__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Help, mijn kind zit op hockey!


Inleiding In Help, mijn kind zit op hockey gaan we dieper in op wat er allemaal komt kijken als jouw kind bij Strawberries gaat hockeyen. Strawberries is een hechte familieclub waarbij breedte hockey en prestatiehockey samen gaan. De club is laagdrempelig, sociaal en betrokken bij haar leden. Sportiviteit staat bij ons voorop. Strawberries wordt, op de trainers na, geheel geleid door vrijwilligers. Dat is iets waar we ontzettend trots op zijn. We vragen dan ook iedereen zich in te zetten voor de club. Er is veel te doen. Zo kun je je van een aantal uur per seizoen tot een aantal uur per week voor de club inzetten.


Bij wie kan ik mijn vragen stellen? Nu je kind gaat hockeyen komt er vast een aantal vragen naar boven. Er is een aantal commissies waar je mee te maken krijgt. Alle commissies zijn per e-mail te bereiken die minstens twee keer per week wordt gelezen en beantwoord. De Jongste Jeugd Commissie De Jongste Jeugd Commissie behartigt de belangen van de Funkeys, Benjamins, F-, E- en D8-tal jeugd. De vrijwilligers van deze commissie lopen vaak op de trainingsdagen en –tijden rond op de club en staan altijd klaar om vragen te beantwoorden. Per e-mail is de Jongste Jeugd Commissie te bereiken op jongstejeugd@khc-strawberries.nl. De commissie Technische Zaken Jeugd (selectieteams) De commissie TZ Jeugd behartigt de belangen van de selectieteams A-, B-, C- en D11-jeugd. Doordat deze kinderen op doordeweekse dagen trainen, zijn de vrijwilligers met deze commissietaak niet altijd aanwezig op de trainingsdagen en –tijden van jouw kind. Daarnaast houdt de commissie TZ Jeugd zich samen met de elftalcommissie jeugd bezig met de indeling van de teams. De commissie TZ Jeugd is per e-mail te bereiken via tzjeugd@khc-strawberries.nl. De Elftalcommissie (recreatieteams) Vanaf de D-jeugd spelen de kinderen elftalhockey. De vrijwilligers die deze commissietaak vervullen zorgen ervoor dat elk seizoen weer alle teams goed worden ingedeeld op leeftijd, speelsterkte en vriendschap. Voor vragen over het indelen van een team kun je terecht bij elftalcommissie@khcstrawberries.nl.


Informatie Leden en ouders van leden worden op verschillende manieren op de hoogte gehouden. Website Op www.khc-strawberries.nl staat alle informatie over de club. Onder andere het trainings- en wedstrijdschema, laatste nieuwsberichten en het barrooster. Je logt in met het lidnummer en wachtwoord die je na je aanmelding hebt ontvangen. Hier kun je onder andere het profiel van je kind aanpassen, je persoonlijke gegevens checken en de financiële zaken van het lidmaatschap bekijken. Facebook Op www.facebook.com/khcstrawberries wordt nieuws geplaatst, foto’s van evenementen, wedstrijduitslagen, aankondigingen van wedstrijden en afgelastingen. Twitter Op het Twitteraccount @strawhockey wordt het laatste nieuws geplaatst, foto’s van evenementen en allerlei andere actuele zaken. E-mail Maandelijks ontvang je per mail de digitale nieuwsbrief Van het bestuur. Via de mail ontvang je ook uitnodigingen voor evenementen en ook vragen aan commissileden of het bestuur gaan via de mail. SMS De club verstuurt urgente berichten per sms. LISA hockey app Strawberries werkt, zoals de meeste andere verenigingen, met het LISA administratie systeem. Er is een handige app die je kunt downloaden in de App Store of Play Store. Selecteer Strawberries en log in met je lidnummer en wachtwoord.

Informatie


In de app staan wedstrijdschema’s, uitslagen, routes, een koppeling met het digitaal wedstrijdformulier en nieuws over de club. Coach/ Teambegeleider De coach of teambegeleider informeert zijn of haar team over de komende wedstrijd, het rijschema bij uit wedstrijden, wie er die wedstrijd voor tussendoortje zorgt, wie die week de keeper is. De coaches/ teambegeleiders sturen wekelijks een mail over al deze zaken.


Teamindeling De leeftijd van het kind bepaalt in welk team hij of zij wordt ingedeeld. De peildatum voor de leeftijdsgrens is 1 oktober van het lopende jaar. Deze indeling is bepaald door de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond) en geldt voor alle hockeyverenigingen. Funkey 4-5 jaar spel en voorbereiding Benjamins 5-6 jaar spel en voorbereiding drietalhockey F-jeugd 7 jaar drie- en zestalhockey E-jeugd 8-9 jaar zestal- en achttalhockey D-jeugd 10-11 jaar achttal- en elftalhockey C-jeugd 12-13 jaar elftalhockey B-jeugd 14-15 jaar elftalhockey A-jeugd 16-17 jaar elftalhockey Senioren 18 jaar of ouder elftalhockey Dames Veteranen 30 jaar of ouder elftalhockey Heren Veteranen 35 jaar of ouder elftalhockey Sportlievend lid alleen deelname aan trainingen Trimhockeyers elftalhockey zonder officiĂŤle competitie

Tot en met de eerstejaars E-jeugd worden de teams ingedeeld op volgorde van inschrijving en/ of groepsgrootte. Vanaf de tweedejaars E-jeugd worden de teams op speelsterkte ingedeeld. Vanaf de D-jeugd vinden er selecties plaats om zo ieder kind de kans te geven op zijn of haar eigen spelniveau te kunnen spelen. De indeling van de verschillende teams wordt op bepaalde tijden van het jaar geĂŤvalueerd en kan zo nodig aangepast worden. Trimhockey Voor ouders van leden en iedereen die het leuk vindt op recreatief niveau te hockeyen is trimhockey een echte aanrader. Iedere maandagavond wordt er getraind en als je wilt kun je gedurende het seizoen meedoen met diverse vriendschappelijke wedstrijden en toernooien tegen trimhockeyteams van andere clubs. Het karakter van trimhockey is vrijblijvend. Gezelligheid staat voorop!


Trainingen Strawberries contracteert elk jaar weer de trainers die de teams zo goed mogelijk de hockeytechnieken aanleren. Kinderen trainen met hun eigen team of samen met andere teams. Kinderen leren tijdens de training spelenderwijs om samen te werken op het hockeyveld. In je eentje kun je geen wedstrijd winnen, met elkaar wel. Kom daarom altijd naar de trainingen. Teambuilding, sportiviteit en respect spelen daarbij een zeer belangrijke rol. De trainer en de coach zijn voorbeeldfiguren die deze begrippen moeten uitdragen. Tenslotte staan de kinderen wekelijks op het hockeyveld om te leren en zich verder te ontwikkelen op sportief en sociaal niveau. De Funkeys, Benjamins en F-jeugd trainen ĂŠĂŠn keer per week. Vanaf de E-jeugd wordt twee keer per week getraind. Het is belangrijk dat de kinderen alle trainingen volgen. Bij de training dragen de kinderen sportkleding, hockeyschoenen, een stick, scheenbeschermers en een bitje. Het wedstrijdschema staat vermeld op www.khc-strawberries.nl en in de LISA hockey app. Afzeggen en afgelastingen Is je kind verhinderd, meld hem of haar dan af bij de trainer. Het mailadres van de trainer staat in de CC bij de welkomsmail. Mocht de training niet door gaan, dan wordt dit op de website bekend gemaakt of per e-mail. Houd bij slecht weer (sneeuw of zeer strenge vorst) ook de website, Facebook en Twitter in de gaten. Bij regen gaat de training in principe gewoon door.


Wedstrijden Vanaf de F-jeugd spelen jeugdleden op zaterdag in competitieverband wedstrijden. Hier starten kinderen niet meteen mee. Eerst wordt er alleen getraind. Zodra je kind de techniek voldoende beheerst en wedstrijdklaar is, wordt je kind in een team geplaatst. Dit proces duurt bij de een wat langer dan bij de ander, maar gemiddeld ongeveer een half jaar. De trainer en verantwoordelijke commissie beoordeeld of het kind er aan toe is om mee te spelen in een team. Duur van de wedstrijd Drietal hockey Zestal hockey, F-jeugd Zestal hockey, E-jeugd Achttal hockey Elftal hockey

2 x 15 minuten (na de winterstop 2x20 minuten) 2 x 20 minuten 2 x 25 minuten 2 x 30 minuten 2 x 35 minuten

Kinderen zijn minimaal een half uur voor het begin van de wedstrijd aanwezig, ook bij uitwedstrijden. Dit half uur wordt gebruikt om warm te lopen, in te slaan en spelposities te bespreken. In de rust De kinderen krijgen tijdens de rust een verantwoord tussendoortje, zoals fruit, dat bij toerbeurt door een van de ouders wordt verzorgd. De coach/ teambegeleider geeft aan welke ouder aan de beurt is om dit tussendoortje te verzorgen. Bij de E- en F-jeugd hoort hier ook drinken bij.


Competitie De competitie begint in september en duurt tot mei/ juni. De competitie wordt onderbroken door een winterstop. Tijdens de winterstop wordt vanaf de D-jeugd door veel teams zaalhockey in competitieverband gespeeld. De E- en F-jeugd speelt dan de midwintercompetitie, zolang het weer het toelaat. De competitie-indeling wordt door de KNHB bepaald. De tegenstanders zijn teams uit heel Noord-Holland. Dat kan betekenen dat er soms wel eens een wedstrijd in, bijvoorbeeld, Den Helder wordt gespeeld. Zaalhockey De zaalhockeycompetitie staat los van de veldcompetitie. Bij Strawberries spelen alle selectieteams verplicht zaalhockey en mogen de andere teams hieraan meedoen. Of een team mee doet wordt door de coach gevraagd. Omdat het een aparte competitie is en geen verplichting is hiervoor een aparte contributie verschuldigd. Midwintercompetitie De E- en F- jeugd spelen tijdens de winterstop de midwintercompetitie. Deze competitie is op het veld (als het veld bespeelbaar is).  

Posities in het veld In de zes- en achttallen wordt op wisselende posities gespeeld. Op deze wijze leren kinderen goed op elke plek te spelen en het spel te begrijpen. Ook wisselt de keeper per wedstrijd. Vanaf de D-elftallen beginnen de kinderen meer op een vaste positie te spelen en wordt er meestal gespeeld met een vaste keeper.


Clubtenue De wedstrijden worden gespeeld in het officiële Strawberries clubtenue: • Rood shirt met groene bies • Groene rok (meisjes) of broek (jongens) • Rode kousen Het clubtenue van Strawberries is verkrijgbaar bij: Huijg Sport, Generaal Cronjéstraat 129, 2021 JE te Haarlem. Leden krijgen hier 10% korting bij aanschaf van hockey-benodigdheden. Alle spelende leden ontvangen elke drie jaar een nieuw wedstrijdshirt. Soms lijken de tenues van de tegenstanders erg op elkaar. In dit geval draagt het uit-team een wit shirt. Voordeel van de Strawberries-shirts is dat deze omgedraaid kunnen worden en dan wit zijn. Koud weer Als het buiten erg koud is, mag onder het clubtenue extra kleding worden gedragen, zoals een (thermo)legging/maillot onder de groene rok/ broek en onder het rode shirt een (thermo)shirt met lange mouwen. Schoenen Op het kunstgrasveld mag uitsluitend op kunstgrasschoenen worden gespeeld. Dit zijn schoenen met kleine, zachte noppen. Scheenbeschermers Het is voor iedere hockeyer verplicht om te spelen met scheenbeschermers. Zonder scheenbeschermers mag er niet worden deelgenomen aan de wedstrijd. Bitje Zonder bitje mag er niet worden gespeeld. Bitjes zijn in allerlei kleuren te koop bij o.a. Huijg Sport en in de automaat in de hal van het clubhuis. Ook is er ieder jaar Bitjeshapdag op de club, waarbij de tandarts een op maat gemaakt bitje maakt aan de hand van een afdruk van het bovengebit.


Clubtenue vervolg

Keepersuitrusting De keeper mag tijdens de wedstrijd een trainingsboek aan en draagt, om goed op te vallen, een ander kleur shirt over de bodyprotector. De keeper krijgt keepersbescherming van de club: bodyprotector, legguards, klompen, handschoenen en een helm. Ieder team krijgt een eigen uitrusting dat in een tas op de club kan worden bewaard.

Afzeggen Hockey is een (h)echte teamsport. Het team rekent op alle spelers. We gaan ervan uit dat iedereen altijd bij een wedstrijd aanwezig is. Er kan toch een dringende reden zijn om af te zeggen. Meld je kind zo snel af bij de coach of teambegeleider. Als een team te weinig spelers heeft voor een wedstrijd, dan neemt de coach contact op met de Jongste Jeugd Commisie of Elftalcommissie.

Geblesseerd Blessures zijn heel vervelend. Om een geblesseerd kind betrokken te houden bij het team is het erg leuk voor zowel het team als de geblesseerde als deze het team komt aanmoedigen tijdens de wedstrijden.


Sportiviteit voor en achter de lijn Bij de F-, E- en de D8-jeugd, worden de uitslagen niet gepubliceerd. Plezier in het spel en het aanleren van de hockeyvaardigheden is op deze leeftijd veel belangrijker. Shake hands Voor de wedstrijd schudden de kinderen, coaches en scheidsrechters/ spelbegeleiders van beide teams elkaar de hand en wensen elkaar een prettige wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd geeft iedereen elkaar opnieuw een hand en feliciteren/ bedanken ze elkaar voor de partij. Doordat het thuisteam in het midden van het veld zich in een lijn opstelt maak je het shake hands mogelijk. Sportiviteit en respect spelen een belangrijke rol voor, tijdens en na de wedstrijd. Na de wedstrijd drinken de teams samen in het clubhuis met elkaar limonade. De thuisspelende coach/ teambegeleider zorgt voor de limonade en de bekers van achter de bar. Supporters Sportiviteit is niet alleen belangrijk op het veld. Ook de ouders en supporters achter de lijn spelen een belangrijke rol in het stimuleren van sportief gedrag. Positief aanmoedigen is leuk en belangrijk! De ouders en supporters juichen voor en stimuleren de prestaties van het gehele team. Om het voor de kinderen overzichtelijk te houden en voor je eigen veiligheid staan ouders en supporters tijdens de wedstrijden achter de hekken. Alleen de coach en teambegeleiders staan op het veld langs de lijn. Respecteer als ouder de rol van de scheidsrechters/ spelbegeleider en laat je niet negatief uit. Indien een ouder zich niet aan de sportiviteit en respect regels houdt, zal hij of zij door een vertegenwoordiger van het bestuur daarop worden aangesproken.


Sportiviteit voor en achter de lijn De coach zorgt voor de opstelling en het spelverloop en instrueert als enige de kinderen tijdens het spel. Zodat ouders en supporters kunnen juichen en genieten van het spel van hun kind en het team.

Gedragsregels ouders in de sport volgens de KNHB • Blijf tijdens de wedstrijd in het gebied dat is bestemd voor toeschouwers. • Geef de trainer/ coach geen adviezen met betrekking tot zijn taak, al zijn ze nog zo goed bedoeld. • Coach je kind niet tijdens wedstrijden. • Maak geen beledigende opmerkingen naar spelers, ouders, scheidsrechters, trainer/ coaches of andere begeleiders, ook al horen ze bij de tegenstander, en al helemaal niet waar de kinderen bij zijn. • Gebruik geen alcohol en rook niet op het sportveld. Moedig je kind (ploeg) positief aan. • Toon interesse en enthousiasme en steun je kind. Laat je emoties niet de vrije loop. • Help mee als een trainer/coach of een andere begeleider dit vraagt. • Bedank na afloop alle betrokkenen: trainers/coaches en andere begeleiders, ook van de tegenstander.


Rol van de ouders Ouders hebben een belangrijke rol. Niet alleen als supporter, maar ook voor en na de wedstrijd is de inzet van ouders belangrijk. Aan het begin van het seizoen vindt de startdag plaats voor de E- en F-jeugd en het oefenprogramma voor de A-, B-, C- en D-jeugd. Tijdens deze dagen wordt aan de ouders gevraagd om per team een coach, teambegeleider, spelbegeleider en barcoördinator (vanaf de E-jeugd) aan te wijzen. Coach Een coach zorgt voor alles wat met de wedstrijd zelf te maken heeft: opstelling, tactiek, gedrag in het veld. De coach is elke wedstrijd aanwezig en begeleidt de kinderen door het geven van aanwijzingen door de wedstrijd heen. Hij/zij is voor de commissie het aanspreekpunt van het team. Tijdsduur: 2 uur per week (inclusief) de wedstrijd. Teambegeleider Een teambegeleider is de rechter hand van de coach en zorgt voor de organisatie van alles wat zich buiten het veld/ de wedstrijd afspeelt. Denk hierbij aan het informeren van het team waar en tegen welke club gespeeld wordt, of je het uit-tenue mee moet nemen en het opstellen van het rijschema bij uitwedstrijden. Tijdsduur: ½ uur per week. Spelbegeleider (drie-, zes- en achttal hockey) Bij het drie-, zes- en achttal hockey wordt de wedstrijd door een spelbegeleider begeleid. Hij/zij leidt de wedstrijd in goede banen. Bij het drietal hockey begeleidt één ouder 2 x 15 minuten. Bij het zes- en achttal hockey begeleidt één ouder van de thuisploeg één helft en één ouder van de uitploeg de andere helft. Je bent als spelbegeleider geen scheidsrechter. Je fluit de wedstrijd en geeft aan beide partijen uitleg waar nodig is.

Rol van de ouders


Het belangrijkste is dat er een leuk spel gespeeld wordt en dat de kinderen aangeleerd wordt hoe het spel gaat. De club geeft een aantal keer per jaar uitleg over de spelregels bij de Jongste Jeugd. Het is belangrijk dat de spelbegeleiders voor de wedstrijd afspraken maken over hoe ze samen gaan zorgen voor een leuk en evenwichtig spel. Plezier in het spel en het aanleren van hockeyvaardigheden bij de F- en E-teams gaat boven winnen. Het komt weleens voor dat er een groot verschil in speelsterkte is en een team met veel meer doelpunten voorstaat. Om ervoor te zorgen dat het spelplezier bij de zwakkere partij niet teveel bedorven wordt, kan de spelbegeleider, in overleg met de tegenpartij, maatregelen nemen om een evenwichtigere situatie te creëren. Denk hierbij aan: • strenger fluiten voor de sterkere partij. • zwakkere team meer uitleg en tips geven tijdens het spel. Bij wedstrijden van achttal hockey zijn er twee spelbegeleiders: één van het thuisspelende team en één van de tegenstander. Dus ook bij uitwedstrijden moet het achttal hockey een spelbegeleider meenemen. Het is zaak dat er een plezierige, veilige en leerzame wedstrijd tegen elkaar wordt gespeeld. Dat betekent dat er niet voor elke overtreding hoeft te worden gefloten. Scheidsrechter (elftalhockey) Vanaf het moment dat er met elftallen wordt gespeeld, wordt de rol van spelbegeleider vervangen door die van twee scheidsrechters. De scheidsrechters fluiten de wedstrijd volgens de hockeyregels. De scheidsrechters worden, behalve bij Dames 1 en Heren 1, door de eigen vereniging verzorgd. Dit betekent dat leden kunnen worden opgesteld om te fluiten, mits zij in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. Vanaf 16 jaar (B-leeftijd) is het verplicht om deze kaart te behalen.


Rol van de ouders (vervolg) Alles wat onder ‘gevaarlijk spel’ valt moet echter wel worden afgefloten. Geef er uitleg bij, zodat de kinderen dit afleren. Scheidsrechtercursus Strawberries organiseert twee keer per jaar een scheidsrechterscursus. Vanwege de verhouding tussen de aantallen jeugdleden en seniorenleden doen we ook een dringend beroep op de ouders van de jeugdleden om mee te doen aan de scheidsrechterscursus. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Wij kunnen deelname van harte aanraden, omdat het inzicht in de sport aanzienlijk wordt verhoogd! Daarnaast help je mee om de lasten met meerdere schouders te dragen. Barcoördinator en bardienst Vanaf de E-jeugd worden ouders ingedeeld voor bardiensten. Per team wordt er aan het begin van het seizoen gevraagd een barcoördinator aan te wijzen. De barcoördinator is het aanspreekpunt van het vrijwillige commissielid bar zaterdag. Als het team aan de beurt is om een bardienst te verzorgen, zorgt de barcoördinator ervoor dat hij/zij de naam/namen doorgeeft wie de dienst doet. Net als bij het tussendoortje in de rust gebeurt de bardienst om de beurt zodat iedereen een keer geweest is. Het komt er op neer dat je ieder jaar ongeveer twee keer aan de beurt bent voor een bardienst. Een bardienst is meestal op het tijdstip dat je kind thuis speelt en duurt 1,5 tot 2 uur. Rijden De coach/ teambegeleider stelt een rijschema op, zodat voor iedereen duidelijk is wie wanneer rijdt. In de praktijk blijkt een rijschema vaak overbodig, omdat de meeste ouders graag komen kijken naar de prestaties van hun kind. Als jongere kinderen met een andere ouder meerijden, zorgen ouders zelf voor zitverhogers en dergelijke. Bij uitwedstrijden verzamelen de team op het parkeerterrein tegenover Telstar aan de Minister Van Houtenlaan te Velsen-Zuid.


Tussendoortje Het tussendoortje (ook wel het appeltje genoemd) wordt iedere week door één van de ouders verzorgd. Als club stimuleren we verantwoorde tussendoortjes, zoals fruit. Bij de F-jeugd verzorgt de ouder die aan de beurt is ook het drinken.  

Veldindeling Strawberries 3A

2A

2AB

1A

3AB

3B

KG2

2B

1AB

KG3

1B

3C

CLUBHUIS

2D

1CD

1C Je staat hier

3D

2CD

2C

KG1

3CD

1D

Veld 1(D)


Fotografie: Ed Geels | Vormgeving: Ten Media Versie: december 2014 Dit digitale informatiebulletin is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. KHC Strawberries is niet verantwoordelijk voor wijzigingen en/of zetfouten.

Profile for Friso Huizinga

Help, mijn kind zit op hockey 2015  

Help, mijn kind zit op hockey 2015  

Advertisement