MIN BABY #3

Page 1

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 3 • EFTERÅR 2012

122

SIDER ME D OM DET B ALT EDSTE VI HAR

DEBAT

vuggestuE start Hvornår er dit barn parat? sov godt

ALT OM DIT BARNS SØVN

Fra babyalarm og hovedpude til putteritual og søvnbehov

STOR guide

AMNING Sundhedsplejersken besvarer dine spørgsmål milepæle

UDVIKLING

KAN SELV VIL SELV Spiser dit barn selv?

+

se hvem der

kravler

Hvornår kravler dit barn, og hvorfor er det vigtigt?

VINTERTØJ: masser af inspiration til tøj og sko | KONKURRENCE: VIND 5 SMARTE playtrays SPØRGSMÅL & SVAR: DIN BABYS UDVIKLING | QUIZ: 12 SPØRGSMÅL OM BABYER | KOLIK: 10 gode råd


Er ungerne vinterklar?

Hust & Claire flyverdragt

1.299,75

På SmartKids.dk finder du børnetøj, børnesko, møbler til børneværelset, tasker, tilbehør og alt slags tøj til børn og tweens i alderen 0-16 år.

Skand inaviens størs te websh op me d BØRNE TØJ


Hust & Claire vinterjakke

849,75

Hust & Claire skibuks

599,75

Hust & Claire vinterjakke

749,75

Hust & Claire skibuks

599,75

Hust & Claire vinterjakke

849,75

Hust & Claire skibuks

599,75

Hummel vinterstøvle

649,75

Joha undertrøje: 149,75 hipster: 99,75

Joha undertrøje: 129,75 tights: 99,75

Angulus vinterstøvle

899,75

Hust & Claire vinterjakke

749,75

Hust & Claire skibuks

599,75

Hummel vinterstøvle

649,75

Klik på produkterne for at læse mere


velkommen Velkommen til 3. udgave af magasinet MIN BABY. Vi er glade for, at de 2 første udgaver er blevet modtaget så godt af jer læsere. Begge udgaver er blevet læst af over 30.000, og der kommer mange nye læsere til hver eneste dag. Det er vi utroligt stolte over. Vinteren og det kolde vejr nærmer sig, og i denne udgave kan du se alt det nye vintertøj, så du kan finde inspiration, når du skal ud og forny ungernes vintergarderobe. Du finder blandt andet et stort udvalg af flyverdragter, jakker, skitøj, støvler, huer, vanter og meget mere.

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

Og denne gang kan du klikke på endnu flere ting i magasinet og blive ledt direkte over til den hjemmeside, hvor du kan læse mere om produkterne og eventuelt købe dem med det samme. Som sædvanligt finder du udelukkende positive artikler i MIN BABY. Emner som vuggedød, alvorlige sygdomme og lignende springer vi over. Denne gang har vi blandt andet spændende artikler, der handler om, hvornår dit barn begynder at kravle, hvordan du sikrer din økonomi med en baby i huset, samt en stor temaartikel om dit barns søvn fra A-Å. Jeg håber, du får et par gode timer i selskab med 3. udgave af MIN BABY - helt uden bekymringer. Hilsen chefredaktør

Katja Hansson

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm

husk

Du kan læse de 2 første udgaver af MIN BABY på www.minbaby.dk

HJEMMESIDE www.minbaby.dk FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetMinbaby KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


Rytmik & Babytegn BabySigning’s DVD Rytmik & Babytegn er til dig og din baby, så I på en nem og sjov måde kan lære babytegn derhjemme. Indeholder herlige sange, sjove lege, underholdende billeder og mere end 80 babytegn, som I kan bruge i hverdagen. Til babyer fra 0-3 år og deres forældre.

”Fantastisk DVD! Mathilda elsker den og danser med, så snart musikken starter”. Mor til Mathilda

”Min datter er virkelig fascineret af DVD’en. Hun danser, synger med og laver nogle af tegnene, mens vi ser den. Den er en stor succes!”. Paula, mor til Iris

“Elfrida danser og laver flere tegn, når hun ser DVD’en. Den er så genial!” Mor til Elfrida

”Hjertelig tak for den interessante DVD, som det glædede os meget at modtage”. HKH Prinsesse Marie

Læs mere om BabySigning på

www.BabySigning.dk

â KØB DVD’EN HER!

KUN

199,KØB NU


indhold 8

SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

42

penge

12

SØVN

46

babynavne

20

sundhed

50

babyudstyr

22

spisetid

52

babyudstyr

26

Milepæle

54

børnesko

32

SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

58

spisetid

36

indkøring

60

vræææl

40

godnat

62

behandling

Spørgsmål og svar om børns søvn

Dit barns søvn fra A-Å

Børn bliver sundest af at spise selv

Kan selv vil selv

Se hvem der kravler

Spørgsmål og svar om amning

Klar, parat til vuggestuestart

Gode råd om babys søvn

Sådan babysikrer du din økonomi

Det hedder stjernernes børn

Spar penge på udstyr til din baby

Hvilken farve barnevogn?

Vinterens store støvleguide

Til mad og leg

10 gode råd mod kolik

Det blide tryk

FORSIDEN Fotograf: MARYLOU STUDIO | www.maryloustudio.dk Model: HEINE MED VIKTOR (1 UGE)


64

vintermode

84

børnesenge

68

babytegnsprog

86

ammetøj & udstyr

72

88

quiz

navngivning

90

gode gaveidéer

92

smykker

94

gør-det-selv

96

fotoserie

74 76

Vælg det rigtige vintertøj

Har du talt med din baby i dag?

Specielle babynavne barnevogne

Dit barns første køretøj

Den bedste seng til dit barn Skønne ting til mor og baby 12 spørgsmål om babyer Babyshower - en sød tradition Trendy accessories til dig

vægttab

Sådan får du din krop tilbage

Strik selv til dit barn

78

funktionelt design

80

guldkorn

Dagens smil

108

inspiration

82

baby- & børnetøj

120

konkurrence

Multimadrasser styrker motorikken

Søde dyr og skønne farver

Skønne babybilleder Fantastiske fund til baby Vind 5 smarte Playtrays

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Klik her og tilmeld dig. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER

Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende tiltag. KLIK HER


SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

dit barns udvikling SPØRGSMÅL OG SVAR

Hvor lang tid må et barn på 4 måneder sidde op? Hvornår begynder børn at blive generte? Hvor meget skal et barn på 15 måneder kunne sige? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om børns udvikling.

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvor lang tid må et barn på 4 måneder sidde op? Hvor lang tid må et barn på knap 4 måneder sidde op f.eks. i skråstol og autostol? SVAR Når barnet sættes i skråstol eller autostol, er det 10 minutter i starten (2-3 måneder gammel). Senere 1520 minutter, efterhånden som ryggen styrkes i muskulaturen.


Hvis ikke din datter bevæger sig fremad på en eller anden måde, når hun fylder 1 år, ville jeg nok drøfte det med lægen.

Det kan du se, når barnet sidder på armen. Er barnet god til at holde hovedet og sidde rank, er det stærkt nok til at sidde længere tid ad gangen i stolen. Op mod ½ time.

Hvornår begynder børn at blive generte?

Skal I ud at køre i bil, eventuelt en længere timelang tur, så medbring hellere en lift, som barnet kan ligge fladt ned og sove i.

Hvornår kan man sige, børn begynder at blive generte? Jeg synes, at min datter på 3 måneder virker genert. Nogen gange, når hun sidder på min arm, og andre snakker til hende, vender hun hovedet ind til mit bryst og ligesom fniser lidt. Er det generthed?

I en bæresele med god rygstøtte kan barnet sidde tilsvarende 15-25 minutter. Men de fleste børn melder selv fra. De bliver urolige og vil tages op igen.

SVAR

Begynder barnet at “tabe hovedet” til den ene side, og kroppen synker sammen, er det også tegn på, at barnet vil skifte stilling eller ned at ligge.

Generthed, snarere fremmedgjorthed = angst over for fremmede, og seperationsangst = angst for at miste, kan starte tidligt. Helt ned til din datters alder. Mest hyppigt fra 5-6 måneders alderen og værst omkring 6-9 måneders alderen.

Min datter på 1 år vil ikke kravle

Min datter er knapt 1 år gammel. Hun trives og er en glad pige. Hun sidder selv, og hun vil også gerne ligge på maven. Hun vil hverken kravle eller Det er derfor helt forstøtte på sine ben. Efterhånden er kert, når vi har en barjeg ret bekymret for, hvorfor hun selsorlov, der stopper og gør, ikke udvikler sig. Det frustrerer hende, at hun ikke kan komme at barnet skal i dagpleje rundt. Skal jeg være tålmodig?

SVAR

eller vuggestue, netop når det er mest angst for at miste sin mor.

Børn er jo heldigvis individuelle. Grænserne for, hvornår barnet skal kunne sidde, kravle og gå, er vide. Men går barnet inden 18 måneder, er det OK. Så din datter har tid endnu, hvis hun ellers er sund og rask.

Det handler både om at være moden for det og kunne lide at være i forskellige stillnger. Det er derfor godt, at hun vil ligge på maven. Så kan du øve med hende ved at lave omvendte cykle-bevægelser med benene. Du kan også cykle med hende i rygleje, ligesom du kan prøve at lade hende stå på dine ben. Der er fladen blød og eftergivelig, og du kan holde hende på en måde, så hun føler sig tryg, mens du bevæger dine ben op og ned. Enkelte børn går, før de kravler, mens andre rumper sig frem. Barnet skal kravle på et eller andet tidspunkt for at udvikle sig motorisk rigtigt.

Det er derfor helt forkert, når vi har en barselsorlov, der stopper og gør, at barnet skal i dagpleje eller vuggestue, netop når det er mest angst for at miste sin mor.

Din datter kommunikerer med jer, reagerer på stimuli, og når det er nok, siger hun fra ved at gabe eller vende sig bort. Hun er i alderen, hvor hun kan begynde at overskue flere ting på en gang.

Når hun sidder hos dig, lugter du af mælk, som hun tiltrækkes af og føler sig tryg ved, og derfor drejer hun sig efter brystet. Er hun midt i amningen, kan hun, når den værste sult er stillet, nu godt afbryde, vende sig og “hilse” på de andre tilstedeværende, ved at smile/”snakke” til dem. Omvendt stimuleres hun ved, at I smiler tilbage og snakker til hende. Hun kommunikerer med jer. Derfor det “spil”, du beskriver, hvor hun smiler, får smil tilbage, smiler igen, får nok og putter sig væk osv. Min søn på 15 måneder siger ingenting Min søn på snart 15 måneder siger ingenting, og han prøver stort set ikke på at efterligne de ord, vi bruger. FORTSÆTTES


Han forstår faktisk heller ikke, når vi siger f.eks. “Hvor er far?”. Hvad gør vi forkert, og kan jeg øve med ham på nogen måde?

Når han sidder hos andre, er der ingen problemer med denne kontakt. Det bekymrer mig naturligvis meget, og jeg spekulerer på, om jeg gør noget forkert, eller det kan have noget at gøre med, at jeg er alene med ham, og han derfor “får nok af mig”?

SVAR Nogle børn begynder først at tale, når de kan sætte 2 ord sammen henimod 2 års alderen. Så det behøver altså ikke at betyde noget.

SVAR Du skriver ikke, om du ammer din søn. Gør du det, eller du sidder med ham for at give flaske, kan du prøve at se, om ikke han indimellem ser op på dig.

Det er dog vigtigt, at I har fået hans hørelse tjekket. Reagerer han på lyde? Viser han på forskellig måde, at han godt forstår, hvad I siger til ham?

Det nyfødte barn er i stand til at skelne mors ansigtskonturer svarende til afstanden mellem bryst og ansigt (ca. 35 cm).

Jeg kan fortælle en personlig oplevelse med min yngste søn. Han sagde intet, til han blev 2 år. Men når han skulle på gaden med min mor, så vidste han tydeligt, hvad hun skulle huske at have med. F.eks. hentede han hendes pung og nøgler samt indkøbsnet. Ligeledes tog han sko frem og andet tøj, han skulle have på. Jeg var aldrig i tvivl om, at han forstod alt, og da han begyndte at snakke, så snakkede han som et vandfald. Han ville bare føle sig sikker, før han begyndte at tale. I kan sammenligne med, når vi selv lærer et nyt sprog. Vi hører og prøver at forstå i lang tid, før vi føler os parate til at tale på det nye sprog.

Du kan også prøve at lave tungebevægelser med din tunge fremme i munden og se, om han aber efter. Det kan barnet lige fra fødslen.

Jeg var aldrig i tvivl om, at han forstod alt, og da han begyndte at snakke, så snakkede han som et vandfald.

Selv kan I stimulere jeres søns kommende sprog. Tag ham på skødet og tag en billedbog, mens I taler ind bagfra til et af hans ører. Det øger hans lydopfattelse. Gentag ordene for de ting, I ser på billederne flere gange. “Mus”, “hest”, “gris” etc., hvis I ser i en bog med billeder af dyr. Brug alt, hvad I har med billeder, og når I er ude at køre i bus og bil. Fortæl og gentag, hvad I ser, med enkle og tydelige ord. Jeg kan ikke få øjenkontakt med min søn på 7 uger Mit lille pus på snart 7 uger vil meget nødigt kigge på mit ansigt, og det er næsten umuligt at skabe øjenkontakt.

Jeg bliver ikke bekymret, når du oplever, han kan skabe øjenkontakt med andre. Hans syn og kontakt tyder på at være i orden. Han er ikke i stand til at tænke “jeg får nok af min mor”. Tværtimod kan han slet ikke få nok af dig i den alder, han nu har. Du kan dog være for ivrig i dine forsøg på få kontakt, så du overser hans signaler.

Din dreng er kun i stand til at holde kontakten i nogle minutter ad gangen. Han viser og signalerer tydeligt, når han har fået nok. Når han ikke længere orker at have kontakt, vil han vise det ved at gabe eller dreje hovedet bort. Hvis han er meget træt, begynder han måske at græde. Denne grænse for kontakt skal respekteres. Du har sikkert bemærket, at din drengs gråd fortæller dig om hans forskellige behov. Dem kan du sikkert godt skelne imellem: Hvornår han er sulten, trænger til tør numse eller han er overtræt og skal puttes i sin lift/seng. I stedet for at beslutte dig for, at din 7 uger gamle dreng allerede har fået for meget af dig, fordi du er alene med ham, skal du fokusere på de signaler, du allerede nu er dygtig til at tolke og opfylde for din søn. Du er den vigtigeste person i hans liv. Husk det.


DIT BARNS FØRSte køretøj Sikkerhed, komfort og funktionalitet MALTHE med barnevognsdel

MALTHE med klapvognssæde

â

• Gigantisk liggemål på hele 100 cm. • Smart pusletaske og stor softlift med kaleche. • Kraftigt aluminiumsstel og 14” luftgummihjul. • Stor varekurv i metaltråd og aftagelig stofkurv.

Malthe barnevogn med klapvogsnsæde, lift og pusletaske

PRIS LIGE NU:

KUN 4.999,-

Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er gennemtænkt, og vognen har et robust karrosseri og fantastiske køreevner.

Find autoriseret Jedo-forhandler og se flere flotte barnevogne på

www.jedo-dk.com


søvn SØVN

DIT BARNS

fra

A-Å

Her kan du læse alt om dit barns søvn fra A til Å - fra babyalarm og hovedpude til putteritual og søvnbehov.

De fleste sendere benytter en adapter som strømkilde, mens de fleste modtagere bruger batterier, så man nemt kan tage dem med sig rundt i huset eller ud i haven.

Babyalarm Babyalarmer er lavet for at hjælpe dig med at holde øje med barnet i hjemmet, selvom du befinder dig i et andet rum.

Gode babyalarmer har en knap til at justere lydniveauet, en indikator for batteriskift samt en lysfunktion, der gør, at man kan “se” støj fra barnet. Sidstnævnte funktion er især god, hvis du f.eks. ser fjernsyn, støvsuger eller har gæster.

Et sæt babyalarmer består af en sender, som placeres tæt på barnet og sender signaler til modtageren, som du skal have i nærheden af dig.

En mere avanceret mulighed er babyalarmer med indbygget kamera, så du ikke kun kan høre men også kan se, hvad barnet foretager sig.


Jeg er super glad for min babyalarm, og ville ikke undvære. Heller ikke nu, hvor jeg bor i hus, hvor det egentligt er muligt at høre hende uanset hvad. Men jeg synes bare, det er rarere, at man kan bruge tiden fornuftig med f.eks. støvsugning, vaske tøj m.m., sådan nogle ting, som lige larmer rigeligt til, at det er svært at høre hende. For mig betyder det, at jeg ikke skal anstrenge mig for altid lige at have et øre på hende. Den er også rar at have, hvis man er ude og besøge nogen, hvor man f.eks. ikke lige kan høre så nemt som derhjemme. MIE

Dyne “Den ene dyne er lige så god som den anden. Er der allergi, astma, høfeber eller lignende i familien, vil jeg bortvælge alle former for dun og tage en fiberdyne, altså kunststof. Er det ikke tilfældet, så er det mest afgørende, hvor meget du vil bruge af penge på dynen”, fortæller sundhedsplejerske Karin Holm og fortsætter: “En dyne af edderdun er den dyreste og letteste. Barnet holder varmen lige godt, om det er andedun, gåsedun eller anden slags dun. Jo dyrere dynen er, jo renere og lettere dun. Så vælg, hvad du bedst kan lide at føle og røre ved. Hvad du vælger, kan din baby sikkert også godt lide”.

Fladt baghoved Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at lade spædbørn sove på ryggen for at forebygge vuggedød er slået stærkt gennem. Men det medfører, at flere og flere børn får flade baghoveder. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan undgå, at dit barn får fladt baghoved: • Lad den lille ligge på maven så ofte som muligt i vågen tilstand. • Vend blidt barnets hoved fra side til side, når baby ligger på ryggen. • Sørg for, at den lille får forskellige lysindfald og sanseindtryk at dreje hovedet efter ved at flytte sengen rundt i værelset eller placere hovedet i fodenden. • Lad barnet ligge på et fast men ikke hårdt underlag.

Min datter havde fladt baghoved, ikke kun af at sove på ryggen, men af at ligge på samme side også på legetæppet. Det var først senere, vi fandt ud af, at hun havde spændinger i nakken, der gjorde, at hun altid vendte sig i samme stilling. Hun fik 2 kraniosakralterapi behandlinger, og kunne dreje hovedet fint bagefter (og græd mindre). Efter et par måneder var hendes baghoved fint igen. Catherine

Go The Fuck To Sleep Den mest hypede børnebog i nyere tid må være den amerikanske godnatbog Go The Fuck To Sleep, som udkom i 2011. Idéen opstod i forfatterens voksende irritation over, at hans 2-årige datter tog mere end 2 timer at putte hver aften. Et uddrag fra bogen lyder: The cats nestle close to their kittens now. The lambs have laid down with the sheep. You’re cozy and warm in your bed, my dear. Please go the fuck to sleep.

Har alle forældre ikke haft lyst (eller rent faktisk gjort det) til at råbe ‘sov nu, for helvede!’? Jeg har i hvert fald. Jeg ved ikke noget om hvilket pædagoisk grundlag der er i den bog, men jeg forstår godt at man får lyst til at købe bogen. Eva

Hovedpude Din baby må sove med hovedpude, når den er stærk i sine rygmuskler og selv er i stand til at vende sig i sengen. Men det første år er det ikke nødvendigt med en hovedpude. Barnet hviler og sover godt liggende på ryggen uden hovedpude og kan frit dreje sit hoved fra side til side. FORTSÆTTES


Man kan få en speciel hovedpude (babypude) med en syning 5 cm inden for yderkanten, der er helt flad.

Jeg har læst, at de ikke må bruge hovedpude det første år på grund af risiko for vuggedød, så vi brugte den ikke, og fik den først fundet frem kørt tid før hendes 2 års fødselsdag. Anita

Madras Den vigtigste egenskab for en madras er, at den ikke er for blød, og at den passer til vuggen/sengen. Du skal være opmærksom på, at der ikke må være mere end ca. 2 cm luft mellem madrassen og siderne på dit barns vugge/seng. Hvis der er et større mellemrum, kan dit barn rulle ned i hullet og blive kvalt. En anden ting du skal være opmærksom på er, at madrassen ikke må være for blød. Eksperterne mener, at for bløde madrasser er skyld i mange tilfælde af vuggedød. Sørg derfor for at købe en god og fast madras. Det er også en god idé at købe et liggeunderlag til barnet. Der findes mange forskellige slags, men de bedste

er dem, der sikrer en god gennemstrømning af luft, så barnet faktisk kan ånde igennem det, hvis det skulle komme til at rulle rundt på maven.

Jeg har hørt anbefalinger af, at man helst skal købe nyt. Men her bliver det altså genbrugt og bliver så vasket/luftet inden brug. Vi har købt brugt barnevogn, hvor der fulgte næsten nye helsemadrasser med, og dem nænner jeg ikke at smide ud. Til tremmesengen arver vi en madras af en granfætter, og jeg har jeg købt en ny topmadras og håber så, at det er godt nok. Jeg går meget ind for genbrug og synes også, det bliver rimeligt dyrt, hvis vi skal købe alt nyt. Anis

Natlys To undersøgelser offentliggjort i tidsskriftet Nature afviser tidligere påstande om, at børn, der sover med natlys, har større risiko for at blive nærsynede.

FORTSÆTTES


Lær babytegn gennem sang, leg og musik BabySigning er en kombination af Rytmik & Babytegn, som gør det nemt og sjovt for dig og din baby at lære babytegn. Konceptet er udviklet i samarbejde med musikpædagoger og tegnsprogskonsulenter, og er taget varmt imod af forældre og babyer. Vi synger en masse skønne børnesange med babytegn, spiller på instrumenter, leger og laver sjove motorikøvelser. Vi bruger blandt andet billeder og tøjdyr til at illustrere babytegn. Vi synger om at gå på legepladsen, at spise, at bade, sengetid, dyr og køretøjer tegn dit barn vil elske at bruge! Nye 8 ugers hold starter i Århus, Odense og København. Tilmelding inkluderer en holdmappe samt et online medlemskab med adgang til mere end 200 babytegn.

Læs mere og tilmeld jer på

www.BabySigning.dk á Scan QRkoden og se en kort introvideo om BabySigning


Den ene af undersøgelserne blev foretaget blandt mere end 1.200 børn. Undersøgelsen viste, at der var lige stor sandsynlighed for, at børnene blev nærsynede, uanset om de sov med eller uden natlys, før de fyldte 2 år. Resultatet fra den anden undersøgelse understøtter den første. Her fulgte forskerne mere end 200 børn i 24 år, og her blev 20% nærsynede, uanset om de sov med natlys eller ej som børn.

Overvægt Flere studier har vist, at der er en direkte sammenhæng mellem søvnmangel og fedme blandt børn. I en stor undersøgelse fra University of Washington i Seattle konkluderer søvnforskere, at børn i alderen 1-4 år, der får under 10 timers søvn om natten, har dobbelt så høj risiko for at blive overvægtige i forhold til børn, der får mere end 10 timers søvn i løbet af natten.

Vi har altid haft den samme rutine med putning. Vi fortæller 10-15 minutter før sengetid, at det er snart. Når han ligger i sengen, synger mor, eller far læser. Fra han har været helt spæd, slutter vi altid af med Elefantens vuggevise. Når det er gjort, forlader vi værelset, men han får lov at høre børnesange (de stille af slagsen) meget lavt. Nu hvor han ligger i stor seng, kommer han ind til os om natten, også tit uden vi opdager det. Det er ikke specielt et problem for os, men vi prøver at lægge ham ind, når han kommer, hvis vi selv vågner af det. Men jeg er helt sikker på, at rutinen ved putning er vigtig. Helle

SOVESTILLING I 1991 begyndte Sundhedsstyrelsen at anbefale forældre at lægge deres spædbarn til at sove på ryggen for at forebygge vuggedød.

En undersøgelse fra Harvard Medical School fra 2008 viser, at 12 procent af alle børn, der sover for lidt i de 2 første år af deres liv, bliver overvægtige. Hvis de samtidig ser mere end 2 timers TV om dagen, stiger tallet til 17 procent.

Allerede året efter blev der observeret et fald i hyppigheden af vuggedødstilfælde. På blot 1 år faldt hyppigheden af vuggedød fra 1,8 til 1,2 pr. 1.000 levende fødte. Siden 1994 har hyppigheden været stabil på 0,3 pr. 1.000 levende fødte.

Putteritual

Søvnbehov

Bad gerne dit barn lige før sengetid. Syng for barnet og så i seng. Hav eventuelt et lille vågelys tændt i begyndelsen.

Sundhedsstyrelsen har for nyligt ændret deres generelle anbefalinger for børns behov for søvn:

Det vil tage nogle dage eller et par uger, inden putteritualet er indkørt. I skal derfor være parate til forandring og prøve at være oplagte og udhvilede.

• 1-4 uger: 15-18 timer • 1-6 måneder: 14-15 timer • 6-12 måneder: 14-15 timer • 1-3 år: 12-14 timer • 3-6 år: 10-12 timer

Start gerne i en weekend, hvor I kan sove længe eller på skift og ikke har andre arrangementer. En god regel, lige fra barnet er nyfødt, er at signalere tydelig forskel på dag og nat. Dagen er lys, leg, musik og tale. Natten er mørk, nedrullede gardiner og dæmpet stemme. Putteritualet skal helst ikke vare mere end 5-10 minutter, så barnet ikke når at blive overtræt.

Man skal også huske, at der er forskel på børn. Min datter har aldrig hørt til dem, der sov dagen væk. Hun er nu 2 år og sover 11 timer om natten og 1 time til middag. Sover hun længere til middag, er hun ikke til at drive i seng om aftenen. Charlotte

FORTSÆTTESTandbørstning Det er vigtigt at børste tænderne på barnet, helt fra den første tand bryder frem (og gerne lidt før), så barnet ikke får huller i tænderne og behov for tandbehandling. Prøv at gøre det til en leg at børste tænder sammen med babyen frem for at tvinge tandbørsten ind i munden på barnet. Lad eventuelt først barnet lege lidt med tandbørsten og selv være lidt med til at holde den i starten. Giv barnet tid til at acceptere det, der foregår. Syng eventuelt en rolig sang, mens du børster tænder på din baby, så barnet lærer, at det er en sjov og hyggelig social aktivitet at børste tænder. Det er langt fra alle børn, som vil acceptere ikke at have kontrollen over tandbørsten, og så bliver det nødvendigt at tage styringen og holde barnet fast, selv om barnet ikke vil.

Min datter har haft tænder, siden hun var 6 måneder, og vi begyndte at børste dem, da de kunne mærkes. Vi børster 2 gange om dagen som på os selv. Man kan godt putte en mikro lille bitte smule tandpasta på, så barnet kan vænne sig til smagen, men det er ikke nødvendigt. Køb ikke børnetandpasta. De er urimeligt dyre og indeholder sødestoffer. Anne-Louise

Tremmeseng Afstanden mellem tremmerne i en tremmeseng må ikke være over 6 cm, og dette mellemrum må maksimalt kunne udvide sig til 6,5 cm under pres. Hvis afstanden mellem tremmerne er større, risikerer man, at barnet kan få kroppen ud imellem tremmerne, men at hovedet sætter sig fast. Andre sikkerhedskrav handler om, at barnet ikke må kunne falde ud af sengen eller få fingre og tæer i klemme. Desuden må der ikke være hjørner, kanter eller åbninger, hvor en løkke eller sut kan sætte sig fast.

Min datter på 2 år elsker sin tremmeseng. Hun sov dårligt i en periode, fordi ben og arme sad fast. Vi prøvede derfor at lægge hende i en almindelig juniorseng. Til sidst opgav vi (meget hurtigt), og hun blev så lykkelig for at komme tilbage i tremmesengen. Man kunne se på hende, at hun bare var vendt “hjem”. Nu går det rigtig godt i sengen. Hun kravler ikke ud af den og har aldrig prøvet på det. Så hun kommer indtil videre til at ligge der, til hun vokser ud af den. Hendes brødre er også først kommet ud som 3-årige, hvor de har fået en seng i fødselsdagsgave. BRITT

Vugge Vuggerne findes i to typer: Hængevugger, der hænger i et stativ eller en krog i loftet, og dem der står på gulvet. Gulvmodellerne kan enten gynge fra side til side, køre på hjul, stå som en seng eller svinge mellem to stolper. Uanset typen må vuggen ikke kunne vælte, når den gynges fra side til side. Din baby bliver løftet op af vuggen mange gange i løbet af en dag, og selv om vægten er begrænset, kan det være belastende for din ryg, hvis du skal bøje dig dybt. Den bedste arbejdsstilling får du, når vuggens bund er i hoftehøjde. Der må ikke være skarpe kanter eller rør med åbne ender, hvor barnet kan komme til skade. På svingende vugger må der ikke være risiko for at klemme fingrene. Det vil sige, at der skal være mindst 2,5 centimeter mellem vugge og stel, og svingningsfunktionen skal kunne låses fast. Eventuelle hjul på vuggen skal også kunne låses fast. Den indvendige sidehøjde skal være mindst 27,5 centimeter uden madras og 20 centimeter med madras, for at forhindre at barnet kan falde ud.

Vi har en familievugge fra mine søskendes tid, som vi bruger. Den er forholdsvis stor, så til at begynde med har jeg liften nede i vuggen. Når så babyen bliver omkring 3-4 måneder, tager jeg liften ud, og så er det stadig vugge indtil omkring 1-års alderen. Derefter bruger vi tremmeseng. KATRINE


SPAR 100 KRONER på efterårets mest hippe accessory Gør som kendisser verden over: Sno lækre wrap-around armbånd om håndledet, og gerne flere på én gang. Fra Jennifer Aniston og Beyonce til Lady Gaga - de gør det alle sammen!

SCULLPEARL

399 På webshoppen www.silver-label.com finder du Danmarks største kollektion af wrap-around armbånd med mere en 40 forskellige varianter, der alle kombinerer det rå med det feminine, og er en must have accessory i den kommende sæson. Tilmeld dig Silver Labels nyhedsbrev og modtag et værdibevis på 100 kroner, som du f.eks. kan benytte på de super flotte og trendy wrap-around armbånd, eller på nogle af Silver Labels mange andre lækre produkter. Tilmeld dig her:

www.silver-label.com tilmeld dig nyhedsbrevet og få ET GAVEKORT på

100 KR.


SUNDHED

sundest spise selv

DIT BARN BLIVER AF AT

Ifølge en britisk undersøgelse bliver børn sundere og får en bedre vægt, hvis de får lov at spise selv som baby. Det at spise selv samt at spise ikke-mosede madvarer giver små børn en bedre kropsvægt og en sundere ernæring, end hvis de får serveret most mad på en ske af forældrene. Det viser et nyt studie fra Univeristy of Nottingham. De 155 babyer i det britiske studiet blev inddelt i 2 grupper, hvor den ene gruppe fik most mad fra forældrenes hånd, mens babyerne i den anden gruppe fik lov til selv at spise et udvalg af forskellige grupper af madvarer såsom grøntsager og frugt. Efter at have fulgt børnene, til de blev 6 år, konstaterede forskerne, at der var flere overvægtige blandt de børn, som var blevet madet med mos, end i den anden gruppe. Babyerne, som spiste selv, kunne bedst lide sund kulhydratmad, mens de mosspisende børn bedst kunne lide mad med sød smag. Ifølge forskerne tyder resultaterne på, at det er vigtigt for børn at lære maden at kende - ikke bare lugt og smag, men også konsistens.


KØB UDSTYR TIL BABY I TYSKLAND

STORT UDVALG I ALLE DE KENDTE MÆRKER

SPAR HELT OP TIL 50% I FORHOLD TIL I DANMARK

Se det store udvalg af barnevogne, klapvogne, kombivogne, autostole, vugger, babyalarmer, højstole, skråstole, cykelstole, pusleborde, bæreseler, madrasser, sikkerhedsudstyr, rejsesenge, sutter, aktivitetstæpper, legetøj og meget mere!

WWW.BABYPARADIES-SHOP.DE


SPISETID

selv selv

KAN VIL

Det sviner en hel del, og det er absolut ikke al maden, der havner i munden på barnet. Det meste havner på bordet, på gulvet, på hagesmækken, i håret og 117 andre steder. Men dit barn har godt af at lære at spise selv i en tidlig alder.

Æ Min datter var ikke interesseret i at spise selv (udover hapser). Det skulle gå stærkt og være NU, når hun skulle have mad. Så det var bare om at skovle ind. Da hun endelig selv gik i gang med bestikket, var det noget griseri, men i forholdsvis kort tid. Hun har været omkring 1½ år. Min søn er hendes diametrale modsætning på stort set alle punkter. Og han har nok været omkring 10 måneder, da han begyndte at skabe sig over at blive madet. Fra 10 måneder havde han

sin egen ske eller et stykke brød i hånden, for ellers kunne vi ikke få lov at køre ind fra sidelinjen. Da han var ca. 1 år gammel, gav vi op ved morgenmaden, for han spiste ingenting, hvis vi gav ham. Så nu holder vi bare tallerkenen, så den bliver på bordet, og så klarer han det selv med minimal hjælp og enkelte skefulde fra vores hånd. Til frokost spiser han enten kvarte eller hapser med gaffel. Går det for langsomt, eller driller gaflen, kombinerer han med klør 5. Til

FÅR DIT BAR N

LOV TIL AT SPISE SELV?

aften foregår det ligesom til morgenmaden. Han har drukket selv af glas 1½ måneds tid med hjælp til at få fat i koppen og få den sat igen. Men den sidste uges tid har han bare fået koppen, drikker og sætter den selv igen (og det kunne min datter HELT sikkert ikke ved knap 14 måneders alderen). Om det sviner? Æhh, ja! Men det er enten det eller skrig og skrål og ingen mad. Zenia FORTSÆTTESÆ Mad på gulvet og tallerkenen op i håret - hvornår er det lige, det stopper? Spise med ske? Ej, hellere klør fem, men skeen er da et udemærket trommestik på bordet. Gaflen over højre skulder. Det med gaflen kan jeg leve med. Rugbrødsmadder og kartoffelstykker ryger ind med munden. Tørstig? Ja, men hvor er det sjovt, når min mad siger plup i mælken, og min hånd kan være over min hånd, når jeg vender det på hovedet. Jeg synes virkelig, det er umuligt at lære min 1-årige dreng at spise selv, når det her er resultatet. Jeg kan slet ikke huske, at min datter var sådan. Vibeke Æ Jeg tror, min søn var godt 5 måneder, da han begyndte at spise selv. Det eneste, jeg styrer, er når han får yoghurt eller suppe. sigaard Æ Min søn har altid en ske, han selv sidder med, men jeg havde slet ikke overvejet at prøve at give ham mad på den endnu - for den kommer da ind i munden med bunden op lige så ofte som den rigtige vej. Katja Æ Dagplejemoderen sagde, at vi skulle begynde at lære vores dreng at spise med ske. Han kan godt forstå at putte skeen i munden, når jeg har kommet mad på den, men selv at samle noget op på tallerkenen virker helt umuligt. Nanna Æ Min datter vil gerne spise selv, og det skal hun selvfølgelig have lov til. Det er da et sundhedstegn.. Husk, at det sviner, men det er kun en periode, og hvis de små får lov til at spise selv, alt det de kan, så får man et barn, som elsker mad. Så se bort fra svineriet. DORTE

Æ Vil selv - kan selv! Min datters morgenmad består af havregrød. Til det måltid får hun ikke lov at spise selv :o) Middagsmaden består af rugbrød skåret ud i hapsere. Dem spiser hun selv, og hun bliver så sur, hvis man lige vil hjælpe hende. Til aftensmad spiser hun det samme som os, og kan det lade sig gøre, ja så spiser hun det med fingrene. Mos gider hun bestemt ikke at have længere. Louise

Min datter på 9 måneder har fået lov til at spise selv i ny og næ de sidste 5-6 uger. Jeg synes, der ryger mere ind på den måde, selvom det sviner en del. ANNA Æ Min søn kan ikke spise selv, men han drikker selv af kop uden de store problemer. Jeg har ikke most hans mad meget længe, men han kan dog ikke selv få det på gaflen/skeen. Men han kan godt selv tage det, når jeg har sat det på gaflen. Og hvis han synes, jeg er for langsom, tager han det bare med fingrene. Der gik lang tid, før han selv ville holde på maden, når han spiste eksempelvis banan, rugbrød og den slags, men det vil han godt nu. Marianne Æ Mine tvillingedrenge får ofte noget i hånden, som de kan spise af eller bare mærke på. Men alt bliver lige trykket i hånden, og så er der ellers ost, rugbrød, figenstang, eller hvad de nu har fået, overalt. De får ikke en tiendedel

ind i munden! Mine drenge elsker grød stadig, og deres mos med fisk i til aften er et stort hit! Maria Æ Hvis Simon får en tallerken med mad, klasker han bare rundt i det, og et minimum af mad ryger ind i munden. Det er som om, han ikke er moden til det endnu, men hvornår er de så det? De skal vel lære det? Og jeg vil jo ikke hindre hans udvikling. Jeg kan ikke lige forestille mig, at han pludselig en dag spiser selv uden at svine, men er det normalt, at de ser maden som legetøj? Måske starter det bare sådan og bliver så bedre med tiden. Vibeke Æ Her er det stadig mig, der styrer ske og gaffel. Jeg har altid haft et stort problem med mad-smatteri, og jeg ved godt, de skal have lov at øve sig selv, men jeg er bare ikke god til det. Jeg har valgt, at det er et område, hvor jeg bare vil have lov at gøre det på min egen måde. Sådan var det også med storesøster. Benedikte Æ Min datter har nu bestemt - i en alder af 6½ måneder - at det må være på tide at spise selv. Hun nægter at åbne munden, hvis der kommer en ske i nærheden. Det er egentlig fint med mig, men jeg synes nu, det er svært at finde på mad til hende, som hun helt selv kan. Hun nægter kogte kartofler og andet grønt. Fiskefrikadelle er afprøvet uden det store held. Det eneste, der p.t. dur, er rugbrødshapsere. Det er jo heldigvis også mættende, men altså det spiser hun så 3-4 gange dagligt. Mettekravler MILEPÆLE

SE HVEM DER

Æ Uanset om din baby kravler som en krabbe, skubber sig frem på numsen eller springer kravlestadiet helt over og går direkte fra at sidde til at stå, er den udvikling af færdigheder og motoriske bevægelser, der foregår, lige så spændende for babyen, som den er for dig.

De fleste babyer flytter sig ved egen hjælp for første gang, når de er mellem 6 og 11 måneder gamle. Gennemsnitsalderen er ca. 9 måneder. Afsted afsted Hvad driver en baby til at komme i gang med at bevæge sig? En del af drivkraften er den hurtige udvikling af babyens motoriske færdigheder. Udviklingsmæssigt mestrer babyen nu balance, kontrol, koordination og vekslende bevægelser (den ene arm og dernæst

det andet ben), som alt sammen skal bruges for at kravle. Indtil nu har tidligere fysiske bedrifter som at rulle rundt eller skubbe sig op på begge hænder - forstærket de nødvendige muskler.

I begyndelsen kan det være, at din baby bare rokker frem og tilbage på alle fire. Det er fordi, babyen har kræfterne til at kunne bære vægten på både hænder og knæ, men hjernen er endnu ikke i stand til at lave den komplekse motoriske rækkefølge, der skal til for at sætte i gang. Du kommer ikke til at vente længe - når dit barn er nået så langt, vil det sikkert kunne kravle i løbet af en måned. Når dit barn så kommer i gang, er det ikke sikkert, at det bevæger sig fremad. Et lille barn har bedre kontrol over armene end over benene, så i begyndelsen vil der blive skubbet mest med hænderne, hvilket vil tvinge barnet til at bevæge sig baglæns. Med nogen øvelse vil dit barn hurtigt opdage, at hvis knæene bores godt ned i underlaget, og der skubbes


Min datter var næsten 12 måneder, før hun gad støtte på benene, og næsten 14 måneder, før hun begyndte at kravle bare lidt. Rulle gjorde hun heller ikke i tidernes morgen. Der var hun vel også ca. 11 måneder. VIBEKE

fra med benene, kan at blive klog og sproglig barnet bevæge sig god er det vigtigt i retning af det, også at være god Ca. 10% af alle det gerne vil i motorikken. børn går direkte fra have fat i. Og da Det kan trænes alle babyer er og stimuleres”, siddende stilling til at naturligt nysgerfortæller sundtrække sig op at stå rige, er dette et hedsplejerske for at gå. perfekt tidspunkt Karin Holm, som til at opmuntre din er en del af ekspertbaby til at udforske panelet på Netbaby.dk, omgivelserne. Giv dit barn og fortsætter: masser af muligheder på gulvet, og få det til at bevæge sig frem“Alle børn skal gerne kravle, men ad ved at placere et par stykde behøver ikke nødvendigvis at ker yndlingslegetøj en halv kravle, før de går. Når barnet har meter udenfor barnets lært at gå, og det oplever, at det rækkevidde. ikke går stærkt nok, så begynder barnet måske at kravle”, fortæller Hvad hvis DIT Karin Holm. BARN aldrig kravler? Tidligt eller sent? Omkring 10% af alle børn går direkte fra siddende stilling til at trække sig op at stå for at gå. Man er ikke rigtigt klar over, hvorfor nogle børn foretrækker at blive mobile på denne måde, men det er helt normalt. “Børn er heldigvis forskellige, men for

De to største faktorer, der har indflydelse på din babys anstrengelser for at bevæge sig fremad, er barnets størrelse og dets temperament. Store babyer kan være længere om at kunne kravle, fordi de har mere vægt at manøvrere rundt med. Et dovent barn eller en lille forsigtig en kan måske være tilfreds med at forblive på sit udviklingstrin lidt længere, i stedet for at forsøge at komme videre. Et meget aktivt og nysgerrigt barn FORTSÆTTES


Min yngste på 9 måneder triller ikke hverken den ene eller den anden vej. Til gengæld “ har hun fundet en for mig uset metode til at komme frem på numsen. Der er masser af krydskoordination i den, så jeg er ikke bekymret. Mine to ældste kravlede heller ikke og gik først, da de var 1½ år. Til gengæld har vi ikke haft mange buler i panden :-) Emma

vil sikkert komme i gang tidligere end sine jævnaldrende. “Hvis ikke dit barn bevæger sig fremad på en eller anden måde, når det fylder 1 år, er det en god idé at drøfte det med lægen”, råder Karin Holm. Det kan også spille en rolle, hvornår på året dit barn blev født. Undersøgelser viser, at babyer født om sommeren og om efteråret har tendens til at kravle 3 uger senere end børn født om vinteren og om foråret. Årsagen til dette er, at sommer/efterårsbabyerne når til kravlestadiet om vinteren, hvor de typisk har mere generende tøj på.

Hvor tidligt eller sent en baby kan kravle er ikke nogen indikation af, hvor hurtigt babyen lærer at gå. At lave forbindelser Uanset om dit barn begynder at bevæge sig rundt tidligt eller sent, så har det ikke noget med intelligens at gøre. De dele af hjernen, der kontrollerer udviklingen af motoriske færdigheder og barnets kundskaber, sidder i forskellige områder. Det betyder dog ikke, at barnets almindelige kundskaber ikke er en vigtig del af den nyligt opdagede evne til at bevæge sig rundt.

Omkring 8 måneders alderen udvikler babyer en viden om, at ting eksisterer, selv om de ikke kan ses. Det motiverer dem til at gå på jagt efter et stykke yndlingslegetøj eller en person, de godt kan lide, som ikke er i deres synsfelt. Småbørn udvikler også det udvidede opmærksomhedsområde og den forfinede resonneringsevne, de skal bruge for at kunne fokusere på at nå et bestemt mål. Din lille tumling kan nu bearbejde FORTSÆTTES


MamaClub Meld dig ind i IdaT’s MamaClub og bliv en del af vores farverige univers. Som medlem af IdaT’s MamaClub bliver du forkælet med en lang række fordele. Som medlem af MamaClub modtager du vores hyggelige nyhedsbrev, du får en masse gode MamaClub-tilbud og du får mulighed for at deltage i konkurrencer om lækre præmier. Du får kort sagt alle nyhederne før alle de andre. Det er ganske gratis at være medlem af IdaT MamaClub, og du kan uden problemer melde dig ud igen, hvis du skulle ønske dette.

Læs mere på www.idat.dk

KLIK HER OG BLIV MEDLEM

V e l k o m m e n til I d a T ’ s univ e rs !


mere komplicerede tanker, såsom “der er sofaen - jeg må hellere styre uden om den, ellers støder jeg ind i den”. Uafhængighed og separationsangst Omkring 9 til 12 måneders alderen begynder babyer at kræve en vis uafhængighed. Nu kan de rent faktisk komme på lidt afstand af dig. Men samtidig begynder separationsangsten at sætte ind, hvilket lægger en dæmper på denne uafhængighedstrang og hjælper med til at holde babyen indenfor dit synsfelt (i det mindste noget af tiden). Forandringer Når dit barn begynder at kunne bevæge sig lidt bedre, kan det være, du lægger mærke til, at han/ hun gør mindre fremskridt på andre områder, såsom finmotorik

og sprogudvikling. Der bruges så meget energi på at kravle, at der simpelthen ikke er så meget til overs til at lære andre nye færdigheder. En anden forandring kan være, at dit barn kan være enten så ophidset eller frustreret over sin nye udfordring, at det ikke længere sover hele natte. Men modstå fristelsen til at tage barnet op eller til at tage barnet med ind i din seng, for så vil du etablere et mønster, der kan blive meget svært at bryde senere. Du skal hellere ae barnet blidt på ryggen for at trøste ham/hende, men lad barnet falde til ro igen selv. Heldigvis bliver denne fase formentlig meget kortvarig. I løbet af et par uger eller deromkring falder de fleste babyer tilbage til deres tidligere søvnmønster. Du skal bare være forberedt på det, alle forældre opdager - du vil også selv skubbe på hele tiden.

Børn er forskellige. “ Nogle er hurtige, andre er langsomme. Derfor kan han sagtens være den hurtigste til noget andet om ½ år. Min ældste søn lærte aldrig at kravle forlæns. Det gik hurtige at bakke og så vende sig om, når han nåede i mål. Min datter var sen motorisk til alt, og hun ligger i toppen med praktisk talt alt, hvad hun kaster sig over nu som 7-årig. Min yngste var kvikkest, men han havde også 2 store, han skulle efter. ANN

Der er fordele ved, at de kravler længe. Det siger min kloge sundhedsplejerske i hvert fald. Hun siger, at det er noget med de to hjernehalvdele, som de får trænet ekstra meget, så længe de kravler. Dvs. de så bliver ekstra gode til andre motoriske ting senere. Marie

HVORNÅR KRAVLER DIT BARN? En undersøgelse foretaget blandt 92 brugere på Netbaby.dk viser, at børn i gennemsnit er 8½ måneder gamle, før de begynder at kravle. De fleste (63%) begynder at kravle, når de er 6-9 måneder gamle.

4-5 MDR.

6-7 MDR.

8-9 MDR.

10-11 MDR.

12-13 MDR.

10% 36% 27% 19% 6%

14+ MDR.

2%


STRIK TIL BABY Rosenmynte.dk er din online garnbutik med masser af garn fra bl.a. Garnstudio, Gepard, Hjertegarn, Istex, Karen Noe, Lana Grossa, Navia, Onion og Sirri samt strikkekits fra Christel Seyfarth og Kastaniestrik. Vi har også et stort udvalg af strikketilbehør.

Besøg butikken på

www.rosenmynte.dk


amning SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

SPØRGSMÅL OG SVAR

FÅ SVAR PÅ DIN SPØRGSME OM AM ÅL NING

Hvor tit skal man amme? Hvad må man ikke spise, når man ammer? Kan man amme med kun det ene bryst? Hvor meget skal man amme om natten? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om amning.

Hvor tit og hvor længe skal jeg amme? Jeg er total forvirret angående amning. Jeg får forskellige råd alle steder fra. Hvor tit og hvor lang tid skal jeg amme? Jeg har både fået at vide, at jeg skal lægge min 24 dage gamle søn til, når han vil have det, men også, at der skal gå mindst 3 timer imellem, for ellers falder min mælkeproduktion. Jeg vil jo gerne blive ved med at amme fuldt ud, men jeg har svært ved at lade være med at lægge ham til, når han

skriger af sult. Det skal lige siges, at jeg nyder at amme ham. SVAR Jeg ved ikke, hvem der har fortalt dig det sludder, at din mælkeproduktion falder, hvis du ammer oftere end hver 3. time. Tværtimod. Det er præcist lige omvendt. Jo længere tid, der går imellem amningen, jo mindre mælk producerer du. Du kan ikke spare mælk op ved at trække tiden ud.


bruge sin mund til andet end at sutte. Ved at spise med ske og forme munden omkring skeen, senere bide i og tygge brød, udvikles hans mundmotorik. Det skal til for, at han kan blive dygtig både bogligt og sprogligt.

Du skal lære at lytte til dig selv og din egen intuition. Du gør præcis det rigtige. Læg dit barn til, når du skønner, han er sulten. Afstanden mellem måltiderne veksler, alt efter hvor på døgnet vi er. I løbet af formidaggen og eftermiddagen går der måske 2-4 timer mellem, han bliver lagt til.

Hvis børn kun får søbemad som grød, mos og vælling samt flaske, kan de blive til dårlige talere, der er svære at forstå.

Hen under aftenen efter 17-tiden kan det knibe med at følge med i produktionen. Derfor skal barnet ofte ammes tæt i aftentimerne, måske hver time.

Hvad må man ikke spise og drikke når man ammer?

Dertil skal siges, din søn græder ikke altid af sult. Din søns sprog er gråden. Han græder, når han er sulten, våd, overtræt eller savner kontakt.

Efter at have hørt en masse om amning, har jeg et spørgsmål om, hvad man må spise og drikke - eller rettere IKKE må spise og drikke - når man ammer?

Du skal, nu han er ca. 3 måneder gammel, lære hans forskellige måder at græde på at kende.

Er der nogle generelle regler om dette? Jeg har hørt noget om chokolade og jordbær. På forhånd tak.

Hvis du ved, han lige har fået skiftet ble og spist godt ved begge dine bryster, så er hans gråd et udtryk for noget andet. Er modermælk nok til dreng på 6 måneder?

SVAR

Jeg ved ikke, hvem der har fortalt dig det sludder, at din mælkeproduktion falder, hvis du ammer oftere end hver 3. time. Tværtimod.

Jeg har en dreng på 6 måneder. Han er kun blevet ammet og trives rigtig fint på modermælk. Jeg vil gerne stadig kun amme, men min sundhedsplejerske siger, at modermælk ikke er nok for børn, efter de er fyldt 6 måneder. Kan det virkelig passe? Min søn vejer ca. 9 kg. SVAR

Du kan nok både få ja og nej til det spørgsmål, alt efter hvilken holdning, den du spørger, har til amning. Modermælken tilpasser sig barnet og dets behov. Din dreng vejer 9 kg. Tommelfingerreglen hedder, at fødselsvægten skal være fordoblet, når man er ½ år og 3-doblet ved 1 års alderen. Er din dreng frisk, trives og udvikler sig kropsmæssigt, som han skal, er der ernæringsmæssigt intet i vejen for at fortsætte som nu. For motorikken (det kropslige bevægelsesmønster) har det dog stor betydning, at din dreng tilbydes at

Du må spise alt med måde. Det er rigtigt, at jordbær og fyldt chokolade, pepermynte, appelsiner, blommer, kål m.m. kan give mavekneb på grund af ekstra luftdannelse eller diarré hos barnet. Da grænsen for det enkelte barn er forskellig, må man prøve sig frem.

Reagerer dit barn én dag med ovennævnte symptomer, så gør status over det seneste døgns madindtagelse. Fik I kryderet mad med f.eks. chili eller nogle af ovennævnte fødevarer? Udeluk ikke det, du finder frem til, fra din madliste, men mindsk mængden, du indtager næste gang. I øvrigt har jeg tidligere henvist til Astma-Allergiforbundets pjecer, som har en oversigt over fødevarer, der giver allergi (når barnet er disponeret) og eventuelt mavereaktioner. Kan man amme med kun det ene bryst? Jeg kunne godt tænke mig at vide, om man kan amme med kun ét bryst (jeg er brystopereret), eller man så skal vælge kun at bruge flaske? FORTSÆTTES


SVAR Man kan sagtens amme med kun ét bryst. Der er også børn, der kun vil spise fra det ene bryst, f.eks. hvis den ene brystvorte er svær at få fat på. I starten kan du føle dig lidt skæv, fordi det mælkegivende bryst vil være større og tungere, men det udlignes, når amningen kører. 100% amning i mindst 4 måneder og helst 6 måneder er alfa og omega for allergi-disponerede børn - ikke moderens fødeindtagelse for at mindske/undgå allergiens udvikling. Hvor meget skal min datter ammeS om natten? Hvad kan jeg forvente af min datter på 4½ måned mht. at spise om natten? Hun ammes til natten omkring kl. 19.30 og igen mellem kl. 3 og 4 om natten, dvs. 7-8 timer uden mad.

Vi bruger netop at tilbyde vand på en teske, når barnet skal væk fra egentlig mad om natten. Derimod fastholdes barnet i vanen med at vågne om natten. Måske fordi det er hyggeligt at få mor på besøg. Må jeg gå på slankekur når jeg ammer? Jeg har en søn på 11 uger, som jeg ammer. Under graviditeten tog jeg alt for mange kilo på, hvilket resulterede i, at jeg stadig har 17 kilo at tabe mig. Mit spørgsmål er derfor, om det skader mælken, hvis jeg tager en ret skrap kur i en uges tid for ligesom at komme i gang med vægttabet, og så bagefter spiser en fedtfattig og varieret kost? SVAR Du skal sørge for, at du får en kost, der godt kan være fedtfattig men rig på kalk. Dertil skal du drikke meget - gerne vand.

“ Som alt anden vægttab

Jeg har nu flere steder hørt og læst, at hun snart bør kunne klare hele natten uden mad, evt. med en tår vand? Jeg er stærkt i tvivl om dette, da jeg synes, 7-8 timer uden mad er meget.

er det lange seje træk med kostomlægning og lange gåture med barnevognen, som er den sikreste slankevej fremad.

Skal/kan hun klare sig endnu længere, hvis jeg blot vænner hende til en tår vand, når hun vågner? SVAR Hvis du lagde din datters sidste måltid klokken 23 i stedet for kl. 19.30, vil hun kunne sove frem til kl. 5-6 om morgenen. Fra børnene er 6 måneder gamle, er huskereglen: Ingen mad mellem midnat og kl. 6 om morgenen. Denne regel kan sagtens indføres tidligere som i jeres tilfælde, uden at barnet hverken sulter eller tørster, fordi der går 8-10 timer. Hvis du vænner hende til at få vand eller andet, når hun vågner, risikerer du, at hun bare vågner på grund af vanen fremover. Ikke fordi vandet er vældig interessant.

Kaffe, te og alkohol er alle vanddrivende, så du mister kilo, men det er kun væske, så nyd det med måde. 3-5 kopper kaffe eller te om dagen er OK. Alkohol passerer til ammemælken og optages af din søn, så det skal du holde dig fra.

Som alt anden vægttab er det lange seje træk med kostomlægning og lange gåture med barnevognen, som er den sikreste slankevej fremad. Køb eventuelt en skridttæller i en sportsforretning. Mere end 10.000 skridt pr. dag er god motion. Sammen med kostomlægning, minus fedt og kager, mange grøntsager og frugt og amningen vil det være vejen til et blivende vægttab. Jeg kan fortælle dig, at jeg tog 20 kilo på, da jeg ventede mit første barn. Da hun var 7 måneder, var jeg åleslank udelukkende på grund af amningen uden kostomlægning. Jeg hører ikke til de tynde typer.


SENGEN DER VOKSER MED DIT BARN

Mojo er et modulopbygget koncept, som giver mulighed for at tilpasse sengen til barnets behov og ændre sengen i takt med barnets udvikling. Hos Scanliving får man senge med masser af sjæl og den helt specielle Mojo fornemmelse. Se mere på www.scanliving.dk


INDKØRING

KLAR, PARAT TIL

vuggestuestart Det er aldrig sjovt, når ens lille baby skal starte i vuggestue (eller i dagpleje). De første dage er ofte fyldt med bekymringer - og måske en lille snert af dårlig samvittighed.

Hvornå r er dit barn parat til vugge stuen? O g hvor lan g tid tag er indkørin gen?


jeg ham. Dagen efter afleverede jeg ham også, så han kunne sove dernede, og lagde igen mit nummer. Men der blev ikke ringet, og siden da har det bare kørt på skinner. Han var dog mest tryg i barnevognen i starten, så der fik han lov til at være. Han skulle jo nok sige, når han ikke gad det mere. Nu farer han rundt alle vegne dernede - det er super. I starten var han der kun 4 timer inkl. lur. Nu er han der ca. 6 timer. Camilla

Æ Min lille dreng startede i vuggestue forrige mandag, og det er først i dag, jeg er gået fra ham. Jeg har været helt afklaret med, at jeg skulle gå fra ham i dag i ½ time, men for pokker hvor var det hårdt at sige farvel til ham. Jeg blev total tudemarie, og det er jeg ret overrasket over. Jeg har en datter på 4 år, så jeg har jo været det hele igennem før og ved, at de har det fint, når jeg er gået. Selv da jeg kom hen i vuggestuen igen og så, at han sad hos en af pædagogerne og hyggede sig, blev jeg igen en tudemarie, så jeg fik et trøstekram af pædagogen. Hvor pinligt er det ikke?! Jeg havde ikke regnet med, jeg ville reagere så voldsomt her anden gang, men jeg kan godt mærke, at jeg har lettere til tårer, efter jeg har fået børn. Stinne

Æ Den 1. dag var jeg der med hende, og 2. dag var hun der fra 8.30 til 12, hvor hun sov en lur indimellem. Hun har i alt været der selv 4 dage hver dag fra 8.30 til 12. Nu har vi haft ferie, så vi starter igen ud med, at hun skal være der om formiddagen de første par dage. Jeg har 2 uger til at få kørt hende ordentlig ind. Jeg er mest spændt på hendes 2 lure, når hun skal prøve at Æ Da vi kørte min søn ind i vuggestuen, gik det overvære der en hel dag, for hun plejer at vågne fra sin raskende hurtigt. Vi var på besøg, inden han skulle sidste lur kl. 16-16.30. Når jeg starter på arbestarte. Allerede den første dag gik jeg i ca. en jde, henter jeg hende ved 15-tiden, og så time, da han var optaget af leg i sandkaser der pludselig lang tid til aften, inden sen, men jeg sagde selvfølgelig farvel, hun skal i seng. Hun kan ikke holde så han vidste, jeg var gået (hvilket er sig vågen ret meget mere end 3½ meget vigtigt). Herefter forlængede Jeg har været helt aftime. vi stille og roligt hans dage, så han klaret med, at jeg skulle Cindie var faktisk kørt ind efter en uge, gå fra ham i dag i ½ time, men med en kort dag, hvor han Æ Min søn startede i vuggestue blev afleveret kl. 9 og hentet kl. men for pokker hvor var for 3 uger siden, og han er nu syg 15. Jeg havde et godt samarbejde det hårdt at sige farvel for 3. gang, så det er bare så træls. med personalet. De lyttede meget til ham. Jeg blev toJeg starter job om 2 uger, så jeg til mine erfaringer med min søn og håber, vi når at ride bølgen af. Det er brugte det i farvel-situationerne. De tal tudemarie. altid hårdt ved de små med institutionsvar også søde til at fortælle om hans start, da deres immunforsvar først skal til dag, både om hvor det var gået godt og at opbygges. De tæppebankes jo pludselig med mindre godt. Jeg tror, det handler meget om at bakterier fra alle retninger af den ene eller anden slags. skabe tillid melllem pædagoger og forældre, for ellers Gudskelov er det ofterst værst i starten, og så finder er det svært at gå fra sin lille basse. Jeg havde stadig det sygdomshalløj forhåbentlig et normalt lejde. Helover en måneds barsel, efter han var kørt ind, så han digvis virker min søn glad for vuggestuen, og vi har startede med en masse korte dage, hvilket var rart. ingen indkøringsvanskeligheder haft. Men man kan vist Men med min datter var der indkøring på en uge, og heller ikke ligefrem sige, at han har nået at vænne sig så var jeg på job igen. til at komme der hver dag, når man trækker de 6 sygeAnnette dage og 2 fridage fra ud af 15 mulige. Charlotte Æ Min søn begyndte i vuggestue for ca. 1 måned siden. Den første dag var jeg med ham dernede, og vi var Æ Jeg mener, at indkøring er individuel. Vi har aldrig der i et par timer. Vi kom efter, han havde sovet om haft problemer med indkøring. Det tog 4 dage med formiddagen. Anden dag spiste vi frokost i vuggestuen de 2 yngste. Her ville de i vuggestuen gerne have 1 og var der i ca. 3 timer og det samme dagen efter. På time første dag, 1 time anden dag osv. Jeg var der med 4. dagen skulle han prøve at sove dernede, så jeg afledem den første dag i et par timer. Anden dag gik jeg verede ham lige inden, han skulle sove om formidda3 timer. Tredje dag var de der med til frokost. Fjerde gen, og lagde mit nummer, så de kunne ringe, hvis der var noget. De ringede ved 13- tiden, så der hentede FORTSÆTTES


tet det fra hendes side, den lille seje banan. Og husk, at børn er stok hamrende konservative og slet ikke forandringsparate. Men alt bliver godt igen. Anette

dag sov de der også, og der var intet - ingen gråd eller noget. Sådan var det også med den første. Louise Æ Det er gået over al forventning indtil videre. Jeg har sat ham på gulvet, vinket farvel og gået, uden han så meget som har blinket til mig. Herhjemme kan jeg ikke gå en meter, uden han er lige i røven af mig, og kan han ikke se mig, bryder helvede løs. Så jeg synes, det er fantastisk, at der er så meget at kigge på i vuggestuen, at han helt glemmer, han har en mor I 2-3 uger :o) Nun grædende

Æ Mine tvillinger er 14 måneder og har været i dagpleje i 5 måneder før vuggestuestart. Vi har haft indkøring på ca. 1 uge. Da der skulle ske en masse med 3 børn på stuen, der skulle sendes i børnehave, blev vi bedt om at starte allerede torsdag ugen før. Torsdag og fredag blev halve dage uden middagslur vågnede hun men med frokost og eftermiddagsfrugt og forældre hele tiden og skrigende begge dage. Mandag var halv dag om natten. Det slog hende Æ Min datter startede, da hun med 1 lur, hvor jeg gik hjem i i den grad ud at blive sovetiden og blev ringet efter, når var 19 måneder, og hun er den de vågnede. Tirsdag var forkortet sejeste lille tiger. Jeg forventede fjernet fra min “trygge dag med 2 lure uden forældre, onsminimal reaktion fra hende - især favn”. dag var en fuld dag. Her var børnene da hendes søster er det samme meget trætte af indtryk og trængte til sted. Men hun var knust, og i 2-3 uger at være lidt hjemme. Torsdag og fredag vågnede hun grædende og skrigende om blev de hentet lige efter eftermiddagsfrugt. Det natten. Det slog hende i den grad ud at blive har virket med en kort indkøring, og tvillingerne er sufjernet fra min “trygge favn”. Heldigvis viste det sig især per glade for vuggestuen. Jeg har hele tiden holdt mig i den situation, at hendes søster var super sej og omi baggrunden og kun været aktiv, hvis der var en hånd sorgsfuld, og ligeså institutionen. Vi hjalp hende derfor lidt ved maden osv. Ved alle lure er det fra start af hjemme ved at være der for hende og naturligvis tage personalet, der har håndteret det hele. hende ind i vores seng og give hende nærvær. Men Karin det var hårdt! Måske især fordi jeg aldrig havde forven-

5 GODE RÅD TIL EN GOD VUGGESTUESTART Af familierådgiver, børnepsykolog og pædagog Margrethe Brun Hansen (DR)

1) Sørg inden vuggestuestart for, at dit barn har prøvet at danne tilknytning til andre end mor og far og har oplevet før, at far og mor er gået og kommet tilbage. 2) Det er vigtigt, at man får en bestemt pædagog, som er ens kontaktperson i indslusningen. Sørg for, at kontaktpædagogen får så mange oplysninger som muligt, der kan hjælpe ham eller hende med kontakten til barnet. Det kan være noget med madvaner, allergier eller andre ting, der siger noget om, hvem barnet er. 3) Gå slet ikke fra barnet de første dage. Sørg for at komme ind og virk tryg og glad for stedet, så barnet tænker: “Okay, her er rart at være, her kan vi godt slappe af”. Ganske langsomt over 4-5 dage kan man så småt begynde at forlade barnet i kort tid, f.eks. et kvarter ad gangen. 4) Det er strengt forbudt bare at liste ud af stuen uden at sige farvel, fordi det ser ud som om, at barnet leger godt og er glad. Det er vigtigt, at man udstråler, at her er okay, og at man signalerer til barnet, at vi er enige om, at du skal være her, og at det er pædagogen, der passer på dig. 5) Det er vigtigt, at man er konsekvent omkring det at gå fra barnet. Altså når man først har sagt farvel og vinket, så skal man ikke begynde at tvivle og gå tilbage, for så gør man barnet rigtig utrygt.


Lækkert italiensk Undertøj OG SMART BABYUDSTYR

Hos OddFrida kan du købe varer, som er specielt udvalgt til dig, der er gravid eller ammer. Vi har været så heldige, at vi har fået eneforhandling af tøj fra RelaxMaternity, som er italiensk tøj, når det er bedst.

Da det kan være svært at købe det rigtige undertøj via nettet, har vi indgået et samarbejde med Ultralydklinikken for Gravide, Ny Østergade 5 i København. Her er du velkommen hver lørdag kl. 10-14, så du kan se og mærke tøjet. NYHED

!

Som noget nyt har vi også et stort udvalg af super lækkert babyudstyr fra Nûby, f.eks. brystpumper, sutteflasker og sutter i fantastisk kvalitet.

FRAGTFRI LEVERING I DANMARK

WWW.ODDFRIDA.DK


babys søvn GODNAT

GODE RÅD OM

Sundhedsplejerske Karin Holm giver her nogle gode råd om dit barns søvn. Æ Lad eventuelt barnet få et bad om aftenen, hvis det virker søvndyssende. Få opkvikkes af det.

Æ Undgå at vugge/rokke barnet i søvn, når det vågner. Barnet lærer hurtigt den vane. Æ Afspilning af musik og vuggen i armene kan vække barnet, når det stoppes.

Æ Bliv lidt ved barnet, efter det er kommet i seng.

Æ Undgå at tage barnet op, straks det begynder at græde. Lyt til gråden først. Måske drømmer barnet. Er det en ulykkelig gråd, så gå ind til barnet uden at tænde ekstra lys. Ae barnet lidt på kinden og læg en beroligende hånd om hovedet.

Æ Læg sidste måltid ved forældres sædvanlige sengetid.

Æ Begynder I at tage barnet ind i forældresengen, bliver det let en vane.

Æ Læg barnet på samme tid hver aften. Hav eventuelt en lille vågelampe tændt.

Æ Giv barnet mad, når det viser tegn på sult, men prøv at vænne barnet fra fra ca. 6-måneders alderen. Tilbyd i stedet vand på en teske.

Æ Faste ens ritualer/rutiner som bad, godnathistorie, synge sange og lignende korte ritualer.

Æ Oprethold faste middagslurtid, så længe barnet viser behov herfor.


KlipKlap

Drop de smĂĽ julegaver og giv hinanden ĂŠn stor familiegave – en tumlemadras! by KlipKlap kører kampagne i hele december mĂĽned, hvor tumlemadrasserne kan købes med 20% rabat hos samtlige - forhandlere fleksible multimadrasser i stilrent design

er tumlemadrasser lavet i kvalitetsmaterialer i lĂŚkkert design.

by

erMadrasserne tumlemadrasser lavet kan bruges i kvalitetsmaterialer i til motorisk trĂŚning lĂŚkkert design. allerede fra babystadie.

Desuden kan madras-

Madrasserne serne brugeskan sombruges sofa, tilgĂŚsteseng motorisk trĂŚning og daybed. allerede fra babystadie. Desuden kan madrasserne bruges som sofa, gĂŚsteseng og daybed.

(

Model: KlipKlap 3 fold &'!&)%!&+% H/B/L som tumlemadras: 12/150/180 (*!)%!&+% H/B/L som puf: 36/50/180

Nantes Multi Grey

med orange knap

Nantes Blue Grey med grøn knap

daybed/puf

!

trappe

loungemøbel

1500,0mm

sofa

120,0mm 500,0mm 1800,0mm

sliske

hule/rør !

500,0mm

tumlemadras ! " / gĂŚsteseng

500,0mm

& ' ( $ ' &!" # ' ' & ' %%% &

by KlipKlap | SkÌringvej 96 | DK-8520 Lystrup | Tlf. +45 22 78 70 50 | info@byklipklap.dk | www.byklipklap.dk Følg os pü Facebook: www.facebook.com/byKlipKlap | NÌrmeste forhandler: www.byklipklap.dk/da/forhandlere


babysikrer økonomi

PENGE

SÅDAN DU DIN

HAR DU STYR P Å DIN

ØKON

OMI

EFTER DU FÅET B HAR ARN?

Et barn koster mange penge, og derfor er det vigtigt at have styr på økonomien, når man får et barn.

Halvdelen af alle førstegangsfødende familier oplever i gennemsnit et indkomstfald på 8.300 kroner om måneden under barslen.

Når du får barn, er der 3 slags nye udgifter:

Samtidig stiger udgifterne med knap 3.700 kroner om måneden, når det første barn kommer til verden.

Æ Engangsudgifter til f.eks. babyudstyr og barnedåb.

FÅ STYR PÅ INDTÆGTERNE

Æ Ekstra faste udgifter til bl.a. daginstitution, el, vand, forsikringer og børneopsparing.

Ens økonomiske situation, når man går på barsel, er helt individuel, og afhænger af, hvor man arbejder og hvilke barselsregler, man hører ind under.

Æ Ekstra løbende udgifter til blandt andet mad, bleer, børnetøj m.v.

Råd nummer et er derfor, at du danner dig et overblik


over din økonomiske situation i dit barns første leveår, så du ved, hvad du har at gøre med hver måned. Hvis du er i arbejde, kan din arbejdsgiver eller fagforening fortælle dig om din ret til løn under barsel. BARSELSDAGPENGE Som lønmodtager har du som udgangspunkt ret til barselsdagpenge fra kommunen - også selvom du ikke er medlem af en A-kasse. På hjemmesiden Borger.dk under ‘Din barsel’ kan du blandt andet beregne, hvor længe du kan holde orlov, og hvor meget du får i barselsdagpenge. Hvis du har fået barselsdagpenge, skal du være opmærksom på, at du ikke optjener ret til fuld ferie med løn. BØRNE- OG UNGEYDELSE Uanset indkomst har alle forældre ret til børne- og ungeydelse (populært kaldet børnecheck), fra barnet er 0-18 år. Du kan se satserne for børne- og ungeydelse hos SKAT.

Du kan ikke få de 2 former for støtte samtidigt. På www.su.dk kan du læse mere om særlig uddannelsesstøtte. HVIS BARNETS FORÆLDRE IKKE BOR SAMMEN Hvis forældrene ikke bor sammen og har fælles forældremyndighed, kan en forælder opfylde sin pligt til at forsørge barnet ved enten at betale for nogle af de ting, barnet bar brug for i sin dagligdag, eller ved at betale børnebidrag til den forælder, hvor barnet har adresse. Når det skal afgøres, om forsørgelsespligten er opfyldt ved betaling af disse udgifter, har det betydning, hvor meget barnet opholder sig hos hver af forældrene, og hvilket beløb den anden forælder modtager i offentlige tilskud.

Hvis den ene af forældrene har forældremyndigheden alene, kan statsforvaltninDer findes en del gen normalt bestemme, at den anden undersøgelser af, hvor skal betale børnebidrag.

dyrt det er at have et barn, Der er også mulighed for at søge fra det bliver født, til det fylder om fødselsbidrag og dåbsbidrag. 18 år. Rockwoolfonden sætter Det kan du læse mere om på prisen for det første barn til www.statsforvaltning.dk. 630.000 kroner, mens f.eks. Forbrugerrådets blad Tænk Husk at fortælle SKAT, hvilken BEREGN DINE UDGIFTER når frem til 750.000 indtægt du forventer i det/de kalenderår, hvor du går på barsel. StørNår du får et barn, får du også behov kroner. relsen på din indkomst har nemlig betydning for din skatteprocent.

for noget udstyr som f.eks. barnevogn, seng, puslebord, højstol, møbler til barnets ting, autostol og meget andet.

UDDANNELSESSTØTTE Du kan få særlig støtte, hvis du er forælder og opfylder de generelle betingelser for at få SU.

Hvis du vil købe alt udstyret fra nyt, og ikke vælger de billigste varer, er det ikke ualmindeligt at komme af med op mod 25.000 kroner i engangsudgift alene til babyudstyr.

Der er 2 former for særlig støtte til forældre: Æ Du kan få ekstra SU i forbindelse med, at du får barn. Enten hvis du får barn under din uddannelse, eller hvis du har fået barn kort før, du er startet på din uddannelse. Æ Hvis du er forsørger, kan du få supplerende SU-lån og i nogle tilfælde få et forsørgertillæg og supplerende SU-lån.

Du skal også regne med en engangsudgift, hvis du vil invitere gæster til barnedåb eller navngivningsfest. PASNING Prisen for pasning er forskellig fra kommune til kommune, og den afhænger af familiens indkomst. Som et fingerpeg er højeste brugerbetaling for dagFORTSÆTTES


pleje/vuggestue til 0-2 årige ca. 2.000-3.300 kroner pr. måned, mens den for 3-6 årige er ca. 1.500 kroner pr. måned. Spørg om prisen hos din kommune. Det er ikke alle, der skal betale fuld pris for pasning. Der er forskellige typer økonomisk tilskud (fripladstilskud).

10 GODE SPARERÅD Ifølge Penge- og Pensionspanelet bruger en gennemsnitsfamilie godt 15.000 kroner på babyudstyr de første 6 måneder af deres førstefødstes liv.

EL OG VAND I gennemsnit bruger hver dansker el for 240 kroner og vand for 180 kroner om måneden. Når du får et barn, må du derfor forvente, at udgifterne til el og vand stiger med op til nogle hundrede kroner om måneden. Det skyldes blandt andet, at f.eks. vaskemaskine og opvaskemaskine bliver brugt oftere, og at man i barselsperioden er hjemme meget af dagen.

Men udgifterne kan gøres markant mindre, hvis du følger nogle af panelets 10 spareråd: Æ Tjek priser på babyudstyr. Du kan spare mange tusinde kroner på babyudstyr, afhængigt af hvor du køber det. Æ Tal med erfarne forældre om, hvad du får brug for. Så bliver du ikke lokket til unødvendige køb.

FORSIKRINGER Når du får barn, er det en god idé at tegne en ulykkesforsikring til barnet. Så får barnet udbetalt en erstatning ved varige mén på grund af en ulykke. En sådan forsikring koster typisk ca. 75-150 kroner om måneden. Det er også en god idé, at I som forældre har en livsforsikring og er medlem af en A-kasse, så der er penge til at forsørge barnet, hvis en af jer bliver arbejdsløs, eller hvis en af jer dør, før barnet bliver voksen. BØRNEOPSPARING Når du får barn, kan du overveje at oprette en børneopsparing. Man kan oprette en konto, hvor man skattefrit kan sætte 250 kroner ind hver månede. Man kan kun oprette én skattefri konto til hvert barn, og der kan højst indskydes 3.000 kroner om året.

Æ Du kan købe masser af brugt babyudstyr og babytøj på nettet og i genbrugsbutikker. Æ Overvej om du vil leje en del af babyudstyret. Det tilbud findes i mange babyudstyrsbutikker. Æ Køb tøj og udstyr i neutrale farver, så du kan genbruge, hvis der kommer en lillesøster eller lillebror. Æ Ønsk dig praktiske ting til dit barn i stedet for kun legetøj. Æ Brug biblioteket frem for at købe. Her kan du låne børnebøger, børnemusik og nogle steder også f.eks. børnepuslespil.

HUSHOLDNING OG FORBRUG

Æ Brug gratis eller billige baby- og børneaktiviteter. F.eks. tilbyder en del biblioteker gratis eller meget billige børneaktiviteter.

Som tommelfingerregel skal en familie med 2 voksne minimum have 9.000-10.000 kroner til rådighed om måneden, når alle faste udgifter er betalt. Det beløb skal dække udgifter til mad, tøj, fornøjelser, ferier m.v.

Æ Overvej hvad du betaler for bleer. Der er mange penge at spare ved at se dig for. Køb bleerne på tilbud eller undlad at købe de dyreste mærker.

Når I får barn, bør I sørge for at have yderligere 1.5002.750 kroner til rådighed pr. måned pr. barn. Det beløb dækker udgifter til mad, bleer, tøj, sko, udstyr, legetøj, fritidsaktiviteter m.v. til barnet. Jo ældre barnet er, jo mere skal I afsætte i budgettet.

Æ Overvej at lave babymaden selv i stedet for at købe f.eks. glas med færdiglavet frugtmos eller grødpulver. Det er både billigere at lave det selv og også rart at vide helt præcis hvad, der er i dit barns mad.


ER DIT BARN UTILPAS?

* Kranio-Sakral Terapi er en stor hjælp til en baby, der har fladt baghoved efter at have ligget

længe på ryggen, haft en hård fødsel, taget ved sugekop / kejsersnit, græder meget efter de har spist, har kolik, spændt mave og rygmuskler (trækker ofte hovedet til den ene side) m.m.

* Kranio-Sakral Terapi for børn kan være en god hjælp, hvor barnet har spændingshovedpine,

urolighed, hyperaktivitet (ADHD/tics), indlærings- og koncentrationsproblemer, søvnbesvær, skæren tænder, skæv ryg, spænder i mave, nakke og rygmuskler m.m.

* Kranio-Sakral Terapi er en helt naturlig blid behandlingsform til at sænke kroppens stressniveau og finde frem til den rigtige fysiske form for hvert enkelt menneske.

www.gate2life.dk Løngangstræde 18, kld. | 1468 København K | Telefon 20 86 63 16 | info@gate2life.dk


BABYNAVNE

DET HEDDER

stjernernes børn Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række internationale stjerners børn har fået i løbet af 2012. Måske bliver Samuel, Gloria, Jackson og Penelope hotte babynavne i de kommende år?

tori spelling: finn Skuespillerinden Tori Spelling er nok mest kendt for sin rolle i TVserien 90210 Beverly Hills. Hendes datter har fået navnet Finn, som i Danmark kun bruges som drengenavn.

Katherine Heigl: ADALAIDE Den smukke skuespillerinde Katherine Heigls datter har fået det ligeså smukke navn Adalaide. Der er endnu ingen piger i Danmark med navnet, men 17 piger har navnet med stavemåden Adelaide.

Charlize Theron: JACKSON Skuespillerinde Charlize Therons søn fik navnet Jackson, som jo især er udbredt som efternavn i USA. I Danmark er der faktisk også nogle få drenge med fornavnet Jackson, nemlig 12 stk.

Chris Hemsworth: INDIA ROSE Skuespiller Chris Hemsworth, som mest er kendt for sin rolle som Thor i filmen af samme navn og i The Avengers, er for nyligt blevet far til lille India Rose. I Danmark er der 49 med pigenavnet India.


Beyonce & Jay-Z: BLUE IVY Da sangerinden Beyonce og rapperen Jay-Z fik en lille datter, besluttede de sig for navnet Blue Ivy. I Danmark er der kun en enkelt person med navnet Blue.

Mira Sorvino: LUCIA Skuespillerinden Mira Sorvino har navngivet sin datter Lucia, som er et relativt udbredt pigenavn i Danmark. Der er således 331 piger og kvinder her i landet, der bærer navnet. 16 af dem fik navnet i 2011.

Jennifer Garner & Ben Affleck: SAMUEL Skuespillerparret Jennifer Garner og Ben Affleck valgte at give deres søn det bibelske navn Samuel. Det er der 1.398, der hedder i Danmark. 73 drenge fik navnet i 2011.

Bruce Willis: MABEL Skuespiller Bruce Willis fik en datter i 2012, som fik det smukke navn Mabel. Navnet bruges ikke særligt ofte i Danmark, men der er dog 31 piger og kvinder, der bærer navnet.

Robert Downey Jr.: EXTON ELIAS Skuespiller Robert Downey Jr. valgte at give sin søn det noget særprægede navn Exton Elias. Navnet Exton er ikke brugt i Danmark, men Elias er meget populært og lå nr. 15 på navnehitlisten i 2011.

Jessica Simpson: MAXWELl Sangerinden Jessica Simpson har valgt det noget utraditionelle navn Maxwell til sin datter. I Danmark bruges navnet kun som drengenavn, og der er i alt 28 drenge/mænd, der bærer navnet.


Maggie Gyllenhaal: GLORIA Skuespillerinden Maggie Gyllenhaal har givet sin datter navnet Gloria. I Danmark er der 129 med navnet Gloria. Navnet peakede i 2009, hvor der var 8 små piger, der fik navnet Gloria.

Sienna Miller: MARLOWE Den smukke skuespillerinde Sienna Miller besluttede sig for navnet Marlowe til sin lille datter. Det ellers flotte navn er ikke godkendt af Familiestyrelsen til brug herhjemme.

Hilary Duff: LUCA Skuespillerinde og popsanger Hilary Duff gav sin søn navnet Luca, som i Danmark kan bruges til både drenge og piger. Der er således 726 drenge og 112 piger med navnet i Danmark.

Kourtney Kardashian: PENELOPE Den fantastisk smukke TV-stjerne Kourtney Kardashian valgte det lige så smukke navn Penelope til sin datter. I Danmark er der 74 med navnet Penelope, og 6 af dem fik navnet i 2011.

Jason Bateman: MAPLE SYLVIE Skuespiller Jason Bateman har navngivet sin lille datter Maple Sylvie. Maple, som betyder ahorn på dansk, er slet ikke brugt som navn i Danmark. Derimod er der 35, der hedder Sylvie.

Jack Osbourne: PEARL CLEMENTINE Jack Osbourne, som nok er mest kendt for at være søn af Ozzy Osbourne, har fået en datter, som han har valgt at kalde Pearl Clementine. Der er 40, der hedder Pearl i Danmark.


Hos Babysutten.dk finder du personlige ting i en god kvalitet til det lille barn. Vi sætter navn på sutten, så den er til at finde i institutionen. Vi broderer navn på sengetøjet, babytæppet og nussekluden og meget andet, så det bliver den personlige gave ved fødslen, til barnedåben eller bare når man har lyst til at forkæle det lille barn. Vi pakker gerne gaven ind, så den er lige til at give.


BABYUDSTYR

spar penge

På udstyr Til din baby Som bekendt er det dyrt at købe udstyr til baby. Barnevogn, tremmeseng, autostol, puslebord, babyalarm, højstol - det løber alt sammen op i rigtig mange penge. Men der er mange penge at spare - i Tyskland. SPAR OP TIL

48%

Babyparadies forhandler de bedste mærker i autostole, heriblandt Britax Römer, Recaro, Maxi-Cosi, Concord, Cybex og Graco. Der findes et meget stort udvalg af barnevogne og kombivogne og tilbehør i gode mærker som Teutonia, Gesslein, Hartan, Chicco, Römer og Graco. Inden for klapvogne anbefaler Babyparadies varmt MacLarens kollektion på grund af deres lave vægt og ekstreme komfort. Babyparadies er specialister i spiseudstyr, sutter og bideringe, og forhandler kendte mærker som Avent. Desuden findes mange mærkevarer til hjemmet som f.eks. højstole, sikkerhedsgitre og børnemøbler. Skal du på tur med dit barn, finder du også et stort udvalg af rejsesenge, cykelstole og børnerygsække.

Babyparadies er en tysk internetbutik, der i 15 år har været specialister i alle former for babyudstyr. De har gennem flere år serviceret hundredevis af danskere, og ifølge Petra Teiwes, der er daglig leder af internetbutikken, kommer der flere og flere kunder fra Danmark. Petra taler norsk, så man kan sagtens kommunikere med hende på dansk. Produkterne er mærkevarer af høj kvalitet til den bedst mulige pris. Du kan spare helt op til 48% i forhold til butiksprisen i Danmark, og der er hele tiden nye særtilbud at finde i webshoppen.

“Vi har naturligvis også alt til baby i badet og til sengetid, samt regntøj og selvfølgelig masser af dejligt legetøj og plejeprodukter til baby og dig selv - både til under og efter graviditeten. Skal du bruge ammeprodukter, klarer vi også det”, forsikrer Petra.

Besøg den omfattende webshop og se de mange gode tilbud på Æ Www.babyparadies-shop.de


SÅ MEGET KAN DU SPARE Her kan du se nogle eksempler på, hvor meget du kan spare på en række forskellige autostole og klapvogne. ved at købe dem i Tyskland. I nogle tilfælde kan du spare næste halvdelen i forhold til prisen i Danmark! SPAR

37%

SPAR

40%

SPAR

12%

SPAR

28%

Britax Kidfix CLASSICLINE Billy AUTOSTOL

CYBEX SOLUTION X2-FIX pure black autostol

Cybex PALLAS 2-FIX pure black autostol

BRITAX BABY-SAFE SLEEPER autostol

Pris i Danmark: 1.649 Pris i Tyskland: 1.033

Pris i Danmark: 1.999 Pris i Tyskland: 1.192

Pris i Danmark: 2.199 Pris i Tyskland: 1.938

Pris i Danmark: 1.749 Pris i Tyskland: 1.267

â SPAR 616

â SPAR 807

â SPAR 261

â SPAR 482

SPAR

SPAR

SPAR

SPAR

48%

15%

34%

26%

Britax B-SMART 3 Neon Black KLAPVOGN

Teutonia Spirit S3 KLAPVOGN

Teutonia Mistral S KOMBIVOGN

Teutonia Team Cosmo TVILLINGEKOMBIVOGN

Pris i Danmark: 2.999 Pris i Tyskland: 1.561

Pris i Danmark: 5.099 Pris i Tyskland: 4.319

Pris i Danmark: 5.889 Pris i Tyskland: 3.911

Pris i Danmark: 6.599 Pris i Tyskland: 4.862

â SPAR 1.438

â SPAR 780

â SPAR 1.978

â SPAR 1.737


barnevogn? BABYUDSTYR

HVILKEN FARVE

Hvilken farve barnevogn skal man vælge? Skal man gå efter den klassiske og sikre sorte, eller skal man vælge en mere sprælsk farve? Og hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige farver? Her kan du læse om andre mødres erfaringer med valg af farve til barnevognen.

Denne model hedder Malthe og fås i flere forskellige smarte farver - dog ikke i regnbuefarvet som vist her. Læs mere om den fleksible barnevogn fra Jedo på www.jedo-dk.com


Sort og beige. Vi havde faktisk bestilt den i blå og beige, men de havde bestilt forkert hjem, og vi skulle jo have barnevognen. Vi fik et afslag i prisen på 700 kroner på grund af deres fejl. Vi valgte ikke en hel lys barnevogn (som jeg ellers gerne ville have), da min kæreste mente, at den lettere ville blive beskidt, når barnevognen skulle ind og ud af bilen (det skulle den hver dag), og at stoffet så blev skjoldet, når eventuelt skidt skulle af. Maria

Vi valgte sort, fordi det er “unisex”, og samtidig har man selv mulighed for at krydre med lækkert farverigt og kønsbestemt tilbehør. Mette

Lysegrå, da jeg har sommerbørn. Men ellers vil jeg sige en vogn, der passer til begge køn og derefter kan pyntes op med kønsbestemt sengetøj. Stine

Sort og carbon, fordi min kæreste syntes, det var kedeligt, hvis den bare var helt sort. Tina

Koksgrå. Dengang i foråret 2002, da vi købte vores barnevogn, var der slet ikke så mange farver at vælge imellem. Dengang var der (stort set) kun sort, forskellige grå samt marineblå og så en enkelt vild postkasserød. Vi valgte som sagt den koksgrå med en smal, sort stribe rundt langs kassen, simpelthen fordi vi syntes, at den var pænest. Begge vores piger er født midt om sommeren, og vi har lagt en hvid stofble over kalechen, hvis vi gik tur i solen. Skulle jeg vælge vogn nu, ville jeg nok vælge en lys støvet mosgrøn, også fordi den er pæn. Anne Marie

Sort, sort og atter sort, vil jeg altid vælge. Det er til at holde ud at se på, og du får den bedste pris ved salg. Anette

Jeg valgte blå fremfor sort, da “alle” har sorte barnevogne. Lotte

Sort, men den er også næsten 7 år gammel, og dengang kunne man ikke få så mange fede farver som nu. Så i dag havde jeg muligvis valgt en anden farve. Men en af de ting, jeg rigtig godt kunne lide ved den sorte model var, at stellet også var sort. Jeg kan ikke lide metalfarvede stel. Pernille

Helt lys med sort stribe på siden. Jeg har ikke et sekund fortrudt den lyse model. Jeg synes faktisk ikke, den er så sart, som alle tror. Får den endelig lidt skidt på sig, så er det bare en fugtig klud, og så er det væk. Min vogn er nu 20 måneder, og den ser stadig helt ny ud, selv om vi bruger den dagligt. Helle

Vores er sort, og jeg er ganske tilfreds med det. Jeg synes, de der pink/sorte eller de røde, og hvad de efterhånden fåes i, faktisk er grimme. Jeg ville ikke selv køre rundt med sådan en. Så jeg holder mig til en helt almindelig fin sort model. Marie

Gylden/sand. jeg har valgt en lidt anderledes farve, end hvad andre har. Jeg overvejede faktisk at købe en rød barnevogn. Grunden til mit farvevalg var, at jeg ikke gad have en vogn, som alle andre også har. Jeg ville gerne skille mig lidt ud fra mængden. Sidsel

Helt sort, fordi jeg synes, det er pænest, klassisk og så ser det ikke rodet ud, når der er sengetøj og barn i med forskellige farver. Jeg ville blive træt af en farvet eller en med flere farver. Eva


børnesko

støvleguide

VINTERENS STORE

Støvletyper

GODE FØR DU RÅD VINTERS KØBER T TIL DI ØVLER T BAR N

Der findes forskellige typer vinterstøvler, der har forskellige formål. Her kan du se de mest almindelige typer:

Læderstøvler: Læderstøvler er både pæne, men også meget slidstærke, og så har de som regel et godt indeklima, fordi de er lavet af naturlige materialer. De fleste læderstøvler til børn har efterhånden tex membran, der gør, at støvlerne er 100% vandtætte. Ellers kan læderstøvler med fordel imprægneres og behandles med læderfedt, så holdes sne og slud også ude.

Uanset hvilken vinter vi får, er et par vinterstøvler nødvendige i dit barns skogarderobe. Vinterstøvler skal kunne holde fødderne varme og tørre, uanset om det er frostvejr, sne, slud eller regn. Med udgangspunkt i mange års erfaring med salg af børnesko har GrowingFeet.dk udarbejdet denne guide, hvor du får svar på de typiske spørgsmål, der dukker op, når det er tid til at købe vinterstøvler til dit barn: Æ Hvor stort voksetillæg skal du beregne? Æ Hvordan sikrer du, at støvlerne er vandtætte? Æ Skal du vælge vinterstøvler med eller uden foer? Æ Hvilken type vinterstøvle skal du vælge? Æ Hvordan skal du pleje vinterstøvler?

Tex-støvler: Mange vinterstøvler er lavet af kombinerede materialer, oftest både skind, ruskind, nubuck og tekstil, f.eks. nylon eller andet kraftigt materiale. Støvlerne har alle en tex-membran, såsom GORE-TEX eller mærkets egen tex-membran. Tex-membranen sikrer, at støvlerne er 100% vandtætte og giver samtidig støvlerne et godt indeklima, og dermed tørrer fødderne, hvilket er vigtigt, da våde fødder hurtigere bliver kolde end tørre fødder. Tex-støvler er oftest lidt mere sporty i deres udtryk end læderstøvler, og vægtmæssigt som regel lidt lettere, da læder er et tungere materiale. Snestøvler: I kategorien snestøvler hører de støvler, der er udviklet til ekstreme kuldetemperaturer og sne. Disse støvler ligger typisk i den tunge ende rent vægtmæssigt, men er populære, fordi de er meget varme, nemme at smutte i og i de fleste tilfælde også vandtætte.


Thermostøvler: Thermostøvler er i princippet at sammenligne med en gummistøvle. Den sidder løst på foden og kan ikke spændes fast. De fleste thermostøvler har dog varmt inderfoer, og så isolerer thermo-materialet effektivt mod udefra kommende kulde. Denne støvle bør købes som en ekstra støvle til de våde vinterdage.

er nem og hurtig at smutte i, når man skal ud og lege. Hvis du vælger et par snestøvler, skal du være opmærksom på, om dit barn slæber fødderne, og om støvlerne bliver for varme. Snestøvler er utrolig varme og kan derfor godt blive fugtige indeni, når de bruges på milde vinterdage. Støvlerne skal være 100% vandtætte og have indvendigt foer.

Begynderstøvler (0-2 år) Voksetillæg: 1-1,5 cm. Når du skal købe vinterstøvler til din baby, er det vigtigt, at støvlen kan reguleres, enten med snøre eller velcroremme, så den sidder godt til omkring foden, og barnets gang bliver så naturlig som muligt. De fleste begynderstøvler er ikke særlig høje. Det er en fordel, fordi de ellers kan blive for tunge og klodsede at slæbe rundt på, og så er det også praktisk, når flyverdragten skal udenpå. Vi anbefaler, at du vælger en læderstøvle eller en texstøvle som begynderstøvle. Der bør altid være et varmt foer i en begynderstøvle, da babyer sidder mere stille, også udenfor i sneen, og dermed hurtigere bliver kolde. Voksetillæg: 1-1,2 cm.

Pleje af vinterstøvler Helt generelt kan man sige, at alting holder længere, hvis man passer godt på det. Det gælder naturligvis også for børnesko. Det er en god idé at imprægnere et par nye vinterstøvler, før de tages i brug. Imprægnering sikrer, at snavs, fedt og vand afvises af støvlens overflade, og dermed undgår man, at pletter eller vand trænger ind. Det anbefales at imprægnere 3 gange efter hinanden med ca. ½ times mellemrum, så støvlerne lige når at tørre, inden de sprayes igen. I sæsonen vil det være en god idé jævnligt at rengøre og imprægnere støvlerne. Så sikrer man både, at støvlerne holder sig pænere, men også at de forbliver vandtætte hele vinteren.

Vinterstøvler til små børn (2-4 år) Små børn skal have en praktisk vinterstøvle i læder eller tex, der kan spændes godt fast på foden, og gerne reguleres med 2-3 velcroremme eller snørebånd. Støvlen skal være 100% vandtæt, og der bør være foer i støvlen. Hvor varmt, foret skal være, afhænger af dit barn, men det kan være en god idé at købe en uldsok, som man supplerer med på de koldeste vinterdage. Thermostøvler og snestøvler kan også bruges, men vi anbefaler, at det er som et supplement til en læder eller tex støvle, der er bedre for barnets fod. Voksetillæg: 1-1,5 cm. Vinterstøvler til store børn (5-7 år) Børn fra 5-7 år har stadig brug for en praktisk lædereller tex-støvle, for de er rigtig meget ude i børnehaven eller skolen. Men mange børn vil i den alder foretrække en snestøvle som vinterstøvle, fordi den

Læderstøvler kan hurtigt se slidte ud, hvis farven slides af. Især metallicfarver slides hurtigere end andre farver. En omgang skopudsning kan dog gøre underværker, så støvlerne næsten fremstår som nye. Du skal pudse støvlerne først og derefter imprægnere dem, når skocremen er tør.

FIND DE HELT RIGTIGE VINTERSTØVLER TIL DIT BARN På de følgende sider kan du se et udvalg af vinterstøvler fra GrowingFeet.dk, som er Danmarks største netbutik med børnesko. Butikken fokuserer på kvalitetssko fra størrelse 18 til 40 i mærker som Angulus, Bisgaard, Bundgaard, Arauto RAP, Camper, Primigi, Sorel, Naturino og mange flere. Se det store udvalg af vinterstøvler og sko til dit barn her: Æ www.growingfeet.dk


Bundgaard TEX-støvle i sølv Lækker Tex-støvle fra i sølv og grå læder. Støvlen er 100% vandtæt, dejlig let og har et varmt fleece foer. Lukkes med 2 velroremme. God robust sål, der kan holde til at blive brugt. 599,95

Klik på billederne for at læse mere om støvlerne

Bisgaard TEX-støvle i bronze Lækker Tex-støvle fra Bisgaard i flot bronzelæder til den lille pige. Indvendigt har støvlen dejlig varmt uldfoer, og den lukkes med to velcroremme. God solid sål, så dit barn står godt fast. 749,95

Angulus rosa begynderstøvle Støvle med uldfoer og Angulus’ egen texmembran, der gør den vandtæt. Støvlen lukkes med snørebånd og sidder derfor godt på foden. 849,95

Primigi Adda lilla vinterstøvle Støvle med GoreTex-membran, der sørger for at holde sne og fugt ude, samtidig med at foden kan ånde. Med uldent foer og lukkes med 2 velcroremme. 499,95

Geox Gulp Lysegrå/lilla støvle Støvle med GEOX-Tex membran, så fødderne holdes tørre hele vinteren. Lukkes med 2 velcroremme og har en rigtig god skridsikker sål. 649,95

Sorel Snow Commander Støvlen kan åbnes rigtig godt op fortil, så den lille fod nemt kan komme i støvlen, og den lukkes med velcro. Støvlen kan klare ned til minus 25 graders frost. 499,95


Grünland vinterstøvle Let og lækker canadisk vinterstøvle til de små drenge. Støvlen har varmt foer og lukkes med lynlås foran samt snøre foroven, så den er nem at få af og på. 599,95

Naturino Varna vinterstøvle Klassisk vinterstøvle, der er dejlig let og nem at smutte i. Med uldent foer og vandtæt Rainstep-membran, der holder foden tør samtidig med, at huden kan ånde. 599,95

Bisgaard TEX-støvle MED SNØRE Superlækker Tex-støvle i kraftigt brunt læder. Med dejligt varmt uldfoer og god solid sål, så dit barn står godt fast. 749,95

Arauto RAP Vinterstøvle Varm vinterstøvle i navy læder med uldfoer. Støvlen lukkes med lynlås og kan justeres med snørebånd. 649,95

SuperFit støvlet med GoreTex Sporty vinterstøvle fra SuperFit i sort og grå med lime detaljer. Støvlen har varmt uldfoer og GoreTex-membran, så fødderne holdes varme og tørre hele vinteren. Støvlen spændes til med 2 velcroremme og har en rigtig god skridsikker sål. 549,95

Bisgaard TEX-støvle Lækker Tex-støvle i flot sort læder. Støvlen har dejligt varmt uldfoer og Tex-membran. Lukkes med 2 velcroremme, så den sidder godt til, også om smalle ankler. God solid sål, der går op om snuden for ekstra slidstyrke på det mest udsatte sted. 849,95


SPISETID

TIL

mad OG leg

At skulle lære at spise selv, er en kunst. I indlæringsprocesses flyder det konstant med madrester omkring tallerkenen, på barnets stol og ikke mindst på gulvet. Og på dette tidspunkt af barnets alder bliver vi forældre nødt til at være kreative i kampen om at redde gulvet fra spaghettisovsen.

Vi kaster os ud i utallige redningsmanøvrer, såsom voksdug på gulvet og hagesmække, der går fra barnets nakke og langt ind under tallerkenen på bordet. Men det er nu ikke længere nødvendigt. For Playtray-bakken til fastmontering på barnets Tripp Trapp højstol opsamler alle madrester og sikrer, at de ikke ryger længere væk, end barnet kan nå. “Allerede da Tobias på 8 år var lille og skulle til at lære at spise selv, var vi på udkig efter en bakke, som kunne

monteres på hans Stokke Tripp Trapp stol”, fortæller Helle Kornerup, der har udviklet Playtray, og fortsætter: “Vi var irriterede over det madsvineri, det medførte, når han skulle lære at spise selv. Vi tog gang på gang os selv i at tage over og ‘fodre ham’ i stedet for at lade ham spise selv, og derved også sprede mad overalt, hakke i bordet med gaflen, vælte mælk ud over hele bordet osv. Det endte med, at vi lavede en ‘gør det selv løsning’, som ikke var køn, men den virkede”.


“I maj 2005 fik vi så tvillingerne Tilde og Teis, og hvis det var et svineri med et barn, der skulle lære at spise selv, så havde vi nu ‘udfordringen’ i dobbelt størrelse. Når nu vi havde ofret to nye flotte Tripp Trapp stole til tvillingerne, syntes vi, at det var ærgerligt, at der ikke fandtes en bakke, som klædte stolen samtidig med, at den kunne opsamle al svineriet fra de to krudtugler. Vi gik derfor sammen med designeren Carsten Buhl og fik designet Playtray”, forklarer Helle Kornerup. Både til mad og leg Playtray kan bruges både når I spiser, leger og tegner/maler, og gør derfor livet lettere for både barn og forældre. Barnet behøver ikke koncentrere sig om den tabte mad, der nu ligger på gulvet, og forældrene behøver ikke finde gulvspanden frem efter hvert måltid. Sikkerhed i top Bakken er testet både mht. belastning og holdbarhed, er robust og sidder sikkert fast på højstolen. Når bakken monteres på Tripp Trapp stolen, kan barnet heller ikke længere nå bordkanten med benene, og derved undgår man, at barnet kan vippe baglæns på stolen. Som forældre skal I dog altid være opmærksomme på, at større søskende ikke hiver i bakken foran stolen, da den så har risiko for at vælte forover. Det er derfor altid vigtigt, at stolen placeres helt tæt til bordet. Og husk også, at barnet aldrig må sidde i stolen uden opsyn. Man kan benytte den vedlagte strop, som kan monteres på bakken, så barnet ikke kan glide ned under bakken. Når barnet bliver større, kan I fjerne stroppen og bruge bakken alene.

Stilrent design Playtrays bløde og runde udformning gør, at den kan monteres og rengøres enkelt og uden besvær, og plastoverfladen er let at tørre af, og er robust nok til at modstå hak med gaffel og ske. Endvidere er bakken forsynet med en kant, der forhindrer mælken i at løbe ned på gulvet, når koppen vælter. Playtray kan både monteres på den originale træbøjle og på det nye plast babysæt fra Stokke. Bakken er udført i transparent plast med en matteret overflade, der giver den et eksklusivt look og understreger det stilrene design. Den matterede overflade gør endvidere, at barnet ikke kan se sine fødder, og derved kan koncentrere sig bedre om at spise. Fås nu også i 5 forskellige blanke farver. Læs mere om Playtray-bakken på www.playtray.dk


VRÆÆÆL

10 GODE RÅD MOD

kolik

Her får du nogle gode råd mod kolik fra de virkelige eksperter - andre mødre, der selv har haft et barn med kolik. At have et barn med kolik kan virkelig dræne selv den bedste mor (og far) for al energi. Timelange skrigeture og alt for lidt nattesøvn kan også være en prøvelse for parforholdet. Her får du 10 gode råd til, hvordan du kan få bugt med kolikken.

GODE RÅD M OD KOLIK

1 KIROPRAKTIK Under fødslen sad min datter fast med skuldrene. De var nødt til at dreje hende indeni mig ved hjælp af hendes hoved, hvilket var det eneste, som var født på det tidspunkt. Allerede fra dag 1 havde hun problemer med maven, som i løbet af ingen tid udviklede sig til kolik - alle de klassiske tegn var der. Jeg talte tilfældigt med en ekspedient, som også havde en datter, og hun anbefalede mig at opsøge en kiropraktor, især når det drejede sig om at have siddet fast. Jeg var til kiropraktor med hende, og allerede 5 timer efter var der bedring. Dagen efter græd hun slet ikke. Hun gik fra at have grædt 10 timer om dagen til ingenting. Det viste sig, at hun ikke kunne dreje hovedet så meget til den ene side, da nogle af de øverste nakkehvirvler sad fast. Derudover tjekkede kiropraktoren kravebenet, som ikke var brækket, men stadig ekstremt ømt næsten 1 måned efter fødslen. Men jeg har lært, at det åbenbart er kendt, at der er en direkte forbindelse mellem nakken og maven. Så hvis du har et barn med kolik, så prøv lige at få tjekket nakken hos en kiropraktor - det kunne jo være, at det hjalp. Alice

2 ZONETERAPI Hos os hjalp zoneterapi efter 4 gange. Allerede efter 1. gang kunne vi mærke en forbedring. Hendes kolik/ maveproblemer begyndte, efter jeg helt stoppede med at amme. Jeg havde ikke mælk nok til hende pånær 1 uge, så hun fik erstatning, fra hun var 2 dage gammel. Jeg fik en tid hos en zoneterapeut, der har specialiseret sig i kolik, og samtidig skiftede vi erstatning, og nu er hun glad, smilende og sover mere. Dejligt. Jeg har en

veninde, hvor zoneterapi ikke hjalp, og 2 veninder, hvor det hjalp. Det er meget afhængigt af, hvor problemet er, for nakke- og maveproblemer kan hænge sammen. Især hvis barnet er taget med sugekop eller har siddet fast under fødslen. Pia

3 KRANIOSAKRALTERAPI Vores dreng havde kolik og græd (eller nærmere skreg) næsten ustandseligt de første 3 måneder. Han


fik så kraniosakralterapi. Det viste sig, at han var låst i skulder og nakke og derfor havde smerter. Vi lavede selv daglige øvelser med ham, som vi havde fået vist af de to behandlere. Jeg vil helt klart anbefale kraniosakralterapi. Man bliver jo helt vanvittig af ikke at kunne trøste sit stakkels lille barn. Lene

4 MYLICON Min datter døjer rigtig meget med sin mave i en sådan grad, at nogle dage går med gråd og skrigeri fra morgen til aften, og hun har meget svært ved at sove. Derfor er mit overskud absolut på nulpunktet, og jeg føler mig kørt ned til sokkeholderne. Det er værst for hende om eftermiddagen og aftenen, men der er også tit noget på andre tidspunkter af dagen, så jeg får sovet meget lidt. Vi har rendt til vagtlæge og læge i et væk for at få hende tjekket, men har nu fået den melding fra lægen, at det er en god gang spædbarnskolik, hun har fået. Øv øv øv. Nu har vi fået nogle dråber, der hedder Mylicon, som jeg gav hende for første gang i går eftermiddags, og jeg synes, at det havde en effekt. Der var stadig gråd og skrigeri, men ikke så meget som de fleste andre dage. Mille

5 ROLIG MUSIK Min venindes søn havde kolik, og min mands kammerats datter havde det også. Begge par havde gavn af at høre noget roligt musik på en iPod, mens de trøstede den lille. Det var for at bevare roen i kroppen og hovedet, hvilket jeg kunne forestille mig kan være svært. Tanja

6 VIPPE-METODEN Vores førstefødte havde kolik. Vi prøvede alt: Dåber, kiropraktor og zoneterapi, men det eneste, som havde øjeblikkelig effekt, var vores egen metode opfundet i ren desperation. Baby sad på armen med ansigtet ud mod omgivelserne, og ganske blidt vippede vi hans lår/ ben op mod maven igen og igen. Måske var det tarmmassagen, der hjalp, eller også var det overraskelsesmomentet i det, der hjalp. Anne

7 KAMILLETE Vores ældste datter led af kolik og fik meget tidligt kamillete. Jeg lavede en lidt tynd blanding og kun 50 mm ad gangen med lidt sukker i. Hun drak aldrig det hele, men det gav hende gerne lidt ro. Og når jeg siger

tidligt, tror jeg ikke hun var mere end 14 dage gammel. Om der er nogen officielle retningslinjer for, hvornår man må, ved jeg ikke. Jeg plejer at følge min mavefornemmelse og min sunde fornuft. Maria

8 VIKLE / SLYNGE Jeg kan altså varmt anbefale en vikle eller slynge. Der er jo nogen, der siger, at børn i Afrika ikke har kolik, fordi børnene altid sidder på deres mor, enten på ryggen eller foran. Jeg har selv en far, der er læge, og ham kan jeg heller ikke altid hamle op med, når der diskuteres faglighed. Men nogen gange må selv han komme til kort overfor, at man altså ikke kan forklare alting med videnskab. Bare fordi de ikke kan stille en diagnose på kolik, fordi der ikke er noget inde- eller udefra kommende, der er årsag til det, er jo ikke ensbetydende med, at det ikke findes. Jeg bruger også vikle til min datter, og det får hende til at falde til ro. Hun er også lidt urolig om aftenen, som de fleste små børn, men jeg vil nu ikke kalde det kolik, for det er altså en helt anden boldgade. Der er jo også nogen, der siger, det er arveligt. Jeg tror dog også, at den ro, der er hos forældre anden gang, den er uvurderlig. Det smitter jo af på barnet, når man tager det mere roligt. Desuden er ens forbehold overfor sundhedsplejerske og andres gode velmenende råd måske også vokset. Jeg stoler i hvert fald meget mere på min mavefornemmelse. Ditte-Marie

9 SKIFT MÆLKEERSTATNING Nu har jeg ikke nogen personlig erfaring med kolik, men med det kendskab, jeg har, lader det til, at kolik kan dække over mange ting, når lægerne ikke kan give et konkret svar. Min veninde har en søn, der er mælkeallergiker. Hans kolik startede, da han var ca. 5 måneder og startede på anden føde end brystmælk. Desværre var han næsten 1 år, før de kom til den konklusion. Så måske skulle man prøve en periode med en mælkeerstatning for mælkallergikere, f.eks. Nutramigen. Det er jo slet ikke sikkert, at det er det, der er problemet, men alle muligheder er da værd at undersøge. Heidi

10 BØVS Mit bedste råd er bøvs, bøvs, bøvs. Min søn skreg og skreg og skreg. Sundhedsplejersken sagde, at det nok var kolik. Min kære mor sagde dog “bøvs ham - hele tiden og igen”, og det hjalp som et mirakel. Mette


behandling

DET

blide TRYK

Allerede når vi kommer til verden, udsættes kroppen for overlast. Først presses kraniet af den snævre fødselskanal. Efterfølgende trækkes der for at frigøre den lille krop. Det synes umiddelbart naturligt, da nakken godt kan tåle de belastninger, den udsætte for ved en normal fødsel. Men udsættes nakken for uhensigtsmæssige træk og vrid, kan der opstå funktionsforstyrrelse eller fejlstillinger i forhold til blandt andet kraniet, nakkehvirvlernes knogler og sakral (korsben). Dette kan medføre følgende følgevirkninger: Æ Hovedpine/migræne og stress. Æ Koncentrationsbesvær. Æ Søvnproblemer. Æ Kolik og fordøjelsesproblemer. Æ Hyperaktivitet og ADHD (Damp). Æ Motoriske problemer. Æ Tourette (tics). Æ Dårlig kropsholdning.

ÅRSAGER TIL FØLGEVIRKNINGER “Når der presses, vrides og trækkes for hårdt under fødsel, kan kraniet og rygsøjlen på barnet ikke finde tilbage til sin rigtige facon. Det kan f.eks. medføre et asymmetrisk tryk på hjernen, som så ikke fungerer optimalt”, forklarer Simona Rebekka Petersen fra Gate2Life og fortsætter: “Det kan også afstedkomme, at den store nerve Nervus Vagus, der går ud mellem kraniet og 1. nakkehvirvel, bliver klemt. Det går ud over barnets kropsfunktioner, fordi nakkespændinger vil begrænse blodtilførslen og nervernes signaler til både krop og hjerne”. Behandlingen kan lette eller helt fjerne de fleste følgevirkninger. I mange tilfælde vil forældre opleve mærkbare resultater efter første eller ganske få behandlinger med kranio-sakral terapi. SÅDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN Man kommer ind i klinikkens hyggelige venterum med stearinlys og dejlige blomster, hvor man kort tid efter


bliver hentet af Simona, for at komme ind i hendes hyggelige rum, hvor der også er lys og blomster - og ikke mindst legetøj til børnene. Der bliver først budt velkommen til barnet, da barnet hele vejen igennem vil være det primære i behandlingen, og derefter til forældrene. Hvis der ikke er blevet talt eller mailet sammen på forhånd for info, vil der være en kort samtale med forældrene, inden selve behandlingen går i gang.

eller kejsersnit, græder meget efter de har spist, har kolik, spændt mave og rygmuskler eller er meget uroligt uden en decideret grund, humørsvingninger m.m. Eller når mor og far synes, der er “et eller andet udefirnerbart i vejen” med barnet, selv om det etablerede system siger, at der ikke er noget galt, eller at det går over med tiden. “Barnets forældre har altid ret mht. deres intuition. Jeg har haft flere forældre, der kunne ånde lettet op efter en behandling, for der VAR noget galt med deres barn”, slutter Simona.

PÅ BARNETS PRÆMISSER Behandlingen vil foregå totalt på barnets præmisser, hvilket indebærer, at behandlingen kan foregå på briksen, liggende som siddende, oppe hos forældrene, siddende på gulvet, lidt ude i gangen osv. “Derfor er det også meget vigtigt for mig, at der ikke ligger et hvidt lagen på briksen til babyer eller mindreårige børn. Jeg har et beroligende farvet tæppe bredt udover lagenet, da børn tidsnok kan få oplevelser af hvide lagener, læger og sygehuse”, fortæller Simona. Simona inviterer forældrene til at være med i behandlingen, blandt andet via leg, for at holde barnets opmærksomhed i visse situationer, eller blot at forældrene står rundt om briksen eller sidder oppe på den, mens hun behandler. Alt sammen ud fra det synspunkt, at alle skal have den bedste mulige oplevelse med fokus på barnet. Alt foregår stille og roligt, og der er sat masser af tid af, så der er ingen tidspres. Der er endda også tid til en amme- eller flasketår, hvilket de fleste babyer faktisk får brug for. Der kan forekomme en reaktion efter behandlingen, især samme dag som behandlingen foregår. Barnet kan blive træt, være lidt stille og observerende, have brug for ekstra voksenkontakt, have en kort lunte, være mere glad, fri og aktiv - eller barnet kan blot være, som det plejer at være. Alt sammen er helt OK og normalt. HVORNÅR HAR BARNET BRUG FOR BEHANDLING? Kranio-sakral terapi er en stor hjælp til babyer, som har fået fladt baghoved efter at have ligget længe på ryggen, haft en hård fødsel, er blevet født med sugekop

Læs mere om kranio-sakral terapi og book en tid på Æ www.gate2life.dk

OM Simona Rebekka Petersen Gennem en lang årrække havde jeg haft mange problemer med min ryg, og selv om jeg prøvede både hård og mellemhård massage og kiropraktik mange gange, var det som om, jeg hele tiden manglede “noget”, på trods af, at behandlingerne umiddelbart hjalp mig gennem hverdagen. En dag i maj 2004, da jeg var godt stresset og bare havde ondt alle vegne, især i min ryg, besluttede jeg, at jeg ville afprøve kranio-sakral terapi. Jeg mente, at dette blide tryk lige måtte være noget for mig. Så i juni 2004 mødte jeg op hos en kranio-sakral terapeut i København, og her blev min fremtid nærmest beseglet. For dette blide tryk var bestemt lige dét, jeg havde manglet og havde brug for. Allerede i oktober 2004 tog jeg på mit første kranio-sakral kursus, hvor jeg besluttede mig for at fortsætte inden for denne behandlingsform. Jeg tænkte, at denne skønne oplevelse og befrielse af smerter skulle andre også have glæde af. Jeg har taget alle de kurser, som KST-Akademiet udbyder, og jeg er lykkelig og ydmyg overfor at kunne hjælpe så mange mennesker til at få det bedre og et godt liv.


VINTERMODE

vintertøj

sådan vælger du det rigtige Hust & claire flyverdragt Aftagelig hætte med pels. Fodstrop. Skrålommer ved ben. Lynlås langs benene. Foer indvendig. Udvendig 100% nylon. Indvendig 100% polyester. Det aftagelige foer er 50% polyester og 50% uld. PRIS: 1.299,75. SE MERE

KLÆD DIT BAR SMART N PÅ KULDE I N Hust & claire flyverdragt Aftagelig hætte med pels. Fodstrop. Lommer langs ben. Lynlås langs benene. Udvendig 100% nylon. Indvendig 100% polyester. PRIS: 999,75 SE MERE

SOREL VINTERSTØVLER klassisk vinterstøvle med udtagelig termo indersål og justerbar snøre. Vandtæt med kraftig sål. PRIS: 649,75 SE MERE

Vinteren og det kolde vejr nærmer sig, og det er nu ved at være tid til at købe varmt tøj og sko til dit barn. På SmartKids.dk finder du altid det mest populære tøj fra 150 af de bedste børnetøjsmærker som Hummel, Hust&Clarie, Småfolk, Danefæ, Miniature, Joha, Jeff, Aya Naya og mange flere. SmartKids.dk går op i, at børnetøj skal være af god kvalitet og brugbart. Børnetøj på SmartKids.dk er derfor både moderigtigt børnetøj og børnetøj, der gør

det nemt for dit barn at lege, kravle, løbe og klatre. BØRNESKO SmartKids.dk har også et stort udvalg af børnesko, både prewalker sko, lædersko, overgangssko, gummisko, støvler, sneakers, gummistøvler, vinterstøvler, sandaler og sutsko. SmartKids.dk ved, hvor vigtigt det er at finde de gode og rigtige børnesko, og derfor er alle børnesko udvalgt med omhu.


Hust & claire flyverdragt Aftagelig hætte med pels. Fodstrop. Lommer og lynlås langs benene. Foer indvendig. PRIS: 1.099,75 SE MERE

Hust & claire flyverdragt Aftagelig hætte med pels. Fodstrop og dobbelsidet lynlås. Indvendigt foer og lomme ved brystet. PRIS: 999,75 SE MERE

Hust & Claire skibukser Sidelommer i både højre og venstre side. Seler ved taljen. Fodstrop. PRIS: 599,75 SE MERE

Hust & Claire vinterjakke Vinterjakke med lynlås. Hætte med pels. Foer invendig. Lomme ved venstre ærme. Snefang inde i jakken. PRIS: 849,75 SE MERE

hust & claire vinterjakke Aftagelig hætte med pels. Lomme i det ene ærme. Snefang ved bunden af jakken. Skrålommer på front af jakken. PRIS: 799,75 SE MERE

Sko på SmartKids.dk er kvalitetssko i mærker som Hummel, Angulus, Bundgaard, Converse, Arauto Rap, Living Kitzbühel og mange flere.

SmartKids.dk har også et stort udvalg af pusletasker, skoletasker og tilbehør til skolestart, børnehaven, vuggestuen og skønne babyting.

Børnesko på SmartKids.dk kan desuden byttes, hvis de ikke passer, og SmartKids.dk tilbyder gratis fragt og retur.

Det rigtige tilbehør kan forvandle børneværelset, gøre det endnu sjovere at komme i børnehave eller vuggestue, og de nyeste accessories kan hurtigt gøre et outfit meget federe.

Tilbehør og Accessories På SmartKids.dk finder du også et stort udvalg af møbler til børneværelset, heriblandt senge, sengetøj, lamper, knager, bøjler, puder og tæpper.

FORTSÆTTES


Hust & Claire ULD T-shirt Skøn langærmet T-shirt af uld i stretch kvalitet. 92% uld og 8% polyamid. PRIS:299,75 SE MERE

VARME FRA INDERST TIL YDERST

Hust & Claire ULD T-shirt Langærmet uld T-shirt med rund udskæring i smart stribet design. Fås i flere farver. PRIS: 299,75 SE MERE

Joha uld/silke bodystocking Bodystocking i super blød kvalitet med mønster i kontrast og tydelige stikninger. PRIS: 179,75 SE MERE

Joha luffer uld/bomuld Luffer med stribet kontrast. Bred rib med ombuk. PRIS: 79,75 SE MERE

VINTERTØJ Køb altid vintertøj til dit barn i god kvalitet. Det kan altid betale sig, og tøjet kan gå i arv til søskende eller andre familiemedlemmer med børn. Det kan aldrig svare sig at gå på kompromis med kvalitet, når det gælder tøj og sko til dit barn. Noget af det vigtigste er, at vintertøjet er varmt og åndbart, men det er også rigtig vigtigt, at vintertøjet ikke er for smalt, så det hæmmer barnets bevægelsesfrihed.

Joha ULD elefanthue Vendbar elefanthue med stribet kontrast på den ene side og ensfarvet på den anden side. PRIS: 149,75 SE MERE

Sørg for, at vintertøjet har det rigtige vandsøjletryk. Hos SmartKids.dk finder du kun vinterovertøj med et vandsøjletryk over 5.000. Alt vintertøj fra Reima, Mini A Ture, Hummel, Småfolk, Didriksons, Katvig og Danefæ er med høj åndbarhed, så barnet kan slippe af med varmen og ikke kommer til at fryse, med limede sømme og højt vandsøjletryk. Ud over det rigtige overtøj er det også vigtigt med gode huer og handsker til dit barn. Nogle børn foretrækker luffer, mens andre helst vil have handsker. Det er meget individuelt, hvad børnene kan lide.


Arauto Rap TEX støvleR RAP skindstøvle med Tex-membran og uldfoer samt udtagelig indlægssåler og rågummisåler. PRIS: 699,75 SE MERE

Angulus TEX vinterstøvle Skindstøvle med rågummisåler, texmembran samt blødt foer. Med justerbar remme og lynlåslukning. PRIS: 949,75 SE MERE

Hummel vinterstøvleR Trendy vinterstøvle med velcrolukninger over vristen. Vinkler i kontrast på siderne. Indvendig blødt foer. Kraftig gummisål. PRIS: 649,75 SE MERE

Kamik vinterstøvleR Kamik vinterstøvle med udtagelig termosål, pelskant og kraftige såler. PRIS: 799,75 SE MERE

LUNE STØVLER TIL SMÅ FØDDER

Bundgaard vinterstøvleR Bundgaard læderstøvle med Tex-membran og ruskinds kontrast øverst. Velcrolukning og rågummisål. Påsyet stjerne på ydersiden. Indvendig blødt foer. PRIS: 699,75 SE MERE

En anden vigtig ting, når den kolde vinter nærmer sig, er uldtøj. Det er vigtigt, at barnet er pakket ind i det blødeste uld indvendigt, og SmartKids.dk har et stort udvalg af lækkert uldtøj fra Joha og Hust & Claire. SmartKids.dk har også et bredt sortiment af vinterstøvler i populære mærker som Angulus, Hummel, Bundgaard, Naturino, SuperFit og Kamik. Alle børn har fortjent at have ordentlige sko og støvler på fødderne igennem vinteren.

OM SMARTKIDS.DK SmartKids.dk er Skandinaviens største onlinesite med tøj og sko til børn fra 0-16 år. På SmartKids.dk finder du et kæmpe udvalg af børnetøj, børnesko, møbler til børneværelset, tasker og tilbehør. Vinder af E-handelsprisen 2012. Se det store udvalg af vintertøj her: Æ Www.smartkids.dk


talt

BABYTEGNSPROG

Har du med din baby i dag? Forældre og babyer kan nu lære babytegnsprog på en ny nem og sjov måde.

Din baby har en masse at fortælle dig, han er ved at udforske verden, og alt han oplever er nyt. Måske bliver han mere overrasket over fuglen, der flyver forbi, mens du ihærdigt er i gang med at fortælle om brandbilen ved siden af jer. Kim Anna Rebecca Hansson, STIFTER AF BABYSIGNING

rytmik og babytegnsprog I ÉT BabySigning er rytmik og babytegnsprog. Filosofien bag dette koncept er, at det skal være sjovt og nemt både for forældre og barn at lære babytegnsprog.

hun oplevede et væld af babyaktiviteter - et af disse var babytegnsprog.

Efter et brændende ønske om bedre at forstå sin egen baby, og en nysgerrighed over for, hvad hendes datter egentlig ville fortælle hende, startede Kim Til undervisningen og hendes datter på lærer forældrene baFor os har det på alle måder været en stor gevinst bytegn og synger med et af disse hold. at gå til BabySigning. Vores datter Selma bruger flere og på sangene, mens flere tegn, hvilket har medført at vi stort set har undgået babyerne kigger på “Mødre med babyer frustrationerne over, at hun ikke kunne gøre sig forståelig. mødtes en gang om billeder, tøjdyr og på Vi har virkelig haft stor glæde af Rytmik & Babytegn hos ugen til undervisning forældrene og unBabySigning. i babytegnsprog. Ved derviseren, der laver Rikke, mor til Selma gentagende gennemtegnene. Midt i timen tages instrumenter, gang af de forskellige tegn, og ved at sætte faldskærm, sæbebobler og mange andre sjove ting frem, og der foregår billeder på tegnene, lærte både mor og baby mere end 100 tegn i løbet af en kursusperiode”, fortæller forskellige aktiviteter. Kim Hansson. Bag det nye koncept står iværksætter og forælder Kim Det stod helt klart for Kim, at der var utallige fordele Anna Rebecca Hansson. På barsel med sit første barn flyttede hun med den lille nye familie til England, hvor bag det at lære babytegnsprog, og netop kombina-


tionen af holdundervisning og visualisering af tegnene vakte stor interesse. Ideen til BabySigning blev til. En kombination af rytmik og babytegnsprog, hvor mødre og babyer vil lære babytegnsprog på en nem og sjov måde.

lige typer babytegn dukkede op, og forskellene blev studeret.

“Jeg valgte at bruge tegn fra det danske tegnsprog. Grunden til dette er, at du som forælder og barn ikke kun lærer babytegn, men I vil lære tegn fra Sang og musik har, ligedet rigtige tegnsprog. som babytegnsprog, Jeg har først og fremmest været glad for at lære vist at øge barnets De vuggestuepædamange babytegn, men også for at have lært sange, som vi goger, som har taget sproglige færdighedkan bruge til at gøre vores hverdag sjovere. Det har været er. Musik og rytmik et tegn-til-tale kursus, et super godt kursus med en god blanding af rytmik, bahar lært tegn fra det styrker og træner også bytegn, bevægelse, leg og hygge. Både min søn og jeg har danske tegnsprog, og motorik, det sociale, været rigtig glade for at gå til BabySigning. derfor virkede det fantasien, det emoANNA, mor til DENNIS som det mest oplagte tionelle og barnets identitet. Kombinaat bruge det, vi allerede har. Derved kan tionen af rytmik og babytegnsprog var oplagt. vi skabe et tættere samarbejde mellem vuggestuerne, BabySigning og forældrene”, fortæller Kim Hansson. EN IDÉ BLIVER TIL VIRKELIGHED Kim Hansson har udviklet BabySigning i samarbejde med musikpædagoger og tegnsprogskonsulenter, og i Kim fik hurtigt skabt kontakt til tegnsprogskonsulenter, talepædagoger og musikpædagoger. Et hav af forskelaugust 2011 startede de første hold i København.


KOM I GANG MED BABYTEGNSPROG Her kan du se nogle eksempler på babytegn, som du kan øve med din baby derhjemme.

DRIKKE

MAD

MERE

MÆLK

FÆRDIG

SKIFTE BLE

SUT

SOVE


“Tegnsprog i vuggestuer og børnehaver hjælper kraftigt på at reducere frustrationer for preverbale børn og deres pædagoger. Det er meget lettere for vores pædagoger at arbejde med 1-årige, der med et tegn kan beskrive, at de ønsker en flaske, snarere end at de bare græder og prøver at få os til at gætte, hvad de ønsker. Babytegnsprog er en god måde for spædbørn at udtrykke deres behov, før de kan sætte ord på dem”. Dr. Kimberly Whaley Lektor i menneskelig udvikling og familievidenskab på Ohio State College i USA

Om BabySigning Babytegnsprog skaber større kontakt mellem dig og din baby, og giver dit barn mulighed for at være med i de samtaler, voksne har med hinanden. Forældre vil hurtigt opleve, at barnet forstår meget mere, end man umiddelbart tror. Hvis dit barn får mulighed for det, vil hun f.eks. meget gerne fortælle dig, at hun gerne vil have mere at spise, før hun skal sove, også selvom hun allerede har spist - så er hun mere sulten i dag. Eller at hendes bamse er blevet væk, og at det er dét, hun er ked af. BabySigning er for alle hørende babyer og deres forældre. I kan starte til Rytmik & Babytegn, fra din baby er 6 måneder, og fortsætte, indtil babyen er 13 måneder. Babyer fra 12-24 måneder kan gå til Rytmik & Tumletegn. I kan gå til BabySigning i Århus, Odense, Esbjerg og København. Nye hold starter i april og varer 8 uger. Læs mere på Æ www.babysigning.dk


babynavne navngivning

SPECIELLE

Er det synd for børnene at hedde noget andet end Sofie, Emma, Magnus eller et andet almindeligt navn? Jeg har selv piger med meget unikke navne og elsker dem. Anisette

Generelt synes jeg ikke, det er synd for børn at hedde noget specielt - så længe deres navn er genkendeligt som navn og ikke bare er en “lyd”, hvor næsten alle ville tænke: “A’hva’, kan man hedde dét?”. Det kan jo sagtens være, at et navn er helt specielt men stadig “genkendeligt”, fordi det i lyden minder om andre navne. Sådan nogle navne er helt OK, synes jeg. Ellers har jeg ikke som sådan nogen holdning til, hvor unikke/specielle navne skal være. Det kommer helt an på det enkelte navn, om jeg kan lide det eller ej. ANNE MARIE

Ikke unikt men anderledes. Det mener jeg, at Lizette er for en pige på 4 år. Jeg har ikke mødt nogen på hendes alder endnu, der hedder Lizette, men det er heller ikke et navn, hvor folk vender sig om og siger: “Kan man godt hedde det?”. Jeg hedder selv Bibi og har altid måtte forklare, at det altså er et rigtig navn og ikke et kælenavn, og at man godt kan hedde det. At det så tilfældigvis er et meget almindeligt efternavn i et etnisk land, ja det er jo bare ærgerligt. Jeg ved ikke, om det har været synd for mig, men jeg har været træt af at forklare. Jeg ved heller ikke, om det er fordi, folk synes det er underligt, men ingen kalder mig Bibi. Bibi


Jeg får ofte associationer til numerologi, når folk hedder et eller andet mystisk. Personligt synes jeg ofte, det klinger allermest af “Jeg er noget så speciel”, hvilket ikke kun virker tiltalende på mig. Men hvad er et specielt navn? Er det de sjældne, de mystisk stavede eller de ekstremt lange sammensatte (filmskuespillernavne plejer jeg at kalde dem)? RIKKE Jeg har selv et Jeg synes ikke, der er anderledes navn, og det er noget specielt ved anderledes ikke kun en dans på roser. Jeg navne. Jeg tror ikke, at et barns navn synes, der har været mange problegør nogen forskel i forhold til mobning og mer med mit navn. Folk kan ikke udtale generel trivsel. Børn skal nok finde på noget at det. Folk kan ikke stave det. Du kan ikke mobbe med, hvis det er det, de vil, også selv om få huer, pennalhuse etc. med dit navn der er tale om en Lucas eller en Emma. Specielle ligesom dine kammerater. Folk tror, navne bliver også meget hurtigt knapt så specielle, du er fra et andet land. Man skal tit fordi der er mange, som gerne vil være unikke. Der forklare, hvorfor man hedder går inflation i det. Når jeg støder på et unikt navn, det, man hedder. trækker jeg bare på skulderen og tænker “whatevANONYM er” og tænker, at det virker søgt og som om, at forældrene vil vise, hvor kreative og specielle de er. Nogle af dem synes jeg er langt Hvad er et “specielt” ude, men det må folk jo selv om. navn? Et som meget få hedder? Et TANJA man selv har opfundet? Et som få børn hedder? Et som er stavet anderledes end normalt? Jeg tænker, at folk ønsker et navn, der vil stå helt alene altså uden fortilfælde og uden associationer - og derfor må man nødvendigvis finde et “unikt” navn. Det vil i mine øjne sige et navn, der er helt enestående og altså uden andre bærere. Men bliver det ikke tomt? Er historierne, associationerne og fortællingerne om vores navn ikke en vigtig del? De fortæller, hvor vi kommer fra. Noget helt andet er et anderledes/skævt/ikke brugt navn, som dog er kendt som navn eller bærer en fortælling i sig, som f.eks. navnet Frodo (her har de fleste en klar association, men man er sikkert rimeligt ene om at hedde det). Jeg synes bestemt ikke, et navn kan være “synd” for et barn, men jeg synes, at et navn uden referencer (historiske/kulturelle/geografiske) kan være hult eller ligegyldigt. Men hvorvidt et barn hedder Finn, Magnus eller Lakrids har ingen betydning for mig. Jeg tænker ihvertfald ikke på, om det er “unikt”. Susanne


BARNEVOGNE

DIT BARNS FØRSTE Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er tænkt igennem, karroseriet er robust, og barnevognene har fantastiske køreegenskaber. Jedo barnevogne er kvalitet til fornuftige priser. Alle Jedos modeller er tilpasset det danske marked, specielt med hensyn til længde og komfort. I Danmark stiller vi ofte børnene udenfor og sove, og det gør også barnevognen til en seng fremfor blot et køretøj. Det stiller derfor visse krav til en god isolering, når det drejer sig om koldere perioder. Alle Jedos modeller er monteret med en isoleret madras, og alle vognene er vandtætte, så de kan klare fugtige perioder. En af Jedos absolut mest populære modeller er Malthe, som lige nu kan fåes for kun 4.999 kroner incl. klapvogsnsæde, lift og pusletaske. Malthe er en stor, robust kvalitetsbarnevogn i dansk design med et gigantisk liggemål på hele 100 cm. Vognen har en smart og moderne pusletaske og en stor dejlig softlift med kaleche og bærehanke. Malthe har også store kraftige luftgummihjul (14”) og fælge med dobbelte lukkede kuglelejer. Vognen har en stor varekurv i metaltråd og samtidig en aftagelig stofkurv, som kan bruges som indkøbsnet.

â

â

køretøj

Malthe har et kraftigt aluminiumsstel med en super stærk oval profil, som sikrer en både robust og holdbar kørsel. Stellet har de sidste nye ophæng, som giver komfort og blød kørsel uanset terræn. Stellet har den sidste nye sikkerhedsanordning, som gør, at det kræver 2 uafhængige bevægelser at folde det, og låsemekanismen, som fastgør barnevognskassen, er sikker og meget nem at betjene.

Barnevognen har kraftige dobbelte bremser, som støtter ned på jorden på 2 punkter og giver en både sikker og stabil parkering, også når dit barn bliver større. Styret er regulerbart i flere niveauer og er betrukket med det lækre Eco-Leather med flotte og kraftige stikninger. Vognkassen har en polstret kaleche med ventilation og solkappe samt et kraftigt forlæder. Inderforet er aftageligt og vaskebart, og bunden af vognen har tillige god ventilation. Der er desuden påsyet 3M-reflekskanter på både vognkasse og forlæder. Malthe kan foldes sammen og bliver meget kompakt, og alle 4 hjul er nemt aftagelige. Vognen kan med klapvognssædet nemt omformes til en klapvogn. Læs mere om modellerne på www.jedo-dk.com

â

Malthe-modellen er super fleksibel, og barnevognskassen, klapvognssædet og liften monteres nemt på stellet.


“MALTHE”

Regulerbart styr i flere niveauer betrukket med ECOLEATHER

Kraftig polstret kaleche med ventilation og solkappe

Påsyede 3Mreflekskanter på både vognkasse og forlæder

Fremstillet i Europa i.h.t. EN 1888 og godkendt efter denne norm

Stor softlift med kaleche og bærehanke

Gigantisk liggemål på hele 100 cm

Kraftigt og super holdbart aluminiumsstel Store 14” kraftige luftgummihjul

Alle 4 hjul kan nemt tages af

Stellet kan foldes sammen og bliver meget kompakt

Stor varekurv i metaltråd og aftagelig stofkurv

Dobbelte bremser, som støtter på jorden på 2 punkter og giver sikker og stabil parkering

PRIS: Malthe barnevogn med klapvogsnsæde, lift og pusletaske: LIGE NU kun 4.999 kroner.

MODEL CLARA Model Clara har stort set samme specifikationer som Malthe-modellen med nogle få undtagelser. Forhjulene på Clara er 10” i stedet for 14” og drejbare i 360 grader og kan også låses i ligeud position. Derudover har Clara en varekurv fremstillet af stof i stedet for en trådkurv af metal. PRIS: Clara barnevogn med klapvognssæde, lift og pusletaske: 5.799 kroner.

â


sådan får du

vægttab

din krop tilbage

Få hjæ lp til at s de eks mide tra kil o fra gr aviditeten

Det kan ofte være svært at tabe sig efter graviditeten. Mange kommer aldrig rigtigt af med de ekstra kilo, som er røget på under graviditeten. Men nu findes der måske en løsning. Det er fantastisk at være gravid og få en lille baby. Kroppen forandrer sig, og da den har ekstra brug for fedt til den efterfølgende amning, er det faktisk helt naturligt, at man har taget på, efter man har født. Nogle taber sig helt naturligt, mens de ammer - men mange har rigtigt svært ved at komme af med de ekstra kilo.

Svært at gennemføre en slankekur Efter fødslen har mange svært ved at gennemføre en slankekur. Man sover ofte mindre end normalt, der er mindre tid til en selv og dermed mindre tid til madlavning og motion. Alt det, man gerne vil gøre for at komme tilbage til normalvægten, er måske ikke så let, som man troede.


Tab dig hurtigt efter du har født Det er vigtigt at komme af med de ekstra kilo, der sætter sig under graviditeten. Specielt de første måneder efter graviditeten kan have afgørende betydning for vægten senere. Jo længere tid der går, inden man kommer tilbage på normalvægten, jo sværere er det at smide de ekstra kilo. Man skal naturligvis kun have et mindre vægttab under amningen. Forskning viser, at et vægttab på 0,5 kg pr. uge er at foretrække, mens man ammer. Efter amningen kan man øge vægttabet. Men det er vigtigt, at man ikke venter for længe med at tabe sig, for forskning viser også, at det er sværere at tabe sig efter fødslen jo længere tid, der er gået.

100 gange, således at en del af maven fyldes med fibre. Det giver en naturlig mæthedsfornemmelse, som gør, at du automatisk spiser mindre og derfor taber dig helt uden at være sulten. Studier foretaget med planten i Fibramin har vist, at indtagelse af tabletterne øger vægttabet med op til 60%, hvilket må siges at være et særdeles overbevisende resultat. Gastric Bypass i pilleform Fibramins virkning ligner lidt det, man kender fra de såkaldte gastric bypass operationer, hvor man gør mavesækken mindre. Forskellen med Fibramin er bare, at man med disse tabletter i stedet fylder maven med fibre ved, at du blot tager 2 tabletter ½ time før hvert hovedmåltid. Men virkningen er den samme - nemlig at mavens volume bliver reduceret. Fibramin har ingen bivirkninger og er til forskel fra gastric bypass ikke permanent. Dæmper trangen til søde sager

Det er vigtigt, at man hurtigt kommer tilbage på normalvægten efter fødslen. Det bliver nemlig sværere, jo længere tid der går.

Fibramin indeholder også mineralet chrom, der regulerer kroppens blodsukker og dermed dæmper trangen til søde sager. Noget mange, der gerne vil tabe sig, ofte døjer med.

Tilbage til normalvægten uden at være sulten Vil du gerne tabe dig efter fødslen, er der nu hjælp at hente med et nyt 100% naturligt slankemiddel, som netop er blevet godkendt i EU som verdens første naturlige slankemiddel.

Her finder du Fibramin

Produktet hedder Fibramin og er fremstillet af fiberplanten kaldet konjak. Den har den helt unikke virkning, at tabletterne, når de kommer ned i maven, kan opsuge det vand, du drikker sammen med tabletterne. De kan faktisk opsuge deres egen vægt op til

Æ www.wellvita.dk

Læs meget mere om Fibramin her:

Dette er også det eneste sted, hvor du kan købe produktet i Danmark.


funktionelt design

MultimadrasseR der styrker DIT BARNS

motorik Madrasserne fra by KlipKlap er fleksible multimadrasser i gennemtænkt design. Madrasserne er tænkt som en lege- og tumleplads for familier med både små og store børn, der er i fuld gang med at udvikle vigtige motoriske færdigheder.


KlipKlap 3 fold samlet som puf

Inden brug som gæsteseng Madrasserne fra by KlipKlap er fremstillet af skum i høj kvalitet, således at skummet ikke synker sammen ved brug. Hvis den nye madras hovedsageligt skal bruges som tumlemadras til babyer, er det bedst, at madrassen er så fast som muligt.

Fås med forskellige

farver stof og knapper

Madrasserne fra by KlipKlap appellerer til moderne forældre, som ønsker at støtte deres børns motoriske udvikling med flot og funktionelt design.

Hvis man derimod hovedsagligt ønsker at bruge madrassen som gæsteseng, kan man med fordel lade en voksen “stampe madrassen igennem” inden brug. Det vil gøre madrassen lidt blødere. Alternativt kan man lægge en topmadras eller et tykt vattæppe øverst.

Multimadrasserne findes i forskellige modeller. Den største model er en 3-lags madras, der kan foldes på flere kreative måder. Udover at fungere som et behageligt og varmt underlag for de helt små, der har behov for at ligge på maven og styrke ryg og nakke, er den designet til at udfordre de lidt større babyer til at kravle op og ned ad trapper og ramper, de ikke kan slå sig på. De store børn får med madrassen plads til at tumle og slå kolbøtter - og familien får generelt et funktionelt og fleksibelt møbel, der kan bruges som både tumleplads, sofa, puf, hyggeplads og sovesofa til venner og familie. Madrasserne fra by KlipKlap er kvalitet fra yderst til inderst. Madrasserne består af koldskum, og betrækket er møbelstof i en kraftig og slidstærk kvalitet, der er nem og ligetil at holde. Alle produkter leveres desuden med stilfuldt logo i velkendte striber fra Paul Smith, der understreger den høje kvalitet af design fra by KlipKlap.

SE MERE

Vedligeholdelse

Se alle de smarte KlipKlap modeller og se foldevideoklip og billeder af hver enkelt model på:

Madrasserne fra by KlipKlap er nemme at vedligeholde. De støvsuges nemt med en blød børste. Pletter fjernes med lunkent vand og eventuelt lidt neutralt opvaskemiddel.

Æ www.byklipklap.dk På hjemmesiden kan du også se den smarte KlipKlap Kids Chair.


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger sagt af børn. rn bø om rn ko ld gu å sm af en buket

Da vi fik en datter for 3 måneder siden, havde vi svært ved at beslut te os for et navn. Min kærestes niece på 3 år havde ved et tilfælde hør t, at vi ikke kunne bestemme os. Så en dag står hun og kigger ned i liften til den lille og udbryder: “Nå, har I bestemt, om det skal være en dre ng eller pige?”. Hun havde åbenbart kun hørt halvdelen af samtalen og mis forstået den.

og jeg Min datter på 10 år måneder snakker om min 2 g, som nogle gamle søns afførin ed en slags gange er grønlig m lidt af, at måske kerner i. Vi griner indimellem det er derfor, det - altså fordi gør ondt at amme me ud gennem kernerne skal kom in datter har brystvorten. Men m da fordi, det er løsningen: “Det er kærnemælk”.

Forleden dag sad jeg og puttede med min søn på snart 11 år måneder, da min stedsøn på 5 kom hen til os og spurgte, om er lillebror skulle have mad. Det nogle måneder siden, jeg holdt op med at amme den lille, så jeg forstod ikke lige, hvad han mente, men forklaringen kom: “Ja, altså mælk, du ved - fra yveret!”.

Forleden , da len med m jeg var i svømm ehalin datter på 5 år, s en kvind e e med re r hun t store b Så store, ryster. at hun er nødt til a (lidt pli h tv ar hun d a) til mig iske den dam : “Mor, e har alts å store b hvortil je ryste g s men): “Ja varer (jeg kende r”, r dame har fået e n, det er fordi, hu n lige n baby, o g der ska nok mælk l være til babyen kommer i d e m ”. Og så den logis ke mine bry sters bes kommentar til kedne stø “Jamen, rr har DU så nok m else: Lillesøste æ r?”. lk til


3½ år, passer rigtig En af mine små niecer på måneder. Forældrene godt på sin lillebror på 9 r det slut med, at havde besluttet, at nu va natten. Den første lillebror skulle ammes om n selvfølgelig i et hyl, nat uden amning stak ha at sutte. Straks satte da han ikke kunne få lov inde på sit værelse storesøster sig op i sengen in lillebror?!”. Ja ja, og råbte: “Hvad gør I ved m resøster, der holder det er da godt med en sto for, at forældrene hånden oven én og sørger er for ham. opfører sig ordentligt ov

Vi har 2 drenge på hhv. 5½ år og 9 måneder. Den store går me get op i sin lillebror, og hvad han kan og ikke kan - og hvad der nu er en storebrors opgave at lære ham. Nu har lillebror efterhånden kravlet i en lille måneds tid, og han er ved at være lidt rigeligt hurtig, når man spørger moren. Her til morgen, da den lille så kravlede rundt på gulvet, lyder de t fra den store: “Når vi får nogle fle re babyer, kan vi lave kapløb og se, hvem der kan kravle hurtigst”.

på 6 år Min niece e foran stod lig gede på mig og kiogg sagde: min mave din mave “Faster, stadig er altså - jeg meget tyk, at der tror altså ”. Jeg er en meredatter fødte en måneder for godt n5 :o) side

Min datter på 4 månede r er begyndt at få risgrød og alt mulig andet grød. En mo rgen laver jeg rigsgrød og komm er lidt gul frugtmos på i mi dten. Jeg sætter det på bordet og skal til at give min da tter det, men min søn på 4 år udbryder: “Mor, giver du he nde nu også spejlæg?”.

re ca. 7 cm høje Min søster er . Her forleden end sin mand m, d at snakke o dag var de ve ulle have barn hvorvidt de sk n på en ældste sø nummer 3. D i mpte, at han 4½ sagde pro n skulle have e hvert fald ikke høj far var lige så lillebror, før at der vide, hvornår d a G r. o m som røgelse? bliver familiefo

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


dyrSKØNNE farver

baby- & børnetøj

søde OG

Kender du IdaT’s univers af søde dyr og skønne farver? Måske har du allerede fundet dit yndlingsdyr? IdaT er kendt for sine søde og personlige dyreprints. De søde prints kombineres med et væld af dejlige farver, som overføres til et skønt udvalg af funktionelt hverdagstøj af høj kvalitet. Tøj man kan lege i. Intet dyr er for lille eller stort, for tykt eller for tyndt, for farligt eller for nuttet. Med IdaT’s humoristiske streg kan selv en uhyggelig edderkop blive til den bedste ven i verden. Gennemgående for alle IdaT’s produkter - uanset om det er bomuld, velour eller fløjl - er, at det skal være blødt og behageligt, og at børnene let skal kunne bevæge sig i det, når de tumler rundt eller leger. Ydermere er alle IdaT’s bomuldsprodukter certificeret med Øko-Tex 100 standarden, som er et sundhedsmærke med fokus på indholdet af sundhedsskadelige stoffer i tøj og andre produkter. Men det er ikke nok bare at lave farvestrålende børnetøj. Bæredygtig produktion er også vigtig for IdaT. Størstedelen af IdaT’s produkter produceres i Indien, og IdaT har et tæt samarbejde med producenten. Det er ikke altid, at design og kvalitet hænger sammen, men hos IdaT har man forenet de to. Et personligt og unikt design går hånd i hånd med en fantastisk blød og lækker ”hand feel” på hele IdaT’s basis bomulds serie.

T-shirt Langærmet T-shirt med farverige striber. PRIS: 159,SE MERE Nederdel Ferskenfarvet velour nederdel med høne. PRIS: 249,SE MERE

strømpebukser Sorte strømpebukser med farverige striber. PRIS: 89,SE MERE Dette efterår kan du blandt andet finde en klog ugle, som listigt dukker op på både fleecedragter og trøjer. På den bløde velour har den søde humlebi valgt at søge hi for vinteren og skabe lidt sommerstemning, når det er koldt udenfor. Også på den lækre sweat dragt, som man finder blandt IdaT’s mange efterårsnyheder, finder man en lille sommer-ven. En fræk græshoppe minder om de skønne stunder i haven og bringer et lille smil frem på læben, når det regner udenfor. Tag på rejse i IdaT’s univers og bliv klog på dyr og glad for farver. Læs mere om IdaT på www.idat.dk


hue Smart gul hue med sort humlebi. PRIS: 79,SE MERE

fleecejakke Varm fleecejakke med gule kanter og gul kat. PRIS: 299,SE MERE

velourbluse Gul velourbluse med sød broderet bi på brystet. PRIS: 249,SE MERE

fleecebukser Lilla fleecebukser med sød gul broderet kat. PRIS: 199,SE MERE

velourbukser Gule velourbukser med elastik i taljen. PRIS: 199,SE MERE

fleecedragt Lækker lun marineblå fleecedragt med ferskenfarvet broderet ugle. PRIS: 399,SE MERE

heldragt Hvid heldragt med lange ærmer og ben med sorte pandaer. PRIS: 189,SE MERE

heldragt Sort heldragt med cremefarvede aber og isblå kanter. PRIS: 189,SE MERE

SWEAT HELDRAGT Lækker sweat heldragt uden ærmer. Med lille krave og lynlås fra hals til skridt. Grøn med frække græshopper. PRIS: 189,SE MERE


BØRNESENGE

bedste seng

DEN TIL DIT BARN Nye generationer bør starte med det bedste. Mojo fra Scanliving er en serie af smarte børnesenge skabt til børnenes univers. En hule til spændende lege, et trygt tilflugtssted, børnenes private helle. Mojo sengene kan kombineres på mange forskellige måder, så barnet får sin helt egen unikke seng. Mojo sengene produceres i Danmark. Alt træ brugt i produktionen kommer fra skandinaviske skovbrug. Det sikrer den gode kvalitet og garanterer, at varen er produceret under gode forhold. Overfladerne er behandlede med moderne vandbaserede biolakker, som er fri for allergifremkaldende stoffer. Alle produkterne fra Mojo opfylder de skrappe krav ifølge TÜV, som er et bevis på høj styrke og sikkerhed.

Mojo halvhøjseng En verden fuld af muligheder. Vælg mellem hyggelige legehuler, den sjove stærke rutsjebane, som gør det nemt at komme ud af sengen, tunneler og puder m.m. Her sætter kun fantasien grænser. Tilbehøret gør hele forskellen. De flotte tekstiler kombineret med den praktiske og kraftige seng er en farverig oplevelse. Fås i hvidtonet eller natur lak.


Mojo juniorseng Juniorsengen har den helt rigtige “sig godnat højde”, og med et liggemål på 70x160 cm føler barnet sig trygt. Juniorsengen kan frit kombineres med rutsjebane, sengeskuffer og puder fra det brede sortiment. Læg mærke til den hyggelige og pladsbesparende køjeseng og enkeltsengen, som passer til de mindste. På Scanlivings hjemmeside kan du læse mere om halvhøjsengen og juniorsengen fra Mojo og se andre modeller som køjeseng, højseng og enkeltseng. Du kan også se de flotte reoler, skabe og kommoder: www.scanliving.dk

SKAB DIN HELT EGEN UNIKKE SENG


AMMETØJ & UDSTYR

mor og baby

SKØNNE TING TIL Hos OddFrida har du mulighed for at blive klædt godt på under graviditeten og efter fødslen. Her finder du et stort udvalg i lækkert undertøj til gravide og ammende i god kvalitet til rimelige priser samt et stort udvalg af smart babyudstyr fra Nûby. OddFrida.dk opstod på grund af stor efterspørgsel efter behageligt graviditets- og ammetøj. OddFrida forhandler undertøj fra Relaxan, som er lækkert italiensk undertøj udviklet specielt til gravide og ammende. Specielt er det vigtigt med en god BH, som ikke strammer på mælkekirtlerne. Hvis din BH er for stram, vil mælken ikke løbe til, og amningen vil stoppe. Bøjle-BH kan ikke anbefales under amning, da den giver for stort tryk på mælkekirtlerne. Relaxan BH’en er uden sømme og støtter og løfter brystet perfekt. Skålen i BH’en følger brystets størrelse, så du kan sagtens købe amme-BH før fødslen, så du har alt klart. BH’erne er velegnet til både store og små bryster. De brede stropper betyder, at BH’en ikke skærer ned i skulderen ved et tungt bryst. OddFrida har også ammetoppe, som er særligt velegnede til amning om natten. Her skal man nemt kunne komme til brystet, så både mor og barn hurtigt kan sove videre efter amningen. Når man lige har født, føler man sig meget varm, og du behøver ikke at have andet på end ammetoppen, da det er en kombineret BH og top.

Amme-BH Amme-BH fra Relaxan med dyb udskæring, der giver en nem adgang, når der skal ammes og samtidig et flot udseende. Når du skal amme, trækker du blot BH-skålen ud til siden. BH’en vil støtte brystet under amningen.

199 KRONER Som noget nyt har OddFrida fået et stort udvalg af det smarte babyudstyr fra Nûby i super god kvalitet. Brystpumperne fra Nûby gør det nemt at malke ud, og alle flasker fra Nûby har låg, så man efter udmalkningen blot sætter flasken i køleskabet, så den er klar til brug. Sutterne fra Nûby har form som et kirsebær, der bevæger og strækker sig frem og tilbage, og følger barnets suttebevægelser. Derved efterlignes moderens brystvorte. Når barnet sover, vil sutten ofte falde ud, og derved beskyttes barnets gummer og gane for længerevarende påvirkning af sutten.


Amme-BH “Cafémodel”, der henvender sig til den aktive mor, som ammer ude som hjemme. Den yderste del af blød bomuld beskytter brystet, og den inderste del støtter under brystet.

249 KRONER

NÜBY SUTTEFLASKE Sutteflaske med ske er helt fantastisk, hvis du ikke ønsker, at barnet skal vænne sig til en flaske. Ved et blidt tryk på flasken kan du trykke kogt vand eller vælling ud på skeen.

NÛBY BRYSTPUMPE Brystpumpen Softflex inkluderer flasker på 150 og 240 ml samt sutter og låg til flaskerne. Du pumper efter dit eget tempo og bestemmer selv undertrykket.

109,95 KRONER

554,95 KRONER

NÜBY SUTTER Natural Touch Classic Orthodontic sut har form som barnets gane. Barnet vil have nemt ved at beholde sutten i munden, også når det sover. Fås i flere søde pastelfarver.

39,95 KRONER

VIL DU SE MERE? Se meget mere lækkert undertøj til ammende mødre og det smarte babyudstyr fra Nûby her:

Æ www.oddfrida.dk

VICTOR AMMEPUDE Ammepude fra Vanilla Design med de sødeste biler, toge og luftballoner. Betrækket er 100% bomuld, og fyldet er Fossfill. Hele ammepuden kan vaskes i maskine ved 60 grader og tørretumbles.

395 KRONER


12 SPØRGSMÅL OM BABYER

Test din viden om babyer med disse 12 spørgsmål. Skriv dine svar ned på et stykke papir, inden du læser de rigtige svar nederst på næste side.

1:

Hvilket pigenavn var det mest populære i Danmark til piger født i 2011? Clara, Emma eller Ida?

2: For 2. år i træk blev dette drengenavn det mest populære i Danmark i 2011. Var det Noah, Oliver eller William?

3:

Hvor mange timers søvn skal et barn på 6-12 måneder ifølge Sundhedsstyrelsen have i døgnet? 10-11 timer, 12-13 timer eller 14-15 timer?

4: Fra hvornår anbefaler de kommunale tandplejer i Danmark, at man børster barnets tænder? Fra 6 måneder, fra 12 måneder eller fra den første tand?

5: Flere og flere kvinder venter med at få børn. Hvor mange børn blev i 2011 født af mødre over 40 år? Ca. 800, 1.400 eller 2.000?

6: Den dyreste vuggestueplads i landet koster over 38.000 kroner om året uden insti-

tutionsmad. Hvor i landet er det: Aarhus, København eller Odense?


7: Nogle kvinder rammes af en fødselsdepression, når de har født deres barn. Hvilket

køn giver oftest nybagte mødre en fødselsdepression? Drenge, piger eller begge køn?

8:

Ved fødslen har babyer hele 300 af disse, men hos voksne er antallet reduceret til blot 206. Hvad er der tale om?

9: Den yngste mor nogensinde kommer fra Peru. Hvor gammel (eller rettere ung) var hun, da hun i 1939 fødte en søn? 5, 7 eller 9 år?

10:

Voksnes hjerter slår ca. 70-80 slag i minuttet. Hvor mange slag slår en nyfødts hjerte hvert minut? 120, 150 eller 180?

11: En nyfødts tarme er længere, end man umiddelbart skulle tro. Men hvor lange er

de ved fødslen? Ca. 1, 2 eller 3 meter?

12:

I 1700-tallet fødte en russisk bondekone rigtigt mange børn. Hun nåede blandt andet at få hele 16 sæt tvillinger. Men hvor mange børn fødte hun i alt? Var det 49, 59 eller 69?

SVAR 1: Emma

2: William

3: 14-15 timer

4: Fra første tand

5: 2.000

6: Aarhus

7: Drenge

8: Knogler

9: 5 år

10: 180

11: 3 meter

12: 69


babyshower GODE GAVEIDÉER

en sød tradition

Babyshower er en sød tradition, som man har haft i USA i mange år. Det er til at forstå, for det er en hyggelig dag for både den vordende mor og hendes veninder. Babyshower er en god måde at fejre, at der er et lille nyt barn på vej, og det er en god anledning til at få samlet alle veninderne for at kunne forkæle den kommende mor. Vi kender babyshower fra utallige amerikanske serier og film. Traditionen er efterhånden også blevet udbredt i mange europæiske lande. På Babysutten.dk kan du få idéer til, hvad du kan ønske dig til en babyshower, og det er en let måde for dine veninder at købe gaven på. Babysutten.dk har et stort udvalg af gaver, som man kan få broderet navn eller andet på. I stedet for navnet kunne man selv finde på en lille sød tekst, f.eks. “Velkommen til verden”. Hvis kønnet ikke vides eller ikke er offentliggjort, er der også neutrale gaver. Her kunne en nusseklud med en kanin være en succes. Babysutten.dk har selvfølgelig også den personlige gave til barnet der er født. Her kunne et babytæppe med babyens fødselsdata eller et sengesæt med barnets navn være et sødt alternativ til de mere traditionelle barsel- og dåbsgaver. Besøg Babysutten.dk og lad dig inspirere til din eller en venindes babyshower.

Diinglisar futter

Skønne futter fra svenske Teddykompaniet. En sød gave både til babyshower og til det nyfødte barn. Vælg mellem lyseblå mus, lyserød kat, ko og kanin. PRIS: Kr. 79,-

Diinglisar nusseklud Personlig nusseklud fra Teddykompaniet broderet med barnets navn. PRIS: Kr. 139,-


Sutter med navn Sutter med navn er et stort hit. Med disse sutter med indgraveret navn er det slut med forbyttede sutter. PRIS: Kr. 19,- / ved køb af 15 stk.

bamse med navn

Mollybamsen fra Teddykompaniet er en god og personlig gaveidé med barnets navn broderet på øret. PRIS: Kr. 229,-

pusletaske

personliGT SENGETØJ Få broderet navn og eventuelt fødselsdato på sengetøjet. Sengetøjet findes i flere modeller i baby-, junior- og voksenstørrelse. PRIS: Fra kr. 289,-

med navn Smart og funktionel pusletaske i et enkelt og klassisk design. Fås i sort, rød og lime med barnets navn eller familiens efternavn broderet på forlommen. PRIS: Kr. 379,-

babytæppe Blødt babytæppe med barnets fornavn og fødselsdata broderet på. Fås i lyseblå og lyserød. Perfekt gaveidé. PRIS: Kr. 349,-

CeLaVi regntøj Regntøj fra CeLaVi til den våde tid. Fås i 5 farver i str. 80-110. PRIS: Kr. 249,-

VIL DU SE MERE? Få masser af inspiration og find mange flere fantastiske gaveidéer til babyshower, barnedåb, fødselsdag og meget mere på: Æ www.babysutten.dk


smykker

accessories til DIG

trendy

Scull-pearl Snor i hvidt læder med hvide ferskvandsperler samt påsatte guld dødningehoveder. Med 3 justerbare lukninger. PRIS: 399,SE MERE

Gør som Jennifer Aniston, Beyonce, Lady Gaga og mange andre kendte verden over. Sno smarte wrap-around armbånd om håndledet, og gerne flere på én gang.

slangeskind og ægte læder til bæredygtige tasker og clutches lavet af genbrugsmateriale. Dertil kommer et stort og varieret udvalg af smykker, bælter, hårpynt, toilettasker, makeuppunge m.v.

De super trendy wrap-around armbånd fra Silver Label er håndlavet af lædersnor med flotte ferskvandsperler, krystaller og metal-nuggets, og de kan snos fra 1 til 5 gange omkring håndledet. Der er 3 justerbare lukninger, så længden kan tilpasses individuelt. Priser fra 149-399 kroner.

Hvis du tilmelder dig Silver Labels nyhedsbrev, modtager du straks et værdibevis på 100 kroner, samt ugentlige nyheder med eksklusive tilbud og de nyeste trends. Værdibeviset er gyldigt til 31/12-2012, og det kan bruges på alle produkter på webshoppen (dog ikke i outletten). Shop til dig selv eller din veninde, eller gem det og brug det på en lækker julegave.

Silver Label forhandler også et bredt udvalg af lækre accessories fra eksklusive tasker og punge i pyton-

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit værdibevis her: www.silver-label.com


heartS Snor i brunt læder med turkise perler og guldhjerter. Den lysegrønne turkis siges at fremme visdom og hjælper os med at udvise klogskab i vores handlinger og beskytter imod uheld. PRIS: 399,-

geisha Flot wrap-around armbånd med rosa, mørkerøde, sølv og turkise perler. PRIS: 399,SE MERE

SALT Snoren er i sort læder med forskellige typer perler i sølv, sort og perlemor. PRIS: 399,-

SE MERE

SE MERE

heaven Wrap-around armbånd med perler i skønne blålige og cremefarvede nuancer. PRIS: 399,SE MERE

FÅ ET GAVEKORT PÅ 100 KRONER Med et værdibevis på 100 kroner til Silver Label kan du købe en lækker gave eller den nyeste accessory til dig selv. Klik her og tilmeld dig nyhedsbrevet - så får du tilsendt dit værdibevis:

Æ www.silver-label.com

ice Armbånd med dråbeformede perler, sølvperler og turkise perler med flot struktur. PRIS: 399,SE MERE


strik selv til DIT BARN

gør-det-selv

Det er sjovt selv at strikke baby- og børnetøj. Det tager ikke ret lang tid, og man kan få garn i super skønne kvaliteter, så baby får det lækreste ind på kroppen. Man kan desuden selv vælge de farver til tøjet, man aller bedst kan lide, og så får dit barn noget, som ingen andre har. I webshoppen Rosenmynte.dk finder du et kæmpe stort udvalg af garn, strikkekits og tilbehør, så du selv kan strikke herlige ting til dit barn. Her på siderne kan du se eksempler på nogle af de skønne strikkekits, du selv kan gå i gang med. Du kan se mange flere søde modeller til børn her: www.rosenmynte.dk

Denne søde børnecardigan er lavet af det skønt Organic cotton og Merino uld. Den er strikket i vendestrik og kan strikkes i str. 1, 2, 3 og 4 år. Der skal bruges 4, 5, 6 og 7 nøgler til den største størrelse samt 1 nøgle i en kontrastfarve til kanten, hvis dette ønskes. Se mere om opskriften HER og om garnet HER

Julies ballonkjole og Julies overall kan laves i str. 3, 6, 12 og 18 måneder, og der skal bruges 3, 4, 4 og 5 nøgler af det blødeste garn, som hedder Wool Soft og koster 37,50 kroner pr. nøgle. Se mere om de 2 opskrifter HER og HER


Skøn kjole med pufærmer, som kan laves i størrelse 1, 2, 3, 4-5 og 6 år. Der skal bruges 4, 4, 6, 6 og 8 nøgler CottonWool. CottonWool består af 50% ekstrafin merino lammeuld og 50% ekstra fin bomuld. Det forener uldens isolerende og fugtabsorberende evne med bomuldens evne til hurtigt at transportere fugten væk fra huden. Garnet er et meget blødt og særdeles velegnet til babystrik og koster 49 kroner pr. nøgle. Se mere om opskriften HER og om garnet HER

Disse 2 søde babymodeller kommer i samme opskrift og kan laves i størrelse 6-12 måneder og 1-2 år. Der skal bruges 3-4 nøgler á 49 kroner. Se mere om opskriften HER og om garnet HER

Nordisk børnesweater fra Onion. Strikket i det fantastiske Organic Wool + Nettles, hvor ulden er 100% økologisk. Nælden (Nettles) giver garnet et smukt perlemorsskær, og samtidig bliver garnet meleret, da nælden ikke tager imod farve. Nælden gør også, at garnet er meget slidstærkt og åndbart i brug. Denne sweater kan laves i str. 1-1½, 2, 3-4 og 5-6 år. Der skal bruges 6, 6, 8 og 10 nøgler á 42 kroner. Se mere om opskriften HER og om garnet HER

Skøn børnevest strikket i Organic cotton og Merino wool. En del af farverne er melerede, da bomulden og merinoulden ikke tager ens imod alle farver. Denne model kan laves i str. ½, 1, 1½, 2, 3 og 4 år, og der skal bruges 3, 3, 3, 4, 4 og 4 nøgler á 37 kroner. Se mere om opskriften HER og om garnet HER


Skønne

BABYBILLEDER Et billede siger mere end tusinde ord.

Du har ventet og ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver af sted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme af sted til fotografen, er ikke altid det første, man tænker på med en baby i huset. Men kan man finde tid og overskud til det, kan man få taget nogle uforglemmelige billeder og forevige en tid, som aldrig kommer igen. For at få de gode billeder af din sovende baby, skal barnet helst være 5-10 dage gammelt. Book gerne en tid, mens du er gravid.

Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din baby, som du med garanti vil værdsætte resten af livet. Marylou Studio er et innovativt studie, som ser fotografi i et helt nyt lys. Her får du taget æstetiske og helt igennem utraditionelle billeder. Her er ingen marmorerede baggrunde eller kurvestole, men masser af skæve vinkler, sjove indfald og nytænkning. På de følgende sider kan du se eksempler på skønne babybilleder fra Marylou Studio.


FOTOSERIE liva | 11 m책neder


FOTOSERIE

johanne | 7 MÅNEDER


silke & silas | 4 책r & 5 m책neder

viktor | 3 m책nederFOTOSERIE josephine | 1 uge


josephine | 1 UGE

josephine | 1 UGE


josephine | 1 uge

FOTOSERIE


FOTOSERIE


madicken | 2 책r


FOTOSERIE

josephine | 1 uge


Skønne

BABYBILLEDER Se flere skønne babybilleder på www.maryloustudio.dk

NAJA | 8 MÅNEDERfantastiske FUND TIL BABY INSPIRATION

Det amerikanske site Etsy.com er en guldgrube af idéer til fantastiske gør-det-selv projekter til baby. Vi har samlet nogle super søde, sjove, spændende og skøre ting, som du selv kan gå i gang med. Du kan naturligvis også bare købe dem direkte fra Etsy.

bidepude

Blød pude med farverige jungledyr og sjove mærker lige til at pille ved og bide i. Pris: 90 kroner Shop: birdsongquilts

bidering Sød søhest fremstillet af økologisk ahorn eller kirsebærtræ. Fås også i mange andre former. Pris: 60 kroner Shop: BabyRooz

bodystocking

Kortærmet bodystocking med den sødeste regnbuefarvede elefant og en lille fugl. Pris: 124 kroner Shop: LilBirdieShop


BABYTÆPPE

Super blødt babytæppe med en sød delfin lige til at kramme. Den ene side af tæppet er af fleece, og den anden side er satin. Pris: 189 kroner Shop: BBsForBabies

PERSONLIG BODYSTOCKING Denne bodystocking vil gøre enhver sportsglad far blød i knæene. Fås i forskellige farver med navnet på favoritholdet på brystet og barnets navn på ryggen. Pris: 149 kroner Shop: SimplySublimeBaby


blæksprutte Super nuttet 8-armet blæksprutte fremstillet i det blødeste plysstof lige til at kramme. Pris: 72 kroner Shop: mamamayberrys

personlig tallerken

Fin tallerken med oplysninger om barnets navn, fødselsdato, fødselstidspunkt, vægt og længde. Pris: 147 kroner Shop: cutiepatooties

hæklet hue Bedårende hæklet hue med runde ører og en sød gammelrosa blomst. Pris: 108 kroner Shop: Karenisa


1

2

3

4

5

6


1: RANGLEBOLD

Blød hæklet rangle formet som en bold med en lille klokke indeni. Pris: 77 kroner | Shop: SympaticoShop

2: stofgiraf Sød giraf fremstillet af super blødt bomuld. Perfekt størrelse og vægt til små babyhænder, og med små stofmærker i nakken, som er gode at pille ved. Pris: 62 kroner | Shop: tabithaandhugo 3: ABE stabelTÅRN

Sjovt stabeltårn med ringe formet som en abe. Måler ca. 30 cm i højden. Pris: 779 kroner | Shop: FunnyFarmToyBarn

4: larverangle Skøn hæklet rangle formet som en larve i regnbuefarver med en lille klokke indeni. Pris: 90 kroner | Shop: CuddleBugCrochet 5: plysugle

Sød plysugle med store stofmærker, som baby kan pille ved og putte i munden. Fås i forskellige farver. Pris: 96 kroner | Shop: JuteBaby

6: tigerMIS Sjov tigerbamse med påsyede knapper som øjne. Skal bamsen bruges til børn under 3 år, kan man vælge at få påsyet filtøjne i stedet for knapper. Pris: 66 kroner | Shop: supersockmonkeys

uRO

Sød uro med fugletema. Uroen består af 2 ugler, 3 fugle, 1 træ, 3 blomster og nogle blade - alt fremstillet af økologisk filt. Pris: 467 kroner Shop: lovelyfriend

GRAVhund Denne farverige gravhund er da bare slet ikke til at stå for! Den fås i forskellige farver og mønstre. Pris: 168 kroner Shop: FriendsOfSocktopus


KUNst til

børneværelset Flotte print med søde dyremotiver. Sættet består af 3 forskellige print. Pris: 252 kroner Shop: GalerieAnais

bodystocking Lyserød bodystocking med påsyet filtmotiv af Prinsesse Leia fra StarWars. Pris: 138 kroner Shop: micielomicielo TRÆLEGETØJ

Gavesæt med flodhestetema bestående af 2 rangler og 1 bidering af træ samt en blød bold. Pris: 240 kroner Shop: BannorToys

sølvarmbånd Smukt armbånd i sterlingsølv håndstemplet med barnets navn. En perfekt gaveidé. Pris: 294 kroner Shop: labelledame


KJOLE

Bedårende kjole med sjovt komønster og stor rød knap. Pris: 216 kroner Shop: spinkie


benvarmerE Super søde benvarmere fremstillet af økologisk bambusgarn. Fås i flere forskellige farver og størrelser. Pris: 90 kroner Shop: PoshPipsqueak


1

2

3

4

1: Strikkede babysko Bedårende lyserøde håndstrikkede babysko i super blød cashmerino uld med fin lille knaplukning. Pris: 77 kroner Shop: littletreehouse

2: ballerinasko Sorte ballerinasko med hvide polkaprikker og påsatte satin sløjfer og chiffon blomster. Med blød stofsål. Pris: 60 kroner Shop: PoshPipsqueak

3: UGLE sutsko Lækre sutsko med ugler og blød sål. Ankelelastikken sikrer, at sutskoene bliver siddende på babys fod. Pris: 132 kroner Shop: haddygrace

4: MORFAR SUTSKO Så er der sutsko til den lille morfar. Fremstillet af varmt uldgarn i brune, blå og orange nuancer. Str. 0-2 år. Pris: 120 kroner Shop: MagpiesShoes


strutskørt

Bedårende pink tyl strutskørt til den lille prinsesse med blomst, der kan bruges som hårspænde. Pris: 141 kroner Shop: CaliAnnCreations

Slips

Smart slips til den lille gentleman med velcrolukning i nakken. Pris: 108 kroner Shop: CelesteandComp

BODY-

STOCKING Den perfekte bodystocking til den lille nørd. Med printet slips og navneskilt. Pris: 149 kroner Shop: SimplySublimeBaby


hårbånd Skønt elastisk hårbånd med grå chiffon blomst med hvide polkaprikker. Pris: 65 kroner Shop: HandMadeBloom


konkurrence Vi udlodder 5 stk. Playtray til en værdi af 399 kroner pr. stk.

Playtray er en bakke, der er designet til Stokke Tripp Trapp stolen. Playtray kan bruges, når I spiser, leger og tegner/ maler og gør livet lettere for både barn og forældre. Bakkens bløde og runde udformning gør, at den kan monteres og rengøres enkelt og uden besvær. Playtrays plastoverflade er let at tørre af og rengøre. Endvidere er den forsynet med en kant, der forhindrer mælken i at løbe ned på gulvet, når koppen vælter.

KLIK HER FOR AT DELTAGE I KONKURRENCEN

Læs mere om PlayTray på www.playtray.dk


Få en dejlig babypakke

GRATIS (+39 kr. i porto og eksp.)

Alt dette får du: Stort aktivitetstæppe med *mange sjove detaljer

0-24 der

måne

med masser *af Legehæfte inspiration Skøn godnatbog i stof *med en sød og blød bamse - perfekt som hyggelig godnatlæsning

KLIK HER OG FÅ DIN GRATIS BABYPAKKE


LÆS OGSÅ

Husk også at læse GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet og fødsel.

www.gravida.dk