MIN BABY #29

Page 1

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 29 • FORÅR / SOMMER 2021

1 2 2 SID

PERSONLIGHED

HVILKEN MORTYPE ER DU?

Er du en Pippi Langstrømpe-mor? Eller måske en Latte-Macchiato-mor?

NAVNE

NÅR DER ER

KAMP OM NAVNET

Du har valgt det perfekte navn til dit barn. Din søster vælger det samme. Hvad nu?

ER MED A OM DET B LT EDSTE VI HAR

SHOPPING

62 SIDER

Børnebøger, legetøj, klapvogne, sutteflasker, bærestole, tilbehør til barnedåben, fotoprodukter og meget mere BABYSNAK

HER ER DIN BABYS

FØRSTE ORD Tror du dit barn lærer at sige “mor” eller “far” først? Se en top-20 over babys første ord

+

TOP-50: DE MEST POPULÆRE PIGE- OG DRENGENAVNE | BREVKASSE: SPØRGSMÅL OG SVAR OM AFFØRING NAVNE: HVILKE KENDTE DANSKERE HAR FÅET EN NOELLE, ERNST, TYLER, HANNAH, LAURA, FRIEDA OG VILD?
FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og store) LEGOFANS


LIFEMAGS

25% RABAT


Velkommen til den 29. udgave af MIN BABY magasinet om det bedste vi har. Er du en Pippi Langstrømpemor? Eller måske en Latte-Macchiato-mor? Institut for fremtidsforskning har defineret 9 mortyper efter en omfattende undersøgelse af nutidens mødre. Find ud af, hvilken slags mor du er i artiklen Hvilken mortype er du? Kender du det, at du har fundet det helt perfekte navn til dit barn, og så finder du ud af, at der er et familiemedlem eller en god veninde, som har valgt det samme navn til sit barn? Hvad gør man så? Det giver 5 kvinder deres bud på i artiklen Når der er kamp om navnet.

Hvilke kendte danskere har givet deres børn navnene Noelle, Ernst, Tyler, Hannah, Laura, Frieda og Vild? Få svaret i artiklen Det hedder de kendtes børn. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 62 sider proppet med børnebøger, legetøj, klapvogne, sutteflasker, bærestole, tilbehør til barnedåben, flotte fotoprodukter og meget mere. Vi håber, at du får en rigtig hyggelig stund i selskab med 29. udgave af MIN BABY. Og hvis du endnu ikke har læst de tidligere udgaver, kan du finde dem på WWW.MINBABY.DK

Tror du, at dit barn lærer at sige “mor” eller “far” først? En stor spørgeskemaundersøgelse har klarlagt, hvad danske børns første ord typisk er. Se listen i artiklen Her er din babys første ord.

Læs tidligere udgaver på WWW.MINBABY.DK UDGIVER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse info@lifemags.dk ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28

HJEMMESIDE www.minbaby.dk FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetMinbaby KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk6

LE D E R

Velkommen

14

BA BYSNA K

18

NA V NE

Her er din babys første ord

Når der er kamp om navnet

22

PE RSONLIG HED

24

BRE V K A SSE

30

BA BYNA V NE

34

H V A D SKA L BAR NET HEDDE?

Hvilken mortype er du?

Spørgsmål og svar om dit barns afføring

Det hedder de kendtes børn

De mest populære babynavne

FORSIDEN FOTOGRAF:

Katja Hansson | Marylou Studio www.maryloustudio.dk40

G ULD KORN

42

BA BYUD STYR

48

D -V ITA M IN

54

FE STA RTIK LE R

60

BØRNE B ØG E R

66

BA BYUD STYR

72

LE G E TØJ & UDST Y R

Dagens smil

Det bedste til dit barn

En god start på livet

Alt til den perfekte barnedåb

Læs med dit barn og giv dit barn en god sprogstart

Skab tryghed for dit barn

Skønne ting til dit barn

FACEBOOK Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.78

BA BYUD STYR

84

BA BYUD STYR

90

BILLE D E R

98

KLA PV OGNE

104

BØRNE M A D

Når design og funktionalitet går op i en højere enhed

Bær dit barn med stil og komfort

9 “must haves” til en hyggelig udflugt med din baby

Udforsk verden sammen uden begrænsninger

Hvad skal dit barn spise?

114

BØRNE PA SNIN G

120

ME RE LÆ SE ST O F

Pasning og babysitting anno 2021

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.


.dk

Emaljekrus, pris kr. 139 kr. 97,3

SK AB DIne prod uk ter nemt online!

0

30% Bevar dine minder!

på hele sortimentet* Kode: SMARTNB30

Hos Smartphoto hjælper vi dig med at fremkalde dine minder. Skab fotobøger, krus, vægdekorationer og meget mere direkt online. Når du bestiller hos os for første gang giver vi dig 30% rabat på hele sortimentet! Anvend kode: SMARTNB30 Læg din bestilling online på: smartphoto.dk/welcome *Koden gælder for hele sortimentet til og med d. 30/6 2021, en gang per kunde. Laveste ordreværdi 150 kroner. Kan ikke kombineres med andre tilbud eller gavekort. Der tilkommer fragt.

.dk


BABYSNAK

HER ER DIN BABYS FØRSTE ORD Se her en top-20 over de ord, danske børn typisk lærer som de første.Danske forskere fra Center for Børnesprog på Syddansk Universitet har klarlagt, hvad danske børns første ord typisk er.

Til sidst lærer de små børn at begå sig socialt. Og også det bliver afspejlet i, hvilke ord de kan sige.

Det har de gjort via en stor spørgeskemaundersøgelse, der er baseret på 6.112 børn i alderen 8-36 måneder.

Dorthe Bleses understreger, at ikke alle børn lærer de samme ord i samme rækkefølge, og at der er stor forskel på, hvor mange ord forskellige børn i det hele taget lærer.

Undersøgelsen fortæller både hvilke ord, børnene typisk siger som de første, og hvilke ord de kan forstå, når forældrene siger dem. “De første ord og vendinger som børn forstår, er bundet op på barnets fysiske behov: Sult og tørst”, siger Dorthe Bleses, leder af Center for Børnesprog. “Samtidig er der en meget stor overensstemmelse mellem de første ord, børn kan forstå, og dem, de kan sige”. Det mest almindelige første ord blandt danske børn er da også ordet “mm mm”, der betyder, at barnet synes, noget mad eller drikke er lækkert. “Lige meget hvor du er i verden, lægger børnenes første ord sig i forlængelse af babypludren. Det er bl.a. ord, som børnene udtaler med B- og M-lyde, der bare kræver, at man åbner munden”, fortæller Dorthe Bleses. Lidt senere begynder de at forstå ord og sætninger, der er forbundet med at bevæge sig rundt i verden. Når de små begynder at kunne kravle, lærer de også at forstå sætninger som ’det må du ikke’, ’kom her’ og ’giv den til mor’.

Når de bliver lidt ældre, kan de bruge og forstå ord, der knytter sig til sociale lege. For eksempel ’klappe kage’ eller ’kys’.

TOP 20 OVER DANSKE BØRNS FØRSTE ORD 1: mm mm (lækkert-lyd) 2: hej 3: årnnn (bil-lyd) 4: vov (hund-lyd) 5: hej hej (farvel) 6: tak 7: grrrr (løve-lyd) 8: far 9: borte tit/titte bøh (gemmeleg) 10: mad 11: ja 12: nej 13: muh (ko-lyd) 14: mor 15: av (gør-ondt-lyd) 16: mjav (kat-lyd) 17: rap (and-lyd) 18: klappe kage (leg) 19: barnets eget navn 20: det og busNAVNE

ER KAMP OM NAVNET Kender du det, at du har fundet det helt perfekte navn til dit barn, og så finder du ud af, at der er et familiemedlem eller en god veninde, som har valgt det samme navn til sit barn? Hvad gør man så? Jeg har en søster (2 år ældre end mig), og hun har ikke kunne få børn på naturlig vis. Nu har hun og manden så fået hjælp og er blevet gravide i første forsøg. For 7 år siden, da jeg var gravid første gang, var vi enige om, at hvis vi fik en pige, skulle hun hedde Mathilde. Vi fortæller så den glade nyhed til min søster, og i stedet for et tillykke, siger hun, at vi ikke må tage navnet Mathilde, hvis vi får en pige. Vi har så fået 2 drenge nu, og hver gang har hun sagt, at hun håber, det er en dreng. Nu er vi jo så gravide på samme tid (jeg har termin januar og hun har i marts), og nu har hun så meddelt, at hvis vi får en Mathilde denne gang, skal jeg vide, at de vælger samme navn, hvis de får en pige. Hele min familie siger, at det er noget pjat, og jeg skal lade dem få navnet, fordi de har haft så svært ved at få børn. Misforstå mig ikke. Jeg er super glad på deres vegne, men jeg kan sgu ikke gøre for, at jeg har nemt ved at blive gravid og ønsker bestemt ikke at have problemer. Desuden føler jeg ikke, at hverken min søster eller resten af familien skal bestemme, hvad mit barn skal hedde.I forvejen er de helt oppe at køre over min søsters graviditet, og min er jo ikke så stor en ting, for jeg venter jo nummer 3. Derfor er min glæde da ikke mindre. Jeg havde en veninde i folkeskolen, der døde i en ulykke, og siden har jeg bare haft fornemmelsen af, at det navn skulle være min datters. Min søster og hendes mand vil have en pige, der starter med M, fordi manden hedder Martin, og Mathilde er det eneste navn, de kan lide. De havde så fortalt det til mandens bedstemor, som havde sagt til en anden i familien, at hvis der kom piger, måtte de ikke tage det navn, for det var “reserveret” til min søster og manden. Nu er bedstemoderen afgået ved døden, så nu er det endnu mere betydningsfuldt, for hun vidste det, inden hun døde, siger min søster. Hvad skal jeg gøre? Jeg elsker det navn, men føler bare, jeg bliver skubbet væk i alt det her. CARINA


Jeg tror, I skal passe på, det ikke går ud over børnene i sidste ende, hvis der ender med at være lidt nag forbundet med det.

VENT TIL EFTER SCANNINGERNE Avs, der er grobund for en dum konflikt der. Måske I lige skulle vente, til I har overstået kønsscanningerne med at tage det videre. Det kan jo være, det afgør sig selv.

hedder det samme som hun, og det løfter folk da også øjnene over, især fordi der kun er 3 måneder imellem dem. Måske de vil gøre det samme over to kusiner? Det skal jeg ikke kunne sige.

Ellers er jeg lige ved at sige, at så må de begge eller ingen af dem hedde lige det. I kunne måske også vælge det som mellemnavn.

En helt anden ting er, at jeg faktisk bliver lidt ked af det over at læse, at din graviditet ikke får nær så meget opmærksomhed som hendes. Javist omstændighederne er anderledes, og det er hendes første osv., men hvad med opmærksomheden, når de så er født?

Jeg tror, I skal passe på, det ikke går ud over børnene i sidste ende, hvis der ender med at være lidt nag forbundet med det.

Jeg sidder her og krydser fingre for, at din søster får en dreng og du en pige, så du med forholdsvis god samvittighed kan få dit værdifulde navn.

JANUAR

Her hos mig bliver der heldigvis aldrig konflikt om navnene, for mine søskende er færdige med børneræset, og både de og min svigerfamilie er mest til traditionelle danske navne, hvor jeg er til amerikanske navne.

MAN KAN IKKE RESERVERE ET NAVN Det kan skabe en del konflikter, lyder det til, og når navnet har en følelsesmæssig betydning for dig via din daværende veninde, synes jeg også det er forkert, at du skal bakke ud, bare fordi de tilsyneladende ikke kan finde andre navne med M, der lyder godt. Jeg skulle lige til at have foreslået, at du så bare kunne have brugt Thilde, men på den anden side synes jeg bare heller ikke, at man kan “reservere” et navn. Og bruger i begge navnet, er det jo heller ikke verdens undergang med to kusiner, der hedder det samme. Jeg kender flere familier, hvor to eller tre hedder Emma eller Malou (de navne var jo meget populære), men det skal selvfølgelig heller ikke være grobund for konflikter. Jeg har selv en storesøster, som har en halvsøster, der

DEEAYLA

DE HAR IKKE STØRRE RET TIL NAVNET Jeg har selv fået hjælp til at få mine to store drenge og venter mig nu en hjemmelavet. Jeg syntes på ingen måde, det var mere “vigtigt”, at jeg ventede mig end andre. Og jeg syntes slet ikke, man kan sige, at de har større ret til navnet, fordi de har ventet længe. Sådan noget pjat. Nå, men den gang jeg kom til, havde min mor og far kæmpet længe, og de havde aftalt, da de lærte hinanden at kende, at hvis de fik en pige, skulle hun hedde Charlotte, og det vidste alle. I mellemtiden blev min kusine født og fik navnet Lotte. De spurgte mine


Jeg synes ikke, folk kan være bekendt at nupse et navn fra jer, når I har meldt ud, at I gerne ville have en pige med det navn.

forældre, hvad de så ville kalde mig, hvortil de bare kunne svare Charlotte, og sådan blev det. Jeg synes ikke, folk kan være bekendt at nupse et navn fra jer, når I har meldt ud, at I gerne ville have en pige med det navn. Jeg har også en god veninde, som først fik 2 piger og så en dreng. De havde også et drengenavn klar fra start af. Da hendes bror så fik en dreng kort efter deres første datters fødsel, kunne de ikke finde på navne, og min veninde fortalte, hvad de ville kalde en dreng, hvis de nogensinde fik en, og vupti blev det så hendes nevøs navn! Hmmm, det er stridt at gøre sådan. Hvis I føder først, og du får en pige, så bestemmer I, hvad den pige skal hedde. Og så er det sådan set din søster, der kommer til at virke fjollet i at kalde hendes datter det samme. CHARLOTTE

Jeg er den første blandt mine søskende, fætre og kusiner, som har fået børn, og da min kusine (den sjove farbrors datter) så blev gravid 3 år efter min søn Aksel født, var hun jo så nr. 2 i familien, der skulle have børn. Så snart hun fik at vide, hun ventede en søn, spurgte hun mig, om hun måtte bruge navnet Aksel, da hun var vild med navnet, og det jo faktisk var et familienavn. Jeg må indrømme, at jeg havde lyst til at sige nej, men det synes jeg da slet ikke, at jeg kunne være bekendt. Selv ville jeg have det meget underligt med at “tage” et navn, som en anden nulevende i familien eller omgangskredsen har. Men jeg blev enig med mig selv om, at jeg ikke ville vælge for hende, men kun kunne give hende ret i, at det er et skønt navn. På den anden side ser vi ikke hinanden så tit. Men hvor er det dog underligt at se billeder af “den falske Aksel” sammen med min kusine. Resten af familien har dog ikke sagt noget til det. LINE

MIN KUSINE TOG “MIT” NAVN Sikke da noget rod. Har du ellers andre problemer med din søster? Det lyder da som et anspænt forhold. Min søn hedder Aksel. Det tog os lang tid at finde et navn, vi både kunne lide, og som passede på både tyrkisk og på dansk. Da vi så fandt Aksel på en tyrkisk navneliste og blev glade for det. Jeg kom senere i tanker om, at det også var min oldefars navn, som min farbror også fik, dog til mellemnavn, men som han fik slettet igen som ung. Min farbror, som har masser af humor, og som jeg svinger rigtig godt med, har gang på gang spurgt, hvorfor jeg dog valgte det grimme navn, som han selv fravalgte, da han blev gammel nok, og hans farfar var død.

HAR SELV EN MATHILDE Hvor er det dog bare synd og skam for dig. Både at din graviditet overskygges, og at de sætter sig på et navn, du har haft klar tre gange nu. Det ER et godt navn. Jeg er selv mor til en Emma, en Josefine og en Mathilde :-) Mathilde er meget brugt, så om ikke andet må I vel bare have to Mathilder i familien - hvis I da får piger begge to. Det er jo slet ikke sikkert. Eller som en foreslog så et mellemnavn sammen med Mathilde? Jeg synes i hvert fald, du skal holde ved dit navn. MATHILDES MORPERSONLIGHED

HVILKEN MORTYPE ER DU? Institut for fremtidsforskning har defineret 9 mortyper efter en omfattende undersøgelse af nutidens mødre. Hvilken type er du? TWEEN-MOR: Unge mødre mellem 20 og 30 år. De lever og opdrager deres børn utvungent og interesserer sig for temaer som ernæring og livsstil. Deres børn får ofte deres vilje. PIPPI LANGSTRØMPE-MOR: Hun tager livet let, og ser sig snarere som storesøster end som mor. For hende er afveksling, individualitet, kreativitet og spontanitet vigtig. Hun elsker en positiv, harmonisk stemning. MOMMADDY: Hun er tilbagetrukket og arbejder for at forsørge familien. Hun er tvunget til at altid at se på forholdet mellem pris og kvalitet. Hun spiser gerne færdigretter og går kun sjældent på restaurant, men nydelse er vigtig for hende. Færdigretterne er ikke junk-food. SKJULT-POTENTIALE-MOR: Denne modertype elsker familien, men savner sit tidligere job. Hun går stærkt ind for kvalitet, især i forhold til kost og ernæring. Børnenes behov vejer tungt i regnskabet YO-MAMA: Hun har en høj grad af forståelse for børnenes ønsker.

Hun er ung, eller hun er blevet mor i en ung alder. Hun finder praktiske løsninger uden de store omsvøb. Det er vigtigt for hende, at børnene er glade, og hun udsteder så godt som aldrig krav. LATTE-MACCHIATO-MOR: For hende er naturen vigtig, og hun går meget op sin sundhed og kost. Hun køber fødevarer i helsekostog økologi-forretninger eller på det ugentlige marked. Denne mor forbinder sit eget velbefindende med ansvaret for sine børn. PROF-MOR: Hun forsøger at pleje karrieren, selv om hun er mor. Børnene spiller dog en central rolle. Deres udvikling vil altid gå forud. GENSTART-MOR: Børnene er blevet store og efterhånden selvstændige. Hun har igen overskud til at tage sig af sine egne gøremål og indleder tit en ny karriere. MULTI-TASK MOR: Hun bringer familie og karriere under én hat. Familielivet er stærkt organiseret. Ernæring, sundhed og balance er vigtigt. Det forsøger hun også at formidle til sine børn. Hun er krævende og mærke-bevidst.BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

AFFØRING

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder, og hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvad kan man gøre for at hjælpe en nyfødt af med afføringen? Hvorfor har min datter af og til grønlig afføring? Er det normalt, at min datter har slim i afføringen? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om børns afføring.


NYFØDT MED PROBLEMER MED AFFØRINGEN

at du skulle tage kontakt til din sundhedsplejerske og forklare hende problemet. Hun kan bedre råde dig, når hun samtidig kan undersøge dit barn.

Vores nyfødte søn har til tider svært ved at få afføringen til at komme ud. Man kan se, at han presser meget, idet han bliver helt rød i hovedet og spænder i hele kroppen. Hvad kan man gøre? SVAR

Du skriver ikke, hvad jeres baby får at spise. Hos brystbørn kan der være stor forskel på, hvor ofte de har afføring. Det kan være flere gange dagligt eller 1 gang om ugen. Hos flaskebørn skal der helst være afføring hver dag. Såfremt dit barn er flaskebarn og ikke har afføring hver dag, kan man give en speciel modermælkserstatning tilsat laktulose. Men det er faktisk helt normalt, at spædbørn bliver røde i hovedet og spænder i kroppen, når de har afføring. Så tag endelig en snak med jeres sundhedsplejerske, før I begynder at gøre noget.

DRENG PÅ 3 UGER UDEN AFFØRING I 12 DAGE

HVORFOR HAR MIN DATTER AF OG TIL GRØNLIG AFFØRING? Jeg vil gerne vide, hvorfor min lille datter på 7 uger af og til har grønlig afføring. Er det normalt? Eller måske tegn på sygdom? SVAR

Langt de fleste spædbørn har med mellemrum grønlig afføring. Man har egentlig altid sagt, at grønlig afføring hos spædbørn betød, at de havde haft ondt i maven. Men om der er noget videnskabeligt belæg for det, ved jeg ikke.

Hos brystbørn kan der være stor forskel på, hvor ofte de har afføring. Det kan være flere gange dagligt eller 1 gang om ugen.

Jeg har lige fået en dejlig dreng. Han er ca. 3 uger, men vi har et lille problem. Han har ikke haft afføring i 12 dage. Han presser og presser, men der kommer ikke noget. Hvad gør vi for at hjælpe ham? Han er begyndt at blive urolig, når han presser. Vi har også prøvet med massage, men han skriger, når vi gør det på maven. Det har han ellers nydt meget før. Han får kun brystmælk.

Personligt synes jeg, at der som regel har været en sammenhæng med, hvis jeg havde indtaget mad, der kunne genere barnets mave. Egentlig sygdom hos barnet tror jeg ikke, det tyder på.

ER DET NORMALT AT MIN DATTER HAR SLIM I AFFØRINGEN?

Jeg kunne godt tænke mig at vide, om det er normalt, at min datter har slim i afførringen og har haft det i nogen tid. Hun har ikke feber, er ikke utilpas og spiser, som hun plejer. Jeg vil bare høre, om det har noget at sige. SVAR

Alt overskud og unødvendigt, din datter indtager gennem munden, kommer ud med afføringen.

Man siger faktisk, at børn der udelukkende ammes må have et meget vekslende afføringsmønster, men det lyder jo som om, din søn er forpint af det.

Slim er som regel tegn på, at barnet er eller har været forkølet med slimdannelse i de øvre luftveje (bronchierne), som barnet så synker, og siden går det ubearbejdet gennem mave-tarmsystemet og ud med afføringen. Dog dræbes eventuelle bakterier af syren i maven.

Man kan give laktulose, som er en mildt afførende mikstur. Inden du går i gang med det, synes jeg dog,

Da hun lyder sund og rask, og jeg ikke kender hendes alder, kan jeg ikke svare mere præcist.

SVAR


Afføringen afhænger, ud over ovennævnte, af de fødemidler, barnet får og kroppens omsætning af disse. Derfor kan vi f.eks. se alt med cellulose i cellevæggen såsom rosiner og grønærter komme ud i hel tilstand, da vi ikke er i stand til at nedbryde cellulosen.

PIGE PÅ 4 MÅNEDER MED SKUMMENDE AFFØRING

mor, men barnet kan reagere, som din datter, netop ved at have vandtynd og spruttende afføring som reaktion på din mad. Flaskebarnets afføring er mere brunlig og har en fad lugt. Det har som regel daglig afføring. Her vil du kun opleve den spruttende og vandagtige afføring, hvis barnet har en form for infektion i maven.

Jeg har lige et lille spørgsmål angående min PIGE PÅ 3 MÅNEDER MED datters afføring. Hun er godt 4 måneder, MØRK AFFØRING og sommetider, når jeg er igang med at skifte hende, kan hun godt finde Min datter på 3 måneder har haft på at komme med lidt afføring, og meget mørk afføring (nærmest der har jeg set, at det er skumsort) og lidt blodigt og brunt gylp. mende, det der kommer ud. Er Ammebarnet har afføring det normalt? Det har jeg nemlig Hun har det fint og bliver udelukaldrig hørt om før. Mange tak kende ammet. Vi har haft hende dagligt, hver 3. dag eller 3 på forhånd. ved lægen, som beroligede os gange om dagen. Alt er mht. gylpen. Hvad kan årsagen lige normalt. SVAR være til den mørke afføring?

Det lyder normalt. Afføringen afhænger af fødemiddel. Ammebarnet har afføring dagligt, hver 3. dag eller 3 gange om dagen. Alt er lige normalt. Afføringen er gulig, remouladeagtig med en syrlig lugt. Den kan være forskellig af konsistens, hvis du har spist ekstra krydret eller stærk mad - f.eks. blommer, svesker, kål eller løg. Alt er tilladt at spise med måde for den ammende

SVAR

Forhåbentlig fortalte lægen, at når jeres datter har lidt blodigt gylp, vil hun have slugt noget af det blod, hun har fået i munden (har du haft sår på brystvorten, så hun har fået blodet der fra?). Blodet er derfor kommet ned i hendes mavesæk og videre i tarmsystemet, hvor blodet bearbejdes sammen med den øvrige mad. Færdigbearbejdet blod farver afføringen sort.Kom blodet fra jeres datter, ville det vise sig på forskellige måder, alt efter hvor hun blødte fra. Blødte hun fra mundhulen, gummer, tænder ned til og med mavesækken og noget af den øvre del af tarmsystemet, bearbejdes blodet altså, så afførring bliver sort. Blødte hun fra endetarmen, ville det vise sig som blodstriber i afføringen. Jeres datter er formentlig fuldtstændig rask, og det viser hun jer forhåbentlig med al tydelighed i sin udvikling og adfærd.

DRENG PÅ 10 UGER MED AFFØRINGSPROBLEMER Jeg har en dejlig dreng på knap 10 uger. Han har haft meget svært ved at komme af med afføringen. Han har grædt en del om aftenen, hvor sundhedsplejersken mente, at han havde en mild form for kolik.

hun sagde, at vi skulle prøve at give ham NAN HA1. Og tro mig - det har virkelig hjulpet. Han græder ikke mere om aftenen, og han kommer af med meget afføring hver dag. Hvad kan det skyldes? Hvad er der specielt ved NAN HA1, som ikke er i de andre produkter? Vi har nu en lettet dreng, som stråler af glæde. SVAR

Hvad der specielt gør NAN HA1 mere tilfredstillende for jeres søn i forhold til grøn Allomin, kan du selv sætte dig ned og se ved at sammenHvor det rene ammeligne de to deklarationer. Begge barn ikke behøver at have indeholder stoffer, som virker afførring dagligt, er dette abafføringsfremmende.

solut vigtigt for spædbørn, der får både modermælk og et kunstprodukt.

Jeg ammer ikke på “fuld tid”, da jeg ikke kan mætte ham, så jeg supplerer med modermælkserstatning. For at give ham ro prøvede vi zoneterapi, og vi skiftede mærke på modermælkserstatningen, så han i stedet for NAN fik grøn Allomin, og han har fået Laktulose de sidste 8 uger. Men intet hjalp. I sidste uge kom sundhedsplejersken på besøg, og

Det afgørende her er, at NAN HA1 sammensætningen er lettest for jeres søns tarmsystem at optage og bearbejde.

I stedet for at give ham diagnosen “let kolik”, var det godt, at I i fællesskab fandt et produkt, som passede ham. Lærdommen for andre forældre, der oplever lignende, er ikke at give op. Prøv jer frem. Hvor det rene ammebarn ikke behøver at have afførring dagligt, er dette absolut vigtigt for spædbørn, der får både modermælk og et kunstprodukt.


NÅR KUN DET BEDSTE ER GODT NOK Vi lægger stor vægt på, at de produkter du køber fra os er miljøvenlige, bæredygtige samt allergivenlige. Vi sætter en ære i gode kundeoplevelser - og børnene er det vigtigste for os.

KLIK HER

* Varer afsendes samme dag * Gratis fragt over 499,* Vi returnerer gratis


BABYNAVNE

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver xxx hotte babynavne i de kommende år?

MEDINA: TYLER Sangerinden Medina (38) og hendes mand Malo Chapsal (28) fik deres første barn ultimo januar 2021. Det blev en dreng, som har fået navnet Tyler. Det har længe været et stort ønske for den dansk-chilenske popstjerne at blive mor.


CHRISTOPHER: NOELLE Sangeren Christopher (28) med de lyse lokker og hans kone Cecilie Haugaard fik en lille pige den 20. februar 2021, selv om terminen først var sat til marts måned. Datteren har fået navnet Noelle.

NANNA ØLAND FABRICIUS: ERNST

Sangerinden Nanna Øland Fabricius med kunstnernavnet Oh Land fødte i august 2020 sin 2. søn, som har fået navnet Ernst, som betyder “alvor”. Hun har i forvejen sønnen Svend på 4 år.

MADS LANGER: HANNAH

Til sommer bliver hitmageren Mads Langer (37) og hans kone, modellen Julie Lillelund (26) forældre for første gang. Parret venter sig en pige, som skal have navnet Hannah, opkaldt efter Julies mormor.


ANDERS LUND MADSEN: VILD TV-vært og journalist Anders Lund Madsen (57) er blevet far for 7. gang. Hans hustru, Karin Prehst Lund Madsen (39), fødte parrets 4. fælles barn i november 2020. Deres datter har fået navnet Vild.

AMALIE SZIGETHY: HANNAH Reality-kendis Amalie Szigethy (28) fødte sin 2. datter den 26. november 2020, som har fået navnet Hannah. Hun har i forvejen datteren Josephine på 4 år med ekskæresten Mikkel Skelskov.

KEVIN MAGNUSSEN: LAURA Racerkører Kevin Magnussen er blevet far for første gang til en lille pige, der blev født midt i januar 2021 7 uger før termin. Hun har fået navnet Laura.

POUL MADSEN: FRIEDA Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen (58) og hans 3. kone Helene Seitz-Rasmussen (33) blev forældre sammen for første gang på Valentins dag 14. februar 2021. De fik en lille pige, som har fået navnet Frieda.HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Emma er tilbage i top som det mest populære navn til nyfødte piger, efter at have været forvist fra førstepladsen i 4 år. I 2019 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Emma. Blandt drengene er William stadigvæk i top, hvilket navnet har været siden 2010 på nær i 2016. Ud af 1.000 nyfødte drenge fik 18 navnet William i 2019.


PIGERNES HØJDESPRINGER

DRENGENES HØJDESPRINGER

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Asta, der er sprunget 26 placeringer fra en placering som nummer 42 i 2018 til nummer 16 i 2019.

Højdespringeren blandt drengenavne er Anker - fra en placering som nummer 47 i 2018 til nummer 33 i 2019. Det er en stigning på 14 pladser.

Modsat er det gået navnet Caroline, der fra at have ligget nummer 34 i 2018 endte som nummer 51 i 2019 og dermed røg helt ud af top-50.

For Christian er det gået modsat. Navnet faldt fra nummer 25 i 2018 til nummer 39 i 2019.

Også Johanne, Naja og Vigga er røget helt ud af listen over de 50 mest populære pigenavne.

3 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne. Det er navnene Laurits, Sebastian og Philip.


PIGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

EMMA

486

2

+1Ç

26

LÆRKE

264

16

-10 È

2

ALMA

453

3

+1Ç

27

MAJA

250

25

-2 È

3

CLARA

438

8

+5Ç

28

ESTHER

238

27

-1 È

4

FREJA

438

6

+2Ç

29

LIVA

233

32

+3Ç

5

SOFIA

434

5

30

SOFIE

230

29

-1 È

6

KARLA

403

10

+4Ç

31

MARIE

226

33

+2Ç

7

AGNES

399

14

+7Ç

32

MILLE

214

28

-4 È

8

ELLA

386

4

-4È

33

VICTORIA

213

21

-12 È

9

OLIVIA

378

13

+4Ç

34

EMILY

212

30

-4 È

10

ANNA

373

9

-1È

35

SAGA

194

38

+3Ç

11

NORA

370

15

+4Ç

36

ANDREA

193

40

+4Ç

12

ALBERTE

350

12

37

MOLLY

189

58

+21Ç

13

IDA

347

1

-12 È

38

LIV

181

39

+1Ç

14

LUNA

342

17

+3Ç

39

EMILIE

179

36

-3 È

15

JOSEFINE

329

7

-8È

40

VILMA

173

45

+5Ç

16

ASTA

326

42

+26Ç

41

ALBA

171

41

17

ELLIE

321

24

+7Ç

42

LEA

166

47

+5Ç

18

LAURA

312

11

-7È

43

LEONORA

162

54

+11Ç

19

ISABELLA

310

18

-1È

44

MERLE

158

51

+7Ç

LILY

307

20

45

MYNTE

157

52

+7Ç

FRIDA

287

19

-2È

46

ROSA

157

35

-11 È

22

AYA

286

22

47

SARA

152

37

-10 È

23

ASTRID

278

31

+8Ç

48

EVA

146

50

+2Ç

24

ELLEN

269

23

-1È

49

HANNAH

146

43

-6 È

25

MATHILDE

268

26

+1Ç

50

GRY

145

49

-1 È

20 21DRENGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

WILLIAM

568

1

26

LAUGE

256

32

+6Ç

2

ALFRED

523

8

+6Ç

27

HUGO

250

28

+1Ç

3

OSCAR

514

3

28

LIAM

244

33

+5Ç

4

NOAH

484

2

-2È

29

VILLADS

229

30

+1Ç

5

KARL

477

9

+4Ç

30

THEODOR

227

35

+5Ç

6

LUCAS

455

4

-2È

31

LOUI

226

40

+9Ç

7

OLIVER

454

7

32

MILAS

221

41

+9Ç

8

ARTHUR

448

17

+9Ç

33

ANKER

210

47

+14Ç

9

AUGUST

433

13

+4Ç

34

ALBERT

209

37

+3Ç

10

MALTHE

426

6

-4È

35

JOHAN

208

23

-12 È

VALDEMAR

418

10

-1È

36

STORM

208

39

+3Ç

12

EMIL

407

11

-1È

37

ADAM

207

27

-10 È

13

AKSEL

385

14

+1Ç

38

MIKKEL

200

29

-9 È

14

VICTOR

385

5

-9È

39

CHRISTIAN

195

25

-14 È

15

ELIAS

381

12

-3È

40

MATHEO

195

53

+13Ç

16

MAGNUS

360

15

-1È

41

KONRAD

193

43

+2Ç

17

VIGGO

323

26

+9Ç

42

PELLE

189

46

+4Ç

18

ANTON

319

18

43

VILLUM

188

45

+2Ç

19

FELIX

313

19

44

BENJAMIN

186

31

-13 È

FREDERIK

293

16

-4È

45

ERIK

182

52

+7Ç

NOHR

289

20

-1È

46

ASGER

180

50

+4Ç

22

ALEXANDER

284

22

47

MADS

169

34

-13 È

23

THEO

281

24

+1Ç

48

WALTER

163

61

+13Ç

24

ELLIOT

280

21

-3È

49

MARIUS

162

38

-11 È

25

OTTO

265

36

+11Ç

50

MATHIAS

151

42

-8 È

11

20 21


NABOENS DATTER GIDER IKKE!

KLIK HER og læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig!

Forældre stiller nye krav til kvaliteten af deres børnepasning. Det skal være åbent og lovligt uden dårlig samvittighed og med ordnede forhold, godkendt overenskomst og arbejdsskadeforsikring. For flere familier er PVB’s børnepassere en nødvendighed for at få familielivet til at gå op – både i belastede arbejdsperioder, eller når man som forælder trænger til et pusterum.


GULDKORN

DAGENS SMIL ting. Her har vi te es ov sj de r ge si rn bø re De kæ sagt af børn. rn ko ld gu å sm af t ke bu samlet en

Min søn på 2 år og 8 måneder har lidt svært ved at udtale F, så her hedder hans faster altså Pastor Laila. Den kommer nok til at hænge ved.

min datter på Forleden spurgte ikke sminke 3 mig: “Mor, har du lige den ke på i dag?”. Nej, ik videre: “Har dag. Hun spørger ke på?”. Jeg far heller ikke smin ænd jo (for m forklarer hende, at er sminke. ug det meste) ikke br ener pigeIndlysende nok, m r: “Nånej, far barnet åbenbart, fo g det gør O bruger jo skæg!”. ldskæg. t han jo - et rigtig fu

Min mand og datter var hos bageren for at købe morgenbrød og snegle. Glad kommer min datter ind og råber: “Mor, Mor, vi har købt orme!”.

Lillebror, Far og Sto rebror sidder ved mogenbor det og snakker o m, hvad S torebror spiste, da han var ba by. Lillebror s pørger Fa r: “Hvad spiste jeg, da jeg var baby?”. Far svarer : “Du spis te mos”. Lillebror s idder lidt og grubler hvorefter , han spørg e r: “Far, va det så død r e eller leve nde mus? ”.BABYUDSTYR

DET BEDSTE TIL DIT BARN Sutter, sutteflasker, tudkopper, ammeindlæg og brystpumper fra NUK er til dig, der kun vil have det aller bedste til dig og dit barn.DEN PERFEKTE FØRSTE SUT NUK Genius Silikone Sut er den perfekte første sut. Sutten er fremstillet med naturen som forbillede, da den minder om brystvorten ved amning. Sutten har maksimal blødhed og fleksibilitet samt en ekstra forhøjning, der giver maksimal plads til tungens bevægelighed. Suttens sammensætning sørger for, at der er samspil mellem tungen, kæbemuskler og gane, når dit barn sutter på den.


PERFEKT TEMPERATUR HVER GANG NUK First Choice+ Temperatur Control sutteflaske er en nyhed fra NUK, som gør livet lettere for forældre takket være den smarte indikator på flasken, som viser, om indholdet har korrekt temperatur. Indikatorn er lavet som et ekstra hjælpemiddel for at afgøre temperaturen på maden. Funktionen erstatter ikke den traditionelle måde at afgøre, om maden har den korekte temperatur.

Når indikatorn er blå, har sutteflasken den rette temperatur. Indikatoren bliver hvid, når sutteflasken er for varm. Den idelle temperatur for en sutteflaske er ca. 37 grader. NUK First Choise+ Temperatur Control sutteflaske er anatomisk og af høj kvalitet, skabt med naturen som forbillede. Sutteflasken fås i 150 ml og 300 ml.


DEN RIGTIGE KOP TIL ALLE UDVIKLINGSTRIN Spildfri tudkopper med integreret luftventil, som lader barnet drikke uden at holde pause. Kopperne er spildfrie og udformet, så de passer perfekt i barnets små hænder.

Mini Magic Cup og Magic Cup har et smart design, som gør, at barnet kan drikke af koppen på samme måde, som man drikker af et glas, men helt uden at spilde. Kopperne tåler opvaskemaskine og er lette at skille ad og rengøre.

EVOLUTION

EVOLUTION

EVOLUTION

EVOLUTION

Smart spildfri tudkop med blød tud, som er behagelig mod barnets gummer. Integreret luftventil lader barnet drikke uden at holde pause.

Det innovative design gør, at barnet kan drikke af koppen fra alle sider præcis som af et almindeligt glas - helt uden at spilde.

Det innovative design gør, at barnet kan drikke af koppen fra alle sider præcis som af et almindeligt glas - helt uden at spilde.

Smart spildsikker drikkekop med blødt sugerør i silikone, som takket være sin ergonomiske form passer perfekt i barnets hænder.

TRAINER CUP

MINI MAGIC CUP

MAGIC CUP

ACTION CUP


AMMEINDLÆG

NUK High Performance ekstra absorberende og hudvenlige ammeindlæg med perfekt pasform. Ammeindlæggene klæber ikke og forbliver sikkert under BH’en.

BRYSTPUMPE

NUK First Choice+ elektrisk brystpumpe. Opladelig og stille brystpumpe med blød silikone og 16 forskellige indstillinger, som kan gemmes i dens huskefunktion.

BRYSTPUMPE

NUK Nature Sense elektrisk brystpumpe. Opladelig og stille brystpumpe med 16 forskellige indstillinger, som kan gemmes i dens huskefunktion.


D-VITAMIN

EN GOD START PÅ LIVET At blive forældre vender op og ned på tilværelsen, og der kan være meget at sætte sig ind i, når man ønsker at gøre det allerbedste for sin baby. Heldigvis finder man ud af det meste hen ad vejen - og en lille nyfødt baby har først og fremmest brug for næring, omsorg og søvn. Der er dog én ting, man skal huske. Fra to ugers-alderen skal barnet have et dagligt tilskud af D-vitamin.


Forskellige mælkesyrebakterier er en del af vores naturlige tarmflora. Udviklingen af et barns tarmflora begynder allerede ved fødslen.


DE VIGTIGE NÆRINGSSTOFFER Vi kan ikke undvære vitaminer og mineraler. Hos både børn og voksne indgår forskellige vitaminer og mineraler i utallige livsvigtige processer, og de er ganske enkelt nødvendige for, at kroppen kan fungere. De fleste af disse næringsstoffer kan vi spise os til. En nyfødt baby, som bliver ammet eller får modermælkserstatning, får dækket sit næringsbehov gennem mælken i de første måneder. Der er dog ét vitamin, som nye forældre skal være særligt opmærksomme på, nemlig D-vitamin. SELV HELT SMÅ BØRN HAR BRUG FOR D-VITAMIN D-vitamin er nødvendigt for barnets normale vækst og knogledannelse, og det vigtige vitamin har også betydning for et normalfungerende immunforsvar hos barnet. Sundhedsstyrelsen anbefaler at give et dagligt tilskud af 10 mikrogram D-vitamin til børn, fra de er 2 uger gamle. Man mente tidligere, at det var tilstrækkeligt at give børnene D-vitamintilskud indtil 2-års fødselsdagen, men den nyeste anbefaling fra Sundhedsstyrelsen er, at forældre skal fortsætte med at give D-vitamindråber hver dag, indtil barnet fylder 4 år. NATURLIGE KILDER TIL D-VITAMIN De fleste vitaminer kan vi sikre os ved at spise sundt og varieret, men D-vitamin får vi kun i mindre grad via kosten. D-vitamin findes ganske vist i fede fisk, mejeri-

produkter og æg, men selv for voksne er det svært at få nok D-vitamin gennem maden. For små børn kan det være endnu vanskeligere. Heldigvis er der en anden vigtig kilde til D-vitamin. Vi skal ud i solen. Der dannes nemlig D-vitamin, når solens UVB-stråler rammer huden. Solskin er dejligt, vi skal blot huske at nyde solen med omtanke for at undgå forbrændinger. Vær opmærksom på, at børn under 1 år, slet ikke bør udsættes for sol. Når de begynder at tumle rundt selv, skal de beskyttes med solcreme, solhat og let tøj, der dækker huden. D-VITAMINDRÅBER TIL BØRN FRA 2 UGER TIL 4 ÅR Børn vokser hurtigt, og deres små knogler har brug for D-vitamin for at udvikle sig normalt. Hvordan sikrer man sig, at barnet får de anbefalede 10 mikrogram D-vitamin dagligt som supplement til barnets almindelige kost? Til små børn giver man kosttilskuddet som dråber. Der findes D-vitamindråber og D-vitamindråber med mælkesyrebakterier, hvor barnet sammen med D-vitamin også får et tilskud af mælkesyrebakterier.
APOTEKETS D-DRÅBER MED MÆLKESYREBAKTERIER Apotekets D-dråber indeholder vitamin D3 og mælkesyrebakterier af stammen Lactobacillus Rhamnosus Bifolac GG. Dråberne er uden gelatine, mælkeprotein, laktose eller gluten. Den anbefalede daglige dosis er 6 dråber svarende til 10 mikrogram D-vitamin og 670 millioner mælkesyrebakterier. Der er 2 flasker à 10 ml og 2 pipetter i hver pakke.

MERE INFO Vejl. pris for 2x10 ml: 149 kroner. Læs mere om Apotekets D-vitamindråber med mælkesyrebakterier her: WWW.APOTEKETS.DK

PIPETTE ELLER SKE? Dryp dråberne direkte i barnets mund fra pipetten. Eller bland dem i lidt vand eller anden væske uden kulsyre og giv dem på en ske.


FESTARTIKLER

ALT TIL DEN PERFEKTE BARNEDÅB På CALLIGRAPHEN.DK finder du alt, hvad du behøver, for at sætte den rette stemning til barnedåben. Du finder alt lige fra personlige invitationskort, gæstebøger, navneplakater, kagedekoration, servietter, pynt til festlokalet og takkekort.


KAGEDEKORATION

Moderne og personlig kagedekoration med barnets navn udskåret i klar gennemsigtig akryl. Rigtig fin til dåbskagen.

259,-


GÆSTETAVLE

Ny og trendy “gæstebog” med barnets navn og fødselsdato. Gæsterne skal skrive deres navne i ballonerne, og derefter sættes tavlen i en ramme og gemmes som et dejligt minde.

99,-


INVITATIONSKORT

Find det perfekte kort til barnedåben, uanset om det skal være med foto, smukt lasercut med fint bånd eller med et sødt babymotiv. Priser fra:

20,-

GÆSTEBOG MED FOTO

Gæstebog med foto af dåbsbarnet trykt på forsiden. Bogen indeholder 50 sider. Der kan bestilles ekstra sider til bogen.

259,-

GÆSTEBOG

Gæstebog med barnets navn og dato samt en sød elefant. Fås også i lyseblå og rosa. Bogen indeholder 50 sider. Der kan bestilles ekstra sider til bogen.

259,-

SERVIETTER MED NAVN

Servietter med 2 linjeres tekst samt symbol i flot folietryk. Fås i 3 forskellige størrelser: Kaffeserviet, madserviet og aflang madserviet. Priser fra:

2,30


SERVIETRINGE

Servietring i papir trykt med gæstens navn. Perfekt, når du bruger stofservietter eller store papirservietter. Servietringen fastgøres let omkring servietten. Pr. stk.:

6,-

VIMPLER

Dekorer festlokalet med fine vimpler med barnets navn. Med hul foroven, hvor snoren trækkes igennem. 19,6 cm bred foroven og 23 cm høj. Pris pr. bogstav:

25,-

BALLONER

Vælg mellem perlemor, krystal, pastel og oversize i mange flotte farver, så det er muligt at finde lige de farver, der matcher jeres tema til festen. 10 stk. fra:

22,-

TAKKEKORT

Et personligt takkekort efter dåben vil altid blive modtaget med glæde. Se de mange muligheder både med og uden foto. Pris pr. stk. fra:

16,-


NAVNETAVLE

Navnetavle med barnets navn, fødselsdato, tid, vægt og længde. Et finde minde som gave til dåb eller navngivning. Trykt på 250 grams papir i A3-format (297 x 420 mm).

99,-


BØRNEBØGER

LÆS MED DIT BARN OG GIV DIT BARN EN GOD SPROGSTART


Børn udvikler deres sprog i samtale og samspil med nærværende voksne. Samværet omkring gode bøger giver optimale betingelser for nærvær, samvær og forståelse af sig selv og omverdenen. DORTE DIGENS, TALEHØREKONSULENT


Når du læser eller taler med dit barn, er du med til at udvikle barnets sprog. Her skal det at læse forstås bredt. Det handler ikke kun om at sige de ord, der står i bogen. Det handler i høj grad også om samtalen, det at pege og stille spørgsmål og variere stemmeføring og mimik. Det er ofte den voksnes begejstring, der driver læsningen, og for at fastholde den lilles opmærksomhed, er det vigtigt at skabe en hyggelig og god og varm stemning omkring boglæsningen. De første bøger, man kan læse med sit barn, er pegebøger. Der er ofte et enkelt billede på hver side med en neutral baggrund. Det hjælper barnet til at fokusere på billedet. Det er oftest genkendelige genstande eller dyr, som er indholdet i pegebøger.

HEJ BABY: BADETID

Lille, handy pegebog med billeder af ting, der bruges ved badetid. Illustrationerne har klare farver og høj kontrast. Perfekt til visuel stimulering fra 0 år.

59,95

Der er tit meget opmærksomhed på, at barnet kan benævne de ting der er på billederne. Og spørgsmålet: ”Hvad er det?” er et af de første spørgsmål, mange børn lærer at kopiere. Men man kan hjælpe barnet med at få udvidet sit sprog ved at koble handlinger, lyde og sanseindtryk til illustrationen på siden. Udvid gerne med begreber som åbne, lukke, oppe, nede, farver, former og tæl alt, hvad der kan tælles. Gennem højtlæsning hører barnet ord - måske nye ord - og får efterhånden et større ordforråd og en mere præcis forståelse af de enkelte ords betydning. Børn vil gerne høre den samme historie igen og igen, hvilket er med til at gøre barnet mere sikker på ordene og brugen af sproget i det hele taget. Så læs endelig den samme bog igen og igen, samtidig med at du introducerer nye. Med et godt og aldersvarende sprog vil dit barn kunne gøre sig forståelige og give udtryk for lyster og behov - også når du ikke lige er der.

HEJ BABY: SPISETID

Lille, handy pegebog med billeder af ting, der bruges ved spisetid. Sæt seriens bøger inden for babys synsvidde, og den lilles øjne vil søge mod de klare farver.

59,95


HEJ BABY: PÅ VEJ

Lille pegebog med billeder af ting, der bruges, når man skal fra A til B. Bogen er i høj kvalitet med tykke papsider. Perfekt til tidlig visuel og sproglig stimulering.

59,95

SE, RØR OG FØL

Der er masser at se på, røre ved og føle. Hver illustration og aktivitet i bogen tilskynder baby til at bruge sine sanser. 14 solide papsider.

149,95

MIN FØRSTE LEGEBOG:

MIN FØRSTE LEGEBOG:

Sød lille legebog til de allermindste med bevægelige elementer og masser at finde, tælle og tale om.

Skub eller drej og se, hvad der sker! Hvem gemmer sig i haven? Hvem løber igennem parken? 10 solide sider.

BONDEGÅRD

99,95

YNDLINGSDYR

99,95


BULLER RIM OG REMSER

I denne bog bruges figurerne fra Buller-bøgerne til at illustrere 14 små rim og remser med forslag til hoppelege og kilde-lege med det lille barn.

69,95

BULLER OG HANS FINE KROP

Buller opdager kroppen med ører, øjne, navle og fødder. Bogen gennemgår på hyggeligste vis kroppen og sanserne, og der er masser af tale om.

69,95


BULLER-PAKKE

Køb alle 7 bøger i serien om skønne Buller og spar 139,70 kroner. Pakken indeholder: • Buller kysser • Buller er vred! • Buller og hans fine krop • Buller og potten • Buller rim og remser • Buller finder sutten • Buller kan lide

349,95

SE MERE

Se mange flere skønne bøger til de mindste her: WWW.MAISOGCO.DK

TALE, TÆLLE

OG FINDEBØGER Bæredygtige tale, tælle og findebøger i stort format. 100 % naturbog både materiale og indhold. Trykt på FSC-mærket genbrugspap med økologiske farver. Perfekt til begrebslæring og dialogisk læsning. Pris pr. stk: 149 kroner. Køb dem samlet for 269,95 kroner (spar 29,95 kroner).

149,00


BABYUDSTYR

SKAB TRYGHED FOR DIT BARN Med de nye og innovative mamaRoo vugge og skråstol fra 4MOMS skaber du trygge rammer for dit barn, når det skal sove og sidde.
er en skråstol med beroligende melodier og bevægelser, der minder om forældrenes naturlige måde at bevæge sig på, når de beroliger deres barn. 4MOMS MAMAROO 4.0

Aktivitetsbøjle med farverige bolde, så baby kan se og udforske. På bøjlen sidder et spejl, en rangle og legetøj, som rasler. Stoffet er blødt og behageligt - alt sammen så din baby kan nyde en hyggelig stund i sin stol. Babysædet har 5 forskellige beroligende bevægelsesmønstre, som kan styres med en smartphone, og sædet kan

justeres i valgfri position for maksimal komfort for barnet. Vælg mellem 4 indbyggede lyde til at berolige barnet, eller brug mp3-forbindelsen til at afspille valgfrie melodier. 4moms mamaRoo 4.0 kan bruges fra nyfødt og op til 9 kg, eller til når barnet kan sidde selv. Sædet er formet som en skål. For at få en fladere stilling findes der spædbørnindsatser, som købes separat. Betrækket er aftageligt og kan vaskes ved 30 grader.


4MOMS MAMAROO SLEEP har

naturlige bevægelser, som er beroligende for babyen. Med et par enkelte tryk eller via appen til smartphone vælger du mellem 5 forskellige bevægelsesmønstre, som alle er baseret på, hvordan forældre bevæger sig, når de bærer og vugger deres barn. 5 forskellige hastigheder gør det nemt at finde den perfekte kombination, som babyen elsker. Du kan vælge mellem 4 forskellige “white noise” lydtemaer (regn, havlyd, ventilator og shhh).

Vuggen styres let via bluetooth og en kompitabel smartphone. Appen har også en timer til at etablere en god nats rutine og forbedret søvn. Vuggen/sengen kan justeres i højden, har mesh stof for optimal ventilation og vandtæt madras (lagen inkluderet). Alt for, at både forældre og barn kan sove sikkert. Lagen samt en smart opbevaringskurv, som kan fastgøres under vuggen, sælges seperat. Perfekt til opbevaring af babyens ting.LEGETØJ & UDSTYR

SKØNNE TING TIL DIT BARN Hos NORDQ.DK finder du skønt legetøj til dit barn, der kan være med til at styrke barnets motoriske udvikling, sanseoplevelser, rumfornemmelse, sociale udvikling, logiske sans og meget mere. Du finder også et udvalg af super lækkert babyudstyr i god kvalitet.

SPAR 20%


AKTIVITETSLEGETØJ

Bea the Bambi Touch & Play fra Filibabba er en sød håndlavet strikket bambi, der med sit søde ansigt hurtigt skaber en relation til barnet, og med sine mange sanselige detaljer kan udforskes af barnet fra spæd. Bambien er et aktivitetslegetøj med påsyede blade med knitre-lyd og spejl samt strop med velcro-lukning, så den kan hænges på et aktivitetsstativ. Normalpris: 249,95.

200,-


LED-LAMPE

AKTIVITETSLEGETØJ

Den populære Christian hval-lampe fra Filibabba i 30 cm, som er mellemstørrelsen af i alt 3 forskellige størrelser. Lyset i lampen kan dæmpes med den medfølgende fjernbetjening. Normalpris: 499,95.

Otto the Octupus Touch & Play fra Filibabba er en sød håndlavet strikket blæksprutte, der med sit søde ansigt hurtigt skaber en relation til barnet, og med sine mange sanselige detaljer kan udforskes af barnet fra spæd. Normalpris: 329,95.

398,-

264,-

LEGETÆPPE

Skøn legemadras fra Filibabba i quiltet stof, som inspirerer til sjov og leg. Passer perfekt til børneværelset eller i stuen, hvor den lille kan sidde og hygge sig. Normalpris: 649,95.

TRÆKLODSER

520,-

16 bæredygtige træklodser fra Filibabba, der kombinerer både kreativ leg, udvikling af finmotorikken og læring af bogstaver og tal. Normalpris: 399,95.

319,96

SPAR

20% PÅ DENNE SIDE BABYSENGESÆT

Botanical Love sengetøj fra Filibabba producteret i 100% GOTS-certificeret økologisk bomuld med en flot satinfinish, der giver det et eksklusivt udtryk. Normalpris: 379,95.

304,-


BIDERANGLE

SAGA Copenhagens simple og søde biderangle, der passer perfekt til en lille babyhånd. Den hjælper med at afværge den værste kløen under tandfrembrud, og kan samtidig underholde baby med alle dens perler og raslende træringe.

149,SUTTESNOR

SAGA Copenhagens smukke ensfarvede suttesnore findes i mange forskellige farver og er CE-testet.

119,NUSSEKLUD

SAGA Copenhagens Snoppa nusseklud er et must-have til små børn. Den består af 2 lag muslin-stof, så du kan derfor nemt bruge den til at tørre savl eller andet væk med.

169,-

GYMNASTIKTASKE

Den praktiske Flipi gymnastiktaske fra SAGA Copenhagen er perfekt til små ture eller til at opbevare skiftetøj i til børnehaven. Den har en robust hank, justerbare snore og en lille lomme dekoreret med guldnitter, som giver tasken et fedt udtryk.

129,-

VASKEKLUDE

SAGA Copenhagens bløde vaskeklude er perfekte til en hurtig tørre situation, eller til badeværelset. På vaskekluden er der en hank, så den kan hænge på badeværelset. Vaskekludene kommer i et mixet set med 4 stk.

119,-


BIDERING

Den nye Baby Bitie bidering fra BIBS er perfekt for de små hænder at gribe fast om og for gummerne at tygge på. Bideringen er god til at lindre kløende og irriteret gummer. Normalpris: 99,95.

79,95

RUND SUT SPAR

20% PÅ DENNE SIDE

Skøn sut fra BIBS i naturgummi. Suttehovedet er rundt, så det minder mest muligt om moderens bryst. Fåes i mange forskellige farver. Normalpris: 29,95.

22,95

SILIKONESUT

BIBS Supreme silikonesut med fladt hoved i naturgummi. Sutten er designet til at understøtte en korrekt udvikling af kæben og mindske presset på tandstillingen. Skjoldets store huller skaber luft omkring mund og skåner barnets sensitive hud. Normalpris: 49,95.

35,BIDERING

Den nye Baby Bitie bidering fra BIBS er perfekt for de små hænder at gribe fast om og for gummerne at tygge på. Bideringen er god til at lindre kløende og irriterede gummer. Normalpris: 99,95.

79,95

RUND SUT

Smart rundt sut fra BIBS, hvor sutteringen lyser i mørke. Normalpris: 29,95.

22,95


UNDERLAG

Underlag fra Everleigh & Me Copenhagen. Med skridsikker bund, så det ikke så let ryger baglæns, når barnet skubber stolen bagud. De er lavet i højkvalitets og miljøvenligt PVC, og det er nemt at tørre af og rengøre efter brug. Normalpris: 449,95.

405,-

SPAR 10%


BABYUDSTYR

NÅR DESIGN OG FUNKTIONALITET GÅR OP I EN HØJERE ENHED Glasflasken fra MININOR er lavet af flot klar borosilikatglas, som er meget resistent overfor temperaturudsving. Det anvendes både til laboratorieudstyr og til ildfaste fade.


Glas kan noget. Der er noget mere æstetisk over en glasflaske i forhold til plast.ET GODT VALG FOR MILJØET

SMAGER BEDRE

Glas er primært lavet af sand, noget der er rigeligt af og let tilgængeligt, i modsætning til olie, som bruges til plast.

Glas afgiver ikke smag til maden eller væsken, man putter i det. Er det de dyre dråber af modermælk, man giver sit barn, vil man gerne have, at det smager, som barnet er vant til.

Derudover bliver glas ikke på samme måde påvirket af tidens tand, så det kan genanvendes nærmest uendeligt.

UDEN KEMI

Endelig så kan glas laves til nye flasker uden kvalitetstab.

Vælger man en glasflaske, kan man være sikker på, at flasken ikke afgiver noget til mælken. Dette er specielt en fordel, hvis man bruger flasken til at opvarme mælken.GØR TUREN LIDT SJOVERE En sugerørskop fra Mininor kan gøre turen lidt sjovere og lidt mindre stressende. Sugerøret er helt drypfrit, så børn der kan selv og vil selv må godt selv, uden at man risikerer vand over hele bordet eller hele bagsædet. De bløde håndtag gribes naturligt af barnet og er behagelige at holde på. Skulle barnet ligge ned, kan koppen stadig bruges, da det bløde sugerør har en tung kugle i enden, så det følger med vandet, når koppen vendes.

MERE INFO Læs mere om den smarte glasflaske og sugerørskop fra Mininor her: WWW.MININOR.DK


BABYUDSTYR

BÆR DIT BARN MED STIL OG KOMFORT Det hele startede for 7 år siden, da grundlæggerne af MINIMEIS besluttede sig for at skabe verdens bedste bærestol.


MiniMeis er udviklet til skandinaviske forhold af skandinaviske fædre.Den smarte MiniMeis bærestol blev nomineret som bedste opfindelse i 2019 af Time Magazine.

TAG DINE BØRN MED PÅ EVENTYR Da de blev forældre, ville de finde den bedste måde at lade deres børn udforske verden på en sikker og sjov måde. MiniMeis blev grundlagt, udviklet og testet i Norge. Opfindelsen er den første af sin slags og er patenteret i hele verden. Med MiniMeis har det aldrig været nemmere at tage dine børn med på eventyr.

MAKSIMAL KOMFORT FOR FORÆLDER OG BARN Komforten for forældrene kommer af, at barnet sættes på et specielt designet sæde, der er placeret lige over dine skuldre, så det fritager din nakke og skuldre for direkte pres. Barnets vægt fordeles jævnt gennem bærerens krop, hvilket muliggør længere behagelige gåture med stil og med glade børn.


SIKRE OG GLADE OPDAGELSESREJSENDE Dit barn sidder sikkert på dine skuldre, mens det opdager verden, og er sikret med et bælte om maven og benstropper. En sele med skulderstropper følger med, så de mindste børn (6-10 måneder) får ekstra støtte til overkroppen. Et foret sæde, der kan forlænges, giver barnet maksi-

mal komfort. Det støttende ryglæn er designet til at hjælpe barnet med at sidde oprejst, mens det sidder i bærestolen på dine skuldre. 100% GARANTI FOR GLADE BØRN - OG FORÆLDRE MiniMeis yder 100% tilfredshedsgaranti. Dette betyder, at hvis du ikke er tilfreds med din MiniMeis babyog børne skulderbærestol, kan du få alle pengene refunderet.


MERE INFO Læs mere om den smarte bæresele fra MiniMeis her: WWW.MINIMEIS.COM


BILLEDER

9 “MUST HAVES” TIL EN HYGGELIG UDFLUGT MED DIN BABY Hvad er bedre end at tage på en picnic, når man har fri? Mange af os tilbringer tid i vores hjem eller tæt på hjemmet. Lad os få det bedste ud af tiden og nyde det, der er i vores område, så vi faktisk får lov at holde fri sammen. Overrask for eksempel familien med den hyggeligste udflugt. Her får du 9 gode tips til en magisk udflugt med din baby.


Har du lige booket babyfotografering, eller har du allerede en masse billeder af dit barn liggende på din computer? Her får du gode idéer til, hvad du kan gøre med dem.

HAGESMÆK MED FOTO

Er din baby begyndt at smage på almindelig mad, så kender I allerede til, at det kan blive meget grisset i løbet af måltidet. På en udflugt kan det blive en endnu sværere udfordring at få alt spild væk, når I ikke har tilgang til rindende vand. Ved at bruge en hagesmæk af stof kan I nemt tørre både munden og ansigtet med hagesmækken. Denne hagesmæk kan desuden gøres helt personlig med billede og tekst.

139,-


STRANDTASKE

Taske med god plads, der lukkes med en lynlås. Tasken er mørkeblå og måler 35x53 cm. Den har stropper med læderlook, hvilket gør, at den er behagelig at bære på. Flappen på tasken kan du gøre personlig med et foto og/ eller tekst.

229,-

INDKØBSNET

Smart indkøbsnet med bred bund, som gør, at nettet kan stå, når det er fyldt godt op (og det gætter vi på, at det kommer til at være med en lille baby i familien). Måler 40,5x38 cm.

99,-


SKULDERTASKE

Skuldertasken er perfekt i størrelsen til en pusletaske eller som en taske, hvor I har valgt alt det vigtige, I nemt vil kunne få fat i. For eksempel bleer, bilnøgler, vådservietter og håndsprit. Flappen kan gøres personlig med billede og tekst.

99,-

EMALJEKRUS

De fleste forældre bruger kaffe som redningsmanden i nøden, når manglen på søvn er stor, men man alligevel vil ud en tur med familien. Tænk bare at få lov at sidde på stranden eller i parken og drikke kaffe fra dit eget emaljekrus med et billede af dit barn.

139,-


KORTSPIL

Er I ude i lang tid, så vil jeres baby garanteret sove en del af udflugten. Benyt lejligheden til lidt tid for jer selv. Hvad med et sjovt kortspil med billeder af hele familien på?

99,-

SOLSKÆRM

Efter en dejlig dag i solen vil der med garanti være en træt baby i bilen. Så er det perfekt at beskytte babyen fra den stærke sol med en solskærm til bilen. Du sætter den nemt fast på indersiden af bilvinduet med hjælp af sugekopper. Og du kan gøre solskærmen personlig ved at sætte dit eget foto eller motiv på den.

149,-


TERMOFLASKE

Det er vigtigt at sørge for, at alle i familien får nok at drikke på jeres udflugt. Er der noget værre end at drikkevandet er blevet varmt i solen? Benyt en rustfri vandflaske. Den har dobbelte vægge, hvilket gør, at drikkevaren holder sig kold i helt op til 24 timer. Nemt at fylde babyens vippekop eller sutteflaske med dejligt koldt vand.

199,-MADKASSER

Til dig med en baby, som er begyndt at smage på almindelig mad, kommer her et godt tip. En pastasalat er en rigtig klassiker at medbringe på varme dage, men det er sjældent, at alle kan lide de samme ingredienser. Læg derfor ingredienserne til din pastasalat i forskellige bøtter: En til pasta, en til grøntsager osv. Så kan alle blande deres egen pastasalat, som de bedst kan lide den. Madkasserne passer også helt perfekt til at have mellemmåltid og snacks som poppede majschips eller færdigskåret frugt. Pris fra:

99,-

SE MERE Se mange flere skønne produkter, du kan gøre personlige med dine egne fotos og tekst her: SMARTPHOTO.DK

Mere inspiration og ideer kan findes på SmartPhotos Instagram @SMARTPHOTO.DK . Under hashtagget #MYSMARTPHOTO finder du, hvad andre kunder selv har skabt, og du kan også dele dine egne idéer.


KLAPVOGNE

UDFORSK VERDEN SAMMEN UDEN BEGRÆNSNINGER De smarte klapvogne fra BABY JOGGER er stilfulde, fleksible og kompakte samtidig med, at de er ekstremt nemme at folde sammen og opbevare.CITY TOUR 2 Baby Jogger City Tour 2 er en stilfuld, fleksibel og kompakt klapvogn, der følger med din familie overalt. Et indlysende valg, når du rejser med børn. Klapvognen er ekstrem nem at folde sammen og opbevare i den tilhørende transporttaske. Klapvognen fås både som single og dobbeltvogn. Begge kan anvendes med liggedel.


CITY ELITE 2 Baby Jogger City Elite 2 er klapvognen, der giver jer mulighed for at udforske verden sammen uden begrænsninger. Den nye affjedring gør City Elite 2 til den perfekte vogn i terrænet. Kan bruges allerede fra nyfødt med lift eller babyautostol.


CITY MINI GT2 Uanset om du bor i city eller på landet, er Baby Jogger City Mini GT 2 klapvognen, som følger med på alle dine eventyr. Kan bruges allerede fra nyfødt med lift eller babyautostol. Indbygget fodstøtte, affjedring, nyt eksklusivt design og udseende på textilerne samt et flot matsort stel.


CITY MINI GT2 DOUBLE Baby Jogger City Mini GT2 Double lader jer tage på eventyr, efterhånden som familien vokser. Affjedring på alle hjul giver en behagelig kørsel på alle overflader. Denne søskendevogn kan bruges allerede fra nyfødt og kombineres med en eller to lifte. Kan også bruges med en babyautostol.


BØRNEMAD

HVAD SKAL DIT BARN SPISE? Hvornår skal man vænne barnet af med modermælk eller modermælkserstatning? Hvilken type grød er bedst at introducere for barnet, når det er tid til fast føde? Hvornår skal man tilsætte fedtstof til maden? Hvilke madvarer skal man undgå at give til sit barn? Denne praktiske guide udviklet af LANDBRUG & FØDEVARER giver dig svar på de hyppigste spørgsmål om dit barns kost. Alle anvisninger er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger for sund mad til spædbørn og småbørn.4-6 MÅNEDER HVORDAN SPISER DIT BARN? • Bryst eller flaske. • Det anbefales, at barnet udelukkende ammes til 6 måneder, hvis mor og barn trives. • Bryst eller flaske samtidig med skemad. • Tidligst klar til skemad fra 4-måneder. DEN FØRSTE SKEMAD • I begyndelsen tynd grød (f.eks. hirse, majs eller boghvede). • Lidt tykkere grød, når skemaden fungerer. • Grøntsagsmos med kartofler og grøntsager.

HUSK TILSÆT FEDTSTOF

• Tilsæt én tsk. fedtstof til grøden pr. portion. Varier mellem f.eks. smør, olie og plantemargarine. Tilføj ikke fedtstof til færdiglavede grødprodukter. VITAMINTILSKUD HVER DAG

• Giv barnet D-vitamindråber - 10 mikrogram (med mindre barnet drikker 800 ml modermælkserstatning eller mere med mindst 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml). UNDGÅ

• Honning. • Mejeriprodukter. • Rismel hver dag. • Spinat, rødbede, fennikel og selleri. • Kød, fisk, ost og æg. • Begræns desuden salt i maden.

• Varier grøden ved at tilsætte 1 spsk. frugt- eller grøntsagsmos af forskellig slags. • Grød laves på modermælk eller modermælkserstatning og vand. HVAD KAN DIT BARN DRIKKE? • Modermælk eller modermælkserstatning. • Lidt vand fra den kolde hane. • Kan begynde at drikke af kop. HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE? • Bryst eller flaske efter behov. • Giv mad, når dit barn viser tegn på sult. • Hold øje med signaler på, at barnet er mæt. • Hvis skemad: Start med smagsprøver og øg gradvist op til 2 (måske 3) måltider om dagen.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER DRIKKEVARER

EFTERMIDDAG

• Modermælk eller modermælkserstatning efter behov.

• Bryst eller flaske.

• Vand fra den kolde hane.

SEN EFTERMIDDAG

• Eventuelt bryst eller flaske. • Husk: Det er forskelligt fra barn til barn, hvor meget det har behov for.

AFTEN

MORGEN

• Kartoffel/grøntsagsmos, måske lidt frugtmos og bryst eller flaske efter behov.

• Bryst eller flaske. SEN AFTEN FORMIDDAG

• Bryst eller flaske:

• Bryst eller flaske. NAT FROKOST

• Grød og bryst eller flaske efter behov.

• Eventuelt bryst eller flaske.


6-9 MÅNEDER HVORDAN SPISER DIT BARN? • Bryst eller flaske. • Start på skemad, hvis I ikke allerede er i gang. • Flere og flere måltider spises med ske. • Vil gerne prøve at holde om skeen. • Øver sig i at spise med fingrene. • Begynder at drikke af kop. • Ca. 8 mdr.: Kan tygge og bide små stykker blød mad. • Amning om natten er ofte ikke længere nødvendig. HVAD KAN DIT BARN SPISE? • Når det går godt med skemaden, kan barnet smage med af familiens mad. • Al slags (gennemvarmet) kød, fjerkræ og indmad – start med 1 spsk. findelt i mosen og øg snart mængden. • De fleste slags fisk (undgå store rovfisk). • Al slags frugt og bær – moset, kogt eller rå (frosne bær skal koges op). • Alle grøntsager – dog kun spinat, fennikel, rødbede, ruccola og selleri ca. hver 14. dag. Hårde og rå grøntsager koges, rives eller snittes fint.

HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE? • I begyndelsen: Skemad som smagsprøver – ikke et helt måltid. • Ca. ¾ liter modermælk og modermælkserstatning. Mængden afhænger af, hvor meget mad dit barn spiser, men mælk skal være en del af dagens måltider. • Ca. 6-7 måneder: 3-4 måltider med gradvis grovere skemad + 2-3 måltider med bryst eller flaske. • Ca. 8-9 måneder: 4-5 måltider med familiens mad som skemad og i små bidder + 2-3 måltider med bryst eller flaske. • Pres ikke barnet til at spise mere, end det har lyst til.

HUSK TILSÆT FEDTSTOF

• Tilsæt én tsk. fedtstof til grøden pr. portion - varier mellem f.eks. smør, olie og plantemargarine. Tilføj ikke fedtstof til færdiglavede grødprodukter. • Brug fedtstof på brødet under pålæg, hvis der ikke bruges smørbart pålæg, der indeholder fedt. VITAMINTILSKUD HVER DAG

• Ost i mindre mængder og på brød fra 8 måneder.

• Giv barnet D-vitamindråber - 10 mikrogram (med mindre barnet drikker 800 ml modermælkserstatning eller mere med mindst 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml).

• Ca. 8 måneder: Fuldkornsbrød uden hele kerner.

UNDGÅ

• Hårdkogte æg og æg i gennemvarmede retter.

• Ca. 8 måneder: Ris, pasta og bulgur. HVAD KAN DIT BARN DRIKKE? • Modermælk eller modermælkserstatning fra bryst eller flaske. • Stopper du med amning, før dit barn er 9 måneder, så erstat med modermælkserstatning. • Vand i kop fra den kolde hane.

• Is, kager, slik, saftevand, cola, juice m.m. • Spar på sukker, salt, stærke krydderier. • Honning. • Mælkeprodukter foruden modermælk og modermælkserstatning. • Kun rismelsgrød engang imellem. • Kanel. • Spinat, rødbede, fennikel, ruccola og selleri. Brug kun en gang hver 14. dag. • Undgå store rovfisk, herunder dåsetun.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER 6-7 MÅNEDER

8-9 MÅNEDER

MORGEN

MORGEN

• Bryst eller flaske.

• Bryst eller flaske eller eventuelt grød.

FORMIDDAG

FORMIDDAG

• Grød - eventuelt med lidt frugtmos.

• Brød med ost og frugt.

FROKOST

• Grøntsagsmos med findelt kød eller fisk.

eller • Grød med frugtmos med modermælk eller modermælkserstatning.

EFTERMIDDAG

• Grød eller bryst eller flaske.

FROKOST

• Middagsrester i små stykker. AFTEN

• Grøntsagsmos med findelt kød eller fisk, måske lidt frugtmos.

eller • Rugbrødshapser med pålæg - f.eks. leverpostej, torskerogn, avocado eller smøreost.

SEN AFTEN

• Bryst eller flaske.

EFTERMIDDAG

• Grød med frugt. eller • Brød med ost, frugt i små stykker – f.eks. jordbær. AFTEN

• Rugbrødshapser med pålæg - f.eks. æg, middagsrester af fisk og kød - lidt gnavegrønt. eller • Små stykker af kartoffel, grøntsager, kød/fisk. Fedtstof eller sovs. SEN AFTEN

• Øllebrød, bryst eller flaske.

DRIKKEVARER • Modermælk eller modermælkserstatning efter måltidet, så der er appetit til maden. • Kan dit barn drikke mere end ¾ liter mælk ved 9 måneders alderen, slukkes resten af tørsten med vand.


9-12 MÅNEDER HVORDAN SPISER DIT BARN? • Begynd afvænning fra flasken (stop helt ved et år). • Fortsæt amning til et år eller længere, hvis I hygger jer med det. • Modermælk eller modermælkserstatning er stadig barnets drikkemælk. • Spiser med fingrene og øver sig i at spise med ske og drikke af kop.

• Frugt og bær – rå i små stykker eller kogt (frosne bær skal koges op). • Variér mellem al slags fisk (ikke rovfisk), kød, indmad og æg. HVAD KAN DIT BARN DRIKKE? • Modermælk eller modermælkserstatning. • Vand fra den kolde hane.

• Kan tygge og bide.

HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE?

HVAD KAN DIT BARN SPISE?

• 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider om dagen

• Fra 9 måneder: Spiser næsten det samme som resten af familien.

• Pres ikke dit barn til at spise mere, end det har lyst til.

• Gryn, brød uden kerner, kartofler, ris, bulgur og pasta – gerne fuldkornsvarianter.

• Frem mod et-års alderen skal den daglige mælkemængde trappes ned til 3,5 - 5 dl (½ liter) om dagen.

• Ost og lidt syrnede mælkeprodukter.

• Komælk i maden – under 1 dl om dagen. Brug den slags I har i køleskabet.

• Alle grøntsager, kogte eller revne. Spinat, rødbede, selleri, ruccola og fennikel kun ca. hver 14. dag.

• Syrnede mælkeprodukter af sødmælkstypen fra 9 mdr. i små portioner (½ dl stigende til 1 dl ved 1 år).

HUSK TILSÆT FEDTSTOF

• Tilsæt én tsk. fedtstof til grøden pr. portion. Varier mellem f.eks. smør, olie og plantemargarine. Tilføj ikke fedtstof til færdiglavede grødprodukter. • Brug fedtstof på brødet under pålæg, hvis der ikke bruges smørbart pålæg, der indeholder fedt. VITAMINTILSKUD HVER DAG

• Giv barnet D-vitamindråber - 10 mikrogram (med mindre barnet drikker 800 ml modermælkserstatning eller mere med mindst 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml).

UNDGÅ

• Is, kager, slik, saftevand, cola, juice m.m. • Spar på sukker, salt, kanel og stærke krydderier. • Honning. • Riskiks. • Komælk som drik. • Syrnede mælkeprodukter med højt proteinindhold (f.eks. ylette, ymer og skyr). • Spinat, rødbede, fennikel, ruccola og selleri. Brug kun hver 14. dag. • Store rovfisk, herunder dåsetun. • Nødder, peanuts, popcorn og stykker af rå gulerødder og andre hårde grøntsager. • Mere end 50 gram rosiner om ugen.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER MORGEN

• Et stykke groft brød med smør og en lille portion yoghurt naturel eller tykmælk med havregryn og bær. • Brød med æg, ost, marmelade og frugtstykker. • Havregrød med kompot - f.eks. af jordbær. FORMIDDAG

• Bolle med skæreost, melon. • Brød med smør, æg og tomater. • Rugbrød med f.eks. torskerogn og agurk. FROKOST

• Øllebrød med lidt modermælk/modermælkserstatning, revet æble. • Rugbrød med pålæg - f.eks. makrel, avocado, ærter, kogt eller revet gulerod. • Middagsrester.

EFTERMIDDAG

• Pitabrød med skinke og majs. • Blomkålssuppe og ristet brød. • Grovbolle/fuldkornsbolle med smøreost, blomme. SEN EFTERMIDDAG

• Banan, brød. • Tykmælk med revet rugbrød, pære. • Frugtmos med gryn og lidt modermælk/modermælkserstatning. AFTEN

• Fisk med grøntsager og ris. • Kogt/stegt champignon, kartoffel, kødtern. • Kartofler, grøntsager, kylling, sovs.

DRIKKEVARER • Modermælk eller modermælkserstatning. • Mælk trappes gradvis ned fra ¾ liter til 3,5 - 5 dl i denne periode. • Vand i kop fra den kolde hane. • Kan dit barn drikke mere mælk end anbefalet, slukkes resten af tørsten med vand.


1-3 ÅR HVORDAN SPISER DIT BARN?

• Kartofler, ris og pasta - gerne fuldkorn.

• Ca. 18 måneder: Spiser selv med ske og gaffel.

• Syrnede mejeriprodukter af letmælkstypen.

• Bruger også stadig fingrene til at spise med.

• Ost.

• Drikker selv af kop.

HVAD KAN DIT BARN DRIKKE?

HVAD KAN DIT BARN SPISE?

• 1-2 år: Letmælk.

• Nu spiser dit barn det samme som resten af familien.

• Fra 2 år: Skummet-, mini- eller kærnemælk.

• Tilskud af ekstra fedtstof er ikke længere nødvendigt.

• Vand fra den kolde hane.

• Grød, gryn og brød hver dag - gerne fuldkorn.

HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE?

• Frugt og grøntsager hver dag. • Variér mellem kød, fjerkræ, indmad, fisk (ikke rovfisk) og æg.

• 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider om dagen. • Pres ikke barnet til at spise mere, end det har lyst til. • Minimum 3,5 dl og højst 5 dl mælkeprodukt om dagen.

HUSK VITAMINTILSKUD HVER DAG

• D-vitamin (10 mikrogram). UNDGÅ

• Begræns is, kager, slik, saftevand, cola og juice. • Begræns mængden af frugtyoghurt, drikkeyoghurt og kakaomælk. • Giv ikke skyr, kvark, fromage frais, ymer, ylette og græsk yoghurt før 2 år. • Undgå regelmæssig brug af kanel. • Nødder, peanuts, popcorn og stykker af rå gulerødder og andre hårde grøntsager. • Mere end 50 gram rosiner om ugen. • Riskiks. • Store rovfisk, herunder dåsetun.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER MORGEN

FØR AFTENSMADEN

• Havregrød med æble og rosiner. • Tykmælk med revet rugbrød. • Rugbrød med smøreost, franskbrød med banan. • Øllebrød med letmælk, lidt frugt.

• Risengrød eller anden grød. • Frugt/grønt tallerken. • Frugtsalat. • Grønttallerken - f.eks. agurk, ærter, majs, rød peber.

FORMIDDAG

AFTEN

• Skorpe med smøreost, bladselleri, revet gulerod. • Bolle med torskerogn, pærestykker. • Gnavebrød, lille yoghurt naturel, frugt. • ½ bolle med ost, banan eller anden frugt.

• Lasagne, brød, salat. • Bøf, kartoffel, sovs, bønner. • Laks i ovn, kartoffelbåde, spinat. • Kylling, kartoffel, tomater bagt i ovn, avocadomos, revet gulerod, jordbærgrød med mælk.

FROKOST

• Rugbrød med kartoffel, sild, jordbær, peberfrugt. • Brød med makrel i tomat, skinke, revet gulerod. • Rugbrød med leverpostej, torskerogn, avocado og banan, kogt gulerod, agurk, rød peberfrugt. • Frikadelle, kartoffelsalat, fintrevet råkost af æble og kål.

DRIKKEVARER • Letmælk indtil 2 år. Derefter skummet-, minieller kærnemælk.

EFTERMIDDAG

• Tortillas, kødpølse, tomat, salat. • Fuldkornsbolle med leverpostej, appelsinbåde. • Bolle, frugt/grønt tallerken. • Yoghurt naturel med revet rugbrødsdrys og bær og ½ bolle med smør.

• Vand fra den kolde hane. • Kan dit barn drikke mere mælk end anbefalet (3,5 - 5 dl), slukkes resten af tørsten med vand.


BØRNEPASNING

PASNING OG BABYSITTING ANNO 2021 PVB PASNING & BABYSITTING har stor erfaring med børne-

pasning i både hjemmet, til festen, brylluppet eller bare, når den travle hverdag kan bruge en lille håndsrækning.er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Børnepasseren kan hente børnene fra daginstitution eller skole og deltage til fritidsaktiviteter. Børnepasseren kan også lege, hygge og spise med børnene i hjemmet, indtil forældrene er hjemme igen. PVB PASNING & BABYSITTING

HVEM KOMMER HJEM TIL OS NÅR VI RINGER TIL JER? ”Den aller første gang vil det naturligvis være et nyt menneske, der ankommer, men vi har et princip om altid at sørge for at kun få personer - og helst kun én - dækker en enkelt familie. Det betyder, at vi efter kun få gange kan garantere, at du får en, du kender, og at vi overfor vores ansatte kan garantere, at de ikke skal ud til nye børn hver eneste dag. Ved faste pasningsaftaler over en periode vil det altid være den samme børnepasser, som bliver tilknyttet familien”.


HVILKE OPLYSNINGER SKAL I BRUGE FRA MIG? ”Alt, hvad der er relevant for, at dit barn kan få en god, tryg og gerne sjov oplevelse af at blive passet. Faktuelle oplysninger om eventuelle allergier og brug af medicin, men også de små vigtige ting som yndlingshistorier, puttevaner, spisevaner, bedste spil osv.”.

Siden 1998 har vi samarbejdet med over 3.000 dag- og døgninstitutioner, folkeskoler, forvaltninger, virksomheder og private familier. 22 års erfaring ligger dermed bag vores nyeste ‘barn’ PVB Pasning & Babysitting”. HVORDAN KAN JEG VÆRE SIKKER PÅ AT DET IKKE ER TILFÆLDIGT HVEM DER KOMMER I VORES HJEM?

I SIGER AT I ER EKSPERTER I BØRNEPASNING - HVORFOR?

”Alle børnepassere (uden undtagelse) skal gennem en personlig 1-til-1 samtale med en af vores erfarne konsulenter.

”PVB Pasning & Babysitting er en del af PVB Koncernen, som blev stiftet i 1998 og er et landsdækkende professionelt vikarbureau og konsulenthus, der løser opgaver indenfor pædagogik, undervisning og socialrådgivning.

Erfaringen skal være på plads, men også det personlige indtryk/udtryk spiller en rolle, når vi ansætter en ny babysitter. Alle har selvfølgelig en ren straffe- og børneattest”.

VIDSTE DU DET? Du kan benytte håndværkerfradraget til at få dækket en del af regningen for babysitting.


HVORFOR IKKE BARE BRUGE NABOENS DATTER SOM I DE GODE GAMLE DAGE?

BABYSITTING ER DA UORGANISERET SORT ARBEJDE – ELLER HVAD?

”Realiteten i dag er, at naboens datter i mange tilfælde ikke gider.

”PVB har som den første og eneste arbejdsgiver nogensinde forhandlet og indgået en specifik overenskomst for babysittere med FOA.

Desuden oplever vi, at forældre i dag har et udtalt ønske om en vis modenhed hos den, der skal passe børnene, hvilket har bevirket, at vi på nuværende tidspunkt udelukkende ansætter børnepassere, som er minimum 18 år og opefter”.

Alt arbejde, som PVB har udført siden vores start som Pædagogisk Vikarbureau i 1998, har været overenskomstdækket - og hvidt. Dette har vi ikke tænkt os at ændre på i fremtiden”.


ER DET DYRT? ”Taksterne er yderst rimelige, og taksten er den samme, uanset om det er weekend, aften eller andet, hvor børnene skal passes. Når man som forælder vil have den bedste løsning for sine børn samt en løsning, der er socialt ansvarlig, som man kan være bekendt at fortælle venner, kolleger og familie om, så er der naturligvis en udgift forbundet med dette”.

MERE INFO Vil du høre mere om mulighederne for privat pasning og babysitting af dit barn? Se mere her: WWW.PVB.DK


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af MIN BABY er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. MÅ DIT BARN GRÆDE SIG I SØVN? Er det farligt for dit barn, hvis du lader det græde sig i søvn? Det er et spørgsmål, der jævnligt dukker op. Læs hvad videnskabsfolk mener om “Godnat og sov godt”-metoden, der anvendes af mere end 40 procent af danskerne.

SE HVEM DER KRAVLER! De fleste babyer flytter sig ved egen hjælp for første gang, når de er mellem 6 og 11 måneder gamle. Men hvadenten din baby kravler som en krabbe, skubber sig frem på numsen eller springer kravlestadiet helt over og går direkte fra at sidde til at stå, er den udvikling af færdigheder og motoriske bevægelser, der sker, lige så spændende for dit barn, som den er for dig.

SEX EFTER FØDSLEN Hvornår må man have sex igen efter fødslen? Det helt enkle svar er: Når I har lyst. Begge to. Her fortæller 14 kvinder om den første gang, de havde sex efter fødslen.

RAMT AF AMMEHJERNE! Er du blevet mere glemsom, end du plejer at være, efter du er blevet mor? Bare rolig - det er helt normalt, og du er ikke alene. Her fortæller 14 mødre nogle af deres sjove, pinlige og akavede episoder med ammehjerne.


ISSE ARTIKLER? HVORFOR GRÆDER DIN BABY? Gråd kan sommetider være tegn på et mere påtrængende behov end en tom mave eller en fuld ble. Tager man f.eks. det første skrig ved fødslen, så bruger lægerne det til at vurdere en babys lungekapacitet og neuromotoriske kontrol.

BLOG: AT VÆRE HJEMMEGÅENDE MOR Det kan være rigtig svært at få familielivet til at gå op i en højere enhed, når man er to fuldtidsarbejdende forældre. Flere og flere forældre vælger at træde uden for samfundsnormen og med et aktivt valg blive hjemmegående.

BLOG: KÆRE BABY-PÆDAGOG Uanset om du er dagplejemor eller vuggestuepædagog, er jeg ret sikker på, at jeg taler på de fleste mødres vegne, når jeg siger tak. Når jeg sender dig 28 mentale highfives og ville ønske, du fik mere i løn.

HJEMMELAVET ELLER FÆRDIGLAVET? Er man en dårlig mor, hvis man ikke selv står og laver alt mad til baby? Her får du 7 mødres meninger om, hvorvidt det er OK at servere færdiglavet babymad for guldklumpen.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af MIN BABY på WWW.MINBABY.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG