Fria Företagare 2019 #3

Page 1

WWW.FF.SE

2019 #3

FRIA FÖRETAGARE

KRAVET:

”Sverige behöver en småföretagarminister”

Enklare, bättre & tryggare att driva företag!

8 förslag som gör det möjligt – nytt näringspolitiskt program

GRILLKOCKENS TIPS TILL FÖRETAGSFESTEN:

”Varför inte ha ditt företags sommarfest runt en stor härlig kolgrill?”


INNEHÅLL ENTREPRENÖRER OCH AKTUELLA FRÅGOR

”För mig är det en rent sinnlig upplevelse att tillaga rätter över glödande kol. Det är ursprungligt, handfast och väldigt långt från att arbeta i moderna kök”

04

Kocken Paul Svensson är känd från teve och även en hängiven småföretagare och entreprenör. Så här inför sommaren brinner han extra mycket för grillat

NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

09 16

Företagarförbundet Fria Företagare har valt ut åtta huvudfrågor som fokus för vårt politiska arbete och sammanfattat dessa i ett näringspolitiskt program. Frågorna förankras i våra tre grundpelare, det ska bli ENKLARE, BÄTTRE och TRYGGARE att driva företag i Sverige.

Det finns över 1,1 miljoner småföretag i Sverige. Det är en anledning till att det behövs en småföretagarminister som har fokus på deras behov, menar Företagarförbundet Fria Företagare.

ANNORLUNDA AFFÄRER

35 2

Låt sommaren bli starten på ett företagarvänligt Sverige

D

et här numret av vår medlemstidning Fria Företagare ägnar vi åt vårt nya näringspolitiska. Vi har genom medlemsundersökningar och samtal med många medlemmar det senaste året sorterat ut ett antal frågor som svenska småföretagare ser som extra viktiga. Det hela utmynnar i tre nyckelord som beskriver hur det måste bli att vara småföretagare i Sverige: enklare, bättre och tryggare. Landet behöver fler nya företag och fler företag som överlever. Då måste också samhället göra sitt bästa för att ge småföretagen de allra bästa villkor man kan. Regelförenkling är ett bra exempel på hur man kan göra det ENKLARE. Politiker och myndigheter är ivriga att förändra (de kallar det sannolikt förbättra) olika lagar och regler för att uppnå olika syften. Det är ofta välvilligt – sätta dit fuskare, förbättra vår miljö eller öka säkerheten på arbetsplatser. Men varje gång stat och kommun inför en ny regel eller lägger till nya paragrafer i en gammal lag måste de ställa sig frågan: Innebär detta att det blir krångligare för företagen, att det ökar den administrativa bördan. De måste fundera en extra gång på ifall man kan uppnå syftet men ändå förenkla reglerna. Utöver att förbättra för medborgarna och de anställda måste staten dessutom aktivt jobba för att göra det BÄTTRE för företagen. Det kan vara att se över arbetsgivaravgifter eller entreprenörsskatten (3:12-reglerna).

SIST MEN INTE minst behöver företagen, precis som alla andra medborgare, få känna sig TRYGGARE. Förbättra sjukförsäkringen och sjukvårdsförsäkringen (två snarlika begrepp som många blandar ihop). Rättsväsendet bör se betydligt allvarligare på brott mot företag som drabbar kunder i form av dyrare varor och tjänster, anställda och inte minst småföretagare själva som får ta både ekonomiska och psykiska smällar. Vi behöver en ny minister – en Småföretagarminister! Näringslivsministern har fokus på storföretagen. Sveriges småföretagare behöver en dedikerad minister som helhjärtat ägnar sig åt att göra det enklare att driva små företag, bättre och mer attraktivt att vara småföretagare och tryggare för alla entreprenörer som vågar starta nya företag och bidrar till samhället med nya jobb och skatteintäkter. Ge oss en småföretagarminister redan i höst! MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

KONTAKTINFO

SÄLJANSVARIG

REDAKTÖR

LAYOUT/ORIGINAL

Fria Företagare är organ

Mellansvenska

Sölve Dahlgren

T Media

för Företagarförbundet

Telemarketingtjänsten AB

redaktion@ff.se

ÖVRIGT

Fria Företagare.

ANNONSBOKNING

TIPS

Åsikter uttryckta i denna publikation är

Box 1132, 262 22 Ängelholm

bo.furevi@ff.se

Skickas till redaktion@ff.se.

antingen skribenternas egna eller de

www.ff.se

WEBBEN

Märk med Fria Företagare.

intervjuades och speglar nödvändigtvis inte

e-post: info@ff.se

Facebook: FöretagarFörbundet

REDAKTIONSRÅD

den ansvarige utgivarens eller Företagar-

Telefon: 020-760 761

www.ff.se

Mats Assarsson

Förbundets åsikter. Det är fritt att citera Fria

BLI MEDLEM?

ANSVARIG UTGIVARE

Bo Furevi

Företagare, källan ska dock alltid uppges.

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

Mats Assarsson

Sölve Dahlgren

TRYCKERI

OMSLAGSFOTO

Petri Savolainen

V-TAB

Rickard Rönnerstam

Semesterstängt: V27-V30

VISSTE DU ATT... Sonny Lind började med att putsa på sina egna bilar men växlade snart upp till betydligt större fordon.

...Vi på Företagarförbundet Fria Företagare har en enda uppgift, att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Som medlem kan du ta del av erbjudanden från t ex: Tele2, Hallon Företag, OKQ8, Shell/St1, Office Depot, Fortnox och Partner Försäkringar. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

www.ff.se

info@ff.se


SMÅTT & GOTT

”Att vara styrelseledamot i ett företag eller en förening utan att ta del av hur verksamheten bedrivs är att vara målvakt. Det är ett brott.” Bolagsverket går ut i en informationskampanj för att uppmärksamma att den som skriver under handlingar riskerar att bidra till skattebrott, penningtvätt och bokföringsbrott när kriminella vill dölja sina egna identiteter bakom målvaktens.

Jagar svarttaxi på Facebook 6,3 miljoner digitala deklarationer Totalt ska drygt 8 miljoner personer deklarera i år. Den 2 maj hade nästan 6,3 miljoner av dessa deklarerat digitalt. Antalet digitala deklarationer kommer att öka ytterligare fram till den 15 juni då alla som har anstånd ska ha deklarerat, däribland många småföretagare som tar hjälp med deklarationen.

Vill ta betalt för bankomatuttag

Under 2018 plockade svenskarna ut 92 miljarder kr ur bankomater. En kraftig minskning sedan 2013 års 219 miljarder kr. Det här gör att servicen blir allt dyrare att upprätthålla vilket kan leda till att kontantuttag avgiftsbeläggs.

30%

– Olaglig taxiverksamhet är i sig inget nytt problem. Det vi ser är att köpare och säljare använder nya kanaler för att mötas, och då flyttar vi vår kontroll dit problemen finns, säger Susanna Bengtsson, samordnare på Skatteverket som nu börjar granska sociala medier i jakt på svarttaxiförare.

För att få a-kassa baserad på sin inkomst när man blir arbetslös måste man vara medlem i en a-kassa – 30 procent av arbetskraften har inte den försäkringen. Källa: Arbetslöshetsrapporten

Färre vill ha kontantfritt

Öppna kontorslandskap stressande – Trots att forskning visat att 8 av 10 kontorsarbetare regelbundet stördes av ljud och uppgav att deras produktivitet då sjönk med upp till 66 procent, så fortsätter man satsa på öppna kontorslandskap, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle. Forskarnas slutsats: försök hålla arbetsplatser så tysta som möjligt.

Enligt en Sifoundersökning som Bankomat låtit genomföra vill 72 procent av svenskarna kunna betala kontant även i framtiden, en ökning med fyra procentenheter jämfört med ett år tidigare. Andelen svenskar som vill ha ett helt kontantlöst samhälle har samtidigt minskat, från 25 procent för ett år sedan till 21 procent idag.

” Det är tydligt att den fysiska köpfesten är slut.” Monica Bruvik, analytiker på HUI Research, som menar att det inte behövs något nettotillskott av butiksyta alls i Sverige de kommande 15 åren. Källa: Di

www.ff.se

info@ff.se

Robotlyftet – 100 Mkr att söka Tillväxtverkets nya satsning Robotlyftet omfattar 100 miljoner kronor fram till och med år 2021. Automationscheckarna riktar sig till små och medelstora industriföretag som vill utveckla sin tillverkning mot mer automatisering eller robotisering. Man hoppas kunna nå mer än 500 företag med direkta insatser.

3


4

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

PAUL SVENSSON

GRILLMÄSTAREN Kocken Paul Svensson är känd från teve och även en hängiven småföretagare och entreprenör. Så här inför sommaren brinner han extra mycket för grillat, som han menar är ett outforskat område inom gastronomin. – Smaken och dofterna av eld kan ge oförglömliga och intensiva smaker. Varför inte ha ditt företags sommarfest runt en stor härlig kolgrill? Det grillas som aldrig förr och sommartid ligger den tunga och aromatiska doften tät över såväl villaområden som kring de restauranger som satsat på att erbjuda sina kunder grillade rätter. Paul Svensson själv är en inbiten grillare och så fort han har möjlighet lämnar han gärna induktionshällarna för att utforska grillens möjligheter. – För mig är det en rent sinnlig upplevelse att tillaga rätter över glödande kol. Det är ursprungligt, handfast och väldigt långt från att arbeta i moderna kök, säger han glatt när vi får en kort pratstund med honom.

styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger han. Under den senaste tiden har han synts ofta i teve, och han konstaterar att han lägger i stort sett all sin vakna tid på resor, utbildningar och konsultuppdrag inom såväl den privata som offentliga sektorn. För att inte tala om olika domaruppdrag i samband med tävlingar i gastronomi. – Visst är det kul att vara med i teve, men det här med att vara kändis är egentligen inget som intresserar mig. Däremot gillar jag tevemediet som forum, det är fortfarande det bästa sättet att nå ut till väldigt olika människor, säger han och tillägger att som ung hade han absolut inga tankar på att bli kock.

”Visst är det kul att vara med i teve, men det här med att vara kändis är egentligen inget som intresserar mig”

UNDER VÅREN VÄCKTE han stor uppmärksamhet när han tillsammans med Stockholm Gas öppnade ett tillfälligt gatukök i centrala Stockholm. Men till skillnad från de vanliga kebabhaken eller korvkioskerna får den som beställer mat hos honom vänta ett halvår för att få maten serverad. – Det är den tid det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och

PAPPAN JOBBADE INOM byggbranschen och själv var han inställd på att gå vidare i samma spår genom att utbilda sig till väg- och vatteningenjör, men när han blev inkallad till värnpliktstjänstgöring som kock inom Flottan kom han på andra tankar. – När jag ryckte in kunde jag inte laga mat, men insåg ganska snart att det här var det som jag verkligen ville syssla med. Så efter att ha gjort lumpen och bland annat följt med på HMS Carlskronas långresa hade jag bestämt mig för att bli kock, säger han och tillägger att de föl-

www.ff.se

info@ff.se

Tips till firmafesten. Bjud på grillad melon med rostat bovete. Foto: Rickard Rönnerstam jande åren reste han runt i Europa och jobbade åt såväl Christian Sandefeldt som Marco Pierre White i London, där han beskriver det sistnämnda som ett av de tuffare träningslägren.

5


ENTREPRENÖREN VÄL TILLBAKA FICK han jobb hos Mathias

Dahlgren på Bon Lloc i Stockholm och där blev han kvar i åtta år, de sista fyra åren som kökschef. Därefter ett två år långt gästspel på F12 hos Daniel Couet och Melker Anderson innan han startade konsultfirman Pauls kök. Sedan dess har han även hunnit med att driva egna slags rillen som en tg lo restauranger, med allt vad k r li b å p Med locket et ger en skon k il v det innebär av allt striktare re g lä r li de turen b regleringar vad gäller tillugn, tempera g. Stänger man spjällen bå a gnin stånd, personalliggare och sammare tilla vävs glöden. En klotgrill sk utökade inspektioner. ll k r ner- och uppti två galler: ett undergalle Så det kanske är därd e m vara utrustad a på med ett rejält spann för just grillningen ligger gg dig så varmt om hjärtat? för kolen att li llgaller, gärna ri g tt e ch o n – Ja, redan som ung fascinetill botte r. rades jag över det här med att grilla ställbart, öve och på mina föräldrars lantgård finns det inget riktigt kök, så där var vi alltid hänvisade till grillen, säger han och menar att det finns ofantligt mycket att göra inom grillningen, eftersom det är en så pass levande process med så många moment som antingen kan lyfta eller helt förstöra slutresultatet, där det sistnämnda alltför ofta inträffar. – Man kanske har en dålig kolbädd som man inte har tid att vänta ut, vilket ger bismak från både kolen och förbränningen. Eller Namn: Paul Svensson så grillar man på sam- Ålder: 44 ma sätt oavsett vad Familj: Sambo och tre barn som ligger på gallret, Intressen: Löpning, simistället för att anpasning, skidåkning sa kolbäddens storlek Favoriträtt: Väldigt skifoch gallrets höjd. tande beroende på säsong och plats Favoritdryck: Kaffe och SJÄLV ÄR HAN väldigt förtjust i klotgril- vatten len där man använder locket och reglerar under lock. Eller vad sägs om en nyfångad gös värmen med spjäll, för att på så sätt prova sig fram som bakas med enris inlindad i tidningar direkt för att nå det resultat man vill ha. på glöden? Grönsaker som purjolök kan ligga på – Varför inte testa att täcka en saftig hjort- gallret tills de svartnar, därefter skalar och klystek med saltdeg och sedan baka detta långsamt ver man dem och fyller dem med getost och la-

PAULS GRILLTIPS

KORT OM

vendel. Kort sagt, det finns hur mycket som helst att prova sig fram med inom grillningen.

TEXT: PETER FREDRIKSSON

SEX VIKTIGA ÅR

2003

Ställde upp i Bocus d’Or 2003 och kom på femte plats.

6

2004

Fick jobb på F12 hos Daniel Couet och Melker Anderson.

2010

Gav ut boken Paul grillar som prisades av Måltidsakademien.

www.ff.se

2010

Startade Paul Svenssons Mat AB.

info@ff.se

2015

Vann Årets Svenska Måltidslitteratur med boken Den nya husmanskosten.

2017

Fotografiska (där Paul är matkreatör) utsågs till världens bästa museirestaurang.


INSÄNT INSÄNT

”Hur ska våra äldre kunder kunna betala?” Personligen har jag inget emot att slippa kontanthantering i vårt företag. Det är mycket smidigare att få betalt med kort eller via faktura. Vi har till och med övervägt att börja med swish. Men när jag hör att bankerna börjar höja avgifterna för dem som vill betala sina räkningar manuellt eller till och med för att kunna ta ut kontanter i en bankomat undrar jag om vi inte går för långt. Det finns nämligen många äldre kunder som inte kan eller vill ha kreditkort och som inte klarar av att sköta en datorbank utan att fråga sina barn eller kanske barnbarn om hjälp. Vi kan inte förvänta oss och kräva att den allra äldsta generationen, som gick i pension innan internet ens var uppfunnet, ska lära sig digitala betalsätt. Låt de äldre få dispens för att använda kontanter!

SMÅFÖRETAGARE MED MÅNGA PENSIONÄRSKUNDER

INSÄNT

”Sluta vela med miljöskatterna på bilen!” Det är sannerligen inte lätt att vara småföretagare när det kommer till inköp av tjänstebil eller företagsbil. Hur mycket man än läser på och kollar av regler för att välja rätt bil med hänsyn till miljö och andra lagar och regler så blir det alltid fel ändå. Över en natt kan staten bestämma sig för att ändra gränsvärden för utsläpp så att en bil får en helt annan beskattning. Har man otur med dagens långa leveranstider så kan en skatt gälla när bilen beställs och en annan när man får den levererad. Dessutom kan dagens förmånsvärdessystem knappast bidra till hållbarheten när en fem år gammal bil har samma förmånsvärde som en fabriksny. Visst, ett argument skulle kunna vara att vi ska köpa nyare årsmodeller som förhoppningsvis är mer miljövänliga – men samtidigt belastar det väl miljön att tillverka en ny bil istället för att köra den gamla ytterligare ett eller två år? Framför allt belastas företagens ekonomi av politikernas velande med miljöskatterna. Höga skatter på drivmedel och därmed dyr bensin och diesel är inte kul men jag tycker nästan att alla andra skatter på fordon är mer irriterande eftersom det känns helt godtyckligt hur de utformas.

Företagarförbundet Fria Företagares styrelse, från vänster Per-Olov Norlander, Andreas Pragsten, Ritva Alaniemi, Simon Blonér, Tony Schrenckh, Mathias Rebane, Gina Setréus, Magnus Hedenberg och ordförande Mats Assarsson.

Företagarförbundet Fria Företagares styrelse 2019 Vid Företagarförbundets årsstämma i Göteborg i maj omvaldes styrelsen i sin helhet, men utökades med ytterligare två ledamöter till att omfatta åtta ledamöter samt ordförande. De två nya styrelsemedlemmar som valdes in förstärker FF:s närvaro i Stockholmsregionen.

RESULTAT – PROVA TVÅ NUMMER GRATIS Resultat vänder sig till dig som företagare och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Du får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företags­ aktuella ämnen. I en prenumeration ingår: • 6 nr av tidningen papper/digitalt • 10 nyhetsbrev • Löpande nyhetsflöde på tidningenresultat.se • 2 lathundar

PS!

I varje nummer hittar du exklusiva erbjudanden för dig som prenumerant.

Gå in på tidningenresultat.se och anmäl dig!

Tidningen Resultat ges ut av

JANNE

www.ff.se

info@ff.se

7


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

Företagarförbundet Fria Företagares Näringspolitiska program Företagarförbundet har sedan 1936 varit språkrör för landets minsta företagare. Att skapa förutsättningar för företagare att starta, driva och utveckla företag, är vår primära uppgift. Att påverka beslutsfattare och driva opinion i frågor som påverkar småföretagare är det uppdrag som våra medlemmar givit oss. Det är en stor uppgift, då de flesta politiska frågor på ett eller annat sätt påverkar alla människor och så även företag. Vi har valt ut åtta huvudfrågor som fokus för vårt politiska arbete och sammanfattat dessa i ett näringspolitiskt program. Frågorna förankras i våra tre grundpelare, det ska bli ENKLARE, BÄTTRE och TRYGGARE att driva företag i Sverige.

ENKLARE!

Regelförenkling måste bli normen

Företagare lägger i snitt 10 timmar varje vecka på administration, mycket av detta helt i onödan på grund av krångliga regler. Regelförenkling måste sitta i ryggmärgen hos myndigheter. Är det någonting som överraskar nyblivna fö- ter i vårt samhälle, och med andra ord inte biretagare så är det hur krångliga många regler drar till någon egentlig utveckling och affärsär. Dessutom förutsätts du som företagare sät- nytta. 2. Frigöra tiden för småföretagare att kunta dig in i allt och lite till. Det är din skyldighet na fokusera på sitt att hålla koll på allt från hantverk och sin proskatteregler till branschfession. Till skillnad specifika lagar och förFF:S KONKRETA FÖRSLAG från storföretag och ordningar som dessutom • Nya regelverk ska skapas och anpassas i samråd myndigheter har de hela tiden förändras. med företagare eller företrädare för företagare. inga anställda på admiInte blir det bättre av • Regelrådets mandat bör stärkas. nistrativa avdelningden misstänksamhet som • Regelrådet uppdras att se över befintliga regler ar. Istället är det i de finns gentemot företag och därefter initiera och lämna förslag på förenklingflesta fall företagaren som speglas i samhällsde- ar i samarbete med företrädare för företagen. själv som drabbas av batten där företagarkol- • En konsekvenskalkyl införs som arbetsredskap onödiga timmar. lektivet utmålas som skat- för lagstiftaren och myndigheter. Vi måste öka förståtesmitare. Vilket är lika fel • En handledning för kommunal syn och relation elsen för hur slarvigt utsom att utpeka politiker i till småföretag framställs. formade regler kostar allmänhet som fuskare för • Gör verklighet av Göran Perssons idé: ”solnedföretagen och indirekt att några få gör fel. gångsprincipen” dvs att regler som omfattar samhället stora pengDet finns två viktiga småföretag automatiskt försvinner efter bäst ar varje dag. Tanken på syften med regelförenk- före datum (5 år) om inte riksdagen aktivt fattar regelförenklingar måslingar: förnyat beslut om regeln. te bli normen, det mås1. Sänka företagens te sitta i ryggmärgen på kostnader för onödigt varje anställd hos mynkrånglig administration som inte skapar annat än arbete för byråkra- digheter som jobbar med regler.

8

www.ff.se

info@ff.se

Regelkrångel kostar 1 miljard Det finns en miljon företag i Sverige. Om de tvingas lägga två timmar extra per år på administration på grund av slarvigt skrivna, läs: krångliga, regler kostar det lågt räknat 1000 kr per företag. För hela företagarkollektivet blir summan 1000 miljoner, alltså en (1) miljard kronor per år.

… eller 36 miljarder per år

Enligt en undersökning uppskattade 60 procent av företagen att de skulle spara 6 timmar eller mer i månaden om reglerna blev enklare. Sex timmar i månaden motsvarar nästan två arbetsveckor per år! Det kostar med vår kalkyl 3 miljarder kronor i månaden. Eller 36 miljarder på ett år.

Färre men många blanketter För ett par år sedan beräknades svenska företag skicka in över 90 miljoner blanketter till 70 myndigheter varje år. Idag är det färre pappersblanketter i takt med digitaliseringen av olika myndigheter som har bättre webbtjänster. Frågan är om det blivit färre eller fler formulär att fylla i för företagen?


NYTT FRÅN TIDNINGEN

VISSTE DU ATT ... ... tidningen Resultat ges ut av FAR – branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. Resultat skriver om senaste nytt inom skatt, moms, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Tidningen ges ut sex gånger om året och finns även på tidningenresultat.se och facebook.

För personbilar råder avdragsförbud för ingående moms, även om denna bil fullt ut används i verksamhet som medför skattskyldighet eller rätt till återbetalning. Exempelvis: budtjänster, hemtjänster och ambulanstransporter. Om fordonet däremot köps in eller hyrs ut för återförsäljning, uthyrning, persontransporter, transporter av avlidna eller körkortsutbildning gäller inte avdragsförbudet. Större fordon är undantagna avdragsförbudet.

Moms bakom regelkrångel vid köp av företagsbil Krångliga momsregler ligger bakom att företag köper större fordon än de behöver eller väljer att leasa en bil istället för att köpa. Näringslivets Regelnämnd vill att momsreglerna ändras. Idag gäller olika avdragsregler vid inköp och vid leasing av bil till företaget. 50 procents avdragsrätt vid leasing och noll procent vid inköp av personbil, större fordon undantagna. Något som medför att företag vid investeringsbeslut kan välja ett större fordon än vad de egentligen behöver, eller att de väljer leasing trots att de hellre vill köpa. – Det är helt obegripligt. Om företaget står i begrepp att köpa eller leasa, så är det ju inte momsfrågan som ska vara avgörande. Momssystemet vilar på principen att moms inte ska bli en kostnad i momspliktig verksamhet. Här blir det en kostnad. Så dagens regler uppmuntrar leasing och köp av stora tunga bilar, säger Markus Karlsson som driver egna företaget Momsexperten. Även Näringslivets Regelnämnd (NNR) har ta-

git fasta på det onödiga regelkrånglet. I rapporten Näringslivets förslag till regelförbättringar i Sverige 2018-2022 föreslås att momsreglerna vid inköp och hyra av personbilar ska förenklas och förbättras genom att införa mer rättvisa och ändamålsenliga schablonbelopp, 80 procents avdragsrätt för både förvärv och hyra av fordon. Enligt rapporten skulle mer än hälften av Sveriges cirka en miljon momspliktiga företag gynnas av förslaget. – Att det är noll procents avdragsrätt som idag är inte rimligt, eftersom bilen i stor utsträckning används i den momspliktiga verksamheten. Det här drabbar alla möjliga företagare, som säljare, journalister eller någon som tävlar i motorsport, exemplifierar Markus Karlsson. Han påminner om att det kan finnas många dolda fällor vid finansiell leasing av bil, som gör att Skatteverket kan omdefiniera avtalen. Nyligen publicerade Skatteverket ett ställningstagande som går ut på att ett leasingavtal ur ett

momsperspektiv kan underkännas och betraktas som ett avtal om avbetalningsköp. Något som kan skapa stor osäkerhet och öppna för godtycklig bedömning i det enskilda fallet. Om bilen exempelvis har ett beräknat marknadsvärde på hundra tusen kronor vid leasingavtalets slut och användaren enligt leasingavtalet erbjuds att köpa den för fem tusen, kan det slå tillbaka mot bägge parter eftersom Skatteverket kan göra bedömningen att avtalet ska tolkas som ett avbetalningsköp. – Om leasingavtalet istället betraktas som ett avtal om köp så drabbas båda parter negativt eftersom de vid en sådan bedömning har haft en felaktig momshantering. Man sätter på det här sättet företagen i stor ovisshet kring vad som gäller. När de från början kanske hade velat köpa bilen, men på grund av dagens momsregler valde att avstå och leasa istället, säger Markus Karlsson. TEXT: SOFIA HADJIPETRI GLANTZ

ENKLARE!

FOTO: GETTY IMAGES

Dyrare på de svenska vägarna Från och med 1 juli i år anpassas vägavgiftsnivåerna till nya utsläppskrav. I praktiken har avgiften sjunkit då senaste gången den justerades var 2001. Det innebär att det nu införs högre avgifter och det blir dyrare för tunga fordon att köra på svenska vägar. www.ff.se

info@ff.se

9


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM Uppsägning enligt LAS Enligt 7 § LAS får en anställd inte sägas upp utan saklig grund. Det kan ske vid arbetsbrist (saknas arbetsuppgifter, att företaget saknar pengar eller att verksamheten på annat sätt ska omorganiseras) alternativt av personliga skäl (misskötsel av olika slag). Det sistnämnda kräver en omplaceringsutredning.

648 810 De drygt 270 000 svenska mikroföretagen (definieras som företag med 1-9 anställda) hade förra året tillsammans 648 810 anställda. Tänk om alla de företagen anställde en person till.

Turordningsreglerna i LAS Om anställda sägs upp pga arbetsbrist ska det ske enligt en viss turordning (22 § LAS). Arbetstagare med längre anställningstid har företräde under förutsättning att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde. Turordningsreglerna har flera undantag och kan åsidosättas genom kollektivavtal.

FF:S KONKRETA FÖRSLAG Därför vill Företagarförbundet Fria Företagare skrota turordningsreglerna och skapa trygghetsreglerna: Trygghetsreglerna bygger på att den anställde dels ska känna sig trygg i sin anställning genom att kontinuerligt kompetensutveckla sig och tillsammans med arbetsgivaren ansvara för sin utveckling. Den anställde ska dessutom kunna känna sig trygg med att vara mellan två jobb, med bättre ersättning under omställningsperioder som gör att skifte av kompetens och arbete inte blir så dramatiskt som det kan upplevas idag. Tvärtom när det känns tryggt kan det istället verka stimulerande för en människa att växla spår och prova en ny karriär på en ny arbetsplats. • 90 % a-kassa de första 60 dagarna för att omställning ska vara trygg. • Rätt kompetens ger rätt och förtur till anställning. • Bättre stöd för företag att kompetensutveckla personal. • Bättre ersättning mellan arbeten skapar trygghet. • Rätt till omställningshjälp mellan arbeten (trygghetsrådet är ett bra exempel). • Rätt till ersättning/studielån för omskolning även vid högre ålder.

ENKLARE!

Tiden är inne för trygghetsregler Det är dags att reformera LAS och turordningsreglerna. Arbetsmarknaden har förändrats på femtio år. Låt oss skapa trygghetsregler som gynnar både anställda och företag. – LAS skapades på 70-talet och bygger på grunder från 60-talets arbetsmarknad. Då skulle anställda skyddas mot cyniska chefer och företag som inte tog samma hänsyn till anställda som motsvarande företag och chefer gör idag. Idag är det annorlunda, de anställda är företagets mest värdefulla och viktigaste resurs, säger Mathias Rebane, Näringspolitiskt ansvarig på Företagarförbundet Fria Företagare.

LAS (LAGEN OM ANSTÄLLNINGSSKYDD) kom också till vid en tid då de flesta räknade med att

10

behålla sitt jobb i decennier, kanske rentav hela livet. Idag byter vi jobb mycket oftare. Utvecklingen går fortare och företagen måste följa med. – Företag är idag oerhört måna om att de anställda ska trivas på jobbet, inte utsättas för onödiga risker, ha hälsan i behåll, få utvecklas och lära nya kompetenser. Detta helt enkelt för att de anställda ska vara en så bra resurs som möjligt och bidra till företagets utveckling och tillväxt. Att inte arbeta med medarbetare på detta vis resulterar snabbt i att anställda säger upp sig och ser sig om efter en ny arbetsgivare, säger Mathias Rebane och tillägger: – Att rekrytera ny personal idag är både svårt, dyrt och resurskrävande för företaget och det vill företagen såklart undvika. www.ff.se

info@ff.se

ETT URÅLDRIGT LAS-SYSTEM hämmar både

företagens behov och den anställdes önskemål om förändring. Varje år försvinner flera yrken eller roller samtidigt som nya tillkommer. I dagens arbetsliv är det inget märkligt att byta både bransch och yrke flera gånger under sin karriär. Därför behövs nya spelregler på arbetsmarknaden som speglar detta. Företagarförbundet Fria Företagare vill reformera både turordningsreglerna och LAS. Istället vill vi införa trygghetsregler som ska stärka den anställdes möjligheter för att byta jobb och löneutvecklas samtidigt som det ger framför allt de minsta företagen bättre möjlighet att anpassa sin verksamhet när omvärlden förändras.


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

Sjuklöneansvaret är svårbegripligt Sjuklöneansvaret är en följetong som aldrig verkar ta slut. Det upplevs som dyrare av småföretagen än det egentligen är – men det är obegripligt krångligt administrativt.

ENKLARE!

I alla medlemsundersökningar som Företagarförbundet Fria Företagare gjort de senaste tio åren står ett avskaffande av sjuklöneansvaret högt på önskelistan. Det upplevs krångligt och orättvist att man som arbetsgivare ska få merarbete när anställda blir sjuka och att man dessutom ska betala ut sjuklön, utan att få något dagsverke tillbaka, är svårbegripligt i en småföretagares vardag. Sjuklöneperioden förlängdes 2003 till tre veckor, men bara två år senare kortades den till två veckor igen. Under en kort period 1997-1998 var den till och med uppe i fyra veckor. FF:S KONKRETA FÖRSLAG Det här med att arbets- Konkreta förslag på insatser för förenkling av givaren skulle betala sjuk- ansvar och administration av sjuklön: lön för anställda – oavsett • Avskaffa ansvaret helt och administrera det om det berodde på att den ifrån Försäkringskassan, som har kunskap och anställde brutit benet på system för att hantera detta effektivt idag. semestern eller fått vinter- • Alternativt: Återbetala sjuklön tätare. Förslagskräksjuka – upplevdes med vis två eller fyra gånger per år. rätta som orättvist. Fram- • Alternativt: Utnyttja Försäkringskassans kassan, så anser de som för allt småföretag drab- fina plattform för registrering av sjukdom och känner till detta att det är bades kraftigt ekonomiskt på detta sätt förenkla administrationen för orättvist att de ska vara när en anställd blev sjuk småföretagare. ”bank” åt staten och ligga flera gånger under ett år. Därför infördes den 1 januari 2015 skydd ute med pengarna i upp till ett år. Osäkerheten kring vad sjuklöneansvaret kosmot höga sjuklönekostnader vilket innebär att Försäkringskassan automatiskt betalar ersätt- tar företagen är stor och hälften av företagarna har ingen aning om att, och vad, de får tillbaka ning för sjuklönekostnader över en viss nivå. Här behövs både förenkling och bättre kun- av sjuklön från Försäkringskassan. En tredjedel skapsspridning till företagaren. Även om myck- känner inte till att de ska skicka läkarintyg till et av sjuklönen betalas tillbaka av Försäkrings- Försäkringskassan efter två veckor.

Plan för rehabilitering Det är inte bara sjuklöneansvar som tynger småföretagen. Obligatoriska rehabiliteringsplaner infördes i juli 2018. Arbetsgivare som har anställda som väntas vara borta mer än 60 dagar på grund av sjukdom behöver upprätta en rehabiliteringsplan för återgång till arbetet senast dag 30 i sjukperioden.

603 146 Det totala antalet personer som var sjukskrivna någon gång under 2018. Sjukskrivningstalet har varierat kraftigt, som mest 860 000 (2002) och lägst 472 000 (2010). (Ekonomifakta)

www.ff.se

info@ff.se

Det starkaste argumentet för samhället att förenkla och ta bort sjuklöneadministrationen är att 6 av 10 säger sig vara benägna att anställa fler om sjuklöneansvaret togs bort. Enligt undersökningar har stora offentliga arbetsgivare mycket sjukskrivningar i förhållande till mindre privata arbetsgivare. Men alla betalar samma sjuklöneavgift. Varför inte premiera skötsamma arbetsgivare? Exempelvis rabatter för dem som jobbar aktivt med friskvård?

Karensavdrag nytt ord i år Från januari 2019 heter det karensavdrag istället för karensdag. Det innebär att karensen beräknas på ett annat sätt än tidigare. Syftet är att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist och förutsägbart. Avdraget uppgår till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön.

11


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM FF:S KONKRETA FÖRSLAG Konkreta reformförslag för arbetsgivaravgiften från FF. Använd löneavgiften som reformutrymme och: • Inför halv arbetsgivaravgift igen för unga 15-24 år, för att råda bot på arbetslöshet bland unga och underlätta samt finansiera rekrytering och arbetsplatsutbildning för företagen. • Ta bort arbetsgivaravgift för långtidsarbetslösa, som 2019 utgör cirka en tredjedel av de arbetslösa. Detta kommer att underlätta och finansiera rekrytering och arbetsplatsutbildning för företagen. • Sänk arbetsgivaravgiften för personer över 65 år.

BÄTTRE!

Den dolda arbetsgivaravgiften De flesta anställda känner inte ens till arbetsgivaravgiften men för alla företagare är det en stor kostnad. Därför kan avgiften sänkas för att öppna dörren till anställning. Arbetsgivaravgiften är en ingen skatt utan en samling avgifter som betalas av företag för att få lov att ha anställda och betala ut lön. De anställda däremot ser aldrig avgiften och vet därför inte att arbetsgivarens kostnad är ytterligare en tredjedel av den synliga månadslönen. URSPRUNGLIGEN INFÖRDES arbetsgivarav-

giften för att finansiera försäkringssystemen: ålderspensionen, a-kassa, sjukförsäkring och föräldraförsäkring. 1995 lades ytterligare 1,5 procentenheter till för att finansiera ett EU-inträde. Detta döpte man till löneavgift, en avgift till stat och EU för att få lov att ta emot lön för

varje löntagare. Avgiften har efterhand växt till 10,72 % (2019) och utgör numera en tredjedel av arbetsgivaravgifterna. Under 2018 uppgick löneavgiften till närmare 190 miljarder sammanlagt.

EFTERSOM DET ÄR så stora belopp som kommer in via arbetsgivaravgifterna är det kostsamt att sänka dem, trots att det egentligen är vad som borde göras för att göra det billigare att anställa. Däremot kan man sänka arbetsgivaravgifterna för utvalda grupper som av olika skäl har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det kan

handla om ungdomar eller långtidsarbetslösa. Undersökningar har visat att de allra minsta företagen (som också är flest till antalet och det är där fyra av fem nya jobb skapas) är mer benägna att anställa fler om arbetsgivaravgifterna sänks.

GENOM ATT TA bort arbetsgivaravgiften för ut-

satta grupper i samhället kan man stimulera arbetsgivare att anställa och använda de pengar man sparar på arbetsgivaravgiften till att utbilda och kompetensutveckla personer på arbetsplatsen. Därigenom kan företagen ta steget att anställa personer som idag inte är anställningsbara på grund av kompetensbrist, menar Företagarförbundet Fria Företagare.

566,3

Ungdomsarbetslösheten ökar Totalt 111 200 ungdomar mellan 15-24 år var arbetslösa i april 2019. Vilket är 2 300 personer fler jämfört med samma månad 2018. Ungdomsarbetslösheten uppgick till 19,0 procent, den säsongsjusterade och utjämnade siffran var 17,3 procent. Det ingår dock många heltidsstuderande som söker jobb i totalsiffran.

12

Genom att stimulera unga och utsattas anställningsbarhet genom lägre arbetsgivaravgifter kan företagens kompetensbehov lösas samtidigt som arbetslösheten sänks och utbildningsnivån på arbetstagare höjs. Ett politiskt ”kinderägg” som smakar sött för alla parter.

Under 2018 drog arbetsgivaravgifterna in totalt 566,3 miljarder kronor till statskassan. Det ska jämföras med 656 miljarder kronor netto från inkomstskatterna. Källa: Ekonomifakta

www.ff.se

info@ff.se


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

DAGS ATT AVSKAFFA ENTREPRENÖRSSKATTEN? BÄTTRE!

Skattereglerna för delägare i fåmansföretag, 3:12-reglerna, är extremt snåriga. Entreprenörsskatten, som är ett annat namn, behöver förenklas. Har du koll på 3:12-reglerna? Då är du förmodligen revisor. Det är knappast någon företagare som orkat reda ut den djungel som utgör dessa regler. NÄR DU ÄR aktiv och arbetar i ett företag som

du äger aktier i gäller i de flesta fall särskilda skatteregler när du tar utdelning ur bolaget. Det styrs av 3:12-reglerna som innebär att utdelning upp till ett särskilt gränsbelopp beskattas med endast 20 procent. Vilket är bättre än aktieutdelning på börsen. Men samtidigt beskattas utdelning över gränsbeloppet som löneinkomst, vilket kan bli upp till 60 procent beroende på var du bor och hur hög lön du tar ut. Jo, det finns ett tak. Vid stora utdelningar, över 100 inkomstbasbelopp (i år 6,25 Mkr), blir det överskjutande beloppet åter beskattat som inkomst av kapital men då med 30 procent.

SÅ VAD ÄR gränsbelopp? Jo, det kan antingen beräknas enligt schablon (2,75 inkomstbas-

belopp för 2019 vilket innebär att man kan ta utdelning upp till 171 875 kr med 20 procents skatt. Alternativt kan du beräkna det enligt löneregeln. Från Skatteverkets hemsida: ”Beräknar du gränsbeloppet med huvudregeln ska du ta hänsyn till ett antal individuella faktorer: Omkostnadsbelopp x 9,49 % + ett lönebaserat utrymme + sparat utdelningsutrymme från förra året x 103,49 %.” Låter det enkelt och tydligt? Nej. Hela broschyren om Skatteregler för delägare i fåmansföretag (SKV 292) avseende inkomståret 2018 är på 48 sidor. Där noteras också att ”Liksom alla år är det nya belopp och procentsatser som gäller.” VAD ÄR SYFTET med 3:12-reglerna? Ja, de är

ett lapptäcke där man genom åren försökt täppa till olika kryphål. Som att vissa större konsultbolag gjorde många anställda till delägare för att de skulle kunna få utdelning istället för lön. Men när politikerna straffade dessa konsulter så straffade de samtidigt småföretagare som kan-

FF:S KONKRETA FÖRSLAG • Enklare regler - att se målet motiverar insatsen. 3:12 reglerna är idag motsatsen. • Större möjlighet att få avkastning på sitt kapital och den risk man tar när man startar eget företag. Varför ska det vara lägre risk att investera i någon annans företag än i sitt eget? Det motiverar knappast entreprenörskap. • Tydligare motivering till löneuttag genom tydligare koppling och förståelse då den framtida pensionen är beroende på löneuttaget. ske efter tio års slit med låg lön äntligen hade ett år då ägarna kunde ta utdelning. De flesta småföretagare tar risker då de investerar egna redan beskattade pengar i företaget och än mer i oavlönat arbete under flera år innan det ens går att fundera på utdelning. Om hen istället för att investera en miljon i sitt eget bolag hade investerat dessa i ett börsbolag hade skatten på utdelning varit 30 procent. Oavsett vilket löneuttag personen har. Staten har skapat 3:12-regler som är så komplexa att de skapar mängder av arbetstillfällen på Skatteverket och för skattekonsulter. Politikerna bör komma ihåg att 4 av 5 jobb skapas i småföretagen. Det borde alltså vara mer lönsamt att investera i fåmansbolag än i börsbolag när man tänker på den högre risken och att

Bolagsskatt före utdelning

En lång följetong

Innan ett bolag kan lämna utdelning till aktieägarna ska det betala bolagsskatt på 21,4 procent (22 procent till och med 2018) på den redovisade vinsten. Alltså blir skillnaden för en ägare att få lön eller utdelning mycket mindre än det först kan låta, framför allt när skatten på utdelningen är 30 procent.

Ursprunget till 3:12-reglerna finner vi på 1970-talet då antalet nybildade aktiebolag ökade och regeringen misstänkte att det berodde på fördelar vid beskattningen. Enligt en utredning hade hälften av aktieägarna ingen beskattningsbar inkomst. Namnet 3:12 kom till då reglerna placeras under 3 § 12 i Lagen om statlig inkomstskatt. www.ff.se

info@ff.se

13


NÄRINGSLIVSPROGRAM

TRYGGARE!

DETTA ÄR PERSONALVÅRD

Sjukvårdsförsäkringen borde vara avdragsgill Staten borde vara mer generös och gynna både sjukvårdsförsäkringar och olika hälsofrämjande åtgärder företag gör för sina anställda, menar Företagarförbundet Fria Företagare. Vård, vårdköer, remisser och rehabilitering tjänar alla på om det går snabbt och slutar med hög kvalité. Om företagaren för sig och sina anställda spenderar pengar för företagets och de anställdas trygghet och hälsa, så är det inte rimligt att det bestraffas. Ett exempel på det är avdragsrätten för friskvårdsbidrag till anställda som tränar. Ett höjt avdrag med ett par tusenlappar per år skulle säkerligen ha en positiv hälsoeffekt för alla anställda. Allt som företag väljer att investera i att förbättra sina medarbetares fysiska och menta-

14

la hälsa borde välkomnas av samhället eftersom det på sikt leder till färre sjukskrivningar och därmed minskade kostnader. Särskilt inte med tanke på att sjuklönesystemet är konstruerat för att arbetsgivaren ska ta ett större ansvar för de anställdas hälsa. Sverige tjänar på att företagaren tar kostnaden för en sjukvårdsförsäkring, företaget tjänar på det, de anställda tjänar på det. Alla blir således vinnare.

BLAND FÖRETAGARFÖRBUNDETS FRIA Företagares medlemmar anger 84 procent att de tidigare tog kostnaden för en sjukvårdsförsäkring för att kunna få personal snabbt tillbaka vid sjukdom. De anser att företaget är beroende av detta för att verksamheten ska fungera. Den ambitionen leder till att företag utvecklas, att anställda kommer snabbare i arbete igen, får en bättre lön, då de nyttjar sjuklön under kortare tid. Så-

www.ff.se

info@ff.se

Arbetsgivaren kan ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Personalvårdsförmåner är skattefria för den anställda och arbetsgivaren betalar ingen arbetsgivaravgifter på förmånen. För att räknas som en personalvårdsförmån ska den 1) vara av mindre värde och 2) rikta sig till hela personalen. Friskvårdsbidrag från arbetsgivaren till anställda får vara max 5 000 kronor per år. Betalar arbetsgivaren ut högre friskvårdsbidrag, ska den anställda beskattas för det belopp som överstiger 5 000 kronor. För motionsaktiviteter och gymkort som arbetsgivaren betalar för ryms kostnaden för ett vanligt årskort på gym inom definitionen för enklare slag och mindre värde. Detta gäller även om kostnaden överstiger 5 000 kronor. KÄLLA: SKATTEVERKET.SE

FF:S KONKRETA FÖRSLAG • Gör försäkringen avdragsgill igen, både för företag och privatpersoner. • Öka möjligheten till avdrag för andra hälsofrämjande åtgärder som företagen gör för sina anställda. Inkludera avgifter och material för träning, utbildning för träning och hälsa. Höj avdraget från 5 000 till 8 000 kronor per år. Detta skulle gynna småföretagarna, vårdupplevelsen, vårdköerna och Sverige.

ledes belastar de välfärden mindre genom att ta ut mindre sjuklön. Förbundet delar den förra regeringens ambition om att ha en jämlik vårdförsäkring samt kostnader. Vi delar dock inte ambitionen att den ska vara lika dålig för alla, utan önskar att den ska vara lika bra för alla.


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

Ge företagare samma grundtrygghet som anställda TRYGGARE !

Småföretagare tar ut färre sjukdagar än anställda. Företagare måste få samma grundtrygghet som sina anställda. Grundprincipen måste vara att företagare ska omfattas av samma grundtrygghet som anställda. Vilket är rimligt eftersom de via skatter betalar in till sjukförsäkringen. Däremot vet vi att småföretagare ofta väljer bort att sjukskriva sig om de inte är väldigt sjuka. I ett litet företag vet de att om de inte kan jobba kommer det inte heller in pengar. Småföretagare drabbas dessutom ofta dubbelt då de under uppstarten eller svåra tider för företaget drar ner på sin egen lön för att kunna betala de anställda. Det leder till att de tar ut lägre sjukpenninggrundande lön och riskerar sämre ersättning om de faktiskt skulle bli sjukskrivna – eller ifall de ska ta ut ersättning vid vård av barn, VAB. DET ÄR INTE bara dyrt att ta ut en

tid. Det ska ej kännas brottsligt att råka bli sjuk, säger Mathias Rebane, Näringspolitiskt ansvarig på Företagarförbundet Fria Företagare.

FF:S KONKRETA FÖRSLAG • Automatisera administrationen kring Försäkringskassan direkt från Skatteverket och ta bort den ohållbara administrativa bördan från småföretagare. • Lägg VAB på skattesedeln och skapa jämställdhet på riktigt.

hög lön som liten företagare utan det är också väldigt krångligt och svårt att hitta information som är korrekt. IDAG RAPPORTERAR FÖRETAGARE Har företagaren exempelvis en nystarlöner månadsvis till Skatteverket, och Mathias Rebane tad firma (inom 36 månader) så gynnas genom att samköra systemen med Förman och då gäller särskilda regler under säkringskassan kunde administratioett så kallat uppbyggnadsskede. nen och hanteringen förenklas. – Småföretagare bör gynnas lika oavsett om Kvinnor tar oftast ett större ansvar än män man har ett gammalt familjeföretag eller ett ny- gällande vård av barn, VAB. Oftast av ekonomisstartat. Att vara sjuk som företagare innebär ka och historiska skäl som grundar sig i debatofta risken att förlora allt, därav arbetar de all- ten av jämställdhet. Företag tvingas idag ta stör-

re risk genom att anställa en kvinna, gällande föräldraledighet, graviditet, och sedan bejaka risken för tio års tid av VAB. Branscher som är överrepresenterade av kvinnor lider stor ekonomisk skada och kallar det ohållbart att det år 2019 fortfarande inte tänks i nya banor.

Tips till föräldraföretagare

Aktiebolag gör dig till anställd

Föräldraförsäkringen är flexibel. Du måste inte ta ut hela dagar eller flera dagar i följd. Du kan till exempel arbeta delar av dagen och vara föräldraledig resten av dagen. Du kan också välja att arbeta några dagar i veckan och vara föräldraledig resten av veckan. KÄLLA: FÖRSÄKRINGSKASSAN

Du som arbetar i ditt eget aktiebolag räknas som anställd i ditt företag och har samma rätt till ersättning som andra anställda. Din föräldrapenning beräknas på den lön som du tar ut från ditt företag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls, så får du bara föräldrapenning på grundnivå. www.ff.se

info@ff.se

15


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

Brott riktade mot företag drabb Samhället bör se mycket allvarligt på brott som begås mot företag. Ett inbrott, ett rån eller en id-kapning drabbar inte bara företagaren själv utan många fler personer. – Man känner sig helt maktlös när man utsätts för ett brott som företagare. Det skapar massor av extra arbete för att återställa skadorna, kämpa med försäkringsbolag om ersättning och oftast får man beskedet av polisen att de inte kan utreda eller styrka brott. När vi hade inbrott senast kostade det oss minst 100 000 kronor utöver det vi fick ut på försäkringen. Jag var på väg att ge upp och lägga ner företaget, säger en småföretagare med egen verkstad som blev av med både reservdelar och datorer. Han föredrar att vara anonym. Den här småföretagaren är inte ensam. I tid- och värdetransporter råkar ut för färre rån. Anningarna läser vi regelbundet om besvikna små- talet anmälda butiksrån minskade med 29 proföretagare som drabbats av inbrott och tvingas cent 2018 till 515 stycken. Det ska jämföras med inse att försäkringar inte täcker allt. Inte minst 11 bankrån (oförändrat från 2017). Däremot alla obetalda timmars jobb som det skapar för har antalet personrån ökat med 11 procent till totalt 6 890 stycken. En del av ägaren. Förlorade intäkter dessa drabbar företagare på för att varor inte finns hemväg från jobb med dagskassa elma när kunderna kommer för KONKRETA FÖRSLAG FÖR ler i hemmet, hur många framatt handla eller stulna verkPREVENTIVT SKYDD FÖR FÖRETAG går dock inte av statistiken. tyg som gör att en hantverkare • Anmäl digital brevlåda hos Min Men istället drabbas företvingas avboka planerade jobb. myndighetspost för att försvåra tagare av stölder av varor och bolagskapning via post. Gör det andra tillgångar. Inte minst beobligatoriskt vid nystart av företag SAMHÄLLET BÖR FÖRSTÅ drägeribrott ökar kraftigt. eller i samband med skattedeklarahur även ett litet inbrott i fötion att anmäla. retagets lokaler eller i en fö• Spärra adressändring via post hos retagsbil drabbar långt många ”UNDER 2018 ANMÄLDES Skatteverket. fler än företagaren. Om före260 000 bedrägeribrott, vil• Skaffa och upprätta en digital taget drabbas av stora ekonoket var en ökning med 51 600 aktiebok. miska förluster på grund av ett brott (+25 procent) jämfört • Se över försäkringslösningar för brott kan det tvinga fram bemed 2017. Vissa typer av becyberbrott, bolagskapningar & sparingar som personalneddrägeribrott har minskat, medID-stölder. skärningar eller i värsta fall an andra har ökat. Bland annat konkurs. Indirekt drabbas ockökade datorbedrägerier med så företagets kunder, exem35 procent, till 135 000 anmälda pelvis upprepade småstölder (som kanske bara brott, och utpressning ökade med 291 procent, till rubriceras som snatterier, gränsen går vid 1000 15 600 anmälda brott”, skriver Brottsförebyggankronor) tvingar företaget att kompensera för de rådet i en kommentar till statistiken för 2018. inköpskostnaden för stulna varor och därmed Internet har blivit ett verktyg för bedrägerier. höja priset. Det är inte ovanligt med falska köp på kredit där Kontanter försvinner vilket gör att banker bedragare lyckas beställa i någon annans namn

Färre anmälda skattebrott Blir svenska företagare allt laglydigare? Sedan 2009 har antalet anmälda brott mot skattebrottslagen (inklusive grovt skattebrott) minskat från 21 572 stycken till 13 421 skattebrott 2018. En minskning med 38 procent. Däremot ökade antalet anmälda bokföringsbrott från 11 044 till 16 947 samma period.

16

4770 Under 2018 anmäldes 4 770 bedrägerier i form av bluffaktura. Det var en minskning med 4 900 (−51 %). Mörkertalet kan dock vara stort då många idag slänger falska fakturor.

www.ff.se

info@ff.se

och därefter hämta ut paket med falsk legitimation och försvinna med varorna utan att betala. ”Under den senaste tioårsperioden har utvecklingen av de anmälda bedrägeribrotten sammantaget varit stadigt uppåtgående. Totalt sett har antalet anmälda bedrägeribrott ökat med 140 procent under perioden 2009–2018”, skriver BRÅ.

ÖVER 237 000 svenskar drabbas av någon

form av ID-stöld per år. Det är extra allvarligt att utsättas för en ID-kapning som företagare då kriminella kan skaffa sig kontroll över ditt företag genom att anmäla sig själva som firmatecknare. Flera företag har drabbats av att bedragare därigenom beställt varor som sedan snabbt byter ägare. Personen som skrivs in i styrelsen är en målvakt eller i vissa fall helt ovetande om att hens identitet används för brottsliga syften. I värsta fall kan kriminella skaffa sig kontroll över företagets bankkonton och tömma dessa med några knapptryckningar. Samhället behöver göra mer för att förhindra olika typer av ID-stölder. Det är en svår balansgång mellan att göra det enkelt för företagare att uppdatera sina uppgifter hos exempelvis Bolagsverket men samtidigt hindra kriminella att kapa ett bolag.

FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

anser att kriminalitet ska bekämpas både pre-

Fler bedrägeribrott avskrevs Av de 260 000 bedrägeribrotten 2018 bedrevs någon form av utredning i 36 procent (94 200 brott) av de handlagda brotten, medan 64 procent (165 000 brott) direktavskrevs. Jämfört med 2017 hade andelen utredda brott minskat och andelen direktavskrivna brott ökat med 7 procentenheter vardera. KÄLLA: BRÅ


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

bar många fler än företagaren TRYGGAR E!

ventivt och efter att brott begåtts mot företagare. Idag prioriteras ej brott mot juridiska personer, företagare sammanfattar känslan med ett ord: ”rättslös”. Då polisen meddelar att ärendet

är nedlagt, så växer mörkertalet i statistiken eftersom företagare ej har tid eller råd att fortsätta kampen ensamma när myndigheterna som standard lägger ner ärendet.

Brott mot företag drabbar företagare, anställda och kunder. Kan man lagföra fler av dem som begår dessa brott så har vi alltså flera vinnare. Gör det säkrare att driva företag.

284

Färre anmälda stölder De senaste tio åren har antalet anmälda brott av stöld och snatteri i butik minskat stadigt. Från 2009 års hela 69 037 ner till 42 207 brott förra året. Antalet anmälda butiksstölder påverkas dock i hög grad av butikernas kontrollåtgärder och interna riktlinjer för att polisanmäla butiksstölder.

284 personer lagfördes (fällande domar, strafförelägganden, åtalsunderlåtelser) under 2017 för brott mot skattebrottslagen som huvudbrott, en minskning med 54 procent sedan 2008.

www.ff.se

info@ff.se

17


NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM

Sverige behöver tillsätta en

SMÅFÖRETAGARMINISTER Det finns över 1,1 miljoner småföretag i Sverige. Det är en anledning till att det behövs en småföretagarminister som har fokus på deras behov, menar Företagarförbundet Fria Företagare.

N

ågot som blivit allt tydligare under Företagarförbundet Fria Företagares arbete med det nya näringspolitiska programmet är att småföretagare är rätt osynliga i politiken idag. Trots att de utgör den absoluta majoriteten av svenska företag. Det finns drygt 5700 medelstora (50-249 anställda) och bara drygt 1100 stora företag (fler än 250 anställda) i Sverige. Men det finns över 1,1 miljoner företag med färre än 50 anställda som tillsammans utgör 99,4 procent av de svenska företagen.

FÖRETAGARFRÅGOR hanteras idag av näringsdepartementet med näringsministern som högste ansvarig. Makthavare tenderar ofta att till följd av ökad makt och ställning intressera sig för allt större frågor. Med den logiken finns ett stort engagemang i storföretagen och allra helst exportföretagen samt de stora arbetsgivarna. Detta är logiskt. Det är en homogen grupp att förstå och föra dialog med. I stort sett kan man kila över till Svenskt näringsliv och diskutera frågor med dem. Beslut förankras enklare. Stora beslut i denna grupps intressesfär påverkar många anställda och många väljare.

MEN, OM VI återigen granskar de tidigare siff-

rorna. Dessa stor-, och medelstora företag, uppgår till 0,6 procent (ca 6800) av Sveriges företag enligt SCB. Små-, mikro-, och enmansföretagen utgör resterande 99,4 procent och eller drygt 1,1 miljoner företag. Med andra ord finns det en miljon anledningar att etablera en småföretagarminister som enbart har till uppgift att engagera sig i dessa företag, deras utveckling och tillväxt. Om man därtill betänker att fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen så inser man nyttan och möjligheterna med att tillsätta en småföretagarminister.

”Är inte bara bra för småföretagare, en småföretagarminister är faktiskt nödvändig för svensk företagsamhet och välfärd”

ENGAGEMANGET FÖR DEN heterogena småföretagargruppen är helt enkelt krångligare och får inte samma direkta uppskattning i den etablerade kretsen av lobbyister och makthavare i Stockholm. Trots att de tillsammans sysselsätter fler människor än medelstora och stora företag. Man ser ofta delegationer som reser till andra länder för att etablera kontakter och affä-

18

rer, delegationer som innehåller kungligheter, näringsministrar och makthavare i storföretagen. Dessa besök och delegationer är viktiga för svensk export. Det är också såklart intressanta sammanhang att delta i och vidare viktiga kontakter att addera till sitt personliga nätverk.

EN SMÅFÖRETAGARMINISTER som

har småföretagen för ögonen vore bra för företagsamheten och entreprenörskapet. En småföretagarminister är inte bara bra för småföretagare, en småföretagarminister är faktiskt nödvändig för svensk företagsamhet och välfärd. En småföretagarminister vore bra för arbetsmarknaden och arbetet med att minska arbetslösheten. Med minskad arbetslöshet kommer ökade skatteintäkter. En småföretagarminister vore bra för välfärden. En småföretagarminister vore bra för Sverige. Tillsätt en småföretagarminister nu! www.ff.se

info@ff.se

MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE


SPONSRAT INNEHÅLL FRÅN ADONnews

Aqua Barn hittar nya kunder med lokala webbannonser Hur ska man som litet företag kunna annonsera på flera olika nyhetssajter för att nå sina kunder lokalt i närområdet? Aqua Barn i Göteborg använder tjänsten ADONnews. – För oss har det fungerat väldigt bra för att fånga nya kunder i olika geografiska områden, säger Marina Malmberg på Aqua Barn AB. Företaget Aqua Barn har funnits i femton år och driver simskolor för barn från tre månaders ålder upp till nio år. Varje år går runt 10 000 barn i simskola i någon av de elva olika bassänger runtom i Göteborg där Aqua Barn har verksamhet. – Vi har levt länge på att bearbeta de familjer som en gång gått i simskola hos oss som återvänder efter uppehåll eller får nya syskon. Men GDPR begränsar hur långt efter man kan kontakta en kund. Därför kände vi ett behov av att få in fler nya kunder, säger Marina. Utfall över förväntan De började titta på olika digitala lösningar för marknadsföring och kom i kontakt med ADONnews. De provade och mätte utfallet som blev över förväntan. – De har varit otroligt hjälpsam-

ma. Det har varit lätt och enkelt att jobba med både dem och verktyget. ADONnews har hjälpt oss att designa banners och det jag själv gör är att ställa in var och när en annons ska visas. Har vi platser kvar i Kungälv så styr jag visningarna dit i några dygn, säger Marina som nu har lagt upp en årsplan för annonseringen, anpassad till olika kursstarter.

Enkelt och effektivt Det är just den här typen av företag som ADONnews vill ha som kunder. Bakgrunden är att fler och fler idag läser nyheter digitalt på en mängd olika sajter, inte bara den lokala tidningen. – Mindre företag har begränsat med tid, kunskap och budget till annonsering. Det ska vara enkelt och kostnadseffektivt att nå sina kunder där de befinner sig. Oavsett om det är ortens tidning, Fotbollskanalen, DN

Medlemserbjudande Fria Företagare Du får 10 000 annonsvisningar (värde 1 995 kr) på Sveriges nationella och lokala nyhetssajter. Du får detta helt utan köpkrav då vi vet att du kommer vilja fortsätta! Har du färdigt material? Bara ladda upp det och publicera! Vill du göra dina annonser själv? ADONnews inbyggda verktyg gör det enkelt att sätta ihop annonserna direkt i din webbläsare. Vill du att vi gör det åt dig? Vi hjälper alla nya kunder med en annons utan kostnad, därefter kostar det inte mer än 249:- per annons.

Sju sekunder www.ff.se

Marina Malmberg på Aqua Barn AB.

eller Facebook, säger Andreas Ericsson, VD för ADONnews.

Enkelt och effektivt Via webbtjänsten sätter företag en budget och anger geografiskt område och eventuellt även vilka specifika sajter (över 400 olika) man vill synas på. Den som vill annonsera hyperlokalt på en liten ort kan för 2 000-2 500 kro-

En annons i en papperstidning får ungefär 7 sekunder för att fånga läsarens uppmärksamhet. Digitalt på skärmen har man bara 3-4 sekunder på sig och i mobilen kanske så lite som 1 sekund. Därför gäller det att utforma sitt erbjudande väldigt avskalat och tydligt.

info@ff.se

nor i månaden synas 500-1 000 gånger per dygn. Om man ska nå ett större geografiskt område får man lägga på ytterligare några tusenlappar. – Sedan får man statistik och uppföljning i form av veckomejl men vi ringer även upp alla våra kunder regelbundet för att kolla att de är nöjda och ser effekt av annonseringen, säger Andreas.

ADONnews hjälper småföretag Företaget ADONnews Sweden AB har sedan 2013 jobbat tillsammans med flera mediehus, bland annat Stampen, som tjänsteleverantör. För två år sedan lanserades en teknisk plattform som hjälper små och medelstora företag att annonsera på internet.

040-655 35 00 • medlem@adonnews.com • adonnews.com

19


FF TIPSAR

DYSONS PURE HOT+COOL är en serie luftrenande värmefläktar som fångar upp små partiklar i två olika filter och sedan sprider renad och uppvärmd (eller sommartid ouppvärmd) luft i rummet. Dessutom mäter den halten av partiklar och gaser i luften och rapporterar dessa i realtid. Pris: 6 500 kr.

5

smarta prylar

SMART GARDEN 3 är en självvattnande kruka med inbyggd växtbelysning. Botten har plats för en månads vattenbehov. En arm med LED-lampa ger belysning. Odla exempelvis färska örter som basilika eller grönsaker. Perfekt i lunchrummet? Pris: 700 kr nordstrom.com

EGG PERFECT är en äggtimer. Men inte en sån som tar tiden och ringer. Nej, den här har formen av ett ägg och läggs ner i kastrullen tillsammans med äggen. Därefter indikerar den löst, medium eller hårdkokt. Kom bara ihåg att ta ur timern innan du sköljer äggen i kallt vatten. Nyttig entreprenörsfrukost. Pris: 80 kr.

PHONESOAP 3 ser ut som ett litet solarium för din mobiltelefon. Men tanken är att den rengör din telefon, eller åtminstone dödar 99,99 procent av bakterierna med UV-strålning. Och samtidigt laddar telefonen. Behövs det? Enligt reklamen är en telefon 18 gånger smutsigare än en toalett. Pris: 550 kr.

20

www.ff.se

CROCK-POT EXPRESS MULTICOOKER är en tryckkokare som gör det enkelt att laga grytor, chili, risotto, soppor men även efterrätter med en enda knapptryckning. Den har även funktioner för bryning och slowcooking. Låt lunchen laga sig själv på företaget? Pris: 1 700 kr.

info@ff.se


SPONSRAT INNEHÅLL FRÅN RESULTAT FINANS

Pengar på kontot och tid över De flesta företagare känner igen sig: Du ringer din kund som är två månader för sen med sin betalning och denne utbrister: ”Men, oj! Den här har jag aldrig fått” ... eller ”Men den har jag betalt. Den måste ha gått till fel bankgiro, jag kollar upp detta” ... Ytterligare en månad senare är fakturan fortfarande obetald, vilket leder till att du själv har för lite pengar på kontot när dina egna fakturor ska betalas. 3. Skicka INTE en andra påminnelse! Har de inte betalt på första kommer de inte att betala på andra heller. 4. Lämna till inkasso 15-30 dagar efter förfallodatum.

I en intervju med Martin Haase på Resultat Finans säger han att de flesta företag upplever problem med att kunna betala räkningarna för att det saknas pengar på kontot då och då. – För vissa företag är det vid speciella perioder på året och för andra kommer det oförberedda konjunktursvackor då och då. Gemensamt för de flesta är att de saknar egentligen inte tillgångar, de ligger bara som obetalda fakturor hos deras kunder, säger Martin.

Enligt undersökningar gjorda av Företagarförbundet Fria Företagare så skickar fyra av tio företag den första påminnelsen först 30 dagar efter att fakturan förfallit. – Det innebär att kredittiden börjar närma sig tre månader! Då är det inte konstigt att det blir ebb i kassan ibland. Stora kunder utnyttjar ofta små företags ställning och ”bestämmer” att de alltid betalar på sextio dagar, eller värre nittio. Men även dessa företag utnyttjar småföretags lite slarviga rutiner och väntar på första påminnelsen.

Resultat Finans hjälper dig...

Samarbetet med Företagarförbundet Fria Företagare ger dig som medlem möjlighet att:

”Skicka inte en andra påminnelse!”

Kunder inväntar påminnelse De flesta företagare känner igen sig i beskrivningen och upplever att vissa kunder drar på sina betalningar och istället för att betala på överenskommen tid, till exempel tjugo eller trettio dagar, så betalar de först efter en eller två påminnelser, vissa betalar först efter hot om inkasso. – Det är vanligt med lite ”går det så går det”-attityd, säger Martin och tillägger: – Detta blir ett problem på allvar för många företag då de inte alltid är så vassa på att påminna i tid, utan första påminnelsen om att betala kanske skickas först efter att fakturan legat obetald en tid. … med din likviditet … med dina rutiner … med fakturering, kuvertering m.m. … med smarta uppgörelser med dina kunder … så du får tid och pengar över till annat.

Om du följer dessa fyra råd så kommer dina kunder lära sig att det inte är någon ide att dra på fakturorna, det kostar bara onödiga pengar. Men blir inte kunderna arga om du jagar dem? Nej. De förstår att för dig som företag handlar det om att driva en professionell verksamhet och ska du kunna erbjuda bra tjänster och produkter till konkurrenskraftiga priser så kan du inte samtidigt bedriva bankverksamhet ... – Många företag är onödigt rädda Lösningen är tråkig för att ”stöta sig med sina kunder” och ...men effektiv, enligt Martin. Martin Haase det ska man såklart vara försiktig med. – Det handlar om att skapa en rutin Men att hålla sitt löfte om att betala på utsom man följer. satt tid är väl rimligtvis lika viktigt som 1. Skicka fakturor varje vecka så tidigt som möj- att leverera produkter och tjänster på utsatt tid. ligt efter avslutat jobb eller handel. Helst samma Vår erfarenhet är att detta är en ursäkt för att försvara att man saknar rutiner. Och skapar du dag varje vecka. 2. Skicka påminnelser på obetalda fakturor 5 rutinerna så slipper du leta ursäkter till varför du inte har pengar på kontot. dagar efter förfallodatum.

• Lämna ärenden till inkasso kostnadsfritt

(gäller gamla liggande ärenden, ord. pris 350 kr/ärende)

• Fakturaservice, endast 14,90 kr per faktura.

(i priset ingår faktura, påminnelse och inkasso vid behov)

KORT OM

Omsättning: 6 miljoner Anställda: 6 Bildades: 2010 Säte: Helsingborg

• Factoring, sälj dina fakturor (få betalt samma dag, välj att sälja de fakturor du vill)

www.ff.se

info@ff.se

21


10 : -

Allt för småföretagaren Som medlem i Företagarförbundet Fria Företagare erbjuds ni, förutom väl framförhandlade priser på sedvanligt kontorsmateriel, även upp till 50% rabatt på städ- & hygienprodukter, kaffemaskiner, Första Hjälpen-produkter, skrivarlösningar, profilprodukter mm när du handlar från Office Depot.

100-pack

66 : -

Ord pris 219 :-

8,32 kg

196 : -

Är du ännu inte kund hos Office Depot?

Ord pris 489 :-

38 : -

Ord pris 89 :-

Det fixar du enkelt på www.ff.se Klicka på Office Depot under förmåner/

Hel bal

medlemsförmåner så guidar vi dig.

332 : -

Ord pris 989 :-

Hel bal

Samtliga priser är exklusive moms.

22

141: -

9 :rd pris 49info@ff.se Owww.ff.se


10 : -

Ord pris 45 :-

1: -

Ord pris 20 :-

Hel kartong

119 : -

Exempel frĂĽn er prislista

Ord pris 449 :-

Post-it

2 : 65

Ord pris 20 :-

34 : -

Datorväska

Ord pris 75 :-

269 : -

Ord pris 319 :-

Powerbank

249 : -

-

Ord pris 399 :-

--

28 : -

Ord pris 99 :-

s iPhone 8/7/6/6 www.ff.se

info@ff.se

106 : -

Ord pris 239 :-

23


Endast för dig som är ansluten till Företagarförbundet Endast för dig som är ansluten till Företagarförbundet fria företagare: Fria Företagare:

Vi Vi ger ger dig dig bästa bästa möjliga möjliga resa. resa. Varje Varje dag. dag.

Är du ansluten till Företagarförbundet fria företagare ser vi dig som Dina rabatter med Är du ansluten tillpåFöretagarförbundet Företagare vi dig som en extra god vän vägen. Med OKQ8 Fria Företagskort görser vi det enkelt Dina med OKQ8rabatter Företagskort*: en extra godvara väni på vägen. Det Med beror OKQ8 Företagskort gör vi det enkelti för dig att rörelse. på att var tredje station OKQ8 Företagskort*: Diesel 78 öre/liter för dig att varaOKQ8-station. i rörelse. Det på du attoch vardintredje stationföri Sverige är en Härberor finns allt bil behöver Diesel Sverige är en OKQ8-station. Här finns allt du och din bil behöver för att fortsätta resa. Bensin78 43öre/liter öre/liter att fortsätta resa. Bensin 43 öre/liter Etanol 43 öre/liter OKQ8 Företagskort kostar dig inte ett öre att skaffa. Däremot sparar Etanol 43 öre/liter OKQ8 Företagskort kostar dig intefårettduöre att generösa skaffa. Däremot du en hel del. Som företagskund extra rabattersparar och Fordonsgas 35 öre/kg du en hel del. Som företagskund får duköper extraprodukter generösa rabatter förmåner när du tankar, tvättar bilen, till bilen och som Fordonsgas 35 öre/kg Trafikprodukter 15 % förmåner när du tankar, bilen, köper produkter till bilen får somdu vindrutetorkare, lampor,tvättar motorolja och mycket mer. Dessutom Trafikprodukter Smörjmedel 15 %15 % vindrutetorkare, lampor, motorolja mycket mer.som Dessutom får du en enklare administration. Du väljeroch precis det kort passar dina Smörjmedel 1515 %% en enklare administration. Dufakturor väljer precis som passarsystem dina Automattvätt behov och får skräddarsydda samtdet ett kort administrativt Automattvätt 15 % behov fakturor samt ett administrativt system som geroch digfår fullskräddarsydda kontroll och uppföljning av alla kort. Att använda bil i som ger dig avska allavara kort.lönsamt Att använda tjänsten skafull intekontroll vara ettoch heltuppföljning företag. Det och bil i tjänstenVarje ska inte enkelt. dag.vara ett helt företag. Det ska vara lönsamt och enkelt. Varje dag. Ansök smidigt och enkelt på okq8.se/foretagarforbundet Ansök smidigt och enkelt på okq8.se/foretagarforbundet Välkommen! Välkommen! *Rabatterna är inkl. moms och gäller tillsvidare på OKQ8s gällande företagspriser. Rabatten gäller vid direktfakturering till slutkund. Vi

DetVikan tillämpar Företagspris som och du hittar påOKQ8s okq8.se/foretag. Det pris du serRabatten på servicestationen gäller för privatpersoner. *Rabatterna är inkl. moms gälleruppdaterat tillsvidare på gällande företagspriser. gäller vid direktfakturering till slutkund. hända att Företagspris lokala pumppriser ibland vara lägrepå änokq8.se/foretag. vårt företagspris Det minus får du givetvis det lägsta alternativet. Det kan tillämpar som du hittarkan uppdaterat prisdin durabatt. ser påDå servicestationen gäller för privatpersoner. Fullständiga villkor för OKQ8ibland Företagskort okq8.se. hända att lokala pumppriser kan varahittar lägredu änpå vårt företagspris minus din rabatt. Då får du givetvis det lägsta alternativet. Fullständiga villkor för OKQ8 Företagskort hittar du på okq8.se.

OKQ8 Företagskort OKQ8 Företagskort Avtalsnummer 75144, februari 2019 Avtalsnummer 75144, februari 2019

Untitled-6 1

2019-01-25 14:33