Welkom bij Strawberries 2017

Page 1

Welkom bij K.H.C. Strawberries


Welkom bij Strawberries! Wat leuk dat je hebt gekozen voor hockeyen bij Strawberries! In dit introductieboekje vind je alle informatie over onze vereniging. Er zijn ook regels en verplichtingen, want Strawberries is een vrijwilligersorganisatie die niet zonder de inzet van onze eigen leden (en hun ouders) kan draaien. Bij aanmelding wordt gevraagd welke rol jij wilt gaan spelen binnen de club. Bij leden jonger dan 18 jaar geldt deze verplichting voor de ouders/verzorgers. Strawberries is de laatste jaren uitgegroeid is tot een bloeiende vereniging met ongeveer 900 leden. Niet alleen met leuk hockey, maar ook met vele activiteiten buiten de sport om. Met dit boekje willen wij je als nieuwe Strawberriaan graag wegwijs maken in onze vereniging. Wij wensen je alvast heel veel plezier! Het bestuur


Geschiedenis Strawberries werd op 16 november 1929 opgericht door een aantal leerlingen van de Rijks HBS in Velsen. De vereniging dankt haar naam aan de aardbeienvelden in en rondom Beverwijk. De eerste wedstrijden werden gespeeld op een oud voetbalveld van staalfabriek Hoogovens (nu Tata Steel). Nadat de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond in 1930 de club officieel had toegelaten als lid, begon Strawberries aan een zwerftocht door Beverwijk. In dat jaar verhuisde de club naar een veld aan de Baanstraat en in hetzelfde jaar werd de overstap naar een weiland van boer De Bie gemaakt. Na een ruzie over het verwijderen van koeienvlaaien, moest de vereniging weer verhuizen, ditmaal naar een veld achter hotel De Prins. Na een fusie met de eveneens door leerlingen van de Rijks HBS opgerichte Velser Hockey Club maakte Strawberries in 1932 de overstap naar de zuidkant van het Noordzeekanaal. De vereniging kwam terecht op de velden bij Huis te Velsen, waar tegenwoordig de woonwijk aan de Driehuizerkerkweg ligt. Toen de Duitse bezetter in 1942 deze velden confisqueerde, zat er voor de leden niets anders op dan wederom op zoek te gaan naar een nieuwe accommodatie. Deze werd gevonden op het gemeentelijk sportpark in Heemstede, waarna de vereniging in 1943 verhuisde naar het terrein van het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort- Zuid. De velden hadden hier bijnamen als de Arena, de Prairie en het Paradijs. In 1945 werd de naam van de vereniging gewijzigd in Kennemer Hockeyclub Strawberries. Toen de gemeente Velsen in 1946 landgoed Schoonenberg kocht en een deel hiervan omdoopte tot sportpark, kreeg Strawberries twee velden te huur aangeboden aan de kant van de Driehuizerkerkweg, naast het Gymnasium Felisenum.


Geschiedenis (vervolg) In 1954 tenslotte vond de laatste verhuizing tot nu toe plaats, naar de huidige locatie aan de Waterloolaan. In de eerste jaren moest er nog omgekleed worden in de Kapberg, totdat in 1957 een nieuw clubhuis in gebruik werd genomen. In 1985 werd het eerste kunstgrasveld aangelegd. In 2005 is het tweede kunstgrasveld aangelegd en in 2010 zelfs een derde kunstgrasveld. In 2012 heeft de club het historische besluit genomen ook een nieuw clubhuis te gaan bouwen, dat in september 2012 in gebruik is genomen. Hiermee zijn Strawberries en haar accommodatie klaar voor de toekomst!

Accommodatie Strawberries is gevestigd op Sportpark Schoonenberg aan de Waterloolaan 1 in Driehuis. Onze vereniging heeft de beschikking over drie kunstgrasvelden. Wij beschikken tevens over een kleine parkeerplaats en een fietsenstalling. Als het druk is, kan er geparkeerd worden bij Telstar aan de Minister van Houtenlaan in Velsen-Zuid. Liever niet in de straten bij onze buren! In het weekend is het clubhuis nagenoeg de hele dag geopend. Dit is uiteraard afhankelijk van de tijden waarop de wedstrijden gespeeld worden. De bar is tijdens de wedstrijddagen geopend en op maandagavond (trimhockey). In het clubhuis bevinden zich kleedkamers waar de leden voor en na de trainingen en wedstrijden gebruik van kunnen maken. Voor de te gebruiken spelmaterialen is er bergruimte in het clubhuis aanwezig. De trainer beschikt over een sleutelhanger waarmee de deur van het clubhuis doordeweeks geopend kan worden.


Clubtenue en uitrusting Elke vereniging is herkenbaar aan haar clubtenue. Tijdens de wedstrijden is de volgende outfit verplicht: Meisjes / dames • rood Strawberries-shirt* • groen rokje • rode kousen • uittenue: wit shirt (of Strawberries-shirt binnenstebuiten) en witte kousen Jongens / heren • rood Strawberries-shirt* • groene broek • rode kousen • uittenue: wit shirt (of Strawberries-shirt binnenstebuiten) en witte kousen * Het clubtenue van Strawberries is verkrijgbaar bij Huijg Sport, Generaal Cronjéstraat 129 in Haarlem. Strawberries-leden krijgen 10% korting op de aanschaf van hockeybenodigdheden. Alle spelende leden ontvangen elke drie jaar een nieuw wedstrijdshirt. Op een kunstgrasveld mag uitsluitend op kunstgrasschoenen worden gespeeld. Dit zijn schoenen met kleine noppen. Het is voor iedere hockeyer verplicht om te spelen met scheenbeschermers en een bitje. Een belangrijk onderdeel van de uitrusting is de hockeystick. Deze zijn in vele maten en uitvoeringen te koop. Laat je bij onze sponsor Huijg Sport informeren over de verschillende soorten. Voor (jeugd)leden bestaat de mogelijkheid om de eerste weken gebruik te maken van een leenstick van de club. De keeper wordt beschermd door een keepersuitrusting. Goede bescherming is zeer belangrijk voor de veiligheid van de keeper. Een dergelijke outfit is kostbaar en wordt daarom door de vereniging aan de keeper in bruikleen gegeven. In het clubhuis is opbergruimte voor de keeperstassen. Elk team heeft de beschikking over een locker die met een (eigen) hangslot afsluitbaar is.


Lidmaatschap Nederland telt ruim 300.000 hockeyers, die allemaal aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Hockey is een echte teamsport. Teambuilding, sportiviteit en respect spelen een belangrijke rol. De trainer en coach zijn voorbeeldfiguren die deze begrippen ook uit moeten dragen. Uiteraard geldt dit voorbeeldgedrag ook voor de ouders van onze leden. Tenslotte staan de spelers wekelijks op het veld om te leren en zich te ontwikkelen op sportief en sociaal niveau. Vanaf je zevende jaar kun je in teamverband de hockeysport gaan beoefenen, maar natuurlijk is het ook geen probleem om op een later moment te beginnen. Jongere leden kunnen kennis maken met hockey bij de Benjamins of Funkeys. Aanmelden kan uitsluitend via het formulier op www.khcstrawberries.nl. Het is mogelijk om binnen ĂŠĂŠn maand na acceptatie lidmaatschap kosteloos op te zeggen. Bij Strawberries wordt niet gewerkt met proeftrainingen. Het opzeggen van het lidmaatschap doe je per mail bij de ledenadministratie van de vereniging. De uiterste opzegdatum is 1 mei, dus ruim voor aanvang van het nieuwe seizoen. Ook voor het wijzigen van adresgegevens kun je bij de ledenadministratie terecht. De actuele contactgegevens staan op de www.khcstrawberries.nl.


Teamindeling Leden van Strawberries worden op basis van leeftijd en lidmaatschapsvorm ingedeeld. Deze indeling is bepaald door de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Peildatum voor de leeftijdsgrens is 1 oktober van het lopende jaar. Funkey 4-5 jaar spel en voorbereiding Benjamins 5-6 jaar spel en voorbereiding drietalhockey F-jeugd 7 jaar drie- en zestalhockey E-jeugd 8-9 jaar zestal- en achttalhockey D-jeugd 10-11 jaar achttal- en elftalhockey C-jeugd 12-13 jaar elftalhockey B-jeugd 14-15 jaar elftalhockey A-jeugd 16-17 jaar elftalhockey Senioren 18 jaar of ouder elftalhockey Dames Veteranen 30 jaar of ouder elftalhockey Heren Veteranen 35 jaar of ouder elftalhockey Sportlievend lid alleen deelname aan trainingen Trimhockeyers elftalhockey zonder

officiĂŤle competitie

Tot en met de eerstejaars E-jeugd worden de teams ingedeeld op volgorde van inschrijving en/of groepsgrootte. Vanaf de tweede jaars E-jeugd worden de teams op speelsterkte ingedeeld. Vanaf de D-jeugd vinden er selecties plaats. Dit om iedereen de kans te geven op zijn of haar eigen niveau te kunnen spelen. De indeling van de verschillende teams wordt op gezette tijden van het jaar geĂŤvalueerd en zo nodig aangepast. Voor ouders van leden en iedereen die het leuk vindt op recreatief niveau te hockeyen is trimhockey een echte aanrader. Iedere maandag wordt er getraind en gedurende het seizoen worden er diverse vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen trimhockeyteams van andere clubs. Het karakter van trimhockey is vrijblijvend. Gezelligheid staat voorop!


Contributie Als lid van Strawberries betaal je contributie. Aan het begin van het seizoen ontvang je de contributiefactuur per mail. Je wordt daarin ook gewezen op de mogelijkheid om de contributie in termijnen te betalen. De contributie wordt via automatische incasso van de door jou opgegeven bankrekening afgeschreven. De hoogte van de contributie is afhankelijk van het soort lidmaatschap dat je afsluit. De contributiebedragen voor jeugd en senioren zijn verschillend. Dit geldt ook voor de eenmalige inschrijfkosten als nieuw lid. Gezinnen met vier leden of meer, wonende op hetzelfde adres, kunnen in aanmerking komen voor een kortingsregeling. De definitieve contributie voor ieder seizoen wordt tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV) vastgesteld. Soms is er een goede reden waarom je niet kunt betalen. In zo’n geval kun je contact opnemen met penningmeester@khcstrawberries.nl en een afspraak maken over de betaling. Doe dit voordat er betalingsproblemen ontstaan, want als je geen contact opneemt gaan we ervan uit dat je de contributie op tijd betaalt. Blijft de betaling uit, dan word je aangemaand en betaal je extra kosten. Betaal je dan nog steeds niet, dan wordt de vordering uit handen gegeven aan een incassobureau, waaraan wederom extra kosten verbonden zijn. Deze kosten zijn uiteraard voor het lid dat een betalingsachterstand heeft. De actuele contributiebedragen staat vermeld op www.khcstrawberries.nl.


Trainingen De trainingen vinden doordeweeks plaats (met uitzondering van de schoolvakanties en als de velden onbespeelbaar zijn). Aan het begin van het seizoen wordt iedereen geĂŻnformeerd over de trainingstijden. Deze tijden worden ook vermeld op www.khc-strawberries.nl. Strawberries maakt gebruik van verschillende trainers. Als het trainingsschema bekend is, kun je zien wie jouw trainer is. Omdat hockey een teamsport is, is trainen verplicht. Ben je verhinderd, dan dien je je bij de trainer af te melden. Mocht de training niet door kunnen gaan, dan wordt dit tijdig door de trainer of de club gemeld. Houd bij slecht weer ook de website, Facebook, Twitter en de LISA Hockey-app in de gaten! De trainers bij Strawberries zijn meestal vrijwilligers (al dan niet met een kleine vergoeding) die het leuk vinden om hun kennis op het gebied van hockey door te geven aan spelers. Ze geven de training in hun vrije tijd. Het is voor hen ook prettig als ze merken dat een team het waardeert om training krijgen. Kom daarom altijd naar de training. Bij trainingen gelden de volgende regels: 1. Kom op tijd op de training. 2. Laat je trainer van te voren weten als je niet kunt komen trainen. 3. Volg tijdens de training de instructies van de trainer op. Als je niet begrijpt waarom iets nodig is kun je dat altijd vragen; maar de trainer beslist welke oefeningen worden gedaan. 4. Als je speciale hockeywensen hebt om tijdens de training te oefenen, kun je dat altijd bespreken met je trainer. 5. Kom niet op het veld als je eigen training nog niet is begonnen en als er nog wel een ander team aan het trainen is. Met je eigen ‘spelletje’ hinder je namelijk de training die nog bezig is.


Wedstrijden De competitie voor de jeugd vindt plaats op zaterdag. De senioren spelen op zondag. De competitie begint in september en duurt tot mei/juni. Tijdens de winter ligt de competitie van medio december tot eind februari/begin maart stil. Teams kunnen dan deelnemen aan zaalhockey of de midwintercompetitie (op het veld). Op zaterdag spelen de F-jeugd, de E-jeugd en de D-jeugd doorgaans ‘s ochtends, terwijl de C-jeugd, de B-jeugd en de A-jeugd meestal ‘s middags spelen. Op zondag spelen de senioren en veteranen op wisselende tijden, met uitzondering van dames 1 en heren 1, die respectievelijk om 12.45 uur en om 14.45 uur spelen. Je kunt zo lang als je wilt bij de senioren spelen, maar je kunt ook met 30 jaar (dames) of 35 jaar (heren) overstappen naar de veteranen. De wedstrijdschema’s zijn te vinden op de website van Strawberries of op de website van de KNHB: www.knhb.nl. Voor het spelen van wedstrijden geldt een aantal regels. Teams van onze vereniging dienen te spelen in het officiële clubtenue. Bij thuiswedstrijden dien je tenminste drie kwartier van tevoren aanwezig te zijn (jongste jeugd: half uur). Bij uitwedstrijden dien je rekening te houden met de richttijden die bij het wedstrijdschema op website staan vermeld. Uiteraard kan hiervan door de coach worden afgeweken. Spelers die verhinderd zijn dienen zich tijdig bij de coach af te melden. Mocht de wedstrijd om wat voor reden dan ook niet door kunnen gaan, dan zal de coach en/of club dit doorgeven. Het is niet de bedoeling om zelf over een mogelijke afgelasting te bellen met het wedstrijdsecretariaat of de tegenstander. Bij uitwedstrijden regelen de teams zelf vervoer. Bij de jeugd houdt dit in dat, als er niet gefietst kan worden, de kinderen door de ouders met de auto worden gebracht. Ouders dienen er dus rekening mee te houden dat zij een aantal keer per jaar gevraagd worden te rijden. Het rijschema wordt samen met de coach en de ouders afgesproken.


Scheidsrechters Een hockeywedstrijd wordt altijd door twee scheidsrechters geleid, behalve bij de jongste jeugd. Hier volstaat één spelbegeleider (een ouder of eventueel de coach). De scheidsrechters worden, behalve bij Dames 1 en Heren 1, geregeld door de arbitragecommissie. Dit betekent dat leden kunnen worden opgesteld om te fluiten, mits zij in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. Vanaf 16 jaar (B-leeftijd) is het verplicht om deze kaart te behalen. De vereniging organiseert daarom twee keer per jaar een scheidsrechterscursus. Vanwege de verhouding tussen de aantallen jeugdleden en seniorenleden doen we ook een dringend beroep op de ouders van de jeugdleden om mee te doen aan de scheidsrechterscursus. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Wij kunnen deelname van harte aanraden, omdat het inzicht in de sport aanzienlijk wordt verhoogd! Daarnaast help je mee om de lasten met meerdere schouders te dragen.

Informatie Strawberries heeft geen clubblad. Alle relevante informatie wordt gecommuniceerd via e-mail, website, LISA Hockey App, Facebook en Twitter. Daarnaast verstuurt het bestuur eenmaal per maand een digitale nieuwsbrief. Zorg ervoor dat de club altijd over een werkend e-mailadres beschikt, anders blijf je verstoken van informatie! Elk lid, coach en actieve vrijwilliger heeft een lidnummer en een wachtwoord waarmee hij of zij op de website of in de LISA Hockey App kan inloggen. Hier vind je de wedstrijdschema’s, vertrektijden, barindelingen, scheidsrechtersindelingen en teamindelingen, maar ook de aankondigingen voor activiteiten.


Huisregels Op het complex van KHC Strawberries gelden regels die ertoe bijdragen dat iedereen van de hockeysport en bijbehorende activiteiten kan genieten. Deze regels gelden voor leden, maar ook voor bezoekers, ouders en familieleden. In het clubhuis hangen camera’s ter voorkoming van diefstal. Algemeen • Iedereen behandelt elkaar met respect • Agressie en intimiderend gedrag worden op geen enkele wijze getolereerd • Instructies van bestuursleden, coördinatoren, trainers, coaches dienen te worden opgevolgd Complex/velden • Het is niet toegestaan om glaswerk mee te nemen naar het veld • Het is niet toegestaan om te roken op de velden • Het is niet toegestaan om via KG1 naar de andere velden te lopen • Het is (voor teams) verplicht om na een training of wedstrijd het veld op te ruimen • Het is niet toegestaan zelf meegebrachte alcoholische dranken te nuttigen • Het is verplicht om afval in de daarvoor bestemde bakken te gooien • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd Clubhuis/bar • Ouders/verzorgers en seniorenleden zijn verplicht periodiek een bardienst uit te voeren (binnen het team wordt hiervoor een schema opgesteld) • Consumpties aan de bar dienen direct afgerekend te worden • Geen alcohol voor personen onder de 18 jaar • Geen alcohol op zaterdag • Geen kinderen onder de 16 jaar achter de bar • Geen teamkratjes en geen bierflesjes omruilen


Huisregels • In het gehele clubhuis geldt een rookverbod • Het laatst aanwezige team ruimt het clubhuis en het terras op • Barvrijwilligers mogen een drankje pakken, maar registreren dit wel • Achter de bar eten is niet toegestaan • Scheidsrechters hebben na de wedstrijd recht op een drankje (dit dient geregistreerd te worden) Parkeren • Parkeren in de vakken is verplicht • De calamiteitenroute (aan de boskant) dient altijd vrijgehouden te worden • Parkeerterrein vol? Parkeer dan bij Telstar, niet in de straten bij onze buren • Gebruik van de fietsenstalling is verplicht Hockey • Hockeyen met scheenbeschermers is verplicht • Gebruik van gebitsbescherming (bitje) is verplicht • Boetes voor gele en rode kaarten worden verhaald op de betrokken spelers/begeleiders • Boetes voor onregelmatigheden rondom competitie wedstrijden worden verhaald op de betrokken teams • Wedstrijden afgelasten of verplaatsen is voorbehouden aan de bond en het bestuur (wedstrijdsecretariaat) • Ieder lid van 16 jaar of ouder dient in het bezit te zijn van een scheidsrechterskaart


Bestuur en commissies Het dagelijks bestuur van de vereniging bestaat uit de voorzitter, de penningmeester en de secretaris. Zij worden ondersteund door de bestuursleden jeugd, senioren, beheer/bar en evenementen. Naast het bestuur zijn er diverse commissies actief binnen de vereniging:

• Wedstrijdsecretariaat • Ledenadministratie • Technische Commissie Dames • Technische Commissie Heren • Technische Zaken Jeugd • Elftalcommissie Jeugd • Jongste Jeugdcommissie • Jeugdbestuur • Trimhockeycommissie • Zaalhockeycommissie • Arbitragecommissie • Medische Commissie • Commissie beheer • Barcommissie • Gevonden voorwerpen • Sponsorcommissie • Diverse toernooicommissies • Diverse evenementencommissies

De actuele samenstelling het bestuur en de commissies zijn te vinden op www.khc-strawberries.nl.

Vrijwilligers Er is altijd behoefte aan vrijwilligers! Mocht je geïnteresseerd zijn om zitting te nemen in bestuur of commissies, wend je dan tot het bestuur of de desbetreffende commissie. Ook is er altijd behoefte aan scheidsrechters, trainers en coaches! Aanmelden kan via secretaris@khc-strawberries.nl.Fotografie: Ed Geels | Samenstelling: Michelle Oerlemans en Friso Huizinga Versie: najaar 2017 Dit digitale informatiebulletin is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. KHC Strawberries is niet verantwoordelijk voor wijzigingen en/of zetfouten.