MIN BABY #33

Page 1

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 33 • VINTER 2023 / 2024

6 8 SID

ER MED A OM DET B LT EDSTE VI HAR

SHOPPING

SØVN

HJÆLP!

MIT BARN VIL IKKE SOVE 11 mødre fortæller om deres erfaringer med at få deres børn til at sove

+

36 SIDER

Skønne ting til dit barn BREVKASSE

MÆLKE-

PRODUKTION Sundhedsplejersken besvarer spørgsmål i brevkassen

NYE HITLISTER: DE MEST POPULÆRE PIGE- OG DRENGENAVNE | GULDKORN: SJOVE TING SAGT AF BØRN NAVNE: HVILKE KENDTE DANSKERE HAR FÅET EN ASTON, ROSA, AGNES, CARMEN, PIXI, FREDERIK OG BABETTE?


FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og store) LEGOFANS


LIFEMAGS

25% RABAT


Velkommen til den 33. udgave af MIN BABY - magasinet om det bedste vi har. Det kan være utroligt hårdt at gå igennem en periode, hvor ens barn bare ikke vil sove. Det tærer på kræfterne, og man bliver mere og mere desperat for selv at få en ordentlig nattesøvn. I artiklen Hjælp! Mit barn vil ikke sove fortæller 11 mødre om deres egne erfaringer med at få deres børn til at sove og kommer med gode råd.

Hvornår stopper brysterne med at producere mælk? I brevkassen besvarer sundhedsplejerske Karin Holm spørgsmål om mælkeproduktion. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 36 sider fyldt med gode bøger til dit barn, dyner og sengetøj fremstillet af bambus, lækker børnemad, DNA-test og inspiration til en tur i teateret for hele familien. Vi håber, at du får en rigtig hyggelig stund i selskab med 33. udgave af MIN BABY. Og hvis du endnu ikke har læst de tidligere udgaver, kan du finde dem på WWW.MINBABY.DK

Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. I artiklen Det hedder de kendtes børn kan du se hvilke navne, en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Aston, Rosa, Agnes, Carmen, Pixi, Frederik og Babette hotte babynavne i de kommende år? Hvordan kan jeg stimulere mælkeproduktionen? Kan jeg gøre noget ved nedgang i mælkeproduktionen? Jeg har for meget mælk - hvem kan jeg give det til?

Læs tidligere udgaver på WWW.MINBABY.DK UDGIVER

HJEMMESIDE

Lifemags Lejrvej 23B 3500 Værløse info@lifemags.dk

www.minbaby.dk

ANNONCER

KONTAKT

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 74 26 26

Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetMinbabySØV N

8 Hjælp! Mit barn vil ikke sove B A B YNA V NE

14 Det hedder de kendtes børn B RE V KA SSE

18 Spørgsmål og svar om mælkeproduktion K UN FOR SJOV

22 10 ting dit barn tænker mellem midnat og kl. 5 B ØRNE BØGE R

24 16 gode bøger til dit barn HV A D SK A L BAR NET HEDDE?

34 De mest populære babynavne FORSIDEN FOTOGRAF:

Elena Batkova / iStock


B A B YUD STYR

38 Godnat og sov godt GULD K ORN

44 Dagens smil M A D TIL B ØRN

46 Børnemad helt uden hemmeligheder TE A TE R

54 Tag dit barn med i teateret D NA -TE ST

60 Den sikreste metode M E RE LÆ SE STO F

66 Fik du læst disse artikler? FACEBOOK

ABONNEMENT

Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.


SØVN

HJÆLP! IKKE SOVE Det kan være utroligt hårdt at gå igennem en periode, hvor ens barn bare ikke vil sove. Det tærer på kræfterne, og man bliver mere og mere desperat for selv at få en ordentlig nattesøvn. Her fortæller 11 mødre om deres egne erfaringer med at få deres børn til at sove og kommer med gode råd.


ÅÅÅH, HVOR ER DET FRUSTRERENDE! Jeg har før skrevet om min datters søvnproblemer, og som altid er meldingen noget ala “alt med børn i den alder er jo bare i en periode, så ro på”. Og det har jeg selv tænkt. Faktisk var det netop den sætning, jeg begyndte at berolige mig selv med, da det hele startede, da hun var 3 måneder. Nu er tøsen 17 måneder gammel, og det er stadig et problem. Jeg aner ikke mine levende råd. Jeg ved bare, at det er et kæmpe problem for os, og jeg føler i stor grad, det går ud over hendes trivsel. Hun sov de første 6 uger af sit liv. Siden da har hun kæmpet indædt for at sove så lidt som muligt. Siden 8 måneders alderen har vi haft fast, stabilt putteritual med super udfald: Det tager 3 minutter at putte hende til nat, og derpå falder hun selv i søvn glad og tilfreds. Problemet er om morgenen: Hun vågner, før en vis herre får sko på, sur og tvær uden at være klar til det. Hun græder og gnider øjne, sommetider ikke engang kvart vågen, men op det vil hun! Jeg ved, det lyder som en kliché, men jeg tror virkelig, jeg har prøvet alt. Jeg har prøvet at være stædig og holde hende i sin seng. Så bryder helvede først løs. Hysterisk, møgtræt baby med en enorm stædighed giver timevis af skrigeri morgen efter morgen. Jeg har prøvet at tage hende op og med ind i min seng. Samme resultat: Hun putter lidt med mig, men så snart hun mærker søvnen snige sig ind på sig, bliver hun hysterisk og kaster sig rundt i sengen. Jeg har prøvet at tage hende op, skifte hende, give hende noget at drikke, give hende mad. Intet kan få hende til at sove videre. Står vi op, er hun glad i max 15 minutter. Derpå falder hendes verden sammen pga. træthed. Jeg siger, det går ud over hendes trivsel, fordi hendes overskud til at forstå, tolerere og klare hverdagen bare er så lille. Jeg oplever hende som frustreret og ked af det rigtig meget af tiden, og jeg er overbevist om, at det handler om for lidt søvn. Hun er endvidere meget mindre interesseret i mad, når hun er træt. Jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op. Jeg tænker, at der er noget galt. Kan hun have ADHD? Hun er vild, opfarende og hysterisk. Hendes puttetid er kl. 19:00-19:30, og hun vågner kl. 4:30-5:00. Hun er som regel ikke vågen andet end én gang i løbet af natten. Hun sover 30 minutters formiddagslur og 1,5 times middagslur. That’s it. Hun spiser OK, mere eller mindre i peroder. Hun er meget kærlig og er begyndt at blive i stand til at fordybe sig lidt i forskellige lege og bøger. Jeg ved, at der er sket meget i vores liv, men jeg har gjort en stor indsats for at skabe stabilitet, tryghed, kontinuitet og generelt bare faste rammer omkring begge unger, både hvad angår dagligdagsrutiner, tidspunkter og mængden af forskellige voksne i deres liv. Er der nogen, der sidder med nogle vise ord? Jeg er virkelig desperat. GRAVER


Jeg ved det godt - det er ikke sjovt at stå op kl. 4 hver dag. Men det er bedre at stå op kl. 4 og have et nogenlunde funktionelt barn end at stå op kl. 4 med et meget træt og umuligt barn.

TIDLIGERE I SENG Alt er jo individuelt, men mine tvillinger er indtil ca. 2-års alderen blevet puttet tidligt. Aftenerne endte omkring 6-12 måneders alderen alt for ofte i skrig og skrål. Det var uudholdeligt både om aftenen og morgenen, hvor det dårlige humør fortsatte. En erfaren pædagog foreslog mig, at jeg puttede dem allerede kl. 18.30 og senest kl. 19. Det prøvede jeg (trods den dårlige samvittighed over, at jeg næsten ingen tid havde med dem, efter vi var kommet hjem), og ungerne lagde sig pænt til at sove og begyndte også at stå senere op om morgenen. Jeg prøvede også (med god effekt) at så stå op om morgenen, når de var lysvågne og nægtede at putte mere, og spise dem af med stor morgenmad og lade der gå max 30 minutter, inden de blev puttet ud i barnevogn. Det virkede også godt, for så tog de som regel en time til halvanden og var friske og glade indtil næste lur efter frokost. Jeg kan kun sige, hvad der virkede for mig, men jeg føler i hvert fald med dig. Dårlig eller for lidt søvn er et helvede. TANJA

Så vi lagde ham tidligere. Faktisk gik han i seng kl. 18 - 18:30, fra han var 15 måneder, og til han var over 2 år. Og han går stadigvæk meget tidligt i seng (ved 19-tiden) og står tidligt op. Det rykker ikke “stå op tiden” at lægge ham senere i seng, han bliver bare mere træt og umulig. Hos ham har det været en stor kamp, også når hans lur blev fjernet i børnehaven, da han brugte den til at samle op på manglende nattesøvn. Så det første år, efter han holdt op med at sove i børnehaven, sov han som regel inden aftensmad, gerne ved 17-tiden. Så jeg ville lægge hende tidligere. 19:30 er også ret sent for så lille et barn, så hvad med at prøve kl. 18 eller 18:30? Så er hun nok ikke så træt, når hun står op, og så må man bare leve med, at hun er meget tidligt oppe Jeg ved det godt - det er ikke sjovt at stå op kl. 4 hver dag. Men det er bedre at stå op kl. 4 og have et nogenlunde funktionelt barn end at stå op kl. 4 med et meget træt og umuligt barn. Held og lykke med det. SOLVEIG

INFANTIL AUTISME

Specielt min lille har altid været tidligt oppe (i morges stod han f.eks. op kl 4:35). Han er lige knap 5 år og har aldrig i sit liv sovet længere end til kl. 6:40.

Mit ene barn har altid haft søvnproblemer - både om aftenen (1½ times skrigetur før indsovning), om morgenen (stod op kl. 4) og ville ikke sove til middag overhovedet. Det drev mig til vanvid, så jeg føler virkelig med dig. Mit barn har også et voldsomt temperament, og det mindste kan tænde det af.

Når han var på alder med din datter, var han normalt oppe ved 4-tiden. Og ligegyldigt, hvad vi gjorde ved det (som at lade ham sove mindre om dagen eller gå senere i seng), så flyttede det sig overhoved ikke.

Jeg har desværre ikke noget godt råd. I vores tilfælde prøvede vi alle tricksene i bogen, og da barnet var 2 år, indvilgede det endelig i at sove til kl. 5 - og derefter blev det gradvist bedre, så det først vågnede kl. 6 (her

KENDER PROBLEMET


snakker vi nok 4 år).

at vågne så tidligt. Så ja, det går over. Hold ud.

Mit barn sover igennem nu, men skal “siddes” i søvn - dvs. det kan ikke falde i søvn alene - der SKAL sidde en ved sengen.

LIEF

Mit barn er 5 år nu. Det tog et år fra henvisning til undersøgelse, og resultatet var infantil autisme. Ingen har nogensinde foreslået mig, at der kunne være noget galt - hverken pædagoger, sundhedsplejerske eller læger. De har alle sagt noget i retning af “det bliver nok bedre” - underforstået “dårlig mor”.

GIV BARNET NOGET LEGETØJ

Hvis du virkelig tror, at der er noget galt (det mente jeg selv, jeg kunne fornemme med mit barn), så prøv, om du kan få sundhedsplejerske eller en anden sundhedsperson til at tage dig alvorligt. Det bliver IKKE lettere med en diagnose - tro mig - men du får en forklaring på, hvorfor dit barn reagerer, som det gør og kan bedre indrette dig efter det. Jeg håber naturligvis, at dit barn er sundt og raskt, og at der kan gøres noget ved natteroderiet. TINA

Du har jo tilsyneladende prøvet alt, så måske må du indtil videre bare acceptere, at din datter vågner tidligt. Nogle børn vågner jo virkelig bare tidligt, også når de bliver ældre, men det er da heldigvis de færreste. Jeg tror, de fleste af os har været i samme situation som dig. Da mine var små, gjorde vi i en periode det, at vi gjorde opmærksom på, at det stadig var “nat” ved kun at lade lidt lys være tændt, give noget legetøj og bøger i tremmesengen og eventuelt sætte noget lavt musik på. Så gik vi igen, og med lidt held kunne vi trække den en halv time, før barnet var så sulten, at det ville op. Andre gange faldt det i søvn igen. Så det er mit råd til dig, og så krydser jeg fingre for, at det snart vender til det bedre.

VÅGNER KVART OVER 5

MBR

Min søn er 18 måneder, og her er heller intet at gøre. Han vil op. Nogengange er han glad og siger “hej” ind i mor og fars hoveder klokken kvart over 5 - også i weekenderne. Men andre gange har vi også en meget træt lillemand.

EKSTRA LUR I BARNEVOGNEN

Vi afleverer ham som regel klokken 8, og pædagogerne siger, at han da af og til kan virke lidt pylret, men generelt holder han til klokken 11.30, hvor han bliver lagt til lur. I weekenden kan vi slet ikke holde den så længe, da han jo er super utidig, ligesom det du beskriver, så vi lægger ham til morgenlur allerede klokken 8, og så sover han faktisk til klokken 10.30 og lægger sig uden problemer. Måske det var et forsøg værd i weekenden? Måske kan det også være sult. Vores spiser i hvert fald godt allerede klokken 5.30, hvor han får havregrød. Jeg har også en på 5 år, der heldigvis er holdt op med

Begge mine vågnede en overgang også meget tidligt - kan ikke helt huske alderen men mellem 1 og 2 år tror jeg. Ofte var de sultne, så de fik en gang grød, og så puttede jeg dem ud til en ekstra lur i barnevognen, som de begge elskede at sove i og nemt faldt i søvn i, og jeg tog som regel også selv en lur på sofaen. Er hun meget træt, når du putter hende om aftenen? Ellers kunne du jo gradvist prøve at rykke den puttetid og se, om det hjælper på vågnetidspunktet. Jeg håber, du finder en løsning snart. PERNILLE


Jeg tror nogen gange, at børns soverytme ikke matcher med den, vi udstikker, og derfor ender de med at sove for lidt. Min datter sover mere som 4-årig, end hun gjorde som 2-årig. Det er jo lidt mærkeligt.

KAN HUN UNDVÆRE EN LUR? Kunne hun undvære en af sine sovetider i dagens løb? Eller komme lidt senere i seng? Det vil da være hårdt at tage en middagslur fra en træt unge, men måske besværet værd.

pelthen fordi hun sov meget lidt, så jeg havde aldrig et minuts fred, og hun var træt og sur. Men relativt kort efter den alder stoppede hun faktisk med at sove om dagen hjemme. Jeg skulle nemlig trille med barnevognen i ca. 1 time for at få hende til at sove en halv time. Derefter blev det kun bedre.

ANNO

Jeg tror nogen gange, at børns soverytme ikke matcher med den, vi udstikker, og derfor ender de med at sove for lidt. Min datter sover mere som 4-årig, end hun gjorde som 2-årig. Det er jo lidt mærkeligt.

PUT HENDE TIDLIGERE

NANNE

Hvad med at prøve at putte hende ved 18-tiden? Har du prøvet det? Det er virkeligt synd for både hende og jer, at hun ikke sover nok. Men måske det ville hjælpe at putte hende før.

SKÆR FORMIDDAGSLUREN VÆK

NOV-BABY

DU MÅ ÆNDRE PÅ NOGET

Jeg ville nok skære formiddagsluren væk. Hun er 17 måneder nu og har ikke behov for den lur mere. Og så put hende tidligere evt. kl. 18:30-19 og se, om det kan hjælpe på nogen måde. METTE

Hvis hun ikke kan/vil sove videre, må du jo ændre et eller andet. Put hende senere i seng. Stå selv op før Fanden får sko på ,og så falder hun vel i søvn igen. Fjern en middagslur eller noget i den stil.

HAR HUN FÅET TJEKKET ØRERNE?

Jeg har egentlig ikke nogen fede råd, for min datter var også et monster med søvn (dog på helt anden vis en din), og selv om jeg prøvede alt, så ændrede det ingenting.

Har hun fået ørerne tjekket? Vores den yngste sover dårligt om natten, når han har ondt i ørerne, men han virker tilpas om dagen. Jeg ville ringe til en ørelæge og få tjekket ørerne, hvis du ikke har gjort det.

Her i huset var det den værste alder indtil 2 år, sim-

JANNI


Sådan ser et proteinrigt måltid ud. Som forælder er det ikke nemt at finde nærende færdiglavet mad til dit barn. Vi ved det, og det er derfor, vi skabte Alex&Phil. Al vores mad er lavet med de bedste KRAV-mærkede og økologiske råvarer. Med gode råvarer får vi god mad med gode næringsværdier. På billedet ser du et af vores måltider i tetra. Emballagen er 80% mere klimasmart end en glaskrukke med låg. Alt sammen for at gøre det nemmere for dig som forælder at vælge det rigtige.


BABYNAVNE

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Aston, Rosa, Agnes, Carmen, Pixi, Frederik og Babette hotte babynavne i de kommende år?

FAUSTIX & IRINA OLSEN: ASTON

DJ’en Faustix, alias Morten Brangstrup Olsen og hans kone bloggeren Irina Olsen er den 9. juni 2023 blevet forældre igen. Denne gang til en dreng, der skal hedde Aston Ejvind Olsen. De har i forvejen datteren Alessia på 8 år.


BUBBER: ROSA

Bubber og hans kone, Signe Rossing, er blevet enige om, hvad deres 3 måneder gamle datter skal hedde. Valget faldt på Rosa. De har i forvejen Alfred på 3 år sammen, og de har hver 3 større børn fra tidligere forhold. Bubber har Sofie, Laura og Oscar, og Signe har Valdemar, Harald og Ludvig.

KEVIN MAGNUSSEN: AGNES

Racerkører Kevin Magnussen (30) og hustruen Louise Gjørup Magnussen er blevet forældre igen til endnu en pige. De har i forvejen Laura fra januar 2021. Den lille ny hedder Agnes.

AURA DIONE: CARMEN

Sangerinden Aura Dione med det borgerlige navn Marie Louise Joensen (38) er blevet mor for første gang. Hun og kæresten Bastian fik den 1. august 2023 en lille pige, der har fået navnet Carmen.


GIGI FREDIE-PEDERSEN: PIXI

Danseren Gigi Fredie-Pedersen (40) og hendes kæreste gennem 7 år, Michael Madsen, er blevet forældre i starten af april 2023 til en lille pige, der har fået navnet Pixi Li.

NICOLAI WAMMEN: FREDERIK

Finansminister Nicolai Wammen (52) og hans hustru Karen Lund har fået deres 2. fælles barn, som har fået navnet Frederik. De har i forvejen sønnen Christian opkaldt efter Nicolais far, der hed Christian Frederik. Nicolai har sønnen Carl fra et tidligere forhold, opkaldt efter Nicolais farfar.

NICHOLAS KAWAMURA: BABETTE

Radiovært og DJ Nicholas Kawamura (43) og hans hustru influencer, Trine Kjær, er blevet forældre for 3. gang til en lille pige. Hun har fået navnet Babette. De har i forvejen Roberta på 6 år og Robin på 3 år.BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

MÆLKEPRODUKTION

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder, og hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvordan kan jeg stimulere mælkeproduktionen? Kan jeg gøre noget ved nedgang i mælkeproduktionen? Jeg har for meget mælk - hvem kan jeg give det til? Hvornår stopper brysterne med at producere mælk? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om mælkeproduktion.


KAN JEG GØRE NOGET VED NEDGANG I MÆLKEPRODUKTIONEN?

sig selv. Mister hun den, giver det sig snart udslag i nedgang i mælkeproduktionen.

Jeg har en datter på snart 5½ måneder. Jeg har gennem den seneste tid oplevet en nedgang i min mælkeproduktion, selv om jeg forsøger at lægge hende til så tit som muligt. Nu oplever jeg også en tydelig forsinkelse i nedløbsrefleksen.

Hun skal altså støttes i sin tro på sig selv, sørge for hvile og selv at drikke 2-3 liter væske dagligt.

Jeg har spurgt inde på min mødregruppe her på Netbaby, og det synes at være et problem, som pigerne genkender. Hvordan kan det være, og er der noget, jeg kan gøre? Min datter bliver ofte meget sur, fordi der går så lang tid, inden mælken kommer til hende, når hun er sulten. Så det er ret frustrerende, og i den seneste måned har hun tilsyneladende ikke taget på. Hun vejede 7.500 gram for 1 måned siden og 7.400 gram nu. Hun får grød 2 gange om dagen og et lille mellemmåltid frugtmos. Samtidig tilbyder jeg hende enten vælling eller modermælkserstatning før sovetid, efter hun har spist ved mig.

I det øjeblik mor ikke syntes, mælken løber så let, og barnet virker utilfreds, må man, hvis vi taler om et barn under 4 måneder, gå tilbage til start og lægge barnet hyppigere til, gerne hver 2. time. Herved oparbejdes mælkeproduktionen igen i løbet af få dage. Dit spørgsmål drejede sig om en pige på ca. ½ år, som var begyndt at få grød som supplement. I det tilfælde kan barnet suppleres med vælling, grød eller modermælkserstatning.

Hun har fået de vigtige første 4 måneder med ren modermælk, og selv om der nu anbefales op til 6 måneder med ren modermælk kan hendes problem let løses ved en komLige efter fødslen taber bination af alle ovennævnte løsalle spædbørn sig, mens ninger:

mælkeproduktionen etableres. De må tabe op til 10 procent af deres fødselsvægt.

SVAR

Lige efter fødslen taber alle spædbørn sig, mens mælkeproduktionen etableres. De må tabe op til 10 procent af deres fødselsvægt. 10-14 dage gammel skal barnet gerne være nået op på sin fødselsvægt. Herefter tager barnet 150-200 gram på pr. uge i gennemsnit. De kan således godt tage 100 gram på i den ene uge og 300 gram på i den næste. Det giver 200 gram i snit, og er helt OK. 6 måneder gammel har barnet ca. fordoblet sin fødselsvægt, og 12 måneder gammel ca. tredoblet fødselsvægten. Nedløbsrefleksen, som viser sig ved en brusende, næsten orgasmelignende fornemmelse i brystet, når den ammende kvinde tænker på sit spædbarn, er som alt omkring amning afhængig af mors psyke og tro på

1. Dels at få tilbudt bryst oftere. 2. Supplere med større portion grød de 2 gange, hun allerede fik og eventuelt en 3. gang.

3. Eller vælling 2 gange - så vil hun atter være tilbage på sin vægtkurve.

HVORDAN KAN JEG STIMULERE MÆLKEPRODUKTIONEN? Jeg har en søn på 4½ måned, som jeg ammede fuldt ud de første 2½ måned, hvorefter jeg begyndte at supplere med erstatning i flaske inden sengetid. Men jeg vil gerne genoptage amningen, så det overvejende er det i stedet for flasken. Gradvist er det blevet sådan, at det kun er morgenamning og så flaske med erstating resten af dagen. De sidste 14 dage har han bare skreget, når jeg tilbød brystet, indtil jeg giver op og giver ham flasken. Det går åbenbart ikke stærkt nok.


Nu vil jeg så høre, om det er muligt at stimulere mælkeproduktionen igen på en eller anden måde, så han igen kunne få modermælken? SVAR

Da du begyndte at give din søn modermælkserstatning før sengetid, så han sov igennem, skabte du det problem, du nu har. Noget andet var, hvis også natmåltidet havde været amning efterfulgt af erstatning.

med mindst 150 ml, og det kommer stadigvæk flere til. Hvad gør jeg med det? Jeg vil ikke smide det ud, da der ligger mange timers arbejde i det. Er der et sted, som jeg kan give det til? Kan man bruge andres kvinders mælk? Jeg har tænkt på at holde op med at malke ud, men hvis der er andre jeg kan hjælpe med mælk, indtil jeg stopper, kan jeg da ligeså godt det. SVAR

Din mælkeproduktion er støt faldet, fordi du har holdt pause i flere timer. Derfor vil din søn gerne drikke om morgenen, når du har samlet meget mælk sammen. Du kan få mælkeproduktionen op igen. Det kræver, at du går i hi med din søn. Sæt alt andet til side. Læg dig eventuelt i sengen med ham, så han hele tiden har adgang til brystet. Han skal nemlig selv stimulere produktionen i vejret ved 1-2 timers amning over 2-3 døgn.

Det ville da bestemt også være spild at smide al den gode mælk ud, når der findes en hel del kvinder, som ikke har en tilstrækkelig mælkeproduktion.

Du kan få mælkeproduktionen op igen. Det kræver, at du går i hi med din søn. Sæt alt andet til side.

Sørg for at have drikkevarer til dig selv inden for rækkevide og din mand eller anden person til at opvarte jer gennem disse døgn. Undgå også sut. Kun dit bryst skal være sønnens sut i disse døgn.

JEG HAR FOR MEGET MÆLK HVEM KAN JEG GIVE DET TIL? Jeg har malket mælk ud og gør det stadigvæk, hvis man nu skulle få brug for det. Men nu har jeg fundet ud af, at jeg ikke får brug for det, og jeg har ca. 40 poser

Du kan sagtens komme af med det mælk, du har i overskud. Du skal bare kontakte sundhedsplejen i din kommune. De kan oplyse dig nærmere om hvor.

HVORNÅR STOPPER BRYSTERNE MED AT PRODUCERE MÆLK?

Hvor mange dage går der, før brysterne helt holder op med at producere mælk, hvis de ikke bliver stimuleret til det? SVAR

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor længe der produceres mælk, men der går almindeligvis op til en uge. Ønsker man ikke at amme mere, er det en god idé at tage en stram BH på. Det hjælper på brystspændingen.KUN FOR SJOV

10 TING DIT BARN TÆNKER KUN

FOR S

JOV

1: Hvorfor skal jeg, som er den yngste og mest sårbare person i huset, sove alene, når mine forældre sover sammen? Det må da være en eller anden form for administrativ fejl. Det må jeg have ordnet.

2: Hvad mon der er i køleskabet? Har vi flere ostehapsere? Jeg tror lige, jeg går ud og kigger efter.

3: Gud ved, hvor meget tis, der skal til, for at få min ble til at flyde over, så min seng bliver lavet om til en vandseng? Ja, der er jo kun én måde at finde ud af det på.

4: Der er vist kommet uorden i rækkefølgen af mine bamser. Jeg kender en speciel kvinde, der vil elske at hjælpe mig med at sætte dem tilbage på rad og række.

5: Jeg kan se, at min baby lillebror sover sødt. Det ved jeg, hvordan man laver om på.

6: Virker fjernsynet mon lige nu? Lad os lige checke det. Hele familien.

Mens voksne nyder at sove i de små timer, er perioden mellem midnat og klokken 5 om morgenen en god tid for avancerede småbørn til at reflektere over tilværelsen og udtænke store planer. Her er 10 tanker, dit lille barn får mellem midnat og klokken 5 om morgenen.

7: Ved du, hvad der kunne være rigtig hyggeligt? At jeg sover i den store seng med det ene ben tværs hen over mors ansigt. Jeg tror, det beroliger hende.

8: Det føles som om, det er et rigtigt godt tidspunkt at bede om et plaster.

9: Jeg spekulerer på, hvor langt der er at falde fra min tremmeseng og ned på gulvet. Det vil jeg lige prøve at finde ud af.

10: Ved du, hvad jeg ikke har gjort i lang tid? Skreget så højt, at det vækker naboerne. Det savner jeg.


Tro er godt

- viden giver tryghed

90%

af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage

Alle har ret til og mulighed for vished, om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror.

Vi anvender den nyeste teknologi, den højeste standard og sikkerhed. Kun det bedste er godt nok for dig i sådanne vigtige spørgsmål.

DNAtest har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over - naturligvis 100% anonymt.

Læs mere på vores hjemmeside â


BØRNEBØGER

16 GODE BØGER TIL DIT BARN Vi har samlet 16 gode børnebøger til de mindste fra GYLDENDAL. Der er noget for enhver smag, så du finder helt sikkert noget, der fanger dit barns interesse.


Thomas Buttenschøn har nyfortolket 10 af de klassiske børnesange i 75-års jubilæumsudgaven af De små synger.MIMBO JIMBOS KASSE FULD AF VENNER

Skøn kassette med 4 små papbøger om Mimbo Jimbo og vennerne Mumbo Jumbo, Tapir og Frede. Hver bog har sin hovedperson. Bagsiden af de 4 papbøger danner tilsammen et lille puslespil, hvor alle vennerne er samlet. Fra 1-3 år.

MIMBO JIMBO BYGGER

En stor, lækker Mimbo Jimbo-formet papbog om Mimbo Jimbo, der bygger sjove ting, f.eks. en racerbil, en flyvemaskine, en spejlægsmaskine og et helt fyrtårn med hjælp fra sine venner. Fra 1-3 år.

OM MIMBO JIMBO Jakob Martin Strids børnebøger er originale og skæve, og sproget mimer den farverrigdom og opfindsomhed, der udspiller i illustrationerne. Mimbo Jimbo er blevet en moderne børneklassiker på ingen tid. Siden den første bog udkom i 2010, har Strid skabt flere billedbøger, papbøger og samlede bøger om den lille blå elefant.

DE SMÅ SYNGER

De små synger har spredt glæde hos danske børnefamilier i 75 år. Det bliver fejret med en ny smuk jubilæumsudgave af den ikoniske sangbog. I anledning af jubilæet har sanger og sangskriver Thomas Buttenschøn nyfortolket 10 af de klassiske børnesange.

MIMBO JIMBO TÆLLER TIL 20

Mimbo Jimbo tæller til 20 er en lækker, indbundet papbog med runde hjørner, som også velegnet til de allermindste børn. Her er masser af kigge på, tale om og tælle til. I bogen skal du f.eks. tælle til 4 flotte kastanjedyr, 8 gule bananer, 17 lækre kager og meget mere. Fra 1-3 år.


ALLE TIDERS BØGER VI LÆSER TIL GODNAT En guldgrube af de bedste børnebogsklassikere, som aldrig har været sat sammen før - lige fra Jakob Martin Strids Mimbo Jimbo har det sjovt, Astrid Lindgrens Jeg vil ikke i seng, Gunilla Bergströms Godnat, Alfons Åberg og børnesange fra De små synger til historier om både Selma, Cirkeline, De tre Bukke Bruse og så et meget, meget farligt monster. Perfekt til højtlæsning for børn i alderen 3-6 år.

SØSTER OG BROR LILLE OG STOR

3 GODE

GAVEBØGER

En samling af de bedste billedbøger om at være søskende. Samlingen består af 6 søde, sjove og lidt dramatiske historier om alle de følelser, man kan have omkring det at have eller få søskende. Bogen åbner op for gode snakke om at få en lillesøster eller lillebror. Eller bare at have én i det hele taget. Det er ikke altid nemt, og man kan blive både sur og glad, stolt og jaloux, når man pludselig skal være den store. På den anden side er det heller ikke altid lige sjovt at være den lille og skulle finde sin egen plads i familien. Men heldigvis er det for det meste bare skønt at være to. Fra 3 år og op.

STORE FØLELSER FOR DE MINDSTE

Billedbogsamling om følelser med fine spejlings- og samtalemuligheder. Vi møder Willi, som er sur, fordi han vil have sin gamle sut tilbage. Og Lilla og Løve, der ikke er bange for noget - eller er de? Winnie, der er glad. Frede, der bliver vred, da han ikke må være med i legen. Betty, der måske er lidt forelsket? Og Døden fortæller eventyret om de to søstre Glæde og Latter, der møder brødrene Sorg og Gråd. Fra 3 år og op.DEN STORE STORMHVAL

En fortryllende og poetisk fortælling om venskab og om nye begyndelser. En nat, hvor en voldsom storm blæser over den lille ø, hvor Louie bor, fortæller Louies bedstemor en eventyrlig historie om et venskab mellem en lille pige og en stor hval. Historien fandt sted for mange storme siden, men det går op for Louie, at den hænger tæt sammen med hans eget liv. Fra 2-5 år.

HVEM BESTEMMER NOGET?

Enkel og filosofisk billedbog om, hvad man bestemmer i sit eget liv, når man endnu blot er et barn. Et barn og en far sidder og kigger ud over havet. Barnet tænker på, hvem der egentlig bestemmer, hvor mange bølger, der er i havet, eller hvornår solen står op. Det og meget andet taler far og barn om. Fra 2-5 år.


BEA ER STOR, BASSE ER LILLE

Første bog i serien om Bea og Basse. Bea og Basse er tvillinger. Bea kom lige lidt før Basse, så hun er størst. Men Basse er modigere end far, så måske er han slet ikke så lille igen.

BEA OG BASSE Historierne om børnehavetvillingerne Bea og Basse tager udgangspunkt i genkendelige følelser og situationer i små børns liv. Sjove, tankevækkende og med søde illustrationer.

BASSE SKAL TISSE RIGTIG MEGET

I 2. bog i serien har Basse travlt med at lege med Rita og Otto. Så travlt, at han helt glemmer at tisse. Lige indtil en pude rammer ham i maven på det sted. hvor alt tisset gemmer sig.

BEA OG BASSE KLIPPER HÅR

I 3. bog i serien gider tvillingerne ikke at tegne, så de klipper i stedet. Hvis man bliver træt af at klippe i papir, er der heldigvis meget andet at klippe i - hår for eksempel.


VERDENS BEDSTE VILLADS FRA VALBY

Kender du Villads fra Valby? Ellers er denne skønne samling af forfatterens egne favoritter et godt sted at starte. Bogen indeholder 5 fuldt illustrerede Villadsbilledbøger og 3 sjove kapitler. Læs om hulebygning, tabte tænder, halloween, strandture og meget mere. Genkendelige, sjove og fantastiske til højtlæsning.

VILLADS FRA VALBY BYGGER EN ROBOT

Villads og hans ven Alexander finder en metaldims på jorden og går straks i gang med at samle metaldimser nok til at bygge en robot. Men som alle, der kender Villads ved, udvikler hans idéer sig tit lidt anderledes, end han havde forestillet sig. Villads’ mor har fødselsdag, og hvad er mere oplagt end at give hende en robot lavet af metaldimser?

VILLADS FRA VALBYS LIVRETTER

Lav mad med skønne Villads fra Valby. Opskrifter på 19 nemme retter samt 2 helt nye historier om den frække dreng. En sjov måde at lokke børn med i køkkenet og have nogle hyggelige stunder sammen.


BIBI TÆNDER SOLEN

Fin billedbog om fantasi. Alle børn kender til at kede sig, og mange kender også til at lege sig ind i fantasiens verden, hvilket er temaet i denne sprudlende billedbog om Bibi, der drømmerejser med kurs mod de varme lande. Solsengen forvandler sig til tømmerflåde, barnevognen bliver til en junglejeep, familiens tørresnor til en lasso, og Solen kan tændes med et tryk på en stikkontakt. Fra 2-5 år.


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at William og Ella er i top som de mest populære navne til nyfødte piger og drenge. I 2022 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ella, og 19 ud af 1.000 nyfødte drenge fik navnet William.

TRENDS BLANDT PIGENAVNENE

TRENDS BLANDT DRENGENAVNENE

Ella indtager førstepladsen over de mest populære pigenavne for første gang.

Højdespringeren blandt drengenavne er Holger, som gik fra en placering som nr. 46 i 2021 til nr. 32 i 2022 - en stigning på 14 pladser.

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Frida, der er sprunget 14 placeringer fra en placering som nr. 18 i 2021 til nummer 4 i 2022. Modsat er det gået navnet Sofie, der fra at have ligget nr. 39 i 2021 endte som nr. 51 i 2022. Sofie er dermed røget helt ud af top-50. Også Alva er røget ud af top-50. Eva og Ingrid er nye på listen over de 50 mest anvendte pigenavne til nyfødte. Ella ligger i top i Region Midtjylland og Region Syddanmark, men må i Region Syddanmark dele førstepladsen med Ida.

For Johan er det gået modsat. Navnet faldt fra nr. 35 i 2021 til nr. 48 i 2022. 2 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære drengenavne. Det er navnene Villum og Benjamin. Blandt drengene er der kommet 2 nye navne ind på listen over de 50 mest anvendte drengenavne til nyfødte, nemlig Vilhelm og Asger. William ligger i top i 4 ud af 5 regioner, kun i Region Syddanmark ryger William ned på fjerdepladsen, hvor Emil i stedet for indtager førstepladsen.


Ud af 1.000 nyfødte drenge fik 19 navnet William i 2022.


PIGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2021

+/-

Nr.

Navn

Antal

2021

+/-

1

ELLA

442

4

26

AYA

220

31

2

FREJA

413

6

27

LÆRKE

215

38

11Ç

3

ALMA

409

1

28

MARIE

215

36

4

FRIDA

403

18

14Ç

29

LIVA

207

34

5

AGNES

389

9

30

HANNAH

201

25

6

LUNA

383

8

31

MATHILDE

199

35

7

IDA

381

2

32

MAJA

197

26

8

NORA

378

10

33

VILMA

197

32

9

OLIVIA

377

5

34

MERLE

192

28

10

SOFIA

376

12

35

VICTORIA

191

46

11Ç

11

EMMA

375

7

36

MILLE

181

40

12

CLARA

361

3

37

LIV

179

30

13

ASTA

358

15

38

EMILY

176

33

14

ALBERTE

337

17

39

SOFIE

165

43

15

KARLA

337

11

40

LEONORA

160

29

11È

16

LILY

321

16

41

MOLLY

159

37

17

ELLIE

320

14

42

LEA

158

49

18

ANNA

315

13

43

ANDREA

156

42

19

ELLEN

303

22

44

GRY

156

41

20

ESTHER

292

21

45

EMILIE

153

44

21

ASTRID

238

23

46

VERA

151

53

22

ISABELLA

235

24

47

ROSA

149

50

23

LÆRKE

234

27

48

ALVA

146

55

24

JOSEFINE

231

19

49

ELINA

146

47

25

LAURA

226

20

50

JOHANNE

137

45


DRENGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2021

+/-

Nr.

Navn

Antal

2021

+/-

1

WILLIAM

560

3

26

LAUGE

257

32

2

KARL

466

2

27

ANTON

252

25

3

EMIL

459

10

28

THEODOR

246

29

4

OSCAR

455

1

29

ANKER

234

33

5

MALTHE

452

8

30

KONRAD

233

31

6

NOAH

446

13

31

NOHR

219

22

7

VALDEMAR

432

7

32

HOLGER

214

46

14Ç

8

AKSEL

428

12

33

FREDERIK

205

30

9

AUGUST

398

6

34

ALEXANDER

192

28

10

OLIVER

398

4

35

ADAM

187

37

11

LUCAS

396

11

36

ERIK

186

39

12

ALFRED

391

5

37

STORM

183

36

13

THEO

376

16

38

EBBE

182

47

14

ELIAS

370

15

39

LUCA

182

49

10Ç

15

ARTHUR

364

9

40

VINCENT

174

41

16

OTTO

332

17

41

ALBERT

173

34

17

ELLIOT

325

21

42

PELLE

173

40

18

FELIX

314

20

43

MILAS

169

38

19

VICTOR

299

14

44

WALTER

166

48

20

MAGNUS

296

19

45

MARIUS

164

44

21

HUGO

281

26

46

VILHELM

164

52

22

VIGGO

277

18

47

ASGER

161

54

23

MATHEO

276

24

48

JOHAN

161

35

13È

24

LOUIE

268

27

49

CHRISTIAN

159

45

25

LIAM

258

23

50

VILLADS

152

42


BABYUDSTYR

GODNAT OG SOV GODT WONDER LIVING producerer bæredygtige sengetøjspro-

dukter fremstillet af 100% bambus. God søvn er vigtigt - især for babyer, der tilbringer meget tid i sengen. Derfor udvælger Wonder Living omhyggeligt de fineste bambusmaterialer og bæredygtige produktionsmetoder for at skabe de bedste produkter.


Vi stræber efter at være et unikt brand, der skiller sig ud ved at tilbyde bæredygtige bambusprodukter, der fremmer en sund og naturlig søvn.


TYNGDEDYNE I BAMBUS TIL BØRN

Hvis dit barn har svært ved at falde til ro eller sove om natten, så kan denne tyngdedyne være med til at afhjælpe dette problem. Vægten ligger i dynens miljøvenlige perler, som er kammersyet i små firkanter. På den måde fordeles vægten jævnt, og det skaber en tryghedsfornemmelse for kroppen. Tyngdedyner er generelt blevet et populært valg gennem de par seneste år, da det har hjulpet mange børn med søvnproblemer. Fås både som baby- og juniordyne.

499,-


HVORFOR EN TYNGDEDYNE I BAMBUS? Bambus er stærkt absorberende som optager fugt hurtigt og effektivt. Derudover afgives fugten 2-3 gange hurtigere end ved eksempelvis bomuld. Derfor er tyngedynen særligt velegnet til børn, som også sveder meget om natten. Bolsteret er i 100% bambus og har en satinvævning med et højt trådtal på 300, hvilket føles blødt som silke, uden at det er klæbende til kroppen. Bambus føles temperaturregulerende for kroppen, som holder godt på varmen, når det er køligt, men omvendt føles svalt, når det er varmt. Derfor er bambus tyngdedyner velegnet til alle årstider.


BAMBUSSENGETØJ

Sengesæt med dynebetræk og tilhørende hovedpudebetræk (begge med lynlås). Sengetøjet er satinvævet med et trådtal på hele 300, hvilket føles blødt som silke, uden at det er klæbende til kroppen. Bambus lyocell er stærkt absorberende og optager fugt hurtigt og effektivt. Derudover afgives fugten 2-3 gange hurtigere end ved eksempelvis bomuld. Bambus føles temperaturregulerende for kroppen og holder godt på varmen, når det er køligt, men omvendt føles svalt, når det er varmt. Derfor er bambussengetøj velegnet til alle årstider.

399,-


BÆREDYGTIGHED Alt den anvendte bambus vokser 100% økologisk og kommer fra en lukket bambusskov. Selve omdannelsen af bambus til tekstiler er produceret efter den miljøforsvarlige og prisvindende Lyocell-metode. En produktion, hvor bambussen opløses i et organisk opløsningsmiddel, og hele fiberproduktionen sker i et lukket kredsløb, hvor der genanvendes op til 99,7% af resterne til næste produktion.

OM WONDER LIVING Wonder Living er eksperter i sengetøjsprodukter i bambus og er Danmarks første FSC-certificerede virksomhed med bambussengetøj. Mærkningen skaber gennemsigtighed gennem hele vores forsyningskæde og sikrer endvidere ordentlige arbejdsforhold. Alle produkter er Oeko-Tex-certificerede, som sikrer, at produkterne er fri for sundhedsskadelige stoffer. Læs mere på WWW.WONDERLIVING.DK


GULDKORN

DAGENS SMIL te ting. Her har vi es ov sj de r ge si rn bø re kæ De sagt af børn. rn ko ld gu å sm af t ke bu samlet en

Farmor og farfar er til middag hos os, og farmor fortæller, at hun godt kunne tænke sig at få malet derhjemme ude på gæstetoilettet Astrid på 4½ år ser noget desor . enteret ud og kommer over til migiog hvisker: “Mooor, skal der så være lyseblåt derude - med gæs på?”. Ja, ordet gæstetoilet er ikk e ét af de mest almindeligt brugte her hos os. Men det kunne da ellers blive fint - med gæs på :o)

n arbejdede jeg For mange år side utik, hvor jeg -b i en stor radio/TV En dag, hvor riet. passede bogholde e min nevø på vd min mor og far ha omkring 3-4 l ve r besøg - han va de taget ham e år dengang - havd , hvor jeg arbemed ud i den butik og hilste på. jo jdede, og de kom se, at jeg sad jo e Min nevø kunn kærm, og da de bag en computers tikken, sagde bu var kommet ud af , hun spillede ke ik te ds han: “Jeg vi dagen!”. le he r compute

Magnus på 5 år er sulten og spørger mig, om jeg ikke vil smørre ham en vejrmagerens mellemmad. “En hvad?”, spørger jeg. “Jo mor, den der med leverpostej og skinke”. Det var en dyrlægens natmad, han mente.

Min søn h a at der va vde netop fundet r piger og ud af, havde tis sekoner drenge, og de o Vi skulle så i Brug g tissemænd. sen og kø midt i my ld b mange m retiden, så der va e ind r e ken står nnesker. Ved fry rigtig sedisen ældre rollator, d d a sønnik ame med sin e med h barneste øj klar m der står me proklamerer: “Nøøj, en gamm Behøver el tissek o je selig var g at sige, at der ne!”. meget to pludm gange, fo rdi alle h t på de store avde fun hylde at g de ri kunne væ ne bagved. Og m t en o re sunke t i jorden r her .


en Bjørg på 3 år legede med Spiderman-figur, da hun erer vender sig om og inform r i en mig: “Mor, Spiderman bo spejderhytte”.

Vores ældste dreng Noah på 3 har næsten lige lært at gå på toilet uden ble. En dag, da min mand og ham er derude for at lave stort, udbryder No ah nærmest glad og lækker sulten efter at have opdaget brem sesporene i sine underbukse r: “Se far, der er pålægschokol ade i mine underbukser!”.

r sagde her å ½ 4 å p r e Vores datt Engle kommer fra : n e til aft “ om de ikke rigtigt elv England. S ommer de faktisk findes, så k . Og tidligere i dag d” fra Englan entlig søforklaring rd fik jeg en o llemste om, at hun e af vores m finde rullekagen ikke kunne Det er dejligt med ). (kagerullen å ord/sætninger i sådanne sm en. De åbner ens g løbet af da ers sommetider ell øjne i den hverdag. travle

Jeg havde min bonus-søn på dengang 6 år med ude at hand le. Det var lige i kølvandet på tsu nami-katastrofen, og der sto d en indsamlingsbøsse på disken. Han spurgte, hvad det var for en, og jeg forklarede, så godt jeg ku nne, hvordan det hang sammen, og at vi måtte samle penge ind til de ramte. Dertil svarede han: “Er det så fordi, de tabte deres pung , da bølgen kom?”.

år Dagmar på 3 dt ud siger sådan li h, av af det blå: “Å tror jeg mit ben - jeg ig”. har brækket m


MAD TIL BØRN

BØRNEMAD HELT UDEN HEMMELIGHEDER Hemmeligheden bag ALEX & PHILS succes? Der er ingen hemmeligheder, gimmicks eller tilsætningsstoffer i deres produkter. Alex & Phils smoothies, måltider og grød indeholder kun rene ingredienser med et højt næringsindhold. Præcis hvad et voksende barn har brug for.


Jeg har altid interesseret mig for madlavning, og hvordan mad påvirker vores kroppe og vores planet. Da vi fik vores første barn, indså jeg, at det ikke var muligt at finde god babymad i butikkerne. JENNY WESSBLAD HÅRDH / ALEX & PHIL


I dag fås pakker med nærende babymad fra ALEX & PHIL i dagligvarebutikker i hele Sverige, men også i flere nordiske lande, herunder Danmark, samt i Sydkorea og Singapore. Det hele startede i familien Wessblad Hårdhs køkken i Saltsjö-Boo. ”Jeg har altid interesseret mig for madlavning, og hvordan mad påvirker vores kroppe og vores planet. Da vi fik vores første barn, indså jeg, at det ikke var muligt at finde god babymad i butikkerne”, fortæller Jenny Wessblad Hårdh. Hun begyndte at skabe sine egne opskrifter og lave nærende babymad. Men det var først under hendes anden barsel med sønnen Philip, at forretningsmodellen begyndte at dukke op. Jenny er, ligesom sin mand Robert Hårdh, jurist i international ret. I denne tid arbejdede hun som diplomat

og menneskerettighedsadvokat i Udenrigsministeriet, og Robert var leder af menneskerettighedsorganisationen Civil Right Defenders. BRÆNDER FOR MILJØ OG ØKOLOGI Når de fortæller deres historie, er det tydeligt, at bæredygtighed er en stor del af deres liv. De brænder for miljø, økologi og sociale spørgsmål. Det er også bemærkelsesværdigt, at de har iværksætterevner. Det var måske det, der gjorde, at de i 2015 besluttede at starte et babymadsfirma, og at Jenny ikke ville tilbage til Udenrigsministeriet efter sin barsel. “Det var selvfølgelig et stort skridt, men vi troede meget på ideen. Fordi vi manglede god babymad, var vi overbeviste om, at andre også gjorde det. Der er nærende færdigretter til voksne, men ikke til vores børn, der vokser og virkelig har brug for det. Hvordan vi spiser som børn, lægger fundamentet til vores fremtidige spisevaner”, siger Jenny. At virksomheden skulle hedde Alex & Phil var en selvfølge. Uden sønnerne Alexander og Philip var forretningsidéen aldrig blevet udklækket. Derudover har sønnerne været med siden starten. De har smagt, kri-
Der er nærende færdigretter til voksne, men ikke til vores børn, der vokser og virkelig har brug for det. Hvordan vi spiser som børn, lægger fundamentet til vores fremtidige spisevaner.

tiseret og kommet med idéer. I dag er drengene henholdsvis 11 og 9 år og har fået en lillesøster Julie på 4. ”Hun er også en kræsen smager, der tydeligt viser, hvad hun tænker - både positivt og negativt”, fortæller Jenny. Jenny og Robert havde ret. Der var brug for god babymad, og forretningen tog hurtigt fart. Supermarkedet ICA Maxi i Nacka var den første virksomhed, der tog deres produkter ind i 2016, og derefter fulgte flere butikker efter. “Vi har meget at takke dem for. De viste et lokalt hjerte, som betød meget for os i starten”, siger Robert. 2 år senere var det tid for ham at forlade sin karriere og stige på toget. De erhvervede kontorer i Sickla. Ifølge Robert er det perfekt at bo i Saltsjö-Boo og arbejde i Sickla. “Vi har nærhed til hjemmet samtidig med, at vi ikke skal bo på kontoret”, fortæller han. Hverken Jenny eller Robert kommer oprindeligt fra Stockholm, og da de besluttede at flytte dertil, traf de et aktivt områdevalg. ”Det var i Nacka, vi ville bo, og det har vi aldrig fortrudt. Vi sætter pris på naturen, nærheden til Stockholm og det børnevenlige miljø. Det er her, virksomheden gradvist er vokset, med børnenes venner og forældre som klangbund”, fortæller Jenny. IKKE UDEN UDFORDRINGER Det er en succeshistorie, men den har ikke været uden udfordringer. Den første forhindring var fremstillingen.

Fabrikkerne var ikke vant til ægte råvarer, og maskineriet gik bogstaveligt talt i stå. “Vi har aldrig lavet opskrifter ud fra, hvad der er nemt for fabrikken. Vi tager udgangspunkt i, hvad vores børn har brug for”, fortæller Jenny. I det første år skulle hun stå og føre tilsyn med produktionen. Fabrikken var vant til meget vand og risstivelse i lignende produkter, hvilket gavnede proceseffektiviteten. Den store andel af rigtige råvarer som kød og grønt var svære for produktionen at klare. “Det viste sig, at det enkleste ville være det sværeste at overføre hjemmelavet til fabriksfremstillet”, fortæller Jenny. Historisk set har de store multinationale virksomheder ikke været udsat for konkurrence. Forbrugerne har stolet på dem og troet, at babymaden havde god kvalitet. “Faktisk fremstiller de næringsfattig mad i arkaisk glasemballage”, fortæller Robert. INGEN DÅRLIGE FYLDPRODUKTER Jenny har mange eksempler på forskellene mellem traditionel og moderne babymad. De store producenter bruger ofte billige og næringsfattige fyldprodukter som ris og risstivelse. Det gør Alex & Phil aldrig, da ris kan indeholde arsen og heller ikke dyrkes klimasmart. “I stedet har vi valgt for eksempel havreris, som inde-


Nutidens forældre er opmærksomme og ønsker at give det aller bedste til deres børn. De er ligesom os bange for både mennesker og planeten

holder mange flere fibre, mineraler og vitaminer. Det er godt for både kroppen og miljøet”, fortæler Jenny. Juicekoncentrater, der kun indeholder sukker, er en almindelig ingrediens i traditionel babymad. Vand er en anden. Prisskiltet på Alex&Phils produkter er højere, men de har en meget lavere andel vand. “Regner man pr. kalorie i stedet for pr. gram, er vi billigere. Jeg tror ikke, kunderne ved, at det i høj grad er vand, de har med hjem fra butikken”, fortæller Jenny. Det er stadig sådan, at størstedelen af kunderne ikke læser indholdsfortegnelsen. Det er en lærerig udfordring, som Jenny og Robert står over for. ”Vi brænder for at skabe forandring for børnenes skyld

og for et bæredygtigt madkredsløb. Der er forskel på babymad og mad til børn. Det er en hjertesag for os at lykkes med at kommunikere”, fortæller Jenny. EN VIRKSOMHED I VÆKST Jenny og Robert er i fuld gang med at rekruttere nye medarbejdere. Frem til 2022 er Alex & Phil vokset organisk, men nu har de hentet en partner ind for at kunne investere i salg og marketing uden for landets grænser og internationalt. “Vi tror på fremtiden og på vækst. Nutidens forældre er opmærksomme og ønsker at give det aller bedste til deres børn. De er ligesom os bange for både mennesker og planeten”, slutter Jenny.


MERE INFO Se udvalget af næringsrig og økologisk mad til børn fra Alex & Phil her: WWW.ALEXPHIL.DK


TEATER

TAG DIT BARN MED I TEATERET BELLEVUE TEATRET slår for 42. år i træk dørene op til

den allerhyggeligste tradition med børn og børnebørn: Folk og Røvere i Kardemomme By.


Vi lister os af sted på tå, når vi skal ud at røve. Vi røver bare det, vi må, og det, vi nu behøver. KASPER, JESPER OG JONATAN


Bellevue Teatret slår for 42. år i træk dørene op til den allerhyggeligste tradition: Folk og Røvere i Kardemomme By. Den hyggelige forestilling kan ses af alle fra 3 år og op. I år spiller forestillingen allerede fra 19. oktober og helt frem til jul. Igen i år er der levende kameler og æsler i weekendforestillingerne, der er kardemommebageri, konkurrencer og højt humør hver dag. S-tog, kystbane og busser kører lige til døren. HATTE- OG TEGNEKONKURRENCE Husk din sjoveste Kardemommehat og vind billetter. Deltag også i tegnekonkurrencen i det hyggelige Kardemommebageri på første sal. Der er billetter til næste år på højkant.

FLOTTE GAVER T-shirts, søde løve- og papegøjebamser, fine kostumer og meget mere kan købes i webshoppen: WWW.WEBSHOP-BELLEVUETEATRET.DK5 STJERNER TIL KARDEMOMME BY GÆSTFRIHED I KARDEMOMME BY

overdrevne artikulering og ansigtsudtryk og fik de mindste til at grine højlydt. Ikke mindst da de har røvet Tante Sofie, som sætter dem gevaldigt på plads.

Vi indtog vores pladser ved første ring med klokken. Jeg er typen, der altid er i god tid, hvilket ofte resulterer i, at min datters tålmodighed bliver sat gevaldigt på prøve med al for lang ventetid. Det var der taget højde for her. ”Selvfølgelig” får jeg lyst til at sige, for alt virkede så gennemtænkt omkring den her forestilling. Med 40 års erfaring ved man tydeligvis et og andet.

Men flere gange under forestillingen blev jeg mindet om, at den appellerer til hele familien med charmerende skuespil og småflabede replikker. Som da Politimester Bastian foreslår, at byens beboere kan give Gamle Tobias en hejre i fødselsdagsgave blot ved at kigge på Skrappe Tante Sofie.

Uddrag af anmeldelse af Patricia Hartman / Børn i Byen.

De forskellige karakterer fra Kardemomme By gik gennem salen og hilste pænt på publikum. Lille Kamomilla vinkede og smilede stort, Vognstyrer Syversen sørgede for, at alle havde det rart, og mexicaneren Silius lavede sjov i gaden. Selv skrappe Tante Sofie trak på smilebåndet, så de yngste ikke blev bange. EN FORESTILLING FOR BÅDE SMÅ OG STORE Kardemomme Bys eget lille tremandsorkester startede forestillingen, og publikum blev fra start inddraget, da en af byens beboere ønskede hjælp til at synge fødselsdagssang for Gamle Tobias i tårnet. Min skepsis omkring den simple kulisseopsætning blev gjort til skamme, for Kardemomme By skulle vise sig at byde på langt mere end Tante Sofies hoveddør og fyrtårnet. Som den vildeste pop-up bog blev scenen flere gange forvandlet til nye lokationer i den hyggelige by, men med enkelhed og glidende overgang, så de mindste ikke havde problemer med at forstå fortællingen. De dovne røvere Kasper, Jesper og Jonathan tilføjede masser af spas med deres

*****


MERE INFO Læs mere om Folk og Røvere i Kardemomme By og bestil billetter her: WWW.BELLEVUETEATRET.DK


DNA-TEST

DEN SIKRESTE METODE Alle har ret til og mulighed for vished om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror. DNATEST.DK har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over.


Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde. DNATEST.DK


Unge som gamle kan få svar på uløste problemer af meget personlig karakter og én gang for alle få endegyldigt svar, der kan have enorm stor betydning for den enkelte person. ”Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde”, fortæller Johannes Brejner fra virksomheden DNAtest.dk. HVEM FÅR FORETAGET EN DNA-TEST? De fleste venter med DNA-test til efter fødslen. Mange mænd, der af moderen er udpeget som den nybagte far, foretrækker at få foretaget en faderskabstest allerede på fødegangen, inden de tør involvere sig følelsesmæssigt i babyen. Nogle foretrækker endda at få DNA-testet deres

ufødte foster før fødslen. Det kan være være folk, der lever i såkaldte åbne forhold, og hvor det af praktiske grunde er vigtigt at vide, om det er den faste partner, der er faderen til den ventede baby. Der er naturligvis den klassiske årsag, at fædre kan komme i tvivl, om de nu også er deres børns biologiske far. Det kan f.eks. være ægtepar, der har været gået fra hinanden i en kortere periode og finder sammen igen, hvorefter de finder ud af, at kvinden er gravid. Hvis manden har mistanke om, at hans kones graviditet kan skyldes et sidespring, kan han have svært ved at slippe tanken, selv efter barnet er født. En DNAtest giver endegyldigt svar. Mange tvillingeforældre er i tvivl, om deres tvillinger er en- eller tveæggede. Det kan en simpel DNA-test fastslå én gang for alle. Ikke fordi, det har den store betydning, men mange forældre vil bare gerne vide det. Nogle bedsteforældre, der har mistanke om, at deres søns børn ikke er biologiske, får selv foretaget en test


Selv om lægen slet ikke var i tvivl om, at vores tvillinger var enæggede, så kom tvivlen alligevel, da der var flere forskellige træk ved børnene. Derfor betalte vi selv, og sikke nemt det var. Det var 2 vatpinde pr. person, som skulle køres lidt frem og tilbage i deres mundhule, og nogle dage senere fik vi brev med resultatet. Vores er enæggede. SUSIE

af deres børnebørn. De behøver ikke faderens DNA for at få fastslået, om de er de biologiske bedsteforældre til børnebørnene. Der er unge teenagere, der får mistanke - typisk omkring konfirmationsalderen - om de er biologiske børn af deres forældre. De går et år eller to og ruger over det, og når de begynder at tjene penge, får de foretaget en DNA-test for at få svar på et for dem meget vigtigt spørgsmål. Mange unge mennesker får selv foretaget søskendetest for at finde ud af, om deres søskende er heleller halvsøskende. Det kan f.eks. være ved den fælles moders død, de beslutter at få svar på en mangeårig mistanke. Når kvinder selv skal have eller har fået børn, melder

spørgsmål om deres eget ophav sig ofte. Mange voksne kvinder leder efter deres biologiske far, hvis de er i tvivl, om den mand, de kendte som deres far, nu også er det. I dag, hvor utroskab ikke nødvendigvis længere er skilsmissegrund, er der meget mere åbenhed omkring faderskab, end der var f.eks. i 50’erne og 60’erne, hvor man ikke talte om kvindernes udenomsægteskabelige aktiviteter. De børn, der blev født, var pr. definition ægtemandens. I dag er det meget mere anerkendt, at unge som gamle finder svar på uløste problemer ved hjælp af DNAtests. Der er også mange, der i dag søger deres biologiske forældre for at få fastslået, om de er bærere af arvelige sygdomme, eller for at finde donorer til dem selv eller deres børn.


90% af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage, og vi er som de eneste E-mærket. DNATEST.DK


SÅDAN FOREGÅR TESTEN DNAtest sikrer dig 100% anonymitet, da testen udføres af dig selv. Testsættet bliver tilsendt diskret i en helt almindelig kuvert, der kan gå i alle postkasser, som ikke viser noget om indholdet, og altid uden afsender på. Du bestemmer selv, hvor testsættet skal sendes hen. Testsættet kan også afhentes på posthuset eller på DNAtests adresse i Nordsjælland efter nærmere aftale.

Prøverne tages fra indersiden af kinden ved, at vatpinden føres frem og tilbage på slimhinden i hver side af munden. Det gør hverken ondt eller er ubehageligt. Der er vedlagt en enkelt instruktion i at udføre testen. Prøverne returneres i den vedlagte svarkuvert, og 2-5 hverdage senere modtager du resultatet. Du kan vælge at få resultatet med post, mail eller pr. telefon. Du vil få alle relevante certifikater og dokumentation fra laboratoriet både pr. post og mail. På telefon får du kun resultatet.

Testsættet indeholder 2 specielle vatpinde pr. person. Almindelige vatpinde kan ikke bruges. I sættet ligger også den adresserede svarkuvert og de specielle kuverter, som vatpindene skal lægges i.

FAKTA OM DNA-TEST DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) er det genetiske materiale i kroppens celler. Hver eneste persons DNA er forskellig fra alle andre menneskers. Derfor er en DNA-test den mest nøjagtige form for test, der overhovedet er mulig. Hvis DNA-mønsteret mellem barnet og den formodede far ikke stemmer overens, så er der ingen (0%) sandsynlighed for, at han er far til barnet. Hvis DNA-mønsteret stemmer overens, kan sandsynligheden beregnes til 99,999% for, at manden er far til barnet. Læs mere om DNA-test og få svar på alle dine spørgsmål på WWW.DNATEST.DK


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af MIN BABY er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. HER ER DIN BABYS FØRSTE ORD Danske forskere fra Center for Børnesprog på Syddansk Universitet har klarlagt, hvad danske børns første ord typisk er. Se top-20 her.

NÅR DER ER KAMP OM NAVNET Kender du det, at du har fundet det helt perfekte navn til dit barn, og så finder du ud af, at der er et familiemedlem eller en god veninde, som har valgt det samme navn til sit barn? Hvad gør man så?

NÅR DET GØR ONDT AT AMME Det er ikke altid en dans på roser at amme sit barn. Mange kvinder oplever et sandt smertehelvede i forbindelse med amningen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med smerter under amning.

FORSVINDER LYSTEN TIL AT FÅ BØRN? Stopper den aldrig? Lysten til at få børn? Her fortæller 5 mødre om, hvornår (hvis nogensinde) de følte, at de var helt færdige med at få flere børn.


ISSE ARTIKLER? HAR DU FORTRUDT DIT BARNS NAVN? At vælge det helt rigtige navn til guldklumpen kan være noget af en opgave. Når man først har fundet navnet, kan det føles som om, at man har ramt plet, og barnet absolut ikke kunne hedde andet. Men hvad nu, hvis man ikke bliver glad for det navn, man har valgt til sit barn? Kan man så lave det om?

MILEPÆLE http://issuu.com/freemags/docs/ I DIT BARNS TALEUDVIKLING

Det er bare så dejligt at høre sin babys første lyde og følge minbaby23/22 med, når de udvikler sig til stavelser, ord og til sidst sætninger. Her kan du læse om nogle af de vigtige milepæle i din babys taleudvikling.

DIT BARNS SØVN FRA A-Å Her kan du læse alt om dit barns søvn fra A til Å - fra babyalarm og hovedpude til putteritual og søvnbehov.

NÅR BABY IKKE VIL BRUGE SUT Barnet har et suttebehov helt fra fødslen, og det er ikke kun en livsnødvendig refleks for at få mad. Det at sutte har også en beroligende effekt på barnet. Så det kan være super frustrerende, når man ikke kan få barnet til at tage sutten, når det ellers ville kunne hjælpe barnet med at falde til ro.

MEGET MERE LÆSESTOF Du finder alle tidligere udgaver af MIN BABY på WWW.MINBABY.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.