Fria Företagare #5 2019

Page 1

WWW.FF.SE

2019 #5

FRIA FÖRETAGARE Så styr du ditt företag å t rätt håll!

Holknekt: Så hanterar du gnälliga medarbetare Arbetsträning & bilvård vinnande koncept

”Den fjärde industriella revolutionen är här”

SJU AV TIO SMÅFÖRETAGARE HAR ALDRIG SJUKANMÄLT SIG


INNEHÅLL ENTREPRENÖRER OCH AKTUELLA FRÅGOR

04

Småföretagare betalar lika mycket till sjukförsäkringssystemet som alla andra men nyttjar det sällan. Så här tycker Företagarförbundets medlemmar.

”Försäkringskassan skulle sköta allt. Låt den enskilde anmäla till FK och få sin ersättning direkt därifrån. Kan inte vara rätt att företagen ska betala vid fritidsolyckor.”

06 15 20

Vid 18 års ålder hade Per Holknekt redan startat en fabrik och en tidning. Idag har han 37 företag bakom sig, och har precis börjat skriva på en bok som han menar ska vända upp och ner på hela affärsvärlden. Det började med en liten restaurang i en förort och därifrån utvecklade far och fem bröder konceptet I love pizza. Problem med surdegar på jobbet? Så här hanterar du gnälliga medarbetare på bästa sätt!

TEMA: STYR DITT FÖRETAG

27 31 33

Är du ledare eller bara chef? Här är tio saker som kännetecknar en bra ledare, som även är chef! Som ägare till ett företag är det aldrig brist på arbetsuppgifter. Istället blir varje dag en kamp om att få lägga sin tid på det som är viktigast.

Gör du som alla andra, har du din äkta hälft eller barnen som suppleanter? Då borde du tänka om.

ANNORLUNDA AFFÄRER

38 2

En ny försäkring skräddarsydd för alla småföretagare i Sverige

F

öretagarförbundet har under mer än trettio år arbetat utifrån tre ledord: ENKLARE, BÄTTRE och TRYGGARE. Det leder oss till att alltid fokusera på det som är viktigt för småföretagare och alla er medlemmar. Under de senaste två åren har det varit stort politiskt fokus med många viktiga punkter som 3:12-regler, lägre arbetsgivaravgift, mindre krånglig sjuklön med mera. Politiskt påverkansarbete är lite som två steg fram och ett steg bak. Små framgångar här och där men sedan dyker det upp en ny regel där ett departement återigen glömt att tänka på konsekvenserna för småföretagare. Det gör mig arg och ledsen. Varje gång detta händer blir vi påminda om vår stridsfråga – att vi behöver en småföretagarminister som enbart har småföretagen för ögonen, som ser till småföretagens bästa och bevakar våra intressen i riksdagens kammare och korridorer. En småföretagarminister som säger stopp, när ett förslag dyker upp där man inte tänkt på vad det innebär för småföretagen och alla de medarbetare som dessa sysselsätter. Detta och annat kommer vi att fortsätta kämpa för. Vi ger oss aldrig! Detta arbete faller framför allt under BÄTTRE och ENKLARE. Men, nu är jag glad för att läcka en stor nyhet som inom kort kommer att synas på allvar för er medlemmar. Detta i linje med ledordet TRYGGARE. Vi presenterar en helt ny anpassad försäkring för småföretagare som heter Trygghetspaketet. Ett av de bästa försäkringsskydden på marknaden för småföretagare, med ett omfattande skydd och utan en massa krav på onödigt krångel med att omförsäkra och uppdatera uppgifter hela tiden. Men som företagare ska du inte bara vara trygg i att du får hjälp när det väl händer något olyckligt. Ännu viktigare är, att i den mån man kan, undvika olyckor och andra tråkigheter. Därför kommer vi också att presentera skadeförebyggande åtgärder och tips i våra nyhetsbrev och i tidningen från och med nästa utgåva. Vårt mål är att minska antalet olyckor och tråkigheter för alla medlemmar. Men när det ändå händer ska du ändå få hjälp och ersättning så att du, med minsta möjliga avbrott, kan fortsätta med det du och alla andra småföretagare gör allra bäst – skapa produkter och tjänster för era kunder. Det är det som för Sverige framåt! Kika på sidan 34 så hittar du några tips på hur du ska skydda ditt företag inför julen. God Jul & Gott nytt år! MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

KONTAKTINFO

SÄLJANSVARIG

REDAKTÖR

LAYOUT/ORIGINAL

Fria Företagare är organ

Mellansvenska

Sölve Dahlgren

New Copywriting

för Företagarförbundet

Telemarketingtjänsten AB

redaktion@ff.se

ÖVRIGT

Fria Företagare.

ANNONSBOKNING

TIPS

Åsikter uttryckta i denna publikation är

Box 1132, 262 22 Ängelholm

bo.furevi@ff.se

Skickas till redaktion@ff.se.

antingen skribenternas egna eller de

www.ff.se

WEBBEN

Märk med Fria Företagare.

intervjuades och speglar nödvändigtvis inte

e-post: info@ff.se

Facebook: FöretagarFörbundet

REDAKTIONSRÅD

den ansvarige utgivarens eller Företagar-

Telefon: 020-760 761

www.ff.se

Mats Assarsson

Förbundets åsikter. Det är fritt att citera Fria

BLI MEDLEM?

ANSVARIG UTGIVARE

Bo Furevi

Företagare, källan ska dock alltid uppges.

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

Mats Assarsson

Sölve Dahlgren

TRYCKERI

OMSLAGSFOTO

Petri Savolainen

V-TAB

Robin Berglund

Stängt 24 december-6 januari

VISSTE DU ATT... Ren skit kan vara riktigt lönsamt. Möt företagaren som förvandlar gödsel från kossor till klimatsmart el.

...Vi på Företagarförbundet Fria Företagare har en enda uppgift, att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Som medlem kan du ta del av erbjudanden från t ex: Tele2, Hallon Företag, OKQ8, Shell/St1, Office Depot, Fortnox och Partner Försäkringar. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

www.ff.se

info@ff.se


UPPSNAPPAT FOTO: DANIEL OBERHAUS

85%

Vilka yrken är framtidssäkra? I en rapport från Dell Technologies 2017 drogs slutsatsen att 85 procent av jobben år 2030 ännu inte hade uppfunnits när rapporten skrevs.

Unga drömmer om att starta eget

Elon Musk petade Zlatan som förebild När unga män fick lista sina förebilder så har entreprenören Elon Musk (som startat Tesla och SpaceX) de två senaste åren kommit etta, före Zlatan Ibrahimovic som toppade i tre år dessförinnan. Hos tjejerna är det Thérese Lindgren, youtuber och entreprenör som är främsta förebilden. Allt enligt rapporten Ungdomsfokus 2019.

”Om man har drivit företag i andra länder så slutar man väldigt snabbt att gnälla på det svenska systemet. Men vi måste ändå jobba på att det ska bli bättre”

När ungdomar mellan 15 och 29 år får frågan “Vilket är ditt drömjobb” kommer egenföretagare/entreprenör högst upp bland unga män och på femte plats bland unga kvinnor vilket gör att det toppar totalt. Bland tjejerna kom läkare, lärare, polis och psykolog före på listan. (Ungdomsfokus 2019)

Bättre lönsamhet för lantbrukare Efter ett tufft år i spåren av fjolårets torka har sommarens goda skördar över hela landet gjort lantbrukarna mer optimistiska. Nästan hälften, 47 procent, upplever att deras lönsamhet är ganska eller mycket god, vilket är betydligt fler än i våras, enligt Lantbruksbarometern Höst 2019.

Slumpvisa kontroller ger effekt När Skatteverket gör slumpvisa revisioner av små och medelstora företag så följs skattereglerna bättre, i många fall i flera år framöver. Bäst är effekten bland företag som är äldre än fem år, bland aktiebolag samt aktiebolag som har en revisor. Det visar en ny rapport från Skatteverket.

Nicklas Bergman, entreprenör, futurist, investerare och författare.

42

Den 1 juli återinfördes skattereduktion för gåvor som skänks till ideell verksamhet av privatpersoner. Efter tre månader har 42 organisationer godkänts som mottagare. Avdraget gäller först efter att organisationen är godkänd.

Guner blev Årets unga entreprenör Guner Ismail startade Alguns Åkeri 2008 med fokus på att skapa de enklaste och miljövänligaste transporterna på marknaden. Tidigare i höst fick han ta emot utmärkelsen Årets Unga Entreprenör 2019 på Entreprenörsgalan som arrangeras av Founders Alliance. – Fantastiskt roligt! Det känns som om jag har fått en ny kick inför min fortsatta entreprenörsresa. Det var en härlig stämning under kvällen och det var otroligt att få träffa så många entreprenörer och förebilder på en gång, säger Guner.

Kompetensbrist hindrar anställning

Kompetensbrist rankas av småföretagarna som det största hindret för nyanställningar, tillsammans med att kostnaderna upplevs som för stora. Tre av fyra tillfrågade, 77 respektive 76 procent, lyfter fram de två faktorerna som de viktigaste, enligt en undersökning från Visma. www.ff.se

Mehri Nasirian med Docia AB flankeras av sponsorerna Camilla Skoog (Fortnox) och Alexander Stiris (Citi).

Mehri Nasirian och Docia AB Årets Unga Nyföretagare Mehri Nasirian var 24 år gammal när hon 2016 startade Docia som arbetar med bemanning inom vård och omsorg. – Jag har en HR-utbildning och efter examen arbetade jag med rekrytering på ett annat bemanningsföretag. Men jag hade alltid en önskan om att starta eget och tog steget och gick på starta-eget-rådgivning på NyföretagarCentrum i Botkyrka/Huddinge, säger Mehri Nasirian. Redan första året hade Docia nästan 40 anställda och en omsättning på 24 miljoner. Nu får hon priset Årets Unga Nyföretagare 2019. info@ff.se

3


SJUKLÖNEANSVARET

7 av 10 småföretagare har aldrig sjuk Småföretagare betalar lika mycket till sjukförsäkringssystemet som alla andra – men nyttjar det väldigt sällan. Sju av tio har aldrig sjukanmält sig trots att de varit sjuka, visar ny undersökning. Företagarförbundet Fria Företagare frågade sina medlemmar om deras erfarenheter av sjuk-

lönesystemet. En sak som snabbt kan konstateras är att småföretagare inte utnyttjar sjukförsäkringen i onödan. Sju av tio småföretagare svarade att de aldrig sjukanmält sig trots att de varit sjuka och ytterligare 12,5 procent har aldrig varit sjuka och borta från jobbet. SMÅFÖRETAGARE MED aktiebolag (för en-

skild firma gäller andra regler, se separat faktaruta) använder alltså sällan sjuklönen – däremot är de skyldiga att betala ut den till sina anställda under de första 14 dagarna (minus en karensdag). Eftersom företaget ska betala sjuklönen så upplever många företagare det som att de i praktiken har 14 dagars karenstid om de sjukskriver sig eftersom de själva får stå för sjuklönen. Detta är dock inte riktigt sant

eftersom företaget får tillbaka större delen av sjuklönen i efterhand.

37 PROCENT AV småföretagarna hade dock ingen aning om att de får tillbaka större delen av sjuklönen i efterhand. 27 procent visste om det men ansåg att det inte är rätt att de ska låna ut pengarna till staten i uppemot ett år. Med alla dessa snåriga regler är det inte överraskande att hela 72 procent av småföretagarna anser att det är besvärligt att administrera sjuklön. Sex av tio arbetar på kvällar och helger med administration av sjuklön. Och endast 25 procent klarar av att sköta det lite snabbt och enkelt. För alla andra är det en tidsödande syssla som inte ligger för dem. Undersökningen visar att småföretagare är väldigt lönsamma för staten med tanke på att 70 procent låter bli att sjukanmäla sig trots att de är sjuka. TEXT: SÖLVE DAHLGREN

Fotnot: 73 procent av dem som svarade på undersökningen har anställda.

Enskild firma och karensdagar Om du har enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag, så är du inte anställd. Det innebär att om du blir sjuk, så ska du sjukanmäla dig hos Försäkringskassan första sjukdagen. Precis som för andra anställda gäller karensdag. Men du som är egenföretagare kan själv välja om du vill ha 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Om du inte gör något val har du automatiskt 7 karensdagar. Ju fler karensdagar du väljer, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift (mellan 29,35 % och 27,96 %). Din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) beräknas på din förväntade inkomst. Men se upp: När du fyllt 55 år kan du inte ändra till en kortare karenstid.

4

www.ff.se

info@ff.se


SJUKLÖNEANSVARET

kanmält sig – trots att de varit sjuka Kommentarer från småföretagare:

”Gör det enklare vid uträkning av sjuklöneavdrag.” ”Staten borde ha sjuklöneansvar från dag 1.”

”Först och främst gör det begripligt och lättanvänt!”

”Låt arbetsgivaren betala max en vecka sjukfrånvaro.”

”Försäkringskassan borde sköta både betalning och administration.”

”Det borde vara samma villkor för företagare som för anställda.”

Har ni koll på och hur hanterar ni sjuklönen?

Emil Kindmo, Ires AB – Visst är det krångliga regler kring sjuklön och jag tror att många inte har koll på vad som gäller, men för vår egen del har det inte varit några större problem. Det senaste året hade vi runt 4 000 kronor i total sjuklön för våra fem anställda, och det är ju ingen större summa med tanke på att vi omsätter drygt åtta miljoner kronor. Vi sköter all bokföring och övrig administration i familjen och det är en stor fördel, eftersom vi får bra koll både på hur företaget går och hur olika regler och bestämmelser påverkar oss.

Hans Johansson, Johanssons Åkeri & Maskin AB. – Vi är sex anställda på företaget och faktum är att varken jag eller någon annan varit sjukskriven, skulle det inträffa skulle det så klart bli ett stort avbräck eftersom jag får stå för sjuklönen de första 14 dagarna. Helst hade jag sett att det bara varit en karensdag, det hade varit mer rättvist. Jag kände faktiskt inte till att man får tillbaka det mesta av den utbetalda sjuklönen året efter, fast då får man ändå ligga ute med de pengarna ett bra tag.

TEXT: PETER FREDRIKSSON

Lennart Bosrup, Ängavången Ekgolv AB – Ska jag vara ärlig har jag faktiskt ingen aning om hur systemet med sjuklön fungerar i detalj, och det beror på att jag inte behövt sjukskriva mig sedan jag startade företaget. Men vad jag reagerar på är att man som företagare får stå för sjuklönen i upp till 14 dagar, det skapar så klart en stor osäkerhet speciellt om man vill anställa personal. Jag har själv en kronisk sjukdom och jag skulle nog aldrig fått en anställning på ett annat företag idag, arbetsgivaren skulle nog sett det som alldeles för riskabelt.

”Helst hade jag sett att det bara varit en karensdag, det hade varit mer rättvist. Jag kände faktiskt inte till att man får tillbaka det mesta av den utbetalda sjuklönen året efter, fast då får man ändå ligga ute med de pengarna ett bra tag” www.ff.se

info@ff.se

5


PER HOLKNEKT

6

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

PER HOLKNEKT

REVOLUTION

P

er Holknekt är i Göteborg över dagen för att hålla i en workshop och en föreläsning på ett hotell. Han är glad och uppspelt, för han har precis skrivit på ett avtal med Petter Stordalens nya förlag, Strawberry Publishing. Det ska bli en bok om nya affärsmodeller. – Jag har haft idén länge och men jag behövde en akademiker vid min sida, så jag friade till Karin Börjesson O’Connor via LinkedIn. Hon tände på idén, så nu är uppdelningen så att hon skriver, och så översätter jag till svenska, säger Holknekt och skrattar. Han tänker sig en bok med stor text, humor och charm, som talar till alla. – Alla driver vi företag på något sätt. Alla försöker vi få tillvaron att gå runt, och ta oss fram i den homogena och högljudda verkligheten.

PER HOLKNEKTS FÖRSTA företag hade med skateboard-produkter att göra. Han var nämligen under 80-talet Sveriges första skateboardproffs. 2002 var han med och startade företaget som snart skulle bli en stor succé. Klädmärket Odd Molly gick hem tack vare ett personligt varumärkesbyggande som var ovanligt på den tiden. Märkets identitet byggde på en verklig person, skejtaren och bohemen Molly som Per lärde känna under skateboard-tiden. – Jag har alltid haft en faiblesse för form, men även musik. Jag har ett estetiskt intresse helt enkelt. Jag vill fylla livet med livsgläjde, och eftersom jag inte skiljer på arbete och fritid så behöver jobbet innehålla det jag tycker om, säger Per Holknekt.

FOTO: PRESS

Vid 18 års ålder hade Per Holknekt redan startat en fabrik och en tidning. Idag har han 37 företag bakom sig, och har precis börjat skriva på en bok som han menar ska vända upp och ner på hela affärsvärlden. – Den fjärde industriella revolutionen är här. Allt förändras, säger han.

2013 LÄMNADE HAN Odd Molly, och är sedan

dess framförallt varumärkeskonsult och föreläsare. Just nu har han två startups, ett inom mode www.ff.se

info@ff.se

och ett inom inredningsindustrin. Men jämsides med nytänkandet, skaparlusten och drivkraften finns alltid tvivlet. I korta stunder har Per Holknekt längtat efter en anställning. Så har det dock aldrig blivit. – Faktum är att jag har svårt att få vanliga jobb. Jag har för bred kompetens och jag passar inte för spetsjobb. Jag har ibland längtat efter det lugna, men jag får uppfinna mina jobb själv. Han har följt sina drömmar och skrivit låttexter, startat tidningar och en rad modeföretag. Han har stylat, talat och inspirerat. Han har lämnat, lagt ner och blivit belönad. – 17 stycken olika ”årets” har jag blivit utsedd till genom åren. Per Holknekt syftar då på utmärkelser som Årets stjärnskott på entreprenörgalan, Årets digitala influencer och Årets bolagsgrundare. Du har sagt att du är expert på framgångar och motgångar. Samverkar de två? – Ja. Jag har levt med en svajig självkänsla och dåligt självförtroende hela mitt liv. Nu börjar det bli bättre, jag är gammal nu, snart 60 år och mer stabil. Men att jag alltid velat bevisa genom att bygga, om och om igen, har tagit mig dit jag är. Per Holknekt har aldrig försökt dölja sina brister. Redan när han klev in i Big Brotherhuset, och därmed offentligheten, år 2000 var han öppen med sina missbruksproblem som under en period till och med gjort honom hemlös. Därefter har han berättat om svårigheterna med att leva i en relation, den dåliga självkänslan och rädslan för att vara ensam. – Det är befriande att berätta, för man slipper skräcken att bli avslöjad. Starka humana relationer är framtiden. Alla branscher änd-

7


ENTREPRENÖREN PERSONLIGT

”Faktum är att jag har svårt att få vanliga jobb. Jag har för bred kompetens och jag passar inte för spetsjobb. Jag har ibland längtat efter det lugna, men jag får uppfinna mina jobb själv.”

ras. Modebranschen har till exempel förändrats helt sedan jag klev in där. Mitt tips är att deprogrammera sina erfarenheter hela tiden för att hänga med. Att ständigt göra en nulä-

gesanalys är viktigare än att luta sig på gammal kunskap. Du har 80-100 föreläsningar om året, vad säger du då?

Per Holknekt Ålder: 59 Bor: Stockholm Familj: Fru och två döttrar Yrke: Entreprenör och föreläsare

– Jag uppmanar publiken att sätta igång. Testa. Var företagsam, inte minst som ung. Sitt inte och invänta kunskap utan testa idéerna redan nu.

TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: ROBIN BERGLUND

SEX VIKTIGA ÅR

1984

Per Holknekt startar skateboardmärket Street Style, och så småningom klädmärket Svea.

8

2000

Missbruket har gjort honom till hemlös innan han genomgår en behandling.

2002

Odd Molly startas tillsammans med Karin Jimfelt-Ghatan och Christer Andersson.

www.ff.se

2013

Satsar allt mer på föreläsande och nomineras till årets föreläsare samt årets internationella föreläsare.

info@ff.se

2014

Grundar klädmärket Non Sense, tillsammans med Karin Jimfelt-Ghatan med flera.

2020

Boken om nya tidens affärsmodeller släpps.


SPONSRAT INNEHÅLL FRÅN RESULTAT FINANS

FACTORING

Vi reder ut begreppen och tipsar om den bästa lösningen ... De flesta småföretagare vill kunna ägna sig åt och jobba med det de är bäst på, med sina kunder och med sina produkter. Administration och ekonomi är ett nödvändigt ont som inte sällan måste skötas på kvällar och helger. Detta leder till att fakturor skickas sent och många gånger betalas långt efter att jobbet är gjort. För en del är factoring rena drömmen. Men vad är factoring och vilka modeller finns det? ”Factoring” som tjänst innebär att företag säljer eller belånar sina fakturor hos en bank eller finansbolag. Det innebär att små företag med begränsad likviditet kan få betalt samma dag som jobbet är gjort eller varan levererats, och inte behöver ”ligga ute” med pengar. Det innebär också att du slipper bekymra dig om att skicka fakturor och påminnelser. Det sköter factoringbolaget åt dig.

ett finansbolag. Priset varierar vanligen mellan 2 och 5 procent av fakturabeloppet beroende på bland annat om man säljer med regress eller inte.

Det har växt fram olika upplägg för olika företags behov och önskemål. Det finns i huvudsak fyra modeller och här går vi igenom dem en och en.

3. Fakturaköp utan regress Här tar finansbolaget över risken under förutsättning att det ej finns invändningar från mottagren. Ditt företag kommer att betala mer i avgift, men slipper både administrationen och risken. Du får verkligen betalt direkt! Men om

Olika upplägg

1. Fakturaköp Factoring där du säljer och överlåter enstaka, flera eller alla fakturor till

2. Fakturaköp med regress Det innebär att kreditrisken initiallt innehas av finansbolaget. Vid regress innebär det att finansbolaget kan begära att du betalar tillbaks krediten och själv driver in fordran. De fakturor som inte betalats efter avtalad tid trots påminnelser ”regressas” och köps tillbaks av dig och ditt företag.

fakturan bestrids kommer den regressas tillbaka till dig.

4. Fakturabelåning Här intecknar du som företag dina fakturor hos en bank eller ett finansbolag. Här får du vanligen låna mellan 70 och 80 procent av fakturabeloppet. Din kund betalar fakturan till finansbolaget eller banken och resterande belopp får du när fakturan betalts till fullo. Med fakturabelåning har du en kreditgräns som begränsar hur mycket av dina fordringar du kan belåna och således hur mycket kapital du kan frigöra. Fakturerar du mycket under en period får du inte ut mer pengar till din likviditet.

Den bästa modellen Martin Haases råd är att undvika fakturaköp utan regress då finansbolaget gjort en kreditbedömning vid köpet av fakturan och därav kommer den att blibetald att fakturor ej blir betalda är pga. att det finns invändningar mot den och då bestrids den likväl och kommer reggressas, d.v.s att ditt företag får betala den.

Samarbetet med Företagarförbundet ger dig som medlem möjlighet att: • Lämna in gamla obetalda fakturor till inkasso kostnadsfritt (gäller gamla liggande ärenden) (op. 350kr/ärende)

• Fakturaservice, endast 14,90 kr per faktura.

Fakturabelåning är i de flesta fall också ineffektivt och det finns en gräns för hur mycket du får belåna och då riskerar du att låsa ditt kapital i onödan. Factoring, sälj dina fakturor (få betalt samma dag, välj de fakturor du vill)som oftast är det bästa alternativet kopplat till kostnaden och som frigör mest kapital som för de flesta gör mer nytta i företaget än som en kundfordran. Kolla också noga så att ditt factoringbolag även sköter inkassohantering så att du slipper vända dig till ytterligare ett företag när det är dags att driva in en fordran. Har bolaget även juridiska tjänster om fakturan blir bestriden till överkomliga priser så har du en partner som ser till att dina fordringar hamnar på ditt konto så snart som möjligt oavsett omständigheter. Till sist, var alltid vaksam på eventuella dolda avgifter som inte finns i avtalet. Exempelvis, tillkommer det ytterligare avgift utöver grundavgiften efter fakturans förfallodag. Läs mer och utnyttja ditt medlemserbjudande här

https://ff.se/ medlemsformaner/resultat-finans/

(inkl faktura, påminnelse och inkasso vid behov)

• Factoring – sälj dina fakturor – få betalt samma dag) • Ring Resultat Finans för pris anpassat för ditt företag. www.ff.se

info@ff.se

9


SOCIALT FÖRETAG

Jörgen Aronsson och Dan Johansson (t.h.) är verksamhetsledare på KASAK.

Socialt företag lönsamt för alla

KASAK har 33 anställda – 30 går på olika typer av lönebidrag Arbetsträning i kombination med bilvård är ett vinnande koncept. Det menar Dan Johansson och Jörgen Aronsson på KASAK, som varit igång sedan 2015 och rullar på som tåget. Förra året omsatte man nio miljoner kronor och gjorde en vinst på 300 000 kronor. Men till skillnad från i de flesta andra företag går hela vinsten oavkortat tillbaka till verksamheten, som idag omfattar 30 personer som normalt inte skulle fått ett jobb på den vanliga arbetsmarknaden. – Den stora skillnaden från vanlig rehabilitering i kommunal regi är att hos oss erbjuds de anställda efter sex månader delägarskap, och får på så sätt inflytande över verksamheten, säger Dan Johansson som anser att erbjudandet inte bara underlättar i rehabiliteringsprocessen.

10

HÄR HITTAR DU FINANSIERINGEN • Europeiska socialfonden (ESF), Europeiska regionalfonden, (ERUF), Allmänna Arvsfonden eller regionala/lokala projektmedel. • Mikrofonden som bland andra Hela Sverige Ska Leva startat kan ställa säkerhet för lån och underlätta för företagande inom social ekonomi och lokal utveckling. • Almis mikrolån är anpassat till företag med mindre kapitalbehov, upp till 250 000 kronor och man kan då låna hela kapitalbehovet. Värt att tänka på är att Almi tar ut en ränta som ligger över den genomsnittliga bankräntan. • Nätverket Impact Invest Scandinavia ägnar sig åt så kallad filantropisk investering och här är medlemmarna intresserade av ekonomiskt bärkraftiga sociala företag. • Crowdfunding via plattformar som till exempel Funded by Me är populärt och här investerar ofta småsparare som vill bidra till hållbara företag. • Om företag ska tillhandahålla rehabilitering går det att få lönebidrag för de anställdas löner och förmåner (enligt gällande kollektivavtal). Storleken på lönebidraget beror på graden av funktionshinder. På Tillväxtverket, www.tillvaxtverket.se samt Sofisam, www.sofisam.se finns det mer information om olika typer av finansieringsformer. Det fungerar även affärsmässigt. Jörgen Aronsson menar att det är oerhört viktigt för den här gruppen att få en meningsfylld sysselsättning. Istället för att bara gå hemma på bidrag och www.ff.se

info@ff.se

därmed hamna allt mer utanför samhället och arbetslivet får de istället konkreta arbetsuppgifter som anpassas efter graden av funktionsnedsättning.


SOCIALT FÖRETAG

”Den stora skillnaden från vanlig rehabilitering i kommunal regi är att hos oss erbjuds de anställda efter sex månader delägarskap, och får på så sätt inflytande över verksamheten”

Pär-Ola Stark är en av dem som jobbar i tvätthallen.

Vill du starta socialt företag? – här får du tips på vägen

– Vår verksamhet vilar på två ben. Dels säljer vi rehabiliteringsplatser till Arbetsförmedlingen och kommunen, de som jobbar här har mellan 25 och 80 procent i lönebidrag. Men sedan tjänar vi även pengar på bland annat bilvård, däck och däckhotell samt städ och flytt, säger han och konstaterar att den här kombinationen har visat sig vara lyckosam.

Det viktigaste är att företagets affärsidé först och främst skapar nytta för samhället, vilket kan ske på olika sätt. Antingen genom att erbjuda konkreta arbetsuppgifter för personer som står långt från arbetsmarknaden, till exempel på grund av psykiska eller fysiska funktionshinder. Eller så kan det handla om att ta fram innovativa lösningar för till exempel en levande landsbygd eller minskat matsvinn. Ett socialt företag kan drivas som aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning (ABsvb), ekonomisk förening eller stiftelse, beroende på hur verksamheten ska ägas och ledas. I Sverige finns det inget regelverk som avser sociala företag. Det är däremot vanligt att man mäter samhällsnyttan som företaget gör, vilket underlättar vid till exempel upphandlingar där ett krav kan vara att minst 30 procent av de anställda ska ha en funktionsnedsättning. Det finns flera metoder för att mäta samhällsnyttan, bland annat ISO 26000.

NÄR VERKSAMHETEN STARTADES var man

sex personer, nu är man sammanlagt 33 anställda. Både Jörgen Aronsson och Dan Johansson ser det inte som helt orimligt att man kan växla upp ordentligt under de kommande åren, och även om målet på 100 sysselsatta personer känns lite avlägset är det inte helt orimligt man hamnar där till slut. – Det gäller att lyssna av marknaden och vara lyhörd för de önskemål som såväl offentlig förvaltning, företag och privatpersoner har. När det gäller vår däckverkstad är det många privatkunder som till exempel köper billiga däck på nätet och sedan kommer hit till oss och får dem monterade.

TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

www.ff.se

info@ff.se

11


FOTO: MOSTPHOTOS

RÅDGIVNINGSPANELEN

Hyresavdrag för dålig uppvärmning? FRÅGA: Uppvärmningen fungerar inte i en

del av vår lokal. Jag vill ha avdrag på hyran för det, men hyresvärden säger att jag inte har rätt till det. Vad kan jag göra? SARA

SVAR: Frågeställningen är ganska vanlig och brukar oftast lösa sig genom någon form av överenskommelse under hand. Men om det inte går att enas blir frågan hur man ska göra, som hyresgäst. Först måste man reklamera, dvs. säga till hyresvärden att man inte accepterar förhållandet. Då har hyresvärden rätt och skyldighet att åtgärda problemet. Om hyresvärden inte åtgärdar felet eller om det inte kan åtgärdas har hyresgästen rätt att åtgärda felet på hyresvärdens bekostnad. Under en tid det har varit fel på

Kompanjon ångrade sig – inget avtal

FRÅGA: Jag och en kollega har en längre tid

planerat för att köpa en pråm tillsammans och gemensamt bedriva sjöentreprenader. Vi har kommit överens om bolagsnamn, företagsform, affärsidé och hur vi ska finansiera upp verksamheten. Vi har också redan haft relativt stora kostnader. Nu har emeller-

12

lokalen har hyresgästen rätt till avdrag på hyran. Hyresgästen kan också ha rätt till ersättning för annan skada (till exempel för produktionsbortfall). Men, vad gör man sedan? I princip kan man helt enkelt dra av ett belopp från hyran och på det sättet försöka kompensera sig för det anspråk som man anser att man har. Att göra så kan dock vara riskabelt. Man kan ha fel och hyresavtalet riskerar då att sägas upp i förtid. Det finns ett annat alternativ, och det är att deponera beloppet hos Länsstyrelsen istället. Om man till exempel anser att man har rätt nedsättning av hyran med 25 procent av hyran kan ett belopp motsvarande det deponeras. Finessen med detta är att hyresvärden då inte kan häva hyresavtalet på grund av bristande hyresbetalning, helt oavsett om det

var rätt att dra av på hyran eller inte. Om hyresvärden vill ha de deponerade pengarna måste han ha träffat en överenskommelse om det med hyresgästen, eller stämma honom vid domstol. I annat fall betalas det deponerade beloppet tillbaka till hyresgästen. (Vilket förvisso inte är samma sak som att hyresvärden inte har rätt till hyra motsvarande det deponerade beloppet. Hyresvärden kan på vanligt sätt kräva in hyran i efterhand, men kan inte häva hyresavtalet eller få del av det deponerade beloppet.) Att deponera en del av hyran hos Länsstyrelsen kan vara ett mycket effektivt sätt att tvinga hyresvärden till förhandlingsbordet.

tid min kompanjon ångrat sig och hänvisar till att vi inte har något skriftligt avtal och att han inte bundit upp sig. Vad gäller?

kunna bevisa sitt påstående och det kan vara ett problem om ord står mot ord. I ert fall hade det naturligtvis varit att föredra att ni upprättat ett kompanjonavtal i vilket era åtaganden och rättigheter hade satts på pränt. Nu vet jag ju inte vilka omständigheter du kan åberopa till ditt stöd eller vad det är du vill uppnå, men kanske är det ändå bra att er affärsrelation kom att upphöra innan ni gjorde alla de investeringar som ni hade planer på att göra. Jag råder dig till att försöka få kompensation för eventuella utlägg du haft för verksamheten, men i övrigt lämna detta äventyr bakom dig.

BERTIL

SVAR: Avtal om att bedriva verksamhet gemen-

samt behöver inte vara skriftligt. Skriftliga avtal krävs bara vid vissa specifika transaktioner, t ex vid fastighetsöverlåtelse. Inte desto mindre är dock ett muntligt avtal fullt ut bindande. När ett anbud möts av en ren accept, uppstår avtalsbundenhet. Problemet kan dock vara att dels urskilja om ett anbud besvarat med en ren accept eller inte. Vidare måste den som påstår bundenhet också www.ff.se

info@ff.se

MAGNUS HEDENBERG ADVOKATFIRMAN BRING & BERGKVIST

JOHAN ENGBORG ADVOKATFIRMAN NOVA


RÅDGIVNINGSPANELEN

Kan jag kräva sänkt hyra? FRÅGA: Jag har en liten butik i ett mindre köpcentrum. Numera är en del av lokalerna tomma och på det stora hela är det mindre aktivitet här nu. Hyran borde sänkas. Kan jag kräva det? BUTIKSÄGARE SVAR: I goda tider är det oftast hyresvärden som säger upp hyresavtal för så kallad villkorsändring, för att få upp hyran. För många är det bekant att det då kan bli medling i hyresnämnden och, att hyresvärden under vissa förutsättningar kan bli tvungen att betala skadestånd till hyresgästen, om den begärda hyran är för hög i förhållande till marknadshyran. Om hyresmarknaden är vikande kan det istället vara så att hyresgästen vill ta initiativ till att få ner hyran. I goda tider är det dock ovanligt. Hur kan man göra? Hyresgästen kan sätta press på hyresvärden genom att säga upp hyresavtalet för avflyttning vid hyrestidens utgång, för att därefter förhandla om nya villkor. Det kan hända att det kan fungera i vissa fall, men nackdelarna är uppenbara.

RÅDGIVNINGSPANELEN

Dels finns det då ingen återvändo, uppsägningen kan inte tas tillbaka och man måste flytta ut om det inte går att komma överens. Och dels finns det då inga möjligheter att få skadestånd av hyresvärden, helt oavsett vilka krav han ställer. Den varianten fungerar väl oftast inte. Det andra alternativet är att säga upp hyresavtalet (oftast senast nio månader före hyrestidens utgång) för villkorsändring. Det anges i uppsägningen då att det är fråga om just villkorsändring. Ordet villkorsändring är alltså centralt. Hyresgästen måste också ange vilken ändring han vill ha, exempelvis 3 000 kronor mindre i hyra per månad. Missar man detta, att ange villkorsändring plus vilken ändring man vill ha kan uppsägningen vara ogiltig. Det är också viktigt att man inte blandar och talar både om avflyttning och villkorsändring. Det får inte heller föras in krav på större eller mindre lokal eller liknande, eftersom ett ändrat hyresobjekt inte är en villkorsändring. Efter en korrekt uppsägning för villkorsändring måste hyresgästen, om inte hyresvärden accepterar den begärda ändringen, begära medling i Hyres-

nämnden, inom två månader från uppsägningen. Därefter följer normalt förhandlingar och ofta sammanträde i Hyresnämnden. Hyresvärden får då inte begära högre hyra än den som redan står i hyresavtalet. Och, om hyresvärden begär högre hyra än marknadshyran blir han som utgångspunkt skadeståndsskyldig gentemot hyresgästen om han flyttar ut. Dessutom är det så att det finns en möjlighet för hyresgästen att ta tillbaka sin uppsägning. Om det till exempel skulle visa sig att den hyra som hyresvärden begär är marknadsmässig kan det finnas anledning att behålla hyresrätten på de gamla villkoren. Om hyresgästen återtar medlingen i Hyresnämnden innan handläggningen där är avslutad (och före hyrestidens utgång) återtas samtidigt uppsägningen och hyresgästen slipper flytta, trots att man inte har kommit överens. Hyresgästen har alltså en reträttväg, vilket kan vara mycket viktigt om lokalen i fråga trots allt representerar ett värde. Uppsägning för villkorsändring kan alltså vara en gångbar metod för hyresgästen på en vikande hyresmarknad. MAGNUS HEDENBERG

Medlemmar i Företagarförbundet Fria Företagare har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem. LASSE GÄRDLUND Advokataktiebolaget Gärdlund AB Norrtälje

THORBJÖRN HILLESKOG Advokat Thorbjörn Hilleskog Malmö

LARS ANDERSSON Advokataktiebolaget Janson & Partners, Helsingborg

PER LARSSON Per Larsson AB, Sundsvall

GÖRAN SMEDBERG Advokatfirman Göran Smedberg AB

MARIA LIDSTRÖM Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå

REBECCA EDMAN Säkra Stenstaden AB Stockholm

JOHAN ENGBORG Astra Advokater Stockholm

MAGNUS HEDENBERG Bring & Bergkvist HB, Göteborg

www.ff.se

info@ff.se

F R ÅG A O S S !

Skicka in din fr åga till kansliet! E-po st: info@ff.se

13


INTERIÖR

från den nya restaurangen i Kungsbacka.

14

PERNILLA RAMSLÖV

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

FAMILJEPIZZERIA BLEV SNABBMATSKEDJA

I LOVE PIZZA Ur en passionerad kärlek till pizza har en modern snabbmatskedja vuxit fram i Göteborgsområdet. Det började med en liten restaurang i en förort och därifrån utvecklade far och fem bröder konceptet I love pizza. – Det vi serverar är vi, säger Jonny Yuksel.

K

änslan är modern, ren och internationell. Snarare amerikansk än italiensk. Neonskylt med logotypen, ett rött hjärta i mitten. Led-lampor och mörk inredning, tavlor med tidningsurklipp på väggarna. Menyerna visas på tv-monitorer ovanför disken. De sex restaurangerna är unika, men har en gemensam stil. De fem bröderna Yuksel växte upp med mamma och pappa i Bergsjön i nordöstra Göteborg. Pappa Behcet drev sedan 1982 en pizzeria i Högsbohöjd och barnen skolades tidigt in i yrket. Äldsta brodern, Suleyman, tog tillsammans med pappan över Utby pizzeria 2007, och affärerna började omedelbart gå bra. Familjen hade stort kontaktnät och lockade många besökare. Kundkretsen växte, men det gjorde även antalet familjemedlemmar som ville baka pizza. – Min bror Emanuel ville vara med och Daniel hade börjat tröttna på att arbeta som snickare. Filip var elektriker då. Vi behövde en ny lokal helt enkelt, säger Jonny Yuksel. EN DAG GICK han på Friggagatan i centrala Gö-

teborg, och fick mitt i rivningsarbete, renovering och kaos syn på en skylt där en ledig lokal sökte hyresgäst. Han ringde genast upp numret och möttes av ett svalt bemötande. Ytterligare en pizzeria behövdes inte på gatan, sa hyresvärden. Men Jonny stod på sig. – Jag förklarade att vi inte är som alla andra. Vi vill skapa ett schysst ställe med en bra produkt. Hon svarade att jag skulle återkomma med

Från vänster Daniel, Suleyman, Jonny, Emanuel, pappa Behcet och Filip. en affärsplan. Jag ringde min äldsta bror och frågade vad en affärsplan är. Jonny skrattar när han berättar att han gick hem och ställde samma fråga till sin fru. Hon gick vid det tillfället på IHM Business School, och hade precis läst om det. Hon fick följa med på mötet med de andra bröderna när de tillsammans med en datakunnig kompis spånade fram planen för verksamheten. Resultatet blev en Powerpoint-presentation och en ritad logotyp i Paint. Framförandet övades in, och Jonny ringde www.ff.se

info@ff.se

tillbaka till hyresvärden och meddelade att affärsplanen var klar. – Hon trodde nog aldrig att hon skulle höra av pizzabagaren igen när hon sa att jag skulle återkomma med en affärsplan, men jag stod på mig. Vi fick komma dit och visa och hon blev imponerad. Vi fick lokalen. MED PLATS FÖR 96 gäster stod restaurangen

på Friggagatan färdig 2010. Namnet I love pizza kändes självklart efter att familjen Yuksel kokat

15


ENTREPRENÖREN ner vad som är deras drivkraft. Men det var till en början svårt att ta beslutet att göra konceptet till en kedja. Skulle kunderna på Utby pizzeria acceptera en så stor förändring? – Vi hade först kvar det gamla namnet, men då behövdes olika hemsidor. Vi bestämde oss 2012 för att göra om Utby till I love pizza. Då blev lokalen bredvid ledig och vi mer än fördubblade antalet gäster och trots renoveringen så ökade vi omsättningen redan första månaden, berättar Jonny.

NÄSTA STÄLLE öppnades vid Allum köpcenter i Partille, alldeles i närheten av Sävedalen där alla fem bröder med respektive, samt mamma och pappa bor. De är tajta, även brödernas fruar arbetar numera i företaget och det fungerar enligt Jonny mycket bra. – Vi älskar alla det vi gör, vi har samma grundvärderingar och samma mål. Vissa är mer drivande än andra, men tillsammans har vi bra dynamik och olika kompetenser.

”Vi har aldrig gjort någon research innan vi öppnat ett nytt ställe. Det är nog dumt, men vi är såna. Vi går på känsla. Vi vill gärna nå ut över hela Sverige, ju fler som äter vår mat desto bättre.

I LOVE PIZZA har inte satsat på traditionell reklam. Marknadsföringspengarna läggs istället på föreningslivet. Sponsring har blivit sättet att nå ut. – Vi bröder har fått så mycket från sporten så vi vill ge tillbaka. Vi har spelat fotboll, handboll och ishockey och nu sponsrar vi en massa olika föreningar i närområdet. Vad målet är vet Jonny Yuksel inte än. De senaste åren har rörelsen vuxit snabbt. Direkt efter att en ny restaurang har startat infinner

SEX VIKTIGA ÅR

1982

Pappa Behcet Yuksel tog över en pizzeria i Högsbohöjd.

16

1997

Äldsta brodern Suleyman började i verksamheten, följd av Emanuel och Jonny.

sig en mättnad, men efter bara några månader väcks längtan efter att utvidga till liv igen. – Vi har aldrig gjort någon research innan vi öppnat ett nytt ställe. Det är nog dumt, men vi är såna. Vi går på känsla. Vi vill gärna nå ut över hela Sverige, ju fler som äter vår mat desto bättre.

2007

Familjen tar över Utby Pizzeria och börjar växa.

www.ff.se

2010

Första I love pizza öppnar i närheten av centralstationen i Göteborg.

info@ff.se

Ambitionen är att fortsätta utvecklas. – Allt går att förbättra. Det är så skönt att vi bestämmer själva. Vill vi ändra något så gör vi det, säger Jonny Yuksel. TEXT: MIA SANDBLOM

10-12

Restaurangen i Utby renoveras och byter namn. En modern pizzakedja är startad.

2019

Två nya ställen har öppnat och företaget har nu drygt 60 anställda.


NYTT FRÅN TIDNINGEN

När Skatteverket knackar på dörren Att inte följa sin revisors eller rådgivares råd vid en skatterevision kan straffa sig ordentligt. Det säger Sven Cristea, auktoriserad revisor KPMG, som har bistått många företag, främst inom tillväxtsektorn. Det kan vara frestande att snabbt kasta sig över förfrågan från Skatteverket för att svara på myndighetens frågeställningar gällande skatterevision. Men det kan bli direkt ödesdigert. – Svara inte på något du inte förstår implikationerna eller konsekvenserna av. Ibland kan ett svar formulerat på fel sätt skapa nya och större problem. Försök förstå vad Skatteverket egentligen behöver och frågar efter, poängterar Sven Cristea, auktoriserad revisor och delägare KPMG. HAN HAR BISTÅTT vid många

skatterevisioner. Och är alltid tydlig i sina råd. Han exemplifierar med en kund som hade två verksamheter, den ena fullt momspliktig och den andra momsfri – där större delen av kostnaderna togs i det momspliktiga bolaget, vilket innebar att kunden drog av för mycket ingående moms. – I varje revisionsmemo från oss hade kunden fått informationen att de löpte en hög latent skatterisk på grund av hur de hanterade moms. Och vi berättade vad den risken kunde innebära i form av storlek på både skatt och skattetillägg. Mycket för vår del handlar också om att utbilda företagen och entreprenörer i de här frågorna – och vilka konsekvenserna kan bli om de går emot våra råd. KUNDEN I FRÅGA valde att inte följa råden.

Och mycket riktigt. När företaget blev föremål för skatterevision hände det som Sven Cristea och hans kollegor hade flaggat för.

Ta hjälp tidigt och svara inte på något du inte förstår. FOTO: GETTY IMAGES

Sven Cristea, auktoriserad revisor KPMG FOTO: KPMG

VISSTE DU ATT ...

Ska ditt företag granskas? Sven tipsar: • Behåll lugnet. Vissa år sker det slumpvisa skatterevisioner, andra år fokuserar Skatteverket på vissa branscher. Du vet inte vilket som gäller i ditt fall. • Ta hjälp tidigt. Vänd dig till din revisor, eller en rådgivare som är duktig på redovisning och skatt, och håll löpande kontakt under processen. • Svara inte på något du inte förstår implikationerna eller konsekvenserna av. När du svarar: Håll alltid god ton. Ge alla underlag som Skatteverket begär. Ju mer information du kan ge, desto bättre och sväva inte ut – se till att besvara frågan.

– Vi hjälper självklart våra kunder att bemöta frågeställningarna när sådant händer. Vi vill åtminstone hjälpa företag och entreprenörer att hålla nere dessa kostnader och svara på Skatteverkets frågor på ett begåvat sätt. SKATTETILLÄGGET SOM FÖRETAGET åkte på

blev ändå lägre än vad det kunde ha varit. För att de slutligen lyssnade på sin revisors råd. – Ofta kan ärendet vara öppet för olika tolkningar. Sedan finns det vissa case som inte är

... tidningen Resultat ges ut av FAR – branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. Resultat skriver om senaste nytt inom skatt, moms, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Tidningen ges ut sex gånger om året och finns även på tidningenresultat.se och facebook.

prövade. När jag råder kunderna förespråkar jag öppna yrkanden i deklarationen. Särskilt om företagaren är osäker, eller om det inte går att stödja sig på lagstiftning eller prejudikat. – Men hade kunden följt våra råd från början, så hade de inte behövt hamna i den sitsen, säger Sven Cristea. TEXT: SOFIA HADJIPETRI GLANTZ

Företrädaransvaret ses över

Ändrat reseavdrag kritiseras

Som företrädare av ett bolag har du ett långtgående ansvar och det kan stå dig dyrt att inte ha koll på företaget. Det skatterättsliga företrädaransvaret har varit under diskussion och ska nu ses över. Regeringen har tillsatt en utredning som ska vara klar hösten 2020.

Regeringens förslag om att ta bort reseavdraget och ersätta det med en skattereduktion som är avståndsbaserad och färdmedelsneutral får kritik från flera instanser, däribland Skatteverket. Förslaget anses svårt att tilämpa och riskerar att upplevas som orättvist.

www.ff.se

info@ff.se

17


INSÄNT

”Vad får vi egentligen för alla skatter?” När Leif Östling (ordförande för Svenskt Näringsliv) ifrågasatte vad han fick för all skatt han betalade så blev han hudflängd i tidningarna. Kanske med rätta eftersom vi faktiskt får en hel del för våra inkomstskatter i form av vård, skola, omsorg och en hel del annat. Då tycker jag hellre att man ska ifrågasätta vad vi får för en del andra skatter. Nämligen de skatter som införs för att styra vårt beteende. Det är trafikskatter, kemikalieskatter, energiskatter och nu senast skatt på plastpåsar. För att inte tala om arbetsgivaravgifter. Men går verkligen pengarna till det som de här skatterna ger sken av? Alla skatter som fordonsägare (bland annat företag) betalar på drivmedel – investeras de i alternativa energikällor eller kollektivtrafik? Eller hamnar de bara i den stora statskassan. Det rimliga vore ju att när man beskattar något för att det är dåligt för miljön, hälsan eller

samhället så borde pengarna som skatten drar in också gå till att motverka detta. När jag betalar moms på det jag köper eller

inkomstskatt på det jag tjänar så är det helt rimligt att dessa belopp går in i statsbudgeten för att betala våra gemensamma utgifter. Men när man lägger en straffskatt på energi för att man vill minska energianvändningen – då borde väl varje krona den skatten ger också investeras i sol- och vindkraft eller att bygga ut elnätet så att det fungerar i hela landet? Lägger man en straffskatt på fossila drivmedel borde väl varje skattekrona sedan satsas på att subventionera el- och hybridbilar så att vi ökar takten på den omställningen. Jag håller också med förbundet om att arbetsgivaravgiften borde synliggöras för alla anställda och sänkas rejält. Gärna inkomstskatt och moms, men alla de här andra konstiga skatterna borde tas bort. HENRY

”Bolagsverket, var god dröj” Läste i slutet av oktober om totalt kaos på Bolagsverket. Tydligen är det problem efter att de fått in fler bokslut digitalt än tidigare och att det lett till längre handläggningstider när det borde vara tvärtom. Det låter absurt, men de hade 22 000 bokslut som inte var färdigbehandlade varav 17 000 hade legat i mer än tre månader utan åtgärd. Jag har själv lagt märke till detta eftersom jag emellanåt går in på allabolag för att kolla upp leverantörer och kunder. I några fall har jag förvånats över att deras bokslut inte var godkända så långt in på hösten trots att mitt eget var det och jag lämnade ändå bara in mitt några veckor före deadline. Första gången jag träffade på det var med en leverantör. Min spontana tanke var att det måste vara någon slags problem i företaget eftersom deras bokslut inte var godkänt och registrerat. Men det visade sig att de lämnat in nästan samtidigt som jag, innan de gick på semester. Bolagsverket hade sedan legat på det i flera månader. Om mitt företag lämnar in årsredovisningen för sent så riskerar vi förseningsavgifter på upp till 20 000 kronor. Men Bolagsverket kan tydligen vara hur sena som helst? ANNA-LENA

18

Småföretagande är en skola i att göra affärer Efter tio år som småföretagare har jag nu sökt och fått mitt allra första jobb som anställd. Jag kommer att sakna friheten och möjligheten att själv ta alla beslut. Under de här åren har jag periodvis haft upp till sju anställda, medan jag vissa år har jobbat själv och enbart anlitat konsulter för olika projekt. Jag startade mitt företag direkt efter gymnasiet och gick aldrig någon högskoleutbildning. Men jag har insett, och förmodligen gjorde min blivande arbetsgivare också det, att småföretagande är en skola i att göra affärer. Som ägare till ett aktiebolag så har jag tack vare min revisor och redovisningskonsult lärt mig mer om ekonomistyrning och att läsa ekowww.ff.se

info@ff.se

nomiska rapporter än de flesta studenter gör Men framför allt har jag lärt mig att sälja eftersom det är nödvändigt för att överleva som småföretagare. Det är en ovärderlig kunskap och definitivt inget du kan lära dig på högskolan, det måste man ut i verkligheten för att praktisera. När jag nu blir anställd chef så kan jag garantera att jag kommer att leta efter de som har erfarenhet av att själva driva ett litet företag när jag ska rekrytera. Det krävs definitivt drivkraft för att plugga i flera år, men det krävs än mer för att driva företag och göra det framgångsrikt i mer än fem år. VERONICA


INSÄNT

”Vi behöver fler digitala poliser som hjälper företag” Det känns som om det kommer nya bedrägeriförsök varje dag på mejlen eller telefonen. Som småföretagare är man extra utsatt eftersom en stöld från företaget gräver ett djupt hål i din egen plånbok. Det finns de som klagar på att polisen inte gör tillräckligt för att utreda inbrott, stölder och rån. Men då har de inte sett hur de hanterar olika form av it-brott. Så gott som alltid läggs utredningen ner utan att polisen gjort någonting aktivt. ”Brott kan ej utredas” kan det stå som skäl. Ibland trots att polisen fått både telefonnummer och ip-nummer till de skyldiga. Jag som kanske sett för många amerikanska filmer tänker att det måste finnas massor av möjligheter att gillra fällor för bedragare när brotten sker digitalt och att det borde gå att spåra dem. Kanske är det så att polisen bor-

de rekrytera fler hackers och andra it-experter så att vi får fler ”digitala poliser”? Fördelen är ju att de kan sitta var som helst egentligen. Jag vet inte om myndigheterna riktigt förstår hur mycket skada de här it-brotten kan orsaka för företag. När någon kommer över ditt bank-ID så blir det inga synliga skador. Det tar bara en minut och sedan har digitala tjuvar tömt företagets bankkonto på alla tillgångar. Eller när man får utpressningsmejl som kräver att du sätter in pengar på något bitcoin-konto och då du ringer polisen säger de att du kan slänga mejlet och att det bara är massutskick till miljontals epostadresser. Hur ska man som inte så datorvan veta vad som är allvar?

RESULTAT – PROVA TVÅ NUMMER GRATIS Resultat vänder sig till dig som företagare och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Du får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företags­ aktuella ämnen. I en prenumeration ingår: • 6 nr av tidningen papper/digitalt • 10 nyhetsbrev • Löpande nyhetsflöde på tidningenresultat.se • 2 lathundar

PS!

I varje nummer hittar du exklusiva erbjudanden för dig som prenumerant.

Gå in på tidningenresultat.se och anmäl dig!

Tidningen Resultat ges ut av

ARNE

www.ff.se

info@ff.se

19


FF TIPSAR TRE BRA BÖCKER

1

Älskade entreprenör av Anna Isaksson Författaren är själv civilekonom och har jobbat som controller, IT-chef och verksamhetskonsult. Entreprenörskap ligger henne varmt om hjärtat vilket märks i denna bok där hon låtit tretton hängivna och driftiga entreprenörer få utrymme. De blivande entreprenörerna har olika bakgrund och ger sig in i vitt skilda branscher, från ölbryggeri till cirkusartist och vi får följa deras resa mot att bygga ett eget företag. Det blir ärliga berättelser med både medgång och motgång. Den som själv driver företag kommer säkerligen att nicka igenkännande och för den som överväger det eller vill sätta sig in i småföretagarens vardag är det bra läsning.

2

Äntligen vardag! Älska måndagar och uppnå dina mål av Petter Stordalen Den norske entreprenören Petter Stordalen har byggt upp Choice Hotels till en stor kedja och nyligen blev det klart att han köpt det konkursade Vingresor. Dessutom har han investerat i bokbranschen och den här boken ges ut på hans eget förlag. ”Ett liv består av i genomsnitt 30 295 dagar. De allra flesta av dem är vardagar. Likväl lever vi människor för helgerna”, skriver Stordalen som är övertygad om att måndagen är dagen för att skapa, förändra och bygga drömmar och att människor fokuserar för mycket på helgerna och de få festdagarna. Boken är späckad med tips eller kanske snarare de erfarenheter som han själv tror gjort att han lyckats i affärsvärlden. Han kallar det tio levnadsregler som sträcker sig från ”Var naiv – det är en superkraft” till ”80 procent räcker” då han menar att perfektionism ofta blir ett hinder för att komma igång.

3

Start your own f*cking brand: om resan med Nudie Jeans av Maria Erixon Levin En annan typ av entreprenörsresa skildras i Maria Erixon Levins bok, nämligen hur det svenska jeansmärket Nudie Jeans startades 2001 då hon lämnade jobbet som chefsdesigner för Lee i Europa. Hon grundade Nudie tillsammans med maken Joakim Levin. Bara ett år efter att de startat företaget fick de barn och under de kommande åren flätades privatlivet och företaget samman som det brukar i familjeföretaget. Men samtidigt som barnen växte gjorde även företaget det. Under resans gång gick de skilda vägar privat - men har lyckats fortsätta jobba tillsammans. Förra året omsatte Nudie 448 Mkr och har fortsatt nobba uppköpsförslag från större bolag. En bok om att det går att bygga både företag och varumärken från noll.

20

Dålig stämning kan leda till hälsoproblem – så hanterar du gnälliga medarbetare Vanligt smågnissel och gnäll är normalt. Men om klagomålen växer till en lavin av missnöje gäller det att vända det destruktiva beteendet. Det menar Lennart Lindén som tillsammans med My Schüldt, Ylva Lindén skrivit boken ”Medarbetare eller motarbetare”. Under årens lopp har de tre författarna arbetat med teambuilding och arbetslagsutveckling inom det svenska näringslivet. Deras erfarenheter visar att vanligt gnäll vare sig är farligt eller destruktivt, snarare tvärtom. På en arbetsplats kan det skapa socialt kitt som svetsar samman en grupp och skapar sammanhållning. – Man lättar helt enkelt på trycket. Smågnäll fungerar dessutom konfliktreducerande, när vi gnäller över vår situation förminskar vi oss själva och det gör att andra känner sig mindre avundsjuka, säger han men tillägger att det är först om klagandet övergår till elaka kommentarer som det blir destruktivt. Lindén menar att missnöjeskulturer ofta uppstår i företag där det finns ett vagt ledarskap som gör att medarbetarna inte får någon vägledning om verksamhetens mål och deras egen roll i det hela. www.ff.se

info@ff.se

– Den bästa åtgärden är att se till att det inte utvecklas en gnällkultur. Vi svenskar lever i en harmonifälla, vi vill sällan stöta oss med andra. Finns det då någon eller några som gjort det till sin grej att alltid klaga vill vi sällan säga ifrån. Vi är tysta vilket tolkas som att vi håller med, men det är inte alls säkert att det är så. TEXT: PETER FREDRIKSSON

Lennart Lindén

” Den bästa åtgärden är att se till att det inte utvecklas en gnällkultur. Vi svenskar lever i en harmonifälla, vi vill sällan stöta oss med andra”


FF TIPSAR

LinkedIn som verktyg för småföretag Det du delar på LinkedIn måste kännas äkta och ha ett värde för den som ska läsa det. Men rätt använt är det ett verktyg för både rekrytering och affärer.

ANVÄNDBARA APPAR KAHOOT! Om du har barn på låg- eller mellanstadiet finns det en god chans att du hört talas om Kahoot som blivit oerhört populärt i skolorna. Med hjälp av appen (eller webbtjänsten) kan vem som helst skapa en quiz (frågesport) på några minuter. Där kan den användas som ett kunskapstest eller ett kul sätt att lära sig saker. Förutom att du kan ha kul med familjen över julledigheten kan Kahoot bli ett kul inslag på personalfesten – eller för att faktiskt fortbilda personal.

EASYPARK

Har du ett konto på LinkedIn? Då är du inte ensam. Runt tre miljoner svenskar finns på LinkedIn. Alla har inte lagt lika mycket tid på sin profil och är inte lika aktiva. Till skillnad från exempelvis Facebook har LinkedIn ett mycket tydligare fokus på affärsnytta, det är i sin yrkesroll som man i första hand befinner sig på plattformen.

Kör du mycket inne i städer och parkerar din bil i tjänsten? Då kan det underlätta en hel del att använda en parkeringsapp med tillhörande företagskonto och istället för att hålla reda på parkeringskvitton få alla månadens parkeringskostnader på en faktura. Förutom Easypark finns det ytterligare en handfull olika bolag. Vissa städer har helt egna varianter men Easypark är en av de största. En fördel med att parkera med appen är att man kan avbryta parkeringen i förtid – eller förlänga om man blir sen.

SÅ HUR GÖR jag som småföretagare för att dra nytta av LinkedIn (som har över 645 miljoner användare globalt) på bästa sätt? Det första steget om du inte redan gjort det är att lägga upp en profil, presentera dig själv lite kort och lägga in uppgifter om vilka arbetsuppgifter du har idag och vilken arbetsgivare (även om det är ditt eget bolag). Man kan även lägga upp tidigare jobb och därmed skapa ett digitalt cv – inklusive att be tidigare chefer eller kunder lämna rekommendationer. LinkedIn är alltså en bra plattform för rekrytering, både att leta jobb och kandidater. Men du kan även skriva inlägg på plattformen, likt Facebook och andra sociala medier. Men då ska du tänka att inlägget ska ge värde för dem som ska läsa det. Har du kunskap eller insikt att dela med dig av? Gör det.

VIVINO Är du en av dem som tycker om ett gott vin men har svårt att hålla reda på vilka druvor som är vilka och vad som passar ihop med vad? Med den här appen får du en omfattande vinguide i fickan. Du kan scanna en etikett eller namnet från restaurangens meny för att söka och få veta mer om vinet och läsa omdömen från andra användare. Och kanske än viktigare, själv registrera och hålla reda på vad du tyckte om ett visst vin så att du kommer ihåg vad det hette nästa gång.

HABITICA Undertiteln på den här appen är Gamify Your Tasks. Du förvandlar helt enkelt dina att göra-listor till en del av ett spel. Lägg in dina dagliga rutiner, mål och uppgifter. Skapa din egen avatar och sätt igång. Appen hjälper till att motivera dig med olika belöningar inne i det spel som din att göra-lista nu förvandlats till. Du kan även utmana kollegor eller vänner så att ni motiverar varandra. För den som gillar spel och/eller är tävlingsinriktad ökar det garanterat produktiviteten.

DET TAR TID att bygga upp ett nätverk och

framför allt ett förtroende för dig som ”expert” på LinkedIn. Om du tycker det känns för stort att skriva inlägg så kan du istället kommentera andras inlägg som intresserar dig. Bidra med genomtänkta synpunkter. Det är i denna del som LinkedIn kan fungera som en ”lead generator”. Den som letar efter en person eller ett företag med en viss kunskap kan bli rekommenderad att kontakta dig. LinkedIn används även för att samla kontakter. Ett alternativ till visitkortshögar. Då kan du dessutom behålla kontakten med personer även om de byter jobb.

5G-utbyggnaden försenas Utbyggnaden av det nya mobilnätet för 5G försenas. En ny lag, som gör att vissa företag ska kunna portas med hänvisning till nationell säkerhet, har inte hunnit träda i kraft. Post- och Telestyrelsen skjuter upp auktionen där operatörer kan lägga bud på frekvenser på obestämd tid, skriver DN.

TEXT: SÖLVE DAHLGREN

www.ff.se

info@ff.se

21


FF TIPSAR AIRBAR TOUCHSCREEN SENSOR förvandlar din laptop till en touchscreen. Du fäster AirBar i skärmens nederkant, kopplar in den i USB-uttaget och den skapar ett osynligt ljusfält som gör att du kan klicka, scrolla, zooma och mycket annat. Finns i storlekarna 13,3 tum, 14 tum och 15,6 tum för Windows 10 samt MacBook Air 13,3 tum. Pris: 850 kr

5

smarta prylar

ONEWHEEL PINT kan enklast beskrivas som en skateboard som bara har ett hjul, men ett stort sådant. Intelligent belysning både fram och bak. Topphastigheten är 26 km/h och räckvidden mellan 10 och 13 km. Det finns även en dyrare modell, XR, som gör 30 km/h och har en räckvidd upp till 29 km. Pris: 12 500 kr

PRINCUBE kallar sig världens minsta mobila färgskrivare. Du skriver ut från mobilen på alla material vilket innebär att du kan skriva ut företagets logga på kartonger, mobiltelefoner, datorer eller en dörr. Eller en temporär tatuering. En färgpatron ska räcka till 415 A4-sidor. Väger bara 160 gram med måtten 72 x 51 x 68 mm. Pris: 1 900 kr GITA är en lastrobot som inte är autonom utan följer en viss person (som den identifierar med kamera och sensorer), både inomhus och utomhus. Med vissa begränsningar (trappor, snö, sand och lera hindrar den) så tar den sig fram där du gör det. Inbyggd mobilladdare och batteriet ska klara fyra timmars promenad med en maxhastighet på knappt 10 km/h och den kan bära upp till 18 kg. Pris: 3 250 dollar Läs mer på mygita.com VIEWSONIC M1 är en portabel miniprojektor som kan ge en bildstorlek mellan 24 och 100 tum. Batteritid på upp till sex timmar med anslutningar för HDMI, USB-C, USB och MicroSD. Dessutom bra ljud ur dubbla högtalare från Harman/Kardon. Perfekt för att se fotbolls-VM på jobbet nästa sommar eller företagspresentationen på nästa kundmöte? Pris: 3 500 kr

22

www.ff.se

info@ff.se


REGELVERK

Lojalitet och konkurrensklausuler – det här gäller för arbetstagaren En anställd är alltid skyldig att vara lojal mot arbetsgivaren under anställningstiden (inklusive uppsägningstid). Men vad gäller efteråt – konkurrensklausuler? Lojalitetsplikten mot arbetsgivaren gäller oberoende av om det anges i anställningsavtalet eller ej. Men det förekommer även konkurrensklausuler, som vi i rådgivningspanelen ofta får frågor om. Bakgrunden till en konkurrensklausul är ofta att den anställde anses vara en nyckelperson, som besitter särskild kunskap och det är därför inte önskvärt att hen omedelbart går över till en konkurrent, startar egen konkurrerande verksamhet eller värvar personal från den tidigare arbetsgivaren. Eftersom det råder avtalsfrihet står det parterna fritt att avtala om vad ett anställningsavtal ska innehålla. Men en konkurrensklausul får inte vara oskälig och i bedömningen tar man bland annat hänsyn till följande faktorer.

1

ARBETSGIVARENS SKYDDSBEHOV.

En arbetsgivare har ofta investerat mycket betydande belopp på forskning och utveckling. För att överhuvudtaget kunna bedriva en verksamhet är det av avgörande betydelse att arbetsgivaren kan skydda sina företagshemligheter. Ett avslöjande av tillverkningsprocesser, arbetsmetoder, kundregister, know-how, forskningsresultat etc utgör ofta ett allvarligt hot mot arbetsgivarens verksamhet och konkurrens-möjligheter.

2

KUNSKAP. En konkurrensklausul anses tillåten om arbetstagaren har information om uppgifter som anses skyddsvärda under anställningstiden och också har möjlighet att använda sig av informationen eller företagshemligheten på grund av sin utbildning och erfarenhet. Här görs en intresseavvägning mellan arbetsgivarens och arbetstagarens intressen. Konkurrensklausulens längd har diskuterats ARBETSTAGARENS

flitigt genom åren, men allmänt brukar sägas att ett konkurrensförbud inte bör vara längre än livslängden på arbetsgivarens skyddsvärda intresse. Bindningstiden bör enligt något kollektivavtal inte överstiga 18 månader om det inte finns särskilda skäl för det. Jag ser vanligen klausuler mellan 6 och 24 månader.

3

En konkurrensklausul förutsätter att arbetsgivaren kompenserar den anställde ekonomiskt för den begränsning av yrkesfriheten som ett konkurrensförbud trots allt utgör. Avtalsfriheten är betydande, såvida inte ett kollektivavtal anger vad som ska gälla. Det är inte ovanligt med kompensation upp till 60 procent av den anställdes tidigare genomsnittliga månadsinkomst. ERSÄTTNING/KOMPENSATION.

Ett konkurrensförbud är vanligen förenat med en sanktion, som innebär att den tidigare anställde ska betala vite eller skadestånd vid brott mot konkurrensklausulen. Från arbetstagarhåll har ofta hävdats att ett vite motsvarande sex genomsnittliga månadsinkomster regelmässigt skulle utgöra tillräckligt skydd för att förhindra brott mot konkurrensklausulen. Jag delar inte den uppfattningen. www.ff.se

info@ff.se

Enligt min mening ska det vara kännbart för en tidigare anställd att bryta mot ett konkurrensförbud, särskilt som arbetsgivarens skyddsbehov på ett objektivt plan, med betydande investeringar, måste anses vara större än arbetstagarens, som alltså erhåller ersättning för att avstå från att bedriva konkurrerande verksamhet.

Orimliga viten är kanske inte den bästa metoden, men om det går att fastställa skadan (vilket är nog så svårt), är det måhända rimligt att ett skadestånd ska motsvara uppkommen skada för arbetsgivaren. Ett vite kan vara återkommande, t ex för varje skadegörande handling eller tidsperiod som brottet mot anställningsavtalet fortgår. En arbetsgivare har svårt att åberopa en konkurrensklausul om arbetsgivaren själv sagt upp den anställde på grund av arbetsbrist, eller om en domstol har ogiltigförklarat en uppsägning eller ett avskedande. Samma sak gäller om arbetsgivaren anses ha brutit mot anställningsavtalet i sådan omfattning att den anställde har rätt att frånträda eller häva anställningen. En oskälig konkurrensklausul kan jämkas eller förklaras ogiltig av domstol. TEXT: THORBJÖRN HILLESKOG

23


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

Det är full rulle på verkstaden hos Anders Gustafsson.

Utreds för minskat regelkrångel Sollefteå kommun är ett föredöme som jobbat för att minska regelkrångel och underlättat för företagen. Men länsstyrelsen anser att de förenklat för mycket då kommunen valt att inte kräva skriftliga ansökningar från handlare som haft sin verksamhet i över tre år och inleder ett tillsynsärende. fPlus.se

24

”Som det är just nu så håller demokratin på att dränka sig själv i sin egen byråkrati.” Carl Jan Granqvist menar att hans nota för regelkrångel har nu gått från 10 till 60 procent av omsättningen (fPlus.se).

www.ff.se

info@ff.se

Handelns framtidstro minskar Framtidsindikatorn för e-handeln – som väger samman utsikterna för försäljning, anställningsvilja och lönsamhet – faller med 7,3 enheter i Handelsbarometern för november till den lägsta nivån i år. Störst är pessimismen hos sällanköpshandlarna som visserligen har julhandeln att se fram emot.


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

FAKTA Företag: A & P Gustavsson Däck i Småland AB Anställda: 4,5 Omsättning: 12 miljoner kronor Vinstmarginal: 9,1 procent Säte: Tingsryd Namn: Anders Gustafsson Ålder: 54 år Utbildning: Hockeygymnasium Familj: Fru och fem barn Gör på fritiden: Har en gård med 25 hästar Kör: Hyundai ix35

Inga fler utvisningar för Anders Gustafsson Anders Gustafsson är elithockeyspelaren som fick chansen att köpa loss däckverkstaden från sin tidigare arbetsgivare. Sedan dess har omsättningen fördubblats samtidigt som han breddat verksamheten. – Varje månad ska det vara tio procent kvar på sista raden, säger han.

Det är högt i tak och portarna är så pass stora att man vid behov även kan köra in lastbilar, entreprenadmaskiner och traktorer. – När det gäller de stora däckjobben åker vi ofta ut med servicebilen till kunderna och byter på plats. I dagsläget står den tunga sidan för cirka 90 procent av omsättningen, men det är på personbilssidan som han ser de riktigt stora möjligheterna till expansion. – Visst finns det många konkurrenter när det gäller personbilsdäck. Men kunderna vill ofta passa på att göra andra åtgärder när de ändå måste lämna ifrån sig bilen, och där vill vi locka till oss nya kunder med vår nyöppnade bilverkstad, säger Anders Gustafsson som konstaterar att redan från första dagen visade verkstadsdelen lönsamhet. FRÅN BÖRJAN HADE han ingen tanke på att

22

driva egen verkstad, utan var nöjd med att vara anställd och spela hockey i Tingsryd AIF i dåvarande division ett. Mitt under finanskrisen 2008 fick han erbjudande att ta över verksamheten från sin arbetsgivare.

– Detta är den första Däckiaverkstaden där en anställd tagit över verksamheten, så det hela var lite av ett pilotprojekt, säger Anders Gustafsson. – Jag har alltid haft stenkoll på siffrorna och det tror jag är en förutsättning för att lyckas i en så pass konkurrensutsatt bransch som denna. Vår målsättning är att det alltid ska bli tio procent kvar på sista raden, och för att nå dit jobbar vi med budgetmål som vi tillsammans med vår revisor följer upp varje månad.

FÖR ATT YTTERLIGARE förbättra den ekonomiska styrningen har han anställt sin svärfar två dagar i veckan som får sköta den löpande administrationen med bland annat betalningar och påminnelser, vilket gjort att likviditeten ökat. När budgetmålen inte uppfylls försöker han först och främst arbeta med inköpskostnaderna, till exempel genom att byta till produkter som har bättre marginaler men bibehållen kundnytta. – Vi har haft en väldigt hög investeringstakt de senaste åren så det går även att skjuta upp vissa investeringar för att klara de månatliga budgetmålen, även om det inte är hållbart i längden. Betydligt bättre är det att jobba med intäktssidan genom att åka ut och besöka kunder. Varje kundbesök genererar alltid nya intäkter, men det är svårt att hinna med besöken eftersom vi är en så liten verkstad. Trots att större delen av omsättningen kommer från den tunga sidan är företaget inte speciellt konjunkturkänsligt eftersom däcken slits inom skog, entreprenad, åkerier och lantbruk oavsett om den svenska ekonomin går för fullt eller inte. TEXT: PETER FREDRIKSSON

Sverige i botten på tillväxtliga EU-kommissionen har jämfört tillväxten inom EU-länderna. Sveriges BNP beräknas i år växa med 1,1 procent och 1,2 procent för 2020 och 2021. Vilket placerar Sverige i botten. Endast Italien (0,1) och Tyskland (0,4) får lägre tillväxt. Allra mest växer Irland (5,6 procent). EU som helhet beräknas nå 1,4 procent.

Under 2018 såldes hela 188 svenska företag till utländska

Hela 22 miljarder hade investerats i svenska startups under 2019 (fram till början av november), ett rekordår. Förra året var siffran 14 miljarder och året innan 11 miljarder.

www.ff.se

info@ff.se

25


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

De ordinarie styrelsemedlemmarna bör • komplettera dig som person • bidra med kompetens • utöka ditt kontaktnät

Vill du inte släppa ansvaret? • mjukstarta med att välja in suppleant • anlita en extern coach eller mentor

Styr smartare med större styrelse Gör du som alla andra, har du din äkta hälft eller barnen som suppleanter? Då borde du tänka om. Det finns nämligen en hel del fördelar med att ta in externa styrelseledamöter, som kan hjälpa dig att vidareutveckla företaget och dess produkter och tjänster. När det gäller mindre aktiebolag är en tumregel att styrelsen bör bestå av mellan tre och fem personer. Men i praktiken har de flesta fåmans-

bolag bara någon eller några familjemedlemmar som ledamöter, samtidigt som det inte förekommer några styrelsemöten. Den stora fördelen med externa ledamöter är att de kan hjälpa dig att vidga perspektivet, och just därför är det bra att försöka få till en mix av vitt skilda personlighetstyper. ÄR DU TILL exempel dålig på siffror, ekonomi och skatter kan en ekonom tillföra en hel del mervärde, drar du dig å andra sidan för att sälja är det bra att få in en person med ett brett kontaktnät. I det löpande arbetet kan det vara svårt att få

FOTO: PRESS

Åre(ts) nyföretagarkommun Åre är Sveriges bästa kommun för nya företagare 2019 och fick ta emot ett pris på 100 000 kronor ur Vismafonden på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag. I motiveringen lyfter juryn särskilt fram den framgångsrika besöksnäringen. Åre har blivit Årets Nyföretagarkommun en gång tidigare, 2009.

26

www.ff.se

info@ff.se

nya idéer och infallsvinklar, så försök även att få med en kreativ idéspruta som kan hjälpa dig att lyfta blicken. Samma sak när det gäller ny teknik, digitaliseringen går allt snabbare och någon som verkligen förstår möjligheterna för just din bransch kan tillföra en hel del kunskap och kompetens på området. Rätt sammansatt blir styrelsen till ett värdefullt bollplank och då kommer du att se fram emot styrelsemötena, där du får tid och möjlighet att vidareutveckla din verksamhet. TEXT: ANNA SVENSSON

Fel på arbetslösheten Arbetslösheten i september var bara 6,0 procent meddelar Statistiska centralbyrån (SCB). Problemet är att de tidigare räknat fram siffran 7,1 procent. Felet beror på problem med datainsamlingen hos en underleverantör. I oktober var 330 000 personer arbetslösa (6,0 procent), vilket är 22 000 fler än 2018.


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

Checklista för ett bra ledarskap Är du ledare eller bara chef? Här är tio saker som kännetecknar en bra ledare, som även är chef: Du ser till att skapa gemenskap En del företagsledare ser sina anställda mer eller mindre som ett nödvändigt ont och inte som den kanske viktigaste resursen. Kan du skapa förutsättningar för att det ska uppstå en stark gemenskap har du lagt ett bra fundament för framtiden.

Du skapar ordning och reda

En tydlig struktur är A och O i alla verksamheter. Det är din roll att skapa tydliga gränser för vem som ansvarar för vad och vilka mål verksamheten har på kort och lång sikt.

Du tar dig ordentligt med tid

Alla människor vill känna sig synliga och uppskattade för det som de är och gör, och det är något som kräver både tid och engagemang från din sida. Din roll är att få alla att längta efter att gå till jobbet.

Du återkopplar ofta

Ett medarbetarsamtal om året räcker inte. Ge istället kontinuerlig feedback både när något går bra eller dåligt, för att på så sätt styra dina anställda i rätt riktning. Det här är kanske det mest effektiva sättet att få alla att prestera optimalt.

Du tar ditt ansvar

En bra ledare är alltid ytterst ansvarig för såväl framgångar som motgångar. Att hänga ut enskilda anställda när något gått fel är ett säkert sätt att undergräva sin egen auktoritet.

Du delegerar med förnuft

Att delegera uppgifter och ansvar är dels ett sätt att minska arbetsbördan för dig själv, men även ett sätt att få medarbetarna att växa i sina yrkesroller. Men gör det med förnuft, många vare sig vill eller kan ta ansvar.

Du inser att...

...en ledare alltid vågar ta fajten när det gäller såväl konflikter som meningsskiljaktigheter. Att försöka tona ned dessa gör bara problemen värre. Och skulle det visa sig att du har fel, erkänn det öppet.

...och inte heller...

Det finns ingen anledning att ljuga eller leverera vita lögner, när det väl upptäckts kommer ingen att lita på dig. Håll dig alltid till sanningen.

TEXT: ANNA SVENSSON

www.ff.se

info@ff.se

27


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

Styr du ditt företag, eller styr företaget dig?

Så tar du makten över ditt företag När revisorn Kicki Westerberg startade sin revisionsbyrå 1995 gjorde hon som de flesta andra småföretagare. Hon såg till att anpassa verksamheten efter kundernas önskemål och sedan fick allt rulla på, utan att hon själv satte några speciella mål. Verksamheten gick strålande och hon kunde anställa samtidigt som såväl kundstocken som lönsamheten ökade för varje år. – Samtidigt började jag inse att företaget inte blivit riktigt som jag tänkt mig. Jag ville jobba mycket mer med kundernas framtid och inte med deras historia. Och det var då jag bestämde mig för att helt byta bana.

EN FEBRUARIMORGON FÖR tre år sedan åkte hon in till kontoret extra tidigt för att säga upp drygt 60 kunder, samtidigt som hon meddelade att de anställda fick ta över delar av verksamheten. – Det var ett stort steg, men jag såg inget annat val, säger hon och tillägger att om en verksamhet inte byggs upp av de visioner man har blir de produkter eller tjänster man ska sälja helt enkelt inte lika bra. – Då kommer arbetsdagarna till slut att bestå av en oändlig lista på saker som måste göras, och när man hamnar där är det företaget som styr hela ens tillvaro istället för tvärtom.

I OCH MED att hon avvecklade revisionsbyrån började hon bygga upp en annan typ av verksamhet, där hon ville arbeta mer med coachning och affärsutveckling hos andra företagare. Och här fanns det en hel del att göra. – När man är helt uppe i sitt företagande går

Så styr du upp ditt företag! RÄTT FOKUS Lägg inte allt fokus på produktion och administration. Det är försäljningen som driver företaget framåt. Se till att planera in regelbundna kundkontakter och bearbetning. SIFFRORNA Sunda finanser är A och O, och därför måste du ha koll på kassaflöden samt resultat- och balansräkningen. Skapa tydliga rutiner för hur du ska följa upp ekonomin, och använd gärna digitala verktyg.

SOM UTBILDARE OCH coach pekar hon ofta på

STRUKTUR Ju bättre du är på att planera, desto effektivare blir företaget. Skapa standardlösningar som underlättar när det gäller vardagsrutinerna. Då kan du ägna mer kraft åt utveckling av företagets produkter och tjänster.

vilka oerhörda möjligheter som småföretagare har att förändra sin vardag, men att det samtidigt krävs en tydlig strategi för att lyckas. – Det handlar om att dels förstå sin vision, sina egna mål och behov, samtidigt som man ska kunna tillgodose vad kunderna efterfrågar. TEXT: PETER FREDRIKSSON

EXTERN HJÄLP Satsa på det som du är bra på, och låt andra sköta resten. Genom att ta in extern kompetens frigör du tid som kan ägnas åt kärnverksamheten. Om du till exempel tycker att bokföring är krångligt, lägg ut det på en redovisningsbyrå. EGENTID Som småföretagare är du själv ditt företags viktigaste tillgång. Om du belönar dig själv kommer du att prestera mycket bättre. Avsätt tid för dig själv, till exempel ett motionspass i veckan på betald arbetstid.

ofta all tid och kraft till att få verksamheten att rulla på. Men just då bör man stanna upp och tänka efter om man verkligen gör det som man

FOTO: MOSTPHOTOS

750 Skatteverket har länge setts som en förebild på digitala tjänster bland myndigheter. Skatteverkets it-avdelning har över 750 medarbetare. Totalt har Skatteverket 10 500 anställda.

28

själv vill. Eller om man låter andra styra? Kicki Westerberg menar att det går att ta makten över sitt företag på olika sätt, men att det viktigaste är att försöka förstå vad det är man vill åstadkomma med verksamheten. – Det är inte bra att överlämna allt till slumpen och enbart låta saker och ting utvecklas utifrån vad kunderna vill och kräver. Betydligt bättre är att ta fram en tydlig plan där du steg för steg bestämmer dig för hur du ska skapa ditt drömföretag.

www.ff.se

info@ff.se

Det är inte bra att överlämna allt till slumpen. Betydligt bättre är att ta fram en tydlig plan där du steg för steg bestämmer dig för hur du ska skapa ditt drömföretag. Nano ger elbilar bättre batterier Forskare vid Mittuniversitetet har utvecklat bättre batterier med hjälp av ett nytt nanomaterial. Kapaciteten i batterierna kan öka med 25 procent, enligt nya resultat som publicerats i Scientific Reports. Den nya metoden kan vara särskilt viktig för elbilsbranschen för att utöka räckvidden på fordonen.


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

Kicki Westerberg.

www.ff.se

info@ff.se

29


TEMA: STYR DITT FÖRETAG LÄSTIPS! No Excuses!: The Power of Self-Discipline av Brian Tracy 5 AM CLUB: Äg din morgon, förändra ditt liv av Robin Sharma

Du styr ditt företag – men vem styr dig? Som ägare till ett företag är det aldrig brist på arbetsuppgifter. Istället blir varje dag en kamp om att få lägga sin tid på det som är viktigast. I takt med att ett företag växer och du får fler anställda blir det allt svårare att styra det. Många ägare upplever att andra äger deras tid och att det sällan går att styra hur arbetsdagarna ser ut. Men det är faktiskt du som bestämmer över din arbetstid. Men det gäller att ta kontrollen över din arbetsdag, redan när du stiger upp. DET FINNS MÅNGA böcker i ämnet, vi har tip-

sat om några av dem här i Fria Företagare tidigare. Robin Sharmas nya bok 5 AM CLUB förespråkar tidig uppstigning och att ägna dagens första timme helt åt sig själv. Även andra böcker presenterar liknande koncept. Inleda dagen med fysisk och mental aktivitet, exempelvis träning, promenad eller yoga. Men även att ägna en stund åt att tänka

30

igenom och planera sin dag. En del gör detta på kvällen innan de går och lägger sig för att ha en färdig att göra-lista nästa morgon. Men inte en osorterad växande lista med 50 punkter. Nej, som Brian Tracy skriver om i sina böcker handlar självdisciplin om att bestämma sig för vilka arbetsuppgifter som är verkligt viktiga och tillför mest värde för dig själv och företaget just nu. I varje givet ögonblick ställ frågan: Vad kan jag göra nu som skapar absolut mest värde? KÄNSLAN ATT KOMMA till kontoret fylld av

energi och redo att ta tag i något viktigt. Du startar datorn och öppnar mejlprogrammet, börjar läsa och besvara ett par mejl lite snabbt innan du börjar med uppgiften. Men i nästa ögonblick är det lunch och du har fastnat i mejlboxen endast avbruten av telefonen och en medarbetare som sticker in huvudet. Inget på listan är gjort. Du äter lunch och säger till dig själv att efter lunch måste jag verkligen göra det viktiga. Men så fastnar du på Facebook och kollar www.ff.se

info@ff.se

därefter mejlen och sedan är plötsligt arbetsdagen slut. EN DEL AV detta är vårt undermedvetna som

flyr från en arbetsuppgift som kan vara jobbig. Som att ringa säljsamtal eller förhandla om ett avtal eller ta ett viktigt beslut. Dessutom triggar mejl och sociala medier instinkter och vår rädsla för att missa något. Experternas råd är ofta enkelt: Skriv upp de 3-5 absolut viktigaste saker du borde göra och gör dem direkt på förmiddagen. Öppna inte mejl eller sociala medier eller nyhetssajter innan du jobbat ett par timmar dedikerat med de viktiga uppgifterna. Tänk så här: Om du inte kan styra dig själv och din egen tid – hur ska du då kunna styra ditt företag och dina medarbetare?

TEXT: SÖLVE DAHLGREN


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

Han sitter på flera stolar samtidigt – driver ett åkeri med fem anställda Det här gör att han är ägare, vd, chaufför och transportplanerare på en och samma gång. – Det gäller att kunna hålla många bollar i luften samtidigt. Just nu är det högtryck i byggbranschen och det gillar vi, säger han när vi träffas på en byggarbetsplats. Höstsolen gassar över ett större förortsområde där Skanska Direkt håller på med ett större projekt där man ska renovera tak och balkonger. Det är avspärrat runt kranbilen och det behövs eftersom det rör sig mycket människor i området på dagtid. Just den här typen av uppdrag är rena drömmen för Mikael Johansson som trots att han är åkeriägare helst vill låta sina bilar stå still. – Visst är det härligt att vara på rull, men samtidigt sliter de långa transporterna på fordonen, så uppdrag där det inte går åt mängder med diesel och däck är lättare att räkna hem än fjärrtransporter. Han konstaterar att det gamla talesättet om att ingen dag är den andra lik stämmer väldigt väl in för hans egen del, att vara chaufför, åkeriägare, transportplanerare och arbetsgivare samtidigt innebär att det gäller att pussla med tider och körningar dagarna i ända. – Ja, i morse hade jag inte räknat med det här uppdraget, jag skulle egentligen lastat containrar vid den här tiden. Men så dök möjligheten upp och då ställde jag så klart upp, säger han och tillägger att det gäller att vara så flexibel som möjligt, det är viktigt att kunderna vet att de kan lita på att hans åkeri löser det mesta som rör transporter. – Det brukar vara så att när det går dåligt i en bransch så går det desto bättre i en annan, och då är det bra att kunna ta tillvara på de nya möjligheterna, säger Mikael Johansson som menar att åkeribranschen har framtiden för sig. Det behövs alltid transporter och nu när hela åkerinäringen arbetar med mer miljöanpassade alternativ så ser det ljust ut. TEXT: PETER FREDRIKSSON

Tips!

Använd molnlösningar – ha kontoret på fickan Var flexibel – anställ personer med bred kompetens

Mikael Johansson gillar utmaningar, inga jobb är för svåra.

Visst är det härligt att vara på rull, men samtidigt sliter de långa transporterna på fordonen, så uppdrag där det inte går åt mängder med diesel och däck är lättare att räkna hem än fjärrtransporter. www.ff.se

info@ff.se

31


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

Nyttan av att upprätta ett kompanjonavtal Skriv ett kompanjonavtal när ni startar företaget och fortfarande är överens, råder Johan Engborg på Astra Advokater. Utan avtal kan en tvist bli dyr. Som advokat kan man ju anta att jag pratar i egen sak, men nyttan av att skriva avtal får inte underskattas. Mitt mantra har alltid varit att klienterna ska anlita oss jurister i förebyggande syfte. Tydliga avtalsrelationer för att undvika dyrbara processer. Oftast är det oklarhet kring hur en viss fråga i ett samarbete ska hanteras som leder till osäkerhet och slutligen tvist. Dessvärre är det vanligt att företagaren kommer till advokaten när en tvist redan har uppstått.

EN ”VANLIG” TVIST i domstol kan lätt dra iväg till över 200 000 kr. Visserligen ingår regelmässigt ett rättsskyddsmoment i företagsförsäkringar, men oftast är dessa begränsade till drygt 200 000 kr. Om vardera parten i en domstolsprocess upparbetat 200 000 kr i ombudskostnader hamnar de totala kostnaderna på 400 000 kr. Huvudregeln är att förlorande part betalar motpartens ombudskostnader. Då inser man att rättsskyddet bara täcker en del av de totala kostnaderna. Därav vikten att ha som vana att gå till sin jurist för att få hjälp att reglera sina affärstransaktioner i skriftliga avtal. Det kan vara kostnadsbesparande att säkra upp sina affärsmässiga mellanhavanden med kunder och leverantörer,

jämfört med att chansa och riskera att drabbas av en dyrbar process.

ETT VANLIGT EXEMPEL där man slarvar med avtalsskrivandet, är nystartade företag med två eller flera kompanjoner. I uppstartsskedet är kompanjonerna sannolikt eniga om det mesta så varför ska de lägga pengar på ett sådant avtal? Men under resans gång kan mycket hända. Kanske jobbar delägarna inte lika mycket. Den ena jobbar kvällar och helger, den andra har sin arbetstid mellan nio och fem. Den ena tar åtta veckors semester, den andra nöjer sig med fyra veckor. Har kompanjonerna avtalat om lika lön kan missnöje snabbt uppkomma om inte arbetsinsatsen är eller upplevs som lika. De tvister som uppstår mellan kompanjoner handlar nästan uteslutande om hur bolagets ekonomi sköts och vilken ersättning i form av lön, förmåner och utdelning som JOHAN ENGBORG kompanjonerna ska ha rätt till. HAR KOMPANJONERNA REGLERAT detta i ett

kompanjonavtal vet de att de kanske endast har rätt till en mindre lön första verksamhetsåret och att de inte ska ta utdelning första tre åren, utan istället använda vinsten till att återinvestera enligt vad deras affärsplan nu innehåller. Blir kompanjonerna oense kan bolagets styrning bli eftersatt. Utan ett avtal som reglerar utköp av kompanjonernas aktier, värdering av aktierna, konkurrensfrågor, ekonomiskt ansvar för eventuella brister, ställda borgensåtaganden, för att nämna några frågeställningar, kan

17 000

Bolagsverkets hantering av inlämnade årsredovisningar har fullständigt havererat. Nästan 17 000 bokslut har legat hos myndigheten i tre månader utan att färdigställas, skriver Di.

32

www.ff.se

info@ff.se

hanteringen lätt bli problematisk och ta lång tid att reda ut.

ATT DET UPPSTÅR regelrätta tvister i dessa situationer är inte så svårt att förstå. I ett kompanjonavtal avtalar parterna i förhand om hur de vill hantera ovanstående frågor, men även många andra frågor, mellan sig. Kompanjonerna vet då redan på förhand hur saker och ting ska hanteras i olika situationer, vilket skapar lugn och ro kompanjonerna emellan. Hur mycket kostar ett kompanjonavtal? De flesta advokater debiterar på löpande räkning för sin tid de lägger ner i ett ärende. Kostnaden beror på hur många kompanjoner det rör sig om och hur detaljreglerat avtalet ska vara, hur många möten som krävs etc. Ett ”normalt” standardiserat kompanjonavtal mellan två kompanjoner som reglerar de vanligaste frågorna, borde kunna landa på 15 000– 20 000 kr. Även om det kan tyckas vara mycket pengar för två kompanjoner att satsa innan deras bolag har tjänat en enda krona, är det dock bara en bråkdel av den stora kostnad som kan bli fallet om de råkar i tvist med varandra i domstol med ombud på ömse sidor. JOHAN ENGBORG ASTRA ADVOKATER JOHAN.ENGBORG@ASTRALAW.SE

Teamkänsla viktigare än lön När 7000 unga akademiker fick rangordna vilka arbetsuppgifter, kopplade till chefsrollen, som är mest intressanta hamnade ”Skapa teamkänsla” och ”Leda och fördela arbetet” i topp. Det som lockar allra minst med chefsrollen är ”Ekonomisk ersättning” och ”Mer ansvar”, enligt Academic Works undersökning.


TEMA: STYR DITT FÖRETAG

Så styr du när du inte längre kan styra Har du skapat en framtidsfullmakt? Om inte är det hög tid att göra det En olycka eller en allvarlig sjukdom kan göra att du plötsligt och oväntat inte längre kan sköta ditt företag, och då blir det en hel del problem för dig och dina anhöriga.

Det finns flera formella krav för att framtidsfullmakten ska gälla.

För oavsett hur ditt hälsotillstånd ser ut måste ändå fakturor betalas och eventuella avtal avslutas eller omförhandlas. Här kommer framtidsfullmakten in som en räddare i nöden och gör det möjligt att du redan idag kan bestämma exakt vem som ska ha rätt att sköta dina rättsliga, DETTA GÄLLER ekonomiska och personli- Framtidsfullmakten ga angelägenheter när du ska vara skriftlig och själv inte har möjlighet att undertecknad av göra det. dig, bevittnas av två Något förenklat kan personer som ska vara man säga att framtidsfull- samtidigt närvarande makt är en form av ställ- när du undertecknar företrädarskap för myn- fullmakten. Vittnena får diga personer, vid sidan inte vara anhöriga eller av god man och förvaltar- omyndiga. skap.

FÖR ATT VARA giltiga måste handlingarna upprättas när du fortfarande är frisk och vid dina sinnens fulla bruk, och i fullmakten utser du en eller flera personer som får rätt att fatta beslut i ditt ställe. Den stora skillnaden mot en vanlig fullmakt är att framtidsfullmakten träder ikraft vid en på förhand obestämd tidpunkt, den börjar därför att gälla först när du inte längre kan fatta beslut och vid en tidpunkt som den som fått fullmakten avgör. För att det inte ska bli några framtida tvister

mellan till exempel olika nära anhöriga går det att villkora detta tillfälle med att det först krävs en prövning av ditt hälsotillstånd i tingsrätten. Det går även att utse någon som ska granska hur fullmaktshavaren skött sina åtaganden, vil-

”Att under grön flagg införa symboliska skatter för att fylla statskassan är oseriöst.”

ket bland annat kan ske genom att den som har fullmakten uppmanas att skriva en rapport om de åtgärder som utförts. TEXT: ANNA SVENSSON

Yngre villigare bli chefer Var tredje svensk vill bli chef, men chefsdrömmen är framför allt levande hos de unga. Hela 52 procent av alla upp till 29 år, drömmer om att bli chef. Chefsdrömmarna minskar drastiskt med åldern, och bland de över 45 år är det bara 20 procent som vill bli chefer, enligt panelen Manpower Work Life.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef Svensk handel, menar att regeringens skatt på plastpåsar är ett slag i luften.

www.ff.se

info@ff.se

33


FRIA FÖRETAGARE

Kriminella använder företag som verktyg ”Ett företag erbjuder ofta en legitim fasad att dölja den brottsliga verksamheten” Organiserad brottslighet som ägnar sig åt näringsverksamhet är ett problem för både myndigheter och seriösa företagare. En ny rapport har kartlagt omfattningen. – Ett företag erbjuder ofta en legitim fasad att dölja den brottsliga verksamheten bakom samt

möjligheter att tvätta brottsvinster. Samtidigt är företag en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt. Under flera års tid har man successivt lättat på kraven på aktiebolag i syfte att stimulera tillväxt. Tyvärr är baksidan av de lättade kraven och viljan att förenkla för hederliga företagare en ökad risk att företag används som brottsverktyg av kriminella, säger Torbjörn Rosén, polischef på Ekobrottsmyndigheten. Det är i en ny rapport som flera samverkan-

SÅ FÖREBYGGER DU INBROTT PÅ FÖRETAGET • • • • • •

Vid helg, semestertider eller längre pauser i arbetet – töm arbetsplatsen, ta med din dator Lämna aldrig egendom i fordon Använd GPS-spårning eller stöldskyddsmärkning för dyrare egendom samt installera kameraövervakning & larm Lås in och förvara utrustningen på ett säkert sätt, helst i säkerhetsskåp Installera inkrypningsskydd/galler på fönster nära marknivå samt brytskydd på ytterdörrar Sätt timer på belysningen KÄLLA: SÄKRA

de myndigheter ger en lägesbild av den organiserade brottsligheten som bland annat ägnar sig åt näringsverksamhet som genom att åsidosätta lagar och regler snedvrider konkurrensen. ”Brottsligheten omfattar vanligen oredovisat arbete och arbetskraftsexploatering. Det handlar framförallt om utländska arbetstagare inom arbetskraftsintensiva branscher som utnyttjas”, skriver man i rapporten. Skattebrott, exempelvis brott riktade mot momssystemet, svartarbete och punktskattepliktiga varor, har länge varit vanliga men blivit alltmer internationella. Penningtvätt underlättas av digitala lösningar som kryptovalutor. Det visar sig att kriminella systematiskt utnyttjar anställningar med stöd från Arbetsförmedlingen. Flera myndigheter bedömer att systematiska bedrägerier mot den statliga lönegarantin har ökat. Flera myndigheter, bland annat Kronofogden och Försäkringskassan, beskriver i rapporten att den organiserade brottsligheten vanligen blandar vit, grå och svart verksamhet i näringsverksamheten. Delar av verksamheten kan utföras helt lagligt men syftet är att använda den lagliga delen som en del av brottsligheten. Förutom att uteblivna skatteintäkter och felaktigt utbetalda bidrag drabbas seriösa företag av osund konkurrens. Dessutom kan företag som drivs av kriminella ge den felaktiga bilden att alla företag fuskar när det i själva verket är en liten minoritet. De nya reglerna för arbetsgivardeklaration på individnivå varje månad är tänkt att sätta stopp för fuskare. Men det finns en risk att det leder till att kriminella allt oftare utnyttjar utländska bolag och bankkonton för att kringgå den utökade kontrollen. Myndigheterna bedömer att e-legitimation är en av de största sårbarheterna just nu. TEXT: SÖLVE DAHLGREN FOTO: MOSTPHOTOS

Nyföretagande ökar åter

Kollektivtrafik i regional regi

Skatt dåligt genomtänkt

Tredje kvartalet 2019 ökade antalet nyregistrerade företag i Sverige med 5,3 procent. Totalt under året har nyföretagandet gått upp med 3,7 procent, efter några års minskning. Till och med september har Sverige i år fått omkring 48 000 nya företag, visar ny statistik från Bolagsverket. Källa: Visma

Över 90 procent av intäkterna för bussbranschen kommer från transporter som betalas av samhället. Men nu diskuterar allt fler kommuner och regioner att driva busstrafik i egen regi istället för att upphandla den. Det riskerar därför att slå hårt mot bussföretag på mindre orter. (Upphandling 24).

Vitavaruskattenw (som kemikalieskatten även kallas) har fått mycket kritik. Tanken var att den skulle beröra elprylar som privatpersoner köper men beskattningen har slagit även mot industrielektronik. Skatten är krånglig och framför allt mindre företag drabbas därför av extra administration. fPlus.se

34

www.ff.se

info@ff.se


FRIA FÖRETAGARE

Plint

Översättningsföretag Grundades: 2002 Antalet anställda: 30 Omsättning 2018: 166 miljoner kr

Per Nauclér och Mikael Fröling. Foto: Ines Sebalj

Svenskt företag bakom många översättningar på Netflix När Per Nauclér och Mikael Fröling startade översättningsföretag för 17 år sedan textade de VHS-band till svenska. Netflix skapade en boom och göteborgsföretaget är nu det snabbast växande företag i världen inom språkbranschen. Förra året omsatte de 166 Mkr. Per Nauclér bekräftar att mycket är på gång just nu, Nordisk Undertext har precis bytt namn till Plint, och fem nya tjänster ska tillsättas före nyår. – Vi sitter i Göteborg och har en studio i Borås, men vi har frilansare i ett hundratal länder, säger han. Företaget Nordisk Undertext startades 2002, när branschen skakade som mest. Då genomför-

des strejker som protest för de dumpade lönerna för översättare. Under många år stretade Per Nauclér och medgrundaren Mikael Fröling på. Deras kombinerade intresse för språk och teknik gjorde att de låg bra till.

DE UTVECKLADE SIN egen programvara och hade ständigt nya tekniska lösningar. Men det var när Netflix kom, och ett samarbete startade, som tillväxten plötsligt kom igång. Idag har Plint 30 anställda och över tusen frilansare runt om i världen. Per Nauclér är dock ödmjuk när han förklarar framgången. – En anledning till att vi kunnat växa är förstås att vi var små från början. Dessutom har hela branschen vuxit i och med innehållsexplosionen som kommit med Netflix, Apple, Disney+ och så vidare. Nutida produktioner skapas ofta med ambitionen att spridas internationellt, på ett annat

www.ff.se

info@ff.se

sätt än förr då de flesta länder främst gjorde underhållning till sin egen befolkning. Det har helt enkelt blivit en brist på översättare. – Det är en del av framgången, men vi har också kompetensen. Vi har ett system som plockar fram bästa översättaren för uppdraget. Idag är vi lika mycket it-bolag som språkbolag, säger Per Nauclér.

FRAMTIDEN SER LJUS ut, kontoret i Los Angeles

har precis kommit igång och målet är att fortsätta vara ledande inom både teknik och språk. – Dessutom jobbar vi hårt med att etablera vår företagskultur hos alla nya anställda. Värdeordet är ”schysst” och det vill vi vara i allt vi gör. Vi ska betala bättre och göra ett bättre jobb och våra medarbetare ska fortsätta trivas, säger Per Nauclér. TEXT: MIA SANDBLOM

35


ANNORLUNDA AFFÄRER

KORT OM Lars Berggren har byggt en unik biogasanläggning.

38

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

GOOD SHIT - GÖDSEL BLIR GRÖN EL

H

är förvandlar han de enorma mängderna gödsel från sina mjölkkossor till klimatsmart el. Även gödslet får en högre kvalitet och luktar mindre efter att metangasen frånskiljts. Han är femte generationen på släktgården och menar att energifrågorna har blivit allt viktigare de senaste åren. – Vi gör av med en hel del elektricitet för att driva all utrustning samt för att värma byggnaderna, så med tanke på att vi har 200 mjölkande kor och totalt 500 nötkreatur var det naturligt att satsa på en biogasanläggning, säger han. Lars Berggren konstaterar att när han väger in alla faktorer som el, värme och förbättrad gödselkvalité så ligger payoff-tiden på cirka sex år. – Det är svårt att uppskatta livslängden på anläggningen, det är oklart hur länge de olika delarna i systemet håller. Men jag skulle räkna med minst tio år. Nu producerar vi bara energi till vår egen gård, men framöver kanske det blir mer lönsamt för oss att till exempel framställa fordonsgas. TEXT & BILD: PETER FREDRIKSSON

www.ff.se

info@ff.se

39


ANNORLUNDA AFFÄRER

NÄR

STORLEKEN HAR BETYDELSE

J

u större däck desto bättre, menar Måns Mathiasson (mitten) på Robbans Däck i Ronneby AB. Hit vänder sig kunder som är ute efter udda dimensioner för såväl personbilar som betydligt större fordon. Under hösten har man haft extra mycket att göra tack vare de nya reglerna om att även tunga fordon ska ha vinterdäck på samtliga hjul. Däcket som hela gänget samlats är ett av de mest extrema som finns på marknaden, väger 5,7 ton och kostar strax under en miljon kronor.

44

TEXT & BILD: PETER FREDRIKSSON www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

www.ff.se

info@ff.se

45


ANNORLUNDA AFFÄRER

SÅGVERKET SOM SATSAR PÅ MÅTTBESTÄLLT

S

50

nickaren Mikael Svensson saknade äldre dimensioner på virket och startade ett av Sveriges minsta sågverk. Nu kan han utan att tumma på lönsamheten såga udda dimensioner, som till exempel partier av balkar med dimensionen 200X200 i fem meters längd. Ryktet om sågverket har spridit sig och nu börjar de små skogsägarna hitta till honom. Istället för att åka till byggmarknaden och köpa virke tar de ner några enstaka träd i den egna skogen och får dem uppsågade exakt som de vill.

TEXT & BILD: PETER FREDRIKSSON

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA FRIA FÖRETAGARE AFFÄRER DEGERBJÖRKS MOTOR MASKIN AB FORVÄGEN 19B 981 38 KIRUNA G-L KOMPETENS AB INDUSTRIVÄGEN 9 B 981 38 KIRUNA TT TRADING AB STÄLLVERKSVÄGEN 9 981 38 KIRUNA PFK SPÅR I KIRUNA AB STÄLLVERKSVÄGEN 39 981 38 KIRUNA NYBERGS MEKANISKA VERKSTAD AB MALMVÄGEN 32 981 38 KIRUNA SKINNMÖBLER I GÄLLIVARE AB METALLVÄGEN 23 982 38 GÄLLIVARE LINDSTRÖMS PLÅTSLAGERI I GÄLLIVARE AB VUOSKOJÄRVIVÄGEN 3 982 38 GÄLLIVARE JAM VÄRMETEKNIK OCH TJÄNSTER AB TJAUTJAS 144 983 03 KOSKULLSKULLE ANDOR MASKIN & FRITID AB TEKNIKVÄGEN 2 984 32 PAJALA

www.ff.se

info@ff.se

51


Vi är alltid nära OKQ8 är ett av Sveriges största drivmedelsföretag med över 700 stationer runt om i landet. Vi brinner för att hjälpa dig som är i rörelse och erbjuder allt från hållbara drivmedel och tvätt, till smart bilvård och energi. Välj bland olika företagskort Vi på OKQ8 värnar om dig på vägen. Därför erbjuder vi dig möjligheten att välja bland våra olika företagskort som passar ditt behov bäst. Som företagskund får du extra generösa rabatter och förmåner när du tankar, tvättar bilen, köper produkter till bilen som vindrutetorkare, lampor, motorolja och mycket mer. Dessutom får du en enklare administration. Du ansöker om företagskort på okq8.se/foretagare Välkommen till OKQ8! Nu får du som är ansluten till Företagarförbundet Fria Företagare 78 öre rabatt på GoEasy Diesel. Läs mer om dina erbjudanden och företagsrabatter på okq8.se/foretagare

OKQD_0090_Anpassning_företagsannons_235x267mm.indd 1

2019-11-15 14:01