Fria Företagare #1 2023

Page 1

• Förslagen som kan förenkla företagslivet

• Rejäla möjligheter med offentlig finansiering

• Egen biogasanläggning ett vinstdrag

• AI och robotar är här för att stanna

• Stöd ska locka till anställning av nyanlända

• Allt fler företagare söker sig till a-kassa

• Belåning via pantbank trendar uppåt

• Konkurserna ökar fortsatt lavinartat

6-8

Framtiden är här – robotar och AI tar för sig allt mer.

TEMA FINANSIERING

• Testa och sök – hundratals miljarder i svenska stiftelser. 12–13

• Gott om mindre stöd för mindre företag att söka. 18–19

• Arbetsförmedlingen slår på stora trumman för nystartsjobben. 20–21

• Tydlig trend – företagare vänder sig till pantbanker för att låna. 26–27

• Draknästet tillbaka i rutan. 28–29

• Svalt intresse för generöst stöd för den som vill börja plugga. 30–31

Hur står det egentligen till med företagandet?

Jag nås av nyheten om att antal konkurser var rekordhöga under förra året. 6 248 före tag satte en spik i dörren. Det är åtta procent fler än föregående år och såklart väldigt ledsamt. Vissa prognoser pekar på att det fortsatt kommer att vara många företag som kursar. Det är inte så svårt att tänka sig med tanke på hur svårt det varit att få ihop eko nomin för många under de senaste tre åren. Först pandemin och direkt efter det ener gi- och råvarupriser som galopperar.

Men samtidigt så startades det 58 000 nya företag under förra året i vårt land och Sverige ham nar på plats 31 i en internationell jämförelse. Nio procent av medborgarna mellan 18–64 kan tänka sig att starta företag här. Det är en bit efter Dominikanska republiken där över 40 procent går i företagartankar! Men samtidigt bättre än både Tyskland, Frankrike och våra grannar i öst – Finland, där endast sex till åtta procent säger sig fundera på att starta företag.

Företagandet är som Elisabeth Svantesson glädjande nog nyligen sa: ”Nyckeln till att Sverige ska vara ett rikare och starkare land om fem till femton år.” Finansministern sa detta i samband med att hon meddelade att 3:12-reglerna ska förenklas och förbättras, och att företagen behöver uppskattas och belönas mer. Det är något som Företagarförbundet har arbetat med i många år. Dels att få politiken att förstå och uppskatta företagen som de samhällsbärare och jobbskapare de är, dels för att 3:12-reglerna ska förbättras istället för att försämras vilket det ofta hotats med inom politiken.

Återstår att se vad som kommer ut av de vackra orden … Om ett drygt år ska utredningen pre sentera sina förslag. Kommer denna regering lyckas att stimulera jobb skapande genom de många små och medelstora företagen. Låt oss hoppas! Men låt oss samtidigt fortsätta påverka arbetet med att ska pa bättre förutsättningar för företagen på alla sätt.

I detta nummer försöker vi tipsa er medlemmar på olika sätt för att hjälpa till att hantera den för många så svåra ekonomiska situationen vi befinner oss i. Förhoppningsvis kan det bidra till att ni sällar er till den skara av lite framgångsrikare företag under krisen och att ni går ut ur den stärkta och livskraftiga.

Mats Assarsson, förbundsordförande

Ulf Castenfors tipsar om möjligheterna med offentlig finansiering. 6–7

32-33

Konkurserna bland

Visste du att...

... Vi på Företagarförbundet har en enda uppgift: att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Medlemmar som använder förmåner från våra partners sparar i genomsnitt 6 100 kronor per år på medlemskapet. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

KONTAKTINFO

Fria Företagare är organ

för Företagarförbundet

Box 1132, 262 22 Ängelholm

www.ff.se, e-post: info@ff.se

Telefon: 020-760 761

BLI MEDLEM?

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

SÄLJANSVARIG

Mellansvenska

Telemarketingtjänsten AB

ANNONSBOKNING

bo.furevi@ff.se

WEBBEN

Facebook: FöretagarFörbundet

www.ff.se

REDAKTÖR

Dennis Oscarsson redaktion@ff.se

TIPS

Skickas till redaktion@ff.se.

Märk med Fria Företagare.

LAYOUT/ORIGINAL

New Copywriting

speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens eller Företagarförbundets åsikter. Det är fritt att citera Fria Företagare, källan ska dock alltid uppges.

TRYCKERI

Aller

Jörgen tröttnade och bytte ut strutsarna mot alpackor.

50-51

REDAKTIONSRÅD

Mats Assarsson, Bo Furevi

Dennis Oscarsson, Petri Savolainen

ANSVARIG UTGIVARE

Mats Assarsson

OMSLAGSFOTO

Karl Nordlund, SVT

ÖVRIGT

Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas egna eller de intervjuades och

2 www.ff.se info@ff.se n INNEHÅLL
Tryksag 5041-0806
SVANEMÆRKET
” Många ser offentlig finansiering som något slags socialbidrag för företag. Jag delar inte den synen.

Så många miljarder kronor har de svenska hushållen i bolån. Det är en ökning med 161 procent jämfört med det totala lånebeloppet för åtta år sedan, november 2014, som var på 2 546 miljarder kronor. Källa: SCB

n Det är långt ifrån alla som rekommenderar sin hemkommun för personer som inte bor där. Men, för hallänningarna verkar det vara annorlunda. Hela tre av fyra invånare i Halland gör tumme upp för sin hemkommun, det visar SCB:s årliga medborgarundersökning där invånarna får möjligheten att tycka till om hur det är att leva i sin kommun.

Södermanland intar sistaplatsen med sina 52 procent som kunde rekommendera.

När det handlar om kommunal service hamnar Skåne i topp. 86 procent av invånarna svarar att tillgången är ”ganska bra” eller ”mycket bra”. Motsvarande andel i Norrbotten är 60 procent, säger Sofia Holsendahl, statistiker på SCB.

Ökning av elbilsförsäljning under 2022

n Elkrisen till trots, elbilsmarknaden fortsätter att vinna mark, det visar Mobility Swedens årsstatistik. Andelen nyregistrerade laddbara personbilar ökade från 45 procent 2021 till 56 procent 2022.

– Under 2022 var 33 procent av de nya bilarna en elbil, jämfört med 19 procent 2021. Det är en fin utveckling som placerar Sverige högt globalt, sa Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, i samband med att rapporten släpptes.

Varannan

n Mobiltelefonerna tar en allt större del av våra liv, men för en stor del unga är det inte helt självklart att ringa och/eller prata i telefon. 48 procent i åldern 18–29 år känner ett obehag. Det visar en ny undersökning som Halebop låtit göra.

Fiskbajs alternativ till rysk gas

n Jo, du läste rätt. Norskt fiskbajs till och med. För nu vill miljöföretaget Ragn-Sells dra nytta av tusentals ton slam från fiskodlingar som dumpas rakt ner i vattnet och istället använda det till biogas och för att producera gödselmedlet fosfor som Europa länge importerat från Ryssland.

– Vi kommunicerar som aldrig förr och använder våra mobiltelefoner fyra till fem timmar om dagen, men många drar sig för att faktiskt ringa och svara i telefon. Vår undersökning visar att vissa numera till och med känner ett obehag inför att ringa, säger Nicklas Stuxgren, Head of Halebop.

LKAB:s vd om den upptäckta fyndigheten med sällsynta jordartsmetaller. Enligt Jan Moström kan fyndigheten täcka en stor del av EU:s behov av metaller till elektrifieringen av fordonsindustrin.

– Cirkulära system för fiskodlingar betyder lägre klimatavtryck, mindre belastning på fjordarna och mer fisk, samtidigt som Europa gör sig oberoende av att importera energi och näringsämnen. På det viset bidrar vi till att motverka såväl klimatkrisen som matbristen i världen, säger Vidar Svenning Olsen, vd på Ragn-Sells Norge, i ett pressmeddelande.

Kvinnor i åldersgruppen stack dessutom ut ytterligare, hela 58 procent känner obehag. Telefonsamtalet har helt enkelt fått kliva åt sidan för SMS, chattar och DM:s.

3 www.ff.se info@ff.se n UPPSNAPPAT
”Det är den överlägset största fyndigheten i Europa.
Det är inga skitsummor det handlar om, biogasen som skulle kunna utvinnas från fiskslammet beräknas vara värd över en miljard norska kronor som foderfosfat.
ung känner obehag för att lyfta luren 4
112

Fem förslag som kan förenkla för företag

Attityden till företagare i Sverige är blandad. Somliga anser att företagare är småfifflare och skattesmitare, andra att de är fundamentet för samhället med allt de tillför i form av service, tjänster och varor som de ser till att ständigt erbjuda svenska folket. Det är lätt att en skev bild biter sig fast.

4 www.ff.se info@ff.se

En strävsam och lyckosam företagare som leasar en hygglig bil riskerar att generera en del avundsjuka i vårt svenska jantesamhälle där alla hellre ska ha misslyckats lika mycket än att några få ska ha lyckats bättre än andra. Få ser arbetet och slitet bakom den leasade bilen. Långa och många dagar. Arbete med kunder på dagen och pappersarbete på kvällarna för att få tiden att räcka till. 50-60 timmars arbete utspritt på både sex och sju dagar per vecka är vardag för många egna företagare.

De flesta klagar inte, de har valt det själva och friheten att få lov att bestämma själv är värd de extra timmarna. Men att slitet belönas med avundsjuka och misstro är i de flesta fall inte rättvist. Det är småfö-

retagens slit som skapar grunden för att andra i Sverige har jobb. Det är de små och medelstora företagen som står för större andelen av alla nya jobb som skapas idag. Det glöms alltför ofta bort. Det är nämligen i den närmare miljonen små och medelstora företagen som fyra av fem nya jobb skapas.

I de 1 264 stora industriföretagen med över 250 anställda arbetar det lite drygt 1,1 miljon människor. De mindre företagen sysselsätter över två miljoner människor. Lägg därtill nästan 900 000 enmansföretag.

Tyvärr är ofta kunskapen om företagarens roll och situation bland landets politiker också låg. Om fler politiker insett företagens roll i samhället hade

förmodligen många beslut sett annorlunda ut. Vi ser tyvärr alltför ofta i samhällsdebatten en attityd gentemot företagare där dessa utmålas som egensinniga med den egna vinningen som enda drivkraft. Det är en bild som står i motsats till alla de företagare som tar ansvar för sin egen och andras försörjning, som bidrar till samhället med lokala tjänster, varor och inte minst en avsevärd andel skattepengar i varje kommun.

Winston Churchill lär ha sagt att ”Vissa betraktar den privata företagsamheten som en farlig tiger som måste skjutas. Andra betraktar den som en ko som är till för att mjölkas. Alltför få inser att den är hästen som drar hela lasset”.

Därför var det välkommet att

höra Elisabeth Svantessons ord i samband med beskedet om att 3:12-reglernas utredning inte ska fokusera på skattehöjningar, utan att ”Företagare ska belönas och uppskattas mer”. Hon fortsatte med ”Företagen är nyckeln om Sverige ska vara ett rikare och starkare land om fem till femton år”. Hur detta tar sig uttryck i praktisk politik återstår att se.

Från Företagarförbundets sida skickar vi med fem förslag på insatser som skulle förenkla och förbättra många företagares vardag och med säkerhet stimulera de små och medelstora företagen och därmed skapa nya jobb, trycka tillbaka arbetslösheten och bidra till skattepengar som ger ett starkare välfärdssamhälle.

Inför Tillväxtjobb

n Företagarförbundet föreslår en modern lärlingsutbildning som vi kallar ”Tillväxtjobb” som bidrar till att små företag kan ta rimligt små eller stora steg när de är redo att anställa. En kombination av arbete och kompetensutbildning där den anställde successivt går från deltid till heltid och stärker sin kompetens på vägen.

Tillsätt en småföretagarminister

n Säkerställ att jobbskapande i de minsta företagen stimuleras och att de över en miljon mindre företagen ges adekvat och fullt fokus i regeringsarbete. Som det är idag saknas småföretagarfrågorna som eget ansvarsområde på näringsdepartementet vilket är svårt att förstå givet den roll småföretagen har i samhället.

Sänk arbetsgivaravgiften till en enhetlig lägre nivå n Förenkla och rensa upp bland alla undantag – dessa förvillar mer än de stimulerar för de mindre företagen.

1 4 2 5 3

Ge Skatteverket ett uppdrag som rådgivare n Att få ett rakt svar från skattemyndigheten (eller andra myndigheter) är en rättighet som medborgare och skattebetalare. Med ovanstående förslag kan denna rättighet tillgodoses från samhället. Därtill minskar regelkrångel och administration för företagen vilket är ett prioriterat område från både småföretagen och från politiken.

Låt Försäkringskassan administrera hela sjuklönen n Administrera sjuklön via Försäkringskassan, som har kunskap och system för att hantera detta effektivt idag, istället för att tvinga företagare till krånglig administration som ofta riskerar att bli felaktig med den anställde som får lida. Samt återbetala sjuklön månadsvis.

Text: Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson Företagarförbundet

5 www.ff.se info@ff.se n NÄRINGSPOLITIK
Elisabeth Svantesson: ”Företagen är nyckeln om Sverige ska vara ett rikare och starkare land om fem till femton år.”

Robotarna kommer att minska antalet arbetstillfällen eftersom de är betydligt billigare i drift än människor, kan jobba dygnet runt, inte behöver några raster eller sjukskrivningar.

Sociala robotar tar

I framtiden kommer robotar och AI (Artificiell Intelligens) ha en alltmer självklar plats i samhället. Företaget Dyno Robotics har i fem år utvecklat sociala robotar – som allt från tar emot besökare i receptionen, till förmedlar information, plockar golfbollar och rengör kattlådan.

6 www.ff.se info@ff.se

för sig allt mer

Företaget Dyno Robotics har funnits sedan 2018 – men det är inte förrän de senaste åren som AI och robotik verkligen har tagit fart. De ligger bland annat bakom dessa verk:

• Roboten Elsa, som guidar på Flygvapenmuseum i Linköping.

– Elsa är fullmatad med kunskap om både gamla och nya flygplan, som den förmedlar med inlevelse för besökarna. Roboten är även med i experimentshower för barn där den förklarar hur tunga saker kan flyga, berättar vd:n Fredrik Löfgren.

• Poliskommissarie för nya LasseMajas detektivbyrå i besöksmålet Gamla Linköping:

– Under våren öppnar LasseMajas detektivbyrå, som är en äventyrsvärld för barn. Där kommer poliskommissarien att styras med hjälp av AI för att hjälpa barnen att lösa mysterierna.

Flera av produkterna utvecklar Dyno Robotics som konsulter hos andra företag. Däribland en robot som plockar saffran med företaget BlueRedGold utanför Mariefred.

– Saffran är väldigt tidskrävande att plocka, och det görs till stor del av barnarbetare eller under hemska arbetsförhållanden i Afghanistan. Med hjälp av robotar kan vi odla saffran i Sverige mycket mer hållbart. Och dessutom billigare.

När vi ändå är inne på plocktemat så har de även utvecklat en robot som plockar golfbollar tillsammans med Relox Robotics.

– På driving rangen står många och skjuter ut golfbollar under hela sommaren och tidigare har det varit en farbror med traktor som åkt och

7 www.ff.se info@ff.se n ENTREPRENÖREN

n ENTREPRENÖREN

samlat in bollarna manuellt. Med roboten sker detta automatiskt dygnet runt i ett system där bollarna hämtas, tvättas och sedan kan man hämta en ny hink med bollar i en automat.

n Vilka är de största riskerna och utmaningarna?

– Det finns flera olika exempel – som att robotarna kommer att minska antalet arbetstillfällen eftersom de är betydligt billigare i drift än människor, kan jobba dygnet runt, inte behöver några raster eller sjukskrivningar. Det finns även utmaningar med GDPR och hur man hanterar att robotar ser och lyssnar till oss människor.

n Vilka etiska problem kan dyka upp med AI?

– Säg att man åker i en förarlös bil och en person kliver rakt ut på vägen. Vad ska då roboten i bilen göra – köra in i en betongvägg intill med risk att passagerarna blir skadade eller köra på personen? Det handlar om att programmera in regler för hur våra robotar ska agera i olika situationer och det krävs att vi som tar fram detta är vettiga personer med bra värderingar.

Robotar kan med stor fördel –både ekonomiskt och effektivt – användas inom en mängd olika områden.

– Vi har exempelvis också tagit fram en flygande robot som både kan övervaka och undersöka olika områden från luften – och en undervattens-robot som muddrar upp slam och dy på botten av en sjö eller kanal. Det bidrar till att ta bort den allt vanligare övergödningen.

n Törs man fråga hur många egenkonstruerade robotar du har i ditt eget hem?

– Haha, ja, det är väl ett 30tal ungefär. Det är mycket röststyrt, där jag från mobilen kan kontrollera allt från om jag låste dörren hemma till om blommorna behöver vattnas. Nu har jag även börjat koppla upp min egen kropp med sensorer, till exempel mitt blodsocker, och automatiskt stänger av spisen när jag sätter mig och äter. Eller släcker i hallen när min puls går ned när jag som-

Det här är Dyno Robotics AB

Startade: 2018 i Linköping.

Produkt/bransch: Utvecklar framtidens sociala robotar – en svensk startup som bygger högteknologiska lösningar för företag med hjälp av intelligenta maskiner.

Antal anställda: Fyra heltidsanställda, samt sex projektanställda.

Omsättning: Drygt tre miljoner kronor under 2022.

nat. Men mest nöjd är jag med roboten som gör rent i kattlådan. Den sysslan överlåter jag helst till någon annan, avslu-

tar Fredrik Löfgren med ett leende.

Text: Joakim Löwing Foto: Press

8 www.ff.se info@ff.se

Allt kapital är dyrare för små företag än för stora

men framtiden bör kunna bjuda på billigare lösningar för småföretagaren. Det menar Henrik Kristensen, grundare av Nordiska Värdepappersregistret.

Billigare kapital i framtiden?

– Att det är dyrare för små företag att låna pengar eller få tillgång till riskkapital beror ofta på den högre risken, säger Henrik Kristensen, grundare av Nordiska Värdepappersregistret samt ekonomie och filosofie doktor. Dessutom är det ofta omöjligt för företaget att få ett banklån utan att företagaren själv går i privat borgen och därmed riskerar hus och hem.

Henrik Kristensen menar att småföretagens höga kostnader för kapital är problematiska av flera skäl.

– Dels ur ett konkurrenshänseende mellan stor och liten, säger han. Dels är det till nackdel för landet som helhet. Vill man öka BNP och förbättra välfärden finns det en stor potential i att ge småföretagen bättre förutsättningar att utvecklas. De står för mer än halva Sveriges BNP och om

priset på pengar kan bli lägre för de mindre företagen är det stora krafter som släpps loss.

Idag finns inga färdiga lösningar på problemet, men Henrik Kristensen tycker att det borde kunna skapas möjligheter i framtiden.

– Den snabbaste lösningen skulle förmodligen vara någon form av skattelättnad, säger han. Pengar som cirkulerar i systemet beskattas hela tiden, för varje varv de gör. Om småföretag kunde få låna pengar billigare, skulle staten kompenseras genom de nya skatteintäkter som blir resultatet när de lånade pengarna kommer i omlopp.

Andra lösningar skulle kunna utgöras av finansiella instrument som inte existerar idag, men som kan ge lägre lånekostnader för småföretag i behov av kapital.

– Exempelvis genom att nå-

gon aktör poolar ihop hundra småbolag som tillsammans vill låna hundra miljoner kronor. Då kan de gemensamt låna på en noterad marknad till lägre kostnad och med lägre risk för långivarna.

Henrik drar också en parallell till börsen, där många investerare letar efter så kallade utdelningsbolag.

– Här är de flesta mycket nöjda med 4–5 procents årlig direktavkastning på det kapital de har investerat. Ett litet onoterat bolag som går med vinst borde kunna dela ut betydligt mer än så. Kan man lösa matchningsproblemet här, där företagen som är i behov av kapital kan hitta investerare som söker en årlig avkastning, tror jag det kommer att strömma kapital till småföretagen.

Text: Stefan Hedner Foto: Press

9 www.ff.se info@ff.se
Henrik Kristensen ser potential för nya finansiella instrument, som skulle kunna göra kapital billigare för landets småföretagare.
n FINANSIERING

Ulf Castenfors har hjälpt svenska företag att söka offentlig finansiering i 25 år. Hans främsta råd är att våga dra nytta av de möjligheter som finns, men att inte skapa projekt bara för att få bidrag.

Ulf Castenfors råd är tydligt:

”Utnyttja möjligheterna till offentlig finansiering”

– De flesta småföretagare har ekonomiska begränsningar, säger Ulf Castenfors. Därför är det synd att inte utnyttja möjligheterna till offentlig finansiering. Det finns så mycket finansiering att söka från EU-kommissionen och svenska myndigheter att i princip alla företag kan hitta något som passar den egna affärsplanen och drömmarna om framtiden.

Ulf Castenfors har arbetat med offentlig finansiering sedan mitten av 1990-talet, när Sverige gick med i EU. Först på Ernst & Young och sedan 2004 som vd i det egna bolaget GIA Sweden AB.

– Vi har hjälpt både större och mindre företag, forskningsaktörer, universitet och kommuner att söka EU-bidrag och annan offentlig finansiering, säger Ulf. Men vi jobbar inte med allt och alla, utan väljer de projekt där vi bedömer att det finns goda chanser att lyckas. Det är huvudskälet till våra framgångar.

Ulf Castenfors

n Yrke: vd och expert på EU-stöd och annan offentlig finansiering

n Företag: GIA Sweden AB

n Mer info: www.giasweden.com

Under den tid som Ulf har arbetat med offentlig finansiering har han sett stora förändringar. Bland annat finns det idag

betydligt mer pengar att söka i olika program och fonder.

– Dessutom var det så att före finanskrisen 2008 kunde företag främst söka medel för forskning och utveckling, inte för att få ut en produkt på marknaden. Det tankesättet har ändrats och det finns numera mycket stöd även för kommersiella projekt, inte minst inom miljö- och energiområdet. Där kan man också få stöd för investeringar i redan existerande teknologier, för vad EU är ute efter är resultatet, till exempel en koldioxidminskning eller energieffektivisering.

Att det finns stora möjligheter att söka offentlig finansiering, betyder inte automatiskt att man alltid ska göra det.

– Man ska inte skapa projekt bara för att det finns ett stöd att söka, då riskerar man att hamna fel. Följ istället affärsplanen och visionerna och agera utifrån dessa. I vissa fall

gör man också bäst i att avstå offentlig finansiering, eftersom det kan bli administrativt besvärligt att låsa in sig i strukturer som någon annan ansvarar för. Som företagsledare kan man förlora flexibilitet i projektets genomförande.

Ändå tycker han generellt sett att EU-kommissionens flexibilitet är god, något som hänger ihop med att det är just resultaten som är viktiga.

– Man kan få ändra ganska mycket i sitt projekt under resans gång, förutom själva grundförutsättningen, det vill säga målet. Har man sagt att man ska bygga en bil kan man inte ändra till en mobiltelefon. Däremot kan man lägga fabriken på en annan plats, byta ut någon partner och ändra i tidsplanen, så länge det bidrar till att den utlovade bilen byggs.

Det finns en hel del program som uteslutande riktar sig till små och medelstora företag, både inom ramen för EU:s sys-

10 www.ff.se info@ff.se n FINANSIERING
FOTO: GIASWEDEN

tem och inom de svenska nationella stöden. Men många söker och konkurrensen är hög.

– Som tumregel kan man säga att ett företag som behöver mindre än fem miljoner kronor oftast gör bäst i att söka från svenska myndigheter. Där är ansökningarna mindre komplexa och byråkratin inte lika omfattande. Vinnova, Energimyndigheten och andra aktörer har många stöd som är på några hundra tusen och uppåt. Siktar man på stöd från EU-kommissionen bör det handla om summor över fem miljoner.

Ulf menar att det för de allra flesta är värt att lägga tid och kraft på att söka offentlig finansiering.

– Många tycker att det är attraktivt och coolt att söka riskkapital, men ser på offentlig finansiering som något slags socialbidrag för företag. Jag delar inte den synen. Även om

Siktar man på stöd från EU-kommissionen bör det handla om mer än fem miljoner kronor. Mindre belopp än så söks enklast från svenska myndigheter.

Tänk på!

1. Det finns offentlig finansiering för nästan allt. Förmodligen också för ditt företags nästa projekt.

2. Du kan få stöd för projekt som företaget egentligen har råd att finansiera på egen hand.

den offentliga finansieringen är ett stöd och ett bidrag, så går pengarna till livskraftiga företag med intressanta idéer och projekt. Som företagare behåller man hela företaget och slipper få in någon som ska vara med och bestämma. Däremot låser man in sig i en viss form av byråkrati som man måste acceptera.

3. Det är inte ett svaghetstecken att söka offentlig finansiering. Tvärtom visar en beviljad ansökan att fler tror på företaget och projektet.

4. Ta hjälp av erfarna rådgivare med kunskap om såväl svenska myndigheter som EU-kommissionens olika stödprogram. Det är oftast väl investerade pengar.

Det är också möjligt att få offentlig finansiering för projekt man redan har beslutat om och som man egentligen kan finansiera själv.

– Som skattebetalare kan man ha åsikter om det, men det är så här eftersom myndigheterna tycker att det är bra att företaget tror på sitt projekt. Det ger större möjligheter att lyckas. Återigen är det resultatet som spelar roll.

Ulf tror att de flesta företag

som söker finansiering från Vinnova och liknande aktörer söker själva. När de kontaktar en konsult har de ofta provat på egen hand några gånger och misslyckats.

– När det gäller större stöd från EU-kommissionen tar man oftast hjälp direkt, säger han. Då står mycket pengar på spel och man vill inte ta några risker. En konsult kan också hjälpa till med navigeringen kring vilka program som är värda att söka och se hur de passar ihop med företagets planer.

Text: Stefan Hedner

Foto: Adobe Stock

11 www.ff.se info@ff.se
n FINANSIERING
Offentlig finansiering är i många fall mer attraktivt än riskkapital. Man behåller hela sitt företag och slipper få in någon som ska vara med och bestämma.

Hundratals miljarder

Tiotusentals svenska stiftelser förvaltar tillsammans hundratals miljarder kronor. För vissa småföretagare kan det vara värt att ägna en stund åt Länsstyrelsernas söktjänst för svenska stiftelser.

n FINANSIERING

i svenska stiftelser

Stiftelser bildas ofta när förmögna privatpersoner vill gynna vissa ändamål. Ofta handlar det om att stötta forskning, utbildning eller att ge hjälp åt mindre bemedlade privatpersoner. Men även företag – samt anställda som exempelvis vill öka sina kunskaper i ett visst ämne eller språk –kan ibland söka pengar.

– Länsstyrelserna har ett stiftelseregister och på vår hemsida finns en sökfunktion där man kan söka efter ändamål, nyckelord, namn och annat, berättar Da-

niel Johannesson, som är stiftelseexpert vid förvaltningsjuridiska enheten på Länsstyrelsen i Skåne.

Daniels råd till småföretagare som vill undersöka möjligheten att få pengar från en stiftelse är att testa sig fram i sökfunktionen.

– Det är bara att leta i databasen, säger han. Var kreativ och finurlig med sökorden. Man kan söka på sin kommun, sitt län, sin bransch eller nyckelord som har med verksamheten att göra. Ibland kan

det nog vara en tolkningsfråga om man är berättigad till pengar. Men om en stiftelse till exempel finns till för ”bygdens bevarande” och man är ett företag med stor betydelse för den byn, så kan det vara värt att skicka in en ansökan.

n Länsstyrelsernas stiftelsesök finns på stiftelser.lansstyrelsen.se

Text: Stefan Hedner Foto: Adobe Stock
n FINANSIERING

Det är fortfarande många företagare som saknar

kännedom om att de har samma rätt till medlemskap i en a-kassa som anställda

Under coronapandemin ökade antalet småföretagare som valde att bli medlemmar i en a-kassa. Samtidigt har drygt tre av fem företagare valt att inte ansluta sig till någon a-kassa. I samband med orostider söker dock fler småföretagare trygghet och 2023 kommer antalet företagare som blir medlemmar i en a-kassa sannolikt att öka.

A-kassan – ett skyddsnät i oroliga tider

– Det är fortfarande många företagare som saknar kännedom om att de har samma rätt till medlemskap i en a-kassa som anställda. Många småföretagare klarade sig igenom pandemin med näsan knappt över vattenytan och upplever att de inte har kraft eller resurser att klara av fler stora påfrestningar för sina verksamheter så nära inpå. Vi rustar oss nu bemanningsmässigt för den konkursvåg och den lågkonjunktur som väntas under 2023, säger Ulrika Westergren, chef på SMÅA, Sveriges största arbetslöshetskassa för småföretagare.

Hon vill få fler småföretagare att betrakta medlemskapet i en a-kassa som en försäkring om det värsta skulle inträffa, en trygghetsfaktor i en orolig tid. Att försäkra sitt företag, dess inventarier och sin lokal är självklart för de flesta, men många glömmer bort den försäkring som ska ge

dem ett skyddsnät om företaget går i konkurs. Ett råd från Ulrika Westergren är att ta ut en ordentlig lön eftersom det är stor-

leken på lönen som avgör hur hög a-kasseersättningen blir.

Att vara företagare är osäkert, men genom att försäkra sig mot inkomstbortfall vid arbetslöshet kan man öka tryggheten. Tidigare avstod många företagare från att bli medlemmar i a-kassan eftersom det inte var tillåtet att marknadsföra sitt företag och söka nya uppdrag samtidigt som man fick stöd från a-kassan. Nu har SMÅA förhandlat fram en tillfällig ändring i bestämmelserna, vilket gör det tillåtet att marknadsföra sin verksamhet och samtidigt få a-kassa.

– Nu fokuserar vi på att denna regel ska permanentas så marknadsföring av den egna verksamheten alltid ska tillåtas, även om du får ersättning från a-kassan, säger Ulrika Westergren.

15 www.ff.se info@ff.se n TRYGGARE SKA ALLA VARA

Landets regioner erbjuder stöd till småföretag som vill fortsätta att utvecklas – både genom delfinansiering av projekt och genom rådgivning.

I Region Skåne finns bland annat flera typer av affärsutvecklingscheckar, där hållbarhetscheckar är en del.

Delfinansiera med stöd från din region

Fler affärsutvecklingscheckar

n Förutom hållbarhetscheckar erbjuder Region Skåne affärsutvecklingscheckar inom områdena Internationalisering, Digitalisering samt Kompetensutveckling. Andra regioner kan ha andra checkar och andra möjligheter till stöd. På nätet finns information om hur din region arbetar med regional utveckling och företagsstöd.

n Mer information: skane.se/affarsutvecklingscheckar

n FINANSIERING

– Idén bakom checkarna är att öka företagens konkurrenskraft och i förlängningen göra det möjligt för dem att nyanställa, berättar Sara Anderhov, näringslivsutvecklare på Region Skåne. Historiskt har checkarna finansierats från olika håll, men ofta är det Tillväxtverket som är finansiär och sedan regionen som är ansvarig utförare.

Sara Anderhov menar att hållbarhetscheckarna gör det möjligt för de företag som beviljas stöd att göra mer helhjärtade satsningar på omställningen till en grön ekonomi än vad som annars hade varit möjligt.

– Stödet blir en injektion i verksamheten som både möjliggör mer helhjärtade satsningar och påskyndar förloppet, säger hon.

För att kunna söka hållbarhetscheckarna ska företaget ha 2–49 anställda och en omsättning på 3–100 miljoner kronor. Man söker stöd i den region där man har sin huvudsakliga verksamhet.

– Det ska också handla om företag med tillväxtpotential, så att det gynnar syftet att de ska kunna nyanställa, säger Sara Anderhov. Vi tittar också på föregående års bokslut, så att vi ser att ekonomin är i ordning. Företaget ska medfinansiera satsningen med 50 procent, så ett företag som söker maxbeloppet 250 000 kronor

Sara Anderhov är näringslivsutvecklare på Region Skåne, som ger finansiellt stöd och rådgivning till småföretag inom flera affärsutvecklingsområden.

ska kunna bidra med lika mycket i egna kontanta medel.

Pengarna kan företaget använda för att antingen köpa en tjänst eller för att möjliggöra en projektanställning. Varje projekt kan vara i maximalt ett år och företagen som söker hållbarhetscheckarna kommer från flera olika branscher.

– Just nu är det många företag som vill genomföra satsningar inom cirkulära affärsmodeller. Även energiomställning och energieffektivisering har blivit allt vanligare. Cirkulära affärsmodeller kan till exempel handla om att utveckla en ny produkt av en restprodukt, eller att man vill bli mer cirkulär i leverantörskedjan. De som vill energieffektivisera verksamheten gör det ofta av både ekonomiska skäl och som ett led i hållbarhetsarbetet.

Unikt för Region Skåne är att rådgivning är en väsentlig del av processen, även i ett tidigt skede.

– Vi har sett att vi får bäst resultat med en kombination av finansiering och rådgivning, säger Sara Anderhov. När ett företag skickar in intresseanmälan är det därför helt okej med oss om den kanske är lite otydlig eller inte helt komplett, för i många fall vet företaget inte riktigt hur och var det ska börja. Hos oss får de därför hjälp av en rådgivare för att komma vidare med ansökan så att den blir heltäck-

Omställningslyft ska sätta fart på grön omställning

n Omställningslyftet är ett projekt som ska ge små och medelstora företag möjlighet att accelerera sin affärsmässiga gröna omställning. Syftet är att gynna svensk konkurrenskraft samtidigt som fler före-

tag ska bidra till att Sverige når de uppsatta klimatmålen. Genom Omställningslyftet får företagen oberoende, kostnadsfri och individuell rådgivning för att skapa hållbara, konkurrenskraftiga och fram-

ande och riktig utifrån företagets förutsättningar. Man erbjuds även en rådgivare som följer med genom hela processen.

Skånska företag som är nystartade eller som ännu inte når upp till kravet på minst tre miljoner kronor i omsättning, kan få rådgivning inom ett projekt som heter Fokus Tillväxt.

– Här hjälper rådgivare inom flera tillväxtområden företaget att ta sig an olika utmaningar, säger Sara Anderhov. Det kan handla om hållbarhet, internationalisering, digitalisering, affärsutveckling eller kompetensutveckling.

Hur går det då för företagen som beviljas hållbarhetscheckar? Sara Anderhov menar att utvecklingen i många fall är fantastiskt bra.

– Vi följer upp alla företag som får stöd och jämför bland annat förädlingsvärde och nyanställningar mot en kontrollgrupp. Där ser vi att checkföretagen har en mycket starkare utvecklingskurva. Det beror säkert på fler faktorer än att de har fått stöd genom hållbarhetscheckarna, men eftersom meningen är att stötta företag som har kapacitet och vilja att utvecklas är vi nöjda med att det också är så.

Text: Stefan Hedner Foto: Adobe Stock

tidssäkrade affärer. Omställningslyftet drivs av RISE Research Institutes of Sweden tillsammans med bland andra Energikontoren Sverige. Mer information på ri.se

n FINANSIERING
FOTO:REGIONSKÅNE

Gott om mindre stöd att söka till mindre företag

Ett flertal myndigheter och organisationer erbjuder offentlig finansiering till företag som vill utvecklas. Oftast går det inte att få hela sitt projekt finansierat, utan det är vanligt att företaget även behöver satsa egna pengar. Normalt ska den som fått offentlig finansiering redovisa hur pengarna har använts och även kunna visa att målet med projektet har uppfyllts.

Ibland betalas bidraget ut först efter projektet är genomfört, vilket betyder att man kan behöva ligga ute med pengarna till dess. Här följer några exempel som kan vara värda att titta vidare på.

Text: Stefan Hedner

Foto: Adobe Stock

Vinnova

n Sveriges innovationsmyndighet

Vinnova har till uppdrag att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. Det gör man bland annat genom att varje år satsa cirka tre miljarder kronor på forskning och innovation hos landets företag och organisationer. På www.vinnova.se finns alla aktuella erbjudanden listade.

Tillväxtverket

n Företag vars verksamhet sträcker sig utanför den egna regionen kan ansöka om finansiellt stöd från Tillväxtverket. Stödet kan användas till det mesta från större investeringar i maskiner och byggnader till mindre belopp för konsulttjänster, produktutveckling och marknadsföring. Vanligt är att stödet kan utgöra 10 till 35 procent av den totala investeringen. Tillväxtverket finansierar även de affärsutvecklingscheckar som många regioner hanterar. Under tillvaxtverket.se/finansiering går det att se stängda, pågående och kommande utlysningar.

Energimyndigheten

n Energimyndigheten har kostnadsfria webbutbildningar om energieffektivisering i olika branscher. Myndigheten ger också stöd till innovationer som kan bidra till de energi- och klimatpolitiska målen. Till exempel i form av konceptutveckling, test i pilotprojekt eller stöd vid internationalisering eller kommersialisering av en innovation. www.energimyndigheten.se

n Länsstyrelserna, Almi, Naturvårdsverket och Jordbruksverket erbjuder också stöd och offentlig finansiering av olika slag.

19 www.ff.se info@ff.se
Det finns gott om mindre stöd att söka för det lilla företaget som exempelvis vill utveckla en produkt, anlita en konsult eller ställa om till en grönare ekonomi.
n FINANSIERING

Nystartsjobb kan

Arbetsförmedlingen slår på stora trumman för nystartsjobben. Med generösa stöd ska småföretagare lockas att anställa nyanlända.

Under 2022 har i genomsnitt 29 500 personer varit anställda med nystartsjobb, vilket är färre än toppnoteringen på 50 000 för tio år sedan.

Monica Jönsson är programspecialist på Arbetsförmedlingen och konstaterar att det finns flera orsaker till detta.

– Företagen har dels fått ökade kostnader i form av höga elpriser och hög inflation, vilket ger mindre utrymme till att anställa. Sedan ser vi även att avmattningen i konjunkturen gör att särskilt små företag inte vill anställa i samma utsträckning som tidigare. Gruppen arbetssökande har också förändrats under senare år, säger hon och tillägger att de som idag är långtidsarbetslösa ofta står betydligt längre från arbetsmarknaden än de som hade svårt att hitta jobb för tio år sedan.

Arbetsförmedlingens statistik visar att företag med upp till fyra anställda står för 26 procent av anställningarna med stöd av nystartsjobb, och företag som är verksamma inom hotell- och restaurangbranschen, handel, uthyrning av personal och fastighetsservice är de som i högst grad hittills använt sig av stödet.

Samtidigt har det riktats kritik mot att stödets utformning

gjort det möjligt för till exempel kriminella gäng att genom avancerat fusk komma åt de generösa subventionerna. Detta gör man genom att skapa fejkföretag som ansöker om återbetalning av arbetsgivaravgifter, utan att det finns vare sig företag eller anställda.

Arbetsförmedlingen uppger att man jobbar intensivt tillsammans med andra myndigheter för att komma till rätta med den här typen av brottslighet.

– Vi har fått utökade kontrollmöjligheter genom de förordningsändringar som trädde i kraft den 1 december 2022. Men det är också viktigt att komma ihåg att de flesta av de företag som använder sig av nystartsjobb är seriösa, säger hon.

Text & foto: Peter Fredriksson

ge generösa stöd

Det här gäller för nystartsjobb

Det ekonomiska stödet omfattar långtidsarbetslösa eller nyanlända i Sverige.

Nystartsjobben är ovanligt generösa och gör att du som arbetsgivare kan få stöd upp till den del av månadslönen som är 20 000 kronor vid heltid.

Däremot går det inte att få stöd för den del av lönen som ligger över detta belopp, och rör det sig om en deltidsanställning minskas stödet proportionellt.

Stöd med nystartsjobb omfattar de som är mellan 20 och 66 år, där den övre åldersgränsen höjdes från 65 år vid senaste årsskiftet. För en person som är mellan 20 och 25 år krävs att denne har varit utan arbete på heltid minst 6 av de senaste 9 månaderna. För personer över 25 år ska de ha varit arbetslösa minst 12 av de senaste 15 månaderna.

Det är även möjligt att få stödet om du anställer en nyanländ som har uppehållstillstånd, uppehållskort eller deltar i etableringsprogrammet.

Storleken på stödet beror på åldern på den du ska anställa och hur länge denne stått utanför arbetsmarknaden. Rör det sig om en 20-åring som inte haft jobb det senaste halvåret kan du få stödet lika lång tid som personen varit arbetslös och då med ett belopp som motsvarar två gånger arbetsgivaravgiften. För en nyanländ person kan du få stödet i två år och med ett belopp som motsvarar tre gånger arbetsgivaravgiften.

Text: Peter Fredriksson

Kornas gödsel blir

För tolv år sedan satsade nötköttsproducenten Dan Waldemarsson i Habo på en egen biogasanläggning. Den gör det möjligt att förädla gödsel från gårdens 350 nötkreatur till biogas, som används för att producera el och värme.

– Av 6 000 ton gödsel får jag ut drygt 350 000 kWh el per år, säger Dan. Det blir också mycket spillvärme från elproduktionen, totalt 650 000

kWh, som jag levererar till en granne som bedriver växthusodling på 1 500 kvm. Gasutvinningen ger även gödseln ett näringsmässigt bättre värde och den luktar mindre när den kommer ut på åkrarna. Nästan två tredjedelar av den el som produceras på gården levererar Dan till Bixia. Han är nöjd med vad anläggningen ger och hur den fungerar.

– Det är ansenliga mängder el från en gårdsanläggning, säger han. Det viktigaste av allt är att det är kontinuerlig drift, med väldigt få stopp per år.

Totalt har Dan investerat 5,5 miljoner kronor i anläggningen, minus det initiala investe-

ringsstödet på 30 procent. De första åren gick anläggningen med förlust, men sedan ett löpande gödselgasstöd infördes har verksamheten varit lönsam.

– Man diskuterade gödselgasstödet i flera år utan att det blev något, men så för fem-sex år sedan infördes det. För att få stödet redovisar man bland annat hur mycket gödsel man har kört igenom anläggningen och hur mycket effekt man har fått ut.

Nötköttsproducenten Dan Waldemarsson har i 12 år producerat el och värme i sin egen biogasanläggning.

n FINANSIERING
Lantbrukaren Dan Waldemarsson var tidigt ute med att producera el och värme i egen biogasanläggning. Sedan några år går anläggningen med vinst, men den framtida lönsamheten beror mycket på elpriset samt storleken på de stöd som finns.

grön el och värme

Med ett elpris som har blivit allt högre på senaste tiden skulle man kunna tro att allt såg ljust ut inför framtiden. Men Dan är inte helt säker. – Några dagar före jul fick jag information om att gödselgas-

stödet hade halverats, helt utan förvarning, säger han. Jag kan känna en besvikelse över det, för halveringen motsvarar nog mer än vad elpriset har gått upp. Nettot blir

helt enkelt sämre för 2022 än det var för 2021. Vissa biogasanläggningar har dessutom bundna avtal för sina leveranser

av el. De har inte fått ta del av de högre elpriserna, men drabbas ändå av det minskade stödet.

Text: Stefan Hedner

Foto: Adobe Stock

Rekordstort intresse för biogas

n Intresset för biogas bland lantbrukare som vill bli självförsörjande på el var rekordstort under 2022. Klimatklivet, ett stöd för fysiska investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser, beviljade under förra året 4,5 miljarder kronor i investeringsstöd. 40 procent av detta, 1,8 miljarder, gick till biogasproduktion. En ökning med 80 procent jämfört med 2021.

KÄLLA: LÄNSSTYRELSEN

n FINANSIERING

Personligt borgenskrav hot mot lånmöjlighet

Låg taxerad inkomst hos småföretagare kan ha en negativ inverkan på möjligheten att beviljas företagslån när krav på borgensman finns. Kunskapen om hur inkomst påverkar möjligheten till lån med borgensman som säkerhet behöver stärkas bland småföretagare, i synnerhet med tanke på att över hälften av alla småföretagare ser kraven som ett hinder för att ansöka om lån. Det framgår av en rapport från lånejämförelsetjänsten Lendo.

Småföretagare behöver ofta ett företagslån för att finansiera sin verksamhet. Trots att det idag finns fler långivare än någonsin har andelen småföretagare som tar företagslån minskat de senaste tre åren. Samtidigt ökar lån från ägare, familj och vänner.

Ett av de vanligaste skälen till att småföretagare nekas som borgensman är för låg taxerad inkomst, alltså att de tar ut en för låg månadslön. De flesta långivare har idag krav på borgensman som säkerhet för att överväga utlåning till en småföretagare. Många småföretagare är benägna att gå i borgen, men kunskapen om vad som påverkar möjligheten till att få ett företagslån behöver bli bättre.

− Att prioritera företagets tillväxt genom att återinvestera största delen av företagens intäkter i bolaget, istället för att ta ut dem som lön, är inte något som bör straffa entreprenörer genom att tvinga dem att till exempel låna från

närstående, säger Amir Omed, affärsområdeschef företagslån på Lendo, som sammanställt rapporten ”Personlig borgen för småföretagare”.

Av rapporten framgår bland annat att inköp av utrustning och kassaflöde är de två vanligaste anledningarna till att ansöka om ett företagslån. Ett genomsnittligt beviljat lån för småföretagare ligger i dagsläget på 349 000 kronor.

Höga krav på säkerhet, exempelvis personlig borgen, utgör det främsta hindret gällande extern finansiering till småföretagen, följt av bristande förståelse för verksamheten hos kreditgivaren och för hög ränta eller avkastningskrav.

− Att tvingas ta lån från familj och vänner kan vara associerat med risker. Ett alternativ skulle kunna vara statliga garantiprogram där långivare kan erbjuda lån utan borgensman som säkerhet, säger Amir Omed.

Text: Annika Wihlborg

Foto: Adobe Stock

24 www.ff.se info@ff.se ”
Att tvingas ta lån från familj och vänner kan vara associerat med risker. Ett alternativ skulle kunna vara statliga garantiprogram där långivare kan erbjuda lån utan borgensman som säkerhet.
n FINANSIERING
Amir Omed, affärsområdeschef företagslån på Lendo. FOTO: LENDO

Mikrolån – förmånligt alternativ

Småföretagare har ofta svårt att beviljas traditionella företagslån, men det finns alternativ. Sedan 2020 erbjuder Aros Kapital ett mikrolån till småföretag i samarbete med Europeiska Investeringsfonden.

Via det unika samarbetet kan småföretagare låna upp till 500 000 kronor med ett personligt borgensåtagande på endast 20 procent. Detta eftersom lånet omfattas av en ga-

ranti som finansieras av EU inom programmet för sysselsättning och social innovation, EaSI.

Mikrolånet vänder sig till aktiebolag med högst nio anställ-

da och en omsättning på högst 20 miljoner kronor.

– Traditionella småföretagslån har i princip alltid ett personligt borgensåtagande på 100 procent, så det här lånet är unikt. Samarbetet med Europeiska Investeringsfonden ger oss även möjligheten att erbjuda en förmånligare ränta till våra kunder, säger Peter Maxén, Kreditanalytiker för Företagslån Direkt på Aros Kapital.

– Intresset för lånet är stort. För många företag med ett par anställda kan det här lånet vara väldigt betydande. Det kan exempelvis innebära att de har möjlighet att investera i en maskin som behövs i verksamheten eller att de vågar ta steget och expandera på en ny marknad, säger Peter Maxén.

25 www.ff.se info@ff.se
Text: Annika Wihlborg
n FINANSIERING

Allt fler företagare

”Har bara sett toppen av isberget”

– Vi lånar inte ut direkt till företag, men märker ändå att allt fler egenföretagare söker sig till pantbanken för att belåna guld och privata prylar, bland annat för att täcka upp för uteblivna löner när företagets ekonomiska situation är ansträngd. På våra pantbanker i Stockholm ökade nylånen med 21 procent mellan juni och september 2022 jämfört med samma period 2021. I enskilda butiker, exempelvis på Södermalm, ökade andelen nylån med hela 40 procent under perioden, säger Jimmy Jonasson, försäljningschef på Sefina Pantbank.

– Vi kan redan nu se att andelen företagare som besöker pantbanken ökar, men jag tror att vi bara sett toppen av isberget. Att vända sig till oss för att täcka upp för uteblivna löner kommer ofta ganska sent i processen. Många börjar med att försöka sänka sina kostnader genom att kanske säga upp abonnemang eller byta avtal och som en sista utväg vänder de sig till oss, säger Jimmy Jonasson.

De företagare som vänder sig till pantbanken är framför allt mindre egenföretagare med höga lokalomkostnader som till exempel driver restaurang eller kemtvätt. Framför allt belånas guld, men även prylar som instrument, väskor och klockor. Just prylar ökar för närvarande stort i pantbankernas belåning. Att fler vänder sig till pantbanken under tuffa tider var tydligt även i samband med coronapandemin, då rekordmånga vände sig till pantbanker runtom i

landet. En liknande utveckling är inte otänkbar när vi nu går in i en lågkonjunktur.

Många företagare verkar använda sig av Pantbanken som ett sätt att hantera tillfälliga likviditetsutmaningar.

– Vanligtvis hämtas 90 procent av det som pantas in tillbaka av kunden, men får företagen det ännu svårare ekonomiskt under 2023 är det självklart en siffra som kan minska, säger Jimmy Jonasson.

Text: Annika Wihlborg

Foto: Adobe Stock

n FINANSIERING

lånar hos pantbank

n FINANSIERING

Ny chans att få vara

Vill du vara med och testa lyckan i Draknästet? Då är det dags att söka till den kommande säsongen.

Draknästet har länge varit en tittarfavorit, och inför den kommande säsongen söker SVT nya entreprenörer som vill testa att pitcha sina affärsidéer inför de fem drakarna.

Johan Liljeroth är producent på SVT och han konstaterar att intresset bland Sveri-

ges småföretagare är stort, och att det rör sig om hundratals ansökningar varje år.

– Vi kan inte berätta exakt hur många som söker. Men i genomsnitt brukar 40 till 45 bolag få vara med per säsong, säger han och tillägger att det är enkelt att söka.

På sidan medverka.svt.se finns ett formulär som man bör fylla i så noga man kan, så att programmets redaktion kan göra ett första urval.

– Ett obligatoriskt moment är att skicka in en film där man presenterar sin affärsidé, och även denna film bör man försöka lägga ner lite extra tid och energi på, säger han.

De som passerar nålsögat får ett ut-

28 www.ff.se info@ff.se
n FINANSIERING

med i Draknästet

märkt tillfälle att dels få tillgång till riskkapital, men även värdefull feed-back hur man kan ta sin produkt eller tjänst vidare även om ingen av drakarna nappar.

Själva programidén baseras på ett internationellt tv-format och finns i många andra länder förutom Sverige. I Sverige produceras programmet av ITV Studios på uppdrag av SVT. Själva inspelningen sker i

mars/april 2023 i Stockholm och för att öka chanserna till att få med någon eller några av drakarna på tåget gäller det att vara väl förberedd.

– Du måste kunna redovisa en god research och marknadsanalys för din affärsidé. Din affärsidé, som kan vara en produkt eller en tjänst, bör även vara patentsökt, patenterad eller mönsterskyddad vid programmets inspelningsstart.

I tidigare avsnitt har drakarna bland annat fått ta ställning till om de vill investera i affärsidéer som till exempel tandkrämstabletter, tjänster som hyr ut barnvagnar, en revolutionerande kardborre samt avancerad teknik som mäter benledningsljud.

29 www.ff.se info@ff.se
Text: Peter Fredriksson
n FINANSIERING
Drakarna är redo att möta nya entreprenörer.

Svalt intresse för

Småföretagarna ratar omställningsstudiestödet

Den 1 oktober förra året infördes det nya och ovanligt generösa stödet, som gör det möjligt för yrkesverksamma att plugga ett år och få betalt med upp till 20 527 kronor i månaden.

Intresset bland anställda har varit större än vad de första prognoserna pekade på, och vid årsskiftet hade CSN fått in 23 000 ansökningar från 19 000 personer.

– Att det är fler ansökningar än personer beror på att vissa personer skickat in flera ansökningar för flera utbildningar eller flera studietider, säger Alexandra Swenning som är utredare på CSN:s rättsavdel-

ning och följer utvecklingen med stort intresse.

Hon konstaterar att redan i ett tidigt stadium kunde CSN fatta beslut om avslag av var tionde ansökan.

– Dessa avslag är till största delen fattade i enkla ärenden, som krävde mindre utredningsinsatser. Det kan till exempel vara att personen inte uppfyller ålderskraven och antal år som yrkesverksam.

Samtidigt noterar hon att intresset tycks ha varit nästan obefintligt bland dem som är småföretagare.

– Bara fyra procent av dem som sökt har uppgett att de

har ett eget företag, och en majoritet av dessa skriver att de även har en anställning vid sidan om, säger hon och tillägger att CSN inte kan uttala sig om varför så få småföretagare sökt stödet.

Samtidigt konstaterar hon att de flesta som sökt stödet

n FINANSIERING

nytt stöd

Växa-stödet ger rabatt

Du får en rejäl rabatt på arbetsgivaravgifterna när du anställer din första medarbetare.

Det förmånliga stödet riktar sig till mindre företag, och innebär att för den först anställde behöver man endast betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent istället för fulla arbetsgivaravgifter.

Sugen på att plugga? Nu finns ett ovanligt generöst stöd att söka.

angett att de vill läsa olika typer av lärarutbildningar, men att även sjuksköterskeutbildning och polisutbildning är populärt.

Inför nästa ansökningsomgång som startar den 1 april och som omfattar studier som påbörjas hösten 2023 har hon en hel del tips.

– Kontakta din omställningsorganisation, om du har en sådan. De kan hjälpa till med ansökan om omställningsstudiestöd och ge rådgivning och vägledning kring vilka utbildningar som passar dig. De kan också skriva ett yttrande till CSN om hur utbildningen stärker ställningen på arbetsmarknaden. Det gör det enklare att ansöka om omställningsstudiestöd och gör dessutom att du får beslut från CSN fortare.

Text: Peter Fredriksson

Foto: Adobe Stock

För att få växa-stödet krävs det att anställningen omfattar minst tre månader och att arbetstiden är minst 20 timmar per vecka.

Nedsättningen av de fulla arbetsgivaravgifterna för den nyanställde gäller för lön upp till 25 000 kronor i månaden och under högst 24 månader.

Stödet gäller företag där endast en person är sysselsatt. Anställda delägare, företagsledare eller närstående till dessa har inte rätt till växa-stöd. Dessutom får företaget inte ha fått andra stöd på mer än 200 000 euro de senaste tre beskattningsåren.

Växa-stödet utökades tillfälligt från den 1 juli 2021 till den 31 december 2022 och kunde då gälla ytterligare en nyanställd. Den tillfälliga utökningen kommer inte att förlängas, men gäller fortfarande för de anställningar som skett under den perioden.

31
Text: Peter Fredriksson Alexandra Swenning är utredare på CSN:s rättsavdelning.
n FINANSIERING

Näst högsta konkurssiffran någonsin

Konkurserna bland svenska företag fortsätter öka lavinartat. I november 2022 registrerades 774 aktiebolag i konkurs, en ökning med 35 procent. Det är den näst högsta siffran någonsin och trenden har sedan dess fortsatt. Utvecklingen är förmodligen bara toppen av ett isberg eftersom konkurserna förväntas fortsätta öka. För småföretagare är det därför hög tid att förebygga kreditförluster genom att se över sin kreditpolicy.

− Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad. Lägg där till företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, som regelbundet presenterar aktuell konkursstatistik i hela Sverige.

Branscherna där konkurserna ökat mest hittills är e-handel, bilverkstäder, livsmedelsaffärer, byggentreprenörer, padelhallar, detaljhandel och restaurang. Dessutom har betydligt fler sporthallar och sportaffärer gått i konkurs under 2022. Även i städbranschen syns en ökning av antalet konkurser. Majoriteten av de företag som går i konkurs är små eller medelstora.

− De drabbade branscherna visar återigen på att det är hushållens plånböcker som kommer avgöra företagens öde. Hushållen är dessutom mer räntekänsliga, vilket innebär att företag som är beroende av konsumenters köpkraft kommer ha det tuffast. Det är stora konkursökningar i hela landet, framför allt i storstäderna. Samtidigt är det förmodligen bara toppen av isberget som vi ser nu och fler konkurser är att vänta, säger Henrik Jacobsson.

Det är definitivt hög tid att se över sin kreditpolicy och börja arbeta betydligt närmare sina kunder och leverantörer för att undvika att själv få problem. Att se över sin kreditpolicy handlar bland annat om att vara uppmärksam på och kontinuerligt följa sina kunders kreditvärdighet.

Text: Annika Wihlborg

Foto: Adobe Stock

33
n FINANSIERING

Börjes varuhus

nästan som Ikea

n INSPIRERANDE AFFÄRER

Nästa år firar familjeföretaget Börjes 80 år på samma adress och man ser ljust på framtiden eftersom kundtillströmningen är lika stor som den alltid varit.

– Om det beror på att vårt café lockar med Sveriges kanske billigaste fika, en kopp kaffe kostar bara 1,50 kronor, kanske ska vara osagt. Men vårt koncept som formades redan 1944 har visat sig fungera i såväl goda som dåliga tider, säger Niklas Rungegård.

Han tillhör den tredje generationen av ägare till det lilla varuhuset med det ovanligt stora och breda utbudet av varor.

– Det bor 3 000 personer i tätorten och vi har mer än 3 500 unika besökare varje dag, konstaterar han.

Eftersom varuhuset funnits på samma plats i snart 80 år gör det att många tycker att det är trevligt att komma till en miljö som sett ut som den alltid gjort, och det är både en för- och nackdel.

– Den uppenbara fördelen är så klart att vi har trogna kunder som ständigt återkommer. Men samtidigt måste vi följa med i tiden och de kommande åren kommer vi att behöva göra en hel del nyinvesteringar för att öka tillgängligheten. Det blir bland annat rulltrappor vilket en del menar inte hör hemma på Börjes.

35
Det lilla varuhuset i småländska Tingsryd rullar på som tåget med ovanligt god lönsamhet.
n INSPIRERANDE AFFÄRER
Text & foto: Peter Fredriksson

Frågor får svar!

Medlemmar i Företagarförbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga? Kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre gånger 15 minuter per år och medlem.

Lasse Gärdlund

Advokataktiebolaget

Gärdlund AB

Norrtälje

Thorbjörn Hilleskog

Advokat Thorbjörn Hilleskog

Malmö

Lars Andersson

Advokataktiebolaget

Janson & Partners, Helsingborg

Göran Smedberg

Astra Advokater

Maria Lidström

Advokatbyrån

Kaiding, Skellefteå

Rebecca Edman

Säkra Stenstaden AB

Stockholm

Johan Engborg

Astra Advokater

Stockholm

Magnus Hedenberg

Advokatfirman

Hedenberg & Partner KB, Göteborg

Per Larsson

Per Larsson AB, Sundsvall

Christoffer Söderlund

C IT Consulting AB

FRÅGA: Hej, jag bedriver en verksamhet i en butikslokal sedan många år tillbaka och har i dag mottagit en uppsägning från min hyresvärd som vill ha högre hyra. Jag skrev under mottagandet av uppsägningen men är nu osäker på hur jag ska agera. Hur gör jag nu?

Mvh

SVAR: Hej Carl-Gunnar. Först måste du kontrollera att uppsägningen är giltig. Hyresvärden måste säga upp avtalet minst nio månader före hyresavtalets utgång och i uppsägningen specificera exakt vilka nya villkor som begärs. Dess-

utom ska det i uppsägningen upplysas om att du har att hänskjuta uppsägningen såsom tvistig till hyresnämnden för medling inom två månader från mottagandet, om du inte accepterar villkoren utan förbehåller dig rätten att begära skadestånd.

Om det brister i dessa avseenden i uppsägningen är densamma ogiltig. Nästa steg är annars att du inom två månader anmäler till hyresnämnden att du önskar hänskjuta uppsägningen till hyresnämnden. Med detta gjort har du uppfyllt vad som åligger dig som hyresgäst i formell mening för att bibehålla din rätt

”Har fått en uppsägning från hyresvärd – hur gör jag nu?” ”Är vi skyddade personligen?”

FRÅGA: Min fru och jag driver ett företag tillsammans, vi sitter båda i styrelsen och äger aktier. Sista åren märker vi att det blivit mycket tuffare i vår bransch, svårt att få jobb och svårt att få vinst i jobben. Vi har lagt in i stort sett alla sparpengar vi har. Nu säger vår revisor, inför slutet av året, att vi måste antingen se till att åtminstone alla skulder till Skatteverket betalas så fort som möjligt, annars kommer företagsrekonstruktion eller i värsta fall konkurs vara nästa steg. Revisorn säger att om vi inte betalar det vi är skyldiga i skatt så kommer vi få betala det personligen, kan hända även efter en konkurs. Kan det stämma? Vi har ju ett aktiebolag och då

ska man ju vara ”skyddad” personligen?

Vänligen Viktor

SVAR: Hej Viktor. Ja, det stämmer att ni kan bli personligen ansvariga för skatter och avgifter som inte betalats och det är en mycket strikt lagstiftning. Skatter som inte betalats senast på förfallodagen kan Skatteverket begära att ni betalar personligen. Skatteverket måste ansöka hos förvaltningsrätten som är den som beslutar om ansvaret. Ansökan kan Skatteverket göra även när de gör en utredning och anser att ni har skatt som skulle ha redovisats och betalats en viss tidigare period. De kan också ansöka även om bolaget är i konkurs. Driver man

till skadestånd. Därefter föreslår jag att du träffar hyresvärden och diskuterar hyran för framtiden.

Kommer ni inte överens måste du flytta vid hyrestidens utgång, om du inte begär uppskov med avflyttningen hos hyresnämnden innan dess, men kan ha rätt till skadestånd om den hyra hyresvärden begär överstiger gällande marknadshyra i ert område.

Sådant skadestånd hanteras inte i hyresnämnden utan i allmän domstol.

ett mindre bolag och är styrelseledamot, aktieägare eller vd är man normalt ansvarig för att hålla kontroll på och se till att skatter och avgifter betalas i tid, senast på förfallodagen. De åtgärder som normalt friar dig från detta ansvar är just om du ansöker om företagsrekonstruktion eller sätter bolaget i konkurs. Men, det måste ske före förfallodagen. Det hjälper tyvärr inte, som många tror, att man har en bra dialog med Skatteverket eller har avbetalningsplaner som sköts. Tänk på att detta också gäller även om du bara ”sitter i en styrelse som ledamot”, utan att du är delaktig i verksamheten, du kan ändå bli ansvarig.

Advokat Cristina Bergner Astra Advokater

36 www.ff.se info@ff.se n RÅDGIVNINGSPANELEN
in din fråga till kansliet! info@ff.se
Skicka
37 www.ff.se info@ff.se

Ett stort tack till alla er som stöttar!

Över 15 000 företagare stöder arbetet med att förbättra villkoren för småföretagare!

Företagarförbundet arbetar tillsammans med våra medlemmar för att få upp företagarens viktigaste frågor på den politiska agendan, såsom:

n Slopa sjuklöneansvaret helt för småföretagare – administrationen stjäl dyrbar tid och det kan inte vara rätt att småföretagen ska låna ut pengar till staten i väntan på återbetalning från Försäkringskassan.

n Sänk arbetsgivaravgiften för småföretagare – ett otal företagare har vittnat om att de skulle anställa fler om så blev fallet och då ökar tillväx-

ten samtidigt som arbetslösheten minskar. n Förändra arbetsrätten! Det ska bli enklare att anställa och kompetensutveckla företaget.

n Minska regelkrånglet – det är idag enkelt att starta ett företag – bra! Nu måste arbetet fortsätta med att göra det enkelt att driva företag vidare och enklare att expandera. Mindre regelkrångel och större förståelse för att småföreta-

gen gör mest nytta med att skapa värde för sina kunder, inte administrera appar och blanketter till myndigheter.

n Vi tackar speciellt alla er som valt att delta med en radannons/logotype i tidningen, ert bidrag är en ovärderlig hjälp i arbetet! FÖRETAGARFÖRBUNDET

38 www.ff.se info@ff.se
n FRIA FÖRETAGARE

WETACT PRODUKTER AB ANTENNVÄGEN 8

135 48 TYRESÖ

BILDELAR I NACKA AB

RADIOVÄGEN 15

135 48 TYRESÖ

IDRE SNICKARNA AB BRYGGVÄGEN 2

135 62 TYRESÖ

MONTERA PLÅT & BYGG AB

VATTENKRAFTSVÄGEN 7

135 70 STOCKHOLM

LBH ADVANCED BIOSERVICES AB

SOLKRAFTSVÄGEN 33

135 70 STOCKHOLM

SÖDERTÖRNS VENTILATIONSRENGÖRING OCH SANERING AB

BOX 19

136 21 HANINGE

SEV TIDSYSTEM AB

RUDSJÖTERRASSEN 1

136 40 HANDEN

SÖDERKYL AB

MARKÖRGATAN 3

136 44 HANDEN

FKSH FÖRETAGSKONSULTERNA AB

TRÄFFGATAN 4 3TR

136 44 HANDEN

BYGGUNDERHÅLL PRODUKTION I HANINGE AB

ANLÄGGARVÄGEN 26

136 44 HANDEN

MDC REAL ESTATE AB

CEMENTVÄGEN 16

136 50 JORDBRO

PS GOLV AB

RÖRVÄGEN 28

136 50 JORDBRO

AB SOLBRUDENS TRÄDGÅRDAR

LYCKEBYVÄGEN 63

136 70 VENDELSÖ

VARGVIK BYGG & TRANSPORT AB

TUTVIKSVÄGEN 47

136 75 VENDELSÖ

ICA SUPERMARKET

VÄSTERHANINGE

TUNGELSTAVÄGEN 24

137 36 VÄSTERHANINGE

FROSTBITEN AB

BLÅKLINTSSTIGEN 10

137 36 VÄSTERHANINGE

UTBILDNINGSSERVICE I

SVERIGE AB

FÖRRÅDSVÄGEN 14

137 37 VÄSTERHANINGE

15% rabatt i butik och på webben Du tjänar tusenlappar varje år som medlem

* Rabatterna gäller för dig med företagskonto kopplat till Företagarförbundet. Gäller ej blåa priser/storköpspriser i katalogen, kampanjpriser eller produkter i Nima-katalogen.

HUDDINGE STÅL AB

SDL FASTIGHETS AB

VENTILATIONSSANERING I STOCKHOLM AB

HÖGLUNDAVÄGEN 25

137 66 JORDBRO

HP RÖR AB

ALBYBERGSRINGEN 106

137 69 ÖSTERHANNGE

NUBIS OPERANDIS AB

HÄSTBYN 3

137 91 VÄSTERHANINGE

HAMMARBY KAJKROG AB

C/O STAFFAN SWING

FOLLBRUNNAVÄGEN 2 A

137 91 VÄSTERHANINGE

ELSPECIALISTEN I

SKOGÅS AB

LILLA HOLLSÄTRAVÄGEN 18

137 93 TUNGELSTA

HÅLLSÄTRA REP & MONTAGE AB

LILLA HÅLLSÄTTRAVÄGEN 49

137 93 TUNGELSTA

BJÖRKHOLMSVÄGEN 9 141 23 HUDDINGE

KEY GROUP SWEDEN AB

GRANBACKEN 4 141 31 HUDDINGE

JONSÄLL IT KONSULT AB

FULLERSTAKVARNSVÄGEN 13 141 32 HUDDINGE

RPJ BYGG OCH SNICKERI

GULDVINGEVÄGEN 4 141 37 HUDDINGE

ÅKARE U ANDERSSON I

TUMBA AB

GYMNASIEVÄGEN 22 141 38 HUDDINGE

J2 VENTILATIONSTEKNIK AB

STAMBANEVÄGEN 68 141 39 HUDDINGE

810 INNOVATION AND DEVELOPMENT AB

BJÖRNMOSSEVÄGEN 7 141 44 HUDDINGE

CARSYSTEM SWEDEN AB

GAVENIUS VÄG 5

SLIPSTENSVÄGEN 12

142 50 SKOGÅS

FRISKA HUS I

STOCKHOLM AB

DUMPERVÄGEN 3

142 50 SKOGÅS

MANJAR AB

SPEDITIONSVÄGEN 15

142 50 SKOGÅS

CONTAINERTJÄNST I

TYRESÖ AKTIEBOLAG

LYFTKRANSVÄGEN 23

142 50 SKOGÅS

247 BETONGHÅLTAGNING AB

LYFTKRANSVÄGEN 2

142 50 SKOGÅS

EDDING & ÅBERG

BILSKADOR AB

FRÄSARVÄGEN 14

142 50 SKOGÅS

BYGG DADDY HB

BALETTVÄGEN 18

142 64 TRÅNGSUND

IL FRAKT OCH FÖRETAGSTJÄNST AB

OXÖGA

147 60 UTTRAN

BLADHS

SPRÄNGSERVICE AB BOX 51 148 21 ÖSMO

MEHDRAF AB

EKENSBERG 16

151 96 ENHÖRNA

HYGIEN BYGG TELGE AB

LÄNNOCKVÄGEN 31

152 42 SÖDERTÄLJE

HENNINGSSON & CO

MÅLERI AB

OXELGRENSVÄGEN 20

152 42 SÖDERTÄLJE

NACORA INTERNATIONAL

INSURANCE BROKERS AB

BOX 1145

164 22 KISTA

KISTA LOGISTIK CENTER AB

BOX 1050

164 25 KISTA

REDA REDOVISNING AB

RINGSTEDSGATAN 30

164 48 KISTA

H.FAHLSTRÖM BYGG & SMIDE AB STATIONSVÄGEN 1 148 30 ÖSMO

APPIUS AB

SKOGSSTIGEN 34 148 71 SORUNDA

RAITIM BYGG AB KLÖVSTAVÄGEN 9 148 91 ÖSMO

BRYGGKOMPANIET I

MÄLARDALEN AB

KARMINSPINNARVÄGEN 1 148 91 ÖSMO

TAPCO THE AMERICAN PIZZA COMPANY AB

ÖSTERGATAN 38 C

152 43 SÖDERTÄLJE

HANS SJÖDINS ÅKERI AB

VRETENSVÄGEN 5

152 57 SÖDERTÄLJE

AMATA HANDELSBOLAG

GRÖDINGEVÄGEN 24

152 70 SÖDERTÄLJE

SIROOM AB

LADVIKSVÄGEN 3

152 95 SÖDERTÄLJE

THORIDAN AB

SKILLEBY BACKE 5

DEFA AB

FINLANDSGATAN 40 NB 164 74 KISTA

ELECTRO TRADING ET AB

GÅRDSFOGDEVÄGEN 16

168 66 BROMMA

CITY SOLFILM & SÄKERHET

I SVERIGE AB

ADOLFSBERGSVÄGEN 15

168 66 BROMMA

PRONT EXPO PROJEKT AB

SMÄLTVÄGEN 13

168 67 BROMMA

PROFILOGEN BROMMA AB

JOHANNESFREDSVÄGEN 11

168 69 BROMMA

RUWA IT CONSULTING AB

TURE SVENTONS GATA 9

168 70 BROMMA

NIXOTECH AB

BYGGFAB AB

FINLANDSGATAN 56 164 74 KISTA

BECMA AB

MALTESHOLMSVÄGEN 159

165 62 HÄSSELBY

VERA & SIXTEN BYGGPRODUKTION AB

SNÅRVINDEVÄGEN 255

DARTANJANGS GATA 48

168 71 BROMMA

CLS ELEKTRONIKSERVICE I STOCKHOLM AB

SÖDRA LÅNGGATAN 22

169 59 SOLNA

FÖRETAGSSUPPORT T

SÄVÖ AB

TE SNICKARE

PIPARTORPSVÄGEN 12

137 94 NORRA SORUNDA

MBK MARK AB

SANDEMAR VÄSBY

137 95 ÖSTERHANINGE

MILEBA GRUPPEN AB

FRUVIKSVÄGEN 4

139 34 VÄRMDÖ

DJURHAMNS RÖR OCH

VÄRME AB

TÄRNKOBBSVÄGEN 14

139 53 VÄRMDÖ

FRANZÉNS SCHAKT & REPARATIONER

NEJLIKEVÄGEN 27

139 56 VÄRMDÖ

FAGERDALA FINSNICKERI AB

FAGERDALA

139 56 VÄRMDÖ

BULLANDÖ MARINA AB

BULLANDÖVÄGEN 30

139 56 VÄRMDÖ

RUNMARÖ BÅTTAXI AB

STAVSNÄSVÄGEN 220

139 70 STAVSNÄS

ENTEMA ENTR.

&SERVICE AB

BOX 5091

141 05 KUNGENS KURVA

MEKANISKA PRÖVNINGSANSTALTEN MPA AB

BOX 6037

141 06 KUNGENS KURVA

141 60 HUDDINGE

REVILEX AB

MÅNSKÄRSVÄGEN 10 B

141 75 KUNGENS KURVA

K.E.G. BOMANS

LACKERINGSVERKSTAD AB

HÖKÄRRSVÄGEN 109 141 91 HUDDINGE

DALLY PLAST AB

ÅDRAVÄGEN 99 141 91 HUDDINGE

F G MÅLERISERVICE

ALTVÄGEN 79 142 42 SKOGÅS

WIRETEKNIK LEIF

ANDERSSON AKTIEBOLAG

FRÄSARVÄGEN 2 142 50 SKOGÅS

SUNDAB RONALD

SUNDBERG AKTIEBOLAG

DUMPERVÄGEN 8 142 50 SKOGÅS

PTN BYGG & MÅLERI AB

BETONGVÄGEN 2 B 142 50 SKOGÅS

JÄRNET SMIDE

STOCKHOLM AB

LYFTKRANSVÄGEN 13 B

142 50 SKOGÅS

SPENTAB

SMÄRGELVÄGEN 15 142 50 SKOGÅS

SVENSKA CONDEC

CONSULT AB

NORRA BONDEVÄGEN 18

142 65 TRÅNGSUND

RUTH ÖHMAN REDOVISNING & RÅDGIVNING AB

HAGENVÄGEN 22

142 65 TRÅNGSUND

DANITO AB

LINGONSTIGEN 41

144 37 RÖNNINGE

CHRISTIAN RUDÉN AB

SANDBÄCKSVÄGEN 32 A

144 62 RÖNNINGE

LUNDBERGS FAST

FOOD & CAFE AB

HANTVERKARVÄGEN 9 A

145 63 NORSBORG

GUMMICENTRALEN

IVARSSON AB

HANTVERKARVÄGEN 5

145 63 NORSBORG

TULLINGE

TRAFIKSKOLA AB

KVÄLLSVÄGEN 14-16

146 31 TULLINGE

BESCON AB

STOCKMOSSVÄGEN 5 A

146 38 TULLINGE

SIR GROUP AB

MÅNSKENSVÄGEN 179

146 46 TULLINGE

MÅ BRA! ÅSEBOL-ARNA AB

TULLINGE STRAND 92

146 54 TULLINGE

BAR AND BURGERS I NYNÄSHAMN AB

FREDSGATAN 8 149 30 NYNÄSHAMN

TATUERING NYNÄSHAMN

SJÖGÅNGEN 21

C/O SVENSSON 149 35 NYNÄSHAMN

UNDERHÅLLSRÖJNING

JORD & SKOG AB

VAKTBERGSVÄGEN 30

149 41 NYNÄSHAMN

JB ENTREPRENAD OCH

BYGG I NYNÄSHAMN AB TEKNIKERVÄGEN 8

149 45 NYNÄSHAMN

HAGBERG’S MARK & SJÖ AB

GRANHAGA 1 TORÖ

149 92 NYNÄSHAMN

RYGRANS FASTIGHETER

FASTIGHETSAKTIEBOLAGET RAGNHILD 40

ÖVRE TOREKÄLLGATAN 35 151 33 SÖDERTÄLJE

S-E ZETTERHOLMS ÅKERI AKTIEBOLAG MÖNSTERSTIGEN 7 BV

151 55 SÖDERTÄLJE

JUNNIFART AB

REGEMENTSGATAN 7

151 66 SÖDERTÄLJE

BT BODINGH BYGGNADS AB

NORRLÖT 30

151 96 ENHÖRNA

153 91 JÄRNA

ILVONEN & CO AB

ÖR 24

C/O ILVONEN

153 92 HÖLÖ

GRUNDKRAFT AB

SKÄLBYVÄGEN 12

155 35 NYKVARN

CLEWA AB

VIDBYNÄS ALLÉ 11

155 91 NYKVARN

BUTIKSPROFIL

SKANDINAVIEN AB

BOX 11165

161 11 BROMMA

165 74 HÄSSELBY

FASTIGHETSBYRÅN

BROMMA AB

BOX 14059

167 14 BROMMA

BJÖRNTJÄNST AB

DROTTNINGSHOLMSVÄGEN 260

167 32 BROMMA

MUSIC GROWTH SWEDEN AB

MINNEBERGSVÄGEN 4

167 41 BROMMA

LENNART GULLBERG CONSULTING AB

GUSTAVSLUNDSVÄGEN 12

167 51 BROMMA

SMARTINFO SWEDEN AB

GUSTAVSLUNDSVÄGEN 135

BJÖRNSTIGEN 6

170 72 SOLNA

CULT OF PINK AB

C/O PATRIK RYDBERG

MÅRDSTIGEN 4

170 75 SOLNA

BEGRAVNINGSBYRÅERNAS

TRANSPORT AB

BOX 1496

171 29 SOLNA

DERMADICARE AB

SOLNA TORG 19 PLAN 7

171 45 SOLNA

NETSMART AB

VRETENVÄGEN 10

171 54 SOLNA

JOBMEAL SVERIGE AB

VRETENVÄGEN 9

171 54 SOLNA

AUSSIE FINEST

SCANDINAVIA AB

SORSELEVÄGEN 28

C/O SUSANNE NILSSON 162 67 VÄLLINGBY

TOPOS MÄTKONSULT AB

KIRUNAGATAN 20

162 68 VÄLLINGBY

HYDMOS

INDUSTRITEKNIK AB

DOMNARVSGATAN 33

PORT 14 163 53 SPÅNGA

HAGSLÄTT MARKSERVICE AB

NORRGÖKSVÄGEN 28

163 54 SPÅNGA

167 51 BROMMA

BOKHÅLLAREN & PARTNERS SHARED

SERVICES AB

ÅLSTENSGATAN 2 LGH 1201

167 65 BROMMA

CMAB CONSEILLER MARKETING AB

ÅLSTENSGATAN 34

167 65 BROMMA

BIOPHARMALINX AB

SKALDEVÄGEN 17

167 71 BROMMA

RÅSUNDA BYGG & STÄD AB

TUNNLANDSVÄGEN 16

168 36 BROMMA

Smarta elavtal tar tillbaka kontrollen till konsumenter och erbjuder transparens och kundnöjdhet på ett helt nytt sätt. Att använda ett smart elavtal gör att du kan se hur mycket din elförbrukning kostar per timme, och därefter optimera eller få uppmaningar av ditt elhandelsbolag när du bör konsumera elen.

RESTAURANG ASPLUND AB

GUNNAR ASPLUNDS ALLÉ 2-4

171 63 SOLNA

RYMDSKEPPET AB

SUNDBYBERGS TORG 1J

172 67 SUNDBYBERG

STJÄRNBIL I

SUNDBYBERG AB

JÄRNVÄGSGATAN 76 BV

C/O M JUHLIN

172 75 SUNDBYBERG

CATEGORI DATA AB

KAVALLERIVÄGEN 24

174 58 SUNDBYBERG

40 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
Smarta elavtal
AppTips! Flera alternativ
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

TRELLEGRÄV AKTIEBOLAG

VANNHÖGSGATAN 5

231 66 TRELLEBORG

TRELLEBORGS

BYGG-PLÅT AKTIEBOLAG

MASKINGATAN 41

231 66 TRELLEBORG

AB GREVON BLOMMOR

HEDVÄGEN 115

231 66 TRELLEBORG

GT MÅLERI AB

ÅBYVÄGEN 497

231 97 KLAGSTORP

HAMAB ENTREPRENAD AB

VALLBY BYAVÄG 42-0

231 97 KLAGSTORP

AB JORDBERGA GÅRD

JORDBERGA GÅRD

231 99 KLAGSTORP

CCM SPEDITION AB

LOMMAVÄGEN 39

232 35 ARLÖV

XTROTEC AB

KAPRIFOLVÄGEN 175

232 39 ARLÖV

JERRY JÖNSSON VVS

KONSULT AB

BYVÄGEN 35

232 51 ÅKARP

CPAX AB

TISTELVÄGEN 7

232 54 ÅKARP

LOMMA MASKINTEKNIK AB

TEGELVÄGEN 10

232 54 ÅKARP

CERADO I MALMÖ AB

BURLÖVSV. 10

232 91 ARLÖV

ENTOMED MEDTECH AB

INDUSTRIGATAN 26

233 51 SVEDALA

LJUNGQVIST & BLOMBERG AB

SVETSAREGATAN 1

233 51 SVEDALA

INSTALLATIONS

TEAMET AB

INDUSTRIG 11

233 51 SVEDALA

ICA NÄRA

TORGGATAN 23

233 63 BARA

PROAL GOLF AB

BOX 71

234 22 LOMMA

SCM CONSULTING AB

STJÄRNGATAN 12

234 31 LOMMA

Kostnadsfritt inkasso på alla gamla obetalda fakturor Du tjänar tusenlappar varje år som medlem

1. Plocka fram dina förfallna kundfakturor och fota av dem med mobiltelefonen.

2. Maila dem till ff@resultatfinans.se tillsammans med dina kontaktuppgifter.

3. Vi kontaktar dig och lovar att göra allt vi kan för att du skall få dem betalda.

ROLENCA AB

PRÄSTBERGAVÄGEN 103

234 35 LOMMA

SCANDI CANDY AB

BRUKSVÄGEN 11

235 42 VELLINGE

SKANÖRSÅKAREN

ÄNGAVÄGEN 70-7

235 91 VELLINGE

MATS HANSSON ÅKERI AB

MÖLLEVÄGEN 44 A

236 31 HÖLLVIKEN

DAJOL BYGG AB

VÄSTRA MÖLLEDALSVÄGEN 17

236 34 HÖLLVIKEN

HARTMANS VÄRME SANITET AB

FRIDHEMSGATAN 4

244 31 KÄVLINGE

LILLA HARRIE

PRODUKTER AB

FREDRIKSROVÄGEN 256 244 91 KÄVLINGE

PLYMS ÅKERI I LÖDDE AB

VÄSTRA HÖGSVÄGEN 203 244 93 KÄVLINGE

DIREKTPALL AB

BOX 34 245 21 STAFFANSTORP

MASKINGRUPPEN I

STAFFANSTORP AB

TEKNIKVÄGEN 4 245 34 STAFFANSTORP

SKÅNEPUTS AB

KOMETVÄGEN 5 F 245 34 STAFFANSTORP

RR ENTERPRISE AB

STJÄRNDALAVÄGEN 18

236 34 HÖLLVIKEN

BJÖRN SÄLLSTRÖM AB

RINGBOVÄGEN 23 B

236 61 HÖLLVIKEN

HARI INTERNATIONAL AB

SVÄNGEDAMMSGATAN 1

238 37 OXIE

NILSSONS BEGRAVNINGS-

BYRÅ I ESLÖV AKTIEBOLAG

BOX 75 241 21 ESLÖV

ESLÖVS

BETONGHÅLTAGNING AB

VINDELVÄGEN 11

241 38 ESLÖV

ESLÖV MEKANISKA VERKSTAD AB

ÅKERMANS VÄG 11

241 38 ESLÖV

ESLÖV ELGROSS AB

VINDELVÄGEN 7

241 38 ESLÖV

LÖBERÖDS HÄSTKLINIK AB

LÖBERÖDS GÅRD

241 61 LÖBERÖD

ROLF SVENSSON TRANSPORT AB

SOLBACKAVÄGEN 3

241 75 STENHAG

IOA AB

STANSTORP DAHLSTIGEN 11

243 91 HÖÖR

HÖÖRS GÄSTGIVARE GÅRD

BOX 76

243 92 HÖÖR

GRYETS GRAVYR AB

BOX 195 244 23 KÄVLINGE

ADVOKAT TORSTEN

ANDERSSON AB

KULLAGATAN 29

252 20 HELSINGBORG

ADVOKATBOLAGET

LARS ANDERSSON AB

DROTTNINGGATAN 1

C/O JANSSON & PARTNERS

ADVOKATBYRÅ

252 21 HELSINGBORG

MATS ASSARSSON AB

BRUKSGATAN 30

252 23 HELSINGBORG

WANS TRANSPORT & LOGISTIK AB

PLANTERINGSVÄGEN 9

252 29 HELSINGBORG

KULLAKÖK AB

NÄRLUNDAVÄGEN 18 C

LGH 1101

252 75 HELSINGBORG

ARNES BLOMMOR I

HELSINGBORG AB

BLINKFYRAR AB

INDUSTRIVÄGEN 6 245 34 STAFFANSTORP

KLIMABOLAGET AB

VÄSTANVÄGEN

KRONOSLÄTTS

FÖRETAGSPARK 245 42 STAFFANSTORP

EKEBERGAVÄGEN 101

253 51 PÅARP

MAGNIHILL AB

HJORTVÄGEN 61

253 55 MÖRARP

UET AB

RÄTTAREGATAN 14

253 56 MÖRARP

FLORA LINNEA AB

GISELA TRAPPS VÄG 3

STUREHOLMS JORDBRUKS AB

STUREHOLMS GÅRD

254 76 ALLERUM

CRANEMECH AB

METALLGATAN 4 A

262 72 ÄNGELHOLM

HELSINGBORGS EKONOMI & REVISION AB

HELSINGBORGSVÄGEN 33 B

262 72 ÄNGELHOLM

HJÄRNARPS

RENT A BOSS I HELSINGBORG AB

BIRKAGATAN 37

256 55 HELSINGBORG

RENAX STÄD & GOLVVÅRD

KONSULTEN AB

DUNKÄRRSGATAN 13

256 57 RAMLÖSA

L.R. SYSTEM AB

KLOSTERGATAN 5

260 70 LJUNGBYHED

SWEDEL SYD AB

BOX 17

261 22 LANDSKRONA

SEK EKONOMI & JURIDIK

LILLA STRANDGATAN 19

261 31 LANDSKRONA

SPEAKERS CORNER I

LANDSKRONA AB

RÅDHUSTORGET 3

261 31 LANDSKRONA

FLORIST GALLERIET I

LANDSKRONA AB

ERIKSGATAN 153

261 40 LANDSKRONA

DEKOR & DESIGN AB

EKHÖGSVÄGEN 84

262 74 ÄNGELHOLM

PMS CISTERN & DRIVMEDELS SERVICE AB

BRÖDERNAS GATA 8

264 71 ÖSTRA LJUNGBY

TROEDSTORP

LANTBRUKS AB

TROEDSTORP 7992

264 92 KLIPPAN

ÖSTERGRENS

SMIDESFIRMA

GRANELUNDSVÄGEN 10

265 72 KVIDINGE

CONSILIANI AB

IDROTTSGATAN 29

265 72 KVIDINGE

ARVIDSSONS

OLJETRANSPORTER AB

HEDVALLAVÄGEN 63

265 90 ÅSTORP

ROTATIONSPLAST I

MUNKA-LJUNGBY AB

FÖRETAGAREGATAN 13

FÖRETAGSHOTELLET I

SVALÖV AB

JÄRNVÄGSGATAN 1

268 31 SVALÖV

VENTOKLIMA AB

JÄRNVÄGSGATAN 1

268 31 SVALÖV

BERNDTSSONS

HISSKONSULT AB

KARLSGATAN 33

268 71 TECKOMATORP

ÅKE PERSSONS BILVERKSTAD AB

PEPPINGEV. 454 271 78 LÖDERUP

JOHANSSON I

GUSSNAVA AB

RYNGEGÅRDSVÄGEN 152 271 91 YSTAD

RICKARD ÅKESSON

KÄRRAGÅRDSVÄGEN 120 271 91 YSTAD

REAKTIVERA I YSTAD AB

KRAGEHOLMSVÄGEN 26 271 95 YSTAD

BILLEMACK AB

TOSTARP 5830

268 74 BILLEBERGA

MARDAM AGENTUR AB

ÅVÄGEN 7

268 75 TÅGARP

MATS NORDAHL

TRÖSKEBERG 2150

268 76 KÅGERÖD

VASAGÅRDENS

BETONGHÅLTAGNING AB

VASAGÅRDEN 3615

268 78 KÅGERÖD

JEMA MASKINDELAR & SERVICE

HALMSTAD 3445 268 78 KÅGERÖD

BESLAG DESIGN AB

BOSUMHUS SVERIGE AB NORRA FOLKESTORPSVÄGEN 5 271 99 YSTAD

WESTCO

SEKRETERARKONSULT

RYTTAREGATAN 19 272 37 SIMRISHAMN

BRANTEVIKS FISK AB

STYRMANSGATAN 8

272 38 BRANTEVIK

ÖSTERLENS STJÄRNA AB

EKESKOGSVÄGEN 10

272 92 SIMRISHAMN

NECODIGITAL AB

GLADSAXVÄGEN 36

272 94 SIMRISHAMN

BO OHLSSON I

TOMELILLA AB

ALF MANSHED AB

MÖLLEBERGA BYVÄG 14 245 93 STAFFANSTORP

LASTMASKINER AB

BACKAVÄGEN 8 246 31 LÖDDEKÖPINGE

SPUHR I DALBY AB

TERMINALVÄGEN 19 246 42 LÖDDEKÖPINGE

OMTANKEN I SKÅNE AB

MEJERIGATAN 1 247 62 VEBERÖD

LUTFI KOLGJINI AB

VOMBS NYGÅRD 171 247 96 VEBERÖD

INGESSONS

MASKINTJÄNST

VOMBS SÖDERGÅRD 101 247 96 VEBERÖD

LARS PERSSONS MÅLERI

VEBERÖD 312 KLINTÅKRA

247 96 VEBERÖD

PSYCHOLOGICUM AB

BOX 3010

250 03 HELSINGBORG

254 37 HELSINGBORG

AB AUTOPARA

DRAGAREGATAN 3

254 42 HELSINGBORG

MUNIO SWEDEN AB

KULLAVÄGEN 53

254 52 HELSINGBORG

S P G METALL AB

MOGATAN 3

254 64 HELSINGBORG

TALLBERGS VÅG- & MASKINSERVICE AB

GODSGATAN 5

254 64 HELSINGBORG

LK ARMATUR AKTIEBOLAG

GARNISONSGATAN 49

254 66 HELSINGBORG

IYC LANTBRUK AB

SÖDRA STRÖVELSTORPS-

VÄGEN 230

254 71 HASSLARP

ASONDO AB

NORRA

TORSHULTSBÄGEN 59

254 76 ALLERUM

SKANDINAVISK BETONG

OCH GOLVTEKNIK AB

HJALMAR BRANTINGS VÄG 27

261 43 LANDSKRONA

RESURS APPLIKATION

PROCESS SYSTEM I

SKÅNE AB

SPEGELGATAN 1 261 47 LANDSKRONA

HÄLJARPS

INDUSTRILACK AB

PLASTGATAN 13 261 73 HÄLJARP

FÄRGHUSET I

ÄNGELHOLM AB

HUGINGATAN 5 262 71 ÄNGELHOLM

TAXI ÄNGELHOLM AB

TRANSPORTGATAN 9 A 262 71 ÄNGELHOLM

TRYCKSERVICE I ÄNGELHOLM AB

METALLGATAN 21 C

262 72 ÄNGELHOLM

WESTLIDEN

ENTREPRENAD AB

METALLGATAN 21 A

262 72 ÄNGELHOLM

266 32 MUNKA-LJUNGBY

S.A BIL & MASKIN AB

ELLENBERGAVÄGEN 11

266 32 MUNKA-LJUNGBY

LENNGÅRDS

BYGGSERVICE AB

GAMLA ÖRKELLJUNGA-

VÄGEN 34

266 33 MUNKA-LJUNGBY

BAGERIET SJÖSTRANDS AB

FÖRETAGAREGATAN 18

266 35 MUNKA-LJUNGBY

CO TEKNIK I

HELSINGBORG AB

LJUNGAGÅRDSVÄGEN 32

266 95 MUNKA-LJUNGBY

BOX 1036

269 21 BÅSTAD

HEBERLEINS DELIKATESS

KÖTT & CHARK AB

VANTINGEVÄGEN 15

269 72 FÖRSLÖV

MATERIAL HANDLING

MODULES EUROPE AB

ÖSTERLENVÄGEN 280 270 21 GLEMMINGEBRO

SUSHINU AB

STORA ÖSTERGATAN 47 271 34 YSTAD

DORTEK AB

SÖDRA DRAGONGATAN 26 271 39 YSTAD

AB COOL & CANDY

NORRA KOBOLTSGATAN 1 271 39 YSTAD

MALMÖVÄGEN 12-14

273 35 TOMELILLA

GÖTES ALLKÖP AB

ALBOVÄGEN 34

273 50 BRÖSARP

HANNELUNDS HUS & GRÖNSERVICE

HANNELUND

273 92 SKÅNE-TRANÅS

NILS-INVGAR NILSSON

HEDEBERGA 109

273 93 TOMELILLA

EKDAHL MILJÖ AB

ÖSTRA OLSTORPSGATAN 16

274 30 SKURUP

LEMNISKATA SURVEY AB

JÄRNVÄGSGATAN 29

274 32 SKURUP

PEDGO AB

HULEBÄCKSERÖDSBACKEN 20 266 98 HJÄRNARP

CAROLI MOTOR

GRANITGATAN 7

267 35 BJUV

HAGSTRÖMS

TRANSPORT AB

STAVHÖGSVÄGEN 23 271 77 LÖDERUP

KARL AXEL STURESSON

HAGESTAD MÖLLEVÄG

122-51 271 77 LÖDERUP

Ljudbok! Lyssna här Draken i rummet!

Den osannolika askungesagan om Günel Anip, flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen, superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna. Hon är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund. Gunilla von Platen är idag en av Sveriges mäktigaste drakar.

CONDITORI CENTRUM I

SKURUP AB

JÄRNVÄGSG. 1

274 34 SKURUP

A2 LOTSTJÄNST AB

SMEDJEGATAN 7

274 61 RYDSGÅRD

42 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

THOMAS HANSSON

HYLTEBERGA 159

274 92 SKURUP

LILJEQVIST, ROLF THOMAS BERTIL KRITBRUKSVÄGEN 169-13

274 94 SKURUP

PACKARNA I SKÅNE AB

SÖDERGATAN 7

275 31 SJÖBO

SJÖBO STÄNGSEL O ENTREPRENAD AB PORTGRÄND 8

275 32 SJÖBO

RAILDIGGERS AB SANDLIDSVÄGEN 8

275 34 SJÖBO

JOCKES BYGGMIX O INTERIÖR VILLAVÄGEN 7

275 62 BLENTARP

WEBBTRIM AB

SKOLGATAN 17

275 67 VOLLSJÖ

STÄLLNINGSMONTAGE

SYD AB

ÖSTRA KÄRRSTORPSVÄGEN 29

275 67 VOLLSJÖ

TSM AB

BRANDSTADVÄGEN 459

275 67 VOLLSJÖ

JESPER PERSSON BJÄLKAVÄGEN 179

275 68 VOLLSJÖ

RÖNÅS BYAKROG AB

RÖNÅSVÄGEN 5

275 95 SJÖBO

REDOVISNINGSKONSULTERNA I SYDOST AB

BYGATAN 5

276 30 BORRBY

BORRBY PLÅT AB

BYGATAN 5

276 30 BORRBY

MALMÖ VENTILATIONSCENTER AB

NORRA TUVEVÄGEN 14

276 35 BORRBY

SANITET OCH SPOLTEKNIK

I SKÅNE AB

SANDBYVÄGEN 53

276 37 BORRBY

PEPPINGE PRODUKTER AB

PEPPINGEVÄGEN 293:10

276 46 LÖDERUP ALBO

REDOVISNINGSBYRÅ AB

RAVLUNDA BYAVÄG 12

277 37 KIVIK

MAT AV SONESSON AB

POSTGATAN 2

277 40 SANKT OLOF

FAM LUNDAHLS AB

HOLMAVÄGEN 163

277 45 SANKT OLOF

JOHANSSONS MUR O PUTS

ELLAVÄGEN 38

280 10 SÖSDALA

SVETSARNA I GLIMÅKRA AB

BOX 32

280 60 BROBY

BERGENDAHL & SON AB

BOX 14

281 21 HÄSSLEHOLM

MABYCON AB

KANSLIHUSVÄGEN 13 A

281 35 HÄSSLEHOLM

FVS FASTIGHET & VÄGSERVICE AB

ÅRASLÖV HAGABORG 1094 288 90 VINSLÖV

DOCKARP MASKINSTATION AB

BROGÅRDSVÄGEN 126 288 90 VINSLÖV

SÅG & MOTOR BROBY AB

BOX 65

289 03 BROBY

JERÅ AB

PAPPERSBRUKSVÄGEN 10 A

289 41 BROBY

SUPERSKOJ AB

FUNDATIONSVÄGEN 17

291 28 KRISTIANSTAD

WETTERSTRÖM ROST-

SKYDDS ENTREPRENAD AB

PÅBROVÄGEN 18

281 46 TORMESTORP

LESAB

BOX 25

282 21 TYRINGE

BJÄRNUMS FÄRG AB

SÖDRA VÄGEN 2

282 61 BJÄRNUM

BERTHONS TRANSPORT & EMBALLAGE AB

GRANGATAN 4 C/O

BERTHORN JÖNSSON

282 62 BJÄRNUM

LA CORTINA

HÄSSLEHOLMSVÄGEN1

282 67 VITTSJÖ

BR. ROGER OCH

ROLAND PERSSON

PL 2142

282 73 SÖSDALA

PERSSON, ROGER

VÄSTRA HÄGLINGE 2142

282 73 SÖSDALA

EN KONSULT I SÖDRA

SVERIGE AB

HÄSSLEHOLMSVÄGEN 124

284 34 PERSTORP

MICKES LACKSERVICE

I PERSTORP AB

TRASTVÄGEN 11

284 36 PERSTORP

EIDEN SWEDEN AB

BOX 74 286 22 ÖRKELLJUNGA

E K A AUDIO CONSULTING AND INSTALLATION

TÄRNHULT 1044

287 92 TRARYD

PMB VINSLÖV AB

BRYGGAREGATAN 13 288 31 VINSLÖV

HENRIK PERSSON STEN & ENTREPRENAD AB

BYGGATAN 10 288 32 VINSLÖV

HENRIK PERSSON STEN & ENTREPRENAD AB

BYGGATAN 10 288 32 VINSLÖV

FRIDHEMSGÅRDEN AB

SÖDRA LYNGBYVÄGEN 46

297 92 EVERÖD

ROGER GÖRANSSON

SKÄTTILLJUNGAVÄGEN

190-35

298 92 TOLLARP

WL BIKE AB

FLYGAREGATAN 12

302 38 HALMSTAD

RESTAURANG VÄSTERGÖK

UTBLICKEN I HALMSTAD AB

UTBLICKEN 1

SLOTTSJORDSVÄGEN

302 39 HALMSTAD

ANETTES & MARIES

HUDVÅRD AB

KLOSTERGATAN 10

DAGLIGVARUHALLEN I

VESSIGE AKTIEBOLAG

STATIONSGATAN 2

311 64 VESSIGEBRO

FLAKTRANSPORTER

FALKENBERG

KILAVÄGEN 40

311 76 FALKENBERG

KAGGS GÅRD AB

BOBERG KAGGS GÅRD 612

311 92 FALKENBERG

SVENSSON, ÖRJAN

KÄRRET 102

311 93 LÅNGÅS

ROSENDALS CAMPING

ROSENDAL

BENGTSAGÅRD 122

311 98 GLOMMEN

JBA INNEKLIMAT I

GISLAVED AB

FURULIDEN 2

332 31 GISLAVED

KJELLS MÅLERI

HORSHAGA LÖNNHAGA

332 91 GISLAVED

SÅGCENTER I

SMÅLANDSSTENAR AB

DALSGATAN 18

333 30 SMÅLANDSSTENAR

JAKOBSSONS

TRÅDGNISTTEKNIK AB

NORRA NISSASTIGEN 25

333 31 SMÅLANDSSTENAR

BREDARYDS BUD OCH

GODSTRAFIK AB

BOX 15

SCHMIDTS POLERMEDEL AB

KUNGSGATAN 65

341 32 LJUNGBY

LASTBILSSTOPP I LJUNGBY AB

KUNGSGATAN 70

341 32 LJUNGBY

FINAGOLV I KRONOBERG AB

LUGNETSVÄG 27

352 63 VÄXJÖ

GRANSÅS SKOGS- OCH

LANTBRUKS AB

GRANSÅS 2

360 23 ÄLMEBODA

SCHUNK NORDISKA AB

BOX 34

360 73 LENHOVDA

EKNA SKOGSVÅRD AB

NORRABY GÅRD

PORT & INDUSTRISERVICE LJUNGBY AB

MOSSGATAN 7

341 39 LJUNGBY

LAGAN ELTEKNIK AB

DÖRARP NORRA

FISKARETORP 1

363 33 ROTTNE

PROFILGRUPPEN

EXTRUSIONS AB

BOX 36 364 21 ÅSEDA

ELKONTAKTEN I KRISTIANSTAD AB

MAGASINGATAN 2

291 32 KRISTIANSTAD

REDOVISNING & UTBILDNING I KRISTIANSTAD AB

MOSSVÄGEN 12 A 291 59 KRISTIANSTAD

WINKVIST

ISOLERING & PLÅT AB

TELEVÄGEN 1

291 62 KRISTIANSTAD

HKB I LJUNGRYDA AB

LJUNGRYDAVÄGEN 230 293 72 JÄMSHÖG

BRÖDERNA

BJÖRKLUNDS GRUS AB

SKRIVAREHAGSVÄGEN

18-8 293 93 OLOFSTRÖM

302 43 HALMSTAD

OTTOSSON & WOLRATH

BYGGKONSULT AB

BREDGATAN 1

302 45 HALMSTAD

SAMSON AGROLIZE AB

DROSKVÄGEN 5

302 57 HALMSTAD

TELIUM SWEDEN AB

SLIPAREGATAN 13

302 62 HALMSTAD

BJÄRE INDUSTRITEKNIK AB

SADELVÄGEN 922

302 62 HALMSTAD

OLANDERS RECYCLING

TOOLS AB

MARGARETAGATAN 19

302 67 HALMSTAD

JC BENGTSSON FASTIGHETSFÖRVALTNING AB

KOLONIVÄGEN 2

302 91 HALMSTAD

JONNY JOHANSSON

CIS TECHNIC AB

BOX 73 294 22 SÖLVESBORG

SANDBERGS

SMIDE- & MEKANISKA AB

INDUSTRIGATAN 27 295 39 BROMÖLLA

GRÖDBYGÅRDEN AB

GRÖDBYVÄGEN 263 295 91 BROMÖLLA

FÖRETAGSDATA I ÅHUS AB

NORDANVÄGEN 5 296 32 ÅHUS

EMILSSONS REVISIONSBY-

RÅ HANDELSBOLAG

ESKADERVÄGEN 7 296 37 ÅHUS

LILLAFORSSNICKERIET AB

DEGEDALSVÄGEN 1 297 31 DEGERBERGA

NICKLAS REIJOSSONS ÅKERI

SAXAMÖLLEVÄGEN 12 297 32 DEGEBERGA

WIDTSKÖFLE AB

VITTSKÖVLEVÄGEN 100 297 91 VITTSKÖVLE

ENTREPRENAD AB

FOLKASTAD

BONNASGÅRD 124

305 77 GETINGE

BULK & TANK

HALMSTAD AB

BJÖRKÅS GÅRD 310

305 94 HALMSTAD

GOLVLYFTARNA I SVERIGE AB

SENAPSVÄGEN 14

305 96 ELDSBERGA

HK BYGGKONSULT AB

TREKANTSGATAN 5

305 97 ELDSBERGA

FALKENBERGS

KONVERTERING AB

VINDÅKERSVÄGEN 3

311 50 FALKENBERG

A JENSÉNS ALLSERVICE AB

HEDEVIVÄGEN 8

311 60 ULLARED

DAGLIGVARUHALLEN I

VESSIGE AKTIEBOLAG

STATIONSGATAN 2

311 64 VESSIGEBRO

KOMMANDITBOLAGET

FORTIA

HAVSVÄGEN 2

312 61 MELLBYSTRAND

RC TAXI I LAHOLM

TREKANTEN 2

312 94 LAHOLM

333 74 BREDARYD

EXMO AB

VÄSTRA GÖTGATAN 4

334 32 ANDERSTORP

ANDERSTORPS

INDUSTRILACKERING AB

NENNESMOVÄGEN 13

334 33 ANDERSTORP

RO ELKONSULT AB

STJÄRNEHULT

GNOSJÖVÄGEN

334 91 ANDERSTORP

R STEFANSSON

ENTREPRENAD

MELLBY

312 96 LAHOLM

LYNGAGÅRDENS

LANTBRUK AB

STORA MENLÖSA

312 98 VÅXTORP

PEDER CHRISTENSEN I

SMEDJERYD AKTIEBOLAG

SMEDJERYD 412

312 98 VÅXTORP

ÅHOLMENS

MÄKLARSERVICE AB

STORGATAN 16

314 31 HYLTEBRUK

DELEX TEKNIK AB

FORSNÄSVÄGEN 11 330 12 FORSHEDA

KRONQVIST MEK AB

SKAFTARPS KVARN 330 15 BOR

PINEWOOD AB

BOX 405 331 24 VÄRNAMO

REVISORSGRUPPEN I

VÄRNAMO AB

BOX 601 331 26 VÄRNAMO

REDLAB AB

STORGATAN 68 B BV

331 36 VÄRNAMO

PLS TRUCK BODIES AB

SVEAVÄGEN 27

331 76 RYDAHOLM

FRANSSON BYGG AB

NEDERBY 2

331 93 VÄRNAMO

TURESSON CNC LEGO AB

MARIESTRÖMSVÄGEN 2

335 32 GNOSJÖ

HESTRA ÅKERI AB

ÄSPÅSVÄGEN 16

335 71 HESTRA

341 55 VITTARYD

VISLANDA MEKANISKA AB

HÄSTHAGEN

342 52 VISLANDA

WÄXJÖ MARK & ANLÄGGNING AB

ODENSJÖ LINGONBACKEN

342 55 GRIMSLÖV

H.L. BYGGNADSPLÅT AB

BORGGATAN 3

343 36 ÄLMHULT

D EXPRESS

BOX 3225

350 53 VÄXJÖ

FÖRSKOLAN

BLÅBÄRSSTÄLLET AB

HÖGSTORPSV 155

352 42 VÄXJÖ

STEN JOHANSSON

I ÅSEDA AB

HAMMARVÄGEN 1 A

364 31 ÅSEDA

HOVETS KAKELUGNAR AB

TVILLINGARNAS GRÄND 6

365 41 HOVMANTORP

BENNSÄTERS SÅGVERK AB

PIGGSMÅLA 206

370 17 ERINGSBODA

LINDAHLS MÖBLER AB

JÄRAVÄGEN 7

371 50 KARLSKRONA

IKETT

PERSONALPARTNER AB

ROMBVÄGEN 7

MATS SJÖBERG

INDUSTRISERVICE AB

FABRIKSGATAN 3

335 73 HILLERSTORP

SMEMO AB

STORÅGATAN 12

335 73 HILLERSTORP

GUNNARS TRÅD AB

ÖSTERSKOGSVÄGEN 2

335 73 HILLERSTORP

MIFORM VERKTYGS AB

TYNGEL

335 74 HILLERSTORP

ICA KVANTUM

NORREMARK

NORREMARKSVÄGEN 3

352 45 VÄXJÖ

BF BALKONGBRANSCHENS

SERVICE AB

GRUSÅSVÄGEN 10

352 45 VÄXJÖ

HAGA TAK AB

SMEDJEGATAN 20 B

352 46 VÄXJÖ

AKROMAT AB

ARABYGATAN 82 B

352 46 VÄXJÖ

EKSTRÖMS FÄRGHUS AB

SMEDJEGATAN 24

352 46 VÄXJÖ

371 65 LYCKEBY SA BIL & DÄCKSERVICE AB

SÖRBYDALSVÄGEN 32

372 91 RONNEBY

ANDERS PETERSSON

BOAHAGAVÄGEN 48

372 95 JOHANNISHUS

LASSES MARKARBETEN

GOTTFRIDS VÄG 4

373 51 RAMDALA

STURKÖHALLEN, EKONOMISK FÖRENING

STURKÖVÄGEN 81

373 61 STURKÖ

RÖDA NEJLIKAN HB

VÄSTRA RIKSVÄGEN 14

373 72 JÄMJÖ

ÖSTERLENS

DAVIDS METALLFABRIK AB

BÅREBO 335 91 GNOSJÖ

JOMA AB

MÅLSKOG 335 91 GNOSJÖ

BISTÅL I VÄSTERVIK AB

MÅLSKOG

335 91 GNOSJÖ

SYSMEC AB

KUNGSGATAN 44 A

341 31 LJUNGBY

GERTH:S ELINSTALLATIONER VÄXJÖ AB

HAMMARGATAN 3

352 46 VÄXJÖ

SYDISOLERING AB

JARLENS VÄG 7

352 55 VÄXJÖ

GBJ BYGG AB

GAMLA TELEBORGSVÄGEN 2

352 55 VÄXJÖ

LICENSSVETS AB

MÖLLERSVÄG 2

374 92 ASSARUM

TAKSPECIALISTEN I KARLSHAMN AB

HOKAVÄGEN 95

374 92 ASARUM

BLEKINGE

BIOPRODUKTER AB

SKÄRPINGEVÄGEN 46

375 91 MÖRRUM

35% rabatt på katalogsortiment Du tjänar tusenlappar varje år som medlem

- Nettoprislista på frekventa kontorsvaror.

- Fraktfria leveranser oavsett ordervärde på lagerlagt sortiment.

- 30 dagar netto, inga övriga fakturerings- eller expeditionsavgifter tillkommer.

43 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

Minns ni de klassiska science fiction-filmerna

”Tillbaka till framtiden” med Michael J Fox?

Därifrån hämtade Sam Issa inspiration då han slug

en räv uppfann en nanoteknologilösning för textilindustrin – som nyligen vann Sveriges största innovationspris.

Med en revolutionerande teknik hjälper Nano Textile Solutions design- och textilproducerande företag att möta marknadens efterfrågan – med minsta möjliga negativa miljöpåverkan.

Teknologin utmanar de traditionella produktionssätten och möjliggör att en enskild produkt blir kompatibel med flera olika storlekar.

– Det är en dynamisk, adaptiv textilteknik, där komponenter sys in i storleksjusterande punkter på respektive plagg. Vi jobbar ungefär som en skräddare – med skillnaden att detta görs digitalt för en industrialiserad process i stor skala, där det räcker med ett knapptryck. Varje plagg kan enkelt justeras mellan tre olika storlekar – exempelvis small, medium och large. Konsumenterna kan därför anpassa sig till exakt kroppsstorlek för en längre produktanvändning. På så sätt främjar vår teknologi nya cirkulära affärsmodeller, berättar grundaren och ägaren Sam Issa.

Eftersom tekniken inte fanns någon annanstans i världen ansökte och fick Nano Textiles patent på den i Sverige. Målet är att skapa hållbarhet i industrin på en global skala och därför kommer företaget att täcka patentet på de viktigaste marknaderna i världen under 2023. Tekniken kan skapa ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet – exempelvis kan överproduktionen som är ett av de stora problemen i branschen minimeras.

– När det gäller att bara trycka på en knapp som snabbt ändrar storlek hämtade jag inspiration från de klassiska science fiction-filmerna ”Tillbaka till framtiden”. Minns att jag tyckte det var väldigt häftigt när jag växte upp och kul att kunna använda sig av den idén.

Företaget har ingått ett samarbete med Hööks – Skandinaviens ledande företag inom hästsport med ett stort sortiment för ryttare, häst och hund.

– Vi håller på att ta fram en ridstövel, med möjlighet att justera vadskaftet på varje storlek. Där kan det ju skilja mycket mellan olika personer. Vi har fått ett antal Letter of intent (LOI) från stora internationella varumärken som Tommy Hilfiger, Reebok, samt med kanadensiska True Hockey – som tillverkar skridskor. Där har vi utvecklat ett koncept som innebär att man kan ställa in perfekt passform – för att sedan öppna och stänga med en dragkedja istället för att behöva knyta snörena. Perfekt för barn, framhåller Sam Issa.

Framtidens plagg är här – nano fixar storleken

44 www.ff.se info@ff.se n INSPIRERANDE AFFÄRER
som
Text & foto: Joakim Löwing

de klassiska science

fiction-filmerna ”Tillbaka till framtiden”

Nano Textile Solutions AB

n Startade: 2019 i Linköping.

n Produkt/bransch: Har skapat en nanoteknologilösning för en hållbar och cirkulär textilindustri. Genom smarta textiler kan storlekar anpassas till användaren för att ge den perfekta passformen.

n Antal anställda: 6 – i Linköping och i Borås (där Textilhögskolan finns).

n Prisbelönt: Företaget vann under hösten SKAPA-priset, som är Sveriges största innovationspris – med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Vinnaren av huvudpriset tilldelas 200 000 kronor.

n INSPIRERANDE AFFÄRER
När det gäller att bara trycka på en knapp som snabbt ändrar storlek hämtade jag inspiration från

WAHLSTRÖMS

MJÖLK OCH MASKIN

SKÄRLÖV 109

380 62 MÖRBYLÅNGA

SNICKERIMONT I NYBRO

HANEMÅLAVÄGEN 28

382 39 NYBRO

NYBRO MOTORS

ÖSTERGATAN 4 B

382 41 NYBRO

M GUNNARSSON BYGG & MURARTJÄNST AB

BLOMKULLA 104

382 93 NYBRO

TORSTENSSON, MATS

ÄRNGISSLAHYLTAN 232

382 94 NYBRO

NICITA

STORA IDEHULT 121

382 94 NYBRO

ALVINSSONS AB

BOX 15

383 21 MÖNSTERÅS

STRIBRANDS MÅLERI AB

VILLAVÄGEN 10

385 51 SÖDERÅKRA

HAPE METALWORKS

TRANKVILL 120

385 95 TORSÅS

PETER LARSSONS ÅKERI

ASPVÄGEN 12

386 31 FÄRJESTADEN

ÖLANDSCHOKLAD AB

INDUSTRIGATAN 2

386 32 FÄRJESTADEN

TELY FÖRSÄLJNING & KONSULT AB

HAMMARSKJÖLDSGATAN 4

386 34 FÄRJESTADEN

HANS AHLMAN

POOL & KONSULT AB

VESSLESTIGEN 6

386 96 FÄRJESTADEN

KÄLLA FORDONSERVICE AB

WIJ 10

387 71 LÖTTORP

KVADRATENS PLATTSÄTTNING AB

VÄSTRA BLÄSINGEVÄGEN 11

387 71 LÖTTORP

KÄLLA FORDONSERVICE AB

WIJ 10

387 71 LÖTTORP

ÅKERBO EL OCH MÅLERI AB

LÖTTORPSVÄGEN 39

387 72 LÖTTORP

bränslerabatt till medlemmar

Bensin 43 öre per liter

Diesel 78 öre per liter

Etanol 43 öre per liter

BÖDA HANDELS AB

GAMLA LANDSVÄGEN 28

387 73 LÖTTORP

HAGBY BIL & SMIDE AB

NORRA HAGBY 141

388 94 VASSMOLÖSA

BETONGTJÄNST I

VASSMOLÖSA AB

YXNEBERGAVÄGEN 35

388 94 VASSMOLÖSA

GUSTAFSSONS TRAFIKSKO-

LA VID KALMARSUND AB

SÖDRA VÄGEN 10 0TR

392 33 KALMAR

OCAB SYDOST AB

TJUVBACKEVÄGEN 6

392 39 KALMAR

KEITH & SON ÅKERI AB

STÅTHÅLLAREGATAN 60 A

392 44 KALMAR

SANDBÄCKENS RÖR I

KALMAR AB

FRANSKA VÄGEN 5 A

393 56 KALMAR

BKS BUTIKS & KONTORSSERVICE AB

DAGÖVÄGEN 3

393 56 KALMAR

L B STÄD

RIGAVÄGEN 2 A

393 56 KALMAR

KAMPU TEKNIK AB

DRAG 126

395 94 ROCKNEBY

RUNSTENS REP.

OCH SMIDE AB

RUNSTEN 16

396 94 FÄRJESTADEN

HALLÉNS TRANSPORT AB

BOX 8824

402 71 GÖTEBORG

GB STÄD & VAKTMÄSTERI AB

BOX 2034

403 11 GÖTEBORG

PAGERO AB

BOX 11006

404 21 GÖTEBORG

WISTRAND ADVOKATBYRÅ

BOX 11920

404 39 GÖTEBORG

RK PROJEKTLEDNING AB

KILSGATAN 10 411 04 GÖTEBORG

Fordonsgas 35 öre/kg

Automattvätt 15%

Smörjmedel 15% (butiksförpackningar)

Trafikprodukter 15% (glödlampor, spolarvätska mm)

BETEL RESTAURANG I GÖTEBORG AB

SANKT ERIKSGATAN 3 411 05 GÖTEBORG

HOTELL ROYAL I

GÖTEBORG AKTIEBOLAG

DROTTNINGGATAN 67 411 07 GÖTEBORG

GESTALT ARKITEKTUR AB

DROTTNINGGATAN 11 B 411 14 GÖTEBORG

CM SOFTWARE AB

STORA BADHUSGATAN 18

14TR 411 21 GÖTEBORG

A. LUNDBLADS BEGRAVNINGSBYRÅ AB

VIKTORIAGATAN 24 411 25 GÖTEBORG

KITCHEN AND BEYOND AB

ERIK DAHLBERGSGATAN 3 411 26 GÖTEBORG

GÖTA-LORENSBERG

BILSKOLA AB

GEIJERSGATAN 14 411 34 GÖTEBORG

HEDENS MAT AB

STEN STUREGATAN 16 411 39 GÖTEBORG

MAGNUS HEDENBERG

ADVOKAT AB

SÖDRAVÄGEN 12 412 54 GÖTEBORG

DEVELOPMENT PARTNER 09 AB

SVEN HULTINS PLATS 1-2 412 58 GÖTEBORG

GRAFISKA VÄGEN LIVS AB/ ICA MAXI

STORMARKNAD

GRAFISKA VÄGEN 16 412 63 GÖTEBORG

TOUCH&TELL AB

STENA CENTER

412 92 GÖTEBORG

HOLMQVIST

REVISIONSBYRÅ AB, FILIP NORRA ALLÈGATAN 7

413 01 GÖTEBORG

EEDO AB

JÄRNTORGET 6

413 04 GÖTEBORG

BOTANISKA ANALYSGRUPPEN I GÖTEBORG AB

CARL SKOTTSBERGS

GATA 22 B

413 19 GÖTEBORG

RSTUDIO FOR

ARCHITECTURE AB

FÖRSTA LÅNGGATAN 21

413 27 GÖTEBORG

ANDERSSON & BALMÉR AB

KARL JOHANSGATAN 60

1TR

414 55 GÖTEBORG

MÄTKUNGEN AB

STUBBELEDSGATAN 18

414 67 KUNGSBACKA

THORLIN MÅLERI AB

SLOTTSSKOGSGATAN 31 B

LGH 1001

414 70 GÖTEBORG

GÖTEBORGS STÄNGSEL- & SMIDESAKTIEBOLAG

FOTÖGATAN 5

414 74 GÖTEBORG

GITAB GÖTEBORGS

INDUSTRI & TRYCKLUFT AB

MARIEHOLMSGATAN 10 A

415 02 GÖTEBORG

LOKALBYGGEN GÖTEBORG AB

MARIEHOLMSGATAN 10 B

415 02 GÖTEBORG

MILLES TEKNIK-PLAST AB

BERGSJÖDALEN 55

415 68 GÖTEBORG

KYL-EFFEKT AB

GALVANISERINGSGATAN 4 417 07 GÖTEBORG

APELLS PLÅTSLAGERI AB

KNIPPLEKULLEN 3A 417 49 GÖTEBORG

HISINGENS INDUSTRI & SKEPPSSERVICE AB

ANDERS

CARLSSONSGATAN 30 417 55 GÖTEBORG

KOOPERATIVET I GÖTEBORG AB

ANDERS CARLSSONS GATA 2 417 55 GÖTEBORG

Du

THE CARPENTERS I SÄVE AB

IMPORTGATAN 20

422 46 HISINGS BACKA

GEOINVEST HOLDING AB

TAGENEVÄGEN 12

422 59 HISINGS BACKA

ROBUSTA BYGGNADS AB

FLYGFÄLTSGATAN 22

423 37 TORSLANDA

L G BILDEMONTERING AB

STOCKEBYKVARNSVÄGEN 5

424 21 AGNESBERG

SKROTFRAG AB

BOX 11 424 21 ANGERED

BR SOLUTIONS AB

HÄRLANDA BYGGTEKNIK

KONSTRUKTION AB

FRIHAMNEN 16 3TR 417 55 GÖTEBORG

HOYER SVENSKA AB

ÖSTRA ERIKSBERGSGATAN 38 417 60 GÖTEBORG

SCANDINAVIAN ENVIRO SYSTEMS AB

FRIHAMNEN 16B 417 70 GÖTEBORG

AKTIEBOLAGET A.K.Å.S.

PLÅTSLAGERI GRUVGATAN 37 B

421 30 VÄSTRA FRÖLUNDA

SANDÖ TAK & ENTREPRENAD AB

INGELA GATHENHIELMS

GATA 7 421 30 VÄSTRA FRÖLUNDA

LARS-MAGNUS IMPROVE IT AB

AUGUST BARKS GATA 20 A

421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA

ENERGIPROJEKT AB

JÄRNBROTTS PRÄSTVÄG 2

421 47 VÄSTRA FRÖLUNDA

BOX 14 425 02 HISINGS KÄRRA

BACCA BYGGKEMI AB

ORREKULLA

INDUSTRIGATA 30 A

425 36 HISINGS KÄRRA

VÄSTSVENSKA SPOL OCH SLAM AB

TAGENEVÄGEN 34 C

425 37 HISINGS KÄRRA

CALPEDA AB

KLANGFÄRGSGATAN 15

426 52 VÄSTRA

FRÖLUNDA

ATREBI AB

BOLMÖRTSGATAN 7

426 68 VÄSTRA FRÖLUNDA

ALICE & TED PAPER

INDUSTRY AKTIEBOLAG

BOX 149

429 23 KULLAVIK

BRORSTRÖMS SERVICE AB

FURUBERGSVÄGEN 1 B

429 41 SÄRÖ

INVESTMENT AB KLÖVERÖN

HANS YGBERGS VÄG 9 429 43 SÄRÖ

MALÉNS KYLSERVICE AB

SÄVSTAHOLMSVÄGEN 21

432 46 VARBERG

BYGGPROJECTET AHK AB

GLIMMERGATAN 14

432 56 VARBERG

KUNGSRYD FASTIGHETER

VEDDIGE BY 25

432 66 VEDDIGE

KONFEKTBODEN PERNILLA

ANDERSSON

VÄSTRA RINGVÄGEN 2

432 67 VEDDIGE

TÖRLAN LANTBRUK AB

FAGARED

STUDIO STAHL AB

VASSDALSVÄGEN 4 430 85 BRÄNNÖ

SYPHER CONSULTING AB BOX 21 431 21 MÖLNDAL

SANTA MARIA AB

BOX 63 431 21 MÖLNDAL

432 76 TVÅÅKER

SVENSK KYLKVALITET AB

TRÄSLÖV 7 A

432 91 VARBERG

GETTERÖNS VVS AB

ÖSTRA FÅRESTENSVÄGEN 8 432 93 VARBERG

PMW KONSULT AB

PRÄSTGÅRDSÄNGEN 16 412 71 GÖTEBORG

W & C´S STÄDSERVICE

KALLEBÄCKSVÄGEN 19 B

1TR 1101 412 75 GÖTEBORG

GÖTEBORGS

DÄCKCENTER AB

MEJERIGATAN 1 412 76 GÖTEBORG

PRIORITET FINANS AB

PRIORITET FINANS AB 412 90 GÖTEBORG

EKENBERGS LIVS AB

(ICA SUPERMARKET OLSKROKEN)

REDBERGSVÄGEN 14

416 65 GÖTEBORG

TRANSPORTÖREN AB

KNIPLEKULLEN 3 417 05 GÖTEBORG

HELGEREDS RÖR AB

GODEMANSGATAN 9 417 06 GÖTEBORG

FRANK GUDMUNDSENS

UNIVERSAL TEKNIK AB

RINGÖGATAN 38

417 07 GÖTEBORG

ELITMONTAGE I GÖTEBORG AB

LERGÖKSGATAN 10

421 50 VÄSTRA FRÖLUNDA

CME CONSTRUCTION

MINING EQUIPMENT

SWEDEN AB

BACKA BERGÖGATA 7

422 46 HISINGS BACKA

KEBELCO AB

EXPORTGATAN 47

422 46 HISINGS BACKA

KUNGSTENS

GLASMÄSTERI AB

LÅNGEDRAGSVÄGEN 102

426 74 VÄSTRA FRÖLUNDA

FLATÅS MÅLERI AB

TRANEREDSVÄGEN 43

426 77 VÄSTRA FRÖLUNDA

FISKEBÄCKS BYGGNADS AB

TRANEREDSVÄGEN 43

426 77 VÄSTRA FRÖLUNDA

SÖDERQVIST

ENGINEERING SWEDEN AB

BILLDALS ASPVÄG 70

427 39 BILLDAL

SAJO NERA SERVICE AB

GAMLA RIKSVÄGEN 105 428 30 KÅLLERED

TINTER AB

BANGÅRDSVÄGEN 12 C 428 35 KÅLLERED

Försäkring för småföretag

På 5 minuter kan du teckna en företagsförsäkring anpassad efter din verksamhet. Säkra Stenstaden hjälper dig att identifiera ditt behov och trygga ditt företag .

MIKAB I GÖTEBORG AB

GÖTEBORGSVÄGEN 89 431 30 MÖLNDAL

ALKIT

COMMUNICATIONS AB

SALLARÄNGSBACKEN 2

431 37 MÖLNDAL

IT FABRIKEN SVERIGE AB

KROKSLÄTTS FABRIKER 61 431 37 MÖLNDAL

KVASER AB

AMINOGATAN 25 A 431 53 MÖLNDAL

VARBERGS BIL- OCH

MOTORTEKNISKA AB

BOX 164

432 24 VARBERG

MICAEL NELDEMO

BYGGARE AB

KARDANVÄGEN 6 B 432 32 VARBERG

RENTMAN WORK POWER I

VARBERG AB

MUNKVÄGEN 10

432 35 VARBERG

VÄSTSVENSKA GLAS AB

ÖGÄRDESVÄGEN 6A

433 30 PARTILLE

L G MASKIN & HYDRAULIK AB

JÄRNRINGEN 50

433 30 PARTILLE

BRION GRAVYR & SKYLTFABRIK AB

BRODALSVÄGEN 13 C 433 38 PARTILLE

NORDENS HEM INTERIÖR & DESIGN AB

NÄMNDEMANSVÄGEN 8 433 45 PARTILLE

PARTILLE MÄKLARBYRÅ AB

GÖTEBORGSVÄGEN 54 433 63 SÄVEDALEN

SVEA CONSTRUCTION AB

JONS VÄG 21 BV

433 75 JONSERED

EDVARDSSONS MÅLERI I

KUNGSBACKA AB

TINGBERGSVÄGEN 4 434 32 KUNGSBACKA

46 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
Du tjänar tusenlappar varje år som medlem
tjänar tusenlappar varje år som medlem
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

RÖRTJÄNST VALLDA AB

ALEHAGSVÄGEN 5

434 93 VALLDA

WHATEVERITTAKES I

GÖTEBORG AB

HÖGLANDAVÄGEN 218

434 95 KUNGSBACKA

HYVELHENRIK AB

RINGLATORPSVÄGEN 106

434 99 KUNGSBACKA

ELFORUM GÖTEBORG AB

ANALYSVÄGEN 5

435 33 MÖLNLYCKE

HVARFVENS

ELENTREPRENAD AB

RÖRSVÄNGEN 11

435 35 MÖLNLYCKE

HMP INSTALLATIONER AB

SÖDRA LÅNGEBERGSGA-

TAN 34

436 32 ASKIM

GO VIRTUAL NORDIC AB

DATAVÄGEN 21 A

436 32 ASKIM

REPLAY NORTH BOX AB

BJÖRKLUNDABACKEN 10

436 57 HOVÅS

GUNDALS ÅKERI AB

HELJESV. 6

437 36 LINDOME

KLIPPAREN ANNIKA AB

RANEREDSVÄGEN 51

437 92 LINDOME

INFORMATION VÄST AB

GRÖENVÄGEN 7 E

438 91 LANDVETTER

AG. ANLÄGGNING & GRÖNT ENTREPRENAD AB

GRÖÄNGVÄGEN 6 438 91 LANDVETTER

PETERSONS & PÄRLBÄCKS

BYGG & FÖRVALTNINGS AB

FLYGNÄS FLYGSDAL 1 438 95 HÄLLINGSJÖ

FURULUND STÄD AB

PRÄSTKRAGESTIGEN 5

439 71 FJÄRÅS

HENEK AB

FJÄRÅSINDUSTRIVÄGEN 33 439 74 FJÄRÅS

VENTMICKE AB

BYKÄRRSVÄGEN 5 439 75 FJÄRÅS

KLIPPA FRISÖRERNA

SVERIGE AB

GOTTSKÄRSVÄGEN 150 C 439 94 ONSALA

KYLTJÄNST I ALINGSÅS AB

ÄNGSVAKTAREGATAN 24M

441 38 ALINGSÅS

TATANKA PARTS KB

ALEFORSVÄGEN 16 441 39 ALINGSÅS

ELKBERG STÄDSERVICE AB

VERKSTADSGATAN 3

441 57 ALINGSÅS

ROSVALLS ÅKERI AB

BÄLINGE-TORPVÄGEN 35

441 93 ALINGSÅS

FLOWLOQ AB

GAMLA ÖDENÄSVÄGEN 99

441 95 ALINGSÅS

YTTERBY RÖR AB

TRUCKGATAN 2

442 40 KUNGÄLV

LOHMAN NORDIC AB

ARNTORPSGATAN 10

442 45 KUNGÄLV

ELDEVICE AB

KÄRNAVÄGEN 11 D

442 70 KÄRNA

PÅ TAPETEN MÅLERI AB

MATSKÄRSVÄGEN 10 B

442 75 LYCKE

SVENSHÖGENS HÖGTRYCKSRENGÖRING

HÄLSOVÄGEN 9 444 97 SVENSHÖGEN

JSS STÅLTEKNIK AB

GÅSKULLEVÄGEN 7 445 52 SURTE

NOLS BYGG AB

GÖTEBORGSVÄGEN 78 445 55 SURTE

LINDÉN STÄD & ENTREPRENAD AB

GÖTEBORGSVÄGEN 7 445 57 SURTE

ALE RÖR AB

BOX 40

446 21 ÄLVÄNGEN

MAUSER-NOREKA AB

FABRIKSVÄGEN 13 446 37 ÄLVÄNGEN

REDOX BILDELAR AB

KNUTS VÄG 14

ROBBANS MARKSERVICE

TIMMERMANSGATAN 22

451 52 UDDEVALLA

MINA’S ÅKERI

LJUNGVÄGEN 10 LGH 1102

451 53 UDDEVALLA

NYLI METROLOGY AB

BRUNNEMYRSVÄGEN 5

451 55 UDDEVALLA

MILA ÅKERI AB

MAGISTERVÄGEN 19

451 77 UDDEVALLA

STEFAN JOHANSSON

GARN 139

451 91 UDDEVALLA

BYGGNADSFIRMA

RUNE OLSSON

SELÄTERHOLMEN 1

452 90 STRÖMSTAD

JACOPOOLEN AB

NOLBYVÄGEN 5

454 91 BRASTAD

KÄRNA ENTREPRENAD AB

INTAGET 4

C/O EU BOK/PETRA

JOHANSSON C/O KÄRN

442 75 LYCKE

AB JÖRLANDA BUSS

HAMMAR 505

442 96 KODE

LM-GRUPPEN AB

BOX 3054

443 03 LERUM

HAGDAHL & TENGFJORD

FASTIGHETSMÄKLARE AB

BROBACKEN 2 C

443 30 LERUM

LOAS KAKEL

KRING-ALLESVÄGEN 50 A

443 34 LERUM

SPARKÖP I LERUM AB

HULANSTORG 1

443 51 LERUM

J.N TAK & ENTREPRENAD AB

TOLLESTORPSVÄGEN 4

443 61 STENKULLEN

GOBI SUSHI LERUM AB

RÖDKLINTVÄGEN 1 A

443 70 GRÅBO

BYGGTECH I

STENUNGSUND AB

BOX 15

444 21 STENUNGSUND

TRK-KVALITETSTEKNIK AB

MUNKERÖDSVÄGEN 5B

444 32 STENUNGSUND

GERMATECH AB

SAXERÖD 221

444 92 JÖRLANDA

CME MANUFACTURING AND LOGISTICS AB

TEKNIKVÄGEN 11

444 95 ÖDSMÅL

446 41 SKEPPLANDA

VILLAMONTAGE I VÄST AB

KNUTS VÄG 1

446 41 SKEPPLANDA

MABOTECH AB

SKÖNNINGARED 382

446 94 SKEPPLANDA

BYGG OCH FLEXBOHUS I

SKEPPLANDA AB

SKÖNNINGARED 283

446 94 SKEPPLANDA

UTBY BENSIN & SERVICE AB

KROKSTORP 255 446 95 ÄLVÄNGEN

CL MÄTNING AB

KATTLEBERG 173 446 97 ÄLVÄNGEN

FLEXIBILITY PEN AB

ALLÉGATAN 35 447 31 VÅRGÅRDA

MIKAELS GRÄVTJÄNST I

STRANDERÄNG AB

GRÖV 110

454 92 BRASTAD

BOHUSGJUTERIET AB

BRÄCKEVÄGEN 22

454 93 BRASTAD

VÄSTKUST MÅLAREN

UGGLEVÄGEN 9

455 32 MUNKEDAL

FASTIGHETSBYRÅN I

MUNKEDAL AB

FORUM 1

455 80 MUNKEDAL

KYNNEFJÄLLS NATUR

BRÅMARKEN 19 C/O

TORSTENSSON

455 96 HEDEKAS

WIKTORSSONS

BYGGSERVICE AB

PRÄSTGÅRDEN 31

455 97 DINGLE

K&C SOLUTIONS

HUMLEKÄRR 20

457 43 FJÄLLBACKA

CONNY JACOBSSONS ÅKERI AB

FLATEBY 2719

458 92 FÄRGELANDA

L. RUNESSONS ÅKERI AB

BOX 4083 461 04 TROLLHÄTTAN

EJE´S GOLV AB

TINGVALLAVÄGEN 34 461 32 TROLLHÄTTAN

UTEGOLV I TROLLHÄTTAN AB

VERKMÄSTAREVÄGEN 26 461 37 TROLLHÄTTAN

BINAR HANDLING AB HEDEKULLEVÄGEN 24 461 38 TROLLHÄTTAN

ICA SUPERMARKET SYLTE

SYLTE CENTER 461 67 TROLLHÄTTAN

EMIL FRÖJD RÅGLANDA KULLEN 461 95 TROLLHÄTTAN

MODEXA AB

BOX 958

501 10 BORÅS

WACKES

BOX 957

501 10 BORÅS

KAFENIO AB

BOX 1160 501 11 BORÅS

SÖDERKULLA TUNG

TRAFIK AKTIEBOLAG

SEGLORAVÄGEN 6

504 41 BORÅS

EMILS MÅLERI AB

GÄSSLÖSAVÄGEN 28

504 41 BORÅS

BYGGCENTER I BORÅS

BYGGNADS AB

GÖTEBORGSVÄGEN 155

504 63 BORÅS

GOLVIMPORTEN

GOLVSERVICE NORDIC AB

ELEMENTGATAN 14

504 64 BORÅS

BETONG MASTERS I BORÅS AB

SVANSJÖ

FÖRETAGSTJÄNST AB

ÖVERLIDAVÄGEN 5 511 95 ÖXABÄCK

KINDS

BEGRAVNINGSBYRÅ AB

BOX 41 512 21 SVENLJUNGA

KINDS VAKT AB

BOX 53 512 22 SVENLJUNGA

STENSTORPS BUSS AB

SVEAVÄGEN 1

521 60 STENSTORP

SKARABORGS FÄLTGEO AB

ÖSTERGATAN 2

521 60 STENSTORP

STENSTORPS

BIL & MOTOR AB

LEDSGATAN 2

521 60 STENSTORP

FRIBERGS

DJURTRANSPORTER AB

STENSTORP

MÅNSAGÅRDEN

521 61 STENSTORP

KABELANVISNING VÄST AB

EKLUNDAVÄGEN 9 461 98 TROLLHÄTTAN

VÄNERSBORGS SVETS- & MEKANISKA VERKSTAD AB BOX 256 462 23 VÄNERSBORG

LM STÅLTEKNIK AB

SKEPPSBYGGAREGATAN 9

463 71 LÖDÖSE

NYGÅRDS STÄNGSEL & SMIDE AB

SKAVEN 270 463 96 NYGÅRD

DALBO KVARTSIT AB

ULLERUD 120 464 72 HÅVERUD

VEDBYHOLM

LANTBRUK AB

ÖSTRA VÄSBY 1

464 94 MELLERUD

HEDÉNS REPARATIONSVERKSTAD AB

KORSGATAN 13 447 35 VÅRGÅRDA

HOLS HYVLERI AB

LANDA LILLA ÅBY 6 447 91 VÅRGÅRDA

ELVINGS

BRUNNSBORRNING AB

EKLANDA RIKASTIGEN 2

447 94 VÅRGÅRDA

NINAB INDUSTRI OCH

FASTIGHETSSERVICE AB

FJÄRHULT 475

449 90 NOL

ANSO

LANTMÄTERIKONSULT AB

VÄSTGÖTAVÄGEN 19

451 34 UDDEVALLA

GABLINS GASTRONOMI AB

STRANDVÄGEN 8

457 45 HAMBURGSUND

VEDBRASAN AB

VARLÖS

457 91 TANUMSHEDE

PLÅTTEKNIK PTIS AB

PLOGVÄGEN 4

458 30 FÄRGELANDA

ÖDEBORGS BUSS AB

BRUKSVÄGEN 17

458 40 ÖDEBORG

ERIKSSON BYGG O MASKIN

I

HÖGSÄTER AB

SÄTER 7

458 97 HÖGSÄTER

KYNNINGSRUD BYGG AB

HÄLLE LIDER 2B

459 32 LJUNGSKILE

VEFOSS AB

ESSUNGA VÄGATORP 412

465 93 NOSSEBRO

KJ STEELSUPPORT AB

BALJEFORS 207

465 97 NOSSEBRO

VÄNERSNÄS

RÖRSERVICE AB

FRUGÅRDEN 170 ÄNGEN

468 90 VÄNERSNÄS

VÄRMETEKNIK I VÄST AB

BLEKETVÄGEN 48

471 50 BLEKET

TSURUMI-INTEC PUMP AB

STRANDVÄGEN 5

471 50 BLEKET

HÖGENS GÅRD AB

HÖGENVÄGEN 112

494 64 FRILLESÅS

STORMGATAN 3 504 64 BORÅS

C-G MAGNUSSON

IT-KONSULT AB

VEMMENHULT

FRUGÅRDEN 1 504 96 BREDARED

KIWISOL AB

RÖDLUVEGATAN 1

506 47 BORÅS

BLOMS WORKSTATIONS AB

VÄVLAGARGATAN 6 Y

507 30 BRÄMHULT

GDSB BYGG AB

VÄVLAGARGATAN 18

507 30 BRÄMHULT

SVENSKA DMIXAB AB

VÄVLAGARGATAN 6G

507 30 BORÅS

KIMMOS MÅLERI AB

STRÖMSLUNDSGATAN 3

507 62 BORÅS

CRS I KINNA AB

VARBERGSVÄGEN 67

511 61 SKENE

SKENE TAK & SMIDE HB

APOTEKSGATAN 3

511 63 SKENE

NYKAB I SÄTILA KB

FJÄRÅSVÄGEN 12

511 69 SÄTILA

CARLSSONS I SÄTILA AB

HYSSNAVÄGEN 2 511 69 SÄTILA

CODAT HUSBILAR AB

FÖRLÄGGAREVÄGEN 11-13

511 72 FRITSLA

JOHANSSON & LJUNGGREN AB BYGGNADSFIRMA

BORÅSVÄGEN 31 512 53 SVENLJUNGA

FURULIDS SNICKERI & ÅKERI AB

BOSGÅRDEN FURULID 512 65 MJÖBÄCK

BERTIL HAGSTRÖM

KÄLLERED 2 512 91 SEXDREGA

MICHAEL & JOEL

BYGGTEKNIK AB

REDSLARED HAGA NY 512 92 SVENLJUNGA

SÖREN & PÄRKA

RÖRSERVICE AB

MÅRTENSTORP ASPELUND 512 93 SVENLJUNGA

AKTIEBOLAGET FRISTADS

BLECK & PLÅTSLAGERI

TRUMSLAGAR

BLOMGRENS VÄG 8 513 33 FRISTAD

BYGGCENTER I

LIMMARED AB

V.JÄRNVÄGSGATAN 10 514 42 LIMMARED

7H PLAST AB

HULARED 514 50 LIMMARED

TRANEMO PREFAB AB

HYLTEGÄRDE

INDUSTRIOMRÅDE 8 514 91 TRANEMO

FUKTSPÄRRTEKNIK AB

FABRIKSVÄGEN 6 515 70 RYDBOHOLM

RICHARD STEEN AB

LÖVASKOG

KRONOGÅRDEN 516 92 ÄSPERED

HEDERDALS ÅKERI AB

STENKULLA 33 517 92 BOLLEBYGD CE ELENTREPRENAD AB

BJÖRKLIDEVÄGEN 7 517 95 OLSFORS

JONAS HJALMARSSONS ÅKERI AB

GULLBERGSGATAN 8 521 32 FALKÖPING

PER HULTBERGS ÅKERI AB

HAGABORG 1

521 71 ÅSARP

AB GYLLENSVAANS

MÖBLER

STORGATAN 6

521 95 KÄTTILSTORP

ELKONTAKTEN I

FALKÖPING AB

VILLAGATAN 28

521 95 KÄTTILSTORP

KEITH LJUNGBERGS

GOLV AB

INDUSTRIGATAN 2

522 30 TIDAHOLM

KAFLÅS AB

KAVLÅS 522 93 TIDAHOLM

LP VENT AB

MASKINVÄGEN 6 B

523 38 ULRICEHAMN

TORSTEN HEDIN AB

PLANTVÄGEN 4

523 72 TIMMELE

BRÖDERNA FYHR AB

SKOLHUSV. 8

523 76 BLIDSBERG

ASFALTERARNA I

TIDAHOLM AKTIEBOLAG

BRUNN 124

523 90 ULRICEHAMN

NYBERGS BYGG

I ULRICEHAMN AB

KNÄTTE LUND 103

523 91 ULRICEHAMN

UGGLEREDS

SKOGSAVVERKNING AB

UGGLERED 104

523 92 TIMMELE

KARLSSONS ÅKERI I

HÖSSNA AB

RYDASKOGEN

523 97 ULRICEHAMN

JOHANSSONS ÅKERI I OD AKTIEBOLAG OD GAMLA PRÄSTGÅRDEN

524 96 LJUNG

HUSVAGN-SVENSSON I

LIDKÖPING AB

BOX 2407 531 02 LIDKÖPING

10 procent rabatt på logi och konferens - Ange bokningskod Företagarförbundet: D000046827

Uppgraderad till level 2 som friendesmedlem - extra förmånligt som medlem

Coworking erbjudande 149 kr per dag!

47 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS
Medlemsavtal - massor av fördelar!
Du tjänar tusenlappar varje år som medlem

MOBILEMUSIC LIDKÖPING

HANDELSBOLAG

BOX 2154

531 02 LIDKÖPING

IMWARE AB

LÖDKOLVSVÄGEN 15

531 59 LIDKÖPING

LYCKEBOHUS AB

HOVBY ÖSTBY LYCKEBO

531 92 LIDKÖPING

HÅLLTORPS SÄTERI AB

NORRA HÄRENE ÄNGEN

531 92 LIDKÖPING

MARKBYRÅN LIDKÖPING AB

SÖNE LINDBACKA 1

531 97 LIDKÖPING

PWA MASKINSERVICE AB

KÅLLANDSÖ NYBACKEN

531 99 LIDKÖPING

JULA AB

BOX 363

532 24 SKARA

T KRISTOFFERSSON

EKONOMI AB

SKÄRV LASSEHEM 1

532 92 AXVALL

WIKSTRANDS MASKIN AB

JÄRNVÄGSG 30

533 30 GÖTENE

ARNE SÄLLBERG & SÖNER

ÅKERI AKTIEBOLAG

NORRA RINGLEDEN 8

534 31 VARA

ENO ENERGY SWEDEN AB

GRADGATAN 2 1TR

534 50 VARA

MIKAEL GILBERTSSONS

BYGG AB

TORGGATAN 1

534 60 VEDUM

VALDEMARS

MASKINSTATION

LONG PER OLOFSGÅRDEN 6

534 95 VARA

GLIMSVEDEN

BYGGKONSULT AB

KYRKOGATAN 9

541 30 SKÖVDE

ARNE LORENTZON AB

VIPANS GRÄND 4

541 31 SKÖVDE

KYLTRANSPORT I SKARABORG AB

GRUVGATAN 2

541 31 SKÖVDE

MARKNADSKONSULT I

SKARABORG

KÅSATORPSV 7

541 34 SKÖVDE

WHISQU GRAPHIC AB

LARS OLOFS GATA 3 A

541 44 SKÖVDE

AF BYGG & BAD I SKÖVDE AB

RÖDEGÅRDSVÄGEN 16

541 70 SKÖVDE

IT-säkerhet är lika viktigt för små som för stora företag. Tyvärr skiljer sig prislappen oftast inte beroende på företagets storlek. Det vill vi ändra på. Som medlem i företagarförbundet betalar du endast 44:- (exkl. moms) per år för vår lösenordsövervakning.

JONSSONS MEKANISKA VERKSTADS I SKÖVDE AB

SVENTORP RÄVSTORP 4

541 92 SKÖVDE

FRITIDSSERVICE I SKÖVDE AB

RÄVSTORP 5

541 92 SKÖVDE

KLINGS REPARATIONER & INDUSTRIPARTNER AB

VAROLA FRÖKULLEN 2

541 94 SKÖVDE

TIDAVADS SKOG AB

RÅSTAD ÖDEGÅRDEN 1

541 96 VÄRING

PERSSON & ANDERSSON

BILSERVICE AB

OSKARSHALLSGATAN 14

553 03 JÖNKÖPING

ADVOKAT PETER

SCHÖNEWALD AB

TRÄDGÅRDSG 2 A 553 16 JÖNKÖPING

KALI SNICKERIER AB

BARNARPGATAN 24 1TR 553 16 JÖNKÖPING

ADVOKAT PETER

SCHÖNEWALD AB TRÄDGÅRDSG 2 A 553 16 JÖNKÖPING

KALI SNICKERIER AB

BARNARPGATAN 24 1TR 553 16 JÖNKÖPING

GREVINNANS RUM

GRÄNNA AB

SKIFTESVÄGEN 14

563 31 GRÄNNA

UKNA DIVERSEHANDEL AB

ÅTVIDABERGSVÄGEN 2

564 75 EDSBRUK

BERGDAHL IT AKTIEBOLAG

BERGSTIGEN 4

565 97 BOTTNARYD

MGA MARKARBETEN AB

MYSKETGATAN 3

566 31 HABO

LED-ECO LIGHTS & SIGNS AB

FANERGATAN 17 C

566 33 HABO

NBP EKONOMI AB

INDUSTRIGATAN 44 A

571 38 NÄSSJÖ

A’HULTMANS ENTREPRENAD AB

SÖRÄNGSVÄGEN 7

571 38 NÄSSJÖ

MEKAB I NÄSSJÖ AB

POPPELGATAN 10 571 39 NÄSSJÖ

BODAFORS BEHANDLING & UTSLUSSNINGSENHET AB

UDDEBERG

571 66 BODAFORS

EXPODUL

INREDNINGAR AB

SÖRBYVÄGEN 7 571 78 FORSERUM

BRÖDERNA FRIDLUNDS ÅKERI AB

ASBY LIDVÄGEN 8

573 77 YDRE

BRÖDERNA GUNNAR

OCH OLOF AXELSSON

HISTRAGÅRD 1

573 95 YDERÖ

TAXI EFFGE

SKOGSHUGGARGRÄND 10

574 36 VETLANDA

AB VITHALATVÄTTEN

MAGASINSGATAN 14 574 38 VETLANDA

ASPENGRENS MÅLERI

TÖRNROSVÄGEN 11

574 50 EKENÄSSJÖN

ANEBY BUSS & TAXI AB

JÄRNVÄGSGATAN 41

578 33 ANEBY

KARLSSON, INGVAR DRAGERYD

KRONGÅRDEN 523

579 92 HÖGSBY

TEAM HÅKAN STÄDARE AB

BOX 6021

580 06 LINKÖPING

OPTIKER ALMÅ AB

BOX 324 581 03 LINKÖPING

VVS-PROJEKTERING I

LINKÖPING AB

BOX 1056 581 10 LINKÖPING

KÖTTGROSS I LINKÖPING AB

FINNÖGATAN 17

582 78 LINKÖPING

BUTÄNGENS ÅKERI AB

IDÖGATAN 39

582 78 LINKÖPING

VISAGE TECHNOLOGIES AB

DISKETTGATAN 11 A BV

583 35 LINKÖPING

TRÄFFS HOVSLAGERI AB

NORRHULT ASPLUND 1

585 78 VRETA KLOSTER

CANDELLS

ENTREPRENAD AB

STORA GILLBERGA

KRÖKEN

585 99 LINKÖPING

LARMTEKNIK MARIESTAD AB

HANTVERKARGATAN 13

542 39 MARIESTAD

PA:S BYGG AB

BÄCKAVÄGEN 17

542 72 MARIESTAD

TIBRO FÄRGEKONOMI AB

NORRA VÄGEN 7 A

543 35 TIBRO

SCANDINAVIAN CELLULOSE PRODUCTION SCP AB

ÖDTORPSGATAN 1

543 51 TIBRO

GRÖNHULT SVETS & MEK

RUDER KLINTEN

543 93 TIBRO

HÖKENSÅS

INDUSTRISERVICE AB

ROTEV 9

543 95 FAGERSANNA

R. OLSSONS KONSULTBYRÅ AB

FLYGFÄLTSVÄGEN 29

546 30 KARLSBORG

SANNGUIS AB

FRÖKÄRR 10

546 91 KARLSBORG

ICA SUPERMARKET

STORGATAN 26

547 30 GULLSPÅNG

FINNVEDENS LASTVAGNAR AB

BOX 2014

550 02 JÖNKÖPING

YXHAGE LÅS

EUROPALARM AB

BOX 2047 550 02 JÖNKÖPING

GÖTALANDS EL & TELECOM AB

BOX 93

551 12 JÖNKÖPING

INGVAR ANDERSSON

PLÅTSLAGERI AB

FRIDHEMSVÄGEN 19

553 02 JÖNKÖPING

PACSON VÄST AB

GNEJSVÄGEN 2

553 03 JÖNKÖPING

HB L & G MALMS FURUINREDNINGAR NORRAHAMMARSVÄGEN 5

553 39 JÖNKÖPING

GOLVLÄGGARNA I JÖNKÖPING AB

KÄRRVIOLSVÄGEN 5

553 93 JÖNKÖPING

CRETIVA

COMMUNICATION AB

GUNNAR ZILOS VÄG 6 554 48 JÖNKÖPING

WÄTTERSTADS

FASADRENOVERING AB

KONVALJESTIGEN 4

554 56 JÖNKÖPING

JÖNKÖPINGS LJUS & KRAFT AB

HEDENSTORPSVÄGEN 18

554 75 JÖNKÖPING

NYSTRÖMS TRÄDGÅRD AB

AXAMO GÅRD

555 94 JÖNKÖPING

ELGEBO ENTREPRENAD AB

ÅKERSVÄGEN 26

568 30 SKILLINGARYD

SKILLINGARYDS

BLOMSTERHANDEL AB

CENTRALPLAN 2 A

568 30 SKILLINGARYD

ELGEBO ENTREPRENAD AB

ÅKERSVÄGEN 26

568 30 SKILLINGARYD

KVARNEN I SKILLINGARYD

FODER & TRÄDGÅRD AB

BÅRAMOVÄGEN 2

568 31 SKILLINGARYD

SKILLTRYCK AB

LOGATAN 12

568 31 SKILLINGARYD

SKILLINGARYDS

BEGRAVNINGSBYRÅ

STORGATAN 24

568 32 SKILLINGARYD

HINDSEKINDS SKOGAR AB

LANDSVÄGEN 43

568 92 SKILLINGARYD

BERGFORS

SNICKERIFABRIK AB

BERGFORS

GEOCON AB

BOX 634 572 27 OSKARSHAMN

B.EE AUTOMATION AB

HANTVERKSGATAN 15

572 55 OSKARSHAMN

FREKAS MÅLERI & GOLV AB

VALLGATAN 22 572 73 KRISTDALA

NTAC AB

DUNKELIDSVÄGEN 71

572 74 PÅSKALLAVIK

TJUSTÅSA

SKOGSTJÄNST AB

TJUSTÅSA 29 572 93 OSKARSHAMN

DICK ROBACK LANTBRUK

OCH ENTREPRENAD AB

GRÖNHULT 572 95 FIGEHOLM

HOLSBY FÖNSTER AB

BRUNNSVÄGEN 13

574 53 HOLSBYBRUNN

JP FORDONS SERVICE

SKEDE HANDELSBOLAG

HÄLLARYD MAREBÄCK 1 574 93 VETLANDA

SMÅLANDS STÅLGJUTERI I

EKSJÖ AKTIEBOLAG

FÖRRÅDSGATAN 7 575 36 EKSJÖ

JOSEFSSONS MOTOR AB

KVARNARPSVÄGEN 2 575 36 EKSJÖ

WEIMER SKOGSTEKNIK & HYDRAULIK AB

RÅSKOG 575 91 EKSJÖ

LINKÖPINGS

SMIDESSERVICE AB

BOX 1067 581 10 LINKÖPING

VVS-PROJEKTERING I

LINKÖPING AB

BOX 1056 581 10 LINKÖPING

ÖSTGÖTA

VVS I LINKÖPING AB

BOX 1394 581 14 LINKÖPING

BK SERVICES AB

FRIDTUNAG 24 582 13 LINKÖPING

DEKON ENGINEERING AB

ENGELBREKTSGATAN 31 582 21 LINKÖPING

ACKES BOKFÖRING

SANKTLARSGATAN 22 A 582 24 LINKÖPING

STURE STENBÄCKS LIVS AB

ALBERT ENGSTRÖMSVÄG

36 HULT 575 92 EKSJÖ

SOLYNORDMED AB

SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING AB

DROTTNINGGATAN 8 582 25 LINKÖPING

TL ALLTJÄNST KB

SKATTEGÅRDEN 85 C

586 48 LINKÖPING

JR ENERGI & LANTBRUKS AB

VIBY LILLGÅRD

590 17 MANTORP

DICK JOHANSSONS ÅKERI

FIESTAD BOSTÄLLE 1

590 17 MANTORP

PIHLBLADS GROUP AB

KOTTEBO ÖSTERGÅRD 1

590 39 KISA

BJÖRKSFALLSGÅRD AB

EKSJÖHULT BJÖRKSFALL 3

590 53 ULRIKA

KYLLENBECK

ASSOCIATED AB

BOX 135

590 85 MARIANNELUND

T&H PETTERSSON

ENTREPRENAD

HULA SÖDERGÅRD

590 96 ÖVERRUM

TORSVIK MASKIN AB

GAMMAVÄGEN 6

556 52 JÖNKÖPING

CARL STAHL AB

FRYSVÄGEN 3

556 52 JÖNKÖPING

CREATIV LOKALVÅRD & SANERING I JÖNKÖPING AB

HUSKVARNAVÄGEN 105

561 32 HUSKVARNA

BETONGHÅLTAGARNA

PATRICK MALMQVIST I

HUSKVARNA A

TENHULTSVÄGEN 52

561 42 HUSKVARNA

TENHULTS

CONTAINERTRANSPORT AB

HÄLJARYDSVÄGEN 20

561 61 TENHULT

NHVT ALLTJÄNST AB

VIREDATORP 1

561 93 HUSKVARNA

DMA SERVICE AB

ÅSAVÄGEN 32

562 30 NORRAHAMMAR

568 92 SKILLINGARYD

ENTREPRENÖR CHRISTIAN

WERNINGER

ESPLANADEN 5

570 03 VRIGSTAD

LEIF HEDBERGS

SNICKERI AB

SOLBERGA-VIK 1

570 10 KORSBERGA

INGATORPS

SKOGSTRANSPORTER AB

PARKGATAN 2

570 31 INGATORP

CW AUTOMATION IDROTTSVÄGEN 1

570 76 RUDA

ÄNGS MASKINCENTRAL AB

JÖNKÖPINGSVÄGEN 1

571 34 NÄSSJÖ

MATHINIC AB

LERBACKSGATAN 13

571 38 NÄSSJÖ

EGES EL & AUTOMATION AB BOX 27 573 21 TRANÅS

TRANÅS ENERGI AB

BOX 386 573 24 TRANÅS

TGM BRO AB BOX 464 573 25 TRANÅS

SOMMENBYGDENS MARINTEKNIK AB

HAMNVÄGEN 1 573 34 TRANÅS

BREHMERS

INDUSTRILACKERING AB

KATARPSVÄGEN 6 573 38 TRANÅS

MARCUS SAMUELSSON

BYGG & HANTVERK AB

HAGADALSGATAN 19 573 40 TRANÅS

AKS PLÅTSLAGERI & TAKLÄGGNING I TRANÅS AB

NORRABYVÄGEN 2 573 43 TRANÅS

NYTOMTAVÄGEN 6 575 92 HULT

GUSTAFSSON, TOBIAS

ANDERS LENNART

RUSSNÄS 25 575 95 EKSJÖ

VRIGSTADS TRÄFÖRÄDLING AB

BOX 82 576 02 VRIGSTAD

SÄVSJÖSLÄPET AB

SVETSAREGATAN 3 576 33 SÄVSJÖ

FLYTTPRINZEN AB

HALLONVÄGEN 2 576 33 SÄVSJÖ

SAVMAN AB

SAVMAN AB 576 80 SÄVSJÖ

TEAM TEJBRANT PRODUKTION AB

VERKSTADSGATAN 6 577 39 HULTSFRED

BMP EKONOMI & REDOVISNING AB

JUNKERSGATAN 1 582 35 LINKÖPING

KROSSTEKNIK I LINKÖPING AB

FÄRGAREGATAN 1 D 582 52 LINKÖPING

ÖSTGÖTA

MASKINTJÄNST AB

GOTTORPSGATAN 27 582 73 LINKÖPING

PARS PLÅTGRUPPEN AB

GILLBERGAGATAN 7

582 73 LINKÖPING

LINDHOLMS

INTERIÖRHUSET AB

TORNBYVÄGEN 3

582 73 LINKÖPING

MB-VERKSTADEN I LINKÖPING AB

KOLFALLSGATAN 13

582 73 LINKÖPING

ENTREPRENADSERVICE I

ALFTA AB

IDÖGATAN 30 A

582 78 LINKÖPING

VIMAB AKTIEBOLAG BOX 279 591 23 MOTALA

BN CONSTRUCTION I

MOTALA AB

SVEAVÄGEN 74 591 36 MOTALA

RIEDELS REDOVISNING

LUXORGATAN 1

591 39 MOTALA

MARKBYGGARNA I

ÖSTERGÖTLAND AB

LUXORGATAN 1

591 39 MOTALA

TELECONTRACTING

SCANDINAVIA AB

STRANDVÄGEN 169

591 46 MOTALA

SLI AB

BJÖRNVÄGEN 4

591 52 MOTALA

MOTALA FORDONSREPARATIONER AB

DYNAMOVÄGEN 6 591 61 MOTALA

48 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
Lösenordsskydd för endast 44 kr/år Du tjänar tusenlappar varje år som medlem
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

KVARNS PLÅT

& VENTSERVICE AB

KVARN 237

591 77 BORENSBERG

BRANDSKYDDSBESIKTNING BSB AB

MEDEVI 230

591 97 MOTALA

NOLO LANTBRUKS AB

HERTIG JOHANS GATAN 18

592 40 VADSTENA

HERMANSSON, DAG

ULLEVI 404

592 91 VADSTENA

GÅRD GRÖDA OCH

GASTRO AB

HUVUDSTAD 201

592 94 VADSTENA

VÄSTERVIK BOBUTIK AB

KVARNGATAN 15 BV

593 30 VÄSTERVIK

FRAKTKONSULT

EXPRESSBUD I VÄSTERVIK AB

STUREGATAN 4 A

593 31 VÄSTERVIK

ATRIO ARKITEKTER

VÄSTERVIK AKTIEBOLAG

STORGATAN 51

593 33 VÄSTERVIK

AJ:S DATA & REDOVISNING

ANDRA

VÄSTRALUNDSGATAN 38

593 37 VÄSTERVIK

AQUA FLOATING

GROUP AB

LISAVIKSVÄGEN 1

593 50 VÄSTERVIK

PLIVIT TRADE AB

LUCERNAVÄGEN 10 A

593 50 VÄSTERVIK

HALLENS BUSS AB

LUNNARGATAN 14

593 62 VÄSTERVIK

ME ÅKERI AB

MÖCKELHULT HYDDAN 594 73 ÖVERUM

ANDERS OLOFSSON BIL & VVS SERVICE

DALHEM LÖNNEBERGA

594 92 GAMLEBY

ODENSVIHOLM MJÖLK AB

ODENSVIHOLM GAMLA

MEJERIET

594 94 ODENSVI

DYLER OPTIK AB

JERIKODALSGATAN 1-3

595 30 MJÖLBY

MJÖLBY VAGN- OCH

KAROSSERITEKNIK AB

TRANSFORMATORGATAN 3

595 35 MJÖLBY

KG:S TRAKTOR & MASKIN

KJELL GUSTAVSSON AB

STENSTORP SÖDERGÅRD

595 76 BOXHOLM

PERFECT CLINIC BY WELANDER AB

KUMMELBY KÄLLGÅRD 1

595 93 MJÖLBY

PERFECT CLINIC BY WELANDER AB

KUMMELBY KÄLLGÅRD 1

595 93 MJÖLBY

JR ENERGI & LANTBRUKS AB

VIBY LILLGÅRD

595 97 MANTORP

HELENAS SUPPORT AB

ADELSNÄSVÄGEN 4

597 31 ÅTVIDABERG

RÖRSERVICE I

ÅTVIDABERG AB

ÅGATAN 7

597 31 ÅTVIDABERG

ÖG TRANSPORT AB

ÖSTANTORPSVÄGEN 25 A

597 40 ÅTVIDABERG

LEDRI AB

SMÄLLGATAN 7 C LGH 1001

597 52 ÅTVIDABERG

DALARO SHIPPING AB

VINKELGATAN 5 603 36 NORRKÖPING

FYHR´S TRYCKLUFT

-SERVICE AB

NAVESTADSGATAN 33 603 66 NORRKÖPING

NORRKÖPINGS SOLCELLER & VENT AB

FURINGSTAD ANNELUND 1

605 93 NORRKÖPING

BUTÄNGENS ÅKERI AB

EKSUNDSV 15 605 97 NORRKÖPING

INTER-SALE AB

HORNSVÄG 6 605 97 NORRKÖPING

RH AUTORIKT AB

FINSPÅNGSVÄGEN 230 605 99 NORRKÖPING

AQM KONSULT AB

GUSTORP 5 610 29 VIKBOLANDET

BO LENNART ANDERSSONS

AKTIEBOLAGET

ÅLBERGA ÅKERI

ÅLBERGAVÄGEN 7 B

611 90 ÅLBERGA

ERICSSON & NAESSÉN

ENTREPRENAD AB

BRÄNN-EKEBY SÖRBY 1

611 92 NYKÖPING

SJÖSA FÖRVALTNINGS AB

SJÖSA FÖRVALTNINGS AB

611 93 NYKÖPING

JOGERSÖ GOLV AB

JOGERSTA NORRGÅRD

611 95 NYKÖPING

BÅKTORP AB

KROGNÄS TUNAHOLM 1

611 95 NYKÖPING

KL INDUSTRI AB

BOX 2039

612 02 FINSPÅNG

LOTORPS MASSAGE & FRISKVÅRD AB

KALKUGNSVÄGEN 10

612 30 FINSPÅNG

LÅNGSÄTERS ENTREPRENAD AB

PARADISET 614 95 SÖDERKÖPING

TK :S FASTIGHETSSERVICE

SLÄGGGATAN 10 615 33 VALDERSMAVIK

VÄSTERUMS MUR & PUTS AB

VÄSTERUM SKÄRKULLEN

615 92 VALDEMARSVIK

TRIKÅBY AB

HYDRAULVÄGEN 10 616 34 ÅBY

VIKAB

VIBRATIONSKONSULT AB

KVARNLYCKEVÄGEN 25 617 71 KIMSTAD

BRUKIA SKOG AB

SKÄRKIND STUBBETORP 2 617 92 NORSHOLM

SAAF SAFE AB

DALHEM DUNGÅRDE 160

622 56 DALHEM

GÖRAN BÅTELSSON

NÄS SIGVARDS 604

623 37 HAVDHEM

F.EL AB

RONE AUTSARVE

623 47 HEMSE

721

FREDINS LANTBRUK AB

NÄR MICKELS 607

623 48 STÅNGA

NÄR BODI

NÄR HALLUTE 161

623 48 STÅNGA

NÄRS BIL & TRAKTOR

NÄR BOSARVE 174

623 48 STÅNGA

BJÖRN ERIKSSON

GAMMELGARN ROMMUNDS 612

623 67 KATTHAMMARSVIK

JBT SECURITY AB

KÄLLSTÄDE 1150

MILJÖTEKNIK AB

ÅSTORP NÄSBO 1

635 17 NÄSHULTA

BRICKSTUGANS HB

BÖCKLINGE BRICKSTUGAN 9

635 35 STORA SUNDBY

FX SCHAKT- OCH

ENTREPRENAD AB

BOX 2015 641 02 KATRINEHOLM

AKTIEBOLAGET MALMBY

LANTBRUK ÅBY GÅRD

645 94 STRÄNGNÄS

ACTIVE CONSULT I GNESTA AB

BACKGATAN 16 646 35 GNESTA

AVLA MARK

ENTREPRENAD AB

ROSENLUND 9 646 91 GNESTA

BJÖRKEBY SVETS AB

BJÖRKEBY GÅRD 1

MINEC PRODUKTION AB

ÖRSÄTTER

INDUSTRIGALLERIAN 597 94 ÅTVIDABERG

OUT OF EDEN AB

STORGATAN 33

598 37 VIMMERBY

VIMMERBY TAXI

BESTÄLLNINGSCENTRAL AB

TURBINGATAN 8

598 40 VIMMERBY

VIMMERBY PREFAB

BETONG AB

KRÖNSNÄS 707

598 92 VIMMERBY

MATHÖRNAN I

MARIANNELUND AB

LINGSTRÖMSGATAN 4

598 97 MARIANNELUND

ELEKTRO-PÄR AB

BOX 29 599 21 ÖDESHÖG

ALVARBÅTAR AB

BOX 4035 600 04 NORRKÖPING

MIKAEL MOEN BYGG AB

BOX 7094

600 07 NORRKÖPING

PETTERSSONS GOLV AB

JÄRNGATAN 25

602 23 NORRKÖPING

L & K BJÖRKMAN FÖRSÄLJNINGS AB

MALMGATAN 18

602 23 NORRKÖPING

ENVIGO AB

SKOLGATAN 1 602 25 NORRKÖPING

DIABAS ARKITEKTER AB

REEPSLAGAREGATAN19 602 25 NORRKÖPING

TB’S RÖR & BYGG AB

SLAKTHUSVÄGEN 3 602 28 NORRKÖPING

ENTREPRENAD AB

SÖRBY HAGABORG 610 41 RINGARUM

LARS ANDERSSON

BJÖRKTORP 1 610 55 STIGTOMTA

BCT SCHAKTFRI TEKNIK AB

SILLE SÖRGÅRD 610 70 VAGNHÄRAD

TELECOM MONTAGE I NYKÖPING AB

ÖSTRA RUNDGATAN 6 611 33 NYKÖPING

OÄNDLIGA MÖJLIGHETER

BEHMBROGATAN 7 611 34 NYKÖPING

STORA ALLÉNS HOTELL AB

STORA ALLÉN 15

612 40 FINSPÅNG

NEAL IT AB

PILÄNGSVÄGEN 3

612 43 FINSPÅNG

KHUNYING AB

SJÖGATAN 14 LGH 1101

613 33 OXELÖSUND

AM BULK O

TRANSPORT AB

SKRAKVÄGEN 13

613 36 OXELÖSUND

J LIDELL ENTREPRENAD AB

TALLUDDSVÄGEN 4 A

613 37 OXELÖSUND

SPRINKLER

SERVICE OXELÖSUND AB

NYPONVÄGEN 206

613 38 OXELÖSUND

BERGDAHL BYGG OCH

FASTIGHET BOX 23 619 21 TROSA

WIIK’S GOLV & BUD AB BOX 32 619 21 TROSA

ÅDA GODS AB

ÅDA SÄTERI 619 91 TROSA

TROSA GOLV AB

SKOGSSTIGEN 23 619 91 TROSA

ICEONE CONSULTING AB

BOX, 1009 621 21 VISBY

GARDELLS PLÅTSLAGERI AB

BOX 1148

621 22 VISBY

RÖR & PROCESSINSTALLATION I NYKÖPING AB

INDUSTRIGATAN 12-14 611 38 NYKÖPING

GOLVMATERIAL, HANS JOHANSSON AB

HEMGÅRDSVÄGEN 6

611 38 NYKÖPING

WETTERGRENS TAK OCH

PLÅTSLAGERI AB

FÖRETAGSVÄGEN 4 611 45 NYKÖPING

RENOVERA DIN BOSTAD I

NYKÖPING AB

SPIREAGÅNGEN 14 611 45 NYKÖPING

SÖRMLANDS BYGG & ANLÄGGNING AB

TEXTILVÄGEN 5 611 57 NYKÖPING

LINDESKOV MARK & MASKIN AB

MJÖLNARVÄGEN 13

611 76 NÄVEKVARN

WAHLÉNS ÅKERI AB

LÄRKSTIGEN 14

614 31 SÖDERKÖPING

KIM-FRAKT AKTIEBOLAG

RINGVÄGEN 32 G LGH

1202

614 33 SÖDERKÖPING

LIVSENERGI

SÖDERKÖPING AB

RÅDHUSTORGET 3

614 34 SÖDERKÖPING

SVERIGE TVÅ GÅRDAR AB

HÖSTERUM FLYGEL 1

614 90 SÖDERKÖPING

FREDRIK WASTESSON AB

HUSBY SÄTERI 1

614 90 SÖDERKÖPING

TÅBY GÅRD

TÅBY GÅRD 2

614 92 SÖDERKÖPING

MITAB BYGG AB

KOLLBERG

614 92 SÖDERKÖPING

GUTE KYLTJÄNST AB

SKARPHÄLLSGATAN 10 621 41 VISBY

624 53 LÄRBRO

PETERS LAST

OCH SCHAKT AB

FÅRÖ LAUTER 2717

624 66 FÅRÖ

VISIONEA AB

RADEMACHERGATAN 28 A

632 18 ESKILSTUNA

GUTEKRAFT AB

LÅNGVINKELSGATAN 17

632 22 ESKILSTUNA

ESKILSTUNA

STÄMPELFABRIK AB

GILLBERGAVÄGEN 1

632 28 ESKILSTUNA

INGELSSONS ENTREPRE-

NAD I ESKILSTUNA AB

MESTA ROSENLID

632 36 ESKILSTUNA

SVEA PALL AB

RÅDHUSTORGET 2

633 40 ESKILSTUNA

INNEVÄDER AB

SUNDBYVÄGEN 33

633 44 ESKILSTUNA

DIGITAL WORKSHOP

SWEDEN

EDDAVÄGEN 19 A LGH

1201

633 53 ESKILSTUNA

ÖSTERBY BRÄDGÅRD AB

ÖSTERBYVÄGEN 28

621 41 VISBY

STOCKHOLMSGRUPPEN

BYGG & MONTAGE AB

BINGEBYGATAN 7 A 621 41 VISBY

HEJDENBERGS BYGG HB

SIGNALGATAN 22 B

621 47 VISBY

ÅKERBLOMS GÅRD AB

STENKUMLA BERTELS 324

621 95 VISBY

Nyckeln till offentliga affärer

Testa tjänsten fullt ut helt utan kostnad. Vill du inte fortsätta tjänsten efter den kostnadsfria perioden avslutas den automatiskt.

Medlemmar i förbundet får också en kostnadsfri marknadsrapport redan under testperioden. Rapporten skickas till dig så snart du aktiverat ditt PublicInsight-konto.

LAMANICA LOGISTIKSERVICE AB

BOX 316 641 23 KATRINEHOLM

LAGMANSÖ LANTBRUK AB

LAGMANSÖ 641 62 VALLA

JOHAN LINDBORG

ÖSTRA VINGÅKERSVÄGEN 22

641 92 KATRINEHOLM

INGVALLSTORPS

TRÄDGÅRD AB

INGVALLSTORP 3

641 93 KATRINEHOLM

GTS FRAKT AB

TALJAVÄGEN 4 642 91 FLEN

OLA GÖRANSSON RÖLS GÅRD 642 96 MALMKÖPING

OVATA KRAFT & FÖRVALTNING AB

SANDVIKSTORP 642 96 MALMKÖPING

JONSSON & JONSSON ÅKERI AB

APOTEKSGATAN 7 LGH 1001, 643 30 VINGÅKER

TRAILER SCANDINAVIA

KATRINEHOLM AB

VIALA VILLA SIESTA

C/O BRUNELL 643 92 VINGÅKER

FIRMA LEIF LIND

HEDEN 2 643 93 VINGÅKER

MECQ MÄLARDALEN AB

REGEMENTSGATAN 44

LGH 1004 645 31 STRÄNGNÄS

CANOIL AB

ORMBUNKSVÄGEN 29 645 52 STRÄNGNÄS

E:A ELPROJEKTERING AB

STENSBORGSGATAN 19

633 55 ESKILSTUNA

EPC SVERIGE AB

HUGELSTA

635 02 ESKILSTUNA

TOGGES RÖR AB

KJULABY OPPGÅRDEN

635 06 ESKILSTUNA

LISTA MASKIN AB

LISTA GÅRD 3

635 14 ESKILSTUNA

646 91 GNESTA

MATTIAS LEXELL LILLTORP

646 94 BJÖRNLUNDA

DENNIS HTSM AB

GRANBYVÄGEN 42 647 51 ÅKERS STYCKEBRUK

INREDNINGSCENTER

STRÄNGNÄS AB SÄTTRA

KROG 1

647 92 MARIEFRED

ANLÄGGNING & UTEMILJÖ SVEALAND AB

KÄLLÄNGEN

647 92 MARIEFRED

WRENDA

ROSENHOLMSVÄGEN 13

648 30 HÄLLEFORSNÄS

AU-FEED AB

LÅNGNÄSET

649 91 SPARREHOLM

BVA BYGG- OCH

INDUSTRISERVICE AB BOX 5118

650 05 KARLSTAD

PJ:S BUD & KURIR AB BOX 5137

650 05 KARLSTAD

CORRONIX AB BOX 5044

650 05 KARLSTAD

K.G. FRIDMAN AB BOX 496

651 11 KARLSTAD

AIR 4 YOU SWEDEN AB

SÅGVERKSGATAN 18

652 21 KARLSTAD

ARCELORMITTAL BE GROUP SSC AB

BLEKEGATAN 7

652 21 KARLSTAD

BYGGSTÅL PETER

X I SVERIGE AB

PETTERSTORP 645 91 STRÄNGNÄS

LASTBILEN I STOCKHOLM

HANDELSBOLAG

BOX 539 645 92 STRÄNGNÄS

PETERS

BYGG & FASTIGHET AB

TRE BACKARS VÄG 26 645 93 STRÄNGNÄS

SÖDERGREN AB

PELLETSGATAN 7

652 21 KARLSTAD

PSM PROJECT & SITE MANAGEMENT AB

ÖSTRA TORGGATAN 11

652 24 KARLSTAD

KARLSTAD BYGGHANDEL AB

RATTGATAN 1

653 41 KARLSTAD

49 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
Du tjänar tusenlappar varje år som medlem
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

Satsade på sötchock

alpackor i Sverige

Jörgen Larsson

Jörgen Larsson föder upp alpackor. De lurviga peruanska djuren trivs alldeles utmärkt i det svenska klimatet, och blev det naturliga valet för honom när han tröttnade på sina strutsar.

– Men visst var det en och annan som höjde på ögonbrynen när jag bestämde mig för att föda upp alpackor här på den skånska slätten. För mig var det dock kärlek vid första ögonkastet. Jag såg ett inslag på teve om djuren och tänkte direkt att sådana där ska jag ha, säger Jörgen och berättar att han köpte de första djuren av en lantbrukare i Eslöv.

Efter hand har den egna besättningen vuxit och han har kunder från hela Sverige. Uppenbarligen är alpackorna populära eftersom de inte bara är mer tystlåtna än får och getter, de är även stillsamma och trevliga att se på.

Deras fötter består av två trampdynor och det gör att de inte trampar sönder gräset, vilket gör dem perfekta att ha i en större trädgård som gräsklippare.

Jörgen Larsson är nöjd med att han bytte ut eftersom han aldrig trivdes med de snabbfotade och ofta aggressiva afrikanska fåglarna.

– Men hägnen finns kvar och passar alldeles utmärkt för att hålla alpackorna i. De är lugna och ger på sin höjd ifrån sig ett lågmält hummande.

51
Text & foto: Peter Fredriksson
n INSPIRERANDE AFFÄRER
Text & foto: Peter Fredriksson

HOFBRO FASTIGHETER AB

FRYKMANS VÄG 29 B

653 46 KARLSTAD

DÄCK-CARLSSON I

ILANDA AB

FJÄRRVIKSVÄGEN 27

653 50 KARLSTAD

MB SERVICE AB

FJÄRRVIKSVÄGEN 25

653 50 KARLSTAD

GLASWELD SWEDEN AB

FJÄRRVIKSVÄGEN 13

653 50 KARLSTAD

GJEINS ENTREPRENAD

OCH FASTIGHETS AB

ÖRNGATAN 45

654 65 KARLSTAD

MAGNUS HOLMQVIST

ENTREPRENAD AB

BRÅNE 308

655 91 KARLSTAD

AB L.L:S RÖRSERVICE

NORRA SANNA 125

655 91 KARLSTAD

HÅKAN LARSSON

SÖRE 313

655 96 VÄSE

MOLKOMS

GRUSTRANSPORTER AB

NYEDS-DUVENÄS 304

660 60 MOLKOM

ANDERSSON & HULT-

KRANTZ TRANSPORT AB

NORRLANDSVÄGEN 43

661 40 SÄFFLE

RAMSERUDS

GRUS & ÅKERI AB

RAMSERUD 2

661 95 VÄRMLANDS NYSÄTER

HILLERSTRÖMS

LANTHANDEL

OLEBYN

661 96 LÅNGSERUD

LBC VÄRM-DAL AB

BOX 122

662 23 ÅMÅL

ELECTEC SYSTEM AB

BOX 307

662 27 ÅMÅL

VIVAT, KJELL-ÅKE

VASSBOTTEN 158

662 92 ÅMÅL

KESAMTECH AB

HÄLLTORPSVÄGEN 1

663 34 SKOGHALL

JILA INDUSTRIFORNODENHETER AB

GRÅBERGSVÄGEN 23

663 92 HAMMARÖ

WIPAB WERMLANDS

INDUSTRI PLÅT AB

BOX 36

664 21 GRUMS

GRUMS MÅLERI AB

SVEAGATAN 124

664 34 GRUMS

Sjukvårdsförsäkring

Företagarförbundet har genom samarbete med Max Matthiessen tagit fram en mycket förmånlig Sjukvårds-, Liv- och Olycksfallsförsäkring speciellt anpassad för dig som småföretagare din familj och dina anställda.

CAD DESIGN I KARLSTAD AB

HASSELDALEN 19

664 91 GRUMS

KRAN & BODTRANSPORTER I KARLSTAD AB

RUNNEVÅLSV 1

665 33 KIL

ELTEKNIK MÖLLER AB

TEGELBRUKSVÄGEN 16 B

665 33 KIL

VÄRMLANDS

BYGGENTREPRENAD AB

BJÄLLERUD 662

665 91 KIL

DALSLANDS BILSERVICE AB

MAJBERGSVÄGEN 25 666 31 BENGTSFORS

RIKSTVÄTT BENGTSFORS AB

INDUSTRIGATAN 2 666 31 BENGTSFORS

STIFTELSEN

STENEBYSKOLAN

HEMSLÖJDSVÄGEN 1

666 95 DALS LÅNGED

ALLTORPS GÅRD

ALLTORPS GÅRD 1

668 95 ÖDSKÖLT

VÄSTRA ÖRTEN AB

NORDSJÖTORP 9

669 92 DEJE

HEG:S SNICKERI

TÅKERUD 1

670 20 GLAVA

FIRMA ANDERS NILSSON

SÖDRA STRÖM 201

672 91 ÅRJÄNG

BLOMSKOGS

SOPP OCH BÄR AB

NÄRESBYN NYGÅRD

672 92 ÅRJÄNG

D P SKOGS AB

VÄRNÄS 42

680 51 STÖLLET

GUMMIVERKSTAN I

SYSSLEBÄCK AB

KLARÄLVSVÄGEN 77

680 60 SYSSLEBÄCK

RÖRTJÄNST L LARSSON AB

AMNERUD 24

680 63 LIKENÄS

ALDRINS BILSERVICE

FÖRSTA INDUSTRIGATAN 5 B

681 30 KRISTINEHAMN

LF:S AVVERKNING AB

NORRA TORGET 8 681 30 KRISTINEHAMN

ASSEMCON AB

SANDFALLSVÄGEN 18

681 35 KRISTINEHAMN

VÄSTBYGG I

KRISTINEHAMN AB

BODALSVÄGEN 2

681 43 KRISTINEHAMN

HENNINGSSON

LANTBRUK AB

VISNUM BACKA 2

681 92 KRISTINEHAMN

PM ÅKERI AB

ANSGÅRD 5

681 92 KRISTINEHAMN

KRISTINEHAMNS SERVICETEKNIK AB

BONDERUDSVÄGEN 1 681 95 KRISTINEHAMN

FILIPSTADS LUFTTEKNIK AB

LÖVLUNDSGATAN 4 682 33 FILIPSTAD

SOTNING & VENTILATION I

HAGFORS AB

LYCKOSTIGEN 3 683 32 HAGFORS

MOLKERS DÄCK AB

GÖRSJÖVÄGEN 2 A 683 33 HAGFORS

TRAFIKSKOLAN I TORSBY AB

LEVGRENSVÄGEN 4 685 30 TORSBY

CARLSSONS RÖR I

SUNNE AB

SÖRGÅRDSGATAN 6 686 35 SUNNE

DERO DEGERFORS

ROSTFRIA AB

INDUSTRIGATAN 3

693 35 DEGERFORS

ELSERVICE AB

BOX 145

694 23 HALLSBERG

DOCKAB AB

BERGMANSV. 5

694 35 HALLSBERG

ARHO AB

BERGSMANSVÄGEN 7

694 91 HALLSBERG

NILLAS EKONOMISERVICE

VÄSTANMOSSA

FROSTEN 215

694 95 VRETSTORP

EKONOMITJÄNST I LAXÅ AB

BOX 24

695 21 LAXÅ

AUTOEKONOMI I ASKERSUND AB

PARKGATAN 3

696 33 ASKERSUND

SVENSK

GLASÅTERVINNING AB

STRANDVÄGEN 2

696 74 HAMMAR

BERGLUNDA

BULKTRANSPORT AB

STADSKVARN

MELLANSVENSKA TELEMARKETINGTJÄNSTEN AB

IDROTTSVÄGEN 37 702 32 ÖREBRO

AMAX KONSULT AB IDROTTSVÄGEN 33 702 32 ÖREBRO

BYGG & BORRTEKNIK I SVERIGE AB

ARGONGATAN 114 702 86 ÖREBRO

ÖREBRO HYRSERVICE AB

TALGOXEGATAN 11 703 48 ÖREBRO

ASPLUNDS

FASTIGHETER AB

RIBBINGSGATAN 11 703 63 ÖREBRO

ANDERSSON E&M:S BEGRAVNINGSBYRÅ AB

STORGATAN 48 703 63 ÖREBRO

ANDERSSON E&M:S BEGRAVNINGSBYRÅ AB

STORGATAN 48 703 63 ÖREBRO

ERIK NORDINS EFTR. CYKEL & SPORT AB

RISÅNS MÅLERI & FÄRGSTATION AB

LJUSNARSVÄGEN 1

714 30 KOPPARBERG

AHLSTROM STÄLLDALEN AB

STÄLLBERGSVÄGEN 30

714 72 STÄLLDALEN

MJ:S ENTREPRENAD & LANTBRUK

ÅKERBY 506

715 92 STORA MELLÖSA

RUDDAMMENS ÅKERI AB

RUDDAMMEN 315

715 93 ODENSBACKEN

K. ANDERSSON PLÅT & BYGG AB

NÄLÖN SOLTORP 102

716 91 FJUGESTA

LENAS STÄD

FJUGESTA BY FAGERLÖT

716 91 FJUGESTA

MOBAB AB

HÄSSLEBY

716 93 FJUGESTA

BYGG. VENT. SVETS

MONTAGE I STRÄNGNÄS AB

PRÄSTGATAN 19

718 31 FRÖVI

FRANTZÉNS LANTBRUK AB

NYBBLE GÅRD

719 91 VINTROSA

AWD AUTOMATIONSTEKNIK AB

LÅGSPÄNNINGSGATAN 9 721 37 VÄSTERÅS

MÅLERICENTER I HÄSSLÖ AB

OMFORMARGATAN 14 721 37 VÄSTERÅS

PASS OF SWEDEN AB

HALLSTA GÅRDSGATA 7 721 38 VÄSTERÅS

MÄLARSTADENS

TRAFIKSKOLA AB

MÄSTER AHLS GATA 2 722 12 VÄSTERÅS

KK NG DESIGN AB

KÖPMANGATAN 5 722 15 VÄSTERÅS

SEPPO MANAGEMENT AB

RUNEBERGSGATAN 4 C 723 35 VÄSTERÅS

MEDINS MÅLERI I

VÄSTERÅS AB

SVARVARGATAN 3

E LGH 1201 723 37 VÄSTERÅS

JONAS THUNBERG ÅKERIA AB

ODENSVIGATAN 5 LGH 1114 723 42 VÄSTERÅS

MISJÖ AB

PANIRO

RENOVERINGAR AB

BRATTFORS 7 731 13 KOLSVA

ROOS ALLTJÄNS AB

KRAMSTAGATAN 11

731 50 KÖPING

LJUNGS GOA AB

UKNÖ 101

731 97 KÖPING

ÄNGEBY I KÖPING AB

ÄNGEBY 731 98 KÖPING

GUSTAVSSONS

MEKANISKA VERKSTAD AB

BOX 256

732 24 ARBOGA

VERKSTADS AB MIKRO

BOX 71

732 71 FELLINGSBRO

POLYTERM ISOLERING AB

HAGALUNDSVÄGEN 14 732 71 FELLINGSBRO

JOHANSSONS BAGERI

EFTR I SALA AKTIEBOLAG

BOX 22 733 21 SALA

MALINS OCH SARAHS

CATERING OCH

LANTHANDEL AB

ULRIKS ENTREPRENAD AB

NORGÅRDSGATAN 7 686 35 SUNNE

BERGLUNDS SKOG & ENTREPRENAD AB

SÖDRA BORGEBY 200

686 91 SUNNE

PB KONSULT I

KARLSKOGA AB

DROSTVÄGEN 4 691 33 KARLSKOGA

DIPAB

FÖRÅDSVÄGEN 19

691 50 KARLSKOGA

BROSTRÖM & SON ÅKERI AB

PASSVÄGEN 15 691 54 KARLSKOGA

SWETECH AB

KONTORSVÄGEN 2

691 80 KARLSKOGA

A ERIKSSON PROJEKT & BYGG AB

SMEDSTORPSVÄGEN 13

692 32 KUMLA

JRP PAPERTRADING AB

MEXIVÄGEN 10

692 75 KUMLA

ÅBYTORPS

HANDELSTRÄDGÅRD

STENE BRUNN 106

692 93 KUMLA

N-O DÄCK & BILREPARATIONER AB

KARLSKOGA VÄGEN 35 693 30 DEGERFORS

BERGLUNDA 161

696 92 ASKERSUND

OLIV INVEST AB

HÅKANTORP

GRASLUND 316

696 92 ASKERSUND

GÖTE ASPLUNDS SCHAKT & TRANSPORT AB

STADSKVARN

BERGLUNDA 161

696 92 ASKERSUND

NEAGRI AB

KÄMPELANDET

696 96 ZINKGRUVAN

BUSINESS FORM

EQUIPMENT I PÅLSBODA AB

KVARNG 5

697 32 PÅLSBODA

ERIKSSONS MASKIN & SPECIALTRANSPORTER AB

SKOGAHOLMSVÄGEN 57

697 92 PÅLSBODA

AXET LÅSSERVICE AB

KUNGSGATAN 21

702 11 ÖREBRO

KVARNSTRÖM & LJUSHED

GOLV & BYGG AB

GAMLA VÄGEN 10 A

702 27 ÖREBRO

ÖREBRO FOGFRIA GOLV AB

SKOMASKINSGATAN 6

702 27 ÖREBRO

PECKANOR KONSULT AB

MOSÅSVÄGEN 58

702 28 ÖREBRO

STÅNGJÄRNSGATAN 12 703 83 ÖREBRO

SÖDERLINGS BILLACK AB

SÖDRA BRO 238 705 94 ÖREBRO

FRANSSON KOLTHOFF

MÅLERI AB

GRYTHEM 747 A 705 98 LILLKYRKA

FROSTHS EFTR.

KONDITORI ÖSTLUND & CO

AKTIEBOLAG KRISTINAVÄGEN 16 711 30 LINDESBERG

SPECSAVERS

LINDESBERG AB

KRISTINAVÄGEN 28 711 30 LINDESBERG

J. AHL MASKINSERVICE AB

SKOGALUNDSVÄGEN 9 711 31 LINDESBERG

LINDESBERGS

BILSKADECENTER AB

CURLINGGATAN 5 711 34 LINDESBERG

TOMMY ALLSTRÖM BYGGPRODUKTION AB

STAFETTGATAN 31 711 34 LINDESBERG

JANSSONS ÅKERI I

GRYTHYTTAN AB

BERGGRENSVÄGEN 16 712 30 HÄLLEFORS

STENSNÄS SERVICE & MASKIN, NORA

KNUTSBERGSVÄGEN 14 713 30 NORA

GÖTAVI ÅKERI I ÖREBRO AB

VINTROSA-GÖTAVI 296

719 91 VINTROSA

CLOUD BASED SOLUTIONS

SCANDINAVIA AB

BOX 534 721 09 VÄSTERÅS

BYGGKOMPANIET I

VÄSTERÅS AB

ÄNGSGÄRDSGATAN 10

721 30 VÄSTERÅS

LA VIE AB

HEJARGRÄND 2 721 33 VÄSTERÅS

ELEKTRONIK MEKANIK I VÄSTERÅS AKTIEBOLAG

BASTBORREGATAN.7 721 34 VÄSTERÅS

KNEKTGATAN 2 723 44 VÄSTERÅS

STEGIA AB

REGATTAGATAN 22 B 723 48 VÄSTERÅS

OXEN MÅLARFIRMA AB

REPSLAGARGATAN 14 724 60 VÄSTERÅS

PIA JULIN

SKERIKESVÄGEN 2 SYSTRARNA PÅ

GAGGESKAGÅRDEN 724 80 VÄSTERÅS

MARCEL P. AB

KOKHUSGATAN 14 724 81 VÄSTERÅS

DINGTUNA EKOGÅRD AB

DINGTUNA EKEBY 1 725 92 VÄSTERÅS

JESPER CLAESSON

SKERIKE TORP 1 725 93 VÄSTERÅS

KÄRRBÄCKSBOVÄGEN 2 733 73 RANSTA

A-L VÄG & VAKT AB

FINNTORPET 6 734 91 HALLSTAHAMMAR

JÖRGEN & KJELLS

MÅLERISERVICE I

KUNGSÖR AKTIEBOLAG ÅSGATAN 43 736 31 KUNGSÖR

MIRECO AB BOX 58 737 22 FAGERSTA

MÄKLARFIRMAN MARIA

MARTINSSON AB

CENTRUMVÄGEN 2 BV 737 40 FAGERSTA

GERDTSSONS BYGGTJÄNST

NORBYN 2 737 91 FAGERSTA

M. NORDQVIST

LAST&TRANSPORT AB

FINNVRETSVÄGEN 6 B 741 92 KNIVSTA

PONTUS HEDINS VVS AB

VIVELGATAN 8B 721 35 VÄSTERÅS

BRÖDSERVICE

MÄLARDALEN AB

VIVELGATAN 2 721 35 VÄSTERÅS

VÄSTMANLANDS IT AB

OMFORMARGATAN 14 721 37 VÄSTERÅS

MÄLARLIFT I VÄSTERÅS AB

OMFORMARGATAN 22 721 37 VÄSTERÅS

VÄSBY JORD & SKOG AB

SEVALLA VÄSBY 725 95 VÄSTERÅS

VÄSBY JORD & SKOG AB

SEVALLA VÄSBY 725 95 VÄSTERÅS

ENDLESS BRAKE TECHNOLOGY EUROPE NYLUND

MOTORSPORT AB

HÖGALID ORRESTA 8 725 96 VÄSTERÅS

KUNGSÅRA

ENTREPRENAD AB

GOTTSTA 20 725 98 VÄSTERÅS

PD SIGNAL AB

ÖSTUNABY 203

741 94 KNIVSTA

WIBORGS JORDBRUK OCH

HEMVÅRDSVERKSAMHET HANDELSBOLAG

TRÄDGÅRDSLUND 15

741 94 KNIVSTA

LINDGRENS BIL AB

GAMMELBYGATAN 36

742 34 ÖSTHAMMAR

52 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
Du tjänar tusenlappar varje år som medlem
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

LjudbokTips!

SANERINGSTJÄNST I

ROSLAGEN AB

KANIKEBOLSGATAN 4

742 36 ÖSTHAMMAR

ROSLAGSÄGG AB

SÖDERBY 63

742 93 ÖSTHAMMAR

CHRISTER ÖSTLING

GRÄV & SCHAKT AB

VÄNDELVÄGEN 7C

743 72 BJÖRKLINGE

LÅNGÅKERS ELSERVICE AB

GÄVLEVÄGEN 306

743 72 BJÖRKLINGE

BLACKSTA TRANSPORT AB

BLACKSTA 111 743 86 BÄLINGE

TSG-BYGG TORVSÄTRA 10 743 86 BÄLINGE

UGGELSTA ÄGG AB

UGGELSTA GÅRD 743 91 STORVRETA

TÖRNROSENS ASSISTANS AB

BROGATAN 3

744 31 HEBY

TIEM AB

NÄSSELSTA 409

744 95 VITTINGE

ACKES FÄRGCENTER AB

BOX 49 745 21 ENKÖPING

HENRIK BJÖRNÄS ÅKERI AB

V. RINGGATAN 15 745 31 ENKÖPING

ENA OPTO MONTAGE AB

LINJEGATAN 3 745 62 ENKÖPING

WIBERGS RÖRSERVICE I ENKÖPING AB

ENKÖPINGS NÄS NYBYHOLMSGÅRD 5 745 92 ENKÖPING

BYGGFIRMA CONNY

LANDSTRÖM AB

TILLINGE KROKLÖSA 6 745 94 ENKÖPING

TOMAS BÖRJE KARLSSON SPARRSÄTRA LÅDÖ 23

745 95 ENKÖPING

ANDERS BROLIN AB

ENKÖPING KÄVRA 12 745 95 ENKÖPING

HÄRNEVI PLANTSKOLA

LILLA HÄRNEVI 22

745 96 ENKÖPING

ALLERGENA HB

BOGLÖSA 25

745 97 ENKÖPING

NIKLAS KRANBILSTRANSPORTER AB

FÅNÄSVÄGEN 7

746 31 BÅLSTA

PÄRFEKT ELSERVICE I

BÅLSTA AB

VIKINGAVÄGEN 4 746 50 BÅLSTA

BORRSVÄNGEN AB

ÅSLEDEN 5

746 52 BÅLSTA

Riv pyramiderna - en bok om den nya människan, chefen och ledaren

Riv pyramiderna! är en klassiker när det gäller strategiskt ledarskap, författad av en av svenskt näringslivs mest karismatiska gestalter. Detta är en medryckande och engagerande text som har fångat läsare över hela världen.

ACAYA AB

VINDHEMSGATAN 12 A

752 24 UPPSALA

BYGGCONSTRUCT UPPSALA AB

LIBRO RINGVÄG 34

752 28 UPPSALA

BAS FÖRVALTNING AB

INDUSTRIGATAN 11 753 18 UPPSALA

MEGASOL TECHNOLOGIES KB

S:T PERSGATAN 6 753 20 UPPSALA

INTRUSTWORLD SYSTEMS AB

BANGÅRDSGATAN 13 753 20 UPPSALA

UGS UPPLANDS

GODSSERVICE AB

GNISTAGATAN 7

754 54 UPPSALA

STIG THORELL ÅKERI AB

GINSTVÄGEN 44

755 50 UPPSALA

KLERA UPPSALA AB

LÅNGMYRAN 452

755 78 VÄNGE

GENERIC CONSTRUCTIONS

STOCKHOLM AB

LÅNGMYRAN 439

755 78 VÄNGE

ROSTA GÅRD AKTIEBOLAG

ROSTA 27

755 93 UPPSALA

IIAS I INTELLIGENT ACCOUNTING SERVICES AB

NILS FERLINS GRÄND 4

1103 761 30 NORRTÄLJE

OMBA AB

BUHREGATAN 10 761 40 NORRTÄLJE

LANDERS KRAFT & LJUSTEKNIK AB

KASERNGATAN 1 761 46 NORRTÄLJE

CONNECTRION TELETEKNIK AB

KÅSTA KYRKVÄG 19 761 75 NORRTÄLJE

EDDIES DÄCKSERVICE

Lyssna på ljudboken

HEDBERGS TAK AB

FÖRRÅDSVÄGEN 4

774 24 AVESTA

FOLKARE

BEGRAVNINGSBYRÅ AB

POPPELVÄGEN 5B

774 41 AVESTA

VITVARUTJÄNST

I AVESTA AB

ÅSGÅRDSVÄGEN 25 B

LGH 1202

774 60 AVESTA

SVENSK

MILJÖBYGGNATION AB

HÖGBOLEDEN 29

774 61 AVESTA

MUR & AVJÄMNINGS-

S.K.M.A. ANLÄGGNINGS AB

LAPPHEDEN 10

780 54 ÄPPELBO

FAIR BYGG & MONTAGE AB

ENKÖPINGSVÄGEN 77-79

791 24 SUNDBYBERG

KC FAMILJEHEMSVÅRD AB

KASERNGÅRDEN 17

791 40 FALUN

J.R KABEL-TV AB

STALAMA AKTIEBOLAG

BOX 34

780 61 ÖJE

EGK ELTEKNIK

BYGÄRDE 4

780 64 LIMA

SNÖTORGETS MATBUTIK

AB (ICA NÄRA LINDVALLEN

LINDVALLENS HANDELS-

OMRÅDE 1

780 91 SÄLEN

TINGSVÄGEN 16 B LGH 1001 791 56 FALUN

DALABÄR AB

LILLTORPSVÄGEN 2 791 61 FALUN

SJÖARS REDOVISNING KOMMANDITBOLAG

LINSLAGARVÄGEN 2 791 61 FALUN

H.P. MEKANISKA AB

GÖKSVIKSVÄGEN 1

746 91 BÅLSTA

MEKAN & FRIKTION I

UPPLAND AB

FRESTA 102

747 91 ALUNDA

ANDERS LINDBERG

MASKIN & ENTREPRENAD AB

KÖLINGE 23

747 94 ALUNDA

GSP PRODUKTION AB

STATIONSVÄGEN 4

748 41 ÖRBYHUS

MTM MASKINTEKNIK I

MÄLARDALEN AB

TEGELSMORAVÄGEN 25

748 42 ÖRBYHUS

SPOLPATRULLEN AB

TÄLJSTENSG 2 749 42 ENKÖPING

ET SCHAKT

LITSLENA-HÄLLBY 28

749 50 EKOLSUND

SANDBERG, LEIF

BOGLÖSA ÅLSTA 7

749 51 GRILLBY

OYSTERBERRY COMMUNICATION AB

HANTVERKAREGATAN 1

749 52 GRILLBY

VILSTENA FISKODLING

ALTUNA VILSTENA 1 749 71 FJÄRDHUNDRA

JOHN IVAR OLSSON AB

STÅNGJÄRNSGATAN 11 750 03 UPPSALA

TMP I UPPSALA AB

BOX 453

751 06 UPPSALA

A-SIDAN ARKITEKTKONTOR AB

OLOF PALMES PLATS 8 753 21 UPPSALA

VMV SERVICE I UPPSALA AB

KUNGSÄNGSVÄGEN 17 A 753 23 UPPSALA

MB SCIENTIFIC AB

FÅLHAGSLEDEN 61 BV

753 23 UPPSALA

MOVETON AB

HÄLLKISTGATAN 13 753 34 UPPSALA

RASBO MJÖLK

KÖLINGE 24

755 95 UPPSALA

CUTTERWAY AB

RASBO-ÅRSTA 8

755 96 UPPSALA

LARS ANDERSSON

FUNBO ÅKERBY 92

755 97 UPPSALA

RENDO BYGG AB

DANMARKS-MYRBY 10

755 98 UPPSALA

MATTI KARHUNEN BYGG AB

DANMARKS-BÄRBY 59

755 98 UPPSALA

MT TECHNOLOGY PARTNER

KRUSENBERG

BENNY BOHLIN BYGGKONSULT & FASTIGHETER AB

TUNAGATAN 63

753 37 UPPSALA

UPPSALA TAXI 100 000 AB

GAMLA UPPSALAGATAN 46 754 25 UPPSALA

HANS FERM SCHAKT AB

SALABACKSGATAN 72 LGH

1002

754 32 UPPSALA

HIFI EXPERIENCE UPPLAND AB

FYRISLUNDSG 68 754 50 UPPSALA

MÖBLER OCH

SLÖJD I UPPSALA AB

SYLVENIUSGATAN 7

754 50 UPPSALA

MÖBLER OCH SLÖJD I UPPSALA AB

SYLVENIUSGATAN 7 754 50 UPPSALA

RAPPAKLÖS 42

755 98 UPPSALA

FAMILJEN HINDBECK AB

RAPPHÖNSVÄGEN 10 B

756 53 UPPSALA

SAGANS HUNDDAGIS

SUNDAVÄGEN 20

760 17 BLIDÖ

BERGSHAMRA ÅKERI AB

SVENSBODAVÄGEN 37

761 11 BERGSHAMRA

BERGSHAMRA SÅG & SNICKERI AB

BERGSHAMRAVÄGEN 69

761 11 BERGSHAMRA

IIAS I INTELLIGENT ACCOUNTING SERVICES AB

NILS FERLINS GRÄND 4

1103

761 30 NORRTÄLJE

GULDSMEDERNA

KARIN & SÖREN AB

POSTHUSGATAN 6 761 30 NORRTÄLJE

SÄNSJÖVÄGEN 39 761 98 NORRTÄLJE

RAVENT AB BOX 4 762 21 RIMBO

AJKO ARMERINGJÄRNKONSTRUKTIONER AB

VALLBYVÄGEN 23 762 51 RIMBO

PETER WIDNERSSONS RÖR AB

VRETA GÅRDSVÄG 4 762 92 RIMBO

ÅKERIAKTIEBOLAGET N

G CARLSSON & CO

FINSTAVÄGEN 329

762 92 RIMBO

KG GOTTGÅRD AB

VÄSTRA VRETEN 2 762 95 RIMBO

PÅLGÅRD & SÖNER KRAN AKTIEBOLAG ÅSBYVÄGEN 22 762 98 EDSBRO

SÄTTRA BIL & PLÅT AB

LUNDÅSVÄGEN 1

763 30 HALLSTAVIK

VÄDDÖ SKOGSHANTERING AB

BOX 88 764 21 VÄDDÖ

LUDVIKA DENTALLAB AB

BOX 261

771 26 LUDVIKA

KTT VÄRME OCH VVS

I BERGSLAGEN AB

SLUSSVÄGEN 13

772 94 GRÄNGESBERG

HEDBERGS TAK AB

FÖRRÅDSVÄGEN 4

774 24 AVESTA

TEKNIK I AVESTA AB

BJURFORS 44

774 93 AVESTA

TEAM SAHLIN

SKOGSENTREPRENAD AB

FORNBY 39

774 98 HORNDAL

AVESTA

METALLÅTERVINNING AB

FURUVÄGEN 2

775 50 KRYLBO

LÅNGSBYN MÅLERI AB

MUNTERS VÄG 5

776 72 LÅNGSHYTTAN

BYGGUTVECKLING I STJÄRNSUND AB

VÄSTERBYN LÅNGSÅSEN 262

776 74 STJÄRNSUND

MÅRTSAB AB

SKINNARBOVÄGEN 6

776 92 HEDEMORA

LIFE COOPERATION

SWEDEN AB

DIKESVÄGEN 7B

776 97 DALA HUSBY

SVENSK

YTBEHANDLING AB

NYA ÅGATAN 21

777 32 SMEDJEBACKEN

P&V RÖRSVETS AB

FLATENBERGSVÄGEN 1

777 34 SMEDJEBACKEN

INTERSPORT AB

NORRA

BACKAGATAN 3 E

781 70 BORLÄNGE

AKTIEBOLAGET DALA

PLÅTTEKNIK

FILARGATAN 6 781 71 BORLÄNGE

GYLLE MEC AB

SVETSGRÄND 7 781 72 BORLÄNGE

HYDROSTANDARD

MÄTTEKNIK NORDIC AB

HERRGÅRDSGATAN 26 -28

781 72 BORLÄNGE

MEKANO I MALUNG AB

ÖSTRA INDUSTRIGATAN 2

782 33 MALUNG

BM TRANSPORTSERVICE

RASJÖN 13 783 95 GUSTAFS

AB PILBO BYGG OCH

INREDNING

LISSELGATAN 1 784 36 BORLÄNGE

CONTUB AB

HEMGATAN 57 784 73 BORLÄNGE

SWANS MEKANISKA

VERKSTAD I GAGNEF AB

ERNST HEDLUNDS VÄG 16 785 30 GAGNEF

PBP VATTENRALLAR’N AB

HÖGBERGET 86

785 43 MOCKFJÄRD

STARESJAN AB

DALVIK 95 791 92 FALUN

MOSSBÄCKS

FÖRVALTNING I MORA AB

ÄLVGATAN 36 792 32 MORA

PETER MATTSSON BIL AB

MOSSV 22 792 36 MORA

FÄRNÄS PLÅTTECH AB

KILGRÄVNINGSVÄGEN 7 792 75 FÄRNÄS

SELJA SNICKERIFABRIK AB

SELJA BYVÄG 30 792 94 MORA

UNE-PRODUKTER AB

BOX 58 793 22 LEKSAND

UNE-PRODUKTER AB

BOX 58 793 22 LEKSAND

TOM KIVINIEMI ENTREPRENAD AB

HANSJÖVÄGEN 113 794 90 ORSA

RÄTTVIKS VVS AB

SNICKERIVÄGEN 1 D 795 32 RÄTTVIK

OFFERBACKENS SERVICE AB

RIKSVÄGEN 70/80 795 32 RÄTTVIK

RÄTTVIKS SKROTAFFÄR AB

TORPVÄGEN 5 795 32 RÄTTVIK

BLOMKVIST BYGG & KONSULT I DALARNA AB

EGNAHEMSVÄGEN 11

777 51 SMEDJEBACKEN

MELRUS FASTIGHETER HB

UTGÄRDESVÄGEN 4 777 91 SMEDJEBACKEN

85 öre rabatt diesel

50 öre på bensin, 15% rabatt på tvätt, tillbehör och bilkem

MAGISA AB

MORN 23

786 92 DALA-JÄRNA

FALU SOLENERGI AB

HÄRADSVÄGEN 4

790 25 LINGHED

JOCKES SCHAKT OCH

TRANSPORTAKTIEBOLAG

UTANÅKERS BYVÄG 11 795 90 RÄTTVIK

Du tjänar tusenlappar varje år som medlem

53 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

DIGERBERGS

SKOGSTJÄNST AB

ÅSEN DIGERBERGSVÄGEN 1

796 90 ÄLVDALEN

FREDRIK & MORGAN

BYGG AB

HESSELIUS VÄG 7

797 31 SÄRNA

BYGGEVALLENS

ELSERVICE AB

SÄRNAVÄGEN 122

797 31 SÄRNA

A HERBERTSSON

CONSULTING AB

GULLREGNSGATAN 7 F

802 82 GÄVLE

GÄVLE BILRIKT AB

RÄLSGATAN 11

802 91 GÄVLE

KYL & KLIMATSERVI-

CE I GÄVLEBORG AB

UTMARKSVÄGEN 21

802 91 GÄVLE

BJÖRNS ÅKERI GÄVLE AB

KATRINEBORGSGATAN 19

802 93 GÄVLE

HÅKAN PERSSONS

ÅKERI AB

STRÖMSBROVÄGEN 17

803 09 GÄVLE

SÖDERBLOMS RÖR AB

STRÖMSBROVÄGEN 22

803 09 GÄVLE

BYGGKONSTRUKTÖREN I

GÄVLE AB

NORRA SLOTTSGATAN 5

803 20 GÄVLE

EPI BAGERI & CAFÉ AB

NORRA KUNGSGATAN 11

803 20 GÄVLE

GÄVLE SANDVIKEN

BÄRGNING AB

GÄVLEBRO

805 91 GÄVLE

EXCELLENT

STANSTEKNIK AB

RÖDVEDSVÄGEN 8

805 98 GÄVLE

SPL VERKSAMHETS-

UTVECKLING AB

ALVÄGEN 2

806 27 GÄVLE

HYPERSTRUCTURES AB

SVALÖRTSVÄGEN 8

806 38 GÄVLE

DILÉN DETALJHANDEL AB

GAVELSTIGEN 70

810 22 ÅRSUNDA

och

- gör vårt trygghetstest på https://ff.se/medlemsformaner/forsakringar/

VINNERSJÖ

TIMMERHUS AB

VINNERSJÖVÄGEN 172

810 40 HEDESUNDA

ZAMBONI EUROPE AB

MURARMÖRKRET 4

811 74 ÖSTERFÄRNEBO

BRODINS

ENTREPRENAD AB

DALSÄNGSV 162

811 91 SANDVIKEN

SANDVIKENS INDUSTRITEKNIK AB

BLIXTV 18

811 93 SANDVIKEN

FÄRNEBO VARMA AB

STORÄNGESVÄGEN 7

811 98 ÖSTERFÄRNEBO

TOTALBYGG I GÄVLEBORG & UPPLAND AB

FALKNÄSVÄGEN 19

811 99 ÅRSUNDA

HWK PLÅT & BYGG AB

IDBÄCKSVÄGEN 15

814 40 SKUTSKÄR

AGMO AB

BOX 29

815 21 TIERP

ROGER & MATTIAS BYGG AB

TÄLLET 203

815 91 TIERP

BYREUS INREDNINGAR & SOLSKYDD AB

IGGLEBO 219

815 95 MÅNKARBO

FLYTTLASSE AB

LUNDVÄGEN 6B

818 31 VALBO

MITAB BYGG AB

BJÖRKEBÄCKSVÄGEN 7

818 41 FORSBACKA

STRÖMBERG BUSS AB

MARIAGATAN 16

818 41 FORSBACKA

JOSEF LINDBERG I

SANDARNE AB

BOX 56 820 22 SANDARNE

BERGVIK SWEDEN AB

BOX 46 820 23 BERGVIK

MACKES GRÄVMASKINER

BONDARV HAMREGATAN 6 C 820 40 JÄRVSÖ

LOTTABODEN

GÄRDESVÄGEN 3 820 50 LOOS

TRYGGA HJÄLPEN I

HUDIKSVALL AB

UTÄNGSVÄGEN 4

824 34 HUDIKSVALL

WIMANS BYGGSERVICE AB

TOMTEGATAN 5 C/O

MAGNUS WIMAN

824 42 HUDIKSVALL

ETT XTRA HANDTAG I

HUDIKSVALL

GALJONSGATAN 5, LGH

1503

824 44 HUDIKSVALL

FRANK PER ERIK

KÄLKEBO 115

824 61 FORSA

HÄLSINGLANDS

MATERIALÅTERVINNING AB

SENSEAIR AB

STATIONSGATAN 12 820 60 DELSBO

NÄSVIKEN SCHAKTJÄNST AB

STAVÅKER 104 820 65 FORSA

A. HILDINGSSON

GRÄV & MEK

STAVÅKER 42 820 65 FORSA

SKRÄMSTA GÅRD AB

BERGE 246 820 70 BERGSJÖ

JESA AB

KALLBÄCK 105 820 78 HASSELA

WÅNGSTEDT NOVA AB

BOX 385 821 26 BOLLNÄS

ELPARTNER I BOLLNÄS AB

SKIDVÄGEN 2 821 30 BOLLNÄS

ANNIKA ADOLFSSON

PRODUKTION

NYHEDSBACKEN 2

821 31 BOLLNÄS

ERLING LINDGREN MÅLERI AB

HERTE 8454

821 92 BOLLNÄS

CHARLOTTES EKONOMI AB

SJÖRGRÅ 2693

PRÄSTGÅRDEN 111

824 62 FORSA

TEAM OLOFSSONS

MILJÖ AB

TINGSVÄGEN 1 B

824 71 DELSBO

Å. SUNDBERGS BILPLÅT & LACK AKTIEBOLAG STENBERG 14

824 91 HUDIKSVALL

BERGVIK SWEDEN AB BOX 46

826 11 BERGVIK

CHRISTIAN HILLBERG

BYGGKONSULT AB

NYLANDSGATAN 16

826 31 SÖDERHAMN

HANOLD EL & KRAFT AB

ABRAHAM BÄCKGATAN

13D

826 39 SÖDERHAMN

EL-INSTALLATION-AUTOMATIK I SÖDERHAMN AB

BRÖKSMYRAVÄGEN 19

826 40 SÖDERHAMN

SÖDERHAMNS

TRAILERKONSULT AB

MILSTENSVÄGEN 7

826 40 SÖDERHAMN

JUVELIT

ANKARVÄGEN 32

826 60 SÖDERHAMN

RÅNGSTA TRANSPORT AB

PENSIONATSVÄGEN 2

818 45 HEDESUNDA

STÅHLBERG SKOG O

MARK BUILDING AB

LÖTÄNDAN 2

818 92 VALBO

SKRAPAN BETONG AB

FIOL-ELIS VÄG 10

818 92 VALBO

821 95 BOLLNÄS

REKONOMERNA AB

LÅNGGATAN 58

822 30 ALFTA

STÅHLS PLÅT AB SIBO

SANDERSBERG 3453

823 91 KILAFORS

SÖDERHAMNS

ENTREPRENAD AB

LOKALBACKEN 1B

823 92 HOLMSVEDEN

ICA NYPLAN AB BLÄCKHORNSVÄGEN 1 826 73 SANDARNE

MJ STÄLLNINGSBYGGARNA I LJUSNE AB

GJUTARVÄGEN 17 826 75 LJUSNE

LJUSDALS MASKINSERVICE AB RATTGATAN 3 827 35 LJUSDAL

CECILIA GUSTAFSSON HOLISTIC TRAINING AB STENEVÄGEN 10 827 51 JÄRVSÖ

MACKES GRÄV AB

BONDARV HAMREGATAN 6C 827 52 JÄRVSÖ

EGON MOBERG GRÄVMASKINER AB

SILLERBO 1456 827 95 TALLÅSEN

EDVARDSSON TRANSPORT I EDSBYN AB

STALLGATAN 3 A 828 31 EDSBYN

NORCOAT NORD AB ÖJUNGSVÄGEN 20 828 34 EDSBYN

ALL-LYFT & TRANSPORT I

BOLLNÄS AB

VÄNGSBO 629

828 94 EDSBYN

SKOG O LANDSERVICE

VATTLÅNG 164

829 91 ILSBO

HABELIA BYGG & CADTEKNIK AB

KYRKGATAN 53

831 34 ÖSTERSUND

LACKBOLAGET I ÖSTERSUND AB

INSPEKTÖRSVÄGEN 20

831 48 ÖSTERSUND

LARM & SIGNALTEKNIK I

ÖSTERSUND AKTIEBOLAG

NIFSÅSVÄGEN 15

831 52 ÖSTERSUND

TEKNISK KLIMATSERVICE RÖR NORR AB

KABELVÄGEN 3

STORSJÖBYGDENS PERSONLIGA ASSISTANS AB

ÖNESLINGAN 5

832 51 FRÖSÖN

KILT IT SOLUTIONS AB

FRÖSÖ-BERGE 126

832 96 FRÖSÖN

GÄDDEDE CAMPING & STUGBY AB

BOX 25 833 04 GÄDDEDE

STRÖMBERGS RÖR

GÅXSJÖ 130

833 49 HAMMERDAL

TRÄ & BYGG I LOCKNE AB

LÖTBACKEN 110

834 97 BRUNFLO

BERG SKANDERÅSEN 1:84 AB

BISKOPSLUND 130

834 97 BRUNFLO

BYGG & ANLÄGGNINGS-

MÄTNING I KROKOM AB

SÄTERVÄGEN 10 835 32 KROKOM

DUVED

REDOVISNINGSBYRÅ AB

KATRINELUNDSVÄGEN 8 837 71 DUVED

GÅJEBO AB

GÅJE 221 837 91 MATTMAR

INGVAR SAMUELSSONS

MÅLERI

SÅÅ 229 B 837 97 ÅRE

BONNAYA AB

FE 5922 838 77 FRÖSÖN

BJÖRNVALLENS SPORTKÖK KB

LANDSVÄGEN 4 840 92 VEMDALEN

ERIKSGÅRDENS

FJÄLLHOTELL AB

VINTERGATAN 3 840 95 FUNÄSDALEN

BERGLINDS ÅKERI AB

KÖLSILLRE 219 841 93 ÖSTAVALL

JAN SUNDBERG ÅKERI AB

GUBBYN 397 841 96 ERIKSLUND

NÄLDENS VÄRMEINDUSTRI AKTIEBOLAG

NÄLDENVÄGEN 40 835 40 NÄLDEN

ALFS TRAPP & SPECIALSNICKERI AB

OTTSJÖN 121 B

835 62 FÖLLINGE

ELFOCUS I JÄMTLAND AB

BRATTÅKERN 26 835 94 ASPÅS

N63 DEGREES AB

YTTERÅN 957

835 95 NÄLDEN

NORRLANDSÄGG AB

VALNE 235 835 95 NÄLDEN

LASSES KAKELSERVICE AB

RISE 476 835 98 OFFERDAL

FROSTEVINGE

TRANSPORT AB

TÄNG SJÖVÄG 103

SPANSK ELEKTRISKA AB

HEMBYGDSVÄGEN 5

826 61 SÖDERALA

PROJEKTKONSULTEN I

SVERIGE AB

LYNÄS 230

826 68 BERGVIK

TUKAMA AB

LERVIKSBERGET 14

826 72 SANDARNE

831 52 ÖSTERSUND

REAXCER AB

TRÅDVÄGEN 12

831 52 ÖSTERSUND

ORANGUTANG

SKOGS&NATURVÅRD AB

BYVÄGEN 34

832 45 FRÖSÖN

836 95 ÅS

ÅREBÄRGARN AB

GASTKULLEVÄGEN 43 B 837 32 JÄRPEN

ÅRE BAGERI AB ÅREVÄGEN 55 837 52 ÅRE

JOJONS NATURPRODUKTER AB

SÖDRA HANTVERKSGATAN 5 842 31 SVEG

SVEGS BENSIN OCH LIVS AB

VALLARVÄGEN 10 842 33 SVEG

MITTSANERING AB

ULVSJÖ 222 843 93 BRÄCKE

FORS INDUSTRIER AB

FIAB 844 22 BISPGÅRDEN

ETIKETTEN I

HAMMARSTRAND AB

PÅLGÅRD 329 A

844 91 HAMMARSTRAND

FRIVILD STÄD AB

FISKVIKEN 123 844 96 STUGUN

HÄLLBERG I BERG AB

DHALHAMMARVÄGEN 19

845 31 SVENSTAVIK

PANHEDS BIL OCH

DÄCKSERVICE AB

GALHAMMARVÄGEN 1 C 845 31 SVENSTAVIK

QVARNSJÖ

SKOGSTJÄNSTER AB

KVARNSJÖ 854

845 52 ÅSARNA

FORSSTRÖM ÅKERI I HACKÅS AB

SYRÉNVÄGEN 6 845 94 HACKÅS

BETONGEN I HEDE AB

NYHEMSVÄGEN 4 846 31 HEDE

JÖNNBUA AB

SÄRVSJÖVÄGEN 1 846 31 HEDE

SONFJÄLLSBYGDENS EL INGER GRANNES VÄG 22

846 31 HEDE

VEMDALSGRUPPEN AB

KARL XI:S VÄG 21

846 71 VEMDALEN

RMJ RÖR AB

ÖSTERLÅNGGATAN 29

846 71 VEMDALEN

BÖRJE JONSSON

HEDEVIKEN 272

846 92 HEDE

SKS DENTAL AB

BOX 154

851 03 SUNDSVALL

STRUCTOR NORR AB

BOX 267

851 04 SUNDSVALL

SUNDSVALLS BRAND-&

MASKINTEKNIK AB

BOX 747

851 21 SUNDSVALL

STORT I SUNDSVALL AB

OLJEVÄGEN 5

852 29 SUNDSVALL

NINETONE GROUP AB

NYBROGATAN 24 B

852 31 SUNDSVALL

OURENERGY AB

CENTRALGATAN 14

852 32 SUNDSVALL

WIKLUNDS RÖR AB

TEGELVÄGEN 13

853 50 SUNDSVALL

INREDNINGSHUSET I

SUNDSVALL AB

TEGELVÄGEN 18

853 50 SUNDSVALL

LARS O. HÄLLEBERG AB

ÖSTERMALMSGATAN 48

854 60 SUNDSVALL

NYA DÄCK & FÄLG I

SUNDSVALL AB

HOVGATAN 1

854 62 SUNDSVALL

PORTUCASTAS AB

VÄSTERRO 214

855 91 SUNDSVALL

54 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS
Du tjänar tusenlappar varje år som medlem 8 av 10 företag är felförsäkrade
riskerar att råka illa ut om det händer något - det vill vi inte!
Duolingo är en språkapp där du har möjlighet att lära flera olika språk. Kurserna är uppbyggda kring korta, spelliknande övningar som hela tiden trappas upp i svårighetsgrad.
AppTips! Duolingo AppStore GooglePlay Ladda ner här!

SELÅNGERS

LASTMASKINER AB

RINGBOMSVÄGEN 16

855 91 SUNDSVALL

118 BYGG AB

STRÖMÅS 118

855 92 KOVLAND

SIKSTRÖMS LIVS AB VARERGSVÄGEN 6

857 32 SUNDSVALL

TIMRÅ BILSERVICE OCH

ENTREPRENAD AB

PLÅTSLAGARVÄGEN 19

861 36 TIMRÅ

ICA NÄRA SÖRÅKER

FOLKETSHUSVÄGEN 1

861 51 SÖRÅKER

WIIKS BYGG AB

MJÖSUNDSVÄGEN 44

862 40 NJURUNDA

ÅGREN SIAM MAT AB

RAPSVÄGEN 10

862 41 NJURUNDA

INDUSTRIMEK I NÄSET AB

NÄSET 115

862 95 NJURUNDA

STORBUTIKEN I

SUNDSVALL AB BUTIK

35044

ANTENNVÄGEN 11

863 37 SUNDSVALL

ARNERSTEDT SKOGS AB

SPECKSTA 149

864 91 MATFORS

MATFORS

HYDRAULSERVICE AB

RUDE 177

864 91 MATFORS

SH BUSS

STORHULLSJÖN 450

864 96 STÖDE

ALVIKS TRAKTOR AB

FÄRJEV 4

865 31 ALNÖ

DAHLINS MASKINHÅLLNING AB

BREDSANDSVIKEN 237

865 92 ALNÖ

LB:S MASSAGE SÄBRÅVÄGEN 23

871 42 HÄRNÖSAND

LEFFES LACK I

HÄRNÖSAND AKTIEBOLAG

INDUSTRIGATAN 2

871 53 HÄRNÖSAND

NORRLANDS

HÄRDINDUSTRI AB

SMEDJEVÄGEN 8

871 54 HÄRNÖSAND

LGW MUR & KAKEL AB

RINGVÄGEN 3

871 73 NYLAND

HÅKAN RYDBERG

ENTREPRENAD AB

ÖJE 116

871 92 HÄRNÖSAND

CEILOG AUTOMATION AB

ÅRSTA 115

871 98 RAMVIK

L G BERG AB

HÄLLGUMSGATAN 49 B

LGH 1101

872 36 KRAMFORS

HÖGA KUSTEN FASTIGHET

O REDOVISNING KB

ÖVERED 325

872 97 SKOG

NILSSON ELEKTRISKA I

ULLÅNGER AB

SUNDBROGATAN 7

873 72 ULLÅNGER

HJULHEMS BYGG

& REPARATIONER

LASSARETTVÄGEN 7

880 50 BACKE

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

JFS MASKIN AB

SKÄRVSTAVÄGEN 80

881 33 SOLLEFTEÅ

NIPAN LIVS AB

NORRA ÅDALSVÄGEN 61

881 50 SOLLEFTEÅ

GUNNAR OLSSON

HÄSTTRANSPORTER I

SOLLEFTEÅ AB

MOBÄCKAGÅRD 881 93 SOLLEFTEÅ

SOLLEFTEÅ

PRODUKTION AB

NORRA ÅBACKEN 102

882 91 LÅNGSELE

JONNY SAHLEN BYGG I

HEMLING AB

HEMLING 235 890 51 LÅNGVIKSMON

KJELLES SERVICE

I ÖRNSKÖLDSVIK AB

BOX 2 891 21 ÖRNSKÖLDSVIK

ERIKSSON, ROS-MARI NYGATAN 8 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK

MÅLE

SPORTFÖRSÄLJNING AB

VIKINGAGATAN 42 891 38 ÖRNSKÖLDSVIK

ELECTROLUX HOME

FRAMNÄSGATAN 2 891 39 ÖRNSKÖLDSVIK

KENNET S ÅKARE AB

SÖRVÄSTANSJÖ 107 891 92 ÖRNSKÖLDSVIK

COLLÉNS FÖNSTERPUTS & STÄD EFTR

PIANOVÄGEN 20 A 893 30 BJÄSTA

BYLUNDS LANTBRUK AB

HÅLLEN 170 893 95 SIDENSJÖ

NIROC SOLUTIONS AB

SVEDJEVÄGEN 9 894 35 SJÄLEVAD

LÖVSJÖ ENTREPRENAD AB

HAPPSTA 102 894 91 SJÄLEVAD

WJ SKOGSTJÄNST AB

BOX 26 895 21 BREDBYN

HUSUMS MEKANISKA AB

HUSBYN 162 896 91 HUSUM

BJÖRNAVAGNAR AB

HAGVÄGEN 3 897 43 BJÖRNA

MOTORCENTRALEN I

UMEÅ AB

BOX 1430 901 24 UMEÅ

CAR SERVICE VÄST AB

SPÅRVÄGEN 2 901 31 UMEÅ

UME ASSISTANCE AB

MÄTARVÄGEN 4 B 901 33 UMEÅ

PL TRAKTOR AKTIEBOLAG

KUMMELVÄGEN 1 901 37 UMEÅ

SCHERMANS BETONGPUMPAR AB

BOX 3180 903 04 UMEÅ

OS CAPITAL GROUP AB

STORGATAN 41 903 25 UMEÅ

CHARLOTTA

FÖRETAGET I UMEÅ AB

NYGATAN 22 903 27 UMEÅ

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

THORENGRUPPEN AB

JÄRNVÄGSALLÉN 24 903 28 UMEÅ

RÖTT BAR & RESTAURANG AB

AXTORPSVÄGEN 32 903 37 UMEÅ

LEAB FÖRVALTNING AB

BOX 4023 904 02 UMEÅ

LEAB FASTIGHETS AB

BOX 4023 904 02 UMEÅ

UMEÅ STADSBUD AB

TÄKTVÄGEN 6 904 40 RÖBÄCK

ENVIX NORD AB

KYLGRÄND 4 A

906 20 UMEÅ

WESTBERGS BIL, BRÖDERNA

FORMVÄGEN 11 906 21 UMEÅ

BULA BUTIKS & LAGERAKUTEN AB

CEMENTVÄGEN 18 906 21 UMEÅ

DELOS AB

SOFIEHEMSVÄGEN 54

907 38 UMEÅ

MARK & GRUND AB

EKONOMIVÄGEN 6

911 35 VÄNNÄSBY

HERMANSSON, MAGNUS

VÄSTRA SELET 31

911 92 VÄNNÄS

HARALD JAKOBSSONS

GODSTRAFIK AB

VIDEVÄGEN 64

912 32 VILHELMINA

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

3L SCHAKT AB

INDUSTRIVÄGEN 41

912 32 VILHELMINA

RÖBÄCKS

YTBEHANDLING AB

PARKVÄGEN 2

913 31 HOLMSUND

LOAD UP NORTH

SWEDEN AB

MASONITEVÄGEN 14

914 41 RUNDVIK

STUDION 28

STORGATAN 10

915 31 ROBERTSFORS

JONSSON, PER ERIK

JOMARK 49

915 94 ÅNÄSET

KÖKSMONTÖRN I BYGDEÅ AB

SKINNARBYVÄGEN 13

915 98 BYGDEÅ

ASTERGRENS MASKINTJÄNST

RINGVÄGEN 51

916 95 ÖRTRÄSK

BORGAFJÄLLENS

LANTHANDEL AB

CENTRUMVÄGEN 18

917 04 BORGAFJÄLL

DANICA FOODS AB

VERKSTADSVÄGEN 11

921 45 LYCKSELE

MASKINDELAR SVERIGE AB

RUSKTRÄSK 36

921 97 LYCKSELE

JEMICON AB

MICKELTRÄSK 102

922 67 TAVELSJÖ

JONAS

JÄRNVÄGSTJÄNST AB

HOLMÖN 24

922 93 VINDELN

KJIN SCHAKT AB

LJUNGVÄGEN 15

923 32 STORUMAN

GRÖNFJÄLLS FRITIDSBY

GRÖNFJÄLL 101

923 95 KITTELFJÄLL

E-ROTOR AB

LÅNGGATAN 6 924 31 SORSELE

KARLSSONS BILSERVICE I

SORSELE AB

LÅNGGATAN 8 924 31 SORSELE

ANTONSSON, LENNART ÖVRE BÄCK 250 930 15 BUREÅ

LW JURIDIK AB

NYGATAN 62 B 931 30 SKELLEFTEÅ

MANNBERG

FASTIGHETER AB

NYGATAN 40 B 931 31 SKELLEFTEÅ

L. LILJAS KONST & RAM AB

TJÄRHOVSGATAN 5 931 32 SKELLEFTEÅ

SKELLEFTEBRÄNSLEN AB

METALLVÄGEN 9 931 36 SKELLEFTEÅ

CURT NORDGREN ÅKERI AB

TRANSPORTG 1 931 36 SKELLEFTEÅ

SKELLEFTEÅ

RÖRMONTÖRER AB

STRANDVÄGEN 4 931 37 SKELLEFTEÅ

FORSLA TRANSPORT OCH DISTRIBUTION I SKELLEFTEÅ AB

MASKINVÄGEN 1 931 37 SKELLEFTEÅ

STREMA AB

STENBACKAVÄGEN 47 931 42 SKELLEFTEÅ

SUNNANÅ ÅKERI AB

ÖSTRA GRUBBGATAN 9 931 64 SKELLEFTEÅ

YTTERVIKS ÅKERI AB

YTTERVIK 15 931 91 SKELLEFTEÅ

MATS BERGLUND MASKINGRÄVNINGAR AB

BODAN 28 931 92 SKELLEFTEÅ

DAVIDS BYGG & MEK AB

GUMMARK 29 931 95 SKELLEFTEÅ

FORSELL TEKNIK AB

GUMMARK 20 931 95 SKELLEFTEÅ

REBO & STAPPE AB

BLACKE 150 932 93 LÖVÅNGER

ARVIDSJAURS ALLMÄNNINGSFÖRVALTNING

GAMLA LANDSVÄGEN 5 933 33 ARVIDSJAUR

LEGOSVETS & MONTAGE I BYSKE AB

MASKINGATAN 1 934 52 BYSKE

TRÄ I KVADRAT

PRODUKTION AB

OSTVIK 132 934 91 KÅGE

HÖGDALSÅS BETONG AB

ERIKSDAL 21 934 94 KÅGE

WIKK AB

NYGATAN 32 935 31 NORSJÖ

RENFORS ÅKERI AB

GRUVG. 14 936 31 BOLIDEN

MR COOL KYL & VVS AB

ÖSTERJÖRN 14 936 94 JÖRN

NORD TRÄ I

SKELLEFTEÅ AB

GAMMELBYN 52 937 94 BURTRÄSK

D ÖBERGS ENTR AB

BERGSGATAN 8 938 32 ARJEPLOG

CHIM’S TAI GARDEN

RESTAURANG I PITEÅ AB

SUNDSGATAN 31 941 32 PITEÅ

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

SOTAR`N I PITEÅ AB

ODENGATAN 12 941 39 PITEÅ

PITEKÖK & SPRUTMÅLERI AB

VERKSTADSGATAN 1 941 39 PITEÅ

BUTIKS

PARTNER I NORR AB

LARSSON GÄRDESGATAN 6 941 43 PITEÅ

WPS SWEDEN AB

KUNSKAPSALLÉN 18 941 63 PITEÅ

RB GRÄV & LAST AB

LÖPARHEDSVÄGEN 29

942 34 ÄLVSBYN

PITEDALENS

PLÅTTEKNIK AB

HAMMARVÄGEN 5 943 36 ÖJEBYN

GRÄV OCH TRANSPORT I PITEÅ AB

MEJSELVÄGEN 6 943 36 ÖJEBYN

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

B. HARRY PERSSONS ÅKERI

AKTIEBOLAG TULLNÄSVÄGEN 300 945 91 NORRFJÄRDEN

ALTERHEDENS RABARBERI

DALBACKAV 47 945 92 ALTERSBRUK

Transportbil med eldrift

Citroen ë-Berlingo medlemsrabatt 25 procent!

P. ISAKSSONS EL TEKNIK & SERVICE AB

SKOGSVÄGEN 14 952 70 RISÖGRUND

BR. NILSSONS

TRAKTORTJÄNST AB

NYBORGSVÄGEN 369 952 91 KALIX

KM DÄCKSERVICE I

HAPARANDA AB

BOX 40 953 21 HAPARANDA

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

HRG:S INGENJÖRSBYRÅ

AB, GÖRAN BURVALL

HANTVERKSVÄGEN 25 954 33 GAMMELSTAD

MP ASSISTANS AB

FISKELAGSVÄGEN 6 954 42 SÖDRA SUNDERBYN

STEN MIKAEL JOHANSSON TOLVMANSVÄGEN 33 956 98 LANSJÄRV

STRANDBERGS RALLARE AB

TEMPELBACKEN 9 960 24 HARADS

HYDRONORD I BODEN AB GJUTVÄGEN 10 961 38 BODEN

ERIKSSON, LARS /JORD & SKOGSBRUK HUNDSJÖ 7 961 91 BODEN

PETER ISAKSSON ENTREPRENAD SVEDJAN 35 961 93 BODEN

BUSINESSECONOMICS

SVERIGE AB

SANDVIKSGATAN 43 972 32 LULEÅ

SAX & MASKIN AB LULSUNDSGATAN 34 972 41 LULEÅ

MÅTTSUNDS VINTERSPORTANLÄGGNING AB

TROLLEBERGSVÄGEN 20 972 51 LULEÅ

AUTORAEDA BIL & SERVICE AB

BETONGVÄGEN 42 973 45 LULEÅ

SYKÄLLAR´N I LULEÅ

HÖJDGATAN 5 974 34 LULEÅ

KÄRNGOLV AB

RIKSDALERVÄGEN 1 974 51 LULEÅ

POLAR LIGHT AB KALLE

JONS VÄG 5 981 07 ABISKO

NECAB NORTH ENGINEERING CONSULTING AB

LINBANEVÄGEN 2 981 30 KIRUNA

IIT CONTROL AB

HJORTVÄGEN 9 981 37 KIRUNA

PFK SPÅR KONSULT AB

STÄLLVERKSVÄGEN 39 981 38 KIRUNA

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

WILLARDS AB

STÄLLVERKSVÄGEN 14 981 38 KIRUNA

SKOV I KIRUNA AB

MARIA TAAVENIKUS GATA 2 981 40 KIRUNA

ÅE KONSULT AB

EGNAHEMSVÄGEN 14

981 41 KIRUNA

GÖRAN ERIKSSON

MASKINTJÄNST AB

MASKINVÄGEN 5 982 38 GÄLLIVARE

LINDSTRÖMS PLÅTSLAGERI I GÄLLIVARE AB

VUOSKOJÄRVIVÄGEN 3 982 38 GÄLLIVARE

NORTHBOUND AB

MUORJEVAARA 13 982 90 GÄLLIVARE

LANGAS CAMP HB BJÖRKUDDEN 1 982 99 GÄLLIVARE

A.NORMAN PRODUCTION I GÄLLIVARE AB

TJAUTJAS 145 983 03 KOSKULLSKULLE

DET HÄR ÄR BETALD ANNONSPLATS

55 www.ff.se info@ff.se n FRIA FÖRETAGARE
Du tjänar tusenlappar varje år som medlem

KOMPLETTA VERKTYGSLÖSNINGAR FÖR ALLA BEHOV.

56 www.ff.se info@ff.se
Här kan du skapa ett konto hos Swedolkoncernen.

Med rätt verktyg till bra pris ger vi dig de allra bästa förutsättningarna för att göra ett riktigt bra jobb. Välkommen att upptäcka mer om hur AmPro kan förenkla din vardag!

AmPro – bara hos Swedol och TOOLS

30%

Gäller 1-31 mars 2023

57 www.ff.se info@ff.se
PÅ ALLA PE FOAM-SATSER FRÅN AMPRO
n I BACKSPEGELN

Fordonsskatten fyller 100 år

I bilismens barndom var alla fordon skattefria. Men för 100 år sedan bestämde sig staten för att börja kräva in skatt.

Den ursprungliga automobilskatten var till skillnad från dagens inte baserad på utsläppen av koldioxid. Istället var det bilarnas vikt och typ av däck som avgjorde hur mycket ägaren skulle betala.

För automobiler med mjuk kautschuk, det vill säga gummidäck, kostade det åtta kronor för varje påbörjat hundrakilo. För den som till äventyrs framförde sin automobil med däck av annat material kostade det 50 kronor per påbörjat hundrakilo.

Med tanke på att 50 kronor 1923 motsvarar 1 500 kronor i dagens penningvärde kunde det med andra ord bli riktigt dyrt för den som inte hade gummidäck på sin bil.

Då som nu var det ett krav att skatten var betald för att få köra bilen, och skulle man bli ertappad med att ha struntat i skatten kunde straffet bli böter på upp till 50 kronor.

För att underlätta kontrollerna utformades kvittot så att det skulle kunna klippas ut och monteras i en rund hållare, som fanns monterad på ett väl synligt ställe inne i bilen. I och med att bilregistersystemet moderniserades på 70-talet infördes nya registreringsskyltar och ett nytt kontrollmärke. Märket fick man endast om skatten var betald,

att det fanns trafikförsäkring på fordonet samt att den blivit godkänd vid senaste besiktningen.

Märket klistrades fast på den bakre registreringsskylten och till en början hade kontrollmärket samma bakgrundsfärg, med undantag för det vita fältet med registreringsnumret. Först 1997 blev fältet med månadssiffran grått, och det var i det fältet man kunde skrapa fram en siffra som användes vid avställning av fordon.

För att Polisen enkelt skulle kunna se om årets skatt var betald hade kontrollmärkena ett rullande schema där färgerna skiftade varje år mellan gul, grön, röd och blå. Under en period användes även färgerna orange och lila.

Systemet med kontrollmärken började dock bli otidsenligt i och med digitaliseringen och den 1 januari 2010 avskaffades systemet med kontrollmärken.

Fordonsskatten däremot, den finns kvar.

n I BACKSPEGELN
Fram till 1974 användes speciella skattekvitton som skulle finnas väl synliga inne i bilen. Text: Peter Fredriksson Foto: Adobe Stock

Alltid ren tjänstebil!

Med vårt smidiga företagskort kan du tvätta din tjänstebil upp till 8 gånger i månaden för bara 239:-/mån (exkl. moms), utan bindningstid.

Du registrerar bara ditt företagskort till vårt tvättabonnemang i appen OKQ8, sen är det bara att tuta och tvätta.

Läs mer på OKQ8.se/tvattabonnemang

Avsändare/returadress: Företagarförbundet, Box 1132, 262 22 Ängelholm
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.