Fria Företagare #2 2020

Page 1

WWW.FF.SE

2020 #2

FRIA FÖRETAGARE

Sverige kan bli ett nytt Silicon Valley inom det här området Johan Jörgensen om en glödhet framtidsbransch

Kampen mot corona slår extra hårt mot småföretagare Rut – en lösning på illojal konkurrens i taxibranschen?

Möten online allt vanligare

ABSOLUT

landets största exportprodukt


INNEHÅLL Aktuella frågor

04

Coronakrisen slår extra hårt mot alla landets småföretagare.

Den branschen har helt missat att ta del av de enorma möjligheterna som digitaliseringen innebär.

06

14

Johan Jörgensen, tidigare utsedd till Årets riskkapitalist av Veckans Affärer, storsatsar på startups inom den glödheta trenden Food Technology.

Läs om framgångshistorian om Absolut Vodka, en riktigt stark utveckling.

Tema: Rekrytering

24

Dags att hitta ny personal? Fem heta tips när det är dags att rekrytera.

26

Rekrytera en röd eller blå personlighet? Eller kanske en gul? DiSC-analysen kan hjälpa när du jagar folk.

Annorlunda affärer

J

ag blir ledsen när jag läser om livskraftiga bolag som tvingas i konkurs när de på några veckor tappar stora delar av sin omsättning. Livsverk slås i spillror av coronakrisen. Stödpaketen avlöste varandra i mars, men det mesta var riktat mot storföretagen. Företagarförbundet arbetade under dessa veckor intensivt med att få regeringen att förenkla och göra stöden tillgängliga för de allra minsta företagen också, de företag som förser samhället med den dagliga servicen. Taxichaufförer, caféägare, frisörer, städare, snickare, krögare, butiksinnehavare, målare och många fler. Regeringen och samhället har en skyldighet att hjälpa dem på samma sätt som de hjälper storföretagen. De ursprungliga krispaketen lämnade de minsta företagen utanför. Regler för korttidspermitteringar straffade bland annat familjeföretag. Här lyssnade regeringen på oss och ändrade detta relativt snabbt. Vi fick även gehör för att ta bort arbetsgivaravgiften, om än bara två tredjedelar. Men det ger ändå en bra kostnadslättnad för många medlemmar. I skrivande stund pågår kampen för att få regeringen att sjösätta ett omställningsstöd. De företag som behöver kapital ska kunna låna till villkor som är rättvisa och schyssta. Som ger alla företag en rimlig chans att övervintra tills krisen är över. Till skillnad från tidigare krislån från staten och bankerna kräver vi möjlighet att låna med: Låg personlig risk för företagaren – annars är konkursen ett säkrare alternativ, ingen vill riskera hem och familj. Låg ränta – allt annat vore osolidariskt av en regering i en historisk kris. Lång återbetalningstid – en självklarhet. Vi har också föreslagit en variant på CSN-lån till de enskilda firmorna. Ett ”CSN-lån” till enmansföretagen som kan hjälpa dem genom krisen, med låg ränta (0,16 procent) och lång återbetalningstid (10 år), så att de får samma chans som andra företag att övervintra tills krisen är över. Småföretagen måste värdesättas. Att låta dem gå i konkurs och överflyttas till A-kassan eller kommunala sociala skyddsnät är en dålig idé, en dålig affär och ett dåligt ansvarstagande av vårt land och vår regering. Vi lovar att fortsätta kämpa för schyssta villkor och rättvisa stöd för alla er som kämpar med era företag runt om i landet. MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET KONTAKTINFO

SÄLJANSVARIG

REDAKTÖR

LAYOUT/ORIGINAL

Fria Företagare är organ

Mellansvenska

Sölve Dahlgren

New Copywriting

för Företagarförbundet

Telemarketingtjänsten AB

redaktion@ff.se

ÖVRIGT

Box 1132, 262 22 Ängelholm

ANNONSBOKNING

TIPS

Åsikter uttryckta i denna publikation är

www.ff.se

bo.furevi@ff.se

Skickas till redaktion@ff.se.

antingen skribenternas egna eller de

e-post: info@ff.se

WEBBEN

Märk med Fria Företagare.

intervjuades och speglar nödvändigtvis

Telefon: 020-760 761

Facebook: FöretagarFörbundet

REDAKTIONSRÅD

inte den ansvarige utgivarens eller

BLI MEDLEM?

www.ff.se

Mats Assarsson

FöretagarFörbundets åsikter. Det är fritt

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

ANSVARIG UTGIVARE

Bo Furevi

att citera Fria Företagare, källan ska

TRYCKERI

Mats Assarsson

Sölve Dahlgren

dock alltid uppges.

V-TAB

OMSLAGSFOTO

Petri Savolainen

Pressfoto

38

Nytillverkning av kaross från 1932 affärsidén i Sveriges minsta bilfabrik.

42

Inga sprängningsjobb är för stora eller små – här rullar verksamheten på som tåget.

2

Vi har fokuserat på lösningar och gjort skillnad, men mycket är kvar att göra…

FÖRETAGAR FÖRBUNDET

Visste du att... ...Vi på Företagarförbundet har en enda uppgift, att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Medlemmar som använder förmåner från våra partners sparar i genomsnitt 6100 kr per år på medlemskapet,. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

www.ff.se

info@ff.se


UPPSNAPPAT FOTO: MOSTPHOTOS

Färre lätta lastbilar Under de tre första månaderna 2020 nyregistrerades 5 710 lätta lastbilar. Vilket är en minskning med 43 procent jämfört med samma period 2019. Största märke var Volkswagen med 34,1 procent av registreringarna, därefter Ford med 16,1 procent och Mercedes med 13,7 procent, enligt statistik från vroom.

8,1

I år är det 8,1 miljoner privatpersoner som ska deklarera, varav 120 000 beräknas göra det för första gången. Den som deklarerade före 31 mars kunde få pengar redan till påsk.

Många rekonstruktioner

I spåren av coronapandemin kommer även bedragare som försöker dra nytta av situationen. Exempelvis ringer de upp folk och säger sig jobba inom polis eller sjukvård med att spåra smittspridning och uppmanar dig att logga in med bank-ID. Gör aldrig det på uppmaning av någon i telefon.

FOTO: MOSTPHOTOS

Coronabedrägerier vanliga

I slutet av mars hamnade fem bolag om dagen i rekonstruktion, jämfört med ett bolag var tredje dag 2019. Bolagen som hamnade i rekonstruktion i mars 2020 omsatte tillsammans nästan fyra miljarder. Under hela 2019 var siffran 20 miljarder. Främst drabbas detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen, enligt UC.

FOTO: MOSTPHOTOS

Kraftig ökning av konkurser Konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökade med 123 procent under mars 2020 jämfört med samma månad i fjol. Det visar UC:s statistik över konkursansökningar. I transportsektorn ökade konkurserna med 105 procent och totalt för alla branscher ökade antalet konkurser med 9 procent.

Solceller är hett

Det finns en risk att vi har förstört kapitalstrukturer, att värdekedjor vittrar sönder” Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi på Institutet för näringslivsforskning, i en intervju på EFN Ekonomikanalen.

Digitalisering ökar lönsamhet Verksamheter med en hög digitaliseringsgrad har högre lönsamhet per anställd jämfört med företag som är mindre digitaliserade. Det visar den senaste upplagan av Vismas Digitaliseringsindex som mäter hur långt svenska företag och organisationer har kommit i sin digitalisering av vanliga ekonomiska processer.

Skatteverket granskar bilar I små och medelstora företag är privata kostnader och oredovisade förmåner vanliga orsaker till höjd skatt. Hela 4 av 10 företag gör fel och skattefelet beräknas uppgå till cirka 8 miljarder kronor om året. I år kontrollerar Skatteverket företagsägda bilar och fastigheter med höga förmåns- och taxeringsvärden.

www.ff.se

info@ff.se

Förra året ökade antalet solcellsanläggningar anslutna –till elnätet – med nästan 19 000, till totalt 44 000 anläggningar, enligt Energimyndigheten. Den installerade effekten ökade därmed med cirka 70 procent till närmare 700 megawatt. Tillsammans producerade de 500 gigawatttimmar el under 2019. Källa: Di

3


UNDERSÖKNING

Så påverkas småföretagare av coronakrisen ARASH FINSTRÖM, WEBSTR DIGITAL Arash Finström grundade webb-byrån Webstr för bara ett halvår sedan. De är experter på digital marknadsföring och har blivit av med ett par uppdrag sedan pandemins utbrott. Det har handlat om företag som riktar sig till kunder i en fysisk lokal. – Restauranger och så vidare har det tufft just nu, men många andra företag ställs inför frågan att satsa eller lägga ner. Är det något som fungerar nu så är det näthandel och där finns möjligheter att nå ut om man satsar.

AZIZ ACAR, RESTAURANG ESTER Aziz Acar har varit företagare i 30 år och driver flera restauranger i Västsverige. Än så länge har han inte behövt permittera någon. – Vi följer Folkhälsomyndighetens regler och krav och man ska ha stor respekt för viruset. Samtidigt får det inte ta över livet helt, men det håller nästan på att bli så. Förr eller senare kommer vi att ha tagit oss ur det här och då vill vi komma till en plattform som finns kvar. Experterna är fokuserade på viruset, men måste möta det som finns på andra sidan i form av konkurser och arbetslöshet.

ANKI VAN VOSSEL, ANKIS HÖRNA Anki van Vossel har precis nyöppnat sin presentbutik Ankis hörna, i en ny lokal i Onsala. Hon märker av krisen på kundernas sätt att vara. – Jag har en liten butik, och en del väntar utanför tills alla andra har gått ut. Jag har kvar mitt heltidsjobb på en bensinstation också, och det är jag väldigt glad för nu när tiderna är som de är. Den här inkomsten hade inte räckt.

ANN THÖRNSTRÖM, THÖRNSTRÖMS KÖK Den välrenommerade restaurangen i Göteborg har en stjärna i Guide Michelin. Tidigare i år tvingades Håkan Thörnström varsla all personal om uppsägning i och med krisen. Men han och de övriga hittade på nya vägar för att få hjulen att fortsätta rulla. – Vi har stått på Gustav Adolfs torg och sålt lunchlådor. Det har fungerat väldigt bra. Själv har jag tagit med mig lunchlådor till sjukhuset i Kungsbacka. Vi kan inte bara lägga oss ner och dö, vi tänker fortsätta att kämpa, säger Ann Thörnström, hustru till Håkan.

Omställningsstöd via preferensaktie

70 procent såg ingen nytta med krispaket 1

Företagarförbundet föreslår ett omställningsstöd till livskraftiga företag baserat på de fem senaste årens inbetalda allmänna löneavgifter (ingår i arbetsgivaravgiften o ch utgörs i år av 11,62 procent av lönen). Långivaren (Almi och bankerna) får en preferensaktie som säkerhet i företaget (blir delägare utan rösträtt) och får förtur på framtida vinster tills stödet är återbetalt. Förbundet vill att 50 miljarder avsätts till omställningsstödet som kan rädda 200 000 företag och därmed en halv miljon jobb. Framför allt gör systemet med preferensaktie att processen kan ske digitalt och automatiseras så att företagen kan få snabbt stöd och utbetalning inom 14 dagar.

Regeringen missade småföretagen helt i det första krispaketet. 70 procent av småföretagarna hade ingen nytta alls av det, enligt en undersökning som Företagarförbundet genomfört bland sina medlemmar. Bara en på hundra såg någon möjlighet med de 500 miljarder som Riksbanken erbjöd bankerna. Något som däremot gör nytta är den sänkta arbetsgivaravgiften som 73 procent ansåg kommer att få en positiv effekt på deras företag. Hela sex av tio företag i undersökningen hade tappat mellan 10 och 30 procent i omsättning under två veckor i mars. Följ våra uppdateringar under coronakrisen på www.ff.se

4

info@ff.se

www.ff.se


FRIA FÖRETAGARE

www.ff.se

info@ff.se

5


ENTREPRENÖREN

Kort om

6

www.ff.se

info@ff.se

Namn: Johan Jörgensen Ålder: 52 Familj: Fru och tre barn Bor: Stockholm Drivs av: Förändring Äter helst: Allt som kommer från köket på Latteria di San Marco i Milano


ENTREPRENÖREN

Nya startups i spännande bransch

FOOD TECHNOLOGY

L

Johan Jörgensen, tidigare utsedd till Årets riskkapitalist av Veckans Affärer, är kontroversiell och framgångsrik. Nu storsatsar han på startups inom den glödheta trenden Food Technology.

ivsmedelsbranschen kan bli en basindustri som är större än den traditionella skogsoch stålproduktionen. Men det krävs ny teknik och andra strategier. – Vi har alla möjligheter att bli världsledande när det gäller digitaliseringen av den globala matsektorn, säger Johan Jörgensen, entreprenör och grundare av Sweden Foodtech. När han blev utsedd till Årets riskkapitalist 2011 av Veckans Affärer blev han lite av en förgrundsfigur för nätbaserade tjänster. – Jag blev bombarderad med förslag om allt ifrån dejtingappar till online-casinon, men ärligt talat. Jag tyckte de flesta idéerna var skittrista och insåg att om jag skulle engagera mig i något nytt projekt skulle det bidra till en klar förbättring för hela samhället, säger han och tillägger att ganska snart insåg han att livsmedelsbranschen inte påverkats av digitaliseringen i samma grad som de flesta andra branscher.

Inte nog med att hela processen från jord till bord fungerade i stort sett på samma sätt som den alltid gjort. Det verkade heller inte finnas några större initiativ för att utveckla nya metoder. – Det var lite av en uppenbarelse för mig. Här fanns alltså en bransch som vi alla är beroende av och som sysselsätter nästan varannan yrkesverksam på vår planet. Och den branschen har helt missat att ta del av de enorma möjligheter som digitaliseringen innebär.

Det var lite av en uppenbarelse för mig. Här fanns alltså en bransch som vi alla är beroende av och som sysselsätter nästan varannan yrkesverksam på vår planet. Och den branschen har helt missat att ta del av de enorma möjligheter som digitaliseringen innebär. Johan Jörgensen startade 2015 Sweden Foodtech som agerar som rådgivare för dem som vill vara en del av nästa generations matsystem där innovation, data och digital teknik i grunden kommer att förändra produktion, distribution och konsumtion av livsmedel.

Han menar att en anledning till att den svenska livsmedelsbranschen i allmänhet är så sent ut på digitaliseringståget beror på att marginalerna är låga, och därför satsar man nästan ingenting på forskning och utveckling. Istället handwww.ff.se

info@ff.se

lar det mesta om primärproduktion av ett fåtal standardråvaror som distribueras med standardlastbilar till standardbutiker. – Det finns ett strukturellt fel i hela sektorn eftersom det är själva systemet som ställer krav på vad som ska produceras och hur det sedan ska levereras ut till slutkunden, och sedan förser systemet oss med det. Det här i sin tur gör att konsumenterna i praktiken inte har möjlighet att göra ett fritt val, säger Johan Jörgensen som menar att i en tid när frågor om hållbarhet och hälsa blir allt viktigare finns det en risk att konsumenterna i förlängningen inte kommer att vilja att handla standardprodukter i standardbutiker.

Istället kommer man att välja alternativ där man på ett enkelt sätt kan få veta var råvarorna kommer ifrån, hur mycket energi som gått åt för att producera och distribuera dem och inte minst hur de olika ingredienserna påverkar den egna hälsan. – I början tyckte väl de flesta av de större aktörerna att foodtech bara var rent nonsens, men sedan började en del att ta till sig insikten att de borde jobba betydligt mer med digitaliseringsfrågorna. Och det är positivt, men jag i likhet med många andra investerare från främst tekniksektorn menar att det finns massor av nya möjligheter inom livsmedelssektorn. – Man kan ju fråga sig varför vi som högteknologisk nation fokuserar på primärproduktion. Varför bygger vi inte istället system för

7


ENTREPRENÖREN

Framtiden finns inom livsmedelsbranschen, menar Johan Jörgensen.

produktion, distribution och konsumtion som vi kan sälja till hela världen? Den marknaden är ju betydligt större än den inhemska.

Johan Jörgensen menar att d et finns flera megatrender som gynnar livsmedelsbranschen på sikt, men som även kommer att ställa helt nya krav i alla led. En snabbt ökande befolkning inte bara i Sverige utan i stort sett hela världen i kombination med en ökad urbanisering gör att det kommer att krävas ett bättre resursutnyttjande. Samtidigt minskar den odlingsbara arealen på grund av miljöförstöring och skövling samtidigt som livsmedelsproduktionen bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. – Vi måste vända upp och ner på många begrepp. Varför inte låta fisken flytta upp på land där vi kan odla dem under ordnade former i stora tankar, och sedan låter vi växtodlingarna flytta ner i havet där vi kan producera alger. Finska och ryska forskare har även visat att det går att framställa protein av koldioxid eller

8

metangas. Visst är det häftigt, vi kommer alltså att kunna äta upp växthusgaserna i framtiden.

Håll ögonen på:

I och med att stora externa aktörer börjat att inves-

Produktion Blödande hamburgare tillverkade av grönsaker är bara början. Snart har vi livsmedel som framställts av metangas.

tera inom den traditionella livsmedelssektorn, som till exempel e-handelsföretaget Amazon som köpt den amerikanska livsmedelskedjan Whole Foods, lär betydligt fler nya aktörer med andra perspektiv dyka upp. Och det är just här som den befintliga svenska livsmedelsbranschen har en unik chans att bli en ny svensk basindustri, som skulle kunna växa ordentligt på exportmarknaden. – Vi har det tekniska kunnandet, vi har en befolkning som är ovanligt förändringsbenägen och hälsomedveten. Sverige kan bli ett nytt Silicon Valley inom det här området. Det handlar bara om att våga tänka i nya banor och om att börja driva innovationsprocesser. TEXT: PETER FREDRIKSSON FOTO: PRIVAT

www.ff.se

info@ff.se

Service Hemlagat i all ära. Men hälsosamma och färdiglagade rätter med full spårbarhet kommer att efterfrågas i ökad utsträckning. Distribution Varför transportera livsmedel i lastbilar till butiken? Drönare kan lika gärna leverera direkt från producenten till slutkunden.


KNEP & KNÅP

ASK – Anagram Sudoku Korsord

HAN BOR BLAND BERGEN

U

© Kryss & Quiz AB

S A U

S

I

N S

A

B

R

A G

G R

KORT FÖR ETT MUSIKSTYCKE DE BÖJS PÅ VID GRODHOPP

BOYE, POET

500

T

S

LIKNAS IBLAND ARG VID GUDOM

ÄR KONFORMAD KAN UPPFÖRA SIG

TRÄDEN

I

SPRITDRYCK SANNOLIKT

GÅ FÖR FULLA MUGGAR

BEKRÄFTELSE I TEXTILFABRIKEN?

I sudokut är siffrorna ersatta av bokstäver. De gula raderna bildar två olika ord som är varandras anagram. Du kan börja med antingen korsordet eller sudokut.

Lös korsorden och vinn bensincheckar från OKQ8!!! Skicka in lösningarna till info@ff.se och i ämnesraden skriver ni ”KRYSS FF NR 2”, glöm inte namn och telefonnummer.

DEN BÄR PÅ INFORMATION

DEN HAR SIN KLANG

VERKAR DELANDE

DEN SKAPAR TÖRST

B

B A N

LÄGGER MAN IHOP

GE ORD ÅT DOCKA

KASTA UT

I R

VÄXT MED DEN FRAMÅTANDA

DÄR JOBBAR MAN FÖR FULL RULLE?

BÄTTRAT PÅ HYGIENEN

U T

DE ÄR KAN JU TILL TECKENEXEMPEL BEGRÄNRÖDLÖK SADE

KAN MAN DE FULA ÄR JU EN IBLAND TYP AV UPPGIFT FISKGENARNA I LAND GÅVA

BRODERA

SIDEN

SPÖKDJURET

1:a pris. Bensincheck 300 kr 2:a pris. Bensincheck 200 kr

Tävlingen sponsras av

MEDLEMSERBJUDANDE

Kostnadsfritt Inkasso På ALLA gamla obetalda fakturor

Resultat Finans erbjuder Företagarförbundets medlemmar förmånliga inkassotjänster. Gör det du är bäst på och låt Resultat Finans driva in dina pengar. sfritt skicka in Medlem i Företagarförbundet kan kostnad för inkasso. alla gamla fordringar och förfallna fakturor 1. Plocka fram dina förfallna kundfakturor, 2. Fota av dem med mobiltelefonen. 3. Maila dem till ff@resultatfinans.se tillsammans med dina kontaktuppgifter. 4. Vi kontaktar dig och lovar att göra allt vi kan för att du skall få dem betalda. Om du därefter fortsatt vill ha hjälp med inkasso betalar medlem i Företagarförbundet endast 49 SEK per ärende samt 0% i provision. (ord. 350 kr/ärende samt 3% provision)

www.ff.se

info@ff.se

9


RUTAVDRAG

Rutavdrag för taxitjänster kan få stopp på osund konkurrens i taxibranschen Taxibranschens seriösa aktörer är hårt pressade av illojal konkurrens. Svenska Taxiförbundet tror att ett rutavdrag för taxitjänster kan råda bot på den osunda konkurrensen. Svenska Taxiförbundets kartläggning visar att företaget Ubers körningar i Stockholm gömmer två av tre inkörda kronor från den obligatoriska redovisningen till Skatteverket. Hälften av åkerierna anser att den illojala konkurrensen från aktörer som inte följer reglerna har blivit värre på senare år. Sex av tio taxiföretagare anser inte att polisen gör tillräckligt för att stävja skattefusket i branschen och sju av tio anser att det behövs nya lagar för att förebygga taxifusket. – Det är viktigt att regeringen tar undersökningsresultatet på allvar och sätter in åtgärder som förebygger att utvecklingen i vår bransch går överstyr, säger Irene Fällström, kommunikationschef på Svenska Taxiförbundet. – För småföretagare som driver taxiåkeri är detta en fråga om överlevnad. Om vi på allvar ska få en övergång från privat bilåkande till taxitjänster behövs ett system där privatperso-

Rutavdrag skulle få fler att anlita seriösa taxitjänster.

ner kan efterfråga vita taxitjänster och där konkurrensen på taximarknaden sker på lika villkor, säger Irene Fällström, kommunikationschef på Svenska Taxiförbundet, som vill se ett rutavdrag för taxitjänster. – Rutavdraget har framgångsrikt gjort många svarta hushållstjänster vita. Vi tror på

När folk hamstrade toapappersrullar fick konditorn Ella Sjögren i Landskrona en idé. Hon gjorde bakelser i form av toalettrullar och la upp bilden på sitt Instagramkonto. De är gjorda av blåbärskompott, vaniljkräm, grädde och ytterst ett lager marsipan. Lokaltidningen HD gjorde ett reportage.

10

FOTO: PRIVAT

Toabakelser –en viral hit Ellas fantasitårtor lägger ofta upp bilder av sina bakverk på instagram.com/fantasitartor_av_ella_sjogren.

www.ff.se

info@ff.se

en motsvarande effekt även för taxitjänster. Ett rutavdrag skulle få fler privatpersoner att anlita seriösa taxitjänster. Dessutom skulle samtliga aktörer få incitament för att betala skatt, säger Irene Fällström. TEXT: ANNIKA WIHLBORG FOTO: MOSTPHOTOS

Flera kommuner köper lokala presentkort för att stötta Flera kommuner har köpt presentkort som kan användas i lokala butiker som ett sätt att stötta under coronakrisen. I bland annat Höganäs och Karlshamn har anställda inom kommunen fått presentkort. Andra kommuner startade kampanjer för att uppmuntra till att handla mat för avhämtning i lokala restauranger.


FF-PARTNER

Förmånliga drivmedelsrabatter på St1 och Shell som medlem För småföretagare som kör mycket är det nya avtalet mellan Företagarförbundet och Shell goda nyheter. Extra förmånligt under maj och juni då exempelvis diesel är hela 105 öre billigare per liter. – Som medlem har man alltid rabatt på listpriset hos Shell och St1. Under året kör vi sedan tillfälliga kampanjer och nu kör vi under maj och juni månad 25 öre extra i drivmedelsrabatt utöver den ständiga medlemsrabatten, säger Håkan Nilsson, som är företagssäljare på St1/Shell.

Totalt gäller rabatterna på n ärmare 500 stationer runtom i Sverige, oavsett om de är skyltade med Shell eller St1. Shellstationerna hittar man ofta i större städer samt längs de större trafiklederna och längs med Europavägarna. – Shellstationerna står för full service med toaletter, butik och möjlighet att pausa och fika. Dessutom håller dessa stationer öppet länge alla dagar. St1 är i första hand en automatkedja men det kan ibland finnas butik, verkstad och

biltvätt i anslutning till stationen genom lokala samarbeten, säger Håkan Nilsson.

Sedan mars 2019 d rivs butikerna på Shellstationerna med ett nytt koncept som stegvis ska utvecklas med målet att skapa världens mest inbjudande och omhändertagande paus. Inledningsvis kommer butikerna gå under namnet ”Välkommen in!”. Läs mer på valkommenin.se

Det är bra rabatter som Företagarförbundet förhandlat fram för sina medlemmar. På bensin och E85 är rabatten 46 öre per liter och på diesel 80 öre per liter. Rabatterna är inklusive moms och gäller mot listpris i Sverige när man tankar med sitt Shell företagskort. – Med den extra rabatten fram till 30 juni innebär det att rabatten på diesel blir hela 105 öre och för bensin/E85 totalt 71 öre per liter. Som medlem ska man hålla ögonen öppna efter våra erbjudanden i nyhetsbrevet och på ff.se.

www.ff.se

info@ff.se

Förutom drivmedelsrabatter har medlemmar även 20 procents rabatt på biltvätt, Shell Car Care och Shell smörjmedel. Dessutom tipsar han om att var sjätte biltvätt är gratis om man samlar stämplar i stämpelkort (som du får i butiken).

Med det kundanpassade v erktyget Shell Fleet Hub kan du inte bara hantera dina kort (bevaka köp, sätta begränsningar för köp, spärra eller beställa nya kort) utan även få bättre kontroll på dina drivmedelskostnader. Du kan till exempel. skapa rapporter utifrån dina drivmedelsaktiviteter. Läs mer och beställ ditt företagskort på ff.se/medlemsformaner /shell-och-st1/ Håkan Nilsson, företagssäljare St1/Shell

11


RÅDGIVNINGSPANELEN

Gäller force majeure på grund av coronaviruset? Det är oroliga tider just nu på grund av Coronaviruset, och jag som i min verksamhet är beroende av att få leveranser från mina underleverantörer börja oroa mig för att de inte kommer att kunna leverera. Vad innebär force majeure och när kan det föreligga en situation av force majeure på grund av Coronaviruset? LILLEMOR

Svar: Force majeure brukar definieras som extraordinära, svårförutsedda händelser helt utanför parternas kontroll. I avtalsrelationer innebär force majeure att det kan finnas omständigheter som – helt eller delvis – kan frigöra en avtalspart från att fullgöra sina skyldigheter under ett avtal. Det handlar då om omständigheter som avtalspart inte skäligen borde ha räknat med eller tagit i beaktande vid tiden för avtalets ingående och vars följder inte skäligen kunde ha undvikits eller övervunnits. Uppstår en force majeure-situation innebär det att en sådan part kan bli helt befriad från

Hälften jobbar trots sjukdom Hälften av landets småföretagare uppger i en ny undersökning (Ipsos på uppdrag av pensionsbolaget Movestic) att de oftast jobbar när de är sjuka. 19 procent anger att de inte kan vara borta från jobbet alls utan att företagets omsättning påverkas. Var fjärde småföretagare har aldrig varit sjukskriven.

12

ansvar för avtalsbrott, till exempel bristande uppfyllelse av ett leveransåtagande. Leveranser och tidsfrister kan i ett sådant skede skjutas upp eller att part blir helt befriad från ansvar och kommande förpliktelser. Vad som innefattas i begreppet force majeure beror dock på hur klausulen i avtalet är formulerad. Då force majeure-klausuler innebär ett avsteg från den etablerade principen att avtal ska hållas brukar de i regel tolkas snävt och med restriktivitet. Det måste dock alltså göras en bedömning i varje enskilt fall där man måste titta på hur klausulen är formulerad och vad den innefattar för olika typer av händelser. Typiskt sett kan händelser som krig, revolution, eldsvåda, översvämningar eller liknande inkluderas i begreppet force majeure. Ofta är force majeure-klausuler utformade för att gälla under den tid den aktuella situationen pågår, men ger också ofta motparten rätt att säga upp avtalet om situationen fortgår längre än en i avtalet angiven tid. Den part som vill göra gällande force majeu-

500 000 En halv miljon människor arbetar i de näringar som drabbats hårdast av coronautbrottet: detaljhandel, hotel– och restaurang, transport– och fordonsindustrin (Stockholms Handelskammare).

www.ff.se

info@ff.se

re måste kunna precisera på vilket sätt pandemin omöjliggör för part att prestera enligt avtalet. Enbart den omständigheten att det blir svårare eller dyrare att fullgöra avtalet utgör i regel inte force majeure. Det är också viktigt att den part som avser att åberopa force majeure underrättar den andra avtalsparten så snart som möjligt samt att i en sådan situation redogöra för de faktiska omständigheterna som gör att det föreligger ett hinder att fullgöra sina skyldigheter enligt avtalet. Om sådant meddelande inte ges inom skälig tid efter det att parten fick kännedom om eller borde ha fått kännedom om hindret, kan part bli skyldig att utge ersättning för den skada som motparten kunde ha undvikit om meddelandet lämnats i rätt tid eller helt förlora rätten att åberopa force majeure. Allt beroende på hur den enskilda force majeureklausulen är utformad. MARIA LIDSTRÖM ADVOKATBYRÅN KAIDING

Omskola uppsagda snabbt Ett rätt inriktat omställningspaket kan innebära att många människor som blivit uppsagda kan skola om sig och hitta ett jobb, menar Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Det behövs 750 kyl- och värmepumpstekniker ytterligare, samtidigt utbildas årligen knappt 200 personer till tekniker.


RÅDGIVNINGSPANELEN

Har kunden rätt att avbeställa ett specialtillverkat bord? Jag driver ett möbelsnickeri och har tillverkat ett matsalsbord för en kunds räkning, en privatperson. Bordet är färdigställt men jag har ännu inte levererat bordet till kunden. Kunden har nu hört av sig och vill avbeställa bordet då kunden tycker det blivit en onödig utgift utifrån rådande omständigheter i världen som gör att ekonomin känns osäker. Har kunden rätt att avbeställa eller kan jag kräva att kunden fullgör köpet? RUNE

Svar: Eftersom avtalet har ingåtts mellan dig som näringsidkare och en privatperson gäller konsumentköplagen. Utgångspunkten är att avtal ska hållas, och i konsumentköplagen stadgas inget öppet köp. Däremot finns en rätt enligt konsumentköplagen för en konsument att avbeställa en vara, under förutsättning att den inte har avlämnats. Om du åsamkas kostnader i samband med

beställningen har du dock rätt att kräva konsumenten på ersättning för sådana kostnader. De kostnader som avses i konsumentköplagen som du har rätt att kräva ersättning för är särskilda kostnader som du har haft för att ingå och fullgöra avtalet till den del du inte kan tillgodogöra dig dessa på annat sätt, särskilda kostnader till följd av hävningen eller avbeställningen, samt förlust i övrigt med ett belopp som är skäligt med hänsyn till priset för varan, tidpunkten för hävningen eller avbeställningen, omfattningen av nedlagt arbete och omständigheterna i övrigt. Om det hade varit ett företag som hade gjort beställningen av matsalsbordet så är inte konsumentköplagen tillämplig. I sådant fall får man i första hand titta på avtalet och om parterna kommit överens om en rätt att avbeställa. Om inte parterna kommit överens om en sådan rätt så kan du kräva att företaget fullgör sin del av avtalet och betalar dig för leveransen.

I en sådan situation kan företaget inte heller åberopa force majeure, då deras åtagande enligt avtalet är att betala. Force majeure är typiskt sett inte tillämpligt avseende penningprestationer. MARIA LIDSTRÖM ADVOKATBYRÅN KAIDING

RÅDGIVNINGSPANELEN Medlemmar i Företagarförbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem. LASSE GÄRDLUND Advokataktiebolaget Gärdlund AB Norrtälje

THORBJÖRN HILLESKOG Advokat Thorbjörn Hilleskog Malmö

PER LARSSON Per Larsson AB, Sundsvall

GÖRAN SMEDBERG Advokatfirman Göran Smedberg AB

REBECCA EDMAN Säkra Stenstaden AB Stockholm

JOHAN ENGBORG Astra Advokater Stockholm

www.ff.se

LARS ANDERSSON Advokataktiebolaget Janson & Partners, Helsingborg

MARIA LIDSTRÖM Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå

FRÅGA OSS!

Skicka in din fr åga till kansliet! E-po st: info@ff.se

MAGNUS HEDENBERG Advokatfirman Hedenberg & Partner KB, Göteborg

info@ff.se

13


KÄNT FÖRETAG

14

www.ff.se

info@ff.se


KÄNT FÖRETAG

En svensk framgångssaga

ABSOLUT

Sill och nubbe hör midsommaren till, men visste du att ett skånskt brännvin är en Sveriges största exportsuccéer genom tiderna? Allt började på 1800-talet när det unga affärsgeniet L.O. Smith bestämde sig för att utmana de kommunala monopolen.

L

ars Olof Olssons föräldrar drev ett framgångsrikt mindre lantbruk, men bestämde sig för att expandera och köpa en större gård. De ekonomiska kalkylerna höll inte och verksamheten gick omkull, vilket gjorde att sonen fick bo hos familjens bekant konsul Carl Smith. Konsuln menade att sonen borde gå i skolan, men redan efter två år hade den blivande företagsmagnaten bestämt sig för att han lärt sig allt som han behövde veta och att nu var det arbete eller affärer som gällde.

Stockholm lockade och efter att ha arbetat som bland annat skeppsklarerare insåg han att starksprit var en nisch värd att satsa på, inte minst med tanke på att medelkonsumtionen av brännvin låg på cirka två liter i veckan. Lars Olof som nu antagit sin fosterfars efternamn Smith började skissa på hur produktionen dels kunde rationaliseras för att öka vinstmarginalerna, men även på hur spriten kunde renas från finkel på ett bättre sätt. När den första anläggningen byggdes på Reimersholme år 1869 blev det en milstolpe i det svenska brännvinets historia. Här kunde man med moderna produktionsmetoder framställa ett brännvin av högsta kvalitet till en låg kostnad.

Idén hade han fått från Frankrike som låg långt framme på området, men samtidigt var konkurrensen oerhört hård i Sverige där de kommunstyrda bolagen under årens lopp mer eller mindre hade monopoliserat brännvinsförsäljningen. L.O. Smith mötte detta med låga priser och omfattande marknadsföring, och dessutom finansierade han en alkoholkongress i Paris där den vanliga finkelspritens skadlighet vetenskapligt bevisades. Trots det vägrade de svenska monopolbolagen att öppna upp marknaden och i oktober 1877 utbröt det som brukar kallas det första brännvinskriget mellan Smith och Utskänkningsbolaget. Smith gick segrande ur striden och i sina lokaler på Reimersholme, som kunderna kunde nå tack vare gratis båtturer, sålde man 1,4 miljoner liter brännvin årligen av den finkelfria spriten Absolut Rent Brännvin.

Valet av plats var ett g enidrag eftersom Reimersholme vid den tiden inte låg innanför Stockholms stads gränser, och därmed inte omfattades av stadens ordningsföreskrifter. Verksamheten expanderade snabbt och L.O. Smith satsade stort i Malmö, Kristianstad och Karls-

www.ff.se

info@ff.se

hamn där fabrikerna fick allt bättre reningsutrustning och högre kapacitet. Tack vare framgångarna i Sverige ville L.O Smith pröva lyckan utomlands, vilket gjorde att han bestämde sig för att ge sig in på den spanska marknaden. Efter en serie med invecklade affärstransaktioner, som bland annat handlade om import av rysk finkelsprit som skulle renas i Sverige och därefter skeppas till Spanien, kom bakslaget när de spanska myndigheterna införde en retroaktiv spritskatt som enbart var riktad mot Smiths företagsimperium.

Totalt förlorade han tolv miljoner kronor på satsningen vilket motsvarar närmare en miljard kronor i dagens penningvärde. Samtidigt lämnade frun honom med de fyra barnen och han började ett nytt liv på resande fot. På agendan stod bland annat förmedling av internationella lån till Kina och Japan samt investeringar i sydafrikanska silvergruvor, vilket visade sig vara en lysande affär tills boerkriget bröt ut 1899 och han blev än en gång ruinerad. Smith återvände till Sverige och när han dog 1913 i Karlskrona

15


KÄNT FÖRETAG FOTO: SPRITMUSEUM

FOTO: VIKTOR FREMLING

Jeanette Nilsson synar flaskorna, varav de allra flesta går till export.

Tiodubbelt renadt bränvin lanserades 1877. Absolut Vodka ägs sedan 2008 av Pernod Ricard och är inte bara Sveriges största exportprodukt inom livsmedel utan även världens femte största spritvarumärke. FOTO: KARLSHAMN MUSEUM

Absolut Vodka framställs i skånska Åhus där 300 personer arbetar. Varje dag tillverkar man 600 000 flaskor där 80 procent består av originalprodukten. Till det kommer sedan 17 standardsmaker och mindre specialserier, så kallade limited editions. De sistnämnda har blivit samlarföremål.

var han i stort sett utblottad. Bouppteckningen visade att det bara fanns 3 416 kronor kvar av den ursprungliga förmögenheten. Den svenska staten insåg samtidigt att brännvinstillverkning var oerhört lukrativt och när man några år senare monopoliserade den svenska alkoholindustrin fortsatte framgångarna med Absolut Rent Brännvin, som på 1970-talet döptes om till kort och gott Renat Brännvin. När privata entreprenörer till slut åter fick fria händer att kommersialisera produkten un-

der det nya varumärket Absolut Vodka bestämde man sig för att satsa på export till USA, utan att ha några helst garantier för att det skulle fungera. – Vi hade allt att vinna och inget att förlora, och det gjorde att vi vågade testa nya grepp, säger kommunikationschef Maria Béres och til�lägger att redan från början satsade Absolut på stenhård marknadsföring med en humoristisk framtoning. Lanseringen lyckades över förväntan och trots att den amerikanska marknaden vid den

Alkohol marknadsfördes med framgång med hjälp av tidningsannonser.

tiden översvämmades av vodka från framförallt Polen och Sovjetunionen tog kunderna till sig konceptet som upplevdes som fräscht och nyskapande. Framgångarna i USA öppnade många dörrar, och idag säljer Absolut 99 procent av sin produktion till 150 olika länder.

TEXT: PETER FREDRIKSSON FOTO: ABSOLUT VODKA

Fotnot: Idag finns L.O. Smiths porträtt på flaskorna med Absolut.

SEX VIKTIGA ÅR

1844

Som åttaåring får han sitt första jobb i en specerihandel, byter namn till L.O. Smith.

16

1858

De första brännerierna etableras.

1885 Väljs in i riksdagen.

www.ff.se

1888

Blir ruinerad efter affärer med Spanien, börjar med investeringar i sydafrikanska silvergruvor.

info@ff.se

1899

Blir än en gång ruinerad efter boerkriget.

1913

Dör utblottad i Karlskrona.


NYTT FRÅN TIDNINGEN FAR

Korttidspermittering – så funkar det Många arbetsgivare, framför allt inom restaurang-, hotelloch turismnäringen, är hårt pressade av coronavirusets ekonomiska effekter, då kundunderlaget minskat kraftigt. Även övriga branscher påverkas kraftigt. För att hjälpa livskraftiga företag att undgå konkurs har staten valt att bland annat satsa på stödåtgärder i form av korttidsarbete, tidigare kallat korttidspermittering. Det betyder att arbetstagaren kan gå ner i arbetstid med 20, 40 eller 60 procent och ändå få ut en större del av sin lön. Från 1 maj och tre månader framåt ska det även vara möjligt att gå ner i tid med 80 procent.

Vad behöver jag som företagare göra?

Förbered dig genom att se till att stöd för korttidspermittering finns i centrala och/ eller lokala kollek-

tivavtal. Saknas kollektivavtal? Se till att skriftligt avtal, med stöd för korttidspermittering, finns med minst 70 procent av arbetstagarna.

Vilka anställda omfattas?

Stödet gäller endast anställda som varit avlönade tre månader före ansökan om stöd och som arbetsgivaren varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter för under stödmånaden. Stödet kan sökas även för familjemedlemmar anställda i arbetsgivarens företag.

Hur ansöker jag?

Tillväxtverket har på sin webb samlat information om korttidspermittering, vad som gäller och hur man som företagare ska gå tillväga. Ansökan görs enklast via e-tjänsten Min ansökan på tillväxtverket.se. Processen består av flera steg såsom godkännande, och därefter beslut om preliminärt stöd. Först efter godkänd och be-

FOTO: PIXABAY

Genom korttidsarbete kan arbetsgivaren minska sina lönekostnader, samtidigt som arbetstagaren behåller en stor del av lönen. Stödet som betalas ut är preliminärt och kommer att följas upp av Tillväxtverket.

Många företag runt om i landet har tvingats permittera personal som en konsekvens av coronaviruset. Läs mer på tillväxtverket.se

viljad ansökan betalas stödet ut och arbetsgivaren är sedan skyldig att med jämna mellanrum göra en avstämning för att fastställa slutgiltigt stöd. − Tillväxtverkets information är föredömligt enkel men lämnar alltför många frågor obesvarade. Ersättningen är därtill preliminär i första skedet och följs upp senare. Här måste verket tillsammans med regeringen gå vidare med förtydliganden så att fler företag vågar söka stöd och andra inte vilseleds att tro att man är berättigad till stöd. Detta är även en rättssäkerhetsfråga, säger Hans Peter Larsson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR.Tillväxtverket har på

sin webb samlat information om korttidspermittering, vad som gäller och hur man som företagare ska gå tillväga. Stödet kommer att finnas tillgängligt från 7 april, men ska til�lämpas redan från 16 mars, och det ska gälla under hela 2020.

Vad behöver du som företagare göra?

Förbered dig genom att se till att stöd för korttidspermittering finns i centrala och/ eller lokala kollektivavtal. Saknas kollektivavtal? Se till att skriftligt avtal, med stöd för korttidspermittering, finns med minst 70 procent av arbetstagarna.

Vilka anställda omfattas?

Stödet gäller endast

anställda som varit avlönade tre månader före ansökan om stöd, men anställda som tillhör arbetsgivarens familj är inte berättigade till stöd.

Hur ansöker jag?

7 april öppnar ansökan och då kommer rutiner att finnas för hur företag ska ansöka. Fram till dess kommer Tillväxtverket löpande att uppdatera sin information om hur ansökan ska gå till. Ansökan sker via tillvaxtverket. se och stödet kan betalas ut först efter att ansökan godkänts av myndigheten. Följande räkneexempel har tidigare presenterats av regeringen: ”Förslaget innebär att en arbetstaga-

Visste du att... ... tidningen Resultat ges ut av FAR – branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. Resultat skriver om senaste nytt inom skatt, moms, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Tidningen ges ut sex gånger om året och finns även på tidningenresultat.se och facebook.

re med en månadslön på 32 700 kronor som minskar sin arbetstid till 40 procent kommer få behålla 92,5 procent av sin lön, det vill säga 30 200 kronor. Samtidigt minskar arbetsgivarens kostnader för arbetstagaren till 47,5 procent, från 43 000 för lön och arbetsgivaravgifter till 20 425 kronor. Staten står för resterande del av kostnaden, det vill säga 19 350 kronor som motsvarar 75 procent av den totala kostnaden för arbetstidsminskningen.”

CHARLOTTA MARTÉNG

Årsredovisningar och förseningsavgifter

Lättare att få anstånd med skatten

Den som lämnar in bokslut och årsredovisning för sent måste betala en förseningsavgift. Är corona skälet till sen inlämning får företaget ansöka om eftergift med förseningsavgiften. Frågan kommer att avgöras av Bolagsverket i varje enskilt ärende.

Det kommer att bli enklare att få anstånd med skatten på grund av coronapandemin. I reglerna som trädde i kraft 7 april slopas villkoret att man måste visa att pengarna kan betalas tillbaka efter anståndets utgång.

www.ff.se

info@ff.se

17


DEBATT FOTO: MOSTPHOTOS

Hur kunde regeringen glömma bort en miljon företagare? Jag avundas inte politikerna i regeringen som ska hantera coronavirus-epidemin. Men en sak som den avslöjade väldigt tydligt var synen på de minsta företagen. När regeringen presenterade de första åtgärderna och stödpaketen så märkte jag och alla andra småföretagare att politikerna inte hade en tanke på oss. Man började med att slopa karensdagen vilket var ett bra beslut. Först därefter insåg man att företagen betalar sjuklön i två veckor och

det är svårt att säga att coronasmitta är arbetsgivarens fel på grund av dålig arbetsmiljö. I alla fall inte för de flesta företag. Nu vaknade politikerna där och efterhand kom stödpaketen att omfatta även oss småföretagare. Men det var först när Företagarförbundet och andra organisationer höjde rösten och protesterade för att många mindre företag kom i kläm när det gällde exempelvis permitteringsregler. Nu hoppas jag verkligen att den

Hur mycket likviditet behöver vi ha på banken? Jag läste i någon tidning för ett par år sedan att en politiker tyckte att man borde ha en årslön på banken. Andra har menat att alla svenskar i alla fall ska ha ett par månadslöner i beredskap för en kris. Nu tänkte kanske ingen på en pandemi utan mer i händelse av att man förlorar jobbet eller blir sjuk eller får oförutsedda utgifter. Hur ska man då tänka som företagare? Ja, det är ju uppenbart att vi sällan kan dra nytta av olika skyddsnät i samhället vid sjukskrivning och det är få småföretagare som kan få a-kassa ifall företaget går omkull. Så privat behöver en företagare förmodligen ha rätt många månadslöner på banken för att känna sig trygg. Det är ju inte heller ovanligt

18

att man under dåliga månader får prioritera de anställdas löner framför sin egen. Dessutom behöver företaget ha en buffert. Hur många av oss har det? Sanningen är att få företag överlever ens en månad om intäkterna sjunker kraftigt. Ställ dig själv frågan: om våra intäkter går ner till noll – hur många månader klarar vi oss innan bolaget går i konkurs? Likviditet och kassaflöde får en helt annan innebörd när vi nu har facit av Coronaepidemin. LENA

www.ff.se

info@ff.se

här krisen blev en väckarklocka för regeringen och riksdagen, att de kanske inser att det är många små företag som sysselsätter väldigt många människor tillsammans. Jag hoppas att regeringen slopar sjuklöneansvaret permanent. Den här krisen har visat hur dumt systemet är.

PLÅTSLAGAREN


FF-PARTNER

Byt till el/hybrid-bil med upp till 26 procents rabatt Redan 2025 ska alla modeller inom PSA-gruppen finnas i el- och hybridversion. Medlemmar i Företagarförbundet har rejäla rabatter på Peugeot, Opel och Citroën. – Bilägandet har förändrats. Även på privatsidan är det mycket mer leasing idag och kunderna har bilen i tre år sedan byter de in den, säger Kenneth Reynolds på KW Bruun Autoimport som är generalagent för Peugeot, DS, Opel och Citroën som ingår i PSA. Runtom i Sverige finns ca 70 Peugeothandlare, ca 70 Citroënhandlare och ett 50-tal Opelåterförsäljare. DS är ett premiummärke som har något färre återförsäljare. – Vi märker att kunderna är mycket mer pålästa när de kommer till bilhallen idag. De har en tydlig kravspecifikation och letar efter en bil som uppfyller denna.

En viktig skillnad mellan oss och många andra biltillverkare är att vi just nu har bilar i lager med kampanjen som gäller i dagsläget. – Traditionellt har vi haft prisvärda effektiva dieselbilar. PSA har studerat andra märken, inte experimenterat så mycket själva. Men nu kommer det massor av modeller, exempelvis Peugeots transportbilar, säger Kenneth. Partner, Expert och Boxer kommer alla som rena elbilar under det närmsta året. När det gäller företagskunder så är 95 procent leasingbilar även om det finns enstaka företag som föredrar att köpa bilarna kontant.

Intresset ökar för hybridbilar och helt eldrivna mo-

Som medlem i Företagarförbundet erbjuds upp till 26

deller. PSA har legat lite lågt tidigare men har nu satt ett aggressivt mål om att 2025 vara helt elektrifierade på så vis att alla modeller hos alla märken ska gå att få som el eller hybrid.

procents rabatt på Peugeot, 26 procent på Opel och 25 procent på Citroën. – En viktig skillnad mellan oss och många andra biltillverkare är att vi just nu har bilar

www.ff.se

info@ff.se

i lager med kampanjen som gäller i dagsläget. Det är för omedelbar leverans, vilket i bilbranschen innebär tre-fyra veckor istället för månader, säger Kenneth Reynolds.

Till Företagarförbundets m edlemmar går KW Bruun ut med kampanjer tre-fyra gånger per år. Det kan vara att man får en dragkrok eller vinterhjul på köpet - trots de redan rabatterade priserna. – Vi väljer ut bra erbjudanden som vi vet passar företagen. Så alla medlemmar är välkomna till närmsta återförsäljare för att titta på både transportbilar och personbilar. Aktuella erbjudanden från Peugeot, Opel och Citroën hittar du på hemsidan ff.se/medlemsformaner. Exempel på rabatter: Opel Corsa (15 procent), Opel Astra (12 procent), Opel Combo (26 procent), Opel Vivaro skåpbil (25 procent), Peugeot Partner, Expert, Boxer (25 procent). Kampanjpris till och med 31 maj.

MISS

A INTE! Vi har nöjet att erbjuda N ORDIC PACK (dieselvärm are och drag krok) till ett mycket förm ånligt pris, en dast 5 900 kronor, ord p ris 15 900 kr onor vid köp av Peugeot Partner.

19


FF TIPSAR FOTO: MOSTPHOTOS

Tre bra böcker Denna gång väljer vi att plocka fram ett par tips på böcker som nyligen kommit i pocket.

1

Byte från enskild firma till aktiebolag: en praktisk handbok av Anette Broberg och Ulf Bokelund Svensson Många nystartade företag väljer fortfarande enskild firma trots sänkt aktiekapital. Det är nu inte heller det enda som skiljer de båda bolagsformerna. Den här handboken är dels konkret hjälp när du vill ta steget upp till aktiebolag - men kan också hjälpa dig att ta beslutet. Det är inte alltid givet att det behövs aktiebolag, det finns för- och nackdelar. När det sedan är dags är ett gott råd att ändå anlita en redovisningskonsult – men det skadar inte att veta lite själv innan dess.

2 I kundens skor : att skapa värde utifrån mottagarens perspektiv av Klas Hallberg, Per Kristensson Den filosoferande författaren och föreläsaren Klas Hallberg och professorn Per Kristensson förklarar varför det är så viktigt och svårt att sätta sig in i kundens perspektiv. Så beskrivs den här boken som båda menar inte borde behövas. Alla vill vi sätta kunden i fokus – ändå misslyckas företag och organisationer med det varje dag. Ibland handlar det om nyttiga påminnelser om självklarheter som att identifiera kundens verkliga behov och önskemål. Läsvärt för alla småföretagare.

3 Fenomenet Ingvar Kamprad : en bok om hans liv av Anders Ström Den här boken kom ut första gången 2018 men släpps nu i pocket. Författaren har intervjuat mängder av personer runt omkring Ingvar Kamprad. Han menar att Ikea-grundaren till sin familj också räknade medarbetare, leverantörer och inte minst kunderna. En livshistoria och ett stycke svensk företagshistoria.

20

Öppna landskap kan vara trevliga men är samtidigt en källa till stress.

Hälsorisker med öppna landskap Allt fler småföretagare arbetar i öppna kontorslandskap. Men forskning visar att dessa kan ha en negativ inverkan på både produktiviteten och den egna hälsan. Betydligt bättre är så kallade flex- eller projektkontor, anser Sveriges enda kontorsforskare Christina Bodin Danielsson. Hon har gett ut boken ”Vad är ett bra kontor? – Olika perspektiv på Sveriges vanligaste arbetsplats”. I den har hon intervjuat 16 personer som arbetar med kontor på olika sätt, om till exempel byggentreprenörer, fastighetsägare och mäklare. – Intresset för att sitta öppet drivs främst av att man vill minska kontorsytorna, men samtidigt är det tydligt att de traditionella öppna kontorslandskapen inte har framtiden för sig, säger hon.

Den främsta orsaken är att det finns flera negativa aspekter utifrån ett arbetsmiljöperspektiv, men sedan finns det även studier som pekar på att många presterar sämre i den här typen av miljöer. Det här gäller framförallt om kon-

www.ff.se

info@ff.se

torslandskapen är felaktigt utformade och har en dålig ljudmiljö. Samma sak gäller om det saknas möjligheter till att kunna få behovet av avskildhet tillgodosett. Christina Bodin Danielsson menar att så kallade flexkontor där man inte har en egen arbetsplats, men mycket god tillgång till olika typer av till exempel enskilda rum liksom projektkontor, är på ingång. – Det bästa är om det finns olika typer av rum att välja mellan. En tydlig fördel med att dela arbetsplats med andra är trots allt att gemenskapen ökar, säger Christina Bodin Danielsson.

TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

Intresset för att sitta öppet drivs främst av att man vill minska kontorsytorna, men samtidigt är det tydligt att de traditionella öppna kontorslandskapen inte har framtiden för sig.


Corona har ökat intresset för onlinemöten I tio år har Thomas Herrmann försökt få svenska företag att intressera sig för onlinemöten. Mottagandet har varit svalt – fram till corona kom.

– Det går att ha minst lika meningsfulla möten online som fysiskt, om man använder sig av rätt metod. Thomas Herrmann har länge intresserat sig för olika typer av möten. I tjugo år har han arbetat med organisationsutveckling via sitt företag Open Space Consulting, och samarbetat med konsulter över hela världen. De har av naturliga skäl inte alltid kunnat träffas. – Jag har behövt öva på att ha bra möten på distans i många år. Tillvägagångssättet skiljer sig inte mycket åt. Uppdragsgivaren berättar vad mötet ska handla om. Därefter väljer Thomas Herrmann ut den metod som lämpar sig bäst för deltagarantalet och frågeställningen.

När möten ska hållas via e n skärm är det viktigt att upprätthålla en struktur, och inte låta alla prata i munnen på varandra. Thomas Herrmanns metoder kräver ingen speciell programvara utan de flesta, oavsett om det är videosamtal, Skype eller något mer avancerat, fungerar. Han börjar med att låta mötesdeltagarna rita upp en cirkel på varsitt papper, och placera varandra på rätt plats i ”rummet”. Han placerar ibland en imaginär mikrofon i mitten av cirkeln och den som plockar upp mikrofonen får möjligheten att dela med sig, och därefter lägga tillbaka den och ge andra möjligheten. – Mina workshops för onlinemöten har fungerat bra i flera år, men de har varit hopplösa att sälja in fram till nu. Jag har dock använt dem kontinuerligt i olika uppdrag. Alla vet att det

FF TIPSAR Användbara appar I dessa tider är det mycket digitala möten som gäller. Vi har tittat på ett par appar som kan användas för videokonferenser med två eller flera deltagare.

ZOOM CLOUD MEETINGS Under coronakrisen har Zoom seglat upp som en av de mest populära programvarorna för att ersätta fysiska möten, både internt och med externa kunder. Finns även för desktop men appen gör det smidigt för den som är på språng. Kan även användas för webbinarier (föreläsningar). Gratisversionen är begränsad till 40 minuter långa möten men kan fortfarande ha upp till 100 deltagare. Läs mer om betalversioner på zoom.us

HANGOUTS MEET Google Hangouts erbjuder enkla och smidiga videomöten. För den som använder G Suite finns möjlighet att ha upp till 250 deltagare och även låta folk ringa in från vanliga telefonnummer vid behov. Har även kopplingar till Skype for Business. Appen har till och med en funktion för automatisk textning (!) av tal. I dagsläget verkar det dock endast finnas stöd för engelska.

Thomas Herrmann.

är framtiden, vi kan inte resa så mycket som vi gör, men myten har varit att det är bättre att träffas. Corona har blivit en knuff, säger han. TEXT: MIA SANDBLOM

GOTOMEETING Sägs vara ett av de enklaste verktygen för videokonferenser att komma igång med och erbjuder bra bild och ljud. Gratisversionen är begränsad till 3 deltagare och 40 minuter långa möten. Vill man vara fler krävs abonnemang från ca 130 kr per månad. I betalversionen finns dock mängder av andra funktioner. www.gotomeeting.com

6 mötestips Thomas Herrmanns viktigaste mötesmetoder • Open Space används för att skapa effektiva möten för upp till 1000 deltagare. • Den bygger på fyra principer och en lag, där lagen handlar om att du som mötesdeltagare har ett ansvar att förflytta dig och byta arbetsgrupp om du upptäcker att du inte kan bidra eller lära dig något i ditt sammanhang. • Metoden passar när gruppen står inför en utmaning, deltagarna är engagerade och har olika kompetenser, och där ett beslut behöver tas. • Whole Person Process Facilitation är en metod som passar grupper upp till 40 personer och på möten som ska resultera i lärande kring ett specifikt ämne. • Lärandet sker via lust, deltagande och kreativitet. • Samtliga metoder Thomas Herrmann använder sig av fungerar lika bra online som i fysiska möten.

www.ff.se

info@ff.se

MICROSOFT TEAMS Om ditt företag använder Microsoft Office 365 kanske ni redan börjat utforska Teams. I detta verktyg finns också stöd för videomöten. Begränsningen är att det krävs ett abonnemang för att kunna använda verktyget, alltså är det främst för interna möten. Stöd för upp till 10 000 deltagare – kanske inte viktigast för småföretagare.

100 000

Omkring 100 000 bolag i Sverige beräknas behöva nya ägare inom tio år för att deras nuvarande snart går i pension. En fjärdedel av dem riskerar att läggas ner. Källa: Visma

21


FF TIPSAR

ROBOROCK S6 är en robotdammsugare från Xiaomi. Passar kanske framför allt mindre kontorslokaler som vill hålla rent på golvet från damm. Styrs enkelt via en app som även visar exakt vilka ytor den har dammsugit. Har även enkel moppfunktion för att våttorka. Till skillnad från människor missar robotar aldrig en fläck – förutom ifall det står saker i vägen förstås. Pris: 5 500 kr (Netonnet mfl)

5

smarta prylar Vi letar efter nya prylar som hjälper dig att bli mer produktiv på kontoret och företaget eller som bara är kul.

RADWAGON ELECTRIC CARGO BIKE är en elcykel byggd för att klara last upp till totalt 159 kg (varav 54 kg kan lastas på den bakre pakethållaren). Topphastighet 25 km/h och en räckvidd på 72 km. Bland andra finesser finns ett bromsljus som tänds när du bromsar samt hastighetsmätare. Dags för en företagscykel? Finns även andra modeller. Pris: 1 700 euro (radpowerbikes.eu)

1. CABLE ORGANISER HIDEAWAY från Bosign samlar alla laddare och gömmer undan sladdar till diverse elektronisk utrustning såsom mobiltelefoner från skrivbordet. Undvik alla sladdhärvor hemma eller på kontoret. Lådans botten har ventilationshål och materialet är brandsäkert. Mått: 30 x 18 x 13,8 cm. Har plats för en grendosa på max 23,5 cm. Pris: 299 kr (nordicnest.se)

HILO FRÅN MOUNT DESIGN är en innovativ avskärmande möbel som stödjer det aktivitetsbaserade arbetssättet på ett nytt sätt. Med HILO kan den enskilde medarbetaren välja att skärma av sig bakom en rejält omfamnande ljudabsorbent för att i nästa stund trycka på en knapp under skrivbordet, sänka ner skärmen och öppna upp för samarbete med kollegorna. Pris: offert. (mountdesign.se)

22

www.ff.se

info@ff.se

5. SONY ICDUX570 är en diktafon. Det inbyggda minnet 4GB (går att utöka med microSDXC-kort på 64 GB eller mer) räcker till 59 timmars MP3-filer i 128 kbit/s. Storlek 102,8 mm x 36,6 mm x 12,2 mm och vikten endast 48 gram. Anslut direkt via USB för att föra över ljudfiler till datorn. Bra som hjälp till mötesanteckningar. Pris: 1 590 kr (Webbhallen.com)


TEMA REKRYTERING

Stora utmaningar i rekryteringsarbetet Arbetslösheten bland unga är hög, men samtidigt råder det brist på personal inom många branscher.

För Fredrik Mark på Börjessons Lastbilsverkstad har det länge varit svårt att rekrytera nya fordonsmekaniker i samma takt som verksamheten med service och reparationer av lastbilar och stora fartygsmotorer vuxit. – Vi har två ben att stå på och det har visat sig vara bra eftersom vi kan ha en mycket jämn beläggning i verkstaden. Faktum är att vi inte ens under finanskrisen 2008 behövde friställa någon utan allt rullade på. Mardrömmen är att tvingas avskeda personal bara för att det går dåligt något år. Sedan när det vänder blir det väldigt svårt att hitta någon att anställa, säger Fredrik Mark som konstaterar att rent allmänt är det just nu väldigt svårt att hitta duktiga mekaniker.

event och festivaler. Genom att lyfta fram fördelarna med att jobba i lastbilsverkstäder ville man locka såväl dagens gymnasieungdomar som dem som ska söka till gymnasiet de kommande åren. Det här var en satsning som Fredrik Mark hängde på helhjärtat och nu har han etablerat ett samarbete med gymnasieskolornas fordonsprogram. – Vi försöker locka eleverna att söka sig till utbildningar som inriktar sig på tunga fordon och stora motorer, men det är svårt. Många tror att det är mycket tyngre och smutsigare att jobba med lastbilar, och där vill vi visa på framtidsmöjligheterna. Den tekniska utvecklingen går snabbare än någonsin och på sikt kommer vi även att behöva fler renodlade fordonselektriker.

Vi försöker locka eleverna att söka sig till utbildningar som inriktar sig på tunga fordon och stora motorer, men det är svårt.

Lastbilstillverkaren Scania l anserade därför 2019 den riksomfattande kampanjen ”The Big Mission” för att locka fler medarbetare till verkstäderna, och genomförde bland annat en trailerturné till såväl gymnasieskolor som mässor,

Han menar att det skulle underlätta om det genomfördes politiska reformer som skulle göra det mindre riskfyllt för småföretagare att anställa. Ungdomar som kommer direkt från gymnasiet behöver ofta en lång introduktionstid under handledning innan de blir självgående, och där skulle rabatter på till exempel arbetsgivaravgifterna underlätta.

FOTO: MOSTPHOTOS

Robotrekrytering nästa? AI (artificiell intelligens) är ett modeord som blir allt vanligare, även inom rekrytering. Det kan handla om att automatisera vissa steg i en process genom att exempelvis låta en robot (oftast ett datorprogram) sköta en intervju. I sin enklaste form kan inlämning av CV kompletteras av ett frågeformulär.

www.ff.se

info@ff.se

Det är svårt att hitta kompetent personal, säger Fredrik Mark på Börjessons.

TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

Videointervjuer ny trend Coronakrisen har satt fart på användningen av videokonferenser för möten. Det kan även användas i samband med rekrytering, exempelvis för att genomföra en första intervju. Boka in en halvtimme per sökande och du kan vara effektiv. Det blir samtidigt ett litet test av hur teknikvan en kandidat är.

23


TEMA REKRYTERING

Tänk på det här när du ska rekrytera Vad är det för egenskaper och bakgrund som du egentligen söker hos den du ska anställa, och exakt vad är det som denna person ska tillföra ditt företag? Rekryteringskonsulter brukar tala om vikten av att noggrant analysera vad rollen kräver och vilket behov som den ska fylla, och utifrån detta avgränsa och definiera rollen. Försök skapa en bild av hur du skulle önska att den som du anställer ska vara. Ska det vara en öppen och framåt person som kan vara företagets ansikte utåt, eller kanske någon som är duktig på att jobba på egen hand med detaljer. Skriv en önskelista.

2

Försök att locka de allra bästa kandidaterna.

Bara för att du bestämt dig för att du vill anställa någon innebär detta inte att de sökande kommer att flockas runt dig. Självklart måste du berätta att jobbet existerar. Idag finns det alternativ till de mer traditionella annonserna i lokaltidningarna eller via Platsbanken hos Arbetsförmedlingen. Sociala medier är självklara och du når en bredare målgrupp mer effektivt och ofta till en betydligt lägre kostnad. Om ditt företag har ett starkt varumärke, antingen om du till exempel är franchisetagare eller om företaget helt enkelt har väldigt bra renommé på orten är det så klart en fördel. Då behöver du många gånger inte ens söka personal, många lär höra av sig med spontanansökningar. Självklart bör du ha en hemsida som är sökmotoroptimerad, och på denna ska det finnas en karriärsida där intresserade enkelt kan skicka iväg en ansökan.

Granska i sociala medier Mer än hälften av arbetsgivarna granskar sökande i sociala medier, visar flera undersökningar. Är det lagligt? Nja, det är en gråzon. Publika bilder och inlägg är just publika, däremot kan du inte kräva att komma åt privata sidor/inlägg. Du får inte heller spara ner eller kopiera bilder och inlägg.

24

FOTO: MOSTPHOTOS

1

Bestäm dig för vad för typ av person du är intresserad av.

3

Ta hjälp med urvalet för att inte få för många att välja mellan.

Det säger sig själv att det är bättre att ha fem kvalificerade istället för 50 okvalificerade sökanden till en tjänst. Att hantera många ansökningar tar både tid och energi och gör att du kanske missar den du verkligen är intresserad av. Kostnaden för en extern rekryteringskonsult kan vara avskräckande, men samtidigt kan det vara väl investerade pengar. Du kan fortsätta att fokusera på ditt företag och så får ett proffs fokusera på vilka kandidater som ska väljas ut och få komma till intervju. På stora företag sköts den här biten normalt av HR och rekryterande chef, medan annonsering och att kvalificera sökande hamnar på rekryterarens axlar. Sedan är det ofta avdelningschefen som håller i de intervjuer som sker i det senare skedet.

Giggare Vi byter arbete oftare idag än för tio eller tjugo år sedan. Ibland talar man om ”giggare” som tar korta uppdrag för olika aktörer istället för att bli anställda. Framför allt gäller detta de som jobbar digitalt och kanske inte ens behöver vara fysiskt närvarande. Ibland kan det vara en fördel för företaget.

www.ff.se

info@ff.se

4

Sålla själv metodiskt.

5

Planera redan nu inför nästa.

Rekryteringsprocesser i storföretag är ofta ganska långdragna och innebär att man börjar med att gallra okvalificerade kandidater som inte bör gå vidare i rekryteringen. Efter den första gallringen försöker man sålla ut de återstående efter olika urvalsmetoder som används för att försöka förutspå hur kandidaten kommer att prestera såväl i närtid som på lång sikt. Du som småföretagare kan använda dig av liknande mallar där urvalsmetoderna baseras på till exempel arbetsprover i det första skedet, som följs upp av en första intervju där du försöker få ett grepp om de sökandes kompetens. Därefter kan du lägga in någon form av färdighetstest och slutligen en mer detaljerad arbetsintervju.

Bara för att du anställt någon innebär det inte att rekryteringsarbetet är avklarat. Om ditt företag växer lär du sannolikt behöva göra om processen, och därför kan det vara bra att hålla dörren öppen även för dem som inte fick jobbet. Om du behandlar dem med respekt och förklarar varför de inte fick chansen den här gången ökar sannolikheten för att du kanske kan rekrytera dem i framtiden. Det motsatta gäller om de får en negativ upplevelse som gör att de kanske inte bara undviker ditt företag för all framtid, de kanske även varnar andra arbetssökande. Att vårda relationerna med arbetssökande är många gånger lika viktigt som att göra detsamma med dina kunder. TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: MOSTPHOTOS

”Reskilla” och ”upskilla” Ytterligare två modeord som innebär att man kontinuerligt jobbar med att vidareutveckla kompetensen hos sina medarbetare. I takt med att företaget utvecklas så kan vissa arbetsuppgifter komma att försvinna helt eller kanske outsourcas. Om du ligger steget före kan dina anställda få nya uppgifter istället.


TEMA REKRYTERING FOTO: MOSTPHOTOS

Så har det gått för nystartsjobben De skattesubventionerade nystartsjobben lanserades med buller och bång 2007. Som mest hade 50 000 personer anställning inom ramen för denna satsning, men i år har siffran sjunkit till för närvarande 30 000. Robert Tedegren är programspecialist på Arbetsförmedlingen och han konstaterar att det finns flera orsaker till detta. – Dels har vi en avmattning i konjunkturen, som gör att speciellt mindre företag inte vill anställa i samma utsträckning som tidigare. Men sedan har även underlaget av arbetssökande förändrats, säger han och tillägger att de som idag är långtidsarbetslösa står ofta betydligt längre från arbetsmarknaden än dem som hade svårt att hitta jobb för 13 år sedan.

schen. Men även företag som sysslar med biloch motorcykelreparationer liksom uthyrning av personal har varit flitiga på att utnyttja skattesubventionerna.

Det talas mycket om att d et pågår avancerat fusk där såväl oseriösa företag som kriminella gäng använder sig av nystartsjobb för att komma åt subventionerna. Bland annat skapar man fejkföretag och ansöker om återbetalning av arbetsgivaravgifter, utan att det finns vare sig företag eller anställda. Hur jobbar Arbetsförmedlingen för att stävja fusket? – Vi jobbar intensivt tillsammans med andra myndigheter för att komma tillrätta med den här typen av brottslighet, som ofta är organiserad. Men den övervägande majoriteten av dem som använt sig av nystartsjobb är seriösa företag, säger Robert Tedegren.

Enligt den senaste statistiken s tår småföretagare för 40 procent av anställningarna inom ramen för nystartsjobb, och här dominerar företag som är verksamma inom hotell- och restaurangbran-

TEXT: PETER FREDRIKSSON FOTO: MOSTPHOTOS

www.ff.se

info@ff.se

Nystartsjobb • Anställer du en långtidsarbetslös eller en nyanländ i Sverige kan du få ekonomiskt stöd. Inom ramen för de så kallade nystartsjobben får du som arbetsgivare stöd för den del av lönen som är upp till 20 000 kronor per månad vid heltid. Det utgår inget något stöd för lön över det beloppet, och vid deltid minskas stödet proportionellt. • Stöd till nystartsjobb omfattar dem som är mellan 20 och 25 år och som har varit utan arbete på heltid minst 6 av de senaste 9 månaderna. När det gäller personer över 25 år ska dessa ha varit utan arbete mer än 12 av de senaste 15 månaderna. • Storleken på stödet beror på ålder och hur länge man stått utanför arbetsmarknaden. För till exempel en 20-åring som inte haft ett jobb det senaste halvåret får du ett stöd som motsvarar arbetsgivaravgiften. • När det gäller nyanlända som har uppehållstillstånd, uppehållskort eller som deltar i etableringsprogrammet, får du istället ett månadsbelopp som motsvarar 2,5 gånger arbetsgivaravgiften. • Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om vilka personer som omfattas av åtgärden.

25


Den plats som du tar i en grupp visar vilken personlighetstyp du är.

Är dina anställda röda, gröna, gula eller blå? Nej, det handlar inte om politiska åsikter utan om personlighetsdrag. Att olika personligheter kompletterar varandra är knappast någon nyhet, men under senare år har den så kallade DiSC-analysen blivit både populär och kritiserad när den använts vid rekrytering. DiSC står för Dominant (D), Inspiratör (i), Social stabilitet (S) och Competence (C) och är ursprungligen ett verktyg från 1928 för att skapa ökad självinsikt och en bättre gruppdynamik. Den stora fördelen med DiSC-analysen är att den är väldigt enkel att förstå eftersom den avgränsas till de här fyra beteendestilarna som i sin tur kopplas till fyra färger.

Att använda sig av p ersonlighetsanalyser vid rekrytering är vanligt för att lära känna kandidaterna bättre och för att se hur de skulle passa in i den nya rollen och gruppen. Fördelen med att matcha kravprofilen med personlighetsdrag i DiSC-analysen är att om man till exempel vill

26

komplettera sitt team med en medarbetare som kan ta för sig och är resultatinriktad ska man söka efter någon som tillhör gruppen D och är röd. Behöver man istället någon som är lugn och pålitlig är det sannolikt någon som passar in i gruppen S och är grön. Samtidigt finns det många begränsningar, menar Karolina Wahlström som är rekryteringsexpert på ID Entity by Jurek. – Ja, jag vill påstå att vårt beteende inte förklarar vår personlighet, och det är inte heller vad DiSC-analysen ska användas till, säger hon och tillägger att i takt med att fler personer lär sig om metoden uppstår även en del missuppfattningar och frågetecken och därmed en del kritik mot DiSC.

Karolina Wahlström menar att en DiSC-personprofilanalys i första hand är ett verktyg för att förstå sig själv och andra bättre. Genom förståelse för hur man själv och andra reagerar och agerar i olika situationer effektiviseras kommunikationen och i sin tur stärks arbetsgruppen. – Men till skillnad mot vad många tycks ha uppfattat visar inte DiSC-analysen om någon är produktiv, välfungerande i arbetsgruppen,

www.ff.se

info@ff.se

snäll, otrevlig eller en ensamvarg. På samma sätt kan vi inte heller säga att en person ”är gul” och därmed har alla de egenskaper som tillskrivs den gula profilen. Karolina Wahlström har därför valt att inte arbeta med färgerna när de använder DiSC-analysen eftersom dessa förenklar verkligheten. – En vanlig missuppfattning är att en person med till exempel ett högt S (social stabilitet) i analysen inte kan vara D (dominant). Det är så klart en väldigt grov förenkling eftersom alla människor kan uppvisa samma beteende, men av olika anledningar som tar olika mängd energi för olika personer, säger hon och tillägger att det är viktigt att komma ihåg att få personer antingen är det ena eller det andra, man kan ha inslag av flera av de olika profilerna i sin personlighet. – Vi behöver se till många fler faktorer för att verkligen kunna nyttja och dra lärdom av personprofilanalysen, men det är ett av flera värdefulla verktyg som vi använder oss av både hos våra kunder och även internt. TEXT: PETER FREDRIKSSON


TEMA REKRYTERING

RÖD

Gul

Sådan är du: Som person är du rättfram, ambitiös, krävande och inte minst tävlingsinriktad. Detta är dina mål: Resultat är det viktigaste. Du söker: Kontroll över din egen arbetssituation. Detta undviker du: Att hamna i beroendeställning till någon. När du är under press: Beordrar du gärna. Sådan är din framtoning: Du uppfattas som effektiv. Din strategi: Du når dina mål genom makt.

Sådan är du: Många upplever dig sig som utåtriktad, sällskaplig, uttrycksfull och optimistisk. Detta är dina mål: Att få och bibehålla social uppmärksamhet. Du söker: Uppskattning från andra. Detta undviker du: Ensamhet är din största skräck. När du är under press: Då går du gärna till verbal attack. Sådan är din framtoning: Du anses vara en vänlig person. Din strategi: Att omge dig med andra människor.

D

I

Har du koll på färgerna? Här är en sammanfattning av DiSC. Blå

Grön

Sådan är du: Du är detaljerad, avvaktande, opartisk och kvalitetsmedveten. Detta är dina mål: Att skapa procedurer som underlättar i arbetet. Du söker: Fakta om det mesta. Detta undviker du: Du tycker inte om känslan av osäkerhet. När du är under press: Då reagerar du ofta på ett undvikande sätt. Sådan är din framtoning: De flesta upplever dig som detaljerad och noggrann. Din strategi: Att prestera utifrån vedertagen kunskap.

Sådan är du: Du är uppskattad för att du är omtänksam, lugn, generös och tjänstvillig. Detta är dina mål: Du vill gärna vara ett stöd för andra. Du söker: Någon eller något att vara ett stöd till. Detta undviker du: Förändring är inget för dig. När du är under press: Då kompromissar du gärna. Sådan är din framtoning: Runt dig råder lugn och trygghet. Din strategi: Genom att vara pålitlig hittar du din plats i grupper.

C

S

FOTO: MOSTPHOTOS

Hemleverans av mat ökar Coronakrisen har givetvis fått fler svenskar att handla mat med hemleverans. Det förstärker en trend som startade långt tidigare. 68 procent av svenskarna tror på en ökad efterfrågan av hemlevererad mat de kommande fem åren, enligt en undersökning som Simple Feast genomförde redan i januari.

www.ff.se

info@ff.se

Handeln hårt drabbad Om nuvarande situation fortsätter kan tre av tio sällanköpshandlare tvingas stänga ner verksamheten inom två månader, larmade Svensk Handel redan i början av april. Varannan butik i sällanköpsvaruhandeln har tappat minst 40 procent av sin försäljning och var tionde minst 80 procent.

27


FF-PARTNER

Vad är egentligen en ansvarsförsäkring?

En ansvarsförsäkring är ett grundskydd för ditt företag så du kan skydda dig mot oförutsedda kostnader vid skadeståndsskyldighet. Det innebär att ditt företag, Många företagare tar dina anställda eller dina produkter har orsakat person- eller sakskada.

på sig kostnader innan försäkringsbolaget har rett ut vem som egentligen är ansvarig. En till synes liten skada kan medföra mycket stora kostnader i slutändan. Tar du på dig ansvar innan försäkringsbolaget utrett vem som är skyldig riskerar du att själv få ta kostnaden.

Men det faktum att du skadat en kunds egendom innebär inte per automatik att du blir skadeståndsskyldig. Många företagare tar på sig kostnader innan försäkringsbolaget har rett ut vem som egentligen är ansvarig. En till synes liten skada kan medföra mycket stora kostnader i slutändan. Tar du på dig ansvar innan försäkringsbolaget utrett vem som är skyldig riskerar du att själv få ta kostnaden. Skillnaden mellan egendoms- och ansvarsskada? Om du råkar ut för en skada på din egendom, så behöver ingen ansvarsbedömning göras. Men om du orsakar skada på annans egendom eller person, så aktiveras ansvarsförsäkringen i och med skadeanmälan och försäkringsbolaget bedömer om du är ansvarig eller inte. Om du bedöms ansvarig, så betalas ersättning ut.

den verksamhet som du bedriver. Du behöver utöka din ansvarsförsäkring med specifika moment om du exempelvis arbetar med rådgivande verksamhet/konsult, datakonsult, entreprenad, bilverkstad med mera.

Vid ansvarsskada är tre p arter inblandade: • Den skadelidande som kräver dig på ersättning eftersom denne anser att du vållat skadan. • Du själv som krävs på ersättning från skadelidande. • Ditt försäkringsbolag som ska utreda om du vållat skadan och sedan antingen ersätta den skadelidande eller bestrida skadeståndskravet å dina vägnar.

Exempel på moment som kan utökas:

Exempel ansvarsskada: En kund halkar på en oljefläck på golvet i en verkstad och bryter benet. Verkstaden krävs på skadestånd och verkstaden anmäler skadan till sitt försäkringsbolag. Vid utredning så visar det sig att ordentlig städning utförs en gång om dagen och noteras i loggbok. Personalen ser dessutom över lokalen regelbundet och tar bort spill. Städning skedde kl 08:00 och skadan inträffade 30 min senare. För att en ansvarsskada ska ersättas så ska verkstadsägaren ha på ett vårdslöst sätt ha försummat att städa. I och med att städningen var

28

Rebecca Edman, Försäkringsförmedlare

regelbunden och att rutinerna var tillräckliga för att begränsa riskerna för skada, så bedömdes ägaren inte som vårdslös och blev heller inte skadeståndsskyldig för skadan. Så ingen ersättning betalades ut till skadelidande. Det finns fler ansvarsmoment som inte ingår i den vanliga ansvarsförsäkringen. Det är viktigt att kontrollera så du är rätt försäkrad för

www.ff.se

info@ff.se

• Entreprenadansvar, vid entreprenad till exempel vid ekonomisk skada • Bilverkstadsansvar, för bilverkstäder • Ansvar enligt PBL, gäller för konsulter enligt Plan & Bygglagen • Ren förmögenhetsskada, utökas vid bland annat rådgivande verksamhet. • Konsultansvar enligt ABK, utökas för tekniska konsulter • Datakonsultansvar I Företagarförbundets medlemsförsäkring ingår flera ansvarsmoment redan i grunden. Fråga våra försäkringsrådgivare på Säkra om hjälp med genomgång av ert skydd. För mer information gå in på ff.se/medlemsformaner/forsakringar. Eller ta kontakt med våra försäkringsrådgivare på Säkra, telefon 06061 25 30, e-post: stenstaden@sakra.se.


FF-PARTNER

www.ff.se

info@ff.se

29


ANNORLUNDA AFFÄRER ANNORLUNDA AFFÄRER

Stora hjärtan i liten bilfabrik

Ford Roadster 1932 års modell är den coolaste bil som någonsin byggts, menar Jonas Olofsson som gjort det till sin affärsidé att nytillverka karossen. Produktionen sker i Sveriges minsta bilfabrik och samtliga fordon byggs helt för hand från grunden av Jocars fyra anställda. De flesta kunder väljer att köpa en kaross som består av golv, dörrar, torpedvägg och baklucka. Sedan monterar de själva inredningen samt motorn och växellådan. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

38

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER ANNORLUNDA AFFÄRER

www.ff.se

info@ff.se

39


ANNORLUNDA AFFÄRER

Tänt var det här! Inga sprängningsjobb är för stora eller små för Alingsås Sprängtjänst som är verksamt i södra och mellersta Sverige. Och mycket riktigt rullar verksamheten på som tåget, familjeföretaget som startades 1971 sysselsätter idag drygt tio personer och har bland annat utnämnts till Årets Bergentreprenör. Företaget utför all slags sprängning, från husgrunder till bergtäkter. Bilden visar ett uppdrag som omfattade cirka 350 000 kubikmeter berg i samband med en större vägbyggnation. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

42

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

www.ff.se

info@ff.se

43


ställning – på dina vil m o r a lkor b Håll Vår bransch en av de främsta orsakerna till klimatförändringarna. Om vi ska finnas kvar om tio år, om du ska kunna fortsätta ta dig fram längs Sveriges vägar, behöver vår affär förändras i grunden. Vi förstår det. Omställningen har börjat, och det är inte bara vi som behöver tänka om. Hela samhället behöver det. Vi vill leda den utvecklingen och samtidigt hjälpa våra kunder att, utifrån sina förutsättningar, ställa om till mer fossilfria alternativ. OKQ8 har varit med och format utvecklingen kring bilism och drivmedel under snart 100 år. Idag står vi inför historiskt stora utmaningar i att säkra en mobil och samtidigt hållbar framtid. Den största skillnaden gör vi genom att skapa förutsättningar för dig som kund att själv kunna vara med och bidra. Därför utvecklar och erbjuder vi en mångfald av hållbara drivmedel och energitjänster för olika behov – så att du kan göra skillnad här och nu.

Sveriges största nätverk

100 % fossilfritt drivmedel

Tillgängliga lösningar för alla Genom OKQ8 får du tillgång till Sveriges största stationsnätverk* med täckning från Pajala i norr till Malmö i söder. Vårt breda utbud av förnybara drivmedel och stora nätverk för elbilsladdning är en förutsättning för att du som kund ska kunna välja transportmedel som ger lägre klimatavtryck. I vår hyrbilsflotta erbjuder vi även elbilar och bilar som kan köras fossilfritt på biogas eller HVO100.

Elbilsladdning var du än är Nu finns OKQ8 Elbilsladdning; en helhetslösning som ger dig möjlighet att snabbt och säkert ladda din elbil var du än befinner dig – på arbetsplatsen, hemma och längs vägen. OKQ8 Elbilsladdning erbjuder marknadsledande laddutrustning, installation och service samt enkel uppföljning av hur mycket som laddats i tjänsten och privat.

210 laddplatser för elbilar*

El-, biogas- och HVO100-bilar i hyrbilsflottan

OKQ8 GoEasy

Skräddarsydda kortlösningar

Diesel Extra

Genom våra olika företagskort kan vi anpassa en lösning utifrån de behov som passar din verksamhet bäst. Du får tillgång till en mängd produkter och tjänster – och kan samla alla inköp på samma faktura. Läs mer på OKQ8.se/foretagskort.

Alltid med minst 40 % förnybar inblandning


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.