubaix Race Open Tubular, 27 mm, nul lekke banden

< 55 >


BESTAND TEGEN ALLE OMSTANDIGHEDEN ULTIEM MATERIAAL De naam zegt het. FUTURUM 4 Seasons is gemaakt voor alle vier seizoenen, geschikt voor temperaturen tussen -5 en +15 graden. In samenwerking met de allerbeste Italiaanse productiepartners is FUTURUM Quality Gear in staat geweest een unieke stof te ontwikkelen, met als kloppend hart het hoogwaardige membraan dat tussen twee functionele lagen gelamineerd is. De ontwikkeling van de FUTURUM 4 Seasons kledinglijn heeft ruim twee jaar geduurd omdat de lat enorm hoog is gelegd. Met het doel om de allerbeste fietskleding te produceren waarmee het hele jaar doorgefietst kan worden. Om dit doel te behalen is bewust gekozen voor een efficiĂŤnt, duurzaam en vooral hoogwaardig productieproces in Europa. FUTURUM Quality Gear staat voor de allerbeste kwaliteit!

BEKIJK HELL OF THE NORTH FILM OP WWW.FUTURUM.CC

< 56 >


DETAIL #3 4 Seasons is met de hand gemaakt < 57 >


STRAVA POSBANK SEGMENTEN VERDIEN EEN FUTURUM GIFT T.W.V. € 14.99 Klimkilometers maken zonder dat je naar Limburg hoeft af te reizen? Het kan op de Posbank, nabij Arnhem. Het favoriete trainingsgebied van vele fanatieke wielrenners en profs! Beklim één van Maarten Tjallingii’s favoriete Strava segmenten op de Posbank en meld je aan voor de actie via FuturumShop.nl/FUTURUM.

BEKIJK ONZE VIDEO’S OM CRUCIALE PARCOURSKENNIS OP TE DOEN

STRAVA POSBANK STATISTIEKEN

1809 FUTURUM Quality Gear Strava clubleden

TOP 100 Fietst 31.400 kilometer per week en legt ruim 143.900 hoogtemeters af

Gemiddeld 7.1 ritten per week, we zitten elke dag op de fiets! < 58 >

We rijden met een gangetje van gemiddeld 27.6 km/h


POSBANK TIP

STRAVA POSBANK KLASSEMENT 1. 2. 3.

Maarten: Chaddy: Thies:

tijd 3:33 tijd 3:54 tijd 3:55

Een Strava PR halen op de Posbank. Die beuk! Daar wordt het steil. Hier demarreerde Maarten Tjallingii toen hij de bergtrui won in de Giro dâ&#x20AC;&#x2122;Italia.

snelheid: 35,6 km/h. - 435 Watt snelheid 32,4 km/h. - 371 Watt snelheid 32,2 km/h. - 328 Watt

< 59 >


LOVE AT SECOND SIGHT NIEUW: FUTURUM JONA BIB SHORTS Kunstvoorwerp, uitdrukking van de eigen identiteit, speelveld van afstemming en modificatie - de fiets is meestal het centrale punt waar de passie van de fietser om draait. Maar er is iets waarmee elke fietser een nog intiemere relatie heeft, waaraan hij vasthoudt nog voordat hij op zijn fiets stapt en die - zij het onopvallend - een onschatbare rol speelt bij het bepalen of de rit een plezier of een beproeving wordt. Niets en niemand staat dichter bij de fietser dan â&#x20AC;&#x153;the little blackâ&#x20AC;? van onze sport: de fietsbroek.

< 60 >


DETAIL #1 SUPER LICHT

Alles wat een fietser niet hoeft mee te dragen, maakt hem sneller. Dat geldt zowel voor de fietsbroek als voor de rest van het materiaal. JONA is de lichtste fietsbroek uit het FUTURUM Quality Gear assortiment.

< 61 >


DETAIL #2

DETAIL #3

De stof stretcht vier kanten op en volgt daarmee de spieren en de fietsbeweging optimaal.

Compressie stoffen bieden een perfecte pasvorm, verbeteren de fysiologische prestaties* tijdens fysieke activiteiten en verkorten de daaropvolgende herstelfase*.

4-WAY STRETCH

COMPRESSIE

< 62 >


ONTDEK DE DETAILS DE JONA FIETSBROEK IS DE MEEST GEAVANCEERDE BROEK DIE FUTURUM QUALITY GEAR OOIT ONTWIKKELD HEEFT De kwaliteit en waarde van een uitmuntende fietsbroek kan niet op het eerste gezicht worden waargenomen, maar wanneer je van dichtbij gaat kijken zie je opvallend veel details die van een goede broek een excellente broek maken. DE STOFFEN JONA’s high end materiaal is elastisch en stretcht vier kanten op. Ondanks deze elasticiteit, biedt de nieuwe stof ook een optimale compressie, zodat de broek strak rond de benen aansluit en aanvoelt als een tweede huid. Een mooie bijkomstigheid is dat de fietser merkt dat de spieren sneller herstellen. De lichtgewicht stof droogt zeer snel, biedt UV 50+ bescherming en stoot vuil en vocht af.

DETAIL #4 SNELDROGEND

* Volgens een studie uitgevoerd door de biologische geneeskunde analyse Patrick Leon Laboratory (gecontroleerd door Biomnis Laboratory in Parijs) en gevalideerd door Dr. Alain Astié, een toonaangevende expert in sportbiologie.

Zweet en slechte weersomstandigheden verslechteren het draagcomfort. Dankzij de speciale stoffen van de JONA fietsbroek wordt dit voorkomen! < 63 >


INNERLIJK MAAKT HET VERSCHIL HET ZEEM Het nieuwe JONA zeem is het hart van de fietsbroek en biedt enorme bewegingsvrijheid, volledige vormstabiliteit en uitstekende schokabsorberende eigenschappen voor lange ritten. De binnenkant van het zeem bestaat uit superlicht schuim met hoge dichtheid dat een maximaal comfort garandeert met een materiaaldikte van slechts 10 mm. De buitenzijden zijn gemaakt van 4 mm dik geheugenschuim, zodat het zitkussen zich perfect aanpast aan de anatomie van het lichaam, iedere rit opnieuw. Het zeem is antibacterieel, vanwege het â&#x20AC;&#x153;zigzagâ&#x20AC;? patroon dat gemaakt is van koolstofgarens, waardoor het aangenaam fris blijft. Tijdens de rit zorgt de perforatie van het zeem voor luchtcirculatie en een maximaal ademend vermogen. Een droog zitvlak voorkomt onaangename wrijving en huidirritatie.

< 64 >


DETAIL #5 EXTRA ADEMEND

Het lichtgewicht en antibacteriĂŤle zeem heeft een specifieke structuur en biedt dankzij de perforatie een perfecte luchtcirculatie en dus een uitmuntend ademend vermogen.

< 65 >


CONTACT JOIN FUTURUM Website FUTURUM.CC Clubs / Winkels FUTURUMCLUB AMSTERDAM Haarlemmermeerstraat 114-116 FUTURUMCLUB UTRECHT Biltstraat 53-55 FUTURUMCLUB APELDOORN Europaweg 165

ONZE BELOFTE AAN JOU

WE HELPEN JE BIJ JOUW UITDAGINGEN WE STAAN VOOR CONTINUE KLANTGEDREVEN INNOVATIE Via onze klantenservice en FuturumClubs leren wij dagelijks van jou en honderden andere klanten de sportprestaties, nieuwe challenges en persoonlijke voorkeuren kennen. Deze kennis vormt de basis van onze productontwikkelingen.

WE GEVEN JOU EERLIJKE PRIJZEN EN EXCELLENTE SERVICE Door onze werkwijze besparen wij kosten, waardoor wij producten van topkwaliteit kunnen aanbieden tegen eerlijke prijzen. In oplossingen denken, altijd vanuit het persoonlijk contact! Een Nederlandse organisatie met jaarlijks honderdduizenden tevreden klanten. Gegarandeerd een excellente service.

WE ZIJN MILIEUBEWUST EN DUURZAAM Duurzame verpakkingen, verzending per fietskoeriers en kleding recyclen. Onze eerste stappen zijn gezet. << 66 66 >>


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

NIEUW BIJ FUTURUMSHOP Kakelverse wieleroutfits, veilige en ventilerende helmen, schitterende brillen, innovatieve race- en mountainbikeschoenen én de allernieuwste gadgets. Alles wat de profs tot winnaars maakt, heeft FuturumShop ook voor jou!

< 67 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

EXTRA STABILITEIT Fizik R1 Infinito Knitted Boa Raceschoenen Het nieuwe topmodel, ontwikkeld samen met profrenners. Voorzien van twee BOA sluitingen voor volumecontrole en een optimale ondersteuning van de voet. Opvallend, gebreid design!

DE KEUZE VAN DE PROFS 4iiii Podiiiium Power Meter De 4iiii Podiiiium powermeter wordt al gebruikt in het profpeloton! Betrouwbaar, robuust, lichtgewicht, waterdicht en extreme nauwkeurigheid bij alle temperaturen (+/- 1,5%).

VERKWIKKEND EN VERZORGEND FUTURUM Recovery Lotion De ultieme herstellotion voor na de inspanning of bij vermoeide spieren. Zorgt voor een optimaal herstel dankzij extracten van de toverhazelaar en de witte paardenkastanje. Deze lotion werkt verkwikkend en verzorgend en zorgt voor minder blessuregevoelige spieren.

ULTIEM COMFORT GripGrab Lightweight Sokken & GripGrab Racing Stripes Sokken Strak ogende zomersokken met een klassieke hoogte. Uitgevoerd in een vochtafvoerend en zacht CoolmaxÂŽ garen, ideaal in warme en vochtige omstandigheden. Profiteer direct van ultiem comfort.

< 68 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

DIT JAAR IN HET PROFPELOTON Oakley Aro5 MIPS Race Fietshelm Deze aerodynamische helm zie je in 2018 ook in het profpeloton. Super veilig dankzij de MIPS technologie, de stevige polycarbonaat schaal en het beschermende EPS schuim. Opvallend: uitgerust met BOA verstelsysteem achterop!

WEERBESTENDIG GripGrab Cycling Wallet (Plus) Beschermt je telefoon tegen regen en vuil. Biedt aan de binnenzijde ruimte voor pasjes en wint de strijd tegen vocht iedere keer, dankzij IPX4 waterbestendigheid en waterafstotende YKK ritssluiting.

22 VENTILATIEGATEN Suomy Vision Race Fietshelm Valt op door 22 ventilatiegaten die op zomerdagen zorgen voor een heerlijk frisse lucht. Biedt ook optimale bescherming aan de achterkant van het hoofd. Profiteer van maximaal comfort dankzij het Suomy Minimum Contact System.

VERRASSEND LICHT Sidi Alba Raceschoenen Het perfecte instapmodel voor iedere wielrenner. Opvolger van de razend populaire Sidi Level en bijzonder aantrekkelijk geprijsd. Voorzien van Millenium 4 zool die zorgt voor een stabiele en stijve schoen en een verrassend laag gewicht.

< 69 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

ECHT MILIEUVRIENDELIJK

MET DE HAND GEMAAKT

FUTURUM Bike Shampoo De allereerste, 100% biologisch afbreekbare bike shampoo in Europa. Met een verpakking van suikerriet en mais en louter natuurlijke ingrediĂŤnten mag deze shampoo als duurzaam bestempeld worden. EĂŠn fles is voldoende voor 270 liter verdunde vloeistof.

FFWD F4R Carbon Clincher Wielset De F4R is de meest allround optie van Fast Forward. De wielen bieden aerodynamisch voordeel en stabiliteit, zelfs bij stevige wind. De volledige carbon velgen bieden, naast een exclusieve uitstraling, goede remeigenschappen in alle omstandigheden.

< 70 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

HET BESTE VOOR DE BESTE Peter Sagan en Mathieu van der Poel kiezen voor 100% Al enige tijd rijden Peter Sagan en Mathieu van der Poel met de brillen van 100%. De combinatie van hun talent en de brillen van topkwaliteit is uiterst succesvol gebleken en leidde al tot veel overwinningen. De bril waar Sagan vaak voor kiest, is de Speedtrap®, ontworpen om ook jouw prestaties naar een hoger niveau te tillen. Gemaakt met de beste materialen overtreffen 100% brillen de eisen van topatleten. Ze zijn licht van gewicht, hebben een comfortabele pasvorm en zorgen voor een verbeterd gezichtsveld.

< 71 >

100% Speedtrap sportbril Een echte topper met agressief design. Speciaal ontworpen voor fanatieke wielrenners. ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Geventileerd, bolvorming design Volledige UV-bescherming Op maat gegoten Grilamid® TR90-frame Aanpasbare pasvorm voor extra comfort Krasbestendige Hydroilo lens coating


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

DE COMPLEET VERNIEUWDE FUTURUMSHOP WEBSITE JIJ VINDT WAT JIJ ZOEKT! De 5 grootste vernieuwingen

MOBILE FIRST

DUIDELIJKE ZOEKFUNCTIE

FuturumShop wordt steeds vaker via mobiel bezocht. De vernieuwde website is volledig geoptimaliseerd voor de mobiel, zodat het voor jou nog makkelijker shoppen wordt. Zit je in de trein of op een terrasje na een mooie tocht? Je bestelt jouw favoriete product nog gemakkelijker en sneller.

Met het grootste assortiment is het soms lastig om een keuze te maken. Onze zoekfunctie is flink verbeterd zodat jij nog sneller vindt wat je zoekt.

< 72 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

EEN FRIS GEZICHT De website ziet er compleet anders uit. De uitstraling past nog beter bij onze gezamenlijke passie.

ONLINE HET BESTE ADVIES

HOE DENKEN ANDEREN EROVER Niets is zo waardevol als de mening van andere klanten. Producten kunnen beoordeeld worden met plussen en minnen zodat jij in één ogenblik kan zien hoe anderen over een product denken.

Uniek in Nederland is de ‘Vraag en Antwoord’ rubriek op de productpagina’s en de duizenden blogartikelen boordevol tips en inspiratie. Wij helpen jou met onze kennis en kunde graag op weg.

< 73 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

UITGERUST MET CAMERA MOUNT Bell Sixer MIPS MTB Fietshelm Bestaat uit een solide en hoogwaardige constructie, waarbij de achterzijde extra laag is. Hierdoor wordt ook jouw achterhoofd optimaal beschermd. Voorzien van een in vier posities verstelbaar vizier en een geïntegreerde camera mount.

< 74 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

DE HELM VAN TEAM SKY Kask Valegro Race Fietshelm Team Sky reed tijdens de Tour de France 2017 met deze helm die nu ook voor het grote publiek beschikbaar komt. Aerodynamisch, compact en biedt een uitstekende bescherming. Dankzij maar liefst 36 ventilatieopeningen blijf je ook in zomerse omstandigheden heerlijk fris.

ECHT COLLECTORS ITEM

VOOR VEELEISENDE FIETSERS Oakley Jawbreaker Premium Fietsbroek & Fietsshirt Jawbreaker is bekend van de brillen, maar maakt nu ook naam met een fietsshirt en -broek. Voldoet aan de eisen van de meest veeleisende fietser, mede dankzij de aerodynamische stof op de armen en zijkant van de benen. Het Hydrofree materiaal stoot overtollig vocht af en droogt snel, erg praktisch tijdens die ene ultieme inspanning

SUPERSTIJVE CARBON ZOOL

Castelli Limitato Fietsshirt Een uniek exemplaar dat alleen te koop is bij FuturumShop. Dit collectors item is aerodynamisch gevormd, wat je merkt aan jouw fietsprestaties. Voorzien van compressiestrook en sneldrogende panelen op de schouders en de voorzijde. Geschikt voor een wijde range aan temperaturen (10-30 graden).

Giro Prolight Techlace Raceschoenen Vrijwel de enige raceschoen die met 150 gram toch een professionele stijfheid levert. Uitgerust met superstijve Textreme carbon zool, een lichte en opvallende vetersluiting en een heerlijk ademend mesh bovenwerk. Dankzij de titanium schroefplaatjes bespaar je nรณg meer gewicht.

< 75 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

INNOVATIEF KLIKSYSTEEM Time XPRO 12 Titan Carbon Race Pedalen Op zoek naar snelle en hoogwaar­ dige pedalen? Met hun nieuwe ontwerp en sterke body voldoen deze pedalen aan al jouw eisen. Inen uitklikken gaat makkelijker dan ooit tevoren dankzij het innovatieve en verstelbare Iclic kliksysteem. Gemaakt uit een constructie van carbon en titanium.

HOUD JE VOETEN FRIS Fizik M3 Uomo Boa Mountainbikeschoenen Elke watt die jij levert, wordt met deze schoenen doorgestuurd naar de pedalen. Voorzien van een stijve carbonvezel zool, een verstevigde hiel en super betrouwbare BOA sluiting. Houden jouw voeten lekker fris dankzij het geperforeerde bovenwerk.

DE KEUZE VAN WINNAARS Wahoo ELEMNT BOLT Groene trui-winnaar Marcel Kittel en drievoudig wereldkampioen Peter Sagan rijden dit jaar met Wahoo. Beide renners zullen de aerodynamische ELEMNT BOLT fietscomputer en TICKR hartslagmeter gebruiken tijdens het komende seizoen.

ZEER SOEPELE LAGERS Fulcrum Racing Zero Carbon Race Wielset Deze wielset met zijn lage velgen is erg stijf en reageert op iedere versnelling en pedaalslag. Voorzien van een carbon naaf met zeer soepel lopende keramische lagers. Van meerwaarde voor iedere fiets en wielrenner!

< 76 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

< 77 >


F U TFU R TUR MU SM HOP

ZEKERHEID #3 TEST RACE-, MTB- OF HARDLOOPSCHOENEN 14 DAGEN VRIJBLIJVEND

-

Met FuturumZeker kan je nieuwe schoenen 14 dagen testen en kosteloos retourneren als ze niet lekker zitten, ook in gebruikte staat. Zoek vooral zware omstandigheden op. Loop door de bossen, fiets door de regen en kou. Gebruik jouw nieuwe schoenen zoals je van plan bent ze te gaan gebruiken. Zitten ze onverhoopt toch niet lekker, dan nemen we ze hoe dan ook terug, of je er in die 14 dagen nu 1, 10 of 100 kilometer op hebt afgelegd. Deze unieke service vind je nergens in Nederland en België!

-

100% ZEKER VAN JE AANKOOP FUTURUMSHOP.NL/FUTURUMZEKER

< 78 >


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

Het Nederlandse BBB Cycling is al ruim 20 jaar Part of your Ride. Ook dit jaar komt BBB weer met een aantal innovatieve producten waarvan we er enkele hebben uitgelicht.

Avenger Het meest opvallende aan de Avenger valt helemaal niet op: de pasvorm is bewust ontworpen om zo licht en zacht mogelijk om je hoofd te zitten, terwijl de bril wel rotsvast blijft zitten. Het resultaat van twee jaar finetunen. Het nieuwe lenswisselsysteem is het meest eenvoudige ooit en vermijdt contact tussen frame en lens. Wordt geleverd met extra doorzichtige en gele lens voor slechte weersomstandigheden. Verkrijgbaar in vier framekleuren.

Icarus De Icarus is het neusje van de zalm op het gebied van ventilerende helmen. De helm wordt gedragen door het Franse FDJ met Ramon Sinkeldam en heeft al diverse overwinningen op zijn naam staan. Het is een van de snelste volledig geventileerde helmen op de markt. De 29 luchtgaten zorgen voor een goede ventilatie, terwijl de PC versterkte webstructuur in de helm optimale veiligheid garandeert.

Phalanx Dit zadel is speciaal voor de geoefende sportieve fietsers, ontwikkeld vanuit het populaire Echelon zadel en voor rijders met meer flexibiliteit die verder voorover zitten. Het lichtgewicht sportzadel is voorzien van een druk verlagend kanaal voor het hoogste comfort. De zijkanten zijn voorzien van Low Friction Side panels, die de efficiëntie verhogen en wrijving met dijen voorkomen. Leverbaar in drie breedtematen: 145, 155, en 165 millimeter.

Samurai De Samurai is een telescopisch lichtgewicht pompje met een hoog en laag ‘verzet’. Je start met pompen met beide kamers om zo snel mogelijk zo veel mogelijk volume in een platte band te krijgen. Loopt de druk op, dan schakel je over naar het lichtere verzet om de band harder te maken. Uiteraard voorzien van bracket voor montage op het frame.

FUTURUMSHOP.NL/BBB < 79 >


Empire Knit

â&#x201E;¢

The Empire E70 Knit Shoe

< 80 >

www.actionsports.be


NIEUW BIJ FUTURUMSHOP

FUTURUM BASE LAYERS GOED VOOR WK MEDAILLES Olympisch kampioene Elis Ligtlee won op het WK Baanwielrennen in Apeldoorn brons op de 500 meter in een tijd van 33,484 seconden. Ze bleef de Duitse Pauline Sophie Grabosch met 0.003 seconden voor. Details bepalen het verschil. Ontdek zelf, net als veel andere FUTURUM Quality Gear klanten, de voordelen van de FUTURUM Base Layers. Alle modellen zijn rondgebreid, dus uiterst comfortabel.

FUTURUM BASE LAYER 1. 4-way stretch 2. Perfecte pasvorm 3. Ademend en sneldrogend

FUTURUM BASE LAYER EXTRA COOL

FUTURUM BASE LAYER MERINO

1. Super licht 2. Dryarn® materiaal is licht, isolerend én ademend 3. Verkoelt bij warme omstandigheden

1. Grotendeels biologisch afbreekbaar 2. 98% Merino wol 3. Antibacterieel

FUTURUMSHOP.NL/FUTURUM < 81 >


GIFT CARD

ALSJEBLIEFT, GEBRUIK DEZE GOLDEN GIFT CARD JE ONTVANGT EEN EXCLUSIEF SPORTVOEDING TESTPAKKET T.W.V. â&#x201A;¬ 25.00 BIJ JOUW VOLGENDE BESTELLING

< 82 >


GIFT CARD

< 83 >


©Team Sunweb

TO GO NEXT LEVEL

Of je nu een profrenner van Team Sunweb bent of recreant die een cylco rijdt in de bergen: je verliest tijdens een duurinspanning veel vocht. We kennen allemaal dat gevoel: langzaam leeglopen, alleen nog gefocust op de volgende bocht. Mogelijk tekenen van een verstoorde vochtbalans. Het aanvullen van vocht en elektrolyten is belangrijk voor je trapvermogen. Met Born Watts & Minerals maak je in een handomdraai een elektrolyten-drank voor optimale rehydratie. Naast de nodige mineralen, zit er in elk tablet 250 mg WATTS’UP®. Dit vruchtenextract zorgt voor een efficiëntere werking van de energie-oventjes in je lichaam: de mitochondriën. Kortom: Watts & Minerals zorgt voor een optimale hydratatie én voor dat kleine beetje extra. Klaar voor de volgende uitdaging? Jazeker! #challengeyourlimits

GA VOOR MEER INFORMATIE NAAR FUTURUMSHOP.NL/BORN OF BORN.EU < 84 >


VROUWENWIELRENNEN

SIERADEN VAN DE WIELERSPORT Vrouwenwielrennen, lang werd het niet serieus genomen. Hoe anders is dat nu. Als Marianne Vos of Annemiek van Vleuten vooraan rijden, schuiven we naar het puntje van de stoel. Zij inspireren veel vrouwen om ook op de fiets te stappen. De opmars is niet te stuiten.

< 85 >


VROUWENWIELRENNEN

VLAMMEN IN HET VOORJAAR De kalender met klassiekers bij de vrouwen dijt uit. Vorig jaar was er voor het eerst een Waals drieluik en ook dit seizoen komen er grote koersen bij. Een goede voorbereiding is een must. FuturumMag. ging op stage in Spanje met WaowDeals Pro Cycling, de ploeg van onder meer Marianne Vos.

< 86 >


VROUWENWIELRENNEN

< 87 >


VROUWENWIELRENNEN

Mecanicien Gerben den Boer verricht klein onderhoud

“Hop, hop, hop, hop!” Ploegleider Jeroen Blijlevens spoort z’n rensters op de Coll de Rates aan om nog eens aan te zetten. Op de klim, een magneet voor wielrenners, werken de vrouwen een maximaaltest af: in twintig minuten tijd geven zij alles wat ze in zich hebben. De powermeter registreert de inspanningen. De oogst: een schat aan cijfers die na analyse een bouwsteen zijn voor nieuwe trainingsschema’s. Een voor een komen de rensters boven. Uitgeblust. De hartslagen zijn wolkenkrabberhoog de lucht in geschoten. Blijlevens trekt de achterklep van zijn volgwagen open. Een magazijn aan sportdranken, repen en bananen komt tevoorschijn. De rensters krijgen opdracht om via de beklommen zijde van de Coll de Rates te dalen en vervolgens na een korte lus als groep terug te keren in Calpe. “Dan lunchen en rusten.” Voedingsbodem Ter voorbereiding op de klassiekers heeft WaowDeals Pro Cycling zich voor twee weken gevestigd in een Spaanse villa, weggestopt tegen de heuvels van Calpe. “Een rustige plek en ideaal voor het groepsproces. Te vaak gebeurt het dat wielrenners zich in hotels terugtrekken op hun kamers. Hier kan

dat niet en groeien ze naar elkaar toe”, zegt Blijlevens als hij met zijn volgwagen de lange oprijlaan op stuurt. Daar staat de materiaaltruck, een mobiele werkplaats. De rensters leveren hun racefietsen in bij mecanicien Gerben den Boer. Terwijl hij klein onderhoud verricht, neuriet hij mee met Guus Meeuwis’ kraker Ik tel tot drie. De wielerploeg mag dan een Belgische hoofdsponsor hebben, ze is diepgeworteld in het Noord-Brabantse. Binnen de muren van de villa wordt ook afgeteld; naar de voorjaarswedstrijden. De verzorger, trainer, teamarts en sportkok zijn ingevlogen om bij te dragen aan de voorbereidingen. Tussendoor is er bezoek van downhilllegende Oscar Saiz. “Een goede afdaling kan het verschil maken tussen winst en verlies”, weet Blijlevens. WaowDeals Pro Cycling creëert zo een voedingsbodem waarin succes alle kans heeft om te groeien. Al jaren gaat het zo: de ploeg spoort groeibriljanten op en slijpt ze als een edelsmid tot glanzende sierraden van de wielersport. Rensters als Anna van der Breggen, Pauline Ferrand-Prévot en Kasia Niewiadoma kwamen via dit uitgekiende pad aan de top.

< 88 >


VROUWENWIELRENNEN

Hard werken Na de training en lunch heeft renster Sabrina Stultiens zich gesetteld op een van de ligbedden aan de rand van het zwembad. De strakblauwe lucht en het kwik van ruim twintig graden kondigen de mooie wielerweken van het jaar aan. Van kok Dirk van Schalen krijgt ze mango-ijs in een glas aangeboden. “Vanochtend zelf gemaakt.” Stultiens is een perfectionist, maar moet het ook van de ontspanning hebben, zegt ze. “Alles moet top zijn: het materiaal, de trainingen, de voorbereidingen. Maar je moet er niet in

doorslaan, want dan word je te gespannen en komt er niets uit op de momenten dat het moet. Mijn theorie: er alles voor doen, maar nooit zonder plezier.” Met het arbeidsethos heeft het bij Stultiens altijd goed gezeten. Ze komt uit een van oorsprong boerengezin waarin het woord werken met kapitalen werd gespeld. Als elfjarige had ze al een bijbaantje, bij de slakweker van twee huizen verderop. Samen met leeftijdsgenoten werkte ze hard voor een paar euro per uur. “Altijd pret.”

Sabrina Stultiens: ‘Er alles voor doen, maar nooit zonder plezier’

< 89 >


VROUWENWIELRENNEN

Dirk van Schalen bereidt gezonde maaltijden

Nu is ze fulltime wielrenster, met een mbo-diploma marketing en communicatie op zak. Dit seizoen hoopt ze te vlammen, te beginnen in de Ardennenklassiekers. De Cauberg, Muur van Hoei en Redoute wil ze temmen. “Ik wil daar sterk voor de dag komen, het is een doel. Maar ik moet daar vooraf geen uitslag op plakken. In koers zullen we het zien.” Eén ding is zeker: de concurrentie moet rekening met Stultiens houden. In januari, in Australië, reed ze de wereldtop bergop uit het wiel. En dat terwijl ze die bewuste wedstrijd puur reed als training. Haar solo werd pas een kilometer voor de streep in de kiem gesmoord. Na afloop kreeg ze complimenten. “Ik had mezelf en iedereen verbaasd.”

Gepokt en gemazeld Binnen in de villa zit Jeanne Korevaar. Zij bijt zich vast in een studieboek, want ze combineert haar loopbaan als wielerprof met een studie aan de VU in Amsterdam. Af en toe lepelt ze wat magere yoghurt, granen en fruit uit een bakje. De spieren herstellen van de training, in de bovenkamer draaien de raderen nog steeds op volle toeren. Weer wat verderop zit Marianne Vos. Zij vertelt voor wat voor kruising ze stond toen ze als achttienjarige successen aaneen begon te rijgen. Haar studie biomedische wetenschappen moest ze al na een paar maanden stoppen. “Het viel onmogelijk < 90 >


VROUWENWIELRENNEN

Anouska Koster nadert de internationale top

< 91 >


FUTURUMSHOP

ZEKERHEID #4 SAME DAY DELIVERY MET FIETSKOERIERS.NL -

Dankzij onze intensieve samenwerking met Fietskoeriers.nl leveren wij dit jaar circa 40% van de pakketten per fietskoerier bij je af.

-

100% ZEKER VAN JE AANKOOP FUTURUMSHOP.NL/FUTURUMZEKER

< 92 >


VROUWENWIELRENNEN

Marianne Vos wil haar Europese kampioenstrui verdedigen

te combineren met fietsen”, zegt ze. “Knap, hoe sommige meiden de studie toch aanhouden.” Marianne Vos: dertig jaar oud, gepokt en gemazeld, nog altijd uiterst gretig. Niet voor niets draagt ze in het peloton de Europese kampioenstrui. Later dit seizoen wil ze het blauwwit verdedigen. Daarvoor zijn eerst het Nederlands kampioenschap en de klassiekers de groen omcirkelde doelen. “Meespelen in veel finales, dat is wat ik wil.”

Als het kan, wil ze zeges wegkapen. Vos blijft altijd hongerig, hoe gevuld haar prijzenkast ook is. “Maar als ik mezelf moet wegcijferen, dan ook heel graag. Op het kamp merk ik dat de basis van de ploeg breder is geworden. Anouska (Koster, red.) en Sabrina zetten een stap, ze naderen de top. Het is prachtig als we als ploeg het spel kunnen spelen.”

< 93 >


VROUWENWIELRENNEN

< 94 >


VROUWENWIELRENNEN

< 95 >


VROUWENWIELRENNEN

OP HET VROUWENLIJF GESCHREVEN De tijd dat fietsende vrouwen het moesten doen met mannenkleding in kleine maten ligt ver achter ons. Met stijlvolle collecties halen zij het beste uit zichzelf.

Marianne Vos Leeftijd: 30 Woonplaats: Babyloniënbroek Veelvoudig wereld- en olympisch kampioene

Hoe kijk je aan tegen uniseks kleding? “Voor een aantal is de standaard voldoende. Wil je meer uit jezelf halen, dan is kleding op maat van groot belang. Het zeem waarmee ik zelf rijd is op mijn wensen afgestemd, het is een specifiek vrouwenzeem. Het wordt ook gebruikt in de kledinglijn die ik sinds eind vorig jaar heb: La Vos. Ik heb

het zeem zelf getest. Hier voel ik me het beste bij en hiervan denk ik dat veel vrouwen ermee uit de voeten kunnen. Ook de snit van een broekje is belangrijk. Je zit soms uren in het zadel. Met kleding waarin je je prettig voelt, boek je een grote winst. Het vrouwenlichaam is nou eenmaal anders dan het mannenlichaam. Uniseks kleding kan een compromis zijn, maar is nooit perfect.” Meest ondergewaardeerde wielerkleding of –uitrusting? “Een body vind ik altijd heel handig. Als je met laagjes werkt, heb je altijd nog iets om uit te trekken, bijvoorbeeld als je intensiever gaat trainen. Een body is gemakkelijk weg te steken. Andersom < 96 >


VROUWENWIELRENNEN

< 97 >


VROUWENWIELRENNEN

kun je het ook gemakkelijk terug aan doen. Soms denk je dat je genoeg aan hebt, maar blijkt het toch kouder. En soms rijd je lek en kom je stil te staan. Een body kan dan heel prettig zijn. Ook fijn is een ass-saver. Het is een ding dat nauwelijks ruimte kost. Als het droog is maar de wegen nog wel nat zijn, kun je die mooi gebruiken. Dat scheelt een koude onderrug en een hoop rommel thuis.”

Wat moet de fietsindustrie zeker nog ontwikkelen? “Als ik dat eens wist, had ik het al wel ontwikkeld, denk ik…. Ja, misschien één dingetje: er wordt veel geïnvesteerd in mooie kleding, maar als je het mij vraagt kan de industrie over de gehele breedte nog iets meer inzetten op beschermende kleding. Als wielrenner loop je immers het risico om te vallen.”

< 98 >


FUTURUMSHOP

ZEKERHEID #5 GROOTSTE ASSORTIMENT, BESTE ADVIES Bij FuturumShop vind je wat je zoekt. Onze productspecialisten geven jou het allerbeste advies zodat jij zeker weet dat je het juiste product bestelt.

-

100% ZEKER VAN JE AANKOOP FUTURUMSHOP.NL/FUTURUMZEKER

< 99 >


VROUWENWIELRENNEN

< 100 >


VROUWENWIELRENNEN

Jenny van der Molen Leeftijd: 37 Woonplaats: Amsterdam Bezoekt regelmatig FuturumClub Amsterdam Hoe kijk je aan tegen uniseks kleding? “Voor mij is een universeel shirt prima. Ik heb gemiddeld genomen redelijk brede schouders en kan prima in een shirt waarmee ook mannen rijden. Met de broek zit het anders. Dan wil ik een zeem dat goed bij me past en waarmee ik als het moet uren onafgebroken kan fietsen. Ik heb zelf een kit laten maken, het vrouwenzeem in de broek daarvan is geweldig. Ook rijd ik graag met het broekje van FUTURUM.” Meest ondergewaardeerde wielerkleding of –uitrusting? “Dat zijn de sokken. Mooie sokken maken je wielerkleding af, zijn de finishing touch. Te vaak geven fietsers er niet genoeg aandacht aan. Bij onze vereniging Fietsbelles, de dames-divisie

van ASC Olympia, hebben we vorig jaar onze eigen shirts gekregen. Ik ben meteen op zoek gegaan naar bijpassende sokken en heb gehamsterd bij FuturumShop. De geblokte, roodzwarte sokken passen er perfect bij. Er worden geen nieuwe meer van gemaakt, dus ik wilde zeker zijn van voldoende voorraad. Als ik in m’n eigen outfit fiets, draag ik zwart/fluorgele sokken.” Wat moet de fietsindustrie zeker nog ontwikkelen? “Wat ik jammer vind, is dat er beperkte keuze is in vrouwen­ kleding. Als je als man op zoek gaat naar nieuwe wielerkleding, vind je veel mooie outfits. Maar als je als vrouw op zoek gaat is het aanbod nog niet breed genoeg en mis je soms de designs die je graag zou willen. Ik weet wel dat er steeds meer kledinglijnen voor vrouwen bijkomen – Marianne Vos heeft er nu ook eentje – maar mij kan het aanbod niet snel genoeg groeien. Ik snap wel dat de markt voor mannen groter is, maar ik ken heel, heel veel vrouwen die fietsen. Meer zelfs dan mannen. In mijn beleving is er net zo goed markt voor vrouwenkleding.”

< 101 >


VROUWENWIELRENNEN

< 102 >


VROUWENWIELRENNEN

Lisanne Lans Leeftijd: 34 Woonplaats: Zwolle Inkoopster bij FuturumShop

Hoe kijk je aan tegen uniseks kleding? “Fietskleding voor vrouwen hoeft absoluut niet paars of roze te zijn, dus in die zin zouden mannen en vrouwen best met dezelfde kleding kunnen rijden. Alleen is de pasvorm totaal anders en ben ik voorstander van aparte vrouwenkleding. Ik ben vrij tenger. Wielerkleding voor mannen zou bij mij veel te wijd zitten bij de schouders, ter hoogte van de taille en bij de armen. Ik fiets al sinds m’n 21ste. In die tijd waren er nog geen aparte kledinglijnen voor vrouwen. Ik weet dus hoe het is om naar buiten te gaan in kleding die te los zit.” Meest ondergewaardeerde wielerkleding of –uitrusting? “M’n vrienden rijden eigenlijk alleen ’s winters in een baselayer. Zij doen dat ter bescherming tegen de kou. Terwijl een baselayer eigenlijk is bedoeld om de temperatuur van je lichaam te reguleren en dus ook zomers van pas komt. Hij voert zweet en warmte af. Ik heb daar echt voordeel van. Zo raak ik minder snel oververhit. En zomers, als we onderweg stoppen, ga ik minder bezweet ergens zitten en raak niet afgekoeld. Ik denk dat veel meer fietsers hier profijt van kunnen hebben.” Wat moet de fietsindustrie zeker nog ontwikkelen? “Als het om zomerkleding gaat is er best veel voor vrouwen verkrijgbaar. Je vindt her en der leuke kleding met een mooie snit. Bij winterkleding is het anders. FUTURUM heeft bijvoorbeeld de 4 Seasons-kleding die je bij wisselende omstandigheden kunt dragen. Zoiets zou er ook specifiek voor vrouwen moeten komen. Er wordt weleens gekscherend gezegd: vrouwen fietsen niet in de winter. Zonder geschikte kleding wordt het ons ook niet gemakkelijker gemaakt...”

< 103 >


Cyclo 405 HC

Cyclo 605 HC

F U T U R U M S H O P PA N E L

Helderheid waar je ook heen gaat - 4” aanraakscherm met anti-glare

Helpt je om verder te fietsen - openstreetMaps fiets- en wegenkaarten reeds geïnstalleerd, onmiddellijk klaar voor gebruik

Gemakkelijk in gebruik, gemakkelijk tijdens het rijden - hardware met 3 knoppen voor aan/uit, lap functie en start opname eenvoudig

Compatibel met Strava Segmenten – synchroniseer je resultaten naadloos

Stop niet met ontdekken – kaarten van geheel Europa

Een uitdaging die opgenomen moet worden – ingebouwde LAP functie

Maak het leuk met Surprise Me™ - drie afzonderlijke routes op basis van tijd, afstand of bestemming

EXCLUSIEF VOOR CYCLO 605 HC

Bluetooth® - ontvang berichten van sociale apps op het scherm via Bluetooth® verbinding met uw smartphone

ANT+ met magneetloze sensoren - geïntegreerde ANT+ sensor – en met hartslagmonitor en magneetloze snelheids- en cadanssensor

Je prestatie staat voor op - geïntegreerde ANT+ sensor – en met hartslagmonitor en snelheids- en cadanssensor

Verbondenheid – met de ingebouwde WIFI en Bluetooth® kun je gereden ritten synchroniseren en alle berichten van social media zien

< 104 >

Check mio.com/cyclo voor een winkel in de buurt!


FIETSKLEDING

NIEUWSTE COLLECTIES FIETSKLEDING Je hebt je eigen persoonlijkheid, maakt graag je eigen keuzes. Maar je wilt ook graag een beetje sharp voor de dag komen. We inspireren je graag met de nieuwste kledingtrends zodat je jouw volstrekt unieke look bij elkaar kunt shoppen.

< 105 >


FIETSKLEDING

4 TOPBROEKEN VAN CASTELLI DE JUISTE KEUZE MAAKT HET VERSCHIL

KISS Air Zeem Deze zachte zeem is ontwikkeld om schuren en schaven te voorkomen. Hij biedt daarom heel wat comfort. Vanwege de flexibiliteit beweegt de zeem met het lichaam mee en sluit daardoor perfect aan. Je geniet nog meer van de ondersteuning van het schuim, dat het dikst is op de plaatsen waar je dit het meeste nodig hebt. Het maakt deze zeem geschikt voor langere afstanden. PROGETTO X2 Air Zeem Deze zeem wordt ook wel bestempeld als de meest comfortabele op de markt. Hij bestaat uit twee componenten die beide bijdragen aan een superieur comfort. De stretchende, naadloze ‘Skin Care’ laag past zich aan het lichaam en het zadel aan, zonder dat de stof kreukt. De tweede laag, het schuim, heeft verschillende diktes, waardoor je optimaal ondersteund wordt op de plaatsen waar dit het belangrijkste is.

COMFORT

RACE

Premio Progetto X2 Air zeem

Velocissimo IV Kiss Air zeem

Free Aero Kiss Air zeem

Volo Progetto X2 Air zeem

Ideaal tijdens jouw lange duurritten. Voelt aan als een tweede huid en dankzij de strategische geplaatste naden wordt schuren en schaven voor­ komen.

Comfortabele broek voor iedere rit die bijzonder lang meegaat. Velocissimo is Italiaans voor supersnel, waarmee eigenlijk genoeg gezegd is.

De broek die ook de renners van Team Sky gebruiken. De ultieme combinatie van aerodynamica, comfort, ademend vermogen en lichtgewicht.

Geschikt voor ieder type renner. Blinkt uit in ademend vermogen en aerodynamica. In zomerse omstandig­ heden het uiterste geven in een wedstrijd? Dit is je broek.

FUTURUMSHOP.NL/CASTELLI < 106 >


FIETSKLEDING

CRAFT VERVE GLOW VENTILATIE, VOCHTREGULATIE & ZONPROTECTIE

In de vernieuwde Verve Glow collectie gebruikt Craft diverse stoffen en vezels met verschillende functies. Zo heeft de Verve Glow Jersey zonprotectie op de schouders en de rug van het shirt, met een zeer hoge UPF50+ waarde. Ook de broek biedt bescherming tegen de zon met de Coldblack® technologie. Een ander belangrijk aspect is het vochttransport. Transpiratievocht moet zo snel mogelijk worden afgevoerd naar de buitenkant om te kunnen verdampen. Dankzij de nieuwste technieken blijf je droog en fiets je comfortabel.

Craft Verve Glow Jersey • Lycra Sport Energy ‘body-control fabric’ met 4-way stretch. Reduceert spiervibraties voor meer controle en comfort. • Ergonomisch en vlakke constructie van Hexachannel fabric zorgt voor actieve koeling. • Coldblack techniek reduceert de absorptie van hitte en beschermt tegen UV- straling.

FUTURUMSHOP.NL/CRAFT < 107 >

Craft Verve Glow Bib Shorts • Lycra Sport Energy ‘body-control fabric’ met 4-way stretch. Reduceert spiervibraties voor meer controle en comfort. • Ergonomisch en vlakke constructie van Hexachannel fabric zorgt voor actieve koeling. • Coldblack techniek reduceert de absorptie van hitte en beschermt tegen UV- straling.


FIETSKLEDING

BODYFIT PRO & TOTAL COMFORT DE TOPPERS, TOT IN DETAIL VERGELEKEN

Bodyfit Pro Light Jersey (+25°C) Ontwikkeld voor het professionele niveau. De ergonomische pasvorm en de stof zorgen voor een sneldrogend, ademend geheel.

Bodyfit Pro Evo Jersey (15-30°C) Ideale keuze op warmere racedagen. Een strak ontwerp dat is goedgekeurd door WorldTour renners.

Bodyfit Pro LTD Voorzien van AeroFlow compressie. De keuze van veel wielerprofs. • Dun TC Pro zeem voor perfecte voeling met het zadel • Platgestikte naden voor veel comfort

Bodyfit Pro Classics Jersey (7-16°C) Voor wanneer het nog net niet warm genoeg is om een zomers shirt aan te trekken. Goed voor ontelbare zeges in Vlaanderen en Roubaix!

Total Comfort Ideaal in warm weer. Het strakke ontwerp is goedgekeurd door WorldTour renners. • Het Total Comfort zeem is geschikt voor lange ritten • Minimalistische afwerking voor extra comfort

FUTURUMSHOP.NL/SPORTFUL < 108 >


FIETSKLEDING

TOP 10

1

2

WIELERBROEKEN

1. FUTURUM Jona Bib Shorts Heren De Jona fietsbroek is dé high-end compressie fietsbroek van FUTURUM en hij blinkt uit qua materiaal en het topkwaliteit zeem. De extreem elastische, hoogwaardige stof zorgt voor een super aangename pasvorm, is goed ademend en goed bestand tegen slijtage. UV stralen dringen niet door het materiaal en je profiteert van de uitstekende demping en verkoelende eigenschappen van het nieuwe RPS Top Skyve zeem.

4

2. Assos T.milleShorts_s7 Heren Deze fietsbroek is zijn geld meer dan waard. Het hele zitvlak wordt super goed beschermd dankzij het mille_S7 zeem, óók in ultieme inspanning. Deze broek draag je vooral bij zomerse temperaturen en is zowel geschikt om te gebruiken op de racefiets als op de mountainbike. Omdat de naden tot een minimum zijn beperkt, zal je weinig last hebben van irritatiepunten.

3

5

3. Castelli Evoluzione 2 Heren 4. Craft Velo Heren 5. FUTURUM 4 Seasons 6. Assos T.Equipe Evo Heren 7. FUTURUM Bib Shorts Joris V Heren 8. Assos T.laalalaiShorts S7 Dames 9. Sportful Tour Dames 10. Castelli Velocissimo IV Heren

6

9

7

8

10

< 109 >


FIETSKLEDING

FUTURUM JORIS COLLECTIE OMDAT DETAILS HET VERSCHIL MAKEN In de nieuwe FUTURUM JORIS Jersey en JORIS Bib Shorts V voel jij je niet alleen geweldig, maar wil je ook graag gezien worden tijdens het rijden van jouw #mychallenge. Exploderende bovenbenen, kramp in de kuiten, brandende longen die schreeuwen om zuurstof. Als wielrenner rijd je de pijn tegemoet. Zonder enige vrees. Waarom zou je anders uit eigen wil de Stelvio of Mortirolo bedwingen? Stiekem genieten we er zelfs van. Er is echter één pijn die we het liefst ver bij ons vandaan houden: die aan het zitvlak. Een goede koersbroek maakt verschil.

Tijdens de ontwikkeling van de FUTURUM JORIS collectie is uitgebreid aandacht besteed aan de combinatie van ultiem comfort en stijlvol design. Mede daarom voelt Maarten Tjallingii zich in FUTURUM weer als een echte profrenner!

3 details die het verschil maken 1. Dé combinatie van ultiem comfort en stijlvol design 2. Coldblack Technologie verkoelt bij hitte 3. Ergonomische topkwaliteit FUTURUM zemen

FUTURUMSHOP.NL/FUTURUM < 110 >


FIETSKLEDING

FUTURUM MARA COLLECTIE TOT IN PRECISIE AFGESTEMD FUTURUM Quality Gear heeft een exclusieve kledinglijn ontwikkeld, speciaal voor de fietsende vrouw die perfect gesoigneerd wil fietsen en veel waarde hecht aan kwaliteit. Jij zal je in onze FUTURUM Mara kledinglijn zeker goed voelen. Wil jij het uiterste uit je prestatie halen? De Mara collectie valt te omschrijven als stijlvol, hoogwaardig, comfortabel en tot in precisie afgestemd op vrouwen die iedere dag weer alles willen geven op de fiets. Met een keuze uit zowel winter- als zomerkleding en twee onderscheidende en stijlvolle kleuren wil je in Mara fietskleding gezien worden onderweg.

100% Tevredenheidsgarantie Een fietsbroek moet perfect zitten en dat weten wij als geen ander. Daarom mag je elke FUTURUM Bib Shorts binnen 14 dagen retour sturen als hij niet bevalt! Het maakt niks uit dat de broek gedragen is, je krijgt gewoon je geld terug.

FUTURUMSHOP.NL/FUTURUM < 111 >


FIETSKLEDING

PEARL IZUMI BIOVIZ VEILIG ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN

Select Ltd Broek+Bretels Zwart/Pi M

Elite Pursuit Speed

Veiligheid was met het huidige aantal weggebruikers nog nooit zo belangrijk. PEARL iZUMi ontwikkelde ‘BioViz’, een systeem dat weggebruikers op drie manieren beter zichtbaar maakt.

Elite Pursuit Speed - back

1 / Echte fluoriserende kleuren Wordt vijf keer sneller gezien! Onzichtbaar UV licht wordt omgezet in zichtbaar licht. 2 / Biomotion Op strategische plaatsen zijn reflecteren­ de markeringen aangebracht. Hiermee helpen we de hersenen de bewegingspatronen sneller herkennen.

Escape Sugar Cyc 3/4 Broek Zwart M Dames

PEARL iZUMi is wereldleider in high-perfor­mance sportkleding en -schoenen voor zowel fietsers als triatleten. Het beter maken van atleten door innovatie staat centraal. De passie om de best mogelijke producten te ontwikkelen is wat PEARL iZUMi drijft.

3 / Contrast Dankzij de contrasterende kleuren van de PEARL iZUMi BioViz kleding val je nog beter op bij andere weggebruikers, ideaal!

FUTURUMSHOP.NL/PEARL-IZUMI < 112 >


FIETSKLEDING

1

TOP 10

2

OPVALLENDE WIELERSHIRTS 1. RH+ Power Unisex Kleurrijk, zo mag je het Power fietsshirt van RH+ wel omschrijven. Dit veelzijdige shirt is geschikt voor zowel dames als heren en heeft een slimfit pasvorm. De mouwen zijn wat langer dan gebruikelijk om de stroomlijning aanzienlijk te verbeteren. 2. Northwave Banana Split Heren (populair, OP=OP!) Met zijn opvallende design heeft dit Banana Split shirt van Northwave alle eigenschappen van een top wielershirt. Ideaal in de zomer dankzij de diverse mesh panelen en de volledige ritssluiting op de voorkant.

3

5

7

3. Assos Uma GT Camou Dames 4. Castelli Prisma FZ Dames 5. Northwave Floreal Heren 6. RH+ Preppy Dames 7. Ale Formula 1.0 Sartana Heren 8. Castelli Flusso FZ Heren 9. RH+ Venus Dames 10. Northwave Blade Air 3 Heren

4

6

9

8

10

< 113 >


FIETSKLEDING

GRIPGRAB DÉ ACCESSOIRES DIE JOUW OUTFIT AFMAKEN

ProGel Women handschoenen Een van de meest comfortabele vingerloze handschoenen op de markt. Gemaakt van lichtgewicht, soepele materialen bieden ze maximale bewegingsvrijheid in combinatie met een excellente pasvorm en grip. De 4 millimeter DoctorGel padding helpt de kans op zenuwletsel aan je polsen (gevoelloze handen) te voorkomen. ✓ DoctorGel 4mm Padding ✓ Zweetwisser ✓ Pull-Off systeem ✓ Handpalm uitgevoerd in ‘Grippy Serino’ ✓ Rug uitgevoerd in ‘Flexibele Lycra’ ✓ gMagnets - Houden je handschoenen samen

RaceAero Womens shoecovers De Women’s RaceAero is een verfijnde overschoen, die ultieme aerodynamische efficiëntie biedt. Behalve dat de Women’s RaceAero schoenen beschermt tegen spray en vuil, ziet hij er ook goed uit. Geschikt voor de meeste pedaalsystemen. ✓ Race fit ✓ Flexibel Lycra ✓ YKK® rits ✓ One size

Cycling Cap Women De Women’s Summer Cycling Cap heeft een klassieke look, is uiterst functioneel en wordt vervaardigd uit extreem lichtgewicht materiaal. Deze performance pet is een must-have accessoire voor elke wielrenner en mag met trots gedragen worden. Draag hem onder een helm of nonchalant voor of na de wedstrijd. ✓ Klassieke katoenen pet ✓ Past probleemloos onder je helm ✓ One size ✓ Lichtgewicht, ademende materialen

FUTURUMSHOP.NL/GRIPBGRAB < 114 >


FIETSKLEDING

SHIMANO TRANSIT SERIES NIEUW MERK BIJ FUTURUMSHOP. GO URBAN!

Discreet Reflectivity Shimano heeft de unieke Discreet Reflectivity technologie ontworpen, voor het fietsen bij dageraad, in de schemer of ‘s nachts. Waterafstotende bescherming De waterafstotende coating is functioneel en duurzaam.

Shimano Broek Transit Path

Shimano Polo Transit

Shimano Rugtas Tokyo

Raven M

Alloy M

17 Grijs 17L

De innovatieve technologieën van de Shimano Transit Series houden de fietsers veilig, droog en comfortabel. Stadsstijl gecombineerd met bescherming tegen regen om u droog, veilig en comfortabel te houden; en u ziet er goed uit bij een fietstochtje door de stad. Een forensenuitrusting stelt heel specifieke eisen. Het

Anti-geur comfort De gepatenteerde zilver-ion intelligente technologie van Silvadur biedt langdurige frisheid.

moet veelzijdig zijn, want ‘s ochtends kan het weer heel anders zijn dan ‘s avonds. Maar ook ventilerend en geurbestendig. Niemand wil bezweet aankomen op een kantoor zonder douche. En het moet reflecterend zijn, omdat de werkdag niet altijd samenvalt met daglicht.

FUTURUMSHOP.NL/SHIMANO < 115 >


FIETSKLEDING

AGU #EVERYDAYRIDING De wereld is mooier als je fietst. Bij AGU produceren we stijlvolle en kwalitatieve fietskleding voor elk moment. We bieden bescherming en comfort tijdens de vele uren in het zadel. Het jaar rond. Elke dag. Een comfortabele fietsbroek is van essentieel belang. De zemen van AGU zijn compleet vernieuwd en naar een nog hoger kwaliteitsniveau gebracht. De High Impact Perforated foam zorgt voor een hoge dempingswaarde en dankzij de Skyving Technologie zijn irritaties op de huid verleden tijd. Van elk model zeem is een specifieke heren- en dames variant beschikbaar. Door de meerpandige constructie en het zeer soepele, elastische materiaal (Lycra) sluiten de AGU broeken perfect om het lichaam. Ons ruime aanbod bibshorts staat garant voor comfortabel fietsplezier.

Essential Blend

Essential Prime

Essential Melange

Essential Prime

Jersey

Bibsort

Jersey

Bibshort

< 116 >

FUTURUMSHOP.NL/AGU


FIETSKLEDING

GHOST LIGHTNESS IS NOTHING, WITHOUT TECHNOLOGY EXTREME 3 PERFORMANCE GETS SENSITIVE

SWITCH THE OTHER SIDE OF NORTHWAVE

STYLE-POWERED INNOVATION — What does INNOVATION mean to you? Bending the rules of the market until they break, opening new trends? Launching groundbreaking innovations that change the people’s way of conceiving an experience? Riding out of the wake of

convention, thinking out of the box to be more than “just another brand”? So, what’s your choice? We made ours. To choose them all. Until the next revolution.

www.actionsports.be

Northwave < 117 >


WIST JE DAT Leden van de FUTURUM Strava club in totaal maar liefst 125.000 hoogtemeters hebben overwonnen in 2017? De koeriers van fietskoeriers.nl al de aarde zijn rondgefietst voor FuturumShop met meer dan 45.000 kilometer?

Er meer dan 80.000 Continental banden zijn verkocht in 2017? Er jaarlijks zoâ&#x20AC;&#x2122;n 4.200 kopjes koffie worden geschonken in FuturumClub Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn samen?

Er 150.000 producten voor jou liggen opgeslagen in ons magazijn van 120 m2?

De FUTURUM CO2 cartridges en FUTURUM Natural Chamois Cream samen meer dan 10.000 klanten blij hebben gemaakt? De gemiddelde snelheid van de FUTURUM Strava club op 27,6 km/u ligt?

Ruim 650 klanten hun fietspositie in 2017 aanzienlijk hebben verbeterd dankzij een FuturumShop bikefitting?

Er op jaarbasis een kleine 4.500 FuturumShop cadeaubonnen cadeau worden gedaan?

Jaarlijks ruim 250 fietsers meerijden met de FuturumClub rides?

312 klanten na een mechanieker workshop vrijwel echte professionele mecaniciens zijn geworden? Sportvoeding van SIS het meest populair is bij onze klanten?

< 118 >


BIKEFITTING

EEN KLEINE INVESTERING IN JEZELF, DAAR GA JE JARENLANG PLEZIER VAN HEBBEN

BIKEFITTING Een goede fietspositie kan blessures voorkomen en het rijcomfort verhogen. Voor elk type fietser – beginner, toerfietser of wedstrijdfietser – is een meting beschikbaar. De metingen vinden plaats in de FuturumClub in Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn.

Jelle Zeer prettig geholpen met een vakkundige meting in Apeldoorn. Je krijgt goed inzicht in wat verbeterpunten zijn en alle aspecten worden goed met je besproken. Mijn zadel, stuur en schoenplaatjes bleken niet goed te staan. Na afloop is direct mijn fiets aangepast, kortom goede service! En ik merk het verschil behoorlijk, had ik dus veel eerder moeten doen. Als je zeker wilt weten of je houding beter kan en of je nog effectiever kan fietsen is dit zeker een goede investering.

WIL JIJ OOK JE FIETSPRESTATIES VERBETEREN? BEKIJK DE VERSCHILLENDE PAKKETTEN OP FUTURUMSHOP.NL/BIKEFITTING < 119 >


Onze tip: BORN Iso Pro sportdrank

IS JOUW SPORTVOEDING VOORRAAD AL AANGEVULD? HET GROOTSTE ASSORTIMENT SPORTVOEDING VIND JE BIJ FUTURUMSHOP FUTURUMSHOP.NL/SPORTVOEDING

< 120 >


IEDER ZIJN KLASSIEKER

IEDER ZIJN KLASSIEKER De passieve wielerliefhebber kan niet wachten om de stemmen te horen van Michel Wuyts en Maarten Ducrot wanneer zij verslag doen van de voorjaarsklassiekers. De actieve wielrenner hoort veel liever het geratel van zijn derailleur. Hij rijdt bij voorkeur zijn eigen klassieker.

< 121 >


IEDER ZIJN KLASSIEKER

DE SAAMHORIGHEID TELT ‘De Tour wacht op niemand’. In een Doetinchems wielercafé hebben ze deze veel gekopieerde uitspraak in een eigen jasje gestoken. Elke zondagochtend rond half tien vertrekken fietsers voor hun eigen klassieke rit. Hoe groot of klein de groep ook is.

Wielercafé ‘Parijs is nog ver’ is het begin- en eindpunt voor het zondagochtendpeloton. Er zijn meer fietsgroepen die hier afspreken of even stoppen

< 122 >


IEDER ZIJN KLASSIEKER

Een wielercafé. Doetinchem had er nood aan. Nu is er eentje: ‘Parijs is nog ver’, verwijzend naar nog zo’n gevleugelde uitdrukking uit het boekje van de wielertaal. Hier drommen fietsers wekelijks rond negen uur samen. Na een kop koffie of wat beginnen de benen te draaien. ’s Winter op de mountainbike, ‘s zomers op de wegfiets. Het wielergezelschap herbergt fietsers van uiteenlopend pluimage. Jong, oud, afgetraind, mannen die een vachtje voor lief nemen. Eén ding brengt hen samen: de liefde voor de fiets. In gesloten peloton – samen uit, samen thuis – doorkruisen ze de Achterhoek en trekken ze naar het Montferland en de Eltenberg in Duitsland. Kapitein is André Schrader (44), ooit een begenadigd wielrenner en veldrijder. Drie keer stond hij op het podium van het Nederlands kampioenschap cyclocross bij de amateurs. In 1997, een succesvol jaar met winst van de Ronde van Gelderland, had hij 86 koersdagen. De meesten in het zondagochtendpeloton kennen zijn verleden. Nu tekent hij wekelijks een rondje uit, afgestemd op de wensen van de groep. Willen de fietsers het vlak, dan krijgen zij dat. Voelen de benen goed, dan wordt er wat meer geklommen. De rit is altijd even lang: twee uur. Na afloop wachten er koffie, appeltaart en soep in het wielercafé. De saamhorigheid telt.

Het wielercafé beschikt over oude shirts van Doetinchemmer Jelle Nijdam en andere profs. Er zijn concrete ideeën voor een museum

Er wordt altijd in een normaal tempo gereden. Iedereen moet mee kunnen komen

< 123 >


FUTURUMSHOP

ZEKERHEID #6 FUTURUMCLUBS 7 DAGEN PER WEEK GEOPEND Op zoek naar een persoonlijk advies? Je bent van harte welkom in de FuturumClub Amsterdam, Utrecht of Apeldoorn.

-

100% ZEKER VAN JE AANKOOP FUTURUMSHOP.NL/FUTURUMZEKER

< 124 >


FUTURUMSHOP

CLUBHUIS ZONDER VERPLICHTINGEN #1 Afhaalpunt mét advies Je bestelling afhalen in Amsterdam, Apeldoorn of Utrecht en direct advies van onze productspecialisten. Kom langs!

#4 FuturumClub Rides Wekelijks op zaterdag- en zondagochtend starten er groepen waar jij je bij kan aansluiten.

#2 Perfect op de fiets met onze Bikefitting Jaarlijks zetten onze Bikefitters meer dan 1.000 FuturumShop klanten perfect op de fiets

#5 Bikers Bar Heerlijke espresso, appeltaart en tosti’s vindt je in onze Bikers Bar

#3 Mechanieker Workshops Ontbreekt het je aan kennis of het juiste gereedschap? Zelf sleutelen in onze werkplaats of tijdens de Mechanieker Workshops. Het kan in de FuturumClub! Check ook onze online instructievideo’s op FuturumShop.nl/MechanicMonday

FuturumShop.nl/FuturumClub

FuturumClub Amsterdam Haarlemmermeerstraat 114-116 1058 KG Amsterdam

FuturumClub Apeldoorn Europaweg 165 7336 AL Apeldoorn

FuturumClub Utrecht Biltstraat 53-55 3572 AG Utrecht

< 125 >

Openingstijden Ma-vr 11:00 - 19:00 uur Za-zo 09:00 - 17:00 uur


IEDER ZIJN KLASSIEKER

AFZIEN IN DE ZWAARSTE TRIATLONS “Ik ben van de extremen en weet wat afzien is. Nog nooit heb ik opgegeven in een wedstrijd”, zegt triatleet Marco van Dijk (50), die zijn passie combineert met een veertigurige baan. “Ik train zes dagen per week. Als het moet neem ik een week vrij.”

< 126 >


IEDER ZIJN KLASSIEKER

Tot zo’n vijftien jaar geleden beet hij zich vast in voetbal en vissen. Soms zat hij een heel weekend aan de waterkant. Toen zijn zoon Milan werd geboren, kon dat niet langer. Hij vond in triatlon zijn nieuwe sport. “Met een gehuurde racefiets deed ik m’n eerst kwarttriatlon, die van Stroombroek.” Inmiddels heeft hij talloze triatlons en andere extreme sportevents volbracht. Afgelopen jaar was het absolute hoogtepunt de Embrunman in Frankrijk, die vanwege de vele hoogtemeters wordt gezien als een van de zwaarste triatlons ter wereld. Hij klokte een tijd van twaalf uur en zestien minuten. “Ruim binnen de streeftijd van dertien uur.” Dit jaar staat de Ironman van Hamburg boven aan zijn lijstje met sportieve doelen. Op weg daar naartoe pakt hij nog twee handen vol andere pittige evenementen in binnen- en buitenland mee. Hij werkt daarbij samen met een coach die zijn trainingsschema’s opstelt. “Ik wil altijd het beste uit mezelf halen, de tijden móeten goed zijn.”

< 127 >


IEDER ZIJN KLASSIEKER

FOTOSHOOTS MET DE MOUNTAINBIKE Wat als je een passie hebt voor mountainbiken én fotograferen. Dan combineer je die toch? Irmo Keizer (39) begeeft zich als beroepsfotograaf vooral in de mountainbikewereld. Daaromheen fietst hij waar het maar kan.

< 128 >


IEDER ZIJN KLASSIEKER

“De passie voor fotografie was er als eerste. Ik was zeven jaar en woonde nog in Canada. Op een oud bankje vond ik een Yashica, met tape opgelapt. Van m’n ouders moest ik het cameraatje naar de politie brengen. ‘Je mag het wel houden’, zei men daar. Daarmee heb ik m’n eerste foto’s gemaakt.” Tijdens zijn middelbareschooltijd begon hij met mountainbiken. Gewoon om fysiek bezig te zijn, zichzelf uit te dagen en in de natuur actief te zijn. De heuvels van Zuid-Limburg kent hij als zijn

broekzak. De afgelopen vijf jaar stond hij steeds aan de start van de Trans-Provence in Frankrijk. “Met m’n drukke bestaan schiet mountainbiken er soms bij in; vorig jaar was ik 224 dagen van huis. Als het kan fiets ik op locatie”, zegt hij. “Ook tijdens shoots gebruik ik de mountainbike. Ik sleep dan tien kilo aan materiaal mee op m’n rug. Vaak is de mountainbike de enige manier om op plaatsen te komen waar je wilt fotograferen.”

< 129 >


IEDER ZIJN KLASSIEKER

< 130 >


< 131 >


< 132 >

FuturumMag. 13 - Klassiekers  

Het nieuwe FuturumMag. is uit! Nummer 13 alweer! Het blad staat vol met alles wat je moet weten voor de perfecte seizoenstart!

FuturumMag. 13 - Klassiekers  

Het nieuwe FuturumMag. is uit! Nummer 13 alweer! Het blad staat vol met alles wat je moet weten voor de perfecte seizoenstart!