MIN BABY #2

Page 1

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 2 • SOMMER 2012

100

SØVN

BØRNS SØVN

SIDER ME D OM DET B ALT EDSTE VI HAR

Sundhedsplejersken besvarer dine spørgsmål.

SOMMERFERIE

REJSE MED SMÅBØRN Gode råd til at gøre turen nemmere.

DEBAT

AMNING

Hvor langt skal man gå for at amme?

SEXLIV

INSPIRATION

10 SIDERS INSPIRATION Fantastiske fund til baby.

+

SEX EFTER FØDSLEN

Hvordan får I gang i sexlivet efter fødslen? Læs eksperternes svar.

KONKURRENCE: VIND SKØN BABYPLEJE FRA DERMA | BØRN I SENGEN: HYGGELIGT ELLER NO-GO? KUN FOR SJOV: BØRNS ERFARINGER | QUIZ: 20 SPØRGSMÅL OM BABYER | FOTOSERIE: SKØNNE BABYER


VELKOMMEN Velkommen til 2. udgave af magasinet MIN BABY. Den 1. udgave af MIN BABY udkom for 3 måneder siden, og magasinet er blevet super positivt modtaget. Der er over 30.000, der har læst første udgave, og der kommer mange nye læsere til hver eneste dag. I MIN BABY kan du udelukkende finde positive artikler om rollen som mor og det bedste, vi har: Vores børn. Du kan læse om emner som amning, søvn, navngivning, sex og kendte.

Så du kan roligt bruge et par timer i selskab med MIN BABY uden at skulle bekymre dig. MIN BABY adskiller sig desuden fra andre babyblade ved at være et online magasin, som udnytter de mange muligheder, onlinemediet har at byde på. Først og fremmest har MIN BABY den fordel, at du kan klikke på de forskellige links på siderne og læse mere om emner, der interesserer dig, eller du kan bestille ting, du har læst om. Det er da smart. God fornøjelse med 2. udgave af MIN BABY - og rigtig god sommer. Hilsen chefredaktør Katja Hansson

Du finder til gengæld IKKE artikler om risikoen for vuggedød, alvorlige sygdomme og lignende. Det kan man læse om så mange andre steder.

PS: Du kan stadig læse 1. udgave af MIN BABY på www.minbaby.dk. Læs også 1. udgave af graviditetsmagasinet GRAVIDA med alt om den positive graviditet på www.gravida.dk.

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm Emilie Krogh

REDAKTØR Katja Hansson | katja@lifemags.dk

HJEMMESIDE www.minbaby.dk

ANNONCER Dina Reece | dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28

FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetMinbaby

FOTOGRAF Marylou Studio | www.maryloustudio.dk

KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dkINDHOLD 6

NAVNGIVNING

32

GULDKORN

8

SPØRG EKSPERTERNE

34

AMNING

12

BABYNAVNE

40

CAKE SMASH

16

AMNING

44

BABYUDSTYR

18

SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

46

AMMERÅD

24

KUN FOR SJOV

48

BABYUDSTYR

26

HJÆLP TIL SELVHJÆLP

50

BABYUDSTYR

Flere får begge forældres efternavn

Spørgsmål og svar om sex

Det hedder de kendtes børn

Brystpumpe og sutteflasker

Spørgsmål og svar om børns søvn

Børns erfaringer

Drop illusionen om den perfekte mor

Dagens smil

Hvor langt vil du gå for at amme?

1 års fødselsdag hos fotografen

Gode tilbud på ting til baby

12 tips til bedre amning

Closer to Nature

Spar penge på udstyr til din baby

FORSIDEN Fotograf: MARYLOU STUDIO | www.maryloustudio.dk Model: MADICKEN, 18 MÅNEDER Top: H&M


52

FAMILIELIV

74

DNA-TEST

56

HUDPLEJE

76

QUIZ

58

BABYLEGETØJ

78

SPISETID

60

SPROGUDVIKLING

80

KØKKENHJÆLP

62

BØRN I SOLEN

82

FOTOSERIE

64

SØVN

92

SOMMERFERIE

66

INSPIRATION

94

NAVNGIVNING

At sove med børn i dobbeltsengen

Økologi til mor og barn

Skønt legetøj til baby

Barnets sprog

Beskyt dit barn i solen

Når baby vågner hele tiden

Fantastiske fund til baby

Den sikreste metode

20 spørgsmål om babyer

Til mad og leg

Den kogende vandhane

Skønne babybilleder

At rejse med småbørn

Hvad er vigtigt når man vælger navn?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Klik her og tilmeld dig. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER

Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende tiltag. KLIK HER


NAVNGIVNING

FLERE FÅR BÅDE MORS OG FARS EFTERNAVN 6 0% af

forældre ne giver de re både m s barn or fars efte s og rnavn

Den tid er slut, hvor den ene forælder opgiver sit efternavn og lader barnet få ægtefællens. I dag bliver næsten 60 procent af børnene udstyret med både mors og fars efternavn.

“Det er mere end sjældent, at barnet ikke får begge forældres efternavne. Forældre er meget bevidste om, at et barn er efterkommer af to familier”, siger Kathrine Lilleør.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

“Før var det naturligt, at kvinden tog mandens navn og gav det videre til børnene. Men det er ikke længere givet, at det er faderens navn, der fører slægten videre. Det siger meget om, hvordan man ser på kønnene”, siger Kathrine Lilleør.

“Forældre i dag går mere op i at være ligestillede end tidligere. Hvis begge forældre har et specielt efternavn, vil begge parter gerne føre det videre”, siger navneforsker Katrine Kehlet fra Københavns Universitet. UDTRYK FOR LIGHED For 10 år siden viste en undersøgelse i Politiken, at 42 procent af de 30-45-årige gav deres børn begge efternavne. Præst Kathrine Lilleør har i sin kirke også bemærket tendensen til, at flere giver deres barn både fars og mors efternavn.

DEN ÆREFULDE SIDSTEPLADS Tilbage er så kampen om, hvis efternavn der skal stå til sidst. Juridisk er efternavnet kun det sidste navn på navneattesten. “Det er ofte et spørgsmål om, hvad der lyder bedst. Typisk er det det længste efternavn eller det mest specielle, der får den sidste plads. Mange vil gerne skille sig ud. Og det går ud over almindelige efternavne som Jensen, Hansen og Jørgensen”, siger Kathrine Lilleør.


KØB UDSTYR TIL BABY I TYSKLAND

STORT UDVALG I ALLE DE KENDTE MÆRKER

SPAR HELT OP TIL 50% I FORHOLD TIL I DANMARK

Se det store udvalg af barnevogne, klapvogne, kombivogne, autostole, vugger, babyalarmer, højstole, skråstole, cykelstole, pusleborde, bæreseler, madrasser, sikkerhedsudstyr, rejsesenge, sutter, aktivitetstæpper, legetøj og meget mere!

WWW.BABYPARADIES-SHOP.DE


SPØRG EKSPERTERNE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

SEX EFTER FØDSLEN Det kan være svært at få gang i sexlivet efter fødslen. Her får du svar på nogle af de spørgsmål, der kan dukke op i forbindelse med sex efter fødslen.

HVORDAN FÅR VI GANG I SEXLIVET EFTER FØDSLEN?

SVAR

Min søn er nu 4 måneder, og min kæreste og jeg har stadig ikke fået gang i sexlivet. Vi har prøvet flere gange, men det har bare gjort for ondt.

Ja, det er det store spørgsmål. Prøv at sætte tid af i kalenderen til at aftale, at i aften skal det være. Lad eventuelt baby blive passet ude nogle timer eller hele natten.

Sidste gang, vi prøvede, gjorde det ikke så ondt. Men han kunne bare ikke komme ind. Det var som om, der var noget i vejen, eller også er det mig, der ikke kan slappe helt af. Vi har prøvet glidecreme, men det hjælper ikke. Hvad skal vi gøre?

Ammebørn kan medgives ammmemælk. Det holder sig 72 timer i køleskab eller 3 måneder i fryseren. Det kan gives med ske eller af et æggebæger, så ikke sutterefleksen forstyrres, hvad den sjældent gør hos et 4 måneder gammelt barn.


Gør så jer lækkert i stand, se en god film eller spis lidt god mad. Begynd at kæle med hinanden uden at røre de egentlige erogene zoner. Gå i bad sammen eller smør hinanden ind i velduftende olie. Det er forkert at gå at vente på, at lysten melder sig. Det gør den forskelligt. Ved nogle efter 3 uger ved andre efter 9 måneder. Moderen oplever ofte seksuel stimulereing, når barnet ammer, da det netop sutter på en erogen zone. Andre synes, det er ulækkert med mælk sprøjtende ud under orgasme. Det er derfor vigtigt at tale åbent om det og lægge planer for, hvordan I kan dyrke hinanden og jeres tosomhed, så den ikke drukner i blevask og andet. God sexlyst. SMERTER VED SAMLEJE EFTER SYNING Jeg fødte for 6 uger siden en dreng ved brug af blød sugekop. Jeg sprak fra skeden til anus, dog ikke ringmusklen. Jeg har forsøgt at have samleje med min kæreste, men vi måtte opgive på grund af smerter. Kan det være stingene, som driller, på trods af, at jeg ikke har været generet af dem tidligere? Er det normalt at have smerter ved samleje efter at være syet sammen? SVAR Der var engang, hvor vi anbefalede 6 ugers sexpause efter fødslen for at give vævet omkring fødekanalen ro til at hele op. Dine tråde er væk for længst. Du er syet med selvopløselige tråde, der nedbrydes efter ca. 3 uger. Men ud over den syede bristning er andet væv ødelagt, og blodkar er knust m.m. Derfor er vævet ømt og hævet en tid efter fødslen, også selv om syningen er groet sammen, og trådene er væk. Du kan sammenligne det med blå mærker. Nogle opdager man først, når de ses, mens andre er voldsomt ømme, alt efter hvor de sidder, og de trykker på underliggende muskler og andet. Det skal ikke få jer til at miste sexlysten - tværtimod. Alt for mange nybagte forældre har svært ved at komme i gang. Din kæreste skal være tålmodig og bruge lang tid på

forspil, så du er rigtigt ophidset og våd, inden han fører penis ind. I kan eventuelt anvende eksplorationcreme (glidecreme) til at hjælpe med at “smøre” her i begyndelsen (købes på apoteket). Eller I kan starte med at “nøjes” med at kæle og stimulere hinanden til orgasme. Så kommer resten også.

FAKTA

Hver 3. nybagte mor har smerter under sex. Det fremgår af en engelsk undersøgelse, hvor 482 kvinder deltog. Desuden viste undersøgelsen, at hele 87 procent af mødrene havde oplevet en eller flere forskellige former for gener i forbindelse med sex såsom inkontinens og tørhed i skeden, samt forskellige grader af smerter i forbindelse med samleje. HVORNÅR KAN JEG STARTE MED P-PILLER? Jeg har fået en dejlig datter, og nu vil jeg høre, hvornår jeg kan starte på p-piller igen, og hvor længe der går, før de virker? Eller er der noget, I kan foreslå som beskyttelse ud over p-piller og kondom? SVAR Almindelige p-piller, som hindrer ægløsning, går også ind og stopper for produktionen af modermælk, da de påvirker nogle overordnede hormoner. De skal altså først anvendes, når du synes, du har ammet længe nok - minimum 4 og helst 6 måneder. Enkelte kvinder med en meget veletableret amning kan trods hæmningseffekten fortsætte med at amme. Det er gerne, hvis barnet er omkring 5-6 måneder, når de starter på p-piller. Minipiller, der kun indeholder gestagen, gør slimproppen i livmodermunden uigennemtrængelig for sædcellerne. Samtidig bliver slimhinden i selve livmoderen nok også påvirket, så et eventuelt befrugtet æg fæstes dårligt og oftest udstødes. Minipilller påvirker ikke mælkeproduktionen. FORTSÆTTES


Det er vigtigt straks at bruge antikonceptiosnmiddel ved første samleje efter en fødsel eller abort, da det første ægløsningstidspunkt ikke kendes, og det er for sent, når den har været der med en eventuel uønsket graviditet til følge. For at beskytte mod infektion, så længe vævet lige har været påvirket af fødslen, er barriere-metoderne såsom kondom og pessar meget anbefalelsesværdige. Med sæddræbende creme er de lige så sikre som ppiller og uden bivirkninger. Spiral ville jeg vente med, til jeg havde fået de børn, jeg gerne ville have, da den tråd, der ligger i livmodermunden, kan føre infektion ind i livmoderen og ud i æggelederne med sterilitet til følge - f.eks. i form af en klamydiainfektion. Held og lykke med dit valg. MANGE SMERTER VED SEX ½ ÅR EFTER FØDSLEN Jeg har lige læst om kvinder, der har smerter efter fødslen,

FAKTA

men jeg kan ikke finde ud af, hvad vi skal gøre ved det. Jeg troede, at jeg var den eneste, der havde det problem. Det er nu ½ år siden, jeg fødte min lille søn, og jeg har stadig mange smerter, når jeg dyrker sex med kæresten. Jeg gik også i stykker, vist en del, og blev selvfølgelig syet, dog kun af en jordemoder. Men mit spørgsmål er, hvad kan jeg gøre ved det? Kan det syes om igen, eller hvad skal jeg gøre? Det er ikke særlig rart at skulle bruge glidecreme altid, for det tager jo lidt af det sjove både for ham og for mig. SVAR Når du stadig har smerteproblemer med sexlivet 6 måneder efter fødslen, synes jeg, du skal bede din læge om en henvisning til en gynækolog med henblik på at undersøge, om der kan gøres noget ved det. Der kan være noget arvæv, der generer, eller væv, der er vokset skævt sammen efter syningen.

En amerikansk undersøgelse fra 2008 viser, at selv om forældre stadig har sex, så er det oftest af pligt frem for lyst. Ud af 5.000 adspurgte foretrak 66% at sove eller se TV frem for at have sex. Mens træthed er kvindernes hyppigste undskyldning for ikke at dyrke sex, er mændenes begrundelse, at partneren tilsyneladende ikke er interesseret. Ifølge undersøgelsen er det i 59 procent af tilfældene manden, der opfordrer til sex de første gange efter fødslen. Samtidig mener 54 procent af mændene, at det kølige sexliv skyldes deres partners manglende lyst, mens kun 11 procent af kvinderne giver samme svar.


STADIG INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER MEN MERE ØKOLOGI Vi har den holdning, at hudpleje ikke skal indeholde mere end det strengt nødvendige! Der er ingen grund til at øge risikoen for allergisk udslæt og hormonforstyrrelser, når du kan vælge en hudpleje, der ikke indeholder mistænkelige stoffer, men som stadig er effektiv. Derma Eco Woman og Derma Eco Baby er udviklet med respekt for både din sundhed og for miljøet og bærer - ud over Svanemærket og Astma-Allergi Danmarks mærke - nu også den økologiske Ecocertcertificering. Prøv de nye Derma Eco-produkter, og døm selv. Vælg din hudpleje med omtanke - og beskyt familien, hvor du kan. Læs mere på www.derma.dk

NYHED I ØKOLOG FRA DERMA

MØD OS PÅ FACEBOOK


BABYNAVNE

DET HEDDER DE KENDTE DANSKERES BØRN Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne kendte danskeres børn har fået inden for de seneste par år. Måske bliver Spencer, Modi, Athena og Lilly hotte babynavne i de kommende år?

ANDERS “ANDEN” MATTHESEN: SPENCER Standup-komikeren Anders Matthesens søn Spencer blev født 4 uger for tidligt i april 2011. Den lille fyr deler sit coole navn med 26 andre danskere.

ANDERS LUND MADSEN: MODI Komiker Anders Lund Madsen blev i maj 2012 far for 4. gang til en søn, som skal have navnet Modi. Man må sige, at navnevalget er - ja, modigt - og den lille fyr bliver den eneste i landet med navnet.

PRINS JOACHIM & PRINSESSE MARIE: ATHENA Helt uventet fik den lille prinsesse det smukke navn Athena, som ikke tidligere har været benyttet i det danske kongehus. 63 danskere hedder Athena, men mon ikke det tal stiger lidt nu?

NIKOLAJ LIE KAAS: ESTER Skuespiller Nikolaj Lie Kaas blev far til lille Ester i november 2010. Han havde i forvejen datteren Gerda. I 2010 fik 16 små piger navnet Ester, mens kun 5 kom til at hedde Gerda.


MARIA MONTELL OG THOMAS VILLUM JENSEN: LILLY Det kendte par fik deres 3. barn i september 2010, da Maria Montell fødte datteren Lilly. I forvejen havde de sønnen Villum og datteren Smilla. I 2010 fik 16 piger navnet Lilly.

PETER SKAARUP: ISOLDE Politiker Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti fik i februar 2011 en datter, som fik det smukke navn Isolde. Der er i alt 71, der hedder det relativt sjældne navn i Danmark.

ANETTE TOFTGAARD: LOUIS Anette Toftgaard, som tidligere har været gift med komikeren Casper Christensen, fik i december 2010 sønnen Louis. Der var 48, der fik navnet i 2010, og i alt 1.421 danskere hedder Louis.

SARA BRO: MIRIAM TV- og radiovært Sara Bros datter fra december 2010 fik navnet Miriam og er lillesøster til 3 år ældre Fritz. 876 danskere bærer navnet Miriam, mens 662 drenge og mænd hedder Fritz.

JACKIE NAVARRO: THEODOR Fotomodel Jackie Navarro blev i september 2010 mor til en søn, som fik navnet Theodor Conrad. Theodor var meget populært i 2010, hvor 121 små drenge fik navnet. I alt 1.090 hedder Theodor.

JOHANNES LANGKILDE: EMILIE TV-vært Johannes Langkildes datter blev født ved kejsersnit i august 2010. Hun fik navnet Emilie, som i mange år har ligget helt i top på hitlisten over pigenavne i Danmark. Hele 10.910 bærer navnet.


LISE RØNNE: NELSON Da X Factor-vært Lise Rønne i 2010 fik en søn, besluttede hun sig for at give ham det sjældne navn Nelson. Det var der kun 1 anden dreng, der fik i 2010, og der er kun 31 i alt i Danmark med navnet.

JENS BLAUENFELDT: GUSTAV TV-vært Jens Blauenfeldt fik i sommeren 2011 en dreng, som fik det populære navn Gustav. Den lille fyr må dele sit navn med hele 6.995 andre drenge og mænd i Danmark.

ANJA STEENSIG: FELIX Den smukke studievært Anja Steensig gav sin søn navnet Felix, som er steget voldsomt i popularitet de seneste år. Hele 253 drengebørn fik navnet i 2010, og i alt 1.528 bærer navnet.

ANNE LINDFJELD: NOLA Den tatoverede model og blogger Anne Lindfjelds datter har fået det smukke navn Nola, som ikke er så udbredt i Danmark. Der er faktisk kun 24 med navnet i Danmark.

SISSE FISKER: ISAK Studievært Sisse Fisker blev i september 2011 mor til en søn, der fik navnet Isak. Ca. 50 drenge om året har de sidste par år fået navnet Isak, og i alt 601 danske drenge og mænd har navnet.

METTE WALSTED VESTERGAARD: AGNES TV-Avisens Mette Walsted Vestergaard har givet sin datter det gode gamle danske navn Agnes. Navnet er steget kraftigt i popularitet de senere år, og i dag er der hele 3.039 Agnes’er i Danmark.AMNING

BRYSTPUMPE OG SUTTEFLASKER Hvilket udstyr er nødvendigt at anskaffe til supplement til amningen? Er det en god idé at købe en brystpumpe? Og hvad med sutteflasker?

HVILKE UDSTY T RH DU BRU AR G FOR?

Æ Jeg har sutteflasker fra sønnike, så der bliver købt nogle nye sutter til for en sikkerheds skyld. Jeg har også en elektrisk brystpumpe, og den brugte jeg i starten, så for mig er den rar at have for en sikkerheds skyld. Rikke

Anskaffer I jer sutteflasker til den lille? Jeg vil gerne amme, men jeg ved, at der nogen gange kan være ting, der kan gøre det vanskeligt. Jeg ammede dog min datter stort set fuldt ud i ½ år, og hun ville absolut ikke tage imod flaske. Derfor gider jeg ikke investere i for meget. Men bør man altid have et par stykker stående? Og hvad med en brystpumpe? Jeg fik en, da jeg ventede min datter, men den var ikke særlig god. Så investerede jeg i en bedre, men jeg synes heller ikke, den rigtig fungerede. Er de pengene værd? Nu ville min datter som førnævnt ikke tage flaske, så det var heller ikke nødvendigt at malke ud. Men jeg prøvede dog for at se, om hun ville tage min mælk fra en flaske i stedet for at få modermælkserstatning. Jeanette

Æ Jeg måtte panik-købe, da jeg fik min datter for 2 år siden. Hun blev fuldstændig hysterisk, når jeg lagde hende til brystet. Hun var akut sulten, da hun blev født, og sov først efter 1½ døgn, da hun fik en flaske på barselsgangen. Et par stykker, vil jeg have klar, men jeg har dem fra sidst, og dem køber jeg bare nogle nye sutter til. Jeg synes, de er rare at have, så man i det mindste engang i mellem kan komme lidt ud uden barn. Brystpumpen, jeg havde, har jeg solgt, og jeg har ikke tænkt mig at købe en ny, med mindre jeg får brug for det. Kate Æ Vi køber en enkelt sutteflaske. Med min søn havde jeg nemlig ikke nok mælk, så jeg supplerede med flaske. Brystpumpe fik jeg ikke brug for, da han fik alt det, jeg havde, da jeg ammede. Holly

Æ Selv om jeg kom i gang med “malkemaskinen” stort set med det samme, løb mælken først til på 4. dagen, og hun nægtede som sagt at tage brystet. Jeg malkede ud til hende de første 3 måneder, men så blev det for hårdt, og vi skiftede til erstatning. Det jeg ville sige var, at vi intet udstyr havde, da vi kom hjem fra fødeklinikken. Vi havde slet ikke tænkt, at amningen kunne give problemer i den retning. Min mand stormede ud og købte ind, og vi skiftede flasker osv. ud flere gange, inden vi var helt tilfredse. Håndpumperne er okay, hvis man skal malke til en enkelt flaske, så en anden kan fodre, hvis man eksempelvis skal alene ud. Hvis man skal flaske-amme fuldt ud, kræver det efter min erfaring en elektrisk malkemaskine. De kan lejes flere forskellige steder. Så måske det er en god idé at have en flaske eller to klar? Line


Den mest effektive, energivenlige og sikre måde at få kogende vand Med Quooker – den kogende vandhane - kan du få 100° C varmt vand direkte fra vandhanen. Det betyder at du kan koge pastaen med det samme – og samtidig blanchere grøntsager, koge æg og varme en flaske til babyen. Ligesom du nemt kan desinficere sutter, lave kaffe, the, blanchere grøntsager, desinficere spækbrætter, fjerne stearin, opvarme tallerkener og meget andet. Du har konstant tre liter kogende vand til rådighed – og det til en stand-by pris på bare 45 øre i døgnet. Langt mindre end hvad du i dag betaler for det vand du kasserer fra din elkedel. Fokus på sikkerhed Den justerbare hane er børnesikret og fastmonteret i køkkenbordet. Det eliminerer risikoen for grimme skoldningsulykker samtidig med at du kan placere gryden, kaffekanden eller koppen stabilt på køkkenbordet, når du bruger Quooker. Verdens eneste energibesparende hane Quooker er den eneste kogende vandhane, der har dokumenterede energibesparende egenskaber, og som kan monteres direkte til koldtvandforsyningen uanset vandets hårdhed. Hvis du vil se hvad nogle af de 100.000 nordiske brugere mener om Quooker, kan du læse det på www.quooker.dk.

Stempelkande

Pasta

Rengøring

Filterkaffe

Desinficering

Te


børns søvn SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

Vi har samlet en række af de oftest stillede spørgsmål om børns søvn, som besvares af sundhedsplejerske Karin Holm.

DRENG PÅ 1 ÅR VÅGNER 10 GANGE HVER NAT Jeg har en søn på 1 år, som har sovet igennem uden problemer, fra han var 2 måneder gammel. Men nu er han begyndt at vågne, og jeg er ofte inde hos ham på hans værelse og give ham sutten 10 gange om natten, og så falder han til ro igen. Jeg fornemmer nogen gange, at han drømmer. Han sover sådan i løbet af en dag: 7.30-8.15 og 12-14 og 16.30-17.15 og 19.30-6.00. Jeg føler ikke, vi kan strække den længere om aftenen.

Er der mon et godt råd, for ærlig talt er det hårdt nu, hvor barslen er slut. Jeg ved godt, jeg har haft det nemt indtil nu, idet han har sovet igennem så tidligt, så jeg skal ikke klage. SVAR Jeg går ud fra, at nu din barsel er slut, er din søn begyndt i dagpleje eller vuggestue. Han får derfor mange nye indtryk i sin hverdag, som han bearbejder om natten i sine drømme. Når han vågner, er det, når han har drømt noget ube-


hageligt, som han har svært ved at klare selv. Det er derfor, han føler trøst, når han mærker, du er der og giver ham sutten.

problem. Jeres søn er jo ikke ked af det, når han ligger og snakker og synger for sig selv. Prøv at søge tilbage i vuggestuen, om der er hændt noget om dagen, de aftener han står op igen. Noget som gør, at han søger jeres samvær for at føle sig tryg til atter at komme i seng. Børn oplever meget om dagen, som sengetiden og søvnen bruges til at bearbejde.

Måske kan du nøjes med at klappe ham let på ryggen og lægge din hånd på hans hoved en stund, så han får nærheden uden at blive vækket. Det er en overgangsperiode, der er hård, men den bliver snart bedre. Måske kan I senere tage en af dagens middagssøvne fra ham, så han er rigtig træt til natten. Men ellers lyder hans søvnmønster meget fint.

I kan måske lade ham have lyset tændt, så han kan ligge og kigge i en billedbog, når I putter ham 2. gang. Faren er naturligvis, at det vil han så hver dag fremover, men det gør vel heller ikke så meget, hvis han lettere kommer tilbage i den gode rytme og falder til ro.

DRENG PÅ SNART 2 ÅR ER LANG TID OM AT FALDE I SØVN Vi har en søn på snart 22 måneder, der bruger lang tid på at falde i søvn om aftenen. Når vi putter ham om aftenen, synger vi som regel en sang for ham og siger så godnat bagefter. Han sover på sit eget værelse med lyset slukket. Han er ofte meget lang tid om at falde i søvn. Der går nemt ½-1 time, før der er ro. Han er sjældent ked af det, og han ligger som regel og snakker eller synger.

HVORDAN GIVER VI VORES BARN GODE SOVEVANER?

Jeg vil gerne høre jeres mening om det at få sin baby til at få nogle gode sovevaner. Vores datter på godt 7 måneder kan kun falde i søvn om aftenen, når En god regel, lige fra hun skal i seng, enten hvis hun barnet er nyfødt, er at falder i søvn ved brystet, eller hvis vi går rundt med hende på signalere tydelig forskel på armen, indtil hun sover.

dag og nat. Dagen er lys, leg, musik og tale. Natten er mørk, nedrullede gardiner og dæmpet stemme.

Men nu er han begyndt at hoppe ud af sin tremmeseng, og når han gør det, putter vi ham med det samme op igen og fortæller ham, at det må han ikke og siger igen godnat til ham. Det er ikke hver aften, han gør det, men nogle gange gør han det mange gange, inden der bliver ro.

Vi skal snart til at være forældre igen og må indrømme, at det er lidt belastende, at vi skal bruge så lang tid på at putte vores søn. Jeg ville hellere bruge den tid lidt mere konstruktivt med ham i stedet for at skulle løbe ind til ham hele tiden. Vi har prøvet at putte ham senere, men det hjælper ikke. Er det bare en fase, kan vi gøre noget anderledes, eller skal vi bare acceptere, at han ikke sådan falder i søvn med det samme? SVAR Ja, det er bare en overgang, og da I allerede har gode godnat-vaner, er jeg sikker på, at I også får klaret dette

Ulempen ved dette er, at hun let vågner igen 2-3 gange, inden hun sover rigtigt, og derefter vågner hun som regel 2-5 gange inden næste morgen. Samtidig er det også ved at være for hårdt at gå rundt med hende på armen, da hun efterhånden er en stor pige. Vi ved også godt, at det bedste jo er, at hun lærer at falde i søvn af sig selv. Men vi synes, det er svært, da hun bliver så ked af det og græder meget, hver gang vi forsøger at lægge hende i sengen. Vi har læst den meget omtalte bog Godnat og sov godt, som omhandler en træningsteknik, der i store træk går ud på, at man skal lade sit barn ligge og græde i nogle minutter, inden man skal gå derind igen (minut-antallet bliver større, jo længere tid der går, inden barnet sover, og jo flere dage der går, inden teknikken har virket). Desuden må man ikke røre sit barn - kun tale med det ganske kort osv. FORTSÆTTES


Men til gengæld siges det, at hvis man følger dette nøje, så vil der gå max. 7 dage, før barnet sover godt. Og faktisk kender jeg selv flere, som har praktiseret dette med deres barn, og det har virket.

weekend, hvor I kan sove længe eller på skift og ikke har andre aftaler. En god tommelfingerregel: Når barnet er fyldt 6 måneder, skal det ikke tilbydes mad og drikke mellem kl. 24 og 6. Kun lidt vand på en teske. Barnet lærer hurtigt, at det ikke er noget at vågne for, når ikke der vanker nus og mælk, og så sover det videre.

Generelt er jeg dog ikke ret meget for det, da jeg nok mest er af den opfattelse, at sengen jo gerne skal være et rart sted for barnet at være, og selv om der er meget af det, som beskrives i bogen, som jeg virkelig godt kan nikke genkendende til, og som virker som om, at de personer, der har skrevet den, faktisk virkelig har forstand på disse ting, så er jeg heller ikke overbevist om, at det er en god idé.

En anden god regel, lige fra barnet er nyfødt, er at signalere tydelig forskel på dag og nat. Dagen er lys, leg, musik og tale. Natten er mørk, nedrullede gardiner og dæmpet stemme, mens bleen skiftes, og barnet ammes, samt hurtigt puttes tilbage i sin vugge. Held og lykke med det.

Jeg vil jo for alt i verden ikke have, at min lille pige skal ligge derinde og føle sig helt forladt. Tænk, hvis det på en eller anden måde giver nogle “ar på sjælen”. Jeg ved godt, at der måske nok kunne ske det, der var værre, men generelt græder børn jo, fordi de har behov for noget tryghed eller andre ting, så derfor ved jeg slet ikke, om jeg kan holde ud at praktisere denne metode. Men jeg er også meget interesseret i at få min datter til at lære at falde i søvn af sig selv, så hun forhåbentlig snart kan sove lidt længere intervaller. Jeg håber på et svar fra jer, da det vil betyde meget for mig at få nogle andres syn på denne sag også.

MIN 15 MÅNEDER GAMLE DATTER VÅGNER OM NATTEN

Spørgsmålet handler om min datter på snart 15 måneder. Hun har sovet igennem, siden hun var 3 måneder. Den sidste måneds tid er hun begyndt at vågne om natten.

Det er let at skabe uvaner, fordi man har brug for søvn for at fungere og så tager den løsning, der er lettest. Men det har en pris.

SVAR I er gode forældre med gode tanker. I har også fat i en god bog, der kan hjælpe jer. I svigter ikke eller skaber trauma for jeres datter ved at følge rådene. Derimod har jeres datter lært sig vaner, som hun nødigt slipper igen. Det er hyggeligt at blive båret, vugget m.m. - men pas på jeres ryg. Hun bliver ikke mere sund af, at I ødelægger jer selv. Hun skal have nye godnat-vaner nu: Bad hende lige før sengetid. Syng for hende og så i seng. Hav eventuelt et lille vågelys tændt i begyndelsen. Det vil tage nogle dage eller et par uger, inden det er indkørt. I skal derfor være parate til forandring og prøve at være oplagte og udhvilede. Start gerne i en

Hun står op i sin seng og græder. Hun bliver taget med ind i vores seng. Her ligger hun så og kan ikke falde i søvn igen. Hun kan godt ligge og møve rundt i 2 timers tid, og så kan jeg ikke sove. Jeg sover i det hele taget ikke ret meget, når hun ligger hos os.

Jeg har prøvet forskellige ting, inden vi begyndte at tage hende med ind til os. Jeg har prøvet at give hende sutten og lægge hende ned igen. Jeg har givet hende en tår vand, har stået og nusset hende lidt, og jeg har prøvet at sige lidt bestemt til hende, at nu er det nat, så nu sover vi. Men der er bare ingenting, der virker. Det er hårdt lige i øjeblikket, synes jeg. Jeg er gravid i 23. uge og skal jo på arbejde næste dag. Hun bliver lagt i seng mellem kl. 20-20.30 og er så vågen mellem ca. kl. 2-5. Efter hun er faldet i søvn igen, vågner hun ca. kl. 7. Hun (vi) sover så til middag ved 11.30 tiden og ca. 2 timer frem (i sin egen seng). Jeg har sørget for, hun ikke er sulten, inden hun skal i seng om aftenen (hun får lidt yoghurt eller lignende). Vi har nogle bestemte “ritualer”, inden hun bliver lagt (bad og godnatsang).


Hun går ikke i institution (er dog i legestue mandag og onsdag med sin mormor, så mor kan få lidt ro). Vi er udenfor hver dag (legeplads, gåtur), så hun bliver lidt træt.

SVAR Børn er forskellige, og jeres datter har tilsyneladende ikke behov for mere middagssøvn, når hun ellers virker frisk og veloplagt. Så I skal ikke bekymre jer.

Jeg håber, I har et godt råd til mig, da jeg er ved at køre lidt træt i det. Tror I, det bare er en overgang det med hendes søvn?

MIN SØN PÅ 7 MÅNEDER VÅGNER HVERT 20. MINUT

SVAR For det første skal jeres datter blive i sin egen seng og puttes der. Nu hvor du tager hende med ind i jeres seng, falder hun for det første ikke til ro, men vågner mere op og møver videre. Ingen af jer får sovet de næste timer. Alle bliver kun irriteret af hinanden. For det andet er det en dårlig vane at indføre, som er svær at komme af med, specielt nu hvor der er en lillesøster/bror på vej. Hvor længe har I prøvet de enkelte trøsteting? Hvis I skifter efter kun 1-2 aftener, ved I ikke, hvad virker, og hun bliver forvirret. Hun vækkes af sine drømme (dagsrester), og derfor er hun - som mange 1-1½ årige - ulykkelig og skal selvfølgelig trøstes. Det skal foregå tyst, vuggende, nussende i mørket. Hav eventuelt en vågelampe tændt, så der signaleres nat, sovetid og samtidig tryghed. Jo mindre hun vågner helt op, jo hurtigere falder hun til ro igen. Læg hende eventuelt en halv eller hel time senere, nu du ikke skal tidligt op på arbejde. Kort hendes middagslur ned, så hun er rigtigt træt til nattesøvnen. Jeg ved godt, det også er din hvilestund, men så må du eventuelt lægge dig lidt efter aftensmaden, mens far bader, læser/synger godnathistorie og putter. En ting de to også har, når næste barn er ankommet. PIGE PÅ 10 MÅNEDER SOVER KUN 1 TIME I LØBET AF DAGEN Min datter på 10 måneder sover max. 1 time i løbet af dagtimerne (2 gange 30 minutter). Er det muligt at få hende til at sove lidt længere? Eller skal vi bare lade det være sådan? Jeg tænker på, når hun skal i dagpleje, og de andre børn sover 1-2 timer. Hun sover mellem 10 og 12 timer om natten.

Hvordan kan det være, at min søn på 7 måneder nogle nætter vågner hvert 20. minut? Han vågner og græder, og hvis jeg tager ham op og vugger ham, falder han i søvn igen med det samme. Hvis jeg lader ham ligge, bliver han ved med at græde og bliver til sidst helt utrøstelig. For at få bare lidt ro og søvn tager jeg ham op hver gang. Er det helt slemt, lader jeg ham sove ved siden af mig. Det kan godt hjælpe lidt. Hvorfor vågner han så meget og har så svært ved at fastholde søvnen? Om dagen sover han max. 2 timer sammenlagt og gerne kun en halv time ad gangen. Han har længe haft en del problemer med hård mave og forstoppelse, så kan det være hans mave, der driller? Det virker kun sjældent som om, han har ondt. FORTSÆTTES


Han har fået både lactulose og laxoberal, men jeg synes ikke, at det virker optimalt. Er der andet, jeg kan gøre for hans mave? Han har også fået zoneterapi og får mavemassage hver aften.

pelse og begynd med andre fødemidler som en varm flaske vælling eller grød, der er mættende til natten. Undgå almindelig komælk til efter 1 år. Fortsæt med erstatning - gerne af kop gennem dagen.

Hvis det ikke er maven, der driller ham, hvad kan det så være? Det er synd for ham, at han ikke kan sove, og jeg bliver bare endnu mere træt efter sådan en nat. Hvad skal jeg gøre?

Når han får både laxoboral og lactulose (vanedannede og kan give mavekneb på grund af ekstra luftdannelse), gætter jeg på, at han ikke er ammebarn. Men derfor skal han have sin mad/flaske, mens han sidder ved jer.

SVAR Hvor længe har din søn kun sovet 20 minutter ad gangen om natten? Er det fra fødslen, han aldrig har sovet flere timer sammenhængende, eller er det af nyere dato?

Kort sagt: Gennemgå din/jeres dags samvær med drengen og drøft andre fødeemner med din sundhedsplejerske. Han kan også få grøntsags- og kartoffelmos. Giv ham rigeligt med vand.

Hvis problemet er kommet, efter han er startet i dagpleje/vuggestue, kan det være dagsrester, han drømmer, som vækker ham. Samtidig med, at spædbørn er vanedyr, der hurtigt (ubevidst) lærer, “når jeg græder, kommer mor og vugger mig, og det kan jeg lide”. Altså ikke, at han tænker sådan, men instinktivt reagerer han på vanen. Skal I en tid klare det ved, at du tager ham med i seng og sover videre, bliver det svært at “smide ham ud” af sengen igen. Det er ikke fremmende i et parforhold med 3. mand i sengen. Er der en far? Kunne han ikke prøve at gå ind og nusse og gen-putte uden lys tændt? Signalér med ALT, at det er nat. Ingen tændt lys, kun tyst tale, ingen mad, kun vand af teske m.v. Nogle børn har ikke stort søvnbehov, så 2 timer samlet om dagen virker som at være hans forbrug. Nogle børn sover 20 timer, mens andre sover 10 timer. Begge dele er normalt. Men som sagt er vanens magt med til at styre mange små børns opvågning. Det er let at skabe uvaner, fordi man som du har brug for søvn for at fungere og så tager den løsning, der er lettest og har størst resultat. Men det har en pris, så du/I må gøre op med, hvordan skal det her være. Jeres søn vokser sig større, og i takt med, at han bliver mere og mere fysisk aktiv, vil han blive naturligt træt. Du kan sammen med mavemassagen og babygymnastik give ham et aftenbad gerne dagligt. Giv ham rigeligt med vand til at afhjælpe hans forstop-

Fra 8 måneder kan han begynde med leverpostej på små brødstykker. Så kan lactulosen og laxoboral snart skippes, og det vil ikke være skidt at blive af med, selv om det ikke er årsag til søvnmønsteret.

FAKTA: SÅ MEGET BØR DIT BARN SOVE Sundhedsstyrelsen har fornyligt ændret deres generelle anbefalinger for børns behov for søvn: Æ 1-4 uger:

15-18 timer

Æ 1-6 måneder:

14-15 timer

Æ 6-12 måneder:

14-15 timer

Æ 1-3 år:

12-14 timer

Æ 3-6 år:

10-12 timer

Æ 7-12 år:

9-11 timer

Æ 13-18 år:

8-9 timer

LÆS MERE OM BØRNS SØVN Klik her for at læse artikler og ekspertsvar om børns søvn.


Suveræn beskyttelse mod bakterier og lugt

blespand-system præsenterer nu den bedste antibakterielle flerlagsfilm nogensinde, som dokumenteret dræber 99 % af bakterierne ved kontakt. Den er klinisk testet til at være 100 gange mere effektivt mod bakterier og lugt end bleposer.**

DRÆBER 99%1 AF BAKTERIERNE VED KONTAKT Antibakteriel film, som dræber 99 % af bakterierne ved kontakt og forhindrer dem i at formere sig og sprede sig i hjemmet.

INDPAKKER& FORSEGLER BAKTERIER Unikt drej & lås-system, der indpakker hver ble individuelt i et nyt stykke film og derved forsegler bakterierne i spanden. Nyhed i 2012 - vores nye “Fits-all-tubs universal refill kassette” passer til alle Tommee Tippee Sangenic spande. Med antibakteriel film, der dræber 99% af bakterierne ved kontakt, giver Tommee Tippee Sangenic systemet en suveræn beskyttelse mod bakterier og lugt.

Dette system er

godkendt af mødre 99% ANBEFALES

A F B RU G

AF

ERN

E*

Besøg vores hjemmeside for råd og oplysninger

www.sangenic.com

1 Der er antibakteriel beskyttelse i filmen og ikke i produktets andre dele *I en uafhængig spørgeundersøgelse foretaget blandt 110 brugere af Sangenic blespandesystem. **Testet i forhold til ledende brand.


KUN FOR SJOV

BØRNS ERFARINGER 1 Uanset hvor hårdt man prøver, så kan man ikke

14 Bed aldrig om noget, der koster mere en 20 kro-

2 Når din mor er sur på din far, skal du ikke lade

15 Spis aldrig så meget, at du ikke har appetit til des-

3 Bed aldrig din 3-årige lillebror om at holde en to-

16 Når din far spørger dig: “Ser jeg ud som om, jeg

4 Du kan ikke stole på hunde til at holde øje med

17 Fortæl aldrig din mor, at hendes slankekur ikke

døbe en kat.

hende børste dit hår.

mat.

din mad.

5 Lad være med at nyse, når nogen er ved at klippe dig.

6 Hundehvalpe har stadig dårlig ånde,

selv efter at have spist en hel æske TicTac.

ner, når dine forældre udfylder selvangivelse.

serten.

er dum?”, skal du ikke svare.

25

virker.

(VIGTIG E) TING MAN L ÆR SOM B ER ARN

7 Hold aldrig en støvsuger og en kat på samme tid.

8 Skolemadpakker klæber til væggene. 9 Du kan ikke gemme et stykke broccoli i et glas mælk.

18 Lad være med at drille din søster, mens hun holder et baseballbat.

19 Når du får dårlige karakterer i

skolen, så vis dem til din mor, mens hun taler i telefon.

20 Pas på cafeteriemad, der ser ud som

om, det bevæger sig.

21 Fortæl aldrig din lillebror, at du ikke har tænkt dig at gøre, som din mor har sagt.

22 Sig aldrig til din lillebror, at han ikke tør male familiens bil.

10 Når du gerne vil have noget dyrt, så spørg dine bedsteforældre.

23 Sov med tøjet på, så du slipper for at tage det på om morgenen.

11 Tag hat på når du skal fodre måger. 12 Glem kagen. Gå efter glasuren! 13 Irritér aldrig en gravid mor.

24 Husk, at du aldrig bliver for gammel til at holde din far i hånden.

25 Lyt til din hjerne. Den har en hel masse informationer.


Alle har ret til og mulighed for vished, om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror.

Vi anvender den nyeste teknologi, den højeste standard og sikkerhed. Kun det bedste er godt nok for dig i sådanne vigtige spørgsmål.

DNAtest har i mere end 14 år leveret de vigtige svar verden over - naturligvis 100% anonymt.

LÆS MERE PÅ VORES HJEMMESIDE â


HJÆLP TIL SELVHJÆLP

DROP ILLUSIONEN OM

DEN PERFEKTE MOR Af Emilie Krogh

Drop illusionen om den perfekte moderrolle i det perfekte glansbilledehjem. Glem alt om kontrol og lad dig guide af dit moderinstinkt. Det vigtigste lige nu er nemlig ikke det, du ubevidst har tillært dig gennem regler, normer og forventninger. Det vigtigste kommer helt naturligt med moderskabet. Når din baby kommer til verden, er du simpelthen Du kommer hjem fra hospitalet nærmest i en rus af super klar: Den fine vugge står ved siden af dobbeltglæde og udmattelse. Tillykke, du er blevet MOR. Og sengen. Puslebordet står klart med tilhørende flettede netop du har - pudsigt nok - fået verdens dejligste kurve til alt det, du skal bruge i puslesituationen. De baby. Det må simpelthen være den smukkeste af alle yndige små billeder med søde bamser i pastelfarvede babyer. rammer, som du særligt Nu skal et helt nyt liv beghar udvalgt, er hængt ynde. Ikke bare din babys snorlige op. Natlampen liv, men I skal nu som lille At blive mor er det mest vidformet som en elefant er ny familie begynde et nyt underlige i verden. Men med ”i på plads osv. Alt er helt liv i jeres nye roller. perfekt og i skønneste pakken” hører også alt det andet. orden. Intet er overladt Det går legende let - til Alt det, vi ikke ser i filmene og til tilfældighederne, når at starte med. Far holder babyen - jeres ønskeet par ugers barsel. I lever reklamerne. barn - endelig kommer til i de uger i en bobbel af verden. lykke, hvor verden udenfor ikke eksisterer for jer. Alle de fine nye babysager Alt er skinnende rent og nystrøget. Uroen vipper gantages i brug, og den første øjenkontakt med guldske stille og lydløst over legetæppet med de glade dyr klumpen får dit hjerte til at smelte. i alverdens farver. Redebygningen og forventningens glæde er ikke til at tage fejl af. Så kommer hverdagen snigende ind på jer. Far får


travlt på jobbet og kommer ret hurtigt tilbage og integreres i ”den virkelige verden” igen.

og mere intens. Dine og babyens behov smelter sammen. Du skelner ikke mere. For dig føles det faktisk stærkere, når du mærker det nyfødte barns behov end dine

SMID KONTROLLEN OVERBORD

At blive mor første gang kan Det kan som mor være svært at sende selv den allermest perfekforholde sig til. Derfor te kontrolfreak ud på en melder der sig mange følelsesmæssig rutsjetur. tanker og spørgsmål, som Den altovervældende Dine og babyens behov smelter du slet ikke har kunnet glæde, bunkevis af vassammen. Du skelner ikke mere. For forberede dig på. Hvorketøj og den fuldstændig dan kan din mand pludenergidræbende træthed dig føles det faktisk stærkere, når selig tale om andet end kombineret med forventdu mærker det nyfødte barns bebabyen? Måske mærker ningerne til dig selv i din du også en snert af jaloumoderrolle, tudeturene hov end dine egne. si? Måske tænker du, om (både dine og babyens!) han allerede har mistet og frustrationerne, når interessen for babyen? Og hvor egne. Intensiteten er på samme du ikke indfrier dine egne forventblev kærlighedsboblen af? tid overvældende fantastisk og ninger kan meget vel være det, din overvældende skræmmende. Du hverdag bliver fyldt med, når du Symbiosen mellem dig og din baby har med ét fået en ny identitet. bliver mor. bliver jo på samme tid kun mere FORTSÆTTES


Din forudsigelige, kontrollerede og velplanlagte hverdag erstattes af konstant uforudsigelighed, hvor bare det at få et brusebad kan blive dagens største bedrift, du får udført, og det eneste personlige behov, du får dækket. I takt med dét forvandles jeres velpolerede og stilrene hjem til et hjem, hvor det roder med snavsede stofbleer, brugte ammeindlæg, ammepuder, sutter etc. Måske flyder jeres stue med dyne og pude og aftagne sokker fra din mands natlige flugt ind på sofaen i håb om bare at få et par timers søvn, inden arbejdsdagen starter. Umiddelbart kan man som “ikke-nybagt” mor tænke: ”Åh, det lyder da ikke så slemt”. Men dette er ikke tilfældet for den nybagte mor, der presses til det yderste af søvnmangel, hormoner og et tsunami agtigt følelsesvirvar kombineret med, at du måske ikke føler dig forstået af din mand. Det er bare sindssygt hårdt indimellem. Og det er OK, at du kan være ved at skrige. At blive mor er ikke som i filmene eller blereklamerne. Jo, at blive mor er det mest vidunderlige i verden. Men med ”i pakken” hører også alt det andet. Alt det, vi ikke ser i filmene og reklamerne. Og alt det, der ikke tales højt om, da man jo nødigt vil fremstå som utaknemmelig, frustreret eller lige ved at knække midt over. Man vil jo gerne fremstå ligeså kontrolleret som før. Men tro mig: Alle mødre gennemgår det hele i større eller mindre grad. Generaliseret kan jeg sige, at de meget sensitive kvinder sendes ud i følelsesmæssigt stormvejr, mens perfektionisterne blæses omkuld af pludselig at skulle acceptere, at alt ikke er perfekt - langt fra. Lige meget, hvor velforberedt du end er. Mange af udfordringerne er umulige at kontrollere, så derfor er der ikke andet at gøre end at være til stede og acceptere dem som værende en fase i livet. Det du kan arbejde med og have indflydelse på, er dine egne forventninger og de succeskriterier, som du stiller op for dig selv. Det vigtigste er, at du prøver på at acceptere tilstanden. Kæmper du imod, vil du risikere at blive decideret stresset. At acceptere kaos både udenfor og indeni din krop, kan være meget krævende og faktisk ret skræmmende for mange kvinder. Lidt firkantet sagt har vi


jo lært, at orden/kontrol er godt, og uorden/kaos er ondt. Alt i den vestlige verden er bygget op om tider, skemaer, mål der skal nås etc., og vi måler og vurderer ubevidst os selv og hinanden ud fra de kriterier. Lever du op til kriterierne, er du en succes. Gør du ikke, betragtes du (måske) som værende ”udenfor” eller utilstrækkelig. Eller hva’? Og er det overhovedet vigtigt, hvad andre tænker? Hvordan opfatter du dig selv lige nu? Og hvordan har du tidligere opfattet, når andre har været i samme situation? Hvordan tror du, at du vil opfatte andre i fremtiden? Ofte er kvinder hårdest ved sig selv. Dine forventninger til dig selv i moderrollen bygger på et af medierne idylliserende billede kombineret med, at det er tabubelagt at tale om det hav af ”negative” og opslidende følelser og udfordringer, der følger med moderskabet. Med dét som grundlag for at forme dine forventninger til dig selv som ”god mor”, er det ikke så mærkeligt, hvis du kan rammes af en følelse af nederlag og utilstrækkelighed. Forventningerne bygger jo på noget fuldstændig utopisk. Du kan ikke have alt under kontrol i denne fase af dit liv. Så hold op med at slå dig selv oveni hovedet med dirigentstaven. Det er simpelthen ikke konstruktivt. MINE RÅD TIL DIG For at du kan finde ro og mening midt i alt kaosset og samtidig opbygge størst muligt overskud til, når babyen bare vræler og vræler, eller alt bare synes at være imod

dig, så overvej at gøre brug af nedenstående råd. Æ Lad være med at måle dig med, hvordan du tror, at alle andre nybagte mødre har det. Drop tanken om, at din nabo eller din veninde sikkert klarer ”det dér moderskab” meget bedre end dig. Æ Sov sov sov, hver gang det er muligt! Sov sammen med dit barn i løbet af dagen, og JA, det betyder, at du skal lade ALT andet flyde omkring dig. Du kan måske amme dit barn i søvn i jeres seng liggende på siden. Dette er også skønt til natlige amninger. Det kommer selvfølgelig an på, hvor stort behov din baby har for at komme op og bøvse. Hvis du er bange for, at babyen falder ud af sengen, så skub sengen helt ind til væggen. Når barnet er helt nyfødt, kan det måske være godt at lade det ligge under en babydyne, så babyen ikke forsvinder helt i din store voksendyne. Prøv dig frem.

Det er meget forskelligt, hvordan vi bedst skaber mulighed for tryg hvile. Æ Tag imod hjælp, hvis bedsteforældre eller andre af jeres nære tilbyder at trille en tur med barnevognen, så du kan sove, tage et roligt bad, læse en bog, rydde op etc. Måske er det muligt at lave en fast aftale med “en hjælpende” hånd. Æ Tænk ikke dårligt om dig selv, selvom du nogen gange bare har lyst til at løbe din vej. Det er en ganske almindelig reaktion, når alt synes uoverskueligt. Æ Hold fokus på det, der er vigtigt for din baby. Din lille guldklump er fuldstændig og aldeles ligeglad med, om det roder omkring jer, og om du får bagt boller til mødregruppebesøget. FORTSÆTTES


Æ Lyt til dit moderlige instinkt, din mavefornemmelse, din indre stemme. Så vil du helt sikkert blive guidet til dét, du skal gøre. Kæmp ikke imod dét. Lad ikke de tillærte normer om snorlige vasketøjsrækker og daglig støvsugning tage dit fokus væk fra det vigtigste, nemlig at du er tilstede med dit barn nu og her. Æ Sæt dig midt i rodet med dit barn og lad dig fylde op af din kærlighed til det. Kys og kram din baby. Mærk, hvordan din lille babys silkebløde hud fornemmes på dine fingerspidser. Æ Gør amningen og bleskiftet til en mulighed for nærvær og lad være med at betragte det som noget, der bare skal overstås, så du kan komme videre i dagens program. Æ Mål din succes på en omvendt skala af, hvad der ellers betragtes som normalt: Jo mere rodet, der er, og jo mindre du har nået objektivt set i løbet af en dag, jo bedre har din dag været for jer. Du har nemlig her et synligt bevis på, at du har lyttet til dine nye vigtigste værdier: Nærhed, kærlighed, sammensmeltning med din baby. Det er her, lykken findes, og ikke i det perfekte. Æ Husk, at du er verdens mest perfekte mor for dit barn. Sig det gerne højt til dig selv.

EMILIE KROGH er sygeplejerske, skribent, inspirator, rådgiver og certificeret coach. “Min KERNE STYRKE er mit drive. Jeg levede i mange år godt pakket ind i en pleaser-rolle. En rolle, hvor jeg aldrig lyttede til min inderste kerne, men bare fulgte strømmen. Jeg oplevede derfor at blive mere og mere fremmed for mig selv. Jeg havde i lang tid en sådan-er-livet-vel-bare holdning til tilværelsen. Jeg flød med strømmen og gjorde dét, som (jeg troede) andre forventede af mig. Men det nagede mig mere og mere, og som en eksplosion midt i “leverpostejen” og mellemtilfredsheden fik min inderste kerne endelig styrken til at sprænge min spændetrøje af overbevisninger og uskrevne regler, som jeg havde tillært

op gennem hele barndommen, ungdommen og starten af voksenlivet. Og jeg tog mit livs største og vigtigste beslutning: Jeg vil lige NU og altid fremover være tro mod mig selv; aldrig mere følge strømmen. Jeg kan tydeligt huske den aften i november 2005. Dér startede mit liv! Bruddet med pleaser-rollen havde store omkostninger både menneskeligt og materielt, men min følelse af personlig succes var altoverskyggende. For første gang nogensinde følte jeg mig stærk. Nu var jeg nemlig essensen af mig. Jeg lyttede til min inderste kerne. Følelsen af frihed, glæde og øget selvrespekt var overvældende”. Læs mere om Emilie Krogh på hendes hjemmeside WWW.EMILIEKROGH.COM


TØJ TIL GRAVIDE OG AMMENDE

Sømløs graviditets-BH

Ammebluse

Sømløs økologisk amme-BH

Blonde amme-BH

Sømløs cami ammetop

Sømløs amme-BH

Kr. 99,00

Kr. 199,00

Kr. 225,00 Kr. 249,00

Kr. 249,00 Kr. 189,00

Stort udvalg af alt til den kommende mor og tiden efter fødslen. Hos NoTanShop finder du amme-BH’er, graviditets-BH’er og badedragter fra de kendte mærker: Carriwell, Bravado, ImaHot, Torelle, FunMum og Female. Du kan også finde de lækre neopren hagesmække fra Bibetta og sutter og sutteflasker fra MAM, samt det bedste solbeskyttende UV-tøj fra OxiSun og Stingray. Alt sendes med dag til dag levering.

Se det brede udvalg på www.NoTanShop.com


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger sagt af børn. rn bø om rn ko ld gu å sm af en buket

Jeg har lige været på besøg hos nog et familie. De har en pige på godt 3, og hun har en legekammerat på 5½. Min søn på godt 2 sidder på toilet og tisser. Pigen på 5½ siger, at han er sød. Det ved jeg ikke lige, hvad jeg skal svare til, og hun synes åbenbart, jeg bør sige noget, så hun spørger, om jeg ikke også syn es det. “Jo”, siger jeg så. Så holder hun en lille kunstpause, og så siger hun “Jo, for ellers havde du jo ikke født ham ”. “Nej, det havde jeg jo ikke”, siger jeg og griner i mit stille sind. Børnelogik :-)

på 16 måneder Jeg har en datter år. Den anden og en søn på 4½ skifte min datdag, da jeg skulle og kikkede på. ter, stod min søn han: “Kamilla Pludslig udbryder “Nå”, siger jeg er gået i stykker”. stykker?”. “Ja”, så, “er hun gået i r ikke nogen siger han, “hun ha tissetrold”.

e Jeg var ude at gå tur i det dejlig vejr sammen med Astrid på 4½ år og Signe på 8 måneder. Solen ne skinnede, fuglene sang, insekter summede og erantis blomstrede i tusindvis. “Ahhh, hvor har vi her det godt”, sagde jeg. “Hvor er å dejligt!”. “Jaa”, sagde Astrid. “S ”. mangler du bare lidt flere børn! sin Der er nok én, der er glad for lillesøster :-)

Her den anden da gs have smu rt lidt mad kulle jeg lige ,s søn på 8 år sidde v å jeg bad min ed lillesø 5 uger i ster på stuen im ens. Jeg godt, hun hørte ble kort. Da je v lidt ked, men ku n lige g så kom ind i stue min søn n, var ved at giv e hende saft, så je tr ø g sagde: ske“Eiij, det altså ikke må du give hen de!”, hvo forurettet rtil han spørger: “Jamen, hedder d hvorfor et så trøs tesaft?”. havde jo Så han gjo den kære rt det i bedste me ning, storebror.


te er en pige på 7 Jeg er mor til 3. Den minds res bedste venners uger. I dag passede jeg vo r meget op i vores 2 piger på 4 og 7 år. De gå og ser på, at jeg lillesøster. Den ældste står n til lillesøster varmer mælk i mikroovne al hun have varm og spørger så: “Hvorfor sk al jo have samme mælk?”. Jeg svarer: “Det sk t kom fra mine temperatur, som hvis de igt på mine bryster bryster”. Hun kigger hurt (ham på 3 år) drukog spørger så: “Har Gustav ?”. Ja, det MÅ da være ket det hele og tømt dem logik i børnehøjde! det, der er sket. Det er da

Clara på 4 år og højgrav ide mor kommer kørende i bilen på vej hjem fra børnehaven. På vejen hjem får Clara øje på kir ken. Clara: Moar, se lige, der er kirken. Mor: Ja, det er rigtigt, de t er en kirke. Lang pause. Clara: Moaarrr, det er de rinde vores baby skal bedøves, ik’?

at handle Vi var ude n g selv, mi alle 4; je på es 2 piger r o v g o d n ma er. og 9 måned hhv. 4½ år r o den f På gaden u far r øde vi en butikken m e på ca. 3 med en pig es net af vor år. Ved sy r e d y le udbr lille fami e s : “Ihh, pigen glad Hmm, rnehave”. ø b n E ! r a F jeg ørn synes SÅ mange b ) ; i har nu ikke, v

Jeg arbejder i en børneh ave og sad og snakkede med 2 piger på 4 og 5. Jeg spør ger den ene, om de har fået deres hundehvalp, og hun siger ja. Så spørger jeg den an den, om de har nogle kæledyr derhjemme. Hun svarer “Nej, jeg har en lillebror”. Ja, han kan nok godt sidestilles med et kæledyr.

re inde skulle væ Min gode ven m datter, ligeso gudmor til min atter des 4-årige d jeg er for hen r så ninde fortælle Naya. Min ve b, al til barnedå Naya, at de sk or, l være gudm og at hun ska er, bestemt men hvorefter Naya udre hende til g at det må gø er lille baby. Det Naya for den da sødt ;-)

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


AMNING

HVOR LANGT SKAL MAN GÅ FOR AT AMME?

Hvor langt er du villig til at gå for at få amningen til at fungere? Hvornår er det for meget, og hvornår kan man “tillade sig” at sige stop og give op?

Jeg kæmpede i 3 måneder med alt for lidt mælk og prøvede alt for at få mere. Jeg blev så syg, og efter 2 dage var der ingen mælk overhovedet. Jeg bliver stadig tung om hjertet ved at tænke på det, fordi jeg ønskede så meget at amme. Samtidigt så tænker jeg, at min søn var 14 måneder, før han sov mere end 2 timer sammenhængende. Han sov mellem 15 minutter og 2 timer, og begge forældre havde det af H-til. Jeg kan næsten føle, at jeg er gået glip af den tid, fordi jeg var en levende zombie. Måske var 3 måneder for lang tid, og måske var det med til at ødelægge tiden for os? Sundhedsplejersken var ikke nogen hjælp. Jeg har ikke rigtigt noget postivt at sige om hende. Det vækker så mange følelser igen. Hvad gjorde I jer af overvejelser? Anne

Æ For mig betyder amningen meget, så jeg ville nok kæmpe en del for at få amningen op at stå. Men det er svært at svare på, for her fungerede det helt uden nogen problemer helt fra start og 1½ år frem. Jeg nød at amme. Jeg ville nok søge råd og vejledning de steder, hvor det var muligt, hvis jeg skulle få problemer næste gang. Jeg kan godt forstå, at det har været opslidende for dig, men jeg synes faktisk, det er flot, at du har forsøgt at kæmpe for det, og det har du nok gjort, fordi det betød noget for dig, som du måske ikke tænkte helt over dengang? CHRISTINA

Æ Amning betyder ikke en dyt for mig. Jeg er en af de få, som ikke synes, at amning er himlen, og som elsker at sidde med min pat inde i munden på mit barn, mens jeg svæver i lykke. Niks, for mig betyder amning nem mad, og kan man ikke amme, så kan barnet heldigvis få en flaske. Jeg kæmpede ikke længere end et par dage med mine børn. Jeg havde ikke en dråbe mælk efter 4 måneder med nogen af dem, og jeg følte og føler mig ikke som en fiasko overhovedet. Mine børn skal have kærlighed, ømhed, tryghed og mad, og hvor


maden kommer fra, tænker jeg ikke på. Og hverken søn eller datter har allergi eller andre lidelser. Jeg er helt med på, at der er nogle, som brænder for amning og vil gå gennem ild og vand, og det er for min skyld også helt OK. De skal bare ikke dømme mig for mine valg. NINNA

Æ Man skal gøre det, der føles rigtigt i sin helhed. Jeg ammede i 3 måneder. Jeg havde heller ikke mælk nok, så i de 3 måneder hed det babs 1, babs 2 og så en flaske, hver gang det var spisetid. Det var fandme hårdt, og det var med en vis lettelse, at jeg til sidst med god samvittighed over for mig selv kunne sige, at jeg kæmpede, men nu er det slut. Jeg vil da gerne amme igen næste gang, og jeg håber, at det kommer til at gå bedre. Men jeg er ikke amme-fanatiker, og jeg vil heller aldrig blive en langtidsammer. Min datter skreg uafbrudt de første 3 uger, og jeg lavede ikke andet end at amme. Men hun blev bare aldrig mæt, og jeg var ikke andet end ked og frustreret. Det var en rigtig kedelig start, og næste gang vil jeg ikke være i tvivl eller tilbageholdende med sutteflasken. Min sundhedsplejerske kom med diverse råd, men sagde, at det var min beslutning, og det blev så altså en 50/50 løsning i de første 3 måneder. HEIDI

Æ Mine 2 yngste blev “kun” fuldammet, til de var ca. 4½ måned gamle. Derefter ville det have

været totalt ødelæggende for min søvn at have insisteret på at fortsætte med fuld-amning. Så de begyndte at få grød som supplement.

mad, fordi modermælk er drikkeklar. Men nu om dage har hvert andet hjem en mikrobølgeovn, og sådan en findes også ved en del ammesteder ude i byen, så...

Jeg havde det lidt skidt med det ved den første, fordi jeg havde regnet med, at jeg sagtens kunne holde hende mæt selv, til hun var i hvert fald en måned ældre - for det kunne jeg med den ældste af mine 3 piger.

Jeg har oplevet andre mødre undre sig over, at jeg ikke ville begynde at give mine børn flaske, for så kan farmand jo også, og man kan rende i byen osv. Så fordommene findes skam begge veje.

Men så kom denne her vidunderlige sundhedsplejerske som vikar ved første besøg ved den yngste og sagde, at 4½ måned da var flot,

Mine børn skal have kærlighed, ømhed, tryghed og mad, og hvor maden kommer fra, tænker jeg ikke på. NINA

og det kunne jeg sagtens være tilfreds med. Jeg kunne så amme nok til at dække væskebehovet, indtil de var store nok til at drikke nok af en kop, så de har aldrig fået flaske. Det syntes hun var ret fantastisk. Jeg har været i mødregruppe med en, hvor det med amning af barn nr. 2 gik totalt i fisk lige fra begyndelsen. Hun var sønderknust. Men hun har da været en lige så god mor for ham som for nr. 1. Amning - når det fungerer - er den letteste måde at give sit spædbarn

Men havde jeg siddet med ømme, betændte brystvorter eller revnede ditto - ja, så ved jeg ikke, hvor længe jeg havde holdt. Det vigtigste er trods alt, at barnet får nok at spise/drikke, og jeg ville ikke pine mig selv eller sulte mit barn bare for at undgå at give flaske. LENE

Æ Jeg kæmpede, for jeg ville amme min søn. Han var lille og født 4 uger for tidligt og kunne ikke selv tage fat. Men jeg ville have, at han skulle have min mælk, så jeg malkede ud og gav på flaske i 3 måneder, til han var stor og stærk nok til at kunne sutte selv. Mens min datter var indlagt i 1 måned, malkede jeg ud (og frøs mælken) for at holde produktionen ved lige, så jeg kunne amme igen bagefter. PERNILLE

Æ Selvfølgelig kunne jeg da amme, og trods en virkelig dårlig start, fik jeg gang i det. Det altafgørende for mig var helt sikkert, at jeg havde min mor som støtte, og at jeg troede på, at jeg kunne det. For mig er og var det meget vigtigt at amme, og jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for det, og det lykkedes heldigvis. FORTSÆTTES


Jeg ved jo af gode grunde ikke, hvordan jeg havde haft det, hvis ikke det var lykkedes. EVA

Æ For mig er trivsel det vigtigste! Det er vigtigst, at hele familien har det godt. Min den første var en rigtig amme-baby, der bare elskede det. Og jeg oplevede kun en smule startvanskeligheder, som alle oplever med sår og sådan. Min søn var helt anderledes end hans søster. Fra han var 1 måned, skreg han, hver gang jeg forsøgte at lægge ham til. Og det gjorde han så i et par måneder, hvor jeg ærligt talt blev skide ked af det hver eneste gang. Derefter startede jeg op på flaske. Det var helt klart den rigtige beslutning for os - glad mor og glad baby. Jeg ringede til ammerådgivere konstant og forsøgte alverden. Hvis jeg havde vidst, at skrigeriet omkring ammesitutionen ville fortsætte, så havde jeg givet flaske fra den dag, han startede med at “nægte”. Det fyldte for meget - alt for meget. HANNE

Æ Jeg brød mig slet ikke om at amme nogle af gangene. Første gang ammede jeg, til mit barn var 3 måneder. Derefter flaske. Ligeså snart, jeg stoppede amningen, blev jeg glad og fik så meget overskud. Jeg begyndte at nyde den intime madstund med barnet. Anden gang havde jeg på forhånd besluttet ikke at kæmpe med amningen, men dog amme så længe det gik tåleligt. Efter 7 uger begyndte jeg at give flaske.

Hvis jeg får flere børn, vil jeg gøre som med nummer 2. Men amning er ikke noget, jeg på nogen måde bryder mig om. Min sundhedsplejerske har støttet mig fuldt begge gange. SUSANNE

Æ For mig fungerede det fra dag 1. Men jeg havde lige i underkanten af mælk, og min datter spiste på et splitsekund, så der var ikke noget hygge, men det var så til gengæld super praktisk. Desværre kunne min datter ikke finde ud af at spise af flaske, mens jeg ammede hende, så da jeg der-

Jeg fik jo tudet ørerne fulde med, at dét var det eneste rigtige, og jeg var jo nærmest en dårlig mor, hvis ikke det fungerede. HENRIETTE for aldrig kunne forlade hende i særlig mange timer ad gangen, så endte jeg med kun at følge sundhedsstyrelsens anbefalinger og stoppede i samme sekund, det var “tilladt”. For mig var amning ikke lig med kvalitetstid, men til gengæld var det 100% ubesværet. Jeg tror aldrig, jeg havde et sår eller lignende i den periode, det stod på. MARIANNE

Æ For mig personligt betyder amning virkelig meget, og alle 3 har fået min mælk. De to ældste fik direkte fra “drikkedunkene”, og

de fik fuld ammemad det første ½ år. Resten var hygge og trøst. Den yngste fik i udmalket udgave på grund af læbe/ganespalter. Min yngste, som fik mælken udmalket, havde en masse andre “defekter” og handicaps, så det første ½ år bestemte vi ikke helt så meget selv, hvad vi skulle med hende. Der var masser af kontroller på hospitalet, men det her var jeg sgu stolt af, og jeg kæmpede med malkeapparatet for, at hun kunne få, til hun blev i hvert fald 1 år. Og det lykkedes. Når man selv synes, at man har gjort alt, f.eks. afprøvet alverdens husgeråd og kontaktet ammerådgivere, talt med andre ammemødre med problemer og drukket ækelt smagende ammete, og barnet kun kan sove som din, ja så synes jeg i hvert fald, at man sagtens kan stoppe med endda rigtig god samvittighed. Selvfølgelig kræver det, at man virkelig ønsker at amme (lad være med at misforstå mig) og virkelig vil slås for det, for at slås halvhjertet virker alligevel ikke. Det er stadig bedst med et lille barn med glade og relativt udhvilede forældre (primært mor), og at det kan sove, fordi det er mæt. Så op i r**** med, hvad andre synes. Jeg synes, du har slåsset for længe med det. Det er synd, at han skulle blive så gammel, inden han fik lov at sove mere end 2 sammenhængende timer. Og stakkels dig, som bare ville ham det så godt. Nogle sundhedsplejersker er nogle skide fascister, mens andre er for “laden stå til” og er slet ikke


lydhøre for mors kvaler uanset karakter. Min søde sundhedsplejerske sagde: Giv hende dog modermælkserstatning, men jeg ville have, at hun skulle have MIN mælk. JOAN

Æ Med den første gik det bare som smurt, og det var et held for mig, for jeg fik jo tudet ørerne fulde med, at dét var det eneste rigtige, og jeg var jo nærmest en dårlig mor, hvis ikke det fungerede. Jeg ammede ham fuldt ud i 6 måneder. Han er absolut det mest skravlede af mine 3 børn og den, der oftest bliver småsyg og lider af både allergi og eksem, hvilket de andre ikke gør.

suttede så “skævt”, at blodet flød. Han kunne trække vævet i stykker indeni mig, så han kunne sutte hudlapper ud igennem. Det var total væmmeligt og meget smertefuldt. Jeg prøvede forskellige ting og glædede mig over, at han ikke var min førstefødte, og at jeg var en hardcore 3. gangs mor. Han fik flaske, fra han var ikke særligt gammel, og det var med min store glæde.

din møgunge), sulten og skrigende dreng osv osv. Alle omkring mig sagde hele tiden, at amme, det skulle man da.

Personligt mener jeg, at amning er noget opreklameret. Men jeg accepterer selvfølgelig, at der er forsket i det, og at det er det sundeste. Men det skal virke for begge parter, ellers kan prisen godt blive for høj.

Ved nr. 2 og 3 har jeg slet ikke forsøgt at amme til stor forargelse for mange. Jeg synes, man skal amme, hvis det virker, og ellers skal man sgu lade være. Modermælkserstatning er god og fin til børn, og for mig er det vigtigste ikke, om maden kommer ud af en flaske eller et bryst, men at det er hyggeligt og rart at få mad, og det var det ikke, da jeg forsøgte at amme.

HENRIETTE

Nummer 2 var ikke helt så god til at sutte, men det gik. Hende ammede jeg fuldt ud i 3-4 måneder, og herefter fik hun flaske af og til. Hun er super sund og en stor pige. Nummer 3 var ubetinget den værste sutter af dem alle. Han

Æ Jeg har tre børn. Mit første barn skulle jeg jo “naturligvis” amme. Det gik ad helvede til med store, blødende kødsår på brystvortene, frygt og gråd, hver gang han kaldte på mad, vrede og frustration vendt mod ham (så tag dog ved,

En dag, da han var ca. 3 måneder, læste jeg en artikel, hvor der stod, at kærlighed ikke kommer ud af brysterne, og det blev vendepunktet for mig. Jeg købte sutteflasker og erstatning og fik en glad dreng, og jeg blev en meget bedre mor.

MAJA

FORTSÆTTES


Æ Jeg har med begge mine børn haft nogle dårlige opstarter. Med den sidste gik der f.eks. 5 dage, før han var stærk nok til overhovedet at sutte hos mig. Så al stimulering var til at starte med med malkemaskine.

er da at amme sine børn, hvis det altså bare er at lægge dem til, når de piver. Amme i 5 minutter, og så er de mætte i 3-4 timer. Sådan var det nemlig for mig, og jeg har ammet begge mine med et stort smil, til de var 1½ år.

Men trods den start elskede jeg hvert minut, han blev ammet de næste 11 måneder.

Det gjorde dog vanvittigt ondt de første 2-3-4 uger. Men jeg fik ingen sår, kun blod inde fra selve brystet, fordi de sugede så hårdt.

Storesøsteren var jeg træt af at amme efter 4 måneder, men der havde jeg også haft et barn med kolik i 4 måneder, så jeg havde behov for at få lidt frihed. Hvad enten vi vil være ved det eller ej, så er amning nu engang den letteste og sundeste ernæring, vi kan give vores babyer (ikke dermed sagt, at flaskebørn ikke får ordentlig mad eller nærhed, for uden tvivl gør de det), og jeg var villig til at gå langt for at få det til at fungere. Lad være med at slå dig selv i hovedet med, om du betalte en for høj pris. Du kan ikke lave det om, og du finder aldrig ud af, om han havde været lettere som flaskebarn. Nyd dit barn, som han er nu. KATJA

Æ Tja, man kan jo have mange holdninger til, om modermælk er sundere end modermælkserstatning (og det har jeg også), men omvendt er der jo masser af lækre unger, der er flasket op på modermælkserstatning, som ser ganske sunde og glade ud :-) Det vigtigste er vel, at man nyder hvert eneste sekund mest muligt med sine børn (ikke at man skal gå rundt i en salig lykkerus hver eneste dag - men bare mest muligt). Og det nemmeste i hele verden

Hvis det går nemt, er amning både nemt, hygiejnisk, billigt og sundt. Men hvis det er forbundet med smerte og/eller ulyst, så er modermælkserstatning vel ligeså godt?

Hvis det går nemt, er amning både nemt, hygiejnisk, billigt og sundt. Men hvis det er forbundet med smerte eller ulyst, så er erstatning vel ligeså godt? LENE Der er jo også mange, for hvem det er forbundet med stor psykisk smerte at stoppe amningen, og der tror jeg, at ammerådgivere er guld værd til at få én på sporet igen. Det har jeg i hvert fald oplevet en enkelt gang i starten med den første. LENE

Æ Med min datter besluttede jeg mig for, at det der amning kunne rende mig. Vi kunne slet ikke finde ud af det min dejlige lille datter og jeg, og hver gang hun skulle have mad på barselshotellet, kom der en eller to sygeplejesker og hev i mig.

Til sidst sagde jeg fuldstændigt fra, købte en malkemaskine og malkede ud til hende i 2 måneder, hvorefter hun gik over til modermælkserstatning. Jeg var helt overbevist om, at jeg ikke skulle amme noget som helst, da jeg fik min søn. Jeg havde bestemt, at ingen skulle hive i mig og ødelægge den første tid sammen med min baby denne gang. Jeg fik den bedste sundhedsplejeske, som bare var alletiders og støttede min beslutning 100%. Men min lille søn ville så gerne sutte, så jeg lagde ham til et par gange, og inden jeg fik set mig om, ammede jeg ham og har gjort det i 3 måneder nu :-) Man skal gøre det, man føler er rigtigt. Kærligheden sidder ikke i brysterne, så hvis du føler, det ødelægger jeres tid sammen, ville jeg da bare give en flaske. CHRISTINE

FAKTA: ANBEFALING OM AMNING Ifølge Sundhedsstyrelsen er den sundeste ernæring for det nyfødte barn modermælk, og amning har betydning for en lang række helbredsmæssige forhold hos både mor og barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder gamle. Derefter anbefales delvis amning til 12 måneder eller længere.


BabyBow produkterne, designet af Darwin Creations i Australien, bliver produceret ud fra et ønske om at skabe en serie, hvor kvalitet og unikke produkter er i højsædet, så forældre verden over vil kunne tilbyde deres guldklumper det bedste af det bedste i bamser og babyudstyr. Produkterne er i 100% bomuld og kan maskinvaskes. Størstedelen af Babybow produkterne kommer i flotte gaveæsker, og er særdeles velegnede til barselsgaver, dåbsgaver, fødselsdagsgaver, julegaver - ja til hver en tid, når man vil forære de helt små noget helt særligt! Vi pakker alle varer fint ind for dig, og skriver et sødt kort med din tekst, samt sender direkte til modtager, uden det koster ekstra. SE MANGE FLERE SKØNNE PRODUKTER PÅ

WWW.BABYBOW.DK


CAKE SMASH Den perfekte første fødselsdag hos fotografen.

Den første fødselsdag er noget helt specielt, og den skal selvfølgelig fejres med manér. En utraditionel fødselsdag kunne være at tage til fotografen til en Cake Smash. Det er en hylende sjov og uforglemmelig måde at fejre den første fødselsdag og samtidig få taget uforglemmelige billeder, man kan grine og smile af igen og igen. Vi var med på sidelinjen, da Mikkel fejrede sin 1 års fødselsdag hos Marylou Studio. Der var pyntet op med farverige flag og bagt en kæmpe cupcake, som indbød til at blive spist (og smadret).Hov! Hvor kom den kage

fra?

Se, der er et fint 1-tal på top

pen.

prikker lidt til kagen?

Mor, er det OK, at jeg lige

Jeg tror lige, at jeg kravler

KAGEN g, der væltede den.

Ups! Det var altså ikke mi

en lille tur.

Den fantastiske cupcake er kreeret af BAGERIET SLØJFEN på Ålekistevej 100 i Vanløse.


Jeg skal nok hjælpe med at

samle den op. Hi - det er altså sjovt at ha

ve kage på tæerne!

FAKTA

Fotografen sørger for en unik fødseldagscupcake og pynter op med flag etc. I kan selv være med til at vælge farve osv., så det bliver helt personligt. En Cake Smash session varer ca. 75 minutter. Se mere info og priser på WWW.MARYLOUSTUDIO.DK


BABYUDSTYR

GODE TILBUD PÅ

TING TIL BABY Lekmer er Nordens førende netbutik med babyudstyr, legetøj og børnetøj. Lekmer efterstræber god kundeservice, hurtig levering og populære produkter - til de helt rigtige priser. SMÅFOLK SPAR BADEBUKSER Fine badebukser med 17% løs pasform. Inderbuks af net. Økotex-mærket. 149,00

ESPRIT TANKINI Todelt tankini fra Esprit. Bikinitrusse og top med fine striber og sløjfe. 179,00 SPAR

10%

SPAR

25%

BRIO “PUCK” HUND Hunden Puck blev lanceret i 1964 og har siden da fået utallige børn til at sidde stille og koncentrere sig om at samle, skille ad og bygge sammen. Puck har nu fået nyt udseende med moderne farver. 129,00 SPAR

48%

CHICCO ECHO PARAPLYKLAPVOGN Paraplyklapvogn med dobbelte, låsbare swivelhjul foran og tofarvet chassis. Vatteret ryglæn, der kan indstilles i 4 forskellige positioner, samt fodstøtte, der også kan indstilles. 5-punktssele med vatterede puder på remmene. Bærehåndtag i chassiset, der gør vognen let at bære. 899,00


SPAR

25%

SPAR

33%

SPAR

12%

CHICCO SYNTHESIS AUTOSTOL Autostol til nyfødte og op til 13 kg. Kan monteres uden base og bagudvendt på alle pladser i bilen. Udformingen af autostolens trepunktssele forhindrer, at man monterer stolen forkert. Fås også i rød. 899,00

EICHHORN AKTIVITETSKUBE Aktivitetsboks med masser af sjove aktiviteter og ting at pille ved. 399,00 JABADABADO LÆNESTOL Farverig lænestol til børneværelset. Limefarvet kunstlæder med hvide detaljer. 679,00 PHILIPS AVENT ANALOG 485 BABYALARM Babyalarmen har SPAR en klar og tydelig 10% lyd med volumenkontrol og lydaktiveret lys. De justerbare kanalindstillinger mindsker forstyrrelser, og med volumenkontrollen kan du høre selv de mest diskrete lyde. 449,00

VIL DU SE MERE? SPAR

44% SMOBY RUTCHEBANE 150 CM Den perfekte rutchebane til sommer. Du kan sætte vandslangen på - og vupti, så har du en vandrutchebane. 499,00

Se det store udvalg af barnevogne, autostole, bæreseler, skønne ting til børneværelset, legetøj, samt lækkert tøj i str. 0-12 år og meget mere her: Æ LEKMER.DK


AMMERÅD

12 TIPS TIL BEDRE AMNING Her får du nogle gode ammeråd fra de virkelige eksperter - andre mødre, der selv har oplevet problemer med amningen. Nogle mødre har nemt ved at amme, mens andre slet ikke kan få det til at fungere. Men de fleste mødre støder på et tidspunkt ind i en eller anden form for ammeproblemer. Her får du 12 gode råd til, hvordan du får amningen til at blive en succes.

GODE RÅD O M AMNIN G

1 ØMME BRYSTVORTER

Til jer, der har født og ammer, vil jeg lige fortælle om min lille succes vedrørende sår og ømme brystvorter. Nu er det vores tredje barn, og jeg har de forrige gange haft voldsomt ondt i den første tid med brystvorter, der gik i stykker. Denne gang har jeg flittigt smurt dem i vaseline efter hver amning og ladet dem lufttørre. Det gør stadig ondt, lige når hun tager ved, men sårene er meget mindre. Jeg håber sådan, at det bliver ved på denne måde. Blot et lille tip, hvis I har lyst til at prøve det. Carina

2 SUTTEBRIKKER OG VARME OMSLAG

Jeg havde selv en meget vanskelig amning med min første med store åbne sår og mange smerter, og tårene trillede, hver gang jeg lagde ham til. Suttebrikker hjalp mig for en stund. Det aflastede og hjalp brysterne til at hele. Jeg lagde i starten altid et varmt omslag om brystet, lige inden jeg lagde ham til (det ser tåbeligt ud, men so what!). Det fik mælken til at løbe, inden han kom til, og det hjalp også lidt. Det er ekstra svært for de små at få fat, hvis brysterne er for spændte. Da vi havde en rigtig uheldig start, “startede jeg forfra” af 2 omgange. Mig og min søn var nøgne (han havde dog ble på og jeg trusser), og så var vi ellers i sengen hele dagen. Det var et råd fra en ammerådgiver. Jeg synes, det var lidt hårdt, men det var også det værd. Christina

3 FRI AMNING

Tidligere anbefalede man amning på klokkeslet og med de der obligatoriske 3-4 timer i mellem. I dag er man heldigvis blevet klogere (bortset fra nogle få for-

stokkede sundhedsplejersker, der glemmer at tjekke op på ny viden!), og man anbefaler fri amning. Hvis dit barn får mavekneb, kan det være fordi, det får for meget af den tynde mælk og ikke nok af den fede. Prøv at interval-amme, dvs. at du kun ammer fra det samme bryst i f.eks. 4 timer, men lige så tit hun melder sig. Dernæst skifter du bryst og ammer fra det i 4 timer. Det sikrer, at hun får både stillet sult og tørst. Mette

4 SKIFT FØR MAD

Skift barnet før mad. Min mellemste var turbogylper, og hvis jeg skiftede ham eller på anden vis moslede lidt med ham efter amning, kom det hele bare op igen. Så han blev altid skiftet inden mad, og så håbede vi, han ikke slappede for meget af bagi, når han spiste. Helle

5 FORSKEL PÅ DAG OG NAT

Min sundhedsplejerske sagde, at når jeg havde puttet min datter til nat, skulle jeg ikke vise mig derinde, før vi mente, hun måtte få mad igen. Hun sagde ligeledes, at


hun ikke mente, vi skulle give hende mad f.eks. kl. 23, hvis hun vågnede der, for at få hende til at sove natten igennem. For som hun sagde, hvordan skal hun vide, at det er nat, og hun kun skal sove, hvis det er OK for mor at få mad kl. 23 (fordi der er det ikke irreterende), men ikke om natten, for der vil mor sove? Børn skal stadig lære forskellen på dag og nat. Heidi

6 FÅ FAR PÅ BANEN

Far har hele ugen taget nattevagten, og lige så snart han kommer derind nu, gider hun ikke prøve på noget. Så hun lægger sig bare til at sove igen, når hun lige har været oppe og nusse hos far. Det tog et par dage med lidt brok. På den måde har vi skubbet amningen fra at være flere gange om natten til tidligst kl. 5-5.30 første gang (hvis hun melder sig), og så sover hun videre i vores seng. Så i starten gav vi måske lov kl. 2 og så senere og senere. Her har det været godt at have far på banen. Heidi

7 TÆNK PÅ NOGET ANDET

Hvis jeg er stresset og måske er bange for, at nedløbsrefleksen er for langsom, gør jeg om dagen og først på aftenen meget ud af at slappe af omkring amningen. Jeg skal IKKE tænke på, at nu skal der snart komme mælk. Faktisk gør jeg det modsatte: Tænker på, om naboens hus mon snart bliver solgt, eller hvor vi skal hen på sommerferie - og alle mulige andre ting, der intet har med ammesituationen at gøre. Jeg afspænder mine skuldre og nakke og lader tankerne flyve. Og så forsøger jeg at lægge min søn til, inden han bliver for sulten. Helene

8 BLOKAMNING

Hvis du har meget mælk, så kan det hjælpe rigtigt meget at amme 2 gange i træk på samme bryst (det kaldes for blokamning), så du er sikker på, at barnet når ned til den fede mælk. Jeg har selv lige måtte blokamme i 4 døgn, fordi jeg havde enorme mængder mælk, og hvis baby kun får den tynde mælk, kan det også godt give maveonde. Nu har jeg dejligt bløde bryster igen og stadig mælk nok, så jeg kan tydeligt se, at det har hjulpet. Bettina

9 PAS PÅ SUTTEN

Jeg fik at vide af sundhedsplejersken, at det ikke ødelægger sutteteknikken at give barnet sut. Men man skal være opmærksom på, at de ikke springer et måltid over, da sutten kan give en mæthedsfornemmelse. Jeg

har købt et større udvalg af forskellige sutter til mine børn i starten, og så prøver vi lidt forskelligt, indtil der er noget, der “virker”. Mine drenge tog sut fra første uge, og min datter var 4 måneder, før hun gad. Men det er skønt, for det holder ikke, at man selv bliver brugt som sut. Mia

10 ALTERNATIV STILLING

Jeg prøvede at amme min datter på en alternativ måde. Hun lå på min seng helt ud til kanten, mens jeg knælede ned foran sengen og smækkede babserne op til hende - og det virkede faktisk :-) Vivian

11AMMETE

Før du giver helt op, så giv ammeteen en chance. Den fåes hos Matas og i helsekostbutikker og har hjulpet mange i “mælkefattige” tider. Den smager bedst, hvis den blandes med lakridsrod, som i øvrigt også skulle være befordrende for amningen. Joan

12 GIV DET EN CHANCE

Det er efterhånden blevet sådan, at det eneste, der er mere politisk ukorrekt end ikke at amme, er at tvinge nogen til at amme, og ammeerfaringer rummer tit så mange følelser og historier om onde jordemødre/ sundhedsplejersker, ømme brystvorter og skrigende babyer. Min - og det er kun min - sandhed om amning, baseret på 2 ammeforløb på 17 og 13 måneder, er, at det hovedsageligt er drøn praktisk, trygt, hyggeligt og sundt for både mor og barn, når først det fungere. MEN først skal det fungere, og man er nødt til at give det en chance, og det er ikke 2-3 dage eller 14 dage. Min erfaring er, at det tager 4-6 uger at etablere amning, og selv derefter kommer der op- og nedture. Selvfølgelig kan der komme alt muligt i vejen, så det bliver meget svært eller næsten umuligt at få gang i amningen, men der er også masser af hjælp at hente. Går det så ikke, ja så er det helt korrekt, at en god mor ikke sidder i brysterne, og man skal ikke gå helt i sort over at skifte til flasken. Vi er masser af mennesker på denne jord, der både er sunde og raske og har et nogenlunde fornuftigt forhold ;-) til vores mødre, selv om vi er opfostret på flaske. Til gengæld tror jeg, at en del af en “god mor” er at være tålmodig, også selv om det koster bøvl og smerte, og det gælder altså ikke kun ammestart. Så giv det dog en chance. Forbered dig, læs om amning, tal med jordemoder og sundhedsplejerske og sæt selv nogle grænser for, hvor langt du vil gå, og hvad du vil nå. Mette


BABYUDSTYR

CLOSER TO NATURE Closer to nature fra Tommee Tippee er det ultimative hjælpeudstyr til brysternæring og udviklet i samarbejde med sundhedseksperter og mødre med henblik på, at babyer let og ubesværet kan skifte fra bryst til sutteflaske - og tilbage igen.

Closer to nature er babysortimentet under Tommee Tippee brandet, som også består af et stort sortiment af spisetilbehør - Explora - og Danmarks mest suveræne blespandsystem til beskyttelse af bakterier og lugt - Sangenic. SUTTEFLASKEN Flaskerne på 260 ml er designet til at kunne holdes på de 3 mest naturlige måder under madningen: Behageligt hvilende i hånden, holdt på samme måde som en traditionel sutteflaske og holdt fast om bunden. Den supersensitive anti-kolik ventil giver flasken opti-

mal ventilering og sikrer en behagelig madning uden afbrydelser, så risikoen for luft i maven mindskes. FLASKESUTTEN Flaskesutten er meget større, og formen ligger tættere på et virkeligt bryst end tilfældet er for de gængse sutter med sædvanlig krave. Når babyen skifter mellem moderens bryst og closer to nature sutteflasken, kan babyen derfor få fat på helt samme måde ved at åbne munden helt og gabe over hele det ribbede område, hvorved sutten kommer til at ligge mod den bageste del af babyens mund.


Flaskesuttens størrelse er baseret på det område af brystet, som babyen dækker med munden under amning (omkring 60 mm på tværs), og placeringen af babyens næse og kind på brystet.

Flaskesutter med middel gennemstrømningshastighed er velegnet til babyer over 3 måneders alderen. Flaskesutter med hurtig gennemstrømningshastighed er velegnet til babyer over 6 måneders alderen.

Closer to nature flaskesutten har netop en diameter, der passer til, at babyens ansigt under madning ikke er i kontakt med den hårde skruering, men derimod med den bløde del af sutten - ligesom moderens bryst. EN BLØD OG BEHAGELIG FORNEMMELSE Closer to nature flaskesutten er fremstillet af blød silikone, der giver en mere naturlig fornemmelse, og den er varm og behagelig ligesom moderens bryst, når sutteflasken er fyldt. Under madningen er flaskesutten smidig og lader sig strække ligesom moderens brystvorte, hvorfor babyen kan bringe sutten i den rigtige stilling og vinkel som under amning.

NARRESUTTER Closer to nature narresutterne Pure og C’air fås i 3 alderstrin: 0-3 måneder, 3-9 måneder og 9-18+ måneder.

GENNEMSTRØMNINGSHASTIGHED

Narresutterne har en naturlig fleksibilitet, fornemmelse og bevægelse, og den samme form som flaskesutten gør dem lige let at få fat på. Sutterne er fremstillet af silikone, der er blødt at røre ved og eftergivende - ligesom moderens bryst.

Closer to nature flaskesutter fås med middel og hurtig gennemstrømningshastighed. Closer to nature sutteflasker leveres med en sut med langsom gennemstrømning, hvilket er velegnet til babyer op til omkring 3 måneders alderen.

HER FINDER DU TOMMEE TIPPEE CLOSER TO NATURE Closer to nature sutteflasker og sutter findes i Kvickly samt udvalgte SuperBrugsen og babybutikker. Læs mere om closer to nature babyserien på Æ WWW.TOMMEETIPPEE.CO.UK

Suttens lille udposning bliver fladere i babyens mund og støtter synkebevægelsen, og den ortodontisk korrekte udformning understøtter udviklingen af mundhulen.


BABYUDSTYR

SPAR PENGE PÅ UDSTYR TIL DIN BABY Som bekendt er det dyrt at købe udstyr til baby. Barnevogn, tremmeseng, autostol, puslebord, babyalarm, højstol - det løber alt sammen op i rigtig mange penge. Men der er mange penge at spare - i Tyskland. SPAR OP TIL

48%

Babyparadies forhandler de bedste mærker i autostole, heriblandt Britax Römer, Recaro, Maxi-Cosi, Concord, Cybex og Graco. Der findes et meget stort udvalg af barnevogne og kombivogne og tilbehør i gode mærker som Teutonia, Gesslein, Hartan, Chicco, Römer og Graco. Inden for klapvogne anbefaler Babyparadies varmt MacLarens kollektion på grund af deres lave vægt og ekstreme komfort. Babyparadies er specialister i spiseudstyr, sutter og bideringe, og forhandler kendte mærker som Avent. Desuden findes mange mærkevarer til hjemmet som f.eks. højstole, sikkerhedsgitre og børnemøbler. Skal du på tur med dit barn, finder du også et stort udvalg af rejsesenge, cykelstole og børnerygsække.

BABYPARADIES er en tysk internetbutik, der i 15 år har været specialister i alle former for babyudstyr. De har gennem flere år serviceret hundredevis af danskere, og ifølge Petra Teiwes, der er daglig leder af internetbutikken, kommer der flere og flere kunder fra Danmark. Petra taler norsk, så man kan sagtens kommunikere med hende på dansk. Produkterne er mærkevarer af høj kvalitet til den bedst mulige pris. Du kan spare helt op til 48% i forhold til butiksprisen i Danmark, og der er hele tiden nye særtilbud at finde i webshoppen.

“Vi har naturligvis også alt til baby i badet og til sengetid, samt regntøj og selvfølgelig masser af dejligt legetøj og plejeprodukter til baby og dig selv - både til under og efter graviditeten. Skal du bruge ammeprodukter, klarer vi også det”, forsikrer Petra.

Besøg den omfattende webshop og se de mange gode tilbud på Æ WWW.BABYPARADIES-SHOP.DE


SÅ MEGET KAN DU SPARE Her kan du se nogle eksempler på, hvor meget du kan spare på en række forskellige autostole og klapvogne. ved at købe dem i Tyskland. I nogle tilfælde kan du spare næste halvdelen i forhold til prisen i Danmark! SPAR

37%

SPAR

37%

SPAR

17%

SPAR

37%

BRITAX KIDFIX CLASSICLINE BILLY AUTOSTOL

BRITAX SAFEFIX PLUS CLASSICLINE BILLY AUTOSTOL

BRITAX EVOLVA 1-2-3 BILLY AUTOSTOL

RÖMER BABY-SAFE SLEEPER NEON BLACK

Pris i Danmark: 1.649 Pris i Tyskland: 1.033

Pris i Danmark: 3.189 Pris i Tyskland: 2.006

Pris i Danmark: 1.499 Pris i Tyskland: 1.249

Pris i Danmark: 1.999 Pris i Tyskland: 1.264

â SPAR 616

â SPAR 1.183

â SPAR 250

â SPAR 735

SPAR

SPAR

SPAR

SPAR

48%

15%

34%

26%

BRITAX B-SMART 3 NEON BLACK KLAPVOGN

TEUTONIA SPIRIT S3 KLAPVOGN

TEUTONIA MISTRAL S KOMBIVOGN

TEUTONIA TEAM COSMO TVILLINGEKOMBIVOGN

Pris i Danmark: 2.999 Pris i Tyskland: 1.561

Pris i Danmark: 5.099 Pris i Tyskland: 4.319

Pris i Danmark: 5.889 Pris i Tyskland: 3.911

Pris i Danmark: 6.599 Pris i Tyskland: 4.862

â SPAR 1.438

â SPAR 780

â SPAR 1.978

â SPAR 1.737


FAMILIELIV

AT SOVE MED BØRN I

DOBBELTSENGEN Sover dit barn mellem jer i dobbeltsengen? Og går det ud over din nattesøvn? Og hvad med parforholdet - og sexlivet?

Min søn har sovet i vores seng indtil for 3 uger siden. Han er lige blevet 2 år. Det gik specielt meget ud over min nattesøvn. Jeg vågnede tit om natten, fordi han sov så uroligt, og det er så også derfor, han nu er vænnet til at sove i sin egen seng. Dejligt med en hel nats søvn.

ten, hvis de har drømt eller har det skidt. I de tilfælde, der heldigvis er sjældne, kommer de selvfølgelig ind i vores seng. Men alle sover dårligt, når vi skal kæmpe om pladsen. Men tryghed frem for alt.

MAJBRITT

Ja tit og ofte, og det giver vores datter tryghed. Og så længe hun har brug for det, så giver vi hende det. Hun er snart 7 år. Vores anden datter på snart 3 kommer

Mine drenge på 2 og 5 år sover i deres egne senge, men det sker da af og til, at de vågner om nat-

MAI-BRITT

HYGGE ELLER NO-GO ?

nok også på et tidspunkt, og så giver vi også hende tryghed. Husk, børnene er kun til låns. Så giv dem al den tryghed, de har brug for. GITTE

Det eneste tidspunkt, vores søn har sovet i vores seng, er hvis han har haft en dårlig drøm. Da hans far arbejdede om natten, sov knægten inde ved siden af mig. Men ellers har han aldrig sovet i vores seng. SABINE


Vores datter på knap 4 sover i vores seng næsten hver nat, og vi nyder det. Vi elsker at give hende den tryghed, og så synes vi faktisk også, det er hyggeligt. Og hun accepterer fuldt ud, hvis hun en dag får besked på at sove hos sig selv. JANIE

Vores dreng på 1½ år har en periode i denne tid, hvor han absolut vil sove mellem os. Lillesøster på snart 6 måneder sover i sin egen seng, der er sat til kanten på vores. Jeg sover fint nok (læs: som en sten for det meste), men min kæreste bliver ofte puffet og skubbet til, så han vågner. Alligevel synes han, at det er hyggeligt, at vores dreng er i sengen. MARLENE

Hvad er det for en tryghed, I snakker om? Jeg synes, det er noget pjat. Jeg knus kramme elsker min søn på 4. Han er det bedste, jeg har, og jeg vil ham det bedste i hele verden. Jeg skaber tryghed omkring ham generelt. Han har ikke behov for at ligge hos mig om natten for at få tryghed. Hvad er det, I giver tryghed mod om natten? For mig er det nærmere et tegn på, at det er mest trygt at ligge mellem mor og far om natten, hvilket ubevidst kan give barnet den tanke, at det ikke er trygt at sove i sin egen seng. Og det er ikke at skabe tryghed, synes jeg. Men når det er sagt, så er vi alle forskellige, og vi har alle forskellige måder at opdrage vores unger på. Og vi får jo skønne unger ud af det, ligemeget om de er eller ikke er i sengen. GITTE

Nej, min søn sover ikke i dobbelt-

sengen. Det er sket et par gange, hvis han vågner grædende om natten, at han kommer med ind og putter. Men jeg synes, han skal sove i sin egen seng.

Mennesker er de eneste pattedyr, der skubber deres børn fra sig, når de har allermest brug for dem, nemlig om natten - ifølge Sigrid Riise.

LYKKE

KATARINA

Vores drenge på 3 og 1½ år har begge sovet i sengen, til de var ca. 15 måneder. Stadig sover de hos os, når de er syge eller vågner om natten og er kede eller bare har brug for det. Jeg venter vores 3. barn, en lille pige, og når hun kommer, skal hun selvfølgelig sove

Vores datter på 3 år kommer nogle gange ind og ligger hos os tidligt om morgenen. Hun har aldrig sovet i vores seng en hel nat. Nogle gange kan hun godt forstyrre vores søvn, netop fordi hun ligger så uroligt og nærmest overtager hele sengen. Men for det meste er det rigtig hyggeligt, at hun putter inde hos os.

FAKTA

I 57 procent af alle familier med børn mellem 0 og 6 år sover børnene i forældrenes seng mindst en gang om måneden, og for de fleste af dem sker det hver nat eller flere gange om ugen. Det viser en rundspørge foretaget af analyseinstituttet YouGov. hos os som de to andre. Jeg synes, tiden i dag er alt for ego. Børn ud af sengen, og mor skal have fred og fri, sex osv. Klart, jeg nyder tid uden larm og sådan, men i vores familie har vi fra starten haft rutiner og faste sengetider. Og det er gået fantastisk for os. Og sex behøver ikke at være i sengen. Børn er forskellige, og nogen vågner meget, og nogen har brug for mere tryghed osv. Som mor kender man sit barn bedst. DIANA

CILLE

Min datter på 6 år har haft lidt ekstra brug for far og mor siden jul, hvor vi endte i en meget hård periode, og hun har derfor sovet sammen med os i et godt stykke tid. Rart for hende og rart for os. I sommers kom lillesøster så til verden. Hun er desværre meget syg, og jeg hænger slet ikke sammen, hvis jeg skal stå op og gå ind til hende 10-20 gange i løbet af en nat! Så hun sover i midten nu, for min og for hendes skyld. Storesøster kommer stadig ind og putter engang imellem, hvis hun har drømt noget grimt eller har ekstra brug for os. Jeg vil aldrig kunne få mig selv til at bede et skræmt barn om at blive i sin egen seng. Vi er hendes forældre, og vi er der lige så snart, hun har brug for os. Nat eller dag - det er lige meget. CHRISTINA

Det kan da kun være gavnligt ud fra et samfundsmæssigt perspektiv FORTSÆTTES


ikke at samsove. For når mor går hjemme, kan hun godt klare sig, selv om hun vågner om natten. Vi samsover, og jeg natammer stadig min dreng på 1 år. Han er tryg og rolig, og sover natten igennem, lige pånær de tårer, han får i løbet af natten. Ellers sover alle i familien natten igennem. Ingen skrigeture og vågne søskende. Trygge børn er glade børn, og glade børn sover bedre.

dog af og til stadig. Det handler om den viden om, at man ikke er alene. Det er børn ikke så vilde med.

BILLIE

Nej, og det har de stort set aldrig gjort. Jeg kunne og kan stadig ikke

Mennesker er “flokdyr” akkurat som andre levende individer. Tænk, hvis den lille dyreunge blev nægtet sin mors varme krop. Det ligger instinktivt i os at være nær vores unger, Også når vi sover. METTE

Mine unger har ligget i vores seng, mens de er/var små, nærmere bestemt til ammeperioden var ovre. Dernæst har de sovet i egen seng i vores værelse og blevet “udsluset”, når de var omkring 3 år. Men de er alle hjertligt velkomne i de tidlige morgentimer i weekenden og ved dårligdom/angst. CHRISTINA

Det er så forskelligt, hvad vi forældre gør og tillader. Vores 2 store på 5 og 12 blev vænnet til at skulle have mor eller far ved siden af, til de sov. Lillebror på 2 falder bare i søvn og sover hele natten. De to store er også altid kommet ind til os om natten, og ham på 5 gør det stadig af og til. Men nu sover de bare sammen, hvilket er rart og trygt for dem begge. Ham på 5 sagde selv en dag, at nu kunne han bare putte sig ind til storesøster, hvis han vågnede om natten. Han kommer

Jeg har aldrig haft mine børn i sengen, men ved siden af min seng. 3 måneder, og så ind på værelset! LISBETH

BERIT

Hvis vores børn på 7, 7 og 9 har brug for at komme ind og sove ved os, kommer de bare ind. Men de må acceptere, at vi snorker. MORTEN

FAKTA

Børn er forskellige og har forskellige behov, men mennesket er som udgangspunkt et socialt væsen, så hvis børn har brug for at høre, at der er nogen i samme rum som dem, er det vel bare naturligt. Vores datter på 2 år sover i sin egen seng, men hvis hun har brug for at komme ind til os, så kommer hun det. Om det ødelægger nattesøvnen? Tja, måske en smule, men så er det sådan, det er. MARIANNE

At sove sammen med sin baby i forældresengen øger risikoen for vuggedød, hvis barnet er under 2 måneder gammelt. For børn over 2 måneder indebærer samsovning ingen større risiko. Det viser en omfattende norsk undersøgelse fra 2005.

Jeg synes, det er noget pjat at have børnene i sengen. Er det i virkeligheden ikke forældrene, der mangler trygheden, og ikke børnene? Det er en bjørnetjeneste, og jeg har ofte oplevet, at børn i en stor alder (3+), der sover i forældrenes seng, er meget mere pylrede og baby-agtige. Jeg synes, det er noget pjat at have børn i sengen. Og til jer forældre, der tror, at jeres børn vil acceptere at sove i deres egen seng efter 7 år i jeres: I er naive. JANE

sove, hvis børnene sover i samme rum som mig, da jeg hele tiden tror de vågner, og så vågner jeg også. Mine drenge har altid sovet bedst, hvis de har sovet inde på deres eget værelse i fred og ro uden mor og fars snorken. Og er de vågnet midt om natten på grund af dårlige drømme, så har vi trøstet dem og fortalt dem, at der ikke sker noget, og så kommer de ind i deres egen seng igen. Mine drenge er 16 måneder og 3 år. BRYNDIS

Børn i sengen er kun OK ved sygdom eller for at morgenputte. Det ødelægger nattesøvnen for både børn og voksne. Hvis de har mareridt, så stå op og sid og nus dem et øjeblik. MIE-PIL

Ingen børn i sengen. Slut. Men gerne en seng i værelset, hvis de har behov for tryghed. JULIE


Jeg har 2 unger, der begge har ligget i først vugge og siden tremmeseng ved siden af mig. Min søn på 3½ år flyttede på eget værelse ved 7 måneders alderen, og min datter på 9½ måneder kom også derned ved 7 måneders alderen. Hun var klar før, men da jeg stadig ammede om natten, var det det letteste. Og ellers sover ungerne hos os, hvis de er syge eller vågner med f.eks. mareridt, hvilket børn jo har engang i mellem. Jeg har ingen problemer med, at de sover

til at være 2 voksne og 2 børn på 6 og snart 4 år i den. Det er nu mest den store, der sover hos os. Vores yngste datter sover i sin egen seng hele natten med få undtagelser. Før vi fik den store seng, sov jeg dårligt, når hun kom ind - vi kunne ikke være der, fik det for varmt etc. Men nu sover jeg perfekt og synes, at det er top hyggeligt at ligge sammen. Jeg tænker også, at det kun er et spørgsmål om få år, før hun ikke gider at sove hos os mere. Så det er bare om at nyde,

Min ældste på 12 år har aldrig brugt det at sove i dobbeltsengen. Når hun har forsøgt, sådan for hyggens skyld, er hun oftest endt med at gå ind til sig selv igen, fordi hun får det for varmt. De 2 små (5½ og 8 år) derimod har så taget revanche på den stores vegne. De har sovet hos mig næsten hver nat indtil for et halvt års tid siden, hvor jeg var blevet for besværet af bækkenløsning her i min sidste graviditet. Siden da har det kun været ganske få gange, de har

hos os, så længe de ved, de har en seng, der er deres, og det er der, de bliver puttet. Og ja, vi sover dårligere, når de er der, men igen får vi i hvert fald udhvilede og glade unger.

at hun har brug for den tryghed, det giver at sove sammen med sine forældre.

sovet i soveværelset på grund af sygdom, mareridt og lignende. Jeg har nogle gange taget en madras med ind ved siden af vores seng, så vi i hvert fald er i samme rum. Jeg har altid fundet det unaturligt at afvise børn fra dobbeltsengen, for jeg er sikker på, der er en grund til, at nogen har behovet, og andre ikke har. Og jeg har altid tænkt, at perioden er begrænset, for ingen ligger jo i smørhullet, når de skal konfirmeres.

HENRIETTE

Vi har taget konsekvensen af det og købt en kæmpe seng, som vi alle sammen kan være i. Det er 2 stk. boksmadrasser, hvor benene er holdt sammen med strips. Det giver en 2 meter bred seng - nok

CHARLOTTE

Efter en længere periode, hvor jeg stort set ikke fik søvn om natten, og ikke længere kunne hænge sammen, købte vi 2 stk. madrasser (klap-ud). De ligger under vores seng og bliver taget frem, når børnene kommer, og det har de accepteret. METTE

LONE


HUDPLEJE

ØKOLOGI TIL MOR OG BARN Ud over Svanemærket og Astma-Allergi Danmarks mærke har Dermas babyserie nu også opnået den økologiske Ecocert-certificering og er udviklet med størst mulig omtanke for babyers sarte hud og for miljøet. Derma er kendt for at være den første hudplejeserie med både Svanemærket og Astma-Allergi Danmarks mærke, og nu er Dermas velkendte produktserie til babyer oven i købet økologisk certificeret af Ecocert. De tre mærker i én hudplejeserie er din garanti for, at produkterne er både allergivenlige, miljøvenlige og økologiske.

Derma Eco Woman 24h Creme Mild og blødgørende ansigtscreme med naturlige ingredienser som aloe vera, sheabutter, E-vitamin og naturlige olier, som udsætter ældning af huden og bevarer hudens smidighed. Æ LÆS MERE

Derma Eco Baby-serien er naturligvis også helt fri for parfume, parabener og farve, som alle øvrige produkter fra Derma, og minimerer derved risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. ØKOPLEJE TIL MOR Dermas Woman-serie til kvinder er ligeledes blevet økologisk certificeret af Ecocert. Serien er baseret på rene, naturlige og økologiske råvarer og tilsat berigende ingredienser som aloe vera, sheabutter, abrikos- og mandelolie, E-vitamin og naturlige antioxidanter, som tilfører huden ekstra fugt og næring og hjælper med at bevare hudens elasticitet og smidighed. Derma Eco Baby forhandles i de fleste større assorterede supermarkeder og Derma Eco Woman kan ydermere købes i Matas. Læs mere om Dermas produkter til mor og barn på WWW.DERMA.DK

Derma Eco Woman Shampoo

Mild luksusshampoo uden parfume, parabener og farvestoffer. Indeholder økologisk Aloe Vera og Glycerin, der giver optimal fugt og pleje til håret. Æ LÆS MERE

Derma Eco Woman Rensegel

Fjerner skånsomt makeup og andre urenheder. Det høje indhold af glycerin tilfører fugt, så huden efterlades ren og blød. Æ LÆS MERE

BESØG DERMA PÅ FACEBOOK

Synes godt om Derma på Facebook, hvor der løbende bliver offentliggjort nye konkurrencer og mange andre spændende ting.


Derma Eco Woman Bodylotion

Med abrikosolie og aloe vera, der beroliger, opfrisker og lindrer huden, mens indholdet af E-vitamin og naturlige olier hjælper med at bevare hudens elasticitet og naturlige balance. Æ LÆS MERE

Derma Eco Baby Sollotion SPF30

Meget vandfast og særlig velegnet til babyer og børns sarte hud. Den eneste solcreme på markedet med både Svanemærket, AstmaAllergi Danmarks mærke og den økologiske Ecocertcertificering. Æ LÆS MERE

Derma Eco Woman Håndcreme

Mild og blødgørende creme, som beroliger, plejer og beskytter hænder, negle og neglebånd. Indeholder mandelolie, som giver huden en naturlig barriere mod fugttab. Æ LÆS MERE

OM ECOCERT

Derma Eco Baby Shampoo/Bad

Letskummende sæbe, som er specielt udviklet til babyer og børns sarte hud og hovedbund. Sæben indeholder økologisk aloe vera, der har særdeles gode hudplejende egenskaber, og modvirker udtørring af babys hud. Æ LÆS MERE

Derma Eco Baby Salve Vandafvisende salve med plejende egenskaber. Salven er særligt velegnet til hud, der udsættes for fugt som huden omkring munden og bleområdet. Æ LÆS MERE

Derma Eco Baby Creme

Særligt fugtgivende creme, specielt udviklet til babyer og børns sarte hud. Indeholder økologisk aloe vera og plejende olier, der tilfører huden fedtstof og genopretter hudens naturlige fugtbalance, så huden efterlades blød og smidig. Æ LÆS MERE

Derma Eco Baby Olie

Mild olie med en blødgørende effekt, hvilket gør den ideel at anvende som badeolie for hele familien. Også velegnet til fjernelse af arp i barnets hovedbund og til massage. Æ LÆS MERE

For at kunne anvende Ecocert-mærket, skal Derma efterleve Ecocert-standarden for udvikling og fremstilling af naturlig og økologisk hudpleje. Ecocert er med andre ord en kvalitetsstyret garanti for blandt andet naturlig oprindelse og plantebaserede produkter (minimum 95%), ingen parabener, ingen syntetiske farvestoffer, ingen syntetisk parfume, og produkterne er ikke testet på dyr.


BABYLEGETØJ

SKØNT LEGETØJ TIL BABY De skønne produkter fra BabyBow er designet af Darwin Creations i Australien, og de bliver produceret ud fra et ønske om at skabe en serie, hvor kvalitet og unikke produkter er i højsædet.

Barselsgaver, dåbsgaver og gaver til baby.

THEO GAVESÆT Fint gavesæt bestående af putteklud, bamse og rangle. PRIS: 229,00

BEIGE NAPTIME BAMSE Dejlig Naptime bamse i beige/ hvid med fin hue og lille jakke. Super blød og dejlig krop, der elsker at give en krammer. PRIS: 198,00

BABY KANIN MED BIDERING Baby Kanin holder bideringe i begge hænder i flotte farver. Den ene er med en flad nubret overflade - perfekt til, når der er tænder på vej. I den anden hånd holder Baby Kanin ringe i forskellig farver, der er helt glatte at røre ved og rasler. PRIS: 149,00

BABY SOVEPOSE CHLOE LYSERØD Sovepose i 100% bomuld, der giver dit barn tryghed og varme. Bomulden sørger for at holde en stabil temperatur hos babyen og forhindrer, at babyen får det for varmt. PRIS: 229,00


BABY DINO MED BIDERING Dino er en glad dinosaur med et stort smil, der elsker at lege. Dino er designet til at fremme barnets motoriske sanser. PRIS: 149,00

BALLON MUSIK URO Sød uro, der spiller “It’s a Small World”, når man hiver ned i bamsen. Kan hænges på barnevognen, autostolen, aktivitetstæppet eller andre steder, hvor den lille opholder sig. PRIS: 175,00

VORES FAVOR IT

CALICO BAMSE Flot hvid dynebamse med en fin hue og mange flotte broderede detaljer. Bamsen er 25 cm høj og har en dejlig stor blød krop lige til at kramme. I maven er der en lille rangle, så bamsen laver lyde, når de små leger med den. PRIS: 198,00

GEO GIRAF AKTIVITETSTÆPPE Farvestrålende og superblødt aktivitetstæppe med Geo Giraf broderet på. Ører, horn og pels er påsyet, så de små også har noget at hive i og kigge på, når de ligger på maven. Ører og pels laver knitrelyde, når man rører ved dem. PRIS: 489,00

HER KAN DU KØBE BABYBOW PRODUKTERNE Alle disse skønne produkter kan købes direkte på BabyBows hjemmeside: â WWW.BABYBOW.DK


SPROGUDVIKLING

BARNETS SPROG Hvor meget skal dit barn kunne sige, og hvornår er der grund til at være bekymret over barnets sproglige udvikling?

HVOR MEGET SKAL D IT BARN KUNNE SIGE?

Jeg har en dreng, der bliver 2 år i næste måned. Han siger ikke særlig meget, og det han siger er ikke så klart i udtalen, bortset fra “hej” og “hej-hej” og måske lidt andre få ord. Ud over ham har jeg 2 piger. Den ældste talte helt rent, da hun havde denne alder, og den anden pige talte i hvert fald også meget mere, end lillebror gør. Jeg ved godt, at drenge tit er længere om at tale end piger, men jeg kan da høre, at i forhold til de andre drenge i vuggestuen, er han langt bagud. Hvornår skal man “bekymre” sig om det? Tine

Æ Min yngste dreng på nu 3½ var sprogligt langt bagud. Jeg var dog ikke urolig. Han var hjemme hos mig, og jeg forstod jo godt hans lyde, så jeg tænkte, at han nok skulle komme i gang, når han blev mere motiveret. Og han var aldrig syg, så jeg var helt sikker på, at han ikke havde problemer med hørelsen. Så “dumper” min yngste datter til Boel-testen, og min sundhedsplejerske opfordrer mig til at søge ørelæge. Hun er heller aldrig syg, så jeg synes, det er en smule overdrevet. Men til min store overraskelse viser det sig, at begge hendes ører er fyldt med væske. Hun får dræn, og i løbet af få uger gør hun store fremskridt. Derfor søgte jeg også ørelæge til min søn, og igen viser det siger, at hans ører er fyldt med væske. Mine to ældste drenge er begge ørebørn med mellemørebetændelse og mange gange dræn bag sig, så jeg troede, at når der ikke var mellemørebetændelse, så var der heller ikke væske. Men sådan er det altså ikke.


Min yngste dreng fik dræn, og det gav virkeligt pote. Han er selvfølgelig stadig ikke alderssvarende, for han har været stort set døv i lang tid. Men hans udtale og ordforråd bliver bedre dagligt.

Jeg ved ikke, om drænene hjalp, men han begyndte i hvert fald ikke at tale, som jeg havde håbet. Men ved 2½ års alderen kom der enkelte ord, men ikke med god udtale.

Jeg er rigtig glad for, at vi tjekkede ørerne. Så hvis jeg var dig, ville jeg søge ørelæge i første omgang - bare for en sikkerheds skyld.

I børnehaven fik de ham med i en sproggruppe, og stille og roligt er han rykket. Nu bliver han 5 om et par uger, og han snakker, snakker, snakker og snakker og med super fin udtale. Han er på ingen måde bagud længere.

KIRSTEN

Æ Hvad siger de i vuggestuen? Jeg tror, jeg ville tage en snak med dem i vuggestuen. Pædagogerne er stor erfaring og kompetencer inden for det område. Og evt mulighed for at lade ham tilse af en talepædagog. METTE

Han har aldrig virket frustreret over ikke at kunne tale som lille. Det virkede mest af alt som om, det ikke interesserede ham så meget. Motorisk har han altid været helt fremme, så det har nok været sjovere. LISBETH

Æ Mine børn begyndte først at snakke, da de var 2½ år. Inden da var de af meget få ord. Lad være med at sammenligne ham med andre børn. Så er han måske motorisk længere fremme end jævnaldrene. Få tjekket hans ører, om der skulle være væske i dem. LISBETH

Æ Der er ingen grund til bekymring endnu. Måske snakker han ikke. Prøv i stedet at lægge mærke til, om han forstår, hvad der bliver sagt. Min dreng (nr. 3) begyndte først lige efter 2 års alderen rigtig at snakke, og nu er der kommet rigtig mange ord og ikke mindst sætninger. Han er 2 år og 4 måneder nu. Men han har længe forstået alt, hvad der blev sagt til ham. Han har bare ikke ønsket at snakke, før han var sikker på, at ordene var rigtige. Og min den første talte også først rigtigt fra 2 års alderen. Den anden talte også mere end nummer 3, men der er bare flere til at kunne forstå, hvad han vil, uden han behøver bruge ord på samme måde. MICHELLE

Æ Jeg har også en sen snakker. De første ord kom omkring julen 2009, og han er fra april 2007 - så godt og vel 2½ år. Vuggestuen var meget obs på det, og vi fik ham også tjekket ved ørelægen. Han fik dræn på grund af væske på ørerne som 2 årig. Det skal siges, at han ikke er mellemørebetændelse-barn. Han har vist kun haft 1 øreinfektion på 5 år.

Æ Du skal bekymre dig om det nu - og det gør du vel allerede. Jeg ved, at der lige er indført et nyt “system” fra regeringen, der hedder Sprogpakken. Prøv at kigge på sprogpakken.dk og snak med dem i vuggestuen og hør, om de er ved at indføre dette ved jer. Det er obligatorisk, spørgsmålet er bare hvornår. LINDA

Æ Vi gjorde en kæmpe fejl. Vi hørte på pædagogerne, når de sagde, at vi “bare” skulle vente, til han kom i børnehave og fik lavet en sprogtest (det er ikke obligatorisk i dag). Det viste sig, at der var problemer med udtalen. Og da vi blev indstillet til talepædagog, sagde hun, at vi burde være kommet i 2 års alderen. Så nu er vi klogere næste gang, hvis vi får behov. JEAN

Æ Du har helt ret i at drenge ofte er senere “snakkere” end piger, og man skal passe lidt på med at sammenligne for meget. Du skal være opmærksom på, om han udvikler sproget. Har han mange forskellige lyde? Leger han med lydene? Og kommer der jævnligt nye lyde? Så længe, han ikke går helt i stå, og han forstår, hvad I siger, ville jeg ikke bekymre mig. De børn, der er motorisk stærke, er ofte senere med sproget, fordi deres interesser går i en anden retning. Det er altid en god idé at få tjekket ørerne for at se, om der er væske på mellemøret, mest for at være helt sikker på, at der ikke er et fysisk problem, som der skal gøres noget ved. HELLE


BØRN I SOLEN

BESKYT DIT BARN I SOLEN Det er vigtigt at beskytte børn mod solens farlige stråler ved hjælp af solcreme eller solbeskyttende tøj. Hos NoTanShop finder du et stort udvalg af soltøj, UV-badetøj og våddragter. At være udenfor hele dagen, enten for at lege eller for at få den flotte brune hud, er slet ikke så harmløst, som mange anser det for at være. Faktisk er solens UV-stråler ganske skadelige, hvorfor soltøj står overfor det helt store gennembrud i Danmark.

Soltøjet fra OxiSun anbefales af forbrugerbladet Tænk.

Dog kan det være svært at købe det rigtige soltøj til ens børn eller sig selv. Her får du nogle gode råd til, hvordan du vælger det rigtige soltøj. Et af de danske mærker på dette område hedder OxiSun, og deres solbeskyttende tøj er blevet anbefalet af forbrugermagasinet Tænk. HUSK UPF PÅ SOLTØJET UPF (Ultraviolet Protection Factor) er det absolut vigtigste parameter at kigge på, når du skal købe soltøj til dig og dine børn. Du bør altid vælge soltøj med en UPF på 50, da dette betyder en blokering af omkring 97,5-98% af solens skadelige UV-stråler. Dette er rigeligt, og det meste beskyttende soltøj til børn kommer i dag med netop en UPF på 50. KUN FOR BØRN OVER 6 MÅNEDER Det er ikke muligt at købe soltøj til børn under 6 månedet. Dette skyldes delvist, at det er svært at lave soltøj til så forskellige babyer i denne aldersgruppe, men også fordi, at babyer på under et halvt år slet ikke bør opholde sig i solen med deres delikate og skrøbelige hud. For børn over 6 måneder kan du nemt finde soltøj. At købe soltøj, som børnene kan vokse i, er heller ikke nogen dårlig idé.

FRITIDSTØJ MED UPF50+

En anden vigtig ting at huske på er at vælge tøj, som passer til situationen. Ved at sende soltøj med barnet i institution sikrer du, at børnene er optimalt beskyttet dagen igennem, og pædagogerne kan være sikre på, at børnene ikke bliver forbrændt i deres varetægt.

Anvendelsen af soltøj i institutionerne har også et andet aspekt: Det store aktivitetsniveau (her foregår legen ikke kun i sand eller på græsplæne, men også i træer, på legestativer, i groft grus, på fliser osv., der hurtigt vil give huller i soltøj), og det kræver, at soltøjet også skal være slidstærkt. Sørg også for, at dit soltøj dækker hele kroppen. Det kan være fristende i sommeren at gå med korte ærmer og shorts, men for at soltøjet skal komme til sin ret og yde den nødvendige beskytteklse, er hele bukser og lange ærmer (desværre) en nødvendighed. Der er ingen vej udenom. Soltøj er en glimrende investering i dit helbred og en garanti mod fremtidig hudkræft og modermærkekræft. Læs mere om soltøj på Æ WWW.NOTANSHOP.COM


249,269,OXISUN HELDRAGT SWIMSUIT Heldragt swimsuit fra OxiSun er fremstillet af blødt og hurtigtørrende stof, der blokerer for mere end 97,5% af solens UV-stråler og sørger dermed for fortrinlig solbeskyttelse. Heldragten er speciel designet til børn op til 18 måneder, da ærmerne og benene har ekstra længde, så barnet bliver optimalt beskyttet. Æ LÆS MERE

OXISUN HELDRAGT SWIMSUIT Soldragt med høj hals og lynlås foran. Fremstillet af blødt og hurtigtørrende stof, der blokerer for over 97,5% af solens UV-stråler og dermed sørger for fortrinlig solbeskyttelse. Stoffet har fået karakteren UPF50+, som er den højest mulige karakter for solbeskyttelsesprodukter. Fås i str. 1½-8 år. Æ LÆS MERE

35,-

45,-

OXISUN 2-DELT SWIMWEAR SÆT Lækkert dansk designet soltøj, hvor der er kælet for alle detaljerne. Sættet består af T-shirt med kontraststribe og tilhørende shorts. Swimwear kollektionen fra OxiSun er fremstillet af et materiale, der tillader huden at ånde og derved sørger for den bedste komfort og UV-beskyttelse. Fås i str. 1½-8 år. Æ LÆS MERE

OXISUN UPF50+ FRITIDS T-SHIRT Smart UV-beskyttende Tshirt i super blød kvalitet. Med mikrohuller, der gør T-shirten ekstra åndbar. Fås i str. 86-128 - også i farven navyblå. Æ LÆS MERE

OXISUN UPF50+ FRITIDS BUKSER UV-beskyttende bukser i god kvalitet. Lommer foran og bagpå og mulighed for at smøge buksebenene op og fastgøre dem til knapper på siden af bukserne. Fås i str. 86-128 - også i farven dust. Æ LÆS MERE

199,-


SØVN

NÅR BABY VÅGNER HELE TIDEN Det kan være dybt frustrerende, hvis dit barn pludselig begynder at vågne hele tiden, når det skal sove til middag.

Jeg har en søn på 2½ måned. Når han kommer ud i barnevognen, vågner han rigtig mange gange og skal køres i søvn igen. • Er barnet ikke træt nok? • Drømmer det? • Har det ondt i maven/skal bøvse/prutte? • Hvor længe skal man blive ved med at gå ud og køre barnet i søvn igen? Jeg har læst, at barnet måske ikke er træt nok, og derfor skal holdes længere vågen og køres rigtig godt træt. Samtidig har jeg også læst, at man skal tilbyde mælk inden luren, så barnet er mæt. Men hvis barnet er meget træt og lægges til brystet, vil det jo faldet i søvn der.

VÅGNE R DIT BARN O FTE NÅ R DET SO VER TIL MIDDA G?

Hvis jeg ligger ned og ammer i sengen, kan han falde i søvn, men vågner også her efter kort tid, og så kan jeg ikke få ham til at sove igen, som hvis jeg kan køre med barnevognen. Hvis jeg bærer ham i en vikle, vågner han også mange gange, men her kan jeg gå lidt rundt og så få ham til at sove igen. Men det er hårdt at bære ham så meget. Han tager godt på og er en glad dreng. Det er ikke sådan, at han hele tiden virker træt, fordi han ikke får sovet nok. Det er bare frustrerende for mig/os hele tiden at skulle ud til barnevognen, når han sover. Det er mere afslappende, når han er vågen, end når han sover.


Jeg har også læst, at det kan være godt at gå en lang tur, da de fleste børn sover i barnevognen. Men nogen gange kan jeg gå med ham i 1 time, og så sover han kun ½ time. Det tyder jo på, at han ikke er træt nok, men han kan være så træt forinden, at han falder i søvn på min arm. Så hvorfor kan han dog ikke sove længere og mere sammenhængende? JEANETTE

kert?) om natten, så det er ikke fordi, han ikke KAN, men fordi han skal lære, at det gør man også om dagen. Derudover er din søn jo heller ikke så gammel. Jeg kan huske, at mine 2 første fik et fast søvnmønster (vågner kl. X, er træt omkring kl. Y og sover så ca. i Z timer/minutter), da de var omkring 4 måneder, og det galdt kun formiddagen. Det tog længere tid, før eftermiddagen kom med. LOTTE

Æ Sådan var min datter også. Nu ved jeg ikke, hvor hurtigt din søn vågner, men min datter vågnede præcis efter 45 minutter. Derefter kunne hun ligge og pludre i lang tid, inden hun syntes, hun skulle op. Jeg syntes, hun skulle sove mere, så jeg kæmpede og kæmpede, indtil jeg accepterede, at sådan var hendes søvnmønster. Hvis jeg var dig, ville jeg lade ham ligge i barnevognen, indtil han bliver utilfreds, og så tage ham op igen. Du bruger meget mere energi på at kæmpe med ham. CHARLOTTE

Æ Bruger han sut? Hvis ikke, kunne det være godt at prøve med den, for det giver altså et mere trygt barn og dermed roligere - også i sovesituationen. Et mæt barn er også mere rolig. Sørg for, at han er godt bøvset af. Har han for meget tøj på, så han ligger og bliver for varm? Prøv at undvære dynen eller et stykke tøj. Hvis han har lidt trykken for ørene, som du ikke lige ved, kan det være en fin idé, at han får en babyhovedpude at lægge hovedet på, så det kommer lidt op. Kan der være for lyst, der hvor han står? Ellers har du nok bare fået et af de børn, som hele tiden skal gås med i barnevognen for at sove.

Æ Der er et ret stort tigerspring omkring de 12 uger, så hvis dit barn ændrer adfærd, kan det være derfor. Det reddede mig fra at blive vanvittig at vide, at det bare var en fase, da min datter ikke kunne/ville sove uden at være på arm i 4 dage under hendes tigerspring. ANNEMARIE

HVORFOR VÅGNER DIT BARN? Babyers søvnmønster kan blive påvirket af mange ting, som f.eks. sygdom, vaccinationer, ændringer i de daglige rutiner og udvikling. Hvis din baby pludselig begynder at vågne ofte, så tænk over, om det kan være noget i babyens omgivelser. Har der været et skift i vejret, så din baby måske fryser?

BETINA

Dernæst kan du overveje, om den pludselige opvågning kommer lige efter en periode med sygdom eller ferie. Eller sker det i forbindelse med en udviklingsmæssig forandring i barnets liv?

Æ Sådan en dreng havde jeg også, og han blev desværre ved med samme stil min barsel ud, og også efter han startede i vuggestue. Så jeg har ingen gode råd. Jeg syntes dengang, at jeg prøvede ALT. Det er hårdt at rende til barnevognen konstant og aldrig få en lille pause. Han sover heldigvis som en drøm nu, hvor han er 3 år.

Hvis din baby f.eks. lige har lært en ny motorisk færdighed, kan det være han/hun gerne vil prøve at udføre det ved enhver given lejlighed. Nogle babyer bliver “fanget” af, at de kan trække sig selv op i oprejst stilling, men de kan ikke komme ned at sidde igen uden hjælp.

MARIANNE

Æ Min søn gjorde det samme. Dvs. han vågnede efter 20-30 minutter, men jeg gjorde til sidst det, at jeg gik ud og vuggede/kørte med vognen, indtil han faldt i søvn igen, også selv om det tog ½ time eller mere, for at vænne ham til at sove længere ad gangen om dagen. Jeg har dælme kørt rundt på terrassen med vognen, hvor jeg var iført nattøj mange gange! Dit barn KAN jo godt sove længere tid ad gangen. Det gør han jo (sik-

Den bedste måde at håndtere disse pludselige opvågninger er at gøre, som I plejede, før det begyndte. Det er bedst ikke pludselig at ændre på jeres rutiner eller på, hvordan du får din baby til at sove. Bliv ved med at gøre det samme, som du hele tiden har gjort, i flere uger i træk. Dette vil hjælpe dit barn til at vende tilbage til at kunne sove roligt igen, når det midlertidige problem er løst.INSPIRATION

FANTASTISKE

FUND TIL BABY Det amerikanske site Etsy.com er en guldgrube af idéer til fantastiske gør-det-selv projekter til baby. Vi har samlet nogle super søde, sjove, spændende og skøre ting, som du selv kan gå i gang med. Du kan naturligvis også bare købe dem direkte fra Etsy.

BODYSTOCKING

Super sød bodystocking med påsyet slips og vest med knapper til den lille gentleman. Pris: 140 kroner Shop: MadiBethCreations

HÅRBÅND

Sødt hårbånd med 4 blomster i friske sommerfarver samt rhinsten. Pris: 91 kroner Shop: spoiledNsweet

BIDERING

Bidering i økologisk træ formet som en and og behandlet med mineralsk olie og naturlig voks. Pris: 61 kroner Shop: babyrooz


SUT MED RHINSTENE

Så er der dømt bling-bling for alle pengene med denne trendy sut prydet med flotte rhinstene og dit barns forbogstav. Pris: 214 kroner Shop: BorntoBlingBoutique

PERSONLIG BODYSTOCKING Lækker bodystocking i blød kvalitet med bladmønster og barnets navn og forbogstav. Pris: 152 kroner Shop: SimplySublimeBaby


ELEFANT HÅRSPÆNDE Super nuttet elefant hårspænde i tyk filt med pink hjerteformet øre. Pris: 24 kroner Shop: twolittlewrens

SØLVARMBÅND

Fint lille sterling sølvarmbånd håndstemplet med barnets navn. Pris: 292 kroner Shop: tfakler

MORFARKASKET Gammeldags kasket, der får din lille mand til at ose af stil. Pris: 171 kroner Shop: fourtinycousins


1

2

3

4

5

6


1: UGLEHUE

Sovende uglehue. 20% af prisen går til et godt formål i form af organisationen Feed My Starving Children, Pris: 152 kroner | Shop: homeschoolma

2: HAVFRUESÆT

Sæt bestående af 4 dele, der forvandler din lille pige til en bedårende havfrue. Sættet består af havfruehale, top, hårbånd og krone. Pris: 292 kroner | Shop: WillowsGarden

3: PILOTHUE

Super skøn pilothue med flyverbriller. Strikket af 80% merinould and 20% mohair. Pris: 176 kroner | Shop: goodnightmouse

4: ABEHUE

Sjov og blød abehue i hvid og grå med pink blomst og detaljer. Pris: 146 kroner | Shop: Emerald69

5: GIRAFHUE

Sød lille girafhue lavet af blødt tysk bomuldsgarn, der også fås i pigefarver. Pris: 133 kroner | Shop: Emerald69

6: BJØRNEHUE

Sandfarvet hue med bjørneører, der formentlig ikke skræmmer særligt mange væk. Med lyserød blomst, der kan tages af. Pris: 91 kroner | Shop: Snazzybeans

HAVURO

Uro bestående af 12 forskellige håndsyede ting af filt med havtema, f.eks. hval, skildpadde, søstjerne, musling og palmetræ. Pris: 425 kroner Shop: LovelySymphony

STRIKKEDE “CONVERSE” Håndstrikkede “Converse” sneakers af super blødt babyvenligt garn med filtstjerne på siden. Pris: 182 kroner Shop: FuzzyFunkDesigns


GIRAFRANGLE

FØLETERNING

Trærangle formet som en giraf. Fremstillet i hånden af økologisk træ. Fås i ahorn (lys), kirsebær (medium/rød) eller valnød (mørk/brun). Pris: 98 kroner Shop: thebirdandelephant

Terning i spændende farver og mønstre, der er sjov at kigge på og sjov at røre ved (og tage i munden). Pris: 98 kroner Shop: thebirdandelephant STRIKDYR Blød strikket elefant med sjove fødder, der passer perfekt til en babyhånd. Pris: 291 kroner Shop: lavieorange

TRÆMOBIL

Mobiltelefon lavet af træ. Så kan baby altid ringe til farmand og spørge, hvornår han kommer hjem. Pris: 73 kroner Shop: 3PrincessesEngraving


BODYSTOCKING Lyserød bodystocking i 100% bomuld med teksten “word.” på maven. Fås også i grøn. Pris: 122 kroner Shop: garbella


DNA-TEST

DEN SIKRESTE METODE Alle har ret til og mulighed for vished, om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror. DNAtest har i mere end 14 år leveret de vigtige svar verden over. test allerede på fødegangen, inden de tør involvere sig følelsesmæssigt i babyen. Nogle foretrækker endda at få DNA-testet deres ufødte foster før fødslen. Det kan være være folk, der lever i såkaldte åbne forhold, og hvor det af praktiske grunde er vigtigt at vide, om det er den faste partner, der er faderen til den ventede baby. Der er naturligvis den klassiske årsag, at fædre kan komme i tvivl, om de nu også er deres børns biologiske far. Det kan f.eks. være ægtepar der har været gået fra hinanden i en kortere periode og finder sammen igen, hvorefter de finder ud af, at kvinden er gravid. Hvis manden har mistanke om, at hans kones graviditet kan skyldes et sidespring, kan han have svært ved at slippe tanken, selv efter barnet er født. En DNAtest giver endegyldigt svar.

Mange tvillingeforældre er i tvivl, om de”Det er vidt forskellige personer, der får res tvillinger er en- eller tveæggede. foretaget en DNA-test, og der er lige Selv om lægen slet ikke var Det kan en simpel DNA-test fastslå så mange forskellige bevæggrunde”, i tvivl om, at vores tvillinger var én gang for alle. Ikke fordi, det har fortæller Johannes Brejner fra virkenæggede, så kom tvivlen alligevel, den store betydning, men mange somheden DNAtest.dk. da der var flere forskellige træk ved forældre vil bare gerne vide det. børnene. Derfor betalte vi selv, og sikUnge som gamle kan få svar på ke nemt det var. Det var 4 vatpinde, Nogle bedsteforældre, der har uløste problemer af meget persom skulle køres lidt frem og tilbage mistanke om, at deres søns børn sonlig karakter og én gang for alle i deres mundhule, og nogle dage ikke er biologiske, får selv foretagfå endegyldigt svar, der kan have senere fik vi brev med resultaet en test af deres børnebørn. De enorm stor betydning for den entet. Vores er enæggede. behøver ikke faderens DNA for at få kelte person. SUSIE fastslået, om de er de biologiske bedsteforældre til børnebørnene. HVEM FÅR FORETAGET EN DNA-TEST? Her er lidt inspiration til, hvornår det kan være en god ide at få foretaget en DNA-test. De fleste venter med DNA-test til efter fødslen. Mange mænd, der af moderen er udpeget som den nybagte far, foretrækker at få foretaget en faderskabs-

Der er unge teenagere, der får mistanke - typisk omkring konfirmationsalderen - om de er biologiske børn af deres forældre. De går et år eller to og ruger over det, og når de begynder at tjene penge, får de foretaget en DNA-test for at få svar på et for dem meget vigtigt spørgsmål.


Testsættet bliver tilsendt diskret i en helt almindelig kuvert, der kan gå i alle postkasser, som ikke viser noget om indholdet og altid uden afsender på. Du bestemmer selv, hvor testsættet skal sendes hen. Testsættet kan også afhentes på posthuset eller på DNAtests adresse i Nordsjælland efter nærmere aftale. Testsættet indeholder 2 specielle vatpinde pr. person. Almindelige vatpinde kan ikke bruges. I sættet ligger også den adresserede svarkuvert og de specielle kuverter, som vatpindene skal lægges i. Prøverne tages fra indersiden af kinden ved, at vatpinden føres frem og tilbage på slimhinden i hver side af munden. Det gør hverken ondt eller er ubehageligt. Der er vedlagt en enkelt instruktion i at udføre testen. Mange unge mennesker får selv foretaget søskendetest for at finde ud af, om deres søskende er heleller halvsøskende. Det kan f.eks. være ved den fælles moders død, de beslutter at få svar på en mangeårig mistanke. Når kvinder selv skal have eller har fået børn, melder spørgsmål om deres eget ophav sig ofte. Mange voksne kvinder leder efter deres biologiske far, hvis de er i tvivl, om den mand, de kendte som deres far, nu også er det. I dag, hvor utroskab ikke nødvendigvis længere er skilsmissegrund, er der meget mere åbenhed omkring faderskab, end der var f.eks. i 50’erne og 60’erne, hvor man ikke talte om kvindernes udenomsægteskabelige aktiviteter. De børn, der blev født, var pr. definition ægtemandens. I dag er det meget mere anerkendt, at unge som gamle, finder svar på uløste problemer ved hjælp af DNAtests. Der er også mange, der i dag søger deres biologiske forældre for at få fastslået, om de er bærere af arvelige sygdomme, eller for at finde donorer til dem selv eller deres børn.

Prøverne returneres i den vedlagte svarkuvert, og ca. 4-5 dage senere modtager du resultatet. Du kan vælge at få resultatet med post, mail, eller pr. telefon. Du vil få alle relevante certifikater og dokumentation fra laboratoriet både pr. post og mail. På telefon får du kun resultatet.

FAKTA OM DNA-TEST DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) er det genetiske materiale i kroppens celler. Hver eneste persons DNA er forskellig fra alle andre menneskers. Derfor er en DNA-test den mest nøjagtige form for test, der overhovedet er mulig. Hvis DNA-mønsteret mellem barnet og den formodede far ikke stemmer overens, så er der ingen (0%) sandsynlighed for, at han er far til barnet.

SÅDAN FOREGÅR TESTEN

Hvis DNA-mønsteret stemmer overens, kan sandsynligheden beregnes til 99,999% for, at manden er far til barnet.

DNAtest sikrer dig 100% anonymitet, da testen udføres af dig selv.

Læs mere om DNA-test og få svar på alle dine spørgsmål på â WWW.DNATEST.DK


20 SPØRGSMÅL OM BABYER

Test din viden om babyer med disse 20 spørgsmål. Svarene finder du nederst på næste side.

1: Hvor mange procent af en nyfødt babys kropsvægt består af fedt: Ca. 30%, 50% eller 70%? 2: Hvilken sans er den første, der udvikles fuldt ud hos et barn? 3: Hvor mange æganlæg indeholder æggestokkene hos en nyfødt pige: Ca. 2.000, ca. 200.000 eller ca. 2 millioner?

4: Hvilket produkt fraråder Miljøstyrelsen at benytte til børn under 12 år, hvis det indeholder det hormonforstyrrende stof 4-MBC (4-methylbenzylidene camphor)?

5: Hvad kan ifølge danske undersøgelser nedsætte varigheden af gråd hos børn med kolik med gennemsnitligt 2,7 timer i døgnet?

6: Hvor gammelt skal barnet ifølge Sundhedsstyrelsen mindst være, før man begynder at give det skemad: 2 måneder, 4 måneder eller 6 måneder?

7: Hvilket organ på en nyfødt baby er det mest udviklede med en størrelse på ca. 5/6 af en voksens? 8: Hvor mange ekstra kalorier skal en kvinde have dagligt, hvis hun skal amme sit barn: Ingen, ca. 200 eller ca. 500?


9: Hvilken substans er hårdest på en nyfødt baby? 10: Hvor stort er et 2-årigt barns ordforråd i gennemsnit: Ca. 50 ord, 150 ord eller 250 ord? 11: Hvor mange gange om dagen spiser en nyfødt baby i gennemsnit: 4-6 gange, 8-10 gange eller 12-14 gange?

12: Hvor lang tid tager det i gennemsnit, før en nyfødt sover hele natten: 2 måneder, 3 måneder eller 4 måneder?

13: Hvilke børnesygdomme beskytter MFR-vaccinationen mod? 14: Hvornår bør barnets første tandlægebesøg finde sted: Når barnet er ½ år, 1 år eller 2 år? 15: Hvad kaldes den sygdom, hvor barnet får mange små blærer - især i mund, på fødder og hænder? 16: Hvad kaldes det rødknoppede udslæt, der let kan opstå, hvis man kommer til at give det nyfødte barn for meget varmt tøj på?

17: Hvilken betegnelse benyttes om søskende, der er født med så kort mellemrum, at de næsten opfører sig som tvillinger?

18: Hvilke juridiske forpligtelser har faddere og gudforældre, hvis barnets forældre dør? 19: Skal man være medlem af Folkekirken for at kunne være fadder ved en barnedåb? 20: I februar 2002 kom verdens hidtil mindste levendefødte barn til verden i Firenze. Hvor meget - eller rettere hvor lidt - vejede barnet: 285 gram, 485 gram eller 685 gram?

SVAR:

1: Ca. 70% | 2: Høresansen | 3: Ca. 2 millioner | 4: Solcreme | 5: Kiropraktik | 6: 4 måneder | 7: Øjnene 8: Ca. 500 | 9: Emaljen på tænderne | 10: Ca. 150 ord | 11: 8-10 gange | 12: 3 måneder 13: Mæslinger, fåresyge og røde hunde | 14: 1 år gammel | 15: Hånd-fod-mund sygdom | 16: Varmeknopper 17: Pseudo-tvillinger | 18: Ingen | 19: Nej | 20: 285 gram


SPISETID

TIL MAD OG LEG At skulle lære at spise selv, er en kunst. I indlæringsprocesses flyder det konstant med madrester omkring tallerkenen, på barnets stol og ikke mindst på gulvet. Og på dette tidspunkt af barnets alder bliver vi forældre nødt til at være kreative i kampen om at redde gulvet fra spaghettisovsen.

Vi kaster os ud i utallige redningsmanøvrer, såsom voksdug på gulvet og hagesmække, der går fra barnets nakke og langt ind under tallerkenen på bordet. Men det er nu ikke længere nødvendigt. For Playtray-bakken til fastmontering på barnets Tripp Trapp højstol opsamler alle madrester og sikrer, at de ikke ryger længere væk, end barnet kan nå.

“Allerede da Tobias på 8 år var lille og skulle til at lære at spise selv, var vi på udkig efter en bakke, som kunne monteres på hans Stokke Tripp Trapp stol”, fortæller Helle Kornerup, der har udviklet Playtray, og fortsætter: “Vi var irriterede over det madsvineri, det medførte, når han skulle lære at spise selv. Vi tog gang på gang os


selv i at tage over og ‘fodre ham’ i stedet for at lade ham spise selv, og derved også sprede mad overalt, hakke i bordet med gaflen, vælte mælk ud over hele bordet osv. Det endte med, at vi lavede en ‘gør det selv løsning’, som ikke var køn, men den virkede”. “I maj 2005 fik vi så tvillingerne Tilde og Teis, og hvis det var et svineri med et barn, der skulle lære at spise selv, så havde vi nu ‘udfordringen’ i dobbelt størrelse. Når nu vi havde ofret to nye flotte Tripp Trapp stole til tvillingerne, syntes vi, at det var ærgerligt, at der ikke fandtes en bakke, som klædte stolen samtidig med, at den kunne opsamle al svineriet fra de to krudtugler. Vi gik derfor sammen med designeren Carsten Buhl og fik designet Playtray”, forklarer Helle Kornerup. BÅDE TIL MAD OG LEG Playtray kan bruges både når I spiser, leger og tegner/maler, og gør derfor livet lettere for både barn og forældre. Barnet behøver ikke koncentrere sig om den tabte mad, der nu ligger på gulvet, og forældrene behøver ikke finde gulvspanden frem efter hvert måltid. SIKKERHED I TOP Bakken er testet både mht. belastning og holdbarhed, er robust og sidder sikkert fast på højstolen. Når bakken monteres på Tripp Trapp stolen, kan barnet heller ikke længere nå bordkanten med benene, og derved undgår man, at barnet kan vippe baglæns på stolen. Som forældre skal I dog altid være opmærksomme på, at større søskende ikke hiver i bakken foran stolen, da den så har risiko for at vælte forover. Det er derfor altid vigtigt, at stolen placeres helt tæt til bordet. Og husk også, at barnet aldrig må sidde i stolen uden opsyn. Man kan benytte den vedlagte strop, som kan monteres på bakken, så barnet ikke kan glide ned under bakken. Når barnet bliver større, kan I fjerne stroppen og bruge bakken alene.

STILRENT DESIGN Playtrays bløde og runde udformning gør, at den kan monteres og rengøres enkelt og uden besvær, og plast-overfladen er let at tørre af, og er robust nok til at modstå hak med gaffel og ske. Endvidere er bakken forsynet med en kant, der forhindrer mælken i at løbe ned på gulvet, når koppen vælter. Playtray kan både monteres på den originale træbøjle og på det nye plast babysæt fra Stokke. Bakken er udført i transparent plast med en matteret overflade, der giver den et eksklusivt look og understreger det stilrene design. Den matterede overflade gør endvidere, at barnet ikke kan se sine fødder, og derved kan koncentrere sig bedre om at spise. Læs mere om Playtray-bakken på WWW.PLAYTRAY.DK


KØKKENHJÆLP

DEN KOGENDE VANDHANE

Quooker er den men mest effektive, energivenlige og sikre måde at få kogende vand. Den er perfekt til sterilisering af sutter og sutteflasker samt til babymad.

Få 100 grader varmt v and DIREKT E FRA VANDH ANEN


DET SIGER BRUGERNE OM QUOOKER Lige fra den dag, vores Quooker trådte ind ad døren, har vi været supertilfredse. Specielt med et spædbarn i huset, har det været en enorm lettelse ikke at skulle koge vand til flasker, sutter og grød. Når man står træt om natten, er det fedt, at det går hurtigt og let, og det må man sige, det gør med Quooker. Bjørling

Med Quooker kan du få 100 grader varmt vand direkte fra vandhanen. Det betyder, at du kan koge pastaen med det samme - og samtidig blanchere grøntsager, koge æg og varme en flaske til babyen. Du kan ligeledes nemt desinficere babys sutter og sutteflasker, lave kaffe eller te, desinficere spækbrætter, fjerne stearin, opvarme tallerkener og meget andet. Du har konstant 3 liter kogende vand til rådighed - og det til en standby pris på bare 45 øre i døgnet. Langt mindre end hvad du i dag betaler for det vand, du kasserer fra din elkedel. FOKUS PÅ SIKKERHED Den justerbare hane er børnesikret og fastmonteret i køkkenbordet. Det eliminerer risikoen for grimme skoldningsulykker samtidig med, at du kan placere gryden, kaffekanden eller koppen stabilt på køkkenbordet, når du bruger Quooker. SPAR PÅ ENERGIEN Quooker er den eneste kogende vandhane, der har dokumenterede energibesparende egenskaber, og som kan monteres direkte til koldtvandforsyningen uanset vandets hårdhed. Læs meget mere om fordelene ved en Quooker og se de forskellige modeller på WWW.QUOOKER.DK

Vi har alle købt alt muligt til “Blob”. Men jeg har fået installeret en Quooker her. Jeg faldt over den på en annonce på Netbaby.dk. Så lige nu har jeg simpelthen en ekstra hane siddende i håndvasken, hvor der kommer kogende vand ud (med sikkerheden i top, så børn ikke selv kan få tændt, og man ikke kan skolde sig, selvom en hånd skulle komme ind under. Så må jeg se, om det bliver aktuelt at bruge flasker. For hvor må det være nemt. Mine gæster får te og kaffe på et par sekunder, og når først grødtiden går ind, må det da være fantastisk. Jeg er vildt imponeret og glæder mig til at få den “rigtigt” i brug. I forbindelse med købet talte vi med sælgeren om sikkerheden. Det er jo vildt, så mange ulykker, der sker med en elkedel. Det havde jeg ikke tænkt på. Måske er jeg nem at imponere, men jeg er faktisk rigtig glad for vores nyeste investering. Nu kan ingen af ungerne trække en kedel ned fra bordet. Camilla Jeg ville ikke leve uden min Quooker. Vi brugte den til sutter, flasker, grød og det kogte vand på køl osv. Ja og til kaffe, te, pasta og grøntsager, og jeg kunne blive ved. Karoline Vi har lige fået et sort snedkerkøkken i bejdset ask med masser af skuffer og skabe, og det er så pænt og funktionelt. En Quooker blev det også til, og det har jeg ikke fortrudt. Det er fedt med kogende vand altid til kaffe, pasta, skoldning af kyllingeknive og meget meget mere. Laura Den Quooker er guld værd. Vi har også en i vores køkken, og jeg ville ikke undvære den. Det er simpelthen så smart. Ditte-Marie


Skønne

BABYBILLEDER Et billede siger mere end tusinde ord.

Du har ventet og ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver af sted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme af sted til fotografen, er ikke altid det første, man tænker på med en baby i huset. Men kan man finde tid og overskud til det, kan man få taget nogle uforglemmelige billeder og forevige en tid, som aldrig kommer igen. For at få de gode billeder af din sovende baby, skal barnet helst være 5-10 dage gammelt. Book gerne en tid, mens du er gravid.

Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din baby, som du med garanti vil værdsætte resten af livet. Marylou Studio er et innovativt studie, som ser fotografi i et helt nyt lys. Her får du taget æstetiske og helt igennem utraditionelle billeder. Her er ingen marmorerede baggrunde eller kurvestole, men masser af skæve vinkler, sjove indfald og nytænkning. På de følgende sider kan du se eksempler på skønne babybilleder fra Marylou Studio.


FOTOSERIE VIKTOR | 8 DAGE


FOTOSERIE

LIAM | 4 MÅNEDER


FOTOSERIE

LIAM | 4 MÅNEDER

ANTON & OLIVIA | 1 UGE / 4 ÅR


ANTON | 1 UGE

ANTON | 1 UGE


VIKTOR | 8 DAGE

FOTOSERIE


VICTOR | 5 DAGE


FOTOSERIE


FOTOSERIE

VIKTOR | 8 DAGE


Skønne

BABYBILLEDER Se flere skønne babybilleder på www.maryloustudio.dk

CAROLINE | 4 MÅNEDER


SOMMERFERIE

AT REJSE MED SMÅBØRN Det kan være noget af en udfordring at rejse med småbørn. Men her får du nogle gode råd til at gøre turen lidt nemmere.

GODE R TIL FER ÅD IEN

Det er en god idé at give barnet noget, mens I letter og lander for at hjælpe det med at trykudligne i ørerne. Da vi lettede, gad Maja på 6½ måneder godt nok ikke spise, så hun fik bare sutten, og det gik også fint.

gør det meget nemmere. Jeg sad med Maja på skødet, og det var lidt træls, når hun stod i flitsbue, inden hun overgav sig til søvnen i mine arme. Og i det hele taget må det være rart at have frie arme.

Selv om vores flyvetur kun varede lidt over en time, var det mit livs længste flyvetur - ikke for at skræmme, men det var skisme hårdt! Men jeg var også alene med hende, hvilket jo ikke gør det nemmere.

Ellers er der vist ikke så mange gyldne råd herfra. Lidt legetøj (som har været gemt væk, lige indtil I er i flyet, så det er spændende), lidt mad og så lidt tålmodighed - så går det nok alt sammen.

Jeg havde forudbestilt plads på forreste række, fordi der er mere benplads. Hvis man skal flyve langt, tror jeg, man kan få sådan en lift til at hænge på væggen foran sig. Så kan barnet sidde/ligge der, mens man er i luften.

METTE

Under start og landing skal barnet være hos en af jer. Prøv at undersøge muligheden for sådan en lift, for det

Jeg rejser gerne ud til varmen, lige så snart pengepungen tillader det. Vi slæber altid barnevognen med, selv om den er lidt stor, men det er nu ikke så besværligt, som det lyder. Man får en stor kraftig pose til den i lufthavnen.


Barnevognen kan godt blive kastet lidt med, så det må man være forberedt på. Men vores barnevogn har klaret en del rejser nu, uden at den har taget skade, og det er nu i barnevognen, den lille sover bedst.

ikke fik sol. Ellers havde vi en masse solcreme med. Som det eneste mad havde vi flaske, modermælkserstatning og grød med, og så havde vi taget en elkedel med, så vi kunne varme vand til flaske og grød.

Der er meget at pakke til de små, men tilgengæld må man jo have 20 kg ekstra bagage med på babyens billet.

Bleer vil jeg helt klart tage med hjemmefra. De bleer, man kan købe dernede, er underlige. De hedder også Pampers og Libero osv., men de er meget anderledes og plastik-agtige.

FREJA

Jeg har rejst flere gange, mens mine børn var små. De første gange slæbte vi også en stor tung klapvogn med, men så købte vi en god paraplyklapvogn, hvor ryggen kan lægges ned, og det har fungeret perfekt. Tag også bleer med til et par dage, indtil du har fundet et sted at købe nye. CHARLOTTE

Vi bruger badedragte (korte ærmer og ben) med solbeskyttelse. De kan efterhånden købes i de fleste supermarkeder + solcreme. Da vi var i varmen, syede jeg tøj til datteren i tyndt silke (det holdt faktisk til at falde på fliser), og hun nød at have det på.

Så havde vi taget barnevogn med, men vær opmærksom på, at der tit sker et eller andet med klapvogn/ barnevogn, når man flyver. Ellers så skal I bare nyde det. Så kommer det af sig selv. METTE

Vi kørte til Italien, da vores den mindste var 6 måneder gammel, og der var det også ca. 30 grader varmt. Hun havde en badedragt på med lange ben og lange ærmer og faktor 50 i. Der var ingen problemer med at have hende med. Så udover badetøjet og solcreme, er der ikke så mange råd at komme med. Så er det bare som at være hjemme - bare hyggeligere. God tur. TRINE

Hvis du stradig ammer, er det en god måde at undgå propper i ørerne under landing. Ellers er rosiner gode til at tygge på en ad gangen, så der er til hele landingen. Hvis i bruger almindelige engangsvaskeklude, skal I være opmærksomme på, at det er ret svært at finde i udlandet. De har kun vaskeservietter med ukendte kemikalier. Og drik naturligvis MEGET, mens I er i varmen. HELLE

Vi har været i Egypten om sommeren med vores søn på 8 måneder. Der var vel 40-45 grader. Ingen problemer. Pak kufferten og kom afsted. Vi havde taget sutteflaske med ombord på flyveren til start og landing. Han græd slet ikke. Så havde vi købt en heldragt med UV-beskyttelse + en badehat, som han brugte, når vi var i vandet, så han

• Tag jeres barnevogn med og køb sådan en stor solskærm. Det var GULD værd for os. • Køb et solsæt med faktor i og en god hat, der bliver på. • Tag rugbrød med og leverpostej på dåse, makrel eller postejer. • Køb færdig babymad og varm op i mikroovn hver aften. Så er baby spist af, og I kan tage ud med barnevognen og så godnat Ole med baby. • Bed hotellet stille en babyseng på værelset. • Køb en god solcreme. • Tag babylegetøj med i kufferten. LISA


NAVNGIVNING

HVAD ER VIGTIGT NÅR

MAN VÆLGER NAVN? Hvilke ting går du efter, når du skal vælge det helt rigtige navn til dig barn? Er det vigtigst, at navnet lyder godt, eller det vigtigere, at navnet har en betydning eller en relation til familien? ÆSTE BETYD TIK? N HISTORING? IE? Hvad er

vig man ska tigst, når l fin perfekte de det navn sit barn til ?

Fortæl mig lige engang. Når du vælger et navn inkl. efternavne (hvilke skal med osv.), hvad er så vigtigst:

Hvad tænker du? Hvad læser du i et navn? Personligt mener jeg:

ÆSTETIK: At navnet som helhed (alle navnene) lyder godt/svinger/bliver “en helhed” eller ser godt ud grafisk. â

BETYDNING: Er det vigtigt, at navnet har en betydning som f.eks. Victor (sejr) eller Rosa (fordi hun har smukt rødt hår) eller lignende. â

HISTORIE: At det er et navn med rødder, eventuelt i slægten, eller at det præcist fortæller, hvad man kommer af, såsom stednavne og lignende, eller fra hvem, sådan at man bare MÅ have 4 efternavne, så alle bedsteforældrenes navne er med.

Det er vigtigt med æstetikken. Det skal lyde godt (rytmisk) og se smukt ud. Blandt andet derfor ville jeg gerne have en dobbeltkonsonant i navnet til min yngste søn. Jeg ville aldrig vælge et bibelsk navn. Det er alt for ladet. Jeg lægger nok meget mere i det end andre.

â

Egentlig er betydningen af navnet mig ligegyldig. Måske ønsker jeg netop ikke for meget “betydning”. Vi var lidt uenige om, hvorvidt vores drenge skulle


have et eller flere efternavne. Da vi ikke hedder det samme, ville det betyde, at en af os ikke kom til at hedde det samme som børnene.

lyder pænt. Jeg ved ikke, hvad det betyder, og ingen i vores familier hedder det, så det har intet med det at gøre.

Æstetikken sejrede ;-)

Af efternavne har vi valgt et af hvert. Jeg har altid sagt, at de skulle have mit, fordi det er så specielt, og så må de få hans til mellemnavn.

Det er alligevel sjovt, at hovedargumentet for de fleste i dag tilsyneladende er, at det “lyder godt” - jeg selv inklusiv. På den måde, er navnevalget kun en indikator for smag det pågældende tidspunkt. Ville barnet så hedde noget andet, hvis det var født 5 år senere? Det er nok derfor, at det er så svært nogle gange. Jeg følte det næsten som et “overgreb” at trække et navn ned over hovedet på mit barn, når der som sådan ikke var nogen grund andet end “det synes jeg”. Min stakkels veninde har lige fået brev om, at nu skal barnet altså have et navn. Hun panikker helt vildt, fordi hun ikke kan “vælge”. Måske skulle man genindføre traditionen om at videreføre slægtens navne efter et fast skema: 1. søn får farfars navn. 1. datter får farmors navn. 2. søn får morfars navn. 2. datter får mormors navn.

MARIANNE

Her kiggede jeg på, om navnet passede med efternavnene. Jeg kan godt lide de gode gamle danske navne, og jeg ville slet ikke have et bibelnavn. Jeg lægger også meget i det. Modenavne var slet ikke op til diskussion, og så skulle det være maskulint. Så fandt vi et navn, som både min far, min mands bedstefar og min oldefar hed og tænkte, det kunne være sjovt at føre videre, og så er det et gammelt maskulint kongenavn: Svend. LILY

1. Navnet skal passe med efternavnet.

My er sikkert kært til en baby, men “ når hun ender med at blive en dame på 150 kg, er det en stående vittighed.

Men min veninde vil underligt nok ikke have, at hendes søn skal hedde Richard :-) SUSANNE

Æstestisk? Nope, men vi har vænnet os til det. Fornavn: Der er det kun Athena, der har historie. Vores bryllupsrejse gik til Athen, og dernede blev vi enige om, at hvis vi fik en pige, der ikke var lys, var det navnet. Mellemnavne: Ikke nødvendigvis kønne, men meget værdiladede. Erik efter afdød farfar, Jytte efter afdød mormor og Godtfred efter afdød Oldefar. Mellemnavn fra min slægt for at binde den vej og efternavn efter deres far. De bruger kun det første og sidste. Resten er rent fyld.

2. Navnet skal være neutralt. Det skal en dag bæres af et voksent menneske, hvis personlighed og fremtoning vi ikke kender. My er sikkert kært til en baby, men når hun ender med at blive en dame på 150 kg, er det en stående vittighed.

3. Selvfølgelig skal vi forældre kunne lide lyden af navnet. METTE

Jeg er bare faldet over nogle navne i forskellige sammenhænge. Min datters navn faldt jeg over i en film, da jeg var 12 år. Min søns navn fandt jeg på en polsk navneside. Vi vil gerne have rimelig internationale navne, men de skal ikke lyde for amerikanske i stil med Shawn og lignende. Og så falder jeg vist helt automatisk for navne, der ikke er overbrugte. Mine unger hedder Cassandra og Klemens, og jeg er spændt på, hvad en nummer 3 kan hedde. MICHELLE

ANN

Det var vigtigt for mig, at jeg synes, Julians fornavn

FORTSÆTTES


For det første skal navnet passe godt sammen med vores efternavne, og det skal kunne siges hurtigt uden at lyde “kludret”.

Jeg ville så have et fornavn nummer to. Det ville min mand ikke. Derfor blev kompromiset, at drenge ikke har det, men at piger har det.

Med vores datters navn lagde vi ret stor vægt på betydningen og det, at det skulle være et “stærkt” navn og ikke for blidt, idet hun fra dag et viste sig at have meget temperament og stor personlighed.

Jeg synes, at rytmen i navnet skal være god. Men igen, det er jo smag og behag, hvad man synes er en god rytme.

Vi havde faktisk overvejet Ella, men da jeg fandt ud af, at det betyder “den fremmede”, kunne jeg bare ikke forlige mig med det. Så ja, betydningen betyder en del for os.

Jeg har lagt vægt på, at navnene har betydning af en eller anden art. Marcus fik sit navn, fordi det var det, vi kunne blive enige om, som opfyldte vores krav.

Nu venter vi en pige mere, og vi har da nogle forslag, men det bliver helt sikkert først endeligt besluttet, når hun kommer til verden. Bibelske navne viger vi helst udenom.

Lucia Victoria blev valgt, fordi vores vej frem til at få hende var meget lang og hård, så hun er vores “lysende sejr”.

ANNE

Alba Evita var igen det, som vi til sidst blev enige om, og samtidig betyder det “daggry livgivende”. Og eftersom sandsynligheden for, at det lykkedes at få hende var så lille, syntes jeg, at betydningen “livgivende” er fed.

1. Navnet skulle være internationalt, derfor uden æ, ø og å 2. Skulle kunne udtales på engelsk.

Vi havde faktisk overvejet Ella, men “ da jeg fandt ud af, at det betyder “den

3. Min mands konservative holdning udelukkede navne som Lærke, Birk osv.

fremmede”, kunne jeg bare ikke forlige mig med det.

4. Måtte ikke være FOR specielt. 5. Vi er langt fra religiøse, men kunne sagtens have overvejet et navn som Jacob. Af pigenavne var Sarah vist oppe og vende (er det ikke bibelsk?). Valget blev Christian - som nu går i skole med Hope, Faith og Charity, som endda er søskende! ME

Mange ting spiller ind. Navnet skulle kunne udtales på på engelsk uden at “lyde grimt”. Da vi lever i en meget lille verden efterhånden, måtte det ikke indeholde æ, ø eller å. Samtidig ville jeg have mit mellemnavn med, da det har tilknytning til slægtsgården (og som vi alle samles på hvert 3. år en hel weekend, da den stadig er i familien. Efterhånden er vi 160 personer, når vi samles).

KARINA

Vi har følgende kriterier for navnet til vores kommende barn:

1. Æstetik Navnet skal først og fremmest lyde godt, hvilket jo er meget subjektivt. Det visuelle er mindre vigtigt. Det skal ikke være alt for langt, ikke være for svært at udtale og klinge godt med efternavnet (f.eks. ingen rim eller for mange enslydende vokal- og konsonantlyde). Mht. til efternavne er vi enige om, at modellen et fornavn + et efternavn er flottest, så vi diskuterer i øjeblikket, om det skal være æstetikken (den enes flotte specielle efternavn) eller tilhørsforholdet til begge forældre (den enes flotte specielle efternavn som mellemnavn + den andens sen-navn som efternavn), der skal vægtes højst. 2. Popularitet Det er vigtigt for os, at navnet ikke er alt for brugt, så vi undgår helst top-50 navne. På den anden side må navnet heller ikke være alt for specielt; det skal være genkendeligt som navn.


3. Oprindelse Da vi begge har (old)nordiske navne, synes vi, det er passende også at give vores barn et nordisk navn. Da vi ikke er religiøse, går vi helst uden om bibelske navne. Dog kunne jeg godt finde på at vælge en dansk/nordisk form af et bibelsk navn (som f.eks. Lise eller Johan). Betydningen af navnet er mindre vigtig for os, med mindre den er decideret uheldig. Vi går heller ikke op i at opkalde efter forfædre. Navnet må gerne være nyt i familien og dermed barnets helt eget.

Det er tradition i begge familier, at man har fornavn, mellemnavn og efternavn. Fornavnet er udelukkende valgt, fordi vi syntes, det var det fedeste, og ikke på grund af betydning eller andre ting. Min søn hedder Frederik til mellemnavn, som vi var lune på. Da han så blev født på Frederik den 9.’s fødselsdag, så gav det sig selv. De hedder i øvrigt Tristan Frederik og Filippa Sofie (hendes bedstemor bruger faktisk begge navne).

SIGNE

JEANETTE

Det er svært at definere præcis hvad, der er vores kriterier. Det skal i hvert fald lyde godt med efternavnet.

Navnet skulle være på 2 stavelser, da der så ikke er den store risiko for, at hun vil blive kaldt en forkortelse af sit navn. Jeg synes faktisk, det er latterligt at døbe sit navn f.eks. Josefine, og så kun kalde hende Fine.

Så skal vi begge mene, at det er det rigtige navn. Og hver især har vi jo forskellige kriterier for, hvad vi synes er godt. Æstetikken (ifht. udseendet) betyder nok mindre. Dog har vi jo en mening om, hvilket navn vi synes ser pænest ud, hvis det kan staves på forskellige måder. At navnet kan have en betydning, gør intet for os herhjemme. Rødderne betyder heller intet her. Så det er lidt, hvilket kompromis kan vi begge være tilfredse med. KATJA

Mine børn har begge to et specielt fornavn, og har derfor fået et top-10 navn som mellemnavn + vores fælles efternavn. Altså 3 navne.

Navnet skulle kun have én (logisk) stavemåde - ikke noget med f/ph, enkelt- eller dobbeltkonsonant, j/i/y etc. Navnet skulle være nemt at stave og forstå - ikke så reaktionen ville blive: “Hvad sagde du lige, hun hed?”. Navnet skulle være “almindeligt” og kendt i Norden. Valget faldt på Alma, som godt nok betyder “sjæl” på spansk, men Emil fra Lønnebergs mor er dog svensk. Mellemnavn og efternavn er det samme som mine. Hun er donorbarn, så det var alene min beslutning. LENE


KONKURRENCE

Vind økologiske og allergivenlige plejeprodukter til den lille ny fra Derma. Vi sætter 5 sæt på højkant til samlet en værdi af 1.150 kroner. Børns hud er meget sartere end voksnes. Så naturligvis indeholder Dermas babyserie ingen parfume, parabener eller kunstige farvestoffer, og minimerer derved risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. Produkterne er udviklet med størst mulig omtanke for babyers sarte hud og for miljøet, og som din garanti bærer serien både den økologiske Ecocert-certificering, det officielle nordiske miljømærke, Svanemærket, og Astma-Allergi Danmarks mærke, Den blå krans.

VÆRDI 230 KR . PR. SÆT

INGEN PARFUME • INGEN PARABENER • INGEN FARVESTOFFER

KLIK HER FOR AT DELTAGE I KONKURRENCEN

Læs mere om Derma Eco Baby på www.derma.dk


Få en dejlig babypakke

GRATIS (+39 kr. i porto og eksp.)

Alt dette får du: Stort aktivitetstæppe med *mange sjove detaljer

0-24 der

måne

med masser *af Legehæfte inspiration Skøn godnatbog i stof *med en sød og blød bamse - perfekt som hyggelig godnatlæsning

KLIK HER OG FÅ DIN GRATIS BABYPAKKE


LÆS OGSÅ

Husk også at læse GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet og fødsel.

www.gravida.dk