I freske lufta nr 6_2017

Page 1

I frêske lufta Postens gruppförsändelse

Informationstidning för Storfors kommun nummer 6 l 2017

Många ville inviga vandringslederna

Montera i Storfors Årets gasellvinnare sidan 3

Dags att boka plats på Centrumfesten 5 dec

sidan 25

Banken firar fem år på plats i Storfors sidan 8

Namntävling för nya äldreboendet Sidan 3

Nyfödda invånare presenteras sidan 21

Tilda tog DM-guld i fälttävlan

KANALEN Kyrkans tidning

sidan 28

sidan 13

Fiber på väg till alla på landsbygden.

sidan 13

sidorna 15-18


I

denna ledare tänker jag fokusera på vårt lokala näringslivsklimat. Även om jag bor i annan kommun, drygt 20 minuters bilfärd söder om Storfors kommunhus, så brinner jag för näringslivsfrågor och förstår att det är av mycket stor vikt att vi inom Storfors kommun har ett positivt företagsklimat och att det råder en god dialog mellan näringsidkare, tjänstemän och förtroendevalda i vår kommun. Visst finns det ibland meningsskiljaktigheter mellan oss, för att vi prioriterar olika. Men har vi en god dialog, är insatta i varandras vardag till viss del och har förståelse för vissa prioriteringar så blir samarbetet bra mycket bättre. Jag, mina kollegor, våra politiker och alla ni inom näringslivet borde nu sträcka på sig, ge varandra en klapp på axeln och säg bra jobbat. Tillsammans har vi nu påbörjat en resa för att bygga upp ett riktigt bra företagsklimat i Storfors. Svenskt Näringsliv skickar nämligen årligen ut en enkät till landets företagare där de får svara på en massa frågor. Allt sammanställs och sedan graderas 290 kommuner i en nationell rankinglista. Och gissa vilken kommun som precis blivit Värmlands klättrare nr 1 – jo, vår kommun, Storfors. Två år i rad har vi avancerat, från 242:a till 208:a och numera 157:e plats av landets alla kommuner. Siffrorna talar för sig – tillsammans har vi skapat ett bättre näringslivsklimat i Storfors. Detta innebär nu inte att vi skall sitta nöjda. Målet är ställt bra mycket högre, men det krävs fortsatt verkstad och engagemang från alla parter om vi skall lyckas komma vidare. Naturliga partners i detta arbete och där dialogen kommer att hållas är det lokala företagsrådet och den nystartade Klubb 300. Det är forum som består av starka och kompetenta företagsledare som kan vara naturliga bollplank. Men även ni företagare som inte är med i dessa forum spelar självklart en viktig del i vår resa att skapa en trivsam kommun med ett gott företagsklimat.

Jag tror även stenhårt på det ”recept” som anges i planen för Bättre näringslivsklimat – Storfors 2020. Dessa är; Samverkan, Inställning och Attityd. Mats Öhman Blir vi tillsammans än bättre inom dessa områden har vi kommit mycket långt. Just inställning och attityd till företagande är något som vi kommer att titta närmare på. Denna borde vara i topp och inte få en sådan bottennotering som Svenskt Näringsliv visar. När det gäller hur företagarna uppfattar allmänhetens attityder till företagande ligger Storfors på 266 plats av 290 kommuner. Vilken invånare borde inte vara stolt över att vi har livskraftiga företag i vår kommun? Företag som nyanställer och tar hem ordrar som tryggar våra arbetstillfällen, företag som sponsrar vårt lokala föreningsliv, företagsledare som erhåller priser och är goda ambassadörer för vår kommun. Än en gång vill jag berömma er företagare som har mod att starta, driva och utveckla era respektive företag!

I frêske lufta Adress: Box 1001, 688 29 Storfors E-post: freske.lufta@storfors.se Telefon: 0550-651 77 Hemsida: www.storfors.se Ansvarig utgivare: Mats Öhman Redaktör: Eva Wiklund Tryck: Lenanders Grafiska Denna tidning ges ut 25 oktoberr 2017. Tidningen skickas till samtliga hushåll och företag i Storfors kommun och har en upplaga på 2 600 exemplar. Tips! Tipsa redaktionen på telefon 0550-651 77, 0550- 651 36 eller via freske.lufta@storfors.se. Kommande I frêske lufta 2017, nr 7 Utgivning: 29 november Manusstopp: 6 november. Omslagsfoto: Christina Skogström, kommunstyrelsens vice ordförande, inviger vandringsleden i Bjurtjärn. SENASTE INFORMATIONEN FINNS PÅ NÄTET Besök hemsidan www.storfors.se och läs nyheterna.

VI FINNS PÅ FACEBOOK, TWITTER & YOUTUBE Storfors kommun har sidor på facebook, twitter & Youtube. Sök efter den facebooksida som har den runda logotypen ”Stortrivs-i-Storfors”.

I detta nummer finner du mer information om företagsklimatet och en massa annan positiv läsning som lyfter fram destinationen Storfors. Jag önskar er alla en skön höst, och nästa evenemang att ses på kan kanske vara Centrumfesten den 5 december? Då fylls centrum av muntrationer för stora och små - men framför allt av företag, entreprenörer och föreningar som får chans att visa upp sig för medborgana och skaffa fler kunder och större kontaktnät. Ps! Glöm inte att titta på vår nya Storforsfilm. Du når den via vår hemsida www.storfors.se och via sociala media.

Innehåll i detta nummer

Mats Öhman, kommunchef

2

HÄR NÅR DU STORFORS KOMMUN

Storfors kommunväxel: 0550-651 00 Kommunalråd Hans Jildesten 0550-651 52 Kommunchef Mats Öman 0550-651 55 Jourtelefon gator, vatten & avlopp (helg/natt): 070-563 13 08 Kundtjänst avfallsfrågor: Tel 0586-750 100 Servicecenter miljö- & byggfrågor: 0586-610 00 Verksamhetschef Ing-Marie Thyr 0550-652 05 Ekonomichef Ingela Bergare 0550-651 19 Personalchef Daniel Bekking 0550-651 49 Informationschef Eva Wiklund 0550-651 77 Utvecklingsstrateg Kenneth Sandén 0550-651 39 EU-samordnare och folkhälsosamordnare Kicki Karlsson 070-651 21 MAS - Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hans-Bertil Hermansson 0550-652 85 Näringslivsutvecklare Börje Andersson 0550-651 25 Planeringsenheten, personalsamordnare Anette Bergström 0550-652 76 Risk- och säkerhetssamordnare Michael Björklund 070-305 29 52 Turismsamordnare Lennart Johansson 0550-651 18

Montera Årets Gasellvinnare 3

Bättre företagsklimat 9

Trivsamt trångt på Storforsmârken 23

Namntävling för nya boendet 3

Många sprang för psykisk ohälsa 11

Lena Duvander leder förskolan 25

Första Linjen för psykisk ohälsa 3

Lyckad Kulturarvsdag 11

Dags för Centrumfest 5 december 25

Lyftkörtkort och snabba raiser 4

Div 6 för Alkvetterns IK 11

Bioprogrammet 27

Ny pedagogik på Änglagård 5

Alternativ medicin för Marita 12

Kulturhusets aktiviteter 27

P15 från botten till toppen 6

Rätt svar på cykelfrågor 12

Många ville inviga vandringsleder 28

Elever sydde kassar för miljön 7

Alla har fått fibererbjudande 13

Fullmatad hälsovecka 29

Träd och buskar måste röjas 7

Tilda tog DM-guld i fälttävlan 13

Kalendarium 29

Riskkapitalbolag gynnar Storfors 8

Kanalen - kyrkans tidning 15-18

Bibliotekets program 31

Banken firar fem år i Storfors 8

Vi presenterar nyfödda i Storfors 21

Storfors Tillsammans, språkcafé 31

Företagsmingel för framtiden 9

Luciacup i innebandy 21

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun


Montera är Årets Gasellvinnare

När Dagens Industri för 18:e gången utsåg Årets Gasell tog Montera i Storfors hem titeln i Värmland. Bröderna Morgan och Daniel Sköld prisades på en Gasellfest i Falun och i december väntar ytterligare en gala i Konserhuset i Stockholm. En gasell är - enligt Dagens Industri - ett företag som har minst tio anställda. Företaget ska ha vuxit organiskt, ha en fördubblad omsättning på de fyra räkenskapsår som granskas och ha sunda finanser. - Det känns naturligtvis väldigt roligt att få den här uppmärksamheten, säger säger Morgan Sköld. Han berättar att de första åren efter starten 2011 var tuffa ”hundår” då de båda fick lägga tid och kraft utöver det normala. - Men allt arbete vi gjorde då är det som ger frukt idag. Då fick vi jaga, idag ringer telefonerna hos oss och tyvärr måste vi ibland även tacka nej till jobb, säger han. Idag sysselsätter man ett 70-tal personer inom de fyra branscherna betongmontage, ventilationsmontage, balkongmontage och stensättning. Morgan säger att personalen har en mycket stor del i utmärkelsen. - Vi har haft tur att få tag på väldigt bra anställda och även bra arbetsledare. Det gör att vi får

Enhetschef Catarina Grässjö.

Snabb hjälp via Första Linjen Idag behöver bröderna Daniel och Morgan Sköld inte jaga kunder - telefonerna går varma.

FOTO: Eva Wiklund

nöjda kunder och fler jobb, säger Morgan. Framtidsplanerna innefattar tillväxt, men inte i första hand och inte i så snabb takt som hittills. Nu vill bröderna istället jobba med den inre organisationen, hitta stabilitet och mer kontroll. - Vi kommer bland annat att satsa mer på styrelsearbetet och kanske ta in folk utifrån som kan hjälpa oss genom att se med andra ögon, säger han. EVA WIKLUND

Vill du hjälpa oss att hitta ett riktigt bra namn? Kommunalråd Hans Jildesten besöker byggplatsen för Storfors nya äldreboende.

FOTO: Eva Wiklund

Vad ska det nya äldreboendet heta? Det nya äldreboendet på Kroppavägen växer fram. Delar av taken och väggarna är nu på plats och i början av oktober jobbade man med gjutning av våningsplan två. Hösten 2018 är det planerat för inflyttning, men innan dess är det intensivt jobb med

både huskroppen och senare inredning och iordningställande. Äldreboendet behöver också få ett namn och därför utlyser vi en namntävling. - Vi vill gärna få hjälp med den detaljen av alla som bor, jobbar eller på annat sätt verkar i Storfors, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Har du ett förslag? Maila då till: information@storfors.se Skriv ditt namn och dina kontaktuppgifter. En jury kommer att bedöma alla förslag och utse en vinnare. Priset blir äran och en överraskning.

I slutet av oktober ska Första Linjen Unga Östra Värmland vara i full gång. Då ska unga mellan sex och 20 år få till gång till snabb hjälp om de drabbas av lindrig till måttlig psykisk ohälsa och/eller riskbruk. - Vi ska vara en första instans och via oss kan man få stödsamtal, hjälp till annan vård och även sällskap i olika situationer, säger enhetschef Catarina Grässjö. Det är landstinget som driver verksamheten i samarbete med kommunerna i Östra Värmland och man kommer att finnas på plats i Storfors minst en dag i veckan. Lokalerna finns i Hälsans Hus. - Vi vet att det finns ett väldigt stort behov av detta. Verksamheten har kommit igång i andra delar av Värmland och där har man fullt upp, säger Catarina. Första Linjen Unga Östra Värmland är ett ambullerande team som ska utgå från Kristinehamn, men även finnas i Filipstad och Storfors. I verksamheten finns sjuksköterska, psykolog, fyra kuratorer, vårdadministratör samt en enhetschef. - Vi ska också röra oss ute bland ungdomar, på fritidsgårdar i sporthallar på skolor och så vidare, säger Catarina. Kontakt med Första Linjen får man via telefon 0550-826 06. Senare ska det även komma fler kontaktvägar och en app.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

3


Så lyfter man lätt med raiser

Apparatens sju delar läggs ut kring den person som ramlat. Delarna ”klickas” sedan ihop kring personen som också får ett bälte kring midjan. Eeva Sålder, Åsa Häll och Linda Larsson lyfter varandra, här tillsammans med Solveig Karlsson. FOTO: Eva Wiklund

Lyftkörkort och säkra raiserlyft inom vården Att lyfta rätt är viktigt både för den som blir lyft och den som ska lyfta. Därför får personalen inom särskilda boenden, LSS och hemtjänsten ta lyftkörkort. Under en halvdag får man både vara försöksperson och den som jobbar aktivt. Att plötsligt själv hänga i en sele blir många gånger en aha-upplevelse. - Det är väldigt bra att själv få känna hur utsatt man är. Det ger en bra förståelse för dem man ska hjälpa, säger förflyttningsinstruktören Anette Eriksson som håller i utbildningen tillsammans med rehabassistent Solveig Karlsson och fysioterapeut Gunilla Pålsson. Eeva Sålder, Åsa Häll och Linda Larsson, som provar på varandra säger att det känns ganska bra och att de litar på den som hissar upp selen. - Det är faktiskt inte läskigt, utan en bra känsla, säger Eeva. 4

Raisern sätts igång och börjar att lyfta personen upp till halvsittande...

Att prova själv ger aha-upplevelser.

Att små saker kan göra stor skillnad får de erfara när de provar. Det är exempelvis viktigt att se till att huvudet ligger bekvämt och att hissa upp till sittande i sängen innan man börjar att lyfta. Förutom de stora och tunga flyttbara lyftanordningarna har hemtjänsten tillgång till en lätt, smidig och enkel lyft. Den mobila lyften Rasier består av sju delar som ryms i en ryggsäck. Den går mycket snabbt att plocka ihop och används för att hjälpa en person upp från golvet. Själva lyftet går i myck-

et långsam men stadig takt med hjälp av apparatens motor. Det är helt möjligt att lyfta en person från liggande upp till stående på ett par minuter. - Den är fantastisk. Nattpatrullen har den i bilen och på dagarna finns den inom hemtjänsten, säger Anette Eriksson. Apparaten kostar cirka 35 000 kronor, men är värd sin vikt i guld, menar användarna. - Det går snabbt och säkert. Vi använder den minst ett par gånger i veckan och vi har även provat utomhus, säger Solveig Karlsson. EVA WIKLUND

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

... sedan fortsätter man upp till sittande. Hela tiden finns två personal omkring den som lyfts, men de använder själva ingen muskelkraft för att få personen upp till stående.

Slutligen står personen upp med stöd av apparaten och personalen finns med intill.


I magnetbanan kan man ändra lutning och riktning för att få fart på bilar eller annat.

Sittpallarna blev en trappa.

Barnskötare Eva-Lena Larsson visar fågelboet man följer via webbkamera.

Ny pedagogik på förskolan Änglagård ”Jag är en robot!” En liten tjej skrattar och rör sig lite stelt genom lekrummet iklädd stora papprullar på armar och ben. Strax intill har kompisarna byggt en klättertrappa av små pallar. På förskolan Änglagård har man både byggt om och tänkt om när det gäller barnens vardag. - Vi har inspirerat oss av filosofin Reggio Emila, säger förskollärare Emma Uutela. Grundaren till den filosofin, Loris Malaguzzi, har en djup respekt för barnet och en övertygelse om att alla föds intelligenta och med en stark drivkraft att utforska världen. Grundtanken är att miljön ska uppmuntra till lek, utforskande, kommunikation och lärande. Man ska också ge barnen stor möjlighet till inflytande. Nytt på Änglagård är att allt material numera finns tillgängligt på barnens höjd för att de ska bli inspirerade och dessutom kunna nå det de vill ha. Lådor är märkta med bilder på innehållet. Man jobbar också med material som inte är riktigt ”färdigt”, där barnens fantasi bestämmer. - Vi hade köpt in massor av pallar att sitta på i våra samlingar, men så ville barnen bygga en bana med pallarna istället, och en trappa, berättar Emma. Miljön är mer avskalad än tidigare, men det finns också många möjligheter att jobba

Barnen kan själva experimentera med att lägga saker på overheadapparaten som står i lämplig höjd för lek och utforskande. FOTO: Eva Wiklund

I ateljén finns nya saker att utforska varje dag. Denna dag blommor i vatten.

”Jag är en robot!” Papprör från byggvaruhandeln har absolut en plats i leklådan på förskolan Änglagård. Ljusbordet är populärt.

med olika saker. Exempelvis magnettavlor med olika byggstenar, en ateljé med nya objekt att utforska och kanske avbilda på olika sätt varje dag, ljusbord och en overheadprojektor som man kan använda till lite allt möjligt. - Vi använder en hel del från naturen som kottar och pinnar eller vardagsprylar

som tomma toarullar. Ofta kommer barnen på helt andra sätt att använda sakerna än vi trott, berättar förskollärare Mervi Fält. När det är dags för mat finns det inga bestämda platser. Barnen väljer själva var de vill sitta och det har fungerat alldeles utmärkt. - Det känns som att det har blivit lugnare i gruppen. Barnen är inte lika beroende av

oss utan hittar på egna saker i större utsträckning, säger barnskötare Ann-Christin Larsson. - Jag tycker att vi har lyckats skapa en mer tillåtande pedagogik. Barnen vill ofta vara med och hjälpa till i våra olika projekt, och det får de naturligtvis, säger Mervi Fält. Änglagård har fyra personal och 17 barn.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

EVA WIKLUND

5


Uthållighet och sammanhållning har tagit laget från botten till toppen.

FOTO: Eva Wiklund

Från botten till toppen med lagvilja För två år sedan låg de som idag är Storfors P15-lag på näst sista plats i Div 2 Östra. Förra året vann de serien och i år var en serieseger inom räckhåll igen. Förvandlingen kan stavas extrem träningsvilja, uthållighet och en sammanhållning av hög klass. - Att komma hit i ösregnet för att träna när man fått stryk med 7-0 dagen före, det är stort, säger tränaren Jan Carlsson. Många av grabbarna i P15laget har tränat tillsammans sedan de var sex-sju år. Jan Carlsson och tränarkollegan Daniel Berg – som båda har en grabb vardera i laget – menar att fotbollen också har haft stor effekt på sammanhållningen i skolan. - Vi accepterar inte mobbing, utanförskap eller att man retas med andra spelare. Det gäller både på planen och utanför. För vi höra att en spelare uppfört sig dumt i skolan så tar vi en allvarlig diskussion med honom, säger Jan. Varje år har laget deltagit i ett par stora cuper. Ibland med stor framgång och ibland med sämre resultat. Men den cup som alla i laget minns och fortfarande pratar om är en av de allra första. - Vi fick storstryk, men det var inte det som var grejen 6

Hela gruppen samlad till dagens träning på Rönningen (några av lagets spelare fattas pga sjukdom).

utan att vi var tillsammans och gjorde roliga grejor. Vi byggde ett lag, säger Jan. De senaste två åren har laget fått tillskott av asylsökande ungdomar. - Vi har fått två-tre spelare som verkligen hjälpt till att lyfta laget. Att vi fick två nya skickliga målgörare gav lagets ”skyttekung” chans att slappna av och komma igen, säger Jan, och Daniel poängterar att idrott är ett av de allra bästa sätten att skapa god integration. - Vi är verkligen ett lag där alla är kompisar. Ingen är utanför och spelarna lär sig att ha tålamod med varandra, säger han. Både Jan och Daniel beskriver sig som ”stora vinnarskallar”. Och kanske är det en av anledningarna till att de stressat från jobb och annat för att träna laget ett par kväl-

Tränarna Daniel Berg (tv) och Jan Carlsson har följt laget sedan spelarna var sex år.

lar i veckan i ur och skur. - Det är ett så skönt gäng och de har verkligen visat vilja att utvecklas. Det är väl det som gör att man orkar. Jag kan vara hur trött som helst, men efter en stund på sidan av planen med alla de här härliga ungdomarna så får jag energi, säger Jan. Lagkapten i laget, Welcome True, är en av de spelare som utvecklats stort under åren. - Det känns väldigt bra att vara ett lag, vi har roligt ihop och även om man kanske inte pratar med alla lika mycket

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

Träningsviljan är stor.

i skolan så är vi ett lag som bryr oss om varandra. Som lagkapten behöver jag inte vara bäst i laget, min uppgift är att peppa spelarna och att stötta var och en, säger han. I år slutade laget på en andraplats. - Den viktigaste matchen på hela säsongen var den mot Säffle. Vi hade vunnit alla andra matcher, men just då hade vi som mest skador och sjukdomar i laget och vi orkade helt enkelt inte. Men grabbarna har gjort en kanonsäsong! Jag och Daniel är väldigt stolta över dem, säger Jan Carlsson. EVA WIKLUND


Elever sydde tygkassar för miljön När eleverna i sjuan sydde tygkassar våren 2017, var det inte bara ett projekt i syslöjden. - Vi har jobbat i många olika ämnen, syslöjd, bild, NO och SO, berättar Abdi-Salan Madkus, som också var med och byggde en plastfångare för havsbruk. - Vi vill ju att folk ska använda tygkassar istället för plastpåsar för att minska plast i naturen, säger Lova Rodéhn, som ibland känner sig bekymrad inför framtiden. - Det blir ju värre och värre med miljöförstöringen. Det här är en grej vi kan göra, men det finns också mycket annat, säger hon. - Vi måste hjälpa till att rädda jorden. Fiskarna dör, säger Aboozar Khavari. Slöjdlärare Pia Hallström berättar att eleverna också jobbat med entreprenörsskap när det gällt försäljningen av tygkassarna. - Det är roligt att så många ämnen kan komma in i ett sånt här projekt. Vi sålde kassarna för 100 kronor styck och först tyckte eleverna att det var väldigt dyrt, berättar hon. Men efter några lektioner i entreprenörsskap där man funderat över materialkostnad, lön till dem som jobbar, skatter och avgifter, förändrades åsikterna. - Det var ju inte dyrt egent-

Kevin Gregard, Lova Rodéhn, Amel Ibrahim, Abdi-Salan Madkus och Aboozar Khavari är några av de FOTO: Eva Wiklund elever i sjuan som jobbade med projketet kring tygkassar i våras.

ligen, säger Kevin Gregard, och berättar att kassarna var lättsålda. 5000 kronor fick klassen in och diskussionerna om vad pengarna ska användas till är ännu inte klara. - Vi skulle kunna göra fler. Jag har folk som vill beställa, säger Abdi-Salan. Kassarna är tillverkade i linnetyg och trycket är gjort med hjälp av linoliumplattor. - Först skulle alla göra en egen kasse, men det slutade med att eleverna jobbade som i en fabrik med olika moment, berättar Pia. - Det har varit väldigt roligt och det är en bra sak om fler slutar att använda plast, säger Amel Ibrahim.

Abdi-Salan Madkus och Lova Rodéhn tänker ofta på framtiden och vill bidra till att ta hand om jordens resurser på ett bra sätt.

Eleverna trycker också på vikten av sopsortering. - Om vi sorterar plast, glas, papper och annat så hjälper vi till att bevara jorden, säger Lova.

Under hösten kan det bli ytterligare tillfälle att köpa tygkassar. Projektet kommer troligtvis att upprepas med årets sjundeklassare. EVA WIKLUND

Röjningsarbeten gällande träd och buskar Vi vill att fastighetsägare röjer bort träd och buskar som skymmer gatubelysning, skyltar och gatukorsningar och som även tar i arbetsfordon, innan slutet av november.

Om åtgärden inte är utförd efter ovan nämnda datum, åtgärdar vi och ni debiteras för kostnaden. Vi hänvisar till Jordabalken 3 kap 2§. Detta gäller hela Storfors kommun.

Vill ni ha hjälp med röjningsarbetet så kan Storfors kommun kontaktats, driftchef Tommy Svärd, 0550-651 61. Ni debiteras då för kostnaden. I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

7


Banken har nu fyra anställda.

Bergslagens Sparbank firar fem år

Bengt Svensson och Oa Holfve från Sparbanksstiftelsen Bergslagen, flankerar nöjda kommunalrådet Hans Jildesten. FOTO: Eva Wiklund

Riskkapital gynnar Storfors Nu finns chans till riskkapital även för små och stora Storforsföretag. - Bara två procent av det riskkapital som finns i Sverige hamnar utanför storstäderna, och då räknas inte ens Örebro som en storstad, säger Bengt Svensson, vd för Tillväxt i Bergslagen. Under flera års tid har Bergslagens Sparbank jobbat för att kunna skapa ett riskkapitalbolag, påhejade av bland andra Storfors kommun. Nu finns Tillväxt i Bergslagen som systerbolag till banken. Både banken och riskkapitalbolaget ägs av Sparbanksstiftelsen Bergslagen och på orterna Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Storfors finns nu möjlighet för företagen att söka riskkapital. - Vi är ett komplement till banken som enligt banklagen inte får ta några risker. Det får däremot vi göra - och det gör vi när vi tror på ett projekt, säger Bengt Svensson. Han menar att riskkapital kan behövas för att låta sitt företag växa, utveckla nya produkter eller vid generationsskiften. - Många små företag kom8

mer till en gräns när de behöver investera för att ta ytterligare ett kliv och växa, då finns vi som ett alternativ, säger han. Men hur stora summor kan det handla om? Och hur ser villkoren ut? - Vi kräver ingen säkerhet för att gå in med pengar, men det krävs i regel att företagen också har egna medel att skjuta till. Ibland kan pengar från oss möjliggöra även ett lån från banken och kanske hjälp från Almi, säger han. Grundtanken är att Tillväxt i Bergslagen ska få tillbaka de satsade pengarna med ränta, men man kräver som sagt inga garantier. - Det är det som är risken. Vi satsar i företag som vi tror på, men det kan ju alltid gå på annat sätt än vi kalkylerat med, säger han. Ibland går riskkapitalbolaget in som delägare under en period, ibland får man aktier och i andra fall konvertibla skuldebrev. - Det löser vi från fall till fall, säger han. Någon övre gräns för hur stor summa stödet kan handla om finns inte heller. Det bedöms från fall till fall.

- Handlar det om riktigt stora projekt så har vi kontakt med en del ”affärsänglar” , privatpersoner som är bredda att investera större summor i projekt de väljer, säger han. Kommunalråd Hans Jildesten, som varit en av pådrivarna från början, är mycket nöjd med att riskkaptitalbolaget nu är i gång. - Det här känns som en väldigt spännande möjlighet som kan gynna företagen i Storfors, säger han. Bolaget har just nu tre olika projekt på gång. - Vi har fått en fråga från företag utanför vårt område, men då blir ju kravet att de flyttar sin verksamhet till någon av de fyra orterna, annars kan vi inte gå in med kapital, säger Bengt Svensson, och poängterar att bolagets och bankens strävan är att behålla jobben i området - och att utveckla dem. - Det är inte bara riskkapital vi erbjuder. Via Inkubera i Örebro, som vi samarbetar med, kan man också få hjälp av en senioradvisor. Man kan få rådgivning och hjälp med exempelvis marknadsundersökningar, säger han.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

EVA WIKLUND

För fem år sedan läste Christel Gillström i tidningen om att Bergslagens Sparbank skulle öppna kontor i Storfors. Första känslan var skepsis. Hur skulle man kunna starta bank på en så liten ort? - Men nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli att söka tjänsten som kontorschef, skrattar Christel, som då jobbade på bank i Örebro. 22 oktober 2012 slog man upp portarna med tre anställda och noll kunder. Idag har banken växt till fyra anställda och 2000 kunder. - Av våra kunder är drygt 1600 privatkunder, närmare 300 företag och 84 föreningar, säger Christel Gillström som har all anledning att vara stolt. På fem år har affärsvolymen ökat från noll till 720 miljoner. - Vi är ett lönsamt kontor med ett positivt resultat, säger hon. Bankens vinst går till ägarstiftelsen som dels delar ut bidrag till föreningar och organisationer på de fyra orterna och dels driver riskkapitalbolaget. - Det vinner både samhället och vi som bank på. Vi vill ju ha ett välmående samhälle för att kunna fortsätta driva en bra bank, säger Christel, som nu hoppas på ännu fler kunder. - Privatkunderna i Storfors har varit svårflörtade, troligen på grund av att de blev svikna av tidigare banker. Vi har nästan fler kunder från orterna runt omkring, men nu hoppas vi även på fler privatkunder och fler företag från Storfors, säger hon. EVA WIKLUND


Kommunalråd Hans Jildesten hälsade välkommen till näringslivsdagen.

FOTO: Eva Wiklund

Företagsmingel för framtiden

Storfors kommun arrangerade näringslivsdag med 40-talet deltagare. Utvärdering av näringslivsplanen, framåtblick och intressanta föreläsningar stod på programmet. - Egentligen kan man undra vad jag har här att göra. Det går ju väldigt bra för Storfors! Det säger Urban Svanberg, från Svenskt Näringsliv, och gratulerar samtidigt Storfors till den stora klättringen när det gäller näringslivsklimatet. Kommunen har valt att arbeta metodiskt för att stärka näringslivsklimatet med målet att ligga bland de 50 bästa kommunerna i Sverige 2020. - Det ska vara riktigt bra att driva företag i Storfors och vi ska vara stolta över de företag som finns här. Vi måste ytterligare öka förståelsen för vilken motor dessa små och stora företag är för en ort, säger kommunchef Mats Öhman. Urban Svanberg kommenterar också det faktum att företagarna i Storfors ovanligt ofta har kontakt med näringslivsfunktionen. I 54% av alla ärenden jämfört med 34% i genomsitt för riket. - Tillsammans med Storfors ökande nyföretagande är detta riktigt bra, säger han. I utvärderingen av den ambitiösa aktivitetsplanen för 2017 konstateras att 43 punkter är avklarade, tio påbörjade och tio är ännu inte påbörjade.

Näringslivsutvecklare Börje Andersson förbereder gruppdiskssionerna.

Kommunchef Mats Öhman betonade vikten av att fortsätta det arbete som påbörjats.

- Nu fortsätter vi genom att klara av det som ännu inte är klart och genom att tillföra nya punkter på listan till 2018. Ett första inspel vill vi få i kväll, säger Mats Öhman. Näringslivsutvecklare Börje Andersson har satt ihop ett intressant program för kvällen. Bengt Svensson och Oa Holfve från Sparbanksstiftelsen Bergslagen, föreläser om de möjligheter som finns till riskkapital för företag i bankens fyra kommuner, platschef Christel Gillström berättar om bankens första fem år i Storfors och Lena Bergström föreläser om styrelsearbete i småföretag. Kvällen avslutas med mat och underhållning.

Kvällen avslutades med mat och mingel samt ...

...underhållning av Anna Engh och Philip Albinsson.

- Det är verkligen jättebra med den här typen av träffar. Framför allt för att man får chans att mingla och diskutera med andra företagare, säger Sebastian Holm från Pomoc. Christel Gillström håller med: - Ännu fler borde vara med. Det här är också en chans för alla företagare i bygden att utöka sina kontaktnät och kanske även göra affärer, säger EVA WIKLUND hon.

Urban Svanberg från Svenskt Näringsliv gratulerade Storfors kommun till klättringen.

Storfors Årets klättrare i ranking För andra året i rad har Storfors kommun klättrat i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimat. Storfors är nu på plats 157 av landets 290 kommuner. Syftet från Svenskt Näringsliv är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen bygger på en enkätundersökning som skickats ut till det lokala näringslivet i början av året samt på nationell statistik. - Det är en mycket glädjande nyhet att Storfors har klättrat 85 placeringar på två år. I denna mätning 2017 har vi klättrat hela 51 placeringar. Men mycket jobb kvarstår för att ytterligare stärka vår position som en kommun med gott företagsklimat. Det är ett kollektivt arbete som påbörjats och enbart tillsammans kan vi skapa och fortsätta det arbetet, säger Mats Öhman, kommunchef. Samverkan, inställning och attityd är några av ledorden som Storfors kommun följer i syfte att bygga ett gott näringslivsklimat. Frågor som togs upp i enkäten är bland annat medias, kommunpolitikers, tjänstemäns och allmänhetens attityder till företagande och service från kommunen.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

9


Gasolkaminer  Gasolprodukter  LPG gas  Gasol på lösvikt 29kr/kg www.gasolbutiken.se Gasolkaminer  Gasolprodukter  LPG gas  Gasol på lösvikt 29kr/kg www.gasolbutiken.se Gasolkaminer  Gasolprodukter  LPG gas  Gasol på lösvikt 29kr/kg www.gasolbutiken.se

Gasolkamin Provence 3995:Gasolkamin Provence 3995:En rejäl gasolkamin tillverkad i gjuten aluminium, med sina synliga lågor och eleganta En rejäl gasolkamin tillverkad i gjuten med sinaden synliga lågor Gasolkamin Provence 3995:-försköna utseende så har den en förmåga attaluminium, verkligen plats denoch placeras på.

www.gasolbutiken.se www.gasolbutiken.se

eleganta utseende så har den en förmåga att verkligen försköna den plats den placeras En på. rejäl gasolkamin tillverkad i gjuten aluminium, med sina synliga lågor och eleganta utseende så har den en förmåga att verkligen försköna den plats den placeras på.

Jakt Buddy Gasolkamin Gasolkamin Gasolkamin Gasol/Elkamin Gasol/ Elkamin Effektiv Gasol/Elkamin Gasolkamin bärbar Manhattan Sahara Inox med fläkt Med fläkt Manhattan Sahara Inox Med fläkt Värmare för friluftsliv Gasolkamin Gasolkamin Gasol/ Elkamin Gasol/Elkamin Watex Norwarm Norwarm 2595:2295:2595:- Manhattan 2295:Sahara Inox med fläktoch inomhusbruk Med fläkt 1495:1495:- 1495:1995:Watex Norwarm 2595:2295:-

1495:-

1495:-

EN DEL AVAV PISCATORS BILBIL ABAB EN DEL PISCATORS EN DEL AV PISCATORS BIL AB

Träffa ossBil i vårt tält på Djupadalsgatan under Centrumfesten! Piscators ABvarma N Industrigatan 3, 688 31 Storfors, Tel 0550-622 83 Träffa oss i vårt varma tält på Djupadalsgatan under Centrumfesten! Vi visar våra in kaminer! Välkommen till oss! Vi visar våra kaminer!

Piscator's Bil AB8 Bil AB8 Piscator's N Industrigatan 3 N Industrigatan 3 688 31 8Storfors 688 31 8Storfors Tel: 80550 - 622 83- 622 83 Tel: 80550

september 2015 för Storfors kommun 24 I frêske lufta 524l I 16 frêske lufta 5 l 16 Informationstidning september 2015 Informationstidning för Storfors kommun

I frêske lufta 2016 Informationstidning för Storfors kommun 66 l 196oktober oktober 2016 Informationstidning Informationstidning för Storfors Storfors kommun 20 lufta 20 l 19 oktober l frêske lufta 25 2017 för kommun 10 II frêske


Gruppen Silva underhöll.

52 kom till start.

Flera utställare fanns på plats.

Många ville springa för psykisk ohälsa Drygt 50 löpare slöt upp när Lill Iwersen för andra gången arrangerade Mental Health Run. Arrangemanget inramades av många utställare, medeltidsgruppen Silva och värmande brasor i snålblåsten. - Jag är jättenöjd. Det känns som att detta kan bli bättre och bättre för varje år, säger Lill Iwersen. Arrangörerna hade haft styvt jobb med att få upp tält och rigga banor redan från tidig morgon. Föreningen Hjärnkoll, Förbundet Attention och SPES som jobbar med att förebygga självmord och stötta anhöriga deltog. - Vi åker gärna ut och träffar folk så här. Jag tror att det kan vara ännu svårare på mindre orter att prata om psykisk ohälsa, säger Annicka Wåxnerud från Attention. Föreläsarna Heidi Koivumaa och Michel Lillsund, fanns på plats tillsammans

Desiré Lavén höll i uppvärnningen.

med Föreningen Hjärnkoll. - Det finns fortfarande fördomar även om det är lätt- Lill Iwersen. are att prata om psykisk ohälsa idag än för några år sedan, säger Heidi. På startlinjen står bland andra Linus Palm. Han brukar träna på Gymfabriken, men idag blir det löpning. - Det känns kul att stötta när någon ordnar ett sånt här arrangemang, säger Linus, som senare vinner trekilome-

Internmatch fick avsluta säsongen för seriesegrarna Alkvetterns IK.

FOTO: Eva Wiklund

tersklassen. I femkilometerklassen turas Elin Zetterqvist och Vivi Wilhelmsson om att dra i täten och till slut spurtar Elin först över mållinjen efter knappt 23 minuter på banan. - Det var roligt men tufft, skrattar hon. Röda Korset deltog också med första hjälpen-gruppen. - Alla har ställt upp helt fantastiskt så det blir säkert ett lopp nästa år också. Kanske att vi skulle lägga det en månad tidigare bara, säger Lill Iwersen. EVA WIKLUND

FOTO: Anna Larsson

Serievinnarna Alkvetterns IK klev upp i div 6 A-laget i Alkvetterns IK slutade säsongen som seriesegrare i div 7 och tog därmed klivet upp i div 6. Totalt vann laget 14 av 16 spelade matcher och förlora-

de endast mot Nykroppa AIK och mot Karlstad BK 2. Alkvetterns IK blev tabelletta med 42 poäng, tvåan Filipstads FF 2 spelade ihop 34 poäng, en klar seger för grabbarna. Skytteligan vanns

av Johan Blomquist med 21 mål och därmed skytteligan för hela division 7 östra. Den som vill se när laget spelar nästa säsong kan lägga till ”Kompis Alkvettern” på facebook. ANNA LARSSON

Lennart Johansson provar brandtrumman tillsammans med Björn Albinsson.

133 kilo sportprylar på Kulturarvsdag Kulturarvsdagen och kampanjen #GeBortTillSport gjorde i september gemensam sak vid Spruthuset i Storfors med gott resultat. - Vi hade ett 60-tal besökare och samlade in över 133 kilo sport- och fritidsprylar, säger folkhälsosamordnare Kicki Karlsson. Det öppna Brandmuseet lockade både stora och små att titta på samlingarna, men även att provspela brandtrummor eller ta plats i någon av brandbilarna. Utomhus erbjöds både korvgrillning och tipsrunda. Lena Näslund passade på att ta ett varv i Badhusparken tillsammans med barnbarnet Lea. - Jag var faktiskt med här i tvättstugan på 70-talet. Det här är ett jättefint område som man skulle piffa upp. Tänk om det fanns ett sommarcafé här, säger Lena. Rose-Marie Röhs och Michael Hofling har slagit sig ner i den gamla ”stampen”. - Det här är verkligen en fin plats, tänk om husen kunde göras i ordning, säger RoseMarie. Även Björn Albinsson, ordförande i Värmlands brandhistoriska klubb, är nöjd med dagen. - Folk har varit väldigt positiva och många ser att det finns potential i det här området. Det här är ju den äldsta delen av Storfors och det vore fint om den blev bevarad och uppfräschad, säger han. EVA WIKLUND

Rose-Marie Röhs och Michael Hofling skulle vilja se parken utvecklad.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

11


Öppna förskolan onsd & torsd

På mottagningen har Marita flera apparater, en infraröd bastu och dusch.

FOTO: EVa Wiklund

Hon vill jobba med alternativ medicin Marita Gullicksson har jobbat i över 30 år inom sjukvården, som undersköterska och mentalskötare. Nu vill hon satsa på egna firman och intresset för alternativ medicin som hon haft under alla år. Det började redan när hon var i 25-års-åldern. Då hade hon så svår värk i kroppen att hennes läkare ville sjukpensionera henne. - Jag vägrade. Jag kunde inte acceptera att jag skulle vara slut i kroppen och sitta hemma och äta piller resten av livet, säger Marita. Hon började läsa allt mera om alternativa behandlingsformer och mental träning och kom fram till att hon behövde tänka mer positivt. Dessutom behövde hon mer vitaminer och mineraler. Hon bestämde sig också för att sluta äta socker och snabba kolhydrater. - Jag slutade med mina mediciner och idag har jag i stort sett ingen värk. Ibland kan fingerlederna svullna lite, eftersom jag har en reumatisk sjukdom, men det är sällan, säger hon. Företaget KenMar har hon haft länge, men under några år har det länge legat vilande.

Istället har hon kan jag se nivåpendlat till Norerna av vitamin, ge för att jobba mineral och amisom underskönosyror i kropterska - och det pen, och jag kan gör hon fortfaäven kontrollera rande. blodtryck, blod- Men nu har värde och urinvi byggt en motprov, säger hon. tagning i kälVilka är då laren så att det kunderna? Mafinns utrymme Mottagningen ligger rita menar att det och jag gör en i centrala Storfors. många gånger omstart, säger handlar om värk, Marita, som har inriktat sig utmattning eller trötthet som på psykisk och fysisk hälsa man inte lyckats bli av med. genom olika utbildningar - Många som kommer hit inom detta. har försökt med mycket anI källaren finns apparater, nat, säger hon. som för den oinvigde ter sig På hyllorna tronar också helt obegripliga. Marita säger en lång rad burkar med olika att det handlar om frekvens- preparat; örter, vitaminer och analys och bioresonans. mineraler. Med hjälp av hörlurar som - Förr fick man ju i sig skickar ut ljudvågor menar mycket mer vitaminer helt hon att man kan scanna alla naturligt. Idag, när exempelorgan i kroppen och hitta oba- vis apelsinerna packas gröna lanser. Detsamma gäller den i kartonger och får mogna metallstav som man ska hålla utan solljus, så innehåller de i handen. inte särskilt mycket vitami- De här apparaterna kan ner. Därför behöver vi tillbåde upptäcka och rätta till skott, säger Marita, som just obalanser. Det är som trol- nu också slutför en utbildning leri, men både jag och mina till samtalsterapeut. kunder ser att det fungerar, - Kroppen och själen hängsäger hon, och berättar om er samman. För mig är det en den gången hon fick makens positiv utmaning att kunna ryggbesvär att försvinna på hjälpa mina kunder på många några timmar. olika plan, säger hon. - Med hjälp av apparaterna EVA WIKLUND

12 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

Varje onsdag och torsdag förmiddag är det öppet för lek, fika, sång och pyssel. Öppna förskolan ligger i Hälsans Hus på Hammargatan 3. Man går inte in genom huvudingången utan direkt från parkeringen. Öppet onsdag och torsdag klockan 08.30-11.30. Onsdag 8 nov finns vi på Öppna förskolan mellan klockan 10.00 och 11.00 för att fotografera barn som är födda under 2017.

Rätt svar på cykelfrågorna Under den Europeiska Trafikantveckan 16-22 september hade Storfors kommun en tävling om trafiksäkerhet och trafiklagar. Nu har vi tagit kontakt med vinnarna som svarat rätt, och priserna har delats ut. Stort grattis till vinnarna och tack till alla som deltog i tävlingen. Här kommer de rätta svaren på frågorna som var publicerade på Storfors kommuns hemsida Vilken ålder gäller för cykelhjälm? Svar: Upp till 15 år Vilken maxhastighet gäller för cyklister på gågata eller inom gångfartsområde? Svar: Gångfart Vad gäller om man cyklar över på ett övergångsställe, vem har företräde, bilisten, cyklisten, gående? Svar: Gående Vad innebär väjningsplikt? Svar: Man ska sakta ner och fortsätta om det är utan fara eller hinder Vilken utrustning ska en cykel ha enligt lag? Svar: Ringklocka och broms Om du leder cykeln, vilka regler gäller då? Svar: Samma regler som för gående Får man cykla på trottoar eller gångbana? Svar: Det är endast tillåtet för barn upp till 8 år


Alla i Storfors har fått fibererbjudande Just nu byggs en ”motorväg” med fiber genom Östra Värmland. Alla i Storfors kommun ska ha fått ett fibererbjudande, endera via Telia i tätorten eller via IP-Only på landsbygden. I samarbete med kommunerna Kristinehamn, Storfors och Filipstad bygger IP- Only ett nät som ska ge alla på landsbygden möjlighet till fiber. Just nu pågår byggnationen av själva ”stamlinjen” genom de tre kommunerna. Till den ska sedan olika områden anslutas – både i utkanten av tätorten och på den rena landsbygden. Viljan att ansluta sig varierar från område till område, och rent generellt behöver IPOnly en anslutningsgrad på 60 procent för att bygget ska vara lönsamt. – Vi ser ett stort intresse vilket naturligtvis är glädjande. I flera områden återstår nu det viktiga – att beställa. Ju fler som beställer desto snabbare kan vi bygga ut fibernätet. Och det blir inte billigare än det är nu, säger Catarina Östling, stadsnätschef Värmland, IP-Only. Många äldre på landsbygden frågar sig kanske vilken nytta de kommer att ha av en fiberanslutning, men Malin Karlzén, regionchef väst på IP-Only, menar att det är en

Catarina Östling, stadsnätschef väst, IP-Only, visar hur stamfibern ska byggas i Östra Värmland. Från vänster; Mikael Westerlund, teknisk chef, Malin Karlzén, regionchef väst, Niclas Karnhill, pressansvarig, Johnny Svensson, projektledare landsbygd och Fredrik Lindros, marknadsdirektör.

investering i framtiden. - Genom den här satsningen rustar man sig för framtiden. Med indragen fiber kommer man att kunna använda all ny vårdteknik som väntar och förmodligen kan man bo kvar hemma längre, säger Malin. Bredbandssamordnare Björn Kjerrulf menar att huset också ökar i värde: – Om det finns en fiberanslutning i huset eller inte kan helt enkelt avgöra ifall det går att sälja eller inte, säger han. Just nu gräver IP-Only för fiber i Asphyttan. I Storfors har har stora delar av Bjurtjärn redan fått fiber via fiberföreningen. Området Storfors Sydost är under bearbetning och så fort man fått tillräcklig anslutningsgrad vill man sätta

FOTO: Eva Wiklund

Fiberrören rullas ut genom Storfors kommun. Byggprojektledare Anders Eriksson (tv) och pressansvarig Niclas Karnhill besöker fiberutbyggnaden i närheten av motorbanan i Storfors.

igång. - Förhoppningsvis kan det vara färdiggrävt under 2018, säger Johnny Svensson, projektledare för landsbygden. I Lungsund och Lundsberg har man inte fått alla nödvändiga beslut om bidrag, men

hoppas komma igång 2019. Även norra industriområdet står på tur för fiber till företagen och man ska även ge företagen på södra industriområdet möjlighet att ansluta sig. EVA WIKLUND

Tilda Sköld tog hem DM-guldet i fälttävlan Lördagen den 16 september fick Storfors Ridklubb för första gången en distriktsmästare i fälttävlan på ponny. 13-åriga Tilda Sköld och ponnyn Drumbad Rhylin Lad tog hem segern i Trossnäs. De tävlade i klassen Ponny i P80 - ålder 14-20 år. Tilda red felfritt i banhoppningen och felfritt samt inom tiden i terränghoppningen. I dressyren hade hon 65,75 procent. Fälttävlan kallas ofta för den kom-

pletta tävlingen eftersom den innehåller tre grenar: dressyr, hoppning och terräng. Man måste behärska samtliga och om man blir utesluten i hoppningen får man inte starta i terrängprovet. Hästen måste ha god lydnad och bra kondition för att göra en bra prestation. - Min ponny är väldigt pigg, så dressyren är svårast, säger Tilda, som är glad över medaljen. Framtidrömmen är att åka till Tyskland och jobba som beridare på ett stort stall. EVA WIKLUND

FOTO: Hasse Röjder

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

13


Välkommen till Kommunfullmäktige 13 nov & 14 dec kl 18 Kylan kommer krypande! Köp pellets till bra pris hos Bil & Kaross. Du kan delbetala din pellets på mycket förmånligt sätt! Köp två pallar så levererar vi till dörren utan extra kostnad (inom Storfors närområde).

Pris vid fyra pallar: 2190 kr per pall Pris vid två pallar: 2400 kr per pall Pris vid en pall: 2500 kr per pall

Kommunfullmäktige sammanträder den 13 november samt den 14 december kl 18 i Valsaren Kulturhuset/Folkets Hus och allmänheten är varmt välkommen att vara med. Innan sammanträdets öppnande finns möjlighet att ställa frågor under punkterna ”Allmänhetens frågestund” och ”Ordet är fritt”. Föredragningslista finns på kommunens officiella anslagstavla i Kommunhuset samt på kommunens hemsida www.storfors.se.

TE:s

Vänd dig med förtroende till AL LT JÄ N ST mig när det gäller; trädgårdsarbeten, röjning trädfällning, jordfräsning med mera!

SVENSKTILLVERKAD KLASS 1 PELLETS

Storfors Bil & Kaross AB Industrigatan 8, Storfors Tel 0550-622 22

När du När du behöver behöver vård vård

TE:s Alltjänst, Bjurbäcken, Thomas Eriksson Tel 070-315 27 14 E-post: thomase393@gmail.com

Nytt från din vårdcentral

Det är alltid din vårdcentral du Projektet Nyckeln vänder sig till Fredrik Hallén är ny ringer under dagtid om du inte personer som är 20-40 år med enhetschef på vårdcenär så allvarligt sjuk att du ska psykisk ohälsa. Nu finns kurator tralen,112. han har ringa Hostidigare oss finns läkare, Pegah Shams på plats på tisdagar jobbat som sjuksköterdistriktssköterskor och andra och onsdagar, tel 070-221 92 26. ska på kirurgkliniken, specialutbildade sjuksköterskor barnavdelning och nu barnmorskemottagning, barnavårdsJourcentralen på helger senast som asylskötercentral, ungdomsmottagning samt På helger och helgdagar hjälps ska i Kristinehamn. tillgång till laboratorium. Vi utreder läkare på oika vårdcentraler under sommaren ochNubehandlar alla vanliga sjukdomar, åt att bemanna jourcentralen i har vi reducerad verk-psykiska problem. Kristinehamn. Kontakta oss via symtom och lättare samhet ochremitterar då kan detvi dig vidare. Vid behov sjukvårdsrådgivningen 1177. ta lite längre tid innan Fredrik Hallen är ny enhetschef på vårdcentralen. du kurator får tid hos oss på Nilsson. Hon Ny är Johanna Allvarligt sjuk eller skadad medicinsk bedömning Våra telefontider är mottagningen. Vi ber kan kontaktas via rådgivningen eller Om du är allvarligt skadad eller sjuk avgör hur snabbt ändrade under vecka dig ha på överseende med 09som kl 08-08.30 direkt tel 0550-657 och behöver ambulans ska du ringa 25 – 32, se nedan. detta. Det alltid en vi erbjuder dig hjälp. tisdag och är onsdag. SOS-centralen på telefon 112.

Så här får du kontakt med oss på Vårdcentralen i Storfors:

Så här får du kontakt med oss på Vårdcentralen i Storfors:

Doktor Ann-Britt Nyberg Rådgivning och akut Barnmorskemottagning Mina vårdkontakter via & Telefontider ungdomsmottagning Måndag - fredag kl 8.00Lyssna avmed telefonsvararen internet: Kontakt läkare bokas via Rådgivning BVC och kl 13.00 – 14.30, Underklvecka 26 -33 för tider under sommaren. rådgivningen som kan boka9.30 telefonMåndag - fredagwww.minavardkontakter.se kl 8.00- 9.30 Onsdag 08.30-09.00 tel 0550-657 02 hänvisar vi till Filipstad tel 0550-65715 samtal eller besök på vårdcentralen. Måndag - torsdag kl 13.00 – 14.30, Torsdag kl 13.00-13.30 0590-188 12 samt Doktor Margareta tel 0550-657 02BVC telefontider Britt-Louise Östin 0550-657 14 Kristinehamn 0550Torsdagar 8-8.30, Laboratoriet Laboratoriet Fermhede BVC-sköterska 0550-657 08 863 60. vecka 25 - 28 Britt-Louise Telefontider: Enhetschef vårdcentralen Telefontid: Lyssna av telefonsvararen Östin, tel 0550 657 14 Måndag fredag kl 11.00Måndag - fredag kl 11.00-11.30, Kerstin Karlsten för tider under sommaren. En liten påminnelse! vecka 29 – 32 Kati tel 0550-65710 0550- 65725. För tidsbeställning Tel 0590-188 35 11.30, tel 055065725 tel Om du fått en akuttid kan det Kotkama, tel 0550–657 08 till laboratoriet ska man ringa direkt ibland bli väntetider på grund av till laboratoriet under telefontiden. E-tjänster via 1177.se andra akuta händelser. Vi sjukgymnast tar hand Vårdcentralen ligger i Hälsans Hus på Hammargatan 3 i centrala Storfors. Här finns även apotek & Ej till rådgivningstelefonen. Kontakta oss via e-tjänster på om dig så snart som möjligt. webbsidan www.1177.se

Vårdcentralen ligger i Hälsans Hus på Hammargatan 3 i centrala Storfors. Här finns även apotek & sjukgymnast 14 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun


Detta är en annons från Svenska Kyrkan - Kanalen nr 6/2017

Kanalen En tidning för Storfors församling l Nr 6 l 2017 l årg 12

Stöd & samtal, enskilt eller i grupp Du som är medlem i Svenska kyrkan i Storfors församling är med och bidrar till att vi kan erbjuda detta. Alla behöver någon att prata med. Ibland kan det handla om små enkla saker som man vill berätta för någon. Eller så kan det vara något man grubblat över en längre tid, något som tynger, något som hastigt har påverkat ens liv…. Ja, samtalsämnena kan variera mycket. Vi som jobbar i Storfors församling finns till för dig. Kanske vill du byta några ord med den som svarar på expeditionen när du har ärende dit. Barn och ungdomar kan vända sig till sina ledare som de möter i de olika verksamheterna. Du som är förälder kan prata med ledarna när du lämnar eller hämtar dina barn. När du är på kyrkogården och ser till din grav så finns oftast någon kyrkogårdsarbetare på plats för att byta några ord. Under veckorna erbjuds träffpunkter genom arbetskretsen, syföreningen, Skapande Möte, Lungsundsträffen, Storforsträffen, Våga Prova, Öppet hus på Seniorernas Hus, bibelsamtalsgruppen och kyrkokörerna. Varje söndag vid gudstjänsterna kan kyrkkaffet ge en möjlighet till samtal. När det är dags för dop, vigsel och begravning så har man alltid samtal med en präst. Men det ger också möjlighet till andra funderingar. Den som blir änka/ änkling inbjuds till särskild samtalsgrupp med andra i samma situation. Vill man ha enskilt samtal med en präst, så kan man veta att de har absolut tystnadsplikt. Till vår hjälp finns också jourhavande präst på tel 112, varje natt kl 21.00-6.00.

Nu går Storfors kyrkoherde i pension

- Jag kommer att sakna mina arbetskamrater och alla härliga församlingbor, men när väl beslutet var fattat kändes det rätt, säger kyrkoherde Gunnel Blomgren.

Den 29 oktober tackas hon av för att gå i pension. I drygt 14 år har hon varit kyrkoherde i Storfors och en av alla de saker hon minns med extra värme var när man grävde ur källarvåningen i kyrkan för att göra en fräsch och modern ungdomsvåning. - Det var en väldigt rolig tid. Vi anställde två ungdomsledare och ungdomarna bekräftade att vi gjorde rätt, säger hon. Bland annat sålde man prästgården i Lungsund för att ha råd med ombyggnationen. En annan minnesvärd händelse var Storfors kyrka fyllde 50 år den 10 maj 2009. Men det som hon kanske framför allt kommer att minnas är alla nära samtal. - Jag har suttit i så många kök, både i glädje och sorg. Dessa möten bär jag inom mig med stor tacksamhet, säger hon. Gunnel började läsa till präst relativt sent i livet och har även en karriär som banktjänsteman bakom sig.

Nu går Storfors kyrkoherde, Gunnel Blomgren, i pension.

- Jag växte upp i ett kristet hem och nyfikenheten växte under livet. Jag började läsa teologi, men tanken var aldrig att byta jobb, säger hon. Men när vänner och bekanta gång på gång kastade ut frågan om hon siktade på att bli präst - mognade tanken. Genom olika tillfälligheter landade hon till slut i Storfors, trots att hon bor i Åtorp - en pendlingsväg på sex mil. - Men det har gått bra. Man hinner tänka när man pendlar, skrattar Gunnel, som var färdig präst som 42-åring. Förutom kyrkoherde har hon också varit kontraktsprost de senaste tio åren - biskopens högra hand i Östra Värmland. Men fina titlar har egentligen aldrig intresserat henne. - Jag är nog en väldigt vanlig människa. Säkert

har jag varit mer lyhörd och mogen än om jag skulle ha varit färdig präst som 25-åring, säger Gunnel som nu ska röja i den vildvuxna trädgården tillsammans med pensionerade maken, umgås med de båda sönerna och ställa i ordning den affärslokal som hör till familjens hus. - Jag ska öppna något för gamla och nya saker så småningom, säger Gunnel, som också har ett annat mål. - Jag vill gå pilgrimleden genom norra Spanien, det har jag länge drömt om, säger hon. Men helt otänkbart är det inte att församlingen får se Gunnel i kyrkan även framöver. - Som pensionerad präst brukar man ju rycka in då och då om det behövs, och det är jag inte främmande för, säger hon.


Messy Church

Tisdag 7 nov kl 16.30-18.30 i Bjurtjärns församlingshem och Måndag 13 nov kl 16.30-18.30 i Storfors församlingshem. Alla åldrar möts till en eftermiddag kring ett givet tema, denna gång Skapelsen! Aktiviteter för tanke och händer, som vi samlar ihop till en andakt innan vi avslutar gemenskapen kring en enkel måltid. Det krävs ingen föranmälan! Välkomna!

Andrum

Det är två kvällar kvar med Andrum i Bjurtjärn innan juluppehållet, 26 okt och 30 nov. (Vi återkommer i nästa nummer av Kanalen om när vårens kvällar infaller). Andrum är tänkt som en oas mitt i veckan med plats för samtal kring det som känns aktuellt. Ett tillfälle att samla livskraft för vardagen.

Cecilia är ny ungdomsledare

Från och med höstterminen har vi en ny medarbetare i vårt ungdomsarbete. Det är Cecilia HellströmBrickner från Kristinehamn som efterträtt Sussi Nilsson. Cecilia är född och uppväxt i Kristinehamn, där hon också bor med man och 4 katter. Hon har varit aktiv i Svenska kyrkans unga i Kristinehamns församling och Ungdomsforum i Kristinehamn. Hon är utbildad fritidsledare och fick sin examen 2016 och ser fram emot att få jobba i församlingens ungdomsarbete och på fritidsgården p.a.X.

Ur församlingsboken Döpta

26 aug 23 sept 23 sept 24 sept

Milla Jonsson Alice Bröll Lowe Engen Denny Andersson

”Herre, bevara dem i ditt förbund”

Avlidna 2 aug 6 aug 21 aug 07 sept 14 sept

Eva Mattsson Siv Persson Erik Bruno Vilhelmsson Gördis Jonsson Sigurd Bergquist

”Herre, skänk dem som sörjer din tröst”

Tycker DU om att sjunga? I Storfors församling finns 2 körer, Storforskören och Bjurtjärnskören.

Under hösten övar körerna gemensamt onsdagar kl 19.00 – 20.30 (ev. till 21.00) jämna veckor i Bjurtjärn, udda veckor i Storfors. Alla intresserade sångare är välkomna till körerna. Din röst behövs! Kom med på en övning och prova på. Välkommen! Kantor Anne-Marie Jonsson 0550-65854

Gravsmyckningskaffe

Fredag den 3 nov kl 14.00-17.00 är det gravsmyckningskaffe i Lungsunds församlingshem, Bjurtjärns kyrka och Storfors kyrka/ församlingshem. Kaffe serveras och det finns någon att prata med. Minnesgudstjänster på lördag 4 nov Alla helgons dag. Kl 11.00 i Bjurtjärns, kl 15.00 i Lungsund och kl 18.00 i Storfors. Ljuständning för de som avlidit under året.

Internationella barndagen

När internationella barndagen arrangerades på kulturhuset så erbjöds ansiktsmålning för barnen och man kunde pyssla sin egen löv-räv. Unga ledare hade fullt upp med ansiktsmålningen då det var många barn som stod i kö för att bli målade. Tack till alla som kom och gjorde kvällen till en succé!

Almanackan Storfors

22 okt 18.00 Taizémässa Elsie Schwab Hollsten, Nathalie Wegner och konfirmander 3 nov 14.00-17.00 Gravsmyckningskaffe i församlingshemmet. 4 nov Alla helgons dag 18.00 Minnesgudstjänst med ljuständning. Elsie Schwab Hollsten, kyrkokörer 5 nov Sammanlyst till Karlskoga och Kristinehamn 13 nov Messy Church kl 16.30-18.30 i Storfors församlingshem. Elsie Schwab Hollsten, Gunilla Bengtsson och Sandra Björk 19 nov 15.00 Söndagsgudstjänst Arne Björklund 26 nov 11.00 Mässa på finska. Jonatan Edlund 15.00 Söndagsmässa Olle Sjöberg 3 dec 1:a advent 15 Adventsgudstjänst

Elsie Schwab Hollsten, kyrkokören. Vi välkomnar vår nya kantor Ulrika Wiström

Bjurtjärn

26 okt 18.00 Andrum i församlingshemmet 29 okt 11.00 Gudstjänst enlig 1500-talet i Luthers anda. Avtackning av kyrkoherde Gunnel Blomgren. Medverkan av Elsie Schwab Hollsten, kyrkokörer, barn, ungdomar och konfirmander. Martin Luther och hans hustru Katarina anländer till medeltidsmusik. Fortsatt gemenskap i församlingshemmet. 3 nov 14.00-17.00 Gravsmyckningskaffe i kyrkan. 4 nov Alla helgons dag 11.00 Minnesgudstjänst med ljuständning. Olle Sjöberg och kyrkokörer 7 nov 16.30 Messy Church i församlingshemmet. Olle Sjöberg, Gunilla Bengtsson och Sandra Björk

19 nov 11.00 Söndagsmässa Arne Björklund 30 nov 18.00 Andrum i församlingshemmet 3 dec 1:a advent 18.00 Adventsgudstjänst Olle Sjöberg, kyrkokören

Lungsund

3 nov 14.00-17.00 Gravsmyckningskaffe i församlingshemmet. 4 nov Alla helgons dag 15.00 Minnesgudstjänst med ljuständning Elsie Schwab Hollsten, kyrkokören 12 nov 11.00 Ankargudstjänst med Lungsundsträffen Gunilla Bengtsson 18 nov 17.00 Musik i kyrkan i samband med julmarknaden. 3 dec 1:a advent 11.00 Adventsgudstjänst Elsie Schwab Hollsten

Med reservation för eventuella ändringar


Detta är en annons från Svenska Kyrkan - Kanalen nr 6/2017

Betydligt fler röstade i kyrkovalet än förra gången Procenttalet på antal röstande ökade från knappt 12 % till 16,5%. Mandatfördelningen blev oförändrad. De som kommer att ingå i det nya kyrkofullmäktige är: från Storfors arbetarparti, Socialdemokraterna: Bo Löfgren, Marie-Louise Andersson, Thomas Backelin, Ingrid Resare, Aurea RiofloridoKarlsson och Glenn Aspnes. Samt från Kyrklig samling i Storfors församling: Andris Viduss, Brita Jansson, Anders Nordell, Toni LysholmChristensen, Synnöve Skeppstedt, Emelié Nordgren, Per Höjevik, Ronja Skeppstedt och Peter Farrington.

Storforsträffen

Lyckad kick-off med årets konfirmander i Lungsund Lördagen den 29/9 var det dags för årets konfirmander att samlas ute i Lungsund för en kick-off tillsammans med unga ledare. Dagen startade med en andakt i Lungsunds fina kyrka och dagen fortsatte sedan med olika samarbets- och värderingsövningar. Till lunch serverades favoriträtten tacos och alla blev mätta och belåtna. Eftermiddagens uppgift var att dramatisera en bibelberättelse och ungdomarna gick helt in för den uppgiften och framförde med bravur inför publik. Dagen avslutades med mässa i kyrkan.

Glatt återseende vid jubileum

Det blev ett glatt återseende när gamla konfirmander träffades vid konfirmandjubiléet i Storfors kyrka den 10 september. De som konfirmerades i Storfors kyrka 1967 och 1977 samt de som konfirmerades i Kroppa kyrka 1957 var inbjudna. Efter gudstjänsten som startade höstterminens verksamheter, samlades man till kyrkkaffe och många hade gamla bilder från förr med sig. Skratt och glada minnen blandades och eftermiddagen blev lång, då ingen hade bråttom hem.

Kl 14.00 i Storfors församlingshem 25 okt ”Mitt liv som präst”- Gunnel Blomgren, Marianne Arvidsson musik. 8 nov Christer Bergsten – ”Från visa till schlager” 22 nov Anne-Marie och Hans Jonsson – Sång, musik och dikt (lotteri till förmån för Julinsamlingen till Svenska kyrkans internationella arbete) Välkommen till gemenskap vid kaffeborden!

Kyrkbacksträffen I Bjurtjärn

14 nov 11.00 Kyrkbacksträffen i Bjurtjärns församlingshem 12 dec 11.00 Kyrkbacksträffen i Bjurtjärns församlingshem

Reservera för julkonsert Här studeras gamla bilder.

Reservera redan nu, torsdagen den 28/12 kl 19.00 för en julkonsert med bröderna Rongedahl och körer i Bjurtjärns kyrka. Mer information kommer i nästa nummer av Kanalen.

Prenumeration 1957 års konfirmander: Bo Lövgren, Jan Olsson, Jan Piscator, Lars-Åke Edesgård, Alvine Fredriksson, Viveca Haglund, Eivor Persson.

1967 års konfirmander: Bengt Nielsen, Ulf Wikström, Lars-Eric Carlsson, Annika Palmkvist, Elisabet Fält, Annika Johansson.

Prenumeration - för dig som bor utanför Storfors kommun/Storfors församling och inte får Freske Lufta/Kanalen i din postlåda. Betala in 150:- på bg 5362 -5745 och ange Kanalen, samt namn och adress, så skickar vi den till dig!

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

17


Detta är en annons från Svenska Kyrkan - Kanalen nr 6/2017

Vart kan jag vända mig? Pastorsexpeditionen i Storfors Kyrkogatan 5, 688 30 Storfors Tel 0550-600 42 storfors.forsamling@svenskakyrkan.se Hemsida: www.svenskakyrkan.se/storfors Besökstid exp: Ons & Fre 10.00-12.00 Telefontid: Mån – fre 10.00-12.00 Församlingshemmet, Bjurtjärn Tel 0550-320 16 Församlingshemmet, Lungsund Tel 0550-700 31 Vik kyrkoherde Elsie Schwab Hollsten 0550-65863, sms 072-528 88 63 elsie.schwab.hollsten@svenskakyrkan.se Kantor Eva Lundell 0550-65856 sms 072-505 60 56 eva.lundell@svenskakyrkan.se Kantor Anne-Marie Jonsson 0550-65854, 076-760 66 48 Församlingsassistent-diakoni Gunilla Bengtsson 0550-65858 sms 070-740 27 22 gunilla.bengtsson@svenskakyrkan.se Fritidsledare/ungdomsledare Nathalie Wegner 0550-658 65 sms 070-353 28 63 nathalie.wegner@svenskakyrkan.se Fritidsledare/ungdomsledare Cissi Hellström-Brickner 0550-658 55, 070-953 66 47 Barnledare Sandra Björk 0550-658 60 sms 070-781 81 81 sandra.s.bjork@svenskakyrkan.se Församlingsassistent-finsk verksamhet, Merja Piispanen 0586-688 30 merja.piispanen@svenskakyrkan.se Arbetsledare-kyrkogård (maj-okt) Karin Sakuth 073-026 34 18 Assistent Eila Backelin 0550-658 51 sms 070-365 68 97 eila.backelin@svenskakyrkan.se Vaktmästare Åke Gustafsson 0550-65862 sms 070-740 27 33 ake.n.gustafsson@svenskakyrkan.se Kyrkofullmäktiges ordförande Andris Widuss 0550-612 06, 070-668 03 05 andris.widuss@storfors.se Kyrkorådets ordförande Brita Jansson 0550-60011, 070-316 68 67 brita.l.jansson@svenskakyrkan.se Blomsterfonderna Tel 0550- 600 42, Blomsterfondernas bankgiro 5362-5745. Pengarna i fonden skall enligt beslut i Kyrkorådet användas till: 1. Blommor vid hembesök. 2. Födelsedagsfest en eller två gånger per år för församlingens äldre. 3. Julpengar till behövande efter ansökan till kyrkorådet.

Tack för mig! I en reklamfilm berättas det om hur många veckor semester vi haft under åren. Och det hela illustreras med resväskor. Det började med två resväskor för att öka till tre, fyra, fem och för att sluta med att vi kommer att få femtiotvå resväskor, ursäkta semesterveckor, när vi får pension. Under mina år i arbetslivet har jag haft fyra och fem veckor, men nu är det dags för en hel hög med resväskor, närmare bestämt femtiotvå stycken. Med andra ord, det är min tur att gå i pension. En vän till mig påminde mig om att vi har många uttryck för när någon dör. Vi säger bl a avlida, ta ner skylten, kila vidare och kanske det mest vanliga; att gå bort. Men, sa min vän, när vi går i pension säger vi inte ”gå bort” utan vi säger att vi ”går hem”. Också jag har fått frågan; ”när skall du gå hem?” Nu är det alltså dags för mig att ”gå hem”. Jag har inte alltid varit präst utan började mitt yrkesverksamma liv efter gymnasiet som banktjänsteman. År 1987 började jag läsa teologi och den 8 januari 1995 prästvigdes jag. Min första tjänst fick jag i Bjurtjärn och jag lärde känna den här bygden och den blev en del i mitt hjärta. Efter några år ville jag prova på hur det var att jobba i andra församlingar och jag fortsatte till Karlskoga och vidare till Åtorp, där familjen köpte ett hus. Men på krokiga vägar återkom jag hit 2003. Då hade Bjurtjärn, Lungsund och Storfors bildat ett pastorat. Jag bodde i Lungsunds prästgård fram till 2008, då den såldes till en privatperson. Försälj-

Bjurtjärns kyrka är nymålad I sommar startade ommålningen av Bjurtjärns kyrka och den är nu slutförd.

Kyrkan har målats med äkta Falu rödfärg ljus, vilket gett kyrkan en ljusare nyans än tidigare, tornluckorna har målats om och fönster och dörrar har målats med linoljefärg och har tonats ner från vitt till en mildare färg. Alla kulörer är framtagna tillsammans med antikvarisk kontrollant och Länsstyrelsen. Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) har beviljats upp till 75 % av kostnaden.

ningen finansierade den stora ombyggnaden i Storfors kyrka som resulterade i att vi nu kan stoltsera med att ha en fritidsgård under kyrkorummet, det enda i sitt slag som jag vet och som har blivit en naturlig samlingspunkt för våra ungdomar i kommunen. Fritidsgården blev klar lagom till den 10 maj 2009 då vi firade kyrkans 50-års dag. En festlig dag för både stora och små. Ja, det har hänt mycket under mina 14,5 år här. Jag har fått träffa människor i både glädje och sorg och fått dela vardagshändelser med många av er. Även om jag inte träffar er alla i söndagens gudstjänster, har jag mött många av er vid dop, vigslar och när ni följt nära och kära till den sista vilan. Nära möten med kvalitet som jag bevarar med glädje. På frågan vad jag nu skall ägna dagarna åt har jag svarat att mitt gamla hus behöver tas om hand liksom min vildvuxna trädgård. Och så hoppas jag förverkliga min dröm; att packa ryggsäcken, knyta på mig vandringskängorna och ge mig ut på pilgrimsvandring. Söndagen den 29 oktober hoppas jag få ta adjö av er då vi firar gudstjänst i Bjurtjärns kyrka kl 11.00. Om ni bara har tid att komma till gudstjänsten behöver ni inte anmäla er, men om ni vill vara med om samvaron efteråt är det bra om ni anmäler er. Det blir nämligen något gott att äta!

Gunnel Blomgren, Kyrkoherde


Kom och fira

år med oss!

Måndag 23 okt

Torsdag 26 okt

Onsdag 25 okt

Fredag 27 okt

Jubileumsdag med tårta och kaffe!

Se upp alla företag! Vi kanske knackar på...

Fredagsmys på banken, vi bjuder på chips och läsk!

Barnens dag med glass i stora lass!

Välkommen!

Härliga räksmörgåsar & lunch! Matiga sallader, tacotallrik, soppa, smörgåsar & fika Öppet: Månd-fred 11-19 Välkommen för lunch eller fika i vårt mysiga café - eller beställ mat för avhämtning. På menyn; lättare rätter som sallader, tacotallrik och soppor (även ärtsoppa & pannkakor), smörgåsar, hembakade bullar, våfflor. Självklart kan du också spela biljard! Du kan också boka våra lokaler och servering på kvällar eller helger. Vi har fullständiga rättigheter.

Välkommen på after work! Första fredagen varje månad från klockan 16 och framåt. Nästa after work är den 3 november. Musik, dryck, räkmacka, biljard och dart. Bokas på 0550-603 21.

BILJARDCAFÉET

r k 0 7

Baggetorpsv. 4 A , tel 0550-603 21

BILJARDCA

PRESENTTIPS! Presentkort på biljardspel - inklusive instruktion

Kom & spela! Biljardcaféet ligger i det röda huset intill Helianthus blomsterbutik. Vi bjuder på gratis spel för tjejer på tisdagar och för seniorer på torsdagar.

Baggetorpsvägen 4B

19 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för StorforsNu börjar vi med Räksm kommun

Handskalade räkor, hem


Funderar du på att sälja din villa?

Baptistkyrkan & Pingstkyrkan

Just nu är det stor efterfrågan och Vi har köparna! Välkommen!

Söndag 29 oktober kl 11 Gudstjänst med Mattias Lundkvist Lördag den 4 november kl 11 obs! tiden Gudstjänst med Marit o Mikael Håkansson Söndag 12 november kl 11 Pingst och Baptistförsamlingar har gemensamt församlingsmöte Öjvin Berbres Nya Kören medverkar Servering

Ibland ska man chansa hejvilt. Men kanske inte när det gäller tatuerare, skaldjursbufféer och mäklare.

Lördag 18 november kl 18 Aktuell kväll med Team från Församlingen Arken från Kungsängen Sång musik o reflektioner insamling till teamarbetet. Servering .

Söndag 26 november kl 11 Gudstjänst Heinonen somstörsta berättar om Attmed sälja Arto sin bostad är ofta den affären man gör i livet. Så varför FASTIGHETSBYRÅN i Uganda inte varaarbetet lite noggrann med vilken mäklare du väljer? I STORFORS

Varför inte ringa Sveriges största mäklare?TEL 0550-157 50,

Fastighetsbyrån orten / XX-XXX XX XX / orten@Fastighetsbyran.se / Fastighetsbyrån.se Söndagi 4 december kl 11 Advents-Gudstjänst med Stefan Sternmo

Mobil 070- 521 5751 eller 076-790 02 15. FASTIGHETSBYRAN.SE

Söndag 10 december kl 15 Julens sånger. Vi inleder Julen med att sjunga tillsammans Servering

Våra Gudstjänster är öppna för alla vad du än tror på!

VARMT VÄLKOMMEN!

HANDLA FÖR

500

Öppet i Pingstkyrkan

FÅ EN TRISSLOTT

Secondhandbutiken med café ligger i det gula huset på Rörverksgatan 6 (nära ICA) och är öppen månd - torsd kl. 13-17. Info: Kirsi Kotkamaa 0550-618 14, mobil 073-520 97 45. STORT TACK till alla som bidrar genom att skänka kläder, prylar, handla och fika hos oss!

HANDLA FÖR

Öppet i Baptistkyrkan

200

Ungdomssamling kl 17 på lördagar Bibel och Bön kl 19 på måndagar

Vill du kontakta någon? Ring: Ordförande Eero Karppinen Pingstkyrkan, 0550- 619 73 Ordförande Rose-Marie Holmberg Baptistkyrkan 073-788 24 30.

FÅ EN TIALOTT

HushållsMaskinService Västra Skyttegatan 16 0550-615 45 www.elon.se

20 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

Homefulness

Max en lott per kund. Erbjudandet gäller 26 & 27 oktober.

Söndag 17 december Julfest för alla med julspel, drama och musik bl a av Nya Kören


Välkommen till världen!

Skyttesäsongen är nu i full gång Skytteföreningen hälsar gamla som nya skyttar välkomna till träningarna i källaren på Folkets hus/ Kulturhuset. Samma ingång som biblioteket, men en trappa ner. Välkommen på måndagar och torsdagar kl 17-19.

Vi vill hälsa Storfors nyfödda invånare välkomna till kommunen!

Nästa tillfälle till fotografering är onsdag 8 nov kl 10-11 på Öppna Förskolan i Hälsans Hus, Hammargatan 3. Fotograferingen är kostnadsfri och bilden publiceras i I frêske lufta nummer 7.

Alve född 3 aug 2017 Föräldrar: Jessika Lindberg och Andreas Engen

Arvid född 7 maj 2017 Föräldrar: Sophia och Joakim Hägg

Luciacup 2017 Lördag den 9 december är det dags för den traditionella Luciacupen i innebandy. Tid: Cirka 16.00—01.30 Plats: Sporthallen Klassindelning: 13-15 år (högst.) 16.00 16-100 år kl 19.00 ANMÄLAN Senast måndag 4 dec kl 16.30, till Joakim Kristoffersson på skolan, eller till caféet i Sporthallen.

Astrid född 28 juli 2017 Föräldrar: Sandra Mäenpää och Wilhelm Olsson

Ebba 24 jan 2017 Föräldrar: Josefine Cederberg och Kristofer Holmström

Freja född 11 sept 2017 Föräldrar: Caroline Palm och Mikael Fredriksson

Loui född 5 maj 2017 Föräldrar: Emelie Jakobsson och Krister Olsson

Ludvig född 3 juli 2017 Föräldrar: Jessika Andersson och Jimmie Persson

Oliver född 29 nov 2016 Föräldrar: Selam Melaki och Afe Werki

Penny född 14 augusti 2017 Föräldrar: Malin Karlsson och Alexander Andersson

Rami född 22 februari 2017 Föräldrar: Safa Hamra och Semir Alhaj

Thobias född 27 mars 2017 Föräldrar: Linda Sundin och Thor Giemse

REGLER FÖR ANMÄLAN l I klassen 16-100 år kostar det 200 kr att anmäla ett lag, antalet lag är begränsat. l I klassen 16-100 år får max två licensierade killar per lag delta (man kan dock ha med obegränsat antal licensierade tjejer). Detta är INTE en turnering för lag i seriespel, utan en turnering för kompisgäng/ arbetskamrater! Vänner och bekanta från andra kommuner kan delta. l Yngre spelare får inte delta i klassen 16-100 år. l Högstadiet bildar klasslag. NYA REGLER l Inget krav på två tjejer på planen samtidigt l Den 8:e december kl 16 lämnas den definitiva laguppställningen in till 16-100-års-klassen i Sporthallscafeterian, därefter får denna inte ändras. För övriga klasser gäller skolans klasslistor! l Spelschema och tider sätts upp i Sporthallen senast den 7/12. Räkna med att spela på kvällen och natten om ni deltar i klasserna 13-15 år eller 16-100 år.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

21


en Avlopp t t a V Vä rme

I Nässundet finns din lokale rörmokare, med 25 års erfarenhet inom branschen. Vi hjälper både privatpersoner och företag med service och nyinstallationer inom; Vatten, värme och avlopp på nya och gamla anläggningar. Vänd dig till Vi lämnar offert på nyinstallation vid förfrågan. Vi monterar även en certifi erad värmepumpar; bergvärme /luft-vatten. Vi diskuterar gärna ditt projekt! rörmoka re! Slå en signal till Stefan Johansson, tel. 070-496 60 28

Nässundets Rör & Reparationer AB Adress: Nässundet, Hytte 10

Tel: 070- 496 60 28

E-post: hytte10@telia.com

Sandras Serviceteam Presenterar Olga Maria Tänk på att boka in höststädning eller fönsterputsning.

Pratar Svenska och Ryska Jobbar med Fakturahantering Kunder och personal

Telefontid: kl 9:30 - 13:30

Kontorstid: kl 8:30 - 16:00 Besöksadress: Notbindarvägen 11 688 30 Storfors

Pratar Svenska / Finska / Engelska Jobbar som Administratör och med Kundtjänst

Sandras.serviceteam info@sandras-serviceteam.se www.sandras-serviceteam.se

Välkomna att ringa!

073 - 839 13 27

Datum: Lördagen den 9/12 Plats: Bollhallen Tid: Cirka kl. 16:00—01.30

fonus.se

Personlig begravning Klassindelning: 13-15 år (högst.) ca kl. 16:00 16-100 år ca kl. 19:00

När en person dör förändras allt. Mitt i en omtumlande tid ställs du inför många val och beslut. Vi hjälper dig att skapa en ceremoni som blir ett personligt avsked och ett fint minne.

REGLER ANMÄLAN Stora Torget 1, Filipstad, 0590 151 00FÖR | Djupadalsgatan 14, Storfors, 0550 615 01

OBS! VIKTIG INFORMATION OBS! I klassen 16—100 år får endast 2 st. licensierade spelare per ·I klassen 16-100 år får maxlag två delta, st. licensierade per lag delta. oavsettkillar ålder! (Man kan ha med obegränsat antal licensierade tjejer om man vill) Detta kontrolleras 10 minuter innan turneringens start, när · Yngre spelare får inte delta i 16-100år. Man måste ha gått ur högstadiet. laguppställningen lämnas in. · Högstadiet bildar klasslag! Tänk på att detta INTE är en turnering för lag i seriespel, utan en turnering förREGLER kompisgäng/arbetskamrater! OBS! NYA REGLER = FÄRRE ·I klassen 16-100 år kostar det 200kr att anmäla ett lag.

· Inget krav på två tjejer på planen samtidigt · I 16-100 år kan man ta med vänner och bekanta från andra kommuner

ÖVRIG VIKTIG INFORMATION: ·Tänk på att klassen 16-100år INTE är en turnering för lag i seriespel, utan en turnering för kompisgäng/arbetskamrater/familjelag!

· Den 8:e december kl 16:00 lämnas den definitiva in till Datum: Lördagen denlaguppställningen 9/12 16-100års-klassen i Bollhallsc afeterian, därefter får denna i nte ändras . Plats: Bollhallen För övriga klasser gäller skolans klasslistor!

Tid: Cirka kl. 16:00—01.30

· Antalet lag i 16-100 år är begränsat, först tilll kvarn..…

Klassindelning: · Spelschema och tider sätts upp i Bollhallen senast den 7/12. Om ni deltar i 13-15år eller 16-100år, räkna med spela påca kvällen och natten! 13-15 åratt (högst.) kl. 16:00 16-100 år ca kl. 19:00

Anmälan: Senast klockan 16:30, måndagen den 4:e december . Anmälan och preliminär laguppställning (så att vi kan rangordna lagen) lämnas till Joakim Kristoffersson på skolan, eller till Caféet i Bollhallen.

REGLER FÖR ANMÄLAN 2017 Informationstidning för Storfors kommun 22 I frêske lufta 6 l 25 oktober OBS! VIKTIG INFORMATION OBS! ·I klassen 16-100 år kostar det 200kr att anmäla ett lag.

I klassen 16—100 år får endast 2 st. licensierade spelare per

·I klassen 16-100 år får maxlag två delta, st. licensierade per lag delta. oavsettkillar ålder! (Man kan ha med obegränsat antal licensierade tjejer om man vill)


118 snabba fötter ger sig iväg i Minijoggen. Snabbast i mål var Jonatan Green Pettersson och Engla Lindgren.

FOTO: Kristina Elmström

Trängsel & trivsel på Storforsmârken Årets Storforsmârken bjöd traditionsenligt på Minijogg, underhållning, tivoli, lotterier och försäljning längs Djupadalsgatan i soligt höstväder. Besökarna trängdes och trivdes och arrangörerna i Storfors FF var nöjda. Minijoggen för barn upp till 10 år hade i år 59 barn som rusade iväg när starten gick av stapeln klockan elva. Den stora vita kaninen som dök upp vid starten önskade alla lycka till och det var många som vill ha en kram både före och efter loppet. Snabbast i mål var Jonatan Green Pettersson och Engla Lindgren. - Det var jobbigt, men jag kämpade på hela tiden och jag är nöjd, säger Engla som kan tänka sig att springa fler tävlingar. Storforsmârken som har arrangerats varje år sedan 1983 är en tradition som uppskattas av besökarna. Storforsbor, återvändare och besökare från grannkommunerna trivs med

Konsthallen med syskonen Höglins utställning var öppen.

marknaden som är lagom stor. - Man hinner både handla, fika eller äta och prata med folk som man inte sett på länge och det är trevligt här. Det gör inget att marknadsgatan har kortats av lite, det blev nästan ännu mer gemytligt, säger flera av besökarna. Förutom marknadsinslag som godis, kläder, bröd och leksaker som finns på de flesta marknader passar både lokala föreningar och företagare på att vara med när det är marknad i Storfors. Sivs handarbetshörna hade fler besökare än någonsin, Helianthus blommor sålde blomlökar och annat, Piscators Bil hade gasolkaminer som många var intresserade av och hos J&M Fönster bokade några upp sig

Marknadsvimmel med gott om knallar.

för fönsterbyten. Föreningarna sålde lotter, hade loppisbord, sålde hamburgare och fika. En grupp från Vargbroskolan samlade in pengar till en studieresa och kyrkans ungdomsgrupp utförde ansiktsmålningar. Gambia-gruppen från Kristinehamn var med på marknaden för första gången med hantverk från Gambia där alla intäkter går till hjälpprojekt. I Kulturhuset var det en strid ström av fikasugna som ock-

så passade på att prata med konstnärerna Stefan och Ingegerd Höglin och titta på deras tavlor som finns utställda där denna månad. Från scenen på torget turades Storfors dragspelsklubb, Zumbadansare och trubadurerna Oskar Johansson och Marcus Ekroth om att underhålla publiken under dagen. På kvällen fylldes Stora Galejan i Kulturhuset av dans och musik till toner av Just KRISTINA ELMSTRÖM Kidding.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

23


Vi har foder till häst, höns, fjäderfä, gris, får, kanin, hund & katt. Även strö som spån, torv, torvmix och stallpellets. Nu har vi Krafft Low starsch - nytt foder för hästar som har fångproblem. 20 kg 299 kr. Öppet mån-fred kl 15.30-19.00, lör kl 10-13 Ring oss gärna om inte tiderna passar!

Råglanda, 4 km från Storfors, tel 070-679 94 39

Fint på graven inför Allhelgonahelgen? Vi har arrangemang, kransar, lyktor, ljus & ljung till bra priser.

Helianthus Blomsterhandel Baggetorpsvägen 2, tel 0550-606 15 Öppet: Tisd-fred 10-18, Lörd 10-14 ERBJUDANDE: Ljung - köp 4 stycken för endast 100 kr

Bergslagens Begravningsbyrå Gravlykta + två oljeljus 2 x 110 tim

180 kr (ord 210 kr) Gäller till 15/11 2017

Anna Thörnqvist

Djupadalsgatan 12 Storfors Tel. 0550-61006 Öppet: Måndag 10-12 samt enl ök Hemsida: www.bergslagensbegravningsbyra.se

Apoteket Humlan

Det är lätt att hitta till oss!

Välkommen in - eller beställ via nätet och hämta hos oss!

Riksväg 26 ICA

Stationsgatan

på er &

Storfors Spån & Foder i Råglanda

Buss& tågstation

Handla lokalt - stor egenvårdsavdelning

SLIPP VÄNTETID! Gå in på vår hemsida www.apoteksgruppen.se. Logga in med ditt bank-id och gör din beställning. Klicka i att du vill hämta på apoteket i Storfors så gör vi i ordning din beställning och skickar dig ett SMS när det är klart att hämta. SMIDIGT! Öppettider: Månd-fred kl 09.00-17.00 (stängt för lunch kl 12.15-13.15).

Tel: 0550-605 37. Vi finns i Hälsans Hus, Hammargatan 3, i centrala Storfors.

24 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

Smedbygatan Hälsans Hus Vårdcentral Apotek


Lena Duvander leder förskolan Lena Duvander utbildade sig till förskollärare ganska sent i livet och 1994 började hon i Storfors kommun. Nu har hon tagit sig an utmaningen att leda förskolenheten. - Det känns både spännande och roligt. Jag har ju haft lite olika tjänster under åren i Storfors, bland annat som utvecklingsledare. Jag känner till hela organisationen och det känns bra att jag har kunnigt folk omkring mig, säger hon. Hon är också glad att Storfors kommun lyckats attrahera bra personal inom förskolan. - Vi har väldigt bra förskollärare och barnskötare som brinner för sina arbeten. Jag har ju jobbat tillsammans med flera av dem, och det är en tillgång i mitt nya jobb, säger Lena, som pendlat från hemorten Kristinehamn i 23 år. - Det är ganska skönt att

Storfors BTK vann enkelt hemma

Lena Duvander trivs med nya jobbet.

ha en bit till jobbet, man hinner ställa om bra. Dessutom har jag trivts så bra i Storfors att det aldrig varit aktuellt att söka mig ”hemåt”, säger Lena, som betonar att närheten är en av de attraktiva delarna med den lilla kommunen. - Det är nära till beslut, nära mellan kollegor och nära till hjälp. Det känns väldigt bra, säger hon. Som chef och ledare vill hon vara lyhörd, men samti-

FOTO: Eva Wiklund

digt bestämd när besluten väl är fattade. I den nära framtiden ser hon fram emot att webbplattformen Unikum ska komma igång ordentligt. Via Unikum kan föräldrarna på ett enkelt sätt följa barnen och vad som händer i förskolan. - Det känns väldigt roligt att få vara med och sjösätta den nya tekniken. Jag tror att detta kommer att stärka föräldrarnas möjlighet att vara delaktiga, säger hon.

EVA WIKLUND

Dags för Centrumfest 5 december Just nu gnuggar arbetsgruppen för Centrumfesten geniknölarna för att ordna en så bra fest som möjligt. Klart är att Värmlandstomten Inge från Halla kommer tillbaka för att dela ut julklappar till alla barn. Centrumfesten kommer i år att hållas tisdag den 5 december klockan 16-19. Precis som vanligt blir det mattorg utanför Kommunhuset, öppna lokaler med utställare i Kulturhuset, Seniorernas Hus, Kommunhuset med flera. Butikerna längs Djupadalsgatan bjuder också på olika överraskningar. I nummer 7 av tidningen kommer hela programmet.

Värmlandstomten delade ut flera hundra julklappar. FOTO: Eva Wiklund

Företag & föreningar kan boka plats Centrumfesten är i första hand ett arrangemang för att ge företag och föreningar i Storfors en chans att visa upp sig. Samtidigt bjuds alla invånare på härligt gemyt, mingel och julstämning. Storfors kommun sköter marknadsföring och program. Nu är det dags att boka plats, ute är det gratis - inne kostar det endast 100 kr. Julmarknad Kulturhuset: Agneta Svahnlund 070-393 12 58 Matmarknaden på torget: Marita Sjöberg 0550-651 37 Företagare & föreningar i Kulturhuset: Eva Wiklund 0550-651 77

Storfors BTK vann sina första två matcher i Pingisligan enkelt. 6-0 på hemmaplan mot mot Dänningelanda och 6-1 mot Spårvägen. - På lördagen var det Lina Misikonyte som var den tongivande spelaren, riktigt allert och skärpt, berättar tränaren Tomas Bergquist. Hon hade det dock lite tyngre på söndagen men då klev Mariann Juhàsz fram och var mycket bra i stället. - Nyförvärvet Katerina Toliou spelade upp sig efter hand. Hon kommer bara att bli bättre och bättre när hon blir varm i kläderna, säger han. Laget spelar nu bortamatcher både i oktober och november innan de spelar hemma i Sporthallen igen när de möter Arvika den 16 december.

Hotel Storfors blir nu lägenheter Nu förvandlar nya ägaren till Storfors Hotell, Johnny Boman, huset till lägenheter. På bottenvåningen är två lägenheter uthyrda och på mellanplanet ska det bli ytterligare tre lägenheter. - Jag har skrivit hyreskontrakt med tre unga familjer. Jag är en landsbygdsmänniska själv och gillar att ungdomarna kan bo kvar på små orter, säger Johnny. Längst upp finns tre rum med hotellstandard för uthyrning till företag, längre eller kortare perioder. Där finns också ett stort konferensrum. Information: Johnny Boman 0708-736 481.

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

25


Jul i Lungsund Julmarknad lördag 18/11 kl 13 till 17 Utställare med allehanda hantverk, godis mm. Servering på flera ställen med möjlighet att köpa kaffe, korv och glögg. Lotterier och brödförsäljning. Kl 15.00 kommer tomten på besök till Berget med godis till de yngsta.

Välkommen in! Vi har stort utbud av ljus, gravlyktor, gravdekorationer, kransar och buketter med mera.

Kl 17.00 bjuds det på musik i kyrkan. Du som är intresserad säljare/utställare kontaktar snarast Pia Hallström på tel 0550-70245 eller 070-274 22 72 Arr: LUG, Lungsunds UtvecklingsGrupp

Öppet alla dagar 9-20

Tallbacksgatan 10, Storfors. Tel 0550-600 90

Seniorernas Hus i centrala Storfors Det är ofta full fart i Seniorernas Hus, välkommen du också! Vi träffas och trivs, blir bättre på att använda mobil & dator, fikar, samtalar, spelar bingo och handarbetar. Alla är välkomna - ingen åldersgräns uppåt eller neråt! Du hittar oss på Parkgatan 14, granne med Kommunhuset. MÅNDAGAR PRO-damerna har hobbyverksamhet mellan 14.00- 16.00. Info: Eva Karlsson 0550- 611 03. MÅNDAGAR Dragspelsklubben har öppen träning från kl 17.30. De bjuder på kaffe och dragspelsmusik. TISDAGAR Öppet Hus mellan kl 14.00- 16.00. Storfors församling är arrangör. Kaffe, bingo, filmvisning m.m Info: Gunilla Bengtsson 0550- 658 58. TISDAGAR Storfors Hembygdsförening bjuder in

till handarbetscafé kl 17.00 -20.00. Trevlig samvaro och kaffe. Info: Agneta Svanlund 070-393 12 58. ONSDAGAR Seniorsurf kl 9.30- 12.00. Lär dig att använda datorer och mobiltelefoner. Info: Kicki Karlsson 0550- 651 21

FREDAGAR Styrketräning för seniorer i Kommunhusets källare. Grupp 1 kl 9.00-10.15 Grupp 2 kl 13.00-14.15 Info: Pia Aspvik 0550-65 245. Styrketräningsfika i Seniorernas Hus. Kaffe & smörgås efter träningen varannan vecka kl 10.00- 11.30 (jämna veckor).

26 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

ANHÖRIGSTÖD Anhörigstödjare Ann Westlund finns på Seniorernas hus för individuella samtal. Tid bokas på tel 0550-652 54.

Ann Westlund.

SPELA BOULE MED OSS! Måndagar: SPF, samling i Ravinen kl 09.30 Kontakt: Lennart Svensson 0550-615 126. Onsdagar: PRO, samling i Ravinen kl 09.30 Kontakt: Ingemar Axén 073-15935 36. Torsdagar: Inomhusboule i Kulturhuset kl 15.00 Kontakt: Barbro Hagström 070-155 85 51.

INFORMATION OM SENIORERNAS HUS: Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson, tel 0550-651 21.


Kulturhuset i Storfors Kommande filmer på Storfors biograf

4-K-biograf med fantastisk bild och ljud. 210 platser i stor salong i Kulturhuset, Centrumplan 1. Kassa & kiosk öppnar 30 min före föreställningen. Endast kontant eller swish.

Lördag 28 okt Thor: Ragnarök kl 18, bilj 100 kr

Fredag 3 nov DET kl 18, bilj 100 kr

Fredag 10 nov All inclusive kl 18, bilj 100 kr

Fredag 1 dec Solsidan kl 18, bilj 100 kr

ALLTID SENASTE BIOPROGRAMMET: bioguiden.se

Centrumplan 1 Storfors centrum Kulturchef: Olle Rodéhn 0550-651 20

Lär dig ett instrument! Från och med årskurs 3 är du välkommen med din anmälan när som helst under året. Även vuxna kan i mån av plats tas emot. Anmälan görs till respektive ledare. Gitarr/Bas och gruppspel Andreas Ohlsson 073-393 03 83 onsdagar och torsdagar i Kulan. Piano, fiol & blockflöjt Eva Lundell tel 070-593 07 69, onsdagar och torsdagar på biblioteksvåningen. Trummor Robert Drewstad tel 076-239 17 40, tisdagar i Kulan. Saxofon, klarinett & tvärflöjt Christoph Hansen tel 076-130 14 08, onsdagar i Kulan.

Dans

Tisdagar Lågstadiet Mellanstadiet Högstadiet Gymnasiet Info: Malin Rodéhn tel 073-365 80 46

17.45 -18.30 18.30 19.30 19.30 -20.30 20.30 -21.30

Zumba

Lördag 2 dec Paddington 2 kl 15, bilj 80 kr

!

Träff för Idrottsgalan

Idrottsgalan 2017 är 11 november. Träff för all Idrottsföreningar den 25 oktober kl 18 i Kulturhusets café.

Dans- och Zumbaavslutning 30 november Torsdag den 30 nov blir det chans att se några av dessa duktiga dansare och zumbautövare i en fartfylld show i Kulturhuset. Fri entré till en härlig kväll med start klockan 18.00. Missa inte årets dans- och Zumbaavslutning!

8

NOV

Musikcafé 8 nov bjuder Kulturverkstadens elever in till Musikcafé i Kulturhuset med start kl 18. Fri entré!

Måndagar 17.00 Zumba Kids jr 4-6 år 18.00 Zumba Kids 6-12 år 19.00 Zumba Fitness 13 år och uppåt Ledare: Desirée Lavén, 073-363 87 30 Torsdagar 17.00 Pyttedans 0-4 år 18.00 Zumba Gold 19.00 Zumba Fitness 13 år och uppåt Ledare: Hanna Stange, 070-694 03 32 OBS! Aktiviteterna inom Kulturverkstaden (instrument, dans, zumba för ungdomar) kostar 200 kr per termin. Zumban kostar 400 kr för alla över 20 år. Terminerna följer skolterminernas tider.

Kulturcaféet är öppet Kulturcaféets öppettider är: Månd-tisd: 12.00-18.00 Onsd: 12.00-16.00 Torsd: 12.00-18.00 Fred: 12.00-15.00 Här finns spel & tidningar samt fritt wifi. Välkommen att ”hänga” hos oss!

frêskelufta luftanr6 6ll25 I Ifrêske 25oktober oktober2017 2017Informationstidning Informationstidning för förStorfors Storforskommun kommun

27 27


Christina Skogström invigde i Bjurtjärn.

Brita Jansson vårdar Lårhöjdsstugan ömt.

Ida, Tore & Gustav Levin på vandring.

Många ville inviga renoverade lederna När Storfors kommun, Föreningen Storfors Skidor och Bjurtjärns Hembygdsförening bjöd in till invigning av nyrenoverade vandringslederna var intresset stort. - Vilken anstormning. Det här är över all förväntan, säger Marita Sjöberg från Storfors Skidor, som kunde räkna in över 70 besökare. Kommunalråd Hans Jildesten klipper bandet vid Lårhöjden, assisterad av Per Persson och Bertil Csuha, som ansvarat för hela röjningsarbetet som pågått under två års tid både längs lederna och inne i samhället. Kommunalråd Hans Jildesten och kommunstyrelsens vice ordförande Christina Skogström klipper varsitt band; vid Lårhöjden och i Bjurtjärn. Båda riktar ett stort tack till dem som lagt ner tid och energi på att få lederna i toppskick. - Det känns skönt att vi äntligen fått upp lederna till den standard de ska ha. Nu hoppas vi på att kunna fortsätta det här fina arbetet med andra områden, säger Hans Jildesten. - Det är jätteroligt att lederna nu är i fint skick och kan börja användas, säger Christina Skogström. På båda ställena serverades kaffe och korv med bröd. Anna Larsson från Bjurtjärn passade på att gå Åsjöleden från Lunnedet och nästan upp till Lårhöjdsstugan dagen innan invigningen, så hon har bra koll på ledens skick.

Familjen Joura från Kristinehamn hade åkt till Bjurtjärn för att invigningsvandra.

- Vilken otroligt fin led! Det känns som lyx att få ha detta i närheten. Den var väldigt fint iordningställd hela vägen och löpte längs flera fina sjöar med bra rastplatser. Ganska kuperat, men väldigt trevligt, säger Anna, som gick närmare tre mil i sällskap med några vänner. Lennart Johansson, turismansvarig, tror att satsningen kan löna sig. - Dels får vi en bra närmiljö för våra invånare, men våra fina leder kan också locka vandrare från olika delar av Europa. Då blir den här satsningen ett stöd för de boendeanläggningar som finns, säger han. Vid Lårhöjden minglar besökarna både utomhus och inomhus. Efter en upprustning av stugan är det nu möjligt att elda inomhus för att skapa mysig stugvärme, och det är något som många uppskattar. Rune Öjerstav är en av dem som lagt ner allra mest tid

FOTO: Eva Wiklund

Kommunalråd Hans Jildesten invigde vid Lårhöjdsstugan.

FOTO: Bengt Salander

på att hålla Lårhöjdsstugan i skick från början av 50-talet och framåt. Han minns Jalmar ”Buling” Larsson som eldade stugan varm varenda helg under skidsäsongen. - Då var det fullt hus här jämt, skrattar han. Och blir det som Föreningen Storfors Skidor vill så kan stugan få nytt liv som samlingspunkt. - Den står ju alltid öppen, man kan rasta här eller till och med sova över. Om vi får ihop några fler intresserade skulle vi kanske kunna se till

28 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

Rune Öjerstav har ägnat många timmar åt Lårhöjsstugan de senaste 65 åren.

att stugan är varm en söndag varje månad. Intresserade får gärna höra av sig till mig, säger Marita Sjöberg. EVA WIKLUND

INFO: Marita Sjöberg nås på tel 070-674 18 71


Kalendarium OKTOBER 25 onsdag Storforsträffen i församlingshemmet kl 14, ”Mitt liv som präst” med Gunnel Blomgren. 25 onsdag Träff för alla idrottsföreningar som vill vara med på idrottsgalan (11 nov), Kulturhuset kl 18. 28 lördag Bio i Storfors: Thor: Ragnarök kl 18, bilj 100 kr. 29 söndag Dans till Matz Rogers i Kulturhuset kl 17. 29 söndag Tipspromenad med fikaservering och lotteri vid Bygdsgården Baracken i Kungsskogen. 30 måndag Bokcirkelträff på biblioteket 18.15. Föranmälan på 0550-651 94. 30 okt- 1 nov måndag - onsdag Zoombiefilmworkshop för ungdomar på biblioteket kl 10-14. Anm 0550-651 94.

Cykelhandlare Niclas Eriksson berättar att alla kommer tillbaka med ett stort leende efter provturen på elcykel. Så även Lennart Aronsson.

Fullmatad hälsovecka

Årets hälsovecka bjöd på mängder av olika aktiviteter för alla åldrar under ledning av folkhälsosamordnare Kicki Karlsson och hälsokonsulent Pia Aspvik. Under veckan kunde seniorer gå på säkerhetsdag och få rollatorerna servade och skolbarnen fick äta utomhusmat och lära sig säkerhet på cykel. Latinamerkansk afton hölls i Bjurtjärn och under Cykelns Dag kunde man bland annat testa elcyklar i Storfors centrum. Internationella Barndagen firades ordentligt i Kulturhuset med bland annat zumba, pyssel, sagoläsning, ansiktsmålning, fika och besök av tandtrollen.

Tandtrollen bjöd alla barn på tandborstar och tandkräm - och lite spex förstås.

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson hade kokat soppa tillsammans FOTO: Eva Wiklund med hälsokonsulent Pia Aspvik.

NOVEMBER 3 fredag After Work på Biljardcaféet från kl 16 och framåt. Boka på 0550-603 21. 3 fredag Bio i Kulturhuset, DET kl 18. Bilj 100 kr 5 söndag Dans till Svantes i Kulturhuset kl 17-20.30. 6 måndag Fika med kommunalrådet, Kulturhuset 17-18 7 tisdag Affärslunch till självkostnadspris för företagare kl 11.30 Folkets Hus Restaurang. Gäst: Jordkullen AB 7 tisdag Sagor för vuxna på biblioteket kl 16. Erik Wehkaoja berättar från Finlands 100-åriga historia. 7 tisdag Messy Churrch, skaparkväll och enkel måltid för hela familjen 16-30-18.30 i Bjurtjärns församlingshem. 8 onsdag Storforsträffen i församlingshemmet kl 14, Christer Bergsten med ”Från visa till schlager”. 8 onsdag Musiikcafé i Kulturhuset med Kulturverkstadens elever kl 18. 8 onsdag Fotografering på Öppna förskolan kl 10-11, för barn födda 2017 (och föräldrar/syskon om så önskas). 10 fredag Bio i Kulturhuset, All inclusive kl 18, bilj 100 kr. 11 lördag Kyrkogårdsvandring i Bjurtjärn med guidning av Kerstin Alexandersson och Nicke Larsson kl 14. Hembygdsföreningen serverar soppa och kaffe från kl 13. 12 söndag Dans till Sandins i Kulturhuset kl 17-20.30. 13 måndag Messy Churrch, skaparkväll och enkel måltid för hela familjen 16-30-18.30 i Storfors församlingshem. 16 torsdag Högläsning på lätt svenska, biblioteket kl 14. 18 lördag Jul i Lungsund kl 13-17. Julmarknad, underhållning, tomten kommer på besök. 18 lördag Sång- och musikkväll i Baptistkyrkan kl 18 med församlingen Arken. 19 söndag Dans till Edwings i Kulturhuset kl 17-20.30. 22 onsdag Storforsträffen i församlingshemmet kl 14 Anne-Marie och Hans Jonsson med sång, musik och dikt. 26 söndag Nyfiken på Uganda? Kl 11 i Baptistkyrkan berättar Arto Heininen om sitt arbete i Uganda. 26 söndag Dans till Junix i Kulturhuset kl 17-20.30. 27 måndag Bokcirkelträff på biblioteket kl 18.15, föranmälan på tel 0550-651 94. 30 torsdag Dans- och zumbaavslutning i Kulturhuset med fartfylld show kl 18. Fri entré. DECEMBER 1 fredag Bio i Kulturhuset, Solsidan kl 18, bilj 100 kr. 2 lördag Julmarknad i Bjurtjärns sockenstuga och Församlingshem kl 12-16. 2 lördag Bio i Kulturhuset, Paddington 2 kl 15, bilj 80 kr 3 söndag Dans till Matz Rogers i Kulturhuset kl 17-20.30 4 måndag Fika med kommunarådet, Kulturhuset 16-17. 5 tisdag Centrumfesten i hela Storfors centrum kl 16-19. 9 lördag Luciacupen i Innebandy i Sporthallen 16-01.30. 10 söndag Dans till Holens i Kulturhuset kl 17-20.30 10 söndag Sjung julens sånger i Baptistkyrkan kl 15. 12 tisdag Affärslunch till självkostnadspris för företagare kl 11.30 Folkets Hus Restaurang. Gästtalare: IUC/ Stål och Verkstad. 16 lördag Pingisligan i Sporthallen, Storfors-Arvika. 25 lördag Julmarknad, Bygdegården Baracken i Kungsskogen kl 14. Hantverk, bakverk, hemlagat godis, servering, glögg mm

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

29


Res med oss till och från Storfors

Tidtabe gäller f llerna r 2016 til ån 11 dec ls vi längst dare, dock till och 9 dec 2 med 017.

Här nedan kan du se en del av det bussutbud som erbjuds dig som åker till och från Storfors. Tabellen gäller mellan 11 december 2016 tills vidare, dock längst till och med 9 december 2017. För kompletta tidtabeller besök Värmlandstrafiks webbplats www.varmlandstrafik.se. Trevlig resa!

Linje 400 Storfors - Kristinehamn Avgångstider (M-F): 05.35, 06.35, 07.35, 08.35, 11.35, 14.35, 15.35, 16.35, 17.35, 19.35, 21.35, 23.35, 01.35 Avgångstider (L): 08.35, 15.35, 17.35, 01.35 Avgångstider (S): 08.35, 14.35, 21.35

Storfors - Filipstad Avgångstider (M-F): 05.30, 06.35, 07.35, 08.35, 09.35, 12.35, 15.35, 16.35, 17.35, 18.35, 22.35 Avgångstider (L): 10.35, 16.35, 18.35 Avgångstider (S): 09.35, 15.35, 22.35

Kristinehamn - Storfors Avgångstider (M-F): 06.10, 07.10, 08.10, 09.10, 12.10, 15.10, 16.10, 17.10, 18.10, 20.10, 22.10, 23.10, 01.10 Avgångstider (L): 10.10, 16.10, 18.10, 01.10 Avgångstider (S): 09.10, 15.10, 22.10

Filipstad - Storfors Avgångstider (M-F): 05.05, 06.05, 06.25, 07.05, 08.05, 11.05, 14.05, 15.05, 16.05, 17.05, 21.05 Avgångstider (L): 08.05, 15.05, 17.05 Avgångstider (S): 08.05, 14.05, 21.05

Beräknad restid mellan Storfors resecentrum och Kristinehamns resecentrum är cirka 25 minuter, och mellan Storfors resecentrum och Filipstads bussterminal är cirka 30 minuter.

Linje 403 Storfors - Karlskoga Avgångstider (M-F): 05.50, 06.55, 09.05, 13.15, 14.50, 15.15, 16.10, 18.15

Karlskoga - Storfors Avgångstider (M-F): 07.00, 08.00, 11.15, 14.05, 16.10, 17.00, 19.00

Beräknad restid mellan Storfors resecentrum och Karlskoga busstation är cirka 45 minuter.

30 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun


Storfors bibliotek

Biblioteket finns en trappa upp i Kulturhuset, Centrumplan 1 Öppettider: Måndag kl 11-18, tisdag-fredag kl 11-16. Telefon: 0550-651 94.

Zombiefilmworkshop Under höstlovet har du möjlighet att prova på filmskapande på biblioteket. Fredrik Larsson håller i en tredagarskurs där du får prova hur det är att vara skådespelare, se hur en filminspelning kan gå till och det finns en liten möjlighet att prova hur det är att vara bakom kameran. Temat för filmen kommer vara zombies. Kursen vänder sig till dig som är 12 år och äldre. Aktiviteten är kostnadsfri. Deltagande kräver anmälan, senast 24 oktober. Var: Biblioteket. När? Måndag, tisdag och onsdag 30 oktober till 1 november kl 10-14 . För frågor och anmälan kontakta biblioteket: Telefon: 0550-651 94 E-post: biblioteket@storfors.se

Under Internationella barndagen bjöd biblioteket på sagoläsning i myshörnan.

Bibliotekets bokcirkel

Högläsning på lätt svenska

Ta chansen att dela läsupplevelser med andra. Vi ses på biblioteket 30/10 och 27/11 (klockan 18.15), sedan gör vi ett juluppehåll. Inför varje träff läser vi en förbestämd bok, som vi diskuterar över en fika. Aktiviteten är kostnadsfri men föranmälan krävs. Anmälan kan göras hos oss, via telefon 0550-651 94 eller e-post biblioteket@ storfors.se

Torsdagen den 16 november klockan 14.00 finns det möjlighet att lyssna på högläsning av böcker på lätt svenska. Böckerna riktar sig till ungdomar och vuxna, och det finns möjlighet att komma med förslag på vad som skall läsas.

Välkommen till språkcafé för alla

Då - och 40 år senare Sagor för vuxna Boka in tisdag 7 november klockan 16.00. Då kommer Erik Wehkaoja till biblioteket och berättar om två bilder ur Finlands 100-åriga historia. Aktiviteten är kostnadsfri men föranmälan behövs för att vi ska kunna planera fika. Anmälan görs hos oss eller via telefon 055065194 eller e-post biblioteket@storfors.se

I anslutning till biblioteket jobbar projektet Storfors Tillsammans för att stötta Storfors nyanlända. Femke. Man samlas i foajén utanför biblioteket vid flera tillfällen under veckan och det finns även andra tider för studiebesök, hjälp med CV och så vidare. Projektledare är Femke van Ratingen, och hon ser gärna fler volontärer till språkcafé och läxhjälp. Man behöver inte binda upp sig på flera gånger utan kan komma med när det passar.

Måndagar 15-18 Språkcafé och hjälp med läxor Onsdagar 13-16 Språkcafé och hjälp med läxor

Fredagar 9.30-12.00 Träffa en Svensk & språkhjälp. Även hjälp med CV etc. Information: Femke van Ratingen tel 070-190 50 82

I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun I frêske lufta nr 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

31

31


Dags för för ny ny Dags Dags vinterdäck? vinterdäck? vinte

Meddäck däckfrån frånGoodyear, Goodyear,Michelin, Michelin, Med Med däck från Continentaloch ochNokian Nokianhjälper hjälper Continental vivi Continental oc dighitta hittadem demsom sompassar passardin dinbil. bil. dig dig hitta dem s

Storfors och Kaross AB Storfors BilBil och Kaross AB Industrigatan Industrigatan 88 Tel: 0550-62222 Tel: 0550-62222 32 I frêske lufta 6 l 25 oktober 2017 Informationstidning för Storfors kommun

Storfors Bil och Kaross AB Industrigatan 8 Tel: 0550-62222