I freske lufta 2015 nummer 5

Page 1

I frêske lufta Postens gruppförsändelse

Informationstidning för Storfors kommun nummer 5 l 2015

40 medlemmar svar från himlen Sidorna 8-9

Trots flytt - förblir vårdcentralen trogna sidan 11

Jordkullen investerar 12 miljoner sidan 3

Så ska matavfallet sorteras i höst sidorna 6-7

Dovreresa utmanar och stärker unga sidoan 5

Storfors länsbäst på innovationscheck

Succé för Erikas nya hundpensionat

KANALEN Kyrkans tidning

Storforsmârken lördag 19 sept sidan 10 och 32

Anders Olsson inspirerar 29/9 sidan 21

sidan 23

sidan 5

sidorna 13-14, 19-20


H

Innehåll i detta nummer

östen närmar sig och många med mig börjar säkert se sig om efter aktiviteter för en aktiv höst. Det känns ju så mycket viktigare när det börjar bli kulet ute. I det här numret av tidningen hittar du förslag på sådant som händer varje vecka i Storfors (sidan 25). Kulturhusets aktiviteter drar också igång (sidan 31) liksom aktiviteterna på Seniorernas Hus (sidan 13) och på Öppna förskolan (sidan 27). På kommunens hemsida hittar du också länkar till alla föreningar som nu drar igång sina olika träningstillfällen. Vecka 40 blir en extra aktiv vecka i Storfors, då arrangerar kommunen och Friskvården i Värmland en hälsovecka. Även kyrkan har lovat att delta med sittgympa på Seniorernas Hus och ”stå-psalmer” i kyrkan. På sidorna 20-21 hittar du mer information om veckan och ett program. Där kan du också läsa om simmaren och järnmannen Anders Olsson som övervunnit så många olika svårigheter. Tisdag den 29 september kommer han till Storfors för att föreläsa och då blir det också en liten minimässa i Kulturhuset. Men tidigare än så blir Storfors en riktig mötesplats för Storforsare och hemvändare som kommer för Storforsmârken. I år blir det åter en scen med underhållning utanför kommunhuset och Minijoggen startar som vanligt på andra sidan huset. Storfors FF arrangerar och vi håller tummarna för riktigt fint marknadsväder - så som det brukar vara i Storfors just denna helg. I den här tidningen hittar du som vanligt några positiva nyheter från Storfors. Jordkullen som investerar 12 miljoner kronor och anstäl-

2

ler fem personer kan du läsa om på nästa sida. Bensinmacken, som hotas av nedläggning om inte siffrorna vänder, har nu för första gången på länge haft plusresultat under två månader. Om detta kan du läsa på sidan 10. Om Baptistkyrkans häpnadsväckande mångdubbling av antalet medlemmar berättar vi på sidorna 8 och 9. På sidan 27 kan du läsa om en ung entreprenör som satsar hårt på sin dröm. Med två utbildningar i bagaget vågade 22-åriga Erika starta hundpensionat i Bjurbäcken, och nu kan hon konstatera att det blev succé redan från start. Vi säger grattis, vilket vi också gör till Peter Piscator från Pistolklubben som tog hem en femteplats i SM. Bra siktat där! På sidan 10 berättar Joha Raskinen om projektet Värmlands Framtid som fått en riktigt bra start i Storfors med tolv deltagare. Med hjälp av Joha och sin egen drivkraft är de nu på gång mot avklarade studier, praktik och så småningom jobb. En sista rolig nyhet bjuder Lennart och Lillian Larsson på. För några år sedan flyttade de till Filipstad, men under alla år har de stannat kvar som patienter på vårdcentralen i Storfors. När nu båda de fasta läkarna - som de känt under många, många år slutade kom tveksamheten. Skulle de byta vårdcentral? Men nej, nu har de bestämt sig. Som Lennart säger; ”Det är ju den övriga personalen som är den stora tryggheten. De vet vem jag är när jag ringer, och hyrläkare finns det ju på alla vårdcentraler.” Kommunchef Mikael Jareke Vilken skön inställning, eller hur?

I frêske lufta Adress: Box 1001, 688 29 Storfors E-post: freske.lufta@storfors.se Telefon: 0550-651 77 Hemsida: www.storfors.se Ansvarig utgivare: Mikael Jareke Redaktör: Eva Wiklund Tryck: Sjuhäradsbygdens tryckeri AB Denna tidning ges ut 16 september 2015. Tidningen skickas till samtliga hushåll i Storfors kommun och har en upplaga på 2 400 exemplar. Tips! Tipsa redaktionen på telefon 0550-651 77, 070- 55 88 696 eller via freske.lufta@storfors.se. Kommande I frêske lufta 2015 nummer 6 onsd 22/10, manusstopp månd 28/9 nummer 7 onsd 25/11, manusstopp måndag 2/11 Omslagsfoto: För några år sedan fick Baptiskyrkan 40 nya medlemmar. FOTO: Eva Wiklund SENASTE INFORMATIONEN FINNS PÅ NÄTET Besök hemsidan www.storfors.se och läs nyheterna.

VI FINNS PÅ FACEBOOK, TWITTER & YOUTUBE Storfors kommun har sidor på facebook, twitter & Youtube. Sök efter den facebooksida som har den runda logotypen ”Stortrivs-i-storfors”.

Kungörelse Kommunstyrelsen sammanträder den 22 september och 19 oktober kl 8.15 i kommunhuset i Storfors. Kommunfullmäktige sammanträder den 7 oktober och 12 november i Valsaren, Kulturhuset kl 18.00. Mötet inleds med allmänhetens frågestund. Mötena är öppna för allmänheten som kan lyssna. Handlingar och protokoll finns på hemsidan, www.storfors.se Storfors kommunväxel: 0550-651 00 Komunalråd: Hans Jildesten 0550-651 52 Kommunchef: Mikael Jareke: 0550-651 55 Jourtelefon gator, vatten & avlopp (helg/natt): 070-563 13 08

Jordkullen investerar 12 miljoner 3

De är vårdcentralen trogna 11

Vecka 40 är hälsan i fokus 20-21

Kommunens nya organisation 4

Stiftelsen Björkåsen i nya lokaler 11

Anders Olsson ska inspirera 21

Innovationscheckar till Storfors 5

Höstsäsong på Seniorernas Hus 13

Succé för nyöppnat hundpensionat 23

Resa till Dovre stärker 5

Peter Piscator 5:a på SM 13

Händer varje vecka i Storfors 25

Mikael Jareke i rekrytering 5

Många ville gå sommarskola 13

Kalendarium 25

Vårens biosäsong planeras 5

Träffa kommunalrådet 13

Öppna förskolan - en mötesplats 27

Start för sortering av matavfall 6-7

Plusresultat för OKQ8 14

Nyfödda i Storfors 27

Kyrkan fylldes som svar från himlen 8

Joha tror på Värmlands framtid 14

Boktips från biblioteket 29

Storforsmarken & Minijoggen 10

Kanalen - kyrkans tidning 15-18

Aktiviteter i Kulturhuset 31

I frêske lufta 5

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun


Jordkullen investerar och anställer Nu investerar Jordkullen 12 miljoner och anställer samtidigt fem personer. - Vi satsar på en ny marknad, att jobba med upprustning av järnvägen, säger vd Pierre Österberg. Det var via kontakter som Jordkullen fick en del av entreprenaden för upprustning av järnvägsnätet i Mellansverige. Nu har man anställt en arbetsledare, två grävmaskinister och två personer som ska köra dumpers. Två av de nyanställda kommer från Storfors, men övriga är ”utsocknes”. - Till tjänsterna som grävmaskinister hade jag helt enkelt inga sökande från Storfors, säger Pierre, som betonar att jobbet som grävmaskinist idag är avancerat. Man jobbar med en dataskärm i grävmaskinen och GPS för att hålla koll på höjder och på den ritning som ska följas. - Det handlar absolut inte bara om att gräva en grop, säger han. Satsningen har krävt stora investeringar. Jordkullen har köpt rälsgående maskiner för sammanlagt 12 miljoner kronor, men det är investeringar som Pierre tror blir lönsamma. Det nuvarande uppdraget sträcker sig några år framåt i tiden, men han tror att den här delen av företaget kan komma att växa. - Järnvägsnätet i Sverige är eftersatt och det finns ett stort underhållsbehov. Jag tror att det här bara är ett första steg in på den marknaden, säger han. I Jordkullens entré hänger ett gammalt tidningsurklipp om familjeföretaget som inte vill växa. Ändå är det just det som man har gjort under åren från 1949 då Pierres farfar Sven startade firman. Sakta men säkert har maskinparken och antalet anställda utökats.

Jordkullens vd, Pierre Österberg, ser ljust på framtiden.

Idag har Jordkullen 28 anställda. - Vi har aldrig haft en vision att bli stora, men vi har tagit chanserna när de dykt upp. Det är ju svårt att bromsa när det erbjuds möjligheter som man tror på, säger Pierre, som nyligen gick en lift-kurs via Almi tillsammans med 14 andra företagare i Värmland. Det var en årslång kurs för att öka tillväxten och ge redskap för växande - både som företagsledare och för själva företaget. - Vi kom från helt olika branscher, men vi har haft en otrolig nytta av varandra. Att kunna stöta och blöta problem med 14 andra som har liknande problem har varit otroligt värdefullt, säger han. När det gäller Jordkullens nyanställda kommer de att få resa en hel del, och det gäller även annan personal i föI frêske lufta 5

FOTO: Eva Wiklund

Enligt det gulnade klippet är Jordkullen familjeföretaget som inte vill bli större. Men tiden har visat att det skulle bli annorlunda.

retaget. Hemmamarknaden är liten och Jordkullen tar uppdrag över hela Sverige även om basen är i Karlstad och Örebro. Till största del jobbar man på större uppdrag, men även åt privata kunder som kanske behöver få en husgrund lagd eller ett avlopp grävt. - Vi har en otroligt bra och flexibel personal som inte har

några problem att resa ibland. Det ger oss väldigt goda förutsättningar att behålla jobben och även att växa, säger han. På framtiden ser Pierre Österberg ljust. - Vi har kompetent personal och en fin maskinpark. Jag tror på en bra framtid för företaget, säger han. EVA WIKLUND

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

3


Kommunens nya organisation

Från och med våren 2015 organiseras kommunens verksamhet, med drygt 340 månadsanställda, i tio olika enheter. Så här ser den nya organisationen ut. Nedan hittar du ansvariga för olika områden och telefonnummer om du behöver söka kontakt med cheferna för respektive enhet.

Kommunchef Mikael Jareke Tel 0550-651 55 Ansvarsområden: Kommunens totala verksamhet. Strategiskt ledningsarbete.Länk mellan politiker och tjänstemän.

Verksamhetschef Ingmarie Thyr Tel 0550-652 05 Ansvarsområden: Strategiskt ledningsarbete. Chef för kommunens tio enhetschefer.

Ekonomichef Ingela Bergare Tel 0550-651 19 Ansvarsområden: Strategiskt ledningsarbete. Ledning av ekonomihantering, uppföljning, bokslut och budgetarbete.

Personalchef & stabdschef Daniel Bekking Tel 0550-651 49 Ansvarsområden: Strategiskt ledningsarbete. Personalfrågor. Chef för kommunens administrativa stab.

Informationschef Eva Wiklund Tel 0550-651 77 Ansvarsområden: Strategiskt ledningsarbete. Externa och interna informationsfrågor, webb och informationstidning.

Enhetschef LSS Margareta Albért Tel 0550-651 11 Ansvarsområde: Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Enhetschef Hemsjukvård Henrietta Hagman Tel 0550-652 60 Ansvarsområden: Vård i hemmen och på boenden av sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut.

Enhetschef BAS Anna Blom Tel 0550-652 44 Ansvarsområden: Integration, Vuxenutbildning, Individ- och familjeomsorg, ensamkommande barn, Jobbcentrum

Enhetschef Grundskolor Sven-Erik Rhen Tel 0550-652 02 Ansvarsområden: Kommunens grundskolor, skolbarnomsorg samt grund-särskolan.

Enhetschef Hemtjänsten Eva Turunen Tel 0550- 652 87 Ansvarsområden: Hjälp och stöd i hemmen efter biståndsbedömning

Enhetschef Kultur & fritid Olle Rodéhn Tel 0550-651 20 Ansvarsområden: Kulturverksamhet, föreningsstöd och biblioteket.

Enhetschef Förskola Gunnel Eriksson Tel 0550- 652 37 Ansvarsområden: Kommunens förskolor, samt Öppna förskolan.

Enhetschef Kost & städ Malin Larsson Tel 0550-652 88 Ansvarsområden: Centralkök, distribution av mat, lokalvård i kommunens lokaler.

Enhetschef Teknisk drift Tommy Svärd Tel 0550-651 61 Ansvarsområden: Fastighet, gator, parker, vatten och avlopp.

Enhetschef Särskilt boende Marianne Forsman Tel 0550-652 67 Ansvarsområden:

4

I frêske lufta 5

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

Kommunens särskilda boenden och kortidsboende.


Innovationscheckar till Storfors Sex av 13 värmländska innovationscheckar har landat i Storfors. Det kan näringslivsutvecklare Börje Andersson berätta. - Det här är riktigt roligt för de företag som får hjälp att utveckla sin verksamhet, dessutom är det väldigt enkelt till skillnad mot många andra bidrag, säger han. Det är Statliga Vinnova som delar ut innovationscheckar på 100 000 kronor till företag som vill utveckla nya produkter eller nya arbetssätt. I Storfors har företagen bland annat utvecklat en ny marknadsföringsmodell,

Satsningen ska en ny process, nya pågå under tre år produkter och ett och startade unnytt arbetssätt. der våren 2015. - Det är väldigt Varje år satsar lätt att söka. Man Vinnova 30 milskriver bara vad joner kronor som man vill utveckla fördelas över och rätt snart har landet. man pengarna på - Alla som har kontot. Senare får man redovisa hur en idé får gärna det har gått, säger Börje Andersson. höra av sig. Jag Börje Andersson. hjälper till med Vinnova har gett i uppdrag ansökan, säger Börje Antill ALMI, Coompanion och dersson. EVA WIKLUND IUC att förmedla checkarna, och syftet är att små och Näringslivssamordnaren nås på medelstora företag ska kun- tel 0550-651 25 eller via e-post: na prova idéer som de annars borje.andersson@storfors.se inte skulle vidareutveckla.

Resa till Dovre utmanar och stärker För tredje året i rad åkte Storfors sjundeklassare till norska Dovre på äventyr. - Det här lägger grunden för kontakten elever emellan och mellan lärare och elever för flera år framöver, säger rektor Sven-Erik Rhen. De nyblina sjundeklassarna har vandrat upp till 2300 meter över havet i hagel och dimma, de har åkt linbana över forsar, paddlat kanot, firat sig ner med rep längs branta bergssidor och spanat efter myskoxar på det karga fjället. - Vi som lärare lär känna eleverna på ett mycket bättre sätt än i skolan och vi får alla utmana våra egna gränser. Vandringen var tuff och repelleringen läskig, men den som klarat sådant han eller hon inte trott sig om får stärkt självkänsla. Nästa gång gäller det kanske matte eller engelska, där man upptäcker att man klarar mer än man trott, säger Sven-Erik. 48 elever och åtta vuxna deltog på resan som kostade

Det var ingen söndagspromenad att ta sig upp på Snöhätta, utan ett flera timmar långt och tufft äventyr. FOTO: Lotta NIlsson

Gruppen fick se myskoxar.

kommunen 150 000 kronor. - För de pengarna får vi väldigt mycket. Effekten av den här satsningen sitter i hela högstadiet, skulle jag vilja påstå, säger rektorn, som också pekar på demokratiprojektet och resan till Polen, som görs i nian. - Jag ser de här resorna som en viktig del av vår profil på Vargbroskolan, säger han. EVA WIKLUND

Övning i samarbete.

Nervkittlande linbana.

I frêske lufta 5

Mikael Jareke föreslås som kommundirektör i Arvika Mikael Jareke förslås bli ny kommundirektör i Arvika kommun när nuvarande kommundirektör, JanÅke Hermansson går i pension i februari 2016. Det slutliga beslutet om ny kommundirektör tas i Arvikas kommunstyrelse den 14 september, efter denna tidnings pressläggning. - Jag blev tillfrågad om jag var intresserad av att söka tjänsten i Arvika, säger Mikael Jareke och poängterar att det har inte varit ett lätt beslut. - Jag trivs otroligt bra i Storfors och vi har många spännande processer som pågår inför framtiden, men samtidigt känner jag mig lockad av utmaningen att leda en större organisation, säger han. Storfors kommun kommer att påbörja arbetet med att rekrytera en ny kommunchef. - Det är naturligtvis tråkigt att Mikael lämnar oss, men vi önskar honom lycka till och fokuserar nu på att hitta en ny kommunchef som kan vara med och utveckla Storfors kommun, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Nu planeras vårens biosäsong för fullt Just nu är biografen i Storfors vattenskadad, men planeringen för vårens säsong är i full gång. - Det finns kommunala pengar avsatta samtidigt som vi kommer att söka pengar från Svenska Filminstitutet för en digital projektorutsrustning, berättar EU-samordnare Kicki Karlsson. Till vårsäsongen räknar man med att en 4K-projektor är på plats vilket innebär att man kan visa premiärer av nya filmer i Storfors. Det finns också tankar på att dra igång en filmklubb. - Vi är väldigt ledsna att vattenskadan fördröjt arbetet, men det ska bli jätteroligt att få igång biografen igen, säger Kultur och fritidschef Olle Rodéhn.

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

5


Start för matavfallssortering i Storfors Taxan kommer att ändras Taxan för renhållningen kommer att förändras och harmoniseras med Karlskoga kommuns taxa. Målet är att detta ska vara klart vid årsskiftet. Idag finns inga uppgifter om 2016 års taxa, eftersom de politiska besluten ännu inte är fattade - varken i Karlskoga eller Storfors. Det är kommunfullmäktige som fattar beslut om alla taxor i kommunen. Här nedan kan du jämföra hur taxorna ser ut 2015 för att få en uppfattning om vilka skillnader det kan komma att bli.

Årlig avgift i Storfors 2015 (inkl den fasta avgiften på 1111,90 kr) Hushåll året-runt 190 liters kärl, hämtning varje vecka 3130 kr 190 liters kärl, hämtas varannan vecka 2121 kr 190 liters kärl + kompostering, hämtning varannan vecka 1750 kr Fritidshus 15 april-15 oktober 190 liters kärl, hämtning varannan vecka 899 kr 190 liters kärl + kompostering och hämtning var fjärde vecka 553 kr

Årlig avgift i Karlskoga 2015 Hushåll året-runt 190 l grönt kärl + 140 L brunt kärl, hämtning varannan vecka 2385 kr 190 liters grönt kärl + kompostering, hämtning varannan vecka 2145 kr Delat kärl (med en granne) 190 L grönt kärl och 140 L brunt kärl, hämtning varannan vecka 1550 kr Fritidshus 15 april-15 oktober 190 L kärl vid varje fastighet, hämtning varannan vecka 1195 kr 190 L kärl vid varje fastighet + hemkompostering, hämtning varannan vecka 1075 kr Områdesgemensamt hämtställe & kärl, hämtning varannan vecka 835 kr Tjänster som ingår i taxan l Hämtning av trädgårdsavfall två gånger per år, i maj och i slutet av oktober. l Vitvaror hämtas avgiftsfritt ett par gånger i månaden, efter beställning. Tjänster som kan beställas extra Hämtning av trädgårdsavfall varannan vecka under april-oktober. Avfallet läggs i ett stort, separat kärl. 650 kr. Kräver ett visst antal kunder i samma område. Erbjudande om detta kommer att skickas ut till hushållen efter årsskiftet.

6

I frêske lufta 5

Från och med november månad kommer Storfors kommun att gå över till sortering av matavfall. Det innebär att alla hushåll får en extra tunna. Informationsmöten kommer att hållas 21, 22 och 23 september. Storfors och Karlskoga Kommuner driver nu ett gemensamt avfallsbolag vilket betyder att sopbilen numera kör från Karlskoga och att återvinningscentralen bemannas av personal från det gemensamma bolaget. För de allra flesta kommer nyordningen att ge något lägre priser och högre servicegrad. Idag har de flesta villahushåll i Storfors kommun hämtning av ett 190-literskärl varje vecka till en kostnad av 3130 kronor per år. Det kommer att ersättas av hämtning av två kärl (190 och 140 liter) varannan vecka till en lägre kostnad. Den som har lite avfall kan också välja att dela

tunnorna med en granne. Då blir kostnaden ännu lägre. För den som komposterar idag kommer kostnaden att öka något. Anledningen är att Karlskoga Energi och Miljö i första hand vill samla in det biologiska avfallet. - Det allra mest miljövänliga är att vi får samla in matavfallet eftersom vi förvandlar det till biogas i vår anläggning, det är ingen vinst varken för miljön eller för oss att kompostera, säger Leif Lundell, vice vd för Karlskoga Energi och Miljö. Några av nyheterna efter årsskiftet är; l Hämtning av trädgårdsavfall en gång i maj och en gång i slutet av oktober. l Du som kund kan beställa hämtning av vitvaror avgiftsfritt. Hämning sker med jämna intervall. l Generösare öppettider på återvinningscentralen är målet så småningom. Information om detta kommer senare under hösten.

Lennart Olsson har följt med över

l Sortering av matavfall införs. Alla villahushåll behåller sin gröna tunna och får dessutom en brun tunna för matav-

Gröna och bruna plastkärl töms varannan vecka Det nya blir att ditt avfall hämtas var 14:e dag. Du som bor i villa får ett 140 liters brunt plastkärl och ett 190 liters grönt plastkärl. I det bruna kärlet ska du lägga matavfall som sorteras i små påsar som du får levererade. Matavfallet och det övriga avfallet hämtas olika veckor. För den som bor i lägenhet kommer det att finnas bruna kärl för dina påsar med matavfall och gröna

Vad är matavfall? eller gråa kärl för ditt övriga hushållsavfall. Hela avfallssorteringen bygger på att man samtidigt sorterar tidningspapper samt förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämnar till förpackningsåtervinningen. Trädgårdsavfall ska inte heller läggas i tunnorna.

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

l Matrester av kött, fisk, frukt, ägg, grönsaker, ost, mjölk, ris och pasta l Kött- och fiskben, fiskrens samt skaldjursrester l Frukt, ägg- och grönsaksskal l Bröd, kex, kakor och bullar l Kaffe- och tesump samt kaffe- och tefilter l Vissna blommor och krukväxter, l Hushållspapper och servetter l Popcorn, godis och choklad


kommun under november

Så ska avfallet sorteras

1. Du får en behållare av oss som du kan montera intill din vanliga soppåse. I behållaren placerar du påsen för matavfall.

2. Här lägger du alla dina matrester. Låt dem rinna av ordentligt innan du häller dem i påsen för att undvika lukt. Man kan även använda två påsar i vanrandra om man tycker att det känns blött. till det nya bolaget och får nu lära nya chaufförer rutterna i Storfors.

fall. Tunnorna hämtas varannan vecka. Enligt det nationella miljömålet ska minst 35 procent av allt matavfall i Sverige sorteras ut, och idag har 200 av Sveriges 290 kommuner redan kommit igång. - Genom den här förändringen är vår ambition att utveckla avfallshanteringen för att uppnå miljömålen, utan att det blir dyrare, säger Hans Jildesten.

Kundtjänst för Renhållningsbolaget Öppettider Måndag-torsdag 08.00 - 16.00 Fredag 08.00 - 15.00 Telefon 0586 - 750 100 Felanmälan görs till kundtjänst på telefon 0586-750 100 under våra öppettider. Journummer efter ordinarie öppettider är 0586-750 200. E-post: info@karlskogaenergi.se Hemsida: www.karlskogaenergi.se

Nya tunnor kommer att köras ut under mitten av oktober. Första insamlingen av hushållsavfall beräknas till början av november. För den som bor i hyreshus kommer förändringen att ske något senare. Särskilt viktigt blir det att enbart lägga brännbart material i den gröna tunnan efter 1 november. Många sorterar redan idag papper, glas, plast, förpackningar och metall, men

FOTO: Eva Wiklund

med det nya systemet blir det ännu viktigare. - Soporna från de gröna kärlen bränns i värmepanna och med metall och glas i soppåsarna blir det problem, säger Leif Lundell. Karlskoga Energi och Miljö kommer att göra regelbundna kvalitetkontroller får att se så att rätt avfall hamnar i tunnorna. EVA WIKLUND

3. Det är viktigt att du kan stänga påsen ordentligt när den börjar bli full. Därför bör du inte fylla den till mer än tre fjärdedelar.

Möten om sophanteringen Välkommen till våra öppna drop-in-möten där du får träffa respresentanter för renhållningen i det nya gemensamma bolaget. Du kan komma när du vill mellan kl 18 och 19.30. Vi finns på plats för att informera och svara på alla dina frågor. Storfors Måndag 21 september kl 18-19.30, Kulturhuset Lungsund Tisdag 22 september kl 18-19.30, Församlingshemmet Kyrksten Onsdag 23 september kl 18-19.30, Förskolan

I frêske lufta 5

4. Du bör gå ut med ditt matavfall till det bruna kärlet var 3-4:e dag.

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

7


Sälja villan i Storfors? Välkommen till oss! STORFORS Västra skyttegatan 14 Webbnummer 5120-5224 Ett hus med mycket bra planlösning. Invändigt till stora delar renoverat med lugn och rogivande färgsättning, 106 kvm boyta, 5 rum och kök Pris 325.000:STORFORS Kyrkogatan 13 Webbnummer 5120-5254 Ett ljust beläget hus som erbjuder generösa gräsytor för lek och bus. Huset har nyare kök 4 rum och kök 114 kvm boyta + källare. Pris 380.000:STORFORS Centrumgatan 1 A och B Webbnummer 5120-5260 Större fastighet med två lägenheter samt en affärslokal. Lägenheten på övre plan har genomgått en renovering under de senaste åren. Härligt stort kök med mycket arbetsyta och plats för umgänge. Fint läge vid Folkets Hus i Storfors Centrum. Uppvärmning: Fjärrvärme. Pris 750.000:- utgångspris. STORFORS Rönninggatan 7 Webbnummer 5120-5208 1½-planshus med källare inrymmande 4 ROK varav 2-3 sovrum. Stora utrymmen då det finns källare och garage till huset. Härlig trädgård med anslutning till skogen. Boa 106 kvm Bia 64 kvm. Pris 295.000:- utgångspris.

en kanske djursbufféer

STORFORS Ringvägen 5 Webbnummer 5120-4766 Prisvärd välplanerad villa som rymmer den större familjen. Huset har ett lugnt och högt läge. Välunderhållet med bl.a. nyare kök. Gångavstånd till centrum och närhet till båthamnen. Boyta 134 kvm. Pris 595.000:-

FASTIGHETSBYRÅN I STORFORS TEL 0550-157 50, Mobil 070- 521 5751 eller 076790 02 15. FASTIGHETSBYRAN.SE

8

I frêske lufta 5

Sugar Moon läser på Estetprogrammet och spelar gärna gitarr i Storfors Bap

Kyrkan fylldes som Baptistförsamlingen i Storfors bestod av 13 medlemmar. Då klev 50-talet burmeser in genom dörren och förde med sig sången, musiken och skratten. - Efter 20 års enträgna böner såg vi det som ett svar från himlen, skrattar föreståndare Rose-Marie Holmberg. Idag är det fullt hus i kyrkan på söndagarna och på lördagarna ljuder barnsång i huset. - För oss gamlingar var det helt fantastiskt med den här vitaliseringen. Vi fick vuxna, barn och ungdomar på samma gång, och vi fick glädjen och musiken på köpet, säger RoseMarie. För burmeserna blev kyrkan en samlingsplats och ett sätt att träffa svenska vänner. - De hade träffats för att hålla gudstjänst i sina lägenheter, men de var så många att det

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

inte fungerade. Så blev de tipsade om att det fanns en baptistkyrka, och det var ju precis vad de sökte, säger Rose-Marie, som bland annat hjälpt sina nya vänner med myndighetskontakter. I gengäld har hon fått inblick i en helt ny kultur och hon har fått möta en nästan gränslös gästfrihet. Yin Die kom till Storfors med sin make som var pastor och tre barn 2009. När maken dog, för ett år sedan, blev församlingen det skyddsnät hon behövde. - Jag tänkte kanske att vi skulle ha flyttat till Thailand, men församlingen är som en familj för mig. De har varit ett stort stöd och jag vill verkligen bo kvar, säger hon. Hennes dotter Sugar Moon har varit på körläger för tonåringar och står nu bredd att leda en barngrupp i kyrkan tillsammans med kompisarna Lomeh och Thu Nu Thoo. Sugar Moon


Sugar Moon kommer att leda en sånggrupp för barn i kyrkan tillsammans med vännerna Lomeh och Thu Nu Thoo.

Rai Zai är på gång att lära sig spela piano med målet att spela på gudstjänsterna i Storfors Baptistkyrka.

ptistkyrka.

ett svar från himlen På söndagarna är det massor av sång och musik i Baptistkyrkan.

pluggar på Estetprogrammet och kan tänka sig att jobba både med musik och med barn. - Jag älskar verkligen musik eftersom den går rakt in i hjärtat. Är jag ledsen så mår jag alltid bättre om jag får spela och sjunga, säger hon, och låter barngruppen visa en sång med mycket rörelse i. Det går inte att ta miste på glädjen i de unga rösterna, och inte heller på stoltheten hos föräldrarna som sitter i bänkraderna. Rai Zai är på gång att lära sig spela piano. Målet är att kunna spela sånger i kyrkan på gudstjänsterna. - Det är så vackert med piano, och det ska bli roligt att lära sig.

Musiken är ett sätt för mig att prisa Gud, säger hon. Många av burmeserna studerar, praktiserar eller arbetar på större orter i närheten, men de bor troget kvar i Storfors. De har också odlat upp ett område intill Mögsjön med frodiga kolonilotter och på höstarna är det flera som plockar bär som de säljer. Många säger att Storfors är hemma nu. Rose-Marie Holmberg är glad över att de har vitaliserat församligen och har egentligen bara ett par önskningar. - Vi har medlemmar från Burma, Burundi, Eritrea, Sri Lanka, Uzbekistan och Finland. Det enda som behövs nu är fler svenskar som vågar sig hit till kyrkan och folk som vill leda olika körer eller ungdomsgrupper. Vi behöver fler ledare i kyrkan och alla de här härliga familjerna skulle vilja få ännu fler svenska vänner, säger hon. EVA WIKLUND

Vill du få nya vänner eller leda en kör, barngrupp, studiecirkel? Kontakta Rose-Marie Holmberg 073-788 24 30.

I frêske lufta 5

Föreståndare Rose-Marie Holmberg ser vitaliseringen av kyrkan som ett riktigt ordentligt bönesvar. Just nu renoveras också den fina träkyrkan på utsidan.

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

9


Storforsmarken inleds med Minijoggen Lördag 19 september är det dags för Storforsmârken och Minijoggen. Redan vid tiotiden öppnar marknaden, så det finns tid att strosa runt innan startskottet för joggen går. Storforsmarken har gamla anor och traditionellt blir marknadshelgen en återvändarhelg när man träffar vänner och bekanta. På kvällen arrangerar La Vita Pizza och Pub marknadsdans med Just Kidding. Minijoggen, som arrangeras av Föreningen Storfors Skidor, riktar sig till barn under tio år. Starten går klockan 11 och anmälan görs direkt vid starten utanför Elon (från 10.30). Startavgiften är 20 kronor, och alla löpare får guldmedalj och festis. Till årets marknad är ett 80-tal knallar anmälda och det blir även ponnyridning. Arrangören Storfors FF ser fram emot evenemanget. - Det blir i stora drag som tidigare år. Davids tivoli kommer tillbaka och ska även ha någon karusell för de lite större barnen, säger Lennart Appelgren. Bland de lokala företagen märks OKQ8 och butikerna längs Djupadalsgatan som håller öppet med specialerbjudanden. I år blir det även en scen med underhållningEVA WIKLUND utanför kommunhuset.

Minijoggen , som brukar vara populär, startar klockan 11.

Marknadsvimmel.

FOTO: Eva Wiklund

Davids tivoli.

30-50 % % rabatt rabatt på på allt* allt* ii butiken butiken 30-50

Det mesta mesta för för Det handarbete handarbete

under marknadsdagen marknadsdagen under

Stickgarn i syntet, ull, lin Stickgarn i syntet, ull, lin och bomull. Stort urval och bomull. Stort urval av raggsocksgarner. av raggsocksgarner. Handarbetsmaterial, Handarbetsmaterial, stort urval av färger stort urval av färger och kvaliteter och kvaliteter Virkgarn Virkgarn Alla färger av Alla av DMCfärger Moulinégarn DMC Moulinégarn

Det mesta mesta för för Det hundar, katter katter hundar, och andra andra och smådjur smådjur

Välkommen in ochinupptäck vårt Välkommen in och Välkommen och breda sortiment. Just nu upptäck vårt breda breda upptäck vårt stort utbud på olika Djurfoder sortiment! Djurfoder sortiment! typer av knappar! Burar och hus till smådjur Burar och hus till smådjur Koppel & halsband Koppel & halsband Djurleksaker Djurleksaker Bäddar & korgar Bäddar & korgar Kattklätterställningar Kattklätterställningar Tuggben Tuggben

*rabatten gäller INTE djurfoder *rabatten gäller INTE djurfoder

Sivs Handarbetshörna Handarbetshörna & & Djurshopen Djurshopen fyra fyra ben, ben, Sivs Djupadalsgatan 17 17 Tel. Tel. 0550 0550 -- 622 622 24 24 Öppet Öppet ti-on-to ti-on-to 14-18 14-18 Djupadalsgatan 10 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun


De är vårdcentralen trogna trots flytt När Lennart och Lillian flyttade till Filipstad valde de ändå att fortsätta att vara listade på vårdcentralen i Storfors. - Att det nu bemannas med hyrläkare gör ingen skillnad. Det är ju all den övriga personalen som är tryggheten, säger Lennart. De båda makarna har haft samma läkare i Storfors under tiotals år. När den ena gick i pension och den andra valde att satsa på nya arbetsuppgifter, fick de sig en tankeställare. Skulle de kanske byta vårdcentral nu? Inte kunde det väl bli bra med hyrläkare? - Men när vi funderat ett tag bestämde vi oss för att stanna. Alla sköterskor och annan personal finns ju kvar, och när jag ringer så svarar någon som vet vem jag är. Det känns också bra att hjälpa till så att vårdcentralen får finnas kvar, säger Lennart, som också hunnit med ett läkarbesök efter ändringen. - Jag fick ett jättefint bemötande och precis den hjälp jag behövde, säger han. Lena Svärd, en av vårdcentralens sjuksköterskor, säger att en del har listat sig på andra vårdcentraler efter att de båda fasta läkarna försvann, men det är också en hel del

När Lillian och Lennart Larsson besöker vårdcentralen i Storfors är det idel glada miner. FOTO: Eva Wiklund

som kommit tillbaka och bett att få lista sig i Storfors igen. - Man hade kanske hoppats på en fast läkare någon annanstans och sedan upptäckt att det faktiskt inte blev bättre, säger hon. I dag har Storfors vårdcentral fem hyrläkare som alternerar. - Jag tycker att vi fått tag på mycket bra läkare, och de vill komma tillbaka i olika perioder, vilket vi tycker är väldigt bra, säger hon. Lena säger att rutiner och kontroller är desamma som tidigare och att den övriga per-

sonalen nu tar ett ännu större ansvar för kontinuiteten. - För oss är det verkligen en hjärtefråga att våra patienter ska få bra bemötande, bra vård och bra uppföljning, säger hon. För Lennart och Lillian är det värt besväret att ta sig till Storfors när de behöver kontakt med vården. På den korta promenaden genom vårdcentralens korridor hinner de utbyta många leenden och ett och annat handslag, - Vi känner all personal här, och jag tror att det måste vara en väldigt bra arbetsplats ef-

tersom folk slutar så sällan. Att det är god stämning här känns så fort man kommer in, säger Lillian. Det var när de gick i pension som flyttlasset gick till Filipstad där Lillan är uppvuxen. Men i Storfors finns vänner kvar och makarna besöker också gärna Seniorernas hus. - Det fanns inte när vi bodde här, men vilken jättebra satsning. Det hade varit en anledning att bo kvar, skrattar Lillian. EVA WIKLUND

Nu har Stiftelsen Björkåsen fått nya lokaler Stiftelsen Björkåsen finns kvar i Kommunhuset, men nu har man fått en egen ingång. Den som står framför huset hittar stiftelsens ingång till höger. Idag jobbar Annika Nowosad och Irene Svensson med bostadsförmedling och alla frågor som rör stiftelsens lägenheter.

Just nu pågår rekrytering av en fastighetschef/vd till Stiftelsen. - Tjänsten ska förhoppningsvis tillsättas före årsskiftet. Intresset har varit relativt stort och just nu pågår processen. Det kommer att bli väldigt bra för Stiftelsen med en utökad fastighetskompetens, säger nuvarande chef Ingela Bergare. I frêske lufta 5

Annika Nowosad och Irene Svensson jobbar åt stiftelsen.

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

11


HÄR HAR VI ALLTID NYBAKAT !

STORFORS Varmt välkommen önskar Magnus med personal

ÖPPET ALLA DAGAR: 9-20 Tallbacksgatan 10, Storfors.Tel. 0550 – 600 90

Höstens grupper Vattenmotion i Storfors bassäng, Vargbroskolan Måndagar kl 19.00-19.45 Onsdagar kl 16.30-17.15, kl 17.30-18.15 samt kl 18.30-19.15 Ryggmotion Torsdagar kl 18.30 i Lundsberg Skola Hjärtmotion Tisdagar kl 10.00-11.00 i Sporthallens Judolokal Tisdagar kl 18.30-19.30 Bjurtjärn Skola Cirkelmotion Torsdagar kl 17.00-18.00 i Sporthallens Judolokal Styrketräning för seniorer Fredagar kl 9.00-10.15 samt kl 13.00-14.15 i kommunhustets träningslokal (källarv.)

Kostnad: 500 kr/termin för ett motionstillfälle i veckan. 700 kr för två eller fler tillfällen. Styrketräning för seniorer är gratis. Kontakt: Friskvårdskonsulent Pia Aspvik, Friskvården i Värmland/Storfors Telefon: 0550-652 45 E-post: pia.aspvik@storfors.se

Friskvården kan även erbjuda hälsosamtal, hälsoprofilbedömning, kurser i livstilsändring och rökavvänjning, överviktsbehandlig i grupp mm. Läs mer på vår hemsida: www.friskvarden.org

12 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun


Höstsäsong på Seniorernas Hus Program sept-okt 2015 Måndagar PRO har hobbyverksamhet kl 14.00-16.00 Kontakt: Eva Karlsson 0550-611 03 Tisdagar Öppet Hus kl 14.00- 16.00 Kontakt: Storfors församling, Gunilla Bengtsson 0550- 658 58. Trevlig samvaro med tex filmvisning, bingo & kaffe Skaparverkstad kl 17.00-20.00. Stickning, virkning och fika. Kontakt: Hembygdsföreningen, Agneta Svanlund 070- 393 12 58 Onsdagar Seniorsurf kl 9.30-12.00. Kom och lär dig att hantera datorer och mobiltelefoner. Fredagar Styrketräning för seniorer i Kommunhuset kl 9.00-10.15 och 13.00-14.15 Kontakt: Pia Aspvik 0550-65145 Jämna veckor fikar vi efter träningen kl 10.15 i Seniorernas Hus

Onsdagscafé - jämna veckor!

16 september Kl 14.00- 16.00 Reumatiker föreningen bjuder in till REUMA –café´ Prova på hand och fotgympa. 30 september Kl 14.00-16.00 Vi träffas och pratar om Storfors förr. 14 oktober Kl 14.00- 16.00 Vi träffas och pratar om Storfors förr. Kl 18.00-20.00 Reumatikerföreningen bjuder in till REUMA-café.

Camilla Hellberg kommer att finnas som värdinna i Seniorernas Hus.

Nu drar verksamheten igång på Seniorernas Hus igen. En nyhet för hösten är att man får en ny värdinna. Camilla Hellberg kommer att finnas på plats flera dagar i veckan. - Det här känns jätteroligt. Jag är öppen för att starta allt från bakningsgrupper till cirklar i släktforskning, säger Camilla, som är mycket historieintresserad. - Jag trivs också att jobba med äldre. Jag har vuxit upp med många äldre i familjen och jag försöker att finnas till hands för mina äldre grannar. Jag ser verk-

ligen fram emot att få finnas till hands i Seniorernas Hus, säger hon. Seniorernas hus startade 2013, och i huset på Parkgatan är det ofta full aktivitet. Allt från bingo, handarbete och måleri till olika föreläsningar. En grupp herrar samlas regelbundet för att laga mat tillsammans och lokalerna står också öppna för andra grupper som vill få en samlingsplats. Till vänster hittar du programmet för den närmaste tiden. EVA WIKLUND

Information: Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson 0550-651 21

Peter Piscator knep en femteplats i SM i pistolskytte I mitten av augusti tävlade Peter Piscator i SM Magnum fält i Norrköping. Han tog en 5:e plats i pistolklassen bland 62 tävlande och en 8:e plats i revolver produktionsklassen där det var 77 tävlande. - Det svåraste var vinden med kraftiga kastbyar eftersom det var en blåsig dag i Husby utanför Norrköping, säger Peter, som dock var mycket nöjd med banan som var mycket bra utförd. Beroende på gren skjuter man på mellan 25 och 180 meters avstånd. - Sen var ju stämningen på topp bland skyttar och funktionärer. Det roligaste med magnumfältskyttet är att skjuta på små mål på långa avstånd upp till 180 meter, säger Peter som också ser tävlingar som ett tillfälle att få umgås med skyttar från hela Sverige. EVA WIKLUND

Sommarskolan ovanligt populär I år deltog 38 elever i sommarskolan i Storfors, största delena av eleverna gick i årskurs sex, sju och åtta. - Väldigt många av de nyanlända eleverna tog chansen till sommarskola för att förbättra sin svenska och för att jobba upp sina betyg. Det finns många väldigt ambitiösa elever i den gruppen, säger rektor Sven-Erik Rhen. Sommarskolan bekostades med ett statsbidrag på 66 000 kronor och har därför inte kostat Storfors kommun någonting. Tre lärare jobbade under sommarskolan och de kunde konstatera att närvaron var god trots att sommarskolans lektioner är frivilliga. De ämnen som erbjöds var so, no, matte, engelska och svenska.

Träffa Storfors kommunaråd Första måndagen i varje månad kan man träffa kommunalråd Hans Jildesten i Kulturcaféet i Kulturhuset . Han bjuder på fika med start klockan 16 och pratar gärna om både stort och smått som rör kommunen. I höst gäller det måndagarna 5 oktober, 2 november och 7 december.

Ny ekonomisk förening

Peter Piscator gjorde riktigt bra ifrån sig under SM i pistolskytte. En femteplats blev bästa resultat för Pistolskytteklubben och Peter.

I frêske lufta 5

Lungsund Fiber, ekonomisk förening, c/o Börje Karlsson Rönnvägen 11, Storfors Ändamål: att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att tillhandahålla nätanslutning genom högkvalitativt bredband för bl a data- och telekommunikation och tjänster för deras nyttjande av anslutningen.

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

13


Plus för macken efter upprop & stöd

OKQ8 visar nu ett litet plusresultat för juni och juli - efter uppropet under försommaren. - Vi har fått ett fantastiskt stöd, men det återstår att se hur detta håller, säger Sven Erik Rhen från distriktsstyrelsen. Bensinmacken i Storfors har gått med förlust i flera år och under våren stod det klart att den hotas av nedläggning om inte siffrorna börjar peka uppåt igen. Distriktsstyrelsen fick fem månader på sig att visa ett plusresultat för att verksamheten ska få fortsätta. Runt 200 personer kom till ett möte i Kulturhuset och under sommaren har kunderna ökat - både de lokala kunderna och kunder från riksväg 26. - Skyltarna som man satte upp har haft effekt. Vi märker att turisterna kommer in och

Sven-Erik Rhen, som sitter i distriktsrådet för OKQ8-macken i Storfors, var med och startade uppropet under försommaren.

frågar efter räksmörgåsar, säger Carina Lindeskov. Macken gick 33 000 kronor plus i juni och 4000 kronor plus i juli. Det är inga stora plusresultat, men det är första gången på väldigt länge som det inte går back.

- Vi tror att augusti blir ännu bättre, säger Sven-Erik Rhen, som menar att lokalbefolkningen har ett val. - Endera är man lojal mot den service som finns här på orten i form av butiker och företag, eller så försvinner

servicen, säger han. Han menar att rådets första uppgift var att göra folk medvetna om mackens svårigheter. Nästa steg är att få fler ”utsocknes” att stanna till. Där tittar man på lösningar med fler skyltar. EVA WIKLUND

Joha tror stenhårt på Värmlands framtid Under maj månad startade projektet ”Värmlands framtid” som ska minska arbetslösheten bland unga i länet. I Storfors är det Joha Raskinen som håller i trådarna. - Vi har 12 ungdomar i projektet just nu och flera har redan kommit igång att plugga, säger han. Verksamheten, som är frivillig, går ut på att stötta unga i åldern 15-24 år som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Jesper Nordling pluggar just nu på distans och får hjälp av lärare varje tisdag. Lite längre fram ska han få hjälp att ta truckkort. Av Joha får han peppning och stöd.

- Det är ett riktigt bra projekt, säger han, när vi träffas under gruppens friskvårdstimme. Varje måndag samlas gruppen också för frukost och lite planering av veckan som kommer. - Vi kör frukost en gång och friskvård ett par gånger i veckan redan på förmiddagen. Då får de hjälp att vända rätt dygnet och dessutom mår man bättre när man kommer igång och tränar. Man får mer energi över till annat, säger Joha, som är socionom och har jobbat både på ett ungdomshem och på en högstadieskola. - Det är roligt att få träffa alla de här ungdomarna och att vi kan hjälpas åt att hitta

Jesper Nordling och Rasmus Hansson tränar gärna tillsammans med Joha Raskinen ett par gånger i veckan.

nya vägar, säger han. Allt sker utifrån individuella behov. Det kan handla om att komma igång i studier, ha praktik, vägledning inför studier eller arbete, stödsamtal, hjälp i kontakten med myndigheter eller att delta i aktiviteter som studiebesök,

14 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

friskvård, social träning eller läsa körkortsteori i grupp eller enskilt. Rasmus Hansson är också nöjd. - Jag siktar på praktik inom något som har med mat eller bilar att göra, säger han. EVA WIKLUND


Kanalen Detta är en annons från Svenska Kyrkan - Kanalen nr 5/2015

En tidning för Storfors församling l Nr 5 l 2015 l årg 10

Kyrkan som hör till fästningen

Slutvärnet på Karlsborgs fästning

Verner von Heidenstams födelseoch arbetsrum

Inne i fästningens museum

Lunch på Olshammarsgården

Fästningen

Anställda, förtroendevalda, kyrkvärdar och frivilligarbetare på resa Torsdagen den 27 augusti gick den årliga resan för församlingens anställda och frivilligarbetare till Västergötland.

Första stoppet var hemma hos Gunnel och Thomas

Blomgren i Åtorp där förmiddagskaffet intogs. Sedan fortsatte resan till Karlsborgs fästning, där en guid tog emot oss och berättade om fästningens historia och hur den används idag. Vi fick en intressant rundvandring. Därefter

åkte vi till Olshammarsgården där lunchen väntade och efter lunchen guidades vi runt på gården och i Birgittakyrkan, som ligger i anslutning till huvudbyggnaden. Det var på Olshammargården som Verner von Heidenstam föddes och vi

fick se det rum där han föddes och som senare blev hans arbetsrum. Resan avslutades på chokladfabriken i Askersund. Det blev en intressant dag med mycket historia och lärdom.


Hälsoveckan under vecka 40 HÄLSOVECKAN pågår 28 sept till 4 okt på temat ”Minska stillasittandet och öka fysisk aktivitet.” Det kommer att ordnas många olika aktiviteter på flera håll, för flera åldrar under veckan i Storfors kommun. Eftersom god hälsa berör oss till både kropp och själ, så låter vi temat finnas med i församlingens vanliga verksamheter under veckan. Tisdag kl 14.00 Sitt-gympa på Öppet Hus / Seniorernas Hus. Onsdag kl 14.00 Lungsundsträffen tar upp temat. Torsdag kl 18.00 ”Röra sig – rör det mig”, Friskvårdskonsulent Pia Aspvik kommer till Bjurtjärns församlingshem och pratar om/ och tar oss med i lätta nyttiga övningar. Söndagens gudstjänster, kl 11.00 i Lungsund och kl 15.00 i Storfors kommer att ha extra många stå-psalmer! Kanske blir det någon sång som passar till handklappning, vem vet.

Lyckat sommarläger för barnen i Lungsund Veckan efter skolavslutningen ordnades sommarläger i Lungsund för lågstadiebarn. Det var ett glatt gäng som träffades några timmar om dagen för att göra olika aktiviteter. Varje lägerdag startades med en andakt och sen fick barnen bada, spela minigolf, åka kanalbåt, leka lekar mm. Sista dagen, som var dagen före midsommarafton, firade vi midsommar. Vi hade tänkt att vara ute men eftersom regnet hängde i luften valde vi att vara inne i församlingshemmet istället. Barnen klädde en midsommarstång som vi dansade runt till tonerna av två dragspelare. Det fungerade alldeles utmärkt att vara inne eftersom det fanns gott om plats att dansa på. När barnen tröttnat på det fick de pyssla och göra en midsommarstång av piprensare innan det var dags för lunch.

Kyrkbacksträffen har startat KYRKBACKS-TRÄFFEN i Bjurtjärn är igång med sin måltidsgemenskap. De var i augusti på en resa ”Ut i det blå”, arrangerad av Gerd Lagerqvist. Första stoppet var vid Björkborns Herrgård i Karlskoga. Där avnjöts förmiddagskaffet med rejält tilltagna äpple-/ citronpajer i sköna solen. Sedan fortsatte resan till Vintrosa och ”Tant Grön”. Där fanns mycket trevligt att titta på: inneblommor, uteblommor, kläder och massor av roliga prittlar. Sommartallriken som intogs till lunch var som en vacker tavla när den serverades och smakade minst lika gott som den såg ut. Kommande träffar blir i församlingshemmet i Bjurtjärn: 13 okt, 10 nov och 15 dec. För mer info ring Gerd 0586-38303, Birgitta 0550-30025, Ingegerd 0550-300 59.

Storforsträffen varannan onsdag

Varannan onsdag i församlingshemmet i Storfors, kl 14.00. 23 sept Världens Barn i blickfånget. Lotteri, information om insamlingen m.m. 7 okt ”Himlen är oskyldigt blå” Sånger med Susanne Andersson , Hällefors och vid pianot Bosse Landberg. 21 okt ”Glädje i Tal & Ton” Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson och Anders ”Västgöten”.

Insamlingen till världens Barn I vår kommun är det förutom Svenska Kyrkan även Röda Korset, Pingstkyrkan och IOGT-NTO som tillhör de organisationer som är med och jobbar med insamlingen. Ni kommer säkert att möta bössinsamlingen under Storforsmarken och vid andra tillfällen på olika platser. Man kan följa insamlingsgalorna på TV och radio. Du kan när som helst ge ditt bidrag till insamlingen via Radiohjälpens insamlingskonto 90 1950-6. Det är många, många barn som behöver vår hjälp! TACK för ditt bidrag!

13 lag tävlade i traditionella Cykelnatta Strax innan sommarlovet har återigen p.a.X (fritidsgården i Kyrkan) arrangerat sin årliga cykeltävling Cykelnatta. Ungdomar från klass 7 och uppåt fick anmäla sig till denna tävling där fyra stycken personer bildar ett lag och med cykel tar sig runt en förutbestämd slinga. Med karta och marschaller efter vägen cyklar de sen under natten. Utmed banan finns stationer som lagen tillsammans ska samarbeta med och få så många poäng som möjligt. Detta år var det 13 lag anmälda och ett stort kvällsjippo med grillning och musik förgyllde kvällen utanför kyrkan. Det fanns goodiebags för alla i de startande lagen och fina priser hade införskaffats. En fin cykel hade sponsrats av Arne Nilssons måleri, Bus i Storfors och Storfors församling, denna lottades senare på kvällen ut till någon av de startande ungdomarna. Vinstlotten föll på Chidapha Inthichan som glad och förvånad hämtade sin nya cykel.

Kvinnofrukost lördag den 17 oktober

Öppet Hus på Seniorernas Hus

Lördag 17 okt kl 9.00 i Storfors församlingshem. Vi äter frukost tillsammans och Siv Bessholt från Karlstad kommer och visar bilder och berättar om Amishfolket. Anmälan till frukosten senast 14/10 till expeditionen 0550-600 42. Kostnad 50 kr.

Välkommen till ÖPPET HUS på Seniorernas Hus, på tisdagar kl 14.00-16.00. Då är det Storfors församling som är ansvariga för att det finns gemenskap vid kaffebordet.


Detta är en annons från Svenska Kyrkan - Kanalen nr 5/2015

Eva Lundell är församlingens nya kantor

Kyrkogårdsvandring i Bjurtjärn söndag 27 septenber

Efter 35 år som musiklärare tar Eva Lundell ett kliv in i en helt ny yrkesroll. - Jag går en utbildning till kantor, säger Eva, som nu har tillträtt jobbet i Storfors församling.

Söndagen den 27 september kl 11 inbjuds alla som är intresserade av kyrkogårdens historia på en guidad vandring. Vi börjar i kyrkan med en gudstjänst och sedan fortsätter vi ut på kyrkogården. Utifrån den nya bevarandeplanen kommer Nicke Larsson att berätta om gamla gravvårdar och dess historia. Efter vandringen serveras kyrklunch i församlingshemmet. Sockenrådet ansvarar för gudstjänsten. Dagen är ett samarrangemang med Hembygdsföreningen som ansvarar för lunchen.

Eva har jobbat som musiklärare på Kulturskolan och lärt många nybörjare att spela piano. Nu är hon själv i samma situation som sina elever. - Det är nervöst och svårt, skrattar hon. Att spela orgel har inte särskilt stora likheter med att spela piano eftersom en stor del av musiken skapas med fötterna. - Det är pedalerna som är värst, att koordinera fingerspelet med fotarbetet är något helt nytt, säger Eva, som redan läst ett års förberedande utbildning i Ransäter. Nu återstår två år innan hon är fullärd kantor. Vid sidan av studierna jobbar hon deltid både i kyrkan som kantor och på Kulturverkstan i Kulturhuset där hon har pianoelever. Eva är 60 år och ser den nya utbildningen och det nya jobbet som en utmaning, en rolig sådan. - Det är mäktigt att spela orgel, man kan göra så mycket mer än med ett piano. Du kan få fram olika stämmor och ljudet blir härligt i kyrkorummet, säger hon. Eva gjorde sin första arbetsdag i kyrkan för bara några veckor sedan, men hon kän-

Eva Lundell spelar under söndagsgudstjänsterna.

ner redan att hon trivs. - Det är ett riktigt härligt gäng att jobba tillsammans med. En stor del av arbetstiden går åt till att ta fram en repertoar för söndagens gudstjänster, och även om hon känner sig nervös är hon trygg med församlingen. - Folk vet ju att jag är nybörjare, och det är många som är glada för att jag spelar så det känns bra, säger hon.

25 april Almida Svensson 19 juli Philip Högstedt ”Herre, bevara dem i ditt förbund”

Avlidna 18 mars 27 mars 7 april 27 maj 4 juni 8 juni 8 juni 23 juni 4 juli 5 juli 12 juli 13 juli 2 aug 19 aug

Bengt Valfrid Svensson Siiri Karlsson Brita Katarina Nordqvist Tore Persson Per Åke Olsson Margit Alise Jansson Bror John Birger Karlsson Märta Sofia Sääf Karl-Arne Eriksson Astrid Margareta Bergman Nils Bertil Sverre Nilsson Gunnar Fält Karin (Kajsa) Brigitta Sandberg Gabor Toth

”Herre, skänk dem som sörjer din tröst”

Söndagen den 20 september firar församlingen hemkyrkans dag i Storfors kyrka. Då inbjuds också de som konfirmerades för 40, 50 och 60 år sedan. Eftersom Storforsmarken är samma helg och många kommer hem till Storfors den helgen, hoppas vi att många tar chansen att träffa de som konfirmerades samtidigt. Efter gudstjänsten inbjuds alla till samkväm i församlingshemmet.

Almanackan

Ur församlingsboken Döpta

Hemkyrkans dag 20 september - med konfirmandjubilarer

Storfors

20 sept 11.00 Hemkyrkans dag med konfirmandjubileum Gunnel Blomgren och kyrkokören 27 sept 15.00 Söndagsgudstjänst Elsie Schwab Hollsten 4 okt 15.00 Söndagsgudstjänst Gunnel Blomgren 11 okt Tacksägelsedagen 15.00 Familjegudstjänst Elsie Schwab Hollsten Sandra Björk och Arkenbarnen

18 okt 15.00 Söndagsgudstjänst Elsie Schwab Hollsten 25 okt 15.00 Söndagsmässa Gunnel Blomgren

Lungsund

4 okt 11.00 Söndagsgudstjänst Gunnel Blomgren 18 okt 11.00 Taizémässa Elsie Schwab Hollsten

Bjurtjärn

27 sept 11.00 Ankargudstjänst med kyrkogårdsvandring. Ansvariga är Sockenrådet i samarrangemang med Hembygdsföreningen. Nicke Larsson tar oss med på kyrkogårdsvandringen. Efteråt serveras kyrklunch. 11 okt Tacksägelsedagen 11.00 Familjegudstjänst Elsie Schwab Hollsten och Sandra Björk 25 okt 11.00 Ankargudstjänst med Våga Prova-gruppen. Gunnel Blomgren och Gunilla Bengtsson

Med reservation för ev ändringar


Detta är en annons från Svenska Kyrkan - Kanalen nr 5/2015

Vart kan jag vända mig? Pastorsexpeditionen i Storfors Tel 600 42, Fax 622 03 Kyrkogatan 5, 688 30 Storfors Bokning av alla församlingshemmen görs hos pastorsexpeditionen. Besökstid exp: Ons & Fre 10.00-12.00 Telefontid: Mån – fre 10.00-12.00 E-postadress: storfors.forsamling@svenskakyrkan.se Hemsida: www.svenskakyrkan.se/storfors Församlingshemmet, Bjurtjärn Tel 320 16 Församlingshemmet, Lungsund Tel 700 31 Kyrkoherde Gunnel Blomgren 0550-658 53 sms 073-062 73 05 gunnel.blomgren@svenskakyrkan.se Komminister Elsie Schwab Hollsten 0550-65863, sms 072-5288863 elsie.schwab.hollsten@svenskakyrkan.se Kantor Clas Andersson 0550-65854 sms 076-760 66 48 clas.h.andersson@svenskakyrkan.se Kantor Eva Lundell 070-593 07 69 Församlingsassistent-diakoni Gunilla Bengtsson 0550-65858 sms 070-740 27 22 gunilla.bengtsson@svenskakyrkan.se Fritidsledare/ungdomsledare Sussi Nilsson 0550-658 65 sussi.nilsson@svenskkyrkan.se Fritidsledare/ungdomsledare Linda Henriksson Ribeiro 0550-65857 SMS 070-6495177 linda. henriksson.ribeiro@svenskakyrkan.se Fritidsledare/ungdomsledare Emil Ahlvin 073-030 70 28 emil.ahlvin@svenskakyrkan.se Barnledare Sandra Björk 0550-658 60 sms 070-781 81 81 sandra.s.bjork@svenskakyrkan.se Arbetsledare-kyrkogård (maj-okt) Karin Sakuth 073-026 34 18 Kyrkovaktmästare Marianne Jordan Magnusson 0550-65851 sms 070-365 68 97 marianne.jordan. magnusson@svenskakyrkan.se Vaktmästare Åke Gustafsson 0550-65862 sms 070-740 27 33 ake.n.gustafsson@svenskakyrkan.se Lokalvårdare Helena Saha 0550-65861 sms 070-663 11 45 helena.saha@svenskakyrkan.se Servering minnesstund Bokas via expeditionen. Kyrkofullmäktiges ordförande Andris Widuss 612 06, 070-668 03 05 andris.widuss@storfors.se Kyrkorådets ordförande Brita Jansson 60011, 070-316 68 67 brita.l.jansson@svenskakyrkan.se Blomsterfonderna Tel 600 42, Blomsterfondernas Plusgiro 825029-2. Pengarna i blomsterfonden skall enligt beslut i Kyrkorådet användas till: 1. Blommor vid hembesök. 2. Födelsedagsfest en eller två gånger per år för församlingens äldre. 3. Julpengar till behövande efter ansökan till kyrkorådet.

Fyren - min trygghet

J

ag är medlem i ett sällskap som jag tror inte är så känt, i alla fall om man läser medlemsförteckningen. De flesta medlemmar i sällskapet bor inte inåt landet utan utmed våra kuster. Många har en speciell relation med sällskapets speciella föremål, medan andra har andra orsaker att vara med, som jag. Sällskapet jag är med i heter Svenska Fyrsällskapet. Det har som mål att uppmärksamma och bevara våra svenska fyrar. De som lyssnar på väderleksrapporterna på radion känner säkert igen många fyrnamn, som Almagrundet, Bergudden Bjuröklubb, Eggegrund, Hallands väderö, Lurö, Måseskär, Utklippan, ja listan över våra svenska fyrar kan göras lång. Den som vill veta mera kan googla på Svenska fyrar. Varför är då jag, en landkrabba, så intresserad av fyrar? På den tid då det inte fanns GPS som båtarna navigerade efter var fyrens ljussken det enda som kaptenen på skutan hade att styra efter när stormen piskade på och sikten var obefintlig. Det var fyrvaktarens uppgift att se till så att fyren inte slocknade och orsakade en katastrof. En av våra fyrar är namngiven efter Gustaf Dahlén som klurade ut och konstruerade mekanismen i fyren.

Kaptenen styrde efter fyrens sken och så kunde skeppet föras in i säker hamn. Mitt intresse för fyrar är inte främst byggnaden i sig utan för mig står fyren för trygghet och något jag kan styra mitt liv efter när jag upplever stormar i mitt liv. En stadig fyr långt ute i havsbanet står kvar trots rykande stormar som piskar och rasar och med sitt sken symboliserar den trygghet, säkerhet och pålitlighet. I mitt liv är fyren Jesus Kristus. Hur än livet stormar och rasar kan jag fästa blicken på honom och styra in mitt liv i Guds trygga hamn.

Gunnel Blomgren, Kyrkohede

Ankargudstjänster När förberedelser och genomförande av en gudstjänst görs av deltagare i någon av församlingens verksamheter så kallar vi det för ”Ankargudstjänst”, en förankring. Det är viktigt att ta till vara på alla goda tankar och funderingar på vad gudstjänsten kan innehålla och hur man kan utforma den. Först ut är gudstjänsten i Bjurtjärn den 27 sept kl 11.00 då det är sockenrådet i Bjurtjärn som är medverkande. Nästa tillfälle är också i Bjurtjärn, 25 okt kl 11.00. Vid det tillfället är det Våga Provagruppen som har varit med och arbetat med gudstjänsten.

Behöver du skjuts till kyrkan? Ring senast fredag förmiddag till

expeditionen så ordnar vi så att du kan komma till söndagens gudstjänst.

Prenumeration Prenumeration- för dig som bor utanför

Storfors kommun/Storfors församling och inte får Freske Lufta/Kanalen i din postlåda. Betala in 150:- på pg 82 50 29-2 och ange namn & adress så skickar vi den till dig!

Fortsatt föryngring av granhäck I augusti togs den sista delen av granhäcken mot norra parkeringen bort vid Bjurtjärns kyrkogård. Den gamla häcken har under årens lopp blivit vildvuxen och svår att ansa, varför beslut togs att helt enkelt ta bort den och plantera en ny. Till detta har krävts tillstånd från Länsstyrelsen. Nu hoppas man att de nya plantorna tar sig så att vi om ett antal år får en ny vacker inramning av kyrkogården.


Lugn, vi är på väg! Vi hjälper dig vid: Maskinhaveri eller elektriskt fel som är oförutsett och inte beror på bristande underhåll.

Punktering Starthjälp Drivmedelsbrist Lås- och nyckelproblem

Assistans ingår när du servar din bil hos oss* *Se villkor på mekonomen.se

Storfors Bil och Kaross AB Industrigatan 8, Tel: 0550-62222

Storfors_assistans_180x263.indd 1

2013-11-04 13.43


Hälsoveckan i Storfors

Under vecka 40 står hälsan i fokus Vecka 40 fokuserar vi på det friska och det hälsosamma i Storfors. Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson och hälsokonsulent Pia Aspvik håller i trådarna. Här nedan hittar du programmet, och det finns även att få i kommunhuset eller via hemsidan www.storfors. se. Förutom programmet för allmänheten

Benböj

Knäpp händerna eller lägg dem i knäet, sätt dig ganska långt ut på stolen med rak rygg. Res dig upp och sätt dig ner utan att nudda sitsen. Om detta känns för svårt så sätter du dig ner på stolen och sen upp igen. (benmusklerna, sätesmusklerna, magen)

Ryggvridning

Korsa armarna och lägg dem över bröstet, sitt stadigt på stolen med rak rygg. Försök att hela tiden rikta höfterna framåt. Vrid nu överkroppen mot höger utan att förflytta höfterna , och sen mot vänster. Bibehåll den raka ryggen hela tiden. (Ryggmuskulaturen)

blir det även hälsofrämjande aktiviteter i skolan och dessutom kan man prova på motion i friskvårdens samtliga motionsgrupper under hela veckan, se sidan 12. Här nedan kommer förslag på ”muskelstärkande” övningar som i stort sett alla kan utföra. Det enda redskap du behöver är en karmstol som står stadigt.

Armlyft

Sätt händerna på armstöden och sitt tungt på stolen, rak i ryggen. Lyft sedan upp hela kroppen från sitsen med armarnas hjälp. Böj armen och sätt dig ner igen. (armmusklerna, bröstet, axlarna)

Tåhävning

Ställ dig nu upp ta hjälp av stolen om du upplever att balansen inte är så bra. Håll då i ryggstödet. Stå stadigt med fötterna i höftbredd. Lyft dig nu upp på tå och gå sakta tillbaka så att du står på fötterna igen. Om du kan - prova att utföra övningen utan att hålla i dig. (vader, ben)

Program för Hälsoveckan, vecka 40 Måndag 28 september l Kl 9.30- 12.00 En dag i Kulturhuset - för äldres säkerhet. Tema: Träning-aktivitet-balans. Gemensam stavgång kl 9.30 därefter bjuder vi på kaffe och smörgås. Tipspromenad. Möjlighet att testa sin balans. Tisdag 29 september l Kl 14.00 Sittgympa på Seniorernas Hus. Kaffe och nyttigt kaffebröd.

l Kl 18.00 föreläsning med Anders Olsson i Stora galejan + minimässa i Kulturhuset (se sid 21). Onsdag 30 september l Kl 9.00 stavgång med SPF, start utanför Hälsans Hus, kaffe efteråt. l Kl 10.00- 15.00 Öppet Hus i Hälsans Hus på temat fysisk aktivitet. Rullator och rullstolscafe´, kom och serva din rullator eller rullstol.

Öppna förskolan har öppet mellan kl 8.30-11.30. Torsdag 1 oktober l Kl 18.00 ”Öppen föreläsning av Pia Aspvik, Friskvården i Värmland, i Bjurtjärns församlingshem ”Röra sig – rör det mig? . Söndag 4 oktober l Kl 10.00 och kl 15.00, Gudtjänst i Storfors Kyrka med många ”Stå-psalmer”.

20 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

Övningarna bör utföras minst två gånger i veckan. De repeteras 8-12 gånger och utförts i minst ett set. De muskler som man jobbar med ska vara riktigt utmattade, så att du känner dig trött. Är musklerna inte utmattade efter första setet så gör man fler.

Ryggfällning bakåt

Sitt längre ut på stolen med rak rygg, tänk på att spänna magmuskulaturen. Korsa armarna över bröstet och fäll långsamt bak ryggen och sen tillbaka upp i upprätt läge. Känns det för svårt så prova att sätta dig längre in på stolen. Försök att hålla ryggen rak hela tiden. (bålmuskelaturen)

Armpendling

Lägg dig ner på golvet eller i sängen med böjda ben. Försök att spänna bålmuskulaturen genom att trycka ner svanken i underlaget. Sträck ut höger arm rakt över huvudet, handflatan ska riktas upp mot taket. Låt vänster arm ligga kvar efter sidan på kroppen med handflatan ner mot underlaget. Byt nu och för vänster arm rakt upp över huvudet och för ner höger utmed sidan. Pendla med armarna och försök under hela övningen att bibehålla spända bålmuskler. (armar, axlar, bålen). Om du utför dessa övningar som rekommenderats av sjukgymnast Ulrika Sälgeback, Friskvården i Värmland, så kommer du att ha arbetat med de stora muskelgrupperna i kroppen och har då utfört muskelstärkande träning. Har du frågor? Slå gärna en signal på tel 0550-652 45. PIA ASPVIK

Nytt för i år! Från och med vecka 40 kommer det att vara möjligt att låna gångstavar på biblioteket.


Hälsoveckan i Storfors

Fysisk aktivitet som förbättrar ditt liv

Anders Olsson inspirerar i Storfors

Fysisk aktivitet kan vara så mycket; exempelvis friluftsliv, motion, idrott och trädgårdsarbete, städning eller aktiv transport i vardagslivet i form av promenader och cykling. För att främja hälsa, minska risk för kroniska sjukdomar, förebygga förtida död samt för att bevara eller förbättra fysisk kapacitet rekommenderar Svenska Läkaresällskapet att: • Alla vuxna från 18 år är fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter. • Aktiviteten ska vara av aerob (syreförbrukande) karaktär, där måttlig intensitet ger en ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning. •Ytterligare hälsoeffekter kan uppnås om man utöver detta ökar mängden fysisk aktivitet. •Muskelstärkande fysisk aktivitet bör utföras minst två gånger per vecka för flertalet av kroppens stora muskelgrupper. • Äldre, dvs vuxna över 65 år, bör även träna balans. • Äldre eller individer med kroniska sjukdomstillstånd eller funktionshinder bör vara så aktiva som tillståndet medger. Gravida rekommenderas att vara regelbundet fysiskt aktiva, men anpassa valet av aktiviteter. • Långvarigt stillasittande bör undvikas. Regelbundna korta pauser med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas för dem som har stillasittande arbete eller sitter mycket på fritiden. Fysisk aktivitet minskar risk för: •förtida död, oavsett orsak •hjärtkärlsjukdom, t ex högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke •metabola sjukdomar, t.ex. typ 2 diabetes, fetma, metabola syndromet •cancer, t ex tjocktarms- och bröstcancer •fall och benbrott, t.ex. höftfraktur • psykisk ohälsa, t.ex. demens, depression.

Bilder : Privat samt ur boken ”Det finns ingen gräns”, fotografer Peter Bäcker, VF, Olle Persson NWT, Eva Wiklund

Det fanns en tid när Anders Olsson inte trodde att han skulle orka leva vidare. En utmaning från en vän förändrade hans liv. Nu kommer han till Storfors för att berätta om sin resa - och för att inspirera andra. Efter år av kamp och en tillvaro som vårdkolli, förlamad från midjan och nedåt med ständiga smärtor, hade Anders Olsson gett upp. Ändå simmade han, bara några månader senare, Vansbrosimmet och kom i mål som 98:e man av nästan 3000 deltagare. Han var den enda som inte hade fungerande ben. Det blev startskottet för en resa där han själv lyckades sluta med allt morfin han med tiden fått äta allt mer av. Han har under åren tagit guld efter guld i Paralympics och många har fått följa hans häpnadsväckande resa. Han har åkt Vasaloppet på kälke ett antal gånger och simmat från Alcatraz snabbast av alla i hajvatten, monstervågor och starka strömmar. I frêske lufta 5

Föreläsning under Hälsoveckan 29 september Följ Anders fantastiska resa från vårdkolli till prisad guldmedaljör i Paralympics. Anders berättar om sin kamp men också om de utmaningar han ställer sig själv inför idag. ”Det finns ingen gräns” är hans motto och han brinner för att peppa andra att ta nya steg mot ett hälsosamt och njutbart liv. Varje år arrangerar han Camp Järnmannen där funktionshindrade får testa nya aktiviteter och upptäcka att gränserna är mycket längre bort än de tror. Han pratar bland annat om hur man kan sätta mål och delmål. Tid & plats: Tisdag 29 september kl 18, Stora Galejan. Inträde: 50 kr. Förköp på biblioteket eller köp på plats. BUS-verksamheten subventionerar biljetten för alla under 18 år, som får fri entré - föranmäl dig i biblioteket. Under kvällen: Minimässa i Kulturhusets foajé och öppet café.

På drygt 24 minuter simmade han de 2,6 kilometrarna från fängelseön till San Franciscos kaj. Han har simmat 8 mil längs Klarälven och nyligen genomförde han superklassikern. De flesta skakade på huvudet och inte ens hans fru trodde att han skulle klara det på 24 timmar. Men efter 21 timmar och 21 minuter hade han cyklat 30 mil, kört nio mil på rullskidor och tre mil i rullstol. Dessutom hade han simmat tre kilometer i Uvån. Superklassikern motsvarar den totala distansen i Vasaloppet, Lidingöloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen.

- Det värsta var kylan. När jag hade fyra mil kvar på rullskidor var det bara fyra grader varmt ute, men sen steg solen upp och jag fick tillbaka energin, säger Anders, som ger sig själv utmaningar som delmål. - Det är något som alla kan göra. Sätt delmål för att uppmuntra dig själv och för att ha något att fokusera på. Då kan du lättare tackla olika svårigheter, säger Anders, som själv tampas med sina smärtor varje dag. - Jag har hittat bra sätt att fokusera på det positiva och det som går att göra något åt. Det vill jag gärna dela med mig av, säger han. EVA WIKLUND

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

21


Aktiviteter för Jägare Storforsmarken lördag 19/9 Luftgevärsskytte mot fallmål för barn och vuxna KM i älgskytte för jaktlag söndag 27/9 Plats: Storfors jaktskyttebana Tävling i tremannalag, kan ibland sättas samman på plats. Anmälan från kl 9.00. Information: Alex Söderholm 070-587 07 94. Välkomna önskar Storfors Jaktvårdskrets

Vi finns när du behöver oss Med personligt engagemang, präglat av omtanke och valfrihet, hjälper vi dig med allt som rör en stilfull och värdig begravning. Du får även hjälp att fylla i Vita Arkivet, välja gravsten och teckna begravningsförsäkring. Välkommen in så berättar vi mer! Öppet måndagar kl. 09.00-12.00. Övriga tider efter överenskommelse. Djupadalsgatan 14, Storfors. Tel: 0550-615 01 Ihréne Högberg

Hembesök • Jour dygnet runt • fonus.se

n Avlopp e t t a V Värme

Vänd dig till en certifi erad rörmoka re!

I Nässundet finns din lokale rörmokare, med 25 års erfarenhet inom branschen. Vi hjälper både privatpersoner och företag med service och nyinstallationer inom; Vatten, värme och avlopp på nya och gamla anläggningar. Vi lämnar offert på nyinstallation vid förfrågan. Dessutom gräver vi och utför infiltrationer och infiltrationsbäddar. Vi diskuterar gärna ditt projekt! Slå en signal till Stefan Johansson, tel. 070-496 60 28

Nässundets Rör & Reparationer AB Adress: Nässundet, Hytte 10

Tel: 070- 496 60 28

E-post: hytte10@telia.com

22 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun


Boxarna är rymliga och trivsamt inredda med soffor och mattor.

Minst en och en halv mil per dag promenerar Erika Andersson med sina ”hyresgäster”.

FOTO: Eva Wiklund

I lekhagen finns roliga saker att hoppa från.

Succé för Erikas nyöppnade pensionat I ett rött hus, ett par kilometer från Bjurbäckens slussar, har 22-åriga Erika Andersson förverkligat sin dröm. Redan från start blev hundpensionatet en succé. - Jag hade inte vågat hoppats på att det skulle finnas ett så stort intresse, säger Erika. Hon är både hunddagisinstruktör och djurvårdare utbildad i Lillerud. - Djur är mitt stora intresse och det som jag verkligen vill syssla med, säger Erika, som inte bara är nybliven företagare, hon är också nybliven mamma till Alva. Hon kommer ursprungligen från Asphyttan, men har bott med sin sambo i Lungsund. Efter att ha letat efter hus på landet ett tag, hittade de Västanbäcks gård som var

till salu. Sambon jobbar som elektriker i Norge, men har också hunnit med att renovera ena ladugårdsbyggnaden till toppskick. Inne i de ljusa lokalerna har Erika nu nio boxar som är inredda med soffor, mattor och filtar. Här får varje hund ett eget krypin. - Om samma familj har flera hundar som trivs ihop så kan de få bo tillsammans, annars bor det en hund per box, säger Erika, som fått fin respons på sin anläggning. - Många tycker att hundarna får väldigt gott om plats och att det är mysigt med en soffa för hunden att krypa upp i, säger hon. 120 000 kronor har det kostat att ställa i ordning anläggningen, men då ingår också många timmars eget arbete. - Den 28 maj kom länsstyrelsen hit och godkände I frêske lufta 5

huset. Det kändes fantastiskt, säger Erika Det dröjde inte många dagar innan första kunden anlände, och sedan dess har det rullat på under hela sommaren. - Jag hade väl trott på ett par hundar den första månaden, men det kom så många att jag var nära att få säga nej, berättar hon. Varje dag går hon flera promenader med varje hund, ofta får flera gå tillsammans. - Det blir alltid en riktig långpromenad, sedan gör vi också kortare turer och ibland får hundarna busa i hundgården, säger hon. De flesta kunder lämnar sina hundar för att åka på semester, men det finns också en och annan som lämnar hunden varje dag medan de är på jobbet. Ett yngre par hörde

av sig redan innan de skaffade valp för att få veta om de kunde få hjälp. - Det var väldigt klokt, för en liten valp kan man ju inte lämna ensam någon längre stund, säger Erika. Hon tror att verksamheten kommer att vara säsongsbetonad, med mest jobb på sommar och höst. I framtiden planerar hon att utöka för att även kunna ta emot katter. - Det jag var mest nervös för var bokföringen, men det visade sig att det inte var svårt alls. Just nu känns det jätteroligt att vara egen företagare, säger Erika, som inom kort kommer att ta emot en praktikant. Kanske kan verksamheten till och med växa. - Jag kommer ju helt säkert att behöva någon som kan hoppa in extra ibland, säger hon. EVA WIKLUND

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

23


Piscator's Bil AB8 N Industrigatan 3 688 31 8Storfors Tel: 80550 - 622 83

24 I frĂŞske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning fĂśr Storfors kommun


Händer i Storfors varje vecka Kalendarium På den här sidan listar vi aktiviteter som pågår regelbundet och där det inte krävs någon föranmälan. Du kan när som helst under terminen ansluta dig i mån av plats. Många aktiviteter är dessutom kostnadsfria. Ring ledaren för information.

Måndagar

Salsakurs för alla med drop-in i Kulturhuset, Lilla Galejan kl 17.30-18.30. Gratis. Ledare: Luis Alvaro Lopez. Information: 0550-651 20. Fritidsgården Pax, i ungdomsvåningen, Storfors kyrka, har öppet för elever i åk 7 och uppåt kl 18.30-22. Arken. Pyssel, lek & sång för för barn 7-9 år i ungdomsvåningen, Storfors kyrka kl 16.3018.00. Info: Sandra Björk 070-781 81 81. Vattenmotion i Vargbroskolans bassäng kl 1919.45. Information: Pia Aspvik 0550-652 45. Gårdsöppet i Kyrksten för ungdomar kl 1519, Vårat Hus, Kyrkstensvägen 3. Information: 0586-100 25. Vävstugan i Bjurtjärn. Måndagar kl. 13-17 är du välkommen att delta i vävstugans aktiviteter eller att komma och handarbeta med något annat. Info: Lucinda Håkansson 0550-32156.

Tisdagar

Babycafé kl 11-13 för barn 0-3 år och deras föräldrar. Pyssel, sång, fika, lek. Jämna veckor i Bjurtjärns församlingshem. Ojämna veckor i ungdomsvåningen, Storfors kyrka. Information: Sandra Björk 070-781 81 81. Hjärtmotion kl 10-11 i sporthallens judolokal och i Bjurtjärns skola kl 18.30-19.30. Information: Pia Aspvik 0550-652 45. Gratis biljard för tjejer/kvinnor i alla åldrar, med instruktion i Biljardcaféet , Baggetorpsvägen 4B, kl 13-21 Info 0550-603 21, 0730-911150 Öppet hus i Seniorernas Hus, Parkgatan 14, kl 14-16. Kaffe. Info: 0550-65858. Dansgrupper för barn och unga i Lilla Galejan, Kulturhuset. 4-6 år kl 17.30-18.15, lågstadiet kl 18.15-19 och mellanstadiet kl 19-20. Kostnad 200 kr/termin. Info: 073-509 91 28. Barntimme i Bjurtjärns församlingshem kl 16.30-17.30, pyssel och lek för barn 4-6 år. Information: Sandra Björk 070-781 81 81. Lär dig filma på filmcirkel i Kulturhuset kl 15.30-17.30. Info: Fredrik Larsson 070-856 22 77. Kostnadsfritt.

Onsdagar

Öppna förskolan, Hammargatan 3, ingång på kortsidan av Hälsans Hus kl 8.30-11.30. Lek, sång, fika. Information: 0550-652 06. Vandring med ABF. Samling vid Helianthus kl 9.30 för gemensam transport, vi promenerar sedan mellan 7 och 10 km i promenadvänligt tempo i skogen eller på plogade vägar, medtag fika. Ledare Majlis tel 605 30. Start v.37 Syförening i församlingshemmet i Bjutjärn kl 13.30 udda veckor fr o m v37. Information: Gunnel Blomgren 0550-658 53. Arbetskretsen i Storfors, samtal & fika för seniorer i församlingshemmet kl 14, jämna veckor. Information: Gunnel Blomgren 0550658 53. Storforsträffen i församlingshemmet i Storfors. Kl 14-16 udda veckor. Program och servering. Lungsundsträffen i församlingshemmet i

Lungsund. Kl 14-16 jämna veckor, samtal om livet runt kaffebordet. Öppet Hus i Seniorernas Hus, Parkgatan 14, varannan onsdag kl 14-16 jämna veckor. Seniorsurf i seniorernas Hus kl 9.30-12, kom och lär dig surfa på Internet eller hantera din mobiltelefon. Start v 41 Sjung i kör. Kyrkokör kl 19 i Bjurtjärns församlingshem. Information: Kantor Clas Andersson 0550-658 54. Vattenmotion i Vargbroskolans bassäng med tre pass kl 16.30-17.15, 17.30-18.15 samt 18.30-19.15. Info: Pia Aspvik 0550-652 45. Spela i grupp tillsammans med andra i Kulturhuset, Kulan. Saxofon, klarinett eller flöjt kl 16-17. Fiol, piano kl 17-18. Gitarr, bas kl 1819. Pröva på gratis första gången, sedan 200 kr/termin.

Torsdagar

Öppna förskolan, Hammargatan 3, ingång på kortsidan av Hälsans Hus kl 8.30-11.30. Lek, sång, fika. Information: 0550-652 06. Gratis biljard för seniorer kl 13-21, Biljardcaféet, Baggetorpsvägen 4B. Information: 0550-603 21. Gårdsöppet i Kyrksten för ungdomar kl 1519, Vårat Hus, Kyrkstensvägen 3. Information: 0586-100 25. Boule kl 15-17 utomhus vid boulebanorna så länge vädret tillåter, sen inomhus i vid Hammargårdens matsal. Öppet för alla! Info: Barbro Hagström 070-155 85 51. Hantverkscafé i Kungsskogen, Bygdegården Baracken kl 17 Info: Katinka Ridde Coffey Våga Prova Grupp med start kl 18 i Bjurtjärns församlingshem. Gruppen provar olika aktiviteter som ger livskvalitet. Allt från skytte till hantverk eller taktil massage. Vi peppar varandra att våga prova nya saker. För vuxna i alla åldrar. Info: Gunilla 0550-65858 Ryggmotion kl 18.30 i gymnastiksalen på Lundsbergs skola. Info: Pia 0550-652 45. Cirkelmotion kl 17-18 i sporthallens judolokal. Information: Pia Aspvik 0550-65245 Sjung i kör. Kyrkokör kl 19 i Storfors kyrka. Info: Kantor Clas Andersson 0550-658 54. Styrketräning för Seniorer i Kommunhusets källare kl 9-10 samt 13-14. Information: Pia Aspvik 0550-652 45. Fritidsgården Pax, i ungdomsvåningen, Storfors kyrka, har öppet för elever från åk 7 och upp till 18 år kl 19-23.

Lördagar

Barn- och ungdomssamling kl 17 i Baptistkyrkan. Sång, musik och samtal. Information: Rosmarie Holmberg tel 073-788 24 30.

Söndagar

Söndagsdans till orkester, Kulturhuset kl 1720.30. Gudstjänster i kyrkorna i Storfors, Lungsund eller Bjurtjärn samt i Baptistkyrkan eller PIngstkyrkan i Storfors. Se respektive kyrkas program.

Drop-in flera olika dagar

Drop-in-träning i Bjurtjärns gymnastiksal, flera gånger i veckan, olika pass och tider. Information: Susanne 073-722 66 33.

I frêske lufta 5

SEPTEMBER 19 lördag Storfors marken. Marknad i Storfors centrum kl 10-17. Tivoli, ponnyridning, scenuppträdanden och marknadsknallar. 19 lördag Minijoggen för barn upp till 10 år. Start kl 11 utanför Elon. Anmälan en halvtimme före start. 19 lördag Marknadsdans till Just Kidding i Kulturhuset kl 21.30-02.00. 19 lördag Musikkväll i Bergsjö bygdegård. Hotlanders spelar 50-60-talslåtar. Fri entré. Servering. 19 lördag Värmländsk underhållning i Kväggeshyttan kl 19. Leif Johansson gör ”Frida Andersson från Dretmossen” Kaffe o smörgås ingår i entrén. 20 söndag Söndagsdans till SOS i Kulturhuset kl 17-20.30 27 söndag Storfors MK ordnar hösttävling i folkrace med start kl 10. 27 söndag Kyrkogårdsvandring i Bjurtjärn efter gudstjänsten. Servering av soppa och bröd. 27 söndag Bingo i Kungsskogen. Fina vinster. Fikaservering i pausen. 27 söndag Söndagsdans till JUNIX i Kulturhuset kl 17-20.30 28 måndag En dag för äldres säkerhet Kl 9.30- 12.00 i Kulturhuset. 29 tisdag Föreläsning med simmaren och järnmannen Anders Olsson kl 18, i Stora Galejan, Kulturhuset. Entre: 50 kr. 29 tisdag Sittgympa på Seniorernas Hus kl 14. 30 onsdag Stavgång med SPF Kl 9.00, start utanför Hälsans Hus, kaffe efteråt. 30 onsdag Öppet Hus i Hälsans Hus på temat fysisk aktivitet Kl 10.0015.00.

OKTOBER

1 torsdag Öppen föreläsning av Pia Aspvik, Friskvården i Värmland, i Bjurtjärns församlingshem kl 18 ”Röra sig – rör det mig? . 4 söndag Söndagsdans till JONTEZ i Kulturhuset kl 17-20.30 9 fredag Musikkväll i Bergsjö bygdegård. Visa i scen-sommaren med Rune Blidh och Anders Karlzon. Fri entré. Servering. 11 söndag Söndagsdans till SANDINS i Kulturhuset kl 17-20.30 17 lördag Snickra fågelholk eller fågelmatare i Kungsskogen från kl 13. Ta med hammare, material finns. 17 lördag Höstmarknad i Bergsjö med julinslag. Försäljning utomhus och inomhus. Servering och lotterier. 18 söndag Söndagsdans till KJELL DAHLS i Kulturhuset kl 17-20.30 24 lördag Pingisligan Damer Matcher i Sporthallen kl 11 och 15. Kom och heja fram tjejerna! 25 söndag Söndagsdans till EDVINS i Kulturhuset kl 17-20.30

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

25


Baptistkyrkan & Pingstkyrkan Lördag 19 september kl 10-17 Tillfälligt marknadscafé i Baptistkyrkan med våra goda smörgåsar och hembakat bröd för en billig peng. Loppis i kyrkvåningen

P P-EL

Vänd dig med förtroende till din lokale elektriker!

Personlig service inom

l Elinstallation l Service l Felsökning l Elmaterial

Söndag 20 september kl 11 Gudstjänst och gemensam församlingsdag i Pingstkyrkan med Öjvin Berbres, Eero Karpinen Söndag 27 september kl 11 Dela med dig Gudstjänst i Baptistkyrkan med Alain ThuNu Htoo Biak mfl Söndag 4 oktober kl 11.00 Gudstjänst i Pingstkyrkan Söndag 11 oktober kl 11.00 Församlingsdag i Baptistkyrkan tillsammans med Pingstförsamlingen Öjvin Berbres, Eero Karpinen Söndag 18 oktober kl 11.00 Gudstjänst i Pingstkyrkan Söndag 25 oktober kl 11.00 Barn - & ungdoms-kördag med Therese Hovlund i Baptistkyrkan. Övning kl 11-15, mat kl 13 kl 16 blir det stor sång- o musikhögtid för alla åldrar Välkommen att lyssna till en härlig tillfällig kör!

PP-EL i Storfors

Telefon: 0550-21 42 90 eller 073-909 35 10 E-post: petripyrro@hotmail.com Adress: Berggatan 19, 688 31 STORFORS

Söndag 1 november kl 11.00 Gudstjänst med nattvard i Baptistkyrkan Karin Vesterlund Våra Gudstjänster är öppna för alla vad du än tror på! VARMT VÄLKOMMEN!

Öppet i Pingstkyrkan

Secondhandbutiken med café ligger i det gula huset på Rörverksgatan 6 (nära ICA) och är öppen månd - torsd kl. 13-17. Info: 0550-618 14, mobil 073-520 97 45. STORT TACK till alla som bidrar genom att skänka kläder, prylar, handla och fika hos oss! Bibel och Bön kl 19 på torsdagar

Öppet i Baptistkyrkan

Lördagar barn- och ungdomssamling kl 16.00. Alla är välkomna!

Vill du kontakta någon? Ring: Ordförande Eero Karppinen Pingstkyrkan, 0550- 619 73 Ordförande Rose-Marie Holmberg Baptistkyrkan 073-788 24 30.

DEGERFORS Gjuterigatan 20 070-665 62 42

26 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

STORFORS Gärdesgatan 5 C 070-665 62 42


Öppna förskolan - en mötesplats Varje onsdag och torsdag förmiddag har Öppna förskolan öppet för föräldrar och barn. - Här är det alltid drop-in. Vi fikar, leker och sjunger tillsammans, säger specialpedagog Anneli Öppna förskolan finns i Hälsans Hus, men har egen ingång från parkeringen utanför vårdcentralen (norra delen av huset).

Saga född 19 maj 2015 Föräldrar: Emelie Lundkvist och Joel Broman

ÖPPETTIDER: Onsdagar kl 8.30-11.30 Torsdagar kl 8.30-11.30 Adress: Hammargatan 3.

La Vita

Nyfödda i Storfors

Pub & Pizza

Marknadserbjudande lördag 19 september: l Varmrätt inklusive dryck 100 kr. Välj mellan: l Fläskfilé med potatis, bearnaisesås & rödvinssås l Rödspätta med kokt potatis l Kycklingfilé med stekt potatis & currysås Vi har fullständiga rättigheter i vår restaurang.

Testa vår goda PIZZA veckans alla dagar!

William född 5 april 2015 Föräldrar: Nathalie Widmark och Karl Svensson

Marknadsdans lördag 19 september Just Kidding 21.30-02

La Vita Pub & PIzza, Djupadalsgatan 2 l tel 600 06

OPERATION SLITVARG Varje år genomför elever i årskurs 9 ett studiebesök vid koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Besöket är en del av skolans demokratiprojekt som pågår under hela vårterminen.

Torsdagen den 22/10

utför eleverna arbeten för att täcka en del av kostnaderna för studiebesöket. Har ni passande arbeten som ni behöver få utförda kontaktar ni nedanstående. Kostnaden är 50 kronor per timme (betalas kontant efter utfört arbete).

Sven-Erik Rehn 070-537 58 32 Skolkontoret (kl 8-12) 0550- 652 00

hjälpa till Passa på att v få hjälp! genom att själ I frêske lufta 5

Novah född 12 maj 2015 Föräldrar: Nicole Laine och Kristofer Lamberthson

Fotografering onsd 30 sept Nästa fotograferingstillfälle är på Öppna förskolan onsdagen den 30 september klockan 10.00. Du behöver inte föranmäla dig och det är gratis. Syskon får också vara med på bilden om ni så önskar. Välkomna!

l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

27


”nya”

Varmt välkommen till

Apoteket Humlan

Det är lätt att hitta till oss! Riksväg 26

Stort självval! Gå direkt till utgångskassa (Receptfritt). Vi vill finnas kvar lokalt - tack för att du ”handlar hemma”!

Stationsgatan

ICA Smedbygatan

Buss& tågstation

Hälsans Hus Apotek

råd n.

Öppettider: Månd-fred kl 09.00-17.00 med stängt

för lunch kl 12.15-13.15. Tel: 0550-605 37. Vi finns i Hälsans Hus, Hammargatan 3, i centrala Storfors.

När du behöver vård

Välkommen till din vårdcentral! Till oss kan du vända dig med frågor och problem som rör din hälsa under livets alla skeden. Det är alltid din vårdcentral du ringer under dagtid om du inte är så allvarligt sjuk att du ska ringa 112, Hos oss finns läkare, distriktssköterskor och andra specialutbildade sjuk-sköterskor (bland annat inom diabetes, allergi, astma, KOL, inkontinens), barnmorskemottagning, barnavårds-central, ungdomsmottagning samt tillgång till laboratorium. Vi utreder och behandlar alla vanliga sjukdomar, symtom och

lättare psykiska problem. Vid behov remitterar vi dig vidare. Jourcentralen på helger På helger och helgdagar, när vårdcentralerna inte är öppna, hjälps läkare på oika vårdcentraler åt att bemanna jourcentralen i Kristinehamn. Du får kontakt med jourcentralen via sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177. Om du är allvarligt sjuk eller skadad Om du är allvarligt skadad eller sjuk och behöver ambulans ska du ringa SOS-centralen på telefon 112.

Så här får du kontakt med oss på Vårdcentralen i Storfors: Kontakt med läkare bokas via rådgivningen som kan boka telefonsamtal eller besök på vårdcentralen.

BVC Telefontider Tisdag Kl 13.00- 13.30 Onsdag kl 08.00-08.30 Torsdag kl 08.00- 08.30

Rådgivning Måndag - fredag kl 8.00- 9.30 och kl 13.00 – 14.30, tel 0550-657 02

BVC-sköterska Britt-Louise Östin, tel 0550-657 14 BVC-sköterska Lena Svärd, tel 0550-657 08

Enhetschef vårdcentralen Ingela Agnarsson Tel 0550-657 07 Laboratoriet Måndag - fredag kl 11.00-11.30, tel 0550- 65725 E-tjänster via 1177.se Kontakta oss via e-tjänster på webbsidan www.1177.se

Vårdcentralen ligger i Hälsans Hus på Hammargatan 3 i centrala Storfors. Här finns även apotek & sjukgymnast

28 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun


Storfors bibliotek

Biblioteket finns en trappa upp i Kulturhuset, Centrumplan 1 Öppettider: Måndag kl 11-18, tisdag-fredag kl 11-16. Telefon: 0550-651 94.

Boktips från biblioteket - nya böcker

Som eld av Sara Lövestam

Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

En finstämd berättelse om den första kärleken, men också om normer och konventioner som skapar stora problem. Lollo kan inte förklara varför hon gick just hit. Eller varför hon inte gick härifrån. När Anna överraskade henne kunde hon ha sagt ”ursäkta” och gått. Hon kunde ha sagt nej till att ge henne bensintanken, och nej till att gå ned i båten. Hon känner fortfarande Annas hand om sin handled, hennes hukande kroppsställning när hon visade hur man drog snöret. Hon doftade som eld.

Oceanen vid vägens slut är ett mästerverk i litet format. En magisk läsupplevelse. En man återvänder till sin barndoms trakter. Han förirrar sig in till grannarna, kvinnorna Hempstock, och minns plötsligt klart några märkliga, bortglömda dagar kring sin sjuårsdag. Födelsedagskalaset som ingen kom på. Familjens inneboende som först körde ihjäl huvudpersonens katt, och sedan tog sitt eget liv i en bil utanför familjens hus. Grannflickan Lettie Hempstock, som tycktes mycket äldre än sina elva år, och som hade en egen ocean på bakgården, misstänkt lik en vanlig ankdamm. Och inte minst barnflickan Ursula Monkton. Minnets trådar drar honom in i ett sedan länge glömt händelseförlopp där han som liten pojke stod öga mot öga med förgörande ondska.

Drottningen av Rottnevik av Kringlan Svensson och Nanna Johansson Drottningen av Rottnevik är en burlesk och tragikomisk berättelse om några luttrade lokalpolitiker, ett antal vilseledda småstadsinvånare och ett pappersbruk som sett sina bästa dagar. Platsen är den fiktiva lilla bruksorten Rottnevik tidigare mest känd för sitt pappersbruk. När en Hollywoodproducent väljer att förlägga delar av sin filminspelning där ser lokalpolitikern Dagny Rubin sin stora chans att ta ett rejält kliv upp i karriären. Nu ska hon sätta Rottnevik på kartan en gång för alla! Här ska historia skrivas och nya arbetstillfällen skapas, Dagny ser ingen gräns för allt positivt som Hollywoodfilmen kan medföra och snart har hon smittat de flesta av invånarna med sin entusiasm. Men alla är inte lika förtjusta i Dagnys idéer

Av en annan värld av Katherine Webb I en krigsgrav från första världskriget återfinns ett brev i fickan på en okänd soldat. Brevet fångar journalisten Leahs intresse och hon börjar sökandet efter soldatens identitet. Sökandet leder henne bakåt i historien. En sommardag 1911 anländer två personer till den småsömniga prästgården i Berkshire. Det är den unga egensinniga tjänsteflickan Cat Morley med ett gåtfullt förflutet, och Robin Durrant en ledande ockult expert som har lockats dit av berättelser om övernaturliga väsen i traktens våtmarker. I takt med att sommarvärmen blir alltmer tryckande stiger spänningen i den fridsamma prästgården och de heta känslorna driver på ett oanat händelseförlopp med mörka konsekvenser.

Populär utställning i biblioteksfoajén

Vill du delta i en bokcirkel?

Under augusti och början av september har utställningen ”Äskil äter träd” funnits i biblioteksfoajén. Vi på biblioteket bjöd in alla förskolor i kommunen på både sagostund och bus och lek i utställningen och gissa om det blev en rolig och lärorik stund? Besöket avslutades med att barnen fick låna böcker på barnavdelningen och som vanligt är bokintresset stort bland barnen tack vare kommunens engagerade pedagoger.

I september startar biblioteket två bokcirklar. Den ena bokcirkeln riktar sig till vuxna och den andra vänder sig till unga mellan ca 12 och 16 år. Vill du anmäla dig eller bara veta mer är du välkommen att kontakta biblioteket!

Sommarfika blir onsdagsfika Under sommaren har biblioteket bjudit på fika och skapat en mötesplats för samtal om såväl stort och smått. Eftersom det har varit uppskattat kommer vi fortsätta ses på onsdagar mellan kl 14.0015.00. Ingen anmälan krävs. Välkommen in till oss!

I frêske lufta nr 5 l 16 sept 2015 Informationstidning för Storfors kommun

29


Kylan kommer krypande! Köp pellets till bra pris hos Bil & Kaross. Du kan delbetala din pellets på mycket förmånligt sätt! Köp två pallar så levererar vi till dörren utan extra kostnad (inom Storfors närområde).

Pris vid fyra pallar: 2190 kr per pall Pris vid två pallar: 2400 kr per pall

Gå inte hungrig under Storforsmârken! Carina & Carina serverar Sibyllakorv för en tia!

Vi har öppet: SVENSKTILLVERKAD KLASS 1 PELLETS

Storfors Bil & Kaross AB Industrigatan 8, Storfors Tel 0550-622 22

måndag-fredag måndag-fredag 06.30-20.00 06.00-20.00 lördag 08,00-20.00 08,00-20.00 söndag 09.00-20.00 09.00-20.00 OKQ8 Storfors. Telefon 0550-605 70.

Vi har härliga räksmörgåsar! Handskalade räkor på hembakat bröd Öppettider: Månd-fred 11.00-19.00 Välkommen in för fika i vårt mysiga café eller beställ en räksmörgås för avhämtning. Vi har även andra smörgåsar samt hembakade bullar. Nu har vi börjat med våfflor måndagar, tisdagar & onsdagar.

BILJARDCAFÉET Baggetorpsv.4 B , tel 0550-603 21 eller 0730-911 150

BILJARD

Kom & spela! Biljardcaféet ligger i det röda huset intill Helianthus blomsterbutik. Vi bjuder på gratis spel för tjejer på tisdagar och för seniorer på torsdagar. 30 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

Baggetorpsväg


Kulturhuset i Storfors

Centrumplan 1 Storfors centrum

Spela instrument F.o.m. årskurs 3 är du är välkommen med din anmälan när som helst under året. (OBS! Ingen åldersgräns uppåt. Även vuxna kan, i mån av plats, tas emot). I de ämnen vi får fler anmälningar än vi har platser upprättas en kölista efter anmälningsdatum. Anmälan görs till respektive ledare. Avgiften är 200 kr/ termin.

Barn/Jazz-dans

Gitarr/Bas och gruppspel

Spela i grupp

Piano, fiol & blockflöjt

Kom och spela olika instrument tillsammans med andra. Första gången är gratis - så kom och testa om det passar just dig.

Trummor

Onsdagar 16.00-17.00, prova att spela Sax/klarinett eller flöjt i grupp för alla som är intresserade. Ledare: Christoph Hansen.

Andreas Olsson tel 0733-930383, Onsdagar och torsdagar. Lokal: Kulan Eva Lundell tel 070-593 07 69 Onsdagar och torsdagar Lokal: Biblioteksvåningen Kristoffer Bohlin tel 073-925 20 51, Tisdagar. Lokal: Kulan.

Saxofon, klarinett & tvärflöjt

Christoph Hansen tel 076-130 14 08. Onsdagar. Lokal Kulan.

Ledare: Malin Rodehn tel 073-509 91 28 Tisdagar. Lokal: Lilla Galejan. 17.30-18.15 4-6 år 18.15-19.00 Lågstadiet 19.00-20.00 Mellanstadiet 20.00-21.30 Högstadiet och äldre Anmälan görs till ledaren. Avgiften är 200 kr/termin.

Onsdagar 17.00-18.00 prova att spela fiol och piano för alla som är intresserade. Ledare: Eva Lundell. Onsdagar 18.00-19.00 prova att spela gitarr och bas i grupp för alla som är intresserade. Ledare: Andreas Ohlsson.

Dansa salsa

Fototräff en gång i månaden En gång i månaden håller Thommie Backelin fototräff i Kulan. Allt från landskapsfoto till porträttfoto i i studion.Ring Thommie för information om tid & plats: 072-7046461.

Varje måndag bjuds det på dansglädje och härliga rytmer i Lilla Galejan. Ledare: Luis Alvaro Lopez tel 0550-651 20 Måndagar kl 17.30-18.30 Lokal: Lilla Galejan. Alla åldrar är välkomna oavsett kunskapsnivå. Ingen anmälan, det är bara att droppa in på måndagar. Fri entré!

Kulturcaféet är öppet

Biografen vattenskadad

Kulturcaféet i Kulturhusets bottenvåning har nu öppet på sina ordinarie öppettider igen. Här finns smörgåsar, hembakat och nästan alltid en konstutställning. Måndag - onsdag kl 12-19 Tosdag - fredag kl 12-16 Tel 073-275 63 15

Just nu är biografen i KUlturhuset vattenskadad och det kommer att dröja fram till årsskiftet innan lokalerna kan användas igen. Efter årsskiftet kommer det förhoppningsvis att finnas en ny projektor på plats så att premiärer kan visas i Storfors.

Filmverkstad varje tisdag Varje tisdag är det filmverkstadför alla åldrar. Ledare: Fredrik Larsson tel 072-900 65 22. Tisdagar kl 15.30-17.30. Lokal: Kulan. Under hösten kommer deltagarna att göra en kortfilm tillsammans.

I frêske lufta 5 nr 2015 Informationstidning för Storfors kommun l5 16 I frêske lufta 16 september 2015 Informationstidning för Storfors koml september

31 31


Storforsmârken lördag 19 september Program

Arrangör: Storfors FF

Storforsmârken har öppet 10.00-17.00. Hela dagen: Tivolit har öppet. Mängder av knallar och föreningar erbjuder försäljning och aktiviteter. Ponnyridning, scenframträdanden. 11.00 Minijoggen, start på Djupadalsgatan utanför Elon. Anmälan från kl 10.30. 21.30-02.00 Marknadsdans till Just Kidding i Kulturhuset.

Bilder från Storforsmârken tidigare år

Kontaktperson för Storforsmârken: Lennart Appelgren tel 0730-66 42 44

ORD PRIS 4.995

Diskmaskin vit ADPU602WH/106 082 Diskmaskin rostfri ADPU602IX/10611 4

Låg ljudnivå • Sensorer anpassar programme t efter smutsnivån för att få minst möjliga resursförbrukning • Nattprogram som endast har en ljudnivå på 39 dB

Tvättmas kin

AWO/D 83 24/1

Rena kläder

06380

3.995

• Teknik som anpa ssar prog tvättmän ramcyke gden för ln efter att ge re låg förbru nt result kning at och • Dagligt program som tvät minuter tar rent på 60

ORD PRIS 4.995

3.995

HushållsMaskinService Djupadalsgatan 15 0550-615 45 Erbjudandena gäller t.o.m. 6/9 2015 eller så långt lagret räcker. Vissa lokala avvikelser kan förekomma i sortiment och priser. Alla priser inkluderar 25% moms. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. I priserna ingår återvinningsavgift enligt nya producentansvarslagen.

SE ALLA VÅRA KAMPANJPRODUKTER PÅ ELON.SE

SE ALLA VÅRA KAMPANJPRODUKTER PÅ ELON.SE

32 I frêske lufta 5 l 16 september 2015 Informationstidning för Storfors kommun


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.