Page 1


BØGER

NY BOG GØR OP MED MYTERNE OM

FORÆLDRESKAB OG SPÆDBARNSPLEJE Må man drikke et glas vin, når man er gravid? Hvordan skal man forholde sig til vaccinationer? Kan amning forebygge allergi? HÅNDBOG FOR NYE

er en moderne og forskningsbaseret bog, som gør op med alle de myter, der har hobet sig op om forældreskab. FORÆLDRE


En bog, der er på forældrenes og børnenes side, hvor vi gør op med moraliserende myter om, hvordan forældre og børn skal være, og som hjælper forældre med at sortere i, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er, når det drejer sig om graviditet og barnepleje.


Som kommende eller nybagt forælder bliver man overdænget med velmenende råd om graviditet og forældreskab. Det er svært ikke at lytte til dem, for som ny forælder vil man gerne gøre alting rigtigt. Men tiden er inde til at gøre op med myterne, mener forfatterne bag HÅNDBOG FOR NYE FORÆLDRE, Agnes Wold

og Cecilia Chrapkowska, der begge er erfarne læger og forskere. I bogen rydder de op i junglen af anbefalinger og uskrevne “sandheder” om alt fra fødsel, allergier, amning og vaccinationer til alkoholindtag og kolik. Bogen består udelukkende af videnskabeligt verificerede fakta og efterprøvede råd til alle nye forældre.

OM BOGENS FORFATTERE

AGNES WOLD Svensk immunolog, professor i bakteriologi og overlæge på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hun er også lærebogsforfatter, klummeskribent, hædersdoktor ved Chalmers tekniska högskola og tidligere radiovært.

CECILIA CHRAPKOWSKA Svensk speciallæge i børne- og ungdomsmedicin ved ALVA Barnklinik i Stockholm. Hun forsker i børnevaccinationer ved Karolinska Instituttet.


Forskning viser, at par, der deler orloven lige, har en lavere skilsmisseprocent og oftere får mere end ét barn, end det er tilfældet for par, hvor moren har taget hele forældreorloven.

HÅNDBOG FOR NYE FORÆLDRE

giver dig svar på de fleste af de spørgsmål om graviditet, fødsel og dit barns første leveår. Bogen forklarer ikke blot, hvad der er vigtigt, og hvorfor, men også hvad der er myter og skrøner. Bogen kommer blandt andet ind på kostråd for gravide, brug af naturlægemidler og amning af den nyfødte.

I BOGEN KAN DU OGSÅ LÆSE OM: GRAVIDITETEN At stille sin krop til rådighed for et voksende foster ligner ikke nogen anden fysisk tilstand, og oplevelsen varierer meget fra den ene kvinde til den anden. Men hvad sker der konkret i de forskellige faser af graviditeten? Hvordan ændrer kroppen sig, og hvordan udvikler fostret sig i løbet af de ni måneder? Hvilke kontrolmøder bør man gå til gennem forløbet? Hvad er sandt og falsk om, hvad du må gøre og spise som gravid? FØDSLEN Det er en god ide at forberede sig på fødslen og at lære om de forskellige måder at føde på. Hvordan sikrer man sig den bedst mulige vaginale fødsel? Hvad gør man ved komplikationer under fødslen? Hvilke muligheder er der ud over en vaginal fødsel? Hvilke myter er der omkring fødslen, og er der hold i nogen af dem? FORÆLDRESAMARBEJDET At blive forældre er en kæmpe omvæltning af ens liv,

både i forhold til arbejdsliv, fritid og økonomisk råderum. Hvordan håndterer man som forældre denne omvæltning? Hvad gør man med den øgede arbejdsbyrde på hjemmefronten, og hvem skal tjene penge til at forsøge familien? Og hvordan skal man fordele barselsorloven?


INTERVIEW MED FORFATTERNE AGNES WOLD & CECILIA CHRAPKOWSKA Hvorfor valgte I at skrive denne bog?

end det er tilfældet for par, hvor moren har taget hele forældreorloven.

Der fandtes ingen udførlig videnskabsbaseret forældrevejledning, der henvendte sig til alle forældre - uden hensyn til køn og familiestruktur. Sådan en ville vi skrive.

Der er endda svenske studier, der viser, at fædre, som tager forældreorlov, lever længere end dem, der ikke gør.

En bog, der er på forældrenes og børnenes side, hvor vi gør op med moraliserende myter om, hvordan forældre og børn skal være, og som hjælper forældre med at sortere i, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er, når det drejer sig om graviditet og barnepleje.

Forældre overalt må opfordres til at stræbe efter at dele omsorgsarbejdet, også ud over den korte orlovsperiode. At dele helt lige betyder at stræbe efter, at børneansvaret bliver delt lige, og at begge forældre har lige muligheder for at fortsætte deres arbejdsliv.

Derudover vil vi hjælpe fædre med at blive lige så fuldgyldige forældre som mødre, og mødre med at opnå samme muligheder som fædre i deres arbejdsliv. Kort sagt: Ligestillet forældreskab.

Hvad er den største fælde, kommende forældre kan falde i?

I bogen taler I om at dele fuldstændig retfærdigt. Hvad mener I med det?

At tro, at man som forældre har en magisk evne til at forme sit barn til at blive et glad og succesrigt individ. Det har man ikke. Hvordan barnet udvikler sig, er hovedsageligt bestemt af genetik og af det individuelle miljø, barnet skaber om sig selv.

Vi mener, at forældrene deler ansvaret og omsorgsarbejdet for barnet helt lige mellem sig. Vi mener, at mænd skal holde op med at give hundrede tusinder af dages betalt orlov til deres partnere hvert år.

Hvad er det vigtigste, læseren kan tage med sig fra bogen?

Forskning viser, at par, der deler orloven lige, har en lavere skilsmisseprocent og oftere får mere end ét barn,

At intet er mere vigtigt, end at enhver forælder også er forælder i praksis - og deltager i omsorgsarbejdet med barnet fra begyndelsen og gennem hele dets opvækst.

LÆS MERE OM BOGEN Bogen HÅNDBOG FOR NYE FORÆLDRE udkommer 8. november 2018 fra forlaget Rosinante. Du kan læse et uddrag fra bogen her: WWW.ROSINANTE-CO.DK

Du kan læse mere om bogen og bestille den her: WWW.SAXO.COM

Rosinante  

Annonce og artikel om Rosinante til GRAVIDA #22.

Rosinante  

Annonce og artikel om Rosinante til GRAVIDA #22.

Advertisement