__MAIN_TEXT__

Page 1

12 speciaal voor jou

#mycHallenge maarten tjallingii <1>


Donâ&#x20AC;&#x2122;t feel the pressure. Donâ&#x20AC;&#x2122;t feel your shoes. Feel nothing. Pressure is a thing of the past. Feel nothing with the eXtReMe [RR] featuring the revolutionary XFRAMetM technology from Northwave.

official shoes supplier <2>

www.northwave.com


Verbeter jouw rit met Garmin Koppel met andere Garmin producten om meer uit jouw edGe te halen

gARMIN CONNeCT

VARIA™

real-time aPP uPdates

in-sight disPlay

VARIA™

edge® 820

slimme fietsverlichting

gPs-fietscomPuter

VARIA™

VIRB® ULTRA 30

fietsradar

action camera

<3>


39

d u i z e n d ro n d j e s

In 1999 begon Dirk de Vries (73) uit Wervershoof aan een bijzondere #mychallenge. In twintig jaar wilde hij duizend rondjes van tweehonderd kilometer om het IJsselmeer fietsen. De teller staat al op 850. Wat een held.

5 4 o p j a c h t n a a r h e t ro z e

De teleurstelling van het missen van de roze trui, vorig jaar, leverde Steven Kruijswijk ook iets goeds op. Het vertrouwen dat hij de kwaliteiten bezit om de Giro te winnen. Zijn voorbereiding op de honderdste editie.

1 0 0 # m y c h a l l e n g e m a a rt e n t j a l l i n g i i

Hij slaagde erin zijn ultieme doel te bereiken: in zijn stad Arnhem op het podium staan tijdens de Giro van 2016. Nu hij zijn schoenen als professional aan de wilgen heeft gehangen wachten hem nieuwe challenges.

1 2 6 o n v o o rw a a r d e l i j k e l i e f d e

Sinds 2004 is Valentijn voor veel wielerfans een dag met een rouwrand. Marco Pantani was niet te volgen op de flanken van het hooggebergte, maar raakte zelf ook steeds meer de weg kwijt. Hij ging ten onder, de devotie voor Il Pirata blijft.

COLOFON FUTURUMMAG. is een uitgave van FuturumShop in Apeldoorn. De aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt. Zetfouten en prijswijzigingen zijn voorbehouden. C O Ă&#x2013; R D I N AT I E FuturumShop V O R M G E V I N G Harald Slaterus E I N D R E D A C T I E Bremer Communicatie T E K S T FuturumShop, Meesterknecht C O V E R F O T O Sushilla Kouwen F O T O G R A F I E Sushilla Kouwen, Arjan Hoogesteger, RenĂŠ Bouman, Gerard van Bree, Leon van Bon, GripGrab D R U K Corelio Printing F U T U R U M M A G . wordt verspreid in een oplage van 55.000 en is gedrukt op FSC gecertificeerd papier. Magazine is geseald in biofolie. Bijgesloten Gift Card is van sulfaatkarton.

<4>


pr o l o o g

JOUW DROOM NAJAGEN Neem jij de tijd om te dromen? Je ‘navigatietoestel’ met de juiste coördinaten in te stellen? Profwielrenners kunnen dat. Zij beschikken over het talent om de focus te bewaren en alles opzij te zetten voor die ene droom. Maarten Tjallingii had een droom: juichend op het podium tijdens de Giro in Arnhem, zijn stad. Het lukte hem. Marco Pantani ging voor de adoratie van het Italiaanse volk. Hij werd een legende met een eigen museum. Vormde dat de inspiratie voor Steven Kruijswijk? Het Maglia Rosa. Zijn droom kwam vorig jaar bedrogen uit, dit jaar gaat hij er vol voor. Deze helden vormen de inspiratie van ons nieuwe magazine. FuturumMag.12, speciaal voor jou. Prijs jezelf gelukkig. Jij bent een wielrenner, mountainbiker of allebei. Je kunt de mooiste dromen najagen, het avontuur opzoeken en jezelf in gedachten laten aanmoedigen op de flanken van de Stelvio. Hoe tof is dat! Wat mijn dromen waren? Ooit ben ik FuturumShop gestart omdat het me handig leek. Zo kon ik de laatste gadgets en nieuwste technieken als eerste hebben, om mezelf als wielrenner te verbeteren. Ik fietste veel en had veel materiaal en kleding nodig. Toen bleek dat mijn online shop aansloeg, veranderden mijn dromen snel. Nu hebben wij met FuturumShop meer dan 17.500 producten in het assortiment en 600.000 klanten. Wauw! Mijn dromen nu? Ik wil met FuturumShop een plek creëren waar jij terecht kunt met je vragen. Waar je nooit misgrijpt als je iets nodig hebt, jouw favoriete merk altijd op voorraad ligt. En waar je langs kunt fietsen voor een praatje of lekker kunt sleutelen aan je fiets. Vol trots kan ik dan ook een paar dingen aankondigen. Binnenkort openen we in Utrecht onze derde FuturumClub. Dit jaar bezorgen we 40 procent van de pakketjes per fietskoerier.

We zijn gestart met gratis Same Day Delivery en 365 dagen retourrecht. Kortom, we zijn goed op weg. En jij weet de weg naar FuturumShop te vinden. Ik waardeer dit vertrouwen enorm. Mijn droom voor de toekomst? Ooit wil ik met FUTURUM Pro Cycling Team aan de Tour de France deelnemen én jou er deel van laten uitmaken. We zijn ons FUTURUM-merk gestart omdat wij kwaliteit toegankelijker willen maken. Wij schakelen direct met fabrikanten en hanteren doorlopende collecties. De kosten houden we zo laag mogelijk. Feedback van jullie en van profs als Maarten Tjallingii voeren wij razendsnel door bij nieuwe producten. Je betaalt nooit te veel en je kunt vertrouwen op de hoogste kwaliteit en een uitmuntende service. Wij delen dezelfde passie, namelijk het nastreven van uitdagende doelen. Wat is jouw #mychallenge? Jij wilt vast onderdeel uitmaken van FUTURUM. Heb jij een geniaal idee voor een nieuw product? Of ben jij al drie jaar FAN van ons? Droom mee en laat het ons weten. Met sportieve groet, Harmen van der Meulen oprichter FuturumShop

<5>


DE MERKEN ACHTER DE PROFTEAMS

Castelli & Team Sky

De mooiste outfit in het peloton Vanaf 2017 koerst en traint Team Sky exclusief in kleding van het legendarische merk Castelli. Rijd jij binnenkort ook in de innovatieve outfit van Team Sky, die met ruime voorsprong is verkozen als mooiste kit in het peloton?


Voor veel mensen is de samenwerking tussen Team Sky en Castelli een logische stap. De Britse wielerploeg geldt als het meest innovatieve team in het profpeloton. Castelli heeft een lange historiek van baanbrekende kits en designs. Castelli gaat er in elk geval voor zorgen dat de renners van Sky met de beste kleding en uitrusting gaan rondfietsen. Maar meer nog wil het Italiaanse kledingmerk haar reputatie waarmaken als leading innovatiepartner op het gebied van technische sportkleding. Het gezamenlijke doel van Castelli en Team Sky is om producten te ontwikkelen die de renner een â&#x20AC;&#x2DC;unfair advantageâ&#x20AC;&#x2122; geven op de concurrentie. Zowel tijdens de wedstrijden als in de training. Maar het allermooiste is dat Castelli deze producten ook wil aanbieden aan jou. En daarbij maakt het niet uit of je een toekomstige pro bent, een amateur of een recreant. Voor 2017 krijgt Team Sky de beschikking over vijftien spectaculair vernieuwde producten. Daarvan zijn bijvoorbeeld het nieuwe Pro Light Vest en het Pro Fit Light Rain Jacket voor jou al beschikbaar in de Servizo Corse-lijn. Andere items zullen in de loop van het jaar worden toegevoegd. Zo ben jij uiteindelijk de echte winnaar van de samenwerking van Team Sky en Castelli. Ontwerp Het design van de nieuwe outfit van Team Sky is het prachtige resultaat van Brits-Italiaanse samensmelting. In het ontwerp van Richard Pearce keren de overwinningen van Team Sky van de afgelopen zeven jaar terug. In een datapatroon staat elke streep op trui, broek, handschoenen, sokken en pet voor een specifieke overwinning. De blauwe lijnen staan symbool voor de vier recente Tour-zeges.

FUTURUMSHOP.NL/CASTELLI <7>


M E C H A N I C M O N D AY

‘Ontspoorder’ haalde wielrennen uit de oertijd

DE DERAILLEUR Geen sport zo conservatief als wielrennen, wordt weleens gezegd. Neem het geharrewar rond de invoering van schijfremmen in het profpeloton. Weerstand, testen, discussie, nieuwe proeven – de definitieve toelating schuift steeds verder op. De autosport lacht erom. Hoeveel decennia zijn schijfremmen daar al gemeengoed?

<8>


M E C H A N I C M O N D AY

Tullio Campagnolo

De wielrennerij is van oudsher op haar qui-vive voor al te grote veranderingen op technisch vlak. Tientallen jaren zweerde men in het peloton bij een vaste pion: doortrappen, was het devies. Na enige tijd kwamen er op de achterwielnaaf wel twee tandwielen van verschillende grootte. Om van verzet te wisselen, moest je afstappen, het achterwiel eruit halen en het omkeren. In grote wedstrijden zoals de Giro en de Tour waren dergelijke tijdrovende wissels allesbehalve prettig. We kijken nog altijd met een glimlach naar heroïsche prenten van renners die, bij gebrek aan aangepaste versnellingen, met de fiets aan de hand de bergen bedwongen. Als renners voor de verandering een keer wél boven geraakten zonder af te stappen, was dat groot nieuws. Zoals in 1922, toen Giovanni Brunero fietsend de top van de Pian delle Fugazze aantikte.

Belangrijke vernieuwing Na de Eerste Wereldoorlog was de komst van de derailleur wellicht de belangrijkste vernieuwing op fietsgebied. De letterlijke betekenis is ‘ontspoorder’, maar in de volksmond stond de derailleur toen al beter bekend als de versnelling. Hij laat de ketting eenvoudig en snel van het ene tandwiel naar het andere overspringen, zodat de renner met een kleiner verzet bergop kan rijden. Tenminste, dat behoort het systeem volgens het basisidee te doen. De eerste derailleurs lieten te wensen over. Kinderfouten. ‘Le Simplex’ van Lucien Juy was te kwetsbaar, ging gemakkelijk stuk bij valpartijen. Het systeem werd te licht bevonden. Soms versprong de ketting ongewild naar een andere krans. Sterker was de ‘VittoriaMargherita’ uit 1927: een lange hefboom met kettingspanner achter de pedalen. Door middel van twee vleugels verlichtte of verzwaarde je het verzet.

<9>


M E C H A N I C M O N D AY

Tullio Campagnolo Begin jaren dertig meldde een tot dan toe onbekende partij zich aan het front: Campagnolo. De jonge renner Tullio Campagnolo had er in 1927 genoeg van. In de Dolomieten werd hij overvallen door sneeuw en kou. Hij wilde zijn achterwiel omkeren, maar dat lukte niet omdat het vastgevroren zat. Zijn handen waren bovendien te koud om er nog beweging in te krijgen. “Bisogno cambiá qualcossa de drio!”, riep hij. Ofwel: er moet achteraan wat veranderen. Campagnolo trok zich terug in een zijkamer van zijn vaders ijzerwarenzaak in Vicenza. Hij ontwikkelde daar de naaf met snelspanner. Daarmee was het wiel gemakkelijk los en vast te maken. Het bedrijf Campagnolo werd in 1933 opgericht en een paar jaar later volgde de eerste echte derailleur: de ‘Cambio Corsa’, gebaseerd op het concept van de naaf met snelsluiter. Een revolutie. De wielerwereld liet de oertijd langzaamaan achter zich. < 10 >


M E C H A N I C M O N D AY

Eerste achterderailleur Terwijl de ontwikkeling op technisch vlak almaar verder ging, bleef de wielerwereld lange tijd terughoudend. In Italië gold nimmer een verbod op de derailleur, maar werd het aan wedstrijdorganisatoren overgelaten of ze al dan niet gebruikt mocht worden. De Tour de France hield lang vast aan het in Zwitserland ontwikkelde, verouderde systeem ‘Super Champion’. Na een experiment in 1934 stond de Tour pas in 1937 het gebruik van de ‘Cambio Corsa’ toe. Campagnolo’s versnellingssysteem was niet het eerste dat het omkeren van een achterwiel overbodig maakte, wel beschouwden de wielerprofs het systeem tot in de jaren veertig als de standaard. De opvolger aan het begin van de vijftiger jaren, de ‘Gran Sport’, was de laatste doorbraak in versnellingstechniek tot de komst van de stuurversnelling. Het systeem had als eerste een achterderailleur. Aan de functionaliteit en vorm daarvan is sindsdien nauwelijks nog iets gewijzigd.

Tullio Campagnolo (midden) in gesprek met Fausto Coppi (rechts)

Coppi en Campagnolo Tegenwoordig zijn er nog maar weinig renners en fabrikanten die beweren dat de keuze in componenten doorslaggevend is in koersen. Dat is weleens anders geweest. Rond de Tweede Wereldoorlog, de periode van de heroïsche duels tussen Gino Bartali en Fausto Coppi, rees de legende van Campagnolo. De kwaliteit van een versnelling en de gebruiksvaardigheid van de renner konden van een coureur een kampioen maken. Campagnolo en Coppi trokken meestal aan het langste eind.

< 11 >


M E C H A N I C M O N D AY

Parijs-Roubaix, 1950 Na de Tweede Wereldoorlog wint Campagnolo met de ‘Cambio Corsa’ snel terrein. Het systeem is het meest gebruikte versnellingsapparaat in de wielersport en staat op recreatief niveau op gelijke hoogte met het Franse ‘Le Simplex’. Tullio Campagnolo ontwikkelt eind jaren veertig een slim systeem, waarbij de twee schakelhendels zijn samengevoegd. Met deze nieuwe derailleur is Fausto Coppi de gevierde man van Parijs-Roubaix in 1950. Tullio Campagnolo geeft de winnende derailleur een andere naam: ‘Paris-Roubaix’. Coppi wint vele koersen met Campagnolo, waaronder tweemaal de Tour de France.

Tour de France, 1963 Titelverdediger Jacques Anquetil heeft het lastig tegen klimsensatie Federico Bahamontes. Zijn ploegleider Raphaël Géminiani bedenkt een list in de koninginnenrit naar Chamonix. Hij stuurt Anquetil met een extra lichte fiets de bergen in zodat hij de Spanjaard gemakkelijker kan volgen. Maar net voor de top van de Col de la Forclaz schreeuwt Anquetil dat zijn derailleur is afgebroken. Hij krijgt een zware fiets, handig voor in de afdaling, en Géminiani onderhandelt met de wedstrijdcommissaris. Fietswissels zijn toegestaan in deze tijd, maar dan moet het technisch defect wel aangetoond worden. Dat de mechanieker bij de fietswissel de derailleur moedwillig heeft vernield, weet niemand. Anquetil wint de etappe, neemt het geel over en verzekert zich een paar dagen later van de eindzege.

< 12 >


©Tim De Waele

CAMPAGNOLO POTENZA 11 : RIDE ANYTHING, RIDE ANYWHERE. TM

POTENZA: (Italiaans voor) – kracht, intensiteit, vermogen. De nieuwste groepset in de Campagnolo Revolution 11+ familie. Prestaties vergelijkbaar met de Campagnolo topgroepen met daarbij het extra voordeel van een 11-32 cassette. Met de Potenza 11 groep is geen klim te steil en geen tegenstander te sterk. Ervaar de Campagnolo power op je volgende fiets: Ride Potenza 11! ®

®

TM

®

#THOSEINTHEKNOW < 13 >

CAMPAGNOLO.COM


M E C H A N I C M O N D AY

Workshop Mechanic Monday in FuturumClub

Van stoethaspel tot expert Een ratelende derailleur, een lekke band, een versleten ketting. Het zijn problemen die je als fietser gemakkelijk zelf kunt verhelpen. Maar weet jij hoe het moet? Bij de MECHANIC MONDAY WORKSHOP IN ONZE FUTURUMCLUB helpen specialisten je op weg. Deze fietsers gingen onlangs na een WORKSHOP naar huis als echte materiaalexperts.

< 14 >


M E C H A N I C M O N D AY

< 15 >


M E C H A N I C M O N D AY

“ Zo’n goede verzorging heeft hij nog nooit gehad”, zegt Freek Busweiler uit Loenersloot. Zijn fiets staat op de montagestandaard van Tacx en wordt daar opnieuw afgesteld. “Ik ben zelf wel handig, maar ik weet te weinig van een fiets af. Samen met mijn zoon Rolf en schoonzoon Arjan probeer ik hier mijn kennis bij te spijkeren. Dat lukt aardig. Na de Tour For Life – daar ben ik als begeleider van mijn fietsende dochter naartoe geweest – is dit een volgende stap.”

“ Ik fiets al dertig jaar. Veel van het onderhoudswerk, zoals een derailleur afstellen en de ketting vervangen, krijg je in de loop van de tijd wel in de vingers. Belangrijk is dat je het goed doet. Ik wilde mezelf verbeteren en ben met een vriend mee naar Mechanic Monday gegaan”, zegt Ruud Verhoef uit Hoevelaken. “Het is heel leerzaam, je krijgt goede uitleg. En wat me geruststelt: je ziet en hoort dat anderen met dezelfde problemen worstelen.”

< 16 >


M E C H A N I C M O N D AY

“Ik ben een grote stoethaspel als het om fietsonderhoud gaat”, zegt Niels van der Laan uit Amsterdam. “Het is zelfs zo erg dat ik nog steeds met het bergverzet rij. Ik heb laatst een nieuwe cassette gekocht, omdat ik in de bergen lichter wilde kunnen schakelen. De fiets heb ik bij de fietsenmaker gedropt. Na terugkomst uit het zuiden heb ik de cassette uit luiheid laten zitten. Die moet ik toch ook met gemak zelf kunnen vervangen?”

“ Een derailleur die niet soepel werkt, remmen die aanlopen... Net als een auto vraagt een fiets om klein onderhoud. Het scheelt tijd en vooral irritaties als je de belangrijkste dingen zelf kunt doen”, zegt Bas Luder uit Krommenie. “In een half jaar tijd heb ik drieduizend kilometer gefietst. Je loopt gaandeweg altijd wel ergens tegenaan. Bij de workshop van Mechanic Monday leer ik de basics van het fietsonderhoud.”

< 17 >


M E C H A N I C M O N D AY

“Je leert hier de basis en nog iets meer,” zegt Gertjan van Altena uit Epe. “Met deze cursus kun je 80 procent van de werkzaamheden die je aan de fietsenmaker overlaat, zelf uitvoeren. Vaak geldt: onbekend maakt onbemind. Als je eenmaal begint te sleutelen, is het nog leuk ook. Bovendien bespaar je een hoop wachttijd en kosten. En belangrijker nog: je voorkomt gênante situaties. Het gebeurt dat je onderweg strandt en sullig staat te wachten op hulp van fietsers die wél kennis hebben.”

< 18 >


M E C H A N I C M O N D AY

De professional

Derailleur afstellen is geen hogere wiskunde DE MECHANIC MONDAY WORKSHOP IN DE FUTURUMCLUB WORDT VERZORGD DOOR FUTURUMSHOPâ&#x20AC;&#x2122;S WIELERSPECIALIST TOSSA HEESEN. ZIJN UITLEG EN TIPS HELPEN JE GOED OP WEG OM HET ZELF TE KUNNEN. HIJ GEEFT ADVIES VOOR HET AFSTELLEN VAN EEN DERAILLEUR. FUTURUMSHOP.NL/MECHANICMONDAY

< 19 >


M E C H A N I C M O N D AY

#FUTURUMTIP DERAILLEUR AFSTELLEN

Maak je veel kilometers? Het kan na verloop van tijd voorkomen dat de derailleur niet meer recht onder het tandwiel staat. De ketting gaat in dat geval niet meer zo gemakkelijk van het ene naar het andere tandwiel. Dit veroorzaakt irritant geratel van de ketting. En wellicht nog vervelender: je komt bijvoorbeeld minder gemakkelijk dat ene klimmetje op. Een juiste afstelling van de voor- en achterderailleur is dus belangrijk om goed te kunnen schakelen. Voor wie dat nog nooit heeft gedaan, lijkt het misschien hogere wiskunde. Maar al na één keer gaat het meestal behoorlijk soepel. Het enige wat je nodig hebt: smeermiddelen, een inbussleutel en een kleine kruiskopschroevendraaier. Verder kan ook een montagestandaard handig zijn.

Afstellen achterderailleur Het is noodzakelijk om de derailleur in zijn reikwijdte te begrenzen. Zou je dat niet doen, dan kan de ketting aan beide kanten van de cassette lopen. Op de derailleur zitten twee schroefjes. Je herkent ze meestal aan de letters ‘H’ (high) en ‘L’ (low).* Het begin is simpel: zorg dat de ketting achter op het kleinste kransje ligt. Aan de voorzijde kies je voor het grootste tandwiel; die laat je tijdens de afstelling zo staan. Trek de derailleurkabel met de hand op spanning en schroef deze vast met een inbussleutel.

< 20 >


M E C H A N I C M O N D AY

Ga achter de fiets staan en kijk of het bovenste derailleurwieltje recht onder het kleinste kransje staat. Is dat niet het geval, draai dan het H-schroefje in of uit tot het wieltje er wel recht onder staat. Soms is het nodig de kabel iets losser af te stellen. Kijk vervolgens naar het grootste kransje. Zet de derailleur eronder en stel af met de L-schroef. Als dit goed gedaan is, kan de ketting niet meer van de cassette lopen. Wat dan nog rest, is finetuning. Leg de ketting op het kleinste kransje en schakel op naar het een-na-kleinste tandwiel. Als de ketting niet overspringt, draai dan aan de stelschroef. Zo span je de kabel strakker en trek je de derailleur aan. Bij de goede spanning gaat hij wél naar de tweede versnelling. Met de stelschroef is alles nauwkeurig af te stellen. Afstellen voorderailleur Dan over naar de voorderailleur. Ook hierop zitten twee kleine stelschroeven die zijn aangeduid met de letters ‘H’ (high) en ‘L’ (low). Leg de ketting op het grootste tandwiel achter en op het kleinste kransje aan de voorzijde. Stel de L-schroef zo af dat de voorderailleur en de ketting elkaar net niet raken. Schakel nu naar het grote voorblad en naar het kleinste kransje aan de achterzijde. Met de H-schroef stel je de derailleur naar binnen, tot deze één millimeter van het kettingblad staat. De ketting kan er nooit af en hij loopt vrij in de kooi van de

voorderailleur. Als de ketting niet op het buitenblad komt, moet er meer spanning op de kabel gezet worden. Stel de H-schroef zo af dat de kooi de ketting net niet raakt. Eén millimeter is vaak al voldoende. * Een ezelsbruggetje voor als je niet weet aan welke schroef je moet draaien: H = hard fietsen (zwaar verzet), L = langzaam fietsen (licht verzet)

< 21 >


Silhouette International Schmied AG / Austria, Made under licence from adidas AG © 2017 adidas AG. adidas, the Badge of Sport and the 3-Stripes mark are registered trademarks of the adidas Group. Silhouette International Schmied AG / Autriche, faite sous licence de adidas AG © 2017 adidas AG. adidas, l’insigne du sport et le logo 3-Barres sont des marques déposées du Groupe adidas.

ZONYK AERO PRO TOUGH, STREAMLINED DESIGN GIVES YOU A CLEAR, UNRESTRICTED VIEW OF THE ROAD AHEAD AND MAKES IT EASY TO KEEP AN EYE ON THE RIDERS BEHIND YOU. P R O V E N B Y N A I R O Q U I N T A N A , W I N N E R O F V U E LT A A E S PA Ñ A 2 0 1 6 A N D T H E E N T I R E M O V I S TA R T E A M . Z O N Y K S E R I E S - A L S O AVA I L A B L E I N P R E S C R I PT I O N

A D I D A S S P O R T E Y E W E A R <. C22O>M


DE MERKEN ACHTER DE PROFTEAMS

BORN: presteren & innoveren

Professionals en weekend

Watts & Minerals is een low carb sportdrank in bruis­ tabletvorm. Oplosbaar in water (of andere dranken) voor een optimale hydratatie. De drank bevat een mix van essentiële mineralen als natrium, kalium, magne­ sium, chloride, calcium én… WATTS’UP@. Deze toevoeging is een fruitextract van sinaasappel, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de effectiviteit van de energieproductie in de mitochondriën verhoogd.

warriors kunnen vertrouwen op Nederlandse topkwaliteit. Dit seizoen lanceert BORN Watts & Minerals. Niet zomaar een low carb sportdrank met electro­lyten, maar met

Watts & Minerals: • Bruistablet met essentiële mineralen • Bevat WATTS’ UP®, een volledig natuurlijk ingrediënt • Verbetert het aerobe vermogen (circa 5 procent meer watts!) • Geschikt voor kracht-, interval- en duurtraining • NZVT getest (anti-doping)

toevoeging van het revolutio­ naire ingrediënt Watts’ Up®.

Topprestatie volgt na innovatie. Dit seizoen is BORN innovatiepartner van Team Sunweb. BORN is hun superior supporter. En die van jou. #feelborn

innovation partner of

FUTURUMSHOP.NL/BORN < 23 >


M E C H A N I C M O N D AY

MECHANIC MONDAY Je wilt onderdelen vervangen, maar je beschikt niet over het juiste gereedschap of de kennis om het zelf te doen. Alles bij de fietsenmaker laten doen? Dat is het ook niet. Met onze hulp sleutel jij zonder problemen aan je fiets. Op zondag fietsen, op maandag sleutelen. Dat is Mechanic Monday! FUTURUMSHOP.NL/MECHANICMONDAY

MECHANIC MECHANIC MONDAY MONDAY FUTURUMSHOP.NL/MECHANICMONDAY

< 24 >


M E C H A N I C M O N D AY

Workshops in FuturumClub Je leert het sneller als je vieze handen krijgt. Onder leiding van onze FuturumShop mechaniekers organiseren wij wekelijks workshops in FuturumClub Amsterdam en Apeldoorn. • Niveau I: Cassette, ketting en banden vervangen • Niveau II: Derailleur afstellen en kettingblad vervangen • Specials: o.a. Ladies Night, MTB en DI2

Instructievideo’s Iedereen doet het. Even spieken op internet. Hoe werkt het ook al weer? Vincent Hendriks, Mechanieker van Team LottoNLJumbo, en onze FuturumShop productspecialisten helpen jou bij het sleutelen aan de fiets. De video’s zijn een ware hit op YouTube. Al 215.000 mechaniekers gingen jou voor. Word jij ook een volleerd fietsenmaker? Bekijk ruim 30 instructievideo’s op FuturumShop.nl/MechanicMonday

Grootste assortiment fietsgereedschap Maar liefst 270 producten van 25 merken op FuturumShop.nl. Telefonisch advies nodig? Bel onze klantenservice op +31 (0)55 533 98 33.

Bekijk alle video's Jouw eigen werkplaats Jouw fiets onderhouden na een fiets­tocht, of zelf reparaties uitvoeren en onderdelen vervangen? Onze werkplaats staat tot jouw beschikking. Gereedschappen zijn gratis te gebruiken. Ideaal cadeau voor fietsclub Groepen van circa 10 personen krijgen een exclusieve workshop op een dag die we in overleg vaststellen. Neem contact op met de FuturumClub.

< 25 >


FUTURUMCLUB

Clubhuis zonder verplichtingen Met vieze handen, het zweet op je neus en half hangend aan onze Bikers bar een praatje doen met een medewielerfanaat. Bij ons kan het, wij doen het. En iedereen voelt zich er thuis. Je bent nergens toe verplicht, alles kan. Dit is de toekomst: gedeelde passie en excellente service. FuturumShop.nl/FuturumClub

club

< 26 >


FUTURUMCLUB

Afhaalpunt van jouw bestelling Je bestelling afhalen en direct advies vragen aan onze servicemedewerkers? Meerdere maten online bestellen, in de FuturumClub passen en met PIN betalen? Het kan. Zo maak je altijd de juiste keuze en bespaar je tijd. Puur gemak.

Bikefitting Het afgelopen jaar hebben wij al 1.000 FuturumShop klanten perfect op de fiets gezet. Ben jij de volgende? Bikefitting heeft als doel om je fiets optimaal af te stellen op jouw ideale fietshouding. Een goede positie voorkomt blessures en verhoogt tevens het rijcomfort en dus het plezier in het fietsen. De bikefitting wordt op je individuele sportieve doel afgestemd. Dus of je nu een recreatieve fietser bent of een wedstrijdrenner, wij hebben een fitting die bij je past.

< 27 >

Mechanic Monday Workshops Zelf leren sleutelen aan je fiets wordt een feest. Ontbreekt het je aan kennis? Geen nood. Wekelijks organiseren wij workshops in FuturumClub Amsterdam en Apeldoorn. Op tijd inschrijven, want we zitten altijd snel vol.


FUTURUMCLUB

FuturumClub Werkplaats Jouw fiets onderhouden na een fietstocht, of zelf reparaties uitvoeren en onderdelen vervangen. Onze werkplaats staat tot jouw beschikking. Gereedschappen zijn gratis te gebruiken en online videoâ&#x20AC;&#x2122;s zijn beschikbaar om jou stap voor stap te helpen bij de montage.

FuturumClub Rides Wekelijks start op zaterdag- en zondagmorgen om 09.00 uur een FuturumClub Ride. De ene keer rijdt een groep een ontspannende tocht door het Groene Hart, de andere keer een pittige training op het Kopje van Bloemendaal. Elke eerste zaterdag van de maand wordt de Ride, met wegkapitein, voorafgegaan door een workshop. Vind jij het leuk om wekelijks in een groep te rijden? Dan vind je in de FuturumClub Ride ongetwijfeld een enthousiast gezelschap. We fietsen in een sportief tempo, maar iedereen moet de groep kunnen volgen. We rijden niet voor de overwinning, we zijn geen profs!

< 28 >

Special Events Door het jaar heen organiseren wij veel events. Onze toppers van het afgelopen jaar: Zwift/Tacx European Tour, BORN Sportvoeding workshop, FUTURUM by Night, Team LottoNL-Jumbo FAN Dag, Campa Test Ride en nog veel meerâ&#x20AC;Ś


BBB Allround Kit BTL-91

Professionele tools voor iedere sleutelaar De meest gebruikte tools, zoals inbussleutel, kettingpons en kabelknipper, netjes bij elkaar in ĂŠĂŠn gereedschapskoffer. De Allround Kit BTL-91 biedt de perfecte basis voor iedere sleutelaar.

Met de Allround Kit van BBB schuilt er in iedere fietser een professionele mechanieker. Deze stevige koffer bevat zestien tools waarmee je nagenoeg het complete onderhoud van je fiets kunt doen. Elk instrument is uitgevoerd in duurzaam staal en heeft een lekker in de hand liggend rubberen handvat. Het zachte schuim houdt alle tools netjes bij elkaar en beschermt tegen beschadigingen. De gereedschappen zijn duurzaam, praktisch en gebruiksvriendelijk. Vertrouw op BBB, net als de veeleisende professionele mechaniekers van World Tour ploeg Team Dimension Data.

FUTURUMSHOP.NL/BBB < 29 >


FUTURUMCLUB

Startpunt van jouw tocht FuturumClub is het startpunt van jouw fietstocht. Kleedkamers, lockers en je fiets veilig stallen in onze tuin. Altijd een Mio fietsnavigatietoestel te leen. Na afloop je fiets direct onderhouden en je spare parts weer aanvullen. Op zaterdag en zondag geopend vanaf 09.00 uur. Verzamel bij de club en je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Fietstrainers testen Van september t/m februari kun je de nieuwste fietstrainers van Tacx en Wahoo zelf testen in FuturumClub. De ultieme indoortraining met een Tacx NEO of Wahoo KICKR. Ze staan klaar voor jou.

< 30 >

Mini Wielermuseum Omdat wij gek zijn van wielrennen en omdat wielermemorabilia een museum verdienen. In de kelder van onze FuturumClub hebben we een heus wielermuseum gecreĂŤerd met mooie relikwieĂŤn die je in het dagelijks leven niet zo snel meer tegen komt. Topstuk is een Bourotte baanfiets uit 1920. Deze originele fiets straalt een en al historie uit.


FUTURUMCLUB

FuturumClub Amsterdam Haarlemmermeerstraat 114-116 1058 KG Amsterdam +31 (0)20 363 67 82 Voor vragen over bestellingen en producten: +31 (0)55 533 98 33 Openingstijden Ma-vrij 11.00-19.00 uur Za-zo 09.00-17.00 uur Bikers Bar Voorafgaand aan je tocht een espresso drinken en bij terugkomst een overheerlijke Tosti Gesink nuttigen. De Bikers Bar kent een uitgebreide menukaart met overheerlijke koffie, de beste appeltaart van Amsterdam, diverse tostiâ&#x20AC;&#x2122;s en verfrissende smoothies.

FuturumClub Apeldoorn Europaweg 165 7336 AL Apeldoorn +31 (0)55 533 98 33 Openingstijden Ma-vrij 09.00-19.30 uur Zo 14.00-19.30 uur

FuturumClub Utrecht Opening soon! Biltstraat 53-55, 3572 AG Utrecht Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Kijk op onze website of volg ons op Facebook.

FuturumShop.nl/FuturumClub < 31 >


ZsMCIOoJ Zs sMC MCIO OoJ oJ

Before

During

After

#enervitisback < 32 >

www.enervitsport.com


DE MERKEN ACHTER DE PROFTEAMS

Sportful & Trek-Segafredo Na een zeer succesvolle samenwerking met Tinkoff en Saxo in de afgelopen jaren heeft Sportful de ultieme ploegen gevonden om zijn â&#x20AC;&#x2DC;history of winningâ&#x20AC;&#x2122; mee voort te zetten. Twee ploegen op het hoogste niveau, Trek-Segafredo en Bahrain-Merida, gaan in 2017 gekleed in Sportful.

Met Trek-Segafredo ging Sportful een engagement aan voor drie jaar. Een bevestiging dat een van de sterkste ploegen uit het Propeloton in Sportful gelooft. Dat dit team met de klassieke zwaargewichten Stuyven, Degenkolb en Theuns en de ronderenners Contador, Mollema en Pantano prijzen gaat pakken, lijkt een zekerheid. Zeker nu de pedaalslag gekoppeld wordt aan de complete Bodyfit-, R&D- en Fiandre-lijn van Sportful. De ploeg maakt gebruik van twee verschillende outfits. De trainingskit is voorzien van flash yellow in verband met het veiligheidsaspect. De racekit heeft een rood accent dat matcht met de nieuwe fietsen. De zwart/rode wedstrijdkit werd door Cyclingnews al meteen verkozen tot de mooiste uit het peloton.

FUTURUMSHOP.NL/SPORTFUL < 33 >


futurumzeker

100 PROCENT TEVREDEN

FuturumShop begon ooit in het ouderlijk huis van Harmen. In de beginjaren pakte Pytsje, zijn moeder, in allerijl de pakketjes in om mee te geven aan Lammert, zijn vader. Die reed in zijn rode Peugeot 307 met alle plezier richting Zeeland om een Thule fietsendrager te bezorgen bij een klant die ’s nacht zou vertrekken voor zijn vakantie naar de Costa del Sol. Inmiddels heeft FuturumShop ruim 600.000 klanten. Lammert en Pytsje zijn nog steeds actief voor FuturumShop, maar dergelijke ritjes zijn nu alleen voor de échte nood. Voor al die andere gevallen kennen wij een uitstekende service.

FuturumShop.nl/FuturumZeker

voor 23.59 uur besteld De volgende dag gratis bezorgd

Telefonisch bereikbaar voor vragen Ook ’s avonds en op zondag

Gratis Same Day Delivery Voor 12.00 uur besteld, dezelfde avond nog gratis bezorgd

FuturumClub Zeven dagen per week geopend.

Gratis verzending Altijd gratis verzending & retour

Jouw vraag per mail Voor 19.30 uur verstuurd, dezelfde dag beantwoord

Milieuvriendelijk 40 procent van de bestelling wordt geleverd per fietskoerier

FuturumBlog Duizenden inspirerende blogs, reviews en instructievideo’s

Het grootste assortiment voor wielrenners en mountainbikers

Altijd op de hoogte Wekelijks een inspirerende nieuwsbrief

Recht van retour 365 dagen retourrecht

Test je aankoop Fiets- en hardloopschoenen 14 dagen vrijblijvend proberen, ook in gebruikte staat te retourneren

Gegarandeerde kwaliteit Standaard 2 jaar garantie

Betrouwbaar Klanten beoordelen ons op KiyOh met 9.3

Afhaalmogelijkheid Bestelling afhalen in Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht (vanaf half april)

Meer dan 30.000 reviews Om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze

< 34 >


BEDANKT

VOOR HET VERTROUWEN Jij bent een van de trouwste FuturumShop klanten. Dat waarderen wij enorm. Het vertrouwen dat jij hebt in onze uitmuntende service en ons mega assortiment maakt dat jij de weg naar FuturumShop en de FuturumClubs weet te vinden, elke keer weer. Hulde! Als dank overhandigen wij jou een exclusieve Gift Card ter waarde van € 10,- én toegang tot exclusieve deals. Verzilver hem direct.

FuturumShop.nl/GiftCard

< 35 >


Wat wordt jouw FUTURUM houdt van uitdagingen, ieder jaar weer een nieuwe. Van beginnend wielrenner tot prof, iedereen heeft een challenge. Wat is jouw challenge voor 2017? Laat je aanmoedigen door FUTURUM. Challenge behaald? Dan ontvang je een leuke verrassing. Volg het voorbeeld van Maarten Tjallingii en duizenden anderen. Geef jouw challenge direct door.

www.futurum.cc

< 36 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge #001

In één weekend door alle Nederlandse provinciehoofdsteden fietsen (> 1.000 km) Marcel Hoogland (47) uit Amersfoort

< 37 >

“Vorig jaar zijn we op de mountainbike van Lauwersoog naar Vaals gereden. In 24 uur tijd. De jongen met wie ik toen samen fietste en ik zeiden: ‘Dwars door Nederland was leuk, nu proberen we een rondje’. We hebben op internet gezocht en gezocht en zagen dat nog niemand ons was voorgegaan in een tocht langs de provinciehoofdsteden. Met een online tool hebben we de afstand gemeten: meer dan duizend kilometer. Dat is voor mij echt een uitdaging, want ik ben eigenlijk een mountainbiker en heb in heel mijn leven hooguit duizend kilometer op een racefiets gereden.”


#MYCHALLENGE

#mychallenge #002 “In juli moet het gebeuren: La Fausto Coppi. Een paar jaar geleden was ik ten zuiden van Turijn, aan de Italiaanse kant van de Alpen. Daar heb ik toen heerlijk gefietst. Het is de omgeving waar Fausto Coppi is geboren en getogen. Ik had het daar zo naar mijn zin, dat ik er terug wilde keren om een cyclosportieve te rijden. La Fausto Coppi is een enorme Italiaanse happening. Ik hou van tochten en deze springt daar wat mij betreft echt bovenuit. De Colle delle Fauniera is een heel zware klim, misschien wel de meest lastige van Italië. Zeker als je hem vanuit Pradleves pakt.”

La Fausto Coppi Jeroen van Ravenzwaaij (54) uit Bussum

< 38 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge #003

Duizend rondjes rond het IJsselmeer Dirk de Vries (73) uit Wervershoof

“Op de laatste zaterdag van augustus 2019 is het exact twintig jaar geleden dat ik eraan ben begonnen. De teller staat inmiddels op meer dan 850 rondjes. Het idee ontstond in 1999. Ik was een jaar eerder voor mezelf begonnen en wilde zo meer tijd voor mezelf maken. Tijdens een fietsrit bij de sluizen van Lelystad stond ik te wachten en ik zag een oude man. Hij had een hoedje op en lag op zijn stuur dat was ingezwachteld, om het lekker zacht te maken. We raakten aan de praat. Hij vertelde dat hij bezig was om binnen tien jaar vijfhonderd keer om het IJsselmeer te rijden. Na een zomervakantie zei ik tegen mijn vrouw: ‘Dat ga ik ook doen’. Voor ik het wist had ik er honderden gereden. Telkens tweehonderd kilometer. Van elke ronde heb ik verslag gemaakt in m’n logboek. Het leuke is: de mensen langs de route kennen me inmiddels.”

< 39 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge #004

Ironman Lanzarote Peter de Jong (49) Cappelle aan de IJssel

“Ik ben triatleet, al 23 jaar. In de loop van de tijd heb ik aan wedstrijden in veel verschillende plaatsen deelgenomen: Almere, Zürich, Frankfurt, Nice. De Ironman Lanzarote ontbreekt tot dusver, terwijl dat een episch evenement is. Als triatleet moet je die ooit gedaan hebben, het is de zwaarste Ironman die er is. Zelfs nog zwaarder dan de Ironman Hawaii, zeggen de geleerden. De coach van ons team vroeg me in oktober mee te doen. Ik hoefde niet lang na te denken. Daarna stel je jezelf wel honderd keer de vraag: waarom doe ik dit? Het doet zo’n pijn. Het enige antwoord dat ik me kan bedenken is: omdat ik dit leuk vind.”

< 40 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge #005

Les Trois Ballons Kris van der Ven (37) uit Vleuten

â&#x20AC;&#x153;Vorig jaar heb ik de mediofondo gedaan, nu ga ik voor de granfondo. Ik vond de afstand gewoonweg te kort en ik wil voor mezelf bewijzen dat ik ook de lange tocht kan rijden. De granfondo is 210 kilometer. Voor mij is het behoorlijk uitdagend, temeer omdat ik stiekem goud wil halen. Vorig jaar ben ik voor het eerst van mijn leven een berg op gefietst. Het is nog steeds een kwestie van trainen en trainen om straks goed voorbereid te zijn.â&#x20AC;?

< 41 >


gps bike computer

BUY YOURSELF SOME TIME. Introducing ELEMNT BOLT â&#x20AC;&#x201C; the GPS bike computer that does more than track your best times, it helps you achieve them! In collaboration with a worldrenowned aerodynamics expert, Wahoo created an integrated computer and mount system which will shave over 12 seconds off a 40 km TT (at a 34 km/h average) when tested against the leading GPS competitor. Why? Because seconds can mean the difference between winning and losing!

OTHER ELEMNT BOLT ADVANTAGES

APP-POWERED SET-UP

futurumshop.nl/wahoo

PERFECT VIEW ZOOM DATA FIELDS

QUICKLOOK LED INDICATOR LIGHTS

#inmyelemnt

PRELOADED MAPS

DUAL TECHNOLOGY

STRAVA LIVE SEGMENTS AND MORE


#MYCHALLENGE

#mychallenge #006 â&#x20AC;&#x153;Mijn challenge is nogal vreemd in vergelijking met de rest. Vijf jaar geleden ben ik gescheiden. Daarover heb ik destijds ruzie gekregen met een heel goede vriend. Het contact werd minder en liep uiteindelijk dood. Net voor de ellende begon, hadden we echter afgesproken om samen de Amstel Gold Race te rijden. Het kwam er door alle toestand nooit van. Nu het contact is hersteld, pakken we de draad op. We bereiden ons samen voor, hebben verschillende tochten uitgestippeld. De gezelligheid is weer als vanouds. De Amstel Gold Race rijden is eigenlijk bijzaak, ik doe het in de eerste plaats voor onze vriendschap.â&#x20AC;?

< 44 >

Vriendschap oppakken tijdens Amstel Gold Race Jouke Hoekstra (44) uit IJlst


#MYCHALLENGE

#mychallenge #007

Maratona dles Dolomites Wilgert Velinga (30) uit Amsterdam

“Ik wilde dit jaar beslist een zware tocht rijden. Niet in mijn eentje, maar samen met vrienden van het studentendispuut. Met z’n vieren. We hebben besloten de Dolomietenmarathon te fietsen, op aanraden van een van ons vieren die hem al eens heeft gereden. Uitfietsen moet in principe geen probleem zijn, maar het liefst wil ik een mooie tijd neerzetten: onder de zes uur en drie kwartier. Ik ben echter geblesseerd geraakt, dus gemakkelijk wordt het niet.”

< 45 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge #008

Maratona dles Dolomites Riena Tienkamp (53) uit Utrecht

â&#x20AC;&#x153;Het moet dit jaar de Dolomietenmarathon worden. Dat hebben we zo besloten met de leden van onze club. Ieder jaar kiezen we een doel en een bestemming: eerst hebben we onze fietsweek en die sluiten we af met een cyclo. Afgelopen jaar deden we La Marmotte. Dat ging goed, alleen de laatste klim was heftig, ook doordat we in de afdaling van de Galibier regen hadden. In het verleden heb ik de Sellaronda gefietst, in dezelfde omgeving als de Dolomietenmarathon. Het uitzicht is daar fenomenaal. Ik wist zeker: hier kom ik terug. Tegen de beklimming van de Giau zie ik best op. Letterlijk en figuurlijk.â&#x20AC;?

< 46 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge #009

Terugkomen op het oude niveau Steven Hartjes (55) uit Zaandam “Ik ben net hersteld van lymfeklierkanker en wil nu weer mijn oude vorm terugvinden. Voorheen fietste ik ruim zesduizend kilometer per jaar. Dat is best netjes, want ik moet het vooral van de weekenden hebben. Ik hoop dat dat nu ook gaat lukken. De eerste keer dat ik weer op de fiets zat, was ik al moe na een onschuldig ritje naar de supermarkt. Een poosje later zei mijn vrouw: ‘Probeer het eens op de racefiets’. Ik heb toen twintig kilometer gereden. Dat heb ik telkens iets uitgebreid. Nu zit ik al over de zestig kilometer en ben ik zover dat ik cyclo’s met onze renclub durf te plannen. Het is belangrijk een doel te hebben om naartoe te werken. Hoe het ook afloopt, het is al een overwinning dat ik er nog ben. Dankzij de steun van mijn gezin, vrienden en collega’s.”

< 47 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge #010

Fietstocht van Basel naar Gennep Theo Velemans (51) uit Gennep

“Eerder zijn we van Kuttingen in Limburg naar Uithuizermeeden in Groningen gereden. Dat was 416 kilometer in één dag. We vonden het niet gek genoeg, waarop we besloten om vanuit Gennep een rondje om het IJsselmeer te rijden. Dat was 501 kilometer. Nu is het ons doel om de grens opnieuw te verleggen met een rit van Basel naar Gennep. We gaan als training nog een keer onze kilometers draaien op Gran Canaria en ook rijden we ter voorbereiding naar Parijs. Met voldoende lange tochten moeten we het halen. Het voorzichtig uitgesproken doel is om binnen 36 uur te finishen.”

< 48 >


De volgende generatie tubeless banden. 70 g lichter. Sneller. Lekbestendiger. Revolutionair is de nieuwe MicroSkin techniek. Tubeless Easy. Verkrijgbaar in de maten 23-622 (235g), 25-622 (255g) en 28-622 (275g). www.schwalbe.com < 49 >


#MYCHALLENGE

#mychallenge

Een klassieker winnen Lars Boom (31), TeamLottoNL-Jumbo

Juichen in het voorjaar Wielerprofs zijn een nomadisch volk. Voortdurend uithuizig; hotelkamers en het fietszadel zijn hun thuis. Met een koffer vol wielerkleding achter zich aan zeulend, gaan ze hun doel achterna: juichen aan de meet. Lars Boom heeft één grote challenge: “Winst in een klassieker. Het moet er een keer van komen.”

< 50 >


#MYCHALLENGE

Afgelopen winter papte Lars Boom weer aan met een oude liefde: de cyclocross. Een discipline waarin hij in 2008 wereldkampioen werd. “Gewoon om een uitdaging in de winter te hebben. Om de winter goed door te komen. En om langzaam richting het grote doel te bewegen: goed zijn in de voorjaarsklassiekers. Vanaf Dwars door West-Vlaanderen wil ik er staan. Als je geen uitgesproken doelen hebt, wordt het best moeilijk om gemotiveerd te blijven. En om te blijven trainen.” Beste benen ooit Samen met zijn trainer probeert hij op het moment suprême in de vorm van zijn leven te verkeren. “Vorig jaar had ik in de Ronde misschien wel mijn beste benen ooit, maar eindigde ik als elfde. Daarna werd ik ziek.” Dit jaar wil hij meer, en dus ligt er druk op zijn schouders. “Dat is normaal. Ik ben kopman van een ploeg die dolgraag een klassieker wint. Afgelopen jaar zijn ze met Sep (Vanmarcke, red.) dichtbij geweest, maar is het niet gelukt. Het is nu aan mij om dat te proberen.” Strijden om regenboogtrui Mocht de grote vis nu binnen gehengeld worden, dan liggen er nog genoeg andere doelen. Voor zowel de korte als lange termijn. “Ik zou ooit nog heel goed willen zijn op een wereldkampioenschap. In Valkenburg, in 2012, werd ik al eens vijfde. Nu wil ik proberen nog iets korter te rijden. Dat zou leuk zijn. En de tijdritten moeten echt weer beter. Dat je niet te veel tijd verliest in tijdritten op tien of vijftien kilometer. Die ritten wil ik weer winnen zoals een paar jaar geleden.”

Palmares Lars Boom: wereldkampioen veldrijden (2008), Nederlands kampioen op de weg en tijdrijden (2008), etappe Vuelta (2009). Ronde van België (2009), prologen Ronde van Qatar en Critérium du Dauphiné (2011), etappe Tour de France (2014)

< 51 >


ASOLO SHIRT Dit shirt zit als een tweede huid door de nauwsluitende pasvorm en draagt zeer comfortabel dankzij het ademende en vochtregulerende materiaal. Spullen berg je op in de achterzakjes, voor waardevolle spullen zijn er aparte zakjes met rits en audio-uitgang.

PRO POWER BROEK Dankzij het Compressie Lycra materiaal worden de beenspieren optimaal ondersteund. Comfortabel door de naadloos mesh bretels, Lycra op de schouders en 80 mm gripper aan de onderzijde van de pijpen. De broek is voorzien van het nieuwe Carbon Orange zeem van 14 mm High-Impact Foam.

+

SHIRT + BROEK

â&#x201A;Ź 169.95 < 52 >

NU â&#x201A;Ź 109.95


< 53 >


G ir o 1 0 0 jaar

Op 13 mei 1909 startte op het Loretoplein in Milaan een wielerronde, die zou uitgroeien tot een van de populairste meerdaagse koersen wereldwijd. Verspreid over acht etappes trotseerden coureurs 2.448 loodzware kilometers. Dario Beni won. Dit voorjaar begint op Sardinië de honderdste Giro d’Italia. Drie weken lang viert Italië feest.

La centesima volta

< 54 >


G ir o 1 0 0 jaar

‘We omarmen heel Italië. Het vaderland wordt van zuid naar noord doorkruist. Waar de laars zich verbreedt, gaat het kriskras heen en weer om het landschap te vieren en de geschiedenis van de Giro te eren.’ Koersdirecteur Mauro Vegni

< 55 >


T eam L o tt o N L - J umb o

< 56 >


T eam L o tt o N L - J umb o

Steven Kruijswijk sleutelt aan tijdrit op Alkmaarse baan

Dromen van het roze Bijna was het zijn Giro d ’Italia. Maar bijna telt niet in de vaak meedogenloze sportwereld. Niet de roze trui, maar een ribbreuk hield Steven Kruijswijk vorig jaar over aan de Giro d’Italia. Dit keer wil hij in Milaan alsnog op de hoogste trede staan. In de voorbereiding op de honderdste Giro bezocht FuturumMag. met Kruijswijk een baantest van Team LottoNLJumbo in Alkmaar.

Iedere honderdste telt in de wielersport. Ploegleider Merijn Zeeman van Team LottoNL-Jumbo weet het als geen ander. Primož Roglič miste in de proloog van de jongste Giro d’Italia de overwinning op 0,022 seconde. Met een minuscule aanpassing aan de fiets of een iets andere houding (een fractie minder luchtweerstand, dus een snellere tijd) had de Sloveen mogelijk wél juichend op het podium gestaan. “Het heeft niet zo veel zin om terug te kijken. We moeten door. De baantest van vorig jaar heeft er in ieder geval voor gezorgd dat hij tweede werd in de proloog en later zelfs een tijdrit kon winnen”, zegt Zeeman, die vanaf de zijkant zijn renners volgt op de houten ovaal.

Realtime inzicht Op een dag als deze zijn renners in tweetallen actief op de baan. Ze rijden om de beurt zes à zeven runs van elk tien ronden. De begeleiding meet veel aspecten: de luchtdichtheid in de velodroom, het gewicht van de renner inclusief fiets en zelfs de bandendruk. De lucht in de banden moet immers constant blijven om betrouwbare resultaten te krijgen. Als alle andere variabelen vast staan, blijft er een over: de luchtweerstand. Een wijziging in de houding van de renner of in de afstelling van de fiets kan significante verschillen opleveren. “We beginnen met een baserun, een nulmeting. Van daaruit werken we toe naar verschillende houdingen of passen we de

< 57 >


T eam L o tt o N L - J umb o

materialen aan. De renner verandert bijvoorbeeld van helm, er gaat een spacer bij in de stuurkolom, we verstellen het zadel of de renner doet extra moeite om zich kleiner te maken”, zegt Gerard Rietjens, innovatiemanager bij de ploeg. Op een scherm langs de baan ziet de begeleiding hoe de renner in de nieuwe situatie presteert: bewegende lijnen op een monitor die doen denken aan een ziekenhuisbehandeling tonen realtime de snelheid, kracht en luchtweerstand. “Als je ook maar iets met je hoofd omhoog schiet, zie je dat de luchtweerstandswaarde omhoog gaat.” Tientallen extra watts Met haast militaire precisie gaan de stafleden van Team LottoNL-Jumbo te werk. Als de mannen in de baan zijn, volgt de begeleiding de lijnen op het scherm en maakt Rietjens opnames van de renner. Ook dat beeldmateriaal levert nieuwe inzichten op. “Het wordt steeds gemakkelijker om zaken te meten. Kijk hier: ik sta nu met een tablet te filmen. Vroeger hadden we een kist met vijf grote camera’s mee”, zegt hij. “Plus: het is gemakkelijker om zaken te modelleren, we snappen er steeds meer van. Daarnaast krijgen we andere fietsen, andere helmen. Het is het totaalplaatje dat ervoor zorgt dat we stappen kunnen maken. Ook met renners die al langer meegaan en vaker zo’n test hebben gehad.” De ene renner in het geelzwart boekt grote vooruitgang in de testomgeving, de andere verbetert op details. “De winst hangt af van welke renner je voor je krijgt. Is hij al vaker op de baan gezet voor een betere aerodynamica of komt hij

voor de eerste keer? Is hij bekend met de tijdritfiets of is hij nieuw bij de ploeg? Het voordeel kan oplopen tot tientallen watts bij iemand die je voor de eerste maal ziet. Als je weet dat elke tien watt extra drie seconden winst op een vlakke kilometer oplevert, dan is de winst in een tijdrit van veertig kilometer aanzienlijk.” Het werk van de mannen achter de rekentafel is belangrijk, maar niet heilig. Er komt meer bij kijken om renners sneller te maken in hun tijdritten. Gevoel blijft een niet uit te vlakken factor. “Het traditionele idee dat een renner steeds dieper, dieper, dieper moet zitten, is inmiddels wel achterhaald.” De begeleiding streeft juist naar maatwerk per renner. Op de pelouse van de wielerbaan wordt de tijdrithouding van Primož Roglič tot een gewenste, acceptabele vorm gekneed. Flessen water ondersteunen zijn armen. Rietjens: “Je kunt iemand heel exotisch op de fiets willen zetten, maar als hij zijn kracht niet kwijt kan, hebben we natuurlijk niets bereikt. De meest aerodynamische houding is niet per definitie ideaal. We zoeken naar een positie waarin de renner maximale kracht kan leveren en minimale weerstand heeft. Dat is het spelletje dat we telkens spelen.” Schoolvoorbeeld Eenmaal van de wielerpiste is het aan de renner om te trainen. Om de positie op de aangepaste fiets eigen te maken. Merijn Zeeman noemt Koen Bouwman, vorig jaar voor het eerst een heel seizoen renner bij Team LottoNL-Jumbo, op dat vlak een schoolvoorbeeld. “Koen dacht dat hij geen goede tijdrit kon rijden. We zetten

< 58 >


T eam L o tt o N L - J umb o

< 59 >


T eam L o tt o N L - J umb o

hem goed op zijn fiets en wat bleek: hij was in theorie kansrijk voor mooie uitslagen. Mathieu Heijboer zei me: ‘Opgepast, we hebben weer een tijdrijdertje in huis’. Koen is erin gaan geloven en heeft daarop getraind. In de tijdrit in de Ronde van Zwitserland werd hij twaalfde, enorm knap voor een neoprof. Natuurlijk, hij moest er heel hard voor fietsen. Maar ons team van experts heeft er veel aan bijgedragen.” In vervolgsessies op de baan kunnen Koen Bouwman en andere renners nog meer progressie boeken. De inzichten reiken steeds verder, het materiaal wordt innovatiever. Wetende dat ook de concurrentie zoekt naar marginale tijdwinst, is het volgens Team LottoNL-Jumbo belangrijk om in dit soort testen te blijven investeren. Zeeman: “We proberen dit, we proberen dat, ook vanuit een wetenschappelijke benadering. Het lukt steeds om er wat tijd vanaf te halen.” Altijd pijn lijden De baantest van Steven Kruijswijk is vooral bedoeld om een selectie te maken in het materiaal. De begeleiding wil nagaan of

een andere framemaat van de Bianchi-tijdritfiets beter uitpakt. Bovendien moet een keuze gemaakt worden in de tijdrithelm. Sinds dit seizoen rijden de mannen van Team LottoNL-Jumbo met Lazer. “Het is even kijken welk model het beste bij me past. Het effect van een helm is voor iedereen anders. In de Giro wil ik straks in ieder geval geen tijdsachterstand oplopen, liever nog wat winst pakken. Op zich was mijn tijdrit vorig jaar al goed. Maar als je daarin nog wat seconden kunt winnen door iets te veranderen in het materiaal, is dat mooi meegenomen.” Kruijswijks houding op de tijdritfiets wordt met rust gelaten. “Ik heb deze test nu verschillende keren gedaan. We waren en zijn tevreden over mijn positie. Soms moet je het gewoon laten zoals het is”, zegt hij tussen twee testen door. “Voor mij is het meer een kwestie van trainen op de tijdritfiets. Dat is ook belangrijk. Je kunt wel tien minuten in een snelle positie zitten, maar je moet ook consistent zijn, je positie de hele tijdrit kunnen vasthouden. Tijdrijden is nooit comfortabel. Je gaat volle bak en dat is altijd pijn lijden. Het hoort erbij, maar je moet het wel zo draaglijk mogelijk weten te maken.”

< 60 >


CERAMICOOL ENGINEERS OF ACTIVE LAYERS SINCE 1946

POWERED BY CERAMICOOL

COOLS THE SKIN BY UP TO 1°C PROTECTS SKIN FROM UV RAYS BREATHABILITY & COMFORT


T eam L o tt o N L - J umb o

Verschillen in tijdrit Tijdens de baansessie trekt Kruijswijk samen op met Jurgen Van den Broeck, die is aangetrokken om hem straks over de Italiaanse bergtoppen te loodsen. Als de een zijn run van tien ronden erop heeft zitten, gaat de ander het Alkmaarse hout op. “De tijdrit is dit jaar een belangrijke discipline,”zegt Kruijswijk als zijn Belgische steun en toeverlaat de testronden draait, “in totaal rijden we bijna zeventig kilometer tegen de klok. Op zo’n afstand kunnen behoorlijke verschillen ontstaan. Als renners als Tom Dumoulin meedoen, moet je dat onderdeel als belangrijk beschouwen. Een halve minuut achterstand in een tijdrit, heb je bergop niet zomaar teruggepakt.” De eerste van twee Giro-tijdritten is lastig met een glooiend profiel. Richting de finish naar Montefalco loopt het parcours in de laatste vierenhalve kilometer licht op. De tweede tijdrit, op de slotdag, is vlak. Kruijswijk verkende inmiddels gedeeltes van de honderdste Giro, maar van het tijdritparcours zag hij nog niets. Mogelijk gebeurt dat alsnog. Leren in het roze In de aanloop naar de Giro trekt Team LottoNL-Jumbo alle registers open om Kruijswijk zo goed mogelijk klaar te stomen. Eindwinst is het hoofddoel. “Je bent er steeds mee bezig om die Giro zo goed mogelijk te laten verlopen.” Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding, misschien wel het allerbelangrijkste, ligt inmiddels achter hem, namelijk ervaring. Het meemaken van hoogte- en dieptepunten in de voorbije Giro was van onschatbare waarde en kan hem helpen om op het podium te komen. De Giro van 2016 was een leermoment. “Als team weten we nu wat het is om aan de leiding te staan in een grote ronde. En wat ervoor nodig is om hem tot een goed einde te brengen. Ook de tekortkomingen zijn duidelijk geworden. Voor mezelf weet ik nu beter hoe ik moet omgaan met het dragen van de leiderstrui.” Roze is volgens Kruijswijk niet te vergelijken met geelzwart. “Je wordt behoorlijk geviseerd, iedereen wil je positie aanvallen. Het is heel anders dan wanneer je vijfde staat in het klassement. Eerste staan weegt veel zwaarder, want iedereen achter je is gevaarlijk. Je moet keuzes maken wie je wel en niet achtervolgt. Daar komt meer bij kijken. Je moet meer nadenken hoe je het aanpakt. Je gaat uit van een bepaalde wedstrijdtactiek, je bespreekt vooraf wat er kan gebeuren, maar in koers ben jij degene die het moet doen.” Grotere ambities Kruijswijks val in de afzink van de Colle d’Agnello, waarvan beelden de hele wereld over zijn gegaan, had volgens hem vrijwel niets met druk of onervarenheid te maken. “Ik zat in een redelijk goede situatie op dat moment. We waren met drie man voorop, het ging op het scherp van de snede. Er werd voluit gekoerst. In zo’n situatie komt er altijd wat druk en stress om de hoek kijken, maar dat is niet de verklaring. Ik ging te hard de bocht in en nam hem iets te ruim. Daardoor kwam ik in

< 62 >


T eam L o tt o N L - J umb o

die greppel. Dat foutje werd hard afgestraft. Heel hard zelfs. Het overkwam me.” Kruijswijk heeft de beelden ettelijke keren teruggezien. “Ik heb bewezen dat ik goed kan zijn in een grote ronde, dat ik kan winnen. Alleen is het de teleurstelling die overheerst. Door een fout in de afdaling heb ik het niet kunnen afmaken. Ik ben niet op waarde geklopt maar door eigen toedoen. Dat is heel zonde.” Van een morele winnaar wil hij echter niet spreken. Degene die na de finish in Milaan het roze om zijn schouders heeft, is volgens

hem de enige terechte winnaar. “Ik kan er wel motivatie uithalen dat ik een van de besten in koers was. En dat ik de situatie bergop steeds onder controle had. Dat neem ik mee naar dit jaar.” Geen mens hoeft Kruijswijk op scherp te zetten voor de jubileumeditie van de Giro. “De Giro van vorig jaar heeft mijn ambities alleen maar groter gemaakt. Je start natuurlijk altijd met een bepaalde verwachting, alleen ditmaal wil ik meer. Na afgelopen jaar mag ik dromen van roze. Met een ander doel starten, zou niet logisch zijn.”

< 63 >


T eam L o tt o N L - J umb o

< 64 >


THE WORLDâ&#x20AC;&#x2122;S MOST ADVANCED SADDLES

Working closely with engineers from Airbus Group Innovation and utilising Additive Layer Manufacturing technology we created a super lightweight saddle design previously considered unachievable using carbon material.

Based on our award winning Scoop saddle, the Line uses a split, single piece, full-length pad with a central relief channel to relieve pressure on the pudendal artery.

The Scoopâ&#x20AC;&#x2122;s flexible base, vacuum bonded upper, and custom design rail combine to achieve the perfect balance of comfort, performance and simplicity. Available in 3 profiles to suit any riding position and every type of rider.

< 65 >

The Cell is designed for a more upright riding position. Unique air sprung cells distribute weight evenly, providing unrivalled all day comfort. Unlike foam or springs, the pyramid cells depress evenly as weight is applied.

Shorter in length than a traditional saddle and featuring a centralised relief channel, bottle mount and bike hanger the Tri is designed to suit the specific requirements of triathlon and time trial.


T eam L o tt o N L - J umb o

Team LottoNLJumbo FANS Je bent FAN en daar ben je trots op

< 66 >


T eam L o tt o N L - J umb o

FAN lidmaatschap Steun Team LottoNL-Jumbo komend wielerseizoen en word Official FAN! De inkomsten uit het FAN lidmaatschap worden ingezet om talentvolle renners aan te trekken. Je betaalt jaarlijks slechts € 10,- waarmee jullie, als FANS, een substantiële bijdrage leveren aan de samenstelling van een succesvolle wielerploeg. Help jij mee? Als FAN profiteer je van veel voordelen! Deze wil je niet missen.

ACTIE Wil jij mee als VIP naar de Giro d’Italia? Bestel in maart of april een Team LottoNL-Jumbo Replica wielershirt op FuturumShop.nl en maak automatisch kans op 2 VIP Tickets in een volgauto van de ploeg tijdens een etappe in de Giro d’Italia. De winnaars worden 1 mei bekend gemaakt. Deze actie is mogelijk gemaakt door Shimano.

FAN lidmaatschap • Ontvang maandelijks de Team LottoNL-Jumbo FAN nieuwsbrief • Profiteer van niet te missen FAN Shop deals • Maak kans op 2 x 2 plaatsen in de Team LottoNL-Jumbo VIP-wagen • Maak kans op gesigneerde items van renners • Stel je vraag aan een Team LottoNL-Jumbo renner via WhatsApp • Exclusief toegang tot FAN Events • Exclusieve kortingsacties • FuturumShop Waardebon t.w.v. € 10,- als welkomstcadeau • Gratis presentje t.w.v. € 7,95 in het FAN Clubhuis tijdens de Tour de France FuturumShop.nl/TeamLottoJumbo

< 67 >


bikefitting

Bepaal je ideale fietspositie en voorkom fysieke ongemakken!

BIKEFITTING DIT JAAR HEBBEN WE AL MEER DAN 1.000 KLANTEN PERFECT OP DE FIETS GEZET. Een goede FIETSPOSITIE kan blessures voorkomen en het rijcomfort verhogen. Voor elk type fietser - beginner, toerfietser of wedstrijdfietser - is er een meting beschikbaar. De metingen vinden plaats in onze FUTURUMCLUBS.

Onlangs maakte een van onze klanten mee dat ze haar trapefficiĂŤntie dankzij een professionele bikefitting met pedaalanalyse met 27 procent verbeterde. Met dezelfde krachtsinspanning, meer voorwaartse snelheid genereren. Dat is pure winst!

< 68 >


bikefitting

STANDAARD

PROFESSIONEEL

PROFESSIONEEL

PEDAAL-ANALYSE

€ 95.00

PROFESSIONEEL plus

VIDEO-ANALYSE

€ 195.00

€ 195.00

€ 295.00

Voorkom blessures, rug- en zadelpijn met de basis test

Een zeer volledige test die direct effect heeft op je prestaties

Een zeer volledige test die direct effect heeft op je prestaties

De meest uitgebreide meting inclusief video-analyse

45 tot 60 min.

2 tot 2.5 uur

2 tot 2.5 uur

3 uur

Intake

Intake

Intake

Intake

Voetmeting

Voetmeting

Voetmeting

Voetmeting

Afstelling schoenplaatjes

Afstelling schoenplaatjes

Afstelling schoenplaatjes

Afstelling schoenplaatjes

Zadelanalyse

Zadelanalyse

Zadelanalyse

Zadelanalyse

Statische meting

Statische meting

Statische meting

Statische meting

Dynamische analyse

Dynamische analyse

Dynamische analyse

Dynamische analyse

Ideale zadelterugstand

Ideale zadelterugstand

Ideale zadelterugstand

Ideale zadelterugstand

x

Vermogensanalyse

x

Vermogensanalyse

x

Meting effectief vermogen

x

Meting effectief vermogen

x

Analyse traptechniek

x

Analyse traptechniek

x

Analyse kracht pedaal

x

Analyse kracht pedaal

x

x

Video-analyse flexibiliteit

Video-analyse flexibiliteit

x

x

Video-analyse fietsstijl

Video-analyse fietsstijl

x

x

Video-analyse bewegingsrange

Video-analyse bewegingsrange

Bespreking van de uitkomsten

Bespreking van de uitkomsten

Bespreking van de uitkomsten

Bespreking van de uitkomsten

FUTURUMZEKER Gratis Bikefitting bij aankoop van een racefiets of mountainbike Wil jij perfect op je nieuwe fiets zitten? Kom dan naar de FuturumClub en voor € 95,krijg je na uitvoerige analyse de juiste fietshouding aangemeten. Schaf je hierna bij FuturumShop een nieuwe fiets aan? Dan storten wij de betaalde € 95,- terug op jouw rekening! Zo weet je zeker dat jij de juiste fiets hebt besteld én dat je perfect op je nieuwe fiets zit. Is het voor jou ook altijd zoeken naar een gaatje in de agenda? Neem telefonisch contact op om een tijdstip af te spreken. Wacht niet te lang, want we ontvangen al veel aanmeldingen.

< 69 >

club


D uurzaamheid

Vurig betoog van Harmen van der Meulen, oprichter FuturumShop

DE GREEN MILE Schone lucht en weg met die scheurende dieselbusjes. Wij gaan veertig procent van de pakketten per fietskoerier bezorgen! een pakketje een diesel slurpende, vervuilende bestelwagen geweest. En als PostNL niet massaal zijn bezorging had uitbesteed aan ZZP’ers, dan was het vandaag makkelijker geweest een duurzaam netwerk vlot uit te rollen.

Online shops zijn de laatste vijftien jaar uitgegroeid tot een fantastische bedrijfstak. Ze hebben een sterke bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van Nederland. Zoals China van een landbouwstaat uitgroeide tot een welvarende mogendheid gericht op het produceren van goederen, zo heeft de e-commerce branche in Nederland zich van niets ontwikkeld tot een branche met grote impact op ons dagelijks. Online shops hebben alle Nederlanders toegang gegeven tot veel producten en diensten. Keerzijde Waarom de vergelijking met China? Om ook de keerzijde van e-commerce te belichten. Waar grote steden in China kampen met luchtvervuiling, dragen online shops in Nederland onnodig bij aan een slechtere kwaliteit van de lucht die wij inademen. Dieselbusjes rijden af en aan en op inefficiënte wijze worden de pakketjes door veel verschillende vervoerders afgeleverd. Het aantal bewegingen neemt steeds verder toe. Same day delivery maakt de inefficiëntie en het aantal bewegingen van luchtvervuilende busjes alleen maar groter. Ook richten retailers steeds vaker eigen logistieke netwerken in. Het aantal vervoersbewegingen neemt toe en hiermee ook de uitstoot van fijnstof en andere ongezonde stoffen. Het behoeft geen betoog dat een gezonde lucht beter is voor onszelf en onze kinderen. Gelukkig nemen steeds meer mensen de verantwoordelijkheid dit probleem aan te pakken en op te lossen. Bezorgfietsen Vóór het online tijdperk had Nederland een van de schoonste bezorgnetwerken ter wereld: de postbode die elke dag op zijn fiets de post bezorgde. De afgelopen vijftien jaar is dit netwerk afgebouwd en geminimaliseerd. Dat is jammer. Als diezelfde postbode eerder was uitgerust met bezorgfietsen met grote inhoud, dan was nu niet de standaard voor aflevering van

Stilstaan in de tijd Ook de andere bezorgers bewegen niet mee. Waar DHL in 2013 nog driftig publiceerde over hun netwerk van zestig fietskoeriers (wereldwijd) lijkt sindsdien de tijd stil te staan. Van de grote bedrijven, waar aandeelhouderswaarde op nummer één staat, mogen we het wellicht niet verwachten. Aankondigingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen lijken vooral bedoeld voor de bühne; de manier van zakendoen verandert niet of nauwelijks. Groene logistiek Online shops moeten hun verantwoordelijkheid zelf nemen. Zoals enkele ondernemers vijftien jaar geleden erin geloofden dat je de retail op zijn kop kon zetten met verkoop via internet, moeten de huidige grote webshops er nu in geloven dat ze de logistieke wereld kunnen veranderen met groene logistiek. Alle grote shops samen zijn in staat om slimme, groene logistieke startups en alternatieve, groene vervoersmiddelen te laten groeien. Als we er met zijn allen voor gaan! FuturumShop wil daarin graag het voortouw nemen. Naar mijn mening moet elk pakketje binnen de stad met de fiets worden afgeleverd. Daarom is ons doel dat medio 2017 40 procent van al onze bestellingen per fietskoerier wordt bezorgd. Goedkoper Natuurlijk ontkomen we nu nog niet aan de grote vervoerders, maar we kunnen hen wel de keuze geven zeer snel mee te groeien in de ambitie elk pakketje groen te laten bezorgen. En uiteindelijk gaat het ook om de pegels: groene bezorging is

< 70 >


D uurzaamheid

FUTURUMSHOP - OP NAAR 100% BEZORGING PER FIETS

DE ROUTE VAN EEN DUURZAAM EN SNEL PAKKETJE Jij plaatst een bestelling

11:00

Bestelling wordt ingepakt

Kan het pakketje per fietskoerier? Ja! Hoera, het wordt een duurzame bezorging

Auto op groen gas haalt bestelling op bij FuturumShop

DEZE STAPPEN ZETTEN WIJ!

Pakketje wordt afgeleverd bij hub aan de rand van jouw stad

40% Wij gaan dit jaar 40% van de pakketten per fietskoerier bezorgen!

12:00

Fietskoerier haalt pakketje op bij hub

Alles wordt zo klein mogelijk verpakt

Wij gebruiken zo min mogelijk plastic

19:00

Fietskoerier levert jouw bestelling gratis af

Voor 12:00 uur besteld, vanavond GRATIS in huis!

goedkoper. De fietsnetwerken in grote steden zijn nu al in staat onder de tarieven van PostNL pakketjes same day te bezorgen. Wat als de overheid de stad simpelweg afsluit voor bestelbusjes en via hubs bij snelwegen de pakketten over de steden worden uitgefietst? Gaat dit duurder of goedkoper worden? Ik denk goedkoper! De green mile De last mile (het laatste stukje in de logistiek tot bij jou aan de deur) is nu enorm inefficiënt en hierdoor kostbaar en belastend voor het milieu. Moeten we dit niet heel snel oplossen? Grote vervoerders willen niet samenwerken. Geef hen dan het recht tot aan de rand van de stad te rijden en laat de last mile over aan fietskoeriers. Het kan en steeds meer mensen willen dit. Wij horen regelmatig van consumenten dat zij zich aan onnodig grote pakketten – en dus het verzenden van lucht – ergeren. De volgende irritatie betreft de grote hoeveelheid bestelbusjes in de straat; als je bij drie webshops bestelt, moet je vaak ook op drie vervoerders wachten. Dat zorgt voor veel ergernis, het is niet wat we willen.

van bezorgen. En we proberen zelf de milieubelasting van onze werkzaamheden maximaal te verlagen. Eerlijk gezegd: elke toename van bewustzijn en aanpassing heeft ons geld bespaard. Of het nu gaat om scheiden van afval, slimmer omgaan met energie of bezorgen van pakketjes met een fietskoerier. Denken aan het milieu scheelt gewoon geld. En het wordt gewoon veel leuker als jouw bestelling door een fietskoerier wordt bezorgd! Deel jij onze visie? Steun ons bij het maken van deze stappen! FuturumShop.nl/Duurzaamheid

Concrete stappen Gesteund door een groeiend aantal webwinkels schrijf ik dit betoog. We gaan ervoor! Vanuit FuturumShop werk ik de samenwerking met fietskoeriers de komende tijd verder uit. Ik eis van PostNL een snelle verandering van de manier < 71 >


De perfecte schakel tussen voet en pedaal De fietsschoen is de schakel tussen jouw voet en het pedaal om de kracht over te brengen. De vernieuwde AGU schoenencollectie bestaat uit verschillende scherp geprijsde modellen, van een functioneel basisniveau tot geavanceerde raceschoenen van technisch hoogstaande materialen.

De vijf nieuwe modellen hebben een krachtige uitstraling en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De 400 Classic lijn bestaat uit een race- en een MTB-schoen van PU-leather met ademende mesh inserts en een stijve zool. De race en MTBschoen in de 500 Sports-lijn zijn tevens voorzien van een Velcro strap sluiting in combinatie met een Micro buckle om de schoen optimaal om de voet te laten sluiten. De R600 Performance raceschoen is het high-end model met een naadloos design met mesh inserts voor extra ademend vermogen en een Micro Dial sluiting voor de perfecte fit om de voet. De stijve Nylon fibre glass zool verdeelt de kracht op het pedaal perfect over de gehele schoen. Bij aankoop van een van de nieuwe modellen AGU schoenen ontvang je nu een paar Pro Summer sokken gratis!

109,95

89,95

69,95

FUTURUMSHOP.NL/AGU


AREODYNAMIC DESIGN

AIR FLOW

HOT AIR EXTRACTORS


FUTURUM is er voor de gepassioneerde wielrenner en mountainbiker die zich uitdagende doelen stelt, hard traint en geen excuses kent. Die telkens weer op de fiets stapt, hoe zwaar de omstandigheden ook zijn. Topkwaliteit tegen scherpe prijzen. 100 procent tevredenheidsgarantie. Altijd snelle en gratis verzending. Levenslange garantie. Een jaar lang retourrecht. Dat is onze belofte aan jou. Profwielrenners staan achter FUTURUM. Zij die jarenlang het wielerpeloton kleur hebben gegeven, dragen bij aan de inspiratie, denken intensief mee bij de ontwikkeling van FUTURUM en delen het enthousiasme. FUTURUM is duurzaam! Stoffen worden zorgvuldig gekozen en gerecycled. Verpakking en drukwerk zijn van gerecycled materiaal. Kleding is â&#x20AC;&#x2DC;100 procent made in Europeâ&#x20AC;&#x2122; en 40 procent van de bestellingen wordt per fietskoerier afgeleverd. FUTURUM is exclusief verkrijgbaar bij www.futurum.cc FuturumClub Amsterdam FuturumClub Apeldoorn FuturumClub Utrecht

< 74 >


FUTURUM

Maarten Tjallingii

#mychallenge < 75 >


FUTURUM

FUTURUM JERSEY SHORT SLEEVE JORIS Stijlvol aan de top van jouw #mychallenge Verkoelt bij hitte dankzij Coldblack technologie Ergonomisch ontwerp, sluit perfect aan op het lichaam Topkwaliteit vanwege zeer hoogwaardige stoffen 79.99

< 76 >


FUTURUM

< 77 >


FUTURUM

#mychallenge < 78 >


FUTURUM

< 79 >


FUTURUM

Bib shorts

Meer dan ‘broek met dikke lap stof’ Exploderende bovenbenen, kramp in de kuiten, brandende longen die schreeuwen om zuurstof. Als fietser rijd je de pijn tegemoet. Zonder enige vrees. Waarom zou je anders uit eigen wil de Stelvio of Mortirolo bedwingen? Stiekem genieten we er zelfs van. Er is echter één pijn die we het liefst ver bij ons vandaan houden: die aan het zitvlak. Een goede koersbroek maakt verschil.

Wie in een cyclo bij de beesten heeft afgezien, kijkt na de streep met nog meer voldoening terug op de helse kilometers die achter hem liggen. Dankzij je sterke geest heb je door de pijngrens heen kunnen fietsen. Hoe anders is het met zadelpijn. Ogenschijnlijk klein leed, maar met enorme gevolgen. Het leidt af, haalt het plezier weg en kan die ene tocht in Limburg of de Vogezen compleet vergallen. Drie lagen Een goede koersbroek kan het probleem voor een deel voorkomen. De hamvraag is natuurlijk: wat is goed? Een van de belangrijkste aspecten is de zeem. Een goede zeem is meer dan enkel een dikker stuk stof rond het zitvlak. Fabrikanten hebben hier studie van gemaakt. Ook hier geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Bij FUTURUM zochten de ontwikkelaars naar een zeem van topkwaliteit die zo veel mogelijk amateurwielersporters comfort biedt en onder alle weersomstandigheden blijft functioneren. Na uitgebreide tests en terugkoppeling van gebruikers weet FUTURUM dat ze daarin is geslaagd. Voor mannen en vrouwen zijn er aparte zemen. De lichaamsbouw is immers anders. De zeem van FUTURUM is opgebouwd uit drie lagen. De binnenste is een ‘geheugenlaag’ van schuimrubber: als je even uit het zadel komt, behoudt de zeem zijn vorm en blijft de broek op dezelfde plek. De tweede laag absorbeert schokken en trillingen. En in de buitenste laag zitten carbonvezels verwerkt. Die hebben een antibacteriële werking en helpen ontstekingen te voorkomen.

Strak op de huid Naast de zeem zelf is ook de pasvorm allesbepalend. De broek moet lekker strak om het lichaam zitten en op zijn plek blijven. De bretels van de bib shorts zorgen hiervoor, net als de broekbanden met antislip. Er is niets vervelender dan broekspijpen die ‘opkruipen’, waardoor ook nog de beenstukken die je eventueel draagt los kunnen komen. Het materiaal bepaalt voor een groot deel of de bib shorts al dan niet bevalt. De broek moet weliswaar nauw aansluiten, maar hij mag de bewegingsvrijheid niet beperken. Je wilt dus elastisch materiaal. Bij voorkeur met zo min mogelijk naden, want die kunnen tijdens een rit gaan schuren en irriteren. Dus hoe minder naden, hoe beter. En als ze er toch zitten, dan graag plat gestikt en zacht. De meeste fietsers opteren van oudsher voor een zwarte wielerbroek. Op zich is dat prima. Wel heeft zwart de eigenschap warmte vast te houden. Als je een toertocht onder zonnige omstandigheden rijdt, kan dat onprettig zijn. FUTURUM gebruikt daarom Coldblack technologie, die de temperatuur regelt. Warmte wordt afgevoerd of juist vastgehouden. Het lichaam spaart zo kostbare energie. De energie die je kunt benutten om bergop nog een tandje bij te schakelen!  

< 80 >


FUTURUM

Maarten Tjallingii

#mychallenge < 81 >


FUTURUM

FUTURUM BIB SHORTS JORIS V ORIGINAL

FUTURUM BIB SHORTS PEPIJN II

De beste zwarte koersbroek voor de lange ritten Topkwaliteit FUTURUM RPS Comfort Skyve zeem Houdt warmte en uv-straling tegen dankzij Coldblack technologie 100 procent tevredenheidsgarantie

Klassieke koersbroek met stijlvol design Perfect aangesloten pasvorm Ergonomisch gevormde Comfort zeem van uitstekende kwaliteit Scherpste prijs-kwaliteitverhouding

97.99 49.99 < 82 >


FUTURUM

< 83 >


FUTURUM

Maarten Tjallingii

#mychallenge < 84 >


FUTURUM

FUTURUM BASE LAYER JORIS Without a challenge you wonâ&#x20AC;&#x2122;t sweat Voert vocht af dankzij golvende weefstructuur Rondgebreid materiaal voorkomt irritatiepunten, dus uiterst comfortabel Geschikt voor een wijde range aan sporten Vanaf 24.99

< 85 >


FUTURUM

< 86 >


FUTURUM

#mychallenge < 87 >


FUTURUM

FUTURUM JERSEY MARA

FUTURUM BIB SHORTS MARA

Het wielershirt waarmee je gezien wilt worden Stijlvol en ergonomisch ontwerp, sluit perfect aan op het lichaam Verkoelt bijhitte dankzij Coldblack technologie Topkwaliteit vanwege zeer hoogwaardige stoffen

Geen training te lang voor deze stijlvolle koersbroek Topkwaliteit FUTURUM RPS Comfort Skyve zeem Houdt warmte en uv-straling tegen vanwege Coldblack technologie Pasvorm wordt enorm goed beoordeeld

Vanaf 79.99

89.99

< 88 >


FUTURUM

FUTURUM MERYL SKINLIFE SOCKS MARA Maak jouw outfit compleet Extra duurzaam en bescherming op hiel en tenen Voorkomt geurtjes en zijn sneldrogend 100 procent gemaakt in Italië 12.99

< 89 >


FUTURUM

#mychallenge < 90 >


FUTURUM

4 SEASONs Altijd door Het voorjaar nodigt uit om meer te gaan fietsen. Toch kan het weer soms onberekenbaar zijn. FUTURUM heeft daarom een nieuwe kledinglijn: 4 SEASONS. Voor als de wind en regen het winnen van de aangename voorjaarszon.

< 91 >


FUTURUM

Als de temperaturen dit voorjaar lager zijn dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar of als het vijf dagen op rij plenst, dan zijn de meeste fietsers somber gestemd. En dat is te begrijpen. Ze willen naar buiten: de Limburgse heuvels opvreten, langs de Noord-Hollandse duinstranden met de kop tegen de wind in beuken of genieten van de Veluwse heide. Kou en regen passen niet in het beeld dat de fietser zich voorstelt bij het ideale wielervoorjaar.

FUTURUM 4 SEASONS maakt fietsen onder de vaak wisselvallige omstandigheden in Nederland en BelgiĂŤ een stuk prettiger. Met 4 SEASONS KLEDING VAN FUTURUM kan de training altijd doorgaan. Het is de perfecte aanvulling op, of beter gezegd: de basis van je wielergarderobe.

Leverbaar vanaf april 2017 < 92 >


FUTURUM

FUTURUM 4 SEASONS kleding is gemaakt van het ultieme materiaal. Bij de ontwikkeling heeft FUTURUM veel tijd uitgetrokken voor research. De kleding heeft een hoog waterdichtheidsniveau, is ademend, zeer elastisch en voorzien van gesealde stiknaden. Je gaat altijd veilig de weg op vanwege de stijlvolle reflectieelementen. Bij tests is gebleken dat de kleding UITSTEKEND dienst doet bij kou en regen, maar ook bij uiteenlopende temperaturen van plus vijftien graden tot onder het vriespunt.

Hand made in Europe

< 93 >


FUTURUM

FUTURUM SUNGLASSES Kies de variant die past bij jouw outfit Keuze uit Photochromic of Standaard glazen (smoke, orange, transparant) Onverwoestbaar zwart, wit of fluor frame Verstelbare brilpootjes en neusstuk voor optimale pasvorm Spare parts of andere kleurcombinaties los verkrijgbaar Scherpste prijs-kwaliteitverhouding Vanaf 34.99

< 94 >


< 95 >


FUTURUM

FUTURUM PASSO DELLO STELVIO CHALLENGE De legendarische Stelvio, Mortirolo en Gavia staan bij velen hoog op de #mychallenge wishlist. Een onvergetelijke wielervakantie, de ultieme uitdaging voor 2017. Gaat je hartslag al omhoog, wil jij mee? Het kan met FUTURUM en TUI SPORTS. WWW.FUTURUM.CC

Stelvio, Mortirolo én Gavia in één rit Vanuit Bormio de Italiaanse bergen op! Passo dello Stelvio, Passo del Mortirolo en Passo di Gavia liggen in het vooruitschiet. Tijdens deze wielervakantie haal je je hart op met haarscherpe haarspeldbochten en stijgingspercentages die boven de 10 procent uitkomen. Maar ook: spectaculaire uitzichten. Daag jezelf uit door je in te schrijven voor deze challenge. Liever iets minder uitdagend? Vanuit het hotel in Bormio lonken ook routes met meer geleidelijke stijgingspercentages.

Waarom deze challenge? • Stelvio, Mortirolo én Gavia in één rit • 100 procent zeker van je startnummer • 4 of 8 dagen fietsen in de Dolomieten • Je hotel op een steenworp van de start • Verblijf op een schitterende locatie • Volledig verzorgde reis

< 96 >


FUTURUM

Programma Je komt op zondag 18 of donderdag 22 juni aan in Italië, afhankelijk van de gekozen reisduur. Vanaf donderdag ligt jouw deelnamepakket klaar in het Stelvio Village aan de Via Manzoni in Bormio. Vrijdag 23 juni staat in het teken van de King en Queen of the Gavia Challenge. Beklim de Gavia langs twee uitdagende zijden. De zijde vanuit Bormio is 25,6 kilometer lang met een gemiddelde stijgingspercentage van 5,5 procent. Je kunt de Gavia ook beklimmen via de Ponte di Legno. De beklimming vanaf deze zijde is 17,3 kilometer aan 7,9 procent gemiddeld. Op zaterdag 24 juni liggen de Italiaanse reuzen aan jouw voeten. Maak je klaar voor een heroïsche rit! Kies jij voor de Il Pirata Challenge? Een uitdaging van formaat met de drie meest beruchte cols van deze streek: de Mortirolo, de Gavia en de Stelvio met zijn 40 haarspeldbochten! Aan het einde van de dag staat er 136,5 kilometer op de teller en niet minder dan 4.743 overwonnen hoogtemeters! Vul je verloren calorieën weer aan op de Pasta Party en feest mee op de After Bike Party, voordat de reis naar huis weer wordt ingezet op zondag 25 juni.

< 97 >

FUTURUM & TUI Sports De wielerreis wordt volledig verzorgd door TUI Sports, wat maakt dat je overnacht in de beste hotels en dat je kunt vertrouwen op professionele reisbegeleiding. TUI Sports is net als FuturumShop partner van Team LottoNL-Jumbo.


COLUMN Rob Harmeling

Met de billen in de Biotex Zijn eerste koersbroek? Rob Harmeling herinnert zich die goed: geen luxe, geen weelde, niets overdadigs. Gewoon een wollen broek. “Met een natuurzeem erin. Moeders van oudere ex-renners weten vast nog dat ze zo nu en dan een zeem moesten vervangen. Hoe vaak, dat hing af van de kwaliteit en van de omstandigheden. Als je in het voorjaar veel had gekoerst en het had veel geregend, dan waren die dingen sneller versleten. Wassen ging met de hand, met lauw water. Het drogen daarna luisterde nauw. Je wilde niet dat die zeem te veel zou krimpen. Ja, je kon haar wel iets oprekken, totdat ze begon te scheuren. Met een crème probeerde je haar zo lang mogelijk in goede conditie te houden. De koersbroeken met natuurzemen waren bij lange na niet zo doorontwikkeld als nu. Een antibacteriële laag zat er niet in verwerkt. Het vervelende en vooral pijnlijke gevolg op den duur was zitvlakproblemen. Met de kennis van nu had tachtig procent van de problemen voorkomen kunnen worden. Maar ja, achteraf is het gemakkelijk praten. Als je veel uren maakt en grote ronden rijdt, krijgt de dunne huid veel te verduren. Haarvaatjes raken ontstoken doordat er vuil en zweet in komt. Voor je het weet heb je een steenpuist of een knelbult, in wielerjargon beter bekend als derde bal. Die veroorzaakt stekende pijn. Bij mijn debuut in de Tour de France, in 1991, kreeg ik last van een derde bal. Je maakt lange dagen en rijdt steeds op het randje. Het lichaam kan tegenslag op een gegeven moment nauwelijks nog verdragen. De Tour de France is op zichzelf al zwaar, maar met een derde bal kreeg ik er een uitdaging bij. Volgens de dokter was uitrijden een te pijnlijke missie. Maar ja, je rijdt wel in de Tour de France. Bovendien had ik één geluk: we trokken de bergen in. Daar kon je staan en hoefde je minder te zitten. Die pijn was ondraaglijk. In de Alpen werd ik naar boven geschreeuwd. Na elke etappe liet ik me behandelen. De Tour-dokter kwam met een lasergun. Ik lag met mijn benen wijd. In de ploeg noemden ze hem Pistolen Paultje. Ook werd de ontsteking behandeld met rode wijnazijn. Dat hielp evenmin. Rondrijden met een biefstuk in de broek, zoals Joop Zoetemelk ooit deed, leek me geen optie. Volgens Joop zat het lekker zacht. Maar ik denk dat ik die lap vlees al in de neutralisatie had weggegooid. Eigenlijk moet je je laten opereren, zodat het vuil eruit kan. En dan even rust houden. Maar daar is in de Tour geen tijd voor. Het was gewoon hopen op genezing. Uiteindelijk ben ik met de billen in de Biotex gegaan. Net zoals rond een zwangerschap. Daar gaat een desinfecterende werking vanuit. Het was voor mij de oplossing. Ik reed de Tour uit en eindigde op plaats 158, waarmee ik de drager van de rode lantaarn was. Je bent profrenner en hoort er hard voor te werken, vind ik. Tijdens die Tour heb ik zoveel moeilijke momenten gehad, dat het best knap was dat ik daar stond. Gelukkig zijn de fietsbroeken, zemen, zadels en ook de zalfjes tegenwoordig veel beter!” FUTURUM brengt sinds een jaar chamoiscrème op de markt en ook Harmeling heeft met Sportsbalm een uitgebreide lijn verzorgingsproducten. Renners beschermen daarmee hun huid tegen schuurplekken en irritaties door wrijving tussen het lichaam, de kleding en het zadel.

< 98 >


FUTURUM

HET BESTE BROEKVET OP DE MARKT AL RUIM 12.500 TEVREDEN GEBRUIKERS FUTURUM NATURAL CHAMOIS CREAM IS ZORGVULDIG SAMENGESTELD UIT NATUURLIJKE INGREDIËNTEN. HET BESCHERMT JE ZITVLAK PERFECT TEGEN SCHUREN EN IRRITATIES. GEBRUIK DEZE CRÈME VOOR IEDERE RIT EN JE HEBT NOOIT MEER LAST VAN ZADELPIJN. www.futurum.cc

FUTURUM NATURAL CHAMOIS CREAM

< 99 >


FUTURUM

FUTURUM’s VELUWE RIDE Zaterdag 20 mei 2017 Met 1.000 hoogtemeters over de Veluwe mag FUTURUM’s Veluwe Ride een ware #mychallenge genoemd worden! www.futurum.cc

- Het beste van de Veluwe; o.a. Nationaal Park De Hoge Veluwe, Posbank en Italiaanseweg - Exclusief voor 100 gepassioneerde wielerliefhebbers - Route van 130 km met 1.000 hoogtemeters - Onder aanvoering van Giro-held Maarten Tjallingii - Start en finish bij het monumentale Radio Kootwijk, midden op de Veluwe - Inclusief FUTURUM Jersey - Compleet verzorgd met espresso, luxe BBQ en ravitaillering onderweg - Afsluiting met Het is Koers Wielercafé Beperkt aantal startbewijzen beschikbaar. Inschrijving via www.futurum.cc

< 100 >


FUTURUM

1

2

3

EEN COMPLEET ASSORTIMENT ACCESSOIRES www.futurum.cc 4

5

6

7

1 FUTURUM co2 cartridges 2 FUTURUM socks 3 FUTURUM phone dry bag 4 FUTURUM neck warmer 5 FUTURUM floor pump bayamo 6 FUTURUM gift box 7 FUTURUM koerspet < 101 >


Ceramicool

Innovatieve onderkleding van ODLO

ODLO, de uitvinder van het functionele sportondergoed en het drielagenprincipe, brengt dit jaar een absolute innovatie op de markt: Ceramicool. Als fanatieke hardloper of wielrenner heb je baat bij goede onderkleding. Vooral in de zomer wil je graag een verkoelend effect. Met Ceramicool zorgt Odlo ervoor dat het

Het Ceramicool-garen combineert verschillende aspecten: het is superlicht en het bevat speciale vezels en partikels die zorgen voor optimale afvoer van lichaamswarmte. De Ceramicool Seamless-modellen blinken uit door naadloos met elkaar verbonden functionele zones en een bijzonder hoge UV-bescherming, UPF 30+. Alle producten uit de Ceramicoolcollectie zijn prettig om te dragen dankzij het maximale ademende vermogen en omdat ze zacht aanvoelen. Het speciale garen heeft een natuurlijk antibacterieel effect. Op ijskristallen gebaseerde details geven de kledingstukken een frisse look. De Ceramicool-lijn is ontworpen voor sporters en is verkrijgbaar als shirt, T-shirt of singlet en als boxer of panty.

lichaam ook bij hoge temperaturen topprestaties kan leveren.

FuturumShop.nl/ODLO < 102 >


LOVE NATURE. Photo: Moritz Attenberger

Love performance.

Aqua Back • waterdichte fietstassen door gelaste naden • uitneembaar binnenvak • pfc vrij, behandeld met eco finish • pvc vrij en klimaatneutraal geproduceerd • 5 jaar garantie

< 103 >


D o ssier m o untainbiken

Probeer eens een ander rondje Overal ter wereld zijn uitdagende tracks te vinden. Op de Faerรถer Eilanden bijvoorbeeld, of in Nepal. En wat dacht je van Kenia? Maar ook Amerongen, Rijssen of Schoorl kent zijn uitdagingen. Prijs jezelf gelukkig dat jij een mountainbiker bent en ALTIJD BIJ ONS TERECHT KUNT VOOR JOUW VRAGEN, DE NIEUWSTE FIETSKLEDING, ALLE ONDERDELEN OF EEN NIEUWE MOUNTAINBIKE. FuturumShop.nl/mtb

< 104 >


D o ssier m o untainbiken

Faerรถer Eilanden. Foto: Martin Paldan, GripGrab < 105 >


D o s s i e r m o u n ta i n b i k e n

#mychallenge

Fietsen voor Kenia 2016 Na een loopbaan van vijftien jaar als beroepsrenner deed Maarten Tjallingii mee aan een bijzondere challenge: op de pedalen voor weesmeisjes in Kenia. Voor het eerst sinds heel lange tijd reed hij een etappekoers waarbij het niet om de tijd ging. Zijn fotoverslag. Tekst en fotografie: Petra Hofs

Fietsen voor Kenia 2016 10-daagse off-road fietstocht, 7-17 oktober 2016 Bagamoyo, Tanzania â&#x20AC;&#x201C; Diani Beach, Kenia. 7 etappes, 500 km, 5000 hm

< 106 >


D o s s i e r m o u n ta i n b i k e n

Hoewel je met je eigen reisgezelschap op pad bent, inclusief support crew (koks, chauffeurs, gidsen etc), ben je te gast in een ander land. Dit zorgt ervoor dat je veel ervaringen op zal doen, naast het fietsen. Zoals hier op de pont. Waar het passen en meten was met onze fietsen en de volgwagens.

Als je met je fiets op reis gaat, zeker naar Afrika, zorg er dan voor dat je het basis sleutelwerk aan je fiets beheerst. Een goede pomp, een compleet tool-setje inclusief kettingpons zijn echt cruciaal. Banden plakken kan iedereen overal ter wereld, zorg wel dat je de juiste maat reserveband bij je hebt. Omdat de meeste wegen onverhard zijn, is een mountainbike eigenlijk de enige geschikte fiets. 29â&#x20AC;? is ideaal.

Onze groep bestond uit een veertigtal enthousiaste fietsers van alle niveaus. Hier geldt: samen uit â&#x20AC;&#x201C; samen thuis. Gezien de warmte en soms na wel zeven uur onderweg te zijn, is het belangrijk dat je er als team voor elkaar bent. Zelfs als je fietsconditie goed is: de omstandigheden maken het zwaar.

< 107 >


D o s s i e r m o u n ta i n b i k e n

Tijdens deze #mychallenge stond voor ons het einddoel, het bereiken van de meisjesscholen centraal. Iedereen heeft een bijdrage gedaan voor de toekomst van deze meiden. Als je echt een project van dichtbij wilt zien, dan is deze reis een aanrader.

De omgeving biedt zoveel moois: blije gezichten, grote baobabs. En weet je wat het fijne is: omdat deze reis echt aanvoelt als vakantie kun je er ook echt van genieten.

Na zeven dagen in een tent, soms zonder stromend water en met simpel basisvoedsel, is het heerlijk om weer lekker in een bed te kunnen liggen. En om â&#x20AC;&#x2122;s ochtends te kunnen aanschuiven voor een ontbijtje met vers fruit en muesli in een fijn hotel ten zuiden van Mombassa. Na deze reis is het natuurlijk mogelijk langer in Kenia te verblijven voor een bezoek aan een van de mooie wildparken.

< 108 >


D o ssier m o untainbiken

#mychallenge Fietsen voor Kenia 2017 Ga jij ook op de pedalen voor de weesmeisjes van Kenia? Stichting Verkaart Development Team (VDT) bestaat 25 jaar en organiseert voor de vijfde keer ‘Fietsen voor Kenia’. Dit jaar dus een bijzondere editie en dat zie je terug in het schitterende parcours dat is uitgezet. De tocht voert onder andere door het indrukwekkende safaripark Masai Mara. Door deel te nemen, help je VDT om voor de kansarme weesmeisjes van Kenia een duurzame toekomst op te bouwen. Doel van de reis is om zoveel mogelijk weesmeisjes in Kenia een vierjarige middelbare schoolopleiding te kunnen bieden op een van de VDT scholen. Laat je sponsoren! Weesmeisjes zijn de meest kansarme kinderen in Kenia, voor wie vaak geen opvang en opleiding mogelijk is. VDT zet zich al 25 jaar voor deze meiden in, door ze een veilige leer- en leefomgeving te bieden.

Slapen doe je in tentjes. Basisbenodigdheden hiervoor zijn een goed matje, een lekkere lakenzak en – voor de dagen dat er geen stromend water is – vochtige washandjes. Het is even een paar dagen wennen en dan is zelfs het douchen onder je camelbak heerlijk!

“Als prof heb ik nooit een waterrugzak gebruikt. En ik voelde me ook direct prof-af toen ik er in augustus 2016 voor het eerst een aanschafte. Tijdens mijn reis heb ik er iedere dag plezier van gehad. Ik kon zo ook een fatsoenlijke fotocamera meenemen om al het moois vast te leggen!”

Je vliegt op Nairobi en fietst in zeven dagen vanaf Lake Naivasha naar safaripark Masai Mara. Als je wilt, kun je een gamedrive maken tijdens een rustdag. De koers eindigt aan de kust in Mombasa waar je ook enkele VDTprojecten bezoekt.

Fietsen voor Kenia 2017 Tiendaagse offroad fietstocht, 5--15 oktober 70-90 km per dag Verwachte kosten € 2.100,Contact: info@vdt.nl Informatiebijeenkomst: 1 april 2017, Sports Bar Not Out, Den Haag www.vdt.nl

< 109 >


D o s s i e r m o u n ta i n b i k e n

Mountainbiken in Nepal

Fietsen op het dak van de wereld

< 110 >


D o ssier m o untainbiken

Hindoetempel De belangrijkste hindoetempel van Kathmandu is Pashupatinath. Hier bevinden zich de Ghats waar de overledenen in de buitenlucht gecremeerd worden. De as van de overledene wordt daarna in de Bagmati-rivier geschoven.

Op grote hoogte Boven jezelf uitstijgen doe je in het bijna 4.000 m hoog gelegen dorpje Muktinath. Je hebt van hieruit zicht op de Dhaulagiri, met 8.167 m de op zes na hoogste berg ter wereld.

< 111 >


D o s s i e r m o u n ta i n b i k e n

Bodem van de oceaan Kun jij je voorstellen dat deze trail door de rivierbedding ooit de bodem van de oceaan is geweest? De Lupra-vallei ligt namelijk maar liefst op 2.900 m hoogte!

< 112 >


D o ssier m o untainbiken

Mantraâ&#x20AC;&#x2122;s in het universum Op 2.000 m hoogte in Danaqyu beginnen we onze dag typisch Tibetaans. Door de gebedsmolens kolomsgewijs te laten tollen, slinger je mantraâ&#x20AC;&#x2122;s het universum in.

World2Bike. Mountainbiken in Nepal. www.world2bike.nl

< 113 >

Waanzinnig uitzicht De Upper-trail rondom de Annapurna kent meer hoogtepunten dan de vele singletracks. Met een hoogte van bijna 4.000 m verwent hij ons met waanzinnig uitzicht over Manang valley en de bergen Gangapurna (7.455 m) en Annapurna II en III (7.937 m en 7.555 m).


Dunvegan - Isle of skye, Scotland

We could tell you all we know about the Endura MT500 Waterproof Jacket II, but you might ask Danny MacAskill. If you’re finding trail time with Danny scarce after the release of “Danny MacAskill’s Wee Day Out”, we could show you the jacket’s Pink Bike Award, given for “unbelievable” breathability. Back in stock after frankly overwhelming demand last season, the MT500 Jacket is a world-class garment, fit for world-class riders. But don’t take our word for it. Ask Danny.

RENEGADE PROGRESS

endurasport.com

‘Best Gear’ Award

< 114 >


NEW

VERTICAL

Read more about our award winning InsideGrip technology at www.gripgrab.com/insidegrip Join us at Facebook.com/GripGrab and at Instagram.com/gripgrab < 115 >


Van boulevard tot Monte Carpegna

De winter in de Alpen duurde me gewoon te lang. Ik wilde van die vervelende training op de rol af en eindelijk weer asfalt onder mijn banden voelen. Tijdens het bladeren door de catalogus van Roadbike Holidays viel mij vooral de regio Emilia Romagna op. Het is niet direct om de hoek, maar je kunt er nog steeds met de auto naartoe (geen

de bergen opvloog, is in de hoofden van veel wielerfans blijven hangen. Zijn concurrenten vreesden de giftige aanvallen van de pezige klimmer. Ze waren als kleine messteken, die de ene tegenstander na de andere deed capituleren. Een echte held in Italië, die helaas met 34 jaar veel te jong stierf.

zorgen over hoe je je fiets moet meenemen in het vliegtuig).

De beroemde kustplaatsen Rimini en Cesenatico zijn een begrip en ik zag mezelf al wandelen op de boulevard, natuurlijk bij heerlijke lentetemperaturen en in korte fietskleding. Zo gezegd, zo gedaan. En dus ging ik op weg naar de zon, de zee en de Italiaanse flair. De reis naar de regio Emilia Romagna was op zichzelf al een reis door de seizoenen. Terwijl ik me in Cortina d’Ampezzo nog steeds tussen meterhoge sneeuwmuren bevond, was het op de weg naar Venetië al lente. En eenmaal in Bologna, de hoofdstad van Emilia Romagna, was elke herinnering aan de winter verdwenen. Marco Pantani De lange reis heeft me echt uitgeput; dezelfde dag nog fietsen zat er niet meer in. Wel wat cultuur gesnoven - in Cesenatico bezocht ik het museum van Marco Pantani. De beroemdste zoon van deze regio won in één kalenderjaar de Giro d’Italia en de Tour de France; dat heeft sindsdien niemand meer voor elkaar gekregen. De onvergelijkbare stijl waarin ‘il Pirata’ tegen

Klimmen en genieten Ik verkende zijn thuisland en zijn trainingsgebied en het werd me duidelijk waarom hij een bergspecialist is geworden. Op zowat vijftien kilometer van de kust kwam ik in een sterk heuvelachtig wielerparadijs met een sterke impact op de hoogtemeter (en op mijn benen!). De temperatuur was aangenaam, maar ook het feit dat de wegen in het achterland niet erg druk zijn en ik volop kon genieten van het prachtige landschap. Tijdens mijn tocht reed ik helemaal rond de ministaat San Marino, dat met een oppervlakte van 60 km2 en 300.000 inwoners een van de kleinste landen ter wereld is. Ook beklom ik de Passo Cantoniera tot een hoogte van 1.000 m, waarbij ik mijn oorspronkelijke doel (gezellig het nieuwe seizoen inrollen) uit het oog verloor. Van hieruit was het nog maar 400 m tot aan de 1.415 m hoge Monte Carpegna, waarover Marco Pantani na een zware Giro-etappe zei: ‘Il Carpegna mi basta’, wat wil zeggen: ‘De Carpegna is mij genoeg’. Het weerhield me ervan om verder te klimmen. Deze ontberingen hield ik liever tegoed voor een volgende keer.

< 116 >


Richting boulevard Op de weg terug naar de kust wachtte me geen gemakkelijke afdaling, hoewel de weg de Conca volgt, een rivier die op de Monte Carpegna ontspringt en net ten zuiden van Rimini in de Adriatische Zee eindigt. Het landschap is er adembenemend mooi. De weg slingert zich eerst door glooiende heuvels voordat het dal breed uitloopt in een uitgestrekte vlakte. Kastelen die getuigen van een krijgshaftig verleden, groene weiden en velden en kleine dorpjes verlenen de streek een uniek karakter. Met de prachtige beelden nog in mijn hoofd bereikte ik eindelijk de strandboulevard in Rimini. Terwijl het strand in de zomer overspoeld wordt door toeristen, vind je op de goed verharde kustwegen buiten het badseizoen perfecte omstandigheden voor ontspannen trainingssessies met de fiets. Maar mijn training zat erop. Ik genoot van een heerlijke cappuccino aan het strand, keek uit op de zachte golven van de zee. Uitdagende koersen En ik liet mijn gedachten gaan over de beroemde koersen die iets meer naar het noorden, in Cervia en Cesenatico, binnenkort gingen plaatsvinden. Allereerst de Granfondo - Via del Sale, die begin april plaatsvindt en elk jaar 4.500 wielerliefhebbers uit de hele wereld naar de zoutstad Cervia lokt. Dan half mei de Nove Colli, die begint en eindigt in Cesenatico, een evenement voor amateurs, fietsliefhebbers en mountainbikers. De deelnemers kunnen kiezen uit twee routes met bijzonder veel hoogtemeters. Beide evenementen zijn gewijd aan de herdenking van Marco Pantani, de in Cesena geboren fietsheld. Citaten, monumenten en fotoâ&#x20AC;&#x2122;s langs de wegen brengen je even terug in het verleden.

Emilia Romagna Al vanaf maart vind je in Emilia Romagna optimale omstandigheden voor de start van het wielerseizoen. Fietsers die wat meer willen dan alleen een basistraining, vinden in de heuvels en bergen van de regio talloze manieren om hoogteverschillen te overwinnen. Bijzonder aantrekkelijk is het unieke en gevarieerde landschap tussen de Adriatische kust en de bergen van de Apennijnen.

Hotel Lungomare www.hlungomare.com Hotel Oste del Castello www.ostedelcastello.it Locanda Camera Con Vista www.locandacameraconvista.com Roadbike Holidays www.roadbike-holidays.com

< 117 >


F ietskleding trends

FIETSKLEDING TRENDS 2017 Wielrenners zijn ijdel. Ze zijn fier op hun geschoren, gebruinde benen en bewonderen zichzelf onderweg graag in een etalageruit. Aan het kopen van wielerkleding besteden ze meer aandacht dan een aanstaande bruid aan haar trouwjurk. Dit zijn de belangrijkste kledingtrends voor het wielerseizoen. Ter inspiratie (en bevrediging van de ijdelheid).

< 118 >


F ietskleding trends

Sagan-effect Veel wielersporters zweren bij neutrale kledij. Geen sponsornaam van een profteam op het shirt, laat staan regenboogkleuren – die zijn voorbehouden aan de wereldkampioen zelf. Toch komt een verandering op gang. De shirts van Team Sky, TrekSegafredo, Bora-Hansgrohe en Team LottoNL-Jumbo zijn in trek. Je kunt spreken van een Froome- en een Sagan-effect. Mensen verbinden zich graag aan deze tenoren. Andere verklaring: enkele WorldTour-teams hebben sinds dit seizoen een nieuwe kledingpartner. Team Sky rijdt met Castelli, Trek-Segafredo met Sportful en Team LottoNL-Jumbo met S-Phyre. Wielersporters wisselen mee.

Forza Italia Italië blijft de bakermat van het wielrennen. Nostalgici vertellen graag heldenverhalen over Alfredo Binda en Constante Girardengo. In het jaar dat voor de honderdste keer het startschot in de Giro d’Italia valt, zien we een sterke opleving van Italiaanse kledingmerken. Alé, Nalini, Sportful, Northwave, Santini en Castelli zijn populair. De collecties van deze partijen zijn sterk en vernieuwend. Maar ze roepen ook een gevoel op. Armando Castelli was bijvoorbeeld de persoonlijke kleermaker van Fausto Coppi en Gino Bartali.

< 119 >


F ietskleding trends

Zwart is in Zwart is het nieuwe wit. Waar je in de afgelopen jaren veel wit zag, heeft zwart het nu voor het zeggen. Bijvoorbeeld in de markt van schoenen. En we zien de trend ook bij de heren profs. Werd Peter Sagan na zijn eerste wereldtitel door Sportful in een geheel wit pak gehesen, kort daarna verscheen de Slowaak met een zwarte koersbroek – zoals het volgens wielerpuristen hoort! Dit jaar draagt hij bij Bora-Hansgrohe van meet af aan een zwarte broek. Praktisch is het ook: zwart raakt minder snel besmeurd. Ideaal voor de ijdeltuiten onder ons, die tiptop voor de dag willen komen.

Vrouwelijke touch Steeds meer vrouwen stappen op een racefiets. Inmiddels is al bijna een kwart van de Nederlandse wielrenners van ‘het sterke geslacht’, zo blijkt uit onderzoek. Merkfabrikanten ruiken de kansen in deze groeimarkt en komen met nieuwe kledinglijnen. Ze presenteren trendy designs en spelen in op de specifieke behoeften van vrouwelijke fietsers. Dat betekent: meer keuze in speciale zemen, oog voor een andere pasvorm en aandacht voor extra functionaliteiten.

< 120 >


F ietskleding trends

Quality first Nederlanders zijn een prijsbewust volk. We slenteren door vijf supermarkten om het goedkoopste pak huismerkyoghurt te kunnen vinden. Maar hoe anders is het vandaag de dag in de wielrennerij: kwaliteit prevaleert. Kijk naar wielerbroeken. Sportieve fietsers beseffen dat iets duurdere broeken tijdens lange tochten comfortabeler zijn dan de goedkoopste modellen. De ‘instapcategorie’ blijft populair, maar wie voor een sportieve uitdaging staat, kiest een broek van Assos of FUTURUM. De trend is ‘goedkoop’ of ‘goed’. De interesse voor broeken uit de categorie daartussen neemt af.

< 121 >


F ietskleding trends

Made in Europe

Veilig van huis

Fietsen heeft een duurzaam karakter. Het is vele malen schoner dan rijden met de auto, scooter of bus. Bij veel wielrenners is het duurzaamheidsbesef sterk aanwezig. Zij informeren bij FuturumShop naar de herkomst en fabricage van producten. Meer dan ooit tevoren hechten wielrenners belang aan de labeltekst ‘Made in Europe’. Zij willen niet dat er onder slechte omstandigheden door (kinder) arbeiders aan hun wieleroutfit is gewerkt. Dat is niet per definitie het geval bij productie buiten Europa, maar de kans is aanwezig. FUTURUM produceert al haar kleding binnen Europa. Veel Italiaanse merken maken kleding in eigen land.

Als wielersporter weet je één ding zeker: vroeg of laat ga je een keer tegen de vlakte. Waar een paar jaar geleden vaak lacherig werd gedaan over het dragen van een helm, doen wielrenners er anno 2017 van alles aan om veilig van huis te gaan. Etxeondo heeft bijvoorbeeld sinds kort haar broek met Dyneema-vezel uitgerust. De vezel is verwerkt in een nieuwe broekenstof en biedt extra bescherming voor de dijen, de meest kwetsbare lichaamsdelen van renners bij een val. Het risico op ernstige verwondingen gaat omlaag en het comfort blijft op niveau. Veiligheid zien we ook in andere kledingstukken en accessoires terug. Denk bijvoorbeeld aan helmen met MIPS technologie.

Zeem op maat Reden wielrenners in het verre verleden uit nood soms met een biefstuk in de broek, met de zeemkwaliteit van nu is dat niet meer nodig. Fabrikanten ontwikkelen hun producten in hoog tempo, en fietsers besteden steeds meer aandacht aan een goede zeem. Die is bij voorkeur op maat gemaakt. Afzien is fijn, maar niet door toedoen van een slechte kwaliteit broek. Onder meer bij Craft is ontwikkeling van de zeem top of mind. Competitief ingestelde fietsers kiezen daar vooral tussen de C1 en C2 uit de Infinity-lijn, vorig jaar geïntroduceerd. Het zijn de lappen die ook kleppers als Simon Gerrans, Peter Sagan en Michael Matthews in hun broek hebben. De C1 heeft een paar positief opvallende eigenschappen. Craft kijkt naar het lichaam van de fietser en streeft naar maatwerk. Wielrenners met een grotere maat bibshorts krijgen een zeem met een foamlaag waarvan de dichtheid wat hoger is. Die biedt sporters met een maat meer net dat beetje extra comfort. Fijn als je over bijvoorbeeld kasseien dokkert. In de topzeem gebruikt Craft bio-keramische materialen die de temperatuur optimaal reguleren. Onder koude omstandigheden houdt de zeem warmte vast, bij hitte voert ze die juist af. De zeem droogt snel en ventileert goed, waardoor huidirritaties achterwege blijven. Ook over de positionering van de zeem in de broek hebben Crafts ontwerpers uitvoerig nagedacht.

< 122 >


FUTURUMCLUB

coming soon

futurumclub utrecht jouw club, binnenkort om de hoek

BILTSTRAAT 53-55 3572 AG UTRECHT

< 123 >


DE MERKEN ACHTER DE PROFTEAMS

Craft World-Class Bike Pads Door veertig jaar ervaring staan de Craft INFINITY zemen helemaal aan de top.

Peter Sagan, UCI World Champion

Letâ&#x20AC;&#x2122;s start a revolution

< 124 >


C1 men

women

C2 men

women

INFINITY C1 • Superieure temperatuurregulatie • Dichtheid afgestemd op maat • De beste ventilatie door toevoeging van gaatjes en elastisch mesh materiaal • Dikte van de bike-pad: zitgedeelte 14 mm, midden 8 mm en buitenrand 4 mm • Voor hoge intensiteit en lange afstanden

INFINITY C2 • Naadloze 3-laagse opbouw • High-density foam voor betere ondersteuning en luchtcirculatie • Vormgegeven voor een perfecte pasvorm • Dikte van de bike-pad: zitgedeelte 12 mm, midden 8-10 mm en buitenrand 3 mm • Voor high-end allround fietsers

INFINITY C3

C3 men

• Naadloos design • Excellente elasticiteit • Specifieke zeem voor heren en dames • Dikte van de bike-pad: 12 mm en de buitenrand 3 mm • Voor comfort en allround fietsers

women

FUNCTIONAL SPORTSWEAR

Futurumshop.nl/CRAFT < 125 >


G ir o 1 0 0 jaar â&#x20AC;&#x201C; marc o pantani

< 126 >


G ir o 1 0 0 jaar â&#x20AC;&#x201C; marc o pantani

Marco Pantani

Onvoorwaardelijke liefde Een liefdevolle dag is 14 februari voor veel wielerliefhebbers allang niet meer. Sinds 2004 heeft Valentijnsdag een gitzwarte rouwrand: Marco Pantani werd weggerukt uit het leven. Was het zelfdoding? Een overdosis aan pillen? Inmenging van de maffia? Of toch een fatale cocktail van dat alles? Wat de waarheid ook is, de tifosi krijgen er Il Pirata niet mee terug.

< 127 >


G ir o 1 0 0 jaar â&#x20AC;&#x201C; marc o pantani

Eigenlijk was hij al lang dood voor hij zijn laatste zucht uitblies in dat haveloze hotel Le Rose in Rimini. De wereld was hem kwijtgeraakt. Erger nog: Pantani had zichzelf verloren. Na jaren van zelfopoffering, succes en verheerlijking alsook een grenzeloze drift om de beste te zijn en blijven, leidde de weg na afloop van de voorlaatste Giro-etappe van 1999 naar de meest duistere krochten van het leven.* Roem is vergankelijk. Roem kan genadeloos hard zijn. De adem van justitie en het journaille in zijn nek werd heter en heter, meer dan een mens kan verdragen. Steeds maar weer die beschuldigingen, verdachtmakingen, affaires. Allerminst fraaie verhalen over epo, te hoge hematocrietwaarden, verslaving, schulden, drank, uitspattingen met prostituees en over verkeersongelukken. In 1998, het jaar waarin Pantani de Giro dâ&#x20AC;&#x2122;Italia en Tour de France won, kraaide er nog geen haan naar de rafelrandjes die toen al aan zijn victorie zaten. De overwinning werd gevierd, iedereen deelde in de vreugde, de media konden er geen genoeg van krijgen. Hypocrisie ten top. Ontreddering Alle noodkreten daarna kwamen te laat. Zo snel als Pantani ooit de steilste toppen had beklommen, zo hard ging het nu bergafwaarts. Dezelfde soigneurs, managers, rondemissen en media die hem achter de finish hadden bejubeld, konden hem nu onmogelijk nog afremmen. In zijn laatste dagen schreef hij op blanco vellen in zijn paspoort < 128 >


G ir o 1 0 0 jaar – marc o pantani

een warrig betoog waarin gevoelens van eenzaamheid, ontreddering, vernedering en wanhoop om voorrang schreeuwen: “Rust had ik niet meer met al die bloedcontroles in huis, met al die verborgen camera’s in hotels. (…) Toen mijn sport- en privéleven geweld werd aangedaan, heb ik veel verloren. Vier jaar lang zat ik in elke rechtbank. Ik raakte mijn wil kwijt om te zijn zoals elke sporter.” Een hotelknecht vond hem in zijn kamer, te midden van een berg rommel en medicijndoosjes. Een hoopje cocaïne op een nachtkastje. Hij was al uren dood, zijn kenmerkende kale schedel was gezwollen. De wielerwereld had een van haar grootste, meest excentrieke renners aller tijden verloren. Devotie voor de koers Er zijn renners die meer bereikt hebben dan Pantani. Maar slechts weinigen zijn erin geslaagd om supporters zo te beroeren als hij deed. Pantani wist bij eenieder emoties op te wekken. Kijk naar oude beelden: een fragiel lichaam, afgetraind tot op het bot, dansend op de pedalen. Devotie voor de koers. Ogen die verraden wat hij wil, de blik op het hoogst haalbare gericht. Een agressieve en toch vriendelijke uitstraling: een kaal hoofd, een diamantje in zijn neus, een oorring. Uit zijn aanvallende stijl en zijn genereuze maar ook kwetsbare lach spreekt een onvoorwaardelijke liefde voor de sport. Een hartstocht die je maar zelden aantreft. Door geen mens te temmen. Hij was de numéro uno van Italië en ver daarbuiten. Daarover mag geen twijfel bestaan.

Huilende harten Pantani leeft voort in mooie herinneringen. In Cesenatico, Pantani’s geboorteplaats aan de Adriatische kust, kan iedereen Viale Fiorentini 19 blindelings vinden. Hij woonde er, even buiten de bebouwde kom. Op een muur aan de stadsrand is zijn karikatuur te zien, een restaurant is naar hem vernoemd, een stationsgebouw doet dienst als museum en in een hofje dat naar het strand leidt, staat een monument ter ere van de grande campione di ciclismo. “Hij bracht miljoenen mensen wereldwijd in vervoering”, staat op een plaquette. Pantani, geboren voor de fiets, gaf jarenlang onnoemelijk veel voor zijn wielersport en kreeg daar veel voor terug. Totdat de fiets alles langzaamaan van hem begon af te pakken. Zijn eer, zijn habitat, zijn rennersbestaan, zelfs zijn leven. Eén ding bleef: de steun van zijn tifosi. Wie in de huilende harten kijkt, ziet onvoorwaardelijke liefde en diepe bewondering. De glans rond Pantani’s heldendood vervaagt nimmer. * In de veertiende etappe rijden de Giro-renners dit jaar van Castellania naar Oropa. Hier vertoonde Marco Pantani in 1999 een haast onmenselijk kunststukje. Na een platte band aan de voet van de slotklim stoof hij met de roze trui om zijn schouders bergop tientallen renners voorbij. Het was Pantani die vanuit kansloze positie won. Solo. Een paar dagen later kreeg de zege een vervelende bijsmaak. Hij had een te hoge hematocrietwaarde en moest naar huis. Hier begon de moeilijke periode die Pantani doormaakte.

< 129 >


G ir o 1 0 0 jaar â&#x20AC;&#x201C; marc o pantani

< 130 >


AGU 072 5411 511 info@agu.nl

fizik.com/makingofchampions GERAINT THOMAS MBE, OLYMPIC GOLD MEDALIST. CHOOSES R1B UOMO.

< 131 > 182x257+3 R1B futurumshop NL.indd 1

24/01/17 15:28


Het grootste wielerpakHuis van nederland en België is altijd geopend! altijd gratis verzending en retour ● vóór 23.59 uur Besteld, de volgende dag Bezorgd ● 365 dagen retourrecHt

< 132 >

Profile for FuturumShop

FuturumMag.12 - 2017  

Speciaal voor jou

FuturumMag.12 - 2017  

Speciaal voor jou