__MAIN_TEXT__

Page 1

ff

företagare nummer 2

FöretagarFörbundet

2013

bilagan

Transportbilar under lupp

Nöjeskungen

Hasse Wallman

var före sin tid

BÄSTA

valet för din pension

Carin byggde vidare på familjeföretaget

Sjuklöneansvaret bromsar tillväxen En tidning från FöretagarFörbundet


FöretagarFörbundet Proudly presents

2466 4545 4602 2515

FÖRETAGET AB JOHN DOE

VALID THRU

MONTH-YEA

R

11-14

Vill du veta m er om kortet och andra för kopplade till le måner som ä ssmore, gå in r p å w w w .lessmore.se/f Se exempel p f å förmåner p å sidan 11. *Medlemskort et skickas till dig efter att du medlemsavgift betalt den ny en för 2013 ti a ll FöretagarFö rbundet.

Vill du bli medlem? Som medlem bidrar du till ett bättre småföretagarklimat. Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60


[ ledare]

“Minska riskerna för småföretagen”

HASSE WALLMAN är en av svensk showbusiness ÖLET FLÖDAR och det största entreprenörer. SID 4-5 bubblar av optimism i svenska mikrobryggerier. SID 12-13 SJUKT ANSVAR läggs på småföretagen genom sjuklöneansvaret SID 6-7 PENSIONSVALET för småföretagare står mellan tre CROWDFUNDING är ett alternativ. Vilket väljer du? SID 21 nytt sätt att finansiera nya företag och projekt. SID 9

D

et är företagare som anställer och ger folk jobb. Det kan inte sägas tillräckligt många gånger. Framtidens arbetstillfällen finns i företagen och kanske framför allt de små företagen. Men för att vi ska få de allra minsta företagen att våga anställa så krävs det att de värderar möjligheterna som större än riskerna. Vi frågade våra medlemmar hur de ser på riskerna med sjuklöneansvaret och hur det påverkar deras vilja att anställa. Svaret: Närmare 6 av 10 småföretagare anger att de skulle anställa 1–2 personer inom 12 månader om sjuklöneansvaret togs bort.

D

BYGGTJEJEN Carin som fått familjeföretaget att växa. SID 16-17

bilagan Transportbilar! Vi testar tre bilar, tips om säkerhet, förmånsvärden, varma verktyg och mycket annat i tema-bilagan.

et finns alltså en utbredd rädsla för effekterna av sjuklöneansvaret så som det är utformat idag. Tanken är förstås att arbetsgivarna ska ta ett större ansvar för en bra arbetsmiljö, företagshälsa och friskvård. Helt enkelt att det ska finnas incitament för företagen att satsa på friska medarbetare genom en piska. Nu är piskan: blir de anställda sjuka betalar du lönen i 14 dagar. Problemet är att det inte spelar någon roll varför de anställda inte kan jobba. Har de fått vinterkräksjukan via barnen eller brutit foten när de spelade fotboll med kompisarna på lördagskvällen - sjuklönen betalas ändå av arbetsgivaren.

MALIN EWERLÖF tipsar om hur du kan förbättra hälsan med löpning. SID 22 PAPPERSLÖSA kontoret – en utopi eller fullt möjligt? SID 23

S

verige behöver ge småföretagarna en tryggare tillvaro. Det kommer aldrig att vara riskfritt att driva företag, det krävs mod och tro på sig själv för att våga ta steget. Men staten kan underlätta genom att eliminera onödiga ekonomiska risker för de minsta företagen som skrämmer dem från att anställa. Sjuklöneansvaret är en sådan onödig risk.

HOTELL I TRÄD är en av många annorlunda affärer man kan göra. SID 27

Visste du att... Som medlem i FöretagarFörbundet har du extra förmånliga erbjudanden från: PARTNER

FÖRSÄKRINGAR,

BMW

GROUP

SVERIGE,

DB

SCHENKER,

Mats Assarsson

DOKUMERA AB, JURIST & INKASSO, MYSAFETY, OKQ8, OPEL, RICHO,

ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET

SECURITAS DIRECT, SKELLEFTEÅ KRAFT, OFFICE DEPOT, SVD, TELE2,.

»KONTAKTINFO

»VILL DU BLI MEDLEM?

Kerstin Nilsson

»ARTIKLAR

FöretagarFörbundets åsikter.

Fria Företagare är organ för

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

Sölve Dahlgren

Skickas till info@dahlgren.net.

Det är fritt att citera Fria Företagare,

FöretagarFörbundet

Fax 0431-831 85

»SÄLJANSVARIG

Märk mailet med Fria Företagare.

källan ska dock alltid upp-ges.

Box 1132, 262 22 Ängelholm

»TRYCKERI

Vendator

»ÖVRIGT

»WEBBEN

www.ff.se

Bold Printing

»LAYOUT/ORIGINAL

Åsikter uttryckta i denna publika-

Facebook: FöretagarFörbundet

e-post: info@ff.se

»ANSVARIG UTGIVARE

LT Mediacenter Sverige AB

tion är antingen skribenternas

www.ff.se

Telefon: 020-760 761

Mats Assarsson

»REDAKTÖR

egna eller de intervjuades och

»OMSLAGSFOTO

Fax: 0431-831 85

»REDAKTIONSRÅD

Sölve Dahlgren

speglar nödvändigtvis inte den

Emil Nordin, XP/Scanpix

Mats Assarsson

info@dahlgren.net

ansvarige utgivararens eller

3


[ (o)kända företagare ]

HASSE TIPSAR!

så här lyckas du som företagare Jobba aktivt med politiker. Var inte rädd för dem. Besök dem på deras kontor och lägg fram dina förslag. Det ger snabba resultat.

1

2

Se till att ha energi och framförallt lust att jobba. Satsar du inte 15 timmar om dygnet kommer du ingenstans. Det går inte att vara lat som företagare. Dina idéer är avgörande. Precis om en idrottsman kan träna sina muskler kan du träna upp ditt affärssinne. Ta ut svängarna ordentligt och lär av dina misstag.

3

1956

Startar ungdomsstället King Side på Kungsholmen i Stockholm. 1957 öppnar King Side i Farsta, Kärrtorp och Vällingby.

1961

Får jobb som reklamchef på Gröna Lund och öppnar popstället Jump In.

1962

Nu är det dags för nöjes-slottet Badholmen i Saltsjöbaden.

1963

Köper krogen Knäppingen i Norrköping och öppnar Sveriges första disco. Samma år tar jag in Beatles och Rolling Stones till Sverige.

1966

Det här året skrev jag manus till ”Åsa-Nisse i raketform”, det vill säga kultur på högsta nivå.

1967

Gjorde filmen ”Drra på – Kul grej på väg till Götet”.

1969

Startade musikpuben Engelen i Gamla stan.

1969

Etablerade Bacchi Wapen tillsammans med Bosse Parnevik.

1982

Tog över China Teaternmed uppsättningar som Cats och Westside Story.

1991

Startade det första Wallmans Salonger på Teatergatan i Stockholm.1993 öppnar Wallmans upp i Malmö, 1995 i Köpenhamn och 1999 även i Oslo och Helsingborg.

4

2009

Säljer 90 procent av aktierna i Wallmans Nöjen AB till 2E Group.


[ (o)kända företagare ]

Redan som ung stod HASSE WALLMAN för underhållningen. Då bestod publiken av scouter och scenen fanns kring lägereldarna. Uppskattningen gav honom blodad tand och som 20-åring var han fullfjädrad företagare. Sedan dess har han varit involverad i stort sett allt som hänt inom den svenska underhållningen. text: peter fredriksson

foto: wallmans nöjen ab

massa högtalare överallt och en kille med två skivtallrikar. Det var med andra ord ingen vidare upplevelse, men jag tände på idén och byggde en egen modul med skivspelare och så testade jag i Norrköping. Och vilken succé det blev. Bara ett halvår senare fanns det discon lite varstans i Sverige. Tidigare hade det ju bara funnits grammofondanser som var betydligt tamare tillställningar. En snabb titt i Hasse Wallmans CV visar att det finns i stort sett ingenting inom svensk showbusiness som han inte nosat på. På det glada 60-talet tog han hit Beatles och Rolling Stones, när dessa fortfarande inte hunnit bli så kända. Dessutom har han startat Engelen i Stockholm samt tagit över China Teatern. För att inte tala om Bacchi Wapen som var först i Sverige med manliga strippor.

HAN MENAR ATT DET avgörande för att lyckas inom nöjesvärlden är att ständigt kläcka nya idéer och sedan försöka få dem kommersiellt gångbara. Men ibland kan det vara en stor nackdel med att vara först på plan. – Ja, när det gällde ståupp var jag minst tio år för tidigt ute. Publiken buade och undrade varför det stod en karl och pratade i en mikrofon, de hade förväntat sig musik och dans. Så den gången fick jag betala tillbaka pengarna till flera av gästerna, säger han men tillägger att detta också varit ett av de få bakslagen. Desto bättre gick det med Sveriges första disco, som slog upp portarna i Norrköping 1961. Idén fick han av boxaren Ingemar Johansson som han skjutsade från Bromma flygplats. Den svenska boxningsstjärnan hade ont i huvudet efter en helnatt på ett schweiziskt nöjeshak. – Han berättade att det hade varit alldeles för hög musik, en

HASSE WALLMAN BESKRIVER sig först och främst som en nyfiken människa med massor av idéer, men han sticker inte under stol med att han också är bra på att ta för sig. Under årens lopp har han utnyttjat pressen till att få gratis publicitet, vilket inneburit att hans olika satsningar snabbt blivit kända. Wallmans Salonger, där servitörerna inte bara bär fram mat och dryck på löpande band utan även underhåller, är ett sådant exempel. Själva konceptet innebär en relativt stor risk. Underhållning kostar pengar och det krävs att gästerna äter och dricker en hel del för att kalkylen ska runt. – Det gäller att bygga ett varumärke som står för högsta kvalitet och upplevelser för pengarna. Vi öppnade 1991 och redan efter tre veckor hade vi varje fredag och lördag fullbokad ett år framåt. Så då passade vi på att öppna även i Malmö, Köpenhamn och Oslo. ETABLERINGEN I KÖPENHAMN verkade till en början inte gå så bra, detta eftersom den danska publiken inte riktigt förstod vitsen med att servitörerna även skulle showa. De var vana vid vanlig revyteater, men efter en knackig inledning har även danskarna tagit till sig konceptet. För fyra år sedan bestämde Hasse Wallman sig för att sälja företagsgruppen som då hade 295 anställda på lönelistan och omsatte 359 miljoner kronor. Nu pustar han ut efter ett hektiskt företagarliv med långa arbetsdagar och ibland kanske lite väl många järn i elden. Han ångrar inte satsningarna, men han menar att det gäller att ha ork och energi att kunna se de nya möjligheterna som ständigt dyker upp. – Det gäller att upptäcka vad publiken vill ha innan de själva vet om det, så enkelt är det. Att vara först är A och O i den här branschen.

5


[ medlemspanelen]

“Man borde ha undantag, främst för ansvaret för händelser orsakade utanför anställningen, inkl vanliga influensor etc. En sak om det verkligen är ett arbetsrelaterat sjukfall som jag som arbetsgivare kunnat förhindra.”

“Jag har varit med om att få betala sjuklön för benbrott som skett under skidåkning på fritiden. När personen sen börjar arbeta och inte klarar av det så blir det en ny sjuklöneperiod och om sedan den anställde inte blir bra på sex månader så måste denne säga upp sig för att få akassa och som arbetsgivare måste jag utbilda en ny person.”

“Som ägare/enda anställd i aktiebolag vore det bra att kunna få ut sjuklön någon gång, inte bara betala.”

“Jag vågar inte anställa. Det måste finnas ‘gräddfiler’ för personer med sjukdomar. Det är en del av vår solidaritet. Men den skall inte läggas på arbetsgivaren utan hela samhället.”

“Det är generellt fel att man som företagare skall betala lön för någon som inte jobbar.”

RÖSTER FRÅN MEDLEMSPANELEN:

sjuklöneansvar Närmare 6 av 10 småföretagare anger att de skulle anställa 1–2 personer inom 12 månader om SJUKLÖNEANSVARET togs bort. Det visar en undersökning som FöretagarFörbundet gjort. text: sölve dahlgren – EN REFORMERING av sjuklöneansvaret skulle innebära tiotusentals fler jobb samt att ett utav de största hindren för företagens utveckling och för tillväxten försvinner säger FöretagarFörbundets ordförande Mats Assarsson. Småföretagen står för mer än hälften av alla arbetstillfällen i Sverige och ca 90 procent av alla nya jobb skapas sedan många år i småföretag med färre än 50 anställda. När medarbetare blir sjuka drabbas de minsta företagen extra hårt. Ett av de största hindren

6

foto: fotalia för dessa företag att växa är sjuklöneansvaret. – Sjuklöneansvaret är en de viktigaste frågorna för FöretagarFörbundets medlemmar. I slutet av mars 2013 genomfördes en undersökning bland förbundets medlemmar kring hur de ser på sjuklöneansvaret och vilken betydelse det har på deras vilja att anställa.

6 AV 10 SMÅFÖRETAGARE anger sjuklöneansvaret som ett stort eller mycket stort hinder för att anställa. Lika många har någon låtit bli att anställa

på grund av sjuklöneansvaret. 8 av 10 känner du oro inför att någon anställd ska bli sjuk och därmed stå med dubbla kostnader för både sjuklön och lön till ersättare. 58 procent anger att de skulle anställa 1–2 personer inom en 12-månadersperiod om sjuklöneansvaret togs bort. I enkäten som besvarats av 579 småföretagare och medlemmar är 21 procent är soloföretagare och 62 procent har färre än 20 anställda.

FöretagarFörbundets förslag » Sjuklöneansvaret tas bort helt för de allra minsta företagen, upp till 10 anställda, och reduceras till 7 kalenderdagar för företag upp till 50 anställda.


[ medlemspanelen]

“Det är ett återkommande problem. Februari var en dyr månad för mitt företag.”

FLER RÖSTER FRÅN MEDLEMSPANELEN: “Förstår inte varför företaget ska stå för 14 dagars sjuklön. Istället borde det vara ett bonussystem som gynnade sundheten, som tex träning, kost, vila, mm ett sundare tänkande runt detta. Företagen kunde vara med och satsa på och göra alla friskare. Därmed hade vi fått ner sjukbesöken, och de pengarna kunde gått till kortare karens.” “Jag behåller gärna sjuklöneansvaret de första 14 dagarna eftersom jag anser att det främjar företagens vilja att vårda sin personal MEN då ska arbetsgivaravgiften sänkas med motsvarande belopp! Små företag (1-5) bör undantas från den andra veckans sjuklöneansvar.”

Mats omvald ordförande Vid FöretagarFörbundets årsstämma i Helsingborg den 27 april omvaldes Mats Assarsson till ordförande ytterligare ett år. Även i övrigt innehåller styrelsen många välkända ansikten.

FF-STYRELSEN 2013: Ordförande » Mats Assarsson, Helsingborg Medlem sedan 2000 Styrelseledamot sedan 2009 Ledamöter » Ritva Alaniemi, Täby 1:e vice ordförande Medlem sedan 2003 Styrelseledamot sedan 2009 » Hans Hermansson, Åhus Medlem sedan 2005 Styrelseledamot sedan 2005 » Per-Olov Norlander, Jönköping Medlem sedan 2007 Styrelseledamot sedan 2007

» Gina Setréus, Stockholm Medlem sedan 2002 Styrelseledamot sedan 2008 » Magnus Hedenberg, Göteborg Medlem sedan 2004 Styrelseledamot sedan 2004 » Gunvor Anderson, 2:e vice ordförande Medlem sedan 2001 Styrelseledamot sedan 2005 Suppleant » Håkan Erlandsson, Annelöv Suppleant sedan 2012 LÄS MER PÅ WWW.FF.SE

7


“Har man en tydlig filosofi, öppna dörrar, klara mål och en möjlighet till delägarskap, så blir det effektivt”

[ delägarskap]

Delägarskap med dynamik Den som har blivit för gammal bör bytas ut

Företagskulturen var dynamisk. Idéer, mål och beslut mejslades fram och man bytte roller med varandra. Efter fem år kunde man bli delägare. – Andelarna krympte, fast företaget ökade i värde. Tidningen gick oerhört bra, berättar RONALD FAGERFJÄLL, som på 1990-talet var med och byggde upp tidningen Affärsvärlden. text & foto: ylva berlin FÖREBILDEN VAR Hewlett Packard och modellen Management by Objectives MBO. – Löneskillnaderna var ganska små, fast goda resultat belönades enligt en lönestege. Det magiska var att alla hade identiska uppfattningar om prestationerna. Många var dessutom nöjda, fast de riktigt dugliga var ett problem. De kunde få maximalt 30 procent i löneökning, medan lågpresterande fick behålla sin lön.

LÖNEDISKUSSIONER och löneskalor var öppna, en bra strategi. Vissa blev sura och slutade. Många ville veta hur de kunde öka sin lön. – Vi hade inga förhandlingar och slapp fajten med duktiga förhandlare. Vissa hade spetskompetens och högre lön än cheferna. Efter fem år kunde man bli delägare. Ägandet tunnades ut, vilket gav dynamik.

8

Nya kandidater tryckte på. Företaget hade tydliga mål, som lades på gruppen och individen. Framgångarna gjorde att man sällan misslyckades. – Om man har en tydlig filosofi, ingen stämpelklocka, öppna dörrar, klara mål och en möjlighet till delägarskap, så blir det effektivt. De duktigaste uppmärksammades och fick en bra lön.

MED DEN HÄR MODELLEN slapp man chefernas ovilja att ge ordentlig återkoppling, samt de män som trots svaga prestationer lyckas förhandla sig till en hög lön. På Affärsvärlden blev kvinnorna uppmärksammade. Dessutom var det inte självklart att cheferna skulle ha mest betalt. Ronald Fagerfjälls uppfattning är att delägarskap bör vara dynamiskt uppbyggt – en

slags flexibilitet utifrån hur företaget fungerar. Största ägarna ska ha varit med från början. Alla måste oavsett andel delta i gruppens arbete. I annat fall ruttnar kulturen. – Den som blivit för gammal och törstig bör lösas ut. Revisorer och jurister har ofta delägarskap, överlåter andelar av det kapital man byggt upp. I ett konsultföretag, eller medarbetarföretag kan man dock inte göra anspråk på de närmaste tio årens vinster.

DE PENGARNA SKA någon annan slita ihop, vilket gör att det tar det för lång tid innan nya ägare får utdelning. – Många företag har några få förmögna delägare och vanliga löntagare. Vill man ha dynamik år efter år, så måste ägarmodellen anpassas efter hur arbetsgruppen utvecklas, menar Ronald Fagerfjäll.

Företagsform: HB eller KB En speciell grupp med ägaransvar höll i delägarskapet, från början fem ägare och 17 när företaget såldes för knappt 100 miljoner – en period på 19 år. Vinsten var i bästa fall tio miljoner per år.


[ finansiering]

Crowdfunding – allt vanligare Har du en bra affärsidé, men saknar pengar? Då kan CROWDFUNDING vara ett bra alternativ till traditionell finansering. text: tobias sandblom FRAM TILL NU har crowdfunding varit vikt åt riskkapitalister, banker och affärsänglar. Men företaget FundedByMe erbjuder två sorters crowdfunding, dels

1

» Med equity crowdfunding ges även den vanliga internetanvändaren möjlighet att investera i framtidens företag och bli en så kallad “crowd angel”. Vid equity funding är den som investerar en del av företaget och får dessutom möjligheten att vara mer aktiv och engagerad i företagets framtid.

2

» Vid klassisk crowdfunding erbjuder projektägaren belöningar tillbaka till de som är med och stöttar projektet. Belöningarna är ofta kopplade till projektets huvudsakliga insamlingsmål. Exempelvis om en pop-grupp vill spela in en ny skiva, men saknar finansiering, kan de be sina fans om hjälp. Fansen går in med små summor och får i gengäld skivan när den är inspelad och klar, biljetter till en konsert eller om de satsar en större slant – en privatspelning.

den klassiska belöningsbaserade, men även equity crowdfunding. Där ges gemene man möjlighet att investera i framtidens företag och bli en så kallad “crowd angel”. – Från att enbart vara slutkonsumenter kan allmänheten nu vara med och påverka vilka företag som ska få finansiering och finnas på marknaden, säger Daniel Daboczy, som äger FundedByMe tillsammans med Arno Smit.

FÖRETAGET föddes ur den frustration som alla entreprenörer känner när de kämpar för att få igenom en idé och förverkliga en vision. Smit och Daboczy försökte själva på den amerikanska marknaden, men stötte på patrull på grund av olika byråkratiska regler. I mars 2011 var det få i Sverige som visste något om crowdfunding. – Men det har vuxit enormt. Tillsammans har allmänheten finansierat en hamburgerbar, ett tåg, inspelning av otaliga cdskivor, böcker, filmer, välgörenhet och allt där emellan, säger Daniel Daboczy. ENLIGT HONOM beror den väldigt snabba utvecklingen på att man satsat på equity crowdfunding. – Varje gång vi gör en utbetalning till en entreprenör känner vi en enorm tillfredsställelse och

stolthet, vi vet att vårt jobb gör skillnad. Att sedan följa “våra” entreprenörer och se hur de lyckas stärker vår motivation och hängivenhet än mer. Hur kan ni hjälpa småföretagare? – Crowdfunding är ett verktyg för att testa sin idé på en marknad, vill allmänheten vara med och finansiera min idé? Om

crowden visar ett stort intresse för ens idé kan det vara ett tydligt tecken på att detta är något att satsa på helhjärtat. Och även motsatsen gäller: om ingen väljer att stödja ens idé kanske den är otydlig, ofärdig eller så är du helt enkelt för tidigt ute. Ingen har ännu förstått vilken briljant idé det egentligen är, säger Daniel Daboczy.

Vi vet att många småföretagare lever ett otryggt liv. Det vill vi ändra på! För en låg medlemsavgift på 150 kronor i månaden får du ersättning om det värsta skulle hända och du inte kan fortsätta bedriva verksamhet i företaget. Vi ersätter vid tillfälligt uppehåll, vid avveckling eller konkurs. Skulle du bli arbetslös har SmåA som mål att handlägga din ansökan så snabbt, effektivt och rättssäkert som bara möjligt. Våra medlemmar finns spridda runt hela Sverige och är verksamma inom drygt 130 branscher. Det ger våra handläggare en bred och viktig kunskapsgrund när SmåA som myndighetsutövare skall följa de lagar och regler som Sveriges Riksdag beslutar om. På SmåA har vi fokus på att, inom ramen för dessa lagar, alltid se till våra medlemmars bästa. Under 2012 betalade SmåA ut drygt 400 miljoner kronor i ersättning till 8 000 arbetslösa företagare.

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se Välkommen som medlem

SmåA

Småföretagarnas Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Arbetslöshetskassa Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

9


[ debatt]

” Socialdemokraternas innovationsråd är ett nytt feltänk ” IDÉRIKA INDIVIDER som driver samhället framåt med innovativa lösningar är centralt för Sveriges framtida välstånd. Vi behöver en gynnsam miljö där idéer kan utvecklas och omsättas till nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen. Socialdemokraterna vill i sitt Framtidskontrakt stärka Sveriges innovativa kraft genom att instifta ett innovationsråd direkt under statsministern. Till detta vill man dessutom knyta regionala utvecklingsråd. Kort sagt vill

de stärka statens och regionernas roll och ansvar för att fler innovationer ska skapas. Socialdemokraterna har återigen tänkt helt fel. Det är individer som ger upphov till nya innovationer, inte staten. Sverige får inte fler företag för att politiker träffas. Alliansens projekt ”Främja kvinnors företagande” har visat att insatser som rådgivning, mentorskap, nätverk och utbildning hjälper innovatörer och entreprenörer att utveckla företag och idéer vidare. Mellan 2006 och

” Näringspolitiken läggger grunden för svensk välfärd ” FÖR ATT EN PLANTA ska växa måste den vattnas och vårdas. Samma sak gäller för näringslivet som behöver god jordmån och möjlighet att växa fritt. Den tydliga skiljelinjen mellan alliansregeringen och socialdemokratin handlar om att stimulera eller reglera – att vattna eller beskära.

ALLIANSEN HAR de senaste sex åren arbetat intensivt med att göra det enklare – inte svårare – att vara företagare och en rad reformer har gjort det billigare att driva företag och anställa. Ganska enkelt när man tänker efter, men ack så svårt för dem på den rödgröna halvan. NYLIGEN HAR FLER reformer lanserats som också handlar om att ge människor och företag ett större eget handlingsutrymme. Då Sverige varken kan eller bör konkurrera med låga löner är det desto viktigare att erbjuda en i övrigt bra miljö för företagen. Därför har bolagsskatten sänkts till 22 procent. En annan nyhet är investeraravdraget. Det innebär

10

att personer som köper andelar i ett mindre företag vid bildande eller nyemission får göra ett avdrag värt upp till 200 000 kronor i sänkt skatt för investeraren.

EN BRED näringspolitik måste tänka både stort och smått. Ofta är vägen till framgång att låta stora och små företag – och enskilda investerare – få större makt över hur de investerar och förvaltar värdet de skapar.

2010 ökade kvinnors företagande med 13 procent. Vi Moderater vill fortsätta att främja Sveriges innovationskraft genom frihet, rådgivning och stöd. Vi vill fortsätta att motverka krångliga regelverk, ökad administrativ börda och politiska tvångströjor. Sverige ska få fortsätta att vara ett föregångsland för både uppfinnare och entreprenörer. Margareta Cederfelt (M) Riksdagsledamot, Stockholms Stad

Sjukt med sjuklön KAN NÅGON POLITIKER förklara varför jag som företagare ska betala ut lön till en anställd som går och bryter benet på sin semester och därför inte kan jobba? Om han skadar sig på jobbet kan jag se ett samband och ett visst ansvar – men hur ska jag förhindra benbrott på skidsemester? Förbjuda anställda att åka skidor? Johan

Bra jobbat Skatteverket! VILL GE BERÖM TILL Skatteverket som är en av få myndigheter som utvecklat system som gör det enklare som företagare. Att kunna logga in på webben, göra månadens skattedeklaration och få ett kvitto på att den är registrerad är ett klart lyft mot att fylla i en pappersdeklaration och lägga på lådan utan att veta om den kommer fram. Hoppas fler myndigheter lär av dem. Lena

Avdrag för aktiekapital? Hans Rothenberg hans.rothenberg@riksdagen.se

Tyck till du också! Skicka din debattartikel till info@dahlgren.net. Märk mailet med Fria Företagare “Debatt”.

VI HAR RÄNTEAVDRAG på våra huslån. Vi har ROT-avdrag om vi vill reparera ett gammalt hus. Men när kommer ett verkligt förmånligt entreprenörsavdrag för oss som vill bygga företag? Tänk om alla kunde få dra av investeringen i aktiekapital i ett nystartat bolag säg upp till 250.000 kr så att man kunde göra det med oskattade pengar. Det skulle underlätta för många. Filip


FöretagarFörbundets medlemsförmåner genom Lessmore gör att du inte riskerar att betala för mycket! Som medlem har du automatiskt tillgång till Lessmores avtal utan att betala något extra, och kan därigenom spara både tid och pengar. Det finns avtal med många leverantörer inom många områden så logga in på Lessmore och se vilka avtal du vill använda. OBS

!

Om du saknar inloggningsuppgifter till Lessmore så gå till www.lessmore.se/ff och begär nya.

Nedan finner ni några exempel på avtal du kan använda är: Fraktavtal

Många medlemmar använder fraktavtalet med DHL och sparar mycket pengar. Avtalet ger upp till 70% rabatt! Prisexempel: DHL Paket (till företag) 1-3 kg 58 kr 4-5 kg 63 kr 6-10 kg 70 kr

DHL Servicepoint (till privatpersoner) 1-3 kg 43 kr 4-5 kg 50 kr 6-10 kg 55 kr

Kontorsmaterial

Avtalet med Lyreco ger medlemmarna över 60% i snittrabatt! Prisexempel: Produkt Notisblock 76x76mm Kollegieblock A4 Pärm Kombi trärygg Kopieringspapper 2500 st Kuvert C5, 500 st Överstrykningspenna

Avtalspris 1,31 kr 4,95 kr 10,25 kr 100 kr 138,01 kr 2,37 kr

Ord. pris 11,00 kr 25,00 kr 31,93 kr 410,00 kr 573,00 kr 10,48 kr

Rabatt 88 % 80 % 68 % 76 % 76 % 77 %

Drivmedel

Medlemmarna tankar varje månad för stora belopp därför är rabatterna högre än vad bränslebolagen vanligtvis ger. OBS! Rabatt på pumppris - Bensin: 37 öre/liter - Diesel: 60 öre/liter - Etanol: 37 öre/liter

2466

4545

FÖRETA GET A B JOHN DOE

4602

OBS! Rabatt på listpris - Bensin: 40 öre/liter - Diesel: 70 öre/liter - Etanol: 40 öre/liter

2515 VALID THRU

MONT

H-YEA

R

11-14

Vill du bli medlem? Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60


[ mikrobryggeri]

RODRIGO ARVIDSSON har ölsinne. Och affärssinne. För sex år sedan startade han ett mikrobryggeri tillsammans med två kompisar. Nu omsätter företaget 6,7 miljoner kronor. text & foto: tobias sandblom DET LUKTAR KLOR NÄR vi kommer in i Oceanbryggeriets lokaler i Göteborg. De sista flaskorna är buteljerade och lokalerna är grundligt rengjorda inför helgen. Vi befinner oss i Lyckholmbryggeriets gamla utymmen. En enorm patina vilar här. Trion Rodrigo Arvidsson, Thomas Bingebo och Peter Andersson Lind var stammisar på

12

samma sportpub. En var säljare, en bryggare och en ekonom. Tillsammans kom de på tankarna att starta ett mikrobryggeri. Året var 2007. – Göteborg, landets näst största stad, stod utan ett mikrobryggeri. Det kändes konstigt med tanke på att bland annat Jämtlands bryggeri gick så bra, säger Rodrigo Arvidsson,

” De första åren var det extremt låg lön för oss alla “ som fungerar som Ocaenbryggeriets VD. Inledningen var tuff. – De tre första åren var det extremt låg lön för oss alla. Samtliga hade ett jobb bredvid.


[ mikrobryggeri]

Jag drev ett litet café och arbetade samtidigt på Seven Eleven.

DET BÖRJADE VÄNDA 2010 och 2011 var första året med vinst. Då kunde man anställa personal. Ifjol hade företaget en omsättning på 6,7 miljoner kronor och hade då ökat med 30 procent jämfört med året innan. – Målet var att var tionde öl som såldes på krogarna skulle vara lokalproducerad. Vi hade två försäljningsmöjligheter: Systembolaget eller restauranger. Till en början fick vi sälja till vår närmaste butik, i Gårda. Nu har vi tio Systembolagsbutiker i Göteborg, men vi ska försöka komma in i fler, säger Rodrigo Arvidsson. NÄR DET GÄLLER RESTAURANGER har det gått lite lättare. Oceanbryggeriets mål var att finnas på tio ställen. – Vi har 100 nu. Det är allt från kvarterskrogar till lyxrestauranger, men det är fortfarande en del att göra. Mikrobryggerier tycks poppa upp lite här och var. Rodrigo Arvidsson tror att det delvis beror på att lokalproducerat öl slagit igenom i alla ålderskategorier.

” Målet var att var tionde öl som såldes på krogarna skulle vara lokalproducerad. “ – Sedan har det blivit fint att prata om öl på samma sätt som man alltid pratat om vin. Mat är ganska inne också, då ligger det bra till med öl. Dessutom blir alltid bartendern glad när den som beställer vet vad den vill ha, säger Arvidsson.

HAN KUNDE INTE mycket om öl själv, men han kunde ekonomi. – En fördel. Jag såg att det fanns behov av andra saker, annars skulle det inte bli någon öl. Nu ska företaget byta lokaler. 250 kvadratmeter blir det dubbla, plus lager. – Sen hoppas vi kunna nå den utländska marknaden. I Köpenhamn är de intresserade, men ännu större intresse finns i Oslo. Dit skickar vi snart vår första provpall, säger Rodrigo Arvidsson.

Oceanbryggeriet Grundat: 2007 Antal anställda: 6 Omsättning: 6,7 miljoner kronor Bolagsform: AB

mikrobryggerier » I Sverige finns omkring 60 mikrobryggerier. » Ett mikrobryggeri är ett litet lokalt bryggeri. De första svenska sådana etablerades runt 1995. » Mikrobryggerier startade i USA som en motreaktion mot de stora jättarna. » Några kända svenska är Nils Oscar, Nynäshamns Ångbryggeri och Jämtlands Bryggeri.

13


[ skönhet]

Amani El-Ali

“Det har varit fullt upp den senaste tiden. Men så har jag också jobbat hårt för att komma hit”

Amani satsar på SKÖNHETSVÅRD Med ett stenhårt fokus på att lyckas har AMANI EL-ALIS skönhetsföretag inte bara fått en riktig rivstart. Det har även fått en hel del uppmärksamhet i olika sammanhang. text & foto: peter fredriksson – MAN FÅR INTE vara blyg, i den här branschen gäller det verkligen att synas, säger hon. Hennes förnamn leder osökt tankarna till modehuset Armani, vilket hon inte varit sen med att utnyttja. Skyltfönstren är mer eller mindre täckta med dekaler med företagsnamnet Beauty by Amani. – Det var lite krångel när jag skulle registrera företaget, Bolagsverket tyckte att namnet var för likt Armanis. Men det är ju så jag heter, det kan jag ju inte göra något åt, säger hon med ett stort leende när hon tar emot i salongen.

14

– Det har varit fullt upp den senaste tiden, vilket känns bra. Men så har jag också jobbat hårt för att komma hit. Amani El-Ali menar att hon haft stor nytta av sin bakgrund. Med rötterna i Libanon och med föräldrar som driftiga småföretagare hade hon redan som ung siktet inställt på att en dag starta eget. – Självklart skulle det vara inom skönhetssektorn, jag har alltid varit intresserad av att lyfta fram den skönhet som alla människor har.

MEN VÄGEN TILL ATT bli egen företagare blev varken rak eller särskilt enkel. Efter gymnasiet åkte hon tillbaka till Beirut där hon gick

VISSTE DU... » Över 70 000 företag drivs av personer med utländsk bakgrund. » 75 procent av utlandsfödda ungdomar skulle kunna tänka sig starta företag. » Den största hinder som företagare med utländsk bakgrund möter inför start av företag är brist på finansiering. Källa: Almi

på en fransk skönhetsskola och utbildade sig till makeupartist, kosmetisk tatuerare och hudterapeut. Nu är hon inne på sitt tredje år som företagare i Ronneby och stortrivs.

Almi-satsning på invandrarkvinnor Almi storsatsar på kvinnor med utländsk bakgrund. Ambitionen är att bredda nyföretagandet i de här grupperna. Satsningen iK, investera i invandrarkvinnor, pågår fram till 2014 och syftar till att öka andelen kvinnor med invandrarbakgrund som får tillgång till finansiering och rådgivning. Vidare vill man lyfta fram goda förebilder som ska fungera som inspiratörer för andra.


[ ekonomi]

Så vänder du minus till plus

” Nu har vi spritt riskerna “ När företagets resultat börjar övergå till ett minus gäller det att snabbt ta kommando över situationen. Ta ett helhetsgrepp och tveka inte ta till DRASTISKA åtgärder. text: annika wihlborg ETT FÖRETAG SOM MED enträget arbete lyckats vända minus till plus är Orsa lamellträ. Företagets vd och ägare Mara Maric inledde sin karriär på Orsa lamellträ med en praktikplats på golvet som nyanländ flykting från Bosnien. Ett halvår senare utsågs hon till arbetsledare och avancerade så småningom till funktionschef och senare vd. Hon tacklade direkt problemets kärna; bristande råvarukvalitet och för många administrativa medarbetare. Med hjälp av en rad olika åtgärder lyckades Mara vända sju års minusresultat till plus. – Tidigare hade vi bara en virkesleverantör, nu har vi spridit riskerna. Jag såg över furuin-

köpen, valde råvara av hög kvalitet, investerade i nya maskiner och skapade en flexibel produktionslinje, säger Mara Maric som 2009 tog över som ägare. Orsa lamellträ utvecklar, tillverkar och säljer limfogprodukter av furu och gran. Bland företagets kunder finns bland annat möbelföretag och köks- och dörrtillverkare. Företaget startades 1994 och har sex medarbetare. 30 procent av företagets produktion exporteras till länder som Norge, Tyskland, Japan och Italien.

MAGNUS HAMMAR, företagsrådgivare på Swedbank, uppmanar företagare som vill förstärka sin verksamhet med ytterligare ett eller två ben att tillvarata de resurser man redan har. Paketera nya tjänster genom att samarbeta med andra småföretagare och starta en maskinpool om du vill slippa investera i kostsam utrustning på egen hand. – Ordna idémöten där ni funderar kring hur ni kan utöka verksamheten med fler tjänster

och produkter, alternativt kombinationer av befintliga tjänster. Välj en längre amorteringstid och var förutseende, ta kontakt med banken i god tid om du anar framtida likviditetsproblem, säger Magnus Hammar.

Var fjärde chef utan skydd

Få uppmärksamhet i media

Många deklarerade elektroniskt

SÄKERHET. Hur väl skyddar du din mobiltelefon? I dag kan hela ens digitala liv rymmas i en smartphone. Vi gör bankärenden, umgås i sociala medier, jobbar, skickar mejl och bokar resor. Men trots att allt mer känslig information matas in i din mobiltelefon visar Tele2s Företagspanel att hela 23% av cheferna inte skyddar sin mobiltelefon med ett lösenord.

PR. Vet du när det är absolut lättast att få uppmärksamhet i media? Det är när journalisten redan har bestämt sig för att berätta om ditt ämne och aktivt letar efter personer att intervjua! Det har PR-konsulten Marie Hagberg tagit fasta på och startat sidan www.hjalpenjournalist.se där du som företagare kan se efterlysningar från journalister.

EL. Två av tre – nästan fem miljoner – deklarerade elektroniskt i år. Det är nytt rekord. Sista dagen e-deklarerade 360 319 personer. Många använde Mobilt BankID, nästan 220 000. – I år har 351 307 företagare deklarerat elektroniskt. Därmed har de chans att få tillbaka pengar före midsommar, berättar Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

» tre korta

15


[entreprenören ]

Carin vidareutvecklar familjeföretaget

Byggmästar´n Väldigt intressant och stimulerande Som ung hade Carin Stoeckmann inte en tanke på att jobba i byggbranschen. Men 33 år gammal tog hon över Byggmästar´n i Skåne AB efter sin far Christer Dahlén. Sedan dess har omsättningen tredubblats samtidigt som företaget fått stor uppmärksamhet. Nyligen nominerades man till EU:s internationella arbetsmiljöpris. – En god arbetsmiljö och lönsamhet går definitivt hand i hand, säger hon. text: peter fredriksson

foto: martin olson

I NOMINERINGEN menade Arbetsmiljöverket att företaget är det bästa svenska exemplet på samverkan mellan inte bara arbetsgivare och arbetstagare, utan även mellan hantverkare och tjänstemän. – Jag blev oerhört glad när jag fick veta att vi nominerats, det kändes bra att få bekräftat av en utomstående bedömare att det som vi håller på med är rätt och riktigt, säger hon när vi efter flera försök till slut lyckas boka in en tid för intervju. Det är tidigt på våren och därmed högsäsong för flera byggstarter, vilket gör att hennes agenda är mer eller mindre fulltecknad. Som verkställande direktör för ett byggföretag med drygt 200 anställda handlar det om att axla flera roller och att vara flexibel.

SAMTIDIGT GER DETTA henne möjlighet att kunna ägna sig operativt åt arbetsmiljöfrågorna, vilket är relativt ovanligt för en verkställande direktör. – Ja, många chefer delegerar nog de uppgifterna till någon annan. Men jag har valt att hålla i de frågorna eftersom de intresserar mig så mycket, säger hon och tillägger att för hennes egen del var det aldrig självklart att hon skulle driva ett företag inom byggbranschen, snarare tvärtom. Som ung tyckte hon att byggbranschen i allmänhet och ekonomi i synnerhet var både

16

CARIN STOECKMANN Ålder: 41 år. Tidigare jobb: Administratör ABB Fläkt Syd. Utbildning: Magister i företagsekonomi, inriktning marknadsföring. Företag: Byggmästar´n i Skåne AB Anställda: 215 Omsättning: 671 miljoner kronor Resultat: 16 miljoner kronor tråkigt och trist. Men efter gymnasiet väcktes ändå intresset för såväl företagsekonomi som organisation och marknadsföring. Och när hennes pappa ändå drev ett byggföretag hamnade hon till slut på lönelistan i mitten på 90-talet. – Det var väl så att jag sakta kom till insikt om att branschen är väldigt intressant och

stimulerande. Att vara en viktig kugge i den långa processen som det innebär att uppföra en byggnad är fascinerande.

UNDER ÅREN VÄXTE hon in i företaget och 2005 axlade hon rollen som vd för ett byggföretag som vid den tidpunkten omsatte 214 miljoner kronor. För Carin Stoeckmann som beskriver sig själv som väldigt målmedveten blev det nu en utmaning att få företaget att växa, och hittills har hon lyckats väl. Det senaste bokslutet visar på en omsättning på 671 miljoner kronor och ett resultat på 16 miljoner kronor. – Jag jobbar gärna med etapper och delmål i såväl stort som smått, det är ett effektivt sätt att komma framåt. Men sen gäller det även att ha flera ben att stå på, byggbranschen är oerhört konjunkturkänslig. Nu har vi mycket uppdrag för kommuner, vilket innebär en stabil efterfrågan. CARIN STOECKMANN menar att byggbranschen är lite speciell eftersom man ofta arbetar väldigt nära och tillsammans med andra företag. På ett bygge kan det finnas personal från kanske ett tiotal andra företag Just därför anser hon att det är extra viktigt att inte bara jobba med arbetsmiljöfrågor internt utan även se till att verka i branschgemensamma forum. – Både vi och andra byggföretag har haft stora problem med felaktiga miljöinventeringar för byggnader. Trots att det tydligt framgår i dokumenten att det till exempel inte ska finnas någon asbest har vi många gånger råkat ut för att det inte stämmer. Detta innebär inte bara allvarliga hälsorisker för våra hantverkare som står där med sina verktyg, det innebär även ökade kostnader för oss och våra kunder.


[ entreprenören]

Carin Stoeckmann tillsammans med sin far Christer Dahlén.

TIO VIKTIGA ÅR 1993

2004

Bolaget bildas under lågkonjunkturen, i Landskrona.

Certifikat ISO 9001 och 14001 (kvalitet och miljö).

1994

Byte av ledning, både vd och avdelningschefer.

Etablering i Arlöv/Malmö.

1996

2005 2007

Påbörjar systematiskt arbetsmiljöarbete.

Inför elektroniskt leverantörsfakturaflöde för kontering och attest.

1998

2012

Skapar ett kvalitets- och miljöledningssystem enligt ISO 9001 och 14001.

Startar det första större projektet i egen regi, utan finansieringshjälp, ett lager/kontor åt Oatly i Landskrona.

2001 Får Trippel A-diplom, som företaget behållit sedan dess.

2013 Certifikat arbetsmiljö, OHSAS 18001.


[ klädsamt ]

Elisabeth Synnes

Tullis Zervakos

Jumperfabrik sticker ut Jumprar var populära på 1970-talet. Nu har de fått en renässans. JUMPERFABRIKEN i Göteborg växer så att det knakar. text: tobias sandblom foto:jumperfabriken FÖR BLOTT FEM ÅR sedan startade Tullis Zervakos och Elisabeth Synnes Jumperfabriken i Göteborg. Utvecklingen har varit i det närmaste explosionsartad. 2010 omsatte bolaget fem miljoner. Året efter var omsättningen uppe i 11,5 miljoner. – Vi har ett tydligt koncept som ligger i tiden. Dessutom sticker vi ut på marknaden, säger Tullis Zervakos. Hon medger att det funnits problem med att växa snabbt längs resans gång. – Att expandera fort innebär alltid ett problem med likviditeten. Dessutom behövs mer personal för att hinna med att ta till vara på

18

alla affärsmöjligheter som ges. Om vi hade haft ett ännu större kapital att stoppa in, hade vi kunnat göra fler saker samtidigt. Men det går mycket bra ändå, säger Tullis Zervakos. Jumperfabriken har, som namnet antyder, siktat in sig på jumprar. Men de säljer även klänningar, kjolar och byxor bland annat.

ÄVEN FÖRETAGET Masterflex i Kungsbacka har ökat snabbt. Masterflex tillhandahåller slanglösningar där det tekniska ställs på prov. Det senaste året fördubblades omsättningen. Här är förutsättningarna något annorlunda. – Vi har vår koncern i Tyskland i ryggen, men vi är ändå små. När vi väl skulle växa så var vi väl rustade. Vi visste om vilken personalstyrka som behövdes och hur det skulle göras. Nu är vi snart beredda att ta nästa steg, säger Fredrik Berg, företagets VD. Han fick börja från noll när det gällde att bygga upp företaget.

– Det handlade om att hitta lokaler, personal och bygga upp logistiken. För ett mindre företag är det tufft, men jag kan tänka mig att det är ännu svårare när man är helt ensam som entreprenör, säger Fredrik Berg.

Jumperfabriken

Antal anställda: 6 Omsättning: 11,5 miljoner (2011) Bolagsform: AB.

Masterflex

Antal anställda: . Omsättning: 2,6 miljoner (2011) Bolagsform: AB


[ rekrytering ]

Dags att rekrytera?

“Fokusera på personlighet” En felrekrytering kan stå dig och ditt företag dyrt. OLA BERGFELDT har anställt många människor genom åren. – Fokusera på att hitta en bra personlighet, säger han. text & foto: tobias sandblom OLA BERGFELDT ÄR VD för företaget Growin som jobbar med småföretagarkonceptet Mitt Företag. Deras mission är att hjälpa småföretagare nå sin fulla potential så att de kan utvecklas och växa. Han anställdes som VD i november. Efter det har han rekryterat ytterligare två personer och sammanlagt är de fem på företaget. – När man anställer måste man givetvis även tänka på de tekniska aspekterna, exempelvis: vilka är de avgift- och skattemässiga förutsättningarna. Sedan bör man verkligen

fundera på varför man vill rekrytera. Vilket värde kan personen tillföra som gör att mitt företag växer, säger Ola Bergfeldt. Han menar viktigast är att hitta en person som har en bra personlighet, som kan få andra att känna sig väl till mods. – Försök att hitta en streetsmart person som är flexibel och inte fastlåst och begränsad i sitt tankesätt. Skulle det gå fel, är det inte lätt att omplacera någon på ett litet företag, det finns inte så många tjänster att välja på.

FÖR ETT MINDRE FÖRETAG kan det vara ekonomiskt tufft att ha råd med att anlita ett rekryteringsföretag som sköter jobbet. Har man råd kan det vara bra eftersom de är experter på området. – Kolla i närmaste vänkretsen. Om man anställer någon man känner finns det sannolikt en upparbetad lojalitet som gör det lite enklare att ställa krav, som inte hela tiden

ifrågasätts. En felrekrytering kan stå dig dyrt som småföretagare, säger Ola Bergfeldt, som rekryterat folk både till större och mindre företag.

Svårast att hitta hantverkare

Okvalificerade ansökningar

Psykisk ohälsa blir dyrt

YRKE. 24 procent av företagen i Sverige har svårt att hitta rätt kompetens, enligt en undersökning Manpower gjort. I Sverige är det svårast att rekrytera följande yrkesgrupper (2012 års placering inom parentes): 1. Ingenjörer (5), 2. Säljare (1), 3. Utbildade hantverkare (2), 4. Högre chefer (4), 5. Kockar (6). Kompetensbrist är ett globalt problem.

JOBB. För småföretagare är det extra viktigt att anställa rätt person till en tjänst. Men ett stort problem när man annonserar efter folk är t ex via Platsbanken okvalificerade ansökningar. Hela 54 procent av företagen uppger att de flesta ansökningar de får in kommer från personer utan tillräckliga kvalifikationer, enligt en undersökning av Stepstone.

KOSTSAMT. “Företag måste bli bättre på att agera tidigt vid psykisk ohälsa. Ett av fallen handlar om en så vanlig sak som en medarbetare i skilsmässa. Företaget förlorade 400 000 kronor då medarbetarens arbetskapacitet minskade. Med tidigt samtalsstöd, till en betydligt lägre summa, hade kostnaden nästan kunnat raderas”, säger Rickard Bracken, på Hjärnkoll.

Ola Bergenfeldt

» tre korta

19


[ prylar]

■ Archos 80 Xenon Kommer i juni. Surfplattorna finns numera i alla storlekar och former. Archos 80 Xenon är en 8 tumsplatta, mittemellan de små (7 tum) och stora (9-10 tum) plattorna. Med 3G, GPS och IPS-skärm på 1024x768 pixlar samt Google-certifiering så känns den prisvärd. Pris: i USA 199 dollar (ca 1400 kr).

SMARTA Prylar

■ HP Slatebook x2 (Android 4.2) är en surfplatta med tangentbord. Ett batteri i vardera delen. Högupplöst skärm på 1920 x 1200 pixlar. Kommer i augusti. Pris: 480 dollar (ca 3 300 kr)

■ HP Split x2 (Windows 8) är ytterligare en hybrid från HP, denna har 13,3 tums skärm och kan fungera både som notebook och surfplatta (när man kopplar loss skärmen). Finns med Intel Core i3 eller i5. Pris: 799 dollar (ca 5 500 kr)

■ Penclic Mouse B2 ■ Cat B15 En robust mobiltelefon (Android 4.1) kan tilltala småföretagare som vistas i miljöer där en vanlig telefon lätt kommer till skada. Cat B15 skyddas av aluminium och gummi för att klara fall från 1,8 meter och är damm- och vattensäker (en meters djup i 30 minuter). Pris: ca 3000 kr

20

En svenskutvecklad mus som är utformad som en penna för att vara mer ergonomisk samtidigt som den ger bättre precision än traditionella möss. Pekskärmar i all ära, vi kommer att använda mus ett bra tag till. Finns i vit och svart, med trådlös eller sladd. Pris: från 399 kr

Fotnot: priser angivna i dollar avser USA. Priserna i Sverige blir oftast något dyrare.


[ pension]

Så sparar du till

PENSIONEN Privat pensionsparande, tjänstepension eller direktpension via företaget. Vilket är BÄST för en småföretagare? text: peter fredriksson

foto: privat

– ALLA FORMERNA ÄR BRA, men allting har för- och nackdelar och det gäller att hitta det som är rätt för varje individ och företag, säger Claes Ekman som är finansiell rådgivare på Max Matthiessen AB.

Han menar att det den främsta fördelen med pensionssparande är att kapitalet är inlåst till pension, vilket gör att det på lång sikt kan bli en mycket positiv effekt med ränta på ränta. – Dessutom är premien avdragsgill i inkomstdeklarationen. Detta ger också en positiv effekt för den som räknar med att marginalskatten är högre i dag än när pensionen betalas ut, säger han.

VIA TJÄNSTEPENSION kan företagare med eget aktiebolag nyttja avdragsreglerna för juridisk person. Premierna är avdragsgilla enligt huvudregeln, 35 procent av uttagen lön. Dessutom finns det möjlighet att använda kompletteringsregeln som gör det möjligt att köpa ikapp lågt intjänande av pension med engångspremier. – Båda avdragsreglerna kan nyttjas samma räkenskapsår vilket är en fördel om bolaget redovisar bra vinst. Ett tredje alternativ som blivit allt vanligare är att aktiebolagsägare gör avsättningar till direktpension via det egna företaget. Denna lösning omfattar en pensionsutfästelse och pantsättning till förmån för anställd/ägare

och tecknas oftast i en företagsägd kapitalförsäkring. – Fördelen med direktpension för ägaren är att kapitalet som är avsatt till pension kan tas in i rörelsen igen om det skulle behövas. Lösningen kan även användas för att behålla anställda nyckelpersoner i företaget eller när avdragsreglerna inte räcker till för tjänstepension. Nackdelen är att premien inte är avdragsgill. Avdragsrätten och särskild löneskatt kommer när pensionen börjar utbetalas, säger han.

Var sjunde saknar tjänstepension

Miljonärer på eget företag

Rika i alla kommuner

KR. Var sjunde pensionär, 14 procent, saknar tjänstepension. Det innebär att de får leva på en pension som i genomsnitt motsvarar cirka 43 procent av den tidigare inkomsten. Det framgår av SCB:s senaste statistik och nya beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum. Den allmänna pensionen motsvarar i genomsnitt 43 procent av den tidigare inkomsten.

LYCKAT. Det går att bli rik på eget företagande. Hälften av de rika i Sverige har blivit det genom eget företagande eller delägande i företag, enligt boken Fattiga och rika – sanningen som svenskarnas privatekonomi (Ekerlids Förlag). 36 % av dem med en förmögenget på minst fem milj kr säger att de tjänat dem på eget företagande och 15 % genom delägande i företag..

UTSPRITT. Folk tror att alla miljonärer bor i t ex Danderyd och Vellinge. Men de rika bor utspridda i vårt land och att det i princip finns rika i alla kommuner. – Rikedom i normalfallet skapas inte av arv eller höga löner, som är en vanlig uppfattning. Istället är det främst entreprenörer och företagare som blir rika., säger författaren Peter Söderman.

VISSTE DU... » För att uppnå maximal avsättning till inkomstpension och premiepension, krävs ett löneuttag på 456.762 kronor (8,07 inkomstbasbelopp). » För att få maximal ersättning vid sjukpenning eller vid aktivitets/sjukersättning bör inkomsten ligga på 333.750 kronor (7,5 prisbasbelopp). » Föräldrapenning grundas på upp till högst 7,5 prisbasbelopp i inkomst, men föräldrapenning vid barns födelse beräknas på inkomst upp till 10 prisbasbelopp (445 000 kronor).

Claes Ekman

» tre korta

21


[ ff tipsar]

boktipset

Så får du bättre

FLÅS

De nya industrialisterna Författare: Janerik Larsson Förlag: Ekerlids förlag

Säg riskkapitalist och du får olika reaktioner. På senare tid ofta väldigt negativa efter alla skriverier om hur riskkapitalister investerat i och tjänat stora pengar på vår skattefinansierade välfärd. Men riskkapital är också vad som byggt upp många av våra framgångs-rika företag. I boken har författaren intervjuat riskkapitalbolagens förvaltare och de som investerat i dem. Han vill visa vilken betydelse som dessa bolag faktiskt har. För dig som funderar på finansiering av ditt företag kan den här boken vara intressant läsning.

” Många går ut för hårt “

Vill du må bättre, bränna kalorier och få en rejäl nypa frisk luft ? Börja LÖPTRÄNA. text: peter fredriksson

Varje dag är en ny match Författare: Sussi Calås-Jonsson Förlag: Liber

Fria Företagare har tidigare intervjuat Ulf Eklöf, en av de båda bröderna bakom imperiet Stadium. Den här boken berättar hela historien från Norrköping till en stor kedja med över 140 sportbutiker som idag omsätter fem miljarder. Även om Stadium idag är en stor kedja så finns det mycket inspiration att hämta för småföretagaren med en liten butik. Vill du göra samma resa?

Malin Ewerlöf

Det är mänskligt att sälja Författare: Daniel H Pink BookHouse Publishing

Daniel Pink fick mycket uppmärksamhet för sin bok “Tänka snabbt och långsamt” och har tidigare även skrivit “Drivkraft ”. Nu tittar han närmare på försäljning och visar att det inte alltid handlar om “att alltid gå på avslut” eller att utåtriktade säljare inte nödvändigtvis får bäst resultat. Nio av tio arbetar med försäljning på ett eller annat sätt, men få ser sig som säljare. Det är dags att ändra på det.

22

Malin Ewerlöfs 3 BÄSTA TIPS! 1

Värm upp ordentligt.

2

Varva löpning och gång.

3

Variera dina rundor.

foto: eric josjö

MALIN EWERLÖF MENAR att löpning är den bästa träningsformen. Inte nog med att man kan göra det i stort sett var som helst. Det behöver heller inte kosta skjortan. – Men satsa på riktigt bra skor. Det är guld värt, säger hon och tillägger att ett vanligt misstag som många gör är att de går ut alldeles för hårt i början. Den som kommer hem med blodsmak i munnen tappar sugen snabbare än den som upplever träningen som lustfylld och avkopplande. Malin Ewerlöf menar att det bästa är att varva löpningen med gång, vilken är en bra form av intervallträning. Det är också den formen av träning hon rekommenderar i sin bok ”Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf”. – Det viktigaste är att du anpassar din träning efter dina egna förutsättningar, och inte efter de andra i motionsspåret. Löpning ska vara en positiv upplevelse på alla plan, säger hon. FÖR DEN SOM kommit igång med löpträningen regelbundet kan en GPS-klocka vara en bra pryl för att öka motivationen. Med denna går det att mäta både medelhastighet och längd på passet. I dag har hon lagt tävlandet på hyllan, men tränar regelbundet för att må bra. I det egna företaget Malin Ewerlöf Running AB är hon personlig tränare och coach åt privatkunder. I vintras skadade hon foten och fick vila från den egna löpningen i fyra månader. – Det var lång tid att hålla uppe, men nu är det dags att komma igång igen.


[ ff tipsar]

Papperslösa KONTORET sätt så att de blir sökbara. Och det gäller att inte slarva med backupen – precis som pappersdokument ska förvaras skyddat från brand eller andra skador så behöver du säkra dina att dina digitala filer finns på mer än ett ställe. Med lagring i en molntjänst kan du dessutom nå dem även när du inte är på kontoret och letar efter en faktura.

Använder du sms? En växande trend är att sms ersätts av appar eller tjänster där du kan skicka meddelanden till andra som använder appen – utan att behöva betala för varje meddelande. Under 2012 skickades 19 miljarder meddelanden över hela världen varje dag via dessa appar, jämfört med 17,6 miljarder SMS. Analysföretaget Informa tror att 2014 kommer siffrorna att vara 50 respektive 21 miljarder textmeddelanden. Vi har plockat ut tre tips på appar som kan ersätta sms för ditt företag:

Så här lyckas du!

Kik

– är det möjligt? Pappersarbete. Ett ord som i framtiden kommer att te sig obegripligt. VISIONEN om det papperslösa kontoret är inte död, tvärtom är det nu det händer. text: sölve dahlgren

foto: fotalia

MÅNGA HAR SKRATTAT åt det papperslösa kontoret eftersom utvecklingen i flera decennier gick i rakt motsatt riktning. Men de senaste åren har fler och fler myndigheter gjort det möjligt att slippa pappersblanketter. Du kan till och med lämna skattedeklarationer via webben. Hur ser det ut på ditt eget företag? Skriver du fortfarande ut mejlade fakturor på papper för bokföringens skull? Det behöver du inte göra om du har ett ekonomisystem som hanterar elektroniska dokument. Det gäller även leverantörsfakturor som ni skannar in själva.

apptipset

» Ekonomisystemet i molnet. » Snabb, bra scanner med kapacitet.

Med 50 miljoner användare är det en populär app som fokuserat på enkelhet. Du identifierar dig med användarnamn, inte telefonnummer. Kan även dela bilder och videosnuttar på ett enkelt sätt. Finns för Android, iPhone och WinPhone.

» Tänk varje gång – behöver jag skriva ut detta på papper?

DET ÄR ALLTSÅ FULLT möjligt att reducera mängden papper på kontoret när det gäller bokföring. Men även andra dokument kan lagras elektroniskt. Ofta är det dessutom en fördel, förutsatt att dokumenten sparas på ett bra

WeChat Liknar mer ett socialt nätverk i vissa funktioner, som exempelvis att skicka ett meddelande till en slumpvis person eller videochat. Men kan naturligtvis användas för att kommunicera internt på företaget också. Finns för Android, iPhone och WinPhone.

WhatsApp

VISSTE DU... » VISIONEN OM “det papperslösa kontoret” beskrevs i en artikel i Newsweek 1975 då datorer skulle göra papper överflödigt “i framtiden”. Men ny teknik gjorde skrivare och kopiatorer billigare vilket ledde till att pappersförbrukningen i världen fördubblades mellan 1980 och 2000. Därefter har den planat ut och börjat minska.

Förutom att skicka textmeddelanden enkelt och smidigt till varandra kan användare skapa grupper för att dela konversationer, bilder och annat. Kostar 1 dollar/år. Finns för Android, iPhone och WinPhone.

23


[ ekonomi]

Alla företag har en unik Fundcurve som visar varför företaget erbjuds en viss ränta.

Låg risk

Hög risk

Så prutar du hos banken De flesta småföretagare kan sänka sina räntekostnader. Det menar företaget FUNDCURVE, som lanserat en ny tjänst för att utvärdera räntan. text: peter fredriksson

foto: privat

TOMMY FURLAND ÄR tidigare auktoriserad revisor och konsult inom lånefinansiering. Tillsammans med Masih Yazdi, tidigare bankanalytiker och ansvarig för banktillsyn på Finansinspektionen, har han tagit fram den nya tjänsten. De båda kollegorna menar att de flesta småföretagare har svårt att utvärdera den ränta som de betalar på sina lån. – Det saknas listpriser eftersom det finns så många olika typer av företagslån. Dessutom är det stor skillnad mellan olika småföretags kreditvärdighet och ställda säkerheter. Det här gör att småföretag inte kan jämföra räntor

24

med andra, säger Tommy Furland och tillägger att många bjuder banken på alldeles för mycket pengar. I den egenutvecklade tjänsten Fundcurve räcker det med att skriva in organisationsnummer och uppgifter om nuvarande skulder, räntor och amorteringstider. Programmet räknar sedan ut hur stort förhandlingsutrymmet är gentemot långivarna.

ATT TJÄNSTEN VERKLIGEN fungerar utan inblandning av just konsulter visar utfallet för ett av de första företag som själva använt Fundcurves rapport mot banken. – Enbart genom att företaget mejlade rapporten till banken och ifrågasatte räntan erbjöd banken en räntesänkning på ett par procent. Hur stor sänkningen blir efter att företaget även förhandlat återstår att se, säger Tommy Furland men tillägger att rapporten inte i sig är en garanti för att det verkligen finns ett förhandlingsutrymme.

Tommy Furland


[ rådgivningspanelen]

”Vi får inte betalt från bemanningsföretaget “ FRÅGA: Vi är ett IT-konsultföretag som hyr ut konsulter till andra bemanningsföretag. En av våra konsulter har arbetat några månader nu hos bemanningsföretagets kund. Bemanningsföretagets kund har betalat till bemanningsföretaget men vi får inte betalt från bemanningsföretaget. Vad gör vi? Peter SVAR: Hej, detta verkar ju inte vara någonting annat än ren obstruktion från bemanningsföretagets sida. De vill helt enkelt inte betala. Att er anställde har utfört tjänsterna till slutkundens belåtenhet bekräftas ju av att slutkunden har betalat. Annars hade de naturligtvis reklamerat utförda tjänster. Mitt förslag är därför att du helt enkelt tillskriver dem och ”hotar” med inkasso och ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten. Bestrider de ett sådant krav måste ni emellertid inge ansökan om stämning till tingsrätten. Ett annat, snabbare och effektivare alternativ, kan vara att skicka en konkursanmaning och erinra om att en konkursansökan kan komma att följa om de inte betalar inom en vecka. Konkurshot brukar få gäldenärer att omprioritera sina betalningar och det är ju just det som ni vill uppnå. Advokat Johan Engborg Advokatfirman NOVA

”Arrendator fällde träd “ FRÅGA: Vi äger ett markområde som vi har arrenderat ut. För en tid sedan upptäckte vi att arrendatorn olovligen hade fällt en massa träd på vår mark. Har vi rätt till ersättning av något slag för detta? Orolig skogsägare SVAR: Detta är inget ovanligt problem. Det förekommer ganska frekvent att folk fäller träd på kommunens mark eller på en samfällighet för att denne person skall uppnå bättre utsikt, t ex mot vatten. Domstolarna har normalt hanterat det på så sätt att de förpliktar skadegöraren att ersätta olovligen avverkade träd med plantering av betydligt mindre och därmed billigare träd. Det finns dock domstolsavgöranden i vilka rätten tagit ställning till träd som enligt domstolen haft ett avgörande estetiskt värde. Som exempel fick en person i ett hovrättsavgörande för ett år sedan betala hela 258 125 kr för tre olovligen fällda träd. Beloppet motsvarade kostnaden får återplantering av tre större träd. Det kan således bli dyrt för trädfällaren beroende på hur miljön ser ut. Advokat Johan Engborg Advokatfirman NOVA

Medlemmar i FöretagarFörbundet har kostnadsfri RÅDGIVNING från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem.

ADVOKATER » Lars Andersson Rosenberg Advokatbyrå Helsingborg » Thorbjörn Hilleskog Wistrand Advokatbyrå, Malmö » Bertil Strid Amber Advokatbyrå, Värnamo » Magnus Hedenberg Bring & Bergkvist HB, Göteborg » Lars Halldin Advokatfirman Halldin AB, Göteborg » Johan Engborg Advokatfirman Nova, Stockholm » Lasse Gärdlund Advokataktiebolaget Gärdlund AB, Norrtälje » Göran Smedberg Cross Advokater Stockholm » Per Larsson Advokatfirman Abersten HB, Sundsvall » Lars-Håkan Lindberg Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå » Lennart Campenhausen, Campenhausen Advokat AB, Göteborg PATENT OCH VARUMÄRKEN » Lars Göransson Groth & Co, Stockholm FÖRSÄKRINGAR » Lennart Berg Advise Risk & Försäkring AB, Malmö LOKALER » Lona Forslid, Auktoriserad fastighetsmäklare, Stockholm

25


[ annorlunda affärer]

Ljudböcker och film som

affärsidé

KATARINA EWERLÖF varvar jobbet på Stockholms Stadsteater med eget företagande. På repertoaren står bland annat inläsning av ljudböcker. text: peter fredriksson foto: stockholms stadsteater ALMANACKAN HAR varit mer än fulltecknad under våren. Nyligen avslutade hon föreställningarna ”Ömheten” av Jonas Gardell och ”Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman. Och nu repeterar hon den kommande föreställningen ”Vem är publiken”, som är en kombination av teaterföreställning och forskningsprojekt. Vid sidan av scenuppdragen är hon flitigt anlitad som bokinläsare, och det har varit en hel del att göra de senaste månaderna. – Författarna satsar på bokutgivning till sommaren och då vill man ha dem inlästa i god tid. Men sen blir det även en del roller i olika filmproduktioner, och även dessa fakturerar jag i min enskilda firma. Inspelningarna är oftast på sommaren då det är lättast att kontraktera sommarlediga skådisar som jag, säger hon. PERSONLIGEN ÄR hon inte mycket för att hantera administrationen, där tar hon hjälp av en redovisningskonsult. – Jag lämnar gärna bort den delen av företagandet till dem som är proffs på det.

26

Malin Helde

Från eget företag till varuhus-VD För två år sedan drev hon eget företag. Nu är MALIN HELDE VD för Sveriges största varuhus – Gekås. text: tobias sandblom MALIN HELDE VAR egenföretagare inom textilbranschen. – Jag hade eget företag i ett par år efter att vi kom hem från USA, där vi bodde tidigare. Mitt företag hade uppdrag så som varumärkesomtag för ett damsportföretag, organisationsgenomgång på ett företags inköpsorganisation och lansering av ett butikinredningskoncept, säger Malin Helde. Hennes framgångar där, och framförallt sitt tidigare arbete som inköpschef på ett an-

nat företag ledde henne till Gekås i Ullared – Sveriges mest välkända varuhus. Där började hon som inköpschef, men är sedan årsskiftet VD för varuhuset. Boris Lennerhov är fortsatt VD för koncernen. – Att jag hamnade här var mest en slump. En kompis frågade om jag var intresserad. Till en början var jag inte ute efter ett nytt jobb, men insåg sen att det var ett spännande företag och en unik affärsidé. Ett så här stort varuhus mitt ute i skogen är egentligen helt galet.

GEKÅS HÅLLER PÅ att växa för tillfället. Under första halvåret byggs varuhuset ut. – Det blir rejält mycket större. Men vi tar aldrig yta från något annat utan ökar i så fall bara storleken, säger Malin Helde.


[ annorlunda affärer]

Ett rum med trädutsikt På Brittas trädhotell kan du få en egen koja Jonas Selberg-Augustséns film ”Trädälskare” inspirerade Britta Jonsson Lindvall att bygga TREEHOTEL. text: tobias sandblom

” Den stora skillnaden är alla utländska gäster samt all mediabevakning “

foto:privat

– VI FICK LÅNA HANS rum som han byggde i filmen och hyrde ut till gäster ett par säsonger under sommarhalvåret. Det blev succé. Vi vidareutvecklade Jonas koja tillsammans med svenska arkitekter och designers, säger Britta Jonsson Lindvall. Mestadelen, cirka 75 procent, av gästerna kommer från utlandet, spridda över i stort sett hela jordklotet. Det droppar in bokningar i stort sett dagligen.

MEN TROTS DEN aparta verksamheten, som liknar Ishotellet i Jukkasjärvi, anser inte Britta Jonsson Lindvall det vara en konkurrent. – Nej. Vi kompletterar varandra väldigt bra har och har ett mycket gott samarbete, säger Britta Jonsson Lindvall. Hon driver utöver Treehotel även ett vanligt pensionat. – Den stora skillnaden sedan vi öppnade Treehotel är alla utländska gäster samt all mediebevakning. Den vanliga verksamheten skiljer sig inte, vi tar fortfarande hand om gäster, driver restaurang och erbjuder aktiviteter. Men en stor skillnad är att nu pratar vi mest engelska, säger Britta Jonsson Lindvall.

Britta Jonsson Lindvall

27


Om du kan läsa det här får du 10 % rabatt som belöning. För det betyder förmodligen att du är med i FöretagarFörbundet. Hos oss får alla medlemmar 10 % i rabatt på månadsavgiften för mobiltelefoni. Dessutom bjuder vi på fritt inträde och ett antal fria månadsavgifter, och du kan även kostnadsfritt ringa internt inom företaget. Om du behöver en mobiltelefon löser vi förstås det också. Ring oss på 0200-23 23 23 eller besök någon av våra återförsäljare, så får du veta vad vi har för erbjudanden just för dig. Glöm inte att ange avtalsnumret 895010-T. Välkommen till Tele2!


ff

företagare

TRANSPORTBILAR

FöretagarFörbundet

2013 #2

Hur säker är din bil? Förmånsskatten

– svår att komma undan

Tankar på

gas? En tidning från FöretagarFörbundet

tre

bilar som löser transporten


[ tema transportbilar]

Brevbärarens

italienska favorit Svenska Posten har sedan länge kört FIAT FIORINO och uppenbarligen varit nöjda. Nu har man beställt ytterligare 3 000 bilar. text: markus andersson DEN LILLA ITALIENSKA skåpbilen har fått ett rejält fotfäste i Sverige tack vare Postens upphandling, trots att man fick kritik för att de första bilarna saknade viktig säkerhetsutrustning som till exempel antisladdsystem. Även bland hantverkare har den lilla bilen uppenbarligen gått hem. Trots ett kompat yttermått lastar den 2,8 kubikmeter samtidigt

2

foto: fiat som fordonet har en låg lasttröskel. Det som mest imponerar är dock den snäva vändradien på 9,95 meter, som gör att den är i nivå med äldre bakhjulsdrivna Volvobilar.

DETTA I KOMBINATION med bra sikt samt stora backspeglar gör att den är lätthanterlig i stadstrafik. Normalt brukar restvärdet för såväl italienska personbilar som trans-

portbilar vara uselt, men tack vare att modellen blivit så pass vanlig i Sverige kommer den troligen att bli populär även på andrahandsmarknaden.

Fiat Fiorino Pris: Från 116 200:-

PLUS

MINUS

+ Lågt pris + Bra sikt

– Rostskydd – Antisladd inte standard


[ tema transportbilar]

Klassiker som håller VW Caddy skåp Pris: Från 146 500:- bensin

stilen

PLUS

MINUS

+ Bra restvärde + Beprövad konstruktion

– Dyr – Dålig komfort olastad

Volkswagen CADDY är lite av en klassiker. Den har länge varit en Sveriges mest sålda lätta transportbilar, vilket borgar för ett bra restvärde. text: markus andersson

foto: vw

VOLKSWAGENS skåpbil Caddy har sålts i drygt 30 år under samma modellnamn och har därmed blivit en symbol för oömma bruksbilar för yrkesfolk. I dag finns det en bred palett av motoralternativ att välja mellan, såväl bensin- eller gasdrivna TSI-motorer likväl som TDI-dieslarna.

De sistnämnda i kombination med dubbelkopplingslådan DSG är riktigt behagliga att köra. För den som ofta kör på besvärliga underlag finns fyrhjulsdrift som tillval. Detta ökar framkomligheten inte bara på hala vintervägar utan även på sommaren. Åtskilliga är de som kört fast med framhjulsdrivna bilar på

leriga byggarbetsplatser. Bilen känns hård i fjädringen, speciellt om den inte är tungt lastad. Detta är värt att tänka på om bilen bara ska användas för enklare transporter. Caddy Skåp finns med två axelavstånd, Caddy med lastvolym på 3,2 m3 eller Caddy Maxi på 4,2 m3.

Utsläppsfri transportbil går på el Elbilen RENAULT ZE är det bästa miljövalet för dig som kör upp till cirka åtta mil om dagen. Däremot kan restvärdet bli en riktig rysare. text: markus andersson

foto: renault

RENAULT ZE HAR seglat upp som en av de mest sålda elbilarna. Med ett rekommenderat pris på 228 000 kronor tillhör den inte de dyraste alternativen. Däremot tillkommer en hyra av batterier på 750 kronor plus moms i månaden. Renault själva menar att upplägget gynnar både kunderna och dem själva. Skulle batteriernas kapacitet sjunka under 75 procent under hyrestiden får kunderna ett nytt batteri. Den billigaste Kangoon med vanlig motor under huven har ett listpris som är nästan hälften så högt som för elbilen. Det här gör

att det finns en stor risk för ett rejält värderas som märks när det är dags att byta in bilen. Elbilsägaren kan dock glädjas över rekordlåga driftskostnader, som hamnar på ungefär två kronor per mil. Detta ska jämföras med en dieselmodell som drar cirka en halvliter milen vid blandad körning. Med ett literpris på 15 kronor innebär detta mellan sju och åtta kronor milen.

EFTERSOM BATTERIET är placerat under golvet är lastutrymmet oförändrat, vilket innebär en lasthöjd och bredd på över 1,1 meter. I den korta versionen blir lastlängden 1,43 meter och hela 1,86 meter i den längre varianten. Enligt EU:s körcykel ska ZE kunna rulla i 17 mil mellan laddningarna, men det stämmer sällan i vardaglig användning. Praktiska långtest som olika biltidningar har gjort visar att man får vara nöjd med att komma mellan åtta till tio mil. Den som laddar i ett vanligt uttag med

10 amperes säkring kan räkna med att en timmes laddtid ger en mil räckvidd.

Renault ZE Pris: 228000 kronor Batterihyra: 750:- plus moms vid 1000 mil om året

PLUS

MINUS

+ Bra miljöval (om den laddas med el från fossilfria källor) + Tyst + Rekordlåga driftskostnader

– Dyr – Risk för dåligt restvärde – Begränsad räckvidd – Kräver laddmöjligheter

3


[ tema transportbilar]

Skåpbilar har dålig säkerhet ” Krockresultat bekräftade det vi befarade “ Snåla inte med säkerheten. Folksam har undersökt hur transportbilarna står sig säkerhetsmässigt, och det är en NEDSLÅENDE läsning. text: peter fredriksson

foto: privat

FOLKSAM UNDERSÖKTE 42 av de vanligaste hantverksbilarna på marknaden år 2011. Man fann att ingen ansågs klara de säkerhetskrav som man ställer på vanliga personbilar. Även om undersökningen är två år gammal menar Folksams trafikforskare Anders Ydenius att det inte hänt speciellt mycket sedan dess. – I slutet av 2012 kom nya krockresultat från EuroNCAP som bekräftade det vi befarade. De bilar som hantverkare ofta använder har inte bara dålig säkerhetsutrustning. De presterar heller inte bra i krockproven, säger han.

ANDERS YDENIUS ÄR smått förvånad över att den här typen av fordon sällan har samma säkerhetsutrustning som numera är mer eller mindre standard i vanliga personbilar. – En hypotes är att köparna värderar robusthet, utrymmen och totalekonomi högre än antisladdsystem och whiplashskydd. Man frågar helt enkelt inte efter detta, och det gör att utvecklingen på skåpbilssidan halkat efter. Ydenius menar att som köpare bör man stäl-

la frågor hos bilförsäljaren hur det egentligen är ställt med säkerheten i den bil man är spekulant på. Ibland kan antisladdsystem vara tillval, trots att all forskning visar på att detta är en av de viktigaste säkerhetsdetaljerna. – Det är även ovanligt att det finns ett sidokollisionsskydd i form av gardiner eller kuddar som skyddar huvudet. Och whiplashskydd är extra viktigt eftersom många av hantverkarnas bilar körs i stadsmiljöer, där just kökrockar är vanliga.

Så här får du varmt i bilen Verktygen blir lätt iskalla om de förvaras i ett OUPPVÄRMT utrymme. Men det går att eftermontera olika typer av värmare. text: markus andersson

TILL MODERNA personbilar finns det såväl kupé- som motorvärmare som tillval, vilket innebär ökad komfort och minskade utsläpp i samband med kallstarter. Men däremot är

4

det sällsynt att lastutrymmet är uppvärmt i de fordon som används av hantverkare. Att arbeta med verktyg som förvarats i minusgrader över natten är inte bara obehagligt utan ett arbetsmiljöproblem. I dag finns det ett flertal leverantörer av separata luft- respektive vattenvärmare. Dessa kan monteras i efterhand och ger tillräckligt med värme för att man ska slippa obehagen med de iskalla verktygen. Fördelen med luftvärmarna är att de drar lite ström, vilket är en fördel om man vill ha

värme under en längre tid när fordonet står stilla. Dessutom kommer värmen omedelbart, till skillnad från vattenvärmare som sprids via fordonets egna luftkanaler.

VATTENVÄRMAREN installeras i motorrummet och värmer även motorn till viss del, vilket innebär att man slipper kallstarter. Luft- och vattenvärmarna brukar kunna startas med tidur, fjärrkontroll eller mobiltelefon, där man ringer upp eller skickar ett sms till värmaren.


[ tema transportbilar]

“Vi behöver enkla och slitstarka fordon.”

Slit- och slängbil

som klarar det mesta Benny Karlsson gör tummen upp för sin KANGOO, som rullar både som servicebil och kundbil. text: peter fredriksson TILL VARDAGS DRIVER han Emmaboda Svets & Maskinservice, som är specialiserade på reparation, service samt underhåll av skogsmaskiner, traktorer, hjullastare och lastbilar. Under de senaste åren har verksamhetens breddats till att även omfatta däckreparationer för större maskiner. – Det är full fart, säger han och tillägger att eftersom det är vanligt att kunderna lämnar

in hela ekipaget behöver de låna en bil för att kunna ta sig hem. Och då kommer företagets servicebil, en Kangoo diesel från 2010 med drygt 7 000 mil på mätaren, väl till hands. – Det är sällan den är på plats. Om den inte är utlånad använder vi den för att hämta reservdelar och däck, den är smidig och lastar mycket samtidigt som den är bränslesnål. Vi snittar på 0,4 liter milen och det är jag mycket nöjd med.

I FÖRETAGETS fordonsflotta även en Renault Master, som erbjuder betydligt mer lastutrymme. – Vi har valt att enbart ha dieseldrivna for-

don, de ger god driftsekonomi samtidigt som andrahandsvärdet är bra, säger Benny Karlsson.

Om företaget Företagsnamn: Emmaboda Svets & Maskinservice AB. Anställda: 6. Omsättning: 8 miljoner kronor. Ort: Lindås.

5


[ tema transportbilar]

Olika momsregler för bruksfordon Har du KOLL på momsreglerna som gäller vid köp respektive leasing av en skåpbil? text: markus andersson NORMALT GÅR det att lyfta momsen på de flesta varor och tjänster som du köper in till din verksamhet. Men när det gäller fordon finns det en hel del undantag, så kallade avdragsförbud. En bil med skåpkarosseri som har en hög-

sta totalvikt på 3 500 kilo kan vara registrerad som lastbil men ändå räknas som personbil i momssammanhang. Även minibussar med samma totalvikt räknas som personbilar. Vid köp av en personbil går det bara att lyfta momsen om fordonet ska användas för momspliktig återförsäljning, uthyrning, taxitrafik, transport av avlidna eller körkortsutbildning. Vid leasing av personbil får man däremot lyfta hälften av momsen på leasingavgiften, men då krävs det att fordonet körs minst 100

mil per år i näringsverksamheten. Om man hyr eller leasar bilen kortare tid än ett år kan sträckan räknas om, det räcker till exempel att köra 25 mil på ett kvartal.

MÖJLIGHETEN ATT lyfta halva momsen gör att många företagare väljer leasingalternativet, som på pappret ser ut att vara mest förmånligt. Totalkostnaden kan i slutändan dock bli högre än att finansiera bilen med företagets egna medel.

Jim gasar helst med biogas i tanken Ö.M.T. ÅKERI AB nischar sig mot miljöanpassade transporter, bland annat genom att låta åkeriets fordon köra på biodrivmedel. text & foto: peter fredriksson I DAGSLÄGET RULLAR åtta av de nio ordinarie bilarna på RME, rapsmetylester, som Jim Andersen menar är att förträffligt alternativ till den fossila dieseln. – Våra bilar har rullat många hundratusen mil på RME och det funkar alldeles utmärkt, säger han och tillägger att han lagt stor vikt vid miljöarbetet. Själv kör han omkring i en VW Caddy Maxi som i stort sett uteslutande tankas med biogas och får då en räckvidd på cirka 60 mil. Vid några enstaka tillfällen har han tvingats fylla upp med de 13 liter bensin som ryms, men då kom han inte många mil. – Motorn är inte optimerad för bensindrift, och det passar mig bra. I nordvästra Skåne är det lätt att tanka biogas. Jim Andersens Caddy fungerar lite som åkeriets slit- och slängbil. I skåpet transporteras alltifrån reservdelar till stora däck. Och när

6

det är dags för chaufförsbyte ute på fältet är det Caddyn som får rulla.

TACK VARE ATT gastankarna är fabriksmonterade tar de inte upp utrymme, lastutrymmet är detsamma som i vanliga Caddy. Som förare märker man ingen skillnad jämfört med bensinmodellerna. - Den har gått 4 000 mil de senaste tre åren och jag är mycket nöjd. Det finns ingen anledning att köra på bensin om det finns

biogas tillgängligt. Milkostnaden med biogas blir lägre samtidigt som koldioxidutsläppen reduceras. Dessutom tror jag att motorn i det långa loppet mår bättre av gas som är ett renare bränsle än bensin eller diesel.

VISSTE DU... » De fossila utsläppen av koldioxid kan reduceras med drygt 23 procent om bilen tankas med naturgas och med nästan 100 procent för biogas.


[ tema transportbilar]

” Är det en servicebil med fast inredning brukar det gå att få ett lägre förmånsvärde. “

Vill du justera värdet av din bilförmån? Skatteverkets blankett heter SKV 4893

Förmånsbeskattning av

ARBETSFORDON

Betala förmånsskatt för transportbil? Självklart, menar Skatteverket. De hänvisar till att de flesta småföretagare har fri DISPOSITIONSRÄTT. text: peter fredriksson SKATTEREGLERNA ÄR klara och tydliga när det gäller förmånsbeskattning av fordon som företaget antingen äger, hyr eller leasar. Om bilen används privat i mer än ringa omfattning, det vill säga mer än tio gånger och 100 mil, utlöser det förmånsbeskattning. Många småföretagare försöker komma

foto: fotalia undan detta genom att föra en noggrann körjournal. Men även om det tydligt framgår att bilen inte rullat en enda meter för privat bruk är det inte säkert att Skatteverket godtar detta. Vid en eventuell skatterevision kan man slå ned på att man som småföretagare ändå haft fri dispositionsrätt till bilen.

UNDERFÖRSTÅTT: Skatteverket utgår från att du även kört privata ärenden och trixat med körjournalen i efterhand. Ronny Svensson som är tjänstebilsexpert på Ynnor menar att det kan vara vettigare att ansöka om att få förmånsvärdet jämkat hos Skatteverket. – Är det tydligt att bilens karaktär minskar möjligheten att använda den privat, till exempel en servicebil med fast inredning, brukar det gå att få ett lägre förmånsvärde, säger Ronny Svensson.

“Grönare transporter i framtiden?”

A

K

lla småföretagare är beroende av transporter i någon form. För en del är små transportbilar helt avgörande för att de ska kunna utföra sitt jobb, inte minst olika typer av hantverkare som åker ut till kunderna och har bilen full av verktyg och material. I det här numret har vi både testat ett par olika populära transportbilar och tittat närmare på en del regler som omgärdar företagsbilar avsedda för transporter. Inte alltid helt glasklara sådana.

ommer elbilarna att dominera bland transportbilarna om några år? Eller blir det gas och etanol? Eller någon ny bränslekälla som vi inte känner till idag? Behovet av att transportmedel kommer åtminstone inte att minska trots telefoner och internet. Och vi kan vara rätt säkra på att dina kunder helst ser att du är så miljövänlig som du kan vara. Så om du kör en gammal bil – kanske det är dags att byta upp dig?

n tydlig trend är också att man strävar efter mer miljövänliga och samtidigt helst billigare transporter. På nästa sidan hittar du några extrema exempel på alternativ till bilen som transportmedel.

Sölve Dahlgren redaktör fria företagare

E

7


[ tema transportbilar]

WaterCar Python är kanske svår att motivera för revisorn, möjligen amfibiebilen sommartid i rätt miljö ha ett visst reklamvärde. Kanske som taxi i skärgårdsmiljö? Det sägs vara världens snabbast amfibiebil (52 knop i vattnet och 0-100 km/h på land runt 4,5 sekunder). Motorn är baserad på Corvette LS. Läs mer på www.watercar.com Pris: specialbyggd

EcoBoomer eGo är en cykel med elmotor. Vanliga cyklar med elmotor är en växande trend eftersom det gör att räckvidden ökar. Du kan dels cykla själv, men också få hjälp av elmotorn i uppförsbackar eller motvind. Är det dags att byta firmabilen mot firmacykel i sommar? Maxhastighet 30 km/h, motor 500 W ger en räckvidd på ca 70 km (laddning tar 4-5 timmar). Läs mer www.ecoboomer.tv Pris: 1 595 dollar (ca 11 000 kr)

Transporttips Det finns alternativ till de fyrhjuliga transportbilarna. Kanske satsa på två eller tre hjul? Eller varför inte en som kan användas även som båt? Segway i2 Cargo är utrustad med två lastväskor som vardera kan lasta 6,8 kg, perfekt för verktyg eller vad man nu behöver ha med sig. En Segway kan användas för snabba och smidiga transporter som alternativ till att medarbetarna måste gå eller cykla. På lagret eller för väktare i köpcentra. Eller servicetekniker i en fabrik. Med en maxhastighet på 20 km/h har i2 en räckvidd på 38 km. Läs mer på segway.se Pris: från ca 67 000 kr

Nimble Cargo Scooters – är sparkcyklar för företag. Eller för alla som vill kunna lasta ordentligt och samtidigt ta sig fram smidigt även på platser där vanliga cyklar inte rör sig. 145 cm lång och 38 cm bred är den mindre än de flesta vuxencyklar. Väger bara 11 kg men kan lasta som en cykel. Pris: från 250 dollar (ca 1700 kr)

Truck Trike är en monstertrehjuling för den som vill kunna transportera rejält med last. Det är fortfarande en cykel (trampor driver framhjulet) men den har elektriska motorer (på bakhjulen). Själva cykeln väger 115 kg men kan lasta hela 270 kg. Bakdelen kan anpassas med flak, lastutrymme eller stolar för cykeltaxi. Läs mer på www.stitesdesign.com Pris: från 7850 dollar (ca 55 000 kr)

8

Profile for Fria Företagare

Fria Företagare 2013 #2  

Ur innehållet: Nöjeskungen - Hasse Wallman Sjuklöneansvaret bromsar tillväxten Bästa valet för din pension

Fria Företagare 2013 #2  

Ur innehållet: Nöjeskungen - Hasse Wallman Sjuklöneansvaret bromsar tillväxten Bästa valet för din pension

Advertisement