Page 1

MED NOR-WAY BUSSEKSPRESS REISER DU

ENKELT I NORGE

Kjøp billett på mobil ELLER nett www.nor-way.no

PÅ VIKINGTOKT MED BUSSEN PÅ VESTLANDET QUIZ

TEGNESERIER

BOKTIPS

KRYSSORD

NOVELLE

GRATIS PASSASJERMAGASIN FOR NOR-WAY BUSSEKSPRESS | VÅREN 2015

NÆR  ENKEL  RIMELIG


BELTEBRUK I BUSS I den siste tiden har media fokusert mye på beltebruk i buss. Vi er glade for at det settes søkelys på denne problemstillingen.

LEDER Bjørn Østbye Administrerende direktør NOR-WAY Bussekspress / Flybussekspressen

La meg innledningsvis fastslå følgende: Det er påbudt å bruke belte på region- og ekspressbusser, og ved overtredelse kan den reisende bli ilagt et gebyr på 1500 kroner. Det er et tankekors at neste alle (97 prosent) bruker setebelte i bil, mens bare 35 prosent av busspassasjerene bruker setebelte, selv om det altså er påbudt med belte i buss også.

24

1

Når man bruker belte i buss, reduserer man faren for skade både for seg selv og medpassasjerene sine dersom en ulykke skulle inntreffe. Man hjelper altså ikke bare seg selv, men også sine medpassasjerer ved å gjøre i bussen det man gjør i bilen – nemlig å feste setebeltet. Når sjåføren ber dere om å bruke setebeltet, så gjør han eller hun det for deres egen sikkerhets skyld. Vær så snill – bruk setebeltet og la bussen bli fylt av lyden av KLIKK. Takk for at du valgte å reise med oss, og ha en riktig god tur videre – med setebeltet festet!

Ø M E R KE T ILJ

Trykkeri

75

M

Det er like viktig å bruke belte i bussen som i bilen, men dessverre tar vi ikke med oss de gode vanene fra bilen over i bussen. Statens Vegvesen mener det er helt nødvendig å gjøre folk bevisste på hvor viktig det er å bruke setebelte. I likhet med NHO Transport stiller vi i NOR-WAY Bussekspress og Flybussekspressen oss helt og fullt bak dette.

8

Ansvarlig utgiver: NOR-WAY Bussekspress AS Karl Johans gate 2, 0154 Oslo - Tlf: 815 44 444 Produsert av Frequency AS, Måløy/Nordfjordeid/Haugesund; Redaktør: Geir Arne Solheim, Frequency AD: Trygve Johan Solheim / Redaksjonssjef: Miriam Edler / Annonseansvarlig Eva Narheim Tekstforfatter: Maria Vengen / Prosjektleder: Cathrine Høyland Barmen / Trykk: Krona Trykk AS, Moss


Tegneserier NEMI

PELS OG POTER

TIGER

ZITS


et smakfullt, forfriskende og ikke minst sunt alternativ til springvann!

Oppskrifter: 1. Glow : Blåbær sitron og mynte 2. Balance: Jordbær, lime og mynte 3. Holiday: Bringebær og appelsin

Fristende vann Tekst OG FOTO: MIRIAM EDLER, FREQUENCY.NO

Det finnes mange gode grunner til å drikke vann. Ikke bare er det sunt og godt. Det er også det mest effektive for å slukke tørsten, du får mindre vondt i hodet, renere hud, sunnere tenner og kroppen trenger vann for at maskineriet skal fungere. Dersom du ønsker å bli flinkere til å drikke 4

vann, har vi noen enkle tips til å friske opp den typiske vannflasken din. Bruk gjerne vann med kullsyre og ha denne i kjøleskapet i rundt 30 minutter før du skal ut døra, så har du et smakfullt, forfriskende og ikke minst sunt alternativ til springvann!


Foto: Åsnes/Sveinung Klyve

VI KAN FJELLSKO

Hos oss finner du utvalget og kunnskapen SALOMON COMET

LOWA RENEGADE MID

Lett og fin tur/fjellsko med Gore-Tex membran for enklere turer på byfjellene og lignende. Skoen har fulldempet såle som gir topp komfort, samt den annerkjente Contagrip yttersålen som sørger for et meget bra grep. Dame og herremodell.

Lett og fin tursko som er perfekt til enklere turer i skog og mark. Overdel i Nubuck lær, samt en støtdempende Eva mellomsåle og Gore-Tex membran, sørger for en suveren passform og komfort. Dame og herremodell.

Pris:

Pris:

1.499

1.999

CRISPI SKOGSHORN PLUS

SALOMON QUEST GTX

Skogshorn er en helt ny lettvektsmodell fra Crispi. Skoen har en overdel i Nubuck lær og Cordura som gjør at den både er veldig lett og har gode pusteegenskaper. Vibram Super Grip yttersåle med poro mellomsåle sørger for både topp grep og god støtdemping. Skoen har selvfølgelig også GoreTex membran. Finnes som både herre og damemodell.

Superkomfortabel og lett tur/fjellsko med Gore-Tex membran. Samme modellen som Cosmic, men med lær i overdelen som øker slitestyrken. Den har fulldempet såle som gir glimrende komfort, samt en ramme som sørger for topp stabilitet. Meget godt grep. Dame og herremodell.

Pris:

Pris:

1.999

1.999 CRISPI SKARVEN:

ASOLO SYMBIO/FISSION Erstatterne til våre suksessrike Synchro og Attiva. Dette er rett og slett en superlett fjellsko med topp passform. Skoen har rett og slett alt; mellomsåle med god støtdemping, gradert stivhet i sålen i forhold til størrelse, høyfriksjons gummi i yttersåle som gir topp grep, samt Gore-Tex membran. Dame og herremodell. Pris:

Skarven er en klassisk modell med nyutviklede løsninger. Den er lett, samtidig som den er robust og tåler tøffe utfordringer. Innvendig har den et spesielt polstringmateriale som alltid er fyldig og gir optimal støtte. Skarven har også skikkelig 2,6mm høykvalitetslær, mellomsåle med god demping og Gore-Tex membran. Vibram Super Grip yttersålen sørger for skikkelig feste. Testvinner flere ganger. Finnes som både herre og damemodell.

1.999

Pris:

2.699

SCARPA KINESIS PRO/MYTHOS PRO

AKU SUPERALP GTX

Kvalitet, funksjon og komforti samme pakke. Med den nye Active Fit serien har Scarpa nok en gang gjort det! Autofit ankelpolstring som gir perfekt tilpasning, Heel Tension som sørger for optimalt hælhold, Autofit Collar for økt komfort rundt leggen, Speed Lacing helt fram til støveltuppen for best tilpasning, økt støtdemping både i hæl og forfot, Nubuck Lær, Gore-Tex membran, yttersåle med topp grep. Trenger vi egentlig fortelle mer? Finnes både som herre og damemodell (Mythos Pro).

Fantastisk komfortabel fjellvandringsstøvel fra lille Aku. Dette er en forholdsvis lett og robust sko som takler de tøffe utfordringene som fjellet gir selv med bra oppakning. Skoen sitter meget godt på foten takket være en suveren polstring og et supert snøresystem. Overdelen er i 2.6mm høykvalitetslær med Gore-Tex membran.Det er også god støtdemping i mellomsålen, og yttersålen har topp grep selv på vestlandsberg. Kun herremodell.

Pris:

2.799

Markeveien 3, rett ved Torgalmenningen. Telefon 55 62 73 00 eller info@outdoorbergen.no ÅPNINGSTIDER 10-18 TORSDAG 10-19 LØRDAG 10-16

Pris:

2.999


Kystbussen

Tekst: Maria Vengen Foto: NOR-WAY Bussekspress /Vidar Langeland

Opplev Sør-Vestlandets vakre vår med

Kystbussen

Len deg tilbake og la tankene suse av sted, imens du i ro og fred nyter utsikten av Sør-Vestlandskystens vakre vår. Med Kystbussen kan du gå av hvor som helst på strekningen Stavanger – Haugesund – Stord – Bergen, og gjøre avstikkere til idylliske og historierike øysamfunn, som Tysnes, Røvær og Bømlo. Hyppige avganger Med avgang fra Bergen og Stavanger én gang i timen store deler av døgnet er det ikke vanskelig å planlegge reisen – eller for den saks skyld reise impulsivt – med Kystbyssen. - Kystbussen har hyppige avganger, og reisen fra start til 6

endestopp tar fra fem til seks timer, sier Oddvar Bauge (62), trolig en av verdens hyggeligste bussjåfører. Han forteller at om man reiser med Kystbussen kan man gå av der man vil underveis, og ikke bare på de store holdeplassene slik det ofte er på andre ekspressbussruter.


Oddvar Bauge

En naturperle Langs Sør-Vestlandets langstrakte kyst er det mye å se, og foruten hovedstoppestedene Stavanger, Haugesund, Stord og Bergens flotte omgivelser, får man passere alt fra undersjøiske tunneler til historiske severdigheter. - For eksempel kjører vi forbi den gamle Olavskirken og Vikinggarden på Avaldsnes, og vi kjører over Stordabrua. Derfra får man en fantastisk utsikt over sjøen og har full panorama, sier Oddvar begeistret. På reisen er det også to fergeoverganger, der den ene, mellom Sandvikvåg og Halhjem, har hele 40 minutters overfartstid. - Her får man rikelig med tid til kaffe og middag, det blir som et avbrekk i reisen. På fergeturen kan man også se Austevoll og en del båttraffikk, og i pent vær er dette en veldig flott opplevelse, forteller han. Nettrabatt og plassgaranti Forhåndsbestiller du billetten på nett, får du nettrabatt i tillegg til eventuelle andre rabatter som honnørrabatt, stu-

dentrabatt og militærrabatt. Kystbussen tilbyr også gratis Wi-Fi og strøm til lading av telefon og PC. For reisende med barn har bussen integrerte barnestoler for de minste og sitteputer for de litt større barna. - NOR-WAY Bussekspress har også plassgaranti, og vi lover plass til alle som ønsker å reise med oss, sier den vennlige bussjåføren. - Bestiller man billett på nett er det også enklere for oss å få oversikt over forventet antall reisende, slik at vi kan sette opp ruter i forhold til dette. Oddvar, Kystbussen og NOR-WAY Bussekspress ønsker alle våre reisende en god vår, og håper på mange fornøyde kunder. Videre i vårutgaven av Underveis kan du lese om mennesker og severdigheter som befinner seg i områdene langs Kystbussens rute, som sykkeløya Utsira, fotografsurferen Bjørn, og natur-klatreparken Høyt & Lavt i Nedstrand. God reise, og god lesning! 7


Afrika Bistand/Kultur Backpacker/ Ekstremsport Foto/ Opplevelser Friluftsliv/ Ekstremsport Kunst/ Håndverk Musikkproduksjon Live/Studio Norwegian Culture/Adventure Snowboard Teater/ Musikal /elverumfhs elverumfhs.no

Det gode liv i sommar

på Hotel Alexandra og Hotel Loenfjord !

Pris frå

930,-

pr pers i dobbeltrom inkl. frukost (Fjordpass)

GODE MATOPPLEVINGAR BAD OG SPA HØG STANDARD VIA FERRATA LOEN STRYN SOMMERSKISENTER

Alexandra Bad og Spa

Pris frå

750,-

pr pers i dobbeltrom inkl. frukost (Fjordpass)

SYKKEL OG FISKE LETTE FJELLTURAR TOPPTURAR GODE SOMMARPRISAR VIA FERRATA

med eit stort utval av kropps- og velværebehandlingar. Massasje, stor SPA-avdeling med terapibasseng, badstover, opplevings-dusjar, kuldekulp, kvileområde og takhage med boblebad. Stort symjebasseng inne og ute, oppvarma heile året. Vannsklie.

- Via Ferrata og Gjølmunnebrua - Sykkel - Båtutleige -

www.loenactive.no

Hotel Alexandra, 6789 Loen Tel: 57 87 50 00 alex@alexandra.no

w ww . a l e x a n d r a . n o

Hotel Loenfjord, 6789 Loen Tel: 57 87 57 00 post@loenfjord.no

w w w . l oenfj ord. no


Blir dagene ødelagt av alkohol/rus? Jeg vet hvordan du har det. Blir dagene ødelagt av alkohol/rus? Jeg vet hvordan du har det. Jeg heter Olaf Olsvik jeg levde et tradisjonelt liv med Blir dagene ødelagt avogalkohol/rus? familie, venner, tidsklemma og hverdagsutfordringer. JegBedriften vet hvordan dusåhar det.og jeg synes livet smilte jeg eide gikk det suste

Jeg heter Olaf Olsvik levde liv med for til meg. Tydeligvis varog minjeg kone avet entradisjonelt annen oppfatning, familie, ogdårlig hverdagsutfordringer. hun villevenner, skilles. tidsklemma Det taklet jeg og søkte hjelp hos Bedriften gikk så det susteetog jegMen synes livet smilte legen. Jegjeg Þkkeide piller og det fungerte bra. 1-3liv tabl. om Jeg heter Olaf Olsvik og jeg levde tradisjonelt med til meg. Tydeligvis var min kone av en annen oppfatning, for dagen ble fort til 3-10, 10-20 og sŒ videreÉ. Det var starten familie, venner, tidsklemma og hverdagsutfordringer. hun ville skilles. Det taklet jeg dårlig og søkte hjelp hos pŒ en 15 Œr tapte alt pŒ veien. To Bedriften jeglang eidemisbrukskarriere. gikk så det susteJeg og jeg synes livet smilte Jeg heter Olaf og jeg levde et tradisjonelt livtabl. med legen. Jeg Þkk Olsvik piller det fungerte bra. Menoppfatning, 1-3jeg omfor ekteskap, kontakten med s¿nnen bedriften eide, til meg. Tydeligvis varog min kone avmin, en annen familie, venner, og hverdagsutfordringer. dagen ble fort til-tidsklemma 3-10, 10-20 og sŒ videreÉ. varhos starten venner, familie ALT! hun ville skilles. Det taklet jeg dårlig og søkteDet hjelp Bedriften jeg eide gikk så det suste og jeg synes livet pŒ en 15 Œr lang misbrukskarriere. Jeg tapte alt pŒ veien. legen. Jeg Þkk piller og det fungerte bra. Men 1-3 tabl.smilte omTo til meg. Tydeligvis var min kone av en annen oppfatning, for ekteskap, kontakten med s¿nnen min, bedriften jeg eide, En traÞkkulykke var starten pŒ en ny begynnelse. Jeg havnet dagen ble fort til 3-10, 10-20 og sŒ videreÉ. Det var starten hun ville skilles. Det taklet jeg dårlig og søkte hjelp hos venner, familie ALT! på sykehuset og en sykepleiere hjalp meg videre til pŒ en 15 Œr lang misbrukskarriere. Jeg tapte alt pŒ veien. To legen. Jegkontakten Þkk pillermisbruk. og dets¿nnen fungerte bra. Men 1-3jeg tabl. omhar behandling for mitt Det ermin, nŒ 11 Œr siden ogeide, jeg ekteskap, med bedriften dagen ble fort til 3-10, 10-20 og sŒ videreÉ. Det var starten En traÞkkulykke var starten pŒ en ny begynnelse. Jeg havnet alt å takke denne sykepleieren for. Hun så hva jeg trengte. venner, familie - ALT! pŒ 15 Œr lang Jegmeg taptevidere alt pŒtilveien. To på en sykehuset og misbrukskarriere. en sykepleiere hjalp ekteskap, kontakten med s¿nnen min, bedriften behandling mitt Detenerny nŒbegynnelse. 11 Œr foredrag sidenjeg ogeide, jeg har NŒ bruker jeg hver dag pŒ Œ snakke med for andre i misbruk. samme holde for En traÞkkulykke var starten situasjon, pŒ Jeg havnet venner, familie ALT! alt å takke denne sykepleieren for. Hun så hva jeg trengte. bedrifter og rŒdgivning til personer og team. Trenger du en prat? Ring meg gjerne pŒ på sykehuset og en sykepleiere hjalp meg videre til 9025 9999 eller se mestringshusene.no. kanmisbruk. bare bli bedre. behandling Det for mitt Det er nŒ 11 Œr siden og jeg har En traÞkkulykke var starten situasjon, pŒ en begynnelse. havnet NŒ bruker jeg hver dag pŒ Œ snakke med andre i samme holde foredrag for alt å takke denne sykepleieren for.ny Hun så hva jegJeg trengte. på sykehuset en sykepleier hjalp Ring meg meg videre til pŒ bedrifter og rŒdgivning til personer og team.ogTrenger du en prat? gjerne behandling for mitt Det er nŒ holde 11 Œr foredrag siden og for jeg har 9025 9999jeg eller se dag mestringshusene.no. kani misbruk. bare bli situasjon, bedre. NŒ bruker hver pŒ Œ snakke medDet andre samme alt å takke denne sykepleieren for. Hun så hva jeg trengte. bedrifter og rŒdgivning til personer og team. Trenger du en prat? Ring meg gjerne pŒ 9025 9999 eller se mestringshusene.no. Det kan bare bli bedre. NŒ bruker jeg hver dag pŒ Œ snakke med andre i samme situasjon, holde foredrag for bedrifter og rŒdgivning til personer og team. Trenger du en prat? Ring meg gjerne pŒ 9025 9999 eller se mestringshusene.no. Det kan bare bli bedre.

BEHANDLINGSOPPLEGG MED HOTELLSTANDARD BEHANDLINGSOPPLEGG MED HOTELLSTANDARD BEHANDLINGSOPPLEGG MED HOTELLSTANDARD Mestringshusene Bolkesjø // www.mestringshusene.no // +47 9050 5254 BEHANDLINGSOPPLEGG MED HOTELLSTANDARD Mestringshusene Bolkesjø // www.mestringshusene.no // +47 9050 5254


Friske vårruller en garantert slager på enhver tur!

Vårruller passer perfekt som reisemat, enten på buss eller langturer. Ta med eventuell chilisaus om ønsket. Vårrullene pakkes enkelt i matpapir eller aluminiumsfolie, og holder seg saftige og gode hvis de er pakket riktig. 1010


GOD MAT

UNDERVEIS

Kokk: Birk Kristensen

Gått i lære ved Gloppen hotell og L’atelier Des Cousins (Ca. 25 Vårruller)

Dette trenger du: 1 pk svinekjøttdeig 1 pk kyllingkjøttdeig 1 pk glassnudler 1 pk vårullefser 1 vårløk 4 gulrøtter 3 ss soyasaus 1 egg Salt/pepper/sukker 1 sprøstekt hvitløk - valgfritt

Slik gjør du: Legg glassnudlene i varmt vann til de blir myke. Vask og skrell grønnsakene og rasp gulrøttene med et rivjern og kutt vårløken i tynne skiver. Stek svine- og kyllingkjøttdeig i en varm panne, og ha i grønnsakene samt glassnudlene. La fyllet surre noen sekunder og smak til med salt, pepper, sukker, soyasaus og sprøstekt hvitløk. Knekk egget i en skål og visp. Legg lefsene på en ren benkeplate, ha i fyllet, og rull vårrullene til passelig størrelse. Pensle endene av vårrullene med egg slik at de ikke åpner seg under steking. Vårrullene kan friteres i en frityrkoker, eller stekes i ovnen ved 190*C til de blir gylne og sprø. 1111


Visit “Trolltunga” and stay at Hardanger Hotel! Eitrheimsveien 13, 5750 Odda Telefon: (+47) 53 64 64 64 Telefax: (+47) 53 64 64 7 www.trolltunga.no

ÅPNINGSTIDER:

01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, 51 93 93 00. norskolje.museum.no

reload.no

...og det er enda mer spennende på innsiden


Sommerens hovedutstilling på Hadeland Glassverk

Kaffe Fassett «50 Years In Color»

Foto: Debbie Patterson www.debbiepattersonimages.com

9. mai - 16. august

Hadeland Glassverk ligger i idylliske omgivelser ved Randsfjorden, bare en time fra Oslo og 45 minutter fra Gardermoen. Sommerens hovedutstilling i vårt Galleri er Kaffe Fassett «50 Years in Colour». Kaffe Fassett er en internasjonal kunstner, berømt for sin kreative og fargerike kunst innenfor quilting, strikking og stoffer. Han har også skrevet en rekke bøker om sitt kunsthåndverk. Vi ønsker velkommen til en spennende utstilling på Hadeland Glassverk. For spørsmål eller bestilling av eget turopplegg med overnatting: Tlf 61 31 66 19 (08 – 16) eller booking@hadeland-glassverk.no


Haugesund Norges fødested Haugesund ligger sentralt plassert i omrüdet der vikinger samlet Norge til ett rike. 14


Den sjarmerende byen Haugesund har et idyllisk beliggende sentrum med kanaler mellom fastland og øyer. I Haugesund kan du oppsøke kulturopplevelser, gode restauranter og shoppe i Norges lengste gågate. Her kan du også få med deg festivaler, øyhopping og lære mer om vikingene som styrte Norge. Haugesund og omegn er også et ypperlig utgangspunkt for å dra på utflukt til naturopplevelser som Preikestolen, Folgefonna og Langfoss. Norges lengste gågate I handlegaten Haraldsgata, som er Norges lengste gågate, ligger butikkene på rekke og rad og frister shoppinglystne innbyggere og besøkende. Her finner du eksklusive klesbutikker, bokhandlere, parfymerier, gullsmeder, kaféer og gavebutikker. Sentrum blant øyer På kaien i Haugesund kan du slentre langs Smedasundet, se på båtene og besøke de mange restaurantene langs havnen. Her finner du også to av de større hotellene i byen. På andre siden av sundet står det store blå bygget som vitner om skipsbygging og verftet som har sysselsatt mange tusen mennesker i over hundre år. Øyene i vest Røvær-båten legger til kaien jevnt og trutt. Passasjerer og varer skal fraktes til den lille øya med 110 innbyggere og én bil. Skulle det friste med en tur til Feøy, vil båten også ta deg dit. Fra Garpaskjerskaien på Risøy går båten til Norges vestligste øy, Utsira, som er et eldorado for fugletittere. Nord for sentrum strekker turveien ”Kyststien” seg langs havet, her får du en forfriskende tur med sjøsprøyt og vakker utsikt mot Kvalen, Feøy og Espevær, øyer man også kan besøke med båt. Drar du enda lenger mot nord, kommer du til Ryvarden Kulturfyr, hvor man kan overnatte i fyrvokterens bolig. Kultur i byen Haugesund er en aktiv by, der flere aktører tilbyr kultur og opplevelser til byens befolkning og tilreisende. I Haugesund arrangeres det jevnlig konserter på en rekke av byens konsertarenaer. På byens kulturhus, Festiviteten, tilbys det konserter, men også danseforestillinger, humorkvelder og teateroppsetninger gjennom hele året. Mens Haugesund Folkebibliotek gjerne inviterer til litteraturkvelder.

Film- og jazzfestival I august hvert år er det storstilt jazzstemning i byen når Sildajazzen trekker internasjonale jazzmusikere og mange tilreisende jazzentusiaster til byen. Ikke lenge etter fyller Filmfestivalen byens hotell og kinosaler med filmstjerner og filmbransjens folk, for det er nettopp Haugesund som er Amanda-prisens hjemby. Museer for kunst og historie I og rundt Haugesund finnes også en rekke museer for den med interesse for kunst eller historie. Haugesund Billedgalleri er regionens kunstmuseum. På Dokken museum får du se utstillinger fra sildetida 1850 – 1950. Men det er Arquebus krigshistorisk museum som er mest kjent ellers i landet. I Gamle Skudeneshavn kan du vandre rundt i en av Europas best bevarte gamlebyer. Der vikinger styrte Norge Hvordan Vikingkongene levde, kan du få vite mer om ved å ta turen til Avaldsnes. Dette er Norges eldste kongesete. Her står fortsatt Olavskirken, og på Nordvegen Opplevelsessenter og Vikinggarden kan du lære mer om hvordan Vikingene levde. På Karmøy finnes enda flere spor etter vikingene. Noen av disse finner du langs de vakre Karmøy-strendene. Norges eneste riksmonument Det er ikke bare på Karmøy man finner spor etter Vikingene. På en høyde nord for Haugesund sentrum står 29 høyreiste bautasteiner og omkranser en stor monolittstein. Dette riksmonumentet ble reist i 1872, for å markere Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike under slaget ved Hafrsfjord i 872. Monumentets plassering er ikke tilfeldig; stedet bautaene befinner seg på ble ansett som Harald Hårfagres gravsted. Ut i naturen Terrenget som kranser rundt selve bykjernen byr på en rekke turmuligheter. På toppen av Steinsfjellet kan du se ut over hele byen og langt til havs. I ”Byheiene” kan du gå tur i marka. I Haraldsvangen og Djupadalen kan du jogge og la deg forfriske av et dupp i vannet. Tar du bilen fatt, vil du også kunne oppleve noen av Norges mest kjente toppturer, brevandring på Folgefonna, eller se en av verdens vakreste fossefall. Tekst: Mette Solberg Fjeldheim Foto: Scott.Sporleder.FjordNorway

15


Visste du at Avaldsnes var et sentralt stoppested for pilegrimer på vei til Nidaros?

En økende interesse for Vikingene Den stadig økende interessen for Vikingene henger gjerne sammen med de vågale oppdagerne som reiste med skip som kunne nå langt. Vikingene blir ofte sett på som brutale krigere og pirater som voldtok og stjal skatter med hjem. Men kanskje vel så fascinerende er kunnskapen om Vikingenes Tingsystem og utviklingen av demokratiet, og deres nærkontakt med natur og naturkrefter. For ikke å snakke om Vikingkvinnenes sterke stilling i sin tid, samt den norrøne litteraturarven etter dem.

Der vikinger styrte Norge fra I hele 3 000 år har vikinger og fyrster kontrollert skipsfarten som gikk inn og ut av Nordvegen, det som senere skulle gi navnet til kongeriket Norge. 16


Tekst: Mette Solberg Fjeldheim Foto: Scott.Sporleder.FjordNorway, espen millS OG Tove Bråthen

Helt tilbake til tidsepokene før vikingtiden, var Avaldsnes et sentralt sted som høvdingsete og kongesete. Her satt vikingkongene og kontrollerte Nordvegen fra Norges eldste kongesete. Fra og med Harald Hårfagre og hans etterkommere, blir Avaldsnes kongsgård for rikskongene helt inn i middelalderen. Olavskirken og Jomfru Marias synål Olavskirken ble bygget i 1250, og er et mektig minnesmerke om tidligere storhetstider. Det var her Kongsgården lå. Selve kirkeområdet på Avaldsnes er omgitt av gravhauger og store bautasteiner fra førkristen tid. Den mest kjente av disse, er bautasteinen kalt «Jomfru Marias synål» som rekker hele 7,2 m over bakkenivå.

Disney Let It Go - Demi Lovato Belle - Paige O’Hara Hi-Diddle-Dee-Dee - Walter Catlett Under the Sea - Samuel E. Wright Part Of Your World - Jodi Benson The Siamese Cat - Song Si & Am When You Wish Upon A Star - Cliff Edwards

Nordvegen Historiesenter På Nordvegen Historiesenter like ved Olavskirken får du vite mer om Vikingkongene som en gang regjerte landet herfra. Historien om Vikingkongene og livet de levde her baserer seg på fortellinger fra sagaene og spor som er funnet i jorda og i sjøen. På opplevelsessenteret vil en audiovisuell Harald Hårfagre ta deg med på en reise gjennom den 3 500 år lange historien på Avaldsnes.

A Girl Worth Fighting For - Matthew Wilder

En gjenoppbygget Vikinggard Vikinggarden ligger på Bukkøy, en kort spasertur fra Nordvegen Historiesenter. Garden består av rekonstruerte bygninger fra 800-tallet. Her kan du vandre rundt i tradisjonstro omgivelser og oppleve en atmosfære som tar deg raskt tilbake til vikingtiden.

Chim Chim Cher-Ee - Matthew Garber

Kuriosa: Det knytter seg en dommedagsprofeti til Marias synål: Bautaen som står tett inn mot kirken, siger lett til høyre slik at toppen av bautaen nærmer seg kirkeveggen. Det sies at når bautaen treffer veggen, er det et tegn på at Dommedag er her. Dette er også årsaken til at toppen av bautaen er meislet bort – en av de tidligere prestene gjorde sitt for å sørge for å utsette Dommedag …

Hakuna Matata - Ernie Sabella Circle of Life - Carmen Twillie Mine, Mine, Mine - David Ogden Stiers You’ll Be In My Heart - Phil Collins

The Bare Necessities - Bruce Reitherman A Whole New World - Peabo Bryson

Hos Beat har du ubegrenset tilgang til all verdens musikk når du vil og hvor du vil. For kun 99 kr/ mnd får du tilgang til en musikk-katalog som inneholder både de siste utgivelsene og de gamle klassikerne. Som medlem kan du gratis laste ned vår applikasjon, Beat Mobil, for smarttelefoner og ta musikken med deg offline. Prøv gratis i 2 uker - send buss til 2328!

Olavskirken, Nordvegen Historiesenter og Vikinggarden på Avaldsnes er lett tilgjengelig fra Haugesund sentrum – alle sentrale steder å besøke for de med interesse for historie og vikingene.

mer info finnes på visithaugesund.no

1717


Familiefest i fjellbygda Røldal

M

ldals

ark n a de

n

19. - 21. juni 2015

Velkommen til 3 dagar spekka med marknad, underhaldning, kunst, kultur, handverk og mykje meire. www.roldalsmarknaden.no

Vi løfter det opp igjen med ekspanderende masser under gulvet. Raskt, effektivt og sikkert.

PEDER MORSET folkehøgskole WWW.PEDERMORSET.NO

Spennende linjer og valgfag Enkeltrom med bad Nye internat | Personlig oppfølging


UTSIRA

- Midt i havet

Reis til Utsira, Norges minste kommune, med daglige avganger fra Garpaskjær/Haugesund. Båtreisen tar 70 minutter og er eksotisk nok i seg selv. Øya vest i havet byr på verneverdig kystkulturlandskap, merkede turstier i utmarken, Norges høystliggende fyrstasjon og 325 forskjellige fuglearter. UtsirArt - Øya uten gater er blitt et av de mest avsidesliggende, vakre og forblåste baktepper for ny Europeisk gatekunst. Åtte internasjonalt kjente gatekunstnere besøkte Utsira noen sommerdager i 2014. Resultatet ble 45 store og små kunstverk som du kan se i naturen og på husvegger. En spennende aktivitet er Geocaching skattejakt som gir friske naturopplevelser. På Utsira er det over 50 cacher. Trenger du overnatting? Vi har ulike overnattingsmuligheter. Alle med utsikt til havet. Sildaloftet med plass til 32 personer, 6-manns leilighet på Bølgen og for den som ønsker noe helt unikt – fyrvokterboligen.

Ta kontakt med Tove Grimsby/Maria Thomassen Tlf 912 42 714 www.utsira.net Sildaloftet@utsira.com

Kom til Utsira og opplev kontrasten mellom kunst og urørt landskap!


”I fuglenes verden er ikke årstidene knyttet til kalenderen, men til naturen og dens klimatiske forhold”

Småhytter ved Utsira fyr (Foto: Atle Grimsby)

20


Utsira -dit fuglene flyr Midt i havet, 15 km vest for Karmøy og 18 km vest for Haugesund, finner du den lille øya og Norges minste kommune i folketall, Utsira. Det er observert flere fuglearter på øya enn det er fastboende (overkant av 200 mennesker). Av de mer enn 300 forskjellige fugleartene som er registrert på øya regnes flere arter som ekstremt sjeldne. Øya har lange tradisjoner for fuglekikking og sammenlignes av noen med Fair Isle (sør for Shetland). Dette blant annet fordi de to øyene deler ornitologiske relasjoner. Fugle-kikke-sesongen på Utsira er hele året, men hovedsesongen er i periodene 15. april - 15. mai og 1. september – 1. november. I fuglenes verden er ikke årstidene knyttet til kalenderen, men til naturen og dens klimatiske forhold. For fuglene er det også stor grad av overlapp mellom årstidene, ettersom ulike arter har ulike trekkstrategier og derved ulike deler av års syklusen knyttet til dem. Eksempel: en bøksanger i juni vil være et klart vår funn, en snøspurv i samme måned vil være et sommerfunn, mens et juni funn av skogsnipe vil kunne betegnes som

et høstfunn. Denne kompleksiteten bidrar til å skape variasjon og spenning fra år til år og med mulighet for overraskelser til alle årstider.

Bieteren blir sjeldent observert i Norge, men når det skjer er dette om sommeren eller høsten i Sør Norge (Foto: Atle Grimsby)

Båndkorsnebb er en svært sjelden trekkgjest her i landet, men enkelte invasjons år kan det opptre noen hundre individer (Foto: Atle Grimsby)

21


Geocaching Geocaching er naturopplevelser, skattejakt og teknologi. Der er gjemt over 3300 skatter/ poster, som kalles cacher - rundt omkring i Norge. På Utsira er det over 50 stk. Ved hjelp av GPS-mottaker og internett skal du finne disse turboksene. Geocaching er den mest voksende fritidsaktiviteten i verden om dagen. Det er nå over 2 millioner aktive cacher og over 6 millioner geocachere verden over. Det finnes mange forskjellige typer cacher og de ligger i forskjellig terreng. Denne aktiviten krever at du har en GPS eller smarttelefon hvor du laster ned en gratis app.

Alle bilder: Utsira Foto: Atle Grimsby

Et sykkel eldorado Når du skal ta deg rundt på øya for utforske alt den har å by på er sykkel kanskje det aller beste framkomstmiddelet. Denne får du til alt overmål gratis med deg på rutebåten eller du kan leie deg en sykkel på øya! Utsira har mye å by på. Flott natur med turstier og gode fiskemuligheter. Svømmehall/ idrettshall, restaurant, nærbutikk og over22

nattingsmuligheter. Men kanskje mest av alt er øya kjent for å være et sykkel eldorado. Det er fint og flatt og sykler du ”den store runden” og tar med vindmøllene og fyret på samme turen må du trø ei mil. Sykler du litt på kryss og tvers og alle parallellveiene blir det enda litt til.


Åtte internasjonale kjente gatekunstnere besøkte Utsira noen sommerdager i 2014. Resultatet ble 45 store og små kunstverk som du kan se i naturen og på husvegger.

Sykkelutleie på Utsira

Vegene er av god sykkelstandard og fartsgrensen er 30 km/t over hele øya. Det er begrenset med biltrafikk på Utsira, men nok til at en bør være observant. På en godværsdag er det ingenting som er som å oppleve Utsira på sykkel!

Håbet på Utsira: I løpet av ei uke ble elevene på Utsira skole med å rydde strender og videre bygge denne hytta HÅBET av avfallet. Håbet er et kunstprosjekt som setter miljøutfordringene som følger i kjølevannet av flytende søppel på dagsorden.

23


Hjelseth | Foto Ingebord Skrudland

LES MER OM LINJENE

#BAKKETUNFHS

senter m og viten 13 museu regionen. i Rogaland

Tlf.: 51 79 94 20 | www.jaermuseet.no facebook.com/jaermuseet

- Film - Reiseliv - Teater - Musikk - Lydteknikk - Idrett - Ekstremsport www.bakketun.fhs.no

Etnemarknaden 2015 6.-9. august

Gå ikkje glipp av Vestlandets største folkefest, sett av datoen allereie i dag! Her vert det fullt av flotte salsutstillingar med alt du kan tenkje deg innan handel og industri, tradisjonar og gamalt handverk, hobby, kunst, dyreutstillingar, fritid, jordbruk, skogbruk, mat, tivoli og mykje mykje meir. Kultur og underhaldning av alle moglege slag, konsertar, aktivitetar for liten og stor, konkurransar, Duathlon og ein skikkeleg Grannekamp! Etnemarknaden -der folk og fe møtest Følg oss på Facebook og www.etnemarknaden.no


Velkommen til Norsk Revyfestival på Høylandet Det arrangeres tusen festivaler hvert år her i landet. Norsk Revyfestival er landets viktigste humorfestival. På Høylandet kan du oppleve revyforestillinger, humorshow, festivalcamping, og ekte bygdafest. Vi tilbyr fem kvalifiserende forestillinger fra torsdag til lørdag, og to like finaler på lørdag kveld, med det beste fra de kvalifiserende revyforestillingene. Den norske revyscenen har stolte tradisjoner. I over hundre år har det norske folk moret seg med å gjøgle og parodiere tidens galskaper, på små og store scener. Annethvert år besøker 20.000 nordmenn Norsk Revyfestival på Høylandet . På Høylandet har vi drevet med organisert tull og galskap siden 1987.

Det startet med at ildsjelen Lornts Mørkved fikk den helsprøe ideen å sette sammen en revyfestival i en ørliten bygd i Namdalen. I 2013 samlet den nesten 20.000 tilskuere, og bygdas innbyggere bidro med 17.000 timers dugnadsinnsats. Hvis alle er hjemme, har den vesle bygda Høylandet 1.277 fastboende. Innbyggerne er vertskap for det mange kaller den ultimate galskapen. 650 dugnadsarbeidere gjør hva de kan for å gi gjestene en god opplevelse. Over 1.300 revylag har deltatt i NM i revy siden oppstarten. Norsk revyfestival er inn i sitt 29.år.


Barnesider med Bompibjørnene

2626


1) Legg 8 til 10 silkepapir oppå hverandre og brett dem som et trekkspill, hver fold ca. 4 cm bred.

Dekorative pom-poms

2) Knyt hyssing rundt midten av det foldede silkepapiret. La hyssingstumpene være lange nok til at pom-pom’en kan henge i disse etterpå.

3) Klipp spisser eller buer på hver ende av det foldede silkepapiret, avhengig av ønsket resultat.

Klar til å henges opp!

Gjør det selv:

Dekorative pom-poms 4) Del lagene fra hverandre, papir for papir; opp og inn mot midten, til det til slutt blir en stor blomst.

Å lage pom-poms er kjempeenkelt, og resultatet blir utrolig flott. Perfekt til vårens eller sommerens hagefest. Lag mange, så blir det ekstra stemningsfullt! Du trenger:

•• Silkepapir •• Hyssing •• Saks (www.marthastewart.com)

2727


Besøk Norsk Fjellmuseum i Lom og Mímisbrunnr Klimapark Mímisbrunnr Klimapark

BLI MED PÅ REISEKURS TIL ØSTEN

Mímisbrunnr Klimapark i Lom byr på oppleving og læring utanom det vanlege. Klimaparken ligg ved Juvasshytta ved foten av Galdhøpiggen i Jotunheimen.Bli med 60 meter inn i istunnelen – 6000 år attende i tid. Lær om vår klimahistorie og fleire tusen års historie om jakt og fangst. Ta med heile familien inn i isen og opplev fortida på nært hald! Gå inn på www.mimisbrunnr.no for meir informasjon og bestilling.

1.-13. november 2015 - Rundreise i Burma ( Myanmar) 1.-10. desember 2015 - Kultur, underholdning og førjulsstemning i Beijing 1.-14. februar 2016 - Vietnam og Kambodsja, med hoteller og mat i særklasse

www.karmoy.fhs.no

Bli med inn i isen. Foto: J. Wildhagen.

Skia frå Reinheimen, 1300 år gammal. Foto: KMH

Norsk Fjellmuseum Nasjonalparksenter Norsk Fjellmuseum ligg midt i Lom sentrum, og er museet for deg som er glad i fjell og friluftsliv, og ynskjer å lære meir om nasjonalparkane våre. Her kan du studere menneska sin bruk av fjellet gjennom historia. I 2015 opnar vi ei ny spennande utstilling; "Over isen - funn frå isen viser veg:" Arkeologiske gjenstandar, historier og myter syner korleis menneska og deira ferder i fjellet kunne vera i førhistorisk tid.

Følg oss på facebook og instagram

www.fjell.museum.no Tlf. 61 21 16 00 Opningstid: 11. mai – 4. oktober 2015

DEN 20.

HARDANGER MUSIKKFEST

Nærare musikken 21. – 25. MAI 2015

MEDVERKANDE m.a.: DET NORSKE KAMMERORKESTER v/ leiar Terje Tønnesen MUSIC FOR A WHILE TRIO MAAR ANN-HELEN MOEN sopran ELLEN UGELVIK klaver ANDREAS ULVO klaver JOACHIM KNOPH klaver ANDERS KJELLBERG NILSSON fiolin IDA BRYHN bratsj


Alle hAr godt Av et år på Folkehøgskole

Nå er det din tur. Til å velge hva du vil lære, til å reise, bo og studere med andre som er ulik deg selv. Samarbeid skaper toleranse og empati. Ved å lære andre å kjenne, får du større selvinnsikt. Og opplevelser for livet. Bestill GRATIS KATALOG på www.folkehogskole.no eller SMS - fhs til 1963.

· 79 skoler · 400 FAg · to tilleggspoeng · støtte FrA lånekAssen


LANGS VEIEN

Fotografsurferen Filosofien til NOR-WAY bussekspress er å være et lett tilgjengelig reisealternativ for folk flest, og med 2,5 millioner passasjerer i året kan vi med stolthet si at selskapet leverer. I spalten Langs veien møter du mennesker og severdigheter som befinner seg langs norske veier. Vi skal stoppe hos 30 år gamle Bjørn Hagen Aakre, som har funnet en fin balanse mellom fotografyrket og surfing ved Jærens langstrakte strender.

30


- Å kunne fly på vann, drevet fremover av ren bevegelsesenergi, det kjennes akkurat så sprøtt ut at jeg vil oppleve det igjen og igjen. Bjørn Hagen Aakre (30) studerte reiseliv i Stavanger, og flyttet tilbake til hjemstedet Egersund for fem år siden. Her har han jobbet som fotograf i tre år, og kombinerer gjerne arbeid med den sterke surfeinteressen.

sterk lidenskap senere. - At jeg har en far som alltid har jobbet med foto, vekket interessen lenge før min egen ukelønn kunne forsvart et kjøp av eget kamera, sier Bjørn med et bredt smil.

Detaljplanlagt impulsivitet Til tross for reiselivsutdannelsen var det fotografyrket som var mest forlokkende for Bjørn. Han hadde foto som hobby da han var yngre, og dette skulle vise seg å utvikle seg til en

For tre år siden åpnet muligheten seg for at han kunne jobbe fast med foto. Han setter spesielt stor pris på variasjonen i arbeidshverdagen. - Jeg får muligheten til å kunne planlegge en dag svært 31


- De fleste vil nok oppfatte meg som en blid person som det er lett å snakke med, og som har mye humor på lager, smiler Bjørn Hagen Aakre.

detaljert, samtidig som jeg også får, og må, ta ting kreativt helt på sparket underveis og eksperimentere. Det er en fantastisk variasjon som jeg setter stor pris på, forklarer Bjørn. Det som trigger fotografen er gleden over å ha fanget en situasjon i et avgjørende øyeblikk på en måte som vekker en god følelse i han selv eller andre som ser bildet. Ekte surfeglede I tillegg til foto som både hobby og arbeid, er det bølgesurfing som er Bjørns store lidenskap. Han forteller at de to interessene forsterker hverandre: - Bølgesurfing finner sted så nært på naturen man kommer, og gir en ren, ekte glede. Det i seg selv gir meg et sterkt ønske om å prøve å fange det jeg ser og opplever, for 32

å kunne forklare det til andre og ta vare på gode øyeblikk. Ofte går jeg på land og fotograferer alt rundt meg en stund før jeg hopper uti bølgene selv, eller så tar jeg med meg kamera uti bølgene. Etter snart 13 år med surfing og enda lengre fotoerfaring, behersker Bjørn begge deler godt, men påpeker at det alltid er noe nytt å lære. Han har også et solid grunnlag for valg av aktivitet, og sier at det som gjør surfing engasjerende, er vanskelighetsgraden og frihetsfølelsen den gir. En unik kystlinje Bjørn skryter av Jærens fantastiske kystlinje og gode surfemiljø. Han sier at mange som besøker Sør-Vest landet ikke er klare over hvor flotte langstrakte sandstrender der


Alle bilder: Bjørn Hagen Aakre.

faktisk er. - Jærens langgrunne havbunn gir bølgene formen og retningen surferne er ute etter. For Bjørns del foregår surfingen og fotograferingen som oftest ved strekningen mellom Ogna og Sola, men på grunn av værvariabler, er Brusand, Borestranden, Solastranden eller steder med rullestein også gode alternativ. Den perfekte vårdagen Det nærmer seg vår, og i den anledning har vi spurt Bjørn om hvordan den perfekte vårdagen er for han: - Den perfekte vårdagen for meg inneholder varm sol og fuglekvitter fra alle trekkfuglene som har returnert til Jærlandskapet. Late kuer som kommer for å hilse på når jeg

er på vei ned til stranda med brett under armen i lag med gode venner. På veien hjem venter middag på grillen, og gjennomgang av en drøss foto fra dagen som har gått! Bussveteran I militær- og studietiden synes Bjørn buss var et godt alternativ for å komme seg frem og tilbake. - Da jeg var i militæret og i studietiden reiste jeg mye med kystbussen til og fra Bergen. Det var en grei og behagelig måte å komme seg fra sentrum til sentrum. I de senere årene har det blitt mindre reising utenom fotooppdrag.

33


VIL DU DELTA I ET SPENNENDE FORSKNINGSPROSJEKT?

Hjerte- og karsykdom skyldes i stor grad faktorer ved livsstilen vår som vi kan påvirke selv. Gjennom gratis kurs ved Feiringklinikken, bidrar vi til økt motivasjon for livsstilsendring. • • • • • • •

Har du hjerte- og karsykdom i nær familie? Har du høyt blodtrykk? Har du høyt kolesterol? Er du lite fysisk aktiv? Har du diabetes eller høyt blodsukker? Er du overvektig? Røyker du? Dersom du svarer JA på et eller flere av spørsmålene, er mellom 35 og 67 år, er du en mulig kandidat for Hjerteløftet Søknadsskjema og mer informasjon finnes på www.hjerteløftet.no Prosjekttelefon: 48 95 24 33 eller ta kontakt med fastlegen din.

MÅLØY  ULSTEINVIK  NORDFJORDEID  ØRSTA  OSLO

WE hELp YOU

INSpIRE YOUR cUSTOMERS

www.frequency.no

gRAFISK DESIgN TRYKKSAKER WEbSIDER pROFILERINg FILM Og FOTO FORRETNINgSUTVIKLINg KOMMUNIKASJONSLØSNINgER


Kom til Haugesund! Bli med pü friidrettsfest første helgen i august!


Fra lekende lett til rimelig drøyt 36


Klatreparken Høyt & Lavt utenfor Haugesund utfordrer både de minste og de som mestrer det meste. Har du stålkontroll over armer og bein og mener at du kan komme deg forbi ethvert fysisk hinder? Som for eksempel «den røde løypa i Nedstrand»? I følge daglig leder, Tina Haddeland (32), går det gjetord om «den røde løypa i Nedstrand». - Løypa er krevende, både fysisk og mentalt, og mange ser på den som en styrkeprøve som de nekter å gi opp før de har bestått. De kommer gjerne tilbake flere ganger for å til slutt kunne krysse den av på «check-lista», forteller hun. Mestring for alle Klatreparken som ligger i Tveitskogen, ca. 45 minutter fra Haugesund, er bygget for å underholde hele familien. Med fem forskjellige løyper inndelt etter høyde, får både store og små møte utfordringer tilpasset sitt nivå. - Vi har én barneløype, to familieløyper og to krevende løyper for de som er over 1,40 meter høye. Skal

man prøve den hardeste løypa må man først ha vært igjennom en av de grønne løypene, sier Tina. 305 meter lang zip-line I tretoppene, flere meter over bakken, møter man ulike typer hinder man må passere, fra stolper å balansere på mellom trærne, til stiger, tunneler, nett og zip-linere. - Den lengste zip-lineren er på 305 meter, og fra den får man en helt fantastisk fjordutsikt! Den gir en sprø opplevelse av å henge i løse lufta, men man er hundre prosent trygg, beroliger hun. Strenge sikkerhetskrav I klatreparken er fokus på mestring, oppmuntring, samhold og ikke minst trygghet, viktig. - Både barn og voksne får mulighet til å utforske i

37


trygge omgivelser. Sikkerhet er vår høyeste prioritet, og deltakerne får utdelt klatreutstyr, som hjelm og karabinkroker. Tina forteller at der det er gjester, skal det dessuten alltid være en instruktør tilstede, og at alle må gjennom en treningsløype før de får sette i gang. - Man ser først på at instruktøren gjennomfører treningsløypa før man prøver selv. Man får utdelt to karabinkroker, der én krok til enhver tid skal være festet. Man sikrer seg selv hele veien, så det er viktig å gjøre det riktig helt fra starten av, sier hun.

- Både barn og voksne får mulighet til å utforske i trygge omgivelser

38

Overnatting i lavvo Et besøk i klatreparken tar fort mellom fire og fem timer, og det anbefales å ta oppholdet som en dagsutflukt. Vil man besøke parken flere dager på rad kan man også overnatte i lavvo eller gapahuk inne på parkområdet, for en tilnærmet symbolsk sum. - Vi har ellers en søt, liten kafe der vi serverer kortreist mat, som «klatrepølse» og lapskaus. Medbragt mat er selvsagt også helt i orden. Tveitskogen er også kjent for å ha ekstremt mange forskjellige tresorter, og det skal være mange fine turløyper å finne i området. Åpent uansett vær I vårmånedene er klatreparken åpen hver lørdag og søndag frem til skoleferien. Fra da av er det full drift hver dag. - Vi har plass til minst hundre og femti gjester samtidig, men det kan være lurt å booke billetter på nettet, særlig i sommerferien. Ved nettbestilling får man også redusert pris, sier Tina. Vestlandet er ikke akkurat kjent for brennende hete og shortsvær-garanti, og ifølge Tina er Nedstrand intet unntak. - Men når man først har kommet seg ut en regnværsdag er det ingen problem. Nordmenn har friluftstøy og sportsutstyr til tusenvis av kroner, og vi kler oss vanntett bare vi skal gå til postkassen! sier hun spøkefullt. Hun legger til at det heller ikke er nødvendig å ha topp utstyr for å delta i klatreparken. - Inne i klatreparken blir man skjermet av alle trærne, så der kan man nesten ikke merke at det regner en gang!


Enten du er toppidrettsutøver, mosjonist eller tilskuer kan du hjelpe oss!

Bli med i nettverket vårt! Les mer på www.idrettutenalkohol.no Idrett Uten Alkohol samarbeider med mange idrettsarrangement og idrettsutøvarar.

Holmenkollstafetten KnarvikMila Motbakkeløp

Idrett Uten Alkohol ambassadører som løp Holmenkollstafetten 2014

Avaldsnes IL, damelag i Toppserien

Martin Mentzoni skater, crossfit-instuktør og modell

Marte Solhaug kajakkpadler

Følg oss på Instagram @Idrettutenalkohol

Følg idrett uten alkohol på Facebook: facebook.com/IdrettUtenAlkohol


Fakta om Plan • Global bistandsorganisasjon etablert i 1937 – i Norge siden 1996 • Til stede i 71 land, med prosjekter i 51 utviklingsland • Fokuserer spesielt på barn og barns rettigheter til blant annet skole, helsetjenester og beskyttelse mot vold og overgrep • Den største fadderorganisasjonen i Norge med én-til-énfadderskap. Det betyr at du som Plan-fadder får ditt «eget» fadderbarn, og at fadderbarnet kun har deg som fadder • Pengene fra fadderne går til hele lokalsamfunnet til fadderbarnet • Plan har 1,5 millioner fadderbarn på verdensbasis. 139 000 barn har norske faddere • Plan bisto 165 millioner mennesker, inkludert 81,5 millioner barn i 87 000 lokalsamfunn, med utvikling i 2014

ET ØNSKE om å bidra 40


I en fjellandsby på 1800 meters høyde i Nepal der Plan arbeider med å bekjempe fattigdom, fikk Truls Svendsen et spesielt møte med Anisha (5). – Jeg tegnet meg umiddelbart som fadder, sier Truls ydmykt.

Nepal regnes for å være et av verdens vakreste land. Men landet er også et av verdens fattigste. På landsbygda lever befolkningen nesten utelukkende av det de dyrker selv, og en stor andel er underernærte. Det er også utbredt mangel på rent vann, sanitæranlegg og skolegang for barn. Nederst på rangstigen Anisha, som tar imot Truls og viser ham rundt, er såkalt dalit. Det vil si at hun er kasteløs. De aller fleste daliter er svært fattige. Selv om kastesystemet formelt er avskaffet i Nepal, opplever mange daliter å bli behandlet blodig urettferdig. De anses som mindreverdige og skitne, og opplever i stor grad undertrykkelse og diskriminering. Mange dalitbarn blir tidlig tvunget ut i arbeid for å bidra til husholdningen, og får dermed lite eller ingen skolegang. – Anisha er en sprudlende jente. Enn så lenge merker hun lite til den diskrimineringen som daliter blir utsatt for, sier Truls. – Men tanken på at denne jenta skal forskjellsbehandles fordi hun tilfeldigvis er kasteløs, det er bare så håpløst urettferdig. Drømmer om like muligheter I områder med mange daliter er helsetilbudet ofte fraværende, skolene dårligere og boligene enklere enn andre steder. Familien til Anisha bor i en enkel hytte av jord og leire. Den har to rom; et oppholdsrom med åpent ildsted og et soverom hvor hele familien på seks deler én madrass.

– Det er noe som forfølger oss hele tiden, at vi blir regnet som mindre verdt enn alle andre. Vi har ikke gjort noe galt, men vi blir ikke likestilt med andre. Vi ønsker å være like mye verdt. Det er vår drøm, forteller moren til Anisha, Laxmi. – Hva er du mest redd for? spør Truls henne. – Sult. Noen ganger har vi ikke mat, og barna sulter. Det er ikke bra for barn å gå uten mat, fortviler Laxmi. Skole for fremtiden Plan har nettopp begynt å arbeide i landsbyen til Anisha, i nært samarbeid med lokalsamfunnet. For barn som Anisha er det nesten umulig å komme ut av fattigdommen uten skolegang, og skole for alle barn, uansett bakgrunn og klasse, blir derfor en viktig del av arbeidet. Helse, matsikkerhet og fødselsregistrering er andre viktige tiltak. – Det gjør inntrykk å møte Anisha og få et innblikk i hennes hverdag, forteller Truls. – Det er fint å se at Plan jobber for å utvikle samfunnet her, og jeg har selv fått et sterkt ønske om å bidra til at Anisha og de andre barna kan få en bedre fremtid. Derfor tegnet jeg meg umiddelbart som fadder for Anisha. Det gir meg muligheten til å bidra til lokalsamfunnet på en fin måte, samtidig som jeg får vite litt om hvordan hun har det. Jeg har veldig lyst til å dra tilbake hit og besøke henne en dag!

41


Er du en av dem som ikke fikk med deg scenesuksessen «Gammel dame er vond å vende» i fjor? I høst byr muligheten seg igjen, når Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli legger ut på Norgesturne i september!

Scenesuksessen

”Gammel dame er vond å vende” er tilbake!

42


Over 20 år har gått siden Brit Elisabeth Haagensli og Anne Marie Ottersen spilte mot hverandre i den populære NRK-serien «Fredrikssons Fabrikk». Nå blir de to folkekjære skuespillerne å se på samme scene igjen. I komedien «Gammel dame er vond å vende» blir vi kjent med den fine vestkantfruen Lillemor og den typiske arbeiderklassekvinnen Maggi, som begge har havnet på Mosedotten Sykehjem. Konfliktene står i kø, og de to irriterer hverandre grenseløst. De er imidlertid enige om at maten på sykehjemmet ikke er noe tess, og med en felles fiende har de grunnlag for en felles kamp. Når Lillemors gamlekjæreste, Georg, flytter inn på avdelingen, har de også en felles interesse... - Fjorårets oppsetninger i Oslo ble en stor publikumssuksess, og vi er utrolig stolte over igjen å kunne presentere den mestselgende norske scenekomedien på lang tid, forteller produsent Jon Arne Sægrov, som tror at temaet i forestillingen er en av grunnene til den store suksessen. - Forestillingen tar for seg hva som skjer når to fremmede damer må dele rom på sykehjem. Spørsmålet om hvordan eldre behandles står sentralt, og denne tematikken tror jeg er noe flere vil kjenne seg igjen i, fortsetter han. I september og oktober legger de folkekjære skuespillerne ut på turne i Norges land, med utgangspunkt i Midt-Norge, Sør- og Østlandet. Om skuespillerne Anne Marie Ottersen (70) har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1970, og er kjent fra en lang rekke roller, både på teaterscenen, film og TV. Mange husker henne fra situasjonskomedier som «Fredrikssons Fabrikk» og «Holms», men aller mest kjent er hun nok som en av de tre hustruene i de tre filmene om «Hustruer», noe hun også har mottatt Amanda-prisen for. Brit Elisabeth Haagensli (61) er både skuespiller og sanger, kjent fra en lang rekke teater- og revyoppsetninger, TV-serier og filmer. Hun fikk blant annet Amanda for beste kvinnelige skuespiller i 1999, for sin rolle i filmen «Absolutt Blåmandag», men har først og fremst markert seg som en sentral skikkelse i moderne revy, både på Chat Noir og i samarbeid med Dizzie Tunes.

Turneliste Torsdag 10.09 Kolbotn Fredag 11.09 Lørdag 12.09

Premiere! Kolben Kulturhus Lillestrøm Kultursenter TBA

Lillestrøm

Onsdag 16.09 Torsdag 17.09 Fredag 18.09 Brønnøysund Lørdag 19.09

Mosjøen Kulturhus

Mosjøen

Kinoteateret Brønnøysund Samfunnshus

Mo i Rana

Kulturhuset i Namsos

Namsos

Onsdag 23.09 Torsdag 24.09 Fredag 25.09 Lørdag 26.09 Søndag 27.09

Dampsaga Kulturhus Festiviteten Olavshallen TBA TBA

Steinkjer Levanger Trondheim

Onsdag 30.09 Torsdag 01.10 Fredag 02.10 Lørdag 03.10

Sunndal Kulturhus Festiviteten Parken Kulturhus Bjørnsonhuset

Sunndalsøra Kristiansund Ålesund Molde

Onsdag 07.10 Torsdag 08.10 Fredag 09.10 Lørdag 10.10

Gjøvik Kino & Scene Maihaugsalen Hjertnes Kino og Kulturhus Ullensaker Kulturhus

Gjøvik Lillehammer Sandefjord Jessheim

Onsdag 14.10 Bølgen Kulturhus Torsdag 15.10 Bakketeigen Kulturhus Fredag 16.10 Lørdag 17.10 Den Blå Grotte

Larvik Horten

Onsdag 21.10 Torsdag 22.10 Fredag 23.10 Lørdag 24.10

Askim Kulturhus Drammens Teater TBA TBA

Askim Drammen

Onsdag 28.10 Torsdag 29.10 Fredag 30.10 Lørdag 31.10

Nøtterøy Kulturhus Ælvespeilet Kulturhus Arendal Kulturhus Ibsenhuset

Nøtterøy Porsgrund Arendal Skien

Fredrikstad

4343


struktør, skatar, crossfit in musikar og modell

Martin Mentzoni Tekst: Birgitte Torbjørnsen Foto: Fredrik Nærland

Rockestjerne - Jo, eg har høyrd om janteloven, og eg syns det er kjekt å spenna han i ræva. Janteloven er ei perfekt oppskrift på korleis du skal lukkast i livet - om du berre går i mot han. I tillegg kan det vera lurt å bruka Janteloven som ein huskelapp på kvifor folk oppfører seg rart. Kva drømmer Martin om? - Den største drømmen er å bli rockestjerne og stå på ei scene. Far var alkoholikar Faren til Martin var alkoholikar. På grunn av dette krangla foreldra mykje, og då Martin var 13 år skilte dei lag. Martin tenkte ikkje så mykje på at faren drakk. Han var aktiv, klatra i tre og etterkvart byrja han å skata. Då han var 13 år byrja han sjølv å drikka alkohol. Han fekk lov til å drikka heime hjå faren, og han utnytta situasjonen. Då Martin var 15 år slutta han å drikka, og då besøkte han også faren sjeldnare. Han syns det var ube4444

hageleg å sjå han rusa, og han hadde ein periode kor han hata faren. Då Martin var 20 år blei faren alvorleg sjuk. Kroppen tålte ikkje all drikkinga, og han var ut og inn av sjukehuset. - Då forsona eg meg med han igjen. Eg skulle ynskja at faren min var rusfri, men det vil alltid vera dei som spring vekk fra problema og vil rusa seg. - Det er ikkje berre på grunn av dette eg ikkje drikk sjølv, men litt på grunn av oppveksten min også. Eg vil ikkje bli som han og ha barn som er bekymra for meg. Han var ein god far. Snill. Kanskje han betalte litt for sitt dårlege samvit også? Han var flink til å ta meg ut på ting. Han prøvde så godt han kunne. Martin veit kva far han sjølv vil bli. Han likar tanken på at ungane hans vil vera 100% sikre på at pappa er edru når dei kjem heim. Martin skal vera trygg og alltid den samme. Han skal springa rundt i tights og vil vera rockestjerne til han blir 90. Mora til Martin jobba mykje. Ho måtte jobba for å tena pengane som faren drakk opp. Martin meiner det er derfor


han treng så mykje oppmerksomhet. Kva forhold har du til faren din i dag? - Veldig bra. Då eg merka at han rusta… at han ikkje hadde så lenge igjen å leva… Eg ville ha fred med han den tida han hadde igjen. Eg måtte svelga stoltheten, og det tok si tid. Eg måtte vera direkte med han: ”Er du full, så går eg igjen. Er du edru, så kommer eg på besøk.” Han forstår det. Kult å ikkje drikka Martin har til tider syntes at livet har vore slitsomt. Han ser at det å rusa seg kunne gjort at han kunne fridd seg frå ansvaret og fått slappa av, men han veit også kva dei negative konsekvensane ville vore. Han vil heller vera med å gjera det kult å vera avhalds. Han ser på det å drikka seg dritings som ein lett løysing. Martin hadde eigentlig lyst til å prøva hardare stoff. Målet som 14-15-åring var å øydeleggja seg sjølv. Han trudde ikkje han kom til å bli 20 år. 28-åringen syns det er rart å sjå seg sjølv i speilet. Nå er han ein som gler seg til å gå jobben som crossfit-instruktør. Han seier han var bortskjemt, og at det derfor tok veldig lang tid å forstå at han måtte inngå kompromiss for å komma der han ville. - Eg drakk aldri før konsertane mine! Og ikkje når eg skata. Eg tok ikkje noko bestemt val om at eg ikkje skulle drikka, men eg var så opptatt av skatinga, og plutseleg hadde det gått to år utan alkohol. Det blei som ein konkurranse for å sjå kor lenge han kunne halda ut. Nå syns han det er heilt normalt – og kan ikkje tenkja seg å drikka nokon sinne. Det ville han følt som eit nederlag. Han ser ikkje nokon hensikt med å drikka. Maten smakar ikkje betre med vin. - Det er berre bullshit med dei franske greiene – ein prøver å forkle alkoholen inn i ein sosial samanheng. Avhald blir gjerne assosiert med noko gammaldags og kjedeleg, men eg er det motsette. Det finnest ein eigen subkultur for sånne som oss. Det kallast ”straight edge”. Der fann eg inspirasjon og motivasjon, ei nisje som passa for meg. Eg spør Martin kva han meiner er fordelane med å vera avhalds. Han ramsar opp: Det er sykt billig! Og alt du føler gjennom ein dag er naturlege følelsar og ikkje noko som er påverka gjennom ein substans. Eg føler meg rein innvendig. Eg likar å vera klarsynt og ha kontroll. Eg vil ikkje sløva meg ned. Eg kan vera eit forbilde for andre… Eit nytt liv med crossfit Martin fekk seg kjæraste som han ville satsa på. Ho fekk han til å bli meir positiv, og på grunn av henne gjekk

han til legen og ba om hjelp fordi han var deprimert. Det kunne komma dagar der han plutseleg ikkje hadde lyst til å leva lenger. Legen viste han til psykiater og anbefalte trening. Martin byrja med å løfta vekter sjølv om han ikkje var gira på det. Han gjorde det i ein månad og grua seg til kvar trening. I slutten av månaden spurte Eyvind, som er trenar i crossfit… Martin får nesten tårer i augene når han fortel dette, for Eyvind er ein mann som betyr svært mykje for han. - Eg har lyst til å prøva alt, eg, så eg var med med ein gong. Eg prøvde crossfit i sju minutt – og då var eg heilt øydelagd. Og eg elska det! Det var dritgøy og minna meg om Tarzan-tikken. Eg likte ikkje gym på skulen, men eg likte Tarzan-tikken. - Crossfit har forandra meg. Den største forandringa er haldninga mi. Eg er mykje meir produktiv nå. Eg ser ikkje på ting som eit problem, men som ei utfordring. Eg er blitt meir positiv og smilande. Martin byrja med crossfit for ca ½ år sidan. Allereie nå er han blitt crossfit-instruktør. Idrett utan alkohol sponsa instruktør-kurset for han. Mor til Martin prøvde å få han med på idrett som liten. Ho syns han såg for mykje på fjernsyn. Martin var innom det meste; handball, fotball, turn, svømming... Då han var 13 år byrja han å skata, og då hadde han funne si greie. Skatinga har tatt han med rundt på turnear og skateshow i Norge, England og Italia. Han er sponsa av ulike skatemerker og får gratis skatebrett etterkvart som han slit ut dei han har. Skatinga har også tatt han med til sjukehuset. Han har knekke kragebeinet ein gong og ankelen ein gong. I tillegg brakk han ankelen under eit hopp frå stor høgde under ein konsert. ”Kan bli ei litt farleg blanding når eg både er hyper og likar å visa meg fram.” Vil du ha besøk av Martin? Han kjem gjerne for å halda foredrag, arrangera skatekonkurranse eller skateshow. www.mentzoniblog.com Idrett utan alkohol er stolt over å vera sponsor til Martin Mentzoni, og me vil gjerne sponsa fleire gode førebilde i idretten. Nå er me på jakt etter ei talentfull jente frå handball eller fotball som ikkje drikk alkohol. Tips oss om du kjenner ei idrettsjente over 17 år som kan bli vår nye samarbeidspart! Idrett utan alkohol er eit rusførebyggande tiltak som er retta mot aktiv idrettsungdom, foreldre, trenarar og leiarar i idretten.

Du finn oss på Facebook og på www.idrettutanalkohol.no

4545


Fakta om helselaget Nasjonalforeningen Grindheim helselag er et lokallag i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Nasjonalforeningen er en frivillig, humanitær organisasjon som jobber for å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens gjennom forebygging, forskning, informasjonsarbeid og helsepolitisk arbeid. Nasjonalforeningen for folkehelsen er også en interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Organisasjonen har over fem hundre lokallag over hele landet. (www.nasjonalforeningen.no)

Ny pust med yoga 46


– Pust inn med knærne, sier Dan Mørkestøl, myndig og meditativt. Vi befinner oss i den lille bygda Byremo i Vest-Agder. Der som ingen skulle tro at noen kunne starte med yoga. På gulvet i den lille idrettshallen til ungdomsskolen ligger damer i alle aldre brettet utover på yogamatter. – Pust ut med knærne, sier han. – Og inn med leggene. Yoga er allerede en veletablert aktivitet i mange byer, men det er ingen selvfølge i mer grisgrendte strøk som Byremo, en drøy times kjøretur fra Kristiansand. Det ønsket damene i Nasjonalforeningen Grindheim helselag å gjøre noe med. Nå er det bare pust og ro som fyller dette rommet i den kalde og skoddefulle vinterkvelden. – Aldersspennet på de som deltar er mellom seksten og syttitre år, og vanligvis er vi fra tjuefem til tretti deltagere hver gang, forteller lederen i laget, Gesine Hårtveit. – Helt nydelig Helselaget har i flere tiår vært en aktiv bidragsyter i lokalmiljøet. Laget sørger for å dekorere bygda med blomsteroppsatser til 17. mai, arrangerer hyggekvelder for de eldre på omsorgssenteret, og steller i stand skolefrokoster som lærer ungdommene om godt kosthold. Yogaen er nok et tiltak på lista, og seiler inn som et friskt pust i både bygda og laget, som for det meste består av damer i sin beste alder. Deltagerne kan ikke få rost tiltaket nok: – Ofte tenker man: «Uff, hvordan skal jeg få tid til dette i en travel hverdag», men man må bare skape plass til det. Det er så verdt det, det er helt nydelig! sier Grethe Stulien Larsen, en av dagens deltagere.

En av kveldens yngre deltagere, Åse Iren Vasland, er enig: – Jeg var litt skeptisk i begynnelsen, innrømmer trettiåringen. Nå har skepsisen blitt byttet ut med stålkontroll på bevegelsene som yogainstruktøren tar deltagerne gjennom. – Yogatimen krever ingen forkunnskaper og passer for alle, uansett form. Det var litt rart første gang, men nå synes jeg det er helt fantastisk. Det gir meg en «restart», og jeg får renset hodet, sier hun begeistret. Meditasjon og trening Damene bøyer, tøyer og strekker seg. Yoga er god trening, selv om ikke svetten renner. I hatha-yogaen som Dan Mørkestøl underviser i, er balanse mellom kroppens pluss- og minussider viktig, og mens enkelte muskler spenner av, spenner andre på. Mosjon og meditasjon går med andre ord hånd i hånd. Går det som helselagsdamene vil, fortsetter de med meditasjonen og treningen minst et semester til. Dan, som vanligvis underviser yoga i Kristiansand, har i alle fall sagt ja til å fortsette. – Det er kjempegøy å instruere denne gruppa, de har så mye energi! skryter han. Kanskje må han forberede seg på at det kan bli mer pendling i fremtiden, for nå ønsker nabohelselagene i Lindesnes kommune å kopiere suksessen i Byremo. En god idé, synes Gesine Hårtveit: – Yoga er veldig gøy, og god trim! understreker hun blidt.

47


Novelle

Besatt TEKST: Kjetil S. Grønnestad

– Jeg er så glad du ikke bærer nag. For det du vet, hvisket Ellen i Mias øre. Mia kjente den nette hånden hennes på skulderen sin. Merket det søkende blikket. Hun nikket stumt. – Alt skal bli bra nå. Som før, fortsatte Ellen gåtefullt og klemte takknemlig Mias skulder. Beroliget av Mias nikk gikk hun videre for å agere den perfekte vertinna hun ønsket å være. Mia stod stiv. Hun så den porselensvakre venninna forsvinne ut på kjøkkenet etter enda ei flaske hvitvin. Hun hadde mest lyst til å kaste glasset sitt etter henne. Å, som hun hatet henne! Den bleke, feilfrie huden. Det nydelige blonde håret. Kroppen, som etter uttallige timer med tennis og aerobic, var like slank og smidig som alltid. Men mest av alt hatet hun det hun hadde gjort. Ikke bære nag, du liksom! Mia kom aldri til å glemme dagen da Harald fortalte at han hadde forlovet seg med Ell4848

en. Ellen måtte ha visst hva hun følte for ham. Likevel tok hun ham, slik hun hele livet var vant til å få alt hun pekte på. Mias følelser for Harald var bunnløse. De var ute sammen flere ganger da de studerte. I Mias øyne var de sammen. Til tross for forlovelsen med Ellen svant ikke håpet hennes helt. Ikke før den skrekkelige dagen da hun så dem stå foran presten i en fullstappet domkirke. Det var mens hun satt på den harde kirkebenken at det glødende hatet ble tent. Det fulgte henne som en varm og trofast følgesvenn. Hatet rev henne i stykker innvendig, men utad viste hun ingenting. Nå greide hun imidlertid ikke mer. Hun snudde seg. Gløttet bort dit Harald stod. Han hadde snakket med ei ung blond kvinne de siste sju minuttene. Han var like sjarmerende nå som da hun så ham første gang i lesesalen. Muskuløs og sterk kropp. Nybarbert og fin. Håret var like svart og tykt som i studietida,


Novelle

kun spettet med et par ulvegrå striper over ørene. Mia nippet til glasset med hvitvin. Hun måtte ikke drikke for mye. Hun måtte være klar i hodet. Harald rev blikket løs fra den unge kvinnen han pratet med, og møtte Mias blikk. Han blunket, nesten umerkelig. Mias kinn glødet. De blå øynene hans gjorde henne fortsatt mo i knærne. Men da hun smilte til ham, hadde han allerede vendt tilbake til samtalen med den unge kvinnen. Mia tok det likevel som et tegn. Et hemmelig et. De måtte være forsiktige. Ingen måtte vite om forholdet deres. Ikke ennå. For de hadde fortsatt å møtes. Sporadisk og i dypeste hemmelighet på ulike hotell rundt om i byen. Der elsket de slik Mia var overbevist om at han aldri gjorde med Ellen. Isdronninga hadde ikke hennes lidenskap. Når de lå tett omslynget i hotellsenga, hendte det at Harald beklaget seg over det døde ekteskapet. Over hvor fjern og kald Ellen var. Men straks Mia nevnte ordet skilsmisse, dreide han samtalen over på noe annet. På et vis forstod hun ham. Selv om det var bittert. Blikket hennes gled over rommet. Her var det mahognimøbler,

Det var på tide å gå til verks. Hun forlot stue og vandret ut i gangen. Stemmesurret sank til en lavmælt mumling. Hun så seg rundt. Da hun var sikker på at hun var alene, gikk hun bort til nøkkelskapet ved speilet i entréen. Hun åpnet det og tok ut et nøkkelknippe. Hun slapp det ned i veska. Deretter åpnet hun kjellerdøra, lukket den forsiktig bak seg og skyndte seg ned trappene. Nede i kjelleren visste hun at det verste var over. Målet var bak døra foran henne. Mia åpnet døra og så inn i den mørklagte garasjen som var bygd vegg-i-vegg med huset. Konturen av to biler avtegnet seg i det svake lyset som sivet inn fra kjelleren. Hun fant fram nøkkelknippet, holdt det opp og trykket på knappen på den ene nøkkelen. Blinkingen og klikket fortalte at Ellens bil var låst opp. Det var bilen nærmest kjellerdøra. Hun gikk bort til den, åpnet døra på førersiden, kikket inn og fant spaken hun lette etter, under rattet. Hun dro i den. Bilpanseret gled lydløst opp. Mia kikket ned i motoren. Nå fikk hun nytte av kveldskurset hun nettopp hadde avsluttet: grunnleggende bilkunnskap for kvinner. Planen hennes hadde gjort det

Hun smekket panseret igjen og låste bilen persiske tepper og originalmalerier på veggene. Skulpturer ved inngangsdøra. Rikdommen Ellens familieformue ga ham, kunne Mia aldri konkurrere mot. – Skal du ikke ha litt mer? Mia skvatt. Ellen stod plutselig ved siden av henne igjen. Hun hadde stått fordypet i sine egne tanker og hadde ikke merket at Ellen kom. – Du står jo her uten å drikke noe som helst. Likte du ikke chablisen? spurte Ellen. – Den var deilig. Men jeg har så jeg klarer meg, svarte Mia og ristet på hodet. Mia merket seg at Ellens blikk var sløret. Og hun snøvlet. S’ene slapp så vidt ut munnen. Ellen tok en dyp slurk av vinen. Med stive, konsentrerte skritt greide hun å holde balansen på stiletthælene da hun gikk for å servere de andre gjestene. Mia merket seg at hun hadde fullt glass hver gang hun kom ut fra kjøkkenet. Ellen drakk mye mer enn før. Mia smilte. At Ellen var full, forenklet planen hennes. Hun klemte den lille sorte veska inntil seg. Kjente at innholdet var på plass.

lett å motivere seg til kurstimene, og hun hadde fullført med glans. Hun tok ei lita lommelykt og en avbitertang ut av veska. Hun bøyde seg ned over motoren, forsiktig for ikke å skitne til den røde kjolen, og lette i lyset fra lommelykta. Den var ikke helt lik bilmotoren de hadde brukt på kurset, men hun fant det hun lette etter. Hun tok fram avbitertangen og klemte til. Det var tungt, og det gjorde vondt i hendene, men tanken på Ellen ga henne kreftene hun trengte. Hun smekket panseret igjen og låste bilen. Oppe i huset hengte hun nøkkelknippet på plass før hun låste seg inn på toalettet for å vaske bort smuss fra fingrene. Hun så over seg selv. Det var ingen flekker på klærne. Hun nippet uanfektet til hvitvinen idet hun gikk inn til resten av selskapet. Ingen hadde merket at hun var mistenkelig lenge borte. Da Ellen nok en gang bød henne mer vin, takket hun ja. Men nå greide hun ikke å møte blikket hennes. I stedet kikket hun bort på Harald. Nå snakket han med et par dresskledde forretningsmenn. Han ville trenge trøst når han ble enkemann. Hennes trøst. 4949


Novelle

Neste dag satt Mia på kafé sammen med Sofie. Sofie hadde også vært i Ellens selskap kvelden før. Da Mia hadde vært på veg ut til den ventende drosjen, hadde Sofie grepet armen hennes og insistert på at de skulle møtes her i dag. Mia kvalte et gjesp mens Sofie pratet. Spenningen fra kvelden før hadde fått henne til å ligge og vri seg til langt på natt. Tankene hadde gått til Harald. Hun ville ha ham for seg selv igjen. Kysse ham. Kjenne lukten av ham. Det var så lenge siden sist. Når hun ringte for å avtale et nytt møte, sa han hver gang at han ikke hadde tid. Noe annet kom alltid i veien. Det var vel Ellen, tenkte Mia. Hun var ei lenke om foten hans. – Er det ikke skammelig? utbrøt plutselig Sofie med dårlig skjult skadefryd. – Hva da? Mia skjønte Sofie var kommet til poenget med invitasjonen. Øynene glitret av innestengt sladder. – Slik han driver på. – Hvem?

– Den vesle tøyta han snakket med i går. Det var så kvalmt at jeg nesten fikk lyst til å fike til ham. Ellen betrodde seg til meg like før vi skulle gå i går, sa Sofie og spiddet ei reke som hadde falt ned på asjetten med gaffelen. Hun rørte den rundt i klatten med majones og førte den henført inn i munnen. Mia stirret på venninna som uanfektet av katastrofen hun nettopp hadde annonsert, spiste resten av rekesmørbrødet sitt. Harald sammen med ei anna kvinne. Tanken gjorde henne nummen. Og kald. Hun ville vekk. Men Mia måtte lide seg gjennom enda ei halvtime med sladder om Ellens betroelser før Sofie slapp henne fri. Ute på gaten kastet Mia seg inn i den første drosjen hun så. Hun befalte ham til å kjøre så fort som overhodet mulig opp til Ellens og Haralds hus i åssiden over byen. Da de kom fram, løp hun opp den bratte oppkjørselen. Hun måtte forhindre at bilen ble brukt! Hun ønsket ikke lenger Ellens død. Ikke når det ikke hadde noen hensikt. Harald og tøyta hans fikk hun ta seg av etterpå.

Da de kom fram, løp hun opp den bratte oppkjørselen – Harald, vel! Sofie stakk triumferende gaffelen i rekesmørbrødet. – Det er ikke rart hun drikker, fortsatte hun med falsk medfølelse og ristet liksom oppgitt på hodet. – Hva er det han gjør? Mias hjerte banket hardere. – Han er utro, slo Sofie triumferende fast og stappet rekesmørbrødbiten inn mellom de fyldige rødmalte leppene. – Å? Mia grep etter den halvtomme kaffekoppen. Det klirret i porselenet, og en plutselig kvalme murret i magen. Hvordan kunne noen vite om forholdet deres? De var jo så forsiktige. – Og det like foran nesa på henne. Jeg forstår godt at hun vil ta ut skilsmisse. – Skilsmisse? Det hadde hun ikke hørt om. Hun så ned. Hendene klamret seg til kaffekoppen. Var det håp for dem likevel? – Og så med ei jentunge som er nesten tjue år yngre enn ham selv. – Hva?! 50

Til sin forskrekkelse så hun garasjeporten gli opp. Ellens bil kjørte ut. Den skjøt ut av garasjen og suste nedover bakken. – Stopp! Vent! Ikke kjør! skrek Mia og veivet med armene som forrykt mens hun løp oppover. Hun stoppet. Det var ikke Ellen som satt bak rattet. Det var Harald. Han så rasende ut. Ellen måtte ha fortalt at hun ville skilles. – Stopp! ropte hun igjen, selv om hun visste at det var umulig. Plutselig gikk det opp for henne hvordan dette ville gå. Harald hadde fått øye på henne. Han forsøkte å bremse. Mia kastet seg til siden, men for sent. Bilen traff henne som en mannevond okse. Hun ble slengt inn i muren som rammet inn oppkjørselen. Mia falt mot asfalten. Fjernt registrerte hun lyden av en bil som krasjet i gjerdet nedenfor, av smerteskrik. Hun greide ikke for sitt bare liv å forstå hva han skrek. Hun visste kun én ting: Dette var hennes egen feil. Det var hun som kuttet ledningen med bremsevæske, slik at bremsene ikke virket. At Harald brukte Ellens bil hadde hun ikke regnet med.


Novelle

Litteratur på tur ved RANDI TVEIT SOLHEIM, BIBLIOTEKSJEF I BREMANGER

Karin Fossum Helvetesilden KRIM Karin Fossum, vant årets Rivertonpris med sin nyeste roman Helvetesilden. Boken starter med at Sejer og hans team finner en mor og hennes barn brutalt drept i en gammel

campingvogn. Det eneste konkrete sporet Sejer har, er et blodig fotspor etter en stor støvel! Usunne mor- og sønnbindinger er et hovedtema i boken. En spennende fortelling!

Jan Mehlum Ren samvittighet KRIM Tønsbergadvokaten Svend Foyn får en vanskelig sak å hanskes med i denne boken. Saken starter da Svend Foyn får besøk på kontoret sitt av den vært unge Elvira Widerberg. Hun er bekymret for søsteren sin Johanna, som hun tror kan ha blitt utsatt for seksuell trakassering. Så dukker

dødsannonsen til Elvira opp og Johanna forsvinner. Da Foyn begynnner å utrede saken kommer han etter hvert på sporet av både narkohandel og sadistisk pornografi. Det er mange som skjuler mørke hemmeligheter og handlingen blir drevet framover av Mehlums gode språk.

Geir Pollen Armfeldts armé DOKUMENTAR Geir Pollen har skrevet en spennende og lærerik bok fra Den store nordisk krig (17001721). Vi får i boken ikke bare innsyn i selve krigshandlingene, men også alle de problemer som både nordmenn og den svenske armeen stod overfor i denne konflikten. Hvordan skaffe mat og hvordan hanskes med de

voldsomme naturkreftene i trønderfjellene på førjulsvinteren? Utfordringene ved felttoget var mange og vi kan ane litt om hvordan det hele utviklet seg ved å lese undertittelen på boka, “Historien om en katastrofe”. Dette ble krigerkongen Karl den 12.s siste felttog.

5151


- Moses har blitt et symbol for frelse og revolusjon i mange tilfeller opp gjennom historien

52


Christian Bale om storfilmen

Exodus: Gods and kings Som 13-åring spilte han i Steven Spieldbergs Empire of the Sun, og i senere tid har han spilt i filmer som American Psycho, The Machinist, Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Raises og American Hustle. I 2010 vant han en Oscar for rollen i The Fighter, og nå er han aktuell i rollen som selveste Moses i Ridley Scotts Exodus: Gods and Kings. Exodus: Gods and Kings er historien den rebelske lederen Moses, som gjør opprør mot den egyptiske faraoen Ramses. I dette actiondramaet blir vi vitne til 600.000 slavers monumentale flukt fra Egypt og landets grusomme sykdomsplager. Du var utfor en motorsykkelulykke før innspillingsstart, hvordan var det å skyte filmens kampscener? - Det fikk fint! Kroppen er helt fantastisk! Jeg mistet følelsen i armen, men nervene vokser tilbake, omtrent to millimeter og dagen, så sakte men sikkert begynte jeg å få tilbake følelsen. Jeg forsto at jeg kanskje kunne klare å gjøre innspillingen i tide, og jeg begynte å øve på bueskyting. Det var veldig utfordrende siden armen min konstant ristet, men det gikk bra til slutt, og når jeg skulle gjøre scenen på hesten hadde nervene mine mer eller mindre vokst ut igjen, sier Bale. En av de fantastiske tingene med Blu-ray og DVD er at man kan se filmen om og om igjen. Til nå har du sett den to ganger. Hva la du merke til i andre runde? - Grunnen til at jeg ser filmer to ganger etter hverandre på denne måten, er at det som oftest har gått flere måneder siden innspillingsslutt, og da er det alltid så lett å la tankene fly tilbake til innspillingstiden og jeg tenker da alltid på hvordan det var å spille inn de ulike scenene. Først den andre runden klarer jeg å trekke meg tilbake og ta innover meg filmen uten å tenke på den ytre verden. Og jeg fikk bakoversveis, filmen overgikk alle mine forventninger! Scenen fra Slaget ved Kadesh, de spektakulære og episke bibelscenene. Jeg ble rett og slett blåst over ende! forteller skuespilleren.

Når scenene blir spilt inn med green screen, endrer det måten du tar innover deg rollen? - Det er faktisk få green screen- scener i filmen. Det meste var ekte. Når jeg ser tilbake på filminnspillingen tenker jeg på disse fantastiske stedene. Jeg elsker å arbeide på denne måten, spille inn scener på reelle locations. Ridley har funnet helt fantastiske strender og de mest utrolige steder som kan ta pusten fra en hver! sier Bale. Av de scenene som ble kuttet vekk fra den endelige filmversjonen, hvilke vil du at skal få plass som ekstramateriale på Blu-ray? - Det må være slangejakt-scenen, hvor jeg hadde en ørn flyvende over hodet og kontant måtte dukke. Det var en fenomenal dag, og det var helt fantastisk å få oppleve dette. Dessverre ble scenen kuttet vekk, det var ikke brukt for den, forteller Bale. Ser du på Moses som et ikon for frihet? - Moses har blitt et symbol for frelse og revolusjon i mange tilfeller opp gjennom historien, og det er ikke uten grunn. Han var den opprinnelige frigjører, og som vi kjenner fra historien gikk han fra å være på lag med det egyptiske regimet til å bli et offer. Jeg har lest mye om Moses og hans historie er svært kompleks. Han er en utrolig fascinerende karakter, og det er synd vi bare har 2 timer og 20 minutter å vise dette på. Til tider var han en selvmotsigende karakter, men alltid engasjert og på mange måter ekstrem. Det er nok derfor historien fortsatt er så engasjerende for oss alle, deler Christian Bale.

53


FRIST 1. JUNI 2015. 1. -premie: Termokrus 2.-5.-premie: Oppblåsbar nakkestøtte.

Send riktig løsning, navn og adresse til: finans@frequency.no Emne: “Kryssord våren” 5454


QUIZ 1.

I hvilken by ligger Den røde plass?

2.

Hva slags matrett er gazpacho?

3.

Er lodde en laksefisk?

4.

Hvem skapte kunstverket Trollet på Karl Johan?

5.

Hvilket band ble gjerne forkortet CCR?

6.

Hvem regisserte filmen Chinatown?

7.

Hvilket tall er romertallet DC?

8.

I hvilken by ble Benito Mussolinis lik hengt opp?

9.

Hvem skrev boken Vredens druer?

10. Hva heter hovedstaden på Kypros? 11. Hvilken spillprodusent stod bak Super Mario? 12. I hvilket fylke ble Edvard Munch født? 13. Hvor ble fotball-VM arrangert i 1978? 14. Hvilken melk er parmesanosten laget av? 15. Hva er hijab?

QUIZ SVAR

1. 2. 3. 4. 5.

Audun Rui Gutubø Håkonseth Svein Erling Lorås Liv Jøril Nøvik Tore B. Helvig

Moskva En suppe Ja Theodor Kittelsen Creedence Clearwater Revival Roman Polanski 600 Milano John Steinbeck Nikosa Nintendo Hedmark Argentina Kumelk Et muslimsk slør

1. 2. 3. 4. 5.

6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

KRYSSORDVINNERENE

5555


Sikkerhet i bussen / Safety on the bus Sikkerhetsbelte / Seat belt Det er påbudt å bruke sikkerhetsbelte der dette er montert. Den som er fylt 15 år er selv ansvarlig for bruken. Seatbelts must be fastned whenever seated. Anyone who is 15 years or older is responsible for the use of the seat belts. Midtgang / Aisle Midtgangen skal være fri for bagasje. Håndbagasje kan plasseres på hyllen eller under setet. Hvis mulig, unngå å forlate plassen din mens bussen er i fart. The aisle must be free from luggage. Hand luggage can be placed on the shelf or under the seat. If possible, avoid leaving your seat while the bus is moving. Brannslukker / Fire extinguisher Plassert like ved inngangen foran, eller under et av de fremste setene. Se etter skilt. Bruk: trekk ut sikringssplinten, prøv appara tet, pulveret legges på roten av flammen. Should be placed next to the front door or under one of the seats near the front. Look for the signs. Use: Pull out the safety pin, test the extin guisher, the powder should be aimed at the base of the flame. Nødutganger / Emergency exits Dørene, vinduene og taklukene er bussens nødutganger. La de som sitter nærmest gå ut først. Hjelp barn og eldre. La bagasjen bli igjen! The doors, windows and roof hatches are the emergency exits on the bus. Let those who are sitting closest get out first. Help children and elderly. Leave the luggage behind!

56

Nødåpner / Emergency door handle Montert ved hver dør. Vanligvis er dette et vri hånd tak, men også andre alternativ brukes. Bruksanvisning ved hver nødåpner. Installed by each door. This is usually a handle that turns but other types are also used. Instructions for use are found next to each door handle. Nødhammer / Emergency hammer Finnes ved flere vinduer. Dersom dørene i en nødsituasjon ikke kan brukes, kan nødhammer brukes til å knuse glassruter. Knus først langs kanten. Slå hardt. If you are unable to open the doors in an emergency situation, use the emergency hammer to break a window, by breaking the edge of the glass first. The emergency hammers are mounted in the celling above the seats/aisle. Førstehjelpskrin / First aid kit Foran i bussen. I nærheten av sjåføren, eller i hyllen over setet. Skilt viser plasseringen. Placed in the front of the bus, near the bus driver or on the shelf over the seat. A sign will show its location.

Symbolene/tegnforklaringene er standard, men kan variere med plassering fra tegning til bussene. Orienter deg derfor hvor de finnes på denne bussen. The symbols/key to the symbols are standard but there may be a variation between this illustration and where they may be placed in the bus. You should therefore establish their location.


Maihaugen byr på en mengde aktiviteter for både liten og stor i sommer. «APOTEKERENS MARERITT»

«GOD DAG I STUA»

- spennende for barna!

- et vandrespill for hele familien!

I «Apotekerens mareritt» får barna være med å løse mysteriet om apotekerspriten som forsvant. Det er fryktelig spennende å snike seg inn og ut av husene uten at de som «bor» der oppdager det. Og hvor kan spriten ha blitt av? Her må det letes høyt og lavt!

En ståltråkveil har forsvunnet fra gården Bjørnstad! Det er vel tater i bygda skulle en tro. Tatermarja går fra gård til gård og har fulle skrepper av alskens som en kan tenke seg å kjøpe. Også redskap laget av ståltråd… På sin vandring gjennom tidene har både beskyldninger, pryl og forelskelse fulgt handelsfolket. Disse og flere andre tematiserte omvisninger kan du oppleve på Maihaugen. I tillegg kan du hilse på dyra våre og kanskje få en fisk på tråden i Breisjøen. Godbitene står i kø på Maihaugen i sommer! Du kan lese mer på www.maihaugen.no. Velkommen!


130 141 160 162

180 182 185 191 192

Trysilekspressen Lavprisekspressen Valdresekspressen Øst-VestXpressen

Haukeliekspressen Telemarkekspressen Rjukanekspressen Lavprisekspressen Konkurrenten

194 221 300 400 430 431 450 670

Grenlandsekspressen Setesdalekspressen Sør-Vest ekspressen Kystbussen Fjordekspressen o/Nordfjordeid Fjordekspressen o/Stryn Sognebussen Trønderekspressen

Melhus Lundamo Berkåk Oppdal Ørsta Volda Stryn Førde

Vad h

eim

Voss

mo Bis Lom

l nda Sog Årdal

Trysil

Dokka

Flåm

s

n

s efo

Odda Leirvik

Rjukan Ko Haukeli ng sb Åmot er g

Elverum Nebbenes, Eidsvoll

Gardermoen

rd

ljo

Se

Helleland

5858

Tøn s San berg defj ord / To

rp

Feda

nor-way.no

Skien

Porsgrunn

Sandnes Ålgård


Ruter i Østlandsområdet F1 Majorstuen - Sinsenkrysset - Linderud - Grorud - Olavsgaard - Oslo Lufthavn F3 Bekkestua - Røa - Rikshospitalet - Tåsen - Storo - Økern - Oslo Lufthavn F4 Ski - Vevelstad - Kolbotn - Prinsdal - Mortensrud - Ryen - Furuset - Oslo Lufthavn F11 Fredrikstad - Rygge - Moss Lufthavn Rygge - Høyden - Moss Vestby - Oslo Lufthavn

flybussekspressen.no 5959


Karamell-

drøm

Dumle er til hjemmekos ... ... men er også deilig å nyte når du er på farten!

Lett å åpne!

Ole Moksnes AS

Med nydelig smak!

Markedsføres i Norge av Haugen-Gruppen AS • Vestby • www.haugen-gruppen.no

Underveis - Våren 2015  

Passasjermagasin for NOR-WAY Bussekspress

Underveis - Våren 2015  

Passasjermagasin for NOR-WAY Bussekspress

Advertisement