Hervannan Sanomat 1. helmikuuta 2023

Page 1

Hervannan Sanomat

Maastopyöräily:

Talviuinti:

Akrobatia:

TURTOLA

Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores • N:o 5 • 1.2.2023
virkistysmäki Sivu 2
Lahdesjärvelle saadaan
Yhä nuoremmat
avantouintiin Sivu 10
rakastuvat
Serkukset
Sivu 12
tähtäävät korkealle
Helposti myös verkkokaupasta - Mene sivulle K-RUOKA.FI/TURTOLA tai käytä K-Ruoka-sovellusta - TILAA ostokset verkosta - TOIMITAMME ostokset osoitteeseesi Verkkokaupassa myös NOUTOPALVELU HINNAT VOIMASSA TO-LA 2.–4.2.2023 tai niin
Valio OIVARIINIT 500-600 g (6,98-8,38/kg) 419 RS 129 ERÄ TUORE KOKONAINEN NORJAN LOHI 895 KG KCM lihamestarilta NAUDAN SISÄPAISTI Suomi, Atria Ilman Plussakorttia 7,29/kpl -4% Kivikylä WANHANAJAN NAKKI 380 g (11,82/kg) 449 PKT Leivo AITTALEIPÄ 480 g (3,10/kg) 149 KPL Valio MARJAKEITOT 750 g-1 kg, ei Gefilus (2,59-3,45/kg) 259 TLK Atria Murea & Nopea KYPSÄT SUIKALEET tai KEBABIT 200-250 g, ei kastikkeelliset (15,00-18,75/kg) 375 PKT Naapurin Maalaiskana KANAN RINTAFILEET 600 g (11,65/kg) 699 RS ERÄ Arla LOPUTON KERMAJUUSTOT 1 kg ERÄ NAUDAN SISÄFILEE Suomi Valio PEHMEÄ MAITORAHKA 250 g, ei laktoositon eikä täyteläinen (3,56/kg) HK HERKKUMAKSAMAKKARA 500 g (5,30/kg) Leivo PATRIK JÄLKIUUNIRUISPALALEIPÄ 6 kpl/ 380 g (3,39/kg) 1490 KG 699 KPL 089 PRK 265 KPL 2995 KG ERÄ TUORE PUNA-AHVENFILE Norja 1995 KG ERÄ SJØ SAVUSTETTU KIRJOLOHIFILEE Vac. 2495 KG Paremman palvelun apteekki Insinöörinkatu 23, Kauppakeskus Duo Puh. 010 617 0100 info@hervannanapteekki.fi ma–pe 8–20 la 9–18 su 12–16 Aukioloajat: O Y Täyden palvelun isännöinti Kirjanpitopalvelut Tekninen isännöinti Laillistettu vuokravälittäjä LVV Insinöörinkatu 40, 33720 Tampere puh. 03 3390 0100 www.iisoy.fi
kauan kuin
tavaraa
riittää ellei tuotteen kohdalla toisin mainita. Kotitalouksille, ei jälleenmyyjille. Tuotteita runsaat, mutta rajoitetut erät!

Pääkirjoitus

Vääriä vuosilukuja ja valkoisia seiniä

Miten nuo kaksi asiaa liittyvät yhteen, se selviää tuonnempana.

Ensiksi suuret kiitokset tarkkasilmäisille hervantalaisille virheellisten tietojen korjaamisesta. Ensimmäisen Hervannan asuintalon osoite on Orivedenkatu 15, Ahvenisjärven koulussa opiskelu alkoi keväällä 1975, Pallopuiston palvelukeskus avattiin syksyllä 1975.

Juhlavuoden kunniaksi lupasin laatia tietopätkiä kotiseutukirjojen perusteella. Ajattelin, että teistä olisi mielenkiintoista tietää, mitä Hervannan vaiheista on kirjoitettu.

Jossain lähteessä ollut epätarkka tieto siirtyi valitettavasti tekstiini.

Muutimme vuoden 1974 marraskuussa Hervantaan. Elämässäni tapahtui silloin muitakin isoja asioista. Niinpä se, miten Hervantaa rakennettiin, ei ole jäänyt mieleeni. Muistan vain upean uuden kotimme, kiiltävän kylpyhuoneen ja puhtaat valkoiset seinät. Ne olivat unelmien täyttymys, pönttöuuniin, ulkohuussiin ja nyrkkipyykkiin verrattuina.

Ja rapun ovesta pääsi suoraan Kuusikkopuiston kosteikkoon mustikoita poimimaan. Sellaisia asioita muistan.

Onneksi Hervannan kirjastoon on vuodesta 1991 lähtien kerätty tietoa Hervannasta, hervantalaista historiaa. Kotiseutukokoelman keskeinen selkäranka on Hervannan Sanomien vuosikerrat. Niihin on säilötty runsaasti paikallistietoa ja tämän valtavan kotikaupunkimme värikästä elämänmenoa.

Lisäksi kokoelmassa on muutakin paikallista aineistoa, kuten esimerkiksi tutkimuksia, yhdistyshistoriikkeja, elämänkertoja, valokuvia ja perinteisiä kotiseutukirjoja. Monet yksittäiskappaleita, joita ei voi korvata.

Tätä herkkää ja rikasta aarteistoa ymmärrettävistä syistä ei lainata kirjaston ulkopuolelle.

Aineistoa ylläpitävät kirjasto ja Hervannan Tiedotusyhdistys ry.

Hervantalaisen kotiseutuystävän arkistoista ollut ensimmäisen lehden alkuperäiskappale aiotaan nyt digitoida, jotta se voidaan laittaa kaikkien luettavaksi nettiin.

Eläköön kotiseutu! Pidetään huolta historiastamme!

Lahdesjärvelle virkistysmäki Maastopyöräily on

Sirpa Koivu

Lahdesjärvelle, Västinginmäen tulevan asuinalueen vieressä sijaitsevalle Aunankorven lähivirkistysalueelle on suunnitteilla uusi virkistysmäki erityisesti maastopyöräilyä varten.

Mäelle tulee myös kävelyreittejä siltoineen, näköalatasanne, kuntoportaat ja paikka pulkkamäelle. Virkistysmäki sijoittuu Oikojankadun lähistöllä sijaitsevan nykyisen täyttömäen rinnalle.

Mäki on tarkoitus rakentaa lähivuosina. Täyttötyötä kohteessa tehtäisiin vuosina 2023–2024 ja varsinainen rakentaminen ajoittuisi vuosille 2024–2025.

Valtuusto päätti Tampereen Veden yhtiöittämisestä

HerSa Tampereen kaupunginvaltuustossa päätettiin 30.1.2023, että Tampereen Vesi liikelaitos yhtiöitetään vuoden 2024 alussa. Uusi osakeyhtiömuotoinen vesihuoltolaitos on osa

Tampereen kaupunkikonsernia ja kaupunki määrittää jatkossakin Tampereen Veden toiminta-alueen. Tampereen kaupunginvaltuusto

hyväksyi Tampereen Veden yhtiöittämispäätöksen äänestyksen jälkeen

äänin 47 - 19 (1 tyhjä). 1.1.2024 aloittava Tampereen Vesi Oy on kokonaan

Tampereen kaupungin omistama. Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön omistajina voivat olla vain kunnat tai kuntien omistamat yhtiöt, joten vesihuoltoyhtiö säilyy tulevaisuudessakin julkisomisteisena. Hallintosääntöä muutetaan siten, että Tampereen Ve-

si Oy:n myynnistä voi päättää vain valtuusto. Tampereen kaupungilla ei ole mitään aikeita myydä yhtiötä. Uudessa osakeyhtiössä omistajalle kuuluvat ratkaisut tehdään kaupungin päätöksentekoelimissä hallintosäännön ja konserniohjeen mukaisesti. Yhtiömuotoisena toiminta muodostaa kuitenkin oman kokonaisuutensa, jossa tulot ja menot kohdentuvat ainoastaan vesiliiketoimintaan.

Tavoitteena alhainen veden hinta

Tampereen Veden henkilöstö siirtyy osakeyhtiöön liikkeenluovutuksen periaattein nykyisin ehdoin. Tavase Oy:n ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n osakkeet jäävät kaupungin omistukseen.

Yhtiömuotoisen liiketoiminnan etuna pidetään sen mahdollistamaa toiminnan pitkäjänteistä suunnittelua vain asiakkaiden tarpeiden ja turvallisuuden näkökulmista. Investoinneista vastaa yhtiö, eikä niiden toteuttaminen ole kiinni esimerkiksi kaupungin taloudellisesta tilanteesta ja mahdollisista investointirajoitteista. Laadittujen selvitysten perusteella veden asiakashinnat tulevat todennäköisesti nousemaan joka tapauksessa. Voimakas inflaatio ja uuden keskuspuhdistamon nykyistä korkeammat kustannukset tuovat painetta organisoitumismallista riippumatta. Yhtiömuotoisena toiminnan tehostuminen voi onnistuessaan mahdollistaa hintojen korotuspaineen hillitsemisen.

Maastopyöräily lisääntyvä ilmiö Erikoissuunnittelija Kaisa Rantee kaupungin Viheralueet ja hulevedet -yksiköstä kertoo, että maastopyöräilijöille suunniteltuja reittejä tarvitaan.

– Pyöräily maastossa on lisääntynyt. Se on iso ilmiö. Maastoon tulee uusia polkuja, joita mennään erilaisilla pyörillä. Se aiheuttaa maastonpohjan kulumista, mikä näkyy jo muun muassa Kaupissa, Epilässä, Lamminpäässä ja Ojala-Lamminrahkassa, joissa pyöräillään paljon. Myös Hervannan polkureiteillä on kulumista nähtävissä.

– Tarvitaan paikkoja ja reittejä,

joilla eritasoiset erilaiset pyöräilijät voivat ajaa niin ettei maapohja rikkoonnu. Tässä mielessä Aunankorven virkistysmäki on vastaus tilanteeseen.

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan yksimielisesti toivomusponnen, jonka mukaan veden hinnoittelusta päätettäessä yhtiön hallitus käy keskustelut omistajaohjauksen ja konsernijaoston kanssa. Tämä omistajaohjauksen velvoittavuus lisätään konserniohjeeseen. Veden hintakehityksen maltillisuus asetetaan yhtiön vuositavoitteeksi. Tavoitteena on mahdollisimman alhainen veden hinta. Ponnessa myös edellytetään, että yhtiön toiminnasta ja veden hinnoittelusta kuntalaisviestintää hoidetaan avoimesti ja aktiivisesti sekä vähintään yhtä laajasti kuin liikelaitoksenakin toimiessa on tehty.

Suunnitelman luonnosta laadittaessa kaupunki on keskustellut pyöräilijöiden kanssa.

Hervannan Sanomat oikaisee

HerSa Hervannan Sanomissa 18.1. sivulla 12 julkaistussa uutisessa kutsuttiin naiskuoron johtajaa Kirsi Mäkeläksi. Kuoron johtajan nimi on Kirsi Mäki ja naiskuoron nimi on Naiskuoro Kuultava.

2 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023
”Kaupungilla on haaste toisaalta suojella ja hoitaa viheralueita”
Maastopyöräilyn harrastajien määrä on noussut nopeasti viime vuosina. Suomessa jokamiehenoikeudet mahdollistavat ton käyttämisen pyöräilyyn. (Kuvituskuva)

Kirjasto, valtaväylä ja oma lehti 1975

Postipankin kirjauskeskus työllisti vuodesta 1975 lähtien erityisesti hervantalaisia naisia. Tieteenkadun itäpuolella sijainnut rakennuskolossi purettiin nykyisen asuinalueen tieltä 2011.

Ahvenisjärven koulun ensimmäiseen osaan muutti kolme luokkaa Keinupuistosta maaliskuussa 1975. Koululla pidettiin kaksi turvallisuuskatselmusta ennen kuin oppilaat päästettiin kouluun. Piha-aluehan oli työmaata, kun kahden muun osan rakentaminen oli vielä kesken. Aluksi kouluun tuotiin ruoka Messukylästä. Syksyllä loppujen tilojen valmistuttua, saatiin käyttöön koulun omat keittiötilat.

Rakennukseen avattiin myös

Hervannan sivukirjasto, jossa oli tilat 20 000 niteelle. Kirjastopalveluita oli siihen saakka hoitanut kirjastoauto. Häiritsevien äänten vaimentamiseksi lattiaa peitti kokolattiamatto. Ensimmäinen kirjastonhoitaja oli Aulikki Plihtari

mahdollistavat tuhansien kilometrien polkuverkos-

Aunankorven alueen sijainti kartalla. Tampereen kaupunki

virkistysmäki –on iso ilmiö

– Kaupungilla on haaste toisaalta suojella ja hoitaa viheralueita, toisaalta tuottaa viherpalveluita, jotka vastaavat kysyntään. Kaikkien tarpeet pyritään huomioimaan.

Västinginmäen maamassat hyödyksi

– Aunankorpi valikoitui virkistysmäen paikaksi, koska siinä lähellä syntyy maamassoja, joita mäen rakentamiseen voidaan käyttää, Rantee kertoo.

– Sinne sijoitetaan nyt Västinginmäen kaava-alueella syntyviä maaaineksia.

Maamassoja syntyy rakennettaessa katuyhteyksiä, putkilinjoja ja kort-

MUISTOJA HERVANNASTA

teleita. Lähialueiden maa-ainesten käyttö vähentää muun muassa kuljetuksista syntyviä kustannuksia.

Mäen suunnittelussa ja rakentamisessa noudatetaan kestävän ympäristörakentamisen periaatteita hulevesien hallinnassa, vihertöissä, kasvualustoissa sekä rakenteiden materiaaleissa.

Eroosion suojaus suunnitellaan Virkistysmäen rinteisiin on suunniteltu maastopyöräilyyn ja jalankulkuun soveltuvia reittejä sekä kuntoportaat. Varsinaiset maastopyöräilyhyppyrit, dropit, kivikot, juurakot, kulun ohjaus ja eroosion suojaus suunnitellaan jatkosuunnitteluvaiheessa.

Kahden käden keihäällä palkinnoille

Nimimerkillä Pete Joskus 90-luvulla osallistuin Hervannan urheilukentällä sellaisiin ”koko kansan kisoihin” ja siellä kahden käden keihäänheittoon. Molemmilla käsillä heitettiin tulos ja ne laskettiin yhteen. Pääsin palkinnoille ja sain lahjakortin Tapsantorille. Mukava muisto jäi; saisihan tällaisia olla vielä nykyäänkin.

Kerro muistosi Hervannasta. Lähetä muistelosi osoitteeseen hs@hervannansanomat.fi tai WhatsApp- tai tekstiviestinä numeroon 050 408 6274

Maastopyöräilyn laskureittejä on kaksi; haastava kurumainen reitti mäenlakien välissä ja helppo reitti virkistysmäen etelä- ja länsirinteessä. Muut reitit ovat jalankulun käytössä. Virkistysmäen alueella ei ole suojeltavia luontoarvoja. Täyttötöiden vuoksi alueelta joudutaan poistamaan metsäpuustoa noin 2,5 hehtaarin alueelta. Alueen lähellä sijaitsevat lepakkoalueet ja arvokkaat luontokohteet on huomioitu suunnitelmassa. Viheralueen suunnitelma oli nähtävänä 1.2.2023 saakka

Näyttelyt

Susanna Majuri: Veden tuntu

Emil Aaltonen 1869–1949 – teollisuusmies ja kulttuurin ystävä

Emil Aaltosen taidekokoelma

Emil Aaltonen draamaopastukset

Su 19.2. klo 16.00

Su 19.3. klo 16.00

Su 23.4. klo 16.00

Emil Aaltosen roolissa Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Auvo Vihro

Liput 7 €

Liikennelaitos tiedotti kesäkuussa: Linja 23, Hervanta - Keskustori. Linjan läntinen päätepysäkki siirretään Keskustorin eteläpuolelle, laiturille n:o 3. Itäinen päätepysäkki siirretään Opiskelijankadulta Muroleenkadun eteläiselle osalle.

Hervannan nopea kasvu, vaillinaiset palvelut ja keskeneräinen ympäristö herättivät voimakkaita mielipiteitä, joita julkaistiin lehtien sivuilla. Esimerkiksi 2.6. ilmestyneestä Ilta-Sanomista saatiin lukea asukasyhdistyksen edustajan, kasvatusneuvolan psykologin ja kaupunginkanslian toimistoinsinöörin ajatuksia. Artikkeli oli otsikoitu:

”Huomispäivän kaupunki on jo slummi. Elämme kuin rotat kolossa.”

Pallopuiston palvelukeskus valmistui syksyksi 1975, kuten hyvämuistiset hervantalaiset kirjoittajaa opastivat.

Joulukuun 15. päivänä 1975 avattiin Hervannan valtaväylä. Bussiliikenne joutui pitkään kiertämään Hervantaan vanhaa tietä Lukonmäen kautta, koska liikennelautakunnassa ei päästy yksimielisyyteen bussipysäkin paikasta Lukonmäen kohdalla. Hervannan ainoalla bussilinjalla 23 oli silloin kaupungin neljänneksi vilkkain liikenne, 180 000 matkustajaa kuukaudessa.

Kun bussiliikenne vihdoin saatiin Valtaväylälle, sattui matkustajien riemuksi eräälle bussinkuljettajalle muistivirhe: hän suunnisti vanhasta tottumuksesta vanhalle reitille, mutta korvasi virheensä näppärällä U-käännöksellä.

Kesällä 1975 perustettiin Hervannan Tiedotusyhdistys ry, joka kirjasi yhdistyksen tarkoitukseksi yhteistyön ja kotiseutuhengen edistämisen. Tärkeimmäksi tehtäväkseen se otti tiedottamisen ja perusti jo joulukuussa oman lehden, Hervannan Sanomat. Ensimmäinen lehti ilmestyi 17.12.1975. Uuden lehden päätoimittaja oli Hillevi Paavola

Talojen joulusaunat lämmitettiin aattona naisille klo 12-15 ja miehille klo 15-18.

Lähteet:

Kotiseutukokoelman lehtileikearkisto; Mikko Närhi – Vuorenpeikkojen maa 1993; Sirpa KoivuTytärkaupungin valot 2013; Sirpa Koivu - Työtä Hervannan hyväksi 40 vuotta, 2015.

Luennot

Ti 14.3. klo 17.30 Viininviljelijän perhe ja muita Alexander Lauréuksen kansanelämänkuvauksia.

Lotta Nylund, intendentti, Villa Gyllenberg.

To 27.4. klo 17.30 Vanhan taiteen tutkimuksesta.

Minerva Keltanen, näyttelypäällikkö, Kansallismuseo.

Osallistumismaksu 3€/2€ tai museokortti

Emil Aaltosen museo

Pyynikinlinna, Mariankatu 40, käyntiosoite Palomäentie 2, 33200 Tampere p. 03-212 4551 • www.pyynikinlinna.fi • pyynikinlinna@pyynikinlinna.fi Museo avoinna ke 12-18, la-su 12-16.

Muina aikoina ryhmille sopimuksen mukaan. Pääsyliput 3€/2€

1970-luvun lopulla. Kuva: Ilkka Kulmala

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 3
Keinupuiston leikkikenttä

Unettomuus ja nukahtamisvaikeudet

Uni-valverytmin häiriössä nukahtamis- ja heräämisvaikeudet johtuvat sisäisen kellon ja ympäristön välisestä epätasapainosta. Unirytmin ongelmat ovat hyvin yleinen syy sekä ajoittaiseen että pitkäaikaiseen unettomuuteen. Vuorotyötä tekevillä yli puolella on ongelmia nukahtamisessa ja jopa kolmannes yli 60-vuotiaista kotona asuvista kärsii haitalliseksi kokemastaan unettomuudesta.

Aivoissa sijaitsevan sisäisen kellon jakso on useimmilla ihmisillä jonkin verran yli 24 tuntia, keskimäärin 24 tuntia 10 minuuttia. Sisäinen kello pysyy vuorokauden mukaisena kun se saa ympäristöstä säännöllisiä aikamerkkejä, joita ovat valon ja pimeän vaihtelut, säännölliset aterioinnit sekä nukkumaan menon ja heräämisen ajat. Ilman näitä ulkoisia tahdistimia sisäinen kello alkaa jätättää, nukahtaminen ja herääminen viivästyvät sekä yöunen laatu heikkenee. Tämän takia säännöllinen nukkumaan meno ja aamuherääminen ovat tärkeimpiä keinoja välttää uni-valverytmin häiriöstä johtuvia uniongelmia.

Useiden aikavyöhykkeiden ylittäminen aiheuttaa aikaeroväsymystä eli ns. jetlag -ilmiön, jolloin uneliaisuus ja virkeys ilmenevät paikalliseen aikaan nähden väärällä hetkellä. Itään päin matkustettaessa aikaerounettomuus on yleensä vaikeampaa kuin länteen päin matkustettaessa. Vuorotyössä yövuorotyö tai usein vaihtuvat työvuorot voivat myös johtaa unettomuuteen ja valveen aikaiseen väsymykseen. Aikaistunut univaihe on yleensä ikääntyvillä ilmenevä suhteellisen harvinainen unihäiriö, jossa yöuni päättyy liian aikaisin varhaisen nukkumaanmenon vuoksi. Tuloksena on pinnallinen ja katkeileva yöuni. Epäily univaikeuksien taustalla olevasta uni-valverytmin häiriöstä on aina syytä kertoa lääkärille,

jotta univaikeutta ei hoidettaisi turhaan nukahtamislääkkeillä, jotka usein vain ylläpitävät tai joskus jopa pahentavat ongelmaa.

Muuta itse unirytmisi

Unettomuuden hoidossa on olennaista aamuheräämisen säännöllisyys ja turhan iltavalvomisen välttäminen. Sisäisen kellon määräämä nukahtaminen siirtyy parissa viikossa aikaisemmaksi jos herättää itsensä joka aamu tiettyyn aikaan. Säännöllinen aamuherääminen myös viikonloppuisin on tehokkain keino estää ongelman toistumista. Aikaerotyyppisen uni-valverytmin häiriö korjaantuu nopeimmin, jos pakottaa itsensä heti matkalta tultuaan pysymään hereillä normaalirytmin mukaisesti. Vuorotyöstä johtuvan uni-valverytmin häiriö on usein työhön liittyvä ongelma, jota voidaan kuitenkin helpottaa hyvällä työvuorosuunnittelulla. Melatoniini on aivojen käpylisäkkeen tuottama, elimistössä luontaisesti esiintyvä ”nukahtamishormoni”. Melatoniini laskee kehon lämpötilaa ja vireystasoa sekä saa aikaan nukahtamista edeltävän väsyneen valvetilan. Se ei muuta unen rakennetta, ei aiheuta aamuväsymystä eikä uneliaisuutta kuten monet unilääkkeet. Melatoniinin määrä elimistössä lisääntyy normaalisti pian pimeän tulon jälkeen, on huipussaan kello 02–04 välillä yöllä ja vähenee aamua kohti. Melatoniinia erittyy elimistössä normaalia vähemmän mm. stressin yhteydessä tai jos käyttää alkoholia. Iän myötä sen tuotanto luonnostaan vähenee, jolloin elimistön oma melatoniinin määrä ei välttämättä riitä hyvän yöunen takaamiseen.

Melatoniinilla voidaan hoitaa myös ns. viivästyneestä unijaksosta kärsiviä, eli henkilöitä, jotka saavat unta vasta aamuyöstä. Melatoniinin vaikutukset unettomuuden ja uni-valverytmin muuttamisessa ovat yksilöllisiä, eikä se tehoa kaikkiin unihäiriöihin. Osalla unettomuus lievittyy nopeammin jo viikon tai parin aikana käytön aloittamisesta, toisilla vasta muutaman kuukauden kuluessa. Koska melatoniinin vaikutus perustuu osin vuorokausirytmien tahdistamiseen, tulisi melatoniini ottaa mahdollisimman säännöllisesti iltaisin aina samaan kellonaikaan: lyhytvaikutteinen iästä ja nukkumisajoista riippuen kello 18–23 ja pitkävaikutteinen kello 20–22. Pitkävaikutteinen valmiste jäljittelee kehon omaa melatoniinipitoisuutta ja vapautuu hitaasti noin 4-6 tunnissa. Melatoniinia ei koskaan kannata ottaa puolen yön jälkeen, koska silloin se siirtää rytmejä eteenpäin, eli väärään suuntaan unettomuuden hoitoa ajatellen.

4 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023
ILMOITUS
apteekkari Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Uni-valverytmiin apua Kauppakeskus DUO Tampere puh. 03 447 5510 Avoinna ma–pe 8.30 – 20 la 9 – 18 su 12 - 16 HERVANTA www.hervanta.hyma.fi
Tarjous on voimassa 28.2.2023 asti. MELAREST Melatoniinit
-15%
norm. 9,90-25,20 €

Bimi MAKEA VARSIPARSAKAALI 250 g (7,96/kg)

Espanja

Mr. Panini PANINIT 235 g (14,18/kg)

Vaasan RUISPALAT OHUT HERKKU, OHUT KAURA 100 % TAI

OHUT KAURAHERKKU 6 kpl/195-225 g (4,44-5,13/kg) Rajoitus 4 ps/talous

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 5 MA-LA 7.00-22.00 • SU 9.00-22.00 Pietilänkatu 2, 33720 Tampere, puh. (03) 358 0100 kari.salmipuro@k-supermarket.fi PUOMITON PYSÄKÖINTI ON HELPPOA JA NOPEAA. TUNNIN ILMAINEN PYSÄKÖINTI PARKKIHALLISSAMME. TULE! TARJOUKSET VOIMASSA TO-SU 2.-5.2. ELLEI TOISIN MAINITA. Tuotteita rajoitettu määrä HERKKUDUOSSA ON TAAS KANTAASIAKKAILLE 2h ilmainen pysäköintietu parkkihallissa Edun saa käyttöön kirjautumalla kanta-asiakkaaksi: www.kauppakeskusduo.fi/ pysakointi TILAA JA NOUDA RUOAT HELPOSTI JA VAIVATTOMASTI! WWW.K-RUOKA.FI/KAUPPA/ K-SUPERMARKET-HERKKUDUO -8-42 % Plussa-etu -20 % Plussa-etu -23-31 % Plussa-etu 5 50 Ilman Plussa-korttia 2,99-4,79 pkt (7,48-23,95/kg) 2 PKT Rajoitus 2 pkt/talous Rajoitus 2 pkt/talous 379 PKT 599 RS Ilman Plussa-korttia 4,75 pkt (9,50/kg) Ilman Plussa-korttia 7,85-8,69 rs (17,07-12,59/kg) Kivikylän VALIKOIDUT TUOTTEET 200-400 g (6,88-13,75/kg) Valio VOI 500 g (7,58/kg) Normaalisuolainen Snellman MAATIAISPOSSUN FILEEPIHVIT 460-690 g (8,68-13,02/kg) 5 99 9 99 8 95 0 99 15 95 10 99 4 99 7 99 7 99 1 99 Atria GOUTER KINKKUMAKKARATANKO 1,4 kg (4,28/kg) Valio APPELSIINITÄYSMEHU 1 l (1,50/l) Coca-Cola Zero Sugar VIRVOITUSJUOMA 24 x 0,33 l (0,96/l) sis. pantit 2,40 Rajoitus 2 erää/talous Järvikylän PEHTOORIN SALAATTI RUUKKU TAI RUUSTINNA RUUKKU Yksittäin 2,19 kpl Atria PAREMPI NAUTA JAUHELIHA 10 % 1 kg Valio LAKTOOSITTOMAT KREIKKALAISET JA LOHKEAVAT JOGURTIT 150 g (6,67/kg) ROYAL GALA OMENA Puola TAKUUMUREA NAUDAN PAAHTOTAI SISÄPAISTI Creme Bonjour TUOREJUUSTOT 200 g (10,00/kg) Coca-Cola Original VIRVOITUSJUOMA 24 x 0,33 l (1,08/l) sis. pantit 2,40 Rajoitus 2 erää/talous
Ilman Plussa-korttia 8,95 pkt (6,39/kg)
1,95 tlk Ilman Plussa-korttia 13,49/24-pack (1,40/l) sis. pantit 2,40 Ilman Plussa-korttia 1,151,25 prk (7,67-8,33/kg) Ilman Plussa-korttia 2,29 rs (11,45/kg) Ilman Plussa-korttia 15,99/24-pack (1,72/l) sis. pantit 2,40 Ilman Plussa-korttia 4,39-5,85 kpl (18,68-24,89/kg) Ilman Plussa-korttia 1,69-1,79 ps (8,67-9,18/kg) PKT PKT KG KG PKT PS KG KG KG Voimassa TO-LA 2.-4.2. PALVELUSTA 24 -PACK 24 -PACK -31 % Plussa-etu -36 % Plussa-etu 6.3.- 4.- 4.- 1.3.10.2 RS 2 TLK 2 RS 4 PRK 2 KPL 3 KPL MANSIKKA 400 g (7,50/kg) Espanja Yksittäin 4,99 rs (12,48/kg) -23 % Plussa-etu -12 % Plussa-etu -24-43 % Plussa-etu KILON PAKETTI -13-20 % Plussa-etu -39 % Plussa-etu SUOMI ERÄ Ruokamestarin PORSAAN LAPA Ruokamestarin PORSAAN KASSLER Palana tai pihveinä TUORE KOKONAINEN KIRJOLOHI Kasvatettu Ruotsi tai Suomi, Irto tai pakattu kaupan valikoiman mukaan Rajoitus 2 kalaa/talous
Ilman Plussa-korttia

OTRAN PROJEKTITIIMI

PALVELUKSESSASI

Talomyynti

Jari Lyttinen jari.lyttinen@k-rauta.fi

Projektimyynti

Piia Jääskeläinen piia.jaaskelainen@k-rauta.fi

p. 050 3989032

Sisustus ja kodinkalusteet

Rakentajapalvelu

p. 050 5029 041 Ainoakoti ja Kimaratalopaketit

Riku Korhonen riku.korhonen@ k-rauta.fi

p. 050 439 2575

K-Rauta Talomyynti ja Ainoakoti mukana Asta-messuilla

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 3.-5.2.2023

Kalustemyynti

Sanni Kranni sanni.kranni@k-rauta.fi

p. 050 3989021

Cello-keittiöt ja Inaria säilytyskalusteet

Varaa maksuton suunnitteluaika

Projektitiimi on apunasi kun remontoit tai rakennat uutta. Kauttamme hoituvat niin suuret kuin pienetkin projektit, asennukset, remontit, talopaketit, keittiöt, kylpyhuoneet ja säilytyskalusteet. Ota yhteyttä niin tehdään kodista viihtyisämpi.

Palvelemme: Ma-pe 7-20, la 9-18, su 10-18

Viinikankatu 38. www.k-rauta.fi/otranekala

Meiltä Ainoakotitalopaketit jahirsitalot sekä Kimara hirsitalot. Muuttovalmiina tai sisustusvalmiina.

VARAA AIKASI TALOMYYNTIIN:

Jari Lyttinen P. 050 5029 041, jari.lyttinen@k-rauta.fi

HINTATAKUU

Ainoakoti-talokaupoille hMikäli talopakettiemme hinnat laskevat, hyvitämme sinulle erotuksen. hSovittuja hintoja ei koroteta

Tarvikkeet tai koko remonttiyllättävän helposti.

Projektimyynti on apunasi kaikissa kodin remonteissa. Meiltä saat asiantuntevat neuvot, suunnitelmat ja kustannusarviot. Halutessasi hoidamme koko homman alusta loppuun. Sinä saat palvelun suunnittelusta toteutukseen ja valmiin lopputuloksen.

6 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 135 OTRA
VUOTTA
-AINA JOTAIN UUTTA!-
Otra Nekala
MEIDÄT TAPAAT ASTA-MESSUILTA osastolta A104. Tervetuloa!
tutustumaan osastoomme A104.
Tervetuloa
Aina edullinen! Tarjoukset voimassa 1.-7.2.2023 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Ei jälleenmyyjille. Kaikki tarjoukset eivät ole voimassa verkkokaupassa. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Soft embo WC-PAPERI 16rll 30pv. alin hinta 7,50 (norm. 8,95) 750 0,47/rll Paistinpannu 26cm START EASY 20,(29,90) Lettupannu 25cm SIMPLICITY 10,(15,90) Naisten mustat LEGGINGSIT Tiia tai Johanna -20% (12,95-13,95) NYT 10,36-11,16! -20% (8,95-39,95) NYT 7,16-31,96! Miesten ALUSASUT Boxerit, alushousut, pitkät alushousut, kerrastot ja yöasut LAKUMIX 275g (á 2,95)(10,72/kg) 3,2 PSS 5,45/kg Säästä 49% Extra White PURUKUMIT 29g 2,3 PSS 22,99/kg Säästä 52% (á 1,39)(47,93/kg) Täyslihaherkut KANAFILEE 400g (7,95) 495 Säästä 37% 12,38 /kg Aikuisten LÄMPÖHAALARIT Koot: S-XXL 3995 (49,95-59,95) Säästä jopa 33% -25% VERHOKAPAT & SIVUVERHOT Alennus vain normaalihintaisista tuotteista Valikoima vaihtelee myymälöittäin (7,9539,95) NYT 5,9629,96! Platinum All-in-1 KONETISKITABLETTI 64kpl 995 Säästä 13% 0,16/kpl (11,49) Alennus koskee normaalihintaisia tuotteita Kampanja voimassa 1.-28.2.2023 asti (0,80-12,90) NYT 0,56-9,03! TURTOLAN kauppakeskus, TAMPERE Ark 10-20, LA 10-18, SU 11-17 LIELAHTI Harjuntausta 4, TAMPERE Ark 10-20, LA 10-18, SU 11-17 SUORAMA, Alasenkuja 1 KANGASALA Ark 9-20, LA 9-18, SU 11-17 Suomalainen perheyritys vuodesta 1979 loytotex.fi

VALIO KOLMIOJUUSTOPALAT 245-300G (16,63-20,37/KG)

RAJOITUS 3RS/TALOUS ILMAN PLUSSA-KORTTIA 6,99/KPL (23,20-28,53/KG)

MR.PANINI PANINIT 235G (14,18/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 4,39-5,85/KPL (18,68-24,89/KG)

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 7 PAKETTIAUTOMAATIT HUOMIOITHAN, ETTÄ TARJOUSTUOTTEISSAKIN SAATTAA ESIINTYÄ TUOTEPUUTOKSIA TARJOUKSET VOIMASSA TO-SU 2.-5.2. ELLEI TOISIN MAINITA. Tarjoustuotteita rajoitettu määrä LISÄÄ TARJOUKSIA K-SUPERMARKET.FI/KAUKAJARVI K-SUPERMARKET KAUKAJÄRVESSÄ 1000 NIPPU 1000 PRESIDENTTI JAUHETUT KAHVIT 450-500G (10,00-11,11/KG) RAJOITUS 1 ERÄ/TALOUS ILMAN PLUSSA-KORTTIA 6,89/PKT (13,78-15,31/KG) 2 PKT TULPPAANI 23 KPL, VÄRIMIX, SUOMI 1000 895 499 300 400 999 795 399 099 299 300 1595 300 199 400 1099 499 599 3 KPL PKT KPL 2 KPL 2 PKT 24-PACK RS KG RS 2 KPL KG 2 TLK PKT 4 PRK 24-PACK KG PKT ROYAL GALA OMENA PUOLA SAARIOINEN VISPIPUUROT 300G (5,00/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 1,79/KPL (5,97/KG) ATRIA TAKUUMUREA NAUDAN PAAHTOTAI SISÄPAISTI PALANA VALIO APPELSIINITÄYSMEHU 1L (1,50/L) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 1,95/TLK BIMI MAKEA VARSIPARSAKAALI 250G ESPANJA (7,96/KG) VALIO LAKTOOSITTOMAT KREIKKALAISET JA LOHKEAVAT JOGURTIT 150G (6,67/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 1,15-1,25/PRK (7,67-8,33/KG) COCA-COLA ORIGINAL VIRVOITUSJUOMA 24X0,33L (1,08/L) SIS.PANTIT 2,40 RAJOITUS 2
ILMAN PLUSSA-KORTTIA
SIS.PANTIT 2,40 RUOKAMESTARIN
SUOMI VOIMASSA
ATRIA GOUTER MAKKARATANKO 1,4KG
ILMAN PLUSSA-KORTTIA
ATRIA PAREMPI
JAUHELIHA
ERÄÄ/TALOUS
15,99/24-PACK (1,72/L)
PORSAAN LAPA
TO-LA 2.-4.2.
(4,28/KG)
8,95/PKT (6,39/KG)
NAUTA
10% 1KG
JÄRVIKYLÄN PEHTOORINSALAATTI RUUKKU TAI RUUSTINNA RUUKKU (YKSITTÄIN
PAULA VANUKKAAT
ILMAN
COCA-COLA ZERO SUGAR VIRVOITUSJUOMA 24X0,33L (0,96/L) SIS.PANTIT 2,40 RAJOITUS 2 ERÄÄ/TALOUS ILMAN PLUSSA-KORTTIA 13,49/24-PACK (1,40/L) SIS. PANTIT 2,40 RUOKAMESTARIN PORSAAN KASSLER PALANA TAI PIHVEINÄ SUOMI VOIMASSA TO-LA 2.-4.2. NAAPURIN MAALAISKANA KANAN SISÄFILEET 300-340G (11,74-13,30/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 5,99/RS (17,62-19,97/KG) -27% PLUSSA-KORTILLA KULTAMUNA VAPAAN KANAN MUNIA 18KPL/1044G (2,86/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 3,75/RS (3,63/KG) -21 % Plussa-etu -31 % Plussa-etu -23 % Plussa-etu -36 % Plussa-etu 24 -PACK 24 -PACK 2 TLK -28 % Plussa-etu 5 -24-43 % Plussa-etu -16 % Plussa-etu -13-20 % Plussa-etu 3 KPL 2 KPL -16 % Plussa-etu 2 PKT 4 PRK KILON PAKETTI -33 % Plussa-etu -33 % Plussa-etu -20 % Plussa-etu -23-31 % Plussa-etu -8-42 % Plussa-etu SUOMI SUOMI SUOMI 7 99 379 599 550 KG PKT RS 2 PKT ERÄ TUORE KOKONAINEN KIRJOLOHI KASVATETTU RUOTSI TAI SUOMI RAJOITUS 2 KALAA/TALOUS VALIO VOI 500G NORMAALISUOLAINEN (7,58/KG) RAJOITUS 2PKT/TALOUS ILMAN PLUSSA-KORTTIA 4,75/PKT (9,50/KG) SNELLMAN MAATIAISPOSSUN FILEEPIHVIT 460-690G (8,68-13,02/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 7,85-8,69/PKT (17,07-12,59/KG) KIVIKYLÄN VALIKOIDUT TUOTTEET 200-400G (6,88-13,75/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 2,99-4,79/PKT (7,48-23,95/KG) 2 PKT
2,19/KPL)
4X125G (4,00/KG)
PLUSSA-KORTTIA 2,39/PKT (4,78/KG)

LASKIAISRIEHA SUOLIJÄRVELLÄ

Sunnuntaina 19.2.2023, klo 10:00 – 14:00

Lions Club Tampere/Hervanta

Järjestää koko perheen laskiaisriehan Suolijärvellä

Hiihtokilpailut lapsille 2 – 9 v.

- perinteinen tyyli 250m: lapset 2-3v

- perinteinen tyyli 250m: pojat 4-5v, tytöt 4-5v

- perinteinen tyyli 500m: pojat 6-7v, tytöt 6-7v

- perinteinen tyyli 750m: pojat 8-9v, tytöt 8-9v

Kaikki osallistujat palkitaan mitalilla

Ilmoittautumiset mieluimmin etukäteen 18.2. mennessä oheisen linkin kautta laskiaisrieha.nettilomake.fi ja/tai paikan päällä klo 10:30 mennessä

Yhteistyökumppanimme:

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Frenckellin asemakaavan

HerSa Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 30.1.2023 asemakaavamuutoksen, jolla suojeltu entinen Frenckellin teollisuuskiinteistö avautuu nykyistä laajemmin yhteiseen käyttöön. Frenkecllin asemakaavan muutospäätös hyväksyt-

tiin valtuustossa äänestyksen jälkeen äänin 57 - 10. Frenckellin kaavamuutos mahdollistaa kiinteistön kehittämisen kaupungin virastokäytöstä keskustan elinvoimaa vahvistavaksi majoitus-, ravintola- ja tapahtumapalvelujen

keskittymäksi.

Tampereen kaupunki on tehnyt ehdollisen kaupan Frenckellin kiinteistön myynnistä. Kaupan lopullisen toteutumisen ehtona on, että valtuusto on hyväksynyt asemakaavan ja se saa lainvoiman.

Mobilepaylla tai käteisellä.

Kahvilassa on tarjolla mm.

- kahvia, pullaa, mehua ym.

- grillimakkaraa

laskiaisrieha.nettilomake.fi

100 kesäduunia

HerSa Tampereen kaupunkiseudun seutuhallitus päätti kokouksessaan aloittaa yhteistyön seudun nuorisovaltuustojen kanssa. Seudulle perustetaan nuorisovaltuustojen yhteistyöryhmä, jonka kautta nuorten näkökulma saadaan mukaan seudulliseen suunnitteluun. Aloite uuteen toimintamuotoon tuli nuorilta. Tam-

pereen kaupunkiseudulla aloitetaan tänä vuonna uusi toimintamuoto: nuorisovaltuustojen yhteistyöryhmä. Yhteistyöryhmä muodostuu 16 jäsenestä: siihen kuuluu jokaisesta kaupunkiseudun kunnasta kaksi nuorisovaltuustojen valitsemaa nuorisovaltuutettua, joista toinen on nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Yhteistyö-

Ratikat esittelyssä -kuvasarja

ryhmän jäsenet nimittää seutuhallitus. Yhteistyöryhmään nimetyt nuoret pääsevät mukaan kaupunkiseudun päättäjiä kokoaviin tapahtumiin, kuten Seutufoorumiin, jossa käsitellään seutua koskevia ajankohtaisia asioita.

Toimialueemme (Hämeenkyrö, Karkku, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Tampere, Vesilahti, Akaan Viiala, Ylöjärvi) yleishyödylliset yhdistykset voivat jälleen palkata 15–17-vuotiaan nuoren kesäduuniin OP Tampereen piikkiin. Lahjoitamme yhteensä 40 000 euroa 100 nuoren työllistämiseksi. Nuoren palkka on 400 euroa kahdelta viikolta.

Yhdistys hoitaa käytännön palkanmaksun ja lakisääteiset kulut. Nuoren voi palkata esim. urheiluseuran tai kyläyhdistyksen kesätapahtumiin, seuralaiseksi senioreille tai luonnonhoito- ja kunnossapitotehtäviin. Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja noudattaa vastuullisen kesätyön periaatteita. Yhdistyksen tulee jättää hakemuksensa lahjoitusta varten viimeistään 28.2.2023 osoitteessa op.fi/tampere/kesaduuni

#kesaduuniopnpiikkiin

8 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023
Yhdistys, tarjoa nuorelle vastuullinen kesäduuni OP:n piikkiin!
Tampere
OP
Esittelyssä Tampereen Sähkölaitos -ratikka. Kuva: Reijo Pajunen
Tampereen kaupunkiseutu aloittaa yhteistyön nuorisovaltuustojen kanssa
Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 9 SALE HERVANTAJÄRVI Makkarajärvenkatu 54, 33720 Tampere Avoinna ma-pe 7-23, la 8-23, su 9-23 Leivon Leipomo Runebergintorttu 1 pkt Suomi 2 50 (17,86/kg) 140 g (norm. 4,49) Karl Fazer Pullava-suklaa 2 00 (10.81/kg) 185 g Viim. 30 päivän alin hinta 3,45 Pepsi Max 6-pack tlk 2 99 1,98 l (1,05/l) (sis. pantit 0,90 €) Viim. 30 päivän alin hinta 4,29 (sis. pantit 0,90 €) Kotimaista Sika-nauta jauheliha Suomi 1 95 (4,88/kg) 400 g (norm. 3,45) Appelsiini Navelina Espanja 1 00 (1,00/kg) /kg (norm. 2,09/kg) Avajaistarjoukset keskiviikosta sunnuntaihin 1.–5.2.2023 Sale Hervantajärvi avataan tänään! Tervetuloa tutustumaan uuteen kaupunkilaiseen kyläkauppaan. Ovet avataan klo 10!

JALKAHOITO 1 h

60€

Eläkeläiset

Jalkahoito 1h 55€

787 62709 www.pihkantaika.fi

Avantouinti on nyt pop veteen yhä useammin

Pekka Ohtokangas

Tampereen kaupunki myönsi talviuintisaunoille yhteensä 93 000 euroa jotta asiakasmaksut pysyisivät kohtuullisina. Kaukajärven sauna on yksi Tampereen talviuintisaunoista, joille kaupunki myönsi tukia tänä talvena. Uinti Tampereen ylläpitämällä saunalla käykin vilinä: keskimäärin viikolla saunojia ja avantouimareita käy noin 250 päivässä, viikonloppuisin enemmän.

Holideista hoidot päästä varpaisiin - aina huolellisesti ja hemmotellen.

Helmikuun ajan juhlitaan ystävyyttä ja sen kunniaksi saat mistä tahansa hoidosta

-14% alennuksen

(Voimassa 1.2.-28.2.2023. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin.)

Olet lämpimästi tervetullut palveltavaksi!

Osuuskunnankatu 8 as. 30, 33710 Tampere • www.holidei.fi info@kauneushoitolaholidei.com • 050 551 6111

Parturi- kampaamo

AUS KAUKAJÄRVI

Leikkaa ammattitaidolla

koko perheen hiukset!

Tervetuloa ilman

ajanvarausta tai soita

045 -332 65 93

Parturileikkaus

20 €

Kampaamoleikkaus alkaen 25 €

Avoinna ma-pe 9–19 ja la 9–17

Keskisenkatu 4, Kaukajärvi

– Mukavan ruuhkaista on ollut. Nyt on vuoden kiireisimmät ajat, seuran toiminnanohjaaja Taavetti Nuto kertoo. Saunaa remontoitiin viime vuoden puolella, joten kävijämäärät jäivät hieman alle odotetun. Paras vuosi tähän mennessä saunalle on ollut vuosi 2019, 58 000 kävijällään. Saunalle tehtiin suuri remontti vuonna 2020, mutta koronasulun takia remontilla ei ollut vaikutusta kävijämääriin. – Tänä vuonna uskallan povata kä-

vijämäärän nousevan 60 000–65 000, Nuto arvioi.

Kasvanut kysyntä Kaupungin myöntämällä vuokraavustuksella on kävijämääristä huolimatta suuri merkitys. Saunalta saadut tulot ovat varainhankintaa kilpauintiseuralle. Saunasta saadut tulot ovat seuralle loppuviimeinen pieni osa vuoden budjettia. Valtaosa tuloista tulee uimakoulutoiminnalla. – Joka vuosi saadut avustukset

Nauhan asiakkaat eivät jää yksin

Pekka Ohtokangas

Kunnallisneuvos Knut Stjernwallin rakennuttamassa Vilusen kartanossa ja sen tiluksilla on toiminut tiilitehdas, psykiatrinen osasto ja vuodesta 1969 asti Nauha Ry:n ja Abnoyn pääkonttori ja asumispalvelut. Tontilla on kuntouttavaa työtoimintaa, asumispalvelut, vapaaehtoistoimintaa ja ruokajakoa.

– Meillä on monipuolisesti kuntouttavaa toimintaa, joka toteutetaan asiakas- ja työlähtöisesti, valmentaja ja hanketyöntekijä Jenna Tennilä kertoo.

Nauhan asiakkaina on kaiken ikäisiä, kaikenlaisista taustoista olevia ihmisiä. Nuorimmat ovat alle kaksikymppisiä, vanhimmat eläkeiän kynnyksellä.

– Jotkut eläkkeelle siirtyneet ovat meillä myös vapaaehtoisina, yksikönjohtaja Johanna Sjövall kertoo.

– Monella vanhemmalla asiakkaallamme on paikat alkaneet pettään, joten he ovat kuntouttavan toiminnan tarpeessa. Tosi monella nuorella asiakkaallamme on taas mielenterveysongelmia, työtoiminnan valmentaja Ossi Pärssinen sanoo.

– Minulla on 60 asiakasta ja on yhden käden sormilla laskettavissa he, joilla ei ole diagnoosia mielenterveysongelmasta. Mielenterveyspalveluiden jonot ovat, mitä ovat, Pärssinen sanoo.

Kulkee rinnalla

Vilusen kartanoon on kasvanut tiivis yhteisö.

– Monelle on tärkeää, että on paikka mihin tulla säännöllisesti ja ol-

la oma itsensä, Tennilä sanoo.

– Ei se poista ahdistusta tai masennusta, mutta tekee mielenterveyspalveluihin jonottamisesta siedettävämpää, Pärssinen jatkaa.

– Monetkaan eivät tiedä, mihin ottaa yhteyttä ongelmistaan, Sjövall sanoo.

Niinpä Vilusen kartanossa toimii myös etsivä nuorisotyö, joka kulkee nuoren rinnalla ja voi tavata nuorta nuoren kotona tai vaikka kahvilla.

– Etsivän nuorisotyön asiakkuus jatkuu, vaikka nuori lopettaisi asiakkuutensa meillä, Tennilä sanoo.

Kattavaa tukiverkostoa kasvattamaan on kehitetty myös VEVA-toiminta, eli vertais- ja vapaaehtoistoiminta.

– Tarkoituksena on, etteivät asiakkaamme jää yksin, Sjövall sanoo.

Monenlaista toimintaa Nauhalla on todellakin monenlaista toimintaa, joten osaajia löytyy monelta alalta. Hämeenpuistossa on aito kahvila Nauha’s, Yrittäjänkadulla

taas toimii Masiina, jossa huolletaan polkupyöriä ja pienkoneita. Vilusen kartanossa tehdään verkkomedia Nauhalainen.fi’tä ja lisäksi voi opetella pihatöitä, siivousalan töitä, käsitöitä, liikkua tai vaikka harjoitella improvisaatioteatteria.

Nauha myös rahoitti ensimmäisen katulehti Roheen numeron ja Nauhalta onkin muutama innokas tehnyt juttuja ja alkanut myymään Roheeta. – Kaiken tämän lisäksi me olemme Kaikukorttien jakelija, Sjövall kertoo. Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten, perheiden ja ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

– Meiltä käytiin Ilves- KalPa -ottelussa Kaikukortilla. Tämä on oikein hyvä konsepti, Kaikukortista on tullut meille paljon positiivista palautetta. Kaikukortteja voidaan tehdä Nauhalla kaikille, ei ainoastaan Nauhan asiakkaille.

10 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023
Talviuintikausi alkaa yleensä syys-lokakuussa, kun vesi on tarpeeksi kylmää. Kuva: Pekka Ohtokangas Johanna Sjövallin, Jenna Tennilän ja Ossi Pärssisen työ on raskasta, mutta palkitsevaa. Kuva: Pekka Ohtokangas Vastapäätä ilmainen parkkipaikka Kaukajärven S-marketin edessä Juvankatu 9, Kaukajärvi Puh. 045 Meillä käy jalkahoitoihin maksuna myös ePassi Hyvinvointi.

Myös nuoret pulahtavat hyiseen

ovat pienentyneet ja vuokrat nousevat, Nuto sanoo.

Vaikka seura on vuokralla, ovat he investoineet saunan perusparannuksiin.

– Uusimme viime vuonna pinnat, sähköt ja automatiikkaa.

Suurten kävijämäärien myötä seura on kääntänyt katseensa myös tulevaisuuden kapasiteettiin.

– Olemme esittäneet suunnitelmia siirrettävästä saunasta kaupungille, mutta se on pitkä prosessi.

– Täytyy vastata kasvaneeseen kysyntään. Avantouinti on nyt pop!

Perinnettä jatketaan Saunalla suosion näkee. Kauniin kuulaana päivänä kirkasvetinen Kaukajärvi kylpee vuoden ajalle harvinaisessa auringonvalossa ja talviuimareita kulkee saunasta avantoon tasaisena nauhana.

– Normaalisti meillä ei tarvitse päivällä jonottaa, mutta nyt tuli Kalevan lukiolta 20 pojan ryhmä, saunan kios-

kivastaava Mari Suova kertoo. Kävijöiden keski-ikä onkin pudonnut reippaasti. Nuoret käyvät avannossa ja saunassa siinä missä vanhempikin polvi.

– Hyvä vaan, niin on perinteen jatkajia, Suova sanoo. Saunaan jonottaa myös AnnaMaija Seppälä . Viisitoista vuotta avantouintia harrastanut Seppälä käy avannossa kerran viikkoon.

– Tämä on hyvin rentouttavaa. Joka kerta tulee ylitettyä itsensä.

Tehokas ja hellä ihonhoitosarja herkälle iholle.

– Pienen lenkin pystyn vuosien harjoittelun jälkeen tekemään avannossa. En kuitenkaan minuutteja pysty täällä olemaan, Seppälä sanoo.

Rajoja rikkomassa Avantouimari Mio Niskasella oli aikaisemmin omaperäinen, joskin epäterveellinen tekniikka avantoon totutteluun.

– Poltin avannossa tupakin loppuun asti, hän kertoo. Niskaselle avantouinti on rajojen

rikkomista ja sauna sosiaalinen kokemus.

– Täällä on kiva tunnelma. Riippuu aivan viikonpäivästä ketä täällä on ja minkälaiset jutut saadaan aikaiseksi. Kaukajärven saunan avanto oli Niskasen ensimmäinen kokemus talviuinnista.

– Kaverini houkutteli aikoinaan. Olin vähän varautunut, mutta nyt minulla on kausikortti useampaan saunaan.

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 11 pop –
Mio Niskanen ja Risto Leppänen nauttivat mandariinit avantouinnin ja saunan yhteydessä. Kuva: Pekka Ohtokangas Kaukajärven saunalla käy vilinä. Kävijämäärät senkun jatkavat kasvamistaan. Kuva: Pekka Ohtokangas
Keskisenkatu 5, 33710 Tampere • puhelin (03) 3143 9500 apteekki@kaukajarvenapteekki.fi • Palvelemme: MA-PE 9-19, LA 9-16 KAUKAJÄRVEN APTEEKISSA KIINTEYTTÄÄ JA RAVITSEE
Ilahduta ystävää
Koko Favora sarja
Tarjous voimassa 18.2.23 asti
YSTÄVÄ IHOLLA
14.2.
-15%

Akrobaattiserkukset tähtäävät huipulle

Pekka Ohtokangas

Serkukset Vili Koskinen, 14, ja Kerttu Koistinen, 9, istuvat urheilusalin lattialla. He ovat hetki sitten tehneet akrobatiatemppuja kameralle. Ennen haastattelua pitäisi laittaa letit tai saparot Kertulle.

– Voin tehdä letit, Vili Koskinen lupaa.

– Suoritimme eilen kultamerkin, joten pääsemme osallistumaan myös SM-kilpailuihin, Koistinen sanoo.

Koskinen latistaa tunnelman:

– Sinne vaan on 11 vuoden ikäraja, joten ei vielä päästä.

– Höh, minulle on valehdeltu, Koistinen sanoo.

Akrobatia vaatii harjoittelijalta paljon. Treenejä on viisi kertaa viikossa.

– Voimaa, rohkeutta, notkeutta ja treenimotivaatiota, Koskinen listaa.

– Sinulla ei kyllä ole treenimotivaatiota, Koistinen kuittailee.

– Kerran olen ollut poissa, kun oli seitsemänä päivänä viikossa treenit, joten jätin yhdet välistä. Kädet olivat aivan loppu, Koskinen sanoo.

Ikäänsä nähden suuresta ikäerosta huolimatta annalalaiset serkukset ovat seurassaan oma kokoonpanonsa, pari. Kerttu Koistinen on kuin kuohuva limukka, eloisa, pirskahteleva. Vili Koistinen taas on kuin kupillinen teetä, rauhallinen ja harkitseva. Yhteistyö kuulemma pelaa.

– Välillä tapellaan, Koskinen sanoo.

– Niin, koska sinä aloitat, Koistinen kuittaa.

Koskinen on aloittanut akrobatian viitisen vuotta sitten, Koistinen vasta vuosi sitten. Sitä ennen Koistisella oli takanaan eri lajeja, tuoreimpana cheerleading. Koistiselle suurin ero cheerleadingin ja akrobatian välillä on asuissa, vaikka todellisuudessa toki liikkeet eroavat toisistaan.

– Meillä puvuissa on strasseja ja kimalletta, Koistinen kertoo.

– Strasseja miljoona. Liikkeitä meillä on nostoja ja heittoja ja yksilöliikkeitä, Koskinen täydentää.

Nyt serkusten seura on Pirkkalassa toimiva, tasan vuosi sitten perustettu Akron Taikaa.

Treenimotivaatiota

Serkuksilla on parin kuukauden päästä matka Saksaan kilpailuihin. Matka tuntuu hyvältä kokemukselta. Ja niin, onhan sitä tulossa myös matka Italiaan taitovoimistelufestivaaleille.

Kun nuorilta kysyy, onko treeneihin koskaan vaikeaa lähteä, molemmat vastaavat ”ei” kuin yhdestä suusta.

Haastavaa ja tilaa kasvaa

Lajissa voi haastaa itseään loputtomasti. Tällä hetkellä Koistiselle haastavinta on hahmottaa, mitä valmentajat tarkoittavat kuvailessaan liikkeitä.

– Sitten ne on ihan helppoja, kun itse kokeilee.

Koskinen taas kokee niin kutsutun topin tehtävät haastavina. Hän itse toimii usein nostajana, eli base. Koistinen on nousija, eli top.

Tulevaisuudesta nuoret eivät vielä tiedä. Tavoitteena on ainakin saada kaikki merkit, mutta niilläkään ei ole suurta merkitystä.

– Suomessa ei ole vielä tarpeeksi hyviä harrastajia, joten täällä ei ole vielä jouduttu pohtimaan, mitä huipulla tapahtuu, Koskinen kertoo.

Tavoitteena on kuitenkin SM-kilpailut. Tärkeintä on kuitenkin kokemus, jota laji heille tuo.

Kun haastattelu on päättynyt Kerttu Koistinen etenee kärrynpyörillä salin ovelle siinä ajassa, mikä aikuisella menee nousta lattialta.

12 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023
Kerttu Koistinen on Hervannassa musiikkiluokalla, Vili Koskinen taas on Kaukajärven ylä-asteella. Kuva: Pekka Ohtokangas
” Suomessa ei ole vielä tarpeeksi hyviä harrastajia” Vetokoukut asennettuna 3 vuoden takuulla ja 10 vuoden kokemuksella Kaupungin vetävin tuote ja koukuttavin palvelu: Juho: 044 985 1199 | Lauri: 044 986 1811 | Santtu: 044 985 0211 Hyvä sijainti Turtolan kauppakeskuksen alueella. Säälänkatu 2 Lisävalot Pyörä- ja kattotelineet Katso hinnastomme vetokoukku.fi
Treenaaminen vaatii todellakin voimaa, notkeutta ja rohkeutta. Kuva: Pekka Ohtokangas

Pirkanmaan Kristillisdemokraattien piirin puheenjohtaja Piia Nurmela. Kuva: Saskiia

Kristillisdemokraatit haluavat Suomeen

suunnanmuutoksen

HerSa Koska Suomen Kristillisdemokraattien vastaukset jäivät viime viikon lehdestä pois toimituksen virheen takia julkaisemme nyt erillisen jutun.

Tällä hetkellä kristillisdemokraatteilla on Pirkanmaalla 15 ehdokasta. Heidän aikomuksena on jättää täysi lista ehdokasasettelun määräpäivään mennessä.

Moni puolue haluaa täyden listan, miksi se on tärkeää?

– Listalta on tärkeä löytyä monenikäisiä ja monista eri taustoista tulevia ehdokkaita, jotta jokainen voi löytää itselleen sopivan ehdokkaan. Myös eri paikkakunnat ja kaupunginosat on tärkeä huomioida listaa kootessa. Hyvä ehdokaslista vaikuttaa suoraan vaalimenestykseen, Pirkan-

Kalevan Timjami

Pellervonkatu 20b, Tampere

maan Kristillisdemokraattien piirin puheenjohtaja Piia Nurmela kertoo.

Mitkä ovat puoleenne teemat näissä vaaleissa?

– Tarvitsemme Suomeen suunnanmuutoksen. Meidän tulee pysäyttää velkaantuminen ja keskittyä perusasioihin, kuten suomalaisen huoltovarmuuden ja kotimaisen ruoantuotannon turvaamiseen, ihmisten toimivaan ja turvalliseen arkeen, perheiden hyvinvointiin ja ikäihmisten laadukkaaseen hoivaan.

– Kannustamme ihmisiä vastuunkantoon, työhön ja yrittäjyyteen. Työllistymisen esteet ja kannustinloukut on poistettava kannustavan perusturvan kautta. Työnteosta on tehtävä aina kannattavaa, Nurmela sanoo.

Koronanäytteenotto Hatanpäällä päättyy 6.2.

HerSa Virallisen koronatestauksen tarve on vähentynyt näytteenottokriteerien ja tartuntatautipäivärahan muutosten takia vuoden 2023 alusta. Koronanäytteenottojen määrä on siten merkittävästi laskenut. Tammikuun aikana on Hatanpään koronanäytteenottopisteessä Tampereella päivittäin asioinut vain yksittäisiä asiakkaita.

Vähäisen tarpeen vuoksi Fimlabin yhdessä UpWeGo-yrityksen kanssa

Toteuta puistojen Kalevaan unelmiesi koti ryhmärakennuttamalla!

– Heikoimmassa asemassa olevista tulee huolehtia. Erityisesti lasten ja nuorten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin kierre on katkaistava. Tukea lapsille ja perheille on annettava etupainotteisesti. Myös yhteisöllisyyden merkitys tulee tulevaisuudessa kasvamaan.

Miksi äänestää teidän ehdokastanne?

– Suomi tarvitsee suunnanmuuttajia: eri alojen ammattilaisia ja arjen osaajia, jotka palauttavat Suomen perusasioiden äärelle. Ääni kristillisdemokraattien ehdokkaalle on ääni terveelle taloudelle, turvalliselle ja toimivalle arjelle sekä heikoimmasta huolen pitämiselle, Nurmela sanoo.

tuottama koronanäytteenotto Hatanpään O-rakennuksessa palvelee 1.–5.2.2023 lyhennetyllä aukioloajalla klo 10–12 ja päättyy 6.2.2023 alkaen toistaiseksi.

Palvelun tarve arvioidaan uudelleen, jos epidemiatilanne merkittävästi muuttuu.

Jatkossa koronanäytteenottoon ohjataan paikallisten terveysasemien ja hoitoyksiköiden ohjeiden mukaisesti.

Tampereen pyöräilyagentit ovat jakaneet palautetta

HerSa Vapaaehtoiset pyöräilyagentit ovat antaneet aktiivisesti palautetta Tampereen pyöräteiden talvihoidosta. Arvosanat ovat olleet pääsääntöisesti hyviä, jopa erinomaisia. Silti parannettavaakin löytyy: kertyvä sohjo, lumen vuoksi kaventuvat pyöräväylät ja liukkaudentorjunta ovat agenttipalautteissa tyypillisimmin esille nostettuja kehittämistarpeita.

Tarkasteltavana on neljä pyöräilyn

pääreittiä: Holvastista, Tesomalta, Pirkkalasta ja Hervannasta keskustaan kulkevat reitit. Agenttien antamat viikoittaiset talvihoidon arvosanat ovat vaihdelleet pääasiassa kolmen ja neljän välillä, parhaan mahdollisen arvosanan ollessa viisi. Erot reittien välillä ovat olleet melko pieniä. Paras yleisarvosanojen keskiarvo on ollut reitillä Pirkkala-Härmälä-Kes-

kusta (vaihteluväli 3,3–4,2) ja heikoin reitillä Hervanta-Keskusta (2,8–3,8).

Tarkka vapaa palaute auttaa tekemään muutoksia nykykäytäntöihin ja tuo esiin myös ongelmakohdat. Palautteiden perusteella on esimerkiksi toteutettu parannuksia Viinikan liikenneympyrän ja Hatanpään valtatien välisellä osuudella.

Tampereen kaupungin ja Tampereen Infra Oy:n talvihoidon vastuuhenkilöt käyvät läpi reittien viikoittaiset arvosanat ja kaikki agenteilta saadut palautekommentit. Palaute viedään eteenpäin reitistä riippuen joko Tampereen Infra Oy:n sisällä tai urakoitujen alueiden osalta kunnossapitoa hoitaville urakoitsijoille. Palautteen saavat sekä työnjohto että aurauskaluston kuljettajat.

Valitse valmiista asuntopohjista tai räätälöi suunnitelma yhdessä arkkitehdin kanssa. Myös asuntojen yhdistämiset mahdollisia.

Kun hankit kotisi ryhmärakennuttamalla, et maksa asunnostasi varainsiirtoveroa.

Rakennusurakka kilpailutetaan, ja hyöty tulee suoraan sinulle asukkaana.

Tonttiesittely su 5.2.2023 klo 13-14.

23.1.–3.2.2023

KATSASTUSTARJOUS 40€

plus mahdollinen päästömittaus

Henkilö- ja pakettiautoille maks. 3500kg

Katso vapaat asunnot ja seuraavien verkkoesittelyjen ajat Timjamin kotisivuilta.

Tule mukaan - asukasryhmää kootaan nyt!

Tervetuloa käymään paikalla ja keskustelemaan kanssamme hankkeesta. www.timjami.fi / timjami@sweco.fi

Säälänkatu 2

Arkisin 9–17

p. 040 630 3000

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 13
Photography
www.katsastuspark.fi Autot Tampereella katsastaa Turtolassa, kauppakeskuksen naapurissa
Tarjous voimassa

Mitä, missä, milloin?

Lähetä oma tapahtumavinkkisi: hsyhd@hervannansanomat.fi

Mitä, missä, milloin? -palstalle otetaan julkaisuviikon maanantaihin klo 14 asti jakelualueen yhdistysten tapahtumia. Palstalla julkaistaan ainoastaan rekisteröityneiden yhdistysten ilmaistapahtumia. Yhden ilmoituksen maksimimerkkimäärä on 500 merkkiä. Hervannan Sanomat pidättää oikeuden editoida ilmoituksia.

Hervannan AA-ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 15–17 kirkon kulmahuoneessa.

Hervannan Eläkkeensaajat ry: Ke

1.2./8.2. klo 10 Luonto-kävely/lähtö Vaparilta. To 2.2./9.2. Boccia klo 9.30 Vapari, Iso balettisali. Ma 6.2. Kuntosali klo 13 Vapari, Uusi kuntosali. Ti 7.2. Hathajooga klo 11 Vapari, Sali 132. To 9.2. Jäsentapaaminen Vapari, Sali 222. 24.2. klo 13 TT:n teatterikierros, ilm. 13.2. menn. 050 3793723/Anneli. 23.3. klo 19 TTT:n hittimusikaali ”Come From Away”, lippuvar. 19.2. menn. 050 3793723/Anneli. Lisätiedot hervanta.elakkeensaajat.fi

Kastetut

Viljami Oiva Antti Kosonen

Milja Fia Amelia Liukko

Mette Karelia Miettunen

Joosua Aaron Iisai Nurkkala

Eino Matti Olavi Pihlajaniemi

Sofia Elle Isabel Riitijoki

Pihla Emilia Tirronen

Eeva Sylvia Vallinen

Kuolleet

Anni Marjatta Koskinen, 95 vuotta

Rakel Lepistö, 95 vuotta

Auli Marjatta Maununen, 89 vuotta

Jouko Johannes Lammi, 87 vuotta

Esko Johannes Hiltunen, 78 vuotta

Aulikki Sihvonen, 78 vuotta

Eeva-Leena Räisänen, 72 vuotta

Kari Juhani Tomminen, 71 vuotta

Seppo Vilho Johannes Virtanen, 68 vuotta

Minna Päivi Niinivirta, 65 vuotta

Sanna-Maria Pihlajamaa, 59 vuotta

Asianajotoimisto

Mäkelä & Penttilä Oy

Asianajajat Kimmo Mäkelä, Jaakko Mäkelä, Lauri Penttilä

03-3186 431

041-5035 750

Insinöörinkatu 40 33720 Tampere (Hervanta) ja Keernakatu 2 33100 (Tampellan alue) www. asianajotoimisto-mp.fi asianajotoimisto-makela@co.inet.fi

Hervannan Karjala-seura ry: Tapahtumat ovat Venlantuvalla (Teekkarinkatu 5 B), jos ei ole muuta mainittu. Kirjallisuuspiiri Kirjawaiset ke 1.2. klo 15.30. Aihe: Kazuo Ishiguro ja Tove Ditlevsen. Kätevät Käet 1.2. (ja 15.2.) klo 17. Terhakat-virikerhossa on Naistenpäivänä ke 8.2. klo 15.30 virkistävää kasvohoitoa, rupattelua, kahvittelua ja musiikin kuuntelua. Ilmoittaudu. Kirjawaisissa ke 1.3. ovat vuorossa Nobel-kirjailijat Ernest Hemingway ja John Steinbeck. Kunnon Kulkuniekat -liikuntakerholaiset lenkkeilevät (Ahvenisjärven ympärillä ym.) joka ma, ke ja pe alk. klo 10. Tule mukaan. Suunnitteilla on karjalalanpiirakkakursseja (ensi krt on pe 3.3.). Kerhomestari puh. 0408339002.

Hervannan Marttojen käsityökerho

kokoontuu perjantaisin klo 11-13

Hervannan kirkon takahuoneessa.

Tervetuloa! Tiedustelut: Anne 0414526678.

Kaukajärviseura ry: Ke 1.2. klo 14 Askarrellaan Ystävänpäiväkortteja Haiharan tallirakennuksessa, ota omat sakset ja paperiliimaa sekä

TÄYDEN PALVELUN PESULA

UUSI OSOITE!

PESULAX OY

Pesemme kaikki kodintekstiilit, puvut, hääpuvut, matot, työvaatteet ym. Vuokraamme myös pöytäliinat juhliisi

Vihiojantie 20, Tampere p. 03-31413900

Muista myös edullinen kuljetuspalvelumme!!!

korttipohjia mukaan. Ke 8.2. klo 14 iloinen lauluryhmä Trio AmA esiintyy Haiharan Tallissa. Ke 15.2. klo 14 Marja-Leena Haapanen kertoo eloisasti aiheesta Kehon kieli. Ke 22.2. klo 14 pelaamme lauta- ja/tai korttipelejä, esim. SkipBo-korttipeliä tai Afrikan Tähti -lautapeliä. Kuvataideryhmä taiteilee Haiharan Tallissa keskiviikkoisin klo 16–19, ryhmässä tehdään kivassa seurassa oman taitotason ja inspiraation mukaan taidetta piirtämällä sekä akvarelli- ja akryyliväreillä. Tallitapahtumiin on vapaa pääsy, iltapäivän tapahtumissa on kahvibuffetti, lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumiin. Haiharankatu 30, tallirakennus.

Linja20-hanke: Linja20 tarjoaa tukea ja toimintaa 18–29-vuotiaille kaakkoisen alueen nuorille aikuisille.

Kohtaamispaikka Viri-Annalan tuvalla Takunvainionkatu 2 maanantaisin ja torstaisin klo 11–14. Toiminta on vapaaehtoista ja ilmaista. Tule kahville! Tsekkaa linja20.fi. Löydät meidät myös facesta ja instasta.

Seurakunta ja sotainvalidien veljesliitto: Boccia-pelivuoromme on

maanantaisin klo 9.30 Tervetuloa entiset ja uudet pelaajat hauskan ja leppoisan pelin pariin! Tarvitset vain sisäjalkineet ja hurttia huumoria. Maksuton. Sopii myös aviopareille. Annamme opastuksen, kysy tai tule käymään. Koski: 040 517 1080.

Tampereen Hervantalaiset ry/Venlantupa: Avoinna ke ja to klo 11–15 ja pe klo 11–14. Keskiviikko 1.2. klo 12–14 Musiikkipäivä, musavisa ja elokuvasäveliä. Torstai 2.2. Kerhopäivä, käsitöitä, värkkäriä, pelailua ja klo 13 liikuntahetki. Mukavaa yhdessäoloa. Perjantai 3.2. klo 12 Bingo. Tiistai 7.2. klo 12–14 Äijäkerho. Keskiviikko 8.2. klo 12–14 Musiikkipäivä, Ollin karaoke. TERVETULOA!

Ajanvaraukset jalkahoitajalle ja hierojalle Anjalta p. 041 5184717

TAMPEREEN SEUDUN SUKUTUTKIMUSSEURA: Seuran kirjasto on avoinna klo 17.00–18.00 kolmannen kerroksen Mäkelän kabinetissa. Kirjaston materiaalia lainataan seuran jäsenille. 7.2. Jussi Koivuniemi: Puuvillan jättiläinen. Finlaysonin historiaa 1918–1985. Esitelmässä käsitellään Finlaysonin vaiheita, omista-

juutta ja loppua sekä Finlaysonia työyhteisönä.

Tapaamispaikka Täky / YSTI ry: Sitoutumaton kohtaamispaikka aikuisille. Avointa toimintaa ja ryhmiä ilta-aikaan ti-pe. Lisät. p. 050 593 5665. www.yst.net ja fb: Tapaamispaikka Täky

YSTI ry / Verkko: Tarvitsetko apua tai haluatko auttaa? Maksutonta vapaaehtoisapua hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille sekä vertaistoimintaa omaishoitajille ja vapaaehtoisille. Kysy lisää 03 317 0826 tai piipahda toimistolla, Ruovedenkatu 20, ma-to 9-15, pe puhelimitse 9-14. Avoimet kohtaamispaikat eli asiakaskahvilat tiistaisin Hervannan nuorisokeskus Kupolissa (Lindforsinkatu 1) klo 11.3013.30 ja keskiviikkoisin Hervannan yhteisökeskus L8:ssa (Lindforsinkatu 8) klo 12.30-14.30. Lisätietoa: www. yst.net/verkko

Leikkaukset: 10-20 min 20 € 20-30 min 25 €

30-45 min 28 €

Myös värit ja sävytykset varaustilanteen mukaan ilman ajanvarausta!

Katso lisää: www.hiusmesta-sammonkatu.fi

Non-Stop parturikampaamo

Avoinna ark. 9-17, la 9-15 Sammonkatu

Y li 10v. kokemuksella 040 578 5189

NAISTEN KUNTOKESKUS

NUOHOUSPALVELU ammattitaitoinen ja joustava

Varaa aika: Tommi Korhonen

§Tampereen kaupungin kesätyöpaikat

Tampereen kaupungin kesätyöpaikat

Tampereen kaupungin kesätyöpaikat

Tampereen kaupungin kesätyöpaikat

Tarjoamme tulevana kesänä noin 250 kesätyöpaikkaa eri toimialueille. Haemme kesä- ja kausityöntekijöitä, harjoittelijoita ja vuosilomasijaisia.

Tarjoamme tulevana kesänä noin 250 kesätyöpaikkaa eri toimialueille. Haemme kesä- ja kausityöntekijöitä, harjoittelijoita ja vuosilomasijaisia.

JUVANKATU 6

AVOIMET OVET

LA 11.2. klo 11–14

KUNTOSALIVALMENTAJA

neuvoo laitteissa

ILMAINEN kokeilu laitejalkalymfaa

LUE LISÄÄ:

Anabella.fi

Hervannan torilla ma 6.2.

VALTAVA TALVIALE

Naisten ja miesten kotimaisia leveälestisiä talvikenkiä PUOLEEN HINTAAN 69€ Miesten kotimaiset NAHKASAAPPAAT Pitkä tai lyhyt malli, vuorilla tai vuoriton 79-89€

Lämpimiä Toppakenkiä

Turvallisia nastakenkiä ja Grip kitkapohjaisia kenkiä ALE-hinnoin

LEVEÄLESTISIÄ KENKIÄ

Tarjoamme tulevana kesänä noin 250 kesätyöpaikkaa eri toimialueille. Haemme kesä- ja kausityöntekijöitä, harjoittelijoita ja vuosilomasijaisia.

Lisäksi tarjoamme alle 18-vuotiaille harjoittelupaikkoja.

Lisäksi tarjoamme alle 18-vuotiaille harjoittelupaikkoja.

Tarjoamme tulevana kesänä noin 250 kesätyöpaikkaa eri toimialueille. Haemme kesä- ja kausityöntekijöitä, harjoittelijoita ja vuosilomasijaisia.

Lisäksi tarjoamme alle 18-vuotiaille harjoittelupaikkoja.

Hakuaika on 23.1.-19.2.2023

Hakuaika on 23.1.-19.2.2023

Hakuaika on 23.1.-19.2.2023

Lisäksi tarjoamme alle 18-vuotiaille harjoittelupaikkoja.

Hakuaika on 23.1.-19.2.2023

Katso tarkemmat kuvaukset ja hakuohjeet: www.tampere.fi/ kesatyot

Katso tarkemmat kuvaukset ja hakuohjeet: www.tampere.fi/ kesatyot

Katso tarkemmat kuvaukset ja hakuohjeet: www.tampere.fi/ kesatyot

Savuton työpaikka

Katso tarkemmat kuvaukset ja hakuohjeet: www.tampere.fi/ kesatyot

Ravintolapäällikön palkka. Lisäksi haemme osa-aikaista ja kesätyöntekijää.

Anne p. 0400 494 763

14 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023
Ravintola Arjuska etsii KOKOPÄIVÄISTÄ TYÖNTEKIJÄÄ
44, p. 03 261 5418
Kesätyöt Parturikampaamot Asianajotoimistot Pesulapalvelut Nuohouspalvelut Kuntokeskukset Myydään
Töitä tarjolla Savuton työpaikka Savuton työpaikka ETELÄINEN SRK

Hammaslääkärit Tapahtumat

HERVANNAN HAMMAS OY

Hammaslääkäri

Lauri Julin

Her vantakeskus

Insinöörinkatu 23

Vastaanotto

Ma ja ke 9–15.30

Ti ja to 9–14

Pe ei vastaanottoa

Puh. 03-317 6552

Otamme vastaan uusia asiakkaita.

IMPLANTTIHOIDOT

KYSELE HINTOJA!

• 3D suunnitelmat • Kaikki ratkaisut • yli 4000 implanttia • Jo vuodesta 1993

YLEISHAMMASHOITO

• Paikkaus • Hampaiden poistot • Ienhoito • proteesihoidot, korjaukset

• nopeat toimitukset

Avoinna ma-ke 8.30-16.00, to 8.30-15.00, pe suljettu Insinöörinkatu 23 (Hervannan liikekeskus), Tampere puhelin 03 317 3548 •

nettiajanvaraus: www.jansen.fi

Juha Kotisaari

PERUNKIRJAT

• Kauppakirjat • Testamentit • Edunvalvontavaltuutukset Joustavasti asiakkaan luona. Myös iltaisin ja viikonloppuisin. Ilmainen puhelinneuvonta.

ASIOINTIPALVELU PEKKA VALTONEN 0400 335 443

Avoinna: ma-pe 9.00-17.00

Julkaisija: HerMedia Oy

Painopaikka: Sanoma Manu Oy

Sivunvalmistus: HerMedia Oy

Ilmestymispäivä: keskiviikko

Painosmäärä: n. 22 000 kpl

Jakelu: Tampereen ykkösjakelu

Jakeluhuomautukset: p. 0400 859 766

Ilmoitukset: hsilmo@hervannansanomat.fi

Toimitus: hs@hervannansanomat.fi

Tampere

KIINTEISTÖVÄLITYS • PERUKIRJAT • OSITUS- ja JAKOKIRJAT • KAUPPAKIRJAT • TESTAMENTIT • ARVIOT yms.

Vuoden 2012 kiinteistönvälittäjä

Tampereentie 25, 37500 LEMPÄÄLÄ

Puh. 03 3753 533, 0400 630 440 www.vesasto.fi

Joustavaa palvelua kohtuullisin hinnoin. Soita tai poikkea, kysyminen ei maksa mitään.

Kokoukset

Esko Vesasto LKV 0400 630 440

www.asiointipalvelupekkavaltonen.fi

monipuolinen lasitusliike PISPALASI Keskisenkatu 10, 33710

Eteläisen seurakunnan kirkkoherra valitaan maaliskuussa.

Ehdokkaiden ajatuksia on mahdollista kuulla vaalipaneelissa tiistaina 7.2. kello 18 Hervannan kirkolla.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja lähetys nähdään suorana Tampereen Eteläisen seurakunnan YouTube-kanavalla.

Tilaisuuden juontaa vs. viestintäjohtaja Eva Wäljas.

Kahvitarjoilu kello 17.30 alkaen.

Lämpimästi tervetuloa!

PÄIVYSTYS 24 h

Puh. 03 213 3303

Korjauslasitukset, eristyslasit, ovi- ja ikkunalasit, näyteikkunat, laminoidut / karkaistut lasit, kuvio / lankalasit, palonsuojalasit, peilit, pöytälasit, muovit sekä muut lasialan palvelut

OY

Yhdistykset: hsyhd@hervannansanomat.fi

Jakelualue: Hervanta, Hallila, Hankkio, Finninmäki, Lukonmäki, Kaukajärvi, Annala, Haihara, Viiala, Turtola, Messukylä, Vuohenoja, Korkinmäki, Muotiala, Vuores

Mediatiedot tarkemmin www.hervannansanomat.fi

Toimitusjohtaja, päätoimittaja, yrittäjä

Johanna Nordlund p. 0400 422 805 johanna.nordlund@ hervannansanomat.fi

Osta tai myy

Lasi-, taide- ja design esineet tai realisoi muuttoylijäämät ja kuolinpesät

Toimittaja Pekka Ohtokangas p. 050 408 6274 pekka.ohtokangas@ hervannansanomat.fi

TOIMITTAJA ILMOITUKSET

Myyntipäällikkö

Heini Eräsalo p. 050 438 0919 heini.erasalo@ hervannansanomat.fi

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 15
KAIJA KARVALA ARI RANTAVAARA
pispalasi.fi
Laaja valikoima lasialan palveluita nopeasti saatavilla
Käyräkuja 30, Vuorentausta, Ylöjärvi PAIKALLINEN VÄLITTÄJÄSI Juha Alakärppä LKV 0401601482 JohannesLKVKarjalainen 0407076110 Milla Rautiainen Vuokraus 041 5479292 Janne Koivisto LKV, KiLat 0415136669 ASUNTOPALVELUKARJALAINEN.COM
0400 - 88 44 34 Koivistontie 23, Tampere
www.huutokauppaekman.fi
TIEDUSTELUT myös ilmoitusvaraukset
Käyntiosoite: Insinöörinkatu 27 (katutaso), 33720 Tampere
Huutokaupat Työsuorituksia Kiinteistövälitys
Asiointipalvelut
Kauppakeskus Duo 2.krs. Insinöörinkatu 23, Tampere www.katukappeli.com
Su 5.2. klo 16 Katukappeli | Sunday (ehtoollinen)
16 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 1. helmikuuta 2023 TURTOLA Helposti myös verkkokaupasta - Mene sivulle K-RUOKA.FI/TURTOLA tai käytä K-Ruoka-sovellusta - TILAA ostokset verkosta - TOIMITAMME ostokset osoitteeseesi Verkkokaupassa myös NOUTOPALVELU SUIPPOPAPRIKA 200 g (9,95/kg) yksittäin 1,99/kpl BATAATTI USA Hartwall VICHY 0,33 l, myös Novelle kivennäisvedet, sis. pantit 2,40 (0,71/l) Rajoitus 2 erää/talous 199 PS 500 Atria KANAN FILEESUIKALEET 250-300 g (8,33-10,00/kg) Rajoitus 2 erää/talous Ilman Plussa-korttia 3,65/rs (12,17-14,60/kg) -31% -26% -44% 169 KG CORONA EXTRA 4,5% 0,355 L (6,45/l) sis. pantti 0,10 Voimassa alkaen 2.1.2023 239 PL 450 KPL ERÄ! IL MULINO ROOMALAINEN PALAPIZZA HINNAT VOIMASSA TO-LA 2.–4.2.2023 tai niin kauan kuin tavaraa riittää ellei tuotteen kohdalla toisin mainita. Kotitalouksille, ei jälleenmyyjille. Tuotteita runsaat, mutta rajoitetut erät! -18-47% Ilman Plussa-korttia 9,29-12,95/24-pack, sis. pantit 2,40 (0,87-1,33/l) Santa Maria TACO SAUCE 230 g (8,70/kg) ERÄ Apetit KASVISJAUHISja VÖNER PIZZA 280-290 g, ei Superior pizzat (6,86-7,11/kg) 799 24 PACK 2 RS 169 PL CORONA CERO ALC FREE 0,0% (4,82/l) sis. pantti 0,10 1890 KG ERÄ! BUFFASTA FRIED CHICKEN 100 PKT Santa Maria SOFT TORTILLA 8 kpl/320 g (3,13/kg) 400 2 PRK Pirkka MANDARIINI 650 g (3,06/kg) tai Red Navel APPELSIINI 1 kg, Espanja 199 KPL 300 2 KPL Ilman Plussa-korttia 2,69/prk (11,70/kg) Ilman Plussa-korttia 1,75/pkt (5,47/kg) MAURI KUNNAS Ohjaus: Patrik Drake Rooleissa Suomen Teatteriopiston Jatkolinjan opiskelijat ESITYKSET 5.2.-23.2. liput 24,50€ / 20€ TAMPEREEN KOMEDIATEATTERI puh. 0207 288 388 komediateatteri.fi Lapintie 3a, 33100 Tampere RIEMASTUTTAVA KOKO PERHEEN ESITYS!