MIN BABY #21

Page 1

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 21 • VINTER 2017 / 2018

9 2 SIDER M

ED OM DET B ALT EDSTE VI HAR

BLOG BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM AT

GÅ SELV Sundhedsplejersken besvarer spørgsmål om at lære at gå UDVIKLING

SE HVEM DER

KRAVLER!

Kravler din baby som en krabbe, skubber sig frem på numsen eller springer kravlestadiet helt over?

+

LIVET SOM

MOR

Tidligere model og kendisblogger Barbara Zatler skriver om at være mor SHOPPING

38 SIDER

Skønne lamper, legetøj, sko til mor og bog om babyhjerner

KONKURRENCE: VIND SKØN LAMPE OG SJOV ARBEJDSBÆNK | GAVE TIL DIG: FÅ EN GRATIS BABYKUFFERT BABYNAVNE: HVILKE KENDTE DANSKERE HAR FÅET EN ARTHUR, FERDINAND, LEO, NOAH, BJØRN, LIV OG KAJ?ÅRETS JULEGAVE Få en fotosession hos Marylou Studio incl. 30 redigerede billeder + digitalt julekort + Facebook timeline cover

KUN 1.295,Tilbudet gælder til og med den 16. december, men skynd dig at booke en tid nu på telefon 28 74 80 18 eller maryloustudio@hotmail.com da der med garanti bliver rift om pladserne!

HUSK:

SIG DU HAR SET JULETILBUDET I “MIN BABY” FOR AT FÅ RABAT

SPAR MINDST

2.400 KRONER

Læs mere og se billeder på www.maryloustudio.dk


Kemi i børnehøjde - tips til småbørnsforæ Her er fem tips til, hvordan du kan begrænse mængden af kemiske stoffer i dine børns hverdag.

Har du hovedpinepiller i tasker og skuffer? Hovedpinepiller eller anden håndkøbsmedicin kan være farligt for dit barn. Du kan gøre det til en vane at give dine tasker, lommer og skuffer i børnehøjde et medicintjek.

Støvsugeren fjerner også kemi fra dit hjem Nogle kemiske stoffer binder sig til støvpartikler. Hvis du fjerner støv og nullermænd én gang om ugen, hvor barnet sover og leger, så fjerner du automatisk også noget af kemien.

www.kemiibørnehøjde.dk


ældre Det er godt at lufte ud – også før sengetid Partikler fra for eksempel levende lys, møbler og elektriske apparater bliver hængende i stillestående luft. Blot 5 minutters udluftning med gennemtræk inden sengetid giver et sundere indeklima om natten.

Hvor står dine opvasketabs? Vasketabs og rengøringsmidler kan indeholde stoffer, som er farlige for børn, hvis de ender i munden. Du kan forhindre forgiftningsulykker, hvis du holder produkterne væk fra børnehøjde og ikke lader dem stå ubevogtet, når du bruger dem.

Fisk er sundt for småbørn – men ikke tun Fisk indeholder næringsstoffer, som er vigtige for udviklingen af dit barns krop og hjerne. Men undgå rovfisk som tun – både fersk og på dåse. De kan indeholde kviksølv, som 0-3 årige børns hjerner er særligt sårbare overfor.


Velkommen til 21. udgave af MIN BABY - magasinet om det bedste vi har. Hvad er livet som mor egentlig, og er det overhovedet noget at skrive om? De fleste kvinder bliver jo mødre før eller siden, og hvad vil det så sige at være mor? Læs tidligere model og kendisblogger Barbara Zatlers mening om emnet i hendes blogindlæg Livet som mor.

skadelige? I brevkassen besvarer sundhedsplejerske Karin Holm spørgsmål om at lære at gå. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 38 sider proppet med skønne lamper til børneværelset, legetøj til børn i alle aldre, praktiske sko til mor og en ny bog om babyhjerner. Jeg håber, at du får en rigtig hyggelig stund i selskab med 21. udgave af MIN BABY. Og hvis du endnu ikke har læst de første 20 udgaver, kan du finde dem på www.minbaby.dk Hilsen redaktør

De fleste børn flytter sig ved egen hjælp for første gang, når de er 6-11 måneder gamle. Men hvadenten dit barn kravler som en krabbe, skubber sig frem på numsen eller springer kravlestadiet helt over, er udviklingen af færdigheder og motoriske bevægelser lige så spændende for dit barn, som den er for dig. Læs mere i artiklen Se hvem der kravler!

Katja Hansson

Hvorfor vil min datter på 1 år ikke kravle? Presser jeg min datter for meget til at gå selv? Kan gåvogne være

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm Barbara Zatler

REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk

HJEMMESIDE www.minbaby.dk

ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

HUSK Læs tidligere udgaver på WWW.MINBABY.DK

FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetMinbaby KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


Kom ind i den fortryllende verden af søde dyr, sjove figurer og seje biler. Hos Zatler er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der er muligt. Alle lamper er håndlavede, produceret i EU og CE-mærkede. Materialerne er træ, akrylmaling og LED-dioder og er derfor miljøvenlige. Se alle de skønne lamper på zatler.dk

KLIK HER og se det store udvalg af unikke lamper


6

LE D E R

Redaktøren har ordet

14

BA BYNA V NE

18

BRE V K A SSE

22

G ULD KORN

24

IND RE TNING

32

H V A D SKA L BAR NET HEDDE?

Det hedder de kendtes børn

Spørgsmål og svar om at lære at gå

Dagens smil

Unikke lamper til børneværelset

De mest populære babynavne

FORSIDEN FOTOGRAF: Marylou Studio | www.maryloustudio.dk34

KE M I I B ØRNEHØ J DE

38

LE G E TØJ

46

SHOPPING

52

BØGE R

58

BLOG

64

LE G E TØJ

Tag hånd om kemien i hjemmet

Et kæmpe udvalg af det bedste legetøj

En god start på alle 365 dage

Din baby er mere genial end du tror

Livet som mor

Et kæmpe udvalg af Playmobil

ABONNEMENT Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer. KLIK HER


DET BEDSTE LEGETØJ

Hos Legetøjseksperten.dk finder du over 30.000 forskellige produkter fra alle de populære mærker som LEGO, Mattel, Hasbro, Playmobil og mange flere!

Se mange flere håndplukkede ting her


72

FUNKTIONE LLE SKO

80

UD V IKLING

86

KONK URRE NCE

87

KONK URRE NCE

88

ME RE LÆ SE ST O F

Verdens mindste træningscenter

Se hvem der kravler!

Vind en værktøjsbænk

Vind en skøn lampe

Fik du læst disse artikler?

FACEBOOK Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting. KLIK HERBABYNAVNE

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Arthur, Ferdinand, Leo, Noah, Bjørn, Liv og Kaj hotte babynavne i de kommende år?

ANDREA ELISABETH RUDOLPH: ARTHUR

Andrea Elisabeth Rudolph og hendes mand Claus Møller Jakobsen fik deres 2. fælles søn på under 2 år den 24. marts 2017. De havde i forvejen Alfred på 1½ år sammen. Claus har desuden Oskar på 9 år og Alma på 4 år fra et tidligere forhold, og hun har datteren Isolde på 10 år. Deres nye søn har fået navnet Arthur Elias.


ANNE GLAD: KAJ

Livstilseksperten Anne Glad (45) og kæresten Kim Vagn (32) fik en søn i september 2017, en uge over terminen. Det er deres første barn, og han har fået navnet Kaj.

BRYAN RICE: LIV

Bryan Rice fik en datter i juli 2016 med sin kæreste Mads Enggaard og veninden Anne Gry Henningsen. “Vi var enige om, at hun ligner en, der hedder Liv. Jeg tror på, at man kan få en fornemmelse at, hvad et barn skal hedde, ved at kigge på det. Hun er det dejligste barn i hele verden”.

ASTRID KRAG: BJØRN

Den tidligere minister Astrid Krag (34) fødte i november 2015 sit 3. barn - en dreng, som har fået navnet Bjørn. Bjørn blev efter en familietradition navngivet med plantningen af et træ i familiens have på Amager ved en stor familiefest. Astrid har desuden Karla på 8 år og Malte på 5 år.


MILLE LEHFELDT: FERDINAND

Skuespiller Mille Lehfeldt, som er datter af skuespillerparret Kirsten Lehfeldt og Stig Hoffmeyer, fik en søn i april 2016. Det var hendes første barn. Sønnen har fået navnet Ferdinand. Faderen er skuespilleren Sophus Windeløw Kirkeby.

MATHILDE FALCH: LEO

Sangerinden Mathilde Falch (27), der er datter af Michael Falch, venter sit første barn i december 2017 med komikeren Jesper Juhl. Parret venter en søn, og de har allerede besluttet sig for navnet Leo, fortæller sangerinden, der lige nu er sygemeldt med bækkenløsning.

NADIA MALM: NOAH

Voice-vært og sangerinde Nadia Malm og kæresten Mathias Jacobsen fik en søn i maj 2017, der har fået navnet Noah.


få en gratis babykuffert

tilmeld dig her

Alle fortjener en god start. Derfor kan du hos os få en gratis babykuffert. I kufferten er der alt fra sut og bleer til pusleunderlag og zinksalve. Du skal bare tilmelde dig via linket, så får du dit værdibevis sendt på sms (skal åbnes på en smartphone), og kan afhente din kuffert i din fakta

kun i


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

AT LÆRE AT GÅ Hvorfor vil min datter på 1 år ikke kravle? Presser jeg min datter for meget til at gå selv? Kan gåvogne være skadelige? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om at lære at gå. HVORFOR VIL MIN DATTER PÅ 1 ÅR IKKE KRAVLE? Min datter er knapt 1 år gammel. Hun trives og er en glad pige. Hun sidder selv, og hun vil også gerne ligge på maven. Hun vil hverken kravle eller støtte på sine ben. Efterhånden er jeg ret bekymret for, hvorfor hun ikke udvikler sig. Det frustrerer hende, at hun ikke kan komme rundt. Skal jeg være tålmodig? SVAR

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder, og hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Ja, børn er jo heldigvis individuelle. Grænserne for, hvornår barnet skal kunne sidde, kravle og gå, er vide. Men går barnet inden 18 måneder, er det OK. Så din datter har tid endnu, hvis hun ellers er sund og rask. Det handler både om at være moden for det og kunne lide at være i forskellige stillinger. Det er derfor godt, at hun vil ligge på maven. Så kan du øve med hende ved at lave omvendte cykle-bevægelser med benene. Du kan også cykle med hende i rygleje, ligesom du kan prøve at lade hende stå på dine ben. Der er fladen blød og eftergivelig, og du kan holde hende på en


måde, så hun føler sig tryg, mens du bevæger dine ben op og ned.

sten. Hun har også en gåvogn, som hun går bagved op og ned ad vejen, og den er hun også vældig glad for.

Enkelte børn går, før de kravler, mens andre rumper sig frem. Barnet skal kravle på et eller andet tidspunkt for at udvikle sig motorisk rigtigt. Lån eventuelt en bog om babygymnastik på biblioteket.

Hun rejser sig ikke selv midt på gulvet, men vil altid have fat i vores fingre, hvorefter hun hiver sig op, eller ved en bordkant eller lignende. Dog har hun et par gange taget en fodbold fra jorden med begge hænder og lige så fint rejst sig, men når det så går op for hende, at hun står selv, bliver hun utryg og skynder sig at læne sig op ad os.

Hvis ikke din datter bevæger sig fremad på en eller anden måde, når hun fylder 1 år, ville jeg nok drøfte det med lægen. God træning.

Jeg ved simpelthen ikke, hvad vi kan gøre for at hjælpe hende. Skal vi stoppe med at gå med hende i hånden, eller blive ved, så hun får mere og mere øvelse? Det kan godt virke som om, hendes balance ikke er helt OK endnu.

PRESSER JEG MIN DATTER FOR MEGET TIL AT GÅ SELV?

Min datter på snart 17 måneder vil ikke gå selv endnu, og jeg ved snart ikke, hvad Vi presser hende heller ikke til at gå, hvis jeg skal gøre for at hjælpe hende på hun ikke vil, for så bliver hun bare vej. Hun har altid været en stille og ked af det, og vil slet ikke. Jeg synes nem men også lidt forsigtig pige, bare, hun har været så godt på vej der tænker over tingene, før hun så mange gange, men så går det Enkelte børn går, før springer ud i noget. helt i stå igen. Er der noget vi de kravler, mens andre gør forkert? rumper sig frem. Barnet skal Mht. at gå begyndte hun så småt at rejse sig op ved ting, da Vi hører jo også, at motorik og kravle på et eller andet hun var ca. 9 måneder gammel. sprog hænger sammen, og hun tidspunkt for at udvikle Dog kravlede hun først, da hun siger heller ikke nogle “rigtige” sig motorisk rigtigt. var godt 11 måneder. Så begyndte ord endnu. Det er “ab” og “bab”, vi at gå med hende i begge hænder, “ma ma”, “gok gok” og lignende. og siden er hun begyndt at gå, når vi kun har fat i den ene hånd. Dog spiser hun selv med ske og med fingrene, klapper kage, kan finde sin navle, kysse bamDa hun var godt 14 måneder, havde hun en enkelt sen, hente bolden osv., så hun hører og forstår os. Jeg dag, hvor hun godt ville gå et par skridt selv i mellem håber du kan give nogle gode råd. os, og det samme igen da hun var ca. 15 måneder.

SVAR

Vi har haft besøg af en fysioterapeut, der siger, vi skal prøve at lade hende gøre mere selv og blandt andet ikke løfte hende så meget, men selv lade hende kravle op til os osv. Det har virkelig hjulpet, og der gik ikke lang tid, før hun begyndte at gå mere selv og flere skridt i mellem os. Engang imellem stod hun også selv og var så stolt. Men så er det hele gået i stå igen. Nu er det som om, hun bliver utryg, hvis vi opfordrer hende til at gå selv, og så bliver hun ked af det. Derfor giver vi hende altid en finger, hun kan holde fast i, og så går det over stok og

Ubevidst lægger I pres på hende gennem opfordringer, heppe, råb m.v. Lyt til fysioterapeuten og se på jeres datter. Hun kan jo godt gå. Hun springer over stok og sten, når hun har fat i en af jeres fingre. Altså er hendes motoriske udvikling nået frem og forbi gå-stadiet. Men noget holder hende tilbage. Fornemmelsen af, at hendes forældre fokuserer på det, hun ikke kan, i stedet for det hun kan.


Ros hende. Lad være med at kommentere hende og hele tiden opfordre hende til at give slip. Hun giver slip, Når HUN vil. Grænsen for at gå selvstændigt uden at holde ved noget eller nogen er 18 måneder i den normale udvikling. Da hun allerede har været der som 15 måneder gammel pige, så er hun jo langt forud for det. Sproget kommer også, når I holder op med at fokusere på hende og hendes kunnen. Lige i øjeblikket bruger hun sin energi på at koncentrere sig om at opfylde hendes forældres ønske om at gå selv. Hun kan ikke koncentrere sig på flere ting ad gangen. Enten sprog eller motorik. Når det ene udvikles, står det andet lidt i stampe. Jo mere I lader hende være i fred, jo før sker udviklingen af begge dele. I kan at lægge noget, hun meget gerne vil have fat på, i en afstand, som gør, at hun er nødt til gå hen til genstanden. Sørg for, at der ikke er nogen eller noget at holde ved. I skal ikke stille scenariet op, mens hun ser på. Er genstanden motiverende nok, vil hun glemme sin forsigtighed og gå hen til den. Hun skal nok løbe fra jer inden længe, så I skal ikke bekymre jer.

KAN GÅVOGNE VÆRE SKADELIGE?

mer sine tæer indad. Denne refleks kaldes Babinski refleksen. Den findes også hos menneskeaber. Derfor går de på siden af foden. I begge tilfælde hindrer refleksen barnet eller aben i at stå på fuld fod. I modsætning til menneskeaber, der bevarer refleksen hele livet, forsvinder den i 6 måneders alderen hos barnet. Hvis barnet sættes i en gåvogn, lærer det hurtigt at komme rundt ved at gå på tåspidser, men motiveres ikke til at komme til at gå ned på fuld fod, når refleksen er væk. Den naturlige proces forsinkes derfor, og barnet går senere, end det ellers ville have gjort. Dertil kommer, at når barnet først har opdaget, at det kommer hurtigt omkring i gåvognen, vil det ikke ud af vognen for at komme ned på gulvet og i gang med at kravle. I kan altså opleve, at barnet springer kravlestadiet over, og det er uheldigt.

Som led i barnets fysiske udvikling, som har betydning både for barnets psykiske samt sproglige udvikling, er det vigtigt, at barnet Grænsen for at gå gennemgår alle udviklingstrin i selvstændigt uden at holde nogenlunde rigtig rækkefølge, ved noget eller nogen er uden at springe nogle af trinene over. Det er derfor vigtigt, at 18 måneder i den norbarnet begynder at kravle, helst male udvikling. før det kan gå. Skulle barnet lære at gå først, er det stadig vigtigt, at det på et tidspunkt også begynder at kravle.

Jeg har hørt, at gåvogne kan skade. Er det sandt? Hvad kan der egentlig ske? SVAR

Der er forskellige meninger om gåvogne. Jeg er ikke tilhænger, da gåvognen ikke fremmer barnets evne til at gå. Tværtimod kan den være med til at forsinke, at barnet går korrekt, da barnet bibeholder tåspidsgang længere end, hvis det blev trænet ved at gå i hånden eller langs møbler, sin seng eller kravlegårdens rækværk. Barnet står på tæer, når det i 3-4 måneders alderen, og begynder at ville op at stå. Det skyldes, at barnets fodsål i de første levemåneder er meget følsom, så selv let strygning under foden udløser, at barnet krum-

Har man lyst til at bruge en gåstol, så begræns tiden barnet er i den. Brug den ikke som en nem “barnepige” og underholdning af barnet. Som ved enhver anvendelse af forskellige metoder og redskaber, er det lille barn et vanemenneske, som hurtigt viser, hvilke gentagelser/vaner, det kan lide. Barnet kan derfor godt lide at være i gåstolen i 4-5 måneders alderen, da barnet hurtigt opdager den “frihed”, det giver. På et tidspunkt omkring 8-9 måneder begynder barnet at reagere modsat. Det føler sig indespærret og reagerer pludseligt voldsomt imod. Det samme kan opleves med gyngeheste og hoppegynger. Lige så glad, barnet har været ved anvendelsen af redskabet, lige så ked bliver barnet pludselig. Det bliver træt af redskaberne.


Lad eventyret begynde! På Playmobilbutikken.dk fører vi hele Playmobils aktuelle sortiment af legetøj. Vi har altid gode tilbud, hurtig levering, billig fragt (fragtfrit ved køb over 800 kr.) og 365 dages fuld returret. Lad os inspirere dig og dine børn til mange timers sjov og fantasifuld leg!


GULDKORN

DAGENS SMIL te ting. Her har vi es ov sj de r ge si rn bø re kæ De sagt af børn. rn ko ld gu å sm af t ke bu samlet en

Lillebror, Far og Storebr or sidder ved mogenbordet og snakker om, hvad Store bror spiste, da han var baby. Lillebror spørger Far: “Hvad spiste jeg, da jeg var baby?”. Fa r svarer: “Du spiste mos”. Lillebror sidder lidt og grub ler, hvorefter han spørger: “F ar, var det så døde eller lev ende mus?”.

tter Min mand og da for var hos bageren brød at købe morgen komog snegle. Glad d mer min datter in or, vi og råber: “Mor, M har købt orme”.

tter Min svigerinde og hendes da tens var ude og samle ind til Kræf sserne Bekæmpelse. De hentede bø fornede i kirken, og da dagen var stå, bi, kunne pigen så ikke helt for igen, at de skulle afleveres dernede gen og da hun jo havde gået hele da stens spurgt folk om bidrag til Præ Bekæmpelse!

Da min søn var 3 år, døde hans oldefar. Vi valgte og så at tage ham med til begr avelsen, da han var ret kn yttet til sin oldefar. Da vi sidde r i kirken og skal synge de n første salme, siger Viktor højlydt: “Skal Oldefar ik ke synge med?”. Alle fik vi st trukket lidt på smilebånd ene.


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET

BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER


INDRETNING

UNIKKE LAMPER TIL BØRNEVÆRELSET Kom ind i den fortryllende verden af søde dyr, sjove figurer og seje biler. Hos ZATLER er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der er muligt. Zatler opstod, fordi at ejer og grundlægger Barbara Zatler søgte efter en lampe til sin egen datter. Men hun syntes ikke, at der var et bredt nok udvalg i Danmark, så hun valgte at gøre noget ved sagen. Projektet blev sat i gang i maj 2017, så det hele er stadig ret nyt. Men ikke desto mindre er der allerede sket en hel del, fra da Barbara startede og til, hvor hun er i dag. I første omgang var det hele noget, hun selv stod og producerede i sit værksted, men nu har hun fundet nogle gode kunsthåndværkere i Europa, som nu producerer det meste af det, hun finder på. Fordi Barbara Zatler tidligere var et kendt ansigt, har hun etableret gode kontakter til andre kendte, som har sagt ja til at med-designe lamper, og snart udkom-

mer den første special edition i rækken, som er designet af skuespiller Thure Lindhardt. Der laves lamper i alle farver og former efter eget ønske, som var et af Barbaras ønsker med dette projekt. Nemlig at kunder kunne sætte deres eget præg på lamperne og gøre dem mere personlige. Fordi Barbara gerne vil have lækkert design til at gå hånd i hånd med kvalitet, så er der ikke sparet på noget omkring produktionen af disse søde og sjove lamper. Således benyttes kun træ som materiale, miljøvenlige farver og energibesparende LED-lys. Lamperne er selvfølgelig også CE-mærkede, så de overholder de gældende regler. Alle lamper kan både stå eller hænges op på væggen, så indretningsmulighederne er mange med disse skønne lamper. Så nu er der rig mulighed for at finde din helt egen unikke lampe til børneværelset.

På de følgende sider kan du se et lille udpluk af de mange skønne lamper fra Zatler. Hele kollektionen kan ses på WWW.ZATLER.DK


ENHJØRNING PEGASUS

Denne ekstremt populære lampe fra Happy Moon er en yderst charmerende lampe. Med sit bedårende udtryk smigrer den sig ind på alle, den møder. Lampen er batteridreven på genopladelige batterier.

510,-


LUFTBALLON

Rejs verden rundt i din helt egen luftballon fra White Dreams Design. Lampen er med touch lysdæmper og tænd/sluk funktion.

ELEFANT BABY

Dumbo er en sød lille elefant med lukkede øjne fra Little Lights. Det er en utrolig sød lille fætter, som både kan hænge eller stå. Lampen er til strømstik.

681,-

639,-

UGLE

SVANE

499,-

670,-

Denne nuttede ugle fra Happy Moon går lige i hjerterne på alle, og det er jo ikke svært at forstå med de store runde øjne. Lampen er drevet af genopladelige batterier.

Eventyret om Svanesøen er måske ikke helt usandt, for denne smukke lampe fra Mint Whale ligner til forveksling en meget smuk svaneprinsesse. Med lysdæmper og tænd/sluk touch-funktion. Lades op via USB.


VW RUGBRØD

Smut ind i en tidslomme og drøm dig tilbage til de groovy 70’ere med denne skønne VW rugbrød fra Little Lights. Du får den i lige den farve, du ønsker. Til strømstik.

699,-


DRØMMEFANGER

Smuk og stilfuld drømmerfanger, som kommer i alle verdens skønne farver. Du kan indstille dens lysstyrke via touch funktionen på lampen, som også fungerer som tænd og sluk knap. Lampen kører på genopladeligt batteri, som lades op via USB.

681,-


ANKER

Til enhver skipper medfølger et anker - også for de små nyudklækkede kaptajner. Happy Moon har denne smukke anker-lampe, som er batteridrevet med genopladelige batterier.

499,-

BULLDOG

Til enhver hundelsker er denne lampe fra Little Lights lige sagen. Hvem kan stå for en sød lille bulldog som denne? Lampen er til strømstik.

699,-

FLYVER

Hop ombord på flyet og lad dig rejse hen til verdens ende og tilbage igen med denne flotte flyver fra Little Lights.

699,-

ABE

Drilleaben er på spil, og det er han med stor stil. Så troede du, at Kay Bojesen aben var fræk, så tro om igen. For aben fra Happy Moon er langt frækkere. Lampen er batteridreven med genopladelige batterier.

499,-


TRAKTOR

Er der en lille landmand gemt i dit barn, så er denne seje traktor fra Happy Moon lige sagen. Ligesom alle andre lamper kan den både hænge og stå. Lampen er med genopladelige batterier.

499,-

JULETRÆ

Med dette smukke og unikke juletræ fra Lampaiderevo får du en helt ny og fortryllende stemning kastet over dit julehumør. Lampen er med batteri.

558,-

KANIN

DIAMANT

639,-

415,-/699,-

Little Lights har virkelig overgået sig selv med denne fantastisk nuttede kanin. Du kan få den i et væld af farver, men den er nu ret så fin i de standardfarver, den kommer i. Lampen er med strømstik.

Man siger, at diamanten er en piges bedste ven, og derfor har Little Lights skabt denne smukke lampe fræset ud som en diamant. Lampen kommer i to størrelser og er med strømstik.


RAKET

Er du til rumvæsener, UFO’er og månerejser, så er denne farverige raket fra Little Lights lige sagen. Den kan tage dig med op til Mælkevejen og alle de spændende planeter ude i rummet. Strømkilde er strømstik.

639,-


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Hvad skal barnet hedde? Henholdsvis 480 og 538 gange blev der i 2016 svaret Sofia eller Noah til det spørgsmål. Begge navne topper nemlig listen over de mest populære navne givet i 2016, viser de nye årlige tal fra Danmarks Statistik.

TOP

50

DRENG OG PIG ENAVNEE-

er der ikke nogen ændring fra forrige år, mens Noah har skubbet de seneste mange års mest populære navn William ned af listen. FOR PIGENAVNE

per Sofia som det mest populære pigenavn, mens det i hovedstaden og Nordjylland er Ella. HVAD ANGÅR DRENGENAVNE,

Et andet drengenavn, der i den grad er blevet populært, er Louie. Det lå nummer 66 på listen i 2015, mens det nu er rykket op som nummer 44. Blandt pigerne er det navnet Saga, der er højdespringer. Det har taget et spring fra nummer 72 til nummer 41. I regionerne Sjælland, Syddanmark og Midtjylland top-

er der en lidt større spredning i regionerne, hvor Noah kun er mest populært på Sjælland. Oscar indtager førstepladsen i hovedstaden, mens William topper i Syddanmark, Victor i Midtjylland og Malthe i Nordjylland. I 2017 er findes der 4.697 med navnet Sofia og 3.047 Sophia, mens der er 394 med navnet Noa og 8.582 med navnet Noah. Dertil kommer 210 kvinder med navnet Noa og 19 kvinder ved navn Noah.


PIGENAVNE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Sofia Alma Emma Ella Ida Freja Clara Anna Laura Alberte Josefine Agnes Isabella Karla Lærke Olivia Victoria Sofie Maja Mathilde Caroline Emilie Liva Esther Ellen Emily Aya Nora Lily Mille Sara Frida Luna Marie Astrid Asta Liv Vigga Rosa Naja Saga Andrea Filippa Nanna Tilde Signe Ellie Johanne Augusta Lea

Antal Pr. 1.000 Nr. 2015 480 16 1 447 15 4 439 15 6 438 15 3 428 14 9 427 14 2 426 14 8 402 14 5 396 13 7 386 13 14 378 13 15 365 12 17 333 11 10 327 11 11 316 11 22 308 10 19 308 10 13 287 10 16 285 10 12 279 9 21 270 9 20 268 9 23 266 9 18 265 9 27 255 9 32 248 8 28 246 8 35 239 8 33 238 8 26 234 8 29 231 8 25 223 8 24 212 7 38 210 7 30 201 7 31 188 6 37 188 6 41 187 6 39 179 6 34 177 6 36 170 6 NY 159 5 45 153 5 43 151 5 47 147 5 NY 146 5 46 141 5 NY 141 5 42 140 5 NY 140 5 40

DRENGENAVNE +/0Æ +2Ç +3Ç -1È +4Ç -4È +1Ç -3È -2È +4Ç +4Ç +5Ç -3È -3È +7Ç +3Ç -4È -2È -7È +1Ç -1È +1Ç -5È +3Ç +7Ç +2Ç +8Ç +5Ç -3È -1È -6È -8È +5Ç -4È -4È +1Ç +4Ç +1Ç -5È -4È NYÇ +3Ç 0Æ +3Ç NYÇ 0Æ NYÇ -6È NYÇ -10È

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Noah Victor Oliver Oscar William Lucas Carl Malthe Emil Alfred Frederik Valdemar Magnus Elias Christian Alexander August Anton Villads Aksel Nohr Johan Liam Sebastian Mikkel Adam Elliot Felix Benjamin Storm Albert Theodor Arthur Konrad Mads Viggo Mathias Philip Theo Laurits Marius Jakob Lauge Louie Thor Otto Asger Bertram Marcus Magne

Antal Pr. 1.000 Nr. 2015 538 17 2 531 17 7 523 17 5 521 17 6 520 16 1 509 16 3 483 15 10 451 14 8 445 14 4 433 14 9 398 13 11 390 12 14 389 12 13 364 12 12 328 10 17 322 10 16 321 10 18 319 10 21 315 10 15 303 10 24 302 10 22 289 9 19 279 9 23 277 9 31 273 9 25 269 9 30 267 8 35 259 8 20 247 8 26 245 8 28 243 8 32 235 7 33 232 7 34 226 7 NY 222 7 27 219 7 38 208 7 29 203 6 39 203 6 46 199 6 45 198 6 36 188 6 44 183 6 42 181 6 NY 179 6 43 178 6 NY 174 6 48 174 6 NY 174 6 37 172 5 NY

+/+1Ç +5Ç +2Ç +2Ç -4È -3È +3Ç 0Æ -5È -1È 0Æ +2Ç 0Æ -2È +2Ç 0Æ +1Ç +3Ç -4È +4Ç +1Ç -3È 0Æ +7Ç 0Æ +4Ç +8Ç -8È -3È -2È +1Ç +1Ç +1Ç NYÇ -8È +2Ç -8È +1Ç +7Ç +5Ç -5È +2Ç -1È NYÇ -2È NYÇ +1Ç NYÇ -12È NYÇ


KEMI I BØRNEHØJDE

TAG HÅND OM

KEMIEN I HJEMMET Der findes kemiske stoffer mange steder i vores hjem. Også på steder, hvor vi måske slet ikke tænker over det. Her er nogle tips til, hvordan du kan begrænse mængden af kemiske stoffer i dine børns hverdag.HAR DU HOVEDPINEPILLER I TASKER OG SKUFFER? Små børn opdager verden ved at smage på den. Derfor er det en god idé at holde medicin uden for dit barns rækkevidde. Og helst i et aflåst medicinskab. Du kan også gøre det til en vane at give dine lommer, tasker og skuffer i børnehøjde et medicintjek. Her kan der være hovedpinepiller, vitaminpiller, nikotintyggegummi, væske til e-cigaretter eller anden håndkøbsmedicin, som kan være farligt for dit barn.

FISK ER SUNDT FOR SMÅBØRN - MEN IKKE TUN

Som gravid og forælder til småbørn kender du sikkert flere gode råd til, hvordan du skaber et hjem med mindre problematisk kemi for de mindste. Det kan være råd som: • Brug svanemærkede plejeprodukter uden parfume til dit barn. • Undgå rygning i nærheden af barnet. • Vask tøj og andre tekstiler inden brug. Men de kemiske stoffer findes også steder i hjemmet, som du måske slet ikke tænker over: I luften, i støvet og måske endda i tasker og lommer, skabe og skuffer. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være så svært at gøre noget ved det. Derfor kommer de to ministerier Miljø- og Fødevareministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet nu med en række gode råd til forældre med børn i 0-3 års alderen.

Det kan ikke siges ofte nok: Fisk er sund kost. Fisk indeholder mange næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af dit barns krop og hjerne. Til gengæld kan rovfisk som tun - både fersk og på dåse - indeholde kviksølv, som 0-3 årige børns hjerner er særligt sårbare overfor. Selv et enkelt måltid med tun vil kunne give et stort indtag af kviksølv i forhold til barnets lave kropsvægt. Derfor anbefales det, at børn under 3 år slet ikke spiser tun.


SUNDERE INDEKLIMA barnet sover og leger, så fjerner du automatisk også noget af kemien. Det er godt at lufte ud med gennemtræk et par gange om dagen. Og blot 5 minutters udluftning med gennemtræk inden sengetid kan give et sundere indeklima om natten og fjerne fugt og støv. Gør udluftning inden sengetid til en daglig vane. Det er lettest at huske daglig udluftning, hvis du gør det samtidig med noget, du gør hver dag i forvejen, f.eks.: • Mens der ryddes af efter aftensmaden • Mens børnene børster tænder om aftenen • Mens børnene bliver puttet

FJERN STØV MINIMUM ÉN GANG OM UGEN HVOR BØRNENE SOVER

Et sundt indeklima er især vigtigt for små børn, da de er i fuld gang med deres udvikling. Her er to enkle råd til et sundere indeklima, hvor børnene sover: DET ER GODT AT LUFTE UD - OGSÅ FØR SENGETID Forestil dig at skulle indånde den luft, du lige har brugt til at puste en ballon op med. Det er i princippet det, der sker, hvis du befinder dig lang tid i et lokale uden at lufte ud. Samtidig bliver partikler fra f.eks. levende lys, møbler og elektriske apparater hængende i stillestående luft, og luftfugtigheden stiger. Nogle kemiske stoffer binder sig til støvpartikler. Herfra kan de indåndes og optages i kroppen. Hvis du fjerner støv og nullermænd én gang om ugen, hvor

Hvis du fjerner støv én gang om ugen, skaber du et sundere indeklima. Rengøringen bliver lettere, hvis du opbevarer legetøj i lukkede kasser. Et dårligt indeklima kan blandt andet føre til, at dine børn: • Får irriterede slimhinder • Får irriterede luftveje • Bliver uoplagte • Får hovedpine • Bliver mere trætte

FÅ MERE INFORMATION På hjemmesiden KEMIIBØRNEHØJDE.DK kan du få flere tips og hente nogle tjeklister, som hjælper dig med at huske kemien i det daglige.


LEGETØJ

ET KÆ UDVALG BEDSTE L

HAVFRUE

Schleich Bayala Michelle havfrue med søhesten Minki.

155,-

Hos LEGETØJSEKSPERTEN.DK finder du over 30.000 forskellige produkter fra alle de populære mærker som LEGO, Schleich, Playmobil, Mattel, Hasbro og mange flere. På de følgende sider kan du se et lille udpluk af det store udvalg.


ÆMPE G AF DET LEGETØJ

HAVFRUE

Schleich Bayala Isabelle havfrue med scepter og søhest.

189,-


FØDSELSDAGSTOG

Mickey og Minnies fødselsdagstog fra LEGO Duplo.

219,-

BILBANE

Star Wars Character Car tracksæt fra Hot Wheels.

492,-

AUTOCAMPER

Super flot Barbie autocamper med en masse tilbehør og sjove funktioner.

RIDEHUS

Schleich ridehus/hestestald med rytter og heste.

719,-

989,-


PLAYMOBIL JULEKALENDER

Julemandens værksted med 24 overraskelser hver dag op til jul. Juleaften nærmer sig, men i julemandens værksted er der stadig masser at lave.

199,-

DUKKE

WALKIE TALKIE SÆT

Skønt walkie talkie sæt med Anna og Elsa fra Disney-filmen Frost.

169,-

HOPPEBOLD

Sjov hoppebold til at sidde på med Brandmand Sam motiv. 45 cm.

100,-

BAMSE

Bandit fra Ty er en skøn vaskebjørn på 15 cm lige til at kramme.

85,-

Baby Born interaktiv dukke med tilbehør inkl. tallerken, ske, potte, sut, ble og pose med babymad. Dukken måler 43 cm.

439,-


BARBIE BIL

Lad Barbie køre rundt med stil i Barbie Glam Convertible. Bilen har to sæder, skinnende hjul og reflekterende lygter.

271,-

BAMSE

Enhjørningebamsen Fantasia fra Ty. 15 cm.

87,-

JULEKALENDER BATWING

Byg det sjove Lego Duplo sæt Batwingeventyr og hjælp Batman med at finde den stjålne skat.

321,-

Lad små dyreelskere tælle ned til juleaften med denne skønne Schleich bondegård julekalender. Hvilken låge gemmer mon på kalven, æslet, den lille hund og den lille grissebasse, hundehuset, foderet og alt det andet?

297,-

DINOSAURSÆT

Dinosæt fra Schleich med 2 store rovdinoer, 4 små dinoer, 2 æg og en hule.

459,-


LEGO

Flyv i kamp på Rey’s Speeder - den seje landspeeder har alt, hvad Rey har brug for, når hun undersøger ørkenplaneters landskaber.

189,-

BILBANE

Hot Wheels Sharkport Showdown banesæt. Start fra topppen og ræs ned af rampen men undgå for alt i verden den glubske haj.

439,-

HAVFRUE

Barbie havfrue. Assorterede modeller. Pris pr. stk.

193,-

BAMSE

28 cm høj Dave bamse fra Minions.

541,-

HESTETRAILER

Hestene skal transporteres, og det klares i et snuptag med Schleich hestetraileren.

419,-


AKTIVITETSCENTER

DUKKE

Mia med magisk kjole fra Disney-serien Mia and Me.

PlayGo Activity Pack - sjov for de mindste.

429,-

95,-

RENDEGRAVER

Super sej Bruder rendegraver. 52 cm.

219,-

STORT VANDHUL

Tag på safari og oplev det vilde dyreliv ved vandhullet. Dette store sæt fra Schleich indeholder både dyr, planter, klipper, vandfald og vandhul.

689,-

MINNIES BUTIK

Lego Duplo. Minnie Mouses sløjfebutik med Minnie og Andersine.

421,-


BAMSE

Enhjørning bamse fra Ty. Lige til at kramme. 42 cm.

257,-

JULEKALENDER

LEGO City julekalender fyldt med klodser til at skabe 24 sjove, kreative og flotte små modeller hver dag op til jul.

169,-

TOGBANE

Klassisk Brio togbane i træ med brandmandstema.

329,-

FJERNSTYRET BIL

Super sej Star Wars Darth Vader fjernstyret bil fra Hot Wheels.

718,-

BARBIE HUS

Barbie hus med møbler og dukke. Huset er beregnet til at kunne transporteres og kan foldes ud til et hjem i to etager med masser af plads til at lege på.

605,-


SHOPPING

EN GOD START

PÅ ALLE 365 DAGE Når man har et barn, skal det være nemt at vælge miljøvenlige produkter uden parfume. Og så skal prisen være i orden. 365 MINIRISK er en serie, der gør det nemt at handle alt fra vaskepulver til babyshampoo og bleer uden så mange bekymringer. Det er godt for dit barn, det er godt for miljøet, og det er godt for dig.GODT FOR DIT BARN OG GODT FOR MILJØET er en serie af svanemærkede, allergi- og miljøvenlige produkter uden parfume, der er gode for dit barn og gode for miljøet. 365 MINIRISK BABY

Mange andre plejeprodukter på markedet indeholder stoffer, som kan være allergifremkaldende og hormonforstyrrende. Fakta har aldrig tilladt det allergifremkaldende middel Mi i deres egne varemærker, der også er helt fri for hormonforstyrrende stoffer. 365 MINIRISK Baby gør det nemt for dig at handle alt fra bleer til shampoo uden så mange bekymringer, til priser hvor alle kan være med. DET BESKIDTE DUSIN Fakta har udpeget de 12 værste kemikalier, som findes i dagligvarehandlen. De kalder dem “Det beskidte dusin”, og Fakta arbejder systematisk på at få dem helt fjernet fra alle deres produkter. 365 MINIRISK HUSHOLDNINGSSERIE

er en serie af

allergi- og miljøvenlige produkter til priser, hvor både hverdag og pengepung kan følge med. Serien består blandt andet af opvaskemiddel, wc-rens, rengøringsmiddel, vaskepulver, skurecreme, bagepapir, bloklys og meget mere. ØKOLOGI – EN DEL AF HVERDAGEN Fakta vil gøre økologi til en del af vores allesammens hverdag - og weekender for den sags skyld. Økologi skal ikke være frelst eller helligt. Det skal have begge ben på jorden. Og så skal det være til at betale. 365 ØKOLOGI er en serie, som skal gøre det nemt for

dig, der vil handle økologisk - men den er også til dig, der er fuldstændig komplet ligeglad, og bare vil have gode produkter til en god pris. I Fakta er økologi en stor del af hverdagen. Der er således altid 250 økologiske varer i butikkerne. Børnemad, frugt og grønt, kød, mejeri, kemifri konserves, drikkevarer, slik og snacks er bare nogle af de produkter, som 365 serien dækker over. Læs mere om 365 serien her: WWW.FAKTA.DKGRATIS BABYKUFFERT

TIL ALLE NYBAGTE FORÆLDRE Alle fortjener en god start. Derfor kan du hos Fakta få en gratis babykuffert. I kufferten er der alt fra sut og bleer til pusleunderlag og zinksalve. Du skal bare tilmelde dig via linket, så får du dit værdibevis sendt på sms (skal åbnes på en smartphone), og kan afhente din kuffert i din Fakta.

TILMELD DIG HER WWW.FAKTA.DK/BK


INDHOLD • En sut • NewBorn Bleer (5 stk.) • Vatpinde (64 stk.) • Zinksalve (20 ml) • Lotion (20 ml) • Shampoo (20 ml) • Baby Bad (20 ml) • Baby Olie (20 ml) • Vådservietter (72 stk.) • Bleposer (45 stk.) • Et pusleunderlag • Vaskepulver (38,7 g) • Skumklude (50 stk.)


BØGER

DIN BABY ER MERE GENIAL END DU TROR I bogen BABY HJERNER lærer du 36 forskellige og sjove lege, der udvikler din babys hjerne inden for tale, matematik, kreativitet og logik. Det er enkle udfordringer, som spædbørn er vilde med, og din baby vil elske dig for det.

Længe før, dit spædbarn overhovedet siger sit første ord, kan det tælle, huske begivenheder og løse problemstillinger. Det kan genkende ansigter og stemmer og smage forskel på nogle basale smagsnuancer.


Bogen vil binde dig og dit barn endnu tĂŚttere sammen i nogle fĂŚlles aktiviteter, som barnet i forvejen elsker. Informativ, praktisk anvendelig og dybt interessant. De fascinerende oplysninger om babyhjernens utrolige udvikling og kapacitet vil fĂĽ dig til at se dit lille vidunder i et helt nyt lys.


SÅ SENT SOM I 1977,

da en gruppe sygeplejersker fra Seattle spurgte nogle førstegangs gravide kvinder, hvornår de mente, deres børn ville begynde at registrere omgivelserne, var gennemsnitsalderen 2 måneder, ifølge de kommende mødre. Nogle af dem mente endda, at det først var omkring 1-års alderen. Sandheden er, at selv i moders mave kan barnet registrere og genkende kompliceret kommunikation såsom en historie. Længe før, dit spædbarn overhovedet siger sit første ord, kan det tælle, huske begivenheder og løse problemstillinger. Det kan genkende ansigter og stemmer og smage forskel på nogle basale smagsnuancer. Din babys hjerne arbejder på højtryk for at bearbejde informationer og udbygge de neurale forbindelser, der vil tjene som fundament for dets emotionelle, sociale og intellektuelle udvikling livet igennem. DIN BABYS FANTASTISKE HJERNE Konstruktionen af dette fantastiske organ begynder allerede få uger efter undfangelsen, når nogle fosterceller, forudbestemte til at blive hjerneceller, begynder at multiplicere med den utrolige hastighed af 250.000 i minuttet. Frembragt i et slags neuralt rør (som senere bliver til rygmarven) begynder cellerne en fordeling, som senere bliver til de forskellige centrer i hjernen. På det tidspunkt, hvor barnet fødes, er hele hjernen fysisk set færdigbygget med alle sine ca. 100-200 milliarder celler. Alle disse milliarder af celler venter kun på at blive brugt. De søger ivrigt at danne forbindelser til andre celler. De sulter efter stimulering, udfordringer og læring. Hver eneste hjernecelle vil i gennemsnit danne forbindelse til 10.000 andre celler. Der dannes mere end 1 million i sekundet. Antallet af forbindelser er astronomisk, og det lille barns potentiale er grænseløst. De forbindelser, der ikke bruges, fjernes efter nogen

tid i en hensynsløs proces, der kaldes apoptose, programmeret celledød. Men de forbindelser, der bruges flittigt i babyhjernen, de forbliver. De vil for altid være en styrke hos barnet, en evne, ”modersmålet”. Det glemmes aldrig. OVERRASKENDE OPDAGELSER Forskerne Linda Acredolo og Susan Goodwyn, som arbejder ved University of California, har samlet nogle banebrydende undersøgelser af nyfødtes evner i bogen Baby Hjerner. Resultaterne er især interessante for dig, som er forælder til en baby. LAD OS TAGE NOGLE EKSEMPLER PÅ, HVAD VIDENSKABEN HAR OPDAGET:

En nyfødt kan genkende en historie, hun har hørt som foster: Omkring 40 år efter, at hans første bøger fandt vej til bogreolerne, kan den amerikanske børnebogs-


forfatter Dr. Suess stadig tryllebinde de mindste med sine fortællinger. Mange børn er faldet i søvn til Horton Hears a Who og Green Eggs and Ham. Men der har meldt sig nogle nye medlemmer ind i Dr. Seuss’ fanklub, som har begejstret forskere. Lille Micaelan er et godt eksempel. I modsætning til den almindelige 3-4 årige Dr. Seuss-fan opstod Micaelans interesse, før hun blev født. Hvad mere er: Hun gav udtryk for sin interesse blot få timer efter, hun havde taget sit første åndedrag. De forskere, der overhovedet kunne finde på at spørge hende, var Dr. Anthony DeCaspar og Dr. Melody Spence ved University of North Carolina i Greensboro. De havde udtænkt et eksperiment, der skulle vise, om indlæringen begynder før fødslen.

Så de bad en gruppe gravide kvinder om at højtlæse den populære Dr. Seuss bog The Cat in the Hat to gange om dagen de sidste seks uger af deres graviditet. Inden for få timer efter fødslen, mens de var i færd med at amme, skulle de lade deres nyfødte bestemme, hvilken historie de ville høre - den af Dr. Seuss eller en anden. De nyfødtes afgørelse kunne bestemmes ved måden, de diede på, og resultatet var tydeligt: De foretrak bestemt den historie, de var ”vant” til. Og dermed understregede de, at indlæringen og opfattelsen allerede begynder i moderens mave. Det kan godt være, at den ufødte ikke kan se sin mor, men den kan i sandhed høre hende.

Én dag gammel baby imiterer sin fars ansigtsudtryk: James, den stolte far til én dag gamle Timothy, lænede sig ind over barnevognen og stirrede forundret ned i hans ansigt. I et forsøg på at fange Timothys opmærksomhed stak James gentagne gange sin tunge ud og rykkede den fra side til side. ”Det virker”, tænkte James, da han så Timothys øjne fæstne sig på ham. Og så til James’ store overraskelse stak Timothy selv sin tunge ud. James blinkede vantro med øjnene overbevist om, at hans fantasi havde spillet ham et puds. Men Timothy, stadig med øjnene koncentreret på sin far med den lidt skeløjede stil, der kendetegner nyfødte, stak igen sin lille tunge ud. ”Det er et tilfælde”, tænkte James. ”Han er én dag gammel. Han kan ikke imitere mig”. Men det var hverken James’ fantasi, der var på spil, eller en ren tilfældighed. Timothy imiterede faktisk sin far. I en undersøgelse, der virkelig skabte røre i den videnskabelige verden, konstaterede Andy Meltzoff fra Univeristy of Washington, at spædbørn helt ned til én dag gamle bevidst kan imitere enkle bevægelser. Når de betragtede deres ”samtalepartner” stikke deres tunge ud, lave trutmund eller åbne munden helt, gik disse helt små babyer i gang med at imitere ansigtsudtrykkene.


Da denne nyhed blev offentliggjort, blev den modtaget med stor skepsis fra mange eksperter inden for udviklingspsykologi. Men i dag, efter gentagne undersøgelser af nyfødte i mange dele af verden, er vi mere sikre i vores sag. Nyfødte fra Amerika til Skandinavien og fra Israel til Nepal lader til at komme til verden med et trang og evne til at imitere og gentage andre menneskers adfærd.

Tre måneder gammel baby opdager et handlingsmønster - og forudsiger fremtiden: Lyset dæmpes, og tæppet går op. Tre måneder gamle Trina sidder veltilpas i sin stol, klar til at nyde showet. Hvilke film skal hun se på det store lærred? Selvom den næppe bliver indstillet til en Oscar, er den to

minutter lange film alligevel et hit hos Trina og andre tre måneder gamle babyer. Designet som den er med spædbørns sind i tanke, udfordrer Mysteriet om de forsvundne billeder, som vi kan kalde filmen, Trinas evne til at forudsige, hvad der skal ske fremover. Producenterne og instruktørerne er Marshall Haith og Naomi Wentworth og deres kolleger fra University of Denver, som i flere år har arbejdet med babyer som Trina. Plottet er det samme i alle deres film. Enkle mønstre (med firkanter, cirkler eller ansigter) dukker op på skærmen én af gangen og forsvinder igen. Det sker enten på den ene side af skærmen eller den anden, alt imens en computer registrerer, hvor på skærmen babyerne kigger. Udfordringen for babyerne er i alt sin enkelthed at fokusere på det sted på skærmen, hvor de forventer, at det næste billede vil dukke op. Objekterne dukker altid op på de samme steder i en given film (f.eks. højre og venstre side), men i nogle film er rækkefølgen ordnet efter et forudsige-


ligt mønster (højre-venstre, højre-venstre), mens den i andre film er tilfældig.

DET DREJER SIG OM UDVIKLING INDEN FOR:

Hver film varer 2 minutter med cirka 20 gentagelser af sekvensen. Kan babyer på to-tre måneder opfange sammenhængen i en kompliceret sekvens, effektivt bedømme hvor på skærmen det næste billede optræder og fokusere deres synsfelter på det sted, inden det kommer? Svaret er: Ja, det kan de.

• Matematik • Musik • Sprog og læsning • Logisk tænkning • Kreativitet

Hvad mere er, eftersom intervallet mellem billederne er meget kort, lærer de hurtigt at flytte deres øjne hurtigt. Og de er ikke begrænset til højre og venstre. For nylig udbyggede forskerne fra Denver deres forsøg til at omfatte venstre, højre, oppe og nede, og babyerne klarede det fint. KICKSTART DIN BABYS HJERNEKAPACITET Hvad kan du bruge dette til? Linda Acredolo og Susan Goodwyn har på baggrund af denne forskning sammensat 36 lege, og 74 forældretips, du kan bruge til at stimulere netop de centre i hjernen der vil tjene dit barn bedst i dets fremtidige liv.

Alt sammen ukomplicerede aktiviteter med gratis remedier, og nogle din baby i forvejen elsker. Bruger du dem, vil du styrke din babys forbløffende hjernekapacitet, og det vil med sikkerhed gavne dit barn resten af livet. Din belønning lige nu? Den bedste og mest smittende lyd, der findes: Dit barns latter. For dit barn vil helt sikker nyde disse lege og bruge timer på dem.

MERE INFORMATION Læs mere om bogen Baby Hjerner og bestil dit eksemplar her: WWW.PROFIC.DK


BLOG

LIVET SOM

MOR AF BARBARA ZATLER

Ja, hvad er livet som mor egentlig, og er det overhovedet noget at skrive om? Vi bliver jo stort set alle mødre før eller siden i vores liv, og hvad vil det så sige at være mor? For mit vedkommende har det været en rejse igennem både det søde og det sure ved livet.


Livet er noget forunderligt noget. Man ved aldrig lige, hvor man havner. Før man für set sig om, har livet taget en helt ny drejning.


Jeg vil gerne se min datter vokse op og blive et menneske, som jeg kan se på med stolthed hele vejen igennem. Hun skal eje de helt rette redskaber for at kunne udvise empati, sympati, pli og respekt overfor sine medmennesker.

Da jeg var yngre, svor jeg altid, at børn, det var ikke lige noget, jeg havde tiden eller lysten til. Men se bare nu. Livet er noget forunderligt noget. Man ved aldrig lige, hvor man havner. Før man får set sig om, har livet taget en helt ny drejning. Og nu, hvor jeg er blevet mor i en måske sen alder af 34 år (nu 36), så ville jeg aldrig bytte det ud med den selvstændighed, uafhængighed og frihed, som jeg førhen havde i utallige mængder. Nu har jeg fået en lille datter, som fylder mit liv med så megen glæde og kærlighed i store mængder, og det opvejer alt det, jeg førhen havde af indhold i mit liv. Selvom hun både kan være kærlig, glad, vred og skrige i høj gråd af frustration, så tager jeg det hele med, og jeg nyder at se min datter udvikle sig til et lille menneske med sine egne holdninger og personlighed. Det er en rejse, jeg nyder at være en del af. Jeg føler en vis stolthed i, at jeg har bragt dette lille smukke væsen til verden. Og nej, det er jo ikke nogen utrolig handling i sig selv at føde et barn, for det sker hver eneste sekund et sted i verden. Men enhver mor føler jo en stolthed over sine børn.Jeg ved godt, at det kan være svært at påvirke sit barn 100%, men jeg vil give hende en opvækst, som jeg selv kan stå ved, om som har været god, tryg og fyldt med kærlighed og omsorg.


For mig er det også vigtigt, at jeg får støbt et lille menneske, som både har de rette værdier og respekt for andre mennesker og dyr i samfundet.

Jeg vil altid forklare og vise hende, at det er okay at sige nej, hvis man ikke har lyst. Det skal ikke være noget, hun føler skam over.

eg vil gerne se min datter vokse op og blive et menneske, som jeg kan se på med stolthed hele vejen igennem. Hun skal eje de helt rette redskaber for at kunne udvise empati, sympati, pli og respekt overfor sine medmennesker.

Hun skal også vide, at alt fra seksualitet til anderledes interesse ikke er noget, man skal gemme væk og skamme sig over, men bare være glad for, og at det er helt naturligt at være anderledes.

Jeg ved godt, at det kan være svært at påvirke sit barn 100%, men jeg vil give hende en opvækst, som jeg selv kan stå ved, om som har været god, tryg og fyldt med kærlighed og omsorg. Så kan jeg ikke gøre mere for, hvad hun så selv gør for at finde sin identitet. Hun skal jo også selv have lov til at danne den person, hun gerne vil være, når hun bliver voksen. Det kan og vil jeg ikke pådutte hende, at jeg skal styre. Men selvfølgelig skal vi som forældre guide og vise dem vej igennem livet, så vidt vi kan være dem behjælpelige, men uden at støbe dem 100% så de havner i en identitetskrise, der bare bomber deres fundament helt til grunde. Jeg håber bare, at hun også er en stærk person, som kan vælge ud fra rigtigt og forkert, og sige fra overfor gruppepres og andet, hun ikke føler lyst til at være en del af.

OM BARBARA ZATLER Barbara Zatler var tidligere en af Danmarks største internationale modeller oveni at være skuespiller og skribent på diverse internationale magasiner. Hun har desuden medvirket i en række TV-programmer som Masterchef og Zulu Djævleræs. Hun bor alene med datteren Samara. Læs mere om Barbara på hendes blog: BARBARA-ZATLER.DK

Barbara skaber i samarbejde med andre kunsthåndværkere håndlavede børnelamper i god kvalitet og skønt design. Se de flotte lamper her: ZATLER.DK

Ordet anderledes er i min optik forkert. Det lyder en smule negativt, fordi mange har gjort det til det. Men altså så er det jo kun godt at skille sig ud fra mængden og gå den vej, som man nu engang finder mest passende til ens egen person. Jeg vil støtte min datter i lige, hvad hun nu skulle ønske at beskæftige sig med, når hun bliver stor. Om det så er noget, jeg ikke selv lige ville ønske for hende, så er det nu engang hendes liv og hendes ønsker for fremtiden, og det vil jeg ikke stå i vejen for. Hvis det gør hende glad, og jeg kan se hendes øjne funkle, så vil jeg ikke stille mig i vejen for den lykke. Min datter er nu 2½ år, og jeg ser allerede en viljestærk lille personlighed titte frem derinde i den lille krop. Jeg glæder mig til at møde mennesket bag det lille søde ansigt og se, hvem min datter gemmer derinde.


LEGETØJ

ET KÆMPE UDVALG AF PLAYMOBIL byder dig velkommen til en verden af fantastisk Playmobil legetøj. Her finder du det fulde aktuelle produktsortiment for Norden. På de følgende sider kan du set et lille udpluk af det store udvalg. PLAYMOBILBUTIKKEN.DK


FEPIGE MED

VASKEBJØRNE I den magiske feskov er der altid mange vigtige opgaver at udføre. De flittige feer får hjælp af deres små venner vaskebjørnene.

69,-


PONYFARM

Rigtig fin ponyfarm til alle hesteglade børn. Med høloft, mange dyr og sjovt tilbehør. Indeholder 3 figurer, 3 ponyer og 7 andre dyr.

429,-

KONGELIGT PALÆ

Eventyrligt slot til den kongelige familie. Der medfølger en krone til kongen, salon til dronningen og en vugge til babyen.

659,-

PONY MED RYTTER

Sød pony med rytter og tilbehør. Perfekt sammen med Playmobils nye Ponyfarm. Se også alle de andre mange fine ponyer.

69,-


NOAHS ARK

Noahs ark er lige til at tage med overalt. . Indeholder 2 figurer, 2 løver, 2 elefanter, 2 giraffer og 2 duer.

299,-

SANGER MED SCENE

Sanger på fin scene. Scenen har 3 forskellige lyseffekter (kræver 3 x AAA batterier). Til denne fine pakke medfølger flere ekstra kjoler.

129,-

FERIEBUNGALOW

Oplev en super sjov ferie i den store feriebungalow. Sov i køjesenge, lav mad udendørs på grillen over et rigtigt bål og glem ikke at afprøve kabelbanen.

549,-


PIRATSKIB

Stort og flot piratskib med kanoner, der kan affyres, og skjult ammunition i dækket. Der medfølger 2 pirater, kanon og anker.

699,-

HØGERIDDERNES BORG

Stor ridderborg med mange detaljer såsom vindebro, faldlem, fængselsbur, stenkaster, mur med skjult skat. 3 riddere, hest, kanon og en masse tilbehør medføger.

999,-

POLITIHELIKOPTER

Politihelikopter med LED-søgelys, så forbryderne også kan fanges i mørke. Cockpittet kan åbnes. Plads til 3 figurer. 2 politibetjente samt tilbehør medfølger.

239,-


BRANDBIL

Brandchefens bil med blink og lys. Brandchefen kører med fuld udrykning og blink og kan derfor komme hurtigt frem til ildebranden.

279,-

BONDEGÅRD

Rejsekuffert med bondegård, der er nem at tage med overalt.

299,-

TANDFE

Sød tandfe med en lille hvid æske formet som en tand, der kan åbnes, og indeni er der rum til at opbevare mælketænderne. Så fint lille sæt.

35,-


GRAVKO

Fin lille gravko fra Playmobil 123 serien til de mindste børn fra ca. 1½ år. 123 serien er CE-mærket, helt uden phtalater og ingen små dele.

85,-

DAME MED KATTEFAMILIE

Sød kattefamilie med kurv. Sættet indeholder dame med mælkejunge, 3 katte, 3 kattekillinger, 2 mus, kurv, spand, madskål og halmballe.

49,-

NATTOG

Sødt tog med togfører og 2 passagerer. Der medfølger skinner nok til at danne en cirkel, så toget kan køres rundt og rundt.

219,-


DUKKEHUS

Smart bærbart dukkehus, som kan pakkes sammen til en kuffert. 3 figurer, 2 hvalpe og masser af tilbehør medfølger.

329,-

LEGEGRUPPE

Legegruppe med masser af tilbehør som legestativ, gyngehest, ballon og meget mere. Der medfølger desuden en dagplejemor og 3 søde børn.

189,-

KRYDSTOGTSKIB

Super flot krydstogtskib. Begge sektioner i skibsskroget kan trækkes ud, så det er nemmere at lege med skibet. Poolen på dækket kan fyldes med vand.

899,-


FUNKTIONELLE SKO

PERFEKT FOR NYE MØDRE:

VERDENS MINDSTE TRÆNINGSCENTER har en virkning på hele kroppen og kan med god samvittighed kaldes verdens mindste fitnesscenter. Skoene følger med dig i din hverdag. MBT SKOMBT SKO er funktionelle sko, der

fungerer som et lille træningscenter i sig selv. Med skoene træner du, når du går og står i hverdagen. De er rigtigt gode for dig, der har født, fordi de hjælper dig med at sætte gang i hele kroppen. Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan træne sin krop ved bare at skifte sko. Men det er faktisk det, som MBT sko kan. MBT er ”funktionelle sko”, der aktiverer en lang række muskler i kroppen. Den buede sål og et særligt verdenspatenteret balancepunkt i skoene gør, at man automatisk kommer til at gå og stå på en særlig ”rullende” og naturlig måde. ”Det betyder, at du træner din krop, når du bare går og står i hverdagen, fordi du sætter gang i krop og blodomløb. Det er derfor, man kan kalde skoene

for verdens mindste træningscenter”, siger Charlotte Poulsen fra MBT Nordic og fortsætter. ”Skoene er gode for alle, der går og står, og som gerne vil have lidt ekstra træning ud af bevægelserne. Det kan være tiltrængt, hvis man eksempelvis sidder meget og ammer. Så trænger man til at komme ud med barnevognen og få fuld effekt af sin indsats”.

GODT FOR HOLDNINGEN Udover træningen får du også en mere oprejst kropsholdning, der aflaster ryg, hofte og knæ. Med MBT står man ikke stille - selv når man står. Det instabile underlag styrker muskler og ledbånd og balancepunktet med den runde gængesål fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. “MBT modvirker trætte, tunge og hævede ben, og balancen bliver også styrket, når man har skoene på”, fortæller Charlotte Poulsen.


MBT modvirker trætte, tunge og hævede ben, og balancen bliver også styrket, når man har skoene på. CHARLOTTE POULSEN, MBT NORDIC

LIDT HISTORIE MBT international blev grundlagt i 1996 og var de første, der introducerede funktionelt fodtøj - altså sko, der kan mere end bare være sko. I 2004 kom MBT til Danmark, og i dag sælges MBT i mere end 45 lande verden over. Der kommer to nye kollektioner hvert år, og i dag findes der designs til fest, arbejde og fritid. Der er kort sagt noget for enhver smag. Skoene er meget populære blandt eksempelvis sygeplejersker, som går meget i deres hverdag, men flere og flere får øjnene op for de fordele, som funktionelle sko giver.

”Man skal hele tiden justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter”, forklarer hun.

TRÆNER MUSKLERNE Mere end 40 uvildige studier bekræfter effekten af MBT, og skoene er godkendt som medicinsk udstyr i Klasse 1 i EØS. Prof. Dr. Thomas Andriacchi fra University of Stanford i Californien fortæller: “Når man går i MBT, resulterer det i, at man fordeler trykket på sine knæ anderledes. For sunde og aktive mennesker kan det betyde, at man får trænet sine muskler ved gang, og dermed lette presset på overbelastede led”.

Se alle de smarte sko på DK.MBT.COM eller køb direkte på WWW.MBTSHOP.DK


KONSTANT PÅ VIPPEBRÆT Hun fortæller, at det var en underlig fornemmelse at have MBT sko på for første gang. “Jeg skulle lige vænne mig til at rulle hen over foden og hele tiden have fornemmelsen af, at jeg stod på et vippebræt. Men efterhånden, som jeg brugte skoene mere og mere, fik jeg det så godt, at jeg kunne fortsætte med håndbolden”. I sommeren 2010 blev Nette Hvam gravid med datteren Josefia. Det var en slem start med megen opkast og kvalme, men dette skulle vise sig at være de eneste udfordringer, som graviditeten bød på. ”Jeg er af den klare overbevisning, at mine fantastiske MBT sko er årsagen til, at de andre skavanker, som bækkenløsning, vand i kroppen, hævede fødder og så videre aldrig blev en del af min graviditet”.

GANG I VENEPUMPER

“Jeg kan kun give de varmeste anbefalinger med at komme i gang med brugen af MBT sko, både før, under og efter graviditeten”, fortæller Nette Hvam. Nette Hvam begyndte at bruge MBT i 2006, hvor hun spillede håndbold i Skjern Håndbold, som i dag er Ringkøbing Håndbold. “Jeg havde udfordringer med belastede akillessener samt skinnebensbetændelse. Når jeg var færdig med træning eller kamp, havde jeg en del smerter”. “Men med MBTs’ særlige, runde sålkonstruktion blev de små stød, som mine akillessener og skinneben ikke brød sig om, aflastet. Dels af den rullende gang og dels ved den bløde sensor, som gav mig den nødvendige affjedring”, siger hun.

Under graviditeten arbejdede hun i Århus og Kolding, men boede i Esbjerg, men hverken de lange køreture eller arbejdsdage gav hende problemer. “Mine MBT var helt fantastiske under graviditeten. Det at få fordelt trykket under foden ved gang og stilstand betød, at jeg hele tiden havde gang i mine venepumper, så blodet blev pumpet tilbage fra mine fødder”. Det samme er tilfældet efter fødslen, for når man eksempelvis står i køkkenet og laver mad til den lille ny eller lægger de uanede mængder af vasketøj sammen, kan man stå og vippe og dermed fordele vægten på fødderne. MBT gør, at du er oprejst. “Når du har MBT på eksempelvis på job, behøver du ikke bekymre dig om at huske at træne de små muskler i lår, mave og ryg. Det gør MBT i løbet af dagen”, fortæller Nette.

SOM AT GÅ PÅ EN MADRAS Fordelen er uden tvivl stødabsorberingen, som uden sammenligning er den bedste på markedet.


Når først man har haft et par MBT på, vil man mærke, hvordan en gåtur kan blive til dans på roser. NETTE HVAM

”Den bløde sensor gør, at jeg får fornemmelsen af at gå på en blød sandstrand frem for det hårde underlag, som vi jo alle går på i dag som fliser, asfalt, klinker og trægulv”.

”Mine veninder syntes i starten, at det var nogle mærkelige sko, og at de var vildt grimme. Men det var også tilbage i 2006, hvor vi var i starten af 20’erne, og stiletter var in, og man skulle se smart ud”.

Ifølge Nette er det allerbedste ved skoen, at uanset om man har stået/gået i 12 timer, så har man hverken hævede eller ømme fødder og ben. ”Ben og fødder er trætte men på den gode måde. Trænet trætte og ikke overbelastede”.

I dag har mange i hendes omgangskreds skoene eller vil gerne have dem.

ET FLOTTERE LOOK Da Nette Hvam begyndte at bruge skoene i 2006, var de meget anderledes i udseende måske endda lidt klodsede. I dag ligner MBT almindelige sko og sandaler.

”De er fascinerede af, hvor lækre MBT er at have på, og at man nu ikke længere lægger mærke til skoene på grund af deres lækre og smarte design”. ”Jeg anbefaler dem til alle og enhver. Jeg synes, det er de mest fantastiske sko, og den mega positive effekt, de har på kroppen gør, at jeg slet ikke kan lade være med at anbefale dem”.

EN DANS PÅ ROSER Nette Hvam synes, at alle burde forkæle sig selv med at par MBT til arbejde eller fritid. ”Jeg oplever mange, der ved hjælp af MBT nu kan holde til at gå en lang tur eller ikke er helt smadrede i kroppen efter en arbejdsdag. Det er bare helt fantastisk. Når først man har haft et par MBT på, vil man mærke, hvordan en gåtur kan blive til en dans på roser.”

Læs mere om skoene på DK.MBT.COM eller køb på WWW.MBTSHOP.DK


KOM I FORM EFTER DIN FØDSEL Nybagte mødre tilbagelægger rigtig mange kilometer med barnevognen. Derfor er det oplagt at bruge tiden til samtidig at få kroppen i form igen enkelt og effektivt.

Tag MBT på fødderne, og du er i gang med træningen. Uanset om du går eller står. Så hvorfor ikke udnytte dette, når du alligevel skal ud med barnevognen?

Mange kvinders udfordring efter en fødsel er at få kroppen tilbage i den form, den havde før graviditeten. Med MBT sko er man som nybagt mor godt hjulpet til at genvinde formen, mens man triller rundt med barnevognen.

MBT stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken. Det øger kropsbevidstheden og giver en bedre holdning.

”Træningsprogrammet kræver ikke et minuts ekstra tid for de mødre, der er ude at gå med deres barnevogn. Med MBT sko på fødderne og ved at lave 10 øvelser på turen 10 gange i 10 uger kommer resultaterne af sig selv”, fortæller Charlotte Poulsen fra MBT Nordic. Den største fordel ved MBT som træningsmetode er den enkle integration i hverdagen. Du behøver ikke ændre adfærd for at opnå resultater.

AFLASTER BÆKKENET

”Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i MBT sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man eksempelvis kan misunde de ranke masaier fra Afrika”, siger Charlotte Poulsen. MBT afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op igennem kroppen, så bækken-, ryg- og nakkesmerter reduceres. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes, når man går med barnevognen i sine MBT sko.

10 GODE ØVELSER MBT træningsprogrammet består blandt andet af 10 øvelser, som der kan laves, når du som nybagt mor alligevel er ude at gå tur med barnevognen, der bruges som modstand og træningsvægt.

Den største fordel ved MBT som træningsmetode er den enkle integration i hverdagen. Du behøver ikke ændre adfærd for at opnå resultater. Tag MBT på fødderne, og du er i gang med træningen. Uanset om du går eller står.


10 ØVELSER MED BARNEVOGNEN 10 gange og gentag to til tre gange i løbet af gåturen. 5. BAGDEL OG LÅR Gå på en flad vej, tag ekstra lange skridt og gå dybt ned over den forreste fod. Sørg for at dit knæ peger i samme retning som tæerne. Gør det 10 gange med hver fod. Efterhånden som du bliver mere dygtig, kan du gøre det samme på en lille stigning.

1. RYG OG ARME Gå med ret ryg. Stram maven op og gå ned ad en bakke. Tag undertag på håndtaget på vognen. Gå med ret ryg og slip vognen så langt fra kroppen, som du kan. Træk vognen tilbage så tæt på dig, som du kan med albuerne mod kroppen. Gentag det 10 gange. En perfekt øvelse, der styrker rygmusklerne, mens du arbejder med armmuskler, skuldermuskler og mavemuskler. Jo kraftigere hældning på bakken, jo større belastning. 2. RYG OG ARME Lav øvelse 1, men hold nu naturligt på vognens håndtag - altså overhåndstag. 3. MAVE, BRYST OG ARME Gå med ret ryg, stram maven op og gå op ad en bakke. Skub vognen så langt ud i strakt arm, som du kan, og lad vognen køre kontrolleret tilbage til dig. Gentag det 10 gange. Få dine albuer ud til siderne, og hold almindeligt på vognens håndtag. Jo stejlere hældning, jo større belastning. Det styrker mavemusklerne, brystmuskler og armmuskler. 4. ARME Gå stille og roligt op ad en nem bakke med vognen hængende efter dig. Hold albuerne tæt på din side, og lad vognen være så langt bag dig, som du kan. Træk vognen ind til kroppen, ind til ryggen. Kroppen må ikke vippe frem, stram op i maven og ryggen. Lav øvelsen

6. BAGDEL OG LÅR Stop i fem minutter, når du går eller brug fem minutter, når turen er færdig, og lav nogle lår- og bagdelsøvelser. Slå bremserne på vognen til, og hold to fingre på vognens håndtag. Stå med en skulders bredde mellem fødderne og sørg for, at dine knæ peger samme vej som dine tæer. Find balancen. Bøj ned til lige under 90 grader i knæ og hofter. Gå langsomt ned og hurtigere op. Gentag det 10 gange, tag en pause og gør det igen to gange. Sørg for at holde balancen, så du må ikke hænge i klapvognen. 7. BAGDEL OG LÅR Du skal gøre som i øvelse 6, men stå nu sidelæns og hold en hånd på vognen. Forsøg på at løfte det ene ben og lav øvelsen på ét ben. Det er vigtigt, at knæet på det ben, du står på peger samme vej som tæerne. Gå ikke så langt ned, at det bliver vanskeligt at komme op igen. Start med 90 grader i knæleddet. Lav øvelsen 10 gange og gentag to gange. 8. KONDI / LANGDISTANCE Gå en lang tur i et jævnt tempo. Turen skal være på over en time for at være effektiv. Gå i et tempo, hvor du ikke bliver forpustet. 9. KONDI / INTERVAL Gå på en lang bakke, der går opad. Gå 10 hurtige trin, hvor du tager lange skridt, gå så 20-30 regelmæssig skridt. Tænk på kropsholdning og balance i kroppen. Gentag øvelsen 10 gange. 10. KONDI / TEMPO Find en rute med et varieret terræn. Den behøver ikke at være længere end, at du kan gå den på 10 minutter. Gå først ruten i et roligt tempo som opvarmning. Gå den så igen i et højere konstant tempo. Terrænet vil give dig naturlig intervaltræning. Jo hårdere terræn, jo mere træning.


UDVIKLING

SE HVEM DER

KRAVLER! De fleste babyer flytter sig ved egen hjælp for første gang, når de er mellem 6 og 11 måneder gamle. Gennemsnitsalderen er ca. 9 måneder. Men hvadenten din baby kravler som en krabbe, skubber sig frem på numsen eller springer kravlestadiet helt over og går direkte fra at sidde til at stå, er den udvikling af færdigheder og motoriske bevægelser, der sker, lige så spændende for dit barn, som den er for dig.


De to største faktorer, der har indflydelse på din babys anstrengelser for at bevæge sig fremad, er barnets størrelse og dets temperament.


Hvad driver en baby til at komme i gang med at bevæge sig? En del af drivkraften er den hurtige udvikling af babyens motoriske færdigheder. Udviklingsmæssigt mestrer babyen nu balance, kontrol, koordination og vekslende bevægelser (den ene arm og dernæst det andet ben), som alt sammen skal bruges for at kravle. Indtil nu har tidligere fysiske bedrifter - som at rulle rundt eller skubbe sig op på begge hænder - forstærket de nødvendige muskler. I begyndelsen kan det være, at din baby bare rokker frem og tilbage på alle fire. Det er fordi, barnet har kræfterne til at kunne bære vægten på både hænder og knæ, men hjernen er endnu ikke i stand til at lave den komplekse motoriske rækkefølge, der skal til for at sætte i gang.

Du kommer ikke til at vente længe - når dit barn er nået så langt, vil det sikkert kunne kravle i løbet af en måneds tid. FREM ELLER TILBAGE Når dit barn så kommer i gang, er det ikke sikkert, det bevæger sig fremad. Et lille barn har bedre kontrol over armene end over benene, så i begyndelsen vil der blive skubbet mest med hænderne, hvilket vil tvinge barnet til at bevæge sig baglæns. Med nogen øvelse vil barnet hurtigt opdage, at hvis knæene bores godt ned i underlaget, og der skubbes fra med benene, kan det bevæge sig i retning af det, det gerne vil have fat i. Og da alle børn er naturligt nysgerrige, er dette et perfekt tidspunkt til at opmuntre dit barn til at udforske omgivelserne. Giv ham/hende masser af muligheder


Faktisk så er det at kravle en så uforudsigelig målestok for dit barns udvikling, at nogle børnelæger ikke engang regner det for en rigtig milepæl, når babyen kan kravle.

på gulvet, og få babyen til at bevæge sig fremad ved at placere et par stykker yndlingslegetøj en halv meter udenfor hans/hendes rækkevidde.

for dit barns udvikling, at nogle børnelæger ikke engang regner det for en rigtig milepæl, når babyen kan kravle.

HVAD HVIS DIN BABY ALDRIG KRAVLER?

TIDLIGT ELLER SENT?

Omkring 10% af alle børn går direkte fra siddende stilling til at trække sig op at stå for at gå. Eksperterne er ikke rigtigt klar over, hvorfor nogle børn foretrækker at blive mobile på denne måde, men det er helt normalt. Faktisk så er det at kravle en så uforudsigelig målestok

De to største faktorer, der har indflydelse på din babys anstrengelser for at bevæge sig fremad, er barnets størrelse og dets temperament. Store babyer kan være længere om at kunne kravle, fordi de har mere vægt at manøvrere rundt med.


Undersøgelser indikerer, at børn født om sommeren og om efteråret har tendens til at kravle 3 uger senere end børn født om vinteren og om foråret.

Et dovent barn eller en lille frygtsom en kan måske være tilfreds med at forblive på sit udviklingstrin lidt længere, i stedet for at forsøge at komme videre. Et meget aktivt og nysgerrigt barn vil sikkert komme i gang tidligere end sine jævnaldrende. Det kan også spille en rolle, hvornår på året dit barn blev født. Undersøgelser indikerer, at børn født om sommeren og om efteråret har tendens til at kravle 3 uger senere end børn født om vinteren og om foråret. Hvad grunden er til det? Sommer/efterårsbørn når til kravlestadiet om vinteren, hvor de typisk har mere generende tøj på. Hvor tidligt eller sent barnet kan kravle er ikke nogen indikation af, hvor hurtigt barnet lærer at gå. AT LAVE FORBINDELSER Hvadenten din baby begynder at bevæge sig rundt tidligt eller sent, har det ikke noget med intelligens at gøre. De dele af hjernen, der kontrollerer udviklingen af motoriske færdigheder og barnets kundskaber, sidder i forskellige områder. Det betyder dog ikke, at barnets almindelige kundskaber ikke er en vigtig del af den nyligt opdagede evne til at bevæge sig rundt. Omkring 8 måneders alderen udvikler babyer en viden om, at ting eksisterer, selv om de ikke kan ses. Det motiverer dem til at på jagt efter et stykke yndlingslegetøj eller en person, de godt kan lide, som ikke er i synsfeltet. Småbørn udvikler også det udvidede opmærksomhedsområde og den forfinede resonneringsevne, de skal bruge for at kunne fokusere på at nå et bestemt mål. Din lille tumling kan nu bearbejde mere komplicerede tanker, så som “Der er sofaen - jeg må hellere styre uden om den, ellers støder jeg ind i den”.

UAFHÆNGIGHED OG SEPARATIONSANGST Omkring 9 til 12 måneders alderen begynder børn at kræve en vis uafhængighed. Nu kan de rent faktisk komme på lidt afstand af dig. Men samtidig begynder separationsangsten at sætte ind, hvilket lægger en dæmper på denne uafhængighedstrang og hjælper med til at holde babyen indenfor dit synsfelt (i det mindste noget af tiden). FORANDRINGER Når dit barn begynder at kunne bevæge sig lidt bedre, kan det være, du lægger mærke til, at han/hun gør mindre fremskridt på andre områder, så som finmotorikog sprogudvikling. Der bruges så meget energi på at kravle, at der simpelthen ikke er så meget til overs til at lære andre nye færdigheder. En anden forandring kan være, at dit barn kan være enten så ophidset eller frustreret over sin nye udfordring, at det ikke sover hele natten mere. Modstå fristelsen til at tage barnet op eller til at tage barnet med ind i din seng, for så vil du etablere et mønster, der kan blive meget svært at bryde senere. Du skal hellere ae barnet blidt på ryggen for at trøste ham/hende, men lad barnet falde til ro igen selv. Heldigvis er denne fase ofte meget kortvarig. I løbet af et par uger eller deromkring falder de fleste babyer tilbage til deres tidligere sovemønster. Du skal bare være forberedt på det, alle forældre opdager - du vil også selv skubbe på hele tiden.


HVORNÅR KRAVLEDE DIT BARN? Min datter har, fra hun var ca. 6 måneder, “ormet” sig frem, og da hun var 8 måneder knækkede hun så koden til at kravle. Hun foretrækker dog stadig at orme, da det går hurtigst. Hun er lige begyndt at rejse sig op ved legetøjet og vil gerne gå igennem rummet med os i hænderne. Kort sagt: Hun er OVERALT. STINE

Min søn bliver 8 måneder om nogle dage. Han kan ikke kravle, men han maver sig frem som en anden soldat, og det går stærkt. Han er begyndt at hive sig lidt op i ting, blandt andet sin seng, men han kommer endnu ikke op at stå.

elsker at lege “nu kommer jeg og tager dig”. Så kravler han væk fra mig og griner, alt hvad han kan. Så får han en muletur og griner endnu mere. Jeg ved, når han er ude på numre, så fniser han og kravler, så hurtigt han kan. Han står og leger uden at holde fast i noget, men støtter sig blot med maven. Heldigvis har han fået godt styr på at komme ned på gulvet igen uden at falde. Han har stået selv et par sekunder og står super flot, blot vi hjælper med en enkelt finger. Jeg tror dog ikke, han går foreløbig. Han er for glad for at kravle. SUSANNE

LENE

Min datter er lige blevet 10 måneder, og hun kravler ikke endnu. Hun kan rulle og sidde, og hun kan også sagtens komme fra siddestilling og ned at ligge på gulvet og omvendt. Men det er som om, hun ikke kan blive “stående” på knæene, når jeg stiller hende i kravlestilling.

Min søn er 7 måneder, og han har nu kravlet i 1½ måned og sidder selv og leger og kravler efter legetøjet. Den sidste måned har det været sjovt også at rejse sig op ad de forskellige ting, så det koster lidt buler og blå mærker. BETINNA

MARIA

Min ældste datter gik først (med at slippe helt), da hun var 15 måneder, men hun tænker også meget over tingene. Hun kravlede, da hun var 7½ måneder og sad selv, da hun var 5 måneder. Min anden datter var 11 måneder, da hun begyndte at gå og sad selv og kravlede efter 7½ måneder. Min tredje datter var 9½ måneder, da hun gik første gang. Hun var også den hurtigste til at kravle, 3 dage før hun fyldte 6 måneder. Min mindste på 11½ måneder kunne sidde, da hun var 7 måneder, og kravlede, da hun var 7½ måneder. KAMILLA

Min søn var 6 måneder, da han kravlede baglæns. Da han var 7½ måned, knækkede han koden og lærte at kravle den rigtige vej. Han er nu 9 måneder, og han

Min datter begyndte at kravle, da hun var ca. 8 måneder, måske lidt mere. Hun rejser sig op ad de fleste ting, men er ikke så interesseret i at stå og prøve at gå. Det er som om, hun ikke finder det vigtigt endnu. Men det går jo også fint med at kravle ;-) RIKKE


KONKURRENCE

VIND EN VÆRKTØJSBÆNK FRA LEGETØJSEKSPERTEN.DK Vind denne super flotte Bricolo by Janod værktøjsbænk med 40 dele fra Legetøjseksperten.dk til en værdi af 799 kroner.

VÆRDI:

799 KRONER

KLIK HER FOR AT DELTAGE


KONKURRENCE

VIND EN SKØN LAMPE FRA ZATLER Du kan blive den heldige ejer af en af de skønne lamper fra Zatler til en værdi af 489 kroner Du kan vinde denne skønne uglelampe fra Happymoon i blå eller fersken. Den er CEmærket og fremstillet i miljøvenligt materiale. Du kan læse mere om lampen her:

WWW.ZATLER.DK

KLIK HER FOR AT DELTAGE


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af MIN BABY er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. MOR UDEN MORKROP Strækmærker, løs hud, graviditetskilo, fødedygtige hofter, kvindelige former. Alle sammen begreber, som ofte får fællesbetegnelsen “morkrop”.

SØDE FRØER TIL BABY Se alle de skønne ting, du enten selv kan lave til din baby, eller kan købe med et enkelt klik. Vi har samlet 17 skønne ting, der alle har frøer til fælles.

BABYS FØRSTE TAND Hvornår får baby egentlig sin første tand? Hvad er tidligt, og hvad er sent? 11 mødre fortæller om deres børns aller første bisser.

NYE NAVNE Der bliver hele tiden tilføjet nye navne til listen over godkendte fornavne. Her kan du se en liste med 322 af de nyeste pige- og drengenavne.


ISSE ARTIKLER? DERFOR AMMER VI SÅ LIDT Nye tal viser, at mindre end hvert 5. barn herhjemme bliver ammet fuldt ud i de 6 måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Vi spurgte mødre fra Netbaby.dk om årsagen.

ER BLEER FOR BEHAGELIGE? Flere og flere børn er ikke renlige, når de kommer i børnehave. Ofte ses forældrene som “synderne”, fordi de ikke er gode nok til at opfatte børnenes signaler, når de er parate til at smide bleen. Men kan årsagen være, at bleer i dag føles så behagelige for barnet, at de ikke bliver motiverede til at slippe af med dem?

ER DEN FØRSTEFØDTE SPECIEL? Er det i orden at være lidt gladere for sit første barn? Læs her hvad andre mødre siger.

SÅDAN FÅR DU DIN BABY TIL AT SOVE Sundhedsplejersken giver dig gode råd til, hvordan du får dit barn til at sove lige fra fødslen.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af MIN BABY på WWW.MINBABY.DKNyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG