MIN BABY #32

Page 1

MIN BABY

SIDER MED ALT OM DET BEDSTE VI HAR

SHOPPING

22 SIDER

Gode bøger til mor og barn, inspiration til familieferie og DNA-test BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

AMNING

AV! JEG HAR FÅET

BRYSTBETÆNDELSE

9 mødre fortæller om deres erfaringer med den smertefulde lidelse

SEX EFTER FØDSLEN

Sundhedsplejersken besvarer spørgsmål om sex efter fødslen

+ NYE HITLISTER: DE MEST POPULÆRE PIGE- OG DRENGENAVNE | GULDKORN: SJOVE TING SAGT AF BØRN NAVNE: HVILKE KENDTE DANSKERE HAR FÅET EN RITA, ELIN, VILDE, EMMA, JAMES, AMBER OG CARLO?
ALT OM DET BEDSTE VI HAR NR. 32 • FORÅR / SOMMER 2023
50

FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og store) LEGOFANS

LIFEMAGS 25% RABAT

Velkommen til den 32. udgave af MIN BABY - magasinet om det bedste vi har.

Brystbetændelse kan opstå pludseligt, når mælken hober sig op i brystet, når brystet ikke bliver tømt nok for mælk eller ved sår på brystvorterne, hvor bakterier trænger ind i brystet. I artiklen Av! Jeg har fået brystbetændelse fortæller 9 mødre om deres erfaringer med den smertefulde lidelse.

Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. I artiklen Det hedder de kendtes børn kan du se hvilke navne, en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Rita, Elin, Vilde, Amber og Carlo hotte babynavne i de kommende år?

Hvordan får vi gang i sexlivet efter fødslen? Hvad gør vi ved uheld med kondom efter fødslen? Er det normalt med smerter ved samleje efter syning? Hvornår

kan jeg starte med p-piller efter fødslen? I brevkassen besvarer sundhedsplejerske Karin Holm spørgsmål om sex efter fødslen.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 22 sider med gode bøger til mor og barn, inspiration til familieferie og DNA-tests.

Vi håber, at du får en rigtig hyggelig stund i selskab med 32. udgave af MIN BABY. Og hvis du endnu ikke har læst de tidligere udgaver, kan du finde dem på

WWW.MINBABY.DK

UDGIVER

Lifemags

Lejrvej 23B

3500 Værløse info@lifemags.dk

ANNONCER

Dina Reece

dina@lifemags.dk

Telefon 38 74 26 26

HJEMMESIDE

www.minbaby.dk

FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetMinbaby

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

Læs tidligere udgaver på
WWW.MINBABY.DK
AMNING Av! Jeg har fået brystbetændelse BABYNAVNE Det hedder de kendtes børn FAMILIEFERIE Spar penge på ferie med baby BREVKASSE Spørgsmål og svar om sex efter fødslen 8 12 16 22 FOTOGRAF: romrodinka / iStock LEDER Velkommen 4

26

LÆSESTOF

19 gode bøger til mor og barn

36 40 46 48

HVAD SKAL BARNET HEDDE? De mest populære babynavne

DNA-TEST Den sikreste metode

GULDKORN Dagens smil

MERE LÆSESTOF Fik du læst disse artikler?

FACEBOOK

Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

ABONNEMENT

Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

AV!

BRYSTBETÆNDELSE

Brystbetændelse kan opstå pludseligt, når mælken har hobet sig op i brystet, når brystet ikke bliver tømt nok for mælk eller ved sår på brystvorterne, hvor bakterier trænger ind i brystet. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med den smertefulde brystbetændelse.

AMNING

AMMEINDLÆG AF ULD MED SILKE

Med vores barn nr. 2 fik jeg brystbetændelse, som desværre udviklede sig til en byld (hvori der var 40 ml). Jeg var sat i behandling, men med det forkerte. Det kostede mig 4 dages indlæggelse og fjernelse af de 40 ml betændelse fra det ene bryst. Jeg havde også et stort sår/hul på det ene bryst. Jeg magtede ikke at amme videre dengang, så ejg fik medicin for at stoppe mælken efterfølgende. Siden har jeg ammet i 8 måneder med vores barn nr. 3 - selvfølgelig suppleret med skemad, da vi nåede den alder, og nu med barn nr. 4 har jeg ammet, siden han blev født. Hvis du forsætter med at amme, så køb ammeindlæg af uld med silke på den ene side. Jeg har ikke haft sår eller optræk til noget, siden jeg begyndte at bruge dem efter fødslen af vores barn nr. 3.

KIKKI HVEM FANDEN HAR OPFUNDET DET LORT?

Jeg vågnede med et bryst, der var dobbelt så stort som det andet, feber og ondt i kroppen. Afsted til lægen med mig, som nu får pencillin mod det forbandede lort. Nu gik det ellers lige så godt med den amning, og jeg havde rigeligt med mælk. Nu har jeg næsten ingenting, og det piner mig. Nu må den gerne snart forsvinde, så vi kan få den amning op at køre igen.

JEANETTE GJORDE MIG MEGET SYG

Jeg er netop blevet ramt af slem brystbetændelse i begge bryster, men da jeg ikke kan tåle penicillin, fik jeg nogle andre piller, som har givet min lille dreng voldsom ondt i maven. Så nu er beslutningen taget. Jeg malker ud de næste dage, smider mælken ud og giver sønnike erstatning i stedet for. Jeg får nu nogle andre piller, som er knap så hårde, som dem jeg har nu, men de kan også give ondt i maven. Så fra i morgen vil jeg malke ud og et par gange lægge ham til brystet, så han ikke glemmer det helt. Jeg håber, det hjælper, for jeg

vil så gerne blive ved med at amme. Brystbetændelsen har gjort mig meget syg, så jeg kunne ikke overskue en ked af det dreng samtidig. Mine bryster er også helt ødelagte, så nu håber jeg, at de får tid til at hele op, og betændelsen forsvinder fra min krop.

SIGNE PÅ VIPPEN TIL INDLÆGGELSE

Lillebror og mig var ved lægen i dag pga. trøske. Jeg nævnte, at jeg havde ondt i det ene bryst, og lægen tjekkede og konstateret brystbetændelse. Jeg havde godt nok ondt, men det havde jeg alligevel slet ikke regnet med, jeg havde, så jeg blev noget overrasket, da han sagde, det var slemt og på vippen til en indlæggelse. Så nu er jeg på penicillinkur og har fået piller til at stoppe mælken. Lillebror trives ellers godt og har taget 600 gram på, siden vi blev udskrevet.

CHELA SÅ SIGNALERNE FOR SENT

Jeg havde en virkelig slem omgang brystbetændelse med min førstefødte. Jeg så nok signalerne, da det var for sent. Jeg ved det ikke. Men jeg kom på barselsgangen til undersøgelse, da min søn var 8 dage. Der havde jeg 40,5 i feber og var fuldstændig oppustet og øm. Min brystbetændelse var for slem til, at jeg kunne komme hjem, så jeg blev indlagt i 5 dage, hvor jeg fik antibiotika i drop. Min søn fik modermælkserstatning, fordi jeg var stoppet så meget til, at der intet mælk var at hente. Han blev lagt til for at stimulere, og så blev jeg bedste venner med brystpumpen på barselsgangen. Det var en hård omgang, hvor jeg græd nærmest dagen lang. Men efter en lang og sej kamp fik jeg amningen op at køre igen og var så stolt af mig selv.

SUSANNE FÅ PENICILLIN HURTIGST MULIGT

Du skal få fat på penicillin så hurtigt som muligt, hvis du

har mistanke om, at det er brystbetændelse. Det er SÅ smertefuldt, og det skal behandles med det samme, man opdager det. Jeg taler af erfaring, da jeg har haft det 4 gange med min søn og nu 3 gange med min datter, og jeg vil ikke ønske for min værste fjende at få det, som jeg har haft det. Det kan også hjælpe at stå under den varme bruser og massere der, hvor det gør ondt. Det lindrer. Men hos mig har det bare ikke været nok. En anden vigtig ting er uld. På med de uldne indlæg. Ikke direkte på brystet, men uden på de almindelige ammeindlæg. Der kan nemlig være bakterier i uld.

KRYLLE TAGER HÅRDT PÅ EN PSYKISK

Min datter suttede godt lige fra et par timer efter fødslen, faktisk så godt at jeg revnede på begge mine bryster, hvilket gjorde amning meget smertefuld for mig. Ja, hun formåede faktisk at sutte så galt, at hun tog et lille stykke af den ene gang. Men jeg investerede i nogle ammebrikker, og det gik fint på det ene bryst i hvert fald. Men det andet bryst ville ikke rigtig hele op, selvom jeg både brugte salve og brikkerne. Den sidste uge har jeg kunnet amme uden brik på det ene bryst, men det andet vil bare ikke hele op. Og det andet har jeg malket ud for at skåne det lidt. Igår vågner jeg så op med 39,2 i feber, og mine bryster gør ubeskriveligt ondt. Jeg tager til lægen og får at vide, at jeg har brystbetændelse. Jeg aftaler med lægen, at jeg pumper lidt ud hver dag, mens jeg er på penicillin, og giver min datter modermælkserstatning. Jeg synes, amningen har været en hård omgang. Ikke kun fordi jeg er revnet, og det har gjort ondt, men det tager også hårdt på en psykisk, fordi jeg føler, jeg ikke slår til som mor, fordi jeg ikke kan amme hende. Jeg er derfor meget i vildrede, hvad jeg skal gøre, når jeg er færdig med penicillin om et par dage. Jeg ved ikke, om jeg ville kunne overskue

en ny omgang af det at starte amningen op igen.

SILKE VARMT VAND HJÆLPER

Er der røde pletter på brystet, og er der knuder i det? Og gør det ondt, når du ammer? Prøv at bruse dit bryst med rigtig varmt vand, så længe du kan holde det varme vand ud. Det skal du gøre et par gange om dagen. Det kan være en rigtig god hjælp, hvis det er brystbetændelse, og det kan tage det i opløbet. Det hjalp mig rigtig meget, da jeg havde brystbetændelse, og så er det jo rart at stå under en rigtig varm bruser. Hvis det fortsætter, og du har prøvet med varmt vand, varme omslag og massage, så kontakt din læge. Hvis det er brystbetændelse ryger du vist på penicillin.

WINNIE VARME KLUDE

Jeg har selv lige haft brystbetændelse, og det gør bare helvedes, ondt skulle jeg hilse at sige. Du skal sørge for at lægge barnet til brystet, så ofte det vil, og ellers må du malke ud. Selvfølgelig skal du også huske det andet bryst, for ellers kommer problemet jo også bare der. Jeg lå med 40,3 i feber, og for filen da hvor havde jeg det skidt. Det gik heldigvis over i løbet af ca. 3 dage. Heldigvis med aftagende feber. Du skal også huske at holde dig varm, både på fusserne og sådan generelt, og så massere brystet blidt, så ofte du kan holde det ud. Min sundhedsplejerske sagde bagefter, at man også kunne lægge nogle varme klude på brystet.

NADJA

Jeg synes, amningen har været en hård omgang. Ikke kun fordi jeg er revnet, og det har gjort ondt, men det tager også hårdt på en psykisk, fordi jeg føler, jeg ikke slår til som mor, fordi jeg ikke kan amme hende.

MERE SJOV MED

3-5 år med lydeffekter
1-3 år BLUEY TM and BLUEY character logos TM & © Ludo Studio Pty Ltd 2018 Aktivitetshæfte 3-5 år

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN

Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Rita, Elin, Vilde, Amber og Carlo hotte babynavne i de kommende år?

Tennis-stjerne Caroline Wozniacki (31) blev mor for 2. gang, da hun fødte sønnen James den 24. oktober 2022. Farmand er den tidligere basketball-spiller David Lee. De har i forvejen Olivia på 1½ år, der er lykkelig over at være blevet storesøster.

BABYNAVNE

TINA MÜLLER: EMMA

TV-vært Tina Müller (44) blev mor for første gang den 12. oktober 2022 sammen med kæresten Anders Rud, som er journalist på DR Sporten. Det er en livslang drøm om at blive mor, der gik i opfyldelse. Hun fødte en lille datter, der har fået navnet Emma.

LISE BAASTRUP: ELIN

Revystjernen Lise Baastrup (38) er blevet mor for anden gang. Hun og ægtemanden, forestillingsleder på Cirkusrevyen Jacob Dahl, har fået endnu en pige i februar 2023. De har i forvejen Laura på knapt 4 år. Den lille ny har fået navnet Elin. Jacob har også de 2 store sønner Frederik og Christian.

ANNEMETTE VOSS: RITA

Den store bagedyst -vinder Annemette Voss (39) fødte sit 4. barn den 9. januar 2023. Hun og hendes mand, Micky Fridthjof, fik en lile pige, der har fået navnet Rita.

ANDREA LYKKE OEHLENSCHLÆGER: VILDE

Musicalskuespilleren Andrea Lykke Oehlenschlæger, som var gravid under sin deltagelse i Vild med dans , og hendes forlovede musikeren Ludvig Brygmann blev forældre for første gang den 30. marts 2023 til en lille datter, der har fået navnet Vilde.

STINE BJERRE MORTENSEN: CARLO

Der skulle en hård fødsel til, før den 40-årige sportsvært Stine Bjerre Mortensen i december 2022 kunne kalde sig mor til lille Carlo. Men nu nyder hun til gengæld sin barsel i selskab med manden, håndboldspiller Casper U. Mortensen, og kan berette, at alt går rigtig godt.

JACOB FUGLSANG: AMBER

Cykelrytter Jacob Fuglsang (38) og hustruen LouLou (29) fik en lille pige i august 2022. Hun hedder Amber Joy. De har i forvejen datteren Jamie Lou på 5 år. Familien bor til daglig i Monaco.

Tro er godt - viden giver tryghed

90% af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage

Alle har ret til og mulighed for vished, om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror.

Læs mere på vores hjemmeside â

Vi anvender den nyeste teknologi, den højeste standard og sikkerhed. Kun det bedste er godt nok for dig i sådanne vigtige spørgsmål.

DNAtest har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over - naturligvis 100% anonymt.

SPAR PENGE PÅ FERIE MED BABY

Det kan være skønt at gå hjemme på barsel, men måske trænger I til at skifte de faste rammer ud og opleve hinanden og baby med fornyet energi? Landals 7 danske ferieparker har alle faciliteter til en hyggelig ferie med baby, hvor der er tænkt over småbørnsfamiliers behov. Og tager I afsted i hverdagene, er der penge at spare.

FAMILIEFERIE

Træk stikket og tilbring et par dage med familien i grønne omgivelser på en af Landals danske ferieparker uden at skulle tømme børnenes sparegrise.

Træk stikket og tilbring et par dage med familien i grønne omgivelser på en af Landals danske ferieparker uden at skulle tømme børnenes sparegrise. Fyld i stedet hele familien med overskud, nærvær og dejlige minder.

På Landals ferieparker bor I med storslået natur lige uden for ferieboligens hoveddør, som indbyder til rolige gåture med barne- og klapvogn. Strand, hede eller skov - hvilken udsigt har I mest lyst til at vågne op til?

AKTIVITETER FOR ALLE ALDRE

Hos Landal er kvalitetstid og sjov altid en garanti. Her kan både store og små boltre sig i timevis i badeland, sportshallen og det indendørs legeland, eller I kan

konkurrere mod hinanden i bowling og minigolf.

Alle parkerne har mulighed for masser af vandplaskeri enten i form af pool eller badeland. På flere af parkerne finder I subtropisk badeland med opvarmet børnebassin, hvor det er oplagt at lære familiens yngste at blive fortrolig med det våde element.

Nyd godt af ferieparkens placering midt i den smukke danske natur, gå på opdagelse efter mariehøns eller bliv gule under hagen, når I dufter til smørblomsten.

Når I er mættede af dagens oplevelser kan I trække jer tilbage i jeres egen familievenlige feriebolig, hvor I har soveværelser, bad/toilet, stue og eget køkken, hvor I kan forberede aftensmaden til børnene.

Skal det være nemt, kan I dog også besøge parkens brasserie og nyde at blive serviceret eller bestille takeaway til feriehuset.

Barneseng- og stol behøver I ikke at slæbe med hjemmefra, for det kan stå klar ved jeres ankomst for kun 71 kroner.

Hverdagen med en baby er fuld af skønne stunder, men kan også være opslidende med uendelige mængder vasketøj, mindre søvn og dyrt indkøbte bleer, der fylder i budgettet.

FERIE MED PLADS TIL HELE FAMILIEN

På Landals ferieparker kan I samle hele familien under ét tag i en af de hyggelige ferieboliger. Der findes nemlig ferieboliger med plads til helt op til 18 personer. På den måde kan for eksempel bedsteforældrene også nyde sjove dage med børnebørnene. Det giver måske endda mor og far mulighed for at nyde lidt alenetid, mens bedsteforældrene hygger med børnene på legepladsen eller tager på udflugt til én af de mange nærliggende attraktioner. Familiens firbenede medlemmer skal ikke glemmes og er naturligvis også velkommen.

SPAR PENGE I HVERDAGENE

Har I blot brug for en lille weekendtur eller et kort ophold, uden der skal bruges en masse feriedage? Så er et besøg hos en af de danske ferieparker et oplagt valg. Hos Landal er der nemlig valgfri ankomst- og afrejsedag, så ferien bliver lige præcis den længde, I ønsker. Slip også for rengøring på afrejsedagen, da dette altid er inklusiv i prisen. Rejs i stedet hjem med overskud og masser af mindeværdige øjeblikke.

En af de helt store fordele som børnefamilie uden børn i skolealderen er, at du og familien har mulighed for at holde ferie i hverdagene, hvor det oftest er billigere. I hverdagene er der også færre gæster, som betyder mere ro og nærvær til jer med børnene og masser af plads i badeland, legeland og de øvrige aktiviteter.

MERE INFO

Er I klar på første ferie med baby? Så husk at udnyt hverdagens billige priser. Læs mere om de 7 danske ferieparker og book jeres næste ferie her:

WWW.LANDAL.DK

SEX EFTER FØDSLEN

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM

Karin Holm er uddannet

sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder, og hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvordan får vi gang i sexlivet efter fødslen? Hvad gør vi ved uheld med kondom efter fødslen? Er det normalt med smerter ved samleje efter syning? Hvornår kan jeg starte med p-piller efter fødslen? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om sex efter fødslen.

BREVKASSE
SPØRGSMÅL OG SVAR OM
som

HVORDAN FÅR VI GANG I SEXLIVET EFTER FØDSLEN?

Min søn er nu 4 måneder, og min kæreste og jeg har stadig ikke fået gang i sexlivet. Vi har prøvet flere gange, men det har bare gjort for ondt.

Sidste gang vi prøvede, gjorde det ikke så ondt. Men han kunne bare ikke komme ind. Det var som om, der var noget i vejen, eller også er det mig, der ikke kan slappe helt af. Vi har prøvet glidecreme, men det hjælper ikke. Hvad skal vi gøre?

SVAR

Ja, det er det store spørgsmål. Prøv at sætte tid af i kalenderen til at aftale, at i aften skal det være. Lad eventuelt baby blive passet ude nogle timer eller hele natten.

Ammebørn kan medgives ammemælk. Det holder sig 72 timer i køleskab eller 3 måneder i fryseren. Det kan gives med ske eller af et æggebæger, så ikke sutterefleksen forstyrres, hvad den sjældent gør hos en 4 måneder gammel dreng.

Forleden gik det galt. Kondomet faldt af, idet jeg trak mig ud. Vi er bange for at blive gravide igen, da vi synes det er for tidligt til nummer 2. Min kone ammer og har siden fødslen for 3 måneder siden ikke haft normal menstruation. Hvad gør vi?

SVAR

Det er forskelligt, hvornår ægløsning og dermed menstruation indtræder efter fødslen. Hos nogle kvinder indtræder det først efter ammestop. Men amning kan ikke anvendes som sikker prævention. Jeg synes da, I skulle få lavet en graviditetstest hurtigst muligt og eventuelt overveje en anden form for prævention. Til 9 ugers undersøgelse hos egen læge vil prævention oftest blive diskuteret.

SMERTER VED SAMLEJE EFTER SYNING

Prøv at sætte tid af i kalenderen til at aftale, at i aften skal det være

Gør så jer lækkert i stand, se en god film eller spis lidt godt. Begynd at kæl med hinanden uden at røre de egentlige erogene zoner. Gå i bad sammen eller smør hinanden ind i velduftende olie. Det er forkert at gå at vente på, at lysten melder sig. Det gør den forskelligt. Ved nogle efter 3 uger ved andre efter 9 måneder.

Moderen oplever ofte seksuel stimulereing, når barnet ammer, da det netop sutter på en erogen zone. Andre synes det er ulækkert med mælk sprøjtende ud under orgasme. Det er derfor vigtigt at tale åbent om det og lægge planer for, hvordan vi kan dyrke hinanden og vores tosomhed, så den ikke drukner i blevask og andet. God sexlyst.

“UHELD” MED KONDOM EFTER FØDSLEN

Min kone har lige født, derfor bruger vi nu kondomer.

SVAR

Jeg fødte for 6 uger siden en dreng ved brug af blød sugekop. Jeg sprak fra skeden til anus dog ikke ringmusklen.

Jeg har forsøgt at have samleje med min kæreste, men vi måtte opgive på grund af smerter. Kan det være stingene, som driller på trods af, at jeg ikke har været generet af dem tidligere? Er det normalt at have smerter ved samleje efter at være syet?

Der var engang, hvor vi anbefalede 6 ugers sex-pause efter fødslen for at give vævet omkring fødekanalen ro til at hele op.

Dine tråde er væk for længst. Du er syet med selvopløselige tråde, der nedbrydes efter ca. 3 uger. Men ud over den syede bristning er andet væv ødelagt og blodkar knust m.m. Derfor er vævet ømt og hævet en tid efter fødslen, også selv om syningen er groet sammen og trådene væk.

Du kan sammenligne det med blå mærker. Nogle opdager man først, når de ses, mens andre er voldsomt ømme, alt efter hvor de sidder, og de trykker på underliggende muskler og andet.

Det skal ikke få jer til at miste sexlysten - tværtimod. Alt for mange nybagte forældre har svært ved at komme igang. Din kæreste skal være tålmodig og bruge lang tid på forspil, så du er rigtigt ophidset og våd, inden han fører penis ind.

I kan eventuelt anvende eksplorationcreme (glidecreme) til at hjælpe med at “smøre” her i begyndelsen (købes på apoteket). Eller I kan starte med at “nøjes” med at kæle og stimulere hinanden til orgasme. Så kommer resten også.

HVORNÅR KAN JEG

STARTE MED PPILLER EFTER FØDSLEN?

Jeg har født en dejlig datter, og nu vil jeg høre, hvornår jeg kan starte på p-piller igen, og hvor længe der går, før de virker. Eller er der noget, I kan foreslå som beskyttelse ud over p-piller og kondom?

SVAR

Almindelige p-piller, som hindrer ægløsning, går også ind og stopper for produktionen af modermælk, da de påvirker nogle overordnede hormoner.

De skal altså først anvendes, når du synes, du har ammet længe nok - minimum 4 og helst 6 måneder.

Alt for mange nybagte forældre har svært ved at komme igang

Enkelte kvinder med en meget veletableret amning kan trods hæmningseffekten fortsætte med at amme. Det er gerne, hvis barnet er omkring 5-6 måneder, når de starter på p-piller.

Minipiller, der kun indeholder gestagen, gør slimproppen i livmodermunden uigennemtrængelig for sædcellerne. Samtidig bliver slimhinden i selve livmoderen nok også påvirket, så et eventuelt befrugtet æg fæstes dårligt og oftest udstødes. Minipilller påvirker ikke mælkeproduktionen.

Det er vigtigt at bruge antikonceptiosnmiddel ved første samleje efter en fødsel eller abort, da det første ægløsningstids-

punkt ikke kendes, og det er for sent, når den har været der med en eventuel uønsket graviditet til følge.

For at beskytte mod infektion, så længe vævet lige har været påvirket af fødslen, er barriere-metoderne såsom kondom og pessar meget anbefalelsesværdige. Med sæddræbende creme er de lige så sikre som ppiller og uden bivirkninger.

Spiral ville jeg vente med, til jeg havde fået de børn, jeg gerne ville have, da den tråd, der ligger i livmodermunden, kan føre infektion ind i livmoderen og ud i æggelederne med sterilitet til følge - f.eks. i form af en klamydiainfektion.

Det er vigtigt at bruge antikonceptiosnmiddel ved første samleje efter en fødsel

19 GODE BØGER TIL MOR OG BARN

Uanset om du leder efter en god bog til dit barn, en inspirerende bog om moderskab, en spændende krimi eller en romantisk roman, så finder du den lige her.

Vi har samlet 19 gode bøger fra GYLDENDAL, og du finder helt sikkert noget, der fanger din (eller dit barns) interesse.

SPIS & GRO „

Kogebog med 70 opskrifter til næringsrig og velsmagende mad til babyer og børn op til 1 år. Bogen indeholder også opskrifter til hele familien, så alle kan spise sammen. I tilgift får du også historier om børns kost gennem tiden og et babyleksikon, hvor du kan finde svar på spørgsmål og råd om børns kost. Spis & Gro er baseret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger og sundhedsfaglig, evidensbaseret viden om babymad.

LÆSESTOF

‚ HØNE, LØVE, RAVN

Marta Sørensen går systematisk til værks i sin bog om moderskab, læser historisk materiale og taler med kvinder fra forskellige kulturer for at finde forskellige moderroller at spejle sig i. Høne, løve, ravn er en felthåndbog til nye mødre, der ønsker at finde deres plads i det komplekse ideologiske felt, som er moderskabet.

 MIN BARSEL

Min Barsel af Olga Ravn er en dagbog til nye forældre, hvor man kan nedfælde alle sine tanker og indtryk fra tiden efter fødslen. Bogen rummer både de gode og mindre gode oplevelser, og er en unik mulighed for at samle sine tanker og observationer for eftertiden. Forældrerollen bliver mere naturlig med tiden, og Min Barsel hjælper med at fastholde minderne, selvom børnene måske ikke sover igennem, ligesom Olga Ravns børn.

ƒ DROP OPDRAGELSEN

Udfordrer den traditionelle tilgang til børneopdragelse og præsenterer en mere moderne tilgang. Forfatteren, Fie Hørby, er familieterapeut og mor og mener, at den gamle opdragelse bunder i et forældet børnesyn. Drop opdragelsen fokuserer på simple ting som tonen i familien og opfordrer forældre til at stå ved deres autoritet og være konfliktløsere i stedet for dommere. Den nyredigerede udgave inkluderer et nyt kapitel om skærmtid, der er et aktuelt emne i mange familier.

 TRYG SØVN

Få en tryg søvnrytme til dit 0-3 årige barn med Tryg Søvn. Søvnekspert Sine Ditlev Bihlet giver dig en veldokumenteret guide til dit barns søvn og værktøjer til at håndtere den. Bogen indeholder konkrete eksempler på putteritualer, der skaber tryghed og tilknytning. Få hjælp til at håndtere udfordringer som mælkebehov om natten og opvågninger. Tryg søvn giver dig praktisk erfaring og den nyeste viden på området for børns søvn.

ÆRØ MANIFESTET „

Maj My Humaidan kaster gennem sin egen fortælling - og med sin stærke, poetiske pen - et knivskarpt blik på de ofte ubevidste normer, som flertallet af familier lever efter, og som efterlader mange forpustede. Det gør hun med et håb og en optimisme for øje, idet hun minder om, at vi helt selv kan vælge, hvordan vi vil leve vores liv.

DEN NIENDE KREDS „

Den 17-årige Livia Seigel er på en farlig mission for at finde ud af, hvad der skete med hendes onkel Henrik, der forsvandt sporløst. Samtidig er Calvin de Laval flyttet til Venedig med sin partner, men et telegram fra Stockholm ødelægger deres idyl. De må tage til Sverige, hvor flere i Seigel-familien vil gøre alt for at holde deres hemmeligheder skjult.

‚ EN GOD PIGES GUIDE TIL MORD

Sagen er lukket. For 5 år siden blev skolepigen Andie Bell myrdet af Sal Singh. Politiet ved, han gjorde det. Alle i byen ved, han gjorde det. Men Pippa Fitz-Amobi er ikke så sikker. Hun sætter sig for at bevise, at det var den forkerte, der fik skylden for mordet. Men der er mange, der prøver at spænde ben for hendes projekt. Og hvis den rigtige morder stadig er derude, hvor langt vil vedkommende så gå for at afholde Pip fra at finde sandheden?

ƒ MORD PÅ KOSTSKOLEN

En elev dør pludselig på Skt. Stephens skole i Norfolk. Forstanderen forsøger at dække hændelsen som en ulykke, men politiet mistænker en forbrydelse. Efterforskeren Jazmine “Jazz” Hunter vender tilbage til politiet for at lede sagen. Sammen med sin kollega undersøger hun omstændighederne omkring Charlies død, men tingene tager snart en foruroligende drejning. En grusom opdagelse gør sagen til den mest udfordrende i Jazz’ karriere, da kostskolen gemmer på mørke hemmeligheder.

ƒ FIGUR-PAPBØGER

De allermindste vil elske disse Alfons Åberg og Pippi Langstrømpe figur-papbøger med illustrationer fra deres verden. Her vil de blive præsenteret for alle deres venner.

ƒ HER ER EMIL

Kender du Emil fra Lønneberg? I denne bog kan du møde Emil og alle de andre fra Katholt i Lønneberg. Læs, kig, peg og tal om alle de ting, der sker. En papbog til de allermindste med en kort præsentation af Emil, hans familie og hans dyr.

POLKA FÅR NYE VENNER „

En nuttet og skæv billedbog om hunden Polka, der finder ud af, at man ikke behøver at ligne hinanden for at kunne lege sammen - at det faktisk tit er en fordel at have mange forskellige slags venner. En bog om diversitet, tolerance og venskab - helt i børne- og hundehøjde.

ƒ PEG OG FIND MED DEN KÆMPESTORE PÆRE

En stor lækker pæreformet papbog fyldt med Strids klassiske myldrebilleder, hvor de mindste kan lede efter og finde elementer fra illustrationerne. En stærkt forkortet udgave af den elskede klassiker. Små, nye pærefans kan starte her.

 BØRNENES FUGLEBOG

I Børnenes fuglebog møder du 12 af Danmarks mest kendte fugle. Se de flotte billeder, læs fakta om fuglene og lyt til deres sangstemmer - så er du klar til at gå på opdagelse udenfor i fuglenes verden.

ƒ MIN EGEN KUFFERT MED BØRNESANGE FOR DE SMÅ

En lille kuffert med 30 robuste sangkortlige til at tage med, uanset hvor du skal hen. “Hjulene på bussen”, “Mariehønen Evigglad” og 28 andre klassiske, danske børnesange, som de små elsker at synge med på.

 VILD I VARMEN

Felicia har fuld fart på karrieren. Efter økonomistudiet blev hun udvalgt til et internationalt talentprogram, og hun står allerede med et ben ude af Danmark. Derfor er det ubelejligt, at den mystiske mand, hun tog med hjem fra den årlige julefrokost, viser sig at være både sød og svær at glemme. Så svær, at hun er nødt til at se ham igen - også selvom timingen ikke kunne være værre. Deres kemi er noget helt særligt, men jo mere tid de tilbringer sammen, desto mere føles det, som om han skjuler noget. Som enkemand og far til to følger Claes’ hverdag et nøje planlagt skema fyldt med savn, arbejde og vasketøj. Der er ikke plads til at falde for nogen og slet ikke Felicia, der snart skal rejse. For selv hvis han var klar til at komme videre, vil hun så kunne acceptere, at den bekymringsløse fyr, hun mødte til julefrokosten, har en familie, en masse forpligtelser og en tragisk fortid? Vild i varmen er en hjertevarm fortælling om modsætninger, der mødes, og om at overvinde udfordringer - især de indre. Anden og fritstående bog i L. Shermans Forført i Aarhus-serie.

‚ EN CHANCE MERE

I en alder af 35 år har Mika Suzuki ikke styr på ret meget i sit kaotiske liv. Hendes seneste forhold er endt katastrofalt. Hun er en evig skuffelse for sine meget traditionsbundne japanske forældre. Og hun er igen blevet fyret fra endnu et håbløst job. Hendes tilværelse er på et absolut lavpunkt, da hun modtager et telefonopkald fra Penny - den datter, hun bortadopterede 16 år tidligere. Penny vil gerne have et forhold til sin biologiske mor, efter at hun har mistet sin adoptivmor. I sin iver efter at imponere sin datter kommer Mika til at pynte lidt rigeligt på sandheden om sit liv. Det, der begynder som en lille hvid løgn, ender med, at Mika pludselig har tegnet et billede af sig selv som moden, ansvarsbevidst og succesfuld i både karriere og kærlighed. Kan Mika endelig få den familie, hun har drømt om, eller vil løgnene i sidste ende indhente hende? Og hvem er egentlig den rigtige Mika? En chance mere er en charmerende og hjertevarm fortælling om at finde sig selv - i livet, i moderskabet og i kærligheden.

 FORÅR I APPLEMORE

Beth Fraser er i fuld gang med at transformere den gamle have ved Applemore House til en spirende blomstergård.

Hun er alene med sine tvillinger, og hendes eksmand dukker kun op, når han har dårlige nyheder om gårdens økonomi. Beth må ændre kurs, og det skal gå hurtigt.

Selvom Beth da indimellem savner en partner at dele hver-dagen med, falder det ikke i god jord, da tilflytteren Jack McDonald bogstavelig talt lander midt i hendes blomsterbed.

På trods af det uheldige første møde er Jack fast besluttet på at blive en del af landsbyen og lære Beth bedre at kende. Men Jack bærer på hemmeligheder, som han ikke længere kan holde skjult.

Mens foråret skyder op omkring dem, blomstrer der også følelser frem mellem Beth og Jack. Kan disse følelser mon gro og vokse sig stærke nok til at modstå livets udfordringer?

DE MEST POPULÆRE BABYNAVNE

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at Alma og Oscar er i top som de mest populære navne til nyfødte piger og drenge. I 2021 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Alma, og 17 ud af 1.000 nyfødte drenge fik navnet Oscar.

HVAD SKAL BARNET HEDDE?

TRENDS BLANDT PIGENAVNENE

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Ida, der er sprunget 15 pladser op fra en placering som nummer 17 i 2020 til nummer 2 i 2021.

Der er kommet 2 nye pigenavne på top-50 listen: Vera (nummer 46) og Elina (nummer 49).

Modsat er det gået for navnet Sara, der gik fra en placering som nummer 47 i 2020 til nummer 62 i 2021. Altså et fald på 15 pladser.

Sara er dermed røget helt ud af top-50. Også Alba er røget ud af top-50.

Årets

blandt pige-

op.

TRENDS BLANDT DRENGENAVNENE

Højdespringeren blandt drengenavne er Holger, som gik fra en placering uden for top-50 som nummer 63 i 2020 til nummer 46 i 2021 - en stigning på 17 pladser.

Der er 3 nye drengenavne på listen: Holger (nummer 46), Ebbe (nummer 47) og Luca (nummer 49).

For Noah er det gået modsat. Navnet faldt fra nummer 4 i 2020 til nummer 13 i 2021.

3 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære drengenavne. Det er navnene Vilhelm, Bjørn og Asger.

højdespringer
navnene er Ida, der er kravlet 15 placeringer op ad listen. Højdespringeren blandt drengenavne er Holger, som er rykket 17 pladser
Nr. Navn Antal 2020 PIGENAVNE +/1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ALMA IDA CLARA ELLA OLIVIA FREJA EMMA LUNA AGNES NORA KARLA SOFIA ANNA ELLIE ASTA LILY ALBERTE FRIDA JOSEFINE LAURA ESTHER ELLEN ASTRID ISABELLA SAGA Æ 0 Ç 15 Ç 2 È 1 Ç 6 È 2 È 1 Ç 10 È 7 Ç 3 È 3 È 5 È 4 È 4 È 1 Ç 4 È 5 Ç 1 È 3 È 5 Ç 5 È 1 Æ 0 Æ 0 Ç 10 482 474 437 436 428 425 420 411 410 398 393 393 387 370 356 356 353 313 306 299 297 287 267 259 245 1 17 5 3 11 4 6 18 2 13 8 7 9 10 14 20 12 19 16 15 26 21 23 24 35 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 AYA LÆRKE MARIE LIVA HANNAH MATHILDE MAJA VILMA MERLE VICTORIA MILLE LIV EMILY SOFIE LEONORA MOLLY LEA ANDREA GRY EMILIE VERA ROSA ALVA ELINA JOHANNE È 1 Æ 0 Ç 5 Ç 3 Ç 13 È 9 È 4 Ç 1 Ç 8 È 4 Æ 0 Ç 4 È 9 È 2 È 1 Ç 4 Ç 2 È 13 Ç 4 È 7 Ç 5 È 7 Ç 1 Ç 12 Æ 0 242 237 223 220 219 214 213 213 209 205 199 190 189 183 178 178 176 175 172 167 161 156 153 148 147 25 27 33 32 43 22 28 34 42 31 36 41 29 37 39 45 44 30 48 38 51 40 49 61 50 Nr. Navn Antal 2020 +/-
DRENGENAVNE Nr. Navn Antal 2020 +/1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 OSCAR KARL WILLIAM OLIVER ALFRED AUGUST VALDEMAR MALTHE ARTHUR EMIL LUCAS AKSEL NOAH VICTOR ELIAS THEO OTTO VIGGO MAGNUS FELIX ELLIOT NOHR LIAM MATHEO ANTON Ç 1 Ç 1 Ç 2 Ç 2 È 4 Ç 7 Ç 2 Ç 3 È 1 Ç 2 È 1 È 5 È 9 Æ 0 Æ 0 Ç 5 Ç 8 Ç 5 È 1 È 3 È 5 Ç 2 È 1 Ç 5 È 5 562 555 520 494 470 462 458 452 451 447 439 435 427 395 375 355 340 319 306 301 300 293 291 291 289 2 3 5 6 1 13 9 11 8 12 10 7 4 14 15 21 25 23 18 17 16 24 22 29 20 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 HUGO LOUI ALEXANDER THEODOR FREDERIK KONRAD LAUGE ANKER ALBERT JOHAN STORM ADAM MILAS ERIK PELLE VINCENT VILLADS VILLUM MARIUS CHRISTIAN HOLGER EBBE WALTER LUCA BENJAMIN È 7 Ç 5 Ç 6 È 3 È 2 Ç 5 È 5 È 3 Ç 5 Æ 0 È 3 È 6 Ç 5 È 1 Æ 0 Ç 7 È 5 Ç 6 È 2 È 1 Ç 17 Ç 8 È 7 Ç 15 È 5 267 264 254 249 248 244 243 241 235 215 209 199 197 195 195 189 185 183 182 181 174 169 168 167 162 19 32 34 26 28 36 27 30 39 35 33 31 43 38 40 48 37 49 42 44 63 55 41 64 45 Nr. Navn Antal 2020 +/-

DEN SIKRESTE METODE

Alle har ret til og mulighed for vished om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror. DNATEST.DK har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over.

DNA-TEST

“Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde.

DNATEST.DK

”Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde”, fortæller Johannes Brejner fra virksomheden DNAtest.dk.

HVEM FÅR FORETAGET EN DNA-TEST?

De fleste venter med DNA-test til efter fødslen. Mange mænd, der af moderen er udpeget som den nybagte far, foretrækker at få foretaget en faderskabstest allerede på fødegangen, inden de tør involvere sig følelsesmæssigt i babyen.

Nogle foretrækker endda at få DNA-testet deres

ufødte foster før fødslen. Det kan være være folk, der lever i såkaldte åbne forhold, og hvor det af praktiske grunde er vigtigt at vide, om det er den faste partner, der er faderen til den ventede baby.

Der er naturligvis den klassiske årsag, at fædre kan komme i tvivl, om de nu også er deres børns biologiske far. Det kan f.eks. være ægtepar, der har været gået fra hinanden i en kortere periode og finder sammen igen, hvorefter de finder ud af, at kvinden er gravid.

Hvis manden har mistanke om, at hans kones graviditet kan skyldes et sidespring, kan han have svært ved at slippe tanken, selv efter barnet er født. En DNAtest giver endegyldigt svar.

Mange tvillingeforældre er i tvivl, om deres tvillinger er en- eller tveæggede. Det kan en simpel DNA-test fastslå én gang for alle. Ikke fordi, det har den store betydning, men mange forældre vil bare gerne vide det.

Nogle bedsteforældre, der har mistanke om, at deres søns børn ikke er biologiske, får selv foretaget en test

Unge som gamle kan få svar på uløste problemer af meget personlig karakter og én gang for alle få endegyldigt svar, der kan have enorm stor betydning for den enkelte person.

“Selv om lægen slet ikke var i tvivl om, at vores tvillinger var enæggede, så kom tvivlen alligevel, da der var flere forskellige træk ved børnene. Derfor betalte vi selv, og sikke nemt det var. Det var 2 vatpinde pr. person, som skulle køres lidt frem og tilbage i deres mundhule, og nogle dage senere fik vi brev med resultatet. Vores er enæggede. SUSIE

af deres børnebørn. De behøver ikke faderens DNA for at få fastslået, om de er de biologiske bedsteforældre til børnebørnene.

Der er unge teenagere, der får mistanke - typisk omkring konfirmationsalderen - om de er biologiske børn af deres forældre. De går et år eller to og ruger over det, og når de begynder at tjene penge, får de foretaget en DNA-test for at få svar på et for dem meget vigtigt spørgsmål.

Mange unge mennesker får selv foretaget søskendetest for at finde ud af, om deres søskende er heleller halvsøskende. Det kan f.eks. være ved den fælles moders død, de beslutter at få svar på en mangeårig mistanke.

Når kvinder selv skal have eller har fået børn, melder

spørgsmål om deres eget ophav sig ofte. Mange voksne kvinder leder efter deres biologiske far, hvis de er i tvivl, om den mand, de kendte som deres far, nu også er det.

I dag, hvor utroskab ikke nødvendigvis længere er skilsmissegrund, er der meget mere åbenhed omkring faderskab, end der var f.eks. i 50’erne og 60’erne, hvor man ikke talte om kvindernes udenomsægteskabelige aktiviteter. De børn, der blev født, var pr. definition ægtemandens.

I dag er det meget mere anerkendt, at unge som gamle finder svar på uløste problemer ved hjælp af DNAtests. Der er også mange, der i dag søger deres biologiske forældre for at få fastslået, om de er bærere af arvelige sygdomme, eller for at finde donorer til dem selv eller deres børn.

DNATEST.DK
90% af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage, og vi er som de eneste E-mærket.

SÅDAN FOREGÅR TESTEN

DNAtest sikrer dig 100% anonymitet, da testen udføres af dig selv. Testsættet bliver tilsendt diskret i en helt almindelig kuvert, der kan gå i alle postkasser, som ikke viser noget om indholdet, og altid uden afsender på.

Du bestemmer selv, hvor testsættet skal sendes hen. Testsættet kan også afhentes på posthuset eller på DNAtests adresse i Nordsjælland efter nærmere aftale.

Testsættet indeholder 2 specielle vatpinde pr. person. Almindelige vatpinde kan ikke bruges. I sættet ligger også den adresserede svarkuvert og de specielle kuverter, som vatpindene skal lægges i.

Prøverne tages fra indersiden af kinden ved, at vatpinden føres frem og tilbage på slimhinden i hver side af munden. Det gør hverken ondt eller er ubehageligt. Der er vedlagt en enkelt instruktion i at udføre testen.

Prøverne returneres i den vedlagte svarkuvert, og 2-5 hverdage senere modtager du resultatet.

Du kan vælge at få resultatet med post, mail eller pr. telefon. Du vil få alle relevante certifikater og dokumentation fra laboratoriet både pr. post og mail. På telefon får du kun resultatet.

FAKTA OM DNA-TEST

DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) er det genetiske materiale i kroppens celler.

Hver eneste persons DNA er forskellig fra alle andre menneskers. Derfor er en DNA-test den mest nøjagtige form for test, der overhovedet er mulig.

Hvis DNA-mønsteret mellem barnet og den formodede far ikke stemmer overens, så er der ingen (0%) sandsynlighed for, at han er far til barnet.

Hvis DNA-mønsteret stemmer overens, kan sandsynligheden beregnes til 99,999% for, at manden er far til barnet.

Læs mere om DNA-test og få svar på alle dine spørgsmål på WWW.DNATEST.DK

DAGENS SMIL

De kære børn siger de sjoveste ting. Her har vi samlet en buket af små guldkorn sagt af børn.

Min datter på 3 år sidder på skødet af Farmor og får læst historie højt. Hun er meget optaget og nusser Farmor på armen. Pludselig udbryder hun: “Farmor, hvorfor har du hundehår på armen?”. Farmor tager sig til armen for at børste hårene væk, men opdager, at det er hendes egen hårvækst, som vores datter havde tolket lidt anderleders. Der kunne kun komme grin fra Farmor, som har en del hår på armene - dog ikke hundehår.

Min søn på 2 år er i dagpleje, og den pædagogiske konsulent er på besøg. Hun snakker med ham om hans mor. “Mor er på arbejde!”, siger Laurits. “Og hvor er Far henne?”, spørger konsulenten. “Han støvsuger!”, svarer barnet. Så er kønsrollefordelingen på plads!

Jeg har en datter på 2½ år, som helst skal have næsen med i alting, også når vi går på toilettet. En dag, da jeg havde min mens, og ikke lige fik trukket hurtigt nok ud, kigger hun ned i toilettet og siger: “Se Mor, syltetøj!”. Jeg måtte jo så forklare hende, at det altså ikke lige var syltetøj :o)

I går morges, da jeg havde været i bad, gik jeg ind for at vække vores dreng på 4. Søvnigt spurgte han, hvor- for jeg ikke havde nogen trøje på. “Fordi jeg har været i bad”, svarede jeg. “Hmm, du er altså pænere, når du har en trøje på”, sagde møgungen så. Fnis fra moren.

GULDKORN

Vi er i Netto og handle. Jeg har min datter Silke på 3 år med. Pludselig stopper hun op, peger og råber: “Nøj, han er godt nok beskidt”. Men det var nu bare en neger, hun så. Hvor politisk ukorrekt KAN man overhovedet være - og så endda som kun 3-årig? :o)

Min søn på knap 4 år var hos lægen i går, hvor han blev målt og vejet. Jeg spurgte ham i morges, om han havde fortalt Far, hvor stor lægen havde målt ham til. “Ja”, svarede drengen og lagde hånden på hovdet: “Så stor”.

Min søn på 2½ år er meget optaget af tissemænd og tissekoner. Far skal ud at tisse, og det taler vi lidt om. Så siger han til mig: “Far tisser med tissemanden!”. Jeg siger: “Ja, det er rigtigt. Hvad tisser Mor med?”. Så kigger han på mig og siger: “Mor tisser med numsen”. Nå, det var jeg jo så ikke lige klar over :o)

Vi sad og spiste aftensmad, hvor vi for første gang introdu- cerede vores datter for vilde ris. Da hun spurgte, hvad det var, og vi fortalte hende, at de hed vilde ris, var hendes kommentar: “Angriber de så?”. Ja, man kan jo aldrig vide.

kyllinger!”. Så ved man dét!

FIK DU LÆST DISSE

De tidligere udgaver af MIN BABY er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af.

HER ER DIN BABYS FØRSTE ORD

Danske forskere fra Center for Børnesprog på Syddansk Universitet har klarlagt, hvad danske børns første ord typisk er. Se top-20 her.

NÅR DER ER KAMP OM NAVNET

Kender du det, at du har fundet det helt perfekte navn til dit barn, og så finder du ud af, at der er et familiemedlem eller en god veninde, som har valgt det samme navn til sit barn? Hvad gør man så?

NÅR DET GØR ONDT AT AMME

Det er ikke altid en dans på roser at amme sit barn. Mange kvinder oplever et sandt smertehelvede i forbindelse med amningen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med smerter under amning.

FORSVINDER LYSTEN TIL AT FÅ BØRN?

Stopper den aldrig? Lysten til at få børn? Her fortæller 5 mødre om, hvornår (hvis nogensinde) de følte, at de var helt færdige med at få flere børn.

MERE LÆSESTOF

DISSE ARTIKLER?

HAR DU FORTRUDT DIT BARNS NAVN?

At vælge det helt rigtige navn til guldklumpen kan være noget af en opgave. Når man først har fundet navnet, kan det føles som om, at man har ramt plet, og barnet absolut ikke kunne hedde andet. Men hvad nu, hvis man ikke bliver glad for det navn, man har valgt til sit barn? Kan man så lave det om?

MILEPÆLE I DIT BARNS TALEUDVIKLING

http://issuu.com/freemags/docs/

minbaby23/22

Det er bare så dejligt at høre sin babys første lyde og følge med, når de udvikler sig til stavelser, ord og til sidst sætninger. Her kan du læse om nogle af de vigtige milepæle i din babys taleudvikling.

DIT BARNS SØVN FRA A-Å

Her kan du læse alt om dit barns søvn fra A til Å - fra babyalarm og hovedpude til putteritual og søvnbehov.

NÅR BABY IKKE VIL BRUGE SUT

Barnet har et suttebehov helt fra fødslen, og det er ikke kun en livsnødvendig refleks for at få mad. Det at sutte har også en beroligende effekt på barnet. Så det kan være super frustrerende, når man ikke kan få barnet til at tage sutten, når det ellers ville kunne hjælpe barnet med at falde til ro.

Du finder alle tidligere udgaver af MIN BABY på WWW.MINBABY.DK

MEGET MERE LÆSESTOF

FLERE GRATIS MAGASINER

Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.