MIN BABY #16

Page 1

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 16 • FORÅR / SOMMER 2016

8 4 SID

BLOG

NÅR MOR ER

HJEMMEGÅENDE For nogen kan det være den helt rigtige løsning. BREVKASSE

BØRN MED

TEMPERAMENT Sundhedsplejersken besvarer spørgsmål om temperament KUN FOR SJOV

UNDSKYLD

MOR! Af og til kunne det være rart at få en undskyldning fra sit barn

+

ER MED A OM DET B LT EDSTE VI HAR SHOPPING

16 SIDER

SKØNT TØJ

Se alt det skønne sommertøj til de mindste NAVNE

TOP

50 NAVNE

Se hvilke drenge- og pigenavne der hitter

VIND

KONKURRENCE: VIND ET FAMILIEOPHOLD PÅ DAYZ RESORTS TIL 2.500 | GAVE: FÅ EN SKØN BABYPAKKE BABYNAVNE: SE HVILKE KENDTE DER HAR FÅET EN DALLAS, ELION OG DEXTER | GUIDE: LÆR BABYTEGNNyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


Velkommen til 16. udgave af MIN BABY - magasinet om det bedste vi har. Lad os bare være ærlige: Vores børn kan være ret så belastende og gøre de mest irriterende ting. Af og til ville det bare være rart, hvis man fik en undskyldning. Det gør man ikke, men hvis man gjorde, ville disse 15 situationer i artiklen Undskyld Mor! bestemt være nogle af dem, der krævede en undskyldning. Det kan være rigtig svært at få familielivet til at gå op i en højere enhed, når man er to fuldtidsarbejdende forældre. At være hjemmegående mor kan for nogen være den helt rigtige løsning. Det skriver Nanna Pretzmann om i blogindlægget At være hjemmegående mor.

ske. En pige på 2 år med daglige skrigeture. En dreng på 4 måneder, der hele tiden vil have sin vilje. Kan du nikke genkendende til det? I brevkassen besvarer sundhedsplejersken spørgsmål om temperament. Og bagerst i magasinet finder du en konkurrence, hvor du kan vinde et skønt familieophold på et valgfrit Dayz Resort til en værdi af 2.500 kroner. Held og lykke! Jeg håber, at du får en rigtig hyggelig stund i selskab med 16. udgave af MIN BABY. Og hvis du endnu ikke har læst de 15 første udgaver, kan du finde dem på www.minbaby.dk Hilsen redaktør

Katja Hansson

Hvilke kendte danskere har fået en Dallas, Elion, Gotfred, Dexter og Hector? Du får svaret her i magasinet. En dreng på 21 måneder, der kaster med sin gaffel og

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm Nanna Pretzmann

REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk

HJEMMESIDE www.minbaby.dk

ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

husk

Læs tidligere udgaver på WWW.MINBABY.DK

FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetMinbaby KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk10

B LOGIND LÆ G

14

B A B YNA V NE

18

GULD K ORN

At være hjemmegående mor Det hedder de kendtes børn Dagens smil

20

B RE V KA SSE

26

B ØRNE TØJ

34

GA V E

36

FA MILIE FE RIE

44

SIK K E RHE D

Spørgsmål og svar om temperament Økologisk børnetøj med omtanke Få en skøn babypakke Sommerferie for hele familien i Danmark Sådan vælger du den helt rigtige autostol

FORSIDEN FOTOGRAF: Marylou Studio | www.maryloustudio.dk MODEL: Lui (1 uge)50

B A RNE TS B OG

56

V A C C INA TION

62

K UN FOR SJOV

64

B A B YTØJ

72

K OMMUNIKA TIO N

78

NA V NE

80

M E RE LÆ SE STO F

82

K ONKURRE NC E

Gem alle de vigtige øjeblikke Gode råd når dit barn skal vaccineres Undskyld Mor! Det bedste til de mindste Lær babytegn

De mest populære babynavne Fik du læst disse artikler? Vind et skønt familieophold på Dayz Resorts

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

KLIK HER

KLIK HER


Sommerferie for små og store!

HUSK! Vi har valgfri ankomst- og afrejsedag året rundt. Ferie hos Dayz Resorts er altid:

DAYZ GRØNHØJ STRAND

Fri adgang til badeland/svømmehal DAYZ RØNBJERG

Aktiviteter for hele familien

DAYZ EBELTOFT

Slutrengøring inkluderet

DAYZ SØHØJLANDET

Eget feriehus Gratis WiFi Se mere og book på dayz.dk eller ring på tlf. 70 23 20 30

DAYZ SEAWEST


BLOGINDLÆG

AT VÆRE HJEMMEGÅENDE

MOR

Af Nanna Pretzmann

Flere og flere forældre vælger at træde uden for samfundsnormen og med et aktivt valg blive hjemmegående.


FOR NOGEN KAN DEN HELT RIGTIGE LØSNING VÆRE AT BLIVE

HJEMMEGÅENDE MOR

Vi havde ikke forestillet os, at det hovedsagligt blev andre, som skulle være sammen med og tage sig af vores børn, alt imens vi måtte tage til takke med de berømte ulvetimer.


FORDELE OG ULEMPER Valget om at blive hjemmegående har sine fordele og ulemper. Vi synes klart, at der er flest fordele. Fordele som trygge rammer, massere af kærlighed og mulighed for at tilrettelægge dagen efter behov og børnenes forskelligheder. Ulemperne, eller skal vi kalde det bekymringerne ved at blive hjemmegående - det synes jeg egentlig er mere dækkende - handler nok oftest om det økonomiske aspekt, og om børnene kommer til at mangle social kontakt med jævnaldrende. Den økonomiske del kommer man selvfølgelig ikke uden om, og der kan være omstændigheder, som gør det svært at undvære indkomsten. F.eks. hvis man bor alene med barnet/børnene.

Det kan være rigtig svært at få familielivet til at gå op i en højere enhed, når man er to fuldtidsarbejdende forældre. For os handlede det også om, at familielivet slet ikke var det, vi havde forestillet os eller drømt om, da vi påbegyndte vores rejse mod forældreskab, og jeg bar vores dobbeltgevinst og førstefødte for snart 4 år siden. Vi havde ikke forestillet os, at det hovedsagligt blev andre, som skulle være sammen med og tage sig af vores børn, alt imens vi måtte tage til takke med de berømte ulvetimer. Jeg, især, havde faktisk enormt svært ved at acceptere, at vi skulle gå glip af store dele af deres opvækst, og at de skulle vokse op i underbemandede institutioner. Jeg klandrer selvfølgelig slet ikke pædagogerne, for jeg tror oprigtigt, at størstedelen gør deres bedste ud fra de rammer, de nu engang har. Men rammerne, syntes jeg, efterhånden er tvivlsomme, og jeg bliver trist af at tænkte på, at mange institioner nærmere er opbevaring end reel pasning. Det samme gør sig jo i øvrigt gældende på ældreområdet. Det er en helt anden snak, men alligevel tankevækkende, at de områder, hvor omsorg er så vigtigt, beskæres så voldsomt.

For os handler det aller mest om prioritering og om at undvære visse ting til fordel for andre. DET SOCIALE ASPEKT Med hensyn til den sociale del, så vil jeg gerne understrege, at institutioner i min optik langt fra er det eneste sted, hvor børn kan møde jævnaldrende og tilegne sig sociale evner. Der findes legegrupper og andre sociale tiltag, som det er muligt at benytte sig af. Dertil kommer også, at mindre børn, i hvert fald ifølge udviklingsteoretikere, ikke har et socialt behov endnu. Det behov opstår først omkring 3 års alderen. I Danmark er institutionslivet blot en så forankret del af os, at vi nogle gange glemmer, at institutioner opstod for relativt kort tid siden og ikke blev skabt for at opfylde børnenes behov. Men for at opfylde det behov for pasning, som opstod, da kvinderne kom på arbejdsmarkedet.

OM NANNA Nanna er 31 år og hjemmegående mor til 3 piger: Tvillinger på 3½ år og lillesøster på 1 år. Nanna blogger til dagligt om emner som kærlighed, rejser, mode, opskrifter og hverdagsliv på TVILLINGERNESMOR.DKBABYNAVNE

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Dallas, Elion, Dexter, Gotfred og Hector hotte babynavne i de kommende år?

JOEY MOE: ELION Den 6. juli 2015 blev sanger Joey Moe og hustru Zenia forældre for første gang, da deres lille søn Elion Phelix kom til verden. Parret fik hjælp af en numerolog til at vælge navnet.


BURHAN G & SARAH ZOBEL: DALLAS Kendisparret Burhan G og Sarah Zobel fik deres første barn i december 2015. Sønnen har fået navnet Dallas Zobel Genc. “Vi har vidst, at han skulle hedde Dallas, lige fra første gang vi fik kønnet at vide”, fortæller Sarah.

SARAH GRÜNEWALD: LUIS Vild med dans værtinde Sarah Grünewald (22) og hendes mand Rasmus Backhaus fik deres første barn lige før påske. Sønnen Luis blev født med en lille læbespalte, der skal opereres, når han bliver 4 måneder.

STEPHANIE “GEGGO“ KESSLER: ALBA Linse Kesslers datter Stephanie ”Geggo” og kæresten Cengiz fik en datter den 5. februar 2016, der vejede 3.630 gram og målte 53 cm. Hun har fået navnet Alba.

ANDREA ELISABETH RUDOLF: ALFRED Andrea Elisabeth Rudolf (39) og kæresten, håndboldspilleren Claus Møller Jacobsen, fik en søn i september 2015, der hedder Alfred. Det er deres første fælles barn. Hun har i forvejen datteren Isolde på 9 år.


SASSELINE: DEXTER Sangerinde Sasseline Sørensen (32) fødte i februar 2015 sin 2. søn, som har fået navnet Dexter Christian. Navnet Christian blev valgt som en hyldest til Sasselines afdøde bror.

BEATE BILLE: HECTOR Skuespillerinde Beate Bille fik en søn i efteråret 2015, som har fået navnet Hector. Hun har i forvejen datteren Fernanda på 5 år.

OH LAND: SVEND Sangerinde Nanna Fabricius Øland, bedre kendt som Oh Land, fødte i februar sit og manden Eske Kaths første barn. Hun havde svært ved at finde et navn til sønnen, men valget faldt på det gode gamle navn Svend.

ZENIA STAMPE: GOTFRED Folketingspolitiker Zenia Stampe og hendes mand, teaterdirektør Martin Lyngbo, fik en søn i maj 2015, der hedder Gotfred. Storesøster på 3 år hedder Erika.


Vind 2 D’luks by Us varer efter eget valg!

VIND

For at deltage i konkurrencen er alt, du skal gøre, at besøge www.made4mini.com og tilmelde dig vores nyhedsbrev. Så er du med i lodtrækningen om denne flotte præmie. Vinderen vil blive kontaktet direkte på mail. D’luks by Us er et dansk interiørmærke med skønne produkter af god kvalitet og med et unikt design til både børn og voksne. Deres sortiment er fint bredt, og de har, hvad der skal til for at indrette et fint børneværelse: Sengetøj, sengerande, puslepuder, postkort, sengetæpper, legetæpper og hagesmække.

FIND DINE FAVORITTER I VORES UDVALG FRA D’LUKS BY US

KLIK HER


GULDKORN

DAGENS ting. Her har vi te es ov sj de r ge si rn bø re De kæ sagt af børn. rn ko ld gu å sm af t ke bu samlet en

“Hvad er påske?”, spurgte jeg min 3-årige datter, som svarede: “Det er ligesom jul, bare med kyllinger!”. Så ved man dét!

r i dagMin søn på 2 år e ogiske ag pleje, og den pæd g. Hun sø konsulent er på be m hans o snakker med ham ejde”, rb mor. “Mor er på a hvor er siger Laurits. “Og r kone Far henne?”, spørg uger!”, vs sulenten. “Han stø kønser svarer barnet. Så t på plads! rollefordelingen sa

smil

Loke på 3 år tog telefonen, og samtalen lød således fra Lokes side: “Ja. Ja. Ja. Låne. Nej, du skal sige LÅNE!”. Det var en mand fra et analyseinstitut, der ville have hans far, men han måtte altså kun låne farmand.

Vores dat te af Farmor r på 3 sidder på sk ød og Hun er m får læst historie h et eget optag ø et og nuss jt. Farmor på e r armen. udbr yder hun: “FarmPludselig or, hvorfo har du hu r n d e h å r p å Farmor ta ger sig til armen?”. børste hår armen for en a at det er h e væk, men opdag t er, en som vores des egen hår vækst , d a t ter havde lidt ander t o lk e t le d es. Der komme gr in fra Farm kunne kun or en del hår på armen - som har e, dog ikk e hundehår .


Fixo n

i ti

lf

o rt

id

li g t f ø d te

S en ge

tøj

e ri

er

f

t

ab b

h ea

li b

W

Fi

ra

a

fr

L ækk

a

K

D N U

T IL DIT BA E T S D E B RN ET

Ba by

bu

FR

S kø n n

nn

et

in

A

y

g

fr

i vl y

nt n Fa

aL

aE

fr GOba

by

GO kr av

le b

e s k y tt er e


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

TEMPERAMENT

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder, og hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

En dreng på 21 måneder, der kaster med sin gaffel og ske. En pige på 2 år med daglige skrigeture. En dreng på 4 måneder, der hele tiden vil have sin vilje. Kan du nikke genkendende til det? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om temperament.


DRENG PÅ 21 MÅNEDER KASTER MED SIN GAFFEL OG SKE Jeg har en dejlig søn på 21 måneder. Han er meget temperamentsfuld, men det er egentlig ikke problemet (i hvert fald ikke det største). Han spiser selv alt sin mad med hhv. ske og gaffel, og er egentlig ret god til det, synes jeg. Problemet er, at han stort set altid kaster sin gaffel/ske hen over bordet eller på gulvet, når han er ved at være mæt. Og uanset, hvad vi har gjort for at fortælle ham, at det ikke er i orden, så bliver han ved, og han kan ligesom overhovedet ikke se, at det er et problem. Han griner nærmest bare hver gang.

I skal IKKE starte måltidet med at sige, at “nu må du love at lade være med at kaste med gaflen i dag”. Det har han glemt, når I er ved at være færdige. Tværtimod minder det ham om og fastholder ham i at gøre det. Det skal ignoreres helt væk uden ord og kommetarer. Jeg tror ikke, jeg har løsningen, der stopper det nu og her. Men jeg har nogle forslag, I måske kan anvende med held. Først må I se på, hvordan jeres hverdag sammen ser ud. Er han i vuggestue/dagpleje, og det er første måltid I mødes over, når I atter er sammen, så han ønsker at få jeres opmærksomhed? • Hvis I, inden I laver mad og sætter jer hen for at spise, lavede noget sammen koncentreret i ca. 15 minutter alle 3, kunne det måske gøre, at han ikke havde behov for at kaste med bestikket.

Vi har både prøvet at skælde ud, ignorere ham og vende ham rundt, så han ikke sad ved bordet længere. Han har ramt vores hund et par gange med gaflen, og også næsten ramt et andet barn på den anden side af bordet, så det I er nødt til at være konkan jo gå hen og blive farligt på et tidspunkt. Har I nogle gode ideer sekvente og fastligge én til at få ham til at holde op med metode og kun anvende det? På forhånd tak.

SVAR

• I kan prøve at lade ham spise alene en tid. Så har han ingen tilskuere at kaste for og få opmærksomhed fra.

denne, til han forstår, at det er alvor.

Jeres dreng har fundet ud af, at det er mægtig sjovt at kaste med den ske eller gaffel, når han er mæt. Det giver nemlig altid en reaktion af en eller anden grad fra hans forældres side. Altså får han opmærksomhed. Uanset metoderne, I skifter i mellem, tror han bare, at I har en leg sammen med ham. At det er en del af måltidet. Han forstår godt, at I skælder ham ud. Det er en del af gamet. Han forstår ikke, at det er farligt, at han kaster med genstande. Heller ikke, at han kan skade hunden eller det andet barn. Han kaster netop for at ramme. Han bliver forvirret, når I skifter mellem at ignorere, skælde ud etc., men han lærer ikke at stoppe på den måde. I er nødt til at være konsekvente og fastligge én metode og kun anvende denne, til han forstår, at det er alvor og mister interessen for at kaste.

• I kan prøve at lægge mærke til, hvor meget han spiser, før han er mæt. Hvis han nogenlunde spiser samme mængde mad pr. måltid, kan I fjerne gaflen eller skeen til slut, så han ikke kan komme til at kaste.

• I kan bytte hans bestik ud med engangsbestik, som er for let at kaste med. • I kan prøve at distrahere ham ved, at han først får noget at drikke, når han er ved slutningen af måltidet. Når han lægger beskikket for at tage glasset og drikke, kan I fjerne bestikket. Ulempen ved alle disse metoder er, at han hurtigt vil finde på noget nyt. Derfor er det måske bedst bare at tage spiseredskabet fra ham uden kommentarer, når I ved, han er ved at være mæt.


PIGE PÅ 2 ÅR MED DAGLIGE SKRIGETURE

slik m.m.

Jeg har en datter på næsten 2 år, som efter en mellemørebetændelse er begyndt at lægge sig på gulvet flere gange om dagen og græder/skriger vildt. Nogle gange skyldes det, at hun får et nej til et eller andet, men andre gange kan jeg ikke gennemskue, hvad der får hende til at reagere sådan. Hendes ører er blevet undersøgt af en ørelæge, og der er ikke længere betændelse, og trykket i øret er normalt. Skrigeturene kan vare i over en halv time, og hverken min mand eller jeg må røre ved hende. Hun vil ikke op og sidde hos os, og man kan heller ikke lokke med slik eller noget andet, hun kan lide. Hvis man tager hende op, kaster hun hovedet bagover, og det kan være svært at holde. Nogle gange lader vi hende ligge et stykke tid, og andre gange bliver vi hos hende og prøver alle mulige sjove lege, stemmer, sang osv. Men det tager lang tid at få hende på højkant igen, og det er sjældent hende selv, der kommer til os. Det sker for det meste sammen med min mand eller jeg. Det er sjældent, at hun får disse ture sammen med andre, og i vuggestuen oplever de det ikke.

I skal i stedet tage hende op og sidde med hende på skødet. Holde hende fast, til hun falder til ro. Tal beroligende til hende. Ikke belønne hende på andre måder. Hun kommer i konflikt med sig selv, når hun får disse anfald. Børn i den alder kan ikke finde ud af, hvad de vil. De siger nej og mener ja, men magter ikke at ændre deres ønske. Som I rigtigt beskriver, er hun i den alder, hvor hendes selvstændige jeg skal udvikles. Derfor har hun brug for en kærlig men også fast hånd til at lede hende på vej. At tage hende på skødet og holde hende fast giver hende tryghed og får hende til ro. Prøv det. Jeg vil tro, det er med succes.

Børn i den alder kan ikke finde ud af, hvad de vil. De siger nej og mener ja, men magter ikke at ændre deres ønske.

Ellers er hun glad og trives godt. Jeg ved godt, at børn i den alder i større udstrækning begynder at få deres egne meninger, men jeg synes alligevel, jeg ville spørge jer om nogle gode råd. Kan en mellemørebetændelse ændre et barns adfærd i den retning? Har I nogle gode forslag til, om vi bør tackle dette på andre måder? SVAR

Hendes adfærd med at kaste sig på gulvet og skrige har sandsynligvis intet med mellemørebetændelsen at gøre. Det er et tilfældigt sammenfald, tror jeg. Hun har til gengæld oplevet, at når hun gør det, får hun belønning i form af megen opmærksomhed og

DRENG PÅ 4 MÅNEDER VIL HELE TIDEN HAVE SIN VILJE Vores søn er nu 4 måneder gammel. Den første måned sov han væk (det var for nemt, tænkte vi forældre for første gang), men han er også født 3 uger for tidligt.

MEN så begyndte “det”. Han skreg i tide og utide, og først troede vi, han havde ondt i maven eller lignende. Det har imidlertid vist sig, at han sjældent har ondt, men grunden til skrigeriet er, at han skal have tingene lige præcis 110%, som han vil og gider hele tiden. Hvis han vil udenfor, skriger han, til han kommer ud, vil han ikke bare ud men også køres med i barnevognen, skriger han igen/videre, vil han ikke bare køres med men køres på ujævn vej, skriger han igen osv. Og når jeg siger skriger, så mener jeg skriger. Helt knald rød i hovedet og efter ca. 15 minutter er han noget nær gennemblødt af sved. Heldigvis har vi efterhånden lært at læse hans signaler, men skrigeturene er der stadig i stor stil, især når han skal overgive sig til søvnen (heldigvis sover han godt, når han endelig falder i søvn), og det er jo altså heller ikke altid, hans idéeer passer ind i programmet.


Så længe jeg er hjemme, prøver jeg at gøre det han vil for at mindske skrigeturene, men hvis man er ude, lader det sig altså ikke altid gøre - ja og så skriger han, til han dejser. Sundhedsplejersken siger, at det selvfølgelig er hårdt (hun har overværet flere af hans “ture”) men siger, at vi skal prøve at se det positive i det, nemlig at vi har fået en søn, som ved, hvad han vil. Min mand og jeg er selv meget sociale og betænksomme mennesker, som sætter en ære i at hjælpe andre og ikke mindst gøre dem tilpas. Derfor bekymrer det mig, at Vilhelm er så svær at gøre tilfreds og ikke nøjes med mindre end det perfekte. Jeg ved godt, at han kun er 4 måneder gammel, men jeg frygter, at dette er grundstenene til, hvem han er (hans personlighed, som man selvfølgelig kan prøve på at præge, men som vel altid vil være hans egen/være der et sted).

Et spædbarn er derimod meget hurtig til at tillære sig vaner. Det er trygt. Derfor skal I passe på med, hvilke vaner I vil lære ham. Et eksempel er ritualer omkring sengetid. Flere vugger spædbarnet i armen, når det skal sove. Når det så er blevet for tungt til det, vil forældrene gerne væk fra den vane. Barnet har lært at sove på denne måde og græder, til det “får sin vilje”, fordi vuggen er en vane, der vækker barnet, når vugge-rytmen ophører. Det er ikke barnet, der er krævende, men vanen, der har sat sig. Et andet velkendt “sovemiddel” er at spille blid musik. Det virker og får barnet til at falde i søvn. Men når musikken ophører, vågner barnet let igen. De to eksempler, som jeg selv tidigere har omtalt som mulige hjælpemidler, når barnet har svært ved at sove, skal altså benyttes med omtanke. Er man en gang begyndt, sidder man let fast i vanen.

Derfor mit spørgsmål: Kan man overhovedet betragte en 4 måneders baby som et “menneske”, eller er han mere “bare” en, der vil have dækket sine behov, og det har ingen betydning for, hvordan hans personlighed bliver senere i livet?

Meget af det, du skriver, får mig til at tænke, at du tænker og sidestiller din lille 4 måneder gamle dreng med en halvstor ung eller voksen person.

Jeg tager virkelig afstand fra egoistiske og selvoptagne personer og frygter MEGET, at vores søn ender sådan.

Jeres søn er som andre spædbørn dygtig til at tilegne sig vaner. Alt det, du beskriver, er episoder, som I tror får jeres søn til at tænke “skriger jeg, så kommer jeg ud at sove, køre tur” osv.

De 5 andre drenge i min mødregruppe, som er født indenfor 5 ugers interval, er helt anderledes, og de andre mødre i gruppen er også ret chokerede, når Vilhelm “folder sig ud”. Jeg håber, I får mulighed for at svare på dette, da det virkelig bekymrer mig. På forhånd tak. SVAR

Jeres søn er et menneske og en stor personlighed. Han er en lille “computer” fyldt med chips, parat til at blive fyldt op med informationer, som vil udvikle og forme ham som den person, han nu er. Han ved ikke, hvad han vil, eller tænker, at han vil have tingene sådan og sådan. Det er han alt for lille til. Han evner ikke at tænke på denne måde. Det kræver en moden, voksen tankegang.

Det er ikke jeres søn, der tænker “jeg vil have mine forældre til at gøre det og det”. Det er jer, der har oplevet “når vi ligger ham i barnevognen og kører, så falder han i søvn”. Det gør de fleste børn. Fordi som jeg nævnte under søvn-ritualer virker vuggen, rullen og køren beroligende men også vanedannende. Frisk luft er den anden gode faktor. Jo køligere barnet sover, jo bedre. Alle børn sover bedst for åbent vindue eller udendørs. Kan I se forskellen? Der er ingen, der kan holde skrigeri ud. Det skærer i ethvert forældrehjerte. I griber de halmstrå, I ved virker, for at få jeres lille dreng til at have det godt. Desværre overfortolker I hans evne til at styre og bestemme.


Skrigeri og gråd kan være udtryk for, at barnet er overtræt og overstimuleret og ikke orker kontakten lige nu. Gaben og drejen hovedet væk er andre udtryk for det samme.

Barnet skal ikke have lange indviklede forklaringer. Et nej er hele tiden et nej. Det kan ikke forandres ved skrigeri, stampen i gulvet eller smiden sig på gulvet.

Jeres søn skriger i mødregruppen. Måske reagerer han på, at der er for varmt, for megen uro og snakken.

Børn, der er udadreagerende, råber på de voksnes opmærksomhed og vil hellere end gerne have faste rammer. Det er en misforståelse at tro, ens børn er lykkeligere, hvis de får lov at bestemme alt.

Han “ved”, at han bliver taget op, lige så snart han skriger. Andre børn vil ikke ligge med våd ble. Når den er skiftet, sover de fint videre. Det er vane begge dele, ikke bevidst tankevirksomhed.

Det begynder allerede, når barnet er spædt, hvis forældrene tillægger barnet evner, det ikke har.

Tillader I jer selv at leve som før? At spille musik og se TV, som før han blev født, eller lister I rundt? Har I gæster, som “larmer” som tidligere? Er der et bestemt døgnmønster over skrigeriet med øget skrigeri hen under aftenen omkring kl. 20-22, kan man tænke i 3 måneders kolik. Men den burde være ovre nu. Ellers kan kiropraktik, zoneterapi, babymassage og aftenbadning være til stor hjælp. Prøv at notere jeres døgnrytme og livsmønstre ned. Før og efter jeres søns fødsel. Børn trives ofte fint i støj og uro, hvis det er der fra starten. Har de først vænnet sig til fred og stilhed, vågner de ved mindste uro.

Derfra og til at betragte den som en DEN - det er lige så forkert. Jeres søn og andre 4 måneders babyer er små mennesker, der bliver større under deres forældres kærlige vejledning og guidning. De er hverken tyraner eller perfektionister. De er små, åbne, modtagelige personligheder. Derfor talte man tidligere om en “trodsalder”, hvor barnet prøver sig selv af ved at sige nej, selv om det mener ja osv.

Det er en misforståelse at tro, ens børn er lykkeligere, hvis de får lov at bestemme alt.

Er han overtræt, kan nedputning i lift, hvor rammen er tæt på barnet indrullet i dyne eller tæppe og sat hen et mørkt sted, give den fred og ro, der skal få ham til at falde til ro. Fornemmelsen af at være tilbage i hulen og fostertilværelsen kan give ham så meget tryghed, at han efter kort tids skrigeri (5-6 minutter) overgiver sig og sover. Jeg har praktiseret den metode med stort held, både professionelt og privat.

Jeg kan have en tilbøjlighed til at tro, at I læser alt, der er om børn. Både mens I var gravide og nu. Der er lidt for meget intellektualisering over din beskrivelse af jer selv og jeres søn. Læg de bøger på hylden.

Mærk efter i maven, hvordan I selv har lyst at handle. Tænk efter, hvad I selv har oplevet i opvæksten. Det præger os I høj grad senere i livet. I får sikkert også mange velmenende råd, når folk oplever hans skrigeri. Overhør dem, I ikke kan bruge. Nyd ham. Lig med ham på maven. Børn falder til ro, når de mærker den voksnes hjerteslag og varme. Leg med ham på legetæppet. Lav babygymnastik og babymassage. Det giver en naturlig træthed, ligesom badning gør.

Mit buskab er: Betragt jeres søn som en lille baby parat til at møde verden under jeres kærlige vejledning. Han er ikke skabt til at styre og ødelægge sine forældre.

Lav en spiral-uro af sølvpapir til at kigge på. Lysreflekserne og de enkelte bevægelser virker beroligende.

Alle børn har brug for faste rammer. Det lille barn skal, når han er ældre, have enkelte og korte beskeder. Hvis man vil sige “nej”, skal det ligge først i sætningen.

Lev i nuet med ham. Vær enige om, hvordan I tackler problemet i forhold til familien, venner, mødregruppe og jer selv. Held og lykke med det.


NY BOG OM BABYTEGN Af Rebecca Wilms t på Basere g ny ng o forskni navisk skandi else øg unders tegn y om bab

Bogen “Babytegn” gav mig straks endnu mere blod på tanden til at komme i gang, og jeg følte mig godt klædt på til opgaven. Camilla fra MamaWise

Til trods for, at jeg har gennemført babytegn med ét barn allerede, er jeg positivt overrasket over bogen “Babytegn”. Jeg lærte faktisk noget nyt. For ikke at sige en hel del. Ville jeg sel v købe den? JA! Uden tvivl. Christina fra KarmaMilli

En af Malous yndlingsbøger for tiden er “Lolo skal i bad”. Det er en sød hverdagshistorie med enkle illustrationer og babytegn til hver side, som nemt kan tages i brug i hverdagen! Kan klart anbefales. Mamas_Univers

Køb på Babysigning.dk eller i din boghandel

PEGEBØGER MED BABYTEGN Af Rebecca Wilms & Janni Voigt

Lær babytegn sammen med Lolo og hendes familie. Søde små historier fra småbørns hverdag, illustreret med flotte tegninger og billeder af babytegn. For alle børn fra 0-3 år.


BØRNETØJ

ØKOLOGISK

BØRNETØJ

MED OMTANKE Efter at have drømt om at åbne en børnetøjsbutik i 30 år gik drømmen endelig i opfyldelse for Helle Nielsen, der efter et stort forarbejde lancerede sin webshop MADE4MINI.DK i august 2015 med fokus på børnetøj med omtanke.


For ca. 30 år siden var Helle Nielsens drøm om at sælge børnetøj tæt på at gå i opfyldelse. Helle var i forhandling med designermærket Benneton, men fokus på familie, og et ønske om at være tilstede som mor, gjorde, at Helle valgte familien til og lagde drømmen i baggrunden. Nu, hvor hendes børn er blevet voksne, og et barnebarn er kommet til, besluttede Helle sig for at udleve sin drøm.

lavet af rester. Herudover er tøjet produceret i Danmark med et tidløst solidt dansk design.

NØJE UDVALGTE PRODUKTER

Udover børnetøjet sælger butikken også sengetøj, møbler, legetøj og bøger m.m.

Produkterne, der sælges i webshoppen, bliver nøje udvalgt med stor vægt på mærkernes behandling af miljø og af medarbejdere. Derfor er butikken altid i tæt dialog og har et godt samarbejde med deres leverandører, for at sikre den bedste kvalitet til kunderne. Børnenes velvære kommer altid i første række, og derfor er alt tøj økologisk og uden farlige kemikalier. Helle sælger også mærket Mads Nørgaard, der dog ikke er økologisk, men miljøvenligt og bæredygtigt, da tøjet er

Made4mini har desuden stort fokus på børnetøj af ordentlige og komfortable materialer, så børn nu engang kan være børn. Tøjet er udvalgt med baggrund i børnenes livsanskuelse med sjove, stærke og enkelte grafiske designs.

UNIKKE MÆRKER Det er en vigtig del af Helles arbejde at undersøge børnetøjsmarkedet for nye og spændende mærker. Dette betyder, at Helle ofte udbyder børnetøj, som andre butikker endnu ikke har opdaget. Det gjorde sig blandt andet gældende med det islandske mærke iglo+indi, og netop nu er made4mini den eneste danske webshop med mærker såsom Hektik og Braveling.

SPAR 20% læsere får 20% rabat på alle varer fra D’luks by us og håndklæder fra Müsli. Benyt koden Netbaby20% Gælder ikke i forvejen nedsatte varer til og med den 31. maj 2016. MIN BABY’S

OPLEV VARERNE I VIRKELIGHEDEN Selv om made4mini er en webshop, holder butikken også åbent i deres showroom i butikkens fysiske lokaler på Ydunsvej 14 i Åbyhøj i Aarhus. Helle opfordrer sine kunder til endelig at ringe og lave en aftale på telefon 40 13 43 28. “For os er en vigtig del af det at købe tøj til børn at mærke og se kvaliteten, hvilket vi gerne vil give vores kunder mulighed for. Af samme grund kan vores kunder komme på besøg i vores showroom, og vi tager meget gerne imod mødregrupper, bedsteforældre og andet godtfolk - og du vil altid blive tilbudt en kop dejlig varm kaffe og en god snak”.


ISLANDSK KREATIVITET OG NATUR FORENES I BØRNESTØRRELSER Islandske iglo+indi har stærke nordiske rødder med inspiration fra det kolde nord. Deres farver fremkalder associationer til de smukke nordlys, og de håndlavede grafiske designs er enkelte og unikke.

Made4mini er stolte over at være en af de få danske webbutikker, der er leverandør af denne økologiske tøjkæde i GOTS-certificeret bomuld, der altid har barnets komfort for øje. iglo+indi findes i størrelserne fra 0-11 år.

KJOLE

BLUSE

320,-

289,-

Langærmet kjole med all-over panda print.

Bluse med lange ærmer med råhvide og blå striber samt hvidt fugleprint på maven.

HUE

Hue med sort all-over print af søpapegøjer.

149,-


BODY

BODY

219,-

219,-

Body med lange ærmer i råhvid med all-over print af sorte pandahoveder.

Body i en meget fin svag grøn farve med sort koala print.

SKØNNE GRAFISKE TRYK MED ISLANDSK ISLÆT FRA IGLO+INDI

BODY

Body med lange ærmer i blå med all-over hesteprint.

219,-

LEGGINGS

Leggins i blå farve med allover print af blå heste.

219,-

T-SHIRT

T-shirt i lækker blå farve med sort hesteprint.

219,-

SHORTS

Shorts i en fin grøn farve med sorte koala hoveder.

249,-


3 MILJØ- OG ALLERGIVENLIGE MÆRKER Fred’s World, Müsli og Ramasjang Kluns er alle kollektioner fra det miljøbevidste by Green Cotton. Mærket står som den ultimative garanti for lækkert økologisk baby- og børnetøj uden farlig kemi. Alt tøjet er af 100% økologisk bomuld og uld, miljøvenligt produ-

ceret og er GOTS-certificeret. Alle by Green Cottons varer er underlagt strenge certificeringer og har miljøog sundhedsmærker. Filosofien er at skåne miljøet ved at købe de sundeste og blødeste økologiske kvaliteter til dit barn.

RAMASJANG BY GREEN COTTON Danske by Green Cotton har i samarbejde med værterne fra DR Ramasjang udviklet kollektionen Ramasjang Kluns. Med tøjet kan børn i alderen 3-9 år føre sig frem som deres yndlings Ramasjang figur.

ROSA, HR. SKÆG, ONKEL REJE OG MYSTERIE KRISTIAN

T-SHIRTS Skønne T-shirts med de elskede figurer fra Ramasjang.

229,-

MÜSLI BY GREEN COTTON Müsli er det nyeste mærke fra by Green Cotton. Designet er autentisk og æstetisk med en beroligende charme og harmoni. De harmoniske farver er med til at skabe en emotionel æstetik i en ellers travl hverdag. Størrelser findes i 56-122.

SENGETØJ

Babysengetøj med rosa striber fremstillet af det blødeste bomuld.

299,-

BODY

Body med korte ærmer og blå og hvide striber.

149,-

SENGERAND Rosa sengerand, der beskytter barnet mod træk og kulde.

599,-


T-SHIRT

T-shirt med anker.

KJOLE

229,-

Stripet kjole med rød kravekant og ærmekanter og en rød båd på fronten.

SHORTS

Navy shorts med både.

249,-

279,-

SKØNT TØJ TIL AKTIVE BØRN

T-SHIRT

Sjov T-shirt med piratfisk.

199,-

FRED’S WORLD BY GREEN COTTON Fred’s World er by Green Cottons legesyge og farverige kollektion til børn i str. 56-140. Fred’s World er designet ud fra den skandinaviske tilgang til børnenes udvikling uden fokus på prinsesser og prinser, men på aktive børn med lyst til livet.

KJOLE

Sød og let sommerkjole med kirsebær.

299,-


ORIGINALE PRINTS TIL DE KREATIVE BØRN AARREKID Aarrekid er et økovenligt mærke til det fantasifulde barn. De bedste finske designtraditioner, høj kvalitet og økovenlige materialer er nøgleord i Aarrekids designs. De håndillustrerede designs fortæller historier fra det ydre rum og eventyrlige skove.

BODY

Klassisk body med lange ærmer i råhvid og det fineste print med dyr i flere farver.

BLUSE

Hvid bluse med lange ærmer med allover print af hvaler i sort og blå farve.

229,-

229,-

BLUSE

Sort bluse til piger og drenge med hvidt print med alt godt fra havet.

229,-

FARVER OG FANTASI


HEKTIK Hektik er et fantasifuldt og morsomt mærke med designs med et twist skabt af de kreative hollandske designere Ursula og Gaudi. Tøjet er håndtrykt i Holland med cool og stilet grafik - en sikker vinder som dit barns hverdagsfavorit.

T-SHIRT

COOL SJOV OG SPAS

HELDRAGT

T-shirt med kridttavle på brystet.

230,-

Lækker blød heldragt body med håndtryk af bier. Med amerikansk lukning.

230,-

SWEATSHIRT

Blød, lækker og lun grå sweatshirt med håndtrykt tigerhoved.

330,-


GAVE

FÅ EN SKØN BABYPAKKE Lige nu kan du få en skøn babypakke for 0 kroner. Du får den praktiske opslagsbog Babykalenderen, en farverig NU KAN DU FÅ blomst fra Lamaze, samt bogen “Den lille bog om EN DEJLIG BABYPAKKE MED 3 GODE højtlæsning”. Babypakken har en samlet værdi af TING - OG DU SKAL 330 kroner, men du får den for 0 kroner (du skal KUN BETALE kun betale 39 kroner i porto).

39 KR.


FARVERIG BLOMST FRA LAMAZE I babypakken medfølger også en farverig blomst fra Lamaze. Blomstens blade knitrer, når man rører ved dem, og stimulerer dit barns sanser. Blomsten kan vaskes i vaskemaskinen, hvis den skulle blive beskidt. BABYKALENDEREN Praktisk opslagsbog, der giver dig al den viden og inspiration, du har brug for det første år med dit barn. Uge-for-uge får du alt, hvad du har behov for af viden og inspiration. Alt om udvikling, ernæring, indkøb, lægeundersøgelser, lege, stimulering, forandringerne i familielivet og meget mere, samlet efter hvornår det har betydning for dig og dit barn. Du skal ikke søge efter information, og du overser ikke noget - bare du vender et blad hver uge. Det er virkelig nemt og praktisk, og det giver en masse ro. Til hvert ugeopslag er der en kalenderside med en 24-timers kalender, hvor du f.eks. kan holde styr på, hvornår din baby har ammet, sovet, grædt, gylpet osv. Det er en kæmpe hjælp til at finde babyens rytme til gavn for hele familien.

DEN LILLE BOG OM HØJTLÆSNING Højtlæsning styrker dit barns udvikling både sprogligt og følelsesmæssigt, så det er aldrig for tidligt at gå i gang. Den lille bog om højtlæsning er en superinspirerende bog til dig, der søger guidelines og tips til, hvordan I kommer godt i gang med højtlæsningen derhjemme. Tit kan det at sidde sammen om en bog vise sig at være en fin indgang til en snak om det, dit barn er optaget af. Men hvad skal man læse? Og hvad nu, hvis ens barn hellere vil lege med biler? Alt det og meget mere finder du svar på i Den lille bog om højtlæsning.

Babykalenderen hjælper dig også i gang med at skrive dagbog og til at få skrevet små og store oplevelser ned fra din dagligdag med din baby. For mange af os er det svært at skrive dagbog i en notesbog med helt blanke sider. Her bliver du hjulpet i gang.

BESTIL NU

Du kan også sætte fotos, breve og tegninger m.m. ind. Alt sammen ting, der vil bidrage til at gøre bøgerne til helt unikke erindringsalbum - en barnets bog.

â BESTIL DIN BABYPAKKE HER

Bestil din babypakke nu. Du skal kun betale 39 kroner i porto.


FAMILIEFERIE

SOMMERFERIE

FOR HELE FAMILIEN

I DANMARK HOLD FERIE

MED SJOVE AKTIVITETER, HYGGE OG AFSLAPNING


FAMILIEVENLIGE FERIEBOLIGER Ferieboligerne hos Dayz Resorts varierer fra resort til resort. Fælles er dog, at de alle er familievenlige, har egen terrasse og gratis internetadgang. Der er desuden mulighed for selv at lave mad i husene. Ønsker I ikke at lave maden selv, kan I spise på en af de familievenlige restauranter på feriecentrene.

Feriecenterkæden DAYZ RESORTS byder på masser af aktiviteter, samvær og afslapning for hele familien i de 5 skønne feriecentre i Jylland. Så hvorfor rejse langt væk og bøvle med lang transport, når du og familien kan få en skøn sommerferie her i Danmark med aktiviteter for både små og store? Her er der garanti for, at ingen kommer til at kede sig - uanset hvordan vejret arter sig.


DAYZ RØNBJERG Limfjordens perle

ligger lige ud til den smukke Limfjord i Vesthimmerland og er omkranset af smuk natur. Feriecentret byder på et hav af aktiviteter for børn og voksne i alle aldre. DAYZ RØNBJERG

Prøv for eksempel det sjove 3D laser game, lad de mindste krudtugler tumle rundt i det store legeland, dyst mod hinanden i bowling, plask rundt i badelandet med rutsjebaner og strømkanal eller slap af i wellnessafdelingen. Uanset vejret er der altid garanti for underholdende oplevelser. Rundt om centret er der også masser af attraktioner. Klap for eksempel en fladfisk på Limfjordsmuseet i Løgstør eller tag en tur til Aalborg, som byder på masser af hygge og mulighed for shopping.


DAYZ SEAWEST

Med Vesterhavet i baghaven Tæt på Vesterhavet i det sydvestlige Danmark ligger DAYZ SEAWEST smukt placeret. Her er der sjov for hele familien - lige fra de yngste til de ældste. Lad de små boltre sig i det store legeland, vær kreativ i maskotten Funnys værksted, vælt kegler på bowlingbanerne, sus ned ad rutsjebanen i det tropiske badeland, udfordr familien i sportshallen eller forkæl dig selv med wellness. Rundt om centret ligger nogle af de aller bedste badestrande, som I ikke bør snyde jer selv for. Desuden er det oplagt at tage en dagstur til Danmarks bedst besøgte og mest kendte attraktion, Legoland.


DAYZ SØHØJLANDET Midt i de smukke Gjern Bakker

Midt i de smukke Gjern Bakker i Midtjylland ligger DAYZ SØHØJLANDET. Her er der både inden- og udendørs aktiviteter for hele familien. Brug for eksempel nogle sjove timer i sportshallen eller det tropiske badeland med børnebassin og rutsjebane, mød maskotten Funny, kør om kap ned ad den kunstige helårs skibakke, rid på heste i ridecentret eller sving golfkøllen på golfbanerne. Uden for centret venter også et væld af oplevelser for hele familien. Oplev blandt andet de smukke Silkeborg Søer og et af Danmarks højeste punkter, Himmelbjerget, eller tag et smut til Den Gamle By i Aarhus.


DAYZ GRØNHØJ STRAND Bølgebrus og brede strande

ligger kun 400 meter fra en af Danmarks bedste badestrande. Her er der tid og plads til masser af sjove aktiviteter for hele familien. DAYZ GRØNHØJ STRAND

Udfordr hinanden i minigolf, tag en tur i rutsjebanen i svømmehallen eller brug nogle sjove timer i multihallen eller legelandet. Området omkring centret byder også på masser af oplevelser. Tag for eksempel en dag i forlystelsesparken Fårup Sommerland, som kun ligger 8 km fra Grønhøj Strand, eller gå på jagt efter rav i strandkanten. Dayz Grønhøj Strand byder på oplevelser for enhver smag.


DAYZ EBELTOFT ”Danmarks Venedig”

DAYZ EBELTOFT er unikt placeret på 7 broforbundne

øer på Djursland. Her er der garanteret vandudsigt fra alle feriehuse. Feriecentret indbyder til masser af hyggelige og sjove timer med hele familien. Lej en kajak, hyg jer i svømmehallen eller vær aktiv i sportshallen eller på tennisbanerne - det er bare nogle af de oplevelser, som feriecentret byder på. Trænger I til en dag ude, kan I besøge forlystelsesparken Djurs Sommerland. I kan også gå på opdagelse i en af Danmarks smukke nationalparker, Mols Bjerge, som byder på en utrolig smuk natur.


MED EN FERIE PÅ DAYZ RESORTS FÅR DU ALTID: • Fri adgang til tropisk badeland eller svømmehal. • Aktiviteter for hele familien. • Slutrengøring inkluderet. • Eget feriehus • Gratis WiFi. • Valgfri ankomst- og afrejsedag. Læs meget mere om de enkelte feriecentre på WWW.DAYZ.DK


SIKKERHED

SÅDAN VÆLGER DU

DEN HELT RIGTIGE

AUTOSTOL SPAR

HVAD SKAL MAN KIGGE EFTER, NÅR MAN KØBER

300

AUTOSTOL?

CONCORD TRANSFORMER PRO Autostol med meget lang levetid, da den kan bruges med beskyttelsespude, til barnet er omkring 3-4 år. Efterfølgende bruges stolen uden pude, frem til barnet ikke længere har behov for at sidde i autostol. Normalpris: 2.299. Medlemspris:

1.999

TESTVINDER

2012


Undersøgelser viser, at 6 ud af 10 autostole er monteret forkert, og at det ofte er årsag til alvorlige kvæstelser.

Når du skal købe autostol til dit barn, er der flere forhold at tage stilling til, før du træffer dit valg. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge autostol til dit barn. SKAL STOLEN BRUGES I ÉN ELLER FLERE BILER?

Hvis autostolen skal bruges i flere biler, bør du først og fremmest sikre dig, at stolen kan være i de respektive biler, den skal bruges i. Er den ene bil med isofix og den anden uden, skal du derudover vælge, om autostolen skal være med eller uden isofix. Her bør du vælge stolen efter den bil, den primært skal placeres i. ISOFIX ELLER SELEMONTERING?

Har du mulighed for at vælge en isofixstol, anbefaler FDM, at du gør dette, da testresultaterne viser, at isofixautostole er væsentlig sikrere end selemonterede autostole, samt at risikoen for fejlmontering mindskes. PLACERING PÅ FORSÆDE ELLER BAGSÆDE?

Det er ikke forbudt at placere barnet på forsædet i en fremadvendt autostol. FDM anbefaler dog af sikkerhedsmæssige årsager, at børn altid placeres på bagsædet. SØRG FOR AT STRAMME SELERNE

Når autostolen monteres, skal bilens seler strammes helt til, så stolen sidder godt fast. Husk med jævne mellemrum at tjekke, om selerne skal strammes. Også

autostolens indvendige seler er vigtige at stramme godt til om barnet. En god grundregel er, at der kun lige skal være plads til en flad hånd mellem sele og barn - ikke mere. Selerne ved barnets skuldre skal komme vandret eller lidt oppefra. De må ikke komme nedefra. En sele, der sidder for løst, giver en større belastning på barnet ved en kollision, da barnet ryger frem, inden det bliver stoppet af selen. I værste fald risikerer du, at barnet ryger ud af selen.

MONTERING AF AUTOSTOLE Du kan købe autostole til både bagudvendt og fremadvendt placering. Undersøgelser har vist, at den bagudvendte autostol er 5 gange så sikker som en fremadvendt autostol. Ved et sammenstød fordeles påvirkningen af kroppen således langt bedre i en bagudvendt autostol. PISKESMÆLD

Også piskesmældseffekten reduceres stærkt, når barnet sidder i en bagudvendt autostol. Piskesmældseffekten er den kraft, halsen udsættes for ved sammenstød, når hovedet først bliver kastet frem med voldsom kraft og derefter tilbage. Små børn er langt mere udsatte for skader på grund af piskesmældseffekten. Halsmuskulaturen er endnu kun svagt udviklet, og hovedets vægt i forhold til kroppen er 3 gange større hos børn end hos voksne. Den bagudvendte autostol må derfor stærkt anbefales, så længe det overhovedet er muligt i forhold til barnets størrelse. FORTSÆTTES


Du skal huske, at en bagudvendt autostol aldrig må anbringes foran en aktiv airbag. Det er livsfarligt for barnet - og er i øvrigt ulovligt.

PLACERING I BILER MED AIRBAGS

Airbags for passagerer er udformet og dimensioneret til at beskytte voksne. Svenske og amerikanske undersøgelser har vist, at børn - især de mindste - har risiko for at blive dræbt eller alvorligt skadet af en airbag, hvis de sidder foran en, der udløses. Ved køb af ny bil bør man altid vurdere sit behov for transport af børn inden for de nærmeste år. Undersøg, hvor mange airbags bilen har, samt hvilke muligheder der er for at koble dem fra eller få dem afmonteret. FRAKOBLING AF AIRBAG

Hvis du jævnligt kører alene med et mindre og måske uroligt barn i bilen, kan det være en fordel at have barnet på forsædet ved siden af dig. Du skal dog huske, at en bagudvendt autostol aldrig må anbringes foran en aktiv airbag. Det er livsfarligt for barnet - og er i øvrigt ulovligt. I mange biler kan airbaggen frakobles ved hjælp af tændingsnøglen, men man kan ikke stole 100% på en sådan frakobling. Den kan dog anvendes i forbindelse med en fremadvendt autostol. Her skal du så blot køre forsædet så langt tilbage som muligt. Det samme gælder, hvis der ikke er en nøgleafbryder til airbaggen. Airbaggen kan kobles permanent fra i mange bilmodeller, men det må kun gøres af et autoriseret værksted. Problemet med en permanent frakoblet airbag er, at voksne passagerer, der efterfølgende sidder på sædet, ikke er beskyttet af en airbag. MONTERING AF STOLEN

Undersøgelser viser, at 6 ud af 10 autostole er monteret forkert, og at det ofte er årsag til alvorlige kvæstelser. Derfor: Læs autostolens brugsanvisning, og følg den nøje. Autostolen skal fastspændes så stramt som

muligt, så brug din kropsvægt, mens bilens sikkerhedssele spændes og efterstrammes. SPÆND SELERNE OM BARNET

Alt for mange forældre glemmer at justere autostolens seler, når barnet spændes fast. Principielt bør selen være spændt netop så stramt, at barnet ikke føler ubehag. Det svarer til, at man kan føre en flad hånd ind mellem barnet og selen. Hvis selen er for løs, bliver barnet udsat for en ekstra acceleration og et ekstra smæk, når selen strammes om kroppen. Det betyder en væsentlig større fysisk belastning, der ofte kan resultere i alvorlige indre kvæstelser. I værste fald kan barnet risikere at falde ud af autostolen.

REGLER OG LOVGIVNING Børn under 135 cm i højden skal sidde i en godkendt autostol, når du kører med dem i bilen. HØJDEKRAV FREM FOR ALDERSKRAV

Reglen om, at børn skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt, gælder alle børn under 135 cm i højden. Er der ikke plads på bagsædet til sikkerhedsudstyr til et tredje barn, kan et overskydende barn på 3 år eller derover nøjes med at anvende bilens almindelige sikkerhedssele, selvom barnet er under 135 cm. UNDER 15 ÅR ER FØRERENS ANSVAR

Føreren skal sørge for, at passagerer under 15 år er spændt fast i det rigtige udstyr. Ellers koster det et klip i kørekortet.

FORTSÆTTES


CYBEX SIRONA Bagudvendt autostol til børn fra 0 til 18 kg. Kan vendes og bruges fremadvendt fra 9 måneder. Normalpris: 4.299. Medlemspris:

3.869

SPAR

430

««««« FIK 5 STJERNER I ‘SIKKERHED’ I FDM’S TEST I 2013

SE MERE I FDM’s netbutik finder du et stort udvalg af autostole i alle vægtklasser: NETBUTIK.FDM.DK


MAXI-COSI 2WAYPEARL + BASE Autostol til børn fra 67 til 105 cm (6 måneder til ca. 4 år). Autostolen klikkes fast i Maxi-Cosis isofixbase, 2wayFix, som sidder fastmonteret i bilens isofixbeslag. Normalpris: 4.498. Medlemspris:

4.048

SPAR

450

TESTVINDER

2015

Børn på 3 år og derover skal anvende taxaens almindelige sikkerhedsseler, uanset om de passer perfekt til barnet eller ej. I-SIZE - EN NY STANDARD

BØRN I VAREBILER OG STATIONCARS

Reglerne for fastspænding af børn i autostole eller på selepuder gælder også for varebiler. Det er ikke tilladt at køre med passagerer i varerummet. Hvis familien består af 2 voksne og 1 barn, skal der være mindst 3 fastspændingsmuligheder, så alle kan anbringes sikkert. I stationcars, der kører på hvide plader, kan man på et autoriseret værksted få monteret seler til fastspænding af en autostol bagerst i bilen. BARNET MED I TAXA

Taxaen har ikke pligt til at medbringe sikkerhedsudstyr til børn. Ifølge loven må et barn alligevel medtages, men kun på bagsædet.

Fra den 1. oktober 2013 er i-Size en ny standard for godkendelse af sikkerhedsudstyr til børn i biler. Godkendelsen omfatter kun nye autostole, der fastgøres med isofixbeslag. Den nye godkendelse vil fungere sideløbende med den nuværende godkendelse. Autostole mærket med ECE 44-03 eller 44-04, som bruges i dag, vil fortsat være fuldt lovlige at sælge og anvende. På nuværende tidspunkt er der et begrænset udvalg af i-Size-autostole på markedet, men der kommer løbende flere, efterhånden som der kommer nye biler på markedet, og producenterne får godkendt nye autostole efter den nye standard. Læs mere om autostole og børns sikkerhed i bilen på WWW.FDM.DK


BRITAX RÖMER KIDFIX SL SICT Fremadvendt autostol til børn i vægtklassen 15-36 kg med ekstra sidekollisionsbeskyttelse (SICT). Den specielle hoveddel med de fremtrukne sidestykker og den komplette afdækning af skulderområdet giver høj komfort til barnet og den bedste beskyttelse ved sidekollisioner. Nem at anvende og montere korrekt. Normalpris: 1.799. Medlemspris:

1.449

TESTVINDER

2015 PÅ FDM.DK KAN DU ALTID SE DE SENESTE TESTS. NÆSTE TEST BLIVER OFFENTLIGGJORT I JUNI 2016.

SPAR

350

Et FDM medlemskab koster 640 kroner om året.

HVAD ER ISOFIX? Isofix er to fastforankrede u-bøjler, som sidder skjult mellem bilens sæde og ryglæn. Autostolen monteres nemt ved at klikke stolens isofixbeslag fast på u-bøjlerne. Isofix reducerer autostolens bevægelser, minimerer monteringsfejl og giver optimal beskyttelse ved hjælp af den faste forbindelse mellem autostolen og bilen. Kun ca. 30 procent af de selemonterede autostole er monteret korrekt. Ved anvendelse af isofixsystemet er det derimod 96 procent, der monteres rigtigt. Isofix har desuden den ekstra fordel, at det er nemt og hurtigt at montere/afmontere autostolen. Har din bil ikke isofixbeslag, bør du ikke vælge en isofixautostol. Så er en korrekt selemonteret autostol et sikrere valg. Er du i tvivl, om din bil har isofix, kan du enten kigge i bilens instruktionsbog eller tjekke, om du kan mærke de to u-formede isofixbøjler mellem bilens sæde og ryg.


BARNETS BOG

GEM ALLE DE VIGTIGE ØJEBLIKKE De første år i børns liv flyver forbi i mange stressede børnefamilier. Et hav af minder suser med: De første ord, de første skridt, det første lægebesøg, de første tænder. Webportalen KIDBOOQ.DK sikrer vores unikke oplevelser og gør det nemt at dele dem med andre.


ALDRIG HAR DET VÆRET SÅ NEMT AT INDFANGE DIT BARNS FØRSTE

LEVEÅR


Tid er den moderne families vigtigste valuta. Tempoet bliver højere og højere, og i farten glemmer vi at sikre minderne. Vi tager billederne, filmer videoerne, oplever historierne, men får dem aldrig samlet i én fortælling. Det laver den helt nye webportal Kidbooq om på. Da IT-konsulenten Anders Grønborg blev far i 2013, opstod der som hos så mange andre forældre et ønske om at lave en Barnets Bog til datteren Benedicte. Han vidste, at han ikke ville få tid til at klippe/klistre en fysisk bog, så han ville gøre det online.

billeddatabase, timelinefunktion og integreret dagbog”, fortæller Anders Grønborg. ALLE KAN VÆRE MEDSKABERE Kidbooq er ikke kun en billeddatabase. Det unikke ved Kidbooq er, at den tilbyder flere forskellige dagbogsfunktioner, og så er det nemt at give andre adgang, der også kan skrive. På den måde kan hele familien, inklusive bedsteforældre, søskende, onkler og tanter, være med til at skabe en fortælling til barnet. ”Der sker så ufatteligt meget de første år, som er meget andet end billeder. Der er de første tænder, de første ord, mælkeskemaer og alt muligt andet. Det samler Kidbooq ét sted, og det gør den unik sammenlignet med andre portaler af den type,” påpeger Anders Grønborg. DEL MED ANDRE

”Jeg vidste, at der ville ske alt muligt i Benedictes liv, som jeg ville skrive ned og dokumentere. Men jeg vidste også, at jeg ikke ville få tid til at lave en fysisk bog. Så jeg ledte efter en onlineløsning, men jeg kunne ikke finde en løsning, der havde de gemme- og delefunktioner, jeg ønskede. Det gav mig idéen til Kidbooq med

Kidbooq giver dig mulighed for at oprette en privat og personlig profil for dit barn. Her kan du gemme alle de værdifulde historier og minder fra dit barns liv og opvækst - og med et enkelt klik dele dem med andre.


Du kan også give andre adgang til at opdatere barnets profil, så hele familien kan være med til at opbygge en unik og spændende Kidbooq.

Alle registreringer kan angives som minepæle og bliver en del af den indbyggede tidslinje over barnets vigtigste hændelser og oplevelser. Barnets fødselsoplysninger indsættes automatisk på tidslinjen.

SKRIV NÅR TING SKER I samme sekund, dit barn har gjort noget nyt eller bemærkelsesværdigt, kan du skrive det i din Kidbooq.

Med Kidbooq er det nemt, sikkert og hurtigt at indfange og dele dit barns inspirerende første år. PRISER

Du kan registrere, hvad og hvornår dit barn spiser, enhver ny tand, der titter frem, samt højde og vægt, efterhånden som dit barn udvikler sig. Du kan skrive om jeres oplevelser i dagbogen eller besøg hos lægen i den indbyggede journal, og du kan altid finde tilbage til tidligere hændelser. Har du først skrevet det ind, forsvinder det aldrig.

Et års abonnement koster fra 19 kroner pr. måned afhængig af abonnementsmodel, og brugerne får ud fra deres abonnementstype adgang til forskellige features som dagbog, videogalleri, tidslinje m.m. App til Android og iPhone lanceres sidst på foråret, og på sigt bliver det også muligt at bestille en fysisk bog.

GEM ALT ÉT STED Med Kidbooq skal du aldrig igen døje med at finde fotografier og videoer af dit barn, der er spredt på computere og smartphones. Det hele bliver nu gemt ét sted - i Kidbooqs foto- og videogalleri, hvor indholdet ligger sorteret og er nemt at finde. Du kan også tage billeder af tegninger og uploade dem til fotogalleriet.

PRØV DET GRATIS Der er 6 måneders gratis abonnement til de første 250 brugere, der opretter sig. Se mere på WWW.KIDBOOQ.DK


FUNKTIONER PROFIL Opret dit barns profil og gem alle oplysninger om barnet, herunder din relation til barnet, barnets køn, fødselsdag og tidspunkt samt fødselsvægt- og længde. Du kan tilføje og skifte profilbillede af dit barn, og du kan løbende ændre eller tilføje ny viden. DAGBOG Når dit barn gør noget nyt eller bemærkelsesværdigt, kan du skrive om det i dagbogen og tilføje det til barnets tidslinje. Du kan give hver historie en kategori og tilføje et billede, som gør det nemmere at finde, efterhånden som dagbogen fyldes med historier.


JOURNAL Har dit barn været til læge eller tandlæge for første gang, kan du beskrive oplevelsen i journalen. Du kan tilføje, hvad lægen sagde, eller doseringer, hvis dit barn skal have medicin. Mens dit barn er helt lille, kan du også tilføje, hvornår og hvor meget mælk barnet får.

SIKKERHED Alle data hos Kidbooq opbevares på sikrede servere. Det sikrer, at uvedkommende ikke kan få adgang til dine data. Der tages løbende backup af alle data.

UDVIKLING Registrér barnets højde, vægt, hårfarve, øjenfarve - uge for uge, efterhånden som forandringerne sker. Tilføj også, når dit barns tænder kommer - én for én, med angivelse af både tand og dato. GALLERI Her kan du gemme billeder og uploade videoer af dit barn - eller billeder af barnets tegninger. Opret albums af mærkedage, f.eks. fødsel, dåb eller 1-års fødselsdag. Du kan nemt og enkelt vise og dele billeder med dem, du ønsker.

LÆS MERE Læs mere om Kidbooq og opret dit barns egen profil her: WWW.KIDBOOQ.DK Der er 6 måneders gratis abonnement til de første 250 brugere, der opretter sig på platformen.


VACCINATION

GODE RÅD NÅR DIT BARN SKAL VACCINERES Det er aldrig sjovt at blive vaccineret. Men med disse gode råd kan du gøre mødet med nålen lidt mindre ubehageligt for dit barn.

Fra et barns synspunkt kan der næppe være værre måder at give medicin på end ved hjælp af nåle.


MINIMÉR SMERTERNE VED VACCINATION VED HJÆLP AF DISSE

GODE RÅD


HVORFOR VACCINERES BØRN? En vaccination beskytter jeres barn mod alvorlige sygdomme, som skyldes bestemte vira eller bakterier. Når jeres barn vaccineres, danner det antistoffer, som beskytter på samme måde, som hvis barnet selv havde haft sygdommen. Hvis jeres barn senere udsættes for de bakterier eller vira, som det er vaccineret imod, vil kroppens immunsystem “huske” disse mikroorganismer, og antistofferne kan straks bekæmpe dem. ”DET ER BARE ET LILLE PRIK” Den holdning vi som forældre, læger eller sygeplejersker ofte giver udtryk for er, at “det er bare et lille prik. Det går hurtigt over”.

2 SLAGS SMERTER De smerter dit barn oplever, når det skal vaccineres, kan deles op i 2 slags smerter: • Den smerte dit barn føler, når nålen går gennem huden. • Den smerte dit barn føler, når vaccinen sprøjtes ind under huden.

Denne holdning deles absolut ikke af jeres barn. Fra et barns synspunkt kan der næppe være værre måder at give medicin på end ved hjælp af nåle. I forældre kan måske stadig huske smerten i forbindelse med nåle, og er derfor fortsat bange for stik. Heldigvis findes der måder, hvormed man kan få smerten gjort mindre, og i bedste fald få den helt til at forsvinde.


GODE RÅD NÅR DIT BARN SKAL VACCINERES LOKALBEDØV HUDEN FOR AT MINDSKE SMERTEN VED NÅLESTIKKET Spørg lægen inden besøget, hvor han/hun vil stikke jeres barn. Så kan I nemmere lokalbedøve huden. Brug eventuelt et lokalbedøvende plaster, f.eks. Tapin, som sættes der, hvor lægen skal stikke. Plasteret skal sidde på i 1 time, inden det virker.

De aktive ingredienser frigives fra plasteret og absorberes i overfladen af huden, hvorved der opnås en lokalbedøvende effekt. Det lokalbedøvende plaster bedøver kun huden i overfladen, og jeres barn vil altså derfor stadig kunne mærke, når vaccinen sprøjtes ind. Tapin findes både som plaster og creme og sælges på apoteket. Plasteret må anvendes til børn fra 0 år.

PROCEDURE VED INJEKTIONEN Læg aldrig barnet ned, når det skal stikkes. Hold jeres barn i favnen. Nærhed øger følelsen af tryghed. Hvis jeres barn skal have flere vaccinationer, så bed lægen om at give den mest smertefulde til sidst.


BRUG AFLEDNING

Spædbørn op til 12 måneder, der ikke ammes:

Afledning er en god måde at reducere smerten på under vaccinationen. Afledning vil sige, at I hjælper jeres barn med at tænke på eller beskæftige sig med noget andet, mens vaccinationen foregår.

Hvis du ikke ammer dit barn, så giv barnet en sukkeropløsning (1 teskefuld sukker = 5 gram opløst i 20 ml vand). En sukkeropløsning har en smertelindrende effekt på barnet. Sukkeropløsningen dryppes på tungen med en sprøjte, eller sutten kan dyppes i opløsningen og indgives 1-2 minutter før vaccinationen.

Undertiden kan en sådan afledning være så effektiv, at jeres barn slet ikke oplever “stikket”. Spædbørn: Det er en god ide at amme jeres barn, når det skal vaccineres. Så vil barnet være optaget af amning, og vil opleve vaccinationen mindre smertefuld.

FORMINDSK SMERTEN NÅR VACCINEN SPRØJTES IND I kan også forsøge at forhindre de smerter, der opstår, når vaccinen sprøjtes ind under huden. • Aftal med lægen, at vaccinen ikke er for kold. Kold vaccine gør nemlig mere ondt end vaccine, der har stuetemperatur. • Aftal med lægen, at vaccinen sprøjtes langsomt ind. Dette gør mindre ondt og svier mindre, end hvis vaccinen sprøjtes hurtigt ind. • Aftal med lægen, at nålen er så tynd som mulig.

FORSLAG TIL AFLEDNING Prøv at aflede dit barns opmærksomhed, eller bed sygeplejersken eller lægen om at gøre det. Det kan f.eks. være spændende legetøj eller et sjovt spil på jeres smartphone eller tablet.


Hos lidt større børn kan man f.eks. blæse sæbebobler eller finde på noget andet sjovt, som afleder jeres barns opmærksomhed fra selve vaccinationen. I kan også guide jeres barn til at tage dybe, rolige vejrtrækninger.

Det vigtige er, at jeres barn synes, at det I foretager jer er så sjovt, at det “glemmer”, hvad lægen foretager sig. Ved at følge disse enkle råd, kan I hjælpe jeres barn til, at besøget hos lægen for fremtiden bliver en god oplevelse.

LÆS MERE Du kan læse mere om smertelindring med Tapin her: WWW.DEGULE.DK


KUN FOR SJOV

UNDSKYLD MOR! Lad os bare være ærlige: Vores børn kan være ret så belastende og gøre de mest irriterende ting. Og af og til ville det bare være rart, hvis man fik en undskyldning. Det gør man ikke, men hvis man gjorde, ville disse 15 situationer bestemt være nogle af dem, der krævede en undskyldning.

KUN

FOR S

JOV

1 Undskyld at jeg tog 3 bidder af 3 forskellige bananer og derefter gemte dem under gyngestolen. Det var virkelig forkert af mig, og også meget mærkeligt, og samtidig viste det en seriøs mangel på respekt for vores husholdningsbudget.

2 Kan du huske, da jeg hældte vand ud over din nye MacBook og derefter bare grinede af det? Det var formentlig det mest røvede, jeg nogensinde har gjort. Og det kostede dig kassen. Jeg troede bare, at vand hørte til dér, men jeg tog fejl. Jeg håber, du kan tilgive mig.


3 Undskyld, at jeg har ødelagt dit sexliv. 4 I sidste måned, da jeg lavede bæ, mens vi begge to sad i badekaret, og jeg så - mens du fjernede griseriet - blev interesseret i svupperen og besluttede at prøve at få gummidutten ind i munden. Det var for langt ude. Det må virkelig have været frustrerende for dig at være nøgen, mens du skulle tage dig af en bæ, der lignede Loch Ness uhyret, og samtidigt forsøge at kæmpe mig væk fra svupperen. Undskyld. Jeg begynder at bruge toilettet. I morgen. Ama’r. 5 Du må undskylde, dengang jeg fandt dine gamle hullede underbukser i kommoden og gik med dem på hovedet, mens naboerne kom forbi til en kop kaffe. Det var virkelig pinligt for dig, og alle i hele nabolaget snakker sikkert stadig om det. 6 Du ved, at jeg bliver ildrød i hovedet og skriger, hver gang jeg ser en is. Det må godt nok være irriterende. Jeg vil bare så gerne have en is, men jeg skal nok prøve at lære at sige “be’ om”. 7 Nogle gange tørrer jeg mine bussemænd af på skridtet af dine bukser, så det efterlader en mistænkelig plet. Undskyld. Jeg skal nok begynde at bruge køkkenrulle. 8 Jeg lover aldrig aldrig aldrig at tage mine bukser af i fuld offentlighed igen. 9 Kan du huske dengang, jeg smed din pung i skraldespanden? Lige dér virkede det som en rigtig sjov idé, men nu kan jeg godt se, at det var forkert. 10 Næste gang, du sidder i sofaen, lover jeg ikke at trampe dig i skridtet. Nogen gange bliv-

er jeg bare så vild, at jeg ikke kan styre mig selv. Det er nok derfor, jeg ikke har nogen yngre søskende. 11 Tænk, at jeg holdt dig oppe hele natten, fordi jeg ikke kunne finde en behagelig stilling at ligge i. Hold da op, det var ubetænksomt af mig. Du havde været på arbejde, mens jeg havde sovet det meste af dagen. Og så gjorde jeg det igen den næste nat. Nå ja, og natten efter. Jeg er en nar. Jeg håber, du vil tage imod min undskyldning. 12 Undskyld, at jeg kom til at kaste op i din mund. Min fejl. 13 Og så var der dengang, jeg ødelagde dine briller med en legetøjssav, og du ikke kunne få nogle nye i over en uge, og far var nødt til at køre dig alle vegne. Det syntes jeg, var rigtig sjovt, men nu kan jeg godt se, at det var pænt tarveligt af mig. 14 Jeg ved ikke, om jeg kan holde op med at fylde mine bukser med bæ. Det sker ligesom bare. Men jeg kan i det mindste begynde at være en lille smule samarbejdsvillig, når du skal skifte mig. Ikke mere gråd og vrikken og ikke flere forsøg på at prøve at få begge hænder ned i bæen. Det er jeg helt færdig med, og undskyld for alle de gange, jeg har gjort det. Lad os se fremad og samarbejde. 15 Jeg lover aldrig mere at stikke en finger i dit øje, når du prøver at give mig en krammer. Jeg elsker dig Mor!

Er disse undskyldninger for meget at forlange? Desværre, ja. Men man har vel lov at drømme...


BABYTØJ

DET BEDSTE TIL DE MINDSTE Drømme om at kunne få lov til at sælge børnetøj havde været der længe, men først i efteråret 2015 tog de to mormødre Lene og Berit endelig springet og startede deres egen webshop med skønt tøj til børn fra 0-8 år, babyudstyr og accessories, og BY-MORMOR.DK var en realitet


STORT UDVALG AF SKØNT TØJ OG UDSTYR TIL

BABY OG BØRN

TRØJE

Sød trøje i støvet lilla med sommerfugl fra Petit by Sofie Schnoor. Str. 62-74. Normalpris: 199.

119,40


BODY

Langærmet body i skøn rosa farve med fjer på maven fra Small Rags. Med trykknapper på skulderen.

149,-

BODY

Sød body i off-white med fint påfugleprint fra Petit by Sofie Schnoor. Med amerikansk lukning i halsen og lille blonde på alle kanter.

179,-

“Vi har begge mange års erfaring med børn, og vi ved, hvor vigtigt det er med plads til fri leg og bevægelse samt, at der er fokus på miljø og kemikalier”, fortæller Lene og Berit. “Vi går op i, at tøjet har en sådan kvalitet, at det kan bruges af flere, og derved skåner miljøet og passer på den jord, som vores børn skal vokse op på”. By-Mormor har mærker som Petit by Sofie Schnoor, Wheat, Pompom, Småfolk, By Heritage, Small Rags, En Fant, Ubang og MP Danmark. “Vi er helt klart til både luksus og bæredygtig produktion, og har prøvet at finde både de kendte og populære varer, men også nogle rigtigt gode kvalitetsvarer, som ikke er så kendte”, fortæller de 2 mormødre. Nye mærker på vej ind fra efteråret er Müsli med skønne strikvarer, undertøj fra Minipop og Hust & Claire - også til store børn.

Her kan du se et lille udvalg af skønt tøj, udstyr og accessories til de mindste. Se meget mere på BY-MORMOR.DK


HUE

Lys rosa babyhue med sort påfugle print og lys rosa kantbånd fra Petit by Sofie Schnoor.

89,-

SWEAT PANTS

Blød melangegrå hængebuks med lun lodden vrang.

279,-

BODY

Cremefarvet heldragt fra Small Rags i god bomuldskvalitet med trykknapper, amerikansk halsudskæring og Mr. Rags på maven.

199,-

ULDSOKKER

Tyk og lækker uldsok til små fødder fra MP med ombuk foroven.

49,-

BUKSER

Skønne rosa bukser med prægede tern og skrålommer. Kan reguleres i livet med sort bindebånd.

199,-


HELDRAGT

Sød og meget blød heldragt i 100% økologisk bomuld fra svenske Livly. Med små søde lukkede øjne på brystet, amerikansk lukning i halsen og trykknaplukning mellem benene.

319,-

BAMSE

Sig goddag til den elskelige og hyggelige Baby Marley kanin. Super blød og lige til at kramme.

159,HUE

Babyhue i off-white med sort påfugle print og tynd sort kant fra Petit by Sofie Schnoor.

89,-

BODY

Sommerdragt til de små i mørk sandfarve med zebraer.

199,-

BUKSER

Bukser med fint blomstermønster i den nye mokka mousse farve.

169,-


TRØJE

Sød trøje i støvet rosa med hundeprint fra Petit by Sofie Schnoor. Normalpris: 199.

119,40


KJOLE

Rå cowboykjole i indigo farve. Kjolen har små læg på forstykket og 3 knapper i ryggen. Brug den med en trøje under på kolde dage.

229,-

LEGGINGS

Frække leggings fra Small Rags med søde hjerte-“lapper” på knæene.

149,-


CREME

Milk Baby Spotty Tots Miracle Cream - en ren og naturlig helende creme, som er pakket med alt det gode til at reparere og dulme irriteret hud.

119,95

BADESLAG

Lad barnet afslutte badetiden i dette hyggelige badeslag med hætte i økologisk bomuld fra Filibabba. Fås i farverne warm grey, dusty rose og nordic blue.

300,SOLCREME

Protect me+ solcreme fra Milk Baby er vandfast i op til 4 timer og egnet til babyer, fra de er nyfødt.

199,PUSLEPUDE

Gør pusletiden lidt sjovere med denne puslepude fra Filibabba i høj kvalitet og flot design. Betrækket er økologisk bomuld, og så er den vandafvisende. Vælg mellem warm grey, dusty rose og nordic blue i det flotte Aztec mønster.

350,-

STOFBLEER

Lækker stofble i 100% bomuld med små æbler i lilla eller blå nuancer. 75 x 75 cm.

39,-


KOMMUNIKATION

LÆR BABYTEGN Med babytegn kan din baby fortælle dig, om hun er sulten, træt eller tørstig. Hun kan også fortælle dig, at hun vil have sin bamse, at hun så en fugl flyve forbi, eller at hun savner sin mor eller far.

HER FÅR DU EN TRIN-FOR-TRIN GUIDE TIL AT KOMME I GANG MED

BABYTEGN

Et barn på 18 måneder kan i gennemsnit 40 ord. Kombinerer du det med 50 babytegn, så har du et ordforråd, der næsten svarer til en 2-årigs.Det fedeste var, da min søn på dengang omkring 1 år selv kunne starte en samtale om et emne. Når jeg f.eks. sagde, at vi skulle handle, så kunne han lave tegnet for abe. I vores supermarked var der en kæmpe abebamse, som vi altid hilste på, når vi handlede. GRY NIELSEN

Babytegn er en videreudvikling af de simple fagter, som alle forældre naturligt bruger, når vi kommunikerer med vores små babyer. Derfor er det også meget enkelt og intuitivt for både børn og voksne at lære babytegn. Tegnene stammer fra tegnsprog, men de er forenklede, og så bruger man kun et enkelt babytegn til hver sætning. Der findes babytegn for følelser, køretøjer, familie, hverdagsrutiner, legetøj og meget mere. Hver enkelt familie vælger de tegn, man har brug for i sin hverdag.

“Det er hverken svært eller tidskrævende at bruge babytegn. Lad babytegnene blive en del af de rutiner, som du i forvejen har med din baby. Din baby spejler sig i dig, og ved at bruge babytegn, giver du med det samme din baby et værktøj til at kunne kommunikere med omverden”, fortæller Rebecca Wilms, der blandt andet underviser i rytmik og babytegn, og har skrevet bogen Babytegn og pegebøgerne om Lolo, der lærer babytegn. FORDELE OG MYTER Den største fordel ved babytegn er, at I kan kommunikere sammen. Du vil opleve, at I undgår en masse frustrationer, fordi din baby kan fortælle dig, hvad det er, hun vil. Det kan for eksempel være, at hun er rigtig træt. Tegnet for træt er et af de tegn, som de fleste babyer bruger, og det er fantastisk for både mor, far og baby, når baby selv siger til, når hun vil puttes. Der findes en del myter om babytegn, blandt andet at babyer ikke behøver at lære babytegn, for de lærer jo at tale. ”De fleste børn lærer jo heldigvis at tale, men når du


Det var en fantastisk oplevelse så tidligt at kunne have “samtaler” med sit barn. Vi blev mere stimulerede til at tale om, hvad vi så på en tur med klapvognen, og Røskva kunne føle, at hun var med i samtalen ved at give tegn til de ting, som hun forstod. Samtidigt kunne Røskva fortælle om fugle og hunde på turen, hvor vi ellers skulle have gættet mere på, hvad hun ville. Hun kunne også fortælle os om ting, vi ikke selv havde oplevet. Eksempelvis lavede Røskva frøtegn til en pingvinhue. Efter at have fortalt, at det altså var en pingvin, viste det sig dog, at en mærkat på siden af huen var formet som en frø. LAURA, MOR TIL RØSKVA

lærer dit barn babytegn, inden hun lærer at tale, så vil du få en masse ekstra fordele. Dit barn lærer at tale tidligere, end hvis han ikke brugte babytegn. Dit barn oplever langt tidligere glæden ved kommunikation. Dit barn får et langt større ordforråd ved først at lære babytegn, og dit barn får et sprogligt forspring ved, at du lærer ham babytegn”, siger Rebecca. Babytegn fungerer desuden som fællesnævner, når dit barn lærer flere sprog. Babyer kan bruge babytegn, fra de er 7 måneder, men de fleste er omkring 10 måneder, når de laver deres første babytegn. Du kan gå i gang med babytegn, når du vil. Din baby begynder at blive mere og mere opmærksom fra 4 måneder, hvilket giver større motivation for at blive ved med at bruge tegn. Din baby lærer det nemlig ikke lige med det samme. ”Der går som regel 8-10 uger, fra mor/far laver baby-


gang med babytegn ved 18 måneder, som regel bruger nogle af tegnene indtil 3-års alderen.

Vi er startet med at lære babytegn, da vi prøver at lære vores barn 3 sprog. Når man gør det, så taler barnet ofte senere end ved 1 sprog, så for at kunne kommunikere lidt tidligere end ellers, prøver vi at lære babytegn. Vi gik i gang med de gængse tegn, da hun var 5 måneder. ANNISETTE KRUSE

tegn, til babyen laver sit første tegn. Alt afhængig af hvor gammelt barnet er, kan der godt gå længere eller kortere tid. En baby på 4 måneder vil for eksempel kunne lave babytegn, når hun er 7 måneder, men der kan også gå længere tid. Et barn på 1 år vil som regel lære babytegn med det samme. Det er både finmotorikken og babys alder, der spiller ind”, fortæller Rebecca.

”Du vil stadig opleve mange fordele ved at bruge babytegn med din tumling. Dels lærer de babytegnene med det samme, hvilket kan hjælpe dem, når de har svært ved at gøre sig forstået ved ord. Og dels har de mulighed for at få et langt større ordforråd ved kombination af babytegn og sprog. Et barn på 18 måneder kan i gennemsnit 40 ord. Kombinerer du det med 50 babytegn, så har du et ordforråd, der næsten svarer til en 2-årigs. Ordene er der. Dit barn kan bare ikke udtale dem endnu”, slutter Rebecca.

Selv om det hedder babytegn, så kan man rent faktisk bruge tegnene, indtil børnene er omkring 3 år. De fleste smider tegnene inden da, mens de, der går i

FORDELE Forskning viser, at babytegn har følgende fordele: • Reducerer frustrationer. • Styrker relationer . • Øger selvværd. • Fremmer barnets sproglige udvikling.

EKSEMPLER PÅ BABYTEGN

DRIKKE

MAD

MERE

MÆLK

FÆRDIG

SKIFTE BLE

SUT

SOVE


BØGER OM BABYTEGN BOGEN OM BABYTEGN

Bogen giver en grundig og ligetil introduktion til brugen af babytegn og er baseret på den nyeste viden inden for området. Den henvender sig både til dem, som ønsker at bruge nogle enkle tegn, der vil lette hverdagen, til dem, som vil have et opslagsværk med illustrationer, tegn og sange, men også dem, der vil have en grundig indsigt i de biologiske og udviklingsmæssige fordele, som brugen af babytegn medfører for din baby.

LOLO LÆRER BABYTEGN + LOLO SKAL I BAD

Lolo-bøgerne er pegebøger med babytegn, som du kan læse sammen med dit barn. Babyer har allerede stor glæde af at kigge i bøger, fra de er 6 måneder. Med Lolobøgerne kan I sidde sammen og lære babytegn, mens I læser og kigger på billederne. Bøgerne tager udgangspunkt i hverdagssituationer med børn, som alle familier kan genkende. For hver bog er der ca. 25 babytegn.

GRATIS UDDRAG

KØB BØGERNE

Få et gratis udpluk af bogen ved at tilmelde dig nyhedsbrevet på BABYSIGNING.DK

Bøgerne kan købes på BABYSIGNING.DK og i din boghandel.

SÅDAN KOMMER DU I GANG 1 Start med 5 babytegn: Mad, drikke, mælk, færdig og mere.

2 Brug tegnene, hver gang I skal spise.

OM BABYSIGNING

3 Det er vigtigt, at du bruger babytegnene hver dag,

• Stiftet af Rebecca Wilms.

for at din baby også skal kunne lære dem.

4 Brug tegnene naturligt i samtalen.

• Tilbyder Rytmik & Babytegn hold for forældre og børn i København.

5 Brug kun 1 tegn pr. sætning, og brug det sammen

• Afholder foredrag om babytegn for familier og mødregrupper i hele landet.

med ordet.

6 Det er vigtigt, at

• Uddanner vuggestuepersonale og dagplejere i babytegn.

7 Lær flere babytegn, ligeså snart du synes, at du kan

• Udgiver bøger, DVD’er og online materialer om babytegn for forældre og pædagoger.

de første tegn. De næste babytegn kunne f.eks. være skifte ble, sove og sut.

Læs mere på BABYSIGNING.DK

du ikke terper med dit barn. Lad dem blive en helt naturlig del af jeres hverdag.


NAVNE

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Sofia indtager førstepladsen over de mest populære pigenavne, mens William fortsat er det mest anvendte navn til drenge. Det viser listen fra Danmarks Statistik over de mest populære navne i 1. halvår af 2015.

TOP

50

DRENG OG PIG ENAVNEE-

Hos drengene er det, ligesom i 2014, stadig William, der topper listen. Derimod er pigernes topscorer i 2014 Emma røget hele 5 pladser ned ad listen, mens nr. 2 Sofia nu har indtaget førstepladsen. Det næst-mest populære pigenavn Alma lå blot på en 11. plads i 2014, mens Freja på 3. pladsen kun er avanceret én placering i forhold til året før. Årets absolutte højdespringer blandt pigerne er Lily,

som er gået hele 23 pladser op fra nr. 50 til nr. 27. Esther er hoppet 13 pladser op ad listen, mens både Astrid og Luna er rykket 10 pladser op. Hos drengene er Lucas gået fra en 3. plads i 2014 til en 2. plads i første halvår af 2015, mens Malthe er sprunget ind på 3. pladsen fra en 6. plads sidste år. Højdespringeren hos drengene er Nohr, som er gået 15 pladser op fra nr. 37 til nr. 22. Albert og Alfred er rykket hhv. 12 og 9 pladser op.


PIGENAVNE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Sofia Alma Freja Anna Ella Emma Laura Clara Maja Alberte Ida Agnes Liva Isabella Josefine Karla Mathilde Emilie Victoria Olivia Caroline Lærke Sofie Frida Sara Emily Lily Mille Ellen Marie Astrid Naja Esther Luna Nora Aya Rosa Lea Johanne Asta Vigga Liv Nanna Celina Merle Vilma Silje Filippa Julie Signe

Antal Pr. 1.000 Nr. 2014 237 18 2 215 16 11 211 16 4 203 15 7 201 15 8 201 15 1 201 15 6 183 14 5 176 13 15 168 13 14 165 12 3 159 12 18 155 12 21 154 12 9 154 12 12 152 11 10 152 11 17 149 11 25 149 11 24 139 10 13 137 10 20 137 10 19 132 10 16 114 9 27 107 8 23 103 8 22 95 7 50 95 7 26 93 7 29 93 7 28 92 7 41 90 7 39 88 7 46 84 6 44 82 6 35 81 6 42 81 6 30 80 6 31 79 6 48 78 6 43 77 6 37 76 6 36 73 5 38 71 5 47 71 5 NY 69 5 NY 67 5 NY 66 5 33 66 5 34 63 5 32

DRENGENAVNE +/+1Ç +9Ç +1Ç +3Ç +3Ç -5È -1È -3È +6Ç +4Ç -8È +6Ç +8Ç -5È -3È -6È 0Æ +7Ç +5Ç -7È -1È -3È -7È +3Ç -2È -4È +23Ç -2È 0Æ -2È +10Ç +7Ç +13Ç +10Ç 0Æ +6Ç -7È -7È +9Ç +3Ç -4È -6È -5È +3Ç NY NY NY -15È -15È -18È

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn William Lucas Malthe Noah Emil Victor Oscar Alfred Oliver Frederik Carl Elias Villads Magnus Anton Christian Alexander August Mikkel Liam Valdemar Nohr Felix Mads Aksel Johan Storm Albert Benjamin Theodor Adam Mathias Arthur Marcus Tobias Philip Viggo Jacob Theo Elliot Sebastian Marius Thor Lauge Sander Laurits Villum Jonas Otto Silas

Antal Pr. 1.000 Nr. 2014 273 19 1 258 18 3 236 17 6 231 16 2 228 16 7 228 16 5 225 16 4 211 15 17 211 15 9 190 13 8 187 13 11 181 13 13 173 12 12 168 12 10 166 12 15 158 11 16 157 11 14 156 11 21 143 10 19 140 10 20 138 10 18 133 9 37 132 9 23 127 9 24 126 9 26 124 9 27 124 9 30 122 9 40 122 9 25 122 9 38 106 8 31 106 8 22 106 8 41 104 7 39 102 7 32 102 7 34 101 7 NY 98 7 36 98 7 NY 95 7 35 93 7 28 88 6 29 87 6 NY 86 6 NY 86 6 43 84 6 33 83 6 42 77 5 50 77 5 NY 77 5 NY

+/0Æ +1Ç +3Ç -2È +2Ç -1È -3È +9Ç 0Æ -2È 0Æ +1Ç -1È -4È 0Æ 0Æ -3È +3Ç 0Æ 0Æ -3È +15Ç 0Æ 0Æ +1Ç +1Ç +3Ç +12Ç -4È +8Ç 0Æ -10È +8Ç +5Ç -3È -2È NY -2È NY -5È -13È -13È NY NY -2È -13È -5È +2Ç NY NY


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af MIN BABY er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. MOR UDEN MORKROP Strækmærker, løs hud, graviditetskilo, fødedygtige hofter, kvindelige former. Alle sammen begreber, som ofte får fællesbetegnelsen “morkrop”.

SØDE FRØER TIL BABY Se alle de skønne ting, du enten selv kan lave til din baby, eller kan købe med et enkelt klik. Vi har samlet 17 skønne ting, der alle har frøer til fælles.

BABYS FØRSTE TAND Hvornår får baby egentlig sin første tand? Hvad er tidligt, og hvad er sent? 11 mødre fortæller om deres børns aller første bisser.

NYE NAVNE Der bliver hele tiden tilføjet nye navne til listen over godkendte fornavne. Her kan du se en liste med 322 af de nyeste pige- og drengenavne.


ISSE ARTIKLER? DERFOR AMMER VI SÅ LIDT Nye tal viser, at mindre end hvert 5. barn herhjemme bliver ammet fuldt ud i de 6 måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Vi spurgte mødre fra Netbaby.dk om årsagen.

ER BLEER FOR BEHAGELIGE? Flere og flere børn er ikke renlige, når de kommer i børnehave. Ofte ses forældrene som “synderne”, fordi de ikke er gode nok til at opfatte børnenes signaler, når de er parate til at smide bleen. Men kan årsagen være, at bleer i dag føles så behagelige for barnet, at de ikke bliver motiverede til at slippe af med dem?

ER DEN FØRSTEFØDTE SPECIEL? Er det i orden at være lidt gladere for sit første barn? Læs her hvad andre mødre siger.

SÅDAN FÅR DU DIN BABY TIL AT SOVE Sundhedsplejersken giver dig gode råd til, hvordan du får dit barn til at sove lige fra fødslen.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af MIN BABY på WWW.MINBABY.DK


KONKURRENCE

VIND ET SKØNT FAMILIEOPHOLD PÅ DAYZ RESORTS

Vi udlodder et gavekort på

2.500 KRONER til et familieophold på et af de 5

DAYZ RESORTS

efter eget valg

KLIK HER FOR AT DELTAGE


FÅ EN DEJLIG

BABYPAKKE Betal kun 39 kroner i porto

BABYKALENDEREN Praktisk opslagsbog om dit barns første år uge-for-uge

+ LAMAZE BLOMST

+

VÆRDI :

330,-

DEN LILLE BOG OM HØJTLÆSNING Inspiration og gode idéer til højtlæsning for dit barn

Farverig blomst fra Lamaze med knitrelyde i bladene, som stimulerer dit barns sanser.

KLIK HER OG BESTIL DIN BABYPAKKE


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG