Page 1

FSP Finnish Steel Painting Oy:n sidosryhmälehti NRO 1/2012

Rolls-Roycen potkurilaitteet

saavat kestävän pinnan Raumalla Cargotecille uusi vakiomaalausjärjestelmä

Nokka-Yhtiöt FSP:n kumppaniksi Virossa

Ilmapiirikysely antaa eväät kehitystyölle

Palkkalaskelmat siirtyvät e-aikaan


sis ä l t ö

Kuva: Anssi Jokiranta

Kuva: Antti Verkasalo / VCA

Rolls-Roycen potkurilaitteet saavat kestävän pinnan Raumalla

12 13

Nokka-Yhtiöt FSP:n kumppaniksi Virossa Konepaja-alan keskittämisvauhti FSP:lle nousussa

Kuva: Antti Verkasalo / VCA

2

14 15

4

Ilmapiirikysely antaa eväät kehitystyölle Palkkalaskelmat siirtyvät e-aikaan

Cargotecille uusi vakiomaalausjärjestelmä

Pintaa Syvemmältä

Vuonna 1964 perustettu FSP Finnish Steel Painting on yksi Pohjois-Euroopan johtavista pintakäsittelyalan yrityksistä. Pintakäsittelykohteita ovat muun muassa koneet, laitteet, laivat, sillat, varastosäiliöt, teräsrakenteet ja porauslautat avaimet käteen -periaatteella. Yhtiö noudattaa tiukasti laatu-, ympäristö-, työturvallisuusja terveysstandardeja. Yhtiössä työskentelee yli 250 alan ammattilaista, ja liikevaihto oli lähes 30 miljoonaa euroa vuonna 2011. Yrityksellä on lähes 30 toimipaikkaa kattavasti ympäri Suomen, lisäksi tytäryhtiöt sijaitsevat Puolassa ja Virossa.

8

www.fspcorp.com

Pintaa Syvemmältä on FSP Finnish Steel Painting Oy:n sidosryhmälehti. Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Toimitus ja ulkoasu: Viestintätoimisto VCA Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy Kansikuva: Antti Verkasalo Pääkonttori: Hiekkamäentie 4 01150 Söderkulla Puh. 09 278 6270 Faksi 09 272 1636


P ä ä kir j o it u s

Kehitämme työkulttuuria

M

illoin viimeksi kehitit työilmapiiriäsi viihtyisämmäksi? Jokainen meistä tietää yhteyden henkilöstön hyvinvoinnin, tuloksellisuuden ja asiakaskokemuksen välillä. Työilmapiirin kehityskohteet on otettava välittömästi puheeksi. Juuri tästä kertoo tämän vuoden ensimmäinen Pintaa Syvemmältä -lehti. Sivulla 14 kerromme FSP:n tuoreesta ilmapiirikyselystä, jonka mukaan FSP:läiset antavat hyvän kouluarvosanan työpaikkansa tehtävien mielekkyydelle, johtamiselle ja työilmapiirille. Kysely nosti esiin kehityskohteita, joihin pureudumme jatkossa tiukasti. Jokaisen panosta tarvitaan työympäristön viihtyisyyden ylläpitämisessä, mutta esimiehellä on tärkeä rooli työilmapiirin kehittämisessä. Mitä nopeammin kehityskohteisiin puututaan, sitä nopeammin hyvinvointi, asiakkaan saama palvelukokemus ja tuottavuus entisestään paranevat. Asiakkaamme ovat jo pitkään luottaneet pintakäsittelymme laadun jatkuvaan kehitykseen. Sivuilla 4–7 esittelemme Rolls-Royce-kumppanuuttamme, jonka avainpiirteitä ovat ammattitaito, nopea läpimenoaika ja joustavuus. Rolls-Royce Oy Ab:n tuotantojohtaja Matti Seppälä kuvaa yhteistyötämme osuvasti: ”Saamme FSP:ltä pintakäsittelyn kokonaistoimituksena, mutta myös jatkuvasti neuvoja pintakäsittelyn tuotekehitykseen. Tavoitteenamme on edelleen pitää pintakäsittely innovatiivisena ja siten kehityksen kärjessä.” Asiakkaamme uskovat myös kykyymme selvittää pintakäsittelyn laatu- ja standardivaatimuksia. Sivuilla 8–11 kerromme FSP:n Engineering-yksikön asiantuntijapalvelusta, jonka päämääränä on selvittää Cargotecille standarditoiveet täyttävää uutta vakiomaalausjärjestelmää. Cargotecin suunnitteluinsinööri Antti Orelma kiteyttää jämäkästi projektimme päämäärän: ”Päätavoitteina on lyhentää pintakäsittelyprojektien läpimenoaikaa ja tuoda Cargotecin asiakkaille esiin yksinkertaisia toimintamalleja sekä parantaa laatua ja laskea kustannuksia.” Olemme tietysti erityisen innostuneita Nokka-Yhtiöt-kumppanuudestamme. Sivulla 12–13 esittelemme tammikuussa Virossa alkanutta yhteistyötämme Nokka-Yhtiöihin kuuluvan Fontegrel OÜ:n kanssa. Nokka-Yhtiöt on Pohjoismaiden suurimpia maatila- ja metsätalouskoneiden sekä hydraulisylintereiden valmistajia. Hyvä lukija, käännä nyt sivua ja tutustu rauhassa yritysuutisiimme.

Yhteistyöterveisin,

Pentti Virtanen toimitusjohtaja FSP Finnish Steel Painting Oy

Seuraa yritysuutisiamme nyt myös Facebookissa, niin pysyt jyvällä kuulumisistamme. Klikkaa linkkiä fspcorp.com-etusivulla tai suoraan Facebookissa.


cas e

4

Pintaa Syvemm채lt채


Kuvat: Antti Verkasalo

Rolls-Roycen potkurilaitteet

saavat kestävän pinnan Raumalla

Meriteollisuuden tuotteita tekevä Rolls-Roycen Rauman yksikkö suunnittelee ja valmistaa vuosittain 500 potkurilaitetta. Pintakäsittelykumppanina toimiva FSP vastaa laitteiden pintakäsittelystä avaimet käteen -periaatteella. 5


cas e

R

olls-Royce Oy Ab:n tuotantojohtaja Matti Seppälä arvostaa pintakäsittelijäkumppaninsa FSP:n toiminnassa kolmea piirrettä. Yhdeksi avainpiirteeksi hän mainitsee ammattitaidon, joka tuo mukanaan laadun jatkuvan kehityksen. ”Saamme FSP:ltä pintakäsittelyn kokonaistoimituksena, mutta myös jatkuvasti neuvoja pintakäsittelyn tuotekehitykseen. Tavoitteenamme on edelleen pitää pintakäsittely innovatiivisena ja siten kehityksen kärjessä”, Seppälä sanoo. Aiemmin Rolls-Royce vastasi itse pintakäsittelystä Rauman tehtaallaan ennen kuin uudet pintakäsittelytilat otettiin käyttöön. Nyt FSP:n pintakäsittelytoiminta on integroitunut osaksi Rolls-Roycen potkurilaitetuotantoa Rauman tehtaalla. ”Halusimme keskittyä omaan ydinosaamisemme ja sen kehittämiseen sekä rakentaa entistä laadukkaampia potkurilaitteita ammattitaitoisen pintakäsittelykumppanin kanssa”, Seppälä sanoo. Ratkaisevaa on nopea läpimenoaika Toiseksi merkittäväksi yhteistyön piirteeksi Seppälä mainitsee toimitus-

6

Pintaa Syvemmältä

”Potkurilaitteiden suurimmat yksittäiset komponentit pyritään saamaan juuri oikeaan aikaan kokoonpanolinjalle. Tästä syystä pintakäsittelyn on tapahduttava toimitusketjussa nopeasti ja juuri oikeaan aikaan, koska valmiille tuotteille on jo varattu tietty toimitusaika ja paikka lähtevään laivaan”, Seppälä kertoo.

 Potkurilaitteissa runko saa kestävän polyuretaanipinnan.

ketjun hallinnan ja nopean läpimenoajan. Potkurilaitteiden markkinat ovat pitkälti Euroopassa, Aasiassa ja Pohjoissekä Etelä-Amerikassa. Valmiit tuotteet lähtevät asiakkaille meriteitse, jota tukee Rauman sijainti rannikolla. Meriteitse saapuu myös osa kokoonpanossa tarvittavista komponenteista.

Tahtia kiristetään tarvittaessa Kolmantena avainpiirteenä on joustavuus, koska tuotantomäärät saattavat kohota ajoittain suuriksi. FSP:n Rauman yksikön työmaapäällikkö Hannu Koiviston mukaan FSP pystyy värväämään tarvittaessa lisää pintakäsittelijöitä muista yhtiön pintakäsittelylaitoksista. ”Aikataulujen on pidettävä myös tuotantopiikkien aikana. Tästä syystä avainasemassa on luotettava pintakäsittelykumppani, johon voimme luottaa”, sanoo Rolls-Royce Oy Ab:n tehdaspäällikkö Teuvo Palo.

 Suojausten ja lopputarkastuksen jälkeen potkurilaitteet nostetaan nosturilla kuorma-auton lavalle, joka vie ne Rauman satamaan.


Juuret löytyvät raumalaisesta telakkateollisuudesta ”Tarvittaessa kiristämme tahtia siten, että teemme pintakäsittelytyöt myös viikonloppuisin”, Koivisto lisää.

 Matti Seppälä (vas.), Hannu Koivisto ja Teuvo Palo katsovat potkurilaitetta Rolls-Roycen maalaushallissa.

Potkurit kääntyvät 360 astetta Rolls-Roycen Rauman tehtaalla työn alla olevat potkurilaitteet kääntyvät 360 astetta pystyakselinsa ympäri. Ne asennetaan aluksiin, jotka tarvitsevat hyvää ohjailtavuutta. Niitä voidaan käyttää myös pitämään syvänmeren öljynporauslauttoja paikoillaan. Jopa 100 tonnia painavassa potkurilaitteessa potkurin halkaisija voi olla 4,5 metriä. Tuotantolinjalla FSP:llä on kahdessa työvuorossa kuusi pintakäsittelijää, joita johtaa työmaapäällikkö Hannu Koivisto. Hän raportoi FSP:n telakoiden toimialajohtaja Juha Granholmille.

Tiukat tarkastukset Yhteistyö sisältää myös laadunvalvonnan ja tiukat tarkastukset, joita FSP tekee eri työvaiheiden aikana. Työ sisältää dokumentoinnin pintakäsittelyvaiheiden olosuhteista ja kalvon paksuuksista. Keskeistä on huomioida korkeat laatu- ja ympäristövaatimukset sekä muut Rolls-Roycen antamat standardit. Päämääränä on korroosionkestävä pintakäsittely, koska potkurilaitteiden pinnan pitää olla kestävä haastavissa olosuhteissa. Yhteistyö FSP:n ja Rolls-Roycen kanssa on sujunut hyvin tähän mennessä juuri siitä syystä, että tarkastukset ovat menneet läpi eikä reklamaatioihin ole ollut aihetta. ■

Lyhyt kuivumisaika ”Pintakäsittelyyn kuuluvat raepuhallus-, pesu-, suojaus-, pohja- ja pintamaalausvaiheet. Potkurilaitteissa vedenalainen osa saa vahvemman pintakäsittelyn kuin muut maalattavat osat, jotka saavat polyuretaanipinnan”, Koivisto kertoo. Uudet tuotantotilat Raumalla mahdollistavat myös nopean kuivumisajan, koska maalaushallissa lämpötilaa voidaan nostaa jopa +50 °C:seen. Tämä osaltaan tukee nopeaa läpimenoaikaa ja pysymistä toimitusaikatauluissa. Potkurilaitteita voidaan kuljettaa samanaikaisesti hallin sisään kolmea raidetta pitkin. Suojausten ja lopputarkastusten jälkeen potkurilaitteet nostetaan nosturilla kuorma-auton lavalle, joka vie ne Rauman satamaan, josta ne lähtevät meriteitse asiakkaalle.

 Potkuri on valmistettu nikkelialumiinipronssiseoksesta.

Rolls-Royce Oy Ab:n juuret ulottuvat raumalaiseen telakkateollisuuteen aina 1940-luvulle saakka. Yhtiö tunnettiin aiemmin AquamasterRaumana, joka oli kahden telakkayhtiön Rauma-Repolan ja Hollmingin vuonna 1988 perustama yhtiö. Vintturituotannosta vastasi Rauma-Repolan kansikonetehdas, kun taas potkurilaitteiden valmistus kuului Hollmingin telakan konepajalle. Vuonna 1999 Aquamaster-Rauma siirtyi kansainvälisen Rolls-Roycekonsernin omistukseen. Tällä hetkellä Raumalla ja Kokkolassa toimiva Rolls-Royce Oy Ab valmistaa meriteollisuuden tuotteita eli vintturijärjestelmiä, potkurilaitteita ja vesisuihkulaitteita. Asiakkaina on kansainvälisiä laivanvarustamoita ja telakoita. Peräti 99,5 prosenttia tuotannosta menee Suomen rajojen ulkopuolelle. Maailman suurin Potkurilaitetuotannossa maailman suurimmaksi noussut Rolls-Roycen Rauman yksikkö suunnittelee ja valmistaa vuosittain 500 potkurilaitetta. Tehot vaihtelevat muutamasta sadasta kilowatista 10 megawattiin. Asiakastarpeet täyttävä potkurijärjestelmä voidaan räätälöidä erilaisiin aluksiin nykyaikaista tekniikkaa soveltaen. Potkurilaitteistot tehdään muun muassa hinaajiin, jäänsärkijöihin ja muihin erikoisaluksiin. Yhtiö työllistää Suomessa kahdessa tehtaassaan yhteensä lähes 500 alan ammattilaista. Vuotuinen liikevaihto on noin 600 miljoonaa euroa. ■

7


cas e

Engineeringyksikkö selvittää Cargotecille uutta vakiomaalausjärjestelmää

Asiantuntijapalveluprojektin lisäksi FSP tekee Cargotecin kanssa tiivistä yhteistyötä Raision tuotantotiloissa. Cargotecin suunnitteluinsinööri Antti Orelma (vas.) ja FSP:n työnjohtaja Jarno Mäenpää katsovat apurungon pintaa ennen lopullista kokoonpanoa.

8

Pintaa Syvemmältä


Kuvat: Antti Verkasalo

Cargotec Finland Oy valmistaa Raision tehtaallaan muun muassa Multilifttuoteperheeseen kuuluvia vaihtolavatuotteita ja kuormankäsittelyratkaisuja. FSP:n Engineering-yksikkö selvittää paraikaa uutta vakiomaalausjärjestelmää, joka täyttää Cargotecin uudet standarditoiveet.

F

SP:n asiantuntija- ja tarkastuspalveluja tarjoavan Engineeringyksikön tehtävänä on kehittää Cargotec Finland Oy:n Raision tehtaalle uusi vakiomaalausjärjestelmä. Päämääränä on hyödyntää laajasti järjestelmää Cargotecin tulevien projektien myynti- ja suunnitteluvaiheessa, mikä osaltaan nopeuttaa prosessia, nostaa tuottavuutta ja kutistaa kokonaiskustannuksia. ”Valitsimme FSP:n selvitystyön tekijäksi, koska halusimme saada korkean tietämystason omaavan ja laatu- sekä ympäristöjärjestelmät tuntevan asiantuntijakumppanin”,

perustelee Cargotec Finland Oy:n Raision yksikön tuotekehityksen suunnitteluinsinööri Antti Orelma ja jatkaa, että valintaa vauhditti myös halu keskittyä omaan ydinosaamiseen. ”Pintakäsittely ja siihen kuuluva laadun ja vaatimusten selvittäminen kuuluvat FSP:n erityisosaamiseen.” Projekti etenee vaiheittain Asiantuntijapalveluna tehtävä selvitystyö jakaantuu kolmeen päävaiheeseen. Aluksi FSP selvittää, mitä vaatimuksia uusi vakiomaalausjärjestelmä tuo mukanaan. Vaatimuksina ovat jo nyt nousseet esille Cargotecin asiakasryh9


C A S E

 Raision yksikössä valmistettava Multilift-tuoteperhe kuuluu Hiab-liiketoimintaalueeseen.

mien vaatimat tietyt standardit, joita maalausjärjestelmän on tuettava. Toiseen vaiheeseen kuuluu vaihtoehtoisten maalausjärjestelmien selvittäminen. Sen aikana FSP tutkii yhteistyössä maalien toimittajien kanssa sitä, miten maalit soveltuvat maalausjärjestelmään ja täyttävät standardivaatimukset. ”Pyydämme maalien toimittajilta esimerkiksi sertifikaatit ja lausunnot standardien kelpoisuudesta. Lopputuloksena teemme ristiinvertailuja ja arvioimme, miten maalit soveltuvat järkevästi Raision yksikköön”, kiteyttää FSP:n Engineering-yksiköstä vastaava teknologiajohtaja Jukka Lähde. Lopputuloksena optimoitu järjestelmä Työ jatkuu FSP:n ja Cargotecin yhteisellä palaverilla, jossa arvioidaan vaihtoehtoisten järjestelmien sopivuus tuotekehitykseen ja tuotantoon. Kolmanteen vaiheeseen sisältyy päätöksenteko, jossa FSP ja Cargotec valitsevat yhteistyössä vaatimukset täyttävän vakiomaalausjärjestelmän. Samalla tuodaan esiin prosessikuvaus, vaadittavat kalvonpaksuudet ja muu ohjeistus. Lopputuloksena on Cargotecin yksikölle optimoitu ja standardeja tukeva uusi vakiomaalausjärjestelmä, joka vastaa mahdollisimman kustannustehokkaasti ja laajasti asiakkaiden vaatimuksiin. ”Konkreettisina päätavoitteina on lyhentää pintakäsittelyprojektien läpimenoaikaa ja tuoda Cargotecin asiakkaille esiin yksinkertaisia toimintamalleja sekä parantaa laatua ja laskea kustannuksia”, Orelma kertoo. 10

Pintaa Syvemmältä

Cargotec Oyj • tehostaa tavaravirtojen kulkua niin maalla kuin merelläkin • tytärbrändit Hiab, Kalmar ja MacGregor ovat kuorman- ja lastinkäsittelyalan johtavat brändit ympäri maailman • liikevaihto 3,1 miljardia euroa (2011) • työllistää noin 11 000 henkilöä

Tiivistä yhteistyötä Raisiossa Asiantuntijapalveluprojektin lisäksi FSP tekee Cargotecin kanssa tiivistä yhteistyötä Raision tuotantotiloissa. Siellä FSP:n pintakäsittelytoiminta on integroitu tiiviisti Cargotecin kokoonpanolinjaan. Cargotecin osaaminen Raisiossa pohjautuu modulaaristen tuotteiden korkealaatuisuuteen, automaattisiin tuotantomenetelmiin ja huolelliseen asennus- sekä testaustoimintaan. Takana on vuonna 2006 toteutettu tehdaslaajennus, joka paransi osaltaan myös pintakäsittelyn nivomista yhteen kokoonpanolinjan kanssa. Kokoonpanon jälkeen FSP vastaa muun muassa kuormankäsittelyratkaisujen ja nostolaitteiden sekä niiden osien pintakäsittelystä. Hitsaus- ja koneistusvaiheiden jälkeen kappaleet ripustetaan rataan, jossa ne pintakäsitellään standardivaatimusten mukaisesti. FSP:llä on Raisiossa 15 pintakäsittelijää. He tekevät työtä kahdessa vuoros-


Frosio-tarkastus varmistaa korkean laadun

sa, tuotantomääristä riippuen. Pintakäsitellyistä tuotteista suurin osa menee vientiin. Päämarkkina-alueina ovat Eurooppa ja Aasia, joissa tuotteilla on useimmissa maissa vahva markkina-asema. Asiakkaina ovat muun muassa jätteenkäsittelyyritykset ja yksityiset kuorma-autoilijat. Multilift osa Hiabliiketoiminta-aluetta Cargoteciin kuuluu kolme liiketoimintaaluetta: kontinkäsittelyratkaisujen toimittaja Kalmar, laivojen lastinkäsittelylaitteiden valmistaja MacGregor sekä Hiab, jonka pääliiketoiminta on kuormaautoilla tapahtuva kuormankäsittely. Rai-

sion yksikössä valmistettava Multilifttuoteperhe kuuluu Hiab-liiketoimintaalueeseen. Hiab-ratkaisut siirtävät tavaroita ja materiaaleja maanteitse, työmailla ja eri toimialoilla, kuten metsäteollisuudessa, jätteenkäsittely-, kierrätys-, infra- ja pelastusalalla sekä puolustusvoimissa. Tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa kuormausnostureita, puutavara- ja kierrätysnostureita, vaihtolavatuotteita, takalaitanostimia ja ajoneuvotrukkeja. ■

Kuva: Sakari Martiakinen

FSP:n pintakäsittelytoiminta on integroitu tiiviisti Cargotecin kokoonpanolinjaan.

FSP:n Engineering-yksikkö tekee tiiviisti asiakkailleen myös Norsokvaatimusten mukaisia Frosio-tarkastuksia. Päätavoitteena on valvoa teräsrakenteiden pintakäsittelyn laatua Norsok-standardin mukaisesti. Tällä hetkellä FSP:n palveluksessa on kolme Frosio-pätevyyden suorittanutta tarkastajaa, jotka käyvät asiakaskohteessa läpi koko pintakäsittelyjärjestelmän ja dokumentoivat muun muassa koko prosessin maalausolosuhteineen standardin mukaisesti. Tarvittaessa FSP tekee Frosiotarkastuksia myös sellaisissa asiakaskohteissa, joissa joku muu alihankkija on tehnyt pintakäsittelytyöt. Tarkoituksena on tällöin auditoida alihankkijoiden prosessien laatutasoa, havainnoida laatukontrollia ja osoittaa tarvittaessa mahdollisia epäkohtia. Alan suurimpana yrityksenä FSP tarjoaa Frosio-asiantuntijapalveluita ympäri Suomea ja tarvittaessa ulkomailla. Viimeisten vuosien aikana FSP on tehnyt tarkastuksia projektityömailla, konepajoissa ja telakoilla sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla toimiville yrityksille. Tarkastuskäynnit ovat suuntautuneet jopa Kiinaan ja Indonesiaan asti. Näitä asiantuntijapalveluita voi tilata FSP:ltä sopimuksen mukaan. ■

11


C A S E

FSP ja Nokka-Yhtiöt yhteistyöhön Virossa

 Metsäperävaunun osat odottavat kokoamista. Pinnoitekerroksia tulee vain yksi, joten pinnoitteen on oltava todella kestävä.

FSP aloitti tammikuussa yhteistyön Nokka-Yhtiöihin kuuluvan Fontegrel OÜ:n kanssa Virossa. Nokka-Yhtiöt on Pohjoismaiden suurimpia maatila- ja metsätalouskoneiden sekä hydraulisylintereiden valmistajia.

Fontegrelin tuotanto lähes sataprosenttisesti vientiin Viron tehdas sai lentävän lähdön, sillä heti, kun Nokka-Yhtiöt tiedotti uudesta kokoonpanotehtaasta keskeisille jakelijoilleen, Keski-Euroopasta alkoi sataa tilauksia. Vuonna 2012 on määrä saada noin 200 metsäperävaunua markkinoille. Lähes kaikki Viron tehtaan koneet menevät vientiin Itävallan ja Belgian jälleenmyyjien kautta ympäri Eurooppaa. Tytäryhtiö Fontegrelilla on kilpailijoita Baltiassa, joten menestyäkseen täytyy tehdä viimeisen päälle laadukasta jälkeä joustavalla aikataululla. Metsäperäkoneiden ja kuormainten pintakäsittelyssä pohjatyö on tehtävä huolellisesti, koska kotelomaisessa rakenteessa on nurkkaosia.

Laatukriteereistä voitava neuvotella kumppanin kanssa Mattinen korostaa, että tuotteen lyhyt läpimenoaika on Nokka-Yhtiöille äärimmäisen tärkeää. Vaunut tehdään tilauksesta, ja ne on saatava nopeasti valmistukseen ja asiakkaalle. ”Toimitusaikojen on pidettävä, samoin laadun pysyttävä sovitulla tasolla. Nämä ovat keskeisiä kilpailutekijöitämme, ja odotamme samaa tasoa partnereiltamme. Koska laatukysymys on veteen piirretty viiva, on tärkeää, että pystymme keskustelemaan avoimesti kriteereistä kumppanimme kanssa. Se vaatii jatkuvaa yhteydenpitoa. Tuotannon on myös pysyttävä kustannus12

Pintaa Syvemmältä

Kuvat: Nokka-Yhtiöt

M

uuramessa päätoimipaikkaansa pitävän Nokka-Yhtiöt Oy:n hankinta- ja ostotoiminnoista vastaava Rauno Mattinen kertoo yhteistyöpartnerin löytyneen verkostojen kautta. Yhtiön Tallinnassa sijaitseva logistiikka- ja kokoonpanoyksikkö Fontegrel etsi kumppania pintakäsittelemään sen kokoamat traktorivetoiset metsäperävaunut kuormaimineen. Niiden tuotanto alkoi alkuvuodesta 2012. Mattinen kyseli tuntemiltaan suomalaisen maalitoimittajan edustajilta, tietäisivätkö he luotettavaa pintakäsittelijää Virossa. Maalitoimittaja suositteli FSP:tä, ja Mattinen kutsui FSP:n ulkomaan yksiköiden johtaja Ismo Rojon tutustumaan Nokan tuotteisiin. Ensimmäinen koe-erä perävaunuja käsiteltiin tammikuussa 2012 FSP:n maalaamossa Viron Sauessa, lähellä Tallinnaa. Maalaamo todettiin tarpeeksi tilavaksi suurten metsäperävaunujen pintakäsittelyyn. Nokka-Yhtiöt asetti yhteistyön perusedellytyksiksi työn korkean laadun ja riittävän tuotantokapasiteetin.

tehokkaana”, Mattinen määrittelee yhteistyökumppanilta vaadittavia kriteereitä. Parhaillaan Fontegrel ja FSP etsivät yhdessä optimiratkaisua kuljetukseen, jotta ylimääräiseen pakkaamiseen ei menisi aikaa. Logistiikalla on iso merkitys kokonaistoimitusaikaan. Jos pakkaus ja kuljetus saadaan sujumaan ihanteellisella tavalla, ratkaisua voidaan soveltaa myös Nokka-Yhtiöiden Muuramen toimipaikassa. ”FSP:n suomalaisuus ei vaikuttanut sen valintaan kumppaniksi, mutta asiat hoituvat usein helpommin, kun bisneskulttuurit ovat yhteneväiset.”

Nokan tytäryhtiö Fontegrelin valmistamat metsäperävaunut kuormaimineen pintakäsitellään FSP:n maalaamossa Viron Sauessa. Koneet menevät myyntiin ympäri Eurooppaa.


”Pinnoitteen pitää olla juuri oikeanlaista ja läpimenoajan pitää olla nopea. Koneemme pintakäsitellään vain kerran, ja siksi yhden pinnan on oltava todella kestävä”, Mattinen painottaa. FSP:n Rojo on hyvin tyytyväinen uuteen asiakkuuteen Nokka-Yhtiöiden kanssa.

”Heidän tilauksensa on sopiva lisä FSP:n työkuormaan. Odotamme innokkaasti yhteistyön kehittämistä ja olemme valmiit lunastamaan lupaukset ja luomaan luottamusta pitkäaikaiselle yhteistyölle”, Rojo sanoo. ■

Konepajat keskittävät pintakäsittelyään FSP:lle Viimeisen vuoden aikana FSP on käynnistänyt monia yhteistyöhankkeita konepajakonsernien kanssa sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla. Loppuvuonna 2011 FSP käynnisti valtakunnallisen yhteistyön jyväskyläläiskonserni Komas Oy:n kanssa. Sopimuksen myötä Komas halusi keskittää hitsattujen ja koneistettujen teräsrakenteiden pintakäsittelytoimintoja yhdelle sertifioidulle toimittajalle. Aiemmin se on ostanut pintakäsittelypalveluja noin 20 eri toimittajalta ympäri Suomea. Komas on konepajateollisuuden järjestelmätoimittaja, jonka toiminta kattaa koneistus,- kokoonpano-, hydrauliikka- ja logistiikkapalvelut. Teollisuusyritys Sampo-Rosenlew Oy on tehnyt yhteistyötä FSP:n kanssa joulukuusta 2010 asti. FSP vastaa leikkuupuimureiden viimeistelymaalauksista Porin Konepajanrannassa. Sampo-Rosenlew on Pohjoismaiden johtava leikkuupuimureiden valmistaja, joka tekee myös teollisuuspesukoneita, metsäkoneita ja metalliteollisuuden alihankintatöitä Porin tehtaallaan. FSP ja Konecranes ryhtyivät yhteistyöhön nosturi- ja komponenttivalmistuksen pintakäsittelyssä alkuvuodesta 2011 alkaen. Yhteistyön tavoitteena oli tehostaa käyttöastetta Konecranes Oyj:n Hyvinkään tehdasalueella ja kehittää pintakäsittelyä. Konecranes Oyj:n asiakkaita ovat muun muassa koneenrakennusja prosessiteollisuus, telakat, satamat ja terminaalit. ■

13


T Y Ö Y M P Ä R I S T Ö

Työn imu -henkilöstökysely

antaa eväät kehitystyölle FSP:läiset antavat hyvän kouluarvosanan työpaikkansa tehtävien mielekkyydelle, johtamiselle ja työilmapiirille. Näin kertoo tuore henkilöstön ilmapiirikysely, joka nostaa esiin myös kehityskohteita.

Tiedonkulku nousee kehittämisalueeksi Kyselyn tulokset osoittavat myös kehitysalueita, joihin tullaan pureutumaan jatkossa entistä tiukemmin. Erityisesti avopalautteiden kautta saatu palaute on arvokasta tietoa. Toimipisteet laativat tulosten pohjalta toimipaikkakohtaiset toimenpidesuunnitelmat. Kehittämiskohteisiin kuuluu muun muassa tiedonkulku, jota tullaan tehostamaan säännöllisen palaverikäytännön avulla. FSP:n kaltaisessa monitoimipaikkaisessa yrityksessä haasteena on, että 14

Pintaa Syvemmältä

Kuva: Shutterstock

K

yselyyn vastasi viime vuodenvaihteessa 224 FSP:läistä, jotka ottivat kantaa kolmeen avoimeen kysymykseen ja 58 väittämään. Osallistumisaktiivisuus oli jälleen kerran hyvä. Vastausprosentiksi tuli 79. Kun tuloksia vertaillaan aiempien vuosien ilmapiirikyselyihin, kertovat tuoreet tulokset yleisesti ottaen positiivisesta muutoksesta. Vastaajilta kysyttiin näkemystä muun muassa omasta terveydentilasta, työkyvystä, johtajuudesta, yrityksen suunnan selkeydestä, yhteishengestä, työtehtävien mielekkyydestä ja kokonaisarviota FSP:stä yrityksenä. Tyytyväisyysaste nousi erityisen korkeaksi, kun vastaajilta kysyttiin näkemystä omasta terveydentilasta, ammatillisesta kunnosta ja työyhteisön kyvystä tukea työtehtävien hoitamisessa.

toimipisteet sijaitsevat erillään toisistaan. Tiedonkulun varmistamisessa erityisesti toimipisteiden esimiehet nousevat siksi avainasemaan. Tiimihengen ja tiedonkulun kannalta välttämätöntä palaverikäytäntöä tehostetaan siten, että se on jatkossa kaikille toimipisteille välttämätön ja sen sisältöä ohjeistetaan. Toimipaikkapalavereiden ja niissä sovittujen toimenpiteiden toteutumista seurataan palavereista laadittujen muistioiden avulla. Muistiot ja palaveripäivät viestitään laaturyhmälle, joka varmistaa kuukausittain, että palaveri on pidetty. Aloitetoiminta käynnistyy Kehityskohteeksi nousevat myös johtamis- ja vuorovaikutustaidot sekä palautteen anto, joita kehitetään parhaillaan käynnissä olevan esimiesvalmennuksen avulla. Kyselytulokset kertovat myös työmenetelmien ja -välineiden kehitystarpeista. Jatkossa Engineering-yksikön yhtenä päätehtävänä on laatia huolto-

suunnitelma ja -ohjelma jokaiselle pintakäsittelylaitokselle. Lisäksi yksikön tehtävänä on etsiä ja kartoittaa uusia työmenetelmiä ja -välineitä, joita voisi mahdollisesti hyödyntää FSP:n tuotannossa tulevaisuudessa. Kevään 2012 aikana otetaan käyttöön myös tehostettu aloitetoiminta. Aloitteet käsitellään laaturyhmän kokouksissa, joita pidetään kerran kuukaudessa. Jokaisen FSP:läisen panos ratkaisee niin työpaikan ilmapiirin ja hyvinvoinnin rakentamisessa kuin uusien menetelmien kehittämisessä. Aloitetoiminnan kautta jokainen FSP:läinen voi ehdottaa muun muassa, miten ilmapiiriä parannetaan. Ehdotuksia kaivataan myös siitä, miten voisimme yhdessä lisätä siisteyttä ja viihtyisyyttä sekä nostaa tuottavuutta. FSP kiittää kaikkia vastanneita, jotka ovat antaneet avoimesti arvokasta palautetta. Jokainen toimipaikka on laatinut yhdessä esimiehen kanssa toimenpidesuunnitelman, joka otetaan käyttöön heti. ■


sähköiset palkkalaskelmat

F

SP:n henkilökunta voi nyt vastaanottaa palkkalaskelmansa sähköisesti eli e-kirjeenä. Järjestelmä otettiin käyttöön maaliskuun alussa. Postin NetPosti-palvelussa käyttäjä saa palkkatietonsa ekologisesti ja nopeasti. Lisäetuna laskelmat säilyvät arkistossa seitsemän vuotta, joten tarvitut tiedot löytyvät kätevästi yhdestä paikasta ja ovat käyttäjän ulottuvilla missä tahansa nettiyhteyden päässä. Arkistointiaikaa voi myös pidentää. Aloite sähköisistä laskelmista tuli henkilöstöltä. Moni työntekijä toivoi mahdollisuutta saada palkkalaskelmansa sähköisesti. Tietoturvasyistä palkkalaskelmia ei toimiteta suoraan sähköpostiin vaan turvallisesti NetPostin välityksellä, missä toiminnot tapahtuvat automaattisesti tietojärjestelmän sisällä kenenkään näkemättä tietoja. Asiakas saa NetPostiin saapuneesta kirjeestä saapumisilmoituksen omaan sähköpostiin. Helppokäyttöisyyden, nykyaikaisuuden ja käytännöllisyyden lisäksi vaaka kallistui sähköisen järjestelmän puolelle, koska FSP haluaa pienentää kaikin tavoin hiilijalanjälkeään. NetPosti on täysin päästötön. E-kirjeen päästöt ovat 90 prosenttia perinteistä paperikirjettä pienemmät eikä se tuota lainkaan jätettä. NetPostin käyttö on vapaaehtoista eli palkkalaskelmat voi halutessaan edelleen ottaa vastaan paperisina. ■

Kuva: Itella

FSP otti käyttöön

Toimipisteet palveluksessanne PÄÄKONTTORI SÖDERKULLA TUOTANTO HYVINKÄÄ IISALMI JYVÄSKYLÄ JÄRVENPÄÄ KAARINA KANGASNIEMI LOVIISA

MÄNTYLUOTO NAANTALI OUTOKUMPU PORI PORVOO RAAHE RAISIO

RAUMA SASTAMALA SAVONLINNA SIILINJÄRVI TURENKI VARKAUS YLIVIESKA

For Su

ALUEKONTTORIT kuopio, NAKKILA, RAUMA, SASTAMALA, TAMPERE, vALKEALA MUUT MAAT Viron pintakäsittelylaitos Saue

’ Puolan pintakäsittelylaitos Stargard Szczecinski

FSP Finnish Steel Painting Oy Hiekkamäentie 4 01150 Söderkulla Puhelin (09) 278 6270 Faksi (09) 272 1636 www.fspcorp.com 15


For Surface Protection

Pidennämme käyttöikää ja huoltoväliä

Teolliset pintakäsittely- ja lisäarvopalvelumme ovat arvostettuja sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Pintakäsittelemme koneet, laitteet, laivat, sillat, varastosäiliöt, teräsrakenteet ja porauslautat avaimet käteen -periaatteella. Säästät aikaa ja keskityt omaan ydinosaamiseen sekä sen kehittämiseen.

© VASTAVALO.FI

Käytämme saasteettomia työmenetelmiä, kierrätämme ja varastoimme turvallisesti. Noudatamme tiukasti laatu-, ympäristö-, työturvallisuus- ja terveysstandardeja ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001. FSP Finnish Steel Painting Oy Hiekkamäentie 4 01150 Söderkulla P 09 278 6270 F 09 272 1636 www.fspcorp.com

1/2012 Pintaa Syvemmältä  
1/2012 Pintaa Syvemmältä  

Rolls-Roycen potkurilaitteet saavat kestävän pinnan Raumalla.