Issuu on Google+

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 4 • VINTER 2012/13

80

SIDER ME D OM DET B ALT EDSTE VI HAR

quiz

TEST DIN VIDEN Hvor meget ved du egentlig om dit barn?

søvn

godnat

Sådan får du dit barn til at sove om natten navne

brevkasse

BABYS MAD Få svar på dine spørgsmål om dit barns mad

+

stjernernes babynavne Det hedder de kendtes børn

KUN FOR SJOV: EN MORS ORDBOG | CAKE SMASH: BABYS FØRSTE FØDSELSDAG HOS FOTOGRAFEN SPØRGSMÅL & SVAR: SØSKENDE | INSPIRATION: FANTASTISKE FUND | FOTOSERIE: SKØNNE BABYER


velkommen Velkommen til 4. udgave af magasinet MIN BABY. Denne gang kan du klikke på endnu flere ting i magasinet og blive ledt direkte over til den hjemmeside, hvor du kan læse mere om produkterne og eventuelt købe dem med det samme.

Jeg håber, du får et par gode timer i selskab med 4. udgave af MIN BABY - helt uden bekymringer. Hilsen chefredaktør

Katja Hansson PS: Du kan stadig læse de 3 første udgaver af MIN BABY på www.minbaby.dk. Læs også graviditetsmagasinet GRAVIDA på www.gravida.dk og DIT BARN om de større børn på www.ditbarn.dk.

Som sædvanligt finder du udelukkende positive artikler i MIN BABY. Emner som vuggedød, alvorlige sygdomme og lignende springer vi over. Denne gang har vi blandt andet spændende artikler om babys mad, søvn, søskende, navne og masser af inspiration til ting til baby.

husk

Læs de første udgaver af MIN BABY på:

www.minbaby.dk UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm HJEMMESIDE www.minbaby.dk FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetMinbaby KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


indhold 8

Spørg sundh edsplej er sken

Spørgsmål og svar om søskende

14

Na v ng iv ning

18

C a k e Sm a sh

22

Spørg sundh edsplej er sken

28

Ba b yna v ne

32

Fodtøj

Hvorfor skal børn have så mange navne?

Den første fødselsdag hos fotografen

Spørgsmål og svar om babys mad

Det hedder stjernernes børn

Det bedste til dit barns fødder

forsiden

Fotograf: MARYLOU STUDIO | www.maryloustudio.dk Model: ANTON (4 måneder)


36

Læ se stof

38

Guldk orn

40

Ba b yudstyr

42

Kun for sjov

44

Spise tid

46

søv n

5 gode bøger om børn

Dagens smil

Spar penge på udstyr til din baby

En mors ordbog

Til mad og leg

Sådan får du baby til at sove

abonnement

Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER


indhold 48

Ba rne v ogne

50

b h’ e r

54

Nå r storke n svigt er

56

quiz

58

Fotose rie

70

Inspira tion

Dit barns første køretøj

Skønt lingeri til dig

Dedikeret til børn

10 spørgsmål om babyer

Skønne babybilleder

Fantastiske fund til baby

facebook

Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting. KLIK HER


KØB UDSTYR TIL BABY I TYSKLAND

STORT UDVALG I ALLE DE KENDTE MÆRKER

SPAR HELT OP TIL 50% I FORHOLD TIL I DANMARK

Se det store udvalg af barnevogne, klapvogne, kombivogne, autostole, vugger, babyalarmer, højstole, skråstole, cykelstole, pusleborde, bæreseler, madrasser, sikkerhedsudstyr, rejsesenge, sutter, aktivitetstæpper, legetøj og meget mere!

WWW.BABYPARADIES-SHOP.DE


SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

søskende

Hvordan undgår man søskendejalousi? Hvornår er det bedst at få barn nummer 2? Hvorfor tæver storesøster sin lillesøster? Hvorfor vil mine døtre ikke lege med andre? Hvornår har man pseudotvillinger? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om søskende.

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvornår skal min datter vide hun skal være storesøster? Jeg er gravid i 13. uge med vores 2. barn. Min datter er 2 år og 3 måneder. Hvornår er det en god idé at fortælle hende, at hun skal være storesøster? Det er jo meget lang tid at vente, når man er så lille. SVAR Hvornår man fortæller, at der kommer en lille ny baby, afhænger at den “stores” alder. Er den store under 2 år, ville jeg først fortælle det, når barnet selv bemærker


mors voksende mave.

Tæveriet er blevet slemt, efter lillesøster har lært at kravle. Det skal lige siges, at min store pige lige er startet i børnehave, og samtidig vil vi gerne have, at hun bliver renlig.

I øvrigt ville jeg vente, til barnet, uanset alder, selv begynder at undre sig og stille spørgsmål. Da er barnet parat til at lytte til informationen, der gives, og der er rigelig tid til at “forberede” den store.

Er det en ond fase, hun skal igennem, eller findes der et hurtigtvirkende råd, inden det tager overhånd? SVAR

Ventetiden kan udnyttes til at gøre den store parat og forebygge jalousi ved at låne billedbøger om emnet, f.eks. Totte-bøgerne.

I forlanger for meget på en gang af jeres 3-årige datter. Hun magter ikke at rumme både at starte i en ny børnehave, gennemgå renlighedstræning og samtidig lære at holde op med at slå på lillesøster. I må gå roligt til værks.

Snak om, hvordan det bliver, når den lille ny kommer. Spørg til, om andre i vuggestuen eller børnehaven har små søskende. Vis billeder af babyer og understreg, at babyer i begyndelsen mest sover, spiser og græder.

Hun slår på lillesøster for at påkalde jeres opmærksomhed, fordi hun føler sig overset. Hun lider af en ubearbejdet søskendejalousi, som ofte ses, når 2-årige bliver storesøskende og føler sig fortrængt fra førstepladsen hos forældrene. Hun reagerer af afmagt. Hun er IKKE ond. Hun har IKKE tanker om at skade lillesøster.

Har I en babydukke, kan I øve bleskift og lignende. Har barnet ikke en babydukke i forvejen, kan det jo være “barselsgaven” til barnet, som den så “ordner”, når mor ordner baby. Både I skal også prøve at drenge og piger har godt af at lege med dukker. lave ting sammen med

Gør far synlig i ventetiden. Lad ham f.eks. overtage godnatputningsritualer, så den store ikke oplever, at mor pludselig “forsvinder”.

storesøster alene, så hun genoplever, at hun har noget specielt sammen med jer.

Når baby så er der, går det fint at læse billedbøger eller snakke og fortælle historie, mens baby får ammetår eller flaske. Endelig, lad alle barselsgæster vide, at den store stadig har førstepladsen. Baby er nemlig ligeglad. Lad den store vise baby frem, så han/hun stadig føler sig som en vigtig part af familiebegivenheden. Hvorfor slår storesøster sin lillesøster? Jeg har to piger på 3 og 1 år, og problemet er, at den store nærmest tæver sin lillesøster. Hun slår (både med legetøj, flad hånd og lukket hånd), niver, river og sparker. Vi har prøvet nærmest alt. Sagt “nej, det må du ikke”, vi har taget den lille op og trøstet hende og ignoreret storesøster, når vi har gjort det. Men lige lidt hjælper det.

I skal forholde jer på samme måde i forhold til jeres ældste datter, hver gang hun slår lillesøster. I skal bryde ind, tage hende væk fra lillesøster og sige: “Nej, du må ikke slå på lillesøster”.

Hun bliver forvirret af jeres skiftende metoder. Når I f.eks. vælger at trøste lillesøster og ignorere storesøster, bidrager I kun til at øge hendes jalousi. Hun lærer intet af det. Selv om det ikke er jeres mening, oplever hun, at lillesøster er mere elsket, end hun selv er. Det bidrager derfor til, at hun fortsætter med at slå for at påkalde sig jeres opmærksomhed. I skal også prøve at lave ting sammen med storesøster alene, så hun genoplever, at hun har noget specielt sammen med jer. Hvornår er det bedst at få barn nummer 2? Jeg har en datter på 6 måneder og kunne godt tænke mig at vide, hvornår det er bedst at få barn nummer 2, sådan at de får mest glæde af hinanden. FORTSÆTTES „


give den lille ny mere opmærksomhed og glemmer at give storesøster nær så meget opmærksomhed.

SVAR Skal jeg anbefale, synes jeg, der skal gå 3-4 år mellem børnene. Der er barnet modent nok til at kunne forstå og acceptere den nye baby uden større jalousi.

Hvordan sørger jeg for, at familien vil dele sol og vind lige imellem dem? SVAR

Det 3-årige barn er ved at forme sit personlige jeg. Det er udadvendt, forstår flere og flere forklaringer, kan hjælpe med at passe den lille, hente ble, være med til at bade etc.

De bedste råd til at undgå søskendejalousi skal, som du selv er inde på, starte allerede inden fødslen.

Det er selvstændigt i flere handlinger. F.eks. kan en 3-årig selv klæde sig på, er færdig med at anvende ble, kan selv spise osv.

1. Styrk far/datter forholdet. Lad f.eks. far stå for sengeceromonien, bade, putte og læse godnathistorie, følge i vuggestue m.m.

Er man blot 1½ til 2 år, er man stadig meget afhængig af sine forældre. En 2-årig vil ofte føle, at dens mor tages fra den, når mor begynder at amme den nye baby. Den føler sig ofte frygtelig jaloux. Hvis far bliver den vigtigste person for den 2-årige, kan det dog forebygges.

Når den ny lillesøster/bror er ankommet og lægger beslag på mor ved amning og lignende, er far stadig den, der opfylder de behov, han i de sidste måneder har haft ansvar for. Derfor tager den lille ny intet fra jeres datter. Hun har stadig sin far helt og fuldt.

Vil man have børnene tæt på hinanden, og er man indstillet på at have flere blebørn på en gang, vil jeg hellere lade en 1-årig blive storebror/søster end en 2-årig. En 1-årig vil blive pseudotvilling til den nye baby, mens baby hurtigt vil være på niveau med den ældre søskende.

Vil man have børnene tæt på hinanden, og er man indstillet på at have flere blebørn på en gang, vil jeg hellere lade en 1-årig blive storebror/søster end en 2-årig.

Men dette er ene og alene min mening ud fra, hvordan jeg har set søskende i de forskellige aldersgrupper reagere. Bliver barnet 5-6 år, er han/hun glad for den nye baby, men allerede så meget i gang med sit eget liv, at man mere skal regne med at have to enebørn end søskende, der heler tiden er sammen. Denne tendens øges med aldersforskel ud over de 6-7 år. Hvordan undgår man søskendejalousi? Jeg har en datter på 2 år, der snart skal være storesøster. Har du nogle gode råd til den bedste start for et godt søskendeforhold? Endvidere er jeg lidt bange for, at den øvrige familie vil

Roden til jalousi ligger i, at man pludselig mister mor, eller i det mindste skal dele hende, uden man forstår hvorfor. 2. Gør kommende besøgende (venner og familie) opmærksom på, at den lille ny er et fælles familieprojekt. Det er familiens baby.

Lad storesøster være den, man først hilser på og eventuelt spørger, om hun vil vise baby frem. Derved bevarer hun sin position som første og ældste barn, og snart vil hun miste interessen og begynde at lege og snakke med andre besøgende. 3. Sørg for altid at indrage hende i gøremål med den lille ny. Lad hende hente ble og læs historie, når søster/ bror ammes etc. 4. Hav tid mor og datter alene uden den nye bror/ søster. Der kan far så hygge med den lille ny, mens mor og datter laver ting for større børn, såsom at bage, gå til gymnastik eller dans eller tage en shopping/ biograftur.

FORTSÆTTES „


Danmarks nye kvalitetsbarnevogn Dit barns første køretøj MALTHE med barnevognsdel

MALTHE med klapvognssæde

â

• Gigantisk liggemål på hele 100 cm. • Smart pusletaske og stor softlift med kaleche. • Kraftigt aluminiumsstel og 14” luftgummihjul. • Stor varekurv i metaltråd og aftagelig stofkurv.

Malthe barnevogn med lift og pusletaske

PRIS LIGE NU:

KUN 4.499,-

Pakketilbud med klapvognssæde

KUN

5.499,-

Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er gennemtænkt, og vognen har et robust karrosseri og fantastiske køreevner.

Find autoriseret Jedo-forhandler og se flere flotte barnevogne på

www.jedo-dk.com Sikkerhed, komfort og funktionalitet


Hvornår har man pseudotvillinger? Jeg har 2 børn, hvor aldersforskellen er 18 måneder og 15 dage. Jeg har altid fået at vide, at de er pseudotvillinger, men nu er jeg kommet i tvivl. Der er nogen, som siger, at aldersforskellen er max 1½ år, og andre (også hvad jeg selv har hørt) siger, at aldersforskellen er max 2 år. Hvad er rigtigt? SVAR Ifølge Jesper Mørk-Hansen, som er læge og sammen med andre har forsket i det med placeringen i søskendeflokken (Forstå dit ophav og bliv fri), taler man om pseudotvillinger, når der er max 2 år imellem dem. Det vil altså sige, at dine børn godt kan falde ind under denne kategori.

for hendes dagplejer, så vi har egentlig ikke rigtig lyst til at flytte hende. Men hvad gør vi? Og er det helt i orden, at de kun vil lege med hinanden? SVAR Jeg tror, jeg ville følge pædagogernes råd og sætte den lille i samme vuggestue som søsterens børnehave. Så skal I kun aflevere ét sted. Desuden vil pigerne igen få glæde af hinanden. Det er helt forkert at tro, at småbørn leger sammen. De leger parallelt med hinanden, indtil de når 4-5 års alderen.

Hvorfor vil mine døtre ikke lege med andre?

Jeres piger har, fordi de er tæt i alder, udviklet et sammenhold, hvor de hygger sig med hinanden. Det synes jeg, de skal have lov til. Det vil medføre et dejligt søster-fællesskab som voksne.

Mine piger på 2 og 3 år vil ikke lege med andre børn. De har gået i samme dagpleje og havde hinanden der, men efter den store er kommet i børnehave, leger de ikke med nogen.

Selv om de kom til at gå i samme institution, ville forskellen i alder og dermed deres udvikling føre til, at de - efterhånden som de modnes - også ville finde legekammerater og veninder ved siden af.

Vi har været til møde i dagplejen, fordi de synes, der er noget galt, når min datter ikke vil lege med de andre. Hun sidder bare og kigger på dem og leger så helst med sig selv. De andre må ikke være med. Vores store pige siger, at alle de andre børn er dumme, og det er derfor, hun ikke gider lege med dem. Tit, når vi kommer og henter hende, sidder hun for sig selv, og vi har spurgt pædagogerne, om de ikke kan hjælpe hende til at komme lidt mere med i fællesskabet. Det er hende selv, der ikke vil. Når vi er her hjemme eller andre steder, leger mine piger rigtig godt sammen, giver hinanden knus og kys, og derfor kommer det lidt bag på mig, at de ikke leger med andre. Er der noget svar på, hvorfor de ikke gør det? Jeg troede ellers, det ville være sundt for dem at komme lidt hver for sig, så de kunne blive mere selvstændige og uafhængige af hinanden, men det ser ikke ud til at hjælpe. Faktisk har børnehaven været inde på, at det måske ville være en god idé, at vi fik vores lille pige over i vuggestuen, så de kunne være sammen igen. Men vi er bare så glade

Første barn får mest opmærksomhed Det førstefødte barn i en familie har ofte højere IQ, klarer sig bedre i skolen og kommer til at tjene flere penge som voksen end de yngre søskende. Det viser en undersøgelse, som forskere fra Brigham Young University har foretaget blandt 21.000 forældre. Forklaringen kan være, at forældrene gennemsnitlig ofrer langt mere kvalitetstid på det ældste barn end på det yngste. I familier med 2 eller flere børn får det ældte barn gennemsnitlig 20-30 minutter mere kvalitetstid dagligt med hver af forældrene end sine søskende. Og det gælder specielt fra 4 til 13 års alderen.


vi elsker børn FertiLitetskLinik

GraviditetsscanninG

privat Jordemoder

Vi har en af landets førende fertilitetsklinikker og har i løbet af de sidste 28 år hjulpet mere end 8000 ønskebørn til verden.

Oplev fascinationen ved at se jeres barn i tre dimensioner med en 3D scanning. Få optagelserne med hjem på dvd, cd, usbmemorystick eller print.

Privat jordemoderkonsultation er et nyt og udvidet tilbud til det gravide par, der ønsker et trygt og nærværende graviditetsforløb

GynækoLoGi

ØrebØrn

bØrneeksem

Har du efterfødselsproblemer som følge af eksempelvis fødselslæsioner, kan vi afhjælpe dine gener med et relativt let indgreb.

Vi undersøger og behandler godartede lidelser inden for øre-, næse- og halsområdet. Vores anæstesilæger er særligt dygtige til at bedøve børn.

I vores særlige hudlægecenter tilbyder vi eksemramte børn klinisk undersøgelse samt behandling med creme eller medicin.

Læs mere på www.ciconia.dk eller ring til os på 86 27 76 26 Saralyst Allé 50 8270 Højbjerg 8627 7626 www.ciconia.dk l l l


navnGIVNING

mange navne

hvorfor skal børn have så KAN ET BARN F Å FOR M ANGE NAVNE ?

Æ Jeg har aldrig været til lange navn, flere mellemnavne og efternavne, og min søn hedder kun fornavn og efternavn. Hans far og jeg valgte allerede, før jeg blev gravid, at vores barn kun skulle have 1 fornavn, ingen mellemnavne og kun 1 efternavn. Jeg kan godt forstå, at dem, der f.eks. er gift, vælger at give barnet begges efternavne, men hvorfor alle de mellemnavne? Min veninde er gravid, og hendes pige skal have hele 2 mellemnavne, altså 4 navne i alt. Det må hun selvfølgelig selv om. Jeg kan lide alle navnene, men hvilken gavn gør det med alle de navne? Jeg er glad for, jeg kun har for- og efternavn. Det er lidt lettere, når man skal underskrive etc. De flestes argument (og også min venindes) er, at så kan barnet selv vælge at hedde mellemnavnet i stedet for fornavnet, når det bliver større/voksen. Men helt ærligt, hvem siger, “nu gider jeg ikke at blive kaldt for mit fornavn mere, kald mig venligst for mit mellemnavn”. Og hvis man hader sit fornavn så meget, så kan man jo bare tage navneforandring, ik’? RIKKE


Æ Smag og behag er jo forskellig. Men når det er sagt, så kan jeg nu heller ikke forstå, at de stakkels børn skal “slæbe rundt” på alle de navne. Jeg har “kun” mit fornavn og et efternavn, og det samme har min mand og vores to børn. Jeg ville selv synes, det var irriterende, hvis jeg havde et eller to ekstra navne at skulle skrive. Især hvis det ikke var specielle familienavne, men bare et almindeligt navn uden nogen betydning overhoved. Man mange siger jo så, at man da ikke behøver at skrive alle navnene i banken og som underskrift osv., men så er det da endnu mere mærkeligt og ligegyldig at have alle navnene. Men det kunne da være sjovt at høre, hvorfor nogle vælger at give flere almindelige navne. Mon det er fordi, det er svært at vælge ét navn? Eva Æ Min datter har 4 navne, og det har hun ene og alene af den grund, at både mit og min mands mellemnavne er gamle slægtsnavne, vi gerne vil videregive til vores “afkom”. Dertil kommer så efternavnet, som hun - hvis hun ønsker det kan smide væk, når hun bliver ældre og selv kan bestemme. Til daglig bruger vi dog kun fornavn og efternavn, så derfor synes vi ikke, det er så besværligt endda. Jane Æ Jeg er også lidt træt af, at mine børn skal have 4 navne, men både min mands og mit mellemnavn er et, der går tilbage i vores slægt, og derfor ikke bare noget, man smider ud.

Vi er dog ved at undersøge, om vi kan slette vores efternavn (Jensen, så kedeligt) for så at tage min mands mellemnavn til efternavn, så vores børn dermed kun får 3 navne. Vi har 3 måneder endnu til at finde ud af det i, og vi håber på, det lykkedes. For jeg kan godt se det fra barnets side, at det ikke altid er fedt at have mange navne. Louise

Smag og behag er jo forskellig. Men når det er sagt, så kan jeg nu heller ikke forstå, at de stakkels børn skal “slæbe rundt” på alle de navne. EVA

Æ Det er heller ikke sjovt at have et underligt efternavn. Mit efternavn er specielt, og alligevel har vi valgt at give mit navn videre til vores søn. Selv har jeg to almindelige fornavne (Anne Katrine), og som barn hadede jeg mit navn, for det skulle altid staves: Katrine med K og uden H, og ingen bindestreg. Anne kunne de fleste heldigvis finde ud af. Jeg valgte, at vores søn kun skulle have et fornavn, et mellemnavn (fra min mand) og et efternavn (fra mig). for det der med “at så kan man selv vælge, hvilket navn man vil kaldes”, det er altså en fis i en hornlygte. For der vil altid stå dit første fornavn + efternavn, og så kan alt indimellem være ligegyldigt. Anne Katrine

Æ Jeg forstår det heller ikke. Min søn har kun et fornavn og så to efternavne (vi er ikke gift). Men det er fordi, det er to specielle efternavne, hvor vi er de eneste, der kan føre slægten videre. Havde det ene navn været et “mængdenavn”, så var vi ude over problemet. Men jeg har også undret mig over alle de mange navne (og mange gange specielle navne). Jeg har selv et specielt fornavn, som ingen kan stave (derfor kalder jeg mig Lisbeth), og et efternavn, der også skal staves hver gang. Og hvor har det været en belastning gennem tiden. Jeg har alle dage hadet at kunne blive husket på mit navn. Så tænk lidt over hvilket helvede, jeres poder bliver lukket ind i. Det er smart med mange og specielle navne, men kan også være hæsligt. Lisbeth Æ Vores dreng har kun ét navn og så vores efternavn (som jeg tog, da vi blev gift, da jeg gerne vil hedde min mands navn, og ikke synes der var grund til andet). Vores to piger hedder ét fornavn, ét mellemnavn og vores efternavn. Jeg synes det lød bedre med et mellemnavn til pigerne, og desuden var der så mange navne, jeg syntes var dejlige, og så kunne jeg jo vælge fire i stedet for kun to :o) Det skal lige siges, at vores efternavn kun har én stavelse. Tina Æ Vores barn får 3 navne, hvis det går efter mig. Vi er ikke gift, og et eller andet sted vil jeg gerne have, at begge vores navne på en eller anden måde er repræsenterFORTSÆTTES „


et. Dvs. min mands mellemnavn og mit efternavn. Manden er vist ikke helt enig, for han er ikke så glad for sit mellemnavn. Laila

Det kan være kært og komisk. Der er mange eksempler på kønne lange navne med flotte slægstnavne m.m. Og sådan er det vel heldigvis for det meste.

Æ Kan I se det for jer? Mange skriver, at deres børns navne er slægtsnavne, der skal gives videre. Når jeres børn om 20 år møder sin kommende mage, så har han/ hun måske også to navne der skulle gives videre, og hvad gør man så lige? For det er jo alle vigtige navne, som har stor betydning, og hvem skal man skuffe? Puha!

Men der er dæleme navne, der virkelig virker komiske, som om forældrene forsøger at overgå et eller andet fantastisk ideal og i kampens hede giver deres stakkels unge et navn, som kun passer til en multikunstner med en surrealistisk åre.

Der vil godt nok være nogen, der kommer til at rende rundt med et par navne. Og hvad så med næste og næste og næste generation? Anna

Når jeres børn om 20 år møder sin kommende mage, så har han/hun måske også to navne der skulle gives videre, og hvad gør man så lige? ANNA

En af mine gode bekendte har netop fået tvillinger. En af hver. Drengen får tre fornavne - et meget moderne og to mere gammeldags. Pigen får også tre - et meget moderne og så to navne på frugter! Det er simpelthen så syret. At de så samtidig har et langt og ikke helt almindeligt -sen efternavn, gør ikke sagen mindre spøjs. Jeg tænker lidt, at det bare er FOR voldsomt. Jeg spurgte min bekendte, hvad hun ville kalde dem til daglig. Hun havde et kælenavn til hver, der ikke på nogen måde lignede nogle af de navne, de skal døbes. Jaja, hun mener det nok godt. Pia


Vi elsker folk der går i små sko Baby Shoe er en online butik, som koncentrerer sig om salg af sko til de små “fusser”. Hos Baby Shoe kan du købe søde baby- og børnesko fra 0 til 3 år. Vi har nu også udvidet med tøj fra størrelse 56140 cm. Det er tøj i den klassiske stil i mærker som Fransa og Minymo. Vi har også det mere farverige mærke Me Too, som er super sødt til de mindste.

BESØG OS OGSÅ P Å FACEBOOK


CAKE SMASH Den perfekte første fødselsdag hos fotografen.

Den første fødselsdag er noget helt specielt, og den skal selvfølgelig fejres med manér. En utraditionel fødselsdag kunne være at tage til fotografen til en Cake Smash. Det er en hylende sjov og uforglemmelig måde at fejre den første fødselsdag og samtidig få taget uforglemmelige billeder, man kan grine og smile af igen og igen. Vi var med på sidelinjen, da Lærke fejrede sin 1 års fødselsdag hos Marylou Studio. Der var pyntet op med farverige flag og bagt en kæmpe cupcake, som indbød til at blive spist (og smadret).


Er den fine kage til mig?

M책 jeg spise den nu?

Vil du smage?

Uhm, den smager meget go

dt.

KAGEN

grene.

Men den klistrer lidt p책 fin

Den fantastiske cupcake er kreeret af Bodenhoffs Bageri & Konditori. Se mere p책 www.bodenhoffsbageri.dk


llem fingrene.

Se, der kommer kage ud me

Hov, der er syltetøj i midte

n.

FAKTA

Fotografen sørger for en unik fødseldagscupcake og pynter op med flag etc. I kan selv være med til at vælge farve osv., så det bliver helt personligt. En Cake Smash session varer ca. 75 minutter. Se mere info og priser på www.maryloustudio.dk


SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

babys mad

Hvad kan man give sit barn for at fede det op? Hvordan undgår man, at barnet bliver for tykt? Skal barnet have jerntilskud, når det er 6 måneder gammelt? Må børn få vælling, når de er 3 måneder gamle? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om babys mad.

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvad kan vi give vores datter for at fede hende op? Jeg vil høre, hvad vi kan give vores datter for at fede hende op. Hun er snart 1 år og vejer 8,6 kilo. Hun har lige ligget syg og tabte så 1 kg, og det er ikke meget, hun har at stå imod med, hvis hun skulle blive syg igen. SVAR Det er klart, at hun i forbindelse med sygdom kan tabe sig. Det tabte kilo kommer dog hurtigt på igen, når hun genvinder appetitten.


Ved 1 års alderen skal hun have 3-doblet sin fødselsvægt. Dvs. vejede hun 3.000 gram ved fødslen, skal hun veje 9 kg på 1 års dagen.

Jeg har ammet hende de 2 første måneder, hvor hun også blev suppleret med modermælkserstatning, da min mælk ikke kunne mætte hende (selvom jeg havde rigeligt).

Du skal give hende hel-mælkeprodukter og ikke letmælk eller andre letprodukter. Hun skal have svarende til ½ liter mælk pr. døgn (max. 3/4 liter) af hensyn til kalken.

Hun startede på grød, da hun var 3½ måneder i samråd med min sundhedsplejerske, og har siden hun var 4½ måneder fået 3 grød/mos måltider om dagen plus modermælkserstatning som mellemmåltider. Da hun var 100% flaskebarn, spiste hun let 210 ml modermælkserstatning ca. hver 4. time.

Får hun for meget mælk, kan hun få blodmangel/ anæmi, da mælkeprodukter er jernfattige. Samtidig er mælk mættende og tager plads for andre lødige madprodukter.

Hun har gylpet en del, så hun er muligvis blevet overfodret, men hun holdt op med at gylpe, efter hun begyndte på 3 “faste” måltider om dagen. Så nu får hun under alle omstændigheder kun det, hun har behov for. Hun har ikke spist om natten i 3 måneder.

Det gælder også, hvis hun får søde safte eller sodavand. Her er det sukkerindholdet, der mætter hende med tomme kalorier. Giv hende vand at drikke til maden og ved tørst.

Min mand er overvægtig, så vi er meget opmærksomme på hendes vægt, da vi nødigt ser, at hun får samme problemer som sin far.

Kom desuden en smørklat i hendes grød og middagsmad. Hun kan spise som den øvrige familie, men kan hun lide Mange forældre tolker kartoffelmos, kan du blande hakbarnets gråd som tegn ket spinat eller grønkål i mosen sammen med smørret. Det er på sult og “lukker munden” en rig jernkilde.

En god blodprocent er med til at styrke hendes forsvar mod infektioner. Hvidløg blandet i reven/ skåret æble er med til at styrke immunforsvaret, så hun ikke så let bliver forkølet.

med en flaske. Derved opbygges let et behov hos barnet til at spise mere, end det egentlig har haft brug for.

Giv hende 1 tygge-vitamintablet eller fortsæt med ACD-vitaminer - ikke kun D-vitamin. Hvordan undgår jeg at min datter bliver for tyk? Min datter er 7 måneder og en uge gammel. Hun vejede 3.200 gram ved fødslen, men allerede nu har hun rundet de 10 kg. Hun er omkring 70 cm lang. Hvad kan jeg gøre for, at hun ikke bliver alt for “tyk” og tung i tiden fra nu, og så til hun begynder at gå, hvor det forhåbentlig med tiden vil udligne sig selv? Min læge siger, at hun vejer mindst et kilo for meget i forhold til alder og længde, men min sundhedsplejerske har aldrig kommenteret vægten.

SVAR Når din sundhedsplejerske aldrig har kommenteret jeres datters vægt, er hun nok ikke bekymret. Det ville jeg heller ikke være, hvis du har fulgt/følger sundhedsplejerskens kostråd til nu. Du har sikkert madplaner liggende.

Jeg tror, du har ret i, at hun med sit gylperi viste, at hun tit fik for meget mad. Mange forældre - især ved første barn - tolker barnets gråd som tegn på sult og “lukker munden” med en flaske. Derved opbygges let et behov hos barnet til at spise mere, end det egentlig har haft brug for. En gylden regel, når vi taler flaske, er, at døgnbehovet for en nyfødt er 1/5 af barnets vægt fordelt på 24 timer, stigende til max. 1 liter modermælkserstatining i døgnet. Den regel gælder, så længe modermælkserstatning udgør hele barnets mad/væskebehov. Når barnet begynder at få anden mad, skal modermælkserstatningen nedtrappes til 3/4 liter i døgnet fra 6 måneders aldren. Gennem småbarnsalderen og videre i opvæksten skal FORTSÆTTES „


barnet fortsat have ½ liter mælkeprodukter i døgnet for at dække kalkbehovet.

Jo mere hun bevæger sig, jo mere energi forbrænder hun, og hendes vægt vil udligne sig. Hun skal dog ikke tabe sig, så hun ved 1 års alderen kun vejer de 9,6 kg, som var idealen ud fra hendes fødselsvægt (fødselsvægt x 2 = vægt ved 6 måneder, og fødselsvægt x 3 = 1 års vægten).

Jeres datter nærmer sig de 8 måneder, hvor hun kan begynde at spise små rugbrødsstykker med pålæg. Desuden kan hun også spise jeres mad startende med kartoffelmos og kogt farskød (lam, kylling og kalv).

Fra 1-2 år skal hun tage 1-2 kg på. For at undgå overvægt som hendes far, skal hun lære de gode kostvaner at kende. Får hun ikke præsenteret cola, sodavand og meget slik, er det også vejen frem.

Hendes grødmåltider skal efterhåneden erstattes af familiens mad, så hun ved 1 års alderen kun får grød som morgenmad. Dertil skal hun max. have 3/4 liter mælkeerstatning. Hun kan drikke almindelig sødmælk, men jeg plejer at anbefale at vente med det til 1 års alderen.

Hun skal ikke spise fedtfattigt før fra de 3 år, da hun skal bruge fedt til hjernens udvikling. Skal min datter på 6 måneder have jerntilskud?

Gennem modermælkserstatningen og grøden får hun jern og vitaminer. Når hun overgår til almindelig mælk, skal hun ikke mættes i mælk, saft og lignende. Hun skal suppleres med vand ved tørst, og allerede nu kan hun aftrappes i flaskerne og få sin modermælkserstatning af kop, så flasken er helt borte ved 1 års dagen. På denne måde går afvænningen nemmere.

Min datter på 6 måneder er glad for mad og spiser dagligt grød (ris og hirse) samt diverse grøntsager og mos til aften (blandt andet brocolli og svesker).

Hvis et barn efter 1 års alderen spiser mindre ved måltiderne, er forklaringen ofte, at barnet har erstattet sin sult med at drikke mælk.

Med hensyn til hendes “overvægt” vil den udligne sig, når hun kommer i gang med at kravle og gå. Lettere overvægtige børn kan have svært ved at komme igang med den videre fysiske udvikling.

Hvis jeres datter er begyndt at kravle, vende sig fra mave til ryg og omvendt, er det fint. Så kan I begynde at “gå” med hende og hjælpe hende til at rejse sig langs sengens tremmer. Er hun derimod ikke igang, kan I stimulere hende igang. Læg hende på gulvet og tril hende fra mave til ryg og omvendt. Løft hende op på hendes arme og knæ og hold igen på fødderne, så hun kommer igang med de indledende kravleøvelser. Vil hun ikke ligge på maven, så læg hende med en fast pude under brystkassen, så hun løftes op med hovedet. Skub bag på fødderne. Lav cykle-bevægelser med bennene, både når hun ligger på mave og ryg.

Jeg vil meget gerne fritage hende for jerntilskud. Det smager ubeskriveligt væmmeligt, og jeg er ked af, at det skal forbindes med mad/spisning. Kan jeg dække hendes behov via naturligt forekommende jern i maden? SVAR

Er grøden beriget med jern? Ellers skal din datter drikke 400 ml modermælkserstatning og/eller vælling pr. døgn, for at hendes jernbehov er dækket. Hun kan sagtens drikke modermælkserstatning af kop ved siden af maden. Frem til 1 års alderen er det faktisk godt at give det i stedet for sødmælk. I modsætning til den jernberigede modermælkserstatning er sødmælken og andre mælketyper jernfattige. Hvis et barn efter 1 års alderen spiser mindre ved måltiderne, er forklaringen ofte, at barnet har erstattet sin sult med at drikke mælk. Mælk er jo sundt, rig på protein, mælkesukker og mælkefedt, men på andre områder er mælk et fattigt næringsmiddel. FORTSÆTTES „


Helens bog om gråd og trøst Helens bog om gråd og trøst er en guldgrube af information til desperate forældre, og der er gode råd at hente om børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst. Bogen er ligesom Helen Lyng Hansens øvrige bøger i serien nem at anvende som opslagsbog, hvor du hurtigt finder netop dit aktuelle problem og ikke mindst løsningen på det. Eller du kan læse den fra en ende af og blive klædt på til alle de udfordringer med gråd, vrede og trøst, som barnets udvikling byder på.

««««

Bogen har været en øjenåbner for mig på flere områder. Børn i byen

KLIK HER

OG LÆS MERE OM BOGEN

Se Helen Lyng Hansen fortælle om bogen her


Du kan, ud over modermælkserstatningen, være opmærksom på at give hende jernrige fødevarer. Grønne grøntsager som kørvel, spinat og grønkål er jernrige. Det samme er forskellige kornsorter. Du kan let lave dine egne spinatblokke. Køb frisk eller frossen spinat. Damp spinaten med en smørklat og lidt vand. Fordel blanding i en isterningebakke. Så kan du let blande en optøet “terning” spinat i hendes kartoffelmos. Det samme kan gøres med grønkål. I øvrigt kan man spare rigtig mange penge ved at lave forskellige madvarer på denne måde. F.eks. frugtmos (æble, pære, abrikos etc.) i stedet for at købe dem færdige på glas. Frugtmosen kan bruges i stedet for sukker på grøden. Skal vi holde en pause med skemad? Vi har en datter på knap 6 måneder. Hun er 66 cm lang og vejer 6,5 kilo, så hun er ikke en af de tungeste. Hun blev ammet, til hun var 2 måneder, og hun har siden fået modermælkserstatning. Hun er meget aktiv. Lægen er godt tilfreds med hendes trivsel, og det samme er sundhedsplejersken. Hun har aldrig været den store spiser, og hun har aldrig været specielt begejstret for sutteflasken. Derfor så jeg hele tiden frem til, at hun kunne få noget andet mad. Men det er ikke blevet den store succes, som jeg håbede på. Hun spiser 3-4 skefulde, og så gider hun ikke mere. Andre gange vil hun slet ikke have noget. Hun vrider sig og vifter med armene. Giver jeg hende flaske bagefter, spiser hun 120-130 ml (det samme som hun altid spiser). Så hun er altså sulten, men det er bare ikke skemad, hun vil have. Vi har prøvet med diverse slags grød, kartoffelmos og øllebrød. Vi har kørt nogle dage med hver enkelt ting, inden vi har prøvet noget nyt. Hun er meget interesseret i at kigge på, vi andre spiser, og hun vil også gerne smage vores mad, hvis vi giver hende et lille stykke. En bekendt har foreslået, at hun ikke skal tilbydes andet, hvis hun afviser grøden, og så prøver man igen ½ time efter, indtil hun spiser det. Er det vejen frem? Eller skal vi holde en uges pause med skemad? Håber på et godt råd, da vi efterhånden er ved at være desperate.

SVAR Du skal lytte til din læge og sundhedsplejerske, der begge er fuldt tilfredse med jeres datter. Hendes vægt lyder OK. Hendes fødselsvægt skal være fordobblet ved 6 måneder og 3-dobblet ved 1 år. Hvis fødselsvægten f.eks. er 3 kg, skal barnet veje 6 kg ved 6 måneder og 9 kg ved 1 år. Din bekendtes råd er forkert. Man kan ikke tvinge en 6 måneder gammel pige til at spise ved at sulte hende. I skal lære at se på jeres datter. Hvad hun viser, hun har lyst til, frem for at gå frem efter salgsetiketter og andet. Hun er lige så individuel som ethvert andet barn. Hun vil gerne have sutteflaske med 120 ml modermælkserstatning eller vælling. Det er OK at fortsætte med, til hun begynder at vise interesse for anden mad. Det er netop ved at se på jeres datter, og hvad hun viser, hun har lyst til, I skal finde vejen frem. Kartoffelmos, grøntsagsmos og havregød kan gives fra 6 måneder. Rugbrødstern med pålæg, kødboller af kalve- og lammekød fra ca. 8 måneder. Man kan begynde med skemad fra 4 måneder. Det er rigtigt at vente, til barnet viser parathed, f.eks. ved at tage ud efter jeres ske og gaffel, og som du skriver vise lyst til at smage på maden. Så er barnet klar. Må børn få vælling når de er 3 måneder gamle? Jeg har et spørgsmål angående vælling. Jeg har læst, at man kan begynde at give vælling til børn, fra de er 3 måneder gamle. De måtte få 1-2 flasker i døgnet. Er det rigtigt? Jeg bor ikke i Danmark, og kan ikke få fat i vælling. Derfor har jeg forsøgt at lave noget af rismel (kan heller ikke få fat i Maizena). Jeg er bare ikke sikker på, at jeg forstår opskriften rigtigt. 1-2 spsk. rismel koges op med 200 ml vand, og det koges i 5-10 minutter. Derefter afkøler man det og tilsætter modermælkserstatning.


Men når man koger vandet og rismelen i 5-10 minutter, så fordamper en del af vandet jo, og man har en blanding tilbage på ca. 125 ml. Skal jeg tilsætte modermælkserstatning i det? Eller skal jeg toppe op med kogt vand, til der bliver 200 ml igen og derefter tilsætte modermælkserstatning? Hvis man ikke tilsætter mere vand, bliver det jo vildt tykt. Jeg har ganske vist aldrig set vælling før, men jeg kan ikke forestille mig, at det skal være så tykt. SVAR Mange forældre er ivrige efter at prøve forskellige madprodukter, mens barnet egentlig er godt tilfreds med det ensartede.

for at få fat i din mad, når det er tid at udvide sortimentet med frugt-, grøntsagsmos og grød (havregrød tidligst fra 6 måneder). At producenter skriver, at barnet KAN begynde at få vælling, når det er 3 måneder, betyder ikke nødvendigvis, at barnet SKAL begynde med anden mad end modermælk eller modermælkserstatning. Vælling er først fra 4 måneder. Det er til børn, der virker mere sultne. I stedet for at øge mængden af modermælkserstatning ud over den anbefalede 1 liter pr. døgn, kan I give vælling. Vællingen er tykkere i konsistens, så den mætter mere. Den gives i sutteflaske.

Ammes dit barn eller får sutteflaske med modermælkserstatning, så fortsæt med det, indtil barnet er ½ år.

Når dit barn begynder at vise interesse for at spise af ske, kan du fint lave risgrød baseret på modermælkserstatning. Rismel har en let sødlig smag, som børn godt kan lide. Eventuelt kan du tilsætte lidt frugtmos.

Hvis dit barn trives og tager på i vægt med den nuværende mad, er der ingen grund til at begynde på andre fødemidler.

Bland den mængde modermælkserstatning, du normalt giver barnet i flaske, og rør den til med rismelen lidt ad gangen, til du får grødkonsistens.

Barnet vil virke “sulten” eller interesseret i den mad, I andre spiser, ved at gribe ud efter din ske eller gaffel

Men vent til dit barn viser lyst til at prøve nyt.


BABYNAVNE

DET HEDDER

stjernernes børn Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række internationale stjerners børn har fået i 2011 og 2012. Måske bliver Flynn, Olive, Sadie, Viva og Lyra hotte babynavne i de kommende år?

Robbie Williams: THEODORA Den charmerende sanger Robbie Williams har fået en datter i år, som har fået det smukke navn Theodora. Hun deler navn med 69 danskere, og 56 har navnet med stavemåden Teodora uden h.

Nicole Kidman: FAITH Den australske skuespillerinde Nicole Kidman fik en datter i 2011 sammen med sangeren Keith Urban. De valgte det smukke navn Faith, som 45 danskere også har valgt at kalde deres datter.

Orlando Bloom: FLYNN Den hotte skuespiller Orlando Bloom har fået en søn sammen med Miranda Kerr, som har fået navnet Flynn. Havde de boet i Danmark, havde Flynn fået navnet helt for sig selv.

Uma Thurman: ROSALIND Skuespillerinde Uma Thurman er blevet mor i år til en pige, som hun har valgt at navngive Rosalind. I Danmark er der 13 piger og kvinder med navnet.


Reese Witherspoon: TENNESSEE Den smukke skuespillerinde Reese Witherspoon er også blevet mor i 2012. Hendes søn har fået navnet Tennessee. Navnet må siges at være meget amerikansk, og der er ingen danske drenge med navnet.

Drew Barrymore: OLIVE Skuespillerinde Drew Barrymore har født en datter i år, som hun har valgt at give navnet Olive. Det ellers flotte navn er ikke så brugt i Danmark, hvor kun 16 bærer navnet.

Owen Wilson: ROBERT Skuespiller Owen Wilson blev far sidste år til en dreng, som har fået det traditionelle navn Robert. Han deler navn med 4.680 danskere, og i 2011 var der 25 små drengebørn, der fik navnet Robert.

Christina Applegate: SADIE Skuespillerinde Christina Applegate, kendt fra TV-serien Blomsterbørns Børn, blev i 2011 mor til en lille pige, der har fået navnet Sadie. Navnet er ikke særligt udbredt her i landet, hvor kun 23 bærer navnet.

Penelope Cruz & Javier Bardem: LEO Skuespillerparret Penelope Cruz og Javier Bardem fik sidste år en søn, som de valgte skulle hedde Leo. I Danmark er der hele 3.350 med navnet. 30 fik navnet i 2010, og i 2011 blev der født 23 nye Leo’er.

Rufus Wainwright: VIVA Den canadiske sanger Rufus Wainwright fik i 2011 en datter, som han gav det smukke navn Viva. Der er 26 i Danmark med navnet, men det kunne sagtens være et navn, der blev populært i de kommende år.


Bryan Adams: MIRABELLA Den canadiske rocksanger Bryan Adams blev i 2011 far til en pige, som fik det flotte navn Mirabella og det ikke helt så flotte mellemnavn Bunny. 9 danskere hedder Mirabella.

David Schwimmer: CLEO Friends-skuespilleren David Schwimmer fik sidste år en datter, som han gav navnet Cleo. Hun deler sit navn med 55 danske piger og kvinder.

Sarah Michelle Gellar & Freddie Prinze: ROCKY Skuespiller-parret fik i 2011 deres første barn, sønnen Rocky. Med det navn, er der virkelig noget at leve op til. I Danmark er der faktisk hele 20 Rocky’er.

Megan Fox & Brian Austin Green: NOAH Et andet kendispar fik også en søn i 2011. De valgte det bibelske navn Noah til ham, som er meget brugt i Danmark. Hele 5.904 danske drenge har navnet, og det indtog en 3. plads på navnehitlisten i 2011.

Jamie Cullum: LYRA Den britiske sanger Jamie Cullum fik sidste år en datter sammen med den tidligere model og forfatter Sophie Dahl. De valgte at give datteren det poetiske navn Lyra, som der er 18, der hedder her i landet.

PINK: WiLLOW Sangerinden Pink har givet sin datter navnet Willow, som er det engelske navn for piletræ. I Danmark er der kun 4 piger, der bærer navnet Willow.


Lingeri TIL runde former

DenRundeButik.dk er en webshop fyldt med kvalitetslingeri fra Royce, Curvy Kate, Bravado og Plaisir. Her finder du bøjleløse amme-, sports-, protese-, og efteroperation-BH’er samt almindelige bøjleløse og bøjleBH’er til den fyldige barm i omkreds fra 60-115 cm og fra AAA til O i skål.


FODTØJ

DET BEDSTE

TIL DIT BARNS

fødder NÅR KUN DET BE DSTE ER GO DT NOK

Hos Baby Shoe kan du købe søde baby- og børnesko fra 0 til 3 år. Du finder et stort udvalg af sko til fornuftige priser, som alle har råd til, men hvor kvaliteten stadig er i top.


 melton strømper Melton strømper i 80% bomuld i lækker kvalitet og med skridsikker sål. Men pas på - man bliver afhængig af dem. Findes i mange flotte farver med og uden mønster. PRIS: 29,95 SE MERE

MELTON „ STRØMPEBUKSER Meltons kvalitets strømpebukser går man aldrig fejl af. Super lækre og holder godt. Samtidig har de flotte mønstre og farver for enhver smag. PRIS: 89,95 SE MERE

Webshoppen har eksisteret i 7 år. Da den startede i april 2005, var internethandel ikke så udbredt, som det er i dag. I 2005 var Baby Shoe nærmest en af de eneste netbutikker, der solgte sko til børn. Du finder mærker som Giddy Giddy, Melton, Holey Soles, Shoo Shoos, Kennedy Sko, Decoy, Minymo, Nova Star, Pippi, Tinyzone, Primigi og Fransa Kids.

Inden for de sidste par år har Baby Shoe udvidet med lidt børnetøj, men de har stadig valgt primært at koncentrere sig om fodtøj til de små fusser.

SE FLERE PRODUKTER PÅ NÆSTE SIDE „


TINYZONE Klik på SUTSKO billederne Rosa hjemmesko for at læse i blødt skind med mere stjerner. Skoene fra Tinyzone laves i blødt og lækkert ko-skind og er designet, så de små fødder kan vokse frit og uhindret. PRIS: 129,00

melton babysko Babysko i dejlig blød bomuld. Skoen kan strammes til med lukningen, hvis det ønskes. Super anvendelige til babyen i barnevognen eller til køreturen. PRIS: 59,00

Kennedy babysko Super smarte babysko med blød sål. Populære til at kravle i eller tage de førsteskridt. Er også anvendelige til køreturen. PRIS: 125,00

Giddy Giddy hårelastikker Sæt kulør på hverdagen med Giddy Giddy. De skønneste hårelastikker, som alle børn og voksne vil elske. Spændet er håndlavet i USA og udført i filt. PRIS: 49,00

Kennedy begynderstøvle Begynderstøvle i skind med blød skindsål. Perfekt som den første begynderstøvle til både at kravle og tage de første skridt i. PRIS: 210,00

Shoo Shoos sutsko Populære ”fodbold” skindfutter fremstillet af naturligt kvalitetslæder og farvet med produkter, der ikke er skadelige for børn. PRIS: 200,00


Kennedy begynderstøvle Begynderstøvle i skind med blød skindsål. Perfekt som den første begynderstøvle til både at kravle og tage de første skridt i. PRIS: 210,00

melton Sutsko Søde ”paddehatte” skindfutter i dejlig blød kvalitet og med skindsål. PRIS: 149,00

TINYZONE SUTSKO Lyseblå hjemmesko i blødt skind med stjerner. Skoene fra Tinyzone laves i blødt og lækkert ko-skind og er designet, så de små fødder kan vokse frit og uhindret. PRIS: 129,00

TINYZONE SUTSKO Smarte sutsko med Spiderman-motiv til de seje drenge. PRIS: 129,00

TINYZONE SUTSKO Rosa hjemmesko i blødt skind med æbler på. Skoene har elastisklukning, så de ikke falder af. PRIS: 129,00

TINYZONE SUTSKO Sutsko med skridsikker sål, som gør det lidt nemmere at kravle og komme i gang med de første skridt. PRIS: 129,00

Se det store udvalg af smarte sko, sutsko, strømper og tøj til dit barn på Æ WWW.BABYSHOE.DK


læsestof

5

GODE

bøger Helens bog om børn og søvn Få emner optager forældre til småbørn så meget som søvn. Sover barnet nok? Eller for meget? Gør forældrene? Og kan det virkelig ikke lade sig gøre at få et barn til at sove, uden det skal græde sig i søvn?

Helens bog om gråd og trøst Lyden af et grædende barn er den mest hjerteskærende lyd af alle. Men hvad gør du som mor eller far, når måden, du forsøger at trøste på, ikke virker? Hvad gør I for eksempel, når jeres ulykkelige 3-årige pludselig ikke vil i børnehave og græder, så tårerne sprøjter eller får et raserianfald i supermarkedskøen? Denne bog hjælper forældre til børn med kolik og andre grædende børn (læs: alle børn) med bedre at forstå gråden. Den er en god nøgle til at forstå barnets følelsesliv og til kunne skelne nuancerne i barnets gråd. For børn græder langt fra kun, når de er kede af det - de græder af sult, behov for trøst, tryghed, vrede, frustration og meget andet. I denne bog gennemgår sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen barnets gråd i de første 5 leveår. Bogen er en guldgrube af information til desperate forældre, og der er gode råd at hente om børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst . LÆS MERE HER

Jo, det kan det. Helens bog om børn og søvn er nødhjælp til trætte forældre og viser vejen til at få sovende, trygge børn - og til selv at få lukket øjnene. Kunsten er at forstå dit lille barns søvnmønster, udviklingstrin og behov for tryghed. Når du forstår det, ved du også, hvorfor det ikke hjælper bare at lukke døren og sige godnat. Børn skal ikke græde sig i søvn. Alle børn kan lære at sove igennem - denne søvnguide er første skridt på vej til bedre søvn og mindre gråd. LÆS MERE HER Helens bog om børn og mad En af de største kilder til bekymring hos småbørnsforældre er børnenes mad. Denne bog er spækket med viden om børn og ernæring, om hvordan man sikrer sig, at barnet får den ernæring, som hører deres alderstrin til, og meget mere.


OM

børn

Spiser dit barn for lidt? Spiser det for meget? Hvor mange måltider skal et 8 måneders barn have om dagen? Hvornår skal man stoppe med at amme? Er honning farligt for en 1-årig? Hvornår kan man selv spise med ske? Bogen følger barnets udvikling fra det første store spring fra modermælk (eller erstatning), og indtil barnet kan spise næsten alt det, den øvrige familie spiser. Bogen følger Fødevarestyrelsens og Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og er fyldt med tips og tricks, som bogstavelig talt får maden til at glide lettere ned. Man kan læse bogen fra ende til anden og følge barnets udvikling måned for måned, eller man kan bruge den som opslagsbog til at finde ud af, hvordan det nu er med mælk og allergi, hvor længe man skal blive ved med at mose maden, om man må bruge krydderier i børns mad og alt det andet, man kan blive i tvivl om. Bogen indeholder desuden en række nemme opskrifter til hvert alderstrin, som er nemme at gå til - og nemme at kombinere med resten af familiens mad. LÆS MERE HER Helens bog om dit barns udvikling I løbet af de første 3 år udvikler det lille barn sig i et ekstremt tempo. I denne bog kan du læse om, hvilken udvikling - især mentalt og følelsesmæssigt, men også motorisk - det lille barn gennemgår, og hvordan man som forældre bedst støtter barnet undervejs.

LÆS OM DIT BARNS GRÅD OG TRØST, SØVN, MAD OG UDVIKLING

Første del følger det lille barns udvikling uge for uge fra fødslen til ca. 1½ år, og i anden halvdel behandles tumlingealderen frem til barnets 3. leveår. For hvert alderstrin sættes der fokus på, hvordan barnet kommunikerer, hvordan det sanser og oplever sin omverden, hvordan det sover og spiser, hvordan det leger og lærer, og hvilke udviklingsmæssige milepæle, som hører alderen til. Og det hele er under hensyntagen til, at børn er forskellige, og at guldklumperne ikke altid kan sættes på formel. Bogen rummer desuden en række cases med forældre, som med deres baggrund som hhv. psykolog, jordemoder, hjerneforsker m.m. måske har en lidt anderledes oplevelse af deres barns første leveår. LÆS MERE HER Helens babydagbog Helens babydagbog er det uundværlige værktøj til nybagte småbørnsforældre. Ud over at være en praktisk og lækker dagbog, hvor du kan skrive alt det, som er vigtigt at huske i løbet af din babys første leveår, er den smækfyldt med konkret information og gode idéer, som du kan bruge som nybagt forælder. Bogens særlige indbinding gør den velegnet til både at have liggende opslået som kalender eller have med rundt til f.eks. læge og sundhedsplejerske. LÆS MERE HER


GULDKORN

DAGENS

smil

te ting. Her har vi es ov sj de r ge si rn bø re kæ De sagt af børn. rn ko ld gu å sm af t ke bu samlet en

Jeg sidder og ammer min lille søn. Hans kusine på 2½ kommer ind og spørger, hvad vi laver. Jeg siger: “Lille fætter Mads spiser”. Så udbryder hun, som var det logik for burhøns: “Nååå, lille Mads spiser trøjen”. Ja, en lille dreng, der “lever” af bomuld :o)

7 cm højere Min søster er ca. forleden dag end sin mand. Her ke om, hvorvar de ved at snak barn nr. 3. vidt de skulle have 4½ sagde Den ældste søn på hvert fald prompte, at han i lillebror, før ikke skulle have en j som mor. at far var lige så hø der bliver Gad vide, hvornår familieforøgelse?

Astrid på 2½ år sidder og leger med en lille babydukke. Den sidder i høj stol, og Astrid giver den mad. Mor: “Hvad er det for noget mad, babyen spiser?” (jeg forventer, at svaret er havregrød, sovs og pasta eller lignende). Astrid: “Det er kokosnødder og kildevand”. Dét e kom som lidt af en overraskels for mig :o)

Forleden da tede med g sad jeg og putmin søn p å snart 11 måneder, da min s tedsøn p 5 år kom å hen til os og spurg om lillebr te , or Det er no skulle have mad. gle måne der siden jeg holdt , op med at amme den lille, så jeg fo rs lige, hva d han m tod ikke ente, me forklaring n en kom: “Ja, alts mælk - d å u ved - fr a yveret! ”.


dt Jeg fødte en datter for go e 5 måneder siden. Min niec og på 6 år stod lige foran mig sagde: kiggede på min mave og stadig “Faster, din mave er altså at der meget tyk - jeg tror altså, er en mere”. He he.

Mor havde været ude at rejse et par dage, og lillebror på 10 måneder viste ikke den sto re interesse, da hun kom hj em. Mor kommenterede til fa r, at lillebror gav hende den ko lde skulder. Rebecca mærke de efter på lillebror og med delte, at han ikke havde hverke n kold skulder eller kolde fødder.

på 2½ Lille Thor t babyi sidder i s ludselig P . badekar bekymkalder han . “Mor, ret på morissemand mor, min t Før jeg er stiv!”. forklare kan nå at t er helt ham, at de sv., siger o naturligt et saligt d Thor me , min smil: “Mor glad”. er tissemand

Min datter på 3½ måned er begynt at få risgrød og alt mulig anden grød. En mo rgen laver jeg risgrød og komm er lidt gul frugtmos på i mi dten. Jeg sætter det på bordet og skal til at give min datte r Silke det, da min søn Mathia s på 4 år udbryder: “Mor, giver du nu også Silke spejlæg ?”.

e leger samMin datter Lin olai. De er men med Nic Line kaster begge 2½ år. legetøj, og med et stykke ger fat i henhendes far ta hende lade de og beder t kaste med være med a r, hvortil hun sine legesage r ikke mit, det svarer: “Det e er Nicolais”.

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


BABYUDSTYR

spar penge

På udstyr Til din baby Som bekendt er det dyrt at købe udstyr til baby. Barnevogn, tremmeseng, autostol, puslebord, babyalarm, højstol - det løber alt sammen op i rigtig mange penge. Men der er mange penge at spare - i Tyskland. SPAR OP TIL

50%

Babyparadies forhandler de bedste mærker i autostole, heriblandt Britax Römer, Recaro, Maxi-Cosi, Concord, Cybex og Graco. Der findes et meget stort udvalg af barnevogne og kombivogne og tilbehør i gode mærker som Teutonia, Gesslein, Hartan, Chicco, Römer og Graco. Inden for klapvogne anbefaler Babyparadies varmt MacLarens kollektion på grund af deres lave vægt og ekstreme komfort. Babyparadies er specialister i spiseudstyr, sutter og bideringe, og forhandler kendte mærker som Avent. Desuden findes mange mærkevarer til hjemmet som f.eks. højstole, sikkerhedsgitre og børnemøbler. Skal du på tur med dit barn, finder du også et stort udvalg af rejsesenge, cykelstole og børnerygsække.

Babyparadies er en tysk internetbutik, der i 15 år har været specialister i alle former for babyudstyr. De har gennem flere år serviceret hundredevis af danskere, og ifølge Petra Teiwes, der er daglig leder af internetbutikken, kommer der flere og flere kunder fra Danmark. Petra taler norsk, så man kan sagtens kommunikere med hende på dansk. Produkterne er mærkevarer af høj kvalitet til den bedst mulige pris. Du kan spare helt op til 48% i forhold til butiksprisen i Danmark, og der er hele tiden nye særtilbud at finde i webshoppen.

“Vi har naturligvis også alt til baby i badet og til sengetid, samt regntøj og selvfølgelig masser af dejligt legetøj og plejeprodukter til baby og dig selv - både til under og efter graviditeten. Skal du bruge ammeprodukter, klarer vi også det”, forsikrer Petra.

Besøg den omfattende webshop og se de mange gode tilbud på Æ Www.babyparadies-shop.de


SÅ MEGET KAN DU SPARE Her kan du se nogle eksempler på, hvor meget du kan spare på en række forskellige autostole og klapvogne. ved at købe dem i Tyskland. I nogle tilfælde kan du spare næste halvdelen i forhold til prisen i Danmark! SPAR

37%

SPAR

23%

SPAR

32%

SPAR

28%

CYBEX SOLUTION X2-FIX Rocky Mountain grey

Britax Römer KID plus Stone Grey

Britax Römer KIDFIX Black Thunder

BRITAX BABY-SAFE SLEEPER

Pris i Danmark: 1.999 Pris i Tyskland: 1.268

Pris i Danmark: 1.399 Pris i Tyskland: 1.081

Pris i Danmark: 1.649 Pris i Tyskland: 1.119

Pris i Danmark: 1.749 Pris i Tyskland: 1.267

â SPAR 731

â SPAR 318

â SPAR 530

â SPAR 482

SPAR

SPAR

SPAR

SPAR

14%

20%

12%

25%

Cybex Juno-Fix Classic Black

Teutonia BeYou Blue Marine

Teutonia Spirit Black Motion

Philips AVENT Måltidssæt for små børn

Pris i Danmark: 1.699 Pris i Tyskland: 1.454

Pris i Danmark: 5.845 Pris i Tyskland: 4.692

Pris i Danmark: 4.999 Pris i Tyskland: 4.393

Pris i Danmark: 249 Pris i Tyskland: 186

â SPAR 245

â SPAR 1.153

â SPAR 606

â SPAR 63


kun for sjov

EN MORS

ordbog KUN FOR SJO

V

Hukommelsestab:

Fulde navn:

Æ En tilstand, der bevirker, at kvinder, der har gennemgået veer, kan elske igen.

Æ Hvad du kalder dit barn, når du er vred på ham/hende.

Dum tjener:

Bedsteforældre:

Æ En, der spørger børnene, om de vil have dessert eller ej.

Æ De mennesker, der synes, at dine børn er vidunderlige, selvom de er sikre på, at du ikke opdrager dem rigtigt.

Familieplanlægning: Æ Kunsten at frembringe sine børn med den rette indbyrdes afstand, så man hele tiden holder sig lige på kanten af økonomisk undergang.

Feedback: Æ Det uundgåelige resultat, når din baby ikke værdsætter moste gulerødder.

Repetition: Æ Hvad børn gør, når de hører nogen sige et uartigt ord.

Uafhængig: Æ Hvad vi gerne vil have vores børn er, så længe de gør præcis, som vi siger.


Få en dejlig babypakke

gratis (+39 kr. i porto og ekspedition)

+

værdi: 407 kr. Bogkasse med 26 små tykke pegebøger i pap inddelt i emner som former, farver, dyr og tal. Bøgerne er så tykke, at de også kan bruges som byggeklodser.

+

Legehæfte fyldt med gode idéer til sjove lege med din baby.

Skønt spiseæt i 3 dele med en sød lille elefant bestående af tallerken, kop med hank og ske fremstillet i det gode, holdbare og ufarlige materiale melamin.

KLIK HER og bestil din gratis babypakke


SPISETID

TIL

mad OG leg

At skulle lære at spise selv, er en kunst. I indlæringsprocesses flyder det konstant med madrester omkring tallerkenen, på barnets stol og ikke mindst på gulvet. Og på dette tidspunkt af barnets alder bliver vi forældre nødt til at være kreative i kampen om at redde gulvet fra spaghettisovsen.

Vi kaster os ud i utallige redningsmanøvrer, såsom voksdug på gulvet og hagesmække, der går fra barnets nakke og langt ind under tallerkenen på bordet. Men det er nu ikke længere nødvendigt. For Playtray-bakken til fastmontering på barnets Tripp Trapp højstol opsamler alle madrester og sikrer, at de ikke ryger længere væk, end barnet kan nå. “Allerede da Tobias på 8 år var lille og skulle til at lære at spise selv, var vi på udkig efter en bakke, som kunne

monteres på hans Stokke Tripp Trapp stol”, fortæller Helle Kornerup, der har udviklet Playtray, og fortsætter: “Vi var irriterede over det madsvineri, det medførte, når han skulle lære at spise selv. Vi tog gang på gang os selv i at tage over og ‘fodre ham’ i stedet for at lade ham spise selv, og derved også sprede mad overalt, hakke i bordet med gaflen, vælte mælk ud over hele bordet osv. Det endte med, at vi lavede en ‘gør det selv løsning’, som ikke var køn, men den virkede”.


“I maj 2005 fik vi så tvillingerne Tilde og Teis, og hvis det var et svineri med et barn, der skulle lære at spise selv, så havde vi nu ‘udfordringen’ i dobbelt størrelse. Når nu vi havde ofret to nye flotte Tripp Trapp stole til tvillingerne, syntes vi, at det var ærgerligt, at der ikke fandtes en bakke, som klædte stolen samtidig med, at den kunne opsamle al svineriet fra de to krudtugler. Vi gik derfor sammen med designeren Carsten Buhl og fik designet Playtray”, forklarer Helle Kornerup. Både til mad og leg Playtray kan bruges både når I spiser, leger og tegner/maler, og gør derfor livet lettere for både barn og forældre. Barnet behøver ikke koncentrere sig om den tabte mad, der nu ligger på gulvet, og forældrene behøver ikke finde gulvspanden frem efter hvert måltid. Sikkerhed i top Bakken er testet både mht. belastning og holdbarhed, er robust og sidder sikkert fast på højstolen. Når bakken monteres på Tripp Trapp stolen, kan barnet heller ikke længere nå bordkanten med benene, og derved undgår man, at barnet kan vippe baglæns på stolen. Som forældre skal I dog altid være opmærksomme på, at større søskende ikke hiver i bakken foran stolen, da den så har risiko for at vælte forover. Det er derfor altid vigtigt, at stolen placeres helt tæt til bordet. Og husk også, at barnet aldrig må sidde i stolen uden opsyn. Man kan benytte den vedlagte strop, som kan monteres på bakken, så barnet ikke kan glide ned under bakken. Når barnet bliver større, kan I fjerne stroppen og bruge bakken alene.

Stilrent design Playtrays bløde og runde udformning gør, at den kan monteres og rengøres enkelt og uden besvær, og plastoverfladen er let at tørre af, og er robust nok til at modstå hak med gaffel og ske. Endvidere er bakken forsynet med en kant, der forhindrer mælken i at løbe ned på gulvet, når koppen vælter. Playtray kan både monteres på den originale træbøjle og på det nye plast babysæt fra Stokke. Bakken er udført i transparent plast med en matteret overflade, der giver den et eksklusivt look og understreger det stilrene design. Den matterede overflade gør endvidere, at barnet ikke kan se sine fødder, og derved kan koncentrere sig bedre om at spise. Fås nu også i 5 forskellige blanke farver. Læs mere om Playtray-bakken på Æ www.playtray.dk


SØVN

baby sove

SÅDAN FÅR DU TIL AT

Har du svært ved at få din baby til at sove om natten? Bare rolig, du er ikke alene. Her får du nogle gode råd fra andre mødre, der selv har oplevet søvnløse nætter.

gode råd om babys søvn

Æ Min søn har den vane at vågne op sent aften eller først på natten og så ellers være vågen 1-2 timer. Vi har prøvet en masse, men kan bare ikke få baby til at sove. Han er 8 måneder, og det er ikke sult, der er problemet. Han er bare total vågen, og indtil videre har vi ikke kunne gøre andet end at vente på, at han blev træt igen. Det er bare alt for hårdt, når man skal være vågen fra 1 til 3 om natten. Problemet har sådan set været der, siden han blev født, og hvis der ikke har været denne lange vågen periode om natten, så har der været mange opvågninger, men hvor han er faldet i søvn med det samme. Er der nogen, der ligger inde med et par idéer til, hvad vi kunne forsøge at prøve? Anna


Æ Søvn og babyer er bare et mysterium, som kun tiden kan løse. Mine unger begyndte først at sove igennem omkring 2 års alderen.

Så hvis du prøver i nogle dage at sætte fut i den fysiske bevægelse hele dagen, så kan du se, om det hjælper om natten.

Så jeg tror ikke, der er andet at gøre (hvis han altså har tør numse og ikke er sulten) end bare at lade tiden gå og trøste sig selv med, at når han først bliver teenager, er han ikke til at få op af sengen :)

Når man har en baby, som ikke tager søvnen seriøst, kan man blive hamrende irriteret.

Hvis det ikke umiddelbart er tænder, sult eller andet oplagt, er der virkelig bare ikke andet at gøre end at lade tiden gå sin gang. Anette Æ Jeg er selv mor til en pige med det samme mønster som lille, og det er svært. Jeg kan foreslå disse ting: • Lav et mønsterskift i, hvordan I kører dagen og natten. Når de voksne ændrer reaktionsmåde, så gør børnene det også. • Du kunne prøve at vække og give bryst/flaske, før den lille vågner af sig selv. Eventuelt kl. 23 som “drømmemåltid”. • Du kan også aktivere baby, når I alligevel er vågne, i ca. 15 minutter på maven eller rulninger eller noget andet, som kræver kropskrudt, og derefter “lukke ned” med lidt at spise og en godnatsang. Så kan du måske spare lidt tid. • Bedst af alt er at have en god “godnat-rutine”, som baby kender, så man kan få barnet til at forstå, at nu er det sovetid. Men det kneb gælder ikke for alle børn, ved jeg at erfaring. • Og endelig er det vigtigt at få brændt krudt af om dagen. Når min datter havde leget med moster og onkel, var hun tit så træt, at der ikke var noget natteroderi.

Min erfaring er, at det hjælper at forberede en nattestrategi, før man sover, så man føler, at der er noget at gøre. Annemarie

Det har hjulpet for mig at minde mig selv om, at for hver søvnløs nat, der er gået, er jeg én nat tættere på at få min nattesøvn igen. MIA

Æ I virkeligheden er der nok ikke meget at gøre. Kun tiden vil ændre hans sovevaner. Selvfølgelig skal I gøre det tydeligt, at det er nat, ikke snakke, ingen øjenkontakt, ingen lys osv. Her havde vi en klapvogn stående i den store stue, og når vores søn lavede lignende numre, så blev han puttet i den, kørt lidt rundt og så sov han igen. Det var en klapvogn med drejehjul, så den var nem at have med at gøre indendørs, og den fyldte ikke meget. Selvfølgelig udelukkede vi, at vores søn var sulten, havde våd ble m.m. Nu, hvor vi har tvillinger, har vi

faktisk en dobbeltklapvogn med drejehjul stående i stuen, og den bliver brugt som dagvugge. Genialt, hvis man har pladsen. Karina Æ Har du mulighed for at tage en lur om dagen, så du bedre kan klare nætterne? Ellers har det hjulpet for mig at minde mig selv om, at for hver søvnløs nat, der er gået, er jeg én nat tættere på at få min nattesøvn igen. Mange tanker fra én, hvis yngste netop er blevet et år og som ganske langsomt nærmer sig et fornuftigt søvnmønster igen :-) Mia Æ Med mindre han er ked af det, behøver I jo ikke at være vågne. Jeg ville sørge for at gøre livet så kedeligt som muligt. Dvs. minus lys, snakke, hygge m.v. Hvis han bliver ked af det, skal I putte ham igen uden øjenkontakt og bare sige “shhhhhh”. På den måde finder han formentlig ud af, at det ikke er sjovt at være vågen om natten. Charlotte Æ Min erfaring er, at børn under 1 år har perioder med ændret søvnrytme. Men jeg synes, I skal lade ham ligge i sengen (eventuelt hos jer) med slukket lys, så må han ligge vågen, indtil han falder i søvn uden aktivitet. jean


BARNEVOGNE

DIT BARNS FØRSTE Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er tænkt igennem, karroseriet er robust, og barnevognene har fantastiske køreegenskaber. Jedo barnevogne er kvalitet til fornuftige priser. Alle Jedos modeller er tilpasset det danske marked, specielt med hensyn til længde og komfort. I Danmark stiller vi ofte børnene udenfor og sove, og det gør også barnevognen til en seng fremfor blot et køretøj. Det stiller derfor visse krav til en god isolering, når det drejer sig om koldere perioder. Alle Jedos modeller er monteret med en isoleret madras, og alle vognene er vandtætte, så de kan klare fugtige perioder. En af Jedos absolut mest populære modeller er Malthe, som lige nu kan fåes for kun 4.499 kroner incl. lift og pusletaske. Malthe er en stor, robust kvalitetsbarnevogn i dansk design med et gigantisk liggemål på hele 100 cm. Vognen har en smart og moderne pusletaske og en stor dejlig softlift med kaleche og bærehanke. Malthe har også store kraftige luftgummihjul (14”) og fælge med dobbelte lukkede kuglelejer. Vognen har en stor varekurv i metaltråd og samtidig en aftagelig stofkurv, som kan bruges som indkøbsnet.

â

â

køretøj

Malthe har et kraftigt aluminiumsstel med en super stærk oval profil, som sikrer en både robust og holdbar kørsel. Stellet har de sidste nye ophæng, som giver komfort og blød kørsel uanset terræn. Stellet har den sidste nye sikkerhedsanordning, som gør, at det kræver 2 uafhængige bevægelser at folde det, og låsemekanismen, som fastgør barnevognskassen, er sikker og meget nem at betjene.

Barnevognen har kraftige dobbelte bremser, som støtter ned på jorden på 2 punkter og giver en både sikker og stabil parkering, også når dit barn bliver større. Styret er regulerbart i flere niveauer og er betrukket med det lækre Eco-Leather med flotte og kraftige stikninger. Vognkassen har en polstret kaleche med ventilation og solkappe samt et kraftigt forlæder. Inderforet er aftageligt og vaskebart, og bunden af vognen har tillige god ventilation. Der er desuden påsyet 3M-reflekskanter på både vognkasse og forlæder. Malthe kan foldes sammen og bliver meget kompakt, og alle 4 hjul er nemt aftagelige. Vognen kan med klapvognssædet nemt omformes til en klapvogn. Læs mere om modellerne på www.jedo-dk.com

â

Malthe-modellen er super fleksibel, og barnevognskassen, klapvognssædet og liften monteres nemt på stellet.


“MALTHE”

‚ Regulerbart styr i flere niveauer betrukket med ECOLEATHER

Kraftig polstret „ kaleche med ventilation og solkappe

‚ Påsyede 3Mreflekskanter på både vognkasse og forlæder

Fremstillet i Europa i.h.t. EN 1888 og godkendt efter denne norm

ƒ Stor softlift med kaleche og bærehanke

ƒ Gigantisk liggemål på hele 100 cm

Kraftigt og „ super holdbart aluminiumsstel Store 14” „ kraftige luftgummihjul

Alle 4 hjul „ kan nemt tages af

ƒ Stellet kan foldes sammen og bliver meget kompakt

Stor varekurv  i metaltråd og aftagelig stofkurv

ƒ Dobbelte bremser, som støtter på jorden på 2 punkter og giver sikker og stabil parkering

PRIS: Malthe barnevogn med lift og pusletaske: LIGE NU kun 4.499 kroner.

MODEL CLARA Model Clara har stort set samme specifikationer som Malthe-modellen med nogle få undtagelser. Forhjulene på Clara er 10” i stedet for 14” og drejbare i 360 grader og kan også låses i ligeud position. Derudover har Clara en varekurv fremstillet af stof i stedet for en trådkurv af metal. PRIS: Clara barnevogn med klapvognssæde, lift og pusletaske: 5.999 kroner.

â


BH’er

lingeri skønt

til

dig

HER FIN DER DU DEN HELT RIGTIGE BH


DenRundeButik.dk er en netbutik med et stort udvalg af undertøj og tilbehør til piger med runde former fra størrelse AAA helt op til O-skål og fra 60 til 115 cm i omkreds. Her finder du lækkert kvalitetslingeri i gode mærker som Royce, Curvy Kate, Bravado og Plaisir. DenRundeButik.dk blev startet tilbage i år 2000 af Morten W. Lindholt og hans kone, som havde problemer med at finde det helt rigtige undertøj. For hvis det var svært for hende at finde undertøj, der passede, så måtte det jo også være svært for andre kvinder. Det har vist sig at være rigtigt, og butikken er stille og roligt vokset over årene. DenRundeButik.dk ejes i dag af Morten W. Lindholt og Henrik Laugesen - 2 fyre på omkring de 40 år, som begge er gift og har børn. “Vi får hjælp af vores familie, så det er piger, der hjælper til, når der er åbent for prøvning i vores showroom”, fortæller Morten med et smil. “Det er jo svært at købe undertøj på nettet, men fleksibel returret og mulighed for at prøve vores produkter hos os eller vores forhandlere giver kunderne gode muligheder for at finde den perfekte BH”, fortæller Henrik. Som noget nyt har DenRundeButik.dk også BH’er til teenagepiger fra str. 60-85 i A-D skål og i flere farver og tryk både med og uden fyld. Pigerne vil jo også gerne være pæne såvel yderst som inderst. Alle BH’erne i shoppen er fremstillet af gode materialer og med et højt indhold af bomuld. Nogle af modellerne er desuden vævet med sølvtråde, som nedsætter svedlugt og virker antibakterielt.

ƒ jasmine AMME-BH Bøjleløs amme-BH designet til den fyldige barm. Åbnes let med én hånd. Str. 70-90 cm / G-L skål. PRIS: 369,SE MERE

Hele sortimentet af amme-BH’er er bøjleløse med god støtte, så nu er det slut med huller i armhulerne efter bøjlen på en BH, der passer dårligt. Se flere modeller på de næste sider og se det store udvalg på Æ www.denrundebutik.dk

‚ sadie AMME-BH Bøjleløs amme-BH med sølvtråde, der giver en antibakteriel effekt. Str. 65-90 cm / E-O skål. PRIS: 369,SE MERE


‚ impact free sports-bh Super lækker sports-BH, der giver maximal støtte. Str. 60-90 cm / D-O skål. PRIS: 369,SE MERE


‚ Charlotte amme-bh Diskret og smuk amme-BH med god støtte og form. Str. 60-90 cm / E-O skål. PRIS: 359,SE MERE


NÅR STORKEN SVIGTER

Dedikeret til børn

I et roligt villakvarter i det sydlige Aarhus ligger der et børnevenligt hospital. Ciconia Aarhus Privathospital er ejet og ledet af fertilitetslæge Karsten Petersen, der har mere end 8.000 ønskebørn på CV’et. Hjælper storken “De fleste mennesker forestiller sig, at de en dag skal være forældre. For mange bliver forestillingen til virkelighed. Men for 8-10% har storken lidt svært ved at finde vej. Derfor skal naturen nogle gange hjælpes lidt, og her kommer jeg ind”, fortæller Karsten Petersen.

For den erfarne fertilitetslæge har patienten og det enkelte par altid været i centrum. Han mener, at dialogen og empatien er vigtig, og han har stor respekt for, at fertilitet er et meget følsomt område. “Det er mange pars største drøm, jeg sidder med i hænderne”, siger han.


De er så søde der, og der er så meget ro. Jeg havde det rigtigt godt der. Vi fik en søn efter første ICSI. Dem kan jeg varmt anbefale. Man kan få en Karsten Petersen er en ildsjæl, der samtale med fertilitetslægen brænder for sit fag, svarer på teleførst og se, om man klikker fonopkald døgnet rundt og stadig forog kan lide stedet. sker ihærdigt inden for fertilitetsområANNEMARIE det. Alle årene har han været en del af og bidraget til den rivende udvikling. Ciconia besøges i dag også af ufrivilligt barnløse fra blandt andet Norge, England, Belgien, Tyskland, Frankrig og Italien. Landets første Ciconia er Danmarks ældste fertilitetsklinik, men har i dag udviklet sig til at være et bredt dækkende privathospital med 24 specialer og adskillige underspecialer. “Vi har dog stadig meget stor fokus på børn, så udover hjælp til ufrivilligt barnløse tilbyder vi også jordemoderkonsultationer og 3D-scanninger til gravide, samt hjælp til forældre med ørebørn eller børn med hudproblemer. Derudover har vi anæstesilæger med særlig ekspertise i at bedøve børn”, fortæller Karsten Petersen. Læs mere om Ciconia på www.ciconia.dk


quiz 10 SPØRGSMÅL OM BABYER

Læs svarene nederst på næste side.

1: På hvilken ugedag bliver der født flest børn i Danmark:

HVOR MEGET VE DU OM D DIN BABY?

Mandag, onsdag eller lørdag?

2: Ved 1 års alderen slår hjertet 115 slag i minuttet, og som voksen er hvilepulsen helt

nede på 70-80 slag i minuttet. Men hvor mange slag i minuttet slår hjertet på en nyfødt: 140, 160 eller 180 slag?

3:

En nyfødts tarme er halvt så lange som en voksens. Hvor lange er tarmene ved fødslen: 1, 2 eller 3 meter?

4: Hvor mange børn bliver født med en eller anden form for fødselsmærke, som regel i form af storkebid og jordbærmærker: 20%, 50% eller 80%?

5:

Som voksen har man 206 knogler. Men hvor mange knogler har man ved fødslen: 100, 200 eller 300?


6: Babyer kan ikke smage en bestemt smag, før de bliver ca. 4 måneder gamle. Forsink-

elsen hænger muligvis sammen med udviklingen af nyrerne, som først starter produktionen af sodium omkring den alder. Hvilket stof er der tale om: Sødt, salt eller surt?

7: Hvilket køn bliver der født flest af i Danmark: Piger eller drenge? 8:

Som mor kan du holde graviditetsorlov med barseldagpenge i 4 uger, før du forventer at føde. Efter du har født, har du 2 ugers barselsorlov, som du skal holde. Hvor mange ugers barselsorlov har du herefter ret til at holde: 8, 12 eller 16 uger?

9:

Hvor høj skal dit barns temperatur være, før det har feber: Over 38,5, 39,5 eller 40,5 grader?

10:

Hvilket nordisk land var det første i verden til at tillade homoseksuelle par at adoptere børn fra udlandet: Danmark, Sverige eller Norge?

svar 1: Lørdag 2: 180 slag 3: 3 meter 4: 80% 5: 300 knogler

6: Salt

7: Drenge (51,3%) 8: 12 uger 9: 38,5 grader

10: Sverige


Skønne

BABYBILLEDER Et billede siger mere end tusinde ord.

Du har ventet og ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver af sted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme af sted til fotografen, er ikke altid det første, man tænker på med en baby i huset. Men kan man finde tid og overskud til det, kan man få taget nogle uforglemmelige billeder og forevige en tid, som aldrig kommer igen. For at få de gode billeder af din sovende baby, skal barnet helst være 5-10 dage gammelt. Book gerne en tid, mens du er gravid.

Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din baby, som du med garanti vil værdsætte resten af livet. Marylou Studio er et innovativt studie, som ser fotografi i et helt nyt lys. Her får du taget æstetiske og helt igennem utraditionelle billeder. Her er ingen marmorerede baggrunde eller kurvestole, men masser af skæve vinkler, sjove indfald og nytænkning. På de følgende sider kan du se eksempler på skønne babybilleder fra Marylou Studio.


FOTOSERIE

OLIVIA | 8 DAGE


FOTOSERIE

NIKOLAJ & ALVIRA | 12 ÅR & 5 MÅNEDER


olivia | 8 dage

malia | 7 dage


FOTOSERIE josefine | 1 uge


charlie | 4 m책neder

ANTON | 4 m책neder


FOTOSERIE

alicia | 1 책r


FOTOSERIE


liva | 1 책r


FOTOSERIE

tristan | 1 ÅR OG 9 MÅNEDER


Skønne

BABYBILLEDER Se flere skønne babybilleder på www.maryloustudio.dk

malia | 7 dage


fantastiske FUND TIL BABY INSPIRATION

Det amerikanske site Etsy.com er en guldgrube af idéer til fantastiske gør-det-selv projekter til baby. Vi har samlet nogle super søde, sjove, spændende og skøre ting, som du selv kan gå i gang med. Du kan naturligvis også bare købe dem direkte fra Etsy.

 fodboldsutsko

Er farmand tosset med fodbold? Så bliver han nok rigtig glad, hvis du køber disse søde fodboldfutter til sønnike. 128 kroner „

ƒ Wallstickers

Sød wallsticker med bogstaver og søde dyr. Perfekt til børneværelset. 394 kroner „

 uro Super sød uro med havtema bestående af hval, 2 fisk, søhest og søstjerne - alle lavet af filt. 282 kroner „


 bodystocking og hagesmæk

Sødt sæt til den lille gentleman bestående af en bodystocking og en hagesmæk - begge med slipseprint og barnets navn broderet på. 214 kroner „

elefant „ Sød lille hæklet elefant, der er parat til at blive krammet af små babyhænder, og halen er rigtig god at pille ved. 229 kroner „


‚ bodystocking Selv om graviditeten ikke altid er lige sjov, er resultatet heldigvis altid værd at vente på. 93 kroner

 sutsko

Søde fleece-sutsko med girafmønster og pink sløjfe. 93 kroner

„

‚ rangle-and Sjov stofrangle formet som en and i forskellige farvekombinationer. 186 kroner „

„


1

2

3

4

5


ƒ 1: hårspænder Sæt med 6 forskellige bedårende hårspænder til små nyfødte piger. 87 kroner

„

ƒ 2: sut med skæg

Få din baby til at ligne en gammel mand med denne sjove sut med en imponerende mustache. 52 kroner

„

ƒ 3: hue

Super sød lysegrå hæklet hue med stor rosa blomst. Hæklet af akryl/uldgarn, som gør den blød og varm. 139 kroner „

ƒ 4: wallstickers

Omdan børneværelset til et rumeventyr med dette wallstickersæt. Flaget bliver gjort helt personligt med barnets eget navn.

 træklodser Sjove byggeklodser i forskellige farver med søde dyremotiver. 137 kroner „

1.130 kroner „

ƒ 5: armbånd Sødt armbånd til den lille prinsesse bestående af flotte perler og 3 vedhæng i form af sølvbelagte prinsessekroner. Du kan selv vælge farven på perlerne. 35 kroner

„

‚ 6: bodystocking Trendy bodystocking, der ligner en morfar-cardigan med knapper. 145 kroner „

6

‚ bidering Skøn bidering formet som et hjerte. Der er mulighed for at gøre bideringen helt personlig ved at få barnets navn brændt ind i træet. En perfekt gaveidé. 52 kroner

„


 sutsko

Super søde krokodillesutsko hæklet af akrylgarn, der holder de små fusser varme. 128 kroner „

 træklodser

‚ lagkage Lækker lagkage, der med garanti ikke feder. Den er nemlig lavet af filt. 220 kroner „

Personlige byggeklodser med barnets eget navn. Prisen er for 6 klodser, men man kan naturligvis købe flere, hvis barnets navn er længere. En rigtig fin gaveidé. 87 kroner

„

‚ hagesmæk Sjov hagesmæk med blå og grønne cykler. Både stof og print er 100% økologisk. 81 kroner

„


ƒ bodystocking

Sjov body med print, der meget rammende beskriver en nyfødts aktiviteter: Sov, spis, lav bæ - gentag. 87 kroner

„


 strutskørt

Charmerende tylskørt, som passer til 0-18 måneder og fåes i flere forskellige farver. 162 kroner „

bodystocking „ Sjov body en elefant, der kører på cykel. Fåes i flere farver. 93 kroner

„

ƒ kjole

Fin lille uldkjole med et farverigt flettet hjerte på maven. 145 kroner „


1

2

3

4

 1: Hue Bedårende strikhue, der holder små pigers ører varme. 122 kroner „

 3: puslespil Super sødt træpuslespil med 4 brikker formet som en elefantmor med sin baby. 72 kroner

„

 2: slips Farvestrålende slips til den lille gentleman. Fåes i str. 0-5 år. 61 kroner

„

 4: babytæppe Skønt tykt lyserødt håndstrikket babytæppe med fluffy pomponer. 217 kroner „


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG


MIN BABY #4