Page 1

ΘΕΑΤΡΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΕΧΝΕΣ, LIFESTYLE, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΜΟ∆Α, ΥΓΕΙΑ, ΕΞΟ∆ΟΣ, HOME ENTERTAINMENT

σελ. 30

Συζήτηση µε τον Ροµάν Γαβρά στη Στέγη Γραµµάτων & Τεχνών

ΠΑΝΕΛΛΑ∆ΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α // ∆ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το µετέωρο βήµα του Μίτσελ

σελ. 27

www.freesunday.gr

ΕΒ∆ΟΜΑ∆Α #249 // 20_10_13

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ σελ. 6, 19

∆. ΠΑΠΑ∆ΗΜΟΥΛΗΣ

«Οι φορολογούµενοι έχουν πληρώσει 2,7 δισ. για υποβρύχια που σκουριάζουν»

Η. ΜΟΣΙΑΛΟΣ

«Η κεντροαριστερά πρέπει να περάσει από το διακηρυκτικό στο συγκεκριµένο» ΑΠΟΨΗ σελ. 16

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ∆ΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: «Θα ξεπλύνει η “Ελιά” τα χρέη του ΠΑΣΟΚ;»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ σελ. 4, 8

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Πράσινες αµαρτίες ξαναγυρίζουν και τραντάζουν την κυβέρνηση ΡΕΠΟΡΤΑΖ σελ. 26

ΜΑΝΤΛΙΝ

Κι όµως, µπορεί να ζει

Η εφορία δέσµευσε 50.000 τραπεζικούς λογαριασµούς και βγάζει στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα

Ο πρωθυπουργός κ. Σαµαράς καλείται να επιβάλει κοινωνική υπευθυνότητα στο οικονοµικό επιτελείο

σελ. 12, 14


02

FREE SUNDAY

περιεχόµενα

20.10.2013

www.freesunday.gr

Στιγµιότυπο από διαδήλωση εναντίον της λιτότητας στην Ιταλία Ο οδοστρωτήρας των µνηµονίων συνεχίζει να ισοπεδώνει τις κοινωνίες στον ευρωπαϊκό Νότο. Στην περίπτωσή µας, δεν έχουµε χάσει µόνο ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο αλλά και την ελπίδα ότι κάτι καλό µπορεί να µας συµβεί, εκτός από τη χορήγηση του επιδόµατος θέρµανσης για όσους το δικαιούνται, που, όπως θα καταλάβετε αν επιχειρήσετε να περάσετε µέσα από µια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία, είναι µία ακόµη επιβεβαίωση ότι τα όρια ανάµεσα στην οικονοµική θεωρία και τον διοικητικό σουρεαλισµό έχουν µπερδευτεί επικίνδυνα. Ισχύει, πάντως, ότι κάθε δέντρο που κόβεται έχει µεγαλύτερη αξία από τη θερµοκρασία δωµατίου. Και δεν µας ανήκει.

ΕΒ∆ΟΜΑ∆Α 249η

20//10//13 Ι∆ΙΟΚΤΗΣΙΑ FREE SUNDAY Εκδοτική Α.Ε. ΕΚ∆ΟΤΗΣ: Γιώργος Κύρτσος ΓΕΝΙΚΟΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Χρήστος Κύρτσος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 04 // ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ Ο Γιώργος Κύρτσος αποτιµά τις πολιτικές παρενέργειες για Ν∆-ΠΑΣΟΚ από το αίτηµα του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική 06 // ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ∆. Παπαδηµούλης: «Ας θυµηθεί η Ν∆ ότι δεν είχε ψηφίσει τη σύµβαση του 2010 για τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά» 08 // ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Βενιζέλος vs Αβραµόπουλος: Σύγκρουση µε παρελθόν, παρόν και µέλλον 10 // ΣΥΡΙΖΑ Ο Γιώργος Κύρτσος περιγράφει τις προκλήσεις στο δρόµο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης 12 // ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο φόβος για τα νέα µέτρα αποσταθεροποιεί τους βουλευτές 13 // ΗΠΑ Ο Γιώργος Καπόπουλος εξηγεί τη σηµασία της νίκης Οµπάµα στη σύγκρουση µε τους Ρεπουµπλικανούς 14 // ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ Ανηλεής επίθεση στους φοροοφειλέτες µε ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις 15 // ΓΕΡΜΑΝΙΑ Σκάνδαλο BMW για την Ά. Μέρκελ 16 // ΑΠΟΨΗ Θ. Σκυλακάκης: «Θα ξεπλύνει η “Ελιά” τα χρέη του ΠΑΣΟΚ;» 18 // ΠΑΣΟΚ Αναζητά σωσίβιο στην πρωτοβουλία των «58» 19 // ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ηλ. Μόσιαλος: «∆εν είναι λύση το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκοµείο» 20-23 // ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τα νοικοκυριά στην παγίδα της τρόικας 24 // ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Η κυβέρνηση σε αναζήτηση στρατηγικής 25 // ΑΠΟΨΗ Χρ. Μάτης: Για τη δίκη της διαφάνειας 26 // ΜΑΝΤΛΙΝ ΜΑΚΑΝ Ζωντανές οι ελπίδες έξι χρόνια µετά την εξαφάνισή της

SPORTS 27 // SPORTS Oλυµπιακός: Η ώρα των αποδείξεων για Μίτσελ 28 // ALL AROUND Επιστροφή στη δράση για ποδόσφαιρο και µπάσκετ 29 // AUTOMOTION Seat Leon 1.2 TSI και Fiat 500 1.3 Multijet Sport

FREE TIME 30 // ΕΞΩΦΥΛΛΟ Ελεύθεροι σκοπευτές // Word of Mouth // Résumé 32 // CINEMA Τι παίζουν οι κινηµατογραφικές αίθουσες 33 // AGENDA Τα πολιτιστικά δρώµενα της εβδοµάδας 34 // ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιώργος Οικονόµου: «Ο καλλιτέχνης που λουφάρει δεν είναι καλλιτέχνης» 35 // MARKET PLACE Ρεπορτάζ αγοράς 38 // STRAY STORIES Αγγελίες υιοθεσιών µικρών ζώων 39 // POPCOPN Sudoku, σταυρόλεξο, χρήσιµα τηλέφωνα, παιδική ατζέντα

www.issuu.com/freesunday Η εφηµερίδα στην οθόνη σας µε ένα κλικ

Καταιγίδες

∆ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Αγγελική Σπανού ART DIRECTOR Μπάµπης Μελικίδης, pica.gr ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤHΣ ∆ηµήτρης Καραγκούνης (Sports) ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χάρις Κοντραφούρη ΥΠΕΥΘΥΝH ∆ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ματίνα ∆ηµητριάδου, dmatina@cpress.gr, 210 8776554 ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ∆ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Νίκος Σταµατογιαννόπουλος, nstamatog@cpress.gr ∆ΙΟΡΘΩΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Μπέττυ Σπανοπούλου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ηρακλής Πατραµάνης ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΕ, Εurokinissi, Prisma, Icon ΥΠΟ∆ΟΧΗ ∆ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Βίκυ Θεοδωρίδου 210 8776587, vickyth@cpress.gr ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ∆ΙΑΝΟΜΗΣ Χρήστος Αργύρης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ∆ΙΚΤΥΟΥ ∆ΙΑΝΟΜΗΣ Σόνια Φαρασοπούλου, info@citypromotions.gr, 210 3506300 Tατοΐου 250, Αχαρναί, 13672, Τηλ.: 210 8776400, Fax: 210 8776598, www.freesunday.gr ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ IRIS ΑΕΒΕ ∆ιανέµεται ∆ωρεάν *ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, µερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοσης του περιεχοµένου της εφηµερίδας µε οποιονδήποτε τρόπο, µηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογραφήσεως ή άλλον, χωρίς προηγούµενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόµοι 238/ 1970, 4301/1979, Ν. 100/1975, Ν∆ 3565/1956 και 4254, 1962 και κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.


Βοnus. To Μεγαλύτερο Πρόγραμμα Επιβραβεύσεως Συναλλαγών.

Εξαργυρώστε Bonus πόντους στα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Κερδίστε το

Οι καθημερινές σας αγορές ξεκινούν με Bonus! Γιατί με την Bonus κάρτα σας, συλλέγετε Bonus πόντους που μπορείτε να εξαργυρώσετε στα ΑΒ Βασιλόπουλος και να κερδίσετε το 20% της αξίας των αγορών σας. Ήδη, χιλιάδες κάτοχοι καρτών Bonus έχουν επωφεληθεί πραγματοποιώντας 400.000 εξαργυρώσεις στα ΑΒ Βασιλόπουλος από την αρχή του Προγράμματος, δίνοντας στο Bonus τον τίτλο του Μεγαλύτερου Προγράμματος Επιβραβεύσεως Συναλλαγών! Και τώρα, με το Νέο Bonus App, το Bonus έρχεται στο κινητό σας (iOS, Android). Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα, τους όρους και τις προϋποθέσεις στο www.alpha.gr/bonus ή σκανάρετε εδώ.

της αξίας των αγορών σας.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση από το Μεγαλύτερο Πρόγραμμα και στα Η προσφορά ισχύει έως 30/11/2013.

KX_Bonus_Basilopoulos-20pc_265x325.indd 1

17/10/2013 10:59


04 22

FREE SUNDAY

οικονοµία πολιτική

06.10.2013 20.10.2013

www.freesunday.gr

Η

πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέµα της τελευταίας παραγγελίας γερµανικών υποβρυχίων τύπου 214, µε υπογραφή του τότε πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και του τότε υπουργού Εθνικής Άµυνας κ. Βενιζέλου, κάνει πιο εύθραυστες τις ενδοκυβερνητικές πολιτικές ισορροπίες. Ο πρωθυπουργός κ. Σαµαράς καλείται να διαχειριστεί µία σκανδαλώδη υπόθεση µε την οποία είχε διαφωνήσει, γι’ αυτό άλλωστε η Ν∆ καταψήφισε στη Βουλή, το 2010, τη σχετική σύµβαση. Το σκάνδαλο των υποβρυχίων τύπου 214 είναι διαχρονικά «πράσινο», ξεκίνησε µε τις υπογραφές Σηµίτη και Τσοχατζόπουλου και συνεχίστηκε µε τις υπογραφές Παπανδρέου και Βενιζέλου. ∆εν αποκλείεται όµως να «τορπιλίσει» την ενότητα µιας κυβέρνησης στην οποία τον κυρίαρχο ρόλο έχουν η Ν∆ και προσωπικά ο κ. Σαµαράς.

Έφεση στα υποβρύχια

Το ΠΑΣΟΚ εµφανίζει µια προκλητική έφεση στην ασύµφορη προµήθεια γερµανικών υποβρυχίων τύπου 214. Η πρώτη σχετική σύµβαση υπογράφηκε το 2000 για την προµήθεια τριών συν ένα υποβρυχίων τύπου 214 από τη γερµανική εταιρεία HDV-Ferrostaal. Το συνολικό κόστος της σύµβασης ήταν τότε της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Σηµίτη-Τσοχατζόπουλου δέχτηκε να προκαταβάλει το 75%-80% του ποσού για τη ναυπήγηση των γερµανικών υποβρυχίων τύπου 214, η οποία θεωρήθηκε εθνικά κατεπείγουσα λόγω της έντασης που υπήρχε τότε, µετά τα Ίµια, µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το 2002 πραγµατοποιήθηκε η πρώτη ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά, τα οποία πέρασαν υπό τον έλεγχο της HDV-Ferrostaal, εφόσον και η παραγγελία για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων πήγαινε «πακέτο» µε την εξεύρεση ξένων επενδυτών για τα προβληµατικά κρατικά ναυπηγεία. Η κυβέρνηση Σηµίτη ανέθεσε τότε στους Γερµανούς και την αναβάθµιση τριών υποβρυχίων τύπου 209 έναντι 900 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια πέρασαν, µε τους Γερµανούς να καθυστερούν την κατασκευή των υποβρυχίων τύπου 214 και το πρώτο υποβρύχιο, το πολυσυζητηµένο «Παπανικολής», να εµφανίζει σοβαρά τεχνικά προβλήµατα. Την κατάσταση περιέπλεξε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στραφεί κατά της Ελλάδας για τη χορήγηση παράνοµων κρατικών ενισχύσεων ύψους εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές του 2009 οι Γερµανοί επενδυτές –η εταιρεία HDV-Ferrostaal είχε εξαγοραστεί από τον όµιλο Thyssen Krupp– ζήτησαν την πλήρη εξόφληση του προγράµµατος µε την καταβολή άλλων 520 εκατ. ευρώ από το ελληνικό ∆ηµόσιο και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τα ναυπηγεία, τα οποία δεν µπορούσαν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και είχαν εκκρεµότητες πολλών εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Παρέµβαση της οικογένειας

Με παρέµβαση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου

Ο Σαµαράς µπροστά σε ένα µεγάλο «πράσινο» σκάνδαλο

Η υπόθεση των γερµανικών υποβρυχίων απειλεί να τορπιλίσει την ενότητα της κυβέρνησης. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ Παπανδρέου µεθοδεύτηκε το 2010 η µεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά από τους Γερµανούς επενδυτές, που δεν είχαν ολοκληρώσει το πρόγραµµα ναυπήγησης των υποβρυχίων τύπου 214, στον Γάλλο επιχειρηµατία και ιδιοκτήτη ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα. Σαν προίκα για τη νέα ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά χρησιµοποιήθηκε η παραγγελία δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, κόστους 1 δισ. ευρώ, ενώ εγκαταλείφθηκε το πρόγραµµα εκσυγχρονισµού των τριών υποβρυχίων τύπου 209. Τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά πέρασαν στην ιδιοκτησία της Abu Dhabi Mar και της εταιρείας Prininvest του Γάλλου επενδυτή, λιβανέζικης καταγωγής, κ. Σάφα. Ο τότε υπουργός Εθνικής Άµυνας κ. Βενιζέλος έπαιξε σηµαντικό ρόλο στις διαπραγµατεύσεις, την πρωτοβουλία όµως των κινήσεων είχε η οικογένεια Παπανδρέου. Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εµφάνισε τη µεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά από τους Γερµανούς επενδυτές στον κ. Σάφα ως ένα άνοιγµα στα αραβικά κεφάλαια, ενώ ο αδερφός του Νίκος πήρε µέρος στην επίσηµη αποστολή που προετοίµασε τη µεταβίβαση των ναυπηγείων χωρίς να έχει καµία κυβερνητική ιδιότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος στους επικριτές του: «Το όνοµα Παπανδρέου µετράει στον αραβικό κόσµο».

Το «όχι» της Ν∆

Με το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη –τότε δεν είχε τεκµηριωθεί ακόµα πλήρως η ενοχή του πρώτην υπουργού Εθνικής Άµυνας για τη «µίζα» που σχετιζόταν µε την αρχική παραγγελία των υποβρυχίων τύπου 214– και

Ο Σαµαράς και η Ν∆ είχαν καταψηφίσει στη Βουλή, το 2010, τη σύµβαση για την προµήθεια δύο επιπλέον υποβρυχίων τύπου 214, καταγγέλλοντας τις επιλογές του τότε υπουργού Εθνικής Άµυνας κ. Βενιζέλου. το ελληνικό ∆ηµόσιο να βρίσκεται σε κατάσταση ανεπίσηµης χρεοκοπίας, ο κ. Σαµαράς και η Ν∆ καταψήφισαν στη Βουλή τη σύµβαση για τα δύο νέα υποβρύχια τύπου 214. Αντίθετα, ο τότε υπουργός Εθνικής Άµυνας και υπουργός της σηµερινής κυβέρνησης κ. Βενιζέλος επιχειρηµατολόγησε µε δυναµικό τρόπο υπέρ της σύµβασης, µε το σκεπτικό ότι εξασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά και πως αντικαθιστούσε το πρόγραµµα εκσυγχρονισµού των τριών υποβρυχίων τύπου 209 µε τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214. Η Βουλή ενέκρινε τη σύµβαση µε τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών του ΛΑΟΣ. Όπως είχε προβλέψει τότε ο κ. Σαµαράς, τα

πράγµατα εξελίχθηκαν από το κακό στο χειρότερο. Οι Γερµανοί δεν ολοκλήρωσαν την κατασκευή των τεσσάρων πρώτων υποβρυχίων τύπου 214, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά να παίρνουν παραγγελίες για τη ναυπήγηση εµπορικών πλοίων, ακόµη και παραγγελίες από το Πολεµικό Ναυτικό άλλων χωρών, ενώ οι αρµόδιες ευρωπαϊκές αρχές ζήτησαν από το ελληνικό ∆ηµόσιο να ανακτήσει τις παράνοµες κρατικές επιδοτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά ή να αντιµετωπίσει το σχετικό πρόστιµο. Η γνωστή σε όλους οικονοµική αδυναµία του ελληνικού ∆ηµοσίου και το ευρωπαϊκό µπλοκάρισµα των δραστηριοτήτων των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά οδήγησαν τον κ. Σάφα στην απόφαση να οργανώσει την αποχώρησή του από τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, διεκδικώντας µάλιστα αποζηµιώσεις, από διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, µε βάση τις συµβατικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει το ελληνικό ∆ηµόσιο µε υπογραφή Παπανδρέου και Βενιζέλου.

Εκρηκτικό «λουκέτο»

Η σύµβαση του 2010 για την προµήθεια δύο επιπλέον γερµανικών υποβρυχίων τύπου 214 αποδείχθηκε πως δεν ήταν η λύση στην αρχική σύµβαση Σηµίτη-Τσοχατζόπουλου, αλλά ένα ακόµη σηµαντικό βήµα στην κατεύθυνση της κατασπατάλησης του δηµόσιου χρήµατος και του «λουκέτου» στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. Το Μαξίµου προσπαθεί εδώ και µήνες να αποτρέψει ένα «λουκέτο» που µπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό από κοινωνική και πολιτική άποψη. Θα χαθούν οριστικά 1.000 θέσεις απασχόλησης σε µια ευρύτερη ζώνη αποβιοµηχάνισης και µεγάλων ποσοστών ανεργίας, ενώ ο συµβολισµός του κλεισίµατος του µεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, που υποτίθεται ότι καλύπτει και ανάγκες της εθνικής άµυνας, µπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός. Ο ειδικός διαµεσολαβητής που ορίστηκε για την υπόθεση κ. Αναστασόπουλος –πρώην διευθύνων σύµβουλος του ΟΛΠ– κατέληξε σε µία τολµηρή πρόταση, που στηρίζεται στη συγχώνευση των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά, Ελευσίνας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και στην πώληση δύο εκ των τεσσάρων αρχικών υποβρυχίων τύπου 214, προκειµένου να ολοκληρωθεί η σύµβαση που έχει υπογραφεί µε τον κ. Σάφα και να χρηµατοδοτηθούν η εξυγίανση των ναυπηγείων και η απαλλαγή τους από τους περιορισµούς που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβερνητική ηγεσία απέρριψε την πρόταση Αναστασόπουλου, εκτιµώντας ότι δεν θα µπορούσε να διαχειριστεί το πολιτικό, εκλογικό κόστος που συνδέεται µε αυτήν. Τώρα ο πρωθυπουργός κ. Σαµαράς καλείται να αποτρέψει το διαφαινόµενο «λουκέτο» των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά, να αποφύγει να ταυτιστεί µε τις σκανδαλώδεις επιλογές των Σηµίτη-Τσοχατζόπουλου και Παπανδρέου-Βενιζέλου, να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισµού και να περιορίσει τα πολιτικά οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την καταγγελία ενός κατά γενική οµολογία υπαρκτού σκανδάλου.


06

FREE SUNDAY

συνέντευξη

20.10.2013

www.freesunday.gr

Ο

µετά από 41 µήνες από το έγκληµα στη Marfin ακόµη δεν έχει ποριστεί δικάσιµος.

βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης δεν αποκλείει τις εκλογές, παρόλο που θεωρεί «λεονταρισµούς» τις αρνήσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για νέα µέτρα. Τονίζει ότι η µισή Ν∆ δεν συµφωνεί µε την ακολουθούµενη πολιτική, ούτε µε τη θεωρία των δύο άκρων, και αυτό το θεωρεί ελπιδοφόρο. Και ξαφνικά η κυβέρνηση δοκιµάζεται από υποβρύχια κρίση. Τι βλέπετε µπροστά; Η Ν∆ το 2010 είπε «όχι» στο νόµο ΒενιζέλουΠαπακωνσταντίνου για τα υποβρύχια, µε το σκεπτικό ότι συνεχίζει και ίσως χειροτερεύει τη σκανδαλώδη σύµβαση Τσοχατζόπουλου. Οι Έλληνες φορολογούµενοι έχουν πληρώσει 2,7 δισ. ευρώ, και τα υποβρύχια όχι µόνο δεν έχουν παραληφθεί για να πλέουν στις ελληνικές θάλασσες αλλά σκουριάζουν σε κάποια υπόστεγα και παραµένουν ενεχυριασµένα από τους Γερµανούς και τον κ. Σάφα, που εγκαταστάθηκε µε υπογραφή Βενιζέλου στα ναυπηγεία αλλά δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σύντοµα αίτηµα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ελπίζουµε και η Ν∆ να µείνει συνεπής σε όσα έλεγε το 2010, και το ΠΑΣΟΚ, αν ο κ. Βενιζέλος όντως πιστεύει ότι όλα είναι εντάξει, να συνηγορήσει κι αυτό. Ποια είναι η εκτίµησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Το καταστροφικό µνηµόνιο, η «µαύρη τρύπα» του προϋπολογισµού για το 2014, το χρηµατοδοτικό κενό για το 2015-2016 και το εκρηκτικό και µη βιώσιµο δηµόσιο χρέος, σε συνδυασµό µε την έκρηξη της ανεργίας και της κοινωνικής απόγνωσης, θρυµµατίζουν το «πέτσινο» success story και φέρνουν νέα µέτρα. Η κυβέρνηση έχει ήδη µετακινηθεί από το «όχι νέα µέτρα», στο «όχι νέα οριζόντια µέτρα», χωρίς όµως να εξηγεί ποια θα είναι τα νέα «κάθετα» ή «πλάγια» µέτρα που ετοιµάζει στο παρασκήνιο µαζί µε την τρόικα. Οι όψιµοι «λεονταρισµοί», υπό τύπο διαρροών, προς το παρόν, από τους κ.κ. Σαµαρά και Βενιζέλο απέναντι στην τρόικα είναι «επικοινωνιακοί», σηµάδι αδιεξόδου, και γι’ αυτό δεν νοµίζω ότι πείθουν ούτε τον ελληνικό λαό ούτε τους δανειστές. Η τυχοδιωκτική εµµονή της ηγεσίας Σαµαρά, µε θλιβερό κοµπάρσο τον κ. Βενιζέλο, στον ολισθηρό δρόµο των εµφυλιοπολεµικών κραυγών και της συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τη χώρα, τη δηµοκρατία, την οικονοµία, και όχι την αξιωµατική αντιπολίτευση. Είναι βεβαίως θετικό ότι απορρίπτεται και από τη µισή τουλάχιστον Ν∆ και ακόµη πιο θετικό ότι την απορρίπτει η µεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η χώρα χρειάζεται νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, στη θέση του καταστροφικού µνηµονίου, και νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική πλειοψηφία το ταχύτερο δυνατόν. Οι επόµενες εβδοµάδες θα είναι πυκνές σε εξελίξεις, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι πανέτοιµος για όλα τα ενδεχόµενα, ακόµα και για εθνικές εκλογές. Ποια είναι η άποψή σας για την προοπτική της πρωτοβουλίας των «58» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς; Το κείµενο των «58» είναι εχθρικό απέναντι στον

∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑ∆ΗΜΟΥΛΗΣ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Η εκλογική νίκη θα κριθεί ίσως και πάνω από το 35%» ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιµετωπίζει «µε το γάντι» την υπερδεξιά Ν∆ και τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Σηµίτης, αφού δήλωσε στο «Πρώτο Θέµα» ότι «οι κ.κ. Σαµαράς και Στουρνάρας κάνουν καλή δουλειά», έσπευσε µαζί µε τον κ. Βενιζέλο να το «καπελώσει», φανερώνοντας και χρωµατίζοντας το πολιτικό σχέδιο που επιδιώκεται. Στο όλο εγχείρηµα βλέπω «κέντρο» αλλά όχι «Αριστερά». Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη σαφή απόρριψη της αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής των µνηµονίων, είναι αδύνατον να υπάρξει η όποια εναλλακτική λύση. Όσοι δεν «στρουθοκαµηλίζουν» βλέπουν πως η µεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού, αριστερόστροφου κοινωνικού µπλοκ αναζητά την έκφρασή της επιλέγοντας ή κοιτώντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο που θα δούµε προσεχώς έχει τίτλο «θεωρία των δύο άκρων». Κάποιοι «καραµανλικοί» αντιδρούν. Σηµαίνει κάτι αυτό; Η αθλιότητα των δύο άκρων απορρίπτεται όχι µόνο από την πλειοψηφία των πολιτών αλλά και από πολλά στελέχη και ψηφοφόρους της Ν∆, γιατί αντιλαµβάνονται ότι ρίχνει νερό στο µύλο της Χ.Α., γυρίζει την πολιτική ζωή 50 χρόνια πίσω, µετατοπίζει δεξιότερα τη Ν∆ και, κυρίως, υπονοµεύει τη λειτουργία της δηµοκρατίας. ∆υστυχώς, ιθύνων νους αυτής της επικίνδυνης για τη χώρα θεωρίας και της στρατηγικής της έντασης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι ακραίοι, πολιτικά ιδιοτελείς, σύµβουλοί του που κλείνουν το µάτι στη Χρυσή Αυγή. Η επιλογή ακροδεξιάς µετατόπισης της Ν∆ είναι µια στρατηγική επιλογή του κ. Σαµαρά, όσον αφορά τη φυσιογνωµία του πολιτικού χώρου που ο ίδιος επιθυµεί να εκφράζει και, βεβαίως, βρίσκεται πολύ δεξιότερα από τις ιδρυτικές προδιαγραφές της Ν∆ του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ενθαρρύνει ποτέ καµία πράξη βίας από αυτές που έγιναν στις Σκου-

Η επιλογή ακροδεξιάς µετατόπισης της Ν∆ είναι µία στρατηγική επιλογή του κ. Σαµαρά, όσον αφορά τη φυσιογνωµία του πολιτικού χώρου που ο ίδιος επιθυµεί να εκφράζει και, βεβαίως, βρίσκεται πολύ δεξιότερα από τις ιδρυτικές προδιαγραφές της Ν∆ του Κωνσταντίνου Καραµανλή. ριές; Οι συκοφαντίες και οι «βροµιές» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς στοιχεία, δεν µας κάµπτουν, αντίθετα µας δυναµώνουν. ∆εν υπάρχει τίποτε να προσάψουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του, ούτε για τις Σκουριές ούτε για οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό µέτωπο. Γι’ αυτό και παλαιότερα αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε µονταζιέρα παραγωγής χαλκευµένων βιντεο-δηλώσεων βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι γνωρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει απόλυτα, από την πρώτη στιγµή, το έγκληµα στη Marfin, στηρίζει το κίνηµα των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της επένδυσης χρυσού, αλλά καταδίκασε έντονα, από την πρώτη στιγµή, τις καταδροµικές επιθέσεις στις Σκουριές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά του 21ου αιώνα, έχει σταθερό ιδεολογικό µέτωπο ενάντια σε βίαιες πρακτικές, καθώς αυτές αφενός δεν συνάδουν προς τις αξίες και την κοσµοθεωρία του και αφετέρου υπονοµεύουν το µαζικό λαϊκό κίνηµα και τους κοινωνικούς αγώνες για δηµοκρατική ανατροπή. Αντί να µας συκοφαντούν, ας απαντήσουν γιατί

Θα υπερψηφίσετε το αντιρατσιστικό; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόµου από τις 4 Ιουνίου αλλά «πέσαµε σε τοίχο», µε πρώτη ευθύνη της Ν∆. Η κυβέρνηση καθυστερεί και φέρει µεγάλη ευθύνη, γιατί διστάζει να αντιµετωπίσει νοµοθετικά το ρατσισµό, την ξενοφοβία και τη µισαλλοδοξία, επειδή έχει σοβαρό πρόβληµα µε την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.∆. Αφού πάγωσε κάθε σχετική συζήτηση από τον Ιούνιο, αφού επιχείρησε τη συζήτηση τεσσάρων προτάσεων νόµου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ∆ΗΜΑΡ, Ν∆) µέσα σε µία ώρα, εν συνεχεία ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για να προετοιµαστεί. ∆υστυχώς, όµως, ακόµη και σήµερα η κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου δεν έχει καταθέσει σχετικό νοµοσχέδιο, παρά τις επανειληµµένες πανηγυρικές εξαγγελίες και την όψιµη αυτοκριτική του κ. Αθανασίου. Η Ν∆ έχει πάλι προβάδισµα στις δηµοσκοπήσεις. Τι δείχνει αυτό; Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν σκληρό ντέρµπι. Η πόλωση µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ έχει έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, θα ενταθεί και θα κριθεί πριν απ’ όλα στο πεδίο της οικονοµίας και της κοινωνικής πολιτικής. Πάµε καλά, αλλά έχουµε πολλή δουλειά ακόµη. Ο κόσµος απαιτεί από εµάς πιο συγκεκριµένο πρόγραµµα, εξωστρέφεια και, κυρίως, ενότητα µε συλλογικότητα, χωρίς «φάλτσα». Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί καθηµερινά να πείθει περισσότερους και περισσότερο ότι και θέλει και µπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά και καλύτερα. Για να το πετύχουµε και να κερδίσουµε µια καθαρή νίκη στις ερχόµενες εκλογές, οφείλουµε να «τρέξουµε» αποφασιστικά και γρήγορα όσα αποφασίσαµε στο ιδρυτικό µας συνέδριο. Η πρωτιά και νίκη στις εκλογές θα κριθεί ίσως και πάνω από το 35%. Θα συνεργαστείτε ή όχι µε τη Λούκα Κατσέλη; Ο ΣΥΡΙΖΑ, µε απόφαση του ιδρυτικού του συνεδρίου, επιδιώκει διάλογο για συνεργασία µε όλες ανεξαιρέτως τις δυνάµεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδηµοκρατίας και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Η όποια συµµαχία, πριν ή µετά τις εκλογές, θα διαµορφωθεί µε κοινό πρόγραµµα, πολιτική και ηγεσία. Σε ό,τι αφορά συγκεκριµένα πρόσωπα και πολιτικούς χώρους, θα αποφασίσουν, όταν έρθει η ώρα, τα αρµόδια συλλογικά όργανα του κόµµατος. Με άλλα στελέχη προερχόµενα από το ΠΑΣΟΚ; Στελέχη προερχόµενα από το ΠΑΣΟΚ έχουν εκλεγεί και στην Κοινοβουλευτική Οµάδα και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιµένει στην πρότασή του για τη συγκρότηση µιας κυβέρνησης µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόγραµµα εθνικής σωτηρίας και ανασυγκρότησης, µε στόχο να ανατρέψουµε τον µνηµονιακό κατήφορο, για την ανάπτυξη της χώρας µε δηµοκρατία και κοινωνική συνοχή. Ακόµη κι αν ο λαός µάς δώσει αυτοδυναµία, θα αναζητήσουµε και πάλι συµµαχίες µε ευρύτερες δυνάµεις στη βάση του προγράµµατός µας και συνεργασία µε έντιµα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα, µε καθαρό πολιτικό και κοινωνικό µητρώο.


08

FREE SUNDAY

πολιτική

20.10.2013

www.freesunday.gr

Η κυβέρνηση που γέρνει

Η υποβρύχια σύγκρουση Βενιζέλου-Αβραµόπουλου δοκιµάζει σκληρά την κυβερνητική συνοχή. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Η

Ν∆ δεν είχε ψηφίσει τη σύµβαση του 2010 για τη µεταβίβαση του 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά στην Abu Dhabi Mar και τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214. Στη Βουλή είχαν ακουστεί βαριές κουβέντες και σφοδρές καταγγελίες για τους χειρισµούς της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, µε υπουργό Άµυνας τότε τον Ευ. Βενιζέλο. Με αυτή την έννοια, στο

Μέγαρο Μαξίµου έχουν κάθε λόγο να φοβούνται την ονοµαστική ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση, εφόσον καταθέσει τέτοιο αίτηµα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναγγέλθηκε. Πώς θα πείσουν τους βουλευτές της Ν∆ να πάρουν πάνω τους τα προβλήµατα του ΠΑΣΟΚ, όπως ήδη συνέβη µε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Η ενδοκυβερνητική κρίση ξέσπασε όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος διαπίστωσε

ότι δεν τον κάλυψε ο ∆. Αβραµόπουλος µε την απάντησή του στον Αλ. Τσίπρα και εκδήλωσε την οργή του από το βήµα της Βουλής: «Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουµε δώσει εντολή στους υπουργούς Εθνικής Άµυνας και Ανάπτυξης να λυθεί το θέµα από τον περασµένο Ιούνιο. Υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση. Οι υπουργοί δεν είναι για να κάνουν διαπιστώσεις, ούτε τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να λύνουν προβλήµατα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Ακολούθησε ένας πόλεµος διαρροών για το ποιον από τους δύο καλύπτει το Μέγαρο Μαξίµου, που έκανε ακόµη πιο έντονη την εικόνα της σύγχυσης και της αµηχανίας. Σύµφωνα µε πηγές της Χ. Τρικούπη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέµπτη µε τον πρωθυπουργό, πριν πάει στη Βουλή, από το βήµα της οποίας επιτέθηκε στον ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο για τις αιχµές που άφησε σε σχέση µε τους «υποβρύχιους χειρισµούς» του 2010. Εποµένως, θεωρούν ότι ο Α. Σαµαράς στηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο, παρόλο που το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου παρενέβη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για να διαψεύσει ότι στο Μέγαρο Μαξίµου υπάρχει ενόχληση για τη στάση του υπουργού Άµυνας. Στην πραγµατικότητα, δεν διανοούνται ότι ο πρωθυπουργός µπορεί να µη στηρίξει µέχρι τέλους τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αφού σε µια τέτοια περίπτωση θα προκύψουν πρόωρες εκλογές.

Σενάρια επί σεναρίων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΙΒΟ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ∆ΙΑ ΧΕΙΡΟΣ… ΞΥΝΗ!

11 «ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Ο ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ ΣΤΟΥΣ «ΧΡΥΣΟΥΣ» ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ

Α

γωνίζονται και δίνουν την ψυχή τους για να διακριθούν για την Ελλάδα, ανυψώνοντας το εθνικό µας φρόνηµα… Πιστός αρωγός στον Αθλητισµό και την εκπαίδευση των πρωταθλητών µας -ώστε να είναι εξασφαλισµένο το επαγγελµατικό τους µέλλον µετά την καριέρα τους στο στίβο- ο Εκπαιδευτικός Όµιλος ΞΥΝΗ προσέφερε 11 υποτροφίες σπουδών ύψους άνω των 70.000 ευρώ σε κορυφαίους αθλητές της Εθνικής Οµάδας Στίβου, επισφραγίζοντας τη στρατηγική συµµαχία που έχει συνάψει µε τον ΣΕΓΑΣ. «Είναι ανάγκη οι αθλητές µας να φροντίζουν για την επαγγελµατική τους αποκατάσταση και ο όµιλος ΞΥΝΗ είναι αρωγός στην προσπάθεια που κάνει η οµοσπονδία προς αυτήν την κατεύθυνση», επεσήµανε κατά την απονοµή των υποτροφιών σπουδών στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Οµίλου ΞΥΝΗ στη Γλυφάδα (Λ. Βουλιαγµένης 57) ο κ. Γιάννης Μαµουζέλος, µέλος ∆Σ του ΣΕΓΑΣ. Οι 11 αθλητές και αθλήτριες παρέλαβαν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου το «εισιτήριο» για το µέλλον τους από τον αντιπρόεδρο του Εκπαιδευτικού Οµίλου ΞΥΝΗ κ. Κωνσταντίνο Μακρή, στην ειδική τελετή απονοµής ονοµαστικών υποτροφιών -τις οποίες µπορούν να χρησιµοποιήσουν από το τρέχον ακαδηµαϊκό έτος 2013-2014- που διοργάνωσε προς τιµήν τους ο Εκπαιδευτικός Όµιλος ΞΥΝΗ, στις νέες εγκαταστάσεις του στα Νότια Προάστια. Πιο συγκεκριµένα, 10 πλήρεις υποτροφίες σπουδών στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ Αθήνας, Πειραιά, Γλυφάδας και Θεσσαλονίκης,

Εκπαιδευτικός Όµιλος ΞΥΝΗ: 210 5279500/ 2310 552406, www.xinis.edu.gr

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει µεγάλος εκνευρισµός. Άλλος λέει ότι «Τσίπρας και Αβραµόπουλος το έστησαν µαζί», άλλος κρίνει ότι «ο Αβραµόπουλος δεν έκανε εχθρική κίνηση µόνο απέναντι στον Βενιζέλο αλλά και απέναντι στον Σαµαρά», κάποιοι αναγνωρίζουν ότι τα πράγµατα γίνονται πολύ δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, αφού πέφτουν ξανά πάνω του σκιές για θέµατα που άπτονται της διαχείρισης του δηµόσιου χρήµατος, και µάλιστα στο φορτισµένο –λόγω Τσοχατζόπουλου– πεδίο των εξοπλιστικών προγραµµάτων. Η Χ. Τρικούπη θα κινηθεί σε σκληρή γραµµή, καταλογίζοντας ευθύνες στον Αβραµόπουλο για το αδιέξοδο στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. «Να

Η Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί σε σκληρή γραµµή, καταλογίζοντας ευθύνες στον Αβραµόπουλο για το αδιέξοδο στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. «Να βρει λύση και να αφήσει το φλερτ µε τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου.

βρει λύση και να αφήσει το φλερτ µε τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, και αναφέρονται στην εµπλοκή που υπάρχει λόγω προστίµου 500 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις προς τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά και λόγω απαγόρευσης από την Κοµισιόν να γίνεται οποιαδήποτε εµπορική δραστηριότητα ή να ναυπηγούνται πλοία από ξένες χώρες για 15 χρόνια. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι είχε γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου γι’ αυτό το θέµα, είχαν δοθεί οδηγίες στον υπουργό Άµυνας, που µετακόµισε στο Πεντάγωνο από το υπουργείο Εξωτερικών µε βαριά καρδιά, αλλά έκτοτε δεν έγινε κανένα βήµα µπροστά. Η κόντρα που προηγήθηκε ανάµεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον Αβραµόπουλο για την επιστροφή των αρµάτων και των µαχητικών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έληξε υπέρ του υπουργού Άµυνας, που έκανε το δικό του, ανακοινώνοντας µε ενθουσιασµό ότι έχουν προσφερθεί όχι ένας αλλά πέντε χορηγοί να καλύψουν τα έξοδα. Στη Χ. Τρικούπη υπήρξε εκνευρισµός και όταν ο Άδ. Γεωργιάδης είπε «όχι νέα µέτρα, αλλιώς εκλογές» (ΣΚΑΪ), γιατί θεώρησαν ότι ο υπουργός Υγείας δεν µίλησε αυθόρµητα αλλά σε συνεννόηση µε το Μαξίµου, και στο ΠΑΣΟΚ δεν διανοούνται εκλογικά σενάρια για προφανείς λόγους.

Κίνηση µατ του ΣΥΡΙΖΑ Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στρατηγική κίνηση αναδεικνύοντας τη σύµβαση των υποβρυχίων του 2010, που φέρει τις υπογραφές των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου (τότε υπουργών Άµυνας και Οικονοµικών), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για νόµο-σκάνδαλο. Και, πράγµατι, ήδη πέτυχε µια πρώτη πολιτική νίκη, πυροδοτώντας τη σύγκρουση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης µε τον υπουργό Άµυνας, που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις δυσκολίες της συγκατοίκησης Ν∆-ΠΑΣΟΚ, µε δεδοµένη τη δυσανεξία της γαλάζιας βάσης απέναντι στο πράσινο σύστηµα. Η νευρικότητα µεταξύ των βουλευτών της συµπολίτευσης είναι έτσι κι αλλιώς µεγάλη λόγω των πιέσεων της τρόικας για µέτρα 2 δισ. ευρώ το 2014 και λόγω της δραµατικής κατάστασης στην πραγµατική οικονοµία, που έχει εφιαλτικές κοινωνικές επιπτώσεις. Μέχρι τώρα στο στόχαστρο των περισσότερων βρίσκεται ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Στουρνάρας, αλλά ο Ευ. Βενιζέλος, που µπαίνει τώρα στο κάδρο, είναι ακόµη αντιπαθέστερος στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν∆, σύµφωνα µε όσα λέγονται και ψιθυρίζονται σε ιδιωτικές συνοµιλίες. «Πάλι θα πάρουµε στην πλάτη µας τον Βενιζέλο;» είναι ένα ερώτηµα που δίνει και παίρνει από χθες στα γαλάζια πηγαδάκια. Παρόλο που αρκετοί σεναριολογούν για τους σχεδιασµούς του πάντα συναινετικού και µεθοδικά ευγενούς προς την αντιπολίτευση Αβραµόπουλου, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προωθούσε την ατζέντα «νόµος και τάξη» παράλληλα µε τις διαρροές για σύγκρουση µε την τρόικα, αλλά από χθες καταδύεται στα σκοτεινά νερά της περιόδου πριν από το πρώτο µνηµόνιο – όταν, άλλωστε, η Ν∆ του Α. Σαµαρά ήταν παθιασµένα αντιµνηµονιακή.


22 10

FREE SUNDAY

οικονοµία πολιτική

Μ

ε τις δηµόσιες παρεµβάσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του κόµµατός του. Η επιχειρηµατολογία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, ενώ παρατηρούνται µεγάλα κενά σε ζητήµατα οικονοµικής πολιτικής.

Λάθος φάρµακο

Στην τηλεοπτική εκποµπή του κ. Χατζηνικολάου στο Star Channel ο κ. Τσίπρας τόνισε µεταξύ των άλλων: «Το βράδυ των εκλογών θα ακυρωθεί το µνηµόνιο και αυτό το ξέρουν οι εταίροι µας στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συνέχεια στην εγκληµατική πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας δεν θα δώσει µία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το φάρµακο που µας έδωσαν για να αντιµετωπίσουµε την ασθένεια σκότωσε τον ίδιο τον ασθενή». Τη θεωρία του λάθος φαρµάκου είχε αναπτύξει και ο κ. Σαµαράς κατά την αντιµνηµονιακή περίοδο της Ν∆ το 2010-2011. Το πρόβληµα µε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν προλαβαίνουν τη λήξη της περιόδου του µνηµονίου. Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, τα µνηµόνια θα φτάσουν στο τέλος τους εντός του 2014, εποµένως αυτοί που έχουν επενδύσει στη βασική πολιτική αντίθεση µνηµόνιο-αντιµνηµόνιο θα πρέπει να γίνουν πιο πρωτότυποι και κυρίως πιο συγκεκριµένοι.

Στο ίδιο πλαίσιο

Παρά τη σκληρή αντιµνηµονιακή επιχειρηµατολογία του, ο κ. Τσίπρας δέχεται, σε γενικές γραµµές, το πλαίσιο διαπραγµάτευσης στο οποίο κινείται η κυβέρνηση Σαµαρά. Μεταξύ των εκλογών του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012 η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τη θέση της διπλής καταγγελίας του µνηµονίου και της δανειακής σύµβασης. Όπως επισηµαίνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας, πρόκειται να υπάρξει καταγγελία του µνηµονίου, το οποίο ούτως ή άλλως φτάνει στο τέλος του, µε παράλληλη διαπραγµάτευση της δανειακής σύµβασης. Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθµό Star: «Η διαπραγµάτευση της δανειακής σύµβασης είναι απαραίτητη, γιατί ο στόχος µας δεν είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά να διεκδικήσει µία βιώσιµη λύση για τον ελληνικό λαό». Η βασική διαφορά στην προσέγγιση του κ. Τσίπρα από εκείνη του κ. Σαµαρά είναι ότι ο πρώτος δεν αποκλείει µία µονοµερή ενέργεια που θα οδηγούσε, θεωρητικά, στην απαλλαγή της Ελλάδας από τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της. Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Εµείς δεν θέλουµε, δεν είναι επιδίωξή µας, δεν είναι δική µας θέληση να προχωρήσουµε σε µονοµερείς ενέργειες, αλλά αν αναγκαστούµε να προχωρήσουµε, θα κάνουµε αυτό που πρέπει για να προασπίσουµε την αξιοπρέπεια του λαού µας και την κυριαρχία της πατρίδας µας». Το γενικό συµπέρασµα είναι ότι ο κ. Τσίπρας αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είναι έτοιµος να προχωρήσει στην αναδιαπραγµάτευση των δανειακών συµβάσεων για να βελτιωθούν οι όροι τους, από την πλευρά του ελληνικού ∆ηµοσίου και του ελληνικού λαού.

06.10.2013 20.10.2013

www.freesunday.gr

στο τέλος της, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει σκληρή µάχη για να µην υπάρξουν πρόσθετα οριζόντια µέτρα το 2014. Προς το παρόν η τρόικα επιµένει στην κάλυψη ενός δηµοσιονοµικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ µε την επιβολή νέων µέτρων το 2014. Το δηµοσιονοµικό κενό προκύπτει, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς των τροϊκανών, εξαιτίας της υπέρβασης που παρατηρείται στις δαπάνες του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήµατος αλλά και στην υστέρηση σε ό,τι αφορά την πολυδιαφηµισµένη πάταξη της φοροδιαφυγής. Το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης αµφισβητεί τους υπολογισµούς της τρόικας και εκτιµά ότι µπορεί να φτάσει µέχρι τις ευρωεκλογές και τις δηµοτικές, περιφερειακές εκλογές του Μαΐου χωρίς πρόσθετα µέτρα. Παράλληλα, το Μαξίµου είναι αποφασισµένο να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού ∆ηµοσίου και την κάλυψη του χρηµατοδοτικού κενού, που µπορεί να φτάσει και τα 15 δισ. ευρώ µέχρι και το 2016, χωρίς την υπογραφή νέου µνηµονίου.

Παιχνίδι µε τις λέξεις

Οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής παίζουν µε τις λέξεις, σε µια προσπάθεια να παρουσιάσουν την κατάσταση της οικονοµίας στον ελληνικό λαό και την προοπτική της καλύτερες απ’ ό,τι πραγµατικά είναι. Από τη στιγµή που δέχονται ότι πρέπει να υπάρξει µια νέα διαπραγµάτευση για το χρέος του ελληνικού ∆ηµοσίου, για οικονοµικούς ή πολιτικούς λόγους, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε νέες δεσµεύσεις για την εφαρµογή των αναγκαίων συµπληρωµατικών µέτρων. Οι πιστωτές µιας χώρας πάντα επιβάλλουν την πολιτική που κρίνουν ότι θα εξασφαλίσει την αποπληρωµή των δανείων που δίνουν. Εποµένως το τέλος του µνηµονίου, µε τη µορφή που ξέρουµε, δεν οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, εφόσον οι πιστωτές, και αργότερα οι αγορές, θα ζητήσουν εγγυήσεις για τη σωστή εκτέλεση των δανειακών συµβάσεων.

Η µεγάλη ευκαιρία

Το δίληµµα µνηµόνιο-αντιµνηµόνιο αξιοποιήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες µε διάφορους τρόπους. Ο κ. Σαµαράς µπόρεσε να προβληθεί ως ο εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και να περάσει από την εκλογική αποτυχία του Μαΐου του 2012

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αµφισβητεί την ανάγκη διαπραγµάτευσης µε τους πιστωτές του ελληνικού ∆ηµοσίου και την παραµονή στο ευρώ.

Πολιτικές οµοιότητες

Αντιµνηµονιακή στην προσέγγισή της εµφανίζεται και η κυβέρνηση Σαµαρά. Το Μαξίµου επιµένει ότι η πολιτική του µνηµονίου φτάνει

Προς το τέλος του αντιµνηµονίου

Πρόβληµα στρατηγικής αντιµετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ

στη µεγάλη πολιτική νίκη του Ιουνίου του 2012.Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, µπόρεσε να συσπειρώσει τις περισσότερες αντιµνηµονιακές δυνάµεις και να πολλαπλασιάσει, στην κυριολεξία, την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που φτάνουµε στο επίσηµο τέλος των µνηµονίων, χωρίς φυσικά να υπάρχει η δυνατότητα αποδέσµευσης από τις υποχρεώσεις µας σε µια αναγκαστικά δύσκολη οικονοµική πολιτική, προσφέρεται η µεγάλη ευκαιρία στο πολιτικό σύστηµα να περάσει από την ονοµατολογία στην ουσία της πολιτικής που πρέπει να εφαρµοστεί. Χωρίς τον «µπαµπούλα» του µνηµονίου η Ελλάδα παραµένει µια χώρα που οφείλει εξαιρετικά µεγάλα ποσά στους πιστωτές της, η δηµοσιονοµική πορεία που έχει χαραχτεί είναι ασταθής, το ∆ηµόσιο παραµένει τεράστιο, σπάταλο και δυσλειτουργικό, το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστηµα δεν είναι βιώσιµο µε τη σηµερινή του µορφή, ο ιδιωτικός τοµέας παραµένει σε φάση βαθιάς ύφεσης και συρρίκνωσης, ενώ αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη η επανεκκίνηση της οικονοµίας. Τα προβλήµατα είναι µπροστά µας ανεξάρτητα από το επίσηµο τέλος του µνηµονίου. Εάν οι πολιτικές δυνάµεις έδιναν µεγαλύτερη σηµασία στο περιεχόµενο της πολιτικής που εφαρµόζεται και λιγότερο στη συνθηµατολογία, θα είχε αποτραπεί η υπερχρέωση του ∆ηµοσίου, που οδήγησε, αναγκαστικά, στην πολιτική του µνηµονίου. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη του µνηµονίου, καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε προβλήµατα που κυριαρχούν στις οικονοµικές και κοινωνικές εξελίξεις τα τελευταία 15 χρόνια. Μαζί µε το µνηµόνιο φτάνει στο τέλος του και το αντιµνηµόνιο, µε τη µορφή ενός πολιτικού άλλοθι που επέτρεπε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιµνηµονιακών δυνάµεων να αποφύγουν να γίνουν περισσότερο συγκεκριµένοι για την πολιτική που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση εκλογικής επικράτησής τους, το κόστος της και τον τρόπο χρηµατοδότησής της. Από τη συνθηµατολογία του µνηµονίου-αντιµνηµονίου οι πολιτικοί µας καλούνται να περάσουν στη διατύπωση συγκεκριµένων προτάσεων. Προς το παρόν το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης καλύπτεται πίσω από τις δεσµεύσεις του µνηµονίου, ενώ το οικονοµικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προτιµά τη γενικόλογη καταγγελία των συνεπειών της περιοριστικής έως ισοπεδωτικής οικονοµικής πολιτικής που ακολουθείται.


X x

x x x

x x x

X

x x

x x x x

x

x

x x

Ο

Σκληρός δίσκος 500GB

" ,6 η 15 θόν

Επεξεργαστής Intel Core™ i5-4200U (1,6GHz, µνήµη cache 3MB, 2 πυρήνες)

x

Κάρτα γραφικών 1GB HD 8670 M

Φορητός Υπολογιστής HP Pavilion 15-n006sv

Επεξεργαστής Intel Core™ i5-4200U (1,6GHz, µνήµη cache 3MB, 2 πυρήνες), µνήµη 4GB DDR3, σκληρός δίσκος 500GB, αποκλειστική κάρτα γραφικών 1GB AMD Radeon HD 8670M, οπτικό µέσο DVD+-RW, βάρος 2.28kg, 1 χρόνο εγγύηση 1128330


12

FREE SUNDAY

πολιτική

20.10.2013

www.freesunday.gr

Τα νέα µέτρα αποκλείονται, και αποκλείονται, και αποκλείονται

Κ

αι αυτή τη φορά, στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, υπήρξε επίδειξη ανυπακοής από βουλευτή της συµπολίτευσης, τον ∆. Κυριαζίδη, πρώην συνδικαλιστή των αστυνοµικών που εξελέγη στη ∆ράµα µε τη Ν∆ και δεν πείστηκε ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία ενός από τους έξι. Υπήρξαν επίσης πολλοί απόντες, ανάµεσά τους και υπουργοί, αλλά επειδή το σύµπτωµα ήταν διακοµµατικό δεν προσφέρεται για εξαγωγή εύκολου πολιτικού συµπεράσµατος. Το ερώτηµα πλέον είναι τι θα γίνει στην ψηφοφορία για το αντιρατσιστικό νοµοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και πηγαινοέρχεται µεταξύ υπουργείου ∆ικαιοσύνης και Χαριλάου Τρικούπη. Θεωρείται πολύ πιθανό αυτό το νοµοσχέδιο –αν δεν είναι πολύ διαφορετικό από την αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ–, επειδή έχει εκ των πραγµάτων ιδεολογική/αξιακή φόρτιση, επειδή µέχρι πρόσφατα η Ν∆ το αποκήρυττε µε πάθος, να πυροδοτήσει αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου άλλωστε υπάρχει µεγάλη νευρικότητα. Πώς να εξηγήσει κανείς διαφορετικά τη σπουδή 32 βουλευτών της Ν∆ να καταθέσουν ερώτηση προς τον αρµόδιο για τη δηµόσια τηλεόραση υφυπουργό Π. Καψή ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να γίνει «ντου» στο Ραδιοµέγαρο της Αγίας Παρασκευής για να εκκενωθεί το κτίριο. Ήταν αυθόρµητη πρωτοβουλία; ∆όθηκε κάποια ενθάρρυνση προκειµένου να τρέξουν οι εξελίξεις; Θα φανεί στην πράξη, και µάλιστα σύντοµα, από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ή δεν θα αναληφθούν. Μια άλλη οµάδα, 60 βουλευτών της Ν∆, ανάµεσα στους οποίους και η Ντόρα Μπακογιάννη, µε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υπερφορολόγηση των αγροτεµαχίων και των οικοπέδων. Αυτά, ενώ το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έχει σταλεί στην τρόικα και έχει οριστικοποιηθεί. Και την ώρα που, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο εισπρακτικός στόχος είναι δεδοµένος, δηλαδή αν γλιτώσουν τα αγροτεµάχια θα επιβαρυνθούν τα αστικά ακίνητα, οπότε τότε ενδεχοµένως θα καταθέσει άλλου περιεχοµένου ερώτηση άλλη οµάδα βουλευτών. Λύση στο θέµα του επιδόµατος ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων ζήτησαν µε τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή 34 βουλευτές της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ. Έχουν προηγηθεί παρεµβάσεις βουλευτών της συµπολίτευσης για τη µείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρµανσης εις ώτα µη ακουόντων, αφού η τρόικα δεν θέλει και το οικονοµικό επιτελείο δεν µπορεί, ούτε αυτή τη φορά, να αντιπροτείνει ισοδύναµο µέτρο.

Νεύρα, νεύρα, νεύρα Χωρίς αµφιβολία, τελευταία, τα ξεσπάσµατα µελών των Κ.Ο. των

Τελευταία, τα ξεσπάσµατα µελών των Κ.Ο. των συγκυβερνώντων κοµµάτων είναι όλο και πιο έντονα. Λογικό. Τη µια ακούν τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι νέα µέτρα αποκλείονται, µετά µαθαίνουν από τον Άσµουσεν της ΕΚΤ ότι λείπουν µέτρα 2 δισ. για να κλείσει ο προϋπολογισµός του 2014.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ συγκυβερνώντων κοµµάτων είναι όλο και πιο έντονα. Λογικό. Τη µια ακούν τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι νέα µέτρα αποκλείονται, µετά µαθαίνουν από τον Άσµουσεν της ΕΚΤ ότι λείπουν µέτρα 2 δισ. για να κλείσει ο προϋπολογισµός του 2014, ύστερα ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αποκλείονται νέα οριζόντια µέτρα και µπερδεύονται, γιατί, για παράδειγµα, οι απολύσεις δεν είναι οριζόντιο µέτρο, αλλά ανήκει στα απεχθέστερα.

Το γεγονός ότι ο προϋπολογισµός του 2014 στην Ιρλανδία, που θα βγει στις αγορές στο τέλος του χρόνου, είναι και πάλι προϋπολογισµός λιτότητας, ενώ στην Πορτογαλία προωθούνται νέες µειώσεις µισθών και απολύσεις δηµοσίων υπαλλήλων, είναι ενδεικτικό της επιµονής στη λιτότητα, που, όπως όλα δείχνουν, δεν τίθεται σε σοβαρή αµφισβήτηση.

Η απειλή των εκλογών

Το οικονοµικό επιτελείο διαφηµίζει την ενίσχυση του επιδόµατος θέρµανσης και τη διανοµή του σε περισσότερους δικαιούχους ως ανυπακοή στην τρόικα, που απέρριψε το αίτηµα για µείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρµανσης. Ωστόσο, οι διαδικασίες για να πάρει κανείς το επίδοµα είναι δαιδαλώδεις, το υπουργείο Οικονοµικών εµφανίζεται ανέτοιµο να ανταποκριθεί στην πράξη και οι παραγγελίες είναι µηδενικές. ∆υστοκία υπάρχει και ως προς την εκπλήρωση των προαπαιτούµενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθεί µέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η λίστα της διαθεσιµότητας των πρώτων 12.500 δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή λείπουν τα 1.349 ονόµατα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Η απογραφή τους, µε την απειλή αυτοδίκαιης αργίας, ξεκινά σήµερα και θα διαρκέσει µέχρι τη ∆ευτέρα (σε ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας), προκειµένου µετά να γίνει το ξεκαθάρισµα. Ως προς την αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, υπάρχει ασυµφωνία µε τους πιστωτές, που ζητούν µέθοδο ΕΡΤ, ώστε να εξαφανιστούν και οι 2.200 εργαζόµενοι. Ενώ εκρηκτική εκκρεµότητα συνιστούν οι 4.000 απολύσεις µέχρι το τέλος του 2013, για τις οποίες υπάρχει µνηµονιακή δέσµευση. Η τρόικα δεν δέχεται να µετρηθούν ως απολυµένοι οι συµβασιούχοι που µένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται σύντοµα να βρεθούν στην έξοδο µε νοµοθετική παρέµβαση. Και δεν ανταποκρίνεται στο αίτηµα του υπουργείου ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης για παράταση στη διαθεσιµότητα άλλων 12.500 υπαλλήλων τον ∆εκέµβριο. Νέα µέτρα αποκλείονται, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αρκούν τα παλιά για να δοκιµαστεί ακόµα περισσότερο η κυβερνητική συνοχή. Από τον Ιανουάριο του 2014 οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα «διορθώνονται» αυτόµατα, γιατί αυτό έχει ψηφιστεί, ανάλογα µε τα ελλείµµατα των ταµείων, και αυτό σηµαίνει περικοπές. Έχει δροµολογηθεί η αύξηση του εισιτηρίου στα µέσα µαζικής µεταφοράς και, παρόλο που η κυβέρνηση το διαψεύδει, στο παρασκήνιο συζητείται µια κλιµακωτή αύξηση, ανάλογα µε τη διαδροµή που κάνει κανείς. Το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δηµόσιο νοσοκοµείο απορρίπτεται ακόµη και από το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά. Το νέο φορολογικό προβλέπει µαχαίρι σε φοροαπαλλαγές που θα φέρει ακόµη µεγαλύτερη επιβάρυνση για µισθωτούς και συνταξιούχους. Και το 2014, που υποτίθεται ότι θα αρχίσει η ανάκαµψη, διαγράφεται εφιαλτικό για την κοινωνική πλειοψηφία.

Και ξαφνικά ακούν τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη να δηλώνει (ΣΚΑΪ) ότι αν υπάρξει αδιαλλαξία από την πλευρά των πιστωτών για τα µέτρα, ο άλλος δρόµος είναι οι εκλογές. Επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ένας υπουργός αλλά ο εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίµου και πρωταγωνιστής στη µάχη της επικοινωνίας, είναι προφανές ότι οι περισσότεροι τον πήραν στα σοβαρά. Το µόνο που είναι σαφές αυτή τη στιγµή είναι ότι ο προϋπολογισµός του 2014 και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα µέχρι το 2017 θα κλείσουν µαζί στο τέλος του χρόνου. Οι αποφάσεις για το χρέος µετατίθενται για τον Απρίλιο του 2014, µετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσµατος στον προϋπολογισµό του 2013, το ύψος του οποίου είναι ακόµη αδιευκρίνιστο και πάντως θα είναι περιορισµένο. Οι εκτιµήσεις των δανειστών και της κυβέρνησης ως προς το δηµοσιονοµικό/χρηµατοδοτικό κενό της επόµενης τριετίας διαφέρουν. Πρωτίστως, διαφέρει η κεντρική επιδίωξη. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει νέο δάνειο/νέο µνηµόνιο, οι πιστωτές θεωρούν αδύνατη την έξοδο στις αγορές το 2014 και δεν έχουν τη διάθεση να οργανώσουν µία εγγυηµένη έξοδο (δηλαδή µε δέσµευση της ΕΚΤ και του ΕSΜ ότι θα αγοράσουν ελληνικά οµόλογα). Εποµένως; «∆ύσκολη διαπραγµάτευση» προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισµένος ακόµη και για ρήξη. ∆εν είναι κάτι που δεν έχουµε ξανακούσει, όπως επίσης είναι θέµα οπτικής αν το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που ετοιµάζεται είναι κάτι τελείως διαφορετικό από µνηµόνιο ή αν απλώς ονοµάζεται αλλιώς.

Χαµένοι στη µετάφραση Στο Μέγαρο Μαξίµου αναµένουν το σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερµανία για να ξεκινήσει µια πολιτική διαπραγµάτευση κορυφής, όπως λένε χαρακτηριστικά, σε σχέση µε την αποµείωση του ελληνικού χρέους, χάρη στην οποία θα καλυφθούν τα όποια χρηµατοδοτικά κενά, αφού δηµοσιονοµικό κενό δεν αναγνωρίζει η Αθήνα. Η ανάγνωση των αριθµών σε ό,τι αφορά τα ελλείµµατα γίνεται µε εντελώς διαφορετικό τρόπο εδώ και στις Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη - Ουάσινγκτον, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει plan B σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια συµβιβαστική λύση.

Άλλα λόγια


free sunday

κόσμος

20.10.2013

www.freesunday.gr

Π

οτέ άλλοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του δεν έμοιαζε σε παρόμοιο βαθμό κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η υποταγή των Ρεπουμπλικανών στην άκρα Δεξιά του Tea Party, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, διασφαλίζει όχι μόνο τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2014 αλλά ανοίγει και το ενδεχόμενο απώλειας του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικανούς. Ακόμη χειρότερο, η ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές προδιαγράφει, αν δεν κλειδώνει, την ήττα στην προεδρική εκλογή του 2016. Δίχως υπερβολή, ο Ομπάμα έχει πλέον το πλεονέκτημα να επηρεάσει την επιλογή του διαδόχου του και, κυρίως, να διασφαλίσει ότι η πολιτικήπρογραμματική του ταυτότητα θα είναι συνέχεια της δικής του οκταετίας, κάτι σαν τρίτη θητεία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στην Ευρώπη ειρωνεύονταν τις ανύπαρκτες διαφορές Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ. Σήμερα η εικόνα είναι διαμετρικά αντεστραμμένη, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν μετατοπιστεί προς τα αριστερά και έχουν ξαναβρεί τη συνέχεια με τον διορθωτικό για τις κοινωνικές ισορροπίες παρεμβατισμό των Ρούζβελτ, Τρούμαν, Κένεντι και Τζόνσον, ενώ την ίδια στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί είναι όμηροι μιας ιδεολογικά φανατικής ακροδεξιάς. Δεν είναι τυχαίο που ο αντίπαλος του Ομπάμα στην προεδρική εκλογή του 2008, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μακέιν, αποδοκίμασε δημόσια τους ακραίους της παράταξής του και εξέφρασε τη λύπη του για το κατάντημά της. Για να απαλλαγούν από την επιρροή του Tea Party οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να πληρώσουν το παράπλευρο κόστος μιας σκληρής εσωκομματικής μάχης. Αν δεν υπάρξει απρόβλεπτη ανατροπή, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μπροστά τους μια μεγάλη θητεία στην αντιπολίτευση, που θα θυμίζει την εικοσαετία 1932-1952, από την εκλογή δηλαδή

Ιδανικοί αυτόχειρες οι Ρεπουμπλικανοί Γιώργος Καπόπουλος του Ρούζβελτ μέχρι και τη λήξη της δεύτερης θητείας του Τρούμαν.

Το ρίσκο της σύγκρουσης Ο Ομπάμα, μετά από μια αρχική αμφιταλάντευση, πήρε το ρίσκο της σύγκρουσης που δεν μπορούσε να αναλάβει ο Κλίντον, καθώς από την αρχή της θητείας του, το 1994, είδε το Κογκρέσο να τίθεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών. Τόλμησε να θέσει την πρόκληση της κοινωνικής συνοχής με σύγχρονους όρους ως υποθήκη στο μέλλον της ισχύος της χώρας, συγκρουόμενος μετωπικά με την κληρονομιά της εποχής Ρέιγκαν. Ο Ομπάμα έχει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος ενός νέου ψυχοδράματος χρεοκοπίας στα τέλη του χρόνου. Η νίκη του Λευκού Οίκου στο εσωτερικό συμπίπτει με μια εν τω γίγνεσθαι ιστορικής σημασίας στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Από τη μια, με αφορμή τη Συρία, άνοιξε ένας διάλογος ΟυάσινγκτονΜόσχας ο οποίος δεν μπορεί παρά να επεκταθεί στο σύνολο των διμερών εκκρεμοτήτων, ενώ ταυτόχρονα προχωρά με ταχύτητα που ξεπερνά και τα πιο αισιόδοξα σενάρια ο διάλογος ΗΠΑ-Ιράν, ο οποίος δεν θα περιοριστεί στον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Σήμερα, στα μέσα Οκτωβρίου, η εικόνα που υπήρχε στα μέσα Αυγούστου για νέο ψυχρό πόλεμο με τη Μόσχα λόγω Σνόουντεν και Συρίας και

13

για τυχοδιωκτική πυραυλική επίθεση κατά του Άσαντ χωρίς πολιτική πρόβλεψη για την επόμενη μέρα έχει διαλυθεί, με την αμερικανική διπλωματία να θυμίζει τη μεγάλη ανατροπή των Νίξον-Κίσινγκερ, που το 1971-1972 αποκατέστησαν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο.

Βαθύς διχασμός Όμως, παρά την παραπάνω αισιόδοξη εικόνα, εντός και εκτός συνόρων οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν για το ορατό μέλλον μια βαθιά διχασμένη χώρα, όπως μας προειδοποίησε το μετεκλογικό θρίλερ στη Φλόριντα στις εκλογές του 2000, όταν λίγες εκατοντάδες ψήφοι επέτρεψαν στον Μπους να νικήσει τον Γκορ. Από τη μια οι ΗΠΑ των δύο παράκτιων περιοχών, μια περιοχή ανοχής, πολυπολιτισμικότητας, ελευθεριότητας και καινοτομίας, και από την άλλη οι Μεσοδυτικές Πολιτείες και ο Νότος, περιχαρακωμένοι στην παράδοση και στον θρησκευτικό φανατισμό. Αν η Ιταλία δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτε με τη Νορβηγία, τι να πούμε για την Καλιφόρνια σε σχέση με την Πολιτεία της Γιούτα; Δεν αρκούν οι ευφυείς τακτικοί ελιγμοί του Ομπάμα που στριμώχνουν τους Ρεπουμπλικανούς. Η χώρα χρειάζεται μια νέα συναίνεση, που να υπερβαίνει τον σημερινό διχασμό. Αν οι ΗΠΑ κλείσουν το εσωτερικό τους μέτωπο και αναπροσαρμόσουν την εξωτερική τους πολιτική, το προβάδισμά τους στην έρευνα και στην τεχνολογία και η στρατιωτική τους ισχύς θα δώσουν παράταση στην πρωτοκαθεδρία της Ουάσινγκτον σε έναν πολυπολικό, ασταθή και απρόβλεπτο κόσμο. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να επιβάλουν μία σταθερή Pax Americana. Μπορούν σήμερα, σε δυσμενέστερους συσχετισμούς, να κρατήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων; Αν μη τι άλλο, στην αρχή της δεύτερης θητείας Ομπάμα δίνεται η αίσθηση ότι τερματίζεται η αδράνεια σε όφελος ξεκάθαρων εσωτερικών και διεθνών επιλογών.


22 14

FREE SUNDAY

οικονοµία

06.10.2013 20.10.2013

www.freesunday.gr

Τ

ο ελληνικό ∆ηµόσιο και ο εισπρακτικός µηχανισµός πέρασαν, µε εντυπωσιακή ευκολία, από το ένα άκρο στο άλλο. Μετά από τετραετίες απόλυτου συµβιβασµού µε τη φοροδιαφυγή και άλλες νεοελληνικού τύπου οικονοµικές ευκολίες προσπαθούν τώρα να επιβάλουν δηµοσιονοµική πειθαρχία µε έναν αντιπαραγωγικό και προκλητικό τρόπο.

Τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που εφαρµόζονται οδηγούν πολλούς συµπολίτες µας στη φτώχεια και τους µικροµεσαίους στην παραοικονοµία και στο «λουκέτο».

Το µακρύ χέρι της εφορίας

Το τελευταίο διάστηµα η εφορία χρησιµοποιεί αστυνοµικές-διοικητικές µεθόδους για να ανταποκριθεί στις µνηµονιακές υποχρεώσεις της. Υπολογίζεται ότι η εφορία έχει δεσµεύσει, µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάνω από 50.000 τραπεζικούς λογαριασµούς φορολογουµένων µε ληξιπρόθεσµες οφειλές, από τις αρχές του 2013. Καθηµερινά πλέον προστίθενται στη λίστα των καταθετών που πρέπει να µοιραστούν τις αποταµιεύσεις τους ή ακόµη και το µισθό ή τη σύνταξή τους µε τις φορολογικές αρχές χιλιάδες συµπολίτες µας. Παράλληλα οι αρµόδιοι δεσµεύουν λογαριασµούς ή προχωρούν σε κατασχέσεις χρηµάτων επιχειρήσεων µε οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία. Προωθείται µάλιστα ρύθµιση µε την οποία θα αφαιρείται ο αριθµός ΑΦΜ από τις επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, µε αποτέλεσµα να οδηγηθούν σε «λουκέτο». Σαν να µην έφταναν αυτά, η εφορία στέλνει σε χιλιάδες οφειλέτες ειδοποιητήρια για πλειστηριασµό ακόµη και της πρώτης κατοικίας τους, σε µια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες σε δηµόσια έσοδα από τις ληξιπρόθεσµες οφειλές. Το συνδυασµένο αποτέλεσµα των παραπάνω πρωτοβουλιών είναι η µεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια µε την οικονοµική πολιτική που εφαρµόζεται, η εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων συµπολιτών µας, η συρρίκνωση της µεσαίας τάξης και η ενίσχυση των ακραίων πολιτικών συµπεριφορών. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλοί οφειλέτες που υφίστανται την άγρια κακοµεταχείριση του ∆ηµοσίου καταλήγουν στο ότι οι διώξεις κατά βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής µπορεί να είναι µέρος ενός σχεδίου αποπροσανατολισµού της κοινής γνώµης µε στόχο να απασχολούνται οι πολίτες µε πολιτικά ζητήµατα ενώ συντελείται µια πρωτοφανής οικονοµική και κοινωνική χρεοκοπία.

Χωρίς νόηµα

Τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρµόζει η εφορία µε εντολή του γενικού γραµµατέα Εσόδων κ. Θεοχάρη δηµιουργούν περισσότερα προβλήµατα από αυτά που λύνουν. Πρώτον, η συνεχής φορολογική πίεση οδηγεί στη σταδιακή µείωση των τραπεζικών καταθέσεων. Τον Σεπτέµβριο οι τραπεζικές καταθέσεις µειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ εξαιτίας των φορολογικών υποχρεώσεων που καλύφθηκαν από εκταµιεύσεις των πολιτών. Με το πέρασµα του χρόνου η τάση αυτή αναµένεται να ενισχυθεί εξαιτίας και των αναγκαστικών µέτρων που εφαρµόζονται σε βάρος οφειλετών. Η σταδιακή µείωση των καταθέσεων οδηγεί αυτόµατα σε µεγαλύτερη µείωση των χορηγήσεων και της ρευστότητας, µε αποτέλεσµα να γίνεται πιο δύσκολη η χρηµατοδότηση της εξόδου της οικονοµίας από την ύφεση.

επόµενου εξαµήνου και ο πρωθυπουργός κ. Σαµαράς καλείται να τρέξει να προλάβει τις εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις που έχουν δροµολογηθεί.

∆εύτερη ευκαιρία

Κατασχέσεις και πλειστηριασµοί εξαγριώνουν την κοινωνία Επιβάλλεται η άµεση παρέµβαση του πρωθυπουργού κ. Σαµαρά προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ ∆εύτερον, τα αναγκαστικά µέτρα είσπραξης σε βάρος των µικροµεσαίων επιχειρήσεων τις ωθούν, σε πρώτη φάση, στην παραοικονοµία και στη συνέχεια στο κλείσιµο. Μεγαλώνει έτσι ο αριθµός των ανέργων, το ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία χάνουν σηµαντικά έσοδα, ενώ αναλαµβάνουν την υποχρέωση προσωρινής έστω στήριξης των θυµάτων της οικονοµικής πολιτικής που εφαρµόζεται. Τρίτον, η βιοµηχανία πλειστηριασµών ακινήτων που αναπτύσσεται µε ευθύνη της εφορίας µεγαλώνει το απόθεµα των αδιάθετων κατοικιών, ενισχύει τη δυναµική πτώσης των τιµών των ακινήτων και προκαλεί πρόσθετα προβλήµατα στο τραπεζικό σύστηµα. Οι φορολογικές και οικονοµικές συνθήκες που έχουν δηµιουργηθεί ευνοούν τη µεγάλη αύξηση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, δηµιουργώντας νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών µε χρήµατα των φορολογούµενων πολιτών.

∆ιαφορετικοί κανόνες

Η κατάσταση είναι δύσκολη και τείνει να γίνει εξοργιστική για τους πολίτες εξαιτίας των διαφορετικών κανόνων που ισχύουν για τις διάφορες κατηγορίες οφειλετών. Το πολιτικό σύστηµα έχει ξεπλύνει νοµοθετικά όλα τα στελέχη του που ευθύνονται για τη χρεοκοπία του ∆ηµοσίου και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα της οικονοµίας. Για παράδειγµα, αυτοί που οδήγησαν την κρατική Ολυµπιακή στη χρεοκοπία και δηµιούργησαν χρέη δισεκατοµµυρίων προς τα ασφαλιστικά ταµεία και την ε-

φορία έχουν απαλλαγεί, µε νυχτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, απ’ όλες τις αστικές και ποινικές ευθύνες. Το ίδιο ισχύει για τα διευθυντικά στελέχη των ∆ΕΚΟ, των κοµµάτων εξουσίας που αφήνουν απλήρωτους λογαριασµούς παρά τη γενναιόδωρη επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισµό και των επικεφαλής διαφόρων οργανισµών. ∆ηµιουργούνται έτσι δύο κατηγορίες πολιτών. Στη µία ανήκουν τα πολιτικά στελέχη που µας οδήγησαν στη χρεοκοπία και έχουν απαλλαγεί απ’ όλες τις αστικές και ποινικές ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις τους, στην άλλη ανήκουν οι πολίτες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το λογαριασµό της χρεοκοπίας του ∆ηµοσίου και αντιµετωπίζουν τη δήµευση της περιουσίας τους ή και τη φυλάκισή τους, σε περίπτωση που δεν µπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί. Την κατάσταση περιπλέκει η προκλητική ασυνέπεια του ∆ηµοσίου και των παραφυάδων του που εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς τον ιδιωτικό τοµέα µε µεγάλη καθυστέρηση και προκλητική ασυνέπεια, ενώ «χαρατσώνουν» αδίστακτα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που καθυστερούν την εξόφληση των δικών τους οφειλών, ακόµη και στην περίπτωση που δηµιουργήθηκαν εξαιτίας της ασυνέπειας του ∆ηµοσίου προς αυτούς. Είναι φανερό ότι οδηγούµαστε σε µια κοινωνική και πολιτική έκρηξη που θα αποσταθεροποιήσει πλήρως το σύστηµα µε τη σηµερινή του µορφή. Την τοποθετούµε χρονικά στη διάρκεια του

Το Μαξίµου πρέπει να ελέγξει τον κ. Θεοχάρη και µέλη του οικονοµικού επιτελείου της κυβέρνησης που εφαρµόζουν µία στείρα φορολογική πολιτική ανεξάρτητα από το οικονοµικό και κοινωνικό κόστος. ∆ιαφορετικά, ο κ. Σαµαράς και οι συνεργάτες του θα βρεθούν αντιµέτωποι µε έναν τεράστιο πολιτικό λογαριασµό, που θα είναι αποτέλεσµα της συλλογικής ανοησίας των λεγόµενων τεχνοκρατών. Πρέπει να «παγώσουν» εδώ και τώρα τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ένα διάστηµα τουλάχιστον τριών µηνών, στη διάρκεια του οποίου θα επεξεργαστούν µία ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική. Έχουν υποχρέωση επίσης να δηµιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο και να δώσουν εντολή στις αρµόδιες υπηρεσίες να διαπραγµατευτούν µε τους ενδιαφερόµενους πολίτες και τις επιχειρήσεις το συµψηφισµό των οφειλών ή έστω έναν προσωρινό διακανονισµό που θα προστατεύει από τις αρπακτικές διαθέσεις του ∆ηµοσίου εκείνους που διεκδικούν ακόµη τα οφειλόµενα από αυτό. Το σηµαντικότερο µέτρο που επιβάλλεται να πάρει η κυβέρνηση αφορά την εξασφάλιση µιας δεύτερης ευκαιρίας για τους φορολογούµενους και τις επιχειρήσεις που έπεσαν, αποδεδειγµένα, θύµατα της κρίσης. Οι όροι των ασφαλιστικών και φορολογικών ρυθµίσεων πρέπει να γίνουν πιο χαλαροί, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, και να εξασφαλιστεί επαρκής τραπεζική χρηµατοδότηση για τους επιχειρηµατίες, κυρίως µικροµεσαίους, που θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθεια και έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Το ∆ηµόσιο χρειάζεται δεκαετίες οικονοµικής στήριξης για να επιτύχει τη λεγόµενη βιωσιµότητα του χρέους, ενώ απαιτεί από αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες της χρεοκοπίας του να εξοφλήσουν τις οφειλές τους το συντοµότερο δυνατόν. Με την επιθετική τακτική της εφορίας το πολιτικό σύστηµα απονοµιµοποιείται στην αντίληψη των πολιτών και των επιχειρηµατιών µε εξαιρετικά γρήγορο ρυθµό. Ο πρωθυπουργός κ. Σαµαράς και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να µετατραπούν σε πολιτικούς οµήρους µια «µνηµονιακής» τεχνοκρατικής γραφειοκρατίας που έχει χάσει κάθε επαφή µε την πραγµατικότητα.


FREE SUNDAY 20.10.2013

www.freesunday.gr

ευρώπη

15

Α. ΜΕΡΚΕΛ

Μείον ένας µνηστήρας, συν ένα σκάνδαλο

Τ

ην απόφασή του να διακόψει τις συνοµιλίες για το ενδεχόµενο κυβερνητικής συνεργασίας µε το χριστιανοδηµοκρατικό κόµµα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε το κόµµα των Πρασίνων στη Γερµανία, αφήνοντας µόνο έναν κυβερνητικό µνηστήρα για το CDU, το Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα. Την ίδια ώρα πονοκέφαλο δηµιουργούν στην Άνγκελα Μέρκελ οι καταγγελίες που δέχεται για τη χορηγία ύψους 690.000 ευρώ της οικογένειας Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτριας του 46,7% της αυτοκινητοβιοµηχανίας BMW, προς το κόµµα της. «Οι Πράσινοι δεν θέλουν να διαπραγµατευτούν ένα συνασπισµό µε τη Μέρκελ» δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόµµατος Κλαούντια Ροθ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου µετά το τέλος των πολύωρων συζητήσεων µε τους εκπρόσωπους των Χριστιανοδηµοκρατών. «Οι βολιδοσκοπήσεις για ένα συνασπισµό Μαύρων-Πρασίνων έχουν αποτύχει, δεν µπορέσαµε να χτίσουµε γέφυρες» δήλωσε ο πρόεδρος του κόµµατος Τζεµ Έζντεµιρ. Επισήµανε ότι οι «γέφυρες» αυτές δεν θα ήταν σταθερές στον χρονικό ορίζοντα της τετραετίας. «Αυτό έπρεπε να γίνει, ώστε να µην αποτύχει ένα πείραµα» πρόσθεσε. Η Μέρκελ πρέπει τώρα να προσπαθήσει να σχηµατίσει κυβέρνηση µε τους Σοσιαλδηµοκράτες, οι συζητήσεις µε τους οποίους συνεχίζονται. Οι Χριστιανοδηµοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και το SPD εξακολουθούν να έχουν ανοιχτά µέτωπα στις συζητήσεις τους για τη δηµιουργία συνασπισµού, που ξεκίνησαν επισήµως τη ∆ευτέρα. Ο πρόεδρος, ωστόσο, των Πρασίνων Τζεµ Έζντεµιρ, σε συνέντευξή του στη Γερµανική Ραδιοφωνία, διευκρίνισε ότι το κόµµα του δεν θα απέρριπτε εκ των προτέρων το ενδεχόµενο να επαναληφθούν οι συνοµιλίες µε CDU και CSU, εάν αποτύχουν οι διαπραγµατεύσεις για σχηµατισµό «µεγάλου» συνασπισµού µε το SPD. Αν και πρόκειται απλώς για υπόθεση, θα ήταν ανόητο να απορρίψουµε κάτι τέτοιο από τώρα, δήλωσε ο κ. Έζντεµιρ και πρόσθεσε ότι «στο τέλος ίσως να είναι φυσικό να ξαναµιλήσουµε».

Πονοκέφαλος η χορηγία Στο µεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιµέτωπη µε την κριτική από την αντιπολίτευση και τις αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά µε τη χορηγία 690.000 ευρώ της οικογένειας Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτριας του 46,7% της αυτοκινητοβιοµηχανίας BMW, προς το κόµµα των Χριστιανοδηµοκρατών, λίγες εβδοµάδες µετά τις εκλογές και λίγες µέρες πριν το Βερολίνο µπλοκάρει απόφαση της Ε.Ε. µε την οποία περιορίζεται η εκποµπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του γερµανικού Κοινοβουλίου, η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν, η οποία ανήκει στους πλέον πιστούς χορηγούς της Χριστιανοδηµοκρατικής Ένωσης (CDU), δώρισε τα χρήµατα στο κόµµα της καγκελαρίου στις 9 Ο-

Η Μέρκελ βρίσκεται αντιµέτωπη µε την κριτική από την αντιπολίτευση και τις αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά µε τη χορηγία 690.000 ευρώ της οικογένειας Κβαντ/ Κλάτεν, ιδιοκτήτριας του 46,7% της BMW, προς το κόµµα των Χριστιανοδηµοκρατών. κτωβρίου. Πέντε µέρες µετά, ο Γερµανός υπουργός Περιβάλλοντος Χανς-Πέτερ Αλτµάιερ, έπειτα από προσπάθειες µηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειληµµένη από τον Ιούνιο απόφαση, η οποία προέβλεπε σηµαντική µείωση της εκποµπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020. Βασικό επιχείρηµα της γερµανικής πλευράς ήταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιοµηχανίας. Οι Γερµανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα µεγαλύτερου κυβισµού και πολύ πιο ενεργοβόρα απ’ ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρείες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραµµάρια ανά χιλιόµετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση. «Η BMW έχει τη Μέρκελ στο τσεπάκι της» δήλωσε για λογαριασµό του κόµµατος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την «πιο ωµή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής» εδώ και καιρό. «Κανείς µέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά» πρόσθεσε. Η οργάνωση Lobby Control του Βερολίνου άσκησε δριµεία κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, επισηµαίνοντας ότι η µεγαλύτερη δωρεά για το 2013 έρχεται λίγο µετά τις εκλογές και θέτοντας το ερώτηµα µήπως οι ιδιοκτήτες της BMW κράτησαν εσκεµµένα τη χορηγία τους εκτός της προεκλογικής περιόδου. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι η Γερµανία πετάει την ευκαιρία να κάνει τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα πιο οικονοµικά και να περιορίσει την εξάρτηση του κλάδου από το πετρέλαιο. Από πλευράς Κοµισιόν, η Ευρωπαία επίτροπος, αρµόδια για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίµα Κόνι Χίδεργκαρντ δήλωσε απογοητευµένη από την εξέλιξη. «∆εν είναι και καταπληκτικό το γεγονός ότι δεν µπορούσαµε να καταλήξουµε σε µια συµφωνία για τα αυτοκίνητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερµανική πρόταση για αναβολή της εφαρµογής των νέων ορίων για το 2024 δεν είναι αποδεκτή.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΡΥΣΟΣ - ΑΣΗΜΙ (ΣΚΕΥΗ) -∆ΙΑΜΑΝΤΙA ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ. ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΜΑΣ, ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΟ∆ΩΡΟΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΕΡ∆ΙΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!!!

Επισκευτείτε µας σ' ένα από τα καταστήµατα µας: ● ROLEX ● CARTIER ● PATEK PHILIPPE ● IWC ● OMEGA ● BREITLING ● PIAGET ● LANGE&SHONE ● PANERAI ● VACHERON ● BVLGARΙ (και όλα τα υψηλής αξίας, χρυσά και ρολόγια τσέπης)

ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΝΙΚΗΣ 2, ΑΘΗΝΑ (ΠΡΟΣΟΧΗ ∆ΕΥΤΕΡΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ 6). ∆ΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00-16.00 & ΣΑΒΒΑΤΟ: 10.00-14.00, ΤΗΛ.: 210 -3251071, ΚΙΝ. 6944775451 (24 ΩΡΕΣ), e-mail: info@euro-gold.gr • www.euro-gold.gr

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ 24

(απέναντι από Carrefour Μαρινόπουλος).

ΑΓΟΡΑ-ΠΩΛΗΣΗ- ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

∆ΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ: 10.00-16.00 & ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10.00-19.00, ΣΑΒΒΑΤΟ: 10.00-14.00, ΤΗΛ.: 210 - 6085766, ΚΙΝ. 6944454471 (24 ΩΡΕΣ), e-mail: info@euro-gold.gr


22 16

FREE SUNDAY

οικονοµία πολιτική

06.10.2013 20.10.2013

www.freesunday.gr

Τ

ην περασµένη εβδοµάδα ήρθαν στο προσκήνιο δύο θέµατα που φαινοµενικώς είναι ασύνδετα µεταξύ τους. Το ξεκίνηµα της προσπάθειας να βρεθεί τρόπος το ΠΑΣΟΚ να µην κατέβει µε το δικό του όνοµα στις ευρωεκλογές αλλά υπό το µανδύα µιας ευρύτερης σύµπραξης (όπως η «Ελιά» στην Ιταλία) και η δηµοσιοποίηση της πληροφορίας σύµφωνα µε την οποία τα δύο κόµµατα που κυβερνούν είχαν τον περασµένο Ιούλιο (και πιθανότατα έχουν ακόµα) ληξιπρόθεσµες οφειλές στο ΙΚΑ. Γεγονός που συνδέεται άµεσα µε το τεράστιο σκάνδαλο των δανείων του ΠΑΣΟΚ και της Ν∆, τα οποία ξεπερνούν σήµερα τα 270 εκατ. ευρώ. Τα δύο γεγονότα έχουν άµεση πολιτική και οικονοµική σχέση, πριν όµως την αναδείξουµε να υπενθυµίσουµε τι έχει συµβεί µε τα δάνεια των κοµµάτων, ένα θέµα για το οποίο ο µέσος πολίτης είναι από ελάχιστα έως καθόλου πληροφορηµένος. Κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς χρωστούν σήµερα τα κόµµατα. Οι τελευταίοι τους ισολογισµοί (αρχές 2013) έδειχναν 145 εκατ. ευρώ χρέη για τη Ν∆ και ένα λίγο µικρότερο ποσό για το ΠΑΣΟΚ. Τι συνέβη έκτοτε καλύπτεται από πέπλο αδιαφάνειας, καθώς ο θεωρητικώς ελέγχων –η Τράπεζα της Ελλάδος– αποκρύπτει τα σχετικά στοιχεία από τη Βουλή, επικαλούµενος νοµοθεσία περί του απορρήτου. Επίσης κανείς δεν ξέρει πόσους τόκους (και αν) πληρώνουν. Αν ισχύει σήµερα το επιτόκιο (λίγο πάνω από 8%) που εφάρµοζε το 2012 ο βασικός δανειστής, η παλαιά Αγροτική, οι τόκοι πρέπει να ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα δάνεια αυτά (που µεγάλωναν επί χρόνια παρά τις πλουσιοπάροχες κρατικές επιδοτήσεις που λάµβαναν τα δύο κόµµατα) συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν πλέον είχε γίνει σε όλους σαφές ότι δεν θα µπορούσαν να αποπληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 η Ν∆ αύξησε το δανεισµό της κατά 15 εκατ. ευρώ, ποσό µεγαλύτερο από την κρατική επιχορήγηση που δικαιούται για το 2013. Τα δάνεια αυτά ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ βέβαια να αποπληρωθούν. Η κρατική επιχορήγηση και στα δύο κόµµατα δεν καλύπτει σήµερα ούτε τους µισούς τόκους. Για το κεφάλαιο, ούτε κουβέντα. Ο υπερδανεισµός των κοµµάτων αποτελεί ακόµα µεγαλύτερο σκάνδαλο αν ληφθεί υπόψη ότι τα χρήµατα αυτά χρησιµοποιήθηκαν τόσο για πελατειακές εξυπηρετήσεις στο εσωτερικό των κοµµάτων όσο και για την αλλοίωση της ψήφου του λαού τον περασµένο Μάιο. Τότε, µε τροπολογία που είχε εισαγάγει ο κ. Γιαννίτσης και ψήφισαν τα δύο κόµµατα («Γιάννης κερνά…»), θεσπίστηκε ότι η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο δόσεις του 2012 της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κοµµάτων είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες, παρά το γεγονός ότι αποτελούσαν µέρος της εγγύησης των δανείων. Αντί να χρησιµοποιήσουν λοιπόν την κρατική επιχορήγηση για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ΠΑΣΟΚ και Ν∆ έκαναν πανάκριβες εκλογικές εκστρατείες ή/ και µεταφορά οπαδών, δυνατότητα που δεν είχαν βέβαια τα άλλα κόµµατα, τα οποία δεν δάνειζαν οι κρατικές τράπεζες και έχασαν την είσοδο στη

Κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς χρωστούν σήµερα τα κόµµατα. Οι τελευταίοι τους ισολογισµοί (αρχές 2013) έδειχναν 145 εκατ. ευρώ χρέη για τη Ν∆ και ένα λίγο µικρότερο ποσό για το ΠΑΣΟΚ. Τι συνέβη έκτοτε καλύπτεται από πέπλο αδιαφάνειας.

Θα ξεπλύνει η «Ελιά» τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; ΤΟΥ ΘΟ∆ΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ* Βουλή για µερικές χιλιάδες ψήφους. Υπενθυµίζεται ότι τα κόµµατα που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή τον Μάιο του 2012 είχαν αθροιστικά ποσοστό αντίστοιχο µε του πρώτου κόµµατος και ήταν πολλά τα µικρότερα κόµµατα που έµειναν οριακά εκτός Κοινοβουλίου. Αν όµως τα χρέη αυτά δεν πληρωθούν, τι πρόκειται να συµβεί; Ποιος θα τα «φεσωθεί»; Εκεί η απάντηση είναι γνωστή και έχει τεράστια πολιτική σηµασία. Οι δανείστριες τράπεζες ήταν κρατικές (ο µεγαλύτερος δανειστής ήταν η Αγροτική) και µετά την ανακεφαλαιοποίηση παραµένουν κρατικές κατά περίπου 90%. Συνεπώς η ζηµιά θα καταλήξει στον φορολογούµενο, µέσω ζηµίας των τραπεζών, που θα αυξήσει ισόποσα το δηµόσιο χρέος. Θα τα πληρώσετε δηλαδή εσείς. Φόρος ακινήτων, φόρος εισοδήµατος, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύµατος. ∆ιαλέξτε και πληρώστε. Όλα στον ίδιο κορβανά πάνε, οπότε έχετε την «ελευθερία» να αποφασίσετε µε ποιον απ’ όλους τους φόρους σας θα πληρώσετε αυτό το «φέσι». Το σκάνδαλο αυτό, που άρχισε να διερευνά το 2012 η ∆ικαιοσύνη, έχει και πολιτική και ποινική πτυχή. Γιατί τα κόµµατα επηρέαζαν τις τράπεζες (είχαν διορίσει τους διοικητές στις κρατικές), συνεπώς µπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ηθική αυτουργία στη χορήγηση τεράστιων δανείων χωρίς αντίστοιχα τραπεζικά κριτήρια. Το

ίδιο συνέβαινε λόγω της ανακεφαλαιοποίησης και µε τις τέως ιδιωτικές τράπεζες, µετά το PSI. Γι’ αυτό και η νέα κυβέρνηση Σαµαρά ψήφισε τροπολογία που, σύµφωνα µε διαρροή απόψεων ανωτάτων δικαστικών πηγών στην «Καθηµερινή», δεν επιτρέπει τη δίωξη ούτε των τραπεζικών που έδωσαν τα δάνεια ούτε των πολιτικών που τα ζήτησαν: «Ακόµα και αν οι οικονοµικοί εισαγγελείς […] ασκήσουν τελικά ποινικές διώξεις παρά την ύπαρξη της εν λόγω ρύθµισης, η δίωξη αυτή είναι ανίσχυρη […] όπως διευκρίνιζαν ανώτατες δικαστικές πηγές». Αν όµως –καταπώς νοµίζουν τουλάχιστον– οι υπεύθυνοι του σκανδάλου έχουν ακυρώσει την έρευνα της ∆ικαιοσύνης, αντιµετωπίζουν ακόµα το πολιτικό πρόβληµα, το οποίο έχει δύο πτυχές: Πώς θα εµφανιστούν στις εκλογές αφού θα έχουν τυπικά χρεοκοπήσει (αν δεν εξυπηρετούν τα δάνεια, που είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα συµβεί, αν δεν έχει ήδη γίνει). Πώς θα διασφαλίσουν κι άλλα χρήµατα από το κράτος, που δεν θα κατάσχονται όµως αυτόµατα από τις τράπεζες. Εκεί λοιπόν η στρατηγική της ευρύτερης παράταξης (του «ευρωπαϊκού µετώπου» για τον κ. Σαµαρά ή της «Ελιάς» για τον κ. Βενιζέλο) αποκτά ενδιαφέρον. Αν τα κόµµατα κατέβουν µε άλλο όνοµα, τότε µπορούν να λαµβάνουν πλέον κρατική επιχορήγηση και να αφήσουν τα χρέη στα

1.

2.

παλαιά κόµµατα, που δεν θα πληρώνουν τίποτε (ή σχεδόν τίποτε), αφού δεν θα έχουν πια κρατική επιχορήγηση. Εκ των δύο, η «Ελιά» προηγήθηκε. Ίσως γιατί το ΠΑΣΟΚ, λόγω χαµηλότερων ποσοστών, έχει πιο άµεσο πρόβληµα. Έτσι όπως σχεδιάζεται, µπορεί όντως να προσφέρει ένα όχηµα που –άσχετα από τη βούληση των άλλων εµπλεκοµένων– κινδυνεύει να κληθεί να «ξεπλύνει» το ΠΑΣΟΚ όχι µόνο από τα πολιτικά του αµαρτήµατα –που σε τελική κατάληξη είναι θέµα πολιτικό και θα κριθεί στην κάλπη– αλλά και από τα κυριολεκτικά του χρέη προς τον φορολογούµενο πολίτη. Όχι αναλαµβάνοντας τα χρέη (αυτό θα είχε µια εντιµότητα), αλλά διευκολύνοντας αυτούς που χρωστούν να επιχειρήσουν να αποφύγουν όχι µόνο τις νοµικές ευθύνες αλλά και τις άλλες συνέπειες της χρεοκοπίας. Αυτό είναι θέµα µε µεγάλη ηθική και πολιτική σηµασία. Οι προσωπικότητες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της «Ελιάς» και άλλες που πιθανόν θα εµπλακούν έχουν ηθική υποχρέωση να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο. Αλλιώς, όλες οι διακηρύξεις και οι καλές προθέσεις τους θα ακυρωθούν. Και θα είναι κρίµα να ξεκινήσουν µε την πρόθεση να ανανεώσουν το πολιτικό σύστηµα και να καταλήξουν να «ξεπλένουν» πολιτικά ένα από τα µεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Η κρατική χρηµατοδότηση θεσπίστηκε για τη διαφανή λειτουργία των κοµµάτων, την οικονοµική τους αυτοτέλεια και την αποτροπή της διαπλοκής τους µε φορείς ιδιωτικής εξουσίασης. Η προνοµιακή µεταχείριση των κυβερνητικών κοµµάτων από πλευράς τραπεζικού δανεισµού νοθεύει τους ανοιχτούς και ισότιµους κανόνες του πολιτικού ανταγωνισµού. Το πρόβληµα, εποµένως, είναι κυρίως θεσµικό και προσβάλλει την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος, που αποτελεί τη συνταγµατική αποστολή των πολιτικών κοµµάτων. *Ο Θ. Σκυλακάκης είναι Έλληνας ευρωβουλευτής, µέλος της Συµµαχίας Φιλελευθέρων και ∆ηµοκρατών για την Ευρώπη και πρόεδρος του κόµµατος ∆ράση.


Ζητήστε το στα κεντρικά βιβλιοπωλεία

✱ Το βιβλίο µε τη… σκέψη του Γιώργου Κύρτσου είναι 660 σελίδες και έχει τιµή λιανικής 14,90 ευρώ. ✱ Παραγγελίες για χονδρική πώληση αλλά και για διανοµή στο σπίτι

ή στο γραφείο στα τηλ. 210 3506324 & 210 3506350 (∆ευτέρα έως και Παρασκευή 10 π.µ. - 5 µ.µ.). Αναλαµβάνουµε δωρεάν τα έξοδα αποστολής πανελλαδικά.


18

FREE SUNDAY

πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει απελπισµένα µια νίκη

Το κείµενο των «58», οι δυσκολίες της συγκατοίκησης µε τη Ν∆ και η παρέλαση που διχάζει. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

20.10.2013

www.freesunday.gr

Η

πρωτοβουλία των «58» για τη δηµιουργία της ελληνικής «Ελιάς» έδωσε µια πρόσκαιρη ανάσα στο ΠΑΣΟΚ, που βλέπει τη συνεννόησή του µε τη Ν∆ να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, µε όλο και βαρύτερες επιπτώσεις για την απήχησή του στην κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς. Το κείµενο καλεί σε ένα συνέδριο µέσα από το οποίο θα δηµιουργηθεί ένα συµµαχικό σχήµα που δεν προϋποθέτει την κατάργηση των κοµµάτων. Η συνέχεια σε γενικές γραµµές είναι προβλέψιµη: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιµετώπισε θετικά αυτή την πρωτοβουλία, ο Φώτης Κουβέλης όχι, εποµένως δεν τίθεται θέµα συνάντησης του ΠΑΣΟΚ µε τη ∆ΗΜΑΡ. Κάποια στελέχη της ∆ΗΜΑΡ, όπως ο γραµµατέας Σπ. Λυκούδης, διαφοροποιήθηκαν από τη γραµµή της ηγεσίας, αλλά αυτό σηµαίνει και δεν σηµαίνει κάτι, δεδοµένου του ακραιφνώς αρχηγικού χαρακτήρα του κόµµατος. Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος εµφανίστηκε θετικός απέναντι στην πρωτοβουλία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ένα τέτοιο σχήµα θα ήταν καλύτερος εταίρος για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε τους ΑΝΕΛ. Ο Κ. Σηµίτης χαιρέτισε ενθουσιωδώς την πρωτοβουλία, αφού άλλωστε είχε ενθαρρύνει ανοιχτά την εκδήλωσή της µιλώντας στο Συµπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ. Από κει και πέρα, φαίνεται ότι το επόµενο διάστηµα θα υπάρξει κάποια «διαρροή» στελεχών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ∆ΗΜΑΡ, ενώ η «Κίνηση των 75» υπό τον Μ. Καρχιµάκη µε δικό της κείµενο και 800 υπογραφές στελεχών ζητά αναθεώρηση της σχέσης µε τη Ν∆. Ο Ευ. Βενιζέλος κινείται µέχρι τώρα στη γραµµή «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει µαζί µε τη χώρα». Υποτίθεται, µε βάση την κυβερνητική ρητορεία, ότι η χώρα ανεβαίνει, γιατί βελτιώνονται οι δείκτες, και πλησιάζει η ώρα για µια γενναία µείωση του χρέους χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει µε τίποτα. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν µετά την έξοδο της ∆ΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, µε αποτέλεσµα να υπάρχει οξύ εκλογικό άγχος και πολλά ερωτηµατικά σχετικά µε τις επιδόσεις που θα έχει στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, εάν δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια απρόοπτη πολιτική εξέλιξη. Η προσπάθεια συσπείρωσης όλων των διάσπαρτων κινήσεων που δραστηριοποιούνται στην πολιτική περιοχή µεταξύ Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν µονόδροµος για το ΠΑΣΟΚ, που προβάλλει τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν κάτω από τη διακήρυξη-έκκληση για τη δηµιουργία της «Ελιάς» ως εγγύηση για µια νέα αρχή, που θα ανατρέψει την αρνητική δυναµική που καταγράφεται µέχρι τώρα. Η σκλήρυνση του διπολισµού έτσι κι αλλιώς πιέζει τους ενδιάµεσους παίκτες. Η Ν∆ είναι σαφές ότι επενδύει στην πόλωση και οι επιθέσεις της στον ΣΥΡΙΖΑ θα κλιµακωθούν το επόµενο διάστηµα. Το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε από τη «θεωρία των δύο άκρων», δηλώνοντας ότι «το άκρο είναι ένα, η βία», αλλά αυτό συνιστά µια µάλλον επιφυλακτική και αµφίσηµη αποστασιοποίηση. Από τη µια δηλαδή δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τη Ν∆ στη στρατηγική της έντασης, από την άλλη αντιµετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως µεγάλη απειλή για την προσέλκυση ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί. Πόσο µάλλον που η Κουµουνδούρου ανοίγεται προς το κέντρο και αυτό θα συνεχιστεί.

Μία έτσι, µία αλλιώς Οι αντιφάσεις είναι πολλές: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να εµφανίζεται ως καθοριστικός παράγοντας στη διακυβέρνηση και την ίδια ώρα, όταν πρόκειται για θέµατα οικονοµικής πολιτικής, ασκεί ρόλο αντιπολίτευσης και σχολιάζει αρνητικά αποφάσεις που τελικά λαµβάνονται. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγµα, ζητά µείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρµανσης, µείωση δεν γίνεται, το Μέγαρο Μαξίµου δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονοµικών και τελικά µένει να αιωρείται µια γκρί-

Το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο κακό για τη Ν∆ και η Ν∆ για το ΠΑΣΟΚ. Για τον Ευ. Βενιζέλο δεν υπάρχει άλλος δρόµος, αφού οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον περιέχει. Ωστόσο, και αυτός ο δρόµος δεν τον οδηγεί πουθενά, αφού το κόµµα του βρίσκεται σε διαδικασία φθίσης. νια που δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσµα. Στο αέρα είναι η προγραµµατική συµφωνία Ν∆-ΠΑΣΟΚ η οποία επρόκειτο να αναγγελθεί τον Ιούνιο και παραµένει στο συρτάρι, γιατί δεν επιτυγχάνεται συµφωνία, σύµφωνα µε πληροφορίες, πρωτίστως στο θέµα της αλλαγής του εκλογικού νόµου που ζητά η Χαριλάου Τρικούπη. Το τελευταίο θερµό επεισόδιο µεταξύ Ν∆ και ΠΑΣΟΚ αφορά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Άµυνας για επιστροφή των αρµάτων µάχης στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ αµέσως µετά ξέσπασε η υποβρύχια κρίση µε σύγκρουση Βενιζέλου-Αβραµόπουλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη επισηµαίνεται ότι «η απόφαση να µη µετέχουν µηχανοκίνητα τµήµατα στις παρελάσεις δεν ελήφθη µόνο για λόγους οικονοµικούς αλλά και λειτουργικούς, µε εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα άρµατα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άµυνα. Η επιθεώρηση των αρµάτων γίνεται στον τόπο που είναι εγκατεστηµένες οι µονάδες και όχι στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, τα δε πολεµικά αεροσκάφη µάς κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι µε πτήσεις επίδειξης».

Στ’ άρµατα, στ’ άρµατα Η Ν∆ απάντησε ότι «η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρµόζει σε ένα γεγονός που τιµά την ιστορική µας επέτειο, δίνοντας τη δυνατότητα στο λαό της Βόρειας Ελλάδας, και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, να συµµετάσχει, να δει, να θαυµάσει και να τιµήσει τα παιδιά του που υπηρετούν την πατρίδα, αλλά και µέρος των δυνατοτήτων του αµυντικού µας συστήµατος, το οποίο έχει αποκτήσει η πατρίδα µας µε θυσίες των Ελλήνων». Υποστηρίζει επίσης ότι «η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέτος, όπως ενηµέρωσαν οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άµυνας, θα γίνει µε το δυναµικό που διαθέτει η περιοχή της Θεσσαλονίκης και µόνο, χωρίς σηµαντική επιπλέον οικονοµική επιβάρυνση συγκριτικά µε τις παρελάσεις των τριών τελευταίων χρόνων και χωρίς συµµετοχή µαχητικών αεροσκαφών, πλην ενός αεροσκάφους επιδείξεων που συµµετείχε και τα προηγούµενα χρόνια ως συµβολική εκπροσώπηση της Πολεµικής Αεροπορίας». Με την απόφαση Αβραµόπουλου ακυρώνεται προηγούµενη απόφαση Βενιζέλου ως υπουργού Άµυνας, και αυτό είναι ενδεικτικό της υπόγειας έντασης που σοβεί στις σχέσεις των δύο συγκυβερνώντων κοµµάτων. Το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο κακό για τη Ν∆ και η Ν∆ για το ΠΑΣΟΚ. Για τον Ευ. Βενιζέλο δεν υπάρχει άλλος δρόµος, αφού οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον περιέχει. Ωστόσο, και αυτός ο δρόµος δεν τον οδηγεί πουθενά, αφού το κόµµα του βρίσκεται σε διαδικασία φθίσης. Το επόµενο διάστηµα θα «µετρηθεί» ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας των «58», και αν πάλι δεν υπάρξουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για ανάταξη, προφανώς θα ανοίξει µε νέους όρους το εσωκοµµατικό παιχνίδι.


free sunday

συνέντευξη

20.10.2013

www.freesunday.gr

Ο

πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος δεν υπέγραψε το κείμενο των «58», αλλά εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία. «Το θέμα είναι να γίνουμε συγκεκριμένοι» λέει και παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής βάσης της κεντροαριστεράς έχει μεταναστεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά την πρωτοβουλία των «58» για την κεντροαριστερά; Είναι μια χρήσιμη και απαραίτητη πρωτοβουλία, που ελπίζω να ευοδωθεί. Δεν είναι βέβαια οικουμενική, δεν αποτελεί δηλαδή πανστρατιά του χώρου της κεντροαριστεράς, ούτε προφανώς είναι η μοναδική προσπάθεια σύγκλισης στο χώρο, μέχρι τις εκλογές μπορεί να εμφανιστούν κι άλλες. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι να μείνουμε στις διακηρύξεις, το θέμα είναι να γίνουμε συγκεκριμένοι, να μιλήσουμε εστιασμένα σε επιμέρους τομείς της Ελλάδας του σήμερα και του αύριο. Λέμε, για παράδειγμα, ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ότι δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτό. Η πρόταση αυτή πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη. Με οικονομία μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή, χωρίς ανταγωνισμό, αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να υπάρξει. Άλλο παράδειγμα είναι το ΕΣΠΑ. Ενώ λήγει το 2013, δεν υπάρχει η παραμικρή ουσιαστική πρόταση για το «νέο ΕΣΠΑ» της περιόδου 2014-2020. Δηλαδή όλα αυτά γίνονται, όσο γίνονται, με βάση προτεραιότητες προηγούμενων φάσεων ανάπτυξης. Η αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει συγκριμένη, σύγχρονη πολιτική είναι ολοφάνερη, το μόνο που κάνει είναι η επιμονή στη δημοσιονομική προσαρμογή, ιδίως μέσα από αυξημένη φορολόγηση. Πολύ χαρακτηριστική είναι και η αμηχανία της αντιπολίτευσης: το μόνο που λένε είναι ότι ο λαός θα καταργήσει το μνημόνιο το βράδυ των εκλογών. Τίποτα συγκεκριμένο για τη συνέχεια. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν το απαραίτητο βάθος για τη μελέτη τού σήμερα και τη χάραξη του αύριο. Επομένως, εδώ υπάρχει προνομιακό πεδίο για την κεντροαριστερά. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δεν του έχει αποφέρει πολιτικά οφέλη. Γιατί; Στις κυβερνήσεις συνασπισμού τα μικρότερα κόμματα έχουν έναν κίνδυνο: αν δεν καλλιεργήσουν και δεν προβάλουν το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα, τότε απορροφώνται από τον μεγαλύτερο εταίρο και χάνουν την εκλογική τους βάση. Υπεύθυνη κεντροαριστερά δεν είναι εκείνη που μένει στο περιθώριο, αλλά εκείνη που δεν φοβάται την κυβερνητική ευθύνη, στην οποία όμως επιβάλλει το δικό της στίγμα. Υπευθυνότητα όμως χρειάζεται και από τη ΝΔ, όχι μόνο από τη μία πλευρα. Η πρόταση αναφέρεται σε ένα συνέδριο για την ίδρυση του συμμαχικού σχήματος χωρίς διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων. Μα, αν δεν πάει η ΔΗΜΑΡ, η Νέα Ελλάδα του κ. Λοβέρδου κ.ο.κ., τι συνέδριο θα είναι αυτό; Έχουμε πολύ μέλλον για να φτάσουμε στο συνέδριο. Πολλά θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να πειστεί η ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει, ελπίζω ότι θα επανεξετάσει τη θέση της. Πού βρίσκεται η κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς; Το ΠΑΣΟΚ το 2009 κέρδισε τις εκλογές με 44%. Είναι πολυδιασπασμένη, αμήχανη και αναμένουσα. Πολλοί δεν είναι πουθενά, δεν εκφράζονται. Το μεγαλύτερο μέρος της, όμως, έχει μεταναστεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να οργανώνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σε οργάνωση και κινητοποίηση των φίλων του. Θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ εθνολαϊκό-νεοκομμουνιστικό κόμμα, όπως άλλοι της κεντροαριστεράς; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το κέικ στο φούρνο: φούσκωσε ξαφνικά και κατέλαβε πολύ μεγάλο χώρο. Δεν τον ειρωνεύομαι, ούτε τον υποτιμώ, δικαίωμά του είναι και μπράβο του, δημοκρατία έχουμε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι ένα κόμμα που «ψάχνεται». Δεν πε-

19

Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το κέικ στο φούρνο» Στην Αγγελική Σπανού

δεν υπάρχει στρατηγική και απουσιάζει η ίδια η πολιτική, εννοώ το τρίπτυχο μελέτη-εκπόνηση-δράση. Η ΝΔ κατασκευάζει φανταστικούς εχθρούς, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται, γιατί έτσι συσπειρώνει τον κόσμο του. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται βγαίνει; Η κυβέρνηση λέει ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα θα περάσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή. Έτσι είναι; Μακάρι να ήταν τόσο απλό το πράγμα. Με ποια πανεπιστήμια θα προχωρήσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή και θα βγούμε στις αγορές; Με ποια εκσυγχρονισμένη δημόσια διοίκηση; Με ποιο αλλαγμένο φορολογικό σύστημα; (Μήπως θυμάται κανείς τι έγινε η επιτροπή Μαυραγάνη, που είχε εξαγγελθεί ως «επείγουσα» τον Μάρτιο;) Με ποια αξιοποίηση στα ΕΣΠΑ; Και τα ακόμα σοβαρότερα ερωτήματα: με ποιους καινούργιους θεσμούς, με ποιες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και με ποιο ανασχεδιασμένο κοινωνικό κράτος; Με δεδομένες τις γνώσεις και την εμπειρία σας στα οικονομικά της υγείας, πώς βλέπετε το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο; Είναι πράγματι μνημονιακή δέσμευση; Είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης; Ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι μνημονιακή υποχρέωση, δεν έχει καμία ορθολογική βάση. Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν εισόδημα από 11.000 και κάτω, ούτε για τους χρονίως πάσχοντες. Οι δύο αυτές κατηγορίες, αθροιστικά, ξεπερνούν το 80% των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Απ’ όσους θα πληρώνουν, έχει υπολογιστεί ότι θα συγκεντρώνονται μάξιμουμ 10.000.000 το χρόνο. Ας κάνουμε τώρα μια απλή σύγκριση: στη Ελλάδα γίνονται 4.500.000 πανάκριβες μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες το χρόνο. Πενταπλάσιες μαγνητικές ανά 1.000 κατοίκους από τη Γερμανία και εξαπλάσιες αξονικές από την Ολλανδία. Αν αυτές οι εξετάσεις μειώνονταν κατά 10% μόνο, τότε το κράτος θα κέρδιζε 60.000.000-80.000.000 ευρώ το χρόνο. Άρα τα 25 ευρώ είναι αναποτελεσματικά. Εκτός από υπερκινητικότητα και εργασιομανία, το υπουργείο Υγείας πρέπει να αναπτύξει και στρατηγική.

ρίμεναν να βρεθούν εκεί που είναι. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να τοποθετηθούν στο πολιτικό σύστημα, ψάχνοντας τη ροή τους, γι’ αυτό γίνονται και σπασμωδικές κινήσεις σε επίπεδο πολιτικού λόγου. Νομίζω ότι αυτό θα συνέβαινε σε κάθε κόμμα που θα είχε τέτοια και τόσο ταχεία διόγκωση, από το 4% στο 27%. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, όχι, δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νεοκομμουνιστικό κόμμα. Θέλει παραμονή στην Ε.Ε. και στο ευρώ, ενώ δεν αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα, δεν ευαγγελίζεται εξέγερση σοβιετικού τύπου. Έχει απ’ όλα μέσα, βεβαίως. Αλλά ως κόμμα δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί νεοκομμουνιστικό, είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Από την άλλη, έχει πολλά εθνολαϊκά στοιχεία, αλλά και αυτά είναι σε υποχώρηση. Νομίζω ότι όσο πλησιάζει στην πιθανότητα της εκλογικής πρωτιάς, τόσο βάζει «νερό στο κρασί του» και οι θέσεις τους είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Η σκλήρυνση του διπολισμού τι φέρνει σε πολιτικό επίπεδο; Ο διπολισμός υπήρχε πάντα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του 1977 και τη διάλυση του παλιού Κέντρου. Επί δεκαετίες το δίπολο ήταν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τώρα ο διπολισμός δείχνει ότι μεταλλάχθηκε. Αλλά πρέπει να περάσει πολύς καιρός για να δούμε αν αυτό το συγκεκριμένο δίπολο θα παγιωθεί, είναι ακόμα πολύ νωρίς, ούτε μια φορά δεν εναλλάχθηκαν στην εξουσία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι το δικομματικό σύστημα έχει νόημα όταν τα δύο μεγάλα κόμματα λειτουργούν σαν ομπρέλες διαφορετικών τάσεων, έτσι ώστε να επεξεργάζονται εναλλακτικές και συγκεκριμένες πολιτικές. Εδώ δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τι γνώμη έχετε για τη «θεωρία των δύο άκρων», όπως εφαρμόζεται στην πράξη; Τη βρίσκω αδιέξοδη, χοντροκομμένη και «τραβηγμένη από τα μαλλιά». Λειτουργεί σαν (ατελέστατο) υποκατάστατο πολιτικής, επειδή

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Τ

ο Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει, για δέκατο κατά σειρά έτος, Πρόγραμμα Εξειδίκευσης, ετήσιας διάρκειας, με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσαριθμησία, Δυσορθογραφία), Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής–Υπερκινητικότητα, Αισθητηριακές-Κινητικές Αναπηρίες, Νοητική Υστέρηση, Αυτισμός, Ψυχικές Διαταραχές παιδιών και εφήβων, Ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση, Συμβουλευτική γονέων». ● Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια 500 ωρών και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και άλλους ειδικούς επιστήμονες. ● Έναρξη εντός Οκτωβρίου του 2013 και ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2014. ● Tην ανακοίνωση με την αίτηση συμμετοχής μπορείτεναδείτεστοwww.kemepse.comήστοwww.uoa.gr(Ανακοινώσεις-εκδηλώσεις - ημερίδες, σεμινάρια). Πληροφορίες: τηλ. 210-3626445 & 6974208199 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00), φαξ: 210-3614301. Email: special.education.program.2013@gmail.com


αφιέρωμα

θέρμανση

Τα νοικοκυριά στην παγίδα της τρόικας

Η

αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δημιούργησε, με βάση τα αποτελέσματα του 2012, τεράστια προβλήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, χωρίς καν να συμβάλει στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Από την αρχή της πολιτικής των μνημονίων δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για τον λεγόμενο φοροπληθωρισμό, ενώ ο διακηρυγμένος στόχος των εκπροσώπων των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου ήταν ο αποπληθωρισμός. Οι μεγάλες αυξήσεις στον ΦΠΑ, στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα καύσιμα, στο φόρο για το αλκοόλ και τα τσιγάρα συνέβαλαν στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και στάθηκαν εμπόδιο στην έγκαιρη ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός κινείται πλέον σε αρνητική περιοχή για το σύνολο της οικονομίας, τα νοικοκυριά όμως εξακολουθούν να δυσκολεύονται, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των φόρων. Ο αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης μετατρέπει σε οικονομικό σταυρόλεξο τη θέρμανση του σπιτιού. Παράλληλα, η μεγάλη αύξηση στη φορολογία των ακινήτων κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε μια χώρα όπου το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είχε ξεπεράσει το 80% πριν από την εκδήλωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των συνεπειών της για την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Ο χειμώνας 2013-2014 θα είναι κι αυτός εξαιρετικά δύσκολος για τα νοικοκυριά, όπως φαίνεται και από τη δημόσια συζήτηση για το κόστος της θέρμανσης και τον τρόπο διαχείρισής της.


Προτάσεις Αγοράς από τα καταστήματα Leroy Merlin

Η μεγαλύτερη γκάμα ειδών θέρμανσης σε πραγματικά χαμηλές τιμές Αν κι εσείς επιθυμείτε να εξασφαλίσετε ένα ζεστό χειμώνα για την οικογένειά σας, κι αναζητάτε τον πιο οικονομικό τρόπο, η λύση είναι μια: οικονομική θέρμανση από τη Leroy Merlin. Τα καταστήματα Leroy Merlin, βρίσκονται ακόμα μια χρονιά δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά και συνεχίζουν την προσπάθειά τους να προσφέρουν ποιοτικές, σύγχρονες και οικονομικές λύσεις θέρμανσης, αναζητώντας κι εξασφαλίζοντας καινοτόμα προϊόντα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς. Αυτή την περίοδο, στα καταστήματα Leroy Merlin θα ανακαλύψετε τα πάντα σχετικά με την οικονομική θέρμανση για σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε είδη θέρμανσης, προϊόντα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά κι όλες τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Συγκεκριμένα... 1. Σύγχρονη θέρμανση που λειτουργεί με pellet ή φυσικό αέριο αλλά και παραδοσιακή με την χρήση πετρελαίου, καυσόξυλων ή ηλεκτρικής ενέργειας. 2. Νέες, πιο αποδοτικές μορφές θέρμανσης με χρήση: λέβητα ηλεκτροδίων, ηλεκτρικό λέβητα, αντλία θερμότητας, υποβοήθηση θέρμανσης με ηλιακή ενέργεια, νανοφίλμ. 3. Προϊόντα για εξοικονόμηση ενέργειας με σωστή χρήση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων όπως: θερμοστατικές κεφαλές, αποδοτικά σώματα καλοριφέρ αλουμινίου, αλλαγή καυστήρα από πετρέλαιο σε pellet.

ρο ∆ώξία ς α

€ 111α,9λ9έτα

µια π α ξύλ

3

1,4m

Kαλύπτει επιφάνεια 40m2

Το εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων Leroy Merlin είναι πάντα στη διάθεσή σας με τις πιο σύγχρονες ιδέες & συμβουλές για το πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα σε κάθε περίπτωση. Μια πρώτη αίσθηση για τη μεγάλη γκάμα προτάσεων & λύσεων θέρμανσης, καθώς και συμβουλές από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της Leroy Merlin, μπορείτε να πάρετε από τα φυλλάδια της εταιρίας, τα οποία μπορείτε να ξεφυλλίσετε online στο εταιρικό site (www.leroymerlin.gr).

399,99€ Kαλύπτει επιφάνεια 50m2

Στα καταστήματα Leroy Merlin, που σαν στόχο έχουν να κάνουν την διαμόρφωση και διακόσμηση της κατοικίας και τις ιδιοκατασκευές προσιτές σε όλους, θα βρείτε, εκτός από είδη θέρμανσης, χρήσιμες και λειτουργικές λύσεις για το σπίτι και μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων σε είδη κήπου, εργαλεία, κατασκευές & διακόσμηση. Η εταιρία συνεργάζεται με χιλιάδες προμηθευτές και ανήκει σε ένα τεράστιο δίκτυο καταστημάτων (898) του γαλλικού Ομίλου Adeo, κατέχοντας τη 2η θέση στην Ευρώπη & 4η παγκοσμίως στην αγορά των κατασκευών. Λόγω αυτού, μπορεί και σας εξασφαλίζει διαρκώς το καλύτερο για την κατοικία σας στις καλύτερες τιμές, πάντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικές & συμφέρουσες. Μάλιστα είναι τόσο σίγουρη για τις τιμές της, που παρέχει εγγύηση χαμηλότερης τιμής για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματά της. Αυτό σημαίνει ότι αν ανακαλύψετε πως κάποιο από τα προϊόντα που αγοράσατε, πωλείται αλλού φθηνότερα, η Leroy Merlin δεσμεύεται να σας επιστρέψει τη διαφορά και μάλιστα ΔΙΠΛΑΣΙΑ*

699 €

Κατάλληλο για µπάνιο

29,99€

Αν πάλι δε μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα καταστήματα Leroy Merlin, μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας μέσω τηλεφώνου, να πληρώσετε on line ή με τραπεζική κατάθεση και να προγραμματίσετε την αποστολή της παραγγελίας σας, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν είστε.

4,49€

Επισκεφτείτε ένα από τα 4 καταστήματα Leroy Merlin και ανακαλύψτε κι εσείς, ότι μπορείτε να βρείτε σε ένα μέρος... κάθε λύση για κάθε σπίτι. *Οι όροι και οι προϋποθέσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας: www.leroymerlin.gr

79,99€

/m3

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ LEROY MERLIN ΑΘΗΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΡΟ∆ΡΟΜΙΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΣΠΑΤΑ ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 165, ΡΕΝΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11ο ΧΛΜ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Ο∆ΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΠΕΡΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 8ο ΧΛΜ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Ο∆ΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΘΗΝΩΝ


αφιέρωμα θέρμανση

03/22

Όταν η τρόικα κάνει γοητευτική τη δραχμή… Απαράδεκτα υψηλή η φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης. γιώργος κυρτσοσ

Η

διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας για το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέδειξε, για μία ακόμη φορά, την αδυναμία των εκπροσώπων των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου να κάνουν τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για την οικονομική πολιτική που έχουν επιβάλει. Η τρόικα απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 15%, ώστε να περιοριστεί κάπως η επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος της θέρμανσης.

Μεγάλη αστοχία

Η μεγάλη αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησε σε μείωση των εσόδων του Δημοσίου.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η περίοδος της δραχμής θα μοιάζει σε έναδύο χρόνια με μια οικονομική belle époque.

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» των μνημονίων, που έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσαν. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση έπληξε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και μεγάλωσε την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης. Χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας από την «εμπνευσμένη» απόφαση της τρόικας να επιβάλει αύξηση στον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% σε μία περίοδο κατά την οποία ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Γαλλία, διατηρούν τον ΦΠΑ της εστίασης σε μονοψήφιο αριθμό για προφανείς λόγους. Άλλη μεγάλη οικονομική αστοχία της τρόικας είναι η υπερφορολόγηση των ακινήτων, την οποία επέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2011, στο πλαίσιο ενός πολιτικού συμβιβασμού με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Ένα προσωρινό μέτρο μετατράπηκε σε μόνιμο, ενισχύοντας την πτώση της τιμής των ακινήτων, προκαλώντας «έμφραγμα» στην οικοδομή και στις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτήν και προετοιμάζοντας μια νέα τραπεζική κρίση λόγω της εκτόξευσης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα ύψη. Με την πρωτοβουλία τρόικας και Βενιζέλου το ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 3 δισ. το χρόνο. Από την άλλη όμως πλευρά, η μεγάλη πτώση στην αγορά των ακινήτων και στην οικοδομή αύξησε θεαματικά την ανεργία, επιδεινώνοντας τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης και στερώντας από το ελληνικό Δημόσιο διαφόρων ειδών φορολογικά έσοδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η μεγάλη αύξηση στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια μεγαλώνει το κόστος της στήριξης του τραπεζικού συστήματος με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία βέβαια θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Επομένως, αυτό που μοιάζει με ένα επιτυχημένο δημοσι-

ονομικό μέτρο έχει τεράστιο οικονομικό αλλά και δημοσιονομικό κόστος. Ανάλογη ήταν η προσέγγιση της τρόικας και στο θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης. Ο πολλαπλασιασμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης προκειμένου να εξισωθεί η φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης με την υψηλότερη φορολογία του πετρελαίου κίνησης προκάλεσε το 2012 μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 67%. Η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών από ΦΠΑ, που ξεπέρασε το δημοσιονομικό όφελος από τον πολλαπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το τελικό αποτέλεσμα από την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου ήταν να «παγώσουν» εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς καν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου. Σημαντικές παρενέργειες έχει και η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης. Οδήγησε σε πλήρη αποτυχία την απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, εφόσον αύξησε το κόστος των μεταφορών. Η κρίση στις μεταφορές περιόρισε και τις διελεύσεις οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων και το ελληνικό Δημόσιο μοιράζει τώρα δωρεάν δισεκατομμύρια στους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών, σε μια προσπάθεια εφαρμογής των συμφωνιών του 2007. Εάν συνυπολογίσουμε την επιβάρυνση των φορολογούμενων πολιτών με ένα ποσό της τάξης των 1,6 έως 2,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και παραχωρησιούχων, αντιλαμβανόμαστε ότι και η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης μπορεί να είχε, σε τελική ανάλυση, μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος από τα οφέλη που εξασφάλισε.  

Αναπόφευκτες συγκρίσεις Η αστοχία και ο δογματισμός της τρόικας μετατρέπουν στην αντίληψη πολλών συμπολιτών μας την περίοδο της δραχμής σε μια ευχάριστη ανάμνηση. Το 2000 καταναλώναμε πολύ περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης απ’ ό,τι σήμερα, πραγματοποιούσαμε πολλαπλάσιες εισαγωγές αυτοκινήτων Ι.Χ. σε ετήσια βάση, ενώ τα ακίνητα ήταν ακόμα μέσο οικονομικής και κοινωνικής εξασφάλισης. Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα και το εισόδημα των εργαζομένων επιστρέφουν προς τα επίπεδα του 2000, ενώ το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς την εφορία και τις τράπεζες. Η μεγαλύτερη δυσφήμηση του ευρώ είναι η πολιτική που επέβαλε η τρόικα στο όνομα της αντιμετώπισης της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές κυ-

20.10.2013

www.freesunday.gr

βερνήσεις έκαναν οικονομικά και διαχειριστικά εγκλήματα την περίοδο 2001-2009, όταν έπρεπε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ΟΝΕ, τα εγκλήματα του παρελθόντος όμως δεν δικαιολογούν τα λάθη και τις παραλείψεις της τρόικας.

Η ελληνική απάντηση απάτη Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να προσπεράσει το πρόβλημα που δημιουργεί ο δογματισμός της τρόικας στο θέμα της αυξημένης φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με ένα πιο γενναιόδωρο σύστημα επιδότησης των νοικοκυριών που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αξιοποιεί σε σημαντικό βαθμό την αρνητική εμπειρία του 2012. Κατά την άποψή μας πάντα, η κυβέρνηση έπρεπε να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο την παρασκηνιακή σύγκρουση με την τρόικα, για να φτάσει σε ένα καλό οικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πρώτον, έπρεπε να επιμείνει στην εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης, για να μην προσφέρει «άλλοθι» στους εκπροσώπους των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου. Οι τελευταίοι είπαν «όχι» στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% για να μην υπάρξουν δυνατότητες νέας ανάπτυξης του λαθρεμπορίου εξαιτίας της διαφορετικής φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης. Δεύτερον, η κυβέρνηση Σαμαρά έπρεπε να προτείνει την ταυτόχρονη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ώστε η τιμή για τον καταναλωτή να επιστρέψει στα επίπεδα του 2011 και να μην ξεπερνά το 1 ευρώ το λίτρο. Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου θα κάλυπτε τις ανάγκες για θέρμανση πολλών νοικοκυριών και θα αναζωογονούσε τον κλάδο των μεταφορών. Τρίτον, η κυβέρνηση Σαμαρά έπρεπε να συμπληρώσει την πρότασή της με μέτρα μείωσης των δαπανών, για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό. Καταργώντας το επίδομα θέρμανσης και προχωρώντας σε δραστική μείωση δαπανών, που μπορεί να έχουν σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και τα κεκτημένα του ευρύτερου συστήματος εξουσίας, θα έστελνε ένα σωστό μήνυμα κοινωνικής υπευθυνότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας.  

Επικίνδυνος εγκλωβισμός Με την τρόικα να επιμένει δογματικά, την κυβέρνηση να μην παίρνει την πρωτοβουλία για την αναγκαία υπέρβαση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάζουν τους τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση, η χώρα μοιάζει εγκλωβισμένη σε μέτρα που δεν αποδίδουν και που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε ένα-δύο χρόνια από σήμερα η περίοδος της δραχμής θα μοιάζει, στην αντίληψη πολλών συμπολιτών μας, με μια οικονομική belle époque, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Όταν εγκαταλείπαμε το εθνικό νόμισμα υπέρ του ευρώ, σίγουρα δεν το κάναμε για να «παγώνουμε» το χειμώνα και για να πραγματοποιεί η νέα φτώχεια στην πατρίδα μας πανευρωπαϊκό ρεκόρ.


04/23

20.10.2013

www.freesunday.gr

Μετ’ εμποδίων και αυτόν το χειμώνα Η βελτίωση της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν λύνει το πρόβλημα.

Π

αρά την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να βελτιώσει τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, τα περισσότερα νοικοκυριά θα δυσκολευτούν να καλύψουν τις συμβατικές τους ανάγκες. Οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί το χειμώνα του 2013-2014 σε σχέση με την κατανάλωση το χειμώνα του 2012-2013. Πέρυσι είχαμε μία πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 67% εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και της αδυναμίας των οικογενειακών προϋπολογισμών να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος. Φέτος προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης, διότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι και αφορά περισσότερους δικαιούχους. Επιπλέον, οι περισσότεροι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτήν. Η εκτίμηση ότι φέτος η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 20%-30% σε σχέση με πέρυσι μπορεί να βρίσκεται πίσω από την απόφαση της τρόικας να διατηρηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να παρακάμψουν την άρνηση της τρόικας να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ… Είναι επίκαιρο και συχνό το ερώτημα ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση θέρμανσης ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Η

αφιέρωμα θέρμανση

θέρμανσης κατά 15% βελτιώνοντας τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Κατά την περίοδο 2012-2013 απορροφήθηκε μόλις το 1/4 του ποσού, κάτι περισσότερο από 80 εκατ. ευρώ, που είχε εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό για την επιδότηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα περισσότερα νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με ανυπέρβλητες δυσκολίες και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν με επιτυχία το επίδομα που τους αναλογούσε. Το ύψος του επιδόματος Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ποσό που θα εκταμιευτεί για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η χορήγηση του επιδόματος κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 80 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πρακτικών δυσκολιών που αναφέραμε. Φέτος η διαχείριση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι πιο αποτελεσματική, δεν προβλέπεται όμως να αλλάξει η συνολική εικόνα. Η επιδότηση αυξήθηκε από τον ένα χρόνο στον άλλο από 28 λεπτά ανά λίτρο στα 35 λεπτά ανά λίτρο. Για την ποσότητα του πετρελαίου θέρμανσης που καλύπτεται από την επιδότηση η λιανική τιμή διαμορφώνεται κάτω από το 1 ευρώ και είναι συγκρίσιμη με εκείνη που ίσχυε πριν από την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο του πετρελαίου κίνησης. Το ανώτατο ποσό που θα εισπράξει ο δικαιούχος κυμαίνεται από 210 ευρώ στην πιο ζεστή γεωγραφική ζώνη έως και 1.050 ευρώ για όσους ζουν σε περιοχές με ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα, όπως η Φλώρινα και η Καστοριά. Στην πρώτη ζώνη, στις περιοχές δηλαδή με χαμηλή μέση θερμοκρασία στη διάρκεια του χειμώνα, η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας έως 120 τ.μ., ενώ στην τέταρτη ζώνη, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι συγκριτικά πιο ήπιες, η επιδοτούμενη κατανάλωση περιορίζεται στα 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι τέτοια η δημοσιονομική ορθοδοξία της τρόικας, ώστε χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου για να χαλαρώσουν κάπως τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα μά-

απάντηση είναι το φυσικό αέριο, το οποίο διαχρονικά λόγω της συμφέρουσας τιμής του και των σημαντικών πλεονεκτημάτων του όπως η ευκολία χρήσης, η αυτονομία και ο σεβασμός στο περιβάλλον παραμένει πρώτο στις επιλογές των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αναγνωρίζουν τον σύγχρονο και οικονομικό τρόπο Θέρμανσης με φυσικό αέριο, ο οποίος παρέχει σημαντική εξοικονόμηση συγκριτικά με το πετρέλαιο. Η τιμή φυσικού αερίου υπολογίζεται για το μήνα Οκτώβριο στα 0,82€/Νm3 με ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση έως τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την τελευταία χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2012 – Απρίλιος 2013), η εξοικονόμηση που πρόσφερε το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης υπερέβη το 40%. Και το φετινό χειμώνα αναμένεται η διαφορά να διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης από 01/07/2013 ξεκίνησε την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος «Σταθερής Μηνιαίας Χρέωσης» (πρόγραμμα «relax super απλό»), ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για ευελιξία που επιβάλλουν οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Το νέο πρόγραμμα διευκολύνει τους χρήστες φυσικού αερίου στην πληρωμή της κατανάλωσής τους προσφέροντας τη δυνατότητα για σταθερό κόστος θέρμανσης και ζεστού νερού όλο το χρόνο. Το πρόγραμμα «relax super απλό» κατανέμει ισόποσα την προβλεπόμενη συνολική ετήσια χρέωση των καταναλωτών σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 80 - 110 τ.μ. με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου περίπου 800 κυβικών μέτρων για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, ο σταθερός μηνιαίος λογαριασμός ανέρχεται στα 70 ευρώ. Λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που έχει η χρήση του φυσικού αερίου, συνεχίζεται αθρόα η αύξηση των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, μόνο κατά τους τρεις τελευταίους

λιστα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση πέρασε στο συγκεκριμένο θέμα τα δημοσιονομικά όρια, γι’ αυτό σκληραίνει τη στάση της ενόψει της διαπραγμάτευσης για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 2 έως 2,5 δισ. ευρώ για το 2014.

Εναλλακτική πρώτη θέρμανση Η βελτίωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αυξάνει τον αριθμό των νοικοκυριών που μπορούν να το διεκδικήσουν κατά 25%, σε 580.000 έως 600.000. Η κυβέρνηση βέβαια δεν επιδοτεί άλλους τρόπους θέρμανσης, εφόσον το επίδομα σχετίζεται με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υποτίθεται ότι είναι ένα μέτρο που εξασφαλίζει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο και η επιδοματική πολιτική χρησιμοποιείται για να περιοριστεί το κοινωνικό κόστος. Στην πράξη, βέβαια, έχουμε μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών, τεράστιο κοινωνικό κόστος, χωρίς την ανάλογη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών. Μία από τις θετικές επιπτώσεις της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου. Υπάρχουν αγροτικές περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι σταμάτησαν, μετά την εξίσωση του φόρου, να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και να το χρησιμοποιούν σαν πετρέλαιο κίνησης. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης με μικρότερο κόστος για τους καταναλωτές ή καλύτερους όρους πληρωμής. Για παράδειγμα, όσοι αξιοποιούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για να θερμάνουν το σπίτι τους δεν χρειάζεται να προκαταβάλουν το κόστος της θέρμανσης. Σημαντικό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της θέρμανσης με φυσικό αέριο, τουλάχιστον για όσους έχουν ήδη καλύψει το κόστος της αναγκαίας υποδομής. Υπό προϋποθέσεις, είναι αποδοτική και η θέρμανση με καυσόξυλα, αρκεί βέβαια να έχει γίνει σωστή ανάλυση του χώρου και η ποιότητα της πρώτης ύλης να μη δημιουργεί δυσάρεστες παρενέργειες.

μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι νέες συνδέσεις φυσικού αερίου ανήλθαν σε 3.889 ενώ ως το τέλος του έτους οι ετήσιες νέες συμβάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 12.000! Συνολικά, οι συμβάσεις πελατών φυσικού αερίου στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 180.162 και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο, δηλαδή οικονομία, καλύτερη ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον κίνητρο για τη σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου αποτελεί το πρόγραμμα της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης «easy super free – Δωρεάν Τέλη Σύνδεσης», που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2013 και θα εξακολουθεί να ισχύει λόγω της μεγάλης απήχησης που σημειώθηκε έως το τέλος του έτους. To πρόγραμμα προσφέρει μηδενικά τέλη σύνδεσης για όλους τους νέους πελάτες που βρίσκονται σε κτίρια με υφιστάμενες παροχετευτικές στήλες ή συστοιχίες (κατασκευασμένες έως 31/12/2012). Η προσφορά αφορά τη ΔΩΡΕΑΝ κατασκευή του σημείου παροχής που αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης (τοποθέτηση του μετρητή φυσικού αερίου). Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος, καθώς δεν επιβαρύνεται με το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά μόνο με το κόστος της εσωτερικής του εγκατάστασης. Οι ενδιαφερόμενοι για τη χρήση του φυσικού αερίου θα πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα τη σύνδεσή τους στο δίκτυο φυσικού αερίου και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί έως δύο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής συμβολαίου στις περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα (www.epathessaloniki.gr) της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ΑΕ και στο τηλεφωνικό κέντρο 801 11 953000 (από σταθερό με χρέωση μία αστική μονάδα), καθώς και στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών.


24 22

FREE SUNDAY

οικονοµία πολιτική

06.10.2013 20.10.2013

www.freesunday.gr

Π

ερισσότεροι από 300 µετανάστες βρήκαν το θάνατο στα δύο ναυάγια «πειρατικών» σκαφών που τους µετέφεραν, στην περιοχή του ιταλικού νησιού Λαµπεντούζα, τις δύο πρώτες εβδοµάδες του Οκτωβρίου. Η ανθρώπινη τραγωδία συγκίνησε την ιταλική και διεθνή κοινή γνώµη και έφερε ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη ολοκληρωµένης µεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. Την περίοδο 2007-2012 η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την έλλειψη ευρωπαϊκής µεταναστευτικής πολιτικής, εφόσον έφτασε στο σηµείο να υποδέχεται το 80%-90% των µεταναστών που εισέρχονταν παράνοµα στην Ε.Ε.

Η κυβέρνηση Σαµαρά κατάφερε να µειώσει δραστικά τον αριθµό των µεταναστών που εισέρχονται παράνοµα στην Ελλάδα, πρέπει όµως να µειώσει και τον αριθµό των παράνοµων µεταναστών που παραµένουν σε αυτήν.

∆ύο κινήσεις

Η κυβέρνηση Σαµαρά προσπάθησε να αντιµετωπίσει το πρόβληµα µε δύο εξαιρετικά σηµαντικές κινήσεις. Ενίσχυσε τη φύλαξη των συνόρων στην περιοχή του Έβρου και αντιµετώπισε µε δυναµικό τρόπο τους διακινητές µεταναστών στην περιοχή του Αιγαίου. Τα αποτελέσµατα αυτών των πρωτοβουλιών είναι µετρήσιµα. Το 2012 οι παράνοµοι µετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα ήταν γύρω στους 43.000, µε τους 37.000 να έρχονται µέσω του Αιγαίου και τους υπόλοιπους µέσω της Αλβανίας. Τα προηγούµενα χρόνια ο ρυθµός εισόδου παράνοµων µεταναστών στη χώρα µας ήταν της τάξης των 100.000-120.000 το χρόνο. Σύµφωνα µε τους πρώτους υπολογισµούς, ο ρυθµός εισόδου παράνοµων µεταναστών µειώνεται και το 2013. Συνολικά η Ελλάδα «υποδέχτηκε» το 2012 το 60% του συνόλου των παράνοµων µεταναστών που εισήλθαν στην Ε.Ε. Εάν µάλιστα κρίνουµε από την πρόσφατη µεγάλη αύξηση του ρυθµού εισόδου παράνοµων µεταναστών µέσω της Ιταλίας, είναι πολύ πιθανόν να παραχωρήσουµε τη διόλου τιµητική πρώτη θέση στην παράνοµη µετανάστευση στη γειτονική χώρα. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι έχουµε αρχίσει να αντιδρούµε αποτελεσµατικά στις συνέπειες της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας βάσει της οποίας οι παράνοµοι µετανάστες εγκλωβίζονται στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. Η κυβέρνηση Σαµαρά ετοιµάζεται να υιοθετήσει έναν νέο Κώδικα Μετανάστευσης. Βάσει του νέου Κώδικα, θα παίρνουν άδεια «επί µακρόν διαµένοντος» νόµιµοι µετανάστες που είναι ήδη κάτοχοι εθνικής άδειας διαµονής και συµπληρώνουν τις προϋποθέσεις. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των αρµοδίων του υπουργείου Εσωτερικών, ανέρχονται σε 540.000 οι µετανάστες που έχουν άδεια διαµονής και από αυτούς τα 2/3 θα λάβουν την άδεια «επί µακρόν διαµένοντος». Βάσει της κοινοτικής νοµοθεσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να µετακινηθούν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-µέλη της Ε.Ε., σε αναζήτηση εργασίας ή για να βρουν την οικογένειά τους. Είναι ένα µέτρο που αφορά τους νόµιµους µετανάστες και προσφέρει τη δυνατότητα να περιοριστούν κάπως οι κοινωνικές αντιθέσεις σε µία περίοδο κατά την οποία η ανεργία στη χώρα µας κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ. Η κυβερνητική πολιτική αρχίζει να αποδίδει, εφόσον περιορίζεται δραστικά ο αριθµός των µεταναστών που εισέρχονται παράνοµα στη χώρα

τους προωθούν στη χώρα µας µε την υπόσχεση ότι θα χαθούν τα ίχνη τους στα µεγάλα αστικά κέντρα και στη συνέχεια θα µπορέσουν να προωθηθούν σε άλλες χώρες-µέλη της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση σε αναζήτηση µεταναστευτικής πολιτικής

Μειώθηκε ο αριθµός των µεταναστών που εισέρχονται παράνοµα στη χώρα. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ µας και δίνεται η δυνατότητα στους νόµιµους µετανάστες να αναζητήσουν καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 68% των νόµιµων µεταναστών στη χώρα µας είναι Αλβανοί, οι οποίοι αποκτούν έτσι µεγαλύτερες δυνατότητες ευρωπαϊκής ενσωµάτωσης.

Μεγάλα κενά

Παρά την πρόοδο που παρατηρείται στην αναζήτηση ολοκληρωµένης µεταναστευτικής πολιτικής, εξακολουθούν να υπάρχουν µεγάλα κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν το συντοµότερο δυνατόν. Ο ρυθµός εισόδου των παράνοµων µεταναστών εξακολουθεί να είναι πολύ µεγαλύτερος του ρυθµού επαναπατρισµού τους. ∆εν γνωρίζουµε τον ακριβή αριθµό των παράνοµων µεταναστών που βρίσκονται στη χώρα µας, απλά µπορούµε να κάνουµε κάποιες γενικές εκτιµήσεις, ξεκινώντας από το γεγονός ότι από το 2007 ως τα τέλη του 2012 πραγµατοποιήθηκαν «συλλήψεις» –ουσιαστικά πρόκειται για απλή καταγραφή– 692.000 ατόµων. Κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι «συλλήψεις» καλύπτουν το σύνολο των µεταναστών που εισέρχονται στη χώρα µας, ούτε όµως µπορεί να υπολογιστεί µε ακρίβεια πόσοι από αυτούς κατάφεραν να προωθηθούν σε περισσότερο ανεπτυγµένες χώρες της Ε.Ε. Η κυβέρνηση Σαµαρά έχει µεγάλη απόσταση να διανύσει για να επιτύχει, εκτός από τη µείωση του αριθµού των παράνοµων µεταναστών που εισέρχο-

νται στην Ελλάδα, και τη µείωση του συνολικού αριθµού των παράνοµων µεταναστών που παραµένουν στη χώρα µας. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από χώρες µε τεράστια προβλήµατα, όπως το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και πρόσφατα η Συρία, και έχουν εξαιρετικά περιορισµένες δυνατότητες επιτυχηµένης κοινωνικής και επαγγελµατικής ενσωµάτωσης.

Εκρηκτικές αντιθέσεις

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς συγκεντρώνονται στα µεγάλα αστικά κέντρα και συµβάλλουν άθελά τους στην γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών. Η παρουσία τους είναι ενοχλητική έως απειλητική για τους µη προνοµιούχους συµπολίτες µας οι οποίοι πλήττονται τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες της εφαρµογής των µνηµονίων. Έχουν χάσει τα περισσότερα οικονοµικά και κοινωνικά δικαιώµατά τους και το ήδη εξαιρετικά χαµηλό βιοτικό επίπεδό τους απειλείται από τη µαζική παρουσία των παράνοµων µεταναστών. Η κρίση έχει περιορίσει τις αντοχές του ελληνικού πληθυσµού, γι’ αυτό η κυβέρνηση Σαµαρά έχει υποχρέωση να εφαρµόσει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα δραστικού περιορισµού της παρουσίας των παράνοµων µεταναστών στα µεγάλα αστικά κέντρα ενόψει του αναγκαστικού επαναπατρισµού πολλών από αυτούς. Η αποµάκρυνση µεγάλου αριθµού παράνοµων µεταναστών από τα µεγάλα αστικά κέντρα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για τα κυκλώµατα που

Ευρωπαϊκή διάλυση

Οι µεγαλύτερες δυσκολίες για την προάσπιση των καλώς εννοούµενων ελληνικών συµφερόντων προκύπτουν από την έλλειψη ολοκληρωµένης ευρωπαϊκής µεταναστευτικής πολιτικής. Μέχρι σήµερα οι ισχυροί της Ε.Ε. αξιοποιούσαν την ευρωπαϊκή νοµοθεσία για να εγκλωβίσουν τους παράνοµους µετανάστες στην πρώτη χώρα υποδοχής και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις Καραµανλή και Παπανδρέου προσυπέγραψαν τις απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος της πατρίδας µας, µετατρέποντάς την έτσι σε «αποθήκη» παράνοµων µεταναστών και προετοιµάζοντας το έδαφος για τη µεγάλη πολιτική άνοδο της Χρυσής Αυγής. Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει γιατί η Ιταλία αναδεικνύεται σε χώρα που υποδέχεται, στη διάρκεια του 2013, τον µεγαλύτερο αριθµό παράνοµων µεταναστών, µε αποτέλεσµα να πιέζει για την αλλαγή της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν δείχνουν να συγκινούνται, έχει αρχίσει όµως να αλλάζει ο συσχετισµός δυνάµεων, που µέχρι σήµερα ήταν σε βάρος εκείνων που υποδέχονταν τον µεγαλύτερο αριθµό των παράνοµων µεταναστών, όπως η Ελλάδα. Χώρες όπως η Γερµανία εξακολουθούν να παίζουν ένα πολύ σκληρό διπλωµατικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και άλλων χωρών µε παρόµοια χαρακτηριστικά. Από τη µια εγκλωβίζουν στη χώρα µας τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονται στην Ε.Ε. και προέρχονται από χώρες που έχουν µετατραπεί σε σωρούς ερειπίων µε πρωτοβουλία των µεγάλων δυτικών δυνάµεων. Με τον τρόπο αυτό µεταφέρουν στην Ελλάδα το κοινωνικό κόστος των στρατηγικών επιλογών τους. Από την άλλη, αξιοποιούν την εσωτερική µετανάστευση που αναπτύσσεται στην Ε.Ε., µε τους καλύτερα εκπαιδευµένους και τους πιο φιλόδοξους νέους της νότιας Ευρωζώνης να διεκδικούν καλύτερη επαγγελµατική προοπτική στη Γερµανία και στις άλλες πιο ανεπτυγµένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


free sunday

άποψη

20.10.2013

www.freesunday.gr

Η δίκη της διαφάνειας Του Χρήστου Μάτη*

Η

δίκη του Πενταμελούς Εφετείου για τη μεγάλη υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης που θα ξεκινήσει την Τρίτη είναι μετά βεβαιότητος η πιο σημαντική δίκη για υποθέσεις της αυτοδιοίκησης η οποία έγινε ποτέ στη χώρα. Και αυτό γιατί ποτέ δήμαρχος μεγάλου δήμου, ο οποίος μάλιστα είχε εκλεγεί με την υποστήριξη μεγάλου κόμματος, δεν καταδικάστηκε σε τόσο βαριά ποινή. Ήταν τόσο βαριά η ποινή, που προκάλεσε μεγαλύτερη αμηχανία. Από τότε πέρασαν σχεδόν επτά μήνες, με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να έχει μείνει μόνος να υποστηρίζει την αθωότητά του, με ελάχιστους φίλους, και αυτούς στην πλειονότητά τους σιωπηλούς. Πέρα από το ποινικό μέρος της υπόθεσης όμως, υπάρχει και το πολιτικό. Στην κοινωνία υπάρχει διάχυτη η βεβαιότητα ότι η αυτοδιοίκηση είναι εκκολαπτήριο διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης διαβεβαιώνουν ότι η διαφθορά δεν αγγίζει παρά το 1% των εμπλεκομένων στις δραστηριότητές της. Το χειρότερο είναι ότι ένα μέρος της κοινωνίας εξέφρασε την άποψη ότι η ποινή είναι δίκαιη γιατί «κι αυτό να μην έχει κάνει ο Παπαγεωργόπουλος, θα έχει κάνει κάτι άλλο».

Η καχύποπτη κοινωνία Πρακτικά, η δυσπιστία και η καχυποψία απέναντι στην αυτοδιοίκηση είναι διάχυτη. Τόσο διάχυτη, που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης πλημμύρησαν χθες από την πληροφορία ότι ένας αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης απειλεί με μήνυση έναν άλλο αντιδήμαρχο επειδή υπαινίχθηκε διαπλοκή του στην παραχώρηση ενός πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Και αυτό με την απαραίτητη σάλτσα, του ποιος είναι με ποιον και ποιος προώθησε ποιον. Το ζήτημα δεν είναι αν υπήρξε διαπλοκή. Το ζήτημα είναι αν θα μπορούσε να υπάρξει διαπλοκή στη συγκεκριμένη περίπτωση, και η απάντηση είναι «όχι». Κατηγορηματικά «όχι»! Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρξει συνεννόηση της πλειοψηφίας των μελών της οικονομικής επιτροπής του δήμου να αναθέσουν το πάρκινγκ σε όποιον θα ήθελαν; Η απάντηση είναι ξανά «όχι». Διότι ο θιγόμενος από το αποτέλεσμα των διαδικασιών έχει ήδη προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να διενεργήσει έλεγχο νομιμότητας του διαγωνισμού για την παραχώρηση. Κάθε θιγόμενος θα προσέφευγε και καμία παράνομη απόφαση δεν μπορεί να αντέξει.

Τα περισσότερα έγγραφα του διαγωνισμού είναι δημόσια και όλες οι επιμέρους αποφάσεις κρίνονται και ελέγχονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται κάποιοι να υποσχέθηκαν σε κάποιον διαγωνιζόμενο (ή και σε όλους) μία «ευγενική» παρέμβαση για να ευνοηθεί ή να προστατευτεί από τις αντίστοιχες παρεμβάσεις των ανταγωνιστών του. Παλαιότερα ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας παράτησε αθλητική ομάδα, όταν διαπίστωσε ότι τα χρήματα τα οποία έδινε για να «καθαρίσει παιχνίδια» δεν έβγαιναν από τις τσέπες των μεσαζόντων. Αν η ομάδα κέρδιζε, του έλεγαν «πρόεδρε, ευτυχώς τα δώσαμε», αν η ομάδα έχανε, το απέδιδαν στο ότι οι αντίπαλοι είχαν δώσει στο διαιτητή περισσότερα. Τα παιχνίδια από τη συγκεκριμένη πλευρά ήταν καθαρά, αλλά δεν το πίστεψε κανείς, δεν το πιστεύει κανείς και δεν θα το πιστέψει ποτέ. Και αυτό κάνει ήσσονος σημασίας το αν το παιχνίδι ήταν «στημένο».

Η αυτοδέσμευση της διαφάνειας Η επόμενη περίοδος για την αυτοδιοίκηση θα είναι μία πολύ σημαντική περίοδος. Διότι θα πρέπει να αντέξει να ζήσει με πολύ λιγότερα χρήματα και πολύ λιγότερο προσωπικό απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Υποχρεωτικά θα επιστρέψει η πολιτική. Διότι χρήματα για όλα δεν θα υπάρχουν, άρα θα πρέπει να γίνουν επιλογές και να καθοριστούν προτεραιότητες. Πού θα πάνε τα λεφτά και πού δεν θα πάνε. Η εποχή που το ταμείο είχε για όλους έχει παρέλθει.

25

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στις δύσκολες αποφάσεις η αυτοδιοίκηση πρέπει να φροντίσει όχι μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται. Χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια. Και δεν χρειάζεται να επιβάλλεται διά νόμου. Αλλά δεν μπορεί να απαγορευτεί διά νόμου. Άλλωστε η προσπάθεια να μειωθεί διά νόμου, με τη γνωστή ρύθμιση του κ. Μητσοτάκη, μάλλον τις πελατειακές σχέσεις του υπουργού με μέρος της αυτοδιοίκησης ανέδειξε. Διαδικασίες διαφάνειας υπάρχουν. Προφανώς σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται βελτίωση. Για παράδειγμα, δεν αναρτάται στη «Διαύγεια» η απόφαση για την παραίτηση ενός δήμου από ένδικα μέσα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο δήμος αναλαμβάνει τη δέσμευση να καταβάλει ένα μεγάλο ποσό. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αυτοδιοίκηση όμως δεν περνά από την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, αλλά από την ανοιχτή αυτοδέσμευση όλων όσοι επιθυμούν να εμπλακούν στην εκλογική διαδικασία και έχουν την επιθυμία να διοικήσουν. «ΟΛΕΣ οι αποφάσεις ΟΛΩΝ των οργάνων του δήμου αναρτώνται στη σελίδα του δήμου». Τεχνικά είναι εφικτό. Το ζήτημα είναι αν είναι πολιτικά επιθυμητό. Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να δώσω μία κατηγορηματική απάντηση: ΝΑΙ!

*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.


26

FREE SUNDAY

ρεπορτάζ

20.10.2013

www.freesunday.gr

Ζωντανές οι ελπίδες για τη µικρή Μαντλίν ΑΝΝΑ ΖΑΡΙΦΗ

Έ

ξι χρόνια µετά την εξαφάνιση της µικρής Μαντλίν Μακάν, οι γονείς της και η βρετανική αστυνοµία απευθύνουν µία ακόµη έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι, προβάλλοντας την εκδοχή ότι µπορεί να είναι ζωντανή. Ο εφιάλτης της αρπαγής της µικρής Βρετανίδας ξαναζωντάνεψε στην εκποµπή «Crimewatch» της βρετανικής τηλεόρασης που ασχολείται µε άλυτες αστυνοµικές υποθέσεις, µε νέο υλικό αλλά και ένα βίντεο που αναπαριστά τις τελευταίες ώρες που πέρασε το τρίχρονο κορίτσι, πριν εξαφανιστεί από το πορτογαλικό συγκρότηµα όπου έκανε διακοπές. Κατά τη διάρκεια της προβολής ο Τζέρι και η Κέιτ Μακάν έκαναν µία ακόµη δηµόσια έκκληση για την ανεύρεση της κόρης τους, που χάθηκε πριν από έξι χρόνια, ενώ η µητροπολιτική αστυνοµία του Λονδίνου, που ερευνά εκ νέου την υπόθεση, έδωσε στη δηµοσιότητα δύο ηλεκτρονικά σκίτσα που πιστεύεται ότι απεικονίζουν το ίδιο πρόσωπο Οι Βρετανοί αστυνοµικοί έχουν καταλήξει σε µια νέα αλληλουχία γεγονότων, από τα οποία προκύπτει ότι η Μαντλίν έπεσε θύµα οργανωµένης απαγωγής, και αναζητούν τον ξανθό άνδρα που, σύµφωνα µε δύο νέες µαρτυρίες, ήταν κοντά στο οικογενειακό διαµέρισµα στο θέρετρο Πράια ντα Λουζ στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, απ’ όπου χάθηκε το τρίχρονο τότε κορίτσι, σε µία από τις πιο γνωστές υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκου που έχουν απασχολήσει τις διεθνείς διωκτικές αρχές και τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια.

Το µοιραίο βράδυ Στις 3 Μαΐου του 2007, περίπου στις 8.30 µ.µ., η Κέιτ και ο Τζέρι Μακάν άφησαν τα τρία παιδιά τους, την τρίχρονη Μαντλίν και τα δίδυµα Σον και Αµελί, τότε 18 µηνών, να κοιµούνται µόνα τους στο οικογενειακό διαµέρισµα που νοίκιαζαν για τις διακοπές τους στο πορτογαλικό θέρετρο, για να δειπνήσουν µε φίλους σε εστιατόριο, που απείχε περίπου 50 µέτρα. Κάθε περίπου µία ώρα επέστρεφαν να ελέγξουν τα παιδιά, µέχρι τις 10 µ.µ., οπότε η Κέιτ ανακάλυψε ότι το παράθυρο ήταν σπασµένο και η µεγάλη της κόρη έλειπε και σήµανε συναγερµό. Η έρευνα άρχισε στους χώρους του συγκροτήµατος αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για κάτι πιο σοβαρό και η υπόθεση πήρε µεγάλες διαστάσεις, µε τη φωτογραφία της τρίχρονης Μαντλίν να γίνεται µία από τις πλέον δηµοσιευµένες της δεκαετίας. Τον Ιούνιο του 2007 και ενώ δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος του κοριτσιού, ο αρχιεπιθεωρητής Σόουζα παραδέχτηκε ότι ιατροδικαστικά στοιχεία ζωτικής σηµασίας πιθανόν να καταστράφηκαν κατά τις πρώτες ώρες µετά την εξαφάνιση, ενώ στις 11 Αυγούστου, ακριβώς 100

ηµέρες µετά την εξαφάνιση, οι Πορτογάλοι αξιωµατικοί παραδέχτηκαν, για πρώτη φορά δηµοσίως, ότι η µικρή Μαντλίν ίσως είναι νεκρή. Από τότε, η γιγαντιαία έρευνα που άρχισε βρέθηκε συχνά σε αδιέξοδο, ενώ δεν έλειψαν τα λάθη και οι αστοχίες, όπως η προσπάθεια ενοχοποίησης των ίδιων των γονιών για φόνο, που, όπως φαίνεται, βασίστηκε σε ψευδή δεδοµένα. Η οικογένεια σύντοµα στράφηκε σε ιδιωτικούς ερευνητές επιµένοντας στην αναζήτηση, ενώ έστησε funds και ιστοσελίδες για να κρατήσει την υπόθεση στη δηµοσιότητα, όµως τον Απρίλιο του 2010, κοντά στην τρίτη επέτειο της εξαφάνισης, οι Μακάν µίλησαν ανοιχτά για την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι η αστυνοµία σε Πορτογαλία και Ηνωµένο Βασίλειο είχε πάψει, από καιρό, να αναζητεί ενεργά τη Μαντλίν.

Κραυγές αγωνίας Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Μαΐου 2011, µε ανοιχτή επιστολή τους στην εφηµερίδα «Sun», ζητούσαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να αρχίσει µια «ανεξάρτητη, διαφανή και ολοκληρωµένη» ανασκόπηση όλων των στοιχείων σχετικά µε την εξαφάνιση της κόρης τους. Την εποµένη ο Ντέιβιντ Κάµερον τους απάντησε, ενηµερώνοντάς τους ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί στις δέουσες ενέργειες και η µητροπολιτική αστυνοµία θα αρχίσει να ξανακοιτάζει τον ογκώδη φάκελο της έρευνας. Σχεδόν δύο χρόνια µετά, τον Ιούλιο της φετινής χρονιάς, η Σκότλαντ Γιαρντ κάνει γνωστό ότι έχει στην κατοχή της νέα στοιχεία και ότι διεξάγει ερευνά για 41 «πρόσωπα ενδιαφέροντος», ανάµεσα τους και 15 Βρετανοί. Και όλοι πλέον ελπίζουν πως θα µπει ένα τέλος στο θρίλερ, λόγω και του τεράστιου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, που προκλήθηκε από τις νέες εκκλήσεις. Ωστόσο οι Βρετανοί αστυνοµικοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά µε το εάν βρίσκονται κοντά στη λύση του µυστήριου, περιµένουν πάντως ανταπόκριση, καθώς η υπόθεση της µικρής Μαντλίν προκαλεί πάντα µεγάλο ενδιαφέρον και η εκποµπή µε τη νέα έκκληση θα προβληθεί επίσης σε Ολλανδία και Γερµανία. Αυτό µαρτυρούν και τα χιλιάδες τηλεφωνήµατα που έγιναν, από την εποµένη κιόλας της εξαφάνισης, στις πορτογαλικές αρχές, καταγγέλλοντας θεάσεις του κοριτσιού σε ολόκληρο τον κόσµο, από την Κρήτη µέχρι τη Σιγκαπούρη. Το θέµα έγινε για πολλούς µήνες πρώτη είδηση σε παραδοσιακά µέσα και social media και η εµβάθυνση έστρεψε αναπόφευκτα τα φώτα της δηµοσιότητας στην οικογένεια. Η ιστορία µε τις δραµατικές λεπτοµέρειές της προσφέρεται για ανάλυση και ανατρέπει πολλά από τα στερεότυπα. Είναι ακόµα και σήµερα ένα άλυτο µυστήριο που

Οι Βρετανοί αστυνοµικοί έχουν καταλήξει σε µια νέα αλληλουχία γεγονότων, από τα οποία προκύπτει ότι η Μαντλίν έπεσε θύµα οργανωµένης απαγωγής, και αναζητούν τον ξανθό άνδρα που, σύµφωνα µε δύο νέες µαρτυρίες, ήταν κοντά στο οικογενειακό διαµέρισµα στο θέρετρο Πράια ντα Λουζ στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. αφορά µια καθωσπρέπει οικογένεια της µεσαίας τάξης (και οι δύο γονείς είναι γιατροί) που παγιδεύτηκε σε έναν εφιάλτη σε έναν παραδεισένιο προορισµό µακριά από το σπίτι τους.

Κανιβαλισµός Ακόµα και πριν από τους ισχυρισµούς των πορτογαλικών αρχών ότι οι Μακάν δολοφόνησαν τη µικρή Μαντλίν, τα βρετανικά ΜΜΕ και το κοινό επέκριναν έντονα το γεγονός ότι η παρέα είχε αφήσει τα παιδιά τους µόνα, παρά την ύπαρξη υπηρεσίας φύλαξης παιδιών στο συγκρότηµα. Οι γονείς υποβλήθηκαν σε εξονυχιστική έρευνα και όλες οι λεπτοµέρειες της ζωής τους ήρθαν στη δηµοσιότητα. Στόχος τους ήταν κυρίως η µητέρα Κέιτ, την οποία περιέγραφαν ως ψυχρή και ψύχραιµη, συµπεριφορά που δεν ταίριαζε σε µια µητέρα σε απόγνωση, ενώ έφτασαν να την κατηγορούν ακόµα και για την εξωτερική της εµφάνιση. Η εµµονή των βρετανικών ταµπλόιντ ήταν τέτοια που σε αρκετές περιπτώσεις επιδικάστηκαν στους γονείς και τους επτά φίλους µε τους οποίους ταξίδευαν σηµαντικές ζηµιές και πρωτοσέλιδα συγνώµη για ανυπόστατα δηµοσιεύµατα. Ο Τζέρι και η Κέιτ Μακάν κατέθεσαν τον Νοέµβριο του 2011 ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής Λέβεσον για τη λειτουργία του Τύπου, µε τον «Guardian» να υποστηρίζει πως η µαρτυρία τους αποτελεί παραδειγµατική παρέµβαση υπέρ της αυστηρότερης ρύθµισης της λειτουργίας των ΜΜΕ στο Ηνωµένο Βασίλειο.


sports 27

free sunday 20.10.2013

www.freesunday.gr

Μ

ετά τη διακοπή των υποχρεώσεων των συλλόγων για τα ματς των εθνικών ομάδων ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην αγωνιστική δράση έχοντας πρόγραμμα-φωτιά, με διαδοχικά ματς τα οποία μπορεί να κρίνουν πολλά για την εξέλιξη της σεζόν του. Οι πρωταθλητές ετοιμάζονται να δώσουν 7 ματς σε 23 ημέρες, με το βαθμό δυσκολίας να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όσο θα πλησιάζουν προς το τέλος αυτών των τριών και κάτι εβδομάδων. Μάλιστα, η διακοπή για τις εθνικές ομάδες τούς πρόσθεσε επιπλέον «πονοκέφαλο», καθώς αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις οι –τουλάχιστον 8– «ερυθρόλευκοι» διεθνείς θα συμμετάσχουν με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα στη διαδικασία των μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του Ολυμπιακού ξεκινά το Σάββατο, όταν και ταξιδεύει στην Κρήτη για να αντιμετωπίσει τον Πλατανιά, για να ακολουθήσει η Μπενφίκα την Τετάρτη, η πολύ κρίσιμη αναμέτρηση με την Μπενφίκα στη Λισαβόνα και την επόμενη Κυριακή ο ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη. Το μοναδικό… ευχάριστο διάλειμμα έρχεται την Τετάρτη στη ρεβάνς με τον Φωκικό για το Κύπελλο στο Καραϊσκάκη, όπου ο Μίτσελ θα έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει μόνο παίκτες χωρίς πολύ χρόνο συμμετοχής στα πόδια τους, για να ακολουθήσει μία εβδομάδα καθοριστικών αναμετρήσεων: στις 2 Νοεμβρίου υπάρχει το ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο, στις 5 Νοεμβρίου η αναμέτρηση με την Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη και η «διαβολοβδομάδα» κλείνει με το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Αμέσως μετά, δε, οι Μήτρογλου, Μανιάτης, Μανωλάς, Χολέμπας, Σιόβας και πιθανότατα οι Σάμαρης και Αβραάμ θα ενταχθούν στην Εθνική Ελλάδος για τους αγώνες μπαράζ στις 15 και στις 19 Νοεμβρίου, ο Μετζάνι στη Αλγερία για τον επαναληπτικό αγώνα μπαράζ με την Μπουρκίνα Φάσο και ο Μπονγκ στο Καμερούν για τον επαναληπτικό με την Τυνησία. Μπορεί το τελευταίο να φαίνεται άσχετο με την προσπάθεια του Ολυμπιακού, στην πραγματικότητα όμως κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι. Για την πλειονότητα των παικτών η συμμετοχή στο Μουντιάλ –ιδίως σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στη Μέκκα του ποδοσφαίρου, τη Βραζιλία– αποτελεί όνειρο και ορόσημο καριέρας. Χωρίς φυσικά να έχουν διάθεση να ζημιώσουν την ομάδα που τους πληρώνει, στο πίσω μέρος του μυαλού τους θα τους απασχολούν τα μπαράζ και θα θέλουν να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση ενόψει των συγκεκριμένων αγώνων. Από την άλλη πλευρά, το καλό για τον Ολυμπιακό είναι πως το ίδιο θα συμβαίνει και με τον τελευταίο αντίπαλό του πριν από τα μπαράζ, καθώς και ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς διεθνείς στις τάξεις του.    

Στα καλύτερά του

Για κάθε ομάδα που στοχεύει στη διάκριση σε περισσότερες από μία διοργανώσεις, πάντα μέσα στη σεζόν προκύπτουν από τα καπρίτσια

μαντική ήταν η συμβολή του Μίτσελ στην αξιοποίηση του φετινού χάρμα ιδέσθαι Μήτρογλου. Το πόσο πίστεψε ο Μίτσελ στον Μήτρογλου φάνηκε από την επιμονή του στην αποχώρηση του Τζιμπούρ, ενώ όλοι οι μεσοεπιθετικοί που αποκτήθηκαν, με αποκορύφωμα τον Σαβιόλα, αποδεικνύεται πως ταιριάζουν απόλυτα και αναδεικνύουν το παιχνίδι του Μήτρογλου, ο οποίος, αν συνεχίσει έτσι, το αργότερο το καλοκαίρι θα βρεθεί σε μεγάλο σύλλογο κορυφαίου πρωταθλήματος. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο Μίτσελ διάλεξε προσεκτικά και εύστοχα τα υλικά για να σχηματίσει τον δικό του Ολυμπιακό. Επίσης, μέχρι στιγμής διαχειρίζεται πολύ σωστά ένα πλούσιο και γεμάτο ρόστερ, και η δουλειά που έχει κάνει τόσο στις στημένες φάσεις όσο και στις συνεργασίες μεταξύ των επιθετικογενών παικτών του είναι εμφανής.

Θα χρειαστούν… τα άλλα

Ολυμπιακός Η ώρα των αποδείξεων για Μίτσελ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

του προγράμματος κάποια διαστήματα αυξημένων υποχρεώσεων και απαιτήσεων. Ο Ολυμπιακός έχει πλέον μπροστά του ένα τέτοιο διάστημα, το οποίο είναι ικανό να φτιάξει ή και να χαλάσει ολόκληρη τη χρονιά της εκάστοτε ομάδας. Όπως επίσης έχει τη δυνατότητα να φτιάξει ή να χαλάσει οριστικά τη σχέση της ομάδας και των οπαδών της με τον προπονητή. Ο Μίτσελ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της θητείας του στον Ολυμπιακό. Η ομάδα του προέρχεται από επιβλητικές και θεαματικές νίκες στο πρωτάθλημα και ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό «διπλό» στο Champions League. Για την ακρίβεια, η «τριάρα» του Ολυμπιακού στην Άντερλεχτ ήταν το πρώτο σπουδαίο αποτέλεσμα που πήρε ο Μίτσελ σε αγώνα μεγάλης σπουδαιότητας με τον Ολυμπιακό. Όταν ανέλαβε πέρυσι, λίγο πριν από τις αναμετρήσεις με τη Λεβάντε, ένας από τους λόγους που προβλήθηκαν ως σημαντικοί για την πρόσληψή του ήταν η γνώση του για την ισπανική ομάδα. Τελικά ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε με δύο ήττες, πέφτοντας… με τα μούτρα στην παγίδα του παιχνιδιού της Λεβάντε, το οποίο ο Μίτσελ υποτίθεται πως γνώριζε. Ακολούθησαν δύο ντέρμπι στο Καραϊσκάκη για τον Μίτσελ, με τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει τον Παναθηναϊκό μόλις στο 87΄ και να μένει στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ, με αμφότερα τα ματς να λήγουν εν μέσω αποδοκιμασιών από τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς. Το επόμενο μεγάλης σπουδαιότητας ματς για τον Μίτσελ ήταν η πρε-

μιέρα του Champions League, όπου ο φανταστικός Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου κατέρρευσε στο δεύτερο και γνώρισε τη συντριβή με 4-1 από την Παρί. Αποτέλεσμα των παραπάνω, αλλά και του γεγονότος πως στη χώρα του, και κατά γενική ομολογία, θεωρείται υποδεέστερος προπονητής του Βαλβέρδε, ήταν πάντα να βρίσκεται υπό κρίση και να μην υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, όχι μόνο από τους οπαδούς αλλά και από σημαντικά μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ. Έτσι, μετά από κάθε μέτρια εμφάνιση ή κακό αποτέλεσμα ο Μίτσελ βρισκόταν στο «αέρα», ενώ έμοιαζε βέβαιη η αντικατάστασή του, εφόσον δεν έπαιρνε αποτέλεσμα κόντρα στην Άντερλεχτ.

Συνεισφορά

Το αποτέλεσμα του Βελγίου άλλαξε σε σημαντικό βαθμό το κλίμα για τον Μίτσελ, στον οποίο αίφνης αναγνωρίστηκαν και άλλα σημαντικά που πρόσφερε: κατ’ αρχήν τον Ρομπέρτο, που ήταν προσωπική του επιλογή και πίεσε για την απόκτησή του, η παρουσία του οποίου κάτω από τα δοκάρια προσφέρει τεράστια ασφάλεια στους συμπαίκτες του και έχει ήδη αποδειχθεί καθοριστικός, όπως κόντρα στην Άντερλεχτ. Συνεισφορά του Μίτσελ αποτελεί και η ανάδειξη του Σάμαρη, τον οποίο φάνηκε από το καλοκαίρι ότι τον εμπιστεύεται και πλέον ο νεαρός μέσος τού ανταποδίδει τη στήριξη και αφήνει τεράστιες υποσχέσεις για το μέλλον, τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην Εθνική Ελλάδος. Ακόμα πιο ση-

Εκεί που διαπιστώνεται αδυναμία ή έλλειψη σωστής καθοδήγησης είναι στη συνολική λειτουργία του μεσοαμυντικού τομέα όσο και στην ανάπτυξη απέναντι σε ομάδες που πρεσάρουν σωστά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ακόμη και στο μεγάλο του αποτέλεσμα στο Κονστάν Βάντεν Στοκ, η Άντερλεχτ ήταν σαφώς ανώτερη στο πρώτο ημίχρονο, δημιούργησε και έχασε πολλές ευκαιρίες έχοντας τον απόλυτο έλεγχο στο κέντρο. Κάτι που σχετίζεται και με τις επιλογές του Ισπανού για τη διάταξη της ενδεκάδας και τους παίκτες που θα την αποτελέσουν, καθώς, για παράδειγμα, κόντρα στην Άντερλεχτ η ενδεκάδα του μέσα στον αγωνιστικό χώρο έμοιαζε με ένα 4-2-4 και η ομάδα του ήταν κομμένη στα δύο. Είχε όμως Ρομπέρτο, Σαβιόλα και φυσικά Μήτρογλου, οι οποίοι με την ατομική τους ποιότητα επισκίασαν την απόδοση των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Πλέον, όμως, η ατομική ποιότητα δεν θα μπορέσει να «καθαρίσει» για τον Μίτσελ στο πολύ δύσκολο διάστημα που ακολουθεί. Κατ’ αρχάς, η Μπενφίκα δεν έχει καμία σχέση με την Άντερλεχτ, ούτε σε ατομική κλάση ούτε σε εμπειρία παικτών και δυναμική ομάδας. Σε σχέση με την Άντερλεχτ ο Ολυμπιακός υπερτερούσε σε αυτά, σε σχέση με την Μπενφίκα υστερεί. Επιπλέον, για να βγει αλώβητος ο Ολυμπιακός κατ’ αρχάς από το επικείμενο παιχνίδι με την Μπενφίκα στη Λισαβόνα αλλά και από τη «διαβολοβδομάδα» των ματς με ΠΑΟ, Μπενφίκα και ΠΑΟΚ, θα χρειαστεί απτές αποδείξεις της ικανότητας του Μίτσελ: θα χρειαστεί εξαιρετική διαχείριση του ρόστερ. Θα χρειαστεί οργανωμένο και αυτοματοποιημένο παιχνίδι, καθώς αυτό αποτελεί το αποκούμπι κάθε καλής ομάδας όταν οι παίκτες φτάνουν στα όριά τους σωματικά και νοητικά. Θα χρειαστεί άψογο «διάβασμα» των αντιπάλων αλλά και των ειδικών αναγκών αυτής της σειράς αγώνων, ώστε να παρατάσσει κάθε φορά τους σωστούς παίκτες στη σωστή διάταξη. Σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή, θα χρειαστεί πράγματα που δεν έχει δείξει μέχρι τώρα. Αν δεν τα καταφέρει, το πιθανότερο είναι πως στην επιστροφή τους οι διεθνείς θα βρουν… νέο πρόσωπο να τους υποδεχτεί.


28

free sunday

sports

20.10.2013

www.freesunday.gr

allaround

Champions League

Super League ΟΠΑΠ

Μπενφίκα - Ολυμπιακός Τετάρτη 9.45 μ.μ. (Δ.Τ.) Το ποιος από τους Ολυμπιακό και Μπενφίκα θα ακολουθήσει την Παρί Σ.Ζ. στους «16» του Champions League σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί στις δύο επικείμενες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων, με την πρώτη, στο Ντα Λουζ, να είναι και εκείνη που θα δώσει το στίγμα. Η Μπενφίκα εμφανίζεται σε αναταραχή και ο Ζέσους βρίσκεται υπό κρίση, ενώ, αντιθέτως, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη Λισαβόνα στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση. Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική του κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος μετά από μια διακοπή για ματς εθνικών ομάδων.

ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρ. Σάββατο 6.15 μ.μ. (NS1-HD1) Πλατανιάς - Ολυμπιακός Σάββατο 8.30 μ.μ. (NS2 - HD2) Με τους δύο μονομάχους του τίτλου –ιδίως τους πρωταθλητές– να ετοιμάζονται για κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς, η 8η αγωνιστική της Super League ενδέχεται να διαφοροποιήσει τη μεταξύ τους διαφορά των τριών βαθμών, καθώς ο μεν ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης, ο δε Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Κρήτη για να αντιμετωπίσει τον Πλατανιά.

Super League ΟΠΑΠ 8η Αγωνιστική

Basket League ΟΠΑΠ 2η Αγωνιστική

Ατρόμητος - Λεβαδειακός 4 μ.μ. (NS2-HD2)

Πανιώνιος - Τρίκαλα 4 μ.μ. Κολοσσός - Ρέθυμνο 6 μ.μ. Άρης - ΠΑΟΚ 9.30 μ.μ. (NS1-HD1)

Σάββατο Κυριακή

Βέροια - Άρης 4 μ.μ. (NS2-HD2) Καλλονή - Skoda Ξάνθη 6.15 μ.μ. (NS4) Aπόλλων - Παναιτωλικός 6.15 μ.μ. (NS7) ΟΦΗ - Εργοτέλης 6.15 μ.μ. (NS2 - HD2) Παναθηναϊκός - Πανθρακικός 8.30 μ.μ. (NS1-HD1)

Δευτέρα

ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος 7.30 μ.μ. (NS1-HD1)

Σάββατο

Κυριακή

Ίκαρος - Απόλλων Π. 5 μ.μ. Ηλυσιακός - Ολυμπιακός 6 μ.μ. (NS3) Νέα Κηφισιά - ΚΑΟΔ 6 μ.μ.

Δευτέρα

ΠΑΟ - Πανελευσινιακός 7.15 μ.μ. (Δ.Τ.)

Champions League Τρίτη

Άρσεναλ - Ντόρτμουντ 9.45 μ.μ. (NS1-HD1) Mίλαν - Μπαρτσελόνα 9.45 μ.μ. (NS2-HD2) Μαρσέιγ - Νάπολι 9.45 μ.μ. (NS3) Σάλκε - Τσέλσι 9.45 μ.μ. (NS7)

Τετάρτη

TΣΣΚΑ Μ. - Μάν. Σίτι 7 μ.μ. (NS2-HD2) Άντερλεχτ - Παρί Σ.Ζ. 9.45 μ.μ. (NS1-HD1) Ρεάλ Μ. - Γιουβέντους 9.45 μ.μ. (ΝS2-HD2) Mάν. Γιουνάιτεντ - Σοσιεδάδ 9.45 μ.μ. (NS3) Μπάγερν Μ. - Β. Πλζεν 9.45 μ.μ. (NS7)

Ευρωλίγκα

Πέμπτη Γαλατασαράι - Ολυμπιακός 9.45 μ.μ. (Δ.Τ.) Παρασκευή Παναθηναϊκός - Λαμποράλ Κούτσα 9.30 μ.μ. (NS1-HD1) Μετά την πρεμιέρα τους στη διοργάνωση οι «αιώνιοι» έχουν δύσκολο έργο στη 2η αγωνιστική, καθώς ο μεν πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την πολύ ισχυρή και φιλόδοξη φέτος Γαλατασαράι, ενώ ο Παναθηναϊκός, μετά και την ήττα του από τη Λιέτουβος Ρίτας στη Λιθουανία, χρειάζεται μόνο τη νίκη κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα.

Europa League

ΠΑΟΚ - Mακάμπι Χ. Πέμπτη 8 μ.μ. (ΑΝΤ1) Έχοντας αποκομίσει τέσσερις βαθμούς μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, ο ΠΑΟΚ καλείται ουσιαστικά να εξασφαλίσει την πρόκρισή του στους «32» της διοργάνωσης στα δύο επόμενα ματς κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση της Τούμπας.

Ο κόσμος παίζει μπάλα… Σάββατο

Φιορεντίνα - Γιουβέντους 4 μ.μ. (OS1 HD) Ντόρτμουντ - Αννόβερο 4.30 μ.μ. (OS3 HD) Βέρντερ - Φράιμπουργκ 4.30 μ.μ. (OS5 HD) Ρεάλ Μ. - Μάλαγα 5 μ.μ. (OS2 HD) Μάν. Γιουνάιτεντ - Σαουθάμπτον 5 μ.μ. (OS1 HD) Κάλιαρι - Κατάνια 7 μ.μ. (OS3 HD) Βαλένθια - Σοσιεδάδ 7 μ.μ. (OS2 HD) Χέρτα - Γκλάντμπαχ 7.30 μ.μ. (OS4) Γουέστ Χαμ - Μάν. Σίτι 7.30 μ.μ. (OS1 HD) Οσασούνα - Μπαρτσελόνα 9 μ.μ. (OS2 HD) Γκενκ - Λιρς 9 μ.μ. (NS3) Μίλαν - Ουντινέζε 9.45 μ.μ. (OS1 HD) Εσπανιόλ - Ατλέτικο Μ. 11 μ.μ. (OS2 HD)

Europa League Πέμπτη

Σαχτιόρ Καραγκ. - Άλκμααρ 7 μ.μ. (NS7) Σερίφ - Τότεναμ 8 μ.μ. (NS2-HD2) Απ. Λεμεσού - Λάτσιο 8 μ.μ. (NS1-HD1) Σουόνσι - Κούμπαν Κρ. 10.05 μ.μ. (NS1-HD1) Μπορντό - ΑΠΟΕΛ 10.05 μ.μ.(NS2-HD2)

Κυριακή

Γρανάδα - Χετάφε 1 μ.μ. (OS1 HD) Αταλάντα - Λάτσιο 1.30 μ.μ. (OS2 HD) Νιούκαστλ - Λίβερπουλ 2.45 μ.μ. (OS1 HD) Σταντάρ Λ. - Σαρλερουά 3.30 μ.μ. (NS7) ΑΕΚ - Άγιος Νικόλαος 4 μ.μ. (NS3) Τζένοα - Κιέβο 4 μ.μ. (OS2 HD) Λιβόρνο - Σαμπντόρια 4 μ.μ. (OS5) Βερόνα - Πάρμα 4 μ.μ. (OS4) Αμβούργο - Στουτγκάρδη 4.30 μ.μ. (OS3 HD) Νίκη Β. - Απόλλων Καλ. 6 μ.μ. (OS4) Άστον Βίλα - Τότεναμ 6 μ.μ. (OS1 HD) Αλμερία - Ράγιο Β. 6 μ.μ. (OS2 HD) Άουγκσμπ. - Βόλφσμπ. 6.30 μ.μ. (OS3 HD) Μπέτις - Έλτσε 8 μ.μ. (OS2 HD) Τορίνο - Ίντερ 9.45 μ.μ. (OS1 HD) Βαγιαδολίδ - Σεβίλλη 10 μ.μ. (OS2 HD) Ρίβερ Π. - Μπελγράνο 00.15 π.μ. (NS2-HD2) Γοδόι Κ. - Μπόκα Τζ. 3.15 π.μ. (NS3)


FREE SUNDAY

sports

20.10.2013

www.freesunday.gr

29

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Seat Leon 1.2 TSI Από άποψη κινητήρων, η βασική έκδοση του Leon είναι µία από αυτές που σνοµπάρουν τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Π

άνε κάτι µήνες από τότε που οδηγήσαµε την ντίζελ έκδοση Leon 1.6 TDI, γι’ αυτόν το λόγο θα αποφύγω επαναλήψεις σχετικά µε το ντιζάιν και τους χώρους. Περνάω λοιπόν κατευθείαν στο... ψητό, το οποίο αφορά αυτό που κρύβεται κάτω από το καπό, µια και αλλαγές δεν υπάρχουν (και τα δύο έχουν ηµιάκαµπτο στον πίσω άξονα, πεντάρι σαζµάν για το ντίζελ). Ο λόγος για τον εξαιρετικό κινητήρα 1.2 TSI, που ταιριάζει γάντι στο ελαφρύτερο νέο Leon, καταγράφοντας εντυπωσιακές τιµές κατανάλωσης, όπως τα περίπου 7 λτ./100 χλµ. στη διάρκεια της δοκι-

Fiat 500 1.3 Multijet Sport

Seat Leon 1.2 TSI (105 PS) Κυβισµός Ισχύς Ροπή στρέψης 0-100 χλµ./ώρα Τελική ταχύτητα Μέση κατανάλωση (δοκιµής) ∆ιαστάσεις (ΜxΠxΥ) Χώρος αποσκευών Βάρος (+ 75 κιλά βάρος οδηγού) Εκποµπή CO2 Τιµή µοντέλου δοκιµής

µής µας. Φυσικά τα 5,5-6,0 της 1.6 ΤDI έκδοσης είναι ακόµη πιο οικονοµικά, συνυπολογίζοντας τη φτηνότερη τιµή του ντίζελ. Ωστόσο, µε παρόµοιο εξοπλισµό, τα δύο Leon τα χωρίζουν κοντά στα τρία χιλιάρικα, γι’ αυτό και θεωρώ το Leon TSI πιο συµφέρουσα αγορά. Και όχι µόνο, µια και εξοπλίζεται µε ένα πιο ήσυχο και στρωτό µοτέρ, µε τη ροπή απλωµένη στο µεγαλύτερο εύρος των rpm και φυσικά µε καλύτερες επιδόσεις. Σε αυτό συνεπικουρεί και το κιβώτιο µε τις 6 σχέσεις και την πολύ καλή κλιµάκωση. Εδώ να τονίσουµε ξανά την πολύ καλή θέση οδήγησης, το εξαιρετικό σε αίσθηση τιµόνι αλλά και τον επιλογέα και γενικότερα το καλορυθµι-

1.197 κ.εκ. 105 ίπποι / 4.500-5.500 σ.α.λ. 17,8 χλγµ. / 1.400-4.000 σ.α.λ. 10,1΄΄ 191 χλµ./ώρα 7,2 λίτρα / 100 χλµ. 4,263x1,816x1,459 µέτρα 380 λίτρα 1.123 κιλά 119 γραµµ./χλµ. από €13.460 (µε έκπτ. και απόσυρση)

σµένο σασί, που αναδεικνύουν το Leon σε ένα από τα πιο ευχάριστα, οδηγικά, µικροµεσαία. Προσέξτε, οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές, αλλά ο πιο απαιτητικός θα πρέπει να κινηθεί στη µεγαλύτερη έκδοση TSI (αν και δεν χρειάζεται, κατά την άποψή µου). Η κατανάλωση πάλι δεν θέλει κόπο για να συγκρατηθεί στα 7 λτ./100 χλµ., ενώ οι χώροι για τους επιβάτες και το βαθύ πορτµπαγκάζ καλύπτουν τις ανάγκες µιας τετραµελούς οικογένειας. Γενικότερα, η εν λόγω έκδοση έχει πολλά πλεονεκτήµατα, ώστε να αποτελέσει ακόµη και το βασικό µεταφορικό µέσο µιας φαµίλιας, ειδικά µε την ισχύουσα οικονοµική κατάσταση.

Αν ψάχνετε ένα µικρό αυτοκίνητο µε έντονα σπορ χαρακτηριστικά, πού θα κοιτάξετε πρώτα; Μα φυσικά στη Fiat.

αλλά το 500 1.3 MJet Sport είναι το καλύτερο 500ράκι που έχουµε δοκιµάσει (µε εξαίρεση το Abarth). Μπορεί η τιµή του να µην είναι χαµηλή (€14.950 µε απόσυρση συν έκπτωση εταιρείας), όµως αν συνυπολογίσετε τον ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισµό (που περιλαµβάνει 7 αερόσακους, σύστηµα Blue&Me κ.ά), θα διαπιστώσετε ότι τελικά δεν είναι υπερβολικά ακριβό.

Fiat 500 1.3 Multijet

Χ

ωρίς τυµπανοκρουσίες, χωρίς ριζικές αλλαγές και σηµαντικές µετατροπές, το 500 1.3 MJet Sport καταφέρνει να ξεχωρίζει. Οι Ιταλοί επενέβησαν σε τρία κοµβικά σηµεία: κινητήρας, ανάρτηση, σχεδίαση. Με απλά αλλά στοχευµένα βήµατα κατάφεραν να δηµιουργήσουν ένα µικρό που χαίρεσαι να το βλέπεις αλλά και να το οδηγείς. Κάτω από το µικρό καπό έχει χωρέσει ο καλός πετρελαιοκινητήρας 1.3 Multijet II, ο οποίος αποδίδει 95 PS και έχει µέγιστη ροπή 200 Nm. Σε άλλα µοντέλα το συγκεκριµένο µοτέρ µας άρεσε αλλά

δεν µας ενθουσίασε. Στο 500 Sport, όµως, είναι ο µαέστρος µιας ορχήστρας που παίζει τη µουσική της σπορ οδήγησης µε αρµονία που σε µαγεύει. Αν και το 500 1.3 MJet Sport δεν τρελαίνει τα χρονόµετρα (0-100 χλµ./ώρα σε 10,7΄΄, τελική ταχύτητα 180 χλµ./ώρα), σου επιτρέπει να κινείσαι τόσο σβέλτα ώστε να απολαµβάνεις την οδήγηση. Και να σκεφτείτε ότι αυτά επιτυγχάνονται µε µόλις 95 γραµµ. CO2/χλµ., που προσφέρουν απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας. ∆εν περιµέναµε ότι θα το γράφαµε αυτό πριν το οδηγήσουµε,

Κυβισµός Ισχύς Ροπή στρέψης 0-100 χλµ./ώρα Τελική ταχύτητα Μέση κατανάλωση (δοκιµής) ∆ιαστάσεις (ΜxΠxΥ) Χώρος αποσκευών Βάρος (+ 75 κιλά βάρος οδηγού) Εκποµπή CO2 Τιµή µοντέλου δοκιµής

1.248 κ.εκ. 95 ίπποι / 4.000 σ.α.λ. 20,4 χλγµ. / 1.500 σ.α.λ. 10,7΄΄ 180 χλµ./ώρα 5,5 λίτρα / 100 χλµ. 4,545x1,625x1,490 µέτρα 185 λίτρα 980 κιλά 95 γραµµ./χλµ. από €14.950 (µε έκπτ. και απόσυρση)


30 ΣΙΝΕΜΑ

free time

∆ΟΝ ΖΟΥΑΝ

Μπορεί ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ να αποπλανήσει τη Σκάρλετ Γιόχανσον;

FREE SUNDAY

20.10.2013

www.freesunday.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

LIVE

«Ο καλλιτέχνης που λουφάρει δεν είναι καλλιτέχνης»

Ο Joshua Redman στο Παλλάς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

JAZZ NIGHTS

RÉSUMÉ Οι Εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζουν το βιβλίο του Τοµ Χάρπερ µε τίτλο «Η κάθοδος του Ορφέα». Αθήνα, 389 π.Χ. Ο Αθηναίος Πλάτωνας, δέκα χρόνια µετά την εκτέλεση του Σωκράτη, εγκαταλείπει την Αθήνα µε προορισµό την Κάτω Ιταλία αναζητώντας τον φίλο του Αγάθωνα, που έκανε το ίδιο ταξίδι πριν από αυτόν µε σκοπό να αποκτήσει ένα πολύτιµο σύγγραµµα αδιευκρίνιστου περιεχοµένου. Ο Αθηναίος φιλόσοφος θα ακολουθήσει τα ίχνη του φίλου του, όµως σε κάθε βήµα του νιώθει πιο µακριά από την αλήθεια. Από την αυλή του τυράννου των Συρακουσών έως τη µύηση στα πυθαγόρεια µυστήρια, ο Πλάτωνας καλείται κάθε φορά να ξετυλίξει το νήµα µιας αναζήτησης στα πιο χθόνια βάθη της γνώσης, προσπαθώντας να βρει τον Αγάθωνα. Σήµερα ο Τζόνα, µετά από σχεδόν 2.500 χρόνια, καλείται να ακολουθήσει την ίδια διαδροµή µε τον Αθηναίο φιλόσοφο, αναζητώντας τη γυναίκα του Λίλι, αρχαιολόγο, που εξαφανίστηκε µυστηριωδώς κατά τη διάρκεια µιας ανασκαφής στη νότια Ιταλία. O Τζόνα πρόκειται να ανακαλύψει τι συνέβη στη Λίλι. Είναι πρόθυµος να πληρώσει το υπέρτατο τίµηµα για να τη βρει;

WORD OF MOUSE

Ελεύθεροι σκοπευτές Συζήτηση µε τον Ροµάν Γαβρά. ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΗ

Ο

Ροµάν Γαβράς αποτυπώνει στα έργα του µε τρόπο ιδιαίτερα ρεαλιστικό τη σύγχυση και τη βία που επικρατεί στα σύγχρονα αστικά κέντρα, καθώς και τη σχέση του πολίτη µε την εξουσία. Έβαλε τις συµµορίες του Παρισιού, την αστυνοµική βία και την οργή των διαδηλωτών στα βιντεοκλίπ των Jay-Z, Kanye West και M.I.A. και αποτύπωσε τον σύγχρονο ρατσισµό στην πρώτη του µεγάλου µήκους ταινία «Notre jour viendra» (Θα έρθει η µέρα και για µας). Ο Γαβράς, που µε τα έργα του ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων στη Γαλλία, έρχεται στη Στέγη για µια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου ο τολµηρός νέος σκηνοθέτης θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και θα συζητήσει µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη για τη θεµατική των ταινιών του, για το ιδεολογικό έλλειµµα της εποχής µας, τη δυσκολία διαχείρισης της ελευθερίας, την ανάγκη υπεράσπισης της διαφορετικότητας. O Ροµάν Γαβράς ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία να σκηνοθετεί ταινίες µικρού µήκους, ενώ αργότερα δηµιούργησε την οµάδα κινηµατογραφιστών Kourtrajmé, σκιαγραφώντας τη hip hop σκηνή του Παρισιού. Το αµφιλεγόµενο βίντεό του «Stress», για το κοµµάτι των Justice, σηµείωσε ρεκόρ επισκεψιµότητας στο YouTube. Το βιντεοκλίπ που δηµιούργησε για το κοµµάτι «Born Free» της M.I.A. προκάλεσε ακόµα µεγαλύτερη διαµάχη, πυροδοτώντας το πρώτο πολιτικό ντιµπέιτ αυτού του είδους στο internet. Σκηνοθέτησε επίσης το βιντεοκλίπ «No church in the wild» για τους καλλιτέχνες Jay-Z και Kanye West, αποτυπώνοντας την εξέγερση στα αστικά κέντρα. Στην πρώτη του µεγάλου µήκους ταινία, µε πρωταγωνιστή τον Βενσάν Κασέλ και τίτλο «Notre jour viendra», που κυκλοφόρησε το 2010, αποτυπώνει το

δράµα ενός νέου άντρα που φιλοδοξεί να ιδρύσει ένα έθνος για όσους έχουν κόκκινα µαλλιά. Παράλληλα, έχει γυρίσει διαφηµιστικά για εταιρείες και µάρκες πολυτελείας όπως ο Yves Saint Laurent, το 2011 σκηνοθέτησε την παγκόσµια καµπάνια της Adidas All in, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε µια διαφήµιση για τη Samsung µε τίτλο «Charge», ένα πανδαιµόνιο εικόνων µε αφηνιασµένες cheerleaders, περιπολικά, Αµερικανούς ποδοσφαιριστές και πολεµιστές Maori. Την ίδια χρονιά έκανε γυρίσµατα µε τον ηθοποιό Ρόµπερτ Πάτινσον, το νέο πρόσωπο για το ανδρικό άρωµα της Dior. Το 2012 κέρδισε µια σειρά από βραβεία στα UK MVA, µεταξύ των οποίων αυτά του Καλύτερου Σκηνοθέτη, του Βίντεο της Χρονιάς και του Καλύτερου Ποπ Βίντεο.

INFO

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ Ώρα έναρξης: 19.00. Είσοδος ελεύθερη µε σειρά προτεραιότητας. Η διανοµή των δελτίων εισόδου ξεκινά µία ώρα πριν από την εκδήλωση. ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ Άνετη και οικονοµική στάθµευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου). Μόνο €5 / 3 ώρες. Ωράριο λειτουργίας: ∆ευτέρα-Κυριακή 8.00-1.00. Τηλ. επικοινωνίας: 213 0023192.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου λήγει η προθεσµία για την υποβολή των αιτήσεων συµµετοχής στο πρόγραµµα υποτροφιών ΟΤΕ - COSMOTE 2013-2014, που στηρίζει για δωδέκατη συνεχή χρονιά πρωτοετείς φοιτητές σε Ιδρύµατα Πανεπιστηµιακού Τοµέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που σπουδάζουν µακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα. H υποβολή των αιτήσεων υποψηφιότητας για τις είκοσι υποτροφίες ύψους 15.280 ευρώ γίνεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική µορφή µέσα από την επίσηµη ιστοσελίδα του προγράµµατος υποτροφιών ΟΤΕ - COSMOTE www.ote-cosmote-scholarships.gr. Μέχρι να διευθετηθεί το ζήτηµα των κινητοποιήσεων στα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να προσκοµίσουν, αντί της βεβαίωσης εγγραφής τους στο Ίδρυµα Πανεπιστηµιακού Τοµέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο οποίο έχουν εισαχθεί, σχετική υπεύθυνη δήλωση, πληροφορίες για την οποία εµπεριέχονται στην ιστοσελίδα. Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «The Next Day Extra» o David Bowie παρουσιάζει το νέο remix του «Love is Lost», όπως το «πείραξε» ο James Murphy των LCD Soundsystem. To «The Next Day Extra» θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεµβρίου και θα περιέχει δύο CD, µε τα κοµµάτια του original άλµπουµ, πέντε ακυκλοφόρητα και δύο remixes, καθώς και ένα DVD µε τα τέσσερα video clips. http://www.youtube.com/ watch?v=lyGO0IxAr4A Η πρώτη νέα κυκλοφορία της Puzzlemusik για το φθινόπωρο είναι το ντεµπούτο άλµπουµ των Playground Theory µε τίτλο «Speaking of Secrets». Μουσική βγαλµένη από όνειρα ή εφιάλτες, καλά κρυµµένους φόβους και την αίσθηση του να επιπλέεις ελεύθερος, κάποιες φορές µε το κεφάλι προς τα κάτω... Μια πρώτη γεύση µπορείτε να πάρετε στο https:// soundcloud.com/puzzlemusik/playground_theory-waves. H προαναγγελθείσα για τις 4 Νοεµβρίου εµφάνιση των Pharoah Sanders και Joey DeFransesco στο Παλλάς δεν θα πραγµατοποιηθεί. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός τους, καλλιτεχνικές διαφωνίες των δύο µουσικών οδήγησαν στη µαταίωση µέρους της προγραµµατισµένης κοινής τους περιοδείας. Όσοι έχουν προµηθευτεί εισιτήρια για την εκδήλωση µπορούν να επικοινωνούν µε το ταµείο του Παλλάς για την εξαργύρωσή τους. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3213100.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ


32

free sunday

free time

20.10.2013

www.freesunday.gr

CINEMA

AΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ Don Jon

Ο CAPTAIN PHILLIPS

Ο

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Τομ Χανκς («Forrest Gump», «Ναυαγός») ενώνει τις κινηματογραφικές του δυνάμεις με τον υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη Πολ Γκρίνγκρας (τριλογία του «Τζέισον Μπορν»). Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το «Captain Phillips» διηγείται μια πολύπτυχη ιστορία σύγχρονης πειρατείας που συγκλόνισε την Αμερική το 2009, αφού πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κατάληψης αμερικανικού πλοίου που σημειώθηκε τα τελευταία διακόσια χρόνια. Η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Γκρίνγκρας υπόσχεται μια αγωνιώδη αλλά και εκλεπτυσμένη ταινία δράσης για τις σύνθετες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, ενώ η εξαιρετική πρωταγωνιστική ερμηνεία μπορεί να ξαναφέρει τον Τομ Χανκς στα Όσκαρ. Από τις πρώτες της σκηνές, η ταινία πλέκει έναν πυκνό ιστό ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που βρίσκονται σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, αλλά τελικά μοιάζουν να εξυπηρετούν το ίδιο σκληρό σύστημα. Από τη μια ένας συνηθισμένος Αμερικανός

που τρέφει ανησυχίες για το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών του –50 νέοι για μια θέση εργασίας, όπως λέει χαρακτηριστικά–, από την άλλη ένα τσούρμο Σομαλοί ψαράδες που παλεύουν για μια θέση στην επιχείρηση πειρατείας που στήνεται μπροστά στα μάτια τους. Η κάμερα είναι στο χέρι, η ατμόσφαιρα είναι δυσοίωνη, οι χαρακτήρες είναι εγκλωβισμένοι και ο ωκεανός μοιάζει κλειστοφοβικός. Ο Γκρίνγκρας σκηνοθετεί με ακρίβεια και κόβει την ανάσα, κυρίως γιατί και ο ίδιος ασφυκτιά μέσα στους στενούς χώρους και την τελεσίδικη κατάσταση που μοιάζει να χειροτερεύει σε κάθε σκηνή. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πολ Γκρίνγκρας ΣΕΝΑΡΙΟ (βασισμένο στο βιβλίο «A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea» του Ρίτσαρντ Φίλιπς): Μπίλι Ρέι ΠΑΙΖΟΥΝ: Τομ Χανκς, Κάθριν Κίνερ, Μαξ Μαρτίνι κ.ά. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 134΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood

Τζον Μαρτέλο είναι ένας όμορφος παλιομοδίτης. Οι φίλοι του τον αποκαλούν «Don Jon», λόγω της ικανότητας του να σαγηνεύει τις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Η Μπάρμπαρα είναι μια πανέμορφη κοπέλα, που μεγάλωσε με καλές ρομαντικές κομεντί και ονειρεύεται τη μέρα που θα βρει τον ιππότη της για να φύγουν μαζί στο ηλιοβασίλεμα. Ενάντια στις κοινωνικές φαντασιώσεις και τα όνειρά τους, οι δυο τους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την πραγματική οικειότητα σε αυτή την απρόσμενη και ξεκαρδιστική κωμωδία. Ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ στέκεται για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και μας παραδίδει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Δον Ζουάν», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Σε πολύ μικρή ηλικία απέσπασε το βραβείο Young Artist, για το ρόλο του στο δράμα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ «A river runs through it». Έγινε γνωστός από την τηλεοπτική σειρά του NBC «3rd rock from the sun». Μετά από έξι επιτυχημένες σεζόν, σταμάτησε την υποκριτική για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Ο Γκόρντον-Λέβιτ ίδρυσε και διοικεί την εταιρεία παραγωγής hitRECord. Οποιοσδήποτε έχει μια σύνδεση στο internet μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικτυακή κοινότητα χιλιάδων καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει προβάλει τις μικρού μήκους παραγωγές της στο Σάντανς και σε άλλα φεστιβάλ, έχει εκδώσει βιβλία, έχει κυκλοφορήσει δίσκους και έχει οργανώσει περιοδείες μουσικών. Τα έσοδα από κάθε παραγωγή μοιράζονται ακριβώς στη μέση. Αυτή τη στιγμή ο RegularJOE (όπως είναι γνωστός στην ιστοσελίδα) εργάζεται για τη μεγαλύτερη συνεργασία που είχε ποτέ η εταιρεία, το «hitRECord on TV». Η σειρά θα παιχτεί για πρώτη φορά στο νέο κανάλι Pivot τον Ιανουάριο του 2014. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ ΠΑΙΖΟΥΝ: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζούλιαν Μουρ, Τόνι Ντάνζα ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: Seven Films

ΜΕΙΝΕ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ AIN’T THEM BODIES SAINTS

H

ταινία ξεκίνησε την πορεία της από το φεστιβάλ του Σάντανς, όπου απέσπασε το βραβείο Φωτογραφίας και το βραβείο Παραγωγού (Ιndian Paintbrush Producer’s Award). Με φόντο το Τέξας τη δεκαετία του ’70, η ταινία παρακολουθεί ένα ερωτευμένο ζευγάρι παρανόμων, τον Μπομπ και τη Ρουθ, οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν χωριστά για κάποια χρόνια. Εκείνος αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα έγκλημα που διέπραξε η γυναίκα του και καταλήγει στη φυλακή, ενώ εκείνη προσπαθεί να μεγαλώσει ολομόναχη την κόρη τους. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, στο τέλος η ζωή τούς τα φέρνει τελείως διαφορετικά… Το «Μείνε δίπλα μου» είναι μια ιστορία στην όποια ο έρωτας, η μητρότητα και η αναζήτηση της ειρήνης έρχονται αντιμέτωπα με το παρελθόν. Η ταινία μάς ταξιδεύει στο Τέξας του 1970 με έναν ποιητικό τρόπο, μέσα σε μια καταδικασμένη αγάπη

ενός ζευγαριού παρανόμων, στην παρακμή του Νότου. Παρουσιάζει τι γίνεται όταν το στερεότυπο του «αμερικανικού ονείρου» χάνεται με την πάροδο του χρόνου και φανερώνει τους αληθινούς ανθρώπους, με όλες τις ατέλειές τους και τους προβληματισμούς τους, στον πραγματικό κόσμο, με ρεαλιστικά γεγονότα. Χαρακτηρίζεται διακριτικά όμορφη ταινία, φιλόδοξη, που ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν μια τυπική ιστορία αγάπης, στην πραγματικότητα είναι ένας διαλογισμός πάνω στην τρομακτική δύναμη της μοναξιάς.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντέιβιντ Λόουερι ΠΑΙΖΟΥΝ: Κέισι Άφλεκ, Ρούνι Μάρα, Μπεν Φόστερ ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon


FREE SUNDAY

free time

20.10.2013

www.freesunday.gr

33

AGENDA

Λαϊκό πρόγραµµα στο Ρυθµός Stage από τον Χάρη Μακρή.

Ο Σταµάτης Κραουνάκης και η Σπείρα στο ΙΜΚ.

Στο θέατρο ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ για δεύτερη χρονιά η «Ολεάννα».

Το νέο αίµα του Θεάτρου Τέχνης στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Ο Joshua Redman στο Παλλάς.

Η Βικτωρία Ταγκούλη στο Ρυθµός Stage.

Η Αγλαΐα Παππά είναι η Μάγδα Γκέµπελς στο Θέατρο Προσωρινός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

● Το ΚΘΒΕ ανοίγει την αυλαία της Μονής Λαζαριστών µε

το πολυβραβευµένο έργο του Ζαν-Κλοντ Γκραµπέρ «Το Ραφτάδικο», το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. ● Οι Φινλανδοί Wolfheart του Tuomas Saukkonen («Before the Dawn», «Black Sun Aeon», «Dawn of Solace») και οι Έλληνες AmongRuins µε αφορµή την κυκλοφορία των ολοκαίνουριων άλµπουµ τους εµφανίζονται σε Ρέθυµνο και Αθήνα. Σάββατο 19 Οκτωβρίου Ρέθυµνο στο Bloodcult Fest #7 Περιηγητική Λέσχη Ρεθύµνου, Αγίου Φραγκίσκου Είσοδος: €8 + µπίρα Ώρα έναρξης: 20.00 Κυριακή 20 Οκτωβρίου Αθήνα µαζί µε τους Mindthreat και Desert Near The End An Club, Σολωµού 13-15, Εξάρχεια Είσοδος: €8

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

● Από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου το Ροµάντσο (Αναξαγόρα 3-5) υποδέχεται τη yoga instructor Σίσσυ Φραγκιαδάκη και προσθέτει στις δράσεις του χώρου εβδοµαδιαία µαθήµατα yoga, ανοιχτά στο κοινό και µε είσοδο ελεύθερης επιλογής (donation). Τετάρτη 19.30-21.00, Πέµπτη 19.30-21.00, Κυριακή 10.30-12.00. ● Από τις 20 Οκτωβρίου και για επτά Κυριακές µέχρι τον Μάιο του 2014 η Τεχνόπολη του ∆ήµου Αθηναίων εγκαινιάζει το πρόγραµµα δράσεων για µικρούς και µεγάλους µε τίτλο «7 Κυριακές στο Γκάζι». Τις συγκεκριµένες Κυριακές η είσοδος στο Βιοµηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα είναι ελεύθερη, θα πραγµατοποιούνται οργανωµένες ξεναγήσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράµµατα για παιδιά από 5 έως 12 ετών. Παράλληλα, καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές για παιδιά, αλλά και οµιλίες και συζητήσεις µε ευρεία θεµατολογία. Το πρόγραµµα της πρώτης Κυριακής ξεκινάει µε δύο εικαστικά εργαστήρια µε τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού µε τίτλο «Το σπίτι µας, ο κόσµος όλος!» και «Οι γονείς µου κι εγώ, άνθρωποι της πόλης», από το χώρο δηµιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες». ● Η Spaghetti Eastern Band θα είναι για µια βραδιά στο Βeton7 café (Πύδνας 7, Βοτανικός) µε special guest την Enza Pagliara. Πρόκειται για µια µπάντα Ιταλών µουσικών µε ανατολικές επιρροές, µεταξύ παράδοσης και σύγχρονου πειραµατισµού. Στις 22.30 µε ελεύθερη είσοδο. Τηλ. κρατήσεων: 210 7512625. ∆ΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

● Μπορεί κάποιος να έχει ζήσει 140 αιώνες εξέλιξης; Εµπνευσµένο από την οµώνυµη ταινία, το έργο «The Man from

Earth» παρουσιάζεται στη θεατρική του εκδοχή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Αλκµήνη (Αλκµήνης 8, Γκάζι), κάθε ∆ευτέρα & Τρίτη, σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Μία παράσταση που συνδυάζει την επιστηµονική φαντασία µε τον µαγικό ρεαλισµό, ακολουθώντας την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου ανά τους αιώνες. ● Μετά την περσινή απήχηση της παράστασης «Η χαµένη τιµή της Κatharina Blum» του Heinrich Böll, η οµάδα Ubuntu επιστρέφει στη Cinematheque του Bios. Η ιστορία µιας κοπέλας της διπλανής πόρτας που στην πορεία του έργου µετουσιώνεται σε σύµβολο πίστης και ηθικής. ● Ο Joshua Redman, γεννηµένος στo Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, γιος του εκπληκτικού σαξοφωνίστα Dewey Redman και της χορεύτριας Renee Shedroff, είναι ίσως ο επιφανέστερος εκπρόσωπος της σχετικά νέας γενιάς της jazz. Φέτος παρουσίασε τον τελευταίο δίσκο του ως leader, µε τίτλο «Walking Shadows», και κάποια κοµµάτια του θα ακούσουµε από το κουαρτέτο του στη µοναδική συναυλία που θα δώσει στο Παλλάς. ● Το νέο αίµα (απόφοιτοι 2011-2012) του Θεάτρου Τέχνης, ακριβώς 36 χρόνια αφότου πρωτοπαίχτηκε η παράσταση «La Moscheta», ανεβαίνει στο σανίδι του Θεάτρου Τέχνης για να παρουσιάσει την ανατρεπτική αυτή κωµωδία, υπό τη σκηνοθετική επιµέλεια του Μπάµπη Κλαλιώτη. Την πρωτότυπη µουσική και τα τραγούδια για το έργο έγραψε o Σταµάτης Κραουνάκης. Ένα ταξίδι µε µυρωδιές, µελωδίες και ρυθµούς στην Ιταλία του 1500 και µε τους µουσικούς (δύο πιάνα και ένα ακορντεόν) να παίζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης. Κάθε ∆ευτέρα και Τρίτη στις 21.00. ● Μια γυναίκα βρίσκεται εγκλωβισµένη στα συντρίµµια του αυτοκινήτου της µετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχηµα. Πώς θα διασωθεί; Αν και συνηθισµένη να της επιλύουν πάντα οι άλλοι τα προβλήµατά της, αυτή τη φορά καλείται να τα βγάλει πέρα µόνη της. Μετά τους «Ήρωες», τη «Φουρκέτα» και τη «Φτωχούλα του Θεού», η Ελένη Γκασούκα, γοητευµένη από τον εγκλωβισµό των «Ευτυχισµένων Ηµερών» του Σάµιουελ Μπέκετ, επιστρέφει µε το «Εγώ, η Γωγώ» στο Θέατρο Αθηνών, κάθε ∆ευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, µε την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

● Συζήτηση µε τους Σπύρο Μπενετάτο (Πάντειο Παν/µιο) και Βασίλη Ξυδιά (θεολόγος, καθηγητής µέσης εκπαίδευσης) φιλοξενεί το Floral στις 19.00, µε θέµα τη φιλία στον πλατωνικό διάλογο «Λύσις» και στα αριστοτελικά «Ηθικά Νικοµάχεια». ● Το «Julius» είναι µια παράσταση που βασίζεται σε µια ιστορική αυθαιρεσία: τι θα συνέβαινε αν η Μάγδα Γκέµπελς δεν είχε αυτοκτονήσει και είχε κρατήσει στη ζωή το τελευταίο της παιδί; Για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Προσωρινός (∆εινοκράτους 103, Κολωνάκι). Παίζουν: Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Χαρτοδιπλωµένος.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

● Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, µε αφορµή το βιβλίο «Πώς ο Γούντι Άλεν µπορεί να αλλάξει τη ζωή σας» του Ερίκ Βαρτζµπέντ, µας προσκαλούν σε εκδήλωση µε θέµα «Κι αν ο Γούντι γινόταν ο ψυχαναλυτής σας;» στις 20.00 στον Πολυχώρο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ξεκινούν στο Θέατρο Στοά οι παραστάσεις του έργου «Επείγοντα Περιστατικά» του Έλληνα κοµίστα Αρκά. Τα «Επείγοντα Περιστατικά» είναι η ολοκλήρωση του πρώτου έργου του Αρκά «Εχθροί εξ αίµατος», που τώρα απέκτησε και δεύτερη πράξη, τον «Βιολογικό Μετανάστη». Το ανέβασµα έργου του Αρκά από τη Στοά έχει ιδιαίτερη σηµασία, αφού ανανεώνει µια παλιά συνεργασία που ξεκίνησε τότε που η Στοά έκανε τα πρώτα της βήµατα. Τότε ο τωρινός συγγραφέας δεν είχε ασχοληθεί ακόµη ούτε µε τη συγγραφή θεατρικών κειµένων ούτε µε τα κόµικς. Από το 1977 µέχρι το 1980, επί τέσσερις συνεχόµενες θεατρικές περιόδους, ο Αρκάς είχε την εικαστική ευθύνη για τα έργα που παρουσιάζονταν, προκαλώντας τον γενικό θαυµασµό για την ευρηµατικότητα και τη φαντασία του. Θέατρο Στοά, Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, τηλ. 210 7702830, www.theatrostoa. gr, thetstoa@otenet.gr

● Η Βικτωρία Ταγκούλη σε µία ξεχωριστή παράσταση στο Ρυθµός Stage. Παρουσιάζει το πρόγραµµα µε τίτλο «Σε ρυθµό βαλς» παρέα µε το συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου στο πιάνο, περιλαµβάνοντας τραγούδια σε ρυθµό βαλς, ξεκινώντας από την εποχή του Μεσοπολέµου και φτάνοντας έως σήµερα. ● Η παράσταση «Ωραίοι σαν Βερολινέζοι» επιστρέφει για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά στο Bios. Τον Ιούνιο του 2013 µια εκδοχή της ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στη Γερµανία. Αυτό τον Οκτώβριο θα συµµετάσχει στις παραστάσεις που επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη διεθνή συνάντηση του IETM Athens, που θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα. ● Επαναλαµβάνεται στο θέατρο ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ το έργο του βραβευµένου µε Πούλιτζερ Αµερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάµετ «Ολεάννα», σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, µε τον ∆ηµήτρη Καταλειφό και τη Λουκία Μιχαλοπούλου. ● Η παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου «Sorry… Ι’m Greek!» ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Βρετάνια. Στην εποχή της απόλυτης σιωπής, ο Λάκης Λαζόπουλος, µέσα από το κουρασµένο πρόσωπο του τσολιά, µιλάει για την Ελλάδα που σέρνει τα βήµατά της στην Ιστορία. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

● Μία νέα λαϊκή φωνή, ο Χάρης Μακρής, παρουσιάζει στο Ρυθµός Stage (25 Οκτωβρίου και 1 Νοεµβρίου), σε ένα τρίωρο πρόγραµµα, τα τραγούδια που ξέρουµε όλοι απ’ έξω: «Σε βλέπω στο ποτήρι µου», «Τι σου ’κανα και πίνεις», «Μέθυσε απόψε το κορίτσι µου», «Η φαντασία», «Αν πεθάνει µια αγάπη», «Ο πασατέµπος», «Κάνε λιγάκι υποµονή». ● Ο Κραουνάκης και η Σπείρα φιλοξενούνται στο Ίδρυµα «Μιχάλης Κακογιάννης» µε τη νέα µουσικοθεατρική παράσταση «Όταν έχω εσένα». Στο πρώτο µέρος όλη η σύγχρονη Ελλάδα σε δέκα µικρούς µονολόγους, από τη ζωή στη σκηνή, την πληµµυρισµένη από παλιά, δοκιµασµένα και καινούργια τραγούδια, γραµµένα από τον Σταµάτη Κραουνάκη και τον νεότατο ταλαντούχο συνεργάτη του Άρη Βλάχο. Στο δεύτερο µέρος ο Σταµάτης µε τα πιο αγαπηµένα τραγούδια του, για να τραγουδήσουµε µαζί του όλοι και για να εκραγεί το πυροτέχνηµα του κλεισίµατος της βραδιάς. Κάθε Πέµπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.


34

FREE SUNDAY

free time

20.10.2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

www.freesunday.gr

Η

παράσταση του έργου των Steven Canny και John Nicholson «Ο Σέρλοκ Χολµς και το σκυλί των Μπάσκερβιλ», µία από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής θεατρικής σεζόν, έχει επιστρέψει από τις 12 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αµιράλ. Ο σκηνοθέτης της Γιώργου Οικονόµου φωτίζει το παρασκήνιο της θεατρικής επιτυχίας.

Φαντάζοµαι την ικανοποίηση όλων των συντελεστών που η παράσταση συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Εσείς, ως σκηνοθέτης της, χρειάστηκε να κάνετε κάποιες αλλαγές; Είµαστε όλοι χαρούµενοι που οι έρευνες στα βαλτοτόπια του Ντάρτµουρ συνεχίζονται και φέτος. ∆εν παροπλίζεται τόσο εύκολα ένας ντετέκτιβ του βεληνεκούς του Χολµς επειδή ένα φρικτό τέρας µε µορφή σκύλου έχει βαλθεί να ξεκληρίσει την οικογένεια των Μπάσκερβιλ. Για το φετινό ανέβασµα έγινε αρκετή δουλειά πάνω στη ροή και τη δοµή του έργου. Κάποια πράγµατα βούλιαξαν ανεπιστρεπτί στα βαλτοτόπια, ενώ δουλέψαµε πάνω σε αρκετές νέες ιδέες. Νοµίζω πως η δουλειά δεν έχασε καθόλου από τη φρεσκάδα της. Ίσα ίσα, έχει καλύτερο ρυθµό και περισσότερο νεύρο. Είχατε δει την παράσταση στο εξωτερικό; Πώς ήρθε αυτό το έργο στα χέρια σας; Όχι, δεν είδα την παράσταση. Ανακάλυψα το έργο σε έναν κατάλογο µε νέα έργα στο διαδίκτυο. ∆ουλειά µου είναι να ψάχνω. Το διάβασα και η στιγµή και οι συγκυρίες ήταν κατάλληλες για το ανέβασµά του. Μου άρεσε πολύ η προσέγγιση του κειµένου, αλλά ήξερα πως θα πρέπει να το «πειράξουµε» πολύ για να µεταφέρουµε αποτελεσµατικά το πνεύµα και το ύφος του έργου στην Ελλάδα. Ο δρόµος, λοιπόν, που διάλεξα ήταν να το κάνουµε κατά κάποιο τρόπο ακόµα πιο αγγλικό και από των Άγγλων. Ήταν έναν ρίσκο που υποστηρίχτηκε µε πολύ κέφι και σκληρή δουλειά απ’ όλους τους συντελεστές της παράστασης και τελικά, κατά τα φαινόµενα, µας βγήκε.

«Ο καλλιτέχνης που λουφάρει δεν είναι καλλιτέχνης» INFO

Ο Σέρλοκ Χολµς και το σκυλί των Μπάσκερβιλ Θέατρο Αµιράλ, Αµερικής 10, τηλ. 210 3639385, 210 3608856 Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.15

Τιµές εισιτηρίων: €15, €10 (φοιτητικό & ανέργων) Ο Γιώργος Οικονόµου αυτή την εποχή σκηνοθετεί το έργο «Η Αφροδίτη µε τη γούνα» του David Ives που θα ανέβει µε τη Βίκυ Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Παπαγεωργίου στο θέατρο Θησείον στις 14 Νοεµβρίου.

∆εν θα µπορούσα να φανταστώ την παράσταση µε άλλους ηθοποιούς. Μοιάζουν ιδανικοί και οι τρεις στους ρόλους τους. Αποκαλύψτε µας το παρασκήνιο της συνεργασίας σας. Τους βρήκατε από casting, τους γνωρίζατε; Και εγώ δυσκολεύοµαι πολύ να φανταστώ αυτή την παράσταση µε άλλους ηθοποιούς. Ή µάλλον αδυνατώ, γιατί η δηµιουργική τους συνεισφορά ήταν και είναι τεράστια. Αν καµαρώνω για κάτι σε αυτή τη δουλειά είναι για τη διανοµή. Τον Ζήση τον είχα δει να παίζει ένα φοβερό έργο περί έρωτος που είχε γράψει ο ίδιος σε ένα µπαρ. Με είχε στείλει να τον δω σχεδόν µε το ζόρι ο Νίκος Πορτοκάλογλου, τον οποίο ευχαριστώ. Η επόµενη συνάντησή µας ήταν ένα χρόνο αργότερα, για να του δώσω το κείµενο. Μια µέρα που είχα περάσει να συζητήσω για µια δουλειά στο Αγγέλων Βήµα είδα έναν τρελό ηθοποιό να ζεσταίνεται πριν βγει να παίξει. Και τι δεν έκανε! Αυτός ο φοβερός τύπος που δεν γνώριζα έµοιαζε τελείως ερωτευµένος µε τη δουλειά του, το πρόσωπό του έλαµπε. Ήταν ο Αργύρης Γκαγκάνης. Η καλή φίλη και casting director Σοφία ∆ηµοπούλου µου σύστησε τον Νικόλα Αγγελή. Ήπιαµε έναν καφέ στα Starbucks της Πατριάρχου Ιωακείµ και κλείσαµε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Κανείς δεν διάβασε ούτε µια αράδα από το έργο. Αν και δεν διαφωνώ καθόλου µε τη διαδικασία των ακροάσεων, εδώ ήµουν παράξενα σίγουρος από την πρώτη στιγµή για το casting της παράστασης. Νέες θεατρικές οµάδες γεννιούνται, παρακολου-

θούµε θέατρο ακόµα και στους δρόµους, µουσικές σκηνές και συµµαχίες χωρίς πρώτα ονόµατα αποδεικνύονται υπερδηµοφιλείς, το ελληνικό σινεµά αναγεννάται. ∆εν είναι παράδοξος όλος αυτός ο δηµιουργικός οίστρος ή µήπως η κρίση µάς κάνει πιο δηµιουργικούς; Νοµίζω πως αυτό που περιγράφετε όντως συµβαίνει. ∆εν εξαγνίζει βέβαια την κρίση, αλλά «πάλι καλά» να λέµε. Τα δίδυµα του τύπου κρίση-δηµιουργία, πλούτος-δηµιουργία, σταθερότητα ή αστάθεια-δηµιουργία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ιστορικά, πολιτικά, κοινωνιολογικά και αισθητικά. Επιτρέψτε µου µια ακραία εµπειρική γενίκευση. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες σε αυτό τον τόπο η µόνη κοινωνική οµάδα που σχεδόν στο σύνολό της προσπαθεί διαρκώς να κάνει τη δουλειά της καλύτερα είναι οι καλλιτέχνες. Ενώ ο µέσος Έλληνας επαγγελµατίας πάλευε για τα περισσότερα µε τον λιγότερο δυνατό κόπο, οι καλλιτέχνες αγωνίζονταν να βελτιωθούν, να γίνουν καλύτεροι, κι ας ήθελε συχνά η Ελλάδα του ρουσφετιού και του lifestyle να τους αντιµετωπίζει σαν ψώνια. Ο καλλιτέχνης που λουφάρει δεν είναι καλλιτέχνης. Ο καλλιτέχνης που επαναπαύεται στις δάφνες του δεν είναι καλλιτέχνης. Επίσης, κι αυτό νοµίζω πως είναι σηµαντικό, ο καλλιτέχνης δυσκολεύεται αφάνταστα να εγκαταλείψει (throw the towel). Ως εκ τούτου, είναι σκληραγωγηµένος και αντέχει. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, κάποιας αναγνώρισης. Η κρίση δηµιούργησε χώρο, µια πρωτόγνωρη και ουσιαστική αλληλοϋποστήριξη και οµαδικότητα, έστειλε µερικούς επιτήδειους νταβατζήδες σπίτια τους, το ίδιο και µερικούς αλεξιπτωτιστές, έβαλε καινούργιους, πιο σύγχρονους κανόνες στο παιχνίδι, όρισε νέα θεµατολογία, επέβαλε µια αίσθηση ευθύνης και έφερε ένα νέο και ευτυχώς νεανικό κοινό στις αίθουσες. Όλα αυτά είναι µεν γενικά και µε εξαιρέσεις, αλλά ως απλές παρατηρήσεις νοµίζω πως ευσταθούν. Τα έφερε έτσι η ζωή που τα ψώνια κατατρόπωσαν τους λουφαδόρους. Βέβαια όλοι έχουν τις αντοχές τους. ∆εν µπορεί να κρατήσει για πολύ ακόµα µια κατάσταση όπου το καλλιτεχνικό έργο προσφέρεται σχεδόν δωρεάν και αυτό θεωρείται λογικό και διαιωνίζεται. Κάποια στιγµή οι αντοχές εξαντλούνται. Υπήρξατε καλλιτεχνικός διευθυντής του ∆ΗΠΕΘΕ Ρόδου (2006-2010). Τι είναι αυτό που κάνει τους περισσότερους καλλιτεχνικούς διευθυντές δηµόσιων και δηµοτικών οργανισµών να απογοητεύονται και τελικά να παραιτούνται; Η παραίτηση είναι το µόνο πράγµα τελικά που διαφοροποιεί τους περισσότερους καλλιτεχνικούς διευθυντές δηµόσιων και δηµοτικών οργανισµών από τον µυθικό Σίσυφο. Κατά τα άλλα, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Κοπιαστική άνοδος του βράχου προς την κορυφή και µετά αφόρητα προβλέψιµη κατρακύλα και πάλι από την αρχή. Η παραίτηση είναι η µόνη διέξοδος από την αιωνιότητα αυτής της τιµωρίας. Οι µόνες πιθανές περιπτώσεις παραγωγής δηµιουργικού έργου είναι αυτές όπου η τοπική εξουσία ενδιαφέρεται πραγµατικά, έχει µια σύγχρονη οπτική και µερικά χρήµατα να ξοδέψει. Αλλιώς, τα ∆ΗΠΕΘΕ υπάρχουν πια µόνο ως ένα θλιβερό, απαρχαιωµένο και καλοδιατηρηµένο κατάλοιπο ενός σαθρού πελατειακού παρελθόντος.


SUGAR - FREE SUNDAY (13X32,5CM) 01.pdf 1 16/10/2013 2:17:18 μμ

FREE SUNDAY 20.10.2013

www.freesunday.gr

free time

35 27

ΜΑRΚΕΤ PLACE

COLLAGEN PRO-ACTIVE ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Υ∆ΡΟΛΥΜΕΝΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ΠΥΡΙΤΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β (Β1, Β2, Β5 ΚΑΙ Β6). ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ, ∆ΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΥΓΡΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.

CC COMPLETE CREAM SPF 30, YOUTH LAB ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛΥ∆ΡΑΣΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ, ΠΟΥ ∆ΙΝΕΙ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΚΑΛΥΨΗ, ΟΜΑΛΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΤΟΝΟ, ΕΝΥ∆ΑΤΩΝΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ∆ΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. WWW.YOUTHLAB

ΑΦΡΟΝΤΟΥΣ PALMOLIVE C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

Το Mall Athens καλωσορίζει το Αttica!

Η

πολυαναµενόµενη άφιξη στο χώρο της µόδας είναι πλέον γεγονός, αφού το Mall Athens καλωσορίζει το πολυκατάστηµα Αttica! Ένας ολοκαίνουργιος χώρος, αποκλειστικά αφιερωµένος στο casualwear και τα jeans, µας περιµένει στο 1ο επίπεδο του εµπορικού κέντρου, και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει το νέο fashion στέκι στο Mall Athens. Οι λάτρεις του casualwear και του denim µπορούν να απολαύσουν ολοκληρωµένες γυναικείες και ανδρικές συλλογές σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Ακολουθώντας την επιτυχηµένη εφαρµογή «shops-in-a-shop» των πολυκαταστηµάτων Αttica, ο νέος χώρος µόδας, 700 τ.µ., φιλοξενεί µία exclusive επιλογή από designer brands –Dsquared, Armani Jeans, Juicy Couture, Diesel, Napapijri, American Vintage, Converse, Reiko και True Religion– σε αποκλειστικά «corners», που αποτελούν ό,τι πιο up-to-date στο χώρο της casual µόδας και αντανακλούν το µοναδικό DNA της κάθε µάρκας. To Αttica, το πιο ενηµερωµένο σε θέµατα µόδας πολυκατάστηµα, τώρα και στο Mall Athens µε τις ολοκληρωµένες προτάσεις των brands που ορίζουν τις τάσεις στην casual γυναικεία και ανδρική µόδα!

Σουλεϊµάρκ: Φιρµάνι

Ο

ξακουστός στα πέρατα του κόσµου «αυτοκράτορας του γέλιου» έρχεται µε το µεγάλο καραβάνι του για να εγκατασταθεί στην όαση του ΡΑ∆ΙΟ ΣΙΤΥ από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου µέχρι και την Κυριακή 10 Νοεµβρίου, όπου και θα ανοίξει τα σεντούκια µε τις 200 και βάλε... φορεσιές του και τα πολυάριθµα, εντυπωσιακά σκηνικά του, προσφέροντας πλούσιο θέαµα, χορό, τραγούδια και προπαντός άφθονο γέλιο! ΡΑ∆ΙΟ ΣΙΤΥ, Παρασκευόπουλου 9 & Βασιλίσσης Όλγας 11, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 824970, 2310 819153

K


36

FREE SUNDAY

free time

20.10.2013

www.freesunday.gr

CITY STORIES

Η Αθήνα γεµίζει µε στίχους του Κ.Π. Καβάφη

Ο

Κ.Π. Καβάφης κυκλοφορεί µε λεωφορεία, τρένα, τραµ και µετρό, σε µια συνοµιλία µε τους Αθηναίους του σήµερα. Οι στίχοι του µεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή κυκλοφορούν στους δρόµους της Αθήνας, εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποι για τους οποίους γράφτηκαν. Το κάλεσµα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύµατος Ωνάση είναι σαφές: Αν συναντήσετε κάπου τον Καβάφη, συνοµιλήστε µαζί του. Η ποίησή του σας ανήκει. Για όσους νιώθουν «ξένοι», για όσους θέλουν «να τραβήξουν µπροστά», για όσους «σήµερα δεν έχουν κεφάλι για δουλειά» και που «εδώ που έφτασαν, λίγο δεν είναι», ο Κ.Π. Καβάφης καθρεφτίζει τη σκέψη τους. Το δηµιουργικό υπογράφουν οι βραβευµένοι Beetroot, ανατρέποντας τα δεδοµένα, δίνοντας µια ποπ νότα στην εικόνα του ποιητή και κάνοντας τους στίχους οικείους και προσιτούς. Οι στίχοι που επιλέχθηκαν και «ταξιδεύουν» στους δρόµους της Αθήνας είναι οι παρακάτω: «Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι» (Το Πρώτο Σκαλί) «Είν’ επικίνδυνον πράγµα η βία» (Εν µεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.X.) «Ξένος εγώ, ξένος πολύ» (Μύρης··Αλεξάνδρεια του 340 µ.Χ.) «∆εν έχω σήµερα κεφάλι για δουλειά» (Συµεών) «Το σώµα µου στες ηδονές θα δώσω» (Τα Επικίνδυνα) «Επέστρεφε συχνά και παίρνε µε, αγαπηµένη αίσθησις» (Επέστρεφε) «Και τέλος πάντων, να, τραβούµ’ εµπρός» (Εν µεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.X.) «Όπως µπορείς πια δούλεψε, µυαλό» (Ένας νέος της Tέχνης του Λόγου - στο 24ον έτος του) «Τα µεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» (Μάρτιαι Ειδοί) Αρχείο Καβάφη Ακαδηµαϊκός σύµβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης ∆. Μεταξάς Σχεδιασµός δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου Project manager: Θοδωρής Χιώτης

«ΣΚΑΝΤΖΑ» ΚΑΙ iCOOK GREEK!

Η ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Π

εριµέναµε υποµονετικά να γίνει η… Σκάντζα η σωστή και να ανοίξει ένα ποιοτικό µεζεδοπωλείο στην Κηφισιά. Οι πρώτες δέκα ηµέρες λειτουργίας της «Σκάντζας» δικαίωσαν τις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών. Πες το µεζεδοπωλείο, πες το στέκι, η «Σκάντζα» άνοιξε για να συµπληρώσει ένα κοµµάτι που έλειπε από την Κηφισιά. Πρόκειται για έναν ποιοτικά αναβαθµισµένο χώρο εστίασης και κοινωνικής ζωής. Λειτουργεί από το πρωί µέχρι αργά τη νύχτα και δίνει την ευκαιρία να «σκαντζάρουν» όλοι οι λάτρεις της ποιότητας. Αυτοί που θέλουν τον πρωινό καφέ τους ή την επαγγελµατική, προσωπική συνάντηση σε άνετο και ήρεµο περιβάλλον. Αυτοί που θέλουν το µεσηµεριανό τους φαγητό κοντά στο εµπορικό κέντρο της Κηφισιάς. Αυτοί που θέλουν να δοκιµάσουν, τις απογευµατινές ώρες, προωθηµένα γλυκά, έχοντας ξεπεράσει το άγχος των θερµίδων. Το βράδυ κυριαρχούν όσοι επιθυµούν ποιοτικό φαγητό σε ανταγωνιστικές τιµές και στη συνέχεια τους «σκαντζάρουν» νεολαίοι µε προτίµηση στην ποιοτική ελληνική µουσική και τη δυνατότητα να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά χωρίς να τους «καταπίνει» το αλκοόλ. Η «Σκάντζα» είναι ανοιχτή όλες τις ηµέρες της εβδοµάδας µε εξαίρεση τη ∆ευτέρα, που µένει κλειστή για να «σκαντζάρουν» και να αναπληρώσουν τις δυνάµεις τους οι εργαζόµενοι σε αυτήν, που κάνουν και τη µεγάλη διαφορά. Το συγκριτικό πλεονέκτηµα της «Σκάντζας» στηρίζεται και στη λειτουργία στο εσωτερικό της ενός µικρού παντοπωλείου µε προϊόντα από επιλεγµένους Έλληνες παραγωγούς µε τη σφραγίδα ποιότητας του iCook Greek! «Σκαντζάρετε» λοιπόν στη «Σκάντζα» µε σφακιανόπιτες, κεφτεδάκια ζυµωµένα µε ούζο, κυρίως πιάτα από ψήστη που ξέρει το «άθληµα», µαγειρευτά φαγητά, συγκεκριµένες επιλογές διεθνούς κουζίνας και σπιτικά γλυκά. Στη συνέχεια µπορείτε να προµηθευτείτε πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιµοποιεί η «Σκάντζα» από το παντοπωλείο του iCook Greek! για να οργανώσετε τις δικές σας γευστικές αναζητήσεις.

INFO Η «Σκάντζα» είναι ανοιχτή από το πρωί για καφέ µέχρι αργά τη νύχτα για φαγητό και ποτό. Κάθε µέρα εκτός ∆ευτέρας. Αγίου ∆ηµητρίου 17, Κηφισιά (στην πλατεία του ιερού ναού του Αγίου ∆ηµητρίου), τηλ. 210 6231522, 6945 331762.


ΟΙΝΟΘΟΗ

Πλήρες µενού µε πιάτο της ώρας στα €7 ∆ε σταµατά τις εκπλήξεις το αγαπηµένο µας µεζεδοπωλείο. Αυτήν την εβδοµάδα ανάβει κάρβουνα, ρίχνει το κρέας στη σχάρα και σας υποδέχεται µε ένα µενού µε …όλο το ζουµί του! ● Υπερχορταστικό µενού κρεατικών: €7/άτοµο (απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση)

Ανά 2: Ψητό χωριάτικο ψωµάκι µε φάβα, σαλάτα ανάµεικτη, ορεκτικό επιλογής, 2 επιλογές από: παϊδάκια κοτόπουλου ή ψητά πανσετάκια ή 1 ποικιλία κρεατικών (2 ατόµων), φρούτο

Κωνσταντινουπόλεως 91, Μοσχάτο - Τηλ.: 210 4826540 - www.oinothoi.gr


38

FREE SUNDAY

free time

20.10.2013

www.freesunday.gr

Παρέχεται φιλοξενία σε σκυλάκια όλων των ηλικιών, µεγεθών και ιδιοτροπιών από πεπειραµένη οµάδα σε διαµέρισµα ή αυλή σε χαµηλές τιµές. Βασική προϋπόθεση το σκυλάκι σας να έχει βιβλιάριο υγείας. Τηλ. επικοινωνίας: 6976 687977.

Η

µίαιµα κυνηγόσκυλα, από µάνα ηµίαιµο σέτερ, χαρίζονται. Είναι εννέα, 2 µηνών, εκτός Αθηνών, αλλά µεταφέρονται. Αποκλείονται οι κυνηγοί. Τηλ. επικοινωνίας: 6972 530639.

Η

µίαιµη ποϊντερίνα µε αποθέµατα αγάπης χαρίζεται. Είναι 4 ετών, ζυγίζει 16 κιλά και έχει τους πιο γλυκούς τρόπους που µπορεί να έχει ένα σκυλάκι. Τηλ. επικοινωνίας: 6944 648925.

Ε

Η

Φοίβη και τα αφτιά της ψάχνουν την καλύτερη οικογένεια. Είναι ένα από τα πέντε κουταβάκια που κατασχέθηκαν µε εισαγγελική παραγγελία. Άκρως κοινωνική, τρυφερή, ήσυχη και χαδιάρα, η µόλις 3 µηνών Φοίβη µας έκανε να τη λατρέψουµε µε την πρώτη µατιά. Αν και είναι µικρούλα ακόµα, φαίνεται ότι δεν θα γίνει µεγαλόσωµη. Είναι πανέµορφη, µε υπέροχα µατάκια και µικροκαµωµένη. Θα δοθεί εµβολιασµένη, αποπαρασιτωµένη και µε την προϋπόθεση πως µόλις φτάσει στην ηλικία του 1 έτους θα στειρωθεί. Επικοινωνία: 6944 731673, animal. actives@gmail.com.

ίναι αδερφάκια αγαπηµένα και χαριτωµένα. Χρησιµοποιούν την άµµο τους, παίζουν µε κορδέλες, γουργουρίζουν όταν τα χαϊδεύεις. ∆ίνονται µαζί και χωριστά. Τηλ. επικοινωνίας: 6927 77990.

Η

Fedra βρέθηκε στην Παιανία από µέλος του stray. Είναι περίπου 1,5 ετών και ιδιαίτερα παιχνιδιάρα. Τα πάει καλά µε άλλα ζώα, παίζει ατελείωτα µαζί τους και τρελαίνεται για ανθρώπους. Είναι στειρωµένη, εµβολιασµένη και αποπαρασιτωµένη. Επικοινωνία: 6938 957397, pavlosk@gmail.com. Περιοχή: Παιανία (δήµος χωρίς πρόγραµµα περίθαλψης αδέσποτων).

Ε

ίναι περίπου 10 µηνών, στειρωµένη, λερώνει µόνο στη βόλτα της, δεν έχει κάνει ποτέ καµία ζηµιά, είναι καλός φύλακας (γαβγίζει σε όποιον άγνωστο πλησιάζει) αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κοινωνική και παιχνιδιάρα µε παιδιά και ανθρώπους, τα πάει καλά µε άλλα ζώα, έχει µείνει πολλές φορές µε µια θηλυκή σκυλίτσα. Επίσης µαθαίνει εύκολα και ξέρει πολλές εντολές όπως «µη», «κάτσε», «κάτω», «γύρνα», «στοπ», «έλα», «πάνω», «πήδα», «δώσε», «άσ’ το», ενώ µε το «ήσυχα» σταµατά να γαβγίζει και µε το «µίλα» γρυλίζει. Τηλ. επικοινωνίας: 6944 256162.

Χ

Ε

ίναι στειρωµένη, εµβολιασµένη και τσιπαρισµένη. Είναι 7 µηνών, ζυγίζει 15 κιλά, δεν λερώνει µέσα, τρελαίνεται για βόλτες, φιλιά, αγκαλιές και λιχουδιές και θέλει να τρελάνει κι εσάς. Τηλ. επικοινωνίας: 6944 771722.

αρίζεται η πανέµορφη σκυλίτσα της φωτογραφίας. Είναι 1,5 ετών, µεσαίου µεγέθους (περίπου 20 κιλά). Το µέρος στο οποίο βρίσκεται είναι ιδιαίτερα αφιλόξενο και επικίνδυνο, οπότε επείγει να υιοθετηθεί ή να φιλοξενηθεί. Πρόσφατα γέννησε και αγνοείται η τύχη των κουταβιών της. Αν µπορείτε να την πάρετε έστω και για λίγες µέρες ή να χρεωθείτε τα έξοδα φιλοξενίας της, θα βοηθήσετε ουσιαστικά στην επιβίωσή της. Φοβάται τους ανθρώπους, ενώ είναι φύλακας. Θα δοθεί εµβολιασµένη, αποπαρασιτωµένη και στειρωµένη. Η υιοθεσία θα γίνει µε συµβόλαιο υιοθεσίας και µόνο σε φιλόζωους. Για πληροφορίες, παρακαλώ, καλέστε στα 6937 132921 (Ειρήνη) και 6934 568074 (Μαίρη).

Τ

η γλυκιά Ραµόνα τη βρήκα πριν από περίπου ένα χρόνο µέσα σε µια κούτα σφραγισµένη µε µονωτική ταινία. Είναι τόσο καλόβολο και τρυφερό πλάσµα. Μια υπέροχη χρονιάρα έφηβη, ένα λυκογκεκόπουλο για φίληµα, µια τόσο τρυφερή ύπαρξη, που µόνο ευτυχία και αγάπη µπορεί να φέρει στους ανθρώπους της. ∆εν λερώνει µέσα, σε κοιτά στα µάτια προκειµένου να προλάβει κάθε σου επιθυµία, είναι υποµονετική και πάντα πρόθυµη για χάδια και παιχνίδι. Ιδανική για οικογένεια µε παιδιά και διαµέρισµα. Θα υιοθετηθεί στειρωµένη, µε βιβλιάριο υγείας, ταυτότητα, µικροτσίπ (ν. 4039/2012) και υπεύθυνη δήλωση υιοθεσίας. Τηλ. επικοινωνίας: 6977 729820 (Νόρα). http://www.youtube.com/ watch?v=wUxFO7Sxazg

Η

Fidelina είναι ηµίαιµο αγγλικό µπουλντόγκ, περίπου 2-3 ετών. Από τότε που βρέθηκε εγκαταλειµµένη στους δρόµους ζει στο καταφύγιο. Πρόκειται για ένα λατρεµένο, υπέροχο πλάσµα, που µόνο αγάπη και χάδια έχει να σου δώσει. Είναι στειρωµένη, υγιέστατη, εµβολιασµένη και θα δοθεί µε το τσιπάκι της. Τηλ. επικοινωνίας: 6944 731673.


free sunday

free time

20.10.2013

www.freesunday.gr

popcorn

σκανδιναβικο εξαγοράζεται η Ολυμπιακή Αεροπορία ΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΙΔΡΥΣΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

ΧΑΜΕΝΟΣ... ΚΟΠΟΣ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ Ο.Α.

ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΤΜΟΪΠΟ

39

Από τoΝ γιαννη σπανο Η ΠΙΟ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

sudoku

μετριο

ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟ ΦΥΤΟ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ... ΤΙΜΗ ΑΡΑΒΑΣ ΤΙΤΛΟΥΧΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΡΧΙΚΑ

ΤΟ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΪ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ...

ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΤΑΚΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ Ο.Α.

ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ... ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΘΕΟΣ

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

ΔΙΑΘΕΤΕΙ... ΦΩΝΗ

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ... ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΠΙΓΕΙΟ ΚΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ

ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΑΥΤΑ ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΗ

ΤΟ ΡΗΜΑ ΤΟΥ... ΔΟΥΛΟΥ

ΑΞΙΟΝ... ΕΛΥΤΙΚΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΟ FACEBOOK...

ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ...

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΠΑΟΥΝΤ

ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΩΝ

κανόνες του παιχνιδιού: Κάθε παιχνίδι αποτελείται από 81 τετράγωνα, μοιρασμένα σε 9 ομάδες τετραγώνων. Στόχος είναι να συμπληρωθούν τα κενά τετράγωνα ώστε κάθε γραμμή, κάθε στήλη και κάθε τετράγωνο να περιέχει τα ψηφία 1 έως 9 μία μόνο φορά. Η λογική που απαιτείται για την επίλυση SUDOKU είναι διά της εις άτοπον απαγωγής.

ΤΟ ΕΓΩ... ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

Όλα για το παιδί

ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΕΠΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΩΛΗΘΗΚΕ Η Ο.Α. ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ MIG (ΦΩΤΟ)

ΑΦΩΝΟΣ... ΣΥΡΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΤΑ ΕΧΕΙ ΤΟ... ΠΟΤΟ

ΤΟ ΡΟΥΑΓΙΑΛ ΘΕΛΕΙ ΣΑΜΠΑΝΙΑ

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

λυσεισ παιχνιδιων Χ ΕΠΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΩΛΗΘΗΚΕ Η Ο.Α. ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ MIG (ΦΩΤΟ)

ι τ

α

σ

τ

ε

α

τ

ρ

ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΑΥΤΑ ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

ρ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ Ο.Α. ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΤΑΚΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

e t

ΑΞΙΟΝ... ΕΛΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΗ

σ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΠΙΓΕΙΟ ΚΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟ

A Ρ Ζ E ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΠΑΟΥΝΤ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΟ FACEBOOK...

α τ

M

ι ο

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ

Η

δ ο

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

A

ν

Μ

υ

η

σ ο

ρ

π

ρ

ΔΙΑΘΕΤΕΙ... ΦΩΝΗ

α ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ... ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΡΧΙΚΑ

ω ΙΔΡΥΣΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΘΕΟΣ

ε

α

ν α

α ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ Ο.Α.

ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Σ Μ Α Ρ T Ν ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ

σ α ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ... ΤΟ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΪ

σ μ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Ι Κ Α ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΩΝ. ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ...

Α ρ ω Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ... ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

ρ

η ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΤΜΟΪΠΟ ΧΑΜΕΝΟΣ... ΚΟΠΟΣ

σταυρολεξο sudoku

Ω Κ Η Ν Α ΤΟ ΡΗΜΑ ΤΟΥ... ΔΟΥΛΟΥ

α π μ α

σ τ

Σ Ρ Σ ΑΦΩΝΟΣ... ΣΥΡΟΣ

σ η χ ι

ε σ ΑΡΑΒΑΣ ΤΙΤΛΟΥΧΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ... ΤΙΜΗ Η ΠΙΟ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Τ Ο ΤΑ ΕΧΕΙ ΤΟ... ΠΟΤΟ

Ο Ι ΤΟ ΕΓΩ... ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

η κ ι

τ τ α

Ε Ν Κ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

α ι λ o n a

m ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟ ΦΥΤΟ

ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ Αθήνα 210 9212800 Ενότητα 210 6459000-5 Ελλάς Αθηνών-Πειραιώς 210 6457000 Βορ. Προαστίων 210 8014000-4 Νοτ. Προαστίων 210 9961420 Εξπρές 210 9943000 Ερμής 210 4115200 Ευρώπη 210 5023583 Ίκαρος 210 5152800 Κόσμος 18300 Κηφισιά 210 8084000 Παρθενών 210 5323300 Πειραιάς 210 4182333-5 Πρόοδος 210 3451200 Πρωτοπορία 210 2130400 Γλυφάδας 210 9605606 Mega 210 6616500

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Κοινωνικές Υπηρεσίες Τηλ. Κέντρο για Ραντεβού Τηλ. Γραμμή ΑΙDS 210 7222222 ΟΚΑΝΑ 210 8898200 Κέντρο Αιμοδοσίας 210 8257425 Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών 210 5244657 Γραμματεία Ισότητας 210 3315291 Κτηνιατρική Κλινική 210 9813604, 210 3625644 Δελτίο Καιρού 14944 Τηλ. Κέντρο για Λακκούβες 1521 Συνήγορος του Πολίτη 210 7289600

Συνήγορος του Πολίτη (Μετανάστη, Πρόσφυγα, Ομογενούς) 210 7292129

ι

Συγκοινωνίες Λιμεναρχείο Πειραιά 14541, 210 4147800 Λιμεναρχείο Ραφήνας 22940 22300 Λιμεναρχείο Λαυρίου 22920 25249 Πλοία Αργοσαρωνικού 210 4593162 Πλοία Εσωτερικού 1441 Πλοία Εξωτερικού 210 4530974 Ολυμπιακή (κρατήσεις) 210 3550500, 801 80 10101 Aegean Airlines 801 11 20000 (από κινητό 210 6261000) Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 210 3530000 Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

ΚΤΕΟ 14944 Δρομολόγια ΚΤΕΛ/ Υπεραστικά Λεωφορεία 14505 ΗΣΑΠ 210 3248311-17 Αττικό Μετρό 210 6792399

κ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βλάβες ΕΥΔΑΠ 1022

Βλάβες ΔΕΗ (Αθήνα) 1253 Βλάβες ΔΕΗ (Πειραιάς) 1254 Βλάβες ΟΤΕ 121 Κέντρο Εξυπ. Πολιτών 1502 Γ.ΓΡ. Καναλωτή (Υπ. Αν.) 1520

T

Άμεση Δράση Αστυνομίας 100 Άμεση Δράση Λιμενικού 108, 210 531505 Πυροσβεστική 199 Τροχαία Αττικής 210 5284000 Τροχαία Πειραιώς 210 4113832 Δασική Υπηρεσία 191 Τουριστική Αστυνομία 171 Κέντρο Άμεσης Βοήθειας 166 Εφημερεύοντες Γιατροί 14944 Εφημ/ντα Νοσοκομεία 14944 Εφημ/ντα Φαρμακεία 14944 K. Δηλητηρίασης 210 7793777 Σταθ. Α΄ Βοηθ. ΙΚΑ 184, 210 6467811 Αγορανομία 210 8828651 Οδική Βοήθεια 104 Εισαγγελία Αθηνών 210 8625016 Χρηματιστήριο Αθηνών 210 3366800 Ώρα Ελλάδος 14844

ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο... ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ

χρησιμα τηλεφωνα

ΤΟ ΡΟΥΑΓΙΑΛ ΘΕΛΕΙ ΣΑΜΠΑΝΙΑ

ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο... ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ

● Με δύο διαδραστικές εκθέσεις εγκαινιάζει τη φετινή σεζόν ο 4ος όροφος του Mall Athens, σε συνεργασία με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς φορείς διεθνούς κύρους. Από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και για τρεις μήνες, στον 1.000 τ.μ. εκθεσιακό χώρο, οι «Καπετάνιοι» και οι «Πειρατές», δύο δημοφιλείς διεθνείς εκθέσεις, ξεδιπλώνουν τα μυστικά της θάλασσας και με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων τεχνολογιών δίνουν ενεργό και δημιουργικό ρόλο σε μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη έκθεση, «Καπετάνιοι», είναι μια παραγωγή του κορυφαίου Κέντρου Επιστημών της Φινλανδίας Heureka Science Center και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι 21 διαδραστικοί σταθμοί αξιοποιούν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και προκαλούν τον επισκέπτη να αποκτήσει εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τη ναυπηγική, τη μηχανική, την πλοήγηση, τη λειτουργία των εμπορικών λιμανιών, την υποθαλάσσια αρχαιολογία, την ιστιοπλοΐα και πολλά άλλα. Σημείο αναφοράς η μήκους 10 μέτρων πισίνα με τα τηλεκατευθυνόμενα πλοία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κυβερνήσει και να οδηγήσει στο λιμάνι ένα πλοίο, αφού πρώτα μάθει να ακολουθεί τους κανόνες της ναυσιπλοΐας. Στη συνέχεια ξεπροβάλλουν οι «Πειρατές» από το blockbuster «The Pirates! Band of Misfits». Το κοινό καλείται να γίνει μέρος του πληρώματος των πειρατών μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων όπως η μεταμφίεση σε πειρατή και η ενεργός συμμετοχή στην ταινία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blue-screen. Τιμή εισιτηρίου: €7 (γενική είσοδος), €5 (σχολεία). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-21.00. Τηλ. επικοινωνίας: 210 6197933 ● Η Disney on Ice παρουσιάζει τη «Χώρα της Φαντασίας» και μας ξεναγεί στις κλασικές ιστορίες της Disney. Στην παραγωγή παρουσιάζονται η θεατρική εκδοχή του «Toy Story 3» (DisneyPixar) και οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων του «Cars» (Disney-Pixar) σε «ζωντανή» μορφή. Το φαντασμαγορικό θέαμα της Feld Entertainment «Η Χώρα της Φαντασίας» της Disney on Ice παρασύρει το κοινό σε μια συναρπαστική περιπέτεια που εκτυλίσσεται σε τέσσερις μαγικές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η αγωνιστική πίστα του «Cars» και το δωμάτιο-παιχνιδότοπος του Άντι με τους πρωταγωνιστές του «Toy Story 3». Ακόμα, οι θεατές μαγεύονται με το υποθαλάσσιο ταξίδι στον κόσμο της Άριελ και της Μικρής Γοργόνας, καθώς και με τη μυστηριώδη Χώρα του Καταφύγιου των Νεραϊδών, όπου τους ξεναγεί η Τίνκερ Μπελ. 23-28 Οκτωβρίου, Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου Τάε Κβον Ντο


FREE SUNDAY TTBANK ���.pdf

1

17/10/13

1:03 µ.µ.

Ν ΕΟ ΤΑΧΥ∆Ρ ΟΜ ΙΚΟ ΤΑΜ Ι ΕΥ ΤΗΡΙΟ

ΝΕΟ ΤΑΧΥ∆ΡΟΜΙΚΟ ΤΑ ΜΙΕΥ ΤΗΡΙΟ

C

M

Y

CM

MY

Φέτος γιορτάζουμε διπλά!

CY

CMY

K

Χαρίζουμε σε 200 τυχερούς που ανοίγουν λογαριασμό ταμιευτηρίου από έναν κουμπαρά με 200 ευρώ. Και όχι μόνο! Ενισχύουμε οικονομικά μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα. Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η τράπεζα της αποταμίευσης. 945 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα • 174 καταστήματα Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου • 771 συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛΤΑ

www.ttbank.gr Ισχύει από 15/10/2013 έως και 15/11/2013 για άνοιγμα νέου λογαριασμού ταμιευτηρίου με ελάχιστο ποσό κατάθεσης €50. Οι 200 τυχεροί καταθέτες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα προκύψουν κατόπιν κληρώσεων. Πληροφορίες στα καταστήματα του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των ΕΛΤΑ ή στο www.ttbank.gr.

ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

Fs _20_10_2013