Page 1

Opplev Vinterfestuka! Hvert ĂĽr i mars kastes hele Narvik ut i en uhemmet folkfest. En 9-dagers festival, fylt med konserter, dans, teater, kunst, utstillinger og uteliv i en by som ikke sover.


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

Foto: Terese Larsåsen/FremoverLab

2 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 3

Sammen om framtida Vinterfestuka i Narvik er en ni dager lang vinter- og kulturfest. Vi ærer fortida, og vi skaper møteplasser og drøfter utvikling og framtida. I mer enn 60 år har vi markert kulturarven. Uka midt i mars er en tradisjonsrik folkefest og kulturfest, hvor utflytterne kom en tur hjemom, og våre naboer i nord kommer for å ta del i et kulturarrangement eller flere, eller for å bryte meninger om den nordnorske framtida. Narvikingene er stolte av rallartradisjonen, vi er stolte av Vinterfestuka, og vi snakker varmt om legenden, eller mytene om, Svarta Bjørn. Derfor er «hele kommunen» engasjert; som publikummere, som deltakere, som vertskap for besøkende, eller som dugnadsarbeidere. Uka byr på arrangement for alle aldersgrupper, alle mulige arenaer er i bruk, og du kan knapt ta en kopp kaffe på byen uten å bli en del av rallarfesten.

For oss er det viktig at Vinterfestuka ikke bare er tilbakeskuende, men at vi på kulturens fundament kan bygge ei framtid. Dagens og fremtidens Rallar, eller Svarta Bjørn, sørger for at velferdssamfunnet fungerer, jobber med IT eller driver kanskje med reiseliv, eller bygger veier eller videreutvikler Ofotbanen. Rallarkulturen anno 2018 er så mangt. Ja, i mye større grad enn før er den også regional og internasjonal. Vi må jobbe over landegrenser, og ikke minst jobbe sammen i Nord-Norge, når vi skal løfte store og små prosjekt. Da må vi også kjenne godt til hverandre, besøke hverandre, og oppleve hverandres kulturfester. Hjertelig velkommen til Narvik, og god vinterfest! Rune Edvardsen Ordfører

Velkommen til Narvik og Vinterfestuka 2018 Etter nesten 7 år i eksil er det en stor glede for meg å være tilbake i Narvik for å ta fatt på min nye jobb som daglig leder for Vinterfestuka. Vinterfestuka er Nord – Norges eldste kulturfestival, med ca. 200 arrangementer som gjennomføres i løpet av 10 dager. Konserter, dans, teater, utstillinger, konferanser og gateliv er kulturelle møteplasser både for næringsliv og folk i alle aldre. Narvik preges for tiden av stor optimisme. Kom og ta del i oppturen og festen. Håper vi sees. Frode Sollie Daglig Leder Stiftelsen Vinterfestuka

Hva er Vinterfestuka? Vinterfestuka er en musikk- og kulturfestival som feirer rallarkulturen med 9 dager med fest, fart og folkeliv!

enten det er formidling av musikk, litteratur, kunstutstillinger, teater, dans og lokalkunnskap.

Hvert år gjennomføres det omlag 200 ulike arrangement i Vinterfestuka. Mer enn 25 000 publikummere besøker arrangementene og Vinterfestuka er dermed en av de best besøkte festivalene i landsdelen. Vinterfestuka fremstår i dag som en moderne festival med et spennende innhold samtidig som rammen og symbolene fra kulturhistorien blir tatt godt vare på. Det er en opplevelse i seg selv å se hvordan «hele» byens befolkning kler seg opp i tidsriktige rallarantrekk og lever seg inn i den fantastiske historiske rammen fra tiden da Ofotbanen ble anlagt rundt på slutten av 1800-tallet.

Vinterfestuka skal ha en programprofil der musikk står for den største delen av programinnholdet. Nordkalottsamarbeid er en av målsetningene, noe som er naturlig med de nære forbindelsene regionen har, og har hatt til Sverige i århundrer. I denne sammenhengen bestreber Vinterfestuka også til en sterkere grad av internasjonalisering. Vi har trukket opp flere områder hvor vi skal satse ekstra de neste årene, blant annet arrangement rettet mot barn og unge. For oss er det også viktig å vise til hva kultur betyr for næringsutviklingen i regionen.

Vinterfestuka er opptatt av å videreutvikle arrangement som har denne fantastiske kulturhistorien som bakteppe,

Stiftelsen Vinterfestuka har i dag mange samarbeidspartnere fra næringslivet. Det økonomiske bidraget fra disse

er svært viktig for å få gjennomført et omfattende program. Samtidig kommer samarbeidspartnere med verdifulle innspill til utvikling av festivalen. Næringslivets engasjement i Stiftelsen Vinterfestuka har resultert i oppmerksomhet rundt kultur som vekstnæring, og som virkemiddel for by utvikling. Like viktig i dette samarbeidet er det at vi legger til rette for at næringslivet kan bruke kultur som virkemiddel for utvikling av egne aktiviteter. Samtidig er vi også opptatt av at slikt samarbeid kan bidra til egen utvikling og utvidet bruk av kultur.

Ta turen til Narvik og Vinterfestuka 2018 og opplev en festival med yrende byliv, konserter for en hver smak og en helt unik kulturhistorisk ramme!

www.vinterfestuka.no Stiftelsen Vinterfestuka er ansvarlig utgiver av VU-Magasinets programavis. Magasinet er produsert av FremoverLab. Festivalkontor: 3. etasje i Folkets Hus, Kongens gate 44 Telefon: 76 95 03 50 | E-post: post@vinterfestuka.no Festivalsjef Produsent Produsent Styreleder

Frode Sollie Steingrim Sneve AK Schille-Rognmo Bjørn Harald Larsen

mob. 412 04 021 mob. 913 29 295 mob. 412 07 349 mob 990 07 105

frode@vinterfestuka.no steingrim@vinterfestuka.no ak@vinterfestuka.no


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

4 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

12

VAMP

Innhold

02

Hilsen fra ordfører og festivalsjef

04

Arenaoversikt, billettinfo

06

Program fredag 9. mars

08

Program lørdag 10. mars

10

Program søndag 11. mars

12

Program mandag 12. mars

14

Program tirsdag 13. mars

16

Program onsdag 14. mars

18

Program torsdag 15. mars

20

Program fredag 16. mars

22

Program lørdag 17. mars

24

Program søndag 18. mars

25

Ord i Spor

26

Barnas Scene | Småspor

27

VU på VT

28

Samarbeidspartnere

14

12

JULIE BERGAN

08

KRISTIAN KRISTENSEN

20 14

SYNNØVE SKARBØ

20

08

DET BETALES

CEZINANDO

ADAM DOUGLAS

24

26

SVARTA BJØRN 2018

BARNAS SCENE

NCKOTB

20

SVARTA BJØRNKONFERANSEN

18

WENCHE MYHRE

27

VU PÅ VT


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 5

Arenaer/konsertsteder

Hvordan kjøpe billetter og bonger? Internett: www.vinterfestuka.no Klikk på Kjøp Billetter og velg ønsket forestilling. Billettene blir sendt på e-post og kan enten printes ut, vises frem på mobil eller bruke gjennom TicketCompanion. Disksalg: Billetter kan kjøpes i skranken hos Narvik Bibliotek i Det 4. Hjørnet. Unngå kø, kjøp drikkebonger rett på mobilen! Drikkebonger kan kjøpes både i Baracken på Torvet og på konserter i Lokstall1, og direkte på telefonen. Slik gjør du: Velg ønsket antall bonger og klikk «Kjøp». Følg instruksjonene. Bongen blir levert på mail og alle bongene ligger på samme kode. Det vil si at hvis du kjøper bonger x5 vil alle 5 bongene være på samme QR-kode. Det vil si at du kan scanne den samme koden flere ganger helt til beløpet er brukt opp. Bruker du TicketCompanion slipper du å holde styr på bongene. Da samles alle bonger på en plass og du kan hele tiden sjekke hvor mye du har igjen å handle for. En bong har verdi på 45,- som er pris på mineralvann. Andre drikkevarer koster 90,-, altså to bonger. TicketCompanion– Alle billetter og bonger på et sted! TicketCompanion kan du enkelt kjøpe billetter og bonger til våre arrangement direkte på mobilen. Og har du allerede kjøpt billetter eller bonger på nett? Da finner du dem igjen i TicketCompanion så lenge du logger inn med samme mobilnummer som du brukte da du kjøpte billettene eller bongene. Slik gjør du: 1. Åpne nettleseren på mobilen og gå til www.ticketco.no 2. Klikk på «Hei! Logg på» og følg instuksjonene. Du vil få tilsendt en kode på SMS.

1. Narvik Togstasjon 2. Barnas Scene, Oscarsborg 3. Verdensteatret (Ungdommens Scene) 4. Narvik Misjonskirke 5. Narvik Kulturhus Teatersalen, Narvik Kulturhus Festivalkroa, Studiosalen 4.etg Galleri Ofoten, Narvik Kulturhus

6. Mørkhålla (Black-Box) 7. Baracken 8. Gamle krigsminnemuseet 9. Narvik Bibliotek 10. Lokstall1 11. Sjømannskirka 12. Museum Nord

4. Når du har logget inn og lagt til betalingskort har du 4 alternativer: a. «Kjøp» - Her kan du søke etter et arrangement eller «Drikkebonger Vinterfestuka» og kjøpe direkte på mobilen.

Meld deg som frivillig i Vinterfestuka Vil du være med å gjøre Vinterfestuka til årets høydepunkt? Vi lover mye moro, nye bekjente, til tider intensivt arbeid og masse nyttig erfaring. Festivalarbeid i Vinterfestuka er både sosialt og spennende, i tillegg til at du får mulighet til gratis konsertopplevelser og sammenkomster før, under og etter Vinterfestuka. HVA TILBYR VINTERFESTUKA? Som frivillig får du være med bak kulissene når Vinterfestuka arrangeres. Det er lærerikt og givende – og du treffer mange trivelige mennesker. Vi er sikker på at du vil få et minne for livet, og at du vil føle at du har bidratt til en uforglemmelig Vinterfestuke for deg og mange, mange andre. Vi avtaler med deg hvor mye du kan, og vil, jobbe under Vinterfestuka. Jobber du minst 17 timer får du full akkreditering, dvs fri adgang til festivalscener og Vinterfestukas egne arrangement, forutsatt at det er ledig plass. Forberedelser og møter før og etter festivalen regnes ikke inn i de 17 timene. Avtaler om oppgaver, arbeidstid/sted og ansvarsområder gjør vi med hver enkelt frivillig basert på ønsker og behov. Etter Vinterfestuka inviterer vi alle de frivillige til en avslutningsmiddag med god mat og drikke.

3. Når du kommer inn til hovedmenyen trykker du på «Legg til betalingskort» og registerer et bankkort. Da slipper du å legge det inn igjen.

HVA FORVENTER VI AV DEG? At du har lyst til å være en del av Vinterfestuka i Narvik og staben som avvikler festivalen! Videre vil vi at du er innstilt på å jobbe intensivt i et hektisk og spennende miljø i vel ei uke. Du tar initiativ, er tilgjengelig og holder de avtaler du har inngått med den som har ansvaret for de frivillige. Du trenger ikke å ha jobbet med festivaler før – du kommer langt med positiv innstilling, et smil og godt humør! Med unntak av «VU på VT» er det 18 års aldersgrense for å være frivillig i Vinterfestuka. Ta kontakt på post@vinterfestuka.no eller registerer deg på www.vinterfestuka.no

b. «Kvitteringer» - Her finner du oversikt over alle dine kjøp både billetter, bonger og kjøpte drikkevarer. c. «Din Saldo» - Her ser du hvor mye du har igjen på bongene dine. Begynner det å bli tomt kan du enkelt kjøpe flere bonger ved å klikk på «Kjøp» og søke etter «Drikkebonger Vinterfestuka» d. «Bruk» - Her får du opp din unike kode. Den kan du bruke når du skal gjennom billettkontrollen eller betale i baren med bonger.

APPEN vår til både iPhone og Android gir deg oversikt over programmet og mulighet til å kjøpe billett.


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

6 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Velkommen til Vinterfest i Narvik

Vinterfest på Musum Nord PREMIERER: Betraktninger fra Robeltralla: Lørdager, søndager og torsdag kl. 14.00

Jernbanepensjonist og amatørskuespiller Johnny Mobakken medslagferdig standup om folk og hendelser langs Ofotbanen. Stort VU-marked – seks salgsutstillinger: o Püppigurimi – Beate Bader. Strikkede dukker/figurer o Sølv – Lena Frelin. Smykker og ringer o Arctic Christmas Design – Åse Mariann Arild. Trær i ull, figurer i hvit leire o RAR glassdesign – Rune Alexander Reisænen. Håndblåste glassvarer o Atelier Lana – Svetlana Pechnikova Johansen. Malerier, figurer i tre o Sopp og bær – Trine Paulsen med kortreiste bær- og soppdelikatesser.

skulpturene i byrommet slik du aldri har sett dem.

Årets VU-kunstner: Sylvia Henriksen

Samisk liv: Foto og fortellinger fra Ofoten og Vesterålen 1910-1925. Utstilling laget av det samiske museet Várdobáiki i Evenes. Bolaget anno 1938: Museets tegner Rune Moan har brukt tre år og et hundretalls foto til i detalj å rekonstruere LKABs malmhavn slik den så ut før krigen. Svart/ hvit tegning i stort format. MUSEETS FASTE UTSTILLINGER: Musikkvideoen «Toget», modelltog på Norddalsbrua og filmen «Narvik 100 år» i motorvogna. Multikunstner Karl-Gustav Gjertsens installasjon om Narviks flyhistorie, Fagernesgården anno 1900, dykkeren på havna, LKABs malmtransport og utskipning. Interiør fra Kaffistova, museumsbutikk, museumskino.

VU-kunstneren : Se egen omtale'

VU-KAFÉ: Personskadeforbundet LTN Ofoten lokallag har åpen kafé alle dager. Kjøp kaffe, te, brus, saft, nystekte vafler og småkaker. Begge helger serveres lapskaus.

Ferske fotografier: Narvikfotograf Carlos Aunmo debuterer som utstiller med «Mitt nordnorske eventyr», originale og overraskende dyr- og naturbilder i stort format. Gamle skulpturer - unge øyne: Barnekunst. Elever på Frydenlund skole har brukt kamera og dataferdigheter for å vise

ÅPENT ALLE DAGER I VINTERFESTUKA: Lør- og søndager: kl. 11:00-16:00 Mandag - fredag: kl. 10:00-16:00 PRISER: Voksne kr. 65,-. Studenter og seniorer kr. 50,Barn fra 6 til 16 år kr. 30,Barn under 6 år og museets medlemmer går gratis.

KUNSTNERSKAP Sylvia Henriksen (*1972) er designer og kunsthåndverker bosatt i Kabelvåg. Hun er opprinnelig fra Svolvær og har utdannelse innen kunst, håndverk og design fra Oslo og England. Etter studier innen gullsmedfaget og videre i kunst og design har hun valgt tekstil som hovedmateriale. Parallelt med produksjon av materialbasert kunst utformer hun serier med designobjekter under navnet Rundt & Rundt Redesign. Hun driver et verkstedsutsalg, holder workshops og deltar på utstillinger. Hun har også jobbet som koordinator på prosjekter som Kjede(re)aksjon og Kabelvåg Klima Kult. Henriksen er opptatt av det vi etterlater oss og hvordan materielle gjenstander står igjen som spor ettersom vi forflytter oss. Hun ønsker å fortelle en historie, å formidle et budskap og stiller spørsmål rundt forandring, forflytning og forsøpling. Hvordan tar vi vare på arven vår? Engasjementet for gjenbruk og miljøproblematikk har stor betydning for hennes arbeid.

ARBEIDENE MATERIALBASERT KUNST Installasjonene består ofte av readymades, som satt i sammenheng uttrykker et billedspråk mer enn en praktisk funksjon. Ved å gjenbruke ferdige objekter blir arbeidsprosessen sammensatt. Ved å skape en ny form eller sammenheng endres den visuelle oppfatningen av et velkjent objekt. Verket blir ofte til under produksjon da hun utforsker materialets muligheter. DESIGN Henriksen jobber med serier av håndlagde designobjekter, der hensikten er å gi avlagte tekstiler nytt liv gjennom ny form og bruksmåte. Gamle tekstiler og håndverk blir videreført og opphøyet i verdi. Materialets egenskaper kan gi føring for videre arbeid. I noen arbeider bruker hun tekstilen på en måte som etterstreber andre materialkvaliteter.


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 7

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Fredag 9. mars 2018

Narvik Teaterlag presenterer: Åsted Narvik En kvinne er sporløst forvunnet fra Narvik og tv programmmet Åsted Norge tar på kort varsel turen til BY1 for å prøve å løse saken under en direktesending i byen. Programlederen og panelet er byttet ut med kjente lokale eksperter. Ordfører Edvard Runersen, produsent i Vinterfestuka Steve Steingrimsen og det kjente mediumet Bella Lindris har takket ja til å være i ekspertpanelet. Som Edvard Runersen sier: «Utrolig bra at BY1 får besøk av selveste TV 2». En skrekkslagen lokal kjendis, som ikke har vært på tv siden lokaltv for nesten 30 år siden, stiller opp som programleder. En organist kommer hastende uforberedt rett fra en begravelse og en ung lokal talent(løs) sminkør med store ambisjoner stiller ivrig opp. Byens eget amatørteaterlag Narvik Teaterlag stiller med en gruppe ernergiske pr. kåte skuespillere som skal hjelpe til med å illustrere de ulike scenarioene som ekspertpanelet kommer frem til. De er villig til å gjøre alt for å gjøre et uutslettelig inntrykk på TV2 sine seere.

MEN hva har en russisk ubåt og Lille Rødhette med forsvinningssaken saken å gjøre? Har Svarta Bjørn noen likhet med Darth Vader? Er Bella Lindris egentlig redd spøkelser? Hva med produsenten og kameramannen. Har de rent mel i posen? Ikke gå glipp av denne elleville galskapen i selveste Vinterfestuka. Varighet ca. 1 time. OBS! 3 forestillinger!

Tid: Fredag 9. mars kl 19:00 Tid: Lørdag 10. mars kl15:00 Tid: Lørdag 10. mars kl 17:00 Sted: Jernbanenes Kulturhus Billettpris: Voksne kr. 230,Student kr. 180,Arr.: Narvik Teaterlag

08:00 - 20:00

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr: Folkeuniversitetet Narvik

08:30 - 16:00

Advokatforeningens Vinterfestukeseminar Sted: Scandic Hotel Narvik Arr.: Advokatforeningen Midt-Hålogaland Krets

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

17:00 - 22:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

19:00

Flere Farger Se programomtale

19:00 - 20:00

Åsted Narvik - En ellevill komedie Se programomtale

19:00 - 21:00

Utstilling: 100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

Dette skjer på by’n: 10:00 - 17:00

Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten Arr.: Narvikfjellet

23:00

Helmuts Helmet Sted: Malmen Arr.: Malmen

22:00 - 00:00

Joel Nunez m/band Sted:Enter Bar Arr.: Enter Bar

VU-arenaer:

Lokstall 1 Sleggesvingen 9, 8514 Narvik Barnas Scene, Oscarsborg Dronningensgate 68, 8514 Narvik Narvik Kulturhus Kongens gt. 44, 8514 Narvik Teatersalen, Narvik Kulturhus Mørkhålla (Black-Box), Narvik Kulturhus Festivalkroa, Studiosalen 4.etg Narvik Kulturhus Galleri Ofoten, Narvik Kulturhus Baracken Narvik Torg Narvik Bibliotek Kongensgate 39, 8514 Narvik Verdensteatret (Ungdommens Scene) Dronningensgate 64 8514 Narvik Museum Nord Administrasjonsveien 3, 8514 Narvik Sjømannskirka Kongensgate 1, 8514 Narvik

Narvik Kulturskole, Narvik Kulturhus og Vinterfestuka er stolt over å presentere åpningsforestillingen til Vinterfestuka 2018: Flere Farger! Flere Farger (Fargespill) startet under Festspillene i Bergen 2003 og er et konsept som siden har gått sin seiersgang landet rundt. Nå får også Narvik del i denne feiringen av innvandrere og flyktninger som ressurs og bidragsytere til Norge.

Medvirkende: Stor gruppe barn og unge fra Narvik Tor Erik Nergård, kapellmester og tangent. Håvard Stubø, gitar. Steinar Øian, bass Cato Reinholdtsen, slagverk. Paul Steinar Samuelsen, perkusjon. Willem Mathlener, fiolin. Brith Trude Rist, faglig leder Trine Mikaelsen, pedagog.

Narvik Togstasjon Stasjonsveien 4, 8514 Gamle krigsminnemuseet Kongensgate 42A, 8514 Narvik Tid: Fredag 9. mars kl 19:00 Sted: Teatersalen Narvik Kulturhus Billettpris: Voksne kr. 200,Barn kr. 100,Billettinfo: Ingen aldersgrense Arr.: Vinterfestuka i Narvik


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

8 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Kristian Kristensen Harstadværingen med det varme hjertet og den store stemmen vant våre hjerter og Urørtfinalen i 2015. I januar 2016 slapp Kristian Kristensen debutsingelen «Kan du lære mæ?», og den dominerte radiobølgene, streamet til gull på få måneder og vant atpåtil musikkforleggerprisen i klassen for Årets Verk - Populærmusikk. Kristian live er en opplevelse i seg selv! Han har reist land og strand rundt på turné for egen maskin og sammen med Violet Road. I tillegg har han opptrådt på utallige radioshow, samt TV-sendinger som Lindmo, Senkveld, VG-lista, Idol, P3-Aksjonen, Christine Live på Rockefeller og senest som gjesteartist med Dagny på P3 Gull. EP’en «Før det blir for seint» kom i oktober, samme måned som han spilte sin første «ordentlige» Oslokonsert for et smekk utsolgt Rockefeller. Stemningen var upåklagelig, både den kvelden og på den etterspurte ekstrakonserten i desember. Vinteren og våren har Kristian tilbragt to steder han elsker å være, på veien og i studio. Den lille, men solide, låtkatalogen hans er streamet over 10 millioner ganger, bare på Spotify, og fansen kan nå glede seg over en liten sommergave. Låten «Du e her» viser igjen Kristians styrke som låtskriver og tekstforfatter såvel som vokalist. Tid: Lørdag 10. mars kl. 21:00 Sted: Lokstall 1 (Ståplass) Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 330,- Student kr 250,Arr.: Vinterfestuka i Narvik

Det Betales

«Best of Beatles»

Det Betales fra Drammen er kjent for de fleste, og mer enn 40 år på veien har gjort bandet legendariske. De har spilt mer enn 50 konserter på The Cavern Club i Liverpool, og blitt utropt av The Beatles første manager Alan Williams til Verdens beste Beatles tribute band. Ikke fordi de ligner på originalene utseendemessig, men fordi de har energi, troverdighet, humor og ekte kjærlighet til musikken de spiller. Deres nye show Best of Beatles er en reise gjennom hele Beatles epoken. Alle de store slagerne kommer på rekke og rad. Alle de mest kjente melodiene er med, og publikum kan synge med på kjente låter som She loves you, Yesterday, A hard days night, Michelle, Here comes the sun, All you need is love, Let it be, Hey Jude og mange andre hits. Publikum kan synge med så mye de orker for her er det høy allsangfaktor. Bandet består av : Rolf Øyvind Hæg, Bernt Michael Johansen , Magne Frydenlund , Håvard Caspersen, Tor Henning Olsen

Tid: Lørdag 10. mars kl. 19:00 Sted: Teatersalen Narvik Kulturhus Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 440,Student kr. 330,Arr.: Vinterfestuka i Narvik

Barnas dag: Ove Rocketroll Et av de store høydepunktene under Vinterfestuka for barn og familier. Barnas kostymetog går fra skolegården ved Frydenlund skole og ned til Lokstall 1. Her vil det bli kafe med salg av kaffe og kaker og gratis underholdning fra scenen. Ove Rocketroll kommuniserer med barna på en livlig og leken måte, som gjør at små og store barn og mange voksne synes at de får en trivelig og opplevelsesrik stund. Rocketrollet er ikke beskjedent, men går rett på sak og aktiviserer barna med humoristiske sangnumre og moro-sketsjer. Videre får barna besøke Ove Rocketroll sitt eget land, «Kokoland» med de leker og ablegøyer som finnes der. Tid: Lørdag 10.03.2018 kl. 12:00 - 14:30 Sted: Lokstall1 Billettpris: Gratis! Arr.: Rallarklubben og Vinterfestuka i Narvik


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 9

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Lørdag 10. mars 2018 10:30 - 11:15

Beslegging av statuene Rallar'n og Svarta Bjørn Sted: Rallarstatuen og Svarta Bjørn statuen Arr.: Rallarklubben

11:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord Arr.: Museum Nord – Narvik

12:00 - 13:00

Barnas kostymetog Arr.: Rallarklubben Sted: Tårnveien-Villaveien Barneskole Arr.: Rallarklubben og Vinterfestuka

13.00 – 14.00 Barnas Dag: Ove Rocketroll Se programomtale Sted: Lokstall1 Arr.: Rallarklubben og Vinterfestuka

Figurteater: En handelsreisendes dagbok «En handelsreisendes dagbok». Figurteaterforestilling med aldersgrense og jazz! En handelsreisende i undertøysbransjen er lei sitt gamle A4-liv som lønnsmottager. Lei det rutinemessige samlivet med sin trauste kone Trude, og klar for å ta sluttpakke og bringe sitt eget superdesign «Venus undertøy» ut i verden. Vi blir med han på den ville ferden gjennom Europas underverden, der den naive Arnold blir et lett bytte for samarbeidspartnere med uærlige hensikter og dekadent livsførsel. Kanskje livet med Trude ikke var så verst likevel...?

Manus og dukker: Vera Steine Skuespillere: Vera Steine, Camilla Steine Munk og Merethe Steine Musikere: Per Henrik Mørk, Ronny Persson og Håvard Stubø. Tid: Lørdag 10. mars kl. 13:00 Tid: Lørdag 10. mars kl. 21:00 Sted: Mørkhålla Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 230,- Student kr. 175,Billettinfo: 18 års aldersgrense Arr.: Vinterfestuka i Narvik

12:00 - 15:00

Utstilling: 100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

13:00

Figurteater: En handelsreisendes dagbok matiné Se programomtale

13:00 - 15:00

Kunstutstilling med Hedda Kise Sted: Galleri My Arr.: Galleri My

15:00 - 17:00

Generalforsamling i Fliseklubben Sted: Lokstall1 Arr.: Rallarklubben

15:00 - 20:00

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

15:00 - 16:00

Åsted Narvik - En ellevill komedie Se programomtale side 7

17:00 - 22:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

17:00 - 18:00

Åsted Narvik - En ellevill komedie Se programomtale side 7

18:00

KONSERT: Heinavanker Se programomtale

18:00 - 20:00

Utstilling: 100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

19:00

KONSERT: Det Betales - Best of Beatles Se programomtale

19:00 - 20:00

VU på VT: SonTheBay Se programomtale side 27

20:00 - 21:00

VU på VT: This Way Up Se programomtale side 27

21:00

Figurteater: En handelsreisendes dagbok Se programomtale

21:00

KONSERT: Kristian Kristensen Se programomtale

Dette skjer på by’n:

Heinavanker Vokalensemblet Heinavanker er en unik samling av musikere fra flere felt. Siden 1996 har gruppen sammen med komponist Margo Kõlar dukket ned i og blandet sammen tidlig hellig musikk, våre forfedres tradisjoner og samtidig fantasi. Gamle estiske runesang og folksalmer er en viktig del av Heinavankers repertoar. Navnet «Heinavanker» stammer fra Hieronymos Boschs maleri Haywain Triptych. Dens allegoriske scener virker som inspirert fra dagens liv. På dette merkelige maleriet er det en stor bunke høy som ruller gjennom et land

som arbeider som kjemper mot ødeleggelse. Midt i dette oppstår musikk. Både en snedig demon og en bedende engel prøver å få musikerne under sitt domene av innflytelse.

Tid: Lørdag 10. mars kl. 18:00 Sted: Narvik kirke Billettpris: Voksne kr. 180,Student kr. 135,Billettinfo: Ingen aldersgrense Arr.: Vinterfestuka i Narvik

10:00 - 17:00

Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten lørdag Arr.: Narvikfjellet

16:00 - 19:00

Afterski VU-spesial med DJ Kosmo Sted: Narvikfjellet Arr.: Narvikfjellet Resort AS

23.00 Helmuts Helmet Sted: Malmen Arr.: Malmen 22:00 - 00:00

Joel Nunez m/band Sted:Enter Bar Arr.: Enter Bar


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

10 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Stein Torleif Bjella «Den nye Prøysen» Vinterfestuka er stolte over å presentere den kritikerrosete visekunstneren Stein Torleif Bjella som for lengst har etablert seg som en av Norges fremste låtskrivere og artister. Med fire album, flust med 5´ere og 6ére, Spellemanspris, Prøysenprisen, Bendiksenprisen, og Edvard-prisen er det liten tvil om at Bjella er en låtskriver av rang! Når han i tillegg reiser med et band bestående av noen av Norges fremste musikere som trollbinder både pressen og publikum på landets største festivaler er det liten tvil om at det blir en magisk kveld i Lokstall1.

Pressen om Bjella:

«Bjella - Norges beste band! En stund hørtes Stein Torleif Bjella ut omtrent som han pleier. Som er mer enn godt nok. Så braket det virkelig løs.» -Dagsavisen

«Bjella & Co. har lagd «det komplette album» - Dagbladet

«Norges nye visekonge målbinder Øya.» - Musikknyheter

Tid: Søndag 11.03.2018 kl. 21:00 Sted: Lokstall 1 (Sitteplass) Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 420,- Student kr. 315,Arr.: Vinterfestua i Narvik


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 11

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Søndag 11. mars 2018 10:00 - 16:00

VU på VT: Bitcamp Se programomtale side?

11:00 - 13:

Rallargudstjeneste Hergot kapell Sted: Hergot kapell Arr.: Rallarklubben

11:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord Arr.: Museum Nord – Narvik

12:00 - 15:00

Utstilling: 100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

13:00 – 14:00 Lunsjkonsert: Gällivare Hot Five Se programomtale

IrReversibel

Danseforestilling med russisk vri I denne danseforestillingen får Narvik Kulturskoles dansere med seg det russiske dansekompaniet DNK i en storslått oppsetning med profesjonelle og unge amatører. Dette blir en unik mulighet for de unge talentene å vise frem sine ferdigheter samtidig som de får dele scenen med profesjonelle aktører. Et samarbeid i ekte VU-ånd! DNK ble stiftet i 2017 av de unge danserne Lada Limonova og Andrew Prosvirnin. De jobber mye

med danseproduksjoner og workshops innen samtidsdans. Deres mål er å lete etter en eksistens i ulike forhold, rom og samfunn. De utrrykker seg selv og sine ideer gjennom bevegelse og følelser uten at de jager mote og moderne uttrykk. Tid: Søndag 11. mars kl. 19:00 Sted: Teatersalen Ingen aldersgrense. Billettpris: Voksne kr. 200,-. Barn 100,-. Arr: Narvik Kulturskole og Vinterfestuka i Narvik

15:00 - 21:00

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr: Folkeuniversitetet Narvik

17:00 - 22:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

18:00 - 20:00

Utstilling: 100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

21:00

KONSERT: Stein Torleif Bjella Se programomtale

Dette skjer på by’n:

Lunsjkonsert:

10:00 - 17:00

Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten Arr.: Narvikfjellet

Gällivare Hot Five (GHP) Komplett program på www.vinterfestuka.no eller vår app «Vinterfestuka» til iPhone og Android Gällivare Hot Five (GHF) ble, som navnet antyder, etablert i Gällivare av to unge gitarister som akkurat hadde oppdaget virtuosen Django Reinhardt. Gruppen har med varierende besetning aksistert siden 1977 og spiller musikk i en stil som kom på kaféene i Paris på 1930 tallet. Gällivare Hot Five strever etter å spille musikken med samme innlevelse som den Franske «Le quintette du Hot Club de France» – deres store forbilde! Som dem, tar GHF inn nye låter og «hotter till» disse. Dermed er de ikke rene tradisjonsbærere, men utfordrer tradisjonen med å spille

samtidens musikk som en hot-kvintett. Gällivare Hot Five har spillt i nesten 40 år og har gitt et stort antall konserter, radioinnspillinger, vært på TV-show og turnert for Norrbottenmusikken. Siden 2016 har kvintetten øket til en sekstett med Kicki Enquist på sang. Vi er glade for å presentere dem under Vinterfestuka 2018. Tid: Søndag 11. mars kl. 13:00 Sted: Sjømannskirka Billettpris: Voksne kr. 150,Arr.: Vinterfestua i Narvik


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

12 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Litteraturkveld med Edvard Hoem & Finn Stenstad Mandag starter vi årets kveldsprogram i Narvik med Edvard Hoem som er kjent for sitt omfattende og prisbelønte forfatterskap. I tillegg til Edvard Hoem så vil Finn Stenstad presentere boka Litteraturformidling, teori og praksis. Finn er mangeårig lektor ved Frydenlund videregående skole i Narvik og en pådriver for litteraturformidling i Narvik og Nordland den perioden han bodde her. Finn Stenstad har de siste årene jobbet som høgskolelektor ved høgskolen i Vestfold. Han har også vært litteraturanmelder i Fremover og i Tønsberg blad. Tid: Mandag 12. mars kl 19.00 Sted: Narvik bibliotek Billettpris: kr 150,Arr: Ord i Spor

Litterær lunsj med Terje Torkildsen Terje Torkildsen er fra Stavanger. Han debuterte som forfatter i 2008 og er mest kjent for ungdosmromanserien Dystopia som han har vunnet Uprisen to ganger for. I tillegg til å være forfatter er han komiker, skuespiller og kulturprodusent. Terje Torkildsen har gitt ut Stavanger Stories bind 1 og 2, og vi ser ikke bort fra at det er noe herfra Torkildsen kommer til å servere på årets første litterære lunsj. Tid: Mandag 12. mars kl 11.00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

Tid: Mandag 12. mars kl. 19:00 Sted: Teatersalen Narvik Kulturhus Billettpris: Voksne kr. 490,Student kr. 375,Aldersgrense: 18 år Arr: Vinterfestuka i Narvik

Vinterfestuka gleder seg til gjensyn med publikumsfavorittene Vamp! Vamp tilhører eliten av norsk musikkliv. De har utviklet et spesielt uttrykk i møtet mellom musikk og lyrikk som har truffet den norske folkesjelen. Som været på vestlandet er de fulle av kontraster; fra det voldsomme og dramatiske til det lune og inderlige. Gjennom 26 år har de spilt inn 10 studioalbum, gitt ut 14 album totalt og høstet mye heder og ære. De har solgt godt over 1 million plater og blant annet mottatt 5 Spellemannpriser og Prøysenprisen. Denne høsten tildeles de også Medaasprisen 2017.

I høst slapp Vamp sitt ellevte studioalbum som har fått tittelen ” La la la ” som føyer seg inn en katalog som er full av kjente og kjære sanger som de kan øse av på konsertene sine. Det er bare å glede seg! Vamp består av: Øyvind Staveland: fele, fløyter, vokal, bratsj, trekkspill Jan Toft: vokal, gitar Odin Staveland: trommer, vokal, piano, perkusjon, trekkspill Bjørn Berge: gitarer, banjo, vokal Kjetil Dalland: bass, kor Lars Eirik Støle: orgel, trekkspill, synth, kor


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 13

Nordkraft presenterer:

Julie Bergan

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Mandag 12. mars 2018 08:00 - 20:00

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr: Folkeuniversitetet Narvik

10:00 - 10:45

Barnas scene: Ove Rocketroll Se programomtale side 26

10:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord Arr.: Museum Nord – Narvik

11:00-12:00

Ord i Spor: Litterær lunsj med Terje Torkildsen Se programomtale

12:00 - 12:45

Barnas scene: Ove Rocketroll Se programomtale side 26

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

13:00 – 14:00 Lunsjkonsert: MiN Pianotrio Se programomtale

I samarbeid med vår lokomotivpartner Nordkraft er Vinterfestuka veldig stolt over å presentere en av Norges desidert hotteste artister! Julie Bergan kommer til Vinterfestuka 2018 og kjører konsert for alle aldre i Lokstall1! Julie Bergans verden har vært fylt med oppturer, og knapt stått stille siden «Arigato» tronet øverst på listene i fjor sommer. Artisten har varmet opp for Justin Bieber både i Norge og i Spania, headlinet X-Games på Hafjell, sjarmert publikum hos Lindmo på NRK, vært nominert til både P3 Gull og Spellemannspriser og vært programleder på VG-lista Topp 20 Rådhusplassen. Høsten 2016 gjennomførte det unge og fremadstormende talentet sin første norgesturné for fulle hus, og i sommer alene har hun spilt på ikke mindre enn imponerende 30 musikkfestivaler i Skandinavia og UK i 2017. Vinteren 2017 gjorde Bergan to forrykende konserter under årets by:Larm-festival i hovedstaden, og pressen var enige om at artisten ga alt på

Lunsjkonsert

scenen. Dagbladet skrev at «Julie Bergan jobber som en helt, og får lønn for strevet», mens Universitas beskrev et trollbundet publikum og at «...Bergan gir hundre prosent i fremførelsen. Der andre sangere ofte støtter seg på kordamer og dansere har Bergan kun bruk for seg selv og bandet.» Dette kan du igjen oppleve under Vinterfestuka i Narvik når artisten tar med seg bandet sitt nordover for å levere en forrykende konsert full av energi, som bare Bergan kan.

Tid: Mandag 12. mars kl. 18:00 Sted: Lokstall 1 (Ståplass) Billettpris: 290,Aldersgrense: Ingen aldersgrense. Barn/ungdom under 13 år må ha følge med en voksen med gyldig billett. Arr: Vinterfestuka i Narvik

15:00 - 21:00

VU på VT: Rube Goldberg-maskinverksted Se programomtale side 27

17:00 - 22:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

18:00

Julie Bergan i samarbeid med Nordkraft Se programomtale

18:00 - 18:40

Barnas scene: Klangbein Se programomtale side 26

18:00 - 20:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

19:00

Vamp Se programomtale

19:00 -21.00

Ord i Spor: Litteraturkveld med Edvard Hoem og Finn Stenstad Se programomtale

Dette skjer på by’n: 17:00 - 20:00 Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten mandag Arr.: Narvikfjellet 23:00

Ove Schei Sted: Malmen Arr.: Malmen

MiN Pianotrio Musikk i Nordland presenterer en konsert med trioen Hans Urban Andersson, Øyvind Nussle og Dimitris Kostopoulos. Program: Fra Drei Klavierstücke, D. 946 Franz Schubert 1. Allegro assai Klavertrio nr 2 i Ess-dur, D. 929 Franz Schubert - Allegro - Andante con moto - Scherzo: Allegro moderato - Allegro moderato Tid: Mandag 12. mars kl. 13:00 Sted: Sjømannskirka Billettpris: kr. 150,-, selges i døra Arr: Musikk i Nordland og Vinterfestuka i Narvik

Komplett program på www.vinterfestuka.no eller vår app «Vinterfestuka» til iPhone og Android


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

14 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Vinneren av Stjernekamp til Vinterfestuka!

Adam Douglas Litteraturkveld med Cecilie Enger & Erik Fosnes Hansen Tirsdag 13. mars klokken 19.00 kan du møte forfatterne Cecilie Enger og Erik Fosnes Hansen i samtale med Finn Stenstad. Cecilie Enger er først og fremst kjent for romanen Mors gaver som kom i 2013. Hennes siste roman Pust for meg kom i 2017. Erik Fosnes Hansen fikk sitt store gjennombrudd med romanen Salme ved reisens slutt i 1990. Hans siste roman Et hummerliv kom i 2016.

Tid: Tirsdag13. mars kl. 19:00 Sted: Narvik bibliotek Billettpris: kr 150,Arr: Ord i Spor

Vinterfestuka i Narvik er stolt over å presentere Adam Douglas, vinneren av årets Stjernekamp på NRK! Med sin «nice guy»-fremtoning, publikumstekke og vokalprestasjoner av en annen verden har han vunnet over publikum gang på gang gjennom høsten Stjernekampsendinger. Amerikaneren Adam Douglas hadde allerede før Stjernekamp etablert seg som en av de aller ypperste soulstemmene i Norge. Med sin singer/songwriter-bakgrunn fra USA, har han samarbeidet med mange internasjonale storheter som Jon Bon Jovi, Larry Carlton, Robben Ford og Michael Landau. Også flere norske artister i toppsjiktet, som Marit Larsen, Frode Alnæs og Vidar Busk, har hatt gleden av å samarbeide med Adam. Et sjeldent særpreg kjennetegner Adams musikk og fantastiske stemmeprakt, hvor man fort kan få assosiasjoner tilbake til de ekte soul- og bluesrøttene fra hans hjemland. Likevel favner det musikalske uttrykket hans

bredt, og anmelderne sparte ikke på godordene da hans debutalbum, ”I May Never Learn”, ble sluppet i 2015. Fra samme album hadde han stor suksess med låta «I Once Was An Honest Guy», som blant annet ble listet på NRK P1. Med hatten godt plantet på hodet og gitaren rundt halsen er det ikke en fot som ikke tramper takten inn i Adams musikalske univers. Tirsdag 13. mars vil publikum i «Lokstall1» få oppleve en folkelig og ekte musikkleveranse som favner det beste av pop, folkemusikk, RnB, country og rock'n roll! Tid: Tirsdag 13. mars kl. 21:00 Sted: Lokstall 1 (Ståplass) Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 430,Student kr. 325,Arr: Vinterfestuka

New Classical Kids On The Block NCKOTB har turnert hele Nordland siden høsten 2016 til deres siste turné høsten 2017. De har smeltet ungpikehjerter over hele Nordland og fått skjeggstubbene til gutta svidd rett av med sitt flammespekkede konsertshow bestående av klassisk musikk i moderne innpakning. Programmet strekker seg fra klassiske storheter som Robert Schumann til komponister fra nåtiden som Klaus Badelt (Pirates of the Carribbean) og Ramin Djawaldi (Game of Thrones) – helt garantert mange verk du kjenner til fra før! Serbias store sønner Lazar Miletic og Nino Felbab spiller sammen med Dimtris Kostopolous -MiNensemblets egen greske pianogud og Jakop Janssønn -Tromsøværingen med de lyse lokkene og ekstreme slagferdigheter. Etter et langt turnéår rundes det hele av med en festivalkonsert på Vinterfestuka i Narvik, i byen der det hele startet. En konsert vi kan love at det vil ryke av!

Litterær lunsj med Erik Fosnes Hansen Erik Fosnes Hansen fikk sitt store gjennombrudd som forfatter i 1990 med romanen Salme ved reisens slutt. Siden da har han hatt en markant stemme i den litterære offentligheten. Hans siste roman Et hummerliv kom i 2016. Tid: Tirsdag 13. mars kl 11.00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

Tid: Tirsdag 13. mars kl. 19:00 Sted: Teatersalen Narvik Kulturhus Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 290,- Student kr. 220,Arr: Musikk i Nordland og Vinterfestuka

Medvirkende: Lazar Miletic – Bratsj, Nino Felbab – Klarinett, Dimitris Kostopoulos – Piano, Jakop Janssønn – Trommer Charles Ellingsen – Lys, Sander Moen – Pyroeffekter


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 15

Bli med på en interaktiv og unik filmvisning!

Sing-A-Long: Dyrene i Hakkebakkeskogen Aurora Kino Narvik, Norges Korforbund og Vinterfestuka i Narvik arrangerer Sing-A-Long-visning av den fantastiske animasjonsfilmen «Dyrene i Hakkebakkeskogen». Publikum kan kle seg ut som sine favorittdyr og synge med av full hals sammen med Klatremus og alle de andre dyrene i Hakkebakkskogen! Her får vi presentert de kjente og kjære sangene og kanskje blir det noen overraskelser underveis.

Tid: Tirsdag 13. mars kl. 17:00 Sted: Aurora kino Billettpris: Voksne kr. 200,-

Platebad med Kjersti Stubø og konsert med Jupiter Platebad med Kjersti Stubø og konsert med Jupiter Vinterfestuka presenterer i samarbeid med Narvik Jazzklubb platebad med Kjersti Stubø og jazzkonssert med Jupiter

Platebad: Kjersti Stubø Quintet «Notis» Tord Krogtoft i samtale med Kjersti Stubø om hennes musikalske punktum: den rykende ferske plata «Notis», som slippes under årets Vinterfestuke. Kjersti forteller historien bak avskjedsalbumet, og samtalen illustreres av korte utdrag fra plata.

Lunsjkonsert

Tid: Tirsdag 13. mars kl. 13:00 - 14:00 Sted: Sjømannskirka Billettpris: Voksne kr. 150,Arr: Narvik Kulturskole og Vinterfestuka i Narvik

Konsert: Jupiter I studietida ved Jazzlinja i Trondheim startet Narvikgitaristen Håvard Stubø og organisten Steinar Nickelsen opp bandet Jupiter. Siden 2001 har bandet turnert på flere kontinenter og gitt ut fire kritikerroste album. Klassisk amerikansk orgeljazz utgjør basisen, og en eklektisk miks av referanser, bl.a. til svart funk, 60/70-talls progrock og sci-fi, gir bandet et originalt klingende sound. Tirsdag 13. mars kl 21:00 Sted: Mørkhålla Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 230,- Student kr. 175,Arr: Narvik jazzklubb og Vinterfestuka

Ensemble Oscar Norge er en nasjon som til alle tider har vært knyttet til havet og det som skapes gjennom fiskeri, fangst, handel og sjøfart – det som kom med vestavinden. Ikke minst er Narvik grunnlagt som et globaliseringsposjekt med isfri havn og handel i industriell skala. Ensemble Oscar, distriktsmusikerne i Ofoten, inviterer til en konsert med musikalsk vestavind der vi feirer musikk fra vest som har formet og inspirert norsk kultur. «Ensemble Oscar» er distriktsmusikergruppa i Ofoten der musikerne virker som kulturbærere på sine instrumenter, både som utøvere og lærere. Ensemblet lever naturlig i spenningen mellom tradisjon og det moderne. Det er et mål for gruppen å være nyskapende samtidig som en forvalter en kulturarv med både folkemusikk og den klassiske kunstmusikken. «Ensemble Oscar» Franz Roberg, klarinett, Nina Bergquist Rolland, fiolin. Gro Torvanger, cello. Milos Gouka, klaver.

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Tirsdag 13. mars 2018 08:00 - 20:00

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted/Arr: Folkeuniversitetet Narvik

08:30 - 14:00

Gratis skolekino 8. - 10. trinn & VG1-3 Sted: Aurora kino Arr.: FN-sambandet

09:00 - 10:00

Bygging av Ofotbanen Sted: AMFI Narvik Arr.: Rallarklubben

10:00 - 11:00

Bygging av Ofotbanen Sted: AMFI Narvik Arr.: Rallarklubben

10:00 - 10:40

Barnas scene: Klangbein Se programomtale side 26

10:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord Arr.: Museum Nord – Narvik

11:00-12:00

Ord i Spor: Litterær lunsj med Erik Fosnes Hansen Se programomtale

11:00 - 12:00

Bygging av Ofotbanen Sted: AMFI Narvik Arr.: Rallarklubben

11:00 - 17:00

Rallardagene 2018: Energi/Teknologi Sted: Scandic Hotel Narvik Arr.: Teknologifestivalen i Nord-Norge

12:00 - 13:00

Rallarliv for 115 år siden Sted: AMFI Narvik Arr.: Rallarklubben

12:00 - 12:40

Barnas scene: Klangbein Se programomtale side 26

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

13:00 – 14:00 Lunsjkonsert: Ensemble Oscar: Vestavind Se programomtale 15:00 - 21:00

VU på VT: Rube Goldberg-maskinverksted Se programomtale side 27

17.00 – 19.00 Sing-A-Long: Dyrene I Hakkebakkeskogen Se programomtale 17:00 - 22:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

18:00 - 18:40

Barnas scene: Klangbein Se programomtale side 26

18:00 - 20:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

19:00 -21.00

Ord i Spor: Litteraturkveld med Erik Fosnes Hansen og Cecilie Enger Se programomtale

21:00

Adam Douglas Se programomtale

21:00

Platebad med Kjersti Stubø og konsert med Jupiter Se programomtale

Dette skjer på by’n: 17:00 - 20:00

Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten tirsdag Arr.: Narvikfjellet

23:00

Ove Schei Sted: Malmen Arr.: Malmen


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

16 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Susanne Lundeng

Litterær lunsj med Kristin Bjørn Kristin Bjørn debuterte som forfatter i 2016 med novellesamlinga Sant nok. Hun har gått på forfatterstudiet i Tromsø, og jobber til daglig som leder for Stiftelsen Ferske Scener i Tromsø. Dramatiker med tankevekkende noveller Kristin Bjørn (f. 1965) har gått på Forfatterstudiet i Tromsø, og har bred erfaring fra arbeid med tekst for scene. Hun er i dag leder for Stiftelsen Ferske Scener. Bjørn bor og arbeider i Tromsø. Sant nok er hennes skjønnlitterære debut. Tid: Onsdag 14. mars kl. 11.00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

På sin 10. utgivelse «Det va nære på» får vi møte ei ny side av hele Norges `spellemann Susanne Lundeng . «Siste året har tekster uventa banka på, og æ har turt å åpne døra. Mye har skjedd, og det strømmer på med tekst og musikk» Med seg på turnè har hun en rykende fersk Spellemannpris som gjør Susanne til en av Norges mest meritterte folkemusikere. «Anerkjennelse er hyggelig men det er kjærligheten til musikken og kontakten med publikum som er drivkraften». Ord om det nære i livet, om nyanser, raushet, det som nesten gikk, stolthet har blandet seg inn i felelåtene hun skriver, men også blitt selvstendige sanger. På «Det va nære på» debuterer Susanne som tekstforfatter: «Det har tatt utrolig lang tid å bli komfortabel med egne ord. Fela, med si nordlandsdialekt, er likevel det bærende i musikken. «Språk er til for å snakkes i nåtid, også gamle feledialekter. For noen er kanskje denne dialekten usynlig i låtene mine, men den er mitt faste

holdepunkt for nye fortellinger, som låten «Nattmorran» med polsdansrytmen i slåttemargen» Musikken blir omtalt som drivende melankolsk, nedtonet, sår og stormfull. En harmonisk villskap som i kombinasjon med Susannes ekspressive og energiske sceneopptredener får publikum til å skjerpe sansene. De siste årene har Susanne gjort mange ulike sceneproduksjoner og endelig er hun klar for å turnère med band igjen med nytt materiale. «Jeg stortrives på veien og gleder meg til å møte gamle og nye publikummere igjen». Med seg har Susanne tre musikere som har fulgt henne lenge og det er Bjørn Andor Drage - tangenter, Arnfinn Bergrabb trommer og Are Simonsen - lyd/elektronikk.

Adam Douglas

Velkommen til Moslings Aften 2018

Moslings Aften benyttes gjerne av næringslivet som en hyggekveld for ansatte og gjester, men arrangementet er selvsagt også tilgjengelig for privatpersoner. Med rallarhatten høyt hevet! Onsdag 14. mars kl. 19.00 i Lokstall 1. Pris eks. mva kr 1200,- inkl. 2 enheter drikke (+mva kr 141,-). Påmelding til frode@vinterfestuka.no NB! Begrenset antall plasser. Arr: Vinterfestuka i Narvik

Adam Douglas til Moslings Aften Under årets Moslings Aften kan vi tilby en skikkelig godbit. Adam Douglas, vinneren av NRKs Stjernekamp. Med sin «nice guy»-fremtoning, publikumstekke og vokalprestasjoner av en annen verden har han vunnet over publikum gang på gang gjennom høsten Stjernekampsendinger og nå er han altså klar for Moslings Aften. Han kommer med fullt band og vi kan love en skikkelig konsertopplevelse med en av Norges råeste artister!

Tid: Onsdag 14. mars kl. 19:00 Sted: Teatersalen Narvik Kulturhus Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 290,- Student kr. 220,Arr: Vinterfestuka

Harald Varvik Johnsen

Konferansier Harald Varvik Johnsen Harald har drevet med revy siden 1983. Ble norgesmester i revy i 1997 og har vunnet flere nord-norske mesterskap alene eller sammen med Humorkameratene og Svolvær Byteater. Han har gjort rundt 1000 underholdnings-oppdrag for norsk næringsliv i forbindelse med konferanser ol. over hele landet. Latteren sitter løst når Harald står på scenen!


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 17

Kle deg ut, lev deg inn!

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Sing-A-Long:

Mamma Mia! Syng med ABBA i denne ikoniske filmen fra 2008. Filmen er fylt med sanger vi vet at du vet at du elsker! Nå kommer den endeling som sing-a-long i Vinterfestuka. ”Mamma Mia, here I go again, My, my how can I resist you” Kle deg ut, lev deg inn! Du velger selv hvor aktivt du vil delta i forestillingen. Det er for eksempel ikke obligatorisk å kle seg ut, men det gjør det utrolig mye morsommere. Kostymer eller ikke, som publikummer får du uansett utdelt en forundringspose som inneholder rekvisitter og stæsj som skal benyttes på en gitt måte og til et gitt tidspunkt i løpet av forestilling. Dette er en

Onsdag 14. mars 2018 interaktiv filmforestilling hvor DU er stjerna! Vi ruller ut den røde løperen, sørger for at du har mulighet til å kjøpe god drikke og byr på en fantastisk stemning! Som sangvert for kvelden har vi vært så heldig å få Marita Havaas Olsen til å lose oss gjennom forestilllingen. Marita er en dyktig produsent og prosjektleder, som på fritiden elsker å drive med musikk og teater. Tid: Onsdag 14. mars kl. 20:45 Sted: Aurora kino Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 250,Arr: Vinterfestuka

9 Grader Nord 9 Grader Nord for ekvator finner vi byen Jaffna, på øyen Sri Lanka, hvor halvparten av bandmedlemmene stammer fra. Med instrumenter som blant annet bambusfløyte og cajon vil de ta publikum med på en musikalsk reise nærmere instinktene. Bandmedlemmene opptrådte sammen for første gang på Festspillenes mest fargerike scene, RIFF, våren 2015. Siden da har de spilt på flere av klubbscenene i Bergen, og har også rukket å nå ut til et publikum utenfor hjembyen, med konserter i Oslo, Stavanger, og Stockholm. Sammen spiller kvartetten det som på lite rettledende vis ofte kategoriseres som “verdensmusikk”, selv om musikken byr på en blanding av en rekke ulike sjangre, som baila, flamenco, karnatisk og jazz. Selv beskriver bandet musikken med adjektivene energisk, mystisk, og rytmisk, og klassifiserer musikken som etnisk progressiv. Visjonen er å utfordre publikummernes musikalske kosthold ved å servere disse fremmede tonene.

Lunsjkonsert

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted/Arr: Folkeuniversitetet Narvik

08:30 - 14:00

Gratis skolekino 8. - 10. trinn Sted: Aurora kino Arr.: FN-sambandet

09:00 - 10:00

Bygging av Ofotbanen/Narvik blir by Sted: AMFI Narvik Arr.: Rallarklubben

10:00 - 11:00

Bygging av Ofotbanen/Narvik blir by Sted: AMFI Narvik Arr.: Rallarklubben

10:00 - 10:40

Barnas scene: Klangbein Se programomtale side 26

10:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord / Arr.: Museum Nord – Narvik

11:00-12:00

Ord i Spor: Litterær lunsj med Kristin Bjørn Se programomtale

11:00 - 12:00

Bygging av Ofotbanen/Narvik blir by Sted: AMFI Narvik / Arr.: Rallarklubben

11:30 - 17:00

Rallardagene 2018: Samferdsel/Infrastruktur Sted: Scandic Hotel Narvik Arr.: Teknologifestivalen i Nord-Norge

12:00 - 13:00

Rallarliv for 115 år siden Sted: AMFI Narvik / Arr.: Rallarklubben

12:00 - 12:40

Barnas scene: Klangbein Se programomtale side 26

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten / Arr.: Grethe Irene Einarsen

13:00 – 14:00 Lunsjkonsert: Srdjana og Miloš Se programomtale

Tid: Onsdag 14. mars kl. 21:00 Sted: Mørkhålla Billettpris: Voksne kr. 250,Student kr. 190,Arr: Vinterfestuka

Milos & Srdjana For de som er glad i klassisk pianomusikk må vel radarparet anses som byens kanskje mest verdifulle innflyttere. Til tross for sin unge alder er de begge høyt utdannede, dekorerte og ikke minst anerkjente pianister, både på egenhånd og – som det heter på pianospråket – firhendig. Du har kanskje sett Milos og Srdjana opptre tidligere, for eksempel i regi av kulturskolen eller sammen med MiNensemblet? Eller kanskje du så dem under Vinterfestuka i fjor, hvor de fylte Sjømannskirka til randen med sitt romantiske program bestående av mesterverk fra den russiske pianolitteratur?

Tid: Onsadg 14. mars kl. 13:00 - 14:00 Sted: Sjømannskirka Billettpris: kr. 150,-, selges i døra. Arr: Vinterfestuka

08:00 - 20:00

Til årets lunsjkonsert tar Milos og Srdjana oss med på en musikalsk reise fra Frankrike til Spania gjennom Argentina og Tyrkia og tilbake til Norge. Sjømannskirka disker som vanlig opp kaffe og vafler med rømme, brunost og syltetøy for en billig penge.

16:00 - 21:00

VU på VT: NM i Smash! Se programomtale side 27

17:00 - 22:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

18:00 - 01:00

Narvikmesterskap i Poker Sted: UiT Campus Narvik / Arr.: Spillklubben i Narvik

18:00 - 19:00

Barnas scene: Kulturskolens konsert Se programomtale side 26

18:00 - 20:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten / Arr.: Grethe Irene Einarsen

18:30 - 21:00

Hyggekveld for byens eldre Sted: Narvik Menighetshus / Arr.: Narvik Jernbanekor

19.00 - 23.30

Moslings Aften Se programomtale

19:00

Susanne Lundeng Se programomtale

20:45 – 23:00 Sing-A-Long: Mamma Mia! Se programomtale 21:00

9 Grader Nord Se programomtale

Dette skjer på by’n: 17:00 - 20:00 Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten Sted: Fjellheisrestauranten / Arr.: Narvikfjellet 17:00 - 19:00

Ølkurs og smaking med E.C Dahls Bryggeri Sted: Fjellheisrestauranten / Arr.: Narvikfjellet

23:00

Jimmy Hoffa Experience Sted: Malmen / Arr.: Malmen

22:00 - 00:00

Konsert med Helmuts Helmet Sted: Enter Bar / Arr.: Enter Bar


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

18 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Wenche Myhre

& LKAB Big Band

Hele Norges Wenche Myhre kommer til Vinterfestuka 2018! Med seg på scenen har hun hele Narviks LKAB Big Band, for anledningen med den meget anerkjente Anders Eljas som orkesterleder. Dette blir med andre ord en musikalsk festaften av de sjeldne med tidløse klassikere levert av en av Norges flotteste entertainere!

Litterær lunsj med Endre Lund Eriksen

Wenche Myhre er en av Norges mest folkekjære artister og vår første internasjonale popstjerne. På sin 13-års dag gikk Wenche av med seieren i en amatørkonkurranse på Chat Noir i Oslo. Hun fikk sin første platekontrakt og ble en av de mest suksessrike artistene i norsk popmusikk gjennom tidene. Under Spellemannsprisen i 2003 fikk firebarnsmoren hedersprisen for sin innsats som artist i Norge og utlandet gjennom 50 år. Hun behersker mange sjangre, både slagermusikk, revy, tv-underholdning, show, film og teater.

Endre Lund Eriksens siste roman, Baksiden, er nominert til Uprisen. Det betyr at den er topp fem blant fjorårets norske ungdomsbøker. Endre Lund Eriksen er blant annet kjent for sine bøker om Pitbull-Terje og for Dunderly-universet. Elever i Narvik vgs og elever i grunnskolen i Narvik og i Evenes vil få muligheten til å møte forfatteren. Endre Lund Eriksen er også en av forfatterne under litterær lunsj, du kan møte han torsdag. Endre Lund Eriksen (født 10. februar 1977 i Bodø) er en norsk forfatter og SV-politiker. Han skriver bøker for barn, ungdom og voksne samt filmmanus, og er mest kjent for bøkene om Pitbullterje. Han bor i Tromsø.

Tid: Torsdag 15. mars kl. 21:00 Sted: Lokstall 1 (Sitteplass) Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 440,- Student kr. 330,Arr: Vinterfestuka

Tid: Torsdag 15. mars kl. 11:00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 19

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Torsdag 15. mars 2018 08:00 - 20:00

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted/Arr: Folkeuniversitetet Narvik

09:00 - 10:00

Bygging av Ofotbanen/Narvik blir by Sted: AMFI Narvik / Arr.: Rallarklubben

09:00 - 10:00

Bygging av Ofotbanen/Narvik blir by Sted: AMFI Narvik / Arr.: Rallarklubben

nist? Kanskje Raillkattlia hadde vært Tromsdalens svar på Troldhaugen.

10:00 - 11:00

Bygging av Ofotbanen/Narvik blir by Sted: AMFI Narvik / Arr.: Rallarklubben

Flygel eller Fesk legger sjarken rett over musikkhistorien og hiver bruket ut. Velkommen ombord!

10:00 - 10:45

Barnas scene: Prinsessens sommerfest Se programomtale side 26

10:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord / Arr.: Museum Nord – Narvik

11:00-12:00

Ord i Spor: Litterær lunsj med Endre Lund Eriksen Se programomtale

11:00 - 12:00

Bygging av Ofotbanen/Narvik blir by Sted: AMFI Narvik / Arr.: Rallarklubben

OPERAPUB - «Mens mannen var ut’ efter øl»

11:00 - 16:00

Arctimus trio, John Kristian Karlsen, Ketil Hugaas

Narvik Husflidslag utstilling Sted: Husflidsstua / Arr.: Narvik Husflidslag

12:00 - 13:00

Rallarliv for 115 år siden Sted: AMFI Narvik / Arr.: Rallarklubben

12:00 - 12:45

Barnas scene: Prinsessens sommerfest Se programomtale side 26

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten / Arr.: Grethe Irene Einarsen

Finn Arves orkester tråler musikkhistorien Hva slags instrument spilte den første nordnorske trubaduren der han satt i fjæra? Hvordan kan det ha seg at landets første pop-idol kom fra Nord-Norge? Er korps et nødvendig onde? Det er mange spørsmål som dukker opp når man ser på musikkhistorien med nordnorske briller. Hvordan er forholdet mellom flygel og fesk i landsdelen vår? Kan vi snakke om en blanding av torsk og tango, hyse og habanera, sei og sang? Wassmos Dina spilte cello og Banana Airlines sang om ho fra Vadsø. Det var faktisk en sjøsame med sans for samtidsmusikk som drev fram Norges Musikkhøgskole, mens en annen finnmarking ble Forsvarets første musikkinspektør. Hva om Oluf hadde vært kompo-

Tid: Torsdag 15. mars kl. 19:00 Sted: Teatersalen Narvik Kulturhus Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 400,- Student kr. 300,Arr: Kultur i Troms og Vinterfestuka

13:00 – 14:00 Lunsjkonsert: Ensemble Blå: Blå Viser Se programomtale

Etter fem runder og 30 forestillinger med Operapub i regi av Kultur i Troms kan vi bare konstatere at det nordnorske folk elsker kombinasjonen «pub + opera». Det skulle bare mangle, når musikken fremføres på så høyt nivå, og samtidig så uhøytidelig som Arctimus trio og deres sangsolister gjør. Nå gjester de Vinterfestuka for andre år på rad. Årets solister er nesten naboer – John Kristian Bjørnstad Karlsen er distriktsmusiker i Sørfold kommune, mens Ketil Hugaas nå bor i Fauske, etter en lang karriere på Den norske opera. Om det er noe disse to mannfolka kan, så er det å lage liv og fri til et publikum. Du vil sikkert kjenne igjen mange av sangene – men noen av dem har du garantert aldri hørt fremført slik som den muntre duoen gjør. «Aktene» i forestillingen rammes inn av instrumen-

Lunsjkonsert

tale stykker spilt av Arctimus trio, som også akkompagnerer solosangene og duettene. Gled deg til en trivelig kveld med stemmeprakt, noe bravur, noe alvor, og stor fare for latterkramper. Med mange pauser til å hente påfyll fra disken... Med: Erika Toth, fiolin. Runa Bergsmo, cello. Ann-Sofie Godø, piano. John Kristian Karlsen, tenor Ketil Hugaas, bass. Tid: Torsdag 15. mars kl. 21:00 - 23:00 Sted: Mørkhålla Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr 230,- Student kr 170,Arr: Kultur i Troms og Vinterfestuka

Blå viser med Ensemble Blå og Henrik S. Dagfinrud Ensemble Blå og Henrik møttes første gang i 2014, i anledning Prøysenjubileet. Viserepertoaret er ikke nødvendigvis en del av hverdagen for fire klassisk skolerte musikere, men dette ble et inspirerende møte. Siden den gang har de tatt opp igjen visene med jevne mellomrom, etterhvert også med tekster av Einar Skjæraasen, Henriks oldefar.

Tid: Torsdag 15. mars kl. 13:00 - 14:00 Sted: Sjømannskirka Billettpris: Voksne kr. 150,-, selges i døra. Arr: Vinterfestuka i Narvik

En del av visene får arrangementer for klassisk klavertrio og sang, mens andre presenteres i mer tradisjonell form, med sang og gitar. Til sammen blir det et spennende møte mellom to ulike tradisjoner. Kanskje er ikke ulikhetene så store som man kanskje tror?

17:00 - 22:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

17:00 - 20:00

VU på VT: Afterski med Kamikaze-Kahoot Se programomtale side 27

18:00 - 18:45

Barnas scene: Du og jeg og vi 2-3-4 Se programomtale side 26

18:00 - 20:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten / Arr.: Grethe Irene Einarsen

19:00

Flygel eller Fesk Se programomtale

21:00

Wenche Myhre Og LKAB Big Band Se programomtale

21:00

Operapub - «Mens mannen var ut’ efter øl» Se programomtale

Dette skjer på by’n: 17:00 - 20:00 Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten Arr.: Narvikfjellet 17:00 - 19:00

Ølkurs og smaking med E.C Dahls Bryggeri Sted: Fjellheisrestauranten / Arr.: Narvikfjellet

22:00 - 00:00

Konsert med Helmuts Helmet Sted: Enter Bar / Arr.: Enter Bar

23:00

Bendik og Cato Sted: Malmen / Arr.: Malmen

Komplett program på www.vinterfestuka.no eller vår app «Vinterfestuka» til iPhone og Android


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

20 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Litteraturkveld med Gunnar Grytås og Silje Inez Liljegren

Per Sundnes

Marion Knutsen

Wenche Myhre

Silje Vallestad

Synnøve Skarbø

Gøran Persson

Fredag kveld intervjues Gunnar Grytås, forfatter av boka Malmtunge spor: Historia om Ofotbanen. Grytås har tatt for seg den spennende industrihistorien fra tiden da det skulle bygges jernbane fra Luleå til Narvik. Intervjuer Sylvi Liljegren har også et nært forhold til Narvik og til Ofotbanen. Hun hadde sine første barneår her i byen, og som journalist og forfatter har hun jobbet mye med Kiruna og LKAB. Alt ligger til rette for at dette blir en spennende samtale mellom to kunnskapsrike mennesker om Ofotbanens opprinnelse. Forlaget skriver: Meir enn jernbanehistorie! Sylvi Inez Liljegren er journalist i NRK. Hun er bosatt i Tromsø, men hadde sine første barneår i Narvik. Tid: Fredag 16. mars kl. 19:00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

Velkommen til et av årets store høydepunkt!

Litterær lunsj med Anders Totland Anders Totland er forfatter, orgainist, journalist og kokk (og ifølge han selv pratmaker og skrytepave). Fredag vil du møte forfatteren og musikeren Anders Totland, lørdag vil du møte forfatter og kokk Anders Totland. Totland debuterte som forfatter i 2015, og har siden da gitt ut ei billedbok, to ungdomsromaner og ei kokebok. Tid: Fredag 16. mars kl. 11:00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

Svarta Bjørn-konferansen har siden oppstarten i 2006 fått fotfeste som en av de viktigste arenaer for nettverksbygging i regionen ved å være en pulserende møteplass for mennesker i alle aldre. Konferansen byr på et vidt spekter av foredragsholdere som byr på alt fra ren underholdning til mer politikk-, arbeids- og samfunnsrelaterte refleksjoner. Med den tradisjonsrike kulturfestivalen Vinterfestuka som bakteppe arrangeres konferansen i en by som yrer av liv, musikk og kultur i 9 dager til ende. Vinterfestuka feirer rallarkulturen som oppstod under byggingen av Ofotbanen på slutten av 1800-tallet og innbyggerne kler seg gjerne opp i tidsriktige antrekk, et skue i seg selv. Konferansen henter sitt navn fra den legendariske rallarkokka «Svarta Bjørn», som i dag er det ubestridte symbolet på kvinnene som trosset tøffe og tidvis ekstreme forhold under byggingen av Ofotbanen.

I tillegg til foredragsholdere fra øverste hylle får deltakerne oppleve kulturelle innslag, bevertning, inkludert en nydelig lunsj og selvfølgelig en innholdsrik goodiebag. Program 2018: Konfransier Per Sundnes Foredragsholdere: Wenche Myhre - Norges første popstjerne Göran Persson - Sverige tidligere statsminiser Marion Knutsen - Årets Nordlending 2016 Synnøve Skarbø - Norges ryddedronning Silje Vallestad - Robotene kommer! Tid: Fredag 16. mars kl. 09:00-16:30 Sted: Royal Hall, Quality Hotel Grand Royal Billettpris: 2300,- inkl. mva. Påmelding til: ak@vinterfestuka.no Begrenset antall plasser. Arr: Vinterfestuka i Narvik


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 21

Cezinando Tross sin unge alder har 22 år gamle Kristoffer Cezinando rukket å utmerke seg på den norske hiphop-scenen i flere år allerede. 16 år gammel slapp han debut-EPen Cez 4 Prez, og to år senere fulgte han opp med sin første fullengder framtid:sanntid. Låta «€PA», som han senere vant Urørtfinalen 2016 med, fikk raskt tung rotasjon på radio, og i juni 2016 ble albumet Barn Av Europa sluppet til fantastiske kritikker. En samlet musikkpresse og en stadig voksende fanskare har applaudert Cezinandos helt unike musikalske univers siden. Han er en rapper som skiller seg fra mengden – både i tekst, melodi og karakter. I november 2016 vant han prisen for Årets nykommer på P3 Gull, og under Spellemannsprisen kort tid etter vant han i kategorien Årets tekstforfatter, i konkurranse med knallsterke navn som Stein Torleif Bjella, Jenny Hval, Kaja Gunnufsen og Karpe Diem. Han var dessuten også nominert i kategoriene Årets urban og Årets album. 6. oktober 2017 slapp han oppfølgeren til ”Barn av Europa” – ”Noen ganger og andre”, og det til strålende mottagelse. Albumet suste rett inn på førsteplass på VG-Lista Topp 40 og flere av låtene fikk umiddelbart tung radiorotasjon.

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Fredag 16. mars 2018

Tid: Fredag 16. mars kl. 21:00 Sted: Lokstall 1 (Ståplass) Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 350,- Student kr. 250,Arr: Vinterfestuka i Narvik

In Memory of Elvis Gospel

NTB skriver «publikum ble grepet til tårer» - mens Varden konstaterte; «Trioen fikk trampeklapp - stående ovasjon» og Telemarksavisa brukte ett ord på å beskrive konserten; «Mesterlig!». Sogn Avis skriver; «Halleluja for en konsert, framkalla gåsehud» og Bø Blad mente «Det var sjukt bra!». Kragerø Blad sier «så mektig at en fikk frysninger nedover ryggen». Porsgrunn Dagblad mente dette

Lunsjkonsert

Tid: Fredag 16. mars kl. 13:00 - 14:00 Sted: Sjømannskirka Billettpris: Voksne kr. 150,-, selges i døra. Arr: Vinterfestuka i Narvik

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted/Arr: Folkeuniversitetet Narvik

09.00 - 16.30

Svarta Bjørn Konferansen Se programomtale

10:00 - 10:45

Barnas scene: Du og jeg og vi 2-3-4 Se programomtale side 26

10:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord / Arr.: Museum Nord – Narvik

11:00-12:00

Ord i Spor: Litterær lunsj med Anders Totland Se programomtale

11:00 - 16:00

Narvik Husflidslag utstilling Sted: Husflidsstua / Arr.: Narvik Husflidslag

12:00 - 12:45

Barnas scene: Du og jeg og vi 2-3-4 Se programomtale side 26

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten / Arr.: Grethe Irene Einarsen

13:00 – 14:00 Lunsjkonsert: Från Fantomet til Duvemåla Se programomtale

Paal Flaata, Stephen Ackles, Vidar Busk med band og kor!

Koret Absolutt Gospel fra Bjerkvik medvirker når den kritikerroste trioen inviterer til en gospel konsert som allerede har fått pressen til å ta frem de mest fantastiske superlativene etter at turneen startet 26. januar.

08:00 - 20:00

var «episk gospel»! Allerede fire år etter sitt gjennombrudd kom Elvis med sitt første gospel album. Det ble etterhvert mange plateinnspillinger hvor han tolket velkjente sanger og noen helt nye komposisjoner som senere har blitt allemannseie. I løpet av hele sin karriere mottok Elvis (bare) tre Grammy - og de var alle for utgivelse av gospel album! I halvannen time blir det et gjenhør med en rekke kjente sanger fra hans innspillinger! Tid: Fredag 16. mars kl. 18:00 Sted: Narvik kirke Billettpris: Voksne kr. 450,Billett selges på www.ticketmaster.no Arr.: Good Rockin AS

Från Fantomet til Duvemåla Vakre duetter og solosanger fra musikalene; Duvemåla, Chess, Les Miserables, Fantomen på Operan. Programmet inneholder også musikk fra filmens verden og små musikalske overraskelser. Lennart Johansson er sanger, korleder, kompositør og arrangør. Jobber som kirkemusiker i Gammelstad utenfor Luleå. Som solist og sammen med sine 10-talls kor gjør Lennart rundt 150 opptredener i året. Eva Plumppu, frilanser cross-over sanger med manga ulika genrer. Utdannet ved Musikhögskolan i Piteå, samt bl a ved Masterclass med barocksangeren Emma Kirkby. Synger gjerne barockmusikk og musikal. Arbeider som adm dir/prosjektleder i kultursektoren vedsiden av sangkarrieren.

17:00 - 20:00

Tegne og malekurs Sted/Arr: Folkeuniversitetet Narvik

18:00

In memory of Elvis Gospel Se programomtale

18:00 - 20:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten / Arr.: Grethe Irene Einarsen

18:30 - 20:45

Generalforsamling i Den Stolte og Ærverdige Rallarklubben av Malmbyen Narvik Sted: Quality Grand Royal / Arr.: Rallarklubben

19:00 -21.00

Ord i Spor: Litteraturkveld med Gunnar Grytås og Sylvi Inez Liljegren Se programomtale

19:00

Minnes du sangen Sted: Sjømannskirka / Arr.: NFL

19:00 - 19:30

VU på VT: Roy Espen Olsen med band Se programomtale side 27

20:00 - 20:30

VU på VT: Narvik gitargerilja Se programomtale side 27

21:00

Cezinando Se programomtale

21:00 - 22:00

Rallargilde Sted: Quality Grand Royal / Arr.: Rallarklubben

22:00 - 02:00

Rallarfest Sted: Quality Grand Royal / Arr.: Rallarklubben

Dette skjer på by’n: 10:00 - 17:00 Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten Arr.: Narvikfjellet 20:00 - 03:00

VU-NATT Sted: Quality Grand Royal Arr.: Quality Hotel Grand Royal

21:00 - 03:00

The Jimmy Hoffa Experience Sted: Høgskolen i Narvik / Arr.: Hinsides Studentkro

22:00 - 00:00

Konsert med Groms Plass Sted: Enter Bar / Arr.: Enter Bar

23:00

Kenneth Hammer band Sted: Malmen / Arr.: Malmen Komplett program på www.vinterfestuka.no eller vår app «Vinterfestuka» til iPhone og Android


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

22 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Ola Bremnes Petters Poetiske Pulver Lørdag 17. mars er det storfint besøk i Teatersalen i Narvik. Da har landets fremste formidler av Petter Dass, Ola Bremnes, en konsert han har kalt Petters poetiske pulver. Det er også navnet på en relativt ny Petter Dass -plate utgitt i oktober 2017 med et stjernelag av musikere : Ragnhild Furebotten(fele), Tore Bruvoll(gitarer), Helge Norbakken(trommer), Bjørn Andor Drage (orgel) og Gjermund Silset (kontrabass). Ragnhild kunne ikke komme til VU, men har en glimrende ertstatter i felespilleren Hallvard Bruvoll; ellers er det originale bandet intakt. Sangene og historiene rundt Petters Poetiske Pulver ble første gang presentert på Petter Dass-dagene i Alstahaug i juni 2016. Konserten fikk fantastisk mottagelse, både blant publikum og presse. Entusiasmen har ikke gitt seg: På lanseringskonsertene i høst trillet anmelderne i Drammen og i Sandnessjøen 6 på terningene sine. Selve albumet har også høstet lovord rundt om. Avisa iTromsø skrev blant annet at Ola Bremnes har igjen tatt fatt i Petter Dass´tekster, og lykkes bedre enn noen gang med å skape noe som kan angå mennesker av i dag.

Litterær brunsj på Narvik bibliotek Lørdag formiddag inviteres det til litterær brunsj på Narvik bibliotek, og medlemmene av Nordnorsk forfatterlag ønskes velkommen til byen av varaordfører Geir-Ketil Hansen. Det skal stekes frokostvafler, etter oppskrifta fra kokeboka Digg av Anders Totland. Forfatteren fra Bømlo skal selv presentere boka si, og for de som blir frista er det mulig å kjøpe vafler og/eller kokebok i kafeen Punktum. Tid: Lørdag 17. mars kl 11.00 Sted: Narvik bibliotek Arr: Ord i Spor Gratis Arr: Ord i Spor

Ola har hatt stoffet om Petter Dass på innerlomma i over 30 år.Han har drysset dikterprestens poetiske pulver utover det ganske land i små og store doser. Av og til helt alene, ofte med kor og orkester. Fargerikt, frodig , gripende og morsomt har han dratt publikum inn i nordlandsprestens univers gang på gang. Resultatet er blitt en plate og en konsertproduksjon som glitrer og vekker til live over 350 år gammel poesi. Musikerne bidrar i stort monn til å ta dette stoffet inn i vår tid , fornye det og gi det liv. «Overveldende» sto det det i Helgelands Blad etter urframføringen, juni 2016. Vil du også overveldes, er det bare å stille i Narvik kulturhus 17. mars . Ola og bandet byr deg på en heidundranes konsertfortelling du sent vil glemme. Tid: Lørdag 17. mars kl. 19:00 Sted: Teatersalen Narvik Kulturhus Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 350,- Student kr. 260,Arr: Vinterfestuka i Narvik

LIGHTS OUT Siden 2011 har de tre unge musikerne Mathias Susaas Halvorsen (Piano), Magnus Boye Hansen (Fiolin) og Steven Walter (Cello) utviklet konsertprogram i absolutt mørke. De har opptrådd i Skandinavia og Tyskland, blant annet på den anerkjente Musikfest Stuttgart, til både publikums og kritikernes begeistring. Gjennom å opptre i stummende mørke uten noter har musikerne utviklet ekstrem musikalsk nøyaktighet og fleksibilitet. Dette svært spesielle konsertformatet presenterer publikum for en intens musikkopplevelse og lar dem lytte til musikk på en helt ny måte. I totalt mørke når musikken lytterne med personlig og enestående nærhet – all distanse forsvinner. Tid: Lørdag 17. mars kl. 21:00 Sted: Mørkhålla Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr. 250,- Student kr. 190,Arr: Vinterfestuka i Narvik


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 23

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Lørdag 17. mars 2018 11:00-12:00

Ord i Spor: Litterær brunsj med Anders Totland Se programomtale

11:00 - 16:00

Vinterfestuka på museet Sted: Museum Nord Arr.: Museum Nord – Narvik

12:00 - 16:00

Speidingens dag Arr.: 6 Narvik Speidergruppe

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

13:00 – 14:00 Lunsjkonsert: Musikere Fra Musikkonservatoriet, UiT Se programomtale

Violet Road Violet Road er endelig klar for Vinterfestuka! Etter et år i dvale er Violet Road klare for å turnere igjen. Med nye strenger, nytt materiale og enorm spillelyst skal bandet slippe ny musikk og igjen reise landet rundt og Vinterfestuka er en av fire konserter våren 2018, den eneste nord for Trondheim! Etter et hektisk 2016 med over 80 konserter og albumutgivelse har Violet Road brukt 2017 til å tenke fremover og til å spille inn nytt materiale. Bandet som regnes som et av landets beste live-band er veldig klare for å spille igjen. «Vi er så klare for å spille live som vi aldri har vært før. I 2017 har vi hvilt og jobbet med nytt materiale. Nå skal vi ut av studio, opp av dvalen og ut og spille for folk. Det er det vi brenner for og det vi alltid gleder

Lunsjkonsert

oss til. Denne gangen sprudler det ekstra av spilleglede og entusiasme for å vise frem nytt materiale.», sier vokalist Kjetil Holmstad-Solberg. Dette blir en helt rå kveld med et av Norges desidert beste liveband!

Tid: Lørdag 17. mars kl. 21:00 Sted: Lokstall 1 (Ståplass) Aldersgrense: 18 år Billettpris: Voksne kr 430,- Student kr 325,Arr: Vinterfestuka i Narvik

Oljemaleri - utstilling av Frode Pedersen Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr: Folkeuniversitetet Narvik

15:00 - 17:00

VU-treff Arr.: Jernbanens Musikkorps Narvik

17:00 - 00:00

Seniormiddag på Grand Royal Sted: Quality Grand Royal Arr.: Frelsesarmeen

17:00 - 20:00

Tegne og malekurs Sted: Folkeuniversitetet Narvik Arr.: Folkeuniversitetet Narvik

17:00 - 21:00

VU på VT: Filmfestival Se programomtale side 27

18:00 - 20:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

19:00

Ola Bremnes - Petters Poetiske Pulver Se programomtale

21:00

Lights Out Se programomtale

21:00

Violet Road Se programomtale

Dette skjer på by’n:

Musikere fra Musikkonservatoriet, UiT For studentene ved Musikkonservatoriet er kammermusikk noe av det viktigste og artigste de jobber med i sin utdanning. Alle studentene har ukentlig undervisning i ulike kammermusikkgrupper; alt fra duetter/trioer/ kvartetter til større ensembler og band for de som studerer rytmisk musikk. Å få øving i å fremføre repertoar og holde konserter er også en essensiell del av det å skulle bli utøvende musiker. Musikkonservatoriet er veldig glad for å få sjansen til å være med på årets Vinterfestuke, og på den måten også være med å feire UiTs 50 års jubileum i Narvik.

Tid: Lørdag 17. mars kl. 13:00 - 14:00 Sted: Sjømannskirka Billettpris: Voksne kr. 150,-, selges i døra. Arr: UiT og Vinterfestuka i Narvik

15:00 - 20:00

Medvirkende: Yuko Kawami, fiolin (konsertmester i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og lærer ved Musikkonservatoriet). Sarah Halliwell Olsen, fiolin (2. års masterstudent). Stina Ahlgren, bratsj (2. års bachelor-student). Emma Stella Mørkved, bratsj (1. års bachelorstudent). Alma Andersen Øydvin, cello (3. års bachelorstudent)

17:00 - 20:00

Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten andre lørdag Arr.: Narvikfjellet

20:00 - 03:00

VU-NATT Lørdag Sted: Quality Grand Royal Arr.: Quality Hotel Grand Royal

22:00 - 00:00

Konsert med Groms Plass Sted: Enter Bar Arr.: Enter Bar

23:00

Kenneth Hammer band Sted: Malmen Arr.: Malmen

Komplett program på www.vinterfestuka.no eller vår app «Vinterfestuka» til iPhone og Android


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

24 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Avslutning Vinterfestuka 2018

Utdrag fra programmet. Komplett program på vinterfestuka.no

Søndag 18. mars 2018 11:00 - 16:00

Vinterfestuka på Museet Sted: Museum Nord Arr.: Museum Nord – Narvik

12:00 - 15:00

100 for 1000! Sted: Galleri Ofoten Arr.: Grethe Irene Einarsen

16:00-17.00

Avslutning av Vinterfestuka og utnevnelse av Svarta Bjørn Sted: Rådhusplassen Arr.: Vinterfestuka i Narvik

Dette skjer på by’n: 17:00 - 20:00

Saltkjøttbuffet på Fjellheisrestauranten Arr.: Narvikfjellet Komplett program på www.vinterfestuka.no eller vår app «Vinterfestuka» til iPhone og Android

Den offisielle avslutningen på Vinterfestuka 2018 med taler, kulturinnslag og selvfølgelig utnevnelse av Svarta Bjørn 2018.

17:00-18.00 Avslutning av Vinterfestuka og utnevnelse av Svarta Bjørn Sted: Det 4. Hjørnet Billettpris: Gratis

VU-marked i Torvhallen Under årets Vinterfestuke er det med stor glede vi kan inviterer til marked i ærverdige Torvhallen i Narvik. Litt historikk: På slutten av 1920- tallet vant arkitekt Harald Sund arkitektkonkuransen om utforming av Torvhallen. Fasadens lengde er 60 m og hallen dekker et areal på 1300 kvm. Bygget ble ferdigstilt i desember 1930. Når bygget åpnet var det bakker på hver side av Torvhallen, disse ble etter krigen erstattet av trapper og den første, på nordre side, ble tatt i bruk høsten 1957. Høsten 1957 ble det også åpnet et nytt kjøle og fryseanlegg som også rommet bokser for utleie til publikum. Sommeren 1964 fikk Torvhallens fasader teglsteinkledning. Torvhallen var i sin tid landets første mathall og ble et naturlig møtested for byens befolkning. Her var det «liv og røre», yrende folkeliv og handel av fisk, grønnsaker, blomster og ikke minst tombola i regi av byens lag og foreninger. Under årets Vinterfestuke ønske vi å ta tilbake denne atmosfæren: Skape aktivitet, møteplass og trivsel! « Å ta turen innom Torvhallen i Vinterfestuka skal gi deg en opplevelse av pulserende atmosfære med lyd, lukt og smak - en møteplass inspirert av Torvhallens glansdager.»

Hva er VU-markedet? Salgsboder  Kåring av beste stand  Kultur  Kafe  Atmosfære  Møteplass  Den lille Torvscenen  Høy produktkvalitet 

Særegne boder Et fristende utvalg  Bredt varespekter  Unike produkter  Innholdsrikt og variert kulturprogram  Hyggelig og stemningsfull atmosfære  


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 25

Variert og spennende program i årets utgave av Ord i Spor.

Litterær lunsj med Kristin Bjørn

Litteraturkveld med Litterær lunsj Gunnar Grytås og med Endre Lund Silje Inez Liljegren Eriksen Fredag kveld intervjues Gunnar Grytås, forfatter av boka Malmtunge spor: Historia om Ofotbanen. Grytås har tatt for seg den spennende industrihistorien fra tiden da det skulle bygges jernbane fra Luleå til Narvik. Intervjuer Sylvi Liljegren har også et nært forhold til Narvik og til Ofotbanen. Hun hadde sine første barneår her i byen, og som journalist og forfatter har hun jobbet mye med Kiruna og LKAB. Alt ligger til rette for at dette blir en spennende samtale mellom to kunnskapsrike mennesker om Ofotbanens opprinnelse. Forlaget skriver: Meir enn jernbanehistorie! Sylvi Inez Liljegren er journalist i NRK. Hun er bosatt i Tromsø, men hadde sine første barneår i Narvik. Tid: Fredag 16. mars kl. 19:00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

Endre Lund Eriksens siste roman, Baksiden, er nominert til Uprisen. Det betyr at den er topp fem blant fjorårets norske ungdomsbøker. Endre Lund Eriksen er blant annet kjent for sine bøker om Pitbull-Terje og for Dunderly-universet. Elever i Narvik vgs og elever i grunnskolen i Narvik og i Evenes vil få muligheten til å møte forfatteren. Endre Lund Eriksen er også en av forfatterne under litterær lunsj, du kan møte han torsdag. Endre Lund Eriksen (født 10. februar 1977 i Bodø) er en norsk forfatter og SV-politiker. Han skriver bøker for barn, ungdom og voksne samt filmmanus, og er mest kjent for bøkene om Pitbullterje. Han bor i Tromsø. Tid: Torsdag 15. mars kl. 11:00 Sted: Narvik bibliotek Gratis

Litterær brunsj på Narvik bibliotek

Litterær lunsj med Anders Totland Anders Totland er forfatter, orgainist, journalist og kokk (og ifølge han selv pratmaker og skrytepave). Fredag vil du møte forfatteren og musikeren Anders Totland, lørdag vil du møte forfatter og kokk Anders Totland. Totland debuterte som forfatter i 2015, og har siden da gitt ut ei billedbok, to ungdomsromaner og ei kokebok. Tid: Fredag 16. mars kl. 11:00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

Kristin Bjørn debuterte som forfatter i 2016 med novellesamlinga Sant nok. Hun har gått på forfatterstudiet i Tromsø, og jobber til daglig som leder for Stiftelsen Ferske Scener i Tromsø.

Lørdag formiddag inviteres det til litterær brunsj på Narvik bibliotek, og medlemmene av Nordnorsk forfatterlag ønskes velkommen til byen av varaordfører Geir-Ketil Hansen. Det skal stekes frokostvafler, etter oppskrifta fra kokeboka Digg av Anders Totland. Forfatteren fra Bømlo skal selv presentere boka si, og for de som blir frista er det mulig å kjøpe vafler og/eller kokebok i kafeen Punktum. Tid: Lørdag 17. mars kl. 11:00 Sted: Narvik bibliotek Gratis Arr: Ord i Spor

Litteraturkveld med Cecilie Enger & Erik Fosnes Hansen Tirsdag 13. mars klokken 19.00 kan du møte forfatterne Cecilie Enger og Erik Fosnes Hansen i samtale med Finn Stenstad. Cecilie Enger er først og fremst kjent for romanen Mors gaver som kom i 2013. Hennes siste roman Pust for meg kom i 2017. Erik Fosnes Hansen fikk sitt store gjennombrudd med romanen Salme ved reisens slutt i 1990. Hans siste roman Et hummerliv kom i 2016. Tid: Tirsdag13. mars kl. 19:00 Sted: Narvik bibliotek Billettpris: kr 150,-

Litterær lunsj med Erik Fosnes Hansen Erik Fosnes Hansen fikk sitt store gjennombrudd som forfatter i 1990 med romanen Salme ved reisens slutt. Siden da har han hatt en markant stemme i den litterære offentligheten. Hans siste roman Et hummerliv kom i 2016. Tid: Tirsdag 13. mars kl 11.00 Sted: Narvik bibliotek Gratis

Dramatiker med tankevekkende noveller Kristin Bjørn (f. 1965) har gått på Forfatterstudiet i Tromsø, og har bred erfaring fra arbeid med tekst for scene. Hun er i dag leder for Stiftelsen Ferske Scener. Bjørn bor og arbeider i Tromsø. Sant nok er hennes skjønnlitterære debut. Tid: Onsdag 14. mars kl. 11.00 Sted: Narvik bibliotek Gratis

Litteraturkveld med Edvard Hoem & Finn Stenstad Mandag starter vi årets kveldsprogram i Narvik med Edvard Hoem som er kjent for sitt omfattende og prisbelønte forfatterskap. I tillegg til Edvard Hoem så vil Finn Stenstad presentere boka Litteraturformidling, teori og praksis. Finn er mangeårig lektor ved Frydenlund videregående skole i Narvik og en pådriver for litteraturformidling i Narvik og Nordland den perioden han bodde her.

Litterær lunsj med Terje Torkildsen Terje Torkildsen er fra Stavanger. Han debuterte som forfatter i 2008 og er mest kjent for ungdosmromanserien Dystopia som han har vunnet Uprisen to ganger for. I tillegg til å være forfatter er han komiker, skuespiller og kulturprodusent. Terje Torkildsen har gitt ut Stavanger Stories bind 1 og 2, og vi ser ikke bort fra at det er noe herfra Torkildsen kommer til å servere på årets første litterære lunsj. Tid: Mandag 12. mars kl 11.00 Sted: Narvik bibliotek Gratis

Finn Stenstad har de siste årene jobbet som høgskolelektor ved høgskolen i Vestfold. Han har også vært litteraturanmelder i Fremover og i Tønsberg blad. Tid: Mandag 12. mars kl 19.00 Sted: Narvik bibliotek Billettpris: kr 150,-


Header Fremover 2018 med gult.qxp_Layout 1 09.02.2018 12:29 Side 1

26 | VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018

Du og jeg og vi 2-3-4

Klangbein Klangbein er en av Norges mest spilte konsertforestillinger for barn, og handler om to gode venner. Musikerne Ole Jørn Myklebust (trompet) og Morten Barrikmo (klarinett) bruker musikk og mimikk på en leken og treffsikker måte, og tar med publikum på en musikalsk, emosjonell og ikke minst morsom reise i stemninger og hverdagssituasjoner som barna lett kan gjenkjenne. Misforståelser oppstår idet kommunikasjonen mellom de to svikter og stemningen tilspisser seg. Er vennskapet sterkt nok til å seire til slutt?

For småskolen: Tirsdag 13.03.2018 kl. 10:00 - 10:40 Tirsdag 13.03.2018 kl. 12:00 - 12:40 Onsdag 14.03.2018 kl. 10:00 - 10:40 Onsdag 14.03.2018 kl. 12:00 - 12:40 Aldersgruppe: 1.-7. klasse Gratis! Påmelding til christopher@vinterfestuka.no Sted: Barnas Scene, Narvik vgs Oscarsborg. Åpne forestillinger: Mandag 12.03.2018 kl. 18:00 - 18:40 Tirsdag 13.03.2018 kl. 18:00 - 18:40 Billettpris: Barn kr 50 Voksne kr 100. Selges i døra

Ove Rocketroll Ove Rocketroll kommuniserer med barna på en livlig og leken måte, som gjør at små og store barn og mange voksne synes at de får en trivelig og opplevelsesrik stund. Rocketrollet er ikke beskjedent, men går rett på sak og aktiviserer barna med humoristiske sangnumre og moro-sketsjer. Videre får barna besøke Ove Rocketroll sitt eget land, «Kokoland» med de leker og ablegøyer som finnes der. Rocketrollet tar også barn opp på scenen, der de får en gave dersom de forteller en vits eller synger en sang. Et show med Ove Rocketroll egner seg for de som ønsker barne- og familieunderholdning med det for øyet å la barna engasjeres, le og underholdes, mens de voksne humrer i bakgrunnen. For barnehager og skoler: Mandag 12. mars kl. 10:00 / Mandag 12. mars kl. 12:00 Sted: Barnas scene, Narvik vgs Oscarsborg Aldersgruppe: 3 år og oppover. Gratis! Påmelding til christopher@vinterfestuka.no

Kulturskolens konsert

Forestillingen Du og jeg og vi 2-3-4 er en groovy barnekonsert for hele familien (den passer kanskje ekstra godt for de mellom 4 og 10 år). I løpet av konserten får vi blant annet møte Mr. Regnværssky som ikke føler seg hjemme noe annet sted enn i ørkenen, Fru Rosenstrøm som pønsker på å rane banken og vi får høre en sang om hvorfor det lurt å sjekke baksetet for krokodiller når man setter seg inn i bilen. Musikerne Julie, Elisabeth og Ellen ender også opp i en spillende diskusjon om hvem som har de kuleste instrumentene og hvem som kan spille fortest. Medvirkende Julie Falkevik Tungevåg – piano, keytar, vokal, gitar Elisabeth Mørland Nesset - trommer, perkusjon, mandolin Ellen Brekken – kontrabass, elbass, tuba, vokal, piano, gitar

For barnehager og skoler: Fredag 16.03.2018 kl. 10:00 - 10:45 Fredag 16.03.2018 kl. 12:00 - 12:45 Aldersgruppe: 4 - 10 år Gratis! Sted: Barnas scene, Narvik vgs Oscarsborg Påmelding til christopher@vinterfestuka.no Åpne forestillinger: Torsdag 15. mars kl. 18:00 - 18:45 Billettpris: Barn kr 50 Voksne kr 100.

Prinsessens sommerfest Prinsessens sommerfest er et dukketeaterstykke om den årlige festen som holdes på slottet, der alle i landsbyen får komme. Nå er det jo slik at prinsessen er ganske sliten av all oppussingen som skal gjøres hvert år, alle kjolene og smykkene må være forskjellige for hver dag for at alle skal se hvor rik hun er. Det er en krevende jobb, og det blir lite tid til å lek og moro. Men Lille Pipp er en fornuftig liten fyr. Han prøver å påvirke prinsessen til et sunnere liv, være mer ut i frisk luft, ikke spise krokodillekjøtt før en legger seg, så magen blir vond, men havregrynsgrøt som magen liker. Så skjer det noe på slottet som forandrer alt. En heks har flyttet inn, og etter den dagen blir ingenting som før.

Vi møter dukkene: Prinsesse Kornelia Sofie, Hovmester Karl Konrad Hansen, Pipp, Heksa. Medvirkende: Lisbeth Hagen, Rita Johansen, Gunn Tollefsen, Vera Steine.

For barnehager og skoler: Torsdag 15. mars kl. 10:00 Torsdag 15. mars kl. 12:00 Sted: Barnas scene, Narvik vgs Oscarsborg Gratis! Påmelding til christopher@vinterfestuka.no

Musikkelevene ved Narvik kulturskole spiller og fremfører verker som viser bredden og mangfoldet i undervisningstilbudet. Tid: Onsdag 14. mars kl. 18:00 Sted: Barnas scene, Narvik vgs Oscarsborg Billettpris: Voksne kr. 100,- Barn kr. 50,Billettinfo: Billetter selges i døra

Forfattermøte

Møt forfatter Siv Johansen og hør historien om sauen Svartepetter som ikke vil klippes. Siv Johansen har en haug med kosete sauer ute i Vesterålen og Svartepetter er en av sauene i flokken hennes. Onsdag 14. mars kl. 09:00 /10.00/12.00 Sted: Mea, Aurora kino Alder: 1.-3. klasse. Varighet 45 min.

Workshop

Lag bokmerker med Paula og Randi og få ansiktet ditt malt av Vanessa. Vi har satt opp to stasjoner i denne workshopen. Onsdag 14. mars kl. 09:00 /10.00/12.00 Sted: 2. etg, Narvik bibliotek Alder: 1.-2. klasse. Varighet 45 min.

Barnesangbok

Bamsen i sekken?

Kinesisk workshop

Anne Semb, redaktør for Nordnorske barnesanger har tatt med seg en musiker og noen unger fra Borkenes til Narvik for å presentere den nye Nordnorske barnesangboka. Kanskje lærer dere noen nye sanger?

Her i Norge er det trygt og godt, og vi har ikke opplevd krig siden andre verdenskrig. Samtidig vet vi at i noen andre land vokser barn opp i krig og konflikt. Hva tar du med deg hvis det skjer noe som gjør at du måtte flykte fra der du bor? Narviksenteret lar deltakerne ta noen valg i en slik tenkt situasjon.

Kinesisk språk og kultur med Chuijao Wang Eriksen Har du noen gang lurt på hvordan de skriver i Kina? Nå har du sjansen til å finne det ut. Har du lyst til å lære å si hei på Kinesisk og kanskje lære deg å skrive noen enkle tegn? Da er Kinesiske tegn noe for deg!

Onsdag 14. mars kl. 10:00 /12.00/13.00 Sted: Scenen, Narvik bibliotek Alder: 1.-4. klasse.

Onsdag 14. mars kl. 9:00 /10.00/12.00 Sted: Skolestua, Narviksenteret Alder: 2.-4. klasse.

Onsdag 14. mars kl. 9:00 /10.00/12.00 Sted: Galleri Ofoten, Folkets hus Alder: 4.-7. klasse.


VINTERFESTUKA 9. - 18. MARS 2018 | 27

NM i Smash! Har du det som skal til for å utfordre regjerende Narvikmester i Super Smash Bros? Eller kanskje du bare digger spillet og vil teste det ut på storskjerm? Eller kanskje du aldri har prøvd det før og bare er nysgjerrig? Uansett er du hjertlig velkommen til en smashing spillkveld på Verdensteatret onsdag 14. mars! Tid: Onsdag 14. mars kl. 16:00 - 21:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: Gratis! Billettinfo: Egen påmelding for turneringsdeltakere!

Filmfestival Årets VU på VT avsluttes med en helt egen filmfestival for, av og med unge filmskapere fra hele regionen. Popcornet er klart, nå mangler vi bare deg!

Narvik gitargerilja Hva har Super Mario, Beethoven og MacGyver til felles? De står alle på programmet når det splitter nye rockeorkesteret Narvik gitargerilja entrer scenen!

Tid: Fredag 16. mars kl. 20:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: Gratis!

This Way Up This Way Up fra Tromsø spiller skreddersydd rock for deg som liker å danse og rope. Refrengene får du på hjernen fra første stund, så her trenger du ikke memorere tekst for å være en aktiv deltaker på konsertgulvet, noe som forventes

om du er på konsert med disse gutta. Tid: Lørdag 10. mars kl. 20:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: Gratis!

Tid: Lørdag 17. mars kl. 17:00 - 21:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: Gratis!

Rube Goldberg-maskinverksted Tid: Mandag 12.03.2018 kl. 15:00 - 21:00 Tid: Tirsdag 13.03.2018 kl. 15:00 - 21:00 Sted: Verdensteatret Billettinfo: Gratis inngang for alle - gratis mat om du tar med noe vi kan bruke i maskinen :)

Roy Espen Olsen med band Multiinstrumentalisten Roy Espen Olsen (piano, bass, trommer, ukulele, panfløyte, ocarina) er klar til å rocke løs på VT fredag 16. mars. Dette er den perfekte starten på fredagskvelden, enten du har tenkt deg på Cezinando i Lokstallen eller bare skal henge med vennegjengen. Tid: Fredag 16. mars kl. 19:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: Gratis!

Dyrk din indre nerd med denne helskrudde todagersworkshopen! Er det den første av sitt slag i hele verden, mon tro? Eller kanskje den første i Norge? To ting er i alle fall helt sikkert: 1) Dette blir den første av sitt slag i VU og 2) vi skal lage den kuleste Rube Goldberg-maskinen i hele verden!

SonTheBay Narvikrockerne i SonTheBay tar oppgaven med å kickstarte årets VU på VT med et knippe egenkomponerte låter du garantert får fot på.

Tid: Lørdag 10. mars kl. 19:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: Gratis!

Afterski med KamikazeKahoot Like etter komihopprennet inviterer VU på VT til en aldri så liten afterski med alt som hører med av gode lenestoler, varme pledd, solbærtoddy og kakao. Når vi har fått varmen i oss er det dags for en runde med Kamikaze-Kahoot. Tør du delta, tror du?

Tid: Torsdag 15. mars kl. 17:00 - 20:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: Gratis!

Bitcamp Drømmer du om å bli spilldesigner? Da er Bitcamp bootcampen for deg! Som deltaker på denne workshopen skal du nemlig lage ditt helt eget spill fra scratch.

Tid: Søndag 11. mars kl. 10:00 - 16:00 Sted: Verdensteatret Billettpris: kr. 200,Påmelding: Se vinterfestuka.no


Vi bidrar med stolthet til gjennomføring og utvikling av landsdelens eldste og mest spennende kulturfestival. LOKOMOTIV-PARTNER

SVARTA BJØRN-PARTNER

RALLAR-PARTNER

SVILLE-PARTNER AccountHouse ALFA ØKONOMI AS – EN DEL AV AMESTO ACCOUNTHOUSE

OFFENTLIGE

NOR-TRYKK

SLEGGE-PARTNER

Vu programavis 2018  
Vu programavis 2018  
Advertisement