GRAVIDA #6

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 6 • EFTERÅR 2013

8 0 SID

kost

spise for 2?

Er det en myte, at man skal spise for 2 under graviditeten? trend

MAN SPISER DA

MODERKAGEN Flere og flere kvinder spiser moderkagen efter fødslen brevkasse

14 SIDER VENTETØJ

ER ME OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET

KENDTE

STJERNE

BABYER PÅ VEJ Se alle de kendte der venter barn navne

TOP-50 BABYNAVNE

De mest populære pigeog drengenavne netop nu

Smart graviditetstøj til hverdag og fest

+

KONKURRENCE: VIND 5 gavekort på 500 kroner | KUN FOR SJOV: 10 forskelle på 1. og 2. graviditet SPØRG JORDEMODEREN: Spørgsmål og svar om veer og barnets køn | guldkorn: dagens smil


velkommen Velkommen til 6. udgave af magasinet GRAVIDA med alt om den positive graviditet. En ny trend er kommet til Danmark: Nu er det blevet moderne at spise moderkagen efter fødslen! Uanset om det er noget for dig eller ej, så læs artiklen Man spiser da moderkagen, hvor nybagte mødre fortæller, om de kunne finde på at gøre det.

Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 6. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen chefredaktør

Katja Hansson Husk også at læse de 5 første udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk. Har du børn i huset, så læs også MIN BABY om de små børn på www.minbaby.dk og DIT BARN om de store børn på www.ditbarn.dk.

Man hører tit, at man skal spise for 2, når man er gravid. Men er det egentlig rigtigt, eller er det en myte? Få svaret i artiklen Så meget bør du spise når du er gravid. Du finder også spændende artikler om kendte gravide, populære babynavne, 14 sider med skønt ventetøj til hverdag og fest og meget mere. I brevkassen besvarer jordemoderen spørgsmål om barnets køn og veer.

UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben HJEMMESIDE

REDAKTØR

Katja Hansson katja@lifemags.dk

husk

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

www.gravida.dk FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


En klassiker er født FLEXAs nye Baby kollektion er lavet i samarbejde med møbeldesigneren Hans Sandgren og består af puslekommode, højstol og babyseng. Alle møblerne kan forvandles, så de følger dit barn fra babystadiet til skolealderen. FLEXAs prisvindende højstol kan nemt ændres til en Junior stol ved blot at tilføje kortere ben. Nu er stolen blevet til en cool spisebordsstol, der matcher moderne skandinavisk boligindretning. Hele kollektionen er udviklet i samarbejde med søvneksperter og børnespecialister for at sikre, at dit barns udvikling altid er i fokus. Besøg flexaworld.dk og deltag i konkurrencen om FLEXAs nye højstol. FLEXA Baby forhandles hos vores FLEXA shop på Fisketorvet i København samt på jollyroom.dk og unoliving.com


indhold 8

spørg jordemo deren

Spørgsmål og svar om veer

12

kendte gravida

18

børnemøbler

Stjernebabyer på vej

Moderne skandinavisk design til børnefamilien

26

guld korn

28

ternd

32

D esign

40

Dagens smil

Man spiser da moderkagen

Skønne ting til bolig, børn og dig kun for sjov

10 forskelle på 1. og 2. graviditet

forsiden

Fotograf: Marylou Studio | www.maryloustudio.dk Model: Angelica (38 uger)indhold 42

kost

46

udstyr

54

navne

56

væ k med kvalmen

60

Spørg jordemo deren

62

ventetøj

78

konk urrenc e

Så meget bør du spise når du er gravid

Det bedste til mor og barn

De mest populære babynavne

Afhjælp kvalmen uden bekymringer

Spørgsmål og svar om køn

Skønt tøj til skønne maver

Vind 5 gavekort på 500 kroner

abonnement

facebook

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.

KLIK HER

KLIK HER


Bygger du rede?

Bygger du rede, mens du venter på din baby? Hos By & My har vi et stort udvalg af kvalitetsmærker til dig og din baby. Her finder du blandt andet sengetøj, håndklæder, ammepuder, ting til børneværelset og lækre pusletasker. Vi forhandler også det seneste indenfor lækkert boligdesign til dit hjem og ikke mindst masser af forkælelse til dig selv. Vi ses på www.byogmy.dk Få 15% rabat og fri fragt i september 2013. Skriv “GRAVIDA” i bemærkningsfeltet på din ordre.


SPØRG jordemoderen

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

VEER

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

Hvordan føles rigtige veer? Kan man risikere ikke at kunne mærke de rigtige veer? Kan orgasme fremkalde veer? Bliver veerne uregelmæssige igen ved næste fødsel? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om veer.


Hvordan føles de rigtige veer? Jeg er gravid i uge 34+5 og er lidt i tvivl, og jeg håber I kan hjælpe mig. Plukkeveer har jeg nogenlunde styr på og har haft dem i godt 2 uger nu for alvor. Men de rigtige veer, hvordan føles de? Jeg er begyndt at have en del ondt i min lænd og toppen af min mave. Dette afveksles med smerter i lysken (det jeg kalder for plukkeveer) og sammentrækninger af livmoderen. Jeg aner ikke, om slimproppen er gået, da jeg har haft rigtig meget udflåd fra starten. Men jeg håber, at I måske kan kaste lidt lys over, hvordan en ve ca. skal føles. Jeg ved godt, der er forskel fra kvinde til kvinde. På forhånd tak. SVAR En fødeve er karakteriseret ved, at den tager til i styrke, varighed og interval. Det vil sige, at veerne gør mere og mere ondt, de varer længere, og der bliver kortere tid imellem dem, efterhånden som fødslen skrider frem.

gel lidt gammelt blod (brunligt udflåd), som antyder, at livmoderhalsen forkortes, og livmodermunden åbner sig.

Kan jeg risikere ikke at kunne mærke de rigtige veer? Jeg har gennem de sidste 2 måneder haft plukkeveer, siger min jordemoder, men jeg kan ikke mærke dem. Kan jeg komme ud for, at jeg heller ikke vil kunne mærke, når de rigtig veer kommer? SVAR Du vil nok ikke være i tvivl, når de rigtige fødeveer kommer. De er som regel helt anderledes end plukkeveerne, og de gør mere og mere ondt.

Bliver mine veer uregelmæssige igen næste gang? Jeg havde mange uregelmæssige veer, da jeg fødte. Har jeg så risiko for, at de er uregelmæssige igen ved nr. 2? SVAR

Vesmerterne starter som regel i lænderyggen og kommer senere over skambenet. Du vil formentlig ikke være i tvivl, når de rigtige veer kommer.

Det er ikke sikkert, at dine veer under næste fødsel bliver lige så uregelmæssige som ved den første.

Slimproppen indeholder som re-

Man ved ikke, hvorfor nogle kvin-

der har et uregelmæssigt vemønster. Jeg vil foreslå, at du snakker med din jordemoder om det, når det bliver aktuelt.

Får jeg vandafgang uden veer igen næste gang? Jeg fik en dejlig datter sidst i oktober 2007. Jeg havde vandafgang uden veer. Mit vand gik om lørdagen. Jeg fik stikpiller 2 gange om søndagen (med 6 timers mellemrum) og stikpiller igen om mandagen (også med 6 timers mellemrum), og hver gang var det med overvågning før og efter. Det var hårdt at ligge på fødebriksen i så lang tid. Så om tirsdagen fik vi kørt CTG, og så kom der en læge og snakkede om mulighederne. De ville prøve at give mig vedrop først, så jeg lå fra kl. 10-14 med vedrop, og der skete stadig ingenting. Så resultatet blev, at jeg fik kejsersnit. Da havde jeg haft vandafgang siden lørdag og ventede helt til om tirsdagen. Er det normalt, at man skal vente i så lang tid? Hvis jeg skulle blive gravid igen, ville jeg så igen få vandafgang uden veer? Hvad er det lige ved mig, der gjorde, at jeg aldrig fik veer? FORTSÆTTES


SVAR Almindeligvis bør der kun gå 24 timer, fra vandet er gået, til fødslen skal være godt i gang. Det er ikke muligt at svare på, om det samme vil ske igen ved din næste fødsel, men risikoen er der. Man kender ikke årsagen til, at nogen gravide ikke får veer, men

jeg vil foreslå, at du får lavet en “fødselsplan” med din jordemoder eller læge, inden du går i fødsel næste gang, så du ikke skal igennem det lange forløb en gang til.

Kan orgasme fremkalde veer? Jeg kunne godt tænke mig at vide, om det kan fremkalde veer, hvis man får orgasme under samleje?

SVAR Ja, man kan godt få sammentrækninger/veer under orgasme. Det er fordi, der udløses en del hormoner. Det betyder ikke noget, hvis det går over med det samme.


FØRSTEHJÆLP TIL GRAVIDE Graviditetskvalme er især et problem de første måneder, men der findes en naturlig løsning uden medikamenter og bekymringer. Med Sea-Band akupressurbånd kan du afhjælpe kvalme helt eller delvis. Det virker for de fleste og bør derfor være det første du prøver for at afhjælpe graviditetskvalme.

Sådan virker Sea-Band

Sea-Band virker efter samme princip som akupunktur, bare uden nåle. Et svagt vedvarende tryk på akupressurpunktet under hvert håndled aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalme, og efter få minutter er kvalmen væk eller reduceret. Sea-Band er klinisk testet med dokumenteret effekt. Derfor får du pegene retur, hvis ikke du bliver tilfreds med dit Sea-Band.

HJÆLPER OGSÅ MOD KØRESYGE

I mange familier er køresyge et ubehageligt problem. Men Sea-Band afhjælper også køresyge. Sea-Band fås til børn og voksne og er en naturlig løsning, der generelt virker mod kvalme allerede efter få minutter.

Sea-Band fås på Apoteket, Matas og i helsebutikker.

Vejl. udsalgspris kr. 129,50

Læs mere på www.seaband.dk


stjernebabyer på vej* * KENDTE GRAVIDE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her, hvilke kendte, der venter barn i den kommende tid.

megan fox

Det er ikke mere end 10 måneder siden, at skuespillerinden Megan Fox fødte sit første barn, sønnen Noah. Og nu er maven allerede begyndt at vokse igen. Faren er igen Brian Austin Green kendt fra Beverly Hills 90210.

Jennifer Love Hewitt

Det er Hollywood-stjernens første barn, som hun venter med skuespilleren Brian Hallisay, som hun spiller sammen med i TV-serien The Client List.

Simon Cowell

Simon Cowell har gjort veninden Lauren Silverman gravid. Det har affødt et krav om skilsmisse fra Laurens mand, David Silvermann. Simon og ægteparret har været nære venner i mange år. Hun har termin i marts 2014.


Charlotte Casiraghi

Den smukke 27-årige Charlotte Casiraghi, datter af prinsesse Caroline af Monaco og niece til fyrst Albert, har bekræftet, at hun er gravid. Hun venter sit første barn sammen med sin 15 år ældre kæreste, Gad Elmaleh.

kate winslet

Kate Winslet er gravid med sit 3. barn. Skuespillerinden har i forvejen datteren Mia og sønnen Joe. Denne gang er faren Ned Rocknroll, som hun blev hemmeligt gift med for ½ år siden. Kate har termin i slutningen af året.

Mikkel Kessler

Den 34-årige bokser Mikkel Kessler og hans 10 år yngre modelkæreste Lea Hvidt skal være forældre. Junior forventes til verden omkring juletid.

tina dickow

Den 35-årige sangerinde Tina Dickow er allerede gravid igen og venter barn nr. 2. Hun har i forvejen Emil på kun 1 år med den islandske musiker Helgi Jonsson, som hun bor sammen med i Reykjavik.


Barbara Moleko

Barbara Moleko spillede på årets Skanderborg Festival, da hun var 7 måneder gravid: “Jeg har fået lidt bækkenløsning, og så får jeg nogle gange halsbrand og kvalme. Jeg spiller videre, med mindre det ligefrem bliver farligt”.

Pernille Vallentin

Skuespillerinden, der er kendt for sin rolle i BroBizzreklamerne, troede ikke, hun var gravid, da hun gik til lægen. Hun troede bare, at hun havde halsbetændelse. Hun venter sit andet barn i midten af november.

Sarah Louise Christiansen

Den barmfagre fotomodel Sarah Louise Christiansen venter sit 2. barn til september. Det bliver en pige. Hun har i forvejen sønnen Albert på 1 år.

Casper Elgaard

Lykken var stor, da den 35-årige racerkører Casper Elgaard sidste år mødte 31-årige Ditte. Så stor, at de besluttede sig for at få et barn sammen for 5 måneder siden. Men nu er parret gået fra hinanden.


Få en dejlig babypakke

gratis (+39 kr. i porto og ekspedition)

værdi

:

+

327,Skønt puslingetæppe fra Hjorth i super blød kvalitet. Værdi: 249 kroner.

+

Legehæfte fyldt med gode idéer til sjove lege med din baby. Værdi: 29 kroner.

Farverig blomst fra Lamaze med knitrelyde i bladene, som stimulerer dit barns sanser. Værdi: 49 kroner.

KLIK HER og bestil din gratis babypakkeGravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil?

Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven.

At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme.

Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


FUNKTIONELLE BØRNEMØBLER i FLOT

DESIGN

1

2


BØRNEMØBLER

MODERNE SKANDINAVISK design TIL børnefamilien I dag er det en livsstil at få børn, og vi er ikke et sekund i tvivl om, at baby kun fortjener det bedste. Vi omgiver os med dyre børnetøjsmærker, økologisk sengetøj og den sidste nye barnevognsmodel, og både design og kvalitet vægter højt, når vi skal træffe en beslutning om babyudstyret til baby på vej. Samtidig har vi en idé om det perfekte hjem og rene enkle linjer i boligindretningen.

3

1: FLEXA Baby højstol. 2: FLEXA Baby højstol bliver nemt til en Junior spisebordsstol ved blot at påsætte kortere ben. 3: FLEXA Baby tremmeseng, der kan vokse med barnet. Ved at fjerne 3 tremmer i midten giver du baby lov til at være nysgerrig og i stand til selv at kravle ud uden at fjerne trygheden fra tremmesengen.


Men det er ikke altid, at børnemøbler, højstole, legetøj og tilbehør går hånd i hanke med moderne indretning.

vikling, og fokusere på produkter, der kan vokse med barnet og tages med fra baby til juniorværelset.

Bæredygtigt design til generationer

Samtidig har det været afgørende at kunne integrere moderne indretning og skandinavisk design, man har lyst til at kigge på.

FLEXAs nye babykollektion er lavet i samarbejde med møbeldesigneren Hans Sandgren, og består af puslekommode, højstol og babyseng. Serien er udviklet i samarbejde med søvneksperter og børnespecialister, og ideen bag kollektionen har netop været at designe produkter med fokus på barnets ud-

1

I dag har vi meget en køb og smid væk kultur, men målet for FLEXA har været at skabe bæredygtigt design med de bedste materialer, så der skabes tidløse produkter, der kan gå i arv i generationer.


1: FLEXA Baby tremmeseng. 2: FLEXA Baby puslebord. 3: FLEXA Baby højstol.

2 3


Spisebordet er familiens samlingspunkt Måltidet er familiens samlingspunkt, og baby vil naturligvis gerne være med, hvor tingene sker. Samtidig er det et stort skridt i babys udvikling at lære at spise selv, og derfor har FLEXAs designere netop fokuseret på optimering af den spisesituation, baby befinder sig i ved spisebordet.

Med ganske få greb er det muligt at justere stolens højde, tilføje bakker, stropper og regulere fodstøtten, og ved tillkøb af kortere ben kan stolen nu forvandles til en almindelig spisebordsstol til det lidt større barn, der gerne vil sidde med til bords på lige fod med de voksne. FLEXA højstolen bliver nu pludselig forvandlet til en cool spisebordsstol, der matcher moderne skandinavisk boligindretning.

International designpris for unikt stoledesign

Til søde drømme og god søvn

Babystolen er netop blevet præmieret med den internationalt anerkendte designpris Red Dot Design Award for sit produktdesign og sin funktion.

God søvn er alfa og omega for baby, og som bekendt avler søvn mere søvn og giver glade børn. Derfor er det vigtigt at vælge en god seng af høj kvalitet til sit barn.

1


1: FLEXA Baby tremmesengen forvandles let til en cool juniorseng ved at fjerne gavlen. 2: På FLEXA Baby puslebordet kan toppen tages af, så puslepladsen forvandles til en stilfuld kommode. 3: FLEXA Baby højstol er blevet til skrivebordsstol ved at tilføje kortere ben.

2

3


FLEXAs tremmeseng er ligesom dele af stolen produceret i formspændt bøg, og med sine afrundede hjørner og elegante kurver giver sengen os et harmonisk og smukt udtryk. Som resten af FLEXA Baby kollektionen er også sengen udviklet med barnet i fokus. Sengen er for eksempel konstrueret således, at bunden let kan hæves og sænkes, hvilket betyder, at den både kan anvendes til spædbarnet og det lidt større barn.

Til det udforskende og nysgerrige barn Når barnet kommer i udforske- og klatrealderen, kan du starte med at fjerne 3 tremmer og senere vælge at tage den ene sengeside af. Dette er unikt for FLEXAs tremmeseng og giver en blød overgang fra babystadie til at være et selvstændigt barn. Samtidig giver man stadig barnet følelsen af tryghed og hygge uden at fjerne barnets mulighed for selv at

komme ind og ud. Det lille “hul” understøtter således barnets behov for uafhængighed og giver det følelsen af frihed.

Baby på hjul Som en ekstra feature er det muligt at tilkøbe låsbare hjul til tremmesengen. Det gør sengen praktisk og mobil, og den lille kan nemt tages med rundt i hjemmet. Den flytbare tremmeseng gør, at du altid har barnet i nærheden af dig. Barnet føler en stor tryghed, og det samme gør du, når du har barnet med rundt i huset. Den bevægelige tremmeseng gør det også muligt at kunne vugge barnet lige så stille i søvn.

Dit barn fortjener den bedste madras Baby bruger over halvdelen af døgnets 24 timer i sin seng, og det stiller selvfølgelig store krav til den madras, baby sover på. Madrassen, der passer til FLEXAs baby-

FLEXA Baby pusleplads med drejelig pusletop, der er pladsbesparende.


seng, er 100 % oekotex class 1 certificeret, hvilket er helt unikt. Normale Deltag i madrasser indeholder nemlig kun konkurrencen om enkelte oekotex komponenter. den prisvindende Madrassen består af en blandbabystol på ing af 8 cm koldskum og 2 cm flexaworld.dk visco wave memory skum, der tilpasser sig barnets krop, og den er ergonomisk og fuld ventilerbar. Madrassen kan bære op til 50 kg, hvilket også gør den egnet til det større barn. Til madrassen hører desuden et oekotex certificeret formsyet lagen i 100% bomuld, som både er aftageligt og vaskbart.

Designet der vokser med dit barn Det er ingen hemmelighed, at det er en dyr investering at få børn, så det er en god ide at tænke sig om, inden man falder for lette og billige løsninger, som barnet meget hurtigt vokser ud af. Det kan mange gange bedre betale sig at investere i en lidt dyrere løsning, hvor der ikke er gået på kompromis med kvalitet og materialer, og hvor ikke mindst holdbarheden og genanvendelsen er langt større. Den grundlæggende idé om, at produkterne skal vokse med barnet, gælder for hele den nye FLEXA Baby kollektion. Alle møblerne kan forvandles, så de følger dit barn fra babystadiet til skolealderen. Det er bæredygtigt design. For yderligere information og nærmeste forhandler se

www.flexaworld.dk

Hans Sandgren Jakobsen Dansk møbeldesigner. Blev valgt som samarbejdspartner på udviklingen af den nye FLEXA Baby kollektion på grund af hans tilgang til formgivning og funktion - han tror som FLEXA på bæredygtigt design. “Ideen har netop været at skabe et møbel, der optimerer spisesituationen, har fokus på ergonomi og bevægelsesfrihed, og som matcher moderne skandinavisk boligindretning”, forklarer Hans Sandgren Jakobsen, der med FLEXA Baby stolen har designet et møbel med et unikt udtryk.


GULDKORN

DAGENS

smil

vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Jeg er højgravid og havde for nyligt denne samtale med min datter på 2½ år. Mor: “Når nu babyen kommer, skal vi køre ud på sygehuset”. Clara: “Ja ja” (som det mest naturlige i hele verden). Mor: “Det kan godt være, at det er midt om natten. Man kan ikk e vide, hvornår babyen kommer”. Cla ra (efter noget betænksomhed): “Baby en lige ringe først, ik’ os’?”. Ja, det ville da være rart, hvis baby lige kunne give besked først.

Min datter på 15 måneder er lige begyndt at kunne sige få ting, og en af dem er “baby”. Da jeg er gravid, har vi lært hende, at der er en baby derinde. Det fik så bare uheldige følger, da vi forleden var på e besøg hos Mor mor. Da vi havd været der lidt, gik hun hen til Mor mor, pegede på hendes mave og sagde meget stolt: “Baby”. I hendes øjne er alle tykke maver babyer :-)

3. res vennepar deres ld ræ fo e in m af et ventede i For en del år siden lille pige på 3 år. V en g o år 2 -1 0 1 å stor dreng p barn. De havde en skede sig bare et øn n u h en m g, si hun ønskede storerbror ønspurgte mor, hvad g o e, er m e ig p en . Far ønskede sig n ønskede sig, u sundt og rask barn h om e, ig p lle li en or. Så spurgte vi d , at skede sig en lillebr arede: “Jeg ønsker sv n u h il rt vo h e, ig g eller en p at det blev en dren d barnet så blev, va h e, sk u h ke ik n ehvalp!”. Jeg ka det bliver en hund ehvalp alligevel. d n u h en ld fa rt ve sig i h men lillesøster fik


år meget op i Min søn på 3½ g ellem ham og at dele ting lige m Jeg er gravid, søster på 11 år. bror, og hun han vil have en r. Jeg står og vil have en søste n kommer ud vasker op, og ha “Mor, hvis jeg til mig og siger: skal du ikke ikke får en bror, Vi køber da blive ked af det. i Føtex”. bare en på tilbud

Min datter på 4 år spurgt e, hvorfor jeg havde såda n et plaster i underbukserne (bind). Først pr øvede jeg at snige mig ud enom med et “det kan jeg ikke lige forklare ”, men den går jo ikke ho s en 4-årig. Så hun blev ved: “Bløder du Mor ligesom Bella” (hunden) , og det måtte jeg jo sige nej til. “Så sig de t dog bare hvorfor, Mor”. Så jeg forsøger med: “Det er bare fordi, der kommer sådan lidt sn ask ud, fordi mor har babyen i maven”. “N åhh, det er bare fordi den hoster, Mor. Når man hoster, kommer der snask ud”, og væk var tø sen :o)

Min veninde kom og besøgte os forleden, og ved samme anledning fortalte hun os, at hun er gra get me te fulg vid. Min datter, som med i min graviditet, ved en del om det og spurgte straks, om hun var blevet scannet. Min venninde svarede, at det ikke var sikkert, hun kunne blive det, da der skulle ks trækkes lod. Min datter ser stra er: ryd udb og ud et megte forbløff “Jamen tænk nu hvis du føder kinesiske tvillinger!”. Min veninde og jeg var selvfølgelig flade af grin.

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


trend

MAN SPISER DA

MODER

KAGEN Moderkagen indeholder masser af næringsstoffer, og en ny trend blandt nybagte mødre er at få lavet moderkagen om til pulver, de kan spise.

Kapsler med tørret og pulveriseret moderkage.


Skuespilleren Tom Cruise sagde i 2006, at han havde fundet flere opskrifter på moderkage og også vidste, hvilke vine der ville passe til. Om han faktisk spiste moderkagen, da Katie Holmes havde født parrets datter Suri, vides ikke.

Moderkagen giver næring til fosteret under graviditeten, men efter fødslen levner de fleste mødre ikke moderkagen mange tanker. Den bliver smidt ud, mens både forældre og sundhedspersonale koncentrerer sig om det nyfødte barn. Men en ny trend har de seneste par år bredt sig blandt nybagte mødre i USA, som får deres moderkage frysetørret og omdannet til et pulver, som de kan spise enten i form af kapsler eller tilsættes i f.eks. en smoothie. Vitaminerne skulle efter sigende være i stand til at kurere alt fra fødselsdepression til stress og træthed. “Man producerer rigtig mange hormoner, når man er gravid, og de sidder i moderkagen. Når babyen og moderkagen er født, forsvinder de hormoner pludseligt, og der går et stykke tid, før kroppen igen finder ud af at regulere sig selv”, fortæller Jodi Selander, der er stifter af firmaet Placenta Benefits, der har specialiseret sig i at behandle moderkager ved hjælp af principper kendt fra traditionel kinesisk medicin. “Men hvis man spiser moderkagen i pilleform, kan man opretholde den rette balance i kroppen. Derudover giver stofferne fra moderkagen masser af energi og kan være med til at forøge mælkeproduktionen”, understreger Jodi Selander.

Og nu er trenden også så småt på vej til Danmark, hvor flere og flere nybagte mødre vælger at omdanne moderkagen til pulver. “Det lyder jo klamt, og jeg har hørt, det også smager dårligt, men det skulle have en god effekt på, at man kommer sig hurtigere oven på fødslen”, fortæller 34-årige Nadia Kristensen, der planlægger at arbejde under barslen, og derfor er særlig fokuseret på at komme sig hurtigt. Narayani Lohmann guider nybagte mødre i at pulverisere deres moderkage, og hun tager på besøg og hjælper kvinderne med at foretage pulveriseringen. “Mødre vil gerne tilberede deres moderkage, fordi gamle traditioner viser, at det har god effekt på amning, og på hvor hurtigt man kommer sig ovenpå fødslen. Det er en gammel kinesisk medicinsk opskrift. Dengang brugte man også pulveret mod for eksempel depression og derfor ikke kun til nybagte mødre”, fortæller Narayani Lohmann. “Man skal være klar over, at hvis man agter at tilberede en moderkage, skal man gøre det, som man gør med enhver anden bøf. Man skal sørge for at gennemstege den af hensyn til bakterier”, forklarer læge Jerk Langer. En enkelt moderkage kan omdannes til cirka 125 kapsler, som kan spises med det samme eller gemmes i årevis og tages frem i stressede situationer. Kilder: MetroXpress, TV2 og Fyens Stiftstidende.


I andre kulturer bliver moderkagen behandlet med langt større respekt. I Indonesien

tror man således, at en bid af moderkagen sikrer fremtidig fertilitet. I Kina bruges moderkagen til at kurere depression og problemer med nedsat mælkeproduktion. Og i Filippinerne mener man, at moderkagen skal begraves for at beskytte det nyfødte barn.

HVAD SIGER MØDRENE? Vi spurgte brugerne fra Netbaby.dk, hvad de mener om at spise moderkagen efter fødslen, og om de selv kunne finde på at gøre det: Det er i mine øjne slet ikke klamt. Jeg synes, fremmedgørelsen af egen krop er noget sjovt noget, for vi mennesker ved jo bedst selv, hvordan vi har levet og spist. Jeg kan ikke se, at det er værre end alt muligt andet, den almindelige dansker propper i munden. Med det sagt, så åd jeg ikke min. Men jeg synes, den var pæn at kigge på.

sket bruge? Hold nu op med alt det smarte pis. Skal I endelig bruge den moderkage til noget, så grav den ned og plant et træ oveni. Det er der da i det mindste symbolik i. LISELOTTE

Den gavnlige effekt skal dokumenteres af overbevisende videnskabelige fakta, hvis jeg end skulle overveje det. PERNILLE

Dyr spiser dem da både for lugten, men også fordi det er et boost af alt muligt, som kroppen kun har godt af. Jeg kunne godt overveje det.

FREJA

MAJBRIT

Nej, det kunne jeg ikke drømme om at gøre. Som menneske behøver vi ikke at slette sporene efter en fødsel, og vi behøver ikke at “spise hvad vi kan få”. Der er rigelige muligheder for at få vitaminer m.v. gennem den almindelige kost. Jeg synes, det er frastødende.

Nej tak, det er sgu for klamt. Min søn var også noget bekymret for, at jeg kom hjem med den, efter jeg havde født i april. Det så vi nemlig i et program om fødsler. HELLE

MALENE

Lad mig først slå fast: Jeg ville IKKE spise den! Men helt skidt kan det jo ikke være at spise den, hvis det var. Dyrene æder deres, og jeg tror ikke, det har gjort dem syge. Den indeholder jo en masse gode ting, og jeres babyer har levet af og gennem den. LISA

Der er en anden praktisk grund til, at dyr (måske også hulemennesket) spiser moderkagen. Det gælder for dem om at fjerne de øvrige tegn på, at der har været en fødsel. Rovdyr kunne let få færten af frisk moderkage, og dette gør selvfølgelig den nye familie ekstra sårbar for angreb og udryddelse. SIGNE

Nej, jeg ville ikke spise moderkage eller noget som helst andet, der produceres i eller af min krop. At dyrene gør det, hænger jo sammen med, at de er nødt til at slette sporene efter fødslen, så det ikke tiltrækker større rovdyr. Men hvilken undskyldning skal menne-

Hold da op for en nasty “moderne mor” dille. Æd almindelige vitaminpiller og stop med at spise ting, du føder! BETTINA

Jeg ved ikke, om jeg selv ville spise moderkagen, hvis den blev lavet i pilleform. Men jeg kan ikke som sådan se problemet i det, og jeg synes egentlig heller ikke, det er ulækkert. Det må folk sgu selv om. Det er jo åbenbart skide sundt. ELISE

Det lyder klamt. Jeg har to børn, og jeg ville gerne se den. Det synes jeg var meget spændende. Men sætte mine tænder i den - føj. Jeg så engang en nybagt mor, der tog sin moderkage med hjem og frøs den ned og tog den op i ugerne efter og bagte den i ovnen og smagte på den, og hun var ved at knække sig efter en lille bid. JESSICA


HVAD SIGER JORDEMØDRENE? At moderkagens indhold skulle være godt at indtage for nybagte mødre, er ikke videnskabeligt bevist, påpeger Jordemoderforeningens næstformand, Kit Dynnes Hansen. “Der skal forskning til på området, før vi kan sige, at det skulle være særligt godt for kvinder”, fortæller Kit Dynnes Hansen. Derfor vil Jordemoderforeningen hverken anbefale eller fraråde at pulverisere og spise moderkagen. “I dyreriget er det normalt for hunnerne at spise moderkagen, og tilbage i stenalderen gjorde menneskene det også. Det er en god proteinbombe, der helt sikkert har hjulpet kvinderne til kræfter, inden de skulle amme. Men i dag får vi jo alt den protein, vi har brug for, gennem andre kilder, så det burde ikke være nødvendigt at spise moderkagen i dag”. “Mange ser det som noget ulækkert. Så selvom vi fandt ud af, at det er meget sund og godt, så tror jeg næppe, at det vil blive udbredt blandt kvinder at spise moderkager”.


DESIGN

skønne ting TIL BOLIG, BØRN OG DIG Få 15% rabat og fri fragt på alle varer i hele september 2013. Skriv “GRAVIDA” i bemærkningsfeltet på din ordre.


forkæl dig selv og dit hjem hos BY & MY By & My er en online designshop, hvor du finder lækkert design til din bolig, dine børn og dig selv. Her finder du altid det nyeste indenfor moderne boliginteriør, ting til dine børn og accessories til dig selv. Hos By & My er kvalitet, kreativitet og funktionalitet nøgleordene for hele sortimentet. Lige nu finder du masser af efterårsnyheder til dig og din baby: • Lækre pusletasker fra Smallstuff i smart design, som også kan bruges, når baby ikke længere bruger ble.

1

195 • Bløde håndklæder og fine sengesæt fra Småfolk til den lille ny. • Masser af asseccories til indretning af børneværelset. Husk også at forkæle dig selv i den søde ventetid. Måske er det tid til lidt nyt til boligen? By & My forhandler de nyeste designs indenfor boligindretning fra blandt andet Kähler, Liebe, Ferm Living og Rie Elise Larsen. Måske trænger du til en god wellness-oplevelse med produkter fra Raz Spa hjemme hos dig selv? Der er masser af muligheder hos By & My. På de følgende sider kan du se et udvalg af de skønne produkter fra By & My, og du kan se mange flere på www.byogmy.dk

2

1: Sej børnepude fra Ferm Living, som forestiller en glad tiger. Dine børn vil elske at kramme og lege med puden. LÆS MERE

2: Super smart og moderigtig pusletaske fra Smallstuff i ægte italiensk kastaniebrun læder. Kan bruges af både mor og far under og efter graviditeten. LÆS MERE

1.499


1

2

279

3

279

279 Få 15% rabat og fri fragt på alle varer i hele september 2013. Skriv “GRAVIDA” i bemærkningsfeltet på din ordre.

4

5

179

179

1: Turkis Småfolk sengetøj til baby med det populære æbleprint. Fremstillet af 100% bomuld. Øko-Tex Certificeret. LÆS MERE

2: Småfolk babysengetøj med bondegårdsmotiv. Lukkes med kvalitets trykknapper i bunden, og pudebetræk medfølger.

4: Blåt/brunt babyhåndklæde fra Småfolk med det klassiske Småfolk æbleprint. Mål: 75 x 75 cm. LÆS MERE

LÆS MERE

3: Babysengetøj fra Småfolk med nuttede katte på lilla baggrund. Perfekt til den lille prinsesse.

5: Lyserødt/mørkerødt babyhåndklæde fra Småfolk med hætte, som er perfekt til at svøbe det lille barn ind i. 100% økotex bomuld.

LÆS MERE

LÆS MERE


6

599 7

1.499 9

399

8

10

599

1.499 6: Sort pusletaske fra Smallstuff med masser af små grå stjerner. Med 3 praktiske rum, hvor der er god plads til alle de ting, du skal transportere rundt, når du er ude med din baby. LÆS MERE

8: Kvalitets pusletaske fra Smallstuff i en smart grå farve. Kan anvendes både som håndtaske og som skuldertaske. LÆS MERE

9: Lækker guld clutch i ægte blødt læder fra Smallstuff med en stor stjerne i nitter. Indeni er der et stort rum, så den kan bruges til opbevaring af pung og mobiltelefon. LÆS MERE

7: Super smart Smallstuff pusletaske i ægte italiensk læder med et stort og fyldigt rum samt flere mindre lommer indvendig, Med justerbar skulderstrop.

10: Smart mørkeblå pusletaske fra Smallstuff med grønne stjerner. Med 3 indvendige rum med god plads.

LÆS MERE

LÆS MERE


1

2

140

4

3

130

5

130

1: Porcelænskop fra Liebe med teksten “far”. En super god gaveidé til verdens bedste far. Mål: 8 cm.

130

Få 15% rabat og fri fragt på alle varer i hele september 2013. Skriv “GRAVIDA” i bemærkningsfeltet på din ordre. 6

400

400

4: Porcelænskop fra Liebe med teksten “1 år”. Perfekt til barnets 1. fødselsdag. 7 cm. LÆS MERE

LÆS MERE

2: Liebe porcelænskop med teksten “pige”. Hvid porcelæn med sort tekst. Mål: 7 cm.

5: Mellem slikfad fra Liebe i håndlavet porcelæn med teksten “meget mere slik”. Mål: 15 x 15 cm. LÆS MERE

LÆS MERE

3: Liebe porcelænskop med teksten “dreng”. Koppen kan godt tåle at komme i opvaskemaskinen.

6: Håndlavet kagefad i porcelæn fra Susan Liebe med lyserøde cupcakes og teksten “flere små kager”. Perfekt, når der skal serveres lækre kager for dine gæster.

LÆS MERE

LÆS MERE


7

299

10

9

8

399

499

55

25

11

7: Smukke Love Song vaser fra Kähler i råt og ubehandlet stentøj. Vaserne er dekoreret med ordene fra 3 af tidernes største kærlighedssange. Den lille vase er med teksten “All You Need Is Love”. Bredde: 10,2 cm. Højde: 17 cm. LÆS MERE

8: Den medium vase er med teksten “Love Me Tender”. Den måler 12,7 cm i bredden og 22 cm i højden. Denne vase har en smuk grårosa glaseret inderside.

10: Trendy store Rie Elise Larsen knager. Vælg mellem 12 forskellige farver: Rød, gul, sort, grøn, pink, lyseblå, grå, turkis, mørk lilla, lyserød og lysegrøn. Der medfølger 2 metalskruer, så de er klar til at blive hængt op. LÆS MERE

LÆS MERE

9: Den største vase er med teksten “It Had To Be You”. En perfekt gaveidé til et bryllup.

11: Flotte små knager fra Rie Elise Larsen. Vælg mellem 12 forskellige friske farver. Der medfølger 2 metalskruer til at hænge knagen op med.

LÆS MERE

LÆS MERE


1

4

249 2

199 325 5

3

325 1: Trendy rund bakke med grafisk mønster fra Ferm Living. Det grafiske mønster danner stjerner i forskellige størrelser. Brug bakken til at servere lækker mad på eller til at sætte lys eller nipsting på en reol eller spisebordet. Fremstillet af lamineret birketræsfiner og illustreret af Cecilie Pettersson. Mål: 31 cm. Det kan vaskes i opvaskemaskinen. Fåes i farverne hvid, mint og rosa.

325

LÆS MERE

2: Super lækker Mountain Lake pude med trendy mønster fra Ferm Living. Materiale: 100% bomulds canvas.

4: Skøn kubeformet lysestage i ahorn fra Ferm Living. Mål: 8,5 x 7,5cm. LÆS MERE

LÆS MERE

3: Cool pude i grå med prange trekanter fra Ferm Living. Mål: 80x40 cm.

5: Skøn sparebøsse fra Ferm Living formet som et sødt lille hvidt hus. Perfekt til at starte barnets egen opsparing og en super god gaveidé. Fåes i 4 forskellige farver.

LÆS MERE

LÆS MERE


6

7

8

12

FRIT VALG PÅ HELE SIDEN 10

9

195

11

Få 15% rabat og fri fragt på alle varer i hele september 2013. Skriv “GRAVIDA” i bemærkningsfeltet på din ordre. 6: Body Gold fra Raz Spa er en kropsolie/lotion med silkeprotein, perlemor og E-vitamin, der giver huden elasticitet og celle-regenerer. LÆS MERE

10: Rensemaske fra Raz Spa med en mild og sød duft. Kan bruges som ansigtsmaske, natursæbe, barbercreme, makeup-fjerner m.m. Rensemasken er pH-neutral vulkansk aske med fyrrenåle og stjerneanisolie. LÆS MERE

7: Body Glow fra Raz Spa indeholder blandt andet silkeprotein, brændt umbra og E-vitamin. Hjælper celleskader og er collagen stimulerende. LÆS MERE

8: Raz Spa Repair er en helende salve til læber, tør hud, frostbid, rød hale, eksem m.m. Tilfører huden fugt.

11: Kaffe Peeling fra Raz Spa indeholder kaffe, tidselolie, rørsukker, appelsin, kakao, grape, ingefær, cedertræ samt A- og E-vitamin. Dybderenser, fjerner døde hudceller og hjælper mod talgknopper. LÆS MERE

9: Mint skrub fra Raz Spa er en kropsskrub med havsalt, jomfruolivenolie, pebermynte, eukalyptus, kamfer, kryddernellike, kanel og E-vitamin.

12: Fantastisk Mist & Moist fra Raz Spa. Brug den morgen og aften efter afrensning af huden og i løbet af dagen, når du føler, din hud trænger. Salvie og aloe vera er meget antiseptiske, og Mist & Moist kan derfor også sprayes i munden mod dårlig ånde.

LÆS MERE

LÆS MERE

LÆS MERE


KUN FOR SJOV

10 FORSKELLE på 1. og 2. graviditet 1

FØRSTE GRAVIDITET: Du læser alle de daglige opdateringer om din graviditet på Netbaby.dk, og du ved helt præcist, hvilken frugt eller grøntsag dit barns størrelse svarer til netop nu. ANDEN GRAVIDITET: “Hvor langt henne jeg er? Øh, lad mig se. Måske eteller-andet sted i første trimester? Nej vent, tredje. Tror jeg nok.”

4

FØRSTE GRAVIDITET: Du spiller klassisk musik og Sådan lærer du japansk CD’er for maven i håb om at føde et flersproget geni med en IQ over 150. ANDEN GRAVIDITET: Fuck klassisk musik! Der er ikke noget galt med at have et barn med en gennemsnitlig intelligens!

5

2

FØRSTE GRAVIDITET: Du mærker baby sparke omkring uge 20.

ANDEN GRAVIDITET: “Giv mig en dobbelt espresso. Og den skal leveres på badeværelset, hvor jeg skal sniffe Panodiler i et brandvarmt karbad. Tak!”

ANDEN GRAVIDITET: Du mærker allerede barnet sparke omkring uge 12. Og hvordan kan det så være? “Jo ser du, det skyldes, at dine muskler ikke er lige så stærke anden gang, og derfor mærker du nemmere barnets bevægelser”, fortæller din “flinke” læge dig. *SUK* Det ville være rart, hvis du bare havde sagt: “Det er fordi, du er mere i kontakt med din krop”, kære doktormand!

3

6

FØRSTE GRAVIDITET: Du undgår alle former for alkohol, koffeinholdige drikke, sushi og andre ting, man ifølge eksperterne bør undgå under graviditeten.

FØRSTE GRAVIDITET: “Juhuuu, man kan endelig se på maven, at jeg er gravid!”. ANDEN GRAVIDITET: “Åh nej, man kan se på maven, at jeg er gravid - og jeg er kun 3 uger henne!”.

FØRSTE GRAVIDITET: Dig: “Hey alle, jeg er gravid!” Familie og venner: “Jaaaaah, hvor skønt! Det er bare den bedste nyhed ever!”. ANDEN GRAVIDITET: Dig: “Hey alle, jeg er gravid!” Familie og venner: “Okay. Var det planlagt?”.


7

FØRSTE GRAVIDITET: Du køber dig fattig i smart ventetøj, der fremhæver den flotte, voksende mave. ANDEN GRAVIDITET: Joggingbukser er nu engang rare at have på.

8

FØRSTE GRAVIDITET: Du har overgået dig selv med indretningen af børneværelset, som er flot nok til at blive vist frem i Bo Bedre. ANDEN GRAVIDITET: Du er ikke engang sikker på, hvor du skal gøre af ungen. Måske er der plads til den på et tæppe i øverste kommodeskuffe?

9

FØRSTE GRAVIDITET: Du smører dagligt maven ind i fugtighedscreme med cacaosmør og E-vitaminer for at forhindre strækmærker. ANDEN GRAVIDITET: Du skynder dig at tage en trøje på om morgenen, så du slipper for at se på alle de forfærdelige strækmærker, du fik under din første graviditet.

10

FØRSTE GRAVIDITET: Du sørger for at afsætte tid til dig selv hver dag, hvor du kan slappe af og undgå stress. ANDEN GRAVIDITET: Du er heldig, hvis du har tid til at tage et varmt brusebad.


kost

SÅ MEGET bør du spise

når du er

GRAVID Når du er gravid, skal du spise for 2. Sådan har myten lydt i mange år. Men i virkeligheden er den ekstra mængde mad, som gravide bør spise om dagen, meget lille.
Hvis du ikke ændrer på dit fysiske aktivitetsniveau, så har du brug for cirka 250 kalorier ekstra om dagen. Det svarer til en skive rugbrød med pålæg og et stykke frugt, eksempelvis et æble. Selvom at man har et øget energibehov under graviditeten, så er det altså ikke så stort, som mange måske tror. Under amning er der faktisk et større energibehov end under selve graviditeten. Men da mange gravide

DIT BARN BLIVER HVAD DU SPISER Det kan have konsekvenser at spise forkert under graviditeten. Dit barns madvaner bliver nemlig grundlagt, allerede mens det ligger i livmoderen. Det viser en britisk undersøgelse. Hvis den gravide mor fylder sig med slik, junkfood og chips, vil barnet arve moderens dårlige madvaner og søde tand senere i livet. Forskning viser desuden, at barnets risiko for at udvikle hjertesygdomme og diabetes senere i livet blandt andet kan være bestemt af, om moren spiser sundt eller usundt, mens hun er gravid. Forskere har lavet forsøg med gravide rotter og deres unger, og rotteungerne vælger den sunde og nærende mad fra og kaster sig over den usunde og skadelige kost, hvis deres mor spiste usundt under graviditeten.

vil tage mere på under graviditeten, end de burde, så kan der tæres på de ekstra kilo under amningen. I perioden, hvor man ammer, har man behov for cirka 475 kalorier ekstra om dagen, hvis man er normalvægtig. Hvor meget man bør tage på under sin graviditet er afhængig af ens BMI (Body Mass Index). Hvis man er normalvægtig, har man et BMI imellem 20-25, og så lyder anbefalingen, at man tager 10-15 kilo på under graviditeten. Er man moderat overvægtig med et BMI på 25-30, skal man blot tage 8-10 kilo på, og er man svært overvægtig med et BMI på over 30, er anbefalingen 6-9 kilo.

3 gode råd #1 Fasthold et aktivitetsniveau, hvilket vil sige, at man får regelmæssig motion - gerne ½ times gåtur i rask tempo eller en cykeltur.

#2 Tænk over mængden af mad, der indtages både den sunde mad og det knap så sunde. Pas på med at indtage for mange energiholdige drikkevarer såsom juice, sodavand, saftevand og mælkeprodukter. Det anbefales, at man drikker mælk, når man er gravid, men kun omkring ½ liter om dagen.

#3 Spis maksimum 3 stykker frugt om dagen, for selvom frugt er sundt, så indeholder det også meget sukker.


UDSTYR

DET BEDSTE TIL MOR OG BARN Pigeon har med kærlighed leveret babyprodukter i god kvalitet, som forældre har sat deres lid til i mere end 60 år.


kærlig omsorg og tryg opvækst med produkter fra PIGEON


Peristaltic PLUS Pigeon startede med at lave sutteflasker i 1949. Siden da er der forsket meget i, hvordan man bedst laver en sutteflaske, som tillader barnet at sutte naturligt. Det seneste bud er Pigeons Peristaltic Plus flaske. Den er baseret på de tre nøglefaktorer, Pigeon har identificeret som de vigtigste for, at barnet kan bruge den naturlige peristaltiske bevægelse, de laver med tungen. Resultatet er en flaske, som gør det muligt for barnet at skifte mellem bryst og flaske uden at bemærke det. Det kan være en aflastning for mor og giver far en mulighed for at komme på banen. De smarte flasker fåes både i glas og plast.

KLIK HER og læs mere om peristaltic plus


ammeguide Som nybagt mor vil man naturligvis gerne sit barn det bedste, og amningen skal fungere optimalt til glæde for såvel mor som barn. Dette er desværre ikke altid helt problemfrit, og derfor har Pigeon udarbejdet en ammeguide, som giver dig svar, uanset om du er ammende mor eller en far, som ønsker at støtte op om amningen.

KLIK HER og prøv ammeguiden


1

2

3

De 3 trin når en baby drikker En baby er født med evnen til at drikke mælk på en helt anden måde, end voksne gør. 1: LÆGGE TIL Først vil babyen fast omslutte brystvorten med tunge og læbe. 2: SUTTE Derefter begynder babyen at bevæge tungen i en bølgelignende bevægelse, som kaldes “peristaltisk bevægelse”. Denne bevægelse trykker på brystet og trækker mælken ud af brystet. 3: SYNKE Til sidst rejser den bagerste del af tungen sig, hvilket kanaliserer mælken ind i spiserøret. Disse 3 nøgletrin arbejder sammen til at sikre, at barnet kan sutte effektivt. Når du giver dit barn flaske, er det derfor vigtigt, at du vælger en sut, som tager højde for disse 3 trin.


DEN PERISTALTISKE SUT De forskellige hulstørrelser er tilpasset barnets udviklingstrin. Der kommer kun den mængde mælk ud, som er nødvendig, så barnet kan drikke stille og roligt.

Suttens form og størrelse et tilpasset, så den passer perfekt til mundhulen.

Blød silikone med dobbelt tykkelse, som ikke klapper sammen, og som tillader naturlig glidende tungebevægelse.

De lodrette linjer modvirker, at sutten klapper sammen, og hjælper til en glidende tungebevægelse.

Formen stimulerer sutterefleksen. Den brede bund og den smalle top, sutten har, gør det let og naturligt for babyen at lægge til sutten.

Overfladen føles mindre klistret. Barnets læber glider let henover suttens overflade, når det lægges til.

ACCEPTGARANTI Modermælk er det bedste for dit barn, da det indeholder alle de næringsstoffer, dit barn har brug for og er let fordøjelig. Men i de tilfælde, hvor barnet ikke spiser ved brystet, kan det være nødvendigt at bruge en sutteflaske. Hvis dit barn ikke er tilfreds med en sutteflaske fra Pigeon, kan du returnere flasken og få dine penge tilbage. Gælder i butikker, der skilter med det.


DRÆBER

99,99% AF ALLE BAKTERIER


Liquid Cleanser Liquid Cleanser fra Pigeon er den ultimative naturlige opvaskemiddel og vigtig for dit barns helbred. Gennemtestet af mødre i hele verden har Liquid Cleanser gennem mange år bevist, at det er meget effektivt til at slå de bakterier, man finder i mælk, ihjel.

Fremstillet 100% af fødevaregodkendte ingredienser, så det er sikkert og effektivt til at rengøre babytilbehør såsom sutteflasker, flaskesutter, sutter og legetøj. Og det kan endda bruges til at vaske frugt og grøntsager. Pigeons opvaskemiddel er specielt velegnet til at vaske sutteflasker på grund af dets evne til at fjerne fedt og protein, som kan være kilde til urenhed. Liquid Cleanser er stærkere end almindeligt opvaskemiddel. Det dræber således 99,99% af alle bakterier.

Se alle de smarte produkter fra Pigeon til mor og barn på www.pigeon.dk

KLIK HER og læs mere om liquid cleanser


NAVNE

DE MEST POPULÆRE babynavne TOP 50

drenge og pige navne -

pigenavne

drengenavne

For første gang nogensinde ligger navnet Sofia på førstepladsen på listen over de mest populære pigenavne.

William er i top for 3. år i træk. Ud af 1.000 drenge fik 20 navnet William i 2012.

I alt fik 20 ud af 1.000 piger født i 2012 navnet Sofia. Sofia kom ind på top 50 listen for 10 år siden som nummer 37. For 2 år siden var navnet nummer 14, og i dag er det altså på førstepladsen. Årets højdespringer blandt pigenavnene er Rosa, der kom fra en placering udenfor top 50 som nummer 53 i 2011 til nummer 39 i 2012. Modsat gik det Malou, der faldt fra nummer 32 i 2011 til at ryge helt ud af listen som nummer 52 i 2012. Også Cecilie, Selma og Liv er røget ud af top 50. Nye navne på listen er Rosa, Silke, Andrea og Lily.

Højdespringeren blandt drengenavne er uden sammenligning Liam fra en placering som nummer 47 i 2011 til nummer 6 i 2012. Det giver en stigning på hele 41 pladser. For Gustav gik det lige modsat. Navnet faldt fra nummer 18 i 2011 til nummer 44 i 2012 - altså 26 pladser ned ad listen. Kun et enkelt nyt navn er kommet ind på listen over de 50 mest anvendte drengenavne, og det er Albert. Ligeledes er der kun røget et enkelt navn ud af listen, og det er Laurits.


pigenavne Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Sofia Ida Freja Emma Isabella Sofie Maja Laura Clara Mathilde Anna Josefine Caroline Alberte LĂŚrke Karla Alma Victoria Ella Liva Olivia Frida Mille Emilie Agnes Marie Sara Julie Nanna Filippa Naja Nicoline Signe Johanne Emily Merle Silje Lea Rosa Astrid Ellen Asta Katrine Silke Celina Luna Andrea Lily Tilde Esther

2012 552 529 514 512 429 427 408 407 404 396 388 381 375 371 354 338 335 326 321 310 288 274 273 271 267 242 240 233 212 197 192 186 178 177 176 173 173 172 168 166 166 163 162 162 161 161 156 153 151 149

Pr. 1.000 20 19 18 18 15 15 15 15 14 14 14 14 13 13 13 12 12 12 11 11 10 10 10 10 10 9 9 8 8 7 7 7 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 5 5 5

Nr. 2011 6 2 10 1 5 7 13 4 3 9 8 14 11 16 12 17 20 18 27 15 19 23 21 25 30 26 22 24 28 33 40 31 29 34 43 48 36 37 53 39 45 38 46 54 41 44 59 61 42 47

drengenavne Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn William Lucas Victor Noah Oscar Liam Frederik Emil Oliver Magnus Mikkel Alexander Mathias Elias Malthe Sebastian Anton Christian Villads Carl Mads August Benjamin Tobias Valdemar Alfred Johan Marius Jakob Jonas Nikolaj Aksel Marcus Silas Adam Felix Rasmus Jonathan Andreas Sander Albert Storm Philip Gustav Tristan Bertram Nicklas Simon Kasper Daniel

2012 580 572 570 528 515 497 487 476 476 463 457 421 411 402 399 384 382 365 365 358 348 335 330 296 296 279 273 263 262 245 242 239 235 231 229 227 227 223 213 212 211 211 204 201 200 189 189 179 177 175

Pr. 1.000 20 19 19 18 17 17 16 16 16 16 15 14 14 14 13 13 13 12 12 12 12 11 11 10 10 9 9 9 9 8 8 8 8 8 8 8 8 8 7 7 7 7 7 7 7 6 6 6 6 6

Nr. 2011 1 9 5 3 11 47 7 4 2 6 8 10 12 15 14 13 21 16 19 22 17 28 25 20 24 36 43 50 30 31 26 42 27 23 32 41 40 35 33 29 51 38 37 18 45 46 39 34 48 44


væk med kvalmen

AFHJÆLP

kvalmen

uden bekymringer hjælp mod kvalmen helt naturligt uden medikamenter og bekymringer


Op mod 80% af alle kvinder, der er gravide, oplever graviditetskvalme. Mange gør ikke noget ved kvalmen af frygt for at skade barnet, men for de fleste findes der en enkel løsning. Kroppen har sit eget forsvar mod kvalme, som blot skal aktiveres. Sea-Band er et elastisk håndledbånd, der giver et svagt vedvarende tryk på akupunktet P6, som findes på undersiden af hvert håndled.

Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret, mens enkelte ikke vil opnå nogen virkning. Akupunktur er en anerkendt behandlingsform, der udføres af mange læger. Akupressur virker efter de samme principper, blot uden brug af nåle, og behandlingen er enkel og kan risikofrit foretages af dig selv. FORTSÆTTES


Akupressur har udvist imponerende resultater med hensyn til at lindre graviditetskvalme, og har klaret sig godt igennem adskillige kliniske forsøg. De kvinder, der blev behandlet med akupressur, kastede kun sjældent op i forhold til placebogruppen, og anfald var mildere og kortere. Det er dog vigtigt, at båndene placeres korrekt, og det er meget enkelt at lære. De forskere, der undersøger forklaringer bag akupunktur og akupressur, finder beviser for, at kemiske budbringere i nervesystemet kan være forbindelsen mellem akupunktstimulation og en fysiologisk reaktion. Den enkle og mere populære forklaring er, at kroppen med akupunktstimulation kan aktivere kroppens eget forsvar mod kvalme. Forskningsresultater og akupressurbåndenes potentiale er i dag kun kendt af få i sundhedssektoren, når det gælder lindring mod kvalme og opkast. Ingen bekymring om bivirkninger Af bekymring for at skade fosteret, er kvalmestillende medicin eller andre medikamenter ikke en mulighed for gravide. Derfor lider gravide hellere med kvalmen. Men sådan behøver det ikke at være. Virker SEA-BAND altid? Ikke alle har samme følsomhed på akupunktet P6, men de fleste vil opleve, at kvalmen forsvinder eller bliver reduceret med Sea-Band. Undersøgelser dokumenterer effekten, og resultater af disse undersøgelser kan ses på www.seaband.dk. Tilfredshedsgaranti der aldrig udløber Uanset i hvilken forbindelse, man anvender Sea-Band mod kvalme, giver importøren tilfredshedsgaranti. Det betyder, at Sea-Band Danmark refunderer hele beløbet, hvis akupressurbåndet ikke opfylder forventningerne. HER finder DU SEA-BAND Sea-Band kan købes på Apoteket, hos Matas og i helsebutikker landet over. Læs mere om Sea-Band på www.seaband.dk

Om akupressur Akupressur virker efter samme principper som akupunktur, bare uden nåle. Punkter langs kroppens meridianer stimuleres med tryk - en teknik, der er beskrevet i traditionel kinesisk medicin, TKM. TKM hævder, at en persons helbred er afhængig af den frie bevægelighed for energi gennem kroppen. Disse energier strømmer gennem meridianer rundt i kroppen. Langs disse meridianer er mange akupressurpunkter, der påvirker symptomer af forskellige lidelser. Det menes, at lidelser skyldes en blokering eller forstyrrelser i energistrømme langs meridianer i kroppen. Stimulering af punkter hjælper til at frigive blokering, således, at energien cirkulerer frit og får kroppen tilbage til den naturlige balance. Ifølge traditionel kinesisk medicin er kroppens energier i konstant bevægelse. Når forskellige akupressurpunkter påvirkes, afstemmes disse energier, og balancen bliver opretholdt eller genoprettet. Et afgørende akupressurpunkt mod kvalme, er det såkaldte Nei-Kuan også kaldet P6-punktet. Når Sea-Band er placeret korrekt, stimuleres dette punkt med akupressur-knappen på indersiden af båndet, og kvalmen forsvinder eller bliver lindret.


Det siger brugerne OM SEA-BAND

Efter at have lidt af stærk kvalme og opkastninger hver halve time i løbet af de første graviditetsmåneder, blev jeg anbefalet Sea-Band. Fra det øjeblik, jeg tog dem på, forsvandt det stærke ubehag, og opkastningerne holdt fuldstændigt op. Tog jeg dem af, vendte kvalmen og opkastningerne tilbage. Det var effektivt og gjorde min graviditet til en meget bedre oplevelse.

Charlotte

Det er helt fantastisk dette her. Jeg er gravid og har lidt af svær kvalme de sidste 14 dage, hvorunder jeg også har været sygemeldt fra mit arbejde. Jeg modtog armbåndene i dag og satte dem straks på. Det har gjort underværker, eller også er det et helt fantastisk sammentræf, at min kvalme er på retur. Nu er det til at holde ud. Jeg skal aldrig have disse armbånd af igen!

Mai

Jeg har modtaget mine Sea-Band i dag, og det er jo ganske enkelt fantastisk. Jeg har haft graviditetskvalme og opkast i 4 uger og været totalt invalideret af det. Nu har jeg ikke kastet op hele dagen. Det er jo et utrolig billigt og nemt produkt - og tro mig, har man haft kvalme, er man villig til at gøre hvad som helst!

Lillian

Min hustru, som er gravid i 10. uge, har de sidste 3 uger - ligesom ved tidligere graviditeter - lidt af meget voldsom kvalme, som har bevirket, at hun næsten intet kan holde i sig, og at hun nærmest har været konstant sengeliggende. Lettere desperat valgte jeg derfor at investere i SeaBand, og jeg må sige, at jeg håbede det bedste, men vel et eller andet sted var lidt skeptisk. Min skepsis blev heldigvis gjort til skamme. Vi modtog armbåndene i lørdags, og ganske hurtigt viste effekten sig og tog toppen af kvalmen. Således kunne hun pludselig spise næsten normalt og fik langsomt energien tilbage. Når hun tager armbåndene af om natten, eller når hun skal i bad, vender kvalmen dog straks tilbage med fuld styrke.

Per

Læs mere om Sea-Band på www.seaband.dk


SPØRG jordemoderen

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

Hvor tidligt kan man fastslå kønnet ved en scanning? Fortæller symptomerne noget om barnets køn? Kan man høre, om det bliver en dreng eller en pige? Kan mavens form sige noget om kønnet? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om barnets køn.


Hvor tidligt kan man fastslå kønnet ved en scanning? Jeg vil høre, hvor tidligt det er muligt at fastslå kønnet på fosteret ved 2D-scanning eller lignende? SVAR Omkring uge 16 burde man kunne se barnets køn ved en scanning, hvis barnet ellers ligger, så det er muligt at se.

Fortæller symptomerne noget om barnets køn? Jeg er gravid i uge 12 i min 2. graviditet. Jeg har i denne graviditet meget kvalme, opkast, jævnlige migræneanfald (hvilket jeg ikke plejer), har taget mere på og har været sulten konstant de første 3 måneder. I min første graviditet havde jeg kun kvalme et par dage i 2. måned, og ingen opkast, kvalme, øget sult eller migræne. Jeg var første gang gravid med tvillinger. Den ene gik desværre til, og den anden blev en skøn dreng. Denne gang er der kun ét barn, og alle siger til mig, at så er det nok en pige denne gang. Men mit spørgsmål er nu: Kan jeg have det så forskelligt i mine graviditeter uafhængigt af kønnet, eller er det mere sandsynligt, at barnet er af det andet køn denne gang?

SVAR Man kan sagtens have det helt forskelligt fra sidste gang, man var gravid. Det er helt almindeligt. Det har ikke noget med barnets køn at gøre, og du kan således ikke mærke, om du venter en dreng eller en pige ud fra dine symptomer.

Kan man høre om det bliver en dreng eller en pige? Min mand og jeg venter vores første barn. Vi glæder os meget til familieforøgelsen, og jeg er nu 25 uger henne. Forleden dag var jeg til den 2. lægeundersøgelse, og her så alt fint ud, og vi hørte hjertelyd for første gang. Det var fantastisk. Lægen siger så: “Ja, det lyder jo som en piges hjertelyd”. Vi havde fået at vide til misdannelsesscanningen, at der var 75% chance for, at vi ville få en dreng. Nu er mit spørgsmål så: Er der virkelig så meget forskel på drenge og pigers hjertelyd, at lægen ligefrem kan sige, hvilket køn barnet er udfra hjertelyden alene? SVAR Det er en skrøne, at man kan høre forskel på drenge og pigers hjertelyd. Nogle erfarne jordemødre mener dog, at de kan erkende en dreng

ved en lav hjertelyd og pige med en lidt højere hjertelyd. Men det er bestemt ikke noget, du skal vælge tøjfarve efter.

Kan mavens form sige noget om barnets køn? Jeg er gravid og skal føde om en måned. Alle siger, at de kan se, hvad det er, og det er både en pige og en dreng, jeg får at vide, at vi får. Er der nogle regler for, hvis maven er rund og kun sidder midt på, hvad det så er? Og den der livssnor, man har på maven, om den går til højre eller venstre for navlen, når man kigger ned af sig selv? Og nogle siger også noget med en spids mave? Jeg er ved at blive skør over alt det, der er med alle de forudsigelser, der er. Kan I ikke hjælpe mig bare lidt? SVAR Man kan ikke skønne barnets køn ud fra mavens facon. Luk ørene, når de velmenende kommer med bud på køn. Den eneste måde, man få barnets køn at vide på, er hvis man får foretaget en moderkageprøve tidligt i graviditeten. Det er dog ikke alle, der får dette tilbud, da der skal være en grund til, at man foretager denne prøve.


VENTETØJ

SKØ TØJ SKØN MAV TIL ARBEJDE OG FEST

denimkjole

Smart mørkegrå ventekjole i denimstof med dekorativ sløjfe under barmen. 248 kroner


ØNT J TIL NNE VER festkjole Lang trendy mintfarvet graviditetskjole med ammefunktion. 260 kroner

ammevenlig


lyst og lækkert

hørbluse

Sart cremefarvet bluse fremstillet af en blanding af hør og bomuld. 638 kroner


tunika „ Varm og komfortabel tunika i 80% uld og 20% polyester. 684 kroner „


den lille sorte

ƒ blondekjole

Elegant lille sort kjole med blonder. Perfekt til en festlig anledning. 892 kroner „


tunika „ Tunika i frisk solsikkegul farve med god plads til den voksende mave. 662 kroner „


kjole med mavebånd

Super sød ventekjole i en sart gul farve med et mavebånd, der fremhæver den flotte mave. 762 kroner


Kan både bruges til graviditet og amning

VEnte/ammekjole Enkel men smart kjole, der både kan bruges under graviditeten, og mens man ammer. 685 kroner


perfekt til afslapning og hygge

pyjamas

Skøn hvid pyjamas med små røde hjerter med god plads til maven. Kan også bruges, mens man ammer. 415 kroner


blondekjole „ Romantisk pink kjole med blonder. Fremstillet af viscose, polyester og spandex. 892 kroner „


kjole med ærmer

Elegant blå kjole med halvlange ærmer, der kan bruges med eller uden det medfølgende mavebånd. 700 kroner


KAN JUSTERES i LÆNGDEN

blomstret kjole Smuk kjole med blomsterprint og lynlås i siden. Knapper bagpå gør det muligt at justere længden. 762 kroner


SUPER SEXET!

festkjole Super feminin og sexet kjole, som med garanti tiltrækker opmærksomhed. 151 kroner


poncho „ Dejlig varm og komfortabel poncho fremstillet af 80% uld og 20% polyester. 1.531 kroner „Nyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.
FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG